wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

*****************

EN NY VECKA och sommaren signalerar att den börjar tappa farten. Men mängden arrangemang har inte minskat, i helgen som var fanns hur mycket som helst att välja bland.

ATT JAG VAR på Medåkes marknad kan bevisas av bilden ovan, och av ett bildreportage längre ner i mittspalten.
Där finns också rapporterna från Torglördag och Tjejernas Veteranrally.

I KYRKORNA var det också mycket som lockade. Till 11-gudstjänsten i Heliga Trefaldighes kyrka kom en kör från Hova och sjöng med lokala kyrkokörsångare. Och kl 16 framträdde där Lidingö Gospel samtidigt som Frälsningsarmén hade sin traditionellt fina samling i svenska kyrkans församlingshem Trefaldighetsgården.

DETTA VAR ändå bara några exempel på möjligheterna för Arbogaborna att komma samman för posivita upplevelser
Vi skall vara glada åt att vara Arbogabor, tycker jag.

HARRY HOLM 2012 08 27

 

------------------------------------------

”Han har gett mig förmågan att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstav utan ande. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.”

2.Kor. 3:6

12:e söndagen efter Trefaldighet

Det var på hösten år 57 som Paulus satt i Makedonien och skrev detta andra brev till den församling han grundat i Korinth. Där hade det dykt upp ”evangelister” med andra inställningar än vad Paulus hade, ja de kanske till och med hade försökt ”ta över” församlingen.
Också lite mot den bakgrunden kan vi se hans rader i detta brev.

Innan det som är dagens bibelord ovan, så skrev han:

”En sådan tillit till Gud har jag genom Kristus. Det är inte så att jag skulle förmå tänka ut något på egen hand, något som kommer från mig. Nej, min förmåga kommer från Gud.” (2.Kor. 3:4-5)

Dagens bibelord slutar med meningen ”Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.” Det för osökt mina tankar till dagens fundamentalister, de bokstavstroende som dödar oskyldiga människor i tron att de följer sin guds ord.
Om de i stället för att blint följa bokstaven lyssnat till Anden, till kärleken, så hade de känt direkt att det var mot även sin guds väsen att skada och döda andra människor.

”Bokstaven dödar, men Anden ger liv.”

Och som det står i det citerade kapitlets 17:e vers:
”Herren, det är Anden, och där Herrens ande är, där är frihet.”

Jag ber:
Käre Gud, lär oss att med ansvar använda den frihet Du ger oss genom Jesus, så att vi med ord och gärningar lever ett kärleksfullt liv, Dig till ära, och så att vi vördar Dina skapade verk – inklusive våra medmänniskor.
Och Gud, låt hela mänskligheten få den frihet som Dina barn har, genom befrielse från slaveriet under synden. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2012 08 24

--------------------------------------

DET RINGER, det ringer, skynda dig att svara...
Så sjöng Povel Ramel i en av sina många visor.
När det ringer idag så säger det inte "ring ring" precis. Människor har de mest skiftande signaler i sina bärbara telefoner.

ATT DE ÄR bärbara nuförtiden, det utnyttjas verkligen. Jag ser fortarande bilister som talar i mobilen, åker man bakom en sådan förare känns de igen på att farten varierar, förmodligen i takt med hur det intressanta i samtalen varierar.

CYKLANDE med mobil har jag också stt. Och väldigt många går med "luren" i örat.
En speciell kategori väcker min förundran:
Relativt unga mammor med hund och barnvagn, som röker cigarett och - pratar i mobilen.
Hur gör dom? Hur många armar har dessa aktiva damer?

SÅ BLIR DET kväller. Var gör du då av mobilen? Jag läste i Time att en procent av mobilägarna lämnar apparaten i bilen. Men 84 procent har den i sovrummet när de sover. Och 68 procent av telefonägarna har den till och med inom räckhåll, närmast sängen alltså.

DET GÄLLER alltså för många att alltid vara nå-bara.
Folk måste ha mycket viktiga funktioner i samhället, som väljer en sådan situation.
Kanske är det enormt ambitiösa människor.

DET PÅMINNER mig om min gamla kollega Nisse Stäring i Fellingsbro. Han hade polisradion påkopplad på nattduksbordet varje natt. Utifall det skulle kända något i hans trakt som han kunde åka ut och plåta.
Även om jag fortfarande lider av ljournalism, så är jag dock inte fullt så ambitiös.

-------------------------------------

I STÄLLET FÖR BIBELORD
vill jag denna söndag ha en psalmvers:

Gör såsom Abraham gjorde,
blicka mot himlen opp.
Medan du stjärnorna räknar
växer din tro, ditt hopp.

Psalm 254

Elfte efter Trefaldighet
Så växer din tro, ditt hopp

Som ovan låter en av verserna i Lewi Pethrus sång ”Löftena kunna ej svika”. Och detta att titta upp mot stjärnhimlen, ut i universum, är ändå bara en av otaliga faktorer som stärker din tro.
Att universum är oändligt, det fattar inte hjärnan – som envisas med att undra vad som finns utanför universum... precis som jag har svårt att greppa detta med evigheten.
Men även det blir lättare när man tror på Gud.
Även om universum skulle ha skapats med en stor smäll, The Big Bang, så måste ju något ha funnits där det skulle smälla.
Och det måste ha funnits någon kraft som gjorde att det small. Vi kallar den kraften för Gud.
Eftersom Han därmed fanns före universum – och säkerligen också därefter – så är han evig.

Denne evige Gud har skänkt oss möjligheten att tro, på detta och på andra små som stora under.
På köpet har vi fått frid och glädje, och ofta hälsa.
Jag har träffat många – och läst om ännu fler – människor som med hjälp av bön i tro blivit friska.
De har genomgått ett helande som fått läkare, inte sällan med en plötsligt frisk persons röntgenplåtar i handen, att gapa förvånat.

Vetenskapen måste snart kapitulera totalt och – ateisterna om inte annat först genom kvantfysikens landvinningar – erkänna tro och bön som påvisbart fungerande krafter som står stadigt i eviga principer.

Be till Gud - det hjälper
Mitt råd om du har bekymmer med hälsa eller annat, be till Gud att han löser allt till det bästa. Redan detta att be gör att det känns bättre, har jag märkt.
Och Han kommer att lösa allt till det bästa, om du när du ber verkligen tror att Han ska göra det.
Han löser ditt problem, kanske inte direkt och säkert inte som du tänkt dig utan oftast på ett smartare sätt.
När man säger om en kompis att ”honom tror jag på”, så betyder det att man litar på den människan. När jag säger att jag tror på Gud, så betyder det att jag litar på Honom och på att Han hjälper mig.
Måtte också du, kära läsare, få både glädje och nytta av trons kraft.

HARRY HOLM
2012-08-19

 

_________________________

ARBOGA FREDENS STAD. Det låter som en rejäl paradox. Staden där tillverkningen av krigsmateriel sysselsatt mängder av stadsbor sedan Gustav Vasas tid, och som fortfarande är starkt försvarsmaterielberoende, skall nu vända andra kinden till.

MEKENS VÄNNERS förvaltning av skultpören Richard Brixels idé, är därför - eller trots det - värd allt beröm.
Konstnärer från flera länder har varit i stan några veckor och gjort fredskonst av krigsmateriel.
Peace Monuments of War Material kommer att gå till historien och sätta Arboga på kartan i större utsträckning än vi kan tänka oss.

DET ÄR BÅDE min gissning och min förhoppning.
Men ett problem är att få det här positiva projektets fredspropaganda trovärdig i en stad där så många arbetar med försvarets materiel.
Ett annat problem är: Var skall de olika skulpturerna placeras?

DET HAR TALATS om att ställa ut skulpturerna på olika håll i stan, som man gjorde med det tidigare konstprojekt som gav margarinpaketen öster om Sturevallen och svartgubben på Nicolai Kulturhus västra gavel.

JAG TROR PÅ ett annat alternativ. En skulpturpark. Ett enda slagkraftigt besöksmål någonstans i stan, inte där det stör det gammaldags intrycket i centrum men ändå så centralt att man kan ta sig dit och fortfarande vara i stan.

DET MÅSTE gå att locka in fler från Sätra att besöka centrum.
Här finns ett gyllene tillfälle att skapa en magnet, i form av fredsmonument av gammalt krigiskt skrot.

HARRY HOLM 2012 08 13

---------------------------------------

HELG IGEN och dags för några kristendomsord, i form av min lilla lekmannabetraktelse. Som förstås börjar med ett Bibelord.

”Ty om de underverk som har utförts i dig hade skett i Sodom, så hade staden stått kvar än idag,”
Matteus 11:23

Tionde söndagen efter Trefaldighet
Förspillda tillfällen

JAG HAR i illustrerade böcker och i TV sett ögats och synnervens förunderliga funktion.
Med ögonen har jag stirrat upp mot natthimlen och försökt förstå oändligheten.
Jag har sett blommor växa upp genom hård asfalt, myror som burit på bördor många gånger tyngre än dom själva.

INGEN HAR lyckats att vetenskapligt förklara för mig hur hjärtat kan fortsätta att slå dygn efter dygn. Men ett under är det.
När jag har upplevt människor komma upp ur drogmissbruk och ur misär av olika andra slag, för att bli glada, lyckliga, friska, omtänksamma medmänniskor, då fattar jag i alla fall en del av frälsningens makt.

JA, TÄNK SÅ många under det finns runt omkring oss. Dagligen.
Men trots alla dessa underverk så degar de flesta av oss omkring i någon sort invand andlig onyttighet. Vi jäktar och jobbar på, javisst. Men med vad?
Hur prioriterar vi? Vad är det vi missar?

DET FINNS en evangeliebok och jag brukar följa den rätt nära varje helg. Men i den evangeliebok, som gäller från första advent 2003, har det gjorts ett byte som jag inte vill vara med på,
Det handlar om denna veckas ämne, den 10:e söndagen efter Trefaldighet. Då gällde tidigare - sedan 1983 - rubriken "Förspillda tillfällen".

MEN I DEN nya evangelieboken, som arbetats fram av Svenska kyrkan i ekumenisk samverkan med några andra kyrkor och samfund, främst Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan, har den 10:e söndagen efter Trefaldighet fått temat "Nådens gåvor".
Också texterna är helt utbytta. (Här finns till exempel berättelsen om hantverkarna som byggde tabernaklet med hjälp av Guds gåvor.)

JAG FÖRSTÅR inte varför det skulle ändras karaktär på denna söndag.
Dels har nådegåvorna varit på tapeten tidigare.
Dels behöver vi svenskar en botdag.

VISSERLIGEN behövs nådegåvorna - och framför allt användandet av dem - för att bygga församlingar. Men närmare 7 miljoner av de människor som redan är med i någon av svenska kyrkans församlingar deltar ju inte i det kyrkliga livet, varken genom regelbundna gudstjänstbesök eller genom att använda sina gåvor för att få medmänniskor att leva mer i Jesu efterföljd.

SÅ DET VI alla behöver, det är omvändelse. Det vill säga: De tidigare allvarliga texterna på 10:e söndagen efter Trefaldighet borde ha fått stå kvar. Och då med sin glasklara rubrik Förspillda tillfällen.
Genom att rannsaka sig under det temat, kan var och en av oss kanske nå den bättring som Gud skulle glädjas över.

FÖRSPILLDA tillfällen. Tänker jag efter bara lite, så kan jag komma ihåg otaliga sådana:
Alla gånger jag - på fysiskt eller andligt sätt - kunnat hjälpa en medmänniska men i stället försvarat mig med det falska uttrycket:
– Jag har inte tid.
Falskt? Jovisst. För jag fortsätter att betona, att den som säger "Jag har inte tid" egentligen menar "Jag anser något annat viktigare". Och när jag säger det, då är det att strunta i vad den Helige Ande just viskat eller ropat till mig.

ENLIGT LUTHER är Andens verk att han kallar, församlar, upplyser och helgar.

Att inte lyssna när Anden kallar, utan komma med det barnsliga
–  Jag ska bara...

Att inte ställa upp med de andra när Anden församlar.
– Jag hoppar över gudstjänsten den här söndan, måste plocka av vinbärsbuskarna".

Att se bort när Anden upplyser.
– Det där bibelordet gäller ju inte mig.

Att vara nöjd som det är när Anden vill helga.
– Vi har det ju så mysigt i våran församling där alla känner varann, och förresten kanske jag generar grannarna om jag ber dom följa med till tillväxtgruppen, bibelstudiet.

ALLT SÅDANT är synd mot den Helige Ande. Och det är i klartext att vända ryggen åt Gud.
Dessutom är det, åtminstone hos mig, tyvärr ett vanligt beteende.
Den 10:e söndagen efter Trefaldighet, tänker jag därför år efter år fortsätta med 1983 års version, det vill säga med temat Förspillda tillfallen. Så att jag får välbehövliga tankeställare. För omvändelse behöver vi alla. Då och då. Inte minst jag.

Jag ber:
Käre Gud, tack för Dina löften, som gör att jag kan be Dig förlåta mig för alla förspillda tillfällen. Herre, lär mig att lyssna när din Ande kallar eftersom han talar om vad Du vill att jag ska göra, och hjälp mig så att jag på rätt sätt tar vara på den tid Du utmätt åt mig här på jorden. I Jesu namn, Amen.
HARRY HOLM
2012 08 11

--------------------------------------

NEDANFÖR Medeltidsdagarnas program i mittspalten, finns bilder från årets upplaga av Arbogaspelet "Giv oss fred".

DET VAR en minst lika fin upplevelse den här gången, som vid urpremiären med proffsskådespelare år 1962.
Det kan bero på att jag var ung och mindre mottagling den gången, och att Arbogaspelet på museigården numera får en mer intim karaktär, genom byggnadernas inramning. Vi blir liksom mer i samma rum som de agerande. Men det kan också bero på att jag nu, när jag är äldre, starkare "känner av" innehållet och orden i Rune Lindströms suveräna manus.

INGEN VAR oberörd under premiären söndagskvällen den 5 augusti 2012. Och den som inte passsar på att gå någon kväll den här veckan, går miste om en föreställning med både historisk Arbogaanknytning och allmängiltiga budskap till varje enskild människa.
Budskap som ryms under det viktiga paraply som spelets titel innebär:
"Giv oss fred".

HARRY HOLM 2012 08 06

____________________________

”Den som är trogen i smått är trogen också i stort, och den som är ohederlig i smått är ohederlig också i stort.
Om ni inte har varit trogna ifråga om den ohederliga mammom, vem vill då anförtro er det som har verkligt värde?
Och om ni inte har varit trogna i fråga om andras egendom, vem vill då ge er det som skall tillhöra er?
Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”
(Lukas 16:10-15)

Nionde söndagen efter Trefaldighet

FÖRVALTARSKAP

Visst gillar jag pengar. Mest bekymmer i det sammanhanget orsakar bristen på dom.
Så, gott om slantar gör mig gott. Tycker jag. Och än så länge har jag inte märkt att min kärlek till Herren har minskat när jag någon enstaka gång haft slantar så det räckt till räkningarna och dessutom blivit lite över.

Men budskapet i dagens bibelord är glasklart. Man kan inte tjäna både Gud och mammon.
Så jag måste fundera lite närmare på ordet tjäna.

– Ju mer pengar jag tjänar, desto mer kan jag offra till församlingens verksamhet och till exempelvis mission.
Verkar argumentet bra?

Det tycker knappast Herren.
För repliken ovan pekar på att man för den kristna verksamheten bara använder överflödet, det som är över.
Och ordet offer betyder faktiskt att man försakar något. Och det gör man ju inte, med inställningen att ”nu tjänar jag lite mer så nu kan jag ge lite mer till kyrkan”.

Ändå är det inte så enkelt, som att alltid ge mer än man har.

– Sälj allt vad du har, sa visserligen Jesus till den rike ynglingen.
Men han sade det inte till alla. Det var till exempel helt OK i bröllopshuset i Kana, att ge ut pengar för att hålla gästabud.

Att ställa in en familjefest för att i stället ge pengarna till kristen verksamhet, det låter ädelt. Och det vore ett offer.
Men frågan är om denna försakelse gjorde givaren till en glad och god människa.

Likadant är det med det mer eller mindre uttalade kravet att ge tionde, vare sig man är pensionär med 5.000 kr i handen i månaden eller en välavlönad nybliven statligt-verks-direktör med 120.000 kr i månaden.
För pensionären kan tiondet kännas som ett tvång. Och tvång ger ledsna människor. Och det är inte bra, för Gud älskar en glad givare.

Jag tror att det viktiga kan sammanfattas så här:
Det är inte fel att tjäna penningar men det är fel att tjäna penningen.

Så jag ber, Gud, gör mig klok och trogen, trogen att tjäna Dig och min nästa, lär mig att sköta mina uppdrag och mina pengar och ge mig uthållighet i det. Skydda mig så att jag, med eller utan pengar, dyrkar Dig och inte mammon, I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM
2012-08-04

 

-------------------------------------

 

--------------------------------------

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV

ARKIV SOMMAREN 2012

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se
KLICKA HÄR för det där med cookies

___________________________

*

Läs Harry Holms blogg
http://www.metrobloggen.se/
murvelgubben
fast just nu har den paus

____________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 


wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

Har du provat Inlandsbanan?

Vi tog en liten tur på Inlandsbanan denna sommar, en speciell och mycket positiv upplevelse, med personligt värdskap och mysiga matnyttiga stoppstationer. Och tro inte att man bara åker tåg på Inlandsbanan, den som vill kan t.ex. gå och titta på ett björnidé medan tåget står ett tag på skogen.

Den som söderifrån vill göra hela resan börjar med att åka buss, från Kristinehamn till Mora. Järnvägsresan startar sedan i Morastrand (bilden ovan), och går först via Orsa och Sveg till Östersund - med många möjligheter till stopp under vägen och matrast i Fågelsjö där lokalt tillagad förtäring säljs vid stationen.
Från Östersund går sedan resan upp till Gällivare. Väl framme där har du bland annat passerat Hoting, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele och Arvidsjaur, Polcirkeln och Jokkmokk. Och det händer en hel del på olika perronger utmed färdvägen.

Numera körs åter stora mängder gods på Inlandsbanan. Men på sommaren är det persontrafiken som dominerar. Det medger också väldigt personliga resor. Tåget stannar på bron vid ett vattenfall, eller för en promenad till ett björnide... eller för att släppa av den tältförsedda naturmänniskan mitt på skogen för att hämta honom eller henne några dagar senare, om man så avtalat. Men mest uppskattade är nog ändå de många måltidsstoppen.
Inlandsbanans motorvagnar körs i max 100 kilometer i timmen. Inlandsbanan har omkring 110 spårmil räls. I fjol sommar gjordes 18.000 resor på Inlandsbanan.

.

Inte mindre än 22 förare och 19 tågvärdar jobbar under sommaren, och ger trevlig och personlig service till passagerarna.

Färden går över 200 broar. Så här är utsikten när motorvagnen stannat på bron vid Storstupet mellan Orsa och Sveg. Så det gäller att inte vara höjdrädd.

*

*

Motorvagnen stannar för mat eller för besök vid ett björnide.

Och tro inte att man bara åker tåg på Inlandsbanan. Den som vill kan ut vid Inlandsbanans högsta punkt vid Gråtbäck mellan Orsa och Sveg och titta på ett björnide.


************ TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM *************

-----------------------------------------------

Medåkers marknad 26.8.2012

:

:

FOTO: HARRY HOLM 2012 08 26

_______________________________

Torglördag i Arboga med Tjejernas Veteranrunda och fint väder
_____________________________

TORGLÖRDAG-BILDER

.


______________________________

TJEJERNAS VETERANRUNDA

.

FOTO 2012 08 25 HARRY HOLM

_______________________________

Det växte guldpengar i tallarna
i Brattberget på söndagskvällen

Den nedgående solen på söndagskvällen spred guld i trädens, av regnskuren nytvättade kronor.

BILD: HARRY HOLM 2012 08 19

-------------------------------------------

Utflyktsmål

Karmansbo Herrgårds kak-buffé har varit ett av sommarens mer populära utflyktsmål. Besökaren borde vara försedd med tom mage men inte för stora förväntningar. Vid vårt besök var det ganska "urplockat", då ursäktat med att det var för lite personal. Att kakorna var små ser jag dock som en fördel, då man därmed orksade att smaka på fler sorter.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM augusti 2012.

______________________________

Fredsmonumenten i Arboga

På lördagen kunde man vid Asoma också en en konstnär i arbete, Lasse Nilsson under skapandet av sin rörliga skulptur "Savior".
Många besökare hittade till fredsmonumenten under dagarna av Öppet Hus, och kunde konstatera hur väl konstnärerna tagit vara på de kasserade krigsmaterieln, inklusive mig-planet som stått ute vid Ö&B.

Text och foto: HARRY HOLM 2012 08 12.

--------------------------------------------

Arboga Medeltida brudpar år 2012
Välbesökt på
lördagsarrangemanget

Årets medeltida brudpar, Fabian Arnberg och Linnea Edén, var efterlängtande på Stora Torget.

Gustav Vasa med sällskap gav historielektion vid Stadsgården, inför ett välfyllt Stora Torget.

*

Merit Jarnbrink, kulturstipendiat. Och smed i Ahllöfsparken.

 

Foto lördagen den 11 augusti 2012: HARRY HOLM

----------------------------------------------

Arboga Medeltidsdagar år 2012 programmet fredag-söndag 10-12 / 8

-------------------------------------------

Fredag 10 augusti 2012

11:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 – 12:30 Middagsbön, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Tornrumsteater, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 15:00 “Staden vid Arboga å”. Guidad vandring tillsammans med Lennart Stenfelt. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli.
13:00 – 15:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
14:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från info bordet i Ahljlöfsparken. Circus Uthopia
14:30 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
15:00 Föreläsning: Mode och Makt, Arboga Medeltids kansli. Kekke Stadin är professor i historia vid Södertörns högskola och har skrivit om Maktkamp på Arboga redd. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
16:00 Barnparaden. Samling vid Musikskolans gård för parad till Stora Torget med musiker och gycklare. Circus Uthopia
16:00 Konsert: Den bakvända Visan – Medeltida musik kors och tvärs med Ensemble Laude Novella. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
17:30 Konstvandring i Arbogas stadskärna. Här ges en annorlunda konstupplevelse med nedslag i Arbogas historia. Konstnärer och formgivare har tolkat historien genom ett antal installationer. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Med Arboga Tidnings förmånskort 30 kr. Biljetter, Arboga Turistbyrån. Arboga Turistbyrå
18:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
18:00 Medeltida Kapprodd och Matmarknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
18:00 Romeo & Julia Kören, Rådhuset. Förköp av biljetter på Arboga Turistbyrå och Munkens Bensin & Livs. Begränsat antal platser. Pris: 200 kr.
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Upplevelsevandring, samling vid Stekaren i Ahllöfsparken. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli. Circus Uthopia
20:00 Romeo & Julia Kören, Rådhuset. Förköp av biljetter på Arboga Turistbyrå och Munkens Bensin & Livs. Begränsat antal platser. Pris: 200 kr.
20:30 Riddarspel i Bergmansparken – De onda mot de goda. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
21:30 Fackeltåg från Bergmansparken till Stora Torget.
23:00 Eldshow, Stora Torget. Circus Uthopia

Lördag 11 augusti 2012

10:30 Samling för Det Stora Festtåget i Ahllöfsparken. Avgång 10:45 med riddare till häst, ädlingar, präster, borgare och allmoge. Välkommen du också och delta i festtåget, uppklädd i medeltida klädedräkt.
11:00 Det Stora Festtåget anländer till Stora Torget. Årets brudpar och festspel presenteras från scenen.
11:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 17:00 Kom och prova Traditionellt måleri med sådant som du äter. Maria Lindberg. Pris: 5 kr. Medborgarhuset. ABF
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:30 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
11:30 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger i Ahllöfsparken. Friska Lunger
12:00 Medeltida bröllop i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 Riddarspel i Bergmansparken. Familjeföreställning med tema Robin Hood. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
12:30 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
12:30 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger på Västerlånggatan. Friska Lunger
13:00 Konsert med Trio Frottola. Fullmäktigesalen, Rådhuset. Föreningen Arboga Medeltid
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 15:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:30 Medeltida Kapprodd – Final och Matmarknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratisbiljetter, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
14:00 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger i Bergmansparken vid finalen i roddtävlingarna. Friska Lunger
14:30 Föreläsning: Järnets väg genom Arboga, Rådhuset. Gert Magnusson, docent vi Riksantikvarieämbetet och ledamot av Jernkontorets bergshistoriska utskott. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Förening Arboga Medeltid
15:00 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger på Stora Torget. Friska Lunger
15:30 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
15:30 Föreläsning: Hillebarder, rustningar och svärd, Kungsgården. Lennart Stenfelt, lokalhistoriker i Arboga. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Jädersbruks Vänner och Föreningen Arboga Medeltid
16:00 Guidning i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Riddarspel i Bergmansparken. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
16:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
17:00 Konsert med Trio Frottola. Fullmäktigesalen, Rådhuset. Föreningen Arboga Medeltid
18:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Spökvandring. Samling vid Lyktan, Stora Torget. Förköp av biljetter 0589-126 26 eller Arboga Medeltids kansli. Begränsat antal platser. Pris 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Circus Uthopia
23:00 Eldshow, utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Circus Uthopia

Söndag 12 augusti 2012

10:00 – 16:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken öppnar.
11:00 Medeltida mässa med Collegium Musicum Arbugiensis i Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
12:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
13:00 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 16:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor i Ahllöfsparken.
14:00 Upplevelsevandring, samling vid Stekaren i Ahllöfsparken. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli. Circus Uthopia
14:00 Riddarspel i Bergmansparken. Entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn (5 – 15 år). Barn under 5 år avgiftsfritt. Arbogakuskarna
14:00 Livets hjul – ett skådespel om Albertus Pictor med Vibeke Nielsen. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Riksmötet och Arboga Medeltidsdagar avslutas, på och omkring scenen på Stora Torget. Kom du också för att möta gycklare, musikanter, allmoge och en och annan ädling.
16:00 De Medeltida Marknaderna och jurtabyn Hästarnas Dal stänger.

(Från Föreningen Arboga Medeltids hemsida)

 

-------------------------------------------------------------

Arboga Medeltidsdagar 2012 - Här
är hela programmet för 8 - 12
augusti


Onsdag 8 augusti 2012

11:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken öppnar.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:30 – 13:00 Barnens gästabud, Gamla Muséets gård, Nygatan 41. Pris: 50 kr/barn. Föranmälan till Arboga Museum 0589-142 10. Arboga Museum
12:00 – 12:30 Middagsbön, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 – 14:00 Gycklarskola med Zack. Scenen i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Tornrumsteater, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 16:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Konsert: Orgel i medeltida klang, Hanna Drakengren. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:30 Samling Ahllöfsparken, inför invigningen på Stora Torget.
17:00 Invigning av Arboga Medeltidsdagar och Arboga Riksmöte. Scenen, Stora Torget. Klä upp dig och kom för att se ett skådespel, låt dig föreledas av gycklare, möta historiska storheter.
18:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Spökvandring. Kom med på en spännande vandring som utgår från Stora Torgets södra del. Förköp av biljetter 0589-126 26 eller Arboga Medeltids kansli. Begränsat antal platser. Pris 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Circus Uthopia

Torsdag 9 augusti 2012

11:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:30 – 13:00 Barnens gästabud, Gamla Muséets gård, Nygatan 41. Pris: 50 kr/barn. Föranmälan till Arboga Museum 0589-142 10. Arboga Museum
12:00 – 12:30 Middagsbön, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 – 14:00 Gycklarskola med Zack. Scenen i Ahllöfsparken Circus Uthopia
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Tornrumsteater, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 15:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:00 – 15:00 “Staden vid Arboga å”. Guidad vandring tillsammans med Lennart Stenfelt. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Föreläsning: Rådet och Rätten, Rådhuset. Olle Ytterberg, Kommunstyrelsens ordförande och Rådhusvärd i Arboga. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
14:00 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
15:30 Föreläsning: Vikingatida centralbygd i västra Mälarområdet, Rådhuset. David Damell, fd landsantikvarie i Örebro län. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
16:00 Konsert: Pie Cantiones med Ensemble Laude Novella. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Dramatiserad stadsvandring med Birgitta Berg. Samling utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år gratis. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
17:00 Riddarspel i Bergmansparken. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
17:00 Föreläsning: Kungarna och Arboga – från medeltid till stormaktstid, Rådhuset. Knut Barr, lokalhistoriker i Kungsör. Föreningen Arboga Medeltid. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
17:30 Historisk guidning vid Hjälmare kanal. Vid Sveriges äldsta grävda kanal tar din guide med dig på en historisk resa från 1600-tal och fram till idag. Biljetter, Arboga Turistbyrå. Arboga Turistbyrå
18:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
18:30 – 21:00 Medeltida Kapprodd och Matmarknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Spökvandring. Samling vid Lykten, Stora Torget. Förköp av biljetter 0589-126 26 eller Arboga Medeltids kansli. Begränsat antal platser. Pris 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Circus Uthopia

Fredag 10 augusti 2012

11:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 – 12:30 Middagsbön, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 Tornrumsteater, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 15:00 “Staden vid Arboga å”. Guidad vandring tillsammans med Lennart Stenfelt. Samling vid Heliga Trefaldighets kyrka. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli.
13:00 – 15:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
14:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från info bordet i Ahljlöfsparken. Circus Uthopia
14:30 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
15:00 Föreläsning: Mode och Makt, Arboga Medeltids kansli. Kekke Stadin är professor i historia vid Södertörns högskola och har skrivit om Maktkamp på Arboga redd. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Arboga Medeltid
16:00 Barnparaden. Samling vid Musikskolans gård för parad till Stora Torget med musiker och gycklare. Circus Uthopia
16:00 Konsert: Den bakvända Visan – Medeltida musik kors och tvärs med Ensemble Laude Novella. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
17:30 Konstvandring i Arbogas stadskärna. Här ges en annorlunda konstupplevelse med nedslag i Arbogas historia. Konstnärer och formgivare har tolkat historien genom ett antal installationer. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Med Arboga Tidnings förmånskort 30 kr. Biljetter, Arboga Turistbyrån. Arboga Turistbyrå
18:00 Den Medeltida Marknaden i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
18:00 Medeltida Kapprodd och Matmarknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
18:00 Romeo & Julia Kören, Rådhuset. Förköp av biljetter på Arboga Turistbyrå och Munkens Bensin & Livs. Begränsat antal platser. Pris: 200 kr.
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Upplevelsevandring, samling vid Stekaren i Ahllöfsparken. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli. Circus Uthopia
20:00 Romeo & Julia Kören, Rådhuset. Förköp av biljetter på Arboga Turistbyrå och Munkens Bensin & Livs. Begränsat antal platser. Pris: 200 kr.
20:30 Riddarspel i Bergmansparken – De onda mot de goda. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
21:30 Fackeltåg från Bergmansparken till Stora Torget.
23:00 Eldshow, Stora Torget. Circus Uthopia

Lördag 11 augusti 2012

10:30 Samling för Det Stora Festtåget i Ahllöfsparken. Avgång 10:45 med riddare till häst, ädlingar, präster, borgare och allmoge. Välkommen du också och delta i festtåget, uppklädd i medeltida klädedräkt.
11:00 Det Stora Festtåget anländer till Stora Torget. Årets brudpar och festspel presenteras från scenen.
11:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken.
11:00 – 13:00 Bryggerimuseum öppet, Skandiagatan. Arboga Museum
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Barnens Park. Lek och allvar utanför Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” och café på innergården när vädret tillåter, Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
11:00 – 16:30 Brödförsäljning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 – 17:00 Kom och prova Traditionellt måleri med sådant som du äter. Maria Lindberg. Pris: 5 kr. Medborgarhuset. ABF
11:00 – 19:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:30 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
11:30 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger i Ahllöfsparken. Friska Lunger
12:00 Medeltida bröllop i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
12:00 Riddarspel i Bergmansparken. Familjeföreställning med tema Robin Hood. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
12:30 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
12:30 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger på Västerlånggatan. Friska Lunger
13:00 Konsert med Trio Frottola. Fullmäktigesalen, Rådhuset. Föreningen Arboga Medeltid
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 15:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor, Ahllöfsparken.
13:30 Medeltida Kapprodd – Final och Matmarknad vid Bergmansparken. Götlunda IF
13:00 – 17:00 Kul Tur med Lur. Guidad rundtur med häst och vagn. Avgång Ahllöfsparken. Pris anges vid avgång. Mia & Ulrika
14:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratisbiljetter, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
14:00 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger i Bergmansparken vid finalen i roddtävlingarna. Friska Lunger
14:30 Föreläsning: Järnets väg genom Arboga, Rådhuset. Gert Magnusson, docent vi Riksantikvarieämbetet och ledamot av Jernkontorets bergshistoriska utskott. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Förening Arboga Medeltid
15:00 Kören Friska Lunger sjunger medeltida sånger på Stora Torget. Friska Lunger
15:30 Riddardubbning för barn efter tipspromenad, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
15:30 Föreläsning: Hillebarder, rustningar och svärd, Kungsgården. Lennart Stenfelt, lokalhistoriker i Arboga. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter, Arboga Medeltids kansli. Föreningen Jädersbruks Vänner och Föreningen Arboga Medeltid
16:00 Guidning i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Riddarspel i Bergmansparken. Pris: 80 kr/vuxen, 40 kr/barn (5 – 15 år), barn under 5 år gratis. Arbogakuskarna
16:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
17:00 Konsert med Trio Frottola. Fullmäktigesalen, Rådhuset. Föreningen Arboga Medeltid
18:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal i Bergmansparken stänger.
18:00 Vesper i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
19:30 Arbogaspelet “Giv oss fred” på Museigården. Biljettpris 100kr, barn under 15 år 50 kr. Biljetter säljs på Lyktan, Stora Torget och vid entrén.
20:00 Spökvandring. Samling vid Lyktan, Stora Torget. Förköp av biljetter 0589-126 26 eller Arboga Medeltids kansli. Begränsat antal platser. Pris 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Circus Uthopia
23:00 Eldshow, utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Circus Uthopia

Söndag 12 augusti 2012

10:00 – 16:00 Präst i kyrkan, i Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
11:00 De Medeltida Marknaderna längs Västerlånggatan, i Ahllöfsparken och jurtabyn Hästarnas Dal med gratis barnaktiviteter i Bergmansparken öppnar.
11:00 Vikingamarknad i Kyrkparken öppnar.
11:00 Medeltida mässa med Collegium Musicum Arbugiensis i Heliga Trefaldighets kyrka.
11:00 – 14:00 Ponnyridning i Ahllöfsparken. Pris: 20 kr. Arboga Ryttarsällskap
11:00 – 16:00 Utställning: “Folk och fä i medeltida Arboga” Arboga Museum, Örströmska gården, Nygatan 37. Arboga Museum
12:00 Skattjakt för barn vid dammen i Ahllöfsparken. Gratis, men max. 30st barn. Biljetter hämtas från Info bordet i Ahllöfsparken. Circus Uthopia
13:00 Musikgruppen Korp med dansande dockor spelar medeltida musik på tidstypiska instrument. Scenen i Ahllöfsparken. Föreningen Arboga Medeltid
13:00 Guidning, Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
13:00 – 16:00 Sagohäxorna i Lusthuset läser sagor i Ahllöfsparken.
14:00 Upplevelsevandring, samling vid Stekaren i Ahllöfsparken. Pris: 40 kr för vuxna, barn under 15 år fritt. Biljetter Arboga Medeltids kansli. Circus Uthopia
14:00 Riddarspel i Bergmansparken. Entré 80 kr för vuxna, 40 kr för barn (5 – 15 år). Barn under 5 år avgiftsfritt. Arbogakuskarna
14:00 Livets hjul – ett skådespel om Albertus Pictor med Vibeke Nielsen. Heliga Trefaldighets kyrka. Svenska kyrkan
16:00 Riksmötet och Arboga Medeltidsdagar avslutas, på och omkring scenen på Stora Torget. Kom du också för att möta gycklare, musikanter, allmoge och en och annan ädling.
16:00 De Medeltida Marknaderna och jurtabyn Hästarnas Dal stänger.

(Från Föreningen Arboga Medeltids hemsida)

________________________________________________

Premiär på Arbogaspelet - 50 år efter urpremiären på Giv oss fred

Söndagen den 5 augusti 2012 var det säsongspremiär för Rune Lindströms Arbogaspelet "Giv oss fred".
Urpremiären genomfördes en regnig vecka 1962, på marken mellan Törnberget och Arbogaån och med proffskådespelare i ensemblen.
Det starka manuset, som gör mycket för detta spels effekt på åskådarna, visar många prov på att författaren, Rune Lindström från Västanfors, under 1940-talet studerade till präst.
Sedan urpremiären på Arbogaspelet 1962 har det framförts några gånger på museigården inne i stan, senast 2005. Premiärpubliken 2012 hade alltså fått vänta i sju år på denna Bygdespelets Vänners uppsättning - något väl värt att vänta på.
Jämn och god kvalitet visade dessa amatörskådespelare upp och när de som avslutning - sjungande Dona Nobis Pacem - samlades framför söndagskvällspubliken (bilden ovan) fick de långa, välförtjänta applåder. Och apropå sången, Arboga Manskör bidrog i sina munkkåpor mycket till kvällens starka stämning.

*

*

*

*

** Text och Foto 2012 08 05 HARRY HOLM
_____________________________________________

 

Idag skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år - sanningen måste fram

rwbild

Idag skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Det uppmärksammas i vårt land och i många andra länder. Men fortfarande har inte sanningen kommit fram om vad som hände den svenske hjälten efter att ryssarna tagit honom i Budapest den 17 januari 1945.

Bakgrund

Vintern 1944-45 räddade Raoul Wallenberg, med hjälp av övriga på den svenska legationen i Budapest, flera tusen judar från att hamna i tyskarnas läger. Legationen utfärdade skyddspass som sade att innehavaren var svensk medborgare. Och Raoul Wallenberg placerade svenska flaggan på flera byggnader och förklarade dessa hus vara svensk mark så att säga, dvs under diplomatiskt beskydd.

Så kom ryssarna och tog över. Och tog med sig Raoul Wallenberg.
- Jag vet inte om jag är gäst eller fånge, sade den svenske diplomaten när han den 17 januari 1945 fördes bort från Budapest av rysk militär.

Fånge, visade sig vara rätt svar. Och en stor del av historien om Raoul Wallenberg handlar om vad som därefter skedde.

Wallenbergfallets Arboga-ankytning

Arbogajournalisten Anders Hasselbohm är en av dem som forskat i Wallenbergs försvinnande. Bl.a. hittade han på Irland den ryske greve Tolstoy som varit agent på svenska ambassaden i Budapest och som Anders Hasselbohm ser som den som orsakade att Wallenbergs fängslades av ryssarna.

Och på mitt lilla bokförlag i Arboga kom det ut böcker skrivna av två medarbetare till Wallenberg på legationen i Budapest vintern 1944-1945.
Båda bodde då (på 1980-talet) i Brasilien, utan att de visste om att de åter fanns i samma land.

Första boken jag gav ut, "Vad hände i Budapest", var skriven av Lars G. Berg, attaché på svenska legationen i Budapest vintern 1944-45. (Den kom också ut på engelska, i USA, med titeln What Happened in Budapet.)

Den andra boken "Det ändlösa tåget", skrevs av Laszlo Petö, som var judiska rådets kontaktman med SS-generalen Adolf Eichmann. Petö fick i Budapest den där vintern samarbeta med Raoul Wallenberg - som han som 13-åring varit skolkamrat med i i en internatskola vid Genèvesjön.

Det viktiga på Raoul Wallenbergs 100-årsdag är att så många som möjligt av dem som har möjlighet att agera, lovar att fortsätta kräva ett svar från Ryssland om vad som hände svensken och - varför.

HARRY HOLM 2012 08 04

BÖCKERNA (med reservation för slutsålda titlar)
KAN BESTÄLLAS från harry@holm.tf
eller VIA BOKBÖRSEN

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

---------------------------------------------

Femtio år efter premiären
Nypremiär på Arbogaspelet - i sol

Jag undrar hur många vi är på säsongspremiären söndagen den 5 augusti som var med premiärveckan för 50 år sedan, vad gäller Rune Lindströms Arbogaspelet "Giv oss fred".
Vädret ser ut att bli bättre vid årets premiär än det var 1962. Och många biljetter finns kvar till spelkvällarna.

"Giv oss fred" spelas på museigården i Arboga 5-11 augusti 2012, mellan 19.30 och 21.30 varje kväll, med Bygdespelets vänner som arrangör.
"Giv oss fred" är Rune Lindströms skådespel som kretsar kring Arboga kloster vid tiden för Gustav Vasas reformation. I skuggan av reformationen utspelar sig också en kärlekshistoria. I år är det alltså femtio år sedan uruppförandet 1962, då flera proffsskådespelare var med i rollistan, som Sture Ström och Astrid Söderbaum.

Biljetter a 100 kr finns på Lyktan vid Stora Torget (tel. 0589 - 131 31) eller vid entrén före föreställningarna.

HARRY HOLM 2012 08 04

______________________________

 

** _____________________________________________________________
_______________________________________________
 
ANNONS
**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

KLICKA HÄR
FÖR ATT KOMMA TILL NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR OCH LÄSA OM BÖCKERNA

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 


EVENEMANG 2012

2-3 mars 2012 HOUSE OF METAL, Umeå
17 mars 2012 MINUS 30 GRADER
26-31 mars 2012 UMEÅ OPEN
5 maj 2012 POPADELICA, Huskvarna
9-12 maj 2012 MADE FESTIVAL, Umeå
25-26 maj 2012 METALLSVENSKAN, Örebro
25-26 maj 2012 DANS DAKAR, Stockholm
31 maj - 2 juni 2012 SIESTA!, Hässleholm
1-2 juni 2012 SUMMERBURST GÖTEBORG
6-9 juni 2012 SWEDEN ROCK FESTIVAL, Blekinge
14-16 juni 2012 HULTSFREDSFESTIVALEN,
15-16 juni 2012 SUMMERBURST STOCKHOLM
15-16 juni 2012 METALTOWN, Göteborg
26-30 juni 2012 PEACE & LOVE, Borlänge
28-30 juni 2012 VÄSTERÅS CITYFESTIVAL
28 juni - 1 juli 2012 KIRUNAFESTIVALEN
29 juni - 3 juli 2012 STADSFESTEN I SKELLEFTEÅ
2-7 juli 2012 SUNDSVALLS GATUFEST
4-7 juli 2012 PUTTE I PARKEN, Karlstad
5-8 juli 2012 ROSKILDE
5-7 juli 2012 GETAWAY ROCK FESTIVAL, Gävle
6-7 juli 2012 LATITUD 57, Oskarshamn
12-14 juli 2012 SOMMARROCK SVEDALA
13-14 juli 2012 ÖLAND ROOTS
13-14 juli 2012 SKULEFESTIVALEN
19-21 juli 2012 HÄRNÖSANDS STADSFESTIVAL
25-28 juli 2012 EMMABODAFESTIVALEN
27-28 juli 2012 STORSJÖYRAN, Östersund
27-29 juli 2012 VISFESTIVALEN PÅ HOLMÖN
2-4 augusti 2012 UPPSALA REGGAEFESTIVAL
2-4 augusti 2012 URKULT, Näsåker
2-4 augusti 2012 LULEÅKALASET
2-4 augusti 2012 ARVIKA HAMNFEST
4 augusti 2012 BROÖPPNINGEN HÄRNÖSAND
9-11 augusti 2012 WAY OUT WEST, Göteborg
10-11 augusti 2012 SKOGSRÖJET REJMYRE
16-18 augusti 2012 ROCKSTAD: FALUN
24-25 augusti 2012 HELGEÅFESTIVALEN
--------------------------------

Festival/Plats/Datum

Alingsås Jazzfestival 2012
Alingsås (Sverige)
20 April, 2012

April Jazz 2012
Espoo (Finland)
26 April, 2012

Alta Soul & Bluesfestival 2012
Alta (Norway)
31 Maj, 2012

Backas Jazz 2012
Backas (Finland)
06 Juni, 2012

Azkena Rock Festival 2012
Vitoria-Gasteiz (Spanien)
14 Juni, 2012

Stadsfesten Skellefteå 2012
Skellefteå (Sverige)
27 Juni, 2012

Parkfesten 2012
Nora (Sverige)
30 Juni, 2012

Balslev Festival 2012
Ejby (Denmark)
30 Juni, 2012

Americana International 2012
Nottinghamshire (Storbritannien)
05 Juli, 2012

Baltic Jazz 2012
Dalsbruk (Finland)
06 Juli, 2012

Aitoon Kirkastusjuhlat 2012
Luopioinen (Finland)
07 Juli, 2012

Balaton Sound Music Festival 2012
Somogy (Ungern)
12 Juli, 2012

Antaris Project 2012
Rhinow (Tyskland)
13 Juli, 2012

TaubeSpelen 2012
Flatön (Sverige)
14 Juli, 2012

Backafestival 2012
Tjörnedala (Sverige)
15 Juli, 2012

Amphi Festival 2012
Köln (Tyskland)
21 Juli, 2012

Amphi Festival 2012
Köln (Tyskland)
21 Juli, 2012

Altheimer Open Air 2012
Altheim (Tyskland)
27 Juli, 2012

Augustibluus 2012
Haapsalu (Estland)
03 Augusti, 2012

Arvika Hamnfest 2012
Arvika (Sverige)
03 Augusti, 2012

Audenbakkenfestivalen 2012
Disenå (Norway)
04 Augusti, 2012

ARKEN I PARKEN 2012
Blädinge, Alvesta (Sverige)
11 Augusti, 2012

Rockstad: Falun 2012
Falun (Sverige)
16 Augusti, 2012

Area4 2012
Lüdinghausen (Tyskland)
17 Augusti, 2012

Area4 2012
Lüdinghausen (Tyskland)
17 Augusti, 2012

Appelpop 2012
Tiel, Waalkade (Holland)
07 September, 2012

Ackerfestival 2012
Kummerfeld (Tyskland)
14 September, 2012

Aalborg Metal Festival 2012
Ålborg (Denmark)
01 November, 2012

----------

Alingsås Jazzfestival 2012
Alingsås (Sverige)
20 April, 2012

Stadsfesten Skellefteå 2012
Skellefteå (Sverige)
27 Juni, 2012

Parkfesten 2012
Nora (Sverige)
30 Juni, 2012

TaubeSpelen 2012
Flatön (Sverige)
14 Juli, 2012

Backafestival 2012
Tjörnedala (Sverige)
15 Juli, 2012

Arvika Hamnfest 2012
Arvika (Sverige)
03 Augusti, 2012

Rockstad: Falun 2012
Falun (Sverige)
16 Augusti, 2012
----

VISOR, COUNTRY OCH KRISTET

15-24 juni NYHEMSVECKAN
18-24 juni TORPSKONFERENSEN
28-30 juni LIDA COUNTRYFESTIVAL
23-30 juni FESTSPELEN I NORDNORGE Harstad
1 juli EBELTOFT första visfestivalen i turnén
1-8 juli LAPPIS Husbondliden
6-7 juli BLUEGRASS-festivalen Torsåker
7-15 juli HÖNÖ-konferensen
8-15 juli SMÅLANDSKONFERENSEN
22-29 juli EUROPA-konferensen i Uppsala
3-7 juli VISFESTIVAL på Wärdshuset Whitan, Falkenberg
6-7 juli FÄNNESLUNDA VISFESTIVAL Hökerum
7 juli VISFESTIVALEN PÅ TJÖRN
12-14 juli VISFESTIVALEN I VÄSTERVIK
27-29 juli HOLMS VISFESTIVAL Holmön
28 juli - 5 aug DAN ANDERSSON-veckan Ludvika

HÄLSINGEHAMBON
var på väg att läggas ner men dansas den 7 juli

** -------------------------------------------------------------------------

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 

 


 
**  




 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies. Där finns också ARKIV.

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
SÅ KALLAD PAPEGOJA = SKARA
(s.k. ara)


NY GÅTA :
Vart - i Hälsingland - är vi uttalat på väg?
LEVER I MISÄR+..

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf
___________________________

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

_______________________

FESTIVALER
OCH ANDRA EVENEMANG 2012
Längst ner i mittenspalten

_________________________________

NYA BÖCKER FRÅN VÅRT FÖRLAG

"VIND I RÖNN"

En regnby hänger
i dalgångens grenar

Så lyder ett par av många lyriska rader i díktboken "Vind i rönn".
Författaren Dawid Vestermark, bor i trakten av Luleå, där naturen men också människorna har inspirerat till diktandet.

. Boken kostar 127 kr och kan beställas från harry@holm.tf

____________________________

"VART ÄR VI PÅ VÄG"

"Vart är vi på väg" är en diktsamling om livsvandringen. Författaren Rolf Sandberg är född och uppvuxen i Stockholm men bor sedan 2004 i Filipstad. Boken kostar 127 kr och kan beställas från
harry@holm.tf

_____________________________

VILL DU
ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf
__________________________

_________________________

SIDOR OM HÄLSA - HÄRJEDALEN
_________________________
KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8085

WANDA JACKSON
LADDAS NER
FRÅN iTunes Spotify mm

_________________________

NYSÄTERNS
FJÄLLGÅRD

vid Hede i Härjedalen
SERVERING
STUGOR ATT HYRA

hos Kerstin Johansson
och Alf Johansson
Klicka här
för att läsa mer!

_____________________


LEDIGA ANNONSPLATSER




_____________________________

NY BOK

Hypnotisören
som föll på eget grepp,
är en roman av Ann-Marie Mathiassen på 216 sidor, utgiven i juni 2011.

Pris 250:- Kan beställas från harry@holm.tf

________________________

VILL DU
ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

Inför SweDental och Odontologisk Riksstämma på Svenska Mässan Göteborg 18-20 nov. 2010 kom en ny bok.
Om rotfyllningar. Och en hel del om förre Arbogabon Sven Rosenbaum.

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf
*

___________________________

EN ROLIG BOK
OM FÖDELSE-ANNONSER
AV BIRGIT JOHANSSON, ARBOGA


BABY-POESI

Heja brorsan, friskt humör.
Nu så är du utanför
.

Så låter en av de födelseannonser som Birgit Johansson i Arboga i många år har samlat på. Nu har hon pesenterat dem i en bok, tillsammans med exempel ur sin bokmärkssamling.
Birgit Johanssons bok "Baby-Poesi" kan beställas från kontakt@arbogasidan.se

Den kostar 167 kr inkl moms.

_________________________________

En bok med handlingen förlagd till Arboga i gången tid

EN OND OCH FARLIG TID

En roman om livet i Arbogatrakten på 1300-talet, där huvudpersonen kommer från Kolswadet, Toije, Fellingsbro, men vistas mest i Arboga.

Boken är på 280 sidor, kostar 292 kr och kan beställas via harry@holm.tf
_________________________

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA



NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

Kärlek till Sverige

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON på hhttp://musik.dagen.se/
ViewArticle.aspx?ID=8085

WANDA JACKSON
LADDAS NER
VIA I TUNES SPOTIFY M M

___________________________

MUSIK - ÖVRIGA SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

__________________________