wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

--------------------------------------

HELGEN ÄR HÄR och i den finns söndagen den 1 mars, som jag idag ägnar min så kallade lekmanna-betraktelser. Bibelordet den här söndagen visar att Jesus inte alltid var på så bra humör:

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”
Markus 9:19

Andra söndagen i Fastan
Den kämpande tron

FÖR MÅNGA varierar tron från vecka till vecka, från år till år, eller från skede till skede i livet. Det är inte ovanligt att människor mer eller mindre glömmer Gud, fram till den punkt då något dramatiskt händer i livet, då är också de kristna församlingarna, kyrkan, bra att ha.

VI I FRIKYRKAN och andra som ber mycket kan, när bönesvaren dröjer, i svaga stunder känna attacker mot vår trosvisshet.
Eftersom, trots allt bedjande, krämpan inte lämnar oss, eftersom vår granne inte kommer med till kyrkan, eller eftersom kassan inte vill räcka till, så förleds man tänka att det är något fel på oss själva eller på tron.

LYCKLIGTVIS lär man sig snabbt igen att Herren är att lita på. Han är bara så mycket smartare än mig, exempelvis är det inte alltid så att det jag ber om är det bästa. Men det blir till slut till det bästa. Om man kämpar vidare med bön, i tro. Det gäller både oss som är aktivt kristna i en församling och dem som ber i hemmets lugna vrå på sin väg mot frälsningen.

DAGENS BIBELORD (se ovan) handlar om när Jesu lärljungar misslyckats med att bota en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi. Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
–- Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
–- Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

HÄR I ARBOGA samlas vi i frikyrkorna en gång i veckan till bön. På tisdagskvällarna brukar vi, Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan, be mycket, bland annat för personer som är sjuka på olika sätt. Ibland får vi be i många veckor, andra gånger går det relativt snabbt. Men ofta får vi se effekten av envist bedjande, och för varje gång stärks tron, för varje gång minskar behovet av att kämpa för att tro.

DÄRMED stärks hela tiden viljan att kämpa för tron, att kämpa för spridandet av budskapet om Jesus.
Vi har till exempel bett om att fler i Arboga skall hitta till Jesus. Och vi har senaste året sett riktigt konkreta bönesvar i det avseende: Tolv personer i olika har döpts i Pingstkyrkan..

SÅ JAG BER: Tack Herre för att vi får arbeta för Ditt rikes utbredning, Tack Herre för att vi får så många bönesvar och tack för att vi får ha äran att tro på Dig.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2015 02 28

---------------------------------------

OJ, ÄR DET REDAN FREDAG.
Jodå, tiden går. Mot vår.
I Arboga blir det idag 1-3 plusgrader hela dagen, och lite nederbörd först framåt kvällen.

MEN DÅ kan man gå på bio. Om man vill se den otäcka filmen Cirkeln.


Den börjar kl 19 i biografen i Medborgarhuset i Arboga och det kostar 80 kronor att gå in. Filmen är tillåten från 11 år och 2 timmar och 23 minuter lång.

HANDLINGEN: En natt när månen färgas blodröd, befinner sig sex unga tonårsflickor i en övergiven folkpark, dragna dit av en mystisk kraft. Där avslöjas en gammal profetia. De är "De utvalda", en grupp häxor - utsedda att rädda världen. Plötsligt är tiden i gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat.

DE MÅSTE lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. I Cirkeln skildras en parallell värld i vilken drömmar, irriterande föräldrar, mobbing, hämnd och kärlek möter farliga krafter och forntida magi.

HARRY HOLM 2015 02 27

------------------------------------

PÅ MÅNDAGSKVÄLLEN fortsatte doktorn i Fråga doktorn i SVT det gamla tjatet om hur man ska behandla diabetes typ 2, så kallad åldersdiabetes. Fortfarande rabblar den etablerade vården upp det där med motion och tabletter och sprutor.

JAG SÅG för något år sedan ett reporttage i Vetenskapens Värld i TV om hur snabbt och enkelt diabetiker blev friska av att äta mat som i princip innehöll en fjärdedel protein, en fjärdedel kolhydrater och hälften fett. Samtidigt gick kolesterolvärdet ner och stannade nere, med den kosten.

PRINCIPEN bygger på att kolhydrater får insulinet att gå upp, medan fett gör att det värdet ligger bra och stilla. Enklast att förklara är att säga:
- Om du äter frallan utan smör går insulinet upp och du blir dessutom tjockare.
- Men om du tar rejält med smör på mackan så ligger både insulinet och din vikt stilla.

REDAN FÖR drygt tio år sedan skrev jag så här på arbogasidan.se:

Från SVT:s hemsida, v 47, 2004
Kost med lite kolhydrater bra för diabetiker
Maten är mycket viktig för alla som har diabetes. Men hur ska diabetiker äta egentligen? Ja, kanske är det inte som man tidigare har trott. I Karlshamn har man nämligen haft stora framgångar med en ny kostmodell som innehåller mycket lite kolhydrater. Patienterna har gått ned i vikt och några har till och med kunnat sluta helt och hållet med insulin.
Göran Turesson från Sölvesborg är en av dem. Han har diabetes typ 2, eller hade ska vi kanske säga. Han har tappat 18 kilo, kunnat sluta med insulin och mår mycket bättre genom att äta annan kost. Dessutom får han återuppta sitt arbete igen som busschaufför.

  Jörgen Vesti Nielsen, som är överläkare på medicinkliniken på Blekingesjukhuset i Karlshamn, berättar att det handlar om att diabetespatienter ändrat sammansättningen på måltiderna. De vanliga råden till diabetiker, och även till överviktiga och andra som vill må bra, är att äta mycket kolhydrater och så lite fett som möjligt. Men i Karlshamn prövas en ny diet med extremt lite kolhydrater och istället en större andel fett och protein. Den gamla metoden med mycket kolhydrater, fungerar helt enkelt inte, menar Jörgen Vesti Nielsen.
 
Kolhydratfattig kost
* Ingen potatis, ris, pasta och liknande.
* Inga flingor eller gröt.
* Mjukt bröd förekommer nästan inte alls, däremot går det bra med grovt knäckebröd i små mängder.
* Andra kolhydratrika livsmedel som kaffebröd, godis, snacks m m ingår naturligtvis inte alls, men det gör det inte heller i vanlig diabeteskost.

MEN MATEN är ändå näringsmässigt väl sammansatt, betonar dietisten Anna-Karin Nilsson. Det ingår exempelvis mycket grönsaker som ger viktiga vitaminer och mineraler.
  Göran Turesson och de andra diabetespatienterna har fått ändra sina matvanor ganska mycket och ta bort en hel del av den mat de åt förr. Men Göran tycker inte att det har varit svårt. Han tycker om kosten och det bästa av allt är att den gör honom mätt, trots att han äter förhållandevis få kalorier per dag. Att Göran inte har problem med hungerkänslor beror på att proteinrik mat har visat sig ge bättre mättnadskänsla än kolhydratrik mat.
 
Undersökningen
I den undersökning som gjorts i Karlshamn ingick 16 personer som fick äta enligt den nya lågkolhydratsmetoden och 15 personer i en kontrollgrupp som fick de traditionella kostråden för diabetiker.
  I kontrollgruppen hände nästan ingenting med patienternas blodsocker och vikt. Men de som åt enligt den nya kostmodellen med lite kolhydrater sänkte sitt blodsocker rejält och tappade i genomsnitt drygt 11 kg i vikt under de 6 månader som försöket pågick. Och dessutom fick de bättre kolesterolvärden!
 
Byt ej kost på egen hand
- Det är fantastiska resultat vi ser med den här metoden, säger Jörgen Vesti Nielsen. Men det är viktigt att inte experimentera med lågkolhydratsmetoden på egen hand om man är diabetiker. Eftersom behovet av insulin sjunker snabbt måste man stå under uppsikt av läkare eller diabetesteam.
  Metoden kan också passa överviktiga, som vill hitta ett bra sätt att gå ned i vikt.

HARRY HOLM 2004
Och nu 2015 02 24

___________________

VÅREN är på gång men förväntningarna störs lite av måndagens blötsnö - som väntas övergå i regn på eftermiddagen. Men som en förvarning om tulpanernas tid placerar jag in min bild ovan, tagen vid vårt köksbord.

VI FÅR glädas åt att det är mest dagar med plusgrader veckovis framåt. De sportlovslediga som vistas utomhus behöver alltså inte frysa. Tövädret kan dock tyvärr ha menlig inverkan på vissa av de aktiviteter som ett sportlov skall innehålla.

DET SOM finns att göra för Arbogas sportlovslediga barn och ungdomar kan studeras i spalten här till höger. Ha det så roligt!

HARRY HOLM 2015 02 23

__________________

Första söndagen i fastan
Prövningens stund

SÅ STUNDAR en söndag igen och därmed ägnas Harrys Hörna - som varje helg - åt vår Gud. Så att det blir en Herrens Hörna.
I otaliga kyrkor i landet läser prästen idag inledningen på Matteus 4:e kapitel, då Jesus förs ut i öknen för att frestas av djävulen.

FÖRSTA SÖNDAGEN i Fastan har nämligen titeln Prövningens stund.
Frestelser utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska.
För att ta ett exempel.

I BÖRJAN AV Matteus fjärde kapitel får vi alltså läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten.
Då sa frestaren, djävulen:
–- Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade :
- Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord. Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun.

GUD TALAR till oss på olika sätt och i många sammanhang.
Även den här helgen har vi i vår trakt många tillfällen att höra Guds ord i kyrkorna.
I Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan predikar kl 11 på söndagen Arne Olsson från Kungsör på sitt trygga dalmål och det blir sång och musik av Raimo med Team.

INTE BARA kyrkorna bjuder kristna inslag. I Trefaldighetsgården har Frälsningsarmén trivselträff kl 16, som alltid sista söndagten i månaden. Kurseth och sångarna medverkar. Det blir information om Gideoniterna. Och det finns till och med stor risk att jag sjunger en sång till gitarr.

PERSONLIGEN ser jag ofta kristna program i TV, på Kanal 10 eller på Norgevision (kanal 202 respektive 203 på Viasat).
Även om jag oftast finner Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen, så måste jag erkänna att orden i Bibeln får en extra dimension när man i kristen tv hör vittnesbörden om vad Gud gjort för enskilda människor. Och kristna sånger som går till hjärtat.

EFTER ATT du har lyssnat på dessa kristna program i Kanal 10 eller Visjon Norge - har djävulen mindre chans att prägla ditt liv.

BÖN:
Herre, lär oss att lyssna och lära så att vi verkligen förstår vad du vill med våra liv. Ge oss kraft att följa Dig, så att vi klarar att stå emot ondskans attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2015 02 21

-------------------------------------

EFTER DEN dåliga, ja farligt dåliga, röjningen av vissa gator i Arboga, var det intressant att höra tekniska chefens förklaring (i spalten här till höger). Vad tycker ni om svaren? Föga konkret,a enligt min smak.

JAG STÄLLDE motsvarande frågor till kommunalrådet Agneta Bode, s. Hon svarar:
- Det är klart att det inte finns obegränsade resurser. Denna vinter visar också på, hur viktigt det är att använda egna halkskydd.

LÅNGT IFRÅN att angripa det akuta problemet var följande del av hennes svar:
- Under våren brukar Tekniska förvaltningen kalla allmänheten till informationsmöte om snö- och halkbekämpningen som varit. Hoppas du har möjlighet att närvara då.

HÄR TYCKER jag att vi ser ett tydligt exempel på hur kommunalt monopol hanterar sina invånare, sina "kunder". Ett seriöst privat företag med samma ansvar för vägarna skulle säkert ha svarat mig ungefär så här:
- Vi beklagar att vi inte hunnit med Granitvägen än men ska ta det så fort det går.

HARRY HOLM 2015 02 19

 

--------------------------------------

ONSDAG den 18 februari. I Arboga blir det 4-5 plusgrader hela dagen. Men rätt friska vindar. Så blir temperaturen också torsdag och fredag. På fredagen väntas strålande sol, speciellt på eftermiddagen.

OM EN BOK handlar det i Arbogas bibliotek i kväll kl19. Boken heter "
1095: en mammas berättelse".

DET ÄR Arboga bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar. Och det är fri entré när Ulrika H. Svensson berättar om bakgrunden till boken, som gavs ut förra året.

”HÖSTEN 2002 då livet förändrades på några sekunder, några ord som fick min värld att rasa samman. De efterkommande 1095 dagarna som kantades av kaos i mig och mina barn". Sä berättar färfattarinnan och fortsätter:

"JAG HAR fått förfrågningar under de 10 år som gått sedan jag fick veta att två av mina barn blivit utsatta för sexuella övergrepp att skriva en bok och berätta hur jag gjorde, när resultatet blev så bra. … Nu är den äntligen skriven så att många människor, i sina yrkesutövningar och privatpersoner, kan få ta del av en metod och ge dem insikter om hur komplext allt kan vara.”

PROGRAMMET ingår i vårens föreläsningsserie Alltid på en onsdag, ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket.

HARRY HOLM 2015 02 18

 

--------------------------------------

FEBRUARI rullar vidare och även om det inte stämmer alltid, så kallas den i gamla bondepraktikan för "Vintermånad". Från och med tisdagskvällen blir det plusgrader veckan ut, verkar det som.

DET ÄR bra att de inte väntas några skyfall, nu när den flera månader långa reparationen av Skandiatunneln misslyckades. Det finns fortfarande problem med vatten i konstruktionen.

DET ÄR TRAFIKVERKET som ansvarar för tunneln och har utfört reparationen, förklarar Arboga kommun på sin hemsida.. Läckaget från fogarna har man inte lyckats åtgärda.

TRAFIKVERKET har underrättats om problemen och kommer att undersöka vilka åtgärder som behöver utföras. Så av allt att döma väntar fortsatta avstängningar med långa omvägar för de trafikanter som skall färdas mellan stadsdelarna norr och söder om järnvägen.

HARRY HOLM 2015 02 17

--------------------------------------

MÅNDAGEN är här, måndagen ii vecka 8, veckan innan Arbogas sportlov. Inga plusgrader idag. Men 4 sekundmeter sydlig vind. Först i morgon eftermiddag kan det bli någon plusgrad, Och därefter är det fritt fram för Gumman Tö veckan ut. Vad sägs om 5 plusgrader på torsdag eftermiddag?

BIO KONTRAST visar i kväll kl 19 filmen Pride, på biografen i Medborgarhuset. Biljetten kostar bara 50 kronor och filmen är tillåten från 7 år.

HANDLINGEN. Sommaren 1984. Margaret Thatcher är vid makten och gruvarbetarna strejkar. För arbetarna i den Walesiska byn Dulais börjar det ekonomiska läget bli desperat och någon lösning på problemet syns inte till.

INTE FÖRRÄN ett gäng Londonbaserade gay-aktivister bestämmer sig för att hjälpa till. Kulturkrocken är ett faktum, men nykomlingarna visar sig ha mer gemensamt med byborna än vad någon av dem hade trott.

FIILMEN, som är 2 timmar lång, bygger på verkliga händelser. I rollerna ser vi Bill Nighy, Imelda Staunton, Paddy Considine, Dominic West.

HARRY HOLM 2015 02 16

-------------------------------------

SÖNDAGEN den 15 februari - dagen eftger Alla Hjärtans Dag - handlar det om "Kärlekens väg" i många kyrkor.
Också i den här spalten, i form av min helgbetraktelse. Som alltid börjar med ett Bibelord.

Han samlade de tolv omkring sig och sade till dem: "Vi går nu upp till
Jerusalem, och allt som profeterna har skrivit om Människosonen skall
gå i uppfyllelse."
Luk 18:31

Fastlagssöndagen
Kärlekens väg


PÅ ALMANACKSBLADEN idag står det att det denna helg är Fastlags-söndagen, den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen, som föregår den fyrtio dagar långa fastan.

TEMAT för den dagens bibeltexter i svenska kyrkan är "Kärlekens väg", och man läser de texter ur evangelierna som berättar om hur Jesus, på väg till Jerusalem, för tredje gången berättar om Messias (sitt) förestående lidande.

OCH SÅ här står det alltså i Lukas 18:31:
Han samlade de tolv omkring sig och sade till dem: "Vi går nu upp till
Jerusalem, och allt som profeterna har skrivit om Människosonen skall
gå i uppfyllelse."

DET DÄR har jag ju både hört och läst förr. Men inte sällan när jag läser
Bibeln så far tankarna iväg på ett sätt som jag tror är en yrkesskada. Kritiskt granskande kommer jag fram till att man får - men inte behöver - följa evangelibokens turordning där varje söndags bibeltexter är anbefallda från ett kyrkomöte i Uppsala.

JAG GILLAR det här att man inte hela tiden behöver leva med i kyrkoårets
händelser för att leva ett kristet liv. För därmed blir det lite lättare att vara
öppen för det som händer just nu i våra liv, i vår stad, i vår värld.

EVANGELISTEN och läkaren Lukas förlåter mig säkert för att mina tankar då
och då inför påsken lämnar hans dramatiska ett par tusen går gamla
berättelse för att i stället gå till exempelvis de nutida händelserna i Mellanöstern, i Ukraina och till att USA och Sverige skall samöva sina flyg över Östersjön.

UNDER fastetidens vandring mot påsken tänker jag också på de av mina bekanta som är sjuka. Även om det där inte handlar om vägen mot påsken så får vi hoppas att dessa tankar och förböner handlar om kärlekens väg i mitt liv.

I DEN fastetid som nu börjar vill jag ha rätt att gå med i vandringen mot
påsken trots att jag inte sällan har tankarna på annat.
Som avslutning vill jag idag läsa en bekant vers ur den episteltext som
läses i svenska kyrkans alla församlingar idag. Det är 1 Kor 13:13:
"Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är
kärleken."


HARRY HOLM 2015 02 14

---------------------------------------

ALLA HJÄRTANS dag är det idag, lördagen den 14 februari. En dag då vi mer än vanligt har orsak att visa kärlek och vänskap.

I GÅR var det Alla Hjärtans Afton, kom vi fram till hemma hos oss. Julafton är dagen innan juldagen, midsommarafton dagen innan midsommardagen ... och lika är det med påsk och pingst.

SÅ VISST var det Alla Hjärtans Afton i går kväll. Så jag tog i lite extra, när jag då lagade kvällsmaten åt mig och hustrun. Både förrätt och huvudrätt förstås. Med mina amatör-kocks-brister men - välment och förhoppningsvis märktes det att jag lagt ner hjärtat i tillaggning och presentation.

MEN IDAG är det alltså Alla Hjärtans Dag. Sankt Valentins Dag.
Varför firar vi? Sägnen berättar om Valentin, en präst i Rom på 200-talet. Han gillade inte att kejsaren förbjöd unga att gifta sig. Så han vigde de kära ungdomarna i hemlighet.

HAN BLEV därför halshuggen men hann innan avrättningen få ett brev utsmugglat till sin käresta, ett brev undertecknat "Från din Valentin".

FIRANDET av Sankt Valentins dag - alla hjärtans dag som vi säger nufötiden - har funnits i England sedan 1400-talet. Uppvaktade man någon den dagen räknades det i princip som förlovning.

HA EN bra Alla Hjärtans dag!

HARRY HOLM 2015 02 14

_-------------------------------------

FREDAGEN DEN 13:e är det idag. En olycksdag, sägs det. Thomas L. Lawsons roman "Friday, the Thirteenth" (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street, spred skrocken. Under decennierna därefter började allt fler inbilla sig att fredagen den 13 var en dag då man borde ta sig i akt.

I DET GAMLA bondesamhället betraktades varje fredag nästan som en slags helgdag, en dag då det var olämpligt att börja med ett nytt arbete. Det var också olämpligt att starta en resa på en fredag, särskilt till sjöss.

TALET 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Vetenskapligt sett finns "Triskaidekafobi" (av grekiskans treiskaideka ’tretton’ och phobos ’rädsla’) . Det är fobi för talet tretton och fobi för fredagen den trettonde kallas paraskavedekatriafobi.

MEN VAR inte rädd! Enligt statistik från försäkringsbolaget Trygg-Hansa inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

FÖR NÅGRA år sedan visade också Räddningsverket att det är onödig skräck för Fredagen den 13:e. En undersökning av kommunernas räddningstjänster visade att dessa fredagar inte hade fler utryckningar än vanliga fredagar.

HARRY HOLM
fredagen den 13 februari 2015

--------------------------------------

NOG ÄR det snudd på brottslig nonchalans mot invånarna att inte jämna ut vägbanorna i stan. De tillfrusna snösörjorna och isvalkarna för fordonen lite hur som helst, hur hårt man än håller i ratt eller styre.

HUR DE så kallade oskyddade trafiakterna har det, om de över huvud taget vågar ge sig ut på Arboga gator, det kan landstingets ortopedavdelningar berätta om.

ETT PAR plusgrader väntas också under torsdagen. Skillnaden mot veckans inledning är att idag lyser med sin frånvaro. Som en förvarning för de få men dock minusgrader som väntar i helgen.

FEMTIO nyanser av grått, det vill säga "Fifty Shades of Grey" heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus klockan 19.00 i kväll. Den är tillåten från 15 år och har följande handling:

LÄRARSTUDENTEN Anastasia Steele intervjuar miljardären Christian Grey för att göra sin rumskompis en tjänst. Intervjuoffret visar sig vara en man som är både vacker och intelligent, men också en aning överlägsen.

DEN NAIVA Ana och den reserverade Christian dras ohjälpligt till varandra. Hon kan inte motstå honom och han vill ha henne, men på sina egna villkor. Ana tvekar när hon under den framgångsrike Christian Greys yta, anar en man som har ett kontrollbehov på gränsen till besatthet.

MEN JU närmare de kommer varandra, desto mer upptäcker Ana inte bara av Christian hemligheter, utan även sidor hon själv inte visste hon hade.
Filmen är baserad på E.L. James bästsäljare "Femtio nyanser av honom".

HARRY HOLM 2015-02-12

 

 

____________________________

I ARBOGA fortsätter "vårvädret" med 4-5 plusgrader och en hel del blå himmel. Snö och is rinner bort och det känns bara bra.

UNDER KALLARE dagar har det varit kö vid vår fågelstuga. Men igår och idag har det hänt, det jag väntat på. Talgoxarna har börjat "sjunga" sin vårsång.

DET VAR en lisa för själen, som man säger, att stå och se på en av våra matgäster, när han satt längst upp på schersminbusken och gjorde årets första trevande sångförsök.

FÖRST KOM bara några entoniga pip. Men det kommer att ta sig, och bli tvåtonsljud. Det räknar jag med att få höra redan idag, denna vårliga vardag.

JAG HOPPAS förstås att få höra talgoxarna sjunga, som jag har för mig att de flesta gjorde förr: Sjunga tre toner åt gånger, så att det lät ungefär som pappa-di, pappa-di...

HARRY HOLM 2015 02 10

____________________________

EN REN VARDAGSVECKA är här igen. Visserligen börjar den soligt. Men det är i alla fall vardag och det är ingen storhelg förrän om lite drygt en och en halv månad: Påsklovet.

TILL DESS får vi hoppas att snömängderna smält ner till noll. Så många trafikfaror som snön ställt till med i år var det länge sedan vi noterade.

JAG FÖRSTÅR att snöröjarna inte förstår den situation som vanliga personbilars förare befinner sig i vid var och varannan gatukorsning. För de sitter högt i sina fordon och vet därmed inte hur lågt de egentligen måste kapa topparna på drivorna.

TEKNISKA nämndens politiker har nu chansen att visa att de bryr sig om Arbogas invånare. Det kan de göra genom att sätta sig i normala personbilar och kolla igenom bostadsområde efter bostadsområde, stadsel efter stadsel..

SEDAN ÄR det bara att skriva upp vilka korsningar som har obefintlig sikt för den som inte sitter upphöjd i en SUV eller i en traktor med skopa. Och därefer ge order till "plogarna". För de vill ju göra ett bra jobb. Det har jag sett i alla fall i vårt område, där de alltid vinkla bladet så att det inte ska bli för hög vall i vår infart.

NJUT NU av måndagens 4-5 plusgrader och strålande sol, vare sig du är privat bilförare, politiker eller tjänsteman på tekniska förvaltningen.

'HARRY HOLM 2015 02 09

 

____________________________

HELGEN är här. Och då börjar jag som vanligt spalten med ett Bibelord:

Jubla inför Gud, vår styrka,
höj hyllningsrop till Jakobs Gud!
Stäm upp musik, slå på tamburin,
spela ljuvligt på lyra och harpa!

Psaltaren 81:2-3

SÖNDAGEN den 8 februari kallas för
Kyndelsmässodagen. Men det är då också, som denna söndag varje år, Kyrkomusikens dag.

KYNDELSMÄSSODAGEN har, i svenska kyrkan evangeliebo, rubriken
”Uppenbarelsens ljus”. Man läser Lukas 2:22-32 och Matteus 13:31-33.
Det rekommenderar jag att du gör, för att läsa där – och på andra håll i
Bibeln – ger hur mycket som helst. Bibeln är som en fallskärm - bl.a. gör den ingen nytta om man inte använder den.

IDAG, söndagen den 8 februari, firas alltså också Kyrkomusikens dag, dit enbart inom svenska kyrkan 300 musikgrupper med långt över 5.000 medlemmar är med. .

JAG SKULLE bli glad om hela Kristi Kropp, det vill säga alla församlingar i
landet, firade Kyrkomusikens dag. Gärna ofta – men i alla fall en
gång om året och varför inte då på Kyndelsmässodagen.

DEN KYRKLIGA sången och musiken är värdefull när det gäller att sprida evangelium. Och att sprida evangelium är den troendes uppdrag.
Ur den kristna församlingens synpunkt skall sången och musiken inte
bara vara något att njuta av, att glädjas åt.

DEN KYRKLIGA sången och musiken skall bidra till att sprida budskapet om
vad Jesus gjort och gör. Gör den inte det kan vi lika gärna bara tralla våra melodier.
Sången och musiken är ett mäktigt instrument för att hjälpa människor
till ett bättre liv.

ETT AV otaliga exempel på de olika plan där det fungerar, får vi genom
att ta del av den norske sångdiktaren Åge Samuelsens livsöde.
Han föddes den här tiden på året 1915 i Skien i Norge och började tidigt med alkohol - vilket blev hans liv.

EN VACKER sommarkväll 1944 var han - berusad som vanligt - på väg hem genom sin hemstad. Han gick förbi ett hus där några kristna höll möte med sång och spel.
Fönstret var öppet och Åge han lade sig bakom några buskar och lyssnade.

NÄR DE kristna började sjunga ”O gjoer min sjel hvit som nyfallen sne”
började han att gråta och han lovade Gud: ”I morgon ska jag bli frälst”.
Och det blev han.

UNDER ÅREN som följde fick han tala och sjunga för tusentals personer, som därmed också hittade vägen till Jesus. En av hans hundratals sånger är ”Jag är härligt löst och fri”.

VI FÖRVÄNTAR oss nu att den ene efter den andre som besöker våra kyrkor blir härligt löst och fri. Och frälst. Med hjälp av den Helige Ande men också tack vare den kristna sången och musiken.

HARRY HOLM 2015 02 08

____________________________

FREDAGEN den 6 febuari blir solig i staden vid Arboga å. Bara nollgradigt eller någon minusgrad väntas. Och vänta bara: Solen fortsätter att hälsa på lördag, söndag och måndag - om meteorologerna håller vad de skriver.

JUPITER ASCENDING heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll fredag kl 19. Har du en hundralapp till inträdet så är du välkommen dit, har jag förstått.

HANDLINGEN. I en framtid och i ett universum där människosläktet befinner sig i botten av näringskedjan beordrar universums drottning att Jupiter Jones, en ung människokvinna, ska avrättas. Jupiters blotta existens hotar drottningens suveräna styre och måste undanröjas.

MÖRDARNA hinner dock inte före den genetiskt modifierade soldaten Caine, som letar upp kvinnan vars genetiska signatur kan förändra balansen i universum. Andy och Lana Wachowsky är filmskaparna som tidigare givit oss filmer som Bound, Matrix och Cloud Atlas. Filmlängd är 2 timmar och 5 minuter lång.

HARRY HOLM 2015 02 06

_________________----____________

TIDEN GÅR. Och för många gäller det att tänka framåt. Nu är det till exempel dags att söka till gymnasiet! Senast den 13 februari ska den som går i nian ha gjort sitt val.

TILL HÖSTENS kurser vid Ekbacksbadet tar man från måndagen den 16 februari emot anmälningar till babysim, minifirre, baddare, simskola och vattengympa. Anmälan kan ske per telefon, 0589-871 70 eller direkt i kassan. Kursen ska sedan vara betald senast två veckor innan start, så är reglerna.

HARRY HOLM 2015 02 05

-------------------------------------

ONSDAGEN den 4 februari skall det bli allt glesare mellan snöflingorna i Arboga. Och vid 15-tiden kan vi till och med vänta oss en del skolsken - som varar i kanske tre timmar,

PÅ ARBOGAS bibliotek kan man från kl 19 i kväll få lära sig hur det är att turista i Polen. Arboga bibliotek och Sensus arrangerar detta gratis föredrag med titeln "Ska du resa till Polen?"

ANNA SUURNA från Svensk-polska föreningen i Västmanland berättar om Polens historia och nutid. Hon tar oss med på en guidad tur i Polen och tipsar inför vår egen resa. Anna är född i Polen och har bland annat arbetat som turistansvarig i Eskilstuna.

PROGRAMMETt ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är alltså Sensus.

PÅ BIOGRAFEN i Medboragrhuset i Arboga visas i kväll onsdag kl 19 filmen "Kingsman: The Secret Service". Handlingen:

EN SUPERHEMLIG underrättelsetjänst rekryterar en småkriminell kille med potential till sitt stenhårda träningsprogram för blivande agenter. Samtidigt dyker det upp ett hot mot världen som skapats av ett galet teknikgeni.

HISTORIEN är baserad på Mark Millars serieroman och handlar om en erfaren hemlig agent som leder en ung skyddsling till sin skumma verksamhet.
Filmen är 2 timmar och 8 minuter lång och åldersgränsen är 15 år.

HARRY HOLM 2015 02 04

________----------------------____________________

NY ARRANGÖR är det. Annars är förhoppningsvis allt som vanligt, när den traditionella vintermarknaden genomförs på Järntorget i Arboga på lördag.

DEN KLASSISKA vintermarknaden i Arboga hålls alltid första lördagen i februari. Men det nya i år är att Arboga kommuns tekniska fövaltning redan i somras sökte någon som ville ta över arrangörsskapet för marknaden.

OFFICIELL arrangör blir nu föreningen Arboga karnevalen.
- Arbogas vintermarknad är en klassisk marknad som det känns roligt att få ta över. Vi tror att det går att utveckla marknaden och har genom vårt egna kontaktnät med marknadsknallar förhoppningar att få marknaden att utvecklas, säger Ann Håkanssson, samordnare i föreningen Arboga karnevalen.

HON LÄGGER TILL:
- I år kommer dock det mesta att se ut precis som det brukar med ett 30-40 marknadsknallar som saluför allt från ostar till leksaker.
Marknaden pågår på Järntorget i Arboga mellan klockan 08.00-15.00.

HARRY HOLM 2015 02 03

________________----------___________

EN NY VECKA är här och snöandet fortsätter även i Arboga. Med fyra, fem minusgrader hela dagen och några flingor mest hela tiden så kommer det alltså att vara väldigt vinterlikt i landskapet.

NATTEN TILL tisdag kan bli utan snöande. Det kommer några flingor under dagen då men sedan verkar vi ha uppehållsväder veckan ut. Från och med torsdag och även i helgen väntas solsken,

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll kl 19 Roy Anderssons prisbelönta film "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". Handlingen:

GENOM TVÅ kantstötta män på säljturné med skämtartiklar får vi inblick i en hisnande tillvaro, i nutid, dåtid, framtid, drömtid och i ospecifierad fantasitid. En mängd människoöden passerar revy och vi blir påminda om både livets storslagenhet och människans sårbarhet.

FILMEN ÄR 1 timme och 40 minuter lång och tillåten från 15 år. Eftersom det är Bio Kontrast som arrangerar kostar det bara 50 kronor i inträde.

HARRY HOLM 2015 02 02

-----------------------------------

 

 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

iv

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV FEBRUARI 2015

_______________________________

Nu är sportlovet igång i Arboga
Och här är programmet för veckan


Vecka nio är alltså som vanligt sportlovsvecka här i Arboga. Flera aktiviteter finns för lediga barn och ungdomar. Här nedan är vad som finns att göra.

ALPINT. Teknikbacken har extraöppet under sportlovet. Dag och tid: Måndag till torsdag, klockan 14.00-21.00. Fredag, klockan 14.00-17.30. Lördag och söndag, klockan 10.00-16.00. Plats: Teknikbacken. Arrangör: Arboga Alpina

BADMINTON. Prova på att spela badminton. Dag och tid: måndag och onsdag, klockan 10.00-12.00. Plats: Sturehallen Arrangör: Arboga badmintonklubb.

BIO. Arboga biografförening visar filmerna: Pojken med guldbyxorna. Från 11 år. Pris: 60 kronor. Dag och tid: måndag, klockan 16.00. Big Hero 6 2D. Från 7 år. Pris: 60 kronor. Dag och tid: onsdag, klockan 16.00, Cirkeln. Från 11 år. Pris: 80 kronor. Dag och tid: onsdag, klockan 19.00. Arrangör: Arboga biografförening Plats: Bion, Medborgarhuset.
Arboga Stadsbibliotek visar filmen: The Contest. Filmen är textad och passar för barn från 9 år och uppåt. Fri entré. Dag och tid: tisdag klockan 10.00 och klockan 13.00. Plats: Bion, Medborgarhuset.

BORDTENNIS. Öppet hus hos Arboga Bordtennisklubb. Dag och tid: onsdag, klockan 14.00-16.00. Plats: Sturehallen
Arrangör: Arboga Bordtennisklubb.

BOULE. Prova på boule. Dag och tid: måndag, klockan 13.00-16.00. Plats: Boulehallen, Ahllöfsgatan 26 (under ICA).Arrangör: Arboga Boulesällskap -

BÅGSKYTTE. Prova på bågskytte. Dag och tid: tisdag, torsdag, fredag och lördag, klockan 13.00-16.00. Plats: Sturehallen. Arrangör: Arboga bågskytte

FRIMÄRKEN. Frimärksbingo, pilkastning och ett stort plockbord med gratis frimärken. Föreningen bjuder på fika. Dag och tid: onsdag, klockan 13.00-16.00. Plats: Munkgatan 23. Arrangör: Arboga Frimärksklubb

GLUGGEN. Fritidsgården Gluggen:
Måndag. Boule, klockan 13.30-15.00. Samling vid Gluggen klockan 13.00.
Tisdag. Bowling, klockan 13.30-15.00 samling vid Gluggen klockan 13.00
Onsdag. Biljardturnering. Anmäl senast tisdag.
Torsdag. Pingisturnering. Anmäl senast onsdag
Fredag. Utomhusaktivitet med korvgrillning, tipsromenad och pulkaåkning ( om vädret tillåter). Samling vid Gluggen klockan 13.00
Anmälningar sker till Gluggen.
Gluggen har också öppet som vanligt.

GOLF. Prova på att slå och putta i golfhallen. Klubbor, bollar och instruktör finns på plats. Dag och tid: tisdag och torsdag, klockan 10.00 - 12.00. Plats: Golfhallen, Dyens väg 4. Arrangör: Arboga Golfklubb.

GYMNASTIK. Prova på Parkour.
Dag och tid: lördag, klockan 16.00-18.00 och söndag, klockan 17.00-18.00. Plats: Gäddgårdsskolan.
Ungdomar är även välkomna att delta kostnadsfritt på vuxnas ordinarie pass hos Arboga gymnastikförening.
Arrangör: Arboga gymnastikförening

GYMPA. Under vecka 9 är det gratis träning för alla skolungdomar hos Friskis och Svettis. 6-12 år gäller på juniorpassen och 13-19 år på övriga pass. Det finns även Barntillåtna pass (BT) där barn mellan 8-12 år får träna gratis med medföljande vuxen gratis denna vecka. Arrangör: Friskis och Svettis

RIDNING. Måndag. Uteritt. Klockan 10.00-12.00. För dig som klarar hästen i alla gångarter. Du ska klara av att galoppera längre sträckor på vilken typ av häst som helst för att kunna ta del av denna uteritt. Kostnad 200 kronor
Uteritt. Klockan 12.00-13.00. För dig som klarar hästen i skritt och trav eller behöver medhjälpare. Här passar även du som galopperat lite i ridhus eller på ridbana. Kostnad 150 kronor
Onsdag. Sitsträning från klockan 14.00. Passar dig som är knatte, är ovan ryttare eller som har ridit länge! Här får du 20 minuters intensiv sits- och balansträning. Ridläraren håller hästen i lina (longerar) och ger dig samtidigt tips! Du kan välja att rida med hoppsadel, dressyrsadel eller utan sadel och alltså inrikta passet som du själv önskar. Kostnad 150 kronor. Ledare: Nissa Gustafsson.
Torsdag. Tolkning. Samling klockan 14.00. Om snö finns åker vi skidor eller tefat efter häst. Jättehärligt och kul, vem som helst kan delta! Hjälmkrav är även på den som åker efter hästen. Kostnad: 50 kronor. Ledare: Sara Åhlander.
Fredag. Prova på att hoppträna. Passar dig som kan ridningens grunder, minst i skritt och trav, och nu vill prova att hoppa mer. Klockan 16.00 - 17.15. Samling minst 30 minuter innan. Kostnad: 220 kronor. Ledare: Nissa Gustafsson.
För alla aktiviteter/grupper krävs minst 5 deltagare för att det ska genomföras. Anmälan görs på telefon 0589-17337 eller e-post ars83@telia.com. Anmälan är bindande. Betalning kontant eller på bankgiro.
Plats: Ridskolan Adolfsberg. Arrangör: Arboga Ryttarsällskap

SCHACK. Aktiviteter i IOGT-lokalen.
Dag och tid: tisdag till fredag, klockan 13.00-15.00. Plats: IOGT-lokalen, Storgatan 10. Arrangör: Arboga Schackklubb

SKIDOR. Stugan vid Landskogskärret är öppen. Finns det snö kommer det att finnas skidspår och pulkabacke. Grillen kommer att vara tänd. Dag och tid: måndag till fredag, klockan 11.00-14.00 Arrangör: Arboga Skidklubb

SKRIDSKOR. Under sportlovet finns många tider avsatta för allmänhetens åkning i ishallen, med eller utan puck och klubba.
Måndag. Klockan 09.00-12.00. Allmänhetens åkning. Klockan 12.00-15.00. Puck och klubba
Tisdag. Klockan 09.00-12.00. Puck och klubba. Klockan 12.00-15.00. Allmänhetens åkning
Onsdag. Klockan 11.00-13.00. Allmänhetens åkning. Klockan 13.00-15.00. Puck och klubba. Klockan 16.00-17.30. Allmänhetens åkning
Torsdag. Klockan 09.00-12.00. Puck och Klubba. Klockan: 12.00-15.00. Allmänhetens åkning
Fredag. Klockan 09.00-12.00. Allmänhetens åkning. Klockan 12.00-15.00. Puck och klubba.

SKYTTE. Prova på luftgevärsskytte.
Dag och tid: måndag och onsdag. ”Drop in” med start klockan 18.00. Plats: Luftgevärslokalen ovanpå Granngårdens butik, Ångbåtsgatan 5. Arrangör: Arboga Skyttegille.

(För mer info, sök respektive arrangörs hemsida)

---------------------------------------------------------------

 

Till slut kom isröjarna - och då
blev det också proffsigt

Ungefär en vecka efter att problemen med isvalkar och isgropar uppstått kom "isbrytarna". Då hade kommunen kvällen innan informerats om att boende redan börjat diskutera att eventuellt polisanmäla Arboga kommun för "allmänfarlig vårdslöshet".

När det äntligen skickades manskap och maskiner för att jämna till Granitvägen visade det sig att det var proffs som beordrats ut. Till och med plogvallarna kördes bort, även det som hamnat i "grindhålen" (bilden nedan)

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 02 19

_--------------------------------------------------------------

Så svarar Arboga kommun om kritiken mot dålig isröjning

Sedan Granitvägen sett ut som ovan ungefär en vecka kontaktade arbogasidan.se till slut Arboga kommuns tekniska chef, Bo Antonson. Här kommer både mina frågor och hans svar.

Från Bo Antonsson (mina frågor med kursiv stil)::

Här kommer svar på dina frågor. Hör gärna av dig om det är något du undrar över.

a. Gör din förvaltnings personal några regelbundna turer i stan för att se hur väglaget är i olika områden?

Snö- och halkbekämpningen hanteras av driftavdelningen inom tekniska förvaltningen som också ansvarar för beredskapen. Den arbetsledare som har beredskap har som uppgift att kontrollera behov av åtgärder. Det sker genom besiktning på plats. Samtliga gator kan av naturliga skäl inte besiktigas på plats under ett och samma dygn, utan vi genomför stickprov. Arbetsledaren får också information från egen personal som rör sig på olika platser. Allmänheten är också en viktig informationskälla.

I rutinerna ingår att fortlöpande följa väderleksrapporter. Utifrån prognoser och befintliga förhållanden planerar vi sedan åtgärder.

b. Anser du som chef för förvaltningen att väglag som på bilden - och även exempelvis på stationsplan, mest vid utfarten från stationsområdet på Centrumleden - visar att kommunen har omtanke om sina invånare (och invånarnas fordon)?


Vi planerar och genomför snö- och halkbekämpning med ambitionen att det ska bli så bra som möjligt för invånarna. Den här vintern har vädret varierat mycket, vilket försvårar vårt arbete med snö- och halkbekämpning. En inriktning är också att prioritera för oskyddade trafikanter.

För att snö- och halkbekämpningen ska blir så bra som möjligt bjuder vi också in till möten, där kommuninvånarna kan framföra sina synpunkter på vinterväghållningen. Vi tar sedan synpunkterna i beaktande när vi planerar för kommande vinterväghållning.

c. Beror den bristfälliga borttagningen av de här ishindren på brist på pengar? Eller på ineffektiv organisation? Eller vad kan orsaken vara, för det kan väl inte ren nonchalans mot invånarna?

Kvaliteten på vinterväglaget liksom vädret har varierat den här vintern. Den isbildning som finns kan tas bort med saltbekämpning alternativt på maskinellt sätt med väghyvel eller motsvarande. Användning av salt i Arboga kommun används dock av miljöskäl endast i begränsad omfattning.

Möjligheten att sätta in maskinella resurser är begränsad av tillgången på maskiner hos både entreprenör och kommunen. Vi utnyttjar den maskinpark som finns att tillgå så effektivt som möjligt. Arbetsinsatserna måste också alltid anpassas till tillgängliga medel.

Med vänliga hälsningar Bo Antonsson.

_______________________________

Gott om vatten i Arbogaån

Det är rätt gott om vatten i Arbogaån just nu,
konstaterar fotografen
ARNE GRIPENHED 2015 02 16

-------------------------------------------

Arbogas brist på väghållning

- Hur många dagar till måste vi ha det så här, undrar trafikanterna på Granitvägen i Arboga.
- Allmänfarlig vårdslöshet, är det brottsrubriceringen om vi polisanmäler Arboga Kommun, undrar någon..

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 02 15

______________________________

Ingalills målningar

Den här månaden ut ställer Ingalill Eriksson ut sina målningar på Galleri Konstrundan i Arboga (korsningen Nygatan - Kapellgatan).
Det är variation på motiven men inom varje kategori är verken konsekventa och - fina.

Landskap (som Havet och Björkskog) och hus (Rött hus I, II och III) är som vanligt väl avvägda i färg och form. Men det som gladde mig mest vid ett besök i utställningslokalen var porträtten (Se några nedan).
Priserna ligger på 800 - 3500 kr.

*

*

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM
2015 02 14

______________________________

På Alla Hjärtans Dag

Jag uppvaktar härmed arbogasidans läsare med en blomma som späder på längtan efter sommaren. Och som Jesus sade för ett par tusen år sedan: "Ett nytt bud ger jag er: Älska varandra!"

HARRY HOLM (text och foto)

______________________________

En läsares rapport om väglaget

En vanlig dag på von Platensgatan i Arboga, oframkomlig för de icke bilburna. (Foto: Birgit Johansson)

Gårdagens rapport om dålig isröjning på Arbogas vägar fortsätter idag, med en rapport från Sjukhusgärdet.
- Vår gata är gatan som kommunen glömde, förklarar Birgit Johansson..Kan inte gå ut måste ha bilen och köra i de djupa spåren. Inte en gnutta sand trots att alla andra gator omkring är sandade.
Kanske som en sorts tröst i bedrövelsen kan jag för Birgit Johansson nämna att Granitvägen är värre ändå, och där är det dessutom en uppförsbacke vid färd söderut.

HARRY HOLM 2015 02 12

_______________________________

Arboga saknar en vägskrapa

Stationsplan är bara ett exempel på dåligt skött vinterväghållning i Arboga. Vid utfarten från området är det än värre, med djupa frusna isvalkar och isgropar. Ute i bostadsområdena är det lika illa. Så det var säkert ett felgrepp av Arboga kommun att sälja sin vägskrapa, vilket skedde för flera år sedan.
Så här får det inte vara. De flesta har inte råd att få sina bilar och underreden förstörda. Risk för krockar föreligger också när bilarna följer isrännorna i stället för chaufförens försök att styra.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015-02-11
I VÄNLIGA VECKAN!

_______________________________

Vårtecken - isflak i Arbogaån

BILD: ARNE GRIPENHED

----------------------------------------------

Lyckad "Februarimarken" i år

Ferbruarimarknaden 2015 hade lockat många knallar och många besökare. Arrangerande Arbogakarnevalen kan notera en succé första året som arrangör av denna gamla tradition på Järntorget.

*

För barnen fanns ballonger. Och en "korvgubbe" från Stöde.

Som vanligt på Februari-Marken i Arboga såldes det även denna marknadslördag många olika sorters korgar i norra delen av Järntorget.

Skyltar

Engelbrekt övervakade marknadslivet som han alltid gjort.

 

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 02 07

______________________________

Vinterväg på Södra skogen
En vacker vy från Arboga

Den som denna helg färdas från Maxelmosse och Skogsborgs-kyrkogården, på väg mot vägen mot Västermo, får färdas på en vit vägyta - som förr i tiden.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 02 06

_______________________________

Arboga en vinterdag 2015

BILD: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Skandiatunneln öppnade efter
den långa avstägningen

Järnvägstunneln Skandiagatan - som varit stängd för reparationsarbeten sedan i höstas - har öppnats för trafik igen..

De tidigare problemen med vatten i konstruktionen som inte rann bort och gav upphov till krackelerad beläggning, blåsbildning och svallis vintertid har åtgärdats.
För att problemen inte ska uppstå igen har järnvägstunneln nu en betongbeläggning.
Som trafikant kan det vara bra att känna till att den nya beläggningen kan upplevas annorlunda än vanlig asfaltsbeläggning när vägen är ny.
Betongbeläggningen har stor bärförmåga, hög slitstyrka och lång livslängd men framförallt så minimeras vattengenomsläppligheten.
En del arbeten återstår, bland annat linjemålning för körfält som kommer att utföras under våren.
Allt detta berättas på Arboga kommuns hemsida, där man också påminner om att 50 km/tim är högsta tillåta hastighet genom tunneln.

HARRY HOLM 2015 02 04

_______________________________

Arboga kommun får inte ordna högskola för elkraftsingenjörer

Arboga kommun får avslag på sin ansökan om att få fortsätta anordna yrkeshögskoleutbildningen till elkraftingenjör. Kommunen begär nu ett förtydligande från den beslutande Myndigheten för yrkeshögskolan.

Arboga kommun har anordnat utbildningen sedan år 2011 och 90 procent av Arbogas studenter får jobb efter avslutad utbildning.
- Vi ser ingenting i myndighetens bedömning som motiverar varför Arbogas utbildning inte motsvarar arbetsmarknadens behov. Vi har en utbildning med hög kvalitet och som ger jobb, säger Agneta Bode (S), kommunalråd i Arboga.

Av Arboga kommuns hemsida framgår också följande:
I en skrivelse till Myndigheten för yrkeshögskolan jämför Arboga två ansökningar om att få anordna utbildningen, sin egen och en annan utbildningsanordnares vars ansökan tillstyrktes av myndigheten.
-Vår jämförelse visar att det är relevant att fråga hur myndigheten gör sin bedömning när det gäller utbildningars kvalitet, säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, som har varit med och tagit fram underlaget till Arbogas skrivelse. Han arbetar med global rådgivning till regeringar, myndigheter och företag inom kärnkraftsområdet. I Arboga är han bland annat rådgivare till kommunens utbildningar gällande strategi och kvalitet.

Oklar kvalitetsbedömning
Jämförelsen visar ett antal punkter som Arboga kommun menar kräver ett förtydligande från myndighetens sida:
Arbogas utbildning har 34 företag som kan erbjuda studenterna ett praktiskt lärande på en arbetsplats. Den andra utbildningen har 5 företag.
Arbogas utbildning har en aktiv medverkan från två av Sveriges högst rankade universitet. Den beviljade utbildningen har ingen representation från högskolan.
Arboga har en lägre kostnad per lärarledd undervisningstimme och därmed en effektivare användning av statliga medel.
De två utbildningar har i stort samma innehåll i kursplanerna.

Fakta om utbildningen
Elkraftingenjörsutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning. Det är en utbildningsform på eftergymnasial nivå som kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats, inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Utbildningen i Arboga har riksintag till sina 25 platser, vilket betyder att studerande från hela landet kan söka utbildningen.
Yrkeshögskoleutbildningar kan anordnas efter ansökan och godkännande från Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningsanordnare kan ansöka om att anordna utbildningar på 2-årsperioder. Det var för perioden 2015 och 2016 som Arboga fick avslag på sin ansökan. Beslutet kan inte överklagas.

HARRY HOLM 2015 02 03
med hjälp av kommunens hemsida

______________________________

Arbogas nye kyrkoherde
välkomnades i Trefaldighet

Berit Carlsson från Frälsningsarmén i Arboga fick en pratstund med nye kyrkoherden i Arbogabygdens församling, Joakim Vikström.

Den var välfylld, Heliga Trefaldighets kyrka, när Arbogabygdens församling på söndagseftermiddagen tog emot sin nye kyrkoherde, Joakim Vikström.

Efter inledningsorden överlämnade biskop Tomas Söderberg fullmakten till den nye kyrkoherden, varefter representanter för församlingen framförde korta välkomsthälsningar, med tillhörande Bibelord.

Joakim Vikström, fotograferad på sin första arbetsdag som kyrkoherde.

Joakim Vikström höll sin första predikan från predikstolen och det var bra så att alla kunde se Arbogas nye herde.
Han talade över Jesus liknelse om vingårdsarbetarna, där även de jobbare som kom till sista timmen av arbetsdagen fick samma lön
som utlovats till dem som kom redan på morgonen.
Den idén skulle idag väl både facket och arbetsförmedlingen ha en del att säga om, menade kyrkoherden.
- Men Gud går hela tiden ut för att rekrytera nya medarbetare, de är välkomna när de än kommer, oberoende av vilka dom är, sade Joakim Vikström.
De som kommer till Gud sent, de nyomvända, är lika välkomna som andra, menade han.

Mäktig körsång
Under denna högmässa fick kyrkans körer verkligen tillfällen att briljera. I samband med postludiet gjorde körsångarna det i sådan mäktig omfattning att det medförde att en riktig applådåska kom att avsluta gudstjänsten.
Sedan blev det kaffe och mingel i kyrkan, varvid bland annat andra församlingar passade på att välkomna Arbogas nye kyrkoherde.

Körsången var mäktig i Heliga Trefaldighets kyrka i denna gudstjänst som formellt hette "högmässa med mottagande av ny kyrkoherde".


TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 02 01

----------------------------------------------------------------

 

**
_____________________________________________

 

 

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA 2014
specialpris för läsare av www.arbogasidan.se
MÄRK BESTÄLLNINGEN "arbogasidan"

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
HEDPRATA = MOTALA
(HED = mo + PRATA = tala)

NY GÅTA
Vart är vi på väg?
SUND BRINGA


Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BOKREA
FEBRUARI - MARS 2015
2 starka böcker - hundra kronor billigare per exemplar
(Vid köp av båda böckerna = fraktfritt)
*

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Ordinarie pris 159 kr
REA FEBRUARI-MARS: 50 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Ordinarie pris 159 kr
REA FEBRUARI-MARS: 50 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

 

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

 

------------------------------------

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

-------------------------------------_____________

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.


Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior


Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.
--

-----------------

 

-----------------------------------

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
RÅTTRAD = MUSKÖ


NY GÅTA:
Vart är vi på väg?

CHOKLAD INKL KLOCKA

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________