wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

***************

Allhelgonahelg – med störningsmoment

MED SORG men också med vackra minnen kommer vi speciellt den här helgen ihåg de nära och kära som gått bort från detta jordeliv.
Ljus på gravarna och andaktsfullt liv i kyrkorna ska prägla veckoslutet.

UNDER SENARE år har dock det amerikanska halloween-firandet börjat störa friden.
Halloween betyder egentligen Alla helgons afton (ordet kommer av All Hallows Eve). Motivet för firandet med dödskallar och skelett och pumpor kan i grunden vara detsamma som vårt svenska mönster att denna helg tänka på dem som gått bort.

BÅDA SÄTTEN att fira är sätt att försöka vänja sig vid tanken på döden.
Pumpan i Halloween-firandet kommer från sagan om Jack som varken släpptes in i himlen eller i helvetet och som därför fick vistas i evighet på jorden. Där gjorde han lyktor av de rovor han åt och fyllde dem med glödande kol.

MEN ANNARS, detta att skrämmas, att klä ut sig till lik, skär sig väldigt mot vår svenska tradition med stillhet, ljuständning på gravarna och minnesstunder i kyrkorna.
När man tänker speciellt på dem som under året mist en anhörig och ser Allhelgonahelgen som ett tillfälle för dem att leva ut sin sorg i andakt och eftertanke, då kan då inte jag annat än berömma dem som skippar, eller i alla fall tonar ner, Halloween, speciellt när datumet 31 oktober som i år kolliderar med Alla Helgons Dag.

HARRY HOLM 2015 10 31

_______________________________

HÖSTLOVET är här. Potatislov kallades det när jag gick i skolan. Några program gjorde kommunerna inte på den tiden, vi fick roa oss själva. Men det fanns sysselsättning. Varje höstlov - potatislov alltså - fick vi som gick och lärde oss spela något instrument bege oss hem till vår musiklärare, kantorn, och plocka upp potatisen ur hans land. I gengäld slapp vi (det vill säga våra föräldrar) betala en spellektion. Det var runt år 1950.
Här nedan kommer Arbogas höstlovs-program 2015.

HARRY HOLM 2015 10 26

Arbogas höstlovs-program


Film

Arboga kommuns fritids- och kulturförvaltning bjuder på två kostnadsfria föreställningar av filmen Tuffa killar. Filmen är en actionfylld komedi om 12 åriga Modulf som tror att han är en superhjälte när han egentligen är ensam och mobbad. Den riktar sig till dig som är mellan 9 till 12 år och är en norsk film med svensk text.

Tisdag klockan13.00-14.15 och 15.00-16.15.

Plats: Medborgarhuset

Arrangör: Fritids- och kulturförvaltningen, Arboga kommun


Frimärken

Tävlingar, frimärksbingo och fika.

Onsdag, klockan 13.00-16.00

Plats: Munkgatan 23. Arrangör: Arboga frimärksklubb


Fritidsgården Gluggen och Brandsta

Måndag, klockan 13.00-16.00. Tillverkning av lerfigurer och rekvisita. Halloweenpyssel.

Tisdag, klockan 13.00-16.00. Animering och klippning (lerfigurer). Halloweenpyssel. Prova på golf: anmäl deltagande till Gluggen, begränsat antal platser.

Onsdag. Biljardturnering. Anmälan sker på plats, senast klockan 14.00.

Torsdag, klockan 13.00-14.30. Klättring på Brandsta. Prova på golf: anmäl deltagande till Gluggen, begränsat antal platser.

Fredag, klockan 13.00-14.30. Klättring på Brandsta.

Gluggens mellanstadieverksamhet för årskurs 4 till 6 är öppen som vanligt klockan 13.00-16.30.


Golf

Svinga, putta och spela på korthålsbanan. Kostnadsfritt för alla skolungdomar. Klubbor och bollar finns att låna och instruktör finns på plats.

Tisdag och torsdag, klockan 10.00-15.00.

Plats: Golfbanan, Haketorp. Arrangör: Arboga Golfklubb


Gymnastik

Är du nyfiken på parkour? Kom och prova!

Onsdag, klockan 17.00-19.00

Fredag, klockan 18.30-19.30

Plats: Gäddgårdsskolan Arrangör: Arboga Gymnastikförening

Övrigt gymnastikprogram under veckan, se föreningens webplats http://www1.idrottonline.se/ArbogaGF-Gymnastik


Handboll

Torsdag, klockan 09.00-11.00

Plats: Sturehallen. Arrangör: IFK Arboga handboll


Ishallen

Allmänhetens åkning, både med och utan puck och klubba. Se tider på http://www.arbogahockey.se/isschema/
Ishockey

Onsdag, klockan 11.00-12.30

Plats: Ishallen. Arrangör: IFK Arboga Hockey


Museum

Höstlovskul på Arboga museum.

Måndag, tisdag, onsdag och torsdag, klockan 10.00-16.00. Se programmet på Arboga museums webbplats.

Plats och arrangör: Arboga museum

Ridskolan

”Prova-på-ridning” i cirka 30 minuter. Kostnad: 80 kronor. Du behöver inte kunna rida och det finns hjälmar att låna.

Onsdag, klockan 16.30

Plats: Ridskolan Adolfsberg. Arrangör: Arboga Ryttarsällskap


Skidklubben

Träning, korvgrillning och vallningsinformation.

Tisdag och torsdag, klockan 11.00-14.00

Plats: Skidstugan Landskogskärret. Arrangör: Arboga skidklubb


Skytte

Luftgevärsskytte vid skjutbanan.

Torsdag, klockan 17.00-19.00

Plats: Skjutbanan i Sörsätter. Arrangör: Götlunda Sportskytteklubb

Luftgevärskytte.

Måndag och onsdag, drop-in från klockan 18.00.

Plats: Ångbåtsgatan 5 ovanpå Granngårdens butik. Arrangör: Arboga Skyttegille

______________________________

HELGEN ÄR HÄR och därmed veckans betraktelse, det vill säga mina kristna funderingar.

BIBELORDET låter så här:
Mina bröder, gör inte skillnad på människor, ni som tror på vår förhärligade herre Jesus Kristus.
Jak. 2:1

21:a söndagen efter Trefaldighet
SAMHÄLLSANSVAR

INFÖR VARJE HELG helg brukar jag välja något bibelord och fundera över det, för att sedan skriva ner mina reflektioner i något som jag kallar en betraktelse.
Men idag är det inte mycket att fundera över.

DE FÖRSTA 8 verserna i Jakobs brevs andra kapitel innehåller så klara och tydliga rättesnören att de bara är att betrakta rakt av, så att säga.

"Mina bröder, gör inte skillnad på människor, ni som tror på vår förhärligade herre Jesus Kristus.
Tänk om det i er synagoga kommer in en man med guldringar på fingrarna och vita kläder och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder.
Om ni då bara har ögon för den finklädde och säger till honom: ”Här är en bra plats för dig”, men till den fattige ”Ställ dig där borta”, eller ” Sätt dig på golvet vid mina fötter”, gör ni då inte åtskillnad och fäller orätta domar?

Hör på, mina kära bröder: har inte Gud utvalt dem som är fattiga i världens ögon och skänkt dem trons skatter och arvsrätt till det rike han har lovat dem som älskar honom?
Ändå visar ni förakt för den fattige.
Är det inte de rika som förtrycker er och släpar er till domstolarna? Är det inte de som smädar det härliga namn som har uttalats över er?

Om ni uppfyller lagens kungsbud, det som enligt skriften lyder: Du skall älska din nästa som dig själv, då gör ni rätt.”

Jag ber: Käre Fader ge mig kraften att i varje läge värdera varje människa lika, vare sig han har guldringar eller tiggarbössa. Käre Jesus, lär mig genom Din helige Ande att efterlikna Ditt sätt att behandla medmänniskorna, att inte göra skillnad på folk, och lär mig att tjäna min nästa, vem det vara må. Amen.

HARRY HOLM 2015-10-24

 

_______________________________

VISSERLIGEN behöver vi ljus, dessa gråa, tunga höstdagar. Men det finns trots det människor som undrar varför gattubelysningen i Arboga är tänd på dagen den här veckan.

MEN DET är så här: Alla trasiga lampor felanmäls inte och för att upptäcka eventuella fel tänds belysningen på dagtid. Översynen kommer att ske under denna vecka i Arbogas tätort, då trasiga och felaktiga gatljus repareras.

PÅ HÖSTLOVET kommer det att bli lite mer ovanlig verksamhet på Arbogas bibliotek."Bygg din egen dikt!" är rubriken. Med hjälp av texten på fem olika böckers ryggar skall lyriken skapas. Sedan lägs en bild av boktraven ut på Instagram. Tävlingen pågår hela nästa vecka och deltagande 8-13-åringar kan vinna böcker av Linda Åkerström.

HARRY HOLM 2015 10 21

-----------------------------------------

EN NY arbetsvecka börjar. Sista veckan innan höstlovet för våra barn och ungdomar. Nu är det slut på de soliga dagarna, grått grått måndag och tisdag. Därmed är det slut med minusgraderna. Det blir svag vind. Men så kommer det regn, både onsdag och torsdag eftermiddag. Söker du en mestadels solig dag så är det fredag du skall sikta på. I varje fall om meteorologerna har rätt.

BIO KONTRAST visar - bilden ovan - på måndagskvällen kl 19 en film som heter "Far from the madding crowd". Som vanligt på bion i Medborgarhuset, som vi som är gamla i stan fortfarande helst kallar Folkan. Föreningen Bio Kontrast har som vanligt också ett aptitligt pris på biljetten: 50 kronor.

VAD HANDLAR då filmen om. Jo, under den viktorianska eran i England möter vi Bathsheba Everdene, en självständig och modig ung kvinna som ärver sin farbrors stora gård. Hon är ekonomiskt oberoende, vacker, envis och har tre enträgna friare som uppvaktar henne.

DET ÄR en tidlös berättelse om Bathshebas val och hennes kamp att förbli självständig – och också om hennes längtan efter äkta kärlek i med- och motgångar. Carey Mulligan spelar huvudrollen i denna filmatiserig av Thomas Hardys klassiker. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2015 10 19

______________________________

HELGEN ÄR här, då också min kristna betraktelse. Som alltid, först ett bibelord:

Sjung till Guds ära, lova hans namn,
hylla honom som rider på molnen!
Herren är hans namn, jubla inför honom,
de faderlösas fader, änkornas försvarare,
Gud i sin heliga boning.
Gud ger de ensamma ett hem
och de fångna frihet och lycka,
men upprorsmännen får bo i öknen.

Ps 68:5-7

20:e söndagen efter Trefaldighet
Att leva tillsammans


VI MÄNNISKOR är egentligen dåliga på att leva tillsammans. I familjerna till exempel. Det finns massor med trasiga familjer och trasiga familjer ger vanligen trasiga barn.

ÄVEN I ”hela” familjer är det svårt att leva tillsammans, stress och riktiga eller inbillade krav gör att det saknas tid för barnen och för varandra.

I FÖRSAMLINGEN är många fullt upptagna av verksamheten, som Owe Lindeskär sa när han var inne på ämnet i sina bibelstudier i Pingstkyrkan i Arboga en kväll för några år sedan..

DET SKALL städas och det skall sammanträdas, i fastighetsråd, i styrelse och
andra organisatoriska församlingsenheter, högtaleriet skall fungera, musik skall engageras, planeras, utföras etc.

TIDEN FÖR att bygga och sköta relationer blir en bristvara, relationer med andra människor, relationen med Gud.

I STADEN är vi inte heller tillsammans som vi skulle kunna vara. Människorna umgås mest gruppvis, kolleger med kolleger, grannar med varandra, församlingsmedlemmar med andra församlingsmedlemmar.
Det blir en stad fylld av folk som på olika sätt är innanför och utanför.

I VÅRT LAND, Sverige, är vi inte heller så bra på att vara tillsammans, grupperingar blir det också där. Storstadsbor contra landsortsbor,svenskar versus invandrare. Makthavare mot folkmassorna. Rika och
fattiga. Och detta i ett land där det t o m inom kristenheten skapas bestämmelser som gör att normlösheten blir en norm.

SER VI OSS om i världen, oftast via den (för många) största guden, TV:n, så
speglas mest osämja mellan människor – politik och krig – och vi skapade varelser lyckas inte ens leva tillsammans med vår natur, med ödesdiger miljöförstöring till följd.

RECEPTET är mitt i bedrövelse enklare än man kan tro:
Se på Gud! Vår familjefar. Vår pappa. Eller mamman (enligt Lina
Sandells originaltext till Blott en dag ”samma moder hon dock bliver”)

GUD KAN vara mönsterpappa för varje familj. Han älskar sina barn och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad barnet bölar och tigger om.

VÅR FAR Gud lyssnar alltid på oss barn. Herren letar reda på oss när vi gått vilse. Han tröstar oss när vi är ledsna.
Om en far och mor är så, då kan vi leva i harmoni i familjen.

PÅ SAMMA sätt kan Gud vara mönsterborgmästare för varje stad.
Han älskar stadens invånare och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad olika grupper av invånare skriver
insändare och tigger om.

SKALL VI kunna leva bra tillsammans behöver förstås också Löven och
FN-chefen se på människorna i sina stora familjer, dvs på svenskarna respektive världsmedborgarna, som Gud ser på oss människobarn.

HAN LYSSNAR ju alltid på oss barn. Han letar reda på oss när vi gått vilse.
Han tröstar oss när vi är ledsna.
Om en statsminister eller en FN-chef är så, och detta smittar på alla andra, då kan vi leva i harmoni i världsfamiljen. Tillsammans. Hur olika vi än är.

SPECIELLT om vi kristna lyckas sprida våra välsignelser vidare, och berätta
för alla vi möter, om föredömet Jesus – Guds son – det mönstersyskon
vi alla önskar likna och vara tillsammans med.
Amen
HARRY HOLM 2015 10 17

_____________________________

FREDAGEN DEN 16 oktober är här. Inte ett moln blir det över Arbogatrakten idag. Från tiotiden på förmiddagen vänder det till plusgrader, efter nattens och morgonens frost. Efter lunch är vi uppe i åtta grader "varmt".

KVÄLLENS FILM på Folkan, biografen i Arbogas Medborgarhus, kl 19 heter The Transporter Refueled.
Frank Martin är den mest kvalificerade transportören som pengar kan köpa. Insatserna är större och tekniken bättre men samma tre enkla regler gäller alltid: ändra aldrig affären, inga namn och öppna aldrig paketet.

STRAX EFTER att Frank anlitats av en slipad femme fatale, Anna, upptäcker han att han har lurats. Anna och hennes grupp har kidnappat hans far för att tvinga Frank att sätta dit en hänsynslös grupp av ryska människohandlare. Driven av hämnd kommer han att bryta alla sina regler för att rädda sin far i en actionfylld resa genom den franska Rivieran.

FILMEN är 1 timme och 35 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostsar 100 kronor.

HARRY HOLM 2015 10 16

-----------------------------------------

TORSDAGEN den 15 oktober skall också den bli solig och fin i Arbogatrakten. Någon plusgrad blir det från klockan tio på förmiddagen och sedan klättrar det upp mot åtta, nio plusgrader framåt eftermiddagen. Vinden blir svag.

IDAG ÄR det många dagar. Jag skall förklara vad jag menar. Det finns något som heter Temadagar, en lista som tenderar att bli allt längre. Många känner exempelvis till Kanelbullens dag, som är den 4 oktobner. Och idag, den 15 oktober, dräller av det temadagar.

FETAOSTENS DAG är det denna torsdag. Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år. Dagen är instiftad av Fontana.

BRÖSTHÄLSODAGEN är det också idag. Brösthälsodagen infaller den 15 oktober varje år. Den är instiftad av Europa Donna.

ÖVRIGA TEMADAGAR den 15 oktober är Arbetsterapins dag, Grynkorvens dag,
Internationella beröringsdagen,
Internationella dagen för att tvätta händerna, Måltidens dag, Vita käppens dag och Internationella landsbygdskvinnors dag. Välj själv vad det känns mest angeläget för dig att fira.

HARRY HOLM 2015 10 15

____________________________

ONSDAGEN den 14 oktober och sommarens sista blomma står där ensam på gräsmattan. Idag får den massor med sol. Det är minus på morgonen men vid tiotiden på förmiddagen klättrar termometern över på plus. Uppåt nio grader och inte ett moln på himlen. Dessutom vindstilla. Grattis!

HARRY HOLM 2015 10 14

______________________________

TISDAGEN den 13 oktober lyser solen .... med sin frånvaro i Arbogatrakten. Från någon plusgrad på morgonen stiger temperaturen till 8 grader på eftermiddagen. Vinden kommer från nordost men blir mycket svag.

KOMMUNSTYRELSEN i Arboga skall idag besluta om en strategisk lokalförsörjningsplan för kommunen. Planen sammanställer vilka behov av lokaler som kommunens olika verksamheter har. Den ska ge underlag för framtida politiska beslut som gäller kommunens lokaler.

ALLT FLER väljer att bosätta sig i Arboga och kommunen växer. En ökande befolkning ställer inte bara krav på kommunens olika verksamheter, utan kräver också ändamålsmässiga och moderna lokaler. Kommunens underhållsplaner visar samtidigt att det befintliga fastighetsbeståndet är i ett omfattande underhålls- och renoveringsbehov.

DETTA MÅSTE hanteras parallellt med behovet av nyinvesteringar. Därför fick kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag av politiken att ta fram en strategisk lokalförsörjningsplan för åren 2015 till och med 2018.

GENOM PLANEN får politikerna en helhetsbild av hur lokalbehoven ser ut för kommunens olika verksamheter.
- Den blir ett verktyg för att kunna bedöma framtida behov av investeringar och lokalkostnader, säger Jerker Parksjö, kommunchef.

VARJE ÅR skall Lokalförsörjningsplanen uppdateras och kvartalsvis redovisas i kommunstyrelsen. Om och när de olika lokalbehoven sedan ska uppfyllas, krävs först ett uppföljande arbete och politiska inriktningsbeslut för varje enskilt projekt.

HARRY HOLM 2015 10 13


---------------------------------------

 

 

EN NY VECKA är här. Efter en natt med nollgradigt, ja till och med någon minusgrad, börjar måndagen med i stort sett vindstilla.

PLUSGRADERNA kommer så sakteliga från och med niotiden på förmiddagen. Och efter lunch väntas till och med en del sol. Som högst får Arbogatrakten nio plusgrader och detta då på eftermiddagen.

VIS-SKATTEN kallas sångstunden i Godtemplarlokalen i Arboga kl 14 på måndagen. Det är NBV som arrangerar allsång med Gunilla Brinck, Kjell Hedqvist, Bertil Hahre och Sven-Ove Svensson.

HARRY HOLM 2015 10 12

______________________________

HELGEN är här och som vanligt bjuder jag då på några funderingar ur kristen synpunkt. Och börjar med ett bibelord:

”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana
som de.”

(Ur Markusevangeliets 10 kapitel, 14:e vers)


TACKSÄGELSEDAGEN
Tack för barnen


DENNA HELG uppmärksammas i otaliga kyrkor att det är Tacksägelsedagen. Man tackar för skörden bland annat, och bär fram olika grönsaker, rotfrukter och liknande. Men min tacksamhet till denna helg vill jag ägna alla barn, denna ack så goda gåva.

I VÅRA HEM och i våra kyrkor tar barnen plats och det ska dom göra. Jag
kan förstå den som kommer till vårt andra hem, till Guds hus, för att söka lugn och stillhet och som då störs av barnen som springer omkring, kryper omkring, tappar kollektslanten gång på gång och så vidare.

MEN DÅ gäller det att tänka på att vi inte främst är samlade i kyrkan för vår egen
skull, utan för Herrens skull. Och för den som vill dämpa sin upprördhet över bullriga barn i gudstjänstlokalen, finns det ett bra recept.

DET ÄR att slå upp Bibeln och läsa Mark. 10:13-16. Där står det så här:
Folk kom till Jesus med barn för att han skulle röra vid dem. Men
lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han förargad och
sade: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör
sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett
barn kommer aldrig dit in.” Och han tog dem i famnen, lade händerna på
dem och välsignade dem.

DET BIBELORDET kan vara bra att ha med sig alltid, även i våra hem. För
barnet är det viktigt att känna tryggheten av att vara en likvärdig del av familjen, att bli sedd och inte undanföst, när vuxna samlas och har sina samtal.

LIKAVÄL som det är bra när de små får vara med och baka eller laga cykeln, och göra det lilla de kan, så är det ett värde i att de har en plats åtminstone som lyssnare även när De Stora småpratar eller har
mer allvarliga diskussioner, föräldrar emellan eller med gäster.

JAG BER, delvis med hjälp av svenska psalmbokens böner:
Käre Gud, lys upp våra hem med Din kärlek. Låt hänsyn, hjälpsamhet och gästfrihet råda. Var med oss i vår ensamhet liksom i vår samlevnad med andra. Gör våra hem till trygga platser i en otrygg värld, så att dessa våra hem kan vittna om Dig och Din kärlek. Hjälp oss att göra något även för de hemlösa. Genom Jesus Kristus.
Amen.

HARRY HOLM 2015-10-10

 

_____________________________

FREDAGEN den 9 oktober är det
Världspostunionens dag. Det är också Äggets Dag. Dessutom en dag som börjar med plusgrader, inte så många men ändå. Det blir en rätt solig dag, men högst 9 grader varmt. Regn verkar det inte bli förrän lördag om en dryg vecka.


THE INTERN heter filmen som börjar kl 19 i kväll fredag på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Oscar-belönade Robert De Niro och Anne Hathaway har huvudrollerna i denna höstens stora romantiska komedi .

DEN 70-ÅRIGE änklingen Ben har tröttnat på livet som pensionär och ger sig in i leken igen genom en praktikplats på en nätbutik för mode som drivs av karriäristan Jules. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar en hundring.

HARRY HOLM 2015 10 09

_____________________________

DET ÄR TORSDAG och det vackra men kalla vädret fortsätter. Vi vaknar denna dag till någon minusgrad och som högsta temperatur under torsdagen kan vi räkna in 10 plusgrader.

ARBOGA I VÅRA HJÄRTAN heter programmet på Arbogas Bibliotek kl 16 idag. Det är Birgit Johansson som visar bilder och berättar om Arboga förr och nu.

HARRY HOLM 2015 10 08

----------------------------------------

DECKARFÖRFATTAREN Emelie Schepp kommer till Arbogas bibliotek idag onsdag kl 18 för att berättar om sina böcker.
Hon föddes 1979 i Motala. År 1998 vann hon första pris i Östgötateaterns dramapristävling ”Möten”. Sedan dess har hon skrivit två långfilmsmanus och två kriminalromaner som utspelar sig i Norrköping.

HON DEBUTERADE med "Märkta för livet" 2013, som hon först gav ut på eget förlag. Med över 40 000 sålda exemplar rankas Schepp som Sveriges främsta egenutgivare.

"MÄRKTA FÖR LIVET är den första delen i serien om åklagare Jana Berzelius. Den blev Sveriges sjätte mest sålda e-bok år 2014 (Svensk bokhandel) och nominerades till Svenska Ljudbokspriset. Uppföljaren "Vita spår" släpptes i maj 2015. Serien om Jana Berzelius är såld till tio länder runt om i världen.

HARRY HOLM 2015 10 07

________________________________

UNDER TISDAGEN kommer asfalteringsarbeten att utföras på följande Arbogagator: Konvaljvägens östra del. Hildelundsvägen från Konvaljvägens östra del till Skandiagatan. Strandvägen från Järntorget till Höökenbersgränd.
Västra Ladubacksgatans östra del.

TRÄDBESKÄRNING och så kallad uppstamning genomförs nu på Kungsörsvägen. Hela den här veckan
arbetar tekniska förvaltningens driftavdelning med Ornäsbjökarna där. Gång- och cykelbanor kommer att vara avstängda där arbetet pågår. Vägbanan kan också komma att vara delvis avstängd. Det meddelar Arboga kommun.

HARRY HOLM 2015 10 05

------------------------------------

MÅNDAG IGEN och en ny vecka, som också den börjar med soliga och fina dagar i Arbogatrakten. Det mulnar lite i mitten av veckan men nästa helg tycks stråla av solsken.

MANDARINODLAREN heter Bio Kontrasts film i Medborgarhuset i Arboga kl 19 på måndagskvällen.
För en 50-lapp kan man få se föreställningen, som handlar om år 1992 och när inbördeskriget rasar i Georgien.

I EN LITEN by i bergen har alla estniska bybor flytt tillbaka till sitt hemland. Utom två – den åldrade mandarinodlaren Ivo, som vägrar lämna sina grönskande träd, och hans yngre medhjälpare Margus.

SLUTLIGEN tränger sig kriget på även i denna gudsförgätna avkrok. Efter en blodig strid finner de två mandarinodlarna två svårt skadade soldater – en från vardera sida av kriget.

EFTERSOM de inte betraktar de skadade som blodtörstiga krigare, utan som sina medmänniskor, tar de hand om dem och ger dem logi i Ivos hus. Men vad händer när de bittra fienderna åter vaknar upp?

FILMEN är 1 timme 27 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2015 10 05

_____________________________

HELGEN är här. Och du vet hur det är: Då kommer jag att fylla spalten här med en kristen betraktelse. Och jag börjar som vanligt med ett Bibelord:

”Ta på er Guds rustning, så att ni kan hålla stånd mot djävulens lömska
angrepp.”
Ef. 6:11


Den helige Mikaels dag
TRONS KRAFT


En kväll för något år sedan lyssnade jag till Daniel Viklund, frälsningssoldat från Västerås (numera).
Han predikade över temat "För Gud är allt möjligt" och "För Gud är
ingenting omöjligt".

JU LÄNGRE livet för oss, desto fler exempel får vi kristna i våra egna liv på
att detta verkligen stämmer.
Mirakler, både stora och små, kantar vår vandringsväg. Det stärker
tron mer och mer.
Och de kraftgärningar vi själva försöker oss på lyckas – i proportion till
hur stark vår tro är.

VI TALADE om trons kraft och om Guds rustning, i en mindre grupp en annan kväll och gillade verkligen detta tema. Vi läste bland annat Efesier-brevets 6:e kapitel, 13:e - 17:e versen:
”Ta därför på Guds rustning, så att ni kan göra motstånd på den onda
dagen och stå upprätt efter att ha fullgjort allt.
Stå alltså fasta, spänn på er sanningens bälte och klä er rättfärdighetens
pansar och sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med
budskapet om fred.
Håll ständigt trons sköld framför er, med den ska ni få den ondes alla
brinnande pilar att slockna, och grip frälsningens hjälm och Andens
svärd, som är Guds ord.”

DET ÄR inte bara för frälsningssoldater – som Daniel Viklund – som det
här är ett passande bildspråk. För alla kristna ligger det oerhört mycket i
liknelserna.

INTE MINST vid motgångar har man nytta av Guds rustning, då trons kraft
gör att man mer har kvar hoppet om en bättring, i vad det nu vara må
som krånglar.

JAG GILLAR den där bilden om en köld, att hålla upp inte bara mot
generella pikar mot kristenheten, utan också när frestelser av skilda slag
bombarderar den enskilde troende.

SANNINGENS bälte? Jesus är sanningen, javisst. Men tänk vilken panggrej det är att alltid försöka tala sanning. Då står man där rak i ryggen och kan inte beskyllas för lögn,

OCH SÅ bekvämt: Den som ljuger
måste alltid komma ihåg sin lögn så att han eller hon inte säger något annat nästa gång. Den som håller sig till sanningen behöver aldrig fundera över tidigare repliker, det är bara att tala ur hjärtat.

IBLAND ÄR man osann för att man inte vill såra. Men det kan också vara fel sätt. Som en filosof sa:
– En sanning gör ont en kort stund, en lögn svider hela livet.

FRÄLSNINGENS hjälm gör – om allt är som det ska – att vi tänker rätta
tankar. Och oroas man över att det ”bär iväg” med funderingarna ibland,
då finns Andens svärd där: Bibeln.
Det är bara att läsa den och få svaret: Vad skulle Jesus ha gjort i denna
situation?

OM INTE annat blir svaret: Ta på dig skorna! Villigheten skor, viljan att gå
ut i världen – exempelvis i Arboga – och förklara för människor vilket härligt liv det går att leva efter en omvändelse, som kristen, med trons kraft, i Guds rustning.

EN AV DE förnämliga effekterna av att ha blivit kristen är den kraft som det innebär av att be i tro.
Jag tycker mig ha märkt att ju starkare tro man har på att det man ber
om ska bli verklighet, desto snabbare och bättre förverkligas ens önskan.

DET DÄR leder till att man till slut liksom går i ständig bön.
Också i det sammanhanget hittar jag en rad i samma kapitel som vi varit
inne i tidigare.
I Ef 6:18 står det ”Gör det under åkallan och bön och be i er ande varje
stund.”.

SÅ JAG BER: Käre Gud, styr våra hjärtan genom din Ande, så att vi förstår
att rätt använda den rustning Du gett oss, till både försvar och anfall, till både skydd mot det onda och till att sprida kunskapen om Det Goda, Din son Jesus Kristus, Amen.

HARRY HOLM 2015 10 03

 

 

------------------------------------

FREDAG IGEN. Något blåsig men en verkligt solig dag väntas i Arboga-trakten. Framåt eftermiddagen når temperaturen uppåt 18 grader - i skuggan.

INTERNATIONELLA Ickevålds-dagen är det idag. Och det känns rätt logiskt att det också Lantbruksdjurens Dag den 2 oktober. Det är en amerikansk organisation vid namn Farm Animal Rights Movement som startat denna temadag för att uppmärksamma att 65 miljoner landlevande djur föds upp till mat och som lider och dör varje år. Än så länge har denna temadag inte uppmärksammats så stort i Sverige. Kanske den ligger för nära Vegetariska Världsdagen 1 oktober och Djurens dag 4 oktober.


THE MARTIAN heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll kl 19.
Mark Watney blir kvarlämnad på Mars av resterande besättningen som tror att han omkommit efter en kraftig storm i rymden.

ENSAM KVAR måste han med sin intelligens och styrka hitta ett sätt att överleva på den lilla mat han har och signalera till jorden att han lever.

MILJONTALS mil bort jobbar NASAs forskare dygnet runt med att hitta ett sätt att få hem honom och besättningen planerar samtidigt en livsfarlig räddningsaktion. Världens befolkning är alla engagerade i Watneys öde och tillsammans är vi starka.

FILMEN är 2 timmar och 22 minuter lång och den är tillåten från 15 års ålder. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2015 10 02

 

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV OKTOBER 2015

 

_____________________________________________

Alla helgons dag – några fakta

Skogsborgskyrkogården i Arboga, Alla Helgons dag.

Allhelgonahelgen är här. Ljus på gravarna och andaktsfullt liv i kyrkorna ska prägla veckoslutet. Men här är historien och andra fakta om denna lördag.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober – 6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan.
Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag. Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.
Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton.

Från hednatiden
Alla helgons dag har sina rötter i den keltiska mytologin under hednatiden och var till för att skydda de döda mot onda andar.
När kristendomen senare ersatte hedendomen, blev högtiden i stället att minnas kyrkans helgon och martyrer. Samtidigt infördes Alla själars dag den 2 november till mer allmän åminnelse av alla avlidna. I samband med reformationen avskaffades denna senare helgdag, och dess innebörd kom istället att övertas av 1 november.
Denna högtid firas nu genom att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Kyrkor runt om i landet håller även öppet för allmänheten under alla helgons dag för bön. Och med kaffeservering.

Under senare år har även den lättsammare anglosaxiska halloween-traditionen (namet är en förvrängning av All Hallows Eve - "alla helgons afton") börjat firas den 31 oktober.
Från Wikipedia, den fria encyklopedin.

HARRY HOLM den 31 oktober 2015

______________________________

Inbrott i Arboga-villa

På torsdagsförmiddagen fick Polisen Västmanland anmälan om ett inbrott på Norr i Arboga.

Inbrottet skedde i en villa vid Emausvägen.
En okänd gärningsman hade tagit sig in i huset genom att lyfta ur ett fönster.
Inne i villan var det tillrört och bland annat smycken hade tillgripits. Brottsplatsundersökning har genomförts, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2015 10 30

______________________________

Nu är korsningen vid vårdcentralen
i Arboga också stängd

Nu är också korsningen vid vårdcentralen stängd, för den som vill åka från Västerleden ("Nissestigen") in på Österled för färd österut.
Avstängningen beror på VA-ledningsarbeten (VA = Vatten och avlopp).
Omledning av trafik kommer sker med skyltning, som inte är särskilt lätt att förstå. Men Arbogabor, som känner sin stad, hittar sina vägval, beroende också på varifrån man kommer och vart man vill.
På fredagen skall man kunna köra som vanligt igen i korsningen.

HARRYHOLM 2015 10 29

*

Trafikstopp på Rådhusgatan
Smedjegatan dubbelriktas

Rådhusgatan, nederst i bild, kommer ibland att vara helt avstängd från och med nu. Då blir det tillåtet med dubbelriktad trafik på Smedjegatan (överst i bild), alltså får man köra också från Stora Torget till Järntorget.

Från och med denna vecka kommer framkomligheten för fordonstrafik på Rådhusgatan att vara begränsad. Periodvis kommer gatan även vara helt avstängd för genomfart med fordonstrafik. Detta gäller även för in- och utfart till fastigheter längs Rådhusgatan, för tillfällig parkering hänvisas då till Järntorget och Stora torget.

Kommunen berättar vidare att avstängningarna beror på VA-ledningsarbeten som beräknas pågå mellan den 26 oktober och den 30 november 2015.

Fordon hänvisas till Smedjegatan som kommer att öppnas för trafik i båda riktningarna. Detta innebär ett tillfälligt parkeringsförbud längs Smedjegatan som även innefattar parkeringsfickan på norra sidan av gatan.

Underhålls- och förnyelseåtgärder ska genomföras på både vatten- och avloppsledningarna som ligger i gatan, bland annat för att säkerställa en god kvalitet på dricksvattnet. Dricksvatten kommer därför också att under kortare perioder vara avstängt.

HARRY HOLM 2015 10 26
med hjälp av kommunens hemsida

________________________________

 

Höstbilder från Arbogatrakten

Arbogaån vid Röfors.
______________________________________________

Ramstigen.
______________________________________________

*

Vy från Villagatsbadet.
______________________________________________

FOTO: HARRY HOLM

_______________________________________________

______________________________

Arboga by night oct. 2015

FOTO från Gamla Bron: ARNE GRIPENHED

_____________________________

Vid 20-tiden på fredagskvällen voltade en mamma och hennnes tvååriga son med sin bil på länsväg 572, vid Götlunda.

I den voltade bilen färdades en 26-årig kvinna och hennes tvååriga son. Kvinnan uppgav själv att hon tagit tabletter och är nu misstänkt för grovt drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Dessutom saknade hon körkort, så hon rapporteras också för olovlig körning.

Både modern och sonen kördes i ambulans till lasarettet, kvinnan med lindriga skador och sonen oskadd. Provtaging kommer att ske och kontakt med sociala myndigheter kommer att tas, meddelar Polisen Västmanland.

_____________________________

Kristen country i helgen

Bosse & Anita med sin gitarrist Ingemar kommer till Arboga i helgen.

Som treåring stod Bosse Andersson för första gången och sjöng, framme i Fridshyddan, det lilla vita kapell vid genomfarten i Kolsva som numera är privatbostad.
Under alla decennier därefter har han och hustrun Anita framträtt på otaliga platser i landet, inte minst vid marknader men även i TV. Och de turnerar fortfarande.

Kolsvasonen Bosse Andersson lämnade hembygden när han var i 17-årsåldern och började resa runt i landet som sångare och evangelist.
Tidigt på 1960-talet mötte han Anita och från 1967 har de båda turnerat som duettpar med countrymusik som kännetecken. Ett 30 tal LP-skivor och CD:n har det blivit.
Jag hade förmånen att vara med när Bosse för sista gången sjöng i sin “debutlokal”, Fridshyddan i Kolsva, innan församlingen där lades ned. Och nu återvänder han till sina hemtrakter.
Söndagen den 18 oktober kl 16 medverkar Bosse och Anita vid Musik & Café i Arboga Pingstkyrka.
Paret har då dessutom med sig gitarristen Ingemar Jörhag, med ett förflutet i den svenska legendariska gruppen Country Road.

Text och foto: HARRY HOLM

_______________________________

Ännu ett höst-tecken i Arboga

FOTO: HARRY HOLM

_______________________________

Carl-Einar Häckner till Arboga


Carl-Einar Häckner framträder i Medborgarhuset i Arboga i kväll onsdag kl 19, med föreställningen Skärvor. Trolleri, musik, monologer, poesi och massor av humor utlovas.

Carl-Einar Häckners nya föreställning handlar om att laga något som är trasigt. Om att limma ihop sig, gå sönder, och sedan laga sig själv igen.
Det blir en föreställning fylld av trolleri, monologer och humoristiska infall, svarta toner och vita tangenter.
På sitt alldeles egna, underfundiga och briljanta sätt skapar Carl-Einar Häckner en humor som både är lätt att känna igen sig i - och att fascineras av. Han förklarar:
– Jag använder mig av mina egna tillkortakommanden och misstag och gör humor av det, för att kunna vända på saker, för att kunna släppa in ljus.
Föreställningen hade premiär på Aftonstjärnan i Göteborg och når nu Arboga som ett av stoppen i en turné arrangerad av Riksteatern.
Biljetter finns på Arboga Stadsbibliotek men kan också köpas i teaterns biljettkassa en timme före föreställning. De kostar 250 kronor, om man inte ärmedlem i arrangerande Arboga Teaterförening för då är priset 200 kronor

TEXT: HARRY HOLM 2015 10 14
FOTO: PETE CLARK

---------------------------------------------

Vilket läge för bostäder i Arboga!
Markanvisningsavtal för Åbrinken

Alldeles vid Arbogaån, mellan Vårdcentralen och Törnberget, finns det nu plan för nya bostäder.


I fredags tecknade Arboga kommun markanvisningsavtal för ett markområde om cirka 7 800 kvadramteter inom del av fastigheten Strömsnäs 1:1, Åbrinken.

Det är företaget Stefan Werner Arkitekter AB som tecknar avtalet för området som är planlagt för bostäder.
- Vi ser mycket positivt på en utveckling av området, säger Bo Antonsson, teknisk chef på Arboga kommun.
Markanvisningen innebär att Stefan Werner Arkitekter AB ges möjligheten att utveckla första etappen av området Åbrinken under tiden fram till och med den 31 mars 2016.

HARRY HOLM 2015 10 12
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

_______________________________

Skräpigast på kommunal trottoar

Det kan ju vara en slump. Men jag undrar jag. Så här skräpigt såg det ut på fredagen utanför det hus vid Kapellgatan där det ryms många kommunala verksamheter, som bibliotek med mera. På gångbanorna vid de privatägda fastigheterna i närheten, verkade det vara sopat. Vad kan skillnaden bero på?

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 10 09

________________________________________________

 

 

Brottsligheten minskar i Arboga

Brottsförebyggande rådet i Arboga ser fortsatt positiv trend. Och den som, som jag, regelbundet tittar på Polisen Västmanlands händelselista får detta bekräftat varje vecka.

När jag på torsdagseftermiddagen gick igenom polisens lista över vad som hänt de senste två dagarna i Västmanlands län, så var det som vanligt: Olika brott olika dagar i Köping, Fagersta, Hallsthammar, och de flesta i Västerås. Från Arboga rapporteras ingen händelse.

Våldet i offentlig miljö fortsätter att minska i Arboga kommun. Det visar den senaste rapporten som Brottsförebyggande rådet i Arboga (BRÅ) fått del av. Statistik för det första halvåret visar att anmälda våldsbrott i offentlig miljö har minskat med 63 procent i jämförelse med motsvarande period förra året. Vad det gäller samtliga brottstyper har de minskat med 11 % i Arboga kommun jämfört med samma period.

– Det är viktigt för oss att presentera dessa siffror för våra invånare. Att brottsligheten minskar vittnar om att vi har en ökad trygghet i kommunen, säger Agneta Bode som är ordförande i Arbogas lokala Brottsförebyggande råd.

Träffa polisen i morgon lördag
Jan Sköldberg är kommunpolis och samordnare för polisens volontärer som frivilligt hjälper polisen med olika uppdrag.
De deltar tillsammans på årets "Kommunlördag i Arboga rådhus" i morgon den 10 oktober.
Volontärerna kommer att informera om hur man på bästa sätt skyddar sig mot inbrott. Och de svarar på allmänhetens frågor.
För den som är intresserad av att själv bli polisvolontär längre fram finns också möjlighet att ställa frågor till polisen.

HARRY HOLM 2015 10 09

_____________________________

Arboga kommuns web-plats
är bland de bättre i landet

Arboga kommun webbplats är bland de bästa i Sverige, enligt Sveriges kommuner och Landstings (SKL). I en undersökning över hur lätt det är att hitta information på kommunernas webbplatser placerar sig Arboga på en delad trettondeplats bland landets 290 kommuner.

Arboga har under flera år nått bra resultat i SKL:s undersökning av kommunernas webbplatser, berättar kommunen på - just det - sin hemsida.
Undersökningen "Information till alla?" genomförs årligen för att för att se hur webbplatserna uppfyller medborgarnas behov av information. Webbplatserna granskas utifrån drygt 250 vanliga medborgarfrågor. Varje fråga har getts två minuter för att finna ett svar. Om inget svar har hittats inom de två minuterna har det räknats som att svaret inte finns.

- Vi är väldigt glada över Arbogas resultat i undersökningen, säger Ellen Åhlander, kommunikationsstrateg vid Arboga kommun. Vår webbplats arboga.se är en viktig kanal för att nå ut med information till medborgarna. För Arbogas del hittades svaren i genomsnitt på 90 procent av frågorna..
Bäst resultat fick arboga.se för information om individ- och familjeomsorg (100%), gator, vägar, miljö och renhållning (100%) samt tillstånd, näringsliv och krisinformation (100%).
Och arboga.se hamnar alltså på en delad trettondeplats. Tolv kommuner fick bättre resultat än Arboga och sex kommuner har samma resultat. I topp ligger Helsingborgs kommun med ett resultat på 96 procent. Genomsnittet för alla 290 kommuner i undersökningen är 80 procent.

- Förra året hamnade vi på en delad tiondeplats med samma resultat, 90 procent. Fler av landets kommuner blir helt enkelt allt bättre på webbinformation, säger Ellen Åhlander
Arbetet med att utveckla arboga.se pågår ständigt och hon vill gärna ha in synpunkter på hur man kan förbättra informationen. De undersökningar som görs är bra på många sätt, men det visar inte allt. Det allra viktigaste är vad du som besökare på webbplatsen tycker.

HARRY HOLM 2015 10 07

------------------------------------------

Skolmatsalen i Götlunda invigdes

Nytt kök och matsal i Götlunda skola.

På måndagen var det festligt i Götlunda. Då invigdes nya köket och matsalen i skolan där.

Under 16 veckor har köket och matsalen i Götlunda skola renoverats. Måndagen den 5 oktober var det dags för invigning. På menyn stod grillad kycklinglårfilé med mangosås, klyftpotatis och sallad.
Till efterrätt serverades äppelkaka och vaniljsås.

HARRY HOLM 2015 10 05
med mtrl från kommunens hemsida


---------------

 

 

 

_______________________________

Arboga Musikförening satsar
nu också på daglediga

Peter Lind and the Cabaret Band

Jazz Rock`n`roll & Lite Snoddas blir det mellan 14 och 16 på måndagen i Medborgarhuset i Arboga. Det är Arboga Musikförening som för första gången ordnar något för pensionärer och andra daglediga. Medverkande är Peter Lind and the Cabaret Band.

Peter Lind and the Cabaret Band har satt ihop ännu en jazzkabaré. Denna gång har de grävt ner sig i 1950-talets Sverige. Hyland, folkparker och farbror Sven.
Vad hände och hur lät det?
Jazzen gällde fortfarande men rocken kom smygande och i hörnet av schlagermusiken dök det upp en bandyspelare från Bollnäs. Varför kallades han Snoddas för resten?
Bill Haley rockade och det rumbades i engelska parken. Povel var poppis och låten Flamingo en plåga och från orkestern hördes Tosellis Serenad samtidigt som flickorna i Småland sågs vallande och trallande på mon… Visst var det bättre förr? Eller?
Biljetterna kostar 100 kr och säljs från en timme före konserten vid konsertlokalen

HARRY HOLM 2015 10 05

_______________________________

Här är den - Arbogas lördagsbulle

I början på 1960-talet fanns det fyra tidningsredaktioner i Arboga. Journalister från dessa träffades på lördagarna hemma hos fotografen Reinhold Carlsson och hans fru Inga. Då vankades vanligen ovanstående bakverk från Konditori Saga.

Vi murvlar kallade bakverket för Lördagsbulle. Och för mig gällde det namnet långt in i modern tid.
Det var först för något år sedan jag fick veta av dåvarande Öbergsefterträdande konditor att det hette Valnötskrans. Det var när personalen på Saga inte förstod min beställning av Lördagsbulle.
Sedan har jag försökt att lära varje ny Saga-anställd att Valnötskransens smeknamn är Lördagsbulle.
Och nu har även mina läsare på arbogasidan.se fått denna viktiga kunskap.

TEXT OCH FOTO. HARRY HOLM Lördag 3 okt. 2015

_______________________________

Arboga ordnar numera sagostunder
på flera olika språk

Arboga kommun fortsätter med sagostunder på arabiska.
Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, får komma till biblioteket för att höra när Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska. Men det finns fler språk.

Arbogabiblioteket kommer också att börja med sagostunder på romani, somaliska och tigrinska
Radmila, Khawla och Roza läser högt och berättar sagor på romani, somaliska och tigrinska för barn, från 3 år och uppåt.

Varannan lördag
Shatha läser på arabiska och Khawla på somaliska varannan lördag klockan 11 och 12.
Roza läser på tigrinska och Radmila på romani varannan lördag klockan 11 och 12.

Datum för sagoläsningen
3 oktober Khawla/Shatha
10 oktober alla deltar
17 oktober Roza/Radmila
24 oktober Khawla/Shatha
31 oktober Biblioteket stängt
7 november Roza/Radmila
14 november Khawla/Shatha
21 november Roza/Radmila
28 november Khawla/Shatha
5 december Roza/Radmila
12 december Luciafirande, ingen sagoläsning
19 december Khawla/Shatha

HARRY HOLM 2015 10 02
med hjälp av kommunens hemsida

_____________________________

En ny månad även i Arboga

Vi inleder en ny månad, oktober, med en stadsbild av Arne Gripenhed, som ofta dokumenterar Arboga i bild, och som delar med sig av det han ser även här på arbogasidan.se

______________________________

Från Arbogas horisont
Måndag 28 september 04.30

FOTO: HARRY HOLM 2015 09 28 kl 04.30

_______________________________

Tider för nattens månförmörkelse

Det dröjer 18 år till nästa gång. Så det är verkligen idé att ställa klockan inför natten till måndagen, med dess blodmåne och månförmörkelse.
Redan vid tvåtiden börjar månen byta färg. Men jag tänker ställa klockan på kl 04.00, även om man bör sikta på 04.30 eftersom Arbogahimlen kan vara lite molnig dessförinnan.
Här är de mest viktiga tiderna:

04.11: Den totala månförmörkelsen börjar och vår närmaste himlakropp kommer att bli ungefär orange.

05.22: Den totala månförmörkelsen tar slut och en del av månen börjar titta fram ur den skugga som jorden gjort.

HARRY HOLM 2015 09 27

_______________________________

Ambulansstationen växer fram

På "riktiga" midsommarafton, den 23 juni, togs första spadtaget för nya ambulanssationen. Nu har den växt upp där vid den korsning som i folkmun i alla tider kallats Marja-Skeka.

När man åker mot Arboga från Köping så genomförs bygget i den korsning där man från vägen mot Kungsör svänger av till höger mot Arboga.
Placeringen av ambulansstationen beror på att man vill kunna hinna fram inom en kvart till 90 procent av alla brådskande larm i Arboga-, Kungsör- och Köpingstrakten.

Någon gång under hösten skall den drygt 1000 kvadratmeter stora ambulansstationen står klar. Då kommer uppemot 40 personer att kunna arbeta där. Det finns också plats för sex ambulanser, förutom tvätthall, verkstad och förråd.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 26

______________________________

Arbogas kommunfullmäktige diskuterade stadsbussar

Det smågnabbades utan övertoner på torsdagskvällen vid Arboga kommunfullmäktiges septembersammanträde. Mest intresse för allmänheten var frågan om "kollektivtrafiken" i Arboga stad.

Det som behandlades var en motion om att åter införa stadsbussar i Arboga. Den som mest tydligt argumenterade mot idén var förra kommunalrådet Olle Ytterberg.
När Arboga hade stadsbussar var det enligt honom 0,25 resande per tur. Det vill säga, i genomsnitt en passageraer på var fjärde runda - resten av rundorna gick med tom buss.

Därför gick Arboga över till så kallad anropsstyrd trafik, det vill säga att man mellan kl 9 och kl 15 kan ringa taxi för att ta sig från en punkt till en annan i stan, ibland med bilen delad med annan passagerare.

- Då ökade resandet med 60 procent och kostnaderna gick ner med 70 procent, sade Olle Ytterberg.

Att man inte kan använda den anropsstyrda tjänsten före 9 och efter 15 motiverade Olle Ytterberg med att det då går vanliga bussar mellan de mest frekventerade platserna i Arboga (samt till och från Kungsör och Köping).

Så förslaget att återinföra stadsbussar avslogs av Arboga kommunfullmäktige.

HARRY HOLM 2015 09 25

 

_______________________________

Historisk dag i Arbogakyrka

En historisk dag: Arboga Pingstförsamling, som bildades 1919, startade denna vecka för första gången en bibelskola. Församlingens föreståndare, Stig Haglund (bilden), gladdes över att det har blivit 30 elever med från start. Tillresta lärare under lektionerna, som pågår större delen av höstterminen, är Ove Lindeskär och Magnus Lindeman.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 25

_______________________________

Mångsidig användning av
Jehovas vittnens anläggning

En tegelbyggnad på 23.000 kvadratmeter, 74 enkelrum och 84 kontor. Och många verksamhetslokaler. Det är Jehovas vittnens tidigare anläggning väster om stan. Nu presenteras vad nye ägaren, Arboga kommun, tänker göra på platsen.

Från och med i går finns detaljplanen för del av fastigheten Tornet 1 och Kallstensgården 1:4 utställd i Rådhuset i Arboga och på Stadsbiblioteket.
Fram till 16 oktober kan materialet beskådas och den som har synpunkter skall skriva till kommunens tekniska förvaltning senast den 23 oktober,

Syftet med planen är att man skall kunna utveckla Jehovas anläggning, som Arboga Kommunfastigheter äger sedan 1 januari.

Mitt i den stora byggnaden tänker man sig en gräns.
Den västra byggnadsdelen avser man skall medge vård, bostäder,
skola (ej förskola eller grundskola), samt kontor och "tillfällig vistelse".
I den östra delen av planområdet tillåts småindustri, kontor, verksamheter och skola - men inte heller här förskola eller grundskola, utan exempelvis yrkesinriktad utbildning.

"Relativt enkelt skulle enrumslägenheterna kunna omvandlas till
tvårumslägenheter", står det i planhandlingarna med tillägget:
"Men i nuläget är efterfrågan på smålägenheter inte så omfattande. Emellertid skulle det gå att kombinera utbildningsverksamhet
och boende alternativt bygga om det till ett vårdboende. I Arboga finns ett ökande behov av vårdboende och bostäder."

När blir då detta verklighet? Enligt plantexten är genomförandetiden 5 år räknat från den dagen då planen vinner laga kraft. Det beräknas därmed att arbetet med fastigheten, som uppfördes under 1980-talet, skall kunna börja första kvartalet nästa år.

HARRY HOLM 2015 09 24

_______________________________

Arboga får rekorddyrt boende för ensamkommande flyktingbarn

Socialnämnden i Arboga har beslutat att öppna ett tillfälligt stödboende för ensamkommande flyktingungdomar. Platsen är Jehovas Vittnens gamla anläggning, som kommunen i maj i fjol tog över för 80 miljoner kronor.

Det är 11 flyktingbarn som skall få plats i Vakttornets tidigare lokaler. I väntan på att kommunen fyller lokalerna med annan verksamhet kan man säga att det satsas drygt 7 miljoner per barn när det gäller boende. Det beror ju på hur man räknar, så det återstår att se hur mycket pengar för verksamheten som kommer från staten.

- Boendet riktar sig till ensamkommande flyktingungdomar i åldern 17-18 år, berättar Kerstin Rosenkvist, s, som är socialnämndens ordförande.
- Det ska hjälpa ungdomarna att förbereda sig inför en flytt till eget boende när tiden är inne.

I väntan på ett politiskt beslut om framtiden för fastigheten Tornet står lägenheter i fastigheten tomma och kan användas till stödboendet. Boendet får totalt 11 platser. Det kommer också att finnas en lägenhet tillgänglig, där föräldrar och barn kan återförenas.
Under årets första åtta månader tog Arboga kommun emot 32 ensamkommande flyktingungdomar. De är placerade i hem för vård och boende (HVB), familjehem eller släktinghem.
De HVB-hem som kommunen anlitar är alla privata utförare och finns utspridda i hela landet.
- Vi har nu möjlighet att ta hem de här ungdomarna och erbjuda dem ett bra boende och en bra verksamhet i den kommun de egentligen ska bo i, säger Kerstin Rosenkvist.
Socialnämnden kommer att ansöka om medel hos Migrations-verket för att täcka alla kostnader för det nya stödboendet.

2015 09 22 HARRY HOLM
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

_______________________________

Vad håller Mälarenergi på med?
Nu stängs Ramstigen av för lastbilar

Trafikverket har stängt av väg 571 från Röfors till Hammartorp (Ramstigen) för tung trafik.

Avstängningen sker med anledning av Mälarenergis åtgärder för att laga ett läckage vid Grindberga kraftstation.
På Trafikverkets hemsida står det, med starttid: 2015-09-18 11:42:
Trafikmeddelande, Väg 571: Meddelande: Vägskada. Väg 571 från Röfors till Hammartorp båda riktningarna i Västmanlands län (U) Ingen tung trafik. MAX 3,5 ton. Välj annan väg.Plats: Väg 571 från Röfors till Hammartorp båda riktningarna i Västmanlands län (U)
Påverkan: Stor påverkan

HARRY HOLM 2015 09 19


Nu måste Arbogaåns vatten sänkas

Läckage vid Grindberga kraftstation kräver sänkning av vattennivån i Arbogaån, meddelar Arboga kommun och fortsätter:

I samband med Mälarenergis åtgärder för att laga ett läckage vid Grindberga kraftstation kommer vattennivån i Arbogaån att sänkas från Grindberga upp till Jädersbruk.

Mälarenergi råder nu boenden att säkra sina tillgångar längs ån, exempelvis båtar, bryggor samt eventuella vattenpumpar.
Så nu är det inte längre bara rasrisk (se nedan)

HARRY HOLM 2015 00 18

Stor rasrisk i Arboga vid
Grindbergas gång- och cykelväg

Gång- och cykelbanan vid Grindbergas kraftstation är avstängd på grund av ett läckage mellan kanalen, vägen och ån.
Vägen är avstängd från Jädersvägen till Ramstigen.
Det meddelar Arboga kommun på sin hemsida.
Läckaget uppstod vid Mälarenergis grävarbeten och tekniska förvaltningens driftavdelning började igår arbeta med avstängningen.

HARRY HOLM 2015 09 17

____________________________

Arboga klättrar på rankingen av företagsklimatet i Sverige

- Vi ska fortsätta arbeta för ett ännu bättre företagsklimat, lovar Arbogas kommunalråd Agneta Bode efter den nya mät ningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner.
(FOTO: HARRY HOLM)

Arboga har förbättrat sitt företagsklimat rejält i kommunen, enligt Svenskt näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat år 2015. Bästa placeringen hittills, faktiskt.

Arboga klättrar 54 placeringar på listan och hamnar nu på plats 142 av 290 kommuner. I Västmanland rankas Arboga på plats tre bland länets kommuner. Det är kommunens bästa placering hittills på rankinglistan.

- Vi har satsat mycket på dialog och möten med lokala företag, säger Agneta Bode (S), kommunalråd i Arboga..
- Vi för konkreta diskussioner om företagarens vardag och hur vi som kommun kan skapa ännu bättre förutsättningar för företagare i stort och smått. Det arbetet börjar ge resultat och vi ska fortsätta arbeta för ett ännu bättre företagsklimat.

Områden där utvecklingen har varit extra positiv är vad företagarna anser om tillgången till arbetskraft med relevant kompetens och hur kommunen tillämpar lagar och regler.

- Även företagarnas sammanfattande omdöme av företagsklimatet i kommunen har utvecklats mycket positivt, säger Göran Dahlén, näringslivschef vid Arboga kommun.

(Från Arboga kommuns hemsida)


Fakta om rankingen av företagsklimatet

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.

(Källa: Svenskt näringsliv)

_______________________________

Det 43:e Lasse-Maja-loppet
genomfördes i finfint väder

Parkerade bilar fyllde inte bara området vid Ekbacksbadet utan också ytorna vid Värdshuset Vinbäcken (bilden). Lasse-Maja-loppet är populärt att springa.

Åsa Bäck från Team Fjälltopp vann damklassen i längsta loppet, 23 kilometer, i årets - det 43:e - Lasse-Maja-loppet. Hon fick tiden 1.54.14. Bästa Arbogalöpare, Ann Rosenholm, kom på åttonde plats med 2.32.28.

Herrarnas 23 kilometer vanns av Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott, på 1.17.00. Tvåa blev Jacob Wedin från Arboga med 1.34.55.

Damernas 12 kilometer vanns av Ulrika Carlsson, Arboga, på 1.01-14.
Håkan Berg från Fibra AB vann herrarnas 12 kilometer på 45.18. Där kom Thomas Bark från Arboga fenna på 55.28.

I damernas 6 kilometer var Eva Suontauska från Köping snabbast med 39.33. Bästa Arbogalöpare där var Liselotte Aleslöv som blev femma på 29.33.
Hassan Dhore Khalif från IKW i Köping vann herrarnas 6 kilometer på 22.01. Där kom Johan Torsén från Arboga trea på 24.23.

Detta Arboga Skidklubbs trevliga arrangemang fortsätter att locka löpare, år efter år. En institution i folkhälsans tjänst.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 14

 

_______________________________

Avverkning vid Grindberga

Under veckorna 38 - 40 ska Arboga kommuns tekniska förvaltning utföra en gallringsåtgärd i skogen vid Grindberga, strax väster om stadskärnan.

Kartbild över skogsarbetsområdet vid Grindberga

Skogen är en så kallad produktionsskog och i denna typ av skog lämnas ris kvar som med tiden förmultnar.
- Det döda materialet är också viktigt för mångfalden i skogen, till exempel som boplats för insekter, förklaras på kommunens hemsida..
I delområden där det finns rekreationsstigar städas riset bort från stigarna.
Avverkningsarbete och virkestransporter kommer att ske i området och till viss del i tillhörande ytterområden.
- Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetet pågår, skriver tekniska förvaltningen.

HARRY HOLM 2015 09 11.
__________________________________________________

"Utsmyckning" av allén i centrum

Härom dagen fick Centrumledens alléträd konkurrens, Coop har placerat ut en rad affischer, skyltar, som verkligen tog intresset från både grönskande träd och övrig trafik.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 08

________________________________

Vi i Arboga är att gratulera
Har du hittat till Thomas Becker?

Det är andra året nu som Thomas Becker driver Högsjö Värdshus. Och hur han "driver" det! När vi har gäster från andra delar av landet tar vi med stolthet med dem uppför Röforsbacken och följer sedan pilen med texten "Värdshus".

Att arbogabor åker till Högsjö Värdshus för att äta lunch, är därför inte så märkligt. Visserligen ligger priset 10-15 kronor över andra lunchställen i trakten. Men vad är det, med tanke på det Thomas Becker, Årets kock i Västmanland 2010, tillagar. Och tänker.

För det finns en tanke bakom varje rätt som erbjuds här. Det är ekologiskt på alla sätt, smöret till exempel. Dessutom försöker Thomas ta så mycket som möjligt från lokala producenter. Och han sade i en intervju i miljötidningen "Gröna Draken", att han hellre tar tomater från Askersund än så kallad ekologiska från Spanien.

En fröjd att läsa menyn
- Bara att läsa menyn är en fröjd, skrev en av de många som givit sina fina omdömen på nätet.
Vi kan granska menyn från förra veckan, som en förklaring.
I måndags var det smörstekt strömming som serverades med potatispuré, skirat svenskt ekologiskt smör, honungslingon samt ångad svensk broccoli.
Eller också kunde man välja köttbullar av svenskt nötkött, riktig gräddsås av svensk ekologisk grädde, honungslingon samt potatispuré.
Tisdagens hemlagade blodpudding serverades med sprödstekt bacon, smörstekta gula kantareller, honungslingon samt svenska alstrameläpplen.

Tydligt ursprung
Bara det bästa från lokala leverantörer och med tydligt ursprung, heter det i reklamen.
Så på lunchmenyn kan man läsa "Fiskgratäng med MSCmärkt torskrygg, Vrenatomater, brynt rökt fläsk från Robertssons samt vitvinssås." Och som i fredags, " Dillgravad laxöring från Tjärö serveras med dillstuvad svensk vitkål, nykokta svenska polkabetor samt senapskräm av svensk ekologisk cream fraiche."
På A la Carte-menyn är ursprunget kanske än mer tydligt, inte minst geografiskt sett, med götlundapotatis och hjort från närliggan Ökna gård, till exempel.

Jag vill betona att det här inte är någon textreklam. Det är en sorts public service, nyttig information till mina läsare, information som kan bli till glädje vid många tillfällen.
Jag uppmanar, som jag brukar i olika sammanhang, Arbogaborna att gynna våra lokala näringsidkare. Efteresom vi nu har ett sådant proffs som Thomas Becker, så - när du har gäster - visa upp hans värdshus med stolthet över vad Arbogatrakten har att bjuda.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 07

_________________________________

En Arbogavy att njuta av

FOTO: ARNE GRIPENHED

_________________________________

Biskop Söderberg lägger ner staven

Biskop Thomas Söderberg ...

Lördagen den 5 september, kl 12.00, lägger Thomas Söderberg
ned biskopsstaven i Västerås domkyrka. Efter gudstjänsten blir det avslutningsfest på domkyrkoplanen, med sång, musik, tal, mingel, kaffe, bullar och korv.

Biskopen har uttryckligen sagt att han inte önskar personliga gåvor i samband med sin avgång. Däremot ligger Karagwestiftets projekt Karuco biskopen varmt om hjärtat. Karucoprojektet (Karagwe University College) är Karagwestiftets satsning på utbildning och utveckling i jordbruks- och miljöfrågor. Så med anledning av att biskop Thomas lägger ned sin stav den 5 september påbörjas en insamling till stiftets vänstift i Karagwe, Tanzania.

Biskop sedan 2008
Thomas Söderberg har varitg biskop i Västerås stift sedan 2008, då han blev stiftets 66:e biskop. Han kom närmast från en tjänst som direktor för St Lukas stiftelsen och som kyrkoherde för Envikens församling.
Västerås stift omfattar landskapen Västmanland och Dalarna.
Varje biskop har ett eget vapen och ett eget motto, som är hämtat ur Bibeln. Thomas Söderbergs motto är: "Känn ingen oro. Tappa inte modet." (Från Johannesevangeliet, kapitel 14 vers 27)

Tidigare uppdrag
Thomas Söderberg prästvigdes 1982 för Västerås stift. Han har, sedan han blev präst, haft många olika förtroendeuppdrag.
Han var ledamot av Kyrkomötet från 1983 fram tills han blev biskop.
Bland annat var han med och arbetat fram den nya kyrkoordningen
inför relationsändringen mellan kyrka och stat år 2000.
Han har också varit ordförande i den grupp som arbetade fram det pastorala programmet med anledning av nya regler för dop och kyrkotillhörighet som infördes 1996.

Ungdomsrådgivare
Biskopen har, bland många andra medarbetare, haft fyra ungdomsrådgivare till sin hjälp. Dessa utses för två år i taget. Ungdomsrådgivarnas roll är att stärka biskopens bekantskap med och kunskap om ungdomars tankar och åsikter i kyrkan och i samhället. Tillsammans ska de diskutera, utbyta tankar och erfarenheter men också skapa möjligheter för ungdomar att enklare komma till tals med sin biskop. De är mellan 15-25 år och kommer från olika delar av stiftet och från olika sammanhang, både inom och utanför Svenska kyrkan.

Nye biskopen
Den 12 september kl 14.00 tas Mikael Mogren emot som biskop i Västerås stift. Det blir då en mottagningsmässa med små och stora i Västerås domkyrka. Efter mässan blir det mingel på domkyrkoplanen med överraskningar för alla barn.

TEXT: HARRY HOLM
FOTO: Å.PAULSSON

 

 

______________________________

Jädersbruksdagarna i helgen
Båt och båtliv är temat detta år

Den 5 till 6 september genomförs årets Jädersbruksdagar. Två dagar välfyllda med aktiviteter utlovas. Det extra fokus på båt och båtliv, som är årets tema.

Båtturer på ån, fordonsparad, motorsågsskulptör, glaskeramik-verkstad, helikopterflygning och prova på smide är några av aktiviteterna i det omfattande programmet. Underhåller gör Bengan Jansson och Fritte Fridolfson.
- Det blir som vanligt mycket av allt, säger Jan Larsson ordförande i arrangerande Jädersbruksvänner. Men missa inte uppvisningen av veteran-MC och båttypen "Galoscher".

Datum och tid: den 5 och 6 september, klockan 11.00-17.00.
Arrangör: Föreningen Jädersbruks vänner. Entré: Vuxna 80 kr, gratis för barn upp till 15 år

HARRY HOLM 2015 09 04

________________________________

Dödsolycka på E20 vid Arboga

Polis och räddningstjänst och ambulans fick vid åttatiden på tisdagsmorgonen rycka ut till en trafikolycka på Europavägen mellan Arboga och Kungsör.

En motorcykel och lastbil hade kolliderat.
Motorcykelns förare, en 31-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten, avled i samband med olyckan. Anhöriga är underrättade.
Föraren av lastbilen klarade sig undan fysiska skador.
Det finns ingen misstanke om brott, rapporterar Polisen också på sin hemsida.

HARRY HOLM 2015 09 01 .

________________________________

 

** -

 

 

**
__________________________________________

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:

VERKTYG
= DONTILL VILKEN FLOD
ÄR VI PÅ VÄG?

MÄRK! -S
Svara till harry@holm.tf

_________________________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________