wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

ONSDAGEN den 30 april, Valborgsmässoafton i Arboga. Om firandet kan du läsa i spalten här till höger. Det väntas lite regn vid 17-18-tiden men den verkliga nederbörden är vänlig nog att dröja til 21-22-tiden på kvällen.

KUNGEN har födelsedag idag. Och Mariana har namnsdag. Namnet betyder "kvinnlig" eller "kvinna" men också "högvördig" och "gudfruktig".

----- -------

DIVERGENT heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 20. Det är en thriller i en dystopisk framtid, där människor delas in i olika grupper baserat på deras personligheter. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken grupp de vill tillhöra för resten av livet.

FÖR BETATRICE Prior står valet mellan att stanna kvar med sin familj eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Beatrice försöka bestämma sig.

VÅGAR HON lita på sin karismatiska, men mycket hemlige instruktör Four? Hon bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
Filmen är 2 timmar och 19 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 04 30

____________________________

TISDAGEN den 29 april är här och den blir inte särskilt solig. Kanske är det fint väder under färden till jobb och skola och framåt kvällen. Men på dagen dominerar molnen. Förmiddagens tolv plusgrader krymper till sju grader på eftermiddagen. Jag vill påminna om att det i dag är Dansens dag. Så ta en svängom, vetja.

JUNIS IGEN. Barnaktiviteter med Junis, Föreningen för alla barn mellan 5-12 år som gillar att göra roliga saker på fritiden, blir det idag kl 15.30 - 17 i Godtemplarlokalen vid Storgatan 10. Föreningen Junis är en IOGT-NTOs juniorförbund.

TYKO har namnsdag. Namnet kommer av det grekiska ordet tyche som betyder lycka. Jag kände en som hette Tyko. Han bodde i Glissjöberg, om du vet var den byn ligger så kvittar det vad gäller Tyko, för han är borta sedan många år.

MEN FÖR mig har Glissjöberg en särskild plats i hjärtat. När min morfar Gustaf Westling, som rallare, var med och byggde järnvägen från Sveg till Hede, så passerade bygget Glissjöberg. Och där blev han förtjust i en flicka från orten som hette Anna - och blev min mormor.

SEDAN följde hon med järnvägsbygget, så att säga, och slutstationen blev Hede.
Där slog dom sig ner och där växte min mor Alva upp.
Och jag föddes.

MIN MORFAR, ja han blev till och med kommunalnämndens ordförande i Hede, dåtidens kommunalråd. Jag minns att han hade alla kommunens papper samlade i några pärmar i ett rum i källaren på det hus han byggde på Ljusnevägen 7 - ett hus som förresten nu är till salu, har jag sett annonserat.

HARRY HOLM 2014 04 29

___________

 

MÅNDAGEN den 28 april och en "spräckt" vecka börjar. I övermorgon är det valborgsmässoafton, i - som det ser ut - brandsäkeret väder. Dagen efter, första maj, är röd dag, helgdag. Och klämdagen, den 2 maj, har eleverna i Arbogas skolor ledigt.

TURE OCH Tyra har namnsdag idag. Ture är en variant på Tor, åskguden ni vet, men kan också betyda "Den som törs". Tyra är ett danskt namn som från början stavadesThyrvi, "Den som är vigd vid guden Tyr".

DEN 28 APRIL är också Arbetsmiljödagen och Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. Det finns säkert mycket att göra på det området. Men det har ändå gått framåt jämfört med när jag var ung.

NÄR JAG i de övre tonåren hade en massavedhuggning åt Domänverket cyklade jag varje dag först någon halvmil, sedan gick jag ett bra stycke över myrar och genom skog för att komma till det skifte där jag avverkade.

DÄR FÄLLDE jag träden, kapade, kvistade och till och med barkade stockarna som skulle bli massaved. Om jag huggit mig eller sågat mig och fått en allvarlig skada, vad skulle jag ha gjort då - långt innan mobiltelefonernas förlovade tid.

MEN ALLT gick bra, enda synbara minnet sedan den tiden är ett ärr ovanför knäet, orsakat av att jag en gång slarvigt hanterade barkspaden. Och det såret var inte djupare än att jag kunde gå och cykla hemåt mot kvällningen.

HARRY HOLM 2014 04 28

_________________________________

Jesus stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla."
Joh. 20:26

Påskens vittnen – fick frid

FRID åt er alla! Så står det i dagens bibelord här ovanför. Med ”Frid”
hälsar också många frikyrkliga varandra. Och det känns skönt.
Men när Jesus uttalar de orden är det inte bara en hälsningsfras eller en
variant på norrmännens Ha det!
För när Jesus säger något är det som vanligt inte bara ord, utan fakta,
verklighet.

NÄR JESUS sa ”Frid” till sina lärjungar, då kände de säkert hur
friden sköljde in i dem och tog bort all sorg samt suddade ut all rädsla för
romarna och för judarna. Vilket var nödvändigt inför den kommande
kampen för evangelium.

DET ÄR LIKADANT för oss idag, inte bara när vi gör våra tafatta försök att
sprida Jesu budskap, utan också i det dagliga världsliga livet. För att
orka ta itu med problem och diverse arbetsuppgifter måste man ha frid
inombords. Annars blir allt extra jobbigt.

HAR DU Guds frid i hjärtat, då känner du trygghet och klarar kampen mot
både det ena och det andra, mot krasslighet och krämpor, mot
myndigheter och mobbare, mot frestaren och andra fula fiender.

LITE LÄNGRE fram i Johannes evangeliums 20:e kapitel andas Jesus på lärjungarna och säger: "Tag emot helig ande."
Genom detta fick lärjungarna, mer bokstavligt än vi idag, känna att Jesus
skulle vara med dem för alltid. Ja, rent fysisk blev upplevelsen: Han
andades på dem.

NÄR JESUS sedan lämnade jorden förklarade han att det var Den helige
Ande som därefter skulle göra Jesus jobb här nere hos oss. Den helige
Ande skulle vara vår hjälpare.
Och nog är vi många som på olika sätt,
och i olika sammanhang, känt hur denne hjälpare andats på oss och
därmed givit oss styrka, kraft och – frid.

SÅ IDAG, andra söndagen i påsktiden som dagen kallas, ber vi – som alltid – om att Den helige Ande, enligt Jesu löfte, ska komma och hjälpa oss så att vi i våra hjärtan får Guds frid.
Amen.

HARRY HOLM 2014 04 27

_________________________________

PÅSKEN ÄR ÖVER och det är dags att byta påskmusten mot nyttigare drycker. Vatten till exempel. Speciellt i Arboga. För teoretiskt sett i alla fall, så är det bra vatten i våra kranar.
Livsmedelsverket har i en rapport varnat för att livsmedel och dricksvatten kan innehålla farliga kemikalier, så kallade högfluorerade ämnen.
Livsmedelsverket har därför uppmanat Sveriges kommuner att göra extra kontroller på dricksvattnet.
I Arboga har kontroller gjorts och alla prover visar att Arbogas dricksvatten är bra.

MED ANLEDNING av Livsmedelsverkets rapport om eventuell förekomst av förhöjda halter av högfluorerade ämnen i kommunala vattentäkter informera Arboga kommuns hemsida om i vår trakt:

ARBOGA VATTENVERK försörjer Arboga tätort med vatten från Hjälmaren. Lungers vattenverk försörjer Lunger samt Götlunda samhälle. Arbogas primära råvattentäkt är sjön Hjälmaren och Arboga kommun har som dricksvattenproducent ansvar för att vattnet inte innehåller skadliga ämnen.

LIVSMEDELSVERKET har, med anledning av att man funnit höga halter av högflourerade ämnen i enstaka vattentäkter uppmanat alla vattenproducenter i Sverige att redovisa om det finns brandövningsplatser i närheten av grundvattentäkter.

I ARBOGA kommun finns inga brandövningsplatser i närheten av råvattentäkten. Prover och analyser av Arbogas dricksvatten har ändå genomförts för att kontrollera halterna av högfluorerade ämnen. Prover har också tagit vid Lungers vattenverk.

PROVERNA VISAR att Arbogas dricksvatten med god marginal ligger under livsmedelsverkets rekommenderade åtgärdsgränser. Analyserna kommer att följas upp och fortsatt provtagning kommer också genomföras.

BRA VA?

HARRY HOLM 2014 04 22

-----------------------------

...... GLAD PÅSK ! ......

........ ..........

Påsktävling: Var i Arboga står den här tuppen? Den som först svarar rätt vinner en bok. (De som är födda den 30 juni får inte detaga i tävlingen.)

HARRY HOLM PÅSKAFTON 2014

--------------------------------------

PÅSKVECKAN är här. Många är lediga färre eller flera dagar. Det reses och det äts och dricks och målas påskägg och färgglada vippor vippar vid husknutarna.

ALLA TÄNKER dock inte på - eller vet inte - varför vi firar påsk. Fllera generationer svenskar har gått miste om den kristendomsundervisning som fanns på schemat när jag och andra pensionärer gick i skolan.

HURRA, ropade jag därför när SVT för några dagar sedan puffade för att serien The Bible skulle visas i påskveckan. Men så tittade jag på tablån, som det heter. Och kände mig tvungen att skriva till högsta STV-chefen. Och så här gick det:

TILL EVA HAMILTON, SVT.

Hej, i rutan gör SVT nu reklam för serien The Bible.
Men för oss "vanliga" människor upplevs det som märkligt att avsnitten sänds när vi har gått och lagt oss:
torsdag 23-00.25, fredag 23.45-01.15, lördag 23.05-00.35,
söndag 23.20 - 00.50 och måndag 23.20-00.50.
Inga repriser heller på mänskligare tid, vad jag kan se.

SOM KRITISKT granskande kristen journalist funderar jag förstås på orsaken, och på hur jag - om jag vill - ska bemöta de personer som ser det här som ett utslag av kristofobi, alltså att ni vill att så få som möjligt av er publik ska se denna serie.
Hälsningar Harry Holm 2014 04 13
-------------------------------------

SVARET från STV:

Hej Harry. Tack för ditt mail till Eva Hamilton. Eva har bett mig svara dig då jag ansvarar för tablån. The Bible har vi visat många gånger tidigare, detta är fjärde gången den visas, därav ser vi det mer som en reprissändning och därmed har den fått sämre tider.

ATT DEN GÅR senare kvällar även då den sänds i repris handlar om att det finns många scener innehållande våld och dessa får vi inte visa före kl 21:00.
Serien finns också i SVT Play för de som vill se den och själv välja tidpunkten.
Hälsningar, Susanna Balsvik Planeringschef Kanal & Tablå 2014 04 14.
-------------------------------------

DÅ SKREV jag så här:

Till Susanna, kopia till Eva Hamilton

Tack för snabbt svar.
Kalle Anka på julafton är ett traditionellt inslag som repriserats många fler än tre gånger. Ingen skulle komma på tanken att lägga detta på en mindre bra sändningstid med motiveringen att programmet gått förr.
The Bible kunde som jag ser det vara ett lika traditionellt inslag under påsken, vilket SVT tydligen också anser, eftersom serien nu sänds för fjärde gången.

JÄMFÖRT MED Kalle Anka etc så finns här också en annan aspekt: Ett undervisningssyfte, speciellt som kristendomen fått allt mindre plats i ordinarie utbildningssverige.
Sveriges lagar och vårt rättväsende bygger mycket på Bibeln och kristna värderingar som alla människors lika värde, rättvisa, att vi ska ta hand om svaga och utsatta, m.m. Århundraden av kristen undervisning har påverkat människors tänkande om vad som är rätt och fel i vårt land.

OCH DET SKADAR dessutom inte att dagens vuxna får klart för sig varför vi firar påsk, vems död och uppståndelse som de olika helgdagarna representerar.
I motsats till UR-programmen och alla andra program så hittar jag förvånansvärt nog inte någon repris på resp. avsnitt i påskens tablåer, om man nu skulle vilja sova långt innan ett på natten.
Så är min syn på saken, en personlig reflektion alltså, som tack för det snabba svaret.

GLAD PÅSK
från Harry Holm 2014 04 14

PS. Det där med behovet att sända The Bible först efter kl 21, på grund av de mer våldsamma delarna av serien, hade jag klart för mig.
Men jag skulle i påskhelgen hellre ha sett The Bible än t.ex "I Djingis Kahns fotspår" kl 21 på kvällarna i Kunskapskanalen. DS

___________________________

MÅNDAGEN den 14 april och påsklovet har börjat på allvar i Arboga. Det blir en ganska fin dag väderleksmässigt, åtminstone fram till 18-tiden och en temperatur på 10-11 plusgrader.

----- ------

PHILOMENA heter Bio Kontrasst-filmen på Folkan i Medborgarhuset, i Arvboga i kväll, måndag, kl 19.00.
Handlingen:
Som tonåring födde Philomena en son utanför äktenskap på ett strikt religiöst Irland. Hon fick behålla honom i tre år, men sedan togs pojken ifrån henne och såldes till ett amerikanskt par. Philomena förbjöds att någonsin söka upp honom.

NÅGRA ÅR senare flyttade Philomena till England där hon gifte sig och bildade familj. Men med sig i djupet av sitt hjärta hade hon minnet av barnet hon i unga år tvingats lämna bort.
Tillsammans med journalisten Martin beger hon sig 50 år senare till USA för att finna sonen.

DET HÄR är en verklighetsbaserad historia, i en en timme och 38 minuter lång film som är tillåten från 7 år.
Och som vanligt när Bio Kontrast arrangerar så är biljetten så billig som bara en femtilapp.

HARRY HOLM 2014 04 14

------------------------------------

"... sedan han dött för att befria dem från överträdelserna under det första förbundet."
Heb. 9:15


PALMSÖNDAGEN
Vägen till korset

DAGENS bibelord (ovan) talar om det första förbundet, det vill säga Gamla testamentet. Bestämmelerna där var verkligen lag för dom som ansåg sig lite finare religiöst sett än andra, farsiéerna, som protesterade när folk – inklusive lärljungarna – jublade under Jesus åsneritt mot Jerusalem.

FARISÉERNA studerade lagen och de äldstes stadgar och höll benhårt på alla gamla regler, ja så strängt att de höll sig för sig själva och inte ville vara tillsammans med de andra, som de kallade för otrogna och ogudaktiga.

DET BLEV förstås en kulturkrock när så Jesus kom, han som till och med ville ha gemenskap med syndare.
– Det är inte dom friska som behöver läkare utan dom sjuka, sa han bland annat.
Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Genom sin lagiskhet stängde dom sig ute från Guds rike, menade Jesus.

SÅ NATURLIGTVIS vägrade fariséerna att acceptera Jesus som Guds son. De var dessutom väl ansedda i samhället, folk respekterade denna religiösa societet.
Kanske har vi där ett av skälen till att samma människohop som nu prisade Jesus och strödde ut palmblad framför honom och åsnan, några dagar senare ropade:
– Korsfärst, korsfäst!

PÅVERKBARA är vi alla, av "yttre omständigheter". Det ärkebiskopskan i Uppsala uttalar får liksom större tyngd än det exempelvis en enkel baptistmedlem i Växjö säger. Därmed inte sagt att ärkebiskopen har mer rätt.

DEN ENDA som har helt rätt och alltid gör och gjort helt riktigt är Jesus Kristus.
Nära honom kan vi komma genom att läsa i Nya Testamentet om vad han sagt och gjort och försöka leva därefter. Och jag skulle hellre vilja vara svansen på åsnan som bär Jesus, än en farisée som kan hela Gamla Testamentet och kyrkoordningen utantill.

KÄRE GUD, låt mig få mer förmåga att i ord och gärningar strö ut palmer och breda ut kläder för Din son, vår Herre. Jesus Kristus.
Amen.

HARRY HOLM
2014-04-12

-----------------------------------

LÖRDAGEN den 12 april och vi får hoppas att meteorologerna har rätt, det vill säga att regnskvättandet väntar till kvällen, med tanke på hur mycket som är på gång utomhus i Arboga idag. Det går bra att vara ute under dagen, med sådär 8 plusgrader även om det inte är blå himmel.

DAGENS namnsdagsbarn är Liv. Liv betyder liv.Kvinnonamnet Liv är ett nordiskt (norskt) namn. Namnet härstammar från det isländska ordet hlif som betyder värn eller skydd. Liv förknippas oftast med ordet liv vilket också är riktigt. I den nordiska mytologin var Liv en av de två som överlevde ragnarök.

FÖR 25 år sedan var namnet mycket ovanligt i Sverige, men har sedan dess ökat i popularitet, vilket kanske skådespelerskan Liv Ullman bidragit till.

RIO 2 3D heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga kl 15 idag. Ja, nu är alla färgglada favoriter från Rio tillbaka i det galna äventyret Rio 2 – prövar vingarna i Amazonas!
I Rio 2 är det en riktig djungel där ute för Blu, Jewel och deras tre småttingar när de beger sig från den magiska staden Rio de Janeiro långt in i Amazonas för att träffa hela tjocka släkten. Pappa Blu, som känner sig helt vilse, måste nu möta sina mest fruktade motståndare: svärfar och elaka Nigel, som är ute efter hämnd. Filmen är 1 timme 41 minuter och tillåten från 7 år.

HARRY HOLM 2014 04 12

----------------------------------

FREDAG den 11 april kommer Arbogaborna att vakna till gråväder och 5-6 plusgrader. Efter lunch någon gång väntas solen titta fram och temperaturen stiger till både 8 och 9 grader plus. Och kvällen blir riktigt fin.

ULF OCH YLVA har namnsdag och så vitt jag vet har det med varg att göra. Ulf tyds som "modig som en varg" och Ylva som "djärv varginna". Det du.

----- -----

BIO I ARBOGA i kväll.: "Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" heter filmen på Folkan, bion i Medborgarhuset i Arboga; den börjar , idag fredag kl 19.

FILMEN handlar om 17-årige Mauritz och hans upplevelser sommaren 1967. Han längtar bort från småstaden Kumla, han vill till London, San Francisco, New York. Bob Dylan, Rolling Stones, Animals intar allt viktigare platser i hans liv - liksom tankarna på Signhild, grannflickan med det kastanjefärgade håret.

SOMMAREN 1967 är the Summer of Love - men inte enbart kärlekens. Gåtfulla och skrämmande saker händer på Närkeslätten. Den här sommaren kommer att förändra Mauritz för all framtid. Filmen är 1 timme och 35 minuter lång och tillåten från 15 år.

HJARRY HOLM 2014 04 11

------------------------------------

TORSDAGEN den 10 april börjar i Arbogatrakten med minusgrader, kanske fram till niotiden på förmiddagen och då kan det ha varit några solglimtar. Sedan mulnar det och blir uppåt sju, åtta grader varmt innan kvällen.

INGVAR och Ingvor har namnsdag idag. Ingvar betyder ungefär "krigare". Kvinnonamnet Ingvor är, som Ingvar, ett fornnordiskt namn, där Ing är namnet på en gud. Vad "vor", betyder är oklart, kanske namnet på äktenskapets gudinna i fornnordisk mytologi.

APRILVÄDRET är som det är. Som det brukar vara. Sol och regn om vartannat. Men vi är vana. Och får tjata på oss själva för att bli på gott humör även mulna dagar, genom att upprepa frasen: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

ÖVERSATT till engelska skulle det bli "There's no such thing as bad weather, only the wrong clothes."
Och motsvarande engelska talesätt är: "Any weather is tolerable as long as you have the right clothing."

MEN DET hjälper inte vilket språk jag än upprepar det på.
För jag vill ha MERA SOOOL!

HARRY HOLM 2014 04 10

-----------------------------------

ONSDAGEN DEN 9 april blir det regnigt så gott som hela dagen för oss som bor i Arbogatrakten. Termometern stannar på blygsamma 2 plusgrader.

OTTO och Ottilia har namnsdag. Otto betyder både "den rike" och "den lycklige". Detta mycket gamla tyska namn kan också tydas som "en som har mycket mark". Ottilia har ungefär sammaSKYDDS ÄNGLAR betydelse.

..........naked-day-09.......

CCS NAKED DAY är det också idag. Och det är inte så farligt som det låter. Den 9 april varje år firas CSS Naked Day, dagen då vi hedrar alla som jobbar med webbdesign. Det görs av vissa designers genom att visa hur webben skulle se ut helt utan formgivning.

OCH DÅ tänker jag självkritiskt att jag med min sida här tydligen firar CCS Naked Day lite grann varje dag.
Men för mig är innehållet viktigare än utseendet, så jag kör vidare i samma spår som de senaste tio åren, med www.arbogasidan.se

HARRY HOLM 2014 04 09

_________________________

TISDAG DEN 8 april skall det fortsätta att vara grått och blött i Arbogatrakten. Från eftermiddagen väntar ihållande regn och kanske fyra plusgrader, att jämföra med gårdagens elva.

NADJA och Tanja har namnsdag. Nadja är ett ryskt namn som betyder "hopp". Tanja är också ryskt, en kortform av Tatjana som dock har grunden i ett romerskt familjenamn.

ROMERNAS nationaldag är det idag. Romernas internationella dag firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.
Den 7-12 april 1971 samlades representanter från fjorton länder tillsammans med Indiens delegation, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen i London för att diskutera romernas framtid.

UNDER MÖTET omvandlades den dåvarande Internationella zigenarkommittén till International Romani Union (IRU). Man beslutade att den 8 april skulle vara romernas internationella dag (nationaldag).

JAG FICK lära mig mycket om romernas historia och situation när vi för flera år sedan harrangerade Romsk Afton i Arboga Pingstkyrka... där det blev närmast besöksrekord den dagen, 130 personer kom.

HARRY HOLM 2014 04 08

------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 7 april 2014 blir varm i Arbogatrakten, 8-10 grader plus. Men blöt. Speciellt fram kill 15-tiden. Och inte blir det bättre resten av veckan. Möjligen ljusnar tillvaron på fredag.

IRMA OCH Irmelin har namnsdag. Irma är en tysk kortform för Irmgard, som betyder "den av Irm skyddade". Irmelin tyds av vissa som "hög och väldig".

STÖRANDE fåglar informerar Arboga kommunm om på sin hemsida. Som skriver:
Fåglar som exempelvis måsar, skator och kajor upplevs ofta som störande när de flyttar in i tätorter. Främst beror det på oväsen under häckningsperioden (mars-juni) men de kan även skräpa ned eller uppfattas som hotfulla.

ENLIGT MILJÖBALKEN är det fastighetsägaren som har ansvaret för att hålla fastigheten fri från olägenheter orsakade av vilda djur, skadedjur och liknande.Detta kan man, enligt kommunen, göra genom att exempelvis glesa ut närliggande träd och täta skorstenar.

HARRY HOLM 2014 04 07

___________________________

Men eftersom han är till i evighet behåller han för alltid sitt prästämbete.
Så kan han också nu och för all framtid rädda dem som nalkas Gud
genom honom, eftersom han alltid lever och kan vädja för dem.
En sådan överstepräst var det vi behövde: en som är helig, oskyldig,
obefläckad, skild från syndare, upphöjd över himlarna.
Han måste inte som de andra översteprästerna dagligen offra först för sina egna synder och sedan för folkets. Det gjorde han en gång för alla när han offrade sig själv.

Heb 7:24- 27


FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN
FÖRSONAREN


Med Femte söndagen i Fastan eller Passionssöndagen börjar
Passionstiden, som varar fram till Påsklördagen.
Med hänvisning till dagens bibelord (ovan) ska vi titta lite tidigare i
Hebreerbrevet. I det 9:e kapitlets 15:e vers står det:
"Därför är det ett nytt förbund som Kristus förmedlar, för att de kallade
skall få det utvalda eviga arvet,
sedan han dött för att befria dem från överträdelserna under det första
förbundet."
(Heb. 9:15)

DET GREKISKA ordet för "förbund" betyder också "testamente". Och då är
alla med på noterna, som vet att vår Bibel innehåller två huvuddelar.
Gamla testamentet i Bibeln berättar om det gamla förbundet, om den
gamla lagen. I långa stycken är det rätt otäck läsning som bjuds i Gamla
testamentet. För den gamla lagen var en sträng lag.

MEN SÅ KOM Jesus Kristus (förutspådd i Gamla testamentet att komma till jorden) och det är om Honom och hans budskap och roll som Nya testamentet handlar.
Nya testamentet, det nya förbundet, är alltså den nya lagen.
Och det vet vi, att även i vår tid när det kommer en ny lag, så är det det
den nya lagen som gäller, inte den gamla.

VISSERLIGEN finns i nya lagar mycket kvar av de gamla men ändringarna är alltså väsentliga.
Så också med Nya testamentet, med Det nya förbundet, med den nya
lag som inte talar så mycket om straff men som talar om förlåtelse.

JAG VILL påminna om hur det stod i Heb. 9:15:
"... sedan han dött för att befria dem från överträdelserna under det
första förbundet."

Jesus, den enda – bl.a. ur medmänsklig kärlekssynpunkt – perfekta
människa som levat på jorden, dog på korset för att vi skulle slippa de
straff som vi enligt gamla testamentet vore värda.
Han dog på korset för att sona de synder som vi andra presterat och
presterar.

DET NYA TESTAMENTET
berättar också om hur Jesus kan förvandla en skuldtyngd syndare till ett – närmast i lyckorus fritt svävande – Guds
barn.
Jesus kan göra om ett tomt och dystert liv, till ett glädjefyllt liv med mål och mening, ett liv då man hela tiden vill sträva efter att – så gott man
kan – göra och vara som Jesus.

FÖR DET ÄR det som blir följden när en människa hittar sin plats i Guds, ja i
den glatt kämpande kärlekens rike.

Bön: Så tack Gud för det vi uppmärksammar om ett par veckor,, tack för att Du offrade Din son på Golgata kors, tack för försoningen, tack för att Du förlåter synder.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2014 04 06

----------------------------------

LÖRDAG den 5 april innebär i Arbogatrakten en solig och fin förmiddag, där små moln dyker upp först vid lunchtid utan att störa vårkänslan. Ungefär 4 plusgrader på förmidagen följs av 8-10 plusgrader på eftermiddagen,

IRENE har namnsdag idag och jag får gratulera... även på väldigt nära håll. Irene är ett grekiskt namn som betyder "Den fredliga". Irja skall också gratuleras på namnsdagen idag. Kvinnonamnet Irja är en rysk form av Irene eller ett finskt namn med betydelsen "fred".

ÖPPET HUS arrangeras på Musik- och dansskolan mellan 11 och 13 idag lördag. Platsen är alltså Nicolai kulturhus. Skolans lärare visar och berättar om skolans verksamhet. Kom och prova, titta och lyssna, säger de.

PUCCINIS opera La Bohème kan upplevas mellan 19 och 22.30 i kväll i Medborgarhuset. Det är Föreningen Arboga Digitala Hus som arrangerar, denna liveföreställning på bio från Metropolitan Opera i New York. Spännande unga namn gör huvudrollerna i opera- och filmregissören Franco Zeffirellis klassiska uppsättning av La Bohème, den opera som spelats flest gånger i Mets historia. Italienske tenoren Vittorio Grigolo gör huvudrollen som den passionerade författaren Rodolfo.

MEN FÖRST en solig förmiddag alltså, där det gäller att ta vara på minuterna. För efter helgen väntas flera dagar av busväder.

HARRY HOLM 2014 04 05

__________________________

FREDAG 4 april kommer, i alla fall från lunch, att vara en dag då Arbogatrakten flödar i oavbrutet solsken, åtta plusgrader och svag vind. Lediga personer är bara att gratulera.

MARIANNE och Marlene har namnsdag idag, Marianne är en fransk kortform av Maria, alltså "Lilla Maria". Och Maria betyder "Den upphöjda". Marlene betraktas i England som en kortform av Madeleine. I Tyskland ser man det som en sammandragning av Maria Magdalena (kvinna från Magdala).

.....................

FILMEN på Folkan i Arboga i kväll fredag kl 19 heter Noah och visas i 3D. Handlingen: Gud har bestämt sig för att ödelägga världen och förgöra alla varelser på den. Men en rättfärdig man, Noah, får i uppdrag att rädda en utvald skara som ska befolka jorden på nytt. När syndafloden närmar sig blir tiden knapp att bygga en jättelik ark som ska rymma överlevarna. I rollen som Noah ses Russel Crowe. Filmen är tillåten från 15 år och 2 timmar och 18 minuter lång

INTERNATIONELLA dagen för minor och minröjning är det också idag. Dagen är instiftad av FN.
(Resolution adopted by the General Assembly on 8 December 2005
[on the report of the Special Political and Decolonization Committee
(Fourth Committee) (A/60/473)

SYFTET MED den internationella mindagen är att öka vetskapen om de faror som personminorna orsakar och vikten av minröjning i länder där minor och annan krigstida explosiv ammunition är en allvarlig säkerhetsrisk, ett hinder för social och ekonomisk utveckling och för en bestående fred.

HARRY HOLM 2014 04 04

____________________________

TORSDAG den 3 april väntas ganska fint väder i Arbogatrakten, Det börjar med minusgrader när folk skall till skola och arbetsplatser. Men den strålande solen från en molnfri himmel visar sig fram till lunch. Då är det 6 plusgrader och trots att lite fler moln dyker upp och skymmer solen ibland väntas 7-8 plusgrader under eftermiddagen.

FERDINAND och Nanna har namnsdag. Namnet Ferdinand kommer från Spanien och uttyds "Den djärve beskyddaren". Nanna betyder "djärv, dristig, våga" och är nordiskt. Nanna var maka till gudasagans Balder.

ÖPPET HUS är det på Musik- och dansskolan idag torsag klockan 18.00 till 19.30. Platsen är alltså Nicolai kulturhus. Där får man träffa Musik- och dansskolans lärare och prova på skolans utbud av olika sorter av skapande verksamhet.

TJEJKVÄLL är det i Arboga Centrum idag mellan 18 och 22. Det innebär möjligheter till, shopping i kvällsöppna butiker, där det är tävlingar med
vinster från medverkande butiker och gratis buss från Köping. På Stadskällaren är det modevisning mellan 18 och 19.30.

HARRY HOLM 2014 04 03

___________________________

ONSDAGEN den 2 april kommer att vara mycket solig i Arboga, speciellt från tiotden på förmiddagen och fram till eftermiddagskaffet, då temperaturen nått upp till 8 plusgrader.

GUDMUND och Ingemund har namsndag idag. Gudmund betyder "Den av Gud beskyddade". Ingemund betyder "Den av Ing beskyddade". Ing var en gud för den forntida befolkningen.

INTERNATIONELLA barnboksdagen är det idag. Och Studenternas dag. Men det är också Internationella autismdagen. Och då går mina tankar till Pelle Corch, som hade en autistisk son i Kungsör.

MED HJÄLP av först teckningar och sedan ord lyckades Pelle få till en fin sorts konversation med sin autistiske son. Och det resulterade i diktboken "Hör min röst - rader från ett utvecklingsstört barn".

JAG MINNS speciellt en dikt som pojken skrev till sin far:

Jag har varit hos dig
En gång för länge sedan
Någonstans långt borta.
Får jag komma tillbaka
Den gången.

HARRY HOLM 2014 04 02

_________________

LEGOLAND etablerar sig vid Sätra

Legoland ApS har svårt att växa mer i Danmark.
Den nya ledningen för bolaget har därför “smittats” av bl.a. Disney World som började expansionen med att etablera sig utanför USA, i Paris.
Nu gör Legoland ett försök av samma sort, och börjar i liten skala genom etablering i Arboga.

Legoland är en verksamhet som har haft till syfte att skapa oförglömliga upplevelser för de många barn och vuxna som besökt anläggning i Billud i Danmark.
Där närmar sig nu säsongen 2014 och i Danmark anställs därför 400 säsongsarbetare.
Så många kommer det inte att behövas i första etappen av Legoland Arboga, enligt direktör Kristian Knudsen, som poängterar att:
- Legolandparken er jo en ret atypisk arbejdsplads, i og med at vi kun holder sæsonåbent.
Men när det är säsong, då kommer det att behövas en hel del anställda också i Arboga.
- Vi glæder os til at se Arbogaungdomar som medarbejder i Legoland, säger direktör Knudsen från Legoland ApS kontor vid Nordmarksvej i Billund.

Där på kontoret finns också PR- & pressekoordinator Malene Söndergard. Hon berättar att inspirationen bland annat kommer från Disney World som ju började “exporten” genom sin anläggning vid Paris.

Arboga har bra läge
Hon förklarar valet av plats för etableringen i Sverige med Arbogas läge, fyra fem mil till Västerås, Örebro och Eskilstuna, nära Stockholm inte minst med tågförbindelser både via Mälarbanan och Svealandsbanan samt läget vid två europavägar. Och att det finns ett flygfält i Arboga, med rejäl start- och landningsbana.
- Vi har redan haft kontakt med svenska försvaret, berättar Malene Söndergard. Där har man inte något emot att det blir flyg för både person- och godstrafik på Arbogafältet, då det ytterligare skulle förbättra kommunikationerna till och från det stora försvarslagret i Arboga.

Malene Söndergaard sticker inte under stol med att valet av Arboga kan ha att göra med att en av grundarna av Netto i Danmark på 1980-talet är nära vän med Legolands tidigare ledare och att man i rapporter från Netto i Arboga betonat platsens charm och strategiska läge i Sverige, samt den företagsvänliga kommunledningen..

TEXT: HARRY HOLM 2014 04 01.

KLICKA HÄR
FÖR ATT LÄSA TIDSPLAN OCH ANNAN FAKTA OM LEGOLANDS ETABLERING I ARBOGA

____________________________

VÅRTECKNEN duggar allt mera tätt. Den här nyckelpigan plåtade jag på tomten häromdagen. Den var inte det minsta sömnig utan pinnade iväg med bra fart efter fotograferingen.

DET ÄR TISDAG och Harald har namnsdag. Harald betyder ungefär "väldig härförare".
Efter en solig morgon blir det i Arboga växlande molninghet och upp till 5 plusgrader denna tisdag.

FLER OCH fler Arbogabor börjar planera påskveckan och även semesterperioden. Husvagnar och husbilar ses över och allt fler har bytt till sommardäck på personbilen.

APROPÅ HUSVAGNAR så har Arboga kommun en parkering för förvaring av sådana. Parkeringen är inhägnad och låst och ligger på Jädersvägen.

NU FINNS DET lediga platser där för uthyrning. Husvagnsplatserna hyrs ut av tekniska förvaltningen och en plats kostar 1200 kronor om året. Den som är intresserad kan ringa tekniska förvaltningen, telefon 0589- 871 11.

HARRY HOLM 2014-04-01

---------------------------------------

_________________________-

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

   
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV APRIL 2014

______________________________

Valborgsmässoafton i Arboga

Förr i tiden var det sådana här, riktiga, stora brasor, vid Stenlöpet eller vid Vinbäcken. Nu är det eldkorgar i Ahllöfsparken.

Onsdagen den 30 april firas Valborgsmässoafton och vårens ankomst i Ahllöfsparken i Arboga. Klockan 21.00 tänds elden i ett antal eldkorgar på grusplanen vid scenen.
Därefter bjuds det på vårtal av Örtagårdskyrkans pastor Pelle Rosdahl, det blir musik av Arboga blåsorkester och sång av Arboga manskör.
Firandet avslutas med fyrverkeri cirka klockan 21.45.
Valborgsmässofirandet arrangeras av Arboga kommun i samarbete med Arboga Alpina och Arboga Södra IF.

HARRY HOLM 2014 04 30

_____________________________

Färre p-platser i Arboga
Dags att öppna gårdsgata igen ?

Parkeringen i hörnet Nygatan - Hökenbergstränd, bredvid f.d. Baptistkyrkan, kommer från slutet av april tidvis att vara avstängd.

Det berättar Arboga kommun på sin hemsida. Åtgärden förklaras bero på förarbeten som Sturestadens fastighets AB ska utföra inför ett eventuellt bostadsprojekt.
En informationsskylt om avstängningen kommer att finnas uppsatt på det röda planket vid parkeringen.
- Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som avstängningen kan orsaka och hänvisar till närliggande parkeringar i centrum, skriver kommunen.

Och jag vidhåller att detta är ett lämpligt tillfälle att åtminstone en tid, på försök, åter göra Nygatan till gårdsgata med "biltrafik på de gåendes villkor" tillåten från väster mot öster, som förr.
Butiksägarna utmed gatan skulle då också få ett mått på hur mycket de förlorat i månaden i omsättning på grund av att det nu varit gågata.

HARRY HOLM 2014-04-29 / KARTA: Arboga kommun

_______________________________

Dagens Arbogabild

Nu grönskar det i dalens famn... och även i den vackra staden Arboga.

Bild: Arne Gripenhed

_______________________________

Arboga-vyn vi längtat efter

Samma tjusning varje år, när björkarna utmed Kungsörsvägen i Arboga fått sin första grönska.

FOTO: HARRY HOLM

______________________________

Dagens Arbogasidan-bild

Den här bilden tog Britt-Marie Ljunggren ute vid Herrfallet härom dagen. Visst är den bra!

________________________________________________

 

Därför firar vi påsk också år 2014

FÖRKLARING OM JESUS OCH PÅSKEN
I TEXT OCH BILDER

”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett:
Välsignade vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”. (Luk. 19:37-38)

....

Vägen till korset
för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom
”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)


Det nya förbundet
Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)
På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)
Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)
Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)

.............

När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom att kasta lott om dem, och satte sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:35-36)
Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)

..............

Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)
Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten - kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade på Guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden
Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)

..........

Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom. Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven. och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
_________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst:

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faders härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.
_________________________________________________

TEXT: BIBELN och HARRY HOLM / Stilla veckan 2014
BILDER: GUSTAVE DORÈ

_______________________________

Nu är Arbogas påsklov igång

Första riktiga påsklovsdagen är måndagen. Och det som finns att göra för de lediga idag ger en vink om hur veckan i övrigt blir, nu när Teknikbacken töat av och vattnet i Villagatsbadet är för kallt för de flesta.

Påsklovskul är det på Arboga Museum kl 10-16 idag och varje dag till och med skärtorsdagen. Här skall det målas påskbrev.

Lär dig vika en bok! Den rubriken lockar Arbogas bibliotek med måndag kl 13-15. Christian Windahl visar hur man viker ett konstverk av en gammal bok och sedan får besökarna prova själva! Materialet håller biblioteket med, för det är ju gamla - böcker. Det är gratis att vara med och man behöver inte anmäla sig i förväg! Och det assar alla åldrar.

Påskpyssel med föreningen Junis ordnas i Godtemplarlokalen vid Storgatan 10 mellan 15.30 och 17 idag måndag. Föreningen Junis är IOGT-NTO:s juniorförbund. Föreningen är till för alla barn mellan 5-12 år som gillar att göra roliga saker på fritiden.

Prova historisk dans
Prova på historisk dans kan man få göra på Arboga Medeltids kansli mellan kl 18.30 och 21.30 på måndagen. Det är gratis de tre första gångerna, sedan måste man gå med i föreningen Arboga Medeltid, vilket kostar 100 kronor.
Prova på historisk dans är en verksamhet men man kans också vara med och hantverka med andra historiska entusiaster!
Det gäller måndagar varannan vecka, jämna veckor. Alla är välkomna, ingen anmälan krävs.
Ta med valfritt hantverk för att hantverka, till exempel nålbindning, sömnadsprojekt, läderarbeten och så vidare. Ta gärna med ett par mjuka dansskor eller strumpor med halkskydd för att dansa samt kläder som går att röra sig i. Vissa danser kommer vara stillsamma och andra livligare, man arbetar mest med benen och en del danser innehåller hopp och skutt, men inte alla, berättar arrangörerna.

HARRY HOLM 2014 04 14

 

____________________________

Påskmarknad på Stora Torget och Norsylingen vid Hamnbassängen

Det här var en innehållsrik lördag i Arboga. Påskmarknaden på Stora Torget och arrangemanget Norsylingen vid Hamnbassängen lockade ut folk på stan. Här är några bilder från denna dag:

Text: Harry Holm - Bilder: Anders Holm
2014-04-12

_______________________________

Norsylingen är bara ett av helgens arrangemang i Arboga

Idag, Lördagen den 12 april, är det dags för årets Norsyling i Hamnbassängen i Arboga. Klockan 10.00-14.00 kan man köpa färska norsklämmor, lyssna på musik och titta på norsfisket i Arbogaån.

Det är i år femtonde året som evenemanget genomförs och arrangör är som vanligt föreningen Sturefiskarna.
Som besökare kan du på plats följa norsfisket intill Herrgårdsbron i Arboga, alltså köpa färska norsklämmor, fika och lyssna på gruppen "Veteranerna" som bjuder på musikunderhållning.

PÅSKMARKNAD. På Stora Torget i Arboga är det Påskmarknad denna lördag. Närmare 40 försäljare finns på plats med hantverk, matvaror och närproducerade produkter. Marknaden pågår mellan 10.00 och 14.00.
På Påskmarknaden finns närproducerade varor, såsom ägg, kalvost, rökt fisk, bröd, chark med mera till försäljning.

- Det kommer även att finnas roliga aktiviteter för barnen, säger Tina Viitala Joelsson samordnare för föreningen Arboga i Centrum.
- Det ska bli roligt att välkomna våren tillsammans på Stora torget den 12 april, fortsätter Tina Viitala Joelsson. Passa gärna på att besöka Arbogas butiker, gallerier, caféer och restauranger också.
Under dagen blir det musikframträdande med Elina Hultman och det finns möjlighet att åka hölass med Jädersbruks vänner. På Arboga museum kan barnen påskpyssla och samma dag är det även Norsyling intill Herrgårdsbron.
Påskmarknaden arrangeras av föreningen Arboga i Centrum i samarbete med Arboga kommun.

BLAND ÖVRIGT som händer idag i Arboga kan nämnas påsklovsaktiviteten på det extraöppna Arboga Museum. Där får barnen måla påskbrev kl 11-15.
Och så är det bio för barn på Folkan i Medborgarhuset, och den filmen går att det att läsa om i spalten här till vänster.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 04 12

______________________________

Det här är också en del av Arboga

Foto: Britt-Marie Ljunggren.

_____________________________

Också ett stycke Arboga

BILD: BRITT-MARIE LJUNGGREN

_____________________________________________

Klimatutställning i Arboga

I förrgår öppnade en klimatutställning på Arboga Bibliotek. Den kommer att finnas där till och med den 17 april.

Klimatutställningen heter "Vårt klimat – det gäller oss i Västmanland", kommer från Länsstyrelsen och presenteras så här:
Klimatet på jorden förändras på grund av människans aktiviteter. Vi måste minska utsläpp av växthusgaser för att begränsa vår klimatpåverkan. Det är nödvändigt med en energiomställning.
Vi måste även mildra de negativa effekterna av det förändrade klimatet och kanske i bästa fall ta tillvara på möjligheterna. Det är nödvändigt med klimatanpassning.
Länsstyrelsen i Västmanlands län beskriver med utställningen klimatläget i Västmanland samt vilka åtgärder som kan vidtas för att begränsa klimatpåverkan och anpassa oss till klimatförändringen.

HARRY HOLM 2014 04 09

______________________________

Arboga måste profilera sig

Oj, hur mycket trevligare det måste vara att bo / turista i Köping
jämfört med i Arboga.
Med morgontidningen på måndagen kom trycksaken Västra Mälardalen Turist.
Och där i Evenemangskalendern framgår att det i maj är 14 evenemang i Köping och 2 i Arboga, och i juni 20 i Köping
men bara 4 i Arboga. I juli är det noll evenemang i Arboga men 17 i Köping.
(I Köpings siffror har jag då inte räknat med sådant som sker i övriga delar av Köpings kommun, som Odensvi, Munktorp och Kolsva - så på kommunnivå är slagsidan än mer katastrofal.)
Det fanns annonser och artiklar på andra sidor som handlade om sådant som sker i Arboga. Men vad gäller datum etc hänvisas då till Evenemangskalendern. Som alltså är så skev som jag visat här ovanför.
Sanningen är att Arboga har fler och mer upplevelser att ge turister och bofasta än vad evenemangskalendern i den här sam-trycksaken visar. Den verkar mest ha kommit till för att fler kommuner ska vara med och bidra till Köpings kommuns marknadsföring.
Jag fortsätter hävda att Arboga ska profilera sig med egen marknadsföring - och förvaltning - i stället för att drunkna i KAK-samarbete.

HARRY HOLM 2014 04 08

_____________________________

Dagens bild från Arboga

Bild från Arbogaån våren 2014.
Fotograf: Britt-Marie Ljunggren.

_____________________________

Jan Johansen i Arboga idag

Jan Johansen och Rockford Big Band spelar upp i Medboragrhuset i Arboga idag söndag kl 15.

Jan Johansen är en av Sveriges mest folkkära artister som klarar allt ifrån hårdrock till ballader. Han har varit med i melodifestivalen tre gånger.
År 1965 vann han den svenska Melodifestivalen med låten "Se på mig" och kom på en hedrande tredje plats i Dublin.
År 2002 var han tillbaka med "Sista andetaget" som blev en riktig radiohit och duetten med Pernilla Wahlgren, "Let your spirit fly" kom på andra plats i Melodifestivalen 2003.

HARRY HOLM 2014 04 06

______________________________

Barnteater i Arboga idag

En teaterföreställning med Långsjö teater börjar på Arboga Museum kl 14 idag lördag. Det är barnteater och pjäsen heter Lilla fiskaren och hans hustru.

Det här bygger på den kända folksagan om fiskaren som en dag får upp en magisk fisk som kan uppfylla önskningar.
Vi sitter i samma båt som fiskaren. Fiskarna nappar inte men finns det överhuvudtaget fisk kvar i Östersjön? Flundran som fiskaren till slut får upp uppfyller ett antal önskningar men när nöjer vi oss och varför är havet svart?
Föreställningen pågår 35 minuter. Pjäsen passar barn från 4 år och uppåt.
Arrangörer är Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

HARRY HOLM 2014 04 05

--------------------------------------------

Matte genom musik i Arboga

Arbogas grundskolor har fått pengar från Kulturrådet.
Pengarna ska användas till ett matematik- och musikprojekt för ella elever från förskoleklass till och med årskurs tre.


Projektet "Matte-Akrobatik" går ut på att behandla områden inom matematiken genom musik och texter.
Arbogas skolor har fått 120.000 kronor till att genomföra projektet.

Raoul Selli jobbar som lärare, tbildad i Uppsala 1975.
- De senaste åren har jag arbetat med att utveckla matematik för yngre barn, berättar han på sin hemsida.
- Först från åk.1 men på senare tid även för barn från 3-4 år. Jag upplevde att barn, redan när de började skolan, kom med tankar och föreställningar som faktiskt hindrade dem i deras matematikutveckling.

Sedan början av 1980-talet har Raoul Selli vid sidan av sitt lärarjobb turnerat med musikaliska barnprogram, och då gjort ungefär 300 föreställningar.

- Under de senaste åren har jag skrivit låtar med matematiktema, allt bygger på skolplansmålen för förskolan och skolåren upp till och med åk.3, och turnerat runt med program som skall stimulera barns utveckling av matematiskt tänkande. Detta har även medverkat till att jag får inbjudningar att föreläsa/fortbilda om matematikinspiration.

Raoul Selli har fått innovationsstöd från ALMI Företagspartner och.sedan 2010 är Geometrix Matemagi och Geometrix Matte-Akrobatik registrerade varumärken.

HARRY HOLM 2014 04 04

______________________________

Arbogas speciella vårtecken
Nu ordnas snart Norsylingen igen

Vad är Arbogas speciella vårtecken? Sol över Kapellgatan, som här ovanför. Maskrosen som trängt upp mellan trottoaren och husväggen vid Bibliotekshuset, mitt för Lottas Krog. Och Norsylingen - som arrangeras lördag om tio dagar.

Jodå, nu är håvbåtarna redo för norsfiske! Ett par av dem ligger i stargroparna, i alla fall i Arbogaån, nedanför Strandgården.
Lördagen den 12 april klockan 10.00-14.00 är det dags för Norsyling igen i Arboga.
Då kan du njuta av färska norsklämmor, lyssna på musik och
titta på norsfisket i Arbogaån. Arrangör är föreningen Sturefiskarna.

FOTO: ARNE GRIPENHED
TEXT: HARRY HOLM 2014 04 03

_______________________________

Skolinspektionens rapport från Arboga är klar

Igår, den 1 april var skolinspektionen återigen på plats i Arboga. Denna gång för att presentera för skolledningen det som kommit fram i tillsynen. Det blev mycket beröm. Men bristen på skolbibliotek kritiseras.

Under vintern har Skolinspektionen besökt Arboga för att göra en regelbunden tillsyn av kommunens skolor och förskolor. Förra gången som en liknande tillsyn gjordes var år 2009.

I tillsynen ingår bland annat granskning av planer, riktlinjer och andra dokument för verksamheten samt intervjuer med rektorer, lärare och annan personal samt elever. Skolinspektionen har även ställt frågor till ett urval föräldrar via en enkät. Tillsynerna har gjorts under januari och februari, berättar barn- och utbildningsförvaltnignen och fortsätter:.

- Våra beslut efter tillsynen är avvikelserapporter. Det betyder att vi i rapporterna endast tar upp brister i verksamheten. Det vi inte tar upp i rapporterna är allt positivt vi ser vid våra tillsynsbesök. I presentationen idag har vi möjlighet att även visa Arbogas styrkor, säger Ingrid Åsgård, undervisningsråd på Skolinspektionen som också ger en eloge för det goda bemötandet vid inspektionerna.
- Vi har mött hjälpsam personal och vänliga elever. De har verkligen varit ett fint ansikte utåt för Arboga, säger Ingrid Åsgård.

Styrkor och utvecklingsområden

I Skolinspektionens rapporter står vad som behöver åtgärdas på respektive skola och vad som behöver åtgärdas på kommunnivå.
- Många skolor har fått inga eller få anmärkningar. Det gäller exempelvis gymnasiet, vuxenutbildningen, särskolan och grundskolans lägre årskurser. Däremot ser vi att det finns brister i grundskolans äldre årskurser som vi behöver titta på och åtgärda under våren, säger Thomas Lindberg, skolchef i Arboga kommun.

Handlingsplaner för att åtgärda bristerna

Det Skolinspektionen anmärkt på för de högre årskurserna är bland annat avsaknaden av skolbibliotek, elevernas arbetsro, arbetet med särskilt stöd, elevinflytande och brister i undervisningen.

- Vi ser skolinspektionens rapport som en ”att-göra-lista” och en viktig del i vårt utvecklingsarbete. Vi kommer att lägga stort fokus på att åtgärda de brister som framkommit, säger skolchef Thomas Lindberg. Det här är ett lagarbete och skolledning, pedagoger och övriga medarbetare på våra skolor och förskolor kommer att jobba tillsammans för att åtgärda de punkter vi fått anmärkning på.

- Närmast kommer vi att gå igenom rapporterna på respektive skola, titta noga på vad som behöver göras och därefter ta fram konkreta handlingsplaner, säger Thomas Lindberg.

Återrapportering till Skolinspektionen

Handlingsplanerna ska presenteras i barn- och utbildningsnämnden i maj. Återrapportering från respektive skola och från barn- och utbildningsförvaltningen ska även ske till Skolinspektionen enligt utsatta datum, från maj till augusti.

OVANSTÅENDE ÄR BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGENS BERÄTTELSE

_______________________________

Den skjutne i Arboga anhållen
för försök till dråp

Den man i 20-årsåldern som angrepp en polispatrull i Arboga i natt har anhållits. Mannen är misstänkt för försök till dråp.

Händelsen i Arboga iinträffade klockan 01:19 då en polispatrull samtalade med en person. I samband med det kom den nu misstänkte mannen ut ur en port, berättar polismyndigheten.
- Mannen gick till angrepp mot polismännen med en machete. Poliserna var tvungna att skjuta verkanseld mot mannen som ändå fortsatte sin attack mot poliserna trots att han blivit träffad. Poliserna lyckas slutligen övermanna mannen och han greps på plats och fördes därefter till sjukhus.

Mannen, som är känd av Polisen, vårdas fortsatt på sjukhus. Det har hållits förhör har med honom och efter förhör beslutade åklagare att anhålla mannen. Han är misstänkt för försök till dråp.

– Vi har hållit flera vittnesförhör och kommer att fortsätta att hålla förhör. I övrigt ska en teknisk undersökning genomföras, säger Jouni Mäkinen, förundersökningsledare vid Polismyndigheten i Västmanlands läns krimjour.

Ärendet är också överlämnat till Riksenheten för polismål, som ska utreda om något fel har begåtts. Detta är rutin vid den här typen av händelser, förtydligar Polisen.

HARRY HOLM 2014 04 01

______________________________

Ännu fler jobb till Arboga
Legoland prövar "exportera"

Legoland ApS har svårt att växa mer i Danmark.
Den nya ledningen för bolaget har därför “smittats” av bl.a. Disney World som började expansionen med att etablera sig utanför USA, i Paris.
Nu gör Legoland ett försök av samma sort, och börjar i liten skala genom etablering i Arboga.

Legoland är en verksamhet som har haft till syfte att skapa oförglömliga upplevelser för de många barn och vuxna som besökt anläggning i Billud i Danmark.
Där närmar sig nu säsongen 2014 och i Danmark anställs därför 400 säsongsarbetare.
Så många kommer det inte att behövas i första etappen av Legoland Arboga, enligt direktör Kristian Knudsen, som poängterar att:
- Legolandparken er jo en ret atypisk arbejdsplads, i og med at vi kun holder sæsonåbent.
Men när det är säsong, då kommer det att behövas en hel del anställda också i Arboga.
- Vi glæder os til at se Arbogaungdomar som medarbejder i Legoland, säger direktör Knudsen från Legoland ApS kontor vid Nordmarksvej i Billund.

Där på kontoret finns också PR- & pressekoordinator Malene Söndergard. Hon berättar att inspirationen bland annat kommer från Disney World som ju började “exporten” genom sin anläggning vid Paris.

Arboga har bra läge
Hon förklarar valet av plats för etableringen i Sverige med Arbogas läge, fyra fem mil till Västerås, Örebro och Eskilstuna, nära Stockholm inte minst med tågförbindelser både via Mälarbanan och Svealandsbanan samt läget vid två europavägar. Och att det finns ett flygfält i Arboga, med rejäl start- och landningsbana.
- Vi har redan haft kontakt med svenska försvaret, berättar Malene Söndergard. Där har man inte något emot att det blir flyg för både person- och godstrafik på Arbogafältet, då det ytterligare skulle förbättra kommunikationerna till och från det stora försvarslagret i Arboga.

Malene Söndergaard sticker inte under stol med att valet av Arboga kan ha att göra med att en av grundarna av Netto i Danmark på 1980-talet är nära vän med Legolands tidigare ledare och att man i rapporter från Netto i Arboga betonat platsens charm och strategiska läge i Sverige, samt den företagsvänliga kommunledningen..

TEXT: HARRY HOLM 2014 04 01. FOTO: LEGOLAND

KLICKA HÄR
FÖR ATT LÄSA TIDSPLAN OCH ANNAN FAKTA OM LEGOLANDS ETABLERING I ARBOGA

_______________________________

 

**  

 

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA 2014
specialpris för läsare av www.arbogasidan.se
MÄRK BESTÄLLNINGEN "arbogasidan"

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 

 
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
PLACERADE SPEL = LAOS
(La olympiska spelen)

NY GÅTA:
Vart i är vi på väg?

EXTENSION -K

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________