wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

_____________________________

TORSDAGEN den 30 juni kommer det i Arbogatrakten att vara lite solsken fram till 8 på morgonen, och kanske mellan kl 14 och 15 samt mellan 18 och 19. Men annars blir det mest moln och mellan kl 20 och kl 22 regn. Intressant att veta, speciellt nu när barnen är lediga från skolan och många vuxna har semester.

PILSNERKORVENS DAG är det idag, som det är den sista juni varje år. För det är kult att öppna en burk med Bullens pilsnerkorv. (Ordet kult kommer från latinets cultus, som betyder dyrkan, vård.)

FÅ PRODUKTER har förunnats att nå kultstatus, samtidigt som de säljer bra år efter år. Raketosten nämns ofta med nostalgisk stämma, men den försvann från hyllorna för många år sedan. Bullens Pilsnerkorv däremot är exempel på en framgångsrik kultprodukt inom livsmedelshandeln.

DET GÅR ALDRIG att hårdsälja och pressa fram kultstatus för en produkt, fortsätter tillverkaren sin berättelse. Men det är fullt möjligt att vårda ett varumärke och en produkt så att kultstatusen stärks med tiden.

DE FÖRSTA pilsnerkorvarna med namnet Bullens gjordes i dåvarande Alvesta slakteriförening 1953. Recepturen är densamma idag som då. Receptet för fortsatt framgång är troligen att ändra så lite som möjligt vad gäller recept, förpackning och design.

FRÅN SLAKTERIFÖRENINGEN i Alvesta kom förfrågan till skådespelaren, matkåsören, kocken och kokboksförfattaren Erik Bullen Berglund om han kunde tänka sig att sätta sitt smeknamn på en korv och lite andra produkter? Det kunde Bullen.

ERIK BERGLUND var en dåtidens storkändis och blev Bullen med svenska folket på 1930-talet. Alla kände till Bullen, men hemma hette han Erik. När han - vid 76 års ålder - gick bort år 1963 hade han medverkat i 103 filmer och påstods ha haft uppemot 1200 roller på teaterscener runt om i landet, i revyer, radio och så småningom TV.

HAN VAR en flitig man med mat som passion, hängiven estet och perfektionist. Stor stjärna med många lyssnare blev han i radions Prat om mat, som han gjorde i flera omgångar, de senare tillsammans med hustru Elsa. (När Elsa skrev egna artiklar signerade hon dem med ”Elsa Bullen Berglund”).

PÅ 1920-TALET – före tiden på radion och teatern – hade Bullen skickats till morfar i Paris, där han lärde sig franska och fick smak för det finare köket. Han utbildade sig till kock och arbetade på flera restauranger i Frankrike, bland annat Hôtel Chapon i Bordeaux innan han kom till Claridge Hôtel i Paris. Ett tag var han även i England för att förkovra sig i kokkonsten.

SINA FÖRSTA matkåserier skrev Bullen i salig Stockholms Dagblad. De var mycket personligt hållna och signerade med ”Bullen” efter en rollfigur han gjorde 1926; i pjäsen Guldgrävarna spelade Erik en goddagspilt vars namn försvenskades till Bullen.

BULLEN SKREV kokböcker, alla mycket uppskattade och delvis nydanande för svensk matkultur. Bullens recept håller hög klass även med dagens mått mätt och han var före sin tid i konsten att skriva pedagogiska recept; ingredienserna skrevs med fet stil i den ordning de skulle användas.

BULLEN ANSÅG att varje matlagare skulle smaka av och själv bestämma mängder och kryddning, i stället för att detaljfölja receptet. Ingredienser och mängder bestäms ofta, som det heter, av råd och lägenhet.

I KOKBÖCKERNA märks att Bullen hyllar den kulinariska mångfalden och hans passion svängde mellan stadig, svensk husmanskost och lite lyxigare, franskinspirerande läckerheter. Hökarpanna och stuvad lake stod högst upp på önskemenyn.

BULLEN ska också minnas och hyllas för att han gav den svenske mannen en god portion självförtroende i köket. Han påvisade att det inte bara var husmor som kunde laga mat, utan att det fanns fler i familjen som kunde ställa sig vid spisen.

PÅ SIN 75-ÅRSDAG tilldelades Erik Bullen Berglund Gastronomiska Akademins diplom och stipendium för sina insatser inom den svenska gastronomin. Och det förstår man efter att ha läst de sista raderna i förordet till en av kokböckerna: ”…genom flitigt följande av våra anvisningar ska Ni komma underfund med att det i varje människa finns ämne till en matkonstnär.”

PILSNERKORVEN. På 1950-talet fanns uppemot 30 produkter med Bullens namn, företrädesvis husmanskost som dillkött och grisfötter. Idag är det Bullens varmkorv och pilsnerkorv som gäller.

VARFÖR DEN sistnämnda heter pilsnerkorv finns det olika teorier om. En är att Bullen och folket i Alvesta tyckte att korven passade bra till just pilsner. En annan att Bullen medverkade i många och uppskattade ”pilsnerfilmer”. Förmodligen är sanningen en kombination av båda, men någon pilsner finns inte i vare sig korv eller lag.

BULLEN VAR mycket intresserad när det gällde nya produkter och medverkade aktivt när korvrecepturerna togs fram. De har sedan fått vara oförändrade sedan 1953.

EN BURK pilsnerkorv väger 455 g, varav 240 g är korv och 215 g saltlag. Burken innehåller 8 korvar som är 10-12 cm långa. Köttmängden är 33 % och fetthalten 14 %.

INNAN KORVEN hamnar i burken har den stoppats, rökts, kylts, klippts, vägts och kylts igen. Burkarna fylls med saltlake innan tillslutningen, sedan värmebehandlas och konserveras burken, sensibilitetstestas och packas. Sedan skickas stickprov upp till labbet för kontroll. Det tar hela fjorton dagar innan allt är klart och en omgång korv är redo att levereras. Å andra sidan har den en hållbarhetstid på 3 år.

HARRY HOLM 2016 06 30

_____________________________

ONSDAGEN den 29 juni bjuder på ganska fint förmiddagsväder i Arboga, om meteorologerna får bestämma. Efter lunch molnar det på och himlen blir grå i stället för blå. Temperaturen kommer som mest att ligga på 22 grader i skuggan.

SOMMARKUL heter programmet på Arboga Museum, kl 10-12. Då får den som vill vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att tvätta, karda ull och kärna smör.

DRAMATISERAD visning är det också idag på Arboga museum, detta kl 14-14.30. Entréavgiften är 50 kronor, men barn till och med 15 år går gratis.

HARRY HOLM 2016 06 29

_____________________________

ENGLAND har röstat och Storbritannien lämnar därmed EU om några år. Jag hör till dem som gratulerar det storartade landet. Och suckar: Tänk om det vore Sverige som röstat sig ur.

SWEXIT, ja tack. Bortsett från att det sönder-lobbade EU lägger sig i saker som vi i vårt land klarar bäst själva, så är fakta: Sverige betalar bara i år drygt 19 miljarder mer till EU än vi får därifrån.

HUR MYCKET mer resurser skulle vi få om dessa 19 tusen miljoner kronor var kvar i vårt land, resurser för både vanlig välfärd och flyktingmottagning. (Norge betalar bara 4,2 miljarder per år för att få tillgång till EU fast landet står utanför.)

HARRY HOLM 2016 06 26

 

_____________________________

DET ÄR SÖNDAG och dags för en kristen betraktelse igen. först ur Bibeln:

Evangeliet enligt Matteus kapitel 6, vers 25 - 30

"Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av
eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och
kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar
inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är
inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?
Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga? "


BIBELTEXTERNA i tusentals kyrkor denna dag berättar om Guds skapelse. De uttrycker människans förundran och tacksamhet inför skapelsen, men också vår plats i skapelsen och vårt ansvar att dela livet med varandra med omsorg. Dagens bibeltext berättar också om regnbågen som Gud satte som tecken på himlen för att visa att Gud aldrig överger sin skapelse.

SÅ EN BÖN:
tack Herre, för att vi ska lära oss att ta tillvara allt det vackra som du gett oss, som finns runt omkring oss, den vackra naturen, och alla människor som är vackra var och en på sitt sätt, eftersom de är skapade av Gud. Amen.

HARRY HOLM 2016-06-26

 

___________________________

 

____________________________

TORSDAGEN den 23 juni blir en rätt solig tillställning i Arbogatrakten, åtminstone fram till 15-tiden. Värme på 22-23 grader är också helt godkänt. Och något att njuta av inför midsommar-aftonens regniga förmiddag.

SOMMARSKOJ är det också idag mellan 10 och 12 på Arboga Museum. Barnen får pröva på att vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att tvätta, karda ull och kärna smör.

DRAMATISERAD visning genomförs även idag på museet, mellan 14 och 14.30. Entré: 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.

DAGEN FÖR offentliga tjänsterär det idag. FN:s dag för offentliga tjänster infaller den 23 juni varje år. Den är alltså instiftad av Förenta nationerna.

HARRY HOLM 2016 06 23

____________________________

ONSDAGEN den 22 juni har Paulina och Paula namnsdag. Jag känner en hel del folk men ingen med det namnet. Än så länge.

ARBOGATRAKTEN får ett ganska vackert väder denna onsdag. Rätt mycket solsken och fram på eftermiddagen upp mot 22 grader varmt. I skuggan.


BOKSLÄPP blir det i Musikrummet på Arbogas bibliotek kl 18 denna onsdagskväll. Birgit Johansson presenterar sin nya bok "Så minns jag". Den handlar om hennes år som mellanstadielärare i Arboga 1956-1995. Vidare berättar hon om sitt eget liv och om de olika uppdrag hon haft i Arboga inom politik och föreningsliv. Boken ges ut med stöd av Arboga kommun.

HARRY HOLM 2016 06 22

_____________________________

TISDAGEN den 21 juni är det, Sommarsolståndet, och från och med idag blir alltså dagarna kortare och kortare. Så nu har det vänt. Vädret också. Gårdagseftermiddagens solsken efterträds idag, tisdag, av molningt väder och efter lunch kan det till och med komma några regndroppar. Idag är det Världsmusikdagen och den ur hindhuismen sprungna Internationella yogadagen. Men det är också Långsamhetens dag, på årets längsta dag.

LÅNGSAMHETENS DAG är instiftad av Slow Society. Dagen ska vara en demonstration mot snabbheten, mot att samhället kräver att vi hela tiden måste vara så effektiva. Långsammare tempo medför också en positiv social effekt, vi får mer tid att mötas och tala med varandra. Dagen är också till för att ge ett ekologiskt perspektiv, att vi till exempel inte måste skynda oss att slänga matvaror bara för att datumstämpeln säger det.

TISDAGSTRÄFFARNA, sommarens veteranfordonsträffar på Jäder, börjar i kväll kl 18. Platsen är vid Kafé Qvarnen vid Jädersbruk Ungsdommar på Jäder arrangerar och det är fri entré. Från och med nu och hela sommaren är det Jäder som gäller på tisdagskvällarna, betonar arrangörerna..

HARRY HOLM 2016 06 21

____________________________

DET ÄR måndag och datumet är den 20 juni. Solen kommer att visa sig i Arbogratrakten ett par tre förmiddagstimmar med 15-16 grader i luften. Efter lunch väntas 18-20 grader och rätt så soligt dagen ut. Regnet kommer på tisdag..

RIDE TO WORK DAY är det den 20 juni varje år. Rida till arbetet, tänkte jag och undrade hur många som kan ta hästen till kontoret eller fabriken idag. Men det handlar om den som har motorcykel eller skooter. Som framgår av det intenationella firandets logotype ovan.

INTERNATIONELLA surfdagen är det också idag. California Assembly har godkänt en resolution som förklarar 20 juni "International Surfing Day". Chefen för sportens internationella stödgrupp uppmanar folk att ta ledigt för att åka på vågorna just i dag. "Du har min tillåtelse att hoppa över arbetet", skriver Surfrider Foundations verkställande Jim Moriarty på Twitter. Och lägger till: "Jag ska även skriva ditt sjukintyg."

VÄRLDSDAGEN för flyktingar är det också idag, den 20 juni. FN:s generalförsamling beslutade i en resolution den 4 december 2000 att från och med den 20 juni 2001 skulle världsflyktingdagen firas detta datum

HARRY HOLM 2016 06 20

 

________________________

DET ÄR HELG igen och som vanligt bjuder jag då på en lekmannabetraktelse med kristet tema. Och först ett bibelord.

Det finns inget försvar för dig som dömer, vem du än är.
Ty med din dom över andra dömer du dig själv, eftersom du handar
likadant som den du dömer.

Romarbrevet 2:1

Fjärde söndagen efter Trefaldighet
FRIA ELLER FÄLLA

DEN HÄR söndagen handlar det om att döma andra. I bibelställen som
Matteus 7:1–5, förklarar Jesus att man måste ta bort bjälken ur sitt eget
öga innan man kan se och ta bort flisan ur sin broders öga.

VISST KAN man säga till en god vän att han har fel, för det är också vänskap att inte bara "jamsa med" utan att även korrigera. Misstag man gör och inte märker själv, dom mår man bara bra av få reda på. Så man slipper "göra bort sig" fler gånger.

MEN LÅNGT ifrån alla som dömer har ögonkontakt med den det gäller. Det
är alltför vanligt att kritisera någon som inte är på plats. Jag kallar det för att "prata sk-t om andra". Tänk då på en sak:
- Den som talar illa om andra i din närvaro, talar illa om dig i din frånvaro.

DÄRFÖR tycker jag om bibelstället Gal.6:1–2. Från Efesos sände Paulus
det brevet i mitten av 50-talet e.Kr. Brevet var riktat till församlingarna i
provinsen Galatien, i norra delen av Mindre Asien där Paulus varit på
både sin andra och sin tredje resa.

BREVET som helhet innehåller verkligen "raka puckar", som man säger
nuförtiden. Men i det bibelställe jag hänvisar till är han i alla fall ganska
lugn i sina formuleringar.

SÅ HÄR står det:
"Bröder, om någon ändå skulle ertappas med en överträdelse, skall ni som är andliga människor visa honom till rätta, men gör det med ödmjukhet, och se till att du inte själv blir frestad. Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag." (Gal. 6:1–2)

SÅ, HERRE , jag ber, hjälp mig se till att min egen bjälke är borta ur ögat innan jag försöker peta bort min väns lilla flisa. Gör mig ödmjuk men ärlig i min kritik. Det ber jag, i Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2016 06 18

_____________________________

FREDAGEN den 17 juni ska det visst inte regna förrän vid 22-tiden på kvällen i Arbogatrakten. Det blir 18-19 grader som mest och rätt svag vind. Men ingen blå himmel, som det ser ut. Idag är det också Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka,

KLAPP & KLANG är det mellan 9.30 och 10 i Trefaldighetskyrkan i Arboga. Det är en gudstjänst på barnens villkor och är till för barn från 0 år och uppåt som tillsammans med vuxna sjunger sånger, visor och ramsor ihop med rytminstrument. Maskoten Grålle får barnen träffa vid varje Klapp & Klang-gudstjänst.

SOMMARSKOJ är det också idag mellan 10 och 12 på Arboga Museum. Barnen får pröva på att vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att tvätta, karda ull och kärna smör.

DRAMATISERAD visning genomförs även idag på museet, mellan 14 och 14.30. Entré: 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.

HARRY HOLM 2016-06-17

 

____________________________

TORSDAGEN den 16 juni är det en hel del att göra i Arboga. Det är till exempel Sommarkul på Arboga Museum, kl 10-12. Då får den som vill vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att tvätta, karda ull och kärna smör.

DRAMATISERAD visning är det också på museet, detta kl 14-14.30. Entréavgiften är 50 kronor, men barn till och med 15 år går gratis.

FOLKLUSTSPELET "Patron ska bada"
genomförs också i kväll torsdag klockan 19 på Gamla Museigården. Arrangerande Bygdespelets Vänner tar
120 kronor i inträde, barn upp till 15 år betlaar 60 kronor.

HARRY HOLM 2016 06 16

 

--------------------------------------

DET VERKAR inte omöjligt att det blir en satsning på Crugska, gräsytan söder om Vasahallen. Orsaken är att Magnus Holm lämnat in ett medborgarförslag till Arboga kommun.

KOMMUNENS Fritids- och kulturnämnd har ställt sig positiv till tanken. Och inför kommunstyrelsens nästa sammanträde finns ett förslag. Förslaget därifrån väntas bli som nedan.

FRITIDS- OCH KULTUR-nämnden får i uppdrag att närmare utreda de ekonomiska förutsättningarna samt en eventuell lämplig placering av multiarena / näridrotsplats i närheten av Vasahallen.

HARRY HOLM 2016 06 15

_____________________________

NU HAR SOMMARLOVET börjat i Arboga. Det finns många gratis aktiviteter för den som är mellan 6 och 15 år.

INNAN SOMMARLOVET har eleverna fått ett grönt sommarlovs-armband. Bandet gäller som entré vid kommunens aktiviteter i sommar.

BADA GRATIS på Ekbacksbadet kan eleverna göra, varje tisdag och torsdag under veckorna 26 - 30, Det är bara att visa upp sommarlovsarmbandet vid entrén.

WORKSHOPS blir det på fritidsgården
Gluggen, under rubriken Skriva och läsa, dels 13-17 juni och dels 4-8 juli, klockan 12.30-16.30. Där medverkar Linda Åkerström, Hon är författare och journalist och har skrivit serien om Ödeckarna.

FÖR DEN SOM gillar att skriva och/eller läsa och vill lära sig mer eller bara snacka om böcker och skrivande, finns chansen att träffa Linda i sommar. Då står skriva och läsa i fokus, bli bättre, testa nytt, prova om din idé till en bok eller novell funkar, skriva en dikt, låna böcker eller kanske var med i bokcirkeln.

HARRY HOLM 2016 06 13

_____________________________

HELGEN ÄR HÄR och därmed min kristna betraktelse, inför tredje söndagen efter Trefaldighet. Ett bibelord:

Fadern sade till honom: ”Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är
ditt. Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.”

Luk. 15:31-32

Förlorad och återfunnen


“När sommarvinden leker på min blomsteräng så skön,
Vill jag sitta ibland blommor, i begrundan och i bön.”
Så står det i en vacker sång, som bl.a. Kerstin Hermansson brukat sjunga.

NÄR JAG - mitt bland prästkragarna - sitter i begrundan, så minns jag när vi i pingstförsamlingens söndagsskola i Skinnskatteberg, hade utflykt och fick saft och bullar i grönskan vid Ebba Brahes paviljong i Bockhammar.

SEDAN kom jag inte tillbaka till pingströrelsen förrän 50 år senare. Ett halvsekel hade jag alltså “praktiserat” ute i världen, innan jag blev en återfunnen son. Hoppet att det glatt någon grundar jag på det bibelställe, som Lewi Pethrus citerade i sin sista predikan (på Nyhemsveckan 1974):
"Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.” (Luk. 15:7)

OM DEN återfunne sonen Harry Holm orsakar viss glädje på jorden också ibland, så vore det väl för väl. För då finns det ju dubbel anledning för oss att, enligt bibelordet, ”hålla fest och vara glada”.

MEN VARJE gudstjänst och varje bönekväll är en fest som gör oss glada, tycker jag. Tyngd av bekymmer kan man ibland komma till sin församlings andakt.
Lovsånger, psalmer, bön och förbön är några viktiga ord ur Bibeln som, trösterikt tolkade, fungerar som ett högoktanigt andligt bränsle som gör sinnet lättare.
Livsglädjen kommer åter och festen får en extra dimension när vi dessutom vissa söndagar - som den som nu kommer - har dop i vår kyrka.

OM FLER KOM till vår öppna kyrka, upplevde detta och gemenskapen med både Gud och människor, så skulle fler av Arbogas söner och döttrar omvända sig. Säkert som amen i kyrkan. När den dagen kommer, och det gör den, då ska vi verkligen “hålla fest och vara glada”.

JAG BER: Herre, du som aldrig slutar att leta efter dom som gått vilse, vi tackar dig för att du låter oss hjälpa till med sökandet - ett förtroendefullt uppdrag. För att kunna leda in fler Arbogabor i din öppna herdefamn, ber vi att din helige Ande ska ge oss både kraft och vishet. Och frimodighet. I denna ljuva sommartid. Och alltid.
I Jesu namn amen.

HARRY HOLM 2016 06 11

 

____________________________

SKOLAVSLUTNING är det i i Arboga idag fredag. Alla tider för avslutningarna i kyrkorna finns längre ner i den här spalten. En stor händelse är förstås när Vasasgymnasiets avgångselever kommer ut ur Heliga Trefaldighets kyrka kl 12.25. Men många väntar också på kvällens festival vid Ekbacksbadet.


MOA LIGNELL är en av artisterna som uppträder när Arbogas unga på fredagskvällen firar skolavslutningen på Ekbacksbadet. Badets grönyta förvandlas från klockan 18 till en festivalplats.

DET ÄR DÅ dags för årets skolavslutningsfirande med inte bara Moa Lignell utan också Folktåget, Monarken, LBSB och Deejay Lay.

DESSUTOM finns en uppblåsbar hinderbana, uppblåsbara vattenaktiviteter, mekaniska tjurar och en kiosk fylld med godsaker. Gratis korv med bröd och festis delas ut under kvällen.

ARRANGEMANGET är gratis och öppet för dem som går i årskurs 7 till och med årskurs 2 på gymnasiet. Det är givetvis alkohol- och drogfritt.

FÖR DEN som vill bada går det bra fram till klockan 19.45, då bassängerna stänger. Du måste däremot betala badets entréavgift om du ska bada.

FIRANDET arrangeras av Ungdomsfullmäktige i Arboga. Inte mindre än 500 – 800 personer brukar besöka arrangemanget som pågår fram till klockan ett på natten.

-----------

TIDER FÖR skolavslutningarna i kyrkorna 2016 kommer här:

Trefaldighetskyrkan
Gäddgårdsskolan åk 9 08.30- 09.00
Stureskolan åk 9 09.10- 09.50
Stureskolan åk 6-8 10.00- 10.30
Ladubacksskolan 10,40- 11,10
Gäddgårdsskolan åk 7-8 11.20- 11.50
Vasagymnasiet 12.00- 12.25

Nicolaikyrkan
Nybyholmsskolan f-5 08.40- 09.10
Gäddgårdsskolan f-4 09.20- 09.50
Brattbergsskolan f-4 10.00- 10.30
Gäddgårdsskolan åk 5-6 10.40- 11.00

Götlunda kyrka
Götlunda skola 08.05

Medåkers kyrka
Medåkers skola 08.30

HA ETT BRA SOMMARLOV!

HARRY HOLM 2016 06 10

___________________________

Hubbas skulle ha fyllt 50 idag.

IDAG FÖR TIO år sedan satt min fru och jag på ett café i Lindesberg. Det var den 9 juni 2006 och tillsammans med oss var sångaren Jörgen Hubbas Andersson.
Vi bjöd honom på fika på hans 40-årsdag.
Ett par månader senare var han död.

DEN 9 JUNI varje år brukar vi titta förbi och sätta en blomma Hubbas grav på kyrkogården i Lindesberg, framför den med en gitarr dekorerade gravstenen.

DEN STÅR i en skogsglänta, längst bort till vänster på den kyrkogård som ligger på ”vår” sida av Linde. Idag, på hans födelsedag, är hans minnessten värd ett besök igen.

VÄL FRAMME på kyrkogården, går vi – på väg till Jörgens grav – förbi en annan skogsglänta på vänster sida. Där står minnesstenen över de många från Lindesbergs kommun som omkom när Estonia gick under.

AV DETTA och av mycket annat blir vi påminda om hur lite vi vet om den närmaste framtiden. Så det gäller att ta vara på dagen och stunden, att ta vara på sina nära och sina vänner just nu.
Idag.

HARRY HOLM 2016 06 09

_______________________________

OH BOY! Sicket vackert väder det blir i Arbogatrakten idag, onsdagen den 8 juni. Från förmiddagen, och fram till solens nedgång, tycks det inte finnas ett moln som kan skymma solen. Högst uppåt 20 grader blir det i skuggan. För vinden kommer från norr.

VÄRLDSHAVENS DAG är det alltid den 8 juni. UN World Ocean Day började firas 1992 efter FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro, Den har nu blivit en officiell FN-dag.

FN:S GENERALFÖRSAMLING slog i resolution 63/111 fast den 8 juni som Världshavsdagen. Dagen firas för att påminna om hur värdefulla våra hav är och ett tema är ”Våra hav, vårt ansvar”.

FOLKLUSTSPELET "Patron ska bada" framförs också denna onsdag kl 19 på Gamla Museigården i Arboga . Det är Bygdespelets Vänner som arrangerar och som tar 120 kronor i entré (upp till 15 år bara 60 kronor).

HARRY HOLM 2016 06 08

 

______________________________

TISDAGEN den 7 juni kan det komma någon regndroppe över Arbogagtrakten på förmidagen. Men det ljusnar vid lunchtid. Och från 12-tiden väntas helt molnfritt och 20 grader i skuggan.

FOLKLUSTSPELET "Patron ska bada" framförs kl 19 på tisdagskvällen på Gamla Museigården. Det är Bygdespelets Vänner som arrangerar och som tar 120 kronor i entré (upp till 15 år bara 60 kronor).

MED ERFARENET från tidigare uppsättningar kan jag säga att det säkert är värt pengarna. Bered er på pinsamma situationer och skratt, varnar skådepselarna.

HARRY HOLM 2016 06 07.
______________________________

 

DEN 6 JUNI firar vi i Arbogatrakten att det är vackert väder. Men också att det är Svenska Flaggans Dag samt dessutom numera också Sveriges Nationaldag.

SVERIGES NATIONALDAG och Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

NATIONALDAGEN firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform). Händelserna har samma datum: 6 juni.

HARRY HOLM 2016 06 06

______________________________

HELGEN ÄR HÄR och därmed är det åter dags för en kristen betraktelse. För några decennier sedan var det vanligt att tidningarna hade en sådan inför helgen.. I Arboga Tidning skrev dåvarande kyrkoherden Rolf Larsson betraktelse varje fredag. Utan ersättning. Och på initiativ av chefredaktören, tidningsmannen Tord Wallström.

NU ETT BIBELORD:

Jesus svarade: ”En man skulle ha en fest och bjöd många gäster. När festen skulle börja skickade han sin tjänare att säga till de inbjudna: ”Välkomna, allt är färdigt”.
Men alla hade de någon ursäkt att komma med...”

Luk 14:16-18

Andra söndagen efter Trefaldighet
Kallelse till Guds rike

” ... alla hade de någon ursäkt att komma med... ”

DE SOM BLEV bjudna enligt dagens Bibelord hade alla sina ursäkter för att inte komma när festarrangören kallade.
En hade köpt en åker som han tyckte att han måste gå och kolla på. En annan hade skaffat sig fem oxar som han ansåg sig tvungen att inspektera kvaliteten på. Någon hade gift sig och ville därför inte komma.

OCH SÅ DÄR är det väl för oss alla. När vi kallas, inifrån eller utifrån, att göra något kärleksfullt som medlemmar i Guds församling, så är vi som barn och säger ”ska bara...”
– Jodå, nog skulle jag vilja hjälpa till med evangeliseringen, men först ska jag bara...

JA, NÄR VI kallas till tjänst för Guds rike, så måste vi ”bara” först göra det och det och det. Gräsmattan ska klippas, fotbollsmatchen skall beskådas, den nyöppnade butiken skall inspekteras.

ATT SÄGA: Jag har inte tid, det är den största lögn vi kan uttala, inom oss själva eller utåt mot den som kallar oss till Guds rike. ”Jag har inte tid” betyder ju egentligen att jag anser något annat viktigare.

OCH VAD KAN vara viktigare än att genom arbete för Gud, i Jesu efterföljd med hjälp av den helige Ande, rädda människor från helvetet, vare sig det är på jorden i nutid eller i underjorden i framtiden.

”NÄR TJÄNAREN kom tillbaka och berättade detta greps hans herre av vrede”, står det sedan i Lukas evangelium (14:21).
Vore jag Herren skulle jag vara jättearg över hur vi, dagens kristna, prioriterar i våra almanackor.

SÅ JAG BER:
– Herre, vi prisar Dig och vi ber Dig förlåta oss att vi bortprioriterar
arbetet för Ditt rikes utbredande. Käre Gud, Du som kallar oss till Ditt rike,
ge oss inte bara mer lust utan också mer förnuft när det gäller att disponera tiden till att göra Din vilja, så att vi med hela våra liv kan tjäna Dig, genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

HARRY HOLM 2016 06 04

______________________________

FREDAGEN den 3 juni har Ingemar namnsdag. Jag också. Föräldrar var frikostiga med förnamn i min trakt i början av 1940-talet. Så jag heter Bo Harry Ingemar. Ingemar är det alltså idag. Och Bo på söndag. Förr var det dessutom så lyckat att jag också hade namnsdag den 4 juni. För då var det HOLMfrid.

REKORDVARMT blir det i Arbogatrakten denna fredag. Vid tvåtiden på efteriddagen spår meteorologera 30 grader. I skuggan alltså. Men sedan kommer åskan ganska omgående och temperaturen faller tio grader på bara någon timme. Trösten är att trädgårdsägarna slipper vattna, för med åskan kommer också regnskurar. Ser det ut som.

HARRY HOLM 2016 06 03

_____________________________

ADJÖ ARBOGA TIDNING. Från årsskiftet kommer ortens tidning, än så länge med redaktion i Köping, att gå ner till utgivning tre dagar i veckan. Kommer ni ihåg vad jag skrev här i spalten den 11 mars i år?

MYCKET SKALL man höra, säger jag.
Det är klart det blir sämre bevakning, mindre text om Arboga till exempel. Och färre vill då ha tidningen... så att Mittmedia-ledningen till hösten får ännu mer vatten på sin kvarn för att säga att Arbogabornas tidning skall gå ner till tredagars utgivning - eftersom antalet prenumeranter då har minskat. Mig lurar du inte, Daniel Nordström.

Ledningen väntade inte till hösten, beskedet kom redan nu om att BblAT ska bli tredagarstidning.
Samma dag, den 11 mars i år, skrev jag också följande:

NÄR SEDAN Arboga Tidning blir tredagarstidning, förmodligen utan nämnvärt sänkt prenumerationspris för papperstidningen, då kommer upplagan att gå i botten. I och med att Arbogaborna får sin vardagliga morgonrutin störd, i och med att AT bara kommer måndag, onsdag och fredag, så slutar allt fler att prenumerera.

"Utan nämnvärt sänkt prenumerationspris" skrev jag alltså den 11 mars. Då var jag för snäll. "Verkligheten överträffar dikten", brukar man säga ibland. För vad jag hört kommer prenumerationspriset att bli samma för tredagarstidningen som det är nu, när tidningen kommer fem dagar i veckan.
Återstår att se om resten av min profetia från 11 mars slår in. Jag skrev så här:

VI KOMMER då snart i ett läge där Bbl-AT läggs ner och det blir västeråstidningen VLT, med på sin höjd en sida per dag där det står om Köping, Arboga och Kungsör. Och den - med nedläggningen av Arbogaredaktionen - påbörjade neddragningen av bevakningen av vår stad når sitt mål.

DET OTÄCKA med Mittmedias penninghungrande policy är att Den Lokala Demokratin blir den stora förloraren. Färre journalister innebär utan tvekan sämre bevakning i trakten.

DESSUTOM är det så, att den som läser tidningen på nätet oftast plockar till sig godbitarna, det man själv är speciellt intresserad av. Men den som bläddrar i en papperstidning får också nytta och glädje av artiklar som man inte visste att man var intresserad av och behövde läsa.

DE KLOKA tidningsägarna har både en bra papperstidning och en bra nättidning. Men för Mittmedia gäller det bara att genomföra en snabb och radikal nedläggning av papperstidningarna. Med detta fokus på den ekonomska vinsten är - för Mittmedia - den generation, som inte bor på nätet, inte värd ett ruttet öre.

HARRY HOLM 2016 06 01

______________________________

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV JUNI 2016

______________________________

Nu väntar oss Arboga Meet igen

Lördagen den 2 juli är det åter dags Arboga Meet med vackra bilar som ställs ut på torgen och rullar runt i centrum. Det blir denna dag stora ändringar av trafikreglerna på flera gator.

Inne i Arbogas centrum arrangeras Arboga Meet och stadens gator och torg förgylls med vackra, blänkande bilar och motorcyklar av modell äldre.
Från klockan 10.00 på lördagen är det utställning på Järntorget och Stora Torget.
Under dagen finns även barnaktiviteter, knallar och musikunderhållning.
Cruising genom staden sker från klockan 16.00 med start på Nygatan.

Ändringar i trafiken
Med anledning av Arboga Meet sker förändringar i stadstrafiken den 2 juli, bland annat stängs en del gator och platser av för fordon som inte är med i evenemanget.
Här nedan kan du läsa om förändringarna i stadstrafiken.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2016 06 29

*

Ändrad trafik

Följande platser stängs den 2 juni av för fordon som inte är med i själva evenemanget (gäller ej bilar med tillstånd):
Del av Kapellgatan
Del av Västerlånggatan
Del av Smedjegatan
Rådhusgatan
Järntorget och del av Strandvägen
Stora torget
Delar av Nygatan
Järntorgsgatan

Följande platser förses med parkeringsförbud för bilar utan tillstånd:
Stora torget
Järntorget
Parkeringen vid Kyrkogatan
Västra delen av Centrumparkeringen
Parkeringen vid Strandvägen
Strandvägen

Motortrafik förbjuden hävs tillfälligt på följande platser:
Baggens gränd
Skeppargränd

Förbud mot vänstersväng införs även vid korsningen Centrumleden (österifrån) och Räntmästaregatan klockan 16.00 – 20.00.

_______________________________

Midsommardagen vid Hjälmargården

Lille Skurt var en av de medverkande när "Legenderna" (Lennart Sjöholm, Ingamay Hörnberg - bilden ovan - och Hasse Hallström) framträdde på Hjälmargården på midsommardagen.

Midsommarhelgen är en helg med utfärder, till släktingar och vänner, eller till fritidsanläggningar, med eller utan artistmedverkan. Som i Torp på midsommarafton fanns - på midsommardagen - även Arbogabor på plats vid Hjälmaregården i Läppe (tvärs över Hjälmaren från Arboga räknat).

På Hjälmaregården sjöng och spelade några veteraner inom den kristna musiken, detta för att samla in pengar till Läkarmissionens viktiga arbete.

Där var, vid klaviaturen, Lennart Sjöholm, som producerat skivor med Carola, Tommy Körberg, Christer Sjögren, Arja Saijonmaa, Lisa Nilsson, Jan Malmsjö och många andra kända artister. Som producent och arrangör har han fått ta emot mer än 100 guld- och platinaskivor.

Och där fanns Ingamay Hörnberg och hon hade med sig Lille Skurt, känd från 3.000 TV3-program som visades i 20 år. På Ingamay Hörnbergs repertoar fanns bland annat hennes egenskrivna text "Tänk att få vakna, tidigt en morgon."
Och så skönsångaren Hasse Hallström, som turnerat med kristna sånger i decennier, varit med i Ibrakören och Minns du sången i TV. Han har också framträtt tillsammans med sin brorson Peter Hallström, som var med och skrev Björn Skifs hit "Håll mitt hjärta". Den sången framfördes också denna midsommardag.
Denna dag medverkade Läkarmissionens Nisse Bergman inte bara med information om organisationens verksamhet, han sjöng också en sång om Bolivia, som han skrev det sista året han arbetade i det landet.
Senare på kvällen framträdde Emilia Lindberg på Hjälmargården.

***

Hasse Hallsström och Nisse Bergman

Och en kvartett arbogabor mitt i alltihop, paren Nilsson
och Forsström.

 

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 06 26

________________________________

Midsommarkonferens på Torp
MIDSOMMARAFTON

En av de välfyllda parkeringarna vid Torpkonferens 2016.

Midsommar är en stor helg för landets troende. De flesta åker till Nyhemsveckan vid Mullsjö. Men Torp utanför Kumla är en annan stor magnet för kristna denna helg. Med Carola på midsommaraftons och Doug Seager på midsommardagens kväll.

***

Inne i Ladan på Torp var det även i år "Minns du sången" där besökarna fick sjunga tillsammans med duktiga körsångare och solister.

***

Dirigenten Anders Jaktlund och tumpetaren Torgny Gustavsson.

Och under Minns du Sången i Ladan var deltagarna betydligt äldre än de blomsterkransade unga som då snart skulle dansa runt midsommarstången i parken vid Torp.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 06 24

_______________________________

Arbogas midsommarfirande
är inte på "rätt" dag

I Färnäs by, utanför Mora, där den här bilden är tagen, firar man fortfarande varje år midsommar på den gamla, riktiga midsommarafton, den 23 juni.

Midsommarfirande på torsdagen? Nejdå, det stod fel datum (23 juni) annonsen i Magazin24. Midsommarfirandet i Arboga arrangeras på fredagen, den 24 juni.

Visserligen är den 23 juni den "rätta" midsommarafton. Det berättar uppslagsverket på nätet, Wikipedia:
" Midsommarafton infaller den 23 juni, dagen före Johannes Döparens dag. I Lukasevangeliet, i Nya testamentet i Bibeln (Lukasevangeliet 1:36, 56–57) nämns att Johannes föddes cirka sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen (den "himmelska födelsedagen").
I Sverige är midsommardagen sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.

Firandet i Arboga
Fredag förmiddag kl 10 startar det i Folkets park med att Arbogafamiljerna samlas för att klä midsommarstången. När det är klart så bjuds barnen på glass och föräldrar på kaffe.
Kl. 14 börjar sedan själva midsommarfirandet då Arboga folkdansgille leder lekarna kring stången.
Det fiinns kaffe, glass, korv med mera till försäljning i serveringen.
Midsommarfirandet arrangeras av Arboga kommun, Arboga Folkdansgille och Arboga Folkets Parkförening.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 06 23

_________________________________

Vatten gör allting ännu vackrare

FOTO: ARNE GRIPENHED

_____________________________

Birgit har skrivit en bok om sitt liv
och inte minst då i skolan i Arbo

Pensionerade Arbogaläraren Birgit Johansson har skrivit en bok om skolor och elever i Arboga samt lite om henne själv och hennes långa liv.

Boken omfattar Birgits tid sedan 1930-talet . Hon har skrivit om alla klasser hon haft och alla skolfoton finns med.
Dessutom står det mycket om utställningar, musikaler och grupparbeten som hennes elever har gjort en gång i tiden.

HARRY HOLM juni 2016

______________________________

Hur mår Arbogaborna egentligen?
Mobbning ökar mest bland tjejer

När kommunstyrelsen i Arboga sammanträder nästa gång så ligger på ledamöternas bord rapporter från de olika "råd" som finns i organisastionen. Bland annat visar rapporten från Folhälsorådet att det är färre flickor som mår bra nu, jämfört med år 2012.

Stress, vardagstankar men också uppslitande gräl mellan föräldrarna, anges som orsak till att de unga inte mår bra.
Mobbingen verkar dessutom ha ökat, speciellt bland flickorna.
Men de flesta ungdomarna i Arboga mår bra.

Bland vuxna är både värk och psykiska problem vanliga, och även här är det mest kvinnor som lider.
Folkhälsorådet rapporterar också att fetman har ökat bland både kvinnor och män.

Bland de övriga råden i Arboga kommun finns också Brottsförebyggande rådet, som nu rapporterar att summeringen, "samtliga brott" minskat med 6 procent.

HARRY HOLM 2016 06 15

__________________________________

Arboga kommun säljer sitt
energibolag för 260 miljoner

Försäljningen av Arboga Energi AB till Köpings kommun kan snart bli verklighet. Kommunstyrelsen i Arboga föreslår nu kommunfullmäktige att ta beslut om försäljning vid kommande sammanträde den 22 juni.

Försäljningen av Arboga Energi AB ger Arboga kommun ett större låneutrymme för att möjliggöra investeringar, framför allt i lokaler för verksamheter inom vård och omsorg samt barn och utbildning, förklarar kommunen på sin hemsida. Och menar att försäljningen ger fördelar för både ekonomi och miljö.

Köpings kommun blev aktuell som köpare i ett sent skede av försäljningen. En annan budgivare var länge intressant och lämnade även ett högre bud på Arboga Energi än Köpings kommun.

- Vi valde den köpare som vi anser är bäst för Arbogaborna på lång sikt. Genom att sälja till Köping kan vi koppla samman våra fjärrvärmenät och ta del av spillvärmen från Köping. Det ökar bland annat försörjningstryggheten och ger stora miljövinster, säger Anders Röhfors (M), kommunalråd i Arboga kommun.

Rent praktiskt kommer fjärrvärmenäten knytas samman genom att en kulvert byggs mellan kommunerna.
Taxorna för kunderna i Arboga blir oförändrade de närmsta åren Köpings fjärrvärmetaxor är bland de lägsta i landet, för närvarande den femte billigaste.
- På sikt ska taxorna för kunder i Arboga och Köping att harmoniseras. Men under de närmaste åren kommer Köping att lämna fjärrvärmetaxan oförändrad för Arbogas kunder, säger Anders Röhfors.
Köpesumman för Arboga Energi AB uppgår till 260 miljoner kronor.

HARRY HOLM 2016 06 12

 

_______________________________________________

Idag är det torglördag med dam-rally

Ett av de deltagande ekipagen vid damrallyt i Arboga för något år sedan. (Foto: Harry Holm)

Start i Damrallyt är en av ingredienserna vid Torglördag i Arboga idag, lördag. Mellan kl 10 och kl 12 kan man räkna med att se veteranbilarna och de deltagnade damerna, klädda som för ungefär 60 år sedan.

På Stora Torget arrangerar Arboga i centrum alltså åter en marknad med retrotema, detta i samband med starten för Tjejernas Veteranrunda.
Här kan Arbogabor och tillresta titta på fina bilar, lyssna på medryckande livemusik med Sweet old fashion girls med Kjell Kapell samt handla hantverk och närproducerade varor.

HARRY HOLM 2016 06 11

______________________________________________

Ahllöfsparken i Arboga
måndagen den 6 juni 2016

*

Medan vinden lekte i flaggan i Ahllöfsparken höll Stig Jäderlund välkomsttalet på Nationaldagen i Arboga.

Marcus Olsson sjöng både utländska och svenska standards ackompanjerad av bland andra Kjell Hedquist på bas.

FOTO: HARRY HOLM 2016 06 06

 

______________________________

Nationaldagsfirandet i Arboga

 

Idag, måndagen den 6 juni, kan vi fira nationaldagen i Ahllöfsparken i Arboga. Programmet börjar kvart över ett.

Firandet inleds med underhållning av Markus Olsson med kvartett. Konferencier och hälsningsanförare är Stig Jäderlund. Så här ser programmet ut i sin helhet:

Parad för fanan.
Hälsningsanförande.
Engelbrektskören under ledning av Emmy Algefors.
Högtidstal av Malin Sigmundsson.
Nationalsången.
Underhållning av elever från Kulturskolan.
Stipendieutdelning.
Arboga Blåsorkester under ledning av Andreas Wiik.
Troppning av fana.
Arboga Blåsorkester avslutar programmet.

För den som blir sugen finns det möjlighet att köpa fika.
Arrangörer av nationaldagsfirandet är Arboga Musikförening och Arboga kommun.

HARRY HOLM 2016 06 06

_______________________________

Finalen i Arboga kulturvecka

Allt från dansshow till trasmattor ryms i finalen på Arboga Kulturvecka 2016. Och lördagens konsert Musik i kvadrat, blir en oöverträffad mix av sång och musik. Här kommer resterande program.

Fredagen den 3 juni
09.30 och 10.30 Teater: Kulturskolan framför pjäsen ”Prins Lini” för elever i Arbogas skolor.
Plats: Medborgarhuset

11.00-18.00 Konstutställning: Galleri Konstrundan, samlingsutställning av galleriets egna medlemmar. Gästutställare är Birgitta Rosenqvist-Brorson, trasmattor.
Plats: Galleri Konstrundan, Nygatan 33

18.00 Dansshow: Kulturskolans dansgrupper visar vad vårens arbete har resulterat i. Det blir en show som bjuder på sväng, gung, fart, glädje och mycket mer.
Plats: Medborgarhuset


Lördagen den 4 juni
10.00 Konsert: Musik i kvadrat i Medborgarhuset. Musiker och musikanter i olika konstellationer bjuder på varierande underhållning. Program:

10.00–10.20 Arboga Manskör
10.20–10.40 Arboga Blåsorkester
10.40–11.00 Sweet Old Fashion Girls med KjellKapell
11.00–11.40 Ungdomsmusikkåren och Blåsningen, Kulturskolan
11.40–12.00 Rinkabykören
12.00–12.20 Brassensemble, Kulturskolan
12.20–12.40 Arne Bjelkes orkester
12.40–13.00 Engelbrektskören/ Friska Lunger med KjellKapell
13.00–13.20 Eclipse, Kulturskolan
13.20–13.40 Six Pack
13.40–14.00 Generationskören

Lördagen i övrigt

11.00-14.00 Utställning: ”Arboga, California” om svenskarna som grundade kolonin Arboga i Kalifornien för 100 år sedan.
Plats: Arboga museum

11.00-14.00 Konstutställning: Galleri Konstrundan, samlingsutställning av galleriets egna medlemmar. Gästutställare är Birgitta Rosenqvist-Brorson, trasmattor.
Plats: Galleri Konstrundan, Nygatan 33

14.00 Teater: Kulturskolan framför pjäsen ”Prins Lini”.
Plats: Medborgarhuset

14.45 Teater: Kulturskolan framför pjäsen ”Fyra vindars torg”.
Plats: Medborgarhuset

Söndag den 5 juni

13.00-14.45 Guidad flottfärd på Hjälmare Kanal. Föranmälan senast den 27 maj. Max 12 platser.

16.00 Konsert: Arboga barock.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka.

17.00 Teaterpremiär. Bygdespelets vänner framför folklustspelet ”Patron ska bada”. Biljetter säljes på Munkens Bensin och livs, Kapellgatan 26.
Plats: Gamla museigården

21.00-00.00 Naturnatten vid Jädersbruk. Dikter, visor och berättelser om naturen med författaren Per Helge och vissångaren Bertil Olsson från Norra Västmanland. Vi lyssnar också på fågelsången runt om oss.
Plats: Vid Jädersbruk, vid ån (samåkning från Arboga vid 20.30)

HARRY HOLM 2016 06 03

 

 

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

tgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:
Vad heter fågeln?

FETT TJUR = TALGOXE
(FETT = TALG + TJUR = OXE)

*
Under juni har vi haft blomsterfrågor. Nu i juli väntar gåtor med fåglar som svar.

DAGENS FRÅGA
Vad heter FÅGELN?

TRÄFFA
Svara till harry@holm.tf

_________________________________


Läs om Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

---------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med nar-kotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________