wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

*****************

VALBORGSMÄSSOAFTON är solig i staden vid Arboga å. Och en kväll med i stort sett vindstilla gläder såväl brandmän som grillare.
Men Arbogas majbrasa har krympt till eldning i korgar i Ahllöfsparken.

VI SOM VARIT med ett tag minns elden vid Stenlöpet, som en tradition som värmde både fysiskt och psykiskt. Sedan blev valborgsmässofirandet mer nomadiskt. Det flyttades hit och dit och nu gäller det alltså stans centrum.

NU HAR VI firande utan brasa, utan den symbolik som blir tydlig när man eldar upp skräpet (det som har varit) och därför kan gå vidare "med blanka ark och nya kritor till" som Pröysen målat upp det.

JAG SUCKAR på det sätt som hör till åldern, med orden "Det var bättre förr". Men gläds över att våren kommit, att det blommar och grönskar och att jag på husknuten kunnat byta ut fågelstugan mot en dagsfärsk svensk flagga från Ö&B.

GLAD VÅR!

HARRY HOLM 2012 04 30

____________________________

DET ÄR SÖNDAG och dags för betraktelse i Harrys Hörna.

Jesus märkte att de ville fråga honom och sade till dem: "Ni undrar varför jag sade: ? En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall se mig igen??

Sannerligen, jag säger er: ni kommer att gråta och klaga, men världen skall glädja sig. Ni kommer att sörja, men er sorg skall vändas i glädje.

När en kvinna skall föda har hon det svårt, för hennes stund har kommit. Men när hon har fött sitt barn minns hon inte längre sina plågor i glädjen över att en människa har fötts till världen.

Nu har också ni det svårt. Men jag skall se er igen, och då skall ni glädjas, och ingen skall ta er glädje ifrån er.

Joh 16:19-22

_________________

Vägen till livet - går inte genom Google

Denna helg talas i många kyrkor över dagens bibelord, om Vägen till livet, och predikanterna tar olika exempel på våra möjligheter att välja. Att välja det onda eller det goda, en valfrihet som Gud givit oss från första början. På gott och ont. Som Judas, som fick flera chanser men fortsatte att välja fel väg.

När man tagit emot Jesus i sitt liv, ska annars den förvandlingen göra det lättare att välja och att välja det goda.
Det finns dock situationer där även den mest troende har svårt att välja.

Ta det här med abort. Jag intervjuade under min yrkesverksamma tid kvinnor som gjort abort. Vissa sade sig ha varit mycket tveksamma innan men lugna och rätt nöjda efteråt. Andra åter tyckte innan att det väl inte skulle vara något särskilt med en abort, bara som ett sorts försenat preventivmedel. Men sedan hade de i decennier efteråt ångrat sig och sörjt det ofödda barnet.
Och så finns förstås alla de som funderat på abort men som fullföljt graviditeten och varit jättelyckliga över sitt barn, som Jesus beskriver i dagens bibelord.

Det är en av orsakerna till att jag – alltså inte bara som journalist – reagerar mot Google, det amerikanska internetföretag vars söktjänst är världens i särklass mest använda.
Jag såg i tidningen att Google tillät annonser för dejtingsidan ”Otrogna Män & Hustrur”, som är till för hemliga otrohetsaffärer. Där finns sidan ”Möt människor som gillar sadistiskt sex - 100 procent gratis, bli medlem nu!”, ”Köpa ett barn? Köp en bebis till låga priser!” Pro-Polygamirörelsen annonserar för rätten till månggifte. ”Häxkraft” är en sida som bland annat handlar om voodoo och där kan man t.ex köpa ett förbannelsekit. Otaliga är sidorna med ”Ladda ner heta porrfilmer gratis”. Och så vidare.

Men en kristen organisation, som arbetar mot aborter, har inte fått med sin sida i Google. Religiösa sajter med abortmaterial har enligt internetföretaget ”oacceptabelt innehåll” och får inte annonsera.

Kristofobin i västvärlden tar sig alltmer ologiska men också farliga uttryck. Jämfört med makthavaren Google var visserligen svenska Scandic Hotels beslut att ta bort biblarna från hotellrummen ett av de mindre exemplen. Men hotellkedjan fick tänka om. Det tror och hoppas jag att Google också får göra.

För ett så viktigt beslut i en kvinnas (och i hennes mans) liv, som frågan om abort eller inte, bör kunna grundas på ett så rikt underlag av för- och nackdelar som möjligt. Och det kan en anti-abort-sidan på Internet bidra till att det blir.

Jag fick av en flicka som var både blind och döv, veta hennes känsla inför fosterdiagnostiken.
– Hade det funnits när jag föddes hade jag inte funnits dag.
Plus kommentaren att ju fler aborter som sker efter fosterdiagnostik, desto färre handikappade kommer det att finnas i vårt land. Och än mer utanför och udda, ännu mer minimiserade blir då de som inte är ”normala”. Ju mindre kommer det att satsas på gruppen eftersom den då blir så liten. Etc.

Jag har aldrig sagt att 100 procent av alla aborter är felaktiga. Och jag är övertygad om att det är kvinnans eget val, även om en gammal mans råd är att hon bör tänka efter noga och väga in alla känslor och argument innan beslutet.

Livet eller inte livet? Det är – och bör vara – ett svårt val. Men Jesus har uppstått för oss och vill ge kraft och hopp mitt i alla svårigheter. För att få råd och stöd vill Han att vi försöker slita blicken från problemen för att i stället titta på Honom.
Det kan man göra genom att läsa dagens bibelord och annat som Bibeln berättar om vad Jesus sagt och gjort.
Det är det som är vägen till Livet. För både födda och de ännu ofödda.

HARRY HOLM 2012 04 29
--------------------------------

Fotnot:

Google, Inc är ett amerikanskt internetföretag grundat den 27 september 1998 av Larry Page och Sergey Brin. Företaget är mest känt för söktjänsten med samma namn.
Googles söktjänst är världens i särklass mest använda. Företaget tillhandahåller flera andra tjänster, till exempel Google Earth och Google Grupper. Söktjänsten fick spridning sedan tidigare marknadsledaren Altavista börjat med reklam och annonser i form av banderoller på webbplatsen; detta fick många att tröttna på Altavista och gå över till Google Search. Googles storhetstid inleddes mot slutet av 1990-talet. Sedan dess växer antalet användare av söktjänsten och de svåraste konkurrenterna är idag Yahoo, MSN Search och kommande Wikia. Trots hotet om en ny MSN-söktjänst på senare tid, har Google fortsatt att satsa starkt just på utvecklingen av sin söktjänst. Google köpte upp videosidan Youtube för cirka 12 miljarder kronor i oktober 2006.

 

--------------------------------------

EN VARDAGSVECKA har börjat och enda trösten är väl att dagarna är längre. Det verkar tyvärr vara en övervikt av gråvädersdagar fram till första maj, så det gäller att ha sol i sinne.

VI FÅR GLÄDJA oss åt att utomhusbassängen vid Ekbacksbadet blir färdiglagad innan hösten.
Tyder man allt till det bästa får vi jubla över att det kanske bara blir två somrar utan utomhusbadet.
Fast vän av ordning undrar förstås hur planeringen går till, när det kan ta så lång tid att ordna bassängen.

VILLAGATSBADET är ett välkommet komplement till - och nuförtiden en välkommen ersättning för - det vacker belägna Ekbacksbadets utomhusmiljö.

VI SOM VARIT med en tid minns med enbart glada miner badet i Arbogaån och simskloleavslutningarna där, med boktryckare Olle Wallström som speaker.

MEN VI är ju så gamla att vi till och med kommer ihåg vandringarna till Godtemplarnas sommarplats.
Det var tider det....

HARRY HOLM 2012 04 23

____________________________

VI HAR HAFT vitt på backen några dagar och det innebar ett typiskt april-bakslag.
Men våren kommer, var så säker. Om en vecka signaleras finväder.
Fast det är då det. Idag får vi acceptera molnen.
Och glädjas över att det är helg - varvid det åter är dags för en betraktelse i Harrys Hörna.

DENNA HELG talas det i de flesta kyrkor om Den gode herden.
Om Jesus, alltså. Han säger själv (enligt Johannesevangeliets 10:e kapitel, 11:e vers):
- Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.

DET GJORDE HAN på Golgata, han som var enbart god, som var oskyldig, han gav sitt liv för att vi skulle vara rättfärdiga, dvs färdiga rätten - alltså för att vi skulle slippa straffas för våra dumheter.
Det ville han skulle gälla alla, inte bara folk i hans trakter, utan även oss i Arboga.
"Jag har också andra får som inte hör till den här fållan", säger Jesus i Johannesevangeliet.

HAN BESKRIVER också - i Lukas 15:4 - hur han tycker att en herde skall vara:
”Om någon av er har hundra får och tappar bort ett av dem, lämnar han då inte de nittionio i öknen och går och letar efter det borttappade tills han hittar det?"
Och så tillägger han, tre verser senare:
"Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig."

I VÅRT LAND, omkring 2000 år senare, finns samma inställning och strävan hos de olika arbetsgrupper (församlingar), som på olika sätt jobbar för att sprida herden Jesus budskap om att vi skall älska varandra.
Och att vara med i någon av dessa arbetsgrupper ger livet en minst sagt extra dimension.

TÄNK ATT FÅ vara en i hans hjord! Vilken gåva.
Det betyder att när vi har bekymmer så kan vi berätta det för vår herde, exempelvis i bönens form, och han hjälper oss. 
Kanske inte direkt och kanske inte som vi har önskat utan ofta på ett underbart, mycket bättre sätt.

JU MER JAG lär känna Jesus, som han känner mig, så förstår jag att det är hos honom tryggheten finns, för ett får som mig och för alla andra mer eller mindre vilsna och rädda människor. 
Amen.

HARRY HOLM 2012-04-21

---------------------------------------

AV OLIKA SKÄL har jag de senaste åren fått anledning att betrakta TT, Tidningarnas Telegrambyrå, med allt mer kritiska ögon.
Jag har sett hur denna viktiga nyhetsförmedlare blivit till rena megafonen - speciellt på det medicinska området.

FÖRST VAR det inför den årliga tandläkarstämman för ett och ett halvt år sedan. Då gick TT ut med "nyheten" att vi borde använda dubbelt så mycket tandkräm som vi gör.
Det hade "forskarna" kommit fram till, enligt TT. Men det stod inte vilka forskare. Och det gick inte att hitta några forskningsresultat på nätet.

MOTIVET för påståendet var att vi borde få i oss mera fluor. Men det finns olika mycket flour i olika vattentäkter och brunnar (där det redan naturligt kan finnas för mycket flour, så att det blir mörka fläckar på tänderna).
Att, som TT, gå ut med den här generella maningen kan alltså vara rent utav skadlig - utom för tandkrämsfabrikanterna, som säkert hade sin del i TT-planteringen.

SENASTE EXEMPLET jag noterade var ett TT-telegram med rubriken "Dieter på väg att bli en hälsofara".
De som äter mindre med kolhydrater och högre andel fett går visserligen ner i vikt, enligt TT som därpå låter en enhetschef på Livsmedelsverket säga "risken är att det på sikt leder till ökade blodfetter".

I SVT:S PROGRAM Vetenskapens Värld visades i vinter en gäng värmlänningar som levt på låg-kolhydrat-högt-fett-kost och på så sätt blivit av med diabetes och övervikt. Deras blodfetter hade hela tiden gått ned.
En dam hade enligt programmet ätit så här sedan 2004 och hade - i motsats till tidigare - haft bra kolesterolvärden.

DET OTÄCKA är att radio, tv och tidningar (ibland undantaget Svenska Dagbladet) okritiskt sväljer det TT levererar och sprider det till oss vanliga människor.
Min önskan är att i alla fall denna sidas läsare skall lära sig att ta TT:s nyheter med - minst - en nypa salt. Speciellt om det är forskningsrapporter.

HARRY HOLM 2012-04-19

__________________________

SÅDANT ÄR april-vädret, att ena stunden kan man vara ute i solen och plocka vitsippor medan det i nästa stund kommer regn som gör att man får krypa inomhus och spela spel vid köksbordet.

MEN VI ÄR väl vana. Vädret skall växla, speciellt den här tiden på året. Och det är inget inbyggt tvång precis, att sitta i solstolen i mitten av april.
Tids nog får vi steka oss.

FRYSER JAG behöver jag bara tänka mig tillbaka till när jag inte bara var dum, utan ung och dum.
Gillis Eriksson och jag hade bokat tennisbanan kl 12, mitt på dagen, vid hotellet i Sousse i Tunisien.

JAG MINNS att underlaget inte var gräs eller stybb. Det var betong.
Och det fanns ingen skugga. Inte ens efter Gillis och mig, när vi sprang efter bollarna där på tennisplanen..
Solen var nämlingen rakt ovanför oss. Som den kan vara när man är i Afrika.
Och är ung och dum.
Och mycket, mycket varm.

HARRY HOLM 2012-04-16

--------------------------------------

SÅ BLEV DET HELG igen och därmed dags för en liten lekmannabetraktelse i Harrys Hörna. Och då börjar det med ett bibelord:

Jesus stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla."

Joh. 20:26

Påskens vittnen – fick frid

Frid åt er alla! Så står det i dagens bibelord här ovanför. Med ”Frid” hälsar också många frikyrkliga varandra. Och det känns skönt.
Men när Jesus uttalar de orden är det inte bara en hälsningsfras eller en variant på norrmännens Ha det!

För när Jesus säger något är det som vanligt inte bara ord, utan fakta, verklighet. När Jesus sa ”Frid” till sina lärjungar, då kände de säkert hur friden sköljde in i dem och tog bort all sorg samt suddade ut all rädsla för romarna och för judarna. Vilket var nödvändigt inför den kommande kampen för evangelium.

Det är likadant för oss idag, inte bara när vi gör våra tafatta försök att sprida Jesu budskap, utan också i det dagliga världsliga livet. För att orka ta itu med problem och diverse arbetsuppgifter måste man ha frid inombords. Annars blir allt extra jobbigt.

Har du Guds frid i hjärtat, då känner du trygghet och klarar kampen mot både det ena och det andra, mot krasslighet och krämpor, mot myndigheter och mobbare, mot frestaren och andra fula fiender.

Lite längre fram i Johannesevangeliets 20:e kapitel andas Jesus på lärjungarna och säger: "Tag emot helig ande."
Genom detta fick lärjungarna mer bokstavligt än vi idag känna att Jesus skulle vara med dem för alltid. Ja, rent fysisk blev upplevelsen: Han andades på dem.

När Jesus sedan lämnade jorden förklarade han att det var Den helige Ande som därefter skulle göra Jesus jobb här nere hos oss. Den helige Ande skulle vara vår hjälpare. Och nog är vi många som på olika sätt, och i olika sammanhang, känt hur denne hjälpare andats på oss och därmed givit oss styrka, kraft och – frid.

Så inför den här söndagen – som alltid – ber vi om att Den helige Ande, enligt Jesu löfte, ska komma och hjälpa oss så att vi i våra hjärtan får Guds frid.
Amen.

HARRY HOLM 2012 04 14

-------------------------------------

VARDAG IGEN men som tröst en något kortare arbetsvecka än vanligt.
Aprilvädret är känt för att vara ombytligt och det har vi väl alla fått smaka på under påskveckan.

VAD VÄNTAR närmast i helgväg? Valborg. Valborgsmässoafton på en måndag och första maj på en tisdag, se där en kortad vecka till, vecka 18. Sedan kommer den 17 maj, Kristi Himmelsfärdshelgen och spräcker vecka 20.

NORRMÄNNEN kallar den helgen för "Himmelsprätten". Men i år glöms säkert det firandet bort i vårt grannland, eftersom dagen inträffar på Norges Nationaldag den 17 maj,
Och veckan efter kommer Mors dag och Pingsten, som myndigheterna - mot vår vilja - slaktat ner till en vanlig lördag-söndag.

MEN JAG tänker fira Annandag Pingst i alla fall.

HARRY HOLM 2012 04 10

___________________________

GLAD PÅSK!

____________________________

SOLEN SKINER, långfredagens dämpade stämning byts i glädje och vi fylls av hopp om en ljusnande framtid som är vår.

SLÄKTTRÄFFAR och hemvändarsamlingar i stora och små sammanhang sprider värme i hjärta och själ.
Barnbarn spräcker vardagstystnaden hos mor- och farföräldrar.

JAG ÖNSKAR och unnar arbogasidans läsare en riktigt fin påskhelg.

HARRY HOLM
2012 04 07

PS
Den som vill bli påmind om varför vi firar påsk behöver bara flytta blicken till spalten här till höger.
DS

____________________________

PÅSKVECKAN har börjat, och för många också påsklovet. En välbehövling viloperiod för såväl yrkesverksamma som studeranden. Ett tillfälle att, som man säger, ladda batterierna.

DET FINNS olika sätt att få denna laddning. Och det skall vara olika, eftersom vi alla är olika, och har olika sorts vardagar.
Tyvärr också olika stora penningpungar.

PÅ 1970-TALET kostade LO på sig något som kallades rekreations-utredningen. Den kom fram till att bästa rekreationen var att göra något som man inte gjorde annars, att vistas någonstans där man inte vistades i vardagslag.

PRINCIPEN, konkret sett, var att den som bodde modernt och i en stad, borde söka sig ut i glesbygden och bo omodernt. Och det låter som möjligt att genomföra.

MEN MOTSATSEN då? Den som bodde med lägre standard, till exempel med utedass och bad i skogsbäcken, skulle - för att följa principen - söka sig till ett modert stadshotell med all möjlig service.

VEM HADE råd med det? Mycket riktigt, utredarna har visat att en väldigt stor del av LO-medlemmarna då, var de än bodde, inte hade råd att åka någonstans på sin semester, utan stannade hemma. Både om sommaren och under påsken.

DET VAR på 1970-talet det. Hur är det idag? Hur är det påskveckan 2012?
Vilka har råd att häcka i t.ex. Åre eller Sälen den här aprilveckan?
Inte många jobbare, skulle jag tror. Och absolut inte vanliga pensionärer.

HARRY HOLM 2012 04 02

---------------------------------------

DET ÄR PALMSÖNDAGEN som är temat i kyrkorna denna helg. Även i den här spalten.
Och jag börjar som inför de flesta helger med ett bibelord. Ur Markus evangelium 11:17-18.

Han undervisade dem och sade: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste."
Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning.

VÄGEN TILL KORSET är temat. Lite info med anledning av bibelordet ovan:

Fariséerna ansåg sig lite finare, religiöst sett, än andra. Och det retade dom oändligt mycket när folk – inklusive lärjungarna – jublade under Jesus åsneritt mot Jerusalem.

Fariséerna studerade lagen och de äldstes stadgar och höll benhårt på alla gamla regler, ja så strängt att de höll sig för sig själva och inte ville vara tillsammans med de andra, som de kallade för otrogna och ogudaktiga.

DET BLEV förstås en kulturkrock när så Jesus kom, han som till och med ville ha gemenskap med syndare.
– Det är inte dom friska som behöver läkare utan dom sjuka, sa Jesus bland annat.
Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Genom sin lagiskhet stängde dom sig ute från Guds rike, menade Jesus.

SÅ NATURLIGTVIS vägrade fariséerna att acceptera Jesus som Guds son. De var dessutom väl ansedda i samhället, folk respekterade denna religiösa societet.
Kanske har vi där ett av skälen till att samma människohop som nu prisade Jesus och strödde ut palmblad framför honom och åsnan, några dagar senare ropade:
– Korsfärst, korsfäst!

PÅVERKBARA är vi alla, av "yttre omständigheter". Det ärkebiskopen uttalat får liksom större tyngd än det exempelvis en enkel baptistmedlem i Borås säger. Därmed inte sagt att ärkebiskopen har mer rätt. 
Den enda som har helt rätt och alltid gör och gjort helt riktigt är Jesus Kristus.
Nära honom kan vi komma genom att läsa i Nya Testamentet om vad han sagt och gjort och försöka leva därefter.

JAG BRUKAR SÄGA, att jag hellre vill vara svansen på åsnan som bär Jesus, än en farisé som kan hela Gamla Testamentet och kyrkoordningen utantill men missar Guds son. Så då ber jag:

Käre Gud, låt mig få mer förmåga att i ord och gärningar strö ut palmer och breda ut kläder för Din son, vår Herre. Jesus Kristus.
Amen.

HARRY HOLM 2012-03-31

--------------------------------------

DEMENTA vid Klockargården i Löt i norra Öland får inte längre delta i andakter. Det är Borgholms kommun som säger nej. Socialnämnden säger sig inte vilja gynna en enskild religion.

EFTER 20 ÅR är det slut med andakterna för de dementa på Klockargården, sedan Borgholms socialnämnd beslutat att den verksamheten ska upphöra. Nämndordförandens argument är "att en anhörig tyckte att mamma och pappa har aldrig gått i kyrkan".
Dom andra dementa då? 

MIN FAR gick i princip aldrig i kyrkan. På demensboendet var han inte sällan arg /orolig / ledsen.
Men när vi sjöng s.k. läsarsånger för honom, då sken han som en sol, blev lugn och harmonisk.

HARRY HOLM 2012 03 28

--------------------------------------

VÅREN ÄR här. Och det är helt OK. Men att sommartiden är här, det gillar jag inte. Och har aldrig gillat.
Jag fick rösta nej till EU och jag fick rösta nej till Euron.
Varför har jag inte fått rösta nej till luras-tiden, dvs påhittet med Sommartid.

UNDER ALLA år har jag varit missnöjd av det generella skälet att jag ogillar att "storebror" ska bestämma till och med över vad klockan är.
Har man ett solur så vet man vad klockan är. Solen vet tiden, tusen gånger bättre än några byråkrater på europeisk nivå.

NU HAR VI fått veta att den dåraktiga idén att flytta fram klockan den 25 mars dessutom är hälsofarlig.
De närmaste två veckorna kommer ungefär trettio svenskar att dö av hjärtinfarkt som en direkt följd av den stress som orsakas av bytet till sommartid.

DET VISAR forskning från Karolinska institutet, berättar DN. Visserligen kommer hjärtinfarkterna att minska med ungefär tio fall i oktober, när normal­tiden kommer tillbaka och vi får sova en timme längre.
Men det blir trots det 20 döda i onödan per år, på grund av påhittet med sommartid.
Alla sjuka oräknade.

NEJ, BORT med EU (dit Sverige betalar tiotals miljarder kronor mer än vi får tillbaka och där man i Bryssel tror sig veta bäst hur det är att ha vargar i Köpings villaområden). Bort med Euron så att varje land får bära sin egen misskötsel.

OCH BORT med den ohälsosamma sommartiden, denna barnsliga metod som kommit till för att öka lönsamheten i företag - så att deras vd:ar ska kunna få högre bonus.

HARRY HOLM 2012 03 26

---------------------------------------

VI HAR NÅTT fram till Jungru Marie Bebådelsedag. Som i år inträffar på en röd dag.
Bibelstället vi väljer är Lukas 1:37:

”Ingenting är omöjligt för Gud”.

DENNA Lukasevangeliets 1 kapitel 37:e vers är kort men kanonbra. Den låter alltså så här:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.

DET ÄR OCKSÅ Lukasevangeliets första kapitel som berättar om ängeln som kom till tonårsflickan Maria och sa: – Du ska bli med barn!
Och innan ängeln lämnade Maria sa han också:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.

NÄR NU RIKSDAGEN - i bruttonationalproduktens namn - stulit Annandag pingst från oss, så finns det - speciellt idag - anledning att påminna om en liknande situation för snart 60 år sedan.
Lite grann har det med våfflor att göra. Ni gillar väl våfflor. Jag vill helst ha dom med hjortron och grädde...

DEN 25 MARS - 9 månar före jul - är sen 1000-tals år Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.
Varför las bebådelsedagen den 25 mars? Jo, för mycket länge sen trodde man att världen skapades vid vårdagjämningen. När fullkomlighetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum. 

OCH JESU LIV började ju inte med födelsen utan med tillblivelsen i Maria. 
Alltså måste bebådelsedagen vara på skapelsedagen den 25 mars, resonerade man.

FRAM TILL och med 1953, det år jag skulle fylla 13 år, var den 25 mars helgdag. Men efter riksdagsbeslut ströks Marie Bebådelsedag som helgdag, samtidigt som vi från 1954 fick Allhelgonahelgen.
I stället firas nu Jungfru Marie bebådelsedag den söndag som är närmast den 25 mars.
Så, oj vad det krånglar till det när politikerna ska peta i kristliga ting.

SÅ JAG MÅSTE få citera den festlige evangelisten C-G Hjelm.
C-G Hjelm dog våren 1965, i Missionskyrkan i Fagersta förresten, under en mötesserie. Men innan dess var han minst sagt levande. Så här sa han en gång:

”Mariebebådelsehelgen passade alldeles utmärkt för stormöten. Riksdagen, som sitter inne med det världsliga vett som man tror sig behöva för att styra i kristliga ting, tog ifrån oss Marie Bebådelses helg, den jungfrurena, den vårfriska, en hyllning till livet i dess obefläckade klarhet, och gav oss i stället en helg på höstsidan. Den helgen gör alla präster alla döda till helgon. Folket i Västsverige åker till Norge och köper billigt margarin. Tomma skåningar far till Helsingör och vänder stinna åter.”
TYCKTE C G HJELM.

Vi har paralleller idag till hur Allhelgonahelgen används, även om det är annat än margarin och mat som skåningarna nu tar med sig från sina danmarksresor. Dessutom har vi vid Allhelgona fått hit det morbida USA-firandet Halloween.

SÅ TACK HERRE för att vi har vår på gång och tack för att vi får fira bebådelsedan på rätt dag idag, i glädje över allt som lever och växer, vilket vi ber också ska gälla Guds församling i Arboga.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2012 03 24

___________________________

EGENTLIGEN orkar jag inte engagera mig debatten om att skall lära barnen att säga hen i stället för han eller hon. Kanske behöver jag inte heller engagera mig, eftersom de flesta tycker som jag. Det visar följande från utredningsinstitutet.

ETT KÖNSNEUTRALT personligt pronomen som ”hen” får ett svalt mottagande av befolkningen.
GfK:s Samhällsbarometer visar att en klar majoritet av Sveriges
befolkning, närmare bestämt 68 procent, är uttalat emot att byta ut
han/hon som personligt pronomen mot det könsneutrala ”hen”. Nära hälften av befolkningen, 48 procent, är dessutom starkt emot detta.

BARA 14 PROCENT är uttalat positiva till denna språkliga förändring.
Det finns inga signifikanta skillnader i attityder mellan män och kvinnor i
denna fråga. I stället är båda könen i dag ungefär lika negativt inställda till
att införa begreppet i det svenska språket.
Personer under 29 år är visserligen mer positiva till att ersätta han/hon med
hen än andra äldre åldersgrupper, men även i denna yngre åldersgrupp är
en klar majoritet, 59 procent, emot detta begrepp.

HEN SOM BEGREP mottas inte heller positivt i någon samhällsgrupp baserad
på utbildningsnivå, hushållsinkomst eller om man är arbetare eller
tjänsteman, utan dessa grupper följer i princip riksgenomsnittets attityder.
En majoritet av samtliga väljargrupper, oavsett politisk tillhörighet, är emot
att byta ut hon/han mot hen i det svenska språket. De borgerliga väljarna är i regel mer negativa till begreppet än riksgenomsnittet då ungefär åtta av tio
är negativa. Undantaget är centerväljarna, vilka istället har ungefär samma attityder som riksgenomsnittet.

ÄVEN OM EN majoritet av Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare är emot ett introducerande av begreppet hen, så hittar vi här trots allt det starkaste stödet bland samtliga väljargrupper. Nästan var tredje väljare i dessa partier är positiva till begreppet hen och stödet är allra starkast hos Miljöpartiets väljare.

(Rapporten kommer från Peter Rinderud, Opinionsansvarig, GfK Custom Research)

_________________________

MATTIAS EDENHOLM heter personen på bilden ovan.
Han är från Arboga men bor i Göteborg.
I helgen var han åter i barndomsstaden.

I DEN YTTERSTA tiden skall man enligt Bibeln inte kunna betala med pengar.
Man måste använda ett märke.
Just "Den sista tiden", är ett ämne som  
Mattias Edenholm (bilden) studerat länge, genom att jämföra Bibeln med vad som händer i världen.

OM DETTA berättade han vid ett seminarium på lördagen i Arboga Pingstkyrka.
Jag var där och lyssnade och det var en verkligt lång rad av tidstecken han räknade upp som stämmer med bibelställena.

MEN SOM Mattias sade, att även om vi är i den sista tiden så kan ingen säga mer exakt när det hela är över, när Jesus kommer tillbaka.
Även det står nämligen i Bibeln, att ingen skall veta tiden och stunden.

LITE GRANN som med våren alltså. Vi vet att den kommer men det går inte att säga exakt när den är här.
Vad än Aftonbladet skriver i sina 14-dagarsprognoser.

HARRY HOLM 2012-03-19

--------------------------------------

TALGOXARNA tutar, antalet arter som vårkvittrar ökar för varje vecka men entitan tar fortfarande täta turer till fågelstugan för frönas skull.
Och nu är det redan helg igen. Det vill säga: Dags för betraktelse i Harrys Hörna.

MIDFASTOSÖNDAGEN har vi nått fram till. Och bibelordet tar jag ur 2:a Korinthierbrevets nionde kapitel, närmare bestämt den åttonde versen:
Gud förmår ge er allt gott i överflöd, så att ni alltid har allt vad ni behöver och själva kan ge i överflöd till varje gott ändamål. (2.Kor 9:8)


LIVETS BRÖD
handlar det om. I Johannesevangeliets sjätte kapitel berättas om hur Jesus fick fem fiskar och två kornbröd att räcka till mat åt flera tusen människor. Ja det blev till och med käk över!
Visst kan man kalla det utspisning. Men framför allt var det ett mirakel, ett under för att visa att Jesus inte bara var människan utan också Gud.

STÖRRE DELEN av den där tiden gick Jesus omkring och undvek att visa att han var gudomlig. Han hade ju kommit till jorden för att tjäna andra. Han hade inte kommit för att enbart bli dyrkad som en gud utan för att bli gripen, pinad, korsfäst och dödad i vårt ställe.
Hade han hela tiden visat sin gudomlighet hade detta inte hänt och vi arma människor skulle varken ha haft nåden eller den mat för såväl själ som kropp som Herren ger oss.

DÅ OCH DÅ under jordevandringen visade dock Jesus sin gudomliga kraft, genom att hela och väcka upp från det döda till exempel, eller genom att gå på vattnet, eller som där på berget vid Galileiska sjön när så många fick äta sig mätta.

UNDER MER ÄN 2000 år har människor hört om det här, ett av många tecken, på att vi egentligen inte behöver vara så bekymrade om vårt dagliga bröd. Om vi bara vill ta emot, så ger Jesus oss hela tiden andlig mat och dagligt bröd.
Gud har i och för sig givit oss förnuft. Vi räknar ut vad löningen eller pensionen räcker till och vi inventerar kyl och frys och vi gör inköpslistor innan vi går på Ica eller Konsum.

VÅRT FÖRNUFT kollar vad som finns, vad som saknas och vad vi har råd med.
Men förnuftet räknar bara med vad det ser. Och vet inte vad som kan hända.
När förnuftet säger att nu är det ebb i kassan, nu blir det svält och bekymmer några dagar, då om inte förr är det dags att tänka på bespisningsundret för 2000 år sedan och allt annat underbart som Jesus gjort och gör för oss människor.

VISST SÄGER Bibeln att vi ska arbeta för vårt dagliga bröd. Men vi måste fatta att vi egentligen aldrig behöver bekymra oss om detta bröd.
Egna erfarenheter har jag förvisso i sammanhanget. Och jag har hört flera personer som berättat om hur löftet från Jesus stämt och fungerat i dagen Sverige. I stort som i smått, vid stora bekymmer som vid små. Och även när hungern gäller andliga ting.

JESUS HAR LOVAT och han håller vad han lovar. Om vi lever nära Honom, med daglig kontakt, i bön och tacksägelse, ger Han oss mat i magen men också mat för våra själar.
Tack Gode Gud för det.

VI BEHÖVER INTE och ska inte oroa oss för ett tomt kylskåp. Vi behöver inte bli sömnlösa när kassan börjar bli skral, vare sig det är vår egen eller församlingens kassa.
Jag vill citera ett par rader ur Ingemar Olssons sång ”Väck upp hela stan”, rader som sammanfattar det hela.
– Men är inte våra resurser för knappa?
– Allting är möjligt, lita på Pappa!

Herre, Du som är vår Gud,
tack för att Du ger oss bröd,
för att Du mättar såväl kroppslig som själslig hunger.
I Jesu namn.
Amen.

HARRY HOLM 2012-03-17

-------------------------------------

TÄNK VAD ENKELT det vore för ett riksdagsparti att göra sig mer populärt, inte minst på landsbygden.
Och detta utan att det kostar staten något.

I SVERIGE betalar vi moms på skatt
(trots att det heter att moms bara ska tas ut på varor och tjänster - och
skatt är varken vara eller tjänst).
Ett förslag att ta bort momsen på skattedelen på el och bensin
vore formellt sett en välgärning.

DESSUTOM SKULLE det t.ex. bli någon krona per mil billigare för
personer i glesbygd (som måste åka t.ex. fem-tio mil för att tanka.)
Staten skulle inte förlora något på det, enligt ett svar jag fått från
finansdepartementet.

OM MAN TAR bort momsen från skattedelen av bensinpriset,
vad skulle hända då, frågade jag nämligen Maud Olofsson för ett
år sedan. Och fick svar från finansdepartementet:

"Momsintäkter finns inte särredovisade för energiskatter.
Om moms inte tas ut på punktskatten och priset på bensin därav
blir lägre ökar sannolikt konsumtionen av en annan vara som det
utgår moms på. "

Hela skriftväxlingen nedan.

HARRY HOLM 2012-03-14

-----------------------------------------

SKRIFTVÄXLING OM MOMS PÅ SKATT

MIN FRÅGA

Från: harry@holm.tf
Till: maud.olofsson@enterprise.ministry.se
Datum: 2011-03-07 17:27
Ärende: Journalistfråga


Apropå bensinpriset, en mycket viktig ingrediens i livet för folk på landsbygden (inkl Härjedalen där jag har mina rötter).

Det sägs att ca 8-9 kr av literpriset är skatt.
Och att vi först har ett bensinpris, sedan skatt på bensinen, därefter moms uppepå den summan.
I så fall betalar svenskarna skatt (moms) på skatten (bensinskatten).
Om det stämmer, vad skulle det
a. göra per liter bensin
b. göra i statsfinanserna
om momsen bara räknades på själva bensinpriset?

Hälsningar
Harry Holm, medlem i SJF och Publicistklubben
Medarbetare i P4 Västmanland, Magazin24
och www.arbogasidan.se

 

SVAR FRÅN FINANSDEPARTEMENTET

daniel.valiollahi@finance.ministry.se
2011-03-09

till harry
Hej Harry,

ursäkta att ditt svar dröjt,

För bensin och diesel betalas energiskatt och koldioxidskatt.
År 2011 uppgår energiskatten till 3,06 kr per liter och koldioxidskatten
till 2,44 kr per liter bensin, miljöklass 1. Punktskatterna uppgår alltså sammanlagt till 5,50 kr per liter bensin, miljöklass 1 under år 2011.
Det är korrekt att moms betalas på dessa punktskatter.
Moms på punktskatterna blir ca 1,38 kr per liter.

Momsintäkter finns inte särredovisade för energiskatter.
Om moms inte tas ut på punktskatten och priset på bensin därav blir lägre ökar sannolikt konsumtionen av en annan vara som det utgår moms på.

vänligen
Daniel Valiollahi

------------------------------------------

 

DET NÄRMADE sig söndag kväll, så jag satte på mig bolo-bandet jag fått av Wanda Jackson, klev i bootsen, stoppade kameran i hustruns handväska, stängde av mobilen och for till Kungsör med rubbet.

I CENTRUMKYRKAN där har man inte bara ny pastor utan också ett nytt ambitiöst musikprogram på söndagskvällar. Den här gången var det Country Church från Närke, förband till Guy Penrod i somras förresten..
Åtta personer med Lasse och Anette Bengtsson i spetsen.

DET VAR NÄSTAN fullsatt i kyrkan och de som kommit fick höra härlig fyrstämmig sång - med en suverän och tydlig bas bl.a. - och både lugna och tuffare countrykompande sånger.
Under hemfärden till Arboga kom jag på mig själv med att sitta där vid ratten med ett saligt leende på läpparna.

JAG KUNDE inte heller låta bli att tänka på alla skivinspelningar på 1980-talet då jag engagerade paret Bengtsson för körsången, bl.a. den inspelning med Wanda Jackson som fick så fint beröm i Billboard i USA, albumet Rockabilly Fever.

SOM KAN avlyssnas på exempelvis Spotify, för den som vill veta vad jag skriver om.

HARRY HOLM 2012 03 12

_________________________________

OCH SÅ BLEV det helg igen. Vilket betyder en betraktelse i Harrys Hörna.
Och då börjar det med ett bibelord:

Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar. 
(Lukas 11:23 ) 

VI HAR KOMMIT till tredje söndagen i Fastan, där temat i många kyrkor är "Kampen mot ondskan".
Dagens citat från Jesu mun (se ovan) finns i ett sammanhang där Jesus drev ut en demon som var stum, som det heter. Och när demonen for ut började den stumme tala.

DET VAR ETT under förstås, svårt att acceptera för dem som bara trodde på dåtidens auktoriteter. 
Några började tala om att det var med djävulens hjälp Jesus drivit ut den onde anden. De fattade inte själva hur ologiskt det var, att tro att djävulen hjälpt till att driva ut en ond ande, en av de sina. 

SÅ JESUS fick förklara, att så dum är inte den onde att han slåss mot sig själv.
Därmed fick Jesus också möjlighet att predika motsvarande budskap om den Goda sidan, överfört till dagens värld och språk ungefär: 
– Så dumma är väl inte de som vill sprida det kristna budskapet att de slåss mot sig själva?

JO, JUST SÅ dumma är vi, vi i kristenheten. 
Splittringen enbart i vårt land speglas kontiuerligt av nyhetsrapporteringen i exempelvis Tidningen Dagen.
För några år sedan läste jag där om prästerna i Svenska kyrkan som bildat en egen kyrka så att säga, därför att de inte kan acceptera att kvinnor leder, predikar, medverkar i gudstjänst.
I Guds tjänst.

JAG ÄR INGEN högt utbildad teolog. Men jag har läst en del i Bibeln och det är inte ovanligt att man där kan se hur kvinnor gör insatser för att sprida evangelium – vilket de ju knappast skulle kunnat göra om de skulle tiga i församlingen, ett utryck i ett brev från Paulus som säkert är ett svar på ett brev som vi inte har sett, ett brev från den aktuella församlingen som tar upp ett specifikt problem.

DET ÄR MIN tro.. Och att vara kristen är att tro.
Och gäller det att välja mellan att tro på ett lösryckt paulus-citat och att tro på summan av vad Jesus sagt och gjort, då är det i alla fall för mig ingen tvekan om vad jag håller på.

ALLA KRISTNA har till uppgift att sprida de goda nyheterna om Jesus Kristus. 
Den här kvällen för sex år sedan teg hon minsann inte i församlingen, kvinnan Carola som i Melodifestivalens final visade flera miljoner svenskar var hon står, genom att på sin överarm ha de - på grekiska - två första bokstäverna i Jesu namn.

OCH I DENNA helgs final i melodifestivalen har Lindgren och Danny, ja även Flinck och Ranelid inte dolt att de tror på Gud.
Därmed har de visat att de är med Jesus, inte mot honom. De har visat att de inte tror på att ondskan, utan att i stället godheten skall vinna kampen här .på jorden,

Amen. 

HARRY HOLM 2012/03/09 

---------------------------------------------

O-J, ÄR DET REDAN FREDAG hette ett nöjesprogram i TV för många år sedan. Men det är lätt att utbrista så även idag, när man som jag tycker att tiden går så fort, så fort.

MEN DET ÄR roligt också, att det är fredag redan. Trots att man inte längre har ett arbete att gå till, med allt vad det innebär av att passa tider, och passa upp, så är det något särskilt med den här dagen
Fredag är en festlig dag.

JAG HITTADE en bit älgbiff i frysen. Det stod 2009 på den. But so what?
Och så hittade jag ett recept på nätet som jag tycker borde ge ett lyckat resultat i det holmska hemmet.
På fredagskvällen.

HAR JAG TUR så blir det god sås till också. Man får väl smaka sig fram...

Hälsningar Amatör-kocken
HARRY HOLM 2012-03-09

_________________________________

DET ÄR INTE bara Internationella Kvinnodagen idag. Det är fullmåne också. Och då har vissa svårare att sova.
Jag har hört många som har det problemet.

ÄR DET SÅ konstigt egentligen?
Månen kan lyfta havsytan 12-15 meter, när det är flod i stället för ebb.
Vore märkligt då om inte människokroppen påverkades, som är så full med vätska.
Extra mycket kraft påverkar jorden vid fullmåne (och nymåne också faktiskt) berättar uppslagsboken:

DÅ MÅNEN, solen och jorden befinner sig på ungefär samma linje vid nymåne och fullmåne förstärker solens och månens tidvattenkrafter varandra och tidvattenhöjden blir större än genomsnittet. Man har då springflod.

SÅ SÄGER lexikonet som berättar så här om fenomenet:

Tidvatten avser variationer i havsvattnets nivå med perioder på ungefär ett halvt dygn. Månens (och solens) gravitation orsakar flodberg på båda sidor jordklotet. Dessa vattenansamlingar rör sig över havets yta eftersom jorden roterar kring sin axel.

DÅ SOLEN och månen från jorden sett är 90 grader från varandra vid halvmåne motverkar tidvattenkrafterna varandra och tidvattenhöjden är mindre än genomsnittet. Detta kallas nipflod.
Tidvattenhöjden ute i oceanerna är högst ungefär en meter. Intill kuster och i smala och grunda sund kan tidvattenhöjden nå över tio meter och tidvattenströmmarna kan vara starka.
I Engelska kanalen förekommer tidvattenhöjder på 12 meter och i Fundybukten och Ungavabukten på kanadensiska östkusten upp till 17 meter.

HARRY HOLM 2012-03-08

____________________________

 

OJ SÅ VÄLKOMMET det var att se vårt förra kommunalråd, P-O Nilsson, uttala sig i en insändare på tisdagen.
Fint ur flera synpunkter.

DELS VAR det bra, därför att han är en klok person och kloka personers åsikter är värda att bli uppmärksammade.
Dels var det ett viktigt ämne.

POLISENS NÄRVARO eller frånvaro i Arboga handlade det om.
P-O Nilsson har alltid varit bra på siffror och nu kom detta till användning.
Minst 10 poliser bör vara stationerade i Arboga, bevisade han.

OCH SÅ BLEV jag förstås glad åt att också P-O Nilsson, s, uttryckte sig mot centralisering.
Min gamla käpphäst, alltså, att det är bäst för folk att ha all service etc så nära sig som möjligt.

INTE BARA poliser, alltså. Det behövs ju inte mycket till hjärna för att förstå att det är bra att ha nära speciellt till allt sådant som det brukar vara bråttom till.

MEN VI HAR politiker (landstings-) som är så korttänkta att de centraliserar så att det blir långt till såväl förlossningsavdelningar som akutmottagnngar.

HUR DUM får man va?

HARRY HOLM 2012-03-07

--------------------------------------

PÅ SÖNDAGEN var vi ut till Skogstorp och uppvaktade Calle.Han fyllde 70 och vi ville så gärna gratulera denne vänlige, snälle men skarpt klarsynte kompis.

CALLE KONSTRUERADE under många år släpen hos Briab, ni vet Arbogaföretaget som försåg långtradarna med lastutrymmen.
Hur många mil i livet har man inte legat bakom en tradare där ordet BRIAB fladdrat på de bakre stänskydden.

STORA FINA bilar har Calle haft många. Många renoveringsobjekt från andra sidan Atlanten har han återskapat från skrothög till blänkande lyxbil. Han har t o m sytt alla textildelarna i bilarna själv.

MER UNIKT är ändå hans projekt att bygga en Volvo Sonett.
Märket finns inte i verkligheten, utan skapades i en norsk sketch från en tandläkarmottagning, som vi alla sett.
- Volvo Sonett, var den stackars patienten tvungen att svara.

OCH TORTYREN fortsatte tills patienten skulle svara hur många förgasare sonetten hade.
- Schex.
Så Calle använde en Volvo Amason och byggde om den med sex förgasare etc.

ÅMTINSTONE två av de stora bucklor vi kunde beskåda på Calles 70-årsdag, var priser för just Volvo Sonetten.
Norska journalister var på gång att göra reportage om bilen, med tanke på TV-sketchen. Men det blev inget.

I SVENSKA tidningar har det dock stått om fordonet, bl.a. genom mina skriverier.
Och nu har jag skrivit om Calle som jubilar också.
Med hjärtliga gratulationer.

HARRY HOLM 2012 03 05

-------------------------------------

ANDRA SÖNDAGEN i Fastan och det är helg igen.
Därför kommer det ett Bibelord:

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”
Markus 9:19

DEN KÄMPANDE TRON talas det om i hundratals kyrkor denna söndag.
För många människor varierar tron från vecka till vecka, från år till år, eller från skede till skede i livet. Det är inte ovanligt att människor mer eller mindre glömmer Gud, fram till den punkt då något dramatiskt händer i livet, då är de kristna församlingarna, kyrkan, bra att ha.

VI I FRIKYRKAN och andra som ber mycket kan, när bönesvaren dröjer, i svaga stunder känna attacker mot vår trosvisshet. 
Eftersom – trots allt bedjande – krämpan inte lämnar oss, eftersom vår granne inte kommer med till kyrkan, eftersom kassan inte vill räcka till, så förleds man tänka att det är något fel – på oss själva eller på tron.

LYCKLIGTVIS lär man sig snabbt igen att Herren är att lita på. Han är bara så mycket smartare än mig, exempelvis är det inte alltid så att det jag ber om är det bästa. Men det blir till slut till det bästa. Om man kämpar vidare med bön, i tro. Det gäller både oss som är aktivt kristna i en församling och dem som ber i hemmets lugna vrå på sin väg mot frälsningen.

DAGENS BIBELORD (se ovan) handlar om när Jesu lärljungar misslyckats med att bota en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi. Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

HÄR I ARBOGA samlas vi från frikyrkorna en gång i veckan i så kallade tillväxtgrupper, cellgrupper säger andra. Där brukar vi be mycket, även för personer som är sjuka på olika sätt.
I och med att vi har en bönebok där vi skriver upp böneämnen och även bönesvar så har vi en hjälp när det gäller att komma ihåg allt underbart som sker – och även det som inte händer.

IBLAND FÅR VI be i många veckor, andra gånger går det relativt snabbt. Men ofta får vi se effekten av envist bedjande, och för varje gång stärks tron, för varje gång minskar behovet av att kämpa för att tro. 
Därmed stärks hela tiden viljan att kämpa för tron, för spridandet av budskapet om Jesus.

JAG BER:
Tack Herre för att vi får arbeta för Ditt rikes utbredning,
Tack Herre för att vi får äran att tro på Dig.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM
2012-03-03

-----------------------------------

 

________________________

STORT SOM SMÅTT samsas på den här sidan. Vi uppmärksammar, som en stor del av resten av världen, att Raoul Wallenberg skulle ha fyllt 100 år i år.

__________________________

ARKIV JANUARI 2012

__________________________

ARKIV T.O.M. DEC 2011

-----------------------------------------

spl

Violerna blommar i vår rabatt i Arboga långt in i november.

DET ÄR FREDAG den 11 november. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se
KLICKA HÄR för det där med cookies

___________________________

*

Läs Harry Holms blogg
http://www.metrobloggen.se/
murvelgubben
fast just nu har den paus

____________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 


wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

När Kungsörsvägens björkar grönska
Då är det vår i Arboga

FOTO: HARRY HOLM Valborgsmässoafton 2012

________________________________

Manskör från Örebro sjöng
även om våren i Arboga

Söndagskvällen innebar för de många besökarna i Örtagårdskyrkan i Arboga att de fick höra "Vintern rasat ut" en dryg vecka för tidigt. Men det var helt OK och väldigt uppfriskande.
KFUM-kören från Örebro - med sin ganska färska medlem, tidigare Arbogabon Gösta Berg - bjöd på ett varierat och välövat program.
I och med att 34 av de totalt 45 medlemmarna kunnat ställa upp denna dag i Arboga, så blev det verklig kraft bakom orden som sjöngs. Och applåderna många.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2012-04-22

_______________________________

Så kom vintern åter till Arboga

Arboga lördag morgon den 21 april 2012. FOTO: HARRY HOLM.

-----------------------------------------------

Arboga Robotmuseum fyller 10 år

Nu har det funnits i 10 år, Arboga Robotmuseum, men bl.a. Stig Jäderlund (bilden) som en av entusiaterna. På söndag firar föreningen 10-årsjubileum. Vilket kommer att höras.

Det börjar kl 10 på förmiddagen i lokalerna i Rappshuset, då kommunalrådet Olle Ytterberg välkomsttalar och Arboga Ungdomsmsikkår spelar.
"Gycklaren" Zack underhåller barnen kl 10.30 och 15.
Markus Olssons kvartett medverkar mellan 11 och 12, samt mellan 14 och 15.
Kl 10.45 och 13.45 ordnas motorkörning med Merlin-motorn. Lancasterplanet står utanför lokalerna och provkörningen kommer att höras väl i stora delar av Arboga, kan man anta.
Hela dagen, 10-16, visas en radiobuss. Och det är servering.
(Den som vill veta mer om föreningen kan läsa på internet, på www.robotmuseum.se)

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM

______________________________________________________

Solsken i år över Sturefiskarnas arrangemang Norsylingen

FOTO: HARRY HOLM 2012 04 14

______________________________________________________

Norsylingen - och mycket annat i Arboga - denna lördag

Norsylingen i och vid Hamnbassängen pågår lördag 10-14.
Kl 11-15 är det Öppet Hus hos Sleepy Town Cruisers inte långt därifrån, nämligen vid gamla Arboga Maskiner, Norra Ågatan.
På biblioteket är det vernissage kl 13-15 på en utställning med skisser inför sommarens internationella arrangemang Peace Monuments of War Material.
Kl 15 sjunger Engelbrektskören i Nicolai kulturhus.
Och så kanske man måste ut och kolla den nya Rasta-butiken ute vid Ekbacken... lördagsgodis...
_______________________________________________________

I natt är det 100 år sedan
Titanic sjönk i Atlanten

Den 14 april 1912. I första klass ombord på RMS Titanic äter man det som skall bli den sista måltiden: Ostron, kyckling och rostad duva. Om några timmar skall 123 av de 324 förstaklasspassagerarna vara döda och fartyget ligga på havets botten, på 3810 meters djup.

Kl 23.39 siktar utkiken på RMS Titanic ett isberg rakt förut. Bara 37 sekunder senare kolliderar det "osänkbara" skeppet med isberget, i en hastighet av mindre än 40 kilometer i timmen. Båten börjar sjunka och är helt borta kl 2.20.
En timme senare kommer fartyget Carpathia fram och tar upp den första livbåten kl 4.10.
Av de drygt 2000 människorna ombord räddas ungefär var tredje.
Mest var det amerikaner och engelsmän ombord men sedan var det de 123 svenskarna som utgjorde sörsta nationsgruppen.
Av besättningen på 898 personer överlevde bara 212. Men av tredjeklass-passagerarna klarade sig procentuellt färre ändå: Bara 119 av 647 personer.

HARRY HOLM 2012 04 14

----------------------------------------------------------------------------

Norsylingen i Arbogas hamnbassäng

”Norsylingen” arrangeras på lördag den 14 april kl 10 - 14 vid Hamnbassängen i Arboga. En tradition som brukar dra mycket folk till Arbogaåns strand.

Norsylingen är en aktivitet som har traditioner som går långt tillbaka i tiden, berättar arrangerande Sturefiskarnas hemsida.
Enligt gammalt lokalt språkbruk är en yling en kall vind, gärna med snöinslag, som kan uppträda i mitten/slutet av april månad.
I Arboga har man sedan lång tid tillbaka kopplat ihop detta med att norsfisken vid denna tid går upp i Arbogaån för att leka, men stoppas vid Hamnbron som utgör det sista vandringshindret.

Fisket bedrivs årligen med håvbåtar i hamnbassängen och väcker alltid ett stort intresse från stadens invånare eftersom man säger ”med norsen kommer våren”. Denna form av fiske kan enbart ses vid ett fåtal platser i Sverige.

Norsen, som är en laxfisk, finns på många andra ställen i landet och går även under andra namn som te x slom i Värmland.

- Sturefiskarna har de senaste åren arrangerat en aktivitet som vi kallar norsylingen, berättar föreningens ordförande Göran Glimsholt. Vid detta tillfälle serveras bland annat nyfångad halstrad nors vid kajkanten. Detta arrangemang brukar bli en riktig folkfest med många deltagare från när och fjärran.

Förutom nors kommer det att finnas kaffeservering, lotteri, fiskdamm för barn m m. Dessutom kommer en lokal orkester att svara för musikunderhållning.

Årets Norsyling kommer att gå av stapeln den 14/4 mellan kl. 10ºº-14ºº. Platsen är kajen intill Hamnbron mitt i staden.

HARRY HOLM
med hjälp av Sturefiskarnas hemsida 2012-04-10

-----------------------------------------------------------------------

PÅSKEN I TEXT OCH BILDER
- PÅSKVECKAN 2012 -

”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignade vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.
(Luk. 19:37-38)


Vägen till korset

för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom

”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)

Det nya förbundet

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)

Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)

När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom att att kasta lott om dem, och satte sig de sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:335-36)

Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)

Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)

Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten - kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade på Guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)

Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom. Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
___________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas in makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.

TEXT: HARRY HOLM med hjälp av Bibeln.
BILDER: GUSTAVE DORÈ
Stilla veckan 2012

** _____________________________________________________________

 

Bilder från påskmarknad i Arboga

*

-----------------------------------------------

Plockade i Arboga denna vecka

_______________________________

Frälsningsarméns Arboga-lokal blev privatbostad - men verksamheten är i gång ändå

Frälsningsarméns lokal i Arboga är numera privatbostad
men verksamheten fortsätter med jämna mellanrum i svenska kyrkans Trefaldighetsgården.
Den var även denna söndag välbesökt - också av örtagårdare, pingstvänner och människor utan uttalad församlingstillhörighet - samtliga strålande glada, tack vare alla kända "allsånger", solosånger och positiva berättelser ur människors liv.

bildpubl*bildberit

bildokor

** Text och foto: HARRY HOLM 2012 03 25
_____________________________________________

 

Våren har kommit till Arboga

Det lyser vackert i grannens rabatt, myrorna har vaknat på altanen, fjärilar fladdrar, solen värmer, fåglarnas flerstämmiga sång är ingredienser i budskapet som når oss allt mer tydligt: Det är vår i staden vid Arboga å.

HARRY HOLM 2012 03 22.

-----------------------------------------------

rw

WALLENBERG 100 ÅR - del 6
När greve Tolstoy avled kom "KGB"
En sammanfattning

Arbogajournalisten Anders Hasselbohm är en av dem som forskat i Wallenbergs försvinnande. Bl.a. hittade han på Irland den ryske greve Tolstoy som varit agent på svenska ambassaden i Budapest och som Anders Hasselbohm ser som den som orsakade att Wallenbergs fängslades av ryssarna.
Anders Hasselbohms undersökningar visar att greve Tolstoy fortsatte arbeta för den ryska säkerhets-tjänsten i fyra år.
Därefter bodde han i Bryssel till 1954, varefter han köpte
ett pensionat på Irland där han ordnade kurser i ryska språket.

Hasselbohm tar kontakt
Ingen svensk hade haft direktkontakt med greven sedan vintern i Budapest. Men 1979 tog Anders Hasselbohm en chans och sände ett telegram till Tolstoy, som då var 84 år gammal.
Och han fick komma dit. Hasselbohm berättar:
-I sitt lilla pensionats enda vinteruppvärmda rum bjöd greve Tolstoy på ryskt vis på vodka medan han detaljrikt återupprepade att han hört att Wallenberg klätt sig i SS-uniform, försökt smita men blivit skjuten.
- Efter flera timmars samtal tog jag fram ett svenskt dokument i vilket Tolstoy utpekades som rysk agent.
Tolstoy stelnade till. Han blev vit i ansiktet, började skaka så att han tappade sin cigarett på bordet.

Grevet Tolsoy avlider
I slutet av 1980 avled Tolstoy utan att UD ens försökt få honom att berätta sanningen. Man gjorde inte heller något när greven dött. Men ryssarna var snabbt dit till pensionatet.
Det fick Anders Hasselbohm veta när han reste dit för att intervjua hushållerskan, Kitty.
- Sju man från ryska ambassaden kom på besök dagen efter grevens död, berättade Kitty. De att de ville gå runt i huset för att se efter om greven hade någrta intressanta ryska gamla saker ...
En av de ryska diplomaterna tröstade Kitty, som bara grät över grevens död, medan de sex andra ryssarna kammade igenom den dödes hem för att för alltid sopa igen spåren efter en av sina agenter.
Så berättade Anders Hasselbohm, 1983, i boken vår bok "Boken som försvann / Vad hände i Budapest".
Och han summerar då så här:
Raoul Wallenberg sändes ut som representant för Sverige för att rädda människor.
Han fullgjorde uppdraget på ett sätt och i en omfattning ingen kunde tro var möjlig.

Danielsson medskyldig?
Även om det bär emot lite, så vill jag som avslutning ta några ord från den person som säkert orsakat att den svenske hjälten fick åldras i ryska fängelser. Det var vad greve Tolstoy sade till Anders Hasselbohm under den svenske journalistens besök i
pensionatet på Irland.
Tolstoy påstod att han själv var uppskattad av minister Danielsson på svenska legationen och: fortsatte
- Danielsson tyckte att Wallenberg ställde ut för många skyddspass, tog för många risker och ställde till trassel för det ordinarie diplomatiska arbetet.
- Wallenberg förstörde för Danielsson, ja för allihopa på den svenska legationen. Och han frestade dessutom på ungrarnas tålamod genom att kräva att alla judar skulle räddas, precis alla. Fanns det tusen judar att rädda, så var han inte nöjd med 500 eller 750. Nej, han skulle rädda alla tusen.

SAMMANFATTAT AV HARRY HOLM mars 2012

______________________________

Nu är det "rart" ute vid sjön
Men än är det is på Hjälmaren

Foto: Harry Holm 2012 03 12

________________________________

Arboga Energi 11,3 miljoner back
Kommunen måste rädda
sitt bolag från konkurs

Bland annat blev bränslekostnaderna 4,5 miljoner kronor högre än planerat och intäkterna 2 miljoner längre än budget 2011.
Så det har gått dåligt för det av Arboga kommun ägda Arboga Energi AB.
Nu måste kommunen garantera pengar, för att inte bolaget skall riskera en konkurs.

På grund av krisen bestämde kommunstyrelsen i oktober att bolaget under hösten regelbundet skulle rapportera om den ekonomiska utvecklingen till kommunstyhrelsen och tala om
vad som gjorts och vad som planerats för att förbättra resultatet för 2011.
Därför var Arboga Energi AB:s vd med vid kommunstyrelsens sammanträden den 11 oktober 2011, den 8 och 29 november 2011 samt den 7 februari 2012.

Bakgrunden
I Arboga Energi AB:s verksamhetsberättelse för år 2011 anges att årets start var kall vilket orsakade höga oljekostnader och att bränslekostnaderna hamnade på totalt 4.600.000 kronor över budget.
April till december 2011 var osedvanligt varm vilket innebar att uppvärmningsbehovet för denna period var 64 procent av ett normalår vilket resulterade i intäkter på 2.000.000 kronor under budget.
Samtidigt som oljeförbrukningen varit hög under de två gångna, kalla vintrarna så har priset på bioolja stigit. Och 6.200.000 kronor av det negativa ekonomiska resultatet - på totalt 11.300.000 kronor för år 2011 - beror på nedskrivning av flislagret.

I kommunstyrelsens arbetsutskott redogjorde den 21 februari kommunstyrelsens ordförande Olle Ytterberg för den rådande ekonomiska situationen i Arboga Energi AB.
Arbetsutskottet diskuterade de utmaningar som Arboga Energi AB står inför. Den ekonomiska situationen för bolaget
innebär sämre resultat i realiteten än vad tidigare resultat, prognoser och redovisningar som gjorts till kommunstyrelsen under hösten 2011 påvisat.
Vidare diskuterade arbetsutskottet att Arboga Energi AB borde kalla till bolagsstämma för att fastställa och redovisa årsredovisning för år 2011 samt, om möjligt, redovisa utfall för januari och februari 2012 och upprätta kontrollbalansräkning.
Med anledning av Arboga Energis ekonomiska läge diskuteras även att kommunen ska besluta om kapitaltäckningsgaranti.

Läget
Arboga Energi AB redovisar vid 2011 års utgång ett kvarvarande eget kapital på drygt 3 miljoner kronor.
Totalt uppgår det bundna egna kapitalet (aktiekapitalet) till 2 miljoner medan reservfonden ursprungligen uppgick till 13 miljoner d v s ett eget kapital på totalt 15 miljoner kronor.

Vad som hänt
År 2010 togs tidigare års balanserade vinster samt ca 0,6 miljoner av det egna kapitalet i anspråk för att täcka ett negativt resultat uppgående till 2,1 miljoner.
År 2011 gjordes en nedskrivning av lagret med 6,2 miljoner vilket påverkade det egna kapitalet med motsvarande minskning. Redovisning skedde direkt mot eget kapital d v s inte via resultatet.
I resultaträkningen redovisades ett negativt resultat uppgående till 5,1 miljoner avseende den övriga verksamheten.
Totalt innebär detta att det egna kapitalet minskade med 11,3 miljoner år 2011 och för att vid årets slut uppgå till 3,0 miljoner kronor.
Verksamheten kan ta i anspråk ytterligare ca 2 mkr innan kontrollbalansräkning måste upprättas.

Kommunen måste lova att täcka upp
Med anledning av ovanstående föreslås inför kommunstyrelesns möte på tisdag att kommunfullmäktige beslutar om en kapitaltäckningsgaranti från Arboga kommun till Arboga Energi AB.
Kapitaltåckningsgarantin innebär att kommunen vid
varje tillfälle garanterar att det bundna egna kapitalet i Arboga Energi AB uppgår till 2 miljonor kronor, vilket är det registrerade aktiekapitalet.
Kapitaltäckningsgarantin föreslås gälla under räkenskapsåret 2012.
 

** HARRY HOLM 2012 03 09
_____________________________________________

INTERATIONELLA
KVINNODAGEN

Bred inspektionsinsats för att
minska kvinnors ohälsa i arbetslivet


På Internationella kvinnodagen den 8 mars drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande tillsynsinsats med blicken riktad mot förhållanden i arbetsmiljön som gör att kvinnor drabbas mer av arbetsrelaterad ohälsa än män.

Syftet är att öka arbetsgivarnas kunskaper om de branschspecifika risker som leder till ohälsa bland kvinnor. Ökad förståelse och insikt om bakomliggande orsaker till kvinnors besvär skapar förutsättningar för ett bättre och effektivare arbetsmiljöarbete.
-Vi har redan gjort omfattande insatser inom kvinnodominerade branscher. Men nu vässar vi tillsynsarbetet ytterligare för att förbättra kvinnors arbetsmiljö, säger Boel Callermo, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket. Bra arbetsförhållanden leder till både högre
livskvalitet och pension. Det stärker välfärden i hela samhället.
-Det är viktigt att riskerna på varje arbetsplats bedöms och åtgärdas utifrån kvinnors förutsättningar och behov. Med genusglasögon kommer vi att se och värdera risker på ett annat sätt. På sikt gynnar detta bägge könen.
Cirka 1 500 inspektioner ska genomföras totalt inom tillverkningsindustri, parti- och detaljhandel, hotell, lokalvård, hälso- och sjukvård samt omsorg och sociala tjänster. Det rör sig om arbetsplatser med minst 10 anställda, som inte inspekterats under de senaste två åren.
Vid besöket tar inspektörerna reda på vilka orsaker som arbetsgivare och skyddsombud (eller annan representant för arbetstagarna) själva bedömer ligger bakom ohälsan bland kvinnor och vad som kan göras för att åtgärda dem. Upptäcks brister i arbetsmiljöarbetet,
görs ett nytt besök inom några månader för att undersöka om bristerna åtgärdats.
Ett första resultat kommer att presenteras redan i slutet av april. En sammanställning av hela insatsen görs senare i höst. Dessutom ska ett undersökningsföretag för Arbetsmiljöverkets räkning ta reda på i vilken grad inspekterade arbetsgivare påverkats avbesöket. Har de
kommit till större insikt om sambandet mellan risker i arbetsmiljön och kvinnors högre ohälsotal och tänkt igenom vad det innebär för den egna arbetsplatsen?

PRESSMEDDELANDE FRÅN ARBETSMILJÖVERKET


Uppgifter om arbetsrelaterad ohälsa bland kvinnor och anmälda arbetsskador, se statistikfaktablad 2012:1 på www.av.se/statistik Se även under fliken aktuellt på av.s

____________________________________________________

rw

RAOUL WALLENBERG 100 ÅR, 5
När greve Tolstoys stelnade till

Arbogajournalisten Anders Hasselbohms undersökningar visar att greve Tolstoy fortsatte arbeta för den ryska säkerhets-tjänsten i fyra år.
Därefter bodde han i Bryssel till 1954, varefter han köpte
ett pensionat på Irland där han ordnade kurser i ryska språket.

År 1955 konstaterde svenske ministern i Dublin att "Tolstoy med säkerhet är sovjetisk agent".

Ingen svensk hade haft direktkontakt med greven sedan vintern i Budapest. Men 1979 tog Anders Hasselbohm en chans och sände ett telegram till Tolstoy, som då var 84 år gammal.
Telegrammet löd såhär:
"Jag tror ni kan ge den hela och fulla sanningen om Raoul Wallenberg. Vill ni berätta? Hälsningar, Anders Hasselbohm, journalist."
Trots det svarade grevet "Välkommen!"
Hasselbohm berättar:

-I sitt lilla pensionats enda vinteruppvärmda rum bjöd greve Tolstoy på ryskt vis på vodka medan han detaljrikt återupprepade att han hört att Wallenberg klätt sig i SS-uniform, försökt smita men blivit skjuten.
- Efter flera timmars samtal tog jag fram ett svenskt dokument i vilket Tolstoy utpekades som rysk agent.
Tolstoy stelnade till. Han blev vit i ansiktet, började skaka så att han tappade sin cigarett på bordet. Uppriven gick han ut i köket till sin hushållerska Kitty.
- Jag slängde ett öga på papperen på Tolstoys skrivbord, berättar Anders Hassselbohm. Intill telefonen, under ett större papper, fanns en handskariven lapp: "1 reporterns namn? 2 tidningens namn? 3 Är han ombedd att undersöka av någon individ eller grupp? 4 Vad heter personen, gruppen?
Någon hade säkert per telefon bett honom ta reda på dessa saker.

Fortsättning följer.

KLICKA HÄR
FÖR DE TIDIGARE DELARNA I DENNA ARTIKELSERIE

_______________________________________________________

Båtarna ligger startklara i Hjälmare Docka - Men än är det långt till vår

Så startklara de ser ut, båtarna. Men de får säkert vänta till maj att komma ut ur Hjälmare Docka.
Isen ligger fortfarande från Kanalcaféet fram till slussen (se nedan). Och först den 3 juni öppnar den officiellt, landets äldsta byggda vattenväg (klar 1639).

 


 

** _____________________________________________

Raoul Wallenberg hedras 2012
Arboga-anknytningar finns

rwbild

I år skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Det uppmärksammas i Stockholm, av kungaparet idag och av Kofi Annan och Fredrik Reinfeldt i morgon. Men fallet Wallenberg har också Arboga-anknytning.

Det uppmärksammas på många håll i världen, Raoul Wallenberg-året 2012 som invigdes den 17 januari med högtidligheter i Stockholm och i Budapest.
Wallenbergsåret leds av en nationalkommitté med utrikesminister Carl Bildt som ordförande och bl a tre ytterligare statsråd som ledamöter.
Utrikesdepartementet samordnar aktiviteterna och flera externa aktörer deltar i projektet. Svenska institutet, Forum för levande historia, Armémuseum, Raoul Wallenberg Institutet i Lund har speciella uppdrag att uppmärksamma Raoul Wallenberg.

Idag den 26 januari kommer kungaparet att närvara vid en ceremoni för Raoul Wallenberg i Stockholms synagoga. I morgon, den 27 januari, talar statsminister Fredrik Reinfeldt och FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. (Kofi Annan är förresten gift med Raoul Wallenbergs systerdotter.)

Bakgrunden

Vintern 1944-45 räddade Raoul Wallenberg, med hjälp av övriga på den svenska legationen i Budapest, flera tusen judar från att hamna i tyskarnas läger. Legationen utfärdade skyddspass som sade att innehavaren var svensk medborgare. Och Raoul Wallenberg placerade svenska flaggan på flera byggnader och förklarade dessa hus vara svensk mark så att säga, dvs under diplomatiskt beskydd.

Så kom ryssarna och tog över. Och tog med sig Raoul Wallenberg.
- Jag vet inte om jag är gäst eller fånge, sade den svenske diplomaten när han den 17 januari 1945 fördes bort från Budapest av rysk militär.

Fånge, visade sig vara rätt svar. Och en stor del av historien om Raoul Wallenberg handlar om vad som därefter skedde.

Wallenbergfallets Arboga-ankytning

Arbogajournalisten Anders Hasselbohm är en av dem som forskat i Wallenbergs försvinnande. Bl.a. hittade han på Irland den ryske greve som varit agent på svenska ambassaden i Budapest och som Anders Hasselbohm ser som den som orsakade att Wallenbergs fängslades av ryssarna.

Och på mitt lilla bokförlag i Arboga kom det ut böcker skrivna av två medarbetare till Wallenberg på legationen i Budapest vintern 1944-1945.
Båda bodde då (på 1980-talet) i Brasilien, utan att de visste om att de åter fanns i samma land.

Första boken jag gav ut, "Vad hände i Budapest", var skriven av Lars G. Berg, attaché på svenska legationen i Budapest vintern 1944-45. (Den kom också ut på engelska, i USA, med titeln What Happened in Budapet.)

Den andra boken "Det ändlösa tåget", skrevs av Laszlo Petö, som var judiska rådets kontaktman med SS-generalen Adolf Eichmann. Petö fick i Budapest den där vintern samarbeta med Raoul Wallenberg - som han som 13-åring varit skolkamrat med i i en internatskola vid Genèvesjön.

HARRY HOLM 2012-01-26

Fotnot:
Mer om fallet Raoul Wallenberg kommer här i spalten en annan dag. Bl.a. berättelsen om när Arbogasonen Anders Hasselbohm sökte upp den ryske agenten i Irland.

** ___________________________________________

*

_______________________________________________
 
ANNONS
**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

KLICKA HÄR
FÖR ATT KOMMA TILL NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR OCH LÄSA OM BÖCKERNA

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 


EVENEMANG 2012

2-3 mars 2012 HOUSE OF METAL, Umeå
17 mars 2012 MINUS 30 GRADER
26-31 mars 2012 UMEÅ OPEN
5 maj 2012 POPADELICA, Huskvarna
9-12 maj 2012 MADE FESTIVAL, Umeå
25-26 maj 2012 METALLSVENSKAN, Örebro
25-26 maj 2012 DANS DAKAR, Stockholm
31 maj - 2 juni 2012 SIESTA!, Hässleholm
1-2 juni 2012 SUMMERBURST GÖTEBORG
6-9 juni 2012 SWEDEN ROCK FESTIVAL, Blekinge
14-16 juni 2012 HULTSFREDSFESTIVALEN,
15-16 juni 2012 SUMMERBURST STOCKHOLM
15-16 juni 2012 METALTOWN, Göteborg
26-30 juni 2012 PEACE & LOVE, Borlänge
28-30 juni 2012 VÄSTERÅS CITYFESTIVAL
28 juni - 1 juli 2012 KIRUNAFESTIVALEN
29 juni - 3 juli 2012 STADSFESTEN I SKELLEFTEÅ
2-7 juli 2012 SUNDSVALLS GATUFEST
4-7 juli 2012 PUTTE I PARKEN, Karlstad
5-8 juli 2012 ROSKILDE
5-7 juli 2012 GETAWAY ROCK FESTIVAL, Gävle
6-7 juli 2012 LATITUD 57, Oskarshamn
12-14 juli 2012 SOMMARROCK SVEDALA
13-14 juli 2012 ÖLAND ROOTS
13-14 juli 2012 SKULEFESTIVALEN
19-21 juli 2012 HÄRNÖSANDS STADSFESTIVAL
25-28 juli 2012 EMMABODAFESTIVALEN
27-28 juli 2012 STORSJÖYRAN, Östersund
27-29 juli 2012 VISFESTIVALEN PÅ HOLMÖN
2-4 augusti 2012 UPPSALA REGGAEFESTIVAL
2-4 augusti 2012 URKULT, Näsåker
2-4 augusti 2012 LULEÅKALASET
2-4 augusti 2012 ARVIKA HAMNFEST
4 augusti 2012 BROÖPPNINGEN HÄRNÖSAND
9-11 augusti 2012 WAY OUT WEST, Göteborg
10-11 augusti 2012 SKOGSRÖJET REJMYRE
16-18 augusti 2012 ROCKSTAD: FALUN
24-25 augusti 2012 HELGEÅFESTIVALEN
--------------------------------

Festival/Plats/Datum

Alingsås Jazzfestival 2012
Alingsås (Sverige)
20 April, 2012

April Jazz 2012
Espoo (Finland)
26 April, 2012

Alta Soul & Bluesfestival 2012
Alta (Norway)
31 Maj, 2012

Backas Jazz 2012
Backas (Finland)
06 Juni, 2012

Azkena Rock Festival 2012
Vitoria-Gasteiz (Spanien)
14 Juni, 2012

Stadsfesten Skellefteå 2012
Skellefteå (Sverige)
27 Juni, 2012

Parkfesten 2012
Nora (Sverige)
30 Juni, 2012

Balslev Festival 2012
Ejby (Denmark)
30 Juni, 2012

Americana International 2012
Nottinghamshire (Storbritannien)
05 Juli, 2012

Baltic Jazz 2012
Dalsbruk (Finland)
06 Juli, 2012

Aitoon Kirkastusjuhlat 2012
Luopioinen (Finland)
07 Juli, 2012

Balaton Sound Music Festival 2012
Somogy (Ungern)
12 Juli, 2012

Antaris Project 2012
Rhinow (Tyskland)
13 Juli, 2012

TaubeSpelen 2012
Flatön (Sverige)
14 Juli, 2012

Backafestival 2012
Tjörnedala (Sverige)
15 Juli, 2012

Amphi Festival 2012
Köln (Tyskland)
21 Juli, 2012

Amphi Festival 2012
Köln (Tyskland)
21 Juli, 2012

Altheimer Open Air 2012
Altheim (Tyskland)
27 Juli, 2012

Augustibluus 2012
Haapsalu (Estland)
03 Augusti, 2012

Arvika Hamnfest 2012
Arvika (Sverige)
03 Augusti, 2012

Audenbakkenfestivalen 2012
Disenå (Norway)
04 Augusti, 2012

ARKEN I PARKEN 2012
Blädinge, Alvesta (Sverige)
11 Augusti, 2012

Rockstad: Falun 2012
Falun (Sverige)
16 Augusti, 2012

Area4 2012
Lüdinghausen (Tyskland)
17 Augusti, 2012

Area4 2012
Lüdinghausen (Tyskland)
17 Augusti, 2012

Appelpop 2012
Tiel, Waalkade (Holland)
07 September, 2012

Ackerfestival 2012
Kummerfeld (Tyskland)
14 September, 2012

Aalborg Metal Festival 2012
Ålborg (Denmark)
01 November, 2012

----------

Alingsås Jazzfestival 2012
Alingsås (Sverige)
20 April, 2012

Stadsfesten Skellefteå 2012
Skellefteå (Sverige)
27 Juni, 2012

Parkfesten 2012
Nora (Sverige)
30 Juni, 2012

TaubeSpelen 2012
Flatön (Sverige)
14 Juli, 2012

Backafestival 2012
Tjörnedala (Sverige)
15 Juli, 2012

Arvika Hamnfest 2012
Arvika (Sverige)
03 Augusti, 2012

Rockstad: Falun 2012
Falun (Sverige)
16 Augusti, 2012
----

VISOR, COUNTRY OCH KRISTET

15-24 juni NYHEMSVECKAN
18-24 juni TORPSKONFERENSEN
28-30 juni LIDA COUNTRYFESTIVAL
23-30 juni FESTSPELEN I NORDNORGE Harstad
1 juli EBELTOFT första visfestivalen i turnén
1-8 juli LAPPIS Husbondliden
6-7 juli BLUEGRASS-festivalen Torsåker
7-15 juli HÖNÖ-konferensen
8-15 juli SMÅLANDSKONFERENSEN
22-29 juli EUROPA-konferensen i Uppsala
3-7 juli VISFESTIVAL på Wärdshuset Whitan, Falkenberg
6-7 juli FÄNNESLUNDA VISFESTIVAL Hökerum
7 juli VISFESTIVALEN PÅ TJÖRN
12-14 juli VISFESTIVALEN I VÄSTERVIK
27-29 juli HOLMS VISFESTIVAL Holmön
28 juli - 5 aug DAN ANDERSSON-veckan Ludvika

HÄLSINGEHAMBON
var på väg att läggas ner men dansas den 7 juli

** -------------------------------------------------------------------------

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 

 


 
**  
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för arkiv, info om arbogasidan
och om det där med cookies

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR
______________________________

Svar på förra frågan:
TELOGEA
= TROSA
(t + ros + a)


NY GÅTA :
Vart är vi på uttalat väg?
LEARELTON

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU
ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf
___________________________

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

----------------------------------------

Percelen te koop
Zweden

-------------------------------

Grundstücke
Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

------------------------------_______________________

FESTIVALER
OCH ANDRA EVENEMANG 2012
Längst ner i mittenspalten

_________________________________

NY BOK FRÅN VÅRT FÖRLAG

daw

En regnby hänger
i dalgångens grenar

Så lyder ett par av många lyriska rader i díktboken "Vind i rönn".
Författaren Dawid Vestermark, bor i trakten av Luleå, där naturen men också människorna har inspirerat till diktandet.

. Boken kostar 127 kr och kan beställas från harry@holm.tf

____________________________

rs

"Vart är vi på väg" är en diktsamling om livsvandringen. Författaren Rolf Sandberg är född och uppvuxen i Stockholm men bor sedan 2004 i Filipstad. Boken kostar 127 kr och kan beställas från
harry@holm.tf

_____________________________

VILL DU
ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf
__________________________

_________________________

SIDOR OM HÄLSA - HÄRJEDALEN
_________________________
KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8085

WANDA JACKSON
LADDAS NER
PÅ TIDNINGEN DAGENS MUSIKSAJT
http://musik.dagen.se

_________________________

NYSÄTERNS
FJÄLLGÅRD

vid Hede i Härjedalen
SERVERING
STUGOR ATT HYRA

hos Kerstin Johansson
och Alf Johansson
Klicka här
för att läsa mer!

_____________________


LEDIGA ANNONSPLATSER
_____________________________

NY BOK

Hypnotisören
som föll på eget grepp,
är en roman av Ann-Marie Mathiassen på 216 sidor, utgiven i juni 2011.

Pris 250:- Kan beställas från harry@holm.tf

________________________

VILL DU
ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

Inför SweDental och Odontologisk Riksstämma på Svenska Mässan Göteborg 18-20 nov. 2010 kom en ny bok.
Om rotfyllningar. Och en hel del om förre Arbogabon Sven Rosenbaum.

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf
*

___________________________

EN ROLIG BOK
OM FÖDELSE-ANNONSER
AV BIRGIT JOHANSSON, ARBOGA


Heja brorsan, friskt humör.
Nu så är du utanför
.

Så låter en av de födelseannonser som Birgit Johansson i Arboga i många år har samlat på. Nu har hon pesenterat dem i en bok, tillsammans med exempel ur sin bokmärkssamling.
Birgit Johanssons bok "Baby-Poesi" kan beställas från kontakt@arbogasidan.se

Den kostar 167 kr inkl moms.

_________________________________

En bok med handlingen förlagd till Arboga i gången tid

En roman om livet i Arbogatrakten på 1300-talet, där huvudpersonen kommer från Kolswadet, Toije, Fellingsbro, men vistas mest i Arboga.

Boken är på 280 sidor, kostar 292 kr och kan beställas via harry@holm.tf
_________________________

Är du intresserad av böcker
lyrik eller annan litteratur, klicka på
www.hlt.z.se/shop

______________________

EN VACKER ARBOGA-BOK

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

ARBOGA EXPRESSBYRÅ

BIRGIT JOHANSSON (NY BOK)

BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG

DÄCK & ALLSERVICE

EN BOK OM ARBOGA

MUSIKSAJTEN DAGEN

NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

DÄCK & ALLSERVICE
0589-19220 Norra Ågatan 12
Öppet vard. 8-16.30.

Däckservice, bromsar, avgassystem, stötdämpare, service m.m.
Nu även reparation och service på trädgårdsmaskiner.

_________________________

Budservice och frakttransporter
med lång lokal erfarenhet


ARBOGA EXPRESSBYRÅ

Hans Olsson
0589-10709 eller 070-607 97 09

___________________

_______________________________

 

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

Kärlek till Sverige

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8085

WANDA JACKSON
LADDAS NER
PÅ TIDNINGEN DAGENS MUSIKSAJT
http://musik.dagen.se

___________________________

MUSIK - ÖVRIGA SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________