wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

***************

 

______________________________

HELGEN är här. Och då börjar jag som vanligt spalten med ett Bibelord:

Jubla inför Gud, vår styrka,
höj hyllningsrop till Jakobs Gud!
Stäm upp musik, slå på tamburin,
spela ljuvligt på lyra och harpa!

Psaltaren 81:2-3

SÖNDAGEN denna helgi kallas för
Kyndelsmässodagen. Men det är då också, som denna söndag varje år, Kyrkomusikens dag.

KYNDELSMÄSSODAGEN ger anledning att i Bibeln läsa om
”Uppenbarelsens ljus”. I Lukas 2:22-32 och Matteus 13:31-33.
Det rekommenderar jag att du gör, för att läsa där – och på andra håll i
Bibeln – ger hur mycket som helst. Bibeln är som en fallskärm - bl.a. gör den ingen nytta om man inte använder den.

DENNA SÖNDAG firas alltså också yrkomusikens dag, dit enbart inom Svenska kyrkan 300 musikgrupper med långt över 5.000 medlemmar är med. .
Jag skulle bli glad om hela Kristi Kropp, det vill säga alla församlingar i landet, firade Kyrkomusikens dag. Gärna ofta – men i alla fall en gång om året och varför inte då på Kyndelsmässodagen.

DEN KYRKLIGA sången och musiken är värdefull när det gäller att sprida evangelium. Och att sprida evangelium är den troendes uppdrag.
Ur den kristna församlingens synpunkt skall sången och musiken inte
bara vara något att njuta av, att glädjas åt.

DEN KYRKLIGA sången och musiken skall bidra till att sprida budskapet om
vad Jesus gjort och gör. Gör den inte det kan vi lika gärna bara tralla våra melodier.
Sången och musiken är ett mäktigt instrument för att hjälpa människor
till ett bättre liv.

ETT AV otaliga exempel på de olika plan där det fungerar, får vi genom
att ta del av den norske sångdiktaren Åge Samuelsens livsöde.
Han föddes den här tiden på året 1915 i Skien i Norge och började tidigt med alkohol - vilket blev hans liv.

EN VACKER sommarkväll 1944 var han - berusad som vanligt - på väg hem genom sin hemstad. Han gick förbi ett hus där några kristna höll möte med sång och spel.
Fönstret var öppet och Åge, han lade sig bakom några buskar och lyssnade.

NÄR DE kristna började sjunga ”O gjoer min sjel hvit som nyfallen sne” började han att gråta och han lovade Gud: ”I morgon ska jag bli frälst”. Och det blev han.

UNDER ÅREN som följde fick han tala och sjunga för tusentals personer, som därmed också hittade vägen till Jesus. En av hans hundratals sånger är ”Jag är härligt löst och fri”.

VI FÖRVÄNTAR oss nu att den ene efter den andre som besöker våra kyrkor blir härligt löst och fri. Och frälst. Med hjälp av den Helige Ande men också tack vare den kristna sången och musiken.

HARRY HOLM 2016 01 31

 

_____________________________

IBLAND blir det fel. Det har Dan Avdic Karlsson märkt, i Arboga Minnes årsbok 2016. Så han skrev en insändare till Arboga Tidning om Arbogavänsterns historia. Det var i tisdagens Bbl/AT. Och på torsdagen svarade Årsboksredaktionen och detta med sanna upplysningen att det är vajre artikelförfattare i årsboken som får stå för sina texters "riktighet".

EFTER ALLA årsböcker där jag skrivit om vad som hänt 10 år tidigare, är det mer tur än skicklighet att det inte blivit fler fel. Men inget ont utan att det har något gott med sig: "Tyrckfelet" gav
Dan Avdic Karlsson orsak att sända in den välskrivna artikel som fanns på "ledarplats" i tisdagens Bbl/AT.

DÄR BERÄTTAR Dan om hur Arbogavänstern (om än under olika namn) fick vänta i 89 år på att komma in i
Arbogas "regering". I texten finns som jag ser det ingen nämnvärd polemik

BÄTTRE RÄTTELSE i nästa års årsbok kan jag inte tänka mig, än att Dan nappar på Årsboksredaktionens erbjudande om att få in en text om "Vänsterpartiets historia i Arboga". Då hoppas jag också få läsa Dans syn på både Karl Mattssons och Rune Mattssons politiska arbete.

HARRY HOLM 2016 01 29

____________________________

TORSDAGEN den 28 januari får i Arbogatrakten en regnig förmiddag och en solig eftermiddag. Temperaturen kommer att ligga på ett par tre plusgrader. Men det blir mycket blåsigt.

DATASKYDDSDAGEN är det idag. Den 26 april 2006 beslutade kommittén ministerkommitté Europarådet att inleda en Dataskyddsdagen, som firas varje år den 28 januari. Den firas nu globalt och kallas "Privacy Day" utanför Europa.
Och i år firar alltså 10:e upplagan av Dataskyddsdagen.

VARFÖR 28 januari? Detta datum motsvarar årsdagen av öppningen för undertecknande av Europarådets konvention 108 om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter som i över 30 år har varit en hörnsten i dataskyddet, i och utanför Europa.

HARRY HOLM 2016 01 28

______________________________

ONSDAGEN den 27 januari 2016 kommer det efter nattens regn att bli uppehållsväder, molnigt och 5 plusgrader. Vid 17-tiden i kväll börjar det åter att regna och det regnet upphör egentligen inte förrän tidigt torsdag morgon. Men som tröst blir det soligt på torsdag eftermiddag.

OPERAINTRESSERADE finns det i Arboga, en grupp eldsjälar som på biografen i Medborgarhuset brukar se direktsända föreställningar från Metropolitan Opera i New York. Den 30 januari är det Puccinis opera Turandot. Föreställningarna är svenstextade.

ONSDAGEN innan varje operavisning brukar de intresserade samlas i Musikrummet på Arbogabiblioteket, för en introduktion. I kväll, onsdag, är det Sigrid Sällström som introducerar och då alltså Puccinis opera Turandot.

HARRY HOLM 2016 01 27

-----------------------------------------

TISDAGEN den 26 januari 2016 kommer det att bli 4-5 plusgrader i Arbogatrakten. På eftermiddagen kan till och med solen titta fram. Men vinden blir inte helt i vår smak, med 5-6 sekundmeter från väster.

TILLFÄLLIGT STOPP är det nu på möjligheten att låna e-böcker på biblioteket i Arboga,
- Vi har fyllt nedladdningskvoten för e-böcker för den här månaden, skriver biblioteket på Arboga kommuns hemsida.
- Det innebär att det inte går att låna e-böcker eller strömmande ljudböcker resten av månaden. Men från och med den 1 februari kan arbogaborna låna e-böcker som vanligt igen.

HARRY HOLM 2016 01 26

______________________________

MÅNDAGEN den 25 januari 2016 börjar nollgradig. Från 11-tiden på förmiddagen har vi i Arbogatrakten plus 1-2 grader dagen ut. Töväder alltså. Det kan till och med komma lite regn natten till onsdagen. Så hur går det med snötäcket?

HALVSNÖ-DAGEN är det idag, precis som det är den 25 januari varje år. Vad betyder då "Halvsnödagen"? Jo, enligt en gammal sägen ska hälften av vinterns snö ha kommit då. Stämmer det så blir det inte så mycket skottande i februari eller mars heller. Men jag tror inte på det där...

HARRY HOLM 2016 01 25

----------------------------------------

HELG IGEN och åter bjuder jag alldeles gratis på de goda nyheterna om förebildernas förebild, Jesus.
Och börjar med ett Bibelord:
Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla. Fil.1:3-4


SEPTUAGESIMA
Nåd och tjänst


VAD ÄR DÅ Septuagesima? Det är latin och betyder Den sjuttionde. Man syftar på den sjuttionde dagen före påsk (nionde söndagen före påsk).
Egentligen stämmer det inte, eftersom septuagesima infaller på 64:e dagen före påsk.

EN FÖRKLARING är att man med Septuagesima påbörjar den föreskrivna fyrtio dagar långa fastan. Om man gör en sträng tolkning av reglerna för fastan så skall den vara i fyrtio dagar före påsk, utan att räkna de fastefria veckodagarna torsdag, lördag och söndag.

JAG BORTSER gärna från ytterligare diskussioner av räknekaraktär. Och visar hela det inledande bibelordet:
Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla.
Och det är med glädje jag ber för er,
ni har varit med i arbetet för evangeliet ända från första dagen,
och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag.

(Fil.1:3-6)

FILIPPI VAR en viktig romersk handelsstad i Makedonien. Där fanns den första församling som Paulus och hans medarbetare startade i Europa. Och medlemmarna där verkade därför stå Paulus hjärta särskilt nära.

BREVET TILL de kristna i Filippi var ett av de brev som Paulus skrev i fångenskap. I den del av brevet som jag återger här ovanför talas det om arbetet för evangeliet. Det är ett arbete som utförs än idag, även av Arbogas kristna i januari 2016. Där denna lördags samkristna bönevandring i stan är en del.

ORDET EVANGELIUM kommer av ett grekiskt ord som betyder "goda nyheter". Dessa goda nyheter – om vad Jesus gjort och gör – försöker vi kristna att sprida på olika sätt, var och en efter sin förmåga. Och det är helt enligt Bibeln, där det klargörs att tanken är att var och en skall göra det han eller hon är bra på.

MED SINA olika gåvor gör kristna i Arboga sin tjänst, tjänsten att sprida de goda nyheterna. Vissa lägger ner massor med fritid i sina församlingar, andra sprider evangelium enbart genom sitt sätt att vara.

ALLA ÄR LIKA värdefulla och när jag tänker på dom som sprider Jesus kärleksbudskap i Arboga, så måste jag skriva som Paulus skrev till de kristna i Filippi:
"Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er."

HERRE, välsigne oss och bevare oss,
låt Ditt ansikte i nåd lysa över oss
och ge oss frid.
Amen.

HARRY HOLM 2016 01 23

______________________________

FREDAGEN DEN 22 januari. Helgen närmar sig. Vädret blir varmare om något dygn.. Men först blir det 15 grader på förmiddagen, 10 på eftermiddagen, 7 minus på kvällen liksom på lördagen. Men på söndag kmmer plusgraderna och stannar åtminstone en vecka framåt.

 

FILM I KVÄLL. Suffragette heter filmen som visas i biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19. I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat.

DE VAR arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv.

MAUD VAR en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

I ROLLERNA ses bland andra Meryl Streep, Carey Mulligan och Helena Bonham Carter. Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och den är tillåten från 11 års ålder.

HARRY HOLM 2016 01 23

 

----------------------------------------

TORSDAGEN den 21 januari börjar kallt i Arbogatrakten. Det är 18 minusgrader långt fram på förmiddagen. Men på eftermiddagen väntas mindre kyla, stadiga 12 grader minus blir det då. Den västliga vinden blir ganska blygsam.

KRAMENS DAG är det idag. En kram är en fin, värmande och vänlig gest som kan ge stöd och tröst. En kram kan vara så mycket och betyda så mycket. Den 21 januari varje år firas Kramens dag. Dagen firas för att uppmärksamma kramen och dess betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra.

HARRY HOLM 2016 01 21

--------------------------------------

ONSDAGEN den 20 januari och vintern bara fortsätter. Det blir 16-17 minusgrader på förmiddagen och 12-14 på eftermiddagen. Den som vill känna på någon plusgrad utomhus i Arbogatrakten får ge sig till tåls till måndag och tisdag i nästa vecka.

BYT LÖSENORD! Bland alla temadagar som finns är det idag dags för något så udda som Lösenordsbytardagen. Och det kan ju inte skada, att byta lösenord åtminstone en gång om året. Fast det blir ett tidsödande jobb, så många "sajter" på nätet som man måste logga in sig på.

FILM I KVÄLL. Suffragette heter filmen som visas i biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll onsdag kl 19. I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat.

DE VAR arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv.

MAUD VAR en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

I ROLLERNA ses bland andra Meryl Streep, Carey Mulligan och Helena Bonham Carter. Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och den är tillåten från 11 års ålder.

HARRY HOLM 2016 01 20

_____________________________

TISDAGEN den 19 januari kommer i Arbogatrakten att ha en temperatur på 9 minusgrader vid lunchtid. Men annars handlar det om minus 12-14 grader. Vinden blir väldigt svag från nordväst. Solen försvinner på eftermiddagen.

BIRGIT JOHANSSON berättar och visar bilder på Arboga Museum kl 18.30 på tisdagskvällen. Programmet heter "Vårt Arboga - rivet och nytt". Det är en bildkavalkad på temat före/efter, som visar hur många av stadens välbekanta gator och kvarter som bytt skepnad genom åren. Arrangörer är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

TEMADAG STEN STURE. Av alla märkliga temadagar är det idag en med viss anknytning till Arboga, som ju kallas Sturstaden. Temadagen idag handlar nämligen om Sten Sture. Och om hans ben.

ÅRET VAR 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och där var det ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater och på den danska sidan Kristian Tyrann med sina.

STEN STURE blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Detta sägs vara en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.

VI HAR I Sverige sedan år 1520 firat Sten Stures ben. Firandet av dagen är på utdöende, därför vill instiftarna av dagen att vi den 19 januari ska fira vår forne konung Sten Sture och hans förlorade ben.

HUR MAN ska fira framgår också: Vi gör det först genom att kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

HARRY HOLM 2016 01 19

_____________________________

MÅNDAG IGEN och nu är datumet den 18 januari. Vi kommer att vakna till 14-15 minusgrader i Arbogatrakten. Ett stycke in på eftermiddagen är temperaturen uppe i 9 grader men det blir snabbt kallare och vid sängdags är det åter minus 14.

ATT FIRA KING-DAGEN. Den tredje måndagen i januari varje år firas Martin Luther King-dagen på olika platser i Sverige (och i USA). Martin Luther King-dagen är en nationell helgdag i USA som alltså firas den tredje måndagen i januari.

SEDAN 2003 firas dagen i Sverige på initiativ av Kristna Fredsrörelsen och Svenska Baptistsamfundet (nu Equmeniakyrkan). De som står bakom firandet i Sverige är Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

HARRY HOLM 2016 01 18

_____________________________

HELGEN är här. Som vanligt bjuder jag då på en kristen betraktelse. Och nu, andra söndagen efter Trettondagen, är ämnet i många kyrkor "Livets källa".
Ett av bibelorden denna dag är följande:

”En samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: ”Ge mig något att dricka.” Lärjungarna hade nämligen gått bort till staden för att köp mat. Samariskan sade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” (Judarna vill inte ha något med samarierna att göra.)
Jesus svarade henne: ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är
som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom,
och han skulle ha gett dig levande vatten.”

DET HÄR var ur Johannesevangeliets fjärde kapitel, verserna 7-10.
För just denna söndag passar berättelsen om den samariska kvinnan.
Temat är nämligen Livets källa.
Man också ta andra exempel ur Jesu liv, denna den andra helgen efter Trettondedagen.

MEN JAG stannar för det här med Jesus möte med kvinnan vid Sykars brunn.
Han bröt, som vanligt tänkte jag skriva, mot människoregler och höll sig till Guds regel .... som är kärlek.

JESUS talade med en främmande kvinna, bara det gjorde honom "oren" enligt dåtidens regler. Hon var dessutom samarier, ett annat folkslag.
Men Jesus var törstig och bad om vatten. Och hon fick stifta bekantskap med det levande vattnet, Jesus.

HAN BRYDDE sig inte om att hon var vad man ansåg vara en mycket syndig människa. Tvärtom. För som alla oss syndiga människor så behövde oickså honb Jesus.
Han ägnade sig åt henne fast hon också alltså var av annan etnicitet, som man säger idag. Idag, då människor av olika ursprung samlas i kyrkorna även i Arboga.

DET ÄR då det gör gott att läsa om hur Jesus redan på sin tid brydde sig om varje människa, oberoende av var hon (geografiskt eller socialt) kom ifrån.
Också där har vi mycket att lära, av Jesus, Livets källa.
Jesus, Han som kan ge oss levande vatten.

FORTSÄTTNINGEN i Johannes 4 är så här i verserna 13-15:

Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. ”Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.”

Amen.

HARRY HOLM 2016 01 16

 

______________________________

FREDAGEN den 15 januari kommer att bli kall i Arbogtrakten, 16-17 minusgrader på förmiddagen och 13-14 på eftermiddagen. Solen kommer att stråla och vinden blir överkomlig.

BYTARDAG arrangerar Arboga Alpina vid Teknikbacken idag klockan 18.00 till klockan 19.30. Man håller till i serveringen. Igår kunde folk lämna in slalomutrustning, längdutrustning, skridskor och övriga vintersportprylar. Och idag genomförs alltså själva försäljningen, där 15 procent går till den arrangeande föreningen.

DET VISAS FILM i biografen i
Medborgarhuset i Arboga kl 19 denna fredag. För 100 kronor kan man få se "The Hateful Eight". Handlingen: John “The Hangman” Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming mot staden Red Rock där hon ska ställas inför rätta och troligen hängas.

LÄNGS MED vägen plockar han upp två främlingar, och tillsammans fortsätter den brokiga skaran sin resa. Men när en kraftig snöstorm sveper in över slätterna, tvingas de fyra ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra okända ansikten.

ÅTTA HÄNSYNSLÖSA och fientliga individer fångade av naturens krafter i en stuga där de inte kan undkomma varandra. Snart står det klart för alla att Daisy är värd sin vikt i guld, närmare 10.000 dollar för den som lyckas föra henne till Red Rock.

INTRIGERNA och sveken ökar drastiskt och de åtta inser att de kanske inte alla kommer att klara sig till Red Rock trots allt… men vem överlever längst? Filmen är 2 timmar och 48 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 01 15.

 

______________________________

TORSDAGEN den 14 januari kommer att bli kall i Arbogatrakten. Det blir 13-14 minusgrader hela förmiddagen. Efter lunch väntar 11-12 grader men mot kvällen återgår termometern till 13-14 kallgrader.

MEN VINDEN blir lyckligtvis måttlig, även om den kommer från norr. Och dessutom kommer solen att försöka sig på ett framträdande titt som tätt.

Ha en bra torsdag!

HARRY HOLM 2016 01 14

__________________________

ONSDAGEN den 13 januari.sjunker temperaturen, från 5 minus på förmiddagen till 11 minus på kvällen. Och det är bara början. Det blir kallare för varje dag och på lördag förmiddag får vi räkna med 22 minusgrader i Arbogatrakten.

 

DET VISAS FILM i biografen i
Medborgarhuset i Arboga kl 19 denna onsdag. För 100 kronor kan man få se "The Hateful Eight". Handlingen: John “The Hangman” Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming mot staden Red Rock där hon ska ställas inför rätta och troligen hängas.

LÄNGS MED vägen plockar han upp två främlingar, och tillsammans fortsätter den brokiga skaran sin resa. Men när en kraftig snöstorm sveper in över slätterna, tvingas de fyra ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra okända ansikten.

ÅTTA HÄNSYNSLÖSA och fientliga individer fångade av naturens krafter i en stuga där de inte kan undkomma varandra. Snart står det klart för alla att Daisy är värd sin vikt i guld, närmare 10.000 dollar för den som lyckas föra henne till Red Rock.

INTRIGERNA och sveken ökar drastiskt och de åtta inser att de kanske inte alla kommer att klara sig till Red Rock trots allt… men vem överlever längst? Filmen är 2 timmar och 48 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 01 13.

______________________________

VINTERN är inte slut. Det var någon plusgrad på måndagen. Men med början på tisdagsförmiddagen återvänder minusgraderna, detta med en hel del snöflingor i sällskap.

FÖR VARJE timme kommer det denna vecka att bli kallare och kallare, i varje fall ökar kylan för varje dag. Natten till lördag räknar meteorologerna med 23 minusgrader i Arbogatrakten.

FÖR VINTERSPORT finns det lyckligtvis en hel del platser i Arboga att välja på. Skidspår görs i ordning på flera ställen. I Medåker finns spår runt fotbollsplanerna och i elljusspåret. Vid golfklubben, Haketorp hittar vi ett cirka sju kilometer långt spår. Parkering finns vid klubbhuset
Vid Landskogskärret finns det ett fem- kilometersspår och ett 900-metersspår.
Vid elljusspåret finns ett tre kilometer långt upplyst skidspår och det går att börja sin skidtur vid Ekbacksbadet / OK-stugan.

TILL TEKNIKBACKEN i Arboga kommer folk från hela regionen för att åka utför. Backen består av två pister och en ankarlift. Backen är 350 meter lång och har en fallhöjd på 60 meter. Det finns snowboard- och skidhopp. Teknikbacken är öppen måndag-torsdag 17.30-21.00 samt lördag-söndag 10.00-16.00.

HARRY HOLM 2016 01 11

_____________________________

JA, NU BÖRJAR vardagen igen. Vardagsveckorna, utan röda dagar som spräcker raden. En snöig måndag, startar det med. Och i morgon, tisdag, börjar skolornas vårtermin, som du kan läsa om här till höger.

PÅ TISDAG sammanträder också Arboga kommuns regering (kommunstyrelsen) för att bland annat besluta om placering av flyktingbarn i "Vakttornet". Det är Jehovas Vittnens tidigare anläggning i skogen strax väster om stan, fastigheten som formellt heter Tornet och som kommunen numera disponerar. Det går det också att läsa om i spalten här till höger.

PÅ ONSDAG är det Tjugondag Knut, Och då ordnas knutsdans i Godtemplarlokalen vid Storgatan 10 i Arboga. Alla danssugna barn och vuxna välkomnas av arrangerande Arboga Scoutkår i samarbete med Arboga kommun. Med början kl 18 dansas det runt granen och fikas. Tomten kommer också på besök. Knutsdansen är gratis och öppen för alla, betonar arrangörerna..

HARRY HOLM 2016 01 11

____________________________

DET ÄR helg igen. Och då brukar jag publicera en kristen betraktelse här. Så ock idag.
Först ett Bibelord:

Jesus kom från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av
honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som
behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.” Jesus svarade: ”Låt
det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.” Då lät
han det ske. När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet.
Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva
och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min
älskade son, han är min utvalde.”

Matteus 3:13-17

SÖNDAGEN EFTER TRETTONDAGEN
Jesu dop


I DE FLESTA kyrkor talas det den här söndagen varje år om Jesu dop och
vad det kan betyda för oss ett par tusen år senare.

VI HAR en vän här i Arboga som deltar i vår kyrkas verksamhet. Först några ord om att bli frälst, vilket betyder räddad. Den som öppet förkalrar sig tro på att Jesus dog på Golgata för vår skull och att han uppstod och har tagit emot Jesus i sitt hjärta är frälst.

NÄR VÅR vän i Arboga blivit frälst fick hennes liv ett så storartat nytt innehåll att hon inte kunde nöja sig med att döpa sig i en kyrka eller i en sjö i Sverige. Hon ville göra som hennes nya stora kärlek - Jesus - hade gjort. Så hon reste till Israel och lät döpa sig i Jordanfloden.

APROPÅ bibelordet här ovan:
Bland alla som kom till Johannes för att döpa sig fanns alltså också Jesus. Johannes vägrade till att börja med.
– Det är jag som behöver döpas av dig, sa han.

MEN JESUS gav sig inte, det var förutbestämt förklarade han och
Johannes förstod och döpte sedan sin mästare i floden Jordans vatten.
Genom det dopet invigde Gud sin Son till hans kall som vår frälsare.

NÄR JAG läser dessa rader förs tankarna också till skillnaden mellan barndop, som främst Svenska kyrkan genomför, och så kallat troendedop som finns i till exempel baptistförsamlingarna och i pingströrelsen. Där är tanken att man ska vara så vuxen att man själv förstår och därmed vill
döpas.

DE SOM döps som spädbarn konfirmeras ju senare. Konfirmationen
betyder att man tycker att det var rätt av ens föräldrar att låta döpa en som barn, man konfirmerar dopet – och låt oss hoppas att så många som möjligt förstår den orsaken till konfirmationen.

ROSALIND Rinker har skrivit något som jag fäst mig vid. Hon uttrycker sig så här:
– Kristendom är inte att lära sig något utan att gripas av någon.

DÄRFÖR blir jag så ledsen när jag hör exempel från konfirmandgrupper där en
ung människa öppet erkänt att hon/han inte tror men konfirmerar sig "för presenternas skull".

DÅ HAR man kommit långt ifrån de där dagarna på Jordanstranden där Johannes - förutom Jesus - döpte alla dem som hade en ärlig vilja att omvända sig från ett syndigt liv..

I STÄLLET ber jag: Käre Gud, hjälp oss som blivit döpta att leva som dina
barn. Med kärlek till och för andra människor, döpta som odöpta.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM
2016-01-10

______________________________

LÖRDAGEN den 9 januari blir det en kallare dag igen. Nedåt 12 minusgrader på förmiddagen, minus 11 på eftermiddagen i Arbogatrakten. Och en isande nordöstlig sibirienvind på 4 sekundemeter hela dagen. Brrrr.

FOTO-UTSTÄLLNING. Bildgruppen Reflex har vernissage på sin utställning i Galleriet på Arbogabiblioteket kl 11-14 idag, lördag. Det utlovas porträtt- och naturbilder, stadsmiljö med mera. Utställningen pågår 7 januari - 21 januari under bibliotekets öppettider.

ARBOGADANSEN ordnas åter, med start kl 15 idag i Sturehallen. Riverbend´s Square Dancers arrangerar varje år detta square-dance-evenemang. I år sker detta för 32:a gången. Caller (den som ropar ut dansens ingredienser) är Freddie Ekblad. De olika svårighetsgraderna / klasserna är Basic part one - Mainstream och Basic part one - Plus. Cafeteria finns och det brukar vara försäljning av countrykläder och -saker.

BIO-MATINÉ. "Den gode dinosaurien 3D" visas klockan 15.00 idag på bion i Arbogas medborgarhus. Det kostar 80 kronor i inträde.

HANDLINGEN. Tänk om asteroiden som för alltid förändrade livet på jorden i själva verket missade planeten helt och hållet och dinosaurerna aldrig dog ut? Denna roliga, hjärtliga och originella berättelse visar hur dinosaurierna utvecklats till sofistikerade och stoiska varelser medan människorna blev kvar på den lite vildare sidan.

FILMEN följer en ung dinosaurie vid namn Arlo, som ger sig ut på ett stort äventyr med sin mänskliga vän Spot. Deras ovanliga vänskap för samman två världar och visar att hjältar kommer i alla former och storlekar. Filmen har svenskt tal, är 1 timme och 40 minuter lång och tillåten från 7 år.

EN FILM TILL blir det på Arbogas biograf denna lördag. "Star Wars: The Force Awakens 2D" börjar kl 19 och biljetten kostar 100 kronor.
Originalstjärnorna har samlats för denna den sjunde delen i filmsagan Star Wars. Handlingen utspelar sig ungefär 30 år efter Jedins återkomst och Darth Vaders och Darth Sidious död.

HARRY HJOLM 2016 01 09

______________________________

FREDAGEN DEN 8 januari kommer att fylla Arbogatrakten med 6-7 minusgrader, alltså klart lindrigare kyla än dagarna innan. Vinden blir 3-4 sekundmeter från öst och det kan komma en och annan snöflinga dalande.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset visas i kväll kl 19 filmen "In the Heart of the Sea". Filmen bygger på den sanna historien om valskeppet Essex som vintern 1820 attackeras av en enorm val med ett närmast mänskligt hämndbegär.

DET VAR denna händelse som inspirerade till boken om Moby-Dick, men den berättar bara halva historien. In the Heart of the Sea avslöjar vad som hände efter den ödesdigra attacken, hur besättningen som klarade sig tvingades göra det otänkbara för att överleva.

FILMEN är 2 timmar lång och tillåten från 11 års ålder.

HARRY HOLM 2016 01 08

----------------------------------------

TEMADAGAR brukar jag skriva om ibland, här i spalten. Det finns ju "hur många som helst" av dem. Nästan varje datum har en temadag, vissa dagar är det flera temadagar. Men idag är det något alldeles extra.

TEMADAGENS DAG är det nämligen den 7 januari. Enligt uppgifter är detta en temadag skapad för att uppmärksamma andra temadagar under året och även i syfte att använda dagen till vad som helst utan att nödvändigtvis etikettmärka den i en kalender.

VISSA TEMADAGAR känner jag mer för än andra. Den 8:e mars då det är Internationella kvinnodagen. Och den 16:e november tycker jag om: Internationella dagen för tolerans. Viljan finns också att fira den 1 juni: Mobilfria dagen.

ANNARS GILLAR jag förstås temadagar som har med förtäring att göra. Som den 25:e mars: Våffeldagen. Och den 11:e september: Kebabens dag. Men kanske, framför allt, 4:e oktober: Kanelbullens dag.

HARRY HOLM 2016 01 07

 

________________________________

RÖDA DAGAR på veckodagar som annars är svarta. Det har förstås verkan på öppettiderna också hos de kommunala verksamheterna i Arboga.

KOMMUNENS växel, Rådhuset och Fritidsenhetens kansli har öppet 5 januari klockan 07.30-12.00.
Barn- och utbildningsförvaltningens kontor på Gunnarsovägen 2 har öppet 4 till 5 januari kl 08.00-12.00.
Västra Mälardalens Myndighetsförbunds kontor på swamma ställe har öppet 5 januari kl 08.00-12.00.

ARBOGAS BIBLIOTEK har öppet
Måndag 4 januari 11-19.30
Tisdag 5 januari 11-18. Men
Trettondedag jul, den 6 januari, är det stängt.

EKBACKSBADET har öppet som följer: 4-5/1 kl 06.30 - 21.00. Och så, den 6/1, trettondagen, kl 10.00 - 16.00.

HARRY HOLM 2016-01-04

__________________

SÖNDAGEN EFTER NYÅR
I Faderns hus

Så här står det i Evangeliet enligt Markus kapitel 11, vers 15 - 19
De kom till Jerusalem, och han gick till templet. Där drev han ut dem som sålde och köpte. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, och han lät ingen bära något med sig över tempelplatsen. Han undervisade dem och sade: Står det inte skrivet: 'Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk?' Men ni har gjort det till ett rövarnäste. Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning. När det blev sent lämnade de staden.

DET DÄR är ett välbekant ställe i Bibeln. Men jat tänker också på ett tillfälle ungefär 18 år tidgare. Och på det vi läst om den 12-årige Jesus i templet.

AV BIBELN framgår det klart att den tolvårige Jesus fick en del bannor, så att säga, för att han stannade kvar i Jerusalem när föräldrarna gav sig av hemåt. När de förstod att han inte var med i karavanen vände de tillbaka och letade i tre dagar i Jerusalem innan de hittade honom – i templet.

HUR KUNDE du göra så här mot oss, sa föräldrarna på föräldrars vis, och berättade tämligen anklagande hur dom letat och letat.
Då sa Jesus:
– Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader.

SÖNDAGEN efter nyår 2016 går kanske inte så många i kyrkorna i Sverige. Desto fler besökare var det första advent, och en hel del människor sökte sig til Guds hus även i julnattsbön och julotta. Men nu har det blivit rymligare i de flesta kyrkbänkar igen.

ANNAT VAR det för elva år sedan. Söndagen efter nyår 2005 sökte sig ovanliugt många till kyrkorna, människor som behövde tröst, gemenskap och Guds ord. Den 26 decembar, bara några få dagar tidigare alltså, omkom en kvarts miljon människor i tusnamin.

I KATASTROFENS svallvågor landar vi i tryggheten i Gud hus. På samma sätt som ett barn i någon form av nöd söker sig hem till mor och far, blir kyrkan i lägen som detta helt naturligt Det Trygga Hemmet för oss som barn av vår nation.

MÅNGA AV oss har förstått att en kyrka kan vara en välgörande famn även "vanlig" söndag. Alla har vi något som oroar oss, något som behöver läkedom, vare sig det är kroppar eller relationer.

OCH KOM ihåg: Gud är aldrig orsaken till det onda. Han lider med oss. Herren har också sår. Låt oss aldrig glömma det. Vare sig vi är i fara eller i kyrkans rofyllda hägn.

I KYRKAN, i vår Faders hus, där kan vi be till Gud om lösning på våra problem, och få förbön, för oss själva eller dem vi tänker på. Där har vi alla, problemfria eller inte, en hälsosam gemenskap med Herren och varandra. I kyrkan fylls vi dessutom av det som det är så ont om i dagens Sverige - Frid.

HARRY HOLM 2016 01 03

--------------------------------------

ETT NYTT ÅR har börjat. Och eftersom den här sidan har en hel del public service över sig, passar jag på att berätta om några av de nya lagar och ordningar som 2016 för med sig.

ATT HÖJA skatten är något som i varje fall kommunledningen i Arboga gillar att göra och därmed ryker 65 öre extra per tjänad hundralapp för varje arbogabo från och med idag. Och folk får därmed sammanlagt många miljoner mindre att handla för i Arbogas butiker.

DE STYRANDE i Arboga tycker om att höja skatten även när det inte behövs. De torde därför också gilla att skatten på bensin och diesel blir ungefär en 50-öring dyrare per liter från och med nu.

I SVERIGE är det dessutom så finurligt att det är moms också på bensinskatten och därmed också på skattehöjningen. Trots att bestämmelserna är att moms bara ska tas ut på varor och tjänster. Inte på skatt. Men älskar de styrande skatt så gör dom.

FÖR ATT DET ska bli fler svartjobb har regeringen bestämt att rut- och rotavdragen ska sänkas med 30 procent från och med nu. Och det blir inte längre möjligt att göra avdrag för gåvor till ideella organisationer.

DET FINNS flera nya lagar, och vissa som låter mer genomtänkta och bra. Men glädjen över detta kommer i skuggan av de förändringar jag nyss nämnt.

HARRY HOLM 2016-01-01

___________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV JANUARI 2016

_____________________________

Minns du Arbogas vinter 2016 ?

Det är inte alls länge sedan det såg ut så här - som på Arne Gripenheds bild ovan - i Arboga stad. Och detta under vecka efter vecka. Men sedan blev det andra takter för vädrets makter. Trakten har nu barmark sedan något dygn.

Natten till lördagen var det 4-5 plusgrader och så fortsatte temperaturen att ligga under lördagen .
Efter midnatt natten till lördagen var det 13 och sedan 12 sekundmeter, vilket heter "liten kuling".
Men 9-10 sekundemter under lördagen kändes också.
Minsgrader får vi några på måndag, sedan väntar plusgrader på tisdag, och så vidare.
Riktig vinter, med både snö och minsugrader alltså, tycks vi få vänta till nästa söndag på. Men "Februari-Marken", dagen innan, blir solig och med plusgrader.
Allt under förutsättning att meteorologerna får rätt.

HARRY HOLM 2016 01 31

______________________________

Arbogafullmäktige ägnade oväntat mycket tid åt frågor om offentligheten


Torsdagen den 28 januari sammanträdde kommunfullmäktige i rådhuset i Arboga. Olle Ytterberg, s, beviljades entledigande från flera uppdrag. Och det talades oväntat länge om sådant som redan är i funktion.

På grund av inledande program, som inte hörde till den direkta ärendelistan, dröjde det innan själva sammanträdet började. Och mötestiden upptogs sedan till stor del av diskussioner och förslag som gällde allmänhetens möjligheter att informera sig om - och lämna förslag till - Arbogas politiska organ.
Trots att Arboga kommun nyligen fått betyget att ha bland de bättre hemsidorna bland landets kommuner, framfördes förslag som tyhcktes bygga på uppfattningen att det är svårt att få information om det som sker inom kommunpolitiken här.

Ogjort väder
För mig, som brukar kolla vad som är på gång, tycktes de aktiva i ären det vara ute i ogjort väder. Flera av frågorna och förslagen blev mest bevis på att dessa politiker inte själva varit inne på kommunens hemsida.
För allmänheten kan gå in där och läsa kallelser och även protokoll från de flesta sammanträden med kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder, ja även från utskott som Kommunstyrelsens arbetsutskott, Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott och Tekniska nämndens arbetsutskott. Och från Kommunala råd som t.ex Kommunala handikapprådet, Kommunal pensionärsrådet och Kommunala trafiksäkerhetsrådet.
Protokoll finns även från organisationer som Arboga kommun "samäger" med andra kommuner, Västra Mälardalens Myndighetsförbund och Västra Mälardalens Kommunalförbund, samt KAK-kommittén.

I slutet av torsdagskvällens sammanträde beviljades Olle Ytterberg, s, entledigand från posten som vice ordförande i kommunfullmäktige och ledamotskapet i vissa kommunala bolag.

HARRY HOLM 2016 01 28

________________________________

Arbogafullmäktige sammanträder
i kväll och du får vara med och lyssna


Torsdagen den 28 januari sammanträder kommunfullmäktige i rådhuset i Arboga kommun. Och som vanligt är allmänheten är välkommen till kommunfullmäktigesalen - i Rådhuset vid Rådhusgastan - för att lyssna på sammanträdet.

Det går även att följa sammanträdet via webbsändningen på kommunens webbplats ( arboga.se ) eller via Västmanlands Television. Och vare sig du ser sammanträdet "live" eller via datorn, så börjar själva sammanträdet kl 18:15 med information om kommunens integrationsarbete. Då medverkar socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt fritids- och kulturförvaltningen.

Bland de egentliga ärendena kan nämnas att det skall tas en bolagspolicy för Arboga kommuns bolag. Det skall också ske en återrapportering om Vinbäckens brunnshus.
Det skall dessutom lämnas svar på en rad så kallade medborgarförslag, till excempel om uppsnyggning av industriområde, om utökat antal anslagstavlor på strategiska platser i Arboga, om ett mångkulturellt kulturhus i Arboga, om livsmedelspolicy och upphandling, och om hen-romaner på skolbibliotek

HARRY HOLM 2016 01 28

_________________________________

Arbogaån har haft öppet vatten
Nu kommer tövädret och späder på

FOTO: ARNE GRIPENHED

För änderna har det funnits öppet vatten i Arbogaån även under den rätt långa kalla period vi haft. Och nu kommer flera dagar av töväder. då vattenytan väntas stiga men då det blir än mer gynnsamt för åns fåglar och för andra djur i trakten. Lite vår i förskott.

TEXT: HARRY HOLM 2016 01 26

________________________________

Om Arboga skulle drabbas av en vattenläcka av Köpings slag

I Köping var det en ledning ut från resevoaren, vattentornet, som gick sönder. Det slog hårt mot hela samhället, sjukvården, skolorna, arbetsplatserna, hushållen. Hur är Arbogas beredskap när det gäller vattenförsörjningen?

Arboga kommuns VA-chef Ulf Zackrisson fick den här frågan från arbogasidan.se:
Om något motsvarande det som hände i Köping inträffar i Arboga, hur är beredskapen?

- Om något motsvarande som hände i Köping inträffar i Arboga så finns det katastrofventiler vid vattenverket i Arboga, svarar Ulf Zackrisson. Dessa ventiler stänger eller minskar flödet när flödet ut från reservoaren överstiger ett visst värde.
- I samband med ett onormalt högt flöde får beredskapspersonal larm vilket gör att personal snabbt finns på plats för åtgärd oavsett tid på dygnet.
Vid en eventuell störning finns det i Arboga en beredskap med en krisorganisation och en nödvattenplan. VA-chefen förklarar:
- Nödvattenplanen innebär en planering för dricksvattenförsörjning under en längre driftstörning på det ordinarie dricksvattnet. Detta kan bland annat ske genom utplacering av nödvattentankar.

Vattnet till vattenverket
När det gäller vatten till vattenverket, om ledningen från Hjälmaren skulle skadas, fungerar reservvattenledningen från Arbogaån i så fall? Och hur snabbt kan den kopplas in?
VA-chefen svarar så här:
- Råvattenledningen från Hjälmaren samt reservråvattenledningen från Arbogaån förser Arboga vattenverk med råvatten. Detta bereds till dricksvatten i verket och distribueras ut till abonnenterna via en reservoar.
- Vid en eventuell störning i distributionen av dricksvatten ut från vattenverket till abonnenterna i Arboga skulle fortfarande försörjningen av råvatten och reservråvatten till vattenverket fungera.

HARRY HOLM 2016 01 23

 

_______________________________

Nu är ordningen återställd
I höst startar utbildningen igen

Högskolecentrum fick den önskade utbildningen. Till hösten startar Arboga återigen yrkeshögskolelinjen som heter Elkraftingenjör - produktion, distribution och miljö.

I veckan presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljats att ingå i yrkeshögskolan. Inte mindre än 1.421 ansökningar kom in när det gällde att få bedriva yrkeshögskoleutbildningar, varav 446 blev beviljade i hela Sverige. Arboga Högskolecentrum är en av dem som fick klartecken att starta utbildningen Elkraftingenjör - produktion, distribution och miljö, 420 poäng.
Utbildningen är på två år och då ingår 21 veckor praktik.

Ansökningswebben öppnar 1 februari 2016. Behörig att söka är den som har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
De företag som medverkar är ABB AB, Addiva, Eskilstuna energi och miljö AB, Frimodul Construktion AB, Grontmij, Kristinehamns Energi, Linjemontage, Rejlers, Saab Group och Åf Consult.
Efter avslutad utbildning kan eleverna från eleverna söka arbete som elkraftsingenjör, driftplanerare, drifttekniker, beredare/projektör eller konstruktör.

HARRY HOLM 2016 01 22

________________________________

Igår skrev Anders Hasselbohm till statsministern om Palmemordet

Anders Hasselbohm. (Foto: HARRY HOLM)


Anders Hasselbohm, journalist från Arboga, skrev igår ett brev till statsminister Stefan Löfven. Han protesterar mot att vissa vittnesmål i fallet med mordet på Olof Palme fortsatt hålls hemliga.

Anders Hasselbohm från Arboga tilldelades 1976 Stora Journalistpriset för sina uppmärksammade reportage från inbördeskrigets Libanon.
Han har som journalist engagerat sig och grävt fram annan information än andra medier om flera större händelser. Han sökte upp den greve Tolstoy som Hasselbohm misstänker var huvudorsaken till att Raoul Wallenberg togs av ryssarna i Budapest 1945. Anders skrev bland annat också artiklar som hävdade att det inte var ryska, utan Natos ubåtar, som kränkte svenskt vatten i Hårsfjärden.
Igår, onsdag, skrev han ett brev till Statsministern. Det gäller Palme-mordet. Och hans skrivelse återges nedan.

HARRY HOLM 2016 01 21

*

TILL STATSMINISTERN

Man skulle kunna tro, nu när det snart har gått 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades, att det inte finns någon eller några svenska medborgare som inte f å r berätta för Palmeutredarna vad de vet. Men så är det.

De båda Säpo-männen Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö hade redan åren efter mordet på Palme bland annat information från en hemlig avlyssning av en sovjetisk diplomat och KGB-agent i Stockholm. Från avlyssningen är endast utåt känt att man på sovjetisk sida i förväg visste att det fanns planer på att mörda den svenske statsministern.

Innehållet ur avlyssningen kom att kallas ”Källa Erik”.

Då chefsåklagare Jan Danielsson 1989 ville förhöra de båda Säpo-männen om buggningen sattes det stopp från högsta ort, från regeringen. Expressen avslöjade i augusti 1989 att regeringen (s) belagt ”Källa Erik” med kvalificerad sekretess. ”Källa Erik” fick inte utredas av åklagare.

För ungefär två år sedan ville Palmeutredarna veta vad Barrling och Kegö hade att berätta som kunde ha intresse för mordutredningen.
De båda svarade villigt på utredarnas frågor, ända tills man kom till ”Källa Erik”, informationen från och omkring avlyssningen av den sovjetiske diplomaten. Då blev det stopp. Barrling och Kegö tvingades påminna om att det fanns regeringsbeslut på att de inget får yppa om detta. Frustrationen från utredarna var givetvis stor. Utredarna hade fått nytt material och ville få veta. Barrling och Kegö ville få berätta eftersom de anser att vad de vet kan leda mordutredningen framåt.

Den 26 januari 2014 skrev Barrling och Kegö därför ett brev till regeringen och bad att den kvalificerade sekretessen skulle hävas.
Den 24 april 2014 svarade regeringen att man avslog deras begäran och hänvisade ärendet till förundersökningsledaren för Palmeutredningen, vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Så fiffigt! Regeringen upphävde inte ett regeringsbeslut utan överlämnade den uppenbarligen varma potatisen till Kerstin Skarp. Skarp har tydligen också därför uppfattat något slags dolt budskap. Hon har nämligen ännu inte efter nära t v å å r meddelat vare sig Palmeutredarna eller Barrling och Kegö att det är fritt fram för dem att prata om allt. Och hur skulle hon för övrigt kunna fatta något välgrundat beslut eftersom inte heller hon tillåts ta del av de så hemliga uppgifterna rörande ”Källa Erik”.

Det har snart gått 30 år sedan Olof Palme mördades.
Själv tycker jag att det är skandal att inte alla svenska medborgare fritt får berätta för utredarna av ett statsministermord vad de känner till och vad de tror kan vara väsentligt för utredningen!

Vi svenskar är uppfostrade i tron att det kanske viktigaste vi har att värna i vårt land är demokratin. Vi tillsätter och avsätter våra politiker genom fria val. Vi dödar dem inte, oberoende av vilket parti de tillhör.

Jag tror att jag talar för en överväldigande majoritet av det svenska folket när jag nu nära 30 år efter mordet på Olof Palme begär att alla medborgare i Sverige, inklusive Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, fritt ska få berätta för Palmeutredarna vad de själva tror kan vara väsentligt för mordutredningen.

Vad kan vara viktigare än att få klarhet i ett statsministermord? Handlar det om förhållandet till främmande makt, eller att någon svensk myndighet, person eller grupp var delaktig i dådet?
Vi vanliga svenskar tål sanningen! Frågan är varför ni politiker inte gör det?

Vänliga hälsningar
Anders Hasselbohm
journalist

*

_________________________________

Du kan hjälpa Arboga kommun
att mata änderna i Arbogaån

Här vid Labron, och nedströms, brukar Arbogaborna
sedan decennier mata Arbogaåns änder.

Sedan förra veckan matar Arboga kommuns driftavdelning änderna i Arbogaån. Vill du också mata änderna är blandad krossad säd och bröd lämpligt foder.

När temperaturen kryper ner under cirka -10° är det dags att börja mata änderna i Arbogaån. Det påminner Arboga kommun oss om på sin hemsida.
Änder, som inte är tamänder, stannar kvar i sin hemmiljö så länge det finns öppet vatten och tillgång på mat.
Att mata änderna är dock inte en ”överlevnadsfunktion”. För blir det brist på mat, och temperaturen samtidigt är mycket låg, så flyttar de till mer gynnsamma platser.

Arboga kommuns driftavdelning matar änderna med Hönsfoder Bas. Det är pelletsfoder för hönsfåglar och det är vitaminberikat.
Och du, som privatperson, kan förstås också hjälpa till att mata änderina.
Kommumnen ger följande tips om lämpligt foder:
Krossad blandad säd är ett lämpligt foder. Och det bröd som du kan tänkas äta själv, och alltså inte mögligt eller av annan anledning dåligt bröd.
Fodret ska ligga nära öppet vatten, skyddat för stress men nära för änderna.
Änderna ska ha tillgång till öppet vatten vid matplatsen, de blöter gärna födan innan de äter. Närheten till vatten minskar även risken för att locka andra djur till maten.

BILD: ARNE GRIPENHED. TEXT: HARRY HOLM

________________________________

Arboga-elever vann aktietävlingen

David Arvidsson, Oscar Andersson och Jacob Stjernfeldt

Oscar Andersson, David Arvidsson och Jacob Stjernfeldt, i EK3 i Vasagymnasiet i Arboga, blev bäst i Sverige i aktietävlingen Stock Market Learning.

Stock Market Learning är en tävling där det gäller att lyckas med aktieplaceringar.
I april kommer nu Arbogaeleverna vara med på en prisutdelning i Salerno i Italien, tillsammans med vinnarna från fyra andra länder i Europa.
I år medverkade sammanlagt 39.500 lag från flera europeiska länder i tävlingen som i Sverige arrangeras av Sparbanken.
Förutom gratulationer till Oscar, David och Jacob finns det anledning att också gratulerar Sara Jafri, Calle Ragnarsson och Ellen Weckström som kom på en fjärdeplats samtViktor Krisat, Gustaf Nyqvist och Noor Semo som kom på en sjätteplats i den svenska tävlingen.

(Från Vasagymnasiet /Arboga kommuns hemsida 2016 01 18)

___________________________________

Kallt har det varit och kylan fortsätter i kväll igen

Det var inte särskilt många som åkte i Teknikbacken i Arboga på lördagen (bilden). Men så var det också fortsatt kallt väder. Och kylan håller i sig på morgonen och förmiddagen idag, söndag. Efter lunch kommer temperaturen några timmar att hålla sig på 8-9 grader. Framåt kvällen sjunker den dock till 13 minusgrader igen.

HARRY HOLM 2016 01 17

______________________________

Arboga är en vacker stad
även i vinterns tid

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Idag är det Tulpanens Dag

Tulpanens dag infaller den 15 januari varje år, och idag är det alltså den 15 januari 2016. Det skall vi fira!


Det odlas 150 miljoner tulpaner varje år i Sverige. Svenskarna är ett tulpanälskande folk. Det finns inget land i hela världen som köper så mycket tulpaner per person som vi gör.
Varför vi svenskar är så förtjusta i tulpaner, tror organisationen Blomsterfrämjandet beror på längtan och känslor; vi vill ta in våren, färgerna och ljuset även om det fortfarande är vinter ute. Tulpaner symboliserar fräschör, vår och början på något nytt.

Björn Lagergren vid Lagergrens Handelsträdgård förklarar så här:
-Prisutvecklingen på tulpaner har lett till att tulpanen har förvandlats från att vara en lyxvara till att bli en basvara. De senaste 20 åren har konsumentpriset varit detsamma och tulpaner är numera något som många unnar sig att köpa till sig själva till skillnad från tidigare då de främst gavs bort. Ingen annan blomma köps med samma kontinuitet och för många är en ny tulpanbukett varje vecka under tulpansäsongen en självklarhet. Utbudet av färger och former gör att buketterna kan varieras i det oändliga vilket också gynnar återköpsfrekvensen.

En annan viktig förklaring till tulpanernas popularitet sägs vara att de numera är lättillgängliga och finns att köpa i många olika affärer, men så har det inte alltid varit.
-När tulpanförsäljningen började komma i gång på 1950-talet såldes 100 procent i fackhandeln, alltså i blomsterbutiker och handelsträdgårdar, berättar Björn Lagergren.. Med tiden har dagligvaruhandeln tagit över allt större marknadsandelar och idag säljs säkert 90 procent i dagligvarubutiker. Det har spelat stor roll för den totala konsumtionen i Sverige.

En stor del av de tulpaner som konsumeras i Sverige är tillika svenskodlade trots tuff konkurrens från främst Holland.
-Svenskar bryr sig om miljön och väljer gärna närodlade produkter, berättar Björn Lagergren. I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare och vi odlar alla enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Eftersom vi alla jobbar med samma märkning är det lätt för konsumenten att känna igen märkningen.

Svenska tulpaner börjar säljas redan i november, men det är först i början av januari som de stora volymerna kommer ut på marknaden. Tulpansäsongen håller på till mitten av april.
Tulpanens dag är instiftad av Blomsterfrämjandet.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 01 15

______________________________

Arboga drabbas inte när
Seco Tools flyttar jobb till Indien

Företaget Seco Tools lägger ned sin verksamhet i Ludvika och flyttar den till Indien där lönerna är klart lägre. Löper Seco Tools i Arboga risk att drabbas av samma öde? Inte för tillfället i alla fall, tvärtom kan man säga i dagsläget.

I Ludvika kom dråpslaget i förrgår, 82 anställda varslades om uppsägning vid Seco Tools där. Enheten är lönsam men ändå flyttar man - för lönsamhetens skull.
Seco Tools tillverkning av skärverktyg ska flyttas från Ludvika till Indien för att personalkostnaderna är lägre där.
Om ett halvår får de första av de uppsagda sluta och avvecklingen ska vara helt klar i slutet av 2017.
MBL-förhandlingar mellan företaget och facket har inletts.

Hur blir det med Arboga?
Seco Tools har 135 anställda vid sin anläggning i Arboga. Så
arbogasidan.se har ställt några frågor till Seco Tools kommuniukationsdirektör Per-Lennart Berg. Han svarar som följer på våra frågor:
Påverkas verksamheten vid Seco Tools i Arboga i samband med beslutet om nedläggningen i Ludvika?
- Nej
Finns överväganden om neddragning / flyttning av verksamhet vid anläggningen i Arboga?
a. För tillfället.
- Nej
b. På sikt.
- Nej, men allt är beroende på hur världskonjunkturen utvecklas.
3. Är det i övrigt några förändringar på gång i Arboga?
- Vi har under 2015 slutfört flytten av verksamhet från Norrköping till Arboga.

Det var för två år sedan som Seco Tools meddelade att 92 av deras 105 tjänster i Norrköping skulle försvinna från fabriken där och att hälften av de jobben skulle flyttas till Arboga. En åtgärd som nu alltså är genomförd och som därmed innebär ett helt annat öde än för Seco Tools i Ludvika.

HARRY HOLM 2016 01 14

 

______________________________

Idag dansas julen ut

Idag onsdag är det Tjugondag Knut, Och då ordnas knutsdans i Godtemplarlokalen vid Storgatan 10 i Arboga.

Vi som varit i Arboga ett tag minns när knutsdansen ordnades på Stora Torget. Sång och musik och godispåsar som slängdes ut till de många barnen.
Nuförtiden sker evenemanget i IOGT-lokalen i Arboga, landets äldsta i bruk varande ickekyrkliga samlingslokal. sägs det.
Det välkomnas idag alla danssugna barn och vuxna av arrangerande Arboga Scoutkår i samarbete med Arboga kommun.
Med början kl 18 dansas det runt granen och fikas. Tomten kommer också på besök. Knutsdansen är gratis och öppen för alla, betonar arrangörerna..

HARRY HOLM 2016 01 13

*

Varför Tjugondag Knut?


Knutsdagen instiftades som minnesdag åt helgonet Knut Lavard.
Datum har dock inte alltid varit den 13 januari, visar det sig.

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut är i Sverige, Finland samt (delar av) Norge en dag som infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och firas som slutet på julhögtiden.
Dagen fick Knuts namn till minne av helgonförklarade Knut Lavard (kanske också påverkat av en minnesdag för Knut den helige), och kallas också Knutdagen (eller Knutsdagen). Knut har därför namnsdag denna dag.

Talesätt kopplade till tjugondag Knut finns i lite olika varianter: "tjugondag Knut körs julen ut", "tjugondag Knut kastas granen ut" är två moderna exempel, och "Knut driver julen ut" ett äldre.

Bakgrunden är, enligt Wikipedia, följande:

Knut Lavard hette en dansk prins som den 7 januari år 1131 blev mördad, sannolikt av sin kusin och rival Magnus Nilsson (som var vald till svensk kung i Västergötland).
Knut blev senare helgonförklarad, och i spåren av detta dök de så kallade Knutsgillena upp.
Som brukligt var fick Knut också som katolskt helgon en egen dag; hans dödsdag, som råkade vara dagen efter trettondedagen, blev till Knuts dag i almanackan.
Vid denna tid avslutades julen på trettondedag jul, vilket den fortfarande gör i andra länder, och Knutsdagen var alltså länge första vardagen efter jul.
Som kungligt helgon tillhörde Knut under medeltiden tillsammans med Sankt Olof i Norge och Sankt Erik i Sverige de populäraste helgonen i Norden.
”Omskoren bleff Jesus, besökt aff Kong Knut, badt them hielpa sigh at drifwa Jwlen vth" stod det förr i Bondepraktikan.

Flyttad dag
Knutsdagen inföll den 7 januari i svenska almanackor ända fram till 1600-talet, då Knut tillsammans med julens avslutande flyttades fram en knapp vecka till sin nuvarande plats på den 13 januari (tjugo dagar efter jul, räknat från juldagen). Det gamla talesättet "Knut driver julen ut" följde också med. Alf Henrikson kopplar dock samman Knut den 13 januari lika mycket med prins Knuts farbror, Knut den Helige.
Det finns olika teorier om varför julens avslutande flyttades fram.
I de flesta av de julfirande länderna avslutas julen fortfarande
med trettonhelgen. Folklivsforskaren Ebbe Schön menar att den
lutherska kyrkan ville stärka kyrkolivets ställning genom att utöka julen.
Knut som då redan var intimt förknippad med julens
slut följde då så att säga med i flytten av julavslutningen.

HARRY HOLM 2016 01 13

_____________________________

Skolterminen börjar idag

Nu är det slut på jullovet. Idag är det skolstart i Arboga. Om sju veckor börjar sportlovet.

I Arboga kommun finns 14 förskolor och 7 grundskolor. Samtliga grundskolor drivs i kommunal regi. Av förskolorna drivs 13 i kommunal regi och en förskola drivs som föräldrakooperativ.
Arboga kommun har ett gymnasium, Vasagymnasiet. Vasagymnasiet är ett kommunalt gymnasium.
Och vårterminen för alla elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasium startar alltså idag, tisdag den 12 januari.
Terminen avslutas fredagen den 10 juni.
Lovdagar under vårterminen:
10 februari.
29 februari till och med 4 mars, sportlov (vecka 9).
29 mars till och med 1 april, påsklov (vecka 13).
6 maj

HARRY HOLM 2016 01 12

______________________________

På tisdag beslutas det om
flyktingbarn i "Vakttornet"

Formellt har det säkert gått för fort. Men flyktingbarnen strömmar till och nöden har ingen lag, sägs det. Eftersom Socialförvaltningen i Arboga redan bestämt sig för att använda några av utrymmena i Jehovas Vittnens gamla anläggning, så är det nu hög tid för kontraktsskrivning.

För 2015 hade Arboga kommun avtal om att ta emot 15 barn.
Fram till lucia hade kommunen fått 78 anvisningar från Migrationsverket.
Då kommunen inte har något eget HVB-hem (hem för vård och boende) har socialnämnden placerat alla bara i privata hem, många gånger långt från Arboga.
Det har varit sådan tillströmning av barn att kommunen inte alltid haft tid att noga kontrollera familjehemmen. Och något företag har till exempel, utan att nämnden sagt okej, flyttat barn till andra boendeformer i helt andra kommuner.
Så veckan före jul beslutade socialnämnden föreslå att Arboga kommun omgående startar ett HVB-hem i egen regi.

I år väntas 77 pojkar
Arboga kommun har avtal med Migrationsverket och Länsstyrelsen om att ta emot ensamkommande flyktingbarn, för 2016 inte mindre än 77 pojkar i åldern 15-17 år.
Socialnämnden har därför sett "ett tvingande behov" av att kommunen omgående öppnar ett eget HVB-hem för 14 barn i den avtalade åldern. Och förslaget blev att minst 12 ensamkommande flyktingungdomar ska få ett tillfälligt HVB-hem i Jehovas förra anläggning, från 1 mars och året ut. Socialförvaltningen bestämde sig därför för att redan vid årsskiftet där starta ett så kallat stödboende för elva ensamkommande flyktingungdomar.

Dags för hyreskontrakt
Kommunstyrelsen i Arboga väntas på tisdag besluta att det ska skrivas ett hyreskontrakt med Socialförvaltningen för en del av Vakttornetsfastigheten för tiden 1 mars - 31 december 2016.
Samtidigt väntas kommunstyrelsen uppdra åt socialnämnden att
prioritera en långsiktig plan för HVB-hem och en långsiktig plan
för stödboende. Det är extra viktigt med anledning av den tillfälliga lösningen att använda Tornets lokaler, tycker kommnstyrelseförvaltningen.

HARRY HOLM 2016 01 07

 

______________________________

 

____________________________

Arbogas år 2015 i backspegeln

JANUARI.
Alldeles i början av året Arboga ordnade Riverbend´s Squaredancers för 31:a gången den så kallade Arbogadansen.

Ingemar Skogö, avgående landshövdning.

I Trettonhelgen flyttade Ingemar Skogö efter fem år som landshövding ut ur Västerås slott, för att i stället arbeta med den statliga rymdutredningen.
Och så spelades Arbogarevyn "Gaff(l)a inte med oss" också de första dagarna på det nya året
---
FEBRUARI.
Vädret gjorde att gatorna i bostadsområdena hade mycket djupa spår i isen. Eftersom Arboga kommun inte längre har någon vägskrapa, så fick de farliga isvalkarna vara kvar i veckor.

I en kommun utan väghyvel ser det ut så här.


Första söndagen i månaden var Heliga Trefaldighets kyrka välfylld, när Arbogabygdens församling tog emot sin nye kyrkoherde, Joakim Vikström.

Nye kyrkoherden.

Februarimarknaden 2015 lockade många knallar och många besökare. Arbogakarnevalen kunde notera en succé första året som arrangör av denna gamla tradition på Järntorget.
Under månaden öppnade Skandiatunneln åter efter den flera månader långa avstängningen, De tidigare problemen med vatten i konstruktionen som inte rann bort och gav upphov till krackelerad beläggning, blåsbildning och svallis vintertid hade äntligen åtgärdats.
Mer negativt var att Arboga kommun denna månad fick avslag på sin ansökan om att få fortsätta arrangera yrkeshögskoleutbildningen till elkraftingenjör. Det här hade kommunen ordnat sedan år 2011 och 90 procent av Arbogas studenter hade fått jobb efter avslutad utbildning.

MARS
Från och med måndagen efter sportlovet började en ordning, så ett SMS att skickas till vårdnadshavare vid oanmäld frånvaro. Det gällde eleverna i Gäddgårdsskolan årskurs 5-9 och för Stureskolans elever. En regel är: Är eleven oanmält frånvarande efter klockan 10.00 skickas ett SMS.
--
APRIL
Inte mindre än 2.200 ton sand lades ut på gator och torg under vintersäsongen i Arboga kommun. Nu i april sopades all denna sand upp.
Årets Norsyling arrangerades lördag den 11 april och som vanligt var det föreningen Sturefiskarna som genomföde evenemanget - för 16:e året..
Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Kenneth Fagerlund annonserades för framträdande i Medborgarhuset i Arboga en kväll. Och ett annat nöje, var när FMK Arboga ordnade danskväll i Folkets park med Matz Bladhs orkester.

MAJ
Förstamajtalare i Arboga var Gabriel Wikström, Västeråsare från Riddarhyttan, och nu trippelminister (folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister).
Och på Kristi Himmelsfärds dag var det traditionsenligt Götlundabygdens dag.Johny Stolpe med sina kaniner vid Götlundabygdens dag.

Vädret var rätt bra, så i år började i alla fall gudstjänsten utomhus vid detta års Götlundabygdens dag.
.
Den här månaden startade också den omfattande renoveringen av Arbogas bibliotek, som därför var helst stängt första 12 dagarna i juni.


JUNI
I juni fick Arboga två cityvärdar som skulle öka servicen och trivseln i centrum. Värdarna ska också bidra till arbetet med ett tryggt centrum.
På nationaldagen välkomnades nya medborgare i sessionssalen i Arbogas Rådhus. Ceremonin leddes av ordföranden i kommunfullmäktiges Liisa Pettersson. Nio familjer fanns på plats för att välkomans vid högtidligheten.
Den 11-13 juni arrangerades Arbogakarnevalen, med musik, dans, mat från olika länder, marknad och tivoli och disco.
Så blev det skolavslutning, då som vanligt Vasagymnasiets avgångselever marscherade från skolan till Trefaldighetskyrkan. Därifrån "spang" de ut på Järntorget till uppvaktningen med ballonger, blommor och skyltar, innan det bär iväg ut på stan med diverse slags fordon.

JULI
Den 4 juli small det. Ett trevåningshus vid Herrgådsgatan - innehållande lägenheter och företag - . drabbades av en explosion, som anågs orsakats av gasoltuber. Huset fick utrymmas.
Annars var mycket fint också i Arboga, denna vecka. Sommarblommor hade planterats ut i stadskärnan. T.ex: Runt fontänen på Nytorget fanns humle, begonia Dragon Wing, femtunga och njurvinda. Och i de stora ekfaten växte häggmistel, fjäderborstgräs m.m.
Det fanns en hel del evenemang i Sommar-Arboga. På tisdagskvällarna den 7, den 14 och den 21 juli var det veteranfordonsträffar på Jäders bruk. Och detordnades “Sommarkväll vid ån” på Väster Långgatan 1 den 8 juli.
De flesta dagarna var det efter lunch dramatiserade visningar på Arboga Museum.
Sommarskoj på museet ordnades för barn kl 10 på förmiddagarna.
SM Segelflyg arrangerade Arboga Flygklubb från den 25 juli med mer än 50 flygplan och 60 piloter.

AUGUSTI
Giv oss fred spelade detta år och en hel vecka. Detta, Rune Lindströms Arbogaspelet, sattes också nu upp på Museigården.
Vid Medeltidsdagarna fanns de vanliga ingredienserna, från Zack - Arbogas stolthet inom gycklarbranschen - till de populära ryttarspelen i Carl Bergmans park.

Ryttarspelen drog stor publik.


Den 14 augusti fick "Nalles" utrymmas eftersom det fanns risk för anläggande av brand. Två misstänkta föremål hade anträffades i närheten av asylboendet i Arboga. På platsen hittades två säckar som undersöktes av Polisens bombgrupp.
Men den lördagskvällen den 22 augusti var Heliga Trefaldighets kyrka välfylld vid lördagskvällens för en manifestation, där församlingarna i stan samarbetade under rubriken Ord, ljus och musik. Bland talarna fanns´Göran Malmsten, som lägger ner otaliga timmar på att lära de asylsökande svenska. Det som hände, när en av de boende på Nalles knivdödade två personer på Ikea i Västerås, kallade Malmsten för en olyckshändelse. Han bad också för förövaren från varuhuset.
Den 17:e augusti 1945, samlades personal, chefer, myndighetspersoner m.fl utanför den nyuppförda huvudbyggnaden för att inviga Centrala Verkstäderna Arboga, CVA. Att detta skedde för 70 år sedan uppmärksammades nu på olika sätt.
Torglördag ordnades den 29 augusti.

SEPTEMBER
En dödsolycka inträffade på E20 vid Arboga, månadens första dag. Det var på vägen mot Kungsör som en motorcyklist och en lastbil kolliderade. MC-förare, en 31-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten, avled i samband med olyckan.
Så blev det månadens första helg och därmed både Höstmarken i stan och Jädersbruksdagarna nu med temat Båt och båtliv.
Den 14 september genomfördes det 43:e Lasse-Maja-loppet.
Och så kom larm om stor rasrisk i Arboga vid Grindbergas gång- och cykelväg. Vägen från Jädersvägen till Ramstigen stängdes vid Grindbergas kraftstation på grund av ett läckage mellan kanalen, vägen och ån.
Så nåddes vi av beskedet att Arboga får rekorddyrt boende för ensamkommande flyktingbarn. Platsen var nämligen Jehovas Vittnens gamla anläggning, som kommunen i maj i fjol tog över för 80 miljoner kronor. Nu skulle 11 flyktingbarn få plats i Vakttornets tidigare lokaler. En tegelbyggnad på 23.000 kvadratmeter, 74 enkelrum och 84 kontor. Och många verksamhetslokaler. I väntan på att kommunen fyller lokalerna
med annan verksamhet kan man säga att det satsas drygt 7 miljoner per barn när det gäller boende.


Vid halvfemtiden på morgonen den 28 september 04.30 var vi ett antal Arbogabor som varr ute och studerade månförmörkelsen. Det ska dröja 18 år till nästa gång det blir så kallade blodmåne och månförmörkelse.

OKTOBER
Denna månade invigdes skolmatsalen i Götlunda, eftersom skolan fått nytt tekök och ny matsal efter 16 veckors renovering. På invigningsmenyn stod grillad kycklinglårfilé med mangosås, klyftpotatis och sallad. Till efterrätt serverades äppelkaka och vaniljsås.
I början på månaden tecknade Arboga kommun markanvisningsavtal för ett markområde om cirka 7 800 kvadrameter vid Åbrinken, med företaget Stefan Werner Arkitekter AB. Området är planlagt för bostäder.

Planområdet vid Åbrinken.


En fredagskväll voltade en 26-årig mamma och hennes tvååriga son med sin bil på länsväg 572, vid Götlunda.. Kvinnan uppgav själv att hon tagit tabletter. Dessutom saknade hon körkort. Både modern och sonen kördes i ambulans till lasarettet, kvinnan med lindriga skador och sonen oskadd.

NOVEMBER
Nu kom nyheten att Arboga Energi AB säljs till grannkommunen Köping. “Affären möjliggör ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga samordningsvinster för både Köpings och Arboga kommun“, säger de inblandade.
Och som “julklapp” till folk som har stugor vid Hällarna kom denna månad beskedet från kommunen att planerade arbeten i fritidshusområdet gör att de som har bryggor, möbler, ledningar eller annat på land måste flytta detta innan den 14 december.

DECEMBER
Ekbacksbadet stängdes från den 7 december till och med den 20 december på grund av reparationer i källaren.
Men det var ju bra att - lagom till helgen och Gammeldags Julmarknad - julstjärnorna kom på plats över Nygatan i Arboga.
Till Arbogaborna kom en föga gillad “julklapp”; när kommunfullmäktige den 17 december, med 23 röster mot 15, beslutade höja skatten med 65 öre, den första skattehöjningen i Arboga på 30-talet år. Trots att kommunen redan har närmare 100 miljoner kronor i en fond att begagna om det skulle hända något oväntat.
Men positivt var förstås att Gjutarevägen öppnades för trafik igen, onsdagen den 23 december. Vägen och tunneln har varit avstängd sedan i höstas på grund av reparationsarbeten.
Under julen var det barmark men runt lunchtid på söndagen den 27 december började de första snöflingorna dala över Arbogatrakten. Och sedan fortsatte det. Och blev så vitt och fint inför årsskiftet.
Tack för det.
Och GOTT NYTT ÅR:

HARRY HOLM - text och bilder

 

** -

 

 

**  

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:

REAGGAE GG = SKAGEN
(reagge = ska + GG = gen)


TILL VILKEN ICKE SVENSK
STAD ÄR VI PÅ VÄG?

FÄSTNING FLOD
Svara till harry@holm.tf

_________________________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby 


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________