wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

--------------------------------------------

LÖRDAG DEN 31 MAJ blir det en rätt molning förmiddag i Arbogatrakten medan solen får mer lust att visa sig på eftermiddagen. Och kvällen blir riktigt fin, med dagens högsta temperatur - plus 19 grader.

NAMNSDAGSBARN idag är Petronella och Pernilla. Det är gamla skånska namn men stammar från grekiska Petrus. Därför betyder namnen "Den klippfasta".

------ --------

DANS I PARKEN. Kl 20 ikväll blir det dans i Folkets park i Arboga. Det är Chiquita som spelar upp, en orkester som startade i Alingsås redan i tidigt 1970-tal. På den tiden hände det till och med att bandet gästade Stadskällaren i Arboga, kommer jag ihåg.

CHIQUITA spelar dansvänlig musik för nykter och dansant publik klockan 20.00-24.00, berättar arrangörerna. Och eftersom arrangören är Försvarets Motorklubb så blir det inte bara dans utan också diverse trafikaktiviteter före och under pausen. Utlottning av fina vinster på entrébiljetten utlovas till dem som kommer före klockan 20.00. Liksom servering för alla.

HARRY HOLM 2014 05 31

--------------------------------------------

FREDAG 30 maj ska bli rätt molnig och så småningom också lite regnig i Arbogatrakten.
Vera och Veronika har namnsndag. Vera är ett tyskt namn som betyder "tro". Veronika är av grekiskt ursprung och betyder "hon som bringar seger".

------ -------

FILMEN som börjar kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset heter "The Grand Budapest Hotel". Det är en berättelse om Gustave H, en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren, och Zero Moustafa, en hisspojke som blev Gustave H:s närmaste vän.

DERAS fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt förändras hela kontinenten dramatiskt och så även på The Grand Budapest Hotel…
Filmen är 1 timme 39 minuter lång och tillåten från 11 år. .

HARRY HOLM 2014 05 30

_______________________________

 

KRISTI HIMMELSFÄRDS DAG är här. Röd dag av kristna skäl. Därför börjar jag med ett bibelord:

"Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen."

Lukas 24: 50-51

EN RÖD DAG, för Herrens skull, alltså.
Veckan splittras av en röd dag denna torsdag. Tack vare Jesus Kristus.
Vi högtidlighåller det tillfälle då han steg upp till himlen.
Just innan dess hade Jesus lovat att dom som trodde på honom skulle stöttas av hans vikarie här nere på jorden. Den helige Ande.

HJÄLPAREN, kallade Jesus den anden.
Det skulle bli en lång betraktelse om jag tog med allt som står på hjälparens uppdragslista. Men en grej:
Har du tänkt på att du ibland känner på dig att du ska göra på ett visst sätt, eller låta bli att ta den och den vägen till exempel. Och så visar det sig att det var en herrans tur att du löd den ingivelsen.

DÅ KAN DET vara den helige Anden som varit med och styrt och ställt, tror jag.
För sådan hjälp kan man passa på att tacka mannen som gav oss den hjälparen, mannen som utförde den himlafärd som är grunden till att det är röd dag i almanackan den här torsdagen. Han som heter Jesus.

DET VIKTIGA i sammanhanget är att Jesus kommer tillbaka igen. Vid tidens slut, så att säga. Då kommer han för att hem till himlen hämta med sig dom som tror på honom.
Hur det går för de människor som inte tagit emot Jesus under sin livstid, ja det vill jag inte ens tänka på.

Gud välsigne dig som orkar ta del av mina funderingar.

HARRY HOLM den 29 maj 2014

____________________________

ONSDAGEN den 28 maj, dag före en röd dag (Kristi Himmelsfärds Dag), gör ju att den här dagen är lite av en lördag.
Vädret i Arbogatrakten blir finast på eftermidagen som väntas vara helt molnfri. Men blåsigt blir det, 7-8 sekundmeter. Håll i hatten!

INGEBORG har namnsdag idag, ett fornnordiskt namn är det och betydelsen blir "den som står under guden Ings beskydd".
Borghild har också namnsdag idag. Det är ett urnordiskt namn som betyder "Beskyddare i strid".

------ -----

BIO I ARBOGA. "X-men: Days of Future Past" går på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. Den ultimata X-Men-ensemblen slåss för sin överlevnad över två tidsepoker i "X-Men: Days of Future Past".

ALLA karaktärerna från originaltrilogin går samman med sina yngre jag från "X-Men: First Class" i en kamp där de måste ändra det förflutna för att rädda vår framtid.

DET HÄR är den sjunde delen i X-Men-filmserien, och den utspelar sig två år efter händelserna i The Wolverine.
Filmens längd är 2 timmar och 12 minuter och den är tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2014 05 28

____________________________

 

TISDAGEN den 27 maj blir det verkligen växlande molninghet i Arboga och rätt friska vindar. Temperaturen lägger sig runt 12-14 grader. Framåt kvällen blir det soligt och fint.

BEDA HAR namnsdag idag. Beda betyder "stridsmö" men var en gång i tiden ett mansnamn. Och det är bäst att kolla vädret idag. Det finns nämligen ett gammalt talesätt som säger: "Urbanus, Wilhelmina och Beda, de tre skola sommaren leda". Som vädret var i går och i förrgår och är idag, så skall sommarvädret bli.

BLENDA har också namnsdag idag. Det namnet vet man inte vad det betyder. Men det finns en historia om at t en kvinna från Värend, som hette Blenda, var ledare för en massa kvinnor som slog ut en dansk här som försökte invadera Småland.

MAUD OCH TAGE Nilsson kommer jag väl ihåg. Tage minns jag inte bara för hans tavlor och mötena ute i Torpstång. Vi spelade också tennis varje onsdag i en period på banorna vid Stureskolan. Nu skall också andra, färskare Arbogabor få lära känna paret Nilsson.

PÅ ARBOGA museum, kl 18.30 i kväll, heter programmet "Maud och Tage Nilsson - två konstnärskap och livet på Torpstång."
Det är inför sommarens utställning som Katarina Ekstrand håller ett föredrag om makarna Nilsson och deras konstnärskap. Det kostar en femtilapp i entré för den som vill lyssna.

HARRY HOLM 2014 05 27

--------------------------------------

MÅNDAGEN den 26 maj är här. Det blir ganska fint väder i Arbogatrakten, med 21-22 plusgrader och rätt svag vind från väst-nordväst. Vid sextiden på kvällen vänder vinden till nordostlig och snabbt kommer temperaturen att sjunka ner till 13 grader kl 21 och 11 grader kl 22.

------ -------

VILHELMINA har namnsdag idag. På bilden här ovan står jag med min farmor, Wilhelmina Holm. Året kan vara 1943. Och hon levde inte så mycket längre, gästgivarfrun i Hede. Hon dog av giftstruma, som man kallade det.

DET VAR min Wilhelmina Holm, som såg till att den nuvarande stockåstugan blev byggd 1931, minns jag inte mycket av. Jag var alltså inte så gammal när hon dog av giftstruma, som sagt. När bilden ovan togs hade Wilhelmina inte så lång tid kvar att leva.

MEN JAG har en bandinspelning (ja, en sorts gammal typ av sådan) där hon blir intervjuad uppe på Stockåvallen, där hon berättar om hur fäbodlivet gick till, vad byggnaderna var till för och samtidigt demonstrerar hon på inspelningen hur man lockade på de olika tamdjuren, kor, killingar, höns.

FÖR MIG lever farmor Wilhelmina därför vidare,. Liksom den Övre Stockåvallen, vars atmosfär också smittat mina barn och barnbarn.

VILHELMINA betyder "den mäkigta beskyddarinnan". Vilma har också namnsdag idag. Det är en i England och Tyskland vanlig kortform för just Vilhelmina.

GITARRAFTON. Arboga Musik- och dansskola bjuder idag kl 18 in till en gitarrafton i aulan på Nicolai kulturhus, där skolans gitarrister visar vad de lärt sig under terminen. Det är fri entré.

HARRY HOLM 2014 05 26

------------------------------------

EN HELG närmar sig igen. Med stort utbud av attraktioner att besöka och sysslor att ta itu med.
De som går till kyrkan - och de är fler än de som besöker allsvenska fotblolsmatcher en vanlig söndag - torde märka att det är Bönsöndagen denna helg.

BÖNSÖNDAGEN har vi alltså nått fram till detta kyrkoår. Och min lilla reflektion med anledning av det, kommer här.
Men först ett bibelord:

”Nej, när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.”
(Matteusevangeliet 6:6)

ATT GÅ IN i sin kammare för att be till Gud, i Jesu namn, är rena hälsokuren, inte minst vad gäller det mentala. Även om det kan vara långt till bönesvar, även om det kan dröja veckor, månader och kanske år, tills saker och ting blir bättre, så känns problem och bördor lättare efter en bönestund.

INNAN VERSEN som är dagens bibelord, har Jesus sagt så här:
”När ni ber skall ni inte göra som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att människorna skall se dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön.” (Matt. 6:5)

ATT GÅ IN i sin kammare, är alltså vad Jesus i stället rekommenderar.
Han gick själv ofta undan och bad till sin Fader, förstår vi av Bibeln.
Och det är lätt att acceptera.
För om ett barn, som du och jag, vill tala med vår far om exempelvis ett stort problem vi har, så gör vi det helst i enrum. Då blir det raka och enkla ord och meningar, i förtrolighet.

FÖR SOM DET står direkt efter det där bibelordet:
”Och när ni ber skall ni inte rabbla tomma ord som hedningarna; de tror att de skall bli bönhörda för de många ordens skull.” Matt: 6:7.

INNAN JESUS sedan lär oss be Fader vår, så förklarar han varför det inte behövs så många ord när man ber. Han säger ”er fader vet vad ni behöver redan innan ni har bett honom om det.” Matt 6:8

SÅ BER, DET gör vi inte för att ropa på Herren och kräva saker av Honom. Nej, vi ber i Jesu namn för att visa att vår dörr är öppen så att Gud kan komma in och hjälpa oss på det sätt han vet är det bästa.
Amen.

HARRY HOLM 2014 05 23

____________________________

 

TORSDAGEN den 22 maj blir det högsommarvärme, 26-27 grader frampå dagen. Vackraste vädret är det under förmiddagen. Vinden kommer från syd, svag på förmiddagen, lite friskare på eftermiddagen.

HEMMING och Henning har namnsdag. Hemming är ett gammalt nordiskt namn och betyder ungefär "hamngestalt". Henning däremot är tyskt och betyder fredsstiftare.

APROPÅ HENNING, så glömmer jag aldrig advokat Henning Sjöströms berättelse om när han var dräng på Sickelsjö gods utanför. Han höll på att mjölka en ko då godsägarna kom in i ladugården och svor på engelska över lata drängar.

HENNING SJÖSTRÖM svarade då - på franska - att med så låg lön så var det inte underligt att arbetstakten var låg. Då tittade godsägaren storögt på kon, förvånad över att hon kunde franska. Att en dräng skulle kunna främmande språk var på den tiden alltför otroligt, det måste ha varit kon som pratade.

IDAG ÄR det också Internationella dagen för biologiskt mångfald. Den infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.

PICNICENS dag är det också idag. Något att uppmärksamma för den som har tid och möjlighet att bege sig ut i naturen - med matsäck, som vi kallade det förr i tiden.

HARRY HOLM 2014 05 22

--------------------------------------

ONSDAGEN den 21 maj blir en solig och varm dag. Konstantin och Conny har namnsdag. Konstantin betyder "ståndaktig", och eftersom Conny är en engelsk form av samma namn så är också betydelsen densamma.

VÄRLDSDAGEN för kulturell mångfald för dialog och utveckling är det också idag. Den är instiftad av Förenta nationerna. Det är också IT-chefens dag idag.

BARNSÄKERHETENS dag firas idag genom att 40.700 barn går baklänges. De marscherar baklänges för sin rätt att alltid sitta säkert i bilen. Det finns tips på andra aktiviteter som barnen kan göra. Och det är fina diplom och medaljer som skrivs ut till barnen.

HÄR ÄR några tips på vad som kan göras under Barnsäkerhetens dag:
•Baklängesmarschen: Hur lång sträckan som ni går baklänges ska vara, om den ska vara rak eller krokig, lätt eller svår, bestämmer ni helt själva. Ett tips är att banan är i alla fall 25 meter lång. Banan ska ha en tydlig start och ett tydligt mål. Starta vid målflaggan och gå sedan baklänges hela vägen till start.
•Mät gärna upp baklängesbanan tillsammans med barnen.
•Skoja till det och ta på kläderna bak och fram och skorna på fel fot.
•Sjung barnens namn baklänges under namnsången på morgonen.
•Arrangera en hel baklängesdag där morgonen börjar med kvällsmat och ät frukost innan ni går hem.
•Ta en tupplur liggandes med fötterna på huvudkudden.
•Prata tvärtomspråket; Istället för ”tack” så säger barnen ”varsågod” när det får något, exempelvis fika. När barnen kommer på morgonen så säger fröknarna ”hej då och tack för idag” istället för ”välkomna”.
•Gör namnlappar att sätta på barnens ryggar där namnen är skrivna baklänges.
•Barnen kan ha kepsar på bak och fram.
•Ät maten sittandes på golvet med tallrikarna på stolarna.
•Hämta hem pyssel från vår blogg och låt barnen ha pysselstund med trafiktema.
•När det är pysseldags kan barnen även få pyssla tvärtom, exempelvis färglägga utanför linjerna.

HARRY HOLM 2014 05 21
med hjälp av arrangörens hemsida

-----------------------------------

TISDAGEN den 20 maj är här. Det blir 15-19 grader frampå dagen. Växlande molnighet från tiotiden. Efter lite regndugg på eftermiddagen blir kvällen jättefin, ser det ut som.

-----

KAROLINA och Carola har namnsdag. Karolina är den kvinnliga namnformen för Karl, och betyder "fri kvinna" och "den hjältemodiga". Samma betydelse har Carola, som är feminin form av latinets Carolus, som betyder Carl.

ARBOGASONEN Anders Hasselbohm fyller 70 år idag. Han fick Stora Journalistpriset 1976. Han bor i Danderyd och har fritidshus ute vid Hjälmaren. Men idag är han varken där eller hemma. Så vi gratulerar den här vägen från oss i Arboga.

HARRY HOLM 2014 05 20

-------------------- ---------------

MÅNDAGEN den 19 maj innebär i Arboga en molnig förmiddag då temperaturen från morgonens 14 plusgrader stiger till 22 grader vid lunchtid - då också solen börjar titta fram. Temperaturen stiger då ett par grader till, varefter solen och regndroppar turas om under eftermiddagen. Kvällen ser ut att bli kanonfin.

---- ----
Mig fascinerar de här blommorna från tomten, gullvivor och förgätmigej.

FIRADE DU igår? Då var det Fascinerande Växters Dag. För tredje året i rad. "Fascinerande växters dag" (Fascination of Plants Day) koordineras av EPSO (European Plant Science Organisation). Målsättningen är att få så många som möjligt i och utanför Europa att fascineras av växter och inse vikten av växtforskning för hållbar livsmedelsproduktion i jordbruket, men också för trädgårdsodling, skogsbruk och för produktion av papper, trä, kemikalier, energi och läkemedel. Växters betydelse för natur- och miljövård kommer också att vara ett viktigt budskap

DET ÄR MAJ månad alltså och vad passar då bättre än att Maj och Majken har namnsdag. Maj är en kort form av Maja, växtlighetens gudinna i det gamla Rom. Och Maja är i sin tur ett smeknamn för Maria. Men Maj betyder "vårgudinna" eller "växtlighetsgudinna". Majken är en lågtysk förkortning av Maria och uttyds som "lilla Maria", som är både upphöjd och bedrövad.

HARRY HOLM 2014 05 19

____________________________

NU ÄR DET helg igen och jag håller stilen och bjuder på ännu en kristen betraktelse. Och den börjar som vanligt med ett bibelord:

Be, så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas.

(Matt. 7:7 tillika Luk. 11:9)


Be – så växer din tro, ditt hopp

HELA TIDEN sedan jag var barn och växte upp i Skinnskatteberg har jag
haft en favoritpsalm. Det är den som har nummer 254 i Svenska kyrkans
psalmbok och även i andra kristna samfunds sångböcker.

JAG HAR blivit glad över att få sjunga med i den psalmen och det har vanligen varit i pingstkyrkor.
Tänk bara hur sanna de är raderna:
"Gör såsom Abraham gjorde, blicka mot himlen opp.
Medan du stjärnorna räknar växer din tro, ditt hopp."

SÅ LÅTER alltså en av verserna i Lewi Pethrus sång ”Löftena kunna ej
svika”. Och detta att titta upp mot stjärnhimlen, ut i universum, är ändå
bara en av otaliga faktorer som stärker din tro.
Att universum är oändligt, det fattar inte hjärnan – som envisas med att undra vad som finns utanför universum –
precis som jag har svårt att greppa detta med evigheten.
Men även det blir lättare när man tror på Gud.

ÄVEN OM universum skapades med en stor smäll, The Big Bang, så
måste ju något ha funnits där det skulle smälla.
Och det måste ha funnits något som gjorde att det small. Att världen skapades. Vi kallar den
kraften för Gud.
Eftersom Han därmed fanns före universum – och säkerligen också
därefter – så är han evig.

DENNE EVIGE Gud har skänkt oss möjligheten att tro, på detta och på
andra små som stora under.
På köpet har vi fått frid och glädje, och ofta hälsa.
Jag har träffat många – och läst om ännu fler – människor som med hjälp av
bön i tro blivit friska. De har genomgått ett helande som fått läkare, inte
sällan med en plötsligt frisk persons röntgenplåtar i handen, att gapa
förvånat.

BE TILL GUD - det hjälper. Mitt råd om du har bekymmer med hälsa eller annat, be till Gud, i Jesu namn, att han löser allt till det bästa. Redan detta att be gör att det känns bättre, har jag märkt.
Och Han kommer att lösa allt till det bästa, om du när du ber verkligen
tror att Han ska göra det.

HAN LÖSER ditt problem, kanske inte direkt och säkert inte som du tänkt
dig, utan oftast på ett smartare sätt.
När man säger om en kompis att ”honom tror jag på”, så betyder det att
man litar på den människan.
När jag säger att jag tror på Gud, så betyder det att jag litar på Honom
och på att Han hjälper mig.
Måtte också du, kära läsare, få både glädje och nytta av trons kraft.


HARRY HOLM 2014 05 17

--------------------------------------

FREDAGEN den 16 maj skall det bli rätt soligt och varmt väder i Arboga. Det kommer mest att vara 18 grader men kommer upp till 20 grader på eftermiddagen. I skuggan alltså.

RONALD och Ronny har namnsdag. Ronald betyder "Den mäktige och kratfulle härskaren". Ronny är en sorts smeknamn för Ronald och betyder samma sak.

------ ------

GODZILLA heter filmen klockan 19.00 i kväll på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Jorden ställs inför ett hot större än vad civilisationen tidigare upplevt. Ett radioaktivt jättelikt monster utplånar allt i sin väg när hon skoningslöst trampar ner allt som människor skapat. Men mänskligheten låter sig inte trampas på hur som helst. Monstrens monster Godzilla är tillbaka. Filmen är 2 timmar och 2 minuter lång tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 05 16

------------------------------------

TORSDAGEN den 15 maj blir det klart mer soligt i Arboga än vad som varit fallet de senaste dagarna. Temperaturen kommer att ligga på 16 grader, inte så konstigt eftersom det kommer att blåsa från söder under dagen.

SOFIA och Sonja har namnsdag idag. Sofia betyder "Den visa", "Den förståndiga". Sonja är en rysk smeknamnsform för Sofia och betyder alltså samma sak.

I MEDIA uppmärksammades i går att personal stängts av från vården på Arbogas äldreboende Strömsborg. Det är kommunen som driver verksamheten där. När privata Attendo Care tilläts driva äldreboenden i Arboga (Trädgården och Götgården) hördes i stället bara positiva omdömen.

DET SADES till och med i kommunfullmäktige att Attendo Care varit så bra att det spillde positivt över även på de kommunala äldreboendena. Trots det lät Arboga kommuns ledning inte Attendo Care få chansen att fortsätta med sin lyckade verksamhet.

SÅ GÅR det när monopolivrarna leder en kommun. Så går det när prestigen går före de äldres bästa.

HARRY HOLM 2014-05-15

------------------------------------

ONSDAGEN den 14 maj blir det uppehållsväder men grått i Arboga. Större delen av dagen kommer temperaturen att ligga på 14 grader.

HALVARD och Halvar har namnsdag. Det är fornnordiska namn som betyder "Väktare". Eller "Herresätets väktare".
I Norge har man varianten Halvor.

FLÖJTAFTON Musik- och dansskolan bjuder in till musik i vårkvällen med skolans flöjtister. Det är i Nicolai kulturhus aula kl 18 idag måndag. Och det är fri entré.

----- ------

FILM IGEN. Kl 19 börjar kvällens föreställning på Biografen i Arbogas Medborgarhus. Handlingen: Carly upptäcker att hennes nya pojkvän Mark inte är att lita på när hon råkar stöta ihop med hans fru (!), Kate. Carly och Kate tröstar och peppar varandra och upptäcker dessutom att Mark är otrogen med en tredje kvinna, Amber. De tre kvinnorna blir en otippad tjejtrio som bestämmer sig för att hämnas ordentligt...Filmen är 1 timme 50 minunter lång och tillåten från 7 år.

SLÄKTFORSKNING. Kl 17 - 19.30 idag går det att få släktforskningshjälp på Arbogas bibliotek. Västra Mälardalens släktforskare arrangerar och tar inte betalt för sina tjänster.

HARRY HOLM 2014 05 14

-------------------------------------

TISDAGEN den 13 maj kan det komma några regndroppar timmarna fram till lunch men generellt kan vi lova gråväder och en temperatur som sakta ökar från 7 till 13 plusgrader. Framåt kvällen kan det till och med bli vissa stunder av sol.

LINNEA och Linn har namnsdag. Linnéa är uppkallat efter blomsterkonungen Linné men betyder egentligen Lind och är taget efter gårdslinden vid Linnés hem.
Linn är ett namn med grekiskt ursprung som betyder "liten" eller "den lilla".

VASAGYMNASIET. Tisdagen den 13 maj besöker HT2 och HT3 från Vasagymnasiet i Arboga Alléskolan i Hallsberg.
Men NA/TE3 får stanna hemma i Arboga. För de eleverna har nationellt prov i fysik 2 klockan 08.40 till 12.40 i sal T3 med lektioner enligt schemat från 13.20.

HARRY HOLM 2014 05 13

-------------------------------------

MÅNDAGEN den 12 maj innebär för oss i Arboga fortsatt grått och tidigt på morgonen ostadigt väder. Nederbörd slipper vi annars under större delen av dagen och det blir 7-12 plusgrader. Efter något uppklarnande med växlande molninghet på torsdag ser den riktigt soliga och fina dagen ut att inträffa på fredag.

CHARLOTTA och Lotta har namnsdag. Charlotta är ett namn som kommer från franskan och är egentligen en kvinnlig form av namnet Charles, det vi kallar Karl. Lotta är en kortform av Charlotta. Båda namnen betyder ungefär "Fri kvinna".

HISTORISK DANS. Eftersom det är måndag och jämn vecka kan man idag mellan 18.30 och 21.30 prova på historisk dans eller gammalt hantverk. Det är i Arboga Medeltids lokal.
Arrangören manar:
- Ta med valfritt hantverk för att hantverka, till exempel nålbindning, sömnadsprojekt, läderarbeten och så vidare. Ta gärna med ett par mjuka dansskor eller strumpor med halkskydd för att dansa samt kläder som går att röra sig i. Vissa danser kommer att vara stillsamma och andra livligare, man arbetar mest med benen och en del danser innehåller hopp och skutt, men inte alla.

HARRY HOLM 2014 05 12

_____________________________

DET ÄR HELG igen och då är det åter dags för en kristen betraktelse här i spalten.
Först ett bibelord:
”Och vägen dit jag går, den känner ni.”
Tomas sade: ”Herre, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna vägen?”
Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig, skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom.”


Johannesevangeliets 14:e kapitlet, 4-7 versen.

Fjärde söndagen i Påsktiden
"Vägen till livet"

BIBELORDET här ovan finns i beskrivningen av hur det var när Jesus tog adjö från jordevistelsen.
Avskedstalet finns i Johannesevangeliet, i kapitlen 14-17, och det talet börjar med de korta men underbart sammanfattande orden:
”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig.”
Där finns allt, för det betyder att den människa behöver inte bekymra sig, som tror på Gud och tror på Jesus.

MÅNGA, allt för många av dagens människor, bryr sig inte eller har av någon orsak svårt att tro. Det är inget nytt. Till och med i den närmaste kretsen runt Jesus fanns det tvivlare. Inte bara Tomas. Filippos ville se Fadern. Då blev Jesus lite besviken, men sedan svarade han, enligt 14:e kapitlet, i 9:e versen:
”Den som har sett mig har sett Fadern.”

OCH JESUS fortsatte bland annat med att säga:
”Tror du inte att jag är i Fadern och Fadern i mig? De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar. Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull.”

För gärningarnas skull, alltså.

HÄR HADE ju Jesus i flera år gått omkring och botat fysiska som psykiska sjukdomar, ja till och med uppväckt döda. Han hade förvandlat vatten till vin och han stod för betydligt större bespisningsunder än så.
– Fattar ni inte att det var med Guds hjälp, undrar Jesus – om vi skulle använda dagens språkbruk.

VÅR VÄG idag då? Jesus är vägen, det han själv sagt. Den vägen han visade oss ska vi kristna gå, en väg av ständig strävan att göra det Jesus gjorde.
För i Johannesevangeliets 14:e kapitels 12 och 13 vers kommer sedan de fantastiska löftena till alla kristna.

JESUS säger:
”Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen.”
Ett steg på den vägen till livet – och i livet – är att hela med Guds hjälp, att lägga händerna på sjuka och säga till det onda att fara ut, I Jesu Namn.

ENLIGT Jesus föredöme och enligt Bibeln behövs bara tre ingredienser för att detta ska fungera:
1. Att det finns en troende.
2. Att denne troende har händer.
3. Att det finns en sjuk att lägga dessa händer på.

HUR OFTA har vi tro och frimodighet att gå den vägen? Allt för sällan.
Men låt oss börja nu. Vi vanliga kristna. I familjen först kanske och bland nära vänner.
Framgången – om vi gör detta i äkta tro – kommer att sporra oss att låta Jesus hela kropp och själ hos allt fler Arbogabor.

HERRE, jag ber: Påminn oss ständigt om att det inte bara är med undervisning utan också genom tecken och under som människor ska visas vägen till livet, det vill säga vinnas för Herren. För då blir Fadern verkligen förhärligad. Och glad.
Amen.

HARRY HOLM 2014 05 10

____________________________

 

FREDAGEN den 9 maj fortsätter det mestadels gråa vädret i Arboga. Dock utan regn från tiotiden. Och från klockan 16 kan till och med solen leka tittut. Då har det redan blivit 10-11 plusgrader. En får tacke.

----- ------

BIO I ARBOGA. Filmen på Folkanbiografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 heter "The Other Woman". Handlingen: Carly upptäcker att hennes nya pojkvän Mark inte är att lita på när hon råkar stöta ihop med hans fru (!), Kate.

CARLY OCH Kate tröstar och peppar varandra och upptäcker dessutom att Mark är otrogen med en tredje kvinna, Amber. De tre kvinnorna blir en otippad tjejtrio som bestämmer sig för att hämnas ordentligt... Filmen är 1 timme 50 minunter lång och tillåten från 7 år.

REIDUN och Reidar har namnsdag idag. Reidun är ett gammalt nordiskt namn och bildat av hreið - "rede", möjligtvis i betydelsen "hem" eller "hus", och en slutdel -unn som kanske kommer av ett verb som betyder "älska".

REIDAR betyder "Hemmets försvarare". Och jag tänker på Reidar Färnlund i Hede, en mycke vänlig man, som efter pensioneringen som skicklig bilreparatör nu bland annat deltar i rullstolsrallyt.

RULLSTOLSRALLYT innebär att Reidar och några andra varje fredag sommartid skjutsar rullstolsburna från äldreboendet Hedegården till marknaden vid Hede Hembygdsgård. Och tillbaka igen, förstås. Heder åt Reidar & Co.

HARRY HOLM 2014 05 09

--------------------------------------

TORSDAGEN den 8 maj kommer i Arboga att bli regnig fram till lunch ungefär. Sedan fortsätter det molniga vädret hela dagen med 6-7 plusgrader men ganska tama vindar.

ÅKE HAR namnsdag idag. Åke är ett gammalt nordiskt namn som betyder "Lillefar". Men namnet kopplas ibland också till åskguden Tor, Åke-Tor som åkte efter bockar. Och i andra tolkningar skulle Åke kunna betyda "Den plöjande" eller "Plogman", eftersom Tor var åkerbrukets gud.

SEGERDAGEN i maj 1945 är den dag då man runtom i världen firar Tysklands kapitulation och slutet på det andra världskriget i Europa. Dagen infaller på olika datum i olika länder, beroende på när man räknar att kriget slutade.

I EUROPA infaller segerdagen den 8 maj, medan man firar den 9 maj på andra håll. Skillnaden beror på tidsskillnaden, då det redan hade hunnit bli den 9 maj i Sovjetunionen när den tyska kapitulationen trädde i kraft.

JAPANS kapitulation innebar slutet på hela andra världskriget. I USA firar man både Victory in Europe Day (VE Day) den 8 maj och Victory over Japan Day (V-J Day) den 14 augusti.

DEN TYSKE presidenten (Reichspräsident) Karl Dönitz gav den 8 maj Wilhelm Keitel fullmakt att underteckna det andra kapitulationsdokumentet i Berlin. Dagen innan hade Alfred Jodl skrivit under det första avtalet i Frankrike.

KAPITULATIONEN skedde helt villkorslöst. I USA dedicerade presidenten Harry Truman, som fyllde 61 år samma dag, segern till minne av sin föregångare Franklin D Roosevelt på grund av dennes engagemang för att avsluta kriget. Roosevelt hade dött den 12 april, mindre än en månad tidigare.

HARRY HOLM 2014 05 08
med hjälp av Wikipedia.

-------------------------------------

ONSDAGEN den 7 maj är här. I Arboga blir det regn nästan hela dagen och 5-6 plusgrader. Nu får vi igen för de fina veckorna som var i april. Aprilväder i maj, ja det är ingen omöjlighet i landet Sverige.

CARINA och Carita har namnsdag. Carina är ett gammalt helgonnamn som betyder "Den kära", "Den älskade" eller "Den dyrbara". Carita är det namn från Italien som betyder "kärlek till nästan" eller "barnhärtighet".

EN AKTIVITET som jag inte prövat men som jag blir nyfiken på genomförs idag. Bondgårdsbesök på Tvetalund Lantbruk mellan 16 och 19. Varje onsdag till och med september kan man där se bl.a. kor, kalvar och höns. Och gårdsbutiken är öppen kl 17-19.

DET KOSTAR visst 150 kr i inträde, och då undrar jag om serveringen av soppa med bröd och ost, och även pannkakor, ingår i avgiften.´Men det kan man kanske fråga på Arboga Turistbyrå, för man ska anmäla sig dagen innan.

HARRY HOLM 2014 05 17

____________________________

 

TISDAGEN den 6 maj kommer att bli molnig i Arboga. Från lunchtid och fram till eftermiddagskaffet kan det bli en del regndroppar. Temperaturen stannar på 8-9 plusgrader.

NAMNSDAGSBARN idag är Marit och Rita. Marit är ett gammalt dialektnamn för Margit, som går tilbaka på Margareta som betyder "pärla" eller "smycke". Rita betyder samma sak, men är en italiensk kort form av Margherita.

VÅRKONSERT med Arboga Ungdsommusikkår bIir det klockan 18.30 till 19.30 kväll, i Sanct Nicolai kyrka. Det utlovas en blandad repertoar med både klassisk musik, pop och filmmusik. Flöjtsolist är Elin Olsson. Arboga Musik- och dansskola arrangarar och det är fri entré.

EN VANDRING i centrala Arboga. Så kallar Birgit Johansson sitt fördrag på Arboga Museum kl. 18.30 idag. Inträdet kostar 50 kronor.

MOROTENS DAG firas i Sverige idag. I alla fall enligt bl.a. Norrmejerier. Annars hade jag för mig att det var 4 april som vara den internationella morotsdagen. But so what?! Det går att äta morot varje dag året om. Nyttig sak.

HARRY HOLM 2014 05 06

____________________________

MÅNDAGEN den 5 maj skall bli ganska grå i Arboga, framåt niotiden på förmiddagen går solen i moln och väntas inte åter förrän vid 17-tiden. Vinden blir rätt blygsam och temperaturen kommer att ligga på 10-11 plusgrader.

GOTTHARD och Erhart har namnsdag. Gotthard betyder "Den genom Gud starke". Erhart är ett gammalt tyskt namn som uttyds som "Den starke" eller "Den djärve".

EN OMVÄG blir det nu att ta sig till och från Västerås kvällar och nätter. Från och med den här veckan och långt in i juni kommer man inte att kunna åka bil på E18 från Arboga till Västerås. Det blir omledning av trafiken från Köping, från kl 19 på kvällarna till 6 på morgnarna. För det ska göras asfalteringsarbeten.

HARRY HOLM 2014 05 05

__________________

Tredje söndagen i Påsktiden
DEN GODE HERDEN

Sannerligen, jag säger er: den som inte går in i fårfållan genom grinden utan klättrar in på ett annat ställe, han är en tjuv och en rövare.
Men den som går in genom grinden är fårens herde.
För honom öppnar grindvakten, och fåren hör hans röst, och han ropar på sina får med deras namn och för ut dem.
När han har släppt ut sina får går han före dem, och fåren följer honom därför att de känner igen hans röst.

Så låter inledningen på Johannes evangeliums 10:e kapitel

DEN GODE herden finns också i Arboga.
På samma ställe i Johannesevangeliet, där dagens bibelord här ovanför är hämtat, säger Jesus. Till oss, här uppe i Nord:

"Jag har också andra får som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det ska bli en hjord och en herde."

TÄNK ATT FÅ vara en i Hans hjord! Vilken gåva. Det betyder att när vi har bekymmer så kan vi berätta det för vår herde, exempelvis i bönens form, och Han hjälper oss.
Kanske inte direkt och kanske inte som vi har önskat utan ofta på ett underbart, mycket bättre sätt.

IBLAND HÄNDER det att man får vänta på att Herden hämtar oss ur bekymrets sankmark.
Men han kommer till slut, var så säker!
Under väntetiden fortsätter vi att ropa på honom, genom att be eller att läsa i Bibeln och där - mitt i vårt irrande - hittar Han oss, genom att vi finner Honom.

OCH JU MER lär känna Jesus, som han känner mig, så förstår jag att det är hos honom tryggheten finns, för ett får som mig och för alla andra mer eller mindre vilsna och rädda människor.
Amen.

HARRY HOLM 2014 05 03

____________________________

LÖRDAGEN den 3 maj skall bli ganska grå i Arboga, men dock väntas några soltimmar ett tag frampå sena eftermiddagen, då temperaturen kan komma att visa 11-12 plusgrder.

JOHN OCH Jane har namnsdag. John är den engelska korta formen för Johannes, som betyder "nådebarn" eller "gudagåva". Jane är en kortform för Johanna och betyder "Guds nådagåva".

FÖRKLÄDD GUD. Lars Erik Larssons verk med det namnet framförs kl 17 idag i Heliga Trefaldighets kyrka. Medverkande är Bergslagens kammarsymfoniker, Medåkers kyrko- & hembygdskör, Arboga Manskör, Fjärdshundra kyrkokör, S:ta Klarakören, Mathias Brorson - baryton och Åsa Lansfors-Lindblom-sopran. Dirigenter är Anna Ytterberg-Nerman och Åsa Lansfors-Lindblom.

INTERNATIONELLA dagen för pressfrihet är det idag. Världsdagen för pressfrihet firas den 3 maj varje år och har till syfte att hedra de uppoffringar för pressfriheten som gjorts runt om i världen.

DAGEN SKALL också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

DAGEN UTROPADES av FN:s generalförsamling 1993. Att den firas just den 3 maj beror på att det var detta datum som den godkändes, i Windhoek den 3 maj 1991.

DEKLARATIONEN värnar om en självständig och pluralistisk press. Det där med "självständig" funkar rätt bra i vårt land.
Men "pluralistisk"...

MED DEN koncentration av tidningsägandet och den nedläggningsvåg av redaktioner som försiggår, så blir faktiskt Sverige sämre och sämre på att leva upp till FN:s motto.

I ARBOGA finns nu veterligt bara en dagstidningsredaktion. Och det är den här, www.arbogasidan.se
När jag började arbeta som journalist i Arboga fanns här fyra olika dagstidningsredaktioner.

EN AV DEM var Arboga Tidning, som till och med trycktes här i stan. I eget hus vid Trädgårdsgatan. Nu har Arboga Tidning inte ens en redaktion i - Arboga.
Det är så stor motsats till "pluralistisk" som det går att få.

HARRY HOLM 2014-05-03

____________________________

FREDAGEN den 2 maj är det lovdag i Arboga kommuns skolor. Förskolorna och fritidshemmen har öppet som vanligt.

EN SOLIG dag blir det idag i Arboga. Före lunch väntas inga moln alls medan det blir mer växlande molninghet på eftermiddagen. Trots nordanvinden kommer förmiddagens 7-8 grader att växa till 11 plusgrader på eftermiddagen.

FILIP OCH Filippa har namnsdag idag. Filip betyder både "häst" och "vän", alltså "hästvän". Filippa har samma betydelse. Och vi har Filipstad, som fick sitt namn av Karl IX:s son Filip.

HARRY POTTER-dagen är det också idag. Att det är just den 2 maj beror på att det var den dagen de goda segrade – det var alltså den 2 maj som Harry besegrade Voldemort.

RUNT OM i världen pågår olika Harry-aktiviteter. I London och kan man åka den tre timmar långa Potter-turen, “The Making of Harry Potter”. Attraktionen är skapad av Warner bros och man får bland annat se Dumbeldores kontor, Great Hall och strosa runt i Diagon Alley,

----- -------

DIVERGENT heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19. Det är en thriller i en dystopisk framtid, där människor delas in i olika grupper baserat på deras personligheter. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken grupp de vill tillhöra för resten av livet.
Filmen är 2 timmar och 19 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2014 05 02
____________________________

 

--- ---

SKÖNA MAJ, välkommen till vår jord igen... Så löd manskörernas ord redan i går, valborgsmässoafton. Och nu är det första maj, och det är först då Valborg har namnsdag.

VALBORG är ett gammalt tyskt namn som kanske betyder "främling". Men det kan också komma från ordet Waltpurg som betyder "makt" eller "beskydd".

FÖRSTA MAJ är Arbetarrörelsens dag. Firandet i Arboga startar kl 10.00 med samling i Ahllöfsparken. Avmarsch därifrån sker sedan kl 10.30. Huvudtalare är Patrik Björk (S), riksdagsledamot.

HARRY HOLM 2014 05 01

____________________________

 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

Idag börjar Arboga Kulturveckan

Denna lördag, den 31 maj , börjar Arbogas kulturvecka. Här nedanför finns hela programmet med otaliga utställningar och musikarrangemang att uppleva. Och som avslutning genomförs den 20:e Konstrundan. att besöka. Här är först dagens program:

11.00-14.00 Utställning: Galleri Konstrundan
Plats: Nygatan 33

11.00-14.00 Vernissage: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

11.00-17.00 Vernissage: Akvarellgruppen
Plats: Storgatan 40

11.00-17.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

12.00-16.00 Vernissage: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

Måndagen den 2 juni

10.00-16.00 Utställning: Galleri Konstrundan
Plats: Nygatan 33

14.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

14.00-19.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

14.00-20.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

17.00-19.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

17.00-19.00 Utställning: Akvarellgruppen
Plats: Storgatan 40

18.00 INVIGNING AV ARBOGA KULTURVECKA 2014. Musik- och dansskolans försommarkonsert i Ahllöfsparken. Blås- och stråkorkestrar, körer, ensembler och rockband från Musik- och dansskolan bjuder på försommarkonsert. Tf fritids- och kulturchef Andreas Wiik inviger Kulturveckan. En musikparad med Ungdomsmusikkåren i spetsen tågar från Nicolai Kulturhus, Nygatan 19, klockan 17.45.
Plats: Ahllöfsparken. Vid regn flyttas konserten till Medborgarhuset.

Tisdagen den 3 juni

10.00-16.00 Utställning: Galleri Konstrundan
Plats: Nygatan 33

12.00 Musik- och dansskolans lunchkonsert i Ahllöfsparken. Arboga Musik- och dansskola presenterar i samarbete med grundskolans årskurs 2 kompanjonkonserten "Barnens bästa". Medverkar vid konserten gör en stor kör bestående av elever i Arbogas årskurs 2, ackompanjerade av ett band från Musik- och dansskolan.
Plats: Ahllöfsparken. Vid regn flyttas konserten till Medborgarhuset.

14.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

14.00-19.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

14.00-20.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

17.00-19.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

17.00-19.00 Utställning: Akvarellgruppen
Plats: Storgatan 40

18.00 Musik- och dansskolans musikafton. Solister och mindre ensembler från Musik- och dansskolan bjuder in till musikafton.
Plats: Nicolai aula, Nygatan 19

18.30 Musik- och dansskolans pop- och rockband bjuder på konsert.
Plats: Fritidsgården Brandsta, Strandvägen 10

19.00 Premiär: folklustspelet ”Herr Strongfelts arvegods”, Bygdespelets vänner. Entrébiljetter 120 kronor inklusive fika, entré barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter säljs på butik Lyktan och vid entrén.
Plats: Gamla museigården, Smedjegatan

20.00-22.00 Jazzbandet Jazzt for fun spelar på utescenen.
Plats: Stadskällaren, Nygatan 42

Onsdagen den 4 juni

10.00-16.00 Utställning: Galleri Konstrundan
Plats: Nygatan 33

12.00 Lunchkonsert. Blåsorkestern Blåsningen från Musik- och dansskolan bjuder på lunchmusik.
Plats: Nytorget

12.00 Lunchorgel ”Musik och historik”
Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan

14.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

14.00-19.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

14.00-20.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

15.00 Musik till kaffet. Mindre ensembler från Musik- och dansskolan bjuder på musikunderhållning till fikastunden.
Plats: Café Två Skator, Ahllöfsgatan 14

17.00-19.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

17.00-19.00 Utställning: Akvarellgruppen
Plats: Storgatan 40

18.00 Konsert med Arboga Blåsorkester
Plats: Ahllöfsparken

19.00 Konsert, kom och sjung Läsarsånger med Diakonikören och Hanna Drakengren, Mikael Dahlqvist, Tommy Eriksson och Kjell Hedquist.
Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan

19.00 Föreläsning: Ulf Luthman berättar om sin bok ”Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela”.
Plats: Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

Torsdagen den 5 juni

10.00-16.00 Utställning: Galleri Konstrundan
Plats: Nygatan 33

12.00 Lunchkonsert. Blåsorkestrarna Orkanen och Stormen från Musik- och dansskolan bjuder på lunchmusik.
Plats: Nytorget

14.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

14.00-19.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

14.00-20.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

17.00-19.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

17.00-19.00 Utställning: Akvarellgruppen. Vid vackert väder bjuder elever från Musik- och dansskolan på musikinslag.
Plats: Storgatan 40

18.00 Musik- och dansskolans stråkkonsert i försommartid. Arboga Ungdomsstråk och Köpings Sinfonietta bjuder på en konsert med musik från Gluck till Benny Andersson och några toner från melodifestivalen 2014. Stråkeleverna från Arboga Musik- och dansskola och Köpings musikskola har träffats under en lägerhelg och samarbetet avslutas nu med denna gemensamma konsert.
Plats: Sankt Nicolai kyrka

19.00 Folklustspelet ”Herr Strongfelts arvegods”, Bygdespelets vänner. Entrébiljetter 120 kronor inklusive fika, entré barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter säljs på butik Lyktan och vid entrén.
Plats: Gamla museigården, Smedjegatan

Fredagen den 6 juni

(13.15) 14.00 Nationaldagsfirande. På programmet står högtidstal av Birgitta Almgren, stipendieutdelning och musikunderhållning. Firandet börjar klockan 13.15 med att Sweet old fashioned girls med Kjell Kapell underhåller i Ahllöfsparken. Klockan 13.45 marscherar föreningarna med Arboga Blåsorkester i spetsen från Gäddgårdsskolan till Ahllöfsparken. Klockan 14.00 börjar det traditionella firandet med musik av Arboga Blåsorkester, Engelbrektskören och elever från Musik- och dansskolan.
Plats: Ahllöfsparken

14.00-19.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

14.00-20.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

17.00-18.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

19.00 Folklustspelet ”Herr Strongfelts arvegods”, Bygdespelets vänner. Entrébiljetter 120 kronor inklusive fika, entré barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter säljs på butik Lyktan och vid entrén.
Plats: Gamla museigården, Smedjegatan

Lördagen den 7 juni

11.00 Vernissage Konstrundan 2014, Galleri Konstrundan. Invigning av Konstrundan 2014. Flöjtensemblen från Musik- och dansskolan bjuder på musikinslag.
Plats: Nygatan 33

11.00-17.00 Konstrundan 2014 (7-8 juni). För 20:e året i rad öppnar konstnärer samt inbjudna gästutställare sina ateljéer för allmänheten. Fler än 20 konstnärer deltar i årets konstrunda. Med start i Galleri konstrundan mitt i staden, tar du dig vidare med bil, cykel eller till fots på besök hos konstnärer i Arboga med omnejd.

11.00-14.00 Musik i kvadrat. Musik i kvadrat är en manifestation för musik- och kulturlivet i Arboga. Under tre timmar framträder musikgrupper från fyra olika scener på Nytorget.
Plats: Nytorget

11.00-15.00 Visning av 40-50-60-tals bildkonst.
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

11.00-15.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning.
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

11.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller.
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

11.00-17.00 Utställning: Akvarellgruppen. Vid vackert väder bjuder elever från Musik- och dansskolan på musikinslag.
Plats: Storgatan 40

11.00-17.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken.
Plats: Ateljén Stora torget

12.00-16.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

13.00 Vernissage: minnesutställning Tage och Maud Nilsson
Plats: Arboga museum

13.00-17.00 Arboga Museum håller extraöppet under pingsthelgen.

15.00 Folklustspelet ”Herr Strongfelts arvegods”, Bygdespelets vänner. Entrébiljetter 120 kronor inklusive fika, entré barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter säljs på butik Lyktan och vid entrén.
Plats: Gamla museigården, Smedjegatan

15.00-17.00 Uppvisning samt prova på latinodans.
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

17.30 Föreläsning: Roger Sperrling berättar om sin volontärtid i Guatemala och Sydafrika samt sitt kommande projekt i Mongoliet.
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

Söndagen den 8 juni

11.00-15.00 Visning av 40-50-60-tals bildkonst.
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

11.00-15.00 Utställningar: Birgitta Alvinzi, måleri, Linda Sjödahl, keramik, Birgitta Malmén, Victoria Zavala de Ramirez, klädvisning
Plats: ABF, gamla Engelbrektsskolan, Nygatan 41

11.00-17.00 Konstrundan 2014 (7-8 juni). För 20:e året i rad öppnar konstnärer samt inbjudna gästutställare upp sina ateljéer för allmänheten. Fler än 20 konstnärer deltar i årets konstrunda. Med start i Galleri konstrundan mitt i staden, tar du dig vidare med bil, cykel eller till fots på besök hos konstnärer i Arboga med omnejd.

11.00-17.00 Arboga Museum håller extraöppet under pingsthelgen.

11.00-17.00 Utställning: Aino Nyberg, akvareller
Plats: Galleri Stallet, Västerlånggatan 1

11.00-17.00 Utställning: Margareta Skogsberg, måleri och glassmycken
Plats: Ateljén Stora torget

12.00-16.00 Utställning: Anna Ström, måleri och collage, Arboga Konstförening
Plats: Galleriet Arboga bibliotek, Kapellgatan 19

15.00 Folklustspelet ”Herr Strongfelts arvegods”, Bygdespelets vänner. Entrébiljetter 120 kronor inklusive fika, entré barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter säljs på butik Lyktan och vid entrén.
Plats: Gamla museigården, Smedjegatan

18.00 Körkonsert "Pax et bonum". Fransiscuskören och S:ta Klarakören sjunger musik i svensk folkton samt musik av Poulenc, Britten och Durufle.
Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan

______________________________________________

Nu kom lupinerna i Arbogatrakten

När sommaren är på gång finner vi varje år ett färgglatt tecken som gläder oss. Det är lupinerna som kilometervis kantar vägen utmed Hjälmare Kanal.
Nu har blommorna där kommit igång för detta år.
Enda malörten i bägaren är vägbanans usla skick, som kan få vilken bil som helst att skumpa sönder i småbitar.

 

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 05 20

_________________________________________________

 

Hälsovådlig info i Arboga Tidning - för fett måste vi ha... mycket mer fett

Det är tio år sedan jag skrev här på sidan att man blir lika lite fet av fett som man blir grön av grönsaker. Otaliga forskningsresultat visar att vi behöver äta mer fett.
Fett är bra mot diabetes, mot övervikt och mot depression – och för barnens skull. Fett behöver vi men inte socker och lightprodukter.

Det är så enkelt att till och med en lekman som jag förstår varför man blir tjock som jag av att äta för lite fett.
Det är insulinet som pytsar ut det som bildar fett runt magen och på andra håll. Kolhydrater ger insulintoppar, allt från bröd och potatis till makaroner och godis, ombildas då till fett som lagras runt kroppen "som en reserv".
Men om man äter fett tillsammans med kolhydraterna så ligger insulinet alldeles stilla, aldleles plant, och du slipper fetman.
Du blir alltså tjockare av en bit fralla utan smör men inte tjock alls om du alltid tar rejält med smör på brödbiten.
Därför måste du, om du vill hålla vikten - eller diabetesen - i schack, se till att äta fett till potatisen eller makaronerna.
Det betyder också att ju fetare pizza du äter, desto mindre fettbildande är den.

Farlig expert
Att mot den bakgrunden, som Arboga Tidning i går, låta en "expert" komma till tals med de gammaldags teser som till och med socialstyrelsen nu backat från, är oförsvarbart.
Hur kan en seriös tidning släppa fram livsmedelsverkets Åsa Brugård Konde och låta henne - oemotsagd - propagera för de sjukdomsframkallande "argument" som nu så länge förtjockat västvärldens invånare, och fått diabetesen och depressionerna att bli folksjukdomar?
Vad gör dagens nutrionister på Livsmedelsverket? Vägrar de att ta del av den forskning som kommer? Åsa Brugård Konde har inte ens sett forskningen som visar att det inte är någon skillnad i hälsoeffekt om man äter mättat eller omättat fett, det viktiga är att få i sig fett - helst 50 procent av det man äter om man vill bli fri diabetesen eller övervikten.

För egen del: Måtte jag nån gång börja leva som jag lär.

HARRY HOLM 2014 05 29

Läs min hälsosida: www.arbogasidan.se/halsa
eller gå direkt till någon av länkarna nedan:

Fett bra mot diabetes - men fråga doktorn först.
Fettbrist ger depression. För barnens skull. Margarinets vådor.
Light-produkter och socker är bovar.

Högt kolesterol är ingen sjukdom
Det är andra saker man dör av

________________________________

Debatt väntas om Arbogas budget
Så här tycker miljöpartiet

I kommunstyrelsen i går, som i Arboga kommunfullmäktige den 11 juni, handlar det om Arboga kommuns ekonomiska flerårsplan för åren 2015-2018.
Miljöpartiet i Arboga vill bland annat ha ökad satsning på skolpsykolog och Svenska för invandrare. Partiet önskar också fler vuxna i skolan.


När det gäller skolan så vill partiet att, från drygt 2,5 miljoner kronor i investeringar för barn- och utbildningsnämnden, en halv miljon skall öronmärkas för bredband i skolan på landsbygden och lika mycket till förskolan för bland annat utemiljön.
Inom fritids- och kulturnämnden vill miljöpartiet disponera om för satsning på breddidrott och folkhälsa så att barn- och ungdomar prioriteras framför ekonomiskt bärkraftiga grupper som själva kan betala sina aktiviteter. På inveseringssidan där, önskar partiet öronmärka 750.000 kronor för ett utegym.
På socialnämndens budget önskar miljöpartiet bland annat förstärka nattpatrullen, hemsjukvården, e-hälsan och boendet för funktionshindrade.
På tekniska nämndens område tänker sig partiet bland annat 5,5 miljoner kronor till beläggningsunderhåll.

HARRY HOLM 2014 05 28

________________________________

Arboga hade KAK:s högsta valdeltagande i EU-valet 2014

Det avslutade valet till EU-parlamentet lockade fler röstande i Arboga än i grannkommunerna.

I Arboga kommun röstade 45,8 procent, i Kungsör 43,6 procent och i Köping 41,2 procent av de röstberättigade.
I Arboga fick moderaterna 11,7 procent, centerpartiet 7,3 procent, folkpartiet 8,3 procent, kristdemokraterna 4,8 procent, socialdemokraterna 33,8 procent, vänsterpartiet 5,9 procent, miljöpartiet 11,3 procent och sverigedemokraterna 11,7 procent.

HARRY HOLM 2014 05 27

________________________________

Idag måndag sätts spaden i jorden för konstgräs på Ekbackens IP

Den 9 maj undertecknade Arboga kommuns tekniska förvaltnings chef Bo Antonsson avtalet med Tuna Entreprenad om konstgräs och idag den 26 maj sätts spaden i marken.

- Det känns riktigt bra att vi kan komma igång med arbetet, säger Bo Antonsson, teknisk chef i Arboga kommun på kommunens hemsida..
Att arbetet med konstgräset inte kommit igång tidigare beror på att upphandlingsprocessen överklagades och därför drog ut på tiden. Men nu har saken prövats. Kommunens hantering har varit riktig och avtalet med entreprenören kan därmed tecknas.
Startdatum för arbetet med konstgräset sattes för en tid sedan till den 26 maj.
En första del i arbetet är också att förse byggnaderna vid idrottsplatsen med en ny vattenledning.
Konstgräsmattan som läggs på Ekbackens så kallade A-plan beräknas vara klar i november, enligt kommunens hemsida.

HARRY HOLM 2014 05 26

_______________________________

SM i Yxkastning i Arboga i augusti
Blir en del av Medeltidsdagarna


SM i Yxkastning kommer att äga rum i Arboga under Medeltidsdagarna. Formellt sett går tävlingen i Kolsva, men tävlingsplatsen är i praktiken Arboga.


- Vi kommer att hålla till i lilla vackra Arboga med historiska anor, lockar Tina Nordberg i arrangerande Kolsva FF.
Tina Nordberg blev själv svensk mästare redan 2001 men också både 2011 och 2012. I fjol segrade Maijly Frisk från Tönnånger. Regerande svensk mästarse i herrklassen är Dennis Sandström från Guldsmedshyttan.

Tävlingarna genomförs i år alltså i samarbete med föreningen Arboga Medeltid. Många tusen personer besöker Arboga varje dag under Medeltidsdagarna och Tina Nordberg uppmuntrar Sveriges bästa yxkastare att komma i medeltida kläder.

Sporten utövas med en dubbeleggad yxa som ska kastas mot en så
kallad ”kubbe”. Vid kastet står man 6.1 meter från kubbens mittpunkt som, mätt från kastplatsen, sitter 1,525 meter upp.
För att poäng ska räknas får bara yxans främre egg vidröra kubben. Vid ett kast, som sker över huvudet, snurrar yxan ett varv och ska då sitta med skaftet nedåt.

HARRY HOLM 2014 05 23

 

Fotnot: De bästa yxkastarna i Sverige? Här är rankningen:

Högsta ranking
Herrar poäng plats datum
1 Rauno Wall 4,700 Kolsva 2013-10-26
2 Stefan Persson 4,667 Söderhamn 1999-09-25
3 Dennis Sandström 4,639 Fäviken 2007-07-28
4 Torsten Hagberg 4,625 Malung 2012-04-14
5 Sauli Saari 4,611 Kolsva 2013-10-26
5 Dennis Sandström 4,611 Lynäs 2009-02-21
5 Torsten Hagberg 4,611 Möklinta 2011-07-16
8 Stefan Persson 4,607 Raggarö 2004-08-07
9 Sauli Saari 4,6 Malung 2001-01-21
10 Dennis Sandström 4,59 Hällefors 2007-03-24
Damer
1 Mona Elofsson 4,472 Brösarp 2002-07-06
2 Tanja Väinölä 4,444 Möklinta 2011-07-
3 Mona Elofsson 4,417 Bollnäs 1998-07-25
4 Mona Elofsson 4,4 Ljusne 2002-11-23
5 Tanja Väinölää 4,375 Örebro 2003-06-08
6 Mona Elofsson 4,344 Tveeggarna 2003-05-10
7 Majly Frisk 4,333 Malung 2013-07-17
7 Mona Elofsson 4,333 Kolsva 2003-08-17
7 Mona Elofsson 4,333 Möklinta 2003-06-28
7 Mona Elofsson 4,333 Siljansfors 2000-07-21


----------------------------------------------

Det blir 375- årsfirande på årets kanaldag vid Hjälmare Docka


Hjälmare docka fylls med vackra båtar vid evenemanget Kanalens dag som i år genomförs den 28 juni. Det är i år 375 år sedan Hjälmare kanal invigdes år 1639. Detta kommer att uppmärksammas under årets kanaldag.


Kajerna runt Hjälmare docka fylls då traditionsenligt av båtar och fartyg av olika slag. Bland annat kommer ett antal båtar från Stockholms skeppsförening.
Under dagen finns möjlighet att titta på slussning, lyssna på musikunderhållning, titta på dragkamp eller delta själv. För barnen finns möjlighet att delta i ponnyridning. Det kommer också att vara ett tjugotal försäljare som deltar i den lilla marknaden som genomförs på området.
På området finns under dagen flera serveringar.
Evenemanget genomförs den 28 juni klockan10.00-16.00. Fri entré
Det berättar arrangören av Kanalens Dag, föreningen Hjälmare kanals vänner.

HARRY HOLM 2014 05 21

_______________________________

Ett verkligen gott utflyktstips för Arbogabor som längtar ut

Petter Seger säljer glass i Götlunda.

Varma dagar väntar i Arbogatrakten. Här på sidan brukar vi sommartid bjuda på utflyktstips. Just nu känns det lämpligt att mot bakgrund av väderleken rekommendera en liten tripp till Götlundaglass, vid Fårtallen. Där är det nu öppet 10-18 alla dagar fram till och med den 31 augusti. På uteserveringen kan man sitta i solskenet och smaska på någon favorit bland de många olika sorterna.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2014 05 21

------------------------------------------------

Den här månaden sätts spaden i jorden för konstgräs på Ekbackens IP

Nu är alla avtal för konstgräset i Arboga klara. Den 9 maj undertecknade Arboga kommuns tekniska förvaltnings chef Bo Antonsson avtalet med Tuna Entreprenad och den 26 maj sätts spaden i marken.

- Nu är äntligen avtalet klart och det känns riktigt bra att vi kan komma igång med arbetet, säger Bo Antonsson, teknisk chef i Arboga kommun på kommunens hemsida..
Att arbetet med konstgräset inte kommit igång tidigare beror på att upphandlingsprocessen överklagades och därför drog ut på tiden. Men nu har saken prövats. Kommunens hantering har varit riktig och avtalet med entreprenören kan därmed tecknas.
Startdatum för arbetet med konstgräset är den 26 maj. Redan veckan innan kommer dock bodar och utrustning att placeras vid Ekbackens IP. En första del i arbetet är också att förse byggnaderna vid idrottsplatsen med en ny vattenledning.
Konstgräsmattan som läggs på Ekbackens så kallade A-plan beräknas vara klar i november, enligt kommunens hemsida.

HARRY HOLM 2014 05 19

________________________________

Färre politiker bestämmer i Arboga Men de som är kvar får mer betalt

Om det går som Arboga kommunstyrelse vill så krymper kommunstyrelsens arbetsutskott med två ledamöter från och med nästa år. Och personalutskottet upphör helt. Trots det kommer politikerna att kosta 160.000 kronor mer nästa år, jämfört med i år.

Kommunstyrelsens ordförande, dvs kommunalrådet, kommer att få 90 procent av en riksdagsledamots arvode.
Ordförande i socialnämnden får sitt arvode ökat från 50 till 65 procent av kommunalrådets lön.
Arvodet till förste vice ordförande och andre vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott ökar till 50 procent av kommunalrådets lön.
Revisionens ordförande får också påökt, från 3 till 5 procent av kommunalrådets lön.
Det här förslaget är det meningen att Arboga kommunfullmäktige skall anta vid sammanträdet på torsdag.

HARRY HOLM 2014 05 17

_______________________________

Arbogabolaget väntas köpa Guds stad
för 80 miljoner kronor

Vid Arboga kommunfullmäktiges sammanträde om en vecka väntas det bli ja till förslaget att halvkommunala bolaget Sturestaden AB köper Guds stad, det vill säga Jehovas Vittnens anläggning. Köpeskillingen är 80 miljoner kronor.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde lämnades information om att Sturestadens fastighets AB lagt bud på fastigheten Tornet 1.
Det talades då också om vilka olika kommunala verksamheter som skulle kunna förekomma i fastigheten, bland annat äldrevård. Men även uthyrning till privata företag kan det bli.
Om allt går som tänkt skall Arbogabolaget ta över anläggningen vid årsskiftet. Men först måste det här - som allt annat stort som smått som gäller Jehovas Vittnen - godkännas av huvudkontoret i USA.
Innan 1 juli kommer inte kommer Jehovas Vittnen att marknadsföra fastigheten eller inleda förhandlingar med någon annan än kommunen. Det står i avsiktsförklaring. Där framgår också att kommunen och Jehovas vittnen den 4 juni skall diskutera vilka inventarier som inte skall ingå i köpet.
Men först nu skall alltså Arboga kommunfullmäktige på torsdag godkänna att Sturestaden köper Vakttornets fastighet och att bolaget får låna upp 80 miljoner kronor för detta.
Förutom 75 lägenheter och konferensutrymmen finns här olika verkstäder och arbetsutrymmen av annat slag, garage för 30-talet bilar, mer än en bastu, gym och ett elljusspår för motion.
När anläggningen byggdes kostade den 25 miljoner kronor i material. Samtidigt beräknades det frivilliga arbete som sammanlagt tusentals medlemmar från olika håll utförde vara värt 25 miljoner kronor. Och då var det i början av 1980-talet.

HARRY HOLM 2014 05 15

________________________________

Idag börjar militärövningen i Arboga
- och det märks även inne i centrum

Västmanlands hemvärnsbataljon ska under vecka 20 öva ett antal förmågor och funktioner på ett flertal platser i Västmanland. En mindre del av bataljonen kommer att öva i Arboga 15-18 maj. Berörda markägare är kontaktade.

Förbandet kommer att tränas i samt genomföra, skydd, bevakning, patrullering, eftersök och upprättande av vägspärr. Delar av detta kommer att samövas med Polisen samt andra myndigheter i Arboga.
Hänsyn kommer att tas till allmänheten avseende buller och grupperingsplatser, meddelar Försvarsmakten.
Mindre militära enheter kommer att uppträda i Arboga centralort. Enstaka vägspärr kommer att upprättas vissa tider på allmän väg, dock ej i tätorten.
Enstaka skottlossning med lös ammunition kan förekomma, dock inte heller det i tätorten.
Militära transporter kommer att förekomma.
Övningsledare är Johan Bergman.

(Information från Försvarsmakten)

__________________________________

Så kan en Arbogavy också se ut

 

Vi har visat många fina vyer från Arboga här på sidan. Den här är lite annorlunda, en bild tagen från Ågården.

FOTO: ARNE GRIPENHED

________________________________

Idag är det Barnens dag -
som firas i Arboga först den 24 maj

Så här kan det se ut när det firas Barnens Dag i Ahllöfsparken i Arboga - som i år inträffar den 24 maj.

Barnens Dag är det idag. I Sverige firas den alltid den 13 maj. Dagen är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen.

Barnens dag arrangerades för första gången den 13 maj 1905 i Stockholm.
Den internationella barndagen är den 20 november.
I Arboga firas i år Barnens Dag den 24 maj, mellan 10 och 14 i Ahllöfsparken.
Massor av kul för hela familjen utlovas. Det blir underhållning och artister, stor medverkan från Arbogas föreningsliv och utställare. Arrangör är Arboga i Centrum.

HARRY HOLM 2014 05 13

______________________________

Internationella sjuksköterskedagen idag - och även fibromyalgidagen

INTERNATIONELLA sjuksköterskedagen är det idag. Den firas till minne av Florence Nightingale, som föddes just den 12 maj. International Council of Nurses, ICN, beslöt 1965 att instifta en internationell sjuksköterskedag, International Nurses Day.

DAGENS sjuksköterskor har en hel del adminstrativt arbete, så vad jag förstår är det undersköterskor och motsvarande som är "närmast" patienterna, på våra sjukhus till exempel. De har ett hårt jobb men också fördelen att få möjlighet att vara medmänniska, att tala med en sjuke. Så nog tycker jag att det också borde finna i Undersköterskedagen, i varje fall i vårt land.

DAGEN SOM valdes för Internationella Sjuksköteskedagen är alltså den 12 maj - Florence Nightingales födelsedag.
Landstinget Blekinge har formulerat det rätt bra:
Sjuksköterskans uppgift är att ge en god och säker omvårdnad i livets alla skeden. Sjuksköterskans arbete utgår från ett humanistiskt och etiskt förhållningssätt, där individens hälsa står i centrum. Hon leder och ansvarar för omvårdnadsarbetet och är ofta den som ser individens hela vårdprocess.

SJUKSKÖTERSKAN har förmågan att identifiera och aktivt förebygga hälsorisker och vid behov motivera till förändrade levnadsvanor för att främja, förebygga eller återställa hälsa.
Utöver kunskaper inom omvårdnad behöver sjuksköterskan även kunskap från andra vetenskapsområden, til exempel biomedicin, pedagogik och samhälls- och beteendevetenskap.

FLORENCE Nightingale hade under sitt liv svår värk som påminde om fibromyalgi. I USA har man utsett hennes födelsedag, den 12 maj, som redan var internationella sjuksköterskedagen, att också vara Internationella Fibromyalgodagen.

DET HELA började den 12 maj 1998, då den amerikanska organisationen Fibromyalgia Network initierade en nationell kampanj i USA för att öka allmänhetens kunskap om och förståelse av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom. Sedan dess uppmärksammas denna dag varje år genom olika aktiviteter världen över.

HARRY HOLM 14 05 12

_______________________________

Arboga-studenternas mingel

Lördagen den 10 maj är det dags för Vasagymnasiets årskurs 3 att gå på studentbal på Sundbyholms slott i Eskilstuna.
Innan avfärd till slottet är det mingel i kyrkparken vid Trefaldighetskyrkan i Arboga klockan 15.00-16.45.
Så bege är gärna till kyrkparken denna dag för att se alla finklädda elever! Om det blir regn ses alla i Medborgarhuset.

_____________________________________________

Det går att njuta även av grå dagar

Grannens yngsta pojke mådde hur fint som helst trots gårdagens gråväder. Sittande i lervällingen lekte han och hade en hur mysig dag som helst.

FOTO: HARRY HOLM

________________________________________________

Idag firas Europa-dagen...
... men inte av mig

EUROPADAGEN är det idag. Den firas till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd.

DEKLARATIONEN låg till grund för skapandet av Europeiska kol- och stålunionen som sedan blev början till EU. Och med tanke på EU så firar i alla fall inte jag idag.

SVERIGE betalar 37,3 miljarder kronor till EU varje år, och får bara 11,6 miljarder kronor tillbaka i stöd. Det betyder att vi svenska skattebetalare tillsammans ger 25,6 miljarder till EU för att dom skall bestämma över oss, hur långa gurkorna skall vara och mycket annat som vi själva skulle kunna besluta om.

DET ÄR alltså 25.600 miljoner (tjugofemtusen sexhundra miljoner kronor) som vi går back på EU. Tänk vad mycket som kunde göras i Sverige för dom pengarna, i vård, skola och omsorg om inte annat.

SÅ FÖR MIG gäller det att i EU-valet försöka hitta ett parti som först och främst vill se till att EU inte lägger sig i så mycket om hur Sveriges sköts. Sedan kan vi ju drömma om att något parti kunde få så mycket makt att EU kunde skrotas.

HARRY HOLM 2014 05 09

_______________________________

Militärövning även inne i Arboga

Västmanlands hemvärnsbataljon ska under vecka 20 öva ett antal förmågor och funktioner på ett flertal platser i Västmanland. En mindre del av bataljonen kommer att öva i Arboga 15-18 maj. Berörda markägare är kontaktade.

Förbandet kommer att tränas i samt genomföra, skydd, bevakning, patrullering, eftersök och upprättande av vägspärr. Delar av detta kommer att samövas med Polisen samt andra myndigheter i Arboga.
Hänsyn kommer att tas till allmänheten avseende buller och grupperingsplatser, meddelar Försvarsmakten.
Mindre militära enheter kommer att uppträda i Arboga centralort. Enstaka vägspärr kommer att upprättas vissa tider på allmän väg, dock ej i tätorten.
Enstaka skottlossning med lös ammunition kan förekomma, dock inte heller det i tätorten.
Militära transporter kommer att förekomma.
Övningsledare är Johan Bergman.

(Information från Försvarsmakten)

_______________________________

Dagens Arbogabild av Arne

Bild från Gamla bron, numera kallad Kapellbron, i Arboga.

FOTO: ARNE GRIPENHED

_________________________________________

______________________________

Arbogas lampor ska inventeras

Den här och alla andra gatlyktor i Arboga skall inventeras från och med idag, tisdag. (Foto: Arne Gripenhed)

Idag tisdag börjar arbetet med att inventera Arbogas gatubelysning. Inventeringen kommer att pågå en månad, det vill säga fram till nationadagen.

På vissa gång- och cykelvägar kommer mindre fyrhjuliga fordon att behöva användas för att utföra inventeringen, skriver kommunen på sin hemsida.
Det kan göra det svårt att komma fram längs gång- och cykelvägar under tiden som inventeringen pågår.
- Vi ber om ursäkt för eventuella besvär och svårigheter med framkomligheten som inventeringen kan medföra och hoppas på överseende under tiden som arbetet pågår, skriver Tekniska förvaltningen..

HARRY HOLM 2014 05 06

______________________________

Dags hämta biljetter till barnteater

"Mamma borta" med Boulevardteatern är den fjärde i raden av gratisföreställningar för barn i Arboga under våren. Pjäsen spelas upp kl 13 på söndag i Rotundan i Medborgarhuset. Och redan nu kan gratis biljetter hämtas på Arbogas bibliotek.

- Åh, nej! Lilla Ugglan har ramlat ner från sitt bo och kommit bort från mamma.
Väl nere på marken är ingenting sig riktigt likt.
Men....Som tur är finns vänner i skogen, redo att hjälpa till.
I alla fall så gott de kan. Ekorren blir den som åtar sig uppdraget att hjälpa Lilla Ugglan i sökandet.
- Ok..
- Ddet här fixar jag...
- Hur ser hon ut?
Det visar sig nu inte vara alldeles enkelt att ställa allt tillrätta.

Det här är en spännande och rolig föreställning för barn mellan 2 och 5 år. Fritt efter Chris Haughtons prisbelönta bok. Arrangörer är Arboga kommun, Arboga museum, Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

_______________________________

Snart tar det längre tid att ta bilen på E18 mellan Arboga och Västerås

Från och med nästa vecka och långt in i juni kommer man inte att kunna åka bil på E18 från Arboga till Västerås, det blir omledning av trafiken från Köping, från kl 19 på kvällarna till 6 på morgnarna. För då ska det göras asfalteringsarbeten.

- Mellan vecka 19 och vecka 23 utför vi beläggningsarbeten på E18 mellan Köping och Hallstahammar, berättar Trafikverket. Vägen stängs av helt för all trafik på nätterna mellan klockan 19.00 och 06.00 och förklarar:
- Det är viktigt att kontinuerligt underhålla och reparera våra broar och vägar så att trafikanterna kan köra tryggt och säkert. Därför lägger vi nu ny beläggning i båda riktningar på E18 mellan trafikplats 123, Strö och trafikplats 126, Eriksberg.
- Vi leder om trafiken med orange skyltning.
Omledningen blir så här: Från Köping "Ringvägen – U558 via Munktorp och Kolbäck och ut på E18 igen i Eriksbergs trafikplats" och från Västerås åker man från trafikplats Eriksberg via Kolbäck och Munktorp på U 558 vidare via Ringvägen ut på E18 igen vid trafikplats Strö.

HARRY HOLM 2014 05 01 / Foto: Trafikverket

______________________________

 

_______________________________

 

**  

 

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA 2014
specialpris för läsare av www.arbogasidan.se
MÄRK BESTÄLLNINGEN "arbogasidan"

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


Islam och den moderna kvinnan / [av Al-Bahi Al-Khuli] ; [övers.: Habib Nouira] 160:-

Källsortering : dikter / Allan Wetterholm 80:-

Alla barn kan dikta / [sammanst.] av Birgit Johansson ; [tecknin: Barbro Johansson] 80:-

Att resa / Gun Almsäter 80:-

Mitt namn är Rakel / av Eliza Anderson 80:-

Rapport från ett medvetande, av Andersson, Helmer 120:-

Guds inträngning : Våldsansikte : dikter / av Karl Urban Andersson 80:-

Sagan om trollflickan Driva / Clas Arnoldsson 160:-

Att höra till Svenska kyrkan / redaktör: Arne Palmqvist 80:-

Mordet på Jane Horney / av Bo Axelsson 120:-

Boken som försvann : Vad hände i Budapest / av Lars G:son Berg. -
[Ny utg.] / med en efterskrift om efterforskningar i fallet Wallenberg 160:-

Vinden blåser vart den vill / Ellen "Lelle" Bernström ; [illustrationer: Marguerite Bernström] 80:-

Mord Matisse, av Lars Bernström 160:-

Themes of a Sicklelander av Martin Biko ; [översättning till svenska av Maria Rydhagen] 80:-

Hör min röst : rader från ett utvecklingsstört barn / Pelle Corch 110:-

Men ingen morgon gryr : rader från ett tukthus / Pelle Corch 110:-

Cykeldoja : dikter / Siw Dahlgren 80:-

Séamus Vättevän / text: Bert Deivert ; bilder: Kerstin Jofjäll ; översättning: Björn Söderbäck 160:-

Pythis++++k kust : dikter / John Edgren 80:-

Poeten som ringde på fel dörr : dikter / av Ulla Eknert 80:-

Skyar : dikter / av Marit Ericson 80:-

Är Sverige nedläggningshotat? : aforismer och övrigt / Folke Fahlén 80:-

Min whiplash och jag / Gunnar Fossmo 120:-

Träsvärdens barn / Rune Fredriksson 120:-

Öde rum, tankar och stormfåglar : dikter / av Rune Fredriksson 80:-

Tänderna : [sambandet mellan tänder och sjukdomar] / Håkan Helgetun 120:-

Under eviga stjärnor / Tyra G. Hjelm 80:-

Aj! Ryggen!! : en liten bok för oss som inte vill ha ont i ryggen och nacken / av Harry Holm och Erik Palle 60:-

Att skiljas : ett sammandrag av artiklar införda i Nerikes allehanda 1981-82 / av Harry Holm 80:-

Schlagerpoesi / H Holm 60:-

Småstadsteaeter / H Holm 80:-

Längtan : dikter / av Harry Holm 80:-

Skogen och människorna / Ruben Högbom 120:-

Lillan / Annika Johansson 120:-

Drömmen förde mig vilse / Ture Johnsson 120:-

De byggde fabriken / av Bo Jonasson 120:-

Folket i Bonnåsa by / av Greta Jonsson 120:-

Gemenskap : dikter / Anna-Lisa Karlsson 80:-

Pelle älskar Nicke / Lars Karlström 80:-

Video : dikter / av Stig Kuhlin 80:-

Vingslag : dikter / av Gunnel Larsson 80:-
Strimmor av ljus : (aforismer) / Aina Lindberg ;
[illustrationer: Airi Bjurling] 80:-

Sapientia / Lennart Lindblom 120:-

Freden är din : människa - res dig upp / Arne Lindgren 160:-

Jag är naken : två försök att fånga livet med ord : dikter / av Tomas Nilsson 80:-

Om tillhörigheten till Svenska kyrkan / av Arne Palmqvist 80:-

Att leva, uppleva och återuppleva : dikter / Christer Pettersson 80:-

Det ändlösa tåget : requiem / av László Petö ; övers. av Calman de Pándy 160:-

En värld i världen / Elinor Rohlin 120:-

N2-affären : om vetenskaplig humbug i svensk tandvård / Sven Rosenbaum 120:-

Finnmarksfolk : dikter / av Ulla Elisabeth Samuelsson ; [illustrationer: Birgitta Pettersson, Christoffer Samuelsson] 80:-

Mörkret och gryningen / Ulla Elisabeth Samuelsson 80:-

N2dontics, av Sargenti 160:-

Ska kärnkraften stoppas? / Birger Sidén 80:-

Österviking / Göran Sjöstrand ; bilder: Göran Sjöstrand
och Jonas Ström 120:-

Kristendomens verkliga ursprung / av Edmond Bordeaux Szekely ; i översättning av Arvid Odervång 120:-

Axplock : dikter / av Nils-Vilhelm Utter 80:-

Matolja som läkekonst / Ture Vickhoff 80:-

Tre skogskarlar berättar / Rudolf Wallenius, Olle Paulsrud, Stig Oskar Åberg 120:-

Den långa resan : dikter / Allan Wetterholm ; [illustrationer av Astrid v. Norman] 80:-

Östtimor : ut ur tystnaden / [redaktion: Östtimor-kommittén] ; [översättning och bearbetning: Eva Belfrage ...] 120:-

**

Faktureras. Endast frakt tillkommer på priserna.

Maila Din beställning till
ordochton@yahoo.se

____________________

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 

 
 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
FFRÖDING = FALSTERBO
(F+ Alsterbo, Fröding var från Alster i Värmland)


NY GÅTA:
Vart är vi på väg?

TUBSPEL

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

____________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________