*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
*****************

-------------------------------------

FREDAGEN den 31 mars blir en mulen dag i Arbogatrakten. Vinden väntas vara svag och plusgraderna upp till sju till antalet. Regndropparna kommer inte att börja falla förrän vid 18-tiden. Om meteorologerna har rätt.

DANS I PARKEN. Ikväll fredag mellan 20 och 24 blir det dans i Arboga
Folkets park. Kvällens dansband heter Claes Lövgrens. Repertoaren består av mogen dansmusik som levereras med smittande spelglädje, sägs det.

I BANDET ingår Claes Lövgren Sång, Klaviatur och Dragspel, Andreas Olsson Bas, Calle Stifors Lead gitarr och Sång samt Andy Johansson Trummor och Sång. Det kostar 180 kronor att komma in i Parkhallen.

HARRY HOLM 2017 03 31

____________________________

TORSDAGEN den 30 mars börjar med minusgrader i Arbogatrakten. Solen försvinner inte helt förrän vid lunchtid och då har vi redan fyra, fem plusgrader. Det blir sju grader som varmast men i stället kommer nederbörden, det väntas en mycket regnig torsdagskväll.

SOPPLUNCH IGEN. Det blir fisksoppa mellan kl 12 och 13 idag på
Trefaldighetsgården i Arboga och därefter kaffe med hembakat. Kl 13 -
14 berättar Hanna Drakengren under rubriken "Historien om en orgel".
Arbogabygdens församling arrangerar och det kostar 40 kronor för soppa. fika och underhållning.

IT-VERKSTAD är det åter på Arboga bibliotek idag mellan kl 14 och kl 16. Vill du få hjälp med att komma igång med att använda din iPad eller Android surfplatta? Vill du använda din smarta mobil till annat än att ringa? Har du problem med att använda något program på din dator? Du kan ta med din egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en av dem som finns på plats..

HARRY HOLM 2017 03 30

-----------------------------------

ONSDAGEN den 29 mars innebär snöflingor över Arbogatrakten på
förmiddagen. Då är det någon plusgrad. Det blir ett par tre plusgrader och mulet större delen av dagen. Mot kvällen kan solen komma tillbaka.

COSTA RICA och Nicaragua kommer det att handla om på Arboga Bibliotek kl 18 i kväll, onsdag. Naturfotografen Ingmar Skogar berättar om två färgstarka länder i Centralamerika som bjuder på en fantastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor.

UPPE I trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgrika grodor och stora leguaner. Färgglada fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa.

PROGRAMMET ingår i föreläsnings-serien "Alltid på en onsdag", ett sam-arrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är Studiefrämjandet. Det är fri entré.

HARRY HOLM 2017 03 29

___________________________

TISDAGEN den 28 mars väntas 8-9 plusgrader i Arbogatgrakten där den soliga morgonen följs av något ökad molnighet. Men riktigt mulet blir det inte förrän framåt 16-tiden. Vinden blir svag från nordväst.

GET ONLINE WEEK har börjat. Det är en kampanj för att öka den digitala delaktigheten. Kampanjen sker under samma vecka i många länder i Europa. I år är temat är säkerhet på nätet.

ARBOGA BIBLIOTEK erbjuder följande program för resten av veckan. Idag, tisdag, kl 13-16: Fråga oss om e-tidningar. Vad är filterbubblan? Sparbanken informerar om Swish med mera och Släktforskarna visar släkt-forskning på nätet. I morgon onsdag är det IT-verkstad kl 15-17 och på torsdag IT-dropin kl 14-16.

HARRY HOLM 2017 03 28

___________________________

MÅNDAGEN den 27 mars är den sista riktigt fina dagen på ett tag vad gäller
väderleken. Helt molnfri himmel ser det ut att bli från tiotiden på förmiddagen och upp mot 13 grader varmt. Även i morgon kommer vädret att vara ganska fint. Men sedan är det både snö och regn på gång. Så vill du bli lite solbränd, passa på idag. Idag är det också Världsteaterdagen, mer om det längre ner i spalten.

KLIMATRÅDGIVNING. Idag kan Arbogaborna få prata om golvdrag, belysning och ventilation, om
fönsterbyte, tilläggsisolering, värmepumpar eller pelletskaminer.
Västra Mälardalens energi- och klimatrådgivare Adriana Skaba finns på
biblioteket i Arboga idag måndag klockan 11.00-15.00.

DET ÄR DROP-IN till denna gratis obundna rådgivning om allt som har med energi och klimat att göra. Men evenemanget börjar med ett litet föredrag om energi- och klimat-rådgivarens roll i musiksalen klockan 11.00.

MEDBORGARDIALOG. Arboga kommun ska bygga ett nytt äldreboende och därför är kommunen intresserad av att få veta vad Arbogaborna har för tankar och idéer om det nya boendet. Det är drop in i Godtemplargården Storgatan 10 klockan 15.00 -18.00 idag, måndag.

VÄRLDSTEATERDAGEN firas den 27 mars varje år runt om i hela världen. Dagen uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen.

DENNA DAG har uppmärksammats varje år sedan 1962 och enligt FN:s
konvention från 1966 är syftet med dagen att värna om rätten till det fria
ordet. Så som världen ser ut i dag, känns detta viktigare än på mycket länge.

HARRY HOLM 2017 03 27

___________________________

Då sade ängeln till henne: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son."
Evangeliet enligt Lukas kapitel 1, vers 30

Jungfru Marie bebådelsedag

Jungfru Marie bebådelsedag firas till minne av dagen då ängeln Gabriel visade sig för Maria. Han berättade att Maria var utvald att föda Guds son. Dagen infaller nio månader innan jul, den 25 mars, men firas på en näraliggande söndag.

GUD KONTAKTADE en ung tonårsflicka i en mindre by i Palestina. Hon var kanske bara 14 eller 15 år gammal, och fick ett väldigt stort uppdrag.

SÅ VÄNTAR hon då barn, ett barn som ska påverka hela världen i tusentals år. Gud skulle visa sig. Som människa. Och kom till oss lugnt och fint, genom att växa till i en ung kvinnas kropp under nio månader. Precis som andra människor kommer till. För i form av Jesus kommer Gud till jorden som en människa.
Vilken kontrast till när Jesus kommer nästa gång, tänker jag.

MEN ÅTER till Maria. Vilken förebild hon är. Vilket mod. Att ta på sig denna roll som hon inte preecis drömt om eller önskat sig. Att göra Guds vilja även om det ”känner på”.

HUR ÖPPNA är vi för Hans tilltal? Hur villigt ställer vi upp när Herren önskar något av oss, exempelvis under rubriken Älska din nästa? Hur ofta går omsorgen om andra före våra egna behov och planer?

DET ÄR BARA hälften av oss som står ut med en timme av den omsorg om medmänniskorna som Earth Hour innebär, timmen utan TV och elljus en gång om året (i går kväll 20.30-21.30).

MARIA HADE tro nog att uppbåda den styrka som behövdes för att vi skulle få vår Frälsare, han som visat oss hur man bör vara och som borde inspirera oss till att ha någon form av Earth Hour dygnet om, året om. Exempelvis genom at tillbringa i alla fall en timme med någon ensam (och kanske ledsen) Arbogabo.

Amen.

HARRY HOLM 2017 03 26

____________________________

LÖRDAGEN den 25 mars innebär ännu en solig dag i Arbogatrakten. Det väntas upp mot 10 plusgrader. Molnfritt kan vi räkna med fram till lunch samt efter klockan tre på eftermiddagen. Och det är i kväll vi ska ställa fram klockorna en timme innan vi lägger oss.

ÖPPET HUS. Arboga Kulturskola bjuder in till Öppet hus i Nicolai
kulturhus klockan 11-13 idag, lördag. Skolans lärare visar och berättar om
skolans verksamhet. Vi får komma och prova, titta och lyssna.

SAGOSTUNDER på olika språk arrangeras på Arboga Bibliotek idag.
Roza Fanus läser högt sagor på tigrinska klockan 11.30. Shatha Hameed
berättar sagor på arabiska klockan 12.00. Och Monica Mellgren läser
sagor på svenska klockan 12.30.

TEMADAGAR är det många denna lördag. Earth hour exempelvis, som
betyder att vi ska släcka elbelysningen mellan 20.30 och 21.30 i kväll. Det är också Internationella dagen till minne av slaveriets offer, Trandagen, Våffeldagen och Tolkien reading day,

HARRY HOLM 2017 03 25

___________________________

FREDAGEN den 24 mars. Nio månader till julafton. Men glöm det. Nu
väntar inte juliga, utan ljuvliga dagar i Arbogatrakten. Speciellt förmiddagen blir solig idag, men ändå inte lika vacker som lördagen... och söndagen, för vilken utlovas 12 plusgrader. Och som en tanke råkar det idag vara den "Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass".

RATTFYLLERI. Vid 9-tiden i går morse stoppades en bilist, misstänkt för rattylleri, på gatan Strängen i Arboga. Det var en polispatrull som kontrollerade en bil varvid föraren, en 31-årig man, visade tecken på att vara drogpåverkad. Han fick därför följa med till provtagning. En anmälan om rattfylleri har upprättats och mannen frigavs efter
provtagning och förhör, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 03 24

___________________________

TORSDAGEN den 23 mars blir sååååå solig i Arbogatrakten. Finaste dagen på länge, grattis till de invånare som kan vistas utomhus denna dag. Uppåt 7 plusgrader, svag vind och inte ett moln på himmelen. Lovar meteorologerna, idag - på Världsmeteorologidagen.

VISSERLIGEN blir lördagen solig och med 9 plusgrader men då kommer eftermiddagen att vara mer blåsig jämfört med idag.

DEN 23 MARS är det också Nordens dag. Men även Matlådans dag, då vissa firar genom att byta matlåda med varandra ute på arbetsplatserna.

SOPPLUNCH OCH BINGO. Som vanligt på torsdagar beger sig många
till Trefaldighetsgården för att äta hemlagad soppa, ida, Prästgårdens
vackra linssoppa. Detta mellan 12 och 13. Mellan kl 13 och 14 är Pär
Johansson gäst och det blir bingo. Priset är som vanligt 40 kronorm för soppa, fika och underhållning, meddelar arrangerande Arbogabygdens församling

IT-VERKSTAD är det åter på Arboga bibliotek idag mellan kl 14 och kl 16. Vill du få hjälp med att komma igång med att använda din iPad eller Android surfplatta? Vill du använda din smarta mobil till annat än att ringa? Har du problem med att använda något program på din dator? Du kan ta med din egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en av dem som finns på plats..

HARRY HOLM 2017 03 23

___________________________

ONSDAGEN den 22 mars kommer nattens småregnande att följas av uppehållsväder och på eftermiddagen till och med solsken. Annars är det
Internationella vattendagen idag, instiftad av UNESCO.

Lars Erikssons orkester.

FOLKETS PARK i Arboga arrangerar så kallad trivseldans denna onsdag mellan 13.30 och 17. Idag spelar Lars Erikssons orkester, en mogendansduo från Nyköping som etablerades hösten 2009.

TILLSAMMANS har de två musikanterna Lars Eriksson och Jonas Olsson 47 års erfarenhet av dansant mogenmusik. Det kostar 100 kr att gå in i Parkhallen i Arboga och dansa i eftermiddag.

HARRY HOLM 2017 03 22

___________________________

TISDAGEN den 21 mars blir det - efter nattens nederbörd - mestadels molnigt i Arbogatrakten. Men temperaturen väntas nå uppåt 6 plusgrader. Solskenet, som tar paus från niotiden på morgonen, återvänder under sena eftermiddagen.

MATTECENTRUM har öppet varje tisdag kl 17-19 på Arbogabiblioteket. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Den som vill komma bör ta med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och - säger arrangörerna - ett glatt humör. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå, det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg.

MÅNGA TEMADAGAR är det denna tisdag, den 21 mars. Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering, Internationella
dagen för Nowruz, Internationella Downs Syndrom-dagen och Internationella dockteaterdagen.

VÄRLDSPOESIDAGEN är det också idag. Jag föreslår att du läser dikten har nedanför, så att också du har varit med och firat Världspoesidagen.

HARRY HOLM 2017 03 27

Vid insjöns blanka vatten
föddes min längtan...
på den svarta blanka ytan,
simmade gröna näckrosblad,
de gula blommorna,
doften av insjöns vatten,
finns kvar i alla mina sinnen
och i mitt hjärta.
Lommens rop över den mörknande ytan.
Ingen Allsång på Skansen
fanns att förnimma
bara ljudet från den stilla
sommarkvällen ...

Ur Gunnel Nilssons bok "Minnen med fågelsång" (Förlag Hede, 127 kr)

____________________________

MÅNDAGEN den 20 mars är det vårdagjämningen. Idag är alltså natt och dag lika långa. Och från och med nu blir dagarna längre än nätterna. Men denna vårliga signal matchas inte av dagens väder. Nattens snö och snöblandade regn följs av mulet .... tills det börjar regna vid 23-tiden i kväll. Men det är idag inte bara Världsberättardagen utan också Internationella glädjedagen. Kul va?

KONSERT I PARKEN. Arboga Kulturskola presenterar i samarbete med
grundskolans årskurs 2: Årets kompanjonkonsert "Tycker om dig - en
konsert om vänskap". Arrangemanget genomförs i Parkhallen i Folkets park, klockan 18 idag måndag. Det är fri entré. Arrangörer är Arboga kommun och Arboga Kulturskola.

ANNARS ÄR det, som de flesta måndagar, starten på en ny arbetsvecka,
i skolan som i arbetslivet. Efter tre sådana hela jobbarveckor är det sedan påskvecka, något att se fram emot för alla som tycker att de grå vardagarna är lite för grå. Dessutom blir vårtecknen fler och fler och jag kan inte undå att höra den allt mer intensiva fågelsången på
morgonkvisten. Det blir nog en vår i år också.

HARRY HOLM 2017 03 20

_____________________________

SÅ ÄR HELGEN här. Och mina trogna läsare är vana vid att det då kommer en kristen betraktelse här i hörnan. Idag är inget undantag. Och vi börja rmed ett Bibelord:

Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar.
(Lukas 11:23 )
---
Tredje söndagen i Fastan
CAROLA, JESUS OCH ONDSKAN

Dagens citat från Jesu mun (se ovan) finns i ett sammanhang där Jesus drev ut en demon som var stum, som det heter. Och när demonen for ut började den stumme tala.

DET VAR ETT UNDER förstås, svårt att acceptera för dom som bara trodde på dåtidens auktoriteter. Några började tala om att det var med djävulens hjälp Jesus drivit ut den onde anden.

DOM FATTADE inte själva hur ologiskt det var, att tro att djävulen hjälpt till att driva ut en ond ande, en av de sina. Så Jesus fick förklara, att så dum är inte den onde att han slåss mot sig själv.

DÄRMED FICK Jesus också möjlighet att predika motsvarande budskap om den Goda sidan, överfört till dagens värld och språk ungefär:
– Så dumma är väl inte de som vill sprida det kristna budskapet att de slåss mot sig själva?

JO, JUST SÅ dumma är vi, vi i kristenheten. Splittringen enbart i vårt land speglas kontiuerligt av nyhetsrapporteringen i exempelvis Tidningen Dagen. Bland mycket annat har vi senste decenniet läst där om präster i Svenska kyrkan som bildat en egen kyrka så att säga, därför att de inte kan acceptera att kvinnor leder, predikar, medverkar i gudstjänst.
I Guds tjänst.

JAG ÄR INGEN högt utbildad teolog. Men jag har läst en del i Bibeln och det är inte ovanligt att man där kan se hur kvinnor gör insatser för att sprida evangelium – vilket de ju knappast skulle kunnat göra om de skulle "tiga i församlingen".

DET ÄR ETT utryck i ett brev från Paulus som säkert är ett svar på ett brev som vi inte har sett, ett brev från den aktuella församlingen som tar upp ett specifikt problem. För när Paulus skirvit Romarbrevet, skickade han det till Rom med den kvinnliga föreståndaren (!) för församlingen i Kenchrai.

ATT VARA kristen är att tro. Och gäller det att välja mellan att tro på ett lösryckt paulus-citat eller att tro på summan av vad Jesus sagt och gjort, då är det i alla fall för mig ingen tvekan om vad jag håller på.

ALLA KRISTNA, kvinnor som män, har till uppgift att sprida de goda nyheterna om Jesus Kristus. Var och en på sitt sätt. För elva år sedan idag, den
18 mars 2006, var det en kvinnan som minsann inte teg i församlingen. Det var Carola som i Melodifestivalens final visade flera miljoner svenskar var hon står, genom att på sin överarm ha de - på grekiska - två första bokstäverna i Jesu namn.

MEN VI kristna som inte är så kända, som är vanliga människor som ett uttryck lyder, har uppgiften att där vi finns sprida kunskap om Jesus. Genom att berätta om Honom, genom att försöka vara som han, dvs visa kärlek till vår medmänniska i situation efter situation.
Amen, amen.

HARRY HOLM 2017 03 18

__________________________

FREDAGEN den 17 mars innebär i Arbogatrakten en vacker dag. Det blir mestadels solsken och ungefär 6
grader varmt. Tyvärr kommer det att blåsa kraftigt, det lär vara resterna av den storm som drabbade USA för någon dag sedan som når oss.

TEMADAGARNA är många denna fredag. Det är Grammatikdagen, Saint Patrick’s day, Internationella sömndagen och Kollektivavtalets dag. Det är Irlands
nationaldag som är mer känd som Saint Patrick’s Day. Den firas till minne av Irlands skyddshelgon S:t Patrick.

DAGEN infaller den 17 mars varje år men firas på många håll en hel vecka. I Irland, USA och Storbritannien är traditionen att folk klär sig i gröna kläder och de som inte klär sig i grönt råkar ut för diverse upptåg. Dagen är också känd som en stor festhelg runt om i världen. Främst i Dublin förstås.

SÖMN ÄR VIKTIGT. Idag, på Internationella Sömndagen, betonas hur viktigt det är för alla att få en god natts sömn, vilket är avgörande för hälsan. Därför har Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM). Dagen är instiftad för att också hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningar.

HARRY HOLM 2017 03 17

 

____________________________

TORSDAGEN den 16 mars blir det sol bara de första timmarna av dagen i Arbogatrakten. Men temperaturen går
upp till 8 plusgrader och vinden blir vänligare än i går.

SOPPLUNCH blir det, som varje torsdag, i Trefaldighetsgården. Den hemlagade soppan, köttsoppa med klimp, serveras 12.00 – 13.00. Efter soppan finns det kaffe med hembakt fikabröd. Klockan 13.00 – 14.00 medverkar Jädersbruks Vänner. Det kostar 40 kronor för soppa, fika och underhållning. Arbogabygdens Församling är det som ordnar det här.

IT-VERKSTAD är det åter på Arboga bibliotek idag mellan kl 14 och kl 16. Vill du få hjälp med att komma igång med att använda din iPad eller Android surfplatta? Vill du använda din smarta mobil till annat än att ringa? Har du problem med att använda något program på din dator? Du kan ta med din egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en av dem som finns på plats.

HARRY HOLM 2017 03 16

__________________________

ONSDAGEN den 15 mars blir det strålande sol i Arbogatrakten och uppåt 8 plusgrader. Tyvärr väntas det vara blåsigt, så för den som vill sola sig gäller det att hitta lä. Det är Internationella dagen mot polisvåld idag men också
Internationella konsumentdagen.

PAULA TILLI föreläser om Aspergers syndrom på Arboga Bibliotek kl 17 idag, onsdag. Så här presenterar hon sig: ”Många av oss med Aspergers syndrom blir ofta missförstådda av omgivningen eftersom vi fungerar på ett annorlunda sätt. Eftersom jag talar utifrån egna erfarenheter och ofta har upplevt situationerna på ett annat sätt än
omgivningen, blir mina föreläsningar annorlunda jämfört med när t ex läkare föreläser om Aspergers syndrom."

GONG kallar sig fyra unga slagverkare, Johan Söderholm, Frans Klingfors, Petter Hedbom och Malin Sjökvist, som
spelar i Nicolai Kulturhus i Arboga i kväll onsdag kl. 19.

GRUPPEN tolkar Bach, Mozart och Shostakovitch på bl.a. marimba, vibrafon och xylofon. I april 2015 vann gruppen Kammarmusikförbundets tävling "Ung & Lovande". Biljetter, för 180 kr kontant, börjar säljas i konsertlokalen en timme före konserten.

HARRY HOLM 2017 03 15

 

-------------------------------------

TISDAGEN den 14 mars blir i Arbogatrakten en mestadels mulen dag med 6-7 plusgrader. Men försök att stå ut med gråvädret. För från och med i morgon onsdag väntas soliga dagar med ännu fler varmgrader. Idag kan förresten vi räkna med att det är både Matematikens dag och Pi-dagen (mer om den längre ner i spalten).

MATEMATIKENS DAG firas egentligen varje tisdag i Arboga. Detta av Mattecentrum, som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige.

MATTECENTRUM har öppet varje tisdag kl 17-19 på Arbogabiblioteket. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Den som vill komma bör ta med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och - säger arrangörerna - ett glatt humör. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå, det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg.

Pi-DAGEN firas den 14 mars varje år av människor runt om i världen, detta för att uppmärksamma talet Pi som används
i många matematiska formler. Sedan 1988 har dagen firats.

USA:s representanthus tog 2009 beslut om att Pi-dagen skall vara en nationell minnesdag i landet. Talet Pi förkortas oftast 3,14 vilket gör den 14 mars till det
perfekta datumet för firandet.

HARRY HOLM 2017 03 14

_____________________________

MÅNDAGEN den 13 mars blir det inte bara sol. Men plusgrader. På biblioteket i Arboga är det en föreläsning om ätstörningar idag, mer om det i spalten här till höger. Dessutom är det Mazarinens Dag, från vem det bakverket fått sitt namn kan du få veta längre ner i den här spalten.

MARTIN LUTHER står i fokus på Trefaldigehtsgården i Arboga idag kl 18 - 20.30. Där samtalas runt citat av Martin Luther och tankar i Luthersk anda. Arrangör är Arbogabygdens församling i samarbete med Sensus.Cardinal Jules Mazarin
Bild från Wikipedia

MAZARINDAGEN firas av många den 13 mars. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis.

BAKVERKET är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Jules Mazarin var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död. Han hette egentligen Giulio Mazarini och härstammade från en familj på Scililien.

GENOM SITT inflytande på drottning Anna befäste han sin ställning och bidrog till Frankrikes storhetstid både genom reformer i förvaltningen och en framgångsrik utrikespolitik. Den förflyttning av makten från högadeln till ämbetsmännen, som hans förvaltningsreform medförde, väckte stark opposition och ledde till öppen revolt, den s. k. Fronden 1648-53, vilken dock nedslogs.

HARRY HOLM 2017 03 13

 

___________________________

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos
er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”

Markus 9:19

Andra söndagen i Fastan
Den kämpande tron


Dagens bibelord handlar om när Jesu lärjungar misslyckats med att bota
en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi.
Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom
varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden
ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

KAMP OCH i varje fall tillfälliga misslyckanden, det råkar vi alla ut för.
”För båd syndare och fromma, kan en prövning lätt ju komma”, diktade
Calle Öst. Och sådana gånger blir det att kämpa. Ibland även med sin tro, om man
trots enträget bedjande inte slipper sin krämpa eller sitt problem.

I SÅDANA lägen, när bönesvaret dröjer, brukar jag påminna mig hur det är att vara barn till ”vanliga” föräldrar. Barnet tigger och ber om något
speciellt, tjatar och kanske gråter. Det hjälper inte alla gånger. För ett
barn som får allt det ber om blir otryggt (som alltid när det inte sätts gränser) och förmodligen också odrägligt.

VÅR FADER Gud ska förstås inte heller ge oss allt vi ber om och pekar på.
För då blir vi odrägliga. Och framför allt kanske vi ber om fel saker, i det
stora perspektivet, Guds perspektiv.

FÖR PRECIS som i våra jordiska familjer vet säkert pappa bäst vad som är det bästa för barnet. Kan man få in det i sitt huvve, då blir det mindre kämpigt att tro i de perioder då livet bjuder på hård motvind.

HARRY HOLM 2017 03 12

____________________________

LÖRDAGEN den 11 mars blir en mycket vacker dag i Arbogatrakten. Uppåt 6 plusgrader och en molnfri himmel utlovas av meteorologerna. Dessutom blir vinden svag. Det är bara att gratulera. Idag är det Europeisk minnesdag för terrorismens offer. Men också World plumbing day.

RÖRMOKARDAGEN får man kanske inte kalla det. Men idag, lördagen den 11 mars, är det alltså World Plumbing Day 2017. Runt om i världen firas dagen för att uppmärksamma den viktiga roll
VVS-branschen har för hälsa och säkerhet. Personligen jag ska försöka få lite fart på avloppet från diskbänken, som varit "trögt" ett tag. Amatörrör-mokaren igång på rörmokardagen, också ett sätt att fira.

NARKOTIKABROTT. Vid 17-tiden på fredagen kontrollerade polisen en 21-årig man på Herrgårdsgatan i Arboga. Han visade tecken på narkotikapåverkan och togs med till polishuset för provtagning. Efter förhör fick han lämna polissstationen. En husrannsakan gjordes i hans bostad och man fann en mindre mängd misstänkt narkotika. En annälan om ringa narkotikabrott upprättades, vad gäller eget bruk och innehav, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 03 11

____________________________

FREDAGEN den 10 mars börjar i grått i Arbogatrakten. Men trots att vinden tvärvänder till nordlig väntas ett par plusgrader hela dagen. Och från
15-tiden vill solen titta fram.

V8-MOTORNS DAG är det den 10 mars varje år. För den 10 mars 1932 rullade den första Forden med V8-motor av monteringsbandet. Ford var inte först med V8, men med ny gjutteknik kunde de tillverka motorn billigare och erbjuda den i en vanlig familjebil i stort antal.

V8:ANS KOMPAKTA mått och höga effekt gjorde att den senare blev populär i nästan alla amerikanska bilmärken som Chevrolet, Pontiac, Chrysler m.fl. Sedan 50-talet har flera hundra miljoner V8:or
tillverkats i USA. Men denna dag hyllas även europeiska V8-motorer, då sitter de ofta i lyxigare bilar som Rolls-Royce, Ferarri och BMW.

MOTORTYPEN driver även lastbilar, båtar och motorcyklar, och finns i olika storlekar och med olika bränslen. Många väljer en hobbybil eller veteranbil med denna typ av motor. Det som lockar entusiasterna, både nu och för mer än 80 år sedan, är hästkrafterna och V8-motorns härliga muller.

HARRY HOLM 2017 03 10

--------------------------------------

TORSDAGEN den 9 mars börjar med lite snöblandat regn. Sedan väntas gråväder hela dagen, den sista dagen utan sol denna vecka. Eftersom vinden vänt till syd kommer det att vara plusgrader hela tiden fram till fredag kväll. Idag är det Världsnjurdagen men också Tomatsåsens dag.

SOPPLUNCH. Eftersom det är torsdag är det lämpligt att ha Trefaldighetsgården som mål för den som vill ha sig ett mål. Hemlagad grönsakssoppa med halloumi serveras kl 12-13 och sedan följer som vanligt ett program kl 13-14. Idag är det två damer som för en dialog under rubriken Tre Töser. Det kostar 40 kronor för soppa, fika och underhållning.

IT-VERKSTAD är det varje torsdag 14-16 på Arbogas bibliotek.
Du kan ta med din egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) låna en. IT-verkstan ska ses som en grundläggande digital första hjälp.

HÄR FÖLJER exempel på sådant man kan få hjälp med: Skaffa e-postadress, Webbsökning (Google, etc, Beställa biljetter, Låna e-böcker, Komma åt kommunala tjänster och blanketter, Sociala medier – Facebook, Instagram medmera, samt Öppna, spara och vidarebefordra filer och dokument.

HARRY HOLM 2017 03 09

___________________

ONSDAGEN den 8 mars kan vi i Arbogatrakten konstaterat att det snöat
i mycket mer än ett dygn, rätt lätt snö - men ändå ett bakslag i den påbörjade
våren. Framåt lunch idag ska nederbörden ha slutat och sedan blir det mest gråväder och någon minusgrad dagen lång. Det är Internationella kvinnodagen idag, mer om det längre ner i spalten.

TRAFIKOLYCKA. Vid 21-tiden i går kväll fick polisen larm om en trafikolycka med personskada i Arboga. På E20 vid Arboga hade en personbil körts i diket. Föraren, en 25-årig man, hade lindriga skador men han behövde inte åka med ambulans. Bilen fick bärgas från platsen.

INTERNATIONELLA kvinnodagen, som uppmärksammas idag, instiftades 1910 av den socialistiska världs-organisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år, i varje land, skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

VID FN:S FÖRSTA internationella kvinnokonferens, i Mexiko 1975, togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

I OCH MED FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

PÅ FLERA HÅLL har dagen mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

HARRY HOLM 2017 03 08

 

 

 

 

 

____________________________

Punchrullens dag

TISDAGEN den 7 mars blir en snöig dag i Arbogatrakten. Flingorna börjar falla redan på förmiddagen och de tätnar vid 14-tiden. Det väntas 3-4 minus-grader och minst sagt tydlig vind från nordost även idag. Och så är det, som tröst, Punchrullens dag. Mer om goda dammsugare längre ner i spalten.

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Mattecentrum har öppet varje tisdag kl 17-19 på Arbogabiblioteket. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Den som vill komma bör ta med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och - säger arrangörerna - ett glatt humör. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå, det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg.

FRG-UTBILDNING. Mellan kl 17 och 19 idag, tisdag, startar Arboga Civilförsvarsförbund en ny
grundutbildning för FRG, Frivilliga Resursgruppen. Information om kursen och FRG-verksamheten kommer att lämnas under kvällen. Frivilliga Resursgruppen är en del av den svenska
krisberedskapen, vars uppgift är att stötta kommunen vid extraordinära lägen, samt via kommunen stötta landsting och centrala myndigheter som förstärkningsresurs. Kursen arrangeras i
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler vid Jädersvägen 1.

DAMMSUGARENS dag, eller Punschrullens dag, firas alltid den 7 mars. En dammsugare (även kallad arraksrulle) är ett litet avlångt bakverk med ett hölje av marsipan. Marsipanen färgas traditionellt sett grön och ändarna doppas i choklad. Innandömet brukar vara en kaksmulsblandning med arrak, smör och kakao.

BAKVERKETS utformning påminner om de tubformade dammsugare som var vanliga i hemmen från 1920-talet och flera decennier framåt. Namnet dammsugare påstås också komma från att innehållet i bakverket utgörs av gårdagens överblivna och nermalda småkakor. Förr "dammsög man upp” alla kaksmulor på bordet efter baket, som kan ha bidragit till namnet.

FLERA VARIANTER av fyllning kan förekomma. De flesta rullar har mörk fyllning men det finns också rullar med ljus fyllning, ofta sockerkaka dränkt i arrak. Man kan också lägga i exempelvis
hallonsylt, havregryn eller annat. Den finns i minst 244 olika varianter, det är stockholmaren Mats Karlsson som har testat just 244 olika varianter av dammsugare - som inte bara kallas punchrulle, utan också filmrulle och säkring, 150 ohm och fotorulle till exempel.

INNANDÖMET är alltså gjort av en deg som smaksätts med punsch och eller arrak. Degen sägs ha rester från andra kakor i sig – ett sätt att använda alla kakrester i en superkaka. Hur och när
bakverket uppstod vet man alltså inte riktigt – förmodligen har det funnits varianter lika länge som det funnits arrak.

HARRY HOLM 2017 03 07

 

____________________________

MÅNDAGEN den 6 mars väntas en hel del solglimtar i Arbogatrakten. Efter en kyligare morgon blir det under dagen endast ett par minusgrader. Däremot kommer vinden att höja kyleffekten ordentligt. Och det gäller att hålla i hatten, eftersom det väntas ungefär 8 sekundmeters vind från Sibirien... nåväl, från nordost i alla fall. Och det är Europeiska logopedidagen - mer om det längre ner i spalten.

I MARTIN Luthers anda. Så heter programmet kl 18 - 20.30 i Trefaldighetsgården. Det är
Arbogabygdens församling som arrangerar i samarbete med studieförbundet Sensus. Sammankomsten innebär samtal runt citat av Martin Luther och tankar i Luthersk anda. Det kostar inget att delta.

EUROPEISKA logopedidagen är det idag. Logopedi är vetenskapsområdet som rör diagnostisering och behandling av språk-, tal- och röststörningar samt sväljningssvårigheter. Temat för 2017 års europeiska logopedidag är dysfagi och ätsvårigheter. Sedan 2004 har 6
mars varit vikt åt logopedi i alla samarbetsorganisationer inom CPLOL - den europeiska federationen för logopeder.

HARRY HOLM 2017 03 06

 

---------------------------------------

Då kom frestaren och sade till honom: ”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.” Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.” (Matt 4:3-4)

Första söndagen i fastan
Prövningens stund

FRESTELSER utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska. Eller hälsa på min vän Calle ute på Närkes landsbygd, han som fyllde 75 igår. För att ta ett konkret exempel.

I BÖRJAN av Matteus fjärde kapitel får vi läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten.

SÅ SADE frestaren, djävulen:
– Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade, det som står i denna dags bibelord: Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord. Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun.

GUD TALAR till oss på olika sätt och i många sammanhang. Just den här helgen har vi i vår trakt många tillfällen att höra Guds ord i kyrkorna. Men jag finner också ofta Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen. Och då vill jag tro att djävulen har mindre chans att prägla mitt liv.

JAG BER: Herre, ge oss nåd att följa Dig, och läsa Ditt ord, så att vi med Din kraft kan stå emot ondskan attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2017 03 05

____________________________

LÖRDAGEN den 4 mars kommer det i Arbogatrakten att snöa lte lätt till och från i stort sett hela dagen. Temperaturen parkerar på Nollan. Apropå det, så är det Nolltaxedagen idag. Den firas första lördagen i mars av anhängare till avgiftsfri kollektivtrafik. Dagen började firas i Sverige 2008 men har sedan dess också uppmärksammats i bland annat Polen, Tyskland, Brasilien och Kanada.

SPORTLOVSVECKAN går mot sitt slut. Idag, lördag, kl 11-14, kan man gå på safari på Arboga museum. Bland grosshandlare Örströms möbler, mattor och tavlor gömmer sig fler djur än man kan tro. Alla barn som gör ett försök att hitta djuren får en liten hittelön.

PÅ HAL IS. Ishallen i Arboga är öppen för så kallad. Allmänhetens åkning idag lördag, 14:40-15:50 med puck och klubba samt 16:00-17:00 utan puck och klubba.

HARRY HOLM 2017 03 04

--------------------------------------

FREDAGEN den 3 mars blir mulen i Arbogatrakten. Ett par tre plusgrader kan vi vänta oss och rätt svag vind. Idag är det både Andningens dag och Morotskakans dag.

SPORTLOVSPROGRAMMET idag, fredag, är för Arbogas del så här:

Arboga Bågskytteklubb
Prova på bågskytte i bågskyttelokalen (källaren i Sturehallen)
Fre 13:00-16:00

Arboga Golfklubb
Prova att spela golf i inomhushallen, slå och putta i
golfsimulator. Utrustning finns att låna och instruktör finns på plats.
Golfbanan Haketorp
Fredag 13:00-15:00

Arboga Schackklubb
Föreningen ordnar träningsläger samt sportlovsmästerskap i
IOGT-lokalen.
Fredag 10:00 – 12:00

Ishallen
Öppettider i ishallen under sportlovet
Fredag 09:00-12:20 Puck och klubba
Fredag 12:30-15:40 Allmänhetens åkning

Fritidsgården Gluggen
Fredag Biljardturnering

HARRY HOLM 2017 03 03

____________________________

TORSDAGEN den 2 mars fortsätter i Arbogatrakten med ett par tre plusgrader och en del irriterande vind. Någon nederbörd är inte i sikte och kanske att solen vågar sig fram en aning
timmarna innan solnedgången.

SOPPLUNCH med underhållning är det på Trefaldighetsgården även denna torsdag. Idag serveras blomkålssoppa med ädelost mellan 12 och 13. Och direkt därpå, mellan 13 och 14, är Sven Rune Björdin dagens gäst. Det är Svenska kyrkan, Arbogabygdens församling, som arrangerar och tar bara 40 kronor för soppa, fika och underhållning.

PÅ BIBLIOTEKET ordnas så kallad IT-verkstad idag mellan kl 12 och kl 14. Där kan allmänheten få hjälp med att komma igång med att använda sin iPad eller Android eller surfplatta, och lära sig använda sin smarta mobil till annat än att ringa. Den som har problem med att
använda något program på sin dator kan också fråga här på biblioteket. Till exempel.

HARRY HOLM 2017 03 02

____________________________

ONSDAGEN den 1 mars. En ny månad. Mars, som kallas Vårmånad, i gamla bondepraktikan. Så våren kan gott få komma på allvar. Men idag kan det i Arbogatrakten komma någon snöflinga på morgonen. Från någon plusgrad ökar värmen till fyra plusgrader
frampå dagen. Och så är det Askonsdagen idag, mer om det längre ner i spalten.

SLÄKTFORSKNING. Det ges släktforskarhjälp på Arboga bibliotek idag onsdag. Det är Västra Mälardalens släktforskare som har öppet hus mellan kl 11 och 19 och hjälper den som vill veta mer om hur man hittar sina förfäder.

MISSFÄRGAT dricksvatten kan du få idag om du bor söder om Arbogaån. Det beror på ledningsarbetena som genomförs vid Österled. Det brukar räcka att spola i kranen en stund för att få bort missfärgat vatten efter ett reparationsarbete, förklarar Arboga kommun på sin hemsida, och fortsätter: Om vattnet inte blir klart, vänta en stund och spola igen. Undvik också vittvätt tills vattnet är klart igen.

ASKONSDAGEN är det alltså idag. Askonsdagen (latin: dies cinerum) är onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen.
Askonsdagen är första dagen i fastetiden.

DAGEN HAR fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö välsignad aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Efter absolution fick
de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen. Askonsdagens tema är i Svenska kyrkan "Bön och fasta".

HARRY HOLM 2017 03 01

____________________________

 

------------------------------------

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 


ARKIV MARS 2017

_____________________________

Arbogapolitikernas arvoden
åter på tapeten igår i fullmäktige

När förra kommunalrådet Agneta Bode, s, påpekade brister i vissa kollegers uttag av ersättning för förlorad arbetsför-tjänst, bidrog det till att hon för ett år sedan sparkades av sina egna partikamrater. Vid Arboga kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagskvällen fick frågan nytt liv.

Det var bara ett ärende kvar och allt lutade åt ett kort sam-manträde med Arboga på kommunfullmäktige. Sista punkten på dagordningen var Meddelanden.
Men bland dessa mer eller mindre harmlösa ärenden fanns "Granskning av arvoden och förlorad arbetsförtjänst samt uppföljning av tidigare granskning inklusive samlat svar från kommunen den 14 mars 2017".

Dan Avdic Karlsson, v, sade sig vara förvånad över de slutsatser som revisorerna dragit, när de friat alla från ansvar.
Det blev också en del klagomål på att ledamöter inte fått tillgång till de aktuella handlingarna förrän de kommit till sessionssalen. Liisa Pettersson, s, ansåg att det kunde vara ett hot mot demokratin att de inte fått se dokumenten.
Svaret blev att de kunnat beställas per mail.

Enligt kommunalrådet Anders Röhfors hade det varit svårt att få fram uppgifter om de felaktiga utbetalningarna, eftersom kommunen bara sparat de aktuella handlingarna i två år.
Förra kommunalrådet, Agneta Bode, s, tyckte att man i alla fall skulle kunna göra stickprov hos arbetsgivarna, som ju sparar verifikationerna i upp till tio år.
- För den politiker som inte kan styrka förlorad arbetsförtjänst, genom ett intyg från arbetsgivaren, gäller det bara att betala tillbaka pengarna till kommunen, tyckte Agneta Bode.

HARRY HOLM 2017 03 31

____________________________

Hur skulle det vara om du gick på Arbogafullmäktige i kväll?

Idag, torsdagen den 30 mars, sammanträder kommun-fullmäktige i Rådhuset i Arboga. Allmänheten är välkommen att lyssna på sammanträdet, som börjar kl 18.15. Man går in från Rådhusgatan och sedan en trappa upp.

Bland ärendena som ska upp i kväll finns bland annat svaret på
medborgarförslaget om att uppföra något till minne av Palle Knuhtsen.
Det ska också ges svar på förslaget om pulkabacke vid Krakaborg. Och om att prioritera trafiksäkerheten vid Sätra.
Gå gärna och lyssna på politikerna som bestämmer över oss, alltid finns det något värt att minnas efteråt.

HARRY HOLM 2017 03 30

_____________________________

Kammarmusik - Duo Falk/Tilly
Konsert i Arboga i kväll

Gitarristen Mårten Falk och saxofonisten Ulf Tilly bildar tillsammans Duo Falk/Tilly som spelar musik av bland annat Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla och Gabriel Fauré.

I Nicolai kulturhus i Arboga väntar kl 19 i kväll, onsdag, en musikalisk resa som sträcker sig från hamnkvarteren i Buenos Aires till Paris via Rio de Janeiro, tur och retur!
Biljettförsäljningen - 180 kronor och endast kontant betalning - börjar en timme före konserten i konsertlokalen.
Arrangör är Arboga Musikförening.

HARRY HOLM 2017 03 29

______________________________

Arboga kommun vill lära invånarna
att bli bra besöksvärdar

I samverkan mellan Arboga kommun, Köpings kommun och
Studieförbundet ABF genomförs med start den 5 april i Arboga en grundutbildning i guidning och värdskap.


Utbildningen vänder sig till den som i föreningar, företag eller organisationer redan idag arbetar som guide eller värd i samband med besök eller vill lära dig mer om det.
- Med bra guider och med ett gott värdskap skapar vi tillsammans en helhet och en plats att vara stolta över, säger Anneli Hedvall som är kursledare.
Utbildningen kommer att beröra bland annat gästinformation,
tillgänglighet, bemötande, förväntningar, ljudförstärkning, tidsåtgång och avslut. Sist men inte minst handlar det om samarbete och erfarenhetsutbyte deltagarna emellan, påtalar arrangörerna.
- Besöksmålens fakta och historia berörs inte, den är ni själva experter på, avslutar Anneli Hedvall.
Kursen innehåller fyra träffar med start kl 18-20.30 onsdag den 5 april i Engelbreksskolan i Arboga.

HARRY HOLM 2017 03 28

_________________________________

Antalet företag fortsätter
att öka i Arboga

Antalet aktiva företag i Arboga har under de senaste åren blivit allt fler. Den positiva trenden fortsatte även under år 2016. Vid årsskiftet fanns det 1.131 företag i kommunen, en ökning med 17 företag i jämförelse med året innan.

- Arboga fortsätter att utveckla ett mer differentierat näringsliv. Det gör kommunen mindre känslig mot konjunktursvängningar, säger Göran Dahlén, som är näringslivschef i Arboga kommun.
Under 2016 startade 61 nya företag i Arboga. En stor andel av dessa företag är aktiebolag och anger att de ska anställa från start, enligt Arboga kommuns hemsida.
Arboga ligger i topp i Västmanlands län när det gäller antalet aktiv
företag per 1.000 invånare
Antalet aktiva företag per tusen invånare var vid årsskiftet i Arboga 80.83. För länet i övrigt, exklusive Västerås, var siffran 74.42. Grannkommunerna Kungsör har 74.70 och Köping 74.18 aktiva företag per tusen invånare.
- Ja 2016 blev ännu ett bra år för företagandet i Arboga, säger Göran Dahlén. För att vi ska få ett ännu bättre företagsklimat vill vi naturligtvis få synpunkter och idéer från företagen. Just nu kan till exempel företagarna tycka till genom att besvara den årliga enkäten från Svenskt Näringsliv om hur de upplever företagsklimatet i kommunen. '
- Svaren från undersökningen är ett viktigt verktyg i vårt arbete, slutar näringslivschefen.

HARRY HOLM 2017 03 25

_______________________________

Krockade med hus i Arboga

Vid lunchtid på torsdagen larmades polispatrull till Österlånggatan i Arboga. Där hade en bilist kört genom ett staket, krockat med en annan bil och sedan rullat vidare in i en husfasad.

Föraren, en 27-årig man, saknade giltigt körkort och är nu misstänkt för grov olovlig körning samt vårdslöshet i trafik.
De exakta omständigheterna kring olyckan kommer att utredas senare.
Materiella skador uppstod på de båda bilarna och på staketet.
Ingen person skadades under händelsen, rapporterar Polisen
Västmanland.

HARRY HOLM 2017 03 24

_______________________________

_______________________________

Arbogaborna får säga sitt
om äldreboendet vid Åbrinken

Ett nytt vård- och omsorgsboende kan byggas på området Åbrinken i Arboga. Arbogaborna ska få komma med synpunkter i ärendet, så kommunen har bjudit in till en så kallad Medborgardialog i Godtemplargården vid Storgatan.

Arbogas befolkning blir allt äldre och redan idag finns behov av fler platser, framför allt för demenssjuka, än vad kommunens särskilda boenden kan erbjuda.
Så resonerar socialnämnden och forsätter:
Samtidigt uppfyller inte lokalerna vid Hällbackens äldrecenter de krav som idag ställs på ett särskilt boende.
Därför har en lokaliseringsutredning genomförts som visar att Åbrinken har en yta som är tillräcklig och lämplig för ett nytt vård- och omsorgsboende.

Ligger ceentralt
Åbrinken har ett centralt läge med fina närliggande promenadstråk, närhet till Arboga stadskärna och utsikt mot bland annat Arbogaån.
Det har varit delade meningar om hur många platser det ska vara där. I kommunstyrelsen bestämde man sig för 80 platser, efter en omröstning där de styrande sju partierna vann med 7-6. Sverigedemokraterna och socialdemokraterna ville ha 100 platser.
Ambitionen är att boendet ska vara klart för inflyttning till våren 2020. Men redan nu på måndag, den 27 mars, vill alltså Arboga kommun höra vad Arbogaborna har för tankar och idéer för det nya boendet. Det blir så kallad drop-in för intresserade mellan 15 och 18 på måndag.

HARRY HOLM 2017 03 21

______________________________

Ett ton godis per dag i Arboga
Vilken succéstart för Kandyz

Fredrik Bolin har haft bråda dagar sedan han i torsdags öppnade sin godisbutik ute vid Sätra i Arboga.

Kandyz öppnade i torsdags, i samma hus som Dinners ute vid Sätra i Arboga. På en och en halv dag sålde innehavaren Fredrik Bolin ett och ett halvt ton godis. En sådan premiär!

-Jag hade öppet halva torsdagen och hela fredagen och då visade det sig på fredagskvällen att vi sålt 1,5 ton godis, berättar Fredrik Bolin.
I helgen fortsatte folk att strömma till. För Fredrik och biträdena blev det att ständigt fylla på i de många godisburkarna.
Och det här är ändå bara början. När det blir mer sommarlikt väder kommer kunderna att kunna sitta på den stora utvändiga altanen och dricka kaffe och äta glass, något som än så länge får göras inomhus.
- Nu är ingången på hörnet, i sommar kommer man att få man gå in via altanen, berättar Fredrik Bolin.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 03 19.

_____________________________

SM-brottningar i Arboga i helgen

Junior SM i Brottning genomförs i Vasahallen i Arboga lördag och söndag, i 16 olika viktklasser för killar och tjejer i åldrrarna 17-20 år.

Tävlingarna går mellan 17 och 20 lördag, och mellan 9 och 15 på söndagen.
Sluttiden är preliminär men finalpasset börjar 30 minuter efter avslutat förmiddagspass.
Det är fri entré för den som vill komma och se på de unga talangerna i Junior-SM i Brottning.

HARRY HOLM 2017 03 17

_______________________________

I Hjälmare Docka väntar båtarna
Men än så är det långt till vår

Det är vår i luften även ute vid Hjälmare kanal, landets äldsta konstgjorda vattenväg som ännu är i bruk. Men fortfarande ligger båtarna på fasta marken, i Hjälmare Docka.

Där hyr Sveaskog ut plats för den som behöver torrsätta sin båt under vintern, för reparation och underhåll eller enbart för vinterförvaring.
Torrdockan ligger intill Sveaskogs besökscentrum, där det bland annat finns en utställning om Hjälmare kanal och dockans historia.
Nu är det lugnt vid Hjälmare Docka men under sommaren är här en hel del att uppleva. Vid utställningen varvas interaktiva modeller, ritningar, kartor med bildspel.
Besökaren kan även lära sig mer om områdets djur- och
naturliv och kanalens kulturella betydelse. I anslutning till utställningen finns då också Café Hjälmare docka för en lättare lunch eller en fika i den vackra och genuina miljön. Man kan välja om man vill sitta inomhus eller ute på verandan med utsikt över alla kanalfarare.
Men det blir i sommar det. Och dit känns det rätt långt, trots denna veckas många plusgrader.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 03 15

_______________________________

Hemfridsbrott i Arboga

Vid 17-tiden på måndagen fickpolisen anmälan från en privatperson i Arboga om att eh man försökte ta sig in i dennes lägenhet.
Mannen hade bankat och slagit på anmälarens dörr och brutit sönder dörrens brevinkast..
Då polis kom till platsen anträffades mannen i en närligande
lägenhet och medtogs för förhör, misstänkt för ofredande/ hemfridsbrott, meddelar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 03 14

______________________________

Arbogabo gripen med narkotika

Vid kvart i tre natten till söndagen greps en man misstänkt för narkotikabrott i Arboga.
Det var vid kontroll av en man på Kapellgatan i Arboga som polisen anträffades en liten mängd narkotika.
Mannen, som är född 1985, är nu misstänkt för ringa narkotikabrott i form av innehav.
Narkotikan har tagits i beslag, berättar Polisen Västmanland.

_______________________________________________

Om ätstörningar i Arboga idag

Lena Lyhdal.

Hjälp min dotter har en ätstörning! Så är titeln när Lena Lydahl, ordförande i föreningen Frisk och Fri Västerås, föreläser i Arboga på måndagskvällen, om anhörigas situation när en närstående drabbas av självskadebeteende och ätstörningar.

Lena har 4 barn varav ett drabbades av en ätstörning som väldigt ung. Idag är hennes dotter frisk och fri. Vägen och resan dit var besvärlig.
Den 13-16 mars arrangeras Tillsammansveckan i Västmanland. Det är en uppmärksamhetsvecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa.
Bakom Tillsammansveckan står alla kommuner i Västmanland, Region Västmanland med flera.
Den riktar sig till allmänheten med fokus på unga, personal inom vård och omsorg och till personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras anhöriga.
Föreläsningen börjar kl 17 på onsdagen på Arboga Bibliotek som arrangerar tillsammans med Arvsfondsprojektet ”Tillsammans för psykisk hälsa”, Studieförbundet Vuxenskolan och Arboga kommun.

HARRY HOLM 2017 03 13

_______________________________

Ljungdahlsbacken växer upp
Arbogas nya rökfria höghus

Nu sträcker sig byggnationen av 28 hyresrätter på den gamla handelsträdgårdstomten Ljungdahls i Arboga ännu längre upp i luften. Den 1 december beräknas inflyttning ske. Och ingen får röka här, inte ens ute.

De flesta lägenheterna kommer att vara två- och trerumslägenheter med inglasade balkonger. Huset kommer att ha bottenvåning och plus sju våningar med hiss. På sjunde våningen ska det bli två fyrarums lägenheter.
Ljungdahlsbacken ska vara ett framtidsboende där vi främjar allas hälsa. Därför har det beslutats att huset ska vara Arbogas första helt rökfria hyreshus. Det betyder att ingen rökning är tillåten i lägenheterna, på balkongerna eller på gården.
Viktigt ur miljösynpunkt är också att Ljungdahslbacken kommer att få 95 solceller a 265W på taket som kommer att producera 24.000 kWh/år enligt ett avtal med Mälarenergi. I övrigt ska bergvärme att värma upp huset.
Så sent som för en månad sedan beslutades att alla balkonger kommer att glasas in. Detta ska en känsla av att lägenheterna får ytterligare ett generöst rum och balkongen kan nyttjas längre tid under året-

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 03 11

________________________________

Arboga Tidnings upplaga minskar

Upplagesifforna från TS, Tidningsstatistik, för 2016 är har kommit. Arboga Tidning har minskat med 7,4 procent och gick under fjolåret ner till 2.500 ex per utgivningsdag. Systertidningen Bärgslagsbladet har minskat ännu mer.

Arboga Tidning 2.500 ex, minus 7,4 %. För 2016 alltså, Från januar 2017 gick AT ned till utgivning 3 dagar i veckan, vilket torde ha medför fortsatt minskning.
Och vi Arbogabor undrar: Vad gör dom med vår gamla anrika ortstidning?
Arboga Tidning grundades 1850, för 167 år sedan alltså.
Bärgslagsbladet kom till 40 år senare.
Den 30 oktober 1970 slogs tidningarna ihop och blev - enligt Wikipedia - till två utgåvor av en tidning: "Arboga Tidning som delas ut i Arboga med en upplaga på 3.400 exemplar och
Bärgslagsbladet som delas ut i Köping och Kungsör samt Hedströmsdalen med en upplaga på 7.300."
Nu vet vi att siffrorna på nätet inte stämmer (Arboga Tidning ligger på 2.500 och Bärgslagsbladet, som minskat 10,2 procent, är nere på 5.300 exemplar enligt TS).

Lokala nyheter
"Tidningen bevakar i första hand lokala nyheter", skriver Wikipedia också. Det är också fel.
Nu, 2017, är det i princip ett par riktiga artiklar om Arboga, annars är det omkring 20 sidor med text och bilder från andra redaktionella och geografiska områden.
I övrigt förklarar det uppdaterade Wikipedia:
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning (Bbl/AT), svensk morgontidning som ges ut tre dagar i veckan i print (från och med 1/1 2017) och sju dagar i veckan som e-tidning i de tre kommunerna i Västra
Mälardalen – Köping, Arboga och Kungsör – samt i Hedströmsdalen (norra Köping-södra Skinnskatteberg) med omnejd. "Sammanlagd upplaga: cirka 11 000 exemplar", står det på nätet, vilket skall vara 7.800 exemplar enligt TS

Mera back
Tidningen ägs av Mittmedia tillsammans med systertidningarna Fagersta-Posten, Sala Allehanda och Avesta Tidning.
Här är slutligen några andra upplagesifforna från TS för 2016:
Fagersta-Posten 4 700 ex -9,6%. VLT 26 400 ex -8,7%. Sala Allehanda 6 100 ex -7,6%

HARRY HOLM 2017 03 10

_______________________________

Arboga i mars år 2017

FOTO: ARNE GRIPENHED

_____________________________

Teater i Arboga i kväll - dagen till
ära om Shakespeares dotter

En historisk thriller! Så kallas pjäsen som sätts upp i Godtempargården i Arboga i kväll onsdag kl 19. Görel Crona spelar sju roller! Och handlingen passar bra på Internationella Kvinnodagen.

Det här är den spännande historien om Susanna Shakespeare som plötsligt blir anklagad för häxeri. Pjäsen är ett tidsdokument om en kvinnas kamp om rätten att använda sina kunskaper i medicin i
en tid då detta var förbjudet.
Görel Crona spelar alltså sju roller i detta aktionfyllda drama på 55 minuter.
Föreställningen har tjusat publiken från norr till söder i allt från stora teatersalonger till intimare spelplatser. Och idag spelas den upp i landets äldsta i bruk varande, icke kyrkliga samlingslokal. Där säljs eventuellt överblivna biljetter från en timme innan föreställningen
I biljettpriset på 120 kronor ingår lättare förtäring och dryck. Arrangör är Arboga Teaterförening

HARRY HOLM 2017 03 08

_____________________________

Inbrott och krock i Arboga

Polisen fick igår rycka ut till Arboga vid två tillfällen. Dels till ett inbrott, dels till en trafikolycka.

På måndagsmorgonen rapporterades att det under helgen hade varit inbrott i en barack på en byggarbetsplats vid Västerleden i Arboga. Bland annat skall gärningsmannen ha fått med sig ett antal
skyddshjälmar samt passerkort. Polis har varit till platsen för att söka spår. En anmälan om stöld genom inbrott är upprättad, berättar Polisen Västmanland.

Lastbilar krockade
Vid 17-tiden på måndagen kolliderade två lastbilar på E18. Det var vid Trafikplats Jäder. Ingen person skadades i olyckan men en av lastbilarna var så krockskadad att det krävdes hjälp av bärgare.
Så sent som vid 21-tiden pågick fortfarande bärgningsarbetet och det rådde begränsad framkomlighet på platsen. Men kl 22 var lastbilen bärgad och tarfiken flöt åter som den skulle.

HARRY HOLM 201 03 07

_____________________________

Rattfylleri och inbrott i helgen

Söndagsdygnet började för polisens del med gripandet av en drograttfyllerist ute vid Sätra. Och när morgonen grydde ljöd inbrottslarmet i Vilstahallen, vid Jädersvägen i Arboga.

Strax efter midnatt natten till söndagen stoppades för en kontroll en bil ute vid Sätra. Bakom ratten satt en 34-årig man som visade tecken på narkotikapåverkan. Som passagerare fanns en 27-årig man som även han visade tecken på narkotikapåverkan. Båda männen fick följa med till polishuset för sedvanlig provtagning och förhör.
Föraren är nu misstänkt för drograttfylleri, ringa narkotikabrott, för eget bruk och innehav, samt grov olovlig körning. Passageraren är misstänkt för ringa narkotikabrott.
Bilen togs i beslag enligt Trafikbrottslagen, berättar Polisen Västmanland.

Inbrott i Vilsta
Klockan 7.02 på söndagsmorgonen har Polisen Västmanland noterat att en okänd person har tagit sig in i Vilsthallens lokaler genom att krossa en fönsterruta i anslutning till entrén.
Vid 06:30 hade inbrottslarmet utlösts. Det anslutna vaktbolaget skickade då ut väktare som kunde konstatera att det varit inbrott.
Polispatrullen har varit på plats och det beslutades om att göra teknisk undersökning under dagen. Anmälan om stöld har upprättats. Men just nu finns ingen misstänkt, enligt Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 03 06

______________________________

Den vackra staden vid Arboga å

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Nyetablering av industri
vid Norra Ågatan i Arboga

Klockan 10 på fredagsförmiddagen invigs en ny fabrik i Arboga. Det är, enligt Arboga kommns hemsida, företaget B-Group med bas i Litauen, som slår upp portarna i en befintlig fabriksbyggnad vid Norra Ågatan.

- Vi har funnit att Arboga har ett mycket bra näringslivsklimat, goda förutsättningar för att etablera sig och inte minst det goda kommunikationsläget mitt i region Stockholm Mälardalen som gör att man kan nå viktiga kunder inom 2 timmar, säger 33-årige Donatas Gelazauskas, VD för något som heter Express Steel Sweden filial.
Enligt Arboga kommuns hemsida finns B-Group i hela Europa och med omsättning i miljardklassen. Företaget skall i Arboga starta en produktionsanläggning för special- och expressleveranser av byggelement i stål.

Kommunledningen gläds
- Efter att ha tittat på olika platser har B-Group till slut valt Arboga som platsen för sin etablering vilket är mycket glädjande, kommenterar kommunens näringslivschef Göran Dahlén.
- Det är vårt fina logistikläge mitt i Mälardalen tillsammans med utmärkta och kostnadseffektiva lokaler tack vare fastighetsägare som varit riktigt på hugget som fällt avgörandet i konkurrens med andra orter. Företaget är mycket expansivt. I ett första steg går de in med en anläggning för Sverige i en befintlig industrifastighet, här i Arboga.
Kommunalrådet Anders Röhfors, m, är också entusiastisk:
- Det är fråga om nyinvesteringar i en mycket modern anläggning och företaget är mycket expansivt. Därför hoppas vi på att det här ska vara början till en utveckling till något större, som kan ha stor betydelse för oss här i regionen.

HARRY HOLM 2017 03 03

 

____________________________

Arbogas sportlov torsdag

Arboga Boulesällskap
Öppet i boulehallen för prova på spel.
Torsdag 13:00-16:00

Arboga Bågskytteklubb
Prova på bågskytte i bågskyttelokalen (källaren i Sturehallen)
Torsdag 13:00-16:00

Arboga Golfklubb
Prova att spela golf i inomhushallen, slå och putta i
golfsimulator. Utrustning finns att låna och instruktör finns på plats.
Golfbanan Haketorp
Torsdag 13:00-15:00

Arboga Museum
Safari på museét, en liten hittelön väntar varje upptäcksresande.
Torsdag 13:00-16:00

Arboga Schackklubb
Föreningen ordnar träningsläger samt sportlovsmästerskap i
IOGT-lokalen.
Torsdag 10:00 – 12:00

Arboga Skidklubb
Skidstugan vid Landskogskärret är öppen. Finns det snö kan du åka skidor och få information om vallning och skidteknik.
Torsdag 11:00-14:00

Friskis och Svettis
Gäddgårdsskolan Alla skolungdomar tränar gratis under sportlovsveckan
Torsdag 18:30-19:45 Skivstångsintervall

Ishallen
Öppettider i ishallen under sportlovet
Torsdag 09:00-12:20 Allmänhetens åkning
Torsdag 12:30-15:40 Puck och klubba

Fritidsgården Gluggen
Torsdag Fifa turnering

Hela veckans sportlovsprogram längre ner i denna spalt!

HARRY HOLM 2017 03 02

_______________________________

Rattfyllerist på Centrumleden

En polispatrull kontrollerade på tisdagen en bil på Centrumleden i Arboga. Föraren blåste positivt i patrullens så kallade sållningsinstrument. Mannen, 66 år gammal, medtogs därför till polisstationen för ytterligare provtagning. Promillehalten i mannens utandningsluft uppgick till 0,22 promille och han misstänkt därför för rattfylleri av normalgraden. Efter förhör släpptes mannen åter på fri fot, berättar Polisen Västmanland.
________________________________________________

Arbogas sportlovsprogram onsdag

Arboga Badmintonklubb
Prova på att spela badminton, utrustning finns att låna. Sturehallen
Onsdag 10:00.

Arboga Bordtennisklubb
Öppet hus för bordtennisspel i vår lokal (källaren i Sturehallen)
Onsdag 14:00-17:00

Arboga Frimärksklubb
I klubblokalen på Munkgatan 23. Frimärksbingo, vintersport på frimärken och det bjuds på fika.
Onsdag 13:00-16:00

Arboga Museum
Safari på museét, en liten hittelön väntar varje upptäcksresande.
Onsdag 13:00-16:00

Arboga Schackklubb
Föreningen ordnar träningsläger samt sportlovsmästerskap i
IOGT-lokalen.
Onsdag 10:00 – 12:00

Arboga Skyttegille
Bjuder in till prova på skytte i luftgevärslokalen ovanpå
Granngården (Ångbåtsgatan 5)
Onsdag från 18:00

Friskis och Svettis
Gäddgårdsskolan Alla skolungdomar tränar gratis under sportlovsveckan
Onsdag 19:00-20:00 Dans Fusion

Lokalen på Munkgatan (vid bilisten)
Onsdag 18:00-19.10 Spinning60

IFK Arboga Innebandy
Kom och spela sportlovsinnebandy i Vasahallen. Ledare finns på plats: Onsdag 14:00-16:00

Medåkers IF
Prova på att åka längdskidor! Ta med din egen utrustning eller låna skidor, pjäxor och stavar kostnadsfritt vid Parkudden.
Onsdag. Ta bussen tur och retur från Arboga: Bussen avgår från Arboga klockan 13:45 vid Arboga Resecentrum. Bussen avgår från Medåker klockan 16:00
Ledare finns på plats som tar emot dig och hjälper dig med
utrustning och ger dig tips för skidåkningen. Förutom spår på 1,5 km, 2,5 km, 5 km, finns även en skidlekplats med lättare nedförsbackar. Omklädningsrum med dusch och toaletter finns tillgängligt. Finns även möjlighet till korvgrillning. Vid snöbrist ställs aktiviteten in.

Säterbo Skytteförening
Hjälmareborg Kom och prova på skytte. Fika serveras.
Onsdag 18:00

Ishallen
Öppettider i ishallen under sportlovet
Onsdag 11:00-12:20 Puck och klubba
Onsdag 12:30-17:30 Allmänhetens åkning

Fritidsgården Gluggen
Onsdag Lek och Buslandet i Örebro. Avresafrån Gluggen 12:30. Åter i Arboga ca 16:40. Anmälan och betalning görs till Gluggen senast 27/2. Pris 150 kronor.

Biblioteket
Är du spelsugen? Vi har köpt flera brädspel/tärningsspel och kortspel till biblioteket och nu är det dags att inviga dem!
Vi har t ex Cluedo, Kinaschack, Fia, Uno och mycket annat.
Onsdag 16-18.Det kostar inget och man behöver inte anmäla sig i förväg.

Hela sportlovsprogrammet längre ner i denna spalt.

HARRY HOLM 2017 03 01

______________________________________________

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

_________________________

FRÅGELEKEN

FÖRRA FRÅGAN:
D STÄLL UPP VASEN! = DRESDEN
(D + ställ upp vasen! = res den
)

NY FRÅGA:
TILL VILKEN ICKE NORDISK STAD ÄR VI PÅ VÄG?

GLAUKOFYTER

Maila svar till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

___________________

Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________