JANUARI månad var väldigt snöfri och plusgraderna vanliga. Denna måand skrev Anders Hasselbohm, journalist från Arboga, ett brev till statsminister Stefan Löfven. Han protesterar mot att vissa vittnesmål i fallet med mordet på Olof Palme fortsatt hålls hemliga.
Sista torsdagen i månaden beviljade Arboga kommunfullmäktige förre kommunalrådet Olle Ytterberg, s, entledigande från posten som vice ordförande i kommunfullmäktige och ledamotskapet i vissa kommunala bolag. För nu väntade åter yrkeslivet, efter alla år i politiken.

I FEBRUARI blev Arboga kommun en av fyra nominerade webbplatser i tävlingen Sveriges bästa webbplats. Arboga vann inte. Men en användarundersökning gav Arboga det bästa betyg en kommun någonsin haft.

MARS var den månad då vi fick veta att det skulle bli färre anställda på Bbl/AT:s redaktion i Köping. Ett par reportrar mindre till att börja med. Men det framgick också att det till hösten skulle komma ett besked om att ta bort ytterligare 6 tjänster - och ett beslut om att Arboga Tidning skall bli tredagarstidning. Som den var en gång i tiden. En onsdagskväll i slutet av månaden var det ett rätt hetsigt möte med Arboga Arbetarekommun. Det röstades sedan om s-styrelsens förslag att få Agneta Bode avsatt. Och det slutade till Bodes nackdel. Socialdemokraterna i styrelsen vann, enligt uppgift, med 8 rösters övervikt.

I APRIL fortsatte den lokalpolitiska turbulensen. Enligt vänsterpartiets Dan Karlsson hade hans parti, liksom omsorgspartiet och centern, inte längre förtroende för sin samregerande-partner socialdemokraterna. Därför bildas en bred koalition - utan s och sd - med moderaten Anders Röhfors som ny ordförande i kommunstyrelsen
Torsdagen den 28 april 2016 var en historisk dag i Arboga-politiken. För första gången valdes en borgerlig person till kommunalråd, moderaten Anders Röfors. Nu styrdes, för första gången på 97 år, Arboga inte av socialdemokrater.

MAJ månad kom med välkommen värme. Men i lokaltrafiken blev det lite besväligheter. I mitten på månaden började ombyggnationen av på- och avfartsramperna från Västerleden till väg 572 (gamla Europavägen). Det betydde bl.a. att all trafik från den vägen, in mot stan såväl som söderut, måste ta av i rondellen vid Statoil.
Tisdagen den 31 maj 2016 blev också en för Arboga historisk dag. För första gången på 97 år presenterades budgetar utan socialdemokratisk medverkan. Det betydde både skatte-sänkningar de två näraste åren och att det inte blir något äldreboende i Tornet, det vill säga i Jehovas Vittnens gamla anläggning.

I JUNI sålde Arboga kommun sitt bolag Arboga Energi AB till Köpings kommun för 260 miljoner kronor.
Och pensionerade Arbogaläraren Birgit Johansson kom ut med en bok om skolor och elever i Arboga samt lite om henne själv och hennes långa liv.
Men någon karneval blev det inte 2016.

JULI MÅNAD kom dock med sedvanlig start, det vill säga Arboga Meet och Kanalens Dag.
Och så meddelades det att ett nytt bolag hade bildats - Västra Mälardalens Energi och Miljö AB. I Köpings rådhus undertecknades, på månadens första dag, avtalet mellan Arboga kommun och Köpings kommun om övertagandet av Arboga Energi AB.

AUGUSTI innehöll lyckade Medeltidsdagar och det 80:e Röforsloppet. Men annars blev det en ovanligt dramatisk månad. Klockan 23:12 på onsdagkvällen den 3 augusti fick polisen kännedom om något som hänt i en sommarstuga söder om Arboga. Händelsen rubriceras som mord och en kvinna i 60-årsåldern, från Södermanland, som vårdades på sjukhus, anhölls tidigt på torsdagsmorgongen skäligen misstänkt för att på onsdagskvällen ha mördat sina make i en sommarstuga utanför Arboga.
Senare i månaden anhölls i stället parets dotter, en 41-årig kvinna, och hennes fästman, en 18-årig man, misstänkta för mord och försök till mord.
Den 41-årig kvinnans make återfanns för ett år sedan drunknad vid samma sommarstuga som den nu skadade kvinnan och hennes döde make hittades i början av augusti. Ett försäkrings-bolag - som skulle ha haft att betala ut den drunknade mannens livförsäkring till den 41-åriga kvinna - överklagade polisens beslut att läga ner förundersökningen om drunkningen.

SEPTEMBER 2016 var den förstsa september så länge någon kan minnas som det inte var höstmarknad på Järntorget på månadens första lördag.
Men Arboga Skidklubb är det ordning på, så det 44:e Lasse.-Maja-loppet arrangerades med sedvanlig ackuratess.

I OKTOBER byggdes Apoteket om.
Den 12 oktober invigdes Arbogas nya utegym, vid skidstugan.
Och denna månad kom höstmarknaden på Järntorget, på ett helt annat datum än det tradtionella och med blygsamt med knallar.

NOVEMBER, denna mörka månad, inleddes med Skymning över Arboga. Med början den 3 november spelade Arboga-teatern upp en utomhusteater, med promenerande publik och skådespelare.

I DECEMBER hemsökte tjuvar Arbogas guldbutik mitt på ljusa dagen. Sedan gärningsmännen tagit sig in i butiken slog de sönder glasmontrar med en yxa och/eller hammare. De var
maskerade med svarta huvor. Personalen i butiken flydde in i ett närliggande rum. Väl ute på gatan blev rånarna både fotogra-ferade och nedslagna av privatpersoner innan de lyckades smita.
Och så var det förstås Gammeldags Julmarknad, som vanligt, med en hel del tillresta marknadsbesökare.

GOTT NYTT ÅR!

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM