arbogasidan.se = Public Service + Åsikter. Utgivare: Harry Holm harry@holm.tf
Klicka här för att komma till ARKIV, och för att få information om arbogasidan.se - för att läsa om om cookies... och en del annat intressant.

       

**************************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

**************************

 

___________________________

TORSDAGEN den 31 januari börjar med 8 minusgrader, som går över till 7 på förmdidagen och 6 minus runt lunch. Under eftermiddagen väntas 4 minus-garader. Hela dagen svag vind. Och uppehåll, som en sorts andhämtning inför den snöiga fredagen.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30 - 12 i Trefaldighetsgården. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar
tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris.

ANNARS är det ganska lugnt i Arboga denna dag. Karin Wikströms målningar går att se på Arbogas Bibliotek kl 17.30 - 19. Och det är sista dagen för gratis provapå karate i Ladubacks-skolans gymnastiksal, kl 18-19 för 10-13-åringar, ungdomar och vuxna kl 19 - 20.30.

DE STYRANDE. Och så påminner jag åter om att Arboga kommunfullmäktige har sammanträde i kväll. Mötet är öppet för allmänheten. Vid 18-tiden kan man gå in genom Rådhusets port vid Rådhusgatan och sedan en trappa upp. Där slås klubban i bordet första gången kl 18.15.

HARRY HOLM 2019 01 31

___________________________

ONSDAGEN den 30 januari blir det visserligen en kall förmiddag i Arboga-trakten (12 minus) men det fina i krångsången är att solen visar sig. Hela eftermiddagen väntas det vara blå himmel och då "bara" 8 grader minus. Samtidigt kommer vinden knappt att märkas, ja klockan 18 är det helt vindstilla.

TRE KLOTTRARE GREPS på tisdagsmorgonen i Arboga. Det var två män och en kvinna i 20-årsåldern som upptäcktes och greps av väktare när de klottrade i gångtunnlarna under Stureleden och Brattbergsvägen. Polisen övertog gripandet. De tre personerna misstänks för skadegörelse och har släppts efter förhör, Deras färgburkar är kvar hos polisen.

SJUNGIS startar kl 10 på förmiddagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

BRITT-MARIE var här. Så heter filmen (bilden ovan) som uppmärk-sammades vid Guldbaggegalann i måndags kväll och så heter filmen kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Britt-Marie är inte alls någon ordningsfascist. Det är bara det att smuts och oorganiserade besticklådor får henne att skrika på insidan.

NÄR HON LÄMNAR sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt förutom den ölstinkande pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie tar över som tränare för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll.

SNART VÄCKS hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. "Britt-Marie var här" kallas för årets stora feelgood-drama som filmatiseras efter ännu en succéroman av Fredrik Backman, författaren bakom En man som heter Ove.

FÖR REGIN står Tuva Novotny och bland skådespelarna finns Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Vera Vitali och Olle Sarri. Filmen, som är barntillåten, är 1 timme och 35 minuter lång och biljetten kostar 100 kronor.

De här guubbarna spelade på pensionärsmötet, läs här nedan.
Foto: Birgit Johansson.

PENSIONÄRSMÖTE. På måndagen hade pensionärsföreningen SKPF sitt ordinarie månadsmöte och om detta berättar Birgit Johansson så här:
Pensionärsföreningarna i Arboga har ett viktigt uppdrag dels att ge pensionärerna upplysning om viktiga saker som händer i kommunen dels att skapa möjligheter till social samvaro under roliga former.

DET KOMMER ständigt nya medlemmar och vid detta möte hälsades ett antal välkomna.
Föreningen ordnar resor varje år, denna vår en resa för hela distriktet på Cinderella, teaterresa till Lerbäck samt den omtyckta hemliga resan i juni.

SÅ VAR DET dags för Anna och Gubbröran (bilden ovan). Anna tog publiken med storm när hon återupp-livade gamla engelska örhängen men även lät oss uppleva roliga tolkningar av svenska klassiker som Hon får inte vara med i våran syförening med eller Violen från Flen. Gubbarna som består av Bertil Hahre, Tommy Eriksson och den allerstädes närvarande Kjell Hedqvist
sprider spelglädje omkring sig och förekommer i olika sammanhang och med olika solister i Arbogas nöjesliv. Så långt Birgit Johansson.

FÖR DEN som gillar politik vill jag påminna om att sammanträdet i morgon kväll med Arboga kommunfullmäktige är öppet för allmänheten. Vid 18-tiden är det lämpligt att kliva in genom Rådhusets port vid Rådhusgatan och sedan knalla en trappa upp.

HARRY HOLM 2019 01 31

____________________________

TISDAGEN den 29 januari blir väderleksmässigt en repris av måndagen. Nattens snöande
fortsätter även det under dage blir glesare med flingor. Framåt sena eftermiddagen ska det var slutsnöat för den här gången och vi får därefter vänta med snöskottning tills blötsnön kommer på lördag.

ANNARS är det en vanlig tisdag i januari. Karin Wikströms målningar går att se på Arbogas Bibliotek kl 17.30 - 19. Och det är gratis provapå-karate i Ladubacksskolans gymnastiksal, 18-19 för 10-13-åringar, för ungdomar och vuxna 19 - 20.30.

HARRY HOLM 2019 01 29

___________________________

MÅNDAGEN den 28 januari fortsätter nattens snöande som om ingenting hänt. Visst kan det blir lite glesare mellan flingorna under eftermiddagen. Med det är bara vädrets sätt att luras. För det tar i lite mer igen mot kvällen och snöar fram till torsdag morgon. Temperaturen ligger stadigt på 2-3 minusgrader. Vinden blir ganska beskedlig.

BIRGIT JOHANSSON var härom dagen till biblioteket i Arboga för att lyssna till en programpunkt som heter Bokbubbel. Se här berättar hon därifrån.

DE TRE bibliotekarierna Kajsa, Louise och Sandra (bilden ovan) turades om att presentera böcker från skilda områden. Tjugo titlar hann man med och de lyckades med korta notiser fånga intresset så att de böcker som presenterades lånades hem.

HÄR VAR till exempel Alex Schulmans släktroman Bränn alla mina broar, romanen Hustrun som nyss visats som film, spännande deckare som Manhattan Beach och flera familjeromaner med syskonproblem.

DELTAGARNA bjöds på kaffe under tiden och alla uppskattade att, precis som skolbarn alltid får sina böcker presenterade, vi vuxna kan få samma service. Nästa aktivitet för allmänheten blir lördagen 16 februari kl 12.30 då Henrik Berggren är den första i vårens Författarbesök.

SÅ LÅNGT Birgit Johansson, hela Arbogas kulturreporter, utan vilkens insats de lokala tidningarna skulle vara bra tomma på speglingar av den breda lokala kultur som förgyller kommunen.

HARRY HOLM 2019 01 28

____________________________

HELG IGEN och dags för min traditonella kristna betraktelse. Och, som vanligt, först ett Bibelord.

”I detsamma kom lärjungarna. De blev förvånade över att Jesus talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville med henne eller varför han talade med henne.”
Joh. 4:23

Tredje söndagen efter Trettondagen
Jesus skapar tro – för alla

Jesus var på väg från Judeen till Galileen och måste då passera Samarien. Han kom till den samariska staden Syrak och vid brunnen där, som kallades Jakobs källa, satte han sig att vila.

DET VAR MITT PÅ DAGEN och Jesus var inte bara trött utan också törstig, så han bad en av stadens kvinnor, som kom till brunnen, om lite vatten.
– Hur kan du som är jude, be mig om vatten, sa den samariska kvinnan.

JESUS BERÄTTADE lite för henne om det levande vatten som han hade att erbjuda men mest häpen blev kvinnan över att han kunde redogöra för hela hennes liv, att hon haft fem män, etc.

DET TALADE HON OM för andra samarier, man kan gott säga att hon undervisade andra stadsbor om Jesus, om vad han gjort och sagt. Och många kom till tro genom kvinnans ord, står det i Bibeln.

ÄNNU FLER samarier kom till tro sedan även de träffat Jesus och lyssnat på honom. Och det är självklart.
Men jag vill uppehålla mig vid det som stod några verser innan, det där om att många kom till tro genom kvinnans ord.

DET HAR FRAMGÅTT tidigare på den här internet-sidan att jag har svårt att förstå de anställda i svenska kyrkan som inte kan acceptera kvinnliga präster, hänvisande bl.a. till bibelorden att "kvinnan ska tiga i församlingen". Det finns mycket att nämna men jag skall bara ta ett av Missionsprovinsens bortglömda paulusställen.

I FÖRSTA Korinthierbrevet 11:5 står det ”Men en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad”. Hon fick alltså både be och profetera, bara hon inte var barhuvad.

DESSUTOM lever vi nu sedan snart 20 sekler enligt en ny lag, Kärlekens lag, deklarerad och demonstrerad av Jesus, både då och nu. Därför vill jag citera just Missionsprovinsens idol Paulus: Han skriver så här i 2. Kor. 3:9: ”... tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstav utan Ande. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv med Kristus som förebild.”

JAG BER::
Tack Jesus, för att det inte är Du som skrivit de små patriarkaliska brevdelar som kvinnoprästmotståndarna citerar. Och jag ber Dig Jesus att det ska bli så, att Du och Ditt budskap åter ska få dominera dessa prästers hjärnor och hjärtan. Du kan göra så att dom åter börjar att verkligen tro på Dig, som i ord och gärning visat att män och kvinnor har samma värde.
Tack Jesus, för att det är Du som skapar tro.
Amen.

HARRY HOLM 2019 01 25

____________________________

FREDAGEN den 25 januari blir det 6-7 minusgrader på förmiddagen men bara 4 minus under eftermiddagen. Vinden väntas komma från söder men vara väldigt svag. Inget solsken är utlovat.

KLAPP OCH KLANG i Heliga Trefaldighets kyrka kl 9.30 idag, är till för barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument. Vår maskot Grålle får barnen träffa vid varje Klapp och Klang gudstjänst. Efteråt är bjuds
alla till Trefaldighetsgården och Öppet Kyrkis där man umgås, leker, pysslar och fikar.

BRITT-MARIE var här. Så heter filmen (bilden ovan) kl 19 på fredagskvällen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Britt-Marie är inte alls någon ordningsfascist. Det är bara det att smuts och oorganiserade besticklådor får henne att skrika på insidan.

NÄR HON LÄMNAR sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt förutom den ölstinkande pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie tar över som tränare
för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll.

SNART VÄCKS hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. "Britt-Marie var här" kallas för årets stora feelgood-drama som filmatiseras efter ännu en succéroman av Fredrik Backman,
författaren bakom En man som heter Ove.

FÖR REGIN står Tuva Novotny och bland skådespelarna finns Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Vera Vitali och Olle Sarri. Filmen, som är barntillåten, är 1 timme och 35 minuter lång och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 01 25

___________________________

TORSDAGEN den 24 januari börjar dimmigt och med 8 minusgrader. Sedan väntar 5-7 minus hela dagen. Någon sol är inte i sikte Vinden är så svag att den vid 16-tiden inte finns alls. Och idag är det Frufridagen.

FRUFRIDAGEN infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av TV-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinno-göra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.

BABY-CAFÉ arrangeras i Trefaldighetsgården i Arboga kl 9.30 - 12 idag, torsdag. Arrangerande
Svenska Kyrkan presenterar programmet så här: Vi sjunger och spelar tillsammans med er, ingen
förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris

SCHEMAT: Kl. 9.45 är det babysång för de yngsta och kl 10.30 babysång för de lite äldre. Sedan följer lek och fika till kl 12. Därpå finns det möjlighet att äta sopplunch (för 50 kronor) hos husmor en trappa upp.

BOKBUBBEL Kl. 14 -15 idag, torsdag, presenterar Arboga biblioteks personal böcker för den som vill ha lästips. "Vi bubblar om böcker och aktuella författare", meddelar arrangrörerna. Det blir både gamla favoriter och nyutkommet, en blandning av stilar och genrer, romaner, deckare, thrillers med mera. Platsen är bibliotekets musikrum och det är fri entré.

FÖR KARATE är det dags igen, denna torsdag kl 18. Idag och tre gånger till denna månad får man prova gratis.. Karate kan tränas av alla åldrar, men för att underlätta så tränar barn 10-13 år på egen tid mellan 18:00-19:00 och ungdomar och vuxna mellan 19:00-20:30. Detta i Ladubacksskolans gymnastiksal.

HARRY HOLM 2019 01 24

___________________________

ONSDAGEN den 23 januari både börjar och slutar dimmigt i Arboga-trakten. Efter en morgon med 3-4 minusgrader blir det bara 1-2 minus mitt på dagen. Men sedan kallnar det, till 6-8 minusgrader frampå kvällen. Vinden vet inte riktigt vad den vill, vid 14-tiden drar det litet från västsydväst och efter nån timme från ostsydost. Övriga tider är det mest sydöstlig vind. Men andra riktningar förekommer också...

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

GLASS - FILMEN. Glass - bilden ovan - tar vid där Split slutade och Dunn jagar nu Crumbs övernaturliga
alter ego The Beast i en allt intensivare jakt. I skuggorna väntar Price, som sitter inne med avgörande hemligheter rörande de bägge männen.

FRÅN UNBREAKABLE ser vi återigen Bruce Willis i rollen som David Dunne och Samuel L. Jackson som Elija Price, även känd under
sin pseudonymen Mr Glass. James McAvoy återvänder från Split och repriserar sin roll som Kevin Wendell Crump och alla de olika personligheter som finns inom honom.

ÄVEN ANYA Taylor-Joy, som spelade Casey Cooke, den enda fången som överlevde mötet med The Beast, återkommer i sin roll. Filmen visas i 3D idag fredag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Den är 2 timmar och 9 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar en hundring.

SÄPO OCH VEGANDER. Säpo har slutat bevaka militanta veganer, skriver Göteborgs-Posten och berättar att dessa veganer anlägger bränder, mordhotar barn och skrämmer en hel yrkeskår till tystnad. Trots det har alltså Säkerhetspolisen slutat kartlägga de militanta djurrättsaktivisterna i Sverige. Ibland undrar jag över det där med prioriteringar.

JAG KOMMER ihåg när andra aktivister, djur-rätts-aktivister, sökte upp minkfarmar och släppte ut minkarna. För mig verkade det helt galet. Mikar i det fria dödar för dödandets skull. Hur mycket mat de än har sparat ihop fortsätter de att ta fisk. Jag har själv upplevt vad minkar kan göra i ett svenskt vattendrag.

I DEN LILLA å jag tänker på hade en enda mink flera gömmor. Och i varje gömma kan detta djur ha omkring 35 kilo fisk. Tänk hur många öringar bara i denna å som därmed inte fick leva i frihet i sin rena och fina miljö. Och tänk då när vattendragen i en trakt hemsöks av hundratals av aktivisterna frisläppta minkar.

TÄNKA är nog en bra sysselsättning för varje människa, vare sig man är aktivist eller journalist. Jag brukar i alla fall fundera över saker. Med min begränsade utbildning och hjärna känner det på förstås. Men jag försöker i alla fall - tänka.

HARRY HOLM 2019 01 23

____________________________

TISDAGEN den 22 januari har vinden vänt till att vara mer sydlig. Och svag. Det märks på temperaturen i Arbogatrakten. Dagen börjar med ett par minusgrader. Efter lunch är vi och nosar på Nollan men mest vanliga temperaturen idag, tisdag, är en minusgrad. Lite lätt snöfall kan det
komma framåt kvällen.

DAGS FÖR KARATE. Vill du bli starkare och smidigare, kom och träna karate med oss, skriver karateklubben i Arboga i en inbjudan. Man kan få prova gratis vid 4 tillfällen i januari.
Karate kan tränas av alla åldrar, men för att underlätta så tränar barn 10-13 år på egen tid mellan 18:00-19:00 och ungdomar och vuxna mellan 19:00-20:30. Detta i Ladubacksskolans
gymnastiksal. Och det börjar denna tisdagskväll.

KARATE ÄR ett gammalt kamp- och självförsvarsystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och på 500-talet spreds till Kina. Till Europa kom karaten under andra delen av 1950-talet, och till Sverige anlände den under 1960-talets början. Idag finns det ca 300 klubbar och ca 22.000 aktiva i Sverige.

ARRANGERANDE Arboga Karateklubb informerar vidare: Karate är nu en motions- och tävlingssport. Attacker och försvar utförs med maximal styrka och snabbhet, där fullständig självkontroll eftersträvas. I träningen ingår olika slag, blockeringar, svep, sparkar och kast som utförs mot en eller flera motståndare.

ETT TRÄNINGSPASS har normalt tre olika moment:, uppvärmningsgym-nastik och uppmjukningsövningar, teknikträning och slutligen styrke- och konditionsträning. Vissa ser karate som en konst, andra enbart som motion och självförsvar, förklarar arrangörs-föreningen.

HARRY HOLM 2019 01 22

____________________________

MÅNDAGEN den 21 januari kommer det lite snö på morgonkulan men sedan blir det uppehåll och en vind som knappt kommer att märkas. Solen väntas dock lysa med sin frånvaro. Fem eller sex minusgrader är temperaturen i Arbogatrakten denna vinterdag.

BIO KONTRAST. "The Wife" ( bilden ovan) heter filmen som Bio Kontrast visar kl 19 denna måndagskväll. Den beskrivs ha ett smart och provokativt tonfall, och en historia som bygger på en stundens
uppenbarelse för Joan Castleman, som är gift med en av alla dessa män som tror att de äger världen, men som inte vet hur han ska ta hand om sig själv eller någon annan.

HAN ÄR också en av USA:s mer framstående romanförfattare, som snart kommer att få Nobelpriset i litteratur. Joan, lika perfekt som vacker, har de senaste 40 åren helt ignorerat sina egna författartalanger och i stället satsat allt på makens karriär. Nu har hon slutligen fått nog. The Wife avslöjar ett känt äktenskap som har nått bristningsgrän-sen. Filmen är tillåten från 7 år, den är 1 timme och 41 minuter lång och biljetten kostar bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2019 01 21

___________________________

HELGEN är här. Som vanligt bjuder jag då på en kristen betraktelse. Och nu, andra söndagen efter Trettondagen, är ämnet i många kyrkor "Livets källa".

Livets källa

Ett av bibelorden denna dag är följande:

En samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: ”Ge mig något att dricka.” Lärjungarna hade nämligen gått bort till staden för att köp mat. Samariskan sade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” (Judarna vill inte ha något med samarierna att göra.) Jesus svarade henne: ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten.”

DET HÄR var ur Johannesevangeliets fjärde kapitel, verserna 7-10. För just denna söndag passar berättelsen om den samariska kvinnan. Temat är nämligen Livets källa. Man kan också ta andra exempel ur Jesu liv, denna den andra helgen efter Trettondedagen.

MEN JAG stannar för det här med Jesus möte med kvinnan vid Sykars brunn. Han bröt, som vanligt tänkte jag skriva, mot människoregler och höll sig till Guds regel .... som är kärlek.

JESUS talade med en främmande kvinna, bara det gjorde honom "oren" enligt dåtidens regler. Hon var dessutom samarier, ett annat folkslag. Men Jesus var törstig och bad om vatten. Och hon fick stifta bekantskap med det levande vattnet, Jesus.

HAN BRYDDE sig inte om att hon var vad man ansåg vara en mycket syndig människa. Tvärtom. För som alla oss syndiga människor så behövde också hon Jesus. Han ägnade sig åt henne fast hon också alltså var av annan etnicitet, som man säger idag. Idag, då människor av olika ursprung samlas i kyrkorna även i Arboga.

DET ÄR då det gör gott att läsa om hur Jesus redan på sin tid brydde sig om varje människa, oberoende av var hon (geografiskt eller socialt) kom ifrån.
Också där har vi mycket att lära, av Jesus, Livets källa. Jesus, Han som kan ge oss levande vatten.

FORTSÄTTNINGEN i Johannes 4 är så här i verserna 13-15:

Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. ”Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.”

Amen.

HARRY HOLM 2019 01 20

__________________________

Igår fick vi en nygammal statsminister. Läs om det längre ner i denna spalt.

LÖRDAGEN den 19 januari börjar kall, med 8-9 minusgrader i Arbogatrakten. Men det ändrar sig under dagen. Efter lunch hamnar termometern på bara 2-3 minus. Vinden kommer ungefär från väster och blir inte särskilt besvärande. Men det fina vädret kommer i morgon, en strålande solig söndag med svag vind och 7-10 minusgrader väntar då.

SLÄKTFORSKNINGENS Dag 2019. Det är idag och med början kl 11.30 firas detta på Arboga Bibliotek. Temat är Fotografiet och släktforsk- ningen. Hembygdsföreningen Arboga
Minne presenterar sitt digitala bildarkiv Och Västra Mälardalens Släktforskare visar hur man hittar i olika digitala bildarkiv på nätet. Programmet pågår i två timmar.

SÅ HAR SVERIGE efter många om och men fått en nygammal statsmi- nister. Och hur konstigt det är numera.
Mer än 60 procent av väljarna i höstas röstade på partier som ville ha bort Stefan Löfven från statsministerposten. Men nu fick han den ändå och därmed den makt han anser så viktig att han struntat i sådant som varit hans parti hjärtefrågor.

STEFAN LÖFVEN (S) valdes på fredagen till statsminister. Så här gick omröstingen i riksdagen i går, fredag. För Stefan Löfven röstade 115 ledamöter, 77 avstod medan 153 röstade mot Löfven. Fyra ledamöter var frånvarande. Centerns Helena Lindahl trotsade partilinjen och röstade mot.

EFTERSOM en majoritet av ledamöterna inte röstade mot Löfven blev han vald, för så är reglerna.
Visserligen fick vi nu JÖ (Januari- överenskommelsen) men frågan är om den kan rädda kvar Löfven lika länge som DÖ (Decemberöverenskom- melsen) gjorde fyra år sedan. Han är visserligen enormt träanad i att förhandla, genom sina många år som facklig topp, men jag undrar jag?

HARRY HOLM 2019 01 19

___________________________

FREDAGEN den 18 januari är här. Visserligen blir det 6 minusgrader - men det är ju vinter, så det är helt i sin ordning. Att det förekommer en hel del solglimtar också idag, det är bara bonus. Vinden blir inte för jobbig och den kommer från västnordväst, vilket varit ovanligt vanligt den senaste tiden.

GLASS - FILMEN. Glass - bilden ovan - tar vid där Split slutade och Dunn jagar nu Crumbs övernaturliga
alter ego The Beast i en allt intensivare jakt. I skuggorna väntar Price, som sitter inne med avgörande hemligheter rörande de bägge männen.

FRÅN UNBREAKABLE ser vi återigen Bruce Willis i rollen som David Dunne och Samuel L. Jackson som Elija Price, även känd under
sin pseudonymen Mr Glass. James McAvoy återvänder från Split och repriserar sin roll som Kevin Wendell Crump och alla de olika personligheter som finns inom honom.

ÄVEN ANYA Taylor-Joy, som spelade Casey Cooke, den enda fången som överlevde mötet med The Beast, återkommer i sin roll. Filmen visas i 3D idag fredag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Den är 2 timmar och 9 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar en hundring.

HARRY HOLM 2019 01 18

___________________________

TORSDAGEN den 17 januari. Efter gårdagskvällens kraftiga regn med 2-3 plusgrader förstår vi vad som händer på vägbarnorna när denna dag börjar med 6 minusgrader. Så ta det lugnt.
Frampå dagen blir det 3-4 minusgrader, en hel del solsken och vind från västnordväst, förresten
samma väderlekstyp som väntar i morgon fredag.

OM VI SER framåt, så väntas Stefan Löfven väljas till statsminister i morgon. fredag. Han är ju bra på att lova. Jag såg en väldigt lång lista på vad han lovade inför valet 2014 som aldrig blev av. Nu har han lovat Centern och Liberalerna att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande den här
mandatperioden och dessutom har han, enligt Jonas Sjöstedt, lovat Vänsterpartiet inflytande. Suck.

OM LÖFVEN sviker det sistnämnda löftet, har Sjöstedt å sin sida lovat att fälla S-Mp-regeringen efter ett tag. För han har hela tiden sagt att V inte vill vara någon dörrmatta åt Stefan Löfven. Nu har Jonas ryat lite (rivit i) för att inte tappa ansiktet.

ÅTERSTÅR att se om han inte bara förvandlats till ryamatta utan också kommer att vara spikmatta för Löfvens framfart. Eller om också V (som C och L) kommer att vara en enkel trasmatta, vävd av missnöjda partimedlemmar.

HARRY HOLM 2019 01 17

____________________________

ONSDAGEN den 16 januari får vi i Arboga vara med om olika slags väder. Det börjar kyligt, med 8-9 minusgrader och uppehåll. Men så kommer lunchen, det blir då hälften
så många minusgrader och nederbörd. Snö. Och ganska rejält med sådan dessutom.

MEN SÅ SLÅR det om till plusgrader vid 18-tiden och efter någon timme och hela kvällen hamnar termometern på 3-4 plusgrader! Samtidigt övergår nederbörden till snöblandat regn och
så rent regn.

NÄR SEDAN nattens plusgrader slår över till kallt, och det är 5-6 minusgrader när skolorna börjar på torsdagsmorgonen, ja då förstår alla hurdant väglag vi har att vänta. Vare sig vi går eller färdas med fordon.

FILMEN I KVÄLL. "Holmes och Watson" heter filmen på Folkan i Arboga i kväll kl 19. (Bilden ovan)
Det är en komedi med Arthur Conan Doyle's klassiska romanfigurer Sherlock Holmes och doktor Watson. Will Ferrell och John C. Reilly återfinns i huvudrollerna.

HANDLINGEN i filmen är att Sherlock och Watson får i uppdrag att lösa ett mordmysterium i Buckingham Palace. Filmen är en och en halv timme lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 01 16

___________________________

TISDAGEN den 15 januari får en del sol på förmiddagen men annars är det mest molnigt. Fyra, fem minusgrader får vi acceptera och vinden blir ganska svag. Det kommer några snöflingor på kvällskvisten men den mer ihållande nederbörden startar vid lunchtid i morgon, onsdag.

VÄRLDSDRAMATIK. (Bilden ovan)
"Världsdramatiken runt – 90 minuters dramatisk kanon" är rubriken på
föreställningen i IOGT-lokalen vid Storgatan 10 i Arboga ikväll kl 19. Paula Ternström förklarar: ”Vi har tagit oss friheten att göra vårt eget urval bland de klassiska texterna baserat på
maktstrukturer mellan man och kvinna. Vårt urval spelas över hela världen och är texter av Shakespeare, Moliére, Strindberg, Ibsen, Tjechov m. fl.” Hon fortsätter:

VISSA VERK inom kulturhistorien har kommit att spela en mer avgörande roll än andra. Det är verk som har påverkat sin samtid eller eftervärlden på ett sådant sätt att de levt kvar i det
kollektiva minnet. Dessa verk blir nycklar till förståelsen av både den tid de tillkom i och den eftervärld de kom att påverka.

SJÄLVA BASEN, brödfödan, finns i de klassiska texterna - tack vare dem blir det kanske lite lättare att förstå denna egendomliga varelse människan! För att förstå och utstå vår
modernistiska tid måste man ta avstamp i klassikerna och kanske är det så att det är lika viktigt som att kunna räkna och skriva? Vi måste ha en historia - annars går vi under!

PAULA TERNSTRÖM har drivit en egen teater, Odenteatern, 2004 - 2009 och producerat bl a föreställningarna Matdesperat, Fri att flyga, Höst-sonaten, Julen är Stulen, Hur mår du Sverige? Mordet på Moulin Rouge, Donna Juanna, Superkvinnan mm. Hon föreläser i Retorik och kroppsspråk, leder skådespelarsamtal samt arrangerar seminarier och event. Nu gästar hon Arboga med sin senaste föreställning: Världsdramatiken runt – 90 minuters dramatisk kanon.

DENNA FÖRESTÄLLNING är regisserad av Michael Riise. För kostymeringen står Peter Englund Epic Production och i rollerna får Arbogaborna se Paula Ternström och Thomas Hedengran. Arrangör är Arboga teaterförening

HARRY HOLM 2019 01 15

___________________________

MÅNDAGEN den 14 januari väntas det 4-6 minusgrader på förmiddagen
men sedan är det minus 2 hela eftermiddagen och kvällen. Det kommer att vara en hel del solglimtar men vinden bli mer och mer störande ju längre dagen lider.

FILMEN I KVÄLL - bilden ovan. Den nya versionen av A Star is Born går i kväll kl 19 på Folkan i Arboga. Bradley Cooper både regisserar och spelar huvudrollen i denna remake där vi får möta musikern Jack Maine som blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset.

MEN NÄR ALLYS karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera - samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner...Ally spelas av Lady Gaga. Filmen är 2 timmar och 16 minuter lång. Den är tillåten från 7 år. Och biljetten kostsar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 01 14

___________________________

Sedan kom Jesus till Galileen vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.” Jesus svarade: ”Låt det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.” Då lät han det ske. När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet.
Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva
och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min
älskade son, han är min utvalde.”


Matteus 3:13-17

SÖNDAGEN EFTER TRETTONDAGEN
Jesu dop

FÖRSTA söndagen efter Trettondagen är i år den första av fyra söndagar
med det "efternamnet”. Det kan vara upp till sex ”efter Trettondagen-söndagar”, beroende på hur påsken infaller.
I de flesta kyrkor talas det den här söndagen varje år om Jesu dop och
vad det kan betyda för oss ett par tusen år senare.

APROPÅ bibelordet:
Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns alltså också Jesus. Johannes vägrade till att börja med.
– Det är jag som behöver döpas av dig, sa han.
Men Jesus gav sig inte, det var förutbestämt förklarade han och
Johannes förstod och döpte sedan sin mästare i floden Jordans vatten.
Genom det dopet invigde Gud sin Son till hans kall som vår frälsare.

JOHANNES höll alltså på och döpte innan Jesus började sitt verk med att
mana människor att börja tro på honom och bekräfta den tron genom nedsänkning i vatten.
Johannes dop var ett dop till bättring och ett nytt sätt att leva.

VÅRT DOP är att vi av nåd får en gemenskap med Jesus för evigt.
Vissa uttrycker det så här:
Jesus klädde sig vid sitt dop i våra, människornas, lortiga kläder.
Vid vårt dop klär han oss i sina rena kläder.

SÅ JAG BER:
Käre Gud, hjälp oss som blivit döpta att leva som dina barn. Med kärlek till och för andra människor, döpta som odöpta.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2019 01 13

____________________________

LÖRDAGEN den 12 januari får ett par tre minusgrader under dagen, varpå kvällen blir ungefär dubbelt så kall. Vinden väntas vara mycket svag, ja vid 17-tiden finns den inte alls enligt meteorologerna. Nederbörden - snöandet - kommer igång vid lunchtid i morgon, söndag, och pågår till midnatt ungefär. Tror dom.

DET SOM NU haglar nu är annars kommentarerna till resultatet av
Annie Lööfs okloka idé att försöka förhandla med Stefan Löfven - han som inte gjort annat under hela sitt vuxna liv än att förhandla. Mer om det längre ner i spalten.

KAJSA KAVAT. Mathilda Lindgren är idag fredsforskare och spelade Kajsa Kavat i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok (med samma namn) som 4-åring. Hon kommer till Arboga för att prata om en massa bakom-kulisserna-erfarenheter från inspelningen och också lyfta upp en av Kajsa Kavats stora superkrafter och hur vi kan ta vara på den i våra liv idag, nämligen övertygelsen om att "Jag kan allt!". .

ARBOGAREVYN spelas också i kväll, lördag, kl 18 på Folkan i Medborgar-huset. I år har föreställningarna kallats "I valet och kvalet 2.0". Biljetten kostar 150 kronor. Revyn går idag för sista gången.

ALLIANSENS FINAL. Så nu ska Annie Lööf tugga läder. För det har hon lovat. "Hellre äta upp min högra sko än att bli ett stödhjul åt socialdemokraterna", förklarade
hon för några år sedan. Nu är hon väl inte känd för att hålla vad hon lovar. "Vi vill ha en alliansregering", sa hon inför valet. Och väldigt nyss sa hon: "Kristersson är fortfarande min statsministerkandidat". I går förklarade hon att hon rekommenderar sitt parti att rösta så att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister.

VI I CENTERPARTIET har alltid velat, och kommer alltid att vela... Den gamla frasen har jag haft anledning att upprepa flera gånger senaste månaderna. Men nu har hon Lööf bestämt sig. Och hon och den hon stöder har i varje fall en sak gemensamt:

VARKEN LÖÖF eller Löfven har haft ett riktigt jobb. Hon är skolad, till politiker. Han till fackföreningsstjärna. Och som sådan har han överlägsen erfarnhet av att förhandla. Vilket han nu bevisligen haft nytta av under sitt arbete för att behålla makten, vilket för honom är mycket viktigare än att få föra sitt partis och sina väljares politik.

HARRY HOLM 2019 01 12

__________________________

FREDAGEN den 11 januari är i Arbogatrakten en dag med strålande solsken och en eller kanske två plusgrader. En rätt så snäll vind kommer från nordnordväst.

ARBOGAREVYN spelas också i kväll kl 19.30 på Folkan i Medborgar-huset. I år heter föreställningen "I valet och kvalet 2.0". Biljetten kostar 150 kronor. Revyn går för sista gången i morgon, lördagen den 12 januari,
kl 18.

VILDSVIN i tätbebyggt område. Så lyder en ny rubrik på Arboga kommuns hemsida, där det
konstateras att den svenska vildsvinsstammen ökar och numera finns i större omfattning i kommunen. När det är mörkt ute blir vildsvinen mer aktiva. De har ett välutvecklat luktsinne som styr deras flyktbeteende men de ser dåligt.

GODA RÅD. Möter du vildsvin så vifta mer armarna och ropa högt. Utöver i samband med jakt har inga människor skadats av vildsvin. Dock kan de orsaka problem om de bökar runt på oönskade områden. Minska tänkbara födoställen och stängsla in din tomt är två saker du kan göra för att förhindra att vildsvinen tar sig in på tomten, informerar Arboga kommun sina invånare.

HARRY HOLM 2019 01 11

____________________________

TORSDAGEN den 10 januari blir inte alls lika vacker som den strålande soliga gårdagen. Det verkar vara mulet hela dagen, som dessutom börjar med 5-6 minusgrader. Det "mildar till sig" framåt kvällen och innan midnatt ligger temperaturen på plus.

ARBOGAREVYN spelas också i kväll kl 19.30 på Folkan i Medborgar-huset. I år heter föreställningen "I valet och kvalet 2.0". Biljetten kostar 150 kronor. Revyn går också i morgon den 11 januari kl 19.30 samt den 12 januari kl 18.

PÅ ARBOGA BIBLIOTEK ges släktforskningshjälp idag, torsdag. Vi hjälper varandra att lösa problem i släktforskningen, skriver arrangörerna och lägger till:. Kom gärna även om du inte har egna problem men kanske lösningen för andra. Det är alltså Öppet hus i bibliotekets släktforskarrum. Kom när du vill mellan klockan 16.00 och 19.00, säger arrangörerna också.

HARRY HOLM 2019 01 10

___________________________

ONSDAGEN den 9 januari blir solig och fin. Snön, som slutade falla vid midnatt, kommer säkert att ligga kvar. Ett tag. Idag blir det någon minusgrad. Och i morgon till och med ner mot sju grader kallt. Men fredagens tre plusgrader kommer säkert att ta hårt på det vita. (Om vad som tär på Liberalerna skriver jag längre ner i den här spalten.)

SKOLORNA i Arboga börjar vårterminen idag, onsdag. Och så pågår den till och med den 14 juni. Men lovdagar finns att vänta på innan dess: T,ex, 25 februri - 1 mars sportlov (vecka 9) och 15 april - 18 april påsklov (vecka 16). Dessutom är det lov 14 maj, 31 maj och 7 juni.

PÅ RIKSPLANET demonstrerar folkpartisterna, som nu heter Liberalerna, sitt partis sönderfall. Erfarna riksdagsmännen tycker att partiet skall hålla vallöftet om att få bort Stefan Löfven från statsminister-posten. Och de något färskare, som jag ser det, vill regera tillsammans med och under honom.

OCH LÖFVEN själv har för varje vecka visat allt tydligare vad vi redan visste, att det viktiga för honom är makten. Att få vara statsminister är för honom viktigare än att driva en s-politik, med arbetsrätt och annat som tidigare varit orubbliga krav.

ETT NYVAL, som det lutar åt, skulle gynna Sverigedemokraterna, samtidigt som kasnske miljöpartiet och säkert liberalerna skulle åka ur riksdagen.
Då får S fortsätta luta sig mot V i kampen mot ett konservativt block av M och KD... och ev. C - om det partiet velat färdigt.

FÖR STACKARS Jan Björklund är i alla fall partiledarposten borta ur bilden, vare sig hans parti stannar i riksdagen eller inte. Tror

HARRY HOLM 2019 01 09

___________________________

TISDAGEN den 8 januari blir det - precis som i natt - en plusgrad. Hela dagen. Och så kommer det att vara sludd - norska för slaskväder. Hela dagen. Snöblandat regn verkar det vara i luften denna dag - som det till och med utfärdats en klass-ett-varning för (se i spalten här till höger). Vinden kommer från nordost eller nordnord-ost.

JULLOVSKUL med Lajvverkstaden: Expedition: Kosmos. Så heter programmet mellan kl 14 - 16.30 idag på biblioteket i Arboga. Handlingen: En skolklass är på besök på biblio-teket när en mystisk knapp dyker upp. De trycker på den och kastas in i ett vansinnigt äventyr på en främmande planet.

NU BLIR DE tvungna att hitta en kidnappad vän, rädda planeten från säker undergång och hitta ett sätt att själva ta sig hem igen. Expedition: Kosmos är ett fartfyllt lajv med mycket humor.

VI VÄLKOMNAR barn mellan 9 - 12 år att delta med oss på vårt lajv (levande rollspel), skriver biblioteket i sin inbjudan. "Tillsammans ger vi oss ut på ett spännande äventyr. Det går aldrig att veta när du plötsligt reser genom en portal, det bästa är att alltid vara redo! - gammalt rymdordspråk."

HARRY HOLM 2019 01 08

____________________________

MÅNDAGEN den 7 januari 2019 börjar med någon minusgrad men på eftermiddagen är det nollgradigt och från 16-tiden väntas plus. Det betyder att dygnet slutar med snöbladat regn. Vinden blir svag under dagen. En kontrast mot tisdag eftermiddag då det ska vara desto blåsigare.

MONSTERAKADEMIEN. Jullovet fortgår och biblioteket i Arboga frågar idag de unga: "Har du alltid drömt om att få vara en monster?" Och fortsätter "Nu har du chansen att tillsammans
med oss på Lajvverkstaden och Arboga bibliotek få uppleva vad ett monster gör för att bli det bästa monstret det kan bli."

BIBLIOTEKETvälkomnar barn mellan 9 och 12 år att delta i ett så kallat lajv (levande rollspel), där man ger sig ut på ett spännande äventyr. Så här står det i inbjudan: "I skogar, berg och hav har det alltid levt de mest fantastiska monster och varelser. Människor har länge berättat sagor om monster som varnat för dem. Men det du inte vet är att de även lever mitt ibland oss inne i
städerna."

DET MONSTREN helst vill är att skrämma och varna oss människor för farligare saker. Så länge de kan hålla sig gömda och hemliga. Så skriver biblioteket och fortsätter: Men vad är det för Maror som smyger omkring? Varför känns det som att allt inte står riktigt rätt till? Något mystiskt är i görningen. Monster kom samman för att rädda människorna och er själva!

DET HÄR pågår på Arboga bibliotek idag, måndag, klockan 14.00-16.30. Det kostar ingenting att vara med, berättar arrangören.

HARRY HOLM 2019 01 07

___________________________

DET ÄR helg igen. Och då brukar jag publicera en kristen betraktelse här. Så ock idag.
Först ett Bibelord:

Jesus kom från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.” Jesus svarade: ”Låt det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.” Då lät han det ske. När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet.
Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva
och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min
älskade son, han är min utvalde.”

Matteus 3:13-17

SÖNDAGEN EFTER TRETTONDAGEN
Jesu dop


I DE FLESTA kyrkor talas det den här söndagen varje år om Jesu dop och vad det kan betyda för oss ett par tusen år senare.

VI HAR en vän här i Arboga som deltar i vår kyrkas verksamhet. Först några ord om att bli frälst, vilket betyder räddad. Den som öppet förkalrar sig tro på att Jesus dog på Golgata för vår skull och att han uppstod och har tagit emot Jesus i sitt hjärta är frälst.

NÄR VÅR vän i Arboga blivit frälst fick hennes liv ett så storartat nytt innehåll att hon inte kunde nöja sig med att döpa sig i en kyrka eller i en sjö i Sverige. Hon ville göra som hennes nya stora kärlek - Jesus - hade gjort. Så hon reste till Israel och lät döpa sig i Jordanfloden.

APROPÅ bibelordet här ovan: Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns alltså också Jesus. Johannes vägrade till att börja med.
– Det är jag som behöver döpas av dig, sa han.

MEN JESUS gav sig inte, det var förutbestämt förklarade han och
Johannes förstod och döpte sedan sin mästare i floden Jordans vatten.
Genom det dopet invigde Gud sin Son till hans kall som vår frälsare.

NÄR JAG läser dessa rader förs tankarna också till skillnaden mellan barndop, som främst Svenska kyrkan genomför, och så kallat troendedop som finns i till exempel baptistförsam-lingarna och i pingströrelsen. Där är tanken att man ska vara så vuxen att man själv förstår och därmed vill
döpas.

DE SOM döps som spädbarn kon-firmeras ju senare. Konfirmationen
betyder att man tycker att det var rätt av ens föräldrar att låta döpa en som barn, man konfirmerar dopet – och låt oss hoppas att så många som möjligt förstår den orsaken till konfirmationen.

ROSALIND Rinker har skrivit något som jag fäst mig vid. Hon uttrycker sig så här:
– Kristendom är inte att lära sig något utan att gripas av någon.

DÄRFÖR blir jag ledsen när jag hör exempel från konfirmandgrupper där en ung människa öppet erkänt att hon/han inte tror men konfirmerar sig "för presenternas skull".

DÅ HAR man kommit långt ifrån de där dagarna på Jordanstranden där Johannes - förutom Jesus - döpte alla dem som hade en ärlig vilja att omvända sig från ett syndigt liv..

I STÄLLET ber jag: Käre Gud, hjälp oss som blivit döpta att leva som dina
barn. Med kärlek till och för andra människor, döpta som odöpta.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM
2019 01 06

____________________________

LÖRDAGEN den 5 januari, Trettondagsafton. Efter 3-4 plusgrader under natten kommer vi i Arboga-trakten att få nöja oss med ett par grader varmt under dagen. Det svalnar något mot kvällen. Vinden blir svag och kommer ungefär från norr

SMÄLLARE I STUREHALLEN. Räddningstjänst och polis larmades vid midnatt natten till fredagen till Sturehallen. Det hade enligt uppgift avfyrats smällare därinne. Polispatrullen tog upp en anmälan om skadegörelse samt stöld. Det är änu inte klart vad som tillgripets. Smällarna verkar enligt polisen inte ha orsakat några större materiella skador.

ANTRÄFFAT TJUVGODS. På fredagsförmiddagen hittades i Arboga två grävmaskiner som anmälts stulna i Västsverige. De fanns vid Jädersvägen i Arboga. Maskinerna har överlämnats till ägaren och har hämtats med kranbil, rapporterar polisen.

ARBOGAREVYN har spelas också i kväll kl 18 på Folkan i Medborgar-huset. I år heter föreställningen "I valet och kvalet 2.0". Biljetten kostar 150 kronor. Revyn går också i morgon söndag kl 17. Därefter är det föreställningar 8-11 januari kl 19.30 samt den 12 januari kl 18.

HARRY HOLM 2019-01-05

__________________________

FREDAGEN den 4 januari. Det slog över till plusgrader redan vid tretiden natten som var och temperaturen kommer att ligga på 2-3 grader hela dagen. Det kan komma några regndroppar på förmiddagen. Men vinden blir svag.

ARBOGAREVYN har premiär i kväll kl 19.30 på Folkan i Medborgarhuset. I år heter föreställningen "I valet och kvalet 2.0". Biljetten kostar 150 kronor. Revyn går också i morgon kl
18 samt på söndag kl 17. Därefter är det föreställningar 8-11 januari kl 19.30 samt den 12 januari kl 18.

HARRY HOLM 2019 01 04

__________________________

____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

_____________________________


EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-----------------------------------------

ARKIV

ARKIV NOVEMBER
DECEMBER 2018

ARKIV OKTOBER 2018

ARKIV SEPTEMBER 2018

ARKIV JULI AUGUSTI 2018

ARKIV JUNI 2018

ARKIV MAJ 2018

ARKIV APRIL 2018

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

---------------------------------------

VANLIGA NYHETER
FRÅN ARBOGA
Sök dig också till :
magazin24.se/nyheter/arboga/

________________________

 

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

ARKIV JANUARI 2019
______________________________

______________________________

HISTORISK BILD
Efter ca 400 år var det i fjol sista Februarimarken på Järntorget

I sista stund räddades Arbogas vintermarknad 2018 på privat initiativ. Den flera sekler långa traditionen höll på att brytas. Men tack vare Roberth Persson i Valskog blev den av (bilden ovan).

På lördag arrangeras den
i Ahllöfsparken

Nu på lördag den 2 februari blir det i alla fall traditionsenligt vintermarknad i Arboga första lördagen i februari. Men inte på Järntorget, som det varit på denna dag i flera hundra år. Utan i Ahllöfsparken.

Roberth Persson berättade redan vid julmarknaden för mig att han ville byta plats, från Järntorget till Ahllöfsparken som han tycker är ett fint område och där det finns mer utrymme för knallarna.
En annan fördel är att nu även Järntorget kan avlasta en liten del av det utrymme besökarna behöver för att parkera sina bilar.
Som tack till Roberth Persson som arrangör, till alla knallar som kommer och till oss från Arboga med omnejd som besöker Ahllöfsparken på lördag lovar meteorologerna uppehållsväder
under tiden marknaden pågår (kl 10 - 16)
Det blir en minusgrad på förmiddagen och en plusgrad på eftermiddagen. Det rejäla snöfallet väntas komma först under kvällen och under natten till söndagen.

Arbogas marknad äldre än Jokkmokks?
En poäng är att namnen Arboga och Jokkmokk betyder samma sak: Å-krök. Och båda orterna har i flera sekler haft vintermarknad första lördagen i februari.
Marknaden i Jokkmokk hålls nu för 414:e året i rad.
Det skulle inte förvåna mig om Vintermarkaden i Arboga, den första lördagen i februari, är ännu äldre. Det känns i alla fall logiskt att Arboga marknads historia är längre än Jokkmokks, eftersom hamnen i Arbogaån har fungerat som handelsplats säkert från 1200-talet.
Därför kan det inte nog värdesättas att Roberth Perssons i Valskog räddade detta kulturarv 2018. Och i år.

Utveckling - också i Arboga
Arboga behåller sin dag för vintermarknaden men byter plats. I Jokkmokk - som alltid haft sin populära marknad samma helg som Arboga - gör man tvärtom, byter datum.
Jokkmokks Marknad arrangeras 7-9 februari 2019. Men programmet börjar redan nu på lördag.
Förutom den hektiska marknadshandeln, som pågår där torsdag, fredag och lördag inne i centrala Jokkmokk, består nämligen Jokkmokks marknad av drygt hundra evenemang av skilda slag.

Kanske Arbogas Marknad kunde utvecklas en del också, med Jokkmokk som förebild. Speciellt med tanke på att Jokkmokks kommun har 5.000 invånare, Arboga 14.000.
Väl skött kan en sådan utveckling innebära att inte bara Ahllöfsparken utan också Järntorget och Stora Torget behövs för alla knallar och evenemang.
Man kan väl få drömma lite på januaris sista dag.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2019 01 31

_______________________________

Tre nya utbildningar i Arboga

Igår presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljas och som därmed får ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2019. Och expansionen fortsätter - Arboga får tre nya kurser.

Med de beslut som myndigheten presenterar igår togs det andra stora steget i den historiska expansionen av yrkeshögskolan. Till 2022 kommer antalet årsplatser öka med cirka 45 procent, från omkring 30.000 till 44.000 årsplatser. Antalet studerande förväntas växa från dagens 50.000 till 70.000 studerande.
Dessutom fortsätter andelen distansutbildningar inom yrkeshögskolan att öka. Närmare en fjärdedel av de utbildningar som beviljats kommer att ges på distans.

Av de totalt 1.105 inkomna ansökningar om att bedriva YH-utbildning som kom in, har myndigheten beviljat 496. Det innebär en beviljandegrad på 45%, den högsta någonsin. Det betyder 14.171 nya utbildningsplatser med start redan 2019.

Myndigheten eftersträvar en väl fungerande kompetensförsörjning i hela landet, vilket kan ha bidrag till att utbudget växer också i Arboga.
De nya utbildningarna i Arboga blir under rubriken Hälso- och sjukvård samt socialt arbete, dels Specialistundersköterska inom demens, genom Vuxenutbildningen som ger 200 poäng. Och dels Stödpedagog också genom Vuxenutbildningen och för 200 poäng.
Den tredje nya utbildingen under Vuxernutbildningen i Arboga går under kategorin Teknik och tillverkning och leder till Underhållsingenjör och 400 poäng.

HARRY HOLM 2019 01 30

_______________________________

Barnteater igen i Arboga
Nu kommer Veeras kontor

"Veeras kontor" med Uusi Teatteri är den första av vårens fyra teaterföreställningar för barn. Den spelas lördag 2 februari klockan 13 på Arboga museum.

Clownen Veera har fått jobb, och ett alldeles eget kontor. Där ska hon jobba, på riktigt!
Men som på alla kontor händer där ibland väldigt oväntade saker…
Kontorsarbetet är inte alltid så lätt men genom Veeras påhittighet räddar hon de flesta situationer.
Hon trollar och trixar, kontorsstolen snurrar, klockan tickar, telefonen ringer – hur skall hon hinna med allt?
"Veeras kontor" är en föreställning som med mim, akrobatik, musik och humor funderar över livet och vardagen.
Föreställningen pågår i cirka 25 minuter och passar barn från 2 år och uppåt.
Gratisbiljetter kan man hämta redan nu på Arbogas bibliotek.
Arrangörer: Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening

HARRY HOLM 2019 01 29

_______________________________

Arbogas kyrkokörer vid helgsmål

Under lördagen deltog ett åttiotal körsångare i Arboga i en utbildning i sångteknik förmedlad av Hanna Drakengren, Birgitta Rosenquist Brorson, Linnéa Brorson och Sven Jauring.

Pengarna för denna dag kom från ett stipendium på 10 000 kronor, som vid Medeltidsdagarna tilldelades Arbogas körer av Lions Club i Arboga .
Under lördagen användes de för att samla Medåkers- och Götlunda kyrkokörer, Diakonikören, Fransicuskören och Sankta Klara kören till gemensam undervisning.
Körerna var placerade i kyrkbänkarna och framme i koret och först sjöng man Du är vår Gud av Bach med orgelspel av Hanna och mäktiga toner från de åttio deltagarna klingade under valven. Åbergs version av psalm 36 Hos dig är livets källa , följdes av sånger från Iona framförda även de med mycket känsla och perfektion.
Eva Winlöv höll en betraktelse om de oxveckor som följer. Hon menade att kreativitet föds ut lugn och ro och lite tristess. Vardagens lugn skapar tillfälle till nya tankar.
Den välkända Dona nobis pacem framfördes i en ny version som kanon. Slutnumret Visa i Backa visade att många olika klanger kan komma fram om man textlöst sjunger på La, Nå eller Na.

Vi, som lyssnade,är tacksamma att få ta del av en kör som ägnat en hel dag till att fullända sina sånger. Hela kvällens repertoar var helt ny när dagen började och resultatet överväldigande lyckat.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Arboga - sista helgen i januari
Vernissage med hästar m.m.

Här är en av tavlorna som finns med vid Karin Wikströms vernissage på Arbogabiblioteket.

Hur blir den här helgen i Arboga? Väderleksmässigt, till att börja med: Efter lördagsförmiddagens 8-10 miusgrader och lördagseftermiddagens och -kvällens 5-6 minus kommer söndagen att vara likadan, möjgen kan vi ha en något - men blygsamt - kyligare eftermiddag, nämligen 7 minus, och ännu en grad kallare på kvällen. Solen saknas säkert men vinden väntas vara svag.

Det var vädret. Men sen då?
En så kallad Spinna-tråd-träff arrangeras 11-14 på Arbogas stadsbibliotek. Arrangör är Köping, Arboga, Kungsör Slöjd- och Hantverksförening, som välkomnar alla som under enkla, avslappnade, trevliga former vill komma och spinna tillsammans.
- Du väljer själv om du vill vara med en liten stund eller hela dagen. Ta med spinnrocken, material att spinna tråd av samt egen förtäring för dagen! Några kardor och sländor finns på plats för utlåning, förklarar arrangörera.
Det kostar inget att vara med.

Karin Wikströms vernissage
Kl 11-14 på lördagen är det också vernissage i Galleriet i Arbogas bibliotek. Det är Karin Wikström som visar sina målningar.
Så här beskrivs utställningen:
Vilken sensmoral vi kan utläsa ur Karin Wikströms fabelmålningar är upp till varje betraktare. Det ges inte många ledtrådar. Det finns inga titlar på verken. Ett och annat ord döljer sig ibland i målningarna.

Hästar
Hästen är ett av de djur som återkommer i flera av Karin Wikströms målningar. En av dessa hästar blickar mot oss med stora blöta ögon och mulen är utformad som en pussmun. Bredvid står en liten vit flickfigur med tre brinnande ljus på sin hjässa. Ett omaka par som betraktar oss.
Men det finns en osäkerhetsfaktor inbyggd i varje bild, en svärta. Det söta eller gulliga tillåts aldrig att dominera.
Efter lördages verissage är utställningen öppen måndag - torsdag 17.30 - 19.00, fredag 16.30 - 18.00 och lördag 11.00 - 13.00. Arrangör är Arboga Konstförening.

HARRY HOLM

______________________________

Skidspåren i Arboga kommun

Härom dagen visade vi här på sidan att det går att åka alpint "mitt i stan" om man är Arbogabo. Men det finns också goda möjligheter för den som vill åka längdskidor. Det polulära spåret vid Golfklubben är inte enda alternativet.

Ute vid Golfklubben, i Haketorp väster om stan, finns ett spår som är drygt 7,5 kilometer långt. Parkering finns vid klubbhuset, betonas det.
Parkera alltså inte utmed vägen, som jag gjort någon gång. Det kan då bli för trångt för andra bilar och lastbilar att åka förbi.
Spårpulka anpassad för skidspår får användas om spåren inte förstörs. Hund är tillåtet att ha med - om den inte springer i spåren.

Övriga skidspår
Landskogskärret. Här vid Skidstugan finns det två spår, ett på fem kilometer och ett på 900 meter.
Medåker. Spår runt fotbollsplanerna och i elljusspåret.
Götlunda. Elljusspår på tre och fem kilometer.
Ekbacksbadet/OK-stugan, elljusspår. Vid elljusspåret finns ett tre kilometer långt upplyst skidspår och det går att börja sin skidtur vid Ekbacksbadet/OK-stugan.

HARRY HOLM 2019 01 25

______________________________

Det är vackert i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

I Arboga åker man alpint i stan

Arbogaborna kan öva alpint "mitt i stan", med utsikt över gamla Europavägen. I år öppnade Teknikbacken för säsongen den 5:e januari.

Teknikbacken består av två nedfarter. Den högra backen nerifrån sett är en typisk blåfärgad familjebacke medan den vänstra är en lite brantare, rödfärgad backe. Båda backarna är omkring 350 meter långa vardera med en fallhöjd på 60 meter.
En så kallad ankarlift tar alla till toppen. Där finns sedan en kortare förbindelselift för att man ska nå mitten av backarna, där även starthuset ligger.
Ankarliften kan ta omkring 1.200 personer i timmen upp till toppen.

Värmestugan
För den som tar paus i skidåkandet finns en värmestuga som alltid är öppen när backen är det. Där kan man byta om och fika. Det säljs också lite ätbart som pizza, toast, paj, pannkakor och korv. Även dryck och fika finns.
Öppettider: Måndag: 17.30 - 21.00. Tisdag: 17.30 - 21.00. Onsdag: 17.30 - 21.00. Torsdag: 17.30 - 21.00. Fredag: Stängt. Lördag: 10.00 - 16.00. Söndag: 10.00 - 16.00.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2019 01 23

______________________________

Två trafikolyckor vid Arboga

Strax efter halv elva i går förmiddag inträffade en singelolycka på E18 i höjd med Gräsnäs. Föraren, en kvinna i 70-årsåldern, blåste positivt i polisens sållningsinstrument och fick förlja med polisen för ytterligare provtagning. Det är oklart exakt hur olyckan har gått till. Bilen bärgades.

Strax före kl 16 i går eftermiddag körde en mindre lstbil av E18/E20 i höjd med Götlumda. Räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut. Men det visade sig att ingen person skadats vid olyckan. Och det finns, enligt polisen, ingen misstanke om brott.

_______________________________

Två greps på Arbogas flygplats

Två män omhändertogs vid 13-tiden på söndagen efter att ha tagit sig in på flygplatsen i Arboga, som är ett så kallat skyddsobjekt. De två männen. som är i 30-årsåldern omhändertogs av skyddsvakter på flygplatsen för brott mot skyddslagen. När männen kontrollerats och förhörts av polis så släpptes de. Männen har uppgett att de tagit sig in på området för att fotografera sin egen bil.
________________________________________________

Arbogas kristna samlades
i Pingstkyrkan

Birgitta Rosenqvist-Brorson (längst till vänster) ledde en kör från Svenska kyrkan, som sjöng vid den ekumeniska gudstjänsten i Arboga pingstkyrka på söndagen.

Böneveckan i Arboga avslutades på söndagen med en gudstjänst i Pingstkyrka, med deltagande också från Svenska Kyrkan och Örtagårdskyrkan.

Eftersom det också var Bibelns Dag ingick i gudstjänsten en presentation av Bibeln, som Sara Stengård riktde främst till barnen.
En sånggrupp från frikykorna ledde lovsången och en kör från Svenska kyrkan framträdde under ledning av Birgitta Rosenqvist-Brorson.
Inledningsorden hölls av kyrkoherde Joakim Wikström och för predikan stod Jim Jansson från Pingstförsamligen.
Kollekten gick till bibelspridningen.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2019 01 20

______________________________

Köande arbogabor lyssnade till Almgrens berättelse om Karl XII

En lång kö av arbogabor uppstod utanför Centrum konditori på lördagseftermiddagen den 19 januari varav ett femtiotal kom in och nästan lika många fick vända.

Det var på dagen trehundra år sedan Karl XII :s liktåg kom fram till Kungsgården i Arboga.
Nuvarande ägaren av fastigheten, Jan Jonsson tyckte att det skulle uppmärksammas och engagerade historikern Hans Almgren för ett föredrag.
Hans Almgren inledde med strofen ur Tegners dikt Kung Karl den unge hjälten och gjorde sedan ett sammanfattande svep genom historien. Han påpekade att Cederströms tavla av likfärden, känd från läroverkets aula i Arboga, är en ren fantasibild målad i hans ateljé i Paris.
Kungen fördes först till Tistedalen, där så många av de adliga damerna, som fanns i närheten, hjälptes åt att svepa honom och där en balsamering också gjordes. Sedan blev det en mödosam resa för det stora sällskapet och många hästar att ta sig den
långa vägen genom Västergötland upp mot Stockholm.

Många stopp under vägen
Det blev många stopp under vägen och efter att ha vilat två nätter i Fellingsbro kom alla fram till Kungsgården i Arboga. En snickare hade på beställning gjort en katafalk, som fortfarande finns i museets samlingar, och kungens kista placerades på den.
Ett litet mått på vilken hastighet man förflyttade sig är att resan mellan Örebro och Västerås tog sex dagar.Den långa tiden från skottet den 30 november gjorde att hovet hunnit bereda sig för begravningen och välja Ulrika Elonora till drottning och den 26 februari begravdes kungen i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Som avslutning berättade Hans Almgren om olika författares och historikers syn på Karl XII, där åsikterna varierat genom århundranden, antingen den hjältemodiga kungen som försvarade
Sverige från omvärlden eller en krigslysten kung som älskade krig och inte ville ha fred. Många författare från Voltaire i Frankrike till våra svenska Heidenstam och Strindberg har funnit Karl XII intressant att fördjupa sig i.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

________________________________

Taxibil voltade i Medåker

Strax före kl 13 på fredagen inträffade en singelolycka i höjd med Medåkers kyrka. En taxibil voltade av vägen. I bilen satt, förutom taxichauffören, en kund i 80-årsåldern. Både kunden och chauffören lastades i ambulans och fördes till sjukhuset för observation. Bilen fick bärgas. Det är i nuläget oklart vad som orsakat olyckan, rapporterar polisen..

______________________________

På dagen 300 år sedan
Karl XII övernattade i Arboga

KARL XII 300 år i Arboga är rubriken på Hans Almgrens föredrag som börjar kl 14 idag, lördag, på Konditori Centrum.

Det är på 300-årsdagen av Kungens ”besök” i Arboga som händelsen uppmärksammas. Det blir en historisk föreläsning med Hans Almgren.
Här kommer det att handla om Kungens liv och leverne, Liktåget med inkvartering i Arboga, Kungsgården, Synen på Karl XII som ”Hjältekonung” och Vårt behov av hjältar idag.
Entréavgiftgen är 50 kronor inklusive kaffe eller the med Arbogakringla.
Arrangör är Jan Jonsson, Kungsgården, i samarbete med Café Centrum och Arboga Kommun.

HARRY HOLM 2019 01 19

______________________________________________

Dagens Arbogavy från Arne

FOTO: ARNE GRIPENHED 2018 01 17

_______________________________

Arbogas äldsta teaterlokal
skapar fortfarande stämning


På tisdagskvällen fick arbogaborna göra en snabbresa bland teaterrepertoaren när Riksteatern gav föreställningen Världsdramatiken runt-90 minuters dramatisk kanon.

De två skådespelarna Paula Ternström och Thomas Hedengran spelade med stor inlevelse scener ur pjäser som Fröken Julie, Ett dockhem, Hustruskolan, Rummet och tiden , Eddan och Måsen med kända författare som Strindberg, Ibsen, Molière , Shakespeare och Tjechov.
IOGT-lokalen är från 1881 och flera av pjäserna skulle ha kunnat spelats redan då och den mycket gamla scenkulissen med björkar och måne är helt nostaligisk.
Varje nytt avsnitt påbörjades helt på scenen där skådespelarna inför våra ögon bytte om till olika tidstypiska dräkter. Vardagliga problem för flera hundra år sedan är mänskliga och följaktligen känns inte mossiga även om de framförs på alexandriner .

Paula Ternström lyckades med små medel trovärdigt skifta mellan olika roller som en femtonårig Agnes i Hustruskolan, entusiastisk och naiv , medelålders trött Nora i Ett dockhem till den åldriga modern i Hamlet.
Thomas Hedengran var bra som en ovillig förförare likasom en ganska förvånad man i Ett dockhem. Han hade dock en lite för stark röst för den lilla lokalen så en del känsloyttringar överdrevs.
Arboga teaterförening hade ordnat med kaffe i pausen och det var en nöjd publik som lämnade lokalen efter en engagerande föreställning.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

I hjärtat av Arboga stad

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Om statsministertrasslet som
är på allas läppar just nu

OM ANNIE LÖÖF skrev jag här för ett par dagar sedan. Jag vill idag utveckla mitt resonemang, nu när jag hunnit fundera lite mer. Annie Lööf och Stefan Löfven, som Annie - för tillfället - stöder, har en sak gemensamt: Ingen av dem har under nämnvärd tid haft ett vanligt jobb. Men det finns en stor skillnad mellan dem.

DEN STORA skillnaden mellan de båda partiledarna är att hon, som efter ett par år som deltidare i en butik, är skolad till politiker från 2002. Som sådan har hon i förhandlingar inte stor chans mot Löfven - som blev facklig förtroendeman 1981 - efter bara två år på Hägglunds - och sedan levt på att förhandla.

NÄR DENNA klasskillnad vid förhandlingsbordet parades med att Löfven anser makten viktigare än att kämpa för sitt partis politik fick vi det som just nu är.

OM VÄNSTERPARTIET följer sin tidigare partiledare Ohlys råd i helgen att rösta nej till Löfven, då blir det säkert ett nyval. Och det förlorar i alla fall inte vänsterpartiet på.

FÖR LIBERALERNA väger dock inget svek mot vallöften och väljare tyngre än risken för ett nyval. För vid ett sådant skulle partiet åka ur riksdagen.

OM DET DÄREMOT inte blir nyval får de liberala riksdagsledamöterna sitta kvar med sina fina löner och förmåner nästan fyra år till. Så man måste förstå dem också.... som människor ja... men inte som förtroendevalda som har haft
väljares förtroende. Och gått till val på att avsätta Stefan Löfven.

HARRY HOLM 2019 01 14

_______________________________

 

Idag tar glada julen slut slut slut
även i Arbogas godtemplarlokal

Av tradtition slänger vi inte julgranen förrän den 13 januari, idag alltså. Då är också Arbogas officiella julgransplund-ring.

I de flesta kristna länder anses Trettondagen avsluta julen (till skillnad från i Norden, där julen alltså allmänt anses avslutad med tjugondedag jul, Tjugonda Knut).
Den offentliga julgransplundringen i Arboga sker idag, den 13 januari, i Godis (Godtemplargården) vid Storgatan 10.
Dit är inte bara barnen utan hela familjerna välkomna på knutsdans.
Evenemanget börjar kl 16 och förutom dans kring granen talas det om att tomten kommer - för det brukar han göra till Godis denna dag.
Arrangör är Arboga Scoutkår tillsammans med Arboga kommun.

HARRY HOLM 2019 01 13

______________________________

Detaljplan för Cypressen
ska ge fler Arbogabostäder

Behovet av nya attraktiva bostäder i Arboga är stort, förklarar kommunen. I dagsläget råder brist på planlagd mark för villatomter i den norra delen av Arboga tätort. Därför behövs fler detaljplaner. Violinvägen och Fagottvägen tänker man koppla samman.

För att möta det behov som finns av nya bostäder i Arboga och för att han planberedskap inför framtiden, behöver ytterligare detaljplaner för bostäder tas fram. Nu gäller det kvarteret
Cypressen med flera.
Syftet med den här detaljplanen är att förtäta områdena vid kvarteren Poppeln och Flädern med bostäder. Främst är tanken att möjliggöra för ytterligare villatomter i samma skala som befintliga tomter samt att flytta den befintliga lekparken en bit österut.
Fagottvägen och Violinvägen avses kopplas samman, detta för att få en bättre trafikföring i området.
I samband med förtätningen planeras utbyggnad av gång- och cykelväg för att binda samman bostadskvarteren och utveckla befintliga gång- och cykelstråk.

Söder om Fellingsbrovägen
Planområdet ligger norr om Arbogas stadskärna och söder om Fellingsbrovägen. I söder finns Vasagymnasiet och i öster och väster omgärdas området av villabebyggelse.

Planen är nu utställd och den myndighet, fastighetsägare eller organisation som har synpunkter på idéerna ska skriva till kommunens tekniska förlvaltnings senaste den 1 februari i år.

HARRY HOLM 2019 01 11

______________________________

Hemfridsbrott iArboga

En man har olovandes tagit sig in i en bostad på ett moti-vationsboende i Arboga, fick polisen larm om vid 16-tiden på onsdagen.

En man i 60-årsåldern, som bor på ett motivationsboende (boende
för personer med missbruksrelaterade problem), hittade en man i 40-årsåldern på sin soffa.
Denne hade tagit sig upp på en balkong och krossat ett fönster för att ta sig in och anmäls nu för hemfridsbrott.

______________________________

Rekord för Ung företagsamhet
Och Arboga ökar mest i länet

Inte mindre än 1.575 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2018/2019 i Västmanlands län – en ökning med hela 453 elever från förra året. På Vasagymnasiet i Arboga kan eleverna driva UF-företag under ett år av sin studietid - och har nu största ökningen i länet.

Ja, inte nog med att UF Västmanland har haft högst tillväxt i Sverige, Vasagymnasiet i Arboga står för den största ökningen i länet det här läsåret med 113 aktiva elever i Ung företagsamhet
(UF).
- Jag blir så glad av att höra om Vasagymnasiets framgångar med UF, säger Annica Gustafsson, näringslivsutvecklare på Arboga kommun. Vasagymnasiet är en fantastisk skola med lärare och rektorer som arbetar för elevernas bästa. Att få så många elever att vilja veta mer om entreprenörskap ger bra förutsättningar för framtiden.
Flera nya satsningar och pilotprojekt står bakom framgångarna. Ett fokusområde har varit att ge nyanlända som läser IM-språk möjlighet att driva UF-företag. Där är Vasagymnasiet i Arboga
pionjärer med UF på språkintroduktionsprogrammet.
- Det är ett spännande arbete tillsammans med våra nyanlända elever, säger Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiet. Vi är mycket glada för framgångarna hittills och jobbar vidare.

Om Ung Företagsamhet (UF)
Ung Företagsamhet (UF) är en ideell organisation som finns över hela Sverige. Syftet är att samverka med skolan för ökad företagsamhet och samverkan med näringslivet. Samarbetet med
företag, myndigheter och organisationer sker genom att de är partners som stödjer UF finansiellt och genom att dela med sig av sin kunskap som rådgivare och mentorer till de ungdomar som
deltar i utbildningen.
UF har som mål att ge unga en tro på sin egen företagsamhet. UF ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

HARRY HOLM 2019 01 09

______________________________

SMHI varnar för snöfall idag

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för större mängder nysnö i Västmanlands län tisdagen den 8 januari. Snöfallet kan ge 5-10 cm nysnö från tidigt tisdag morgon.
"Varning klass 1 - Snöfall" betyder att den väderutveckling som väntas innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Varningen utfärdas för snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar och risk för halka på vägar.

_______________________________

Föraren skadad i olycka vid Arboga

Tjugo i tio på lördagsförmiddagen fick polisen larm om att en personbilsförare sladdat av vägen vid avfart från E18 ute vid Sätra. Bilen fortsatte ungefär 100 meter ut i terrängen och krockade med ett träd. Föraren fördes till sjukhus med ambulans.
Det finns ingen misstanke om brott i samband med olyckan, meddelar polisen.

_______________________________

Trettondag jul idag - men
julgransplundringen får vänta

"Konungarnas tillbedjan"
av Bartolomé Esteban Murillo.

Idag är det Trettondagen, en kristen högtid som infaller på den trettonde dagen i julhögtiden, det vill säga den 6 januari som i Sverige är en allmän helgdag. Men det betyder inte att julen är slut. Av tradtition slänger vi inte julgranen förrän den 13 januari. Då är också Arbogas officiella julgransplundring (se längre ner i spalten)..

Bland kristna firas Trettondedagen till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, genom hans dop, genom hans första underverk (vinundret i Kana) och
uppenbarelsen genom Betlehemsstjärnan för de tre vise männen.
Detta tema har inom västlig kristendom kommit att överskuggas av de tre vise männen, som skall ha kommit till Jesus med guld, rökelse och myrra.
I de flesta kristna länder anses denna dag avsluta julen (till skillnad från i Norden, där julen alltså allmänt anses avslutad med tjugondedag jul, Tjugonda Knut).
Hedningarna representerades av de tre vise männen, därav det äldre namnet Heliga tre konungars dag, under vilket den fortfarande firas i till exempel Antillerna, Belgien och Danmark.
De så kallade stjärngossarna, som numera oftast förknippas med Luciafirandet i Sverige, framträdde ursprungligen i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondedagen.

Knutsdans i Arboga
Den offentliga julgransplundringen i Arboga sker den 13 januari i Godis (Godtemplargården) vid Storgatan 10.
Dit är inte bara barnen utan hela familjerna välkomna på knutsdans.
Evenemanget börjar kl 16 och förutom dans kring granen talas det om att tomten kommer - för det brukar han göra till Godis denna dag.
Arrangör är Arboga Scoutkår tillsammans med Arboga kommun.

HARRY HOLM 2019 01 06

______________________________

Idag är det square dance i Arboga

Squaredance är fart och fläkt och countrymusik.
(Foto: HARRY HOLM)


Arbogadansen är en gammal färgstark och musikfylld tradition i Arboga den här tiden på året. Den 35:a upplagan genomförs idag, lördagen den 5 januari mellan 15 och 21 i Sturehallen.


Riverbands Square Dancer´s arrangerar och det är fri entré. Så det är bara att bege sig till Sturehallen och njuta av glädjen och kanske ta en fika
Även om det är fri entré kan vara idé att ta med en slant, det brukar finnas "country"-prylar eller -plagg att köpa. Och där finns alltså cafeteria.

Vad är square dance?
Dansarnas "turer" bestäms av en så kallad caller, som till musik ropar ut formeringarna. Callers i Arboga idag är Krister Pettersson.
Man dansar vanligen fyra plus fyra. Och klädseln kan sägas vara country-and-western-inspirerad.
Squaredansens hitoria är lång. Det finns till och med de som hävdar att aporna har haft något liknande för sig sedan urminnes tider. Och de grekiska soldaterna formerade sig under antiken också i fyrkanter.

Bruno Nilsson skrev en gång så här i tidningen Square-Info.:
"Det finns en förbindelse mellan squaredans och den engelska countrydansen eller den så kallade morrisdansen som härstammar från 1450-talet. Ordet kommer från morerna som var ett arabiskt folk.
Morrisdansen dansades i byarna av sex män med tre vardera i två rader. Dansarna hade klockor fästade runt varje vad. Klockorna ringde vid varje danssteg. Man utförde många av de turer som är välkända av oss till exempel forward and back, dixie chain, pass thru, weave the ring, form a star."

Men det är svårt att förklara här, det är bättre att du tar en tur till Sturehallen denna lördag, lyssnar till musiken och ser på farten och färgprakten. Dansarna får betala 120 kr var men för oss som är publik är det fritt inträde.

HARRY HOLM 2019 01 05

_____________________________
Anträffades död i bostad i Arboga

En avliden man påträffades på torsdagseftermiddagen i en lägenhet i Arboga. Mannen hade varit död en längre tid och dödsorsaken gick inte att fastställa utan närmare undersökning.
Av utredningstekniska skäl rubriceras dödsfallet som mord alternativt dråp, men det är enligt polisen en initial rubricering som kan komma att ändras. Lägenheten är avspärrad och undersöks av tekniker. Polisen har även genomfört dörrknackning och hört anhöriga. Ingen är misstänkt för något brott.

_______________________________
Nya priser i kollektivtrafiken
Rekordstor höjning i Arboga

Från och med den 7 januari 2019 gäller nya biljettpriser för kollektivtrafik i länet, meddelar VL, Västmanlands lokaltrafik, som har hand om bussresor inom Västmanlands län.
I Arboga har man i stället för bussar anropsstyrd trafik, vilket betyder taxiresor. Dessa blir rejält dyrare från och med nästa vecka - men det vet inte VL
. Dubbla budskap alltså.

Som så många andra hänvisar också VL till sin hemsida, där det finns reseplanerare, busstidtabeller och aktuella biljettpriser. Där finns också information om deras olika typer av kort för pendlar- eller sällanresenärer.
På bussen kan man betala med betal- eller kreditkort.

Tätortstrafik i Arboga
I Arboga finns det inga stadsbussar men i stället anropsstyrd tätortstrafik. Den som reser bestämmer själv var den vill bli hämtad och avsläppt. Resorna körs med taxi.
För att resa i tätorten Arboga ringer du 021-470 18 90. Numret går till Taxi Köping där du beställer din resa i förväg.
Du kan åka helgfri måndag - lördag, från kl. 9.00 fram till kl. 15.30. Telefonväxeln är öppen mellan kl. 8.30 och 15.00. Resan beställer du senast en halvtimme innan du vill åka.
Tätortstrafiken går inom en radie på fyra kilometer från Stora Torget, till exempel till Skogsborgs kyrkogård, Ekbacken, Vinbäcken och Högsta koloniområde.

"Läs mer om tätortstrafiken på VL:s hemsida"
Så står det på Arboga kommuns hemsida denna vecka. Och följer vi den anvisningen framgår det att enkel resa kostar 20 kronor. För så står det på VL:s sida om de nya priser som gäller från 7 januari.
Men i kommunens meddelande 19 december är priset från och med nästa vecka 32 kronor.
Det sista är förmodligen - och tyvärr - sant.

HARRY HOLM 2019 01 04

_______________________________
Nu kan Arbogaborna
börja duscha igen!

Problemet med att pumpa vatten till vattenverket i Arboga är åtgärdat. Arbogaborna behöver inte längre snåla med vattnet.

Det tekniska problemet som uppstod under onsdagen med att pumpa in vatten till vattenverket är åtgärdat.
Under natten till torsdagen löste Arboga kommun de tekniska problemen med att pumpa vatten tilll vattenverket, som vi berättat om artikeln här nedanför.
- Nu fungerar detta normalt igen, meddelar kommunen.

______________________________
Varning för vattenbrist i Arbogatrakten

På onsdagskvällen gick Arboga kommun ut med SMS- och även telefonmeddelande om befarad vattenbrist. Allmänheten uppmanas att använda så lite vatten som möjligt. Det gäller Arboga tätort, Medåker, Valskog och Hällarna.

-Vi har tekniska problem som gör att vi just nu har begränsade möjligheter att pumpa vatten till vattenverket i Arboga, skriver kommunen och uppmanar alla Arbogabor med kommunalt
dricksvatten att spara på vatten.
- Det har bildats is i intaget till vattenverket som begränsar förmågan att ta in vatten. Va-avdelningen arbetar intensivt för att lösa problemet. Vi håller hemsida uppdaterad i hur arbetet går.

Götlunda och Lungers tätort är inte drabbade.

HARRY HOLM 2019 01 02 kl 22.30

______________________________
Jesper Harrysson & Mattias Brorson kom till konsert i hemstaden Arboga

Maria Uusijärvi Harrysson, Birgitta Rosenqvist Brorson, Mathias Brorson och Jesper Harryson under nyårsdagens konsert.

Nyårsdagen var det återigen dags för arbogaborna att fylla Heliga Trefaldighets kyrka till sista plats. Arbogafödda musikerna Jesper Harrysson och Mattias Brorson var tillbaka i staden med ett intressant program tillsammans med Maria Uusijärvi Harrysson och Birgitta Rosenquist Brorson.

Programmet inleddes med en del av Bachs Juloratorium , där Birgitta på cembalo och Maria på cello bildade bakgrund till Mattias sång och Jespers spel på sin oboe d´amore med dess alldeles speciell klangfärg.

Mattias framförde flera sånger till ackompanjemang av mamma Birgitta på flygel. Från äldre tider den kända Psaltare och Lyra av Karlfeldt-Nordqvist men också flera moderna melodier. Hans vackra basröst kom till sin rätt i Koppången och Stad i ljus och extranumret Anthem, där han verkligen visade sin röststyrka, följdes av stormande applåder.

Jespers oboe som solo hördes i Krebs Fantasie och Mozarts Ave Verum Corpus. Den julpyntade kyrkan med gran och krubba blev en vacker bakgrund till hans skickliga solospel med snabba melodislingor. Till filmmusiken ur Mission av E Morricano kompletterades Birgittas orgelspel av Jespers fingersnabba toner på oboen.

Maria spelade skickligt som solo Preludium i G-dur av J S Bach , där man upplevde att cellon är mycket njutbar som soloinstrument.

Mången åhörare torkade i smyg en tår efter programmet för den mäktiga musiken från olika tider berörde alla. Lite stolta får vi väl vara att Arbogas kyrka och musikskolan har utgjort grunden för så skickliga musiker.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

____________________________

Byggstarter och invigningar bland
det som hände i Arboga 2018

Från byggstarten på nya försklan i september. Från vänster: Hans Ivarsson (C), Marianne Samuelsson (L), Carl-Erik Almskoug (OPA), Mikael VonMelsted (MP), Anders Cargerman (L), Kjell Wendin (KD), Anders Röhfors (M), och Dan Karlsson (V).

 

Så har det gått ett år igen. Även 2018 lyckades riksmedia med sina rubrikval störa allmänhetens bild av den vackra och idylliska staden Arboga. En händelse 2016 har även i år, i en rad TV-program, bombarderat tittarna med orden Arbogakvinnan och Arbogamorden.
Men här på hemmaplan har det funnits många positiva saker som motvikt. Den fortlöpande inflyttningen på Åbrinken (vid den båge på Arbogaån som givit stadens dess namn) sägs ha skett till stor del med folk som flyttat hit från andra orter. Och under året gick invånarantalet över 14.000.
En rad byggstarter och invigningar visar att här händer det saker som speglar en framåt och offensiv stad.

JANUARI 2018 började med duggregn omväxlande med vanligt regn. Men nio dagar in på året var det rimfrost på träden och mer som en vinter ska vara. Annars var det lugnt.

FEBRUARI. Den här månaden fastställde Svea Hovrätt livstidsdomen mot Johanna Möller för mordet på hennes pappa och morsförsöket på hennes mor. I Arboga knivskades en 19-åring när han rånades, en "hjälpsam" man stal plånboken
från en 87-årig kvinna och det var flera inbrott i trakten. Hemtjänstpersonal mådde dåligt sedan en populär chef förflyttats. Den mångahundraåriga vintermarknaden räddades från nedläggning av Robert Persson från Valskog.

MARS. Staden påskpyntades utan fågelfjärdrar. Arbogarevyn återuppstod efter två års uppehåll. Grannstadsfilmen Tårtgeneralen visades på Folkan. Och TS-siffror visade att Arboga Tidning tappat 500 prenumeranter på ett år och kommit ner till 2000 stycken.

APRIL. Mikael Mogren kom och genomförde den första biskopsvisitationen i Arboga sedan 2004. Den 22 april skedde utdockningen från Hjälmare Docka, den 28:e var det dags för Norsylingen och Valborgsmäss firades på ny plats - vid Arbogaån i närheten av Strandgården.

MAJ. Oppositionsrådet Andreas Silversten förstamajtalade - inne i Medborgarhuset eftersom det regnade. Detta valår var SD först ut med sin broschyr till Arbogaborna, inklusive förslaget att åter tillåta bilar på Nygatan. Det var vernissage på Arboga Museum för en utställning om Lasse-Maja. Den 25:e Konstrundan arrangerades. Gölundabygdens dag firades i sol på Kristi Himmelfärds dag. Och polisen larmades om någon körde omkring med en ko i en bil - det visade sig vara en kalv i baksätet och den såg ut att ha det bra, konstaterade polisen och lät saken bero.

JUNI. Arboga Meet innebar sedvanlig rundkörning med gamla fina bilar i stan. Men skolavslutningsfirandet vid Ekbacksbadet ersattes av att kommunen bjöd på resa till och besök på Gröna Lund. Bygdespelets Vänner satte upp dragplåstret Söderkåkar.
En lada brann ner vid Jädersbruk. Men det var inte orsaken till
att eldningsförbud infördes denna månad.

JULI. Flera bränder på ett fåtal dagar - mer än en vid Törnberget - och det började med att Friluftsfrämjandets fina stuga vid Maxelmossen blev lågornas rov. En kvinna anmälde en annan kvinna för misshandel vid Västermovägen. Vid Vasahallen fanns en väskryckare. En 30-årig man omkom i samband med en mc-olycka vid Sjölunda. Elljusspåret på Norr invigdes. TV-spelade in
auktionen i Lunger. Och Dimitri "ChemiS" Proskin blev klar med sin trevliga 3-dimensionella målning på ArkivCentrums västra vägg.

AUGUSTI. Medeltidsdagar förstås. En stor kattutställning i Folkets park. Vid Brattbergsskolan dök det upp en nattlig rånare. Nya köket vid Vasagymnaiset invigdes. Och den 15 augusti
upphörde eldningsförbudet. Och en fredag bjöd kommunen på glass på Nytorget, eftesrom invånarantalet krupit över 14.000-strecket.

SEPTEMBER. Den 9 september var det val och när det resonerats färdigt visade det sig att Arboga även i fortsättningen ska styra av P7 (Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna, kristdemokraterna, moderaterna och Opa, omsorgspartiet). Så arrangerades de 21:a Jädersbruksdgarna, den 26:e Bonde på stan och det 46:e Lasse-Maja-Loppet. Första
spadtagen togs för dels den nya förskolan (för 125 barn) och dels för det nya vård- och omsorgsboendet (för 80 äldre). Men någon traditionell septembermarknad blev det inte (Räddaren Robert hade bestämt sig för att flytta den till oktober för att få flera knallar).

OKTOBER. En välbesökt marknad blev det också där på Järntorget, i regi av Valskogs Robert Persson. TV:s Uppdrag Granskning visade att Arboga kommun lurats slösa bort 690.000
kronor på att köpa "issmältningsmedel", som visade sig vara vanligt vägsalt. Inbrott skedde i både fritidshem och idrottshall. En person drunknade intill en pråm i Hjälmaren. Larz-Thure
Ljungdahl presentearde ännu en Arboga-film. Kerstin Hörnlunds skultpr "Stadskärna" avtäcktes i stadskärnan (Rådhusgården). Coop hade öppet sista dagen den 28 oktober.

NOVEMBER. Arboga utsågs till Bästa skolkommun i Väsmanlands län. Håkan Sterners Event-Arkiv öppnade på ArkivCentrum. Världsartisterna The Real Group uppträdde på
Folkan. Stopp-plikt infördes för dem som ska passera från
Köpingsvägen över till Engelbrektsleden och tvärtom. Rondell bygget stängde Västermovägen vilket avsevärt ökat trafiken på Västerleden och på vägen förbi Ica-Asplunds (fram till i vår någon gång).

DECEMBER. Gammeldags Julmarknad som vanligt, detta år en blöt sådan. En bilist körde en natt genom häcken från Lundborgsesplanaden och in på gamla kyrkogården. Och Johanna
Möller (som riksmedia envisats med att kalla Arbogakvinnan, fast hon är från Eskilstuna) delgavs denna månad misstanke om stämplig till mord (efter att, enligt bl.a. en anmälan inne på Ystadsanstalten ha försökt få medfångar mörda hennes mamma.) Och alldeles i slutet av året förlorade Arbogasonen Alexander "The Mauler" Gustafsson titelmatchen i MMA mot Jon Jones
(som lyckades få in en spark i ljumsken som gjorde att The Mauler knappt kunde använda benen resten av matchern).

GOTT SLUT!

HARRY HOLM 2018 12 31

_______________________________________________

 

 

_______________________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

RIM OCH RESON

Såg på TV.
Där var GW,
formuleringskonstens kung,
inte längre särskilt ung.
Det är inte heller jag,
så nu får jag för idag
uti denna sena timma
sluta sitta här och rimma.

__________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE
__________________

____________________________

Första boken 2019

Fjällkor och fäbodliv
av Ylva Berg-Bohman

Ylva Berg-Bohman tillbringade somrarna på landet och där fanns en ladugård med bl.a. fjällkon Docka, som blev hennes bästa vän. Så började hennes intresse för kor.
I den här bildrika boken berättar hon lättläst inte bara om fjällkor utan också om fäbodliv, en årlig företeelse för kullig boskap sedan medeltiden.
Som komplement till de många fina och talande bilderna är texten i storstil och därmed lättläst för både barn och synsvaga.
Boken har hård pärm och är i formatet liggande A4.

Boken kostar 188 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

________________________

FÖRLAG HEDE GER UT DIKTER OCKSÅ - SOM DENNA NYA

Säden mognar
utanför fönstret.
Det är hög tid
att skörda.
Kyrkan på höjden
vilar i solen
medan blåsten
viner sin sång.

Inger Jeppsson har ständigt utvecklats i sitt konstutövande, med bland annat kurser i oljemålning och utbildning i akvarell i Provence.
Efter lyrikboken "Fragment" år 2016 fortsätter Inger Jeppsson nu med ovanstående rader, och övriga dikter i den här boken, att påminna om att hennes konstnärsådra även rymmer diktande.

Boken kostar 129 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

__________________________

Ny bok 27 december

"BERÄTTELSER OM KÄRLEKAR"
av
MARGARETHA STORM

Två klasser över henne gick Johan. Några år tidigare hade han kommit som flykting till Sverige. Nu var kriget i hans hemland över, men familjen hade som så många andra blivit hemlös under krigsåren och nu försökte de bygga upp en ny framtid här.
Lena upptäckte snart den långe mörke grabben, som alltid hade en svärm av flickor omkring sig….
Ibland inbillade hon sig att han tittade extra länge på henne. I verkligheten var Lena så blyg att hon aldrig skulle våga prata med honom.

En av bokens noveller handlar alltså om unga Lena men Margaretha Storm bjuder här på berättelser om kärlek i alla åldrar.

Boken har 199 sidor och kostar 188 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

___________________________

Ny bok 19 december

ERNST BERÄTTAR
Av Ernst Nyberg

Ernst Nyberg berättar "för att minnas livet jag lever och älskar", skriver han, och börjar på 1930-talet i en liten by långt uppe i norr. Under hans första pojkår reste familjen om somrarna närmare fjällen, till Njavve.

Ernst berättar om hur han som elvaåring fick huvudrollen som samepojken Nisse i Arne Sucksdorffs film "Vinden från
Väster" och hur hans far satte stopp när det kom erbjudande om filmjobb i huvudstaden.

Ernst berättar att han 1949 trots allt kom dit, till Stockholms Tekniska Institut, men måste avbryta efter en termin för att
flickvännen därhemma visade sig vara med barn. Fyra år senare började han studera vid Katrineholms Tekniska skola och lärde sig bl.a. dimensionera broar och vägar.

Ernst berättar om anställningen hos Vägförbättringar (idag NCC), för att bygga flygfält, vägar och bl.a. vattentornet i Töre som står där som ett minnesmärke över denna boks författare. Med AMS som arbetsgivare från 1966 ledde han inte minst en mängd beredskapsarbeten.
Ernst berättar även om livet som skogsarbetare och flottare och ger oss en inblick i Lappmarkens historia

Ernst kommenterar slutligen pensionärslivet: "Nu har det gått mer än 88 år sedan allt började. Det är rätt besvärande att åldras. Jag vill ju att allt skall vara som förr."

Boken har 218 sidor och kostar 159 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

 

___________________________

NY BOK DEN 10 SEPTEMBER

Berättelsen om Amalie
av Kenneth Wallmark

Hans pojkdröm har varit verklighet i ett halvsekel. År 2018 seglar Amalie sin 51:a säsong. ´
Kenneth Wallmark visste vad han ville när han, med sina ritningsrullar under armen, steg in på varvet i december 1966: Amalie skulle byggas starkt och dimensioneras enligt normerna från 1800-talet. Colin Archer hade en teori om ideala proportioner på en båt. Den skulle ha 30 procent av vattenlinjelängden i bredden i vattenlinjen.
Under bygget var Amalie varvets så kallade spillkråka, den man jobbade med när inget viktigare fanns att lägga tid på.
Men den blev färdig till slut, tänkt främst för familjeseglingar. Och barnen var ofta med. Dock inte på seglatser i hårt väder på Atlanten, och färder till Orkney, Hebriderna, Loch Ness. Både dramatik och humor har präglat livet på Amalie, visar boken.
Efter äventyren på Nordsjön på 1970-talet, seglades Amalie flitigt varje sommar i nordiska farvatten, i
Östersjön och på Västkusten. Och hon seglar än.

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

__________________________

NY BOK DEN 3 SEPTEMBER

Vem bryr sig?
Vad kan vi göra?

Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker

Var femte svensk upplever ångest, oro och depression på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Mobbing kan utföras även av chefen, speciellt om det är en psykopat. Hur man känner igen en
sådan framgår av boken som vi Förlag Hede släpper den här veckan. Det handlar om mobbning, kränkningar, stress och livsfarlig ledning. Och ur du själv kan agera i sådana situationer.

Boken är inbunden och heter "Vem bryr sig? Vad kan vi göra? Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker." Den kostar 127 kr

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede,
Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 14 AUGUSTI

En liten bok om och med ordet ETT

För ett antal människor, som har ett annat modersmål än svenska, kan en-orden och ett-orden vålla ett bekymmer. Denna lilla bok med några ETT-ord kan med fördel användas av elever som vill lära sig svenska, tycker författaren, Gudrun Möllerberg Andersson.
Boken, som har hård pärm, kostar 127 kr.

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 7 AUGUSTI

"Huset som Joel ärvde"
av Karin Jarl Nydén

”Mitt hus i Käglanskogen ska vara fyllt av kärlek, av sång och spel och vackra verser. Ingenting annat."

Så skrev Seth, som också kallades Svenne. Så ville han att det skulle vara och de orden var han mån om att bevara till eftervärlden.
Historien och livet vill annorlunda. Nittonhundratalet far förbi. Människor flyttar in och flyttar ut. Älskar, sjunger, diktar och sörjer. Hatar och förföljer. I Europa rasar krig.
Den unge Joel vill gömma sig för onda tungor och försöker rädda sig, och den han älskar, bakom låsta dörrar och höga plank. Där vill han skriva på sitt mästerverk. Men råttorna och husets hemligheter hindrar honom.
Nu är året 2018 och Sverige fylls åter av dem som lämnat krig och svält. Som önskar trygghet och arbete. Ett nytt liv.
Murar byggs och gränser stängs.
Plank och murar. Låsta dörrar och stängda gränser.
”Mitt hus ska vara fyllt av kärlek…”

BOKENS RELEASEDATUM
är den 7 augusti 2018, kl 19,
då författaren presenterar den på
Baltic Centre, Östersjöcentrun,
Uddens gränd 3, Visby.

Boken kostar 220 kr.
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

______________________

NY BOK IDAG
den 25 juni 2018

"Elva år efter kriget"
av Margareta Sarri

"Minns det som igår, femtiotalet. Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär. Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp, Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad. För övrigt lunkade det på..."
Så berättar Margareta Sarri, född i Stockholm, uppväxt i utkanten. Hon har skrivit om könskriget, om kulturkroc-kar, om jakten på identitet och den förföriska drömmen om frihet. Och nu boken "Elva år efter kriget".
(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post
Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.
Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 1 juni 2018

"40 år av ett liv"
av Kristina Ström

Elsy öppnade förvånat brevet från moster Agda. Det var första gången som något skriftligt kommit från det hållet.
Brevet var kort och Elsy började att läsa: ”Kära Elsy, Din mamma har blivit sjuk och finns på sjukhus i Sundsvall. ”
Det har varit några jobbiga år för henne under och efter skilsmässan från Elsys pappa, Edvin, som inte alls ville skiljas och därför var oerhört bråkig.
Det var en svår tid även för Elsy som då var 15 år och hennes bror Ivan som var 13 år. Allt var hemskt och en enda röra. Mamma måste sluta med sin caférörelse och åka på vilohem. Då var hon inte bra i sina nerver.

Ovanstående är ett litet utdrag ur historien om Elsy, om hennes väg från Södra Norrland till arbete på institutioner i Stockholm och inte minst berättelsen om hennes väg genom livet.

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 26 MAJ 2018

"Vilsten
eller Livet i finnskogarne"
av
Rolf Christoffersson

Varje vilsten längs stigarna i skogen var en mötesplats för där boende invånare på väg i något ärende någonstans och för långväga okända främlingar som behövde en rast i vandrandet upp och ned för branter och sluttningar och över spångade gungande myrar mot fjärran, mer eller mindre kända, mål. Det var där, liksom kring köksbordet eller framför den öppna spisen, i stugornas dunkel, som berättelser, sagor, historier, sanna lögner och osanna om vad som kunde tilldra sig i den djupaste skog och på de osedda underskönaste ängder med fäbodar och ensliga stugor som var blandfolkets byar, visten och ställen, tog form.

Det område som det framför allt berättas om här ligger till hälften i Dalarna och till hälften i Värmland med utlöpare mot Västmanland och Norge. Ett sedan urminnes tider mörkt område, sett som hotfullt, av blockmark, storskog, branta berg, småtjärnar, bär- och mossmarker och bottenlösa kärr. Ett land som kallades mark, finnmark, befolkat av vilda djur och, ansågs det, oanat livsfarliga vildmän, oftast dock fromt fredliga som lamm.

Rolf Christoffersson

Pris: 188 kr
B
ESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB,
c/o Holm, Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.

-------------------------------------

NY BOK 20 MARS 2018.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________