*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************


____________________________
LÖRDAGEN den 30 september kommer att bli en rätt så fin dag i Arbogatrakten, med uppåt 14 grader på eftermiddagen och en icke alltför störande vind från sydost.

ARBOGAKONSTNÄREN Neringa Stjernman ställer ut akrylmåleri/grafik i Arbogabibliotekets galleri under två veckor. Och idag, lördag, 11-13 är det vernissage. Arboga Konstförening står som arrangör för utställningen. Utställningen pågår 30 september-14 oktober med öppettiderna måndag - fredag klockan 16.30 - 18.00 och lördagar klockan 11.00 - 13.00.

SAGOSTUNDER på svenska och arabiska är det på Arbogas bibliotek idag lördag, för barn från 3 år och uppåt. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska klockan 12.00 och Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska klockan 12.30.

BALLERINAN och uppfinnaren heter biomatinén i Medborgarhuset i Arboga kl 15 iag, lördag. Felicia är en föräldralös flicka med en passion i livet: att dansa! Tillsammans med kamraten Victor, som har planer på att bli en stor uppfinnare, kommer hon på en makalös plan för att fly från barnhemmet och ge sig ut på äventyr mot Paris - en stad fylld av ljus och med Eiffeltornet under uppbyggnad.

MEN FÖR FELICIA har äventyret bara börjat. Nu måste hon kämpa som aldrig förr för att visa att hon har vad som behövs för att bli prima ballerina på Operan i Paris. Ett animerat äventyr för hela familjen, om att aldrig ge upp sina drömmar. Filmen är 1 timme och 29 minuter lång och har svenskt tal. Den är tillåten från år och biljetten kostar 80 kronor.

SKRÄCKFILM väntar i kväll kl 19 i Biografen i Medborgarhuset i Arboga. Bill Skarsgård spelar huvudrollen i nya skräckfilmen DET, som bygger på Stephen Kings roman med samma namn.

HANDLINGEN: Plötsligt lamslås den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine av skräck när flera barn mystiskt börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

FILMEN är 2 timmar och 15 minuter lång. Den är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och arrangör är Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 09 30

____________________________

FREDAGEN den 29 september innebär i Arbogatrakten att solglimtarna väntar med sin ankomst till sena eftermiddagen. Det blir mest svag vind och 15 grader som varmast. Något vackrare väder väntas i morgon, då det är Bonde på stan..

FILMEN I KVÄLL kl 19 på Biografen i Arbogas Medborgarhus heter The Nile Hilton Incident. Noredin (Fares Fares) är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i system att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps.

NÄR EN KÄND sångerska hittas död på The Nile Hilton Hotel hamnar utredningen på Noredins bord. Vad som från början verkar vara ett enkelt svartsjukedrama, visar sig mycket mer komplicerat än vad han kunnat föreställa sig. Spåren leder rakt in i den innersta kretsen runt presidenten och det enda vittnet är en ung flykting, Salwa, som jobbar svart på hotellet.

NOREDIN börjar ifrågasätta sin egen moral allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor. Det blir uppenbart för honom att jakten på rättvisa är ett ensamt lopp där ingen går att lita på.
Filmen, som är 1 timme och 51 minuter lång, är inspirerad av verkliga händelser i Kairo veckorna innan revolutionen i Egypten 2011. Den är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2017 09 29

____________________________

TORSDAGEN den 28 september kommer solglimtarna rätt tidigt på förmiddagen, om det går som meteorologerna tror. På eftermiddagen ska det bli mycket fint väder med 17 grader varmt och en helt acceptabel vindstyrka.

Leif Bergqvist från Företagarna talar här i samband med att han lämnat över det ärofyllda priset till Joakim Linquist, VD på TelliQ i Arboga.

ÅRETS FÖRETAGARE - TelliQ AB. Företagarna Arboga har utsett TelliQ till årets företag 2016. Motivation: "Detta val är gjort mot bakgrunden att TelliQ på ett föredömligt sätt har visat att det i Arboga mycket väl går att utveckla kunskapsintensiva produkter. Dessa har helt säkert en bättre framtid än vad ”vanliga prylar” har i morgondagens digitaliserade samhälle. Redan idag kan företaget se tillbaka på en glädjande tillväxt under ett antal år. För detta utser vi TelliQ till Årets Företag i Arboga."

TELLIQ startade (under namnet Arkub AB) år 2002 och har nu 35 anställda. Företaget omsatte i fjol nära 63 miljoner kronor. TelliQ har sin bas i Arboga men de 2000 kunderna finns runt om i världen. Elektroniska körjournaler är en viktig produkt, gatljussstyrning en annan. Vi får väl gratulera.

HARRY HOLM 2017 09 28

_____________________________

ONSDAGEN den 27 september blir en rätt vacker dag i Arbogatrakten, när väl dimmolnen lättar. Och 16-17 grader på eftermiddagen är inte illa för att vara i slutet av september. Vinden blir ganska svag, ungefär från nordost.

ARBOGAS butiksägare hoppas att det bara ska blåsa till med kundtillströmning idag, så omsättningen går opp i topp. Det är så kallad Tjejkväll. Den börjar kl 10 och sedan har butiker, restauranger och caféer öppet till klockan 22.00. Och det är tävlingar i butikerna, berättar arrangerande Arboga i Centrum.

VAD GÖR Röda korset i Arboga? Höstens andra program i föreläsnings-serien "Alltid på en onsdag" kl 18 på Biblioteket i Arboga handlar om Röda Korset. Birgitta Bresell, frivilligarbetare på Röda korset, berättar om organisationens verksamhet i Arboga.

EFTER PRESENTATIONEN inbjuds intresserade till en visning av Röda Korsets lokaler på Kapellgatan 22. Föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", är ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är Studieförbundet Vuxenskolan.

FRÖKEN ELVIS. Konserten kl 19 i kväll i Rotundan i Medborgarhuset innehåller Elvislåtar med egna texter på svenska i egna svängiga arrangemang. "Kungen & Vi" helt enkelt. Vi får även höra egna nyskrivna låtar. Musik med humor, värme, lite allvar, och en massa instrument.

I ÅR ÄR DET 40 år sedan Elvis Presley dog men hans musik fortsätter att leva. Fröken Elvis har gjort stor succé med sina Elvisversioner, vilket gruppen själva berättade om när de framförde låtar i TV4 i somras. Bandet består av: Camilla Fritzén – sång. Lisa Bodelius – trombon. Maria Olsson – trumset. Josefin Berge – gitarr. Sanna Andersson – kontrabas.

KINGSMAN heter filmen siom börjar kl 19 i kväll i biografen i Arbogas Medborgarhus. Det är den nya actionkomedin ”Kingsman: The Golden Circle”. Filmens hjältar, vars yttersta mål är att hålla världen säker, står inför en ny utmaning. När deras huvudkontor förstörs hålls världen gisslan och de upptäcker att det finns en allierad spionorganisation i USA som heter Statesman.

TILLSAMMANS med den nya spionorganisationen sätts deras styrka och intelligens på prov, allt för att besegra deras gemensamma fiende och slutligen kunna rädda världen. Något som verkar ha blivit vardagsmat för Eggsy. I filmen ser man bland annat Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum och Sir Elton John. Filmen är tillåten från 15 år.

VATTENLÄCKA. En stor vattenläcka upptäcktes i går på Mallvägen i Arboga. Åtgärder startades för att lokalisera och få stopp på läckan.

HARRY HOLM 2017 09 27

____________________________

TISDAGEN den 26 september kommer Arbogatraktens himmel att vara ganska blå. Det blir med andra ord en rätt fin dag, som mest med 17 grader. Mellan kl 17 och kl 19 dag är det så kallat Mattecentrum på biblioteket i Arboga. Det innebär gratis hjälp med matematik för de elever som önskar, oberoende av kunskapsnivå.

ETT BRA SVAMPÅR är det. Smörstekta kantareller. Hurra! Svamp har det alltid också varit fritt fram att plocka. Surströmmingen hade lagstadgad start (tredje torsdagen i augusti) fram till 1998. Kräftorna har haft sina regler (fram till 1982 fick man börja fiska först kl 17 den 7 augusti). Men svampen har det alltid varit okej att plocka ­– även om den i det gamla bondesamhället kallades paddehatt eller käringafis.

EN SVAMP kan leva utan ljus. Det kan inte andra växter. Vi människor behöver också ljus, inte minst över de märkliga saker som händer i dessa dagar. Där exempelvis Nacka kommun – för nästan 14 miljoner kronor – köpte tre lägenheter åt en syrisk man, hans tre fruar och 16 barn. Varför? För att staten har ålagt alla kommuner att ta emot nyanlända, även kommuner som inte har några egna lägenheter.

HARRY HOLM 2017 09 26

____________________________

MÅNDAGEN den 25 september får vi hoppas att meteorolgerna får rätt vad gäller. Arbogatrakten. Efter en dimmig förmiddag väntar de från lunchtid strålande solsken. Lite dragigt från nordost blir det men i alla fall upp till 17 grader varmt. Strålande tider, härliga tider - som den kände sonen av Kungsör, Thor Modéen, brukade säga.

EFTERSOM jag varit ute och kört bil rätt mycket den här månaden så kom jag att tänka på nyheten som kom för ett tag sedan att det borde återkallas fler körkort bland pensionärer. Det räckte med några enstaka olyckor med äldre inblandade, för att "nyheten" skulle sprida sig via inte minst den stora maktfaktorn TT - vars telegram de
flesta media tar in utan källkritik.

MEN SÅ KOM ganska snart fakta som balanserade upp informationsflödet. Även från TT. Försäkringsbolaget If:s skadestatistik visar att 75-årsåldern är den ålder då man löper minst risk att vålla en trafikolycka. Man måste upp till 90-årsåldern för att få sämre resultat än 35-åringarna.

VILKA ÄR då de sämsta bilförarna? Enligt statistiken är det så här: Högst risk att orsaka en olycka med den egna bilen löper de som är 18-19 år gamla. Det tycker jag inte är så konstigt, de har ju minst erfarenhet - inte minst av att köra bil. Men mer anmärkningsvärt är att 35-åringarna är lika farliga i trafiken som 90-åriga bilförare.

DET ÄR KLART att läkarna kan göra en insats och säga till när en förare av
medicinska skäl är olämplig som chaufför. I så fall oberoende av ålder. För att vara gammal är inte i sig ett skäl för att sluta köra. Det visar sig att hälften av de äldre som fått körkortet återkallat klarade provet - och alltså inte borde ha mist sin lapp.

RUBRIKEN måste alltså bli: "För många körkort återkallas". Det hade varit mer sant än de där första TT-telegrammen, som löd ungefär "För få av äldres körkort återkallas".

DÄRMED INTE sagt att jag kör perfekt. Eller ens bra. Men jag håller samma linje som jag gjort i decennier. När jag är ute och kör tänker jag, för säkerhets skull, att alla som är ute på vägarna är dåliga bilförare. Inklusive mig själv.

HARRY HOLM 2017 09 25

____________________________

HELGEN är här och jag håller på traditionen och bjuder på en kristen betraktelse. Och först ett Bibelord:

Se på himmelens fåglar, de sår inte, de skördar inte och samlar inte i
lador, men er himmelske fader föder dem...
,,, gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina
bekymmer.

(Ur Matteusevangeliets 6:e kapitel)

Femtonde söndagen efter Trefaldighet
ETT ÄR NÖDVÄNDIGT


I Matteusevangeliets 6:e kapitel säger alltså Jesus att vi inte ska bekymra oss för morgondagen. Gör vi nåt annat ?
Bensinpriserna är höga ? Hur ska vi då klara alla resor till gamla faster Ingrid i Borås? Kolesterolet är högt, undrar hur det kommer att gå med min hälsa?

I NÄMNDA kapitel i Bibeln säger Jesus också: "Samla inte skatter här på
jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl."
"Du kan ingenting ta med dig dit du går", heter det i visan om en fattig
trubadur.

KLARTEXT talas i det i Guldgrävar-sången:
"Man slåss om torvorna, i dagens strid som förr, och ser ej stackars
Lasaros där utanför sin dörr, blott för sin skatt. och så blir natt.
Då knackar döden på, vem kan väl hjälpa, vem? Den rike mannen
måste gå från gods och vinning slem. Men Lasaros, han får gå hem."

MÅNGA VISOR finns alltså på temat och vi har sjungit dom men texten går
liksom inte in. Det är precis som om oron för framtiden stillas av materiellt samlande. När det borde vara tvärtom, att vi i oroliga stunder stillar oss med Böckernas bok – Bibeln.

ALLA HAR något som de sätter högst, som de litar på, som de har som
grund, som ger trygghet. Staten kanske, ett välfyllt bankkonto, en vältränad kropp. Men då är det hög tid att påminna om att vi har en Gud.

DET ÄR HAN som skall vara vår grund här i livet, det är Han som kan ge oss trygghet och meningen med livet. Och Han vill att Jesus skall vara nummer ett i vårt liv. Mitt i allt väljande är det honom vi skall välja, Han är det enda nödvändiga valet.

HUR DUM får man vara: Hur kunde jag finna glädje i en massa våldsamma filmer, hur kunde jag riskera himmelens härlighet för digitala bilder från en TV?
När jag i sället borde be och slå upp min Bibel. Och läsa om att man tryggt kan
lita på vår Herre. I alla lägen, till och med i den värsta av situationer.

HARRY HOLM 2017 09 24

____________________________

LÖRDAGEN den 23 september kommer Arbogatraktens himmel att vara molntäckt. Som mest blir det 14-15 grader. Vinden kommer från nordost med tre sekundmeters styrka. Det kallas svag vind på meteorologspråk.

MED SAMMA MYNT heter utställningen på Arboga Museum som har vernissage kl 11- 14 idag lördag. Besökarna får veta mer om Arboga myntverk och se en modell av hur myntprägling gick till. Utställningen belyser olika betalningsmedels betydelse ur ett mänskligt perspektiv:

VARFÖR BEGRAVDES människor med ett mynt i munnen? Varför offrade man mynt i källor? Varför gömde man pengar i madrassen? Museet visar även sparbössor och börsar från flera århundraden. Utställningen ”Med samma mynt” pågår 23 september - 2 november. Den har producerats med hjälp av bidrag från Sparbanksmiljonen.

SAGOSTUNDER på svenska och arabiska arrangeras på Arbogas Bibliotek idag, lördag, kl. 12 – 13.30. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, är välkomna till biblioteket för att höra på sagoläsning. Kl 12 läser Shatha Hameed högt och berättar sagor på arabiska. Kl 12.30 läser Monica Mellgren högt och berättar sagor på svenska. .

 

BIOMATINÉ. På Biografen i Arbogas Medborgarhus visas kl 15 denna lördag filmen The Lego Ninjago Movie (3D). I kampen för att rädda Ninjago-staden tvingas den unge ninjan Lloyd att jobba tätt ihop med sina vänner som alla är både hemliga ninja-krigare samt LEGO-mästerbyggare. Tillsammans och ledda av kung fu-mästaren Wu måste de besegra den ondskefulle krigsherren Garmadon - den värste killen nånsin!

MEN GARMADON råkar även vara Lloyds pappa, så i denna episka kamp mellan far och son så testas detta odisciplinerade team av ninjor. De måste lära sig att kontrollera sina egon och hjälpas åt för att lyckas frigöra sina egna inre styrkor. Filmen har svenskt tal, är tillåten från 7 år och varar 1 timme och  42 minuter. Biljetten kostar 80 kronor.

SKRÄCKFILM väntar i kväll kl 19 i Biografen i Medborgarhuset i Arboga. Bill Skarsgård spelar huvudrollen i den här nya skräckfilmen DET, som bygger på Stephen Kings roman med samma namn.

HANDLINGEN: Plötsligt lamslås den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine av skräck när flera barn mystiskt
börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

FILMEN är 2 timmar och 15 minuter lång. Den är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och arrangör är Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 09 23

____________________________

FREDAGEN den 22 september kommer himlen mest att vara grå i Arbogatrakten. Efter lunch får vi räkna med att regnvädret småskvätter, samtidigt som det blåser en bris från nordost och den här tiden på åren är ordet ”bris” inte så vänligt, romantiskt som när det förekommer i olika gamla sångtexter. Som mest kommer temperaturen att visa 13 grader.

PÅ ARBOGAS biograf – i stadens Medborgarhus alltså - visas i kväll kl 19 den nya actionkomedin ”Kingsman: The Golden Circle”. Filmens hjältar, vars yttersta mål är att hålla världen säker, står inför en ny utmaning. När deras huvudkontor förstörs hålls världen gisslan och de upptäcker att det finns en allierad spionorganisation i USA som heter Statesman.

TILLSAMMANS med den nya spionorganisationen sätts deras styrka och intelligens på prov, allt för att lyckas besegra deras gemensamma fiende och slutligen kunna rädda världen. Något som verkar ha blivit vardagsmat för Eggsy. I filmen ser man bland annat Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum och Sir Elton John. Filmen är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2017 09 22

_____________________________

TORSDAGEN den 21 september börjar med att nattens regn slutar, vid sjutiden ungefär. Sedan blir det till och med lite sol på eftermiddagen, även om några få regndroppar kan ställa till det för den paraplylöse. Som mest väntas 14 grader. Vinden kommer att vara svag.

I ARBOGA uppmärksammas idag att det är Internationella Alzheimerdagen. Det sker genom en föreläsning med Beata Terzis, som Arboga Demens-förening inbjuder till. Föredraget handlar om bemötande vid demenssjukdom och kognitiv svikt.

BEATA TERZIS är neuropsykolog med mångårig erfarenhet inom området demens och kognition. Hon kommer att medverka i programmet som pågår mellan 18.30 och 21 i Strömsborgs matsal. Arrangerande Arboga Demensförening och Arboga anhörig/vårdarförening bjuder på fika. Alzheimersdagen är instiftad av Alzheimer Disease International.

HARRY HOLM 2017 09 21

_____________________________

ONSDAGEN den 20 september ska bli nederbördsfri. enligt meteorologerna. På
förmiddagen kan det till och med vara några solglimtar. Det väntas svag vind men den kommer från Sibirienhållet, så temperaturen når som mest upp till 12 grader.

VÄRMA SIG kan man göra på många sätt. Att ta del av allt märkligt i politiken i
Sverige är ett sätt. Mitt humör har en tendens att hetta till när jag får reda på ett och annat.

EXEMPEL: För privatpersoner är det viktigt att göra en korrekt budget, exempelvis för köp av en bostad. Men för regeringen – som också har hand om dina och mina pengar – är det tydligen inte så noga.

MAGDALENA Andersson, vår finansminister, har en stab som räknade ut i budgeten för 2016 att staten skulle ha 3 miljarder kvar när året var slut. Det blev tio gånger så mycket, 33,6 miljarder. Det är av mindre betydelse att det gick plus. Det otäcka är att dom som har hand om våra skattepengar kan räkna fel på 30.000 miljoner kronor.

HARRY HOLM 2017 09 20

_____________________________

TISDAGEN den 19 september kan solen titta fram något lite under förmiddagen. Men under större delen av dagen är det inte bara molnigt utan också regnrisk. Vinden kommer mest
norrifrån och därför blir det inte heller varmare än 12 grader.

GUNNAR MORÉN - bilden ovan - kommer till Arboga idag, tisdag, med sin kvintett. Gunnar Morén är född 1959 i Ludvika i Dalarna. Han började med mandolin som 8-åring, spelade gitarr och vid 11 års ålder fiol. Gunnar driver skog och jordbruk på en gård hemma i Persbo, och växlar mellan fiolen och traktorerna.

HAN ÄR en suverän musikant och musikhumorist som behärskar allt ifrån Franska Hotkvintetten till Branden-burgkonserterna. Han är som violinist ett musikaliskt lyft för grabbarna i Östen me Resten, enligt dem själva. Gunnar spelar också tillsammans med sin fru i Ludvika Spelmanstrio och är dessutom konsertmästare i Grängesbergs orkesterförening.

MORÉNS KVINTETT består, förutom Gunnar på fiol, av Eva-Helena Morén, fiol och sång, Göran Israelsson, gitarr, Tomas Montelius, bas och Conny Lundström, trummor.

KVINTETTEN framträder i Medborgarhuset i Arboga kl 14 idag, med en svängig mix av musikstilar ur deras breda repertoar. De fem spelar swing, jazz och evergreens där spelglädjen står i centrum. Arboga Musikförening arrangerar och det kostar 100 kronor i inträde.

HARRY HOLM 2017 09 19

_____________________________

MÅNDAGEN den 18 september börjar i Arbogatrakten med en mycket solig förmiddag, Det blir molningare på eftermiddagen men ändå svag vind och uppemot 15 grader. Regnet dröjer tills
det blir läggdags.

DROP-IN-studie- och yrkesvägledning ordnas på biblioteket i Arboga mellan 17 och 19 denna måndag. Studie- och
yrkesvägledare Astrid Fäldt från Högskolecentrum finns på plats för den som vill diskutera utbildning och yrke eller drömmar och framtid. Det informeras också om kommunens
vuxenutbildningar där det bland annat går att studera SFI, grundskole- och gymnasiekurser samt till undersköterska och ingenjör på yrkeshögskola.

INFORMATION blir det också i serveringsvåningen i Arboga Pingstkyrka i kväll. Kl 18 beskrivs den grundkurs i kristen tro som startar om en vecka. Kursen är till för den som vill veta mer om Bibeln och vad den säger om Jesus och om vad livet som troende människa kan innebära.

BIO KONTRAST. The Square heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll, måndag, kl 19. Handlingen: Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Han kör elbil och försöker leva som han lär.

DAGARNA innan utställningen The Square, ett verk som skall påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet, ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren och försätts i allt mer pressade situationer som får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass.

SAMTIDIGT måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

DEN HÄR Ruben Östlunds Guldpalm-vinnande film är en vass satir över vår samtid, om gemenskap, civilkurage och vårt behov av självcentrering i en allt osäkrare värld. Filmen är 2 timmar och
22 minuter lång och tillåten från 11 år. Och biljetten kostar bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2017 09 18

____________________________

SÖNDAG OCH VALDAG. Denna rätt soliga septemberdag går vi till val, till kyrkoval, för att välja mellan olika partier. Vilket är rätt märkligt. Men i en demokrati ska man ju delta i alla val - därför att man får.

I ALLT FÖR många länder saknas demokrati, exempelvis genom att det även om det är val bara finns ett parti - eller en gubbe (diktator) - att rösta på. Men då är det inte Guds rike det handlar om, utan om hur olika jordiska länder skall skötas.

I GUDS RIKE ska det inte finnas några partier, där är alla lika och Jesus har sagt att vi ska älska varandra, ha kärlek även till våra fiender. Men i Svenska kyrkan, där ska till och med ateister - det vill säga de som inte tror på Gud och Jesus - vara med och bestämma.

FLERA PARTIER i valet idag kallar sig på ett eller annat sätt Opolitiska. Men de är ändå partier. Idealet borde, även i Svenska kyrkan, vara att varje medlem i en församling har en röst ... oberoende av vad han eller hon röstar på i val till kommuner, landstingoch riksdag.

MEN DIT känns det långt. Nu sitter det enskilda ateister och beslutar om kyrkliga frågor, och även det man kan kalla ateistiska partier För att betona hur skevt detta är, ska jag ta ett exempel.

JAG LÄSTE att medlemmar i den socialdemokratiska gruppen, innan de gick in till Kyrkomötet och sjöng psalmer, hade en egen sångstund. Sossarna i Kyrkomötet sjöng då, andra versen i Internationalen.

DEN BÖRJAR:
"I höjden räddarn vi ej hälsa,
ej gudar, furstar står oss bli.
Nej, själva vilja vi oss frälsa
och samfälld skall vår räddning bli."

2017 09 17 HARRY HOLM
som tror att räddaren, frälsaren, heter Jesus Kristus och att det bara finns en Gud, och han är Kärlekens Gud - som har förbjudit oss att ljuga, stjäla och att döda andra människor

____________________________

LÖRDAGEN den 16 september blir en solig och fin dag i Arbogatrakten. Vinden väntas vara svag. Himlen ska vara helt blå, åtminstone fram till 14-tiden. Och temperaturen kämpar sig upp till 17 grader varmt. Men kall var Annie Lööf, c, som spräckte Allianssen av rent egoistiska skäl - för att hon var rädd att själv få misstroende när hon kommer i regeringsställning, för något hon själv gjorde som minister i förra regeringen.

BARNTEATER blir det på i Rotundan i Medborgarhuset i Arboga kl 13 idag, lördag. "Kanel och Kanin och alla känslorna" med Teater Pelikanen är
den andra är den andra av höstens fyra teaterföreställningar för barn.

VÄNNERNA Kanel och Kanin upptäcker olika känslor och hur de känns i kroppen. Föreställningen bygger på Ulf Starks och Charlotte Ramels bilderbok med samma namn. Efteråt kan den som vill delta i en kort liten dansworkshop.

FÖRESTÄLLNINGEN pågår i 30 minuter + 15 minuter dansworkshop och passar från 2 år och uppåt. Det är gratis att vara med. Arrangörer är Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan / Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas Medborgarhus visas kl 15 idag, lördag, filmen Bilar 3. När den legendariske Blixten McQueen blir omkörd av en ny blixtsnabb generation racers befinner han sig helt plötsligt utestängd från den sport han älskar. För att komma tillbaka in i matchen får han hjälp av en ung och tävlingsinriktad racertekniker, Cruz Ramirez, som även hon har sin egen plan för att vinna.

BLIXTEN hämtar sin inspiration från den en gång så fenomenale Hudson Hornet och ett par oväntade svängar. Han bevisar att nummer 95 fortfarande är att räkna med när det verkligen gäller. Filmen är 1 timme och 49 minuter och naturligtvis är denna matiné barntillåten. Biljetten kostar 80 kronor.

HARRY HOLM 2017 09 16

___________________________

FREDAGEN den 15 september blir en ganska vacker dag i Arbogatrakten. Svag vind och rätt soligt väder väntas med temperatur upp till 16 grader vid lunchtid. Från 15-tiden kan det komma någon lätt regnskur men kvällen blir fin.

SKRÄCKFILM väntar i kväll kl 19 i Biografen i Medborgarhuset i Arboga. Bill Skarsgård spelar huvudrollen i den här nya skräckfilmen DET, som bygger på Stephen Kings roman med samma namn.

HANDLINGEN: Plötsligt lamslås den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine av skräck när flera barn mystiskt
börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

FILMEN är 2 timmar och 15 minuter lång. Den är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och arrangör är Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 09 15

___________________________

TORSDAGEN den 14 september blir det en del regn över Arbogatrakten, speciellt på förmiddagen. Vinden har vänt till nordlig och det väntas som mest 15 grader. På Trefaldighetsgården är det bland annat Babysång mellan 9.30 och 12 idag, en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år, och deras vuxna.

TIGGARE har vi fortfarande utanför våra butiker. Människor mest från Rumänien och Bulgarien. De flesta jag talat med utanför Ica Asplunds har varit från det sistnämnda landet. De jag lärt mig namnen på har jag inte sett sedan före sommaren.

NYA ANSIKTEN dyker upp där i knähöjd, mellan kundvagnar och Metros tidningsställ. Som hos alla människor skiljer sig attityden från den ene till den andra. Någon enstaka tigger "aggressivt”, pockande med ord och gester. Vissa bjuder på ett leende när man hälsar, vare sig något läggs i muggen eller inte.

EN OCH ANNAN visar hjälpsamhet genom att komma efter och ta tillbaka kundvagnen när vi lastat varorna in i bilen. För den kategorin tiggare, som gör något, ökar säkert chansen att få mer pengar att skicka hem till familjen.

FÖRBUD mot tiggare diskuteras. Vellinge kommun har redan lokalt infört tiggeriförbud, utan att invänta eventuell lag som ska gälla hela landet. Det betyder att butiker både i Skanör och Höllviken slipper ha detta sorgliga tecken på fattigdom utanför dörren.

DET SOM talar för förbud är bland annat att de organisationer från Sverige, som jobbar för att hjälpa tiggarna i deras hemländer, ber oss att inte lägga pengar i burkarna här i vårt land.

MED TANKE på hur liten förtjänsten måste vara för bulgarerna utanför Asplunds, så undrar jag om det inte vore bättre att de vore fattiga hemma hellre än att vara fattiga här, långt från sina familjer.

OM NOG många resonerar så, då behövs det inga tiggeriförbud. Då räcker det att så många slutar skänka pengar i muggarna att det inte är någon idé för Mitko och de andra att stanna i Sverige.

HARRY HOLM 2017 09 14

____________________________

ONSDAGEN den 13 september börjar i Arbogatrakten med ganska fint väder, det vill säga en del solglimtar. Mer moln väntar under eftermiddagen men regnstänkandet kommer inte förrän
framåt aftonen. Det blir svag sydlig vind och större delen av dagen 16 grader varmt.

SKRÄCKFILM väntar i kväll kl 19 i Biografen i Medborgarhuset i Arboga. Bill Skarsgård spelar huvudrollen i den här nya skräckfilmen DET, som bygger på Stephen Kings roman med samma namn.

HANDLINGEN: Plötsligt lamslås den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine av skräck när flera barn mystiskt
börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

FILMEN är 2 timmar och 15 minuter lång. Den är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och arrangör är Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 09 13

 

 

 

 

_____________________________

TISDAGEN den 12 september slipper vi regn i Arbogatrakten. Speciellt förmiddagen blir till och med rätt solig. Framåt lunch når temperaturen upp till 17 grader. Vinden kommer att fortsätta
att vara sydlig, även idag.

HASSE ALFREDSON har lämnat oss, som framgått av alla tidningar, radio- och TV-program. Han blev 86 år. Och kvar har vi alla minnen från hans liv på scen och på skiva och i böcker, alla kluriga resonemang och sketcher och Lindemannar.

KLASSIKER som tågresan med sagoläsning för Martin Ljung, som kyrvaktmästaren (Varför kommer ni inte när jag ringer för?), för att inte tala om när han var på rymmen från ålderdomshemmet (”Mina barn kommer aldrig och hälsar på mig. Men dom har ju sina föräldrar att tänka på.”)

NÄR JAG TRÄFFADE honom var han chef för Skansen i Stockholm. Då var det inte stoj, skoj och skratt. Då var det en vanlig, rätt allvarsam man jag talade med. Och jag minns speciellt hans svar på min fråga om vad han ansåg vara kvalitet i livet.

"KVALITET i Livet? Att man personligen har en bra inre balans”, svarade mig Hans Alfredson, den där dagen för snart 23 år sedan. Det bär jag också med mig, i en minnessamling där det mesta dock är oförglömliga ögonblick från scenen, ofta med Hans Alfredson tillsammans med Tage Danielsson.

TEXT:: HARRY HOLM 2017 09 12
TECKNING: LOVISA LINDGREN 1994.

____________________________

MÅNDAGEN den 11 september verkar bli en dag då himlen över Arbogatrakten är mestadels grå. Men temperaturen når upp till 19 grader och det är inte dåligt i denna höstmånad. Vinden kommer från söder, och det säger ju en del om orsaken till det relativt varma vädret..

MINISTER till stan. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) kommer till Arboga för att hålla ett öppet möte med kommunens socialdemokrater på eftermiddagen.
Dörrarna öppnas klockan 16.00 för fika och mingel. Ylva Johansson medverkar klockan 16.30-17.30.

HARRY HOLM 2017 09 11

____________________________

INFÖR HELGEN kommer jag här med min kristna betraktelse. Som börjar med ett Bibelord.

Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då
blir ni er himmelske faders söner...

(Matt. 5:44)

13:e söndagen efter Trefaldighet
MEDMÄNNISKAN

LÄR MAN SIG, genom övning, att inte vara bitter, så är det ett steg på
vägen. Men svårt är det att lyda dagens bibelord. ”Älska era fiender...”
Alla tycker vi ibland att vi utsätts för orättvisor, för svek. Någon man litat
på gör en illa, på ett eller annat sätt. Den personen ska man älska, säger Jesus.

ATT "BE FÖR dem som förföljer er”, är lättare, tycker jag. Men att älska sina
fiender... Då får man ta i. Och det ska gå, det också. Man får, som jag skrev inledningsvis, börja med att inte vara bitter. För din bitterhet lider du mycket mer av själv än vad den gör som du är arg på.

KANSKE MÅSTE vi i alla fall börja vår övning, i konsten att vara medmänniska, på ett ännu enklare plan. Detta genom att fundera på om vi till och med är kärlekslösa i vår behandling av människor som aldrig gjort oss något ont.¨

BARA TRE verser längre fram, i Matteus 5:47, säger Jesus: ”Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant?”

DET ÄR KLART att jag blir glad när jag ser någon från vår församling ute på
stan, hejar och kanske till och med får en kram, som härom dan. Men jag försöker vara en glatt hejande person också på andra Arbogabor, alla kategorier.

KÄRLEKSFULLHET, i ord och handling, vänlighet och hjälpsamhet, borde vara utmärkande drag för oss som vill kalla oss kristna. Men är vi sådana?

DET HAR ute i samhället funnits en bild av oss att vi i stället är mer skickliga i att kärlekslöst döma andra människor.
Sådant gillar inte Jesus. Han kunde visserligen riva i ibland. Men det var
inte sällan mot dom skriftlärda eller mot andra som trodde att dom var särskilt fina på något sätt.

OCH JESUS drog sig inte för att tala med allt från procentare till glädjeflickor och andra så kallade syndare. Han sade dessutom att Gud älskade dom. Det är dags att fråga sig själv:
– Vilken kategori ligger jag närmast? Rövarna som slog och sårade? Eller samariten som försökte läka såren?

JAG BER: Käre Gud, lär mig att leva ner för andra och lär mig att älska utan hänsyn till vad min medmänniska gjort mig eller någon annan, så som Du älskar oss genom Jesus Kristus. Amen.

HARRY HOLM 2017 09 08

_____________________________

TORSDAGEN den 7 september får upp mot 14 grader varmt. Vädret i Abogatrakten blir minst sagt växlande, där solen samsas med regnskvättande från lunch. Vinden kommer från norr men är inte särskilt stark.

PÅ ARBOGAS bibliotek går det att få släktforskarhjälp kl 16 – 19 idag, torsdag. ”Vi hjälper varandra att lösa problem i släktforskningen. Kom gärna även om du inte har egna problem men kanske lösningen för andra.”

SÅ FÖRKLARAR Västra Mälardalens släktforskare innehållet i detta Öppet Hus, som innebär att man får komma till dem i biblioteket när man vill mellan fyra och sju denna torsdag eftermiddag.

INTRESSANT är det med släktforskning. Med hjälp av andra, på området mer aktiva, har jag kommit långt tillbaka på fädernet. Till 1670. Då kom det en Lars Ersson till Ljusnedals Bruk i Härjedalen, som "klockare och bönpräst".

HAN VAR från Holmens Bruk och kallades därför för Holmen. Han tog namnet Holm och sedan följde det nament med i släktleden, ungefär som man gjort med gårdsnamn etc i Dalarna i sekler.

DET VANLIGA var förr i tiden att sonens efternamn bildades av faderns förnamn. Så Karl Erikssons son fick heta, exmepelvis, Sven Karlsson. I vårt fall fick Lars Ersson Holms son heta Per Larsson Holm.

SÅDÄR fortsatte det i min släkt, tills min far nöjde sig med bara Holm som efternamn. Min farfar hette Olof Jonasson Holm (eftersom hans far hette Jonas i förnamn).och han var alltså den siste i detta led som använd "son-metoden" så att säga.

HARRY HOLM 2017 09 07

____________________________

ONSDAGEN den 6 september blir det inte mycket till blå himmel i Arboga-trakten. Men vi tycks slippa nederbörd. Temperaturen når upp till 16 grader och vinden kommer från ett lite ovanligt håll, från sydost.

DAN ANDERSSON och Claes-Bertil Ytterberg. Jodå, det blir verklighet på Arbogas Bibliotek kl. 18 denna onsdag. Det är höstens första program i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag" och presenterar Dan Andersson i ord och ton.

MEDVERKANDE är biskop emeritus Claes Bertil Ytterberg, Rönnbystäm-morna samt Jan-Erik Eklund. Före-läsningsserien "Alltid på en onsdag", är ett samarrangemang mellan studie-förbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är Sensus. Och det är fritt inträde.

SUPERSWEDE, filmen om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson, visas på biografen i Arbogas Medborgarhus kl 19 på onsdagskvällen. Ronnie Petersons liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld.

FILMEN tar, tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden, med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev minst tolv förare i döden.

SUPERSWEDE är en dokumentär som är 1 timme och 28 minuter lång. Den är tillåten från 7 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och det är Arboga Biograf-förening som arrangerar.

HARRY HOLM 2017 09 06

__________________

TISDAGEN den 5 september visar för Arbogaborna upp en grå himmel. Regnrisken upphör framåt lunch. Det blir som mest 14 grader. Och vinden ska vara rätt vänligt, större delen av dagen.

DET SKRAMLAS mer än vanligt med vapen i världen just nu. Och faktum är att det aldrig pågått som många krig som nu här på jorden. Till detta kommer allt fler naturkatastrofer och olyckor av olika slag.

I KVÄLL, tisdag, kl 18 ordnar Civilförsvarsförbundet Arboga en informationsträff om Civilförsvarets FRG-grundutbildning i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med adress Jädersvägen 1. Där ska det informeras om en ny grundläggande utbildning av personal till Civilförsvarets Frivilliga Resursgrupp, FRG.

FRIVILLIGA Resursgruppen (FRG) är en del av den svenska krisberedskapen, vars uppgift är att stötta kommunen vid extraordinära lägen, samt via kommunen stötta landsting och centrala myndigheter som förstärkningsresurs.

RESURSGRUPPEN utgörs av personer från olika frivilligorganisationer och organiseras av Civilförsvarsförbundet, som också har utbildningsansvaret.
Frivilliga Resursgruppen har till uppgift att finnas till hands när samhällets ordinarie resurser behöver förstärkas i utsatta lägen, till exempel vid en större olycka, kris eller naturkatastrof.

EN FRIVILLIG resursgrupp kallas in på begäran av kommunledningen när något extraordinärt inträffar, för att till exempel hjälpa till med evakueringar, information och administration. Information och medmänskligt stöd är en mycket viktig uppgift för den som är aktiv i Frivilliga Resursgruppen, berättar Wikipedia.

HARRY HOLM 2017 09 05

_____________________________

MÅNDAGEN den 4 december är väderleksmässigt inget för Arbogaborna att jubla över. Nattens regn fortsätter hela dagen och upphör helt först sent i kväll. Det blir som mest 10 plusgrader och vinden kommer inte bara från Sibirien, det vill säga från nordost, utan är också ganska elak.

I SPALTEN här till höger berättas om det viktiga uppdrag förre kyrkoherden i Arboga, Susann Senter, får fram till sin pensionering 31 mars 2019. Hon är säkert rätt person för denna domprosttjänst.

JAG MINNS mer än väl hennes tid som präst i Arboga. Och hennes predikningar, inte minst vid skolavslutningarna i kyrkan. Hon talade rakt in i hjärtat på både elever och föräldrar.

OSS EMELLAN predikade hon så bra att jag ganska snart blev tvungen att välja en speciell sittplats när jag visste att det var Susann Senter jag skulle lyssna på. Det finns en speciell bänk, där bara en person får plats. Och det blev min plats, så länge Susanne Senter var kvar i stan.

VARFÖR DÅ? Jo då var man skymd av en pelare, så att inga andra kyrkobesökare kunde se när tårarna trillade på kinderna på den rutinerade tidningsmurveln. För det gjorde de så gott som alltid när - numera domprosten - Susann Senter talade i kyrkan i Arboga.

HARRY HOLM 2017 09 04

_____________________________

SÅ BLEV DET helg. Du som inte kan eller vill gå till en kyrka på gudstjänst denna söndag, kan få en smakbit ändå av vad det talas om i många församlingar den 3 september 2017. Som vanligt börjar jag med ett bibelord:

En sabbat tog han vägen genom sädesfälten, och lärjungarna började rycka av ax medan de gick. Då sade fariseerna till honom: ”Varför gör de sådant på sabbaten som inte är tillåtet?”
Han svarade: ”Har ni aldrig läst vad David gjorde när han och hans män blev hungriga och inte hade något att äta? Han gick in i Guds hus — det var när Evjatar var överstepräst — och åt upp
skådebröden, som inga andra än prästerna får äta, och gav också dem som var med honom.” Och Jesus sade till dem: ”Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten. Alltså är Människosonen herre också över sabbaten.”

Evangeliet enligt Markus kapitel 2,
vers 23 - 28

Tolfte söndagen efter Trefaldighet
Friheten i Kristus

RELIGIONER är motsatsen till frihet, de innehåller en massa måsten. Gör si, gör så, följ den här regeln och hundratals andra regler. Annars! Men kristendomen är ingen religion. Kristendomen, den innebär frihet. Friheten som Jesus ger oss som känner honom.

JESUS SA inte bara “Jag är den gode herden, och jag känner mina får” Han sa också: “och de känner mig,..”
Javisst. Vi känner Honom, han som segrade på Golgata. Vi känner inte bara till OM Jesus. Vi KÄNNER Honom.

RELIGION bygger alltså på en massa påbud. Religion är förmaning men Jesus är förvandling.Kristendomen bygger på att Jesus förvandlar oss, vi blir nya
människor.

SEDAN KÄNNER vi honom, som en vän, som den bästa vän man kan ha.
Det är ju det som det handlar om, som är det viktiga, att Jesus känner oss men också att vi känner honom.

SÅ KRISETNDOMEN är alltså ingen religion, kristendom är en relation.
En relation? Jag tittade i en ordbok, och hittade synonymen till ordet “relation” som vi använder det här. En relation är “ett känslomässigt förhållande”, “gemenskap”.

VI SOM TROR på Jesus, vi känner honom, som man känner en
familjemedlem, en vän. Vi har gemenskap med Jesus, vi har ett
känslomässigt förhållanden till honom.

HAN KÄNNER oss, som sagt, och vet därmed om våra fel och brister. Men eftersom kristendomen inte är en religion utan en relation, så handlar det inte så mycket om hur bra vi gjort ifrån oss. Det viktiga är inte vem jag är. Det viktiga är vem jag känner.Och jag känner Jesus.

DÄRFÖR har jag blivit förvånad, när jag i vissa kyrkor varit på gudstjänster där namnet Jesus inte ens nämnts i predikan. Och då kom jag att tänka på att det finns lingonsaft utan lingon.

JAG VAR IN i en livsmedelsbutik och skulle köpa lingonsaft. På safthyllan stod en stor billig förpackning från Euroshopper, tror jag det var. “Saft med smak av röda bär“, stod det på
kartongens framsida.

JAG LÄSTE lyckligtvis också baksidan, innehållsförteckningen. Den här saften visade sig innehålla en hel del vatten, men så är det ofta. Och den innehöll många många andra ämnen.
Men inte ett enda lingon. Inte ens en droppe juice av några röda bär. Bara kemiska ämnen, konserveringsmedel och smakämnen. Lingonsaft utan lingon.

SÅ JAG KOM att tänka på att det finns folk som försöker utöva kristendom utan Kristus. Det gör på ett sätt detsamma hur ofta jag går i kyrkan, hur ofta eller hur mycket jag offrar, det kvittar egentligen hur laglydigt och
människovänligt jag lever. Om jag inte har Jesus.

FÖR JAG tror alltså inte att kristendom i första hand hand handlar om prestationer, om att göra så mycket gott som möjligt. För sånt kommer av sig själv, när man väl tagit emot Herren.
Nej, för om jag så lever medmänskligt som helst, men missar Jesus, missar gemenskapen med honom, då blir jag inte räddad. Då finns ingen frihet.

MEN I ETT liv med Jesus som vän, i ett liv där man har en känslomässig relation med Herren, där finns den verkliga friheten.

HARRY HOLM 2017 09 02

____________________________

LÖRDAGEN den 2 september får ganska växlande väder, några regnstänk både på morgonen och framåt kvällen, en del solglimtar efter lunch. Den nordostliga vinden gör att temperaturen som mest går upp mot 19 grader.

PÅ JÄDERS BRUK, väster om stan, arrangeras för 20:e året de så kallade Jädersbruksdagarna. Årets tema är smide. Invigningstalare är Anders Röhfors, moderat kommunalråd i Arboga. Jädersbruksdagarna anordnas av föreningen Jädersbruks vänner, kl 11-17 både lördag och söndag.

PROGRAMMET innehåller gamla fordon, maskiner och motorer i arbete, lastbilar, traktorer, mopeder, tändkulemotorer, stenkrossar med mera. Det blir uppträdanden, ponnyridning, gammaldags marknad, spontanteater, rundturer med traktor och båt, kaffeservering, samt keramik- och glaskonst. Inträdet är 80 kronor, för dem som är 15 år och äldre.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas Medborgarhus visas kl 15 idag filmen Bilar 3. När den legendariske Blixten McQueen blir omkörd av en ny blixtsnabb generation racers befinner han sig helt plötsligt utestängd från den sport han älskar. För att komma tillbaka in i matchen får han hjälp av en ung och tävlingsinriktad racertekniker, Cruz Ramirez, som även hon har sin egen plan för att vinna.

BLIXTEN hämtar sin inspiration från den en gång så fenomenale Hudson Hornet och ett par oväntade svängar. Han bevisar att nummer 95 fortfarande är att räkna med när det verkligen gäller. Filmen är 1 timme och 49 minuter och naturligtvis är denna matiné barntillåten. Biljetten kostar 80 kronor.

TV-PROGRAMMET "Kristallen" som visades i går kväll, det stängde jag av efter ett tag. Pristagarna svor så mycket att de tydligt visade att de inte fattat det vi fick lära oss i skolan "Att svära är bevis på bristande kultur och bildning."

HARRY HOLM 2017 09 02

--------------------------------------

DEN FÖRSTA dagen i höstmånaden september bjuder på rätt vackert väder i Arbogatrakten. Speciellt förmiddagen lovar strålande solsken. Under dagen når temperaturen upp till 18 grader. Vinden är inte heller särskilt besvärlig denna fredag.

POSTNORD upphör numera aldrig att förvåna. I mitten av juli var vi uppe i Härjedalen. Under den tiden skickade grannen ett vykort med en ”välkommen-hem”-hälsning, som skulle ligga i brevlådan vid vår återkomst till Arboga.

INTE LÅG det något vykort i lådan den 19 juli när vi var tillbaka i stan. Men den 24 augusti kom det. Poststämplat i Hallsberg den 23 augusti.

FRÅGAN ÄR: Var hade försändelsen vilat från mitten av juli till dess? Och en annan fråga: Hur länge kan regeringen tillåta den här misskötseln av en viktig och gammal anrik institution?

ATT DET VAR bättre förr även vad gäller postutdelning, det kan ingen säga emot. Från 1950-talet minns jag att Post-Anders i Skinnskatteberg kom ledande sin postcykel i snögloppet till och med på julafton. Så långt i servicen behöver vi nog inte gå. Men visst behöver vi bättre postgång år 2017.

HARRY HOLM 2017 09 01

___________________________

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_____________________________________

ARKIV SEPTEMBER 2017
______________________________________

Stor körsångshelg i Arboga

Körsångare från hela Västerås stift, från Idre till Arboga, samlades under lördagen för en stor körsångdag tillsammans. Under ledning av Ingegärd Idar samövade de nästan åttio sångarna under eftermiddagen och resultatet kunde arbogaborna njuta i söndagskvällens konsert där Hanna Drakengren svarade för ackompanjemanget på hemmaplan.

Överallt i kyrkorna finns små körer som förgyller gudstjänsterna och det måste vara ett stort lyft för dem att någon gång få sjunga tillsammans i en jätttekör och för åhörarna känns det som en upplevelse med alla dessa vackra klanger.
Programmet innehöll en hel del olika musikstilar från Mozart till nyare psalmmusik med influenser från Filippinerna. Visorna har många goda textförfattare och den stora kören fick texterna att gå fram på ett ypperligt sätt i Anders Frostensson Nu plockar vi den sista blombuketten och Per Harlings Dansa med änglarna.
Änglamotiv hade också andaktsstunden med Eva Winlöv.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Misstänkt drograttfyllerist i Arboga

Ungefär kvart i sju på lördagskvällen stoppade Polisen en bil på Västermovägen i Arboga. Den den 23-årige föraren kontrollerades. Mannen visade tydliga tecken på drogpåverkan och fick följa med till polishuset för förhör och provtagning. Han är nu misstänkt för drograttfylleri, rapporterar Polisen Västmanland.

_______________________________________________

Närodlat på Järntorget i Arboga

Det var Bondens Dag på Järntorget i Arboga lördagen den 30 september. Eller landsbygdens dag, kanske man kan säga. Honungsodlare är inte alla gånger bönder. Inte alla "hantverkare" heller. Men denna dag sken solen över såväl utställare som marknadsbesökare. Läs om alla Arbogas bönder nedanför bilderna här.

*

Här på Järntorget fanns kanske inte så många djur som det utlovats. Men här fanns till exempel organisationen Mellanskog, som hade en tipstävling med virke som tema. Det var inte lätt att räkna ut hur mycket en massavedsbit kunde vara värd när den nått till stadiet att bli pappkartong för mjölk.
Flera äggförsäljare och honungsodlare fanns på plats. Och bland andra Helena Gustafsson som själv mal eko-mjöl i sin kvarn i Kungs Barkarö. Hon bakar knäckebröd och annat matbröd, kaffebröd och kakor av detta. (Vill du veta mer om henne, sök Hovgårdens Eko, på Facebook.)

Alla Arbogas bönder
När det gäller de gröna näringarna i Arboga kunde man på Järntorget denna dag få en hel del information. Av de 32.540 hektar mark som finns i kommunen är 18.290 hektar skog. Det finns 7.383 hektar åkermark inom kommunens gränser och därav är 1.660 hektar slåtter- och betesvall. Till detta kommer 379 hektar betesmark.
Av åkermarken är 10,3 procent ekologiskt odlad (mot 6,9 procent sex år tidigare). Det är ändå klart under genomsnittet för både Västmanaldn och hela riket, där 16,8 procent av ytorna odlas ekologiskt.

Hög medelålder
Medelåldern för lantbrukarna är i Arboga ungefär som i resten av Sverige, det vill säga 56 år. Över 65 år är 35 procent av de så kallad bönderna i Arboga kommun. För sex år sedan var bara 28 procent av lantbrukarna här över 65 år.
I kommunen finns bara 138 mjölkkor av totalt 743 nödkreatur (som var 911 sex år tidigare). Man har räknat samman 699 får (mot 1.281 för sex år sedan). Inga grisbönder finns i kommunen, enligt det lantbruksregister som presenterades på årets Bondens Dag i Arboga.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 01

______________________________

Bonde på stan i Arboga

Denna lördag är det åter Bonde på stan, på Järntorget i Arboga. En populär marknadsdag som i år firar 25 år.

På Järntorget kan allmänheten denna dag få träffa lantbrukare från
närområdet, handla färska råvaror och hälsa på bland annat får och kycklingar.
På marknaden finns hantverk och lokalproducerade varor till
försäljning.
För barnen brukar det vara en höjdpunkt att titta på alla djur, att köra tramptraktor eller att hoppa i hölass.
För vuxna ges här tillfälle till samtal med våra lokala bönder för att veta allt om närproducerat.
Det är arrangören LRF som hälsar välkommen till till Bonde på stan på Järntorget i Arboga. mellan 9.30 och 14 idag lördag.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM

______________________________

Ny huvudled väntar i Arboga

Nu händer det saker för trafikanterna som kör Jädersvägen för att fortsätta Gjutarevägen och Sofiedalsgatan norrut. Det blir en ny huvudled mellan Centrumleden och Fellings-brovägen

Den 12 oktober träder den här trafikregeln i kraft. Och inför detta datum börjar omskyltningen som innebär att del av Jädersvägen, Gjutarevägen samt del av Sofiedalsgatan blir huvudled.
Den nya huvudleden börjar vid Centrumleden i söder och slutar vid Fellingsbrovägen i norr. Därmed upphör högerregeln att gälla för dessa sträckor.
Nu vädjar Arboga kommun om extra uppmärksamhet utefter denna vägsträcka under tiden då omskyltningen pågår.Och förmodligen också efter den 12 oktober, då den nya trafikregeln alltså kommer att träda ikraft.

HARRY HOLM 2017 09 29

_____________________________

Priser till företagare i Arboga

Under senaste Morgonsoffan presenterades årets vinnare i Arboga i kategorierna årets butik, årets nyföretagare, årets restaurang/café och årets företagare. Dessa vinnare kommer att representera Arboga på årets VM-Fest på Best Western Hotel Scheele den 19 oktober.

-Det var riktigt inspirerande att dela ut priser till några sanna entreprenörer som verkligen är med och sätter Arboga på kartan! Årets pristagare är verkligen personer som gör skillnad, ett stort grattis, säger näringslivschef Göran Dahlén Arboga kommun.

Årets restaurang/cafe blev Sallad & Smörgåstårtshörnan (utsedd av föreningen Arboga i Centrum). Motivation: "Med ett starkt engagemang för att skapa ett stadsliv i staden, och med en ägare som visat prov på stor målmedvetenhet, kvalitet och servicekänsla så är Sallad & Smörgåstårtshörnan väl värd priset som årets restaurang/café."

Till Årets nyföretagare utsågs Anns Ost i Arboga (av Arboga kommun). Motivation: "Att utnämnas till Årets Nyföretagare innebär att ha egenskaper såsom: Mod, drivkraft,
målmedvetenhet samt att vara en god förebild genom sitt företagande. Priset går till en företagare som har allt detta och mer därtill och framgångsrikt övertagit en butik och utvecklat den. Till butiken kommer inte bara Arbogabor som uppskattar utbudet och professionaliteten utan många hitresande besökare."

Årets butik i Arboga blev Bellis Blommor (utsedd av föreningen Arboga i Centrum). Motivation: "Med hög ambition, kvalitet och servicekänsla och med en butik med personlig inredning och skyltning som bidrar till en attraktiv stadsmiljö är Bellis Blommor en viktig del av handeln i Arboga och en värdig vinnare av titeln Årets bästa butik."

Årets Företag blev TelliQ AB. Mer om det i Harrys Hörna, spalten här till vänster.

HARRY HOLM 2017 09 28

______________________________

Förvånade Arbogabor på "tippen"
Plötsligt fanns inget för Brännbart

Arbogabor har de senaste dagarna kommit till Åkerbruket vid Norra Ågatan och förgäves sökt efter containern märkt Brännbart. Personer som kontaktat Vafab har fått besked att den containern har ”fasats ut”. Och det utan förvarning.

Varför har ni tagit bort alternativet Brännbart?
- Syftet är att minska mängden avfall som går till förbränning respektive deponi och få renare återvinningsmaterial på Återbruken, svarar Carina Färm, som är vd för Vafab Miljö.

Har allmänheten förvarnats om ändringen?
- Information finns på hemsidan, sociala medier och i vår kundtidning Cirkulera som snart kommer ut med ett nytt nummer med en separat artikel om detta, förklarar direktör Färm.

Har Vafab övervägt risken att mycket mer hamnar utanför grinden, eller kanske i skogen, i stället?
­ Det är alltid ett övervägande om hur vi på bästa sätt kan ta emot avfall och samtidigt arbeta för att så mycket som möjligt återvinns, svarar Carina Färm.

Hon berättar att Vafab sedan en tid har ett försök att öka sorteringen och återvinningen på fyra av arton Återbruk i regionen. Skyltarna har bytts på flera containrar för att bli tydligare.
- Försöket har gått bra, genom att sortera bättre har avfallet till förbränning på de fyra Återbruken minskat med cirka 30 procent, vilket är positivt.
Direktör Färm anser att försöken slagit så väl ut att det här därför införs på samtliga Återbruk.

Återstår frågan om innehållet i kvarvarande containrar under försökets gång ökat med 30 procent. Annars måste både Vafab och vi börja fundera över var det som förr slängts i Brännbart nu tagit vägen.

HARRY HOLM 2017 09 27

Fotnot:
Här är det nya systemet, de nya skyltar som visar vad som ska läggas i vissa containrar:
"Brännbart" ersätts med "Tapeter, Takpapp, Gummi". Här lägger du tapetrester, böcker, läder, blöt / starkt nedsmutsad textil.
"Resårmöbler & Textilier" ersätts med "Soffor och Sängar". Här lägger du tygklädda möbler, madrasser, skumgummi, mattor, fönster och speglar med ram.
"Textilier" får en separat behållare. Här läggs kläder, gardiner, dukar, sängkläder och annat av tyg. Innehållet hämtas av Myrorna och Human Bridge som säljer användbara saker vidare, gör torktrasor, ljudisolering och stoppning till möbler av resten.
"Gips och Isolering" delas upp i två separata containrar: "Gips" är endast för rena gipsskivor som återvinns och blir till ny gips. "Isolering och Glas". Här läggs mineralull, dricksglas, glasskålar, spegel/planglas utan ram.

HARRY HOLM 2017 09 27

_______________________________

I en annan del av Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Men nu blir det ett sammanträde
med Arboga kommunfullmäktige

Förra månaden ställdes sammanträdet in som Arboga kommunfullmäktige skulle ha haft. Det fanns för få ärenden. Till septembersammanträdet, den här veckan, har man dock lyckats skrapa ihop några saker att besluta om. Ett fotbollsmål, till exempel.

David Johansson kom den 21 juni in till kommunen med ett så kallat medborgarförslag. Han tyckte att den sportyta som kallas Crugen, och som ligger mellan Vasahallen och Vasagymnasiet, borde kompletteras med fotbollsmål.
Nu kommer frågan upp i början av kommunfullmäktiges sammanträde, som börjar kl 18 på torsdag och som är öppet för allmänheten. Beskedet där väntas bli att det här medborgar-förslaget överlämnas till fritids- och kulturnämnden för beslut.

Nästa ärende på torsdag kväll är också ett medborgarförslag, och det är att undanta delar av Sandgatan från asfaltering.
I övrigt ska politikerna bland annat ta ställning till ett erbjudande om delägarskap i Inera AB och ett avtal om kollektivtrafik i Västmanlands län KS 259/2017-050 7.
Till detta kommer en hel rad valärenden: Bordlagt fyllnadsval av ersättare i tekniska nämnden efter Lars Lindén (S), bordlagt fyllnadsval av ersättare i socialnämnden efter Jasmin Öhman (S) samt bordlagt fyllnadsval av ersättare i fritids- och kulturnämnden
efter Ana Linares (S).
Till kommunen har det dessutom kommit in en begäran från Aleksandra Janse (S) om entledigande från uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

HARRY HOLM 2017 09 25

______________________________

Biohösten: Två filmer i Arboga idag

Visserligen blir det uppåt 17 grader idag, svag vind och till och med en del solglimtar. Men ett par timmar i en biosalong kan kanske konkurrera med höstnaturen. Precis som i går lördag, visas även idag söndag två filmer på biografen i Medborgarhuset i Arboga..

MATINÉ. Det börjar kl 15 med filmen The Lego Ninjago Movie (3D). I kampen för att rädda Ninjago-staden tvingas den unge ninjan Lloyd att jobba tätt ihop med sina vänner som alla är både hemliga ninja-krigare samt LEGO-mästerbyggare. Tillsammans och ledda av kung fu-mästaren Wu måste de besegra den ondskefulle krigsherren Garmadon - den värste killen nånsin! Filmen är tillåten från 7 år.

KVÄLLSBIO. Nästa film börjar kl 19. Det är den nya actionkomedin ”Kingsman: The Golden Circle”. Filmens hjältar, vars yttersta mål är att hålla världen säker, står inför en ny utmaning. När deras huvudkontor förstörs hålls världen gisslan och de upptäcker att det finns en allierad spionorganisation i USA som heter Statesman.
Tillsamans med den nya spionorganisationen sätts deras styrka och intelligens på prov, allt för att besegra deras gemensamma fiende och slutligen kunna rädda världen. Något som verkar ha blivit vardagsmat för Eggsy. I filmen ser man bland annat Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum och Sir Elton John. Filmen är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2017 09 24

_____________________________

Ännu en bild med höststämning

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Hösten är här med färgprakt

FOTO: ARNE GRIPENHED

Höstfärgerna kommer allt mer. De lyser upp de grå dagarna med sin prakt. Och de strålar mer ändå när, som i början av nästa vecka speciellt, solen kommer att flöda över Arbogatrakten.

HARRY HOLM 2017 09 22

______________________________

Information om Arbogas nybyggen

Idag torsdag kl 14 kommer det att informeras om det nya vård- och omsorgsboendet och om den blivande förskolan som vi berättat om tidigare här på sidan. Informationen är inte minst riktad till företag som vill vara med i projekten.

– Vill du som företagare vara delaktig i nybyggnationerna av det nya vård- och omsorgsboendet och den nya förskolan i Arboga, frågar Arboga kommun på sin hemsida.
– Eller är du intresserad av att veta mer om var i processen byggprojekten befinner sig? Då är du välkommen till en informationsträff i Arboga den 21 september kl. 14:00.
– Vi hoppas att företagare som är intresserade av att delta i de här samverkansprojekten har möjlighet att komma och berätta mer om hur de kan bidra i projekten, säger Patrik Ahlberg, vd för Kommunfastigheter i Arboga AB.
Under träffen kommer det också att ges en övergripande information om byggprocessen och var projekten nu står.
Informationen hålls i Kommunfastigheters lokaler på Vinbäcksleden 15 i Arboga.

HARRY HOLM 2017 09 21

____________________________

Efter rekordhögt valdeltagande
Se Arbogas nya kyrkofullmäktige

Den stora skillnaden i kyrkovalet i Arboga i år jämfört med förra gången var valdeltagandet. Men fördelningen av platser i kyrkofullmäktige blir det ingen ändring på. Och här får du veta vilka som sitter och beslutar i fortsättningen.

Det nya när det gäller kyrkovalet i Arboga 2017 är valdeltagandet. Nästan var femte medlem i Arbogabygdens församling gick och röstade i år. Noga räknat begav sig drygt 19 procent av de röstberättigade till vallokalerna. Det är en ökning med 5 procent sedan valet för fyra år sedan.
Största partiet i Arbogas kyrkopolitik är fortfarande POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan. Partiet ökade med en procent i valet i söndag, och Socialdemokraterna minskade med en procent. Men det är för små marginaler för att innebära någon ändring av mandatfördelningen. Även i fortsättningen kommer POSK att ha 16 platser och Socialdemokraterna 9 platser i Arbogabygdens kyrkofullmäktige.

Här är de valda i Arboga
POSK: Inga-Lill Frössman, Eva Holstein, Tomas Karlsson, Lydia Fredlund, Tommy Karlsson, Andreas Rosén, Karl Abrahamsson, Ylva Asp, Brita Alinder, Manne Mali, Birgitta Deubler, Susanne Henning Alhonen, Keijo Hatakka, Maria Asp, Gunilla Sigge och Anton Henning.
Socialdemokraterna: Kjell Cladin, Ann-Charlott Karlsson, Kjell Persson, Karin Cladin, Mikael Hedberg, Lena Träff, Joakim Rönnberg, Inger Persson och Ove Janse.

SD in i Köping och Kungsör
I grannkommunerna var fler partier med och tävlade om stolarna. Och de gamla styrande i församlingarna i Köping och Kungsör får nya ansikten att lära känna under de kommande fyra åren.
I både Kungsör och Köping kom nu Sverigedemokrater in i kyrkofullmäktige. Partiet tog tre platser i var och en av dessa två orters kyrkofullmäktige, med ungefär 10 procent av rösterna.

HARRY HOLM 2017 09 20

Fotnot: Rösterna kontrollräknas nu och det defintiva resultatet kan dröja någon vecka. Ingen skillnad i styrkeförhållandena tycks vara att vänta.

______________________________

Ny hastighet börjar nu införas
på många av Arbogas gator

Nu börjar arbetet med att införa nya hastigheter i Arboga enligt en tidigare beslutad hastighetsplan. Det betyder en sänkning av högsta tillåtan fart med 10 kilometer i timmen.

Ja, generellt sett kommer hastigheterna i Arboga att sänkas med 10 km/h på gator där det idag är tillåtet att köra 50 km i timmen respektive 70 km i timmen.
De södra stadsdelarna är först ut och inom några veckor kommer Bensingatan, Besiktningsgatan, Dyens väg, Linderdalsvägen, Rattvägen, Lingonstigen (del av), Oljevägen Pumpgatan samt Västermovägen att få den nya hastigheten 40 km i timmen.

______________________________

Slut på koka-kyl-systemet i Arboga
Vasas kök byggs om för tillagning

Nu börjar ombyggnationen av Vasagymnasiets kök till ett
tillagningskök. Det betyder att maten kommer att lagas på plats från grunden från april 2018.

Vasagymnasiets kök är idag ett så kallat mottagningskök. Maten kommer färdiglagad och kyld från Gäddgårdsskolan och värms
sedan på plats.
Den 20 september stängs köket för att byggas om till ett
tillagningskök. I april 2018 ska köket öppna igen och då kommer
maten att tillagas på plats.
- Det känns positivt att vi får ett tillagningskök så vi kan anpassa
tillagningen efter gästerna säger Marie-Louise Johansson,
kostchef i Arboga kommun, enligt Arboga kommuns hemsida.

Perioden av så kallad cook-chill-mat i Arboga kommuns matsaler
tar slut. I många år har maten tillagats centralts, kylts ner till 3
plusgrader och sedan serverats tre dagar senare ute på olika
skolor. Men metoden har övergivits successivt.
Sedan tidigare har Medåkers skola och förskola, Götlunda skola,
Sörgårdens förskola, Ladubacksskolan, Gäddgårdsskolan,
Brattbergsskolan, Stureskolan och Västergårdens förskola
tillagningskök.

HARRY HOLM 2017 09 18

_____________________________

Bo Senter sjunger i Arboga idag

Från Betlehem till Graceland. Så tycker prästen Bo Senter att man kan kalla hans program i Pingstkyrkan i Arboga kl 16 denna söndag. Han medverkar under rubriken Musik & Café, tillsammans med sin vän Hans-Åke Månsson.

_______________________________

Förskola för 175 barn och bostäder
planeras vid Oljevägen i Arboga

På området väster om brandstationen i Arboga planeras 50 bostäder och en förskola med 10 avdelningar. Enligt kommunen är det ett led i att möta den ökade inflyttning av barnfamiljer som ger ökat behov av barnomsorg i centrala Arboga.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 5 oktober i fjol att utreda olika platser som alternativ för bygget av en ny förskola på Söder.
Nu har man kommit fram till att det vid kvarteret Marknaden, och på en del av fastighet Strömsnäs 1:1, går att få till en förskola med 10 avdelningar samlokaliserat med nya bostäder.
Planen ska göra det möjligt att uppföra en förskola för 175 barn med tillhörande utegård, komplementbyggnader, angöring och parkering med in- och utfarter från Oljevägen, alternativt Västermovägen. Samt bostäder.

Området ligger söder om länsväg 572 (gamla Europavägen) och begränsas i norr av Oljevägen. I nordost ligger bland annat en
bensinstation, pizzeria och butiker. I söder gränsar området
till bostadsområdet Brattberget och större rekreationsområden.
I öster avgränsas planområdet av brandstationen, Oljevägen och Västermovägen, och i söder och väster av parkmark.

Från och med i går och fram till och med den 29 september finns
detaljplanen för Marknaden 1 och 3 utställd på biblioteket och i Rådhuset. Myndigheter, fastighetsägare eller organisationer kan ge in sina synpunkter skriftligt till kommunens tekniska förvaltning senast den 29 september.

HARRY HOLM 2017 09 16

_______________________________

Lastbil in i viadukt i Arboga

Vid 13-tiden på torsdgaen kallades polis och räddningstjänst till Munkgatan i Arboga. En lastbil hade kört in i en viadukt. Efter kontroll visade det sig att ett lättare plastflak tagit i viadukten, och plastflaket hade därefter spruckit. En hel del bråte spreds ut på vägen, vilket senare åtgärdades av räddningstjänsten. Viadukten klarade sig utan anmärkning men lastbilen fick bärgas från platsen. Chauffören, en 57-årig man, klarade sig oskadd i olyckan, berättar Polisen Västmanland.

_______________________________________________

Arboga Musikförenings höstprogram
med både jazz och Elvis på svenska

Arboga Musikförening grundades 1994 och har sedan dess arrangerat drygt 200 konserter. Hösten 2017 erbjuder flera konserter, med allt från swing till Rock n´Roll. Och Arboga Ungdomsmusikkår 50-årsjubilerar..

I 23 år har Arboga Musikförening funnits och arrangerat många konserter för Arbogaborna och tillresta. Några av höjdpunkterna har bl.a. varit Cyndee Peters, Sven-Bertil Taube och Lill Lindfors.
I höst erbjuder programmet allt från Swing och Jazz till Rock n’Roll.
Vad sägs om Elvis på svenska? Fröken Elvis har nyligen släppt sitt andra album, ”Kungen & Vi”, där man blandar Elvis med egenskrivna låtar. Föreställningen innehåller både nya sånger och gamla favoriter från första skivan, ”Elvis på svenska”.
Höstens program avslutas med Arboga Blåsorkester tillsammans med Arbogas Ungdomsmusikkår. Arboga Ungdomsmusikkår firar 50 år i år, detta i teatersalongen i Medborgarhuset den 11 november.

_____________________________

Arbogaborna och kyrkovalet
Vilket parti ska man välja?

På söndag är det kyrkoval. Det går att rösta redan nu. Men vilket parti ska vi rösta på? Och har politiska partier något med kyrkans liv att göra?

Arbogabon, som kommer till vallokalen, får tre kuvert. I det ena läggs valsedeln för det lokala kyrkofullmäktige, i det andra röstsedeln för Stiftet och slutligen, i det tredje kuveret, valsedeln för Kyrkomötet (motsvarande riksdagen).
Det finns buntar med röstsedlar för flera olika partier, dock är det inte så många alternativ när det gäller vilka arbgabor som skall bestämma lokalt. För valet till riksplanet är det mer välförsett med alternativ.

Vad vill partierna?
Här nedanför kommer nu en liten guide, som jag förstått av det jag läst i pressen:
Socialdemokraterna vill att kyrkan ska vara öppen och välkomnande oavsett besökarens tro.
POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, önskar bryta partipolitiseringen, eftersom kyrkans frågor inte är partipolitiska utan teologiska.
Centerpartiet vill att kyrkan ska stå för öppenhet och mångfald samt att svenska kyrkan ska vara tydlig i det kristna budskapet.
Kristdemkraterna tycker att svenska kyrkan behöver nya gudsjtänstformer.
Frimodig kyrka anser att svenska kyrkan ska vara fri från partipolitik och inte styras utifrån sekulära riksdagspartiers beslut. Samt att politikerna ska ersättas av ”Jesus i centrum”, från lokal nivå till Kyrkomötet.
Sverigedemokraterna menar att svenska kyrkan ska ha en tydlig kristen identitet.
Vänstern tycker att kyrkan ska ha ökad närvaro i mångkulturella sammanhang och att alla präsetr ska viga par oavsett kön och könstillhörighet.

HARRY HOLM 2017 09 14

 

_____________________________

Personbilar krockade vid Arboga

Vid halvfemtiden på tisdagens eftermiddag kolliderade två personbilar på E18/E20. Det var i östergående riktning mellan Sätra och Gräsnäs. Ingen person kom till skada och bilarna bärgades bort ifrån platsen. En anmälan om trafikolycka upprättades, rapporterar Polisen Västmanland.

______________________________

Motorcyklist körde på bil

Stras före kl 8 på måndagsmorgonen larmades polis och
ambulans till E20 öster om Arboga. En motorcykel och en personbil hade kolliderat. MC-föraren hade kört in i bilen bakifrån. Ingen person skadades och fordonen fick enbart lättare skador. Samtliga parter kunde köra därifrån efter olyckan. Ingen misstanke om brott finns.
_______________________________________________

Försvarsövningen kommer
verkligen att märkas i vårt län

Inte minst på vägarna kommer vi från och med måndag att märka att den stora försvarsövningen Aurora 17 pågår. Inte bara 20.000 svenska soldater och hemvärnsmän deltar. Som fiender agerar bl.a. 1.435 soldater från USA, samt med dem bland annat stridsvagnar.

Hela Mälardalen kommer, i varierande omfattning, att märka av
övning Aurora 17. För Västmanlands del innebär det bland annat
att det kommer att röra sig en stor mängd fordon på marken i
vårt område. En ökad militär närvaro kommer att vara påtaglig,
vilket kan innebära vissa begränsningar i framkomlighet.
Övningen påverkar trafiksituationen i berörda områden under
övningsperioden, som pågår i huvudsak från måndag den 18
september till torsdag den 28 september.

Förbanden i Västerås/Sala-området hanterar huvudsakligen logistiktjänsten och är grupperade runt östra Västerås (Hässlö – Irsta), norra Västerås (bland annat Hökåsen), Sala (gruvområden) och Saladamm. Logistikresurser transporteras från 18 september till 22 september i huvudsak på E18, gamla E18 och riksväg 70 men även på det mindre vägnätet som binder samman de större vägarna.

Omgruppering av militära förband från övningsområdet i Enköping till övningsområden söder om Mälaren sker under helgen 23 september till 25 september med större trafikmängder genom Enköping. Områden som berörs är främst riksväg 55 (Enköping – Strängnäs) och bort till riksväg 56 (Västerås - Eskilstuna).I Örebro län då? Ökad flygverksamhet med helikopter sker från en
tillfälligt upprättad helikopterbas vid Villingsberg från och med
tisdag den 19 september till och med onsdag den 27 september.
Flygning sker tidvis även dygnet runt.

Men för oss i Arbogatrakten är övningen mest påträngande om vi
ska ut och resa med bil, speciellt i Västerås – Sala – Enköping
med omgivningar. Långa kolonner som kör sakta och där man
inte ska börja köra om fordon efter fordon, utan lugnt hålla sig
efter.

HARRY HOLM 2017 09 12

Fotnot:
Det kommer att fanns soldater med från fler andra länder än
USA, 270 från Finland och 120 från Frankrike, 60 från Litauen
och 46 från Norge, samt 40 vardera från Danmark respektive
Estland. USA har också med sig atackhelikopter AH-64 och
ubågtsjaktplan P-8 Poseidon.

 

 

_______________________________

Två inbrott på blanka dan i Arboga

Vid 13-tiden på söndagen anmäldes ett inbrott som skett i en villa vid Tegvägen i Arboga. Någon okänd gärningsman hade tagit sig in i huset genom att bryta upp ett köksfönster. Inne i huset var
det tillrört och det är än så länge oklart vad som tillgripits,
meddelar PolisenVästmanland som berättar att en
brottsplatsundersökning kommer att genomföras.
En timme senare, vid 14-tiden, kom anmälan om inbrott i ett hus
vid Villagatan i Arboga. Okända gärningsmän hade brutit sig in i
en bostad där. De hade gått in via ett fönster på baksidan av
fastigheten. Polis kallades till platsen men ingen gärningsman
är gripen. Brottsplatsen avspärrad för teknisk undersökning.
Nu vill Polisen ha in tips och iakttagelser, som kan sättas i
samband med inbrotten, genom telefonsamtal till 114 14.
-------------------------------------------------------------

Lyckad mix mellan kyrkokör
och barbershop i Arboga

På lördagskvällen fick allmänheten höra det strålande resultatet av dagens samövning mellan Anna Ytterbergs kör Sankta Klara och Annika Kristensens barbershopkör Key Town Harmony från Eskilstuna.

Inledningen - i Sanct Nicolai kyrka i Arboga - med ett arrangemang av psalmen I himmelen satte prägel på den kommande konserten. Två vackra röster kulade
intensivt till körernas bakgrundspsalm. Här fanns en härlig
blandning av folkmusik, välkända psalmer och dagens populära
låtar.
Det var härligt att se Annika fullständigt behärska sin kör i
moderna melodier som Kents Sverige eller Utan dina andetag
och Annas underbara tolkningar av Bred dina vida vingar och
Härlig är jorden.
När till slut båda körerna spred sig i kyrkan och
med melodi utan ord framförde Bach Air svämmade känslorna
över. Det var en underbar musikalisk upplevelse.
I extranumret It´s raining men visade båda körerna att de kunde
släppa loss i en härlig rytmisk samordning och stående ovationer
fick dem att reprisera det.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

En hel del helg-göra i Arboga

Den Arbogabo som kan och vill göra något annat än att sitta
hemma i helgen har verkligen mycket att välja på. Både utomhus och inomhus. Lasse-Maja-loppet är förstås en intressant företeelse. Och filmerna handlar om legendariska sportprofiler. Mer om varje evenemang här nedanför.

............

Vädret kan förstås påverka om man väljer inomhus- eller
utomhusaktiviter. Efter fredagen, med svag vind från söder och
16 plusgrader, och det nattliga regnet till lördagen, får söndagen
uppehållsväder och från eftermiddagen en och annan solglimt
samt 17 grader.

LASSE-MAJA-LOPPET

Kl 10 på söndag startar Lasse-Majaloppet vid Ekbacksbadet och
genomförs nu för 45:e gången. Banorna går i skogarna på söder i
Arboga, i vacker natur och till största delen på stigar och
skogsvägar. Man får gå lunka eller löpa. Distanser: 6 km herrar, 6
km damer, 12 km herrar, 12 km damer, 23 km herrar, 23 km
damer samt Lilla Lassemajaloppet 1500 m.
Lilla Lasse-Majaloppet är främst öppet för pojkar och flickor
upp till sju år. Äldre barn som inte vill tävla kan också vara med i loppet. Föräldrar får springa med sina barn. Tidtagning förekommer inte.
De som fullföljer lilla loppet får diplom och korv. Övriga som fullföljer Lasse-Majaloppet får plakett och deltar i utlottning av ett antal matkorgar, lovar arrangerande Arboga
Skidklubb.


FILMER OM SPORTENS STJÄRNOR

BORG, filmen om Björn Borg, visas i biografen i
Medborgarhuset kl 19 fredag och lördag kl 19. BORG är en film
om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en
tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora
genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från
Södertälje till världseliten, om hans största kamp som
utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen
John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel
värld.'

FILMEN om Ronnie Peterson heter Superswede och den visas kl
17 på lördagen. Den tar, tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden, med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev minst tolv förare i döden. Supeswede är en dokumentär som är 1 timme och 28 minuter lång. Den är tillåten från 7 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och det är Arboga Biograf-förening som arrangerar.

KONSERT MED KÖRER

På lördag kl 18.00 - 19.00 blir det konsert i Sankt Nicolai kyrka,
med rubriken "Vi (kör)ar ihop". Det är St:a Klarakören från
Arboga som möter Key Town Harmony från Eskilstuna.
Klassiskt möter Barbershop. Kyrkokör möter profankör. Cirka
50 kvinnoröster klingar i ett program som körerna jobbat fram
under dagen. Det är fri entré men den som vill kan ge kollekt till
kyrkomusiken vid utgången efter konserten.

ROMEO OCH JULIA MED SCHTUNK

Med sin genuina kärlek till både improvisation och Shakespeare
skapar "123 Schtunk" en helt unik version av Romeo & Julia där
både gapskratt och gråt får plats. På begäran är världens kanske
vackraste, mest älskade och sorgligaste kärlekshistoria alltså
tillbaka på 123 Schtunks repertoar. Föreställningen turnérade för
utsålda hus i både Sverige och Finland under åren 2006–2008.
Nu har 123 Schtunk alltså återtagit upp den på repertoaren och
dessutom kryddat den med helt nyskriven musik.
Formen som 123 Schtunk använder sig av är Clown­ och
Commedia dell’Arte, en genre som funnits i flera hundra år och
som 123 Schtunk delvis har moderniserat och satt sin egen
prägel på.
I Clown och Commedia dell’Arte är improvisation en viktig ingrediens och mycket av det som händer på scenen beror på
vad som händer i teaterrummet här och nu. Ofta blir det långa
avstickare från det manus som ligger till grund och publiken är
minst lika viktig som det överenskomna och inrepeterade.
Föreställningen tar 2 timmaroch 45 minuter.
Biljetter för 250 kr styck finns att köpa via hemsidan, biljettsajten
Tickster samt på Arboga Stadsbibliotek. Alla biljettintäkter går
oavkortat till "Clowner utan gränser". Arboga Teaterförening
arrangerar och den som är medlem där går in för en femtilapp
billigare.

HARRY HOLM 2017 09 08

______________________________

Drograttfylleri i Arboga

Strax före nio på torsdagsmorgonen kontrollerade en polispatrull
en bil på Skandiagatan i Arboga. Föraren, en 18-årig man,
uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan. Vid en
husrannsakan i bilen anträffades en mindre mängd narkotika.
Mannen medtogs för provtagning och släpptes sedan på fri fot
efter förhör. Han misstänks för rattfylleri, ringa narkotikabrott
genom eget bruk samt innehav, berättar Polisen Västmanland.

________________________________________________

Nu kan blåljusen hitta bättre i Arboga

Arboga kommun har som en av de första kommunerna i Sverige blivit så kallad ”Blåljusgodkänd kommun” av Lantmäteriet och Trafikverket. Det betyder att Arboga kommun har en hög kvalitet av geodata som underlättar för brandkår, polis och ambulans att hitta rätt väg fram till olycksplatser.

Blåljuskollen är en checklista med syfte att kvalitetssäkra
kommunens geodataprocess så att kommunen skapar och
uppdaterar de geodata som blåljusaktörer behöver för att hitta rätt.
Arboga kommun har deltagit i pilotprojektet av Blåljuskollen,
enligt en rapport på arboga.se.
För Sveriges blåljusaktörer är kartan ett viktigt arbetsredskap.
Karta och positionering används både hos larmcentral och i
utryckningsfordon för att snabbt komma till den plats där hjälpinsats krävs. Vid en nödsituation är det mycket viktigt att stödsystem fungerar och visar rätt information.
Inom projektet har räddningstjänsten pekat ut ett antal kartdata
de har användning för att komma fram till olycksplatser, det
handlar till exempel om att det ska finnas uppdaterad information om adresser, byggnader, vägar och anläggningar.

_______________________________

Väpnat rån i Arboga

Två personer rånade till sig en mindre summa pengar vid Rasta, öster om Arboga. De försvann i en mindre, silverfärgrad bil.

Två maskerade personer tilltvingade sig, sent på måndagskvällen, en mindre summa pengar, med hjälp av ett pistolliknande föremål. Det var personalen på Rastas Resaturang vid Flygvägen, som utsattes. Gärningsmännen flydde sedan från platsen i en mindre silverfärgad personbil.
Spaningar efter den aktuella bilen gjordes i flera omgivande polisdistrikt, utan resultat.
Polis har varit på platsen och samtalat med personalen som inte skadades, men är chockade.
En anmälan om grovt rån är upprättad och en brottsplats-undersökning har gjorts på platsen som spärrades av, berättar Polisen Västmanland.

______________________________

Första dan på jobbet för Patrik
Bergmans Guld i Arboga i ny regi

Den sista juni i år skrevs hyreskontraktet, som var starten till att
JEMP Guld i Kungsör skulle ta över Bergmans Guld vid
Järntorsgatan i Arboga.
Familjen Bergman lämnade efter 50 år över sitt företag till familjen Lund från Kungsör.
Igår, måndagen den 4 september, öppnades Arbogabutiken igen efter renoveringen. Och Patrik Lund gjorde sin första arbetsdag i Arboga.
Han och hans familj driver även i fortsättningen JEMP Guld i Kungsör och dess internethandel.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

______________________________

Tidigare Arbogaherden Susann Senter
blir domprost för att lösa problemen

Tidigare kyrkoherden i Arboga, och första kvinnliga prästen i Västmanland, Susann Senter, är ny domprost och chef för
Svenska kyrkan Västerås pastorat. Hon tas emot i den tjänsten i Västerås domkyrka den 8 oktober.

Västerås stifts och pastoratets tillsättningsnämnd har utsett
Susann Senter till ny ordinarie domprost. Hon efterträder Helén
Lundberg som slutade i feburari i år efter omfattande kritik.
Sjuktalen i pastoratet hade skjutit i höjden och Stiftet räknar nu
med att få ordning på de arbetsmiljöproblem som funnits. När
Susanne Senter går i pension, sista mars om ett och halvt år, väntas allt vara mycket bättre.
Västerås stift har drygt 200 anmställda är därmed svenska
kyrkans näst största pastorat.

Första kvinnliga prästen i Västmanland
Susann Senter är född och uppvuxen i Karlskoga. Hon prästvigdes december 1975 i Västerås domkyrka tillsammans
med maken Bo, som är uppväxt i Västerås. Susann var första
prästvigda kvinnan att tjänstgöra i Västmanland.
Efter tjänstgöring i Badelunda och på Stiftskansliet i Västerås
samt i Insjön, kom Susann som komminister till Arboga. Hon
blev efter några år Arbogas kyrkoherde och så småningom
också kontraktsprost i Mälardalens kontrakt. Sedan 2001 har
hon arbetat som kontraktsadjunkt i Domprosteriets kontrakt och
sedan 2002 varit bosatt i Västerås.

Drive-in-vigslar
Som kontraktsadjunkt har Susann Senter arbetat med
pastoratets Drive in-vigslar under många år. Uppgifter inom
kyrkoherdeutbildning på nationell nivå samt tjänst som
tillförordnad kyrkoherde i flera församlingar i stiftet, bland andra
Hedemora, Mora och senast Falun har också hört till
arbetsuppgifterna.
Hennes make. Bo Senter, är numera pensionerad präst men aktiv
musikant. Bland annat skall han sjunga och tala i Pingstkyrkan i
Arboga söndagen den 17 september.

Med hjälp av material från Västerås Stift
HARRY HOLM 2017 09 04

_______________________________

Moped sattes i brand i Arboga

Polis och räddningstjänst kallades till Arboga Järnvägsstation sent på fredagskvällen, med anledning av att något brann. Det visade sig att någon satt eld på en moped. En anmälan om skadegörelse genom brand upprättades, rapporterar Polisen Västmanland.

______________________________

Högertrafik i 50 år - så gick det till

Kampanjen inför övergången innehöll bl.a. klistermärken som det här ovan och i radion spelades "Håll dig till höger, Svensson" (som egentligen handlade om att man skulle vara ärlig och till exempel inte "vänstra").

Mer än 80 procent av svenskarna sa nej till att börja köra på höger sida. Men det blev högertrafik i alla fall, för precis 50 år sedan.

Jag minns hur det var för mig, då 50 år sedan. Jag körde på
lördagen min folkvagn, en så kallad bubbla, på vänster sida för
att ta mig den dryga milen från Hede till jaktstugan. Och när vi
efter ett fåtal dagar jagat färdigt, körde jag på höger sida tillbaka
ner till Hede. Det gick bra, jag hade väl tränat lite vid de resor som gjordes till Röros i Norge, för inköp av billigt margarin och mjöl.
Högertrafikomläggningen skedde i vårt land klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967. Nu skulle alla fordon, inklusive
cyklar, använda högra körfältet på vägar med dubbelriktad trafik
och hålla till höger vid mötande trafik på enfiliga vägar.

Politisk långbänk
Politikern hade haft ärendet i långbänk. Det första av en lång rad förslag om övergång till högertrafik kom 1927, sedan följde förslag i riksdagen 1934, 1939, 1941, 1943 och 1954. År 1955 genomfördes en folkomröstning som visade att äver 80 procent av svenskarna var emot en övergång till högertrafik.
Jag minns att vi hade som uppgift i svenska i realskolan att skriva
en text för eller emot högertrafik. Redan tidigare hade svenska
bilar ratten till vänster, och det fanns då en fördel att föraren såg
dikeskanten bättre, vid möte på de då ofta så smala vägarna.
Men trafiken ökade och vägarna blev bättre och jag skrev min uppsats om att det skulle bli säkrare omkörningar, genom att man som föraren inte behövde köra så långt ut i vägen för att se om det var fritt framför framförvarande fordon. Plus att, jag som rätt ofta var i Norge, skulle slippa byta sida vid gränsen.
Men med 254 röster mot 50 bestämde riksdagen 1963 att
Sverige år 1967 skulle börja hålla till höger.
Och det har vi gjort nu, i 50 år.

HARRY HOLM 2017 09 03

_____________________________

Rattfyllerist stoppad i Arboga

Natten till fredagen stoppades en 31-årig man misstänkt för drograttfylleri. Det var på Östra Broleden i Arboga som han kontrollerades. Mannen visade synbara tecken på drogpåverkan och fick följa med till polishuset i Köping för förhör och provtagning, berättar Polisen Västmanland.
---------------------------------------------------------------

Sista chansen för i år i helgen
Arbogas utebad stänger för säsongen

I torsdags tog augusti slut, den sista sommarmånaden. Och nu i helgen är det sista chansen för i år att bada ute i Ekbacksbadet i Arboga.

Denna helg, den 2-3 september är Ekbacksbadet öppet kl 10-16.
Det betyder att både ute- och innebadet är stängt från och med måndag.
Den pågående renoveringen av badhuset beräknas inte vara klar förrän till 1 oktober, berättar Arboga kommun också på sin hemsida.

HARRY HOLM 2017 09 02

_____________________________

Narkotikabrott i Arboga

Tre män i åldern 20-25 år kontrollerades på Västermovägen i Arboga strax innan midnatt, natten till igår. Samtliga tre visade tecken på narkotikapåverkan och fick därför lämna sedvanliga prover. De är nu misstänkta för ringa narkotikabrott, eget bruk. Dessutom är en 25-åring misstänkt för innehav av narkotika. Alla tre förhörda och frigivna, rapporterar Polisen Västmanland.

___________________________

I Arboga finns det saker att göra
Några bilder från förra helgen

Torglördag i Arboga och
Rappshusets Dag

*

Bil vid Robotmuseet. Och en Austin på Stora Torget.

"Fly me to the moon."
Elin Jauring sjöng under Rappshuset Dag.

FOTO: HARRY HOLM

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

Ny bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dreamweaver

 

__________________________