wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

TORSDAG och sista dagen i januari 2013. Ivar har namnsdag och ordet betyder ungefär vaksam och försiktig krigare.
Joar har också namnsdag och även det namnet är lite "våldsamt",det betyder Den som krigar till häst. Typ.

ARBOGAS kommunfullmäktige samlas redan kl 16 idag, ett par timmar tidigare än vad som annars brukar vara fallet denna sista torsdag i månaden.
Orsaken är att det hela skall börja med en mål- och strategidebatt.

EN SÅDAN debatt behövs nog på flera ställen, inte minst i våra familjer. Lite resonemang i alla fall, om hur man skall ha det under det nya året - och hur det skall betalas.
Och då menar jag inte bara semestermål. Utan mer: Vad är det viktigaste och bästa för vår familj, för vårt hushåll under 2013.

DET TÅL att tänka på, eller hur

HARRY HOLM 2013-01-31

____________________________

ONSDAGEN den 30 januari och fortsatt plusgrader. Gunilla och Gunhild har namnsdag. Stridbar kvinna. Det betyder ordet Gunilla.
Och Gunhild kan betyda Den stridslystna. Vilket ju inte alls behöver vara fallet att hon är..

DÄR FOR det en Volvo förbi och då kommer jag att tänka på att detta, bland det mest svenska, egentligen är kinesiskt. Som så mycket annat.
Så man kanske borde lära sig, om inte kinesiska så i alla fall mer om Kina.

XI JINPING måste vi förstås känna till. Han är generalsekreterare i kommunistpartiet i Kina, och ordförande i dess militärkommission.
Xi Jinping är född 1953 och gift med den kända sångerskan Peng Liyan. De har en dotter som heter Xi Mingze och som studerar i USA.

HAN ÄR både utbildad kemiingenjör och doktor i juridik, i Jinping, ochXi Jinping var i högsta grad med i föreberedelserna för OS i Peking 2008.
Han är stolt över sitt land, förstår man av hans uttalande från 2009.

DÅ VAR Xi Jinping på besök i Mexico och sade:
- Endel människor med fyllda magar och inget bättre att göra ägnar sig åt att peka finger åt oss. Kina exporterar inte revolution, inte hungersnöd och fattigdom och förstör inte för dig. Vad mer finns att göra.

HARRY HOLM 2013 01 30

---------------------------------------

DET ÄR TISDAG och idag gratulerar vi den som heter Diana. Namnet kommer från den romerska gudasagan, där Diana var mångudinna men också - och mest känd som - jaktens gudinna.

IDAG FÅR vi jaga sand. Det är is på de utomhus ytor där det tidigare varit snö. Den som inte får tag i sand kan hoppas på Gumman Tö. För hon kommer på allvar de närmaste dagarna.

NOLLGRADIGT skall det vara i Arboga fram till runt kl 21 - då plusgraderna kommer. Det blir +3 i natt och i morgon förmiddag, med rejält med regn.
I morgon onsdag ligger termomenter på 5 plusgrader och håller sig ungefär där fram till torsdag kväll - då det verkligen vänder och blir kallt.

BÅDE LÖRDAG och söndag får vi 10-11 minusgrader. Men det är inte så märkligt. För redan den gamla Bondepraktikan kallade Februari för Vintermånad.

HARRY HOLM 2013-01-29

---------------------------------------

KARL HAR namnsdag denna måndag och ordet betyder Fri man. Karla, som också har namnsdag idag, betyder alltså Fri kvinna.
Vår kung har namnsdag idag.
Den förste kung med detta namn var Karl Sverkersson som levde på 1100-talet.

ARBOGAS godtemplare brukade uppmärksamma den här namnsdagen genom att ha Karl-fest varje år.
Jag minns detta från Modigarnas tid och senare var det Gillis Lundberg som höll traditionen vid liv.

TIDERNA förändras, vissa organisastioner krymper i takt med att de så kallade sociala medierna (facebook etc) växer.
Men hur många vänner man än har på Nätet, så blir det aldrig samma gemenskap som vid fikat i Godtemplargården i Arboga (som vi dessutom alltid påpekar är landets äldsta samlingslokal - om man inte räknar kyrkorna).

HARRY HOLM 2013 01 28.

 

--------------------------------------

HELG IGEN och åter bjuder jag alldeles gratis på de goda nyheterna om förebildernas förebild, Jesus.
Och börjar med ett Bibelord:

Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er,
alltid, i alla böner för er alla.

Fil.1:3-4

SEPTUAGESIMA
Nåd och tjänst

VAD ÄR DÅ Septuagesima? Det är latin och betyder Den sjuttionde. Man syftar på den sjuttionde dagen före påsk (nionde söndagen före påsk).
Egentligen stämmer det inte, eftersom septuagesima infaller på 64:e dagen före påsk.

EN FÖRKLARING är att man med Septuagesima påbörjar den föreskrivna fyrtio dagar långa fastan. Om man gör en sträng tolkning av reglerna för fastan så skall den vara i fyrtio dagar före påsk, utan att räkna de fastefria veckodagarna torsdag, lördag och söndag.

JAG BORTSER gärna från ytterligare diskussioner av räknekaraktär. Och visar hela det inledande bibelordet:

Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla.
Och det är med glädje jag ber för er,
ni har varit med i arbetet för evangeliet ända från första dagen,
och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag.
(Fil.1:3-6)

FILIPPI VAR en viktig romersk handelsstad i Makedonien. Där fanns den första församling som Paulus och hans medarbetare startade i Europa. Och medlemmarna där verkade därför stå Paulus hjärta särskilt nära.

BREVET TILL de kristna i Filippi var ett av de brev som Paulus skrev i fångenskap. I den del av brevet som jag återger här ovanför talas det om arbetet för evangeliet. Det är ett arbete som utförs än idag, även av Arbogas kristna i januari 2013.

ORDET EVANGELIUM kommer av ett grekiskt ord som betyder ”goda nyheter”. Dessa goda nyheter – om vad Jesus gjort och gör – försöker vi kristna i att sprida på olika sätt, var och en efter sin förmåga. Och det är helt enligt Bibeln, där det klargörs att tanken är att var och en skall göra det han eller hon är bra på.

MED SINA olika gåvor gör kristna i Arboga sin tjänst, tjänsten att sprida de goda nyheterna. Vissa lägger ner massor med fritid i sina församlingar, andra sprider evangelium enbart genom sitt sätt att vara.

ALLA ÄR LIKA värdefulla och när jag tänker på dom som sprider Jesus kärleksbudskap i Arboga, så måste jag skriva som Paulus skrev till de kristna i Filippi:
”Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er.”

Herre, välsigne oss och bevare oss,
låt Ditt ansikte i nåd lysa över oss
och ge oss frid.
Amen.

HARRY HOLM 2013 01 26

---------------------------------------

FREDAGEN den 25 januari är det klart färre minusgrader i Arboga. Paul - som vissa uttalar som Pål - har namnsdag idag.
Det kommer av ordet Paulus, som betyder "den lille", eller den ringa personen.

APOSTELN Paulus, hade först det judiska namnet Saul eller Saulus (på den tiden han våldsamt förföljde de kristna).
Som omvänd blev han den störste evangelisten, som reste runt och grundade kristna församlingar i ett stort geografiskt område. Han besökte många länder, och tog sig ända till Rom.

BREVEN han skrev till de olika församlingarna upptar en stor del av Nya testamentet, i Bibeln.
Själv ser jag framför mig hur han - vintern 57-58 efter Kristus - satt i Gajus hus i Korinth och dikterade Romarbrevet för skrivaren Tertius.

OCH KOM inte och påstå att Paulus såg ned på kvinnor. För det där brevet till Rom anförtrodde han åt Foibe. Hon, den kvinnliga ledaren (!) från grannförsamlingen Kenchreai, fick ta det skrivna och resa till Rom med det.

HARRY HOLM 2013-01-25

 

----------------------------------------

TORSDAGEN den 24 januari och elva månader kvar till julafton.
Erika har namnsdag och namnets betydelse... ja det beror på vad man väljer.
Är det en kvinnlig form av Erik så handlar det om "den rika härskarinnan". Men i Tyskland hävdas det att namnet Erika kommer från latinets erice, som betyder ljung.

KYLAN håller i sig och därför får vi värma varandra i ord och handling, varierat beroende på sammanhang.
Det värmde att läsa om det gamla paret som varit gifta i 65 år. På frågan om hur de klarat äktenskapet så länge svarade frun:
- Vi föddes på den tiden då när något gick sönder så lagade man det
i stället för att kasta bort det.

HARRY HOLM 2013 01 24

-------------------------------------

ONSDAGEN den 23 januari 2013 är det och både Frej och Freja har namnsdag. Båda orden har med fruktsamhet att göra.
Eftersom namnen kommer från asatrons gudasagor så har det i det kristnade Sverige under seklerna inte varit många som fått namnen. Jag känner då ingen som heter Frej eller Freja.

SNART FINNS det kanske inga kvar som heter så. Och snart finns det inte heller något som heter KAK-kommittén.
Den så kallade Interkommunala kommitten inrättades av Arbogas, Kungsörs och Köpings kommuners kommunfullmäktige år 1972 och bytte senare namn till KAK-kommitten.

AV REGLEMENTET för kommitten framgår att den huvudsakliga uppgiften är att på kommunernas uppdrag eller genom eget initiativ ta upp, utreda samt
lägga fram förslag i frågor av gemensamt intresse.
Sedan KAK-kommitten
bildades har flera samverkansformer bildats vid sidan om kommitten som
arbetar på detta sätt, konstateras det i Arboga kommuns papper inför kommunstyrelsens sammanträde på tisdag - som kommer att föreslå kommunfullmäktige att KAK-kommittén skall läggas ner.

I STÄLLET skall de tre kommunerna försöka finna andra samverkansformer, heter det i de kommunala handlingarna. Och då förvånar det i alla fall mig att man lägger ner den gamla kommittén innan det nya alternativet är spikat.

FAST KANSKE det gläder mig också. För då finns hoppet att det kanske inte blir någon ny KAK-konstellation - och då närmar det sig min länge uttalande önskan, att varje kommun skall profilera sig och så mycket som möjligt sköta sig själv.

HARRY HOLM 2013 01 23

---------------------------------------

DENNA TISDAG har Vincent och Viktor namnsdag. Båda namnen betyder Den segrande.
Apropå namn på dagar så var det ju Kramens Dag i går. Och på torsdag är det Frufridagen.

LEDIG DAG för frun bara en gång om året, det låter lite otidsenligt. Men det blir väl att bre på lite extra, på nåt vis, i övermorgon.
Annars finns det andra Dagar att begagna för samma ändamål. Den 1 februari är det Vegetariska Dagen och då kan man ju bjuda hustrun på en sådan rätt.

FÖR ATT INTE tala om den 14 februari, Alla Hjärtans Dag, då man också kan befria frun från vissa sysslor och bjuda till på alla möjliga sätt. På Fotens Dag den 18 februari kan man till exempel bjuda henne på fotvård. Och 8 mars sedan, då är det Internationella Kvinnodagen.

ANNARS VIMLAR det av verkligt udda "firanden". Semikolonets Dag, den 6 februari. Myggholkens Dag den sista i den månaden. Eller Handduksdagen den 25 maj. Och då har vi tyvärr redan firat Världsskrattdagen den 5 maj.
Annars duger Handduksdagen och många andra av dessa Dagar mest att skrattas åt.

HARRY HOLM 2013-01-22

___________________________

DET ÄR MÅNDAG och en inledningsvis väldigt grå vardag. Lite festligare blev det för dem som firade namnsdag. Agnes och Agneta.
Båda namnen betyder "den rena", eller "den kyska". Grattis alltså både till dagen och till namnens fina betydelse.

IBLAND FÅR man läsa talesätt som sitter kvar i minnet. Andra gånger tycker man att det låter så bra, men sedan glömmer man hur det va´.
Vad sägs om följande:
"Ett gott liv är när du inte förväntar dig något, gör mera, behöver mindre, ler ofta, drömmer stort, skrattar en massa och inser hur välsignad du är. "

DET DÄR är inte lätt att komma ihåg. Men jag hörde ett annat uttryck, som jag lade på minnet och som säkert kommer att sitta kvar där.
"En dag ska vi alla dö. Men alla andra dagar ska vi leva."

HARRY HOLM 2013 01 21

 

_____________________________

"Guds ord vann spridning..."
Apg. 6:7

Bibelns dag

Den legendariske evangelisten Emanuel Minos med sin Bibel.

SÖNDAGEN DEN 20 januari är det Bibeln dag.
Och vi får på sätt och vis tacka Martin Luther för att vi kan läsa Bibeln på svenska.
Jag skall förklara hur jag tänker.

MARTIN Luther, som dog 1546, lärde ut att frälsning inte följer av goda gärningar utan är en fri gåva från Gud, som man endast kan ta emot genom att tro på Jesus som har sonat våra synder.
Han hävdade att Bibeln är den enda källan för gudomligt uppenbarad kunskap. Och han översatte Bibeln till allmänhetens modersmål, i stället för latin.

IKEA-katalogen är den mest spridda boken i världen, om man ser per år i vårt nya sekel.
Per år ja. Men över tid är det annat. Bibeln är världens mest lästa bok. Mer än 90 procent av jordens befolkning kan läsa den, eftersom den är översatt till mer än 1000 språk.

OCH MARTIN Luther ansåg att prästerskapet kunde upprätthållas av alla döpta kristna.
Alltså: En ungefär 500 år gammal orsak till att jag skriver här.
Men det tog sekler innan "prästerskapet kunde upprätthållas av alla döpta kristna", som Martin Luther önskade.

VI KAN till exempel ta år 1819. Då stod herrarna Larsson och Gerhardsson från Norrlångsträsk inför rätta i Landsförsamlingens kyrka i Skellefteå. De hade nämligen "läst Bibeln utan prästerlig närvaro". De anklagades för upprorisk verksamhet och ohörsamhet gentemot präster.

MEN INGET kan stoppa Guds ord. "Guds ord vann spridning" står det alltså redan i Apostlagärningarna 6:7.
Och ryktet om de modiga "läsarna" spred sig under 1800-talet och blev till en stark väckelserörelse, frikyrkan.

FRIKYRKAN i vårt land i dag tycks ha veknat och bleknat. Men den kan få kraft och fart igen om man i församlingarna inte bara mer läser utan också mer lyder Guds ord, tror jag.
Bibeln är kartboken för färden genom livet, Jesus är guiden.

BIBELN ÄR världens mest lästa bok, bland annat för att kristendomen är världens mest utbredda religion.
Men muslimerna är väl också många? Jodå. Och de har också intresse för Jesus. Jesus är, enligt Koranen, den näst högste profeten efter Muhammed.

NÄR JAG VAR med och delade ut biblar i en niondeklass före jul, så var klassföreståndaren klädd som - och var - en utövande muslim. Hon tyckte att det var viktigt även för muslimer att få veta mer om den näst viktigaste "profeten" Jesus. Genom Bibeln.

FÖR OSS ÄR Jesus Guds son, född som människa, korsfäst till döds för våra synder, återuppstånden och just nu uppe i himlen för att ställa i ordning för vår kommande vistelse.
I min Faders hus finns många rum, sade Han en gång.

OM DET och om mycket annat som Jesus sade och gjorde kan vi läsa i Bibeln.
Under Bibelns dag och alla andra dagar. För, som sagt: Bibeln är kartboken för färden genom livet, Jesus är guiden. Amen.

HARRY HOLM 2013 01 19

 

_____________________________

FREDAGEN den 18 januari visar upp Arbogatrakten som ett julkort. Solen strålar över vita marker och träden är snöklädda. Några få minusgrader och blygsam vind gör utevistelsen aptitlig.

DET TYCKER bland andra dagens namnsdagsbarn Hilda och Hildur. Hild, som finns i båda namnen var i den gamla nordiska gudasagan en av Odens valkyrior som med en kyss uppväckte de tappraste av de krigare som hade stupat.
Men Hilda och Hildur kan också "översättas" med "Den kamplystna"...

ATT KÄMPA sig vidare genom vintern går lite lättare för varje vecka nu, tycker jag. Det blir ljusare och ljusare, längre och längre dagar alltså.
Men också kallare och kallare dagar, den närmaste tiden.
Så klä på dig rejält inför utevistelsen!

MEN INGEN blir förkyld av att gå barhuvad. Ungefär den rubriken hade vi på förstasidan i Arboga Tidning en sådan här kall period en vinter i början på 1960-talet.
Jag hade intervjuat stadsläkaren, Sten-Rune Bohm, och han gav följande besked:
- Det finns inte bevisat att någon blivit förkyld av att gå barhuvad.

SOM VANLIGT går jag inte på allt som läkarvetenskapen predikar, och tar därför på mig kepsen om jag så bara skall en sväng till Asplunds.

HARRY HOLM 2013 01 18

 

---------------------------------------

TORSDAGEN den 17 januari 2013 har Anton namnsdag (ett av mina barnbarn till exempel). Namnsdag idag har också Tony (bl.a. en av mina favoritkontakter inom tryckeribranschen).
Anton betyder "den prisvärde" och Tony, som är en engelsk kortform av Anthony, har samma betydelse.

JAG LÄSTE för någon dag sedan om landsbygdsbefolkningen på ön Okinawa, där det är vanligt att bli över 100 år - och detta utan demens eller andra krämpor.
Lyckligtvis finns det forskare som länge ägnat sig åt fenomenet där, så att vi får veta hur dessa människor kan få så långt och friskt liv.

EN FORSKARE som länge följt fenomenet har kommit fram till vad de fyra viktigaste orsakerna är.
Först är det matvanorna, folk odlar sin egen mat, och det innebär att de alltid äter färska grönsaker. Och det finns många och även ovanliga örter här. Köksträdgårdarna liknar egentligen apotek fyllda med helande örter.

OKINAWABORNA har dessutom en aktiv livsstil, bland annat går de till sina odlingar och vattnar varje dag året om.
Och de pensionerar sig inte.
En teori är att det faktum att de äldre fortsätter jobba som vanligt livet ut, betyder minst lika mycket som vad de äter.

SEDAN KOMMER två "mjuka" skäl för deras långa liv.
De ägnar sig åt religion och livsfilosofi som lindrar stress.
Och det är mycket social delaktighet, människorna stöder hela tiden varandra på olika sätt.

DET HANDLAR inte bara om att leva länge utan att förlänga den tid vi är friska, inte minst i hjärnan.
Och en sak som jag tror är jätteviktig:
Öborna är kända för att aldrig jäkta.
De brukar säga: ”Nan kuru nai sa.”
Oroa dig inte, det ordnar sig.

HARRY HOLM 2013 01 17

--------------------------------------

ONSDAGEN den 16 januari och det har i stort sett slutat att snöa.
Hjalmar och Helmer har namnsdag.
Ordet Hjalmar kommer av samma stam som ordet "hjälm" och namnet betyder Krigare.
Helmer står för Lycka och Beröm, men det kan också betyda en person som är berömd för att vara frisk och oskadd.

ULLA KARLSSON, den Arbogabördiga dam som ställer ut tavlor i Galleri Stallet i Arboga just nu, var för något år sedan mest uppmärksammad som präst.
Vissa tankar som hon presenterade i Kyrkans Tidning gjorde att hon fick förstadiet till sparken, kanske man säga. Så hon valde att sluta själv.

VAD VAR det då som var så "farligt" i hennes tankegångar.
Inte kan det var hennes protester mot att det talades så mycket om synd och skuld och straff i kyrkorna, för mycket av detta i gamla testamentet (gamla lagen) kom Jesus och ändrade på när han, som Han sade, gav oss nåden, ett nytt förbund (den nya lagen, i NT).

VAR DET något som verkligen gav kyrkoledningen orsak att agera, så måste det ha varit hennes svårigheter att tro på att Jesus dog för att ta på sig våra skulder och misstag.
Tror man inte på detta, det i kristendomen grundläggande, då är faktiskt kyrkorna inte rätta arbetsplatsen.
Då är det säkert bättre att arbeta med att måla tavlor.

HARRY HOLM 2013 01 16

 

--------------------------------------

TISDAGEN den 15 januari är det. Laura och Lorentz har namnsdag, båda namnen betyder ungefär det som man kan säga att en Idol-vinnare blir, nämligen "den lagerkransade".
Och det bara snöar och snöar, timme efter timme och innan vi lägger oss har snön lagt sig i form av kanske ett par decimeters täcke.

UTOMHUS är det alltså inte så gästvänligt, vaför risken är att det blir en ganska stillasittande tillvaro nu. Där vi åter låter TV:n ta alltför stor del av kvällen.
Jo, jag erkänner. Jag ser allt för mycket på TV. Och har mina favoritprogram.

INTE VET jag om det är lite udda för min ålder, men jag brukar tycka om att se Idol till exempel. I varje fall när de tio bästa utkristalliserats.
Och bra artister, sångare, har programserien verkligen "producerat".

TÄNK BARA på Darin, Loreen, Måns Zelmerlöw, Agnes, Amanda Jenssen, Danny Saucedo och Tove Styrke.
De uppräknade ärbara några få av dem som kom fram i rampljuset mellan 2004 och 2011.
Efter ett par år på is är programmet tillbaka hösten 2013. Och i vår drar auditionsturnén igång.

SÅ, JAG erkänner det också:
Under mörka höstkvällar 2013 ser och hör jag gärna på några duktiga sångerskor och sångare, inte sällan med rötterna i den kommunala musikskolan.

HARRY HOLM 2013 01 15

---------------------------------------

MÅNDAGEN den 14 januari är det, och vi har vaknat till dramatiska nyheter i Arboga. Två döda unga män och en svårt skadad kvinna har hittats, i något som verkar vara en sorts svartsjukdedrama.

SÅ BLEVdet extra vardagsgrått, efter den långa helg som slutade i går, med julgransplundring. Det är dagen efter Tjugondag Knut, och därmed inleds en lång rad av verkliga vardagsveckor. Och kallt blir det också!
Var beredda på 20 minusgrader om några dagar.

MEN FÖRST skall det snöa. Hela tisdagen och fram till onsdag morgon. Temperaturen väntas ligga på 5-7 minusgrader fram till fredagen, men då brakar det till, med 15 minusgrader på kvällen och sedan 20 minusgrader på natten och på lördag förmiddag.
Söndag förmiddag, ja fram till måndag ligger temperaturen kvar ungefär så.

MED ANDRA ORD, jag ville bara berätta att det är vinter nu. Så klä på er ordentligt och du som har elvärme kan tacka sommarens regn för att elpriserna är så pass låga som de är just nu.

VARMA hälsningar från

HARRY HOLM 2013 01 14

____________________________

Sedan kom Jesus till Galileen vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.” Jesus svarade: ”Låt det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.” Då lät han det ske. När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet.
Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva
och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min
älskade son, han är min utvalde.”


Matteus 3:13-17

SÖNDAGEN EFTER TRETTONDAGEN
Jesu dop

FÖRSTA söndagen efter Trettondagen är i år den första av två söndagar
med det "efternamnet”. Det kan vara upp till sex ”efter Trettondagen-söndagar”, beroende på hur påsken infaller.
I de flesta kyrkor talas det den här söndagen varje år om Jesu dop och
vad det kan betyda för oss ett par tusen år senare.

APROPÅ bibelordet:
Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns alltså också Jesus. Johannes vägrade till att börja med.
– Det är jag som behöver döpas av dig, sa han.
Men Jesus gav sig inte, det var förutbestämt förklarade han och
Johannes förstod och döpte sedan sin mästare i floden Jordans vatten.
Genom det dopet invigde Gud sin Son till hans kall som vår frälsare.

JOHANNES höll alltså på och döpte innan Jesus började sitt verk med att
mana människor att börja tro på honom och bekräfta den tron genom nedsänkning i vatten.
Johannes dop var ett dop till bättring och ett nytt sätt att leva.

VÅRT DOP är att vi av nåd får en gemenskap med Jesus för evigt.
Vissa uttrycker det så här:
Jesus klädde sig vid sitt dop i våra, människornas, lortiga kläder.
Vid vårt dop klär han oss i sina rena kläder.

SÅ JAG BER:
Käre Gud, hjälp oss som blivit döpta att leva som dina barn. Med kärlek till och för andra människor, döpta som odöpta.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2013-01-12

 

--------------------------------------

NU ÄR JULEN över - i stort sett, för Tjugondag Knut väntar med plundring av rester - som barrande granar och skinkskalkar.
Och en och annan godispåse.

MÅNGA HAR varit snälla och fått julklappar av tomten.
Jag kan därför inte låta bli att citera från teckningen Nuffe av Lundkvist och Larsson:
- Finns det några snälla journalister här?
- Ja, alldeles för många.

ETT NYTT år har börjat, med nya friska tag. Med nya skandaler för journalister att gräva fram. Och med nya evemenang att bevaka med den på redaktionerna alltför vanliga megafon-journalistiken.

IDROTTSGALAN väntar den 15 januari. Och den 2 februari börjar raden av Melodifestival-uttagningar, med svensk final den 9 mars och Europafinalen på Pingstafton den 18 maj.
På nöjesjournalisternas program står förstås också Grammisgalan som kommer den 20 februari.

POLITISKA reportrar kan skriva om partiledardebatten i Riksdagen den 16 januari, om instsallationen av USA:s president den 20 januari och om s-kongressen i Göteborg den 3 april. Däremot blir det väl ganska få journalister som ägnar sig åt Kyrkovalet den 15 september.

SPORTJOURNALISTERNA får som vanligt gott om utrymme i media också 2013.
VM-finalen i bandy 3 februari, Alpina VM inleds två dagar senare, Skid-VM den 21 februari och VM i Konståkning den 10 mars.
Vasaloppet går den 3 mars medan VM-hockeyn startar den 3 maj.
För att ta några inledande idrottsliga datum.

MEN HUR många journalister gräver i vardagsmänniskors situation, i maktmissbruk inom vårdapparat och kommunala hierarkier?
Även utanför storstäder önskar jag att tidningars murvlar styrdes bort från att rapa upp det alla redan vet, som alla sett i TV och hört i radion, för att i stället presentera för allmänheten dolda missförhållanden.

HARRY HOLM 2013-01-07

-------------------------------------

TRETTONDAG JUL
Herrens Härlighet

I DEN KYRKA där jag brukar gå på söndagarna är den här helgen fylld av fin undervisning av makarna Axklo. Och helt naturligt föds då tankarna på vår församlings innehåll och utveckling, när jag sitter här och skriver veckans betraktelse.

VID ÅRSSKIFTET 56-57 e.Kr. satt en annan person och skrev. Det var Paulus som befann sig i Efesos och han författade då det första brevet till församlingen i Korinth, eftersom han var oroad över situationen där.

I DET ANDRA Korinthierbrevet, som han skrev i slutet av år 57, var Paulus glad över att det liksom ordnat sig i församlingen och han rekommenderar en insamling till Jerusalems fattiga kristna.

BORT nu med mina lokalafunderingar. För idag - som alla dagar- bör jag mer koncentrera mig på Paulus ord i samma brev, om hur Jesus speglar Guds härlighet.

SÅ HÄR skriver Paulus i 2:a Korinthierbrevets 4:e kapitel, 4-6 verserna:

”Ty denna världens gud har förblindat förståndet hos dem som inte tror, så att de inte ser ljuset från evangeliet om härligheten hos Kristus, Guds avbild.
Jag förkunnar inte mig själv utan Jesus Kristus: han är herre och jag är er tjänare för Jesu skull.
Ty Gud, som sade: ”Ljus skall lysa ur mörkret”, har lyst upp mitt hjärta, för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte skall sprida sitt ljus.”

PÅ SAMMA sätt tror jag att det är för oss kristna. Vi ska ju försöka vara så kristus-lika som möjligt. Det gäller därmed för oss, att sträva efter att vara ljus i vår mörka tid, att med våra liv, helg som vardag, vara sådana föredömen i medmänsklighet och glädje att vi blir till ljus för andra här i Arboga och i världen.

DÄRFÖR VILL jag påminna om vad Jesus säger, enligt Lukasevangeliet 11:e kapitel, 33:e versen.

”Ingen tänder en lampa och ställer den i en vrå eller under sädesmåttet. Man sätter den på hållaren, så att de som kommer in ser ljuset.”

Såjag ber: Käre Herre, hjälp mig att vara ett ljus för andra. I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2013-01-05

--------------------------------------

VAD MINNS vi från det gångna året 2012? Jo, att det började med att Nalles brann i januari och att det senare under året blev bråkigt i anläggningen med såväl åtal som demonstration som följd.
Vi minns också ännu en sommar utan bad i utebassängen vid Ekbacksbadet. Och läste om en häckklippning hos Angela Gernandt vid Storgatan som gjorde att grannen gav upp ett ramaskri.
Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner" väckte uppmärksamhet på riksnivå.
Och på länsnivå var Karl Mattsson från Arboga bäst i nutidsorienteringen.

LITE MER i tur och ordning då? Året började med snöfall på nyårsdagen men dagen efter regnade det och den 14 januari var det fortfarande barmark. Dagen därpå kom dock ett tunt snölager och allt blev ljusare.
Den 30 januari 2012 hade vi det högsta lufttrycket på 40 år, 1057,0 mb uppe i Haparanda stoppade en planerad flygövning. Hos oss uppe i Brattberget hade vi 1038 mb i mer än en vecka.

ETT BARN är oss fött. Den 23 februari lyssnade vi, via teven. till en salut på 2 x 21 skott för en nyfödd prinsessa, som senare fick namnat Estelle.
Den sista mars var det påskmarknad på Stora Torget och den 14 april kom norsen och därmed arrangemanget Norsylingen som sig bör.
Den 5 juni gjorde Mig21-planet, som länge tronat vid Ö&B, sin sista luftfärd innan det sågades ned till fredsskulpturer.

PRECIS TVÅ månader senare blev det åter premiär på Rune Lindströms Arbogaspelet "Giv oss fred".
Vid medeltidsdagarnas höjdpunkt, lördagen den 11 agusti, belönades Merit Janbrink med Lions Clubs kulturstipendium.
Torgets Dag den 25 augusti förgylldes av att Tjejernas Veteranbilsrunda kom till Arboga.

ANNARS VAR traditionerna sig lika. Medåkers marknad kom den 26 augusti, och Bonde på stan ordnades den 29 oktober (i regn).
Den första snön låg en liten stund den 8 november. En månad senare arrangerades Gammeldags Julmarknad.

UR TIDEN. Under december fick jag meddelanden om att två av mina vänner sedan många år hade gått ur tiden.
Den ene var Raymond Hedengran som genom att ofta "råka ut" hade givit mig orsak till många av de artiklar jag skrivit i Nerikes Allehanda under årens lopp.
Och den andre nyligen avlidne, förre skolchefen Per Thorstensson, återkom när vi talades vid ofta till minnena från när vi på 1960-talet fiskade öring i Lunån uppe i Härjedalen.

ALLT FLER av de bekanta får man ta adjö av, nu när man själv är pensionär med råge.
Men sånt är livet. Och det finns ändå orsak att se framåt och önska både sig själv och andra ett
GOTT NYTTÅR!

HARRY HOLM 2012 12 31

****

BONUSLÄSNING
I stället för nyårslöfte

Jag lånar till slut en vers som min vän, prästen Signe Ek, skrev inför årsskiftet::

Hejdå bråk och hejdå strid
välkommen nya år och nya tid
välkommen tålamod och saktmodighet
hejdå hetlever och rastlöshet
hejdå vrede utan sans
hejdå sarkasm och arrogans
välkommen förståelse och sympati
hejdå hårda ord och ironi
hejdå envisa uppstudsighet
mot män i allmänhet och chef i synnerhet

men... nya år, hur ska det gå?
hur älskar jag då? hur lever jag då?
hur målar jag tavlan med färg och kontur?
och hur kliver jag in i den utan censur?

Nej inte heller detta år ni några löften får
dock: grått nytt hår och GOTT NYTT ÅR!!!

____________________________

____________________________

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

 

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

Mycket på gång på Arboga Museum

Arboga Museum fortsätter att försöka tillfredsställa
Arbogabornas längtan efter sin historia. Och det är en hel del program planerade för skolbarnen.


Museiassistent Ingrid Hynynen berättar att det fortfarande finns chans att se januari månads miniutställning på temat Vinterlek!
Och på lördag är det marknad i Arboga, som traditionen bjuder den första lördagen i februari. Då kan man gå in och värma sig på Arboga Museum där programmet mellan kl 10 och 15 heter
"Hitta hushållerskans nycklar" och då det går att vinna ett pris i sammanhanget. En speciell barnvisning ordnas klockan 11.
Sportlovskul med papperspyssel blir det 25 februari - 3 mars, måndag till fredag 10.00-16.00, samt lördag och söndag 11.00-15.00.
Lördag 23 mars 10.00-15.00, är programrubriken Måla Påskbrev.
Påsklovskul arrangeras 2-7 april, med Påskpyssel (som att färga ägg med lökskal).

Till museets Leksaksutställning med invigning 20 april,
söker man nu leksaker från 1920-talet och fram till i dag.
Du som har något intressant som du vill skänka till museet eller låna ut, kan kontakta museets intendent Maria Gustafsson på e-post: maria@arbogamuseum.se.

Förresten har arbetet med Gamla museet nu kommit igång, berättar Ingrid Hynynen. Första etappen är Stensalen som skall nyinvigas den 8 oktober.

HARRY HOLM 2013 01 28

----------------------------------------------

Alpint "mitt i Arboga"

Det är inte alla städer som har alpin skidåkning "mitt i stan". Men det har Arboga. Och i den så kallade Teknikbacken är verksamheten nu i full gång.

Till Teknikbacken i Arboga kommer folk från hela regionen. Backen består av två pister och en ankarlift.
Den är 350 meter lång och har en fallhöjd på 60 meter. Det finns snowboard- och skidhopp. Snökanon och servering har föreningen Arboga Alpina också satsat på.
Öppettiderna är måndag-torsdag 17.30- 21, fredag stängt, lördag-söndag 10-16.

Text och foto: HARRY HOLM 2013 01 23

_______________________________________________

Aktiva pensionärer finns det gott om
En heter Lars-Ove Karmeborg

Lars-Ove Karmeborg är en av de många aktiva pensionärer som vårt land har så många av. Han har varit evangelist och pastor hela livet och efter pensioneringen bosatte han sig där han hade sin sista tjänst, nämligen i Fagersta. På söndagen sjöng och spelade och talade han i Pingstkyrkan i Arboga (bilden). För inte heller han har kunnat sluta arbeta.
- Och nu är man ju avlönad av staten, sade han vid besöket i Arboga, och hänsyftade alltså på pensionspengen.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2013 01 20

_______________________________

EU-pengar till bredband på landsbygden i Arboga

Nu tas ett steg framåt för bredband på landsbygden, berättar Arboga kommun på sin hemsida. Under de närmaste två åren ska strategier tas fram för hur man på bästa sätt kan genomföra och finansiera en bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Arboga kommun har tillsammans med Västerås stad, Eskilstuna, Hallstahammar och Skinnskattebergs kommuner samt landstinget och länsstyrelsen i Västmanland startat ett projekt för att se vad som krävs för att en bredbandsutbyggnad på landsbygden ska bli verklighet. För att kunna genomföra projektet har de sju aktörerna tillsammans sökt EU-pengar via Tillväxtverket och i början av januari stod det klart att projektet får drygt två miljoner kronor i EU-stöd.

Strategier tas fram
Pengarna ska användas för att ta fram strategier för hur bredbandutbyggnad på landsbygden kan bli verklighet i området. Projektet leds av Västerås stad.
- I slutet av år 2014 hoppas vi ha en plan för hur man ska kunna genomföra en bredbandsutbyggnad och hur man ska kunna finansiera den, säger Per Fröling som är projektledare i Västerås stad. Man kan säga att det är ett första steg och en förutsättning för en framtida bredbandsutbyggnad.
Ett mål med projektet är att det genom digital utbyggnad ska bli enklare att driva företag på landsbygden.
- Men de strategier vi tar fram omfattar även hushållen, så på det viset gynnas alla på landsbygden av projektet, säger Per Fröling.
- Det är viktigt att vi i framtiden kan erbjuda bredband till alla delar av kommunen. Att vi nu tar fram strategier för en digital utbyggnad känns väldigt positivt, säger Olle Ytterberg, kommunalråd i Arboga.

Därför blev det ja
Motiveringen till att projektet får stöd av Tillväxtverket är:
”En samlad bedömning visar att projektet tillmötesgår Tillväxtverkets kriterier och Strukturfondspartnerskapets prioriteringsgrunder på ett sådant sätt att projektet prioriteras.
Projektet har mycket god överensstämmelse med länets regionala utvecklingsprogram, där det framhålls att digital kommunikation är lika viktig som transportinfrastruktur.
Strukturfondspartnerskapets bedömning är att projektet är strategiskt angeläget för att få ett helhetsgrepp på bredbandsinfrastrukturen i västra Mälardalen och få fram en samlad handlingsplan för bredbandsutbyggnad och finansiering.
Strukturfondspartnerskapets prioriteringsgrunder är företagsnytta, nyskapande, gränsöverskridande, långsiktiga effekter, mål och resultat och verksamhet efter projektslut.”

(Från Arboga kommuns hemsida)

 

_______________________________

Ulla ställer ut i Arboga igen

"Under gamla bron" har Ulla Karlsson kallat den här tavlan, som finns med i hennes utställning i Galleriet Stallet i Arboga fram till och med den 26 januari.

Ulla Karlsson är född i Arboga och redan 1985 var hon, som 20-åring, representerad vid den så kallade Ungdomsutställningen på Arbogas Stadsbibliotek. På Galleri Stallet, där hennes tavlor nu finns, ställde hon ut både 1993 och 1995.
Sedan dess har Ulla Karlsson visat sin konst i Göteborg, Falkenberg, Gävle, Köping, Falun och - förra året i Rättvik, där hon bor sedan 2004 och där hon i fjol återupptog måleriet efter ett långt uppehåll.

Idag presenterar hon sig med tre yrken, präst, konstnär och fri skribent, och arbetar i sin firma "Ande & Form" med andlig och personlig utveckling.
För ett par år sen var Ulla Karlsson omdiskuterad präst i Aspeboda. Hennes artiklar i Kyrkans tidning, bland annat om att det pratades för mycket om synd och skuld i kyrkorna, gjorde att Domkapitlet i Västerås gav henne tre års prövotid för att man skulle se om hon kunde fortsätta att vara präst.
Den tiden rullar på men Ulla Karlsson sade upp sig och har alltså slutat arbeta som präst.
I stället har hon skrivit en bok ("Människa du är någon") och alltså - börjat måla igen. Vilket Arbogaborna kan se någon vecka till.

HARRY HOLM 2013 01 16

--------

"Ågården, Västerlånggatan 1, Arboga" heter målningen till vänster, och vänder man den tavlan ryggen så ser man genom fönstret samma lusthus i verkligheten (fast från motsatt håll).

----------------------------------------------

Arbogas ridanläggnings framtid
Kommunen säger nej till borgen

På tisdag sammanträder Arbogas kommunstyrelse - för att för sin del säga nej till Arboga Ryttarsällskaps förslag till köp av ridanläggningen Adolfsberg.

Arboga Ryttarsällskap skrev till kommunen för att be om borgen för ett lån på 4 miljoner kronor för att köpa ridanläggningen i
Adolfsberg. Som alternativ föreslog föreningen att Arboga kommun skulle stå för lånekostnaderna under 15 år.

Så här är det nu:
Arboga kommun hyr, genom fritids- och kulturförvaltningen, ridanläggningen i Adolfsberg av Arboga Ridcenter.
Fritids- och kulturförvaltningen har under år 2012 betalat hyra på omkring 234.000 kronor till Arboga Ridcenter. Fritids- och kulturförvaltningen upplåter anläggningen utan ersättning till Arboga Ryttarsällskap.
I föreningsbidrag har, under år 2012, utbetalats 179.000 kronor till Arboga Ryttarsällskap (varav 41.500 kronor avser investeringsbidrag).

Tvångssituation ?
Arboga Ryttarsällskap berättar i skrivelsen till kommunen att anläggningens ägare, Arboga Ridcenter, inte längre har något intresse av att underhålla fastigheten.
Anläggningens nuvarande skick visar på brister.
Det är i det läget Arboga Ryttarsällskap har undersökt om föreningen kan låna pengar till att köpa ridanläggningen.

Kommunens syn
Från tjänstemannahåll har det i detta läge meddelats att det pågår hyresförhandlingar mellan Arboga kommun, fritids- och kulturförvaltningen, och Arboga Ridcenter om ridanläggningen.
Uppdraget är att teckna ett hyresavtal på 15 år.
Förhandlingarna är långt framskridna.
Och så kommer de principiella motiven för kommunen att säga nej:
"Arboga kommuns huvudinriktning för borgensåtagande är restriktivitet då det ofta innebär en risk för kommunen. Huvudinriktningen är att kommunen endast tecknar borgen för helägda företag."

Därför väntas kommunstyrelsen vid sammanträdet på tisdag föreslå avslag på ansökan om borgen från Arboga Ryttarsällskap
för lån till förvärv av ridanläggning i Adolfsberg. Och att Arboga kommun inte heller skall stå för lånekostnaden i 15 år vid köp av ridanläggningen.

HARRY HOLM 2013 01 12

______________________________

Vernissage för fotoutställning
på biblioteket i ArbogaBildgruppen Reflex öppnar sin årliga utställning med vernissage måndag den 7/1 klockan 16.00.
Det mesta i utställningen är från 2012.
- Porträttet ovan gjorde jag i somras med benäget bistånd av vårt kommunalråd, berättar Per Lindahl, en av utställarna, som har sju porträtt och två kustlandskap med..
Det är 38 bilder med varierat motivval som hänger i bibliotekets galleri från och med måndagen.

Per Lindahl, Rolf Landernäs, Kjell Eriksson och Peder Nordkvist visar en varierad produktion av snapshots, studioporträtt, landskap, natur, stadsmiljö och lite abstrakta uttryck. Utställningen hänger till och med lördag den 19 januari och är öppen under bibliotekets öppettider. Någon av gruppens medlemmar kommer att finnas på plats på vardagskvällarna från klockan 17.00.

HARRY HOLM 2013 01 06

_______________________________

GOTT NYTT ÅR 2013

______________________________

** ______________________________________________
_______________________________________________
 
ANNONS
**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 

 


 
**  
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också ARKIV.

______________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

__________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
@LACCEPTERA = ATLANTA
(at+l+anta)

NY GÅTA : Vart är vi på väg?
HOLSSPÄNN


Svara till harry@holm.tf
_________________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_____________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM ALLA VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________
_______________________________

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

_______________________________
________________________________

_________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________


Till Salu:

Köp turistanläggningen
NYSÄTERNS
FJÄLLGÅRD

vid Hede i Härjedalen
SERVERING
UTHYRNINGSSTUGOR

Klicka här
för att läsa mer
om objektet !

________________________________


LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________