*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************


TORSDAGEN den 31 augusti, sista sommardagen enligt almanackan, kommer att bli en sval tillställning i Arbogatrakten.

VINDEN kommer mestadels norrifrån. Därför väntas som mest 13 grader under den grå himlen. Nattens regn fortsätter att liksom hänga i luften under hela dagen.

PÅ RIKSNIVÅ fortsätter statsministern att säga att han inte visste ett dugg om att Säpo utredde Transportstyrelsens säkerhetsmiss. Visst är det konstigt.

PÅ ARBETSPLATSER och i föreningsliv talar man med varandra om viktiga saker, på formella möten och på fikarasterna. Eller vid kaffeapparaten.

REGERINGENS medlemmar träffas varje torsdag och har vad jag förstår gemensamma luncher oftare än så. Att de som visste under ca ett år inte nämnde något till statsministern om den här stora säkerhetsmissen... det går jag inte på.

HARRY HOLM 2017 08 31

-------------------------------------------

ONSDAGEN den 30 augusti börjar med växlande molnighet och följs från lunchtid av rätt vackert väder i Arbogatrakten.. Det blir som mest 20-21 grader i skuggan.

DAGENS VIND kallas lätt bris, det vill säga 5 meter i sekunden, och den kommer från det väderstreck som är det vanligaste i Arboga, alltså från sydväst.

SLÄKTFORSKNING. Även den här terminen kommer Västra Mälardalens Släktforskare att hjälpa Arbogaborna att lösa släktforskarproblem. Första träffen för hösten är torsdag den 7 september på Arbogas bibliotek. Det är öppet hus och intresserade kan dyka upp när som helst. mellan klockan 16.00 och 19.00.

TRANSPORTSTYRELSEN är det ordning på - i alla fall i vissa sammanhang. Har man åkt över en bro i Motala den 17 juni så blev man, utan att veta om det, skyldig Transportstyrelsen 5 kronor.

FAST OM man glömmer att betala femman till efter sista augusti så läggs det på 300 kronor. Så vi har redan betalt den så kallade broavgiften och känner oss därför klart mer oskyldiga än betalningsmottagaren...

HARRY HOLM 2017 08 30

_____________________________

ONSDAGEN den 30 augusti börjar med växlande molnighet och följs från lunchtid av strålande vackert väder i Arbogatrakten. Det blir som mest 20-21 grader i skuggan.

DAGENS VIND kallas lätt bris, det vill säga 5 meter i sekunden, och den kommer från det väderstreck som är det vanligaste i Arboga, alltså från sydväst. På väderspråk heter det att Arbogatrakten har förhärskande sydvästlig vind.

SLÄKTFORSKNING. Även den här terminen kommer Västra Mälardalens Släktforskare att hjälpa Arbogaborna att lösa släktforskarproblem. Första träffen för hösten är torsdagen den 7 september på Arbogas bibliotek. Det är öppet hus och intresserade kan dyka upp när som helst mellan klockan 16.00 och 19.00.

TRANSPORTSTYRELSEN är det ordning på - i alla fall i vissa sammanhang. Har man åkt över en bro i Motala den 17 juni så blev man, utan att veta om det, skyldig Transportstyrelsen 5 kronor.

INBETALNINGSKORTET är prydlig och tydligt. Och det framgår också att om man glömmer att betala femman till efter sista augusti så läggs det på 300 kronor. Vi har nu redan betalat den så kallade broavgiften och känner oss därför mer oskyldiga än betalningsmottagaren...

HARRY HOLM 2017 08 30

 

-------------------------------------------

TISDAGEN den 29 augusti bjuder på växlande molnighet i Arbogatrakten. Under eftermiddagen väntas 22 plusgrader och en hel del vind. Men vi slipper regn i alla fall, om väderlekstjänsten gissar rätt.

ARBOGA TIDNINGS läsare blev säkert besvikna när gårdagstidningen kom. Det hade ju hänt en hel del i helgen, evenemang där många deltog. Torglördag hade väl ingen rusning av försäljare precis, men Arbogaborna kom dit i alla fall. Men Rappshusets Dag, med Robotmuseet som primus motor, blev något av en succé. Och Medåkersdagen på söndagen, icke att förglömma.

MEN GLÖMMA vad just vad ortstidningen lyckades att göra. Inget reportage från arrangemangen i Arboga. En sida Kolsvanatta, en sida Köpings Barnens Dag, ett uppslag från Modéendagarna i Kungsör. Arboga hade inte journalisterna bemödat sig berätta om i måndagstidningen. Undra på att upplagan krymper.

VEM SKA hållas ansvarig för det långsamma mordet på den anrika Arboga Tidning. Den som fördelar jobben inför helgen på redaktionen i Köping? Den som vid redigeringen bestämmer vad som ska med – och inte med – i måndagsupplagan?

SJÄLVKLART måste vi lasta Mittmedias ledning, som dragit ner bemanningen till en rekordlåg nivå. Men blickarna faller också på den högre ansvarige i vårt län som inte kontrollerar hur arbetet läggs upp och genomförs med de resurser som finns. För det måste  finnas ökat behov av ”taktik”när resurserna blir mindre.

DET HÄR handlar inte bara om besvikna prenumeranter. Mittmedias snålande med resurser drabbar också hårt den lokala demokratin. När journalisterna inte ens hinner bevaka Arboga för Arboga Tidnings läsare, förstår man hur utopiskt det är att tro att det finns redaktionsfolk över som har tid att granska makthavarna i trakten. Därför kan det hända mycket i kommunala styrelser och nämnder, som medborgarna inte får veta något om i sin ortstidning.

HARRY HOLM 2017 08 29

_____________________________

EN NY VECKA, en arbetsvecka och skolvecka för de flesta. En hel del moln blir det på himlen i Arbogatrakten denna måndag. Men solglimtar också, mitt på dagen i alla fall. Och friska vindar söderifrån.

I HELGEN fick jag en riktigt ordentlig påminnelse om tidens gång. Jag återfann mig själv på en vägg i Robotmuseet i Arboga: Jag är ett museiföremål !

BILDBEVISET från 1960-talet finns där, Det är ett foto med bl.a. Arne Rydeborg, reportern Harry Holm och Charlie Eklund, svensk mästare i att gå baklänges - efter alla gruppguidningar han under åren gjorde med högtalartratten för munnen där ute på "Flyget".

HARRY HOLM 2017 08 28

 

 

------------------------------------------

HELGEN I ARBOGA bjuder på finväder, om vi får tro meteorologerna. Lördagen får uppåt 18 plusgrader, det blir växlande molnighet och svag vind. Söndagen
väntar oss bara sol och åter sol, 20 grader och blygsam vind.

STORMAT har det dock gjort om moderatlederskan. Inte bara sådana gånger, utan väldigt ofta nuförtiden, är jag glad att inte tillhöra något politiskt parti.

TYCKA VAD man vill om Batra, men det var ändå strongt av vårt kommunalråd Anders Röhfors att inte följa med drevet. I går, när ledarens avgång var aviserad, stod han ändå för att det var mindre klokt att byta ut henne nu.

ANNARS handlar det rätt mycket om försvarsministern, och på ledarplats i Arboga Tidning fanns på fredagen åsikten att han borde få sitta kvar. Det tycker jag är en märklig inställning, från ledarredaktionen på AT med syskon.

JAG BRYR mig i det här fallet inte om partitillhörighet, utan tänker bara så här: När försvarsministern får veta om ett hot mot rikets säkerhet och inte omedelbart talar om det för statsministern, då hjälper det inte hur "duglig" han sägs vara generellt sett, då räcker det inte med bara dala-dialekten för att ge den trygghet befolkningen har rätt att kräva av sin försvarsminister.

HARRY HOLM 2017 08 26


 

--------------------------------------------

FREDAGEN den 25 augusti blir en rätt så fin dag i Arbogatrakten, en kontrast till gårdagskvällens och nattens regn.
Speciellt förmiddagen blir vacker med strålande sol, om vi får tro meteorologerna. Vinden väntas vara svag och temperaturen i skuggan når upp till 19 grader.

FILM I KVÄLL. Biografen i Medborgarhuset i Arboga fortsätter jag envist att kalla för Folkan, som den hette förr i tiden eftersom salongens rötter finns i den epok då Medborgarhuset hette Folkets Hus.

DÄR GÅR denna fredagskväll en film som heter "Logan Lucky". Handlingen:
Före detta gruvarbetaren Jimmy Logan har varken jobb eller pengar. För att få ekonomin att gå ihop igen kommer
han på en genial plan.

TILLSAMMANS med sin bror Clyde tänker han genomföra den ultimata kuppen, ett avancerat rån där inget ska kunna gå fel. En av de största tävlingarna i NASCAR kommer snart att äga rum,
och där finns det snabba pengar att hämta, om man är smart nog och kan hålla nerverna i styr.

FILMEN ÄR en komedi. Den är 1 timme och 59 minuter lång och tillåten från 7 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HUR MYCKET det är värt att arbogasidan.se kommit igång igen, efter en veckas tekniskt strul? Det kommer att framgå av fakturan från dator-doktorn. En obudgeterad utgift väntar alltså. Vi får be att någon obudgeterad intäkt också kommer in, till denna annonsfria sida.

HARRY HOLM 2017 08 25

--------------------------------------

TORSDAGEN den 17 augusti innebär i Arbogatrakten en dag med rätt så fint väder, en hel del sol, svag vind och 20 grader i skuggan. Vid Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget är det kl 17.30 idag sista historiska stadsvandringen för i år. Annars är det lugnt vad gäller offentliga tillställningar.

SURSTRÖMMING är en maträtt som det stormar desto mer om. Mest blåser det liv i debatten när någon säger att det både smakar och luktar gott. Men det är väl så enkelt, som att den som älskar smaken också tycker att doften är fin. Det finns dock sätt att dämpa intrycken om det är någon som vill prova delikatessen för första gången. Mer om det längre ner i spalten.

PREMIÄRDAGEN för surströmming för året är av hävd tredje torsdagen i augusti. Fram till 1998 var det en lagstadgad premiär. Detta för att man skulle vara säker på att fisken var tillräckligt mogen. Nu är det fritt fram att sälja burkarna när som helst. Men det känns bra att hålla på traditionen, att äta surströmmingen på rätt dag, det vill säga idag.

UNDER ÅREN i Västra Västmanland har jag fått förmånen att lära nybörjare förstå delikatessen. Första rådet: Köp en burk med surströmmingsfiléer, så slipper ni se de visuellt störande inälvorna.

NÄSTA MOMENT. Vissa säger att man ska öppna burken utomhus, men vare sig man är ute eller inne så är det lämpligt att utföra konservöppnarens arbete inne i en plastkasse. Sedan kan man knyta ihop den och slänga i soporna med det snaraste. Utan att bända upp
burkens lock sätter jag den i vasken och låter kallvattenkranen stå och spola ner genom kantspringorna tills allt spad bytts ut mot vatten.

SÅ KOMMER då tillredandet av rätten, speciellt anpassat till nybörjarens situation. På en skiva hårt tunnbröd breds bregott. Däruppå mosas riktligt med varm nykokt potatis. På potatislagret läggs små, små bitar av surströmmingsfilén, högst en halv centimeter i diameter och glesare ju mer ovan matgästen är. Bregotta också på en andra tunnbrödskiva och lägg på den som lock. Servera så novisen (som, om extra känslig, inte har beskådat tillverkningen av mackan).

MED DEN metoden har jag bara misslyckats med en enda provätare, en
i övrigt mycket trevlig dam från Norrhult. Och så den där gången på Ridön i Mälaren, förstås. Men då var inte jag kock. Det var dessutom så elakt gjort att jag borde ha låtit bli att medverka i sammanhanget. Men vad skulle jag göra?

DET VAR EN tid då jag arbetade med skogstaxering och vi skulle mäta upp Ridöns trädbestånd. Vi åkte båt dit i början av veckan, jag, tre andra norrlänningar och en skåning. Chefen hade köpt med sig mat så vi skulle klara oss tills båten hämtade oss den kommande helgen.

VAD VI ÅT? Det var surströmming. Varje dag. Till och med jag ansåg att det var enformigt. Men framför allt tyckte jag, som sagt, att det var elakt. Chefens val av meny var någon sorts sätt att skoja med skåningen - som gick ned ordenligt i vikt under Ridö-veckan.

FÖR SOM VI fick lära oss av TV-nyheterna i går kväll: Det är med surströmming som med mycket annat, man ska ta allt med måtta.

HARRY HOLM 2017 08 17

_____________________________

ONSDAGEN den 16 augusti kommer i Arbogatrakten att ha en morgon med en hel del regn. Men vätan upphör under förmiddagen och under eftermiddagen kan till och med solen titta fram och det blir 18-19 grader mot kvällen. På Arbogas bibliotek är det en sommarboks-träff för barn som är 8-12 år. Mellan kl 14 och kl 16 kan man få boktips eller bokpyssla eller skriva en egen historia.

Wanda och Elvis nyförlovade.

ELVIS PRESLEY avled idag för precis 40 år sedan. Jag har på ett sätt haft en rätt nära kontakt med denne sångare och skådespelare. Jag återkommer till det, men jag kan avslöja redan nu att det har att göra med att jag känner Wanda Jackson, som var förlovad med Elvis en gång i tiden. Hon har visat mig ringen hon då fick av honom - och vi har väl alla lyssnat på hans inspelning av "Want you wear my ring around your
neck" som han sjöng för just Wanda.

DEN 16 AUGUSTI 1977 lämnade den då 42-årige Elvis jordelivet för att få återförenas med sin älskade mamma och med sin dödfödde tvillingbror Jesse Garon.

TROENDE var han, Elvi,s uppväxt i en pingstfösamling, en sträng sådan. Som 13-åring tog Elvis far med honom på bio för första gången och sonen måste då lova sin pappa att inte tala om det för mamman. För det var syndigt med film, för den unge Elvis - vilken som vuxen själv spelade med i ett 30-tal filmer.

EFTERSOM jag elva år i sträck ordnade sverigeturnéer med Wanda Jackson blev hennes man Wendell Goodman och jag mycket nära vänner. Vi har till och med jagat älg tillsammans i trakten av Lars Pers-dammen söder om Hede i Härjedalen.

Som en familj: Siv Holm, Wanda Jackson och Wendell Goodman.

UNDER EN turné hade vi med Östen me Resten Eriksson på ståbas. Han brukade berätta älghistorier mellan akterna, så publiken gapskrattade. Först på 10:e spelningen den sommaren översatte jag Österns skrönor, för så dags höll Wendell på att spricka av lagrad nyfikenhet.

WENDELL GOODMAN, Wanda Jacksons man och manager, som gick bort på försommaren i år, hade mycket humor. Men det verkade inte som om han skojade när han sa, att när han började sällskapa med Wanda så "brädade" han Elvis Presley.

SÅ VAR DET då detta med min på sätt och vis nära kontakt med herr Presley. Wanda Jackson och hennes man och vi, blev ju med åren som en familj, efter allt turnéarbete och skivinspelningar tillsammans. Så en gång när makarna Goodman skulle resa tillbaka till Staterna, fick jag inte bara en "hug" / kram / som vanligt, utan Wanda gav mig en puss rakt på munnen.

JAG TÄNKTE inte på det då, men åratal senare konstaterade jag - kallt - att jag har pussat en mun som har pussat Elvis. Kan det vara något berätta för barnbarnen? Kanske får jag svaret: "Elvis, vem är det?"

HARRY HOLM 2017 08 16

_____________________________

TISDAGEN den 15 augusti kommer det att bli ganska soligt i Arbogatrakten, växlande molnighet brukar det kanske kallas. Vinden väntas vara svag och temperaturen når upp till 20 grader i skuggan.

HISTORISK Stadsvandring arrangeras idag kl 17.30 med start vid Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget. En auktoriserad stadsguide tar besökarna med på en spännande resa i Arbogas historia. Man får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv, och om de mytomspunna munkgångarna.

VID JÄDERSBRUK är det Veteranfordonsträff med början kl 18 i kväll och med Ungdomar på Jäder som arrangör. Folk och fordon i en salig blandning, samt försäljning av fika finns det här. Dessutom är dn som har garaget fullt med saker välkommen att sälja på Jädersbruks Bakluckeloppis.

ALLSÅNGSKVÄLL vid ån, heter arrangemanget vid Arbogas Godtemplargård, Storgatan 10, i kväll kl 18.30. Där väntar allsång för både stora och små, under ledning av Helena och Markus Olsson Brink. Det kostar inget att vara med men det finns enklare förtäring till försäljning. Arrrangör där vid landets äldsta i drift varande godtemplarhus är IOGT-NTO och NBV.

MAN KAN UNDRA varför inte turism-ansvariga i Arboga kommu tar till vara denna historiska byggnad i sin redovisning av vad som finns att se i stan.

ARBOGAS IOGT-byggnad är inte bara landets äldsta fungerande godtemplarhus. Det sägs också vara landets äldsta i bruk varande icke-kyrkliga samlingslokal

HARRY HOLM 2017 08 15

____________________________

MÅNDAGEN den 14 augusti kommer att karaktäriseras av ett envist solsken och 20 grader i skuggan. Till detta kommer en rätt så blygsam vind från det i Arbogatrakten vanligaste hållet, det vill säga från sydväst.

I HELGEN läste jag gratistidningen Metro och fick än en gång orsak att
gratulera mig själv till att inte tillhöra något politiskt parti. Dala-Demokratens chefredaktör heter Göran Greider. Han ondgör sig i helgens Metro över att Anders Borg, f.d. borgerlig finansminister, tagit ut 100.000 kronor för att hålla ett föredrag.

GÖRAN GREIDER skriver att "sådana människor kan nog känna att de svävar ovanför det vanliga livets moralkoder". Eftersom Göran Greider är sosse så måste han väl skriva så om Borg, som är moderat. Men eftersom jag inte hör till något parti kan jag berätta också om hur socialdemokratiska före detta ministrar tar betalt.

VI KAN BÖRJA med förre statsministern Göran Persson,
socialdemokrat. I fjol tog han 140.000 i svenska kronor för att hålla ett trevkart långt föredrag i Porsgrunn i Norge.

VI SKULLE kunna nämna Pär Nuder, s, numera mångmiljonär. Och Tomas Östros, s, som får 2 miljoner skattefritt om året för sitt arbete hos Internationella Valutafonden.

JAG LÄSTE en summering som gjorts om 13 socialdemokratiska före detta ministrar och liknande i Göran Perssons gäng. De hade i fjol tjänat sammanlagt över 250 miljonr sedan de slutade i politiken. Då inräknat AndersSundström, Björn Rosengren, och Jan Nygren.

GÖRAN GREIDER har, och det bör jag nämna för rättvisans skull, varit modig att kritisera även partikamraters penningjakt. Men i Metro i helgen låtsades han inte om dessa, det var bara Borg som tog omoraliskt mycket betalt.

CHEFREDAKTÖREN själv då, Göran Grejder, har han dåligt belalt? Vad jag förstår tjänar han omkring en miljon kronor i år. Därför tror jag inte att det är av avundsjuka han i helgnumret klagar på Anders Borgs inkomster. Det gör han för att Borg är moderat. Och för att det är val om ett år.

HARRY HOLM 2017 08 14

___________________________

MIN VANA trogen kommer jag, när det är helg, med en kristen betraktelse här i spalten. Och börjar som vanligt med ett bibelord. Ett rätt långt sådant jämfört med de flesta andra helgfunderingarna.

”Den som är trogen i smått är trogen också i stort, och den som är
ohederlig i smått är ohederlig också i stort.
Om ni inte har varit trogna ifråga om den ohederliga mammom, vem vill
då anförtro er det som har verkligt värde?
Och om ni inte har varit trogna i fråga om andras egendom, vem vill då ge er det som skall tillhöra er?
Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den
ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig
om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”

(Lukas 16:10-15)Nionde söndagen efter Trefaldighet
FÖRVALTARSKAP


VISST GILLAR jag pengar. Mest bekymmer i det sammanhanget orsakar
bristen på dom. Så, gott om slantar gör mig gott. Tycker jag. Och än så länge har jag inte märkt att min kärlek till Herren har minskat när jag någon enstaka gång haft slantar så det räckt till räkningarna och dessutom blivit lite över.

MEN BUDSKAPET i dagens bibelord är glasklart. Man kan inte tjäna både
Gud och mammon (penningen).
Så jag måste fundera lite närmare på ordet tjäna.
– Ju mer pengar jag tjänar, desto mer kan jag offra till församlingens
verksamhet och till exempelvis mission.
Verkar argumentet bra?

DET TYCKER knappast Herren.
För repliken ovan pekar på att man för den kristna verksamheten bara
använder överflödet, det som är över.
Och ordet offer betyder faktiskt att man försakar något. Och det gör man
ju inte, med inställningen att ”nu tjänar jag lite mer så nu kan jag ge lite
mer till kyrkan”.

ÄNDÅ ÄR det inte så enkelt, som att alltid ge mer än man har.
– Sälj allt vad du har, sa visserligen Jesus till den rike ynglingen.
Men han sade det inte till alla. Det var till exempel helt OK i bröllopshuset i Kana, att ge ut pengar för att hålla gästabud.

ATT STÄLLA in en familjefest för att i stället ge pengarna till kristen
verksamhet, det låter ädelt. Och det vore ett offer. Men frågan är om denna försakelse gjorde givaren till en glad och god människa.

LIKADANT är det med det mer eller mindre uttalade kravet att ge tionde,
vare sig man är pensionär med 5.000 kr i handen i månaden eller en välavlönad nybliven AMS-direktör med 150.000 kr i månaden.

FÖR PENSIONÄREN kan tiondet kännas som ett tvång. Och tvång ger
ledsna människor. Och det är inte bra, för Gud älskar en glad givare. Jag tror att det viktiga kan sammanfattas så här:

DET ÄR INTE fel att tjäna penningar men det är fel att tjäna penningen.

Så jag ber, Gud, gör mig klok och trogen, trogen att tjäna Dig och min
nästa, lär mig att sköta mina uppdrag och mina pengar och ge mig
uthållighet i det. Skydda mig så att jag, med eller utan pengar, dyrkar
Dig och inte mammon, I Jesu namn, amen.
HARRY HOLM 2017 08 12

____________________________

FREDAGEN den 11 augusti blir en strålande dag i Arbogatrakten, vad vädret anbelangar.Några moln verkar inte synas till och temperaturen når till 23 grader varmt. Blygsam vind kompletterar bilden av en riktig sommardag.

DET ÄR SÄLLAN lyckligtvis, som polisen har några förseelser från Arboga med i sina dagliga rapporter. Men i Köpingstrakten händer det desto mer..

UNDER TORSDAGEN, vid halvsextiden på eftermiddagen, stoppades en personbil på E18 utanför Köping för kontroll. I bilen transporterades 3 tupp och 7 hönor.

FÅGLARNA var lösa innare i bilen. Föraren rapporterades för händelsen och blev tillsagd att färden inte fick fortsätta om inte fåglarna kunde transporteras på ett säkert sätt, berättar Polisen Västmanland.

OVANSTÅENDE är sant. Annars sägs det att i våra trakter, som på andra håll, kan en fjäder lätt bli en hörna. Att rykten ofta förstorar det som hänt - om det ens hänt.

FÖR MÅNGA år sedan skrev jag i min lördagskrönika i Nerikes Allehanda om det här med skvallret i en småstad. "I Arboga blir en fjäder inte en höna, utan ett helt hönseri" fick jag till det.

KANSKE VAR det för att många höll med mig, som NA sålde slut den lördagen på Hemköp i Arboga (huset där nu Ica Ahllöfsgatan håller till).

DET LIGGER säkert fortfrarande något i uttrycket. För det har hänt mer än en gång att jag har sett Arbogabor på Nygatan som rykten sagt har varit avlidna.

HARRY HOLM 2017 08 11

 

 

 

_________________________

EVENEMANGET Arboga Medeltidsdagar 2017 är igång. Och Ronny Blom - bilden ovan - är på plats. Som han varit 27 år förut, engagerad i arrangemanget alla år utom det första. Nästa år firar Arboga Medeltidsdagar 30 år, då blir det Ronny Bloms 29:e. Och han är bara en av de många som jobbar ideellt med detta ambitiösa programs genomförande.

TORSDAGENS PROGRAM kommer här nedanför. Och, notera, det som inte stämmer med det tryckta programmet är att kvaltävlingen i medeltida rodden börjar först på fredagen.

Marknaderna i Ahllöfsparken och kyrkparken (Hantverksbyn) är öppna 11-18,

Kl 8.00 Pilgrimsvandring
Man går från Säterbo kyrka till Heliga Trefaldighets kyrkan. Samling sker vid Pastorsexpeditionen kl 07:45 för gemensam färd till Säterbo. Vandringen startar kl 08:00 från Säterbo kyrka.

10-12 Sommarskoj på gården
pigan och husjungfrun att tvätta, karda ull och kärna smör.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10-16 Utställning. Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10-18 Kyrkan är öppen
Sommarvärdar är på plats
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget

11-13 Bryggerimuseet
Sveriges enda bevarade träbryggeri. Ej handikappsanpassat.
Plats: Skandiagatan 3
Arrangör: Arboga Museum

11-15 Ponnyridning
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Ryttarsällskap

11-16.30 Barnens Park
Lek och allvar för barnen i kyrkparken.
Plats: Kyrkparken utanför Heliga Trefaldighets kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11-19.30 Utställning
Mats Hermansson – Presenningsikoner
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

11.30 Guidning av Heliga Trefaldighets kyrka
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11.30 – 13 Barnens gästabud
Kom och var med att ställa i ordning, laga till och uppleva ett riktigt medeltida gästabud. Föranmälan, telefon: 0589-142 10. Ålder: 6-12 år. Pris: 60 kr/barn.
Plats: Gamla museets gård, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

12 Middagsbön
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12-14 Gycklarskola med Zack
Plats: Scenen i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

12.30 Barnföreställning med Korp
Föreställning med musik- och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

13 Klostervandring
Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: ABF

13-16 Schack
Spel på lek och allvar, vem utmanar du? Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Arboga Schackklubb

14-14.30 Dramatiserad guidning
50 kr per person, barn t.o.m. 15 år gratis. Biljetter köps på plats.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

15 Dubbning för barn
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

16.30 Barnföreställningen med Korp
Föreställning med musik- och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid medKorp

17 Föreläsning
Hans Almgren – Arbogas historia. Medeltiden då och nu
Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

17.30 Dramatiserad stadsvandring
Biljetter finns att köpa hos Arboga Turistbyrå eller på plats. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Arboga Turistbyrå medBygdespelets vänner och Birgitta Berg

18 Riddarspel – Vem är egentligen bäst?
Förköp av biljetter direkt online. Biljetter finns också på plats. 100 SEK per vuxen, 50 SEK 5-15 år, gratis 0-5 år.
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Arbogakuskarna

18 Konsert – Luther luta
500 år reformation. Med Christina Andersson (sopran) och Magnus Andersson (renässansluta)
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka,
Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

18-20 Kvällsöppen kyrka
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

Kl 19 och kl 20 Spökvandring
Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Café Centrum, Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

___________________________

ONSDAGEN den 9 augusti blir det växlande molninghet i Arbogatrakten och nederbördsfritt. Upp mot 24 grader på eftermiddagen och ganska svag vind gör att årets Medeltidsdagar får en väderleksmässigt fin start. Grattis.

I GÅRDAGENS Svenska Dagbladets näringslivsdel, dominerade Arboga förstasidan och ett helt uppslag inne i tidningen. Det handlade om den konkursade bostadsrättsföreningen i Crugska gården vid Storgatan.

DEN HISTORIEN började med en avttenläcka för många år sedan, vilket skapade problem och de boende blev oeniga. År 2014 begärde föreningens två firmtecknare föreningen i konkurs, utan att först förankra det hos styrelsen eller hos de övriga bostadsrättsinnehavarna.

KONKURSBESLUTET överklagades upp till Högsta Domstolen. Men det hjälpte inte eftersom, som HD konstaterade, de enda som hade rätt att överklaga var firmatecknarna. Det vill säga de två som hade begärt föreningen i konkurs...

I TIDNINGEN i går krävde bl.a. jurister att lagar och regler ska skrivas om, så att det måste finnas ett beslut i en bostadsrättsförenings stämma för att en konkursansökan ska kunna lämnas in.
Det låter ju bra, men hur lång tid gar en lagändring i byråkraturens Sverige?

HARRY HOLM 2017 08 09

____________________________

TISDAGEN den 8 augusti bjuder på en ganska fin förmiddag och även om det blir molnigare på eftermiddagen så kan ju 23-24 plusgrader vara en tröst.

DEN VÄRMEN långt frampå kvällen och ganska blygsam vind gör det gynnsamt för dem som håller på den 8 augusti som ett av alla datum för kräftpremiären.

DÄRMED BLIR vädret blir också fint för dem som brukar åka på veteranfordonsträffarna ute på Jäders bruk på tisdagarna kl 18-20. Som de gör i kväll.

ATT ARBOGA Tidning kommer mer sällan i år, det vet väl många. Ibland kommer den extra glest. Hustrun prenumerar på Arboga Tidning och när den inte kom i går måndag, så försökte vi reklamera den som det heter. "Den kommer med nästa utbärning", blev svaret. Och det är på onsdag. Så just nu får hon i bästa fall AT två gånger på en vecka.

FÖRSÖKET att få Arboga Tidning samma dag som den uteblev var fruktlöst. "Budet har slutat för dagen", blev svaret. Och mina tankar gick tillbaka till den tid då Berta Holm (vi är inte släkt) hade ansvaret för tidningsutbärningen i Arboga.

PÅ DEN TIDEN var det Arboga Tidning, Nerikes Allehanda, VLT och Västmanlands Folkblad som hade redaktioner i stan och som ingick i den ståra utbärningsapparaten.

OM ETT tidningsbud under den tidiga morgonens cyklande missat någon brevlåda, då ringde Berta och väckte budet (som ofta somnat om). Budet fick pallra sig iväg ut på en extra tur. Och undvek därför noga att göra missar följande nätter / morgnar.

I MIN ÅLDER ska man ju undvika att säga "Det var bättre förr". Men jag kan väl i alla fall få utbrista "Det är sämre nu".

HARRY HOLM 2017 08 08

____________________________

MÅNDAGEN den 7 augusti är vänlig nog att efter en regnig söndag bjuda på vackert väder. Speciellt förmiddagen blir av meteorologerna att döma rent av molnfri. Rätt så blåsigt ska det vara, men vi får i alla fall vara glada över 20 plusgrader frampå dagen.

SISTA GUIDNINGEN. För den som vill bege sig till något av stans besöksmål kan vi berätta att det är årets sista ordinarie guidade visning kl 17-19 idag på Arboga Bryggerimuseum vid Skandiagatan. Det kostar 50 kronor att delta, barn till och med 15 år går gratis. Arboga museum och Studieförbundet Vuxenskolan står som arrangörer.

I ÖVRIGT kan noteras att det är medeltidsveckan som börjar. Flaggorna har i flera dagar fladdrat från broräckena och folk börjar se över sina garderober för att kunna kä upp sig inför den formella starten på onsdag.

HARRY HOLM 2017 08 07

___________________________

HELGEN ÄR HÄR och nu kommer den första kristna betraktelsen efter semestrarna. Det är hög tid för detta nu tycker jag, som gillar att berätta om den tro som de flesta svenskar har - och helst då om Jesus, som är oöverträffad när det gäller att säga och göra kärleksfulla saker.

MEN DEN HÄR gången, när det i Kyrkoåret är den åttonde söndagen efter Trefaldighet, så är ämnet Andlig klarsyn. Att skilja mellan goda och onda andar, att känna om en tanke man får är från Herren eller från den onda sidan, det kan vi kolla genom att läsa i Bibeln. Stämmer en idé man får inte med Guds vilja och Guds ord, då är det bara att släppa den tanken.

SÅ NU ETT Bibelord:

”Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt.”
Matteus 7:14

I BERGSPREDIKAN talar Jesus i klartext och i liknelser om hur vi människor borde leva. Folket där på plats var överväldigade av hans undervisning, berättar Bibeln, för ”han undervisade med makt och inte som deras skriftlärde”. Så slutar sjunde kapitlet i Matteusevangeliet.

SEDAN GICK JESUS ned från berget och stora folkskaror följde med honom. Detta Matteusevangeliets sjunde kapitel börjar annars med orden ”Döm inte, så
blir ni inte dömda.” Här finns också uttrycket om att man ser flisan i sin
nästas öga men inte bjälken i sitt eget. Och det tröstesrika ”Be så ska ni
få”.

MEN JAG TÄNKER idag ändå på ett par andra saker i kapitlet. För ska man skiklja mellan goda och onda andar, då tycker jag att man också ska lära sig att skilja mellan olika sorters kristna förkunnare.

I DEN 13:e versen uppmanas vi att gå in genom den trånga porten och välja den smala vägen. Mot den bakgrunden blir det extra svårt att betrakta vissa förkunnare som trovärdiga.

JAG TÄNKER bland annat på den världsberömde evangelisten Benny Hinn, som betalade 70.000 kronor per natt för en hotellsvit, med förklaringen:
– Jag har bara en kropp att använda för Gud och jag vill därför inte låta Guds verk hindras av brist på vila.

AV EGEN ERFARENHET vet jag att man kan vila i betydligt billigare nattkvarter. Och våran Skoda går bra så det är inte av avundsjuka jag menar att trovärdigheten i förkunnandet minskar när en kollega till Hinn har en Merca för
700.000 kronor plus sex andra bilar. Samt en Rolex-klocka för 300.000
kronor.

TANKARNA går då av sig själva till Matteus 7:13. ”Akta er för de falska
profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.”

OCH NÄSTA vers, dagens Bibelord, sitter som en smäck: "Ett uselt träd bär
dålig frukt." Kostsamt lyxliv i stället för att dela med sig av sina tillgångar till de fattiga, det rimmar dåligt med det budskap Jesus vill ha spritt. En Rolex-klocka eller en bil för tre kvarts miljon, det är lätt igenkännbara exempel på den dåliga frukt som berättar om ett uselt träd.

DESSUTOM är det helt onödigt med materiell lyx. Det ger ingen lycka,
För att gå den så kallade smala vägen, att vandra med Jesus och så mycket som möjligt i hans anda, det är inte så jobbigt. För mig känns det faktiskt som en bred väg, om jag jämför med tiden innan jag
beslutade mig för att följa Jesus.

Jag ber:
Käre Herre, låt Din Helige Ande visa oss vad som är sant och rätt. Använd oss i Ditt verk och ge oss den kraft och klarsyn som behövs för att vi ska klara det uppdrag Du gett oss. Gud Fader, led oss på livet väg och låt Din Andes kraft lysa oss när vi stundtals famlar i mörkret. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2017 08 05

_____________________________

DEN 4 AUGUSTI är det på dagen tre år sedan Reine Ullénn svårt brännskadad räddades ur den stora skogsbrand som startat i trakten av Seglingsberg och fortsatt mot bl.a. Ängelsbergs.

ATT BRANDEN orsakades av att man körde en markberedningsmaskin trots att det var så torrt i marken, det råder det väl ingen tvekan om. Men jag är rädd att det är medias fel att branden orsakade ett dödsfall.

DET ÄR RÄTT vanligt bland politiker att skylla på media, när det i tidningar, radio och tv kommer fram sånt som inte är bra för dessa politiker. Men då är det ofta ett berömvärt journalistiskt jobb som orsakat den folkvaldes protester.

UTAN DN-journalisternas grävande hade vi inte haft någon IT-skandal på Transportstyrelsen. Då hade de regerande politikerna sluppit erkänna att de blåste oss när de skyllde Maria Ågrens avskedande på att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

TACK VARE journalisterna kom det för en månad sedan i stället fram att generaldirektören, Maria Ågren, erkänt brott och accepterat ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor för grov oaktsamhet. (Mild
dom tycker jag, eftersom det för mig verkar som ett brott mot rikets säkerhet.)

MEN ÄVEN media kan förstås göra fel. Och det var ett livsfarligt fel, det som inträffade för precis tre år sedan. I dagar basunerade radio och tv ut fel geografiska läge för skogsbranden.
"Salabranden" tjatades det om i alla kanaler. Jag kontaktade bland annat radion och sa att det var fel, men inget ändrades.

TILL SLUT mailade jag till landshövdingen, som var högste ansvarig i katastrofhanteringen. Media fortsatte trotrs det i dagar att tala om "Salabranden". Tyvärr hörde Reine Ullén och hans anställde, Robert Svensson, detta, där de satt i sin lastbil, redo att åka in i brandområdet.

DET BRINNER ju i Sala, så då är det ingen risk att vi åker in den här vägen, resonerade de båda. Resultatet vet vi. Robert Svensson avled där i skogsbranden och Reine Ullén lider fortfarande av de svåra brännskador han fick innan han mirakulöst räddades ur lågorna.

TIDNINGEN EXPRESSEN till exempel, har än idag "Sala-branden" som rubrik på sin internetsida med sammanfattning om den stora skogsbranden. Dalarnas Tidning, som "bor" så nära, kör också fortfarande med Salabranden. Liksom bl.a. Försvarsmakten på sin hemsida.

JOURNALISTER slarvar med det geografiska än idag, och inte blir det
bättre av att tidningsägarna drar ner på antalet anställda. Många i media sliter mer än någonsin för att det ska bli bra läsning och lyssning. Och gör egentligen förvånansvärt få fel i stressen. Men även journalistkårens medlemmar gör misstag, vilket jag ville visa med dagens rader.

HARRY HOLM 2017 08 04

____________________________

INGEN TYCKER väl om att bli lurad. Och jag är extra känslig i det avseendet, kanske en yrkesskada efter alla år som journalist och s.k. Överhetens övervakare.

OFTA HAR jag under åren kommit på försök att föra mig och allmänheten bakom ljuset. Och när man upplever hur makthavare på skilda nivåer försöker mörklägga, eller rent av narras, då är det lätt att bli arg.

DET KÄNNS sådana gånger som en skymf och jag tänker: Tror han eller hon att jag är så dum i huvvet att jag går på den där lögnen? Eller att någon annan är så lättlurad? Vilken nedvärdering av människor!

STEFAN LÖFVEN till exempel, han försöker luras genom att blanda ihop äpplen och päron, när han anser det oansvarigt att begära misstroendevotum i stället för att invänta KU:s behandling av det som skett i samband med Transportstyrelsens säkerhetshaveri. Löfven vet mycket väl att konstitutionsutskottet (KU) och misstroendevotum är två helt olika saker.

KU SKA KOLLA om regeringen / ministrarna följt lagar och regler och även en KU-prickad minister kan sitta kvar. Misstroendeförklaringen kan avsätta en regering eller en minister även om det inte skett något lagbrott eller regelbrott, det räcker att minstern gjort något över huvud taget omdömeslöst som gör att han eller hon inte längre har riksdagens förtroende.

SÅ DET KNEPET, käre statsminster, det föll jag inte för. Men det kommer nog fler försök att föra folket bakom ljuset. Tyvärr.

HARRY HOLM 2017 08 03

_____________________________

SORGLIGT är det att Röforsloppet ställs in i år. Mest tycker jag synd om alla ideellt hårt arbetande medlemmar i SMK Arboga som sliter år efter år för att detta kult-evenemang ska kunna genomföras.

DESSUTOM poppar minnen upp, om hur man under loppet stått där i skogen och kollat och lyssnat på speakern som med jämna mellanrum, som i ett hockeyreferat, sagt "Nedsläpp". (Det är när alla de fordon som tävlat att komma snabbast uppför backen ska ner igen.)

FLASHBACK är enligt Wikipedia ett psykologiskt fenomen av återupplevande. "Det råkade jag ut för när jag härom dagen hörde statsminister Löfven, s, EGENTLIGEN säga: Oppositionen ska vara tyst och inte krångla till det för regeringen i dess viktiga jobb.

DET MINNE som då dök upp hos mig var när Arbogas kommunalråd Nils Brodin, s, en dag stod uppe i rådhustrappen och hötte med sitt stora pekfinger mot mig och ropade "Säg en enda gång då vi har ändrat oss för att ni skrivit nåt i tidningen!"

JAG HADE förklarat för honom att det var bra om Arbogaborna så tidigt som möjligt fick veta vad som var på gång, och att det var därför jag ville se några aktuella papper på kommunkansliet.

UNDRAR hur ofta dagens lokala journalister tidigt kollar de kommunala handlingarna i olika ärenden. Så hårt som personalprutningarna drabbat våra media så finns det knappast tid till detta sätt att kontrollera de lokala makthavarna.

KOMMER till exempel Mittmedia att tänka om eller ska ekonomin fortsätta att vara viktigare än demokratin hos den bransch som ska vara Överhetens Övervakare?

HARRY HOLM 2017 08 02

_____________________________

DEN FÖRSTA augusti är här. Arbogasidan återgår till vara ungefär som vanligt. Men utflyktsmålen finns kvar längre ner i Hörnan och i mittspalten, och kommer säkert att kompletteras med ytterligare ett och annat tips till utfärder här på sidan.

ARBOGABORNA är just nu som alla andra, det vill säga pratar med varandra om något så föga upplyftande som Transportstyrelsen. Jag funderar också en hel del på ämnet, inte minst på debatten om det som hänt. Och på hur lätt det är att skilja agnarna från vetet, dvs regeringstrogna från icke regeringstrogna medborgare.

JAG RÄKNAR mig varken till det ena eller andra blocket. Jag är som vanligt oerhört glad över att inte vara partipolitiker. Får därför tänka själv och berätta vad jag tänker utan risk för smisk av partipiskan.

ATT STATMINISTERN inte vetat något om det här förrän i år, om det är sant så är han inte regeringsduglig nog att välja ministrar och därmed inte heller att ha hand om vårt land.

I FÖRENINGSLIV och på arbetsplatser talar man med varandra om viktiga saker, på formella möten och på fikarasterna. Regeringsmedlemmarna träffas varje torsdag och har vad jag förstår gemensamma luncher oftare än så.

ATT DE ministrar som visste vad som hänt (Ygeman och Hultqvist), under ca ett år inte nämnde något till statsministern om den här stora säkerhetsmissen - det går jag inte på.

HARRY HOLM 2017 08 01

______________________________

SOMMARUPLEVELSER I ARBOGA

Denna text vill serva såväl Arbogabor som turister och visa på vad som finns att göra för den sommarledige i den här trakten.
Som källa har vi inte minst Arboga kommuns hemsida. Men det finns annat att uppleva, än vad som står att finna där.

ETT UTFLYKTSMÅL som drar mycket folk ligger,som en hel del annat, ute vid Sätra, dvs vid nya E18-E20. Det är Kandyz (bilden ovan) . Jo, jag vet. Godis är inte särskilt nyttigt. Men så här i semestertider kan väl vem som helst få vara lite onyttig. Och en mjukglass ute på Kandyz veranda är både svalkande och gott. Jag har provat, så jag vet.

ANDRA MAGNETER i turisttider är två vitt skilda saker: Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget inne i centrum. Och varuhuset Ö&B ute vid den stora Europavägsrondellen öster om stan. Dessa brukar ligga i topp vad gäller antal besökare en sommar i Arboga.

MEN VI ORTSBOR har också egna smultronställen, en lugn vrå i någon skogskant till exempel. Eller en stilla stund vid Skogsborgskyrkorgården, gärna en lördag vid 18-tiden då det är helgmålsringning i Arme Syndars klocka som flyttats hit från Rådhuset (som en gång i tiden var en kyrkligt byggnad).

NÄR VI FÅR besök väljer vi en varm och fin sommardag gärna att besöka den pretentiösa glass-serveringen som man når från Arboga-änden på Valskogsrakan. Eller till Hjälmare docka.

KANSKE DRAR vi med oss främmandet upp på Halvardsborg, fornborgen som ligger utanför stan, vid rastplatsen till vänster när man åker gamla Europavägen mot Örebro. Och är vädret mindre bra passar det att bege sig till Robotmuseet i Rappshuset, vilket brukar gillas speciellt av tekniskt intresserade gäster.

I SPALTEN här till höger bjuder vi - under rubriken Sommarupplagan - på många andra besöksmål att välja mellan.
Ha det så trevligt i Arboga. Och det är inte fel att äta lite godis då och då. För att sätta än mer guldkant på ledigheten.

HARRY HOLM i juli 2017

_____________________________

 

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

h
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

 

ARKIV AUGUSTI 2017

________________________________

Inte bara ett problem från förr
Avlusningsdagar i Arboga år 2017

Problemet med löss i håret är inte bara något som far- och morföräldrar berättar om från sin barndom. Det är lika aktuellt för barnen år 2017. Från skolan i Arboga har föräldrarna nu fått uppmaningen att kamma igenom barnens hår med luskam, speciellt helgen om två veckor.

Så här lyder upproret:
För att undvika att vi får problem med huvudlöss på skolan vill vi uppmana alla föräldrar att delta i höstens Avlusningsdagar helgen mellan 15-17 september.
Det du behöver göra är att kamma igenom ditt/dina barns hår med en luskam under helgen 15-17 september.
Det är viktigt att vara noggrann när man kammar med luskam.
Man kan använda kammarna tillsammans med lusmedel då dödar man lössen innan de kammas ut.
Svenska Skolläkarföreningen skriver:
"Det finns många olika sorters luskammar, som skiljer sig åt i form, färg och material. Vilket material som är bäst att använda beror på hårets kvalitet. Ett mycket tjockt hårsvall kan kräva metallkam för att redas ut ordentligt. Tänderna på kammen måste sitta tillräckligt tätt för att lössen inte skall slinka emellan, men nog brett så att de fastnar när kammen dras genom håret. Även formen på tänderna är här av betydelse. Det är möjligt att använda kamning som enda metod för att bli av med huvudlöss. Den måste då utföras tillräckligt länge och tillräckligt ofta."

HARRY HOLM 2017 08 31

___________________________________

Misshandel och inbrott
i Arboga i går kväll

Polisen fick ett par ärenden i Arboga på tisdagskvällen. En person i Vasastan blev misshandlad med en innebandyklubba. Och i en bostad vid Tegvägen avbröts ett inbrott.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen larmades ambulans till Stationsgatan i Arboga, eftersom en man blivit misshandlad med en innebandyklubba. Enligt vittnesuppgifter hade ett gäng ungdomar utfört misshandeln. När ambulans kom fram till platsen visade det sig att den 56-åriga misshandlade mannen inte ville följa med till akuten. Han tittades till på plats. Han hade fått en blodutgjutelse på ena kinden. Efter en tid kunde även polis ta sig till platsen. Man höll förhör med vittnen och en anmälan om misshandel upprättades, berättar Polisen Västmanland

Dottern avbröt inbrott
Boende på Tegvägen i Arboga utsattes tidigt på tisdagskvällen för ett inbrottsförsök. Dottern kom hem till det för övrigt tomma huset. När hon öppnade dörren och tittade in såg hon två personer vara i färd med att försöka bryta upp altandörren på baksidan. Tjuvarna skrämdes iväg och försvann i en väntande bil. Samma bil och dessa personer hade husägaren tidigare mött då de "smög" omkring i bostadsområdet. Lyckligtvis lyckades de nu inte ta sig in men lämnade dessvärre en del brytmärken på dörren. En anmälan om försök till stöld genom inbrott upprättades.

___________________________________

Allt om kyrkovalet i Arboga

Den 17 september är det kyrkoval. Röstkorten har börjat droppa in i Arbogbornas brevlådor. Främst två partier finns att välja på. Och för den som inte vill vänta till valdagen går det att rösta redan från och med måndag

Vem ska sitta och bestämma i kyrkofullmäktige i Arbogabygdens församling? Det har du rätt att tycka till om, om du är medlem i Svenska kyrkan.
I Arboga finns två större partier som tävlar om makten. Socialdemokraterna och POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan som det hette från början).

På Socialdemokraternas valsedel står Kjell Cladin på första plats, före Ann-Charlott Karlsson och Kjell Persson. På valsedeln finns också Karin Cladin, Mikael Hedberg, Lena Träff, Joakim Rönnberg, Inger Persson, Ove Janse, Kerstin Rosenkvist, Joakim Sparv, Toni Karlsson och Bertil Bresell.

POSK, har Inga-Lill Frössman från Medåker som första namn. På andra plats finns Eva Holstein från Arboga och på tredje Tomas Karlsson, Tyringe. På resten av valsedeln är det också varvat mellan stad och land. De som ställer upp för POSK är, förutom ovanstående trio, Lydia Fredlund, Tommy Karlsson, Andreas Rosén, Karl Abrahamsson, Ylva Asp, Britta Alinder, Manne Mali, Birgitta Deubler, Susanne Henning Alhonen och Keijo Hatakka, samt Maria Asp, Gunilla Sigge, Anton Henning, Hans Hagelin, Ann-Marie Ivarsson, Morgan Hangren, Stig Ericson, Sune Gustavsson, Elisabeth Lindblad, Gun Järling, Lars Alén, Eva Dahlén, Mona Öberg, Kristina Fogwall Bjurström och Ulf Luthman.

Det sker två val till samtidigt, förutom valet till Kyrkofullmäktige. Det finns valsedlar också för stiftet och för kyrkomötet, på sätt och vis som det i det vanliga valet finns valsedlar för kommunfullmäktige, landstinget och riksdagen.
Den som inte vill vänta till den 17 september med att rösta kan bege sig till pastorsexpeditionen, vid Östra Nygatan 12. Där kan man rösta måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 10-12 och 13-15, onsdagar 15-20 och lördagar 10-12 (men också kl 13-15 på valdagen, söndagen den 17 september).

HARRY HOLM 2917 08 29

 

---------------------------------------------

RAPPSHUSETS DAG - MED VÄLBESÖKT ROBOTMUSEUM

Rappshusets dag. "Fly me to the moon". Elin Jauring sjöng när Robotmuseet i Arboga på lördagen arrangerade Rappshusets Dag. Och många besökare kom till platsen, ett lyckat arrangemang,

HARRY HOLM

__________________________________

EN AKTIV HELG I ARBOGATRAKTEN
TACK VARE FÖRENINGARNA

En hel del arrangemang finns det att besöka i Arboga detta augustis sista veckoskifte. Och det har vi till stor del föreningarna att tacka för.

På Stora torget är det så kallad Torglördag kl 10-14, med föreningen Arboga i Centrum som arrangör. Hantverk och närproducerade färska varor finns att köpa, det blir ponnyridning och musik från Arboga Blåsorkester. Klockan halv elva framträder Riverbend´s squaredancers.

Med utgångspunkt från Robotmuseet firas också Rappshusets Dag, detta kl 10-16 på lördagen. Guidade turer i museet, simulatorflygning och veteranbilsutställning ingår. Det visas gamla Arbogbilder och en tipspromenad ordnas, för att ta några exempel ur programmet, där Robothistoriska föreningen i Arboga är en av arrangörerna. Några hållpunkter; det blir motorkörning kl 10.30 och 12.30, samt underhållning av Elin Jauring Kvintett kl 11 och kl 13.30.

Medåkers Marknad genomförs 11-15 på söndagen vid Bygdegården. Även här säljs närproducerade varor. Ponnyridning och kaninutställning är andra ingredienser. Arrangör är Medåkers föreningsliv i Samverkan.

Filmen Logan Lucky, som är tillåten från 7 år, går på biografen i Medborgarhuset på söndagdskvällen l 19. Tack vare Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 08 26

 

 

 

-----------------------------------------------------------------

MEDÅKERS KYRKA RÄCKTE INTE TILL VID SOMMARENS SISTA KONSERT

Tag en del Medåkers hembygds-och kyrkokör, addera Anna Ytterberg och Elin Jaurin g, lägg till en stor dos av Jazzt for fun och du får en oövervinnlig körkonsert.

Redan från början sattes stämningen för kvällen när kören tågade in till tonerna av When the saints go marching in och sedan följde flera negroe spirituals i rytmiska och medryckande tempon.
Musikgruppen Jazzt for fun, vilken blir bättre för varje konsert, hade en egen avdelning, där de improviserade mot varandras instrument. Skickligt slingrade sig tonerna en bit hos ett instrument för att mötas i nästa fras.
Märkligt nog är många i gruppen duktiga på flera instrument, fiol, gitarr och piano kan bytas mot trumpet och trombon eller gitarr och banjo. Inte så konstigt att repertoaren blir fyllig med så skickliga musiker.
Suveränt skicklig violinist var Sven Jauring i June Night där Elin följde hans melodi med sin klara följsamma röst. Kanske vår tids blivande Sven Asmundsen och Alice Babs?
Elins framförande av Autumn Leaves till en början ackompanjerad av gitarr och där sedan instrumenten smyger sig in, var ett ovanligt stämningsfullt arrangemang.
Hela kyrkan gungade av applåder när extranumret Ovan där framfördes och alla åhörarna sågs lämna kyrkan med ett brett leende.

BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Arboga fullmäktige ställs in igen
För tredje gången 2017

Januari. Maj. Och nu augusti. Det är tredje gången i år som
sammanträden med Arboga kommunfullmäktige ställs in. Det är för få ärenden, lyder förklaringen.

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. I Arboga har kommunfullmäktige 41 ordinarie ledamöter och 25 ersättare. Kommunfullmäktiges uppgift är att fatta övergripande beslut om viktiga kommunala frågor.
Kommunfullmäktiges sammanträden är vanligtvis de enda tillfällen då allmänheten kan se och höra sina förtroendevalda diskutera och fatta beslut.
Allt oftare händer det nu att dessa sammanträden ställs in, vilket gör att procentuellt allt mer av det som rör kommunens invånare föregår i slutna rum.
Att Kommunfullmäktiges sammanträde den 31 augusti nu ställs in
motiveras av kommunen med att "Endast ett mindre antal ärenden är aktuella för behandling och dessa bedöms kunna vänta till nästa
sammanträde."
Det kan också tolkas som att kommunstyrelsen inte fått nog många ärenden klara för beslut. Det här kan också bero på att många beslut tas på tjänstemannanivå i kommunen eller hos de myndigheter som är gemensamma för Köping, Arboga och Kungsör. Tror jag.

HARRY HOLM 2017 08 17

_______________________________________________

Tre villainbrott på Brattberget
i Arboga

Polis kallades på tisdagseftermiddag till Skogsstigen i Arboga med anledning av att en husvakt upptäckt att det varit inbrott i en villa. Tjuvarna hade tagit sig in genom att bryta bort den nedre delen av altandörren. Inbrottet har ägt rum någon gång mellan 15.00 (14/8) och runt klockan 14.30 (15/8).
Några minuter senare (klockan 14:46) upptäcktes ytterligare ett inbrott i villa på Skogsstigen, några hus bort. Även här var ägarna bortresa och inbrottet upptäcktes av en husvakt. Där hade tjuvarna tagit sig in genom att skruva bort ett fönster i källarvåningen. Inbrottet har ägt runt från 22.00 (14/8) till klockan 14.00 (15/8).
Strax efter klockan 15 på tisdgen upptäcktes ytterligare ett villainbrott, denna gång på Strömnäsvägen. Där var det husägarna själva som upptäckte brottet. Tjuvarna hade tagit sig in genom att plocka bort ett fönster på baksidan av fastigheten. Inbrottet har ägt rum mellan klockan 21 (14/8) och klockan 15 (15/8).
I samtliga fall har polisen ännu inte klart för sig vad som stulits. Under onsdagen kommer polisens lokala brottsplatstekniker åka ut för att säkra eventuella spår som tjuvarna kan ha lämnat efter sig.
Summerat: Tre anmälningar gällande grov stöld har alltså upprättats av Polisen Västmanland

______________________________

Härlig allsångskväll vid Arbogaån

På tisdagskvällen hade IOGT-NTO, NBV och syskonen Helena och Markus Olsson Brink ordnat en allsångskväll nere vid ån vid Godtemplargården.

Ett fyrtiotal arbogabor samlades och snart kunde man höra kära gamla sånger som Sommaren är kort och Okända djur tona ut i den stilla sommarkvällen.
Syskonen Olsson Brink varvade allsången med egna framträdanden och Alf Hambes härliga visa Vid Kajsas udde, med ackompanjemang av gitarr och tvärflöjt, stämde väl in i den nergående solens skimmer.
Helena sjöng I´m beginning to see the light och Markus sitt
bravurnummer Jag är en fattig bonddräng.

Markus och Helena kommer att fortsätta med allsångsträffen Visskatten i höst med början 18 september klockan 14-15.30 i Godtemplargården. Det är till för alla som vill sjunga gamla visor.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Skolstart i Arboga om en vecka
Här kan du också läsa om loven

Tisdagen den 22 augusti, det vill säga om precis en vecka, börjar skolan för alla Arbogas elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola.

Gymnasieskolans årskurs 1 börjar också den 22 augusti. Men mnasiets årskurser 2 och 3 får vänta en dag till. Undervisningen för eleverna där startar onsdagen den 23 augusti.
För din planering kan vi berätta att höstterminen 2017 pågår till och med den 21 december. Och att det är lov från och med den 30 oktober till och med 3 november, det så kallade höstlovet inträffar alltså vecka 44 och slutar med allhelgonahelgen.
Vårterminen 2018 varar 2018-01-10 till och med 2018-06-15. Lovdagar då är 26 februari till och med 2 mars, sportlov (vecka 9), 3 april till och med 6 april, påsklov (vecka 14), 23 april, 30 april, 11 maj och 21 maj.

HARRY HOLM 2017 08 15

_______________________________

En positiv sommarrapport
- om maten i Arbogas skolor

Så är semestrarna förbi för de flesta. Till och med Medeltidsdagarna är över för i år. I pressen har det varit mycket elände. Så vi kanske borde se om det publicerats några positiva nyheter under sommarlovet. Idag tar vi tag i en ljuspunkt, den handlar om eko-maten och om mindre med slängd mat i Arboga.

Det rapporterades förra månaden att Stureskolan minskat matsvinnet med 17 procent. Det där med mat som slängs är ett stort problem. Per år slängs i genomsnitt 17.000 ton från storkök i Sverige.
Under vårterminen genomfördes därför ett projekt med dialog vid
Stureskolans skolrestaurang. Projektet resulterade i ett generellt minskat svinn från 24 gram till 20 gram per elev och dag. Totalt är det 223 kilo mindre svinn per år, en sänkning med 17 procent och därmed en sänkt råvarukostnad.
Nu fortsätter projektet med presentation och spridning av resultatet.
Projektet planeras att genomföras vid ytterligare en skolrestaurang i Arboga kommun under hösten.

Ekologisk mat
Livsmedelshanteringen står för 20-25 procent av Sveriges totala
klimatpåverkan.
En bra måltid ska bland annat vara miljömässigt och socialt hållbar, och det är en målsättning som Arboga kommun jobbar med bland annat genom att öka andelen ekologiska livsmedel och - som nämnts- minska matsvinnet i kommunens verksamheter.
Arboga är en av de 104 kommuner, regioner och landsting som nått 30 procent eller mer när det gäller andelen ekologiska inslag i maten.
I Arboga var 33 procent av livsmedelsinköpen i offentliga storhushåll 2016 ekologiska. Tidigare i år fick kommunen därför ta emot diplom i ekomatsligan som delades ut av civilminister Ardalan Shekarabi.
I Arboga kommun serveras bland annat ekologiska ägg och grönsaker, ekologisk fisk och frukt.

HARRY HOLM 2017 08 14

_______________________________

Arboga Medeltidsdagar 2017
SISTA DAGENS PROGRAM

Under lördagens högtidligheter fick Arbogakuskarna Lions Clubs kulturstipendium på 20.000 kronor. (FOTO: Olle Ytterberg)

Lördagen blev lyckad även om det småskvätte. Och en del regn blir det även idag, söndag. Säkrast väderleksmässigt tycks det vara före lunch, sedan följer ett par timmars väta medan sista timmen av årets arrangemang kan få uppehåll. Allt om vi får tro meteorologerna.

SÖNDAGSPROGRAMMET

Marknader – kl. 11.00-16.00 - Ahllöfsparken, kyrkparken (Hantverksbyn) och Västerlånggatan.

10:00-18:00 Kyrkan är öppen Sommarvärdar är på plats
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

10:00-18:00 Utställning Luther. Plats: Heliga Trefaldighets
kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11:00 Medeltida Luthersk mässa. Medeltidskören medverkar
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11:00 Örtagårdsvandring 50 SEK per person, barn under 15
gratis. Biljetter köps på plats eller på Arboga Turistbyrå.
Plats: Örtagården/Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Turistbyrå med Birgitta Berg

11:00 Barnföreställning med Korp Föreställning med musik-
och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Korp

11:00-16:00 Utställning Låt stå! Folkskolan speglad i
Arboga Museums samlingar.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

12:00 Konsert – Obscurus Orbis Medeltida rockband, fri entré
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

13:00-16:00 Schack Spel på lek och allvar, vem utmanar du?
Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Arboga Schackklubb

14:00 Riddarspel – Hur ska det gå för Robin Hood? Förköp
av biljetter direkt online. Biljetter finns också på plats. 100 SEK per vuxen, 50 SEK 5-15 år, gratis 0-5 år.
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Arbogakuskarna

15:00 Konsert – Obscurus Orbis Medeltida rockband, fri entré
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

15:45-16:00 Avslutning Avslutning Arboga
Medeltidsdagar 2017
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Bygdespelets Vänner med Birgitta Berg

 

____________________________

Arboga Medeltidsdagar 2017
HELGENS PROGRAM

De två avslutande dagarna i årets Medeltidsevenemang bjuder på späckade program. Vädret då? Lördagen blir nederbördsfri och upp mot 20 grader varm. Söndagen får skurar på förmiddagen och hela dagen blir klart svalare än lördagen.

LÖRDAGSPROGRAMMET

Marknader: Ahllöfsparken, kyrkparken (Hantverksbyn) och Västerlånggatan kl. 11.00-18.00

10:00-14:00 Sagostund (Drop-in) Plats: Lusthuset i
Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Bibliotek

10:00-18:00 Kyrkan är öppen Sommarvärdar är på plats
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

10:30 Festtåget Samling 10.30, avgång 10.45.
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

11:00 Festtåget anländer Plats: Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

11:15 Lions kulturstipendium Plats: Stora torget
Arrangör: Lions Club Arboga

11:00-15:00 Bryggerimuseet Sveriges enda bevarade
träbryggeri. Ej handikappsanpassat.
Plats: Skandiagatan 3
Arrangör: Arboga Museum

11:00-16:00 Utställning Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

11:00-15:00 Ponnyridning Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Ryttarsällskap

11:00-16:00 Prova på att slynga band Plats: Gamla
museet/Stensalen, Nygatan 41
Arrangör: Arboga Museum

11:00-16:00 Servering på museigården Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

11:00-16:30 Barnens Park Lek och allvar för barnen i
kyrkparken.
Plats: Kyrkparken utanför Heliga Trefaldighets kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församlingHeliga
Trefaldighets kyrkan Arboga

11:30 Guidning av Heliga Trefaldighets kyrka Plats: Heliga
Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12:00 Middagsbön Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12:00 Barnföreställning med Korp Föreställning med musik-
och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Korp

12:00 Riddarspel – Spådamer i sikte Förköp av biljetter direkt
online. Biljetter finns också på plats. 100 SEK per vuxen, 50 SEK 5-15 år, gratis 0-5 år.
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Arbogakuskarna

12:00 Folkdansgillet Kedjans hovensemble Plats: Stora torget
Arrangör: Arboga Folkdansgille

12:30 Avrättning – Ravald Lekares död Ravald Lekare möter sitt öde och avrättas inför Arboga Stad!
Plats: Start på Stora Torget
Arrangör: Bygdespelets Vänner
Medarrangör: ABF

13:00 Pilgrimsspel ”En medeltida Pilgrimsfärd” med Mikaeli sångare och De vandrande kvinterna, fri entré
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan, Järntorget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Västmanlandsmusiken

13:00-13:30 Dramatiserad guidning Guidning i Museum. 50 kr per person, barn t.o.m. 15 år gratis. Biljetter köps på plats.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

13:00-15.00 Utställning Mats Hermansson – Presenningsikoner. Mats Hermansson är fr.o.m. 15.00 på plats och
presenterar sina bilder.
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

13:00-16:00 Schack Spel på lek och allvar, vem utmanar du?
Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Arboga SchackklubbBand Obscurus Orbis

13:15 Konsert – Obscurus Orbis Medeltida rockband, fri entré
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

13:30 Medeltida kapprodd – Final Plats: Bergmansparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid, Row de Dow Choppers & Arboga Turistbyrå

13:30 Barnaktivitet Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

13:30 Folkdansgillet Kedjans hovensemble Plats: Heliga
Trefaldighets kyrkan
Arrangör: Arboga Folkdansgille

14:00-15:00 Medeltidsmästerskapet i schack Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Arboga Schackklubb

14:30 Barnaktivitet Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus UthopiaPresenningsikoner Mats Hermansson Arboga Medeltid Utställning

15.00 Presentation Presenningsikoner Konstnären Mats
Hermansson är på plats och presenterar sina bilder. Fri entré.
www.presenningsikon.se
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

15:00 Folkdansgillet Kedjans hovensemble Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Folkdansgille

15:00 Dubbning för barn Plats: Heliga Trefaldighets kyrka,
Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

16:00 Barnaktivitet Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

17:00 Riddarspel – Vem kommer ta över tronen? Förköp
av biljetter direkt online. Biljetter finns också på plats. 100 SEK per vuxen, 50 SEK 5-15 år, gratis 0-5 år.
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Arbogakuskarna

17:30 Dramatiserad stadsvandring Biljetter finns att köpa hos
Arboga Turistbyrå eller på plats. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Arboga Turistbyrå med Bygdespelets vänner och Birgitta Berg

18:00 Musikvesper Med Medeltidskören
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

18:15 Konsert – Obscurus Orbis Medeltida rockband, fri entré
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

20:30 Spökvandring
max. 25 deltagare Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Café Centrum, Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

23:30 Eldshow Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

 

____________________________

Arboga Medeltidsdagar 2017
FREDAGS-PROGRAMMET

Marknaderna i Ahllöfsparken (bilden ovan)
och Kyrkparken (Hantverksbyn) är öppna Kl 11-18.

FOTO: HARRY HOLM10:00-12:00 Sommarskoj på gården Hjälp pigan och husjungfrun att tvätta, karda ull och kärna smör.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10:00-16:00 Utställning Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10:00-18:00 Kyrkan är öppen Sommarvärdar är på plats
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11:00 Barnaktivitet Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia
11:00 Örtagårdsvandring 50 SEK per person, barn under 15 gratis. Biljetter köps på plats eller på vårt kontor.
Plats: Örtagården/Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Turistbyrå med Birgitta Berg

11:00-13:00 Bryggerimuseet Sveriges enda bevarade träbryggeri. Ej handikappsanpassat.
Plats: Skandiagatan
Arrangör: Arboga Museum

11:00-15:00 Ponnyridning Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Arboga Ryttarsällskap

11:00-16:00 Servering på museigården Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

11:00-16:30 Barnens Park Lek och allvar för barnen i kyrkparken.
Plats: Kyrkparken utanför Heliga Trefaldighets kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11:00-18.00 Utställning Mats Hermansson – Presenningsikoner
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

11:30 Barnföreställning med Korp Föreställning med musik- och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Korp

11:30-13:00 Barnens gästabud Kom och var med att ställa i ordning, laga till och uppleva ett riktigt medeltida gästabud. Föranmälan, telefon: 0589-142 10. Ålder: 6-12 år. Pris: 60 kr/barn.
Plats: Gamla museets gård, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

11:30 Guidning av Heliga Trefaldighets kyrka Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12:00 Middagsbön Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12:00 Föreläsning Louise Berglund – Lysande damer
Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

12:30 Barnföreställning med Korp Föreställning med musik- och teatergruppen Korp – ”Korven på näsan”.
Plats: Teaterladan – Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Korp

12:30 Avrättning – Ravald Lekares död Ravald Lekare möter sitt öde och avrättas inför Arboga Stad!
Plats: Start på Stora Torget
Arrangör: Bygdespelets Vänner
Medarrangör: ABF

13:00 Konsert – Didgeridoo med Anna Fäldt ”Sacred Sound Healing and Dreaming”, toner från urtiden med didgeridoo. Fri entré
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

13:00 Klostervandring Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: ABF

13:00-14:00 Gycklarskola med Zack Plats: Scenen i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

13:00-16:00 Schack Spel på lek och allvar, vem utmanar du?
Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Arboga Schackklubb

14:00-14:30 Dramatiserad guidning 50 kr per person, barn t.o.m. 15 år gratis. Biljetter köps på plats.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

14:00-16:00 Prova på att slynga band Plats: Gamla museet/Stensalen, Nygatan 41
Arrangör: Arboga Museum

14:30 Barnaktivitet Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

15:00 Dubbning för barn Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

16:30 Barnparaden Samling: Nicolai Kulturhus, Nygatan 19
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

17:30 Dramatiserad stadsvandring Biljetter finns att köpa hos Arboga Turistbyrå eller på plats. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Arboga Turistbyrå med Bygdespelets vänner och Birgitta Berg

18:00 Medeltida kapprodd – Kvalifikation Plats: Bergmansparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid, Row de Dow Choppers & Arboga Turistbyrå

18:00 Konsert – Musik i slott och stuga Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

18:00-20:00 Kvällsöppet kyrka Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

20:00 Konsert – Strängnäs Stadspipare Förköp av biljetter direkt online eller på vårt kontor, Nygatan 33, 100 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid.
Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

21:00 Riddarspel – med Obscurus Orbis En eldshow med eld, dunder och krut. Förköp av biljetter direkt online. Biljetter finns också på plats. 100 SEK per vuxen, 50 SEK 5-15 år, gratis 0-5 år.
Plats: Bergmansparken
Arrangör: Arbogakuskarna
efter riddarspelet Fackeltåg Gå med i paraden till Stora torget efter riddarspelet. Fackeltåg med riddare, gycklare och hästar.
Plats: Från Bergmansparken till Stora torget
Arrangör: Arbogakuskarna

ca. 22:30 Konsert – Obscurus Orbis Medeltida rockband, fri entré
Plats: Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
efter konserten Eldshow Missa inte kvällens eldshow efter Obscurus Orbis konsert.
Plats: Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

____________________________

Några bilder från den första av årets Medeltidsdagar i Arboga

*

Foto: HARRY HOLM 2017 08 09

______________________________

Idag är den första av årets Medeltidsdagar i Arboga

Idag, onsdag, inleds sviten av medeltidsdagar i Arboga för året. Ett mycket ambitiöst och omfttande program bjuds varje dag. Rodden och ryttarspelen börjar först i morgon, torsdag. Men redan idag finns det mycket att välja på.

ONSDAGENS PROGRAM

Marknader i Ahllöfsparken och Kyrkparken kl 11-18

10-12 Sommarskoj på museet. Hjälp pigan och husjungfrun att tvätta, karda ull och kärna smör.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10-16 Utställning
Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

10-18 Kyrkan är öppen. Sommarvärdar är på plats
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

10.30 AM Historic Guided Tour (EN). A historical tour of Arboga in English. Tickets – Arboga Tourist Office and directly at the church. Adults 50 SEK, under 15 years of age free.
Meeting point: Heliga Trefaldighets church
Host: Arboga Tourist Office

11-13 Bryggerimuseet. Sveriges enda bevarade träbryggeri. Ej
handikappanpassat.
Plats: Skandiagatan 3
Arrangör: Arboga Museum

11-16.30 Barnens Park. Lek och allvar för barnen i kyrkparken.
Plats: Kyrkparken utanför Heliga Trefaldighets kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

11-19.30 Utställning. Mats Hermansson – Presenningsikoner
Plats: Arboga bibliotek
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

11.30 Guidning av Heliga Trefaldighets kyrka
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12 Middagsbön
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

12-14 Gycklarskola med Zack
Plats: Scenen i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia

13-16 Schack. Spel på lek och allvar, vem utmanar du?
Plats: Korsningen Nygatan/Kapellgatan
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Arboga Schackklubb

14 Hästparaden. Björn Ekfelt, med sin häst Keyring
Plats: Vid scenen i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

14-14.30 Dramatiserad guidning
50 kr per person, barn t.o.m. 15 år gratis. Biljetter köps på plats.
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
Arrangör: Arboga Museum

15 Dubbning för barn
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

16 Föreläsning. Claes-Bertil Ytterberg – I reformationens spår
Förköp av biljetter online eller på medeltidsföreningens kontor.
50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid.
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

17 Spökvandring
Förköp av biljetter online eller på medeltidsföreningens kontor.
50 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Café Centrum, Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia.
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

18 Officiell invigning Arboga Medeltidsdagar 2017
Klä upp dig och kom och delta i invigningen av årets Medeltidsdagar.
Plats: Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Bygdespelets Vänner

18 Orgelkonsert. Medeltid till J.S Bach; Hanna Drakengren på orgel.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

18-20 Kvällsöppen kyrka
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka, Järntorget
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

19.30 Konsert – Kungsängens barocktrio
För tredje året i rad gästar Barocktrion medeltidsdagarna i
Arboga. Förköp av biljetter direkt online eller på medeltidsföreningens kontor, Nygatan 33, 100 SEK per person, barn under 15 gratis.
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid. Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

20 Spökvandring
Förköp av biljetter online eller på vårt kontor. 50 SEK per person, barn under 15 gratis.Plats: Café Centrum, Stora torget
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid med Cirkus Uthopia.
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

_____________________________

Stora bad- och lekdagen i Arboga

Tisdagen den 8 augusti är det bad- och lekdag på Ekbacksbadet i Arboga. Mellan klockan 10 och klockan 15 finns det olika aktiviteter att roa sig med, som att hoppa i hoppborgar och gå tipspromenad. Hamburgare finns att köpa och kanske kommer glassgubben på besök, tipsar kommunen. Gladiatorerna medvekrar och det finns fiskdamm mellan 14 och 15.

HARRY HOLM 2017 08 08

________________________________

Minskad trafik kring Arboga
när Kvicksundsbron öppnade

Nu kommer trafiken runt Arboga att minska. I lördags - en dag "för tidigt" jämfört med planen - öppnades den 40-åriga Kvicksundsbron igen.

Bron har under ungefär fyra veckor varit stängd för biltrafik på grund av reparationsarbeten på bron.
Under den tiden har trafiken Eskilstuna - Västerås och Västerås - Eskilstuna letts om via Arboga.
Det har medfört 40 minuters längre restid än vanligt mellan de två större städerna.
Ser man till hela reparationsjobbet så började det i maj förra året och ska vara helt klart i december i år.

HARRY HOLM 2017 08 06

____________________________

Ett utflyktstips i semesterfinalen

Vid Bockhammar finns inte bara landes äldsta lusthus (Ebba Brahes paviljong från 1636) utan också ett 30-tal olika sorts pelargoner.

Visst kan man åka till Herrfallet eller Hällarna eller ta sig ett dopp i Högsjön. Men innan semesterperioden är helt slut vill jag tipsa om en söndagstur norrut i länet. Till så ovanliga utflyktsmål som pelargoner och en f.d. flyktingförläggning.

Utmed vägen mellan Hed och Fagersta finns en liten ort som heter
Stjärnvik, där du svänger och rätt snart kommer till Bockhammar. Där är det öppet mellan 12 och 17 och där finns kafé och hantverk och - 30 sorters pelargoner att ta del av.
Man kan fika både ute och inne och blåbärskakan till kaffet är att
rekommendera.
Här ingår - förstås - ett besök i Ebba Brahes paviljong. Den är byggd 1636 och därmed Sveriges äldsta bevarade lusthus. Ebba Brahe ägde vid denna tid flera västmanländska gårdar, däribland Bockhammar.

Så rekommenderar vi fortsatt körning på denna väg, från Bockhammar mot Skinnskatteberg. Det är en grusväg som har rymt många rallytävlingar under åren, med otaliga kurvor och backar. Så ta det lugnt!
Från Skinnskatteberg får ni köra förbi Riddarhyttan, där strax efter
samhället en vägvisare till höger berättar om Röda Jorden. Just nu på söndag firas Röda Jordens dag där.

Efter ett eventuellt uppehåll vid Röda Jorden fortsätter vi 68:an fram till en skylt som pekar vänster mot Uttersberg och Köping. Efter att utmed den vägen ha passerat Aronsberg kommer en vägvisare åt höger, till Krampen. Där finns en nedlagd station där man i Krampenmuseet får se bilder och lära sig mer om när här fanns en flyktingförläggning för 300 sovjetiska militärflyktningar 1942-1944 (bilden nedan).

Den s.k. ryssbyn i Krampen 1942-44.

Krampenmuseet har i sommar haft öppet på söndagar kl 14-16. Men skulle det vara stängt finns information så det räcker vid själva platsen där flyktingförläggningen funnits. Där kan man också studera den så kallade Rysstenen.
Åter ute på stora vägen kan Galleri Astley i Uttersberg vara ett fint mål. Där är det öppet denna söndag 11-17, med konstutställning, designbutik och en hel del annat.
Trevlig resa!

HARRY HOLM 2017 08 04

-------------------------------------------------------------

SÖNDAGEN den 6 augusti händer det en hel del i Arbogatrakten. Några exempel: Högstadagen firas ute vid koloniområdet mellan 11 och 16. I Medåker är det friluftsgudstjänst kl 14-16. Och i Medborgarhuset genomförs Arbogagalan kl 18-20. Arbogagalan är en gala för flyktingbarn, alla pengar går till Rädda Barnen. Arrangör är Christian Windahl som samarbetar med Rädda Barnen. Ett antal artister spelar.

------------------------------------------------------------

LÖRDAGEN den 5 augusti blir i Arbogatrakten rätt regning och - jag ber om ursäkt å vädrets vägnar - skvättandet tilltar under eftermiddagen och kvällen. Temperaaturen kämpar sig upp till som högst 16 grader. Men det går ju att bege sig inomhus, till Arboga Museum, Nygatan 37, för en så kalla Dramatiserad visning. Där får man höra tjänstefolket berätta om hur livet var i grosshandlarhemmet en gång i tiden. Detta är mellan 13 och 13.30. Entré: 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.

______________________________________________

FREDAGEN den 4 augusti kommer visserligen att ha en del sol i Arbogatrakten. Men efter gårdagskvällens och nattens regn är det bara under förmiddagen som det blir uppehåll. Från och med lunch kommer det lite regn då och då fram till 20-tiden. Inga mängder. Men ändå. Säger meteorologerna.

_______________________________________________

TORSDAGEN den 3 augusti kan det börja dugga nån timme sent på eftermiddagen i Arbogatrakten. Men det riktiga regnet kommer vid ett-tiden natten till fredagen och bjuder sedan också på några skvättar på förmiddagen men också under kvällen. Så till den som funderar på att grilla under bar himmel denna afton säger jag bara: Lycka till!

HARRY HOLM 2017 08 03

_______________________________

Efter 80 i rad - Inget Röforslopp i år
Besvikelse hos SMK Arboga
- och hos publiken

Stig Blomqvist, i mitten, fanns med vid presentationen av förra årets Röforslopp i Arboga. Han har bl.a. VM-guld i rally 1984, otaliga SM-guld och segrar i Svenska rallyt, men också SM-guld i backtävling 1982, 1983, 1987, 1988, 1989 och 1993. FOTO: HARRY HOLM

Det kom för få anmälningar. Därför ställer SMK Arboga in årets backtävling Röforsloppet. Efter 80 år av tävlingar i obruten följd.

Röforsloppet, backtävlingen i Röfors väster om Arboga, är till för bilar, motorcyklar och motorcyklar med sidovagn.
Tävlingen arrangerades första gången 1935. Nu har loppet gått 80 år i sträck, utan uppehåll. Men nu bryts den sviten.
Orsaken är enligt föreningens hemsida att det kommit in för få
anmälningar, totalt bara 55 ekipage. Det skulle ha krävts 80 deltagare för ett genomförande.
Men SMK satsar på att det blir ett Röforslopp nästa år. Men då en utvecklad tävling, som det kallas, vilket ska betyda att arrangemanget 2018 inte är så beroende av hur många deltagare som kommer.

HARRY HOLM 2017 08 02

_______________________________________________

Försök till stöld i Arboga

Polis skickades till Norra Ågatan i Arboga tidigt i går morse, med anledning av att en person såg och avbröt två personer som höll på att göra ett inbrott på adressen.

Personerna hade sågat ett hål i staketet och avvek sedan från platsen i ett fordon som stoppades i Örebro län.
I bilen färdades en kvinna född -76 och en man född -64.
Bägge personerna är misstänkta för försök till inbrott och kvinnan är dessutom misstänkt för grov olovlig körning, rattfylleri genom påverkan av narkotika samt ringa narkotikabrott genom eget bruk. Mannen är misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk.
Båda gärningsmännen är frigivna efter provtagning samt förhör, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 08 02

_______________________________________________

PASSA PÅ att vara ute denna onsdag den 2 augusti, om du har möjlighet. Och kanske på torsdagen - på dagen, för sedan blir det blir en rejält regnig kväll. Som inbjuder till inomhusvistelse.

REDAN IKVÄLL kan du bege dig inomhus, till biografen i Medborgarhuset. Filmen som börjar kl 19 heter Valerian and the City of a thousand planets 3D.

HANDLINGEN: Under det 28:e århundradet bildar Valerian och Laureline ett team specialagenter med ansvar att behålla ordningen i universums mänskliga territorium.

PÅ ORDER från försvarsministern ger sig de två ut på ett uppdrag till den makalösa staden Alpha – en ständigt växande metropol där varelser från hela universum i hundratals år har förenats för att dela kunskap, intelligens och kultur med varandra.

ALPHAS 17 miljoner invånare har med tiden förenat sina talanger, teknologi och resurser för att åstadkomma förbättringar för alla. Tyvärr har inte alla på Alpha samma intresse; i själva verket finns där ljusskygga krafter som är på väg att placera vår ras i stor fara.

FILMEN är 2 timmar och 17 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kr.

HARRY HOLM 2017 08 02

 

_____________________________

Tjuv kom in via balkongen i Arboga

Polis skickades till Stationsgatan i Arboga tidigt på måndagsmorgonen. Den boende hade vaknat och upptäckt att någon tagit sig in via balkongdörren och tillgripit bland annat en dator, mobiltelefon och diverse mediciner. Man har sökt i området utan att anträffa någon gärningsman. Anmälan om grov stöld har upprättats, berättar Polisen Västmanland.

_____________________________

Omväxlande sommarkonsert
i Medåkers kyrka

I Medåkers kyrka framfördes på söndagskvällen 30 juli ett omväxlande musikprogram med titeln "Ute blåser sommarvind" med Arne Sjölander på gitarr, Ragnhild Söderwall på tvärflöjt samt Ingeborg Söderwall med sång.

Sammanfattningsvis kan man säga att trion hittat en perfekt form för sitt framträdande. Ingeborgs vackra sopran stöds på ett bra sätt av Arnes skickliga spel på gitarren och Ragnhilds flöjttoner och allt fyller hela kyrkan med musik utan en enda mikrofon.
Programmet var mycket omväxlande. Från 1700- talets Händel och Bach till Benny Andersson Klinga mina klockor. Benny har komponerat tre melodier i folkvisestil som Ingeborg framförde på ett ypperligt sätt. Ingeborg har en förmåga att anpassa sin röst antingen det gäller kulning eller vackra arior så att resultatet blir perfekt.
I Norsk Fjellsang förflyttades vi till en fäbod, där kullan försökte få hem sina kor. Ingeborgs fantastiska sätt att behandla rösten med sådan kraft och skicklighet. övertygade alla om att en sådan kulning kunde nå flera mil bort.
Vi fick också lyssna till ett skickligt gitarrsolo av Arne som spelade ett stycke av en 1700-tals kompositör, Mauro Guiliano och där Ragnhilds tvärflöjt fördjupade upplevelsen. Till nästa framträdande skulle det vara roligt med ett gitarrsolo där man får lyssna bara till hans skickliga spel.
Ragnhild spelade Honnegers Getens dans där man kunde höra hur en get släpptes lös i slingrande toner.
Varje programpunkt behöver en introduktion och Ragnhild berättade hela tiden intressanta detaljer om kompositörer och verk.
Stora applåder efter konserten gav publiken ett populärt extranummer nämligen Rune Lindström Visa i midsommartid.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

SOMMAR-UPPLAGAN
______________________________

Redaktionens dator behöver vila ibland, speciellt när den är i behov av reparation. Vad passar då bättre än att bli riktigt public service och under några veckor låta arbogasidan.se vara en guide till det som finns att göra i staden vid Arboga å. ( För lokala nyheter hänvisar jag gärna till magazin24.se )Här nedan finns nu först några fina musikprogram. Och lite grann om att gå och bada. Sedan följer en presentation om - i tur och ordning - olika guidningar, utställningar och historiska sevärdheter. Avslutningsvis kan du se Arbogas väldigt stora utbud av matställen av skilda slag. Du kan bli mätt i Arboga men förhoppningsvis aldrig mätt på Arboga.

HARRY HOLM i Juli 2017

_______________________________

MUSIK I SOMMARKVÄLL


Säterbo kyrka söndagen den 16/7 kl 18:00
"En pilgrims tröst". Christina Andersson, sång och Magnus Andersson, luta. Ett program runt "England Orfeus", John Dowland.

Götlunda kyrka söndagen den 23/7 kl 18:00
"Låtar inifrån". Greger Siljebo pch Jakob Petrén- orgel, piano och fiol. En resa som guidas av en duo som låtit tala om sig just för att ta med sin publik på musikaliska och klangliga resor. "Låtar inifrån" är en genrebefriad blandning av egen och andras musik som av olika skäl fått en plats i de inre rummen.

De medverkande i "I vår Herres hage"

Medåkers kyrka söndagen den 30/7 kl 18:00
"I vår Herres hage" Ingeborg Söderwall-sång, Ragnhild Söderwall-flöjt och Arne Sjölander-gitarr. Händel, Honegger, Peterson-Berger är några av de kompositörer som gjort musikaliska tolkningar av djur och natur. I detta program får vi stifta bekantskap med getter, fjällkor och en och annan flammande ros.

Säterbo kyrka söndagen den 6/8 kl 18:00
"Jorden runt en sommarkväll" -Patrik Ahlberg-flöjt och Staffan Sjögren, gitarr. Programmet bjuder in oss till en musikalisk resa runt jorden. Vi får njuta av originalmusik för flöjt och gitarr av tonsättare från jordens alla kontinenter. På resan kommer det att bjudas på smäktande, medryckande och virtuosa tongångar av bl a Beaser, Houghton och Villa-Lobos.

Götlunda kyrka söndagen den 13/8 kl 18:00
"Låtar och visor i sommarkvällen" -Götlunda Nyckelharpsgille. Som titeln antyder handlar kvällens musikstund om folkmusik.

Medåkers kyrka söndagen den 20/8 kl 18:00
Medåkers kyrko- och hembygdskör möter Jazzt for fun De här tvågängen har mötts förr, senast under årets kulturvecka och tycke har sannerligen uppstått. Välkomna till en fantastiskt medryckande kväll med Afroamerikanska spiriuals, uppblandat med svenska psalmer och visor. Elin Jauring-sångsolist och Anna Ytterberg- körledare.

--------------------------------------------------------------

GÅ OCH BADA!

Vid Ekbacksbadets utomhusbadet öppet under sommaren, med 50-metersbassäng, hopptorn, barnbassäng och stora gräsytor för lek. Aktuella öppettider på badet: Måndag 10.00-21.00. Tisdag 06.30-21.00. Onsdag 10.00-21.00. Torsdag 06.30-21.00. Fredag 10.00-20.00. Lördag och söndag 10.00-17.00. (Kassan stänger 30 minuter innan anläggningen.)

Under dessa och övriga tider finns det flera badplatsers att välja bland i Arboga. Mest centralt av dessa ligger Villagatsbadet, i Arbogaån. Ute vid Högsjön går det att bada, liksom bl.a. vid Hällarna och Herfallet. Och detta var bara några exempel.

----------------------------------------------------------------

GUIDNINGAR I ARBOGA.

Vacker kulturmiljö och rik historia är ett par av anledningarna till att allt fler deltar på guidningar i Arboga. De som deltar kommer att möta någon av Arbogas kunniga guider som lär ut mer om Arbogas unika historia. Sommarens guidningar pågår fram till och med den 17 augusti.
 
Historisk stadsvandring. Tisdagar och torsdagar klockan 17.30, onsdagar 10.30 (engelska) i centrala Arboga. En spännande resa i Arbogas historia. Du får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna.
 
Guidning Arboga Bryggerimuseum. Måndagar klockan 17.30.

Dramatiserad visning av Arbogas museum. Tisdagar-fredagar klockan 14.00, lördagar klockan 13.00.

Bryggerimuseum. Visning i Sveriges enda bevarade träbryggeri. Ni får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria samt se alla de redskap som förr användes för att tillverka denna dryck. Fram till och med den 7 augusti, måndagar kl. 17:30.

Klostervandring. (Nytt för året!) Vi börjar med ett besök i
Fransicanerbrödernas klosterkyrka, går sedan upp genom smala gränder till Maria Magdalena kyrka, därefter vandring via Eriksgatan till ytterligare ett kloster. 10 och 11 augusti 13:00, Arrangör: ABF Arboga. Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan.
-------------------------------------------------------------


NÅGRA UTSTÄLLNINGAR


När Arboga var en hamnstad. Fotoutställning med bilder från Arboga Museums fotoarkiv. Utställningen är öppen till och med den 13 augusti.under Sweet Heart Green Café´s öppettider.Entré: Fri.Arrangör: Birgit Johansson och Linda Lyngbakken

Skolutställning på museet. "Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar". Folkskolan fyller i år 175 år. Detta
uppmärksammar Arboga museum med en skolutställning tilloch med den 13 augusti. Här kan du besöka en "skolsal", komplett med läseböcker, orgel och skolplanscher. På "skolgården" är leken i full gång. Du får även se foton på många av traktens skolor. Museet är öppet tisdag-fredag 10.00 -12.00 och 13.00-16.00. (Under medeltidsdagarna ingen lunchstängning.)HISTORISKA SEVÄRDHETER

Arboga har en lång och intressant historia. Tack vare ett strategiskt läge och goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. 
Arboga var Mälarens västligast hamn och hit kom järnet från
Bergslagen, vägdes på järnvåg och skeppades ut via Arbogaån.
 Många har haft Arboga som mötesplats. Mest känt är det som klassas Sveriges första riksdag, 1435, då Engelbrekt valdes till rikshövitsman.
Sevärdheter: Arbogaån, Järnvågen och Ladbron,Engelbrektsstatyn vid Heliga Trefaldighets kyrka och vid samma kyrka Lasse-Majas grav, vars minnesplakett finns vid Strandvägens norra trottoar. Trähusbebyggelsen längs Västerlånggatan, som du kan gå bland västerut från Stora Torget. Den gamla fängelsehålan Bykistan
(under huset Väster Långgatan 1). Vid Stora Torget ligger också
Rådhuset som blev till ett sådant sedan Gustav Vasa sagt att det
fanns så många kyrkor i Arboga att Helge-Andsbyggnaden gott kunde bli rådhus.
Vi har Öhrströms gård, Arboga museum Nygatan 37. Snett
däremot vid samma gata finns Stadskällaren, en byggnad, ritad av
samma Tessin som ritat Stockholms slott.
En betydligt äldre byggnad finns i sydvästra delen av Ahllöfsparken, där Heliga Birgitta och inte minst hennes dotter Katarian brukade finnas för att hjölpa fattigaoch sjuka: .Sankta Karins kapel. Där intill finns också den medeltida örtagården..


·
ÄTA OCH FIKA


I Arboga finns ett varierat restaurangutbud där en del har en koppling till Hjälmaren. Hjälmaregösen och Hjälmarekräftor är lokala delikatesser du inte bör missa! Här hittar du även vår egen Götlunda Glass och ett urval av bra caféer.  Här nedan finns några av Arbogas mat- och fikaställen.

Café Centrum vid Stora Torget
Café Hjälmare Docka, ute vid Hjälmare kanal.
Café Två Skator, i östra delen av den stora varuhusparkeringen.
Engelbrekts Café vid Strandvägen.
Glass & Berså vid Västerby, avtagsväg till vänster om du kör gamla vägen från Arboga till Köping
Götlunda Glass vid Fårtallen en dryg milt utefter gamla Europavägen mot Örebro, ett 50-tal glassorter.
Hamn Café Hjärtat Bergmansparken, vid Arbogaån. Glasscafé med olika glassmenyer (även gluten-, laktos - sockerfri glass.
Håges Konditori, Nygatan 26. Egen tillverkning.
Konditori Saga Stora Torget Egen tillverkning.
Stationscafé Centrumleden 6, det vill säga i Nya Station.
Sommarcafé i Medåker. Vid skolan i Medåker. Öppet i juli månad.Onsdag - Lördag, klockan 13.00-17.00
Sweet Heart Green Café, Ångbåtsgatan 3 (intill Granngården).
Rawfood, ekologisk cafe Socker-gluten-laktosfritt. Glassmenyer av egen glass och rawglass. Hundar välkomna.
Söndagscafé i Lasse-Maja-grottan i Garlinge, Skatberget 137.
Öppet under söndagarna i juli klockan 10-18. Öppet för grupper efter önskemål. Mer information på Lasse-Maja grottans webbplats

RESTAURANGER

Dinners,Sätra trafikplats ute vid Europavägarna.
Götlunda Wärdshus, vid Fårtallen , Gamla europavägen mot Örebro.
Haketorps Bistro & Café, golfrestaurangen, Haketorp, utmed väg 572 (gamla E18 E20), väster om Arboga.
Matbaren Rastplats Sätra, ute vid E18 E20
Rasta, vid Rondellen vid Ö&B.
Restaurang Athena vid Rådhusgatan.
Stadskällaren, Nygatan 42.
Thai House, vid Stora Torget. Asiatiska lunch buffé alla dagar och
Sushi, Á la carte, avhämtning.
Restaurang Ågården, ingång till gården Kapellgatan 8.
Wah To Kinarestaurang, Sturegatan 2, Östra Nygatan.


 
FAST FOOD / TAKE AWAY

Burger King, Sätra trafikplats E18-E20. Hamburgare, sallad med mera.
Café Ö&B, vid Östra rondellen, i entrén till Varuhuset Ö&B.
Grekiska vagnen vid Entrétorget till varuhusen inne i stan.
McDonald's vid Sätra trafikplats E18-E20
Sallad & Smörgåstårtshörnan, Stora Torget. Räksmörgåsar,sallad,smörgåstårtor,stubbar och exotisk planka.
Subway vid Sätra trafikplats E18-E20 Bröd med olika fyllningar.
Pizzeria & Grill. Gamla Station Pizzeria och Kolgrill. Vedugnsbakad pizza.
En till Pizzeria & Restaurang, Järntorgsgatan 4b
Palermo, Nygatan 38
Mätt och Belåten, Gamla station.
Pizzeria Adria, Bensingatan 3
.Pizzeria Arboga, Kapellgatan 31.
Pizzeria Pronto, Östra Nygatan 8
Pizzeria Metropol, Nygatan 25
Pizzeria Wasa, Stationsgatan 2
Viking kebab bar, Stora Torget.

(MED RESERVATION FÖR EV. ÄNDRINGAR)

______________________________

Musik i sommarkväll

Det är vackrast när det skymmer. Så hette programmet i Medåkers kyrka söndagen den 9 juli. Medåkers egna musiker Johan och Elina Hultman lockade så många besökare att kyrkan blev fylld.
Elinas röst kompletterades med Johans ackompanjemang på slagverk från hela världen. Det var visor av både nya och gamla författare och både kända och okända sånger.
Helhetsintrycket var överväldigande, summerar Birgit Johansson som var en av de många i Medåkers kyrka denna sommarkväll.

FOTO: BIRGIT JOHANSSON 2017 07 09

____________________________

Nu blommar det utanför redaktionen

FOTO: HARRY HOLM JULI 2017

______________________________

Snart öppnar det upprustade Villagatsbadet i Arboga

Under våren har det pågått markarbeten vid Villagatans och
Redskapsgatans slänter ner mot Arbogaån. Projektet är nu inne i sitt slutskede och området planeras öppnas för allmänheten i slutet av nästa vecka.

Villagatsbadet har länge varit en av Arbogabornas mest omtyckta badplatser. Under många år skedde här simpromoveringar och andra arrangemang.
När årets badsäsong började var badet inte i ordning. Men de rbeten som utförts har inneburit att slänten, från Villagatan och Redskapsgatan, har stabiliserats. Lermassor och grus har tagits bort. Sandytan vid badplatsen har fräschats upp och kompletterats med ny sand.
Det sista gräset har nu rullats ut och den nya trappan med tillhörande plattytor har monteras i slänten mot Villagatsbadet.
Under nästa vecka kommer vägen att grovjusteras och tillfälligt staket mellan väg och slänt monteras. Så snart detta arbete har avslutats ska området öppnas för allmänheten.
Montering av vägräcke kommer att ske under vecka 33 och asfaltering planeras ytterligare något längre fram i höst, rapporterar Arboga kommuns hemsida också.

HARRY HOLM 2017 07 08

_______________________________

Trafikolycka och brand i Arboga

Vid 11-tiden på torsdagen krockade två personbilar på E20, i anslutning till trafikplats Gräsnäs, nordost om Arboga. Tre personer från en av bilarna, en man och en kvinna, samt deras 8-årige son, fördes tillsjukhus för kontroll. De klagade över smärtor i rygg och nacke, enligt Polisen Västmanland.

Brand i lekstuga
Vid 20-tiden i går kväll kallades polis och räddningstjänst till
Gäddgårdsskolan med anledning av att en lekstuga stod i lågor.
Räddningstjänsten släckte branden och polisen upprättade en
anmälan om skadegörelse genom brand. Ingen misstänkt person fanns kvar på platsen.

______________________________

Arbogamedverkan i välbesökt
seminarium i Almedalen

En kommun kan inte stå själv, sade Arbogas kommunalråd Anders Röhfors, m,- på bilden tredje person från vänster räknat - vid seminariet i Almedalen.

När Köpings, Arboga och Kungsörs kommuner ordnade seminarium i Almedalen i tisdags var intresset stort. Det handlade om den satsning kommunerna gör för att fördjupa samarbetet.

Kommunerna i Västra Mälardalen representerades av sina
kommunstyrelseordförande. De stod där på podiet i Almedalen
tillsammans med flera gäster, bl.a. civilminister Ardalan Shekarabi och Lena Micko som är ordförande i organisationen Sveriges kommuner och landsting.
Civilminister Ardalan Shekarabi sade bl.a.: "Nationellt behöver vi tillsammans med kommunerna ta ansvar för att kunna säkerställa likvärdig välfärd. Det finns främst erfarenhet med samverkan från tekniska områdena och administration, däremot saknas det erfarenhet från äldreomsorg och skola – hur kan vi samverka där?"
Tonvikten från flera av deltagarna var att kommunerna behöver samverka inom vård och omsorg samt skolområdet, där både ekonomi och rekrytering är viktiga frågor.

Kan inte stå själv
Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga, sade:"En kommun kan inte stå själv. Genom samverkan kan vi fortsätta ha god service och bli en starkare region för näringslivet och medborgarna."
Det finns även ett intresse från näringslivet att vara med i utvecklingen och jobba med utvecklingsfrågor i regionen, visade det sig.
Och nu vill kommunerna i Västra Mälardalen ta ännu ett steg i
samverkansarbetet, framgick det.
"Vi kommer att lämna in en framställan att bli försöksområde. Det skulle bland annat innebära en ökad möjlighet till att testa nya arbetssätt inom ramen för samverkan mellan kommunerna", meddelade Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande i Köping, allt enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2017 07 06

_____________________________

Brand vid Jädersvägen i Arboga

Vid tretiden natten till tisdagen upptäcktes en brand vid Jädersvägen i Arboga. Det var en container som av oklar anledning börjat brinna under natten. Brandkåren kunde snabbt släcka elden. En anmälan om misstänkt skadegörelse genom brand, är upprättad.av Polisen Västmanland.

____________________________

I en annan del av Arboga
... är det också vackert

FOTO: ARNE GRIPENHED

_____________________________

Det ska byggas mer vid Åbrinken

Fler hus ska byggas i år vid Åbrinken och på sikt väntar vård- och omsorgsboende på ytan upp mot gamla Europavägen (vägen längst upp i bild).

Arboga kommun har tecknat markanvisningsavtal för fastigheten Strömmen 1 om ca 3.800 kvm i området Åbrinken. Därmed kan fler hus byggas där den första byggnaden nu har växt upp.

Det är Stefan Werner Arkitekter AB som har tecknat avtalet. Företaget bygger för närvarande bostäder i aktuellt område. I fjol och i år har gator och ledningsnät anlagts parallellt med byggnationen.
- Vi ser mycket positivt på en fortsatt utveckling av området, säger
Mimmi Hodzic, teknisk chef på Arboga kommun.
Markanvisningen innebär, enligt Arboga kommuns hemsida, att Stefan Werner Arkitekter AB ges möjligheten att utveckla ytterligare en del av området Åbrinken fram till och med den 31 december 2017.

Planläggning för äldreboende
Arboga kommun arbetar också med en fortsatt planläggning för att det ska kunna bli vård- och omsorgsboende samt fler bostäder
i området.
Detaljplanen finns utställd, bland annat på Arbogabiblioteket, fram till och med den 17 juli.

HARRY HOLM 2017 07 03

___________________________

Brand på bildemonteringen i Arboga

Halv fem på lördagsmorgonen kom larmet om att det brann i bilskroten i skogen väster om Arboga. Det var både byggnader och bilar vid bildemonteringen Tjurlångsgården som stod i lågor, informerar Polisen Västmanland. Räddningstjänsten fick stopp på branden efter någon timme, så att endast ett lager med däck fortsatte att brinna. Sent på lördagskvällen fanns brandlukten fortfarande sprid över staden och dess västra omgivningar.

HARRY HOLM 2017 07 01

_________________________

Rån i Arbogabutik på fredagskvällen

Två gärningsmän, med rånarluvor på huvudet, gick vid 19-tiden på fredagen in på Netto i Arboga och fram till kassorna. Ingen av personalen befann sig just då vid kassalinjen varför gärningsmännen började bända upp kassalådan med hjälp av ett tillhygge samt plocka på sig cigarettpaket. Efter en kort stund fick en från personalen syn på gärningsmännen och gick mot dem för att konfrontera dem. Gärningsmännen uppmanade personalen att ge dem pengar men sedan lämnar de snabbt butiken till fots. Flertalet polispatruller har sökt i Arboga efter de båda gärningsmännen utan resultat. Tekniker begav sig till butiken under kvällen för att genomföra en brottsplatsudersökning. Det tillgripna godset är en okänd mängd kontanter och cigaretter, meddelar Polisen Västmanland.

___________________________

En sån sommar - i Arboga

FOTO: HARRY HOLM

Det finns mycket att göra för den som väljer sommaren i Arboga. Efter rivstarten den 1 juli, med både Arboga Meet och SM i Segelflyg, rullar det på med många arrangemang fram t.o.m. Medeltidsdagarnas riddarspel.

På söndagarna är det Musik i sommarkväll, i olika kyrkor. Det ordnas guidade visningar på bryggerimuseet och på Arboga Museum kompletterat med Historiska stadsvandringar.
På tisdagskvällarna arrangeras Veteranfordonsträffar ute på Jäders bruk.
Kanalens Dag vid Hjälmare Docka den 8 juli är en höjdpunkt liksom Sommar på Abramsgården i Medåker dagen efter.
Röforsloppet kommer den 5 och 6 augusti och så börjar Medeltidsdagarna den 9 augusti med allt vad det innebär av riddarspel och annat.
Torglördag den 26 augusti och Medåkers Marknad den 27 augusti avslutar på sätt och vis sommaren.
Märk väl att jag nu inte har nämnt alla smultronställen i form av t.ex.caféer, glass-ställen, badplatser, båtturer och kommunens omväxlande och vackra natur.
Så jag vill bara gratulera dig som valt sommaren i Arboga, vare sig du är Arbogabo eller besökande.

HARRY HOLM 2017 07 01

________________________

Arboga med grannkommuner i Almedalen
Temat: Är det dags för sammanslagning?

Den 4 juli finns kommunstyrelsens ordförande från Arboga, Köping och Kungsör tillsammans med lokala näringslivsföreträdare på plats i Almedalen i seminariet ”Är det dags för kommunsammanslagning?"

I Arboga, Köping och Kungsörs kommuner står en fördjupad samverkan högt på agendan, skriver Arboga kommun på sin hemsida. I Almedalen presenterar de sina lösningar på hur kommunerna kan möta framtidens utmaningar.
En tilltagande urbanisering, ökade förväntningar på teknisk utveckling, ansträngd kommunal ekonomi och en förändrad näringslivsstruktur. Det är några av kommunernas framtida utmaningar, skriver Arboga kommun också på sin hemsida.
– Det går inte att sitta still i båten, säger Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga. Vi behöver hitta smarta lösningar för att möta samhällsutvecklingen. I Västra Mälardalen har vi en lång tradition av samverkan mellan kommunerna, och mellan kommunerna och näringslivet. Nu tar vi ytterligare ett steg och fördjupar samarbetet för att möta de här utmaningarna.

På scenen i Almedalen
Den 4 juli finns kommunstyrelsens ordförande från Arboga, Köping och Kungsör, tillsammans med lokala näringslivsföreträdare, på plats i Almedalen och håller ett gemensamt seminarium om hur en merlångtgående samverkan är en viktig lösning på utmaningarna i Västra Mälardalen. På scenen finns också bland annat civilminister Ardalan Shekarabi och Lena Micko, ordförande SKL.
– När kommunerna utvecklar sin samverkan så kan vi bättre ta oss an välfärdens utmaningar. Från statens håll måste vi se vad vi kan göra för att röja undan hinder för samverkan och skapa ordning och reda i den statliga regionala strukturen, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Samarbetet
Redan i dag har Arboga, Köping och Kungsör en mellankommunal samverkan inom en rad områden t.ex. IT, renhållning, gymnasieutbildning och räddningstjänst. Och i augusti 2016 undertecknades en avsiktsförklaring om en mer långtgående samverkan.
Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska ta fram en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att klara sina uppgifter. Ett av förslagen som ska analyseras är bland annat avtalssamverkan.

HARRY HOLM 2017 06 30

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

Ny bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________