*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

Det sanna ljuset, som ger alla människor ljus, skulle komma in i världen.
Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen
kände honom inte. Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom.
Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn,
åt alla som tror på hans namn...


Johannesevangeliet 1:9-12.

Söndagen efter jul
Tänk att få vara ett Guds barn

VÄRLDEN hade blivit till genom Honom, står det alltså i dagens bibelord.
Och detta evangelium börjar med hela vår historias början: "I begynnelsen var Ordet..." Lite längre fram i kapitlet står det "Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning."

ORDET blev människa, ordet blev Jesus alltså. Denna hundraprocentiga Gud blev nu också hundra procent människa. För vår skull. För att människorna skulle få en chans till att göra det goda. För att alla människor skulle kunna välja att bli Guds barn. Om de ville. Men "hans egna tog inte emot honom" står det i bibelordet ovan.

DEN ÄR snart klassisk, repliken jag hörde om för några år sedan. Det var en kund som under julhandeln retade sig på att Carola sjöng en julpsalm i varuhusets högtalarsystem: "Tänk, nu försöker dom kristna ta över julen också."

DET ÄR ju Jesu födelse vi firar. Och egentligen är det ofattbart, att så många här i den rika delen av världen inte tar emot Honom. Tänk att acceptera julfirandets materiella sidor, gärna handla
och få julklappar för miljarder, men samtidigt låta bli att ta emot den största gåvan av alla: Möjligheten att få bli Guds barn.

JAG BER; Tack Gud Fader, för att Du genom din son Jesus gjort också oss till Dina barn. Tack för att jag har fått komma in i Din faderliga famn, in i en tro och lära som inte predikar terrordåd och fördömelse, utan bara kärlek, kärlek och kärlek.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2017 12 31

____________________________

LÖRDAGEN de 30 december bjuder också den på en hel del solglimtar i
Arbogatrakten, speciellt på förmidda-gen. Temperaturen ligger lite lagom över
nollan och det blir svag vind, ungefär söderifrån.

SERVICELÖFTEN. Från årsskiftet inför Arboga kommun servicelöften. De
innebär att kommunens invånare garanteras en viss service på några av de tjänster som kommunen levererar. Det berättar Arboga kommun på sin
hemsida.

ALLA BLIR vinnare med hjälp av servicelöftena, fortsätter kommunen.
Invånarna får en tydlig bild vilken service de har rätt att vänta sig för skattepeng-arna. Kommunens medarbetare får i sin tur en tydligare bild av sina uppgifter gällande service.

ÄVEN POLITIKERNA blir vinnare genom möjlighet till en ökad dialog med
invånarna, fortsätter kommunens infor-mation som påtalar att servicelöftena också kan bidra till ökad demokrati, alltså invånarnas möjlighet till dialog och inflytande.

HARRY HOLM 2017 12 30

____________________________

FREDAGEN den 29 december ska vi kunna konstatera att regnet upphörde
vid fyratiden i morse och att det i stället blir en och annan solglimt över
Arbogatrakten. En eller två plusgrader och svag vind bäddar för en ganska fin
dag.

FILM I ARBOGA. Monky heter den, filmen som börjar kl 19 i kväll i biografen i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Frank, 11 år, hittar en dag en livs levande apa i familjens trädgård. Apan kallar de för Monky och med henne startar ett spännande och roligt äventyr för hela familjen.

MEN DET GÅR snart upp för dem att Monky inte är en vanlig apa och att det inte var en tillfällighet att hon dök upp just i deras trädgård. Vem är hon? Var kommer Monky ifrån och går det att hemlighålla henne för byn? Ett fartfyllt äventyr tar Frank och familjen från Sverige till Thailands djupaste djungel. Filmen är en och enhalv timme lång och är barntillåten. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 12 29

_________________________

TORSDAGEN den 28 december innebär i Arbogatrakten en regnig
förmiddag. Ungefär fyra plusgrader bidrar till vårkänslorna. Och vinden blir svag.

VÄRNLÖSA BARNS dag är det idag. Menlösa barns dag, hette det till och
med år 2000. Till 1772 var dagen till och med allmän helgdag. Numera är alltså
namnet Värnlösa barns dag och den firas i hela den kristna världen till minne
av Barnamorden i Betlehem.

DET ÄR ALLTSÅ till minne av de barn som, enligt Matteusevangeliets andra
kapitel, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus. När
Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig,
och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller
därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna.

DENNA DAG kallades i Sverige till och med år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt heter i Finland. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska
betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som
beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete.

HARRY HOLM 2017 12 28

_____________________________

ONSDAGEN den 27 december. Tredjedag Jul. Och en mellandag, så här i början av mellandagarna. En mellandag vad gäller vädret alltså. För idag blir det
uppehållsväder och till och med en del solglimtar. I alla fall till att börja med.
Den lilla nederbörd som väntas mot kvällningen är inget mot hur det kommer
att se ut i morgon, torsdag. För då ska det regna så länge det är ljust. Ett par
plusgrader idag stiger till fyra plus i morgon. Idag, onsdag, är det förresten Nationella regifting-dagen, mer om den lägre ner i spalten.

FILMEN I KVÄLL i biografen i Medborgarhuset i Arboga heter
Jumanji: Welcome to the Jungle Den börjar kl 19 och pågår i två timmar. Filmen handlar om fyra tonåringar som upptäcker ett gammalt tv-spel de tidigare aldrig hört talas om och de blir snabbt fängslade av spelets djungelmil-jöer.

DE ANTAR spelfigurernas personer: spelnörden Spencer blir en orädd äventyrare (Dwayne Johnson), sportfånen Fridge förvandlas till ett geni (Kevin Hart), den populära tjejen Bethany blir till en medelålders manlig professor (Jack Black) och den väna Bethany transformeras till en tuff krigare (Karin Gillan). De inser snart att målet med att spela Jumanji inte är att vinna – det är att överleva. Filmen är tillåten från 11 år. Och det kostar 100 kronor att se den.

BLAND TEMADAGARNA är det idag den 27 december Nationella regifting-dagen. Det handlar om ett sätt att göra gott av dina oönskade julklappar.

ÅRETS JULHANDEL beräknas ha nått nya svindlande höjder. Vi köper mer julklappar än tidigare, samtidigt som vi dagarna efter julafton kan väntas byta fler än var tredje julklapp, till ett ungefärligt värde av 12 miljarder kronor.

GROVT RÄKNAT skulle värdet av de klappar som returneras kunna förse ca 60 miljoner människor med rent vatten och sanitet. organisationen WaterAid Sverige driver därför sajten www.regifting.nu - ett sätt för missnöjda julfirare att sälja sina julklappar på nätet och bidra med en del av förtjänsten till arbetet med att förse människor i katastrofens Pakistan med rent vatten och sanitet.

HARRY HOLM 2017 12 27

_____________________________

Att läsa Julevangeliet är en tradition som många håller fast vid. Om du inte brukar göra det, prova i år. Läs högt ur texten här nedan och du får ännu en fin upplevelse i jul.

Julevangeliet är det stycke ur Bibeln som av tradition läses under julafton, julnatten och/eller juldagen (ibland även på skolans julavslutning), och som handlar om Jesu födelse. (Lukasevangeliet 2:1-20)

*

Julevangeliet

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.”

När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

(Lukasevangeliet 2:1-20)

*

HARRY HOLM 2017 12 25

_____________________________

"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.
"
(Ur Lukasevangeliets första kapitel)


Fjärde söndagen i advent
Maria – Jesu moder


FOKUS måste vi alltid ha på Jesus. Men dagens betraktelse blir något av
en hyllning till Maria. Den är också ägnad alla mammor, genom berättelsen om deras kvinnliga förebild Maria, Jesu Moder.

JAG BLEV lite poetisk när jag härom året försökte analysera begreppet Mor och fick plötsligt till mig följande mening:
”Under paraplyet av en moders kärlek
trängs syskonen Oro och Glädje.”

VI FÖRS till tankar på mödrars oro och glädje, genom berättelsen om Marias känslor och reaktioner för mer än 2000 år sedan. I Luk 1:26/27 - 38 läser vi om Budskapet till Maria om Jesu födelse:

I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria.
Ängeln kom in till henne och sade:
"Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig."
Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning
skulle betyda. Då sade ängeln till henne:
"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut."
Maria sade till ängeln:
”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man."

Men ängeln svarade henne:
"Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över
dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting,
väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara
ofruktsam är nu i sjätte månaden.
Ty ingenting är omöjligt för Gud."
Maria sade:
"Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."
Och ängeln lämnade henne.

OM VI förflyttar oss till vår tid. Hur är det på 2000-talet att vänta sitt första
barn? Jo, också nu, både oro och glädje. Många tonårsflickor i Sverige
idag vet hur det kändes när de förstod att de var med barn.

GRAVIDITETEN fortgår sedan numera under ständig kontakt med barnavårds-centralen. Resan till förlossningsavdel-ningen sker vanligen i ombonat fordon. Och miljön i födelseögonblicket är så långt ifrån ett litet stall med krubba som
man kan tänka sig.

MEN ÄNDA är jag säker på att mitt i glädjen över det nyfödda barnet ligger
oron där i bakgrunden. Hur ska det gå? Ska jag klara att vara förälder? Ska barnet få vara friskt? Kommer vi att klara ekonomin?

DÅ UNDERLÄTTAR det för den nyblivna mamman år 2017 att som Maria gjorde, lita på Gud. Och att be till Honom i Jesu namn, av tacksamhet
när förlossningen gått bra, eller om hjälp när det kärvar. Och att komma ihåg vad ängeln sade till Maria för drygt 2000 år sedan:
– Ingenting är omöjligt för Gud.

HARRY HOLM 2017 12 24

_____________________________

LÖRDAGEN den 23 december, dan före dopparedan, kommer att
präglas av rejält töväder. Fem-sex grader plus väntas större delen av dagen. Och tidigt på kvällen börjar det regna. Vinden kommer att märkas ordentligt, där den kommer från västsydväst, men den lugnar ner sig på eftermid-dagen.

JULKLAPPEN till oss kristna i Sverige, från Sveriges Radio, var denna veckas
Morgonandakter i P1. Måndagen den 18 december lästes det ur Koranen 18:36-38 och, till musik, recitation ur Koran kapitel 60, Tisdagen den 19 december handlade det om Koranen 18:39-42. Och onsdagen den 20 december om Koranen 33:72 och Koranen 2:30-32.

SVERIGES RADIOS julklapp till oss kristna ger fölhjande relfektion:
Domstol stoppade i höstas Nordfronts tänkta demonstrationsväg av hänsyn till att judarna firade "jom kippur" i synagogan i Göteborg. Men Sveriges Radio tilläts nu ostraffat - under rubriken Morgonandakten i P1 - låta muslimerna och koranen dominera julveckan, den vecka då vi väntar på firandet av Jesu
födelse. Vart är vi på väg?

HARRY HOLM 2017 12 23

____________________________

FREDAGEN den 22 december, dan före dan före dopparedan, blir solig. Från lunch knallar termomenterns kvicksilver upp på plus. Men det väntas vara ganska blåsigt, en kännbar vind från västnordväst. Vinden fortsätter även i morgon förmiddag, då dan före dan i Arbogatrakten annars värms av sex plusgrader.

FÖRSTA FILMEN på biografen i Medborgarhuset i Arboga denna fredag betyder att vi inte behöver vänta
till julaftonens TV-tradition. För det som visas kl 17 idag är Tjuren Ferdinand. Den klassiska berättelsen alltså, om den stora tjuren med ett stort hjärta,
som hellre luktar på blommor än stångas med de andra tjurarna.

EN DAG misstas Ferdinand för att vara farlig och blir bortförd för att delta vid tjurfäktningar. Fast besluten att återvända till sin familj samlar han ett udda gäng och ger sig ut på ett fantastiskt äventyr. Filmen är 1 timme och 48 minuter lång och tillåten från 7 år. Biljetten kostar 80 kronor.

ANDRA FILMEN på Arbogas biograf idag är Jumanji: Welcome to the Jungle. Den börjar kl 19 och pågår i två timmar. Den handlar om fyra tonåringar som upptäcker ett gammalt tv-spel de tidigare aldrig hört talas om och de blir snabbt fängslade av spelets djungelmil-jöer.

DE ANTAR spelfigurernas personer: spelnörden Spencer blir en orädd äventyrare (Dwayne Johnson), sportfånen Fridge förvandlas till ett geni (Kevin Hart), den populära tjejen Bethany blir till en medelålders manlig professor (Jack Black) och den väna Bethany transformeras till en tuff krigare (Karin Gillan). De inser snart att målet med att spela Jumanji inte är att vinna – det är att överleva. Filmen är tillåten från 11 år. Och det kostar 100 kronor att se den.

HARRY HOLM 2017 12 22

____________________________

TORSDAGEN den 21 december. Nu vänder det! Vid 16-tiden idag inträffar midvintersolståndet. Sedan blir det ljusare och ljusare för varje dag. Idag blir det till och med solsken i Arbogatrakten. Efter någon minusgrad under natten till idag, så går det över till plus från lunch och några timmar framåt. Vinden blir svag.

VINTERSOLSTÅNDET är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Eftersom gårdagen var årets kortaste dag kan det nu bara bli bättre.
Eller hur?

ARBOGABORNA är lite mer nöjda nu. Arbogas resultat i medborgar-undersökningen 2017 har kommit från Statistiska centralbyråns, SCB:s, årliga medborgarundersökning. Generellt får
Arboga kommun bättre betyg än vid förra mätningen 2015. Det tre
områden som invånarna i Arboga ger bäst betyg är gymnasieskolan, vatten och avlopp och räddningstjänsten.

ARBOGA KOMMUN har deltagit i medborgarundersökningen sedan 2011. I år skickades enkäten till 1.200 slumpvist utvalda kommuninvånare i åldrarna 18-84 år. Undersökningen besvarades av 40 procent av de tillfrågade, vilket är samma siffra som den genomsnittliga svarsfrekvensen för samtliga kommuner som deltog i undersökningen 2017.

JERKER PARKSJÖ, som är kommunchef i Arboga, kommenterar på
kommunens hemsida: "Svaren i medborgarundersökningen är väldigt
viktiga för Arboga kommun. De gör att vi kan prioritera frågor och verksamheter som invånarna tycker är viktiga. Vi vill passa på att tacka alla som deltog i årets undersökning"

I ENKÄTEN fanns möjligheter att tycka till om till exempel arbets- och fritidsmöjligheter, boende och trygghet. Kommunens invånare fick också säga hur de upplever den kommunala servicen inom till exempel barnomsorg, skola och äldreomsorg.

BÄST BETYG. Det tre områden som invånarna i Arboga ger bäst betyg är gymnasieskolan, vatten och avlopp och räddningstjänsten. "Det är glädjande att skolans verksamheter får så positiva resultat", säger Jerker Parksjö. "Gymnasieskolan sticker ut i ett nationellt perspektiv och även grundskolan och förskolans verksamheter är våra invånare mycket nöjda med."

SVAREN TAS nu om hand av respektive kommunal förvaltning.
Jerker Parksjö tillägger: "Nyligen kom resultatet av Skolinspektionens granskning av Arboga kommuns
skolverksamheter. Det gav alla verksamheter godkänt, vilket är ett bra
resultat.

SÄMRE BETYG. Betygsindex för äldreomsorg, trygghet och gator och vägar blev i Arboga lägre än snittet i undersökningen. Under Öppna svar har invånarna möjlighet att själva lämna egna
synpunkter. Jämfört med svaren som kom in 2015 ökar synpunkterna om återvinning och miljö i Arboga. Svaren rör till exempel hur man bäst tar sig till återvinningscentralen utan bil och flera synpunkter rör påsarnas kvalitet och att själv behöva åka till återvinningen för att
hämta sina kompostpåsar.

I ÖVRIGT rör många Öppna svar den polisiära närvaron i kommunen och tryggheten utomhus kvällar och nätter. Annat som kommunens invånare tycker till om är tillgången till bostäder och skötseln av verksamhetsfastigheterna i Arboga. Sedan några år tillbaka finns det pågående underhållsplaner för
kommunens lokaler, till exempel Ekbacksbadet, Medborgarhuset och
Nicolai kulturhus.

TRYGGHETSARBETE. "De senaste två åren har mycket trygghetsarbete gjorts", säger Jerker Parksjö. "De tre tunnlar som upplevdes som otryggast har behandlats med klotterskydd med ljust pigment för att få ett bättre och tryggare intryck och samtliga tunnlar
har fått ny belysning. Förstärkt belysning har också installerats vid mörka övergångsställen. Vi har också en kontinuerlig dialog med polisen i Västra Mälardalen om närvaron i Arboga."

SCB:s medborgarundersökning är en attitydundersökning som genomförs i 131 kommuner runt om i Sverige. Enkäten skickas till 153.800 invånare i Sverige och alltså 1.200 medborgare i Arboga kommun. Det är ett sätt för medborgarna att tycka till om
verksamheterna i sina kommuner och hur det är att bo och leva där.

EKÄTEN består av tre delar: Hur bedömer medborna kommunen som en plats att bo och leva på. Vad tycker medborgarna om kommunens olika verksamheter. Vad tycker medborgarna om inflytandet på kommunala beslut och verksamheter.

HARRY HOLM 2017 12 20

_____________________________

ONSDAGEN den 20 december blir det töväder i Arbogatrakten. Denna dimmiga dag hamnar termomenterns
kvicksilver på 4 plusgrader och håller sig där till framåt sena eftermiddagen, då den stiger till 5 plus.

INTERNATIONELLA mänskliga solidaritetens dag är det alltid den 20 december. Internationella mänskliga solidaritetens dag har instiftats av FN. Det är den sista för året, av de dagar som har utsetts av FN för att upp-märksamma både allmänna och specifika människorättsfrågor.

JAKT OCH VILT. Länsstyrelsen i Västmanlands län har utsett nya
ledamöter till de tre älgförvaltnings-grupperna i Västmanlands län. Ledamöterna är nominerade av markägarna och jägarna i länet och är utsedda för tre år, 2018-2020. Den ende från Arboga är Richard Folin på Sickelsjöoch han är ordförande i en av grupperna, den som kallas Kungsörsgruppen.

HARRY HOLM 2017 12 20

_____________________________

TISDAGEN den 19 december blir det svag vind och en rätt så sval dag väntar i Arbogatrakten. Från fyra-fem mimusgrader på förmiddagen stiger det bara en grad, till tre minusgrader, resten av tisdagen. I motsats till i morgon, onsdag, då det i stället ska vara lika många grader plus.

Hansåke Dahlgren

UPPESITTARKVÄLL. En sådan är det på Kanal 10 i TV med början kl 18 denna tisdagsafton. Jag tänker titta, därför att en riktigt storsångare medverkar hela kvällen: Hansåke Dahlgren, som speciellt kungsörarna lyssnat mycket till. Numera bor han i Västerås. Men i kväll är han alltså i Småland för att sjunga i Kanal 10 (Kanal 137 på Viasat t.ex.)

EKBACKSBADET i Arboga firar 25 år i år. Och idag, tisdag, firas det lite extra. Det är öppet 06:30 - 21:00.
Där finns 100 bilder från byggtiden, som visar hur det var från när badet började byggas fram till invigningen. Badet bjuder på pepparkaka och glögg. Entré: 25 kronor för alla betalande gäster. 15-kort och årskort gäller.

MANSKÖRENS Julkonsert börjar kl 19 denna tisdagskväll. Arboga Manskör håller alltså sin traditionella julkonsert i Heliga Trefaldighets kyrka. Dirigent och solist är Åsa Lansfors-Lindblom. Vid piano och orgel medverkar Amanda Elvin. Det är fri entré.

HARRY HOLM2017 12 19

_____________________________

MÅNDAGEN den 18 december bjuder på en aning snö över Arbogatrakten på förmiddagen. Nederbörden går snabbt över i snöblandat regn innan lunch. Sedan kommer någon plusgrad att dominera eftermiddagen. Därefter blir det kallt igen, eftersom minusgraderna återvänder natten till tisdagen. Det är förresten Kakans Dag idag, mer om det längre ner i dagens långa spalt - där du också hittar ett kak-recept och en liten hemlighet ur Engelbrektscaféets historia..

MIGRATIONSDAGEN. Idag den 18 december är det Internationella migrationsdagen. FN:s general-sekreterare António Guterres budskap på Internationella migrationsdagen är bl.a. "Idag uppmärksammas den åttonde Internationella migrationsdagen och för varje år blir dagen mer betydelsefull.
Globaliseringen och de växande skillnaderna i levnadsvillkor både inom och mellan olika länder bidrar till en ökande migration."

"IDAG LEVER", fortsätter han, "fler människor än någonsin förut utanför det lands gränser där de fötts. Man uppskattar att det rör sig om 200 millioner människor år 2007. Bakom siffrorna döljer sig olika individuella historier, det kan handla om välutbildade dataingenjörer, jordbrukare som arbetar svart, kvinnor som fallit offer för människohandel, flyktingar som tvingats lämna sina hem och många, många andra."

"HISTORIERNAvarierar men när vi betraktar emigranterna som grupp inser vi att vi inte får se dem som en börda. Migranterna drivs ofta av en önskan om ett bättre liv. De söker en tryggare, mer blomstrande framtid för sina barn och de är villiga att arbeta för den. Om de får en rättvis möjlighet att använda sina kunskaper kommer de allra flesta att vara en tillgång för samhället."

"MILJONER migranter" fortsätter FN-chefen , "bidrar till de ekonomier och samhällen dit de flyttat, samtidigt som de skickar pengar hem för att stöda sina familjer. Pengarna de sänder har stor betydelse för mottagarekonomierna."

"TYVÄRR ÄR DET sällan som migranterna uppmärksammas för den insats de gör. Istället tvingas de utstå hån och diskriminering, det saknas skyddsmekanismer och lagstiftningen kan vara diskriminerande. I vissa extrema fall utsätts de även för rasistiska attacker."

"KONVENTIONEN om migrerande arbetare och deras familjers rättigheter innehåller flera viktiga garantier, men den har bara ratificerats av 37 länder än så länge. Jag uppmanar alla länder som ännu inte gjort det, att ratificera konventionen snarast för att på så sätt försäkra att migranternas mänskliga rättigheter skyddas."

" FÖRUTOM Förutom detta viktiga avtal, måste vi korrigera de missförstånd som finns gällande migranter. Vi måste göra alla mer medvetna om vilken ekonomisk, kulturell och social betydelse de har, både för landet dit de flyttat och landet de lämnat bakom sig."

"LÅT OSS på den Internationella migrationsdagen byta diskriminering
mot förståelse, detta gynnar inte bara migranterna utan även samhällen och
länder i hela världen", slutar FN:s generalskreterare..

KAKANS DAG. Det är kakans dag den 18 december. Det är en dag då du kan bjuda in dina vänner och frossa i kakor. Form, smak, storlek spelar ingen roll. Inte heller om kakorna är mjuka, hårda, småkakor eller chokladkakor. Men jag väljer att bjuda på ett recept på
något så pass vanligt som Sockerkaka.

RECEPT på Sockerkaka. Ingredienser: 2 ägg, 2 dl strösocker, 50 g smör, 1 dl mjölk, 2 ¾ dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 1½ tsk bakpulver.

GÖR SÅ HÄR: Värm ugnen till 175ºC. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter). (Bröa betyder att du häller ströbröd i den smorda formen och sedan skakar ur de smulor som inte fastnar i smöret.)

VISPA ÄGG och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna med elvisp. Det ger sockerkakan en bra luftighet. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten.

VISPA INTE ner mjölblandningen i smeten, då förstörs luftigheten i kakan,
utan vänd ner det försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. (Öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddning, så att kakan inte sjunker ihop.) Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den.

DEN KORTA period min faster Ingrid drev Engelbrektscaféet i Arboga blev hon berömd för sina sockerkakor. Jag försökte få henne att avslöja knepet. Det enda hon antydde var att hon använde fler ägg än vad som står i vanliga recept. Så kanske du i alla fall törs testsa med tre ägg i stället för två i ovanstående recept?

HARRY HOLM 2017 12 18

____________________________

HELGEN är här, den tredje adventshelgen. Och då publicerar jag några rader från kristendomens ljusa sektor. Och börjar med ett bibelord:

Han begav sig till trakten kring Jordan och förkunnade överallt syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop...
(Om Johannes, ur inledningen på Lukasevangeliets 3:e kapitel)´

Tredje söndagen i Advent
Vägröjaren - Johannes Döparen

BIBELORDET inför den tredje advent har jag hämtat från Lukas evangelium.
Lukas verkar vara den ende av författarna i Nya Testamentet som inte är född jude. Han var läkare och en av Paulus medarbetare och skrev sin
berättelse ungefär 80 år efter Kristi födelse.

I TREDJE kapitlet berättar Lukas om Johannes döparen, mannen som
röjde väg för Jesus och till och med döpte honom. Johannes, son till Sakarias, var ute i öknen när Gud sa till honom vad han skulle göra. Så Johannes började, överallt i trakten av Jordan, alltså att berätta att om man ärligt erkände sina missar i livet, om man omvände sig och lät sig döpas så skulle Gud glömma det onda man gjort.

FOLK KOM i stora skaror till Johannes för att bli döpta, trots att han kallade
dem ”huggormsyngel” och sa att ”varje träd som inte bär god frukt skall
huggas bort och kastas i elden”.
Undra på att människorna då frågade Johannes vad de skulle göra. En stor del av svaret finns i dagens bibelord, överst på sidan.

MÅNGA AV de människor som besökte till Johannes fick för sig att det var den efterlängtade Messias som hade kommit. På sådana frågor svarade
han alltid:
– Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag,
och jag är inte värdig att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa
er med helig ande och eld. (Luk.3:16)

BLAND ALLA som kom till Johannes för att döpa sig fanns också Jesus. När
han blivit döpt – berättar Lukas – och stod och bad ”öppnade sig himlen
och den heliga anden kom ner över honom i en duvas skepnad, och en
röst hördes från himlen:
– Du är min älskade son, du är min utvalde.”

JAG HOPPAS att det är lika för dig som läser dessa rader, att Jesus är –
eller mycket snart blir – din utvalde.
Jag kan intyga att det inte finns en bättre förebild (läs mer om Honom i
Bibeln så förstår Du vad jag menar).
Och jag kan bekräfta att det inte finns bättre ressällskap på färden genom livet än Jesus Kristus. Han är inte bara, som TV-kände lindesbergaren Chris Kläfford, Idol 2017. Nej Jesus, Han är Idol alla år, ja i evighet.

HARRY HOLM 2017 12 17

_____________________________

LÖRDAGEN den 16 december innebär i Arbogatrakten att det blir en plusgrad och mestadels snöblandat regn. Vinden ökar från lunchtid och når upp mot fem sekundmeter, vilket faktiskt kallas lätt bris. I morgon, söndag, tröstas vi av att det inte bara blir svag vind utan också
solsken. Men flera kallgrader.

JULMUSIK med Helena Olsson Brink och Marcus Olsson blir det 12:30 - 13:15 på biblioteket i Arboga denna lördag. De båda syskonen sjunger julsånger och biblioteket bjuder på pepparkakor och kaffe.

KVÄLLENS FILM. Den nya Star War-filmen (The Last Jedi) börjar kl 19 i kväll på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Den episka Skywalker-sagan fortsätter när hjältarna från The Force Awakens ansluter sig till de galaktiska legenderna i ett storslaget äventyr som avslöjar Kraftens uråldriga mysterier och chockerande sanningar från det förflutna. Filmen är 2 timmar och 32
minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 12 16

--------------------------------------

FREDAGEN den 15 december blir en gråmulen dag i Arbogatrakten. Tempe-raturen lägger sig på en plusgrad dagtid och det blir mest - men inte helt - uppehållsväder. Vinden tacklar av under
eftermiddagen, efter en något blåsig start på dagen.

PLATSER KVAR. Högskolecentrum i Arboga undrar om undersköterska är yrket för dig. Det finns platser kvar på utbildningen inom vård- och omsorgs-college. Den startar 8 januari.

KOMMUNFULLMÄKTIGE i Arboga bestämde på torsdagskvällen att det även i fortsättningen ska vara 41 ledamöter i detsamma. Från moderat håll har man drivit frågan om att gå ner till 31 ledamöter. Men de flesta höll denna torsdagskväll på 41 och så blir det.

VI FÅR TACKA för det. När det klagas på att för få lockas till att jobba politiskt, hade det varit oklokt att göra det svårare att komma in i Arbogas högsta politiska församling, kommun-fullmäktige. För det är vad 31 i stället för nuvarade 41 platser skulle betyda.

HARRY HOLM 2017 12 15

____________________________

TORSDAGEN den 14 december kommer det att var en grad plus hela dagen i Arbogatrakten. Snöblandat regn väntas också under torsdagen. Vinden blir i alla fall ganska svag.

KOMMUNFULLMÄKTIGE sammanträder i Rådhuset kl 18.15 idag, detta för sista gången i år. Som vanligt är allmänheten välkommen att lyssna till politikernas debatt och beslut. Man går in från Rådhusgatan och följer trappan upp till det jag kallat för Sessionssalen. Där säkert också Arbogas Lucia kommer och hälsar på.

SJUNG IN JULEN. Med början kl 19 i kväll är det meningen att vi ska sjunga in julen tillsammans med Franciskuskören. Det gäller Klassiska julsånger och psalmer med Hanna Drakengren som dirigent.

HARRY HOLM 2017 12 14

____________________________

ONSDAGEN den 13 december kan det komma några få snöflingor över Arbogatrakten på förmiddagen. Men från lunch blir det uppehåll i neder-börden fram till 17-tiden. Från lunch och framåt väntas plusgrader, bara ett par men ändå. Men kvällen och natten innebär snöande och nollgradigt.

LUCIADAGEN är här. Och det firar vi med att visa en bild från 1945, det första luciafirandet i världsfred på många år. På bilden ser vi Stockholms Lucia 1945, Gurli Holmberg. Mycket mer om Lucia, varför vi firar henne t.ex., kan du läsa längre ner i spalten.

KVÄLLENS FILM. Den nya Star War-filmen (The Last Jedi) börjar kl 19 i kväll på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Den episka Skywalker-sagan fortsätter när hjältarna från The Force Awakens ansluter sig till de galaktiska legenderna i ett storslaget äventyr som avslöjar Kraftens uråldriga mysterier och chockerande sanningar från det förflutna. Filmen är 2 timmar och 32
minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

DÅ PÅ VÅR tröskel står, vitklädd med ljus i hår...Det är onsdagen den 13 december, det är Luciadagen och Lucia har namnsdag. Lucia led martyrdöden i Syrakusa på Sicilien den 13 december år 304. Hon hade trotsat romarna och bekänt sig till kristendomen, därför avrättades hon. Än idag dödas människor på vissa håll i världen för att de bekänner sig till kristendomen.

I EN AV de kyrkor som tillägnats Lucia förvaras hennes kvarlevor.. Bland de många märkliga berättelser som finns om vad som hänt med kroppen, kan nämnas att kejsarinnan Maria av Österrike år 1579 fick ta emot en stycke kött från helgonets vänstra sida.

VÅRT NUTIDA FIRANDE, som lyckligt nog i stället innehåller lussekatter och pepparkakor, kan sägas ha börjat 1927. Det året arrangerade Stockholms Dagblad en kortege med en ridande Lucia och tärnor. Luciasångens text skrev den svenske poeten Gunnar Wennerberg sedan han hört melodin i
Neapel år 1852.

UNDER LUCIANATTEN har det sedan många år tillbaka gällt att hålla sig vaken. På 1700-talet började man denna dag med frukost mitt i natten. Från tre och upp till sju frukostar serverades fram tills solen gick upp. Det var revbensspjäll med potatis, gröt och stora mackor som gällde.

HARRY HOLM 2017 12 13

___________________________

TISDAGEN den 12 december. Nattens snöfall över Arbogatrakten väntas fortsätta fram till 15-tiden idag . Det blir nollgradigt och vinden kommer ganska friskt att blåsa från det kallaste väderstrecket. Idag är det Julstjärnans dag (bilden ovan) och du kan läsa mycket om den blomman längre ner i spalten.

MATTECENTRUM är det dags för igen på Arbogas bibliotek, som varje tisdag mellan kl 17 och kl 19. Mattencentrum är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Här ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Det behövs ingen anmälan i förväg.

KULTURSKOLANS dans- och slagverksshow framförs kl 18 - 19 också idag, tisdag, i Medborgarhuset. Det är Kulturskolans dansgrupper och slagverkselever som visar vad höstens arbete har resulterat i. Arboga Kulturskola arrangerar och det är fri entré.

JULSTJÄRANS DAG är en tradition som egentligen firades redan i mitten av 1800-talet. Då fanns nämligen i början av det seklet en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico, som hette Joel Poinsett och var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor.

MEXICOS subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

TILL HANS ÄRA gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

EUPHORBIAN. Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrima som betyder "Den vackraste Euphorbian".

HARRY HOLM 2017 12 12

____________________________

MÅNDAGEN den 11 december kommer det att bli nollgradigt i Arbogatrakten. Lite snöande väntas, både tidigt på förmiddagen och på lunchen. Det mer ihållande snövädret inleds vid midnatt. Vinden är ganska snäll denna måndag. Idag är det Internationella dagen för världens berg. Men det är också Tangons Dag, mer om den längre ner i spalten.

PÅ BIBLIOTEKET i Arboga är det drop-in studie- och yrkesvägledning kl 17 - 19 idag, måndag. Studie- och yrkesvägledare Astrid Fäldt från Högskolecentrum finns på plats för den
som vill diskutera utbildning och yrke eller drömmar och framtid. Information finns också om kommunens vuxen-utbildningar där det bland annat går att studera SFI, grundskole- och gymna-siekurser samt till undersköterska och ingenjör på yrkeshögskola. Det är Högskolecentrum i Arboga som arrangerar.

KULTURSKOLANS dans- och slagverksshow framförs kl 18 - 19 på måndagen i Medborgarhuset. Det är Kulturskolans dansgrupper och slagverkselever som visar vad höstens arbete har resulterat i. Arboga Kulturskola arrangerar och det är fri entré.

TANGONS DAG är det den 11 december. Tango är en pardans som utvecklades i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter mot slutet av 1800-talet. Tangon blev fram emot 1920-talet en modedans som via Paris spreds över resten av Europa, vilket har gett avtryck i Finland, där den finska tangon är mycket populär.

ALLA DE europeiska varianterna skiljer sig starkt från den ursprungliga, argentinska tangon, som de senaste tio åren blivit populär igen. I Sverige är det den argentinska tangon och tiodansens tango som dansas av flest människor.

HARRY HOLM 2017 12 11

____________________________

DEN HÄR SÖNDAGEN är det Andra Advent. Och då brukar jag passa på att påminna om hur jag som kristen tänker när det gäller ett annat, ett slutligt Advent: Den yttersta tiden och Jesu återkomst. För den här söndagen talas det i många kyrkor om att Guds rike är nära.

ADVENT betyder alltså ankomst, ordet kommer från latinets Adventus Domini (Herrens Ankomst). Förra söndagen uppmärksammades i kyrkorna referatet från när Jesus för sådär 2000 år sedan red in i Jerusalem på en åsna. Folk hyllade honom, strödde ut palmer på vägen framfår åsnan, ja bredde till och med ut sina mantlar, mångas mest dyrbara ägondel.

SAMMA MÄNNISKOR som då jublade över Jesu ankomst stod några dagar senare (det vi uppmärksammar i påsktiden) och skrek. Korsfäst! Korsfäst! Eftersom de givit efter för grupptrycket och den politiska makten.
Nästa gång Jesus kommer, nästa riktiga Advent, så blir det "andra bullar", som min mor brukade säga..

ETT BIBELSTÄLLE till att börja med:

Han gav dem en liknelse: "Se på fikonträdet och alla andra träd.
När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren
nära. På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära.
Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer.
Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå.

Lukas 21:29-33

Guds rike är nära

OM RIKET som kommer, handlar det, den andra söndagen i advent. Även om Jesu återkomst i makt och härlighet enligt många är nära, så tänker de flesta den här tiden på året först och främst på när han föddes av Maria i ett stall i Betlehem. Men eftersom vi aldrig har varit så nära Jesu återkomst som nu, så vill jag hellre ropa orden jag läst på caféernas servetter:
– Välkommen åter!

DET DRÖJER dock inte länge förrän jag tänker:
– Kanske, Herre, att Du skulle vänta ett tag. För det är så många som ännu inte hört om Dig och så väldigt många – inte minst här i Arboga – som hört Ditt namn men inte fattat riktigt.

MÅNGA KRISTNA får lida för sin tro.
Runt om i världen är det många som får göra det. I dessa dagar tänkar vi extra mycket på alla de kristna missionärer och hjälparbetare som offrat sin tid - och ibland också livet - i sitt arbete för människor i enlighet med Jesus kärleksbudskap.

VI SOM KAN gå in i kyrkan utan ångest, utan att får svårigheter, utan att man skall fängsla eller döda oss, är bättre lottade än 3 miljarder av jordens innevånare. Så visst är vi priviligierade, även på det sättet, vi i Arboga och Sverige.

TROTS DET känns det motigt ibland för oss kristendomsspridare. Men lite slängar om verklighetsflyktens Knutby-församling får man som frikyrkomedlem tåla, speciellt som det saknas paralleller till det kristna livet i Arboga, där t.ex. - som de kristna på Jesu tid - vi i pingstförsamlingen inte ens har en pastor. Utan delar på uppgifterna i församlingen.

MÅLET FÖR församlingsarbetet, för varje kristens tillvaro, är att få så många som möjligt att förstå det fina med att tro på Gud och leva så likt föredömet
Jesus som man klarar. Så mest motigt känns det för att det visserligen går framåt men inte fort nog med den så kallade evangelisationen, speciellt som Herren vill att alla ska vara omvända när han kommer tillbaka.

OCH DEN DAGEN kan vara väldigt nära. För i Bibeln står ordet fikonträdet (som nämns i bibelordet överst i spalten) för ordet Israel. Så Bibeln säger att den generation som lever när judarna återvänt till Israel (med start 1948) är den generation ska få vara med om Jesus återkomst till Jorden.

DET ÄR VI 40-talister alltså. Och vad vi gjort - eller inte gjort - för honom, det får vi stå för en vacker dag. Vi behöver inte själva räkna upp de gånger vi har hjälpt ”en av dessa mina minsta bröder”, vi behöver inte lista hur många - eller få - arbetstimmar vi ägnat åt projektet att göra alla folk till lärjungar. För det vet Han redan.

MED ANDRA ORD behöver vi inte – när riket kommer – redovisa våra gärningar i någon sorts dubbel bokföring på en cd eller på ett USB-minne. För alla som redan är omvända och de som snart - innan Han kommer - ska bli omvända, de står vid hans ankomst redan i det som i Bibeln kallas Livets bok.

NÄR JESUS kommer tillbaka räcker det alltså att vi har omvänt oss, att vi tror på Gud och att vi inför andra stått och står för att Herren Jesus har dött för vår skull och uppstått och att han är är vägen, sanningen och livet. Allt grundar sig annars på att vi dessutom levt upp till vår insikt: Att det enda som håller i våra egna liv, i Arboga kommun och i världen
är Kärlek i stället för egoism.

HARRY HOLM 2015 12 06

_____________________________

LÖRDAGEN den 9 december innebär ganska fint väder över Arbogatrakten och därmed också över Gammeldags Julmarkad. Vinden väntas vara ganska beskedlig och temperaturen hamnar på en eller två plusgader. Dessutom finns det en del solchanser. Julmarknaden pågår kl 10-16 idag och programmet i detalj kan du läsa längre ner i den här spalten.

AKTIVA SENIORER har haft en träff och medlemmarna fick då höra intressanta fakta om ikoner och hur de kommer till. Heiko Ahrens från Kungsör har stor erfarenhet från National-museums samlingar. Dagens datum var 6 december, vilket i en del länder är förknippad med Sankt Nicolaus så han berättade med utgångspunkt från detta helgon som är tilldelat barnen och sjöfarten. För tyska och holländska barn är denna dag lika betydelsefull som
julafton med presenter och choklad i framsatta skor.

JULMARKNADENS PROGRAM.
I Ahllöfsparken pågår den kl. 10.00-16.00 med försäljning av bland annat kvalitetsprodukter och närproducerade godsaker till julbordet. Programmet i
övrigt:
10.00-16.00 Gammeldags Tomtestuga
Hälsa på hemma hos Tomtefar och Tomtemor i deras Gammeldags Tomtestuga. Här kan barnen lämna önskelista till tomten och stanna kvar på fika. Plats: Stekaren, Ahllöfsparken
10.00-16.00 Inomhusmarknad och Konstgalleri Besök vår inomhusmarknad med marknadsstånd och konstföremål.
Plats: Galleri Konstrundan, Nygatan 33
10.00-16.00 Medeltida aktiviteter, riddare och häst- & vagnturer Här finns Arbogakuskarna och bjuder på medeltida aktiviteter och riddare, ponnyridning samt häst- och vagnturer.
Plats: Stora Torget
10.00-16.00 Konstutställning
Konstutställning med bjudning på glögg och pepparkakor hos Arboga ABF.
Plats: ABF, Engelbrektsskolan, Nygatan 1 (ingång via skolgården)
10.00-16.00 Kyrkan är öppen
Välkommen till att besöka Heliga Trefaldighets kyrka i Arbogas stadskärna. Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan, Järntorget
11.00-16.00 Julstök på Arboga Museum Gammeldags jul i högrestånds- och bondemiljö. Peppar-kakshus- och Julkrubbeutställning. Besök även museibutiken i Arboga Museum! Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
12.30-14.00 Tomtemor läser sagor
Sagostund för barn - drop-in. Plats: Lusthuset, Ahllöfsparken
14.00-14.30 Dans kring granen med Torgny “Togge” HellbergPlats: Scenen, Ahllöfsparken
15.00-16.00 Luciagudstjänst för små och stora Barnkörerna är stommen i luciatåget och vi, barn i alla åldrar och vuxna är välkomna att vara med. Klä dig i valfria luciakläder och kom och var med. Kyrkkaffe efter luciatåget. Läs mer på Facebook. Plats: Sankt Nicolai kyrka, Nikolaigatan

HARRY HOLM 2017 12 09

____________________________

FREDAGEN den 8 december betyder en solig förmiddag På kvällen kan det komma lite regn då och då. Vinden väntas vara ganska besvärlig.
KVÄLLENS FILM. Kl 19 börjar filmen Solsidan i biografen i Arbogas Medborgarhus. Det är en av landets mest populära komediserier som har tagit steget till vita duken.

VI FÅR FÖLJA de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. Filmen, som är 1 timme och 44 minuter lång, är barntillåten och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 12 08

___________________________

TORSDAGEN den 7 december 2017 blir en grå och regnig dag i Arbogatrakten. Men det väntas uppåt sex plusgrader hela eftermiddagen och kvällen. Blåsigt blir det. Precis som i
morgon men då får vi en solig förmiddag och lunch. Temadagar idag är Salamins dag och Stora duchennesdagen.

SALAMINS DAG väljer jag att fira. En variant på ett recept i TV-skäggens gamla kokbok: Först tar jag en skiva vikabröd (fast det är alldeles för dyrt nu när det inte längre bakas i Vika i vedeldade ugnar utan maskinellt i Leksand). Sedan brer jag på extrasaltat Bregott (eftersom det är vad vi har hemma). Däruppepå osthyvelskivad äkta Arbogapastej (ni vet, dom där svåröppnade fyrkantiga paketen). Så toppar jag med stora men tunna skivor salami. Och seda äter jag, en av de godaste mackor som finns att uppbringa.

SLÄKTFORSKNING. Släktforskarhjälp ordnas idag torsdag på biblioteket i Arboga. Vi hjälper varandra att lösa problem i släktforskningen, förklarar arrangerande Västra Mälardalens släktforskare och fortsätter: Kom även även om du inte har egna problem men kanske lösningen för andra. Vi har öppet hus på biblioteket. Kom när du vill mellan klockan 16.00 och 19.00. Det är gratis.

ÖPPET HUS är det också hos Arboga kommuns fritid- och kulturförvaltning idag torsdag klockan 16:30-18:30 i Rådhuset i Arboga. Där bjöds det på glögg och pepparkaka. Under öppet hus finns det möjlighet att se lokalerna, träffa personalen och diskutera verksamheten.
Ingången är från Smedjegatan. Det står Arboga kommun ovanför porten.

HARRY HOLM 2017 12 07

_____________________________

ONSDAGEN den 6 december kommer himlen att vara grå över Arbogatrakten. En eller två minusgrader och svag vind är vad som väntar. Från niotiden på kvällen börjar det snöa och den
nederbörden fortsätter fem timmar ungefär. Men den får inte ligga längre på marken för temperaturen slår över till plus vid tretiden natten till torsdagen… en dag som kommer att bjuda
på 6-7 plusgrader.

FINLANDS 100-årsdag är det idag. Finland firar 100 år av självständighet under hela 2017. Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Staten uppkom på det finska folkets
eget initiativ och som en följd av långsiktigt arbete. Trots svåra tider har finländarna i hundra års tid byggt sitt eget land och fattat gemensamma beslut. Nu går finländarna med sisu och hjärta
och landet mot ett nytt århundrade.
KVÄLLENS FILM. Kl 19 börjar filmen Solsidan i biografen i Arbogas Medborgarhus. Det är en av landets mest populära komediserier som har tagit steget till vita duken. Vi får följa de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. Filmen, som är 1 timme och 44 minuter lång, är barntillåten och biljetten kostar 100 kronor.

SAINT NICHOLAS DAY är det idag, den 6 december. På många platser i världen besöker han skolor ochhem för att ta redan på om barnen har sktöt sig bra. I vissa länder kommer han på
natten och hämtar mörötter och hö till sin häst men också barnens öskelistor. Han lämnar i sin tur godsaker eller annat i skor eller strumpor så att barnen vet att han har varit där.

HARRY HOLM 2017 12 06

____________________________

TISDAGEN den 5 december blir en rätt lagom fin dag i Arbogatrakten. Nästan vindstilla och solen visar sig då och då efter lunch. Ett par plusgrader är det då.

(S)ILVERSTEN ÖVERST. Vid Arbogas socialdemokraters medlemsmöte i går kväll bestämdes att oppositionsrådet Andreas Silversten ska vara partiets försanamn kommunfullmäktigelistan inför valet till hösten. "Det är ett stort förtroende som jag ska göra mitt yttersta för att förvalta på bästa sätt. Nu går vi mot valvinst!" skriver han på Facebook.

JULFEST MED MUSIK. I Örta-gårdskyrkan vid Nygatan i Arboga arrangeras idag mellan 14 och 16 en så kallad Mitt på dan-träff. Det är denna gång en julfest med musikcafé.

MATTECENTRUM är det dags för igen på Arbogas bibliotek mellan kl 17 och kl 19.Mattencentrum är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige.

VARJE TISDAG är Mattecentrum öppet på Arbogas bibliotek. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Det behövs ingen anmälan i förväg.

JULKONSERT. I Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga arrangeras kl 18 i afton Arboga Kulturskolas julkonsert. Den heter "En doft av Lucia". Det är fri entré och arrangör är Arboga Kulturskola.

IDAG ÄR DET ”Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling”. Dagen är en av FN's
internationella temadagar sedan 1986. Den kallas också Internationella volontärdagen.

HARRY HOLM 2017 12 05

____________________________

MÅNDAGEN den 4 december blir en sådan där jättefin dag igen i Arbogatrakten. Inga moln på himlen, svag vind och temperatur runt nollan. Och det är Armbandsklockans dag. Det behövs nog. Nya generationer har ingen klocka på armen, det är ju bara att titta på telefonen.... och den är ju framme hela tiden i alla fall,

EN NY VECKA har börjat. Och det händer en hel i Arboga under denna vecka som har nummer 49 och som kulminerar med GammeldagsJulmarknad på lördag och söndag. Kulturskolans julkonsert har rubriken "En doft av Lucia" och genomförs mellan kl 18 och 19 i morgon tisdag i Heliga Trefaldighets kyrka.

FILMEN SOLSIDAN visas på onsdag kl 19 och på söndag kl 15. Och kl 19 på söndagskvällen går visas filmen Churchill där på biografien i Medborgarhuset i Arboga..

JULSTÖK på Museet blir det kl 10-16 på lördag och 11-16 på söndag. Och sedan har vi förstås Gammeldags Julmarknad, 10-16 på lördag och 11-16
på söndag, Här kommer mer om den:

JULMARKADEN försiggår i stads-kärnan med mat- och hantverksför-säljning, hästhovsklapper på kuller-stensgatorna, tomtar och dans runt granen. På programmet står kvalitetsmarknad, gatuteater, häst- och vagnturer och musikunderhållning, Luciakröning och mycket mera.

I AHLLÖFSPARKEN är det hantverksmarknad, också i inom-husbodarna som förut. Stora torget förvandlas till hästtorg och det finns möjlighet att åka både häst och vagn och rida ponny. Som traditionen bjuder blir det alltså också julstök på Arboga museum, dans runt granen och pyssel i Tomteverkstaden. På söndagen är det sedan dags att kröna Arboga Lucia.

GAMMELDAGS julmarknad lockar varje år flera tusen besökare till stadskärnan. Julmarknaden är populär även bland hantverkare och försäljare och lockar ett 80-tal försäljare varje år. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.

HARRY HOLM 2017 12 04

____________________________

FÖRSTA ADVENT

Guds rike är nära


På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära.
Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer.
Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå.

(Ur Bibeln, Lukas 21:a kapitel)

ORDET ADVENT betyder ankomst. Vi tänker på Jesu ankomst, först då hans födelse i Betlehem för ett par tusen år sedan. I kyrkorna börjar advent med Bibelns referatet från när Jesus red in i Jerusalem. Då jublade de människor som kort därpå gav efter för grupptrycket och den politiska makten och ropade “Korsfäst! Korsfäst!”.

MEN NÄSTA gång Jesus kommer, nästa riktiga Advent, då blir det "andra bullar", som min mor brukade säga. Det kommer verkligen att märkas. Och just denna Jesu återkomst i makt och härlighet är nära.
– Välkommen åter! tänker jag först… men lägger till:
– Kanske, Herre, att Du skulle vänta ett tag. För det är så många som ännu inte hört om Dig och så väldigt många – inte minst här i Arboga – som hört Ditt namn men inte fattat riktigt.

NÄR JESUS kommer och vi får möta honom behöver vi inte redovisa våra gärningar i någon sorts powerpoint-utskrift från datorn. Det krävs ingen uppräkning av de gånger vi har hjälpt ”en av dessa mina minsta bröder”. Vi behöver inte lista hur många arbetstimmar vi ägnat åt projektet att göra alla folk till lärjungar. För det vet Han redan.

NÄR JESUS kommer tillbaka räcker det att vi har omvänt oss, att vi tror på Gud och det Hans son gjort, samt att vi inför andra stått och står för att Herren Jesus är vägen, sanningen och livet. Gud är kärleken. Så det enda som håller, i världen, i Arboga och i våra egna liv, det är något som det finns extra anledning att tillämpa just i juletid. Det är summan av Jesu budskap: Kärlek i stället för egoism.

HARRY HOLM 2017 12 03

____________________________

LÖRDAGEN den 2 december börjar med kallgrader i Arbogatrakten. Men efter lunch är det någon grad plus och sedan blir det fler och fler plusgrader ju längre dagen lider. Vid midnatt väntas det vara 4 grader och sedan 5 grader fram till sjutiden på söndagsmorgonen. Vilket väder vi har!

JAG SÅG HELA dopgudstjänsten i går, när lille Gabriel välsignades med handpåläggning och allt. Och då konstaterade jag att denna kungliga dopgudstjänst inleddes av Jesper Harryson från Arboga och hans oboe. Varefter själva dopet hanterades av tidigare kyrkoherden i Arboga, Anders Wejryd som numera är ärkebiskop emeritus.

ARBOGA ÄR FEMTE grönaste kommunen i landet. Vilken kommun i Sverige är det bäst att vara lantbrukare i? Den frågan ställde Sveriges bönder genom att initiera Årets Gröna kommun. Nu har vinnaren korats. Arboga kom på femte plats av Sveriges grönaste kommuner.

VARBERG BLEV utnämnd till Årets Gröna kommun. Arboga vann alltså inte, men från att ha varit en av de 20 finalisterna klättrade kommunen till femte plats. "Jätteroligt, vi är verkligen glada för detta", säger Tommy Karlsson på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Arboga.

HÄR ÄR DE tio grönaste kommunerna enligt LRF: Varberg, Grums, Asker-sund, Ödeshög, Arboga, Ydre, Mön-sterås, Kalmar, Tomelilla och Vingåker.

HARRY HOLM 2017 12 02

___________________________

FREDAGEN den 1 december kommer att bjuda på en och annan solglimt i Arbogatrakten. Termometern kommer att stå på Nollan en stor del av dagen, men senare på eftermiddagen blir det en eller två minusgrader. Lite blåsigt väder är att vänta. Men vi kan glädjas åt att Skolinspektionens granskning är klar och att det inte blev några anmärkningar på skolorna i Arboga kommun. Läs mer om det längre ner i spalten.
KVÄLLENS FILM. Kl 19 börjar filmen Solsidan i biografen i Arbogas Medborgarhus. Det är en av landets mest populära komediserier som har tagit steget till vita duken. Vi får följa de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. Filmen, som är 1 timme och 44 minuter lång, är barntillåten och biljetten kostar 100 kronor.DANS I PARKEN. Från kl 20 till midnatt pågår dansen till Expanders i Folkets Park i Arboga i kväll. Det är en mycket populär orkester som spelar bugg och foxtrot. Biljetten kostar 180 kronor.

ARBOGASKOLOR OK. Under hösten har Skolinspektionen granskat
Arboga kommuns skolverksamheter, allt från förskola och fritidshem till grundskola och gymnasieskola samt vuxenutbildning.

NU HAR RESULTATET kommit – Skolinspektionen ger alla verksamheter godkänt.
– Det är bra att vi granskas och det är
glädjande att se att all vår skolverk-samhet uppfyller de krav som ställs på
oss, säger Thomas Lindberg, skolchef i Arboga kommun.

SKOLINSPEKTIONEN granskar regelbundet kvaliteten i all skolverk-samhet i hela landet. Myndigheten tittar bland annat på undervisning och lärande och frågor kopplade till trygg miljö.
– Det har varit en omfattade process där
mycket material har samlats in i form av underlag från chefer, enkäter och
intervjuer för varje verksamhetsområde. Föräldrar och elever har också varit
involverade, säger skolchefen.

I ARBOGA kommun har följande skol-verksamheter granskats: förskola, grundskola, fritidshem, grundsärskola, gymnasium, gymnasiesärskola samt kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. Skolinspektionens resultat visade på godkänt i alla verk-samheter.

– DET HÄR ÄR ett resultat av det arbete som bedrivs ute på våra förskolor och i våra klassrum. Det är viktigt att poäng-tera att det handlar om ett gemensamt arbete som vi gjort tillsammans, säger Thomas Lindberg.

HAN FORTSÄTTER:
– Jag stolt över medarbetarnas jobb och engagemang för våra barn och ungdo-mar. Det, i kombination med vårt kvalitetsarbete, har bidragit till det här resultatet. Det här är ett sorts kvitto på att det vi gör är rätt och vi kommer fortsätta jobba med att utveckla och förbättra våra verksamheter, slutar Thomas Lindberg.

HARRY HOLM 2017 12 01
_____________________________

___________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

______________________________


ARKIV DECEMBER 2017

______________________________

Årskrönika om Arbogas 2017

Ett år har gått. Och ska vi räkna de lyckliga stunderna blott, så blir den här summeringen tämligen kort. Därför är det bättre att säga som det är.

ARBOGAS ledande politiker accepterade med stor passivitet att kulturarvet Arboga Marknad gick i graven. Sedan urminnes tider har det varit marknad i Arboga första lördagen i september och första lördagen i februari.

DESSA marknadsdagar har varit ett varumärke för Arboga och en fin injektion till de lokala handlarna, eftersom handel föder handel. Men det var för jobbigt för kommunens tekniska kontor att sköta detta två gånger om året och för jobbigt för politikerna att ta tag i kulturarvet när det sket sig.

VALSKOG fick rycka in för att rädda Köpings vintermarknad
2017, genom vane marknadsknallen Roberth Persson och Valskogs IK. Men så ska det inte behöva vara i en kommun som har ansvar för sin historia och för sina invånare.

ETT MINDRE trevligt minne från det gångna året är det nya avtalet för Arbogas deltidsbrandmän; ett avtal som var så mycket sämre än det gamla att de berörda ville säga upp sig.

DYSTRAST av allt under året var det som resulterade i TT:s, och därmed andra medias, alla artiklar om "Arbogakvinnan" från Eskilstuna som dömdes till livstids fängelse för att ha beställt mord på sin aföräldrar (lyckligtvis överlevde hennes mamma). "Arbogakvinnan" från Eskilstuna dömdes också för anstiftan av mord på sin exman och en rad andra brott.

UNDER ÅRET började också avvecklingen av gamla Nalles som flyktingboende, efter sju år. Men visst har det äve funnits
ljuspunkter under 2017. Arboga-karnevalen återuppstod. Och Arboga Medeltidsdagar genomfördes i alla fall fint under 2017. Och då med före detta kommunalrådet Olle Ytterberg som ny medeltidsföreningsordförande.

BLAND DET positiva i Arbogas 2017 kan vi också nämna att
hastigheten under året sänktes från 50 till 40 kilometer i timmen på vissa sträckor i stan. Men risken är att detta symboliserar att också de styrandes ambitioner fortsätter att sänkas.

MÄRKLIGT är det, att ingen kommunal chef, nämndordförande eller vanlig kommunpolitiker orkat ta tag i att reparera avbrottet i tradionen med Arboga Marknad. Det förvånar mig att ingen av våra valda väcker frågan om att kommunen åter ska ta ansvar för denna viktiga arbogaföreteelse trots att det är valår på gång.

DET PARTI skulle säkert ta extra röster som gör att det blir ordning igen på den månghundraåriga traditionen Arboga Marknad.

HARRY HOLM 2017 12 31

_______________________________

Brand utanför Arboga

Ett ödehus blev helt övertänt i Sjölunda sydväst om Arboga natten till fredagen. Byggnaden hade stått obebott en längre tid och var helt övertänd då polis och brandkår kom till platsen. Byggnaden fick brinna ner. Ingen person skadades vid branden. Det är oklart hur branden har startat. En anmälan grov skadegörelse kommer att upprättas, meddelar Polisen Västmanland.
----------------------------------------------------------------

Regler för fyrverkerier i Arboga

Nyårsafton närmar sig. Här kan du läsa vilka regler som gäller för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Arboga.

För att få avfyra raketer och andra pyrotekniska varor i Arbogas, Götlundas och Medåkers tätorter krävs polistillstånd alla dagar utom på nyårsafton och valborgsmässoafton. På nyårsafton och valborgsmässoafton är det tillåtet från klockan 18.00 til klockan 01.00 dagen därpå.

Här är det alltid förbjudet
Det är alltid förbjudet att använda alla sorters pyrotekniska varor på Hjälmaren och i Arbogaån samt närmare än 100 meter från Hällbackens äldrecenter, Strömsborg, Strandgården och Trädgården i Arboga samt Götgården i Götlunda.

Här krävs det alltid polistillstånd
Det krävs alltid tillstånd av polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor på följande platser: centrala delarna av Arboga inom ett område som begränsas av Herrgårdsgatan, väg 572, Västerleden, Centrumleden, Skandiagatan, Engelbrektsleden och Stureleden.

Information från Arboga kommuns hemsida, genom
HARRY HOLM 2017 12 30

______________________________

Fåglarna i Arboga har vårkänslor

De här veckan har jag faktiskt hört fåglarna kvittra i vår schersminbuske uppe i Brattberget i Arboga, där jag bor.
Är det inte väldigt tidigt?

Fåglarna sjunger på våren för att markera häckningsrevir. Det är också för att skrämma bort konkurrenter och för att locka till sig en hona.
Några arter börjar sjunga mycket tidigt, medan det fortfarande är vinter. Först ut är talgoxarna, som drar i gång sitt ti-ti-ta eller ti-ta redan i december.
Lite senare kommer ljuden från grönfink och blåmes och koltrast. Och ju fler sorters fåglar som ger ljud ifrån sig, desto närmare
kommer vi det vi kallar vår.

HARRY HOLM 2017 12 28

______________________________

Man rånades i Arboga

På Östra Långgatan i Arboga påträffades omkring kl 19 på julaftons kvällen en skadad man. Ambulans hämtade mannen som blödde. Först trodde man att mannen hade ramlat. Senare framkom uppgifter som gjorde gällande att mannen blivit rånad. Mannen, som är 50 år, fördes till Centrallasarettet i Västerås. Oklart hur allvarliga hans skador är, förklarar Polisen Västmanland.

____________________________

Person skadades vid krock i Arbogarondell på julafton

En kollision mellan personbilar inträffade vid femtiden på julaftonens eftermiddag i rondellen vid Ekbacken i Arboga. Det var två bilar inblandade. Enligt Polisen Västmaland är det oklart hur olyckan gått till men att det i varje fall handlar om en så kallad . sidokrock. En person skadades, lastades i ambulans och fördes till Centrallasarettet i Västerås. Bilarna fick bärgas från platsen.

_______________________________________________

 

______________________________

Arbogas kommunchef går i pension

Efter 23 år som kommunchef i olika delar av landet väljer nu Jerker Parksjö att gå i pension under nästa år. ”Det har varit fantastiska år och jag är glad över att ha haft förmånen att jobba i Arboga”, säger han.

Jerker Parksjö, 65 år, har arbetat inom kommunal verksamhet i 37 år, varav 23 år som kommunchef.
I Arboga tillträdde han som kommunchef 2011..
– Jag trivs väldigt bra här. Arboga är en vacker liten pärla med stor potential. Jag känner mig priviligierad över att ha fått jobbat med många kompetenta medarbetare och stolt över vad vi tillsammans har bidragit med i utvecklingen av Arboga, säger han.
Han fortsätter sin berättelse så här på kommunens hemsida:
– Det här var inte ett lätt beslut. Jag tycker att det är väldigt roligt på jobbet och har ett stort engagemang för Arboga. I och med att jag nu är 65 år och har jobbat som kommunchef i många år känns det ändå som ett naturligt steg att lämna över

Ny chef söks efter årsskiftet
Rekryteringen av en ny kommunchef påbörjas efter årsskiftet. Jerker kommer att vara kvar i sin roll tills en efterträdare är på plats. Han kommer att vara involverad i uppdrag inom fördjupad samverkan i Västra Mälardalen och avsluta andra uppdrag fram till sommaren 2018.
– Vi hade gärna sett Jerker kvar i rollen som kommunchef, men har såklart förståelse för att hans beslut efter en lång karriär inom den kommunala verksamheten. Vi vill tacka Jerker för de här åren och önskar honom lycka till när han nu under nästa år lämnar Arboga, säger kommunalrådet Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande.

HARRY HOLM 2017 12 22

______________________________

Fullsatt kyrka för Arboga Manskör

Det fanns inte en enda plats kvar när Arboga Manskör på
tisdagskvällen tågade in i Heliga Trefaldighets kyrka för den sedvanliga julkonserten.

Kören har i snart tio år haft Åsa Lanfors-Lindblom som ledare men kommer i fortsättningen ledas av den kända arbogaprofilen Birgitta Rosenquist-Brorson under Åsas mammaledighet.
Konserterna har enligt traditionen alltid innehållit en solist.
I år var det dirigenten Åsa själv som med sin klara sopran bidrog med flera solonummer.
En vacker inledning med Monolog av Erland von Kock övergick i den kända folkvisan Av nåd, Ave Maria och O Helga natt klingade perfekt i den gamla kyrkan.
Manskörens repertoar omfattade julsånger från när och fjärran, gospel och folkvisor.
I slutnumret Staffansvisan från Orust hörde man verkligen deras sångglädje. Ett extranummer Jul jul strålande jul avslutade den lyckade konserten.

BIRGIT JOHANSSON 2017 12 19

______________________________

Väg stängdes efter trafikolycka

Två bilar krockade på läsväg 250 mellan Köping och Kungsör vid 16-tiden på tisdagen. Det blev ett tag helt stopp i trafiken där.

Två personbilar krockade på länsväg 250 i höjd med Raknö.
Båda förarna fördes i ambulans till sjukhus för kontroll.
Den ena föraren klagade på smärtor i revben, den andra på smärtor i nacke.
Båda förarna var vid medvetande när de lastades i ambulans.
Under räddningsarbetet stängdes trafiken av i båda riktningar vid platsen.
Sedan kl 17:30 rådde åter full framkomlighet, enligt Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 12 20

_____________________________

Socialnämnden i Arboga delade ut
stipendier för förtjänstfulla insatser

Vid senaste sammanträdet med Arboga kommunfullmäktige hyllades 2017 års stipendiater för förtjänstfulla insatser inom anhörigvården och förtjänstfulla insatser inom frivillig- sektorn. Det blev Kerstin Ljungman och Frivilliggruppen i Medåker.

Kerstin Ljungman får stipendiet för förtjänstfulla insatser inom anhörigvården, med motiveringen: "Att du är glad, hjälpsam, villig och positiv, att du är påläst och omtänksam. Din glädje smittar av
sig."
Frivilliggruppen i Medåker får stipendiet för förtjänstfulla insatser inom frivillig sektorn, med motiveringen:
"Frivilliggruppen bedriver sin verksamhet på ett mycket förtjänstfullt sätt och de är guld värda för så många personer."
Det är för att visa uppskattning till de som utför frivilliginsatser samt insatser inom anhörigvården som Arboga kommun har inrättat två stipendier inom socialnämndens verksamhetsområde.
Stipendierna är på 5 000 kronor var.
Enskilda person, föreningar eller organisationer kan nomineras till stipendiet. Enda kravet är att den nominerade personen är bosatt i Arboga kommun och att föreningen/organisationen är verksam i Arboga kommun.
Juryn består av socialnämndens ledamöter.

HARRY HOLM 2017 12 19

______________________________

Julspelens tid även i Arboga

Till slut samlades de medverkande i julspelet vid dagens familjegudstjänst framför krubban i Betlehem (som på söndagen fanns i Arboga Pingstkyrka) och blev fotograferade (bilden). Sedan fortsatte det hela i serveringsvåningen med pepparkakor och lussebullar och dans kring granen. Och det var bara ett exempel på alla julspel och årstidsbunden sång, och musik som pågår runt om i kommunen i dessa dagar.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 12 18

_____________________________

Arbogas lucia i maktens korridorer

Vid Arboga kommunfullmäktiges sista sammanträde för året kom traditionsenligt Lucia på besök. Nu var det 2017 års Arboga Lucia - Josefin Antonsson -. med tärnor som förgyllde politikernas kväll i Rådhuset.

TEXT: HARRY HOLM - FOTO: HANS SPRITT

 

_____________________________

Luciamorgon i Arboga stad


FOTO: HANS SPRITT 2017 12 13

_______________________________

Arboga kommuns fina julgran

Från Rådhusets vind har Hans Spritt tagit den här fina bilden av den officiella julgranen på Stora Torget i Arboga.

______________________________

Arbogas badanläggning firar 25 år

Det är 25 år sedan Ekbacksbadet i Arboga invigdes. Det firades då och ska firas även nu. Besökarna kommer att bli bjudna på pepparkaka och glögg den 19 december.

I år firar vi Arbogabor alltså att Ekbacksbadet fyller 25 år. Det uppmärksammas lite extra den 19 december. Då är det öppet precis som vanligt under dagen, klockan 06.30 - 21.00.
I entrén kommer det att finnas en utställning med 100 bilder, som visar hur det såg ut när badet byggdes och fram till invigningen.
Entré under dagen är 25 kronor för alla betalande gäster. 15-kort och årskort gäller. Och så bjuds det som nämnts på pepparkaka och glögg.

HARRY HOLM 2017 12 12

_____________________________

Debatt väntas om hur många
som ska bestämma i Arboga

Vid veckans sammanträde med Arboga kommunfullmäktige kommer en av debatterna att handla om hur många platser det ska vara i just kommunfullmäktige. Meningarna är delade. Ska det vara 41 ledamöter som nu, eller bara 31 ledamöter?

Kommunstyrelsens arbetsutskott tyckte vid sitt sammanträde att det i fortsättningen skulle räcka med 31 politiker i kommunens högsta beslutande församling. Men så nådde arbetsutskottets förslag kommunstyrelsen. Och då blev det andra bullar.
Där yrkade oppositionsrådet Andreas Silversten (S) på att det ska vara 41 ledamöter i kommunfullmäktige även kommande år. Jonna Lindman (M) yrkade på bifall till kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag om 31 ledamöter.
Silverstens förslag vann. Så kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att vid veckans sammanträde besluta att Arbogafullmäktige ska ha 41 ledamöter även under nästa mandatperiod.
Vid övergång till 31 ledamöter skulle socialdemokraterna få 12 platser (mot 16 idag),
moderaterna skulle få 7 (har 9 nu), liberalerna 2 (mot 3 idag), kristdemokraterna 1 plats (har 2 idag), opa skulle helt missa fullmäktige (har en plats idag) och sverigedemokraterna skulle få 3 platser (mot 4 med 41 ledamöters fullmäktige). För vänstern, centern och miljöpartiet skulle det bli oförändrat 2 platser vardera.

HARRY HOLM 2017 12 11

______________________________

Gammeldags Julmarknad Arboga
Söndagsprogram med Lucia

Julmarknaden i Ahllöfsparken i Arboga pågår mellan klocka 11 och klockan 16, idag söndag. Övriga programpunkter nedan.

11.00-16.00 Julmarknad. Försäljning av bland annat kvalitetsprodukter och närproducerade godsaker till julbordet.
Plats: Ahllöfsparken
11.00-14.30 Gammeldags Tomtestuga. Hälsa på hemma hos Tomtefar och Tomtemor i deras Gammeldags Tomtestuga. Här kan barnen lämna önskelista till tomten och stanna kvar på fika.
Plats: Stekaren, Ahllöfsparken
11.00-16.00 Inomhusmarknad och Konstgalleri. Besök vår inomhusmarknad med marknadsstånd och konstföremål. Plats: Galleri Konstrundan, Nygatan 33
11.00-15.00 Medeltida aktiviteter, riddare och häst- & vagnturer
Här finns Arbogakuskarna och bjuder på medeltida aktiviteter och riddare, ponnyridning samt häst- och vagnturer.
Plats: Stora Torget
11.00-15.00 Konstutställning. Konstutställning med bjudning på glögg och pepparkakor hos Arboga ABF. Plats: ABF, Engelbrektsskolan, Nygatan 1 (ingång via skolgården)
11.00-16.00 Julstök på Arboga Museum. Gammeldags jul i högrestånds- och bondemiljö. Pepparkakshus- och Julkrubbeutställning. Besök öven museibutiken i Arboga Museum!
Plats: Arboga Museum, Nygatan 37
11.00-12.00 Högmässa. Välkommen att fira högmässa i Heliga Trefaldighets kyrkan i Arbogas stadskärna. Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan, Järntorget
11.30-11.50 Julkonsert. Marcus Olsson och Helena Brink Olsson underhåller med stämningsfull julmusik..Plats: Scenen, Ahllöfsparken
12.30-14.00 Tomtemor läser sagor. Sagostund för barn - drop-in.
Plats: Lusthuset, Ahllöfsparken
14.00-14.20 Julkonsert. Marcus Olsson och Helena Brink Olsson underhåller med stämningsfull julmusik. Plats: Scenen, Ahllöfsparken Arboga Lucia Familjkonsert
14.30-15.15 Lucia - familjekonsert. Välkomna till Heliga Trefaldighets kyrka och familjekonserten! Arbogas Lucia, Vox Cecilia och barnkörerna framträder under ledning av Anna Ytterberg och Hanna Drakengren. Joakim Vikström (präst), Lions Club Arboga. Följ evenemanget på Facebook. Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan, Järntorget
14.45 Julparad. Fackeltåg med julmarknadens alla medverkar (Arbogakuskarna, Arbogateatern, Bygdespelets vänner med flera). Barn är välkomna att delta i paraden! Paradens väg: Stora torget > Rådhusgatan > Järntorget > Nytorget > Nygatan > Ahllöfsparken
15.15 Presentation av årets spel. 2018 firar Bygdespelets Vänner 35 år som förening och det firar föreningen genom att låta
publiken bestämma vilket spel de ska spela nästa år. Du har också chansen att vinna biljetter till spelet! Vinnarna och spelet presenteras på scenen i Ahllöfsparken. Rösta nu för din favorit!
Plats: Scenen, Ahllöfsparken
15.30 Lions Lotteri. Vem vinner vad? Och har du redan köpt dina lotter? Lions Clubs lucialotter, till förmån för Lions cancerforskningsfond, ligger ut i affärerna nu. Plats: Scenen, Ahllöfsparken
15.45 Lions Club Arboga Ungdomsledarstipendium. Syftet med ungdomsledarstipendiet är att stödja och uppmärksamma ledare som svarat för förtjänstfulla ideella insatser bland ungdomar i Arboga. Vem får det i år? Hylla vinnaren i Ahllöfsparken!
Plats: Scenen, Ahllöfsparken
15.55 Sponsor Presentation. Utan våra sponsorer skulle det vara omöjligt att få ihop ett så härligt evenemang. En av våra
huvudsponsorer, Sparbanken Västra Mälardan, får ordet.
Plats: Scenen, Ahllöfsparken
16.00 Kröning av Arbogas Lucia 2017. Stämningsfull krönas, med Lions Club Arboga som arrangör, Arbogas Lucia 2017. Efter tal och kröningen startar kortegen från Ahhlöfsparken genom stan i häst och vagn till Heliga Trefaldighets kyrka. Ta gärna en titt i Lions Clubs bildgalleri. Plats: Scenen, Ahllöfsparken
17.00-18.00 Luciakonsert. Välkomna till Heliga Trefaldighets kyrka! Arbogas Lucia, Vox Cecilia och Sankta Klarakören
sjunger under ledning av Anna Ytterberg Arboga. Med blåsorkester (diregent Håkan Harrysson), Elin och Sven Jauring, Joakim Vikström (präst) och Lions Club Arboga. Följ
evenemanget på Facebook. Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan, Järntorget,

HARRY HOLM 2017 12 09

_____________________________

Arbogas näringslivschef till Örebro
Göran Dahlén slutar efter 12 år

Arboga kommuns näringslivschef Göran Dahlén har erbjudits tjänsten som näringslivsdirektör i Örebro kommun och har valt att gå vidare till denna befattning. Göran Dahlén har arbetat som näringslivschef i Arboga kommun sedan 2005.

– Det har varit väldigt inspirerande och utvecklande att arbeta i Arboga kommun och jag är glad över det fina samarbete vi har med det lokala näringslivet”, säger han.
– Jag har trivts otroligt bra i Arboga och brinner för näringslivs-frågor på alla plan. Det har varit utvecklande och roligt och jag tror verkligen på en fortsatt positiv trend i kommunen, inte minst
genom det fina samarbetet i Västra Mälardalen säger han. Att nu fortsätta arbeta med näringslivsfrågor i Örebro är en spännande utmaning som jag ser som ett steg i min personliga utveckling.
Göran Dahlén tillträder sin nya tjänst den 12 mars 2018.
– Det är självklart tråkigt för oss i Arboga och vi gratulerar Örebro till en bra rekrytering, säger Jerker Parksjö, kommunchef i Arboga och fortsätter:
– Göran har på olika sätt bidragit till att stärka det lokala näringslivet. Vi önskar honom lycka till.
Rekryteringsarbetet för en ny näringslivschef i Arboga kommun inleds inom kort, meddelas det också på kommunens hemsida.

HARRY HOLM 2017 12 09

_______________________________

Arboga-almanackan är klar
Innehåller 1940-talsbilder

Nu är den färdig och vi i Arboga kan köpa Arboga-kalendern, Hembygdsföreningen Arboga Minnes väggalmanacka.

Almanackan, som innehåller foton från Arboga Museums fotoarkiv, har denna gång 1940-talet som tema.
Arbogakalendern 2018 finns att inhandla på Arboga Bibliotek. Den säljs även på Arboga Museum.

HARRY HOLM 2017 12 08

______________________________

Arbogas hela sosse-lista
inför kommunvalet 2018

Vid Arbogas socialdemokraters medlemsmöte i förrgår kväll bestämdes att oppositionsrådet Andreas Silversten (bilden ovan) ska vara partiets försanamn kommunfullmäktigelistan inför valet till hösten. Här kommer hela listan.

Arboga socialdemokraters kommunfullmäktigelista för mandatperiod 2018-2022:
1. Andreas Silversten. 2. Joakim Rönnberg. 3. Klara Sparv. 4. Sara Axelsson. 5. Ola Eriksson. 6. Lena Träff. 7. Bo Molander. 8. Kerstin Rosenkvist. 9. Razmus Schagerström. 10. Karin Cladin. 11. Joakim Sparv. 12. Anna-Lena Rehnman. 13. Kjell Persson. 14. Gulgun Eminbeili. 15. Karl-Bertil Eklund. 16. Susanne Andersson. 17. Kjell Cladin. 18. Mikael Hedberg¨. 19. Ove Janse. 20. Åke Rosendahl. 21. Lena Thunell. 22. Yvonne Virtanen. 23. Björn von Walden. 24. Helene Molander. 25. Bernt Johansson . 26. Markus Andersson. 27. Krister Rydberg. 28. Per Landén. 29. Aleksandra Janse. 30. Stefan Carlsson. 31. Pia östlund. 32. Arto Viitanen. 33. Martina Fransson. 34. Lars Lindén. 35. Inger Persson. 36. Bo Reinholdsson. 37. Lotta Karlsson. 38. Börje Blomkvist.

HARRY HOLM 2017 12 06

_________________________________________________

Josefin blev Arbogas lucia 2017

I Arboga röstas det inte längre om vem som ska bli stadens lucia. I stället har det bestämts att en av flickorna i kören Vox Cecilia skall lottas fram till att bära ljuskronan. I år blev det Josefin Antonsson.

På söndag, kl 16, ska Josefin krönas. Men innan dess händer en hel del. I kväll, tisdag, är det repetition för luciaföljet, då Josefin får bära kronan som hon ska bära så många gånger de närmaste dagarna.
På söndag blir det först en Lucia- och familjekonsert i Heliga Trefaldighets kyrka kl 14.30. Arbogas Lucia Josefin, kören Vox Cecilia och barnkörerna framträder då under ledning av Anna Ytterberg och Hanna Drakengren. Kyrkoherden Joakim Vikström och Lions Club Arboga medverkar.

Kröningen och konserten
Kröningen av Josefin till Arbogas Lucia 2017 sker alltså kl 16 på söndag och detta i Ahlöfsparken, med Lions Club Arboga som arrangör. Efter tal och kröning startar kortegen från Ahhlöfsparken genom stan med häst och vagn till Heliga Trefaldighets kyrka.
Där följer så årets luciakonsert med start kl 17. Vox Cecilia och Sankta Klarakören sjunger under ledning av Anna Ytterberg. Medvekrar gör också en blåsorkester med Håkan Harrysson som dirigent, samt Elin och Sven Jauring, kyrkoherde Joakim Vikström och Lions Club Arboga.
Sedan väntar dagar med framträdanden av Lucia med tärnor på äldreboenden, vissa företag etc - sammanlagt på ett tjugotal platser.

HARRY HOLM 2017 12 05

_______________________________

Trafikolycka i Götlunda

På länsväg 572 i Götlunda utanför Arboga kolliderade två personbilar vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Ingen person skadades. Oklart i nuläget hur olyckan gått till, meddelar Polisen Västmanland. Den ena bilen fick bärgas från platsen medan den andra gick att köra därifrån.
________________________________________________

Fin inramning i Nicolai i Arboga


Det nya kyrkoåret fick en fin inramning i Nicolai kyrka i Arboga. Besökarna kunde vid helgsmål på lördagskvällen lyssna till en intressant blandning av ny och traditionell adventsmusik.

De tre musikerna Anna Ytterberg och Elin och Sven Jauring framförde under en timma sånger med en repertoar alltifrån den traditionella Bereden väg för Herran till moderna melodier med tänkvärda texter av Py Bäckman och Sonja Aldén.
Programmet inleddes mäktigt med att de tre sångarna sakta förflyttade sig fram i kyrkan med den folkliga melodin av Bereden väg. Vid orgeln övergick man att sjunga ett verk ur Nybergs Himmelen inom Välkommen o Jesu där Elin visade att hon kunde sjunga i folkmusikstil och tillsammans med Sven förstärka med fiolspel.

Koppången
För många har Moreaus Koppången blivit älskad. Den är skriven för instrument och är synnerligen svårsjungen och det är en njutning att höra Elin klara alla svåra passager.
Sven framförde med sin vackra tenor Gustav Nordquists Nu är advent. Elin och Anna hade hittat en ny melodi från Finland I vinternattens tid som de sjöng tillsammans.
Hela programmet präglades av fina arrangemang och var suveränt framfört men slutnumret kom alla att tappa andan. Elin och Sven i The Prayer var som att höra Andrea Botticelli och Celin Dion. Vi är tacksamma att vi har sådana sångare i Arboga och att Anna Ytterberg lockar dem till konserttillfällen.

BIRGIT JOHANSSON 2017 12 02

______________________________

 

_______________________________

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________