wrap-script-literals: no

 

HOLMENS BLOGG

Den 31 december 2010

Det är snart över nu. Året 2010.
Jag önskar till att börja med idag Gott Slut.
En lite dyster men vanlig hälsning.
Men snart gör vi som kungen föreslagit, vänder blad.
Och går vidare.

______________

HOLMENS BLOGG

En adventsberättelse ur samernas verklighet

Det var sommaren 1970 och jag gick på järnvägen till den väglösa byn Kaitum. Där hälsade jag på samen Andreas Labba i hans lilla stuga.
– Jaha, är ni från Arboga, sa han. Det är där ni har ölet som kommer efter.

Och så berättade han en del om sitt liv. Men det mesta om samernas situation genom seklerna och om hans öde har jag läst i Labbas två böcker. Den första boken hette Anta.
Den andra boken, Anta och Mari, kom ut efter hans död. Han avled på hösten 1970.

Det passar denna tid på året att berätta om när Anta kom till Gällivare med fru och litet barn för att "kyrkskriva" babyn.

Inte ens ett stall för babyn

Efter brunsten flyttade sitan till en färsk betesmark, där de lät hjorden vila i stillhet och repa sig i flera veckor, för att den skulle orka med den långa flyttningen till vinterbeteslandet som e ske i lagom tid före adventmässan. Sitans folk skulle till Gällivare och fira advent och gå på marknaden.

Så satte den långa renrajden igång igen. Ackjorna var packade med renkött, hudar, saltad fisk, ripor och även tran som folk köpt billigt i kyrkbyn i Norge. De hade också med sig sälskinn, som det stor efterfrågan på till tömmar och stövelskaft. På marknadsplatsen skulle de antingen sälja eller göra bytesaffär.

När Anta och sitans folk kom till Gällivare och till den plats där deras kyrkstugor funnits, fann de att järnvägen dragits just där deras tre stugor stått. Nu fanns ingenting kvar, inte en enda stockbit.
Järnvägsspåret hade kommit på sommaren till Gällivare och kyrkstugorna hade helt enkelt sopats bort, utan att ägarna fått veta något om det, inte blivit tillfrågade och än mindre fått någon ersättning.

Anta och de andra stod där nu husvilla och förargade. Men hjälpte det? Tidens människor hade fått lära sig att svälja ont och gott. Deras klagan hade ingen möjlighet att nå fram.
Det var bara att böja sig och hålla tyst inför den starka okända Kronan som gjorde precis vad den ville och tog annans egendom utan att fråga. Den lämnade Anta och sitans folk åt deras öde utan tak över huvudet.

Kåtorna hade de lämnat vid renhjorden och de fick nu dra till skogs och slå läger under granarna.
Anta var tyst och sammanbiten. Han gjorde upp en stor eld, men det var mörkt och kallt och snöstormen rasade och kölden bet i både ansikten och händer.
Anta var orolig för Mari som hade lille Pieta med. De skulle ju till kyrkan och få dopbekräftelsen.
Av grankvistar byggde Anta ett vindskydd som skyddade Mari och Pieta för vinden men inte från kylan. Hela natten avlöste sitans folk varandra vid sitan.

Nästa dag kom Anta att diskutera med samen Käirik som ville ta i med hårdhandskarna.
– Du kan inte ensam stå emot Kronan, sade Anta. Inte frågar de dig om lov var de får och inte får dra rälsen. Du ser ju hur det gick med våra kyrkstugor.
– Kyrkstugorna var småsaker, svarade Käirik. De revs ju på en liten stund. Men att dra rälsen är en annan sak, det syns och hörs långa vägar, och då hinner man ju vässa björnspjut och förbereda motstånd
– Motstånd kan man väl inte göra ensam mot så många. Och ensam människa lyssnar ingen på. Det är nog bättre att tiga och flytta längre bort, dit de inte kommer så snabbt. Säkert kommer vi att få bryta vår flyttningsleder många gånger under vår tid. Och du också Käirik, tro mina ord.

Ur boken Anta och Mari, av Andreas Labba (Bonniers 1971)

____________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 20 december – och julveckan är här.

VÄDERLEKEN gör allt för att Arbogaborna skall ha riktig julstämning. Precis som förra vintern känns talet om den globala uppvärmningen och mildare vintrar som något mycket fjärran från vår verklighet.

JAG BEUNDRAR snöröjarna som jobbar för att vi ska få det mer framkomligt.
Att vissa plogförare lyckas lägga plogkanten för garageinfarten medan andra inte lämnar ett spår efter sig där, behöver ju inte bero på olika skicklighet.
Det kanske är fordonen som har olika utrustning?

GRANNSAMVERKAN har i dessa tider fått en ny innebörd.
De som förärats med ungdomlighet eller god hälsa, skottar åt närboende som är äldre, eller har drabbas av hjärt- eller ryggroblem.
En god gärning är aldrig fel.

I KÖKEN förebereds julen, nu som sedan urminnes tider.
Den här tiden på året firade vikingarna sitt midvinterblot, då slaktades grisen och allt förebereddes för ett riktigt frossande i mat och dryck.
I varje fall i hövdingens hydda var det så. Och kanske att även trälarna fick något sig tillslängt från de dignande borden.

SEDAN KOM kristendomen och vände firandet till att gälla Guds son Jesus, han som i första hand brydde sig om "trälarna", om de fattiga och utfrysta.
Han är en person väl värd att fira.

SÅ PÅ MED skinkan och gröten... och glöm i sammanhanget inte de ensamma människor du känner till.
De kanske inte hungrar så mycket efter julmaten som efter gemenskap.

______________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 17 december... med Simon i tankarna...


Simon Ådahl sjunger i Arboga söndag den 19 december kl 17,
Foto: Linda Ådahl



DET ÄR FULLT med program att välja på i dessa adventstider. Ett av dessa siktar jag in mig på, inte minst för att jag fastnat för texten i speciellt en av de sånger han gjort, Simon Ådahl. Och som börjar så här:

”Ser du den där mannen som sover under bron,
hemlös och ensam med smutsiga skor?
Och kvinnan som samlar på burkar och skräp?
Det är Sverige just idag...”

SIMON ÅDAHL föddes i Finland och började som elvaåring spela med sin lillebror Frank 1968. Under sjuttiotalet gav de ut tre skivor.
Tillsammans med broder Frank och bröderna Bertil och Lasse Edin bildade
Simon det kristna bandet Edin-Ådahl 1978, och spelade in åtta skivor fram till
gruppens upplösning 1992.

EDIN-ÅDAHL vann Melodifestivalen 1990 med sången "Som en vind".
Simon Ådahl deltog även 1995 med låten "Följ dina drömmar", i den så kallade "all-star"-uppsättningen tillsammans med bl.a. Lasse Lindbom, där de slutade på 5:e plats.

DE SENASTE tre åren har Simon Ådahl rest runt i landets församlingar och talat och sjungit om sin tro.
I våras släppte han sin soloskiva ”Larm!”. En skiva som hans bror Frank ger ut på eget skivbolag. Rockmusiken har alltid varit en självklar del av Simons musikintresse. ”Larm!” låter som skivans titel.

MEN JAG tänker mest på den av hans sånger som jag citerade inledningsvis och där en av de andra verserna låter:

”Ser du alla män i maktens korridor,
som sliter åt sig fallskärmar och lämnar öppna sår?
Vad hände med pratet om etik och moral?
Det är Sverige just idag...”

HARRY HOLM

Simon Ådahl. Arboga Pingstkyrka. Söndag den 19 december kl 17. Fri entré.

______________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 14 december – om Arbogas kranvatten...

I ÖSTERSUND har man ännu inte hittat orsaken till att det är en parasit i dricksvattnet från Storsjön.
Fortfarande uppmanas befolkningen där att koka vattnet.

ARBOGA HAR på ett sätt en motsvarande sits, kommunen tar sitt dricksvatten från Hjälaren, en sjö i vilken Örebroarnas med fleras avloppsvatten rinner ut.

MEN VI KAN av allt att döma känna oss mycket tryggare än Östersundarna.
– Det som skiljer mest är att i Arboga har vi Kemisk fällning som tar bort de allra finaste partiklarna, därefter
Långsamfilter som har biologisk aktivitet  (dvs käkar bakterier), berättar Arbogas VA-chef Lars-Gunnar Felldin när jag frågar.

DESSUTOM har vi, fortsätter han, under ett års tid provat en partikel- och provtagningsutrustning som larmar vid förhöjd partikelhalt och tar prov.
Denna utrustning permanentas från december 2010.

SKÖNT att veta.
 

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 13 december... då på vår tröskel står...


Gurli Holmberg var Stockholms Lucia för 65 år sedan, dvs 1945.


DET ÄR LUCIAMORGON och runt om i vårt land, på dagis, i skolor, på arbetsplatser och serviceboenden, står hon där på vår tröskel, vitklädd med ljus i hår.
Och ofta ljust hår, vilket verkar föga troligt med tanke på att Lucia var en ung italienska.

RESTERNA AV denna, den första lucian, ligger i Sanct Jeremias kyrka i Venedig.
Rester är nog rätta ordet. Kejsarinnan Maria av Österrike fick 1579 ett stycke kött från Lucias vänstra sida, som gåva.
Och sådär har det fortsatt genom seklerna.

SÅ SENT SOM i november 1981 kom två maskerade rånare och tvingade ned den vaktande prästen på kyrkgolvet, slog sönder montern och släpade med sig Lucia i en säck.
Med hjälp av intensiva böner och envisa poliser kom helgonet dock åter till kyrkligt förvar. Till råga på allt natten till den 13 december.

LUCIA BODDE på Sicilien och dog därför att hennes boyfriend blev sur. När de skulle gifta sig visade det sig att Lucia hade gett bort hemgiften till fattiga i Syracusa.
Då skvallrade den besvikne pojkvännen för de romerska soldaterna att Lucia var något som man inte fick vara då, år 304 e.Kr. Hon var kristen.

LUCIA BLEV så besviken på sin fästman att hon stack ut sina ögon och skickade dom till honom. (Lucia räknas förresten än idag som de synskadades skyddshelgon).
Lucia greps och dömdes till döden.
Det var meningen att hon skulle brännas på bål. Men det visade sig vara omöjligt. Lågorna liksom bara undvek henne, så hon avrättades med svärd i stället.

MEN MINNET av henne har ingen lyckats döda.
Lucialegenden lever vidare, och detta i allra högsta grad denna måndag i Sverige.
Och därmed i Arboga.

______________

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 11 december... med Gammeldags Julmarknad.


Tomten Blom 2010 12 11.
Foto: Harry Holm



DET ÄR FULLT med folk i stan denna lördag. Inte ens parkeringsplatserna på Himmelska Fridens Torg räcker till.
Till råga på allt har bilister parkerat i västra delen av den stora parkeringen, så att det inte går att åka runt i "spalterna" och leta efter en lucka.
Det har fått till följd att det blir mycket backande och vändande mellan bilraderna i den del som är närmast Ahllöfsparken.

KANSKE SKA vi rekommendera att parkera på Söder och gå till Stora Torget över Gamla bron (ja, så heter den för mig, även om skylten säger Kapellbron).
Viserligen är det blygsamt med stånd på denna den gamla marknadsplatsen, torget.
Men det är desto mer fullbelagt i Ahllöfsparken. Och inte minst inne i Målargården där.

IDAG LÖRDAG är julmarknaden öppen 10-17, i morgon söndag 11-17. Och precis de klockslagen har också butikerna i centrum öppet.
Vill man inte värma sig där finns ju Arboga Museum, med öppettiderna 10-16 idag och 11-16 i morgon söndag.

SÖNDAG kl 17 krönes Arboga lucia i Ahllöfsparken med sedvanlig luciakonsert i Heliga Trefaldighets kyrka en timme senare.
I år kan man också vara med om en luciakonsert kl 15.30 där, som sägs vara mer familjeanpassad.
Jag väljer den familjeinriktade konserten. För jag vill inte missa att lyssna till den musikaliska familjen Ternvall som framträder i Arboga Pingstkyrka denna söndag kl 17.

______________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 10 december... att vara eller inte vara ... idol.

DET ÄR JU inte ovanligt att se TV-programmet Idol. Trots konkurrens (i kväll av Nobelfesten) så är det miljoner svenskar som lyssnar och tycker.
Ja, denna afton (kl 20 i Fyran) är det final igen i TV-tävlingen Idol.
En guldvaskarpanna för att få fram nya talanger. Talanger som till och med i vissa fall ger Sverige exportinkomster.

DET ÄR DOCK inte alltid segraren som får mest scen-jobb.
År 2004 vann Daniel Lindström, men det var tvåan Darin som fick framgångarna, och då även internationellt med hits i Tyskland och Österrike.

DET MEST LYCKADE startfältet, kan man säga, var 2005 års. Då vann Agnes Carlsson och hon har också gjort internationell succé med sången Release me.
Sebastian Karlsson blev tvåa det året och har lyckats bra på hemmaplan, men gör enligt mig en blek insats i musikalen Grease.
Sibel kom trea och har hörts en hel del. Måns Zelmerlöw blev "bara" femma men har fått mycket jobb, även som programledare. Ola Svensson kom "bara" åtta men för honom har det ändå gått bra.

ÅR 2006 segrade Markus Fagervall men för honom flyter det ganska trögt. Då har det gått desto bättre för det årets tvåa, Erik Segerstedt, inte minst genom att ingå i trion EMD med samma års sexa, Danny Saucedo, och följande års femma, Mattias Andréasson.
Mattias år, dvs 2007, vann Marie Picasso från Västerås, men det var tvåan
Amanda Jenssen som fick de stora framgångarna.

ÅR 2008 segrade Kevin Borg, hittar och musikalmedverkan blev följden. Tvåan
Alice har det varit mer tyst om. Men fyran Johan Palm och femman Anna
Bergendahl har det blåst desto mer framgångsvindar omkring.
Förra året var Erik Grönwall och Calle Kristiansson i finalen. Erik vann men jag tror att det i längden kommer att vara trean Tove (Östman Styrke), som i vann mest på den tävlingen.

I KVÄLL VINNER den skotske skåningen Jay Smith, inte minst för att han har den säkraste och framför allt den mest personliga rösten.
På ett sätt är han inte lämplig som förebild.
Det var inte heller Janis Joplin och flera rockikoner efter henne.
Men de har ändå gett musikhistorien oförglömliga upplevelser.

BLAND ANNAT DÄRFÖR är jag kluven. Och gör som jag denna säsong för första gången gjort: Låter bli att rösta.
Men tittar? Säkert.
För den som likt mig i decennier arbetat med artister och deras lansering så är sådana här talangjaktsprogram lika intressanta som Agenda är för Beatrice Ask.

____________________________

HOLMENS BLOGG

Foto: Britt-Marie Ljunggren

Tisdagen den 7 december... om att denna vinter knappast går spårlöst förbi

FÖRRA VINTERN var minnesvärd, med snöplogkanter så höga att vår gata blev i praktiken enkelriktad.
Den här vintern kommer vi säkert också att minnas.
Snön och kylan kom tidigt.
Och minst två kärnreaktorer står stilla nu också.
För att elpriset skall bli högre?

DESSUTOM höjdes idag bensinpriset till det högsta decemberpriset någonsin.
Som en protest, eller av ren sparsamhet, borde vi – jag menar alla som kan – stanna hemma, tända bara levande ljus, elda i kaminen och grilla korven i eller på den.

VILKET i och för sig låter ganska mysigt...

______________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 2 december... att svara eller inte svara ...

DET ÄR JU inte ovanligt att det diskuteras tågtrafik numera.
Det är inte heller ovanligt att kommunalråd får svara på reportrars frågor.
Och ibland kolliderar dessa vanligheter.

DET RINGDE i telefonen hos vårt kommunalråd Olle Ytterberg. Och det handlade om tåg.
Men det var innan de senaste vinterbetonade problemen.
Så frågan gällde tågtidtabellen mer generellt, så att säga.

REPORTERN från Sveriges Television ville att Olle Ytterberg skulle klaga på SJ.
Men det ville inte kommunalrådet.
I varje fall inte i det aktuella ärendet.
– Jag skulle inte framstå som trovärdig om jag svarat som SVT-reportern ville, förklarar Olle Ytterberg.

TV-MÄNNISKAN ville nämligen att Olle skulle klaga på att det inte stannade i Arboga... tåget mellan Stockholm och Malmö.
Det där med geografi är inte så lätt alla gånger.

_____________

HOLMENS BLOGG

Den första advent 2010 ... om den vars ankomst det handlar om

Advent betyder ankomst

Folk lade sin viktigaste ägodel – manteln – på marken för att hylla Jesus vid hans ankomst till Jerusalem.
Ryktet hade gått före honom och vissa hade själva upplevt hur han botat sjuka och ställt upp på de uttstöttas sida.

Så folk hyllade honom nu som en kung, de strödde ut palmer och sjöng lovsånger.

Kyrkoåret börjar med första söndagen i Advent och bygger på avgörande händelser i Jesu liv.
Den här söndagen går fler än vanligt i kyrkan.
Vårt kommunalråd besökte idag för 38:e året i obruten följd adventsgudstjänsten i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.

Ja, idag har vi i olika kyrkor sjungit
kända psalmer och sett hur ljus och gemenskap gjort allt positivt.
Därmed inte sagt att vi får glömma allt det andra som hände Frälsaren:

Den positiva, glada bilden med (över en ankomst jublande) människor (bilden överst) måste kompletteras med det som väntar.
Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst!", "Korsfäst!" Palmbladen ersätts av korset.

Så i all denna söndags glädje och all dyrkan, gäller det att minnas vad som sedan hände:
Det var med stor sannolikhet i viss utsträckning samma människor som sedan "hängde på" de opinionsbildare som ropade Korstfäst, korsfäst.
Så jag kan inte ens denna glada första advent låta bli att tänka på långfredagens tema. Och därmed på hur lättledda vi människor – på olika områden – är av professionella gaphalsar.

HARRY HOLM den första advent 2010.

LÄS MER PÅ
www.arbogasidan.se/tro

____________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 25 november ... om en månad är det juldagen

DET DÄR MED att vänta...

 

 

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 13 december... då på vår tröskel står...


Gurli Holmberg var Stockholms Lucia för 65 år sedan, dvs 1945.


DET ÄR LUCIAMORGON och runt om i vårt land, på dagis, i skolor, på arbetsplatser och serviceboenden, står hon där på vår tröskel, vitklädd med ljus i hår.
Och ofta ljust hår, vilket verkar föga troligt med tanke på att Lucia var en ung italienska.

RESTERNA AV denna, den första lucian, ligger i Sanct Jeremias kyrka i Venedig.
Rester är nog rätta ordet. Kejsarinnan Maria av Österrike fick 1579 ett stycke kött från Lucias vänstra sida, som gåva.
Och sådär har det fortsatt genom seklerna.

SÅ SENT SOM i november 1981 kom två maskerade rånare och tvingade ned den vaktande prästen på kyrkgolvet, slog sönder montern och släpade med sig Lucia i en säck.
Med hjälp av intensiva böner och envisa poliser kom helgonet dock åter till kyrkligt förvar. Till råga på allt natten till den 13 december.

LUCIA BODDE på Sicilien och dog därför att hennes boyfriend blev sur. När de skulle gifta sig visade det sig att Lucia hade gett bort hemgiften till fattiga i Syracusa.
Då skvallrade den besvikne pojkvännen för de romerska soldaterna att Lucia var något som man inte fick vara då, år 304 e.Kr. Hon var kristen.

LUCIA BLEV så besviken på sin fästman att hon stack ut sina ögon och skickade dom till honom. (Lucia räknas förresten än idag som de synskadades skyddshelgon).
Lucia greps och dömdes till döden.
Det var meningen att hon skulle brännas på bål. Men det visade sig vara omöjligt. Lågorna liksom bara undvek henne, så hon avrättades med svärd i stället.

MEN MINNET av henne har ingen lyckats döda.
Lucialegenden lever vidare, och detta i allra högsta grad denna måndag i Sverige.
Och därmed i Arboga.

______________

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 11 december... med Gammeldags Julmarknad.


Tomten Blom 2010 12 11.
Foto: Harry Holm



DET ÄR FULLT med folk i stan denna lördag. Inte ens parkeringsplatserna på Himmelska Fridens Torg räcker till.
Till råga på allt har bilister parkerat i västra delen av den stora parkeringen, så att det inte går att åka runt i "spalterna" och leta efter en lucka.
Det har fått till följd att det blir mycket backande och vändande mellan bilraderna i den del som är närmast Ahllöfsparken.

KANSKE SKA vi rekommendera att parkera på Söder och gå till Stora Torget över Gamla bron (ja, så heter den för mig, även om skylten säger Kapellbron).
Viserligen är det blygsamt med stånd på denna den gamla marknadsplatsen, torget.
Men det är desto mer fullbelagt i Ahllöfsparken. Och inte minst inne i Målargården där.

IDAG LÖRDAG är julmarknaden öppen 10-17, i morgon söndag 11-17. Och precis de klockslagen har också butikerna i centrum öppet.
Vill man inte värma sig där finns ju Arboga Museum, med öppettiderna 10-16 idag och 11-16 i morgon söndag.

SÖNDAG kl 17 krönes Arboga lucia i Ahllöfsparken med sedvanlig luciakonsert i Heliga Trefaldighets kyrka en timme senare.
I år kan man också vara med om en luciakonsert kl 15.30 där, som sägs vara mer familjeanpassad.
Jag väljer den familjeinriktade konserten. För jag vill inte missa att lyssna till den musikaliska familjen Ternvall som framträder i Arboga Pingstkyrka denna söndag kl 17.

______________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 10 december... att vara eller inte vara ... idol.

DET ÄR JU inte ovanligt att se TV-programmet Idol. Trots konkurrens (i kväll av Nobelfesten) så är det miljoner svenskar som lyssnar och tycker.
Ja, denna afton (kl 20 i Fyran) är det final igen i TV-tävlingen Idol.
En guldvaskarpanna för att få fram nya talanger. Talanger som till och med i vissa fall ger Sverige exportinkomster.

DET ÄR DOCK inte alltid segraren som får mest scen-jobb.
År 2004 vann Daniel Lindström, men det var tvåan Darin som fick framgångarna, och då även internationellt med hits i Tyskland och Österrike.

DET MEST LYCKADE startfältet, kan man säga, var 2005 års. Då vann Agnes Carlsson och hon har också gjort internationell succé med sången Release me.
Sebastian Karlsson blev tvåa det året och har lyckats bra på hemmaplan, men gör enligt mig en blek insats i musikalen Grease.
Sibel kom trea och har hörts en hel del. Måns Zelmerlöw blev "bara" femma men har fått mycket jobb, även som programledare. Ola Svensson kom "bara" åtta men för honom har det ändå gått bra.

ÅR 2006 segrade Markus Fagervall men för honom flyter det ganska trögt. Då har det gått desto bättre för det årets tvåa, Erik Segerstedt, inte minst genom att ingå i trion EMD med samma års sexa, Danny Saucedo, och följande års femma, Mattias Andréasson.
Mattias år, dvs 2007, vann Marie Picasso från Västerås, men det var tvåan
Amanda Jenssen som fick de stora framgångarna.

ÅR 2008 segrade Kevin Borg, hittar och musikalmedverkan blev följden. Tvåan
Alice har det varit mer tyst om. Men fyran Johan Palm och femman Anna
Bergendahl har det blåst desto mer framgångsvindar omkring.
Förra året var Erik Grönwall och Calle Kristiansson i finalen. Erik vann men jag tror att det i längden kommer att vara trean Tove (Östman Styrke), som i vann mest på den tävlingen.

I KVÄLL VINNER den skotske skåningen Jay Smith, inte minst för att han har den säkraste och framför allt den mest personliga rösten.
På ett sätt är han inte lämplig som förebild.
Det var inte heller Janis Joplin och flera rockikoner efter henne.
Men de har ändå gett musikhistorien oförglömliga upplevelser.

BLAND ANNAT DÄRFÖR är jag kluven. Och gör som jag denna säsong för första gången gjort: Låter bli att rösta.
Men tittar? Säkert.
För den som likt mig i decennier arbetat med artister och deras lansering så är sådana här talangjaktsprogram lika intressanta som Agenda är för Beatrice Ask.

_________________________________

HOLMENS BLOGG

Foto: Britt-Marie Ljunggren

Tisdagen den 7 december... om att denna vinter knappast går spårlöst förbi

FÖRRA VINTERN var minnesvärd, med snöplogkanter så höga att vår gata blev i praktiken enkelriktad.
Den här vintern kommer vi säkert också att minnas.
Snön och kylan kom tidigt.
Och minst två kärnreaktorer står stilla nu också.
För att elpriset skall bli högre?

DESSUTOM höjdes idag bensinpriset till det högsta decemberpriset någonsin.
Som en protest, eller av ren sparsamhet, borde vi – jag menar alla som kan – stanna hemma, tända bara levande ljus, elda i kaminen och grilla korven i eller på den.

VILKET i och för sig låter ganska mysigt...

______________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 2 december... att svara eller inte svara ...

DET ÄR JU inte ovanligt att det diskuteras tågtrafik numera.
Det är inte heller ovanligt att kommunalråd får svara på reportrars frågor.
Och ibland kolliderar dessa vanligheter.

DET RINGDE i telefonen hos vårt kommunalråd Olle Ytterberg. Och det handlade om tåg.
Men det var innan de senaste vinterbetonade problemen.
Så frågan gällde tågtidtabellen mer generellt, så att säga.

REPORTERN från Sveriges Television ville att Olle Ytterberg skulle klaga på SJ.
Men det ville inte kommunalrådet.
I varje fall inte i det aktuella ärendet.
– Jag skulle inte framstå som trovärdig om jag svarat som SVT-reportern ville, förklarar Olle Ytterberg.

TV-MÄNNISKAN ville nämligen att Olle skulle klaga på att det inte stannade i Arboga... tåget mellan Stockholm och Malmö.
Det där med geografi är inte så lätt alla gånger.

_______________

HOLMENS BLOGG

Den första advent 2010 ... om den vars ankomst det handlar om

Advent betyder ankomst

Folk lade sin viktigaste ägodel – manteln – på marken för att hylla Jesus vid hans ankomst till Jerusalem.
Ryktet hade gått före honom och vissa hade själva upplevt hur han botat sjuka och ställt upp på de uttstöttas sida.

Så folk hyllade honom nu som en kung, de strödde ut palmer och sjöng lovsånger.

Kyrkoåret börjar med första söndagen i Advent och bygger på avgörande händelser i Jesu liv.
Den här söndagen går fler än vanligt i kyrkan.
Vårt kommunalråd besökte idag för 38:e året i obruten följd adventsgudstjänsten i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.

Ja, idag har vi i olika kyrkor sjungit
kända psalmer och sett hur ljus och gemenskap gjort allt positivt.
Därmed inte sagt att vi får glömma allt det andra som hände Frälsaren:

Den positiva, glada bilden med (över en ankomst jublande) människor (bilden överst) måste kompletteras med det som väntar.
Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst!", "Korsfäst!" Palmbladen ersätts av korset.

Så i all denna söndags glädje och all dyrkan, gäller det att minnas vad som sedan hände:
Det var med stor sannolikhet i viss utsträckning samma människor som sedan "hängde på" de opinionsbildare som ropade Korstfäst, korsfäst.
Så jag kan inte ens denna glada första advent låta bli att tänka på långfredagens tema. Och därmed på hur lättledda vi människor – på olika områden – är av professionella gaphalsar.

HARRY HOLM den första advent 2010.

LÄS MER PÅ
www.arbogasidan.se/tro

_______________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 25 november ... om en månad är det juldagen

DET DÄR MED att vänta...
Den som heter Katarina behöver inte vänta. På namnsdagsfirandet.
För idag är det just Katarina.
Namnet kommer från det grekiska katharós, sägs det. Ett ord som beyder ren, kysk.

TILL I MORGON får Linus vänta på firandet.
Linus är också ett namn som kommer från grekiskan, det betyder Han med det linfärgade håret.
På lördag är det Astrid, ett fornnordiskt namn som tolkas som Skön och älskad av gudarna.

PÅ SÖNDAG är det visserligen Malte, ett danskt namn som ingen tycks veta betydelsen av.
Men framför allt är det Första advent på söndag
.
I och för sig betyder ordet advent inte att vänta, det ordet betyder ankomst.
Men visst är det många som går i väntans tider nu.

BARNEN VÄNTAR nog mest av alla. De ser fram mot julen och alla klapparna.
Vi äldre har kanske andra drömmar. Och även ouppnåeliga önskningar, som den om att november borde strykas ur almanackan.

VI SOM BOTT i Arboga ett tag kommer ihåg "Bror i Paradiset", Bror Möller.
Av vissa av hans efterlämnade verser kan vi tröstas, eller i alla fall lättare acceptera årets växlingar.

Jag citerar ur hans Novemberdagar.

Novemberdagar,
gråa, blöta, trista,
liksom väntande står,
ingen av dem vill jag mista
fast man ganska kulen går.

Varje årstid har sin tjusning
varje dag ger något nytt
varje stund är som en krusning
en sekund som redan flytt,
och som bär emot nya tider
vinter - vår - sommar - höst,
jag uti allt detta spårar
mänskans längtan –
tro och tröst.

Att se framåt, glädjas – hoppas
ger ju mening åt vårt liv.
Åter skall ju våren knoppas,
åter skall en sommar blomma
Och till sist –
skall hösten komma,
det är tidens gång –
Evighetens Sång.

___________

HOLMENS BLOGG

Onsdagen den 24 november ... om att det mörknar när kyrkan mörkar

VI ÄR NÅGRA som minns hur ledningen för Arbogabygdens församling mörkade hur mycket kyrkomusikern Göran Staxäng fick för att sluta.
Och hur skickligt det mörkades var dessa pengar tagits.

JAG GICK igenom boksluten för både 2007 och 2008 och ingenstans stod det var man plockat fram (gissningsvis) omkring 650.000 kronor för att köpa ut Staxäng.
Kan det finnas andra summor som också använts till annat än vad de kallas i bokföringen? Som självrannsakande journalist i Arboga skäms jag för att inte mer intensivt ha bevakat kyrkopolitiken här.

JAG KAN INTE heller förstå annat än att ledningen för Arbogabygdens församling också tänkte mörka det oetiska i att ta ut vinst på gravplatsskötseln, dvs ta pengar till bl.a. gudstjänster även från personer som gått ur svenska kyrkan, som begärt utträde för att slippa betala till sådant.

SOM ÖNSKAN om mörkning tolkar jag skrivningen i protokollet från förra kyrkofullmäktigesammanträdet.
Där syns ingen som helst självrannsakan över att man tänkte göra en – speciellt mot de utträdda – så ful grej.
Ingen anmärkning rikts mot att Kyrkorådet ville att de 740 gravrättsinnehavarna skulle få betala 10 procent mer än vad gravskötseln kostar församlingen.

SÅ DET ÄR inte de planerna som kyrkofullmäktige underkänner.
I stället beklagar kyrkofullmäktige – enligt protokollet – att folk råkade få reda på planerna innan kyrkofullmäktiges sammanträde.
Av det får jag intrycket att mörkningen var det viktiga.

FÖR ATT ytterligare försämra sin image kritiserar fullmäktige inte den som kommit med det orättvisa och olämpliga förslaget – utan klagar i stället på "budbäraren" som berättat för kunderna om planerna.

I STÄLLET FÖR att kritisera de politiker som stött det oetiska förslaget kritiserar församlingens fullmäktige sina egna anställda.
Med också detta färska exempel i beaktande, borde man egentligen gratulera makarna Staxäng till deras (i och för sig fult skötta) avpollettering.
Båda två borde vara glada över att slippa en sådan arbetsgivare.

______________

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 20 november ... om att ett år är slut

DET DÄR MED tid och tideräkning tål att fundera på.
På vissa håll på jorden är det inte 2010 nu, utan något helt annat... i varje fall inom visas länder.
I förbindelsen med omvärlden måste dock alla finna sig i vår, västvärldens datering. Skulle jag tro.

APROPÅ TRO så slutar året nu. I den kyrkliga världen.
Det är domsöndagen i morgon. Då slutar kyrkoåret, enligt de regler som gäller i svenska kyrkan.
Nästa helg, alltså om en vecka, är det Första advent. Och första söndagen i advent börjar det om igen, i kyrkorna. Då inleds det nya kyrkoåret.

SÅ DAGS brukar jag tänka på alla år då jag som journalist inför almanackans årsskifte brukat intervjua kommunalrådet (först Brodin, sedan P-O Nilsson), om året som gått och om vad som väntar under året som kommer.

SEDAN TÄNKER jag, att precis som i det världsliga året bör det för kristna just nu vara dags att göra en sån där årssummering som kommunalråden ger i lokalpressen en månad senare.
Det går att göra genom att intervjua sig själv.

MENAR JAG mig vara en aktiv kristen bör jag gå rakt på sak och först av allt ställa mig frågan:
– Vad har jag gjort de senaste tolv månaderna för att få fler medmänniskor att förstå det fantastiska, förtjusande fina och fördelaktiga med att försöka följa föredömet Jesus?

NÄR JAG FÖR min del, inför det nya kyrkoåret, gör en sådan summering, känner jag mig som ett barn som har gjort något ofog och som inför sin pappa inte kan göra annat än sucka och säga:
– Förlåt Far, jag ska försöka göra bättre ifrån mig i fortsättningen.

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 19 november ... om sånt som väntar.

VISSA HAR redan tänt sin juliga belysning i villaträdgården.
Det stora trädet i Ahllöfsparken strålar av elektriska små punktljus.
Och de prydliga stjärnorna smyckar åter södra sidan av Centrumleden.

KÄNNER DU hur adventsstämningen närmar sig, förspelet till Den Stora Julstämningen?
Rycker det i visakortet inför presumtiva julklappar?
Jodå.
Och idag har jag köpt julklappspapper och en rulle röda papperssnören.

NOSTALGINS årliga höjdpunkt närmar sig med stormsteg.
Och vad är väl nostalgins högborg om inte en hembygdsförening.
Tur att den folkrörelsen finns i hela landet, där – speciellt på ort i glesbygd – hembygdsföreningen är den kanske sista och enda instans som står för kontinuitet i arrangerandet av folksamlingar.

ARBOGA MUSEUMS årliga pepparkakshustävling är ett exempel på traditioner i vår stad.
Årets tema är "Från slott till koja och allt där emellan".
Inlämning ska vara gjord senast 6 december och tävlingen avgörs genom allmän röstning.

UNDER JULUTSTÄLLNINGEN på Arboga Museum den 11-22 december visas pepparkakshusen.
Vinnaren koras på lördagseftermiddagen den 18 december.

MEN DIT ÄR det ett t
ag, veckor då det blir allt mörkare och då tillvaron något lättas upp av att Julmarknaden på Jäders bruk börjar i morgon lördag.
Och lyses upp av människor som förmår ge ett leende till den mötande.

_____________

HOLMENS BLOGG

Onsdagen den 10 november ... om varför vi har en kommunal förvaltning


TALGOXEN på bilden intervjuade jag kl 9 på onsdagsmorgonen. Jag ville veta vad han tyckte om bristen på snöröjning.
– Mig kvittar det, kvittrade talgoxen och tog fågelvägen till fågelstugan.

VAD JAG tycker följer här:
Det var känt sedan flera dagar att det skulle komma ett snöväder. Sedan kom allt tätare varningar.
Ändå var det inte plogat ute i villaområdena när barnen skulle till skolan och de vuxna till sina jobb.

ATT VI HAR en kommunal förvaltning är just för att den ska ta hand om sånt här och sköta det med kvalitet.
Det fanns säkert förberedelsetid nog för att kalla in all tillgänglig snöröjningpersonal och alla entreprenörer.

ATT SKYLLA på att det är slut på pengar i snöröjningsbudgeten håller förstås inte. För då är det dåligt budgeterat av de kommunalt ansvariga.
Att skylla på mallar, eller på någon sorts regler, är också åt skogen, eftersom inget snöväder är det andra likt.

ANPASSA insatsen efter det väder som drabbar oss!
När det gäller tidpunkt för plogning: Inställningen att vänta tills det slutar snöa stämmer inte med kommuninvånarnas behov av att ta sig till arbete, skola och andra viktiga ärenden.

OCH DET ÄR kommuninvånarnas behov en kommunal förvaltning skall svara upp mot, inte mot sina egna mer eller mindre skrivbordsfabricerade bestämmelser.
Tycker jag.

________________________________

HOLMENS BLOGG

Den 5 november - om människor vi minns

VI HAR NÅTT den helg då vi extra mycket tänker på dem som gått före oss, som man säger.
Vi var till Skinnskatteberg denna soliga fredag och satte ljung på graven där min mamma Alva ligger och vi tände lyktan som fortfarande fungerar fast det är många år sedan Algot lagade den provisoriskt.

I KYRKORNA går man igenom vilka som dött senaste året. För mig väcks saknaden denna helg extra starkt efter många som avlidit även förr om åren. Alva och Algot förstås.
Men i år står Ragnar Malm färskt i minnet. Så många gånger denne gode, glade man sjungit för oss i bilen när vi skjutsat honom. "Glöm inte bort att änglarna finns..." var vanligast på repertoaren senaste året.

VI VAR UPP till hans grav på Skogsborgskyrkogården med blommor och så sjöng vi "för honom", precis den sången, "Glöm inte bort att änglarna finns..."
Inte glömmer vi Ragnar Malm.
Och det är många andra vi också kommer ihåg, precis den här helgen.

NÄR JAG SKREV här för preics två år sedan var jag säker på att de flesta Arbogaborna, när året skulle summeras, tänkte på Max och Saga, de mördade små barnen.
Inför denna Allhelgonhelg blev vi extra påminda om det dramat, genom att deras mammas bok blev klar.

DET ÄR VID tragiska händelser som många säger att det inte kan finnas någon god Gud, eftersom han tillåter att sådant här händer.
Och de tänker då inte på att när människor skyller på Gud så skyller de ifrån sig.

FÖR DET ÄR inte Gud som är ond, det är onda människor som gör saker som jag är säker på gör Gud minst lika ledsen som oss andra.
Vi glömmer ibland att Gud gjorde människor med en fri vilja, så att vi kunde välja mellan att göra gott och göra ont.
Hade han gjort alla likadana hade han gjort robotar och inte människor.

MEN NU HAR han gett oss möjligheten att välja att göra gott, att visa kärlek av egen fri vilja.
Så skyll inte på Gud! Skyll på de människor som gör onda saker. Startar krig eller dödar små barn.

DET BÖR vi också minnas, denna minnenas högtid

HARRY HOLM 2010 11 05

______________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 29 oktober... om ett missat tåg...

DET KOM MED fredagens ortstidning en ambitiöst producerad annonsbilaga med namnet Gymnasieval 2011.
Där redogjorde en rad västmanländska gymnasieskolor på ett både informativt och lockande sätt för sina utbud.

MEST VAR det fråga om skolor i Västerås men också i Avesta, Fagersta, Hallsthammar och Köping.
Men inte Arboga.

SÅ NU ÄR det bråttom för Vasagymnasiet & Co att göra ännu en drive, genom att sprida något liknande, och helst bättre, till alla hushåll just nu när "länsbroschyren" kommit.
För det är lätt för den unge att fastna för något gymnasium i en annan kommun, när fredagens utskick utan konkurrens får ligga på tonårsrummet nog länge.

MEN MIN FRÅGA är:
Om nu Arboga kommun värnar om sitt gymnasiums framtid, varför är inte Vasa med i denna trycksak?

_____________

HOLMENS BLOGG

Onsdagen den 27 oktober... om hedersmän och politiker

UTNÄMND TILL hedersmedlem har Lennart Össt blivit, hos Arboga Rotaryklubb.
Det skedde i vid klubbens ordinarie veckomöte på tisdagen.
Vid ceremonin överlämnade president Birgit Söderkvist ett diplom till Lennart Öst.

LENNART ÖST har också fått grundaren av Rotary, Paul Harris guldmedalj för mångårigt aktivt medlemskap i Arboga Rotaryklubb.
På tisdagen höll Lennart nu ett föredrag om Arboga som industristad och visade en film.

DET ÄR JU sista veckan i månaden och sådana veckor är det sammanträde med kommnfullmäktige när det är torsdag.
Denna gång skall det bland annat fattas beslut om ny kostorganistion.
Och så ska kommunen köpa in en Paul Grähs-skulptur i glas som föreställer centrum av Arboga. Skulpturen är tänkt att stå i Rådhusets entré.
Annars handlar det mycket om motioner och det går att se och höra sammanträdet i Västra Mälardalens Television men också på webben, via www.arboga.se

_____________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 26 oktober... om att det är dags att spruta sig igen... eller inte

DET ÄR JU gratis, det här vaccinet som myndigheterna vill spruta i oss pensionärer från och med den här veckan.
Och det är svårt att låta bli något som man får utan att betala för det.
Men det kanske inte bara handlar om pengar...

FÖRRA ÅRET var det ju panikartat uppträdande både i media och i vaccineringsköerna. För svininfluensans skull.
Och fast jag hade räknat ut att det skulle bli max 60 döda av den i Sverige, mot uppemot 3.000 döda varje år av den vanliga så kallade säsongsinfluensan, så begav hustrun och jag oss en dag förra hösten till vårdcentralen för att få en svinflunsa-spruta.

DET VAR BARA det att det inte fanns något sådant vaccin där.
Så vi blev erbjudna att ta vaccinet mot den vanliga höstflunsan i stället. Och det gjorde vi. Det gick bra.
Och glada var vi för det alternativet, dels när vi läste om biverkningarna av svinflunsasprutan, dels – och mest – för att vi slapp spela med i den av myndigheterna regisserade farsen.

ETT PAR bestämmande personer i Stockholm hade beställt doser för dubbelt så många personer som det bor i Sverige.
Trots att man redan på sommarn visste, genom svinflunsans ”härjningar” i Australien (som har flunsasäsongen ett halvår förr oss), att det inte var någon fara för den breda allmänheten, så krävde prestigen att hysterin skulle fortsätta.
Det gällde att bli av med så många svin-vaccinsdoser som möjligt för att skammen skulle bli mindre över det miljardslöseri som det innebar att Sverige – på socialstyrelsens inrådan – förköpt sig.

VISSERLIGEN låg grundorsaken lite längre bort. De specialister som rekommenderade WHO att gå ut med en skarp pandemi-varning hade intressen i de företag som tillverkade svin-vaccinet.
Men det borde de ansvariga i Stockholm ha vetat och därmed varit mer skeptiska till WHO-larmet.
Så hade våra landsting haft mer pengar över till den övriga vården.

NU HOPPAS jag att de styrande lär sig att kolla Australien varje år, för att se vad som är att vänta i Sverige.
I fjol delade jag Australiens invånarantal med hur många som dött i svinflunsan där.
Sedan multiplicerade jag den summan med Sveriges invånarantal. Och kom fram till det skulle komma att dö 58 personer av denna influensa i Sverige.
Det blev visst inte ens så många.
Dom som är ansvariga för våra skattepengar borde kunna göra sådana beräkningar, när jag kan det som inte ens har gått gymnasium.

DET ÄR BÄST att du 65+-läsare passar på att ta din spruta, så att inte jag får skulden om nu flunsan skulle nå dig ovaccinerad.
Men personligen väntar jag väntar ett tag till med att bestämma mig. För vad jag förstår har vaccinet en helt ny ”oprövad” sammansättning.
Och min vän Bo C. i Stockholm har nu varit sjuk i tre dagar, sedan han fick årets spruta....

______________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 21 oktober... i isskrapornas förlovade tid

DET ÄR MITT på dgen och bakrutan på bilen är fortfarande igenisad.
Jodå, solen skiner. Men det är bara att bita i det sura äpplet och konstatera att den kalla årstiden är här för att stanna – ett halvår ungefär.

I MIN BARDOMS nejder (Hede i Härjedalen, om nu någon missat det) var det minus 14 grader i morse. Så egentligen ska vi inte klaga. Och det där snövädret som det varnades för inför onsdagen, det fick smålänningarna och även västeråsarna och det kan dom gott ha.... eftersom dom ska ha så mycket annat också.

PÅ TORRA OCH fina vägar kunde arbogaborna åka omkring under onsdagen, och njuta av den färgprakt som fortfarande finns på vissa sorters lövträd.
– Arboga är en av de nederbördsfattigaste platserna i Mellansverige, brukade kommunalrådet Nls Brodin rapportera.

VI TACKAR för det och hoppas det håller även när det gäller kommande vinters snöande.
Jag skjuter gärna upp den nederbörden tills det är dags för julesnö.
För uppe i min ålder är man faktiskt egentligen lite skotträdd ...

______________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 18 oktober, om ett besök i Arboga på onsdag...

Ulle med sin mamma Elisabeth Sandlund, på bokomslaget. (Libris)

DET ÄR MÅNDAG när det här skrivs. Men jag vill redan nu påminna om något som händer i Arboga på onsdag kväll. I Biblioteket.
Då kommer Elisabeth Sandlund att tala där, över samma tema som i hennes bok "Ulles mamma: om livet med en vuxen handikappad dotter"

FÖR ATT GE en bakgrund väljer jag att använda bokförlaget Libris beskrivning:
" Ulle kan säga fem ord, högst tio. Hon gillar att dansa, att vara ute med scouterna, att rida och att vara i kyrkan.
Samma år som hon fyllde 25 flyttade hon hemifrån.
Ulle kommer aldrig att bli vuxen på samma sätt som Elisabeths första dotter trots att hon föddes efter en helt normal graviditet och trots att ingen har lyckats ge henne någon riktig diagnos."


HUR ÄR DET att vara förälder till ett vuxet handikappat barn?
Elisabeth Sandlund berättar om frigörelse och tandborstning, om vardag och glada nyheter, om teckenspråk och teater, om hur man lär sig att ta vara på samhällets resurser och om att möta andra unika människor.

OM BALANS och om bemötande.
– Det handlar mycket om balans på olika plan, säger Elisabeth Sandlund. Mitt vuxna barn blir aldrig som alla andra. Det får jag acceptera. Samtidigt måste jag fortsätta kämpa för ett gott bemötande och tillräckliga resurser. Jag hoppas att min personliga berättelse kan bli något att spegla sig i för andra familjer med handikappade barn.

(Arboga bibliotek onsdag den 20 oktober kl 19)

______________

HOLMENS BLOGG

Att sträva efter, inte bara i dag den 17 oktober...

Bilden symboliserar Andens frukter

DET ÄR SÖNDAG. Därför – bland annat i enlighet med vårt kristna kulturarv – gick jag på gudstjänst kl 11 denna dag
Och temat där var Andens frukter.

HUR MYCKET eller lite kristen man än känner sig, så är det som Bibeln kallar för Andens frukter egenskaper som man skulle ha både gläjde och nytta av att äga.

FÖR ANDENS frukter är:
Kärlek, Glädje, Frid, Tålamod, Vänlighet, Godhet, Trofasthet, Ödmjukhet och Självbehärskning.

TÄNK OM jag hade mer av alla dom ingredienserna i livet, tänker jag.
Och suckar.

_____________________________

I Bibeln, i Nya testamentet, står det om Andens frukter, i Galaterbrevet 5:22. Det är det brev där Paulus verkligen går rakt på sak och talar om vad han tycker. Han skrev det i Efesos, i mitten av 50-talet e.Kr.
Här betonar han, som jag ser det, att Gamla Testamentet / Den gamla lagen, och talet om Öga för öga, tand för tand, osv, ersatts av Nya Testamentet / Nya lagen, som säger att det bara är tron på vad Gud gjort genom Jesus som kan rädda en människa.

HH 2010 10 17

______________

HOLMENS BLOGG

Arboga... i höstmånaden oktober

HÖSTEN ÄR HÄR. Ett tydligt och klart hösttecken är indockningen i Hjälmare Docka, som genomfördes lördagen den 9 oktober. Vattnet fylldes i dockan tidigt på morgonen så att båtarna kunde börja ta sig in i sitt vinteridé omkring klockan åtta. Och Hjälmare Kanals Vänner var som vanligt där och bjöd sina medlemmar på kaffe och smörgås.

INOM ARBOGAS otaliga föreningar kommer den här tiden på året verksamheten igång på allvar.
Hembygdsföreningen Arboga Minne har visserligen verksamhet hela året. Men programmet breddas, som med den biomedicinske analytikern Sigward Söderströms föredag om blodets historia, på Arboga Museum tisdagskvällen den 12 oktober.

FÖR NU HÄNDER det saker. Ta bara på lördag, till exempel.
Den 16 oktober.
Då är det Torglördag på Stora Torget klockan 10 – 14.
Och vad passar bättre än soppor i oktober, undrar arrangörerna på kommunens hemsida.

DESSUTOM kommer det under torglördagen att till försäljning finnas andra lokal- och närproducerade produkter, både ätbara och hantverk.
För att inte tala om att Håkan Svensson, pomolog från Julita, hjälper till att bestämma vilken sorts äpple du ska ha i din trädgård.
Det ordnas också häst- och vagnturer i stadskärnan, hölassåkning, gungbräda och kuddkrig på stång.

PÅ LÖRDAG ÄR det också vernissage för MÅS Perssons måleri klockan 13 i Galleriet på Arbogas bibliotek.
Och kl 16 samma dag ordnas musikcafé i Örtagårdskyrkans församlingsgård (tidigare Baptistkyrkan), med sång och musik, försäljning, auktion och lotteri.
Och stor kakbuffé för den som kan och vill betala en hundralapp.

SE DÄR! Och ändå var det bara några exempel på hurdan höst vi har att vänta i Arboga, vi som inte bara vill sitta inne i stugvärmen.

______________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 4 oktober – nu blir det andra bullar...

JO, JAG VET att det är Kanelbullens dag. Men dagens spalt skall ägnas åt något helt annat.
För det är också den helige Franciskus dag, vilken det passar extra bara att uppmärksamma i Arboga.

FRANCISKUS föddes i Assisi vintern 1181-1182 som son till tyghandlaren Pietro Bernardone och fransyskan Donna Pica.
Tack vare föräldrarnas goda ekonomi kunde Franciskus leva ett bekymmerslöst liv.

MEN ÅR 1206 fick han en andlig upplevelse, i kapellet San Damiano utanför Assisi, samtidigt som han tog så starkt intryck av Matteusevangeliet 10:7-10 att han sålde en del av sin fars varor för att bekosta renoveringen av samma kapell och för att ge till de fattiga.

DETTA LEDDE till att fadern, Pietro, ställde sin son inför rätta, och de bröt med varandra.
Franciskus lämnade tillbaka allt han fått av sin far, avsade sig sitt arv och andra medfödda förmåner, och begav sig hemifrån, iklädd endast en sliten, grå kåpa på vilken han tecknade ett kors med krita.

DÄREFTER LEVDE Franciskus bland de spetälskesjuka och ägnade sig åt att reparera kyrkobyggnader, åt tiggeri och åt att ge så mycket han kunde åt de nödlidande; själv levde han i största försakelse, läser jag hos gråbröderna.
Människor började sluta upp bredvid Franciskus, och de kallade sig ”de små bröderna”. Gråbröder kallades de här i Arboga, där man på väggarna i Heliga Trefaldighets kyrka kan se bilder från Franciskus liv.

FÖRUTOM I ARBOGA bildades från början av 1200-talet s k konvent i
Enköping, Jönköping, Korkek, Kökar (Hamnö), Linköping, Nyköping, Nya Lödöse, Raimo, Skara, Stockholm, Söderköping, Uppsala, Viborg, Visby och Växjö.
I Bohuslän som var den del av Norge fanns de i Kungälv och Marstrand, samt i de forna danska landskapen hittade man franciskaner i Halmstad, Lund, Malmö, Sölvesborg, Trelleborg och Ystad.

I DAGENS Sverige finns det franciskaner i Stockholm (Nacka), Jönköping, Skövde, Angered, Borås Västerås och i Jonsered utanför Göteborg.
Men i Arboga kan vi gå in i Trefaldigheskyrkan och minnas ”Guds lille fattige”, Franciskus av Assisi. Inte minst idag. Den 4 oktober. Den helige Franciskus dag.

______________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 1 oktober – om slantar...

IDAG GÅR det inte att betala med 50-öringar längre.
Det är bara att gå till sparbanken och skramla ner dom i myntinsättningsmaskinen där och få in dom på kontot.
Vid den maskinen var det kö igår. Kanske trodde folk att 50-öringarna skulle vara värdelösa från och med idag.

INTE: Och dessutom, på alla Swedbanks och Sparbankers bankkontor finns det insamlingsbössor där du kan skänka dina 50-öringar. Det går även bra att stoppa andra valörer i bössorna. De insamlade pengarna skall gå till Bris, Childhood och SOS-Barnbyar.

FRÅN OCH MED idag är 50-öringen i och för sig "inget
lagligt betalningsmedel". Det beslutade riksdagen den 25 mars, efter ett förslag från Riksbanken.
Samtidigt ändras lagen, så att öresbelopp som slutar på ett till och med fyrtionio avrundas nedåt och belopp från femtio till och med nittionio avrundas uppåt.

MEN EN VARA kan fortfarande kosta 9:50.
I kassan avrundas alltså 1–49 öre nedåt och 50 öre och uppåt till närmaste hel krona.
För den som betalar kontant.
Om du betalar med kort räknas fortfarande ören.

EFTERSOM 50 öre på 1550-talet var årslönen för en piga så har det förstås med penningvärdets utveckling att göra, att mynt blir omoderna.
År 1970 försvann ettöringen och tvåöringen. Och 1990 var femöringen helt borta, 25-öringen försvann på 1980-talet och tioöringen en bit in på 90-talet.

JAG SAKNAR i och för sig slantar, generellt sett.
Men jag saknar inte dom småmynkt som nämnts här. och alltså inte heller 50-öringen.
Den var mer till besvär.
Så, tack och farväl du lilla bronspeng – som tvingade på mig glasögonen när du skulle skiljas från tiorna.

______________________________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 28 september – om skolmat...

DET ÄR FLERA år sedan nu men det fanns en tid när jag engagerade mig i frågan om Arbogas skolmat.
Då var det cook-chill-systemet jag ifrågasatte.
Bland annat kollade jag glädjesiffrorna som visade hur mycket koka-kyl-systemet skulle spara in.

NU ÄR DET sådär igen, det skall ändras i systemet.
Verksamheten, personalen i skolköken planeras placeras under tekniska förvaltningen.
De skall alltså lämna barn- och utbildningsförvaltningens domäner, trots att de arbetar med och bland barn- och utbildningsförvaltningens elever och lärare.

MOTIVET sägs vara att detta sker "för att personalen ska få mer enhetlig och professionell arbetsledning". Vilket får mig att tänka på ett uttryck som min mor brukade begagna.
Enhetlig förresten? Vore det inte en fördel om verksamheten i stället anpassades till de olika skolornas olika karaktär, situationen som respektive skolkök har att arbeta i?
Det torde vara lättare om personalen stod kvar under barn- och utbildningsförvaltningen.

OCH SÅ SKALL ni få höra:
"Sannolikt kommer den nya organisationen att leda till effektivitetsökningar", skriver tekniske chefen Bo Antonsson och skolchefen Lars Strååt.
Samtidigt noterar de att skolmaten blir en krona dyrare per portion efter omorganisationen.

EFFEKTIVISERINGEN?
Jo, det här ska tjäna in kostnaden för att det också blir en ny tjänst, som biträdande kostchef.
Om "effektiviseringen" inte har effekt blir skolmaten alltså mer än 1 krona dyrare per portion.

PERSONALEN då?
"Arbestagaren kan uppleva att hon har liten påverkansmöjlighet / lågt inflytande på situationen" i den nya organisationen, står det som riskbedömning.
Arbetsgivaren, i form av tekniske chefen, "bedömer att risken inte är så allvarlig".

DEN SOM läser de kommunala papperen i ärendet undrar:
Vad ligger bakom det här förslaget – egentligen?
Kanske ryms det inom ramen för beskrivningen att omorganisationen är till "för att personalen ska få mer enhetlig och professionell arbetsledning".

MER PROFESSIONELL står det, vilket får mig alltså att tänka på ett – icke så vackert – uttryck som min mor brukade begagna.
– Det låter stort när katta skiter.

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 25 september – om barnen får bestämma...

Maria Johansson och Nicklas Dandanell på Candy Inn ute vid Sätra.
(FOTO: HARRY HOLM)

DET ÄR SÅ länge sen, att min vän Anders Gernandt satt i Arboga-fullmäktige.
Då, för flera decennier sedan, hade han idéer som kunde ha fått besöksnäringen i stan att blomstra.
Men som på så många andra områden låg han även här lite för långt framför andra politiker, vad gällde både realiteter och framsynthet.

HAN ANSÅG att det för det mesta är barnen som bestämmer vart familjen skall åka på utflykt eller på semester, eller var under en resa man skall stanna till.
Bland annat föreslog Anders att Arboga skulle bygga en "rymd-lekplats" på Gamla lertippen.
Något liknande fanns inte och skulle säkert dra folk, menade han.

NÄR MINA barnbarn kommer på besök hade det varit suveränt med ett sådant utflyktsmål. Inte bara för att det varit nära, geografiskt sett.
Nu vet jag vart jag i stället ska ta med dom nästa gång.
Det kanske inte är så nyttigt. Men jag garanterar att de kommer att trivas.

JAG TÄNKER på den nya butiken Candy Inn ute vid Sätra.
Rader med godisskålar, ljust och välordnat. Och frestande.
Man tar sin påse och en egen slev och så är det bara att plocka av sina favoritgodbitar, allt till samma hektopris.

HÄR PLOCKADE jag idag ihop en "lagom" portion av mina älsklingsbitar. Inte för att jag behöver kalorierna och nog har jag tidigare citerat forskningen som säger att "om socker hade uppfunits idag hade det blivit förbjudet".
Så det här var i rent studiesyfte.
Inför barnbarnens besök i Arboga.
Försöker jag inbilla mig......

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 23 september – om kultur...

KULTUR ÄR en viktig ingrediens i alla samhällen och kanske mest i de riktigt fattiga länderna.
Men även i det jämförelsevis rika Arboga har kulturen stor betydelse. Varje ingrepp som minskar kulturyttringarna i kommunen, är förödande. I alla fall på sikt.

MUSIKUNDERVISNINGEN, de estetiska ämnena i skolan, utbudet av konst och teater och musik med mera bygger kanske inte staden. Men bygger människorna i staden.
Bland annat därför känner jag sådan tacksamhet till de ideella krafter som håller gallerierna igång.

I STALLET vid Väster Långgatan ges hälsosamt stort utrymme åt skapande människor som kommit olika långt i sin utveckling. Och åt varierande uttryckssätt.
Just nu är det hälsingekonst där, tavlor och bilder av Bror-Eric, som jag först kom i kontakt med genom hans festliga omslag till Iggesundsgängets LP-skivor.

PÅ VÄGGARNA i Galleriet Stallet i Arboga spakar det nu av fäbodvallar och näckar och – av älvor och troll som ibland är gömda i natursköna motiv men annars syns tydligt i landskapen.
Exempel finns i spalten här till höger.
Får jag rekommendera ett besök?

_____________________________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 20 september – om politisk släkt...

RÖSTNINGEN är avklarad alltså och det har varit intressant att försöka se hur Arbogas kommunfullmäktige kommer att se ut de närmaste åren.
Ett fullmäktige som kommer att inkludera Susanne Linde.
Jag var en av de få i media som försvarade henne när det stormade omkring henne och Feministiskt Initiativ.

JAG VAR till och med okollegial nog att kritisera en annan journalist, institutionen K-G Bergström, för hans slarviga och fula påhopp på Susanne i TV.
Därför mådde jag gott när beskedet kom att Susanne Linde inte hade gjort något fel, som trots utbrändhet engagerat sig politiskt.
Om K-G bett om ursäkt hade jag mått ännu bättre. Men det var att vänta för mycket.

DÄRFÖR kan det vara på sin plats att nu gratulera Susanne Linde till att ha fått plats i Arboga kommunfullmäktige. Där hennes far Göte Wahlfeldt i många år representerade folkpartiet och hennes bror Mats Wahlfeldt var kd-are.
Nu kommer Mats syster Susanne att finnas där i Sessionsslan.
För miljöpartiet.

INGET AV de båda syskonen har alltså följt fars fotspår vad gällde partitillhörighet.
Men väl när det gäller intresset för politik.
Det kommer de övriga ledamöterna i Arbogafullmäktige att få erfara de närmaste åren.
Sanna mina ord.

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Valnatten den 19-20 september – om röstningen...

RÖSTNINGEN är avklarad och när detta skrivs även röstammanräkningen.
När utlandsrösterna räknats på onsdag kan det bara bli mycket små förändringar i valresultatet.

SÅ DET STÅR SIG: I riksdagen blir det 172 plaster för alliansen, 157 för oppositionsallisansen och 20 för sverigedemokraterna.
Det innebär att Reinfeldt känner sig tvingad att skaffa sig en ny kompis, en som inte var med i det gäng som samlades hemma hos Maud Olofsson när Alliansen bildades.

OCH HUR skall det gå? Jag ser framför mig hur stickor och strån ryker när Maria Wetterstrand och Maud Olofsson skall diskutera fram Den Nya Alliansens miljöpolitik, där jag väntar en krock mellan storstadsbornas och landsbygdsbornas intressen.

DESSUTOM undrar jag förstås, efter nattens valresultat, var Mona Sahlin skall bli landshövdning.

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 16 september – om rösten...

RÖSTEN skall man göra hörd nu. Detta genom att stoppa tre valsedlar av olika färg i tre olika kuvert.
Den som inte vill vänta till söndag går till Bibblan och har med sig röstkort och legitimation.
Allt fler väljer att göra så, att rösta i förväg så att säga.

JAG GILLAR det sättet.
Det var länge sedan jag röstade i vallokalen på riksdagsdvaldagen.
Jag tycker i och för sig att det är tjusigt med andra äldre människor som håller på traditionen, t.ex gentlemän som klär på sig kostym och slips och går till vallokalen "rätt dag".
Men, som sagt, jag är inte sån.

JAG TYCKER om att sitta med röstsedlarna hemma vid köksbordet och begrunda valsedlarnas namnlistor. Den jag tror mest på får jag i lugn och ro sätta kryss för. Det är trevligt.
I år var problemet att urvalet inte var komplett. De flesta partier hade placerat valsedlar i min brevlåda. Men exempelvis inte kd och inte omsorgspartiet.

VAD KAN det bero på? Tillfällig miss vid just min brevlåda? Eller ovetskap om att redan en vecka innan valdagen hade ungefär en miljon svenskar redan röstat.
För dessa personer gör det ingen nytta om det så finns tusen valsedlar i vallokalen på söndag.

MAN TAGER vad man haver, sa inte Kajsa Varg, även om det påstås så.
Och det viktigaste är att man röstar.
För att kunna fortsätta att hävda att vi lever i en demokrati.
För det gör vi väl?

______________________________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 14 september – om hösten...

HÖSTEN har också sina fördelar.
Speciellt klara, fina dagar. Med hög luft.
Det blir liksom lättare att andas.
Att det sedan är glesare mellan insekterna, förhöjer värdet av denna årstid.

LIVETS HÖST är faktiskt inte heller så dum.
Speciellt om man får vara frisk. Och relativt spänstig.
Men det är klart, viss begränsning av aktiviteter följer med mognaden.

EXEMPELVIS när det är dags att knyta skorna.
Då kommer automatiskt tanken:
– Är det inget annat jag kan göra nu när jag i alla fall är här nere?

Hälsningar

HARRY HOLM, 70

______________________________

HOLMENS BLOGG

Torsdagen den 9 september – om att lyssna i stället...

JAG TÄNKTE vara lat idag.
Också.
Istället för att skriva för dig, ber jag dig att lyssna på radio P4 Västmanland, torsdag sådär 7.15 eller på reprisen ca 9.10.

PASSAR INTE det kan man när som helst gå in på Radio Västmanlands webb och lyssna i efterhand.
Programmet heter Tänkvärt.

Ha det bra!
Eller som jag brukar säga:

Gud välsigne dig!

 

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 4 september – om att skylla ensamma barns situation på Rut...

JAG SKÄMS kollegialt för redaktörerna i TV:s Uppdrag Granskning, som alltså ska vara public service och inte någon politisk ledare / krönika, men ändå vinklar mot Rut i valrörelsens slutskede.
Jag håller med GP:
Föräldrar flyttar p.g.a. fattigdom, arbetslöshet, brist på sociala skyddsnät i sina hemländer. Även till länder utan rut.

ULRICA MESSING, s, argumenterade en gång i tiden så här:
– I dag subventionerar vi möjligheten att ha byggjobbare hemma som lägger golv. Varför ska det då inte vara ok med subventioner för att man har någon som bonar golvet?
Både Winberg, s, och Östros, s, höll med. Då.
Och ex.vis Gudrun Schyman har själv utnyttjat rut.

MEN DET VAR som jag skrev, journalistiskt, jag reagerade.
I den lettländska klassen i TV-programmet var det EN av mammorna som valt att jobba utomlands, dom andra ca 30 stannade i sitt land med sina barn.
Tonårsflickan som inledde programmet hade saknat sin mamma "hela livet" -... dvs långt innan rut.
Och ändå lyckades redaktionen för Uppdrag Granskning vinkla hårt mot rut.

I MIN GENERATION har väldigt många växt upp hos mormor, medan mamman jobbat på annat håll i Sverige - utan rut.
Jag såg GP:s formulering och håller med om att TV-programmet om rut fokuserar på kvinnlig migration. Frånvarande pappor kommer lindrigare undan.
Ändå har vi länge haft polska byggjobbare här.
Genom rot och rut kan nu fler gästarbetare jobba vitt, vilket gör det
lite tryggare för splittrade familjer.

DET ÄR INTE bara rika stockholmsfamiljer som använder rut-folk.
Och jag känner en helsvensk man som skulle vara arbetslös idag om han inte kunde ha en firma som ”lever på ” rut-systemet. Bl.a. genom att hjälpa pensionärer, som inte är nog dåliga för att få hemtjänst och har sådär 6.000 kr i månaden i pension efter skatt.
Var fanns dom personerna i TV:s Uppdrag Granskning?

OCH VEM ANMÄLER programmet för detta grava övertramp mot public service-reglerna?
Jag har inte tid, för jag har annat för mig.
Måste duka till födelsedagskalas. Utan rut.

_______________________________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 31 augusti – om att vara i valet och kvalet...



Olle Ytterberg sitter säkert. Eller?

DÅ DÄ, DÅ DÄ. Jag säger då dä. Valdebatt på valdebatt, från morgon till natt.
Och så ska vi rösta kommunalt också.
Men det blir väl som vanligt. Sossarna får mest röster och kommer att fortsätta att styra, med hjälp av några som fått färre röster.

EGENTLIGEN har väl Olle och dom skött kommunen rätt bra de senaste fyra åren.
Visst har jag klagat på ett och annat. Men det som egentligen stört mig mest är attityden mot den så kallade oppositionens förslag och idéer.

DEN SOM ÄR stor och stark måste vara snäll.
Och det är inte snällt att mer eller mindre hånfullt eller överlägset bemöta dem som i och för sig har en annan mening men som också vill Arbogabornas bästa.
Men det är bättre än förr, det kan jag intyga som varit med i decennier där uppe i fullmäktigesalen.

KOMMUNALRÅDET är – trots en replik vid senaste sammanträdet – inte den jag mest tänker på i det här sammanhang.
Så jag skulle nästan kunna tänka mig att rösta på honom, speciellt efter att ha sett de många kloka saker som partiet vill genomföra den kommande valperioden. Sett i deras valbroschyr alltså.

MEN DET BLIR nog ingen valsedel med kryssad Olle för min del.
Jag gissar dessutom att det inte bara gäller mig, jag tror att sossarnas stöd för höghus vid Engelbrektsleden är ett oöverstigligt hinder för många som annars kunnat tänka sig att lokalt ge en lagom röd röst
.

__________________________

HOLMENS BLOGG

Lördagen den 28 augusti – om av byråkraturen orsakat lidande ...

IBLAND TAR VI en biltur i Arbogas vackra omgivningar och kommer förbi Säterbo kyrka.
Sådana gånger blir jag påmind om Sven Rosenbaum (född 1913, död 1985), som bodde nära den kyrkan.

ÅR 1966 KOM tandläkare Sven Rosenbaum flyttande till Arboga, där jag arbetade som journalist på Nerikes Allehandas lokalredaktion. 
Eftersom han var chef för folktandvården i staden fram till sin pensionering 1977 fick jag flera tillfällen att intervjua honom.
När han under tre år efter att ha gått i pension drev egen praktik i Arboga var jag hans patient.

SVEN ROSENBAUM berättade för mig om N2-metoden för rotfyllning och jag blev intresserad.
När jag sedan fick veta på vilka sätt N2 motarbetades, då tände journalisten i mig till ordentligt.
Det stod klart för mig att vi patienter skulle missunnas den överlägset bästa metoden för rotfyllning av tänder, av den enkla anledningen att socialstyrelsen inte iddes skaffa en opartisk bedömning att luta sig mot.

JAG BLEV ALLTSÅ rejält intresserad av att sprida berättelsen när jag förstod vad Socialstyrelsen grundade sitt motstånd på:
Myndigheten frågade enbart "sina" specialister på rotfyllningskonst, de fyra professorer på tandläkarhögskolorna som hade som yrke och karriär att undervisa det gamla sättet, guttaperkametoden.

DESSA PROFESSORER motarbetade N2-metoden på alla sätt. Och detta samtidigt som de lärde sina elever att "är du en riktigt bra tandläkare misslyckas bara var tredje rotfyllning".
Jag skrev förstås artiklar om detta i Nerikes Allehanda. Men sådant, och skrivelser från Rosenbaum med flera tandläkare till såväl media som myndigheter, var som att slåss mot väderkvarnar.

NÄR ROSENBAUM år 1984 berättade om N2 i TV:s Rapport (det gjorts en miljon rotfyllningar med N2 och ingen hade misslyckats), blev enda argumentet från den professor som TV intervjuade:
– N2 ska man inte använda.
Om socialstyrelsen lyssnat på Arbogatandläkaren 1984 skulle man till i år, 2010, ha sparat in flera miljarder kronor och en massa lidande - och tänder.

EFTERSOM N2 är tillåtet av EU så är metoden och medlet tillåtet också i Sverige.
Men nästan alla tandläkare är så uppskrämda av professorerna och socialstyrelsen att de ändå rotfyller på det gamla sättet, vilket enligt en färsk undersökning betyder att varannan rotfyllning misslyckas.

VILKET PARTI lovar inför valet att ta itu med Sveriges idiotiska och farliga byråkratur, på vilken N2-affären bara är ett exempel?

_____________________________

HOLMENS BLOGG

Tisdagen den 24 augusti – om att (inte) lyssna på medborgarna...

SOM FÖRSTA egentliga ärende i fullmäktigemötet torsdagen den 26 augusti kommer detaljplanen för höghusen vid Engelbrektsleden. Avsikten är enligt tekniska nämnden att det skall bli "ett förtätat boende med mycket god tillgänglighet, höga estetiska och attraktionsvärden".

DEN POLITISKA oppositionen har varit emot att husen här skall bli 8-9 våningar höga, och anser att det inte passar i en stad av Arbogas karaktär. Och det är fler som protesterat. 
Men det har inte hjälpt.
Inför beslutet på torsdagskvällen vill jag bara återge den namnlista förespråkaren för höghusen, stadsarkitekt Agneta Niklason, redovisat:

NAMNLISTA på dem som inte fått sina synpunkter tillgodosedda under samrådstiden:
Länsstyrelsen. Ungdomsfullmäktige. Arboga i Centrum. Svensk Handel. Röda korset och socialförvaltningens anhörigvårdargrupp.
Föreningen för stöd till anhörigvårdare. Nya moderaterna i Arboga.
Pelle Pettersson. Arboga Handikappades Samarbetskommitté.
Boende på Trädgården 2 och 8. Boende på Linnean 8.

______________

HOLMENS BLOGG

Söndagen den 22 augusti – om att det är mycket man får vara med om ...

MYCKET FÅR man vara med om.
Idag fick jag höra Elisabeth från Nigeria sjunga lovsång med ljuvlig röst.
Vid kaffebordet. För bara oss fem som satt där.
Och igår visste jag inte ens att hon fanns.

MYCKET FÅR man vara med om och allt man varit med om har inte varit så positivt.
Men som Bert Åke Varg förklarade i radio i morse, så är det ingen idé att hänga upp sig på sånt som har varit.
Det är bättre att bara se framåt.
Sa Bert-Åke, 77.

MYCKET FÅR man vara med om, så det gäller att se upp.
Tur att jag såg framåt och inte bakåt i går, när jag körde Kapellgatan från Centrumleden för att ta mig till bankomaten på sparbankens baksida.
För hade jag sett bakåt i stället för framåt hade jag kört på tidigare statsministern Ingvar Carlsson, s.
Snygg och prydlig och rak i ryggen spatserade han över från Medborgarhuset till Ahllöfsparken för att hålla tala.

HANS PARTI vill förhoppningsvis att vi alla ser framåt nu inför valet.
För ser vi bakåt, så vete sjutton hur det går.
Så det är väl lika bra att vi lyssnra på s-vallöftena, de som är kvar sedan alliansen försökt ta över många av de gamla socialdemokratiska idéerna, och det i sådan utsträckning att till och med moderaterna kallar sig för ett arbetarparti.

MYCKET får man vara med om...

__________________________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 20 augusti – om att inte lägga av ...


JAG KAN INTE sluta att skriva fast det är många år sedan jag var anställd journalist.
Jag kan som pensionär därför i hög grad identifiera mig med andra personer som sedan de pensionerats märker att det är svårt att hinna med allt, nästan svårare än när man var anställd.

JAG KAN INTE sluta att fundera över vissa saker, käpphästar kallas det visst.
Jag har till exempel ännu inte fått svar på hur kyrkoförvaltningen i Arboga lyckades trolla bort ur bokföringen den rätt stora summa pengar som Göran Staxäng fick när han avpolletterades som kyrkomusiker i stan.
Jag har inte gett upp tanken på att få fram fakta lokalt... eller kanske det är en lättare väg att tipsa det i sådanan här sammanhang lättflörtade folket på skatteverket i Västerås.

JAG KAN INTE heller, förresten, låta bli att följa Staxängs vidare öden och äventyr.
I söndags kväll hade Göran och Sofia Staxäng hand om en stor konsert med 110 körsångare i S:t Matteus kyrka i Stockholm. Programmet bestod av opera, musikal, folkvisa och psalm. Sofia spelade fljöt och Göran orgel också, förstås.
Inträdet för vuxna kostade 100 kronor, Barn under 12 år: 50 kronor.

JAG KAN INTE, med tanke på sång och musik, låta bli att påminna om det evenemang som väntar i Hampetorp den 4 september.
Där medverkar bl.a. den stora och skickliga kören Can't Stop.

___________________________

HOLMENS BLOGG

Onsdagen den 11 augusti – om att Medelltidsdagarna är igång...


DET VAR en mycket positiv upplevesle att denna onsdag spatsera i Ahllöfsparken och se att så många Arbogabor redan var uppklädda för Medeltiden.

PÅ NYA parkeringen, som idag inte gjorde skäl för den beteckning jag tidigare givit den asfaltytan (Himmelska Fridens Torg), där fanns bilar från olika länder, Holland, Tyskland, Polen Lettland etc.

DET MÅ VARA så att medeltidsveckan på Gotland, som pågår parallelt, är större och får långa inslag hos Erik Blix i P4 Riks.
Men Arboga ligger mer centralt, och är mycket lättare att nå... inte minst landvägen.
Och Arbogas arrangemang är inte så gigantiskt, utan mer i ett format som är aptitligt för oss som gillar småskalighet.

DESSUTOM har vi våra trygga historiska traditioner att luta oss tillbaka mot, liksom våra omtyckta gamla inventarier som Blom och Rådhuset (nedan).
Tack och lov!


_____________

HOLMENS BLOGG

Måndagen den 9 augusti – om schyssta drag ...

DET VAR en mycket positiv upplevesle att denna måndag lyssna till P4 Västmanland, för att höra Arbogas stormästare i schack, Ulf Andersson, berätta om sitt liv och sina funderinar.

HAN HAR många sympatiska drag, och då tänker jag inte främst på de många skickliga schackdrag han gjort under sin långa tävlingsepok.
Nej, jag imponerades idag mer av hans ärliga analys och ödmjuka framtoning i beskrivningen av en schackspelare liv.
Mycket sympatiska drag visade Ulf upp.

DENNE VITT bereste schackstjärna från Arboga har trots många och ibland långa vistelser i andra världsdelar behållit sin hemstads dialekt.
Ännu ett plus, som det är skönt att få addera till mitt tacktal till Ulf Andersson.

____________

HOLMENS BLOGG

Fredagen den 6 augusti – om det gamla Arboga ...

IDAG VILL jag som medlem i Arboga Minne visa mig lojal med min förening och vidarebefordra lite information om vad Arboga Museum har att erbjuda den närmaste tiden. dvs under Arboga Medeltidsdagar 11-15 augusti.

Gamla Museet, Nygatan 41
Medeltidsinspirerade kronor visas av gruppen Korona bestående av Gitt Grännsjö-Carlsson och Agneta Oledal i stensalen på Gamla museet. Onsdag till söndag kl. 14-17.

Örströmska huset, Nygatan 37
Linda Hedman, teckningar och målningar från ett konstnärsliv i Arboga. Onsdag till söndag kl. 13-16.
Kafé på gården (ingång Baggens gränd). Onsdag till lördag kl. 13-16.
 
Bryggerimuseet, Skandiagatan (öppet även ordinarie öppettider)
Guidad visning på Bryggerimuseet med Katarina Löthgren. Torsdag, fredag och lördag kl. 13.00.
 
Gamla Museet, Nygatan 41
Barnens Gästabud.Torsdag kl. 11.30-13.00. Fredag kl. 11.30-13.00 (fullbokat). OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan till museet. Tel. 0589-1410. Kostnad 40 kr.
 
Rådhusets fullmäktigesal
Bestiarium. Föredrag av historikern Bo Eriksson om djur i verklighet och fantasi och deras symbolvärden för den medeltida människan. Torsdag kl. 19.00 på Rådhuset. Entré: vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis. Samarr. Medeltidsföreningen
 
Gamla Museet, Nygatan 41
Liv och lust i det Medeltida Äktenskapet. Föreläsning av teologie doktor Nina Sjöberg i Stensalen. Fredag kl. 17.00. Entré: vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis. Samarr. Medeltidsföreningen.

___________

Att svärja är bevis på bristande kultur och bildning.
= Skylt över dörren till mitt klassrum 1951
_______________________


____________________

wrap-script-literals: no

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hj
ärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail: kontakt@arbogasidan.se

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se KLICKA HÄR för det där med cookies

___________________________

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR

ARBOGA-INFO ÖPPETTIDER ETC /

HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

*

Läs Harry Holms blogg
http://www.metrobloggen.se/
murvelgubben
fast just nu har den paus

____________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
   
wrap-script-literals: no


_____________________________

 

+

 

wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: no
 
   
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
   
wrap-script-literals: no
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




wrap-script-literals: no

  

s

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 


Svar på förra frågan: KARLONT = MANILLA

Vart är vi på väg? SÅSAK

Svara till kontakt@arbogasidan.se


wrap-script-literals: no

 

GOTT NYTT ÅR 2011 !

_____________________________________________

Fasta punkter under 2010 i Arboga

I en omvärld av ständigt nya oväntade händelser – det är det som kallas nyheter – känns det tryggt att se att det under ett år i Arboga är väldigt mycket som är som vanligt.

*

Februarimarknad och medeltidsdagar var det även 2010.

År 2010 inleddes med Riktig Vinter då bostadsområdenas gator fick halverad körbar bredd.

*

Och politikerna debatterade som vanligt i kommunfullmäktige, numera sammanträdande inför web-kamera. Här Göran Edlund, fp, som gjorde sin sista valperiod, och kommunalrådet Olle Ytterberg, s, som bara fortsätter.

Vid de traditionella Medåkersdagarna fanns dock en nyhet, en nytimrad byggnad togs i bruk.

*

Högsta-koloni-dagen lockade folk. Engelbrekt, en verkligt fast punkt.

Stora Torget hade vid flera tillfällen 2010 ingredienser från förr i tiden.
 

**
Text och foto: HARRY HOLM 2010 12 31
____________________________________________________

Det var mycket sång och musik i Arbogas kyrkor i julhelgen

Som vanligt var det mycket sång och musik i kyrkorna i Arboga i julhelgen. Frikyrkofolket hade samlats i Pingstkyrkan där dess pastor Andreas Rosdahl sjöng, ackompanjerad av sin far Sören Unge vid flygeln (bilden).
Örtagårdskyrkans pastor, Pelle Rosdal, ledde gudstjänsten där Andreas Rosdahl predikade, och där den gemensamma kören Old Singers också sjöng några sånger som hör till julen till.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010 12 27

_______________________________

När juldagsmorgon glimmar...

... jag vill till stallet gå

Ur målning av B.E.Murillo

____________________________

God Jul från Murvel-Tomten

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen och... Vintern varar väl till påska...
Jodå, Arboga fick en vit jul igen... Och kölden är sträng mot en fattig stalledräng. Och mot alla andra.
Men vi har mat på bordet och tak över huvudet och extremt dyr men dock värme. Så varför klaga.
Jag önskar alla läsare av min enkla nät-tidning en riktigt

GOD JUL

Harry Holm 2010 12 24

_____________________________________________________

 

Film med Persbrant om fattiga samer i SVT 2 kl 22.35 dan före dan

Om fattiga samerna som gjorde uppror för mer än 150 år sedan, handlar filmen i TV2 torsdag kväll.
Mikael Persbrandt och Michael Nyqvist har huvudroller.
Men egentligen är det de fattiga samerna som har huvudrollen, precis som i Andreas Labbas böcker om Anta.

Det är färskare berättelser som Anderas Labba ger från sitt liv. och hur det var att gå i så kallad nomadskola runt 1920.
För att få klart för sig den "status" samerna hade, och som ett komplement till dagens film, låter vi Labba berätta om nomadskolan med ständig aga och svält samt om fattigdomen: KLICKA HÄR.

_______________________________

Idag är det Vintersolståndet
Klockan 23:38 i kväll vänder det!

Lägre än idag står inte solen i Arboga denna vinter.
Foto: Britt-Marie Ljunggren.

Idag tisdagen den 21 december inträffar vintersolståndet.
Närmare bestämt klockan 23:28 i kväll.
Då vänder det!

Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Det är årets kortaste dag. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår, vilket som bekant infaller var fjärde år.

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp. Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, berättar Wikipedia, som fortsätter:

Inom skilda religiösa system uppfattas vintersolståndet som anmärkningsvärt. Den svenska julen har ursprungligen en koppling till vintersolståndet. I den julianska kalendern var nämligen natten mellan 24:e och 25:e den dag då vintersolståndet inföll. Det har även haft en påverkan på kalendersystem. Ett exempel är midvinterfesten under den här natten (på Hawaii under fullmånen närmast vintersolståndet). Inom judendomen är det den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte skall dricka vatten lagrat i huset.

HARRY HOLM 2010 12 21

_______________________________

Simon Ådahl fyllde Arbogakyrka

”Ser du alla män i maktens korridor,
som sliter åt sig fallskärmar och lämnar öppna sår?
Vad hände med pratet om etik och moral?
Det är Sverige just idag...”

Jodå, Simon Ådahl sjöng också den sången (Bön för Sverige) i Pingstkyrkan i Arboga på söndagskvällen, där dock det talade ordet dominerade.
Sångaren beskrev egenupplevda övernaturliga ingripanden och hade även med sig andra personer som berättade delar ur sin respektive historia.
Kyrksalen var nästan fullsatt och efter programmet samlades de flesta till fortsatt samvaro med kaffe och smörgåsar i församlingsvåningen.

HARRY HOLM 2010 12 20
________________________________________________

Fjärde Advent – och vilket väder
som väntar oss här i Arboga!


 

Vi har tänt det fjärde adventsljuset också här i Arboga och snön faller oupphörligt utanför fönstret. Vilken vinter vi har! Och snart blir det kanonkallt.

Det ska snöa fram till i kväll. Ungefär 7 minusgrader är det, så också till att börja med i morgon måndag, då det sedan sjunker till –14 framåt kvällen.
På tisdag blir det –18 grader klockan åtta på morgonen, det kallnar sedan till –19 och åtta på kvällen är det 21 minusgrader.
Onsdag morgon vid åttatiden är det –24, vid lunch –21 och på kvällen –19.

På torsdag morgon är det 8 minusgrader klockan 8 och 6 minus vid lunchtid, när det börjar snöa. Snöandet fortsätter till julaftonskvällen, då det bara är två minusgrader.
Juldagen blir temperaturen 12-13 grader minus, men på annandagen är det bara 2 minusgrader.
Mellandagarna då? Jodå, måndagen har nollgradigt väder och tisdagen den 28 december är det till och med någon plusgrad på morgonen.
Men sedan börjar det förstås bli kallare igen, med 8-9 minusgrader onsdagen den 29 december.

Så är prognosen och det skulle inte förvåna mig om den stämmer. Det är rena jojo-vädret som väntar alltså.
Och inget kan vi göra åt det.

** Text och foto: HARRY HOLM 2010 12 19
_____________________________________________

 

Arboga Manskörs julkonsert


Den var så gott som fullsatt, Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga, när Arboga Manskör gav julkonsert på tisdagskvällen den 14 december.
Det är en ros utsprungen, Betlehems stjärna, Stilla Natt och Nu tändas tusen juleljus sjöngs förstås. Men också Koppången och Håll mitt hjärta framfördes av kören som övats inför evenemanget av sin dirigent Åsa Lansfors.
Fine solisten Johan Sandström rörde alldeles speciellt arbogabornas hjärterötter när han sjöng Leonard Cohens Hallelujah ackompanjerad av eget gitarrspel och dynamiskt körarrangemang.

Text och foto: HARRY HOLM 2010 12 15

____________________________

Öppet Hus i Prostgården i Arboga

En varm och vänlig gemenskap präglade det Öppet Hus som Arbogabygdens Församling ordnade i Prostgården på tisdagseftermiddagen. Minikören (bilden) sjöng flera julsånger klockrent och Per Johansson läste bl.a. Tomten, med sedvanlig ackuratess och minnesgodhet. Kyrkoherde Mikael Hirsch delade ut änglaformade reflexer till de medverkande och sade några väl valda ord om vad dessa gåvor kunde representera.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2010 12 14

________________________________

Fina bilder från Arboga i filmen Lustgården i SVT1 idag måndag 14.30

Dom som kan ska säkert se filmen Lustgården på SVT1 kl 14.30, manus Ingmar Bergman och i rollerna bl.a. Sickan Carlsson, som jag ungefär 40 år efter inspelningen återförde till "brottsplatsen", inspelningsplatserna vid Arbogaån och tog bilden ovan.

Foto: HARRY HOLM

_____________________________

Bilder från Gammeldags Julmarknad
i Arboga lördagen den 11 dec. 2010


*



***** Foto: HARRY HOLM
_________________________________________________

Nobelfestligheter 10 december 2010

Dagens läsning handlar om Nobelfestligheterna. I den här artikeln finns också lite information om bordsplaceringen. Och om dagens TV-tider.

Nobeldagen 2010 ägnar jag mig gärna åt priset i fysik. Den ene fysikprisatagaren, Konstantin Novoselov, som jag haft lite mailkontakt med, sitter bredvid drottning Silvia vid matbordet i kväll och det är ju en hedersbetygelse bara det.
Men det hedrar honom också att han för mig förklarat att götlunda-bördige Fredrik Schedin har haft en avgörande betydelse för den aktuella forskningen och därmed för det nobelpris som Konstantin tar emot idag.
Om Fredrik och Konstantin och deras forskningsområde, grafiten, kan man läsa på ett annat ställe på arbogasidan.se, genom att KLICKA HÄR.

Jag var usel i såväl fysik som kemi när jag gick i skolan. Och medicinpriset tappade jag respekten för härom året när ett par forskare blev miljonärer, för att dom kommit på att magsår inte kom av stress eller mat, utan av en bakterie.
Detta, och bakteriens namn, hade veterinärerna då vetat i sådär 50 år,  liksom botemedlet... grisar med magsår fick vismut och så blev dom bra. Utan nobelpris.

Litteraturen
Men att läsa om priset i litteratur har legat mig varmt om hjärtat.  Jag var "bekant med" Pär Lagerkvist (1951), Winston Churchill (1953), Ernest Hemmingway (1954) och Halldór Laxness (1955). Och det ringer en klocka när jag hör pristagarnamnen Boris Pasternack (1958), Jean-Paul Sartre (1964), Nelly Sachs (1966), Samuel Becket (1969), Alexander Solzjenitsyn (1970), Pablo Neruda (1971), Eyvind Johnson (1974), Isaac Singer (1978), Joseph Brodsky (1987) och Dario Fo (1997).
Men de allra flesta pristagare kände jag inte till innan Nobelfesterna. Inte heller årets vinnare, Mario Vargas Llosa. Som får prinsessan Christina till bordet i kväll.

Festen
Ja, i kväll blir det fest i Stockholms stadshus. Där har prins Daniel Sumire Negishi till bordet (hon hör till kemipristagaren
Ei-ichi Negishi). Kronprinsessan Victoria förs till bordet av nämnde
kemipristagare.
Prins Carl Philip får tala litteratur med fru Patricia Llosa Urkuidi.
Kungens bordsdam är doktor Irina Grigorieva. Och statsminister Fredrik Reinfeldt för till bordet Ruth Edwards, kemipristagarens fru.

TV-tiderna
SVT 1. Kl 12.50 Fredsprisutdelning Oslo. SVT 1 Kl 16.25 Sändningen från prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. SVT 2 Kl 18.50 börjar sändningen från banketten i Stockholms stadshus (varar i fem timmar).

HARRY HOLM 2010 12 10

________________________________

Juliga händelser på Arboga Museum

 
Här kommer lite information om vad som händer den närmaste tiden på Arboga Museum:
 
Julstök på Arboga Museum 11 och 12 december kl. 11-16
Jul i hela det Örströmska huset. Glögg och kaffeservering. Pepparkakshustävling. Marsipanverkstad. Gammeldags Julpyssel. Utställning av gammalt julgranspynt ur Johanna Holsmtröms samling. Boksläpp av ny årsbok. Museibutik med almanackan för 2011 och andra julklappar.
 
Julutställning 11-22 december
Jul i både högrestånds och allmogemiljö. Utställning av gammalt julgranspynt ur Johanna Holmströms samling. Se även pepparkakshusen som deltar i Arboga Museums årliga tävling.
 
Pepparkakshustävling 11-22 december
Årets tema är: Från slott till koja och allt där emellan. Vinnaren koras lördagen den 18/12 kl. 14. Var med och rösta på din favorit.
 
Almanackan (se bilden ovan)
Hembygdsföreningen Arboga Minnes Almanacka 2011 finns nu till försäljning i museibutiken. Priset är 80 kr.
 
Öppettider under julutställningen:
11-12 december kl. 11-16.
14-17 och 20-22 december kl. 9-16.
18 december öppet som vanligt kl. 13-15.
Museet håller julstängt från den 23 december och öppnar åter efter helgerna.

(UR PRESSMEDDELANDE FRÅN MUSEET)

________________________________

Arbogavintern -– kall men vacker



Foto: Britt-Marie Ljunggren
_________________________________

Arboga får ett oppositionsråd

På måndagen blev det klart att Arboga kommun inför oppositionsråd från årsskiftet. Förslaget kom från majoriteten, berättar kommunalrådet Olle Ytterberg, s.

–  Vi är inte helt överens om arbetets omfattning ännu, där har vi olika förslag. Men att det införs en sådan befattning är vi helt överens om, summerar kommunalrådet.

Som oppositionsråd hamnar en politiker i den innersta kärnan bland beslutsfattarna vilket skulle kunna ge större chans att påverka politiken.
Som oppositionsråd tar man plats både i kommunstyrelsen och i arbetsutskottet. Där skulle man kanske ha lika stora möjligheter att driva frågorna även om man inte vore oppositionsråd, resonerar kritikerna, speciellt om det vore billigare för kommunen.
Men det avgörande argumentet, generellt sett, är att ett heltidsanställt oppositionsråd garanterar den politiska oppositionens insyn, goda arbetsmöjligheter samt ökar oppositionens medverkan i den demokratiska processen.

HARRY HOLM 2010-11-29

________________________________

Nya Arbogafullmäktiges första riktiga sammanträde – Olle hade huvudrollen

Kommunalrådet Olle Ytterberg visade på torsdagskvällen sin fina pedagogiska sida vid det första riktiga sammanträdet med nyvalda Arboga kommunfullmäktige.
Det viktigaste om vad som väntas och önskas vad gäller till exempel kommunikationer presenterades föredömligt öppet och klart.
Och det som inte var så positivt maskerades skickligt.

När det gällde fjärrvärmetaxan nämnde Olle Ytterberg lite kort att den är högre i Arboga än i Köping och Västerås, motiverat med att Arbogaverket endast använder biobränsle.
Sedan utvecklade han i stället temat att Arboga inför nästa år har
mindre procentuell ökning av taxan, jämfört med exempelvis Västerås.

Fullmäktige kunde denna kväll konstatera att bildandet av Västra Mälardalens Myndighetsförbund gör miljö- och byggnämnden överflödig. Och när Rådhuset i Arboga AB tar över det mesta av kommunens fastighetsverksamhet minskar jobbet för ledamöterna i tekniska nämnden.
Mot den bakgrunden beslutade fullmäktige dra ner den betalda tiden för ordföranden i tekniska nämnden. Däremot minskar man inte antalet ledamöter i den nämnden, trots att bland andra moderaterna ansåg det logiskt att dra ner från tretton till elva ledamöter där.

Nyordningarna betyder också att kommunen behöver färre anställda men det skall enligt Olle Ytterberg lösas främst med pensioneringar.

För alla nämndledamöter beslutades nu – bland annat av dem själva – att sammanträdesarvodet skall höjas från 125 till 140 kronor per timme för åren 2011-2014. Ersättning för att vara med om kommunfullmäktiges sammanträden höjs från 400 till 500 kronor per gång.

Till sammanträde hade kristdemokraterna lämnat in en motion, ett förslag om att kommunen på nytt skall utreda införande av vårdnadsbidrag i Arboga.
Ett medborgarförslag om julbelyst gran vid Österlånggatan 22 A, tycks bli verklighet utan beslut.
Ett annat medborgarförslag krävde belysning av motionsspåret på Norr.
Och så slutade fullmäktiges ordförande Liisa Pettersson med att inbjuda nya som gamla vana ledamöter till julsupé.

HARRY HOLM 2010-11-26

_______________________________

Kyrkofullmäktige kritiserar egna förvaltningen i färskt protokoll
Borde inte ha berättat om planerna på
att ta ut vinst på gravplatsskötseln

I det budgetförslag som Kyrkofullmäktige antog den 10 november var den del som avsåg ett överskott inom serviceverksamheten utlyft, kunde ni läsa här härom dagen.
Någon diskussion förekom inte, meddelade mig kyrkoherden efter sammanträdet.
Nu har protokollet kommit från detta möte, justerat och klart, och det innehåller stark kritk mot den egna förvaltningen.

I det aktuella avsnittet står det:

”Kyrkorådets ordförande överlämnade budgetförslaget för år 2011 till kyrkofullmäktige för fastställande.
Ekonomen och kyrkoherden redovisade därefter budgetförslaget mer detaljerat. I samband därmed rapporterades att en skrivelse från Kyrkogårdsförvaltningen helt nyligen sänts ut till närmare 740 gravrättsinnehavare. I brevet anges att en extra avgift om 10 % på fakturabeloppet avseende gravskötsel kommer att tas ut under 2011. Denna s.k. ”vinst” sägs tillfalla församlingsverksamheten.”

”Skrivelsen är olämplig och missvisande. Det är beklagligt och direkt felaktigt att den utsänts innan kyrkofullmäktige tagit ställning till budget. Det är också beklagligt att brevet utsänts utan att vare sig kyrkoherden eller de båda ordföranden i kyrkofullmäktige och kyrkorådet haft kännedom om skrivelsen.”

Protokollet fortsätter:
”Med anledning av rapporten beslutade kyrkofullmäktige på förslag av Andréas Rosén (POSK) med stöd av Ingwar Lindgren (M), Kjell Persson (S) samt Tomas Karlsson (C) att lyfta ut beloppet 50.000 kronor ur budgeten, utgörande det belopp som anförs i ovan nämnda skrivelse, samt att uppdra åt kyrkoherden att tillskriva samtliga berörda gravrättsinnehavare med beklagande över den olägenhet som skrivelsen åsamkat de berörda”.

Så långt citat ur protkollet.

Det tilläggs där att beslutet var enhälligt. Vilket innebär att alla ordinarie närvarande ledamöter instämmer i att det var beklagligt att gravrättsinnehavarna fick veta om planerna på att ta ut vinst på deras avgifter.
De som nu den 10 november tog det beslutet var Inga-Lill Frössman, Bertil Bresell, Ove Janse, Hans Hedin, Kjell Persson, Inger Persson, Kjell Cladin, Kerstin Lundahl, Rolf Deubler, Lydia Fredlund, Andreas Rosén, Ylva Asp, Karl Abrahamsson, Birgitta Deubler, Manne Mali, Orvar Alinder, Ingwar Lindgren, Eva Holstein, Britta Alinder, Tommy Karlsson, Birgit Söderkvist, Gun Järling Aspås och Tomas Karlsson.

HARRY HOLM 2010-11-24

________________________________

Både Ica och Arbogaborna får tacka
Olle – "The furious mayor of Arboga"



Den rasande borgmästaren i Arboga – Olle Ytterberg – räddade oss från fastighetsbolaget Boultbee, som idag är i tinget i Stockholm.

I maj för ett och ett halv år sedan försökte jag kartlägga företaget Boultbee, som ägt det som kallats Hemköpshuset vid Nytorget i Arboga.
Jag hade undrat varför byggnaden stod i stort sett tom år efter år.
Nu har jag förstått varför - och även insett vilken prestation det var när kommunalrådet Ytterberg och kompani lyckades få ta över fastigheten.

När jag den 22 maj i fjol konstaterade att Boultbee (med Bo Gunnar Falk som vd, och en adress Box 730 i Västerås), sålt hemköpshuset till Arkolu AB (”listig” förkortning av ARbogaKOmmunLUnd), så berättade jag också att Ica AB i flera år förhandlat med koncernen Boultbee. Ica ville hyra in sig i f.d. Hemköps lokaler
vid Nytorget i Arboga. Men man kom aldrig till någon lösning.

Och det var nog inte så konstigt. Svenska Dagbladet har börjat en
artikelserie om Boultbee.
I Skärholmens centrum står många butiker tomma och flera affärsidkare ligger i tvist med fastighetsägaren Boultbee.
Ica har till och med gått till domstol. Bland annat har Boultbee på tre år höjt priserna i Galleriorna för städning, reparation, säkerhet och sophämtning med 700 procent. Och ovanligt många butiksägare har vräkts.
Idag tisdag möts Ica och Boultbee i Stockholms tingsrätt.

Mot bakgrund av de erfarenheter av Boultbee som återges i Svenska Dagbladet är det inte svårt att se det positiva i att kommunen och Lund tog över Hemköpshuset i Arboga.

"Den rasande borgmästaren"

Så här berättar kommunalrådet Olle Ytterberg:
– Efter flera år när inget hänt med Hemköpshuset uttryckte jag mitt tydliga missnöje över detta i samband med en pressinformation. Tidningen skrev dagen efter en artikel med rubriken "Kommunalrådet rasar mot Boultbee". Översatt i Boultbees pressbevakning blev det presenterat på deras huvudkontor som den besvärande historien med "The furious mayor of Arboga".
– Jag erbjöd dom därefter möjligheten att slippa fortsatt negativ publicitet mot ekonomisk kompensation i form av ett – för oss – förmånligt pris på fastigheten Kuriren i Arboga. Därefter fortsatte vi att pruta mycket hårt. Ett lysande samarbete mellan flera aktörer som gav resultat.

HARRY HOLM 2010 11 23

 

______________________________

Årets julmarknader har börjat
Bilder från Jäders Bruk 20.11 2010

*

*

*

Foto 2010-11-20 HARRY HOLM

_____________________________

Ärendet om vinst på gravskötseln
lyftes bort inför kyrkofullmäktige

De som betalar för gravskötsel har från Arbogabygdens församling fått ett brev om att det nästa år kommer att läggas på 10 procents vinst på de avgifter som bygger på de självkostnader som församlingen har för uppdraget.
Men innan Arbogabygdens församlings kyrkofullmäktige skulle ta beslutet lyftes ärendet ut, berättar kyrkoherden.

Till dem som betalar för viss skötsel av gravplats i Arboga har Arbogabygdens församling skickat ut ett brev som berättar om nästa års taxa.
I höstens budgetarbete har det föreslagits att kyrkogårdsförvaltningen från och med nästa år skall lägga på en ”vinst” på 10 procent på alla fakturor, berättas det.
Bland annat så här står det i brevet.
”Vinsten, som du enligt förslaget ska betala, kommer att gå till församlingsarbetet såsom gudstjänstliv och diakoni. Det innebär att du, utöver det som du betalar till kyrkogårdsförvaltningen för gravplatsarbetet, får bidra med pengar till församlingsverksamheten”.
”Det är troligt att förslaget beslutas vid kyrkofullmäktiges sammanträde den 10 november”, står det också i papperet.

Men så blev det inte. Så här kommenterar kyrkoherde Mikael Hirsch:

– I det budgetförslag som Kyrkofullmäktige antog var den del som avsåg ett överskott inom serviceverksamheten utlyft. Någon diskussion förekom inte.

HARRY HOLM 2010 11 18

_______________________________________________________

Ett dygn innan det är snöröjt i villakvarteren
Det är helt enligt Arboga kommuns regler


Stort missnöje med snöröjningen i Arboga är det inte bara jag som visat.
Så jag ställde några frågor till kommunen i ämnet och fick svar från
driftchefen, Henrik Syrjälä.
Det visar sig att det är helt enligt plan och normalt att det ska ta ett dygn, 24 timmar, innan villaområdenas gator är snöröjda.


Här är frågorna jag ställde och svaren från kommunen, genom driftchefen:

FRÅGA: Finns det en turordning, vad gäller snöröjningen av gator
utanför centrum?
KOMMUNEN: Röjningen påbörjas från olika håll varje gång, beroende på när prio-1-områden blir klara.

FRÅGA: Hur är fördelningen i kapacitet mellan kommunens egna
snöröjningsfordon och inhyrda snöröjare?
KOMMUNEN:Kommunen är indelad i snödistrikt, varje distrikt kan innehålla en eller flera maskiner.kommunens egna samt entreprenörer.
Varje maskin kör ett 10 timmars pass, sedan byts förarna ut till ett nytt arbetslag om behov av fortsatt röjning föreligger.

FRÅGA: Har ni hyrt in / vidtalat för få plog-entrprenörer att ta till?
KOMMUNEN:Dimensionering utgår från ett normalfall, toppar samt extremfall kommer att innebära vissa svårigheter i framkomlighet.
 
FRÅGA: Kan du också maila reglerna som finns om när snöröjningen skall sätta igång (under vilka betingelser) och när den skall vara klar?
KOMMUNEN: Enligt Kommunfullmäktiges beslut skall snöröjning starta vid 3 cm blötsnö eller 8 cm torr snö oavsett tidpunkt och dag.
Samtliga gång- och cykelvägar prioriteras.
Bortforsling av snö skall ske i endast undantagsfall.
Parkeringsytor kan användas som snöupplag dock ej parkeringar för
rörelsehindrade.
Sandning skall utföras med flis 2-6 mm.

Enligt beslut finns 2 prioriteter där prioritet 2 är villaområden allt annat kan räknas som prio 1, detta innebär att snöröjning startas efter att alla ytor som tillhör prio 1 är klara, vilket tar ca 14 timmar. Total tid för Prio 1 samt 2, är ca 22-23 timmar i normalfallet.

FRÅGA:. Har du uppfattningen att budget / ekonomi har en betydelse som är överordnad kvaliteten på servicen till Arbogaborna vid snöfall?
KOMMUNEN: Ekonomi har naturligtvis en stor betydelse, vi slutar givetvis inte med vinterväghållningen när budget är slut utan fortsätter med de rutiner som är beslutade. Kvaliteten är densamma efter åtgärd men tiden för utförandet blir längre med tanke på prioritetsordningen.
 
Driftchefen Henrik Syrjälä lägger till:
- Utveckling av rutiner pågår ständigt i organisationen, vi tar tacksamt emot synpunkter för att förbättra våra rutiner.
 
HARRY HOLM 2010-11-15

_______________________________

Så blev Arboga väldigt vitt 

FOTO: HARRY HOLM 2010-11-10

_______________________________

Kyrkan i Arboga tänker ta ut
vinst på gravplatsskötseln

De som betalar för gravskötsel har från Arbogabygdens församling fått ett brev om att det nästa år kommer att läggas på 10 procents vinst (det uttrycket används) på de avgifter som bygger på de självkostnader som församlingen har för uppdraget.
Det står att vinsten skall gå till församlingens verksamhet, som
gudstjänstliv och diakoni.
Och det innebär att även personer som gått ur svenska kyrkan får vara med och betala för gudstjänster och annat.

Till dem som betalar för viss skötsel av gravplats i Arboga har Arbogabygdens församling skickat ut ett brev som berättar om nästa års taxa.
I höstens budgetarbete har det föreslagits att kyrkogårdsförvaltningen från och med nästa år skall lägga på en ”vinst” på 10 procent på alla fakturor, berättas det.
Bland annat så här står det i brevet.
”Vinsten, som du enligt förslaget ska betala, kommer att gå till församlingsarbetet såsom gudstjänstliv och diakoni. Det innebär att du, utöver det som du betalar till kyrkogårdsförvaltningen för gravplatsarbetet, får bidra med pengar till församlingsverksamheten”.
”Det är troligt att förslaget beslutas vid kyrkofullmäktiges sammanträde den 10 november”, står det också i papperet.

Kränkande
Arbogabor har vänt sig till arbogasidan.se och varit mycket bekymrade. Även folk på andra orter som betalar för gravplatsskötsel i Arboga har reagerat.
Det upplevs speciellt kränkande av personer som gått ur svenska kyrkan, som exempelvis betalar till sin respektive frikyrkoförsamling eller av tro eller andra skäl inte vill bidra till svenska kyrkans församlingsverksamhet.
Den 10 november, dvs på onsdag, kommer alltså ärendet upp i kyrkofullmäktige i Arboga, så jag har bett om ett uttalande från församlingen.

Inget separat beslut
– Något separat beslut om nivån på gravskötselavgiften har inte fattats utan denna ingår som en del i det budgetförslag som kyrkorådet förelagt för MBL-förhandling, berättar kyrkoherde Mikael Hirsch.
– Budgeten är nu MBL-förhandlad och kyrkorådet har vid sitt senaste sammanträde beslutat att förelägga den till kyrkofullmäktige för fastställande. Detta innebär att något beslut om nivån på gravskötselavgiften inte har fattats.
Och så lägger kyrkoherden till:
– Enligt gällande regelverk för Svenska kyrkan räknas all gravskötsel som tecknats efter 2000 som församlingsverksamhet, vilket gör att ev. vinst tillfaller församlingen och ev. förlust drabbar församlingen.

Det formella förslaget
I protokollet från Arbogabygdens församlings kyrkoråds sammanträde den 27 oktober finns inget som skvallrar om den radikala nyheten att även de som gått ur svenska kyrkan är tänkta att få betala för församlingens verksamhet, som gudstjänster och diakoni.
Detta att ta ut vinst, ovanpå vad gravskötseln kostar, för att begagna i församlingens övriga verksamhet, är väl dolt i protokollet. I avsnittet om Ekonomiärenden (KR § 149) står det:
"Det meddelades också att budgetförslaget är baserat på oförändrat uttag av kyrkoavgiften inklusive begravningsavgiften. Det innebär att kyrkoavgiften även för år 2011 blir 1,42 kronor inklusive begravningsavgiften på 0,37 kronor."
Om vi sedan tittar i budgeten så finns där ett blad med rubriken Principen för prissättning 2011. Och det aktuella avsnittet lyder:
"Skötselavgiften beräknas på 3 minuters arbetsinsats per vecka x 20 veckor per säsong. För vattning tillkommer 0,5 timmar per säsong. Skötselavgiften beräknas således på 1,5 x timkostnad avrundat uppåt till närmaste femkrona."
Och så står det: "Den föreslagna avgiften är nu i fas med vår självkostnad. Efter avslutad uppmätning av arbetsvolymen har avgiften höjts stegvis för att komma i nivå med vår faktiska kostnad."

"I fas med..."
I år kostade gravskötsel och plantering 475.000 kronor och det är exakt samma summa som församlingen får in för detta jobb.
Men för nästa år vill kyrkorådet ta in 570.000 kronor, trots att kostnaderna beräknas till 520.000 kronor. Ett medvetet uttag av 50.000 kronor till gudstjänster och annat, från dem som betalar för gravskötsel.

Vilka stödde förslaget?
Med som ordinarie ledamöter vid kyrkorådets sammanträde den 27 oktober var:
Ordföranden Orvar Alinder, kyrkoherden Mikael Hirsch, socialdemokraterna Kjell Cladin, Karin Cladin, Bertil Bresell och Kerstin Lundahl, ”poskarna” Ingalill Frössman, Andreas Rosén, Ylva Asp och Karl Abrahamsson, moderaterna Eva Holstein och Ingwar Lindgren samt centerns Tomas Karlsson.
Kyrkogårds- och fastighetschefen Per Lindahl var också med under behandlingen av detta men vad han ev. sade framgår inte av protokollet.

HARRY HOLM 2010 11 08

________________________________

Allhelgona med ljus på alla gravar

Jag har återvänt från rundtur bland ljusfyllda kyrkogårdar, bilden från Skogsborg där man längst bort kan se klockstapeln med Arme Syndares Klocka, klockan som satt i den Helge Andskyrka som Gustav Vasa "lade ner" och gav till Arboga som rådhus och som är Arbogas rådhus än idag.

HARRY HOLM 2010 11 06
_________________________________________________________

Vill du lyssna på kronprinsessan Victoria när historien upprepar sig


År 1985 stod kungen på Stora Torget i Arboga och sa:
– Kära örebroare.
Idag, den 2 november 2010, stod hans dotter kronprinsessan Viktoria på Stadshusets balkong vid Salutorget i Helsingfors och vinkade och inledde sitt tal med:
– Kära Helsingborg...

FÖR ATT SE OCH HÖRA
en film från tillfället gå till nedanstående länk

http://www.hbl.fi/text/helsingfors/2010/11/2/w54020.php

______________________________

Delaktig i Nobelprisad forskning
Fredrik har rötterna i Götlunda

Långt från götlundamiljön: Så här ser Fredrik Schedin ut på sin arbetsplats i Manchester, där han arbetar i det team vars ledare får årets Nobelpris i fysik.

Nobelpriset i fysik år 2010 går till Andre Geim och Konstantin Novoselov, vid University of Manchester, Storbritannien.
De får dela på 10 miljoner kronor ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”.
En avgörande betydelse för det prisvinnandet arbetet betygar Novoselov att Fredrik Schedin har, sommarboende i Götlunda där hans farfar och morfar präglade den unge Fredrik med sina verksamheter.

Jag frågade den 36-årige nobelpristagaren Konstantin Novoslov om Fredrik Schedins betydelse för framgången.
– His role is crucial, svarade Novoselov.
– Hans roll är av avgörande betydelse, alltså.
Och det handlar om Fredrik Schedin, med rötter i Götlunda.

Säkert har arbetet som ledde fram till årets nobelpris i fysik delvis sin grund i den hantverkstradition som funnits och finns i Götlundatrakten. Ju tidigare man präglas av något, desto större betydelse har det i en människas fortsatta verksamhet... Som för Fredrik Schedin, som växte upp med en morfar och en farfar som vid behov skapade egna verktyg, egna lösningar.
Men jag låter Fredrik själv berätta här nedan.

HARRY HOLM 2010 10 27

--------

Mitt svenska bidrag till Nobelpriset i fysik 2010

– Mitt namn är Fredrik Schedin. Med stor glädje och ära kan jag berätta att jag sedan 2005 har varit en av de ursprungliga medlemmarna i forskningsgruppen ledd av Andre Geim och Konstantin Novoselov som fick årets Nobelpris i fysik för upptäckten av grafen år 2004, alltså året innan jag anslöt till teamet. Lyckligtvis har jag här vid University of Manchester nästan från första början fått vara med i en viktig roll inom banbrytande experiment. Dessa har lett till att framhäva alla märkliga och oöverträffade egenskaper hos detta nya material som har blivit ett av de hetaste ämnena inom den vetenskapliga världen. I synnerhet har jag varit ansvarig för tillverkning av nano-strukturer för mätningar av detta materials ovanliga och anmärkningsvärda elektroniska egenskaper. Dessa verksamheter ledde bland annat till fabrikation av världens minsta transistor och experiment som visar att grafen kan användas för att påvisa enskilda gasmolekyler samt även upptäckten av andra tvådimensionella material.

Intresset föddes i Götlundatrakten
– Mitt stora intresse för vetenskap och forskning föddes nog redan i förskoleåldern då jag med mina föräldrar tillbringade de flesta helger och senare även skollov i Götlundatrakten, en mil söder om Arboga. Där bodde min farfar och morfar som båda två gemensamt med min far var utomordentligt duktiga på hantverk och snickeri samt även att tillverka sina egna verktyg och många andra färdigheter. Naturligtvis visste jag inte då att jag många år senare skulle förvärva egna skickligheter i hantverk av en helt annan storleksordning, nämligen nanoteknik. För övrigt är bondgården som farfar brukade fortfarande i vår ägo och jag tillbringar ofta min semester där.

Utbildad i Linköping, forskare i Manchester
– Min högre utbildning började med att jag valde att läsa naturvetenskaplig linje på Katedralskolan i Linköping. Sedan kom jag in på Teknisk Fysik och Elektrotekniklinjen vid Linköpings Tekniska Högskola. Där specialiserade jag mig så småningom på fasta tillståndets fysik och i mera detalj ytfysik som var ett hett ämne på den tiden. På det viset lärde jag känna en gästforskare som hade doktorerat i Manchester och han föreslog att jag också skulle göra samma sak hos hans gamla handledare som var på jakt efter doktorander. Så blev det och jag avklarade min doktorsexamen. Därefter fortsatte jag min forskning i Manchester genom tjänst som post doctoral research associate. Efter åtskilliga projekt av olika natur påbörjades ett samarbete med Centre for Mesoscience and Nanotechnology för tillverkning av nano-strukturer. Det var där jag lärde känna Andre Geim. Efter några månader blev jag erbjuden ett jobb som huvudansvarig för vår utrustning för elektronstrålelitografi. Därmed var jag genast och är förstås fortfarande delaktig i grafen-forskningen.

Detta är Grafen
– Grafen består av ett enda lager kolatomer i ett vaxkakeliknande mönster. Det kan framställas genom att riva bort tunna lager från grafit – samma material som finns i vanliga blyertspennor - med hjälp av helt vanlig tejp. Det är den tunnaste formen av kol och samtidigt världens starkaste material, men dessutom ett halvledarmaterial som har hundra gånger högre elektronmobilitet än kisel och det ledar värme bättre än alla andra kända material. Det är nästan helt genomskinligt och samtidigt så tätt att inte ens helium, den minsta gasatomen, kan ta sig igenom. Grafen har inte bara enastående egenskaper utan tros också kunna få stor betydelse i framtida tillämpningar, exempelvis i snabb elektronik, solceller, olika typer av sensorer samt displayer, speciellt genomskinliga och böjbara pekskärmar. Dess egenskaper kan också utnyttjas i nya lätta och superstarka kompositmaterial till satelliter, flygplan och bilar.

Fredrik Schedin i oktober 2010

______________________________________________

Nu har sprutandet börjat i Arboga
Svinflunsavaccin vare sig vi vill eller inte

På måndagen började vaccineringen av pensionärer på Grindberga familjeläkarenhet i Arboga.
Idag, tisdag, har turen kommit till dem som är listade vid Åbågens nya vårdcentral.
Och man får svininfluensavaccin i sprutan, vare sig man vill eller inte
.

Vi Arbogabor som är 65+ har fått en trycksak med rubriken ”65+ Ta skydd!”.
På baksidan står det ”Vaccinera dig här” och så räknas alla vårdcentraler upp.

Innebär det att man kan droppa in på den vårdcentral man vill,
kan till exempel en västeråsare (Oxbacken) droppa in på Åbågens nya vårdcentral i Arboga?
– Nej, så är det inte, svarar smittskyddsläkare Jan Smedjegård i Västerås. Man ska ta sin spruta på den vårdcentral där man är listad.

I trycksaken står det så här:
”Årets vaccin skyddar både mot säsongsinfluensan och ’svininfluensan’ (A(H1N1) och minskar risken för komplikationer som lunginflammation och hjärtsvikt.”
Det tycks alltså som om årets spruta innehåller vaccin både mot säsongsinfluensan och mot svininfluensan. Stämmer det?
– WHO, världshälsoorganisationen, bestämde i februari i år att årets vaccin skulle innehålla skydd mot både den vanliga säsongsinfluensan och mot svininfluensan., berättar Jan Smedjegård.

Går det inte att få vaccin enbart mot säsongsinfluensan?
– Nej, svarar smittskyddsläkaren. I och med WHO-beslutet så har alla tillverkare gjort vaccin som innehåller skydd mot båda influensatyperna.
Det är nya kombinationer i vaccinet varje år, så det här inget ovanligt, menar Jan Smedjegård.
Han avfärdar också farhågorna om att de enorma mängder som blev över av fjolårets vaccin har blandats i vaccinet mot säsonginfluensan.
Dock finns överskotts-svinflunsavaccinet från i fjol kvar i lager, för att användas i mycket speciella fall, för personer med extremt lågt immunförsvar till exempel.

Drop-in-tiderna för 65+-vaccineringarna i Arboga är i fortsättningen:
På Grindberga familjeläkarenhet kl 13 -16, onsdag 27 oktober, samt tisdag 2 november eller torsdag 4 november.
På Åbågens Nya vårdcentral gäller det att komma kl 13 - 16 idag, tisdag, samt torsdag 28 oktober, tisdag 9 november eller torsdag 11 november.

HARRY HOLM 2010 10 26

_____________________________

Rödgrönt styre i Arboga igen
Centern "byter tillbaka" efter 4 år

Företrädarna för de olika samverkande partierna presenterade på torsdagen beslutet, fr.v. Dan Avdic Karlsson (v), Agneta Bode (s), Carl-Erik Almskoug (opa), Kerstin Rosenkvist (c) och Olle Ytterberg (s) berättade om samarbetet. (Foto: Arboga kommun)

Det blir röd-grönt styre i Arboga de närmaste fyra åren.
Centerpartiet har gått i koalition med sossarna, vänsterpartiet och omsorgspartiet.
Och detta, i varje fall förr benämnt gröna parti, är åter med i ledningen
.

På riksnivå är det inte att tänka på, att centern skulle lämna alliansen. Men i Arboga finns det något av en tradition, där har centern och socialdemokraterna tidigare under 15 år regerat tillsammans, fram till valet för fyra år sedan.
Nu ville centerpartiets medlemmar i Arboga byta sida och gå tillbaka till "det gamla".

S, V, C och Omsorgspartiet får majoritet i Arboga
Det var vid en gemensam presskonferens på torsdagen som det offentliggjordes att socialdemokraterna, vänsterpartiet, omsorgspartiet och centern bildar koalition de närmaste fyra åren.
Med tillsammans 22 mandat (av de 41 platserna) utgör de därmed majoritet i Arbogas kommunfullmäktige.
Det nya kommunfullmäktige tillträder den 1 november och har sitt första sammanträde den 11 november.
–  Vi utökar vårt stabila lag bestående av s+v+opa med (c) som gör comeback i majoriteten!
Så kommenterar kommunalrådet Olle Ytterberg, s, som i ett sammanhang glömmer bort centerpartiets agrara ursprung och utbrister:
– En röd majoritet i Arboga, igen! Traditionen sedan 1919 fortsätter. Mot 100-årsjubileet!

HARRY HOLM 2010-10.21

_______________________________

Att leva med ett utvecklingsstört barn
Många lyssnade i Arbogas bibliotek

Journalisten Elisabeth Sandlund talade på onsdagskvällen på Arbogas bibliotek om sin bok "Ulles mamma: om livet med en vuxen handikappad dotter"

Det var så gott som fullsatt i Musiksalen i Arbogas bibliotek på onsdagskvällen när Elisabeth Sandlund började berätta om sitt liv, om många år som näringslivsjournalist på Svenska Dagbladet, senare på Kyrkans Tidning och nu på tidningen Dagen.
Men mest handlade det humorfyllda och tankeväckande föredraget om det som bokförlaget Libris skrivit om hennes bok:
"Ulle kan säga fem ord, högst tio. Hon gillar att dansa, att vara ute med scouterna, att rida och att vara i kyrkan. Samma år som hon fyllde 25 flyttade hon hemifrån. Ulle kommer aldrig att bli vuxen på samma sätt som Elisabeths första dotter trots att hon föddes efter en helt normal graviditet och trots att ingen har lyckats ge henne någon riktig diagnos."

Hur det är att vara förälder till ett vuxet handikappat barn fick Arbogaborna nu en varm och levande beskrivning av. Och efter en kort frågestund tog Elisabeth Sandlund sedan tåget tillbaka till hvuudstaden.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010-10-20

_______________________________

Också så kan en gudstjänst i Arboga
gå till i oktober 2010

En familjegudstjänst ordnades på söndagen i Pingstkyrkan i Arboga, gemensamt med Arboga Frikyrkoförsamling (Örtagårdskyrkan). Sång och musik var det förstås, men också en del tävlingar. Sara Stengård agerade mötesledare.
Dagens tema var Andens frukter, vilket också uppmärksammades i en dialogpredikan av pingstförsamlingens pastor Andreas Rosdal och frikyrkoförsamlingens pastor Pelle Rosdahl.

Pastor Pelle Rosdahl skyltar med en av Andens frukter, ödmjukhet.

I tävlingen mellan barnen och de vuxna, i konsten att känna igen smaken på olika frukter, fick för rättvisans skull de vuxna hålla för näsan under provsamkningen.

Örtagårdskyrkans pastor Pelle Rosdahl och Pingstkyrkans pastor Andreas Rosdal dialogpredikade om Andens frukter.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010 10 17

_______________________________

Höstbilder från Arboga


Hösten är kommen också i Arboga. Det är lätt att hålla med den som myntat uttrycket att färgerna nu är naturens sätt att le. Denna årstid har en alldeles speciell tjusning, då kontrasterna i skogsbrynen är som allra störst och vackrast. Men då också stadens miljöer sprakar av höstens toner.

*


I Kyrkparken lagrar sig allt större del av lövverket på marken.

*
Järnvågen och Pumpen i höstlig omgivning.


Strandvägen i oktober.


Nästkvarnsområdet

FOTON I OKTOBER 2010: HARRY HOLM

_______________________________

Rotaryveteran hyllad i Arboga

Arbogas f.d. polismästare Stig Janzon har varit medlem i Arboga Rotaryklubb i 50 år och hyllades i egenskap av hedersmedlem  (”Honorary Member”) vid klubbens ordinarie veckomöte den 5 oktober.
I samband med ceremonin överlämnade vice president Orvar Alinder ett diplom till Stig Janzon.
Stig Janzon har även erhållit grundaren av Rotary, Paul Harris guldmedalj för mångårigt aktivt medlemskap i Arboga Rotaryklubb.

Bild: Seppo Leppälampi.

_________________________________

Nu är det höst i Arbogatrakten

Foto: Britt-Marie Ljunggren

________________________________

Kanon-kort fullmäktigemöte
Post-election-effekt i Arboga

Nu är valrörelsen över. På annat sätt kan jag inte förkalra att Arboga kommunfullmäktiges sammanträde denna vecka bara tog ungefär en kvart.
Det fanns tydligen inte längre någon anledning att "profilera sig".

Olle Ytterberg, s, förklarade från talarstolen att det var bäst att återremittera frågan om kommunens köp av marken där Shell hade bensinstation. Detta med anledning av att Shell skall säljas och det kanske är bättre att träffa uppgörelse med den nye ägaren. Alla var överens om att skicka tillbaka ärendet.
Dessutom var Agneta Lambert-Meuller, mp, upp och så att säga tackade för svaret på hennes motion om upprustning av Brunnshuset vid Vinbäcken. Sedan godkändes tidsplanen för upprustningen, även om det i handlingarna inte anges någon exakt tidsplan.

Att valet är över måste vara orsaken till att ingen ens gick upp och kommenterade övriga ärenden.
Här fanns bland annat slutredovisningen av det som kallas "Ombyggnmad av parkeringsplats Arboga Centrum".
Syftet anges i handlingarna ha varit att "skapa en inbjudande och välkomnande parkering med grönytor" och få till 80 fler p-platser än tidigare. Projektet innebar också byte av vatten- och spillvattenledningar.
Det skulle kosta 10,1 miljoner kronor att göra i ordning det här. Men notan stannade på 9,4 miljoner kronor. Det förklarar projektchefen Mikael Norman själv så här i fullmäktigehandlingarna:
"Arbetena var välplanerde och en för projektet fördelaktig upphandling kunde genomföras. Arbetet utfördes utan större komplikationer."

Så fick centrum 80 extra p-platser, för ungefär 9,5 miljoner kronor, villkoret för att Ica skulle flytta in i gamla Hemköpshuset.
Redovisningen godkändes utan kommentarer av det Arbogafullmäktige som kommer att vara utbytt till november månads sammatnäde.

HARRY HOLM 2010 10 01

____________________________

Här är nya Arbogafullmäktige
Det finns två sd-namn trots allt

Det fanns två namn för sd i valet till Arbogafullmäktige. Mathias Söderström var den ende på färdigtryckt valsedel men ditskriven för hand på en sd-valsedel var också Per Holfve.
Så allt tyder på att det blir fullt på alla stolar i sessionssalen.

Personrösterna kastade om lite i toppen för några partier. Bland moderaterna gick Anders Röhfors om förstnamnet Mats Ögren och hamnade överst.
Lika gick det i vänstern, där tvåan Maria Fredlund fick personröster så att hon petade ner Dan Karlsson som stod först på valsedeln.
Och bland sossarna fick Olle Ytterberg så många kryss att han gick om valsedelns förstanamn Liisa Pettersson.

Så här tycks det ordinarie fullmäktige komma att se ut i fortsättningen:

M
Anders Röhfors (personvald)
Mats Öhgren (personvald)
Jonna Lindman
Carl Egegren
Eva Holstein
Peter Wahlström
Anders Bjurström
Elisabeth Bertö
Kristina Fogwall-Bjurström

C
Kerstin Rosenkvist
Gun Järling Aspås

FP
Anders Cargerman (personvald)
Marianne Samuelsson
Dan Mårtensson
Anette Gerhardsson

KD
Sandra Åhs (personvald)
Jonas Stenzelius

S
Olle Ytterberg (personvald)
Liisa Pettersson
Ingrid Noord-Silversten
Bertil Bresell
Agneta Bode
Karl-Bertil Eklund
Catrin Strömvall
Kjell Persson
Anita Höglund-Eriksson
Ola Eriksson
Lena Håkansson
Stefan Arnoldsson
Susanne Andersson
Bert Elisson
Agnetha Larssohn
Ove Janse

V
Maria Fredlund (personvald)
Dan Karlsson (personvald)
Inga-Lill Frössman

MP    
Christian Payerl
Susanne W Linde

SD    
Mathias Söderström (personvald)
Per Holfve

OPA    
Carl-Erik Almskoug

Vilka fick flest kryss? Klicka här!

_______________________________

Bonde på stan lockade trots gråväder

Det är alltid en publikdragande tillställning när traktens lantbrukare och närproducenter visar upp sig och sina varor på Järntorget i Arboga. Inte ens lördagens fuktiga gråväder kunde hålla folk borta från det här arrangemanget.

Att få klappa fåren, det var en av upplevelserna för barnen.

*

Mattor fanns det här och Mellanskog ordnade tipsrunda,
medan barnen hoppade i höet (nedan).



Foto: Harry Holm 2010 09 25
______________________________________________________

Så blir platserna i Arbogafullmäktige
Här visas vilka som fick flest kryss

Nu är det alltså sluträknat för Arboga kommuns del. Sossarna och opa tappade två platser var i fullmäktige. Moderaterna ökade med två ledamöter. Och så kom alltså sverigedemokraterna in, med två platser ... även om det bara finns en person på valsedeln.

Valresultatet i kommunfullmäktigevalet i Arboga, innebär att de 41 platserna besätts så här:
M 9 platser (+2), C 2 platser (-1), FP 4 platser (+-0), KD 2 platser (+-0), S 16 platser (-2), V 3 platser (+-0), MP 2 platser  (+1), SD 2 platser (+2), OPA 1 plats (-2).

Personrösterna
Flest personröster fick kommunalrådet Olle Ytterberg, s. Honom hade 418 personer satt ett kryss för. Martin Andersson fick näst mest kryss i det partiet, 146 stycken.
Bland moderaterna fick Anders Röfors med sina 121 kryss fler personröster än valsedelns förstanamn Mats Öhgren som nådde 107 kryss.
Kerstin Rosenkvist fick flest kryss av centerpartisterna, 48 stycken, och Anders Cargerman flest av folkpartisterna, 85. Sandra Åhs, kd, kryssades av 93 personer.
Bland vänsterpartiets väljare drog - från början opolitiska - Maria Fredlund 64 personröster, medan Dan Karlsson fick 60.
Som  helt ny i miljöpartiet fick Susanne W Linde flest personröster där, 44 stycken, medan förstanamnet på valsedeln, Christian Payerl, lockade 37 att kryssa hans namn.
I OPA drog Carl-Erik Almskoug 27 kryss.
SD:s Mattias Söderström fick 109 kryss. Hade någon av dessa kryssare skrivit dit sitt eller någon annan sympatisörs namn på sd-valsedeln hade partiet sluppit ha en tom stol i Arbogas rådhus de närmaste fyra åren.

En titt på de olika stadsdelarna / kommundelarna

I området Ringsborg-Strömsborg hade S 43,91 procent av väljarna (mot 40,27 i snitt i kommunen). Där var också SD större än i kommunen i snitt, nämligen 5,63 procent (snitt 4,06). Moderaterna var störst i Götlunda-Medåker med 26,08 procent (snitt 21,05), centern fick i det området 16,84 procent av rösterna (snitt 5,86).
Folkpartiet hade 13,97 procent av rösterna i området Brattberget-Strömsnäs (snitt 10,39).
För MP gick det bäst i Sturestaden-Nästkvarn med 5,63 procent (snitt 4,68).
Och OPA nådde 5,15 procent i området Herrängen-Ekbacken (mot 2,71 i snitt i Arboga kommun).

HARRY HOLM 2010-09-26 (med hjälp av valkalkylatorn och reservation för ev. fel)

______________________________

 

Bror-Eric ställer ut i Arboga
Sista chansen den här helgen

Bror-Erics tavlor visas på Galleri Stallet, på gården till Väster Långgatan 1 i Arboga, torsdag-fredag 14-17 och lördag 11-14.

Text och foto;: HARRY HOLM 2010 09 23

_______________________________

Susanne Linde in i Arbogafullmäktige
En sd-stol kan komma att stå tom

Från Feministiskt Initiativs riksdagslista till Arbogafullmäktige, nu är Susanne Linde inne i Arboga kommunfullmäktige.
Och det kan mycket väl hända att en av de 41 stolarna i kommunfullmäktige kommer att vara tom i fyra år, eftersom sverigedemokraterna bara hade ett namn på sin kommun-valsedel.

– Men, listan är inte spärrad som vi andra har gjort med våra listor, kommenterar Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg, s.
– Det betyder att någon kan skriva in sitt eller någon annans namn och därmed få en kandidat till. Hur det blir vet vi på onsdag när alla personröster är räknade och alla sedlar är granskade. Det blir spännande.

Men det som är klart är att de personer som jag räknar upp här nedanför, kommer att sitta som ordinarie i Arbogas nya kommunfullmäktige i framtiden (Uppdaterad lista nedan).

HARRY HOLM 2010-09-20

*

Så här långt i rösträkningen (månd em)
ser mandatfördelningen i Arboga kommunfullmäktige
ut så här:

M Moderata Samlingspartiet 9 (+2)
C Centerpartiet 2 (-1)
FP Folkpartiet liberalerna 4 (Oförändrat)
KD Kristdemokraterna 2 (Oförändrat)
S Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 16 (-2)
V Vänsterpartiet 3 (Oförändrat)
MP Miljöpartiet de gröna 2 (+1)
SD Sverigedemokraterna 2 (+2)
OPA Omsorgspartiet i Arboga 1 (-2)

Totalt 41

----------- 

DET SKULLE BETYDA FÖLJANDE ORDINARIE
LEDAMÖTER I ARBOGAS KOMMUNFULLMÄKTIGE


Arbetarepartiet-Socialdemokraterna

   1. Liisa Pettersson, personalsekreterare
   2. Olle Ytterberg, kommunalråd
   3. Ingrid Noord-Silversten, studievägledare
   4. Bertil Bresell, lärare
   5. Agneta Bode, kontorist
   6. Karl-Bertil Eklund, f.d förhandlingsledare
   7. Catrin Strömvall, kontorist
   8. Kjell Persson, truckförare
   9. Anita Höglund-Eriksson, miljöingenjör
  10. Ola Eriksson, betongarbetare
  11. Lena Håkansson, telemontör
  12. Stefan Arnoldsson, verkstadsarbetare
  13. Susanne Andersson, resurslärare
  14. Bert Elisson, verkstadstekniker
  15. Agnetha Larssohn, behandlare
  16. Ove Janse, verktygsmakare

Moderata Samlingspartiet

   1. Mats Öhgren
   2. Anders Röhfors
   3. Jonna Lindman
   4. Carl Egegren
   5. Eva Holstein
   6. Peter Wahlström
   7. Anders Bjurström
   8. Elisabeth Bertö
   9. Kristina Fogwall-Bjurström

Miljöpartiet de gröna

   1. Christian Payerl, Egen företagare
   2. Susanne W Linde, F.d personalchef
  
  
Folkpartiet liberalerna

    1. Anders Cargerman, Egen företagare
   2. Marianne Samuelsson, Sales/Technical Support
   3. Dan Mårtensson, Enhetschef/rektor
   4. Anette Gerhardsson, Projektledare
 

Kristdemokraterna

   1. Sandra Åhs, studerande
   2. Jonas Stenzelius, ingenjör

 
Centerpartiet

   1. Kerstin Rosenkvist, Medåker
   2. Gun Järling Aspås, Götlunda


Vänsterpartiet

     1. Dan Karlsson, socialsekreterare
   2. Maria Fredlund, studerande
   3. Inga-Lill Frössman, leg. sjuksköterska

Sverigedemokraterna

   1. Mathias Söderström, 38 år, innebandyspelare, Arboga
**2. ?

Omsorgspartiet i Arboga

   1. Carl-Erik Almskoug


_________________________________________________________

*

PRELIMINÄRT UTRÄKNAT RESULTAT AV VALET
TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBOGA


Arbetarepartiet-Socialdemokraterna

   1. Liisa Pettersson, personalsekreterare
   2. Olle Ytterberg, kommunalråd
   3. Ingrid Noord-Silversten, studievägledare
   4. Bertil Bresell, lärare
   5. Agneta Bode, kontorist
   6. Karl-Bertil Eklund, f.d förhandlingsledare
   7. Catrin Strömvall, kontorist
   8. Kjell Persson, truckförare
   9. Anita Höglund-Eriksson, miljöingenjör
  10. Ola Eriksson, betongarbetare
  11. Lena Håkansson, telemontör
  12. Stefan Arnoldsson, verkstadsarbetare
  13. Susanne Andersson, resurslärare
  14. Bert Elisson, verkstadstekniker
  15. Agnetha Larssohn, behandlare
  16. Ove Janse, verktygsmakare

Moderata Samlingspartiet

   1. Mats Öhgren
   2. Anders Röhfors
   3. Jonna Lindman
   4. Carl Egegren
   5. Eva Holstein
   6. Peter Wahlström
   7. Anders Bjurström
   8. Elisabeth Bertö
   9. Kristina Fogwall-Bjurström
  10. Eva Dahlén
  11. Susanne Henning

 
Miljöpartiet de gröna

   1. Christian Payerl, Egen företagare
   2. Susanne W Linde, F.d personalchef
   3. Sven Nilsson, Teleingenjör
  
  
Folkpartiet liberalerna

   1. Anders Cargerman, Egen företagare
   2. Marianne Samuelsson, Sales/Technical Support
   3. Dan Mårtensson, Enhetschef/rektor
 

Kristdemokraterna

   1. Sandra Åhs, studerande
   2. Jonas Stenzelius, ingenjör

 
Centerpartiet

   1. Kerstin Rosenkvist, Medåker
   2. Gun Järling Aspås, Götlunda


Vänsterpartiet

   1. Dan Karlsson, socialsekreterare
   2. Maria Fredlund, studerande

Sverigedemokraterna

   1. Mathias Söderström, 38 år, innebandyspelare, Arboga
00?

_______________________________

 

Sverigedemokrat i Arbogafullmäktige
Moderaterna största vinnaren

Socialdemokraterna och vänstern behöver miljöpartiets hjälp för att få fortsätta styra med majoritet i Arboga kommun.
I valet backade sossarna preliminärt med 2 mandat, till 16 platser. Vänsterpartiet förlorade en stol och stannade på 2 mandat. Men miljöpartiet ökade med 2, till 3 mandat.

Den stora segraren i valet till Arboga kommunfullmäktige blev dock moderaterna som ökade med 4 platser, till 11 mandat.
Centern och folkpartiet minskade med en plats var till 2 respektive 3 mandat.
Den stora nyheten är att Sverigedemokraterna fick röster så att det räcker till 2 platser i Arboga kommunfullmäktige. Om partiet nu har anmält 2 personer förstås.

Något omsorgsparti finns inte längre med i det blivande fullmäktige.

Ovanstårende mandatfördelning har jag i nattens timmar räknat ut med en s k mandatkalkylator, så jag reservear mig för ev. fel.
Men stämmer beräkningen så är alltså sossarna och vänstern beroende av att få till samarbete med miljöpartiet eller folkpartiet för att kunna styra kommunen och ta bort ev. makt från såväl sd som övriga partier.

HARRY HOLM 2010-09-20 kl 01.00

___________________________________________________

 

Jonas Stenzelius:
Det är dags att lägga alla fallskärmspapper på bordet!

Vi är emot den kultur som utvecklats under det socialdemokratiska styret i Arboga.
Man är övergenerös mot ledningen i kommuntoppen, längre ner blir det ingenting och verksamheten till medborgarna får stora besparingar.
Det är lätt för alla att tro att den generösa fallskärmen inte hade tillkommit utan kommunalrådets och kommunschefens nära relation.

Det är upprörande att Kommunalrådet först upprättar ett avtal som han inte har rätt att upprätta.
Sedan mörkas innehållet för kommunstyrelsen. Vi får varken ta del av
innehållet i avtalet eller de kostnader som drabbar skattebetalarna.
Det enda vi får läsa är ett pressmeddelande om att kommunchefen nu går i pension.
De frågor som ställdes om detta ville undvek man att besvara och avtalet har vi inte fått se.
Kostnaden på närmare tre miljoner presenteras istället genom massmedia.
De pengarna hade räckt till att ge mat till de omtalade förskolebarnen i mer än tio år!
Kommunalrådet antyder att fallskärm på tre årslöner är praxis inom Arboga kommun.
Detta är häpnadsväckande, dumdristigt och slösaktigt att inrätta sådana fallskärmar i kommunen.

Kenneth Dahlberg är förmodligen en av de mest erfarna tjänstemännen i kommunen.
Vi hade därför hellre sett att vi fått valuta för pengarna t.ex. genom att ge honom utredningsuppdrag.
Nu kostar detta miljoner till ingen nytta.
Vi kräver nu att få avtalet och alla kostnaderna redovisade.
Vi vill också få redovisat om det finns fler dolda fallskärmar av denna typ inom kommunen.

Jonas Stenzelius, Kristdemokraterna
Ledamot i kommunstyrelsen.

***

Olle Ytterberg svarar

Svar till Jonas Stenzelius (kd) och Göran Edlund (fp) som i olika media kritiserat beslutet om kommunchefens pension. Först av allt är det viktigt att klara ut att Jonas Stenzelius har deltagit i det beslut som Kommunstyrelsen fattat, och själv godkänt det avtal som träffats med kommunchefen. Avtalet har godkänts av hela kommunstyrelsen med undantag av Göran Edlund (fp) som inte deltog i beslutet.

Det har ingåtts ett avtal mellan kommunstyrelsen och kommunchefen, inte mellan kommunalrådet och kommunchefen som Stenzelius påstår. Något sådant är inte tillåtet och har heller inte skett, vilket Stenzelius mycket väl känner till. Avtalet har utarbetats av oss företrädare för båda politiska blocken i kommunstyrelsen, i full enighet.

Avtalet har tillkommit på vårt initiativ. Självklart har vi gjort bedömningen att detta beslut har varit den bästa lösningen för kommunen. Vi har stor respekt för den kostnad detta innebär och har naturligtvis ingen ambition att göra av med pengar i onödan. Vi har ställt kostnaden för detta mot andra konsekvenser och därefter föreslagit detta beslut.

Stenzelius påstående om att det finns en praxis inom Arboga kommun när det gäller fallskärmar är helt fel! Det finns inga dolda avtal tecknade av vare sig kommunstyrelsens ledamöter eller några andra.

Om Stenzelius och Edlund brytt sig om att fråga hur detta finansieras skulle de direkt få reda på att kostnaden för detta inte påverkar verksamheterna i kommunen.  Kostnaden för detta avtal kommer att hanteras inom våra ramar för pensioner och organisationsförändringar och kan inte ställas mot kommunens pågående verksamheter.

Vi som är ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen har mandat och förtroende att företräda våra respektive politiska grupperingar i hantering och beredning av ärenden.
Vi samarbetar och hanterar frågor som handlar om kommunens utveckling. Många av dessa frågor har stor betydelse för kommunens framtid och är alldeles för känsliga och  allvarliga för att få bli slagträn i osakliga och billiga debatter.

Detta är ett ärende som vi hanterat i största samförstånd för kommunens bästa, över de politiska blockgränserna trots en pågående valrörelse.

Olle Ytterberg (s) - Kommunstyrelsen ordförande
Agneta Bode (s) - Kommunstyrelsens vice ordförande
Mats Öhgren (m) - Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

2010-09-15

________________________________

Kommunchefens avskedsord och Göran Edlunds kommentar

Kenneth Dalberg slutar som kommunchef i Arboga och går i pension i månadsskiftet september - oktober. Rekrytering av en ny kommunchef kommer att inledas under hösten. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Oppositionen har förgäves försökt få veta vad uppgörelsen kostar skattebetalarna i Arboga.

Så här står det på Arboga kommuns hemsida:

Kenneth Dalberg har arbetat som kommunchef och chef för kommunstyrelseförvaltningen sedan 1990. De senaste åren har ett av uppdragen varit att utveckla en mer decentraliserad och målstyrd organisation med större ansvar för nämnderna. I det arbetet ingår också att förändra uppdragen för förvaltningscheferna och rollen som kommunchef. Under senaste åren har nyrekrytering av förvaltningschefer skett med inriktning mot den nya organisationen. Nu lämnar även Kenneth Dalberg tjänsten som kommunchef för att möjliggöra en nyrekrytering även på denna tjänst.

- Det känns naturligt med en rekrytering av en ny kommunchef till den nya organisationen med det ledarskap som den nya organisationen kräver. Det har varit en rolig och omväxlande tid som kommunchef i Arboga med alla problem och förändringar som skett inom samhället och den utveckling som börjar ta fart, säger Kenneth Dalberg.

Kenneth går i pension i månadsskiftet september - oktober. Rekrytering av en ny kommunchef inleds under hösten.

- Eftersom vi vill förändra rollen och uppdraget som kommunchef ska vi skynda långsamt i stället för att omedelbart rekrytera en ersättare som tar över samma jobb. På det sättet ser vi tydligt hur många roller och funktioner i ledningsgruppen förändras eftersom det plötsligt är helt nya förutsättningar som gäller när alla tvingas ta lite nytt ansvar. Eftersom vi vill ha förändring i hela ledningsorganisationen tror vi att det här är ett nytt och spännande sätt att se vad som saknas när en ny kommunchef ska rekryteras, säger Olle Ytterberg, kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

Ledamot i bolag
Kenneth Dalberg fortsätter som ledamot i styrelserna för Sturestadens Fastighet AB och dess dotterbolag samt Seniorbostäder i Arboga AB (SEBO).

- Kenneth slutar inte helt och hållet utan sitter kvar som kommunens representant i flera bolag. Dessutom finns Kenneth till hands i många frågor där han varit mycket inblandad och har en lång erfarenhet. Vi vill inte riskera att pågående processer och arbeten stannar upp, säger Olle Ytterberg.

Kenneth Dalberg kommer att avtackas i samband med kommunfullmäktiges avslutning i december.

*

Angående kommunchefen i Arboga
Göran Edlunds måndags-kommentar

Idag har kommunstyrelsen, i vilken jag företräder folkpartiet liberalerna, haft sammanträde på Rådhuset i Arboga.

Innan sammanträdet började möttes den borgerliga grupper för egna förberedande överläggningar.

Mats Öhgren (m), också han ledamot av kommunstyrelsen och i egenskap av 2.v ordf ledamot av kommunstyrelsens presidium, berättade att kommunstyrelsens första ärende kommer att bli en redogörelse av vilken framgår att kommunchefen slutar sin anställning vid kommunen.

Öhgren berättade att presidiet ingått ett avtal med Dalberg om att denne skulle sluta.

Efter det borgerliga gruppmötet men innan kommunstyrelsesammanträdet träffade jag i en korridor, tf kommunchefen Inga-Greta Carneland-Hörnström.

Jag beskrev för henne vad Öhgren sagt. Jag ifrågasatte om kommunstyrelsens presidium lagligen kunde ingå ett sånt avtal som Öhgren beskrivit eftersom de inte fått något delegationsbeslut om detta från kommunstyrelsen eller i övrigt uppdrag från kommunstyrelsen i ärendet.

Carneland-Hörnström medgav att min uppfattning borde vara i enlighet med gällande rättsläge. Hon menade som jag, att beslut i ärendet måste tas av kommunstyrelsen.

Då sammanträdet kort därefter började delade kommunstyrelsens ordf, Olle Ytterberg ut ett 2010-09-13 daterat ”Pressmeddelande i vilket det framgick att Dalberg skulle sluta vid kommunen.

Sannolikt nu informerad av Carneland-Hörnström om att presidiet inte hade vare sig befogenhet eller behörighet att ingå något avtal i ärendet yrkade Ytterberg att kommunstyrelsen skulle bekräfta och fastställa presidiets beslut.

Jag bad Ytterberg om besked:

Vem har tagit initiativ till att Dalberg ska sluta,- han eller kommunföreträdare
Vilket avtal har ingåtts med Dalberg- Har han fått någon fallskärm?

Jag förklarade för Ytterberg att jag inte är beredd att ställa mig bakom ett beslut vars reella innehåll och hela bakgrund jag inte känner.

Ytterberg besvarade inte mina frågeställningar och underlåt att redovisa innehållet i det avtal han yrkade skulle fastställas av kommunstyrelsen.

Jag förklarade att jag givetvis inte tänker delta i något beslut vars innehåll inte redovisas för mig. Jonas Stenzelius (Kd) meddelade att också han inte deltar i beslutet

Kommunstyrelsen beslutade, utan vidare information i ärendet och utan att avtalet tillhandahölls eller på annat sätt redovisades, fastställa presidiets avtal med Dalberg om att han slutar som kommunchef vid Arboga kommun..

Min reflexion är närmast att Ytterbergs handläggning i kommunstyrelsen av ärendet är helt oacceptabelt och rättsvidrigt. Jag är också minst sagt förvånad att ledamöterna i kommunstyrelsen var beredda att ta ärendet ”i blindo” och utan att ens veta vad det kostade skattebetalarna.

Göran Edlund

______________________________

Att hålla kvar sommaren



När det nu har varit höstmarknad och även almanackan säger att det är höst, så finns det ett sätt att hålla kvar sommaren.
Det är att gå igenom semesterbilderna. Bland mina hittade jag ovanstående, ett exempel på då man vekrligen måste stanna och plåta.
Har du också någon sommarbild som speglar något av semeseterns finaste ögomblick, maila den hit så kanske den kommer med på sidan. kontakt@arbogasidan.se

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM
_____________________________________________________________

Onsdagen är första röstningsdagen
Alla Arboga-partier hann inte fram

Innan röstningen började i Arboga, onsdagen den 1 september kl 11 på Biblioteket, hade några partier försett mig med valmaterial.
I brevlådan hade då kommit broschyrer och valsedlar från vänsterpartiet, socialdemokraterna och folkpartiet.

Vänsterpartiet, med Dan Karlsson som första namn på kommunfullmäktigevalsedeln, vill bland annat att Nygatans förnyelse skall slutföras, att Storgatan skall renoveras och att väktare skall anlitas för att minimera brotten.
Folkpartiet har Anders Cargerman som förstanamn och partiet förklarar sig vilja ha hus på Sturevallen, marknära boende till alla med särskilda behov, gästhamn med service samt önskar mindre barngrupper i skolan.

Öl för äldre
Socialdemokraterna har Liisa Pettersson som förstanamn och går inför valet ut med trycksaker som förklarar vad partiet menar med Möjligheternas Arboga. Arbogas kulturmiljöer ska bevaras och utvecklas, står där bl.a. Här annat som som partiet önskar genomföra under de närmaste fyra åren:
Ekbackens idrottsområde ska utvecklas till en modern anläggning för de stora utomhusidrotterna och idrottsplatsen där utrustas med konstgräs och belysning, samtidigt som en modern camping ska finnas i anslutning.
Sturevallen ska utvecklas till en plats för aktiviteter och evenemang, med en skatepark och ett lekland i anslutning, samt en gästparkering fört husbilar i centrum.
Vissa enheter inom äldreomsorgen ska erbjuda fler maträtter och alla boenden erbjuds lokalt tillagad mat, och dom som så önskar ska få köpa öl eller vin till maten.
Det var bara några exempel. Mer kan läsas i de olika valbroschyrerna... när alla partiers material hunnit distribueras.

HARRY HOLM 2010 08 31

______________________________________________________

Skurar skrämde inte bort folk från gemytlig Medåkers marknad

Skall man gå efter vad vädret ställt till på parkeringen och på vissa andra ytor borde namnet i år kanske ha varit Leråkers Marknad.
Men atmosfären och stunderna med uppehåll gjorde allt till ett enda stort gemyt där ute vid Abramsgården i Medåker, söndagen den 29 augusti 2010.

*

Med Eva Winlöf som präst hölls en gudstjänst som fick inviga en ny byggnad som ideella krafter timrat vid Abramsgården...

*

...allt medan besökarna fikade och Cecilia bakade tunnbröd.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010 08 29

______________________________

Lyckad torglördag i Arboga



Det kom bra med folk till Stora Torget i Arboga på lördagen, där närtillverkat och det kulinariska dominerade. Att se levande bin
i aktion i kupan (bilden nedan t.v.) var intressant tyckte många.

*



Eftersom det kulinariska var huvudtema fanns förstås flera möjligheter att äta på Stora Torget denna dag, och det kunde man förresten göra till tonerna av orkestern Jazzt for fun.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010-08-28

_______________________________

BESLUT DENNA VECKA
Fyra aktiebolag skall köpa
Arboga kommuns fastigheter

Vid veckans sammanträde med Arbogafullmäktige kommer politikerna att bestämma att kommunens fastighetsverksamhet skall bolagiseras redan i år.
Det bildas ett koncernbolag, som får tre dotterbolag (ett för industrifastigheter, ett för bostäder och ett för verksamhetsfastigheter).
Det kommunala städningen hamnar utanför och går under tekniska nämnden från 1 oktober.

Sedan 1992 har hela kommunens fastighetsförvaltning sorterat under tekniska nämnden. Dit fördes 1997 också Arbogas stiftelse hyresbostäder, som dittills skötts av HSB.
Under de senaste 15 åren har Arbogabostäder, ABO, gått back ekonomiskt.
Sammanlagt 22 miljoner kronor var underskottet de senaste tio åren, de senaste tre åren gick ABO back mer än fyra miljoner kronor per år.

I april i år fick kommunchefen Kenneth Dalberg uppdraget att se om det kunde gå att föra samman kommunens fastighetsorganisation med det halvprivata bolaget Sturestaden. Han konstaterar att det gjorts flera utredningar som pekar på att fastighetsförvaltningen bör ske inom ett aktiebolags form.

De aktiebolag som Arboga kommun redan nu är engagerade i är helägda Arboga Energi AB, samt hälftenägandet i Sturestadens Fastighets AB och Seniorbostäder i Arboga AB. Dessutom äger Arboga kommun omkring 10 procent av Mälarenergi Elnät AB, 4,5 procent av Vafab och närmare tre procent av Västmanlands Lokaltrafik AB.

Nu ska det bli fyra nya bolag till alltså, dels koncernbolaget och dels de tre dotterbolagen, dit kommunens alla fastigheter kommer att säljas, om allt går enligt planerna vid fullmäktigesammanträdet torsdag kväll.
Nästa steg torde bli att alla dessa fyra bolag säljs till Sturestaden AB, som ägs gemensamt av kommunen och Byggnadsfirman Lund AB. Sturestadens verkställande direktör, Robert Wibom, har gjort en utredning som visar att förvaltningen av kommunens fastigheter "kan effektiviseras betydligt", och så mycket att dagens underskott på 4,2 miljoner kronor försvinner.

Men demokratin då?
I de många utredningar som föregått veckans förslag, bland annat från Granholm Konsultation AB och Öhrlings, är det kemiskt fritt från de demokratiska aspekterna som har med offentlighetsprincipen att göra.
I ett aktiebolag har allmänheten eller pressen inte samma möjligheter till insyn som i en vanliga nämndanknuten kommunal verksamhet.
Därför är det i alla fall en viss tröst att fackföreningarna fått vara med och granska förslaget:. För enligt paragraf 3 i förhandlingsprotokollet kräver både SKTF och Kommunal att "regler som medger meddelarfrihet och offentlighetsprincip skrivs in i bolagsordningen och gäller så länge kommunen är majoritetsägare i bolaget."
Enligt paragraf 4 går arbetsgivaren med på det förslaget.
Men bara "så länge kommunen är majoritetsägare i bolaget" alltså.

HARRY HOLM 2010-08-24

______________________________

Arbogas koloniområde visades upp
Många kom till öppet hus i Högsta

Sedan mer än tio år tillbaka har ägarna till kolonilotterna ute vid Högsta visat upp sitt område för allmänheten. Denna söndag, den 22 augusti 2010, var det dags igen. Också i år fick man komma in och titta i ett par stugor, varav den ena förresten var till salu. Produkter från de vackra trädgårdarna såldes och det fanns bland annat en tipspromenad att ägna sig åt. Besökare hade kommit även från andra orter. Med andra ord är kolonidagen ett populärt arrangemang, som vi här visar lite bilder ifrån.

*



Text och foto: HARRY HOLM 2010 08 22

______________________________

Åbrinken aktuell nu på måndag Arbogabor får bygga vid åkröken

Allmänheten skall få fri tillgång till strandlinjen. Men i praktiken blir det ett strandnära boende för de Arbogabor som i framtiden skall skriva sig på området Åbrinken.

Bostäderna kommer att byggas på området mellan Arbogaån och Örebrovägen, mellan Västerleden och Törnberget-Krakaborg.
Tanken är att Åbrinken skall planeras som en ny stadsdel men med naturlig anslutning till de vägar och bostadsområden som finns idag.

På måndag är projektet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott. På enträgen begäran av Anders Cargerman, fp, ges då en redovisning av vad det hela kommer att kosta.
Första etappen drar omkring 20 miljoner kronor, för gator, gatubelyusning, strandpark, lekpark, parkomården och vatten- och avloppsledningar. Genom att sälja ca 13.200 kvadratmeter tomtmark för 200 kronor kvadraten får kommunen in 4,5 miljoner, inklusive anläggningsavgifter.
I etapp 2 kan man sälja tomter för 8,5 miljoner och då är så mycket klart att kommunens kostnad "bara" blir 7 miljoner kronor. På tomterna i etapp 3 går kommunen back 8,5 miljoner om man räknar som ovan medan den fjärde etappen går ungefär jämnt ut.

Meningen är att detaljplanen för Åbrinken skall fastställas innan året är slut.

HARRY HOLM 2010 08 20

_______________________________

Arboga Medeltidsdagar 2010
Så var det över för denna gång



En dansande björn var med i avslutningen på Arboga Medeltidsdagar 2010, där Abellis magiska teater (nedan till höger) spelade en stor och roande roll.
På Väster Långgatan var det denna avslutande söndagseftermiddag inte alls så trångt bland stånden som under lördagens program (nere till vänster).

*

Text och foto: HARRY HOLM 2010-08-15

______________________________

Arboga Medeltidsdagar 2010
Bilder från lördagens festtåg

*

I och med att den nya scenen inte försetts med scen-ljus så blev det svårt att föja det som hände där i mörkret.
Men allt annat skedde i fullt ljus under festtåget, även om inte solen slösade särskilt mycket med sina strålar denna dag.



Och där kom Engelbrekt Engelbrektsson, (Pär Johansson i randigt), strax efter biskopen.

*


Och de medeltida brudparen visades upp innan det blev dags för allvar - vigsel på gammalt sätt i kyrkan

TEXT OCH BILDER: HARRY HOLM 2010 08 14 .

________________________________

Arboga Medeltidsdagar 2010
Nu är de invigda med fanfar och allt

Med fanfarer och annat som hör till invigdes på onsdagens eftermiddag årets Medeltidsdagar i Arboga.

Denna vecka handlar det om året 1435, då Sveriges första riksdag hölls i Arboga, så Engelbrekt Engelbrektsson från Norberg (gestaltad av Pär Johansson från Arboga) spelade en betydande roll.

I Ahllöfsparken var det gott om besökare vid stånden och mest lockade Arbogas stolthet i sammanhanget, gycklaren Zack, som balanserade och jonglerade med facklor på samma gång.
Och många Arbogabor var redan denna första dag uppklädda i medeltida kläder.

*



Och där i mitten går han, Norbergssonen Engelbrekt Engelbrektson, (spelade av Arbogas kyrkvaktmästare Pär Johansson).

*


Och den som ville fick åka rundtur med häst, i den gamla staden vid Arboga å.

* Makarna Gösta och Inger Berg samt på högra bilden Anders Sigge.



Som avslutning på invigningsceremonin fick alla uppklädda barn komma upp på scenen för att motta folkets jubel och applåder, allt dirigerat av Stig Eriksson.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2010 08 11

KLICKA HÄR FÖR VECKANS RESTERANDE PROGRAM

_______________________________

Nu börjar Medeltidsdagarna 2010
Här är första dagens program

Arboga Medeltidsdagar Program Onsdag 11 augusti 2010

09:30 – 16:30     Koristkursen i Heliga Trefaldighets kyrka börjar, under ledning av Fredrik Malmborg. Sjung hela veckan med slutkonsert lördag, 19:30. Anmälan krävs. Svenska kyrkan
11:00 – 18:00     Medeltida Marknad i Ahllöfsparken och Marknad på Stora Torget.
11:00 – 17:00     Barnens park i Kyrkparken, med olika aktiviteter för barn; 11:00 – 16:00 försäljning av hembakat bröd; 12:30 Sagoläsning; m.m. Svenska kyrkan
11:00 – 14:00     Ponnyridning i Kyrkparken, 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
12:00     Middagsbön i Heliga Trefaldighets kyrka.
13:00 – 15:00     Gycklarskola i Ahllöfsparken med Zack. Cirkus Uthopia
13:00 – 16:00     Sagohäxorna läser sagor i Gröna Lusthuset, Ahllöfsparken.
13:00 – 16:00     Prova att Karda, Spinna och Fläta band på medeltida sätt, med hantverkare utanför ABF kansliet vid Medborgarhuset. ABF
13:00 – 17:00     “Kul Tur med Lur”, avgång från Ahllöfsparken. Guidad tur med häst och vagn. Vuxna 40 kr. Familj 120 kr. Arbogakuskarna
13:30     Riddardubbning efter tipspromenad vid Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
14:00 – 17:00     Utställningen “Medeltidsinspirerade kronor” visas i stensalen Gamla museet, Nygatan 41. Arboga Museum
16:00     Sagohäxorna läser sagor på arabiska i det Gröna Lusthuset, Ahllöfsparken.
16:30     Barnparaden . Samling vid Musikskolans gård för parad till Stora Torget.
17:00     Invigning av Arboga Medeltidsdagar och Arboga Riksmöte, på scenen Stora Torget. Kom och se ett skådespel, gycklerier och lyssna till tidsenlig musik.
18:00     Vesper. Heliga Trefaldighets kyrka.
18:00     Romeo och Juliakören. Konsert i Rådhussalen. Förköp av biljetter, 0589-126 26 eller i informationsståndet i Ahllöfsparken, överblivna biljetter vid entrén en halvtimma innan konsertens början. Vuxna 165 kr och barn under 15 år gratis. För medlemmar i Föreningen Arboga Medeltid 120 kr.
20:00     Romeo och Juliakören. Konsert i Rådhussalen. Förköp av biljetter, 0589-126 26 eller i informationsståndet i Ahllöfsparken. Överblivna biljetter vid entrén en halvtimma innan konsertens början. Vuxna 165 kr och barn under 15 år gratis. För medlemmar i Föreningen Arboga Medeltid 120 kr.
20:00     Spännande Spökvandring med Cirkus Uthopia. Samling vid Lyktan, Stora Torget. Förbokning krävs för garanterad plats, 0589-126 26 eller boka i informationen i Ahllöfsparken. 30 kr för vuxna och barn gratis.

KLICKA HÄR FÖR RESTERANDE PROGRAM

__________________________

Plan för Nygatan klar till september

Reinhold Carlssons ovanstående halvsekelgamla bild från Nygatan kan ge distans till dagens diskussioner om Nygatans utformning.

När Arboga kommunstyrelses arbetsutskott skall ha sitt septembersammanträde, kommer tekniska nämnden att visa sin plan för Nygatan, med regler och riktlinjer samt förslag på uteserveringar.
Bakom detta ligger tankarna på fast monterade bänkar och permanent planterade träd med mera.
Även kostnaden skall presenteras i september.

HARRY HOLM 2010-08-09
_____________________________________________________

Arbogas blivande höghus ger debatt i kommunstyrelsen – Och det är väl bra

Det blir hårda tag i kommunstyrelsen i Arboga på måndag.
Dels är det frågor där oenighet tidigare visats, t.ex. om höghusen vid Trädgården, vid Engelbrektsleden.
Dels är det valår. Och då vill vissa personer och partier profilera sig. Som vanligt och som det väl skall vara.

Den raskt marscherande detaljplanen för Porsen 1, har till syfte att ge nya bostäder och service nära Arbogas centrum och stationen. På området där Ljungdahls plantskola fanns, strax norr om Engelbrektsleden och järnvägen, vill majoriteten bygga hus med 8-9 våningars höjd. Oppositionen tycker att det räcker med vad som tillåts i den hittills gällande planen, max 3-4 våningar, av samma sort som i Vilsta.
Av remissinstanserna har flera varit mot förslaget om höghus på den här platsen: Ungdomsfullmäktige, Röda Korset, Socialförvaltningen anhörigvårdargrupp, Arboga i Centrum med flera.
Som försvarsargument för planen nämner kommunens stadsarkitekt Agneta Niklason bland annat att "järnvägen utgör en barriär mellan det historiska Arboga och det nya, moderna Arboga". "Från centrum döljs husen delvis av Surehallen och Ishallen", skriver hon också.

För många av oss lekmän - icke arkitekter - tycks det lite märkligt med höghus för pensionärer, som ofta bott i markplan i många år. Så även om partiernas positioner är låsta är det befogat med en saklig diskussion i kommunstyrelsen måndagen den 9 augusti. Tycker

HARRY HOLM 2010-08-06


_____________________________________________________

Medeltidsdagarna, resten av programmet

-----
Arboga Medeltidsdagar Program torsdag

Torsdag 12 augusti 2010
11:00 – 18:00     Medeltida marknad i Ahllöfsparken och Marknad på Stora Torget.
11:00 – 18:00     Tryzna. Medeltida musikkulturgrupp som visar hur man bygger medeltida instrument i Ahllöfsparken.
11:00 – 17:00     Barnens park i Kyrkparken. med olika aktiviteter för barn, försäljning av hembakat bröd, 11:00 – 16:00, Sagoläsning, 12:30 m.m. Svenska kyrkan
11:00 – 14:00     Ponnyridning i Kyrkparken. 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 12:00 13:00 – 14:00 15:00 – 16:00     Den Trogna Hunden. Uppvisning av agility och rallylydnad i Kyrkparken. Studiefrämjandet och Köpings Hundungdom
11:30 – 13:00     Barnens gästabud på Gamla museets gård, Nygatan 41. Föranmälan på 0589-142 10, krävs. Kostnad 40 kr.
12:00     Middagsbön i Heliga Trefaldighets kyrka.
13:00 – 15:00     Gycklarskola med Zack i Ahllöfsparken. Cirkus Uthopia
13:00 – 16:00     Prova att Karda, Spinna och Fläta band på medeltida sätt, med hantverkare utanför ABF kansliet vid Medborgarhuset. ABF
13:00 – 16:00     Sagohäxorna läser sagor i Gröna Lusthuset, Ahllöfsparken.
13:00 – 17:00     “Kul Tur med Lur”, med avgång från Ahllöfsparken. Guidad tur med häst och vagn. Vuxna 40 kr. Familj 120 kr. Arbogakuskarna
13:00 – 15:00     Vandring till Galgbacke och Offerlundar, med Lennart Stenfelt. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka.
13:30     Riddardubbning efter tipspromenad vid Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
14:00 – 17:00     “Medeltidsinspirerade kronor”, utställningen visas i Stensalen, Gamla museet, Nygatan 41. Arboga Museum
16:00     Orgelkonsert med Emmy Algefors i Heliga Trefaldighets kyrka.
JS Bach: Preludium & fuga a-moll BW N Bruhns: 2 preludier i e-moll V Lübeck: Preambulum E-dur J Pachelbel: Ciaccona (22 variationer)
17:00     Riddarspel med Marknad i Bergmansparken. Entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn 5 – 15 år. Barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
17:00     Föreläsning: “Brott och Straff under Medeltiden”. Göran Edlund berättar i Rådhuset. Entré 30 kr för vuxna, barn under 15 år gratis.
18:00     Föreläsning: Tempelherreorden. Anders Nyman berättar i Rådhusets fullmäktigesal. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis.
18:00     Vesper i Heliga Trefaldighets Kyrka.
18:30 – 21:00     Medeltida Kapprodd i ån vid Bergmansparken. Götlunda IF
19:00     Föreläsning: “Bestiarium” Historikern Bo Eriksson berättar om medeltida djur i verklighet och fantasi. Entré 30 kr för vuxna och barn under 15 år gratis. Samarrangemang med Arboga Museum
20:00     Musik på scenen Stora Torget. Se och lyssna till Vagando, en svensk musikgrupp, och Tryzna, en musikhistorisk grupp från Polen.
22:00     Spännande Spökvandring med Cirkus Uthopia. Samling vid Lyktan, Stora Torget Förbokning krävs för att säkert få plats, tfn. 126 26 eller boka i informationen i Ahllöfsparken. 30 kr för vuxna och
barn under 15 år gratis.

 
-----------

Arboga Medeltidsdagar Program fredag

Fredag 13 augusti 2010
11:00 – 18:00     Medeltida marknad i Ahllöfsparken och Marknad på Stora Torget.
11:00 – 18:00     Tryzna. Medeltida musikkulturgrupp som visar hur man bygger medeltida instrument i Ahllöfsparken.
11:00 – 17:00     Barnens park i Kyrkparken med olika aktiviteter för barn, försäljning av hembakat bröd, 11:00 – 16:00, Sagoläsning, 12:30 m.m. Svenska kyrkan
11:00 – 14:00     Ponnyridning i Kyrkparken. 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 12:00 13:00 – 14:00 15:00 – 16:00     Den Trogna Hunden. Uppvisning av agility och rallylydnad i Kyrkparken. Studiefrämjandet och Köpings Hundungdom
11:30 – 13:00     Barnens gästabud på gamla museets gård, Nygatan 41. Föranmälan på 0589 -142 10, krävs. Kostnad 40 kr.
12:00     Middagsbön i Heliga Trefaldighets kyrka.
12:00 – 16:00     Medeltida Dans och Lekar i Ahllöfsparken med Cirkus Uthopia.
12:45     Barnvandring med Birgitta Berg. Samling vid taxi, Ahllöfsparken. Avslutas med Riddardubbning i Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga Turistbyrå
13:00 – 16:00     Sagohäxorna läser sagor i Gröna Lusthuset, Ahllöfsparken.
13:00 – 16:00     Prova att Karda. Spinna och Fläta band på medeltida sätt, med hantverkare utanför kansliet vid Medborgarhuset. ABF
13:00 – 15:00     Gycklarskola med Zack i Ahllöfsparken. Cirkus Uthopia
13:00 – 15:00     Vandring till Galgbacke och Offerlundar, med Lennart Stenfelt. Samling vid HeligaTrefaldighets kyrka.
13:00 – 17:00     “Kul Tur med Lur”, med avgång från Ahllöfsparken. Guidad tur med häst och vagn. Vuxna 40 kr. Familj 120 kr. Arbogakuskarna
13:30     Riddardubbning efter tipspromenad vid Heliga Trefaldighets kyrka och Barnvandring med Birgitta Berg. Svenska kyrkan
14:00 – 17:00     “Medeltidsinspirerade kronor”. Utställningen visas i Stensalen, Gamla museet, Nygatan 41 . Arboga Museum
15:00     “Rådhuset, Rådet och Rätten”. En guidad förläsning med Olle Ytterberg i Rådhuset.
17:00     Föreläsning: “Liv och Lust i det Medeltida Äktenskapet”. Teologie doktor Nina Sjöberg berättar i Stensalen, Gamla museet, Nygatan 41. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis.
17:00     Föreläsning: “5000 km till Santiago de Compostela”. Rolf Enander berättar om en vandring i pilgrimers spår. Rådhuset. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis.
18:00     Föreläsning: “Cecilia Vasa”. Ann-Sofie Grahn berättar i Rådhusets fullmäktigesal. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis.
18:00     Musik med Kristin Svensson vid invigningen av Kungsgårdens Vedbod. Ingång från Rådhusgatan 3.
18:00 – 20:30     Medeltida kapprodd i ån och marknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
19:00     “Stadsvandring med statister”, Birgitta Berg. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga Turistbyrå
19:00     “Robin Hood” Medeltida filmpremiär i biografen, Medborgarhuset. Från 11 år. Arboga Biografförening
19:30     Konsert med Svea Barock i Heliga Trefaldighets kyrka. J S Bach: Kantat “Jauchzet Gott in allen Landen” G B Pergolesi: Salve Regina H Purcell: Trumpetkonsert samt Chaconne G F Händel: Let the bright Seraphim
20:00     Visstuga med Kristin Svensson hos Munken och Hönan vid Labron. Samarrangemang med Lions
20:30     Riddarspel i Bergmansparken, entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn 5 – 15 år. Barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
21:00     Musik från scenen, Stora Torget. Se och lyssna till Vagando, en svensk musikgrupp, och Tryzna, en musikhistorisk grupp från Polen.
21:30     Fackeltåg från Riddararenan och Medeltidsrodden i Bergmansparken till Stora Torget.
22:00     Stor Eldshow med Cirkus Uthopia, Stora Torget.
 
----
Arboga Medeltidsdagar Program lördag

Lördag 14 augusti 2010
10:30     Det Stora Festtåget, går från Ahllöfsparken till Stora Torget med musikgruppen Vagando, Fänikan, riddare till häst, adel, präster, borgare och bönder. Välkommen du också att delta i tåget, uppklädd i medeltida kläder.
10:30     Alosa Pipare, spelar från scenen på Stora Torget. Norrköpings Kulturskola
10:50     Lions stipendieutdelning från scenen, Stora Torget. Lions
11:00     Stora Festparaden anländer med Brudparen till Stora Torget och årets Festspel presenteras från scenen.
12:00     Medeltida bröllop i Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 18:00     Medeltida Marknader i Ahllöfsparken och längs Västerlånggatan. Hantverkare på gårdarna och marknaden på Stora Torget.
11:00 – 17:00     Barnens park i Kyrkparken med olika aktiviteter för barn; 11:00 – 16:00 försäljning av hembakat bröd; m.m. Svenska kyrkan
11:00 – 14:00     Ponnyridning i Kyrkparken. 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
13:00 – 17:00     “Kul Tur med Lur”, med avgång från Ahllöfsparken. Guidad tur med häst och vagn. Vuxna 40 kr. Familj 120 kr. Arbogakuskarna
12:00 – 16:00     Medeltida Dans och Lekar i Ahllöfsparken och Västerlånggatan med Cirkus Uthopia.
12:00 – 16:00     Prova på slöjd i gamla tekniker, för både barn och vuxna med lokala slöjdare vid Stallbacken i Ahllöfsparken. KAK Slöjd och Hantverksförening
12:00 – 16:00     “Kvarn, Hnefatafl, Räv, Dam – Slöjda och spela ett medeltida spel” Slöjdklubb för barn 7-14 år med lokala slöjdare vid Stallbacken, Ahllöfsparken. KAK Slöjd och Hantverksförening
13:00 – 17:00     Gycklerier i Ahllöfsparken, Västerlånggatan och Stora Torget med Cirkus Uthopia.
13:00 – 16:00     Sagohäxorna läser sagor i Gröna Lusthuset, Ahllöfsparken.
13:00 – 16:00     Prova att Karda, Spinna och Fläta band på medeltida sätt, med hantverkare utanför ABF kansliet, vid Medborgarhuset. ABF
13:00     “Linda and the Ministars”. En föreställning för stora och små med bl.a. Sveriges minsta häst som uppträder på gamla museigården. Entré 20 kr.
13:30     Riddardubbning efter tipspromenad vid Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
14:00 – 17:00     “Medeltidsinspirerade kronor”, utställningen visas i gamla museet, Nygatan 41. Arboga Museum
14:00     Arboga Townhall, guided tour and the history of Arboga in English with Anders Jägbring. Entrance from Rådhuset.
15:00     “Parsifal”, en teaterföreställning för hela familjen om riddaren Parsifals öden och äventyr. Gamla museigården. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis
15:00     Riddarspel med Marknad i Bergmansparken. Entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn, 5 – 15 år. Barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
16:00     Final i den Medeltida kapprodden i ån. Götlunda IF
16:00     Stadsvandring med Birgitta Berg. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka.
19:00     Visstuga med Kristin Svensson som sjunger och berätta vid Rådhusgårdens krog. Samarrangemang med Rådhuskrogen
19:00     “Robin Hood” Medeltida filmpremiär i biografen, Medborgarhuset. Från 11 år. Arboga Biografförening
19:30     Konsert med kursdeltagarna i Koristkursen under ledning av dirigenten Fredrik Malmberg. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan Monteverdi: Selva Morale Purcell: Funeral Anthems Purcell: Bell Anthem
20:00     Spännande Spökvandring med Cirkus Uthopia. Samling vid Lyktan, Stora Torget Förbokning krävs för att säkert få plats, tfn. 126 26 eller boka i informationen i Ahllöfsparken. 30 kr för vuxna och barn gratis.
21:00     Musik från scenen, Stora Torget med Ars Ultima – Den yttersta konsten.
23:00     Eldshow vid dammen i Ahllöfsparken med Cirkus Uthopia.
 
----

 Arboga Medeltidsdagar Program söndag

Söndag 15 augusti 2010
11:00 – 16:00     Medeltida Marknader i Ahllöfsparken och längs Västerlånggatan, med hantverkare på gårdarna och marknaden på Stora Torget.
11:00     Medeltids Mässa i Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 14:00     Ponnyridning i Ahllöfsparken. 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
12:00 – 16:00     Prova på slöjd i gamla tekniker, för både barn och vuxna med lokala slöjdare vid Stallbacken i Ahllöfsparken. KAK Slöjd- och Hantverksförening
12:00 – 16:00     “Kvarn, Hnefatafl, Räv, Dam – Slöjda och spela ett medeltida spel” Slöjdklubb för barn 7-14 år med lokala slöjdare vid Stallbacken i Ahllöfsparken. KAK Slöjd- och Hantverksförening
13:00     Abellis Magiska Teater med “En medeltida Gycklarföreställning” på scenen Stora Torget.
13:00 – 15:00     Trolleriskola med Cirkus Uthopia i Ahllöfsparken.
14:00 – 17:00     “Medeltidsinspirerade kronor”, utställningen visas i gamla museet, Nygatan 41. Arboga Museum
14:00     “Rådhuset, Rådet och Rätten”, Olle Ytterberg guidar och berättar i Rådhuset. Entré vuxna 30 kr och barn under 15 år gratis.
14:00     Riddarspel i Bergmansparken. Entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn 5 – 15 år. Barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
15:15     Abellis Magiska Teater med “En Medeltida Gycklarföreställning”, på scenen Stora Torget.
16:00     Arboga Medeltidsdagar och Riksmötet avslutas, Stora Torget på och omkring scenen. Skådespel, gycklerier och tidsenlig musik.
 

_______________________________________________________

Simma lugnt – ett par veckor till
Snart är det dags för skolstart i Arboga

Foto i Arbogaån: HARRY HOLM

För den som tycker om att planera kommer här tiderna för skolstarten i Arboga kommun, höstterminen 2010.

Skolstart i Arboga kommun

Förskoleklass- Grundskola börjar onsdagen den 18 augusti 2010

Gäddgårdsskolan F-5 klockan 08.30-14.40
Gäddgårdsskolan 6-9 klockan 08.30-15.55
Götlunda skola klockan 08.05-13.15
Brattbergsskolan klockan 08.30-14.40
Ladubacksskolan klockan 08.30-14.40
Nybyholmsskolan klockan 08.30-14.40
Stureskolan klockan 08.30-15.55
Medåkers skola klockan 08.10-13.20
Obligatoriska särskolan klockan 08.30-14.40

Skollunch serveras.

*

Gymnasieskola

Årskurs 1 har upprop onsdagen den 18 augusti kl 08.30. Samling i aulan. Introduktionsdag.
Årskurs 2 och 3 börjar torsdagen den 19 augusti kl 08.30 i aulan.

*

Komvux

har upprop på Högskolecentrum i hörsalen måndagen
den 16 augusti kl 09.00.

(Källa: Arboga kommuns hemsida).

_______________________________


** 2009-12-31
_____________________________________________

*

_______________________________________________
 
ANNONS
**  
 

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythisk kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

KLICKA HÄR
FÖR ATT KOMMA TILL NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR OCH LÄSA OM BÖCKERNA

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till hlt@hlt.z.se

________________________________________

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 


 
**  




 


BIBELORDET
- HEDE HÄRJEDALEN
-
OM ARBOGASIDAN
-
HÄLSOSIDAN
E-mail: kontakt@arbogasidan.se

____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden
Tio miljarder kronor ”åt skogen”

Inför SweDental och Odontologisk Riksstämma på Svenska Mässan Göteborg 18-20 nov. 2010 kom en ny bok.
Om rotfyllningar. Och en hel del om förre Arbogabon Sven Rosenbaum.

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakte-rier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
kontakt@arbogasidan.se

__________________________

EN ROLIG BOK
OM FÖDELSE-ANNONSER
AV BIRGIT JOHANSSON, ARBOGA

Heja brorsan, friskt humör.
Nu så är du utanför
.

Så låter en av de födelseannonser som Birgit Johansson i Arboga i många år har samlat på. Nu har hon pesenterat dem i en bok, tillsammans med exempel ur sin bokmärkssamling.
Birgit Johanssons bok "Baby-Poesi" kan beställas från kontakt@arbogasidan.se

Den kostar 167 kr inkl moms.

_________________________________

En bok med handlingen förlagd till Arboga i gången tid

En roman om livet i Arbogatrakten på 1300-talet, där huvudpersonen kommer från Kolswadet, Toije, Fellingsbro, men vistas mest i Arboga.

Boken är på 280 sidor, kostar 292 kr och kan beställas via kontakt@arbogasidan.se
_________________________

Är du intresserad av böcker
lyrik eller annan litteratur, klicka på
www.hlt.z.se/shop

______________________

EN VACKER ARBOGA-BOK

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till kontakt@arbogasidan.se,
faxa det eller tala in din beställning
på 0589 153 90.

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

BOK OM FÖDELSE-ANNONSER
AV BIRGIT JOHANSSON, ARBOGA

Heja brorsan, friskt humör.
Nu så är du utanför
.

Så låter en av de födelseannonser som Birgit Johansson i Arboga i många år har samlat på. Nu har hon pesenterat dem i en bok, tillsammans med exempel ur sin bokmärkssamling.
Birgit Johanssons bok "Baby-Poesi" kan beställas från kontakt@arbogasidan.se

Den kostar 167 kr inkl moms.

______________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

ARBOGA EXPRESSBYRÅ

BIRGIT JOHANSSON (NY BOK)

BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG

DÄCK & ALLSERVICE

EN BOK OM ARBOGA

MUSIKSAJTEN DAGEN

NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

______________________

LEDIGA ANNONSPLATSER:

____________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

Eller tala in / faxa frågan
0684-10020

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
__________________

DÄCK & ALLSERVICE
0589-19220 Norra Ågatan 12
Öppet vard. 8-16.30.


Däckservice, bromsar, avgassystem, stötdämpare, service m.m.
Nu även reparation och service på trädgårdsmaskiner.

_________________________

Budservice och frakttransporter
med lång lokal erfarenhet


ARBOGA EXPRESSBYRÅ

Hans Olsson
0589-10709 eller 070-607 97 09

___________________

_______________________________

 

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

Kärlek till Sverige

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8085

WANDA JACKSON
LADDAS NER MEST
AV ALLA SKIVOR JUST NU
2008 01 16 + juli 2008
PÅ TIDNINGEN DAGENS MUSIKSAJT
http://musik.dagen.se

___________________________

MUSIK - ÖVRIGA SKIVTIPS
_________________________