wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

VÅRTECKNEN duggar allt mera tätt. Den här nyckelpigan plåtade jag på tomten häromdagen. Den var inte det minsta sömnig utan pinnade iväg med bra fart efter fotograferingen.

DET ÄR TISDAG och Harald har namnsdag. Harald betyder ungefär "väldig härförare".
Efter en solig morgon blir det i Arboga växlande molninghet och upp till 5 plusgrader denna tisdag.

FLER OCH fler Arbogabor börjar planera påskveckan och även semesterperioden. Husvagnar och husbilar ses över och allt fler har bytt till sommardäck på personbilen.

APROPÅ HUSVAGNAR så har Arboga kommun en parkering för förvaring av sådana. Parkeringen är inhägnad och låst och ligger på Jädersvägen.

NU FINNS DET lediga platser där för uthyrning. Husvagnsplatserna hyrs ut av tekniska förvaltningen och en plats kostar 1200 kronor om året. Den som är intresserad kan ringa tekniska förvaltningen, telefon 0589- 871 11.

HARRY HOLM 2014-04-01

--------------------------------------

MÅNDAG 31 mars är det och när jag var ung ... och det är länge länge sedan.... då brukade man narras april inte bara den första april utan även den sista mars. "Mars mars måne, jag kan narra dig till Skåne".
Jag har aldrig tyckt om att narras, tvärtom har jag väl sagt - och skrivit - sanningen lite väl tydligt mången gång.

SANNINGEN idag är att Ester har namnsdag. Namnet kommer från den babyloniska kärleksgudinnan Ishtar. Bland tolkningarna tycker jag bäst om varianten att Ester betyder "stjärna".
I Bibeln har Ester, som maka till den persiske konungen Xerxes, en egen bok. Väl värd att läsa.

.......... ..........

TÅLAMODETS STEN heter filmen som Bio Kontrast visar på Folkan i Arbogas Medborgarhus i kväll måndag kl 19.
I ett krigshärjat område i Afghanistan tar en kvinna hand om sin make som ligger i koma.

EFTER ATT ha suttit i tystnad timme efter timme tar kvinnan till slut råd från sin faster och påbörjar en ensidig konversation med maken. För första gången i sitt liv känner hon att han faktiskt lyssnar på henne. Hon börjar reflektera över sitt liv och sakta men säkert börjar reflektionerna förvandlas till bekännelser.

GOLSHIFTEH Farahani har huvudrollen. Hon lever just nu i exil i Paris sedan hon blivit förbjuden att återvända till hemlandet Iran då hon i det franska magasinet Madame Figaro poserade naken i en protest mot islamiska restriktioner kring hur kvinnor klär sig,
Filmen är en timme och 42 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 03 31

---------------------------------------

SÖNDAG den 30 mars och här kommer en betraktelse igen. Så här står det i 2:a Korinthierbrevets 9:e kapitel, 8:e vers:

Gud förmår ge er allt gott i överflöd, så att ni alltid har allt vad ni behöver och själva kan ge i överflöd till varje gott ändamål.

Midfastosöndagen
LIVETS BRÖD

I Johannesevangeliets sjätte kapitel berättas om hur Jesus fick fem fiskar och två kornbröd att räcka till mat åt flera tusen människor. Ja det blev till och med käk över!
Visst kan man kalla det utspisning. Men framför allt var det ett mirakel, ett under för att visa att Jesus inte bara var människan utan också Gud.

STÖRRE DELEN av den där tiden gick Jesus omkring och undvek att visa att han var gudomlig. Han hade ju kommit till jorden för att tjäna andra. Han hade inte kommit för att enbart bli dyrkad som en gud utan för att bli gripen, pinad, korsfäst och dödad i vårt ställe.
Hade han hela tiden visat sin gudomlighet hade detta inte hänt och vi arma människor skulle varken ha haft nåden eller den mat för såväl själ som kropp som Herren ger oss.

DÅ OCH DÅ under jordevandringen visade dock Jesus sin gudomliga kraft, genom att hela sjuka människor och väcka upp personer från det döda till exempel, eller genom att gå på vattnet, eller göra underverk som där på berget vid Galileiska sjön när så många fick äta sig mätta.

I ÖVER 2000 år har människor hört om det här brödundret, ett av många tecken, på att vi egentligen inte behöver vara så bekymrade om vårt dagliga bröd. Om vi bara vill ta emot, så ger Jesus oss hela tiden andlig mat och dagligt bröd.

GUD HAR i och för sig givit oss förnuft. Vi räknar ut vad löningen eller pensionen räcker till och vi inventerar kyl och frys och vi gör inköpslistor innan vi går på Ica eller Konsum.
Vårt förnuft kollar vad som finns, vad som saknas och vad vi har råd med.

MEN FÖRNUFTET räknar bara med vad det ser. Och vet inte vad som kan hända.
När förnuftet säger att nu är det ebb i kassan, nu blir det svält och bekymmer några dagar, då om inte förr är det dags att tänka på bespisningsundret för 2000 år sedan och allt annat underbart som Jesus gjort och gör för oss människor.

VISST SÄGER Bibeln att vi ska arbeta för vårt dagliga bröd. Men vi måste fatta att vi egentligen aldrig behöver bekymra oss om detta bröd.
Egna erfarenheter har jag förvisso i sammanhanget. Och jag har hört flera personer som berättat om hur löftet från Jesus stämt och fungerat i dagen Sverige. I stort som i smått, vid stora bekymmer som vid små. Och även när hungern gäller andliga ting.

JESUS HAR lovat och han håller vad han lovar. Om vi lever nära Honom, med daglig kontakt, i bön och tacksägelse, ger Han oss mat i magen men också mat för våra själar.
Tack Gode Gud för det.

VI BEHÖVER inte och ska inte oroa oss för ett tomt kylskåp. Vi behöver inte bli sömnlösa när kassan börjar bli skral, vare sig det är vår egen eller församlingens kassa.
Jag vill citera ett par rader ur Ingemar Olssons sång ”Väck upp hela stan”, rader som sammanfattar det hela.
– Men är inte våra resurser för knappa?
– Allting är möjligt, lita på Pappa!

BÖN: Herre, Du som är vår Gud,
tack för att Du ger oss bröd,
för att Du mättar såväl kroppslig som själslig hunger.
I Jesu namn.
Amen.

HARRY HOLM 2014 03 30

---------------------------------------

LÖRDAG DEN 29 mars och i kväll är det dags för Earth Hour. Mellan 20.30 och 21.30 skall vi släcka alla lampor.
WWF Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme.

NÅGON BESPARING av energi ser jag knappast att det blir. De flesta har ju termostat på värmen inomhus, så den blygsamma minskningen av elförbrukningen som de släckta lamporna innebär, medför ungefär motsvarande lilla höjning av värmekostnaden.

SÅ UR DEN aspekten är det lika knasigt som när Överheten tvingade på oss att gå över till energisnåla lampor. Som ni har känt blir de inte varma, som de gamla glödlamporna blir. Därmed är det nu dyrare att värma bostaden. Så de enda som tjänade på den "reformen" är tillverkarna och försäljarna av "led"- och andra sorters moderna belysningar.

MEN SLÄCKNINGEN i kväll är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Var däröfr med i Earth Hour och släck för en ljusare framtid du också!

JONAS OCH Jens har namnsdag idag. Namnet kommer från hebreiskans ord för "duva". Det innebär att namnet kan betyda "den fredsälskande".
Namnet Jens är av danskt ursprung och egentligen en kortform av namnet Johannes, som betyder "Gud har förbarmat sig" eller "gudagåva".

........ ..........

HERR PEABODY & Sherman heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga kl 15 i eftermiddag. Den är tillåten från 7 år. Inträdet kostsar 80 kronor. Och vad är det för film då?

HERR PEABODY är affärsman, upptäcktsman, vetenskapsman, Nobelpristagare, gourmé, tvåfaldig olympisk mästare och geni… och han är dessutom en hund. I sin fiffigaste uppfinning av alla, tidsmaskinen, kastar sig Herr Peabody och hans adoptivson Sherman fram och tillbaka mellan olika historiska händelser i världen och får också träffa några av tidernas största kändisar.

MEN NÄR SHERMAN råkar bryta reglerna för tidsresandet måste våra två hjältar skynda sig att ställa allt till rätta för att rädda framtiden, samtidigt som Herr Peabody måste ta tag i sin största utmaning någonsin… att vara förälder.
Filmen är bra precis en och en halv timme lång.

HARRY HOLM 2014 03 29

____________________________

FREDAG DEN 28 mars. Och inte ett moln på Arbogas himmel skall det bli, meteorologiskt sett. Det väntas uppåt åtta grader på förmiddagen och upp emot tio plusgrader på eftermiddagen.

MALKOLM och Morgan har namnsdag. Namnet Malkolm är av keltiskt ursprung och betyder "Duvans tjänare". Morgan har samma geografiska bakgrund men betyder "född sjöman" eller "från havet".

------ -------

CAPTAIN AMERICA heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll, fredag kl 19. Filmen är tillåten från 15 år och är 2 timmar och 16 minuter lång.
Efter de dramatiska händelserna i New York med "The Avengers" lever Steve Rogers, Captain America, ett lugnt liv i Washington D.C. och försöker anpassa sig till den moderna världen.

MEN NÄR EN kollega från S.H.I.E.L.D. blir attackerad dras Steve in i intriger som hotar hela världen.
Medan Captain America slåss mot professionella lönnmördare, som är sända för att tysta honom för gott, kämpar han tillsammans med Black Widow för att avslöja konspirationen.

HARRY HOLM 2014 03 28

--------------------------------------

TORSDAGEN den 27 mars blir mycket solig i Arboga, med 8-9 plusgrader efter lunch. Fredagen blir nästan lika fin och lördagen lovar att ha sol och upp till 10 plusgrader.

RUDOLF och Ralf har namnsdag idag. Rudolf är ett gammalt gammalt tyskt namn som är hopsatt av "ära" och "varg". Det tyds ibland som "ärorik kämpe". Ralf kommer i stället från England och betyder "den djärve rådgivaren" eller "rådgivande varg".

VÄRLDSTEATERDAGEN är det också idag. Den 27 mars varje år firas världsteaterdagen runt om i hela världen. Dagen uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universiella roll för människor i alla delar av världen.

ÅRETS världsteaterbudskap är skrivet av den sydafrikanske dramatikern och regissören Brett Bailey. Budskapet finns att läsa på Teaterunionens hemsida.

TREFALDIGHETSGÅRDEN, som tillhör Svenska kyrkan, är en fin och väl använd byggnad. Tänk bara på vad som försiggår där en vanlig torsdag, som idag.

BABYCAFÉ med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Den verksamheten pågår mellan 9.30 och 12.30 idag i Trefaldighetsgården.

TORSDAGSTRÄFF är det som alla torsdagar i Trefaldighetsgården, mellan 12 och 14.30. Det börjar med sopplunch kl 12 och sedan följer varje torsdag en programpunkt kl 13.

FÖR FINSKTALANDE. Som avslutning denna torsdagskväll i Trefaldighetsgården i Arboga är det Finsk församlinsgkväll. Den samlingen börjar kl 18.

HARRY HOLM 2014 03 27

---------------------------------------

ONSDAGEN DEN 26 mars är det och Emanuel har namnsdag. Emanuel är en grekisk och latinsk form för hebreiskans Immanuel och betyder "Gud med oss".

------ -------

CAPTAIN AMERICA heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll, onsdag kl 19.
Efter de dramatiska händelserna i New York med "The Avengers" lever Steve Rogers, Captain America, ett lugnt liv i Washington D.C. och försöker anpassa sig till den moderna världen.

MEN NÄR EN kollega från S.H.I.E.L.D. blir attackerad dras Steve in i intriger som hotar hela världen.
Medan Captain America slåss mot professionella lönnmördare, som är sända för att tysta honom för gott, kämpar han tillsammans med Black Widow för att avslöja konspirationen.

NÄR DEN ondskefulla planen är avslöjad värvar Captain America och Black Widow en ny allierad - The Falcon.
Snart upptäcker de dock att de alla står mot en oväntad och fruktansvärd fiende - The Winter Soldier.
Filmen är 2 timmar och 16 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 03 26

--------------------------------------

TISDAGEN DEN 25 mars är här. Vårfåglarna sjunger och koltrasten hos oss har fått till så kraftiga toner att det nästan blir lock för öronen. Men härliga lock, om man säger så.

FILM PÅ MUSEET. ”Med fötterna på jorden” heter filmen som visas på Arboga Museum mellan 18.30 och 20 i kväll tisdag. Det är en film om Aldor och Gun Johansson i Stormbo, av Agneta Ulfsäter-Troell och Olle Tannergård. Filmen är 1 timme och 20 minuter lång. Biljetter finns på muséet och kostar 50 kronor styck.

STORMÖTE IDAG. Om snöröjningen. Och nu, när vi knappt haft någon vinter, frågar Arboga kommun: Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra med snöröjningen i kommunen?
Mötet hålls på Högskolecentrum klockan 18.00 i kväll.. Det bjuds på fika. Ingen föranmälan behövs.

BLÅSMUSIK IGEN. Denna tisdag, kl 18-19 bjuder Arboga Musik- och dansskola på ”Blåsyra” i Medborgarhuset. Fyra av Musik- och dansskolans blåsorkestrar medverkar: Orkanen, Stormen, Blåsningen och Ungdomsmusikkåren. Det blir en kväll för alla blåsmusikälskare!

IDAG ÄR det inte bara Våffeldagen. Det är också Trandagen. Och Internationella dagen till minne av slaveriets offer.

HARRY HOLM 2014 03 25

____________________________

MÅNDAG DEN 24 mars och en arbetsvecka är här igen. Gabriel och Rafael har namnsadg. Två ängla-namn, alltså.

GABRIEL var den ängel som kom till Maria och talade om att hon skulle föda en son, Jesus. Det som uppmärksammas i morgon, Marie Bebådelsedag. Namnet Gabriel betyder "Guds sändebud". Rafael betyder "Gud har helat".

IDAG ÄR det Världstuberkulosdagen men också Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

HARRY HOLM 2014 03 24

_____________________________

DAGENS BETRAKTELSE börjar jag med ett väldigt kort - men väldigt sant - bibelord:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Så står det i Lukas evangeliums första kapitel, den 37:e versen.

Jungfru Marie bebådelsedag


LUKASEVANGELIETS första kapitels 37:e vers är alltså kort men kanonbra :”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Det är också Lukasevangeliets första kapitel som ger ett exempel på att det är sant. Där berättar Lukas om ängeln
som kom till tonårsflickan Maria och sa: – Du ska bli med barn!
Och innan ängeln lämnade Maria sa han också: ”Ingenting är omöjligtt för
Gud”.

JUNGFRU MARIA bebådelesedag är det alltså denna söndag. Fast egentligen i övermorgon...
Jag reagerade starkt när riksdagen stal Annandag Pingst ifrån oss för några år sedan - i bruttonationalproduktens namn. En långhelg den årstiden är ovärderlig, inte minst för dem som ska åka lång väg i landet för att vara med på bröllop till exempel.

DET FINNS en parallell till den stölden. Den inträffade för drygt 50 år sedan, Det gällde just Jungfru Maria bebådelsedag.
Den 25 mars - 9 månader före jul - är sedan tusentals år Marie bebådelsedag - eller Vårfrudagen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.

VARFÖR LADES bebådelsedagen den 25 mars? Jo, för mycket länge sedan trodde man att världen skapades vid vårdagjämningen.
När fullkomlighetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och
då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum.

OCH JESU LIV började ju inte med födelsen utan med tillblivelsen i Maria.
Alltså måste bebådelsedagen vara på skapelsedagen den 25 mars,
resonerade man.
Fram till och med 1953 var den 25 mars helgdag. Som den borde vara i övermorgon.

MEN EFTER riksdagsbeslut ströks Marie Bebådelsedag som helgdag, samtidigt som vi från 1954 fick Allhelgonahelgen.
Så, oj vad det krånglar till det när politikerna ska peta i kristliga ting.

JAG MÅSTE åter citera den festlige evangelisten C-G Hjelm.
C-G Hjelm dog våren 1965, i Missionskyrkan i Fagersta förresten, under en mötesserie.
Men innan dess var han minst sagt levande.

SÅ HÄR sade han en gång:
”Mariebebådelsehelgen passade alldeles utmärkt för stormöten. Riksdagen, som sitter inne med det världsliga vett som man tror sig behöva för att styra i kristliga ting, tog ifrån oss Marie Bebådelses helg, den jungfrurena, den vårfriska, en hyllning till livet i dess obefläckade klarhet, och gav oss i stället en helg på höstsidan.
Den helgen gör alla präster alla döda till helgon. Folket i Västsverige åker till Norge och köper billigt margarin. Tomma skåningar far till Helsingör och vänder stinna åter.”

SÅ TYCKTE C G HJELM. Och vi har
paralleller idag till hur Allhelgonahelgen används, även om det är
annat än margarin och mat som skåningarna nu tar med sig från sina
danmarksresor. Dessutom har vi vid Allhelgona fått hit det morbida USA-firandet Halloween.

MEN TACK Herre för att vi nu har vår på gång och tack för att vi - även om det inte är på rätt dag - får fira
bebådelsedagen i kyrkorna denna söndag, i glädje över allt som lever och växer, vilket vi ber också ska gälla Guds församling i Arboga.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2014-03-14

____________________________

LÖRDAG den 22 mars har Kennet och Kent namnsdag. Kennet betyder "skön, vacker, angenäm". Jag vet inte om jag minns rätt, men det finns nog en förening för alla som heter Kennet. Och jag vet säkert att frontmannen i "Kennet and the Knutters" hette Goldkuhl i efternamn och var annonschef på Nerikes Allehanda.

ARBOGA BLÅSORKESTER ger sin traditionella vårkonsert i Teatern / Folkan i Arbogas medborgarhus idag lördag kl 15. På repertoaren står musik av bland andra Leonard Bernstein, James Curnow och Hugo Alvén. Sångsolist är Helena Ohlsson-Brink och dirigent är Andreas Wiik. Och det är fri entré.

DANS I PARKEN. Chiquita spelar upp till dans i Arboga Folkets Park i kväll mellan 20 och 24. "Dansvänlig musik för nykter och dansant publik" skriver arrangerande FMK Arboga i sin presentation.

EFTERSOM Försvarets Motorklubb arrangerar så blir det diverse trafikaktiviteter före dansen och under pausen. Det blir också utlottning av fina vinster på entrébiljetten för den som kommer före klockan 20.00. Servering är det också.

CHIQUITA är ett dansband som funnits sedan 1970. Jag minns när de spelade i Arboga för omkring 30 år sedan och jag ville höra orkestern av en speciell orsak. Bandet hade då en sångare med mycket brett register, jag har varken förr eller senare hört en sådan tolkning av "Unchained Melody"
Men det var som sagt länge sedan.

HARRY HOLM 2014 03 22

____________________________

FREDAGEN den 21, den första dagen i år då dagen är längre än natten... en aning men dock. Bengt har namnsdag och det ordet betyder "den välsignade".

AVSTÄNGD GATA. Det kan finnas anledning att påpeka att Redskapsgatan är avstängd för genomfart fram till på tisdag på grund av VA-arbete. Avstängningen gäller sträckan Jädersvägen - Verktygsgatan.

TVÅ FILMER visas i Arboga idag.

Den första på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll är "Tingeling och piratfen". Den börjar kl 17 och varar en timme och 20 minuter. Den är barntillåten. Handlingen:

DEN MISSFÖRSTÅDDA stoftvaktar-älvan Zarina stjäl Älvdalens allra mest betydelsefulla ting: det blåa älvstoftet. När Zarina flyger iväg för att slå sig samman med pirater måste Tingeling och hennes älvvänner ge sig ut på sitt livs äventyr för att få tillbaka stoftet.

MEN NÄR DE förföljer Zarina vänds deras värld upp och ner. Tingeling och hennes vänner upptäcker att deras respektive talanger har blivit utbytta och de inser att tiden är knapp när det gäller att försöka få tillbaka det blå älvstoftet och övertala Zarina att komma med hem.

****

SAVING MR BANKS heter kvällens andra film i Arboga. Den är tillåten från 7 år, börjar kl 19 och är lite drygt två timmar lång.
Handlingen: När Walt Disneys döttrar bad honom göra en film grundad på deras favoritbok, P. L. Travers "Mary Poppins" gav han dem ett löfte - men han insåg inte att det skulle ta honom 20 år att införliva det.

I JAKTEN PÅ att komma över rättigheterna ställs Walt öga mot öga med en helt kompromisslös författare som inte har några som helst planer på att låta sin älskade magiska barnflicka misshandlas av Hollywoodmaskinen. Men när boken slutar sälja och hon får ont om pengar går Travers motvilligt med på att resa till Los Angeles för att lyssna till Disneys filmplaner.

HARRY HOLM 2014 03 21

--------------------------------------

TORSDAG den 20 mars är det och precis klockan 16.57 idag inträffar Vårdagjämningen. Det är då solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn.

VÅRDAGJÄMNINGEN är, som du förstod av klockslaget ovan, inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszonn man befinner sig.

NATT OCH DAG är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen, då solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång.

DAGARNA omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

NAMNSDAGSBARN idag är Joakim och Kim. Joakim betyder "Gud skall upprätta" eller "Den Gud upprättar". Joakim hette Jesus morfar, det vill säga Jungfru Marias far. Kim är ett namn vi importerat från England och det betyder "krigsledare".

IDAG ÄR också en dag då den gamla kiosken inte längre står kvar i korsningen Vasagatan-Tulegatan. Den så kallade Blå Kiosken har alltså rivits. Kioskverksamheten har legat nere flera år och byggnaden var i mycket dåligt skick, förklarar Arboga kommun på sin hemsida..

TILL VÅREN kommer kommunen att så gräs på platsen för att skapa en mindre grönyta.
Kommunstyrelsen och tekniska nämnden har tidigare beslutat om att riva kiosken. Och nu är det alltså gjort.
Men många är de Arbogabor som handlat där och många är vi som minns inte minst alla år som Laila från Fördärvet fanns där i luckan.

HARRY HOLM 2014 03 20

___________________________

ONSDAG den 19 mars skall det regna hela dagen i Arboga... fast det kanske börjar med snöväder innan blötan kommer att donera. Paraplydags, i en period då det bjuds aprilväder redan i mars.

JOSEF och Josefina har namnsdag. Josef är ett bibliskt namn som betyder "må han föröka". Josef var jungfru Marias man. Inom den katolska världen är han skyddshelgen för bland andra timmermän, det vill säga snickare, samt för resande och bostadslösa. Josefina betyder också "må han föröka"... men ska det inte varea "hon" ?

TOMMY heter filmen på Folkan i Arboga Medborgarhus i kväll klockan 19. Handlingen:: Estelle är tillbaka i Stockholm. Med sig har hon dottern Isabel och ryktet om sin man – Tommy. För ett år sedan flydde de hals över huvud efter ett av de största rånen i svensk kriminalhistoria.

NU ÄR ESTELLE tillbaka för att hämta bytet, försvinna och starta ett nytt liv med sin familj. Men bytet är borta och med hotet om att Tommy är på väg hem börjar hon pressa hans gamla kumpaner. Estelle spelar högt och farligt när det som inte får hända plötsligt händer…
Filmen är tillåten från 15 år och tar lite drygt en och en halv timme.

HARRY HOLM 2014 03 19

____________________________

IGÅR VAKNADE Arbogaborna till ett vitt landskap. Rabattblommorna såg lite förvånade, men mest kulna ut. Och vägrade att slå ut sina kronblad som de gjort dagarna innan.

MEN NU ÄR det tisdagen den 18 mars, en mestadels mulen dag under vilken temperaturen sakta kravlar sig upp från 2 till 5 plusgrader. Men vinden lugnar så sakta ner sig och från 16-tiden kan det till och med bli lite sol..

TISDAGEN den 18 mars är alltså här. Edvard och Edmund har namnsdag. Båda namnen betyder "rik beskyddare".Är det kanske detsamma som ordet "mecenat". En sådan skulle en tidning som den här behöva.

HOS ARBOGA Ridskola är det i kväll mellan klockan 18 och 20 ett program som heter "Clinic om ryttarens sits". Där i Ridhuset vid Adolfsberg ordnar Arboga Ryttarsällskap en information som kostar 50 kr för ridskoleelever, 100 kr för medlemmar och 150 kr för icke medlemmar.

CLINIC MED Marie Zetterqvist Blokhuis driver företaget MZ Equitation som bl a har sitsclinics för ryttare och ridlärare, kurser i pedagogik, produktion av utbildningsmaterial som böcker, DVD med mera.

HARRY HOLM 2014 03 18

____________________________

 

 

MÅNDAG den 17 mars 2014. Efter snön runt midnatt blir det en dag med plusgrader i Arboga. Mest mulet väntas men någon solglimt kan det bli tidigt på morgonen och under sena eftermiddagen.

GERTRUD har namnsdag idag. Det är från början ett tyskt namn. "Spjutbeväpnad mö" kan det tolkas som. Men det sägs också betyda "Den högt älskade". Gertrud blev helgon 1198, en uppgift för dem som tror på helgon.

BLÅ ÄR varmaste färgen. Så heter Bio Kontrast-filmen på Folkan i Medborgarhuset i kväll, måndag kl 19. Det här är Guldpalmvinnaren 2013, en lika omtalad som hyllad berättelse om ung kärlek mellan lesbiska tonåringar.

ADÈLE är 16 år ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. De två inleder ett förhållande som utforskas in i minsta detalj av en kamera som aldrig viker undan, allra minst i de vågade sexscenerna.

FILMEN är nästan tre timmar lång och tillåten från 15 år. Jag kommer inte att gå och se den, fast jag är klaaaart över 15 år gammal.

HARRY HOLM 2014 03 17

_____________________________

SÖNDAG den 16 mars är det, och dags för en av mina så kallade lekmannabetraktelser igen. Den börjar med ett bibelord, som visar att Jesus inte alltid var på så bra humör:

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”
Markus 9:19

Andra söndagen i Fastan
Den kämpande tron

FÖR MÅNGA varierar tron från vecka till vecka, från år till år, eller från skede till skede i livet. Det är inte ovanligt att människor mer eller mindre glömmer Gud, fram till den punkt då något dramatiskt händer i livet, då är också de kristna församlingarna, kyrkan, bra att ha.

VI I FRIKYRKAN och andra som ber mycket kan, när bönesvaren dröjer, i svaga stunder känna attacker mot vår trosvisshet.
Eftersom – trots allt bedjande – krämpan inte lämnar oss, eftersom vår granne inte kommer med till kyrkan, eller eftersom kassan inte vill räcka till, så förleds man tänka att det är något fel – på oss själva eller på tron.

LYCKLIGTVIS lär man sig snabbt igen att Herren är att lita på. Han är bara så mycket smartare än mig, exempelvis är det inte alltid så att det jag ber om är det bästa. Men det blir till slut till det bästa. Om man kämpar vidare med bön, i tro. Det gäller både oss som är aktivt kristna i en församling och dem som ber i hemmets lugna vrå på sin väg mot frälsningen.

DAGENS BIBELORD (se ovan) handlar om när Jesu lärljungar misslyckats med att bota en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi. Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

HÄR I ARBOGA samlas vi från frikyrkorna en gång i veckan till bön. På tisdagskvällarna brukar vi, Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan, be mycket, bland annat för personer som är sjuka på olika sätt. Ibland får vi be i många veckor, andra gånger går det relativt snabbt. Men ofta får vi se effekten av envist bedjande, och för varje gång stärks tron, för varje gång minskar behovet av att kämpa för att tro.

DÄRMED stärks hela tiden viljan att kämpa för tron, för spridandet av budskapet om Jesus.
Vi har till exempel bett om att fler i Arboga skall hitta till Jesus. Och just idag har vi ett riktigt konkret bönesvar i det avseende: Fyra personer i olika åldrar skall döpas denna söndag, i musikgudstjänsten kl 16 i Pingstkyrkan..

SÅ JAG BER: Tack Herre för att vi får arbeta för Ditt rikes utbredning, Tack Herre för att vi får så många bönesvar och tack för att vi får ha äran att tro på Dig.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2014 03 16

---------------------------------------

LÖRDAG den 15 mars är här. Kristoffer och Christel har namnsdag, Kristoffer betyder "Kristusbärare". Christel betyder "den kristna" eller "den invigda". Lördag betyder ledig dag för de flesta och därför kommer här förslag till sysselsättning i staden vid Arboga å.

SLÄKTFORSNNGENS dag firas den 15 mars. Årets tema är porträttet i släktforskningen. Med början kl 11 idag och fram till kl 14 kommer medlemmar från Västra Mälardalens släktforskare att finns på plats vid Arbogabibliotekets släktforskardator. De hjälper dig att leta efter dina rötter.

OPERA PÅ FOLKAN. Metropolitan Opera, New York, visar live Massenets opera Werther med världstenoren Jonas Kaufmann i titelrollen. Detta sker i Medborgarhuset i Arboga ned med början kl 18 denna lördag. Speltiden är 3 timmar och en kvart. Arrangör är Föreningen Arboga Digitala Hus,

REGISSÖREN Richard Eyre återkommer till Met med den nya iscensättningen av Massenets tragiska, romantiska berättelse Werther. Jonas Kaufmann gör huvudrollen som den grubblande poeten mot Sophie Koch, som hans ouppnåeliga kärlek Charlotte.

HARRY HOLM 2014 03 15

--------------------------------------

FREDAG den 14 mars 2014 kommer att fortsätta med fem plusgrader på förmiddagen och åtta plusgrader på eftermiddagen. Fram till 15-tiden kan dessutom solen värma.

MATILDA och Maud har namnsdag. Matilda betyder "den som är stark i strid". Maud har ungefär samma betydelse men tolkas också som "modig kvinna".

PI-DAGEN är det idag, en dag tillägnad talet Pi. Pi, som är förhållandet mellan sträckan genom en cirkel som går genom cirkelns mitt och sträckan runtom cirkeln. I matematik kallas det för förhållandet mellan diametern och omkretsen. Detta förhållande är ungefär 3,14 för alla cirklar, oavsett hur stora eller små de är.

Pi-DAGEN inträffar den 14 mars varje år sedan 1988, eftersom detta datum i många länder skrivs som 3.14. I ett flertal länder har denna dag blivit en dag då matematik uppmärksammas på olika sätt av skolor, kommuner, organisationer och företag.

ETT EXEMPEL är att Sveriges MatematikLärarförening, nationell samordnare för stötta lärare, skolor, kommuner och andra organisationer för att ge bakgrund, idéer och inspiration om hur detta firande av matematikens dag kan gå till.

HARRY HOLM 2014 03 14

____________________________

Torsdagen den 20 mars arrangeras UKM – Ung Kultur Möts på fritidsgården Brandsta. Vill du uppträda? Då ska du anmäla dig senast den 13 mars.

UKM är en festival som arrangeras lokalt, regionalt och nationellt. Torsdagen den 20 mars anordnas UKM på Brandsta i Arboga.

På festivalen har alla mellan 13-20 år chans att stå på scenen och sjunga, spela, spexa, läsa dikter eller uttrycka dig på annat sätt. Det går också att anordna en utställning eller liknande.

 

 

 

--------------------------------------

TORSDAG den 13 mars 2014 väntas fortsatt solsken över Arbogatrakten och kanske till och med mer än 10 plusgrader. Daglediga ortsbor är att gratulera.

GREGER kan vi också gratulera. Han har namnsdag idag. Namnet kommer från grekiskan och betyder "den vaksamme". Det passar ju bra som namn på en brandstationschef, som den som Robert Gustafsson spelade i TV-programmet NileCity 105,6.

I GÅR KVÄLL hände något ovanligt i Arboga. Stans stolthet, ishockeylaget IFK Arboga, förlorade en match. Denna hemmamatch gick absolut inte bra. Efter 0-1 i första perioden och 1-2 i den andra rasade all i sista, som slutade 0-4. Alltså vann Falun med 7-1.

BÄTRE lycka nästa gång!

 

HARRY HOLM 2014 03 13

 

--------------------------------------

ONSDAG den 12 mars blir det väderleksmässigt ungefär en kopia av gårdagen, med 8 plusgrader efter lunch och chans till sol.
Det är dagen efter den dag då Olle Ytterberg var med om sitt sista kommunstyrelsesammanträde innan han slutar som kommunalråd.

KRONPRINSESSANS namnsdag är det idag. Viktoria. Namnet betyder "segrarinna" och blev populärt redan på 1800-talet, då den engelska drottningen Viktoria regerade 1837-1901. I vår almanacka kom namnet med 1881, i samband med att vår kung Gustav V fite sig med Viktoria av Baden.

DET HÄNDER en hel del i Arboga denna onsdag. Några exempel:

IT för alla - en dag om digital delaktighet

Biblioteket 12 mars 14.00

*

Konsert med Knäckebrödskvartetten

Arboga museum 12 mars 18.30

*

Massenets opera Werther

Musikrummet, Arboga stadsbibliotek 12 mars 19.00

*

Bio: Boktjuven

Medborgarhuset, bion. Den 12 mars kl 19.00

_____________________________

 

TISDAG den 11 mars då solen börjar värma i Arboga från morgonens fåtaliga plusgrader till eftermiddagens 8 plus. Under morgondagen väntas samma utveckling, Tidig vår i år.

EDVIN OCH EGON har namnsdag idag. Edvin betyder ungefär "rik vän" och Egon betyder "vän medsitt svärd". Och är Egon eller Edvin också rörmokare, då finns det dubbel anledning att fira.
Det är nämligen World Plumbing Day idag. Världs-VVS-dagen, då det skall betonas vilken stor roll rörmokeriet spelar för hälsa och säkerhet i det moderna samhället.

I EFTERDYNINGARNA av 2010 års förödande jordbävning i Haiti och 2011 års tsunami i Japan visades hur tillgången på rent dricksvatten och tillräckliga sanitetssystem tas för givet - tills dessa system upphör att fungera. Historien visar att stora språng i mänsklighetens utveckling - både fysiskt och socialt - har varit knutna till framsteg inom VVS-tekniken.

IDAG ÄR DET också Europeiska minnesdagen för terrorismens offer. Årsdagen efter terrordådet i Madrid den 11 mars 2004 har blivit en europeisk minnesdag för terrorismens offer. Det är en dag för att hålla minnet levande, minnet av terrorismens offer, och en dag för solidaritet med offren och deras familjer, med dem som miste sitt liv och med dem som fortfarande lider av följdverkningarna, fysiska såväl som psykiska. Dagen instiftades av Europeiska rådet.

HARRY HOLM 2014 03 11

Du kan läsa mer på

http://www.europeanvictims.ne

-------------------------------------

MÅNDAGEN den 10 mars börjar i Arboga med sex plusgrader. Det kommer att rengskvätta lite med på eftermiddagen kan till och med solen titta fram.

EDLA OCH ADA har namnsdag. Edla betyder "den ädla" och betyder "smycke" eller "den sköna". Min tanka går till "Ada från Lofoten", legandarisk kocka på havet men senare på Kajsas värdshus i Vikarbyn.

12 YEARS A SLAVE heter filmen på Folkan i Arboga i kväll, måndag. Det är Bio Kontrast som ordnar föreställningen för bara 50 kr i inträde. Filmen tog hem Oscar för Bästa film, Bästa kvinnliga biroll och Bästa manus på årets Oscarsgala.

12 YEARS A SLAVE bygger på den sanna berättelsen om en fri svart man som kidnappas från New York och säljs som slav till 1850-talets Louisiana och om hans kamp för att återvända till sin familj.

SOLOMON Northup är välutbildad och har talang för musik. Han bor med sin fru och sina barn i Saratoga i New York. En dag blir han kontaktad av två män som påstår sig jobba för en cirkus.

SOLOMON tackar ja till att ackompanjera deras cirkusnummer på fiol under en kort period. Men efter att ha tagit ett glas med männen vaknar han omtöcknad och bunden och ställs inför den fasansfulla sanningen: han ska transporteras till södern som slav.

FILMEN är 2 timmar och 13 minuter lång och är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 03 10

____________________________

SÅ STUNDAR en söndag igen och därmed ägnas Harrys Hörna - som varje helg - åt vår Gud. Så att det blir en Herrens Hörna.
I otaliga kyrkor i landet läser prästen idag inledningen på Matteus 4:e kapitel, då Jesus förs ut i öknen för att frestas av djävulen.

FÖRSTA SÖNDAGEN i Fastan har nämligen titeln Prövningens stund.
Frestelser utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska.
För att ta ett exempel.

I BÖRJAN AV Matteus fjärde kapitel får vi läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. 
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten. 

DÅ SADE FRESTAREN, djävulen:
– Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade: Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord.
Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun. 

PÅ KANAL 10 ser vi regelbunmdet en person som verkligen "lever ut" Guds ord till oss - örebroaren Birger Skoglund. 
Även om jag oftast finner Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen, så måste jag erkänna att när Birger Skoglund talar, då får orden i Bibeln en extra dimension.

SÅ ÄR DET också med Ingemar Helmner, närkingsk evangelist.
Han har inte bara verkligen förstått vad Bibeln vill göra med oss - han kan dessutom förklara det på rak och klar och tydlig svenska.

OCH SAMUEL Svensson , som gästat Arboga i veckan och som givit otaliga exempel på svar på bön. Människor som blivit friska, efter förbön. Helanden som konstateratas av häpna läkare.

BLAND ANNAT fick vi höra om två tyska barn som Samuel bad för, som blev fria från den nedbrytande sjukdomen Myastenia Gravis. Samma sjukdom som min mor tåligt bar fram till slutet. Och som gjorde författaren Hjalmar Gullberg så förtvivlad att han tog livet av sig i en sjö.

EFTER ATT du har lyssnat på alla dessa personer - och på andra kristna program i Kanal 10 eller Visjon Norge - blir man så stärkt i sin tro på Gud att djävulen har klart mindre chans att prägla ens liv. 

BÖN:
Herre, lär oss att lyssna och lära så att vi verkligen förstår vad du vill med våra liv. Ge oss kraft att följa Dig, så att vi klarar att stå emot ondskans attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2012-03-09

--------------------------------------

LÖRDAGEN den 8 mars är det, och Siv har namnsdag. I den nordiska mytologin var Siv åskguden Tors maka. Men hon är också min maka. Ordet Siv betyder "brud" eller "hustru". I mitt fall stämmer det väldigt bra. Så får vi hoppas att meteorologernas profetior också stämmer. I så fall blir det blåsigt men underbart soligt och varmt idag.

INTERNATIONELLA kvinnodagen är det också idag. "Den effektiva kvinnan" heter därför en föreställning kl 19 i kväll i Medborgarhuset. Det sägs vara en skarp, igenkännande och upplyftande monolog till Sveriges kulturbärare - den medelålders kvinnan. Och till alla som råkar ha en sådan exotisk fågel i sin bekantskapskrets.

INTERNATIONELLA kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Den instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

VID FÖRENTA nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977.

SEDAN 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

PÅ FLERA HÅLL har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.
Så berättar Wikipedia.

HARRY HOLM 2014 03 08

____________________________

FREDAG den 7 mars är här. Plusgrader blir fler och fler för varje dag och tvåsiffriga framåt helgen med strålande sol på lördagen. Men rätt så blåsigt, så det gäller att placera sig i lä.
Camilla har namnsdag och namnet betyder "offerprästinna".

BOKTJUVEN heter filmen på Folkan i Medborgarhuset kl 19 i kväll. Den är baserad på den bästsäljande romanen med samma titel. Det är en inspirerande berättelse om en viljestark och modig ung flicka vid namn Liesel.

NÄR LIESEL tas om hand av en fosterfamilj i Tyskland under andra världskriget förändras livet för alla omkring henne. Det är en film för alla generationer och som berättarröst hör vi självaste döden. Filmen är två timmar och elva minuter och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2014 03 07

--------------------------------------

TORSDAG den 6 mars har Ebbe och Ebba namnsdag. Ebbe tros vara ett nordiskt namn som är sammansatt av orden "gud" och "björn". Ebba är av tysk härkomst och betyder "stridbar och uthållig som en vildgalt".

VÄDRET i Arboga denna torsdag, följs efter en natt med någon minusgrad av någon plusgrad och solglimtar från niotiden på förmiddagen. Frampå dagen mulnar det på men temperaturen stiger till 4-5 grader till långt framåt midnatt. Om meteorolgerna har rätt.

EUROPEISKA logopeddagen är det också idag. Då är det meningen att vi skall uppmärksamma alla som har svårigheter att kommunicera på vad vi kan kalla vanligt sätt. Speciellt skall vi tänka på barn och ungdomar som har svårt att uttrycka sig, och på vilka olika sätt de kan få hjälp.

HARRY HOLM 2014 03 06

-------------------------------------

ONSDAG den 5 mars kommer folk från Bukowskis och värderar konst och antikviteter på Arboga Museum, Nygatan 37. Det sker mellan´kl. 12.00-14.00.

VÄDRET i Arboga idag? Efter en nollgradig natt väntar någon enstaka plusgrad på förmiddagen. På eftermiddagen skall det bli fyra plusgrader och kanske till och med några solglimtar.

TORA OCH Tore har namnsdag idag. Tora betyder "den starka" eller "den kraftfulla". Tore är detsamma som "Tors kämpe" eller "Tors man".

CHEESE DOODLE Day är det också idag. Ostbågens dag, alltså. Själva produkten, Cheese Doodles, är en amerikansk uppfinning som infördes i Sverige 1968 av snackstillverkaren OLW i Filipstad.

EN KOCK i New York som är ett stort fan av ostbågar ville göra ett recept som han kunde använda på sin restaurang.
Här är hans recept, för sex personer.

INGREDIENSER

 • 5 dl grädde
 • 3 msk. hackad vitlök
 • 2 msk. finhackade schalottenlök
 • 6 svartpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • 1 1/2 dl riven Goudaost
 • 1/2 dl riven parmesan
 • Salt efter smak
 • ca 2 stora huvuden broccoli, skuren i små buketter, stjälkar skärs på tvären i skivor
 • 3 msk. extra virgin olivolja
 • 1 tsk. röd chili flingor
 • 5 dl handkrossade ostbågar

GÖR OSTSÅS: Värm grädde, 2 msk. vitlök, schalottenlök, pepparkorn och lagerblad i en kastrull på medelhög värme. Låt koka, rör om ofta, tills det minskas med hälften, ca 6 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, rör i ost tills den smält, och krydda med salt. Ställ en fin sil över en liten kastrull och sila såsen, kasta fasta delar. Ställ åt sidan och hålla det varmt.

KOKA UPP en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i broccoli och koka under omrörning, tills de är knapriga, ca 3 minuter. Sila broccolin och häll de i en skål med isvatten och låt svalna. Töm och lägg på pappershanddukar för att torka, ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt resterande vitlök och chili flingor och koka tills det börjar dofta, ca 1 minut. Lägg i broccoli och koka under omrörning, tills brynt, ca 6 minuter.

SERVERING: Ta ostsås jämnt fördelat i 6 varma serveringsskålar eller små tallrikar. Toppa såsen med broccoli och ostbågekrossen. Servera genast.
Och ät!
Smaklig måltid.

HARRY HOLM 2014 03 05

-------------------------------------

TISDAGEN den 4 mars väntas bli grå men nederbördsfri i Arboga. Efter bara någon enstaka plusgrad på morgonen stiger temperaturen så sakta till fem grader på eftermiddagen.

ADRIAN och Adriana har namnsdag. Inte särskilt vanliga namn alltså. Adrian betyder Man från Adria - och då får man väl anta att Adirana betyder Kvinna från Adria.

IT FÖR ALLA. Onsdag den 12 mars bjuder Arbogas bibliotek in till en dag för alla som vill veta mer om hur man kan använda IT i sin vardag.

EXEMPEL på ämnen:

 • Hur laddar man ner en e-bok?
 • Hur läser man dagstidningen digitalt?
 • Hur förlänger man sitt bibliotekslån på bibliotekets hemsida?
 • Hur uträttar man bankärenden på internetbanken?
 • Hur släktforskar man på nätet?
 • Hur öppnar man ett facebook-konto, twittrar, ringer med Skype, tittar på svt-play....
 • hur söker man jobb med hjälp av VideoMatchning?

SURFPLATTOR, iPads, smartphones och vanlig dator blir arbetsredakap. Denna eftermiddag finns Arbogas släktforskare, SPF Aktiv, Sparbanken Västra Mälardalen, Gunnar Karlsson TV & Data, Vesa Sandström från Västerås folkhögskola samt bibliotekets personal på plats för att visa olika Internettjänster.

DATA-DAGEN den 12 kommer att avslutas med en föreläsning klockan 19.00 av Jonny Clefberg, ABF, om den digitala klyftan.
Arrangörer är Arboga bibliotek, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM 2014 03 04

____________________________

MÅNDAGEN den 3 mars är här. Gunborg och Gunvor har namnsdag. Gunborg betyder "den i strid beskyddande" och Gunvor "den i strid kloka".

VÅRVÄDRET då? Det väntar ett par plusgrader på förmiddagen och uppemot fyra plusgrader på eftermiddagen. Rätt svag vind blir det i Arboga idag, ett par sekundmeter. Eventuell nederbörd slutar på förmiddagen.

DEN GODA människan i Sezuan. Så heter pjäsen på Medborarhuset i Arboga i kväll, måndag kl 19. Arrangerar gör Västmanlands Teater i samarbete med Arboga Teaterförening. Den som är under 26 år har fri entrén annars är biljettpriset 140 kronor.

MED MUSIK och fantasteri, poesi och dramatik berättars historien om det svåraste som finns: Att vara en god människa.
Är det över huvud taget möjligt att vara alltigenom god i en värld som vår?

HANDLINGEN? Tre gudar har sökt sig till staden på jakt efter en god människa. När de till slut möter Shen Te beslutar de sig för att hon är den goda människa de letat efter. De belönar henne rikligt med pengar, som hon investerar i en butik.

MEN MED rikedomen kommer tiggare, släktingar i nöd och nya ”vänner”. Shen Te kan, god som hon är, inte avfärda alla som behöver hjälp. Butiken är snart på väg mot konkurs och hennes rikedom äts upp av omättliga munnar.

FÖR ATT överleva skapar hon ett alter ego; en hård manlig kusin. Kusinen tar snart hand om verksamheten och driver den tufft och effektivt. Mitt i detta drama om gott och ont drabbas hon av den stora kärleken…

HARRY HOLM 2014 03 03

_____________________________

EVANGELIUM
enligt Markus 10:32-34:

De var nu på väg upp mot Jerusalem, och Jesus gick först. De var fyllda av bävan och de andra som följde med var rädda.
Då samlade han de tolv och talade om för dem vad som skulle hända med honom:
"Vi går nu upp till Jerusalem. Människosonen skall utlämnas åt översteprästerna och de skriftlärda, och de skall döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna, som skall göra narr av honom och spotta på honom, prygla honom och döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå."

Fastlagssöndagen
Kärlekens väg

FÖR OSS kan Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen också vara kalasdagarna före den långa fastan.
I sydligare länder är det karneval, ett ord som kommer av det latinska uttrycket carne vale som betyder "farväl kött".
Det här är hos oss av gammalt den rätta tiden för fettisdagsbullar, semlor.

TEMAT för Fastlagssöndagen i Kyrkoåret är "Kärlekens väg". Och jag hittade ett citat som i sammanhanget fyller sin plats:

Kärlek är att stanna kvar,
att inte överge någon när en relation tappar färgen,
att inte svika kallelsen när motgångarna hopar sig,
att inte vända i uppförsbacken.

Amen

HARRY HOLM 2014 03 02

-------------------------------------

LÖRDAGEN den 1 mars har Albin och Elvira namnsdag. Albin betyder "den vite" eller "den rene". Elvira uttyds som "den vita kvinnan" om man tar det som kommet ur ett arabiskt namn. Men det finns också dom som hävdar att det är ett gammalt namn från Västergötland, som betyder "pigg och tillförlitlig".

DEN FÖRSTA mars är också "Världsböndagen för fred". Den heter egentligen Världsböndagen för fred och kristen enhet, och firas den 1 mars varje år. Över 170 länder sägs fira denna dag. En världsomspännande förbön för fred och kristen enhet utförs på mer än 1000 olika språk.

TANKEN BAKOM Världsböndagen är att visa tacksamhet över hur den kristna tron förenar människor världen över, oavsett nationstillhörighet. Böndagen kan är ett konkret sätt att stärka den kristna enheten. Kristna i Sverige har varit delaktiga i världsböndagen sedan 1933.

HARRY HOLM 2014-03-01

---------------------------------

 

-------------------------------------

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
Boktjuven
   
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV MARS 2014

_______________________________

Sång både här och där

Det är mycket sång och musik i trakten en vanlig söndag. I Köping (bilden ovan) genomfördes på kvällen en tufft soulig konsert med bandet Graceland från Mariestad, Neil Dimonds "Sweet Caroline", många Elvislåtar (i ett medley med bossnova-takt bl.a.) och en mycket rockig avslutning. Var? I Pingstkyrkan i Köping. Med en behjärtansvärd insamling till Erikshjälpen.
På Svenska kyrkans Trefaldighetsgården i Arboga ordnade Frälsningsarmén en trivselträff, där bl.a. Berit Carlsson och Arne Gripenhed sjöng tillsammans (bilden nedan).

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 03 30

______________________________

Två filmer på Folkan idag

......

 

Resan till fjäderkungens rike 3D

Så heter matinén som börjar kl 15. Handlingen: Den lilla kaninen Johan bor på ett skepp tillsammans med sin pappa sedan hans mamma rest iväg till Fjäderkungens rike. Johan tycker om skeppet, det finns ett växthus där de odlar grönsaker och spännande utrymmet att leka på. Johan är duktig på att dyka och på att hjälpa sin pappa laga skeppet när det behövs. En dag när hans pappa åker iväg för att handla får Johan ett mystiskt samtal på skeppets radio. Det är från Bill som inte vill åka till Fjäderkungens rike och behöver hans hjälp. Johan ser genast sin chans att hitta Fjäderkungen och lösa mysteriet.
Filmen, som är tillåten för alla från 7 års ålder, är en timme och 18 minuter lång.

Captain America - The Return of the First Avenger 3D

Kl 19 samma dag kommer nästa filmvisning på Folkan i Arbogas Medborgarhus. Captain America är här.
Handlingen: Efter de dramatiska händelserna i New York med "The Avengers" lever Steve Rogers aka Captain America ett lugnt liv i Washington D.C. och försöker anpassa sig till den moderna världen. Men när en kollega från S.H.I.E.L.D. blir attackerad dras Steve in i intriger som hotar hela världen.
Medan Captain America slåss mot professionella lönnmördare som är sända för att tysta honom för gott kämpar han tillsammans med Black Widow för att avslöja konspirationen. När den ondskefulla planen är avslöjad värvar Captain America och Black Widow en ny allierad - The Falcon. Snart upptäcker de dock att de alla står mot en oväntad och fruktansvärd fiende - The Winter Soldier. Filmen är två timmar och 16 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 03 30

_____________________________

Mycket händer i Arboga en lördag


Det ser kanske lugnt ut. Men det händer mycket i det soliga Arboga lördagen den 29 mars 2014, Frimärkets Dag.

Frimärkets dag 2014 uppmärksammas i Arboga biblioteks hörsal från kl 10.30, idag lördag. Arboga Frimärksklubbs Ungdomsavdelning arrangerar.
Arboga Frimärksklubb finns på plats där i hörsalen, och visar upp en del av sin verksamhet med bland annat en utställning av frimärken och äldre vykort.
Några av klubbens medlemmar är med och hjälper besökarna med värdering och goda råd.
Som vanligt visas en ny serie frimärken. Den 27 mars gav
Posten ut fem nya frimärksmotiv med Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimović.

Se och måla
Utställningen "Se och måla" har vernissage i Galleriet på Arboga bibliotek kl 11 - 14. Det är en konstutställning med teckningar och akvareller av studiecirkeldeltagare från Studieförbundet Vuxenskolan i Arboga. Utställare är: Dage Asplund, Ingalill Eriksson, Mary-Anne Gambré, Kustas Tael, Torbjörn Åhs samt Kristina Gustavsson.

Smått och gott
På Biblioteket ordnas som vanligt också sagostund på arabiska
kl 12.00.
För de yngre är det matiné, på biografen Folkan i Medborgarhuset kl 15.00 Om filmen Bio: Herr Peabody & Sherman kan du läsa i spalten här till vänster.
Det är också Loppis-Hantverk-Café i Godtemplarlokalen, dvs IOGT-NTO-huset vid Storgatan 102, kl 10 -17.
Söker man sig lite utanför stan så orfdnas åter "Prova på ridning" i
Ridhuset vid Adolfsberg kl 13.00.

Folkmusik i kyrkan
Och i Medåkers kyrka framförs kl 16 konsertversionen av Folkmusikmässan. Det är Hans Kennermarks tonsättningar av Alf Hambes texter som bildar Folkmusikmässan I Välsignan och fröjd. Förutom körer medverkar bland andra Stefan Ljungberg-piano, Elin och Sven Jauring-sång och fiol, Anna Ytterberg Nerman-kulning, Linda Payerl-flöjt samt folkdansare från Frövi.
Dirigent är Birgitta Rosenqvist Brorson.

Text: HARRY HOLM. Foto: ARNE GRIPENHED

---------------------------------------------

Om anhörigvårdare och Olles minnen handlade Arbogafullmäktige igår

Tänk på hur ni för debatterna, det är vi som skapar klimatet för framtidens kommunpolitiker! Vi ska inte leka politiska lekar med människor.
Det var de förmaningar Olle Ytterberg riktade till de förtroendevalda, när han på torsdagskvällen för sista gången i egenskap av kommunalråd talade i Arboga kommunfullmäktige.

Innan sammanträdet började gav Birgit Thuresson en realistisk
och genomlysande bild av situationen för anhörigvårdarna. Vi fick veta att det finns 1,3 miljoner sådana i vårt land. Birgit Thuresson
hade bland annat önskemål om satsning på volontärer och på uppmuntran för anhörigvårdarna. Hon avslutade med en både träffande och rolig dikt av en fiktiv 99-åring, vilket resulterade i rejäla applåder.
Hittilsvarande ordföranden i socialnämnden, Agneta Bode, s,
kommenterade med att "vi gör mycket för anhörigvårdarna" men
att allt kan bli bättre. Bland annat hänvisade hon till att det ges
taktil massage till anhörigvårdarna som också får lära sig att
ge sådan i sin tur.

Inspirerande livsmiljö
Första ärendet i själva sammanträdet var information från
kommunen om hur man ansåg sig ha lyckats med det strategiska
området inspirerande livsmiljö.
Det övergripande målet är att Arbogas befolkning skall växa.
Det flyttade in omkring 800 personer förra året och drygt
600 flyttade iväg. Så det går plus på det viset. Men eftersom
det dör fler arbogabor än det föds, så ökar inte befolkningen
så mycket som önskat.
När det gäller strävan att ge vanliga arbogabor större inflytande
nämnde kommunchefen bland annat kommunens närvaro
på Facebook som ett snabbt sätt att kunna svara på
medborgarnas frågor.

Olle Ytterbergs summering
I avslutningen av sammanträdet gav Olle Ytterberg en resumé över sina år i Arbogafullmäktige. Återkommande rubriker många år var Det otjänliga vattnet vid Hällarna, Arbogakritik mot Trafikverket, Kritik mot skötseln av Arboga Station och så följetongen Citybanan. Men mycket av det positiva som åstadkommits under Olle Ytterbergs tid fick också plats i hans sammanfattning, där etableringen av det stora försvarslagret öster om stan bara är en av milstolparna i de senaste årens positiva utveckling av staden vid Arboga å.

HARRY HOLM 2014 03 28

______________________________

Sista Arbogafullmäktige som
kommunalråd för Olle Ytterberg

Klockan 18 i kväll, torsdag, sammanträder Arboga kommunfullmäktige i Rådhuset. För sista gången som kommunalråd tar då Olle Ytterberg på sig flugan och går dit. Han kommer också att avsluta med en liten resumé över åren som kommunstyrelsens ordförande.

Allmänheten är som vanligt välkommen till Rådhuset, med ingång från Rådhusgatan, och en trappa upp, till kommunfullmäktigesalen för att lyssna på politikerna i sammanträdet.

På dagordningen i kväll står::
1. Justering av protokollet. 2. Information om strategiskt område inspirerande livsmiljö. 3. Återremitterat ärende om tomträtter i kvarteret Spirean, Mahonian och Tujan. 4. Överlåtelse alternativt upplåtelse av mark inom del av fastigheten Tegelvreten 3. 5. Svar på motion om digitala klassrum och distansutbildning. 6. Svar på motion om styrning av låntagning av de kommunala bolagen. 7. Svar på motion om markreserver och skogsavverkning. 8. Begäran om entledigande som ledamot i kommunfullmäktige. 9. Bordlagt ärende gällande val av ersättare i Västra Mälardalens Kommunalförbund, ledamot i kommunfullmäktiges valberedning, rådhusvärd med mera

Om du inte kan eller vill gå till Rådhuset men har Internet så kan du gå in på Arboga kommuns hemsida ( www.arboga.se ) och klicka på web-tv-länken.
Då kan du där följa dagens sammanträde med Arboga kommunfullmäkte via webbsändningen på från Västmanlands Television.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 03 27

----------------------------------------------

Vår i Arboga - dags för gatsopning


När vårljuset lyser över Arboga och de första måsarna faktiskt lagt till väster om Strömsnäsborn, då är det dags för Arboga kommuns anställda att sopa gatorna.

Efter vintersäsongen skall man ta upp all sandningssand och flis som används för halkbekämpning.
- Driftavdelningen påbörjar under vecka 14 arbetet med sopning och sandupptagning i kommunen. Cykelbanor, centrum och gångbanor prioriteras.
Det berättas på Arboga kommuns hemsida. Där det också står:
- Privata fastighetsägare styrs inte av kommunen och kan påbörja sopningen annan tid. Fastighetsägare har skyldighet att hålla tomtgränsen och gångbanan ren från skräp, ogräs och annat utmed fastigheten. Villaägare får gärna sopa ut grus från tomt och runt stolpar i förväg.
- Hela sandupptagningen i Arboga planeras ta cirka 5 veckor. Under denna period är det extra viktigt att du parkerar rätt och följer skyltning så att sopmaskinerna kommer fram.
Den som har frågor eller funderingar kring vårsopningen kontakta kommunens ansvarige arbetsledare, Michael Grund.

Text: HARRY HOLM. Foto: ARNE GRIPENHED

______________________________

Idag är det Våffeldagen
i Arboga som på andra håll

Den 25 mars - 9 månader före jul - är sedan tusentals år Marie bebådelsedag - eller Vårfrudagen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.

Och den 25 mars är det idag. Fram till 1953 var det här en helgdag, en ledig dag. Med politikerna ville ha en vardag till, en arbetsdag, så att folk kunde jobba och betala in ännu mer skatt till de styrandes förfogande. Därför är det inte röd dag idag.

Marie Bebådelsedag placerades urpsrungligen på den 25 mars, därför att man för mycket länge sedan trodde att världen skapades vid vårdagjämningen.
När fullkomlighetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum.
Vårfrudagen eller Marie bebådelsedag har i kristna länder firats sedan 600-talet.
Genom århundraden har dagen också uppmärksammats som vårbrukets början och skiftet mellan vinter och vår.
I det gamla bondesamhället var mycket knutet till denna dag. På västkusten var det vanligt att barn sprang barfota runt gödselstacken eller huset för att skörden skulle bli god och för att de inte skulle få sprickor i fotsulorna under sommaren.

Varför Våffeldagen?
Men varför kallas den här dagen också för Våffeldagen? Ingen verkar säkert veta men det är troligen ett slarvigt uttal av Vårfrudagen som blivit Våffeldagen.
Våfflor åts redan på medeltiden men vår sorts våfflor är kanske max 150 år gamla som företeelse.
Enligt Svenska Dagbladets Ingrid Eriksson görs en klassisk frasvåffla på både vichyvatten och vispad grädde.
Det vanligaste sättet att äta dem är ju med grädde och sylt men de passar även med salta tillbehör.

Text: HARRY HOLM. Foto: ARNE GRIPENHED

______________________________

Solig gårdag i Arboga och mer fint väder blir det i veckan som kommer

De vackra timmarna i går efterföljs denna vecka av flera sådana. Frampå dagen denna måndag blir det 7-8 plusgrader och stora solchanser från kl 11. Allra vackrast ser det ut att bli fredag och lördag. (Text: Harry Holm. Foto: Arne Gripenhed.)

_____________________________________________

Härlig och varierad vårkonsert
med Arboga
Blåsorkester

*

Helena Olsson Brinck, bilden till vänster, var sångsolist denna lördag, och Håkan Harryson, tilll vänster på högra bilden, hade skrivit flera av arrangemangen.

När Helena Olsson-Brinck sjöng Over The Rainbow så var det så suveränt att tårar vätte min kind. Men det var helheten i denna konsert som gjorde intryck.

Jag har alltså varit på Folkan i Arboga och genomnjutit Arboga Blåsorkesters traditionella vårkonsert som bjöd på varierad kost, skickligt serverad.
I "Solöga" och flera andra stycken stod orkesterns förre ledare Håkan Harryson bakom de slutliga arrangemangen.
Rent spel, dynamik och härliga "dueller" mellan instrumentegrupperna karaktäriserade vårkonserten.
Den slutade med Under Blågul Fana - med vithandskade trumslagare som fick det att smaka tatoo.
Tack snälla orkestern för en härlig konsert.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 03 22

--------------------------------------------------------------

Plötsligt försvann snön från Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________________________

Så fick Arboga det utlovade tövädret

Så kom Gumman Tö och sopade bort nästa all den nyfallna marssnön i staden vid Arboga å. Efter en natt med 8 plusgrader och några regnmoln i svinottan blir det till och med en del solglimtar på fredgadsförmiddagen. Under den mulna eftermiddagen kommer temperaturen att ligga på 6-7 plusgrader. Och det blir rätt så friska vindar. Det finaste vädret väntas på måndag.

TEXT: HARRY HOLM
FOTO: ARNE GRIPENHED

____________________________________________

Bakslag för våren i Arbogatrakten

Så kom åter ett bakslag för vårens utveckling i Arbogatrakten. Någon har sagt att det skall komma tre sådana innan våren är inne på allvar. Som ovan såg det ut genom vindrutan på onsdagseftermiddagen, då det blivit mer och mer regndroppar bland snöflingorna. Men talgoxen tutade spelglad vidare som om ingenting hade hänt.
Efter ytterligare en del påsädning av snötäcket under natten till idag så vandrar termometern under torsdagen uppåt till 8 plusgrader på eftermiddagen.
Så det blir väldigt snart barmark igen, speciellt som det kommer att fortsätta att ligga på 6-7 plusgrader även under natten till fredagen.
På det viset kommer det att fortsätta, varför någon enstaka minusgrad nattetid är något man får ta. Och spår meteorologerna rätt så blir måndag-torsdag i nästa vecka undebart vackra molnfria dagar med 7-8 plusgrader.
Så, inga fler bakslag nu, tack.

HARRY HOLM 2014 03 20
Foto: Harry Holm

_______________________________________________

Att filosofera över: Handeln i Arboga

Man vet inte vad som rör sig i den lylicklige Arboga-filosofens huvud där vid varuhusen. Men nog borde han numera ha skaffat sig stor kunskap om handeln i Arboga, där han står mitt bland slamrande kundvagnar och kasse-bärande stadsbor. Kanske så mycket att han kan tipsa kommunens ansvariga om vissa saker.

Jag filosoferar också om handeln i Arboga, och tänker speciellt på kämpande småföretagare i butiker och matställen utmed gågate-delen av Nygatan.
I gårdagens Arboga Tidning kunde vi läsa näringslivschefens ord om att "det finns folk som regelbundet stannar till i Arboga för att handla bland annat ost i ostaffären".
Innan Nygatan blev gågata stannade många många fler till och inte bara för att handla i en butik.
Det gavs ständiga exempel på köpstarka personer, som på väg hem till bland annat Stockholm svängde in i Arboga centrum "för där kan man stanna utanför butiken", Det var på fredagarna ofta ett par speciella butiker som avsågs, med sig hem tog de genomresande bakelser och dylikt från HåGes och drickbart från butiken snett emot. Varje vecka.

Jag anser att en ansvarsfull näringslivschef borde ta fram exakta uppgifter om hur många näringsidkare som fått ge upp utmed Nygatan sedan gågatan införde. Helst också ta reda på hur mycket omsättningen sjönk totalt sett för de kvarvarande näringsidkarna där. Utan den bakgrunden är han inte trovärdig när han i artikeln framhåller det som angeläget att satsa på centrumhandeln så "att vi fyller igen hålen, får affärer i tomma lokaler".
Allt sådant prat, år efter år upprepat utan konkreta åtgärder eller resultat, är tomma ord så länge man inte gör om Nygatan till gårdsgata igen, dvs med biltrafik tillåten.
Att släppa prestigen och ändra sig är inget för de kommunalt ansvariga att skämmas för. För nu har allt fler kommuner förstått att kunderna vill stanna utanför affären eller pizzerian..
På så vis har de kommunala gågate-ivrarna fått backa till och med i Örebro, sedan butikerna blivit för lidande av att folk i stället åker ut till Marieberg och andra ställen där man kan stanna bilen utanför butiken.
Det är hög tid för Arboga att göra på liknanade sätt, innan ännu fler butiker försvinner från centrum.

TEXT HARRY HOLM 2014-03-19
FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________________________

Kingen var kung på Folkan i Arboga

Kingen gjorde sig inte sällan mindre genom att jobba under keyboarden... här har han i alla fall huvvet ovanför.

Riksteaterns omfattande turné med Kingen nådde Arboga på söndagskvällen. Så nu har jag varit med om en fartig 50-tals- och härjedals-nostalgisk kväll på Folkan i Medborgarhuset.

När Rocken kom till Sveg. Så heter föreställningen som Arboga Teaterförening hade bokat till den 16 mars. Och som Riksteatern placerat på uppåt 90 olika platser, om jag fattat rätt.
Det är förstås emot branschpraxis att lägga ett program tre dagar i rad på tre platser som ligger så nära varandra som Köping, Kungsör och Arboga. Och därmed blev det en inte ens halvsatt salong på söndagskvällen.
Men de Arbogabor som kom fick vara med om en resa som började på 1950-talet, där riviga rockabillypräglade låter varvades med Torgny Kingen Karlssons i genren musikhistoriska berättelser.
Hans boogiewoogie som hyllning till Charlie Norman var annars en av kvällens verkliga höjdpunkter.
Och mot slutet fick jag för första gången på länge höra ett rejält trumsolo, detta tack vare Älvros-Yngves son Jens Persson. Körade gjorde också basisten Göran "Baga" Backlund.
Jonas Thornberg på elgitarr bidrog på flera sätt till den rätta stämningen denna långt ifrån lugna kväll i staden vid Arboga å.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014-03-17

------------------------------------------------------------

Ännu en bild från Arboga i mars

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________________________

Arbogavåren får nu sina bakslag

Innan solskenet tog farväl i förrgår tog jag den här bilden i en rabatt uppe i Brattberget. Där på Söders höjder värmde solen både kropp och själ... fram till på eftermiddagen då det mulnade inför en regnig kväll.
Detta så kallade aprilväder fortsätter, med varierande molnighet. Idag blir det väldigt soligt och klart på förmiddagen, fast ganska svalt. Och vid elvatiden i kväll börjar det snöa, ett snöväder som under natten till måndagen övergår i regn. Mulet väder inleder veckan och på onsdag väntas snö igen.
Skönt är det i det läget att kunna tänka på dagarna förra veckan, då många Arbogaborna solade sig. Och även lunchade på sina altaner. Som vi gjorde.

** TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 03 16
_____________________________________________

Den här Arbogavyn blir säkert kvar Men vid Nygatan sker stora saker

BILD: ARNE GRIPENHED

Bilden här ovan visar en Arbogavy som väntas finnas kvar länge. Annat är det med området vid gamla Baptistkyrkan vid Nygatan. Sturestaden AB planerar att riva den för att bygga hyreshus, ett projekt som också sträcker sig över den parkeringsyta som finns öster om kyrkobyggnaden.

Därmed försvinner ytterligare ett 40-tal pakeringsplatser i centrum.
Med tanke på hur fullt det numera är en vanlig vardagseftermiddag, som i går, på alla parkeringar mellan Centrumleden och Medborgarhuset / varuhusen, så kommer stadsplanerarna säkert att tvingas släppa på prestigen och återinföra gårdsgata.
Det kommer logiskt sett att bli nödvändigt att låta bilar köras österut på Nygatan, med rätt att stanna på norra sidan för besök i butiker och näringsstsällen. Som det var tidigare.
På köpet kommer butiksdöden utmed Nygatan att minska och de kvarvarande företagarna där får högre omsättning.

HARRY HOLM 2014 03 14

_______________________________

Dagens vackra vy från Arboga

Marsvår i den lilla staden. Så kallar Arne Gripenhed den här bilden han tagit på en av Arbogas ågårdar.

----------------------------------------------

Våren präglar Arboga i mars

Tilltufsade tussilago kan också sprida vårvärme i marskvällens hemmiljö. Hos grannen lyser krokus i rabatten. Första plogen med flyttfåglar flög norrut över gårdsplanen för någon vecka sedan. Talgoxarna tutar lite lagom och även annat kvitter fyller luften då och då. Det är bara att glömma det snöande som utlovas för måndagsdygnet och med glädje acceptera att: Nu är det vår i Arboga.

HARRY HOLM 2014 03 12

_______________________________

Arboga Musik- och dansskola
sätter upp Vilse i Amazonas

Fredagen den 14 mars är det dags för Arboga Musik- och dansskolans stora temaföreställning "Vilse i Amazonas" på Medborgarhuset i Arboga.
Denna gång går resan in i Amazonas regnskog tillsammans med Ungdomsmusikkåren, stråkorkester, rockband, sångare och dansare. Ett åttiotal ungdomar kommer att finnas med på scenen.

Musik- och dansskolan fortsätter sitt djungeltema från i höstas. Denna gång går färden till Brasilien, där världens största regnskog Amazonas finns. Den kallas även jordens lunga. Trots det skövlas den alltmer, och i föreställningen ställs frågan vad som skulle hända om regnskogen inte fanns?

– Vi på Musik- och dansskolan tycker att det här ämnet är viktigt att lyfta fram, och vi gör det på det sätt vi kan bäst, genom musik och dans, i den här föreställningen, säger Annette Gällstedt, musiklärare på Musik- och dansskolan och producent för föreställningen.

Föreställningen ges för allmänheten klockan 18.00 i Medborgarhuset. Tidigare på dagen får alla skolbarn i årskurserna 3-6 se föreställningen med sina klasser.

2014 03 11

_______________________________

En bild från Arboga den mycket tidigare våren 2014

Foto: ARNE GRIPENHED

______________________________

 

Dagens Arbogabild

Arboga är en gammal stad. Där finns gamla hus. Och en å.

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Arbogabor som haft änglavakt
berättar lördag eftermiddag

Samuel Svensson från Helsingborg berättar också själv om änglavakt och bönesvar när han medverkar i Arboga idag, lördag.

"Änglar över Ängelholm - änglar över Arboga" är rubriken i Arboga Pingstkyrka kl 16 denna lördag. Där kommer människor som anser sig ha haft änglavakt att berätta om sina upplevelser.

På lördag eftermiddag kl 16 har gudstjänsten namnet ”Änglar över Ängelholm - Änglar över Arboga”. Då berättar Samuel Svensson bland annat om det väderleksunder som skedde i Ängelholm, som Expressen och andra stora tidningar skrev om det året.
Dessutom berättar på lördagseftermiddagen flera Arbogabor om när de har haft änglavakt.
Det blir också sånger om änglar.

HARRY HOLM 2014 03 08

______________________________

Samuel Svensson till Arboga
Hela programmet här

Samuel Svensson talade om dopet i vatten i Arboga Pingskyrka på onsdagskvällen. (Foto: HARRY HOLM)

Samuel Svensson är i Arboga. Han medverkar i Arboga Pingstkyrka hela veckan, han sjunger och spelar och undervisar i olika ämnen.
På lördag eftermiddag handlar det om att änglar finns. Flera Arbogabor kommer då att berätta om när de har haft änglavakt
.

Efter tisdagens bönekväll, med Samuel Svenssons exempel på människor som fått beönesvar, bjöd onsdagskvällen (bilden) på veckans första bibelundervisning, som bar rubriken Dopet i vatten.
I går kväll talade Samuel Svensson om Dopet i den helige Ande.
Fredagskvällens rubrik är Lärjungaskap.
Vardagskvällarnas sammankomster börjar kl 19.

Änglar över Arboga
På lördag eftermiddag kl 16 har gudstjänsten namnet ”Änglar över Ängelholm - Änglar över Arboga”. Då berättar Samuel Svensson bland annat om det väderleksunder som skedde i Ängelholm, som Expressen och andra stora tidningar skrev om det året.
Dessutom berättar på lördagseftermiddagen flera Arbogabor om när de har haft änglavakt.
Samuel Svenssons besök i Arboga Pingstkyrka avslutas med gudstjänsten på söndag kl 11, då temat är Jesu församlingsvision.

2014 03 06 HARRY HOLM
_______________________________________________

 

HARRY HOLM 2014 03 04

** ______________________________________________

 

Arbogamorgon i början av mars

Foto: ARNE GRIPENHED

______________________________

Vårlig Fastlagssöndag i Arboga

MARSFOTO: ARNE GRIPENHED

FASTLAGSSÖNDAGEN år det idag. Det är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan.
Den konkreta förklaringen i Wikipedia lyder så.

TEMAT FÖR dagens bibeltexter enligt evangelieboken hos Svenska kyrkan är Kärlekens väg, och ett välkänt tema är de texter ur evangelierna som berättar om hur Jesus på väg till Jerusalem för tredje gången berättar om sitt förestående lidande.

ORDET FASTLAG kommer av ett gammalt ord "fastelavent", alltså kvällen före fastan. Förfastan och fastan omfattar sammanlagt 70 dagar. Den inleds med söndagen Septuagesima "den sjuttionde"

FASTLAGSRISET, varifrån kommer den traditionen? Många anser att det är påskriset som blivit en sed under hela fastetiden. Påskriset användes från början av husfadern för att piska hushållets medlemmar på långfredagen för att påminna om Jesu plågor.

ATT PRYDA riset med brokiga fjädrar var en sed som uppstod för ungefär hundra år sedan. Det fanns ju inga blommor att tillgå utomhus, men man kunde färga fjädrar och pryda det med.

FJÄDERPRYDDA ris fanns som prydnad på flera ställen i husen fram till påsk. Men då byttes de ut mot björkris som drivits i kakelugnsvrån så att det var fullt med små små ljusgröna "musöron" till björklöv.

HARRY HOLM 2014 03 02

______________________________________________

"Tingeling och piratfen" i finalen
på Arbogas sportlov 2014

Sportlovet i Arboga lider mot sitt slut. Bland de program-punkter som finns kvar är matinén på Folkan kl 15 idag och i morgon. Filmen är Tingeling och piratfen.

Handlingen: Den missförstådda stoftvaktar-älvan Zarina stjäl Älvdalens allra mest betydelsefulla ting: det blåa älvstoftet. När Zarina flyger iväg för att slå sig samman med pirater måste Tingeling och hennes älvvänner ge sig ut på sitt livs äventyr för att få tillbaka stoftet.
Men när de förföljer Zarina vänds deras värld upp och ner. Tingeling och hennes vänner upptäcker att deras respektive talanger har blivit utbytta och de inser att tiden är knapp när det gäller att försöka få tillbaka det blå älvstoftet och övertala Zarina att komma med hem.
Denna barntillåtna film är en timme och 18 minuter lång.
 

** ______________________________________________

Resten av Arbogas Sportlovsprogram

-------------------------------------

Bågskytte

Prova bågskytte.

Lördag 13.00-15.00.

Plats: Sturehallen, källarplanet

Arrangör: Arboga bågskytteklubb

'-------------------------------------

Friskis och Svettis

Friskis och Svettis bjuder in skolungdomar från 13 år att delta i föreningens ordinarie gympaprogram.

Dag och tid för pass i Gäddgårdsskolan:

Söndag 18.00-19.00 Intervall Flex

Söndag 19.00-20.00 Jympa/bas

-------------------------------------

Ridning

Arboga Ryttarsällskap bjuder in till olika aktiviteter under sportlovsveckan.

Dag och tid:

Lördag 1 mars 13.00: Prova-på-ridning för både barn och vuxna. Ledare finns för dig som vill ha det. Du får rida i 20 minuter och prova skritt, trav och lite styrövningar. Kostnad 80 kronor för icke medlemmar och 70 kronor för medlemmar.

Söndag 2 mars: För dig som vill utvecklas mer, unna dig något extra, boka en privatlektion på 45 minuter. Kostnad vid en ryttare 400 kronor och vid två ryttare 300 kronor. Föranmälan krävs.

Anmälan: Alla aktiviteter utom prova-på-ridningen kräver föranmälan och anmälan är bindande. Anmäl på mail ars83@telia.com eller telefon 0589-173 37. Prova-på-ridningen anmäler du på en lista direkt i ridhuset när du kommer.

Plats: Ridhuset, Adolfsberg

Arrangör: Arboga Ryttarsällskap

-------------------------------------

Allmänhetens skridskoåkning

Under sportlovet finns många tider avsatta för allmänhetens åkning i ishallen.

Lördag 1 mars

15.00-15.50 Puck och klubba

15.50-16.45 Allmänhetens åkning

Plats: Ishallen, Sparbanken Arena

Arrangör: Arboga kommun

** _____________________________________________

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA FEBRUARI 2014

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 

 
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
FÖRSTA SUNDET = NORA
(Sund = nor + A)

NY GÅTA :
Vart är vi på väg?
GRUSASvara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
hlt.hlt@telia.com

H L T
________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________