*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

TISDAGEN den 31 januari kommer det att vara ett par plusgrader i Arboga. Så mycket sol är inte att vänta. Men vinden blir svag. Och talgoxarna har börjat försöka sig på att sjunga. Både de och vi bör dock tänka på att det gamla namnet på februari är "vintermånad". Så än, så är det långt till vår...

Anne Frank är föremål för utställningen på Arbogabiblioteket, fram till och med den 11 februari. (Foto: Fotocollectie Anne Frank Stichting/Allard Bovenberg, Amsterdam.)

I FREDAGS, Förintelsens minnesdag, startade en utställning om Anne Frank på Arbogas biblioteket. Med utgångspunkt i Anne Franks liv utforskar utställningen Anne Frank – "Om jag bara får vara mig själv" identitet, fördomar och synen på den andre.

DEN JUDISKA flickan Anne Frank var 15 år när hon dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hon blev internationellt känd för sin dagbok, där hon skildrar sina upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.

I SAMBAND med utställningen kan Arbogaborna låna material om Anne Frank och förintelsens offer. Själva utställningen är gjord av myndigheten Forum för levande historia och är ett samarbete med Anne Frank House i
Nederländerna. Utställningen står i bokhallen, och alltså till och med den 11 februari.

HARRY HOLM 2017 01 31

____________________________

MÅNDAGEN den 30 januari kommer kanske att bjuda på några solglimtar under förmiddagen. Men sedan väntas det gråväder och temperaturen kommer under dagen att ligga på två plusgrader. Vinden blir rätt svag i Arbogatrakten denna dag.

RATTFYLLERI. Natten till söndagen kontrollerade en polispatrull en bil på länsväg 249 i höjd med Röfors. Föraren, en kvinna född 1959, blåste positivt i patrullens sållningsintrument och fick därför följa med till polisstationen för provtagning.

VID SÅ KALLAT utandningsprov blåste kvinnan då 0,32 mg/l. Körkort och bilnycklar omhändertogs och anmälan om rattfylleri upprättades. Kvinnan frigavs efter provtagning och förhör, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 01 30

_____________________________

DET ÄR SÖNDAG och dags för veckans kristna betraktelse. I Svenska kyrkan har man numera ett annat ämne för Fjärde söndagen efter Trettondagen. Men förr var temat som det jag skriver om idag. Som vanligt börjar jag med ett bibelord.

Det finns inget försvar för dig som dömer, vem du än är.
Ty med din dom över andra dömer du dig själv, eftersom du handar
likadant som den du dömer.

Romarbrevet 2:1

Fjärde söndagen efter Trefaldighet
FRIA ELLER FÄLLA


Den här söndagen funderar jag omkring detta med att döma andra. I Matteus 7:1–5, förklarar Jesus att man måste ta
bort bjälken ur sitt eget öga innan man kan se och ta bort flisan ur sin
broders öga.

VISST KANMAN säga till en god vän att han har fel, för det är också
vänskap att inte bara "jamsa med" utan att även korrigera. Misstag man
gör och inte märker själv, dom mår man bara bra av få reda på. Så man
slipper "göra bort sig" fler gånger.

MEN LÅNGT ifrån alla som dömer har ögonkontakt med den det gäller. Det
är allt för vanligt att kritisera någon som inte är på plats. Jag kallar detför att "prata sk-t om andra". Tänk då på en sak: Den som talar illa om andra i din närvaro, talar illa om dig i din frånvaro.

DÄRFÖR tycker jag om bibelstället Gal.6:1–2. Från Efesos sände Paulus
det brevet i mitten av 50-talet e.Kr. Brevet var riktat till församlingarna i
provinsen Galatien, i norra delen av Mindre Asien där Paulus varit på
både sin andra och sin tredje resa.

BREVET som helhet innehåller verkligen "raka puckar", som vissa säger
nuförtiden. Men i det bibelställe jag hänvisar till är han i alla fall ganska
lugn i sina formuleringar. Så här står det:
"Bröder, om någon ändå skulle ertappas med en överträdelse, skall ni som är andliga människor visa honom till rätta, men gör det med ödmjukhet, och se till att du inte själv blir frestad. Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag." (Gal. 6:1–2)

SÅ HERRE, jag ber, hjälp mig se till att min egen bjälke är borta ur ögat innan jag försöker peta bort min väns lilla flisa. Gör mig ödmjuk men ärlig i min kritik. Det ber jag, i Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM
2017 01 29

___________________________

LÖRDAGEN den 28 januari blir det inga större chanser att se solen i Arbogatrakten. Det väntas någon minusgrad och grått, grått, grått. Vinden blir rätt svag.

SAGOSTUNDER på olika språk brukar arrangeras på biblioteket i Arboga. Och idag lördag är det dags igen. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, får komma till biblioteket för att höra på sagoläsning.

ROSA FANUS läser högt och berättar sagor på tigrinska klockan 11.30.
Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska klockan 12.00. Och
Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska klockan 12.30.

VERNISSAGE. Jukka Vänttinen ställer ut grafik i Arbogabibliotekets galleri under två veckor, 28 januari -11 februari. Han arbetar med tekniken mezzotint, ett djuptryck på plåt.
Utställningen är öppen: måndag-fredag klockan 16.30-18.00 och lördagar - som vid dagens vernissage - klockan 11.00-13.00.

HARRY HOLM 2017 01 28

____________________________

FREDAGEN den 27 januari blir det som varmast en plusgrad. Solens små glimtar slutar att glädja oss efter lunch. Men vinden blir inte så besvärlig, så vi får väl vara glada ändå här i Arbogatrakten. Det är Föritnelsens Minnesdag idag, läs mer om det längre ner i den här spalten.

HEMTJÄNSTENS dag är det ockaå den 27 januari. En speciell facebookgrupp förklarar syftet: "Det är dags att belysa hemtjänstens livsviktiga roll för de äldre och sjuka. Det är dags att berätta om uppdraget "Hemtjänst" som trotsar väder och vind. Det är dags att göra det känt att hemtjänsten gör sitt yttersta att genomföra sina insatser. Det må bli storm, kyla eller hetta. Det får bli helg eller vardag med världen upp och ner övrigt."

MED ALL SÄKERHET är Hemtjänsten det som befinner sig där hos sin kund. "Det är dags att ge en dag av alla 365 dagar till hemtjänsten. Egentligen borde det vara alla de andra 364 dagarna också men hemtjänsten nöjer sig med en dag. Låt oss driva frågan tillsammans i hela Sverige."

FÖRINTELSENS minnesdag är det alltså också idag. Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, 1945.

MINNESDAGEN är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

FÖR MIG personligen går tankarna till Lars G:son Berg, som arbetade tillsammans med Raoul Wallenberg på svenska ambassade i Budapest vintern 1944-45, då svenska skyddspass räddade otaliga judar från förintelsen. Lars G:son bodde i Rio de Janeiro men jag träffade honom i Stockholm där han berättade om den där vintern, då Raoul Wallenberg till slut togs till fånga av ryssarna.

RESULTATET av mitt möte med denne medarbetare till Raoul Wallenberg blev att jag gav ut Lars G:son Bergs bok "Vad hände i Budapest" där journalisten Anders Hasselbohm från Arboga också berättade om sina forskningar i fallet i mer modern tid.

BOKEN kom också ut i USA med titeln "What happened in Budapest". Och som en extra dimension, gav jag på mitt förlag också ut "Det ändlösa tåget", av Lazslo Petö, som var judiska rådets kontaktman med Eichmann där och då i Budapest.

SEDAN, PÅ 1980-talet, bodde båda dessa, Lars G:son Berg och Lazslo Petö, i Brasilien - utan att veta om varandra - och kom ut med sina böcker på samma lilla bokförlag i Arboga. Världen är liten, brukar man säga.

HARRY HOLM 2017 01 27

____________________________

TORSDAGEN den 26 januari fortsätter envist med de 4 plusgrader som det varit hela natten till idag. Dessutom väntas en hel del solsken. Det är bara att gratulera, speciellt de Arbogabor som har möjlighet att vistas ute i det fria.

SOPPA OCH underhållning är det på torsdagarna i Trefaldighetsgården i Arboga. Dessutom god hemlagad soppa och trevlig samvar. Soppan serveras mellan 12.00 – 13.00 varje torsdag och efter soppan finns det kaffe med hembakt fikabröd. Klockan 13.00 – 14.00 är det någon form av underhållning. Dagens gäst är Pär Johansson. Det kostar 40 kr för soppa, fika och underhållning.

SNATTERI I ARBOGA. I går eftermiddag greps en kvinna misstänkt för snatteri i Arboga. Den 58-åriga kvinnan ertappades efter att tillgripit varor för 559 kronor i Nettobutiken. Hon frigavs efter förhör, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 01 26

--------------------------------------

ONSDAGEN den 25 januari kommer att vara rätt skön i Arbogatrakten. Det blir ett par plusgrader hela dagen. Mot kvällen väntas fyra plusgrader och så håller sig temperaturen hela natten till torsdagen. Och så är det halvsnödagen idag. Vad det betyder ska jag berätta lite längre ner i spalten.

TRIVSELDANS är det 13.30 - 17 idag i Arboga Folkets Park. För musiken svarar Edwings. Det är Arboga Folkets Park som arrangerar och det kostar en hundralapp att vara med där i Parkhallen.

HALVSNÖDAGEN. Idag, den 25 januari, är det Halvsnödagen och enligt sägen ska hälften av vinterns snömängd ha kommit nu. Ligger det sanning i det så kan vi förvänta oss ovanligt lite snöskottning resten av vintern.

HARRY HOLM 2017 01 25

____________________________

TISDAGEN den 24 januari och elva månader till julafton. Idag får Arbogatrakten soligt, speciellt på förmiddagen. Under eftermiddagen väntas någon plusgrad. Vinden blir väldigt vänlig.

ARBOGAS SKOLOR genom tiderna. Så heter programmet på Arboga Museum i kväll kl 18.30. Det är den pensionerade arbogaläraren Birgit
Johansson som visar bilder och berättar. Entréavgiften är: 50 kr (barn till och med 15 år har fri entré). Arrangörer är
Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM 2017 01 24

---------------------------------------

MÅNDAGEN den 23 januari är här. I natt har det varit ett par tre plusgrader i Arbogatrakten. På förmiddagen idag håller temperaturen sig runt nollan men från lunch blir det en eller två plusgrader. Och ingen nederbörd. Till och med sol större delen av dagen.

ELENS DAG är det idag, den 23 januari. I Sverige är elen så värdefull, för staten, att staten till och med tar moms på elskatten - trots att moms bara får tas ut på varor och tjänster. Och vi, försynta svenskar på alla nivåer, bara finner oss i det.

MEN VISST har vi nytta av elektriciteten. För belysning, för teknisk utrustning, för uppvärmning och mycket annat. Vi är så vana vid att alltid ha el, att det nästan känns lyxigt vid de sparsamt förekommande strömavbrotten, då man kan mysa vid tända stearinljus och leta sig fram med ficklampa.

MEN PÅ SÄTT och vis förtjänar elen att ha en egen dag. Kan man fira kanelbullen så... Kanelbulle kan man klara sig utan en och annan dag. Men utan el skulle inte vår vardag funka. Tack vare elen är vårt liv ljusare, tryggare, lättare, friskare, roligare och mycket mycket mer.

SEDAN 2014 firas Elens dag den 23 januari,. Elens Dag är en möjlighet att visa på elens nytta och nöje och vad el tillför i vår vardag och samhället i stort, hävdar elbranschen. Och lägger till att Elens Dag firas i ljusets tecken. Under denna mörka månad kan vi ladda Sverige med mer ljus när det behövs som mest.

HARRY HOLM 2017 01 23

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

HELGEN är här. Och då börjar jag som vanligt spalten med ett bibelord:

Jesus sade: ”Skall då jag komma och bota honom?” Officeren svarade: ”Herre, jag är inte värd att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord, så blir pojken frisk. Jag är själv en som står under befäl, och jag har soldater under mig, och säger jag till den ene: Gå, så går han, och till den andre: Kom, så kommer han, och säger jag till min tjänare: Gör det här, så gör han det.” Jesus blev förvånad och sade till dem som följde honom: ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro.

Matt. 7:5-10

Tredje söndagen efter Trettondagen
JESUS SKAPAR TRO

BIBELSTÄLLET här ovanför är från berättelsen om när en officers tjänare botas. Först verkar Jesus lite ovilig att hjälpa till. Och officeren förstod honom. Han såg på Jesus som en judisk präst men han själv inte hörde till "Guds egendomsfolk".

HAN HADE en annan religion och han kom från "utlandet". Han kände sig utanför. Men när han visat sin stora tro på under, visat sig ödmjuk, för att rädda in tjänare, så gjorde Jesus ännu ett av sina underverk. Han sade:
- Gå. Du trodde. Det ska ske.
Tjänaren blev bums frisk och officeren fick stärkt tro på Jesus makt. Jag anser att han i det läget blev en troende

OFFICEREN kände sig utanför men i sin nöd sökte han ändå en som var innanför, han sökte Jesus. Och när Jesus hos officeren såg en tro starkare än den hos "hans egnas" hände det viktiga, att ännu en människa, kom till tro på Jesus.

VI SOM ÄR Guds barn, som tror på Jesus och hans kraft, fastnar på raderna ”...och säger jag till min tjänare: Gör det här, så gör han det.” Jesus har sagt åt oss också att gå, gå ut.

GÅ UT UR kyrkan. Gå ut till dom som på olika sätt är utanför. Och som behöver hjälp, på sikt också hjälp att hitta till Jesus, han som kan göra under med våra krämpor och med våra liv.

I SEGERTONER och i Psalmboken finns en sång (nr 90) som börjar med denna vers:

Blott i det öppna har du en möjlighet
Låser du om dig kvävs och förtvinar du
Ut i det fria skall du med Herren gå.
Kraften fullkomnas mitt i din svaghet då
,

HARRY HOLM 2017 01 21

 

_____________________________

FREDAGEN den 20 januari blir det fyra, ja upp till fem plusgrader i Arbogatrakten. Det kommer till och med att vara lite solsken då och då. Därmed ges extra inspiration till talgoxarna som jag redan har hört småträna sin vårsång.

BYTA GREJER kan man göra idag, fredag, Det är nämligen Arboga Alpinas Vintersportbytardag i Serverings-byggnaden vid Teknikbacken.. Inläm-ningen var i går kväll, försäljningen är idag 18-19.30.

DET GÄLLER slalomutrustning, längdutrustning, skridskor. Inga kläder, endast tävlingskläder såsom fartdräkter. Det har kostat 20 kr per kund att lämna in grejer och 15% av försäljningen tillfaller Arboga Alpina.

FLYTTAR TILLBAKA. Arboga
socialförvaltnings centrala administration flyttar tillbaka till Rådhuset nästa vecka, med adress Smedjegatan 5. Men på måndag är det stängt. Då är det bara telefon som gäller.

HARRY HOLM 2017 01 20

-------------------------------------

TORSDAGEN den 19 januari blir det 3-4 plusgrader i Arboga. Till och med en del sol är att vänta. Och så meddelas följande: Idag om en vecka skulle det egentligen vara sammanträde med Arboga kommunfullmäktige, som alltid sista torsdagen i månaden. Men detta möte är inställt på grund av för få ärenden.

INTERNET-VERKSTAD. Idag, som varje torsdag mellan klockan 14 och 16, är det IT-verkstad på Arbogas bibliotek. Man kan ta med sin egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller prova en av bibliotekets. Och ställa frågor om hur man skaffar e-postadress, söker på webben (googlar), använder Facebook och annat. Det krävs ingen anmälan i förväg.

HARRY HOLM 2017 01 19

-------------------------------------

ONSDAGEN den 18 januari kommer Arbogatrakten att få rätt skönt väder. Från lunchtid blir det sol. Och dessutom plusgrader, allt fler ju längre dagen lider. Det blir till och med fyra grader varmt de sista timmarna mot midnatt.

BÄSTA GYMNASIET. Det är inte alltid jag blir så glad av att lyssna på P4 Västmanland. Men i går var det trevligt för då meddelade stationen att de högsta gymnasiebetygen i länet finns i Arboga.

GENOMSNITTET för elever som gick ut gymnasiet förra året i Arboga var 15,1, av 20 möjliga. Vasagymnasiet hamnar därmed på en delad 8:e plats om vi ser på hela landet.

.DET LÄGSTA snittbetyget bland gymnasierna i Västmanlands län hade Fagersta med 13,1, vilket placerar Fagersta på en delad 191:a plats i riket som helhet. Riksgenomsnittet var 14,1.

HARRY HOLM 2017 01 18

_____________________________

TISDAGEN den 17 januari är den sista dagen på ett tag som det är minusgrader dagtid. Det blir 3-5 grader på morgonen och sedan bara någon minusgrad resten av tisdagen. I morgon kommer varmgraderna.

IBLAND är jag extra intresserad av namnsdagar. Som idag, då min dotterson Anton har namnsdag. I vårt land finns det inte mindre än 36.747 pojkar och män som heter så (märkligt nog också 17 kvinnor).

ANTON ÄR en tysk version av latinets Antonius som betyder "den ovärdelige". Namnet har förekommit i Sverige sedan
början av 1600-talet. En engelsk variant av namnet är Antony (eller Anthony), på franska Antoine och den spanska versionen är Antonio.

TONY HAR förresten också namnsdag idag. Det heter i Sverige 14.950 män (och 53 kvinnor). Tony eller Thony är en kortform av Anthony - den oskattbare. Namnet, som har använts i Sverige sedan 1836, var populärt under 1960-talet och 1970-talet men har minskat snabbt i popularitet.

HARRY HOLM 2017 01 17

____________________________

MÅNDAGEN den 16 januari kan det komma några solgrlimtar i Arboga-trakten. Ett par minsgrader väntas och det blir kännbar vind från norr. Idag är det Martin Luther King-dagen (mer om det längre ner i spalten.)

VID TIOTIDEN på söndags-förmiddagen fastnade en bilförare i en trafikkontroll på Norra Ågatan i Arboga. Det visade sig att föraren, en 46-årig man, saknade giltigt körkort. Patrullen höll förhör med mannen, som numera misstänks för grov olovlig körning. Efter förhör fick mannen lämna platsen, till fots.

MARTIN LUTHER KING-dagen firas den tredje måndagen i januari varje år på olika platser i Sverige (och i USA). Varje år utses också en person att ta emot Martin Luther King-priset. Priset delas ut till någon som verkar i Martin Luther Kings anda (ickevåld). För 12:e året i rad delas nu Martin Luther King-priset ut. Och 2017 års pris går till journalisten Martin Schibbye. Det sker kl 19 idag i Norrmalmskyrkan i Stockholm.

HARRY HOLM 2017 01 16

____________________________

HELGEN är här. Som vanligt bjuder jag då på en kristen betraktelse. Och nu, andra söndagen efter Trettondagen, är ämnet i många kyrkor "Livets källa".

Livets källa

Ett av bibelorden denna dag är följande:

En samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: ”Ge mig något att dricka.” Lärjungarna hade nämligen gått bort till staden för att köp mat. Samariskan sade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” (Judarna vill inte ha något med samarierna att göra.) Jesus svarade henne: ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten.”

DET HÄR var ur Johannesevangeliets fjärde kapitel, verserna 7-10. För just denna söndag passar berättelsen om den samariska kvinnan. Temat är nämligen Livets källa. Man kan också ta andra exempel ur Jesu liv, denna den andra helgen efter Trettondedagen.

MEN JAG stannar för det här med Jesus möte med kvinnan vid Sykars brunn. Han bröt, som vanligt tänkte jag skriva, mot människoregler och höll sig till Guds regel .... som är kärlek.

JESUS talade med en främmande kvinna, bara det gjorde honom "oren" enligt dåtidens regler. Hon var dessutom samarier, ett annat folkslag. Men Jesus var törstig och bad om vatten. Och hon fick stifta bekantskap med det levande vattnet, Jesus.

HAN BRYDDE sig inte om att hon var vad man ansåg vara en mycket syndig människa. Tvärtom. För som alla oss syndiga människor så behövde också hon Jesus. Han ägnade sig åt henne fast hon också alltså var av annan etnicitet, som man säger idag. Idag, då människor av olika ursprung samlas i kyrkorna även i Arboga.

DET ÄR då det gör gott att läsa om hur Jesus redan på sin tid brydde sig om varje människa, oberoende av var hon (geografiskt eller socialt) kom ifrån.
Också där har vi mycket att lära, av Jesus, Livets källa. Jesus, Han som kan ge oss levande vatten.

FORTSÄTTNINGEN i Johannes 4 är så här i verserna 13-15:

Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. ”Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.”

Amen.

HARRY HOLM 2017 01 14

 

____________________________

DET ÄR FREDAG och vi får väl se vad det blir för väder. I går kväll rasade snön från taken i Arboga och även på dagen idag blir det en plusgrad. Och vi ska väl resonera lite kring att det både är Tjugondag Knut och Fredagen den 13 - som inte är en otursdag,statstiskt sett.

TJUGONDAG KNUT, då ska julen dansas ut. Och utdansad blir den. Idag mellan 18 och 19 är det hela Arbogas julgransplundring, i Godtemplokalen vid Storgatan 10. Där dansar man runt granen och fikar tillsammans. Kanske kommer också tomten på besök, kommenterar arrangörerna, Arboga Scoutkår tillsammans med Arboga Kommun.

FREDAGEN DEN 13:e är det alltså också idag. En olycksdag, sägs det. Thomas L. Lawsons roman "Friday, the Thirteenth" (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street, spred skrocken. Under decennierna därefter började allt fler inbilla sig att fredagen den 13 var en dag då man borde ta sig i akt.

I DET GAMLA bondesamhället betraktades varje fredag nästan som en slags helgdag, en dag då det var olämpligt att börja med ett nytt arbete. Det var också olämpligt att starta en resa på en fredag, särskilt till sjöss.

TALET 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Vetenskapligt sett finns "Triskaidekafobi" (av grekiskans treiskaideka ’tretton’ och phobos ’rädsla’) . Det är fobi för talet tretton och fobi för fredagen den trettonde kallas paraskavedekatriafobi.

MEN VAR inte rädd! Enligt statistik från försäkringsbolaget Trygg-Hansa inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

FÖR NÅGRA år sedan visade också Räddningsverket att det är onödig skräck för Fredagen den 13:e. En undersökning av kommunernas räddningstjänster visade att dessa fredagar inte hade fler utryckningar än vanliga fredagar.

HARRY HOLM
fredagen den 13 februari 2017

_____________________________

TORSDAGEN den 12 januari verkar vi slippa nederbörd i Arbogatrakten. Undantaget ett par morgontimmar med nollgradigt blir det en eller ett par plusgrader hela dagen, precis som det var i natt.

RATTFYLLERI. Vid 20-tiden på onsdagskvällen stoppades en man i en personbil på Gamla Örebrovägen i Arboga. Mannen, född 1981, misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika. Han fick följa med polis för provtagning och förhör, och släpptes därefter.

HARRY HOLM 2017 01 12

____________________________

ONSDAGEN den 11 januari blir i Arbogatrakten inget att skryta med väderleksmässigt. Någon plusgrad hela dagen är väl okej, men från lunchtid kommer nederbörden. Snöblandat regn och snöfall väntas prägla det mesta av denna eftermiddag och afton.

BOKCIRKEL. Är du mellan 10 och 13 år? Gillar du att läsa böcker? Då kan du vara med i Arbogabibliotekets bokcirkel. Ledare är Linda Åkerström och henne får cirkeldeltagarna träffa en onsdag varje månad. Idag kl 15.15 börjar första träffen för i år och då pratas det i en timme om böckerna "Kärlekspizzan" och "Syltmackor och oturslivet".

SLÄKTFORSKNING handlar det också om på Arbogabiblioteket idag, onsdag. Alla intresserade kan komma och få hjälp med att leta efter sina gamla släktingar. Släktforskarhjälpen ges kl 16-19. Det kostar inget och arrangör är Västra Mälardalens släktforskare

HARRY HOLM 2017 01 11

____________________________

TISDAGEN den 10 januari 2017 är det idag. Och då börjar vårterminen för Arbogatraktens elever. Efter 2-3 plusgrader under natten går det mot nollan och sedan följer någon minusgrad hela dagen, trots att vinden fortsätter att vara sydlig.

SIGURD OCH SIGBRITT har namnsdag och eftersom det är ganska ont om nyheter i stan just när detta skrives, så kan vi kanske intressera oss lite för dagens två namnsdagsbarn. Som ju verkligen är fler än två.

SIGURD finns det i Sverige 5.217 män som heter. Men också 2 kvinnor. Det är ett nordiskt namn som bildats av de gamla orden för "seger" och "väktare".
Namnet var relativt vanligt på 1920- och 1930-talen, men förekommer sparsamt bland yngre. Just nu får några enstaka pojkar i varje årskull namnet som tilltalsnamn.

SIGBRITT är inte så vanligt som Sigurd, men 1.518 kvinnor i Sverige heter så. Namnet är av danskt och tidigare nederlänskt ursprung, bildat av "sigu" = seger och "beraht" = strålande, ljus. Namnet var ganska vanligt på 1920- och 1930-talet, men förekommer nästan inte alls bland dagens yngsta..År 2003 fick bara en flicka namnet, och då inte som tilltalsnamn.

HARRY HOLM 2017-01-10

_______________________

MÅNDAGEN den 9 januari är det och vi kan konstatera att framför oss ligger enbart vardagsveckor. Vädret idag blir allt mildare i Arbogatrakten. Redan vid niotiden på förmiddagen väger det över till plussidan och större delen av dagen väntas 3 plusgrader. Vinden blir svag och ingen nederbörd är i sikte.

I ARBOGA har polisen som vanligt haft väldigt lite att göra. Men i Köping inträffade vid kvart i elva i går lkväll en krock mellan godståg och bil. En utlandsregistrerad trailer fastnade mitt på järnvägsövergången på Sjöhagsvägen i Köping.

DET VAR SNÖMODD och mycket halt på platsen. Lastbilschauffören lyckades ta sig ur dragbilen, innan tåget kom fram. Trailerdragaren blev totalförstörd, men släpet klarade sig oskadat. Inga stolpar, ledningare eller annan utrustning förstördes.

VARKEN LOKFÖRAREN eller lastbilschauffören skadades fysiskt, men chockades så klart. Det blev totalstopp i tågtrafiken under bärgningsarbetet under natten, med personal från Trafikverket på plats.

HARRY HOLM 2017 01 09

____________________________

TRETTONDAG JUL
Herrens Härlighet

VID ÅRSSKIFTET 56-57 e.Kr. satt en person och skrev. Det var Paulus som befann sig i Efesos och han författade då det första brevet till församlingen i Korinth, eftersom han var oroad över situationen där.

I DET ANDRA Korinthierbrevet, som han skrev i slutet av år 57, var Paulus glad över att det liksom ordnat sig i församlingen och han rekommenderar en insamling till Jerusalems fattiga kristna.

SÅ BORT nu med mina lokala funderingar. För idag - som alla dagar - bör jag mer koncentrera mig på Paulus ord i samma brev, om hur Jesus speglar Guds härlighet.

SÅ HÄR skriver Paulus i 2:a Korinthierbrevets 4:e kapitel, 4-6 verserna:

”Ty denna världens gud har förblindat förståndet hos dem som inte tror, så att de inte ser ljuset från evangeliet om härligheten hos Kristus, Guds avbild.
Jag förkunnar inte mig själv utan Jesus Kristus: han är herre och jag är er tjänare för Jesu skull.
Ty Gud, som sade: ”Ljus skall lysa ur mörkret”, har lyst upp mitt hjärta, för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte skall sprida sitt ljus.”

PÅ SAMMA sätt tror jag att det är för oss kristna. Vi ska ju försöka vara så kristus-lika som möjligt. Det gäller därmed för oss, att sträva efter att vara ljus i vår mörka tid, att med våra liv, helg som vardag, vara sådana föredömen i medmänsklighet och glädje att vi blir till ljus för andra här i Arboga och i världen.

DÄRFÖR VILL jag påminna om vad Jesus säger, enligt Lukasevangeliet 11:e kapitel, 33:e versen.

”Ingen tänder en lampa och ställer den i en vrå eller under sädesmåttet. Man sätter den på hållaren, så att de som kommer in ser ljuset.”

Såjag ber: Käre Herre, hjälp mig att vara ett ljus för andra. I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2017-01-06

 

_____________________________

TORSDAGEN den 5 januari. Efter en natt med 10-11 minusgrader fortsätter dagen med samma temperatur. Och med solsken. Vinden blir nordlig.

TRETTONDAGSAFTON är det idag, dagen före Trettondedag jul, i det kristna julfirandet. Man firar Trettonsdagsafton till minne av den dagen då de vise männen kom till Jesus i Betlehem för att ge Jesus sina gåvor. De kom den trettonde dagen efter Jesu födelse. I många sydliga länder markerar den här dagen inledningen på karnevalsäsongen. I Sverige är dagen helgafton.

HARRY HOLM 2017 01 05

___________________________

 

ONSDAGEN den 4 januari kommer Arbogaborna, efter 15 timmars snöande, att vakna upp till en ovanligt vit vardag. Men under dagen blir det uppehåll. Dock störs vi av håra vindar.

VÄRLDSHYPNOSDAGEN är det den 4 januari. Hypnos (ytterst av grekiska hýpnos, "sömn") är ett transartat tillstånd mellan vakenhet och sömn, karaktäriserat av avslappning, fantasi, öppenhet för förslag och ett starkt fokus. Samt metoden att uppnå detta tillstånd.

PUNKTSKRIFTENS DAG är det också idag. Punktskrift används av synskadade eller blinda personer i större delen av världen. Systemet bygger på en rektangel, en så kallad cell, bestående av sex punkter i två lodräta kolumner med tre punkter i varje kolumn. Fyrkanten är inte större än att den täcks av en fingertopp. Skriftsystemet finns för de flesta alfabeten.

HARRY HOLM 2017 01 04

_____________________________

TISDAGEN DEN 3 januari kommer att börja med 7 minusgrader i Arbogatrakten. Det blir färre grader under dagen och på eftermiddagen börjar det snöa. Nederbörden forsätter hela kvällen och då med bara någon minusgrad.

AHLÖFSGATAN stängs nu av vid Medborgarhuset. Den stängs delvis av för biltrafik, på grund av dräneringsarbete. Det här jobbet har planerats att pågå månaden ut.

JAG KÖPTE igår, för 20 kronor, årets första Arboga Tidning. ARBOGA tidning? På förstasidan står det visserligen Arboga Tidning och att den är grundad 1850. Man annars handlar "ettan" inget om Arboga.

HUVUDARTIKELN på första sidan handlar om Köping, de två "puffarna" längst upp till vänster är om Köping. Den tredje puffen, till höger, är skriven i Västerås och handlar om länet. Är denna förstasida signalen som Mittmedia vill ge Arbogaborna om "deras" tidning 2017?

HARRY HOLM 2017 01 03

____________________________

MÅNDAGEN den 2 januari 2017. Ett par minusgrader och solsken väntas i Arbogatrakten. Och idag är första vardagen i modern tid som jag inte har någon Arboga Tidning att vänta. Mer om det i gårdagens hörna, längre ner i den här spalten.

NYÅRSHELGEN är över och som vanligt var det ett väldigt smällande och knattrande av fyrverkerier och liknande. Och under Nyårsnatten fick 15 personer besöka Polisens arrester i länet.

EN PERSON togs omhand för fylleri i Fagersta, en i Sala, tre i Västra Mälardalen och 10 i Västerås.
- En lugn natt beträffande omhändertagna fyllerister, kommenterar inspektör Ann-Charlotte Israelsson hos Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 01 02

------------------------------------

NYÅRSDAGEN 2017 börjar med plusgrader. Och det blir en solig dag. Men framåt sena kvällen börjar det snöa en del. Fast det är bara tillfälligt.

ETT NYTT ÅR är det, och för tusentals Arbogabor blir den största förändringen 2017 att ortstidningen från och med nu bara kommer tre dagar i veckan i stället för fem. Morgonvanorna tisdagar och torsdagar blir minst sagt störda, när traktens invånare inte längre kan lägga ut papperstidningen på köksbordet som de brukat göra i decennier nu.

JAG ÄR SÅ gammal, så jag arbetade på Arboga Tidning på den tiden då den trycktes i Arboga (och då såg jag ut ungefär som på bilden överst i spalten här till höger). Då kom tidningen också bara tre dagar i veckan.

SÅ FÖR MIG är det inte en helt ny sits. Men jag har ändå - efter otaliga år - slutat prenumera. Att betala samma prenumerationspris för tre papperstidningar i veckan i stället för fem, det var nämligen för ologiskt för att jag skulle kunna fortsätta vara den där trogna prenumeranten.

NU KANSKE jag får Arboga Tidning ändå, nån gång ibland, kanske till och med en gång i veckan. Inom handeln ryktas det att Bbl-AT skall börja gå ut gratis till alla hushåll varje onsdag. Det lät intressant för oss i Arboga, så jag skrev till chefredaktören i kubik, Daniel Nordstöm.

SÅ HÄR SKREV JAG till chefredaktör Daniel Nordström i onsdags:

Jag skriver några rader som en sorts research.  Det ryktas om att Bbl/AT skall komma till alla hushåll alla onsdagar efter årsskiftet. Men det vill jag ju inte
berätta om det inte är sant. Kommentar?

FÖLJANDE SVAR fick jag i fredags:

Hej, Harry. Vad är anledningen till din fråga? Hur vi har tänkt med totaltäckning och vilka dagar det eventuellt blir är inget jag har för avsikt att berätta just nu. Hälsningar Daniel Nordström. Chefredaktör och ansvarig utgivare, VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda.

JAG MAILADE tilllbaka, speciellt eftersom Daniel Nordström ställde en fråga::

Hej Daniel. Anledningen till varför jag frågar? Jo: Lokaltidningen har alltid varit viktig i Arboga. Allting som rör den är viktiga nyheter för  Arbogaborna.
Jag har därför skrivit om Arboga Tidning
upprepade gånger, till exempel inför nedläggningen av redaktionen i Arboga. Och om nedtrappningen till tre dagar i veckan när det gäller papperstidningen.
Jag har också förstått att det är en hel del Arbogabor som slutat / slutar prenumerera, inte bara med anledning av färre utgivningsdagar utan för att de
helt enkelt inte har råd (alltså oberoende av om  tidningen kommer 3 eller 5 dagar i veckan).
Det skulle då kunna vara en glad nyhet för dessa att veta att de i alla fall kan få "sin" tidning en dag varje vecka.
Du behöver förstås inte svara. Men det har jag lärt mig av mina drygt 50 år i Arboga att öppenhet är bäst, för i Arboga blir en fjäder inte en höna
utan ett helt hönseri.
Vänliga hälsningar Harry Holm Ansvarig utgivare för www.arbogasidan.se

NÅGOT SVAR på detta mail har jag inte fått.

HARRY HOLM 2017 01 01

 

--------------------------------------

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_____________________________

ARKIV JANUARI 2017

______________________________

Arboga fick in 81 miljoner mer än budgeten - men sämre tider väntar

Engångsintäkter i form av försäljningar och ersättningar från Migrationsverket gör att Arboga kommun får ett positivt resultat på drygt 86 miljoner kronor för år 2016. Men det kan bli besvärligt åren som kommer

Arboga kommun sålde mycket under år 2016. Försäljningen av Arboga Energi AB till Köpings kommun gav en reavinst på 33 miljoner kronor.
Under året såldes även flera fastigheter, bland annat tomter vid
Hällarna, och det gav ett överskott på nästan 34 miljoner kronor.
En annan engångsintäkt var ersättningar från Migrationsverket, som gör att socialnämnden redovisar ett överskott.
Det gör även kommunens övriga nämnder och det sammanlagda överskottet uppgår till drygt 6 miljoner kronor.
Resterande överskott kan bland annat hänföras till det kommunala utjämningssystemet, cirka 6 miljoner kronor.

Men vänta bara...
Kommunens resultat på 86 miljoner kronor är 81 miljoner kronor mer än budget. Men från och med nu däremot, visar prognosen på stora problem när det gäller att klara ekonomin de kommande
åren. Sveriges kommuner och landsting, SKL, bedömer att skattehöjningar i storleksordningen två kronor behövs fram till år 2020 för att klara kommunsektorns utmaningar.
Ingn kan dock idag påstå att just Arboga kommun behöver göra några stora skattehöjningar. Tvärtom har ju kommunens regerande koalition utlovat 10 öres skattesänkning varje år.

HARRY HOLM 2017 01 31

________________________________

Nyttig ny gata i Arboga räddningen
för trafiken under va-jobben

Från Borgargatan kan man numera åka västerut direkt fram till Munkgatan, efter bara en kort sträcka nylagd väg.
FOTO: HARRY HOLM

De kommunala VA-arbetena (vatten och avlopp) i området Kungsörsvägen-Gäddgårdsgatan-Österled har medfört avstängningar och omdirigering av trafik. En kort förlängning av Munkgatan österut räddade situationen.

Arboga kommun genomför stora och omfattande VA-arbeten under hösten och vintern vid Kungsörsvägen, delar av Gäddgårdsgatan och sedan via Österled hela vägen ut
till Herrgårdsgatan.
Arbetena sker etappvis och varje etapp har stor påverkan på trafik och tillgänglighet i området.
Efter den första etappen fick trafiken gå som vanligt under jul och nyår, men i början av den här månaden fortsatte de igen. Och trafiken måste även nu ledas om.
Omledningen kommer att ske i tre steg, förklarar Arboga kommun vidare på sin hemsida: .
När arbetena nu pågår leds trafiken via Munkgatan, sedan via en den inledningsvis nämnda tillfälliga vägen till Borgaregatan, Belitzgatan och Kungsörsvägen.

HARRY HOLM 2017-01-30

_______________________________

I Teknikbacken kämpar man på
Men varma vintern oroar

På lördagen var det full fart i Teknikbacken i Arboga. Och minusgrader idag söndag garanterar också att det går att åka utför - "mitt i stan", som vi brukar skryta med. Men bristen på vinterväder hänger som ett hot över verksamheten.

I morgon måndag väntas en del plusgrader, sedan följer en viss kyla. Men från och med torsdag kommer, enligt meteorologerna, flera dagar med plusgrader. Så det är en spännande tid för dem som tycker om att åka utför.
Teknikbacken i Arboga har två nedfarter. Den ena backen kallas för en typisk blåfärgad familjebacke medan den andra är en lite brantare, rödfärgad backe. Båda backarna är ca 350 meter långa vardera, med en fallhöjd på 60 meter.
Det finns en ankarlift som tar alla till toppen och sedan en kortare förbindelselift på toppen för att komma till mitten av backarna, där även starthuset ligger. Ankarliften kan ta ca 1200 personer i timmen upp till toppen.
En värmestuga är öppen när backen är öppen. Där kan man byta om och fika eller köpa lite annat ätbart.
Backen är öppen måndag - torsdag 17.30 - 21, lördagar och söndagar 10-16. Så fredagar är enda dagen som backen är stängd, plus de dagar, förstås, då snön töat bort.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 01 29

______________________________

Allt fler företag i Arboga

Antalet aktiva företag i Arboga har under de senaste åren blivit allt fler. Den positiva trenden fortsatte även under år 2016. Vid årsskiftet fanns det 1.131 företag i kommunen, en ökning med 17 företag i jämförelse med föregående år.

Ine mindre än 61 nya företag startade under år 2016. En stor andel av dessa är aktiebolag och anger att de ska anställa från start. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Arboga ligger faktiskt i topp i Västmanlands län när det gäller antalet aktiva företag per 1 000 invånare. Antalet aktiva företag per tusen invånare i Arboga var nämligen vid årsskiftet 80.83.
För länet i övrigt, exklusive Västerås, var siffran 74.42. Grannkommunerna Kungsör har 74.70 och Köping 74.18 aktiva företag per tusen invånare.

- År 2016 blev ännu ett bra år för företagandet i Arboga, säger Göran Dahlén och fortsätter:
- För att vi ska få ett ännu bättre företagsklimat vill vi naturligtvis få synpunkter och idéer från företagen. Just nu kan till exempel företagarna tycka till genom att besvara den årliga enkäten från Svenskt Näringsliv om hur de upplever företagsklimatet i kommunen. Svaren från undersökningen är ett viktigt verktyg i vårt arbete.

HARRY HOLM 2017 01 28

 

______________________________

Ingen ombyggnad av Norrgården

Det blir ingen ombyggnation av förskolan Norrgården, tvingas han konstatera, Anders Cargarman, Liberalerna, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. En överhettad byggmarknad och bristande konkurrens gör att kostnaden för att bygga om Norrgården blir för hög.

Det kommunala fastighetsbolaget Kommunfastigheter i Arboga har genomfört en upphandling, där företag bjuds in för att lämna anbud på hur mycket de vill ha för att bygga om Norrgården. I nuläget byggs det mycket i Sverige, både i privata och i kommunala sektorn. Eftersom efterfrågan på byggföretagens tjänster är stor, blir också priserna högre. Det är något som kalkylerna för ombyggnationen av Norrgården hade tagit hänsyn till, men det visade sig svårt att förutse hur överhettad byggmarknaden är i nuläget.
Det blev inte ekonomiskt hållbart att bygga om för det pris som upphandlingen resulterade i

Bara ett anbud
I upphandlingen för att bygga om Norrgården kom det bara in anbud från ett företag. Det anbudet var så mycket högre än beräknat att Kommunfastigheter i Arboga, som äger fastigheten där Norrgården finns, beslutade att avbryta upphandlingen. Det berättar Arboga kommun också på sin hemsida.
För barn- och utbildningsnämndens del skulle ombyggnationen innebära en stor hyresökning. Nämndens arbetsutskott beslutade därför att tacka nej till den hyresoffert som Kommunfastigheter presenterade.
- Det blev inte ekonomiskt hållbart för Arboga kommun att bygga om Norrgården till det pris som upphandlingen resulterade i. Kommunens pengar och investeringsutrymme måste räcka till för många nybyggnationer och renoveringar av lokaler de kommande åren, säger Anders Cargerman (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det var för att skapa fler förskoleplatser i kommunen som barn- och utbildningsnämnden beställde en ombyggnation av Norrgården, som skulle ge förskolan ett andra våningsplan.
- Vi måste nu arbeta för att hitta alternativa lösningar som skapar fler förskoleplatser i kommunen, säger Anders Cargerman (L).

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 01 26

______________________________________________

Vad månde bliva? I Götlunda lär
de riktigt unga programmering

Maude Jonsson använder gärna digitala verktyg i sin undervisning, även för att lära upp de yngsta av skolans elever.

Kurser i programmering, till och med för elever upp till årskurs 3, har genomförts i Arboga kommun. Och i vinter har det varit fortsättningskurs.

Under två dagar i vinter fick alla elever i årskurs 4-6 på Götlunda skola en fortsättningskurs i programmering. Maude Jonsson, mentor i klass 4D, tog emot eleverna en halvdag per grupp.
Denna gång fick eleverna skapa egna dataspel där två markörer skjuter en boll fram och tillbaka. Spelet kallas Pong och eleverna programmerade egna varianter. Det var inte alltid lätt att få bollen att studsa mot markörerna eller att få poängräkneverket att fungera.

Även för de yngsta
För ett år sedan hade Maude en första programmeringskurs för hela skolan. Då fick även årskurs F-3 vara med.
För många elever var det första gången de kom i kontakt med programmering.
Maude använder gärna digitala verktyg i sin undervisning. Hennes egen klass är van att arbeta med dator och surfplatta. De har också programmerat sedan de gick i årskurs 2.
För att alla elever på skolan ska få möjlighet att prova på programmering har lärarna styrt om undervisningen så att Maude kan arbeta med skolans samtliga elever vid ”elevens val” under några tillfällen per år.

Viktigt med digital kompetens
I dagens samhälle blir det allt viktigare med digital kompetens. Skolverket har fått uppdrag från Regeringen att stärka och tydliggöra detta i skolan. Elever ska lära sig hur programmering kan användas för att styra system eller föremål samt lösa problem. De ska också förstå att datorer styrs av program som någon programmerat. Elever ska förstå hur tekniken påverkar dem och hur de kan påverka den.
På Götlunda skola är detta arbete redan i full gång, konstaterar Arboga kommun också på sin hemsida.

HARRY HOLM 2017 01 24

____________________________

I vår vackra lilla stad - Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Måne över Vilsta i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Rock-café i Arboga Folkets park
Lördagseftermiddagens nöje

Generationskören och andra sångare och musiker medverkar i Arboga Folkets Park idag, lördag.

Jodå. det är Rockcafé idag lördag klockan 15.00-17.00 i Parkhallen i Arboga. Och det kostar bara femtio kronor i inträde.

Generationskören med kompband medverkar, under ledning av Lars Jauring.
På programmet står också Kulturskolans band Eclipse och Red Rocking Arrows under ledning av Daniel Johansson.
Arrangör är Generationskören Arboga i samarbete med PRO Västmanland, ABF Västmanland, Arboga kommun och Landstinget Västmanland.

HARRY HOLM 2017 01 21

______________________________

Vad månde bliva, sa Leif - Men
Linus åkte ur Sveriges Mästerkock

De 25 kvarvarande tävlandena i Sveriges Mästerkock ställdes i torsdagskvällens program inför utmaningen att tillreda en frasig schnitzel. Med tillbehör. För Linus Edenholm från Arboga räckte inte insatsen till för att gå vidare.

Den enda kritik som redovisades mot 19-åringen från Arboga, var att han skurit till för tunn citronskiva till sin schnitzel.
När Leif Mannerström tog farväg av Linus betonade han dennes låga ålder och sa "Vad månde bliva".
- Jag kommer tillbaka, förklarade Linus när han vinkade farväl till den stränga juryn.
Och han lovade TV-tittarna att han skulle fortsätta att laga mat.

Tolv kvarvarande amatörkockar intar nu på onsdag kl 20 Mästerkocksköket i Stockholm.
Första utmaningen där är en lagstafett där endast en lagmedlem åt gången får stå i köket.
De lag som inte lyckas övertyga juryn tvingas tävla mot varandra i en elimineringstävling där de ska laga en valfri soppa.

HARRY HOLM 2017 01 20

_____________________________

Linus från Arboga gick vidare
i TV4:s Sveriges Mästerkock

Så här såg det ut i TV4 i går kväll, när Linus Edenholm från Arboga var på väg in till ytterligare en uttagning i TV-programmet "Sveriges mästerkock".

Vid säsongens tredje uttagningstävling i TV4:s Sveriges Mästerkock på onsdagskvällen gick 19-årige Linus Edenholm från Arboga vidare. I kväll kl 20 kanv i se om han klarar även nästa steg mot finalen.

De 40 som ställde upp i Gävle fick först göra en sallad. Trots att det var trångt framför grönsaksdisken och Linus hade svårt att komma fram till ingredienserna så klarade han detta moment. Men vissa av deltagarna fick lämna tävlingen redan efter salladen.
Sedan gällde det att filéa en lax på ett perfekt sätt. Bäst lyckades tävlingens fiskhandlerska men Linus från Arboga var också så pass skicklig att han nådde kvällens sista tävling: Att laga fläskfilé efter eget huvud, så att säga. Också detta lyckades han så bra med att räckte till fortsättningen, i kvällens tävling.
Då ställs Linus och de 24 andra kvarvarande tävlandena inför en sista utmaning: Juryn har beställt en frasig schnitzel.
Pressen är stor och minsta misstag kan bli ödesdigert. Vissa faller på målsnöret men för tolv lyckliga amatörkockar börjar äventyret på allvar. I morgon kväll vet vi om Arbogas hopp i tävlingen kommer att finnas bland dessa tolv.

HARRY HOLM 2017 01 19

_____________________________

I kväll gäller det för Linus
Arbogas man i Sveriges Mästerkock

Vid säsongens andra uttagningstävling i Sveriges Mästerkock i torsdags gick 19-årige Linus Edenholm från Arboga vidare. I kväll kan han ta nästa steg mot finalen.

I torsdags fick Linus minst sagt godkänt av Sveriges tuffaste och mest namnkunniga jury, Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.
För Linus är det, nu i kväll kl 20 i TV4, dags för slutkvalet i Gävle. Där kommer 40 amatörkockar att tävla om de tolv platserna i mästerkocksköket. I tre moment ska de visa prov på snabbhet och finess när sallad, lax och fläskfilé står på menyn.
Från aftonens matlagning går 25 vidare till den tävlingsdag i morgon torsdag, som skall utmynna i de 12 finalisterna.
Om Linus Edenholm går vidare till i morgon, ställs han och de andra 24 kvarvarande tävlandena inför en sista utmaning: Juryn har beställt en frasig schnitzel.
Pressen är stor och minsta misstag kan bli ödesdigert, enligt arrangören, som också konstaterar att vissa faller på målsnöret.
Men för tolv lyckliga amatörkockar börjar sedan äventyret på allvar.
Vi får se om Linus från Arboga är med där. Men först ska han klara kvällens uppgifter.

HARRY HOLM 2017 01 18

 

______________________________

Mer teater för Arbogas barn

Den 4 februari kommer första barnteatern till Arboga, Teater Bara sätter upp "En stjärna vid namn Ajax".

Nu är det snart dags för Rutan igen - Arbogas eget barnteaterprogram. I vår bjuds de små på fyra pjäser på lördagar. Alla vänder sig till barn i förskoleåldern.

Någon av pjäserna passar från 2 år, andra är mer lämpliga för de lite äldre barnen.
Eftersom platserna i de olika lokalerna är begränsade är det lämpligt att hämta biljetter på Arboga Bibliotek en vecka före varje föreställning. De kostar inget.
Fyra arrangörer står bakom Rutan-programmet: Arboga museum, Arboga Teaterförening, Arbogabygdens församling samt Arboga bibliotek.

Så här är programmet
Så här ser spelplanen ut för den här vårterminen. Den 4 februari klockan 13: "En stjärna vid namn Ajax" med Teater Bara, på Arboga museum. Den 18 mars klockan 13: "Klang och jubel" med Teater Sláva, i Heliga Trefalighets kyrka. Den 22 april "Mamma ska räddas" med Teater Sydänkäpy, i Rotundan på Medborgarhuset. Och den 6 maj "Sagosoppan", med Cirkus Smått, på biblioteket.

HARRY HOLM 2017 01 17

______________________________

Arboga kommun är en stor arbetsgivare - som söker folk

Omkring 1.200 personer har Arboga kommun som arbets-givare. Det betyder också att det ständigt finns lediga platser.

De jobb som nu finns att söka är: Arbetsterapeut till Arboga kommun och enheten för Hälso- och sjukvård. Enhetschef till Strömsborgs demensboende. Fritidspedagog. Skolpsykolog .
Timvikarier till förskola, skola samt Ekbacksbadet. Samt
timvikarier till vård och omsorg och verksamheten för funktionshinder.

HARRY HOLM 2017 01 16

_____________________________

Tulpanens Dag firar 20 år idag

Den 15 januari varje år firas Tulpanens Dag. I år fyller Tulpanernas Dag 20 år.

I sex större städer delar idag floristelever ut tulpaner till förbipasserande. I år är det i Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar, Jönköping och Härnösand.
Det finns ca 6.000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige under säsongen, som varar från januari till april. Andelen av lokalodlade tulpaner ökar varje år, berättar sajten Odla.nu och fortsätter:.
Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner - ca 120 miljoner tulpaner pryder vi de svenska hemmen med varje år! Finland kommer på andra plats och Danmark på tredje, så det är här i mörka Norden intresset för dessa färgglada glädjespridare är störst.

Hur får man mest glädje av sin bukett?
Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten och låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna.
Efter ett par dagar kan man med fördel snitta om tulpanerna och byta till nytt fräscht vatten i vasen. Fyll på rikligt med kallt vatten.
Tulpanerna håller sig fräscha länge om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet. Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat.

HARRY HOLM 2017 01 15

____________________________

Linus från Arboga gick vidare
i TV4:s Sveriges Mästerkock

Redan 2008 (bilden) hade Linus Edenholm en firma där han bakade och sålde bullar och kakor. I går kväll gick han vidare i TV4-serien Sveriges Mästerkock. (Foto. HARRY HOLM)

På torsdagskvällen, vid säsongens andra uttagningstävling i Sveriges Mästerkock, som spelats in i Göteborg, gick 19-årige Linus Edenholm från Arboga vidare.

Linus fick minst sagt godkänt av dem som kallas Sveriges tuffaste och mest namnkunniga jury - Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.
För Linus är det, nu på onsdag kl 20 i TV4, dags för slutkvalet i Gävle. Där kommer 40 amatörkockar att tävla om de tolv platserna i mästerkocksköket.
I tre moment ska de visa prov på snabbhet och finess när sallad, lax och fläskfilé står på menyn.

HARRY HOLM 2017 01 13

_______________________________

Farväl till det gamla cook-chill
Laduback får maten lagad på plats

*

Nu tillagas all mat på plats på Ladubacksskolan i Arboga. Den här veckan invigdes skolans nya tillagningskök.

När cook-chill (koka-kyl-systemet) infördes i Arboga kommun protesterade många. Att skolbarn och människor i äldrevården inte längre skulle ha matlagning på plats beklagades.
Den ekonomiska vinningen med att slopa tillagningsköken ute på skolor och ålderdomshem visade sig också vara överskattad.
Och nu har det vänt.

Det nya köket firades vid invigningen i veckan med en extra festlig lunch för både elever och personal på skolan.
- Det är barnen själva som har fått välja vad de vill äta. Som huvudrätt serverades kycklingfilé med dragonsås, tomatsås och klyftpotatis. Efterrätten bestod av chokladkaka med vispad grädde och strössel, berättar Marie-Louise Johansson, kostchef i Arboga kommun.

Ladubacksskolan hade alltså tidigare ett så kallat mottagningskök. Köket fick då maten färdiglagad och kyld från Gäddgårdsskolan. Maten värmdes ett par tre dagar senare upp på plats och köket kokade själv potatis, ris eller pasta.
Den 4 maj i fjol stängdes köket för att byggas om till ett tillagningskök och öppnades alltså nu upp igen till vårterminens start.
Det nya köket kommer att kunna laga mat åt både Ladubacksskolans elever och barnen på den intilliggande förskolan Norrgården.

Redan tidigare har det funnits tillagningskök på Medåkers skola (med servering även på förskolan), Götlunda skola (med servering även på förskolan), Sörgårdens förskola, Gäddgårdsskolan, Brattbergsskolan, Stureskolan och Västergårdens förskola. Det berättar Arboga kommun också på sin hemsida.

HARRY HOLM 2017 01 12

______________________________

Fotoutställning i Arboga
Helt enligt traditionen

Bildgruppen Reflex från Arboga har nu sin årliga fotoutställning i bibliotekets galleri.
Gruppens medlemmar visar porträtt- och naturbilder, stadsmiljö med mera.
Utställningen pågår till och med den 21 januari.
Galleriet är öppet måndag-torsdag 11.00-19.30, fredagar 11.00-18.00 och lördagar 11.00-14.00.

HARRY HOLM 2017 01 11

_____________________________

Nu kan Arbogaborna inte tanka
vid Munkens på fyra veckor

Nu är det sista gången du kan gå in här och betala bensinen. Så sa innehavaren av Munkens Bension & Livs i Arboga, Martina Hermansson, till mig i helgen. För i framtiden blir här en automatstation.

Från och med igår, måndag den 9 januari, kunde man som bensinköpande bilist inte längre vara kassakund hos "Bilisten" vid Munkgatan i Arboga.
Så här förklarar Martina Hermansson:
- Våra pumpar ifrån stenåldern ska rivas och det kommer att byggas en helt ny, fräsch Qstar Automatstation.
- Detta innebär att våra tankkunder tyvärr inte kommer kunna tanka hos oss från den 9 januari och fyra veckor framåt, fortsätter Martina och hoppas att kunderna har förståelse för detta, och kommer tillbaka och tankar när ombyggnationen är färdig.
- Själva butiken kommer ha öppet precis som vanligt, tillägger hon.

HARRY HOLM 2017 01 10

_______________________________

Idag slutar jullovet i Arboga
Här är allt om kommande ledigheter

Idag slutar jullovet. I morgon, tisdagen den 10 januari, börjar vårterminen i Arbogas skolor. Här kan du läsa om kommande lov och terminer, värdefullt inte minst för den som vill planera på lite längre sikt.

Vårterminen 2017 pågår 2017-01-10 till och med 2017-06-09.
Lovdagarna är:
31 oktober till och med 4 november, höstlov (vecka 44),
27 februari till och med 3 mars, sportlov (vecka 9),
10 april till och med 14 april, påsklov (vecka 15)
samt 5 juni.

Läsåret 2017/2018
Och om drygt sju månader börjar höstterminen 2017. Den pågår
2017-08-22 till och med 2017-12-21.
Lovdagarna under den terminen är
30 oktober till och med 3 november, höstlov (vecka 44).

Vårterminen 2018 varar 2018-01-10 till och med 2018-06-15. Lovdagarna under nästa års vårtermin är::
26 februari till och med 2 mars, sportlov (vecka 9),
3 april till och med 6 april, påsklov (vecka 14), samt 20 april, 30 april, 11 maj och 21 maj.

HARRY HOLM 2017 01 09

_______________________________________________

Det finns flera skidspår att
välja på i Arbogatrakten

Denna söndag, den 8 januari, är det bäst för den skidåkningessugne att passa på. För då är det i alla fall ett par minusgrader. I morgon, måndag, blir det jobbigare med ett par tre plusgrader.

Det finns idag en hel del skidspår att välja på för den som vill ut och prova längdåkning.
Jag har närmast till Skidstugan vid Landskogskärret. Därifrån finns det ett femkilometerspår och ett 900-meterspår att välja på..
Medåker har dels spår runt fotbollsplanerna och dels i elljusspåret.
Vid golfklubben, Haketorp är det ett cirka sju kilometer långt spår. Parkering finns vid klubbhuset.
Vid elljusspåret i stan finns ett tre kilometer långt upplyst skidspår och det går att börja sin skidtur bakom Ekbacksbadet.
I Götlunda finns det 3-kilometers- och 5-kilometersspår vid elljusspåret.

HARRY HOLM 2017 01 08

______________________________

Snart är det julgransplundring

Har du haft julgransplundring än? Kanske har du redan plockat bort julprydnaderna så att det inte ser ut som i vårt köksfönster på bilden ovan. Det är att tjuvstarta.

Egentligen är det alltså för tidigt att börja ta bort det röda nu. Tjugondag Knut ska granen dansas ut. Och det är den 13 januari.
På fredag i nästa vecka alltså. Och då har hela Arboga julgransplundring. Detta i Godtemplokalen vid Storgatan 10.
Där dansar man runt granen och fikar tillsammans.
Kanske kommer också tomten på besök, kommenterar arrangörerna, Arboga Scoutkår tillsammans med Arboga Kommun.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 01 05

______________________________

Nedkyld naken man mitt i vägen
Räddad - och gripen av polisen

Samtal inkom till polisen sent på nyårsdagens kväll om att man sett en naken man på en väg i närheten av Vallby i Arboga. Mannen stod mitt på körbanan och flyttade sig inte när föraren av bilen tutade på honom.

När polis kom till platsen visade bilisten på vart man sett honom. Man fann mannen sittandes på strandkanten vid Hjälmare kanal. Han togs omhand av polis och kördes till sjukhus.
Mannen kunde uppge vem han var och berättade att han kört av vägen och i samband med att airbagen löstes ut trodde han att det brann i bilen. Han tog sig ur bilen, klädde av sig och hoppade i vattnet.
Mannen hade en kroppstemperatur på 34 grader.
Tack vare den förbipasserande bilen kunde mannens liv räddas.
Han överlämnades till sjukvården för vidare kontroll.
Patrullen återvände till platsen för att söka efter bilen han uppgett att han kört av med.
Fordonet påträffades nerkörd med fronten i ett dike utefter E20 strax söder om Gravudden.
Utanför bilen påträffades mannens kläder. I hans jacka hittade man portionsförpackad narkotika.
En husrannsakan utfördes i bilen och flera starkölsburkar påträffades.
Man fick då beslut om att göra husrannsakan i mannens bostad inne i Arboga. Där anträffades mer narkotika och diverse attiraljer som styrker narkotikahantering.
Den misstänkte är en 23-årig man hemmahörande i Arboga.
Anmälan upprättas gällande misstanke om narkotikabrott, innehav och överlåtelse.
Allt detta berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 01 03

________________________________________________

 

_______________________________

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

__________________________

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
__________________________

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:
SAMTYCKEATLAS = JAKARTA
(Samtycke = Ja + Atlas = Karta)

NY FRÅGA
TILL VILKET LAND ÄR VI PÅ VÄG?

TEGELNÖT

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________