wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

EN NY VECKA har börjat. Och en ny månad är på gång. Därmed också en ny årstid. Även vädret väntas avsomras i början av september. Men låt oss glädjas över hur augusti har varit i Arboga. En sån sommarmånad!

AVSTÄNGD GATA. Det pågår ledningsrenovering på Skottgränd.
Gatan kommer att vara avstängd till och med fredagen den 11 september, berättar Arboga kommun. Trafiken kommer att ledas om, man skall följa orange skyltning i området.

HARRY HOLM 2015 08 31

___________________________

NU ÄR DET helg och därför kommer min kristna betraktelse. Som börjar med ett Bibelord.

Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då
blir ni er himmelske faders söner...

(Matt. 5:44)

13:e söndagen efter Trefaldighet
MEDMÄNNISKAN

LÄR MAN SIG, genom övning, att inte vara bitter, så är det ett steg på
vägen. Men svårt är det att lyda dagens bibelord. ”Älska era fiender...”
Alla tycker vi ibland att vi utsätts för orättvisor, för svek. Någon man litat
på gör en illa, på ett eller annat sätt. Den personen ska man älska, säger Jesus.

ATT "BE FÖR dem som förföljer er”, är lättare, tycker jag. Men att älska sina
fiender... Då får man ta i. Och det ska gå, det också.
Man får, som jag skrev inledningsvis, börja med att inte vara bitter. För din bitterhet lider du mycket mer av själv än vad den gör som du är arg på.

KANSKE MÅSTE vi i alla fall börja vår övning, i konsten att vara
medmänniska, på ett ännu enklare plan. Detta genom att fundera på om
vi till och med är kärlekslösa i vår behandling av människor som aldrig
gjort oss något ont.¨

BARA TRE verser längre fram, i Matteus 5:47, säger Jesus:
”Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant?”

DET ÄR KLART att jag blir glad när jag ser någon från vår församling ute på
stan, hejar och kanske till och med får en kram, som härom dan.
Men jag försöker vara en glatt hejande person också på andra Arbogabor, alla kategorier.

KÄRLEKSFULLHET, i ord och handling, vänlighet och hjälpsamhet, borde vara utmärkande drag för oss som vill kalla oss kristna. Men är vi sådana?

DET HAR ute i samhället funnits en bild av oss att vi i stället är mer skickliga i att kärlekslöst döma andra människor.
Sådant gillar inte Jesus. Han kunde visserligen riva i ibland. Men det var
inte sällan mot dom skriftlärda eller mot andra som trodde att dom var särskilt fina på något sätt.

OCH JESUS drog sig inte för att vara tillsammans med allt från procentare
till glädjeflickor och andra så kallade syndare. Han sade dessutom att Gud älskade dom.
Det är dags att fråga sig själv:
– Vilken kategori ligger jag närmast? Rövarna som slog och sårade? Eller samariten som försökte läka såren?

JAG BER: Käre Gud, lär mig att leva för andra och lär mig att älska utan hänsyn till vad min medmänniska gjort mig eller någon annan, så som Du älskar oss genom Jesus Kristus. Amen.

HARRY HOLM 2015 08 29

___________________________

MED VISS Arboga-anknytning: Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, en dag för medmänsklighet och alla människors lika värde. Och det finns alltså en liten men dock anknytning till Arboga.

ARBOGAJOURNALISTEN
Anders Hasselbohm är en av dem som forskat i Wallenbergs försvinnande. Bland annat. hittade han på Irland den ryske greve som varit agent på svenska ambassaden i Budapest och som tycks vara den som orsakade att Wallenbergs fängslades av ryssarna.

OCH PÅ VÅRT lilla bokförlag i Arboga kom det ut böcker skrivna av två medarbetare till Wallenberg i Budapest vintern 1944-1945. Båda författarna bodde då (på 1980-talet) i Brasilien, utan att de visste om att de åter fanns i samma land.

FÖRSTA BOKEN i ämnet som jag gav ut, "Vad hände i Budapest", var skriven av Lars G. Berg, attaché på svenska legationen i Budapest vintern 1944-45. (Den kom också ut på engelska, i USA, med titeln ”What Happened in Budapest”.)

DEN ANDRA boken "Det ändlösa tåget", skrevs av Laszlo Petö, som var judiska rådets kontaktman med SS-generalen Adolf Eichmann. Petö fick i Budapest den där vintern samarbeta med Raoul Wallenberg - som han som 13-åring varit skolkamrat med i en internatskola vid Genèvesjön.

ÄR DU intresserad av någon av böckerna, maila mig så får du prisuppgift.

HARRY HOLM 2015-08-27

harry@holm.tf

--------------------------------------

VISSERLIGEN har ingen papperstidning redaktion i Arboga. Men det finns i alla fall en Arboga Tidning och ett Magazin24, båda med redaktionen i Köping, som bevakar det som händer här.

OCH DET bor i alla fall några journalister i Arboga. Det innebär om inte särskilt ökad bevakning så dock en påminnelse på redaktionen i Köping om att Arboga finns.

I ELVA kommuner i landet finns det inte en enda journalist. Det bor till exempel ingen journalist i Prins Daniels Ockelbo. Och när det händer något där, eller i någon annan mindre kommun, då missar rikspressen det.

ARTIKLARNA handlar om det som geografiskt ligger närmast journalisterna. Och dom bor i Stockholmstrakten, 4000 av dom. Enbart på Södermalm bor omkring 1000 journalister.

DÄRFÖR slog riksmedia upp råttinvasionen i Stockholm mer än branden i Eksjö, där både liv och värdefulla hulturhus förstördes.

DÄRFÖR kan Stockholmsredaktionen för Gomorron Sverige - som en dag i somras - låta följande uppmaning gå ut till hela Sverige:
Vandra ut i morgonljuset och se hur underbart vackert Stockholm är!

HARRY HOLM 2015 08 27

___________________________

 

VI ÄR ALLA invandrare. Vi så kallade helylle svenskar också, om ingen av oss är same som läser detta. För samerna utgör ursprungsbefolkningen, vad jag förstår. Och vi andra har kommit hitflyttande.

DET HAR till och med funnits otaliga svenska båtflyktingar. Inte mindre än
1,2 miljoner svenskar flydde från svält och nöd över Atlanten, till Amerika, åren 1820-1930. Alltså 1,2 miljoner!

USA DÅ, som grundades av 13 brittiska (!) kolonier, består till 99 procent av invandrare. Och det landet går det ju ganska bra för, trots att det kommit dit en massa utlänningar, främst tyskar, irländare och engelsmän. Och "några" svenskar, alltså.

PROBLEMET med invandringen kanske inte är så stort. Det kanske i stället är en möjlighet, om vi ser på hur det gick för Amerika.

MEN VI skall ha klart för oss att Sverige tar emot tio gånger fler asylsökande per invånare än Europa i övrigt. Hur utnyttjar vi detta?

JO NU KAN vårt land komma att framstå som världsmästare i medmänskliget. En moralisk stormakt. Kan det ligga lite pengar i det också, börjar politikerna fundera....

HARRY HOLM 2015 08 23

-------------------------------------

En sabbat tog han vägen genom sädesfälten, och lärjungarna började rycka av ax medan de gick. Då sade fariseerna till honom: ”Varför gör de sådant på sabbaten som inte är tillåtet?” Han svarade: ”Har ni aldrig läst vad David gjorde när han och hans män blev hungriga och inte hade något att äta? Han gick in i Guds hus — det var när Evjatar var överstepräst — och åt upp skådebröden, som inga andra än prästerna får äta, och gav också dem som var med honom.” Och Jesus sade till dem: ”Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten. Alltså är Människosonen herre också över sabbaten.”

Evangeliet enligt Markus kapitel 2,
vers 23 - 28

Tolfte söndagen efter Trefaldighet
Friheten i Kristus

Och Jesus sade till dem: ”Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten. Alltså är Människosonen herre också över sabbaten.”

RELIGIONER är motsatsen till frihet, de innehåller en massa måsten. Gör si, gör så, följ den här regeln och hundratals andra regler. Annars! Men kristendomen är ingen religion. Kristendomen, den innebär frihet. Friheten som Jesus ger oss som känner honom.

JESUS SA inte bara “Jag är den gode herden, och jag känner mina får” Han sa också: “och de känner mig,..”
Javisst. Vi känner Honom, han som segrade på Golgata. Vi känner inte bara till OM Jesus. Vi KÄNNER Honom.

RELIGION bygger alltså på en massa påbud. Religion är förmaning men Jesus är förvandling.
Kristendomen bygger på att Jesus förvandlar oss, vi blir nya människor.

SEDAN KÄNNER vi honom, som en vän, som den bästa vän man kan ha.
Det är ju det som det handlar om, som är det viktiga, att Jesus känner oss men också att vi känner honom.

SÅ KRISETNDOMEN är alltså ingen religion, kristendom är en relation.
En relation? Jag tittade i en ordbok, och hittade synonymen till ordet “relation” som vi använder det här.
En relation är “ett känslomässigt förhållande”, “gemenskap”.

VI SOM TROR på Jesus, vi känner honom, som man känner en familjemedlem, en vän. Vi har gemenskap med Jesus, vi har ett känslomässigt förhållanden till honom.

HAN KÄNNER oss, som sagt, och vet därmed om våra fel och brister. Men eftersom kristendomen inte är en religion utan en relation, så handlar det inte så mycket om hur bra vi gjort ifrån oss. Det viktiga är inte vem jag är. Det viktiga är vem jag känner.
Och jag känner Jesus.

DÄRFÖR har jag blivit förvånad, när jag i vissa kyrkor varit på gudstjänster där namnet Jesus inte ens nämnts i predikan.

Lingonsaft utan lingon
Jag var in i en livsmedelsbutik och skulle köpa lingonsaft. På safthyllan stod en stor billig förpackning från Euroshopper, tror jag det var. “Saft med smak av röda bär“, stod det på kartongens framsida.
Jag läste lyckligtvis också baksidan, innehållsförteckningen. Den här saften visade sig innehålla en hel del vatten, men så är det ofta. Och den innehöll många många andra ämnen.
Men inte ett enda lingon. Inte ens en droppe juice av några röda bär. Bara kemiska ämnen, konserveringsmedel och smakämnen.
Lingonsaft utan lingon.

SÅ JAG KOM att tänka på att det finns folk som försöker utöva kristendom utan Kristus.
Det gör på ett sätt detsamma hur ofta jag går i kyrkan, hur ofta eller hur mycket jag offrar, det kvittar egentligen hur laglydigt och människovänligt jag lever. Om jag inte har Jesus.

FÖR JAG tror alltså inte att kristendom i första hand hand handlar om prestationer, om att göra så mycket gott som möjligt. För sånt kommer av sig själv, när man väl tagit emot Herren.
Nej, för om jag så lever medmänskligt som helst, men missar Jesus, missar gemenskapen med honom, då blir jag inte räddad. Då finns ingen frihet.


MEN I ETT liv med Jesus som vän, i ett liv där man har en känslomässig relation med Herren, där finns den verkliga friheten.

HARRY HOLM 2015-08-22

__________________________

PÅ MÅNDAGEN kom jag att tänka på Lasse "Trollet" Åhlin (bilden ovan). För den dagen för 70 år sedan, den 17:e augusti 1945, samlades personal, chefer, myndighetspersoner m.fl utanför den nyuppförda huvudbyggnaden för att inviga Centrala Verkstäderna Arboga, CVA.

DET VAR i samband med byggnationerna den händelse inträffade som gjorde att Lasse Åhlin fick smeknamnet Trollet. Och som medförde att personaltidningen på FFV (som syns på bilden ovan) fick heta Bergtrollet.

STORA BERGRUM sprängdes fram där ute vid CVA. Lasse Åhlin var fotograf och det sägs att han vid en sprängning på något sätt blivit kvarglömd inne i berget. När salvan hade gott kom Lasse ut ur röken och såg verkligen ut som ett bergtroll.

ETABLERINGEN av CVA innebar att Arboga befolkning ökade från ca 5 500 invånare 1939 till ca 15 000 två årtionden senare.
- Det innebar en imponerande resa från medeltid till framtid för en väldigt sömnig liten stad, summerar Olle Ytterberg som också berättar följande.

BESLUTET om etablering, som togs 3 år tidigare, hade föregåtts av ett omfattande lobbyarbete och ett etableringsarbete med stora åtaganden för Arboga Kommun.

BLAND ANNAT lovades en kommunsammanslagning (!) där Säterbo införlivades med Arboga för att underlätta planarbete med mera, byggandet av en ny väg mot Kungsör och uppförandet av en ny stadsdel, Vasastaden.

ETABLERINGEN togs hem i stenhård konkurrens med de vanliga konkurrenterna som vi ofta slåss mot än i dag, Eskilstuna, Västerås, Köping, Norrköping, Örebro med flera, berättar Olle Ytterberg.

I HÖST utkommer en bok skriven av Anders Annerfalk, om etableringsarbetet och den resa detta inneburit för verksamheten vid dåvarande CVA, fram till vad det är i dag.

DET SOM invigdes för 70 år sedan är det som sedan blev FFV, Volvo Flygmotor, samt Celsius Aerotech, AerotechTelub med mera som i dag är Saab.

HARRY HOLM 2015-08-18

 

 

 

I SITT sommartal i går, tog statsminister Löfven inte upp så mycket tid med sin hjärtefråga, arbetslösheten. Trots att han har lovat att Sveriges skall ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

MEN VI undrade förstås vilka radikala förslag för att minska arbetslösheten som han skulle presentera i sitt sommartal. Han sa själv igår att vi har 400.000 arbetslösa i Sverige. Och så kom hans nyhet: Han vill inrätta 6.000 nya platser på yrkesutbildningen. År 2017.

VAD BRA! Då behövs det bara ytterligare 65 sådana rejäla idéer för att utrota arbetslösheten i Sverige. Ingen arbetslöshet alls, det har väl inte ens Löfven trott på. Men med den här takten känns det väldigt osäkert om han når upp till det han lovat.

Å ANDRA sidan har han ju svikit så många andra löften, så det gör varken till eller från om han bryter ett till. Och förresten, de 6.000 som går den utlovade yrkesutbildningen är ju också arbetslösa. Åtminstone studietiden ut. Och då är vi redan framme vid 2020 skulle jag tro.

HÖG TID är det även av andra skäl att bryta december-överenskommelsen. För den är ett brott mot parlamentarisk praxis och ett oerhört svek mot oss väljare, som trodde att allt var som förr, det vill säga att de partier vi röstat på i riksdagen skulle rösta som de lovat inför valet.

HARRY HOLM 2015-08-17

 

_____________________________

DET ÄR HELG och som vanligt skriver jag då några rader ur en kristens perspektiv. Och i stället för bibelord brukar jag denna dag på året publicera en psalmvers

Gör såsom Abraham gjorde,
blicka mot himlen opp.
Medan du stjärnorna räknar
växer din tro, ditt hopp.

Psalm 254

Elfte efter Trefaldighet
Så växer din tro, ditt hopp

VERSEN OVAN är ur Lewi Pethrus sång ”Löftena kunna ej svika”. Och detta han skrev, om att titta upp mot stjärnhimlen, ut i universum, är ändå bara en av otaliga faktorer som stärker din tro.

ATT UNIVERSUM är oändligt, det fattar inte hjärnan – som envisas med att
undra vad som finns utanför universum... precis som jag har svårt att greppa detta med evigheten.
Men även det blir lättare när man tror på Gud.

ÄVEN OM universum skulle ha skapats med en stor smäll, The Big Bang,
så måste ju något ha funnits där det skulle smälla.
Och det måste ha funnits någon kraft som gjorde att det small.
Vi kallar den kraften för Gud.

EFTERSOM Han därmed fanns före universum – och säkerligen också
därefter – så är han evig.
Denne evige Gud har skänkt oss möjligheten att tro, på detta och på andra små som stora under.
På köpet har vi fått frid och glädje, och ofta hälsa.

JAG HAR mött många – och läst om ännu fler – människor som med
hjälp av bön i tro blivit friska.
De har genomgått ett helande som fått läkare, inte sällan med en plötsligt frisk persons röntgenplåtar i handen, att gapa förvånat.

BE TILL GUD - det hjälper
Mitt råd om du har bekymmer med hälsa eller annat, be i Jesu namn till Gud att Han löser allt till det bästa. Redan detta att be gör att det känns bättre, har
jag märkt.

OCH HAN kommer att lösa allt till det bästa, om du när du ber verkligen
tror att Han ska göra det.
Han löser ditt problem, kanske inte direkt och säkert inte som du tänkt
dig utan oftast på ett smartare sätt.

NÄR MAN säger om en kompis att ”honom tror jag på”, så betyder det att
man litar på den människan.
När jag säger att jag tror på Gud, så
betyder det att jag litar på Honom och på att Han hjälper mig.
Måtte också du, kära läsare, få både glädje och nytta av trons kraft.

HARRY HOLM 2015 08 15

 

--------------------------------------

DENNA SOLIGA fredag finns det i Arboga en hel del evenemang. Flera är inomhus, vilket kan vara skönt för den som blir lite väl varm i augustisommaren.

BLI PIGA eller dräng hos familjen Örström för en stund. Det är mycket att göra i det stora huset. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta karda ull och kärna smör. Detta kl 10 - 13 på: Arboga Museum, Nygatan 37.

HOS MOVIELAND Arboga, i f.d. Asoma vid Norra Ågatan 7, kan man få uuppleva filmhjältar och filmbilar som aldrig tidigare visats. Detta kl 10-19.

PIXELS 3D heter första filmen idag fredag, kl 17 på biografen i Arbogas Medborgarhus. Action, komedi, Sci-Fi. Utomjordingar misstolkar videoklipp från klassiska arkadspel som krigsförklaringar och bestämmer sig för att anfalla jorden.

SPIONTHRILLERN The Man from U.N.C.L.E visas på samma biograf kl 20. Filmen bygger på den populära TV-serien med samma namn från 60-talet. I rollerna ses bland andra Alicia Vikander.

HARRY HOLM 2015 08 14

----------------------------

DET ÄR TORSDAG och datumet den 13 augusti. Som vanligt finns det en hel del att ägna sig åt för kvardröjande semesterfirare och andra.

VID JÄDERS bruk öppnar
Fredsskulpturparken kl 09.00.
Sommarskoj på museet - för små och stora - är det på Arboga Museum, Nygatan 37 kl 10.00.

MOVIELAND Arboga, i tidigare Asoma vid Norra Ågatan öppnar 10.00. Och den dramatiserade visningen på Arboga Museum startar kl 14.00.

HARRY HOLM 2015 08 13

___________________________

IDAG SKULLE Sickan Carlsson ha fyllt 100 år. När jag för några år sedan visade henne var hon hade spelat in filmen Lustgården 1961, så var det något extra i luften.

PÅ GRUND av grustäcket på marken på Väster Långgatan 1, så ville hon gå armkrok med mig ner till paviljongen. Det hade jag inget emot.

SEDAN BLEV det posering och fotografering i den sorts arbogamiljö som hon kom ihåg från filminspelningen. Och som hon mindes med glädje.

ÄVEN OM Sickan Carlsson var med i 57 filmer, så var det något särskilt med filmen Lustgården, den som spelades in på Arbogas ågårdar 1961.

HON MEDVERKADE i sju filmer och två TV-serier under åren som följde. Men "Fanny" i den i Arboga inspelade Lustgården blev hennes sista stora filmroll.

DÄREFTER spelade hon bland annat teater för Hasse Ekman på Intiman och var med i Kardeumumma-revyer på Folkan. I Stockholm.

PÅ FOLKAN i Arboga, som numera heter Medborgarhuset, sjöng hon för pensionärer en dag när hon var klart över 80 år ung. Det var då jag passade på att visa henne den minnesrika inspelningaplatsen vid Arbogaån.

HARRY HOLM 2015 08 12

 

--------------------------------------

SÅ ÅTERGÅR Arboga till det normala. Medeltidsdagarna är slut för denna gång. Arrangörerna skall verkligen ha beröm för både planeringen och genomförandet av det ambitiösa programmet

HÄR HAR det funnits något för envar, vilket inte är så märkligt mot bakgrund av de väldigt många programpunkter som ingått i firandet..

MÅNGA BESÖKARE kom det också, så många att till exempel restaurangen på Rådhusgården hade slut på maträtter redan före kl 14 på lördagen.

MEN DÅ kunde, den som hittade, bege sig till bakficke-serveringen på Stadshotellets gård, där det fanns både god mat och bra service trots rik tillströmning av gäster.

OVANLIGT FÅ medeltidsklädda personer sågs dock på gatorna denna helg. Om det berodde på värmen eller något annat, det vet jag inte. Men vi får hoppas på bättring i det avseendet under Medeltidsdagarna 2015.

HARRY HOLM 2015 08 10

 

____________________________

DET ÄR SÖNDAG och idag är min kristna betraktelse lång som en mindre predikan.Och den börjar som vanligt med ett bibelord.

”Ty om de underverk som har utförts i dig hade skett i Sodom, så hade
staden stått kvar än idag,”

Matteus 11:23


Tionde söndagen efter Trefaldighet
Förspillda tillfällen, så tack för nåden

JAG HAR i illustrerade böcker och i TV sett ögats och synnervens förunderliga funktion.
Med ögonen har jag stirrat upp mot natthimlen och försökt förstå
oändligheten.

JAG HAR sett blommor växa upp genom hård asfalt, myror som burit på
bördor många gånger tyngre än dom själva.
Ingen har lyckats att vetenskapligt förklara för mig hur hjärtat kan
fortsätta att slå dygn efter dygn. Men ett under är det.

NÄR JAG har upplevt människor komma upp ur drogmissbruk och ur misär av olika andra slag, för att bli glada, lyckliga, friska, omtänksamma
medmänniskor, då fattar jag i alla fall en del av frälsningens makt.
Ja, tänk så många under det finns runt omkring oss. Dagligen.

MEN TROTS alla dessa underverk så degar de flesta av oss omkring i någon sort invand andlig onyttighet. Vi jäktar och jobbar på, javisst. Men med vad?
Hur prioriterar vi? Vad är det vi missar?

GAMMALT ÄMNE. Jag har idag valt ett ämne som för den 10:e söndagen efter Trefaldighet som inte står för idag i den nya evangelieboken, men som. gällde – sedan 1983 – och hade rubriken "Förspillda tillfällen".

DET KÄNNS just nu, efter semester och sommarlov, innan nystart i skola
och arbetsliv, som om vi svenskar behöver tänka efter och ha en speciell
botdag. Så för mig hade det gärna fått vara samma evangelietext som förr i våra kyrkor denna helg.

VISST BEHÖVER vi nådegåvorna – och framför alt användandet av dem –
för att bygga församlingar. Men närmare 7 miljoner av de människor som redan är med i någon av svenska kyrkans församlingar deltar inte i det kyrkliga livet, varken genom regelbundna gudstjänstbesök eller genom att använda sina gåvor för att få medmänniskor att leva mer i Jesu efterföljd.

SÅ DET VI alla behöver, det är omvändelse. Det vill säga: De tidigare
allvarliga texterna på 10:e söndagen efter Trefaldighet borde ha fått stå kvar. Och då med sin glasklara rubrik Förspillda tillfällen.Genom att rannsaka sig under det temat, kan var och en av oss kanske
nå den bättring som Gud skulle glädjas över.

FÖRSPILLDA TILLFÄLLEN. Tänker jag efter bara lite, så kan jag komma ihåg otaliga sådana: Alla gånger jag – på fysiskt eller andligt sätt – kunnat hjälpa enmedmänniska men i stället försvarat mig med det falska uttrycket:
– Jag har inte tid.

FALSKT? Jovisst. För jag fortsätter att betona, att den som säger "Jag har inte tid" egentligen menar "Jag anser något annat viktigare". Och när jag säger det, då är det att strunta i vad den Helige Ande just viskat eller ropat till mig

ATT INTE. lyssna på Anden, ja.
Enligt Luther är Andens verk att han kallar, församlar, upplyser och
helgar.
Att inte lyssna när Anden kallar, utan komma med det barnsliga
– Jag ska bara...

ATT INTE ställa upp med de andra när Anden församlar.
– Jag hoppar över gudstjänsten den här söndan, måste plocka av vinbärsbuskarna.
Att se bort när Anden upplyser.
– Det där bibelordet gäller ju inte mig.

ATT VARA nöjd som det är när Anden vill helga.
– Vi har det ju så mysigt i våran församling där alla känner varann, och
förresten kanske jag generar grannarna om jag ber dom följa med till
tillväxtgruppen.
Allt sådant är synd mot den Helige Ande. Och det är i klartext att vända
ryggen åt Gud.

DESSUTOM är det, åtminstone hos mig, tyvärr ett vanligt beteende. Den 10:e söndagen efter Trefaldighet, tänker jag därför år efter år fortsätta med 1983 års version, det vill säga med temat Förspillda tillfällen. Så att jag får välbehövliga tankeställare. För omvändelse behöver vi alla. Då och då. Inte minst jag.

JAG BER: Käre Gud, tack för Dina löften, som gör att jag kan be Dig förlåta mig för alla förspillda tillfällen. Herre, lär mig att lyssna när din Ande kallar
eftersom han talar om vad Du vill att jag ska göra, och hjälp mig så att jag på rätt sätt tar vara på den tid Du utmätt åt mig här på jorden. I Jesu
namn, Amen.

HARRY HOLM 2015 08 09

 

------------------------------------

NU ÄR DEN HÄR, Medeltidsveckan i Arboga. Formellt börjar den på onsdagen och pågår 5-9 augusti.

MED RODDTÄVLINGAR och ryttarspel och en större del av programmet förlagt utomhus, spelar förstås vädret en väsentlig roll.

HUR SER då meteorologerna på den här veckan, för Arbogas del? Onsdagen börjar med regn och åska, men eftermiddagen blir solig och får en temperatur av 20 grader i skuggan.

TORSDAGEN har en molnig men regnfri förmiddag och en solig eftermiddag och kväll. Fredagen blir bästa dagen, solig och upp mot 22 grader.

SORGLIGT NOG kommer det att regna rejält på lördagsförmiddagen när de uppklädda Arbogaborna samlar sig för festtåget genom stan. Min gissning är dock att det har slutat regna när det medeltida brudparet presenteras på scenen på Stora Torget.

REGNET BÖRJAR om igen vid lunchtid på söndagen och upphör sedan inte förrän på måndag kväll.
Om nu meteorologerna spår rätt.

HARRY HOLM 2015 08 03

 

_____________________________

MIN VANA trogen kommer jag, när det är helg, med en kristen betraktelse här i spalten. Och börjar som vanligt med ett bibelord.

”Den som är trogen i smått är trogen också i stort, och den som är
ohederlig i smått är ohederlig också i stort.
Om ni inte har varit trogna ifråga om den ohederliga mammom, vem vill
då anförtro er det som har verkligt värde?
Och om ni inte har varit trogna i fråga om andras egendom, vem vill då ge er det som skall tillhöra er?
Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den
ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig
om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”

(Lukas 16:10-15)

Nionde söndagen efter Trefaldighet
FÖRVALTARSKAP


VISST GILLAR jag pengar. Mest bekymmer i det sammanhanget orsakar
bristen på dom.
Så, gott om slantar gör mig gott. Tycker jag. Och än så länge har jag inte
märkt att min kärlek till Herren har minskat när jag någon enstaka gång
haft slantar så det räckt till räkningarna och dessutom blivit lite över.

MEN BUDSKAPET i dagens bibelord är glasklart. Man kan inte tjäna både
Gud och mammon (penningen).
Så jag måste fundera lite närmare på ordet tjäna.
– Ju mer pengar jag tjänar, desto mer kan jag offra till församlingens
verksamhet och till exempelvis mission.
Verkar argumentet bra?

DET TYCKER knappast Herren.
För repliken ovan pekar på att man för den kristna verksamheten bara
använder överflödet, det som är över.
Och ordet offer betyder faktiskt att man försakar något. Och det gör man
ju inte, med inställningen att ”nu tjänar jag lite mer så nu kan jag ge lite
mer till kyrkan”.

ÄNDÅ ÄR det inte så enkelt, som att alltid ge mer än man har.
– Sälj allt vad du har, sa visserligen Jesus till den rike ynglingen.
Men han sade det inte till alla. Det var till exempel helt OK i bröllopshuset i Kana, att ge ut pengar för att hålla gästabud.

ATT STÄLLA in en familjefest för att i stället ge pengarna till kristen
verksamhet, det låter ädelt. Och det vore ett offer.
Men frågan är om denna försakelse gjorde givaren till en glad och god
människa.

LIKADANT är det med det mer eller mindre uttalade kravet att ge tionde,
vare sig man är pensionär med 5.000 kr i handen i månaden eller en
välavlönad nybliven AMS-direktör med 150.000 kr i månaden.

FÖR PENSIONÄREN kan tiondet kännas som ett tvång. Och tvång ger
ledsna människor. Och det är inte bra, för Gud älskar en glad givare.
Jag tror att det viktiga kan sammanfattas så här:

DET ÄR INTE fel att tjäna penningar men det är fel att tjäna penningen.

Så jag ber, Gud, gör mig klok och trogen, trogen att tjäna Dig och min
nästa, lär mig att sköta mina uppdrag och mina pengar och ge mig
uthållighet i det. Skydda mig så att jag, med eller utan pengar, dyrkar
Dig och inte mammon, I Jesu namn, amen.
HARRY HOLM 2015 08 02

____________________________

DE REGNIGA sommardagarna kan förgyllas med en och annan film. Arboga Bibliotek har nu redovisat listan över mest lånade filmer första halvåret 2015.

BLAND DE MEST utlånade filmerna för vuxna första halvåret 2015 hittar vi två tv-serier, "True Detective" och "The honourable woman".

HÄR ÄR hela listan
1 Min så kallade pappa 16 lån
2 100 steg från Bombay till Paris 12 lån
3 The Grand Budapest Hotel 12 lån
4 True detective. [Season 1] 12 lån
5 Två dagar, en natt 12 lån
6 Gone girl 11 lån
7 Divergent 10 lån
8 The honourable woman 10 lån
9 Philomena 9 lån
10 Still life 9 lån

BARNFILMER lånas också ut. Nya filmer blandas med klassiker, som Emil i Lönneberga. Så här är listan över utlånade barnfilmer:
1 Dumma mej 17 lån
2 Frost 14 lån
3 Mamma Mu & Kråkan 10 lån
4 Emil & Ida i Lönneberga 9 lån
5 Emil och griseknoen 9 lån
6 Herkules Jonssons storverk [Ny utg.] 9 lån
7 Hitta Nemo [Ny utg.] 9 lån
8 Näpp! sa Alfons 9 lån
9 Sune på bilsemester 9 lån
10 Von Broms hemlighet 9 lån

HARRY HOLM 2015 07 30

 

--------------------------------------

DET VORE kanske något att vara med om för de asylsökande i Arboga som kan lite engelska och som inte vet så mycket om stadens historia.

JAG TÄNKER på den historiska
stadsvandring på engelska som utgår från Heliga Trefaldighets kyrka kl 10.30 idag onsdag.

ARBOGAS stadsguider tar med deltagarna på en spännande resa genom Arbogas historia. På engelska alltså.

HARRY HOLM 2015 07 29

_____________________________

GAMLA FORDON. På Jäders bruk fortsätter veteranfordonsträffarna klockan 18.00 till klockan 20.00 i kväll tisdag. Detta vid Kafé Qvarnen Jädersbruk och med Ungdomar på Jäder som arrangör.

DET ÄR FRI entré vid dessa träffaskvällar för människor med veteranfordon, Bil, MC, traktor eller moppe - alla är välkomna. Fikaförsäljning blir det och träffarna fortsätter varje tisdag till och med 26 augusti.

HARRY HOLM 2015 07 28

--------------------------------------

NATTEN till lördagen skedde en stöld i Arboga. En kvinna besökte under kvällenoch natten sommarrestaurangen Vinbäcken. I samband med att hon stod och dansade på dansgolvet var en tjuv i farten och stal hennes handväska som hon hade med sig på dansgolvet. En anmälan om stöld upprättades av poliosen.

HARRY HOLM 2015 07 26

___________________________

SOMMARMUSIK. Folkmusikaliska toner är det från klockan 18.00 denna söndag, detta i Säterbo kyrka.
Arrangör är Arbogabygdens församling

EVA BARTHOLDSSON och Greger Siljebo är det som bjuder på folkmusikaliska toner med rötter i den Halländska myllan.

HARRY HOLM 2015 07 26

--------------------------------------

DET ÄR HELG igen och då kommer jag med en betraktelse över ett bibelord. Bibelordet idag är
”Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt.”
Matteus 7:14

Åttonde söndagen efter Trefaldighet
ANDLIG KLARSYN


I BERGSPREDIKAN talar Jesus i klartext och i liknelser om hur vi människor bör leva. Folket där på plats var överväldigade av hans undervisning,
berättar Bibeln, för ”han undervisade med makt och inte som deras
skriftlärde”.
Så slutar sjunde kapitlet i Matteusevangeliet.

SEDAN GICK Jesus ned från berget och stora folkskaror följde med honom.
Detta Matteusevangeliets sjunde kapitel börjar med orden ”Döm inte, så
blir ni inte dömda.” Så här utsätter jag mig för en risk när jag idag skriver
lite om Benny Hinn...

HÄR FINNS också uttrycket om att man ser flisan i sin nästas öga men inte
bjälken i sitt eget. Och det tröstesrika ”Be så ska ni få”.
Men jag tänker idag på ett par andra saker i kapitlet.
I 13:e versen uppmanas vi att gå in genom den trånga porten och välja
den smala vägen.

MOT DEN bakgrunden blir det extra svårt att betrakta vissa förkunnare som trovärdiga. Jag tänker bland annat alltså på Benny Hinn, som betalade 70.000 kronor per natt för en hotellsvit, med förklaringen:
– Jag har bara en kropp att använda för Gud och jag vill därför inte låta
Guds verk hindras av brist på vila.

AV EGEN erfarenhet vet jag att man kan vila i betydligt billigare
nattkvarter.
Med min gamla rostiga Volvo i bakgrunden kan det kanske tolkas som
avundsjuka, men den går bra på norrländska fäbodvägar – och jag är
nog inte ensam om att tycka att det förtar trovärdigheten i förkunnandet
när en kollega till Hinn har en Merca för 700.000 kronor plus sex andra
bilar. Samt en Rolex-klocka för 300.000 kronor.

TANKARNA går då av sig själva till Matteus 7:13. ”Akta er för de falska
profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna
vargar.”
Och nästa vers, dagens Bibelord, sitter som en smäck:
Ett uselt träd bär dålig frukt.

KOSTSAMT lyxliv i stället för att dela med sig av sina tillgångar till de
fattiga, det rimmar dåligt med det budskap Jesus vill ha spritt.
En Rolex-klocka eller en bil för tre kvarts miljon, det är lätt igenkännbara
exempel på den dåliga frukt som berättar om ett uselt träd.

DESSUTOM är det helt onödigt med materiell lyx. Det ger ingen lycka,
För att gå den så kallade smala vägen, att vandra med Jesus och så mycket som möjligt i hans anda, det är inte så jobbigt.
För mig känns det faktiskt som en bred väg, om jag jämför med tiden
innan jag beslutade mig för att följa Jesus.

JAG BER:
Käre Herre, låt Din Helige Ande visa oss vad som är sant och rätt.
Använd oss i Ditt verk och ge oss den kraft och insikt som behövs för att
vi ska klara det uppdrag Du gett oss.
Gud Fader, led oss på livet väg och låt Din Andes kraft lysa oss när vi
stundtals famlar i mörkret.
I Jesu namn, Amen.
HARRY HOLM 2015 07 25

 

-------------------------------------

DENNA FREDAG visas det film på biografen i Medborgarhuseti Arboga. Paper Towns visas från kl 20 och det kostar 100 kronor i entré.

PAPER TOWNS är baserad på succéboken med samma namn av hyllade författaren John Green (”Förr eller senare exploderar jag”).

VI FÅR FÖLJA tonårskillen Quentin och hans gåtfulla granntjej Margo som älskar mysterier så mycket att hon till slut blir ett… Efter att de två varit uppe en hel natt och hittat på äventyr i sin hemstad försvinner Margo.

HON LÄMNAR kryptiska ledtrådar efter sig som hon vill att Quentin ska tyda och tillsammans med fyra polare ger han sig av på en galet rolig och känslosam jakt. För att hitta Margo måste han få en djupare förståelse för både vänskap och kärlek.

HARRY HOLM 2015 07 24

-------------------------------------

EN SOMMARTORSDAG i Arboga händer det en hel del på stadens museum och på andra håll. Några exempel..

SOMMARSKOJ på museet - för små och stora -är det på Arboga Museum, Nygatan 37, den 23 juli 10.00.

DRAMATISERAD visning arrangeras Arboga Museum, samma adress, kl.i 14.00.

DRAMATISERAD stadsvandring ordnas också denna torsdag, med start vid entré till Heliga Trefaldighets Kyrka kl 17.30.

HARRY HOLM 2015 07 23

____________________________

NU NÄR DET, denna onsdag, blir en solig och fin kväll. Då blir det bio i Medborgarhuset, med början klockan 20. Förställningen varar två timmar.

FILMEN HETER Ant-Man, det är en action med science-fiction-tema. Marvels Universum ger plats åt en av grundmedlemmarna av The Avengers på bioduken, Ant-Man.

MEN DET blir fint väder både torsdag och fredag kväll. Så är du biosugen och hungrig på just denna sortens film, så passa på denna onsdagskväll.

DESSUTOM måste vi tänka på att kämparna som driver biografen behöver Arbogabornas stöd. Och det stödet är att köpa biljett och se så många som möjligt av de filmer som erbjuds.

HARRY HOLM 2015 07 22

 

-------------------------------------

EN NY semestervecka är här. Och den börjar för turister och Arbogabor som varje måndag med ett evenemang vid Arboga Bryggerimuseum.

GUIDNING vid Arboga Bryggerimuseum vid Skandiagatan är det från klockan 17.30 till klockan 18.30 idag, måndag, med Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangörer.

ARBOGA Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga bryggeris gamla kornbod.

HÄR VISAS de redskap som förr användes vid öltillverkning. Besökarna får veta mer om äldre tiders sätt att tillverka öl, ölhistoria, samt mycket mer som är värt att veta om denna dryck. I museet finns även en fotoutställning och ett rikt bryggeribibliotek.

HARRY HOLM 2015 07 20

--------------------------------------

HELGEN är här och här kommer min lilla betraktelse, att läsa vare sig du tänker bege dig på gudsjänst eller inte detta veckoslut. Och jag börjar som vanligt med ett bibelord:

Medan han ännu talade sänkte sig ett lysande moln över dem, och ut ur
molnet kom en röst som sade: ”Detta är min älskade son, han är min
utvalde. Lyssna till honom."

Matteus 17:5

Sjunde söndagen efter Trefaldighet
KRISTI FÖRKLARINGS DAG

Jesus förhärligad


TIPS OCH RÅD från vänliga människor, det får vi titt som tätt. Det kan gälla allt från yrkesval till lämplig krydda i maträtten.

MEN ETT bättre råd än i dagens bibelord, det finns inte.
– Lyssna på Jesus, sa Gud.

BIBELN ÄR som ett korsordslexikon i livets stora ordfläta.
Låser det sig, är det svårt att hitta en lösning, då slår jag upp Bibeln och
ser vad Jesus gjort och sagt. Och så försöker jag smittas av Herrens
inställning.

VAD SKER DÅ? Jo, då går allt ihop, då stämmer det både i lod och våg, i
med- och motlut i livets berg- och dalbana.

SÅ JAG BER:
Tack Gud för att Du på förklaringsberget visade vem Din son är. Hjälp mig att alltid se ljuset omkring honom. Och låt Ditt ord visa oss vägen
genom vår – i många avseenden – mörka värld, så att vi alla hittar till
målet: Ett liv med Jesus och himmelens härlighet.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2015-07-18

____________________________

I ARBOGATRAKTEN finns, som på andra håll, en hel del evenemang även i semestertider. En fast punkt hittar vi på tisdagskvällarna. Fram till och med den 26 augusti.

PÅ JÄDERS BRUK är det veteranfordonsträffar från klockan 18.00 till klockan 20.00 varje tisdag. Närmare bestämt vid Kafé Qvarnen på Jäders bruk. "Ungdomar på Jäder" arrangearear och det är fri entré.

HÄR KAN man få se - eller visa - diverse veteranfordon, Bil, MC, traktor eller moppe. Dessutom är det fikaförsäljning.

HARRY HOLM 2015 07 13

____________________________

LITE ANDLIG spis vill jag bjuda på, under den svenska omväxlande sommarhimlen. Och jag börjar med ett Bibelord:

När de kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.”
Lukas 9:57

Sjätte söndagen efter Trefaldighet
EFTERFÖLJELSE


ATT FÖLJA JESUS. Att i alla fall försöka vara som Han var (kärleksfull men ändå skarp när det gällde), göra som Han gjorde (bota sjuka och förkunna kärlekens Gud) och säga som Han sa (alltid de rätta orden i mer eller mindre kritiska lägen).
Ja, väljer man att följa Jesus, då får man strunta i det gamla och se framåt, gå framåt.

JESUS SVARADE: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till
plogen, han passar inte för Guds rike.” (Lukas 9:62)
När man då går där och efter förmåga försöker trampa i Jesus fotspår, så händer det alltid saker utmed vägen.

DÅ OCH DÅ i livet står man i vägskäl och undrar vad man ska välja. För en kristen är det lätt att be om Guds ledning, om att få ett tecken av något slag om vilken väg som är bäst (bäst för en själv, tänker man nog gärna).

MEN MESTADELS har man inte ögon att se sådana pekpinnar.
Jag brukar i stället försöka tänka så här:
– Vad skulle Jesus ha gjort i den här situationen?
Eller:
– Vad skulle Jesus ha sagt i det här läget?

INNAN ELLER efter detta har jag sökt ledning i Bibeln.
Men det räcker inte att kunna alla verser där. För det kan också de skriftlärda. Och Jesus sade så här:
Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och
fariséernas, så kommer ni inte in i himmelriket. (Matt. 5:20)

FÖR DET MESTA känner jag förhoppningsvis vad som är rätt och fel. Och säger eller gör det riktiga. Det räcker inte att bara lita på nåden och
syndernas förlåtelse.
För det står också, i Matteus 16:27, ”Mäniskosonen skall komma i sin
faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter
hans gärningar.”

JAG BER: Herre Jesus, Du som till och med gick korsets väg för oss, ge oss alla
mod att följa den väg Din kärlek visar oss.
Och Gud, som allt gott kommer från, fyll mitt hjärtan med kärlek till Dig, och med kärlek till mina medmänniskor, så att den godhet Du skapat i mig stannar kvar – och växer – i mig.
I Jesu, namn Amen.

HARRY HOLM 2015-07-12

 

____________________________

JULI MÅNAD är här och meteorlogerna lovar upp mot 31 grader varmt de närmaste dagarna. Lovar... eller hotar med... Det är en smaksak.

EN SMAKSAK är det också hur man vill grilla. Gasolgrill. Kolgrill. I stället för att välja tar vi med ålderns rätt och lagar till våra korvar på en elgrill.

INGET OS från tändväska, ingen rök i ögonen på gästerna i lä. Bara rena rama doften och smaken av grillad korv. Så enkelt gör man det för sig, som pensionär.

GLAD GRILLSOMMAR!

HARRY HOLM 2015 07 01

_____________________________

 

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

________________________________

Ny månad och nytt väder i Arboga

Augusti är slut. Augusti 2015 som blev en riktig sommarmånad. Den 1 september börjar "formellt sett" hösten och det betyder tvärvänding av väderleken. Regn både den 1 och den 2 september över Arbogatrakten.
Den sista augusti såg kvällshimlen ut som på bilden ovan. Längst bak i kulissen fanns de så kallade makrillmolnen, som varslar nytt sorts väder. Men vad kallas de lodräta molnstrimmorna?

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 08 31

 

________________________________

Torglördag med sol och vind

Torglördag på Stora Torget i Arboga lördagen den 29 augusti. Marknad med hantverk och lokalproducerade varor som bröd, korv, fisk. Arboga Blåsorkester spelade efter att Riverbend’s Square Dancers uppvisningsdansat. Och tack vare Jädersbruks Vänner kunde barnen åka hölass (efter Grålle.... som är en traktor).

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 08 29

_________________________________

Nu ordnas Torglördag igen i Arboga

Nu väntar höstens första torglördag på Stora torget i Arboga. Tema för denna augustilördag är nostalgi och kaffe.

På plats finns Johan Ljungqvist som underhåller med önskelåtar, medan besökarna sitter ner och njuter av kaffe med dopp.
På Stora Torget kommer det som vanligt att finnas hantverk och lokalproducerade varor såsom bröd, korv, fisk med mera.
Riverbend’s Square Dancers kommer att uppvisningsdansa vid halvtolv.
Därefter framträder Arboga blåsorkester.
Under dagen kan barn och familjer åka hölass med Jädersbruks vänner som finns på plats på Stora Torget med traktor och vagn.
Arrangör är föreningen Arboga i centrum och arrangemanget pågår kl 10 - 14..

HARRY HOLM 2015 08 27

________________________________

Herrgårdsbron stängs av idag

Herrgårdsbron är avstängd för motorfordon på grund av reparationsarbeten onsdagen den 26 augusti.

Cyklister och gångtrafikanter kan passera över Herrgårdsbron, meddelar Arboga Kommun..
Trafiken hänvisas till genomfart via Centrumleden eller Österled beroende på riktning, skriver kommunen på sin hemsida.

HARRY HOLM 2015 08 26

_________________________________

En ljus manifestation
för ett Arboga som är för alla

För ett Arboga för alla. Den stora Heliga Trefaldighets kyrka
var välfylld vid lördagskvällens manifestation, där församlingarna i stan samarbetade under rubriken Ord, ljus och musik.


Göran Malmsten, som lägger ner otaliga timmar på att lära de asylsökande svenska, kallade i sitt tal det som hände på Ikea i Västerås för en olyckshändelse. Han bad också för förövaren från varuhuset.
Flera olika personer talade, bland annat Örtagårdskyrkans pastor Andreas Rosdal. och även representanter för de så kallade nysvenskarna. Fin musik framfördes.
Kyrkoherde Joakim Vikström adderade ordet Arboga till Välsignelsen: "Herren välsigne er och Arboga" etc.
Flera hundra Arbogabor av olika etnicitet tände ljus för kvällens kärleksfulla böneämnen, så ljusbäraren med sina 120 ljushållare blev snart full.

Göran Malmsten.

*

Andreas Rosdal, Örtagårdskyrkan, och kyrkoherde Vikström.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 08 22

_________________________________

Vårt utflyktsmål brann ned
Elsa Anderssons i Norberg borta

Så här såg det ut, sista gången jag stod i kö på Elsa Anderssons konditori i Norberg, den 24 juli 2015.

Vi har även som Arbogabor vant oss vid att åka till torget i Norberg. Där har det legat sedan 1916 Elsa Andersons konditori, en gammal gästgivargård med 1700-tals miljö. Nu är den borta.

Den dag för en månad sedan då vi var dit och åt Katarina-bakelse, efter en rätt lång tid i en kö som sträckte sig genom flera av kaféets rum, visade sig bli vår sista visit på det anrika stället.
Natten till den 21 augusti brann fastigheten ned till grunden. Branden var anlagd.
Flera tusen människor sörjer ärligt och Norberg har förorat sitt överlägset största besöksmål.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

Denna Katarina-bakelse blev alltså det sista jag intog på Elsa Anderssons konditori i Norberg. Av en händelse fikade min dotter Katarina på samma plats samma dag, att hennes val av bakverk blev detsamma som mitt är inte så konstigt.

______________________________

Arboga är fortfarande en idyll

Arboga stad är fortfarande vacker som ett smycke. Det är fortfarande mer säkert att spatsera här än i de flesta andra städer. Och så vill vi att det skall fortsätta att vara.

För den som likt mig följer Polisen Västmanlands hemsida för händelser i länet, är det förvånansvärt sällan det står att något negativt hänt i Arboga.
Det mesta händer av förklarliga skäl i den stora staden, i Västerås. Men även Arbogas grannstad Köping - liksom Fagersta till exempel - drabbas av fler anledningar till polisingripanden än Arboga.
Visserligen är det de stora och tragiska - men ovanliga - händelserna som får uppmärksamhet i riksmedia. Som inte vad jag vet har skrivit att de som demonsterade vid Nalles / Kallstensgården förra veckan var från Stockholmstrakten.
Som motvikt hoppas vi nu att riksmedia tar upp det faktum att Arboga för det mesta är just en idyll, där människor är vänliga mot varandra och omtänksamma.
Det är de Arbogaborna de vanliga asylsökande på Nalles har lärt sig umgås med och hälsa på. Låt oss hoppas att de snart kan vara tillbaka, gå på sina olika svenskundervisningar, och besöka biblioteket och kyrkorna som de brukar.
Och vi andra får anstränga oss att i ökad utsträckning vistas i vår stadskärna, och supa in samma varma hemkänsla som vi vant oss vid, som jag vant mig vid att uppleva sedan jag flyttade hit i maj 1961.

TEXT: HARRY HOLM 2015-08-17
FOTO: ARNE GRIPENHED

___________________________________

"Nalles" fick utrymmas efter risk
för anläggande av brand

Två misstänkta föremål anträffades i närheten av asylboendet i Arboga, som fick utrymmas i väntan på utredning.

Efter ett tips till polisen, om två farliga föremål, spärrade polisen av ett område runt asylboendet Kallstensgården i Arboga, berättar Polisen Västmanland natten till lördagen.
På platsen hittades två säckar med okänt innehåll.
Säckarna undersöktes av Polisens bombgrupp. Som en säkerhetsåtgärd utrymde Polisen boendet.

Klockan 4.40 på lördagsmorgonen hade Polisens bombgrupp undersökt föremålen och de visade sig innehålla brandfarlig vätska. Föremålen är tagna i beslag och en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Vi fortsätter med de trygghetsskapande åtgärderna mot asylboenden som tidigare beslutats, skriver Polisen på sin hemsida.
De boende på "Nalles" fördes först till Trefaldighetsgården och transporterades sedan till andra asylboendet i vår del av landet.
Polisen fortsätter med ökad bevakning av alla asylboenden.

HARRY HOLM 2015 08 15

________________________________

Skogsbranden inte bara av ondo
visar det sig redan i Västmanland


Under min skogliga utbildning på Torsta fick vi bränna skogsmark "med flit" och lära oss att det växte mycket bättre efter s.k. hyggesbränning. Det här toppskottet på en gran, efter den brand som utbröt i Västmanland för drygt ett år sedan, ger syn för sägen.
Som tröst i allt det negativa med den stora skogsbranden i Västmanland 2014, får den här granen symbolisera det faktum att en skogsbrand på sikt inte bara främjar skogens mångfald utan också dess tillväxt.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

---------------------------------------------------------------

_____________________________

Arboga blir plats för Sveriges
nya whiskydestilleri

Arboga har sedan länge förknippats med drycken öl. Men nu, decennier efter bryggeriets nedläggning, skall en annan alkoholsort föra tankarna till staden vid Arboga å.

Det är nämligen nu helt klart att företaget Nordic Whisky Capital bygger ett nytt whiskydestilleri i Arboga. Alla avtal är påskrivna, berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Företaget kommer att bygga destilleriet i lokaler i Arboga Teknikpark.
Destilleriet kommer att ha den allra senaste tekniken och bli en ren produktionsanläggning för högklassig whisky.
Företaget Nordic Whisky Capital är ett utvecklings- och ägarbolag i whiskybranschen. Företaget är bland annat näst största ägare i BOX destilleri.

HARRY HOLM 2015 08 13

_____________________________

Sickan skulle ha fyllt 100 år idag
Hon hade fina Arbogaminnen

Sickan Carlsson på ett återbesök i Arboga för några år sedan.
(Foto: HARRY HOLM)

Idag, den 12 augusti 2015, skulle Sickan Carlsson ha fyllt 100 år. För 54 år sedan var hon i Arboga och spelade in sin sista stora filmroll. Många arbogabor var statister i den filmen, "Lustgården" - skriven av Ingmar Bergman som på grund av tidsbrist, sägs det, lät Alf Kjellin regissera.

Sickan Anna-Greta Carlsson föddes 12 augusti 1915 i
Katarina församling, på Södermalm i Stockholm. Hon dog den
2 november 2011, 96 år gammal.
När vi bara ser ett urval av hennes scenroller så når vi långt över 20 stycken. Men mest blev det på bioduken hon agerade.
Sickan Carlsson var med i 57 filmer. En av dem spelades in i Arboga, och fick namnet Lustgården.

Sickan Carlsson i centrum vid filminspelningen vid Arbogaån.

Bibi Andersson och Per Myrberg (t.v. på bilden) blir kära i filmen och här förbereds en tagning, med regissören Alf Kjellin (t.h).

År 1961 tog Reinhold Carlsson de här bilderna, när Ingmar Bergmans film "Lustgården" spelades in i Arboga.
Med Alf Kjellin som regissör agerade här Gunnar Björnstrand,
Sickan Carlsson, Per Myrberg, Bibi Andersson med flera skådespelare men också en rad Arbogabor som så kallade statister.
Vackra Arbogavyer finns i denna charmiga film, som sätter fingret också på de negativa tendenser som kan färga en småstad.

HARRY HOLM 2015 08 12

 

Fakta om filmen Lustgården (1961)

Manusförfattaren Buntel Ericsson är en pseudonym för Ingmar Bergman och Erland Josephson tillsammans.

Rollista (i urval):
Sickan Carlsson - Fanny, servitris på Stadshotellet
Gunnar Björnstrand - David Samuel Franzén, adjunkt
Bibi Andersson - Anna, Fannys dotter
Per Myrberg - Emil, pastorsadjunkt
Kristina Adolphson - Astrid Skog, innehavare av bokhandeln
Stig Järrel - Ludvig Lundberg, lektor
Hjördis Petterson - Ellen, Franzéns syster
Gösta Cederlund - Liljedahl
Torsten Winge - Wibom

Filmens handling.
David Samuel Franzén är adjunkt i svenska vid läroverket i en liten svensk stad, tiden är sekelskiftet. Han har några år haft ett förhållande med fröken Fanny, som är servitris på stadshotellet. Liksom sin kollega lektor Lundberg, som har sina hemliga vägar till mamsellen i stadens bokhandel, fröken Astrid, är adjunkten mycket angelägen om att ingenting i hans hemliga kärlek ska komma till allmän kännedom, och anar inte att hela staden redan vet alltsammans.
Stadens bokhandel får in en del exemplar av en romantisk diktsamling med titeln "Hjertats hemligställen", och sedan Lundberg lyckats sprida ut att Franzén skrivit den, får den en strykande åtgång. Franzén förnekar först att han över huvud taget känner till boken, men efter uppmuntran från fröken Astrid blir han modig och bekänner inför hela stan både sina ungdomssynder. Han ordnar till och men så att Fannys tjugoåriga dotter Anna, som vistats hos sin mormor på landet, kommer till stan, och han visar med stolthet upp henne och Fanny för stadens borgare. De senare reagerar med kyla och förakt.
Adjunkt Franzén blir vankelmodig inför denna reaktion. Lektor Lundberg gör dessutom livet surt för honom med sina ryktessmiderier. Fanny blir besviken på David och beslutar sig för att lämna stan. Också hos fröken Astrid och lektor Lundberg har det kommit en fnurra på tråden. Fannys unga dotter har under tiden hunnit bli förälskad och till och med hemligt förlovad med stadens pastorsadjunkt.
Men David upptäcker till sist att han behöver Fanny, och lektor Lundberg prövar samma recept på Astrid. Båda damernas hjärtan smälter, men Fanny tackar nej till Davids frieri. Allt ska i stället, åtminstone för en tid, återgå till det gamla, trots att människorna har förändrats, och den lilla staden kanske inte heller är sig riktigt lik längre.

(Ungefär enligt SF:s presentation)

 

________________________________

Bilder från Arbogas Medeltidsdagar 2015

Zack - Arbogas stolthet inom gycklarbranschen.

Och där lyckades riddaren spräcka melonen med svärdet, ridande i full galopp.

Halmbalen som skall spetsas föreställer en fallen motståndare.

Och den ridande munken skulle plocka en ros.

Nog är det 14 år som Dan Larsson har stått i Ahllöfsparken
under medeltidsdagarna med sina egenförfattade historiska ungdomsböcker.

Och Blom var på plats, som alltid.

..

"Alla" finns på stan under Medeltidsdagarna. T.v. kommunalrådet Agneta Bode, s, med sin arbetsplats Rådhuset i bakgrunden. I mitten en av vakterna vid Riddarspelen. Till höger munken Anders Larsen.

Stadshotellets bakficka hade flyttat ut på gården och blivit en trevlig restaurang med bra service och god mat, tyckte Lena och Ingvar Gustavsson, från Ulrika i Östergötland.

BILDER: HARRY HOLM augusti 2015

________________________________________________

Fortsatt svagt tryck på vattnet
vid Redskapsgatan i Arboga

Även idag och flera dagar framåt kommer det att vara lågt vattentryck för dem som bor vid Redskapsgatan i Arboga.
Det är på grund av arbete med och omledning av vattnet i den gatan som vattentrycket kan vara lågt i kranarna.
Enligt Arboga kommun fortsätter arbetena den här veckan men beräknas vara klara framemot helgen.

HARRY HOLM 2015 08 10

______________________________

Här är programmet för den sista
av Arboga Medeltidsdagar 2015

Söndagen den 9 augusti

11.00-16.00 Servering på museigården, Arboga Museum,
Nygatan 37.
Arboga Museum.

11.00 De medeltida Marknaderna längs
Västerlånggatan och i Ahllöfsparken öppnar.

11.00 Barnföreställning Den lilla röda hönan, Korp.
Teaterladan Ahllöfsparken. Från 3 år. Fri entré.
Föreningen Arboga Medeltid.

11.00 Medeltidamässa - Nationella ungdomskören
medverkar Heliga Trefaldighets kyrka.
Svenska kyrkan.

11.00-15.00 Ponnyridning Ahllöfsparken. 20 kr.
Arboga ryttarsällskap.

11.00-16.00 Utställning ”100 år av mode i Arboga”, Arboga
Museum, Nygatan 37.
Arboga Museum.

12.00 Obscurus Orbis Medieval music band, scenen
Ahllöfsparken.
Föreningen Arboga Medeltid.

12.00-16.00 Medeltidsmarknad Munkens Hantverksby,
Bergmansparken.
Arbogakuskarna.

12.30 Folkdansgillet Kedjan framför Heliga
Trefaldighets kyrka.

13.00 Barnteater Sagan om draken med de stora
tänderna. Arbogateatern.
Prinsessan är kidnappad och riddaren ska rädda
henne. Det fi nns bara ett problem, draken har
de största och otäckaste tänder man någonsin
sett. Teaterladan Ahllöfsparken. Biljetter säljs på
plats: 60 kr barn, 100 kr vuxen, familj 250 kr 1-2
vuxna och 1-3 barn. Från 3 år.
Föreningen Arboga Medeltid.

14.00 Folkdansgillet Kedjan Ahllöfsparken.

14.00 Riddarspel i Bergmansparken – Publikens val.
100 kr vuxen, 50 kr 5–15 år, barn under 5 år
gratis.
Arbogakuskarna.

14.30 Obscurus Orbis Medieval music band, scenen
Ahllöfsparken.
Föreningen Arboga Medeltid.

15.30 Arboga Medeltidsdagar avslutas, scenen på
Stora Torget vidare till scenen i Ahllöfsparken.
Kom du också för att möta gycklare, musikanter,
allmoge och en och annan ädling.

16.00 De medeltida Marknaderna stänger.

 

HARRY HOLM 2015 08 09
med hjälp av föreningen Arboga Medeltid

____________________________

Giv oss fred - hela veckan i Arboga

Rune Lindströms "Arbogaspelet", Giv Oss Fred, spelas på Museigården varje kväll denna vecka, från 19.30 till kl 22.

Giv oss fred, är ett skådespel som är skrivet av Rune Lindström och utspelar sig i Arboga i början på 1500-talet. Rune Lindström skrev Giv oss fred 1961, inspirerad av Arbogas klosterhistoria, på uppdrag av Lions club Arboga.

Uruppförandet av Giv oss fred skedde i Arboga den 11 augusti 1962. Rune Lindström fanns på plats, han spelade själv Engelbrekt Gertsson. I övrigt var rikskända skådespelare med. Och en regnig vecka gjorde att arrangerade Lions Club gjorde en brakförlust på evenemanget.

Sedan dröjde det till 1987 innan spelet framfördes igen, då av Bygdespelets vänner. Mats Deubler var Florentin och Anna Karin Bergström spelade Lindelin. Engelbrekt Gertsson spelades av Stig Eriksson.
Sedan dess har spelet spelats med ojämna mellanrum av olika ensembler och regisserats av olika personer såsom Tommy Bergqvist, Mona Ramzell, Daniel Nyrén, Patric Lindgren och Helen Pilerud.
Spelet sattes upp i Arboga igen i början av augusti 2012 och skall därefter spelas var tredje år. Därför är det dags i år, under Arboga Medeltidsdagar.
Handlingen är i stort så här:
Spelet handlar om de två hittebarnen Lasse Sommar och Floretin Målare och om tiden då Gustav Vasa blev kung och drev ut munkarna ur klostren.

Bygdespelets Vänner arrangerar, biljetten kostar 120 kr och finns att köpa i affären Lyktan vid Stora Torget eller på Munkens Bensin och Livs på Kapellgatan 26.

HARRY HOLM 2015 08 03

______________________________

Godkänt badvatten igen
vid Villagatsbadet i Arboga

Analyser av vattenprover som tog under vecka 30 visar att badvattnet vid Villagatsbadet nu är godkänt för bad.

Varje år övervakas vattenkvaliteten vid Arboga kommuns officiella badplatser. Prover tas regelbundet och skickas sedan iväg till ett laboratorium för analys.

Beroende på hur hög bakteriehalten är bedöms vattnet på ett av tre olika sätt:
Tjänligt, dvs. är bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.
Tjänligt med anmärkning, dvs. lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad.
Otjänligt innebär höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så snart som möjligt.
Om tre prover i rad är otjänliga så stängs badet och öppnas inte åter förrän man har utrett orsaken och vattenkvaliteten förbättrats.
Detta berättas på Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2015 07 29

_____________________________

Aktion mot klotter i Arboga


Klotterskydd och trygghetsskapande åtgärder har behövs i tunneln under Stureleden. Och det blir det.

Gång- och cykeltunneln under Stureleden upplevs av många som trång och otrygg. Tunneln har också flera gånger utsatts för skadegörelse i form av klotter vilket gjort att stråket känts som en otrevlig väg. Nu genomförs trygghetsskapande åtgärder i tunneln under Stureleden, berättar Arboga kommun på sin hemsida..

Tunneln är en naturlig förbindelse mellan Arboga centrum och parkområdet med kajen längs ån. Utöver gång- och cykeltunneln finns det ingen nära anknytning mellan Stureparken och Carl Bergmans park. Personer som ska korsa vägen blir därför hänvisade till gång- och cykeltunneln för att ta sig mellan norr och söder i de östra delarna av Arboga.

- Att tunneln upplevs som trång och otrevlig kan ha en negativ inverkan på tillgängligheten samt nyttjandet av de båda parkerna och därför är satsningar på trygghetsskapande åtgärder viktiga, berättar Henrik Syrjälä, driftchef vid tekniska förvaltningen.

Nu genomförs ett pilotprojekt med klotterskydd i tunneln. Om en yta är oskyddad tränger klotter in i betong, sten, tegel och puts. Det leder till svår skadegörelse med kostsamma efterföljder. Klotterskydd används för att underlätta sanering av klotterfärger från en yta, förklarar Henrik. Idag, måndag, tvättas tunneln och imorgon planeras klotterskyddet målas på.

Andra åtgärder för att öka den upplevda tryggheten är att tunneln kommer färgas ljus och snyggas till invändigt. Stureparken och Carl Bergmans park är två centrala parker där inbjudande och ljusa miljöer förhoppningsvis ökar trivseln och känslan av trygghet hos de som vistas i området, enligt Henrik Syrjälä.

Arboga kommujns hemsida och
HARRY HOLM 2015 07 29

_______________________________

SM i segelflyg igång i Arboga

SM Segelflyg arrangerar Arboga Flygklubb från och med den 25 juli till och med den 1 augusti.

Varje förmiddag med flygbart väder startar mer än 50 flygplan som flyger banor inom tävlingsområdet som sträcker sig från norra Östergötland via Bergslagen ända upp till norra Dalarna.
Till tävlingen, Svenska mästerskapen i segelflyg, har 60 piloter anmält sig.
De är klasserna 18 m, Klubb och Junior som gör upp om SM-titlar.
Invigningen lördagen den 25 juli klockan 09.30 är inledning på SM-veckan som avslutas med prisutdelning och SM-bankett lördagen den 1 augusti.

HARRY HOLM 2015-07-25

_____________________________

Fällnings-olycka i Racksäter

Den 16 juli inträffade en arbetsplatsolycka i Arboga kommun.

En man skadades i samband med trädfällning. Olyckan inträffade i Racksätter, enligt Polisen i Västmanland.
Mannen fördes med ambulans till sjukhuset i Örebro med skador i ena armen och axeln.

HARRY HOLM 2015 07 17

_____________________________

Hällarnas vatten drickbart igen
Men nu varnas för Villagatsbadet

Nu går vattnet att dricka vid Hällarna igen, en positiv nyhet. Men samtidigt kommer larmet om att badvattnet vid Villagatsbadet är otjänligt.

Vattenprover från vecka 28 visade att dricksvattnet i Hällarna var otjänligt. Kommunen meddelade samtidigt att en vattentank där dricksvatten kunde hämtas placerats vid servicehuset.
Efter åtgärder för att rena vattnet togs nya vattenprover tidigare i veckan. Provsvaren som kommit nu, visar att vattnet är tjänligt igen.
Det betyder att vattnet kan drickas och att duschar och toaletter i servicehuset kan användas som vanligt.
Vattentanken som står vid servicehuset kommer att tas bort på måndag och fram tills dess kan det vattnet också användas, förklarar kommunen på sin hemsida..

Otjänligt badvatten vid Villagatsbadet
Nu visar prover att badvattnet vid Villagatsbadet är otjänligt. Därför kommer nya prover tas nästa vecka, alltså under vecka 30.
Vad innebär otjänlig badvattenkvalitet? Det innebär höga bakteriehalter och att man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada.
Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så snart som möjligt, förklarar kommunen..
Om tre prover i rad är otjänliga så stängs badet och öppnas inte åter förrän man har utrett orsaken och vattenkvaliteten förbättrats.

HARRY HOLM 2015 07 16

______________________________

Nu är prover tagna vid Hällarna


Vattenprover förra veckan visade att dricksvattnet i fritidsområdet Hällarna utanför Arboga var otjänligt.
En vattentank där dricksvatten kan hämtas placerades vid servicehuset.

Nya vattenprover togs på tisdagen och har nu skickats in för analys.
Duschar och toaletter i servicehuset kan användas som vanligt men innan provsvaren kommit ska vattnet inte drickas.
Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.

HARRY HOLM 2015 07 14

______________________________________________

Otjänligt dricksvatten vid
fritidsområdet Hällarna

Otjänligt dricksvatten i Hällarna. Så varnade Arboga kommun inför veckoslutet.

Vattenprover visar att dricksvattnet i Hällarna för tillfället är otjänligt, skrev kommunen i fredags.
En vattentank där dricksvatten kan hämtas placerades därför vid servicehuset.
Nya vattenprover kommer tas under vecka 29, meddelar Arboga kommun..

______________________________

Herrgårdsgatan är öppnad
Nu stängs Gjutarevägen


Arbetet med att säkerställa fastigheten och stärka upp de skadade områdena efter explosionen som inträffade på Herrgårdsgatan i lördags gick fortare än beräknat.
Men nu stängs i stället Gjutarevägens tunnel för lång tid framåt.

Avspärrningen i området kring Herrgårdsgatan hävdes två dygn tidigare än beräknat, redan på onsdagskvällen.
Bredden på gång- och cykelvägen läng Herrgårdsgatans östra sida från Trädgårdsgatan till Storgatan kommer dock under arbetena med fastigheten att vara reducerad.

Avstängt till jul
Från och med måndag den 13 juli kommer järnvägsviadukten på Gjutarevägen att vara avstängd. Trafiken omleds med orange skyltning.
Det är Trafikverket som ansvarar för tunneln och de har tidigare, år 2011, utfört en provisorisk åtgärd för att försöka lösa problemet med vatten som läcker in på vägen. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Nu ska liknande betongreparationer som vid Skandiatunneln utföras och därför måste tunneln stängas av för trafik under tiden som åtgärderna pågår.
Tunneln beräknas vara avstängd från måndag 13 juni till onsdag 23 december.

HARRY HOLM 2015 07 10

 

_____________________________

Tekniska undersökningen av fastigheten i Arboga är avslutad
-
Herrgårdsgatan kan inte öppnas förrän på fredag

Polisen avslutade på tisdagen den tekniska undersökningen av det trevåningshus på Herrgårdsgatan i Arboga som lördagen den 4 juli utsattes för en explosion.
Gatan kan inte öppnas igen förrän fredag 10 juli.

Under tisdagen avslutade polisen sin tekniska undersökning av den fastighet på Herrgårdsgatan i Arboga som drabbades av en explosion. Det sammantagna resultatet av den tekniska undersökningen visar att med största sannolikhet är gasol från gasoltuber som förvarats i ett källarutrymme som exploderat. Det föreligger ingen ytterligare explosionsrisk.

Förundersökningen gällande misstänkt allmänfarlig ödeläggelse fortsätter men brottsrubriceringen kan komma att justeras till att omfatta ett oaktsamhetsbrott. Utredningsarbetet framöver syftar till att fastställa om något brott har begåtts och om någon person kan misstänkas för brottet.

Under tisdagen kommer hyresgästerna, genom Byggnadsfirman Lund, erbjudas att tillfälligt få tillträde till sina lägenheter för att hämta personliga tillhörigheter. Byggnadsfirman Lund fortsätter sitt arbete med att försluta fönster och dörrar. När de boende kan flytta tillbaka till sina lägenheter är för närvarande oklart men när så sker kommer Byggnadsfirman Lund att meddela sina hyresgäster det.

Polisen kommer under tisdagseftermiddagen att avsluta sin bevakning av fastigheten samt häva de avspärrningar som tidigare funnits runt fastigheten. Fastigheten och område runt fastigheten är fortsatt avstängt. Fortsatt bevakningen hanteras av Byggandsfirman Lund med hjälp av ett bevakningsföretag.

På polisens hemsida, där ovanstående text är hämtad, berättas att arbetet med att säkerställa fastigheten och stärka upp skadade delar i fastigheten kommer att fortsätta. Därför kommer Herrgårdsgatan att vara fortsatt avstängd för motorfordon från Centrumleden/Stureleden till och med Österleden. Se nedan för mer information gällande trafikomläggning.


Herrgårdsgatan fortsatt avstängd för trafik

Herrgårdsgatan har varit avstängd för trafik sedan explosionen i Byggnadsfirman Lunds fastighet som inträffade på lördagskvällen den 4 juli.

Arbetet med att säkerställa fastigheten och stärka upp de skadade områdena kommer att fortsätta och därför kommer Herrgårdsgatan att vara fortsatt avstängd för motorfordon från Herrgårdsbrons norra fäste till Österled. Arbetet beräknas vara klart fredag kväll, den 10 juli.

Trafiken omleds vid Stureleden/Centrumleden och vid Österled. Storgatan och Trädgårdsgatan stängs av i anslutning till Herrgårdsgatan. Gående och cyklister hänvisas till Herrgårdsgatans västra sida.

HARRY HOLM 2015 07 07
med hjälp av kommunens hemsida

____________________________

Efter explosionen i huset vid Herrgårdsgatan i Arboga

Så här skrev polisen söndagen den 5 juli:

Fortsatt avspärrat efter explosion
i trevåningshus, Arboga

Vid 18.40-tiden på lördagen den 4 juli fick polisen in samtal om en kraftig smäll på Herrgårdsgatan i Arboga. Explosionen ägde rum i ett trevåningshus innehållande lägenheter och företag.

Fastigheten där explosionen ägde rum har fått stora skador. Innan ytterligare arbetsinsatser kan utföras måste fastigheten av säkerhetsskäl besiktigas. Detta kommer tidigast att kunna påbörjas under måndagen. Polisens tekniker kommer därefter att genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen. När de boende kan återvända till sina lägenheter är för närvarande oklart.

Arboga kommun har avslutat sin POSOM-insats. Representanter från fastighetsägaren Byggnadsfirman Lund finns under söndagen tillgängliga i Pingstkyrkans lokaler för besvarande av frågor från boende.

Mycket talar för att explosionen orsakats av gasoltuber, som har förvarats i ett källarutrymme. I nuläget föreligger ingen ytterligare explosionsrisk. Förundersökningen gällande misstänkt allmänfarlig ödeläggelse kommer att fortsätta. Utredningsarbetet syftar till att utröna om något brott har begåtts eller om händelsen är att betrakta som en olyckshändelse.

Avspärrningarna kring fastigheten kommer tills vidare att kvarstå och polisen kommer att ha fortsatt bevakning.
---

Så här skrev polisen måndagen den 6 juli:

Teknisk undersökning av fastigheten i Arboga påbörjad

Polisen har under måndagen påbörjat den tekniska undersökningen av det trevåningshus på Herrgårdsgatan i Arboga som lördagen den 4 juli utsattes för en explosion. Explosionen ägde rum i ett trevåningshus innehållande lägenheter och företag.

Fastigheten där explosionen inträffade har fått stora skador och under söndagen den 5 juli besiktades, av säkerhethetskäl, fastigheten innan ytterligare arbete kunde ta vid. Under måndagen påbörjade polisens tekniker den tekniska undersökningen på brottsplatsen. Det arbetet kommer att fortsätta även under tisdagen.

Fastighetsägaren Byggnadsfirman Lund har under måndagen getts klartecken att påbörja arbetet med att försluta lägenhetsdörrar och fönster på fastigheten. När de boende kan återvända till sina lägenheter är för närvarande oklart men när så sker kommer Byggnadsfirman Lund att meddela sina hyresgäster det.

Mycket talar för att explosionen orsakats av gasoltuber, som har förvarats i ett källarutrymme. I nuläget föreligger ingen ytterligare explosionsrisk. Förundersökningen gällande misstänkt allmänfarlig ödeläggelse kommer att fortsätta. Utredningsarbetet syftar till att utröna om något brott har begåtts eller om händelsen är att betrakta som en olyckshändelse.

Avspärrningarna kring fastigheten kommer tills vidare att kvarstå och polisen kommer att ha fortsatt bevakning.

 

 

______________________________

Fint ordnat i Arboga stadskärna

Arboga kommuns tekniska förvaltning har inför den månad då semestrarna och turisterna står i fokus planterat ut sommarblommor i stadskärnan.

Runt fontänen på Nytorget finns humle, begonia Dragon Wing, femtunga och njurvinda.
I de stora ekfaten finns häggmistel, fjäderborstgräs, begonia Dragon Wing, femtunga och njurvinda.
I järnlådorna på Nygatan har det planterats kanna, begonia Dragon Wing, helitrop, femtunga och njurvinda.
De vackra vilda blommorna i Arbogatraktens natur har fått konkurrens i ögonfröjdsligan.

HARRY HOLM juli 2015

_____________________________

Sommaren 2015 i Arboga

Det finns en hel del evenemang i Sommar-Arboga. På tisdagskvällarna den 7, den 14 och den 21 juli är det veteranfordonsträffar på Jäders bruk.
Sommarkväll vid ån genomförs på Väster Långgatan 1 kl 19 onsdag den 8 juli.
Rune Lindströms Arbogaspelet "Giv oss fred" spelas 2 - 8 augusti på Museigården. (Medeltidsdagarna är 5-9 augusti.)
De flesta dagarna fram till och med den sista juli är det efter lunch dramatiserade visningar på Arboga Museum.
Sommarskoj på museet ordnas för barn kl 10 på förmiddagen månaden ut.
Och detta var bara några exempel.

HARRY HOLM 2015 07 01

______________________________________________

 

________________________________

 


 

** -

 

 

**
__________________________________________

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
ÖRNGOTTHÖJD = VARBERG
(ÖRNGOTT = VAR + HÖJD = BERG)

NY GÅTA:

VART ÄR VI PÅ VÄG?

ÖRNGOTTLJUD
Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________