wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

PÅ ÅRETS sista dag försöker jag få till en ganska kronologisk och tämligen traditionell årskrönika.
Det har förstås hänt mycket mer än vad som listas här. Men en bild av Arboga 2013 ger det säkert.

JANUARI: Så började ett år som i det föreningstäta Arboga handlade mycket om Arboga Ryttarsällskaps ekonomi. Och om en försvunnen batmobil. Men världens kampsportpublik hittade under året en ny idol, Alexander “The Mauler” Gustafsson från Arbogas förort Medåker.

FEBRUARI: Närmare 120 flyktingar fanns på f.d. Nalles. Det var barmark på Februarimarken men tre dagar senare kom snön. En ny flygel för en kvarts miljon till Medborgarhuset värmde musikälskarna, inte minst utövarna vid klaviaturen.

MARS: Påskmarknad genomfördes på Stora Torget och det kom besked om att taxistationen vid Ahllöfsparken skulle rivas.

APRIL: Rolf Larsson, 77, (22 år som präst i Arboga) firade att det gått 50 år sedan han hade sina första konfirmander här. Av hans konfirmander blev 5 präster, 2 diakoner och 2 kyrkomusiker. Sju av dessa var med vid firandet i Arboga.

MAJ: Den 6 maj 2013 var ett historiskt datum med sorgkant: Efter 163 år hade Arboga Tidning från denna dag ingen redaktion i Arboga. Men Götlundabygdens dag firades som vanligt den 9 maj, och det var Konstrundan i Pingst enligt traditionen. Vid Barnens dag den 25 maj kunde man uppleva kommunalrådet Olle Ytterberg som Emil. Och Bygdespelets Vänner laddade för ännu en succé med “Hur ska det gå för Pettersson”-

JUNI: Månaden då Ekbacksbadet öppnade efter att ha varit stängt i två sommarsäsonger. Den 29 juni var det Arboga Meet och Kanalens Dag

AUGUSTI: Medeltidsdagarna jubilerade, 25:e året var detta.

SEPTEMBER: Den 28 september firades åter Bondens dag.

OKTOBER: Den 12 oktober genomfördes Torgets dag i sol och hälsomässa. Den första snön kom den 19 oktober men blev inte gammal. Denna månad meddelade Arboga kommunstyrelses ordförande Olle Ytterberg att han lämnar det tunga uppdraget efter valet hösten 2014.

NOVEMBER. Denna månad började med att finansminister Anders Borg klippte av sig hästsvansen, vilket uppmärksammades i stora delar av världen. I Arboga kom en
ny plan för mer byggande vid Hällarna. En tyfon drog in över Filippinerna men Arbogas förre kommunalråd, Kjell Söderström, som flyttade dit för tio år sedan, klarade sig. Larz-Thure Ljungdahl blev klar med sin tredje film i serien “Jag minns mitt Arboga”. Den 20 november besökte justitieminster Beatrice Ask just butiker i Arboga. Den 24 november var årets sista öppetdag i 40-årsjubilerande Maxelmossestugan. Den 27 november kom miljöpartisten Gustav Fridolin till Arboga och talade om sin bok “Morfar skrev inga memoarer”. De nya dammluckorna vid Herrgårdsbron invigdes samma dag

DECEMBER. Hela advent kunde stadsborna vandra i ljuset av en ny belysning över gaturummen i “city”, en julbelysning med nya energisnåla LED-lampor. Kerstin Rosenkvist, gruppledare för centern i Arboga, meddelade att hon hoppar av och blir sosse. Och Gammeldags Julmarknad lockade även i år många besökare från andra orter.

INFÖR 2014 önskar jag mina trogna och tålmodiga läsare ett riktigt
GOTT NYTT ÅR!

HARRY HOLM 2013 12 31

 

 

--------------------------------------

TISDAGEN den 31 december, nyårsafton 2013. Det blir ett par tre plusgrader på förmiddagen och fyra fem på eftermiddagen, 6-7 sekundmeters vind från söder och ingen nederbörd.

SYLVESTER har namnsdag och namnet betyder Skogsman eller "Den som lever i skogen". Det är bara ett hundratal personer som kan fira namnsdag idag. Men denna tisdag är det ändå fler än någonsin som firar, eftersom det är nyårsafton.

ARBOGAREVYN har premiär denna dag, under rubriken "Arbogarevyn drar ut i fält! Revyn som skjuter sig själv i foten..." Det är en premiärkväll med fest och supé som börjar klockan 18. Då bjuds revy, supé på 2 rätter, kaffe och chokladbit, champagne vid tolvslaget, dans och musik för 495 kronor. Enbart föreställningen kostar 140 kronor.

MÅNGA FIRAR också familjevis, eller i mer eller mindre ensamhet, i hemmets lugna vrå som det heter. Med TV:n som sällskap, inklusive Grevinnan och betjänten samt Tolvslaget från Skansen. En tradition så god som någon.

HARRY HOLM 2013 12 31.

-------------------------------------

MÅNDAGEN den 30 december, en mellandag som i Arboga börjar med klar himmel och någon minusgrad.
Abel och Set har namnsdag.
Abel betyder "son" men kan också tydas som "förgänglighet".

I BIBELN var Adam och Evas son Abel verkligen förgänglig, han dödades av sin bror Kain.
Set, som alltså också har namsndag idag, var Eva och Adams tredje son. Namnetg betyder "telning" eller "rotskott" men har också tolkats som "ersättare".

OCH NU dröjer det inte länge förrän det här året ersätts av ett nytt. Året 2013 skall bli 2014 och det åtestår att se hur många gånger man skriver fel i början när man skall datera olika skrivelser. På grund av vanan att skriva 2013.

SÅDANA misstag kan ske under hela året, fick jag lära mig i första halvan av den här månaden. Jag hade på luciadagen daterat en skrivelse, som till och med skulle till en noggrann myndighet. Och skrivit "den 12/13 2013". Lyckligtvis upptäckte jag det innan kuvertet postades. Så det blev att "göra om".

OM ALLT är som det brukar så är det nyårsafton i morgon. Var försiktig med fyrverkierna. Och med löftena... så lova bara sådant du verkligen tror att du kan hålla. Annars får 2014 ett extra moment av frustration. (Att vara frustrerad betyder att vara besviken på sin egen situation.)

HARRY HOLM 2013 12 30

--------------------------------------

Det sanna ljuset, som ger alla människor ljus, skulle komma in i världen.
Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen
kände honom inte. Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom.
Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn,
åt alla som tror på hans namn...


Johannesevangeliet 1:9-12.

Söndagen efter jul
Tänk att få vara ett Guds barn

VÄRLDEN hade blivit till genom honom, står det alltså i dagens bibelord.
Och detta evangelium börjar med hela vår historias början:
"I begynnelsen var Ordet..."
Lite längre fram i kapitlet står det "Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning."

ORDET blev människa, ordet blev Jesus alltså.
Denna hundraprocentiga Gud blev nu också hundra procent människa.
För vår skull. För att människorna skulle få en chans till att göra
det goda.
För att alla människor skulle kunna välja att bli Guds barn. Om de ville.
Men "hans egna tog inte emot honom" står det i bibelordet ovan.

DEN ÄR snart klassisk, repliken jag hörde om för några år sedan.
Det var en kund som under julhandeln retade sig på att Carola sjöng en julpsalm i varuhusets högtalarsystem:
- Tänk, nu försöker dom kristna ta över julen också.

DET ÄR ju Jesu födelse vi firar. Och egentligen är det ofattbart, att så många här i den rika delen av världen inte tar emot Honom.
Tänk att acceptera julfirandets materiella sidor, gärna handla
och få julklappar för miljarder, men samtidigt låta bli att ta emot den
största gåvan av alla: Möjligheten att få bli Guds barn.

JAG BER; Tack Gud Fader, för att Du genom din son Jesus gjort också oss till Dina barn.
Tack för att jag har fått komma in i Din faderliga famn, in i en tro och lära
som inte predikar terrordåd och fördömelse, utan bara kärlek, kärlek och kärlek.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2013 12 28

____________________________

LÖRDAG den 28 december börjar i Arboga med 4-5 plusgrader och skall stiga lite till. Det är sydlig vind och meteorologerna tror att vi slipper nederbörd, åtminstone fram till 17-tiden. Benjamin har namnsdag idag. Det betyder Önskebarn eller Lyckobarn.

VÄRNLÖSA BARNS dag är det också idag.. Den dagen firas sedan 400-talet den 28 december i hela den västliga kyrkan. Det är för att minnas de barn som Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödda judakonungen Jesus. (Bibeln, Matteusevangeliets andra kapitel.)

FRAM TILL och med år 2000 kallades dagen i vårt land för Menlösa barns dag. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös "oskyldig" eller "utan skada eller fel". Så det skulle kunna heta Osyldiga barns dag.

I FINLAND heter dagen fortfarande Menlösa barns dag.
Och i både Sverige och Finland är det idag årets sista lördag. Då jag önskar både barn och vuxna en fin och trevlig helg.

HARRY HOLM 2013 12 28

----------------------------------------

FREDAG I ARBOGA med snöblandat regn i morgonluften, en vardag mitt i allt helgfirande. Det är årets 361:a dag, denna den 27 december. Johannes och Johan har namnsdag. Namnen betyder ungefär "Gud har varit nådig" eller varför inte "gudagåva".

EVENEMANG finns det inte många i Arboga idag. Men reor finns det, så kallade Mellandagsreor. Både Pops och Titt-in drar på med "köp 3 plagg, betala för 2" medan Tehås & Behagfullt satsar med ett reatorg där det är halva priset på utvalda varor. Adea Skor vid Nytoget har också mellandagsrea.

ALLTSÅ KAN man handla lite billigare idag. Den som vill komma billigt undan, och verkligen spara pengar, väljer förstås att nöja sig med fådda julklappar och det som redan finns i garderoben. För så är det ju inte bara i mellandagarna, att mest pengar sparar den som inte handlar.

HARRY HOLM 2013 12 27

___________________________

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

Ur Lukas andra kapitel

Jesu födelse – Julevangeliet

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas.
Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien.
Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad.
Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten.
Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran.
Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor
glädje, en glädje för hela folket.
I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren.
Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och
ligger i en krubba.”
Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som
prisade Gud:
”Ära i höjden åt Gud
och på jorden fred åt dem han har utvalt.”
När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till
varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som
Herren har låtit oss veta.”
De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet
som låg i krubban.
När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta
barn.
Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade.
Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det.
Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de
hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.
När åtta dagar hade gått och man skulle omskära pojken fick han
namnet Jesus, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev
havande.

(Luk 2:1-21)


___________________________

DAN FÖRE dopparedan är det, denna 23 december 2013. Det skall bli några regnstänk på förmiddagen men sol på eftermiddagen och 4-5 plusgrader. Adam har namnsdag och hans namn betyder Människa.

EN MÄNNISKA som fyller år idag är Drottning Silvia, Silvia Renate född Sommerlath i Heidelberg i Tyskland den 23 december 1943. Enda dotter till direktör Walther Sommerlath och hans brasilianska hustru Alice Sommerlath, född Soare de Toledeo.

OCH DÅ kan jag lika gärna erkänna att jag är glad över att Sverige är en monarki. Om inte annat är det fin PR att ha en kungafamilj som kan representera i olika sammanhang, inom och utom landet.

BARA ETT exempel: När det gäller den stora Saabordern från Brasilen, köpet av Jas-plan, så har det säkert legat i vågskålen att vår drottning, dagens födelsedagsbarn, är uppvuxen i Brasilien.

OCH TILLS motsatsen är bevisad tror jag att vårt kungahus kostar mindre än om vi hade president på president som skulle först avlönas och sedan ha en gigantisk pension, som sin företrädare, som dennes företrädare etc. Flera pensionerade presidenters pension samtidigt. Dyrt.

HARRY HOLM 2013 12 23

____________________________

"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.
"
(Ur Lukasevangeliets första kapitel)


Fjärde söndagen i advent
Maria – Jesu moder


FOKUS måste vi alltid ha på Jesus. Men dagens betraktelse blir något av
en hyllning till Maria.
Den är också ägnad alla mammor, genom berättelsen om deras kvinnliga
förebild Maria, Jesu Moder.

JAG BLEV lite poetisk när jag försökte analysera begreppet Mor och fick
plötsligt till mig följande mening:
”Under paraplyet av en moders kärlek
trängs syskonen Oro och Glädje.”

VI FÖRS till tankar på mödrars oro och glädje, genom berättelsen om
Marias känslor och reaktioner för 2000 år sedan.
I Luk 1:26/27 - 38 läser vi om Budskapet till Maria om Jesu födelse:

I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria.
Ängeln kom in till henne och sade:
"Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig."
Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning
skulle betyda. Då sade ängeln till henne:
"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut."
Maria sade till ängeln:
”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man."

Men ängeln svarade henne:
"Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över
dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting,
väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara
ofruktsam är nu i sjätte månaden.
Ty ingenting är omöjligt för Gud."
Maria sade:
"Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."
Och ängeln lämnade henne.

OM VI förflyttar oss till vår tid. Hur är det på 2000-talet att vänta sitt första
barn? Jo, också nu, både oro och glädje. Många tonårsflickor i Sverige
idag vet hur det kändes när de förstod att de var med barn.

GRAVIDITETEN fortgår sedan numera under ständig kontakt med barnavårdscentralen.
Resan till förlossningsavdelningen sker vanligen i ombonat fordon. Och
miljön i födelseögonblicket är så långt ifrån ett litet stall med krubba som
man kan tänka sig.

MEN ÄNDA är jag säker på att mitt i glädjen över det nyfödda barnet ligger
oron där i bakgrunden. Hur ska det gå? Ska jag klara att vara förälder?
Ska barnet få vara friskt? Kommer vi att klara ekonomin?

DÅ UNDERLÄTTAR det för den nyblivna mamman år 2013 att som Maria gjorde, lita på Gud. Och att be till Honom i Jesu namn, av tacksamhet
när förlossningen gått bra, eller om hjälp när det kärvar.
Och att komma ihåg vad ängeln sade till Maria för drygt 2000 år sedan:
– Ingenting är omöjligt för Gud.

HARRY HOLM 2013 12 21

-------------------------------------

LÖRDAGEN DEN 21 december är här, den så kallade Tomasdagen. Förr var det vanligt att säga att "Tomas fylletunna", eftersom det den 21 december var tillåtet att provsmaka julölet.

TOMASDAGEN var förr det som inledde ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet - och som sagt julölet, som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen, den 9 december.

UNDER DEN katolska tiden i Sverige var nästan en dag av tre helgdagar. Förutom jul, påsk och pingst hade man gudstjänst på Mariadagar, helgondagar och alla apostladagarna.

MER ÄN TIO helgdagar firades till minne av Jesus lärjungar. Två av dessa apostladagar infaller i samband med julhelgen – Tomasdagen den 21 december och Johannes den 27 december. Aposteln Johannes, alltså, inte Johannes Döparen.

APROPÅ DEN sistnämnde så betyder ordet lördag "Den dag man badar". Det beror på den fornsvenska traditionen att bada sig, löga sig, ett ord som kommer från protogermanskans Laugr - vatten, vattenfall.]

STORA LÖGARDAGEN inträffade i julveckan. Sedan trägolvet skurats med sand och kvist så att det blev vitt, sköldes det av med vatten. Och sedan var det människornas tur.
På den stora lögardagen, fick man tvätta av sig själv och byta till rena kläder.

BARNEN BADADE i en stor träså, som burits in i köket. Vattnet värmde man i största grytan över öppen eld på eldpallen.
Far och mot tog sån till ladugården och badade där av sig förjulssmutsen.
Alla barnen fick troligen bada i samma vatten och den hemkokta tvålen anvädes som rengöringsmedel.

DET VAR tider det. Innan jag föddes. Men jag är så gammal att jag som barn fick bada i en zinkbalja på köksgolvet, sedan mormor värmt vatten i "reservoaren" av koppar som satt på sidan av vedspisen.

HARRY HOLM 2013 12 21

____________________________

FREDAGEN DEN 20 december, dagen efter årets sista sammanträde med Arboga kommunfullmäktige.
Där fanns mot slutet att hett ämen, kränkning av elever via skoldatorerna.

ANDERS BJURSTRÖM och
Dan Mårtensson hadelämnat in en fråga för Ingrid Noord-Silversten att svara på. Den handlade om kränkningar via nätet..
- Det är en jätteviktig fråga ni nämner, sade hon. Alla elevdatorer har samma ip-nummer så den vägen går det inte att spåra om det är någon inom skola som kränker. Polisen hjälper till om det ärnågon utifrån som kränkt.

INGRID NOORD Silversten, som är ordförande i Arboga kommuns barn- och utbildnignsnämnd, berättade bland vad som gjorts i Arboga för att komma till rätta med kränkningar.
- Vi tar upp värdegrundsfrågor
som vi dagligdags tar upp i skolan och det här har också med värdegrunder att göra.På högstadieskolorna har dom just haft en speicellt temadag i frågan.

- MEN FÖRÄLDRARNA har också ett anvar att hålla reda på vilka sidor ungdomarna rör sig på och vad de skriver, fortsatte nämndordföranden som ytterligare en åtgärd för att komma till rätta med problemet.

NÄR ELEVERNA får datorn, i sjuan, måste de skriva på ett papper där det står vad de inte får göra, berättade Ingrid Noord-Silversten som också förutspådde viss kursverksamhet under vårterminen..
Hon förklarade förresten att man från skolans sida med jämna mellanrum går in och tar stickprov och kollar. Den som då misskött sig får vara utan datorn en vecka eller mer.

HARRY HOLM 2013 12 19

__________________________

TORSDAGEN den 19 december har vi nått fram till. Isak har namnsdag. Namnet betyder ungefär "Han som ler". Den här tiden på året är det många bibliska namn i almanackan.
Abraham och Sara fick sonen Isak när de var 100 respektive 90 år gamla.

FÖR GUD är ingenting omöjligt, kan man förstå av samma bok. Och:
"Den som inte tror på mirakel är inte realist."
Så började utrikeskommentatorn Rolf Gustavsson sin artikel i Svenska Dagbladet i söndags.
Den meningen passar bra när man tänker på hur Isak kom till.

ARBOGA kommunfullmäktige sammanträde idag. Kl. 18 börjar det i Rådhuset i Arboga. Som vanligt kan man också följa poltikernas möte via webbsändningen på arboga.se eller via Västmanlands Television.

APROPÅ KOMMUNEN så måste jag ha missat något i Den Lokala Ordningssstadgan.
Det verkar stå något där om att det är förbjudet att ha reflex när man rör sig i Arbogas stadsbild.

JAG SÅG i förrgår en liten hund som var klädd i reflexer. Men någon människa med reflex har jag inte sett, inte ens vid och på de olika övergångsställena, som mellan stationsområdet och varuhusparkeringarna till exempel.

MEN VISST vore det väl konstigt om hundar får ha reflex men inte människor. De här reflexlösa promenerande Arbogaborna borde köra en sväng med bil runt i stan. Då skulle de se hur modigt / dumt det är att gå reflexlös i decembermörkret.

JULLOVET är på gång. I morgon fredag är sista skoldagen för i år. Vårtermingen börjar sedan onsdagen den 8 januari.
Men först skall julklapparna öppnas och användas i bra många dagar.

HARRY HOLM 2013 12 19

_____________________________

ONSDAGEN DEN 18 december har Abraham namnsdag. Namnet kommer av det hebreiska namnet Abram, som betyder Fader till många.

INTERNATIONELLA migrations-dagen är det idag, eftersom den alltid infaller den 18 december varje år. Internationella migrationsdagen är instiftad av Förenta nationerna.
En kanske inte lika viktig händelse, tycker de flesta, men dock en annan god sak firas också idag

KAKANS DAG är det idag. Det är svårt att inte älska småkakor - dessa underbara, söta och spröda bakverk som ofta baseras på en mördeg.
Småkakor kan varieras i all oändlighet - både vad det gäller hur de ser ut och hur de smakar, berättar Norrmejerier på sin hemsida och fortsätter:

OM DU GILLAR ett grundrecept för småkakor kan du alltid testa att lägga till något som du gillar, t.ex. lite vanilj-socker, kokos, kanel, kakao eller något helt annat. Sedan kan man alltid toppa sina favoritkakor med nötter av olika slag, pärlsocker eller t.ex. lite hackad choklad. Det finns inga begränsingar för småkakor som gärna serveras tillsammans med en kopp kaffe eller te.

FÖR ATT ytterligare fresta till firande av Kakans Dag räknar vi här upp några av alla de slags kakor som finns.
Och det är långt ifrån bara sju sorter.

VAD GILLAR du bäst av följande: Mandeltoppar med chokladtryffel
Chokladmacarons Sockerkringlor Chokladsnittar med kanel Mandelhjärtan med hjortrongrädde
Dubbla havreflarn med lingongrädde
Müslikakor med färsk frukt och bär
Havreflarn med björnbär Ingefärs- och kolasnittar eller Nötkakor med nejlika

KANSKE DU hellre vill ha någon av följande kakor:
Mandelsnäckor med lingongrädde
Ingefärskakor Saffransskorpor
Kokosflarn med björnbärsgrädde
Små kolatarteletter Knäckiga flarn med apelsinsmak Ingefärspepparkakor
Spröda hjärtan Kalasbitar Chocolate chip cookies eller Fudgekakor.

MINA TANKAR går till Drömmar, som smälter i munnen, och till Finska pinnar.
Fast den här tiden på året passar det väl bättre med Skurna pepparkakor och Julens korintkakor eller varför inte Chokladrutor med nötter

HARRY HOLM Kakans Dag 2013

--------------------------------------

TISDAGEN DEN 17 december har vi nått fram till. Stig har namnsdag. Ordet betyder Vandrare och är ett skånskt-danskt namn som fanns redan på 1100-talet.

PÅ PROGRAMMET i dag borde många ha kvällens evenemang i Heliga Trefaldighets kyrka kl 19.
Där sjunger Arboga manskör in julen i Heliga Trefaldighets kyrka, en tradition.

DENNA GÅNG är det Krister Zackrisson, baryton, som är solist. Amanda Elvin svarar för ackompanjemang på piano och orgel. Kören leds som av Åsa Lansfors Lindblom.

REKOMMENDERAS å det allra varmaste. Av:.

HARRY HOLM 2013-12-17

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 16 december skall det regna fram till lunchtid i Arboga. Sedan kommer det en skvätt igen på kvällskvisten.

DAGEN börjar med 4-5 plusgrader, sedan stiger temperaturen hela tiden för att vara uppemot 9 grader vid 22-tiden på kvällen.

ASSAR har namnsdag idag. Ordet betyder Den som ger svar. Det är ett fornnordiskt namn som från början var Andswari.

SÅ VILL jag påminna om att det är Allmänhetens Åkning i Ishallen idag, mellan kl 16 och 17.15. Och då är puck och klubba tillåtet under åkningen.

HA EN BRA vecka och stressa inte för mycket trots närheten till julhelgen. För det mesta är det viktigare att ge tid till den man tycker om, i stället för pengar och presenter.

HARRY HOLM 2013 12 16

 

--------------------------------------

Han begav sig till trakten kring Jordan och förkunnade överallt syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop...
(Om Johannes, ur inledningen på Lukasevangeliets 3:e kapitel)


Tredje söndagen i Advent
Vägröjaren - Johannes Döparen


Bibelordet inför den tredje advent har jag hämtat från Lukas evangelium.
Lukas verkar vara den ende av författarna i Nya Testamentet som inte är född jude. Han var läkare och en av Paulus medarbetare och skrev sin
berättelse ungefär 80 år efter Kristi födelse.

I tredje kapitlet berättar Lukas om Johannes döparen, mannen som
röjde väg för Jesus och till och med döpte honom.
Johannes, son till Sakarias, var ute i öknen när Gud sa till honom vad
han skulle göra. Så Johannes började, överallt i trakten av Jordan, alltså
att berätta att om man ärligt erkände sina missar i livet, om man omvände sig och lät sig döpas så skulle Gud glömma det onda man gjort.

Folk kom i stora skaror till honom för att bli döpta, trots att han kallade
dem ”huggormsyngel” och sa att ”varje träd som inte bär god frukt skall
huggas bort och kastas i elden”.
Undra på att människorna då frågade Johannes vad de skulle göra.
En stor del av svaret finns i dagens bibelord, överst på sidan.

Många av de människor som kom till Johannes fick för sig att det var
den efterlängtade Messias som hade kommit. På sådana frågor svarade
han alltid:
– Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag,
och jag är inte värdig att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa
er med helig ande och eld. (Luk.3:16)

Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns också Jesus. När
han blivit döpt – berättar Lukas – och stod och bad ”öppnade sig himlen
och den heliga anden kom ner över honom i en duvas skepnad, och en
röst hördes från himlen:
– Du är min älskade son, du är min utvalde.”

Jag hoppas att det är lika för dig som läser dessa rader, att Jesus är –
eller mycket snart blir – din utvalde.
Jag kan intyga att det inte finns en bättre förebild (läs mer om Honom i
Bibeln så förstår Du vad jag menar).
Och jag kan bekräfta att det inte finns bättre ressällskap på färden
genom livet än Jesus Kristus.
Han är inte bara som Kevin Walker, TV-Idol 2013, utan Idol i evighet.

HARRY HOLM 2013 12 14

 

--------------------------------------

LÖRDAGEN den 14 december ska börja med lite snö som övergår i snöblandat regn och slutligen rena rama regnet. Så gott som hela dagen skall det skvätta och vinden blir sydlig.

STEN OCH Sixten har namnsdag. Sten är ett så gammalt svenskt namn att det finns inristat på runstenar. Den orubblige, eller Den osårbare, skall namnet betyda.

NAMNET SIXTENS betydels går inte heller av för hackor. Det är sammansatt av orden "seger" och "sten".
Om det nu inte är en försvenskning av latinets "sixtus", som betyder Den sjätte.

IDAG ÄR DET också Internationella ap-dagen. Skulle någon vara intresserad av det firandet så går det att googla på Monkey Day 2013.
Lycka till!

HARRY HOLM 2013 12 14

_____________________________

 

DÅ PÅ VÅR tröskel står, vitklädd med ljus i hår...
Det är fredagen den 13 december, det är Luciadagen och Lucia har namnsdag. På bilden här ovan ser vi Stockholms Lucia 1944, Barbro Paulsson.
Om ett år är det alltså 70 år sedan Stockholms-Tidningens läsare röstade fram henne.

LUCIA LED martyrdöden i Syrakusa på Sicilien den 13 december år 304. Hon hade trotsat romarna och bekänt sig till kristendomen, därför avrättades hon.
Än idag dödas människor på vissa håll i världen för att de bekänner sig till kristendomen.

I EN AV de kyrkor som tillägnats Lucia förvaras hennes kvarlevor sedan 1200-talet.
Bland de många märkliga berättelser som finns om vad som hänt med kroppen, kan nämnas att kejsarinnan Maria av Österrike år 1579 fick ta emot en styckke kött från helgonets vänstra sida.

VÅRT NUTIDA FIRANDE, som lyckligt nog i stället innehåller lussekatter och pepparkakor, kan sägas ha börjat 1927. Det året arrangerade Stockholms Dagblad en kortege med en ridande Lucia och tärnor.
Luciasångens text skrev den svenske poeten Gunnar Wennerberg sedan han hört melodin i Neapel år 1852.

UNDER LUCIANATTEN har det sedan många år tillbaka gällt att hålla sig vaken. På 1700-talet började man denna dag med frukost mitt i natten. Från tre och upp till sju frukostar serverades fram tills solen gick upp. Det var revbensspjäll med potatis, gröt och stora mackor som gällde.

HARRY HOLM 2013 12 13

 

--------------------------------------

TORSDAGEN den 12 december är här. Det blir 4-5 plusgrader hela dagen, inten nederbörd och kanske till och med någon solglimt under eftermiddagen.
Fredagen blir också en ganska fin dag men från lunchtid tippar temperaturen då över mot minussidan, efter att till och med natten har haft flera plusgrader.

ALEXANDER och Alexis har namnsdag. Namnen betyder Försvarare, Hjälpare.
Idag är det också Julstjärnans dag.
Men våran julstjärna har vissnat där i köksfönstret. Vad det beror på har jag inte en aning om. Men vi har så mycket annat rött inne, så det gör inte så mycket.

PERSONLIGEN funderar jag mycket på det här med att våra skattepengar har använts till en konsult som lärt Arboga kommuns anställda tricks så att kommunen slipper betala "socialbidrag" till dom som har det sämst i stad.

VAD JAG förstår sker detta helt utan att de politiker vi valt har fått säga sitt. Därmed har vi ännu en detalj i den bild som riskerar attminska valdeltagandet nästa höst.
"För det kvittar ju vilket parti man röstar på..."

HARRY HOLM 2013 12 12

 

-------------------------------------

ONSDAGEN den 11 september har vi kommit fram till. Plusgrader utlovas och det kommunala snöröjnngskontot slipper naggas i kanten ett tag igen.

IDAG HAR Daniel och Daniela namnsdag.
Det är hebreiska namn som betyder Gud är min domare.

TANGONS DAG är det idag. Till en början firades den som en nationell tangodag i den argentiska huvudstaden Buenos Aires men den blev sedan en internationell dag för den argentinska tangon.

DEN BERÖMDE tangosångaren Carlos Gardell föddes på denna dag, troligen år 1890, och även kompositören och orkesterledaren Julio De Caro, 1899.

IDAG ÄR DET också Den internationella dagen för världens berg, som sedan 2003 firas den 11 december. Avsikten med Internationella dagen för världens berg är att göra den stora allmänheten medveten om bergstrakternas särdrag och problem och visa på behovet av en hållbar utveckling.

DENNA DAG skall påminna oss om att frågan om en hållbar utveckling i bergstrakter måste bli ett tema med ständig aktualitet.
På grund av att bergstrakter har en mindre förmånlig struktur än landsbygden på slättlandet behöver de särskilt stöd.

TÄNK PÅ det, EU-byrårkrater och andra som sitter på människornas pengar.

HARRY HOLM 2013 12 11

---------------------------------------

TISDAGEN den 10 december. Det är Nobeldagen, vilket verkligen kommer att märkas i TV, där stort intresse också visas Nelson Mandelas begravning.

NAMNSDAG idag har Malin och Malena. Det är kortformer för Magdalena, som betyder Kvinna från Magdala, en ort vid Genesarets sjö.

IDAG ÄR det också Mänskliga rättigheternas dag och Internationella djurrättsdagen.
En liten förklaring följer här.

DEN 10 DECEMBER 1948 antog FN:s generalförsamling den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. Samma dag från och med 2004 uppmärksammas den internationella djurrättsdagen över hela världen för att tydliggöra att människors och djurs rättigheter hör ihop.

ORGANISATIONEN WSPA och den engelska organisationen Uncaged har startat ett arbete för att påverka FN att anta en djurskyddsdeklaration. Arbetet med att påverka enskilda regeringar har redan pågått i flera år. Planen är att få så stort stöd som möjligt för idén i olika länder, innan frågan väcks formellt i FN.

HARRY HOLM 2013 12 10

____________________________

MÅNDAG IGEN och vitt på backen i Arbogatrakten. Anna har namnsdag, det hette min mormor (Anna Westling,
född i Glissjöberg av alla platser på jorden). Och min dotter Katarina har Anna som "extranamn". Anna kommer från ett hebreiskt namn som betyder Den benådade.

INTERNATIONELLA antikorruptionsdagen är det idag. Men det är också Pepparkans Dag och den dagen inträffar verkligen vid rätt tid på året, fyra dagar innan Lucia.
En pepparkaka är en sorts tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika.

PÅ 1400-TALET var peppar en av ingredienserna, vilket berättas i anteckningar som då fördes på Vastena kloster.
Nedskrivna är också kostanderna för inköp av råvaror redan när man bakade pepparkakor till bröllopet 1335 mellan Kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

HARRY HOLM 2013 12 09

------------------------------------

DEN HÄR SÖNDAGEN är det Andra Advent. Och då passar jag på att påminna om hur jag som kristen tänker när det gäller ett annat, ett slutligt Advent: Den yttersta tiden och Jesu återkomst.

ADVENT betyder alltså ankomst, ordet kommer från latinets Adventus Domini (Herrens Ankomst).
Förra söndagen uppmärksammades i kyrkorna referatet från när Jesus för sådär 2000 år sedan red in i Jerusalem på en åsna. Folk hyllade honom, strödde ut palmer på vägen framfår åsnan, ja bredde till och med ut sina mantlar, mångas mest dyrbara ägondel.

SAMMA MÄNNISKOR som då jublade över Jesu ankomst stod några dagar senare (det vi uppmärksammar i påsktiden) och skrek. Korsfäst! Korsfäst!
Eftersom de givit efter för grupptrycket och den politiska makten.
Nästa gång Jesus kommer, nästa riktiga Advent, så blir det "andra bullar", som min mor brukade säga..

ETT BIBELSTÄLLE till att börja med:

Han gav dem en liknelse: "Se på fikonträdet och alla andra träd.
När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren
nära. På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära.
Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer.
Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå.

Lukas 21:29-33

Guds rike är nära

OM RIKET som kommer, handlar det, den andra söndagen i advent. Även om Jesu återkomst i makt och härlighet enligt många är nära, så tänker de flesta den här tiden på året först och främst på när han föddes av Maria i ett stall i Betlehem.
Men eftersom vi aldrig har varit så nära Jesu återkomst som nu, så vill jag hellre ropa orden jag läst på caféernas servetter:
– Välkommen åter!

DET DRÖJER dock inte länge förrän jag tänker:
– Kanske, Herre, att Du skulle vänta ett tag. För det är så många som ännu inte hört om Dig och så väldigt många – inte minst här i Arboga – som hört Ditt namn men inte fattat riktigt.

MÅNGA KRISTNA får lida för sin tro.
Runt om i världen är det många som får göra det.
I dessa dagar tänkar vi extra mycket på alla de kristna missionärer och hjälparbetare som offrat sin tid - och ibland också livet - i sitt arbete för människor i enlighet med Jesus kärleksbudskap.

VI SOM KAN gå in i kyrkan utan ångest, utan att får svårigheter, utan att man skall fängsla eller döda oss, är bättre lottade än 3 miljarder av jordens innevånare.
Så visst är vi priviligierade, även på det sättet, vi i Arboga och Sverige.

TROTS DET känns det motigt ibland för oss kristendomsspridare. Men lite slängar om verklighetsflyktens Knutby-församling får man som frikyrkomedlem tåla, speciellt som det saknas paralleller till det kristna livet i Arboga, där t.ex. - som de kristna på Jesu tid - vi i pingstförsamlingen inte ens har en pastor.

MÅLET FÖR församlingsarbetet, för varje kristens tillvaro, är att få så många som möjligt att förstå det fina med att tro på Gud och leva så likt föredömet
Jesus som man klarar.
Så mest motigt känns det för att det vissserligen går framåt men inte fort nog med den så kallade evangelisationen, speciellt som Herren vill att alla ska vara omvända när han kommer tillbaka.

OCH DEN DAGEN kan vara väldigt nära. Bekymra dig inte för att Mayakalendern tar slut (det gjorde den i fjol också). För i Bibeln står ordet fikonträdet (som nämns i bibelordet överst i spalten) för ordet Israel.
Så Bibeln säger att den genereation som lever när judarna återvänt till Israel (med start 1948) är den generation ska få vara med om Jesus återkomst till Jorden.

DET ÄR VI 40-talister alltså. Och vad vi gjort - eller inte gjort - för honom, det får vi stå för en vacker dag.
Vi behöver inte själva räkna upp de gånger vi har hjälpt ”en av dessa mina minsta bröder”, vi behöver inte lista hur många arbetstimmar vi ägnat åt projektet att göra alla folk till lärjungar.
För det vet Han redan.

MED ANDRA ORD behöver vi inte – när riket kommer – redovisa våra gärningar i någon sorts dubbel bokföring på en cd-rom.
För alla som redan är omvända och de som snart - innan Han kommer - ska bli omvända, de står vid hans ankomst redan i det som kallas Livets bok.

NÄR JESUS kommer tillbaka räcker det alltså att vi har omvänt oss, att vi tror på
Gud och att vi inför andra stått och står för att Herren Jesus är vägen, sanningen och livet.
Allt grundar sig annars på att vi dessutom levt upp till vår insikt:
Att det enda som håller i våra egna liv, i Arboga kommun och i världen
är Kärlek i stället för egoism.

HARRY HOLM 2013 12 08

--------------------------------------

LÖRDAGEN den 7 december är det och inte blev det några 2-3 decimeter snö i går. Att vara meteorolog är nog inte så lätt.
För den som är skotträdd räckte det så bra med 2-3 millimeters snötäcke, som det nu blev.

GAMMELDAGS JULMARKNAD börjar kl 10 idag i centrala Arboga (alla klockslag i spalten här till höger).
Men det är långt ifrån det enda som händer denna dag. I Nicolai aula börjar Musik- och dansskolans adventscafé också kl 10 och samma starttid har Julstöket på Arboga Museum. Och kl 12 är det sagoläsning på arabiska i Arbogas bibliotek.

ANGELA OCH Angelika har namsdag idag. Det är namn med italienskt ursprung och betyder ungefär Den änglalika.
Förbundskansler Angela Merkel känner inte bara tyskarna till. Och minst lika känd är Angela Lansbury, som vi klockan 22 på kvällarna kan se i TV4 Guld som Jessica Fletcher i deckarserien Mord och inga visor.

MEN SÄKERT har du någon Annika på närmare håll att gratulera. Specieltl om du tänker på bekanta födda på 1970-talet, då namnet Angela blev modernt under en intensiv men kort period.
Förresten, vi kan väl fira varandra ändå, vad vi än heter. En kopp kaffe eller the skadar inte en lördag i advent, gärna med lussekatt och pepparkaka.

HARRY HOLM 2013 12 07

---------------------------------------------

DENNA fredag, den 6 december, är det röd dag i vårt grannland Finland. För det är Finlands nationaldag. Det är Finlands självständighet som firas, för detta dadtum 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland.

NATIONALDAGEN firas på bred front. Den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors direktsänds i TV och andra gudstjänster kring landet är välbesökta. Det genomförs militärparad, konserter och fester som arrangeras av kommunerna. På kvällen sker presidentens mottagning, där han tar emot många kända finländare i sitt residens. Presidentens mottagning TV-sänds alltid och har höga tittarsiffror varje år.
Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster i kväll.

NIKOLAUS och dess förkortning Niklas har namnsdag. Nikolaus är grekiska och betyder "den som segrar med folket", ungefär. Den helige Nikolaus av Myra, skyddshelgon för skolbarn och för giftaslystna flickor, är förebilden för jultomten.
I Nederländerna kommer jultomten idag, och inte på julafton.

MEN FÖR oss i Arboga hjälper det inte att vi denna fredag vaknar till julstämning utanför fönstret. Det kommer trots det att dröja många dagar innan jultomten kommer till våra kvarter.

HARRY HOLM 2013 12 06

____________________________

TORSDAGEN den 5 december. Och snart ska det börja, snövädret. Så fram med snöskyffel och snöslunga inför fredgasmorgonen. För först idag blir det regn och snöblandat regn men sedan kommer det massor med snö under natten till i morgon, sägs det. Ett par tre decimeter.

IDAG HAR Sven namnsdag. Det är ett fornnordiskt namn som betyder "Den unge" eller "Den ungdomlige".
Men nu ska det handla om de äldre.

UNDER DE senaste åren har Arboga kommun utrett behovet av ett nytt vård- och omsorgsboende. Det är tänkt att ligga i kvarteret Marknaden, sydväst om brandstationen.
Där ska det vara bäst, bland annat vad gäller markens beskaffenhet. Där är det åker idag.

ARBETSUTSKOTTET i kommunstyrelsen föreslår en första etapp på om 60 lägenheter med möjlighet att senare bygga ytterligare 40 lägenheter.
Som byggherre föreslås Kommunfastigheter AB, dotterbolag till kommunal Rådhuset AB i Arboga.

UNDER DE närmaste veckorna skall olika intressegrupper få information om förslaget, bland annat pensionärsrådet, trafiksäkerhetsrådet, handikapprådet och anhörigrådet.
Ett slutgiltigt beslut om byggnation kan tas i kommunfullmäktige först när anbuden kommit in, framgår det av Arboga kommuns hemsida..

HARRY HOLM 2013 12 05

____________________________

ONSDAGEN DEN 4 december är här Och den som har snöröjningsansvar bör passa på att njuta av ledighet från den sysslan.
För i morgon kväll börjar det! Regnet under torsdagseftermiddagen följs under kvällen av ett rikligt snöfall, som innebär att fredagsmorgonen kan betyda att Arboga ligger under ett omkring ett par decimeters snötäcke. Som kommer att ligga kvar när Gammeldags Julmarknad börjar på lördag (programmet i spalten här till höger).

BARBRO och Barbara har namnsdag idag, Barbro betyder egentligen Icke grekisk, eller Hon som inte kan grekiska. Men det brukar hänvisas också till att namnet kommer från grekiskans "barbar", som betyder "främmande".
Barbara betyder också "främling", eller "vacker främling"... vilket ju låter klart trevligare än "barbar"....

IDAG ÄR det också faktiskt "Armbandsklockans Dag". Och den tingesten behöver uppmärksammas, eftersom fler och fler kollar tiden i mobilen.
Dags att skriva armbandsurets historik kanske.

ARMBANDSKLOCKAN började användas i slutet av 1800-talet. De första bärarna var officerare och idrottsmän.
År 1935 tillverkades för första gången fler armbandsur än fickur.
Och nu görs det säkert fler mobiltelefoner än sådana klockor.
Ur led är tiden...

HARRY HOLM 2013 12 04

 

----------------------------------------------

TISDAGEN den 3 december har Lydia namnsdag. Namnet betyder "kvinna från Lydien", Lydien som är ett landskap i Turkiet.
Enligt Apostlagärningarna i Bibeln var Lydia en purpurhandlerska som fick besök av Paulus, som döpte både henne och hennes övriga familjemedlemmar.

IDAG ÄR det Internationella handikappdagen. Den instiftades av FN:s generalförsamling 1992 för att främja förståelsen av frågor som rör funktionshinder och att mobilisera stöd för funktionshindrade människors värdighet, rättigheter och välbefinnande.
Den strävar också efter att höja medvetenheten om fördelarna med att integrera människor med funktionshinder i alla delar av det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella livet.

VAD HÄNDE den 3 december i gångna tider? Jo, den dagen 1890 kom Upsala Nya Tidning ut för första gången. År 1911 öppnades det första barn- och ungdomsbiblioteket i Stocklholm.
År 1967 genomförde Christian Barnard den första hjärttransplantationen. Den 3 februari 1973 nådde Pioneer planeten Jupiter.

FÖR ANJA Pärson var den 3 december 1998 en viktig dag. Hon tog då sin första världscupsegeri slalom, i Mammoth Mountain i USA. Och den 3 december 2006 tog André Myhrer sin första världcupseger i slalom i Beaver Creek i USA.

VAD SKA hända den 3 december 2013?
Det återstår att se.

HARRY HOLM 2013 12 03

 

-------------------------------------

IGÅR VAR det Första Advent, en söndag då fler än vanligt går i kyrkorna i Sverige. I Missionskyrkan i Lunger spelade den ungdomliga orkester som kallar sig Studiecirkeln (bilden ovan).
Deras första stycke var av typen rap, och det andra kom ur Bo Kaspers reportoar. Tufft och fint framförda var även de ungas övriga nummer.

NATURLIGTVIS sjöngs i Missionskyrkan i Lunger denna första advent även de vanliga adventssångerna. Och allt började med Bereden väg för Herran, varefter alla sjöng med också i Ett litet barn av Davids Hus, Gå Sion din konung att möta och Det susar genom livets strid.

IDAG ÄR det måndagen den 2 december. Beatrice och Beata har namnsdag. Båda namnen betyder ungefär Den lyckliga. Det är idag också Den internationella dagen för avskaffande av slaveri.
Den 23 augusti 1791 inleddes ett slaveriuppror i Santo Domingo (nuvarande Haiti och Dominikanska Republiken) . Det blev startskottet för ett långsiktigt arbete för att avskaffa slaveriet över hela världen.

DET KAN noteras att det bara är lite drygt 200 år sedan slaveriet avskaffades i de brittiska kolonierna. FN:s ekonomiska och sociala råd, Unecso, har sedan 1998 uppmärksammat Internationella dagen för slaveriets avskaffande.
Den syftar också till att uppmärksamma de män, kvinnor och barn som än i dag lever under slaveri eller slavliknande förhållanden.

HARRY HOLM 2013 12 02

___________________________

I Bibeln, i Lukas 19:28-38 står det:

Efter att ha sagt detta gick han framför dem upp mot Jerusalem. När han närmade sig Betfage och Betania vid det berg som kallas Olivberget, skickade han i väg två av lärjungarna och sade: ”Gå till byn rakt framför er. När ni kommer in i den skall ni finna en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er varför ni tar den skall ni svara: Herren behöver den.” De båda lärjungarna gav sig i väg och fann allt vara som han hade sagt. När de skulle ta åsnan sade de som ägde den: ”Varför tar ni åsnan?” De svarade: ”Herren behöver den.” Och de ledde den till Jesus och lade sina mantlar på den och hjälpte honom upp. Där han kom ridande bredde folk ut sina mantlar på vägen.
Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: ”Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.”

DETTA HANDLADE om Jesu ankomst till Jerusalem. Och i kyrkorna läser vi alltid de där orden första söndagen i Advent. För advent betyder ankomst. Det latinska ordet adventus betyder ankomst. Jag kan inte latin men jag vet att det egentligen heter Adventus Domini, Herrens ankomst.

OCH DET är den ankomsten som många hört talas om, eftersom det är texten första söndagen i advent, den söndag under året då flest människor går i kyrkan i vårt land.

I MATTEUS 21:4 förklarar sig Jesus frimodigt som kung och folket tar jublande emot honom som en kung.
Men den positiva, glada bilden av en jublande folkhop som strör ut palmer och brer ut kläder, måste vi komplettera med det som sen väntar.
Samma folkmassa som jublar här, böjer sig några dagar senare för grupptrycket och för den politiska makten och sviker Jesus. Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst, korsfäst!"

PÅ NÅGOT liknande sätt är det väl också i våra liv, eller hur? Mitt i glädjen och ljuset träffas vi av sorgen och mörkret. Det vet vi och därför lever du som jag i ständig osäkerhet om vår egen framtid.
Men ju närmare Gud vi lyckas komma, desto mindre betyder det att vi inte själva kan styra allt som händer i våra liv.

GUD HAR oss i sin hand. För det nya Nådens år som nu börjar har Han – som alltid – en plan för var och en av oss, även om jag med min begränsade hjärna ibland först långt senare brukar fatta hur fantastiskt bra Han har tänkt ut det.

OCH VARE SIG vi har oss själva att skylla eller drabbas av oväntade, oförutsebara bakslag, så finns Jesus där för att ge oss sina läkande ord – och för att ge oss hopp om en bättre framtid, med och hos Honom.
Inte bara den första advent, utan alla dagar, året om.

HARRY HOLM 2013 12 01

 

---------------------------------------

LÖRDAGEN den 30 november är här och den skall i Arboga börja med några minusgrader och molningt väder. Från lunchtid väntas solen stråla och det blir nollgradigt. Grattis till finvädret.

GRATTIS kan vi idag också säga till namnsdagsbarnen Anders och Andreas. Båda namnen betyder Den manlige, eller Den tappre.
Inga "hen" här heller.

INTE ATT gratulera är de Arbogabor som finns i området vid Herrängsvägen ute vid Ekbacken. Där pågår stora vatten- och avloppsarbeten fram till långt frampå våren nästa år.

DET GÄLLER dagvattenseparering, genom att allt regn- och dräneringsvatten kopplas bort från spillvattenledningen. Samtidigt byts dricksvatten- och spillvattenledningarna.

STORA GRÄVJOBB och avstängningar innebär det här. De som bor i området har varit på ett informationsmöte och fått skrivelser i saken. Och har nu bara att vänta tills våren är över...

HARRY HOLM 2013 11 30

--------------------------------------

FREDAGEN den 29 november är det, och Sune har namnsdag. Det är 14.000 svenskar som heter det och som kan firas idag.
Sune är ett svenskt mansnamn, ursprungligen Suni. Ordet är bildat av det fornsvenska sun, som betydelser son. Det är verkligen ett gammalt svenskt namn, det finns på en runskrift från 1000-talet

VÄDRET I ARBOGA bjuder både på plus och minus, och lite av omvända världen är det. Efter plusgrader hela natten så går det över på nollan vid sextiden och sedan blir det någon minusgrad hela förmiddagen. Efter en plusgrad under eftermiddagen kommer minusgraden tillbaka igen framåt kvällen. Och vi skall visst slippa nederbörd denna fredag. Finaste vädret i helgen bjuder söndagen på.

TILL MEDÅKER skulle jag gärna åka denna kväll, om jag inte hade andra åtaganden. Sedan unga år har jag funnit charm i syföreningsauktioner. Jo, det är säkert. Dessa arrangemang visar på ideellt arbete, omtanke och en varm gemenskap.

DET HÄR börjar kl 19 i kväll i Medåkers Bygdegård. Det blir auktioner, lotterier och dragning i listlotteriet.
Kaffe, the och tårtor serveras och auktionsförrättare är kyrkoherde Mikael Hirsch.
Arrangör är Medåkers kyrkliga syförening

HARRY HOLM 2013 11 29

 

--------------------------------------

DET ÄR TORSDAG den 28 november. Malte har namsdag. Det är ett forndanskt namn med oviss betydelse, möjligen kan det härstamma från forntyska namn som börjar på Mahal- som betyder församling.

SPAKVÄLL är det på Ekbacksbadet klockan 19.00- 22.00. Spakvällen riktar sig till alla från 18 år och uppåt. Badhuset och Actic är öppet för allmänheten mellan 06.30 och 18.00 denna dag. Därefter är det bokat för besökare till spakvällen.

DEN SOM inte vill gå på spa ida har säkert annat för sig. Ivrigt pyntar folk nu för första advent, vissa är klara med stjärnor och ljusslingor. Andra undrar "Hur ska jag hinna innan lördag kväll, i alla fall innan söndag!?"

ETT GOTT råd:
Tat lugnt!

HARRY HOLM 2013 11 28

____________________________

DET ÄR ONSDAG den 27 november. Astrid och Asta har namnsdag.
Astrid är ett fornnordiskt namn, sammansatt av orden Gud och Frid. Men det skall nog tolkas som
Älskad av gudarna.
Namnet Asta kommer från grekiskan och betyder Stjärna, eller Den stjärnlika.

STJÄRNKLARA nätter, ett par sådana i alla fall, tycks Arbogaborna ha framför sig, med en hel del plusgrader. Framåt helgen knäpper det till och blir kallare igen. Och meteorologerna lovar en hel del snö från fredag kväll och natten till lördagen. Bara så att du är beredd...

IGÅR HANDLADE det mycket om Thomas Quick i SVT. Det har skrivits mycket om honom länge i olika medier. Men en viktig sak tycks ingen bry sig om. I och med att Thomas Quick nu frikänts från en lång rad mord finns de verkliga mördarna kvar ute i samhället. Ostraffade. Och i flera fall
kanske minst lika farliga som förut.

VARFÖR läggs inte mer av krutet på att hitta alla dessa mördare? För det som hänt med Thomas Quick går inte att ändra på och den som pekas ut som mest skyldig, "terapeuten", hon lever inte längre.
Det är hög tid för proffsen, dvs polisen, Leif GV med flera, att strunta i sagorna och istället jaga sanningen.

HARRY HOLM 2013 11 27

 

--------------------------------------

TISDAGEN DEN 26 november är här. Linus har namnsdag och det namnet betyder "Den med det linfärgare håret". Från början blev namnet använt eftersonm Linus var Roms andre påve, en vän till aposteln Paulus.

I ARBOGA blir det idag inte plusgrader förrän vid tretiden på eftermiddagen. Så vintern gör sig mer och mer påmind. Men än rinner vattnet i Arobgaån fritt från istäcke.

MEN TÄNK att det fanns en tid då Arbogaborna åkte skridskor på ån mellan Gamla bron och Herrgårdsbron. Det måste ha varit kallare vintrar förr i tiden.

FÖR MIG får gärna vinterkylan dröja. Och kommer det snö så behöver det inte ske så ofta.
Jag tror att jag med åren har blivit aningen skotträdd...

HARRY HOLM 2013 11 26

-------------------------------------

MÅNDAGEN den 25 november har Katarina och Katja namnsdag. Ren och kysk betyder namnen (Katja är den ryska formen av Katarina).

IDAG är det också Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor. Och mot en så betydelsefull uppgift så bleknar betydelsen av såväl Kanelbullens Dag som Ostkakans Dag.

DET DÄR med speciella dagar är lite speciellt. Vissa datum firas inget, andra datum kör det ihop sig.
Ta den 30 november till exemel. Då är det En köpfri dag, Guldsmedens dag och - Kåldolmens dag.

DET DÄR sista lät inte alls dumt. Får väl se till att det finns lingonsylt hemma.
Ha det så bra fram till dess.

HARRY HOLM 2013 11 25

_____________________________

"Gå därför ut och gör alla folk till lärljungar; döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut."
Mattuesevangeliet 28:19-20.

Domsöndagen – kyrkoåret slutar

ÄNNU ETT kyrkoår går mot sitt slut. För så är det, att kyrkoåret inte är i fas med den vanliga almanackan.
Första advent börjar det om igen, i kyrkorna. Och som i det världsliga året bör det för kristna just nu vara dags att göra en sådan där årssummering som kommunalråden brukar ha i lokalpressen en månad senare.

SOM KRISTEN kanske man först av allt bör fråga sig:
– Vad har jag gjort de senaste tolv månaderna för att få fler medmänniskor att förstå det fantastiska, förtjusande fina och fördelaktiga med att försöka följa föredömet Jesus?
För sådant är församlingarns, därmed också de enskilda kristnas, uppdrag här på jorden, som man förstår också av dagens Bibelord, längst upp på den här sidan.

NÄR JAG för min del gör en sådan summering, känner jag mig som ett barn som har gjort något ofog och som inför sin pappa inte kan göra annat än sucka och säga:
– Förlåt Far, jag ska försöka göra bättre ifrån mig i fortsättningen.

HARRY HOLM 2013 11 24

___________________________

Clemens den förste, stenhuggarnas skyddshelgon.

LÖRDAGEN den 23 november börjar kall och solig i staden vid Arboga å. Temperaturen kommer att ligga på någon minusgrad på förmiddagen och sedan hamna runt nollan resten av dagen.

KLEMENS har namnsdag. Namnet betyder Den milde, eller Den barmhärtige.
Clemens I är porträtterad här ovan.
Han var påve åren 92-101 och blev skyddshelgon för stenhuggare, marmorarbetare och hattmakare.

DESSA YRKEN är inte säskilt vanliga idag, speciellt inte i Arbogatrakten där it-jobben dominerar och där - som på andra håll - det inte finns många sysselsättningar kvar som inte bygger på datoranvändande. På gott och ont.

PERSONLIGEN tycker jag mycket bra om e-post.
Telefonen, den ringer för det mesta när det inte passar. Under matlagningen, eller när man sitter och klurar på någon fin formulering i en bok, i en krönika eller för den här sidan. Eller kanske när man just skott på sig för att åka till ett tidsbestämt möte.

MEN E-POSTEN, den läser man när han har tid, och svarar när han har haft tid att tänka igenom vad som bör skrivas. Så att svaret blir så klokt och riktigt och bra som det är möjligt.
I telefonen, speciellt i en jäktat situation, slänger man kanske iväg ett och annat ogenomtänkt svar.

LÄNGE leve e-posten!

HARRY HOLM 2013 11 23

---------------------------------------

FREDAGEN DEN 22 november väntas i Arboga några minusgrader hela dagen. Men strålande sol. Och svag vind ungefär från väst.

CECILIA och Sisela har namnsdag. Båda namnen betyder "blind", därför att den romare som grundade släkten Caecilius var blind.

I ARBOGA blev Gustav Vasa dotter Cecilia (namngiven efter sin farmor) mycket uppmärksammad.
Kungen tog över Helge Ands kyrkan - för det fanns så många kyrkor ändå, tyckte han - för att Arboga skulle få ha den som rådhus.

RÅDHUS blev det till slut och är så än idag. Men de första åren användes byggnaden som en sorts stor sommarstuga åt kungafamiljen. Inte minst Cecilia höll sig där med sitt hov.

DET BERÄTTAS att hon en gång blev irriterad på att Arbogaborna under en bal på "rådhuset" var så nyfikna att de tryckte näsorna mot fönsterrutorna. På Cecilias order började därför alla därinne att klä av sig... varvid Arbogaborna blev så förskräckta att de sprang därifrån.

KYRKKLOCKAN som satt i Helge Andskyrkan, i nuvarande rådhuset alltså, hänger nu i en klockstapel uppe vid Skogsborgskyrkorgården, där man kan höra den ringa till helgsmål klockan 18 på lördagarna.

HARRY HOLM 2013 11 22

--------------------------------------

TORSDAGEN den 21 november kommer att bjuda på snöfall från niotiden och då är det nollgradigt. Från elvatiden väntas plusgraderna återvända, blygsamt men dock. Vinden är nordlig, så längre fram på dagen blir det åter noll och från kvällen väntas minusgrader.

HELGA OCH Olga har namnsdag idag. Helga betyder "helig". Det gör Olga också, eftersom det är den ryska formen för Helga.
Idag är det också Världsdagen för TV, Filosofidagen, Musikfri dag och Världshejardagen.

FILOSOFIDAGEN är det UNESCO, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, som ligger bakom. Vid starten år 2002 presenterade de idén bl.a. så här:

”Låt oss ta den här dagen till att reflektera över vad vi gör, varför vi gör det, och varför vi inte gör annorlunda. Låt oss ifrågasätta våra dagliga vanor, ta en kritisk blick på männen och kvinnorna vi blivit. Låt oss kasta ljus i de dunkla hörnen av vår uppfattning om de ”andra”.

VÄRLDSHEJARDAGEN DÅ, vad är det undrar du kanske. Jo, att du idag ska säga hej till minst 10 personer. World Hello Day heter den internationellt. Det är en speciell dag som innebär att man ska säga hej till så många som möjligt, helst till någon du inte tidigare känner.

FÖRSTA GÅNGEN dagen firades var den 21 november 1972, i samband med konflikten mellan Egypten och Israel. Folk från 180 länder, samt 114 statsöverhuvuden har gett dagen sitt godkännande. Flera kända personer har skrivit s.k. "hello day-letters".

OCH USA är alltid USA. Speciellt där har företag som säljer olika slags gratulationskort nappat. I Nordarmerika finns därför massor av kort för "happy world hello day" som det ofta står på dem.

HEJ DÅ!

HARRY HOLM 2013 11 21

_____________________________

 

ONSDAGEN DEN 20 november kommer att börja med någon minusgrad varefter det skall balansera på nollan så gott som hela dagen. Vinden blir nordostlig, 3-4 sekundmeter. I stort sett ingen neederbörd, kanske något dugg i 9-tiden bara.

PONTUS och Marina har namnsdag Pontus betyder "hav" eller född på / vid havet. Marina har ungefär samma betydelse,"kvinna vid havet".
Idag är det Industrialiseringsdagen för Afrika.

MEN JAG tänker mer på att det idag också är Barnkonventionsdagen. För jag tänker på familjen Osmanovic i Vasastan i Arboga. Främst på deras barn.
Migrationsdomstolen tycker att dom med sin familj ska flytta till Serbien - där de aldrig bott och inte kan språket.

BARNEN är födda i Sverige och har växt upp här, de har sina skol- och lekkamrater i Arboga.
Men barnen kan - enligt domstolen - inte "anses ha anpassat sig till svenska förhållanden på ett sådant sätt att de skulle riskera att skadas i sin respektive psykosociala utveckling genom att följa med sina föräldrar och övriga anhöriga som de levt tillsammans med under alla år i Sverige..." /Sid 10 i domen/

BARNKONVENTIONEN är en bra internationell överenskommelse. Men den skiter svenska migrationsverket och dess domstol helt kallt i.
Sverige har nämligen inte velat göra den till lag. Och då anser de svenska migrationsmyndigheterna sig inte behöva sätta barnens bästa i främsta rummet.

HARRY HOLM 2013 11 20

--------------------------------------

TISDAGEN den 19 november kan det regnskvätta lite i Arboga, fram till 14-tiden. Det blir omkring 6 grader varmt och lite vind, 3-4 sekundmeter.
Idag har Elisabet och Lisbet namnsdag. Elisabeth är ett hebreiskt namn som betyder "Gud är fullkomlighet" och namnet Lisbet har samma bakgrund.

IDAG ÄR det också Världsdagen mot barnmisshandel, Internationella Mansdagen men också - Internationella Toalettdagen!
Internationella toalettdagen firas på initiativ av World Toilet Organization, för att man ska ägna en tanke åt alla de personer som lever utan toaletter och värdig hygien.

INTERNATIONELLA mansdagen firas idag i en massa länder. Den tillkom 2009 för attt främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv.

MAN SKA idag därför ocks fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
Det ska vara fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.

MEN VI ska också, enligt instiftarna, belysa diskriminering mot män i social omsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt, förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhetsamt skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

HARRY HOLM 2013 11 19

_____________________________

MÅNDAGEN den 18 november har vi kommit fram till. Det blir molnigt men uppehåll i Arboga, rätt frisk vind (4-5 sekundmeter). Vinden kommer från syd så det blir rätt varmt, fem plusgrader hela dagen.

LILLEMOR och Moa har namnsdag. "Lillemor" antas komma från Norge och det verkar naturligt eftersom namnet betyder "lilla mor".
Moa har ungefär samma betydelse, det anses vara ett svenskt "smeknamn" för ordet "mor".

IDAG ÄR DET också Adoptionernas Dag och Europeiska Antibiotikadagen. För det finns dagar av de mest skilda slag.
Ta till exempel i morgon, tisdag, då det bland annat är Internationella Mansdagen och... Internationella Toalettdagen!

HARRY HOLM 2013 11 18

_____________________________

"Undersök själva om ni har tro, pröva er själva. Märker ni inte att Kristus Jesus finns hos er? Eller är det så att ni inte består provet?"
Bibeln: 2:a Kor. 13:5

Håll er vakna!

SÖNDAGEN före domsöndagen är det idag, kyrkoårets näst sista söndag alltså. Inte minst den dagen är det läge att tala om vaksamhet och väntan. Och att minnas att Jesus uppmaning "Vakna" inte bara gäller lärjungarna utan alla människor.
"Undersök själva om ni har tro, pröva er själva. Märker ni inte att Kristus Jesus finns hos er? Eller är det så att ni inte består provet?" står det alltså i 2:a Kor. 13:5.

GUD ÄR KÄRLEKEN och. Jesus har visat oss vad kärleken är, hur den ultimat utövas. Eftersom vi tror på kärleken, tror på Jesus, så tror vi också att han ska komma tillbaka en dag, eftersom han - som är Sanningen - har sagt det.
Och då gäller det att vara beredd. Att hålla sig vaken fram till den stunden.

ATT HÅLLA SIG VAKEN är då detsamma som att hålla sin tro levande.
Vilket också betyder att man ska hålla sig vaken på så sätt att man inte går på de många olika felaktiga vägvisningar som finns idag.
Att till exempel också vara vaksamma mot församlingsledare som tror sig vara förmer än andra kristna, vare sig de är pastorer i Knutby eller i USA.

FÖR ATT KLARA detta gäller det först och främst att vi har hjälp av hela treenigheten, av Fadern, Sonen och Den helige ande.
Vi ber till Gud att han av barmhärtighet ska hålla oss vakande i tron på honom, att Jesus ord och handlingar i Bibeln ska vara vår facit och att den hjälpare Jesus gav oss vid himlafärden (Den helige Ande) ska frigöra oss från skadlig påverkan så att vi klart kan se vad vi ska göra och inte göra.
Så att vi inte tror att vi är vakna när vi egentligen går i sömnen, eller så att vi inte bara sover fram till Jesus återkomst, utan håller oss vakna.

I VÅR VARDAG vet vi att det är lättare att hålla sig vaken när det är ljust än när det är mörkt.
Och Jesus är ljuset, Guds ord är mina fötters lykta.
Vi måste ta vara på evangeliet när det förkunnas, eftersom varje vecka, varje dag, ja varje sekund av jordelivet kan vara den sista.
"Himmel och jord ska förgå men mina ord ska aldrig förgås", säger Jesus.

DE SOM SÄGER sig inte tro, förlitar sig på vetenskapen. Vetenskapen, som vi vet ändrar sig hela tiden. Det som där är sant idag, är fel i morgon.
De som säger att Jesus ord är gammaldags och omoderna, de har knappast läst Bibeln - om dom ens har den.

I MOTSATS till vetenskapen så har ju Jesus ord och policy hållit sig i över 2000 år, utan att behöva revidering.
Hans ord kommer att stå kvar även den dag jag nämnde tidigare, det vill säga på Den Yttersta Dagen.
Vi vet inte när tiden är inne. Så: Låt oss vara på vår vakt och hålla oss vakna - så att vi, på olika sätt, också kan väcka andra.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2011-11-17

-----------------------------------------------

LÖRDAGEN den 16 november, då Vibeke och Viveka har namnsdag. Båda namnen betyder "liten kvinna". Det är den Internationella dagen för tolerans.
Men det är också Trafikoffrens dag.

FLER TRAFIKOFFER kommer det tyvärr att bli i Arboga, på grund av den i stan allt mer utbredda vanan att använda övergångsställen som racerbana för cyklister.
Om inte till att börja med skolledningarna snabbt tar ett samlat grepp och informerar "på skarpen" om reglerna, så kommer det här att sluta illa.

JAG NÄMNER skolorna eftersom det är vid skoldagens början och inte minst dess slut, som exempelvis övergångsstället från stationsområdet till Filosofen och vaurhusen bjuder på skrämmande trafik. Cyklisterna kommer i hög fart däröver och tar för givet att bilisterna skall stanna.

DET ÄR INTE förbjujdet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där.
Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. Det berättar Transportstyrelsen på sin hemsida.

EN CYKLANDE som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.
När du har väjningsplikt innebär det att du som cyklist i god tid ska sänka hastigheten eller stanna.

LITE MER om bilisternas roll i sådana här situationer återkommer jag till. Mycket viktigt nu är att alla som är ute och går eller cyklar har reflexer.
För ujujuj vad mörkt det är i november.

HARRY HOLM 2013 11 16

_________________________________

FREDAGEN DEN 15 november är här. Leopold har namnsdag. Namnet betyder Den dristige, den djärve.
Fängslade författares dag är det också idag. Det uppmärksammas på många håll, till exempel på Malmö Stadsbibliotek klockan 19 denna afton..

TRYCKFRIHETEN, press- och yttrandefriheten är viktiga ingredienser i en demokratisk värld. Och vi här i Sverige tar den för given. Men annat är det i exempelvis Kina, Iran och Nordkorea.

ENBART UNDER 2012 kunde man summera 44 mördade skribenter av olika slag, dessutom 33 dödshotade, 9 försvunna, 85 förföljda, 290 fängslade och 170 inför rätta.

SÅDANA SVARTA siffror är det viktigt att ta fram, speciellt idag, för att visa på omfattningen av hot och liknande mot författare, poeter, journalister och skribenter under 2012

BARA så ni vet.

HARRY HOLM 2013 11 15

---------------------------------------------

TORSDAGEN den 14 november 2013. Emil och Emilia har namnsdag Den ivrige, eller Den flitige, betyder namnet.
Den som ägnar sig åt namnsdagsfirande och är flitig kan säkert fixa till en ostkaka. Eller köpa en. Precis idag.

OSTKAKANS DAG är det nämligen. Ostkakan är en svensk maträtt och dessert med anor från 1600-talet. Den är baserad på ostmassa som gräddas i ugn och huvudingredienser är mjölk, vetemjöl och ostlöpe.. Ostkaka har föreslagits som officiell nationalrätt för Sverige i en riksdagsmotion 2004 av centerpartisten Margareta Andersson.

OSTKAKA tillverkas genom att mjölk ystas med ostlöpe och ostkakans speciella konsistens uppstår när kaseinet i mjölken koagulerar. Den äldsta och kanske mest kända ostkakan är den småländska.

INTERNATIONELLA diabetesdagen är det också idag. Även om läkarna ännu inte börjat rekommendera det så finns numera en metod att enkelt bli av med det vi kallar åldersdiabetes.
Det är att se till att äta mycket mindre med kolhydrater (potatis, makaroner, bröd) och se till att hälften av måltiderna är fett.
Bred mycket smör på mackan!

MEN KOM IHÅG det jag skrev på den här sidan för nio år sedan:
Man blir så snabbt fri diabetesen att det här bytet av kost borde ske under läkarkontroll.
Läs mer på www.arbogasidan.se/halsa.html#fettdia

KRYA PÅ DIG!

HARRY HOLM 2013 11 14

 

________________________________

...

HÖSTENS FÅGLAR flyger mot varmare nejder. Ändå kan vi inte klaga, i Arboga dröjer den riktiga kylan till nästa vecka enligt meteorologerna.

IDAG ÄR det onsdag. Lill-lördag, säger vissa. Solen skall skina hela dagen. Och plusgraderna blir ungefär sex, sju stycken. I skuggan.
Kristian och Krister har namnsdag idag och det betyder "kristen".

ATT VARA kristen är livsfarligt i vissa länder och vi har kristna flyktingar här i Arboga som kommit hit från sina länder för att slippa bli dödade för sin tros skull.

I SVERIGE har vi religionsfrihet. Men här har många institutioner tolkat det ordet som "religionsförbud". En kristen församling i Stockholm har blivit uppsagd från hyrda lokaler, därför att en pastor i församlingen i ett radioprogram sagt sig tro på det som står i Bibeln.

OCH SE bara på det här med, hur i många kommuner barnen inte skall få ha skolavslutning i kyrkan. Och har dom det, får prästen inte tala om Gud (som kyrkan är byggd för att det skall talas om där). Och man skall inte få sjunga psalmer. I kyrkan!

BEVARE OSS för kristofobin i Sverige år 2013.

Text och bild::
HARRY HOLM 2013 11 13

---------------------------------------------

DENNA TISDAG är det grått igen. Varannandags-väder. För i morgon spås det åter sol över Arboga. Konrad och Kurt har namnsdag. Konrad betyder "djärv", eller "den som fattar djärva beslut". Kurt har ungefär samma betydelse, "djärv rådgivare".

PÅ ROTARY är det ett så aktuellt ämne som "Läkarmissionen" idag. Det är organisationens Nisse Bergman som kommer. Han åker runt i landet och informerar och gör det i sällskap med sångaren Roland Lundgren (från den tidigare duon Curt & Roland).

DEN SOM inte är medlem i Rotary har möjlighet att höra Nisse Bergman och Roland Lundgren på söndag eftermiddag i stället, i Arboga Pingstkyrka kl 16.
Meddelat för kännedom, av

HARRY HOLM 2013 11 12

________________________________

MÅNDAGEN den 11 november och flera minusgrader utanför ytterdörrarna. Isen har skrapats bort från tusentals bilrutor i Arboga denna morgon. Barometern har gjort ett riktigt skutt mot högtryck. Och jag ser inte ett moln på himlen.

MÅRTEN har namnsdag. Ordet är en dansksvensk form av Martin, ett namn som kommer från den romerska krigsguden Mars. Det innebär att Mårten egentligen betyder krigare.

MÅRTENSAFTON kolliderade i år med Fars dag, så varför inte
förlänga helgen med att fira Mårten i kväll. Utan gås. Men ändå. Här
kommer ett recept på "Mårtenskyckling", för fyra personer.

BLANDA en marinad med 1/2 dl katrinplommonpuré ur en barnmatsburk,
2 msk fransk senap, 1 dl koncentrerad äpplejuice, 1 msk soja, 1 tsk salt och
1 krm svartpeppar. Gärna tidigt på dagen om du har möjlighet, så att
marineringen får pågå några timmar..
Lägg fyra kycklingfileer i en eldfast form och häll över marinanden, gärna
tidigt på dagen alltså.

NÄR DET börjar närma sig matdags, sätt ugnen på 225 grader och stek
kyckligen i ugn omkring 20 minuter. Efter 10 minuter kan du ha i ett
par deciliter vatten så att det blir sky. Serveras med pressad potatis, äpplemos och sallad.
Smaklig måltid.

HARRY HOLM 2013 11 11

_________________________________


Strax efter den tidens lidanden skall solen förmörkas och månen mista sitt sken. Stjärnorna skall falla från skyn och himlens makter skakas. Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och då skall alla jordens stammar höja klagorop, och man skall få se Människosonen komma på himlens moln med makt och stor härlighet. Och han skall sända ut sina änglar vid ljudet av en stor basun, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena gräns till den andra.

Matt. 24: 29-31

Den yttersta tiden

Här i Arboga, som på andra håll, är det många som missar Jesus, som aldrig tänker på vår frälsare.
Men när Jesus kommer nästa gång kommer alla att märka det.
Domedagen kommer heller ingen att missa, då blixten lyser från öster till väster och himlen och jorden flyr.

DET LÅTER ju otäckt allt det där. Men det här med den yttersta tiden är ingen domedagsprofetia. Det är ett ljust budskap att Jesus ska komma tillbaka. Och det som väntar är en bättre värld. Jesu återkomst är omtalad 319 gånger i Nya Testamentet. Ändå är det så tyst om det här i kyrkorna - undantaget just idag. Det är väldigt lite tal om att vi alltid måste vara beredda.

NÄR HAN kommer vet vi inte. "Ingen utom Fadern vet dagen och stunden", säger Jesus. Men jag vet en sak: att vi aldrig har varit närmare Jesu återkomst.
Så vi måste berätta för folk, så att dom slipper springa till spågummor. För det gör dom, vanliga människor är otroligt intresserade av det här.

VARE SIG Jesus kommer innan det här året är slut eller något annat år så blir det i alla fall under min generations levnad. Det är t.ex. Holger Nilsson övertygad om.
I Upp. 12:14 får vi de profetiska orden om vad som skulle hända 1948, att Israel skulle bli en egen stat på sin gamla plats.
Av texten om det knoppande fikonträdet - en bild av Israel - förstår vi att den generation som lever när Israel återskapas (1948) är den generation som ska få se Jesus komma åter.

HOLGER NILSSON ser många andra tecken också på att vi är i den yttersta tiden.
EU har hämtat underlaget för flaggan från Bibeln, enligt Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet.
I Upp.12:1 finner man bibelstället som talar om "en krans av tolv stjärnor".

ATT KVINNAN som bär denna krans, syftar på Israel med dess tolv stammar, det styrks med berättelsen om Josef och hans bröder i 1 Mos.37:9, där Josef och hans elva bröder just framställs som stjärnor.
EU-symbolen är alltså hämtad från Uppenbarelsebokens 12:e kapitel.
1 Mos. 37:9 (Del av Josefs dröm om sig och sina elva bröder:)
"Jag drömde att solen och månen och elva stjärnor bugade sig för mig. "Upp. 12:1 "Och ett stort tecken syntes på himlen, en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krans av tolv stjärnor på sitt huvud."

I NÄSTA kapitel framträder den yttersta tidens stormakt. Det är en profetisk hälsning om var vi befinner oss i tiden. (EU)
Ett kontantlöst samhälle är vi redan i hög fart på väg till. Och i Uppenbarelseboken står det att det inte ska finnas pengar längre i den yttersta tiden.
Holger Nilsson ser datachip som Antikrists märke, speciellt som de nu alltså också börjat ympas in under huden på människor.

Så här står det i Upp. 13:16-17:
" Och det ser till att alla, höga och låga, rika och fattiga, fria och slavar, får ett märke på högra handen eller på pannan
och att ingen kan köpa eller sälja utan att ha märket."

REDAN 2004 bärjade man i vissa länder injicera chips under huden på folk, hudstället scannas sen när man betalar för något.
Stockholms lokaltrafik har nu infört s k åk-kort, man behöver inte ens ta det ur fickan när man går på bussen. .

DET FINNS också full koll på vilka internetsajter vi besöker, vilka vi skickar sms till osv.
Och har du mobiltelefonen med dig vet Storebror alltid var du är - även en avslagen telefon kan man avlyssna, sade datainspektionens förre chef Jan Fresee i TV4:s Nyhetsmorgon

OLIKA TEOLOGER har olika tolkningar av Uppenbarelseboken. Jag är ingen lärd teolog. Men jag tycker mig ändå ha förstått att vi nu är i den yttersta tiden. Bara ett av de många exempel som finns. I 2:a Tim 4:3 står det:
"Det kommer en tid då människor inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därfär att det kliar i dom att få hära sådant som dom önskar."

NÅGON SKREV : "En urvattnat teologi tömmer kyrkorna i vår tid. En teologi som utgår från bibelordets eget sanninsgspråk fyller kyrkorna."
I många svenska kommuner får skolorna inte ha avslutning i kyrkorna.
Men det finns en tröst även i den yttersta tiden. Trösten är Jesus. Och att allt det negativa bara är bäddandet för Jesu återkomst. Och en ny och bättre värld. Amen.

HARRY HOLM 2013 11 10

-------------------------------------

LÖRDAGEN DEN 9 november 2013 är här. Teodor och Teodora har namnsdag. Namnen betyder Guds gåva. På Galleri Stallet är det öppet 11-14 för den som vill se Magnus Einarssons akvareller. Mellan 10 och 14 är det Öppet Hus i Nannberga med rubriken "Skolan som den var förr".

ARKIVENS DAG är det också idag. Arkivens Dag infaller alltid andra lördagen i november, i år är det alltså lördagen den 9 november. I de nordiska länderna bjuder arkiven på fullmatade program med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Ofta samverkar man med bibliotek, hembygdsföreningar och släktforskare.

ÅRETS TEMA är flora och fauna. Och tankarna går tillbaka till skoltiden då man skulle pressa växter och förse dem med rätt latinskt namn. Men det är länge sedan och varken växterna eller deras latinska namn kan jag hitta idag.

MEN ETT latinskt uttryck kommer jag i alla fall ihåg. Det är de hälsningsord som uttalades av Den helige Franciskus. Jag känner mig i alla fall på ett sätt som honom, just det att han kallades Guds lille fattige...

HANS HÄLSNINGSORD vill jag använda som en hälsning till läsarna idag denna gråa novemberlördag:
"Pax Et Bonum."
Som betyder:
- Fred och allt gott!

HARRY HOLM 2013 11 09

-------------------------------------

FREDAG och en dag med solig start, med ett ljus som gör gott i novembermörkret. Vädret denna morgon känns som en hyllning till den annalkande helgen.

VENDELA har namnsdag och vill kanske inte höra så mycket om varifrån det ordet kommer. Inte för att det är av tyskt ursprung, utan för att den första delen av namnet kommer av folkgruppen vandalerna.

VANDALERNA var ett germanskt folk under folkvandringstiden. De inträngde i början på 400-talet i Gallien, besatte mellan 409 och 429 större delen av Pyreneiska halvön och grundade 429 till 439 under kung Geiserik ett rike i norra Afrika. De behärskade västra Medelhavet och plundrade Rom år 455. Vandalriket gick under mellan 533 och 534, allt enligt Wikipedia.

VANDALISM är "en med uppsåt utförd förstörelse". Som andra liknande termer var termen Vandal från början en rasistisk anmärkning. Vandalerna existerar dock inte längre som en identifierbar etnisk grupp.

ATT VANDALISERA är ett brott. I Sverige kallas brottet för skadegörelse och straffas med böter eller fängelse i högst ett år. I Arboga är vi i långa perioder förskonade från företeelsen. Det skall vi vara glada för, även när det är kommunala ägodelar som skadas - eftersom vi vanliga skattebetalare då får betala reparationerna.

HARRY HOLM 2013 11 08

__________________________

TORSDAGEN den 7 november är det, och Ingegerd och Ingela har namnsdag. Ingegerd betyder "skydd"- och "hägn".. så det kanske är därför det heter gärdsgård... Och Ingela sägs kunna betyda "Den av guden Ing beskyddade".

IGÅR köpte vi Guataf Adolfs-bakelser men dom var inte alls som förr, då det fanns ett porträtt i choklad av den dimmhöljda gamla kungen uppepå härligheterna.

IDAG är det Kladdkakans Dag. Bara så att du vet.
LCHF och GI kan slänga sig i väggen, den 6 respektive 7 november.
Och snart blir det Mårten Gås...

HARRY HOLM 2013 11 07

--------------------------------------

DET ÄR ONSDAG och Gustav Adolf har namnsdag. Årets andra namnsdagsfirande är det, för den som heter Gustav och tycker om att uppmärksamma bemärkelsedagar, eftersom Gustav också har namnsdag den 6 juni.

GUSTAV Adolfs-dagen, som det är idag, innebär - som den 6 juni - ett uniformt firande men nu vad gäller fikabrödet.. Det skall ätas Gustav-Adolfs-bakelse, som denna onsdag saluförs av varje ansvarskännande konditori.

OCH UTE är det nästan lika grått som vid Slaget vid Lützen.

HARRY HOLM 2013 11 06

 

--------------------------------------

DET ÄR TISDAG och islamiskt nyår. Men här hos oss har Eugen och Eugenia namnsdag. Det betyder "den lyckligt födda", eller "av ädel börd".
Men idag är det också Guy Fawkes Day, inte minst i England.

Guy Fawkes

GUY FAWKES, förmodligen född 13 april 1570 i York, död 31 januari 1606 i London. Han var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob 1 av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset, den så kallade krutkonspirationen.

GUY FAWKES minne firas i England den 5 november varje år, under vad som kallas för Guy Fawkes Night. Hans avbild bränns då på en brasa, vilket åtföljs av fyrverkerier. I och med lanseringen av serieromanen V för Vendetta och filmen på 1980-talet, har en mask liknande Guy Fawkes blivit internationellt känd som en protestsymbol.

HARRY HOLM 2013 11 05

--------------------------------------

I SPALTEN här intill meddelas att en hel rad stjärnor lyser nu upp höstmörkret utmed Centrumleden i Arboga.
Det behövs lite extra mycket ljus nu, också därför att vår lysande politiska stjärna, kommunalrådet Olle Ytterberg inför månadsskiftet berättde att han slutar sitt nuvarande jobb nästa höst.

NU ÄR DET bara att be om att hans efterträdare blir en person som fattat detta med att "den som har makt måste också vara snäll", dvs att vi får en kommunstyrelseordförande med empati, som är ödmjuk och medkännande gentemot dom som betalar kommunalrådslönen, dvs mot Arbogaborna.

GÄRNA, som Olle Ytterberg, glad, humoristisk och med erfarenhet också från näringsliv och marknadsföring. Arboga-sossar:
Överraska mig!
Positivt!

HARRY HOLM 2013 11 04

--------------------------------------

ARBOGA KOMMUN fick högt betyg i Sveriges kommuner och Landstings (SKL:s) undersökning om hur lätt det är att hitta information på kommunernas webbplatser. Av 290 kommuner hamnade Arboga kommun på delad 8:e plats.

MEN P4 Västmanland vinklade på att Västerås kommuns hemsida fick högt betyg - blev nr 14 i landet.
Och jag drar mig till minnes när det kom en västeråskille och skulle spela hockey med oss på planen nedanför Konsum i Skinnskatteberg.
När vi dribblade av honom pucken brukade han ropa:
- Ta hit pucken, jag är från Västerås, det är min puck.

HARRY HOLM 2013-11-02

--------------------------------------

-------------------------------------

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

_______________________________

Bilder från Arbogatrakten 2013
_______________________________

DE 25:E MEDELTIDSDAGARNA

*

_______________________________________________

BYGDESPELETS VÄNNER - HUR SKA DET GÅ FÖR PETTERSSON

*

_______________________________________________

BARNENS DAG

________________________________________________

GÖTLUNDABYGDENS DAG

_______________________________________________

FOTO: HARRY HOLM 2013
_______________________________________________

________________________________________________

Reglerna för fyrverkerier i Arboga Förbjudet nära äldreboenden

I dessa dagar sker stora inköp av fyrverkipjäser. Man laddar upp för nyårsaftonens skjutande. Men när och var får man skjuta i Arboga kommun?

I veckan som var kom det mycket reklam i Arbogabornas brevlådor och en hel del av detta gällde salubjudna fyrverkerier. Här fanns annonser om"Family pack happy evening" för sådär 300 kronor och "Night box 48 shots" för runt 500 kronor, för att ta ett par exempel. Eller varför inte "Skyfall finale 50 shots" för runt 700 kronor.
Men var får man skjuta? Och när? Det berättas det om i den lokala ordningsstadgan och på Arboga kommuns hemsida. Och här.

Reglerna i Arboga

Reglerna som gäller för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Arboga kan sammanfattas så här:

För att få avfyra raketer och andra pyrotekniska varor i Arbogas, Götlundas och Medåkers tätorter krävs polistillstånd alla dagar utom på valborgsmässoafton och nyårsafton.

På nyårsafton och valborgsmässoafton är det tillåtet från klockan 18.00 till 01.00 dagen därpå.

I Arboga finns platser där det alltid är förbjudet att avfyra raketer och pyrotekniska varor, även på nyårsafton och valborgsmässoafton:
Närmare än 100 meter från ett äldreboende. På Hjälmaren och i Arbogaån.

Det finns också platser som alltid kräver polistillstånd, även på nyårsafton och valborgsmässoafton:
Centrala delarna av Arboga inom ett område som begränsas av Herrgårdsgatan, väg 572, Västerleden, Centrumleden, Skandiagatan, Engelbrektsleden och Stureleden.

HARRY HOLM 2013 12 28

---------------------------------------------

Julens sånger och stämningsfullt
i Arbogas kyrkor

Stilla Natt, teckenspråkstolkad, var en av de fina upplevelserna i Arboga Pingstkyrkas julsångsgudstjänst Annandag jul.

I advent- och juletid går fler än vanligt i kyrkorna och det är mycket sång och musik.

Ett barn är fött, så hette konserten i Sanct Nicolai kyrka på juldagskvällen, med kören Motus Animae med vänner. Och i Götlunda kyrka, på annandagens kväll, ordnades Musik i juletid med flera medverkande.
Jag begav mig till sånggudstjänsten "Julens sånger" i Pingstkyrkan i Arboga, där Dag och Helena Bergkvist med barn medverkade, tillsammans med musikaliska medlemmar ur familjen Sällberg från Kumla och familjen Stengård från Arboga.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2013 12 26

 

_____________________________________________

---------------------------------------------------------------

Det är väl så här vi vill att
Arboga stad skall se ut i jul

Barmarksjular är inget att stå efter. Som här ovan skulle vi önska att Arbogas stadsmiljö tog sig ut, i varje fall från och med i övermorgon.
Men så blir det tydligen inte, lite småregn tidiga timmar denna söndag följs av en dag med stadiga sex plusgrader och först framåt sena eftermiddagen några små solchanser.
Julafton blir det också plusgrader och regnskvättande hela dagen. Egentligen slutar det inte regna förrän på annandagens förmiddag.
Vi får väl trösta oss med bilden ovan.


** TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM
______________________________________________

Mycket vinter kvar i Arboga
Men idag lördag vänder det

Det är månader kvar av vintern, och många dagar blir det säkert vitt på marken och på Filosofen, som på bilden ovan. Men från och med idag blir den ljusa delen av dagarna längre och längre.

Klockan 18.10.59 vänder det. För då står solen som lägst på himlen. Det kallas vintersolståndet. Elva minuter över sex i eftermiddag kan vi därför börja fira. Då har perioden formellt börjat, perioden då dagarna blir längre och nätterna kortare så att säga.

Nu ljusnar det!

TEXT OCH FOTO. HARRY HOLM 2013 12 21

-----------------------------------------------------------

Arboga kommunfullmäktige med lucia och konst-resonemang

Lucia med tärnor och kör förgyllde inledningen på årets sista sammanträde med Arboga kommunfullmäktige. Mötet handlade bland annat om kommunala lån och om tankarna på en skulptur som skall heta Stadskärna. Det talades också om kränkningar via nätet.

Stipendier för värdefulla frivilliga insatser lämnades till Ulla Wedegård och Eva Alexandersson.
Kommunalrådet Olle Ytterberg, s, redogjorde för lokalstrateg-historiken med att förklara varför det först blev en konsultlösning. Man kunde med tycka att kommunalrådet beklagade utvecklingen av ärendet fram tills det blev en anställning.

Miljöpartisten Christian Payerl var oroad över att det halvkommunala bolaget Sturestadens lån skulle
begränsa och fördyra kommunens lån. Det blev en ordväxling med Olle Ytterberg men jag lyckades inte klara ut vem som vann duellen.
När det skulle beslutas i frågan om minskat bidrag till enskilda vägar fick Olle Ytterberg, Ingrid Noord-Silversten och en rad andra - mest socialdemokratiska - ledamöter lämna lokalen för att ersättas med suppleanter.
Orsaken är att det annars blivit så kallat jäv.

En konstdiskussion blev det också, i positiv anda så att säga. Det var inför att fullmäktig skulle gå med på medborgarförslaget om en konsttävling, för att få fram en skulptur. Skulpturen skall ha formen av en äppelkärna och heta Stadskärna, vilket vi berättat om för länge sedan här på arbogasidan.se
En av de positiva till förslaget var kommunalrådet Olle Ytterberg, som bland annat sa:
- Konst är kul, lätt men svårt och därför förhåller jag mig som ett barn till konst. Jag tycker om eller tycker inte om.
Nu tyckte han det skulle bli roligt att se vad konstnärerna kommer med för förslag till "Stadskärna", där kostnaderna måste stanna inom 50.000 kronorsramen. Och ett slag slogs för att Arbogas många duktiga konstnärer skulle komma med förslag.

Mot slutet blev det också en diskussion om mögel i olika lokaler som kommunen använder.
Om kränkningar via elevdatorer handlade sista frågan för dagen och det berättar jag om i Harrys Hörna, i spalten här till vänster. Allra sist i sammanträdet tackade Liisa Pettersson för året , för bra samarbete, och hon berömde ledamöterna för att de varit så bra på att skilja på sak och person.
Senast den 15 oktober skall ett nyvalt fullmäktige sammanträda, påminde Liisa Petterson innan hon som avslutning läste två juldikter.
 

** HARRY HOLM 2013 12 19
_____________________________________________

Dagens Arbogavy från Arne

Dagens bild från Arne Gripenheds kamera visar Labron (till vänster) och Arbogas utmärkta bibliotek (till höger om ån). Vilken vacker stad vi lever i !

**
HARRY HOLM 2013 12 19

-----------------------------------------------

Än en gång satsar Arbogarevyn

Men jämna mellanrum brukar jag berömma allt det ideella arbete som genomförs i Arboga, till många människors nytta och nöje.
Ett av de gäng som bör hyllas är människorna som arbetar med Arboga-revyn. Och vi tackar dem genom att bjuda på gratis annons här ovan.
På nyårsafton är det alltså premiär för en ny upplaga, i år heter det "Arbogarevyn drar ut i fält".
Premiären är som traditionsenligt på Stadskällaren med entrébiljetten kombinerad med mat.
Men sedan är det "vanliga" föreställningar från 3 januari till och med 11 januari (undantaget 6-7 januari).

HARRY HOLM 2013-12-18

---------------------------------------------

Nu är Arbogas gamla taxistation
borta - för att ersättas av toaletter

Nu har Arboga Taxis gamla lokaler vid Ahllöfsparken jämnats med marken.
I stället skall här byggas offentliga toaletter och allmänhetens förhoppning är att det blir en utformning som passar med den gamla parkmiljön.
Taxi håller numera till vid f.d. OK vid Bensingatan på Söder. Och av omdömen att döma är chaufförerna nöjda med flytten.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2013 12 16

_______________________________

Granen står så grön och grann
på Stora Storget i Arboga

Innan snön försvann tog Arne Gripenhed den här bilden på Arboga kommuns offciella gran.

I bakgrunden syns Heliga Trefaldighets kyrka, och - bakom granen - Arbogas rådhus, som också en gång i tiden var kyrka, med namnet Helge Andskyrka.
Kyrkklockan därifrån finns fortfarande kvar, i klockstapeln uppe vid Skogsborgskyrkogården på Södra skogen, där man kan få höra den klinga helgsmålsringning varje lördag klockan 18.

HARRY HOLM 2013 12 17

----------------------------------------------

Då lyfte liksom taket i Arboga

När Hansåke Dahlgren, utlånad från Södermalmskyrkan i Stockholm, sjöng O Helga Natt på söndagseftermiddagen - då blev det liksom cabriolet av Arboga Pingstkyrka.
Johannes och Raimo drog också ner applåder med sina versioner av några av Elvis hits.
Vid fikat i serveringsvåningen efteråt medverkade Pär Johansson, som bland annat läste Viktor Rydbergs "Tomten".

TEXT OCH FOTO 2013 12 15: HARRY HOLM

_______________________________________________________

_______________________________

Elvis julsånger och O Helga Natt
i Arboga Pingstkyrka söndag 16.00

----------------------------------------------

En liten del av staden vid Arboga å

Foto: ARNE GRIPENHED

______________________________

Gryningsvy från Arboga

Den här gryningshimlen ovanför Tullstugan i Arboga fotograferade Arne Gripenhed i veckan.

_______________________________________________________

Den vackra staden Arboga

Arne Gripenhed syns ofta ute i Arbogamiljön för att fotografera. Här är en av hans alldeles färska bilder. Visst har vi en vacker stad?!

---------------------------------------------

Lovande inför snöröjningen nu
när Arboga har fler maskiner

Allt fler mornar vaknar vi i Arboga till ett landskap med nyfallen snö.

Nu när snöfallen kommer allt oftare känns det lovande att Arboga kommun har skaffat en lite större kapacitet när det gäller snöröjningen.

I år har Arboga kommun anlitat ytterligare en entreprenör för snöröjning, berättas det på arboga.se. Det innebär att kommunen har tillgång till elva maskiner för snöröjning under kvälls- och nattetid samt 13 maskiner under dagtid.
- Genom att öka med en ytterligare en maskin i år, hoppas vi kunna förbättra servicen till Arbogaborna, säger Michael Grund, arbetsledare för tekniska förvaltningen.
- Det innebär att snöröjningen går fortare samtidigt som det är ett sätt att korta arbetspassen och förbättra arbetsmiljön för våra anställda,
I Arboga startar snöröjningen vid 3-8 centimeter snödjup, beroende på om det är blöt eller torr snö. Snöröjningen påbörjas parallellt inne i stadskärnan och ute i bostadsområdena.
- Vi börjar på flera ställen samtidigt och under vintern skiftar vi vilken gata vi börjar på, därmed är det inte alltid är samma gator som får vänta till sist, säger Michael Grund.

Personligen är jag imponerad av skickligheten hos vissa maskinförare. Att gårdagens plogare undvek att lägga en hög vall i infarterna fyller en "skotträdd" pensionär med lycka. Samtidigt imponeras jag av att föraren också lyckades ploga vid brevlådorna så att postbilen kunde köra nära lika enkelt som i sommartid.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2013 12 10

----------------------------------------------

Nya Arboga Minnes årsbok
har kommit från trycket

Lagom till Gammeldags Julmarknad, med liv och rörelse också på Arboga Museum, kom hembygdsföreningen Arboga Minnes nya årsbok ut. Trevlig men med en allvarlig brist.

I den nya boken får vi lära oss mer om Halvardsborg och om hur det var hos familjen Örström på Nygatan 37, genom Thomas Söderström respektive Siv Antonsson.

Birgit Johansson har skrivit trevliga artiklar, en om Axelssons Rostfria och Georg Axelsson och en om den numera nedlagda Baptistkyrkan vid Nygatan.
Hon har också gjort en välkommen redogörelse för Arbogas konditorier och bagerier under mer än ett sekel. Det är en grundlig genomgång, men inte så grundlig att min fasters korta men dock innehav av Engelbrektskaféet finns med.

Det här är en bok med mycket trevlig läsning, speciellt för Arbogabor. Men den har en allvarlig brist, speciellt allvarlig med anledning av att det är en så dokumenterande organisation som en hembygdsförening som är utgivare.
Det finns inga noteringar om vilka som tagit bilderna inuti boken.
Lindrigt uttryckt stämmer det väldigt illa med lagen om upphovsrätt, närmare bestämt har föreningen inte iakttagit den ideella rätten (upphovsmannens droit moral) som handlar om skaparens rätt att bli angiven som upphovsman. En rätt som också gäller bilder.

Text och foto: HARRY HOLM 2013 12 09

______________________________

Nu laddar Arboga för årets
Gammeldags Julmarknad

Lördag och söndag arrangeras traditionsenligt Gammeldags Julmarknad, koncentrerat till Ahllöfsparken. Men med program även på andra platser.

I Medborgarhuset till exempel, där är det stor inomhusmarknad, mellan 10 och 16 på lördagen och 11 och 16 på söndagen. Och det kommer att visas vinterbilder av framlidne fotograf Reinhold Carlsson.
Det blir också kaffeservering. Och pyssel i Tomtens verkstad, (gamla Paletten) där Tomten bjuder barnen på pepparkakor. (11.00 – 14.00)

Men, som nämnts, tyngdpunkten av evenemanget ligger Olof Ahllöfs park. Program:

Lördag 10.00 Marknadsplatser och butiker öppnar. 13.00 Kören Lidingö Röster. 14.30 Dans kring granen, samt utdelning av godispåsar. 15.30 Vinnaren presenteras från tävling ”Gissa vikten på hästen”. 16.00 Marknadsplatser och butiker stänger

Söndag 11.00 Marknadsplatser och butiker öppnar. 12.30 Torgny Hellberg spelar & sjunger. 15.00 Vinnaren presenteras från tävling ”Gissa vikten på hästen”. 15.30 Dragning av Lions Lucialotteri. 15.45 Vem får Sparbankens Julklapp?. 16.00 Luciaprologen, läses av Hans Almgren Kröning av Arbogas Lucia 2013, kyrkoherde Mikael Hirsch Kortege med häst och vagn från Olof Ahllöfs park till Heliga Trefaldighets kyrka och marknadsplatser och butiker stänger.

Heliga Trefaldighets kyrka. Söndag. 14.30 Familjekonsert Arbogas Lucia med tärnor Vox Cecilia Trefaldighetskyrkans barnkör under ledning av Anna Ytterberg Nerman
representanter från Lions, Arboga. 17.00 Luciakonsert. Arbogas Lucia med tärnor, Vox Cecilia, S:ta Klarakören under ledning av Anna Ytterberg Nerman. Arboga blåsorkester med Andreas Wiik som dirigent. Medverkande är också kyrkoherde Mikael Hirsch och representanter från Lions, Arboga

Bert Byggares December stuga, Kapellgatan 4, Lördag, Söndag 11.00 – 16.00 Varm soppa och kaffeservering

Turistbyrån. Informationsbord utanför Galleri Konstrundan, Nygatan/Kapellgatan. Tävling, ”gissa vikten på Stora torgets gran” flera vinster av presentkort.

Stora torget. Lördag klockan 10.00 – 16.00 Söndag klockan 11.00 – 16.00. Liten marknadsförsäljning. Arbogakuskarna Visning av hästar och vagnar. Åk häst och vagn, turerna utgår från Stora torget. Ponnyridning. Tävling ”Gissa vikten på Hästen”.

Teaterspel på Stora torget. Lördag 13.00. Bygdespelets Vänner visar ett teaterspel av ”Hästmarknad”

Kapellgatan/ Ahllöfsgatan. Lördag 10.00–16.00 Söndag 11.00–16.00. AB Björkmans Event. Barnkaruseller och lotterier

Arboga Museum, Nygatan 37. Lördag 10.00 – 16.00 Söndag 11.00 – 16.00. Jul i hela Örströmska grosshandlarhemmet. Herrskap och tjänstefolk julstökar, marsipanmodellering, julpyssel, café och pepparkakshusutställning.

Arboga Stadsbibliotek, Kapellgatan 19. Lördag 11.00 – 14.00.Biblioteket bjuder på kaffe och pepparkaka, tipsar om böcker att läsa i jul, samt skyltning av böcker.

Arboga Konstförening. Lördag och söndag 12.00 – 16.00. Utställning av Matti Aldsjös måleri på Galleriet.

Gallerier. Lördag kl. 10.00 – 16.00, söndag kl. 11.00 – 16.00.Galleri Konstrundan, Nygatan 33. Medlemsutställningen ”VITT”
Galleri Stallet, Västerlånggatan 1. Utställning av JO Ericssons målningar & fotografier från Fårö. Kaffeservering.

Folkan Biografen, Kapellgatan 5. Lördag och söndag 12.00 – 15.00. Biomatiné

Röda Korset, Stekaren i Olof Ahllöfs park Lördag 10.00 – 16.00 Söndag 11.00 – 16.00. Passa på att köpa julklappar hos oss! Försäljning av julsaker, broderade dukar, stickat och leksaker. Glögg/saft och pepparkakor serveras. Marknadsbord med alster av Margit Knutsson-Hall - unika för Arboga.

HARRY HOLM 2013 12 02

 

----------------------------------------------

Nu är även Mattis konst tillbaka

Matti Aldsjö lämnade Arboga som ung konstnär och har bland annat levt och verkat i norra Västmanland. Han har nu bott i Arboga igen ett bra tag. Och idag visas hans konst åter i hemstaden.

Efter många år kommer Arbogaborna nu åter att få se en större portion av Matti Aldsjös konst i stan. Denna lördag är det vernissage på Galleriet i Arboga bibliotek.
Matti Aldsjö har haft mindre utställningar i pingsthelgerna. Men i Arboga Konstförenings regi visas nu en större och bredare utställning av Matti Aldsjös konstnärsskap.
Matti Aldsjö är utbildad på Konstakademin i Köpenhamn och han har ställt ut på flera ställen i Sverige.
Det är vernissage på lördag mellan klockan 12-16 i Galleriet på Arboga bibliotek, där utställningen pågår i två veckor. Det blir dessutom extra öppet under julmarknadsdagarna 7 - 8 december.

HARRY HOLM 2013-11-30

______________________________

Nya lampor i Arbogas juleljus

Nu har julbelysningen tänts för säsongen på Nygatan i Arboga. Det är 600 lampor som ny lyser.
I år är alla lampor i girlangerna utbytta till mer energisnåla LED-lampor, berättar tekniska förvaltningen på Arboga kommuns hemsida. Tillsammans med adventsgranarna i urnorna lyser de upp Nygatan i november- och decembermörkret (Foto: Tekniska Förvaltningen)

HARRY HOLM 2013 11 29.

_______________________________

Det ser ut att bli en stadskärna
i Arbogas stadskärna trots allt


Det ser ut att bli en Stadskärna i Arbogas stadskärna trots allt. Fritids- och kulturnämnden verkade skeptisk vid första sammanträdet där ärendet kom upp. Men fick frågan på återremiss och vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 december kan det mycket väl gå vägen.

Medborgarförslag om en "stadskärna", en ny attraktion kom från Birgitta Deubler har till kommunfullmäktiges sammanträde i mars 2012. Hon vill att en av traktens duktiga keramiker skall anlitas för att göra en kärna, till exempel en äppelkärna, en ganska stor sådan, som skulle placeras i centrum.

Fritids- och kulturnämnden behandlade medborgarförslaget tidigare i år och hänvisade då till att det pågår ett kommunövergripande planarbete i kommunen som bland annat innefattar mål och strategier som rör utformningen av stadens mötesplatser som exempelvis torg och parker. Nämnden ansåg därför att det inte var aktuellt med en kommunal beställning av en keramisk äppelkärna då.

Nu ligger ett förslag om att några lokala konstnärer bjuds in till attkomma med förslag till hur en "stadskärna" kan utformas och var den kan placeras. En grupp bestående av representanter från kommunstyrelsens arbetsutskott och fritid- och kulturnämndens konstkommitte fungerar som jury. Kostnaden för "stadskärnan" bör anges till ca 50 000 kronor.

Kommunstyrelsen väntas den 3 december vara med på noterna och skicka förslaget vidare till kommunfullmäktige för beslut.

HARRY HOLM 2013 11 28

______________________________

Gustav Fridolin till Arboga idag

Gustav Fridolin kommer till författarkvällen i Arboga.


Denna onsdagskväll är det Författarkväll på Arboga bibliotek. Gustav Fridolin kommer, tillsammans med Åsa och Mats Ottosson

Författaren och politikern Gustav Fridolin presenterar sina böcker och samtalar med sin förläggare Adam Dahlin.
Gustav Fridolin är aktuell med romanen "Morfar skrev inga memoarer", där han ger ett kärleksfullt porträtt av sin morfar som hette precis som kvällens gäst.

Gustav Fridolin är uppväxt i Vittsjö i Göinge och Sågen i Haninge kommun. Som elvaåring medverkade och vann han i frågesportprogrammet Junior-Jeopardy i TV 4.
Fridolin gick med i Miljöpartiet de gröna i Hässleholm som elvaåring 1994 efter att i skolan ha fått i straffuppgift att titta på en valdebatt på TV. Birger Schlaug inspirerade med sin kritik mot nedskärningar i skolan som då genomfördes.
Allt detta, och följande, berättas i Wikipedia.

Fridolin blev efter valet 2002 Sveriges då yngste riksdagsledamot någonsin, 19 år gammal. Han satt 2004–2006 i partistyrelsen och representerade densamma i partiets förhandlingar med regeringen Persson och Vänsterpartiet.
Han var ledamot i konstitutionsutskottet då den svenska regeringens agerande i samband med jordbävningen i Indiska oceanen 2004 granskades.

Fridolin var efter mordet på Björn Söderberg 1999 fackligt aktiv inom SAC Syndikalisterna som antirasistisk kampanjledare i en skånsk lokalavdelning. Han har senare engagerat sig fackligt inom Lärarförbundet och SFHL.
Nyårsafton 2003 greps Fridolin av israelisk militär i den palestinska byn Budrus vid en studieresa på Västbanken. I byn pågick en protest mot Israels bygge av säkerhetsbarriären.

Fridolin var sammankallande i gruppen som arbetade fram ett nytt partiprogram för Miljöpartiet inför partikongressen 2005 och arbetade även i Europeiska gröna partiets programgrupp.
Under hösten 2005 meddelade Fridolin att han inte ämnade ställa upp för omval till riksdagen, men lanserades i valrörelsen 2006 som ministerkandidat i en eventuell rödgrön koalitionsregering.
När han lämnade riksdagen vägrade han ta emot den inkomstgaranti (pension) som utgår till avgångna riksdagsledamöter.

Den 18 december 2009 meddelade Gustav Fridolin att han åter tänkte kandidera till riksdagen för Miljöpartiet de gröna. Han motiverade det med de nedskärningar i skolan och äldreomsorgen som regeringen genomfört, och som han såg som en repris av vad som skedde på 1990-talet då han först engagerade sig.
I början av sin andra riksdagsperiod ansvarade Fridolin för arbetet med att utveckla en grön industripolitik-

I april 2011 kom Gustav Fridolins ut med sin tredje bok, skriven tillsammans med Ulf Bodach Söderström, "Maskiner & Människor: en skrift om arbete och framtidstro" (Ordfront förlag). Boken väckte uppmärksamhet under politikerveckan i Almedalen 2011 sedan Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström uttalat att den fått honom att omvärdera sin syn på Miljöpartiet och uppmanade regeringen till närmare samarbete med MP. Fredrik Reinfeldt sa senare under veckan att det kan bli aktuellt att släppa in MP i regeringen.
I en artikel i Expressen den 16 december 2010 offentliggjorde Gustav Fridolin att han kandiderade till att bli språkrör för Miljöpartiet. Den 21 maj 2011 valdes han tillsammans med Åsa Romson till språkrör. Han är sedan 2011 även ledamot av Krigsdelegationen och suppleant av EU-nämnden.

År 2013 romandebuterade Fridolin på Forum förlag med "Morfar skrev inga memoarer", en bok om författarens morfar med samma namn och hans livsresa. Och det är den det skall handla om på Arbogas bibliotek i kväll.

Där berättar också natur- och reseskribenterna Åsa och Mats Ottosson om sina böcker. De skriver om hälsa och natur.
År 2012 blev deras bok "Kor - en kärlekshistoria" vald till årets Pandabok.

Programmet börjar klockan 19. Arrangörer är Arboga bibliotek och ABF

HARRY HOLM 2013 11 27

---------------------------------------------

Dammluckorna i Arbogaån
kommer att invigas onsdag

Nu är de på plats, de nya dammluckor som ska reglera vattenflödet i Arbogaån.
Onsdagen den 27 november invigs de av tekniska nämndens ordförande Carl-Erik Almskoug.

Arbetet med dammanläggningen påbörjades i mars 2012, berättar kommunens hemsida i en resumé.. Huvudsyftet var att minska risken för skred och översvämningar i innerstaden.
För att få tillstånd att reglera vattennivån mellan Herrgårdsbron och Kapellbron krävde länsstyrelsen fler åtgärder. Bland annat måste kommunen bygga en fisktrappa. Det var främst för att skydda fiskarten asp, som anses utrotningshotad.
Nu är hela anläggningen klar, det finns både dammlucka och fisktrappa.
Allmänheten är inbjuden att kl 13 denna onsdag komma till kraftstationen vid Herrgårdsbron för att vara med om invigningen och lära sig mer om anläggningen, berättar Arboga kommun.

HARRY HOLM 2013 11 26

______________________________

I går var Tony Leo i Arboga
En man som ändrade kurs

Daniel Stengård tolkade i Arboga när Tony Leo berättade om sitt liv och sin tro.

Sin far såg Tony Leo inte mycket till, när han var ung, där i Italien. Fadern satt nämligen mest i fängelse, eftersom han var en maffia-man.

Sin ilska över tillvaron gav Tony Leo utlopp för i boxningsringen.
Han blev flera gånger italiensk mästare i boxning och tog även någon europatitel.
Jag har sett en bild på hur han tog sig ut i tävlingsdress, en respektingivande utstrålning förvisso.
Men en vacker dag började en liten gammal dam tala med honom om Gud och Jesus... och på den vägen är det.
Nu reser Tony Leo runt som evangelist. Denna söndag hade turen kommit till den internationella gudstjänsten i Arboga Pingstkyrka, där bibelorden denna gång lästes på språken urdu, engelska och svenska.

HARRY HOLM 2013 11 24

_______________________________

Maxelmossestugan fyller 40 år
Firar idag med gratis kaffe

Eva Rönnberg och Kerstin Ljungman är två av de ideella krafter som brukar servera i Friluftsfrämjandets stuga vid Maxelmosse söder om Arboga.

Denna söndag, den 24 november, är det årets sista öppet-dag i Friluftsfrämnajdets stuga vid Maxelmosse, i skogen söder om stan. Dagen till ära är det gratis kaffe till alla besökare - för att fira att Maxelmossestugan fyller 40 år.

Många besökare kommer säkert som tidigare söndagar till den jubilerande Maxelmossestugan genom att gå bingopromenaden genom skogen från Teknikbacken. Starta därifrån kan man göra mellan 9 och 11.30.
Men det går också att t.ex. köra bil förbi Skogsborgskyrkogården och lämna bilen på parkeringen som finns där vägen till Maxelmosse börjar. Stugan med sin servering är öppen 9.30 - 14.

TEXT: HARRY HOLM 2013 11 24

_______________________________

Lördagen den 23 november i Arboga

Jäders Bruks Julmarknad väntas få många besök detta veckoskifte. Där är det öppet mellan 10 och 16 både lördag och det kostar 30 kronor i inträde.
PRO:s Julbasar startar i Medborgarhuset lördag kl 13. En timme senare börjar där en auktion med Bo Jansson som utropare.
Galleri Stallet är öppet 11-14 och visar bl.a. Magnus Einarssons akvareller.
Robotmuseet i Rappshuset är öppet 12-18. Och Arboga Museum kl. 13-15.

________________________________________________

Höjda taxor i Arboga 2014

När Arboga kommunfullmäktige sammanträder om en vecka kommer det att bestämmas hur taxor och avgifter skall se ut 2014. För en villaägare föreslås va-avgiften öka med 107 kronor nästa år.

Taxan för Högskolecentrums lokaler justeras i år mer än tidigare. Lokalerna hyrs numera ut som konferenslokaler vilket ställer högre krav på teknisk utrustning och personal med mera. Så försvarar barn- och utbildningsnämnden hyreshöjningen.
Avgifterna för förskola och fritidshem ändrades vid senaste halvårsskiftet och föreslås stanna på den nya nivån under 2014.

Tekniska nämnden har föreslagit att anläggningstaxan skall höjas med 8 procent för både nya bostadhus och nybyggnad av industrifastighet.

Brukningsavgifterna
För oss som bor i redan färdiga hus föreslås vatten- och avloppstaxan, brukningstaxan, höjas med 1,5 procent.
För typhus A (en normalvilla) blir ökningen då 107 kronor, genom en höjning ffrån 7.194 kr år 2013 till 7.301 kr år 2014.
För typhus B (ett flerbostadshus med 15 lägenheter) ökar årskostnaden med 773 kronor, från 58.421 kronor i år till 59.194 kronor år 2014.

Brukningsavgifterna måste höjas för att klara kostnadsökningarna, förklarar tekniska förvaltningen.

HARRY HOLM 2013 11 22

---------------------------------------------

Justitieminister Beatrice Ask
besökte butiksägare i Arboga

På onsdagsförmiddagen kom justitieminister Beatrice Ask till Arboga. Hon besökte butiker i centrala stan, guldsmedsaffären, ett parfymeriet och Ica Supermarket.

På Bergmans Guld berättade Peter Bergman för henne om ett par skrämmande rån. Hon fick veta om ett nattligt inbrott i Maria Magnussons butik (Kajal) och att att livsmedelsbutiken blir av med så mycket varor på ett år att motsvarande lönekostnader för två anställda.
- Kort sagt, det finns mer att göra när det gäller brottsbekämpningen, summerade justitieministern på Facebook.
Efter butiksbesöken åt Beatrice Ask lunch med de lokala moderaterna med ordförande Jonna Lindman i spetsen.

HARRY HOLM 2013 11 20

________________________________________________

Kjell Söderström från Arboga
klarade ovädret på Filippinerna


När tyfonen drog in över Filippinerna gick tankarna till ett f.d. kommunalråd från Arboga som bor där, Kjell Söderström.
Nu har arbogasidan.se fått kontakt med honom och kan konstatera att han mår bra.


Det är snart 10 år sedan kommunalrådet Kjell Söderström, s, efter 21 år i politiken, tog resväska, ryggsäck och golfbag, lämnade Arboga och drog till Filippinerna.
Olle Ytterberg fick då ta över efter Kjell Söderström som bland annat kommunstyrelsens vice ordförande och socialnämndens ordförande.
På FiIippinerna har Söderström bland annat studerat vid iDAP College (Instructors Development of Asia Pacific), och bor i Puerto Galera.
- Provinsen heter Oriental Mindoro och ligger söder om huvudön Luzon. jag bor den norra delen av Mindoro, berättar Kjell Söderström för arbogasidan.se
- Och här vi vi inte så mycket av ovädret. En rejäl storm blev det men inga större skador, så allt är OK med mig, summerar vårt förra kommunalråd.

HARRY HOLM 2013 11 20

---------------------------------------------

Maxelmossestugan fyller 40 år

Eva Rönnberg och Kerstin Ljungman var beredda att servera i Friluftsfrämjandet stuga vid Maxelmosse i söndags.

Många besökare kom i söndags till den jubilerande Maxelmossestugan i skogen söder om stan, inte minst sådana som gått bingopromenaden genom skogen från Teknikbacken.

Denna söndag var näst sista öppet-dagen för i år vid Maxelmosse. Lisbeth Andersson visade kransar som hon bundit och de var så fina så att de gick åt som smör i solsken.
På söndag, den 24 november, är det årets sista öppet-dag i stugan.
Då blir det gratis kaffe till alla besökare - för att fira att Maxelmossestugan fyller 40 år.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2013 11 17

-----------------------------------------------

Arboga centrum verkar inte få
någon äppelkärna av keramik


FÖRRA VÅREN fick Arboga kommunfullmäktige ett så kallat medborgarförslag om att göra en "stadskärna", en ny attraktion. Det kom från Birgitta Deubler, som ville att en av Arbogas duktiga keramiker skulle anlitas för att göra en kärna, till exempel en äppelkärna, en ganska stor sådan, att placera i centrum.

Medborgarförslaget sickades till fritids- och kulturnämnden - som hänvisade till det pågår ett kommunövergripande planarbete i kommunen som bland annat innefattar mål och strategier som rör utformningen av stadens mötesplatser som exempelvis torg och parker. Nämnden ansåg därför då att det inte var aktuellt med en kommunal beställning av en keramisk äppelkärna.
Men kommunstyrelsens arbetsutskott skickade tillbaka förslaget till fritids- och kulturnämnden "för vidare beredning".

I beredningen har nu konstaterats att Arboga kommuns fond för konstnärlig utsmyckning årligen tillförs årligen drygt 100 000 kronor och att det för närvarande finns ca 210 000 kronor att disponera efter att underhåll av befintliga konstverk är gjord.
Nämnden säger sig ha svårt att uppskatta vad ett beställningsverk av en keramisk äppelkärna skulle kosta är svårt att avgöra utan att begära in (och betala för) skisser och beräkningar av materialåtgång och arbetskostnader.
Och så nämner politikerna: Den av Arbogas keramiker som senast utförde ett större offentligt verk är Kerstin Hörnlund. Hennes
"Lövkoja", en soffa i keramik, beställdes av Örebro kommun och är placerad i Örebro stadspark. Lövkojan invigdes 2011 och kostnaden uppgick till ca 350 000 kronor.

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder nu på tisdag väntas beslutet bli att det inte är aktuellt för närvarande med en kommunal beställning av en keramisk äppelkärna.
Och att medborgarförslaget därför skall avslås.

HARRY HOLM 2013 11 17

 

----------------------------------------------

En Arbogalördag med events

Vernissage Cecilia Weman och Elisabeth Spencer, är det på
Biblioteket, Galleriet kl 11-14. Gösta Berg målar porträtt vid
Nygatan 33 kl 11.00. Arboga Museum är öppet 13-15. I Galleri Stallet 11-14 visas Magnus Einarssons akvareller. Sagostund på arabiska är det på Biblioteket kl 12.00. Badet är öppet 10-16. Prova på ridning ordnas i Ridhuset kl 13.00. Robotmuseet är öppet kl 12-16. Höstkonsert med Arboga Blåsorkester blir det i Medborgarhuset kl 15.00. Zumbaevent lockas det med i Medborgarhuset kl 17.00. Och i Folkets park är det visst dans till Cavalkad.

________________________________

Larz-Thure Ljungdahl väntas få
40.000 kr för senaste Arbogafilmen

Larz-Thure Ljungdahl väntas, som vanligt, få pengar av Arboga kommun för sin nya dokumentärfilm med namnet Jag minns mitt Arboga.


Larz-Thure Ljungdahl har bett Arboga kommun om produktionsbidrag på 60.000 kronor till del tre av "Jag minns mitt Arboga". Han väntas få 40.000 kronor. Ärendet kommer upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag.

Liksom de tidigare två delarna innehåller den här tredje filmen intervjuer med äldre Arbogabor som berättar om tider som varit och som illustreras med gamla filmer och stillbilder. I den här delen får man också följa nuvarande kommunalrådet Olle Ytterberg under en arbetsdag.
Arboga kommun har tidigare bidragit med 80.000 kronor år 2011 samt 15.000 kronor i fjol.
Nu föreslår Fritids- och kulturnämnden att det skall lämnas ett bidrag på 40.000 kronor till projektet. Finansiering föreslås ske genom Fonden för lokalhistoriska verk.
Det slutliga beslutet skall fattas i Arboga kommunfullmäktige, där villkoret tycks bli, att biblioteket skall få 10 exemplar av filmen samt att Arboga kommun skall ha rätt att visa filmerna i publika sammanhang utan ersättning till Larz-Thure Ljungdahl.

HARRY HOLM 2013 11 15

----------------------------------------------

Nu ska det gå att bygga mer vid sommarparadiset Hällarna

En ny detaljplan för del av Hällarnas fritidshusområde håller på att tas fram. Den finns utställd 12 november - 15 december 2013 på Tekniska förvaltningen i Rådhuset och på Stadsbiblioteket. Den kan också studeras på kommunens hemsida.

Huvudsyftet med detaljplanen är att få till ökade byggrätter i området, för att tillmötesgå det behov som uppstår då vatten och avlopp kan dras in.
Planområdet, som sträcker sig ut i Hjälmaren, är beläget på den södra delen av Frösshammarsön, och omfattar den del av Ålhammarsudde där Arboga kommun är markägare.
Planområdet är på omkring 54 hektar.
Hällarna-området ligger cirka 12 kilometer söder om Arboga tätort och avgränsas till stora delar av Hjälmaren.
Den som har synpunkter på förslaget kan framföra dessa skriftligen senast den 15 december 2013 till Tekniska förvaltningens planavdelning.

HARRY HOLM 2013 11 14

 

-----------------------------------------------

Så här skall det ordna sig med
Arboga Ryttarsällskaps ekonomi

Det ser ut att ordna sig med ekonomin för Arboga Ryttarsällskap. På tisdag väntas kommunstyrelsens arbetsutskott föreslå en lösning som ska bygger på kommunal borgen för ett lån på 260.000 kronor. Fritids- och kulturnämnden hade i stället tänkt sig den summan som ett bidrag, förutom de 90.000 kr extra som nämnden giviti hittills i höst.

Så här är bakgrunden till Arboga Ryttarsällskaps ansökan om ekonomiskt stöd:
Arboga Ryttarsällskap är en ideell förening med cirka 200 medlemmar. Av medlemmarna är 80 procent flickor under 12 år. Föreningen driver Arboga ridskola och äger 13 lektionshästar. Inom verksamheten arbetar tre personer; en ridskolechef, en häst- och stallskötare samt en kanslist.
Verksamheten består av hästlekis, lektionsridning för olika åldersgrupper, ridning för personer med funktionshinder samt undervisning i hopp och dressyr.

Kommunen hyr anläggningen
Arboga kommun hyr ridanläggningen i Adolfsberg av Arboga Ridcenter och upplåter anläggningen utan ersättning till Arboga Ryttarsällskap.
Arboga kommuns hyreskostnad för ridanläggningen för år 2013 är 291.000.
Under år 2013 har ett nytt 15-årigt hyresavtal slutits mellan kommunen och Arboga Ridcenter, som är på 15.000 kronor mer per månad jämfört med det tidigare avtalet.
I år har Arboga Ryttarsällskap också fått 64.000 kronor i i föreningsbidrag och 50.000 kronor i investeringsbidrag.

Försämrad ekonomi
Under år 2013 har Arboga Ryttarsällskaps ekonomi försämrats. Ett underskott på 224.000 väntas för helåret.
Under året har föreningen fått checkkrediten ökad från 100.000 till 200.000 kronor. I oktober var 166.000 utnyttjade. Vid årsskiftet förfaller den ökade delen så att 66.000 kronor måste betalas vid årsskiftet.
Under år 2012 anställdes en ridskolechef samt en häst- och stallskötare, dels på grund av ökat antal ridande och dels på grund av att ordförande och styrelsen ansåg att det behövdes kunniga anställda för att utveckla verksamheten.
Under våren 2013 visade det sig att budgeten var för optimistisk. Intäkterna hade budgeterats för högt och vissa kostnader hade budgeterats för lågt.
För att försöka komma till rätta med ekonomin tillsattes förenigenn en ekonomigrupp. Elförbrukningen sågs över och det kom förslag om att ett par anställdas sysselsättningsgrad borde sänkas från 100 procent till 75 procent.

Balans i ekonomin nästa år
Inför år 2014 räknar föreningen på så vis med balans i ekonomin. Detta sker genom lägre personalkostnader, högre ridavgifter, försäljning av några hästar, översyn av hästförsäkringarna samt övertagande av privatstallet.
För att kunna fortsätta att driva föreningen har dess ledning förklarat sig behöva ett extra driftbidrag på 350.000 kronor, alternativt ett lån med låg ränta. Föreningen vill också ha högre driftbidrag från kommunen för att slippa höja ridavgifterna för mycket. Dessutom har föreningen ökat underhållsansvar i det nya avtalet för anläggningen.

Så beslutar kommunen
Fritids- och kulturnämnden har beslutat lämna ett ökat bidrag på 90.000 kronor år 2013 till Arboga Ryttarsällskap. Samtidigt begärde nämnden ett tilläggsanslag från kommunstyrelsen på 260.000 för att finansiera ytterligare bidrag till Arboga Ryttarsällskap.

Förslaget, som kommunstyrelseförvaltningen presenterar till tisdagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, går dock ut på att kommunfullmäktige skall besluta om borgen för Arboga Ryttarsällskaps fyraåriga lån på 260.000 kr.

HARRY HOLM 2013 11 13

------------------------------------------------

Idag kan den som vill besöka kommunstyrelsens möte i rådhuset

r

Sammanträdet hålls i Rådhuset, i kommunstyrelsesalen, innanför fönstret uppe till vänster på bilden.

Idag kan vem som vill få vara med om Arboga Kommunstyrelses samamnträde i Rådhuset. Enligt beslut i kommunfullmäktige kommer nämligen sammanträdena att vara offentliga i den del som gäller nämndernas mål och budget för 2014.

Kommunstyrelsen sammanträder kl 13.15 idag i kommunstyrelsesalen.
Där kan man också vara med om frtidids- och kulturnämndens möte den 19 november och socialnämndens sammanträde den 20 november.

HARRY HOLM 2013 11 12

________________________________

Arbogas himmel var blå när den
nya arbetsveckan började

h

FOTO: HARRY HOLM 2013 11 11

_______________________________

Den allt för gråa månaden november

n

En typisk vy i Arboga lördagen den 9 november 2013. Flera nyanser av grått, inte en solstråle från skyn och tiden för dagsljus blir kortare och kortare för varje vecka fram till juletid. Så tänd ett ljus (eller fler) och värm din nästa - så blir du själv varm !

HARRY HOLM 2013 11 09

________________________________

Veckans samtalsämnen i Arboga

ANDERS SVANSLÖS, är en av "snackisarna" idag, inte bara här i stan. Media på flera håll i världen har utlyst en tyst minut för finansminister Anders Borgs hästsvans. Han gick och klippte sig i Katrineholm härom dagen och där rök hans tofs. Den har ju varit en så tydlig profilering, att han blivit lättare att komma ihåg än många andra ministrar vid sammandragningar runt om i Europa och på andra håll. I dagens personfokuserade politik tror jag att Anders Borg gjorde en rejäl felkalkylering där i frisörstolen i Katrineholm.

GÖTLUNDAS sjätteklassare skall från och med nästa höst få gå kvar hemma i byn igen. Kommunens ansvariga har tydligen själva insett att skolbyten skall matchas mot stadiebyten. Att som i år låta sexorna från Götlunda hamna i redan sammansvetsade mellanstadieklasser inne i stan är så olyclkligt redan på papperet att de styrande borde ha förstått det tidigare. Men bättre sent än aldrig.

SKOLPLANEN i övrigt verkar helt styras av ekonomin, och absolut inte av barnens bästa. Det går mot allt större förskole- och skolkomplex med allt fler unga samlade på samma ställe. När all erfarenhet visar att det fina för barnen och för deras inlärningsmöjligheer är små skolor och mindre grupper.

HARRY HOLM 2013 11 05

________________________________

Ljus i Arbogas novembermörker

c

De stora elektriska snöstjärnorna gör nytta för humöret där de lyser ut södra sidan av Centrumleden. Men ännu starkare ljus skulle behövas över övergångsstället mellan stationsområdet och varuhusområdet, där så gott som alla promenerar utan reflex och cyklisterna fräser över som om det inte alls fanns någon lag och förordning om att på övergångsställen, där ska man GÅ.

Text och foto: HARRY HOLM 2013 11 04

------------------------------------------------------------------

Höst över Medåkerstrakten

m

 

-----------------------------------------------------------------

_______________________________________________
 
ANNONS
**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 

 


 
**  
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
ÄLVKÅK = ÅHUS

NY GÅTA :
Vart i Sverige är vi på väg?
BÅTHUS -D

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________
_______________________________

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

_______________________________
________________________________

_________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE

"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________