*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

___________________________

PÅSKAFTON, den 31 mars 2018, blir det åter en strålande solig dag i Arbogatrakten. Några moln väntas inte dyka upp på himlen förrän vid 16-tiden. Det blir 3-4 plusgrader och svag vind.
Gratulerar!

ARBOGAREVYN, som i år heter "Tillbaka till samtiden!", spelas också i kväll kl 18 i Medborgarhuset i Arboga. Biljetten kostar 150 swishade eller kontanta kronor.

TVÅ SKATORS nya ägare Erika och Annika tog över företaget i början på mars och berättade om sig själva vid senste Morgonsoffan på Stadskällaren. De har tidigare drivit Haketorps Bistro och Cafe och jobbat på Högsjö Värdshus med flera ställen.

DE BERÄTTADE att de tycker det är så roligt och det har gått väldigt bra hittills. Cafet ligger i ett gammalt 1700-talshus. Allt är hembakat och de serverar både fikabröd, smörgåsar och lättare luncher, take away och catering. De har planer för framtiden med
evenemang i den härliga trädgården, julbord med mera, berättade de.

HARRY HOLM 2018 03 31

___________________________

LÅNGFREDAGEN den 30 mars 2018 börjar solig i Arbogatrakten: Men molnigheten ökar efterhand. Frampå eftermiddagen kanske vi inte ens ser den blå himmel som vi vant oss vid i flera dagar nu. Men 3-4 plusgrader får då vara trösten.

ARBOGAREVYN som i år heter "Tillbaka till samtiden!" spelas i kväll redan kl 18 i Medborgarhuset i Arboga. Biljetten kostar 150 swishade eller kontanta kronor.

ÄLDRE MÅSTE FLYTTAS. Boende på en av Hällbackens avdelningarna får annat boende tillfälligt. Ett vattenläckage har upptäckts i ett av avdelningsköken. I samband med rivning framträdde mögel. Fyra boende flyttas nu till andra äldreboenden för att få det så bra som möjligt under tiden för renoveringen.

DET VAR i samband med att Kommunfastigheter i Arboga skulle åtgärda ett vattenläckage i ett av avdelningsköken på Hällbacken som det upptäcktes svartmögel bakom köksbänkar och kakel.

ARBOGAS SOCIALCHEF Marjo Savelius säger: "Det är mycket beklagligt och vi gör nu vårt yttersta för att hantera detta på bästa sätt. Boende på den aktuella avdelningen har fått platser på våra andra omsorgsboenden och vi har givetvis en dialog med dem och deras anhöriga. En helrenovering av köket och den anslutande tvättstugan ska nu göras och det har tagits prover:"

HON FORTSÄTTER: "En del äldre som bor hemma har stöd och hjälp av sina anhöriga. De har också möjlighet till växelvård, vilket innebär att de bor hos oss under kortare perioder. På grund av för få lokaler har vi inte möjlighet att ge personerna på den aktuella avdelningen detta under tiden för ombyggnationen."

"VI FÖRSTÅR att växelvård kan vara en viktig del för att avlasta anhöriga och kommer därför erbjuda mer hemtjänst och serviceinsatser för att de ska få avlastning i hemmet", säger socialchef Marjo Savelius också.

ANSVARET för lokalen har Kommunfastigheter i Arboga, som
har konstaterat att möglet har varit inkapslat och därmed inte utgjort någon omedelbar fara. "Men det är givetvis viktigt att hantera detta på en gång", menar Patrik Ahlberg, vd på bolaget
Kommunfastigheter. Rivningen av köket och tvättstugan fortsätter och det har tagits prover för att utröna hur lång
torktiden kan väntas bli.

HARRY HOLM 2018 03 30

___________________________

SKÄRTORSDAGEN den 29 mars 2018 blir det ganska vackert väder i Arbogatrakten. Inte så molnfritt som igår, som meteorolgerna spådde tidigare, men en hel del sol, inte för stark vind och uppåt tre plusgrader under eftermiddagen.

ARBOGAREVYN som i år heter "Tillbaka till samtiden!" spelas även i kväll kl 19 i Medborgarhuset i Arboga. Efter två års uppehåll körs nu sju föreställningar, varav ungefär hälften nu har varit. Biljetten kostsar 150 swishade eller kontanta kronor.

KNIVENS DAG är det alltid på Skärtorsdagen. Och det är kanske lite fyndigt. Men annars. Knivakademien har instiftat dagen och det är väl inte dumt att vi uppmanas ha bättre kvinar. Men när man klickar för att få veta mer om dagen kommer bara en massa reklam för att köpa knivar.

OCH DÅ KOMMER jag att tänka på ett talesätt, som min mor lärde mig och enligt vilket man i alla fall inte skall köpa kniv som present. Hon lärde mig denna vers: "Nål och sax och kniv / vännen aldrig giv./ Nålen sticker / saxen klipper / kniven skär / alla vänskapsband isär."

HARRY HOLM 2018 03 29

____________________________

ONSDAGEN den 28 mars 2018. Det låter som en saga men det är faktiskt sant: Den här dagen blir lika solig som gårdagen. I princip molnfri himmel väntas, svag vind och under eftermiddagen upp till tre plusgrader.

SJUNGIS ordnas i Örtagårdskyrkan i Arboga kl 10 -12 idag, onsdag. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Och så är det lek och fika efteråt.

TRAFIKOLYCKA. Vid 13-tiden på tisdagen larmades polis och ambulans till korsningen Engelbrektsleden - Tulegatan i Arboga. Där hade en bilist touchat en gångtrafikant vid ett övergångsställe. Varken föraren, en 69-årig kvinna, eller gångtrafikanten, en 18-årig man, fick några fysiska skador, meddelar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2018 03 28

___________________________

TISDAGEN den 27 mars kommer det verkligen att bli finväder i Arbogatrak-ten. Strålande sol hela dagen, svag vind och från lunch slår det över till plus-grader. Till råga på allt väntas morgon-dagen se exakt likadan ut. Härligt inte minst för påsklovslediga.

VÅRKONSERT. Kulturskolans blåsorkestrar, Arboga Ungdomsmusik-kår och Blåsningen, spelar upp kl 18 idag i Nicolai kulturhus aula. Där väntar då konserten "Thriller" med spännings-fylld musik från 1700-talet till idag. Det är fri entré och Arboga Kulturskola står som arrangör.

TEMADAGEN. Idag, den 27 mars, är det Världsteaterdagen. Världsteater-dagen uppmärksammar det unika i teaterkonsten och den universella roll den har för människor i alla delar av världen. Dagen instiftades 1961 av International Theatre Institute (ITI) och firas genom olika internationella tillställningar och program.

HARRY HOLM 2018 03 27

____________________________

MÅNDAGEN den 26 mars får vi försöka glömma morgontimmarnas
nederbörd, för minusgraderna tar slut till lunch och under eftermiddgens plus-temperatur kommer solen att skina så mycket att den till och med fortsätter hela morgondagen. Vinden blir över-komlig och från nordost.

TEMADAGEN idag, den 26 mars, är Dialersystemens dag, En dialer (ame-rikansk engelska) eller dialer (egelsk engelska) är en elektronisk enhet
som är ansluten till en telefonlinje för att övervaka de uppringda numren och
ändra dem för att smidigt tillhandahålla tjänster som annars kräver långa
nationella eller internationella åtkomstkoder som ska ringas upp.

EN ANNAN typ av dialer är ett datorprogram som skapar en anslutning till Internet eller ett annat datanät via den analoga telefonen eller nätverket
Integrated Services Digital Network (ISDN). Många operativsystem
innehåller redan ett sådant program för anslutningar via Point-to-Point-
protokollet (PPP), till exempel WvDial.

I SYFTE ATT höja statusen för dialersystemen så vill man genom
Dialersystemens dag om inte hylla, så i alla fall uppmärksamma alla världens
dialersystem som dygnet runt hjälper människor att få en uthärdlig arbets-situation.

DETTA VAR en udda temadag tycker jag. När det är Kanelbullens dag käkar
jag en kanelbulle. Men hur firar man Dialersystemens dag? Inte vet jag. Kanske genom att skriva om den....

HARRY HOLM 2018 03 26

________________

PALMSÖNDAGEN

Han undervisade dem och sade: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste."
Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning.

Mark 11:17-18

VÄGEN TILL KORSET

Fariséerna ansåg sig lite finare, religiöst sett, än andra. Och det retade dem oändligt mycket när folk – inklusive lärjungarna – jublade under Jesus åsneritt in i Jerusalem.

FARISÉERNA studerade Mose lag och de äldstes stadgar och höll benhårt på alla gamla regler, ja så strängt att de höll sig för sig själva och inte ville vara tillsammans med de andra, som de kallade för otrogna och ogudaktiga.

DET BLEV förstås en kulturkrock när så Jesus kom, han som till och med
ville ha gemenskap med syndare.
– Det är inte dom friska som behöver läkare utan dom sjuka, sa då Jesus
bland annat. Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Genom sin lagiskhet stängde de sig ute från Guds rike, menade Jesus.

SÅ NATURLIGTVIS vägrade fariséerna att acceptera Jesus som Guds son. De var dessutom väl ansedda i samhället, folk respekterade denna religiösa societet. Kanske har vi där ett av skälen till att samma människohop som nu prisade Jesus och strödde ut palmblad framför honom och åsnan, några dagar senare ropade:
– Korsfärst, korsfäst!

PÅVERKBARA är vi alla, av "yttre omständigheter". Det vår ärkebiskopen uttalat får hos vissa liksom större tyngd än det exempelvis en enkel baptist-medlem i Borås säger. Därmed inte sagt att Anke Jacklén hade mer rätt.

DEN ENDA som har helt rätt och alltid gör och gjort helt riktigt är Jesus Kristus.
Nära honom kan vi komma bl.a. genom att läsa i Nya Testamentet om vad han sagt och gjort och försöka leva därefter.

OCH JAG skulle hellre vilja vara svansen på åsnan som bär Jesus, än en farisé som kan hela Gamla Testamentet och kyrko-ordningen utantill men missar Guds son.

KÄRE GUD, låt mig få mer förmåga att i ord och gärningar strö ut palmer och breda ut kläder för Din son, vår Herre. Jesus Kristus.
Amen.

HARRY HOLM 2018 03 25

_____________________________

LÖRDAGEN den 24 mars blir det mest grå himmel över Arbogatrakten, enligt
meteorologerna. Men 4-5 plusgrader nästan hela dagen är en tröst. Den lilla
nederbörd som kan komma vid lunchtid får vi försöka ignorera.

TORGLÖRDAG med påsktema är det kl. 10.00 - 14.00 idag på Stora Torget i Arboga. Arrangerande AIC, Arboga i Centrum, utlovar en inspirerande, genuin marknad med hantverk och närprodu-cerade varor såsom ägg, kalvost, rökt fisk, bröd, chark med mera.

PÅ ARBOGA museum ordnas påskpyssel mellan 11 och 14 idag. Det är drop-in och ingen föranmälan behövs.

PLANTERA frön med Arboga Träd-gårdsförening kan barnen göra kl 12.00 - 14.00 idag. Snart är det vår och precis rätt tid att plantera frön med barnen,
tycker arrangörsföreningen som nu ska visa hur man sår frön från körsbärs-tomat, solros och mindre blommor inomhus. Man kommer att använda tidningspapperskrukor som barnen får hjälp att göra själva.

FESTMÄSSAN pågår 14.00 - 18.00 idag i Medborgarhuset i Arboga. Där
finns lokala utställare som presenterar mat, dryck, upplevelser, mode, fest-kläder, foto, resor och mycket, mycket annat. På scenen väntar bl.a. modevis-ningar, musik- och dansuppträdanden. Restaurang Ågården finns på plats under mässan och säljer plockmat samt dryck. Biljetterna kostar 100 kr, berättar arrangerande Arboga Event

MUSIK I GÖTLUNDA. Det är musik i Götlunda kyrka mellan 15 och 16.30
idag, lördag. "Lättsamma folktoner" heter programmet. Medverkar gör Västra Rekarne Spelmän och Götlunda Nyckelharpsgille. Det är fri entré och som arrangörer står Folkets Väl / Örnen och Svenska kyrkan.

ARBOGAREVYN har en föreställning idag också, kl 18, i Medborgarhuset.
Arbogarevyn är alltså tillbaka efter två års uppehåll och har kallat årets upplaga "Tillbaka till samtiden!" Biljetten kostar 150 kontanta eller swishade kronor.

HARRY HOLM 2018 03 24

____________________________

FREDAGEN den 23 mars är det Världsmeteorologdagen och då fortsätter plusgraderna i Arbogatrakten, 5-6 stycken på eftermiddagen faktiskt. Men solen blir inte så generös som den var igår. I gengäld väntas vinden vara svagare, hela långa dagen. Och nu är ju dagen längre än natten, eftersom vi hade
vårdagjämningen i veckan.

ARBOGAREVYN fortsätter sin rad av föreställningar kl 19.30 i kväll. Årets
revy heter ju "Tillbaka till samtiden!" och är välkommen efter två års uppehåll. Totalt kommer det att bli sju föreställningar där i Medborgarhuset i
Arboga. Biljetten kostar 150 kronor, kontant eller swishade.

TEMADAGAR. Idag är det inte bara Världsmeteorologdagen utan också Nordens dag. och Matlådans dag. Att det är Nordens Dag får mig att minnas den tid då det förekom trevliga vänortsträffar i Arboga och på Arbogas vänorter.

ARBOGAS VÄNORTER, det var Honningsvåg, uppe på Nordkap i Norge, Hollola i Finland och Ebeltoft i Danmark. När man for med familjen till Danmark, med Legoland för barnens skull, så brukade vi bo i Ebeltoft. Och borgmästarn där blev glad när jag kom upp till honom och hälsade från Arboga.
Beklagar att vänortsträffarna umera är ett minne blott.

HARRY HOLM 2018 03 23

____________________________

TORSDAGEN den 22 mars kommer solen att vara som mest i form runt lunch. Plusgrader väntas hela dagen och på eftermiddagen uppåt 6-7 stycken. Vinden blir mest från väst och inte alls så besvärlig. Temdagar idag: Internationella vattendagen och Kennethdagen.

INTERNET FÖR ALLA. "A digital week" - en digital vecka. Det är namnet för ett drop-in gratisevenemang kl 14.00 - 16.00 på - och i samarbete med - biblioteket i Arboga. Den är en europeisk kampanj-vecka för att öka den digitala delak-tigheten. Arboga bibliotek deltar i kampanjen!

UNDER EFTERMIDDAGEN kan besökarna få fråga Sparbanken om t ex Bank-id och internetbanken, få hjälp att skapa en digital brevlåda för myndig-hetspost, få hjälp att hitta kommunens digitala anslagstavla, få tips på nyttiga länkar och appar få hjälp att lyssna på e-ljudböcker offline med appen Biblio och prova släktforskning på nätet med Arbogas släktforskare. Här kan ställas frågor om surfplattor, smarta telefoner eller datorer.och om de nya in- och utlåningsautomater.

ARBOGAREVYN startar kl 19.30 idag. Arbogarevyn heter i år "Tillbaka till samtiden!" Efter två års uppehåll är revygänget tillbaka och nu med sju föreställningar i Medborgarhuset. Och i kväll är det alltså premiär. Biljetterna kostar 150 kronor, kontant eller swishat.

HARRY HOLM 2018-03-22

 

_____________________________

ONSDAGEN den 21 mars blir det solsken nästan hela dagen i Arboga-trakten. Och värmen kommer, vad sägs om 5-6 plusgrader på eftermiddagen. Då är det tvärtom i USA, en massiv snöstorm kommer att träffa östkusten där den här veckan och flera flygplatser har redan börjat avbryta flygningar.

SJUNGIS ordnas i Örtagårdskyrkan i Arboga kl 10 - 12. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika väntar efteråt.

DANS I PARKEN. Det blir dans till Kjell Dahls orkester 13:30 - 17:00 i
Arboga Folkets park. Bandert spelar mogen musik. Biljetterna kostar 100 kr
och säljs vid entrén. Medlemmarna i orkestern är: Mats Eriksson, sång,
dragspel och gitarr. Kjell Andersson, sång och bas. Sven Malmberg,
saxofon och gitarr.

Margaretha Brännström.

FÖRELÄSNING. "Jag duger som jag är" är rubriken på föreläsningen på
Arboga Bibliotek kl 18:00 - 19:00 idag onsdag. I detta, vårens tredje, program i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", resonerar Margaretha Brännström kring barns självkänska och självförtroende. "Världen har blivit hårdare och kallare och kraven och förväntningarna på oss och våra barn ökar."

HON FORTSÄTTER: "I den här föreläsningen kommer jag att prata om hur du som vuxen kan hjälpa och påverka ditt barn att få en starkare
självkänsla och självförtroende oavsett om barnet är litet eller hunnit kommit upp i tonåren."

MARGARETHA Brännström är coach och Certifierad LHS-terapeut. Hennes föreläsning sägs passa alla som har barn, väntar barn, jobbar med barn eller bara vill lära dig mer om självkänsla och självförtroende. Det är fri entré och kvällens värd är Studiefrämjandet.

HARRY HOLM 2018 03 21

-------------------------------------

OBOY VILKET vackert väder, solen skiner idag. Så sjunger Peps Persson.
Och det stämmer väl på Arbogatrakten idag, tisdagen den 20 mars. Redan på förmiddagen går termometern över på plussidan och himlen kommer att vara blå hela dagen. Så vi får fortsätta med Peps sångtext: "Så upp och hoppa, det är sol idag, och en så'n dag kan man inte ligga och dra. Nej, lämna idet och häng med mig ut..." För det är idag inte bara
Världsberättardagen utan också Inter-nationella glädjedagen. Mer om det
längre ner i spalten.

MATTECENTRUM är ett arrangemang som genomförs inomhus, men pro-grammet börjar inte förrän kl 17 och då är solen i alla fall på nedgång. Matte-centrum är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Mattecentrum har öppet varje tisdag på Arbogabiblioteket mellan klockan 17-19. Där ges gratis hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå.

GLÄDJEDAGEN. Det är inte varje dag man har en officiell orsak att fira glädje och lycka – så passa på idag! FN har nämligen utlyst den 20:e mars till den internationella glädjedagen. Runt omkring i världen börjar en ny tanke-modell rota sig som utgår ifrån att utveckling inte endast kan betyda ekonomisk tillväxt eller mer grejer. Utveckling – speciellt hållbar utveckling – bör även innebära ökad mänsklig lycka, allmänt välbefinnande, socialt välstånd, jämlikhet och solidaritet.

DÄRFÖR ANTOG alla 193 FN-medlemsstater en resolution som ger glädje en större prioritet. FN vill upp-muntra till åtgärder för en lyckligare värld. Initiativet kom från det lilla kungadömet Bhutan, ett land vars invånare rankas bland de lyckligaste i världen.

KANDET KAN inte precis skryta med sin BNP, men har tvärtom avvisat tanken på ekonomiskt och materiellt välstånd som en indikator för utveckling. På så vis har det lilla landet lyckats placera glädje och lycka på den globala agendan.

I SITT MEDDELANDE inför den internationella glädjedagen 2014 sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon: ”Strävan efter lycka ligger i grunden för alla mänskliga företag. Människor runtom i världen har som mål att leva lyckliga och harmoniska liv, fria från rädsla och ha-begär, i harmoni med naturen.”

ATT DEN internationella glädjedagen infaller just den 20:e mars är ingen
slump. Den 20:e mars är det vintersolstånd, dagen då ett universellt fenomen inträffar varje år. Solen är på samma plan som jordens ekvator, dag och natt är lika långa, vilket skapar en balans och bidrar till att sprida bud-skapet om stabilitet och fred.

BAN KI-MOON fortsatte: ”Låt oss på denna internationella glädjedag stärka
vårt engagemang för en inklusiv och hållbar mänsklig utveckling och förnya
vårt löfte att hjälpa och bistå andra. Då vi bidrar till det gemensamma bästa, blir vi själva samtidigt berikade. Empati föder lycka och hjälper oss bygga
den framtid vi vill ha.”

VÄRLDSBERÄTTARDAGEN är det alltså också idag. "Visa dårar" / "Wise
fools" är temat för 2018. World Storytelling Day firas varje år i mars, denna och nästa vecka. Tanken är att få så många som möjligt berätta och lyssna
på historier på så många språk och på så många platser som möjligt.

GENOM ATT göra så främjas muntlig berättelse över hela världen. Det här ger också chansen att skapa vänskap över nationella och kulturella gränser på glatt sätt. Som om att träffas runt ett globalt lägereld, skriver WSD.

HARRY HOLM 2018 03 20

____________________________

MÅNDAGEN den 19 mars börjar med några minusgrader men temperaturen går över på plus framåt lunch och ett par timmar framåt, samt vid 16-tiden då också söndagens härliga solsken återkommer (och fyller hela dagen i morgon förresten). Vinden idag blir västlig och ganska tuff.

ENERGI OCH KLIMAT. Energi- och klimatrådgivning ordnas på biblioteket i Arboga kl 14.00 - 18.00 idag, måndag. Evelina Persson är Energi- och klimatrådgivare i Köping, Arboga och Kungsör.

IDAG FINNS Evelina på biblioteket och svarar på frågor om energi och miljö. Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk och kostnadsfri service som vänder sig till kommuninvånare, företag och organisationer. Evelina hjälper till med tips och råd om hur man kan påverka sin energianvändning och hur man ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt.

VIS-SKATTEN har det blivit dags för igen, i Godtemplargården vid Storgatan 10, detta kl 14.00 - 15.30. Det är alltså allsång för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Arrangör är studieförbundet NBV.

EARTH HOUR. Kl 17-18.30 idag uppmärksammas den kommander Earth
Hour (24 mars) med filmvisning. Det är Arboga kommun som inbjuder till
visning av filmen ”Inte bara honung”. En visuell film om binas betydelse för
människan och vår mat.

FILMEN VISAS på Arbogas bibliotek i Musikrummet. Det är fritt inträde och ekologiskt snacks bjuds dem som deltar. Från klockan 14.00 finns, som nämnts ovan, Energi- och klimatråd-givningen på plats. Den som svarar på tipsfrågor kan vinna fina priser.

MEDAN MAN väntar på att filmvis-ningen ska dra igång, kan man få lära sig något nytt från en tankeväckande utställning om matkonsumtion. Fri entré gäller. Arrangör är Arboga kommun och Energi- och klimatrådgivningen.

HARRY HOLM 2018 03 19

__________________________

DAGENS BETRAKTELSE börjar med ett väldigt kort och väldigt sant bibelord:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.

Så står det i Lukas evangeliums första kapitel, den 37:e versen.

Jungfru Marie bebådelsedag

LUKASEVANGELIETS första kapitels 37:e vers är alltså kort men kanonbra :”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Det är också Lukasevangeliets första kapitel som ger ett exempel på att det är sant. Där berättar Lukas om ängeln
som kom till tonårsflickan Maria och sa: – Du ska bli med barn!
Och innan ängeln lämnade Maria sa han också: ”Ingenting är omöjligt för
Gud”.

JUNGFRU MARIA bebådelesedag är det alltså denna söndag. Fast egentligen den 25 mars.
Jag reagerade starkt när riksdagen stal Annandag Pingst ifrån oss för några år sedan - i bruttonationalproduktens namn. En långhelg den årstiden är ovärderlig, inte minst för dem som ska åka lång väg i landet för att vara med på bröllop till exempel.

DET FINNS en parallell till den stölden. Den inträffade för drygt 50 år sedan, Det gällde just Jungfru Maria bebådelsedag.
Den 25 mars - 9 månader före jul - är sedan tusentals år Marie bebådelsedag - eller Vårfrudagen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.

VARFÖR LADES bebådelsedagen den 25 mars? Jo, för mycket länge sedan trodde man att världen skapades vid vårdagjämningen.
När fullkomlighetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och
då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum.

OCH JESU LIV började ju inte med födelsen utan med tillblivelsen i Maria.
Alltså måste bebådelsedagen vara på skapelsedagen den 25 mars,
resonerade man.
Fram till och med 1953 var den 25 mars helgdag. Som den borde vara i år också..

MEN EFTER riksdagsbeslut ströks Marie Bebådelsedag som helgdag, samtidigt som vi från 1954 fick Allhelgonahelgen.
Så, oj vad det krånglar till det när politikerna ska peta i kristliga ting.

JAG MÅSTE åter citera den festlige evangelisten C-G Hjelm.
C-G Hjelm dog våren 1965, i Missionskyrkan i Fagersta förresten, under en mötesserie.
Men innan dess var han minst sagt levande.

SÅ HÄR sade han en gång:
”Mariebebådelsehelgen passade alldeles utmärkt för stormöten. Riksdagen, som sitter inne med det världsliga vett som man tror sig behöva för att styra i kristliga ting, tog ifrån oss Marie Bebådelses helg, den jungfrurena, den vårfriska, en hyllning till livet i dess obefläckade klarhet, och gav oss i stället en helg på höstsidan.
Den helgen gör alla präster alla döda till helgon. Folket i Västsverige åker till Norge och köper billigt margarin. Tomma skåningar far till Helsingör och vänder stinna åter.”

SÅ TYCKTE C G HJELM. Och vi har
paralleller idag till hur Allhelgonahelgen används, även om det är annat än margarin och mat som skåningarna nu tar med sig från sina danmarksresor. Dessutom har vi vid Allhelgona fått hit det morbida USA-firandet Halloween.

MEN TACK Herre för att vi nu har vår på gång och tack för att vi - även om det inte är på rätt dag - får fira
bebådelsedagen i kyrkorna denna söndag, i glädje över allt som lever och växer, vilket vi ber också ska gälla Guds församling i Arboga.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2018 03 18

__________________________

LÖRDAGEN den 17 mars får vi den första av tre helt soliga dagar i
Arbogatrakten. Frånmorgonens cirka 9 minusgrader stiger temperaturen till
ett par minus på eftermiddagen. Men eftersom vinden väntas vara svag så
kvittar ett med någon kallgrad hit eller dit.

BYTARDAGAR annrangeras i Götlunda kl 10 -13 idag, lördag, i Götlunda skolas gymnastiksal. Götlunda bytardagar erbjuder alla, oavsett var man bor eller hur gammal man är, att handla hela, rena och fräscha kläder till ett bra pris.

SAGOSTUND på arabiska och svenska arrangeras på Arbogas Bibliotek 12.00 - 13.00 idag. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, är välkomna till biblioteket för att höra på sagoläsning. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska. Monica Mellgren läser högt och berättar sagor svenska.

PELLE KANIN - bilden ovan- stormar fram på vita duken på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 14 idag. Handlingen: Peters fejd med Mr McGregor eskalerar till oanade höjder, medan de kämpar både om bond-gårdens trädgård och om sin god-hjärtade, djurälskande grannes tillgivenhet.

DEN BUSIGA och äventyliga Pelle Kanin, som har trollbundit generationer av läsare, får nu huvurollen i sin alldeles egna långfilm - en modern komedi med attityd. I den svenska versionen hör vi Linus Wahlgren som Pelle och systrarna Sandén (Molly, Mimmi och Frida) som trillingarna. Filmen har alltså svenskt tal, är 1 timme och 35 minuter lång samt tillåten från 7 år. Biljetten kostar 80 kronor.

FILMEN TOMB RAIDER - bilden ovan - går också idag på Arbogabio-grafen, detta med så tidig start som kl 16. Handlingen: Lara Croft, en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål. Fast besluten att bana sin egen väg i livet vägrar hon att ta över sin försvunna fars, den excentriske äventyrarens, affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta trots att det gått sju år sedan hans mystiska död.

FÖR ATT EN gång för alla lösa gåtan kring hans försvinnande ger hon sig av
för att hitta faderns senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en mytisk ö som tros ligga någonstans utanför Japans kust. Beväpnad med ett
skarpt sinne, en övertygad tro och sin hårdnackade envishet måste Lara
pressa sig själv bortom alla mänskliga gränser. Överlever hon detta riskfyllda
äventyr kan hon lösa gåtan kring sin fars död och förtjäna namnet Tomb Raider. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 03 17

_____________________________

FREDAGEN den 16 mars börjar med 12 minusgrader i Arbogatrakten.
Senare under dagen är 4 grader minus det vanliga. Men det kommer att blåsa rätt elakt från nordost. Solglimtar
väntas, både mindre och större sådana. Idag är det Grammatikdagen men
också Internationella Sömndagen. Mer om detta längre er i spalten.

FILMEN I KVÄLL kl 19 på biografen i Medborgarhuset i Arboga heter Tomb Raider. Handlingen: Lara Croft - bilden ovan - är en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål. Fast besluten att bana sin egen väg i livet vägrar hon att ta över sin försvunna fars, den excentriske
äventyrarens, affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta trots att det gått sju år sedan hans mystiska död.

FÖR ATT EN gång för alla lösa gåtan kring hans försvinnande ger hon sig av för att hitta faderns senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en mytisk ö som tros ligga någonstans utanför Japans kust. Beväpnad med ett
skarpt sinne, en övertygad tro och sin hårdnackade envishet måste Lara pressa sig själv bortom alla mänskliga gränser. Överlever hon detta riskfyllda äventyr kan hon lösa gåtan kring fars död och förtjäna namnet Tomb Raider.

SÖMNDAGEN. Internationella sömndagen är det idag den 16 mars. Det är viktigt för alla att få en god natts sömn och det är avgörande för både hälsa och välbefinnande hos människor.
Därför har Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep
Medicine (WASM). Internationella sömndagen infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day.

DAGEN ÄR instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen, men även saker kring, t ex medicin, utbildning och sociala aspekter, samtidigt syftar dagen till att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstör-ningarna.

GRAMMATIKDAGEN är det också idag. Det är en hel dag då man fokuserar på grammatik i hela landet, både i skolorna och i arbetslivet. Syftet är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är kul. Grammatik är ett spännande ämne. Devisen lyder: Med grammatiken äger du språket. Med språket äger du världen!

HARRY HOLM 2018 03 16

___________________________

TORSDAGEN den 15 mars kommer det att vara ett par minusgrader större
delen av dagen i Arbogatrakten. Men morgon och kväll ska det vara många grader kallare. Solen kan titta fram, speciellt mot slutet av dagen.

OLOVLIG KÖRNING. En polispatrull stoppade strax före klockan 10 på onsdagsförmiddagen en bil på Länsväg 574 i höjd med Jädersby. En kontroll av regesteringsnumret visade nämligen att bilen var avställd. Vid kontroll av föraren kunde han inte uppvisa något giltigt körkort. Mannen, som är 36 år gammal, rapporterades därför för grov olovlig körning. Efter förhör släpptes han på fri fot, rapporterar Polisen Väst-manland.

POLITIKERNA samlas i övervåningen på Arbogas rådhus kl 18.15 idag,
torsdag, och allmänheten harall rätt att vara där och lyssna på diskussioner och beslut. Det är nämligen sammanträde med Arbogas högsta styrande organ, kommunfullmäktige.

BLAND DE ÄRENDEN som ska behandlas i kväll kan nämnas antagande av "Framtidens Arboga", vilket är
översiktsplanen för Arboga kommun med utblick mot 2030. Och en begäran
om extra investeringsmedel för uppförande av anläggning för spontanidrott är också med på föredragningslistan.

MEDBORGARFÖRSLAG finns det allt fler av, det vill säga skrivelser från
allmänheten om åtgärder som önskas genomförda i Arboga. På föredrag-ningslistan idag nämns ett förslag om att minska antalet kajor i Arboga på ett humant sätt.

EN ANNAN medborgare önskar minska föroreningar av hundavföring. En annan har lämnat in begäran om att kommunen borde rensa gräsmattor, gator och torg från cigarettfimpar och snus-prillor. Och så ska det svaras på ett medborgarförslag om staket runt hela Bergmansparken.

HARRY HOLM 2018 03 15

____________________________

ONSDAGEN den 14 mars blir en strålande vacker dag i Arbogatrakten.
Solsken och svag vind. Och plusgrader från lunch. Det är bara att gratulera alla som kan vara utomhus denna dag. Matematkes dag är det idag. Det är också Pi-dagen, mer om det längre ner i spalten.

SJUNGIS arrangeras åter i Örta-gårdskyrkan vid Nygatan mellan klockan 10 och 12 idag, onsdag. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Det är lek och fika efteråt. Och det kostar inget att vara med..

TÅRTGENERALEN fortsätter att gå på biografen i Medborgarhuset i
Arboga. Filmen börjar kl 19 i kväll. Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen finns i rollistan i filmen, som handlar om Köping och har fått stor uppmärksamhet i media.

PI-DAGEN är det också idag. Den firas den 14 mars varje år av människor runt om i världen, detta för att uppmärksamma talet Pi som används i många matematiska formler.

SEDAN 1988 har dagen firats och USA:s representanthus tog 2009 beslut om att Pi-dagen skall vara en nationell minnesdag i landet. Talet Pi förkortas oftast 3,14 vilket gör den 14 mars till det perfekta datumet för firandet.

JAG TYCKER om att fira än det ena, än det andra, från godsaker till goda människor. För ljuspunkter behövs i dessa tider. Men pi-dagen avstår jag frrån att fira, och det är inte bara för att jag alltid varit lite svag i matten.

HARRY HOLM 2018 03 14

____________________________

TISDAGEN den 13 mars följs nattens plusgrad av en hel dag av nollgradigt.
Lite lätt nederbörd kan vi också få över oss hela tiden fram tills det kvällas.
Vinden kommer mest norrifrån och är av den sorten att den känns.

PÅ VMMF är det kvällsöppet kl 16.00 - 19.00 idag, tisdag. Västra Mälardalens Myndighetsförbund har öppet kvällstid för att öka sin tillgänglighet. "Välkommen att träffa våra handläggare inom bygglov och enskilda avlopp, samt energi- och klimatrådgivaren" skriver myidgheten. Platsen är Gunnarsrovägen 2 (Högskolecentrums byggnad) i Arboga.

MATTECENTRUM är det av tradition på tisdagarna kl 17 - 19 i Arbogas
Bibliotek.

FOKUS och närvaro. Så är rubriken på programmet på biblioteket i Arboga
kl 10 - 11.30 idag. Hälsocenter i Köping ger en föreläsning om stress och
mindfulness. "Vad händer i kroppen vid stress och hur kan du tänka kring det?" "Vad menas med mindfulness och hur skulle det kunna vara till nytta för dig?" Så skriver arrangörera. På biblioteket kan man föranmäla sig men det kostar
inget att vara med, för den som vill ta reda på om detta sätt kan minska stressen och visa hur man hanterar den.

JAG UNDRAR om den här buddhistiska metoden verkligen är något som ska läras ut här hos oss. I en bok av Gertrud Storsjö får vi kunskap om vad mindfulness och liknande kan leda till.

HON VAR verksam som officer i Frälsningsarmen i åtta år. Mellan åren 1971 och 2005 arbetade hon inom Ljus i Öster och har rest mycket i Ryssland och Östeuropa samt i Fjärran Östern och Sydostasien. Hon har under dessa resor haft många tillfällen att studera buddhism och hinduism på nära håll.

GERTRUD STORSJÖ visar i sin bok, på ett kunnigt och övertygande sätt, hur
mindfulness och buddhism relaterar till varandra. Hon berör effekterna, som
skadlig verkan på människors själsliv och buddhismens konsekvenser i de
länder där denna livsåskådning dominerar. På det personliga planet leder buddhism ofta till verklighetsflykt vilket även får konsekvenser på
samhällsnivå, enligt henne.

HARRY HOLM 2018 03 13

____________________________

MÅNDAGEN den 12 mars kommer temperaturen att vara på plussidan
redan vid åttatiden på morgonen, ungefär samtidigt som nattens snö- blandade regn övergår till rent regn.
När nederbörden upphör frampå eftermiddagen efterträds den av dimma. Vinden blir inte mycket att uppröras över. Den kommer ungefär från öst.

TEMADAGAR dräller det av idag, den 12 mars. Det är Världsdagen mot
cybercensur, Världsglaukomdagen, Republiken Jamtlands dag, Alla korvars
dag och Nationella syntolkningsdagen. Som vanligt alltså en blandning av mycket allvarliga ämnen och mer skojiga sådana.

PERSONLIGEN funderar jag över att Republiken Jämtland tydligen har någon sorts nationaldag idag. Republiken Jämtland instiftades av Yngve Gamlin. Och jag har egentligen inget med det att göra, eftersom jag inte är född i Jämtland utan i Härjedalen.

MEN NU ÄR det ju så att presidenten för Republiken Jämtlad heter Ewert Ljusberg. Och han är - som jag - från Hede. I Härjedalen. Jag frågade honom en gång hur han, som härjedaling, kunde bli president i Jämtland.

DET KOM SNABBT svaret från trubaduren Ljusberg:
- Dom hade ingen nog bra i Jämtland så dom var tvungna att ta en härjedaling till president.

HARRY HOLM
som hellre firar Alla Korvars Dag... men han har slut på Forbondekorv och Perssons i Valskog har väl inte öppet förrän på onsdag... så vad blir det här för firande?

--------------------------------------

SÖNDAGEN den 11 mars börjar tövädret vid lunch i Arbogatrakten.
Plusgraden håller sig några timmar och efter en del snöblandat regn vid 17-
tiden följer en minusgrad under kvällen. Natten till måndagen ska det snöa.

TÅRTGENERALEN ges i två föreställningar i biografen i Arbogas
Medborgarhus idag, söndag. Först kl 15 och sedan kl 19. Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen finns i rollistan i filmen, som handlar om Köping och har fått stor uppmärksamhet i media.

TORGLÖRDAG är ett arrangemang som återkommer med jämna mellanrum.
Nästa gång är den 24 mars mellan kl 10 och kl 14 som vanligt. Där kan man köpa lokalproducerade matvaror och hantverk i marknadsstånden. Även några lokala handlare kommer att delta med försäljning på Stora torget den dagen.

PONNYRIDNING och fiskdamm blir det också.
- Vi vill återskapa lite av känslan från 1930-, 1940-talet då kommersen
på torget var stor, säger Tina Petersson på Arboga kommun.
Också Jädersbruks vänner kommer som vanligt att finnas på plats med sin populära hölassåkning.

HARRY HOLM 2018 03 11

____________________________

LÖRDAGEN den 10 mars blir väderleksmässigt en rätt vänlig dag i Arbogatrakten. Någon minusgrad före lunch och plus några timmar därefter. Vinden väntas vara svag. Solen då? Den kan titta fram några gånger runt lunch. Om vi får tro meteorologerna,borde jag lägga till vid varje väderleksprognos.

KONSTUTSTÄLLNING. Kazuyo Johansson har vernissage i Galleriet i
Arbogas bibliotek kl 11:00 - 14:00 idag lördag. Hon ställer ut sitt måleri (ett exempel, bilden ovan) under två veckor, 10 mars - 24 mars. Det kommer att vara öppet måndag - torsdag 17.30 - 19.00, fredag 16.30 - 18.00 och lördag 11.00 - 13.00. Arrangör är Arboga Konstförening.

OPERA I ARBOGA. Rossinis bel-canto-opera Semiramis visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 - 22.50. Det är alltså en direktsänd föreställning från Metropolitan i New York med Angela Meade i titelrollen (bilden ovan).

GIOACHINO Rossini skrev närmare 40 operor och är väl mest känd för Barberaren i Sevilla. Semiramis (Semirade) är ytterst sällan spelad; en orsak lär vara att operan har några extremt svårsjungna roller, bland annat titelrollen.

LIBRETTOT till Rossinis opera bygger på Voltaires tragedi Semiramis och utspelas i antikens Babylon med de hängande trädgårdarna, ett av antikens sju underverk. En riktigt härlig bel-canto-opera! Entrébiljetten kostar 250 kr, ungdom till och med 25 år 180 kr. Klart billigare än resa till New York och inträdet på Metropolitan. Arrangör är
Föreningen Arboga Digitala Hus.

HARRY HOLM 2018 03 10

____________________________

FREDAGEN den 9 mars börjar med ett par tre minusgrader i Arbogatrakten. När snöandet upphört vid åttatiden väntar uppehåll och svag vind hela dagen. Efter lunch blir det några
timmar med en plusgrad. Men solsken får vi inte förrän i morgon, lördag.

TÅRTGENERALEN visas kl 19 idag fredag på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen finns i rollistan i Tårtgeneralen. Denna film om Köping - där också Arboga kanske är med på en kant - har fått stor uppmärksamhet i media.

IDAG SKA siffrorna vara klara som visar vilka tidningar som minskat sin upplaga och vilka som eventuellt fått fler läsare än förut. Det är företaget TS som sköter det här, opartiskt granskad och sammanställd information om viktiga nyckeltal för print (dvs tryckta tidningar) och digitala medier.

MEST INTRESSANT här i Arboga är förstås hur det går för Arboga Tidning. Tidningen hade 2.700 prenumeranter 2015 och minskade med drygt 7 % till 2.500 prenumeranter 2016. Av dessa är 2.100 fullt betalande prenumeranter, 300 har rabatt och 100 av de 2.500
är gratisexemplar.

NÄR SIFFRORNA för 2017 kommer från TS denna månad får vi se om minskningen fortsatt. Det klagades ju över att Arboga Tidning gick ner till tredagars utgivning per vecka. Vi får se hur många som gjort allvar av sitt hot att därför lämna ortstidningen. Den 18 mars kommer den fullständiga förteckningen
över alla landets tidningar, inklusive siffrorna för hur internettidningarna lyckats att nå läsare.

HARRY HOLM 2018 03 09

____________________________

TORSDAGEN den 8 mars kommer i Arbogatrakten att betyda snöande hela dagen. Temperaturen ligger stadigt på tre minusgrader. Och det blir lite för blåsigt för min smak, idag på den Interationella Kvinnodagen.

INTERNATIONELLA Kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

VID FN:s första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977.

SEDAN 1978 finns därför den 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s "erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag..

HARRY HOLM 2018 03 08

____________________________

ONSDAGEN den 7 mars kommer Arbogatrakten att ha ungefär 3
minusgrader på förmiddagen, en grad minus på eftermiddagen och 2-3 grader
kallt igen under kvällen. Enligt meteorologerna väntas det vara nederbördsfritt. Men det får vi igen, torsdag och fredag. Idag är det förresten Punschrullens dag. Mer om det längre ner i spalten.

SJUNGIS arrangeras åter i Örta-gårdskyrkan vid Nygatan mellan klockan 10 och 12 idag, onsdag. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Det är lek och fika efteråt. Och det kostar inget att vara med.

FILMEN Tårtgeneralen visas klockan
19:00 - 21:00 i biografen i Medbor-garhuset i Arboga. Läs mer i spalten här till höger.

PUNCHRULLENS DAG. Den 7 mars är det Punchrullens Dag. För femte året i rad hyllar man detta bakverk med en egen dag. En del kallar denna godsak för dammsugare, andra säger punschrulle eller 150-ohmare.

KALLA DEN vad du vill - ätas bör den! Speciellt som det inte verkar vara något bakföretag eller något annat kommersiellt motiv bakom evene-manget, utan en helt vanlig människa som råkar älska det jag kallar dammsugare.

DET ÄR KLART att det finns företag som tjänar på punchrullarna. Från de mindre men massproducerad (som Delicato säljer på otaliga ställen till gädje för bl.a. borsöknabödige direktören Peter Larsson), till de jättelika dammsugarna från Saga vid Stora Torget i Arboga. Jag kan äta alla storlekarna.

DELICATO presenterar sina puchrullar så här: Marsipanrulle (marsipan 37 %) med arraksmak doppad i kakaoöverdrag. Ingredienser: Socker, vegetabilisk olja (palm, raps, shea, kokos, solros), mandel, havregryn, vetemjöl, vatten, kakaopulver, glukossirap, ägg, hasselnötter, kokosflingor, fullhärdad palmolja, salt, skummjölkspulver, arom (bl.a arrak), ...

HARRY HOLM 2018 03 07

_________________________

TISDAGEN den 6 mars bjuder på grå himmel över Arbogatrakten. Från fem
minusgrader under morgoen stiger temperaturen till bara 2 grader vid
lunchtid. Snöflingor börjar falla så smått vid 15-tiden. Vinden blir rätt svag,
speciellt mot kvällen. Ebba och Ebbe har namnsdag idag.

FÖR DAGLEDIGA. Så kallad "Mitt-på-dan-träff" arrangeras i Örtagårds-kyrkan vid Nygatan i Arboga kl 14:00 - 16:00 idag, tisdag. Träffen besöks denna gång av Stefan Persson, Arbogas nya kommunpolis. Det är fri entré.

EUROPEISKA logopeddagen är det den 6 mars. Sedan 2004 har 6 mars varit vikt åt logopedi i alla samarbets-organisationer inom CPLOL - den europeiska federationen för logopeder. En logoped är en person som har genomgått logopedutbildning och avlagt logopedexamen. Logopedens uppgift är att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av
språkstörning, talstörning och röst-störning.

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som
erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Matte-centrum har öppet varje tisdag på biblioteket i Arboga mellan klockan
17-19.

DÄR GES HJÄLP med matte på högstadie- och gymnasienivå. Man behöver ha med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och ett glatt humör, förklarar arrangörerna som hälsar alla välkomna "oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå". Ingen föranmälan behövs.

HARRY HOLM 2018 03 06

____________________________

MÅNDAGEN den 5 mars 2018 blir ganska grå i Arbogatrakten. Tempe-raturen ligger på 3-4 minusgrader större delen av dagen. Vinden är ganska svag och framåt kvällen väntas en del snöflingor.

OSTBÅGENS DAG är det den 5 mars, eller Cheese Doodle day, som, de säger i USA. I Filipstad tillverkas denna läckerhet sedan år 1968. Ingredienserna består av majsmjöl, smaksatt med äkta ost.

VIS-SKATTEN, allsångsträffen för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna ordnas idag kl 14.00 - 15.30 i Godtemplargården, Storgatan 10 i Arboga. Det är fri entré. NBV arrangerar.

I natt fick Gary Oldman en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen som går på Folkan i Arboga i kväll.

BIO KONTRAST. Kl 19 i kväll visas filmen Darkest Hour på Folkan, biografen i Medborgarhuset i Arboga. Filmen beskrivs vara en spännande och verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i början av Andra världs-kriget, under Winston Churchills första tid som premiärminister.

NYSS TILLTRÄDD ställs Winston Churchill inför ett av hans mest avgörande val: att försöka mäkla fred med Nazityskland, eller att stå upp för sina ideal och tron på sin nations suveränitet.

MEDAN DE till synes ostoppbara tyska styrkorna breder ut sig över den europeiska kontinenten, utmanad av en oförberedd allmänhet, en skeptisk kung och till och med sitt eget parti, måste Winston Churchill ta sig igenom sitt livs mörkaste timme. Detta genom att samla en nation, och försöka förändra världshistorien.

FILMEN ÄR 2 timmar och 5 minuter lång. Den är tillåten från 11 år. Och som vanligt när Bio Kontrast står som arrangör är det ett mycket humant biljettpris, denna gång 50 kronor.

HARRY HOLM 2018 03 05

_________________

Tredje söndagen i Fastan
Kampen mot ondskan

Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar. (Lukas 11:23 )

TREDJE SÖNDAGEN i Fastan har vi nått fram till. Den dagen är temat i många kyrkor "Kampen mot ondskan". Ovanstående citat från Jesu mun finns i ett sammanhang där Jesus drev ut en demon som var stum, som det heter. Och när demonen for ut började den stumme tala.

DET VAR ETT under förstås, svårt att acceptera för dem som bara trodde på dåtidens auktoriteter. Några började tala om att det var med djävulens hjälp som Jesus drivit ut den onde anden. De fattade inte själva hur ologiskt det var, att tro att djävulen hjälpt till att driva ut en ond ande, en av de sina.

SÅ JESUS fick förklara, att så dum är inte den onde att han slåss mot sig själv. Därmed fick Jesus också möjlighet att predika motsvarande budskap om den Goda sidan, överfört till dagens värld och språk ungefär:
– Så dumma är väl inte de som vill sprida det kristna budskapet att de slåss inbördes?

SÅ INNERLIGT glad jag därför är att jag får tillhöra en församling där alla är med i samma lag. Vi är inte motspelare utan medspelare. Vi kämpar alla på mot samma mål - målet att det ska bli allt fler frälsta i Arboga, alltså allt fler bärgade för det stora målet: Himlen.

TACK HERRE för att du låter den Helige Ande se till att var och en - med sin speciella gudagivna förmåga - även i fortsättningen placeras på rätt plats i de kristna livet i Arboga. Ja, tack för att du fortsätter att välsigna alla lemmar i Kristi kropp i Arboga. Amen.

HARRY HOLM 2018 03 04

__________________________

LÖRDAGEN den 3 mars börjar kall, 13-14 minusgrader. Sedan stiger
temperaeturen fram till lunch och eftermiddagen håller den sig lugn på 6-
gradersstrecket. Solglimtar kan enligt meteorologerna glädja oss lite då och då
hela dagen. Dessutom blir vinden ganska svag. Tack för det.

FÖRFATTARBESÖK blir det på Arboga Bibliotek 12.30 - 13.30 idag. Det är Åsa Hellberg (bilden ovan) som kommer för att berätta om sina romaner. Hon har bland annat skrivit feelgood-böckerna om Sonja, "En liten värld", "Toscana tur och retur" och "Gloria".

ÅSA HELLBERG ser sig vara någonstans mellan 25 och 85 år. Det beror på dagsformen enligt henne själv. Med denna inställning har hon tagit sig an feelgoodgenren och gett ut flertalet romaner som får läsaren att krypa upp i
soffan med en mysig filt och en kopp te.

FILMEN IDAG är Coco 3D (bilden) och den börjar kl 15 på lördags-eftermiddagen i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation.

MIGUEL TROTSAR förbudet, och upptäcker då ett gammalt släkt-mysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt. Regi: Lee Unkrich, som även regisserat Toy Story 3. Filmen är 1 timme och 45 minuter lång och tillåten från 7 år. Biljetten kostar 80 kronor.

VATTENLÄCKORNA vid Östra Ladubacksgatan och Ringvägen i Arboga åtgärdades under fredagen. Men kommunen påpekar att missfärgat vatten och tryckförändringar kan förekomma. Missfärgningen är inte farlig, men var försiktig med tvätt av kläder och spola kallvatten några minuter tills vattnet är helt klart, uppmanar tekniska kontoret.

HARRY HOLM 2018 03 03

___________________________

FREDAGEN den 2 mars 2018 fortsätter vinden i Arbogatrakten att komma från Sibirien.i alla fall från nordöst. Morgontemperaturen på 13-14 minusgrader följs på eftermiddagen
av minus 5 och minus 6 grader. Men sedan blir det lika kallt igen, natten till
lördagen. Ack nu är det vinter!

GAME NIGHT heter filmen (bilden ovan) på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 19 denna fredagskväll. Handlingen i denna actionkomedi: Max och Annies par-spelkvällar intensifieras när Max karismatiska bror Brooks ordnar en mordgåtefest, full av falska brottslingar och poliser. Plötsligt blir Brooks kidnappad, men det är ju bara en del av spelet… Eller?

NÄR DE SEX extremt tävlingsinriktade spelarna ska lösa fallet , inser de ganska snart att varken spelet, eller Brooks, är vad de trott från början. Under en kaosartad natt tappar de helt kontrollen och utan några regler eller en aning om vilka de andra spelarna är, kan det bli den roligaste kvällen de någonsin varit med om… eller bara ”game over”.


DANS I PARKEN. I kväll, från kll 20 till midnatt, ordnas dans till Casanovas
orkester i Arbogas Folkets park. Casanovas är ett dansband bildat 1989 på en fritidsgård i Vadstena. År 1998 vann orkestern svenska dansbandsmästerskapen, då med Andreas Hedenskog som sångare. Nu är medlemmaerna Jimmy Lindberg - gitarr (Grundare 1989), Henrik
Sethsson - sång, Hans Plahn - trummor och Stefan Ryding - bas.

HARRY HOLM 2018 03 02

____________________________

TORSDAGEN den 1 mars. Den månad som i den gamla Bodepraktikan kallas för Vårmånad, den börjar nu med en dag med solsken och 18 minusgrader. Vissserligen stiger temperaturen till 7 minus på eftermiddagen. Men det är inte heller något vårväder precis. Och framåt slutet på kvällen är det 15 minusgrader igen. Så visst är det vinter i Arboga just nu.

DAGENS ENA temadag är Fössta Tossdan i Mass. Man kan kalla den för
något av en nationaldag för dem som inte kan uttala R som ett R. Skåningar
med flera. Kan och kan. Jag märkte när jag lät spela in skivor med Christina
Lindberg från Helsingborg att hon kunde R när hon sjöng, men inte när hon
pratade. Vi som kan säga R behöver ju inte fira idag. Vi kan krama en bibliotekarie i stället. Om vi vågar.

KRAMA EN BIBLOTEKARIE-dagen är det nämligen också alltid den 1 mars.
Den är inte bara ett svenskt fenomen. För det är Hug-a-Librarian-Day. Och på deras facebooksida läser vi: "This is for all librarians out there! Because librarians are cool and they help and love everyone! And well... let'sface it: They don't do it for the money, prestige and power! "

SPORTLOVET IDAG

Torsdag 1 mars

BOULE Arboga Oppboga bouleklubb Nyfiken få hur man spelar boule? Kom till boulehallen på öppet hus och prova.
Boulehallen Kurirenhuset, klockan 14:00 - 17:00

SLALOM Arboga Alpina Gratis skidåkning i Teknikbacken för alla barn och ungdomar mellan 6 och 15 år. Teknikbacken, klockan 17:30 - 21:00

BÅGSKYTTE Arboga Bågskytteklubb Prova att vara Robin Hood för en dag. Arboga Bågskytteklubb välkomnar dig som vill prova bågskytte. Sturehallen bågskyttelokalen, klockan 13:00 -
15:00

BRÄDSPEL Sugen på att spela brädspel? Biblioteket laddar upp med speleftermiddag , alla är välkomna! Arboga bibliotek, klockan 13:00

HARRY HOLM 2018 03 01

__________________________

 

_____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

____________________________

ARKIV MARS 2018

___________________________

 

__________________________________________

PÅSKEN I TEXT OCH BILDER
– PÅSKVECKAN 2018


”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignade vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.
(Luk. 19:37-38)Vägen till korset
för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom

”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)

Det nya förbundet

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)

Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom tt kosta lott om dem, och satte sig de sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:335-36)

Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)


Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)

Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten . kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade å guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom.” Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven. och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
___________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristis uppväcktes från de döda genom Faders härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet at vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas in makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.

TEXT: HARRY HOLM / BILDER: GUSTAVE DORÈ
Stilla veckan 2018

_______________________________

Motionsspår på Norr i Arboga stängs
För nu ska det bli elljus där

Nu är det dags att sätta upp belysning i spåret på norr i Arboga. Där ska också underlaget förbättras för motioärera. Men först blir det stängt.

Veckan efter påsk påbörjar Arboga kommun arbetet med att förnya motionsspåret på norr. Det blir belysning och ett förbättrat underlag.
– Vi satsar på motion och hälsa och därför är det glädjande vi
kunnat ro iland en förbättring av spåret som är ett av de mest använda i kommunen, säger Hans Ivarsson (C), ordförande i fritids- och kulturnämnden. Vi har tidigare byggt ett utegym där, vilket har visat sig vara uppskattat bland många Arbogaborna.
Syftet med att spåret får belysning är att motionärerna även ska kunna nyttja det när det är mörkt ute och att det ska ge en ökad trygghet, menar Hans Ivarsson.
– Vi har uppmärksammat att marken på vissa sträckor av motionsspåret blir blöt under delar av året, säger Magnus Andersson, projekt- och gatuchef vid tekniska förvaltningen i Arboga kommun. Att justera ytskicktet kommer att minimera det och underlätta för motionärerna

Motionsspåret stängs till i maj
Spåret på norr stängs av från och med den 3 april eftersom tunga arbetsfordon kommer att befinna sig där. Arbetet beräknas vara klart under maj. Under arbetet kommer även anslutande del av spåret till utegymmet tidvis vara avstängd under dagtid.
I samband med arbetet dras delar av motionsspåret om för att hela spåret ska ligga på kommunal mark. Det kommer i förlängningen innebära att kommunens underhållsarbete underlättas. Förändringen medför inte några större förändringar vad gäller spårets totala längd på 2,9 kilometer, enligt Arboga kommns hemsida.

HARRY HOLM 2018 03 28

______________________________

Kommer det att bli någon rodd
under Arboga Medeltid 2018?

Det är osäkert om det blir någon medeltidsrodd i Arbogaån i år.

Föreningen Arboga Medeltid fyller 30 år och firar det med att lämna Väster Långgatan. Och hur går det med rodden?

Redan för ett par år sedan märktes en tendens att det var svårt att få till roddarlag. Det verkar vara roligare att titta på rodden än att delta, förklarade Jill Madden då. Och det har kommit signaler som visar på oro för att det inte blir någon medeltida rodd 2018.
Men hoppet finns kvar. Det räcker liksom med att programpunkten Medeltida bröllop försvann i fjol.
Onsdagen den 8 till och med söndagen de 12 augusti arrangeras i alla fall Arboga Medltid, med ett ambitiöst och omfattande program som vanligt. Temat i år ska vara 1435, årtalet för det riksmöte i Arboga som kallas Sveriges första riksdag.
En nyhet är att man överger Väster Långgatan, den riktigt gamla miljön som alla år brukat vara kantad med salustånd. Syftet är en mer sammanhållen marknad, enligt arrangerade Föreningen Arboga Medeltid..

HARRY HOLM 2018 03 27

____________________________

Det blev inte gjort i Arboga i fjol

När Arboga kommunstyrelses arbetsutskott sammaträder i morgon, tisdag, visar ett av ärendena att kommunen gjorde av med mindre pengar än beräknat 2017. Det gäller vissa investeringar som inte blev av.

Enligt budgeten för förra året skulle kommunen använda drygt 6,3 miljoner kronor inom kommunstyrelsens verksamhetsområde. Men så blev det inte.
Det gick bara åt ungefär 4,2 miljoner av summan.
Alltså var det investeringar på drygt 2 miljoner kronor som inte kunde genomföras under 2017.
Ett exempel: Det hade budgeterats 742.000 kronor för skyltar vid
Europavägarna. Att dessa inte blev verklighet under fjolåret beror på att det inte är klarlagt var skyltarna ska stå.
Ett annat exempel: Det nya ekonomisystemet för 1,1 miljon kronor har ännu inte slutavräknats.
Det kommunstyrelsens arbetsutskott väntas föreslå i morgon är att de här pengarna överförs till årets investeringsbudget.

HARRY HOLM 2018 03 26

________________________________

Påskmarknad på Stora Torget
i Arboga

Lite småsnålt blåste det. Men Arbogaborna som sökt sig till påskmarknaden på Stora Torget på lördagen var inte särskilt snåla. De köpte både ris och ros ... jag menar både påskris och lotter och ost och fisk och ... en hel del annat.
Personligen var jag glad åt att Perssons från Valskog fanns på plats i år, så att jag kunde unna mig en forbondekorv från systrarna Björks charkuterier i Färila. (Bilden nedan)

HARRY HOLM 2018 03 25

_____________________________

I kväll kl 20.30 släcker vi en timme
Earth Hour även på Arboga Bibliotek

Temadagar finns det gott om nufötiden. Mycket uppmärksammad idag är Earth Hour, som i Arboga även innebär ett speciellt evenemang på Biblioteket.

Idag är det Världstuberkulosdagen, Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass och Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Och så är det Earth Hour.
Det betyder att vi - som i andra länder - ska släcka lampor och spara el mellan 20.30 och 21.30 i kväll.
Earth Hour (jordtimmen) är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan.
Earth Hour uppmärksammas också på biblioteket i Arboga kl 20 - 21.30 i kväll, i form av ett gratisevenemang med musik.
Det är Naturskyddsföreningen i Arboga som bjuder in till allsång under Earth Hour.
Trubaduren Johan Ljungkvist leder allsången under kvällen.
Förutom fika är det alltså fritt inträde. Medarrangör är Studiefrämjandet.
Nedsläckningen går jorden runt. T.ex: när Earth Hour är slut i Sverige börjar timmen i Storbritannien eftersom de två länderna skiljer sig åt med en timme. Earth Hour är en visuell signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Kampanjen drivs av Världsnaturfonden.

HARRY HOLM 2018 03 24

_______________________________

Det går som en dans - Numera har
Arboga åter en levande Folkets Park

Donnez orkester från Perstorp i Skåne spelar upp till dans
i Folkets Park i Arboga i kväll
.

Arboga Folkets park är i högsta grad levande igen. Nu står vår park åter med på dansbandens turnéplaner. I kväll är det Donnez orkester som spelar upp till dans.

Härom dagen var det eftermiddagsdans för daglediga. I kväll, fredag, är det dans mellan klockan 20 och midnatt. För musiken står Donnez.
Donnez kommer från Perstorp i Skåne och är ett så kallat mogenband som spelar foxtrot och bugg. Medlemmarna i bandet är Donald Laitila, sång och klaviatur, Andy Ekenmo, trummor och sång, Micke Strömqvist, gitarr, munspel och sång samt Johan Karlsson, bas och sång.
För att parken ska gå runt ekonomiskt måste det komma in pengar. Biljetten för den som vill dansa i kväll kostar 180 kontanta eller swishade kronor.

HARRY HOLM 2018 03 23

______________________________

Vinst igen - IFK Arboga toppar kvalserien

Det verkar gå på räls för IFK Arboga när det gäller kvalspelet för att få stanna kvar i Division 1-hockeyn. Borta i Malugn vann Arbogagrabbarna i går kväll med 5-2. Fredrik Orrsten sköt ett mål, Jimmy Hellström och Thomas Smedberg två vardera. IFK Arboga toppar nu kvalserien på 13 poäng, med Surahammar på andra plats med 10 poäng.

_____________________________

Nu påskpyntas Arboga – fjäderfritt

Påsken står för dörren och nu pyntas Arboga som en del i satsningen på en snyggare och tryggare kommun. För andra året i rad väljer tekniska förvaltningen i Arboga kommun att dekorera torgen med alternativ till påskfjädrar.

Tekniska förvaltningen i Arboga har beslutat att inte längre köpa in några fjädrar. Mycket beroende på debatten om att den internationella kalkonindustrin, varifrån en stor del av påskfjäd-rarna kommer, har stora brister i djurskyddet.
– Vi kan inte garantera var fjädrarna vi köper in kommer ifrån så vi fortsätter att använda andra alternativ till påskpynt, säger trädgårdsingenjör Marina Glimsholt.
Organisationen Djurens rätt tillhör dem som kampanjar för att stoppa fjäderpynt i svenska kommuner.
Enligt Djurens rätt ingår Arboga kommun nu i en den skara som valt att bojkotta fjädrar på gator och torg – i dagsläget är det 123 av 290 svenska kommuner som meddelat detta beslut.

Hur kommer årets påskdekorationer att se ut?
– Stora torgets lyktstolpar dekoreras med björkris som är pyntat med färgglada tygband. Nytorgets buskar dekoreras också med färgglada tygband, säger Marina Glimsholt - allt enligt Arboga kommuns hemsida.

FOTON: ARBOGA KOMMUN

________________________________

Ger 7,7 miljoner kronor till länet

Det så kallade "Klimatklivet" i Västmanland får 7,7 miljoner kronor av Naturvårdsverket.

De här pengarna fördelas mellan fem olika projekt som arbetar med miljöförbättrande åtgärder.
Största beloppet - 4,4 miljoner kronor - går till Gasum AB för deras projekt med en ny tankstation för flytande gas för lastbilar. Därmed har Gasum AB fått halva kostnaden för stationen.

HARRY HOLM 2018 03 20

______________________________

Arboga teaterförening firade 70 med
fullsatt föreställning på IOGT

Medverkande på scenen i Arbogas Godtemplarlokal. Fr v Anders Alm Cecilia Kyllinge Solveig bergqvist Larsson och Jan Olof Jansson

Söndagen den 18 mars var det dags för årsmöte och 70-årsjubileum för Arboga Teaterförening. Den bildades 1948 i och med att man byggde ett Folkets hus med stor scen. De första åren arrangerades både teater och konserter och en av de första som sjöng på arbogascenen var Joel Berglund.

Under årens lopp har man haft ett rikt teaterutbud från Riksteatern och Länsteatern med många kända skådespelare. Mindre föreställningar har getts på Rotundan eller i IOGT-lokalen. På den senare har teater och revyer spelats i över hundra år med stor framgång.
Vid årsmötet omvaldes nuvarande ordföranden Monica Gottberg. De medlemmar som var närvarande vid årsmötet bjöds på en lunch på Stadskällaren och kunde sedan fortsätta till IOGT-lokalen för kvällens underhållning.

Säg Algots
" Säg Algots det räcker" var titeln på föreställningen och publiken lyssnade igenkännande till många härliga schlager från 50-60-talet. Cecilia Kyllinge är ledare för ensemblen som består av Anders Larm, Jan-Olof Jonsson och Solveig Bergqvist Larsson.
De har en härlig sångglädje och musikalitet och fick hela publiken att sjunga med i de kända slagdängorna. Ett lite proffsigare manus hade dock lyft föreställningen.
Ett medley med Elvis melodier satt bra och det dansades både
Bergsprängartango och twist på scenen.
Damerna satte tidsmärken med ideliga byten av scenkläder från 50-talet och en mannekänguppvisning av Algotkläder, ackompanjerad av reklamverser, gjorde succé.
I manuskriptet var också påminnelser om företeelser från tiden, som cigaretten Minden, Opel Kapitän , sol- och vårare, Swing it magistern i en dråplig scen och Cecilia i högform i Calypso om våren.
Extranumret Visa mig hur jag går hem fick publiken att smågnola ända ut på gatan och man skildes med många glada leenden.

BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Vocalsis sjunger i Arboga idag

Vocalsis är från Huskvarna, fem tjejer uppväxta i samma församling. Två av dem är systrar, sisters, därav namnet VocalSIS. De kan lite jämföras med Gaither Vocal Band, fast tjejer alltså. Härlig stämsång. Både på engelska och svenska vad jag förstår.

Vocalsis är alltså, som namnet antyder, en vokalgrupp bestående av fem unga kvinnor. Och ja, två av dem är faktiskt systrar. Ytterligare en är kusin till systrarna, men framför allt är de ett gäng kompisar som älskar att sjunga tillsammans. Vocalsis startade 1997 i hemstaden Huskvarna men numera är vännerna lite mer spridda geografiskt.
Musiken är inspirerad av olika stilar, men den täta stämsången och en förkärlek för gamla sånger/psalmer i moderna arrangemang för tankarna till bland andra Gaither Vocal Band (om man kan bortse från att de är män förstås).
Vocalsis har sjungit på både små och stora scener tillsammans med välkända artister som Jessie Dixon, Steven Hill, Woody Wright, The Isaacs, Buddy Greene m.fl. Två skivor har gruppen spelat in, Always sisters 2006 och julskivan Not that far from Bethlehem 2007.
Sedan 2008 har Vocalsis turnerat regelbundet till förmån för Läkarmissionens arbete, som de känner starkt för och som de också engagerat sig i. Många har också haft glädjen att lyssna till gruppen i samband med någon av de julkonserter de ger varje år, främst i hemtrakterna runt om i Småland.
Idag söndag kl 16 sjunger de i Arboga Pingstkyrka.

HARRY HOLM 2018 03 18

_______________________________

Skolrestauranger i Arboga satsar
på klimatet inför Earth Hour

Årets tema för Earth hour är "One planet life - lev och ät inom ramen för en planet" och tar upp vår matkonsumtion. Skolrestaurangerna i Arboga kommun kommer under veckan att lyfta matens påverkan på planeten. Varje dag kommer dagens mest klimatsmarta maträtt att märkas ut.

I år står matfrågan i fokus under Earth Hour. Från kostavdelningen i Arboga kommer temat att uppmärksammas i alla skolkök i grundskolan under vecka 12.
– Vi har inte förändrat matsedeln, utan belyser i stället matens klimatpåverkan och att våra val gör skillnad för planeten, till exempel har nötkött över 20 gånger så stor klimatpåverkan som gröna proteiner, säger Elin Pettersson, måltidsutvecklare i kommunen.

Klimatberäknad portion
Menyn för vecka 12 kommer att vara klimatberäknad per portion och maträtt inklusive sallad. Portionerna presenteras i mängd koldioxidekvivalenter, det vill säga klimatpåverkan av växthusgasutsläpp.
– För oss kändes det självklart att engagera oss i Earth Hour med tanke på temat, säger Elin Pettersson. Det här är frågor vi jobbar med varje dag. Nu blir det fokus på att visa eleverna att valet av mat gör skillnad.
Varje dag kommer dagens mest klimatsmarta maträtt att märkas ut.

Matsvinnet
I Arboga jobbar kostavdelningen också kontinuerligt med att få ner matsvinnet.
Under veckan kommer nu fokus att ligga på svinnet från elevernas tallrikar och vilken ekonomisk samt klimatmässigpåverkan det bidrar till.
– Vi har sett att matsvinnet minskat genom åren, vilket är väldigt glädjande. Förra året hade vi till exempel ett projekt i Stureskolan på temat tallrikssvinn och då minskade det med 17 procent, säger Elin.

Planetvänligt är bra för hälsan
På temat ”One planet life” lyfter WWF, Världsnateurfonden, som startade Earth Hour, tre punkter för att äta mer planetvänligt: minska matsvinnet, äta mer grönt och minska mängden kött för att i stället välja gröna proteiner. Enligt WWF skulle det krävas 4,2 planeter om alla på jorden levde som i Sverige.
– Att äta mer planetvänligt efter de här tre punkterna är inte bara bra för planeten, utan är också bra för vår hälsa vilket jag tycker är viktigt att lyfta fram. Man måste börja någonstans och alla kan göra något. Att sluta slänga mat och göra klimatsmarta matval en början, summerar Elin Pettersson.
Allt enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 03 17

----------------------------------------------

Arboga Tidning tappade stort 2017
Miste var var femte prenumerant

TS-siffrorna publicerades på fredagen och de visar att Arboga Tidning har tappat 20 procent i upplaga från 2016 till 2017. Upplagan för vår ortstidning är nu nere i 2000 exemplar. Ser man på de sammanslagna siffrorna för Bärgslagsbladet och Arboga Tidningen har upplagan krympt med 40 procent på fem år.

Urförsbacken fortsätter. År 2016 hade Arboga Tidnings upplaga minskat
med 200 exemplar, till 2.500. Sedan försvann 500 prenumeranter på ett år, så upplagan 2017 stannade på 2000 exemplar per utgivningsdag. Alltså summeras en 20-procentig nedgång på ett år.
Bärgslagsbladet hade en upplaga på 5.300 år 2016. Men förra året blev
siffran 4.100. En backning med 1200 exemplar, i det närmaste en 23-procentig nedgång alltså.

40 % back på 5 år
För fem år sedan hade Bbl/AT en sammanlagd upplaga på 10.100 ex. De
idag redovsiade siffrorna för 2017 stannar på 6.100. Nästan exakt 40 procent färre tidningsköpare än 5 år tidigare. Varför?
När Arboga Tidning lade ner sin redaktion i Arboga - och vid de olika
besparingsåtgärder som tidningskoncernen Mittmedia genomfört - har inte bara allmänheten utan också tidningsägarna förutspått att antalet prenu-meranter på "print", dvs pappestidningarna, skulle minska.
Istället skulle så många läsa tidningarna på Internet att det skulle löna sig ändå, trodde Mittmedia-topparna.
Men nu, i den dagsfärska TS-rapporten, konstateras:
- Fortfarande är en klar majoritet av upplaga och läsarintäkter hänförbara till
print och det är långt kvar till en så kallad digital ”tipping point”.

Det betyder, att trots att allt färre prenumerar på papperstidningara så är det på just papperstidningarna som Mittmedia tjänar mest med pengar.

HARRY HOLM 2018 03 16

______________________________

Arbogarevyn åter - efter två års uppehåll

Premiär för Arbogarevyn! Efter 2 års uppehåll så är den tillbaka, detta i slutet av mars och med 7 föreställningar. Namnet i år är "Tillbaka till samtiden!"

Naturligtvis pågår sedan en tid författande av sketcher, dans- och sångövningar och repeterande inför premiären i Medborgarhuset.
De som medverkar i år är Per Pettersson, Calle Axelsson, Micke Linden, Malin Larsson, Christian Söderberg, Jim Bergkvist, Martina Hermansson, Nina Hendriksson, Jens Magnusson, Peter Lundh och nyinvärvad från Köpingsrevyn är Lena Kolesar.
- Sedan har vi ett gäng dansare vid namn Nina, Sofia, Jennie och Matilda, berättar revyns regissör Johan Lindblom.
- Vi har en orkester också, bestående av kapellmästare Henrik, Pär-Erik Modigh, Allen Gardner och Erik Persson.
Regissör är alltså Johan Lindblom med Calle Axelsson som regiassistent.
- Själva revyn är en klassisk nummerrevy med sånger, dans och sketcher, berättar Johan Lindblom.
- Det skojas såklart en del om lokala politiker, både nuvarande och några före detta. Kändisvin är ju populärt nuförtiden! Sedan kan det väl hända att postnord får sig en känga, slutar han..

HARRY HOLM 2018 03 15

_______________________________

Tuxedo Jazzband drog fullt hus
i IOGT-lokalen i Arboga


Arboga musikförening satsade på tisdagseftermiddagen på att erbjuda jazzkonsert för daglediga i Godtemplargården. Lokalen fylldes snabbt och Tuxedo Jazzband kunde genomföra en konsert inför fullt hus.

De smokingklädda gråhårsmännen med prydlig vit skjorta och fluga visade sig var och en vara suverän på sitt instrument och levde upp till namnet Tuxedo ( = Smoking ) Jazzband.
Anders Alms tonslingor på klarinetten, matchades av Per Dywling på kornett och Lasse Hörbinger på trombon. I bakgrunden satt Peter Stenson vid trummorna , Göran Stacheweski spelade banjo och Mats Lund bas.
Programmet omfattade en rad trallvänliga melodier som Doctor Jazz, On the sunny side of the street and I can´t give you anything but love baby och masåg att publiken hade svårt att sitta still utan jazzade med.
Klarinett , trombon och horn turades om med skickliga solon och vid ett tillfälle bevisade Per och Lasse att de även behärskade varandras instrument.
Trummisen Peters fingerborgsklädda fingrar smattrade fram rytmen på en tvättbräda i The old fashion love.
Den ena efter den andra av musikerna ryckte också in som sångare och vi blev påminda om forna tiders crooner, som gjorde jazzbanden populära.
Sammantaget blev intrycket att det var gamla, vana musiker som utan några noter klarade av en två timmars konsert på ett ypperligt sätt. Vi slapp också bullrande musikanläggning utan fick höra allt live i en inspirerande lokal.
Rolf Carvenius startade Toxedo Jazzband 1993 så bandet firar 25 års jubileum i år. Rolf är kanske mest känd för sitt engagemang i Strömsholm med Jazzens museum. Han ingår också i bandet men kunde inte närvara denna gång. Ensemblen spelar i hela Sverige men kanske mest i Mälardalen där musikerna bor. Nästa konsert kommer att ges i Eskilstuna.
Musikföreningen i Arboga kan den 4 april erbjuda en konsert som bara framträder i Sverige fyra gånger. Det är den svenska sopranen Lisa Larsson, arbogasonen Carl Johan Stjernström på klarinett och franske pianistenAlain Chaquon och den äger rum i Medborgarhuset.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Idag blir det gladjazz i Arboga

Tradjazz väntas i Godtemplarhuset vid Storgatan 10 i Arboga kl 14 denna tisdagseftermiddag. Det är dags för en konsert med Tuxedo Jazzband (bilden ovan).

Tuxedo Jazzband har i över 20 år underhållit med sina tolkningar av den traditionella New Orleansjazzen, i folkmun kallad tradjazz. För att ge publiken variation breddar de sin repertoar med nya arrangemang på lite modernare musik. Men det ska naturligtvis fortfarande låta gladjazz.
Biljett för en hundring kan köpas med cash och swish från en timme före konserten i konsertlokalen, berättar arrangerande Arboga Musikförening.
Ungdomar under 18 år har fri entré.

HARRY HOLM 2018 03 13

_____________________________

Idag får Arbogaborna
lära sig mer om ADHD

Om ADHD föreläser Jessica Stigsdotter-Axberg på Arboga Bibliotek kl 17.30 idag. Den 5 – 21 mars genomförs Tillsammansveckan i Västmanland. Då uppmärksammas psykisk hälsa genom föreläsningar i varje kommun.

I Arboga föreläser alltså Jessica Stigsdotter-Axberg. Hon berättar om sina egna erfarenheter och berättar vad hon har lärt sig kring bemötande mellan BUP, fritid, skola, barn och föräldrar genom åren.
Jessica hävdar att ”det finns massor av strategier” och de delar hon generöst med sig av. Checklistor och tankeställare varvas med varandra.
Kvälles föreläsare är Art Director och formgivare och startade eget företag redan som 24 åring.
Hennes son fick diagnosen ADHD vid sju års ålder och efter det bestämde hon sig för att ADHD-frälsa världen, en idé hon sprider via sina böcker, bloggande och alla föreläsningar.
Arrangör för kvällen är Samordningsförbundet Västra Mälardalen och det är fri entré.

HARRY HOLM 2018 03 12

______________________________

Arboga teaterförening firade
Internationella Kvinnodagen

Sedan många år firas den internationella kvinnodagen av Arboga Teaterförening. I år blev det en ståuppare som underhöll publiken.

Meningen var att Josefin Johansson skulle komma med föreställningen Drottningsylt. Men det programmet måste utgå på grund av sjukdom.
I stället fick Arbogaborna nu se en ståuppare som heter Yvonne Skattberg. Hennes föreställning hade det provocerande namnet "Grab them by the balls" med hänsyftning till Donald Trumps ofta citerade uttryck "Grab them by the pussy".
Mycket i föreställningen syftade till publikens förtjusning på USA:s nuvarande kontroversiella president. Ur en ordlista läste Yvonne Skattberg upp definitionen av ordet psykopat och lät oss fundera över vad som kännetecknar en sådan.
Med Trump har man fått helt annorlunda spelregler i Vita huset. Vi kan inte heller föreställa oss att våra ledare säger God Bless you i alla sammanhang men i USA hör det till vanligt språkbruk.
Yvonne Skottberg genomförde en hel timma ensam på scenen och med ingen som helst rekvisita till hjälp.
Med ett otroligt kroppsspråk, väl formulerade meningar och ett ansikte som kunde uttrycka de mest skilda känslor, fick hon publiken helt med på noterna antingen det gällde förhållande landsbygd – stad eller förhållanden man – kvinna.
Hon konstaterade bland annat att män går i flock, det vill säga de hjälper varandra till olika poster, vilket kvinnor har svårt för. Fortfarande betraktas en inkvoterad kvinna med misstänksamhet och har svårt att komma in i den grabbiga stilen.
Efter en välförtjänt avtackning av Yvonne Skattberg kunde publiken njuta av den rikliga osttallrik, som ingick i biljettpriset.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON 2018 03 10

______________________________

Barnteater i kyrkan i Arboga idag

"Mirakelpojken" med Teater Kung & Drottning är den andra av vårens tre teaterföreställningar för barn i Arboga. Pjäsen börjar kl 13 idag, lördag, i Heliga Trefaldighets kyrka.

Handlingen: Ulf är för liten, han får inte hänga med storebrorsan och brorsans kompisar Nisse och Larsen till det stora cykelloppet. Han står kvar i hallen när föräldrarna går på promenad.
Aldrig att han vill följa med på något så tråkigt. Han får stanna hemma med löfte om att inte gå utanför trädgården. Men ingen sa något om att cykla…

Ulf blir en superhjälte.
Med en etta fasttejpad på den röda pyjamasen blir han Mirakelpojken, som kan cykla lika snabbt som de tävlande i det stora cykelloppet och snart susar han förbi fältet till brorsans
stora förvåning. Men plötsligt känner han inte längre igen sig. Han är vilse. Stackars Mamma & Pappa, vad ledsna de ska bli när de upptäcker att han är borta, och brorsan, han kanske inte är så dum när allt kommer omkring. Ulf börjar känna sig ensam och inte får han prata med främlingar heller.
Mirakelpojken är en enmansföreställning om att inte få vara med, känna sig liten och ensam och att komma vilse… Föreställningen pågår 35 minuter och passar barn från 3 år och uppåt.
Bakom arrangemanget står Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan / Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

_____________________________

Utryckning "i onödan" i Arboga

Vid niotiden på torsdagsmorgonen kom det in ett larm om brand i en byggnad. Polis och räddnigstjänst ryckte ut till Stenbergstorp, då det kommit information om att det skulle brinna i en lada där.
Väl på plats kunde personalen snabbt konstatera att det rörde sig om en kontrollerad eldning som sedan tidigare var anmäld till miljöförvaltningen. Ingen misstanke om brott finns alltså, summerar Polisen Västmanland..

_____________________________

Passande pjäs i Arboga ikväll
på Internationella kvinnodagen

Robert Noack och Josefine Johansson spelar i pjäsen i Arboga på Internationella Kvinnodagen.

Det blir teater om kvinnor i Arboga på Internationella Kvinnodagen. Det är pjäsen Drottingsylt, som handlar om 70 kvinnor som haft en alldeles speciell roll i vårt land.

Dubbelt TV-aktuella Josefin Johansson ("På spåret" och "Smartare än en femteklassare") besöker Rotundan i Medborgarhuset i Arboga idag, på Internationella kvinnodagen.
Detta för att spela med i pjäsen Drottningsylt.
Föreställningen börjar kl 19. Det är en show där Sveriges samtliga drottningar presenteras. Det är drygt 70 kvinnor det, från Sigrid Storråda på vikingatiden till dagens Silvia. Där emellan träffas såväl Karin Månsdotter som Kristina och så klart de fyra Eleonorerna; Maria, Hedvig, Ulrika och Ulrika igen…
I biljettpriset på 150 kronor ingår lättare förtäring.

HARRY HOLM 2018 03 08

______________________________

Tårtgeneralen till biografen
i Arboga ikväll onsdag

Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen finns i rollistan i Tårtgeneralen. Denna film om Köping - där också Arboga är med på en kant - visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll.

Året är 1984 och tv-programmet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad.
Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse P – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa "Stockholmsjävlarna" genom att bygga världens längsta smörgåstårta.
Det blir upptakten till en serie befängda händelser.
Men den här dråpliga berättelsen som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst, beskriver filmbolaget vidare.
Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk.
I denna Filip och Fredriks film medverkar bl.a. Mikael Perbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen.
Den två timmar långa föreställningen börjar kl 19 och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 03 07

______________________________________________

Vad händer i Arboga denna söndag?

Ja, vad är på gång söndagen den 4 mars 2018? Förutom idrott och friluftsliv, och kyrkornas viktigaste veckodag, finns det både dans och film för Arbogaborna att välja bland. Och så går Vasaloppet även för vår kommuns yngre.

I Folkets park är det dans till Sandins orkester (bilden ovan) kl 13.30 - 17.00. Det här dansbadet har funnits i mer än 30 år och har en bred repertoar som gör att det passar en blandad publik. Biljetter a 100 kronor säljs vid entrén till Parkhallen.

Barnens Vasalopp
Barnens Vasalopp börjar med en masstart klockan 14.00 idag på Parkuddens IP i Medåker. Ingen föranmälan behövs och längden på loppet är valfritt antal varv på en bana som är 500 meter.
Vid målet / varvningem bjuds det på blåbärssoppa. Och alla deltagare får medalj.
Längdskidor, pjäxor och stavar finns att låna kostnadsfritt för den som inte har egen utrustning. Men den som vill låna sådan måste komma en halvtimme innan start. Det är Medåkers IF som arrangerar.

På biografen i Medborgarhuset i Arboga visas den långa versionen av filmen Okänd soldat, detta mellan kl 17 och kl 20 idag. Okänd soldat av Aku Louhimies är en berättelse om en truppenhets tjänstgöring som varar i tre år under finska fortsättningskriget.
Filmen baserar sig på en klassiker av Väinö Linna och handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Filmen visar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att leva på sin väg dit och tillbaka.
Kriget förändrar livet för alla soldater samt för dem på hemmafronten, och sätter också sin prägel på hela nationen. Arboga Biografförening visar alltså idag den oklippta versionen. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 03 04

______________________________

Förskolan flyttar från Meijerska gården
till Engelbrektsskolan

I mitten av mars ska Meijerska gårdens förskola byta lokaler och flytta in i gamla Engelbrektsskolan som ligger cirka 100 meter bort. Men det är bara tillfälligt - sedan kommer nuvarade barngruppera att splittras.

– Flytten beror på att personalen har framfört att det har kommit in
synpunkter på lukt i en äldre byggnad, vilket vi tar på allvar, säger Jatta Norberg som är förskolechef för Meijerska gården.
- Vi har inlett en utredning, tagit prover i byggnaden och inväntar nu provsvaren. Vi har tagit beslut att byta lokaler redan nu.
- Meijerska gården har varit en tillfällig lösning och vi ser att de nya lokalerna blir en bättre inomhusmiljö för barnen och personalen. Det blir både större och ljusare nu.
SFI, som tidigare haft verksamhet i Engelbrektsskolan, har nyligen flyttat ut och Meijerska gårdens förskola har fått möjlighet att ta över deras utrymmen.

Delas senare upp på andra förskolor
Personalen som arbetar på Meijerska i dag flyttar med till de nya lokalerna och barnen kommer att gå kvar i samma barngrupper.
Lokalerna i Engelbrektsskolan kommer att användas under en
övergångsperiod.
Under våren kommer förskolan, tillsammans med respektive vårdnadshavare, att titta på en långsiktig lösning av förskoleplats med placering på någon av förskolorna som finns i Arboga i dag.

HARRY HOLM 2018 03 03

______________________________

Arboga-nyheter i Morgonsoffan

I programmet Morgonsoffan på Stadskällaren i onsdags fick besökarna en hel del positiv information. Bland annat noterades att Arboga kommuns invånarantal ökat. Med 31 personer. Alltid något.

Julia Rosqvist som är programledare för Morgonsoffan läste vid arrangemanget bland annat upp följande lokala nyheter:
Arbogas befolkningsstatistik för 2017 blev 13.934, vilket är 31 fler invånare än i fjol. År 2018 räknar man med att Arboga kan nå 14.000 invånare.
Arboga som är en del av Örebroregionen har gått upp på förstaplats på listan över Sveriges bästa logistiklägen 2018. Tidningen Intelligent logistik gör rankingen utifrån kriterier som närhet till antalet konsumenter, tillgänglighet och hållbarhet
i regionens infrastruktur.

Pengar till projekt
Leader Mälardalen har avsatt cirka en miljon kronor till Småprojekt - mindre utvecklingsaktiviteter som föreningar, nätverk eller grupper av människor vill genomföra i vårt område. Så nu finns det möjlighet att på ett enklare sätt få stöd för att exempelvi bygga bryggor, skapa miljödagar eller bidra till kulturevenemang som skapar mötesplatser och gemenskap, framhålls det på Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 03 02

_____________________________

Brand vid Jädersvägen i Arboga

Brandkår och polis larmades vid 9-tiden på torsdagens förmiddag till en bilverkstad i västra Arboga på grund av brand.
Det är ett garage vid Jädersvägen som brinner och det kommer troligtvis att brinna ner helt.
Oklart i nuläget om det finns brottsmisstanke, meddelar Polisen Västmanland.

____________________________

Ensamt träd i Arbogas marsvinter

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

 

_______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

NY BOK IDAG 20 MARS.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

 

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________