wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

FREDAGEN den 31 januari kommer i Arboga att ha 4-5 minusgrader och lite snöfall, som tar i lite extra tidigt på kvällen. Skottning rekommenderas senasts lördag morgon, för snön blir tyngre och tyngre i och med att vi får någon plusgrad på marknadslördagens eftermiddag.

IVAR OCH Joar har namnsdag idag. Namnet Ivar betyder "vaksam" och "försiktig". Joar är ett nordiskt mansnamn, som på runstenar skrivs som Iuar, och betyder "hästkrigare".

DEN SOM tyckte att det var väl högt vattenstånd i Arbogaån i helgen hade alldeles rätt. Det berodde på att isen frös under fast de gamla dammluckorna under Herrgårdsbron. Det gjorde att Arbogaåns nivå steg.

ISEN TOGS bort från en av de gamla luckorna i mitten av veckan och det bedöms därmed inte finnas någon risk för översvämning, meddelar Arboga kommun.

DEN NYA automatiskt reglerbara dammluckan, som öppnades upp under förra året, hjälper också till att reglera vattennivån.

ARBETET fortsätter med att få loss isen från alla de gamla luckorna under Herrgårdsbron för att ytterligare kunna kontrollera vattennivån i Arbogaån, berättar kommunen.

HARRY HOLM 2014 01 31

----------------------------------------

TORSDGEN den 30 januari väntas mulet väder, runt 5 minusgrader och några lätta snöflingor hela dagen fram till 20-tiden då lite mer ihållande snöande sätter fart. Och egentligen kan det sedan bli snöfall i stort sett utan uppehåll till lördag morgon.

IGÅR GJORDE fritids- och kulturförvaltningen skidspår på Meken, Krugen (bakom Vasahallen) och på Sturevallen. Grinden in till Sturevallen är öppen från 07.00 – 22.30 (den lilla grinden vid ishallen). På Sturevallen är spåret 400 meter, på Meken och Krugen något längre, gissningsvis runt 500 meter.

MÅNGA HAR de senaste åren valt att åka ute vid Golfklubben, där spårningen gjordes den 17 januari. Spåret är 7,5 kilometer långt men det går att åka i mindre etapper.

DÄR VI BOR är det närmare till spåret som går från skidstugan uppe vid Landskogskärret. Det spåret är på 900 meter och behöver den extra snö som kommit och kommer.

GUNILLA och Gunhild har namsdag idag. Gunilla betyder "stridbar kvinna" liksom Gunhild, som dock också kan tydas som "den stridslystna".
Och jag förstår inte varför mina tankar därmed går till några ledande politiker i Arboga. Dom heter ju varken Gunnilla eller Gunhild. Vad jag vet.

HARRY HOLM 2014 01 30

---------------------------------------

ONSDAGEN den 29 januari har Diana namnsdag, jaktens gudinna har jag lärt mig men också mångudinnan enligt den romerska traditionen. Diana betyder "den glänsande" eller "den strålande".

IDAG ÄR det också Veganpizza-dagen. Att definera Veganpizzans ursprung är en svår uppgift. Men den kom långt innan, och har en mycket längre historia än den med ost och mozzarella. Det har jag läst på nätet.

FÖRSTA GÅNGEN man använde ost på en pizza var faktiskt 1889. Så. Veganpizzan var först.
Den kan se ut på mycket olika sätt. Men grunden är den tunna frasiga brödbottnen, bakat på mjöl, vatten, jäst och olivolja, toppad med tomatsås, gjord på färska tomater, vitlök, olivolja, basilika, oregano, salt och peppar.

OCH JAG som oftast brukar beställa en pizza med skinka, salami och bacon. Mest för att det är gott. Men som bonus är det också den kanske mest GI-iga av alla pizzor...

HARRY HOLM 2014 01 29

--------------------------------------

TISDAGEN den 28 januari har Karl och Karla namnsdag. Karl betyder "Fri man", "den manlige", eller "den starke".
Och Sveriges konung har namnsdag idag.

KARLA betyder "fri kvinna" men kan också tydas som "den kvinnliga" eller "den hjältemodiga". Inga dåliga beteckningar.

DATASKYDDSDAGEN, Data Protection Day, är det alltid den 28 januari. Speciellt den dagen ska medbogarna ges en möjlighet att förstå vilken typ av uppgifter om dem som samlas in och behandlas, varför detta görs, och vilka rättigheter de har i fråga om sådan behandling .

DET ÄR OCKSÅ en möjlighet för att bli mer medvetna om de inneboende riskerna med olaglig användning eller hemlig behandling av personuppgifter.

DESSUTOM är är det idag också European Privacy Day. Dags att fira, att tänka på integritet, eller för att titta på videor på Youtube i ämnet. Inte vet jag. Men varje påminnelse om att tänka oss för innan vi sätter något på nätet, är välkommen.

HARRY HOLM 2014 01 28

--------------------------------------

MÅNDAGEN den 27 januari väntas i Arboga få ett par tre minusgrader och bara lite lätta flingor som faller då och då. Mer ordentligt med snö blir det från åttatiden i kväll.... och det snöfallet bara fortsätter.

GÖTE och Göta har namnsdag idag. Göte betyder "götisk man" och namnet är mycket gammalt. Det var mycket vanligt i Sydsverige under medeltiden. Göta är den feminina formen av Göte och betyder förstås "götisk kvinna".

FÖRINTELSENS minnesdag är det också idag. Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, år 1945.

MINNESDAGEN är till för alla som bekämpar främlingsfientlighet, intolerans rasism och antisemitism.
Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag. Denna dag högtidlighålls årligen av bl.a. Forum för levande historia.

HARRY HOLM 2014 01 27

--------------------------------------

HELGEN ÄR HÄR! På söndag är det tredje söndagen efter Trettondagen och ämnet i kyrkorna den dagen kan du läsa om i spalten här till höger.

MEN FÖRST är det fredag. Det verkar som alla längtar till den här dagen, som en inledning av veckoledigheten. Erika har namnsdag och det namnet betyder Den rika härskarinnan Men det är inte bara hon som ska firas idag.

FRUFRIDAGEN är det nämligen på fredagen. Från början var det ett inslag i radioprogrammet Karusellen år 1954.. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen.

REAKTIONEN på inslaget blev intensiv och idén skapade debatt, berättar Wikipedia.. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.

KOMMERSIELLA och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare.

UNDERSÖKNINGAR om hur hushållsarbetet fördelas mellan könen genomfördes inte i Sverige förrän på 1980-talet då det konstaterades att kvinnor ägnade tre gånger så mycket tid som män till hushållsarbete. Utifrån det kan man försöka föreställa sig hur fördelningen var på 1950-talet då det rådde en striktare uppdelning av hemarbetet och de flesta gifta kvinnor inte förvärvsarbetade.

HARRY HOLM 2014 01 24

____________________________

Dagens födelsedagsbarn Frej med sitt magiska svärd och sin galt Gyllenborste..

TORSDAGEN den 23 januari har Frej och Freja namnsdag. Inte för att jag känner någon med det namnet. Men det brukar vara intressant att veta betydelsen.
Frej eller Frö är en fruktbarhetsgud i nordisk mytologi, son till Njord, far till Fjölner och syster till Freja. Namnet betyder "herren" eller "härskaren".

FREJ HADE bra "hjälpmedel". Hans skepp Skidbladner kan i asagudasagan segla på land, har alltid medvind och går att vika ihop. Ungefär som husvagnen i Kalle Anka på julaftonsteve. Frej äger dessutom galten Sidrugtanne eller Gyllenborste, som kan springa på land eller luft bättre än någon häst.

EFTER EN kall natt i Arboga, med nedåt 11-12 minusgrader, går det up till minus 10 vid tiotiden påförmiddagen. Under eftermiddagen lägger sig termonetern runt fem minusgrader igen, som vi varit vana vid ett tag.

HARRY HOLM 2014 01 23

____________________________

ONSDAGEN den 22 januari har Vincent och Viktor namnsdag. Båda namnen betyder segrare.
Segrare i går blev Polen som storslog Sverige i handbolls-EM med 35-25. Utklassning klassas det som.

INTE BARA BATMAN heter programmet i biblioteket i Arboga i kväll kl 19. Leif Garvin är här mest känd som bilbyggare och bildesigner.

HAN HAR byggt egna versioner av Batmobile - Batmans häftiga bil. Den första byggde han utan filmbolaget Warners Brothers kännedom, vilket inte uppskattades. Den nya Batmobilen "Tumblern" fick han däremot i uppdrag av filmbolaget att bygga.

LEIF GARVIN har försörjt sig som musiker och har två egna rockband. Han är sångare i Van Halen-tributegruppen Fan Heller och har även den egna gruppen Garvin.

SEDAN NÅGRA år bor Leif Garvin i Arboga där han har sin verkstad för att bygga bil. I kväll kommer Leif Garvin alltså till Arbgabiblioteket och berättar om sitt äventyrliga liv.
Detta som första programmet för året i bibliotekets och studieförbundens föreläsningsserie Alltid på en onsdag.

HARRY HOLM 2014 01 22

_____________________________

ARBOGA TIDNING har inte längre någon redaktion i stan. Men vid nedläggningen lovade ledarskapet att journalisterna skulle finnas på plats ändå, trots att de var stationerade i Köping.

ETT TYDLIGT bevis på sanningshalten i det löftet såg jag på måndagen (bilden ovan). Då kom inte mindre än fyra personer med redaktionsbilen för att se på snökanonen som gick i Teknikbacken i Arboga.

NU ÄR DET tisdag och vintern fortsätter i ungefär samma grad som igår, måndag. Det skulle alltså kunna bli en och annan solglimit.

AGNES OCH Agneta har namnsdag. Båda namnen betyder "Den rena" eller "Den kyska".
Vad du än heter, så önskar jag dig en på alla sätt fin tisdag.

HARRY HOLM 2014 01 21

_____________________________

DENNA MÅNDAG, den 20 januari 2014, är här i Arboga på ett sätt mer måndag än en vanlig måndag. Jag kan förklara men skall inte precisera detta nu - fast jag har en känsla.

DET ÄR känslan av att den nyhet som jag haft i spalten här till höger sedan i fredags, och som dominerar ortstidningen idag, inte är en särskilt bra nyhet. Varken för Arboga eller för Arbogaborna.

JAG BER att jag har fel. Men med Olle Ytterberg vid rodret har jag känt mig glad och trygg i båten, trots att jag inte är hans partikamrat, medan jag nu redan innan höstens val börjat treva efter flytvästen.

ANNAT är det när det gäller vädret. Det blir en strålande solig måndag i Arbogatrakten. Fabian och Sebastian har därmed tur med vädret för sitt namnsdagsfirande.

FABIAN betyder böna, och därmed är han bönodlare eller bönälskare.
Sebastian har grekiskt ursprung och betyder Den vördade.

HARRY HOLM 2014 01 20

_____________________________

ANDRA SÖNDAGEN efter Trettondagen talas det i många kyrkor under rubriken Livets källa.
Bibeln berättar:

”En samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: ”Ge mig något att dricka.” Lärjungarna hade nämligen gått bort till staden för att köpa mat. Samariskan sade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” (Judarna vill inte ha något med samarierna att göra.)
Jesus svarade henne: ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är
som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom,
och han skulle ha gett dig levande vatten.”

DET HÄR var ur Johannesevangeliets fjärde kapitel, verserna 7-10.
För just denna söndag passar berättelsen om den samariska kvinnan.
Temat är nämligen Livets källa.
Man också ta andra exempel ur Jesu liv, denna den andra helgen efter Trettondedagen.

MEN JAG stannar för det här med Jesus möte med kvinnan vid Sykars brunn.
Han bröt, som vanligt tänkte jag skriva, mot människoregler och höll sig till Guds regel .... som är kärlek.

JESUS talade med en främmande kvinna, bara det gjorde honom "oren" enligt dåtidens regler. Hon var dessutom samarier, ett annat folkslag.
Men Jesus var törstig och bad om vatten. Och hon fick stifta bekantskap med det levande vattnet, Jesus.

HAN BRYDDE sig inte om att hon var vad man ansåg vara en mycket syndig människa. Tvärtom. För som alla oss syndiga människor så behöver vi Jesus.
Han ägnade sig åt henne fast hon också var av annan etnicitet, som man säger idag.

MINA TANKAR går då till gårdagskvällens ekumeniska bön i Örtagårdskyrkans, där inte minst Pingstkyrkans rätt stora andel utlandsfödda människor tog plats både fysiskt och genom att be på både urdu-språket och på engelska.

DET ÄR sådant som gör det så skönt att läsa om hur Jesus redan på sin tid brydde sig om varje människa, oberoende av var hon (geografiskt eller socialt) kom ifrån.
Också där har vi mycket att lära, av Jesus, Livets källa.
Jesus, Han som kan ge oss levande vatten.

FORTSÄTTNINGEN i Johannes 4 är så här i verserna 13-15:

Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. ”Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.”

Amen.

HARRY HOLM 2014-01-19

_____________________________

LÖRDAGEN den 18 januari har Hilda och Hildur namsdag. Hildur är ett gammalt nordiskt namn som betyder "Den stridbara" eller "Den kamplystna". Hilda är en latinsk form av Hild som betyder Kamp.

BAMSE - världens starkaste och snällaste björn, har älskats av generationer av barn ända sedan starten 1966. Nu tar Bamse klivet till bioduken med sin första långfilm. Och i Arboga visas den kl 15 idag lördag.

FILMEN bygger på ett originalmanus av Johan Kindblom och Tomas Tivemark samt regisseras av Christian Ryltenius.
I Bamse och Tjuvstaden får vi följa Bamse, Skalman och Lille Skutt på ett nytt spännande äventyr genom Trollskogen och in i Tjuvarnas stad för att rädda Farmor från den elake Reinard Räv.

FILMEN är en timme och 6 minuter lång och det kostar 80 kronor att gå in på Folkan i Medborgarhuset för att se den.

HARRY HOLM 2014 01 18

---------------------------------------

FREDAGEN den 17 januari har Anton och Tony namnsdag. Har man som jag ett älskat barnbarn som heter Anton så gläds man över att namnet betyder "den oskattbare" eller "den prisvärde". Tony är en engelsk form av samma namn.

HOBBIT 2, Smaugs ödemark, visas på Folkan i Arboga i kväll kl 19. Och det är en riktig långfilm, den slutar inte förrän halv tio på kvällen.
Arboga biografförening står bakom visningen där vi får följa Bilbo Baggers äventyrliga resa tillsammans med Gandalf och de tretton dvärgarna, ledda av Thorin Ekensköld, för att återkräva Ensliga berget och dvärgarnas förlorade rike Erebor.

EFTER ATT ha lyckats överleva första etappen av den oväntade resan, kämpar gruppen vidare österut genom den förrädiska skogen Mörkveden. Där ställs de öga mot öga med den gigantiske Beorn, en hord av jättespindlar och tillfångatas av de farliga skogsalverna.

EFTER EN dramatisk flykt lyckas de ta sig till Sjöstaden och vidare till Ensliga berget för att möta den största faran av alla – den enorma draken Smaug. En utmaning som kommer sätta deras mod och vänskap på slutgiltigt prov.

LÅTER DET spännande? Gå då på bio i kväll. Fast du måste ha fyllt 11 år för att få komma in.
Så jag klarar åldersgränsen. Med råge.

HARRY HOLM 2014 01 17

--------------------------------------

TORSDAGEN den 16 januari är den dag då Birgit Johansson fortsätter med sin skrivarcirkel på biblioteket. Den riktar sig både till den som vill få hjälp att komma igång och till den som vill utveckla sitt skrivande.

MÅNGA människor drömmer om att skriva ner sitt livs historia, antingen för egen del eller för sina nära och kära, heter det i cirkelpresentationen. Men det kan vara svårt att komma igång. Man behöver råd och tips om hur man bygger upp och strukturerar en berättelse.

ÅTTA TORSDAGAR pågår skrivarcirklen och deltagandet är gratis. Man håller till i Studierum 1, mellan 17 och 19. På Arbogas bibliotek, alltså, där vårterminen startar idag.

HJALMAR och Helmer har namnsdag idag. Hjalmar är ett fornnordiskt namn, sammansatt av orden "hjälm" och "krigare". Helmer är från början ett tyskt namn som betyder "lycka" och "beröm".

SNÖFALLET kommer från och med torsdagsmorgonen inte att vara lika envist som under onsdagen. Men annars är det sig likt, med 4-5 minusgrader och svag vind från kungsörshållet.

HARRY HOLM 2014 01 16

_____________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_____________________________

 

 

------------------------------------

ONSDAGEN den 15 januari har vi nått fram till. Och det är Tulpanens dag.
Det uttrycker Blomsterfrämjandet så här på sin hemsida:

MITT I KALLA och mörka januari firar vi Tulpanens Dag. De färgglada och krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. Tulpanerna är fulla av liv och ger oss den energi vi så väl behöver! Så ge ett fång med vackra tulpaner i allsköns färger till någon du tycker om och som du vill göra glad.

BLOMSTERFRÄMJANDET firar dagen på Centralstationen i Malmö där organisationen kommer att dela ut tulpaner till förbipasserande, fotografera och filma.

BAKOM de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpandrivare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig bra länge arbetar odlarna med bra och friska lökar.

ATT ODLA tulpaner är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik. Svenska tulpaner är riktigt klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken från Holland och i Sverige odlas de i växthus värmda med fjärrvärme och biobränsle.

DET PÅGÅR drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. I år odlas rekordvolymen 150 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.

TULPANER är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig fin cirka 1 vecka. För bästa hållbarhet skär man av omkring 1 centimeter av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten

LÅT STJÄLKARNA få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.
Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

DAGENS namnsdagsbarn kan ju få tulpaner. Det är Laura och Lorentz. Lorentz är en tysk form av Laurentius, som betyder Den lagerkransade. Laura är en feminin form av Laurentius och betyder ungefär Den lagerkönta.

HARRY HOLM 2014 01 15

-------------------------------------

TISDAGEN den 14 januari kommer det att bli 5-6 minusgrader hela dagen, några snöflingor i luften fram till tretiden på eftermiddagen och omkring 5 sekundmeters vind från nordöst.

FELIX och Felicia har namnsdag. Namnet Felix kommer från latinet och betyder Den lycklige.
Felicia är det motsvarande kvinnonamnet och kommer av det latinska ordet felicitas, Lycka eller Stor Lycka. På 1990-talet blev Felicia ett mycket populärt namn, och ligger nu på 20 i topp-listan.

DE SOM känner mig och inte minst de som tittat på min hälso-sida www.arbogasidan.se/halsa
vet att jag har ett väldigt stort intresse för hälsa / sjukdomar / funktionen hos människokroppen.
Därför kommer jag lite mer ofta än hittills att ha några hälsoinriktade nyheter också här i Harrys Hörna.

IDAG VILL jag berätta om en forskning vid Uppsala Kliniska Forskningscentrum. Där har man kommit fram till att man genom att mäta ett visst protein i blodprovet kan se en persons risker för att bli sjuk eller dö i hjärt-kärlsjukdomar.
Det protein man mäter kallas GDF-15.

DÅ UNDRAR vi bara när det blir dags att kolla detta vid alla blodprovstagningar som görs.

HARRY HOLM 2014 01 14

--------------------------------------

MÅNDAGEN den 13 januari är här och därmed Tjugondag Knut. Och då dansas julen ut. Av tradition är det så. Och i Arboga har traditionen på senare år flyttats från Stora Torget till Godtemplargården, vid Storgatan 10.

ALLA DANSSUGNA barn och vuxna välkomnas till årets Knutsdans, som börjar kl 18 i kväll. Det blir inte bara dans runt granen utan dessutom fika. Och naturligtvis kommer tomten med godispåsar till barnen. Som arrangör står Arboga kommun i samarbete med Arboga Scoutkår.

NAMNSDAG idag har förstås Knut. Ett namn som betyder Käck och Frimodig. Danmarks nationalhelgon heter Knut den Helige. Och flera danska kungar har hetat Knut. Så vi kan väl nästan säga att det är ett danskt namn.

VARE SIG du heter Knut eller något annat: Ha en bra vecka i minusgradernas Arboga.

HARRY HOLM 2014 01 13

 

--------------------------------------

Sedan kom Jesus från Gallileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom.
Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som
behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.” Jesus svarade: ”Låt det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.”
Då lät han det ske.
När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet.
Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva
och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min
älskade son, han är min utvalde.”

Matteus 3:13-17

SÖNDAGEN EFTER TRETTONDAGEN
Jesu dop

Första söndagen efter Trettondagen är det.
I de flesta kyrkor talas det den här söndagen varje år om Jesu dop och
vad det kan betyda för oss ett par tusen år senare.
Apropå bibelordet:
Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns alltså också Jesus. Johannes vägrade till att börja med.
– Det är jag som behöver döpas av dig, sa han.
Men Jesus gav sig inte, det var förutbestämt förklarade han och
Johannes förstod och döpte sedan sin mästare i floden Jordans vatten.
Genom det dopet invigde Gud sin Son till hans kall som vår frälsare.

Johannes höll alltså på och döpte innan Jesus började sitt verk, allt han gjorde och sade för att människor skulle börja tro på honom och bekräfta den tron genom nedsänkning i vatten.
Johannes dop var ett dop till bättring och ett nytt sätt att leva.
Vårt dop är att vi av nåd får en gemenskap med Jesus för evigt.
Vissa uttrycker det så här:
Jesus klädde sig vid sitt dop i våra, människornas, lortiga kläder.
Vid vårt dop klär han oss i sina rena kläder.

Så jag ber: Käre Gud, hjälp oss som blivit döpta att leva som dina
barn. Med kärlek till och för andra människor, döpta som odöpta.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2014 01 11

---------------------------------------

DET ÄR LÖRDAG ida, och det gör mig jättegla, och mitt öga det skiner som sol i Karlsta sta...
heter det i visan. Kom väl att tänka på det bara för att ett av resmålen i På Spåret i går kväll var just Karlstad.

DET KLARADE jag inte förrän på 6-poängsnivån. Men Geneve ropade jag redan på 10 poäng. För det var lätta ledtrådar. Som det alltid är när man har tur att kunna.

JAN OCH Jannike har namnsdag idag, den 11 januari. Jan är en svensk förkortning av Johan och namnet har funnits i mer än 400 år. Det betyder ungefär "gudagåva". Och då är väl också Jannike en gudagåva.

ARBOGAREVYN börjar kl 19.30 i kväll också, där i Medborgarhuset. Den som redan sett den, eller avstår ett besök av annan orsak, kan bege sig till Folkets Park kl 20-24. Där ordnas dans av FMK Arboga, Försvarets Motorklubb. Kvällens dansband heter Cavalkad.

DANSVÄNLIG musik för nykter och dansant publik, förklarar arrangörern som också utlovar servering och diverse trafikaktiviteter före och under pausen. Och det lottas ut fina vinster på entrébiljetten bland dem som kommer före klockan 20

BROTTNING är det både idag och i morgon, i Sturehallen. Något för dem som likt mig är intresserad av att följa matcher i denna klassiska idrott.

HARRY HOLM 2014-01-11

-------------------------------------

FREDAG den 10 januari har vi kommit fram till. Blir det någon snö så är det några timmars blöt sådan under natten till i morgon. Det utlovade snötäcket låter tydligen vänta på sig. Men från och med helgen får vi minusgrader så det räcker. Och sol!

SIGRID och Sigbritt har namnsdag idag. Sigrid är ett mycket mycket gammalt namn som till och med finns på runstenar. Den segrande sköna, är ungefär vad namnet betyder.

SIGBRITT är ett namn som via Danmark nått oss från Holland. Strålande ljus vinnare, kan man tolka namnet som.

ARBOGAREVYN kör även i kväll. Kl 19.30 i Medborgarhuset. Biljetter kan köpas hos Bilisten, Munkens Livs, vid korsningen Kapellgatan - Munkgatan. Eller vid kassan inför föreställningen.

EFTERSOM vi skall stötta alla ideellt arbetande lokala grupper, som gör sitt jobb för att vi andra skall trivas, så rekommenderar jag ur hjärtat ett besök på "Folkan" i kväll.

HARRY HOLM 2014 01 10

_____________________________

TORSDAGEN den 9 januari är här. Gunnar och Gunder har namnsdag. Namnen betyder krigare eller stridsman. Gunder är den danska formen av Gunnar.

SISTA DAGEN innan vintern är det idag. Regnet i kväll övergår till snöfall i ett par plusgrader under natten. Minusgraderna i morgon eftermiddag, i ett tillfälligt uppehållsväder, ökar sedan stadigt.

DET RIKTIGA snöfallet börjar natten till lördagen och pågår till söndag morgon, som det verkar nu. Men söndag förmiddag kan bjuda på solsken över ett vitt Arboga. I tio minusgrader. Och nordlig vind.

HARRY HOLM 2014 01 09

--------------------------------------

I MÅNDAGS var det Trettondag Jul. De (tre) vise männen kom till spädbarnet Jesus med sin hyllning, ledda av en ny stjärna de sett på himlen. I kyrkorna sjöng man ”Gläns över sjö och strand”, texten från början en dikt i Viktor Rydbergs roman Vapensmeden.

NÄR SVERIGE skulle kristnas lades firandet av Jesu födelse vid samma tidpunkt som det hedniska firandet av Midvinterblot, precis som kyrkorna inte sällan byggdes på platser dit folk varit vana att gå för firande.

DÄRFÖR stämmer inte vissa saker i vårt nutida firande med verkligheten. Herdarna (och fåren) var inte ute om natten vid den här kalla tiden av året. Och det är på våren Orion, som i sången, går ner i väster, på vintern är den stjärnbilden högt på himlen hela natten.

MEN DET är inte så viktigt. Det viktiga är att en stjärna på himlen var tecknet i samband med att Jesus föddes i Betlehem. Redan i början av Bibeln får vi lära oss att Gud anger himmelska tecken för saker som skall hända.

I FÖRSTA Mosebok använder Gud solen och månen för att peka på speciella dagar och tider. Och det kopplas till de judiska högtiderna.
”Solen ska vändas i mörker och månen i blod, innan Herrens dag kommer” (Joel 2:31).

MATTEUS evangelium säger att ”solen skall förmörkas och månen inte ge sitt sken” (24:29), innan Kristi återkomst. Profetian upprepas flera gånger i både Gamla och nya testamentet.

SÅ SKRIVER Stanley Sjöberg på Facebook och fortsätter:
- I samband med den judiska påsken 2014 kommer månen att förvandlas till blod.
Den judiska påsken börjar den 14 april (och brukar firas en vecka).
- Vi säger inte att Kristi återkomst sker vid den här tidpunkten, skriver Stanley och fortsätter:.

MEN VI ska med spänning följa utvecklingen i relation till Israel och anar att det under 2014 kommer att inträffa några mycket avgörande händelser som också ÄR tidstecken som bekräftar att vi kan vänta Kristi återkomst inom en nära framtid.

DET HÄNDER saker också den 8 oktober 2014 i samband med att judarna firar lövhyddohögtiden. Den 20 mars 2015 sker en dramatisk solförmörkelse. Vid påsken den 4 april 2015 och vid lövhyddohögtiden den 28 september upprepas att månen blir blodröd.

SAMMA kosmiska fenomen har inträffat vid några tillfällen som då skett i samband med stora och betydelsefulla händelser för det judiska folket. Det var 1493-1494 samt 1948, 1967 och nu 2014. Det konstaterar alltså Stanley Sjöberg.

DEN KÄNDE förkunnaren John Hagee i USA har skrivit en bok om detta. Titeln är ”Four blood moons”.
En annan förkunnare som heter Mark Biltz har också beskrivit hur amerikansk rymdforskning (NASA) bekräftat detta.

UR DEN HÄR aspekten gäller det nu först att följa vad som händer den 14 april.
Vare sig Jesus kommer tillbaka då eller inte, så är det spännande tider som väntar.

HARRY HOLM 2014 01 08

---------------------------------------

TISDAGEN DEN 7 januari har August och Augusta namnsdag. August betyder den upphöjde, den majestätiske och Augusta innebär det samma, den majestätiska.

TEMADAGENS DAG är det också :idag. Temadagar finns ju nästa för varje datum nuförtiden, och även flera "firanden" varje dag då och då.

I JANUARI har vi till exempel Tulpanens dag den 15:e, Lösenordsbytardagen den 20:e och Kramens dag den 21:a januari.

DEN 24:E januari är det Frufridagen. Och den 29 januari kommer Veganpizzadagen. Jo, det finns faktiskt en sådan också.

SÅ DET GÅR att fira något nästan varje dag. Vi som brukar tvingas skotta snö kan fira "skottfrihetsdagen". Åtminstone fram till helgen. Men då kommer vintern. Med kyla. Och snö. Och snöskottning.

HARRY HOLM 2014 01 07

---------------------------------------

TRETTONDAG JUL
Guds härlighet i Kristus

DEN KYRKA där jag brukar gå på söndagarna var den här helgen fylld av en ljus och glad atmosfär, i kontrast till gråvädret utanför bygnaden.
Det var härliga timmar i Guds hus och vid fikat talades bland annat om hur man skulle kunna hjälpa flyktingarna på Nalles att lära sig svenska.

FÖR DEN kristne som vill vara så lik Jesus som möjligt, vill förstås hjälpa andra människor så gott det går.
Att lära människor att läsa och skriva, är ju en gammal uppgift för kristna, främst konkretiserad genom hundratals år av det våra missionärer gjort runt om i världen.

VID ÅRSSKIFTET 56-57 e.Kr. satt en person och skrev. Aposteln Paulus befann sig i Efesos och författade det första brevet till församlingen i Korinth, eftersom han var oroad över situationen där.

I DET ANDRA Korinthierbrevet, som han skrev i slutet av år 57, var Paulus glad över att det liksom ordnat sig i församlingen och han rekommenderar en insamling till Jerusalems fattiga kristna.
Mitt i mina lokala funderingar förtår jag, att jag
idag - som alla dagar- bör koncentrera mig på Paulus ord i samma brev, om hur Jesus speglar Guds härlighet.

SÅ HÄR skriver Paulus i 2:a Korinthierbrevets 4:e kapitel, 4-6 verserna:

”Ty denna världens gud har förblindat förståndet hos dem som inte tror, så att de inte ser ljuset från evangeliet om härligheten hos Kristus, Guds avbild.
Jag förkunnar inte mig själv utan Jesus Kristus: han är herre och jag är er tjänare för Jesu skull.
Ty Gud, som sade: ”Ljus skall lysa ur mörkret”, har lyst upp mitt hjärta, för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte skall sprida sitt ljus.”

PÅ SAMMA sätt tror jag att det är för oss kristna. Vi ska ju försöka vara så kristus-lika som möjligt. Det gäller därmed för oss, att sträva efter att vara ljus i vår mörka tid, att med våra liv, helg som vardag, vara sådana föredömen i medmänsklighet och glädje att vi blir till ljus för andra här i Arboga och i världen.

DÄRFÖR VILL jag, mot bakgrund av den brist på frimodighet som jag ofta lider av, påminna om vad Jesus säger, enligt Lukasevangeliet 11:e kapitel, 33:e versen.

”Ingen tänder en lampa och ställer den i en vrå eller under sädesmåttet. Man sätter den på hållaren, så att de som kommer in ser ljuset.”

Så jag ber: Käre Herre, hjälp mig att vara ett ljus för andra. I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2014-01-06

---------------------------------------

I EVANGELIET enligt Johannes kapitel 2, med början i 13:e versen står det:

Judarnas påskfest närmade sig, och Jesus gick upp till Jerusalem. I templet stötte han på dem som sålde oxar och får och duvor och dem som satt där och växlade pengar. Han gjorde en piska av repstumpar och drev ut allesammans ur templet med deras får och oxar. Han slog ut växlarnas pengar och välte omkull deras bord, och till dem som sålde duvor sade han: ”Bort med allt det här! Gör inte min faders hus till en saluhall.”

DET ÄR söndagen efter Nyår. Och i de flesta kyrkor talas det denna dag om Guds hus. Och man läser ur Bibeln om en av de få gånger som Jesus visade riktig ilska. Han ville att man skulle respektera hans faders hus, Guds hus.

MÅNGA ÅR tidigare betonade han det viktiga med Guds hus, med templet. Det framgår klart av Bibeln att den tolvårige Jesus fick en del bannor, så att säga, för att han stannade kvar i Jerusalem när föräldrarna gav sig av hemåt. När de förstod att han inte var med i karavanen vände de tillbaka och letade i tre dagar i Jerusalem innan de hittade honom – i templet.

HUR KUNDE du göra så här mot oss, sa föräldrarna på föräldrars vis, och berättade tämligen anklagande hur dom letat och letat.
Då sa Jesus:
– Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader.

SÖNDAGEN efter nyår 2014 kan vi konstatera att vi är i en årstid då ovanligt många söker sig till Faderns hus.
På samma sätt som ett barn söker sig hem till mor och far, blir traditionen, där jultidens kyrkbesök ingår, helt naturligt Det Trygga Hemmet för oss. Speciellt när vi summerar ett år där några av våra nära och kära lämnat oss.

HAR VI DÅ riktig tur får vi i kyrkan lära oss om Job, han som i landet Us på en dag förlorade allt han ägde – inklusive sina tio barn – men som ändå (enl. Job 2:21) kunde säga:

"Naken kom jag ur min moders liv,
naken vänder jag åter.
Herren gav och Herren tog,
lovat vare Herrens namn."

"Under allt detta syndade inte Job och klandrade inte Gud." (Job. 2:22)

GUD ÄR ALDRIG orsaken till det onda. Han lider med oss, för Herren har också sår.
Låt oss aldrig glömma det... vare sig vi tröstar någon i ett sjukrum eller befinner oss i kyrkans rofyllda hägn.

I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2014-01-05

_____________________________

LÖRDAG 4 JANUARI 2014. Rut har namnsdag. Det namnet betyder "Den fagra", men också "ansedd grannkvinna" eller "herdinna". I Gamla testamentet, i Bibeln, har Rut en egen bok. Läs den gärna, det är en spännande historia.

ARBOGADANSEN fyller 30 år, sammandragningen av square-dance-entusiaster. Mellan kl 14 och kl 21 idag pågår evenemanget i Sturehallen.
För åskådare är det fri entré. Men det kan vara idé att ta med en slant ändå, det brukar finnas "country"-prylar eller -plagg att köpa. Och där finns cafeteria.

DANSARNAS "turer" bestäms av en så kallad caller, som till musik ropar ut formeringarna. Callers i Arboga idag är Tomas Hedberg och Ingvar Pettersson.
Man dansar vanligen fyra plus fyra. Och klädseln kan sägas vara country-and-western-inspirerad.

SQUARE DANSENS hitoria är lång. Det finns till och med de som hävdar att aporna har haft något liknande för sig sedan urminnes tider. Och de grekiska soldaterna formerade sig under antiken också i fyrkanter.

I EN ARTIKEL som skrevs av Bruno Nilsson för tidningen Square-Info står det bl.a.:
"Det finns en förbindelse mellan squaredans och den engelska countrydansen eller den så kallade morrisdansen som härstammar från 1450-talet. Ordet kommer från morerna som var ett arabiskt folk.

MORRISDANSEN dansades i byarna av sex män med tre vardera i två rader. Dansarna hade klockor fästade runt varje vad. Klockorna ringde vid varje danssteg. Man utförde många av de turer som är välkända av oss till exempel forward and back, dixie chain, pass thru, weave the ring, form a star."

MEN DET är svårt att förklara här, det är bättre att du tar en tur till Sturehallen denna lördag, lyssnar till musiken och ser på farten och färgprakten.

HARRY HOLM 2014 01 04

_____________________________

FREDAG den 3 januari 2014, en dag då nattens kraftiga regn övergick i duggregn. Man får se till det positiva.

ALFRED och Alfrida har namnsdag. Alfred är ett fornengelskt namn och sägs betyda "rådgivare med alfernas hjälp". Medan Alfrida är ett gammalt nordiskt namn som betyder "fager" eller "makalöst fager".

ARBOGAREVYN drar ut i fält. Så heter föreställningen i kväll kl 19.30 i Medborgarhuset.
Stötta gärna de ambitiösa amatörerna med ett besök.

HARRY HOLM 2014 01 03

 

-------------------------------------

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

   
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

Arbogafullmäktige debatterade
enligt minutreglerat schema

På torsdagskvällen genomfördes den årliga politiska debatten om kommunens mål och strategier i Arbogas Rådhus. Ett 20-tal ledamöter gjorde 40 inlägg och gav 75 repliker, allt noga reglerat av kommunfullmäktiges ordförande Liisa Pettersson, s,som höll i minutschemat.

Debatten skulle gälla några av kommunens strategiska områden och var uppdelad i fyra olika block, inspirerande livsmiljö, inspirerande lärande, inspirerande arbete och inspirerande organisation.
De ledande socialdemokraterna Agneta Bode och Ingrid Noord-Silversten visade prov på sina respektive debattekniker och till och med Olle Ytterberg "tog i" genom att "hötta" med fingret mot en partimotståndare på gammalt nisse-brodin-manér.

Bode nästan storknade

Mikael Gustavsson, kd, tog redan i inledningen upp saker i kommunen som han ansåg kunde vara bättre.
- Det var så mycket missnöje, nästan som man storknade, sade Angeta Bode, s, vars debatteknik inte heller i sakfrågor var särskilt imponerande.
De partier som varit emot att bygga höghus för äldreboende norr om järnvägen ("stapla gamla på höjden"), ansåg sig ha försökt bilda opinion mot förslaget, vilket Agneta Bode beskrev som att de "piskat upp stämningen".
- Hade vi fått bygga på höjden hade det varit klart nu, sade hon.
Från oppositionen påpekades att planen hade godkänts av majoriteten i fullmäktige varför inget hindrat att den genomförts.
Apropå byggande talade Olle Ytterberg bland annat om att göra Sturevallen till parkerings- och evnemangsplats.

Tryggheten och skolor
När det gäller tryggheten i Arboga tyckte Olle Ytterberg, s, att det borde bli bättre belysning till och vid Törnberget, där många promenerar.
När det kom till avdelningen "inspirerande lärande" handlade det om olika syn på centraliseringen av barn och elever. Oppositionen beskrev hur det skulle vara om barn tvingades gå en halvtimme från Vasastan varje morgon och lika länge tillbaka vid skoldagens slut, i ur och skur. Majoriteten försökte lugna med att just nedläggningen vid Nybyholm lyfts bort från förslaget och skall "utredas vidare".
Att många skollokaler är i så dåligt skick att de måste rivas, lastade oppositionen socialdemokraterna / majoriteten för, som genom brist på underhåll låtit lokalerna förfalla.
Olle Ytterberg replikerade att det var bättre att bygga nytt, för att få mer moderna, ändamålsenliga skollokaler.
- Jag vill inte ha en snabb lösning, jag vill ha en bra lösning, sade han.

HARRY HOLM 2014 01 30

______________________________

Arbogas nya förskola visas upp

I början av januari öppnade Västergårdens förskola i Arboga. Är du nyfiken på hur den ser ut? Välkommen på öppet hus lördagen den 22 februari, hälsar Arboga kommun på sin hemsida..

Under hösten har delar av Hällbackens äldrecenter byggts om till förskola och i början av januari stod nya Västergårdens förskola klar. Den 8 januari flyttade barnen från Meijerska gårdens förskola, Laggargårdens förskola och Bullerbyns förskola in i de nya lokalerna.
Så berättar Arboga kommun på sin hemsida och inbjuder till öppet hus lördagen den 22 februari klockan 10.00-13.00.
Under den dagen finns förskollärare, rektor och verksamhetschef för förskolan på plats för att berätta om verksamheten och visa runt i lokalerna.
Västergårdens förskola har adressen Hällbacksvägen 148.

HARRY HOLM 2014 01 30. FOTO: ARBOGA KOMMUN.

------------------------------------------------

Ingen fallskärm för Olle Ytterberg
Slutar redan den sista mars

LÄS HANS EGNA ORD NEDANFÖR NÄSTA BILD !
______________________________

Dagens vintervy från Arboga

Nygatan västerut, januari 2014. Foto. Arne Gripenhed.

______________________________

Olle Ytterbergs egen rapport

I går lämnade jag in en begäran om entledigande från en rad politiska uppdrag i Arboga Kommun. Min avsikt är att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande den sista mars.

Eftersom sedan tidigare meddelat att jag inte kandiderar till några tyngre politiska uppdrag efter valet, och min efterträdare är utsedd, är det naturligt att jag inte står först och är frontfigur för vårt parti i valrörelsen, det ska min efterträdare göra. Det känns helt naturligt att Agneta Bode får chansen att kliva fram och ta den platsen redan nu.

Jag kommer att vara kvar som ledamot i kommunfullmäktige som styrelseordförande i Sturestadens Fastighets AB med dotterbolag, så länge jag är vald av fullmäktige. Jag har även några uppdrag som andra utsett mig att inneha; i polisstyrelsen och som ledamot i Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige mm. Ett par av dessa uppdrag gäller året ut, de kommer jag att ha kvar.

Jag är ju även vigselförrättare, vilket jag kommer att fortsätta att vara. Om någon vill gifta sig så ställer jag gärna upp. (Som vigselförrättare alltså!)

Slutligen, frågan som några spekulerar i: Får jag någon fallskärm eller avgångsvederlag? Nej, inte ett öre. Mina arvoden och ersättningar upphör omedelbart den dagen jag slutar mina uppdrag. Jag ska återgå till att jobba med sådant jag gjorde tidigare och kommer inte att ha Arboga Kommun eller något av våra bolag som arbetsgivare.

Men, jag slutar inte förrän om ett par månader, det är business as usual ett tag till! Vi ses där ute!

OLLE YTTERBERG (på Facebook 2014 01 28)

 

______________________________

Ännu en bild från vackra Arboga

Dagens bild från Arne Gripenhed visar gamla Kyrkskolan och där bakom gamla brandstationen. En sån vacker stad vi har!

______________________________

Vacker i vinterns Arboga

Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga är inte bara gammal. Den är vacker också. Den här bilden togs i helgen av Arne Gripenhed, som ofta bidrar med fina bilder till den här sidan.
Sänd in din Arbogabild du också, så kan den komma här på sidan. Skicka med en följetext där du intygar att det är du som tagit bilden.

HARRY HOLM 2014 01 27

----------------------------------------------

Nu lugnar vi ner oss... med en liten kristen betraktelse inför helgen:

”I detsamma kom lärjungarna. De blev förvånade över att Jesus talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville med henne eller varför han talade med henne.”

Joh. 4:23

Tredje söndagen efter Trettondagen
Jesus skapar tro – för alla

Jesus var på väg från Judeen till Galileen och måste då passera Samarien. Han kom till den samariska staden Syrak och vid brunnen där, som kallades Jakobs källa, satte han sig att vila.
Det var mitt på dagen och Jesus var inte bara trött utan också törstig, så han bad en av stadens kvinnor, som kom till brunnen, om lite vatten.
– Hur kan du som är jude, be mig om vatten, sa den samariska kvinnan.
Jesus berättade lite för henne om det levande vatten som han hade att erbjuda men mest häpen blev kvinnan över att han kunde redogöra för hela hennes liv, att hon haft fem män, etc.
Så det berättade hon för andra samarier, man kan gott säga att hon undervisade andra stadsbor om Jesus, om vad han gjort och sagt.
Och många kom till tro genom kvinnans ord, står det i Bibeln.

Ännu fler samarier kom till tro sedan de även träffat Jesus och lyssnat på honom. Och det är självklart.
Men jag vill uppehålla mig vid det som stod några verser innan, det där om att många kom till tro genom kvinnans ord.
Och hon var ändå en kvinna som människor såg ner på.

På Jesu lärjungars tid fanns det förstås låt oss säga kristna kvinnor som spred Guds ord.
1 Kor 11:5. där står det:
”Men en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad”.
Hon fick alltså både be och profetera, bara hon inte var barhuvad.
Och Paulus skickade Romarbrevet till Rom med föreståndaren i församlingen i Kenschreai. Hon hette Foebe.

Dessutom lever vi nu sedan snart 20 sekler enligt en ny lag, Kärlekens lag, deklarerad och demonstrerad av Jesus, både då och nu.
Och jag kan inte glömma Paulus ord, när han skriver så här i 2. Kor. 3:9:
”... tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstav utan Ande. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv med Kristus som förebild.”

Tack Jesus, för att du använder både kvinnor och män till att sprida ditt kärleksbudskap.
Tack Jesus, för att det är du som skapar tro.
Amen.

HARRY HOLM 2014 01 24

 

_____________________________________________

Ett klipp från den här sidan 9.3.2005

Nytt styre för Arbogas sossar

Olle Ytterberg blir kommunalråd och ny ordförande i Arbogas kommunstyrelse. Agneta Bode har valts till ny ordförande för Arbogas socialdemokrater.

Att Olle Ytterberg skulle ta över efter P-O Nilsson den 1 juni i år, det var väntat.
Men personligen visste jag inte att Agneta Bode var tänkt som ny ordförande för Arbogas socialdemokrater.


När socialdemokraterna hade årsmöte härom dagen beslutade de alltså att nominera Olle Ytterberg som kommunalråd efter P-O Nilsson.

Till ny ordförande valdes vid samma möte Agneta Bode, som berättade att hon svarade ja ganska snabbt efter att valberedningen hade frågat henne.
– Det är det finaste uppdraget man kan få detta att leda partiet i Arboga, sade hon och kallade det för en tuff utmaning som hon gärna antog.

HARRY HOLM 2005 03 09

---------------------------------------------

Alpint mitt i Arboga

Det är inte alla mellansvenska städer som har en backe för alpin skidåkning "mitt i stan". Men det har Arboga.

Till Teknikbacken i Arboga kommer folk från hela regionen. Backen består av två pister och en ankarlift. Den är 350 meter lång och har en fallhöjd på 60 meter. Det finns snowboard- och skidhopp. Backen öppnas normalt i början av januari och i år blev det start den 19.1.
Backens lift går måndag, tisdag, onsdag och torsdag kl 17.30 -21. Lördagar och söndagar 10-16.
Liftkortspriserna är: Heldag 140 kronor för vuxna, eller 110 kronor för dem som är födda 1998 eller senare. Halvdag (helg efter kl 13) är priset 120 respektive 90 kronor.
Man kan också lösa säsongskort och då är priserna 1.200 respektive 900 kronor.
Barn under 8 år som använder hjälm, men inte kan hantera liften själv, åker gratis med betalande vuxen.
Det förtjänar att påpekas att arrangerande förening, Arboga Alpina, inte tar betalkort etc, endast kontant betalning kan komma i fråga.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 01 23

_______________________________

Så blev man då Hedersmedlem

För mig, som utgivare av den här internet-tidningen, blev gårdagen en dag som hade det där lillla extra.
Det kom ett brev om att jag blivit Hedersmedlem i Svenska Journalistförbundet, efter 50 års medlemskap.
Nu kanske det kan komma viss uppskattning också från Arbogas horisont, t.ex. sponsorer eller annonsörer som vill bidra ekonomiskt för arbogasidans fortlevnad.
Det skulle glädja en hedersmedlem som mig.

HARRY HOLM 2014 01 22

-----------------------------------------------------------------------------

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

---------------------------------------------

Olle i fokus på fotoutställningen
Bildgruppen Reflex ställer ut igen

Bildgruppen Reflex har vernissage på sin årliga utställning i Arboga nu på lördag. Där finns bland annat " Årets Olle", en bild av kommunalrådet Olle Ytterberg som tagits av Per Lindahl.

- Som vanligt är det en blandning av det vi producerat det senaste året, berättar han. Bilden "Årets Olle", som vi gjorde på flygfältet i oktober, är helt och hållet Olles idé. Jag hade inte en aning om att han är flygare.
- Om det hade varit någon annan än Olle kunde rubriken ha varit "Dåligt på fötterna men en bra fallskärm". Olle är ju själv en duktig fotograf och jag har mer än gärna nappat på hans idéer.
- Jag har ytterligare en på Olle med i utställningen, berättar Per Lindahl..
Vernissage lördag den 25 januari är klockan 11 - 14. Utställningen pågår i två veckor och hålls öppen under bibliotekets tider. Någon av gruppens medlemmar kommer att finnas på plats kvällstid, det vill säga någon av Peder Nordkvist, Rolf Landernäs, Kjell Eriksson och Per Lindahl.

** HARRY HOLM 2014 01 21
_____________________________________________

Agneta Bode är sossarnas förslag till att bli Arbogas nya kommunalråd

Socialdemokraterna i Arboga valde vid sitt medlemsmöte den 18:e januari 2014 Agneta Bode till kandidat att efterträda Olle Ytterbergs, som meddelat att han inte kandiderar till omval om kommunstyrelsens ordförande.

Av pressmeddelandet framgår följande:
Agneta Bode är Socialdemokraterna nya kandidat till uppdraget som Kommunstyrelsens Ordförande i Arboga.
Agneta Bode är född 1951 och har en mycket stor erfarenhet av politiska uppdrag. Sedan 2005 är Agneta vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, krisledningsnämnden
och ordförande i socialnämnden.
Agneta har också uppdrag som ordförande i en av Västmanlands Kommuner och Landstings stora beredningar, Vård- och Omsorgsberedningen, och är ledamot i Västmanlands socialdemokratiska partidistrikts styrelse.
För Arboga Kommun är Agneta ledamot i direktionen för Västra Mälardalens Kommunalförbund, ledamot i styrelsen för Rådhuset i Arboga AB och Sturestadens Fastighets AB och dess dotterbolag. Agneta är också ledamot i lokala Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), Rådhusvärd och vigselförättare.
Agneta har erfarenhet från i kommunfullmäktige i Arboga sedan 1998.

Så långt pressmeddelandet.

På partiets facebook-sida beskriver Agneta Bode sig själv så här:

Jag heter Agneta Bode och är socialdemokrat därför att jag tycker att den socialdemokratiska ideologin är oslagbar. Att utgå ifrån alla människors lika värde och rätt, kan inte utmynna i annat än rättvisa och rättvisepatoset är det som ständigt ger mig drivkraft.

Som skilsmässobarn på 60-talet fick jag uppleva hur det var att inte duga då jag minns att jag, bland annat, inte blev inbjuden på de så kallade ”finare” saftkalasen. Det satte sina spår!

Som butiksanställd blev jag fackligt aktiv inom Handels redan på 70-talet vilket gett mig fantastiskt mycket i form av bra utbildningar och fina möten, med människor som behövt hjälp och stöd.

När jag sedan fick anställning 1989 på Metall i Arboga och därmed fick möjlighet att arbeta på heltid med mitt stora intresse, så var lyckan total. Jag fortsatte som fackligt aktiv i Handels då det var ”mitt” förbund, såsom anställd i ett annat.

I början på 90-talet blev jag invald i Socialnämnden i Arboga. Resten av min politiska karriär började egentligen ganska sent, då jag anser att man bör välja vilket ben man ska stå på och antingen arbeta fackligt eller vara politiskt aktiv. Ska man orka ge allt och vara en bra och närvarande företrädare så bör man välja.

När jag väl bestämt mig för att avsluta min tid som fackligt aktiv så gick det fort. Jag blev invald som ersättare i Kommunfullmäktige 2002 och blev, efter ett par år, ordinarie ledamot på grund av Kjell Söderströms avhopp. 2005 blev, på många sätt ett rekordår, för mig. Jag blev ordförande för Socialdemokraterna i Arboga på våren och den 1 juni blev jag både ordförande i Socialnämnden och vice ordförande i Kommunstyrelsen, samtidigt som Olle Ytterberg tog över posten som Kommunstyrelsens ordförande efter P-O Nilsson. De här åren har gett mig så oerhört mycket och jag är ytterst tacksam över att ha fått vara med om den här resan. Jag hoppas verkligen att jag via arbetet i Socialnämnden lyckats bidra till att många människor fått bättre förutsättningar i en, annars, ganska tuff värld.

Mitt 30-åriga fackliga engagemang har, förutom en guldnål, också gett mig oerhörd erfarenhet av föreningsliv och av arbete med människor. Som vice ordförande i Kommunstyrelsen under snart nio år, är jag nog rätt medveten om vad uppdraget som ordförande betyder.

Att få förmånen att arbeta med och för människorna i Arboga på högsta nivå och kunna bidra till att deras framtid blir precis så som de vill ha den, är inte bara ett privilegium utan även ett oerhört ansvar. Jag ska verkligen göra mitt yttersta för att fullgöra uppdraget till nytta för medborgarna.

/Agneta Bode

_______________________________

Porträtten som aldrig blev målade
Aktiviteter på Arboga Museum

Elisabeth Ohlson Wallin. (Foto: Robert Paraniak)

Bland kommande aktiviteter på Arboga Museum finns programmet "Porträtten som aldrig blev målade".
Det är konstnären Elisabeth Ohlson Wallin som ställer ut i samarbete med Föreningen JAG på Arboga Museum, 1/2-1/3 2014. Vernissage blir det lördag första februari.
Öppen porträttsverkstad ordnas under utställningsperioden. Och det blir en föreläsning med Elisabeth Ohlson Wallin torsdag 6/2 18.00.
- De bilder jag visar i serien Porträtten som aldrig blev målade visar hur människor med funktionsnedsättning osynliggjorts genom århundraden. Det är verkligen dag för en ändring.
Så förklarar Elisabeth Ohlson Wallin.

HARRY HOLM 2014 01 17

______________________________

Strömsholms-jazzen lever vidare
Underhållningsproffs tar över


Martin Johnsson, välmeriterad musik- och underhållningspappa från Stockholm, tar över Jazzens Museum i Strömsholm från Rolf Carvenius och driver sommarkonserterna vidare med toppartister inom svensk underhållning och jazz.

”Jag kör vidare i Rolfs anda som under 15 år har bjudit på svensk underhållning när den är som bäst”, säger Martin Johnsson. ”Klara för i sommar är redan Robert Wells, Jan Lundgren, Peter Karlsson med Blå Grodorna, Östen med Resten och Leif Kronlund.”
Den nye ”Museiintendenten” på Strömsholm, Martin Johnsson, är uppvuxen med musik och underhållning sedan barnsben. Martins far Torbjörn Johnsson blev för en äldre generation i televisionens barndom rikskänd som ”Småstadspolisen” i en uppskattad TV-serie. Torbjörn Johnsson turnerade också i många år Sverige runt med shower med idel kända artister. Han verkade också som manager för bl a Lasse Lönndahl, Towa Carson och Göte Wilhelmson.
Sonen Martin har fortsatt i sin fars fotspår. Han har tidigare varit manager för Viktoria Tolstoy, Putte Wickman och jazzpianisten Jan Lundgren.
Martins nuvarande adepter är Filip Jers, svensk munspelare av världsklass och sångerskan Hannah Svensson.

Martin Johnsson tog formellt över Jazzens Museum i Strömsholm i förra veckan:
”Men jag kan redan lova en sommar med en lång rad toppartister, men också framträdanden av många ur den nya svenska jazz- och underhållningsgenerationen”, säger han.
Konsertsäsongen i Strömsholm inleds någon av de sista dagarna i juni med Jan Lundgren och New Jazz Generation, Filip Jers och de båda sångerskorna Hannah Svensson och Isabella Lundgren.

(Ur pressreleasen) 2014 01 15

 

----------------------------------------------

Arbogas "sopstation" skall bort
Ny byggs för 15 miljoner kronor

Återvinningscentralen vid Norra Åsgatan i Arboga skall försvinna. En ny skall byggas på annat håll, för 15 miljoner kronor. Så nu behöver Vafab ha borgen av bland annat Arboga kommun för att kunna låna mer pengar.

Jag läste i ett protokoll från förra månaden att det utreds nytt läge för återvinningscentral i Arboga och frågade kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Olle Ytterberg, om bakgrunden till det ärendet.
- Det är nog så att Vafab har avtal på begränsad tid för nuvarande plats vid Norra Ågatan, eftersom den ytan långsiktigt är tänkt för reningsverket eller Arboga Energi, förklarar kommunalrådet.
- Vafab vill investera i en bättre anläggning, då är det bäst att göra det på en plats som fungerar bra och kan vara aktuell under väldigt många år, berättar Olle Ytterberg.

Delägare i Vafab Miljö AB är Västmanlands kommuner samt Enköpings och Heby kommuner. Och nu skall Arboga kommun snart vara med och borga för ett stort lån som Vafab Miljö AB skall ta upp, bland annat för att få pengar till den nya återvinningscentralen för Arboga.
Vafab skall öka sina skulder till över 410 miljoner kronor, varav alltså 15 miljoner är tänkta för den nya “sopstationen” i Arboga.
I övrigt förklarade Vafab Miljö AB, vid den extra bolagsstämman förra månaden, att man skall använda pengarna till amortering av externa lån för avslutning av avfallsupplag, till pensioner enligt ägaravtal samt till exempel för uppförande av reningsanläggningar för lakvatten och sluttäckning av deponier.
Andra investeringar som planeras är ökning av nya deponin, reinvesteringar i befintliga anläggningar samt utbyte av uttjänta maskiner och fordon.

I dagsläget har delägarna ett totalt borgensåtagande på 170 miljoner kronor. Och nu har alltså en ökning till 410,9 miljoner begärts. Det är huvudsakligen Västerås stad som Vafab lånar pengarna från.
Arboga kommuns ägarandel i Vafab Miljö AB är 4,53 procent, vilket innebär ett beslutat borgensåtagande på drygt 7,7 miljoner kronor.
Begäran om ny total utökad borgen uppgår till mer än 18,6 miljoner kronor vilket innebär en ökning av nuvarande borgensåtagande för Arboga kommun med i det närmaste 11 miljoner kronor. Om jag fattat rätt.

HARRY HOLM 2014 01 15

----------------------------------------------

Arboga i årets första snö 2

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Arboga i årets första snö I

FOTO: ARNE GRIPENHED

---------------------------------------------

Så kom första snön för året
och målade Arboga i vitt

-----------------------------------------------

Skolinspektionen gästar Arboga
för flera veckor framåt

Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet, för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Just nu är skolinspektionen på besök i Arboga för att göra en tillsyn av kommunens alla skolor och förskolor.

Skolinspektionens tillsyn kommer, enligt Arboga kommuns hemsida, att pågå till och med vecka 8.
I tillsynen ingår bland annat granskning av planer, riktlinjer och andra dokument för verksamheten samt intervjuer med skolledning, rektorer och elever. Skolinspektionen har även ställt frågor till ett urval föräldrar via en enkät.

Syftet med inspektionen är bland annat att bidra till alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla elever når minst godkänt i alla ämnen. Men också att återrapportera resultat, trender och utvecklingsbehov på nationell nivå till regeringen.

Förra gången som skolverket gjorde en regelbunden tillsyn i Arboga var år 2009.

HARRY HOLM med hjälp av kommunens hemsida
2014 01 10

---------------------------------------------

Vad kommer att hända under 2014?
Del 2: Inom sportens område

I Arbogas teknikbacke kommer riktig snö först natten till lördag i denna vecka. Och sedan blir det minusgrader i många dagar. Men därefter vet vi ingen om det blir nya regnveckor eller inte. En sak vet vi, att vill vi se vintersport så är det främst den 7 februari vi skall sikta på, för då börjar Vinter-OS.

Den 7 - 23 februari 2014 avgörs alltså Vinter-OS i Sotji, Ryssland. Men vad kommer annars att hända inom sportens område under 2014?
Den 13-26 januari är det en höjdpunkt inom tennisen, Australien Open.
Svenska Rallyt går den 5-8 februari.

Och Inne-VM i friidrott genomförs den 7-9 mars i Polen.
US Masters i golf spelas 10-13 april, där vi får ha koll på världstrean Henrik Stenson.
En stora grej för många är Ishockey-VM, som i år spelas den 9-25 maj i Vitryssland och Sverige har sitt världsmästerskap att försvara.
Den 14 och 19 juni spelar damlandslaget i fotboll VM-kval, mot Skottland respekteive Färöarna.
VM i orientering går i Italien den 5-13 juli.
EM i friidrott genomförs i Schweiz
den 12-17 augusti.
VM i cykel trampas i Spanien den 13-21 september.
Den 17-18 november genomförs VM i bowling för herrar i Abu Dhabi.
Det var några exempel från Sportåret 2014.

HARRY HOLM 2014 01 08

----------------------------------------------

Fullsatt i Trefaldighet när Bachs juloratorium framfördes

Fullsatt var det i den stora Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga när Bachs Juloratorium framfördes på trettondagens kväll, av Soli Deo Gloria, Franciskuskören och Eskilstuna Kammarorkester med solisterna Elin Jauring sopran, Anna Jauring alt, Sven Jauring tenor och Lars Jauring bas. För att vi skulle kunna hänga med i sångernas tyska texter fanns ett välfyllt svenskspråkigt programblad till hands. En mäktig kväll.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 01 06

---------------------------------------------

Det kom 250 squaredansare till
den 30:e Arbogadansen

För 30:e gången ordnade på lördagen föreningen Riverbend´s Squaredansers den så kallade Arbogadansen. Det kom tillresande dansare från flera platser i Mellansverige och inklusive hemmaförening fanns omkring 250 personer i aktion i Sturehallen.

*

Callern (t.v. ovan) är den viktiga person som sjunger och talar ut vilka turer dansarna skall göra. Som vanligt fanns också (t.h. ovan) möjlighet att köpa utstyrsel som hör squaredansen och countrymusiken till.

Inledningsvis kan det se ganska lugnt ut på dansgolvet (bilden ovan) men sedan blir det full fart (bilden nedan).

Läs gärna lite om square dancen och dess historia längre ner i spalten här till vänster.

*

Från Västerås kom dansare till Arboga och passade på att göra reklam för den stora sammandragningen av squaredansare i Västmanlands residensstad den 6-8 juni i år.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 01 04

-------------------------------------------------------------

Vad kommer att hända under 2014?
En hel rad val, om inte annat.

Ett nytt år har börjat, året 2014. Vad ska hända? Det mesta av det som kommer att ske har vi inte en aning om. Men vissa fasta punkter finns spikade. Låt oss idag börja med att ta en liten titt in i det politiska nya året.

Det är valår. Fyra val handlar det om. Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Den 14 september skall vi välja ledamöter till kommun, landsting och riksdag.
Så det förstår vi alla, att det blir massor av debatter och utspel, i TV och på möten landet runt.

Den 15 januari följer en första partiledardebatt i riksdagen, det det sedan också blir en utrikespolitisk debatt den 19 februari.
Den 9 april lägger regeringen fram sin vårbudget. Som oppositionens partier kommer att hitta massor med fel på, som vanligt.
Förstamajfirandet får säkert fler deltagare än de senaste åren, dels för att vänsterpartierna är i opposition och dels för att det är valår.
Den 21 maj visar TV en partiledardebatt inför valet till EU-parlamentet, som - som nämnts - inträffar fyra dagar senare.
Den 18 juni genomförs vårterminens avslutade partiledardebatt i riksdagen.

Så kommer Almedalsveckan 29 juni - 6 juli, där partiernas dagar är som följer:
Sossarna 29 juni, kristdemokraterna 30 juni, sverigedemokraterna 1 juli, miljöpartisterna 2 juli, moderaterna 3 juli, vänsterpartisterna 4 juli, folkpartisterna 5 juli och centerpartisterna den 6 juli.

Sedan följer Valet. Förtidsrösta i Sverige får vi göra från och med den 27 augusti. Valdagen är alltså den 14 september.
Och den 30 september öppnar Riksmötet.

HARRY HOLM 2014 01 03

 

**  

 

 

_______________________________

 

** TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM
______________________________________________

 

 

-----------------------------------------------------------------

_______________________________________________
 
ANNONS
**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  


 
**  

 

 
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
OKOKT ÄLV = RÅÅ

NY GÅTA :
Vart är vi uttalat på väg?
TULL

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________

_________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________