wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

________________________________

FREDAGEN den 30 september kommer vi att slippa gårdagens och nattens väldiga vindar, även om rätt hårt blåst kommer att störa den som vill njuta av dagens solsken. Trösten för den som ogillar nederbörd är att det nu dröjer länge innan vi får fler regndroppar i Arbogatrakten. Det är enligt meteorlogerna inte en drope i sikte på de närmaste tio dagarna.

GÅRDAGENS sammanträde med Arboga kommunfullmäktige var en ganska behaglig föreställning. Lugn och fin. Sverigedemokraternas stolar stod tomma. Men närvarande politiker talade desto mera. Till exempel kom Agneta Bode, s, numera alltså i opposition, med professionella inlägg.

MEN MEST glad blev jag över att lyssna till socialdemokraternas nya oppositionsråd, Andreas Silversten. Men att jag tycker så, kan bero på att han drev en idé som jag propagerat för alla år sedan Sätra-etableringen blev verklighet.

FÖRR I TIDEN skrev jag ofta om behovet att ge en trevligare bild av Arboga stad än den som ges folk som passerar staden med tåg: Tråkiga och rent av fula gamla industriområden bland annat. Åtminstone vid stationen - vättande mot tågen - borde kommunen placera stora färgfoton från innerstan och åpartierna, tyckte - och tycker - jag, Harry Holm, 76.

NÄR SÄTRA sedan blev till ute vid nya Europavägen kom genomfartstrafikanterna alldeles för långt från stan för att kunna njuta av idyllen. Så jag började tjata i tidningen om att det borde sättas upp stora färgfoton där ute, som kunde locka bilisterna in till centrum.

OCH SÅ, i kommunfullmäktige i går kväll, var oppositionsrådet Andreas Silversten, 32, inne på samma tanke. Han hade sett turister stå och ta bild på MacDonalds-skylten ute vid Sätra. I stället borde kommunen där sätta upp något motiv från innerstan, som besökarna kunde fotograferas framför, ansåg han.

SÅ DET är klart att jag tycker att det var en bra idé. Återstår sedan att se om Andreas, som oppostionsråd, lyckas bättre än jag, som krönikör, när det gäller att få idéerna förverkligade.

HARRY HOLM 2016 09 30

_______________________________

TORSDAGEN den 29 september och det är Kaffets Dag. Det är en stor dag även i övrigt, efter rådigt ingripande av Arbogaföretaget Netropolis, så fungerar arbogasidan.se igen. Tack och Hurra!

KAFFET firar vi förstås också, eftersom det alltså är Kaffets Dag. Trots att jag druckit tusentals koppar under årens lopp har jag aldrig tagit reda på så mycket om denna drycks historia. Så jag frågar idag Wikipedia, uppslagsverket på nätet. Som säger:

KAFFE ÄR rostade bönor (egentligen bär) från kaffebusken och så kallas även den dryck som tillverkas av dessa bönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen.

KAFFEDRICKANDET har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick sedan en spridning via Arabiska halvön till Turkiet och nådde Sverige under slutet av 1600-talet.

HARRY HOLM 2016 09 29

 

_______________________________

MÅNDAGEN den 19 september är här och visst visade det sig de senaste dagarna att det blir mer och mer höst, efter den segdragna sommarvärmen. Men idag - och speciellt frampå eftermiddagen - får vi som en sista chans att njuta. Det blir då strålande sol, 18-19 grader och vindstilla.

NATTEN TILL söndagen slogs dörren sönder till Nya Kajs tobak på Nygatan i Arboga. Dert var fyra gärningsmän som försökte bryta sig in i butiken. Troligen skrämdes de av något och avvek ifrån platsen i en mörk bil. Tydliga spår efter ett brytverktyg var vad gärningsmännen lämnade efter sig. Polisen har upprättat en anmälan om försök till inbrott.

HARRY HOLM 2016 09 19

______________________________

NU BLEV DET helg igen. Och då fylls den här spalten av kristna funderingar. Till att börja med av ett bibelord:

Men Abraham sade: ´Lyssnar de inte till Mose och profeterna, då låter de inte övertyga sig ens om någon står upp från det döda.´
(Luk. 16:31)

17:e söndagen efter Trefaldighet
Gud och världen

SVENSKA KYRKAN ändrar då och då sitt schema över vilket ämne som skall prägla gudstjänser på årets olika helger. Nu för tiden är rubriken på den här helgen "Rik inför Gud".

DET TALAS i predikningarna denna söndag kanske om Matteus kapitel 6, vers 19 - 24, där Jesus säger:
Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.

OCH DET ÄR förstås viktigt att inte göra pengarna till sin gud. Men det är också viktigt att lära sig om alternativet, det vill säga att lära sig om Gud, vår och universums skapare. Så jag vill inte släppa det ämne som var den här söndagen i den tidigare kyrkoordningen, "Gud och världen".

I SVERIGE har kristendomen inte bara försvunnit som eget ämne i skolorna. Den har mer och mer försvunnit ur människors medvetande. Till och med diskussionerna om Gud på tidningarnas insändarsidor har ebbat ut.

DÅ OCH DÅ kan det dock komma något inlägg, på facebook eller i morgontdningen. Då framförs de där, som jag ser det, naiva åsikterna att det bara är vetenskapen som gäller, att allt annat är vidskepelse.

EN PERSON raljerade hånfullt över att det finns folk som tror att ”någon har skapat universum”.
Han fick till svar:
– Om du ser en bil, tror du då att den har skapat sig själv?

ÄNNU MER märkligt är det ju att det finns - ofta högt utbildade - människor som tror att något så gigantiskt som universum, eller en så liten men komplicerad och genial grej som det mänskliga ögat, skulle ha skapats av sig själv.

TILL OCH MED Darwin tvivlade till sist på sin evolutionsteori. Vid slutet av sitt liv frågade han sig bekymrat om han ”gett sitt liv till en fantasi”.För det är klart att det finns en extremt intelligent skapare bakom, vi kallar den skaparen för Gud.

HANS SON Jesus gick här på jorden och visade oss vad kärlek är. Han inte bara dog för oss. Han återuppstod också. Och än i vår tid ber kristna i hans namn så att människor tillfrisknar och både bildligt och bokstavligt uppstår från det döda.

MEN DET ÄR som Abraham sade: Inte ens sådant övertygar vissa av våra medmänniskor.
Och då undrar jag: Är det vi som slarvar. Är det vi som enskilda kristna - och vi som församlingar - som inte på rätt sätt berättar för folk om Gud och hans otaliga under, om hans omtänksamma kärlek och intelligens?

VI KANSKE inte berättar för världen att Darwin själv tvivlade på sin evolutionsteori. Vi kanske inte ens berättar för våra grannar och vänner om vad Herren gjort i våra egna liv?

JAG BER:
Tack Käre Gud, skaparen, för att Du sände oss Din son Jesus för att rädda oss. Och tack Jesus för att Du gav oss den helige Ande som hjälp här på jorden. Vi ber Dig Helige Ande om kraft och mod och inspiration att i glädje berätta för alla och envar om Guds under i universum och i våra egna och andras liv.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2016 09 17

______________________________

FREDAGEN den 16 september är det och även denna dag blir väldigt solig. Temperaturen lägger sig några grader lägre än i går men är fullt acceptabel (mestadels 17 grader). Dessutom blir vinden svag. Så passa på och njut.

INTERNATIONELLA dagen för bevarande av ozonskiktet infaller den 16 september varje år, Den är instiftad av Förenta nationerna. Detta efter ett beslut i FNs generalförsamling i december 1994.

JUST SEPTEMBER och oktober är numera månader med ett stort ozonhål över Antarktis. Ozonhål är minst 24 miljoner km². Uttunningen av ozon inom hålet fortsätter.

UNDER 1970- och 1980-talet kom oroande rapporter från forskarsamhället. Beräkningar visade att ozonskiktet som skyddar oss från farlig UV-strålning från solen hotades av utsläpp av ämnen som vi människor producerade i allt större mängder.

DE FÖRSTA undersökningarna, i början av 1980-talet, av de mätningar av ozonskiktets tjocklek från mätplatser i Europa och USA, visade inget alarmerande. Men 1985 publicerades resultat från mätningar över Antarktis som visade på mycket stora underskott av ozon över Antarktis. Det antarktiska ozonhålet var upptäckt.

HARRY HOLM 2016 09 16

 

_______________________________

TORSDAGEN den 15 september innebär ytterligare en dag med strålande solsken i Arbogatrakten. Det blir upp emot 23 grader varmt och svag vind. Sommaren ger sig inte.

INTERNATIONELLA dagen för Demokrati är det idag, den 15 september. Det är en dag institad av FN år 2007, för att uppmärksamma att det är lika viktigt nu som alltid att demokratin värnas och främjas.

PERSONLIGEN tycker jag att det är farligt för demokratin att göra som i Sverige, där dom som är i majoritet låter den minsta gruppen partier regera. Att hellre lägga ner sina röster än att rösta för förslag som man lagt och till och med gått till val på, det är förödande för människors tilltro till politikerna, till det politiska systemet och till demokrain.

MARTIN SCHUZ sade, då som Europaparlamentets talman, har sagt; "Vi måste komma ihåg att demokrati frodas genom deltagande och att likgiltighet, rädsla och intolerans kan vara hot så väl som ekonomiska utmaningar. Vi får aldrig ta demokrati för givet".

INTERNATIONELLA dagen för demokrati inrättades av FN 2007 och uppmärksammades för första gången 2008. Just 15 september markerar det datum då IPU, internationella parlamentariska unionen, antog sin universella deklaration om demokrati. Deklarationen, från 1997, bekräftar demokratiska principer och en demokratisk regerings grunder och arbete.

HARRY HOLM 2016 09 15

______________________________

ONSDAGEN den 14 september kommer att domineras av en molnfri himmel över Arbogatrakten. Dessutom blir det upp till 24 grader varmt och i stort sett vindstilla. Sommaren fortsätter alltså och jag måste vattna våra små odlingar även denna kväll.

DET SKADAR kanske inte att påminna redan nu om att alla förskolor och fritidshem i Arboga är stängda i övermorgon. Den förälder som inte kan ordna omsorg på fredag ska tala om det för sin föreskolechef eller rektor, Omsorg för enskilda barn ordnas då genom samordning, där en förskola eller ett fritidshem har öppet och bemannas med vikarier. Skolan annars är öppen som vanligt, alla elever har vanlig skoldag.

HARRY HOLM 2016 09 14

_______________________________

TISDAGEN DEN 13 september blir bara solig i Arbogatrakten, Tänk er dessutom utlovade 22 grader i skuggan och nästan ingen vind. Grattis ni som är lediga eller som har ett lagom hårt arbete utomhus.

I SKOLORNA händer det alltid saker. Idag tisdag är det dags för terminens första omprovstillfälle i Vasagymnasiet. Klockan 15.00 till 16.30 i sal T3 får den som skriuvit underkänt på ett prov chans att göra om det.

FÖRÄLDRAMÖTE är det iadg kl 18 för vårdnadshavare till elever i årskurs 1 på Vasagymnasiet. Det blir information av rektorn i matsalen, därefter träffas man klassvis i klassrum tillsammans med kontaktlärare.

HARRY HOLM 2016 09 13

_____________________________

MÅNDAGEN DEN 12 september blir det rätt fint väder i Arbogatrakten. Solen kommer att skina och det väntas vara upp mot 20 grader varmt. Sommar i september.

SEPTEMBER är generellt sett en underbar månad. Ja, jag vet att det är hösten som börjar. Men den klara luften, ljuset, färgerna som börjar komma på lövträden... nog är det är skönt. Att just i år, lupinerna har börjat blomma om igen ute vid kanalvägen, får vi bara ta som bonus i färgprakten.

HARRY HOLM 2016 09 12

________________________________

DET HAR GÅTT en vecka så det är dags för min kristna helgbetraktelse igen. Kyrkoårets tema den 16:e söndagen efter Trefaldighet är Döden och livet.
Här berättar Bibeln så mycket själv att det inte behövs så mycket till kommentarer.

DET STÅR såhär, i Johannesevangeliet 11:34-48: När Jesus såg hur hon grät och hur judarna som hade följt med henne också grät blev han upprörd och skakad i sitt innersta, och han frågade: ”Var har ni lagt honom?” De sade: ”Herre, kom och se.” Jesus föll i gråt. Då sade judarna: ”Se, hur mycket han höll av honom.” Men några av dem sade: ”Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha gjort så att Lasaros inte behövt dö?”

JESUS BLEV åter upprörd och gick till graven. Det var en klipphåla med en sten för öppningen. Jesus sade: ”Ta bort stenen.” Den dödes syster Marta sade då: ”Herre, han luktar redan, det har ju gått fyra dagar.” Jesus sade till henne: ”Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?”

DE TOG BORT stenen, och Jesus lyfte blicken mot himlen och sade: ”Fader, jag tackar dig för att du har hört mig. Själv visste jag att du alltid hör mig, men jag säger detta med tanke på alla dem som står här, för att de skall tro på att du har sänt mig.”

SEDAN ROPADE han med hög röst: ”Lasaros, kom ut.” Och den döde kom ut med armar och ben inlindade i bindlar och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sade åt dem: ”Gör honom fri och låt honom gå."

MÅNGA AV judarna, de som hade gått ut till Maria och sett vad Jesus gjorde, kom till tro på honom. Men några av dem gick till fariseerna och berättade vad Jesus hade gjort. Översteprästerna och fariseerna kallade då samman rådet och sade: ”Vad skall vi göra? Den här mannen gör många tecken. Om vi låter honom fortsätta börjar alla tro på honom, och då kommer romarna och utplånar både vår heliga plats och vårt folk.”

SÅ LÅNGT Johannesevangeliet. För något år sedan träffade vi en engelsk evangelist vid ett möte i Västerås. Han hade bland annat varit i Kina och som vanligt i det landet, och i de övriga världsdelar där sammanlagt omkring 30.000 människor per dygn lämnar sitt liv till Jesus, så kommer det ofattbart många till gudstjänsterna.

DET BEROR inte minst på att det sker så många övernaturliga saker, speciellt
vad gäller folks tillfrisknande från diverse krämpor. Det sker också dagligen i Sverige men inte alls i samma antal som i tredje världen.

VÅRA TV-KANALER har program som "Det okända" och andra med det övernaturliga som tema. Men jag har inte sett någon serie dokumentärer ens om alla i vårt land som blir friska efter förbön, då läkare står gapande och tittar på röntgenplåtar som visar att det inte finns något att operera bort av det som stod på dagens agenda.

DEN ENGELSKE evangelisten berättade från ett stort möte i Kina där han innan gudstjänsten blev presenterad för två av de tusentals besökarna. Han skulle absolut hälsa på ett par äldre små damer på första bänk, tyckte den lokale pastorn.

EFTERÅT FRÅGADE engelsmannen varför han skulle hälsa på just de två kvinnorna. Jo, den ena hade varit död i ett och den andra i fyra dygn innan de efter intensiv förbön återväckts till livet.

JAG VILL SE dokumentärer om sådant, även om det skulle reta de nutida fariséerna, vare sig de är vetenskapsmän eller ateister, som säkert skulle kräva TV-producentens huvud på et fat.
För tänk om alla skulle börja tro på Gud och Jesus....

HARRY HOLM 2016 09 10

 

_____________________________

DEN 9 SEPTEMBER. Den här dagen för exakt 76 år sedan sköt min far tre älgtjurar på tre skott. Han fick en son också den dagen. Men det var ju mitt i älgjakten så det dröjde några dagar innan han kom ner till Hede och fick veta att han blivit far.

SM-FINAL i Crosscart är det på motorbanan Kägleborg utanför Arboga.
-Vi ser fram emot en tävlingen som har officiell SM status i tre av de totalt sju klasserna som tävlar under helgen säger, Peter Ahlin SMK Arboga som är arrangör för tävlingen.

SVERIGES främsta förare kommer till SM-finalen. Totalt under dagen tävlar mer än 130 förare i sju olika klasser. Crosscart bjuder på täta heat och spännande dueller mellan de tävlande. Farten är hög och varvtiderna är i klass med rallycrossbilar.

TÄVLINGEN startar klockan 11.00 lördagen den 10 september och klockan 09.00 söndagen den 11 september. Arrangör är SMK Arboga.

HARRY HOLM 2016 09 09

_____________________________

TORSDAGEN den 8 september blir en ganska vacker dag i Arbogatrakten. Allra soligast väntas det bli från 15-tiden. Och temperaturen, ja uppåt 22 grader och det är ju sommarvärme. Vinden blir inte heller särskilt besvärlig.

INTERNATIONELLA läskunnig-hetsdagen infaller den 8 september varje år och är instiftad av Förenta nationerna. I mer än 40 år har Unesco på det här viset uppmärksammat att det finns ca 780 miljoner människor i världen som inte är läs- och skrivkunniga.

DET INNEBÄR att 16 procent av världens befolkning inte kan läsa eller skriva. Av dessa är två tredjedelar kvinnor. Och ändå är ju läs- och skrivkunnighet en mänsklig rättighet och grunden för allt lärande.

MED DEN internationella läskunnighetsdagen vill Unesco påminna världen om vikten av läs- och skrivkunnighet som en drivkraft för utveckling. Eftersom läskunnighet är en förutsättning för att utrota fattigdom, uppnå jämställdhet och för att skapa hållbara, välmående och fredliga samhällen.

ATT UTBILDA människor i läs- och skrivkunnighet skapar en positiv spiral, där läskunniga föräldrar är mer benägna att sända sina barn till skolan och personer har större chans att tillvarata olika utbildningsmöjligheter, betonar FN-organet Unesco.

SJUKGYMNASTIKENS DAG är det också den 8 september. Tyvärr har man bytt namn på dagen nu, till ett begrepp som inte lika smånga förstår. Det heter nu Internationella Fysioterapins Dag. Jag tycker det var bättre med de tidigare namnet, sjukgymnastik är ett ord som folk känner igen.

DEN HÄR DAGEN brukar uppmnärksammas stort i vårt land. Hundratals fysioterapeuter och sjukgymnaster firar genom att finns på torg, köpcentrum, sjukhus och vårdcentraler, och berätta vad fysioterapi är och vad fysioterapeuter gör.

ETT SEMINARIUM om stillasittande ska kunna ses på webben. Och på Mälardalens högskola i Västerås kommer fyra fysioterapeuter från rehabenheten i Eskilstuna kommun som kommer hålla en liten presentation för studenter på fysioterapeutprogrammet.

HARRY HOLM 2016 09 08

--------------------------------------

ONSDAGEN den 7 september blir en solig och fin dag i Arbogatrakten med upp emot 23 grader på eftermiddagen. Det betyder att vi får en vacker kväll när det gäller att se på fotboll på Ekbackens IP. Kll 19 börjar matchen i div 4 Herrar mellan Arboga Södra IF och Assyriska FC. Det kostar bara 50 kronor i inträde.SALAMINS DAG är det idag, och jag vill påstå att salamin är rena hälsokosten. Någonting så ovanligt som att något som är gott också kan vara nyttigt.

SALAMIN är ett samlingsnamn på mjölksyrefermenterade, lufttorkade, saltade och kryddade tjocka korvar från länder som till exempel Italien, Spanien och Ungern.

SVENSK FORSKNING visar att när man äter något mjölksyrefermenterat så har det positiva effekter för immunförsvaret och magtarmkanalen som skydd mot patogena bakterier och endotoxiner, inflammationshämmande effekter, en ökad förmåga till återhämtning efter infektioner och ett ökat näringsupptag.

BRA VA!? Lite mer fakta om denna goda häloskost: Salamin görs på malt kött (mestadels fläsk- eller nötkött), bacon och kryddor. Den kan förseglas med sockerlösning på utsidan, hängas och rökas.

SALAMIN används mest som smörgåspålägg, kan serveras som förrätt och är en viktig ingrediens i det italienska kökets grytor, fyllningar, pastarätter och soppor. Den serveras ofta i tunna skivor,
där skivornas tjocklek minskar med tilltagande smakstyrka i korven.

SALAMIN är smaksatt med olika kryddor, beroende på sitt ursprungsland.
Kryddor som ofta används är svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar, paprika, vitlök, muskotnöt, koriander, vin och konjak.

SPANSK SALAMI: Salchichón, är - också enligt Wikipedia - kryddad med hela svartpepparkorn. Ungersk salami: Vintersalamin (bilden ovan) är kryddad med salt, vitpeppar, kryddpeppar och mild sötpaprika.

I DELIKATESSALAMIN används vitlök, svartpeppar, vitpeppar, söt och stark paprika, kryddpeppar, muskotnöt vin eller konjak, socker och salt som kryddor.

I PAPRIKASALAMI används söt paprika, stark paprika, svartpeppar, vitpeppar, vitlök och muskotnöt. Stark paprikasalami innehåller nötkött, fläsk, stark paprika, brödkummin och socker.

AVSLUTNINGSVIS: Tänk på hälsan - ät salami!

HARRY HOLM 2016 09 07

_____________________________

TISDAGEN den 6 september kommer att få fint väder i Arbogatrakten. Från lunch blir det i stort sett helt molnfritt och upp mot 21 grader. Men då tar i stället vinden i att blåsa riktigt ordentligt. Så det gäller, för den som vill sola sig, att hitta lä.

VID VECKANS sammanträde med Arboga kommuns barn- och utbildningsnämnd presenteras Ekonomisk prognos 2 för 2016 och
Verksamhetsberättelse delår 2016. Det ska också informeras om resultaten i grundskolan, om elevsituationen i Vasagymnasiet och så presenteras statistik för förskola och fritidshem.

HARRY HOLM 2016-09-06

___________________________

MÅNDAGEN den 5 september 2016. En vackert-väder-dag väntas i Arbogatrakten med molnfri förmiddag till att börja med. Upp mot 20 grader blir det. Och rätt svag vind.

LABOUR DAY firas i USA idag. Det är en nationell helgdag, för att hedra amerikanska arbetare i alla branscher för vad de gör för den amerikanska ekonomin. Den är också tänkt att ge arbetstagarna en välförtjänt ledig dag för att koppla av hemma eller för att gå ut för rekreation.

STEGEN MOT mer centralstyrning i Köping-Arboga-Kungsör har vi sett i många år. Redan under min tid på Nerikes Allehanda, för sådär 15 år sedan, varnade jag för den här utvecklingen, Och för följderna: Att allt mer av byråkratisk makt och allt fler arbetstillfällen ska hamna i Köping, på Arbogas och Kungsörs bekostnad.

DE POLITISKA topparna är dock idel solsken och ser tydligen inga farhågor. Som här nedan presenterade de i förra veckan framtiden. Vad månde bliva? I praktiken en KAK-kommun, där bl.a. den lokala karaktären (av exempelvis Arboga) blir suddig i kanterna.

KOMMUNENS PRESENTATION:
Nu har det första steget tagits för en fördjupad samverkan mellan Arboga, Köping och Kungsörs kommuner. Kommunerna har tecknat en avsiktsförklaring och erbjuder sig även att fungera som ett pilotområde för utvecklad samverkan mellan kommuner.

Arboga, Köping och Kungsör samarbetar redan i dag inom flera områden. Ett exempel är Västra Mälardalens kommunalförbund, där det bland annat finns en gemensam växel, krishantering, räddningstjänst och lönehantering.

- Men den samverkan vi har idag möter bara delvis dagens behov och definitivt inte framtidens. Därför är vi politiskt överens om att ytterligare utveckla samverkan mellan våra kommuner, säger Anders Röhfors (M), Arbogas kommunalråd.

- Vi ser stora fördelar med en fördjupad samverkan. Vi skapar en konkurrenskraftig region för boende, företagare och besökare. Som organisation blir vi mindre sårbara, får lättare att rekrytera kompetens och våra medarbetare får större möjligheter att utvecklas.
Brev till civilministern om att bli pilotområde

Efter att sett över länsindelningen i Sverige vill civilminister Ardalan Shekarabi starta en utredning som tittar på hur kommunerna kan struktureras i framtiden. Under Almedalsveckan i Visby fick Arboga, Köping och Kungsör möjlighet att träffa Ardalan Shekarabi och berätta om de utmaningar som kommunerna möter och om viljan att samarbeta. Det mötet resulterade i att Arboga, Köping och Kungsör nu har skickat ett brev till civilministern och erbjuder sig att bli ett så kallat pilotområde för utvecklad samverkan mellan kommuner.

Onsdagen den 31 augusti tecknades också en avsiktsförklaring om fördjupad samverkan mellan de tre kommunerna. Även näringslivet är med i samverkan genom Västra Mälardalen i Samverkan (VIS) samt Industriföreningen Västra Mälardalen.
Ett första steg mot ökad samverkan

- Vi är bara i startgroparna med det här projektet och det går inte att säga i nuläget hur det kommer att påverka våra organisationer. Men vi är övertygade om att den här utvecklingen är nödvändig för att vi ska kunna möta framtidens utmaningar, säger Anders Röhfors.

(Från Arboga Kommuns hemsida)

_____________________________

HELGEN är här. Och då vet mina läsare att det är dags för ett kristet resonemang igen, här i Harrys Hörna. Som vanligt börjar jag med ett bibelord.

"Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila."
Så står det i evangeliet enligt Matteus kapitel 11, vers 28 - 30.

Och hur vilsamt skulle det inte vara om man tog till sig det som står i samma evangeliums 6:e kapitel:
Se på himmelens fåglar, de sår inte, de skörar inte och samlar inte i
lador, men er himmelske fader föder dem...
,,, gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina
bekymmer.

Femtonde söndagen efter Trefaldighet
ETT ÄR NÖDVÄNDIGT

I Matteusevangeliets 6:e kapitel säger alltså Jesus att vi inte ska bekymra oss för morgondagen.
Gör vi nåt annat?
Vi blir oroliga vid tanken på händelserna i Syrien och IS illdåd även i Europeiska städer. På privat nivå ser många att kolesterolet är högt, och undrar hur det kommer att gå med hälsan? Osv.

DET ÄR I det nämnda kapitlet som Jesus säger: "Samla inte skatter här på
jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl."
Det är precis som om oron för framtiden stillas av materiellt samlande. När det borde vara tvärtom, att vi i oroliga stunder stillar oss med Böckernas bok – Bibeln.

FÖR OM VI lever rätt och verkligen omvänt ossi frälsningens ögonblick, då är döden porten till det verkliga livet. Och väl där – i himmelen – är jag säker på att vi med ett skamset leende tittar tillbaka på tiden på jorden och säger:
Hur dum får man vara: Hur kunde jag finna nöje i en massa våldsamma actionfilmer, hur kunde jag riskera himmelens härlighet för ett TV-program med HD-kvalitet?

SÅ I SEPTEMBER 2016 frågar jag mig själv: Varför struntar du Harry inte i CIS och Johan Falk-deckaren och slår upp Bibeln i stället. Där finns de goda nyheterna.

HARRY HOLM 2016 09 03

_____________________________

FREDAGEN den 2 september blir en rätt fin dag i Arbogatrakten. Upp mot 20 grader väntas. Men lite blåsigt kan vi tänka oss, sådär 5 sekundmeter.

ETT EVENEMANG att rekommendera: Det blir perfekt väder för att gå på fotboll i kväll kl 19, på Ekbackens IP, där Arboga Södra IF möter Scandinavia FC Örebro i division 3 Damer.

HARRY HOLM 2016 09 02

---------------------------------------

SEPTEMBER ÄR HÄR, den höstmånad som jag brukar tycka så bra om, med hög och klar luft och en begynnande färgprakt i lövträden. Men av någon anledning känns det lite sorgset, för den är ju slut nu, sommaren 2016 som skämde bort oss med ovanligt många vackert-väder-dagar.

DENNA TORSDAG, den 1 september, börjar solen visa sig lite strax före lunch. Och sedan blir det upp mot 19-20 grader under eftermiddagen. Fast det kommer att blåsa en del.

BROTHERHOUD Tour 2016 kommer till Stadskällaren i Arboga i kväll kl 18-22. Arrangörer är den nya evenemangs-föreningen AFOM i samarbete med Stadskällaren, Rasta och Live Gear.

COUNTRY, bluegrass och modern, står på programmet och de medverkande är Manuel Bellone, Mattia Mari och Vincent Hank. Italiensk mat ska vara att vänta om jag förstått det hela rätt. Och är det vackert väder - och det är det - så kommer utescenen att begagnas.

HARERY HOLM 2016 09 01

____________________________

 

____________________________

 

_____________________________

 

______________________________

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

_______________________________

ARKIV SEPTEMBER 2016

_________________________________________________

En stilig bild av Arbogas höst

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Dags för Lasse-Majas gata?
Fullmäktige positivt till idén

Vid Arboga kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagskvällen fanns flera så kallade medborgarförslag på dagordningen. Åtminstone ett av dessa vann de styrandes gillande, Hans Almgrens förslag att namnge gator och plats efter personer som gjort minnesvärda insatser för staden.

Hans Almgren hade i sitt förslag också tagit exempel på aktuella historiska personer. Inte bara Lasse-Maja utan flera andra, idag rätt okända, Arbogabor räknade han upp. Bland dessa finns Mary Reuterswärd, som 1938 blev landets första kvinnliga kommunalnämndsordförande.
De styrande i Arboga rådhus denna kväll var överens om att kommunen ska ta hänsyn till Hans Almgrens förslag när det är dags att sätta namn på kommande nya gator och platser i stan.

HARRY HOLM 2016 09 30

_______________________________

Arbogafullmäktige i kväll

Torsdagen den 29 september sammanträder Arboga kommunfullmäktige i rådhuset. Det är många ärenden på listan, de flesta orsakar knappast några upprörda känslor.

Det ska handla om förslag att locka folk med bättre fiske i Arbogaån, om försök att få fler företag att bygga ute vid Sätra och så finns det en rad med andra idéer, från Arbogabor som inte är politiker, så kallade medborgarförslag.
Men mest är det ärenden av rutin- och formell karaktär. Du kan läsa listan själv här nedan, så förstår du.
Allmänheten är välkommen till kommunfullmäktigesalen för att lyssna på sammanträdet, som börjar 18:15 i Rådhussalen med ingång från Rådhusgatan.
Det går även att följa sammanträdet via webbsändningen på kommunens webbplats eller via Västmanlands Television.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 09 29

Ärendena i kväll:

Upphävande av uppdrag till kommunstyrelsen i samband med kommunfullmäktiges behandling av revisorernas förstudie avseende IT-verksamheten.
Antagande av medarbetarpolicy och upphävande av diverse personalpolitiska policyer.
Sammanslagning av Brottsförebyggande rådet och Folkhälsorådet samt reglemente till Förebyggande råd.
Svar på medborgarförslag om att locka fler till Arboga genom att förbättra för allmänheten att fiska i Arbogaån samt förbättra möjligheten att vistas i dess närmiljö.
Svar på medborgarförslag om ljusinstallationer i stadskärnan.
Svar på medborgarförslag om sopsortering söder om ån.
Svar på medborgarförslag om att personer som gjort minnesvärda insatser för staden bör ihågkommas vid namngivning av gator.
Svar på motion om service/tjänstegaranti.
Svar på motion om att förbättra trafiksäkerheten och göra Sätra mer attraktivt för etableringar.
Svar på motion om långsiktig finansiell analys för Arboga kommun.
Sammanträdesplan för år 2017.
Återremitterat ärende om strategisk markförvärv av del av fastigheten Holmsätter 1:76.
Anmälan av medborgarförslag – Ändring av parkeringstiden på parkeringen bakom Trefaldighetskyrkan.
Anmälan av medborgarförslag – Farthinder på Kungsörsvägen vid sjukhusgärdet.
Anmälan av medborgarförslag – Trafiksäkra korsningen Västerleden, Skiffervägen och Fågelsjövägen.
Bordlagt val av nämndeman
Bordlagt val av ersättare i kommunstyrelsen.
Bordlagt val av ledamot i Västra Mälardalens Myndighetsförbund.
Bordlagda val som bland annat ledamot i valnämnden, Västra Mälardalens Kommunalförbund samt ersättare i Fibra AB, Mälarenergi Elnät AB med flera.

______________________________________________

En kurs att rekommendera

Är du en Arbogabo som är intresserad av att lära dig om och diskutera och fråga om kristen tro, då kan jag rekommendera den så kallade Aplhakurs som har börjat i Pingstkyrkan i Arboga.
Annonsen nedan gällde introduktionen. Men det går säkert bra att börja på måndag kl 18 också. Det går till så att deltagarna äter en bit mat tillsammans, för att sedan se en film och därefter samtala.
Jag känner flera som kommit även från ickekyrkliga sammanhang och som tyckt mycket bra om Alpha-kursen. Rekommenderas.

HARRY HOLM 2016 09 29

________________________________________________________________

Norrgården byggs om för att ge
fler förskoleplatser i Arboga

Förskolan Norrgården får två nya avdelningar för att kunna erbjuda fler förskoleplatser. Avdelningarna skapas genom att förskolan byggs om och får ett till våningsplan.

Ombyggnationen gör det möjligt att bland annat flytta personalutrymmen och därmed frigöra ytor för nya avdelningar på markplan, berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Förskolan kommer också att använda det nya tillagningsköket på intilliggande Ladubacksskolan. Trots de fördelar som generellt anges med ett eget kök tänker man nu ta bort alltså ta bort förskolans kök för att få ytterligare ytor till pedagogisk verksamhet.
Men när ombyggnaden ska genomföras är ännu inte bestämt. Men behovet är stort. I Arboga är många barn i behov av en förskoleplats och befintliga lokaler räcker inte till för att tillgodose behovet.
Ombyggnationen av Norrgården är en av flera lösningar för att kunna erbjuda fler platser. Bland annat har barn- och utbildningsförvaltningen tidigare öppnat upp förskolor i tillfälliga lokaler.

HARRY HOLM 2016 09 19

________________________________________________

 

 

Jard Samuelson i Arboga idag

Jard Samuelson sjunger och spelar vid "Musik & Café" i Arboga Pingstkyrka kl 16 idag söndag..
Han är den yngste av de legendariska Bröderna Samuelson som turnerade i olika delar av världen i 15 år, inte minst i USA.

HARRY HOLM 2016 09 18

_______________________________

 

Ny grundskola på Söder i Arboga
Inget högstadium på Sture på sikt

En ny grundskola ska byggas på den plats där Gäddgårdsskolan ligger idag. Det föreslår en förstudie som har tittat på behovet av grundskola på söder i Arboga. Och som tycker att alla högstadieelever ska gå på Gäddan.

Den nuvarande grundskolan på söder, Gäddgårdsskolan, byggdes år 1952. Skolan har idag elever från förskoleklass upp till och med årskurs 9 och erbjuder grundskola, grundsärskola och fritidshem. Gäddgårdsskolan är i ett omfattande behov av renovering och lokalerna är inte ändamålsenliga för utbildningsverksamhet.
Även skolans kök, trafikmiljö och parkering har brister.
Arboga kommun har därför genomfört en förstudie och lokaliseringsutredning för att klargöra behoven och förutsättningarna för en ny skola på söder. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.

Alla högstadieelever på Gäddan
En ny grundskola byggs på den plats där Gäddgårdsskolan finns idag.
Skolan har elever från förskoleklass upp till och med årskurs 9. Det ska vara möjligt att bygga ut skolan i framtiden för att samla kommunens alla årskurs 7 till och 9.
En ny skola bör innehålla en fullstor idrottshall, som kan användas av både skola och föreningsliv.

Ingen tidsplan
Förstudien kan däremot inte säga en tidplan för när den nya skolan kan stå klar. En tidplan är bland annat beroende av när politiska beslut fattas, vad projekteringen kommer fram till och upphandlingsprocessen. En uppskattning är att det brukar ta tre till fyra år från beslut om projektering till färdig skola.
Ärendet om ny grundskola på söder tas upp på Barn- och utbildningsnämndens möte den 5 oktober. Då ska nämnden fatta beslut om att:

Ny förskola på söder
Förstudien om ny grundskola konstaterar att det inte är lämpligt att ha en förskola på samma plats som grundskolan.
Nämnden ska därför även ta beslut om att påbörja en förstudie för en ny förskola på söder. Det finns ett stort behov av förskoleplatser i kommunen och dessutom bedrivs delar av förskoleverksamheten i gamla lägenheter och kontorslokaler. Därför behöver en ny utredning bland annat titta på vilka lämpliga platser det finns att bygga en ny förskola på.

HARRY HOLM 2016 09 16

_____________________________

Inget vatten efter kl 22
i flera kvarter i Arboga

Tekniska förvaltningen i Arboga började förra veckan att spola rent delar av vattenledningsnätet i Arboga och Medåker. Spolningarna görs för att avlägsna avlagringar i ledningarna.

Områden som berörs är:

Brattberget (blrajde föra veckan, fortsätter denna vecka -37)
Stenbergsvägen, Mariedalsvägen, Slånbärsstigen, Rörrbärsstigen, Blåbärsstigen, Enstigen, Lingonstigen, Barrstigen, Ljungstigen, Videstigen, Furuvägen, Björklidsvägen, Lundbyvägen, Knutsbergsvägen, Björkstigen, Baldersvägen, Skogsstigen, Tallgatan, Brattbergsvägen, Asphagsvägen, Elimstigen, Granstigen, Lövstavägen, Skogslundsvägen, och Djäknebergsgatan.

Strömsnäs (vecka 37)
Flintvägen, Granitvägen, Porfyrvägen, och Gnejsvägen.

Ladubacksgärdena (vecka 38)
Dalarövägen, Stora Brunnsängsgatan, Åkerbergsvägen, Ljungdahlsvägen, Norra Långgatan, Östra Ladubacksgatan, Skolvägen, Engelbrektsleden, Valthornsgatan, Dragspelsvägen, Klarinettvägen, Gitarrvägen, Fagottvägen, Tegelvretsvägen, Stenängsvägen, Trumpetgatan, Sågaregatan, Flöjtvägen, och Violinvägen.

Prästgärdet (vecka 39)
Prästgatan, Sandgatan, Schelinska gatan, Hamrevägen, Hantverksgatan, Klockaregränd, Lilla Brunnsängsgatan, Tegvägen, Bondegatan, Ringvägen, Vallmovägen, Husargatan, Stationsgatan, Vretvägen, och Trumpetgatan

Medåker (vecka 39 & 40)

Viktig information
Mellan klockan 22:00 till cirka 05:00 bör ingen tappning av vatten ske inom fastigheten. Vattnet kommer tidvis att vara avstängt. Tappa därför upp vatten för era behov, manar oss Arboga kommun som också meddelar att det kan förekomma vissa störningar och missfärgning av vattnet.
- Spola då några minuter tills vattnet är helt klart, råder Arboga kommun sina berörda invånare.

HARRY HOLM 2016 09 15.

----------------------------------------------

Om en månad är Säterbo
kyrkas fasadrenovering klar

Den 4 juli började arbetet och den 7 oktober skall allt vara klart vid Säterbo kyrka utanför Arboga. Det som pågår är fasadrenovering men också renovering av kyrkogårdens stiglucka.

Uppdraget till entreprenören, Eskilstuna Fasad och Kakel AB var:
Kyrkans samtliga fasadytor ska putslagas och avfärgas. Soluret på tornfasaden ska renoveras och ljudluckor, vindskivor och takfot ska tjäras och målas. Fönstren på norra sidan ska åtgärdas och dörrarna målas. Stigluckan, som också uppvisar stora putsskador. ska omputsas och avfärgas.
Arbetet beräknas vara färdig första veckan i oktober. kyrkan kommer under renoveringsarbetet att vara kringgärdad av byggnadsställningar.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 09 13

_____________________________

Solnedgång i Arboga i september

______________________________

Dags för det 44:e Lasse-Maja-loppet

Idag, söndagen den 11 september, startar det 44:e Lasse-Maja-loppet, terrängtävlingen i Arboga som möts av ett allt mer ökande intresse hos folk som rör på sig.

De sista åren har det glädjande nog varit ett ökat intresse för att delta i Lassemajaloppets olika klasser. Totalt deltog cirka 350 personer förra året.
-I år tror vi på fler, säger Stefan Marklund på Arboga skidklubb som arrangerar tävlingen.
Deltagarna kommer från hela regionen från Karlstad i väster till Stockholm i öster.
Loppet genomförs två veckor före Lidingöloppet så det är många löpare som ser det som en perfekt förberedelse inför det.
Banorna i år är torra och fina och i toppskick. En nyhet för året är att 12-kilometerspåret i år fått en ny roligare sträckning.
- Det går i år till större delen i terrängen och har på det sättet blivit lite tuffare, enligt Stefan Marklund.

Fyra klasser
Lasse-Maja loppet genomförs precis som förra året i fyra olika klasser, 23 kilometer, 12 kilometer, 6 kilometer och 1500 meter. Lilla Lasse-Maja loppet, som snabbt blivit en succé, väntas i år på att få minst 100 deltagande barn som springer 1500 meter. Loppet vänder sig i första hand till barn upp till sju år. Alla barn som deltar får medalj och korv med bröd
Det går att efteranmäla till samtliga klasser fram till en timma före start.

HARRY HOLM 2016 09 11

_______________________________

Arbogabild tidig höst år 2016

FOTO: HARRY HOLM

_______________________________

Krock i "felskyltad" korsning
Se längre ned i spalten!
_______________________________

En septemberkväll i Sverige
- närmare bestämt i Arboga

SOLNEDGÅNGS-FOTO: HARRY HOLM 2016 09 04

_____________________________________________

Krock i "felskyltad" korsning

Två personbilar kolliderade i korsningen Engelbrektsgatan / Tulegatan i Arboga under söndagseftermiddagen.

Sex personer var inblandade och en förare från den ena bilen fördes i ambulans till lasarettet med lindriga skador.
Bilarna fick bärgas från platsen och korsningen var avständ en tid.
Den naturliga lämna-företrädes-lösningen för korsningen i fråga hade varit att betrakta Köpingsvägen - Engelbrektsleden som huvudled. Men redan från början bestämdes att bilisterna från norr, respektive söder, ska ha företräde. Speciellt förare från andra orter missar därför den "onaturliga" skyltningen.
Därför var söndagens krock bara en i raden av olyckor här under åren.

HARRY HOLM 2016 09 05

______________________________

Ännu ett utflyktsmål i Arboga
Gados Nostalgi och Kuriosa

Här står Georg Gado mitt bland premiärdagens besökare i Arboga Nostalgi & Kuriosa, vid Roddaregatan.

På lördagen öppnade en ny nostalgi- och kuriosabutik i Arboga. Det är Georg Gado som slagit upp portarna till en rymlig lokal som ligger vid Roddaregatan, en liten väg som går in från Norra Ågatan.

En hel del folk kom redan från början för att studera utbudet, som visade sig vara en varierad varusamling.
Jag fastnade speciellt för en gammal radiogrammofon med skivväxlare, där man alltså kan placera tio vinyler som så spelas upp i ett sträck.
Men det finns i det stora välordnade rummet något för envar, med tonvikt påsaker som har en hel del år på nacken.
- Vi kommer, åtminstone till en början, att hålla öppet fredagar och lördagar, säger Georg Gado till arbogasidan.se.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 09 03

 

 

_______________________________

SE LÄNGRE NED I SPALTEN!
_______________________________

Arbogakvinna rånad hemma

Polis kallades på fredagsförmiddagen till Österlånggatan i Arboga efter larm om ett rån i en bostad.

När polisen kom till platsen berättade en 27-årig kvinna att hon på något vis blivit hotad med kniv och avtvingad bl.a. kontanter (okänd summa) och guldsmycken av en för henne okänd kvinna. Därefter hade gärningskvinnan lämnat platsen.
Den 27-åriga kvinnan skadades inte fysiskt, men var chockad efter händelsen.
Gärningskvinnan beskrivs som i 30-årsåldern och cirka 150-155 centimeter lång.
Målsäganden tror att kvinnan kan härstamma från Bulgarien eller länderna däromkring.
Kvinnan var för dagen klädd i en svart slöja, en brun tröja och en lång kjol i okänd färg.
Polisen har upprättat en anmälan gällande rån.

HARRY HOLM 2016 09 03

_______________________________

Det blir höstmarknad i Arboga också
i år - men inte idag som det brukar

Sedan hundratals år tillbaka har det varit marknad på Järntorget i Arboga första lördagen i september. Så icke denna lördag. Arrangerande Arbogakarnevalen har flyttat höstmarknaden till den 15 oktober.
Det bestämdes nu i veckan. Hur kort framförhållning har knallarna i sin planering, tror arrangören? Undrar

HARRY HOLM 2016 09 03

_______________________________

Inget äldreboende i Vasastan
LÄS LÄNGRE NER I SPALTEN
_______________________________

Arboga årets sista sommardag

Den här bilden tog jag vid Skogsborg i går. Och då var det enligt almanackan den sista sommardagen. Sommarmånaderna heter ju juni, juli och augusti. Så idag är formellt sett hösten här. En tröst är att jag fick se min favoritblomma, styvmorsviol, och jag kan låta den bilden följa mig genom höst och vinter och vår. Till nästa, redan efterlängtade, sommar.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 09 01

____________________________

Inget äldreboende i Vasastan
- det finns inte nog med plats

De markytor som är tillgängliga i Vasastan i Arboga räcker inte till för ett vård- och omsorgsboende. Det visar en förstudie av den aktuella marken.

- Med anledning av förstudiens resultat är Vasastan inte längre aktuell som plats för ett vård- och omsorgsboende, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande.
En arbetsgrupp, bestående av tjänstemän i kommunen, har gjort en förenklad förstudie av fastigheten Älgen 21 i Vasastan på uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott. Förstudien gjordes för att se om Arbogas nya vård- och omsorgsboende kunde byggas på ett tillfredställande sätt inom de markytor som finns att tillgå. Bedömningen är att markytorna är begränsade och att de inte räcker till för att uppfylla det behov som ett framtida boende har.

Vad händer nu?
Den arbetsgrupp som genomförde förstudien av marken i Vasastan ska nu utreda vidare var det går att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i Arboga, en så kallad lokaliseringsutredning. Utredningen kommer att titta på olika faktorer som till exempel markyta, detaljplan och möjligheter till trafiklösningar. Lokaliseringsutredningen ska ge underlag inför ett politiskt beslut om plats, berättar Arboga kommun på sin hemsida.

HARRY HOLM 2016 09 01
----------------------------------------------------------------

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

HÄNDER DET ATT PÅ TANDEMCYKELN
= TVÅÅKER

NY FRÅGA:

VART ÄR VI PÅ VÄG?

EVA -V


Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________