wrap-script-literals: no

 

Arbogas faddrars rapport från Indien

Bibi Haglund berättar här
om de sista fyra dagarna

Bibi Haglund är en av de många faddrar från Arbogatrakten som i sommar rest till södra Indien för att hälsa på sina fadderbarn och vara med om det 10-årsjubileum som Kafrinas Help kan fira i år.

Bl.a. har hon konstaterat den stora betydelsen av det Center som byggts upp med hjälp av pengar som kommit in genom Kafrinas Help och verksamheten i Räckenhand vid Kapellgatan i Arboga.


2008-08-11 14:12 Monkey falls, Chennai, Indien

Dagsutflykt

Tidig avresa till Monkey falls tillsammans med alla fadderbarnen. Vi stannade och hade picknick med barnen, varma piroger, dricka, kex och annat gott smakade riktigt bra vid vägkanten.
Vid Monkey falls gjorde massor med apor oss sällskap och i vattenfallet badade många av barnen, en väldigt vacker plats.
På vägen tillbaka stannade vi i en stor trädgård med en lekpark, den låg vid en jättestor damm. Här köpte vi sockervadd till barnen, drack dricka och åt annat godis, Göran hade köpt en hel bananstock med små jättegoda bananer som alla hade en strykande åtgång. Barnen gungade, åkte karuseller och lekte glatt.
Det kändes ofattbart att vara tillsammans med Sinduh en hel dag. En helhärlig tjej som ögonen verkligen lyser på.
Under hemvägen somnade hon trött av bad, lek och säkert många nya intryck. Hon kallar oss mamma och pappa och är väldigt tillgiven.

****

2008-08-12 14:16 Chennai, Indien

Skolbesök

Besökte tre olika skolor idag som alla samarbetar med Kafrina. Barnen hälsade oss välkomna på ett stiligt sätt.
På två av skolorna blev vi bjudna på dricka och kex av olika slag. Vi fick ta del av undervisningen och se vad barnen gör under en skoldag.
Rektorerna hälsade oss välkomna och berättade kort om just sin skola, intressant!
Många av fadderbarnen var också med idag, givetvis även Sinduh.
Senare åt vi tillsammans på Coimbatores Pizza Hut restaurant, Sinduhs ögon var stora som tefat när hon såg sig förundrat omkring. Maten föll inte riktigt i smaken men Pepsi tyckte hon var gott.
Sedan shoppade vi tillsammans.
Många hål finns att täppa till!

Intressant, rolig dag.

****

2008-08-13 14:17 Udumalpet, Chennai, Indien

Skol- och barnhemsbesök

Resa till Udumalpet, 2 timmars bussresa. Här finns ca 15 fadderbarn samt ett litet barnhem för tsunamibarn, här finns också en skola för fattiga barn som HiQ i Arboga sponsrar.
Även här var det uppställning när vi kom och alla fick varsin ros.
Margret och hennes man, som båda är pastorer, förestår detta hem. De var som alla andra vi mött, dynamiska personer med ett stort hjärta.
Här blev vi bjudna på den godaste lunchen hitintills och eftersom de förberett kvällsmat stannade vi där även på hemvägen, efter ett besök på en krokodilfarm.
Stor generositet och mycket kärlek har vi mötts av idag.
Lundbergs lämnade gruppen ikväll och reser nu vidare med buss på egen hand .

Hemma vid hotellet gick vi den vanliga rundan till kvarterets fruktbutik och köpte bla. färsk skalad ananas.
Nu är det snart fullt av intryck, det går inte att ta in mycket mer.
Vi får spara till en ny resa så småningom.

Det här är en spännande värld.

****

2008-08-14 14:18 Chennai, Indien

Sista besöket på Centret

Dagarna är pressade med ständig väntan och tiden är fullbokad.
Inte heller på detta hotell kan vi skicka med bilder eftersom det saknades drivrutiner till kameran i Windows 98 och att ta sig ut till stans Internetcafé finns det ingen tid till, sorry. Vi tar det när vi kommer hem.
På eftermiddagen följdes vi åt ut till Centret, hade en trevlig eftermiddag tillsammans med barnen. Lekte, tittade på hundarna, fikade och umgicks.
Vi träffade Sinduh, när vi kom var hon på hemväg men kom tillbaka för läxläsning senare på eftermiddagen. Hennes mamma kom ner till Centret för att hämta hem det vi inhandlat, det var värdefullt att träffa henne igen.
Det här blev vår sista kväll på Centret tillsammans med Sölvi, Kia, Christoffer och Fatima. En fin avslutning på våra dagar i Indien.
Ofattbart så fort tiden har gått sedan vi kom till Coimbatore.

Att ta avsked blev svårt men med många fina minnen och erfarenheter tackade vi för oss och för allt de gjort för att göra vår Indien vistelse så mångsidig som den blivit.
Mycket mer finns att berätta men här avslutar vi och kvar återstår packning och hehemresa.

Några reflektioner:

Det var mindre kackerlackor än vi trott.
Kallare på kvällarna än vi förstått.
Söligare med service på hotellen än vi kunnat ana.
Fattigare, lortigare än vi kunnat föreställa oss.

Centrets påverkan i byn är uppenbar, söndagsskolan och den bönesamling som är en gång i veckan är bara början på något större vi anar.

Vi är så tacksamma att det gjorts möjligt för oss att vara här och uppleva allt detta.

En oförglömlig resa!

Kram till alla er som läser,
Bibbi, Stig och Victor...

****
... som nu, söndagen dn 17 augusti är hemma i Arboga igen.

KLICKA HÄR för att läsa tidigare rapporter från resan.

______________________________

Gomorron Arboga!

Det är fredagen den 15 augusti när jag skriver det här. Vädret är halvdant och bina spelar tusenmannaorkester i badrumsventilen (dom har byggt ett jättebo i skorstenen).

Det är slut på mordrättegången – i tingshuset i Köping.
Fortsättning följer, i det nya tingshuset vid centralen i Västerås.

Tankarna for omedelbart till "barnamorden i Arboga", som även historien kommer att kalla det, när jag publicerade helgens betraktelse på min tro-sida.

Lär man sig, genom övning, att inte vara bitter, så är det ett steg på vägen. Men svårt är det att lyda dagens bibelord. ”Älska era fiender...”
Alla tycker vi ibland att vi utsätts för orättvisor, för svek. Någon man litat på gör en illa, på ett eller annat sätt. Den personen ska man älska, säger Jesus.

KLICKA HÄR
För att läsa mina funderingar om detta.

HARRY HOLM 2008 08 15
______________________________

Den stora festen

Bibi Haglund berättar från Arboga-faddrarnas resa till Coimbatore, Chennai, Indien

Bibi Haglund är en av de många faddrar från Arbogatrakten som i sommar rest till södra Indien för att hälsa på sina fadderbarn och vara med om det 10-årsjubileum som Kafrinas Help kan fira i år.

Nu har de besökt det Center som byggts upp med hjälp av pengar som kommit in genom Kafrinas Help och verksamheten i Räckenhand vid Kapellgatan i Arboga.

Så här berättar Bibi idag:

LÖRDAG:
Sölvi hade beställt hårfrisörska åt oss inför festligheten.
Klockan nio åkte vi med liten buss ut på landet till en salong. Det vi trodde var fixning av hår innefattade även ögonbrynsplockning och smink för motsvarande 80 svenska kronor, för de som önskade.
Riktigt fina håruppsättningar blev det för dem med långt hår men med mitt tunna, korta blev det mest ett fiasko men kul ändå.

Klockan tre skulle alla vara klara vid hotellet för att åka till festligheterna vid Centret. Först kl 16 kom bussen.
På slingrande väg tog vi oss ut till byn. Chauffören fick fråga efter vägen vid två vägskäl. (En by okänd av många).

Att se Centret på håll när vi kom ned för backen var hisnande, det låg som en pärla i förgrunden av byn, nymålat sen någon månad tillbaka. Ljust turkosblått med inslag av sandbeige och med röda pelare.
Massor av folk väntande när vi kom. Vi välkomnades av barnen med blomstergirlanger och rosblad. Vi kände oss verkligen hedrade.

Vi som svenskar fick ta plats på scenen, lyssna på talen och bidra med två svenska sommarvisor. (Sölvi och Göran anlände med ett statligt hästekipage).
Sen är allt svårt att beskriva. Det var dansuppträdande av olika slag där alla barn som var med medverkade. Programmet höll på till kl 21 med en kort paus med dricka och tilltugg.

Efter programmet blev det mat då alla blev bjudna, som sverigegäster åt vi i Centrets läxläsningssal.
Där fick vi möjlighet att hälsa från församlingen och gratulera till de 10 åren av fruktbärande arbete. Vi lämnade var sin dalahäst som symbol for Sverige till Sölvi och Christoffer samt ett presentkort till ett nytt köksgolv.

Efter all god mat träffade vi våra fadderbarn. Vår Sindhu, Sällbergs och Arthurssons flickor fick vi sitta ner med. Jättefina flickor som inte ville släppa oss. Vi pratade, skrattade, lämnade medhavda presenter. (En och annan tår trillade). Det blev en sen kväll som vanligt.

Vilken festdag!

Bibi Haglund, Arboga
2008-08-09 04:21
----------------------------

SÖNDAG
Gudstjänst och bybesök

Vid 08:30 åkte Stig, Victor och jag till centret. Kia skulle bistå med påklädning av en sari.
Därifrån åkte vi till gudstjänsten i byn som låg närmast Arivolinagar, där Peter Prakasan är pastor.
Lilla nyfödda (för tidigt född) Stella var med och Stig och jag fick förmånen att bära fram henne vid barnvälsignelsen.
I samband med gudstjänsten döptes ett par som under flera år varit involverade i arbetet på centret. Det var en gripande stund.

På eftermiddagen gjorde vi besök i byn, träffade Britt-Marie och Ulfs flicka och lämnade över presenter.
Vi hälsade på hemma hos var Sindhu, träffade hennes mamma, syster och bror. Det finns mycket att berätta men jag nöjer mej med att det var omtumlande.
Sedan hälsade vi på i fler hem och vart vi gick följde bybarnen med i släptåg. De ville se vad som hände när många vita letade sig fram bland husen.
Det blev ett litet äventyr en stund när en fadder tog vår ryggsäck och skulle lämna bort den tillsammans med flera andra.
Mycket har varit äventyrligt under resan för vår del, ganska motigt ibland men allt har löst sig.
Medicin vi hade med oss har gått åt en hel del och även andra resenärers medhavda av otippade slag.
Den här dagen har gett oss oförglömliga minnen.

Bibi Haglund, Arboga
2008-08-10 04:39 Arivolinagar, Chennai, Indien
_______________________________

Från Palle – bilden – till Årets Brudpar 2008

Fotoskörd från Medeltidsdagarna

KLICKA HÄR!

__________________

Många Arbogabor i Indien i sommar

HÄR KOMMER EN RESERAPPORT

Stig Haglund är en av de många faddrar från Arbogatrakten som i sommar rest till södra Indien för att hälsa på sina fadderbarn och vara med om det 10-årsjubileum som Kafrinas Help kan fira i år.
Härom dagen besökets det barnhem som byggts upp med hjälp av intäkter från secondhandbutiken Räckenhand i Arboga

Den indiska resan började i New Delhi vid senaste månadsskiftet och gick bl.a. till Agra och Taj Mahal, Den här veckan bar det av till Chennai med flyg och väl framme väntade besök på ett barnhem.

– De flesta tog det lugnt på förmiddagen, badade och åt lunch, berättar Stig Haglund i sin resedagbok.
–  På eftermiddagen åkte vi till en fantastisk utsiktsplats där en kyrka är rest till minne av aposteln Tomas. Historien säger att han var den som förde evangeliet vidare till Indien där han senare blev dödad.
– Därifrån åkte vi vidare till ett barnhem som Kafrina samarbetar med. Hemmet drivs av pastor Paul Ramamurhty och hans fru. Här blev vi mottagna på ett kungligt satt. Barnen sjöng, dansade, och läste bibelverser. Vi bjöds på en verklig festmåltid, firade Sölvis födelsedag med tårta och 55 ljus.
– Ett fantastiskt bemötande, ett gripande vittnesbörd om pastor Pauls förvandlade liv, att se alla fina barnen gjorde stort intryck. Vi träffade också Carina och Victorias fadderbarn, en jättefin tjej. Vi kom hem ganska sent med många fina bilder kvar på näthinnan som vi kommer att bevara.

På fredagen nådde man slutmålet, Coimbatore, efter en del väntan.
När man skulle åka, var buss till flygplatsen beställd till 08:15 och den kom först 08:40. Men iväg kom man. Stig Haglund berättar:
– Vi lämnade Indiska oceanen och flög inåt landet till Coimbatore. Flygresan tog c:a 45 min. Val där hälsade Solvi oss välkomna "hem" och lyste med hela ansiktet. Ytterligare två Arbogapar anslöt till gruppen sam ett par från Umeå.

Reserapporten är undertecknad

"Tigerkramar"
Bibbi, Stig och Victor
______________________________

Torsdag den 7 augusti
mellan 11 och 12
kommer Birgit Johansson att signera sin bok Baby-Poesi
på Arboga Bokhandel vid Nygatan i Arboga.
_______________________________

Det är en glädje

att få påminna om att du inte ska missa föreställningen Bella Notte som äger rum på Meken i Arboga den 5 aug kl 19.
Där framförs en rad härliga sånger, som O Sole mio och That's Amore.
Och så Bella Notte förstås.

__________________

Apropå rondellen vid Statoil i Arboga

I mitten av juli gick TT ut med siffror om färre döda i trafiken och vad det kunde bero på. Meddelandet byggde bl.a. på uttalanden från Thomas Lekander vid Vägverket.

Kanske minns Arbogaborna min mångåriga kamp för att få trafikljuskorsningen vid bensinstationerna ombyggd till rondellkorsning. Bl.a. av trafiksäkerhetsskäl, eftersom dödsolyckorna minskat och helt försvunnit i korsningar som ersatts av rondeller.

Så här skrev jag till Thomas Lekander på Vägverket:

”I nyhetssändningarna idag anges som orsak till de längre dödligheten i trafiken bl.a. utbyggnaden av mitträckessträckor.
Det vore intressant att veta också hur många nya rondeller det byggts färdigt under den tid som Din statistik omfattar.
Inte minst torde mötesolyckorna har minskat radikalt i vanliga korsningar som byggts om till rondeller men även i övrig dör, vad jag förstår, färre om än några biltrafikanter i rondeller än i vanliga korsningar, för att inte tala om den stress hos förarna som trafikljus i korsningar orsakar.
Kommentar tack?”

Thomas Lekander svarade:

”Under de senaste 10 åren har ett stort antal 4 eller 3 vägskorsningar byggta om till cirkulationsplatser. Hur många är okänt eftersom de flesta har byggt i tätorter där kommunen är väghållare och någon total sammanställning över hur många som byggts har jag inte sett till.

Det står dock klart att detta förbättrat säkerheten. Det sker endast någon enstaka dödsolycka på sådana ställen per år.

Mitträcken minskar risken för svårare personsakda med 60-70%, en mycket kostnadseffektiv åtgärd.

Det finns även många andra faktorer som bidragit till ökad säkerhet. Säkrare bilar, bältespåminnare, fler områden med 30 km/h i tätort, trafiksäkerhetskameror, säkrare sidoutrymmen längs vägarna, alkholås, ökad användning av cykelhjälm m.m.

Thomas Lekander
Trafiksäkerhetsanalytiker
Trafiksäkerhetsenheten”

Senare kom han med följande tillägg:

”Min kollega på Vägverket Östen Johansson har ställt samman några uppgifter om skaderisker vid olika korsningsutformningar givet en viss trafikmängd.  Där framgår tydligt att risken för skador är betydligt lägre i cirkulationsplaster än 4-vägskorsningar, såväl med som utan signaler.
Mig veterligt har inte någon försökt skatta hur många liv alla cirkulationsplatser " räddat"

Och därefter kom följande information från denne Östen Johansson.
Under rubriken "Vinster med cirkulationsplatser" visar han siffror från en korsning med 10 000 fordon per dygn på primärvägen och 3000 fordon per dygn på sekundärvägen Trafikmiljö är utkant på tätort. Dessutom 500 cyklister per dag och 200 gående.

I siffrorna ser man att man för att vinna en omkommen skulle kräva ombyggnad av ca 150 signalkorsningar.

I en PM från 2001 har kontoret för vägutfomning gjort en kalkyl för vad man skulle vinna med att bygga om 2500 större korsningar på landsbygd till cirkulationsplatser. Man skulle vinna 10-11 omkomna till en kostnad 2-7,5 miljarder. I många fall får man ökade restider i korsningen.

Kostnad per sparat liv per år beräknas till 3000-4750 mkr.

Mitträcken är enligt denna utredning mycket mer kostnadseffektivt:
Att bygga om bred väg till 2+1 väg har ett effektivitetstal som är 300-1100 mkr per sparat liv och år, enligt Östen Johansson.

I min argumenation för rondeller fanns dock bl.a. miljöaspekter. Man slipper stå vid rödljus och spy ut avgaser trots att ingen kommer på korsande väg.

Trafiken flyter finare i en korsning med rondell.

HARRY HOLM juli 2008
_______________________________

Lyckat Kingen!


Ett par miljoner TV-tittare och
20.000 personer på Skansen fick på tisdagskvällen den 15 juli uppleva en härlig musikant i full fart, Torgny Kingen Karlsson.
Han gjorde som väntat bra ifrån sig men egentligen är det ju skandal att SVT väntar så många år med att visa upp en artist av denna klass.
Hade han varit stockholmare hade han säkert haft programserier i flera år redan.

HARRY HOLM 2008 07 16

______________________________

Ett tisdags-tips

Det är inte ofta vi får se och höra den glade lille spelemannen
Torgny "Kingen" Karlsson i TV.
Men nu medverkar han i Allsång på Skansen i TV kl 20 tisdag den 15 juli. Han skall leda oss i allsången Michelangelo men det är hans soloframträdanden vi mest ser fram emot.

Text och foto: HARRY HOLM
_______________________________

Arbogabekantingen Wanda Jackson

Hon sjöng på Ögir i Köping på kvällen onsdagen den 9 juli. Men på torsdagen åt hon lunch hemma hos familjen Forsberg på Norr i Arboga. För hon är en riktig Arboga-bekanting, Wanda Jackson, rockens första kvinnliga världsstjärna.

I december för två och ett halvt år sedan sjöng hon på Folkan i Arboga. Vid ett annat tillfälle gästade hon det som nu kallas Örtagårdskyrkan i Arboga.

Och under konserten i Köping då? Jodå, mitt under allt rockande och god publikkontakt med Köping Cruisers på första bänkraderna, så gav hon vitttnesbördet om sin frälsning och sjöng I Saw The Light.

Konserten i Köping blev med hjälp av en hel del ideella insatser en fin hyllning till en av Wanda Jackson tidigare turnékamrater, Jörgen Hubbas Andersson, Lindesbergs duktige sångare, som avled för två år sedan, bara 40 år gammal.

Wanda blev mycket glad över en fin bild från den sista gång hon sjöng tllsammans med Hubbas, på Folkan i Arboga för två och ett halv år sedan. Den var tagen av Gösta Bergman i Götlunda.

Hubbas mamma fanns på plats vid konserten och förärades en dvd från några av Jörgens framträdanden.

Från Arboga bar det på torsdagen av till Arlanda, på fredagen till Portugal för tre konserter varefter följer framträdande i Belgien i slutet på vecka 29.
Sånt är livet för Wanda Jackson, en 70-åring som håller igång.

Text och foto: HARRY HOLM juli 2008
______________________________

Pixie är hemma igen
från sin första
Roskilde Festival

För att läsa Fias rapport nr 6
och tidigare rapporter
från Roskilde Festival -
och om hemkomsten

KLICKA HÄR!

_________________

8 månader och redan på Roskilde Festival

Idag berättar Fia vidare om hur det är att vara med en liten baby på festival, detta i rapport nr 5:

För att läsa Fias rapport nr 5
från Roskilde Festeival

KLICKA HÄR!


______________________________

Pixie har lärt sig klättra i trappan till husbilen



______________________________

Igår börjar berättelsen om när Pixie,
8 månader, debuterar som festival-besökare.
Mamma Fia rapporterar bl.a. så här:

– Vet inte vad Pixie tyckte om allt stim men hon var glad och babblade på som vanligt.
– Visst kom det fram många överförfriskade människor och skulle prata med henne men det är man ju van vid sen tidigare.
– Känner man sig lite ensam och behöver nån att tala med ska man sätta ett barn i sele på magen. Aldrig har jag fått tala med så många okända människor.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA RESTEN AV FIAS RAPPORT
FRÅN ROSKILDE

och om de andra festivalerna.

____________________________________

Känn er blåsta
alla Arbogabor!

Trodde ni på det där, att det var för att Ica önskade ha fler p-platser som kommunens tekniska förvaltning och nämnd ville asfaltera trädgårdarna mitt för Ahllöfsaparken?

Nu har makten talat och visat att det viktiga för Tekniska var att få bestämma, inte att det skulle bli bättre.

Nu kan alla se att stora ytor norr om varuhusen blivit plattlagda trots att de i stället hade kunnat ge plats för fler parkeringsplatser – vilket som sagt hade sagts vara det vägande skälet för att riva bort grönskan kring Hajans hus och Ahllöfsgården.

Direkt norr om Konsumhuset, hade det kunnat få plats många fler p-platser, om inte plattläggningsytan gjorts så stor.
Man har till och med låtit Konsums kundvagns-kur ta upp p-utrymme, i stället för att lägga den byggnaden uppe på det ödsliga, gigantiska, plattlagda området på stationssidan av Konsum.

Runt Filosofen och österut har Arboga nu fått ett Himmelska Fridens Torg.

I vardagslag finns ännu ett sådant, den stora asfaltplanen där trädgårdarna tidigare låg och där det nu större delen av tiden är helt fritt från bilar.

Arboga har nu alltså två stycken Himmelska Fridens Torg – det slår inte ens OS-staden Peking.

HARRY HOLM 2008 06 28

______________________________

Arbogas kyrkoherde blev ny president

Vid veckans möte med Rotary i Arboga lämnade Orvar Alinder (till höger på bilden ovan) sin presidentpost och överlämnade presidenttecknet till nya presidenten.
Ny president i Arboga Rotaryklubb är därmed kyrkoherde Mikael Hirsch.
Hans motto för det nu följande verksamhetsåret är att alla program och aktiviteter skall spegla organisationens fyra tjänstegrenar: klubbtjänst, yrkestjänst, samhällstjänst och internationell tjänst.


Årets Rotaryklocka

Vid sammanträdet på tisdagen utdelades också Årets Rotaryklocka, som skall gå till en välförtjänt ungdomsledare.
I år blev det Sam Johansson, vice ordförande i Arbogas Scoutkår.

Om Sam Johansson sägs ”Att vara ledare är ett 100%-igt engagemang som kräver flexibilitet, tålamod och stort kunnande. Sam Johansson har tydligt visat att han äger de förutsättningar som gäller för Rotaryklockan."
På bilden nedan: fr v Sam Johansson och avgående rotarypresidenten Orvar Alinder.

Ovanstående är ett pressmeddelande
från Arboda rotaryklubb.

______________________________

Kanalens dag nu på lördag


Hjälmare Kanals Vänner firar 10 år i år och det är åter dags för Kanalens dag. Allt händer lördagen den 28/6 mellan 10.00 och 16.00 vid Hjälmare docka.

Arrangemanget brukar locka 2-3.000 besökare.
Hjälmare docka är Arbogas mest besökta utflyktsmål.
En heldag för hela familjen med b la. kvalitetsmarknad, gratis ponnyridning för barn, fiskdamm mm.

Hjälmare docka får även besök på kanaldagen av stora båtar från Stockholms Skeppsförening, ångbåtar samt även den stora segelbåten från Åland ”Albanus” kommer även att finnas där.
För övrigt så är det lotterier och underhållning för både gammal som ung, berättar Sven Mangnäs från arrangerande
Hjälmare Kanals Vänner.

Pressmeddelande från arrangörerna onsdag 25 juni 2008.

__________________

HYLLNING TILL HUBBAS

Massor av Elvis-låtar
i Köping 9 juli

Den levande legenden Wanda Jackson, USA, kommer till Ögir
med en konsert som är en hyllning till Elvis – och Hubbas.

Wanda Jackson, rockens första kvinnliga världsstjärna, har turnerat med både Elvis och Hubbas.
Hon turnerade med Elvis på 1950-talet och i början stod hennes namn med större bokstäver än Presleys på affischerna.

Elvis och Wanda Jackson

De var även förlovade en tid och det var till Wanda som Elvis sjöng ”The ring around your neck” (hon har fortfarande kvar ringen hon fick av Presley).



På 1980-talet turnerade Wanda Jackson i Sverige med en en ung stor sångare från Lindesberg som del i showen, Jörgen ”Hubbas” Andersson. Deras sista framträdande tillsammans var den 3 december 2005 på Folkan i Arboga, med kompbandet The HighJacks.
Hubbas dog i augusti för snart två år sedan, bara 40 år gammal.

Konserten i Köping onsdagen den 9 juli är tänkt som en hyllning till både Elvis och Hubbas, varför showen kommer att innehålla sånger ur båda dessas repertoar, alltså en stor portion Elvis-låtar.
Det blir under kvällen i Köping förstås också sång av Nina Jadevin och rock-n-roll-pianisten Per-Erik Jonsson i The HighJacks.

__________________________

ANNONS

EN HYLLNING TILL HUBBAS OCH ELVIS
( A Tribute to Hubbas & Elvis )
med WANDA JACKSON och The HighJacks
Onsdagen den 9 juli 2008 kl 20 på Ögir i Köping

BILJETTBOKNING 0221-240 80

_________________________

Midsommar-
firande

MIDSOMMARAFTON:

Arboga Folkets park kl 14
Folkdansgillet, lekar,dans, servering.

Abramsgården Medåker kl 14
Traditionell familjefest med lekar kring majstången, lotterier och kaffeservering. Folkdans kl 15.30.
_____________________________

Riksdagsbesök
i Arboga torsdag

Riksdagsledamot Pia Nilsson, (s) kommer till Arboga torsdagen den 19 juni för att besöka små och stora Arbogaföretag.

– Vi socialdemokrater vill ge mer stöd till i första hand småföretagen. Det
gäller bl a tryggheten vid sjukdom och barnledighet; säger Pia Nilsson.

Hon kommer under torsdagen att besöka Kilenkrysset klockan 09.30 och Gösta
Gustafssons Mekaniska Verkstad klockan 11.00.
Energisparföretaget Smaran Klevby Embla Konsult i Medåker har inbjudit henne att besöka dem klockan 13.15.

Pia Nilsson beskriver fler av Socialdemokraternas förslag;
– Det handlar också om att vi vill ge mindre företag chansen att expandera
genom hjälp av exportrådgivare.
Vi vill att det ska bli lättare att gå från löntagare till småföretagare
genom en form av startbidrag.
Vi vill att entreprenörsskap ska få ett större utrymme i läroplanerna i våra
skolor.

UR PRESSRELEASE FRÅN SOCIALDEM.

__________________________

Saabs tekniska gymnasium i Arboga
drar 6 miljoner från
Vasagymnasiet

KLICKA HÄR för att läsa mer!
___________________________

Arboga med i NTA
redan innan ansökan hade sänts in

En poäng i det positiva med att också Arboga nu satsar helhjärtat på teknik och naturvetenskap, är ärendets spegling av näringslivets ökande och politikernas ständigt minskande betydelse i sådant som Arboga kommun planerar och genomför.

Så här gick det till att få till Saab-projektet i Arboga, genom medlemskapet i NTA Produktion och Service ekonomisk förening:

Sedan i början på september i fjol har en projektgrupp i Arboga arbetat inför medlemskapet.
Projektgruppen har bestått av Stefan Forslund, Helena Wäreby, Carina Fredriksson, och Åsa Juskär från Saab-företaget, samt från Arboga kommun Göran Dahlén, Lars Strååt, Ulf Carlsson och Per Gamalielsson.

Den 2 juni föreslog skolchefen Lars Strååt i en tjänsteskrivelse att Barn- och utbildningsnämnden skulle besluta ansöka om medlemskap i NTA. För till ansökan krävdes nämligen att det skulle bifogas ett protkollsutdrag från den politiska instans där beslut om att ansöka om medlemskap tagits.

Barn- och Utbildningsnämden hade sitt sammanträde igår, onsdagen den 11 juni.
Men politikerna verkade då redan vara överspelade.
Kungliga Vetenskapsakademien skrev nämligen följande på sin hemsida redan den 4 juni:
”Arboga kommun önskas välkommen som medlem i NTA.”

Det var sex dagar innan Arbogas skolpolitiker haft chansen att diskutera och besluta om eventuellt medlemskap.

HARRY HOLM 2008-06-12 kl 14.00

______________________________

Kyrkornas dag i Arboga

Stig Haglund var mötesledare vid Kyrkornas Dag i Ahllöfsparken söndagen den 8 juni.

(Foto: HARRY HOLM)

KLICKA HÄR för att läsa mer !
______________________________

Jag Harry, den förlorade sonen ...

Det var andra hälften av 1940-talet och jag gick regelbundet i söndagsskolan i Skinnskattebergs pingstförsamlings barackliknande byggnad.
Termin efter termin klistrades det stjärnor på min plansch med himlastegen, eller röda äpplen på ett äppelträd, för gick jag i söndagsskolan så gick jag i söndagsskolan.

Men så en söndag eftermiddag sade jag till min mor, att nu går jag inte dit mer.
Jag svarade inte på frågan varför.
Idag skulle jag säga att det var på grund av ett konkret exempel på människoregler, den sorts stramhet och påhitt som präglade frikyrkan dåförtiden och som förmodligen åtminstone halverat antalet medlemmar i församlingarna.

Nu lämnade jag pingströrelsen runt 1950 och kom inte tillbaka dit förrän 50 år senare. Ett halvsekel hade jag då praktiserat "ute i världen", som ett frikyrkligt uttryck lyder, innan jag blev en återfunnen son.

Jag hoppas att åtminstone någon är glad över det.

HARRY HOLM 2008 06 06

KLICKA HÄR
för att läsa mer om min historia och om annat med anknytning till söndagens bibelord om den förlorade sonen.

_______________________________

Nu är det sommar i Arbogatrakten

Arboga är en mysig småstad året om. Men sommaren är höjdpunkten i idyllen. Blommande trädgårdar, grönskande parkträd, lupinkantade vägar som den som går öster om Hjälmare Kanal.
Nu passar vi på att njuta av årstiden,
medan vi har den.

HARRY HOLM
_______________________________

Från Kanada och
Västerås till Arboga

Lisa Grotkowski från Edmonton, Kanada lever och studerar i Västerås på Mälardalens Högskola under 1år med stöd av Rotarys utbytesprogram för universitetsstuderande.
Hon besökte Arbogaklubben vid ett majmöte och berättade om sitt arbete som informationsansvarig på ett företag som utvinner olja i ett mycket isolerat område i sydvästra delen av Kanada.
Där finns många utmaningar för att utveckla utvinningen så miljövänligt som möjligt.
I Västerås får hon möjlighet att studera ekonomi kopplat till ekologi med Peter Söderbaum som professor något som givit henne ny kunskap.
Bara sättet att uppleva hur svenskar på ett praktiskt sätt vill påverka miljön positivt genom att cykla, källsortera och vara rädd om naturen är en ny erfarenhet för Lisa som hon gärna vill ta med sig hem till Kanada.

(PRESSMEDDELANDE FRÅN ROTARY)
___________________________________

Visa din mor aktning

Det är alltså Mors dag i Sverige söndagen den 25 maj, så jag skriver Hjärtliga Gratulationer till varje mamma som läser det här.
Den dagen får mamma blommor - kanske handplockade ur naturen eller ur trädgården, eller härliga hemmagjorda saker som teckningar från de mindre barnen, eller pappersblommor som pysslats ihop på Dagis.

Vår sorts Mors Dag fyller 100 år i år. Det var i metodistkyrkan i USA som Mors dag slog igenom på allvar år 1908, sedan den amerikanska lärarinnan och metodisten Ann Jarvis startat Mors Dag efter sin egen mors död.

KLICKA HÄR
för att läsa mer om Mor och om uppmaningen "Visa din mor aktning!"

_______________________________

Trefaldighetshelgen


För några år sedan såg det ut så här, när Arbogaprästen Nils Åberg kom
med häst och vagn för att hålla traditionen vid liv, vid Trefaldighets-källan på Södra skogen.
(Foto: HARRY HOLM)


KLICKA HÄR för att läsa mer om Heliga Trefaldighets dag
_______________________________

Max och Sagas
minnesfond

Efter den vackra minnesgudstjänsten, med omkring 450 besökare i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga lördagen den 10 maj, finns åter anledning att påminna om hur man kan sända pengar till Max och Sagas minnesfond.
Skicka pengarna till
Arbogabygdens Församlings
PlusGiro konto 123895-5.
Skriv "Max och Sagas minnesfond"
på inbetalningen..
______________________________

Funderar du på tomt?
Snart slut på "rean"!

Hittills har tomtpriset varit 40 kronor per kvadratmeter för de större, och en krona kvadratmetern för de mindre, tomterna på Ladubacksgärdet, i Götlunda och i Medåker.
Nu har tekniska nämnden beslutat att dessa priser inte skall gälla längre än till och med sista maj.
På Ladubacksgärdet finns tre mindre och en större tomt.
I Götlunda gäller det två större tomter och en mindre.
Och i Medåker är det fyra större tomter och en mindre tomt som är till salu.
Säljare är alltså Arboga kommun.

______________________________

Daniel vårtalar i Arboga

Vårtalet i Ahllöfsparken i Arboga
kl 21 på valborgsmässafton
hålls av Daniel Edenholm,
som bl.a. arbetar med jämställdhet
och arbetsmiljö.

_______________________________

Evenemang Arboga
under året 2008

24 maj Barnens Dag
27 maj Konstvandring
29 maj Kyrkogårdsvandring

3-12 juni Folklustspel
10 juni Kyrkogårdsvandring
13-14 juni Arbogakarnevalen
17 juni Medeltida kyrkovandring
14 juni Franciskanervandring
28 juni Arboga Meet - crusing
+ Kanalens Dag vid Hjälmare Docka

1 juli Stadsvandring
3 juli Barnvandring
8 juli KulTur med Lur
9 juli Sommarkväll vid ån
10 juli Medeltida kyrkovandring
15 juli Konstvandring
16 juli Sommarkväll vid ån
17 juli Barnvandring
22 juli Stadsvandring
24 juli Sommarkväll vid ån
27 juli New Orleans Jazz Festival
29 juli KulTur med Lur
31 juli Franciskanervandring

2-4 aug Röforsloppet motor backtävling
6-9 aug Medeltidsdagarna
12 aug Kyrkogårdsvandring
31 aug Medåkers Marknad

6 sept Höstmanarknad
6-7 sept Jädersbruks-Dagarna
27 sept Bonde på stan

22-23 nov Jäders Bruks Julmarknad

13-14 dec Gammeldags julmarknad

_________________________

Film från Arboga SVT måndag 28.4. kl 14.00

År 1961 togs den här bilden på Gunnar Björnstrand, när Ingmar Bergmans film "Lustgården" spelades in i Arboga.
Med Alf Kjellin som regissör agerade här Gunnar Björnstrand, Sickan Carlsson, Per Myrberg, Bibi Andersson med flera skådespelare men också en rad Arbogabor som så kallade statister.
Vackra Arbogavyer finns i denna charmiga film, som sätter fingret också på de negativa tendenser som kan färga en småstad.

Filmen visas i SVT1, måndagen den 28 april kl 14. Den tar en och en halv timme.

HARRY HOLM 080428
__________________________

Sven-Bertil Taube
enligt Wikipedia

Sven-Bertil Gunnar Evert Taube, född 24 november 1934 i Stockholm, är en svensk sångare och skådespelare, som är bosatt i London i Storbritannien. Han är son till Evert och Astri Taube. Bland hans omfattande produktion märks inte minst tolkningar av Evert Taubes visskatt.

Efter studier vid Beskowska skolan i Stockholm fortsatte Taube sin skolgång vid Cherry Lawn School i USA, där han tog examen 1954. I USA spelade han även in sin första LP-skiva Swedish Folk Songs & Ballads 1954.

År 1956 reste Taube till Madrid för gitarrstudier. Han tog teaterlektioner vid Witzanskys teaterskola i Stockholm 1958 och blev antagen till Dramatens elevskola 1959. På Dramaten medverkade han i pjäser som bland annat Hamlet, Romeo och Julia, Svejk i andra världskriget, Å vilket härligt krig och Klas Klättermus.

Taube har spelat komedi, musikal och operett bland annat Toffelhjältar på Lisebergsteatern i Göteborg 1979, Glada änkan i Köpenhamn 1986, La Cage aux Folles i Oslo 1987, Kiss me Kate på Malmö Stadsteater 1988 och Art på Folkan i Stockholm 1993.

Vid sidan av skådespeleriet har Taube blivit känd som vissångare och estradör. Hans många inspelningar till orkesterarrangemang av barndomsvännen Ulf Björlin revolutionerade svensk viskonst i slutet av 1950-talet. Han har framgångsrikt tolkat poeter som bland annat Carl Michael Bellman, Nils Ferlin, Lars Forssell, Ulf Peder Olrog, Mikis Theodorakis och inte minst Evert Taube.

I slutet av 1960-talet började Sven-Bertil Taube framträda tillsammans med Evert Taube vid dennes konserter på Gröna Lund. Efter Everts död har Sven-Bertil själv fört traditionen vidare med årliga sommarkonserter på Gröna Lund.

Taube filmdebuterade redan 1949 i Evert Taube-filmen Sjösalavår där han spelade sig själv. Han har sedan dess varit flitigt förekommande på film och i TV bland annat För vänskaps skull 1965, Ön 1966, Händerna 1994 och storfilmen Jerusalem 1996. Han påbörjade även en bitvis framgångsrik internationell filmkarriär bland annat rollen som nazikaptenen i Örnen har landat 1976.

Bosatt i London har Taube också gjort insatser inom brittisk teater, bland annat som prins Albert i musikalen I and Albert 1972, Versjinin i Tre systrar på Royal Exchange i Manchester 1984 och enmansföreställningen Doktor Glas som spelades både i England, Danmark och Sverige. Han medverkade även i ett avsnitt av den brittiska tv-serien Herrskap och tjänstefolk (Uppstairs Downstairs).

Sven-Bertil Tabue var gift 1958-62 med Inger Taube, 1975-?? med Ann Zacharias och sedan 1985 med Mikaela Rydén. Han är far till Jesper Taube född 1960, Ann-Charlotte Taube född 1965, Sascha Zacharias född 1979 och Felix Taube född 1994.

 

Ännu ett vårtecken

Lövsångaren, Sveriges vanligaste fågel, har kommit tillbaka till Arboga, hela vägen från Afrika. Det berättar Ulf Eriksson och då är det så. 2008 04 26
______________
_____________

Stephan Bergs mer än 30 personer stora kör Can't Stop sjunger i Pingstkyrkan i Arboga
söndagen den 27 april kl 17.
Servering. Fri entré
.

___________________________
________________


Mats Öhgren – till höger – mottog, under veckans rotarynöte i Arboga, Paul Harries Fellows medalj för goda och betydelsefulla insatser i Arbogaklubben under flera år.
Paul Harries var den person som en gång grundade Rotaryorganisationen. Klubbens president Orvar Alinder – till vänster – och v.sekr Ulla-Karin Aufrecht överlämnade utmärkelsen och sade att han hoppades på att Mats Öhgren kommer att fortsätta sitt engagemang i klubben.

PRESSRELEASE FRÅN ROTARY

___________________________

Att tala med barn
om svåra saker

Efter morden på småbarnen i Arboga och mordet i Stjärnsund på tioåriga Engla så finns det både text och bilder i tidningar och TV om hur det har gått till.
Även barnen ser detta. Och de kan ha svårt att "ta" situationen. Rädda barnen försöker ge svar på frågan;
Hur kan vi som vuxna prata om det som hänt och vara ett stöd för barnen?

Här följer några råd från psykologerna och psykoterapeuterna på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris till föräldrar, lärare, förskole- och fritidspersonal och andra som möter barns reaktioner och frågor:

* Ta upp vad som hänt med barnen och vänta inte på att barnen ska säga något.
* Ta den tid som behövs. Barn uttrycker det de har inom sig när de får möjlighet till det och när de märker att deras känslor och uttryck kan tas emot. Barn med egna upplevelser av sorg och svåra händelser kan reagera extra starkt på det som hänt.
* Tänk på att barn reagerar olika beroende på ålder, personlighet, mognad och livserfarenheter.
* Det är lika viktigt hur du är och verkar gentemot ett barn som vad du säger. Vad du kommunicerar av lugn, säkerhet och trygghet är det allra viktigaste. Det är viktigt att förmedla att en sådan här tragisk händelse är mycket ovanlig.
* Lämna inte barnen ensamma framför tv:n eller låt barnen ensamma titta i tidningar som förmedlar starka bilder. Sitt med istället och ”översätt” vuxeninformationen så att den passar barnets ålder.
* Lyssna efter barnets frågor, både de som uttalas och de som uttrycks på andra sätt, t ex i teckningar, lekar eller i barnets uppträdande. Det viktigaste är att bara vara där och ta emot barnets tankar, och att svara på frågor på ett enkelt och begripligt sätt. När man inte vet, är det bra att säga ”jag vet inte jag heller”. Vi vuxna måste inte ha alla svar, utan barn och vuxna kan resonera sig fram till frågor och svar tillsammans. Om inte barnet själv för det på tal, undvik frågor på sängkanten av typen ”Är du rädd att detta ska hända dig också?”. Sådana frågor säger mer om din egen oro.
* Hjälp barnen att uttrycka sig på olika sätt; genom att prata, skriva eller rita teckningar.

(Från Rädda Barnens hemsida)
___________________________

Kyrkoherden i Arboga Pingstkyrka

Vid gudstjänsten i Arboga Pingstkyrka söndagen den 13 april 2008 predikade Arbogas kyrkoherde Mikael Hirsch. Han medverkade i den välbesökta gudstjänsten även med solosång,
Gästspelet kan ses som en svarsvisit, sedan Peter Wäfors från pingstförsamlingen i Arboga i samband med den ekumeniska böneveckan predikade i Heliga Trefaldighets kyrka.

Text och foto: HARRY HOLM
2008 04 13

_____________________________

Den som söker han finner...

Så växte den sig ännu starkare, längtan till sommaren.
För i dag hittade jag min favoritdikt alla kategorier.
Och som jag har letat efter den!
I flera decennier.

Vid en terminsavslutning på Torsta lantmannaskola utanför Östersund år 1957 var det en kvinnlig elev som läste dikten medan Åke Stierna spelade fiol i bakgrunden.
Vissa av diktens rader fastnade som berg men när jag efter några år började leta efter hela verket gick jag bet.

De senaste åren har jag sökt på Internet men bara hittat dikten som låttitel på en av Östen Warnebrings skivor.
Men det var texten jag ville ha. Jag fick veta att den var skriven av Artur Lundqvist men inte heller på hemsidorna om honom fanns texten till "Har du sett landet om sommaren".

Som någon gång i kvartalet slog jag också idag in dikttiteln på Eniro/Google. Och då kom den direkt.
Någon hade lagt in den i ett inlägg på Flashback.
Jag läste den nyss högt för Siv och tårarna rann hela tiden, därför att denna dikt innehåller så härliga bilder av stämningen på landet om sommaren när jag var ung.

Här nedan kommer den.

Harry Holm 2008 04 10
--------------------------------------

HAR DU SETT LANDET OM SOMMAREN
av Artur Lundkvist

Har du sett landet om sommaren?
Har du sett byarna på landet, de gamla byarna
där livet ännu är ungt och friskt och enkelt?

Har du sett landets unga döttrar kamma sitt långa hår
eller tvätta sina fötter i bäcken om kvällen
eller bada där mellan gula näckrosor i skydd av ett träd
efter en het dag i slåttertiden?

Har du sett männen slipa sina liar under fruktträden i augusti
medan de tidiga päronen dunsar i marken
då vinden rör träkronorna?

Har du sett en kvinna stå böjd i den höga blommande blasten
och gräva fram de första blekröda pottisarna ur myllan?

Kom och vandra på landet om sommaren.
Drick spenvarm mjölk ur pigornas ämbar tidigt om morgon.

Kliv upp och ät körsbär samman med körsbärsplockerskorna
som står på höga stegar i de stora träden
med vinden lekande i kjolarna.

Vila i gräset invid sädesfälten och lyssna till de tunga mognande axens
prassel och viskningar,
tyd åkerns hemligheter och fatta livets saga,
tag en nyckelpiga på ditt finger och låt henne flyga iväg som en röd gnista.

Lyssna till de stora trädens sus i middagstimman
och förnim tiden stå stilla
eller flyta sakta som en bred och djup älv.

Upplev byns kväll tidigt i juni
då häggarna blommar kring gårdarna
eller i skördetiden då vägarna ligger beströdda med sädesax

Upplev de ljusa sommarnätterna då kornknarren skärrar
och hästar går i bet på dimmiga ängar,
då kattorna smyger på jakt längs åkerrenarna
och unga älskande par sitter kuttrande inunder häggarna.

Kom och se landet om sommaren.
Och de gamla byarna där livet ännu är ungt och friskt och enkelt.

*
___________________________

Är du intresserad av lyrik eller annan litteratur, klicka på

www.hlt.z.se/shop
__________________________

Simma lugnt!

Än finns det tid att skicka in svar på
NYA FRÅGESPORTEN

Nu gäller det djur.
Maila till kontakt@arbogasidan.se
om Du vill sända in Dina svar och försöka vinna ett pris, eller om Du bara vill ha ett mail med de rätta svaren.
Några svar har redan kommit in – men att ha alla rätt verkar svårt.


VILKA DJUR AVSES?

1. POOFÄRSK
2. Bit av nalle
3. REDEAI OSTM
4. Kinfinitivmärke
5. Säkerheter
6. Tystnar
7. Lytta
8. Imitera minus efter
9. Örngottg
10. Försvinn! Drycker

______________________________

Vattnet stängs igen

Åter kommer vattnet att stängas av, på grund av ledningsreparationerna i Brattberget.
Arbetena har nu flyttat längre söderut på Granitvägen, där ännu en ventil skall avlägsnas.
Men kommunen lovar att blada i informationslappar i brevlådorna när det är dags att åter stänga av ledningen.

HARRY HOLM 2008 04 07
_______________________________

Vattnet stängt även måndag förmiddag

Torsdagen den 3 april var vattnet avstängt i en del av Brattberget, på grund av en vattenläcka.
Under fredagen lokaliserades felet och det visade sig vara en ventil som var trasig. En ny sådan rekvirerades och skall komma så att det under måndagen går att göra färdigt arbetet i Granitvägen.

De, för vilka vattnet kommer att stängas av måndag 8 - 12, har fått en lapp om detta i sin brevlåda, berättar Karl-Erik Alsdal på Arboga kommuns driftsgrupp.
Och på vattenverket är det glädje, för nu vet man varför det oförklarligt har försvunnit en massa vatten under en längre tid.

HARRY HOLM 2008 04 05
____________________________

Vattnet stängdes av
- och gatan

Under torsdagen den 3 april var vattnet avstängt i en del av Brattberget, på grund av en vattenläcka.
Norra delen av Granitvägen är avstängd tills vidare.

___________________________

Dålig fart på vattnet

Denna onsdagsförmiddag den 2 april verkar vara lite för lite tryck i vattenledningarna uppe i Brattberget.
Är det något fel eller något jobb som påverkar att det inte rinner lika starkt som vanligt i kranarna?
Så undrade vi. Och fick följande svar:

– Det pågår ett arbete i Brattberget, och vattnet kommer snart. Det är läcksökning. Har fått informationen av arbetsledaren.

Med vänlig hälsning
ARBOGA KOMMUN
Driftgruppen
Felanmälan
/Gunilla

Här är adressen som kan användas när något kommnalt tekniskt ting verkar galet:
E-mail: felanmalan.tf@arboga.se

HARRY HOLM 2008/04/02

_____________________________

Påsklovs-frågesporten
om blommor – här är

DE RÄTTA SVAREN

Om blommor / växter
handlade @rbogasidans senaste frågetävling. Som vanligt byggde det mycket på synomymer.

Vinnare
denna gång blev Eva Andreas, Skolgatan 13 B, 532 31 Skara, som förresten väldigt snabbt kom in med sitt svar.
Hennes pris kommer med posten.

Blomsterfrågesport
Rätta svar:

Beröm Ros
Änghed Vallmo
3,14OOO Pion
Trampalyte Cyklamen
2YES Tuja
Haspamerika Krokus
PTVÅ9 Petunia
Fela -iii Viol
Leende IO ohyra Gladiolus
PPTITTA Pense
Cirkelväxt Ringblomma
TVENNEPAA Tulpan
Reklam i åsna Primula
Ovanför så kallad lökväxt Påsklilja
SCUSELT Scilla
Arnstimuli Riddarsporre
Moddtår Snödroppe
Fukthuva Daggkåpa
Gripengrimas Jasmin
Befästningsunga Murgröna
LU 3,14 3,14 Lupin
ljgrön Ljung
Svirrigee Syren
Finsk pinne -A T+Amerika Kaktus
Aae heden Anemon
Sänkaia Dalia
Nitiska tröst Flitiga Lisa
Traskande henbré Vandrande jude
Otuktstång spå Hortensia
Paradordryck RNARRI Vintergäck
Konditionsuppslag Orkide
STOLPOGOO Pelargon
Är påskfjädrar? Iris
Buk usanej LiA Magnolia
Tystscenkonststinka Mimosa
Byte R2007 -J Kaprifol
Korsord -s aa dryckdeo Krysantemum
CXVIG:s belysning Kungsljus
Ej ja identiska Nejlika

_______________________________

Orvar vann
Det var kanske inte så konstigt att Orvar Alinder hade alla rätt i den förra, musikaliska frågesporten.

KLICKA HÄR för att se svaren!

__________________

wrap-script-literals: no

Tänk på Maria –
inte bara 25 mars

Fram till att Martin Luthers teser, med kunglig hjälp, slog igenom i Sverige, var Maria mycket mer i fokus i vårt land.
Den första kvinnan, Eva, symboliserade döden. Döden bort från Gud.
Men Maria var symbolen för livet, för i och med att hon sa Ja tack till Gud och accepterade sin jungfru-graviditet, så sopade hon liksom bort syndafallet.

Förr i tiden koncentrerades kristet liv i Sverige lika mycket på Maria, som svenska turister nu upplever att man gör i sydliga länder.
Men hos oss är det efter Luther i stället Jesus som står i centrum, i sådan utsträckning att det är riktigt skönt att vi i alla fall har Marie Bebådelsedag för att minnas Hans mamma. Och två gånger till och med.

Jungfru Marie Bebådelsedag är egentligen den 25 mars, nio månader före jul, för att högtidlighålla att Jesus blev till.
Det heter Jungfru Marie bebådelsedag eftersom det handlar om hur ängeln Gabriel ”bebådade” (ett gammalt ord för ”förutsade”) Jesu födelse.

År 1684 infördes traditionen att, när 25 mars infaller i stilla veckan, fira jungfru Maria bebådelsedag på lördagen före palmsöndagen eller på tredjedag påsk. Den traditionen lever kvar i den katolska och ortodoxa kyrkan men är sedan 1953 ändrad i Svenska kyrkan, där dagen numera alltid firas på en söndag, dock alltid före palmsöndagen.

Maria bebådelsedag är alltså den 25 mars. Eftersom påsken kommer tidigt i år firas bebådelsen i kyrkorna dock redan söndagen 9 mars.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA HARRY HOLMS BETRAKTELSE

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRISTSJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hj
ärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa

__________________________

Orvar vann den
musikaliska frågesporten

Det var kanske inte så konstigt att Orvar Alinder hade alla rätt i veckans frågesport.
För han är bl.a. kyrkvärd.
Och tävlingen gällde vilka kända kristna sånger / psalmer som dolde sig bakom de tio raderna.
Orvar får pris och här är frågorna med de rätta svaren:

1. Dom anländer från Finland och Norge. De komma från öst och väst.
2. Varhelst jag spatserar i landskapsterrängen Var jag går i skogar, berg och dalar.
3. Underbart är klotet. Härlig är jorden.
4. En väldig massa vekar tar eld Nu tänads tusen juleljus.
5. Jag har svårt för matte, totalt sett. Jag kan inte räkna dem alla.
6. Jag är bekant med en ostängd dörr. Jag vet en port som öppen står.
7. Du bergbit som för min skull inte längre är hel. Klippa du som brast för mig.
8. Åreskutan arla Kebnekajse. Morgon mellan fjällen.
9. Gomorron härliga gryning. Var hälsad sköna morgonstund.
10. En snäll klorofyll-fyllds förmögna kostym. En vänlig grönskas rika dräkt.

HARRY HOLM 2008/03/06
_____________________________

GRATTIS LINDA!
Direkt till final

Linda Bengtzing som hon såg ut på den tiden då Arbogaborna mest röstade på henne, under Talangjakterna vid Vinbäcken.
Tydligen gjorde dom det också lördagen den 1 mars 2008, då hon sjöng i TV i Melodifestivalens deltävling från Karlskrona - och gick direkt till finalen i Globen om två veckor.

_________________________

Leve datorn men nu är det TV och Linda Bengtzing som gäller

INGEN GÅNG tidigare har jag så helt och fullt hållit med Erika Wimans krönika i Bbl/AT som i veckan som var.
Hennes kolumn gick ut på att det var mycket bättre att sitta vid datorn än vid TV:n, dvs att det är bättre att via Internet kommunicera med andra än att isolera sig framför TV-rutan.
Trots det skall jag idag koncentrera mig på TV. Inte minst för att energiknippet Linda Bengtzing skall medverka i Melodifestivalen igen denna lördag.

VI ÄR MÅNGA här i Arboga som minns hennes delsegrar och finalvinst i Håkan Sterners treviga talangjakter vid Vinbäcken under förra seklets somrar.
Jag lät spela in ett par skivor med Linda Bengtzing, den första var som förstapris i talangjakten.
I studion och annars pratade vi en hel del om den då ack så unga flickans framtidsplaner.
I de planerna ingick inte Melodifestivalen.

NEJ, LINDA siktade i de tidiga tonåren inte på att bli artist. Hon skulle bli advokat.
Men ingen är sämre än att han eller hon kan ändra sig.
Och ändra sig kunde Linda Bengtzing.
Skolning i att glädja folk fick hon som turistvärd i varmare länder, förresten tillsammans med sin dåvarande vän, tävlingsprogramledaren Richard Sjöberg. Sedan blev det tuff underhållningsskolning i Wallmans Salonger. Och Fame Factory. Och Melodifestivalen.
Och Melodifestivalen i år igen.

FRÅN ARBOGABORNA, som var först att upptäcka Lida Bengtzings talang, kommer här ett varmt

LYCKA TILL!

HARRY HOLM 2008/03/01

KLICKA HÄR
för att läsa mer om Linda Bengtzing
och beställa debut-singeln som hon fick spela in efter segern i Arboga
.

_______________________________

 

SPORTLOV !!!

Vecka 9 och sportlov på gång även för Arbogaborna. Alla kan inte åka till fjällen – som Agnes och Marcus ovan – så därför finns också ett lokalt program.
Här nedan räknar kommunen upp vad det finns att göra på hemmaplan.

*

Arbogas Sportlovsprogram
Vecka 9, 25-29 februari

Frimärkssamling
Klubblokalen Munkgatan 23
Ons kl 14-16
Plockbord med gratis frimärken, tävlingar, fika
Arr: Arboga Frimärksklubbs ungdomsavdelning

Ridning
Tis kl 9-14 pris 200 kr
Hyra häst för en dag. 2 ridpass
Ons kl 14-15.30 pris 20 kr
Teori. Säkerhet med häst, tävlingsteori
Tor kl 13 pris 20 kr
Tolkning vid snöbrist i ridhuset
Fre kl 9-14 pris 200 kr
Hyra häst för en dag. 2 ridpass
Lör 1/3 kl 18 pris 50 kr
Tjejkväll utan hästsnack. Ta med kompisar även de som inte rider. Tävlingar, stafetter, frisyr och sminktips. En annorlunda och rolig kväll. Från 12 år och uppåt.
Sön 2/3 samling kl 9 pris 80 kr/start
Blåbärshoppning för dig som aldrig tävlat förr eller vill träna extra.
Från 30 cm-1m.
Lektioner som vanligt hela veckan.
Anmälan till Ridskolan 0589-173 37 eller ars83@telia.com
Sista anmälningsdag 22 februari.

Badminton
Sturehallen
Tor kl 10.00-12.00
Badmintonspel
Arr: Arboga Badmintonklubb

Backhoppning Götlunda
Vid skidstugan hoppbacken
Tis och tor kl 10-12
Skidlekar, backhoppning och korvgrillning
Arr: Götlunda IF

Bågskytte
Sturehallen källaren
Mån, ons och tor kl 13-15
Bågskytte
Arr: Arboga Bågskytteklubb

Fritidsgården Gluggen
Öppettider 10-12 årsverksamheten
Mån-fre kl 11.00-16.30
Kvällsverksamheten
Mån-tis kl 15.00-21.45, från åk 7
Tor kl 15.00-21.45, åk 7-9
Fre kl 15.00-22.30, från åk 7
Aktiviteter
Mån Bowlingresa pris 60 kr från åk 4
Avresa kl 11.30, hem kl 14.30
Anmälan senast 22/2, tel 871 68, 871 96
Ons under dagen Filmvisning
Tor Skidresa till Romme Alpin pris 250 kr (resa+liftkort) från åk 4
Avresa kl 07.00, hemresa kl 16.00
Anmälan senast 21/2 tel 871 68
Filmvisning under kvällen
Fre Badresa pris 150 kr från åk 4
Avresa kl 09.00, hemresa 14.00
Anmälan senast den 27/2 tel 871 68
Simkunnighet är ett krav.

Brandsta är stängt

Ekbacksbadet
Öppettider Innebadet
Måndag,tisdag 06.30-21.00
Onsdag 10.00-21.00
Torsdag,fredag 06.30-21.00
Lördag-söndag 10.00-16.00
Kassan stänger 30 minuter före anläggningen.
Äventyrsaktiviteterna öppnar kl 10.00.

Allmänhetens åkning ishallen
PUK=puck och klubba får användas, annars är det utan puck och klubba

Mån 09.00-11.00
11.15-13.30 PUK
Tis 11.30-13.30
13.45-15.00 PUK
Ons 13.10-14.10 PUK
14.25-16.30
Tor 11.30-13.15
13.30-15.30 PUK
Fre 09.00-11.00 PUK
11.15-13.30
Lör 10.00-11.20

För information kontakta Mats Eklund 0589-871 69, mats.eklund@arboga.se
_____________________________

TESTA DIN KLOKHET!
Rätta svaret på frågan om bussens färdriktning.
KLICKA HÄR!

______________________

KÅSERI
Nya Arboga Tidning
Succé alt. katastrof?

Onsdagen den 20 februari 2008 var dagen då Arboga Tidning och Bärgslagsbldet kom ut med nytt utseende, inte minst större och annorlunda rubrikstilar.

Speciellt storleken på rubrikbok-stäverna och ingresserna är välgörande för oss som är lite äldre och inte alltid har de 10-kronors-glasögon till hands som vi skaffat på Ö&B.
Nu är ju tidningsläsande väldigt konservativt, eller skall vi säga vanebildande, och det kan kännas en trygghet i att allt är som det har varit i husorganet.

Men även om man kan ha sina betänkligheter när det gäller att Köping och Arboga lagts samman på ett uppslag under vinjetten Småstadsliv, så vänjer vi oss säkert vid det nya utseendet också och reagerar nästa gång det ändras.

Katastrofer kan man mer tala om när det gäller jordbävningar och liknande. Och läsarna av den här internettidningen www.arbogasidan.se förstod ju vad som var att vänta denna onsdag den 20 februari, när solen och jorden och månen stod i sådan linje att det till och med var månförmörkelse. Och mars fanns på samma linje.

Och nu menar jag den riktiga jordbävning som media rapporterat om denna dag, inte Arboga Tidnings nya look.

HARRY HOLM 2008/02/20

*

Det var framlidne Nisse Persson i Kungsör som lärde oss hur man kunde förutspå jordbävningar. KLICKA HÄR
FÖR ATT LÄSA MER!

*

På en hemsida med nedanstående långa adress kan man följan planeternas läge:

http://space.jpl.nasa.gov/cgi-
bin/wspace?tbody=1000&vbody=
301&month=12&day=22&year=
2007&hour=00&minute=
00&rfov=2&fovmul=-1&bfov=
40&porbs=1&brite=1&showsc=1

____________________________

I vilken riktning åker bussen på bilden nedan?


Det kom inte in något rätt svar på frågan: I vilken riktning åker bussen på bilden här ovanför?
Det sägs att 90 % av en grupp förskolebarn svarade rätt på denna fråga.

Kör den åt höger eller åt vänster?

Bilden visades för förskolebarn som fick samma fråga. Nästan alla barn svarade rätt, nämligen att den kör åt vänster.
Varför, frågade "fröken".
– Jo man ser inte dörren där man ska gå in i bussen, svarade barnen.

Enkelt va? Men jag klarade det i alla fall inte.

HARRY HOLM 2008/02/20
_________________________

Anmälningarna börjar redan droppa in till bussresan
från Arboga till manifestationen

i Stockholm lörd. den 3 maj
KLICKA HÄR
för att läsa mer!

_________________________

MARIA VANN FRÅGESPORTEN

Det kom in tre helt rätta svar
på synonym-frågorna om sångtitlar.
Vinnare i denna frågesport blev Maria Fredlund.
Pris kommer med posten.

TILL SÅNG-TITEL-FRÅGESPORTEN
(Klicka här)

________________________

Hur går det med Arboga Tidning?

Ledningen i VLT:s dotterbolag Promedia beslutade på onsdagen föreslå åtgärder som ska stärka lönsamheten med drygt 100 miljoner kronor.

Förslaget innebär att antalet tjänster i Promedia – dit bl.a. Arboga Tidning och Bärgslagsbladet hör – minskar med 100 och det betonas att neddragningen berör samtliga verksamhetsområden.

Av de intervjuer som förekommit i radion i dag framgår det att ingen arbetsplats kommer att bli oberörd.
Det betyder neddragningar också på Arboga Tidning.
På annat sätt kan man inte tolka det VLT:s redaktionellla chef Elisbeth Bäck sade på onsdagen.

Nerikes Allehanda berörs också men där har chefredaktör Ulf Johansson i alla fall utlovat att de lokalredaktioner som finns idag kommer att vara kvar.

HARRY HOLM 2008/02/13

*

På sajten Dagensmedia har bland annat följande kommentarer kommit:

PG, onsdag 13 februari 2008:
Tomas Brunegårds (koncernchef på Stampen) yxa viner vidare. Först Hallandstidningarna, nu VLT... Vem står på tur? Visst är det som en kull IDOL-säsong, fast nu gäller det på riktigt.
Nu ska "mediahuset" betalas. Räntorna hopar sig, med dagens höjning blir det inte lättare. Upplagorna och intäkterna viker. Ingen bra framtidsutsikt. "Den som gapar efter mycket..."

PG, onsdag 13 februari 2008:
... Jag har koll på läget, tro mig. Balansräkningen för Stampen ser inte bra ut framöver med den extremt tunga skuldbördan. Sätt dig in i problemet ska du få se. Det ser mycket illa och labilt ut om man antar att en lågkonjunktur väntar.

INS., onsdag 13 februari 2008:
123 miljoner ska sparas i s.k. sparpaket. Kom fram på senaste ledningsmötet. Räntekostnaderna ligger f.n. på c:a 90 miljoner/år.

A. A, , onsdag 13 februari 2008:
Så var det dags för 100 pers till inom GP/STAMPEN.s bolag att tacka för sig. Synergiyxan vinner ordentligt nu. Det gäller att ligga på topp nu med alla sunkiga lån GP/STAMPEN sitter med.
Yngves räntehöjning skålas det väl inte för på eftermiddagen inom Mediekatedralen vid Polhemsplatsen.
Skall vi tippa så flyger 400 pers till innan sommaren med synergistrategin. Vilken firma!
Uppmaning till unga som avser att arbeta som journalister - Undvik GP/STAMPEN för din/Eder egen skull.

Som nedan står det i VLT:s pressmeddelande.
_____________________________

Pressmeddelande 2008-02-13

VLT:s dotterbolag Tidningsbolaget Promedia i Mellansverige AB beslutar om åtgärder för stärkt utveckling och lönsamhet

Promedia bildades 1 juli 2007 genom samgåendet mellan VLT AB:s och Nerikes Allehandas rörelsedrivande dotterbolag. VLT AB:s ägarandel uppgår till 63,8 procent.

Ledningen i Promedia har idag fattat beslut om förslag till åtgärder som ska stärka lönsamheten med drygt MSEK 100. Beloppet avser synergier som blivit möjliga genom samgåendet. Förslaget fördelar sig på MSEK 40 i nya intäkter och MSEK 60 i reducerade kostnader från samordning av verksamheterna.

Förslaget innebär att antalet tjänster i Promedia minskar med 100 och berör samtliga verksamhetsområden. En MBL-process ska vara inledd på samtliga områden senast den 31 mars.

De föreslagna åtgärderna beräknas gradvis förbättra resultatet och full effekt uppnås i årstakt under tredje kvartalet 2009. Åtgärderna stärker Promedia och gör det samtidigt möjligt att möta ägarnas mål av en rörelsemarginal på minst 10 procent. Engångskostnader för åtgärdsprogrammet beräknas inte överstiga MSEK 25 och kommer att belasta 2008.

________________________

Tidningsbolaget Promedia i Mellansverige AB har 14 lokaltidningar, de flesta med starka positioner inom sina respektive utgivningsområden. Tidningarna finns i den expansiva Mälardalsregionen och i Bergslagen. Det nya Promedias omsättning kan på helårsbasis beräknas till cirka MSEK 1300, antalet anställda till cirka 1 500 personer och medelupplagan till cirka 210 000 exemplar.
_________________________

Filmtema i fredagens Let's dance

Fredagen den 22 februari klockan 20.00 direktsänds säsongens sjunde program av Let's dance med Jessica Almenäs och David Hellenius som programledare. Film är temat för kvällen och de forna Let's dance-deltagarna Måns Zelmerlöw och Anna Sahlin bjuder kvällen till ära på ett medley från musikalen Footloose där de båda spelar huvudrollerna.

Fem par har nu lämnat programmet och ut på dansgolvet kliver sju par som inför en kritisk proffsjury och miljontals tittare måste prestera maximalt innan juryn och tv-tittarna fäller domen. Tittarnas telefonröster adderas till juryns poäng och det par som får minst poäng tvingas lämna programmet.

Under tolv fredagar kastar sig paren ut på dansgolvet under direktsändning för att prestera sitt allra bästa - och i finalen den 28 mars är endast två danspar kvar för att kämpa om den åtråvärda förstaplaceringen.

Juryn som består av Tony Irving, Ann Wilson, Dermot Clemenger och Maria Öhrman bedömer prestationerna efter samma kriterier som en danstävling på elitnivå. Men det är tv-tittarna som fäller den avgörande rösten och avgör vilka danspar som går vidare i tävlingen.

Det danspar som får minst antal poäng av juryn och minst röster av tv-tittarna hamnar längst ner på listan och blir det första paret att lämna Let's dance. Vilket par det blir presenteras klockan 22.25, direkt efter TV4Nyheterna.

Nedan finns kortfattad information om dansparen, deras val av dans, musik och röstningsnummer. (OBS! Inför varje program får dansparen ett nytt röstningstelefonnummer i den ordning de dansar.)

Under fredagens direktsändning tävlar dansparen i följande ordning:

1. Karl Petter Bergvall och Jeanette Carlsson
Dans: Rumba
Musik: Baby & Johnny (I've had the time of my life) från Dirty Dancing
Telefonnummer: 099 - 414 01
Sms: skicka PETTER till 72 400

2. Matte Carlsson och Carin da Silva
Dans: Rumba
Musik: Jack & Rose (My heart will go on) från Titanic
Telefonnummer: 099 - 414 02
Sms: skicka MATTE till 72 400

3. Tony Rickardsson och Annika Sjöö
Dans: Quickstep
Musik: Mia Wallace & Vincent Vega (You never can tell) från Pulp fiction
Telefonnummer: 099 - 414 03
Sms: skicka TONY till 72 400

4. Danny Saucedo och Malin Johansson
Dans: Rumba
Musik: Maverick & Charlie (Take my breath away) från Top Gun
Telefonnummer: 099 - 414 04
Sms: skicka DANNY till 72 400

5. Tina Nordström och Tobias Karlsson
Dans: Quickstep
Musik: Sandy & Danny (You're the one) från Grease
Telefonnummer: 099 - 414 05
Sms: skicka TINA till 72 400

6. Mi Ridell och Johan Andersson
Dans: Rumba
Musik: James Bond & bondbrud (For you're eyes only) från James Bond
Telefonnummer: 099 - 414 06
Sms: skicka MI till 72 400

7. Linda Lampenius och Daniel da Silva
Dans: Rumba
Musik: Christian & Satine (Come what may) från Moulin Rouge
Telefonnummer: 099 - 414 07
Sms: skicka LINDA till 72 400

Kostnad 5,70 kr/samtal, 5 kr/sms samt eventuella trafikavgifter.

(pressmeddelande från TV4)

_________________________

Frågesport om sånger

Senast hade vi en synonymtävling om fågelarter här i spalten. Och det verkade inte så svårt att veta att "feg moderat" betydde Blåmes, eller att "Efter Vättern-rundan" blev Rödstjärt.
Förstapriset, en fågelbok, är utdelad och det var dags för nya synonymgrubblerier.

Nu gällde det sångtitlar. T.ex. skulle man tänka sig Linda Bengtzings "Jag ljuger så bra" om frågan var Jag är suverän på att tala osanning.
Ja, du förstår. Så här kommer sånglistan med lösning:

1. Göteborg i stearinstång.
STAD I LJUS

2. Mammas minimala tröja.
MORS LILLA OLLE

3. Minimala näpna Miss Prickig.
LILLA SÖTA FRÖKEN FRÄKEN

4. Du ålderstigna, du obundna.
DU GAMLA DU FRIA

5. Vi promenerar via halvblöta upphöjningar.
VI GÅR ÖVER DAGGSTÄNKTA BERG

6. Gammalt träd+skogsfågeln placerad i barrväxten.
EKORRN SATT I GRANEN

7. Ädelmetallen övergick i finfödelad form.
GULDET BLEV TILL SAND

8. Här anländer fågel helbensplagg.
HÄR KOMMER PIPPI LÅNGSTRUMP

9. På bärfärgade upphöjda växtsamlingar.
PÅ LINGONRÖDA TUVOR (= FLICKORNA I SMÅLAND)

10. Huvudstad i min blodpump.
STOCKHOLM I MITT HJÄRTA

11. Gris-Oslo - d + rosa.
SVINSTA SKÄR

12. Kolmörke ren.
SVARTE RUDOLF

13. Då det är april mellan Brattberget och Djäkneberget.
NÄR DET VÅRAS IBLAND BERGEN

14. Fruktrede promenadmelodi.
ÄPPELBO GÅNGLÅT

HARRY HOLM 2008/02/15
____________________________

Tre dagars festande med semlor
– enligt kyrkoordningen ...

Den 2 februari är det den riktiga Kyndelsmässodagen (40 dagar efter den dag då vi firar Jesus födelsedag), även om kyrkorna sedan 1700-talet firar Kyndelsmäss söndagen innan.
Kyndel betyder ljus och finns i olika språk, som candle på engelska till exempel. Så ur den synpunkten kan man, som jag var inne på för en vecka sedan, ha julbelysningarna tända till och med lördagen den 2 februari. Varje år.

Den 3 februari 2008 är det Fastlagssöndagen, söndagen som inleder den tre dagar långa fastlagen, fastlagen som kan vara en närmast festlig uppladdning inför den fyrtio dagar långa fastan.
Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen kan betraktas som kalasdagarna, då vi inför den långa fastan skall äta mycket, semlor till exempel, och då vi kan pryda hemmen med fjäderförsedda fastlagsris.
I sydligare nejder är det karneval, carne vale betyder Farväl kött!

KLICKA HÄR för att läsa mer!

____________________________

I mörka vinterkvällar blir det mycket TV-tittande, på gott och ont.

TV som roar och retar

EN HEL DEL TV-tittande blir det dessa mörka kvällar. Ibland blir man glatt överraskad, ibland besviken.
Först ett exempel på en glad överraskning:
Socialstyrelsen erkände i förra veckan för en gångs skull att den haft fel. Denna överhöghet visade sig äntligen ha förstått att man inte blir fet av fett, lika lite som man blir grön av grönsaker.
I decennier har jag varit mycket kritisk till socialstyrelsen, som jag anser har orsakat den svenska allmänheten onödigt lidande och förmodligen ett otal onödiga dödsfall.

I EN RIKSTIDNING läste jag 2002 att bristen på fettsyror ger depression och att fettsnål kost kunde vara orsaken till övervikt och fetma. Det skrev jag enligt min dator om bl.a. den 11 december 2003.
Den 10 oktober 2004 var min rubrik ”Fett behöver vi – men inte socker och light-produkter” och då gick en krönikör i ortstidningen i taket och tyckte tydligt att jag var knäppare än vanligt.

MEN JAG GAV mig inte.
”Fettsnålt – en villolära” hade jag som rubrik i november 2004. Jag hade då fått vatten på min kvarn genom TV-intervjun med busschauffören som blivit fri från diabetes, tack vare att han dragit ner på kolhydrater och börjat äta fett. Efter många år hade han kunnat börja jobba igen.
Överviktiga gick ner i vikt och diabetiker blev så snabbt friska att de var tvungna att byta diet under läkaröverinseende.

JÖRGEN JOHANSSON, riksdagsman från Arboga, kritiserade jag för att han motionerat om att ta bort fett ur kosten.
”Det finns forskning som tycks visa att fettsnål kost ligger bakom den stora ökningen av fetma hos dagens befolkning,” skrev jag och la till att margariner och olika så kallade light-produkter bidrar till diabetes, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar samt koncentrationsproblem.
Sedan kom GI stort och nu har till och med den hälsovådligt tröga socialstyrelsen ändrat sig. Svenska folket är att gratulera.

EXEMPEL PÅ besvikelse vid TV:n då?
Det var när jag förra veckan såg att Stina nu satt i system att avbryta debattörerna lagom när de kommit fram till poängen med respektive inlägg.
Dessutom kunde vi mot slutet av sändningen se hur programledaren totalt nonchalerade en Arbogabo. Och det gillar inte vi i Arboga att någon gör.
Den Arbogabo som vinkade och förgäves försökte få säga något värdefullt om att den ökande kriminaliteten är allas vårt ansvar, det var Annette Kullenberg, författare och under 25 år kolumnist i Aftonbladet.

DET FÖR MIG in på insikten efter förra krönika, att vi här ute på bonnlannet måste skärpa oss.
Enligt DN den 27 december fattar vi i Arboga t.ex. inte ett dyft om en kvinna säger att hon bloggar på Rodeo.
För att höja vår allmänbildningsnivån googlade jag till Rodeo. I Dambloggen där konstaterar Annette att hon fått en klänning specialsydd efter ett plagg som en gång i tiden burits av filmstjärnan Lana Turner.

PÅ DAMBLOGGEN får vi också veta hur det är att simma i samma bassäng där 76-åriga USA-ambassadören i Paris, Pamela Harrison, dog och där ”en bar tronar en guldtrappa upp”. Varefter krönikörskan fortsätter:
”När vi tagit en drink i baren så gick vi upp i Ritz matsal och åt lunch. Mycket riktigt satt FN:s generalsekreterare vid bordet intill. Och vem var det som i eldröd sidenkappa anlände till hotellet, följd av ett hov av bärare som följde henne uppför trappen?
- Det måste vara en filmstjärna, sa jag.
Och så var det. Sharon Stone.”

FÖR ATT HÖJA allas vår allmänbildning ytterligare, ett smakprov till ur bloggen som vi i Arboga inte visste om, från 6 december:
”Som tur var passerade jag en körsnär i Madrid: Don Alfonso. Och där fanns den. En chockrosa pälskrage av blåräv. Ibland har man tur och hela livet vänder.”
Sådär. Nu kan DN kolla oss igen, för ni vet vi i Arboga att Rodeos bloggar handlar om de fina prylarna, högt prisade kläder och annat med högt pris.

AV EN HÄNDELSE ser jag i Bbl/AT en artikel om Annette, där en fråga med svar låter så här:
Senaste impulsköp?
– Jag saknar köpimpulser. Jag är ointresserad av konsumtion.
På raden efter kommer nästa Bbl/AT-fråga:
När ljög du senast?
Men svaret och fortsättningen på den artikeln får ni läsa i Arboga Tidning.
Det här får räcka för idag.
Ha det bra framför TV:n! Och annars.

HARRY HOLM jan 08
= Senaste krönikan i Magazin

_____________________

FRÅGESPORTEN
OM FÅGLAR

Här kommer de
rätta svaren


Av det fåtal som hade alla rätt drogs som vinnare Samuel och Britta Forsström.
En bok som pris kommer med posten.

Så här är de rätta svaren:

Rosabesudla Skärfläcka  
Juvelslurka  Stenskvätta
Kustflöjtare Strandpipare
Dundretkvidare Fjällpipare              
Sorlkarl Brushane
Mamma i Dalarna Morkulla
Jättehand  Storlabb
Dystert färgade läppar Gråtrut
Atlantenmun Havstrut
Brudkompis Tärna
Ovanför pippi Påfågel
Monarkmetare Kungsfiskare
Jackjärnstång Hackspett              
Nybörjare Gröngöling
Ej längre varma Svala
Satinrumpa Sidensvans
Åkerprång Gärdssmyg
Himmelsfärgad hasp Blåhake
Enskvimpa Buskskvätta
Täppa-Tito B  Trädgårdssångare
Ändryggsäck  Stjärtmes
Portmonnäfegis Pungmes
Kraftig hacka Korp
Hamn-a   Kaja
Krusifixnos  Korsnäbb
Furufragment  Tallbit
Rådman Domherre
Kommer att gripa  Skata
Efter Vätternrundan Rödstjärt
Tidig med 2 punkter Ärla
Fet-tjur Talgoxe
Fetta   Trana
Kopurra  Nötväcka
S-erfaren Svan
Gigantisk K  Stork
Träffa  Råka
Blad-Björling Lövsångare
Promeneras Gås
Koföda-simmare  Gräsand
Skräcken Fasan
Skepparkrans-nedsänkning Skäggdopping
Föresvävar Hägrar
Leende Glada
Slarvig rovfågel Havsörn
Svärtad pulla Sothöna
Gryn-mc Kornknarr

HARRY HOLM 2008/01/16
_____________________________


1.521.838 TRÄFFAR / HITS
under 2007 på www.arbogasidan.se

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se
?

ANNONSERA MERA!

Det finns två sätt att annonsera på.

a. I högerspalten
här på framsidan, pris 500 kr per månad.

b. På sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år men där vi nu kommer att börja debitera årligen 400 kr per företag / per institution etc för dem som anmält att de vill vara med på sidan.
(Övriga plockas bort inom kort)

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_________________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
    Å-SIKTER
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: no
 



wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: no
 
   
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
   
wrap-script-literals: no
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




wrap-script-literals: no

  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no
 

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR

ARBOGA-INFO ÖPPETTIDER ETC /

HÄRJEDALEN JAKT + PEDER PERSSONS NYA CD -
FESTIVAL-SAJTEN


wrap-script-literals: no

Världens längnsta konstutställning

Den 15 - 18 augusti arrangerades världens längsta mobila konstutställning (förhoppningsvis snart också enligt Guiness rekordbok).
Nordkalk AB testkörde dessa dagar den 42 km långa transportvägen mellan Forsby och Köping, som bl.a. passerar E20 öster om Arboga, med konst på korgarna.
Flera av de konstverk, som visades på marken vid Granhammar mellan Kungsör och Arboga, kan Du se genom att KLICKA HÄR!

Text och foto: HARRY HOLM 2008 08 16
_____________________________________________________

Jazz-gudstjänst i Värhulta kapell

David Ehrlin, saxofon, och Lenne Lehtonen, piano, spelade jazz
vid onsdagskvällens mysiga musikgudstjänst i Värhulta kapell,
dit en hel del Arbogabor också denna gång hade sökt sig.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2008 08 14
____________________________________________________

Missade du pjäsen på torget?

Det var tusentals personer på Stora Torget i Arboga i lördags, bl.a. för att se det medeltida brudparet. Men de fick först uppleva ett trevligt skådespel, med bl.a. Gustav Vasa närvarande.
En extra poäng var att stadens kyrkoherde Mikael Hirsch spelade den fransiscanerbroder som vågade protestera mot kungen.

Manuset var skrivet av Stig Ericsson och bjöd på både historiska kunskaper och - även nutidsanknuten - humor.

TEXT: HARRY HOLM. FOTO: LARS-AXEL NORDELL

KLICKA HÄR för att läsa hela pjäsen!
______________________________________________

Lovisa och smeden fyller upp

Välkommen hälsar vi Lovisa & Smeden, deras butik och showroom
fyller ett tomrum vid Kapellgatan i Arboga!

Så länge den har stått tom, butiken vid Kapellgatan där projektet Räck-en-hand tidigare sålde saker för att finansiera verksamhet för fattiga flickor i Indien.
Så roligt att det nu är öppet igen och lokalerna dessutom har fyllts med vackra saker.

Lovisa Lindgren berättar att hon, under tiden hon arbetat på Galleri Konstrundan i korsningen Kapellgatan - Nygatan, länge gått och varit missnöjd över att det varit tomt i grannlokalen.
– Det måste ju gå att göra något där, har hon tänkt.
Och nu har tankarna blivit väldigt konkreta, butiken är i gång. Den öppnade i onsdags samtidigt med medeltidsdagarna och gott om besökare blev det därför redan från start.

Lovisa från Arboga och smeden Fredrik från Riddarhyttan är huvudfigurer i verksamheten.
– Ur vår passion för hantverk och gamla vackra saker har idéen till denna butik vuxit fram, berättar de på sin hemsida.

I butiken hittar vi hantverksprodukter med historisk prägel. Från smedjan kommer inredningsdetaljer som ljuskronor, ljusstakar och eldkorgar i egen design.

På textilavdelningen kan vi se säng- och bordslinne men också fårskinn i större storlekar, så kallade golvskinn.

Sortimentet hos Lovisa och Smeden är enligt hemsidan:
Hantverk – med huvudinriktning på smide.
Hemtextil – sänglinne och dukar i högsta kvalité.
Fårskinn – stora fårskinn till mycket bra priser.
Glas – handblåsta glas, historiska kopior.

Och det finns plats även för andra hantverkare än smeden att visa sina alster här, under förutsättning att det är sådan kvalitet att det passerar Lovisas stränga kontroll.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM Juli 2008
_____________________________________________________

Brudparet fyllde Stora torget

När det var dags att presentera årets brudpar var det tjockt med folk på Stora Torget i Arboga.

Sara och Johan visades upp för Medeltidsdagarnas publik innan det bar av till den medeltida vigseln i Heliga Trefaldigehets kyrka.

*

Johans mamma Maud och pappa Anders Moen och - längst till höger - Johans morfar Ragnar Malm, fanns förstås på plats på torget.

Foto: HARRY HOLM 2008 08 09

____________________________________________________

Fler bilder från Medeltidsdagarna

Inte PRO-kören utan Engelbrektskören sjöng utanför Medborgarhuset i lördagens välbesökta Arboga.

Palle fortsatte vid Barnens Gränd.

Mohammads grönsaker på Stora Torget - som förr i tiden.
______________________________________________________

FLER BILDER NEDAN
______________________________________________________

Onsdag startdag för Arboga Medeltidsdagar 2008

HÄR ÄR BILDERNA

*

*

Text och foto: HARRY HOLM 2008 08 06

________________________________________________

Arboga Medeltidsdagar väntar
– med biskopsmöte m.m. m.m.

Biskopsmöte och dockteater, medeltida mannekänguppvisning och Bodils Minicirkus. Och Kungavalet i Strängnäs, med en 70 personers ensemble fyller kyrkparken vid Trefaldighet.
Se, det är något av det som kommer att dra folk under årets Medeltidsdagar i Arboga.

Biskopsmötet i Arboga 2008 genomförs av de tre biskoparna Kristina Odenberg, Claes-Bertil Ytterberg och Thomas Söderberg. Dessa skall samtala om Svenska Kyrkan från medeltid till nutid: Innan man på så vis "återupplivar" en gammal tradition ur Arbogas historia får besökarna ett föredrag av gråbrodern Henrik Roelvink om Franciskanernas tid i Arboga.

Kungavalet i Strängnäs, Gustav Vasa krönikespel
Maria von Beetzen, ordförande i Föreningen Gustav Vasa krönikespel har som beskrivning av spelet berättat att tiden för Gustav Vasas inträde som svensk kung präglades av stor politisk oro och dramatik, ständiga strider och fruktansvärda blodbad.
Spelet drivs av en kulturförening med i stort sett bara ideella skådespelare- och arrangörsinsatser. Ett sjuttiotal personer är engagerade i spelet som nu framförs för 16 året i följd.

Andra evenemang
En Tiger i Medeltiden heter Urdarteaterns dockteater med tvä gratisföreställningar varje dag.
Ulla Hellströms dockor, flera medeltidklädda, visas i en utställning på Västerlånggatan 5.
Bodils Minicirkus visas upp på Gamla museets gård med två föreställningar under fredagen i medeltidsveckan.
Och det blir i övrigt bl.a. visning av medeltida kläder på scenen på Stora Torget.

** HARRY HOLM 2008 07 15
____________________________________________

Kalklinbanans konstutställning vid Granhammar 16 augusti 2008

101 konstnärer från Sverige, Danmark och Tyskland visade 296 verk i samband med kalklinbane-arrangemanget.
Från Arboga representerade Gösta Berg, Richard Brixel, John Eriksson, Margit Knutsson Hall, Morgan Hangren, Kazuyo Johansson, Ulf Johansson och Jan Wilhelmsson.

Här nedan visas några av de verk som presenterades vid Granhammar mellan Arboga och Kungsör.

*

*
Blir Du särskilt intresserad av någon av tavlorna här, och vill veta konstnärens namn, maila frågan till kontakt@arbogasidan.se

** Foto: HARRY HOLM 2008 08 16
______________________________________________

Nu är det sommar i Arboga

Jasminen har blommat någon vecka och börjar redan bygga sin vita matta av fallna kronblad på marken.

Nu är det sommar i Arboga. Och i hela Sverige. Högtryck är grejer det, i varje fall för semesterfirarna – vilka bara är att gratulera.


HARRY HOLM 2008 07 03

_____________________________________________________

Arboga Meet lockade många

Den tycktes oändlig ibland, strömmen av gamla vackra bilar som cruisade genom Arboga på lördagen (som här på Strandvägen).
Färger och former fick ögat frossa i och Arbogaborna hade placerat sig på strategiska ställen för att kunna beskåda grannlåten.
Näringsställena fick också ett uppsving och det här verkar vara ett arrangemang som kommit för att stanna – och för att växa.
Tack tack till arrangörerna! Länge leve Sleepy Town Cruisers.

KLICKA HÄR för att se fler bilder från Arboga Meet 2008.

 

** Ttext och foto: HARRY HOLM 2008 06 28
______________________________________________

Sommar i Arboga – i Guds fria natur

Det har varit midsommar med släktbesök, små grodorna, konferenser, med klockslag och med resande hit och dit.
Midsommarschemat kan för många vara väldigt välfyllt, kanske till och med stressigt. Medan andra sitter i en skogsglänta i Sverige eller vid en havsstrand i fjärran land och bara kopplar av och tänker på allt det vackra och storslagna i naturen.

För den som har den allra minsta öppenhet för att det kan finnas en högre makt som ordnat till allt det där, så är det nära till förklaringen att det måste finnas någon som har räknat ut, som har tillverkat allt det vi ser omkring oss i naturen. En Skapare.
Just vid en havsstrand, vid Medelhavet, i Stilla havet eller kanske vid Atlanten, på svenska västkusten, just där vid havet, speciellt när vinden ligger på, då kan man känna hur liten man är som människa, och att det måste finnas nånting större än oss. Bakom allt.

Den välsignade svenska sommaren. När det är sol och regn om vartannat, som i måndags, så kommer den till en, av sig själv, Carl Bobergs världsberömda sång ”O Store Gud", faktiskt den enda skivinspelning som Elvis Presley fick en Grammis för. Så här låter andra versen:

”När jag hör åskans röst och stormar brusa, och blixtens klingor springa fram ur skyn
När regnets friska kalla skurar susa, och löftets båge glänser för min syn
Då brister själen ut i lovsångsljud. O Store Gud, O store Gud.”

Blir man inte "religiös" i den storslagna svenska naturen, så blir man åtminstone andäktig av allt det vackra.

En timmerhuggares fundering
I Hede i Härjedalen, där jag kommer ifrån, där är det inte många som går i kyrkan. Det erkände en gammal skogsarbetare som resonerade så här inför sin framtida bortgång:
– Je har it vörr i körka så kringt, men blir dä nån ackordering mä n´Gud, så vet je då dä, att je har gjårt me förtjänt av nögge daga mä långbarsck.
Översättning:
– Jag har inte varit i kyrkan så ofta. Men blir det nån diskussion med Gud så vet jag då det, att jag har gjort mig förtjänt av några dagar med långbark.

På vintern när det var kallt och de flesta avverkningarna genomfördes, då var det svårt att barka stockarna. Men fick nästan hugga bort flisa för flisa. Men när det blev en varmare årstid, då kunde det vara så lätt att man kunde få till barkslanor nästan lika långa som stocken. Då var det långbark. Som det är just denna årstid.

I fäboden
Nej, dom går inte i kyrkan ”så kringt” i Hedetrakten. Min hustru och jag åkte på fäbodgudstjänst en söndagsförmiddag. Vi blev de enda gudstjänstbesökarna.
Där i stugan satt min fru och jag, prästen och kantorn med sin synth, samt hon som ägde och upplät huset – men hon trodde inte på Gud.
– Jag tror inte på nåt som jag inte har sett, sa hon.
Och jag, som alltid tyckt mig se Gud i naturen, speciellt uppe i Härjedalen, kunde förstås inte vara tyst. Så jag frågade:
– Om du ser björnspår här utanför stugan, tror du då att det har varit en björn där?
– Ja, det gör jag, svarade hon.

Men hon kunde inte se det som jag, att Skaparen, runt omkring oss, öst ut spår, bevis för sin existens. Från universums oändliga stjärnhav till de osynliga signalerna i en människas nervsystem.
För att inte tala om naturen i den svenska sommaren, då jag tycker att skapelsen överallt ropar med verkligt hög röst att han finns, Gud, Skaparen.

Tack, kära läsare, för att jag fick ge dig en sommarpredikan.
Varav hjärtat är fullt...

HARRY HOLM 2008 06 24 (ett halvår till julafton)
________________________________________________

Mer om Medeltidsdagarna i Arboga

Biskopsmötet i Arboga 2008 genomförs av de tre biskoparna Kristina Odenberg, Claes-Bertil Ytterberg och Thomas Söderberg. Dessa skall samtala om Svenska Kyrkan från medeltid till nutid: Innan man på så vis "återupplivar" en gammal tradition ur Arbogas historia får besökarna ett föredrag av gråbrodern Henrik Roelvink om Franciskanernas tid i Arboga.
Franciskanerorden och klostret i Arboga fick fast plats i Arboga 1285. Klostret stängdes under reformationen. Man kan säga att Arboga storhetstid börjar med franciskanerklostret och slutar med dess indragning.
Men redan 1297 börjar den långa raden av Arboga kyrkomöten. Dessa möten stärker bilden av Arboga som ett viktigt politiskt centrum i medeltiden och Gråbrödernas kloster ligger inte för inte i Arboga.
Svenska Kyrkans och Franciskanernas verksamhet i Arboga kan därför påstås lägga grunden för den process som ledde till att Sverige blev Sverige med landets första riksdag 1435.

Kungavalet i Strängnäs, Gustav Vasa krönikespel

Maria von Beetzen, ordförande i Föreningen Gustav Vasa krönikespel har som beskrivning av spelet berättat att tiden för Gustav Vasas inträde som svensk kung präglades av stor politisk oro och dramatik, ständiga strider och fruktansvärda blodbad.
Gustav Vasa tillfångatogs av danskarna i striden vid Brännkyrka 1518. Han lyckades fly från fångenskapen i Jylland, ta sig upp till Dalarna och där få folket med sig i uppror mot den danske kungen som hösten innan valt sig till svensk konung.
Gustav Vasa Krönikespel handlar om den händelsen, vilken sedermera legat till grund för vår nationaldag den 6 juni, den dag då rådet i Strängnäs valde Gustav Vasa till kung.
Spelets manuskript är en tolkning av händelserna omkring kungavalet med plats såväl för
”de höga herrarna” som den unge Gustav och folket.
Spelet drivs av en kulturförening med i stort sett bara ideella skådespelare- och arrangörsinsatser. Ett sjuttiotal personer är engagerade i spelet som nu framförs för 16 året i följd.

Andra evenemang
En Tiger i Medeltiden heter Urdarteaterns dockteater med tvä gratisföreställningar varje dag.
Ulla Hellströms dockor, flera medeltidklädda, visas i en utställning på Västerlånggatan 5.
Bodils Minicirkus visas upp på Gamla museets gård med två föreställningar under fredagen i medeltidsveckan.
Och det blir i övrigt bl.a. visning av medeltida kläder på scenen på Stora Torget.

_____________________________________________________

Efter ett par timmar
var felet lagat, bron kunde fällas ner och trafiken fick flyta på som vanligt från 20-tiden på söndagskvällen.
______________________________________________________

 

Bron över Hjälmare kanal tröttnade

Vid 18-tiden på söndagen, när "alla" skulle hem från midsommarfirandet, då tröttnade bron över Hjälmare kanal vid Arboga. Det blev milslånga köer på E20, innan först gps-utrustade förare började hitta andra vägar (via dockan och Säterbo) och sedan polisen spärrade i rondellen vid Ö&B. Även via radion visades trafikanterna över Valskog till Kungsör och vice versa. Medan timmarna gick...

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2008 06 22
________________________________________________________________

 

Glad midsommar !

____________________________________________________

Den pianospelande meteorologen John "Solman" kom till det vackra vädret i Arboga på själva nationaldagen. FOTO: HARRY HOLM

JUNI-KRÖNIKA

Solen och Pohlman i Arboga
Men också små nära ting

VAD ÄR DET du söker? Vad väntar du på?
Det frågades för femtiotalet år sedan i en populär sång, som bland annat fortsatte med orden:
”På ropet i skogen får inget ett svar, sök vägen tillbaka till det du har...”
Jag kom att tänka på just den sången, ”Små nära ting”, en dag i början av juni 2008.

EN UPPGIFT kom genom TV:n, att svenskarna sammantaget gör 60 miljoner utlandsresor på ett år.
Förr var det Mallorca och Kanarieöarna alla pratade om, nu är det Egypten och Thailand. Men när ”alla” har varit så mycket i Thailand sägs ett nytt mål hägra: Vietnam.
”Vad är det du söker, vad väntar du på?”

VI SÖKER SOLEN, brukar förklaringen vara till varför så många reser så mycket till andra länder.
Den här försommaren har inte ens den förklaringen hållit. Solen har varit i Sverige, i Arboga i flera veckor. Och vi har kunnat förstå sången ”It never rains in southern California”.
I ett och ett halv år var min son där i L.A. Under den tiden regnade det en dag. Fast det var mer som lite dis, tyckte sonen.

JAG ERKÄNNER att det är långa tider av året i Arboga då jag saknar solen. Det innebär dock inte att jag emigrerar. För Arboga har så mycket annat än vädret som bidrar till livsglädjen.
Den senaste tidens evenemang gör det lätt även för den svår-roade att hålla sig i stan.
Nationaldagsfirandet i Ahllöfsparken i Arboga, med bl.a. Pohlman och jazz. Sven-Bertil Taube ett par dagar senare, sjungande sin fars sånger. Upprepade föreställningar av Gideon Wahlbergs folklustspelpå gamla museigården. Och så vidare.

MYCKET ÄR som vanligt i Arboga denna sommar. Karnevalen den gångna helgen. Kanalens dag och Arboga Meet följer. Och sedan fylls det på med kulturevenemang sommarn lång.
Och rätt vad det är blir det Medeltidsdagar, fast på ett lite annorlunda sätt i år.
I Ahllöfsparken blir bara barnen och hantverkarna. Alla andra försäljningsstånd skall finnas på Stora Torget och Järntorget torsdag, fredag och lördag. Fredagen tänker man sig t.o.m. att allt skall vara igång till midnatt.

JAG SLÅR ALLTSÅ med dagens rader ett slag för semester på hemmaplan.
Och påstår att vi inte ska underskatta det vår hemstad har att erbjuda – även om solen inte alltid lyser som den gjorde på John Pohlman på nationaldagen i Arboga.
För ack hur mycket vishet det ligger i sången ”Små nära ting”, exempelvis i raderna

”Den lycka du söker bak fjället i brand,
den har kanske alltid du haft i din hand.
Du ska inte vandra så rolöst omkring.
Men lära dig älska små nära ting.”

Som Arboga.

HARRY HOLM 2008 06 18
Ur Magazin24

_______________________________________________________


Karnevalen är i gång i Ahllöfsparken i Arboga, med rutchkana (ovan), karusell, publik och thailländsk dans (bilderna nedan) samt mycket mycket annat.


 

** Foto: HARRY HOLM 2008 06 13
_____________________________________________

Saabs tekniska gymnasium i Arboga
drar 6 miljoner från Vasagymnasiet


Även dagis och grundskolans pengar
"omfördelas" för teknikutbildningen

En extra tekniksatsning i Arbogas dagis och skolor, med hjälp av pengar från andra delar av förskolan och grundskolans budget.
Ett ”Saabs tekniska gymnasium” i Arboga som finansieras med drygt 6 miljoner kronor från Vasagymnasiets ”vanliga” budget.
Detta sker trots att Saab hjälper till med resurser.

Något som heter "NTA Produktion och Service ekonomisk förening" bildades av de kommuner och fristående skolor som före 2003 års utgång medverkade i NTA-projektet.
Från och med 1 januari 2004 driver NTA-kommuner och friskolor NTA vidare i form av en ekonomisk förening. Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakadmien finns representerade i styrelsen.
Nya medlemmar tas in hela tiden. Sedan ett 70-tal kommuner under åren gått med i NTA har det nu, sent om sider, blivit den teknikpräglad Arboga kommuns tur.
Medlemskapet i NTA bäddar för projektsamverkan i Arboga mellan kommunen och Saab.

Förskola och grundskola
Ett delprojekt i detta rör förskola och grundskola, där barn från tidig ålder skalla få hålla på med teknik och naturvetenskap.
Det kommer att under tre år kosta Saab 219.600 kronor medan Arboga kommun får betala 471.600 kronor.
Enligt skolchefens skrivelse i ärendet skall barn- och utbildningsförvaltningen betala det inom ram.
Det betyder i klartext att den nästa halva miljonen tas från annan förskole- och skolverksamhet.

Tekniskt gymnasium
Det andra delprojektet är ”Saabs Tekniska Gymnasium i Arboga”, ett nationellt gymnasieprogram som genomförs i samverkan mellan Saab och kommunens Vasagymnasiet, med en första intagning av ”16 kvalificerade elever” höstterminen 2009.
Inriktningen ska vara mot flygteknik, övervakning och spaning, kommunikation och ledning samt säkerhet och logisitik.

Det tekniska gymnasiet skall kosta kommunen drygt 6,6 miljoner kronor de fyra första åren.
Ekonomin skall enligt skolchefens skrivelse till barn- och utbildningsnämnden klaras med bara 100.000 kronor extra per år. Resten – mer än 6 miljoner kronor alltså – skall tas från andra delar av Vasagymnasiets verksamhet (”omfördelning av tilldelade medel inom Vasagymnasiets ram”, som skolchef Lars Strååt uttrycker det ).

HARRY HOLM 2008-06-12 kl 14.00

Fotnot:

NTA står för "Naturvetenskap och teknik för alla"
De huvudsakliga verksamheterna i det riksomfattande NTA Produktion och Service ekonomisk förening (NTA PoS) är:
* Stöd till medlemmarna i form av - utbildning av samordnare, utveckling av regionala nätverk od.
* Utbildning av temautbildare
* Informationsverksamhet
* Uppföljningsarbeten som leder till att akademiernas projekt NTA Utveckling utvecklar nya produkter och tjänster och vidareutvecklar redan befintliga sådana.

_______________________________________________

Kyrkornas Dag i Ahllöfsparken

Helene Wäfors och Sara Stengård sjöng vid Kyrkornas dag i Ahllöfsparken i Arboga söndagen den 8 juni 2008.
Även kyrkoherde Mikael Hirsch, bilden nere till vänster, medverkade, och predikan hölls av Bengt Bergenbrant, som syns på bilden här nere till höger.

FOTO: HARRY HOLM

 

** ______________________________________________


John "Solman" kom till Arboga och nationaldagen var fulländad

Folkdräkter hör nationaldagen till och det fanns sådana i Ahlöfsparken i Arboga den 6 juni 2008. Från scenen ljöd Gideon Wahlbergs Svinsta skär, folk i alla åldrar fikade och solen gassade.
Det var en dag fylld av tal och av kultur i olika former – inte minst musik – , där den mest rikskände utövaren infann sig mot slutet av firandet:
Den pianospelande meteorologen John Pohlman.
Han kom till Arboga den 6 juni för att under en dag av fortsatt högtryck och solsken komplettera den lokala orkestern Jazzt for fun.

Text och foto:
Harry Holm 2008-06-06

*
______________________________________________________

Mycket är som vanligt vad gäller evenemangen i Arboga denna sommar, men Ahllöfsparken får en annan roll än förr under årets Medeltidsdagar. (FOTO: HARRY HOLM)

Nationaldagsfirandet sker i Ahllöfsparken, efter marsch från Gäddgårdsvallen. Men vid årets medeltidsdagar får parken en ändrad roll.

Det är mest de hantverkare som övernattar i Ahllöfsparken som skall ha verksamhet där, onsdag-lördag 5-9 augusti. Och det blir i mycket en Barnens park.
Alla andra stånd kommer att finnas på Stora Torget och Järntorget torsdag, fredag och lördag. Fredagen tänker man sig att allt skall vara igång till midnatt, medan torsdag och lördag har klockslagen 11-17.

Än känns det dock långt till Medeltidsdagarna. Först skall juni inledas med en rad föreställningar på gamla museigården, då Bygdespelets Vänner ger folklustspelet Söder om Slussen.
Nationaldagsfirandet den 6 juni får vi inte glömma.
Den 13-14 juni kommer Arbogakarnevalen tillbaka.
I midsommar kan vi dansa kring stången, som vid Abramsgården i Medåker (bilden nedan). Och den 28 juni är det både Kanalens Dag och Arboga Meet.
Därefter rullar det på med flera program i veckan.

Välkommen att fira sommar i Arboga!

HARRY HOLM

Midsommar vid Abramsgården, Medåker. FOTO: HARRY HOLM

____________________________________________________

 

Fågelsafari vid Sjölunda-maden

Under vår och försommar är fågellivet som mest intensivt. Detta fick Arbogas rotarianer uppleva då klubben besökte Sjölunda-maden med dess fantastiska fågelliv, under ledning av Seppo Leppälampi, ordförande i Arboga Fågelklubb och Ulf Eriksson (”Fågel-Ulf”) – båda medlemmar i Arboga Rotaryklubb.

– Utrustade med friluftskläder, stövlar, kikare och matsäck for vi med bilar mot Sjölunda, berättar Orvar Alinder. Sista biten fick man gå till fots på slingrande stigar genom en trollskog, värdig en teckning av John Bauer. Så småningom öppnade sig Sjölunda-maden med dess rika fågelliv.

– Det är en stor tillgång för Arboga att Sjölunda-maden finns. Fågellivet där är så pass unikt att det borde kunna bli ett turistmål i konkurrens med Tåkern, Hornborgasjön och Tysslingen. Som arbogabor kan vi känna stolthet över denna naturrikedom som vi har strax intill husknuten. Seppos och Ulfs kunskaper och förmåga att väcka intresse för fågelliv var imponerande.

Under mindre än två timmar hann rotarianerna identifiera mer än 40 fågelarter.

Dage Asplund och Seppo L. Sjölunda-maden.


BILDER OCH TEXT INSÄNT FRÅN ROTARY maj 2008
_______________________________________________________

Storfrämmande till Meken
Sven-Bertil Taube sjunger i Arboga

Sven-Bertil Taube kommer att sjunga i Meken den 8 juni. Och han blir inte ensam. Lotta och Mikael Ramel medverkar. Men också 200 körsångare under ledning av Göran Staxäng.
Programmet innehåller sånger av Hasse och Tage, men också av Evert Taube och av Povel Ramel vilkas ättlingar alltså medverkar i konserten.

KLICKA HÄR för att läsa mer om Sven-Bertil Taube!

______________________________________________________

Bakslag för våren i Arbogatrakten

Så här ungefär ser det ut för den bilist som åker Centrumleden österut: Ett Medborgarhus som bara väntar på stora publikdragande arrangemang, så att den stora asfaltplanen mellan byggnaden och Centrumleden kommer till användning. FOTO: HARRY HOLM

BARA FYRA grader plus på onsdagsmorgonen visar att bakslaget varar. Efter rena rama sommardagar kom kylan tillbaka.
Men inget ont utan att det har något gott med sig, säger ett gammalt talesätt:
Om jag fattat rätt så gror inte salladskålens frön om det är 20 plusgrader eller mer. Och salladskål har ni väl sått?

VI KONSTATERADE för en tid sedan att blåsippor och vitsippor kom samtidigt. Och nu noterade vi härom kvällen att det inte heller verkade vara någon tid "mellan hägg och syrén".
Den tid på året som ska vara den härligaste, den liksom bara försvann.
Precis som tiden. Den bara ilar. Och snart är det högsommar, vare sig vi vill eller inte. Och då måste vi utnyttja kommunens stora och tydligen viktiga investering, den stora asfalat-playan norr om Medborgarhuset.

DIT KAN VI på semestern ta våra solstolar och ställa dem hundra och hundra på den förmodligen från bilar tämlingen fria ytan, för att sedan sitta och sola oss och prata om hur det var förr. Till exempel om hur det var på den tiden, när det var grönt och trädgårdslummigt på den här platsen. (Se nedan!)

HARRY HOLM 2008 05 14
_______________________________________________________

På Arboga Bibliotek tisdag kväll

På tisdagsmorgonen kom ett pressmeddelande från socialde-mokratenra i Arboga med följande lydelse:
- Bostad – rättighet eller handelsvara? Är du beredd på en kraftig hyreshöjning? Har du råd att bo kvar eller måste du flytta?
Tisdag 13 maj 2008 Klockan 18.00 Hörsalen Biblioteket, Arboga:
Pär Anders Fahlén, Hyresgästföreningen i Västmanland
informerar om utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna och om vad Arbogaborna tycker om att bo i hyresrätt.
______________________________________________________

Bild från sommaren 2007:

Samma plats sommaren 2008:

Förra sommaren var det en idyll att beskåda och en samlingspunkt för Människor (jodå, pensionärer är också människor).
Denna sommar börjar med att Arbogas styrande – på samma plats – visar sitt rätta ansikte: att de tyckte att asfalt var viktigare än människor.
Till råga på allt offrades denna gröna lunga i centrum inte ens på Mammoms altare, det var inte pengarna utan prestigen som vann över Arbogaborna i det här fallet.
Idag ser vi resultatet. Jämför om inte annat bilderna ovan.
Den av de styrande, det må vara tjänsteman eller politiker, som denna pingst inte inser vilken förlust stadsmiljön drabbats av, är i mina ögon ingen ärlig människa och absolut inte någon äkta Arbogabo.

HARRY HOLM 2008 05 08
_____________________________

Nu väntar Konstrundan i Arboga


Jan Wilhelmsson är ordförande i Föreningen Konstrundan i Arboga, här avbildad i de permanenta lokalerna i korsningen Nygatan-Kapellgatan. FOTO: HARRY HOLM

Numera har Arboga konstrudan året om, i och med Galleriet i Föreningsbankens tidigare lokaler, i korsningen Kapellgatan-Nygatan. Men nu väntar pingsten och därmed en konstrunda av det traditionella slaget.

Lördag och söndag mellan 11 och 17 håller en rad konstnärer sina hemmalokaler öppna. Roland Billvik, trä, på Väster Långatan 4, till exempel. På adressen Väster Långgatan 23 visar Kazuyo Jophansson måleri och Ulf Johansson keramik. På Storgatan 44 kan man se Britta Kjellgrens textil. Ute vid Älholmen visar John Ericsson teckning, Morgan Hangren foto och Björn Rosedal måleri.

På Jäders Holme är det keramik av Kerstin Hörnlund och Gösta grähs, samt glas av Paul Grähs och Elisabeth Henriksson.
I Jäders Bruks herrgård kan man se Matti Aldsjös måleri och Margit Knutsson-Halls akvareller. Där ställer också konstrundeföreningens ordförande Jan Wlhelmsson ut sina tavlor. Och Herrgårdscaféet är öppet.

Soldattorpet Jädersbruk innehåller Cajan Bertilssons keramik och i Södra Norrby Felingsbro finns Hasse Janssons målningar.
Dessutom är förstås Galleriet Konstrundan inne i stan öppet. Därifrån går det dessutom buss kl 11 och kl 13 båda dagarna, för en rundtur i konstens tecken.

HARRY HOLM 2008 05 07
_____________________________________________________

Arbogavåren har hälsats


Ute i Tyringe var det som vanligt en rejäl brasa på valborgs-mässoafton och byborna hade gått man ur huse för att vara med och hälsa den småregniga våren välkommen.

Runt om i Arbogatrakten brann det brasor även denna sista april. Till brandmännens stora förtjusning började det regna så smått samtidigt som fyrverkerier och eldande satte riktig fart.

Arbogas officiella firande genomfördes även i år i Ahllöfsparken. Vårtalare var Daniel Edenholm, som talade om tiden mellan midvinter och Den sommartid nu kommer, dvs "våren - då allt väcks till liv".
Han sade också några tänkvärda ord med anledning av allt det elände som varit i Arboga.
– Jag ber till Gud att våren nu kommer och driver bort mörkret så vi får en god tid igen, sade han.

Efter några goda råd om att vi skall skänka värme och hopp till varandra följde förstås sedvanlig vårhälsning med leverop.

Det brann som sagt brasor på många håll i kommunen, byavis och även gårdsvis. Ute på Dal i Medåker hölls vårtalat av Peter Wäfors, som förresten var officiell vårtalare när brasan för sista (?) gången brann vid Vinbäcken för ett par år sedan.
På Dal spelade värden Bengt Nilsson dragspel och gästen Göran Karlefors assisterade på kornett.

Text och foto:
HARRY HOLM 2008 04 30


Peter Wäfors talade på Dal och .... spelade gjorde Göran Karle-fors och Bengt Nilsson.
______________________________________________________

Det fanns utställare vid Bomässan i Arboga som iakttog god mäss-sed och väntade till stängningdags med att bryta montern, heder åt exempelvis Arboga Tidning. (Foto: HARRY HOLM)

Arboga har sina mäss-seder

DET GÄLLER ATT bjuda till!
Vi var alla bjudna till Medborgarhuset i Arboga i lördags, till Bomässan.
Det är bra att folk bjuder till och ställer upp så det händer saker i vår lilla stad. Och helst att det görs med kvalitet.
En bock i kanten blir det för lördagens evenemang. Seriösa mässdeltagare bryter inte montern förrän mässan är slut, vilket i lördags skulle vara kl 15. Men så dags var många av utställarna borta ur lokalerna med sina grejer.
En seriös mässarrangör har också med i avtalet med utställarna att ingen får bryta innan det aktuella stängningsklockslaget.
Det kanske han hade också och i så fall var det ännu fulare att lämna.
I vilket fall borde nog den gode mässgeneralen agera inför nästa mässa: Han som vanligtvis ägnar så god tid åt att tala med människor, kunde disponera en del av den tiden till att informera blivande utställare om god mäss-sed.

EN MÄSS-SED som är högaktuell, är sedan att fira Valborgsmäss.
Det är en mycket gammal tradition. Valborg föddes 710 och var, sägs det, en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att hjälpa de kristna där.
Valborg blev abbedissa i nunneklostret i Heidenheim och dog 779. Hennes lik gravsattes i Eichsätt den 1 maj och därför är det Valborg som har namnsdag i morgon.
Till minne av Den heliga Valborg uppstod under medeltiden en rörelse som kämpade mot häxor och andra onda krafter, bl.a. genom att tända bål.
Därför tänds det idag och i morgon tusentals brasor för Valborg runt om i Norden.

FÖR ARBOGAS DEL är det en lokalhistorisk dag. Även om vår konung sedan 1985 förknippas lite extra med Arboga, så syftar jag inte på att landet idag flaggar för honom på hans födelsedag.
Nej, jag tänker på en annan regeringschef.
Till Valborg 1471 samlades riksrådet i Arboga, och inte bara borgare utan också bönder, för att välja riksföreståndare.
Och Sten Sture var en smart en. Han kunde bjuda till! Han ordnade en fest, bjöd väljarna på tusentals liter av det lokala ölet – och blev vald.
Det var förmodligen konkurrenterna som, när de fick höra om valresultatet, fällde kommentaren:
– Det var det där ölet i Arboga som kom efter.

VALBORG ÄR också en stor akademisk högtid. Vid högskolor och universitet tas de vita mössorna på och man sjunger ”Vintern rasat ut...” och andra vårsånger.
Jag har fortfarande drömmen om att vi kan få se detta även i Arboga en vacker dag. Det är den dag när Örebro Universitet och Mälardalens högskola slagits ihop, med administration och annat placerat mitt i, dvs i Arboga. Då skall det här åtminstone finnas ett campus.
Jag har ingen vit mössa. Men jag kommer den dagen gärna att sjunga med i ”Sköna maj välkommen till vår bygd igen...”
Förresten, det bjuder jag till och gör redan idag, valborgsmässoafton 2008.

HARRY HOLM magazinkrönika 2008 04 30
______________________________________________________

Professionell gospelkonsert

Stephan Bergs kör "Can't Stop" bjöd på söndagskvällen Arbogborna på en magnifik gospelkonsert, där stämsången och dynamiken till och med överträffade förebilderna från Bill Gaithers homecoming friends.
Visserligen var förväntad repertoardel ur den svenska läsarsångsskatten minimal men i gengäld illustrerades de många engelskspråkiga sångerna av svenska översättningar på podiets vitaduk.
Vittnesbörd från sångarna vävdes in i programmet och förstärkte melodiernas kristna budskap.

*

Stephan "Fångad av en stormvind" Berg själv, vid keyboard, och en förtjust publik fanns i Arboga pingstkyrka på söndagskvällen den 27 april.

Text: Harry Holm. Foto: Daniel Stengård.
_______________________________________________________

Fångarna är loss – vår vid kanalen

Släpp fångarna loss, det är vår! Efter vintermånaderna är fartygen Tor och Lagerbielke inte längre instängda i Hjälmare Docka.


På lördagsmorgonen, den 26 april, var det dags för Det Stora Vårtecknet vid Hjälmare Docka. Då fick fartygen lämna dockan efter vinteridet.
De flesta av båtarna dockades ut, bland annat alltså Lagerbielke och Tor. Och för att beskåda detta måste man vara uppe i ottan.
Vid utdockningen höll som vanligt Hjälmare Kanals Vänner traditionen vid liv genom att se till att det fanns smörgåsar och kaffe på plats. Och Kronsmedjan, som ligger omkring 200 meter väster om dockan, hölls öppen för besökande.
Nästa stora arrangemang som Hjälmare Kanals Vänner står bakom är Kanaldagen.
Den genomförs vid Hjälmare Docka lördagen den 28 juni kl 10– 16.

_______________________________

Kära idrottsrörelse: Det är serverat!

Lugnet före stormen. Bilden tog jag strax innan invigningsarrangemanget skulle börja i den nya Vasahallen i Arboga söndagen den 20 april 2008.
Det kom sedan mer än 500 personer för att konstatera att idrotten har fått ännu en högborg i stan.
Den kostade lite drygt 30 miljoner kronor att få till. Men vad får kulturen?

Låt mig först säga att jag unnar de sportande allt gott. Idrottsrörelsen, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen har i åtminstone 100 år nu haft stor betydelse för att Sverige och svenskarna är som dom är.
Men ingen förlorar på att investeringar vägs mot varandra. Likaså verksamheter.

Biblioteket kostar 5,6 miljoner om året i drift, Arbogas idrotts- och fritidsanläggningar så gott som 15 miljoner kronor i år.
Och i den flerårsplan för 2009-2011 som fritids- och kulturförvaltningen tagit fram, handlar det mest om sport när det talas om växande verksamhet.
Några citat:
"Ismaskinen är över 31 år gammal..." Närmare en miljon kostar en ny.
"Fotbollen är Arbogas största sport..." Så nu skall det investeras i konstgräs. Investering 10 miljoner kronor.
"Friidrottsbanorna på Sturevallen är i dåligt skick..." En miljon väntas bli satsade.
Belysning på spåret på norr beräknas kosta 800.000 kronor.

Men kulturen då, vad finns om den i flerårsplanens volymökningar?
Jo, det nämns planer på att ombilda musik- och dansskolan till en kulturskola, genom att också lägga till konst.
Men, sa Tödde till Mödde:
– Det bidde inget.
I nämndens flerårsplan konstateras – inte alls så preciserat som beträffande idrotten –  lakoniskt:
"En konstskola kommer inte att rymmas inom den budgetram som finns."

HARRY HOLM 2008 04 21
_____________________________________________________

Vasahallen invigd - det var det !

Dom kor som rånar högst får hö först. Och nu har idrotten fått ännu ett tempel i Arboga. Vasahallen invigdes söndagen den 20 april och det kom mycket folk. Ungefär 500 pers går det in och så många - drygt - dök upp.

Blågula band knöts samman och kommunalrådet Olle Ytterberg förklarade löftet uppfyllt, dvs Vasahallen invigd.
Det blåstes i horn och från fritids- och kulturnämnden tackades det lite med en klacksprak. Men förlåt, det är en fotbollsterm och passar inte här, för sen blev det handboll och hockeykillarna hade inte en chans mot handbollsdamerna.

Det blev som jag misstänkte när fritidsnämnden och kulturnämnden slogs ihop. Det är idrotten som tar den absoluta merparten av förvaltningen kassa. Och uppmärksamheten.

Apropå kulturen: Var det nån som vid invigningen hörde ett enda ord av uppskattnming till eller om de konstnärer som utsmyckat Vasahallen?

HARRY HOLM 2008-04-20

Fotnot:
Några hyrespriser. Cup / arrangemang Sturehallen 1500 kr per dag. Cup / arrangemang Vasahallen seniorer 2500 kr per dag. Cup / arrangemang ungdom Sturehallen 700 kr per dadg. Cup / arrangemang ungdom Vasahallen 1000 kr per dag. Ungdomsverkamhet gratis.
______________________________________________________


Västerhimmel över Högsjön en kväll i april 2008.
FOTO: HARRY HOLM
______________________________

Vitsippan ute i backarna står...

Så trodde jag det var, att först kommer blåsipporna och senare på våren slår vitsipporna ut. Men den här bilden, tagen inte långt från Arbogas bebyggelse, visar på motsatt ordning. Vitsippan ser klar och färdig ut medan blåsipporna närmast knoppas.

Kameran ljuger aldrig, sägs det. Men lite narras den med bilden ovan. För visst finns det utvecklade blåsippor i Arboga denna aprilhelg. Se hur det lyser av blått i skogsbacken här nedanför till vänster. Och när vi kommer närmare, bilden nere till höger, så är det klart att blåsipporna har kommit igång på allvar.
GLAD VÅR!


*

Text och foto: Harry Holm. 208 04 13

______________________________

Inför söndagen: Vägen till livet -
går inte genom Google

Nu är det helg och det beror på kristendomen annars skulle det i stället för en ledig dag vara som vilken vardag som helst.
Hur passande är det inte då att skriva lite med anknytning till ett bibelord.

I många kyrkor talar predikanterna den här tiden på året om ”Vägen till livet” mot bakgrund av Johannesevangeliets 16:e kapitel. I 21:a och 22:a versen står det:

När en kvinna skall föda har hon det svårt, för hennes stund har kommit. Men när hon har fött sitt barn minns hon inte längre sina plågor i glädjen över att en människa har fötts till världen.
Nu har också ni det svårt. Men jag skall se er igen, och då skall ni glädjas, och ingen skall ta er glädje ifrån er.


Präster och pastorer som talar över detta bibelord tar olika exempel på våra möjligheter att välja. Att välja det onda eller det goda, en valfrihet som Gud givit oss från första början.
När man tagit emot Jesus i sitt liv, ska den förvandlingen göra det lättare att välja och att välja det goda.

Det finns dock situationer där även den mest troende har svårt att välja.
Ta det här med abort, ett val som verkligen kräver eftertanke och invägning av för- och nackdelar.

Det är en av orsakerna till att jag – alltså inte bara som journalist – reagerar mot att Google förbjuder sidor om abort men tillåter annonser för exempelvis:

Dejtingsidan ”Otrogna Män & Hustrur”, som är till för hemliga otrohetsaffärer. Där finns sidan ”Möt människor som gillar sadistiskt sex - 100 procent gratis, bli medlem nu!”, ”Köpa ett barn? Köp en bebis till låga priser!” Pro-Polygamirörelsen annonserar för rätten till månggifte. ”Häxkraft” är en sida bland annat om voodoo, där man t.ex. kan köpa ett förbannelsekit. Otaliga är sidorna med ”Ladda ner heta porrfilmer gratis”. Och så vidare.

Det går tydligen bra. Men en kristen organisation, som arbetar mot aborter, har vägrats få med sin sida i Google. Religiösa sajter med abortmaterial har enligt internetföretaget ”oacceptabelt innehåll” och får inte annonsera.

Kristofobin i västvärlden tar sig alltmer ologiska men också ur demokratisk synpunkt farliga uttryck.
Jämfört med makthavaren Google var visserligen svenska Scandic Hotels beslut att ta bort biblarna från hotellrummen ett av de mindre exemplen. Men hotellkedjan fick tänka om.
Det tror och hoppas jag att Google också får göra.
För allas bästa ska alla åsikter – även dom vi inte gillar – få framföras. Det är det som kallas demokrati. Inklusive religionsfrihet.

HARRY HOLM 2008 04 12

KLICKA HÄR för att läsa hela betraktelsen!
_____________________________________________________

Onsdagsblogg

Nu är också Widmark död

FÖRR HETTE det ”kåseri” och sedan ”krönika” och man blev med ett lite finare ord ”kolumnist”. Nu är det väl närmast så att jag ”bloggar” när jag skriver ner funderingarna här på hemsidan.
Begreppen och orden ändras. Precis som i skogsbruket. Då ”kalhygge” blev ”föryngringsyta” och sedan ”utsiktsbefrämjande åtgärder”.
Men en blogg är ett kåseri där man ger en krönika över vad som hänt skribenten och andra och visar vad skribenten tycker om det skedda. Ungefär.

LITE VÄL många sorgliga saker händer. Och ju närmare geografiskt, desto hårdare känns de negativa skeendena.
Men jag blev ändå lite sorgsen när jag såg att en av mina favorit-film-skådespelare avled den 24 mars. Richard Widmark.
Han föll och bröt halskotan för ett halvår sedan och dog nu i komplikationerna av detta. I en ålder av 93 år.
RICHARD WIDMARK spelade ofta i våldsamt elaka roller men privat var han i USA känd som en verklig gentleman och starkt motståndare till våld. Han var aktiv i kampen för att ge USA strängare vapenlagstiftning.
Hans pappa Carl Widmark var svenskättling och mamman Ethel Mae hade skotska, engelska och irländska rötter.
Richard Widmark gifte sig 1942 med Jean Hazlewood, som dog 1997.
När han 1999 gifte sig med Susan Blanchard blev han styvfar till hennes och Henry Fondas dotter Amy Fonda.

TROTS MITT intresset för denne filmstjärna upptas förstås också mina tankar i mycket större utsträckning av de grymheter som på olika håll i landet drabbat barn. Och mest fylls hjärta och hjärna av det som hände vid Redskapsgatan i Arboga.
Väldigt många är starkt engagerade. Signaturen Susanne från Arboga skrev på påskdagen en insändare på engelska i en tysk tidning om hur Arbogaborna upplevde barnamorden.
Och de tyska tidningarna har, speciellt i Hannover-området, haft många artiklar om Arboga och händelseutvecklingen.

EN ARTIKEL spekulerar kring det e-mail till den media kallar ”sambon”, från en tysk man som påstår sig ha adopterat det barn som tyskan säger sig ha fött nio månader efter sin sista träff med svensken. Ett mail som visar sig vara avsänt från den del av Stockholm där tyskan bott för studier vid huvudstadens universitet.
I en annan tidning får vi veta att tyskan tog sin senaste psykvårdskontakt därför att hon posttraumatiskt drabbats av det första anhållandet, detta enligt henne tyska advokat, Tanja Brettschneider.
De tyska tidningarna sätter också ut förnamn och efternamnets första bokstav på alla inblandade, på tyskan, på den skadade Arbogakvinna, på hennes sambo och det visas även bilder på de två mördade barnen, med en svart platta över deras ögon men ändå.

FROSSANDET i fallet, i både svenska och utländska tidningar, är ändå en krusning på ytan jämfört med de störtfloder av åsikter, gissningar och privata avslöjanden som förekommer på diskussionsspalterna på Internet, där enbart Flashback för några dagar sedan hade över 700 svenska inlägg och tvingades börja med en ny tråd.
I det läget är det en tillgång att ha en sida som www.arbogasidan.se som skall vara ”kompletterande” och därmed slipper att varje dag redovisa nya mord-detaljer i den ändå nog så dramatiska tillvaron våren 2008.

** HARRY HOLM 2008 04 09
___________________________________________  

 

Nu har norsen nått Arboga
På lördag arrangeras Ylingen

Under måndagen var håvbåtarna i full färd med att fånga nors i Hamnbassängen i Arboga, ett mycket viktigt vårtecken i denna stad.
Att norsen nu kommit upp dit för att leka
innebär att den traditionellan tillställningen Norsylingen genomförs närmast kommande lördag, dvs att det i år blir den 12 april.


** TEXT OCH FOTO 2008 04 07: HARRY HOLM
____________________________________________________

Flygande vårtecken
väsnas idag över Hamnbassängen i Arboga och håvbåtarna ligger beredda för norsen.

HARRY HOLM 2008 04 03
_________________________________________

Att tala med barn som svåra saker
Rädda Barnen ger följande råd


Efter morden på småbarnen i Arboga och mordet i Stjärnsund på tioårige Engla så finns det både text och bilder i tidningar och TV om hur det har gått till.
Även barnen ser detta. Och de kan ha svårt att "ta" situationen. Rädda barnen försöker ge svar på frågan;
Hur kan vi som vuxna prata om det som hänt och vara ett stöd för barnen?

Här följer några råd från psykologerna och psykoterapeuterna på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris till föräldrar, lärare, förskole- och fritidspersonal och andra som möter barns reaktioner och frågor:

* Ta upp vad som hänt med barnen och vänta inte på att barnen ska säga något.
* Ta den tid som behövs. Barn uttrycker det de har inom sig när de får möjlighet till det och när de märker att deras känslor och uttryck kan tas emot. Barn med egna upplevelser av sorg och svåra händelser kan reagera extra starkt på det som hänt.
* Tänk på att barn reagerar olika beroende på ålder, personlighet, mognad och livserfarenheter.
* Det är lika viktigt hur du är och verkar gentemot ett barn som vad du säger. Vad du kommunicerar av lugn, säkerhet och trygghet är det allra viktigaste. Det är viktigt att förmedla att en sådan här tragisk händelse är mycket ovanlig.
* Lämna inte barnen ensamma framför tv:n eller låt barnen ensamma titta i tidningar som förmedlar starka bilder. Sitt med istället och ”översätt” vuxeninformationen så att den passar barnets ålder.
* Lyssna efter barnets frågor, både de som uttalas och de som uttrycks på andra sätt, t ex i teckningar, lekar eller i barnets uppträdande. Det viktigaste är att bara vara där och ta emot barnets tankar, och att svara på frågor på ett enkelt och begripligt sätt. När man inte vet, är det bra att säga ”jag vet inte jag heller”. Vi vuxna måste inte ha alla svar, utan barn och vuxna kan resonera sig fram till frågor och svar tillsammans. Om inte barnet själv för det på tal, undvik frågor på sängkanten av typen ”Är du rädd att detta ska hända dig också?”. Sådana frågor säger mer om din egen oro.
* Hjälp barnen att uttrycka sig på olika sätt; genom att prata, skriva eller rita teckningar.

(Från Rädda Barnens hemsida)
______________________________________________

Nu knoppas det i Arboga-naturen

Veckan började med 10 plusgrader och lite solsken. Fåglarna fyller luften med sin efter art varierande sång. På träd och buskar kommer de första vårliga färgtonerna.
Mer än någonsin behöver Arboga just nu positiva signaler.
Tack och lov blir de fler och fler. I varje fall i naturen.

HARRY HOLM 2008/03/31
____________________________________________________

Lina sjunger i Arboga

Lina Adolphson sjunger och spelar i Arboga Pingstkyrka
på söndag den 30 mars kl 17.
Hennes program heter "Livslängtan och vardagslyckor"
och handlar om tillit och tro.
Efter musikgudstjänsten följer fika och musikfråtgesport
i serveringsvåningen i kyrkan
där i korsningen Trädgårdsgatan - Herrgårdsgatan.
(Foto: Harry Holm)
____________________________________________

 

Arboga påsken 2008

Bilden här ovan, som jag tog förra helgen, visar varelser som ser till att vi får ägg att äta i påsk.
Till höger en annan huvudperson denna helg, Jesus, vars pina och död på korset är orsaken till att vi har vår påsk, med ägg och röda lediga dagar och påsklov. Om det kan du läsa mer genom att klicka dig vidare från texten här till höger.
Till vänster bjuder jag på lite påskpyssel. Det gäller att förstå vilka växter jag menar, med kryptiska uttryck som "trampalyte"
och "reklam i åsna".

Nu är allt serverat. Så jag slutar nu med att önska dig läsare och vän GLAD PÅSK!

** Harry Holm i mars 2008
______________________________________________

Erika kommer att sakna oss Arbogabor när hon slutar



Som @rbogasidan berättade i förra veckan slutar Erika Wiman som journalist på Arboga Tidning den sista mars.
Nu gör hon, som hon uttrycker det, sitt sista race innan hon överger ingress-skeppet.
Lite drygt två veckor kvar att jobba, sedan blir det lite olikt sig i ortstidningen,

Erika Wiman började sin journalistiska bana som praktikant hos mig på Nerikes Allehanda, 1990.
– Jag förstod direkt att det var det här jag ville syssla med, berättar hon.
Erika utbildade sig därför inom kommunikation och media på Ölands folkhögskola och läste in gymnasiet på Åsa folkhögskola.

Sedan frågade jag henne om hon ville ha helgjobb.
– Det var klart att jag ville! Parallellt med mina studier på Örebro högskola, som det hette då, jobbade jag på Allehanda varannan helg i drygt ett år. Sedan hade jag tagit mig in på Journalisthögskolan i Göteborg.

Erika berättar att hon alltid velat syssla med flera moment inom journalistiken, till exempel både fotografera och skriva. Så när Bbl/AT i februari 2000 sökte multireportrar sökte Erika direkt.
– Jag fick ett vikariat på 10 månader i Köping och började den 10 mars, men redan i april blev jag överflyttad till Arboga.
– Det är nu åtta år sen och det är dags att söka nya utmaningar, förklarar hon.

Erika Wimans nya jobb är som webredaktör/redigerare på Handelsnytt, en tidning som kommer ut en gång i månaden och skickas till Handelsanställdas förbunds alla 155.000 medlemmar.

Och nog kommer hon att sakna oss lite?
– Under de här åtta åren har jag haft förmånen att få komma läsarna i Arboga och övriga Västra Mälardalen nära på olika sätt.
– Det är ett stort privilegium att få finnas med till frukost i tusentals hem, det kommer jag att sakna, summerar Erika Wiman.

HARRY HOLM 2008 03 10

_____________________________

År 1916 åkte Ella 35 mil med släde
i kampen för den kvinnliga rösträtten

Den första motion i Sveriges riksdag om kvinnlig rösträtt till andra kammaren kom 1884, men förslaget fick klent stöd.
Den verkliga kampen för kvinnlig rösträtt startades runt år 1900 och 1903 bildas Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR.

I april år 1916 åkte stockholmsdamen Ella Billing 35 mil på släde i Härjedalen för att propagera för rösträtten.

I Sverige infördes kvinnlig rösträtt för val till riksdagens andra kammare 1921.

Idag på Internationella Kvinnodagen låter vi Elsa Billing själv berätta om den slädfärd hon gjorde som ett led i arbetet för att den kvinnliga rösträtten skulle bli verklighet.


KLICKA HÄR för att läsa hennes berättelse.

** __________________________________________

En ovanlig vår – Ingen cruising och Erika Wiman slutar på AT

"INGENTING är längre som förut, alla gamla sanningar är slut", skrev Anders Fugelstad i en sång.
Det stämmer så bra i Arboga denna vår. Och då menar jag inte bara den uteblivna grönskan kring Kihlströmska gården och Hajans hus.

I GRANNSTADEN Köping skippar man den paradering av gamla fina bilar, som vi brukar åka och titta på. Och i Arboga Tidning försvinner Erika Wimans uppmärksammade krönikor.

JO, DET ÄR SÄKERT. Erika, som först hette Wiman och sedan hette Erika English och nu heter Erika Wiman igen, hon jobbar bara denna månad ut på ingress media.
Det har hon själv berättat, så det är sant.
Hon ska börja arbeta på Handelsnytt i stället.

SÅ FRÅGAN ÄR: Vem skall nu genom Arboga Tidning röra upp känslor med rader om könsroller och attityder?
Det blir väl från och med första april i vår lokaltidning mest nostalgiska betraktelser, en kategori artiklar som också jag alltför lätt hemfaller åt.

TYCKA VAD man vill om hennes krönikor – och tyckt det har folk gjort – men Erika har verkligen bjudit på sig själv och sina åsikter, för att inom sina intresseområden spegla den viktiga del av en tidnings uppdrag som handlar om att ge "views. not only news".

DET BLIR OVANT att inte läsa Erika-rader i Arboga Tidning. Det blir ovant att inte kunna se att det våras öster om Ahllöfsparken.
Och det blir ovant att inte få åka till Köping på cruising.

Suck!

HARRY HOLM 2008/03/05

______________________________________________________

Nu är vårmånaden mars här
Ja tänk vad tiden går !

Tiden går fort. Den ilar snabbare ju äldre man blir. Det är omvittnat av många. Och jag har hört förklaringen till detta. Men skall inte ta upp plats med detta nu, i mars 2008.
Jag vill hellre knyta an till bilden ovan, som är tagen utanför Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga "för inte så länge sen". Bilden föreställer Kyrkans IF:s korpfotbollslag.

Det är lika bra att avslöja det från början, att det är jag som står längst till vänster i främre raden, bredvid Sven-Åke Haglund, som senare sägs ha använt sin här förvärvade kondition till att lyfta bort kontorsdörrar på Vi Bilägares redaktion. Och i mitten, där bland de knästående, ser vi Raymond Hahne, som 2008 är still going strong.

Infödda Arbogabor av viss ålder känner också igen de flesta på fotot ovan; med yrken som gymnastiklärare och målare så träffar man och blir bekant med de flesta i stan.

Nu skall jag berätta varför jag slutade spela fotboll med Kyrkans IF.
Det var efter en match ute på CVA-plan, där motståndarna som vanligt inte fattat att det skulle vara en lek utan både skrek – och försökte lyda – order som "Sparka av benet på han!".
Att det blev så blodigt allvar, var ganska vanligt. Men i den här matchen kom droppen som fick det att rinna över.

Det som fick mig att bestämma mig för att byta karriär var när avbytaren, dåvarande kyrkoherden Rolf Larsson, efter halvtidsvilan sprang ut på plan eggande oss med ropet:
– Mera blod grabbar!

Det här var innan jag var nämnvärt insatt i kristendomens bokstav och anda, så jag tog hans uppmaning bokstavligt – och ville inte vara med om att orsaka någon motspelares blodvite.
Så jag slutade kicka boll och började spela tennis med Tage Nilsson i stället.

Men ju mer jag sedan läste Nya Testamentet (se Bibelcitatet nedan) och lyssnade till predikanter, desto klarare blev det att jag inte skulle ha tagit Rolf Larssons ord så bokstavligt.
Då, på CVA-plan, förstod jag inte följande:
Man blir inte frälst för att man gjort så få dumheter som möjligt. Man gör färre dumheter för att man har blivit frälst.

Speciellt nu när påsken närmar sig påminns jag om min mer färska kunskap, att Jesu blod, för kristna, är symbolen för att Han, som var helt perfekt även som medmänniska och helt utan skuld, under golgatavandringen och på korset tog straffet för de dumheter – inte minst mot andra människor – som vi gör i våra liv.
Både på och utanför fotbollsplanen.

Efesierbrevet 1:7-8:
"I honom och genom hans blod har vi friköpts och fått förlåtelse för våra överträdelser - så rik är den nåd med vilken Gud har låtit all vishet och klokhet flöda över oss."

** HARRY HOLM 2008/03/01
_________________________________________
Ella Billing

35 mil på släde för rösträtten
8 nya föreningar bildade

Det finns väl numera knappast något större samhälle inom vårt land från Ystad till Haparanda, från Trelleborg till Kiruna, där ej upplysande föredrag i den stora och viktiga fråga, som kallas kvinnornas rösträttsfråga, hållits.
Det landskap, som dock hittills fått vara ganska oberört av detta spörsmål, har varit Härjedalen, och detta naturligtvis beroende på detta landskaps brist på lättare kommunikationer. Det är ju nästan förunderligt, att vi ännu i Sverige ha en landsända, där den resande så gott som uteslutande är hänvisad till att färdas med skjuts.
Vintertid, då föret gör det möjligt att jämförelsevis lätt och snabbt glida fram genom de oändliga skogsbygderna, kan en färd i dessa avlägsna trakter vara både angenäm och uppfriskande.
Det var på anmodan av Jämtlands länsförbund, till vilket Härjedalen hör, som jag den 1 april begav mig hit upp för att i de större byarna – städer finnas här ju inga – hålla föredrag över olika ämnen som alla hade till syfte at lära invånarna i dessa bygder förstå vikten och betydelsen av att kvinnorna på allvar och under ansvar tagas med i det stora fosterländska arbetet.
---
Föredrag följde så i Sveg, Lillhärdal, Ytterberg, Älvros, Ytterhogdal, Överhogdal, en sväng in i Jämtland, till Rätan, och sedan över Skalet till Vemdalen, där det bildades en förening under ledning av fru Hilda Fladvad.
Sedan fortsätter hennes berättelse:

----
Den största föreningen inom landskapet bildades i Hede, där 38 medlemmar anslöto sig, därav 12 från Hedeviken, ett ganska stort samhälle, beläget en mil från Hede. Ledsamt nog var min tid här så begränsad och väderleken dessutom ogynnsam, så att jag ej blev i tillfälle att taga denna trakt i närmare skärskådande. Hede, beläget vid övre Ljusnan vid foten av Sonfjället, är av de vackraste trakterna inom Härjedalen, och säkerligen skall den söka sin like i hela vårt land. På den lilla trevliga gästgivaregården mår man dessutom alldeles förträffligt, och det är med verklig saknad man skiljs från det vänliga värdfolket.
Efter föredrag i Hedeviken följande dag begav jag mig söder ut och ankom efter 3 1/2 mils färd i den värsta snöyra till Linsell.
--
Efter föredrag i Orsa bär det hem till huvudstaden igen.
Det direkta resultatet av den långa färden har således varit 8 nybildade och 2 återupplivade föreningar, skriver hon i sin summering och avslutar med:


Stockholm den 22 april 1916
Ella Billing
------------------

FAKTA UR WIKIPEDIA
Om kvinnlig rösträtt:

Den första motion i Sveriges riksdag om kvinnlig rösträtt till andra kammaren kom 1884, men förslaget fick klent stöd.
Den verkliga kampen för kvinnlig rösträtt startas runt år 1900 och 1903 bildas Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR. Föreningen bildades på initiativ av såväl liberala som socialdemokratiska kvinnor. Den var bara öppen för kvinnliga medlemmar och samlade kvinnor från olika politiska håll.

Föreningen hade som mest 17 000 medlemmar och lyckades i en stor masspetition 1913 samla in 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt. Vid valet 1917 fanns en majoritet för kvinnlig rösträtt, 1919 togs det första beslutet för allmän kvinnlig rösträtt i kommunala val och grundlagsändringen genomförs slutligen 1921, när också andrakammarvalet 1921 hölls. När saken var avklarad upplöstes förbundet och de flesta medlemmar gick med i Fredrika-Bremer-Förbundet, medan ledningen bildade Svenska Kvinnors Medborgarförbund.

I Sverige infördes kvinnlig rösträtt för val till riksdagens andra kammare 1921. Rösträtt till andra kammaren hade den svenska medborgare som fyllt 23 år året före valåret. Rösträtt saknade den som inte fullgjort värnplikten, var förklarad omyndig, var satt i konkurs, var varaktigt försörjd av fattigvården eller som dömts enligt brottsbalken att förlora sin rösträtt.

**  

En liten bloggning om skottdagen
Min fru friade i Radio Västmanland

Den 29 februari 2008 är det när jag skriver detta. En alldeles speciell dag för mig.
Detta datum, skottdagen som inträffar vart fjärde år, skall enligt traditionen vara den dag då damerna får fria. (Annars är det ju kutym att det är mannen som faller på knä och säger: ”Vill du gifta dig med mig?”)

Den 29 februari för åtta år sedan satt jag på Nerikes Allehandas redaktion vid Stora Torget och skrev på en artikel, samtidigt som jag slölyssnade på Radio Västmanland och Monica Ledbergs prat om skottdagen.
Då ringde telefonen och i luren hörde jag samma sak som i radioapparaten:
– Hej, det är Siv. Harry vill du gifta dig med mig?
– Självklart, sa jag.
Eller kanske sa jag bara ja. Men positivt svar gav jag bums, när hon som idag är min hustru friade via Radio Västmanland.
Det var den 29 februari år 2000.

Vi hade tidigare, innan sekelkskiftet, förlovat oss, detta uppe på Sonfjället i Härjedalen. När ringarna var växlade där plockade jag fram munspelet och spelade ”O Store Gud”. Den melodin har nr 11 i de kristna sångböckerna, så vi har nr 11 ingraverat i våra förlovningsringar.

Den 30 juli 2000 gifte vi oss i Skinnskattebergs kyrka, där jag en gång i tiden sjungit i barnkören och konfirmerats, platsen vald även för att min då rörelsehindrade mor skulle ha nära till bröllopet.
Dessutom passade det så bra in i i turnén att Wanda Jackson kom och sjöng vid vigseln. Hon var en gång i tiden förlovad med Elvis Presley och framförde vid vår ceremoni hans ”hits” Love me Tender och How Great Thou Art (O Store Gud).
Den sistnämnda sången var faktiskt den enda som Elvis fick en guldskiva med.
Men det var då det.

Nu var det den 30 juli 2000 i Skinnskattebergs kyrka och Wanda Jackson sjöng denna ”How Great Thou Arth”, efter någon vers med teckenspråk till, till och med. Och jag har sett på Foppas video att jag då blir alldeles skrynklig i ansiktet i försöken att – förgäves – hålla tillbaka tårarna.
Undra på att jag blev rörd! Här stod både min älskade Siv och min vän Wanda med mig framme i kyrkan, samtidigt som jag hörde den bästa kristna sång som finns. ”O Store Gud”, skriven av Carl Boberg från Mönsterås.
Tack och lov att det finns en gammal sed som säger att kvinnan får fria på skottdagen, den 29 februari.
Det kan vara väldigt bra att hålla på traditioner. Den här gången var det i alla fall väldigt bra för mig.

HARRY HOLM 2008 02 29

_______________________________________________

Till kyrkohistorien gick så ännu söndag i staden vid Arboga å...


Så har det varit helg igen och en söndag med mycket folk i Arbogas kyrkliga samlingslokaler.
I Pingstkyrkan förekom sång och tal på olika språk, svenska men också urdu och engelska, tolkat förstås. En sjungande och spelande amerikansk pastor var på besök, liksom ett större sällskap med holländska pingstvänner.
I Trefaldighetsgården hade Frälsningsarmén på söndagskvällen ordnat en välbesökt sammankomst, som gästades av Kolsvas sjungande Ica-handlare. KLICKA HÄR för att läsa mer om det.

** HARRY HOLM 2008/02/24
_____________________________________________

 

Vasahallen blir klar till veckan
men invigs först den 20 april

Den ser färdig ut nu, Arbogas nya idrottshall, Vasahallen. Parkeringen utanför är asfalterad och det är invändiga arbeten som nu dominerar. (Bild: HARRY HOLM)

Den 1 mars skall den vara klar, Arbogas nya indrottsanläggning, Vasahallen, som byggts upp där Crugens fotbollsplan tidigare fanns.
Den officiella invigningen av Vasahallen blir söndagen den 20 april.

Den 20 april sker alltså den officiella invigningen av Vasahallen.
Men redan den första mars beräknas Vasahallen vara klar. Därmed kan man börja utbilda kommunens personal och föreningarnas representanter för att alla skall kunna hantera den utrustning som finns i hallen.

Vid den officiella invigningen den 20 april blir det uppvisning av föreningar, dansshow och musikframträdande.
Dessutom kommer de personer som föreslog det vinnande namnet Vasahallen – förresten samma namn som den stora hallen i Hedemora – att få ta emot pris. Det är en numrerad, av konstnär Gösta Berg skapad, reproduktion som föreställer idrottshallen.

Program och tid för invigningen kommer kommunen att annonsera i april.

HARRY HOLM 2008 02 23

____________________________________________________

Kommunalrådet Ytterberg ser många för Arboga positiva siffror

Genom att det byggs bostäder blir Arbogas befolkningssiffror finare, anser Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg. (Arkivbild: Reinhold Carlsson)

Vi ser positiva siffror där vi kan påverka, förklarar Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg, s.
Det gäller enligt honom bland annat att kompensera för att Arbogas ungdomar skriver sig på de orter där de studerar.
Och positivt påverka invånarantalet i Arboga, det gör man genom att se till att det finns attraktiva bostäder.

 
Befolkningsutvecklingen för 2007 i Arboga var alltså minus 22 personer.
– Orsaken är främst det negativa födelsenettot, minus 62 personer, påtalar Olle Ytterberg. Det innebär i klartext att antalet Arbogabor som inte längre är Arbogabor på grund av ålder och sjukdom överstiger antalet nyfödda Arbogabor under året. Balansen mellan de som föds och de som avlider är svår att påverka direkt, det är ju lite utanför kommunens ansvarsområde, ofta bortom människans kontroll.
 
– Däremot är flyttningsnettot positivt, plus 41 personer och det är däremot något som vi både kan och vill påverka, fortsätter kommunalrådet.
– Många ungdomar flyttar efter gymnasiet till högskoleorter för studier, det tycker jag är positivt. För att kompensera för det ska vi erbjuda bra boenden för de som är klara med studier och etablerar sig på arbetsmarknaden i regionen, de som bildar familj eller känner för att byta bostad och ort av andra skäl.
 
Viktiga byggnationer
– Bygget av bostäderna i kvarteret Örtagården visar att detta var efterfrågat, konstaterar Olle Ytterberg. Varje lägenhet där gav 2,2 flyttar i Arboga och totalt blev det ett 10-tal nya hushåll med över 20 nya invånare.
– Om vi nu följer upp Örtagården med andra projekt skapar vi både nya bostäder för yngre och äldre samtidigt som vi frigör villor, radhus och lägenheter till  både gamla och nya Arbogabor.
Olle Ytterberg berättar att det just nu finns ett intresse från företaget Bovieran (www.bovieran.se) att uppföra 48 lägenheter i kvarteret Marknaden, på väg upp mot Brattberget. Dessutom tänker kommunen låta det kommunala ABO projektera bostäder för flera grupper av Arbogabor i bland annat kvarteret Spirean vid Vasagymnasiet och på Åbrinken.
– Samtidigt vill vi att SEBO, som byggde Örtagården, tittar på nya alternativ till äldrebostäder i Arboga, berättar kommunalrådet. Sammantaget kommer detta att ge oss ännu bättre förutsättningar att öka befolkningen.  
 
Olle Ytterberg fortsätter:
– Hittills i år, sedan 1 januari och fram till 20 februari, har 85 personer flyttat till Arboga och det har fötts 15 nya Arbogabor. Grattis! Detta innebär en ökning med 10 personer under en period då vi normalt har bland de största tappen i befolkningen under året.
 – Sedan 1 januari 2007 och fram till i dag, drygt ett år senare, har 686 personer flyttat till Arboga och 124 nya Arbogabor fötts, totalt 810 personer.
– Alla dom 810 nya Arbogaborna hälsar vi varmt välkomna! slutar kommunalrådet Olle Ytterberg.

De faktiska siffrorna, se nästa artikel, nedan.

*
 

Fler flyttade till Arboga i fjol
men befolkningen minskade

När Statistiska Centralbyrån i veckan kom med den senaste befolkningsstatistiken höjdes en del förvånade ögonbryn.
Trots ett inflyttningsöverskott på 41 personer så minskade Arboga kommun med 22 personer.

De riktiga siffrorna, enligt SCB, är för Arbogas del en total folkmängd vid årsskiftet på 13 369 personer.
Födda 109, döda 171 redovisas, vilket ger minus 62 i den delen. Inflyttade var 601, utflyttade 560 och det ger plus 41.
Och det blir alltså totalt minus 21 personer, vilket inte stämmer med de siffror som presenterades strax efter årsskiftet. Enligt SCB beror detta på att statistikerna justerat siffror som var fel 2006 och 2007.
På sajten na.se förklarar SCB:s Mikael Franzén att exempelvis en flyttning registrerats först efter något år vilket rättas till vid en sådan här justering.
För hela landet var siffran vid årsskiftet 9.182.297 personer, en folkökning på 69.670 personer. Det dog i fjol 91.729 men föddes 107.421 människor. Ut från Sverige flyttade 45.418 människor men 99.485 flyttade hit.

** HARRY HOLM 2008/02/20
__________________________________________

Arboga-konst i grannstaden


"Energin pulserar" och de andra verken sprider verklig färgglädje i Bokbinderiet i Köping.

I lördags var det vernissage för Arbogakonst i utställningslokalen Bokbinderiet i Köping.
Margareta Skogsberg Petterssons verk fyller väggarna.


Blomster- och färgprakten slår som jättestora vänliga leenden emot besökaren. Tavlorna är tydliga med att de – var och en på sitt sätt – vill förmedla olika positiva känslolägen.
De har namn som Leva livet, Vila tryggt, Hjälpen kommer, Ligga lågt, Hitta balansen och Den inre kraften.
Kontinuiteten är stor, både vad gäller färg och form.
För oss i Arboga är resan till utställningen i Köping väl värd att göra, speciellt som det också finns fika där i Bokbinderiet på efermiddagarna.


"Våryra" heter den här målningen.

Varenda vägg i Bokbinderiet i Köping har fyllts av Margareta Skogsberg Petterssons tavlor och de sitter där till och med den 11 mars.

** TEXT OCH BILDER: HARRY HOLM 2008/02/19
___________________________________________

Beslut i veckan som var:
Årets Förening 2007

GRATTIS SVART OCH GULT!

Det var 46 fotbollsföreningar som ansökte om utmärkelsen "Årets förening 2007".
I tisdags tog Svenska Fotobllförbundets styrelse beslutet: Grattis - Arboga Södra IF!

Arboga Södra IF erhåller, förutom den stora äran, 100.000 kronor.
Prisutdelningen sker vid SvFF:s årsmöte i Stockholm lördag 5 april.

I Västmanland är det bara Skiljebo SK som har fler licenser (424) mot Arboga Södra IF:s 319. Föreningen har god balans i sin ekonomi, samt en väl uttalad ungdomspolicy. Föreningen har fostrat en rad duktiga flick- och pojkspelare till distriktslag och är ledande förening i regionen.

På sin hemsida berättar Svenska Fotbollsförbundet också följande:

Följande kriterier beaktas vid ansökan av priset,
• ett aktivt integrationsarbete,
• ett aktivt arbete/modell för en mer jämställd fotboll,
• ett aktivt sätt att utveckla föreningens demokratiarbete,
• ett aktivt arbete kring spelare och/eller ledarrekryteringsarbetet,
• ett aktivt arbete kring tävlingsarrangemang m m.
Ett eller flera av kriterierna bör uppfyllas för att en förening ska kunna komma ifråga för priset.

Motiveringen lyder så här:

Arboga Södra IF har under 2007 haft en verksamhet omfattande drygt 800 medlemmar, varav nästan 600 ungdomar. Sedan föreningens start 1933 har man aktivt arbetat för fotbollen inom Västmanland i allmänhet och i Arboga i synnerhet. Genom att fokusera på ungdomar och deras behov har föreningen mer än fördubblat sin ungdomsverksamhet. Målet är "Alla som vill får vara med. - Intresset är viktigare än prestationen!".

Arboga Södra IF har sedan 1993 och med stor uppdatering 2005 en Utvecklingsplan, "Södrapärmen". Den fungerar som en "röd tråd" genom föreningen från styrelsen till fotbollsskolan, samt även hur föräldrainflytande kan ske. Man lägger största vikt vid en riktig implementering av styrdokumentet, det är väsentligt att alla ledare får en djupare insikt i föreningens liv.

I föreningens grundläggande ideologi återfinns "Utbildning - Speciellt stor vikt skall läggas på unga spelare och där förutom kamratskap skall även betonas hänsyn och ödmjukhet." All utbildning är både praktisk och teoretisk. Den teoretiska delen behandlar såväl det fotbollsmässiga som etik och moral samt antidrogutbildning.

Föreningens arbete med spelar- och ledarrekrytering omfattar även rekrytering av domare. Jämställdhetsarbetet har fokuserats på en ökad rekrytering av kvinnliga ledare.

Integration av ungdomar och deras anhöriga är en ökande del i en väl fungerande organisation i föreningen. Från för 5-6 år sedan endast några enstaka totalt i föreningen finns nu i varje flick- och pojklag 4-5 barn med invandrarbakgrund. Man har även startat fotboll i Särskolan för barn i behov av särskilt stöd.

Arboga Södra IF uppfyller väl de kriterier som uppställts för att erhålla priset för "Årets förening".

Tidigare vinnare:
2004: Kvarnby IK
2005: Ronneby BK
2006: Högaborgs BK

SV FOTBOLLSFÖRBUNDET INFO 15 FEB 2008
____________________________________________________

I startgroparna för våren...


I väntan på våren ligger de där, fartygen Tor och Lagerbielke. Som i startgroparna, som vore det en kappsegling. Men det är en chimär. Båtarna är fortfarande fast i dockan och bara några meter framom deras för ligger vattenytan täckt av mörk is.
Soliga dagar som dessa, i mitten av februari 2008,
känns dock våren inte så avlägsen längre. Vissa fågelartar väsnas och vänslas redan. Och dygnets mörka del bara krymper och krymper.
Gudskelov.

 

** Text och foto: HARRY HOLM 2008/02/13
___________________________________________

Från biskopsstolen i Västerås stift
till jobb som skogschef i Mozambique

Biskop Claes-Bertil Ytterberg berättade på lördagen i Klockargården i Munktorp om Västerås Stifts stora skogar i Afrika.

Thomas Söderberg blev i veckan vald till ny biskop i Västerås stift.
Nuvarande biskopen, tidigare kyrkoherden i Arboga, Claes-Bertil Ytterberg, slutar den 1 maj.
Men som chef för storskogsbruk i Afrika blir han säkert inte sysslolös.

Västerås blev det första av stiften i landet att miljöcertifieras.
Bakom detta ligger kanske inte så mycket biskopen men väl Åsa Tham, som varit stiftsjägmästare hos Claes-Bertil i tio år.
Nu har Åsa Tham sagt upp sig. För hon ska sköta Västerås stifts skogar – i Afrika. Det är bl.a. förvaltningen av 50.000 hektar skog i Mozambique, som det gäller.
Såg har man byggt där. Tarkett är en av kunderna, som ropar efter tropiskt hårdträd som ger mörka golv. Och det tillverkas slipers för renovering av den järnväg som förstördes under inbördeskriget i landet 1977-1992 då det var enpartistat av sovjetisk modell med staten som ägare av allt.

Mycket fattigt land
När stiftsjägmästare Åsa Tham var dit första gången slogs också hon av hur fattigt det var.
– Dom var så fattiga att dom inte hade råd att tända ljusen på altaret i kyrkan, berättade Claes-Bertil Ytterberg när han talade i Klockargården i Munktorp på lördagen. ett arrangemang av POSK i Köpings kyrkliga samfällighet.
Åsa Tham tyckte att man skulle lära folket där att sköta skogen så att det blev inkomster. Den mozambiqueska staten upplät 50.000 hektar till det bolag som stiften i Västerås och södra Mozambique bildat. Och nu har detta växt. Bolag bildades för återbeskogning, efter all skogsskövling som genomförts av oseriösa utländska aktörer.
Det ville också Sida vara med om.

Flera vill investera
Norska kyrkofonden och Västerås stift har satsat 10 miljoner var i Global Solidary Forest fond, den fond där Claes-Bertil Ytterberg är ordförande och har kunnat konstatera att flera långsiktigt och etiskt tänkande investerare önskar vara med. Till exempel har Harvard University gått in med pengar.
Men även större aktörer: Det bolag som förvaltar alla holländares pensionspengar sade sig först vilja gå in med 50 miljoner dollar men höjde sedan till 60 miljoner dollar. En annan investerare använder 32 miljoner från 3:e AP-fonden.
– Vi har nu lovats sammanlagt 110 miljoner dollar, berättade biskopen. Världsbanken önskade också vara med. Men vi vill inte ha med den att göra, vi gillar inte riktigt deras profil och vi vill välja våra lekkamrater.

Fattigdomsbekämpning
Att plantera skog på så stora ytor som det här gäller gör att det behövs mycket arbetskraft. Och räknar man in även andra verksamheter, som till exempel det ordinarie skogsbruket och transporter, så har man idag 1500 anställda. Biskop Ytterberg räknar med att det blir 2000 anställda, människor som aldrig tidigare haft en inkomst.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA EN MER UTFÖRLIG ARTIKEL!

** Text och foto: Harry Holm
____________________________________________

VECKANS KRÖNIKA - SOM I MAGAZINET
Marknadsdagen i Arboga 2008

En bild säger mer än 1000 ord Så här öde såg Arbogas huvudgata Nygatan faktiskt ut, strax efter lunch den 2 februari 2008 - trots att det var maknad i stan.
FOTO: HARRY HOLM

SEDAN I NOVEMBER har jag tröstat mig med orden:
– Redan i slutet av januari kommer jag att få höra talgoxen, det första tecknet på att det blir en vår också år 2008.
Jodå. Så blev det.
Men det var på fisens mosse, som man säger i Skinnsberg.
Rätt sent på eftermiddagen, torsdagen den 31 januari, månadens sista dag, blev jag stående ute på trappan.

VAD TYCKTE JAG att jag hörde? Jo. En talgoxe!
Det var en "tvåtutare". Dida, dida, dida.
Gammaldags tretutande talgoxar är det sällan man hör nuförtiden, dom där som sjunger: Papa Di, Papa Di, Papa Di.
Men jag gladde mig verkligen åt årets första sångfågel.
Med ett fånigt leende stod jag sedan där vid husknuten och hörde ännu en talgoxe, lite hesare än den första – på grund av oträning, skulle jag tro.

DET BLIR EN vår också 2008. Det blev jag alltså lovad, den 31 januari, av ett par bevingade vänner, klädda i samma färger som Arboga Södra och Fagerstas AIK, i svart och gult allså.
Så låt det snöblaska!
Som det gjorde på Arboga marknad i lördags.
Senare på dagen blev det rikligt med snö och jag påmindes om februarimarknader med decimetertjockt täcke av den vita varan snö på saluförda saker.
Det var på den tiden då det där på Järntorget gick mer än en jägare och sålde från på axeln burna rävskinnsbuntar.

NU FANNS DET i lördags andra sorts knallar på Järntorget. Till exempel stod där Tjurskallen Själv – ja han kallar sig så – Sven-Erik Lindén från Tjurskallens gård utanför Nora. Denna dag serverade han, av egen tillverkning, både varm och kall korv till marknadsbesökarna i Arboga.
Ulf Kull var också där, en skäggprydd uroxe från Kloten, som tillhandahöll allt som hans getter kan ge, från skinn till ost.
Så det såldes en hel del på Järntorget.

MEN PÅ NYGATAN var det dött.
Jag försökte se framför mig hur det skulle ha varit om denna, stans mest centrala gata, hade varit tillåten för biltrafik.
Då skulle det – som förr i tiden – denna marknadsdag ha stått bilar utmed Nygatans södra sida, hela vägen från Stadshotellet till Baptistkyrkan. Folk skulle när de i alla fall var i stan ha gått ut och in i de olika butikerna.
Vid avslutat marknadsbesök hade man tittat in på Håges för att köpa med sig fikabröd hem till stugvärmen.

DE ISTADIGA ansvariga Arbogapolitikerna vill inte se dessa möjligheter till levande centrum och levande små butiker.
Det vore lätt att sätta samma etikett på vissa makthavare i kommunen som korvförsäljaren från Nora i lördags satte på sig själv. Men det räcker inte.
Våra styrande vänder inte i den här frågan förrän den dagen – och den kommer – då Ica, eller någon annan Stor Aktör, för att ha fortsatt verksamhet i centrum av stan, kräver biltrafik med p-möjligheter på Nygatan.

NÄR SMÅ AFFÄRER utmed Nygatan och i dess närhet blöder och i många fall dör, då bryr sig inte politikerna.
Men när Ica viskade ”kanske” så förstördes idyllen, pensionärerna kördes bort från sina möteslokaler och det fick kosta vad det ville i pengar.
Mitt personliga intryck är därför att allt är möjligt på den här kanten i Arbogas rådhus – utom att erkänna ett feltänk.

HARRY HOLM 2008/02/06
______________________________________________

Februari Marknad i blötsnö



Det var regn och snöblask och rusk på Februari-Marken i Arboga den 2 februari 2008.
Men värre har det varit, jag minns februarimarknader då det var decimetertjockt med snö på korgar och andra varor som salufördes. Det var på den tiden då det där på Järntorget gick mer än en jägare med rävskinnsbunt på axeln som han sålde av.


Till vänster ovan "Tjurskallen själv", som han kallar sig, Sven-Erik Lindén, som sålde både kall och varm korv från Tjurskallens gård, som ligger utanför Nora.
Getprodukter salufördes av Ulf Kull i Kloten, som står på bilden ovan till höger.
Blomförsäljarens produkter lyste upp i gråvädret (nedan)


Text och bilder: Harry Holm 2008/02/02
_____________________________

Storm och blötsnö... men den sista januari tändes det ett hopp

Jag har tjatat om det sedan midvintersolståndet, ja egentligen sedan i november. Då sade jag:
– Redan i slutet av januari kommer jag att få höra talgoxen. Det första tecknet på att våren kommer också i år.

Jodå. Så blev det. Men det var på fisens mosse, som man säger i Skinnsberg.
Rätt sent på eftermiddagen, torsdagen den 31 januari, månadens sista dag, blev jag stående ute på trappen.
Vad tyckte jag att jag hörde?
Jo. En talgoxe!
Det var en "tvåtutare". Dida, dida, dida.
Gammaldags tretutande talgoxar är det sällan man hör nuförtiden. Dom där som säger: Papa Di, Papa Di, Papa Di.

Men jag gladde mig åt årets första sångfågel. Med ett fånigt leende stod jag sedan där vid husknuten och hörde ännu en talgoxe, lite hesare än den första – på grund av oträning, skulle jag tro.

Så låt det blåsa och snöblaska! Det blir en vår också 2008, det blev jag lovad, den 31 januari, av ett par bevingade vänner, klädda i samma färger som Arboga Södra och Fagerstas AIK, i svart och gult alltså.

HARRY HOLM 2008 01 31
_____________________________________________________

Från Vinbäcken till Ahllöfsparken?

DEN LÅNGA raden av vardagsveckor fram till påsk förgylls en aning av att varje dag blir längre än dagen innan.
Ljuset är på väg tillbaka och snart får vi höra talgoxarna tuta på, som de första bevingade spelemän som spår om att det blir vår även i år.

VÄDRET har det annars varit lite si och så med. Det har bland annat blåst riktigt ordentligt.
Vi kunde på söndagen konstatera att vägen från Haketorp mot Rosendal och Ramstigen var blockerad av en rejäl gran som vinden fält.
Kvistar och grenar fanns det på de flesta av de vägar vi inspekterade under en tur i solskenet.
Höststormarna kommer allt senare. Och vintern är väl att vänta i februari och mars, som i fjol.

AV AKTUELLA kommunala frågor funderar jag en hel del på Olle Ytterbergs förslag om att flytta värdshuset Vinbäcken tillbaka till Ahllöfsparken.
Jag ser åtgärden som en sorts kompensation, eller reparation, ett sätt att åter få en östlig ram på Ahllöfsparken sedan hus och vegation där förvandlats till dagens grusplan.

MEN DET kommer nog att se tomt ut, när den vackra byggnaden inte längre ståtar där nedanför folkparkbacken.
Samtdigt som farhågan då infinner sig, att när värdshuet är borta så kommer detta att anföras som ett skäl till att fortsätta att strunta i det gamla brunnshusets skick och fortlevnad.
Den byggnaden, som ligger närmare Örebrovägen, skulle i rustat skick och med sin historia kunna vara en turistattraktion av det slag som stämmer så väl med Arbogas profil och policy.

HUR MAN ÄN vänder sig har man ändan bak. Men vi får väl hoppas på det bästa.

HARRY HOLM 2008/01/28
___________________________________________________

Helt OK att ha kvar julbelysningen
På söndag är det Kyndelsmässodagen

Visserligen har Tjugondag Knut varit, dagen då julen dansas ut. Men många har fortfarande utebelysningarna kvar, i granar och i buskar och på balkonger.
Det är ingen dum idé, dels piggar det upp i vintermörkret och dels har det på sätt och vis traditionell och kristen anknyntning att ha ute-jul-belysningen tänd t o m denna söndag, kyndelsmässodagen.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM KYNDELSMÄSS!
______________________________________________________

Tack för Anns Ost!
Sådana butiker lockar folk till Arboga

Ann Lindström servar en av de många kunderna i butiken vid Järntorgsgatan i Arboga lördagen den 19 januari 2008.
FOTO: HARRY HOLM

Arbogaborna har all anledning att tacka Ann Lindström för att hon slutade inom barnomsorgen och vågade bli egen företagare.
Tack för butiken Anns Ost vid Järntorgsgatan.


Det är inte Ica Maxi och Coop, utan sådana, speciella små butiker som Anns Ost, som gör Arbogas centrum attraktivt som besöksmål för folk från Örebro, Västerås och Eskilstuna.
Än så länge är butiken bara öppen måndag, fredag och lördag. För fortfarande kör Ann sin ostvagn, tisdagar till Köping och onsdagar till Kungsör.

Går du till Anns Ost en lördagsförmiddag till exempel, så bered dig på lite väntetid. Medan du väntar på din tur att handla kan du dock titta på alla burkar med marmelader av skilda slag och annat på den långa hyllan till vänster. Eller också kan du bara njuta, supa in de härliga dofterna. Eller njuta av anblicken av rökt ost och gorgonzola, präst- och brännvinsost.
Och se där, där ligger höjdaren, Bredsjö blå.

Så vill jag bara åter passa på att meddela det faktum som stadens styrande struntar i:
Men Nygatan öppen för biltrafik skulle många fler människor röra sig – och handla – i centrum och därmed i Anns Ost samt i övriga brfintliga och (vid öppen Nygatan) tillkommande affärer.

** HARRY HOLM 2008/01/21
_________________________________________
 arbogasidan.se fick rätt
Nu har till och med Socialstyrelsen fattat

I decennier har jag varit mycket kritisk till socialstyrelsen, som jag anser har orsakat den svenska allmänheten onödigt lidande och förmodligen ett otal onödiga dödsfall.
I veckan häpnade jag dock: Socialstyrelsen kunde för en gångs skull erkänna att den haft fel.
Och www.arbogasidan.se fick rätt efter flera års information om det som också socialstyrelsen nu anser som ett faktum: Vi behöver äta fett.

Så här berättar t.ex. Svenska Dagbladet den 17 januari 2008:
– De kontroversiella råden att äta extremt kolhydratfattig kost men desto mer fett får nu godkänt av landets högsta medicinska myndighet. I ett utslag som sannolikt kommer att väcka starka reaktioner friar Socialstyrelsen en omdebatterad läkare.

Det var allmänläkaren Annika Dahlqvist som tvingades sluta sin tjänst eftersom hon gav diabteriker följande kostråd:
–  Ät litet kolhydrater som pasta och vitt bröd. Men alla odlade grönsaker är godkända. Ät lagom med fett, främst animaliskt fett som smör och mjölk, men inte margarin och matoljor som raps och solros, som innehåller för mycket omega 6-fett. Olivolja är bättre.

I TV på torsdagskvällen kunde vi nu se en höjdare på Socialstyrelsen stå och erkänna att man haft fel som varit mot fett och för kolhydrater i kosten.

En seger - fär folkhälsan
Eftersom jag i olika sammanhang, på arbogasidan.se och även i papperspressen, försökt få fram det här till allmänheten, så gläds jag extra mycket med den i praktiken sparkade allmänläkaren Annika Dahlqvist som nu får upprättelse.
Men mest glädjs både hon och jag över att socialstyrelsens accepterande av fakta gör att hundratusentals svenskar kommer att få ett bättre och friskare liv – genom att även läkarna nu får säga:
– Ät gärna fett och dra ner på kolhydrater (socker och stärkelse, potatis, vitt bröd och pasta).

Så här länge har jag kämpat
I en rikstidning läste jag 2002 om en forskares rön, att bristen på fettsyror gav depression och att fettsnål kost kunde vara orsaken till övervikt och fetma. Det skrev jag enligt min dator om den 11 dec 2003.
Den 10 oktober 2004 var min rubrik ”Fett behöver vi - men inte socker och light-produkter”.
En krönikör i ortstidningen gick i taket över mina pro-fett-skriverier och tyckte tydligt att jag var knäppare än vanligt.
Men jag gav mig inte. ”Fettsnålt – en villolära” hade jag som rubrik när jag skrev i november 2004. Jag hade fått vatten på min kvarn av en intervju i TV med busschauffören som blivit fri från diabetes efter många år och kunnat börja arbeta igen tack vare att han dragit ner på kolhydrater och börjat äta fett.

Även bra för överviktiga
Överviktiga gick ner i vikt och diabetiker blev så snabbt friska att de var tvungna att byta diet under läkaröverinseende.
I en artikel kritiserade jag Jörgen Johansson, riksdagsman från Arboga, för att han motionerat om att ta bort fett ur kosten.
”Det finns forskning som tycks visa att fettsnål kost ligger bakom den stora ökningen av fetma hos dagens befolkning,” skrev jag och la till att margariner och olika så kallade light-produkter bidrar till diabetes, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar samt koncentrationsproblem.

Sedan kom GI stort och nu har till och med den hälsovådligt tröga socialstyrelsen ändrat sig.
Vi är alla att gratulera!

LÄS GÄRNA PÅ VÅR HÄLSOSIDA – KLICKA HÄR!

** HARRY HOLM 2008/01/19
__________________________________________ 

 

Landshövdingen besökte Arboga


Mats Svegfors - i mitten av bilden - besökte Arbogas Rotaryklubb på tisdagens möte och reflekterade över landshövdingerollen från Axel Oxenstiernas tid fram till 2000-talets början.
Som ordförande i Ansvarskommitten kunde landshövdingen även ge ett perspektiv på hur Sverige kan delas in i större regioner och hitta nya samverkansformer på statlig, regional och kommunal nivå i framtiden. Ett mycket uppskattat besök hos klubben. (Pressmeddelande från Rotary 2008 01 15)
___________________________________________________


Sanna Carlsson, Per Pettersson och Sandra Träff-Tuisku i ett av numren vid årets Arbogarevy. (FOTO: HARRY HOLM)

Proffsig sång och musik i årets upplaga av Arbogarevyn

Arbogarevyn mässar vidare och ambitiösa amatörer roar på Folkans scen medan grannorterna har fått ta hand om de överreklamerade filmvisningarna av Arn.

Årets upplaga av revyn har inga större toppar, det är en jämn produktion där vissa nummer dock förtjänar extra beröm. Gunilla Brinck sjunger i första akten en fin hyllning till Arboga. Och sketchen med flygarna var rolig, speciellt för den som vet Arbogaanknytningen med jas-planet som störtade i Stockholm.
När det gäller sketcherna "svaldes" i flera fall slutrepliken och bänkgrannarna viskade då och då i sådana lägen till varandra:
–Vad sa hon? Vad sa han?
Det är tråkigt när man med intresse följer en rätt lång sketch och sedan missar poängen – därför att den uttalas snabbt och tyst när den i stället borde föregås av en kort paus och därefter presenteras med stark röst och tydlig diktion.

Ja, jag vet att de medverkande är amatörer. Och jag beundrar och uppskattar det jobb de lägger ner på revyn. Men jag tror att man märker sådana missar, och svagheten i ett och annat nummer, bättre, därför att resten är så proffsigt.
Orkestern inte minst. Vilket gäng! Vilket sound. Vilken sologitarrist!
Och vilka sångförmågor! Till exempel var det underbart men kort när Gunilla Brinck och Pelle Pettersson serverade sitt Thore Skogman-medley.
Kvalitet handlade det också om när revyn bjöd på en finstämd hyllning till under fjolåret bortgångna människor. Det avsnittet och Helena Ohlsson-Brinks fina flöjtspel är ett par av flera orsaker till att man inte ångrar dessa två revytimmar på Folkan i januari 2008.

Det numrets absoluta motsats är ett annat skäl till att årets revy är sevärd. Sketchen "Herrtoaletten" återförde oss till känslan i de tidigare revyer där de medverkandes mimik och komik i kubik skördade betydligt fler skrattsalvor än nu.

Efter avslutningskvällarna fredag och lördag 11 och 12 januari kl 19.30 är det därför med en from förhoppning vi tittar ett år framåt, då vi får se en Arbogarevy där det lokala gisslandet samt sketcherna är uppe i nivå med den höga kvaliteten på sången och musiken.

HARRY HOLM 2008/01/11
______________________________________________________

Biskopsvalet går vidare
Sven Hillert blev bara femma

Margarethe Isberg och Thomas Söderberg fick flest röster vid biskopsvalet på torsdagen. Men ingen av dem nådde över 50 procent och därför blir det en andra valomgång, den 7 februari.

I oktober i fjol skrev jag under rubriken "Biskopen går i pension" att nuvarande biskopen, Claes-Bertil Ytterberg, sagt att "Livet är som ett flipperspel".
Jag kom att tänka på det i höstas eftersom media då berättade om vilka som ville efterträda honom som biskop i Västerås stift.

Sedan skrev jag så här:

I höst blir det provval och ett par av dem som ställer upp är Margarethe Isberg och Thomas Söderberg.
När de presenteras får vi veta att hon är socialdemokrat och han är centerpartist.
Och?
Med partitillhörighet i vågskålen blir det svårt att tvätta bort stämpeln av statskyrka.
Jag vill hellre veta vad var och en av dem skulle vilja förändra/förbättra i svenska kyrkans arbete i Dalarna och Västmanland.

Och de som röstade vet förhoppningsvis det. Men nog verkar det ha röstats efter om den röstande hört till det röda eller det blå blocket. Eftersom det blev så jämnt.
Och visst är inte bara livet i stort utan också ett biskopsval något av ett flipperspel.

För när biskopsvalet kulminerade på torsdagen fick precis de som jag nämnde i oktober, Margarethe Isberg och Thomas Söderberg, flest röster.
Det var extremt liten skillnad i valresultatet mellan dessa två:
Margarethe fick 127 och Thomas Söderberg 126 röster.

På tredje plats kom Håkan E Wilhelmsson med 102 och på fjärde Christina Schenning med 56 röster.

Sven Hillert slutade på femte plats med bara 34 röster.

På ett sätt höll jag på Hillert, en angenäm känsla infinner sig när jag tänker på den tid han arbetade i Arboga.
Men samtidigt kan jag känna lättnad över att han inte blev biskop. Här kommer förklaringen till det:

Jag minns från min skoltid hur de personer som var riktigt bra lärare, avancerade till rektorstjänster, varvid de i stort sett inte fick någon tid alls i de lektionssalar där de skulle ha betytt massor för otaliga ungdomars framtid.

På samma sätt ser jag fördelarna med att Sven Hillert inte blev biskop i Västerås stift.
Med den humor och kulturella kreativitet som han besitter sprider han mer nytta och nöje i andra sammanhang, än vad han skulle göra på skrivbordsstolen i övervåningen i det lilla stenhuset bredvid Domkyrkan i Västerås.

HARRY HOLM 2008/01/10

____________________________

GOTT NYTT ÅR!
___________________________

Arboga 2007 – En årskrönika om vinnare och förlorare

Livet är en häst, fick jag lära mig i unga år.
Med den tidens läroverkshumor bevisades detta med att ”Livet är en strid, striden är en kamp och kampen är en häst, alltså är livet en häst”.

När vi nu ska summera Arbogas 2007, så har livet kanske inte varit en häst men livet har i mycket varit en strid. Och det är inte enbart inom ramarna för Idol, Harry Boy och På Spåret som det är en kamp som ger både vinnare och förlorare.

Vinnare i Arboga 2007 är exempelvis Lisa Lindström som blev Årets Kockelev i Örebro, Sara Eriksson som utsågs till årets Arbogalucia, musikaliske Håkan Björkman som belönades i Konserthuset, Bröderna Köld som för 40 års kvalitetsarbete blev Årets företagare, Marie Åhs Janbrink som fick landstingsstipendium på 15.000 kr för sitt diktande, och IFK Arbogas tillfällige duktige ishockeymålvakt, Johan Gustavsson som med sina 14 år blev allsvenskans yngste burväktare.

Det finns förstås förlorare också. Inte minst när vi är inne på IFK Arboga Hockey. Johan gick till Köping, IFK lämnade allsvenskan men hade ändå så starkt lag att världens bästa kvinnliga hockeyspelare Hayley inte platsade utan fick lämna stan.
IFK Arbogas handbollsdamer kom dock så långt att de fick kvala till elitserien.

Förlorare var också de bovar som satte en dynamitladdning på bankomaten vid Nytorget utan att få någon slant. Arbogaborna är stora förlorare, efter att Fahlströmska huset vid gamla museets gård brunnit ner, och genom att tekniska nämnden skrapade bort den lummiga miljö som skilde Ahllöfsparken från varuhusparkeringarna.

Men alla Arbogabor är också vinnare, tack vare att försvarets förrådsetablering beslutades hamna vid Marieborg. Grattis också till dom som kämpat för en ny sporthall.
Vem som blivit vinnare vid alla nattliga streetracingtävlingar på Centrumleden, det vet jag inte. Men jag vet att Lina Adolphson är en stor segrare på kulturens område, accentuerat av den dag hon fyllde Säterbo kyrka i sådan grad att man fick både bära in parkbänkar och placera besökare i trappan till predikstolen.

Personligen känner jag mig som vinnare när jag tänker på alla mysiga Arbogabor som jag har förmånen att känna.
Och starkaste förlusterna är när mer eller mindre närstående Arbogaprofiler går ur tiden.
Alla gör det inte så olyckligt dramatiskt som Elon, däckhandlaren som blev ihjälkörd när han hjälpte en medmänniska.
Många dör av ålder och på sitt sätt mer naturligt. Men det är inte bara för mig som hela Arboga blev klart fattigare när hembygdsvännen och fotografen Reinhold Carlsson avled. Minnena från hans och mina gemensamma reportage från 1960-talet och framåt, får bli min tröst. Liksom vetskapen om att sådan är livets gång, ett liv som lyckligtvis inte alltid är en strid men förvisso en tillvaro där man ibland är vinnare, ibland förlorare.

GOTT NYTT ÅR!
Harry Holm 2007/12/31

**  

SÅ HÄR VAR DET TÄNKT
I VÅR KAN VI SJÄLVA KONTROLLERA RESULTATET

Ombyggnad av parkeringsplats Arboga centrum ska ge ovanstående resultat (varuhusen till vänster, Kapellgatan och taxibyggnaden vid Ahllöfsparken till höger).
TECKNING: ANDERS JÄGBRING, ARBOGA KOMMUN.

Så ska parkeringarna bli i Arbogas centrum – men jobbstopp vid nyår

Centrumparkeringen med dess nya torgytor, belysning och parkeringsplatser beräknas bli klar till sommaren 2008. Och under vissa perioder blir det enligt kommunen ”lite rörigt”.
Under januari och februari står dock byggjobbet stilla.

Det är inte vackert precis i dessa dagar att från Ahllöfsparken, eller från vilket håll som helst, skåda ut över ytan där Kihlströmska gården och Hajans hus tidigare fanns.

Den här veckan är ombyggnaden av centrumparkeringen norr om fastigheten Kuriren och Coop Konsum igång och beräknas bli klart till sommaren 2008.

– Entreprenaden kommer att delas upp i två etapper för att störa pågående verksamheter och trafik så lite som möjligt, säger Mikael Norman, Gatuingenjör på Tekniska förvaltningen på Arboga kommuns hemsida.

Där framgår också följande:
Entreprenör för projektet är NCC Construction Sverige, som planerar att börja etapp I i den västra delen av parkeringen med rivnings-, röjnings-, schaktnings- och fyllningsarbeten. Delvis kommer den västra delen då att stängas av för biltrafik, men minst 60 parkeringsplatser kommer att hållas fria under hela entreprenaden.

Bevakningen av parkeringen kommer under denna tid att utökas, för att säkerställa parkeringsbehovet för dem som handlar i centrum.

Under januari – februari blir det ett vinteruppehåll i projektet. Beroende av vädret kommer dock en spillvattenledning eventuellt att bytas ut under denna period.

– Det kommer under vissa perioder att bli lite rörigt, men vi hoppas på att Arbogaborna har överseende, säger Mikael Norman. Exempelvis kommer plattorna mellan samt norr om varuhusen att bytas.

70 nya p-platser
Parkeringen kommer, när den är klar, att rymma 213 parkeringsplatser samt fyra parkeringsplatser för rörelsehindrade. Idag finns sammanlagt 142 platser.
Ytan kommer även att disponeras om så att det blir mer plats framför varuhusen. Från torget, där ”Den lyckliga Arbogafilosofen” är placerad, fram till Nytorget ska ytan beläggas med gråa plattor med inslag av svarta granitstensrader i ett enhetligt mönster. Parkeringen kommer även att förses med ny belysning.
- Det blir svarta armaturer av en modell som vi tycker passar bra in i Arbogas stadsmiljö, säger Mikael Norman gatuingenjör på tekniska förvaltningen.

Ny infart
För att få en säkrare parkering kommer även den västra infarten, som idag är relativt trång och med dålig sikt, flyttas längre österut.
- På det viset placeras infarten på en raksträcka och inte i en svag kurva som idag, säger Mikael Norman.

Ytterligare förändringar vid ombyggnationen är att busshållplatserna på Centrumleden tas bort och resenärer hänvisas istället till stationen, samt att övergångsstället vid Centrumleden höjs upp en aning.

Grönyta mot Kapellgatan
En del av ytan Ahllöfsgården och ”Hajans” (ABF),stått, närmast Kapellgatan, kommer att förbli en grönyta med gräs, buskar och träd.

– Vi har tagit fasta på de synpunkter som kommit in när planritningen ställdes ut och gjort en relativt stor grönyta mellan parkeringen och Kapellgatan, säger Mikael Norman. Det innebär till exempel att vi kan behålla flera av de gamla fruktträden som idag finns på tomterna.

Material från Arboga kommuns hemsida, dec 2007
__________________________________________________

**  
___________________________________________

Från biskopsstolen i Västerås
till skogschef i Mozambique

Den 1 maj slutar Claes-Bertil Ytterberg som biskop i Västerås stift.
Han säger att almanackan för våren och sommaren är nästan tom.
Men som chef för storskogsbruk i Afrika blir han säkert inte sysslolös.

I uppemot 1000 år har kyrkan i Sverige tillförts egendomar som haft till syfte att avlöna prästerna, lön inte så mycket i reda pengar som i avkastning först och främst av jordbruken. Skogen var i och för sig bra för att ta ved i men annars brydde man sig förr inte mycket om denna del av kyrkans ägor.
Nu ger skogens avkastning mycket pengar till kyrkan, pengar som bland annat används till att avlöna präster.
– Kyrkan är idag Sveriges sjätte största skogsägare, berättade biskop Claes-Bertil Ytterberg vid lördagens seminarium i Klockargården i Munktorp.
Stolt beskrev han hur Västerås blev det första av stiften att miljöcertifieras och att Västerås stift utsetts till Sveriges näst bästa offentliga skogsägare, näst efter Umeå kommun.
Bakom detta ligger kanske inte så mycket biskopen men väl Åsa Tham, som varit stiftsjägmästare hos Claes-Bertil i tio år.

Har sagt upp sig
Nu har Åsa Tham sagt upp sig. Varför? Jo, hon ska sköta Västerås stifts skogar – i Afrika. Och det är förvaltningen av 50.000 hektar skog i Mozambique, som det gäller.
Såg har man byggt där. Tarkett är en av kunderna, som ropar efter tropiskt hårdträd som ger mörka golv. Och det tillverkas slipers för renovering av den järnväg som förstördes under inbördeskriget i landet 1977-1992 då det var enpartistat av sovjetisk modell med staten som ägare av allt.
Claes-Bertil Ytterberg var ner första gången 1991, under kriget alltså. En sjuksköterska där nere, med rötterna i Rättvik, hade berättat för honom om hur svårt barnen hade det och att det behövdes någon sorts hälsocentral. (Det fanns 8 läkare på 16 miljoner invånare).

Vänskapsavtal
Det skrevs vänskapsavtal mellan Västerås stift och den anglikanska kyrkans stift i södra halvan av det afrikanska landet. Bland annat ordnade inom den ramen syföreningarna i Västerås stift dit så kallade startpaket för nyfödda.
När stiftsjägmästare Åsa Tham var med ner slogs också hon av hur fattigt det var.
– Dom var så fattiga att dom inte hade råd att tända ljusen på altaret i kyrkan, beskrev nu Claes-Bertil Ytterberg. Så Åsa tyckte att man skulle lära folket där att sköta skogen så att det blev inkomster.
Den mocambiqueska staten upplät 50.000 hektar till det bolag som stiften i Västerås och södra Moçambique bildat.
Men så ville också metodisterna, stiftet i norra delen av landet vara med. Och det behövdes där inte minst åtgärder för återbeskogning, efter all skogsskövling som genomförts av oseriösa utländska aktörer.
Det ville också Sida vara med om.

Bolag för återbeskogning
Nu har det bildats bolag för återbeskogningen av marker där de första uttagen kan ske redan om 15 år – för så fort växer skogen här.
Norska kyrkofonden och Västerås stift har satsat 10 miljoner var i Global Solidary Forest fond. Och det visade sig att flera långsiktigt och etiskt tänkande investerare önskade vara med. Till exempel har Harvard University gått in med pengar. Men även större aktörer: Det bolag som förvaltar alla holländares pensionspengar sade sig först vilja gå in med 50 miljoner dollar men höjde sedan till 60 miljoner dollar. En investerar där 3:e AP-fonden figurerar har gått in med 32 miljoner.
– Vi har nu lovats 110 miljoner dollar, berättade biskopen. Världsbanken önskade också vara med. Men vi vill inte ha med den att göra, vi gillade inte riktigt deras profil och vi vill välja våra lekkamrater.

Tusentals får jobb
Att plantera skog på så stora ytor som det här gäller gör att det behövs mycket arbetskraft. Och räknar man in även andra verksamheter, som till exempel det ordinarie skogsbruket och transporter, så har man idag 1500 anställda. Biskop Ytterberg räknar med att det blir 2000 anställda, människor som aldrig tidigare haft en inkomst.
Som program för fattigdomsbekämpning är det här projektet imponerande för oss som lyssnade till lördagens berättelse och siffror, speciellt när man hör om det sociala ansvar som också följer med en miljöcertifiering.
– Vi har bland annat byggt tak på en skola, sade biskopen mitt i berättelsen om gigantiska skogsprojekt.

Claes-Bertils karriär
Storartad är ju också utvecklingen för den västmanländske bruksgrabben Claes-Bertil Ytterberg, som han själv uttrycker det: Från start i statskyrkan, via rollen som sektledare i den från statens frigjorda Svenska kyrkan, till att bli skogsdirektör i en anglikansk kyrka i Afrika.
– Fast jag slutar som biskop 1 maj så har jag har valt att stanna kvar som ordförande i fonden som förvaltar så oerhört mycket pengar, åtminstone några år. Man skulle ju kunna tro att det var naturligt att det vore ett jobb för min efterträdare, men första åren han har nog fullt göra med Västerås stift.
Så resonerar Claes-Bertil Ytterberg innan han rattar tillbaka mot stiftsstaden.

LÄS OM ÅSA THAM I PRESSMEDDELANDET NEDAN!

** Text och foto: Harry Holm 2008/02/09
_________________________________________ 

  Åsa Tham slutar som stiftsjägmästare

Pressmeddelande från Västerås stift den 30 augusti 2007

Stiftsjägmästare Åsa Tham slutar sin tjänst och blir vd för skogsfond och bolag i Moçambique och Angola

Stiftsjägmästare Åsa Tham, som under 14 år varit med om att utveckla skogsbruket i Västerås stift till en lönsam, miljöanpassad och modern näringsverksamhet, övergår till att arbeta med skogsfonder och bolag i Moçambique och Angola. Hon slutar som stiftsjägmästare och blir vd för Global Solidarity Forest Fund, den skogsfond som Västerås stift och Norska kyrkan varit med om att skapa och som i dag omfattar flera internationella investerare och ett kapital på över 100 miljoner dollar. Fonden driver fem skogsbolag i Moçambique och Angola.

- Under ett uppbyggnadsskede var det möjligt att kombinera arbetet som stiftsjägmästare med att leda våra utlandssatsningar, säger Åsa Tham, men framgångarna med skogsfonden gör att utlandssatsningen kräver allt mer tid. Jag väljer därför att sluta som stiftsjägmästare och bli vd för Global Solidarity Forest Fond som jag själv varit med om att skapa, säger hon i en kommentar.

Biskop Claes-Bertil Ytterberg, som själv är ordförande i skogsfonden, tycker att det är en logisk utveckling.

- Jag ser satsningarna i Moçambique som en integrerad del av det vi gör som kyrka. Visst kommer vi att sakna Åsa på hemmaplan, men nu jobbar hon vidare för oss i ett större sammanhang och det känns riktigt.

Åsa Tham har en bakgrund som skogsforskare och har arbetat för ett ståndsortsanpassat och ekologiskt hållbart skogsbruk. Hon har bland annat varit ordförande i den internationella skogscertifieringsorganisationen FSC (Forest Stewardship Council), hon har suttit med i Sveaskogs styrelse och var för några år sedan regeringens särskilda utredare av förvaltningen av de statliga skogarna. I Västerås stift har hon under de senaste åren skapat en effektiv och diversifierad skogsförvaltning som resulterat i stigande vinstnivåer utan att ge avkall på miljö- och kvalitetsmålen.

- Det är en satsning som vi vill fortsätta med och som kommer att vara vägledande när vi nu söker hennes ersättare, säger ordföranden i Västerås stifts egendomsnämnd, Håkan Fågelsbo.

**  

  Gustav Vasa och Rådhuset
Skådespel av Stig Ericsson

Personerna:
Härold
Borgmästare
Gustav Eriksson Vasa
Ebba Eriksdotter Vasa, mor till Margaretha Leijonhufvud
Margaretha Leijonhufvud
Prins Erik
Arkitekt Heinrich von Zöllern
Arg borgare

Skådespelarna:
Göran Edlund
Per Pettersson
Stig Ericsson
Lena Lindgren
Matilda Eriksson
Elliot Lindgren
Patrik Lindgren
Mikael Hirsch

Härolden: Vi skriver Anno Domini i Herrens år 1536. Det är sommar och Hans Majestät Konungen är änkling sedan hösten 1535. Han har varit till Ekeberga Gård i Närke, inte långt från Lillkyrka, för att hos riksrådinnan Ebba Eriksdotter av Vasaätten (pekar på henne, bugar lätt) anhålla om att få äkta Margaretha Eriksdotter Leijonhufvud, dotter till riksrådet Erik Leijonhufvud, som, när Margaretha blott var 4 år gammal, mördades av den lömske Kristian Tyrann vid Stockholms blodbad år 1520.

Ebba Eriksdotter Vasa:
(Avbryter härolden.) Ja, för mina och min dekapiterade salig makes barn umgås och gifter sig endast med rikets ädlingar…. Det är en stor ära för mig att få Konung Gustav till min svärson (niger mot kungen).

Borgmästaren:
(Tycker att det är dags att han tar över.)
Som borgmästare i denna av Gud utvalda stad hälsar jag Eders Majestät välkommen och det är med stor glädje som jag ser att Majestätet har hämtat sin blivande brud inte långt från Lillkyrka. Får jag fråga vem denne höge herre är som medföljer Majestätet. Honom har jag bestämt aldrig sett i Arboga förut.

Gustav Vasa:
Min förnämste arkitekt från Spanska Nederländerna, Heinrich von Zöllern. Vi ämnar bygga oss en förnämlig kungsgård här i staden. Han arbetar för närvarande med Gripsholms slott och en rad andra slott för min räkning. Jag måste ju ha en ståndsmässig bostad när jag kommer hit för att se hur arbetet fortskrider med vapenfaktoriet ute vid Jäders Holmar. Vi trivs så bra här i Arboga att vi ämnar tillbringa några jular här.

Borgmästaren:
(Mäkta imponerad.)
Så Majestätet ämnar bygga ett slott här mitt i Arboga ungefär som i Örebro! Det skulle ge många arbogabor arbetstillfällen!

Gustav Vasa:
Nja, nu ska vi inte överdriva här. Jag hade snarare tänkt mig ta över den gamla kyrkan här vid Stora Torget och bygga om den.

Röst från publiken:
Nu får det sannerligen vara nog! Räcker det inte med att han stängt klostret och kört munkarna på porten. Ska han nu också stänga alla kyrkor i staden.

Gustav Vasa: (strängt)
Vakter! Grip papistslöddret och släng honom i bykistan! Tids nog ska vi ta hand om sådana som han. Minns vad vi gjorde med klockupproret i Dalarna!

Borgmästaren: (förskräckt)
Men Ers Majestät om jag inte minns fel så blev vi borgare i Arboga lovade att ta över kyrkan och göra om den till rådhus…….

Gustav Vasa:
Mitt förslag kom redan för fem år sedan! Men ni borgare är ju så saktfärdiga med att komma till beslut så nu har jag ändrat mig. Basta! Nå, ni kan ju ta över klosterkyrkan vid Järntorget. Den står ju tom nu sedan jag kört ut munkohyran. Nå, Heinrich, får jag höra ditt senaste förslag. Margaretha och jag vill gärna se hur vårt kommande hem här i Arboga ska se ut.

Heinrich: (vecklar ut ett papper)
Ach so, mein König. Ich habe gedacht att höja huset en våning und därefter bygga en stor trappa ner mot klostergatan.

Margaretha: (böjer sig fram)
Ja, och så vill jag ha en takryttare uppe på taket.

Heinrich: Takryttare?

Margaretha:
Ja, eller vårdtorn eller vad ni kallar det nere i Europa.

Heinrich: Ach so, ett vårdtorn.

Gustav Vasa:
Nja, nu ska vi ta det lugnt, det ska inte bli något slott av det här!

Margaretha:
Är du snål Gustav?! Skulle inte jag kunna få ett vårdtorn?

Gustav Vasa:
Jo då, kära du, det får du. Det får väl bli en takryttare då, men inte för stor!

Heinrich: Einverstanden.

Margaretha:
Och så vill jag ha kopparplåt på taket.

Gustav Vasa:
Koppartak! Så många kyrkklockor ha vi smält ner än. Nej, ett torvtak duger gott!

Margaretha:
Torvtak! Ska vi bo som simpla bönder!? Har du tänkt på brandrisken Gustav?

Gustav Vasa:
Nu ska vi inte stå här på torget i Arboga och gräla offentligt om småsaker. Det där tar vi upp sedan med Heinrich när vi kommer in på kammaren.

Heinrich rullar ihop sin ritning.

Härolden: Och så blev det kära arbogabor. Kungen byggde sin kungsgård här vid torget – med torvtak, ty han var som sagt ganska snål av sig. Men så brann också kungsgården under dotterns, Cecilia Vasas, tid och inte förrän på 1700-talet fick borgarna sitt rådhus.

Men det är som sagt en annan historia och då har vi lämnat medeltiden för länge sedan.

Arboga 2008-07-22

Stig Ericsson

**  

 


Preliminärt program Medeltidsdagarna 6 - 9 augusti 2008. (B betyder lämpligt för barn)

ONSDAG 6 augusti
B 11 Invigning av 2008-års Medeltidsdagar i Ahllöfsparken
Alla medeltidsklädda är välkomna att delta i invigningståget, samling Nytorget 10.30

B 11-17 Ahllöfsparken med hantverkare
B Barnens verkstad, Studieförbundet Vuxenskolan
B Barnteater med två gratisföreställningar varje dag i Ahllöfsparken, Urdarteatern
B Ansiktsmålning och annat pyssel, Urdateatern
B Dansande Hundar i Ahllöfsparken, Köpings hundungdom
B Barnens Gränd med Palle, Stora torget
B Barnverksamhet i Kyrkparken, lekar och pyssel, svärdfäktning, Riddar dubbningar.
B Knep & knåp för barn på Medborgarhusets gård, Unga Örnar
12-13 Guidad visning av Ahllöfsparkens byggnader och park, samling vid taxi, Anders Jägbring
12 Middagsbön i Heliga Trefaldighets kyrka
B 13-16 Sagohäxorna läser för barnen, stallbacken Ahllöfsparken
B 13 Kort barnvandring i centrum, samling vid Taxi, Birgitta Berg
14-15 Visning av Rådhuset, samling utanför entrén Rådhusgatan, Olle Ytterberg
B 14-15.30 Medeltida Gästabud för barn Gamla Museet, Nygatan 41.
Föranmälan till Museet tfn 0589-142 10. Arboga Minne och Rädda Barnen
B 14-17 Kul tur med Lur, guidad visning till häst och vagn frän Ahllöfsparken, Arbogakuskarna
15 Örtagårdsvandring med Birgitta Berg, samling utanför
16 Konsert i Heliga Trefaldighets kyrka Johan Wellingham, orgel
B 16.30 Barnparaden, samling Nicolai kulturhus, Nygatan 19.
Alla medeltidsklädda barn och vuxna är välkomna att delta.
B 16.45 Avmarsch till Ahllöfsparken, Inner Wheel bjuder på saft och Urdarteatern bjuder på teater vid scenen
18 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka
19 "Gustav Vasa Krönikespel" i Heliga Trefaldighets kyrkas park, biljetter från den 21 juli på föreningens kansli

TORSDAG 7 augusti
11-12.30 Premiärvisning av Freia källa, vandring till Galgbacke och offerlundar
med Lennart Stenfelt. Samling vid Taxi Ahllöfsparken
B 11-17 Marknaden öppnar Stora torget och Järntorget
B Ahllöfsparken med hantverkare
B Barnens verkstad, Studieförbundet Vuxenskolan
B Barnens Gränd med Palle, Stora torget
B Barnverksamhet i Kyrkparken, lekar och pyssel, svärdfäktning, Riddar dubbningar.
B Barnteater med två gratisföreställningar varje daq i Ahllöfsparken. Urdarteatern
B Ansiktsmålning och annat pyssel. Urdateatern
B Medeltida rum med djur, smak och lukt från medeltiden, Järntorget 12 innergård
B Nicolai berättar sagor om Fransiskanermunkarna för ungdomar och vuxna
B Knep & knåp för barn på Medborgarhusets gård, Unga Örnar
12 Middagsbön i Heliga Trefaldighets kyrka
12-13 Guidad visning av Ahllöfsparkens byqqnader och park, samling vid taxi, Anders Jägbring
B 13-16 Sagohäxorna läser för barnen, stallbacken Ahllöfsparken
13-16 Medeltida dansuppvisning i kyrkparken.
Undervisar publiken, välkomna att prova på, Dansgillet
13 Kyrkogårdsvandring med Birgit Johansson.
samling Lundborgsesplanaden, vid grindarna till gamla kyrkogården.
B 13-17 Kul tur med Lur, guidad visning till häst och vagn från Ahllöfsparken, Arbogakuskarna
14-15 Visning av Rådhuset, samling utanför entrén Rådhusgatan
14-15 Stadsvandring med statister, samling utanför Heliga Trefaldighets kyrka, Birgitta Berg
B 15.30-17 Medeltida Gästabud för barn Gamla Museet, Nygatan 41.
Föranmälan 0589-142 10, Arboga Minne och Rädda Barnen
16 Konsert i Heliga Trefaldighets Kyrka, Kören A Capriccio, dirigent Birgitta Rosenqvist Brorson
B 17 2008-års Riddarspel börjar i Bergmansparken
B 17 Mat och godis i Bergmansparken
B 18 Ponnyridning efter Riddarspelen
B 18 2008-års Roddtävling börjar i hamnbassängen vid Bergmansparken
18 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka, Kören A Capriccio, dirigent Birgitta Rosenqvist Brorson
18.30 Föredrag " I vilket sammanhang levde Franciskanerna i Arboga?"
med Henrik Roelvink, Heliga Trefaldighets kyrka
19.20-21 Samtal om "Kyrkans förändring från medeltid till nutid" Heliga Trefaldighets kyrka.
Em Biskoparna Kristina Odenberg, Claes-Bertil Ytterberg och nuvarande biskop Thomas Söderberg, Västerås stift.
B 21 Spökvandring med Zack, samling vid Barnens Gränd, Stora Torget

FREDAG 8 augusti
11-12.30 Premiärvisning av Freia källa, vandring till Galgbacke och offerlundar
med Lennart Stenfelt. Samling vid Taxi Ahllöfsparken
11-24 Marknad till midnatt på Stora torget och Järntorget
B 11-17 Ahllöfsparken med hantverkare
B Barnens verkstad, Studieförbundet Vuxenskolan
B Barnens Gränd med Palle, Stora torget
B Barnteater med två gratisföreställningar varje dag i Ahllöfsparken, Urdarteatern
B Ansiktsmålning och annat pyssel, Urdarteatern
B Medeltida rum med djur, smak och lukt från medeltiden, Järntorget 12 innergård
där Nicolai berättar sagor om Franciskanermunkarna för ungdomar och vuxna
B Knep & knåp för barn Medborgarhusets gård, Unga Örnar
12 Middagsbön Heliga Trefaldighets kyrka
12-13 Guidad visning av Ahllöfsparkens byggnader och park, samling vid taxi, Anders Jägbring
B 12-12.45 Bodils Minicirkus, Gamla Museets gård, entré 20:-
B 13 Kort barnvandring i centrum, samling vid Taxi, Birgitta Berg
B 13-16 Sagohäxorna läser för barnen, stallbacken Ahllöfsparken
13-16 Medeltida dansuppvisning i kyrkparken.
Undervisar publiken, välkomna att prova på, Dansgillet
B 13-17 Kul tur med Lur, guidad visning till häst och vagn från Ahllöfsparken
14-15 Visning av Rådhuset, samling utanför entrén Rådhusgatan, Olle Ytterberg
B 14-14.45 Bodils Minicirkus, Gamla Museets gård, entré 20:-
16 Konsert i Heliga Trefaldighets Kyrka,
Ferrara Lute Duo, med Magnus Andersson och Dohyo Sol, Luta
16 Visning av Medeltida kläder på Stora torgets scen
18 Medeltida mässa i Heliga Trefaldighets kyrka
18.30 Föredrag "Modet att vara kvinna" en skildring kring kvinnans ställning i medeltidens Europa,
av Urban Folkebrant i Rådhuset fullmäktigesal
B 18 Roddtävlig vid Bergmansparken, Götlunda IF
B 21 Riddarspel med eldgycklare i Bergmansparken, Arbogakuskarna
22.30 Fackeltåg med riddare från Bergmansparken till Järntorget och Stora torget
Eld-show med Zack på Stora torget
23-01 Nattbio, ARN Tempelriddaren, del 1 50:- för ungdomar och 80:- för vuxna
Arboga Biografförening

LÖRDAG 9 augusti
10.30 Stora Festparaden, samling vid Taxi Ahllöfsparken.
alla medeltidsklädda är välkomna att delta
11 Festparaden anländer Stora torget, festspelet inleds
11.15 2008-års Brudpar presenteras, där efter qår brudparet med följet till kyrkan
11.40 Kulturstipendium utdelas av Lions Club
11-17 Marknad på Stora torget och Järntorget
B 11-17 Ahllöfsparken med hantverkare
B Barnens verkstad, Studieförbundet Vuxenskolan
B Barnteater med två qratisföreställninqar varje dag i Ahllöfsparken, Urdarteatern
B Medeltida rum med djur, smak och lukt från medeltiden, Järntorget 12 innergård
där Nicolai berättar sagor om Franciskanermunkarna för ungdomar och vuxna
B Barnens Gränd med Palle, Stora Torget
B 12-15 Kul tur med Lur, guidad visning till häst och vagn från Ahllöfsparken, Arbogakuskarna
12-13.30 Medeltida bröllop i Heliga Trefaldighets kyrka, - medeltidsklädda har företräde till kyrkan
B 13-16 Sagohäxorna läser för barnen, stallbacken Ahllöfsparken
13-16 Medeltida dansuppvisning i kyrkparken.
Undervisar publiken, välkomna att prova på, Dansgillet
13 Guidad visning av Ahllöfsparkens byggnader och park, samling vid taxi, Anders Jägbring
13-14 Engelbrekskören sjunger på tre olika platser i centrum
13.30 Föredrag i Rådhuset, en fängslande historia om krig och kärlek, Hans Almgren
14-15 Stadsvandring, samling utanför Heliga Trefaldighets Kyrka, Birgitta Berg
14.30 Föredrag i Rådhuset, Medeltida medicin och läskiga huskurer Ann-Kristin Bergström Schille
B 15 Riddarspel i Bergmansparken, Arbogakuskarna
B 16 Ponnyridning efter Riddarspelen, Arbogakuskarna
16 Final av Roddtävlingen i hamnbassängen vid Bergmansparken, Götlunda I F
16 Konsert i Heliga Trefaldighets kyrka med Vokalensemblen Motus Anima
B 16-18 Kul tur med Lur, guidad visning till häst och vagn från Ahllöfsparken, Arbogakuskarna
18 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka
ca. 22 Årets Medeltidsdagar avslutas i Ahllöfsparken
Utställningar och serveringar 6-9 augusti:
11-15 Dockutställning, Ulla Hellströms dockor på Västerlånggatan 5, torsdag - fredag - lördag
11-15 Alfagårdens café, torsdag och fredag
11-16 Utställning om Engelbrekt på Arboga Museum, Nygatan 37, varje dag
12-18 Konstutställning bibliotekets Galleri, Arboga konstförening onsdag - torsdag - fredag
11-17 Konstutställning bibliotekets Galleri, Arboga konstförening, lördag
11-17 Sur Anders servering i Ahllöfsparken, varje dag
11-17 Café Patrasket, ABF, Medborgarhusets gård, varje dag
11-17 Café Giktringens servering och hantverk, Örtagårdskyrkan Nygatan 46, endast lördag
11-24 Rådhusgårdens servering, Medeltida mat och dryck, onsdag - torsdag -fredag
11-24 Gillesalen Stekaren i Ahllöfsparken serverar medeltid mat och dryck, onsdag - torsdag - fredag
11-02 Rådhusgårdens servering, Medeltida mat och dryck, lördag
11-02 Gillesalen Stekaren, i Ahllöfsparken serverar medeltid mat och dryck, lördag
Flera gårdar är öppna på Västerlånggatan

**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 
**  



 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail: kontakt@arbogasidan.se

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se KLICKA HÄR för det där med cookies


1.521.838 TRÄFFAR / HITS
under 2007 på www.arbogasidan.se

___________________________

Tack för mig i Magazin24 !

Nu koncentrerar jag mig på www.arbogasidan.se

Bl.a. för att ge plats åt flera andra krönikörer har jag valt att inte skriva några fler Arbogakrönikor i år i Magazin24.

Jag tackar för den positiva respons på artiklarna där som jag fått av Arbogabor och andra under åren som gått och kan meddela att jag som hittills fortsätter skriva och tycka här, i min internettidning www.arbogasidan.se

HARRY HOLM 2008 08 06
kontakt@arbogasidan.se
_______________________________

NÄT-BOKHANDELN ANTIKVAR

Böcker som är mer än 10 år
men mycket prisvärda.

KLICKA HÄR!

____________________________

Läs Harry Holms blogg
http://www.metrobloggen.se/murvelgubben

fast just nu är där sommarlov

___________________________________

Hos syrran i Arboga ....

... finns Levén cd

På onsdagsmorgonen den 9 juli kunde Radio Västmanlands lyssnare avnjuta en del av Göran Levéns fina cd "Om du törs".

Plattan innehåller fyra låtar:
Min Maria – Åland – Kyss henne nu – Om du törs.

Vad jag förstår kan cd:n beställas från Görans syster i Arboga,
på e-post-adressen

suzie_leven1@hotmail.com

Jag tycker att det var en fräsch, lite annorlunda men mycket bra skiva.

HARRY HOLM juli 2008
_____________________________

Bruce skulle vilja vara på Ögir i Köping på onsdag


Bruce Springsteen skulle nog vilja vara på Ögir i Köping på onsdag kväll den 9 juli, där Wanda Jackson sjunger till komp av The High-Jacks.

För The Boss älskar Wanda Jackson, rockens första kvinnliga världsstjärna. Det förstår du om du kollar på

www.youtube.com

När du skrivit in "Wanda Jackson" i sökrutan, välj gärna videon

"Wanda Jackson - The Sweet Lady with the Nasty Voice"

eller den video där Bruce Springsteen pratar lite längre om sin kärlek till Wanda Jackson som artist.

HUBBAS HYLLAS
Massor av Elvis-låtar
i Köping 9 juli
, med bl.a. Wanda Jackson
KLICKA HÄR för att läsa mer.
________________________

NY BOK FRÅN FRÅN BIRGIT JOHANSSON
I ARBOGA

Heja brorsan, friskt humör.
Nu så är du utanför
.

Så låter en av de födelseannonser som Birgit Johansson i Arboga i många år har samlat på. Nu har hon pesenterat dem i en bok, tillsammans med exempel ur sin bokmärkssamling.

Birgit Johanssons bok "Baby-Poesi" kan beställas från kontakt@arbogasidan.se

Den kostar 167 kr inkl moms.
_______________________________
ANNONS

DÄCK & ALLSERVICE
0589-19220 Norra Ågatan 12
Öppet vard. 8-16.30.

Däckservice, bromsar, avgassystem, stötdämpare, service m.m.

Nu även reparation och service på trädgårdsmaskiner.
_________________________

Hurra! Irland röstade nej till fördraget. Sverige slipper lämna ifrån sig mer av självbestämmanderätten. Beslut ska fattas så nära människan som möjligt. Tycker Harry Holm.
_________________________

Evenemang i Arboga under
sommaren 2008 – Klicka här!

_____________________________

Utflyktsmål i stan

Mitt i stan finns ett ställe att söka sig till vare sig det är kroppen eller själen som behöver värme.
Varierad konst i vackra lokaler är det fråga om och det handlar alltså om Galleri Konstrundan, i korsningen Kapellgatan-Nygatan.
Ett besök rekommenderas!
______________________________

Gospelmusikens Drottning död

Dottie Rambo, kallad"The Queen of Gospel" avled i söndags morse sedan hennes turnébuss gått av vägen i Montana, USA.
Hon var på väg till en Mors-Dags-konsert, då bussen troligen träffades av de extremt hårda vindar som drabbade regionen i helgen.
De övriga i turnébussn skadades.
Ett TV-inslag om händelsen kan ses på
http://news.yahoo.com/s/ap/
20080511/ap_en_mu/obit_rambo

Dottie Rambo blev 74 år. Hon efterlämnar 2.500 publicerade kristna sånger, som hon skrivit sedan hon som 12-åring började sjunga i kyrkor.
______________________________


Tack för Pingsten och tack för det övernaturliga!

Den första pingstdagen hade det gått 50 dagar sedan påsk och under tiden hade minst 500 människor varit med om något övernaturligt, de hade sett den uppståndne Jesus.
Av dessa 500 var 120 samlade i Övre salen, den där första pingstdagen.
”Alla fylldes av Helig Ande och började tala nya tungomål...” rapporteras det i Apostlagärningarnas första kapitel.

Tungotal - men också helande - hör till den grupp av övernaturliga företeelser som är resultat av Pingsten, av Anden.

Vi är inte många i Arbogas kyrkor en vanlig söndag. I varje fall inte om man jämför med vad som händer i Florida just nu:

En tatuerad och piercad f.d. kriminell kanadensare, Todd Bentley, skulle för mer än en månad sedan medverka i en 4 dagars kristen kampanj i Lakeland.
Den mötesserien har nu hållit på i mer än 40 dagar, tre gånger har man fått byta till större lokaler, nu är det möten två gånger om dagen i en lokal som tar 10.000 besökare.
Det är som i Ullared, man får köa i flera timmar för att komma in på gudstjänsten.

KLICKA HÄR
för att hitta till film med
Todd Bentley
och för att läsa mer om
PINGSTEN !

________________________

Jag tackar för att jag i Arboga Tidning 2008 04 29 kallas för en hardcore-kristen.
Enligt uppslagsverket Wikipedia
syftar ordet hardcore på en "särskilt hängiven eller renodlad" variant av någonting. Man tackar.

HARRY HOLM
_______________________

SVAR PÅ SENASTE FRÅGESPORTEN

VILKA DJUR AVSES?

1. POOFÄRSK = ponny
2. Bit av nalle = örn
3. REDEAI OSTM = boaorm
4. Kinfinitivmärke = katt
5. Säkerheter = panter
6. Tystnar = tiger
7. Lytta = lama
8. Imitera minus efter = apa
9. Örngottg = varg
10. Försvinn! Drycker
= utter

_______________________

Fritz Lilja död

Efter att under åren ha givit ut flera lyrikböcker på HLT Förlag blev fjolårets "Färdväg" hans sista bok. Fritz avled i sömnen i sitt hem i Sandviken, natten till måndagen den 31 mars, nästan 92 år gammal.
Begravningen äger rum i
Kanalkyrkan i Sandviken, fredagen den 25 april kl 13.
(FOTO: HARRY HOLM)

EN DIKT AV FRITZ LILJA:

Du skall
en gång
häpna och se
att mellan
höst och vår
mellan nu
och då
finns en
återglans
av evighetens
sommar

Fritz Liljas böcker finns på
www.hlt.z.se/shop

______________________

"THE SWEET LADY
WITH THE NASTY VOICE."

Nu rullar filmen med det namnet igång i USA. Den handlar om Wanda Jackson.
KLICKA HÄR för att läas mer
!
______________________________

En sån platta, Ida!


Vi såg henne i Fame factoryfinalen i TV och sedan kom hon och sjöng i Pingstkyrkan i Arboga, Ida Pihlgren från Avcsta, numera Stockholm.

Nu har hennes CD kommit, den heter I.D.A "Code of Conduct" (label: hitworks) och är mycket välgjord.
Det är inte den sortens musik som gamla jag går och köper men jag kan inte låta bli att imponeras av kvaliteten i arrangemangen och i Idas intensiva dynamiska sång.

Om jag sedan skall berätta om texterna, då blir jag lyrisk.
Här är vi långt ifrån det traditionella temat hjärta och smärta, även om smärtan över sakernas tillstånd märks väl i sångerna om hur uselt vi förvaltar vår miljö – och våra pengar.
Angreppet på shopping-hysterin och ironin i "Shop til you drop" är bara ett exempel på att vi här har en i högsta grad medveten blivande sångstjärna, som har fördelen av att ha sällskap av trummande brorsan Andreas och övriga medlemmar i egna bandet I.D.A.

HARRY HOLM 2008/03/03
______________________

Lena Maria fick medalj av kung Carl Gustav
KLICKA HÄR
för att läsa mer!

______________________

ANNONSERA MERA!

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM
HUR OCH VARFÖR

____________________________

Nu finns den nya boken
med handlingen förlagd
till Arboga i gången tid:


Nu finns det en ny bok med motiv från Arboga.
Det är en roman om livet på 1300-talet, där huvudpersonen kommer från Kolswadet, Toije, Fellingsbro, men vistas mest i Arboga.
Författare än Lars Öberg, som numera bor i Kiruna.
Boken är på 280 sidor, kostar 292 kr och kan redan nu beställas via kontakt@arbogasidan.se

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________
________________________

Kärlek till Sverige
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8
085

WANDA JACKSON
LADDAS NER MEST
AV ALLA SKIVOR JUST NU 2008 01 16
PÅ TIDNINGEN DAGENS MUSIKSAJT
http://musik.dagen.se

MUSIK - ÖVRIGA SKIVTIPS
_________________________
_________________________

NYSÄTERNS
FJÄLLGÅRD

vid Hede i Härjedalen
SERVERING
STUGOR ATT HYRA

hos Kerstin Johansson
och Alf Johansson
Klicka här
för att läsa mer!

_____________________


LEDIG ANNONSPLATS






_________________________