***********************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
***********************

Fadern sade till honom: ”Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.”
Luk. 15:31-32

"Förlorad och återfunnen"

DET HÄR STÄLLET i Bibeln är så viktigt att det är värt att få stå här i spalten länge, länge. Det handlar bland annat om det otroligt viktiga med att kunna förlåta men också om den kroniska sjukdom som många i vårt land lider av: Avudsjukan.

OM DU TAR dig tid att läsa hela denna liknelse i Bibeln, så ser du hur totalt fadern förlåter den återvändande slarvern till son. Men också ett så typiskt exempel på avundsjuka, som visas av brodern som varit hemma och jobbat på gården under tiden som den "förlorade " sonen varit ute i sus och dus.

APROPÅ FÖRLORAD och återfunnen, ska jag också vara lite personlig idag. Vissa har hört berättelsen förut men jag upprepar den eftersom det är ett exmpel som stämmer med dagens rubrik.

DET VAR under andra hälften av 1940-talet och jag gick regelbundet i söndagsskolan i pingstförsamlingen på orten där jag bodde. Termin efter termin klistrades det stjärnor på min plansch med himlastegen, eller röda äpplen på ett äppelträd, för gick jag i söndagsskolan så gick jag i söndagsskolan.

MEN SÅ EN söndag eftermiddag sade jag till min mor, att nu går jag inte dit mer. Jag svarade inte på frågan varför. Idag skulle jag säga att det var på grund av ett konkret exempel på människoregler, den sorts stramhet och påhitt som präglade frikyrkan
dåförtiden och som förmodligen halverat antalet medlemmar i församlingarna.

NU LÄMNADE jag pingströrelsen runt 1950 och kom inte tillbaka dit förrän 50 år senare. Ett halvsekel hade jag då praktiserat "ute i världen", som ett frikyrkligt uttryck lyder, innan jag blev en återfunnen son.

JAG HOPPAS att åtminstone någon är glad över det. Det hoppet grundar jag på det bibelställe, som Lewi Pethrus citerade i sin sista predikan (på Nyhemsveckan 1974): "Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.” (Luk. 15:7)

SÅ KANSKE till och med den återfunne sonen Harry Holm orsakar viss glädje i himlen. Gör han det på jorden också ibland, så vore det väl för väl. För då finns det, som det står i Dagens bibelord, klar anledning att ”hålla fest och vara glada”.

EN FEST SOM gör oss glada, tycker jag att varje gudstjänst är. Går man till sin kyrka på söndagen så fungerar det som ett suveränt sätt att ladda
batterierna, för att använda ett modernt uttryck.

TYNGD AV bekymmer kan man ibland komma till sin församlings andakt. Lovsånger, psalmer, bön och förbön, några viktiga ord ur Bibeln trösterikt tolkade, fungerar som ett högoktanigt andligt bränsle som gör
sinnet lättare.

OM FLER förstod och fick känna på hur öppen och välkomnande en frikyrka av idag är, så skulle mycket vara vunnet på livets stora fotbollsplan..
Gemenskapen i en församling, gemenskapen med både Gud och människor, gör att nytillkomna människor vaknar och, som man säger, omvänder sig. Säkert som amen i kyrkan.

VI BER: Herre, du som aldrig slutar leta efter dom som gått vilse, vi tackar dig för din öppna herde-famn, vi prisar dig för att du aldrig ger upp. Du kanske låter oss falla gång på gång men i nåd får vi komma tillbaka till dig. Bevara oss i dina trygga armar. I Jesu namn amen.


HARRY HOLM 2017 07 01

::_______________________________

FREDAGEN den 30 juni 2017 kan det vara några solglimtar på morgonen men sedan väntas mest moln. Från lunchtid förekommer en del regn.

REGNA MYNT kommer att göra i butikernas kassor idag, för att inte tala om i bankens insättningsautomat. För den 30 juni är det hög tid att göra sig av med gamla sedlar och alla silverfärgade mynt.

PÅ ARBOGA Museum är det livat som vanligt. Sommarskoj heter programmet kl 10-12. Och 14 -14.30 väntar en dramatiserad visning av museet, vid Nygatan 37.

FÖRSTA FILMEN idag på biografen i Medborgarhuset börjar kl 17 och heter Dumma mej 3 (3D). Gru, Lucy och deras bedårande döttrar, Margo, Edith och Agnes – och förstås minionerna är tillbaka.

DENNA GÅNG möter de skurken Balthazar Bratt, en före detta barnstjärna som nu vuxit upp och blivit besatt av karaktären han spelade på 80-talet. Bratt visar sig bli Gru mest formidable motståndare hittills.

DET ÄR svenskt tal till denna animerade ("tecknade" hette det förr) film och den är tillåten från 7 år. Filmen är 1 timme 29 minuter lång och biljetten kostar 80 kronor.

ANDRA FILMEN idag på Arbogas biograf börjar kl 19 och heter Transformers: The Last Knight 3D. Människan ligger i krig med
Transformers, och Optimus Prime är försvunnen. Nyckeln till mänsklighetens framtida överlevnad ligger i det förflutna – i den begravda historien om hur Transformers först kom till Jorden.

KRIGETS UTGÅNG vilar i händerna på en osannolik allians: Cade Yeager, Bumblebee, en engelsk lord och en Oxford-professor. Biljetten kostar denna gång 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 06 30

________________________________

TORSDAGEN den 29 juni bjuder väderleken i Arbogatrakten på det som brukar kallas växlande molnighet. Det kommer att vara mindre med blå himmel än i går. Nederbörden uteblir. Men i stället kommer det att blåsa väldigt friskt från ostnordost.

SOMMARSKOJ på museet heter barnprogrammet mellan 10 och 12, idag torsdag. Platsen är Arboga Museum, Nygatan 37.

DRAMATISERAD visning är det på samma museum kl 14 -14.30.

NÄSTA VECKAN domineras luftrummet i Arboga av SM i Segelflyg. Det gäller Svenska Mästerskapen i Segelflyg, för klasserna Klubb, 18m och 20m tvåsits.

TÄVLINGEN, som kallas ArbogaOpen 2017, inleds på lördag 1 juli och avslutas lördag 8 juli. Den arrangeras av Arboga Flygklubb och utgår från flygfältet i Arboga.

OMRÅDET som tävlingen berör sträcker sig från norra Östergötland via Bergslagen ända upp till norra Dalarna. Den är sanktionerad av FAI (Fédération Aéronautique Internationale), här inbjuds och deltar också internationella tävlande.

HARRY HOLM 2017 06 29

_______________________________

ONSDAGEN den 28 juni blir en mycket fin dag i Arbogatrakten. Det verkar som om hela onsdagen skall vara molnfri, med blå himmel och sol som ger en värme på uppåt 20 grader i skuggan. Vinden väntas vara 3-4 sekundmeter och den fläkten behövs säkert för den som vistas ute i solskenet.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum, Nygatan 37, är det mellan 10 och 12. Det är ett program för barn.

DRAMATISERADE visningar är det på samma museum mellan 14 och 14.30 alla onsdagar.

HARRY HOLM 2017 06 28

________________________________

TISDAGEN den 27 juni blir det vackert väder i Arbogatrakten, kanske inte ett moln före lunch och rätt vackert under eftermiddagen också. Temperaturen når upp till 18-19 grader och vinden är inte särskilt bråkig.

STÄNGT TORG. Stora Torget kommer att vara avstängt för biltrafik idag, tisdag, meddelar Arboga kommun på sin hemsida. Det motiveras av att det där ska vara "ett arrangemang".

SOMMARSKOJ på Arboga Museum, Nygatan 37, är det idag tisdag kl 10-12. Det är ett program för barn.

DRAMATISERADE visningar är det på samma museum på tisdagar, alltså också idag kl 14:00 - 14:30

GAMLA FORDON. Veteranfordonsträffen i Jädersbruk pågår 18-20 i kväll tisdag.

ALLSÅNG. Mellan 18.30 och 20 är det Allsångskväll vid ån, i IOGT-NTO:s och NBV:s regi. Det är på baksidan av Godtemplargården vid Storgatan 10 som det blir allsång för både stora och små. Helena och Markus Olsson Brink medverkar och enklare förtäring finns till försäljning vid detta gratisevenemang.

HARRY HOLM 2017 06 27

_________________________________

MÅNDAGEN DEN 26 juni börjar lite blött i Arbogatrakten. Men mest blir det moln utan nederbörd denna dag. Frampå eftermiddagen lyser det upp och kvällen väntas vara riktgt fin. Som mest kan vi räkna med 18 grader. Vinden blir dock rätt otrivsam.

KOM IHÅG att E20 mellan trafikplatserna Marieborg och Gräsnäs är avstängd sedan i går kväll. Man ska undersöka skador på en fjärrvärmeledning, som har orsakat sättningar i vägen.

ARBETET beräknas vara klart senast söndagen den 2 juli. Trafiken leds under tiden om genom Arboga.

ENLIGT TRAFIKVERKET måste arbetet genomföras snabbt, för att vara klart innan arbetena på Kvicksundsbron startar. E20 här är nämligen omledningsväg under Kvicksunds-arbetena. Risken är att sättningarna ökar då, om inte det här jobbet skulle utföras.

HARRY HOLM 2017 06 26

-----------------------------------------


"Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike."
Johannesevangeliets 3:e kapitel, 3:e vers.

Johannes Döparens dag

IDAG SKRIVER jag inte precis om Johannes Döparen, han som döpte människor till ett mer riktigt liv och som även döpte den syndfrie Jesus. Jag tänker på dop lite mer allmänt.

DET JESUS säger i dagens bibelord här ovanför, ingår i en dialog han har med Nikodemus, en skriftlärd. Nikodemus var förnäm och medlem i judarnas råd. Så han väntade tills det blev natt innan han vågade gå till Jesus med sina funderingar.
– Vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, sa Nikodemus.
– Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom, fortsatte han.

DET VAR DÅ han fick svaret ovan, att bara den som är född på nytt kan se Guds rike.
– Hur kan någon födas när han är gammal, han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till? undrar Nikodemus.

DÅ FÖRTYDLIGAR Jesus:
– Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande.

ATT BLI DÖPT i vatten och ande, det är det som är det så kalllade vuxendopet, troendedopet, och som det handlar om i exempelvis baptist- och pingstförsamlingarna i världen.

DEN SOM mognat och sagt ja till Jesus och blivit frälst, döps genom att bli nedsänkt i vatten, i dopgraven i kyrkan eller i en sjö eller i ett vattendrag. Och är därmed född på nytt, enligt Jesus ord till Nikodemus, en man
som den natten fick klart för sig att det inte räckte med vara bibelsprängd som han för att få se Guds rike.

JAG BER att många, många Arbogabor ska förstå det, ska finna att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet. Jag ber att hela Arboga ska väckas.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2017 06 24

_____________________________

_______________________________

MIDSOMMARENS väder och händelser, kan du läsa om i spalten här till höger.

________________________________


TORSDAGEN den 22 juni blir en solig och fin dag i Arbogatrakten, med 20 grader varmt och svag vind.

SOMMARSKOJ ordnas på Arboga Museum, Nygatan 37, mellan kl 10 och 12. Det är ett gratisevenemang för barn.

PÅ ARABISKA är det en föreläsning på Arbogas bibliotek mellan 10 och 12 idag, torsdag. Föeläsningen handlar om familjeliv i Sverige.

INTE BARA GUIDAD, utan till och med en dramatiserad vandring är det genom Arboga Museum idag. Den genomförs alla torsdagar kl 14.00 - 14.30.

OFINT är det kanske, men jag får väl påminna om att det har vänt nu. Nu blir dagarna kortare och kortare, för i går var det sommarsolståndet.

HARRY HOLM 2017 06 22

______________________________

EN NY VECKA har börjat och det är en sommarlovsvecka med rätt fint väder, i varje fall i början. Det kan regna ett par timmar natten till tisdag och så kommer det någon skur på tisdag kväll. Men annars är det rätt
bra väderlek. Egentligen väntas inget regn att tala om förrän på fredag kväll. Men det blir de närmaste dagsarna inte så varmt som det varit den senaste tiden.

I TRAFIKEN finns alltid saker att uppmärksamma. I onsdags öppnades
Österled och korsningen vid Herrgårdsgatan för trafik igen. Ett första lager asfalt har lagts och återställningsarbeten gjordes för att kunna släppa på trafik igen.

NÅGRA EFTERARBETEN återstår innan första etappen av projektet är helt färdig. Bland annat ska kantsten och skyltar sättas upp, vilket planeras till efter sommaren.

MER UNDRINGAR väcker en annan uppgift på Arboga kommuns sida. Det står "Samtidigt som de sista arbetena utförs kommer också
trafiklösningen i korsningen Österled – Herrgårdsgatan att utredas".

DÅ KAN VI först undra om det är en rondell som planeras. Och om så blir fallet, varför gjordes inte det jobbet nu när korsningen i alla fall varit avstängd? Eller varför gjordes inte utredningen innan det nu utförda arbetet bestämdes?

ANDRA FUNDERINGAR som har med trafik att göra: Hur i all sin dar kunde den vassa asfaltkanten för Västerledens sydgående trafik få finnas så väldigt länge i korsningen med Österled?

OCH VARFÖR reagerade inte polisen på den stora rishög som för så länge sedan placerades så att den skymde sikten för bilister som från köpingshållet på Östra Broleden skulle upp på Köpingsvägen vid
Trafikplats Marieborg?

JAG BARA undrar.

HARRY HOLM JUNI 2017

_________________________________

DET VAR JU Mors Dag för inte alls så länge sedan. I veckan som var skulle min mor ha fyllt 97 år. Om hon levat. Det är klart att jag tänker på henne - med varma minnen - när jag nu publicerar min kristna betraktelse om mor.

FÖRST ett Bibelställe:

Visa din mor aktning och överge henne inte så länge hon lever.
Var henne till lags, och vålla henne inte sorg genom något som du gör.
Tobit 4:3

Visa din mor aktning,
sa Tobit

DET HAR nyss vairt Mors dag i Sverige, så jag skriver i efterhand Hjärtliga Gratulationer till varje mamma som läser det här.
På Mors Dag fick mamma blommor - kanske handplockade ur naturen eller ur trädgården - eller härliga hemmagjorda saker som teckningar från dom mindre barnen, eller pappersblommor som pysslats ihop på Dagis.

VÅR SORTS Mors Dag har funnits i mer än 100 år. För det var i metodistkyrkan i USA som Mors dag slog igenom på allvar år 1908, sen den amerikanska lärarinnan och metodisten ANN JARVIS startat Mors Dag efter sin egen mors död.

DET ÄR NU många år sen min mamma Alva dog och härom veckan var vi till Skinnskatteberg och satte blommor på hennes grav.

JAG HAR - som alla barn - mor att tacka för så oerhört mycket. Det går inte att räkna upp allt. Men man kan ta exempel. På nätet hittade jag en enkel rimmad vers som jag tycker stämmer in på min barndoms mamma:

”Du baddade knän och plåstrade sår
och smekte vår kind när vi fällde en tår.
Du har strukit och lappat och tvättat vår byk,
du har tjatat och skällt men aldrig gett stryk,”

JAG HAR som sagt min mor att tacka för så oerhört mycket. Inte minst är jag tacksam för att hon lärde mig att be till Gud.
Det är från vårt grannland Finland jag hört uttrycket att ”den starkaste kraften i ett samhälle är en mor, som lär sitt barn be aftonbön.”

FÖRÄLDRARNAS betydelse när det gäller tron är inget nytt. I Bibeln står ordet ”mor” på 238 ställen.
Jag väljer att berätta om hur Timoteus mor Eurike och hans mormor Lois tidigt hade kommit till tro, förmodligen genom Paulus besök i deras hemstad Lystra. Och hur de sedan förde tron vidare.

I SITT ANDRA brev till Timoteus, skriver Paulus (1 kap, femte versen):
Jag har blivit påmind om den uppriktiga tro som finns hos dig och som fanns redan hos din mormor Lois och din mor Eurike, jag är viss om att den finns också hos dig.

SOM AVSLUTNING ska jag citera ett stycke till Ur Bibeln, tydligt avsett för dom som ännu har sin mor i livet.
Tobit - står först av dom s.k. Apokryferna, som numera finns med i Bibeln som tillägg till Gamla Testamentet.

DEN FROMME Tobit var en av dem som föddes i fångenskapen i Assyiren på 700-talet före Kristus. Och jag vill till slut unna er det avsnitt, Tobit 4:e Kap, 3:e versen, där Tobit förmanar sin son Tobias:

Visa din mor aktning och överge henne inte så länge hon lever. Var henne till lags, och vålla henne inte sorg genom något som du gör.
Amen.

HARRY HOLM 2017-06-18

________________________________

SOMMAR I ARBOGA. Nu börjar det röra på sig i Sommar-Arboga. Evenemangen är många, Folklustspel och dramatiserade vandringar till exempel. Och från och med denna vecka är det - se smörkärnings-bilden - Sommarskoj på museet, ett gratisevenemang.

SOMMARSKOJ för barn pågår tisdag-fredag kl 10.00 - 12.00 fram till och med den 11 augusti. Här går det för de unga att bli piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver nämligen hjälp med att städa, tvätta, karda ull och - kärna smör (som på ovanstående bild från Arboga kommuns hemsida).

SOMMARSKOJ är ett samarrangemang mellan Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM

________________________________

TISDAGEN den 13 juni kommer det i Arbogatrakten att kunna småskvätta lite
mellan solglimtarna, fram till 14-tiden ungefär. Sedan blir det stadigare uppehållsväder, så ock under kvällen. Om vi får tro meteorologerna. Det väntas 14-15 plusgrader som mest. Och 4-5 sekundmeters vind.

FOLKLUSTSPELET Pensionat Gyllene Lärkan av Gideon Wahlberg forsätter på
gamla museets gård i kväll tisdag kl 19. Här dräller det av kärlekskranka hantverkare, karl-trötta damer, baroner och författare och dessutom sånger i tid och otid.

KLARA LÄRKAK, innehavare av Pensionatet, hennes regler är dock tydliga, karlarna bor för sig i Kavaljersflygeln och i Pensionatet får bara kvinnor komma in. Någon kurtis får här inte förekomma. Och då är det säkert sådan på gång...

HARRY HOLM 2017 06 12

_______________________________

MÅNDAGEN den 12 juni blir det en hel del sol i Arbogatrakten. Men också regn. Det kan skvätta lite lätt på morgonen och kanske kommer det några få droppar direkt efter lunch. Men annars väntar vi oss växlande molninghet och 16-17 grader. Fast rätt så blåsigt, tyvärr.

ENERGI- OCH klimatrådgivning ges på Arboga Bibliotek kl 11 -15 idag, måndag.
Det går att få prata om exempelvis golvdrag, belysning och ventilation, eller fönsterbyte, tilläggsisolering, värmepumpar och pelletskaminer med Adriana Skaba. Hon är energi- och klimatrådgivare och ger gratis obunden rådgivning om allt som har med energi och klimat att göra. Men behöver inte boka tid. Det är Arboga kommun som arrangerar.

DROP IN om studier och yrken blir det på biblioteket mellan 17 och 19 denna måndagskväll. Studie- och yrkesvägledare Astrid Fäldt från Högskolecentrum finns på plats för den som vill diskutera utbildning och yrke eller drömmar och framtid.
Information finns också om kommunens vuxenutbildningar där det bland annat går att studera SFI, grundskole- och gymnasiekurser samt till undersköterska och ingenjör på yrkeshögskola.

FOLKLUSTSPELET Pensionat Gyllene Lärkan av Gideon Wahlberg forsätter på
gamla museets gård i kväll måndag kl 19. Här dräller det av kärlekskranka hantverkare, karl-trötta damer, baroner och författare och sen sånger i tid och otid. Klara Lärka, innehavare av Pensionatet, hennes regler är dock tydliga, karlarna bor för sig i Kavaljersflygeln och i Pensionatet får bara kvinnor komma in. Någon kurtis får här inte förekomma.

HARRY HOLM 2017 06 12

_____________________________

DET ÄR HELG och då kommer jag som vanligt med en kristen betraktelse. Och börjar med ett bibelord:

Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden.
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar; döp dem i Faderns och
Sonens och den helige Andes namn
och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla
dagar till tidens slut.

(Matteusevangeliet, 28:e kapitlet, verserna 18, 19 och 20)

Heliga Trefaldighets dag
Fader, Son och helig Ande

SÖNDAGEN efter pingst kallas Heliga Trefaldighets dag. Då talar man i tusentals kyrkor i landet om trefaldigheten, om treenigheten: Fadern, Sonen och den helige Ande. Treenigheten? ”En orimlighet” säger många där ute. ”Tre kan inte vara en och en kan inte vara tre.”

DÅ SÄGER jag att vatten kan exempelvis finnas som vatten, is och ånga. Och när vanligt vatten kan finnas i tre olika skepnader, skulle inte då vår store Gud kunna finnas i tre olika skepnader?!

I JESUS möter vi Gud själv, mitt i mänsklighetens historia, och eftersom
Jesus inför sin himlafärd lovade oss den helige Ande som hjäpare så får vi också komma ihåg Jesu ord, om att han – trots avresan, himlafärden – är med oss alla dagar intill tidens ände... alltså i Anden ... plus att Jesus säger att Fadern verkar genom Anden. Allt hänger ihop. Vi har en treenig Gud.

JESUS TALAR alltså om den treeniga Guden också när han sänder ut sina lärjungar, som det står i dagens bibelord, alltså slutet på
Matteusevangeliet, jag repeterar 28:e kapitlet, verserna 18, 19 och 20.
”Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all
makt i himlen och på jorden.
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar; döp dem i Faderns och
Sonens och den helige Andes namn
och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla
dagar till tidens slut.”

OCH JAG BER: Treenige Gud, Du är större än vad man kan säga eller skriva med ord, Vi prisar Dina tre namn, Fader, Son och helig Ande. Tack, Gud skaparen, för att du i form av Jesus lärde oss vad kärlek är. Tack Jesus, frälsaren, för att du räddade oss och för att du sände oss den helige Ande, hjälparen, till att kalla, församla, upplysa och helga de kristna på jorden.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2017 06 10

_______________________________

FREDAGEN den 9 juni, skolavslutningsdagen i Arboga, är regnrisken stor mellan kl 10 och kl 16. Men vinden blir svag och 14 grader varmt får väl räcka denna gråa dag. Och vi får glädja oss över att det inte verkar bli någon nederbörd under kvällen.

THE MUMMY 3D heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. Handlingen: Den egyptiska drottningen Ahmanet väcks ur sin eviga vila för att hämnas på den värld som på ett orättvist sätt tog hennes liv. Med sig ur graven tar hon en ilska och ett hämndbegär som fått tryckkoka i en gravkammare i tusentals år.

MUMIEN TAR sig an den klassiska matinéfilmen med ett nytt grepp, och tar oss med på en resa från Mellanösterns svepande sanddyner till den underjordiska värld som gömmer sig under dagens London. Filmen är tillåten från 15 år och 1 timme och 48 minuter lång. Biljetten kostar 100 kronor.

AVSLUTNINGSFEST. Fredag den 9 juni - kl 18 01 - arrangerar ungdomsfullmäktige åter ett organiserat skolavslutningsfirande vid Ekbacksbadet för Arboga kommuns ungdomar.

UNGDOMAR från årskurs 7 till och med årskurs 2 på gymnasiet är välkomna. Med lokalkända och rikskända artiser på scen och roliga aktiviter på gräsytorna kommer fredagen den 9 juni kännas som en trevlig avslutning på ännu ett läsår.Det kostar inget att vara med.

HARRY HOLM 2017 06 09

________________________________

TORSDAGEN den 8 juni kommer inte att bli särskilt vacker. Mest grått alltså. Det kommer lite - med betoning på lite - regn strax efter lunch. Sedan väntas det ännu mindre, men dock regn, mellan kl 15 och kl 16. Men från kl 19 ungefär blir det en och annan solglimt, speciellt inprickat för den grillsugne. Och idag är det Världshavens Dag.

PENSIONAT Gyllene Lärkan. Kl 19 denna torsdagskväll börjar åter en föreställning av årets folklustspel på Gamla Museets gård. Bygdespelets Vänner har visat sig mäktiga ännu en succé, sägs det.

KORSNINGEN Herrgårdsgatan - Österled är fortfarande stängd och har nu tvingat den mesta trafiken att använda Västerleden. Även där har det nu blivit besvärligt, då västra väghalvan i korsningen med Österled befriats från gammal asfalt, med mycket vassa kanter som följd för dem som färdas söderut.

VATTEN- OCH avloppsarbetena, som orsakat stängningen av korsningen
Herrgårdsgatan - Österled, går in i sitt slutskede, berättar Arboga kommun på sin
hemsida. Nästa vecka kommer asfaltering att genomföras och därefter räknar kommunen med att korsningen Herrgårdsgatan och Österled kan öppnas för trafik igen.

HARRY HOLM 2017 06 08

_________________________________

SÅ VAR Nationaldagen avklarad. Som en present sken solen varm och skön under den 6 juni. Det gynnade evenemanget i Ahllöfsparken i Arboga och andra arrangörer i
trakten.

PÅ KARMANSBO marknad höll förre landshövdningen Mats Svegfors högtidstalet. Och 50-talet knallar bjöd ut sina varor, många stånd sålde klädesplagg, andra korv och rökt kött, bröd, honung, varvat med ettriga försäljare av telefonabonnemang.

EN KNALLE från Sunne i Värmland sålde bland en härlig fjällko-ost, så lagrad och "fäbodig" att jag blev tvungen att låsa fast den i kylskåpet för att den inte skulle krypa iväg. Vi hade den likheten, knallen och jag, att vi båda en gång fått en fjällko (en ras vita kor utan horn).

JAG ÄRVDE en fjällko när min farmor dog. Den såldes för 100 kronor som hamnade på min postsparbanksbok. Men Sunne-knallen, som ärvt sitt kreatur av en faster, behöll sin fjällko och har nu 12 stycken. Vilket var orsaken till att han denna nationaldag kunde åka till Karmnasbo i Västmanland och sälja kossornas fint förädlade produkter.

MEN NU är det onsdagen den 7 juni. Och den blir inte så vacker som gårdagen. Molningt ska det vara och på eftermiddagen kommer det rikligt med regn. Speciellt
mellan kl 12 och 16 tror meteorologerna. Med en dagstemperatur på 14 grader kan de trösta oss med att onsdagskvällen blir ganska fin.

HALA TEPSI - bilden ovan - har arbetat som advokat i Syrien och är nu verksamhets-utvecklare på ABF i Västerås. Idag, onsdag den 7 juni, kommer hon till Arboga bibliotek och föreläser på arabiska om barns rättigheter inom barnkonventionen. Kl 10 på förmiddagen börjar detta gratisarrangemang, som håller på i två timmar. Arrangörer är ABF och Arboga bibliotek

HARRY HOLM 2017 06 07

_____________________________

TISDAGEN den 6 juni, Nationaldagen, bjuder på rätt fint väder i Arbogatrakten. Allt mer blå himmel ju längre dagen lider. Och temperaturen når under eftermiddagen upp till 22 grader i skuggan. Den sydliga vinden ökar också lite i styrka under dagens lopp.

SVERIGES NATIONALDAG firas idag i Ahllöfsparken i Arboga, med början kl 13.
I väntan på paraden underhåller Lina Adolphson och Örjan Lindvalls kvartett.

DÄREFTER blir programet: Parad för fanan, Hälsningsanförande av Stig Jäderlund, Sång av Engelbrektskören, Högtidstal av Lars-Erik Wige, Nationalsången, Underhållning av elever från Kulturskolan, Stipendieutdelning, Arboga Blåsorkester, Troppning av fana och, som avslutning, musik med Arboga Blåsorkester.

NATIONALDAGENS konferencier är Elina Hultman och paradens tamburmajor heter Annette Gällstedt. Kulturskolans Vänner står för fikaförsäljningen. Arrangörer är Arboga
Musikförening och Arboga kommun.

TEMADAGAR är det flera idag. Bland annat är det Fruktens dag, Färskpotatisens dag och Sillens dag. Speciellt de två sistnämnda går ju fint att fira samtidigt.

MATJESILL och Ansjoviskryddade sillfiléer finns bland mina favoriter. Men härom veckan provade jag något nytt. På Lidl hittade jag Thaisill - gott- och en annan sill med pepparrot - som var lite för stark, smakade mer pepparrot än sill kan man säga..

FOLKLUSTSPELET Pensionnat Gyllene Lärkan fortsätter på museigården idag
med en föreställning kl 13- 17. Mycket sevärt, säger de som redan övervarat evenemanget.

HARRY HOLM 2017 06 06

-----------------------------------------

MÅNDAGEN den 5 juni 2017. Efter den grå pingstdagen och nattens regn kommer det att lätta i Arbogatrakten idag. Solen tänker faktiskt visa sig, speciellt på eftermiddagen. Det blir rätt blåsigtoch som mest 17 grader. Idag är det förresten Alla Vänners Dag. Men också - och då får ÖverTrump säga vad han vill - Världsmiljödagen. Mer om den längre ner i spalten.

ÄNDRADE öppettider är det på sina håll idag måndag, med hänvisning till att det är Nationaldagen i morgon. Då är det röd dag alltså och jag förstår att det därför känns lite som lördag idag. Rådhuset och Arboga kommuns växel stänger därför kl 12 idag. Det gör också Barn- och utbildningsförvaltningen. Biblioteket har måndagsöppet 11-18 och stängt i morgon, tisdag.

FOLKLUSTSPELET ”Pensionat Gyllene Lärkan” spelas också idag på gamla museets gård. I kväll börjar föreställningen kl 19. Det är Gideon Wahlbergs pjäs om kärlekskranka hantverkare, karl-trötta damer, baroner och författare och med många sånger.

KLARA LÄRKA, innehavare av Pensionatet, har klara och tydliga regler, karlarna bor för sig i Kavaljersflygeln och Pensionatet får bara kvinnor komma in i. Någon kurtis får här inte förekomma. Men vi får väl se....

DET ÄR som vanligt ambitiösa föreningen Bygdespelets Vänner som ser till att Arboga åter får rolig underhållning. För regin står Torbjörn Skogsberg och regiassistent är Sanna Andersson.

BILJETTER till bygdespelet finns att köpa - för kontanter - hos Munkens Bensin & Livs, som ligger i korsningen Kapellgatan - Munkgatan i Arboga. Biljettpriset är 120 kr för vuxna, halva priset för barn. Övriga speldagar är 6 och 11 juni klockan 17.00 samt 8, 12, 13, 15, 16 juni kl 19.00

VÄRLDSMILJÖDAGEN är det idag. Allt sedan Stockholmskonferensen 1972 firas varje år Världsmiljödagen den 5:e juni. Dagen är ett initiativ och ett återkommande evenemang som drivs av FN:s miljöprogram (UNEP).

EFTER MÅNGA års hårda och svåra förhandlingar enades världens ledare hösten 2015 i Paris om ambitiösa mål för att hålla nere den globala uppvärmningen. Samma höst klubbades också Agenda 2030 igenom i FN och de globala målen för hållbar utveckling var ett faktum.

NU ÄR DET i stort bara USA:s president som bromsar utvecklingen. Bland annat på detta område, miljön, låter han Kina ersätta Amerika som världens mest betydelsefulla land. Jag är tveksam till att han kommer att finnas kvar på sin post särskilt länge.

TLL OCH MED hans "partikamrater", republikaner, skäms för honom och uttryckte sig i helgen hårdare om Trump än vad jag skulle kunna formulera. Så det är nog inte bara en önskan, detta att USA - och därmed världen - snart kommer att kunna säga "Bye, Bye Donald".

HARRY HOLM 2017 06 05

 

____________________________

"När pingstdagen kom var de alla församlade.
Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt.
De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem.
Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem."

UR BIBELN: Apg 2:1-4


Tack för Pingsten, tack för den helige Ande – ja tack för det övernaturliga!


DEN FÖRSTA pingstdagen hade det gått 50 dagar sedan påsk och under tiden hade minst 500 människor varit med om något övernaturligt, de hade sett den uppståndne Jesus.

AV DE 500 var 120 samlade i Övre salen, den här första pingstdagen. ”Alla fylldes av Helig Ande och började tala nya tungomål...” rapporteras det i Apostlagärningarnas första kapitel. Och folk från olika länder hörde just sitt språk talas. På denna dag, den första pingstdagen, dagen som räknas som den kristna församlingens födelsedag.

TUNGOTAL - men också helande - hör till den grupp av övernaturliga företeelser som är resultat av Pingsten, av Ande. Ja, det sker än idag verkligen övernaturliga saker på löpande band. Tvärläkt trumhinna. Metaller försvann ur kroppen. En person fick en ny njure. Det är bara några få exempel från dom helanden som sker i kyrkor världen över.

FÖR KRISTNA borde det här egentligen inte vara nåt konstigt. Jesus talade med skökor och Han var med fiskarna när dom jobbade och Han sade en rad viktiga och kärleksfulla saker. Jovisst. Men det som drog de stora folkskarorna till Jesus var säkert de många exempel på övernaturligt helande som kantade hans väg där nere för snart 2000 år sen.

OM VI INTE genom Anden också nu för tiden fick sådana här övernaturliga resultat – som vi faktiskt har många exempel på också här i Arboga – ja då vore födelsedagsbarnet församlingen inte annat än en förening, vilken som helst.

VI SKULLE inte ha en tro värd namnet om vi inte hade det övernaturliga, om vi inte hade effekterna Pingsten och Anden.
Amen.

HARRY HOLM 2017 06 04

_______________________________

PINGSTAFTON är det idag, lördagen den 3 juni 2017. Så mycket sol blir det inte, vi får försöka känna försommaren ändå. Det blir som mest 14 grader. Men vinden väntas vara vänlig. Och paraply ska inte behöva begagnas. Arbogas Kulturveckan är i full gång, vilket bevisas av nedanstående evenemangslista.

FOLKLUSTSPELET Pensionat Gyllene Lärkan spelas på Museigården kl 17 - 19.30 idag. Det är ett av Gideon Wahlbergs klassiska lustspel om kärlek och fuffens som Bygdespelets Vänner sätter upp i år. Övriga speldagar: Se en bit ner i spalten till höger.

TEATER. En föreställning med Kulturskolans teatergrupper börjar kl 14.00 i Medborgarhuset, närmare bestämt i Rotundan.

KONST PÅ BIBLIOTEKET. Konstutställningen "Systrarna Rodenius,
textilkonst" visas, i regi av Arboga konstförening, kl 11.00-17.00 i Galleriet på
Arboga Stadsbibliotek.

GROPGÅRDEN, var är det? Jo, det är före detta Baptistkyrkan vid Nygatan. Där är det idag en utställning av konst och hantverk i ABF Arbogas regi. Utställningen är öppen 11.00-15.00.

KONSTRUNDAN. Konstrundan 2017 är det svårt att hitta några uppgifter om på nätet. På facebook finns programmet för 2015. Men den pågår idag pingstafton 11.00-17.00. Och använder man Galleri Konstrundan, i korsningen Nygatan-Kapellgatan., som startplats så ordnar det sig nog.

UTSTÄLLNING. En utställning med namnet "Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga museums samlingar" visas kl 11.00 - 14.00 på just Arboga museum vid Nygatan.

FOTOUTSTÄLLNING. Kl 11 -17 idag är det vernissage på den av Birgit Johansson sammanställda fotoutställningen "När Arboga var hamnstad", detta på Sweet Heart Green Café nere vid Ångbåtsgatan.

HARRY HOLM 2017 06 03

_______________________________

FREDAGEN den 2 juni tycks bli mycket solig i Arbogatrakten. Vinden kommer från norr men är inte särskilt stark. Temperaturen i skuggan når upp till 17 grader på eftermiddagen. Men i solen är det förstås klart varmare.

ÄNDRADE ÖPPETTIDER är det idag, den 2 juni, på grund av stundande pingstafton. Det innebär att rådhuset samt Arboga kommuns växel stänger kl. 12:00. Fredag 2 juni är också hela anläggningen vid Ekbacksbadet stängd, detta på grund av utbildning.

OM ARBOGA TIDNING handlade det en hel del vid arrangemanget Morgonsoffan i Arboga: På onsdagen fanns bl.a. Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, på plats. Han har nu arbetat för Mittmedia i snart 1,5 år.

AV EN RAPPORT från träffen, på Arboga kommuns hemsida, framgår att Nordström jobbar för sju tidningar. Han pratade nu
mycket om digitaliseringen som en stor konkurrent till de klassiska papperstidningarna men en väldigt viktig och spännande utveckling.

MAN BERÄTTADE också om att det är exakt ett år sedan Daniel Nordström meddelade att tidningen var tvungen att skära ner för att räddas från negativt resultat. Enligt referatet ser man idag "svarta siffror på sista raden igen".

FÖRÄNDRINGARNA som gjorts förklarades vara nödvändiga för att säkra den lokala journalistiken på lång sikt. Nu är det mycket mer digitalt, bland annat med live-TV och snabba nyheter i appen och på webben, fick besökarna i Morgonsoffan veta.

HARRY HOLM 2017 05 02.

_______________________________

TORSDAGEN den 1 juni väntar vackert väder i Arbogatrakten, speciellt på förmiddagen - då temperaturen dock stannar på bara 12-13 grader. På eftermiddagen når den upp till 16 grader. Och kvällen ser ut att bli fin. Men det kan vara av värde att sätta sig i lä för den nordvästliga vinden.

TEMADAGAR. Mjölkens dag är det idag. Men också Mobilfria dagen. Det svåraste är säkert att låta bli mobilen en hel dag. Speciellt nuförtiden då så få använder, eller kanske inte ens har kvar, abonnemang för fast telefon. Annat var det för 15 år sedan, när den första mobilfria dagen firades. Då var vi människor inte lika klistrade vid våra mobiler som vi är nu.

IT VERKSTAD är det åter på Arboga bibliotek idag mellan kl 14 och kl 16. Och där firas knappast mobilfria dagen. En av programpunkterna är nämligen "Vill du använda din smarta mobil till annat än att ringa?" Annat i dagens utbud: "Vill du få hjälp med att komma igång med att använda din iPad eller Android surfplatta? Har du problem med att använda något program på din dator?" Du kan ta med din egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en av dem som finns på plats..

HARRY HOLM 2017 06 01

--------------------------------------

ONSDAGEN den 31 maj 2017 blir inte särskilt solig i Arbogatrakten. Det kan till och med komma några regndroppar runt lunch. Som mest blir det 17 grader. Och finaste vädret framåt kvällen... bra att veta, specielt om du skulle bli på grillhumör.

DET ÄR Internationella MS-dagen idag. Men också Internationella dagen mot tobak. Och om det kan du läsa mer längre ner i spalten och då med information som jag inte tror att du haft tidigare.

MORGONSOFFAN kallas mötesplatsen för företagsamma, på Stadskällaren i Arboga idag onsdag kl. 7.30 - 9. I programmet medverkar Bärgslagsbladet/Arboga tidnings chefredaktör Daniel Nordström, Tårtgeneralen, filmproduktion i västra Mälardalen, Arbetsförmedlingen samt Bygdespelets vänner.

SYFTET MED Morgonsoffan är att skapa en mötesplats för företag och företagsamma personer i Arboga. Arrangörer är Företagarna i Arboga, Arboga i Centrum och Arboga
kommun.

Åsa Ottosson.

LUGN AV NATUREN eller Varför skogsbadar japaner? Författaren och frilansjournalisten Åsa Ottosson föreläser om hälsa och natur på Arbogas bibliotek i kväll, onsdag, kl 18. Åsa Ottosson är författare, föreläsare och kursledare. Hon har ägnat flera böcker och ett drygt årtionde åt att lära ut hur
gott det kan göra för lugnet och hälsan att vistas i naturen.

HÄR VARVAS fakta, forskning och personliga berättelser med senaste nytt från en resa i Japan där hon bekantade sig med shinrin-yoku – en effektiv metod för att hitta lugnet i skogen.

PROGRAMMET ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Det är också ett av kulturveckans inslag. Värd för detta gratisevenemang i kväll är ABF, i samarbete med Arboga bibliotek

MOT TOBAK. Idag den 31 maj är det alltså Internationella dagen mot tobak. De fyra stora rökrelaterade folksjukdomarna lungcancer, KOL, stroke och hjärtinfarkt står för omkring 8.000 rökorsakade dödsfall per år. Utöver det dör omkring 4.000 rökare i ett 40-tal andra sjukdomar som beror på rökning.

FLERA ANDRA sjukdomar har också visat sig ha samband med rökning. Av dem som vårdats på sjukhus har nära 100.000 personer blivit sjuka på grund av rökning. Av dessa insjuknade omkring 38.000 i de fyra rökrelaterade folksjukdomarna, varav omkring 20.000 i KOL. Ungefär lika många har också vårdats för lunginflammation orsakad av rökning.

TROTS DET tillåts rökning och cigaretter säljs helt öppet. Och mycket blir helt galet i den heliga tobakens namn. Ta bara det här med asbest. Det materialet, som bland annat är brandsäkert, förbjöds därför att människor som arbetade med materialet fick lungsjukdomar, cancer.

FORSKNINGEN i den industrigrenen visade att var tredje arbetare där fick lungcancer - om han var rökare. Av icke rökare i asbestföretagen fick 1 på 10.000 lungcancer. Då förbjöd man asbesten! Inte tobaken. Suck.

HARRY HOLM 2017 05 31

_______________________________

TISDAGEN den 30 maj kommer inte att bjuda på heldagsregn, som meteorologerna trodde för några dagar sedan. Det väntas en och annan skur timmarna runt lunch. Men sedan blir det uppehåll. Vinden kommer mest från söder, blir rätt svag på förmiddagen och ökar till lättare bris på eftermiddagen. Det är den 150:e dagen på året. Vera och Veronika
har namnsdag. Och Maj, förstås. Hon har ju namnsdag hela månaden.

HAMNEN I ARBOGA och dess historia.. Klockan 17-20 idag, tisdag, är det vernissage på en fotoutställning på Sweet Heart Green Café. Där visas bilder från Arboga Fotoarkiv samlade av Birgit Johansson. Utställningen är öppen hela sommaren, 30 maj - 13 augusti, under Sweet Heart Green Cafés öppettider.
Det är fri entré. Arrangör: Birgit Johansson och Linda Lyngbakken

HARRY HOLM 2017 05 30

______________________________

EN GÅNG i veckan kommer en liten lekmannabetraktelse här i Harrys Hörna. Nu är det dags igen Och först ett bibelord:

... ni har fått en ande som ger er söners rätt så att ni kan ropa "Abba! Fader".
Ur Romarbrevets 8:e kapitel

 ANDEN, VÅR HJÄLPARE. Jag skriver om Den Helige Ande idag, mot slutet av spalten. Men först: Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss? Så står det i ett bibelord.
På ett sätt är det många som kan vara emot oss kristna, som är det och som visar det mer eller mindre tydligt. Men det är inte det som det handlar om.

DET ÄR MER om att när någon, eller något, är emot oss så, så har vi Gud på vår sida. Och han är den störste, en oslagbar livvakt, försvarsadvokat, rådgivare och skyddsängel.
Han är vår far och som ett barn vänder sig till pappa vid alla sorts bekymmer, så vänder vi oss till Gud. "... ni har fått en ande som ger er söners rätt så att ni kan ropa "Abba! Fader", står det alltså i Romarbrevets 8:e kapitel.

DE KRISTNA i världen har även idag människor emot sig, vilket tar sig uttryck i allt från spydiga ord till dödshot och verkställda sådan som nu drabbat de kristna kopterna i Afrika.

MEN I ALLA lägen vänder de kristna sig till Herren och det ger styrka, mod och minskad oro. Varje kristen har, som varje annan människa, de personliga problem av skilda slag som alltid dyker upp. Det kan ha att göra med hälsa, ekonomi, relationer och annat.

ALLA VET VI att ett liv rymmer motgångar. Lidande finns av många slag och att lida för sin tro är en sort, och en stor sak egentligen. Förutsagd i Bibeln, exempelvis i Romarbrevet 8:18 där det står: "Jag menar att våra lidanden i denna tid ingenting betyder mot den härlighet som ska uppenbaras och bli vår."

VID ALLA LIDANDEN är det dessutom trösterikt, att Jesus inför sin himlafärd lovade att den helige Ande, Hjälparen, skulle ta över på jorden och stötta – även oss sentida lärljungar – i alla lägen, i både sorg och glädje.

OCH GLÄDJEN är också viktig. Att vara kristen är inte att allvarligt följa en rad hårda bestämmelser och leva helt i försakelse.
Tvärtom. Jag brukar fundera på om vi inte här på jorden måste öva oss i att ha det glatt och mysigt, för annars kanske det blir för stor och chockartad kontrast när vi kommer till himlen och dess härlighet. I Romarbrevet 8:13 står det: "Ni har inte fått en ande som gör er till slavar så att ni måste leva i fruktan igen; "

SAMMANFATTNING: Vi vet att Hjälparen kommer när vi behöver honom, och inte minst nästa söndag, Pingstdagen. Men jag vill ändå, som avslutning idag, citera ur en kollektbön i Svenska kyrkans evangeliehandbok:
"Allsmäktige evige Gud, du som har upphöjt din ende Son och givit honom del i din härlighet, sänd oss Hjälparen, den helige Ande, så att vi med dina trogna finner vägen till ditt eviga rike. Amen."

HARRY HOLM 2017 05 28

_______________________________

LÖRDAGEN den 27 maj blir det 27 grader varmt, med andra ord en mycket solig och
varm dag väntar i Arbogatrakten. Vinden blir blygsamma 4 sekundmeter, från nordväst.

BLAND TEMAGARNA är det idag Dykningens dag, Muffinsdagen och Ofrivilligt barnlösas dag.

KATTUTSTÄLLNING. Happy Cat Club klubbmästerskap arrangeras i Arboga Folkets park idag, den 27 maj kl 10 - 17. Det är en kattutställning med flera domare och ett antal olika raser, även huskatter.

I PROGRAMMET ingår att publikfavorit koras. Här kommer också att finnas cafeteria, lotteri och försäljare finns. Entré: För vuxen kostar det 30 kr, för barn 10 kr och för hel familj 40 kr. Arrangör:är Happy Cat Club.

HARRY HOLM 2017 05 27

____________________________

FREDAGEN den 26 maj blir en riktig sommardag i Arbogatrakten. Inte ett moln på
himlen förrän tidigast vid 18-tiden. Och ganska behaglig vind om än norrifrån. Och
upp mot 23 grader - som vanligt mätt i skuggan alltså. Ändå är det bara som en förrätt inför den helt molnfria lördagen då temperaturen når 27 grader, om vi får tro
meteorologerna.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas Medborgarhus visas kl 19 i kväll filmen Pirates of the
Caribbean: Salazar's Revenge 3D. Kapten Jack Sparrow är återigen jagad av sin gamla
nemesis, den skräckinjagande Kapten Salazar.

SALAZAR tänker förgöra varenda pirat på
haven och Kapten Jacks enda hopp om överlevnad är att försöka hitta Poseidons
mytomspunna treudd, en kraftfull klenod som ger ägaren total kontroll över haven. Filmen är tillåten från 11 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 05 26

______________________________

DET ÄR TORSDAG, och det är röd dag i almanackan idag, den 25 maj, eftersom det är Kristi Himmelfärds dag. Det tycks som att solen kommer att skina från en molnfri himmel åtmninstone fram till 14-tiden. Vädret blir inte så mycket sämre därefter heller och temperaturen når upp till 22 grader i skuggan. Trots att vinden kommer mest norrifrån.

KRISTI HIMMELFÄRDS dag är inom kristendomen dagen då Jesus efter
uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna. (Illustrerat på bilden ovan av Andrea Mantegnas år 1461.) Kristi Himmelfärds dag har firats sedan 300-talet.

DET FIRADES då redan en högtid vid den tiden på året. Högtiden har kallats betessläppningen, eftersom det var då man lät boskapen gå ut på bete.

I VARDAGLIGT tal benämns dagen ibland Kristi himmel eller Kristi flygare.Eller Flygardagen. Och i Norge säger man i folkligt tal Himmelsprätten!

HARRY HOLM 2017 05 25

_______________________________

ONSDAGEN den 24 maj kan kallas för Kristi Himmelfärdsafton och det är alltså
dagen före en röd dag i almanackan. Vi får vackert väder i Arbogatrakten med uppåt
23 grader på eftermiddagen. Vinden är lite hur som helst, från nord på förmiddagen men sedan tvärvänder den till mer från söder direkt efter lunch. Efter sådär tre timmar vrider vinden om till mer västlig. Men den är så svag att det knappt kommer att märkas. Nationalparkernas dag är det idag.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas Medborgarhus visasa kl 19 i kväll filmen Pirates of the
Caribbean: Salazar's Revenge 3D. Kapten Jack Sparrow är återigen jagad av sin gamla
nemesis, den skräckinjagande Kapten Salazar. Salazar tänker förgöra varenda pirat på
haven och Kapten Jacks enda hopp om överlevnad är att försöka hitta Poseidons
mytomspunna treudd, en kraftfull klenod som ger ägaren total kontroll över haven. Filmen är tillåten från 11 år och biljetten kostar 100 kronor.

KONSERT blir det på Sweet Heart Green Café, Ångbåtsgatan 3 i Arboga, kl 20 idag.
Det är Stiko Per som är ute på en vandringsturné till förmån för barncancerfonden. Det är fri entré men det kommer att göras en insamling till barncancerfonden.

HARRY HOLM 2017 05 24

________________________________

TISDAGEN den 23 maj blir det i Arbogatrakten mest sol på eftermiddagen, då väntas uppemot 17 grader i skuggan. Då har vinden, som från början på dagen är nordlig,
vänt till mer på östnordöst. Men den blir ganska svag idag.

FINARE VÄDER får vi be om från och med den 3 juni. För den dagen öppnar
Ekbacksbadet sitt utomhusbad för säsongen. Inomhusbadet stänger 1 juni och stängt
till och med 30 september - detta för byte av all ventilation. Under stängningstiden kommer både duschar och toaletter i omklädningsrummen att vara stängda. Men det finns ju sådant på utebadet som ju, som nämnts, öppnar för sommarsäsongen två
dagar senare.

SKÖLDPADDANS DAG. Internationella sköldpaddsdagen är det den 23 maj,
instiftades år 2000 av American Tortoise Rescue, en organisation som arbetar för att
världens alla sköldpaddsarter ska kunna överleva här på jorden, genom att göra oss
människor medvetna om hur vår framfart påverkar deras miljöer och överlevnadschanser.

JAG AVSTÅR därför från mim gamla vana, att bjuda på recept som har att göra med
vilken temadag det är. Annars skulle du få läsa här om sköldpaddssoppa, soppa av köttet av arten soppsköldpadda, speciellt populär i Storbritannien. Men man kanske kan visa receptet på Falsk sköldpaddssoppa.

FALSK SKÖLDPADDSSOPPA. Det här ett gammalt recept som ursprungligen är från England på 1700-talet. Det är en billigare version av grön sköldpaddssoppa som
gjordes på riktig sköldpadda. Den serverades faktiskt som förrätt på flera nobelmiddagar i början av 1900-talet. Ägg är ett viktigt inslag i den spännande rätt, som är väl värd att sprida - eftersom den minskar risken att riktiga sköldpaddor används. Det tar en hel dag att laga rätten enligt ursprungliga receptet, det här är en lite lättare version.

DU BEHÖVER 600 g kalvbog (eller kalvlägg), 2 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 5
pepparkorn, 3 lagerblad, 4 timjankvistar, ca 7 dl vatten, 5 morötter, skivade 2 gula
lökar, grova bitar, 3 msk mjöl, salt och peppar, 1 dl sherry, 150 g fiskfärs till
fiskbullar, 4 ägg och lite färsk timjan.

SÅ HÄR gör du: Skär köttet i tärningar och bryn det i en stekgryta. Blanda ned tomatpuré och kryddor, tillsätt därefter vatten så att det nästan täcker allt, och koka det på svag värme i ca 1½ timme. Tillsätt grönsakerna och koka köttet i ytterligare i ca ½ timme tills det är mört.

RED SEDAN grytan med en mjölredning bestående av mjöl och vatten. Koka såsen ordentligt, smaka av med salt, peppar och sherry. Stek fiskfrikadellerna och servera eventuellt tillsammans med färska, sauterade grönsaker. Servera rätten med äggklyftor, timjan och ett glas sherry.

HARRY HOLM 2017 05 23

 

 

 

________________________________

MÅNDAGEN den 22 maj kommer i Arbogatrakten att få växlande molnighet, som
meteorologerna brykar säga. Det vill säga solsken ibland, och moln ibland. Upp mot
18 plusgrader blir det efter lunch. Och tyvärr ganska tydlig vind, på sådär 6 meter per
sekund.

GLÄDJEYRA blev det inte bara i ishockeyrinken (bilden ovan) utan i otaliga hem i Sverige när Tre Kronor i går kväll tog sitt tionde VM-guld i ishockey. Idag, måndag,
får de duktiga spelarna ett hjärtligt mottagande på Sergels Torg i Stockholm. (Kungsträdgården var upptagen av annat.)

BIO I KVÄLL. Bio Kontrast visar i kväll kl 19 en film som heter Moonlight. Den sägs
vara ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han som
gay växer upp i ett tufft område utanför Miami. "En tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är, säger reklamen. Filmen, på Bion i Arbogas medborgarhus, är 1 timme och 50 minuter lång och tillåten från 11 år Och som vanligt tar Bio Kontrast bara 50 kronor i inträde.

HARRY HOLM 2017 05 22

________________________________

HELGEN ÄR HÄR och därmed min kristna helgbetraktelse. Bönsöndagen har vi nått fram till i Kyrkoåret. Först ett Bibelord:

Be, så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas.
(Matt. 7:7 tillika Luk. 11:9)

Be – så växer din tro, ditt hopp

HELA TIDEN sedan jag var barn i pingstlokalen i Skinnskatteberg har jag haft en favoritpsalm. Det är den som har nummer 254
i Svenska kyrkans psalmbok och även i andra kristna samfunds sångböcker.

JAG HAR blivit glad över att få sjunga med i den psalmen och det har vanligen varit i pingstkyrkor. Tänk bara hur sanna de är raderna:
"Gör såsom Abraham gjorde, blicka mot himlen opp.
Medan du stjärnorna räknar växer din tro, ditt hopp."

SÅ LÅTER alltså en av verserna i Lewi Pethrus sång ”Löftena kunna ej svika”. Hans barnbarn, Dan Jakob Pethrus, medverkade förresten i Arboga Pingstkyrka förra söndagen.

DETTA ATT titta upp mot stjärnhimlen, ut i universum, är ändå bara en av otaliga faktorer som stärker din tro. Att universum är oändligt, det fattar inte hjärnan – som envisas med att undra vad som finns utanför universum... precis som jag har svårt att greppa detta med evigheten. Men även det blir lättare när man tror på Gud.

VÅR EVIGE Gud har skänkt oss möjligheten att tro, på stora som små under. På köpet har vi fått frid och glädje, och ofta hälsa. Jag har träffat många - och läst om ännu fler - människor som med hjälp av bönblivit friska. De har genomgått ett helande som fått läkare, inte sällan med en plötsligt frisk persons röntgenplåtar i handen, att gapa förvånat.

SÅ BE TILL GUD - det hjälper. Mitt råd om du har bekymmer med hälsa eller annat, be till Gud att han löser allt till det bästa. Redan detta att be gör att det känns bättre, har jag märkt. Och Han kommer att lösa allt till det bästa, om du när du ber verkligen tror att Han ska göra det.

HAN LÖSER ditt problem, kanske inte direkt och säkert inte som du tänkt dig, utan oftast på ett smartare sätt. När jag säger att jag tror på Gud, så betyder det att jag litar på Honom
och på att Han hjälper mig. Måtte också du, kära läsare, få både glädje och nytta av trons och bönens kraft.

HARRY HOLM 2017 05 20

___________________________________

FREDAGEN den 19 maj väntas omväxlande sol och moln i Arbogatrakten. Temperaturen når upp till 26 grader i skuggan och vinden blir ganska svag. Och bland temadagarna har vi nått fram till
Nationella mag-och tarmdagen.

ARBOGA MÖTE börjar idag och det stora tivolit finns redan sedan ett par dagar på parkeringen norr om Medborgarhuset. Idag, fredag, klockan 10:00-16:00 visar Saab vupp sin verksamhet för allmänheten och inbjudna gäster, vid Järntorget 12.

PÅ FÖRMIDDAGEN arrangeras traditionella Förskolans dag för alla Arbogas 5-åringar. På eftermiddagen håller Landshövdingen i Västmanlands län, Minoo Akhtarzand, en föreläsning på temat “Att vara ingenjör, ledare och kvinna”.

SKRÄCKFILM blir det på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 19 i kväll fredag. Filmen heter Alien: Covenant. Handlingen: När besättningen på rymdskeppet Covenant är på väg till en avlägsen planet i den bortre delen av galaxen, upptäcker de att vad de tidigare
trott varit ett outforskat paradis i själva verket är en mörk och farlig värld. De tvingas fly från ett hot mer skrämmande än de någonsin kunnat föreställa sig. Filmen är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100
kronor. Arrangör är Arboga Biografförening.

HARRY HOLM 2017 05 19

______________________________

 

TORSDAGEN den 18 maj bjuder på rätt mycket solsken hela dagen och flera timmar med 22 grader i skuggan. Vinden kanske kan kännas lite, där den kommer från sydöst. Men somrigt blir det, denna dag. som både är Förskolans dag och Fascinerande växters dag.

IT-VERKSTAD är det varje torsdag mellan klockan 14 och 16 på Arbogas bibliotek. Där kan man ställa frågor om datorer och internet. Det är bara att ta med sig sin egen surfplatta, smarta mobil eller
bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en som finns på plats. Det kostar inget att komma in på den här IT-verkstan, som ska ses som en grundläggande digital första hjälp.

STURESKOLANS elever i årskurs 9 visar sina elevarbeten i bibliotekets galleri under rubriken "Kvinnliga konstnärer från förr till nu". Utställningen pågår fram till och med i morgon, fredag den 19 maj. Det är samma öppettider som biblioteket.

HARRY HOLM 2017 05 18

_______________________________

ONSDAGEN den 17 maj börjar regnigt i Arbogatrakten. Solen lyser... med sin frånvaro hela dagen. Den svaga vinden kommer dock från söder och det blir 10-11 plusgrader. Och så är det Norges
nationaldag, mer om det längre ner i spalten.

SKRÄCKFILM blir det på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 19 i kväll onsdag. Filmen heter Alien: Covenant. Handlingen: När besättningen på rymdskeppet Covenant är på väg till en avlägsen planet i den bortre delen av galaxen, upptäcker de att vad de tidigare
trott varit ett outforskat paradis i själva verket är en mörk och farlig värld. De tvingas fly från ett hot mer skrämmande än de någonsin kunnat föreställa sig. Filmen är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100
kronor. Arrangör är Arboga Biografförening.

NORGES NATIONALDAG är det idag. Att just 17 maj är nationaldag i Norge beror på att kung Kristian VIII skrev under
grundlagen detta datum 1814 vilket inledde en kort period av självständighet (innan unionen med Sverige i augusti samma år som varade till 1905).

HARRY HOLM (som är en sextondel norsk) 2017 05 17

______________________________

TISDAGEN den 16 maj väntar i Arboga en molnig förmiddag men en eftermiddag med mer vackert väder och upp mot 15 grader, enligt meteorlogerna. Internationella Celiakidagen firas idag. Mer om den längre ner i spalten.

HALA TEPSI (bilden) har arbetat som advokat i Syrien och är nu verksamhetsutvecklare på ABF i Västerås. Idag, tisdag, kl 10 kommer hon till Arboga bibliotek och föreläser i två timmar på arabiska om barns rättigheter inom barnkonventionen. ABF och Arboga bibliotek arrangerar och det kostar inget att vara med.

DEMENS. En föreläsning om demensvården blir det kl 18.30, idag tisdag, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler vid Jädersvägen 1. Det är Jannice Frödell som föreläser om "Undersköterskans roll i Demensvården". Arrangerande Arboga Demensförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan bjuder besökarna på kaffe och kaka.

CELIAKADAGEN. Den 16 maj varje år uppmärksammas sjukdomen celiaki världen över. Internationella celiakidagen finns till för att öka medvetenheten kring celiaki, mer känd som glutenintolerans. Inte mindre än 70 miljoner personer över hela världen kan vara drabbade av celiaki men antalet som får diagnos är lågt.

HARRY HOLM 2017 05 16

________________________________

MÅNDAGEN den 15 maj ska det enligt meteorologerna inte bli någon blå himmel (det sa dom flera gånger i förra veckan också, och hade fel). Efter att det natten till idag har varit 11 plusgrader får vi nöja oss
med 6-7 grader under dagen. Och det kan smådugga en del timmarna runt lunch.

OM GOLVDRAG, belysning och ventilation, eller om fönsterbyte,
tilläggsisolering, värmepumpar eller pelletskaminer kan man prata på Arbogas biblotek idag måndag mellan 11 och 15. Då finns Västra Mälardalens energi- och klimatrådgivare Adriana Skaba på plats. Du behöver inte boka tid. Här ges gratis obunden rådgivning om allt som har med energi och klimat att göra. Det är Arboga kommun som arrangerar.

BIO KONTRAST. Filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 heter Min pappa Toni Erdmann. Handlingen: Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är ingen prioritet.

WINFRIED ger sig dock inte utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder. Den här tyska filmen är 2 timmar och 42 minuter lång och tillåten från 15 år. Och det kostar bara 50 kronor att se den.

HARRY HOLM 2017 05 15

 

___________________________

INFÖR HELGEN, som innehåller den Femte söndagen i Påsktiden, som det heter, börjar jag med ett bibelord:

Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder.
Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste också vi älska varandra.
Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss, och hans kärlek har nått sin fullhet i oss. Han har gett oss sin ande, och därför vet vi att vi förblir i honom och han i oss. Vi har sett och kan vittna om att Fadern har sänt sin son att rädda världen.
Om någon bekänner att Jesus är Guds son förblir Gud i honom och han i Gud. Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.


Johannes första brev
kapitel 4, vers 10 - 16

Att växa i tro

ULF EKMAN, numera katolik, skrev för ett antal år sedan en bok med namnet "Dag efter dag bär han oss". Där ger han oss en text för varje dag hela året.

NÄR JAG TITTAR några dagar bakåt och läser på den 7 maj, så är rubriken "Kristi kropp". "Varje troende skall tillhöra en lokal församling. Där lever man ut det
kristna livet i gemenskap med andra. Man föds i det naturliga in i en familj och då väljer man inte sina syskon."

ANDEN LEDDE dig in i ett församlingsliv och inte heller där har du valt dina syskon, menar han. Du kommer att se deras svagheter och de ser dina. Men ni tillhör samma Herre och han bygger sin församling. Församlingen är Kristi kropp. En kropp består av celler. En av dem är du.

EN CELL KAN aldrig leva ensam. Du får liv genom det liv som från andra delar av kroppen pumpas med blodet till den enskilda cellen. Du och jag är älskade av Jesus, men vi är inte i centrum, det är Han.
När vi tillber honom, lyssnar på honom och följer honom bevaras vi i andlig hälsa, och församlingen växer.

DET VAR Ulf Ekmans syn på saken. Jag tycker att det låter bra. För det stämmer med hur jag har funderat.

MIN GENERELLA inställning har varit så här:
1. Som kristen behöver man vara med i en församling (som man känner sig hemma i) – för att ha en fast och levande utgångspunkt för sin andliga utveckling (om man ska uttrycka sig så högtidligt).
2. Men som kristen får man också komma ihåg vad som hände efter den första pingsten för ett par tusen år sedan:
Meningen är att församlingen skall växa – det gjorde den då genom att lärjungarna dels var med varandra (i hemmen och i templet), dels ägnade sig åt evangelisation med utgångspunkten att församlingen inte i första hand är till för oss som är med utan för dom som ännu inte är med.

ATT FÅ DEN insikten och mer och mer tillämpa detta, det tycker jag att man kan kalla för att växa i tro.

HARRY HOLM 2017 05 13

______________________________

FREDAGEN den 12 maj blir inte så solig i Arbogatrakten som meteorologerna trodde för några dagar sedan. Inte förrän sent på
eftermiddagen och under kvällen kommer det fina vädret. Temperaturen når som högst upp till 13 grader.

TEMADAGAR. Idag är det Internationella fibromyalgidagen, Internationella sjuksköterskedagen, Massagens dag och
ME/CFS-dagen. ME/CFS är en kronisk sjukdom som har jämförts med en influensa som aldrig går över. Många har ständig låg feber, smärta, halsont, svullna lymfkörtlar och kognitiva besvär. Illamående, intolerans mot att sitta eller stå och känslighet för ljud och ljus är vanligt.

BIO PÅ FOLKAN. "King Arthur: Legend of the Sword 3D". Så heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19. Handlingen: När Arthurs far mördas, griper hans farbror Vortigern
kronan.

SEDAN ARTHUR berövats sitt arv vet han själv inte om sin egen bakgrund och lever därför ett tufft liv i stadens gränder. När han en dag drar svärdet ur stenen, vänds hans liv upp och ner och han
tvingas möta sanningen kring sitt riktiga arv, vare sig han gillar det eller inte.

DEN HYLLADE filmskaparen Guy Ritchie står bakom detta storslagna actionäventyr. Charlie Hunnam spelar titelrollen och vi får
följa hans resa från att leva på gatorna till tronen. Andra medverkande är Jude Law, Djimon Hounsou, Eric Bana och Mikael Persbrandt. Filmen är tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2017 05 12

_______________________________

TORSDAGEN den 11 maj. I natt har det snöat lite och en mulen dag väntar i Arbogatrakten. Som mest blir det 7 plusgrader, svag vind från syd eller sydost och några regnstänk då och då. Men det är bara som ett knep från Vädrets Makter, så att vi desto mer ska uppskatta det finare väder som väntar framåt helgen.

HÖGKÄNSLIGHET. Föredrag om ljuskänslighet. Camilla Karlin Engberg från Ljusportalen kommer i kväll att berätta lite allmänt om ämnet högkänslighet men framförallt ska hon dela med sig av sina egna erfarenheter av hur det är att leva som högkänslig. Det är kl 18.00 till 21.30 på Sweet Heart Green Café, Ångbåtsgatan 5, Arboga. Det kostar 150 kr att vara med.

HARRY HOLM 2017 05 11

_____________________________

ONSDAGEN den 10 maj blir en rätt så solig dag i Arbogatrakten. Det går ett stycke in på förmiddagen innan plusgraderna visar sig men under eftermiddagen väntas det i alla fall vara 8-9 grader varmt. Vinden blir en så kallad lätt brist, från nordost. Det betyder 4
sekundmeter. Mer om vad som händer idag onsdag, längre ner i spalten.

DET KALLAS snatteri, det som hände ute vid Sätra vid halvsextiden i går eftermiddag, när en person tankade och smet från notan. Det var en mörk Ford Focus som under tisdagen kördes in på macken vid OK-Q8 vid Sätra. Föaren fyllde tanken med bensin till ett värde av 279 kronor och lämnade utan att betala. I bilen fanns två yngre personer, varav en låg ner i sätet. Efter tankningen avvek bilisten med riktning mot Köping. Anmälan om snatteri har upprättats av Polisen Västmanland.

FÖREDRAG OM sista natten med Titanic blir det på Arbogas Bibliotek kl 18 denna onsdag. Etnologen och skeppshistorikern Claes Göran Wetterholm berättar om Titanic och visar unika fynd från sin
privata samling.

I SOMMAR kommer nämligen vandringsutställningen "Titanic – the
exhibition" till Örebro. Titanic-katastrofen 1912 är en av de värsta båtolyckorna i modern tid. Det påstått osänkbara fartyget krockade med ett isberg och 1514 av de ca 2225 som befann sig ombord på fartyget
omkom.

PROGRAMMET ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är studieförbundet Bilda och det är fri entré.

BIO I ARBOGA. Their Finest Hour heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga denna onsdagskväll kl 19. Handlingen: London år 1940. Nationen är hårt drabbad av andra världskriget och
för att stärka moralen i hemmen sätter man sin tillit till propagandafilmer.

MINISTERIET för propaganda inser att filmerna behöver en kvinnlig touch och anställer Catrin Cole som ansvarig för den kvinnliga dialogen. Hennes fallenhet för arbetet uppmärksammas genast av den
cyniske och stilige manusförfattaren Buckley. Catrin och Buckley får
uppdraget att spela in en film baserad på räddningsaktionen vid Dunkerque med den fåfänge forne matinéhjälten Ambrose Hilliard.

DET HÄR är både drama och komedi. Filmen är 1 timme och 57 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor. Det är Arboga Biografförening som arrangerar.

HARRY HOLM 2017 05 10

_____________________________

TISDAGEN den 9 maj blir nog den molningaste dagen den här veckan i Arbogatrakten. Efter en natt med flera minusgrader växer temperaturen till sig under morgonen och förmiddagen för att nå upp
till 7 plusgrader vid lunchtid. Vinden bli först obefintlig men även senare under dagen ganska blygsam.

TEMADAGAR är det ovanligt många den 9 maj. Europadagen, Fritidshemmens dag, Internationella flyttfågeldagen, Internationella
strokedagen, Skolidrottsföreningens dag och Linderödsgrisens dag.

NEDKOPPLINGENS dag är det också idag. En dag då man kan uppmärksamma sitt medieanvändande och få en chans att reflektera över om man är nöjd eller inte med den tid man lägger på dator och mobil. Hur länge kan klarar jag mig utan uppkoppling? Vad kan man göra istället? Vill eller behöver jag minska tiden vid skärmar för att få in annat i mitt liv?

DET TÅL verkligen att tänka på. Måste jag ideligen kontrollera vilka som laikat matbilden jag satte in på Facebook? Och det där med e-post: Är det inte fördelen med mail att man inte behöver kolla den kontaktkanalen förrän man har tid och lust, jämfört med en telefonsignal som mer uppfordrande stressar mig till att svara. Kanske även om det är mitt i maten.

HARRY HOLM 2017 05 09

:______________________________

MÅNDAGEN den 8 maj kommer i Arbogatrakten att bjuda på aprilväder, det vil säga sol ibland, moln ibland. Att det sedan bara väntas vara 5-6 plusgrader som mest förvärras av en vresig nordostlig vind på upp till 9 sekundmeter. Burrrr. Men förr om åren brukade jag kunna lyssna till göken den 8 maj, så det vore ett välkommet vårtecken om den kunde höras över vindbruset idag.

YRKESVÄGLEDNING. Idag, måndag, ordnas en drop-in studie- och yrkesvägledning på biblioteket i Arboga. Studie- och yrkesvägledare Astrid Fäldt från Högskolecentrum finns på plats för den som vill diskutera utbildning och yrke eller drömmar och framtid. Information finns också om kommunens vuxenutbildningar, där det bland annat går att studera SFI, grundskole- och gymnasiekurser samt till undersköterska och ingenjör på yrkeshögskola.

BIO KONTRAST. Filmen på Folkan i kväll kl. 19.30 heter Manchester by the Sea. Handlingen: Livet för en vaktmästare från Boston förändras för alltid då han återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin tonårige brorson.

NÄR HANS äldre bror Joe går bort får Lee Chandler veta att hans bror utsett honom till ende förmyndare för sin son. Lee tar tjänstledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring.

VÄL HEMMA påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta upp med sin fru och det samhälle där han fötts och vuxit upp. Stärkta av det gemensamma minnet av mannen som höll deras familj samman, tvingas Lee och Patrick kämpa för att anpassa sig en värld utan honom.

FILMEN ÄR 2 timmar och 17 minuter lång och tillåten från 11 år. Som vanligt när föreningen Bio Kontrast visar film i teater- och biosalongen i Medborgarhuset i Arboga kostar biljetten bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2017 05 08

______________________________

DET ÄR HELG igen och då är det åter dags för en kristen betraktelse här i spalten.
Först ett bibelord:
”Och vägen dit jag går, den känner ni.”
Tomas sade: ”Herre, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna vägen?”
Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig, skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom.”


Johannesevangeliets 14:e kapitlet, 4-7 versen.

Fjärde söndagen i Påsktiden
"Vägen till livet"

BIBELORDET här ovan finns i beskrivningen av hur det var när Jesus tog adjö från jordevistelsen. Avskedstalet finns i Johannesevangeliet, i kapitlen 14-17, och det talet börjar med de korta men underbart sammanfattande orden:
”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig.”
Där finns allt, för det betyder att den människa behöver inte bekymra sig, som tror på Gud och tror på Jesus.

MÅNGA, allt för många, av dagens människor, bryr sig inte eller har av någon orsak svårt att tro. Det är inget nytt. Till och med i den närmaste kretsen runt Jesus fanns det tvivlare. Inte bara Tomas. Filippos ville se Fadern. Då blev Jesus lite besviken, men sedan svarade han, enligt 14:e kapitlet, i 9:e versen: ”Den som har sett mig har sett Fadern.”

OCH JESUS fortsatte bland annat med att säga:
”Tror du inte att jag är i Fadern och Fadern i mig? De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar. Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull.”

För gärningarnas skull, alltså.

HÄR HADE ju Jesus i flera år gått omkring och botat fysiska som psykiska sjukdomar, ja till och med uppväckt döda. Han hade förvandlat vatten till vin och han stod för betydligt större bespisningsunder än så.
– Fattar ni inte att det var med Guds hjälp, undrar Jesus – om vi skulle använda dagens språkbruk.

VÅR VÄG idag då? Jesus är vägen, det har han själv sagt. Den vägen han visade oss ska vi kristna gå, en väg av ständig strävan att göra det Jesus gjorde. För i Johannesevangeliets 14:e kapitels 12 och 13 vers kommer sedan de fantastiska löftena till alla kristna.

JESUS säger:
”Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen.”
Ett steg på den vägen till livet – och i livet – är att hela med Guds hjälp, att lägga händerna på sjuka och säga till det onda att fara ut, I Jesu Namn.

ENLIGT Jesus föredöme och enligt Bibeln behövs bara tre ingredienser för att detta ska fungera:
1. Att det finns en troende.
2. Att denne troende har händer.
3. Att det finns en sjuk att lägga dessa händer på.

HUR OFTA har vi tro och frimodighet att gå den vägen? Allt för sällan. Men låt oss börja nu. Vi vanliga kristna. I familjen först kanske och bland nära vänner. Framgången – om vi gör detta i äkta tro – kommer att sporra oss att låta Jesus hela kropp och själ hos allt fler Arbogabor.

HERRE, jag ber: Påminn oss ständigt om att det inte bara är med undervisning utan också genom tecken och under som människor ska visas vägen till livet, det vill säga vinnas för Herren. För då blir Fadern verkligen förhärligad. Och glad.
Amen.

HARRY HOLM 2017 05 06

______________________________

FREDAGEN den 5 maj är här. Den första maj tänkte jag på Cornelis fina sång "Första vackra dan i maj..." Idag, den femte maj, är det tyvärr kanske dags att sjunga "Sista vackra dan i maj". För jag tvivlar på att vi får någon mer majdag i år, som är som denna: Strålande sol hela dagen från en molnfri himmel och upp till 20 grader varmt på eftermiddagen. Och svag vind.

ÄGGFALLET. Idag, fredagen den 5 maj, är det dags för det årliga "Äggfallet" i Arboga. Tävlingen går ut på att elever gör en konstruktion som skyddar ett ägg i det höga fallet från en skylift. Som tidigare kommer en jury att utse en vinnare som får en resa till Tom Tits i Södertälje, en resa i ”Teknikens tecken”.

PÅ STORA TORGET är dagens äggfallstider så här: Kl 09.30 Juryn bedömer de olika bidragen. Kl 10.00 Äggfallet genomförs med hjälp av Räddningstjänsten och elever från Saab Tekniska Gymnasium (STG). Ca. kl 10.25 Prisutdelning av skolchef Thomas Lindberg.

DAGENS film på "Folkan" börjar kl 19 och är uppföljaren till Marvel Studios "Guardians of the Galaxy". Nummer 2 tar oss åter ut i rymden med Star-Lord, Drax, Gamora, Rocket och Groot. Nu gäller det att nysta upp mysteriet med Peter Quills föräldrar, vilka var de? Filmen är 2 timmar och 25 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

TEMADAGAR är det många just den 5 maj. Internationella barnmorskedagen, Internationella kebabdagen, Internationella
tubadagen, Byxfria dagen och Internationella handhygiendagen.
Ja, det finns då temadagar för nästan allt.

.HARRY HOLM 2017 05 05

______________________________

TORSDAGEN den 4 maj innebär i Arbogatrakten en dag till med bara sol och blå himmel. Som varmast väntas det bli 13 plusgrader (vilket kommer att slås med råge i morgon, fredag). Idag är det Star wars-
dagen, men det rör en gammal gubbe som mig inte det minsta.

IT-VERKSTAD är det varje torsdag mellan klockan 14 och 16 på Arbogas bibliotek. Där kan man ställa frågor om datorer och internet. Det är bara att ta med sig sin egen surfplatta, smarta mobil eller
bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en som finns på plats. Det kostar inget att komma in på den här IT-verkstan, som ska ses som en grundläggande digital första hjälp.

VUXENUTBILDNING. Mellan 17 och 19 idag, torsdg, är det information om vuxenutbildningar på Högskolecentrum i Arboga. Det kan studeras på Yrkeshögskola, för att på kort tid få ett efterfrågat yrke som elkraftingenjör, underhållsingenjör, processteknisk mätingenjör och specialistundersköterska inom demens.

DET GÅR också att läsa kurser på grundskole- och gymnasienivå eller utbilda sig till undersköterska på Vård- och omsorgscollege. Under de två timmarna idag kan besökaren ställa frågor också om SFI och snabbspåret för utländska lärare.

PÅ PLATS idag finns även lärare för Lärvux - den särskilda utbildningen för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Det är förstås gratis att komma och få den här informationen på Högskolecentrum idag, torsdag.

HARRY HOLM 2017 05 04

______________________________

ONSDAGEN den 3 maj blir det några fler timmar med moln än vad som varit fallet under måndag och tisdag. Men i morgon verkar det vara bara blå himmel igen. Som högst blir det 13-14 grader. Och det gäller att passa på att njuta av värmen den här veckan. För från och med söndag verkar det svalna. Och på tisdag kväll i nästa veckan förutspås snöblandat regn.

PRESSFRIHETENS DAG. Internationella dagen för pressfrihet infaller den 3 maj varje år och den är instiftad av FN-organet Unesco. Dagen har till syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet. Dagen ska också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten enligt artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

DAGEN UTROPADES 1993 av FN:s generalförsamling. Anledningen till att den firas den 3 maj är att det är årsdagen av
Windhoekdeklarationen som godkändes i Windhoek den 3 maj 1991. Deklarationen värnar om en självständig och pluralistisk press.

SLÄKTFORSKNING. På Arbogas bibliotek erbjuds under ett öppet hus, kl 16-19 idag, onsdag, så kallad släktforskarhjälp. Där ges assistans för att lösa egnas och andras problem i släktforskningen. Arrangör är Västra Mälardalens släktforskare och det är gratis.

HARRY HOLM 2017 05 03

_______________________________

TISDAGEN den 2 maj blir solig också den här i Arbogatrakten. En helt molnfri dag, som det var igår, det kan vi inte vänta oss. Men enbart blå himmel fram till lunch räknar meteorologerna med. Och upp mot 17 grader varmt på eftermiddagen. Samt ganska svag vind. Så här fortsätter det tydligen hela veckan. Idag är det bl.a. Internationella Astmandagen, mer om det längre ner i spalten.

SENIORTRÄFF kallas arrangemanget i Örtagårdskyrkan i Arboga klockan 14 idag, tisdag. Det blir vårfest med musikcafé, servering och lotteri. Och det är fri entré.

MATTECENTRUM kallas arrangemanget på Arboga Bibliotek klockan 17-19 idag, tisdag.. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Den som vill komma bör ta med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och - säger arrangörerna - ett glatt humör. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå, det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg.

TEMADAGAR. Den 2 maj är det inte bara Fothälsodagen och Harry potter-dagen utan också Internationella astmadagen. I hela världen finns det ungefär 100-150 miljoner människor som har astma. Varje decennium ökar antalet fall med cirka 50 procent.

I SVERIGE har cirka 700.000 personer astma, det vill säga 6-8 procent av befolkningen. Inom Sverige kan man urskilja en högre förekomst av astma i de norra delarna än i de södra. Det är fler kvinnor än män som drabbas av astma. I Sverige beräknar man att 57 procent av alla som har astma är kvinnor och 43 procent är män.

HARRY HOLM 2017 05 02

______________________________

SKÖNA MAJ, välkommen... Ja, idag är det Första maj. Och det kommer att bli en mycket vacker dag i Arbogatrakten. Sol och åter sol. Och kanske 13-14 plusgrader. Så det är bara att gratulea alla som har en arbetsfri röd dag denna måndag.

I GÅR FIRADES våren och i Arboga är det inte längre som förut. Ingen officell majbrasa förekommer och i år inte heller något fyrverkeri.

FYRVERKERIER har förekommit i Europa sedan 1400-talet. Men nu sägs de inte vara bra för miljön. Trots att det finns blyfria fyrverkerier, som bl.a. användas i vår huvudstad.

STOCKHOLMS officiella nyårsfyrverkeri är alltså blyfritt. Men då visade forskarna att miljön tillfördes 275 kg bly från privata fyrverkerier.

SÅ I ARBOGA skulle kanske miljön till och med bli bättre om kommunen sköt fyrverkeriet, och då ett blyfritt sådant. För då kunde det finnas mindre behov av privat blyfyllt smälkande.

FÖR HUNDAR skall fyrverkierna inte heller vara bra, Jag har själv haft hund, så jag vet om problemet. Men inte bara hundar, utan också människor har känslor. Och tycker om traditioner. Som majbrasorna, som ursprungligen tändes för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Våren t.ex.

VI SOM MINNS brasorna förr, som vid Teknikbacken och vid Vinbäcken, vi är nära till gråten när vi ser hur denna
vårhälsningstradition trappats ner till en och annan eldkorg.

OM BRASAN funnits kvar vid den östra delen av vinbäcksparkeringen hade vi inte ha haft några problem.. Där skulle inga
närboende - varken människor eller hundar - ha störts.

SÅ SOM VANLIGT är allt EU:s fel, som för några år sedan gav drygt fyra miljoner till Arboga för att ge Ahllöfsparken en ansiktslyftning. Och då blev det väl som ett krav att allt officiellt skall ske i den parken.

STRUNTA I EU! Och flytta tillbaka brasan till Vinbäcksområdet! Så att vi, som i den idag mer traditionsrika Köpings kommun, kan ha kvar den gamla vårhälsningstradtionen.

HARRY HOLM 2017 05 01

----------------------------------------

"Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren.
Jag är den gode herden, och jag känner mina får och de känner mig, liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren."

Joh. 10:11-15.

Den gode herden

DET HÄR är aktuella bibelverser, för oss i Arboga som i världen i övrigt. Det har nyss varit påsk, då vi extra mycket påmints om att vår gode herde, Jesus, gav sitt liv för oss, på ett kors på Golgata.

PÅ SAMMA ställe i Johannesevangeliet, direkt efter dagens bibelord, säger Jesus till oss, här uppe i Nord:

"Jag har också andra får som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det ska bli en hjord och en herde."

TÄNK ATT FÅ vara en i hans hjord! Vilken gåva. Det betyder att när vi har bekymmer så kan vi berätta det för vår herde, exempelvis i bönens form, och han hjälper oss. Kanske inte direkt och kanske inte som vi har önskat utan ofta på ett underbart, mycket bättre sätt. Och i rätt tid? Säkert.

IBLAND HÄNDER det att man får vänta på att Herden hämtar oss ur bekymrets sankmark. Men han kommer till slut, det kan du lita på!

UNDER väntetiden fortsätter vi att ropa på honom, genom att be eller att läsa i Bibeln och där - mitt i vårt irrande - hittar han oss, genom att vi finner honom.

OCH JU MER jag lär känna Jesus, som han känner mig, desto bättre förstår jag att det är hos honom tryggheten finns, för ett får som mig och för alla andra mer eller mindre vilsna och rädda människor.
Amen.

HARRY HOLM 2017 04 30

_____________________________

LÖRDAGEN den 29 april får i Arbogatrakten ett variande väder, vad
solskenet belangar. Morgonen och kvällen kan bjuda på lite blå himmel. Men annars blir det molnigt och grått, med 8-9 plusgrader och nordostlig vind. Säger meteorologerna, är det väl bäst att lägga
till.

SAGOLÄSNING, för barn från 3 år och uppåt, erbjuds på Arboga Bibliotek idag, lördag. På olika språk. Roza Fanus läser högt och berättar sagor på tigrinja klockan 11.30. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska klockan 12.00. Och Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska klockan 12.30.

BRÄDSPELSDAGEN. Lördagen den 29:e april är det Internationella Brädspelsdagen. För att fira det ordnar Arboga Spelsällskap spel på fritidsgården Gluggen, Hamgatan 15. Den öppnar kl 14 och man håller öppet så länge det finns intresse. Det kommer att spelas flera olika brädspel och hur man spelar dessa demonsteras. Det blir gratis fika också. Arrangör är Arboga Spelsällskap.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset visas filmen Vaiana kl 15 idag lördag. I det forntida Oceanien i Söderhavet ger sig den skickliga seglaren Vaiana ut för att leta efter en sägenomspunnen ö. På sin fantastiska resa slår hon sig ihop med sin stora idol, den legendariska halvguden Maui, och tillsammans korsar de det öppna havet.

UNDER DEN actionspäckade färden stöter de på jättelika havsvidunder, sällsamma dolda världar och uråldrig folktro. Filmen, som har svenskt tal, är nästan två timmar lång. Den är tillåten från 7 års ålder och biljetten kostar 40 kronor.

DAGENS ANDRA film på "Folkan" börjar kl 19 och är uppföljaren till Marvel Studios "Guardians of the Galaxy". Nummer 2 tar oss åter ut i rymden med Star-Lord, Drax, Gamora, Rocket och Groot. Nu gäller det att nysta upp mysteriet med Peter Quills föräldrar, vilka var de?

FILMEN ÄR 2 timmar och 25 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och det är Arboga Biografförening som arrangerar och som vi har att tacka för att vi får se färska filmer även i vår lilla stad..

HARRY HOLM 2017 04 29

______________________________

FREDAGEN den 28 april kan betyda en hel del solglimtar i Arbogatrakten. Men också regndroppar i lunchtid. För det är ju
april, som sagt. Temperaturen når upp till 9 plusgrader. Vinden blir i huvudsak från öst och rätt vänlig.

DANS I FOLKETS PARK. Kvällens dansband i Parkhallen i Arboga heter Alvenfors. Dansen pågår klockan 20.00-24.00. Och det kostar 180 kronor att komma in. Det är Arboga Folkets Park som står som arrangör.

HARRY HOLM 2017 04 28

____________________________

TORSDAGEN den 27 april orkar inte solen visa sig längre än fram till lunch. Sedan blir det mulet och mot kvällen även några regndroppar. Som mest når temperaturen upp till 9 plusgrader. Vinden blir svag.

ARBOGAS kommunfullmäktige sammanträder i kväll, med börjar kl 18:15. Som vanligt får allmänheten komma och lyssna där uppe i Rådhuset vid Rådhusgsatan.

VAD SKA politikerna prata om denna afton? Ja, inte är det många ärenden som
inbjuder till hårda duster. Men man vet aldrig, det kan alltid gömma sig något diskussionsvärdigt bland raden av punkter.

MEDBORGARFÖRSLAG finns det en hel del. I kväll ska det till exempel svaras på medborgarförslaget om att bevara och komplettera gräsplanen vid Vasahallen (Crugen) för allmänhetens fritidsaktiviteter
och spontanidrott.

FLERA FÖRSLAG har kommit in till i kväll från medborgarna i stan, ett om ordningställande av odlingslotter vid Sofiedalsgatan, ett om gång- och cykelväg mellan Sippan och Gullvivan samt ett förslag om upprustning av uthusbyggnad vid Arbogaån.

HARRY HOLM 2017 04 27

-------------------------------------

 

ONSDAGEN den 26 april bjuder på en hel del solglimtar i Arbogatrakten. Visst kan det komma någon regnskur också då och då, speciellt på eftermiddagen. Men är det april så ska det förstås vara aprilväder. Temperaturen orkar upp till 7 plusgrader.

TEMADAGAR är det många idag: Ledarhundens dag, Världsdagen för
intellektuell äganderätt, Internationella sekreterardagen och Promenadens dag. Det sistnämnda tänker jag i alla fall fira, gärna lyssnande till den optimistiskt högljudda koltrasten i Skogsborgsområdet.

BIO PÅ FOLKAN. Ja, jag envisas med att kalla salongen i Medborgarhuset för Folkan, eftersom denna byggnad tidigare hette Folkets hus och då för tiden sa vi, som det stod i annonserna, att det var bio på Folkan. Ett behändigare och trevligare namn på biografen än det nuvarande "Bion i Medborgarhuset".

FILMEN I KVÄLL är uppföljaren till Marvel Studios "Guardians of the Galaxy". Nummer 2 tar oss åter ut i rymden med Star-Lord, Drax, Gamora, Rocket och Groot. Nu gäller det att nysta upp mysteriet med Peter Quills föräldrar, vilka var de?

FÖRESTÄLLNINGEN börjar kl 19. Filmen är 2 timmar och 25 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor. Och det är Arboga Biografförening som arrangerar och som vi har att tacka för den långa rad av filmer som nu väntar.

HARRY HOLM 2017 04 26

-----------------------------------------

TISDAGEN den 25 april börjar den om igen på förmiddagen, den nederbörd som slutade vid tretiden i natt. Men nu som enbart regn. Och det håller på hela dagen, till sent i kväll. Det blir max 4 plusgrader.
Framåt sena eftermiddagen vänder den sydvästliga vinden till mer nordlig.

ARBOGA KULTURSKOLA bjuder idag, tisdag, - kl 18 i Medborgarhuset - in till vårens temaföreställning, med titeln "Best of
Kulturskolan". Den här gången visar man upp en del av favoriterna från tema-föreställningar skolan haft genom åren.

PÅ SCENEN kommer det att finnas dansare, orkester, sångare och solister från Kulturskolan. Föreställningen ges även som skolföreställning för grundskolans årskurs 3-6 klockan 10.00 och 12.30 idag.

HARRY HOLM 2017 04 25

______________________________

MÅNDAGEN den 24 april blir en blöt dag i Arbogatrakten. Nederbörden sätter igång vid lunchtid och ökar i omfattning, regnet
övergår mot kvällningen i snöblandat regn. Det verkar som om det inte ska sluta droppa förrän framåt 16-tiden på tisdag. Allt enligt meteorlogerna.

FÖRSÖKSDJURENS dag är det den 24 april. World Day for Laboratory Animals blev en temadag för försöksdjur 24 april 1979. Sedan tidigare fanns Djurens dag den 4 oktober till minne av den helige
Franciskus av Assisi och hans födelsedag.

HARRY HOLM 2017 04 24

______________________________

SÅ ÄR DET helg igen och i svenska kyrkans värld är det "Den andra i påsktiden". Ja så heter söndagen trots att påsken är över.
Först - som vanligt - ett bibelord:

Jesus stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla."
Joh. 20:26

Påskens vittnen
– fick frid

FRID åt er alla! Så står det i dagens bibelord här ovanför. Med ”Frid” hälsar också många frikyrkliga varandra. Och det känns skönt. Men när Jesus uttalar de orden är det inte bara en hälsningsfras eller en variant på norrmännens Ha det!
För när Jesus säger något är det som vanligt inte bara ord, utan fakta,
verklighet.

NÄR JESUS sa ”Frid” till sina lärjungar, då kände de säkert hur friden sköljde in i dem och tog bort all sorg samt suddade ut all rädsla för romarna och för judarna. Vilket var nödvändigt inför den kommande kampen för evangelium.

DET ÄR LIKADANT för oss idag, inte bara när vi gör våra tafatta försök att
sprida Jesu budskap, utan också i det dagliga världsliga livet. För att
orka ta itu med problem och diverse arbetsuppgifter måste man ha frid
inombords. Annars blir allt extra jobbigt.

HAR DU Guds frid i hjärtat, då känner du trygghet och klarar kampen mot
både det ena och det andra, mot krasslighet och krämpor, mot
myndigheter och mobbare, mot frestaren och andra fula fiender.

LITE LÄNGRE fram i Johannes evangeliums 20:e kapitel andas Jesus på lärjungarna och säger: "Tag emot helig ande."
Genom detta fick lärjungarna, mer bokstavligt än vi idag, känna att Jesus
skulle vara med dem för alltid. Ja, rent fysisk blev upplevelsen: Han andades på dem.

NÄR JESUS sedan lämnade jorden förklarade han att det var Den helige
Ande som därefter skulle göra Jesus jobb här nere hos oss. Den helige
Ande skulle vara vår hjälpare.
Och nog är vi många som på olika sätt,
och i olika sammanhang, känt hur denne hjälpare andats på oss och därmed givit oss styrka, kraft och – frid.

SÅ IDAG, andra söndagen i påsktiden som dagen kallas, ber vi – som alltid – om att Den helige Ande, enligt Jesu löfte, ska komma och hjälpa oss så att vi i våra hjärtan får Guds frid.
Amen.

HARRY HOLM 2017 04 23

 

------------------------------------------

LÖRDAGEN den 22 april är det Jordens Dag (mer om det sist i spalten). Det blir en rätt så solig dag i Arbogatrakten. Temperaturen tycks komma att toppa med 8 plusgrader. Men vinden ställer till det, sju eller åtta sekundmeter från nordnordväst är inget att längta efter precis. Trösten är att det finns mycket att göra i Arboga denna dag.

NORSYLINGEN är i och för sig ett utomhusarrangemang, men brukar alltid vara välbesökt. Mellan 10 och 14 pågår evenemanget vid Hamnbassängen och Bergmansparken. Det är föreningen Sturefiskarna som arrangerar och som fiskar nors med sina håvbåtar. Under detta Arbogaevenemang halstras fisken och serveras i en klämma med tunnbröd. Det finns även kunder som efterfrågar den färsk.

SPINNA TRÅD. Klockan 11-14 är det en "Spinnatråd-träff" på Arboga bibliotek."Vill din Spinnrock också ut och lufta sig i vår" frågar arrangörerna, som välkomnar alla som under enkla, avslappnade, trevliga former vill komma och spinna tillsammans. En liten stund eller hela dagen. Spinnrock och matgerial får man ta med sig men några kardor och sländor finns att låna. Arrangör är Köping, Arboga, Kungsör Slöjd- och Hantverksförening och det kostar inget att vara med.

VÄRLDSBOKDAGEN firas på Arboga Bibliotek mellan 11 och 14 på lördagen. Genom Världsbokdagen uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.
Mellan 11 och 14 blir det också försäljning av gallrade böcker, tidskrifter och ljudböcker samt nya böcker.


MERIT ÅHS JANBRINK presenterar sin nya bok på biblioteket i Arboga kl 12:30 - 13:30 idag, lördag. Det är diktsamlingen "Fåglar kring människor och tankar" som hon ska tala om. Merit Åhs Janbrink kommer från Ljusnarsberg i Bergslagen och är numera bosatt i Arboga. "Fåglar kring människor och tankar" är hennes tredje diktsamling. Hon debuterade 2010 med "Blå slagg på marken" och 2015 kom "Skymningsfåren".

BARNTEATER. Mamma ska räddas. Så heter föreställningen kl 13.00 - 13.45 i Rotundan i det nyrustade Medborgarhuset i Arboga. Det är fritt inträde til denna den tredje av vårens fyra teaterföreställningar för barn från 3 år och uppåt. "Mamma ska räddas" med Teater Sydänkäpy är en
äventyrssaga om Flickan som räddar sin mamma som har blivit fånge hos Blå. Scenografin trollas fram från skådespelarens kostym när föreställningen pågår.

BABY-BOSSEN. Kl 15 idag lördag blir det film för barn från 7 år och uppåt i biografen i Medborgarhuset. Baby-bossen är berättelsen om hur nykomlingen i familjen kan vända upp och ner på hela ens tillvaro. Men det är också en hjärtevärmande historia om vikten av sin familj, berättat
ur synvinkeln från en fantasifull 7-åring vid namn Tim. Om du trodde föräldraskap var svårt innan, har du inte träffat Baby-Bossen! Filmen är 1 timme och 37 minuter lång och det kostar 40 kronor i inträde.

JORDENS DAG. Den 22 april varje år firas runt om i världen Jordens dag. Dagen instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Firandet av dagen är störst i USA (Earth day). Jordens dag uppmärksammas i fler än 175 länder och 2009 utsåg FN den 22 april till
International Mother Earth Day.

HARRY HOLM 2017 04 22

______________________________

FREDAGEN den 21 april är här. Vädret? Ja, vad ska man tro om meteorologerna. Ingen nederbörd, var beskedet inför torsdagen. Och då blev det regn nästan hela gårdagen. Idag, fredag, ska det vara sol på
förmiddagen och sedan väntas regnet sent på eftermiddagen. Vi får väl se hur det går. Temperaturer på upp till 10-11 grader mitt på dagen är en gissning som torde slå in.

LERKRUKANS DAG. Nej, finare ska det låta den 21 april. Det är terrakottakrukans dag. Under antiken användes terrakottan till ornament, under renässansen till bland annat statyer, på 1990-talet målade många
väggarna i den brunröda kulören och idag ställer vi gärna in en terrakottakruka med färska örter eller grönskande blommor i köket eller på balkongen. Den 21 april, lagom till att det börjar bli dags att inreda
uteplatsen för säsongen och odla egna kryddor på fönsterbrädet infaller den alltså, terrakottakrukans dag.

HARRY HOLM 2017 04 21

______________________________

TORSDAGEN den 20 april blir en grå - men regnfri - dag i Arbogatrakten. Temperaturen klättrar upp till 7 plusgrader. Vinden kommer från sydväst och väntas vara ganska stark. Det är Polkagrisens Dag, den 20 april. Mer om det längre ner i spalten.

IT-CAFÉ. På Arbogas bibliotek ordnas så kallad IT-verkstad idag mellan kl 14 och kl 16. Där kan allmänheten få hjälp med att komma igång med att använda sin iPad eller Android eller surfplatta, och lära sig använda sin smarta mobil till annat än att ringa. Den som har problem med att använda något program på sin dator kan också fråga här på biblioteket. Till exempel.

POLKAGRISENS dag är det alltså den 20 april. En polkagris är en typ av hårt godis bestående av vatten, socker, (pepparmint), glukos och ättika. Den klassiska varianten är stänger med inblandad rödfärgad smet,
vilket ger ett karakteristiskt röd-vit-randigt utseende. Polkagrisar förknippas ofta med Gränna, där tillverkas tusentals polkagrisar om dagen.

DET BÖRJADE med Amalia Eriksson, som 1859 fick tillstånd av magistraten i Gränna att bedriva sockerbageri och tillverka karameller. Hon var den första i Sverige som gjorde polkagrisar. Tillverkningen, i ett tidigare tullhus vid dåvarande södra infarten till Gränna, utvecklades bra, och Amalia Eriksson fick så småningom flera efterföljare som arbetade med polkagristillverkning i staden.

POLKAGRISAR är uppkallade efter dansen polka, som var populär vid tidpunkten. Enligt Marabou kallades en sötsak för gris under denna tid, vilket ska ha bidragit till namnet.

HARRY HOLM 2017 04 20

______________________________

ONSDAGEN den 19 april blir mestadels solig i Arbogatrakten. Temperaturen når upp till 8 plusgrader. Och vinden blir ganska svag, mest från väst.

TRIVSELDANS arrangeras i Parkhallen i Arboga Folkets park idag, onsdag, mellan 13 och 17. För musiken svarar Jonnys orkester. Det är Folkets park som arrangerar. Och det kostar 100 kronor att komma in.

KÖPA ELLER hyra? Äga och sälja. Om sådant handlar det kl 18 i kväll på Arboga Bibliotek. Ronny Oskarsson, bankjurist på Sparbanken Västra Mälardalen, informerar om juridiken kring fastigheter, byggnader på ofri grund med mera.

RONNY Oskarsson reder bland annat ut några vanligt förekommande begrepp och termer inom fastighetsrätten, som exempelvis: Vad är egentligen en fastighet? Tillbehör till fastigheter och byggnader, nyttjanderätter och servitut. Hyra och arrende samt tomträtt, vad är det? Vad är
inteckningar och pantbrev?

DET SKA också handla lite om finansieringsmöjligheter, och varför är det sådan skillnad om sommartorpet står på friköpt tomt eller ofri grund?

PROGRAMMET ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är ABF i samarbete med Sparbanken Västra Mälardalen

HARRY HOLM 2017 04 19

_______________________________

TISDAGEN den 18 april kommer det vid 9-tiden på morgonen att gå över till plussidan på termometern. Sol och moln om vartannat blir det denna dag, och fyra plusgrader som mest.

AMATÖRRADIODAGEN är det idag.
Varje år den 18 april ger sig radioamatörer världen över ut i etern för att fira den internationella amatörradiodagen. Den dagen 1925 bildades IARU – internationella amatörradiounionen.

IARU ÄR alltså i år en pigg 92-åring, och antalet medlemsländer har vuxit från de ursprungliga 25 till hela 160, fördelade på tre regioner. Man uppskattar att det nu finns mer än tre miljoner radioamatörer i världen.

HARRY HOLM 2017 04 18

___________________

 

_______________________________

PÅSKAFTON innebär vackert väder i Arbogatrakten. Någon plusgrad blir det först framåt tiotiden. Men solen kommer tidigare och visar sig hela dagen från en mestadels molnfri himmel. Även om vinden vänder till sydost vid lunchtid kommer temperaturen ändå inte att gå över 4
plusgrader i skuggan.

TEMADAG idag är den Internationella biomedicinska analytikerdagen. Vad är det? Jag menar, Kanelbullens Dag, och Volvons dag, som det var i går, det går att greppa. Men vad handlar det om idag? Jo att uppmärksamma biomedicinska analytiker och deras nyckelroll inom diagnostik

BIOMEDICINSKA analytiker är en yrkesgrupp som sällan uppmärksammas i den svenska sjukvården. Den 15 april firar de sin yrkesdag. Diagnoser, behandlingar och uppföljning bygger på de provsvar som de tar fram.

DET ÄR FAKTISKT så att 70% av alla diagnoser grundar sig på underlag från biomedicinska analyser. Resultatet ger läkaren förutsättning att kunna ställa diagnos, genomföra operationer och ge rätt behandling. Här arbetas det med olika typer av provtagning och analyser, med att finna frånvaron, närvaron, utbredningen och orsaken till sjukdom.

BIOMEDICINSKA analytiker träffar inte alltid patienten, men med avancerad teknologi och yrkesskicklighet utgör yrkesgruppens precision och noggrannhet en garant för patientsäkerheten.

HARRY HOLM 2017 04 15

_______________________________

LÅNGFREDAGEN. Nattens snöfall tar fart igen i Arbogatrakten från lunchtid ungefär. Mest snöar det mellan kl 14 och kl 18, om det går som meteorologerna tror. Sista flingorna för denna dag torde komma att falla vid 20-tiden på kvällen. Tempe-raturen ligger större delen av dagen på nollan, annars blir det en minusgrad.

TEMADAGAR är det många idag, den 14 april. Cultural Unity Day, Mahl Language Day, Volvons dag och Cake and Cunnilingus Day. Men framför allt är det Långfredagen. Hela det händelseförlopp vi vi uppmärksamar när vi firar påsk, framgår av spalten här till höger.

HARRY HOLM 2017 04 14

------------------------------------------

SKÄRTORSDAG och datumet är den 13 april. I Arbogatrakten ska himlen vara grå hela dagen. Eftersom vinden kommer från nordöst så blir det inte så varmt, max fyra plusgrader. Skärtorsdagen är en kristen
högtidsdag som alltid infaller torsdagen före påsk. Mer om den längre ner i spalten.

KRASCHLANDNING? Vad är det egentligen som händer på museets gård? En påskkärring och en påskgubbe har visst kraschlandat på sin väg till Blåkulla. Kl 10-11 idag behöver de hjälp att komma vidare. Alla barn som hjälper till med flygsalvan bjuds på en liten överraskning. Idag är det
ingång från Baggens Gränd.

SKÄRTORSDAG heter det också på norska, skriver uppslagsverket Wikipedia. Men jag har hört att man i Norge kallar dagen för Himmelspretten. Varför detta namn? Jo, förklarar en norman: "Det er nok fordi Jesus "spratt" opp til himmelen".

I KATOLSKA kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld.

HARRY HOLM 2017 04 13

______________________________

ONSDAGEN den 12 april innebär vad gäller vädret stor skillnad mot igår, tisdag. Då var det sol hela dagen, idag blir det regn större delen av dagen, tre plusgrader och mindre blåsigt än igår. Det är Lakritsdagen och Linssoppans dag, jag avstår att fira båda. Speciellt undviker jag lakrits, eftersom det sägs att det höjer blodtrycket.

PÅSKLOVSKUL är det också idag onsdag på Arboga museum mellan kl 10 och 16. Bland annat blir det äggjakt, då det gäller att leta efter gömda ägg i grosshandlarens hem. Alla som hittar äggen får en liten hittelön. Dessutom kan besökarna hålla på med påskpyssel, göra påskkort eller färglägga påskteckningar i pyssel-verkstaden.

HARRY HOLM 2017 04 12

_____________________________

TISDAGEN den 11 april blir det väldigt solig och fint i Arbogatrakten, helt molnfritt till och med fram till lunch. Dagens högsta temperatur är 8 plusgrader. Vinden väntas tyvärr vara värre och värre ju längre tisdagen lider. Av årets alla temadagar är det Internationella parkinsondagen den 11 april.

PÅSKLOVSKUL är det på Arboga museum mellan kl 10 och 16 idag tisdag. Bland annat blir det äggjakt, då det gäller att leta efter gömda ägg i grosshandlarens hem. Alla som hittar äggen får en liten hittelön. Dessutom kan besökarna hålla på med påskpyssel, göra påskkort eller färglägga påskteckningar i pyssel-verkstaden.

HARRY HOLM 2017 04 11

_____________________________

MÅNDAGEN den 10 april blir det riktigt aprilväder i Arbogatrakten. Regn på förmiddagen och sol på eftermiddagen. Uppåt tio plusgrader väntas och riktigt blåsigt kommer det att vara större delen av dagen. Idag är det Internationella syskondagen, mer om det längre ner i spalten.


BLOMTJUVAR. Här har kommunen kostat på av våra skattepengar och gjort det snyggt i stan, med blommor och blader. Som i den här bytan på Gamla Bron (som historielöst fått namnet Kapellbron).
Det syns till vänster tydligt var tjuven varit framme och skaffat sig gratisblommor. På vår bekostnad. Skäms.

SYSKONDAGEN. Den 10 april är det alltså Internationella syskondagen, med temat "Syskon - en livslång relation". Syskondagen började firas i USA 1998 och har sedan dess spridit sig till fler andra länder.

SYSKONRELATIONEN är ofta livslång till skillnad från de relationer vi har med våra föräldrar, vänner och partners. Det är inte helt okomplicerat att ha syskon och relationen kan rymma både avundsjuka och svartsjuka, men också kärlek.

TIDIGARE HAR man inom psykologin inte intresserat sig så mycket för just syskonrelationer, men nu har psykoterapeuter och psykoanalytiker börjat upptäcka att syskon har stor betydelse för hur vi formas och mår.

SÅ VI UPPMANAS att vårda våra syskonrelationer - oavsett om är det är ett helsyskon, halvsyskon, adoptivsyskon, bonussyskon, fostersyskon, plastsyskon, styvsyskon... Om inte det går att träffas, slå i alla fall en signal med telefonen ... den går nämligen att använda till samtal också.

HARRY HOLM 2017 04 10

----------------------------------------

HELGEN ÄR HÄR. Och därmed kommer som vanligt en betraktelse.

PALMSÖNDAGEN

Han undervisade dem och sade: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste."
Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning.

Mark 11:17-18

VÄGEN TILL KORSET


Fariséerna ansåg sig lite finare, religiöst sett, än andra. Och det retade dem oändligt mycket när folk – inklusive lärjungarna – jublade under Jesus åsneritt in i Jerusalem.

FARISÉERNA studerade Mose lag och de äldstes stadgar och höll benhårt på alla gamla regler, ja så strängt att de höll sig för sig själva och inte ville vara tillsammans med de andra, som de kallade för otrogna och ogudaktiga.

DET BLEV förstås en kulturkrock när så Jesus kom, han som till och med
ville ha gemenskap med syndare.
– Det är inte dom friska som behöver läkare utan dom sjuka, sa då Jesus
bland annat. Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Genom sin lagiskhet
stängde de sig ute från Guds rike, menade Jesus.

SÅ NATURLIGTVIS vägrade fariséerna att acceptera Jesus som Guds son. De var dessutom väl ansedda i samhället, folk respekterade denna religiösa societet.
Kanske har vi där ett av skälen till att samma människohop som nu prisade Jesus och strödde ut palmblad framför honom och åsnan, några dagar senare ropade:
– Korsfärst, korsfäst!

PÅVERKBARA är vi alla, av "yttre omständigheter". Det vår ärkebiskopen uttalat får hos vissa liksom större tyngd än det exempelvis en enkel baptistmedlem i Borås säger. Därmed inte sagt att Anke Jacklén hade mer rätt.

DEN ENDA som har helt rätt och alltid gör och gjort helt riktigt är Jesus Kristus.
Nära honom kan vi komma bl.a. genom att läsa i Nya Testamentet om vad han sagt och gjort och försöka leva därefter.

OCH JAG skulle hellre vilja vara svansen på åsnan som bär Jesus, än en farisé som kan hela Gamla Testamentet och kyrko-ordningen utantill men missar Guds son.

KÄRE GUD, låt mig få mer förmåga att i ord och gärningar strö ut palmer och breda ut kläder för Din son, vår Herre. Jesus Kristus.
Amen.

HARRY HOLM 2017 04 08

_________________________________

FREDAGEN den 7 april blir rätt så solig i Arbogatrakten och temperaturen når frampå eftermiddagen upp till 10-11 plusgrader. Idag är det Världshälsodagen. Den är instiftad av världshälsoorganisa-tionen, och borde väl på sätt och vis vara WHO:s "nationaldag".

DANS I PARKEN. Arboga Folkets Park arrangerar dans i Parkhallen idag fredag, från kl 20 till midnatt. Kvällens dansband heter Per-Håkans och består av Björn Norbäck - Trummor & Sång, Pierre Nilsson - Bas & Sång, Per-Håkan Helén - Gitarr & Sång samt Linus J Karlsson - Keybord & Sång. Det kostar 180 kr att komma in i Parkhallen denna afton.

HEMSÖKTA HUSVAGNAR. På torsdagseftermiddagen ryckte polisen ut till Meken-området i Arboga, till en uppställningsplats på Bruksvägen, där det varit inbrott i flertalet husvagnar. I dagsläget är det oklart vad som stulits. Anmälan om grov stöld i tre fall och ett försök till grov stöld har upprättats av Polisen Västmanland.

KROCK I ARBOGA.. Vid 18-tiden på torsdagen krockade en skåpbil och en moped i korsningen Engelbrektsgatan -Tulegatan i Arboga. Mopedisten, en 15-åring, fördes till sjukhus i ambulans. Han var då vaken och talbar. I nuläget misstänks inget brott i samband med olyckan, rapporterar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 04 07

----------------------------------------

TORSDAGEN den 6 april kan solen visa sig lite då och då fram till lunch. Sedan blir det mest molnigt här i Arbogatrakten och upp till nio plusgrader. Vinden är vänlig större delen av dagen men tar i lite mer en
stund på eftermiddagen för att därefter lugna ner sig igen.

BARN PÅ SJUKHUS. "Barn på sjukhusdagen" är det den 6 April. Dagen tillägnas barn och närstående som antingen inte får lämna sjukhuset eller är tvungna att ha hemsjukvård.

BABYCAFÉ med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Det är Svenska kyrkan som arrangerar detta i Trefaldighetsgården, sång, musik, ramsor och rytmik som anpassas efter barnens ålder.

SÅ HÄR ÄR tiderna för babysången idag torsdag: Klockan 9.30 barn 0–6 månader med vuxen. Klockan 10.15 barn 6-12 månader med vuxen. Klockan 11.00 barn 12-24 månader med vuxen. Lek och sång till klockan 12.00 och fram till 12.30 finns möjlighet att äta sopplunch (30 kr)
eller medhavd lunch i lugn och ro.

IT-CAFÉ. På Arbogas bibliotek ordnas så kallad IT-verkstad idag mellan kl 12 och kl 14. Där kan allmänheten få hjälp med att komma igång med att använda sin iPad eller Android eller surfplatta, och lära sig använda sin smarta mobil till annat än att ringa. Den som har problem med att använda något program på sin dator kan också fråga här på biblioteket. Till exempel.

HARRY HOLM 2017 04 06

____________________________

ONSDAGEN den 5 april kommer Arbogatrakten att gynnas av ett väder
med 10 plusgrader. Men blåsigt blir det. Det kommer att fara rätt så soligt fram till över lunch. Sedan föler regn ett par tre timmar från 16-tiden. Och eftersom det är första ondsdagen i april så är det också National Walking Day, som ska få oss att promenera mera. Det är ju
bra, att gå en halvtimme om dagen ska ju vara redan hälsokuren.

SJUNGIS kallas verksamheten i Örtagårdskyrkan i Arboga mellan 10 och 12 idag, onsdag. Det blir sånger och ramsor för barn i åldrarna 0-5 år. Lek och fika följer efteråt.

SLÄKTFORSKNING.Släktforskarhjälp erbjuds på Arboga bibliotek mellan 16 och 19 idag onsdag. Det är ett sorts öppet hus, så man kan komma när man vill för att lära sig mer i ämnet eller för att få hjälp med ett speciellt problem i efterforskningen av gamla anförvanter. Arrangör är Västra Mälardalens släktforskare.

HARRY HOLM 2017 04 05

-------------------------------------

TISDAGEN den 4 april blir det rätt soligt på eftermiddagen och upp till 10 plusgrader. Men det ska blåsa en del och vinden kommer från sydväst, vilket är det vanligaste i Arbogatrakten. Idag är det den internationella dagen för minor och minröjning. Men också Morotens dag, du får vet mer mer om den längre ner i spalten - bl.a. att en enda morot ger dig 200 procent av dagsbehovet av A-vitamin.

MATTECENTRUM har öppet varje tisdag kl 17-19 på Arbogabiblioteket. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Den som vill komma bör ta med sig matteböcker, papper att räkna på, penna, sudd, räknare och - säger arrangörerna - ett glatt humör. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå, det är gratis och det behövs ingen anmälan i förväg.

FÖRETAGSKVÄLL. Så kallas programmet som börjar kl 18.30 idag
på Café Centrum. Programmet: Vad är på gång i Arboga, med näringslivschef Göran Dahlén. Drömmer du om att flytta utomlands och vad behöver du tänka på då, med skattejurist Emine Lundqvist.
Skattenyheter och tips, med LR Redovisning & Revisions Peter Lövdin
och Marie Björkqvist Andersson.

AFTONEN avslutas med en frågestund
ungefär kl 19.45.Arrangör av företagskvällen är LR Redovisning Revision Arboga AB & Café Centrum, i samarbete med Företagarna Arboga och Arboga i centrum (AiC).

MOROTENS DAG. The Carrot Day började firas 2003 för att sprida kunskap om moroten och dess fördelar. Det är alltså den Internationella
morotsdagen det handlar om den 4 april varje år. Vissa entusiaster samlar sina vänner till morotsparty och äter morotskaka eller någon annan
moroträtt. Och dricker kanske morotsjuice. Klädseln är viktig och man
bör åtminstone ha något orangefärgat plagg på sig.

HÄR KOMMER en rad fakta om moroten: Morot är en tvåårig växt som
vanligtvis odlas för den ätliga rotens skull. Moroten som vi känner den är
en domesticerad form av en vild morot och denna tros ha sitt ursprung i
Afghanistan. Morötter kan ätas råa, kokta eller som saft. I den
anglosaxiska historien ingår morötter som en ingrediens i en läkemedelsdryck mot djävulen och galenskap.

MORÖTTER har den högsta halten av betakaroten (vitamin A) av alla
grönsaker. Du får i dig mer än 200% av ditt dagliga behov av A-vitamin på bara en morot. Morötter är också laddade med betakaroten, en förening som naturligt omvandlas till A-vitamin när de konsumeras. Ju djupare orangefärgade morot, desto mer betakaroten innehåller den. Men morötter är inte alltid orange till färgen, de kan även vara lila, vita, röda eller gula.

NYTTIG. Morötter odlades först som medicin och inte som livsmedel.
Forskare har funnit vid en studie att personer som konsumerade två
morötter om dagen kunde sänka sina kolesterolvärden cirka 20 procent.
Det är lika mycket kalcium i 9 morötter som det finns i ett glas (250 ml) mjölk. Britterna utvecklade morötter med extra höga halter av karoten under andra världskriget i syfte att förbättra mörkerseendet hos sina piloter.

DEN VILDA moroten heter Drottning Annes snöre (Queeen Annes’ Lace). Världens längsta morot registrerats 2007 och var 5839 cm lång (19 fot 1 7/8 tum) Världens tyngsta morot registrerats under 1998 och vägde 8.61 kg. En medelstor morot innehåller cirka 25 kalorier, 6 gram kolhydrater och 2 gram fibrer.

GAMMAL GRÖNSAK. Moroten kan spåras 5000 år tillbaka i den mänskliga historien genom gamla dokument och målningar. Ingen vet exakt när de första morötterna dök upp bland människor, eftersom många misstog dem för palsternacka, som är en nära släkting till morot.

HARRY HOLM 2017 04 04

____________________________

MÅNDAGEN den 3 april kan få några solglimtar mellan kl 10 och kl 14. Men annars blir det nog mest mulet. Vi får trösta oss med temperaturen, som ett stycke in på eftermiddagen når upp till elva plusgrader ungefär. Och att det är Kärlekens Dag (mer om det längre ner i spalten).

SAMTAL OM DIAKONI. "Att gå dit ingen annan går" är rubriken på samtal om dagens diakonala utmaningar, som genomförs kl 18-20 denna måndag i Trefaldighetsgården. Samtalsledare är stiftsdiakon Linda Mandelberg och det är Arbogabygdens församling som arrangerar. Ämnet för kvällen passar extra bra med tanke på att det alltså är
Kärlekens Dag idag.

KÄRLEKENS DAG firas den 3 april varje år. Dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom uppmaningen till oss att sprida kärlek omkring oss. Det går mycket bra att fira Kärlekens dag denna måndag, även om det är så tätt inpå Alla hjärtans dag. För egentligen borde varje dag på året vara kärlekens dag. Tycker i alla fall

HARRY HOLM 2017 04 03

_____________________________

HELGEN ÄR HÄR och som vanligt kommer då min lekmannabetraktelse. Även denna gång börjar vi med ett Bibelord.

"Därför är det ett nytt förbund som Kristus förmedlar, för att de kallade skall få det utvalda eviga arvet, sedan han
dött för att befria dem från överträdelserna under det första förbundet."
(Heb. 9:15)

Femte söndagen i Fastan
FÖRSONAREN

Med hänvisning till dagens bibelord (ovan) ska vi titta närmare på versen. Det grekiska ordet för "förbund" betyder också "testamente". Och då är alla med på noterna, som vet att vår Bibel innehåller två huvuddelar.

GAMLA testamentet i Bibeln berättar om det gamla förbundet, om den gamla lagen. I många stycken är det rätt grym läsning som bjuds i Gamla testamentet. För den gamla lagen var en sträng lag.

MEN SÅ KOM Jesus Kristus (förutspådd i Gamla testamentet att komma till jorden) och det är om Honom och hans budskap och roll som Nya testamentet handlar.
Nya testamentet, det nya förbundet, är alltså den nya lagen.

DET VET vi, att även i vår tid när det kommer en ny lag, så är det det den nya lagen som gäller, inte den gamla. Visserligen finns i nya lagar mycket kvar av de gamla - men ändringarna är alltså väsentliga. Så
ock med Nya testamentet, med Det nya förbundet, med den nya lag som inte talar så mycket om straff men som talar förlåtelse.

JAG VILL PÅMINNA om hur det stod i Heb. 9:15: "... sedan han dött för att befria dem från överträdelserna under det första förbundet." Jesus, den enda – bl.a. ur medmänsklig kärlekssynpunkt – perfekta människa som levat på jorden, dog på korset för att vi skulle slippa de straff som vi enligt gamla testamanetet vore värda.
Han dog på korset för att sona de synder som vi andra - inte minst jag - presterat och presterar.

DET NYA testamentet berättar också om hur Jesus kan förvandla en skuldtyngd syndare till ett – närmast i lyckorus fritt svävande – Guds barn. Jesus kan göra om ett tomt och dystert liv, till ett glädjefyllt liv med mål och mening, ett liv då man hela tiden vill sträva efter att – så gott man kan – göra och vara som Jesus.

FÖR DET ÄR det som blir följden, när en människa hittar sin plats i Guds, ja i den glatt kämpande kärlekens rike.

SÅ TACK Gud för det vi uppmärksammar om ett tiotal dagar, tack för att Du offrade Din son på Golgata kors, tack för försoningen, för nåden, tack för att Du förlåter synder.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2017 04 01

_____________________________

LÖRDAGEN den 1 april kan det regna lite över Arbogatrakten på förmiddagen. Under eftermiddagen lättar molnen och solen kommer att leka tittut hela tiden fram till kvällen. Som varmast väntas 10 plusgrader.

SKOJARDAGEN är det idag, den 1 april. Den härstammar från 1500-talet, enligt Nordiska museet. Det är dock först under 1900-talet som massme-dierna aktivt har tagit del i skämtandet. Nu för tiden driver olika medier ofta med sig själva, politiker och andra makthavare.

IDÉN FRÅN början med denna dag var att roa utan att skämten skulle få för allvarliga konsekvenser. Den äldsta kända vitsen som media drivit är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning utanför staden. Människor åkte då dit och gick runt och letade efter åsnor tills de förstod att de själva var åsnorna.

FÖRSTA APRIL som Skojardagen "firar" man i de flesta europeiska länder.
I Frankrike kallas den som blir lurad för "possion d'avril" som betyder "aprilfisk". Antingen fäster man ritade fiskar på varandras ryggar eller så utsätter man varandra för diverse skämt. I Stor-britannien, Australien och i USA kallas dagen för "All Fool's Day".

HARRY HOLM 2017 04 01


 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 
3
   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

________________________________________

ARKIV MAJ - JUNI 2017

________________________________________

 

Brand på bildemonteringen i Arboga

Halv fem på lördagsmorgonen kom larmet om att det brann i bilskroten i skogen väster om Arboga. Det var både byggnader och bilar vid bildemonteringen Tjurlångsgården som stod i lågor, informerar Polisen Västmanland. Räddningstjänsten fick stopp på branden efter någon timme, så att endast ett lager med däck fortsatte att brinna. Sent på lördagskvällen fanns brandlukten fortfarande sprid över staden och dess västra omgivningar.

HARRY HOLM 2017 07 01

_________________________

Rån i Arbogabutik på fredagskvällen

Två gärningsmän, med rånarluvor på huvudet, gick vid 19-tiden på fredagen in på Netto i Arboga och fram till kassorna. Ingen av personalen befann sig just då vid kassalinjen varför gärningsmännen började bända upp kassalådan med hjälp av ett tillhygge samt plocka på sig cigarettpaket. Efter en kort stund fick en från personalen syn på gärningsmännen och gick mot dem för att konfrontera dem. Gärningsmännen uppmanade personalen att ge dem pengar men sedan lämnar de snabbt butiken till fots. Flertalet polispatruller har sökt i Arboga efter de båda gärningsmännen utan resultat. Tekniker begav sig till butiken under kvällen för att genomföra en brottsplatsudersökning. Det tillgripna godset är en okänd mängd kontanter och cigaretter, meddelar Polisen Västmanland.

___________________________

En sån sommar - i Arboga

FOTO: HARRY HOLM

Det finns mycket att göra för den som väljer sommaren i Arboga. Efter rivstarten den 1 juli, med både Arboga Meet och SM i Segelflyg, rullar det på med många arrangemang fram t.o.m. Medeltidsdagarnas riddarspel.

På söndagarna är det Musik i sommarkväll, i olika kyrkor. Det ordnas guidade visningar på bryggerimuseet och på Arboga Museum kompletterat med Historiska stadsvandringar.
På tisdagskvällarna arrangeras Veteranfordonsträffar ute på Jäders bruk.
Kanalens Dag vid Hjälmare Docka den 8 juli är en höjdpunkt liksom Sommar på Abramsgården i Medåker dagen efter.
Röforsloppet kommer den 5 och 6 augusti och så börjar Medeltidsdagarna den 9 augusti med allt vad det innebär av riddarspel och annat.
Torglördag den 26 augusti och Medåkers Marknad den 27 augusti avslutar på sätt och vis sommaren.
Märk väl att jag nu inte har nämnt alla smultronställen i form av t.ex.caféer, glass-ställen, badplatser, båtturer och kommunens omväxlande och vackra natur.
Så jag vill bara gratulera dig som valt sommaren i Arboga, vare sig du är Arbogabo eller besökande.

HARRY HOLM 2017 07 01

________________________

Arboga med grannkommuner i Almedalen
Temat: Är det dags för sammanslagning?

Den 4 juli finns kommunstyrelsens ordförande från Arboga, Köping och Kungsör tillsammans med lokala näringslivsföreträdare på plats i Almedalen i seminariet ”Är det dags för kommunsammanslagning?"

I Arboga, Köping och Kungsörs kommuner står en fördjupad samverkan högt på agendan, skriver Arboga kommun på sin hemsida. I Almedalen presenterar de sina lösningar på hur kommunerna kan möta framtidens utmaningar.
En tilltagande urbanisering, ökade förväntningar på teknisk utveckling, ansträngd kommunal ekonomi och en förändrad näringslivsstruktur. Det är några av kommunernas framtida utmaningar, skriver Arboga kommun också på sin hemsida.
– Det går inte att sitta still i båten, säger Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga. Vi behöver hitta smarta lösningar för att möta samhällsutvecklingen. I Västra Mälardalen har vi en lång tradition av samverkan mellan kommunerna, och mellan kommunerna och näringslivet. Nu tar vi ytterligare ett steg och fördjupar samarbetet för att möta de här utmaningarna.

På scenen i Almedalen
Den 4 juli finns kommunstyrelsens ordförande från Arboga, Köping och Kungsör, tillsammans med lokala näringslivsföreträdare, på plats i Almedalen och håller ett gemensamt seminarium om hur en merlångtgående samverkan är en viktig lösning på utmaningarna i Västra Mälardalen. På scenen finns också bland annat civilminister Ardalan Shekarabi och Lena Micko, ordförande SKL.
– När kommunerna utvecklar sin samverkan så kan vi bättre ta oss an välfärdens utmaningar. Från statens håll måste vi se vad vi kan göra för att röja undan hinder för samverkan och skapa ordning och reda i den statliga regionala strukturen, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Samarbetet
Redan i dag har Arboga, Köping och Kungsör en mellankommunal samverkan inom en rad områden t.ex. IT, renhållning, gymnasieutbildning och räddningstjänst. Och i augusti 2016 undertecknades en avsiktsförklaring om en mer långtgående samverkan.
Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska ta fram en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att klara sina uppgifter. Ett av förslagen som ska analyseras är bland annat avtalssamverkan.

HARRY HOLM 2017 06 30

__________________________

Arboga kommun och Telia samarbetar
för snabbare fiberutbyggnad

Anders Röhfors, Arboga kommun, och Linda Hernström, Telia Fiber.

Arboga kommun och Telia har tecknat en avsiktsförklaring för att snabba på fiberutbyggnaden i Arboga. Kommunen kommer att arbeta tillsammans med Telia för att nå kommunens bredbandsmål.

Arboga kommun har som bredbandsmål att 95 procent av kommuninvånarna ska ha tillgång till supersnabbt bredband på minst 100 Mbit/s senast år 2020.
- Vi är väldigt glada över samarbetet, säger Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga kommun.
- Vi ser att det finns det goda förutsättningar att nå våra bredbandsmål – att alla invånare och företagare i kommunen kan få möjlighet till snabb uppkoppling, inte minst för att kunna nyttja framtidens alla tjänster och möjligheter
Avtalet innebär att Telia bygger ut nätet i Arboga kommun baserat på efterfrågan och möjliggör för byalag och ekonomiska föreningar på landsbygden att ansluta sig till nätet. Att nätet är öppet innebär att alla tjänsteleverantörer kan hyra in sig på lika villkor, berättar Arboga kommun på sin hemsida..
- Det känns roligt att vara med på Arbogas resa mot målet att ge alla invånare och företag en supersnabb uppkoppling, säger Linda Hernström, chef för Telia fiber och fortsätter:
– Vi vill bygga så mycket fiber som möjligt i Arboga, men det bygger givetvis att det finns en efterfrågan från medborgarna. Ju större intresset är desto mer kan vi bygga.

HARRY HOLM 2017 06 29

__________________________________

Minnen från årets midsommar

Vid Götlunda kyrka. Foto: ARNE GRIPENHED.

_______________________________________

Nu kan du köpa ett hus vid Herrfallet

Nu säljs 14 av uthyrningsstugorna vid Herrfallet, vid Hjälmaren söder om Arboga. Utgångspriset är 900.000 kronor per hus.

Svensk Fastighetsförmedling annonserade i helgen ut dessa fritidshus med åretruntstandard i form av en nybildad bostadsrättsförening.
Varje stuga är byggd 1982 och har en uteplats i västerläge med sjöutsikt, tre sovrum, allrum och pentry samt egen parkering vid stugan.
I området finns badstränder, restaurang, butik och möjlighet till flertalet fritidsaktiviteter samt mycket fina omgivningar med cykel- och promenadvänliga vägar. Det stämmer.
Men det stämmer inte, det som står på Svensk Fastighetsförmedlings
hemsida, att stugorna ligger i Arboga och i Västmanlands län.
För Herrfallet befinner sig i Södermanland.

HARRY HOLM 2017 06 26

___________________________________

Säterbo kyrka räckte inte till
vid första sommarkonserten.

Midsommardagen började Arbogabygdens församling sitt sommarprogram med en konsert vid Säterbo kyrka. Det var den populära gruppen Allavi som framträdde med sitt program Ute blåser sommarvind. Gruppen består av syskonen Jauring med respektive, Elin och Sven, Lars och Anna, Maria och Stefan Törnblom samt Anna Ytterberg och Magnus Nerman.
Redan en halv timme före var kyrkan fullsatt och de som kom senare fick sitta utanför på trädgårdssoffor.
Programmet inleddes med att gruppen gick in till tonerna av Ack Värmeland du sköna. Med en vokalensemble på åtta mycket säkra musiker så blev hela konserten en njutning för örat.
Gamla kända melodier som Kung Liljekonvalje av dungen och Ute blåser sommarvind avlöstes av mera moderna toner som Monikas vals och Gärdestads Sol, vind och vatten. Maria läste översättningar av flera dikter som alla handlade om naturlyrik.
Som mellanspel var en liten andakt med psalmen Guds kärlek är och dikt och sång från läktaren.
På repertoaren fanns lämpligt nog Gerschwins Summertime och en tonsättning av arbogabon Rolf Gravé till Eva Magnussons text i Midsommarmässa.
Ensemblen har en vid repertoar och till Johan Moraerus melodifestivallåt Underbart ackompanjerade Lars på gitarr, Elin på fiol och Maria på dragspel.
Uppskattad var också en gospel Plenty Good Room, som fick hela kyrkan att gunga.
Det är en förmån att få höra denna ensemble, som bara framträder vid enstaka tillfällen och alltid överraskar med utsökta och svårsjungna arrangemang och stor musikalitet.
Enligt gammal tradition avslutas varje konsert i Säterbo med att alla samlas utanför kyrkan och denna vackra midsommarkväll var det lätt att instämma i psalmen Härlig är jorden.

TEXT: BIRGIT JOHANSSON. BILD: HARRY HOLM

_______________________________________

E 20 vid Arboga stängs av från i kväll

E20 vid Arboga, mellan rondellen vid ÖB och trafikplatsen vid Marieborg, stängs av i båda riktningarna med början söndag kväll när midsommar-trafiken är över.

Syftet är att undersöka skador på en fjärrvärmeledning, vilka lett till sättningar i vägen.
Arbetet beräknas vara klart senast om en vecka, söndagen den 2 juli. Trafiken leds under tiden om genom Arboga.
Enligt Trafikverket måste arbetet göras brådskande för att vara klart innan arbetena på Kvicksundsbron startar, eftersom E 20 är omledningsväg för Kvicksunds-arbetena. Risken är annars att sättningarna ökar, meddelar verket.

HARRY HOLM 2017 06 25

____________________________________

Nu börjar midsommaren 2017
och så här blir den i Arbogatrakten

Nu börjar midsommarhelgen verkligen kännas. Vädret blir fint hela helgen - nästan.

Med hjälp av traktor och vagn begav man sig 17.30 på torsdagen från den tidigare butiken i Medåker iväg för att plocka blommor till kransarna.
På Abramsgården, Medåkers hembygdsgård, fanns björkris till stången. Arrrangerande Medåkers Hembygdsförening bad allmänheten om hjälp för att göra en vacker midsommarstång.
Midsomamrfestligheterna, med dans kring majstången och annat, börjar kl 14 både i Arboga Folkets park och vid Abramsgården i Medåker.

Vädret då här i trakten?
Midsommarafton börjar solig. Det blir 22 grader och ingen blåst. Molnigt kommer det att vara och vid 18-tiden tror meteorologerna att det börjar dugga lite. Regnet som sedan startar pågår till midnatt ungefär.
Midsommardagen väntas vara fin, med solig eftermiddag för att inte tala om kväll.
På söndagen kommer en del regn - men från 14-tiden väntas uppehåll och kvällen blir vacker.
I alla fall om vi får tro väderlektjänsten.

HARRY HOLM 2017 06 22

________________________________________

Vad händer en onsdag i Arboga?

ONSDAGAR är det Sommarskoj på museet mellan 10 och 12, ett gratisevenemang för barn. På Arboga Museum är det också dramatiserade visningar varje onsdag mellan 14 och 14.30. Fritidsgården Glugen är öppen mellan kl 13 och 16.30.

_______________________________________

Vad händer en tisdag i Arboga?

TISDAGAR är det Sommarskoj på Arboga Museum, Nygatan 37, mellan kl 10 och 12. Där startar också halvtimmeslånga dramatiserade visningar kl 14. Och mellan 18 och 20 är det Veteranfordonsträff i Jädersbruk.
____________________________________

Motorcyklist kolliderade med stolpe

Vid 11-tiden på söndagen kolliderade en 53-årig man på motorcykel med en stolpe på Engelbrektsgatan i Arboga.

Mannen flög av och skadade en handled och eventuellt några revben.
Han var vaken och talbar när han avfördes i ambulans och kördes till Västerås lasarett.
En anmälan om trafikolycka upprättades av Polisen Västmanland.

_________________________________________

Bilder från Arbogakarnevalen 2017

*

*

FOTO: EVA ERIKSSON 2017 06 17

 

_______________________________________

Nu väntar vi på Arboga Karnevalen

Lördagen den 17 juni är det dags för årets stora familjefest i Arboga. Det kommer att bjudas på mycket musik och dans, med ett av Sveriges större karnevalståg. Lägg därtill knallar, tivoli med mera.

Här får du hela det planerade programmet:
11.00 - Marknad, Björkmans Tivoli och matförsäljningen öppnar,
11.00 - Ansiktsmålning, skapande verksamhet för barn, tipspromenad, fiskdamm med godis, barnlekar med mera. Barnen blir bjudna på glass.
13.00 - Lokala artister.
14.00 - Musik och förberedelser inför karnevalståget.
16.00 - Karnevalståget startar.
17.30 - Uppträdande av dansgrupperna på scenen i Ahlöfsparken.
19.30 - Utdelning av priser för bästa dräkt, dansgrupp och barngrupp.
20.00 - Musik med musikansvariga Joakim, Edison och Christian.
21.00 - Fama 5 Latinamerikansk dansmusik.
00.00 Festplatsen stänger.

_____________________________________

Skrivarworkshop på Gluggen
i Arboga med Linda Åkerström

I sommar kan den som gillar att skriva vara med på en workshop med Linda Åkerström på Gluggen i Arboga.

Verksamheten är till för den som gillar att skriva egna berättelser och som vill få tips från en riktig författare, berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Linda Åkerström är författare och journalist och har skrivit serien om Ödeckarna.
Under hennes skrivarworkshop på Gluggen ska skrivandet stå i fokus.
Vardagar kl 13 -16.30 under perioden 19-30 juni kan man bli bättre, testa nytt eller prova om en idé till en novell, dikt eller bok fungerar och få råd av Linda.

HARRY HOLM 2017 06 12

________________________________________

Tankade "gratis" i Arboga

En bilist stannade till vid Circle K på Bensingatan i Arboga vid 18-tiden på lördagen.och tankade sin bil med bensin till ett värde av 157 kronor. Föraren av bilen valde att lämna platsen utan att göra rätt för sig. Ett registreringsnummer larmades ut till polis i tjänst och en anmälan om snatteri upprättades. Bilägaren är hemmahörande i Örebro men det är oklart om den personen fanns med i bilen, meddelar Polisen Västmanland.
_____________________________________________________________

IDAG: 500 orienterare i Arboga centrum

Idag, söndagen den 11 juni, väller 500 orienterare in i centrala Arboga. Då går DM i sprint och sprintstafetter i stan.

Det är första gången sprinttävlingar arrangeras i centrala Arboga på den här nivån med både junior och seniorklasser för både damer och herrar. Tävlingen har
deltagare från 10 till 80 år.
De kommer från ett trettiotal klubbar från i första hand Närke och Västmanland.
Totalt är det alltså omkring 500 deltagare i tävlingen.
På förmiddagen genomförs sprinttävlingar med start vid Vårdcentralen och
målgång vid Stureskolan. Första start är 10.00 och tävlingen pågår under ett
par timmar.
Kl 13.30 startar sprintstafetterna, med start och målgång vid Stureskolan.

HARRY HOLM 2017 06 11

______________________________________

Arbogalärare får pris av Svenska Akademien

Fredrik Sandström, lärare vid Gäddgårdsskolan i Arboga kommun, kommer under Bokmässan i Göteborg i höst att få Svenska Akademiens svensklärarpris. Han uppmärksammas för att väckt intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen.

Svenska Akademien har tillkännagivit att Fredrik Sandström är en av tre som får
Svenska Akademiens svensklärarpris 2017.
– Jag är oerhört hedrad och stolt över priset, säger han. Att väcka intresse hos unga
människor för det svenska språket handlar för mig bland annat om att välja texter
med omsorg. Texterna måste beröra och kännas angelägna för eleverna. Det är på
så sätt man kan väcka intresse och skapa engagemang.
Fredrik är grundskollärare i årskurs 7-9 och undervisar i svenska och SO vid
Gäddgårdsskolan i Arboga, berättar Arbogda kommun på sin hemsida.
– Det här priset delar jag också med mina elever som har varit generösa med att dela med sig av sina tankar, säger Fredrik Sandström.
Prisbeloppet är 50 000 kronor och kommer att överlämnas till Arbogaläraren vid en
ceremoni i Svenska Akademiens monter på Bok & Bibliotek i Göteborg lördagen
den 30 september.

HARRY HOLM 2017 06 10

_____________________________________

Idag slutar skolorna i Arboga
Här är avslutningstiderna

Den 9 juni är det läsårsavslutning i Arboga. Många är intresserade av att se gymnasiets avgångselever välla ut ur Heliga Trefaldgihetskyrka, till skyltförsedda väntande anhöriga. Det sker kl 12.25.

Men det är ju många andra elever också för vilka den här dagen är viktig. Här kan du läsa mer om avslutningstiderna för respektive skola och årskurs i Arboga kommun.

Trefaldighetskyrkan
08.30-09.00 Gäddgårdsskolan åk 9
09.10-09.50 Stureskolan åk 9
10.00-10.30 Stureskolan åk 6-8
10.40-11.10 Ladubacksskolan F-5
11.20-11.50 Gäddgårdsskolan åk 7-8

Nicolaikyrkan
08.40-09.10 Nybyholmsskolan F-5
09.20-09.50 Gäddgårdsskolan F-4
10.00-10.30 Brattbergsskolan F-4
10.40-11.00 Gäddgårdsskolan åk 5-6

Skolskjutsarna går hem kl. 12.00

När det gäller Götlunda skola (08.05) och Medåkers skola (08.30) så ansvarar
respektive skola för programmet enligt överenskommelse med rektor.

Vasagymnasiet
11:40-12:00 Avmarsch från skolan till Heliga Trefaldighets kyrka med musikkår
12:00-12:25 Samling i kyrkan
12:25 Utspring och uppvaktning utanför kyrkan!

________________________________________________________

Femhundra orienterare i Arboga centrum

Söndagen den 11 juni väller 500 orienterare in i centrala Arboga. Då går DM i sprint och sprintstafetter i stan.

Det är första gången sprinttävlingar arrangeras i centrala Arboga på den här nivån med både junior och seniorklasser för både damer och herrar. Tävlingen har
deltagare från 10 till 80 år. De kommer från ett trettiotal klubbar från i första hand
Närke och Västmanland. Totalt är det alltså omkring 500 deltagare i tävlingen.
På förmiddagen genomförs sprinttävlingar med start vid Vårdcentralen och
målgång vid Stureskolan. Första start är 10.00 och tävlingen pågår under ett
par timmar.
Kl 13.30 startar sprintstafetterna, med start och målgång vid Stureskolan.
- Arboga, med ån och gränderna längs ån, passar utmärkt till sprinttävlingar. Här
erbjuds kluriga banor i en fantastisk miljö, säger Maria Möller, tävlingsledare i
arrangerande Arboga OK.
- Banorna är lagda på båda sidorna av ån i centrala Arboga. Ahllöfsparken i centrala Arboga är en bra plats för dig som vill se tävlingarna på när håll, fortsätter Maria som hoppas att många Arbogabor passar på att komma ut och ta del av tävlingarna.
Totalt arbetar ett fyrtiotal funktionärer under dagen. Det krävs ovanligt många funktionärer på dessa tävlingar då det måste finnas vakter vid kontrollerna så att inte någon av dem försvinner under dagen.

HARRY HOLM 2017 06 08

___________________________________

En nationaldag med vackert väder

Ungefär 60 knallar hade hittat till Karmansbo marknad på Nationaldagen, som bland annat firades med tal av förre landshövdningen i Västmanlands län Mats Svegfors.

*

Vissa hade det rätt lugnt men ... Perssons från Valskog hade alltid kunder.

Mer om nationaldagen i spalten här till vänster.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_____________________________________________________________

Rattfyllerist stoppad i Arboga

En misstänkt rattfyllerist stoppades vid tiotiden på måndagsförmiddagen i en
trafikkontroll i centrala Arboga.
Föraren, en 61-årig man, fick därför följa med in till polisstation för utandningsprov. Inne på station blåste mannen 0,18 mg/l.
En anmälan om rattfylleri upprättades och mannens körkort omhändertogs, berättar Polisen Västmanland.

Trafikolycka vid Sätra

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades vid lunchtid på måndagen till trafikplats Sätra längs E18, där en singelolycka inträffat.
På plats konstaterades att en personbil kört av vägen vid avfarten från motorvägen. Föraren klarade sig helt utan skador och kunde själv tillkalla bärgare.
Inget brott misstänks i samband med olyckan, enligt Polisen Västmanland

______________________________________

Arboga - staden i våra hjärtan

FOTO: HARRY HOLM

__________________________________________________________

 

Olovlig körning och mc-olycka

Pingstafton var knappt en timme gammal när polisen kontrollerade en så kallad epa-traktor på Bensingatan i Arboga. Fordonet hade hållit en hög hastighet och mer än den tillåtna frtena för det aktuella fordonet. Polisen tog epa-traktorn i beslag för teknisk undersökning och föraren, en man född 2001 är misstänkt för Olovlig körning, berättar Polisen Västmanland.
På pingstaftons eftermiddag inträffade en trafikolycka på länsväg 574, mellan Medåker och Garlinge. Det var en motorcyklist som åkte av vägen och som sedan fördes till sjukhus med lindringa skador, rapporterar polisen.

*

I Arboga - vår vackra lilla stad- är
det kulturvecka mest hela tiden

Kulturveckan i Arboga är i full gång. Konstrundan innebär många olika konstnärers öppna ateljéer både lördag och söndag. Och som framgår av Harrys Hörna, här till vänster, är det också många andra kulturella evenemang att besöka. Kultur tycker jag att det är också när man står och beskådar Arbogaån omkransad av gamla hus. Det är en tavla som finns där året om, och skiftar i olika dagrar och stämningar.

TEXT: HARRY HOLM * BILD: ARNE GRIPENHED

_____________________________________

Premiär idag i Arboga för årets folklustspel

Folklustspelet Pensionat Gyllene Lärkan har premiär i kväll på gården vid gamla museet. Det är ett av Gideon Wahlbergs klassiska lustspel om kärlek och fuffens som Bygdespelets Vänner sätter upp i år.

Här dräller det av kärlekskranka hantverkare, karl-trötta damer, baroner och författare och sånger i tid och otid.
Klara Lärka, innehavare av Pensionatet, har tydliga regler regler, karlarna bor för sig i Kavaljersflygeln och i Pensionatet får bara kvinnor komma in. Någon kurtis får här inte förekomma.
Men mellan friarannonser och skogskutter och hemliga möten och tecken så spirar såklart kärleken ändå, till och med den gamla kon Rosa får lite uppmärksamhet för sina klövar och ben.
För regin svarar Torbjörn Skogsberg och regiassistent är SannaAndersson
Premiären är alltså i kväll den 2 juni och övriga speldagar är: Den 3, 4, 6, 11 juni klockan 17.00 samt den 5, 8, 12, 13, 15, 16 juni kl 19.00. Biljetten kostar 120 kronor, barn halva priset.

HARRY HOLM 2017 06 02

___________________________________

Hög tid att prova på folkdans
Arbogaborna har chansen idag

Snart är det midsommar igen (som det var i Medåker då ovanstående bild togs) och då är det en extra bonus att kunna dansa folkdans.

Idag torsag, kan vi i Arboga få prova på just folkdans. Vi kan titta på eller testa schottis och polska tillsammans med några som har dansat länge.
Amanda Östling, danslärare, och Carina Normansson, musiker, kommer att lotsa oss in i folkdansens härliga värld.
Meddansare och arrangör är Arboga Folkdansgille. Platsen är Arboga Bibliotek och tiden 17.30 - 18.20.
Programmet är gratis och ingår i kulturveckan

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 06 01

________________________________

Allsång till tramporgel i Arboga idag

Under onsdagen, kl 13-14, ordnas allsång till tramporgel i Arboga Museums skolutställning.

Minns du Blåsippan ute i backarna stå, Din klara sol går åter opp och Vart ska du gå min lilla flicka?
Dessa är några av de sånger som står på programmet när Karin Cladin och klass 5F från Nybyholmsskolan bjuder upp till allsång.
Alla är välkomna att sjunga med eller lyssna. Och det kostar inget att
vara med.
Arrangörer är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan. Allsången är alltså också en del av Arboga Kulturvecka, förklarar Arboga kommun på sin hemsida.

HARRY HOLM 2017 05 30

_____________________________________

Motorcyklist körde av vägen

Strax före lunch på lördagen fick polisen larm om att en motorcyklist kört av vägen en bit norr om Medåker. Föraren, en 20-årig man, hade kört ner i ett dike.
Orsaken till olyckan är okänd. Föraren lastades i ambulans och fördes till Centrallasarettet i Västerås. Det är oklart vad han har för skador och motorcyklen fick bärgas från platsen, meddelar Polisen Västmanland.

___________________________________

Ett par innehållsrika dagar i Arboga
Kulturskolans Dag och mycket annat

Söndag och måndag händer det en hel del i den lilla staden vid Arboga å. Ingen kan påstå att småstaden sover. Det finns alltid något att göra för den som är ledig.

VÄDERLEKEN är inte mycket att klaga på, varken idag söndag eller i morgon
måndag. Och den är viktig för de arrangemang som genomförs utomhus. Under söndagen blir det en hel del sol och upp till 27 grader varmt. Men på eftermiddagen kan det komma några regnstänk. Vinden kan vara lite bråkigare än på lördagen. Söndagskvällen blir ganska fin. Måndagen väntas vara klart svalare, med max 21 grader men vänligare vind.

FÖRST SKA vi fira Mors Dag. Det gör man på söndagen bland annat ute i Sätra, vid Kandyz, där det blir allsång och tipspromenad kl 12-15. Trubaduren Johan B Andersson håller i allsången. Alla familjer som deltar i tipspromenaden vinner ett godiskort på 200 gram valfritt smågodis. För dom som har 11-13 rätt delas det ut finare priser än så. Start och mål för tipspromenaden är Kandyz, som ligger i samma hus som Dinners.

HÖGSTA KOLONIOMRÅDE är också besöksmål för allmänheten på Mors dag,
detta på vägen ut till just Sätra. Klockan 13-16 på söndagen har kolonin öppet med försäljning av blommor, kaffe och bröd. Det går även att fynda på något av loppisborden. Det är fri entré. Arboga koloniträdgårdsförening arrangerar i samarbete med ABF

PÅ BIOGRAFEN i Arboas Medborgarhus visas kl 19 på söndagskvällen filmen Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 3D. Kapten Jack Sparrow är återigen jagad av sin gamla nemesis, den skräckinjagande Kapten Salazar.

KULTURSKOLANS DAG firas alltså i Ahllöfsparken i Arboga under måndagen, med bland annat temaföreställningen "Best of Kulturskolan". På scenen kommer publiken att se och höra dansare, orkester, sångare och solister från Kulturskolan.

PROGRAMMET är så här: Klockan 9.30 Kompanjonkonserten "Tycker om dig - en konsert om vänskap". Förmiddagskonsert tillsammans med grundskolans årskurs 2. Klockan 17.30 Försommarkonsert. Medverkar gör stråk- och blåsorkestrarna Frikadellerna, Blå stråket, Orkanen, Stormen och Blåsningen från Kulturskolan. Klockan 18.20 Paus, då föräldraföreningen Kulturskolans Vänner finns på plats och säljer fika. Klockan 18.30 Temaföreställningen "Best of Kulturskolan". Kulturskolan gör en variant av föreställningen där man visar upp en del av favoriter från temaföreställningar som genomförts under åren. Det är fri entré till detta evenemang som beräknas vara slut kl 19.30.

BIO KONTAST visar kl 19 på måndagskvällen filmen "Jag, Daniel Blake" i Biografen i Arbogas Medborgarhus. Denna, Ken Loachs trettonde film, handlar om den 59-årige snickaren Daniel som på grund av sjukdom har blivit arbetslös. Enligt läkaren bör han inte jobba, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Han blir då utan sjukpeng och tvingas vara aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Tillsammans med Katie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det byråkratiska systemet, försöker han få rätt mot myndigheterna. Filmen är tillåten från 15 år och 1 timme och 37 minuter lång. Som vanligt tar föreningen Bio Kontrast bara 50 kronor i inträde.

HARRY HOLM 2017 05 28

_________________________________

Den båten fick bärgas -
på Västerleden i Arboga

Vid lunchtid på torsdagen föll en båt av sin trailer på Västerleden
i Arboga, strax norr om avtagsvägen mot Ekbackens IP. Båten
fick åka bärgningssbil från platsen. Det blev en rätt ovanlig
situation också för bilbärgaren.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 07 25

_____________________________________

Götlundabygdens dag idag - en tradition

Götlundabygdens dag är det som vanligt i Kyrkparken i Götlunda, när det är Kristi Himmelfärds dag. Med gudstjänst och bl.a. många utställare, som säljer mestadels lokalt producerade varor i sina stånd.

Svenska kyrkans friluftsgudstjänst vid kyrkan börjar kl 11 och från det klockslaget fram till kl 14 pågår evemenaget.
Det kommer att finnas ett 30-tal utställare som säljer honung, grönsaker, plantor, hembakt bröd och mycket mycket mer.
Det blir sånguppträdande och gratis ponnyridning för barn.
Café med hembakat bröd står också på programmet!
Det är fri entré och arrangör är Götlunda Sockenförening.

HARRY HOLM 2017 05 25

_______________________________________

Något sämre företagsklimat i Arboga

En färsk undersökning visar att företagarna i Arboga är fortsatt nöjda med
företagsklimatet i sin hemkommun. Men betyget har sjunkit något sedan förra året.

Det är Svenskt näringslivs stora undersökning som mäter företagsklimatet i landets
kommuner. Undersökningen baserar sig på en enkäter, där företagare får betygsätta
olika områden på en skala 1-6. Företagsklimatet i Arboga kommun tog ett rejält kliv i positiv riktning förra året. I år ger företagarna Arboga betyget 3,40. År 2016 var betyget 3,51. För landets kommuner i genomsnitt går utvecklingen i en försiktigt
positiv riktning. Där når företagsklimatet betyget 3,36, vilket är en liten förbättring från förra årets 3,34.
Arbogas betyg har sedan mätningen började förbättrats sakta men säkert, skriver kommunenpå sin hemsida och fortsätter:
. Veckovisa företagsbesök, företagsfrukostar, informations- och utbildningstillfällen och samarbeten med företagsföreningar är några exempel på hur kommunen arbetar för att möta företagare och fånga upp idéer och synpunkter.

HARRY HOLM 2017 05 24

 

_______________________________

Hjorthagens kammarkör gästade Arbogabygdens församling

På lördagseftermiddagen gästades arbogaborna av Hjorthagens kammarkör frånStockholm. Kören bildades i augusti 2016 sedan Karin Oldgren blivit kyrkomusiker i Engelbrekts församling i Stockholm.

Kören har, trots sin ungdom, hunnit med en hel del konserter med bland annat jul-och luciakonserter, Hilding Rosenbergs Symfoni nr 2 och Lukaspassionen.
Karin Oldgren har sedan sin examen 1996 varit framgångsrik ledare för körer av olika slag både med barn och äldre. Från 2002 ledde hon i fjorton år S.t Johannes kammarkör med vilken hon också gästat Arboga.
Att sitta så man ser körledaren och kören samtidigt ger en fantastisk upplevelse.
Karin Oldgren fick körens trettio deltagare att reagera på varje liten eller stor rörelse och kören leddes från starkaste fortissimo till mildaste pianissimo med fantastiska klanger.
Genom att man låter kören sjunga från olika positioner i kyrkan får åhörarna också olika kombinationer av klanger och stämmor i arrangemangen.

Folkvisor inledde
Programmet inleddes med två gamla folkvisor som i Gunnar Erikssons arrangemang fick ett helt annat uttryck än vanligt. Till Österland vill jag fara övergick så småningom i Kristallen den fina. En ackompanjerande sångstämma låg hela tiden bakom när sopraner respektive tenorer kom in med melodistämmorna.
Sommarpsalmer var ett stort tema i konserten och publiken fick delta med själva melodistämman i Den blomstertid nu kommer till en uppfordrande trumma och en kör som sjöng något helt annat.
Tre välkända dikter av Pär Lagerkvist hade fått melodier av en modern ung tonsättare, Martin Åsande,r och allt klingade fantastiskt under Heliga Trefaldighets kyrkas gamla valv.
Publiken fick delta också i sista numret Bossa på tå. Kören sjöng en helt självständig melodi där det visade sig att man kunde sjunga Taubes Sov på min arm samtidigt.
Med sommarpsalmen En vänlig grönskas rika dräkt i öronen gick alla ut i den härliga vårkvällen med en rik musikalisk upplevelse i minnet.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

____________________________________

Sol över färgglad Barnens Dag i Arboga

***

Ansiktsmålning var ett av många populära inslag när Barnens Dag firades i Ahllöfsparken i Arboga under lördagen. Det var Arboga Pingstförsamling som bjöd de små på den attraktionen. Församlingen bjöd också på nygräddade våfflor.
Läs mer om ingredienserna i Barnens Dag och Arboga Mötes söndagsprogram här nedanför.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_______________________________________

Arboga Möte i helgen
med Barnens Dag

Lördagsprogrammet i Ahllöfsparken domineras av Barnens Dag. Programmet börjar kl 10 och slutar med Cirkus Uthopias andra föreställning kl. 14.

Under dagen visar Arbogas föreningsliv sina verksamheter. Barnen kan få testa fotboll, innebandy, skytte, golf och hockey. Lions Club har en fiskdamm och Arboga Ryttarsällskap ordnar ponnyridning. Arboga Pingstförsamling bjuder på våfflor och ansiktsmålning.
I Ahllöfsparkens lusthus arrangerar Arbogas bibliotek sagostunder mellan 11 och 13. Cirkus Uthopia har den första av två föreställningra på scenen i parken kl 12, den andra som sagt kl 14.
Dessutom finns ju även på lördagen Björkmans Tivoli (kl 10-23), med många attraktioner och godisregn, på andra sidan Kapellgatan från Ahllöfsparken räknat. Det är marknadsknallar på plats också eftersom Perssons från Valskog är där hoppas jag få tag på något vindelnrökt.

HARRY HOLM 2017 05 20

PS. Restaurangerna har också speciella program under Arboga Möte. Tivolit är igång även på söndagen (kl 11-18), liksom knallemarknaden. Kl 14 på söndagen framträder Aya Band i Ahllöfsarken. I Medeltidsföreningens tidigare lokaler i korsningen Järntorget - Rådhusgatan har Saab byggt upp en utställning om bl.a. Jas Gripen och den är öppen 10-16 på lördagen.
DS dvs HH.

______________________________________

Arboga en av Årets superkommuner

För tredje gången utser Dagens Samhälle ”Årets superkommuner”. Arboga har klättrat 31 placeringar och hamnar på andra plats i Västmanland.

Arboga är den 59:e högst rankade täta kommunen (där täta kommuner är en av tre kommungrupper, jämte landsbygdskommuner och storstadskommuner) och 2:a i Västmanland efter Västerås.
Arbogas styrka är framförallt goda kommunikationer men också att det finns många företagare och en medveten satsning på ett rikt kulturliv, berättar kommunen på sin hemsida, och fortsätter:.
Årets superkommuner är ett försök att fånga in vad som är framgångsfaktorer i kommunal utveckling.
Utmärkelsen bygger på att kommunernas utveckling undersöks på tio områden. Flera av dem beskriver utvecklingen de senaste åren. Det handlar om attraktivitet,
mätt i form av inrikes flyttnetto, hur många som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet, den kommunala ekonomin, kommunens kultursatsningar och antal företag i kommunen.
Förutsättningarna för framtiden lyfts också fram: Befolkningens utbildningsnivå, kommunikationer, företagsamhet och demografi.
- Det är positivt att Arboga utvecklas och ligger tvåa i länet efter Västerås, säger kommunalrådet Anders Röhfors, m.. Resultatet visar att vi är på rätt väg på flera områden, vi har klättrat 31 placeringar i rankingen sen den senaste mätningen.

HARRY HOLM 2017 05 19

________________________________________

Skattefinansierad föreläsning i Arboga
idag - om en buddhistisk metod

Hälsocentrum från Köpings sjukhus ordnar idag torsdag en föreläsning på Arboga bibliotek. Den handlar bland annat om mindfulness, en buddhistisk lära. Är det rätt att skattebetalarna ska finansiera en sådan verksamhet?

Det är idag torsdag kl. 10-11.30 som det blir en så kallad öppen föreläsning på Arbogas bibliotek. Det handlar om stresshantering och mindfulness. Det är gratis att vara med men man bör anmäla sig via en e-postadress..

Min fråga är: Är mindfulness något som samhället ska sprida med våra skattepengars hjälp?
Jag har lyssnat till Gertrud Storsjö, som har tillbringat mycket tid i länder där sådana här metoder länge praktiserats. Där har hon upplevt de mörka följderna av österländsk andlighet.
Hon har studerat källorna bakom mindfulness och olika former av yoga. Gertrud Storsjö oroas över den stora okunskap som finns om de buddhistiska lärosystemen.

Gertrud Storsjö är inte den enda som reagerat över att buddhistiska läror flätas in i det svenska samhället.
I Svenska Dagbladet i tisdags skrev kulturredaktören Margit Richert om trenden: "Vi skall leva i nuet, andas i fyrkant och inte tänka framåt mot det skräckinjagande okända eller bakåt mot det hopplöst förlorade."
Hon skriver också "Enligt buddhismen ska vi sträva mot själens utplåning..." och rubriken på kultursidan är: "Mindfulness - en märklig form av självstympning".

Men i Arboga idag ska det handla om att använda detta i vården. Och inga landstingspolitiker verkar reagera. Annat än att de anslår pengar (skattepengar) till verksamheten.

HARRY HOLM 2017 05 18

________________________________________

Stöld och inbrott i Arboga

Vid tvåtiden natten till igår gick larmet gick på Lilla Spa vid Kapellgatan i Arboga. och väktare ryckte ut.

Det visade sig vara skarpt och polis kallades till platsen. En okänd gärningsman hade brutit upp en dörr och på så sätt berett sig tillträde till lokalerna.
Troligen har en okänt summa kontanter tillgripits. En anmälan om stöld genom inbrott upprättades av Polisen Västmanland,

--------------------------------------------------------------------------------
Götlunda kyrkokör hyllade Benny Andersson

Vid söndagens kvällsandakt hade Götlunda kyrkokör övat in ett intressant program med melodier tonsatta av Benny Andersson.

Programmet innehöll bland annat flera melodier från Kristina från Dufvemåla och den stämningsfulla Klinga mina klockor. Okänd för mig var en text av Ylva Eggehorn Innan gryningen som sjöngs gemensamt i stället för en psalm.
Åsa Westerberg som övat och ledde kören, spelade också den melodiösa Tröstevisa på orgel.
Sista sången var Thank you for the music där församlingens sång blandades med kören.
Det är fantastiskt i Sverige med alla dessa kyrkokörer som år efter år kämpar med övningar för att till slut bjuda sin församlingen på en musikalisk upplevelse.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________________

Engelbrektskören firade 80-årsjubileum

Lördagen 13 maj firade Engelbrektskören sitt 80 års-jubileum i nyrenoverade Rotundan i Arboga.

Gästerna fick inledningsvis mingla och lyssna till underhållning av gruppen Utombordarna från Götlunda.
Kören som numera består av den gamla Engelbrektskören och Friska Lunger hade ett långt program som anknöt till olika årtionden, sedan kören bildades.
Ordföranden Ingegärd Thorell berättade att kören bildades 1937 av den för arbogaborna välkända musikdirektören Elwing Björklund.
Nästa ledare Folke Karlsson startade 1985 en körskola och anslöt deltagarna till kören. År 1996 blev Ingeborg Söderwall ledare för kören men på grund av hennes sjukskrivning leds den idag av Elina Hultman.
Arbogaborna har vant sig vid att kören uppträder vid högtidliga tillfällen som Sveriges nationaldag, medeltidsdagarna och advent men också att de överraskat vid sina konserter med olika teman och musikanter som ackompanjerar.

Violinspel lyfte
I dagens konsert var det Karin E Aase som med skickligt violinspel lyfte många av sångerna. Andra musikanter var Michael Dahlquist piano, Johan Hultman trummor och Hannes Tidare gitarr.
Körsångarna var för dagen klädda i tidstypiska kläder från de gångna åren och repertoaren speglade musik från förr med bland annat It don´t mean a thing från 30-talet, Gräsänklingsblues från 50-talet i ett festligt arrangemang och Lennons Let it be som allsång med publiken. Till rytmiska trumslag fick vi också höra en ny version av
Gubben Noa med basar,altar, tenorer och sopraner i kanonsång med varandra.
Körledaren Elina Hultman framträdde också som solist. Hennes tolkning av Edit Piafs La vie en rose var finstämd och förstärktes av violinstämman. Elina visade också att hon behärskade den moderna repertoaren med ett stycke från 2008 med titel Mercy. Körens tolkning av The water is wild inleddes med att Elina sjöng hela den vackra 1600-talsversionen Waly -waly innan kören kom in som bakgrund.
Den nittiominuter långa konserten avslutades efter publikens stormande applåder med extranumret Strövtåg i hembygden.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

____________________________________

Och där ligger Arbogas vackraste station

FOTO: ARNE GRIPENHED

_________________________________________

Bilist körde in i Arbogaträdgård

Strax efter lunch på lördagen kallades räddningstjänst, ambulans och polis till Trädgårdsgatan i Arboga. En bilist hade kört igenom ett staket och vidare in i en trädgård.

Bakom ratten i bilen där i trädgården vid Trädgårdsgatan satt en 23-årig kvinna.
Ingen person kom till skada förrutom att föraren av bilen chockades av händelsen.
Kvinnan uppgav att bilen plötsligt inte fungerade som den skulle. Den togs därför i beslag för en teknisk undersökning.
En anmälan om trafikolycka upprättades.
Kvinnan misstänks inte för något brott.

HARRY HOLM 2017 05 14

________________________________

Vackert i vårliga Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________________

Lastbil tappade släp i Arboga

Vid 15-tiden på onsdagen inträffade en ganska ovanlig trafikolycka i Arboga. En lastbil tappade släpet och rullade genom staketet vid en industrifastighet.

En lastbil tappade alltså släpet och det var vid Köpingsvägen i Arboga.
Släpet rullade därefter genom ett staket och blev stående intill en industrifastighet.
En polispatrull kom och dokumenterat händelsen.
Delar av kopplingsanorningen mellan lastbilen och släpet har tagits i beslag för teknisk undersökning.
En anmälan om trafikolycka har upprättats.
Brottsrubriceringar kan tillkomma senare beroende på vad den tekniska undersökningen visar.
Ingen person kom till skada vid händelsen.

HARRY HOLM 2017 05 11

_______________________________________

Provborrningen vid Herrgårdsbron

Provborrningen vid Herrgårdsbron i Arboga, som påbörjades den 8 maj, kommer att pågå till och med torsdagen den 11/5.
Borrningen som skulle ta två dagar har visat sig vara besvärligare än vad som först bedömdes, och entreprenören behöver några dagar till för att slutföra arbetet.
Avstängningen av korsningen Herrgårdsgatan-Österled kommer inte att påverkas av provborrningarna och stängs av som planerat idag den 10 maj.

HARRY HOLM 2017 05 10

______________________________________

Lastbil tillrätta efter två år

Strax efter kl 17 på måndagen anträffades en lastbil vid Arboga. Den hade varit försvunnen i två år.

Trafikpoliser kontrollerade under måndagseftermiddagen en utländskregistrerad lastbil på Högsjö rastplats.
Efter slagningar i diverse datasystem visade det sig att lastbilen var anmäld tillgripen för två år sedan, i Bulgarien.
Det fanns en förare på plats, en 46-årig man.
Lastbilen togs i beslag och föraren av lastbilen skjutsades till centralstationen. Han är inte misstänkt för brott.
En anmälan om olaga yrkesmässig trafik upprättades, även anmälan om stöld.

HARRY HOLM 2017 05 09

_________________________________________

Arbogas stora arbetsgivare Saab
visar sig också under Arboga möte

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab är en av de största arbetsgivarna i Arboga. För att öka kunskapen om vad Saab är kommer företaget att visa upp sin verksamhet under evenemanget Arboga Möte den 19-20 maj.

Varje år arrangerar näringslivsföreningen ”Arboga i Centrum” en hemvändarhelg som kallas Arboga Möte. Det är ett event som det finns ett stort lokalt och regionalt intresse för och som Saab anser ger företaget en unik möjlighet att berätta om sig för olika målgrupper.
- Vår uppgift som försvars- och säkerhetsföretag är att bidra till att få människor och samhällen säkra, säger Jessica Öberg, platschef på Saab i Arboga och fortsätter:
- Med innovativt tänkande och teknik i världsklass bidrar Saab till att skydda gränser, människor och flöden i samhället. Under Arboga Möte kommer vi visa upp bredden av Saabs verksamhet och vad vi gör lokalt i Arboga,

Saabs Program
Fredag 19 maj klockan 10:00-16:00. Saab visar upp sin verksamhet för allmänheten och inbjudna gäster. På förmiddagen arrangeras traditionella Förskolans dag för alla Arbogas 5-åringar. På eftermiddagen håller Landshövdingen i Västmanlands län, Minoo Akhtarzand, en föreläsning på temat “Att vara ingenjör, ledare och kvinna”.
Lördag 20 maj klockan 10:00-16:00. Saab visar upp sin verksamhet för allmänheten och förutom att lära sig mer om Saab kommer besökarna att kunna spela Gripen-spelet, Gripen Fighter Challenge, lyssna till en av Saabs testpiloter som berättar hur det är att flyga Gripen och delta i en tävling. Under dagarna finns det även möjlighet att lära sig mer om SaabsTekniska Gymnasium och träffa anställda som berättar hur det är att jobba på Saab.
Saab finns vid Järntorget 12, i Örnens Hus, det gamla Sparbankshuset i Arboga.

HARRY HOLM 2017 05 09
med info från Arboga kommuns hemsida

___________________________________

Så här långt har våren kommit i Arboga

Efter helt molnfria dagar 1-5 maj kom det vanligt växlande väder fredagen den 6 maj. Men värmen de första dagarna i månadens räckte. Plötsligt blev det grönt både här och där och en rad blommor slog ut. På tomten här uppe på Brattfjället.... förlåt, Brattberget, har gullvivor och övriga blommor i vasen ovan nu spruckit ut.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 05 06

______________________________________

Barnteater i Arboga idag Sagosoppan

"Sagosoppan" med Cirkus Smått är den fjärde och sista av vårens fyra teaterföreställningar för barn i Arboga. Föreställningen börjar kl 13 idag, lördag, på Arbogabiblioteket.

Sagosoppan är en rolig berättarstund där historierna plötsligt får eget liv.
Kända barnboksfigurer dyker upp där de inte riktigt hör hemma…
Men med publikens hjälp hamnar rätt sagofigur i rätt bok.
Föreställningen pågår i 30 minuter och passar barn från 4 år och uppåt.
Det är gratis att komma in.
Arrangörer är Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

(Bild och underlag från Arboga kommuns hemsida)

HARRY HOLM 2017 05 06

 

_______________________________

Fotoutställning om gamla Arboga

Linnéa Björndahl, elev på Vasagymnasiet, har visar sitt gymnasiearbete på Arbogabiblioteket den här veckan.

Det är speciellt roligt för oss som gillar historia och gamla fotografier, att
Linnéa Björndahl i SA3 ställer ut sitt gymnasiearbete på stadsbiblioteket. Där kan vi se hur vissa välkända byggnader har restaurerats från förr till nu.
Idag, fredag, och i morgon, lördag, är utställningens sista dagar.

HARRY HOLM 2017 05 05

_____________________________________

Det våras i Ahllöfsparken i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________________

Det drar ihop sig till Äggfallet i Arboga

Det börjar dra ihop sig till årets Äggfall i Arboga. Som vanligt genomförs
arrangemanget på Stora torget.


På fredag, den 5 maj, är det dags för det årliga "Äggfallet".
Tävlingen går ut på att elever gör en konstruktion som skyddar ett ägg i det höga fallet från en skylift.
Som tidigare kommer en jury att utse en vinnare som får en resa till Tom Tits i Södertälje, en resa i ”Teknikens tecken”.

HARRY HOLM 2017 05 03

________________________________________

Dal, Arboga, Valborgsmässoafton 2017.

FOTO: ARNE GRIPENHED 2017-04-30

___________________________________

Körde på pojke i Arboga och smet

Vid 20-tiden på valborgsmässoaftonen blev en 8-årig pojke påkörd på Vasagatan i Arboga. Föraren smet från platsen.

Vid 20:20 larmades polis och ambulans till Vasagatan där en 8-årig blivit påkörd av en bil. Bilen, vilken beskrivs som en silvergrå kombi av okänt märke, avvek därefter från platsen utan att föraren gett sig till känna.
Pojken fick följa med ambulans till sjukhus för undersökning. Han var då vaken och talbar, men hade en bula i pannan.
En anmälan om smitning från trafikolycksplats samt vållande till kroppsskada har upprättats, informerar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 05 01

__________________________________________

Valborgsfirande i Arboga
- utan fyrverkeri

Nu väntar nästa nedtrappning för det officiella valborgsfirandet i Arboga. Först upphörde traditionen med brasa, det blev eldkorgar i Ahllöfsparken i stället. I år tas också fyrverkeriet bort.

Vi som bott i Arboga ett tag kommer ihåg majbrasan på Stenlöpet, vid Teknikbacken och vid Vinbäcken.
Valborgsmässofirandet i Arboga sker numera - som idag - i Ahllöfsparken, för vilken kommunen fått EU-pengar mot löfte att ha arrangemangen där.
Kvällen arrangeras av Arboga kommun i samarbete med Arboga Södra IF.
Så klockan 21 denna afton tänds elkorgarna där i parken. Och så blir det vårtal av fritids- och kulturchefen Annica Andersson.
I firandet medverkar också Arboga Blåsorkester och Arboga Manskör.
- I år avstår vi från fyrverkeriet, skriver arrangörerna i sin annons.
Kvällen avslutas med en så kallad eldshow, med Gycklargruppen Trix från Västerås.

HARRY HOLM 2017 04 30

___________________________________

Let’s talk rubbish - denna lördag blir
det Skräpplockardag i Arboga

Lördag 29 april mellan klockan 12.00 och 15.00 arrangerar Arboga kommun och VafabMiljö en Skräpplockardag i Bergmansparken. Och det är ett varierat program.

En Trashtävling ordnas. Och då gäller det att plocka så mycket skräp man kan. Man startar klockan 12.00 och det lottas en vinnare klockan 14.30. Anmälan görs på plats i Bergmansparken.
Skräpfakta blir det också. Vet du vilket som är det vanligaste skräpet? Eller de vanligaste anledningarna till att människor skräpar ner? Besökarna får lära mer om nedskräpning och återvinning under en tipspromenad i Bergmansparken.
"Let’s talk rubbish." Så är rubriken på den dialog kring ny avfallsplan som VafabMiljö bjuder in till. Arrangörerna vill veta vad hushållen har att säga kring mängden avfall, våra återbruk, sophämtning med mera. Passa på att berätta vad du tycker!
Titta på sopbilen! Farbror Bengt är på plats med sin sopbil och berättar om hur soporna tas om hand, från tunna till återvinning.
Korvgrillning blir det också. För att plocka skräp kan vara en ansträngande syssla och därför kan en korv sitta bra efteråt. Grillen tänds vid kl 12.00 och hålls igång till 15.00. Där bjuds alla skräpplockare på korv och dryck.

HARRY HOLM 2017 04 29

________________________________

Sinfoniettan till Arboga i kväll
med Henrik Måwe vid flygeln

Henrik Måwe, piano.

Västerås Sinfonietta, med Henrik Måwe som pianosolist, gästar Medborgarhuset i Arboga idag, fredag kl. 19.30.

Sedan 1883 har Västerås Sinfonietta bjudit på toner och traditioner. På hemmascenen i Västerås Konserthus spelar den 33 musiker starka orkestern
för sin publik i bland annat två abonnemangsserier, lunch- och kaffekonserter, julkonserter samt ett rikt utbud för barn och unga.
Nu är det Arbogabornas tur att få lyssna på en ensemble som står för
variation, tradition och innovation. Det betyder att de får möta de
klassiska mästarna liksom dagens nya stjärnor, som till exempel orkesterns
hustonsättare.

Kvällens solist
Henrik Måwe är ansedd som en av Sveriges främsta pianister, just nu
aktuell med "The 50 Greatest Piano Pieces", ett av de mest spelade
pianoalbumen på Spotify.
Utöver sina soloframträdanden uppträder Henrik Måwe regelbundet
med den internationella eliten bland sångare och instrumentalister. Han
är en flitig gäst på kammarmusikfestivaler i Sverige och utlandet.
Det kostar 180 kronor att besöka kvällens konsert och arrangör är
Arboga musikförening.

HARRY HOLM 2017 04 28

 

________________________________________

Den knoppande Arboga-våren

FOTO: ARNE GRIPENHED April 2017

__________________________________

Start för fortsatt kajbygge vid Arbogaån

Under nästa vecka planerar Arboga kommuns Tekniska förvaltning byggstart för nästa etapp när det gäller stabiliseringsåtgärder på Arbogaåns norra sida. Det är området mellan Herrgårdsbron och den del av bryggan som uppfördes i förra etappen 2013.

Projektet omfattar större delen av ytorna från Herrgårdsbron till Ångbåtsgatan, mellan Arbogaån och Kvarteret Herrgården.
Dessa ytor kommer under projektets gång att stängas av för allmänheten och upprättas som tillfälligt arbetsområde.
Förutom stabiseringsåtgärderna kommer även en ny brygga att uppföras som ska ansluta mot bryggan nedströms.
Projektet beräknas pågå från maj till slutet av november 2017, med ett planerat uppehåll under sommaren.

HARRY HOLM 2017 04 25

_______________________________________

Norsylingen i Arboga år 2017

För 18:e gången arrangerades på lördagen Norsylingen, med gott om besökare trots det blåsiga vädret. Norsklämmorna gick åt och 80 kilo fisk försvann den vägen ner i magarna på Arbogabor och tillresta. Arrangerande föreningen Sturefiskarna har siktet på en 19:e upplaga om ett år.

*

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_____________________________________

Merit Åhs Janbrink med ny bok

Merit Åhs Janbrink presenterade sin nya bok på biblioteket i Arboga på lördagen. Diktsamlingen heter "Fåglar kring människor och tankar" och Merit berättade om bakgrunden till temat och läste ett urval av dikterna. Bland annat lyrik som skildrar oss mänskor, när vi sitter i tunnelbanan och tittar rakt fram i stället för på varandra: "Den skenbara hänsynens skärpa", som Merit formulerat det. "Fåglar kring människor och tankar" är hennes tredje bok.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 04 23

_______________________________________

New York-opera live till Arboga

Tjajkovskijs opera Eugen Onegin kan Arbogaborna få uppleva i kväll kl 19.00 - 22.45. Det är en liveföreställning från Metropolitan Opera i New York med världsartisterna Anna Netrebko och Peter Mattei.

Eugen Onegin är en av de verkligt stora operorna, i popularitet där uppe bland Carmen, La Bohème och Trollflöjten. Den är bedövande vacker, underbart romantisk och ryskt sorglig.
Tjajkovskijs ömsinthet, vemod och storslagenhet i uttrycket fick fritt spelrum i operaversionen av den ryske nationalpoeten Pusjkins kultklassiker med samma namn.
Efter att Medborgarhuset länge varit stängt för renovering är det extra billigt att gå på opera i Arboga denna gång. För att fira nypremiären bjuder nämligen arrangerande Arboga Digitala Hus idag lördag på halva entréavgiften: 110 kronor, för ungdomar till och med 25 år 80 kronor.

HARRY HOLM 2017 04 23

______________________________________

Nyinvigning av Medborgarhuset

På valborgsmässoafton nyinvigs Medborgarhuset i Arboga. Redan under veckorna innan den stora invigningen 30 april är det aktiviteter i det nyrenoverade Medborgarhuset, blland annat: barnteater, Best of kulturskolan, opera och film.

Medborgarhuset har varit stängt för upprustning sedan juni 2016 och nu är det dags att öppna dörrarna igen. Av Arboga kommuns hemsida framgår att huset har fått ny ventilation, nytt värmesystem, ny belysning, nya ytskikt och upprustade loger.
Det har funnits en strävan under arbetet att behålla husets ”själ” från den tid då det är byggt, och att bevara så mycket som möjligt utseendemässigt. Samtidigt har man önskat skapa bättre och mer funktionella lokaler för de verksamheter som bedrivs där. Och nu är föreningarna redo att fylla huset med aktiviteter igen.

I kväll, fredag, är det bio. Och så här fortsätter programmet:
Lördag 22/4 kl. 13:00 | Barnteater ”Mamma ska räddas”, kl. 15:00 | Bio – Baby-boss och kl. 19:00 | Metropolitan opera – Eugen Onegin.
Söndag 23/4: kl. 15:00 | Bio – Baby-boss och kl. 19:00 | Bio – Skönheten och odjuret.
Tisdag 25/4_ kl. 18:00 | Best of Kulturskolan.
Onsdag 26/4: kl. 19:00 | Bio – Guardian of the Galaxy vol.2.
Fredag 28/4: kl. 19:30 | Västerås Sinfonietta.
Lördag 29/4: kl. 15:00 | Bio – Vaiana och kl. 19:00 | Bio - Guardian of the Galaxy vol.2 .
Söndag 30/4: kl. 12:30 | Invigning, kl. 13:00 | Barnteater – Nussekudden, kl. 13:00 | Bygdespelets vänner, kl. 13:30 | Filmvisning för barn! och kl. 15:00 | Magi med Caroline Ravn.

HARRY HOLM 2017 04 21

___________________________________

Rånad 86-åring vill varna andra äldre

”Äldre kvinna rånad” löd rubriken i media den 10 april. En 86-årig kvinna hade blivit omkullknuffad och rånad i Arboga. Nu vill hon, vi kan kalla henne Maria, varna andra pensionärer.

Vid 15-tiden söndagen den 9 april var Maria till bankomaten inne på Sparbanken i Arboga och tog ut lite pengar. Med sin rullator begav hon sig sedan hemåt, mot lägenheten vid Österled.
Väl inne i trapphuset blev hon omkullknuffad av en man som försökte slita av henne handväskan, som gick sönder. Han tog plånboken, rensade den på pengar och slängde den sedan ett stycke ifrån den liggande Maria.
- Det är bra att han bara tog pengarna, så att kontokort och annat var kvar i plånboken, säger hon. Och jag är glad över att jag inte gjorde illa mig.
Polisen larmades, kom till platsen och fick av Maria signalementet: En man i 30-årsåldern, ganska lång och klädd i mörka kläder, med en mörk luva uppdragen över huvudet. Han hade lämnat platsen springande.
Polisen upprättade en anmälan om personrån och söker sedan dess
vittnen till det som hände.
Maria tror att mannen sett att hon tog ut pengar i bankomaten för att sedan följa efter henne och passa på att överfalla henne när hon hunnit in i trapphuset, där inga vittnen fanns. Om polisen gått igenom övervakningskameran vid bankomaten vet hon inte. Men hon vill, genom
sin berättelse, varna andra pensionärer:
- Var uppmärksam och se efter så ingen följer efter er, speciellt när ni ska in i trapphuset, säger hon.

HARRY HOLM 2017 04 20

--------------------------------------------------------

Äntligen öppnar Arbogas biograf

Det har varit torka för filmälskande Arbogabor, på grund av Medborgarhusets renovering. Men i kväll nystartar bion.

Premiärfilmen blir "Fast & Furious 8". Det är alltså den åttonde filmen i den ostoppbara franchisen.
Gänget börjar få vad som liknar ett normalt liv. Men en mystisk kvinna drar Dom Toretto tillbaka till den kriminella värld som han inte verkar kunna fly ifrån. Han sviker sina närmaste och familjen riskerar att splittras.
Filmen är 2 timmar och 26 minuter lång.
För att fira öppnandet av bion bjuder Arboga Biografförening på halva entréavgiften. Så i kväll kl 19 kommer man in för en femtilapp.

HARRY HOLM 2017 04 19

---------------------------------------------------------

Markarbeten vid Villagatsbadet

Under den här veckan planeras arbetet med stabiliseringsåtgärder på Villagatans och Redskapsgatans södra delar. Arbetet omfattar avlast-ningar och stabilisering av gatumark och slänten mot Villagatsbadet.

Under arbetet kommer södra delarna av Villagatan och Redskapsgatan -
samt ytorna kring Villagatsbadet mellan Villagatan och Redskapsgatan - att vara helt avstängda.
I samband med det här jobbet kommer kommunen också att byta ut vattenledningen på sträckan.
Arbetet beräknas att pågå i omkring 2 månader.

HARRY HOLM 2017 04 18

 

__________________________________________________________

 

PÅSKEN I TEXT OCH BILDER
– PÅSKVECKAN 2017


”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignade vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.
(Luk. 19:37-38)

Vägen till korset
för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom

”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)

Det nya förbundet

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)

Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)

När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom tt kosta lott om dem, och satte sig de sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:335-36)

Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)

Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)

Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten . kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade å guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)

Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom.” Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven. och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
___________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristis uppväcktes från de döda genom Faders härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet at vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas in makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.

TEXT: HARRY HOLM / BILDER: GUSTAVE DORÈ
Stilla veckan 2017

 

_______________________________

Nu leker norsen i Arbogaån

Nu får håvbåtarna visa sig i Arbogaån - för norsens skull.

Lördagen 22 april firar Arbogabor och besökare återigen norsens dag vid hamnkajen i Arboga. Det är 18:e året som norsen har sin egen dag i Arboga.

-Aktiviteten heter "Norsylingen" och inget annat, säger Göran Glimsholt från föreningen Sturefiskarna som arrangerar Norsylingen. Det lokala ordet "yling" står för att det kan vara snöglobb och kalla vindar under den
- Det finns allt färre klassiska håvbåtar kvar i vårt område men föreningen Sturefiskarna äger glädjande nog två fungerande båtar, fortsätter han på kommunens hemsida.
- Det är idag endast Sturefiskarna som fiskar nors och de använder sina håvbåtar för detta. Lite fiske sker från kajkanterna med kasthåvar men de fångsterna är marginella.
Eftersom fisket bedrivs i norsens lekområde så är det bara under en kort tid på våren som det går att fiska nors. Ett normalår tas ungefär 130-150 kilo nors upp under de cirka två veckor som fisket kan pågå.
I Värmland går norsen under namnet slom eller blånäl.

Evenemanget nästa lördag
Under Arboga-evenemanget Norsylingen halstras fisken och serveras i en klämma med tunnbröd. Det finns även kunder som efterfrågar den färsk.
-De flesta steker den och äter den så, men det förekommer även att man gör inläggningar med ättika, säger Göran. Jag har varit ansvarig för aktiviteten i 18 år och kan mycket om norsen men varje år lär jag mig alltid något nytt.
Norsylingen äger rum lördagen den 22 april klockan 10-14 vid
Hamnbassängen vid Bergmansparken intill Arbogaån.

HARRY HOLM 2017 04 12

--------------------------------------------

Arbogatraktens blommor april 2017

Tussilago och blåsippor samsas i fjolårsgräset, för att hälsa våren välkommen till Arbogatrakten. Fotot. HARRY HOLM.

_______________________________

Äldre kvinna rånad i Arboga

Polis kallades vid halvfyratiden på söndagseftermiddagen till Österled efter larm om ett personrån. En 86-årig kvinna hade blivit omkullknuffad och fått sin handväska sönderriven.

En okänd gärningsman fick med sig kvinnans plånbok, och lämnade därefter platsen springande.
Rånet skall ha skett på Österled, ungerfär i höjd med nummer 21. Gärningsmannen beskrivs som i 30-årsåldern, "ganska lång" och för dagen iklädd mörka kläder och med en mörk luva uppdragen.
Kvinnan skadades inte fysiskt.
En anmälan gällande rån har upprättats.
Polisen söker nu vittnen till händelsen, och tar tacksamt emot tips via 114 14.

HARRY HOLM 2017 04 10

----------------------------------------------

Bilder från lördagens påskmarknad
på Stora Torget i Arboga

FOTO: HARRY HOLM 2017 04 08

______________________________

Inga fjädrar i Arbogas lyktstolpar denna påskvecka

Inför morgondagens påskmarknad på Stora Torget i Arboga har lyktstolparna påskpyntats även i år. Men borta är tidigare påskars fjäderprakt. Nu blir det andra grejer.

Påsken står för dörren och nu börjar vi pynta på olika platser i Arboga för en snyggare och tryggare utemiljö, berättar Arboga kommun på sin hemsida.
Jag har tidigare år, bland annat här på sidan, reagerat på det där med fjäderklädda gatubelysningar i påsktiden i Arboga Centrum. Kommunen har kostat på mycket pengar för att få bland annat gatlyktorna att se ut som förr i tiden. Men förr i tiden var de knappst fjäderprydda, varken om påsken eller annars.
Kanske är det ändå inte bara kritiken mot stilbrottet som gör att denna påsk blir annorlunda.
- Arboga kommun har beslutat att inte längre köpa in några fjädrar, får vi veta på hemsidan med följande förklaring: Mycket beroende på debatten om att den internationella kalkonindustrin, varifrån en stor del av påskfjädrarna kommer, har stora brister i djurskyddet.

Har tagit intryck
Enligt trädgårdsingenjör Marina Glimsholt har kommunen tagit intryck både av den allmänna diskussionen i ämnet och av åsikter som kommit in från Arbogaborna.
- Vi har frågat vår leverantör om varifrån fjädrarna kommer men det är svårt att säkert spåra härkomsten, så det känns rätt att ta avstånd från detta när det ju faktiskt finns andra sätt att påskpynta, säger hon.

Djurens rätt
Bland andra har Organisationen Djurens rätt kampanjat för att stoppa fjäderpynt i svenska kommuner. Enligt Djurens rätt ingår Arboga nu i en ganska liten, men växande, skara som valt att bojkotta fjädrar – i dagsläget är det knappt 60 av 290 svenska kommuner som meddelat detta beslut, enligt djurensratt.se den 4 april i år.

Kransar i stolparna
Hur kommer årets påskdekorationer att se ut? Stora Torget dekoreras med kransar, som är pyntade med tygband och björkris. Nytorgets buskar dekoreras med färgglada band.
- Sedan börjar vi också med att plantera ut penséer nu, säger Marina Glimsholt.

HARRY HOLM 2017 04 07

______________________________

Olycka och trafikbrott i Arboga

Strax före kl 11 på onsdagförmiddagen inträffade en olycka utanför Arboga. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades då till Fröshammar, söder om stan, med anledning av en trafikolycka med en 4-hjuling.

Föraren, en man född 1951, hade kört omkull med fordonet och fördes lindrigt skadad med ambulans till sjukhus.
Ingen misstanke om brott föreligger, enbart en anmälan om trafikolycka har upprättats av Polisen Västmanland.

Olovlig körning
Vid 18-tiden på onsdagen stoppades en 30-årig man när han satt bakom ratten i en bil på Vasagatan i Arboga. Det visade sig att han inte hade något körkort och därför alltså inte behörig att framföra fordonet.
En anmälan om olovlig körning upprättades av Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 4 06

___________________________

På lördag blir det påskmarknad

På Stora Torget i Arboga arrangeras en så kallad Påskmarknad, på lördag.den 8 april klockan 10.00-14.00.

En inspirerande, genuin marknad på Stora torget utlovas. Där ska det finnas hantverk och närproducerade varor såsom ägg, kalvost, rökt fisk, bröd, chark med mera.
-Passa även på att handla i Arbogas butiker under lördagen, vår sponsor Sturestadens Fastighets AB, bjuder alla som handlar för 300 kr eller mer på fika på något av de deltagande caféerna, för ett värde av 50 kr, säger Tina Viitala Joelsson, Arboga i centrum.
Jädersbruksvänner finns på plats med traktor och hölass, meddelar Arboga kommun också på sin hemsida.
-Här kan alla barn och vuxna som vågar, åka en tur i stadskärnan fortsätter Tina.
På plats finns även Lovisa Krantz som underhåller med musik och sång.
- Här finns något för hela familjen avslutar Tina.

HARRY HOLM 2017 04 05

______________________________

Johnny Cash i kyrkan i Lunger

Haga Sång och Spel från Örebro bjöd på ett program om Johnny Cash i Equmeniakyrkan i Lunger på söndagskvällen. Det var både körsång och solosång.
De många besökarna i kyrkan fick höra "Walk the Line" och flera andra, både kända och mindre kända sånger. Och i "Ring of Fire" blåste
två trumpeter på enligt Cash klassiska arrangemang. Stefan Östman gav, mellan sångnumren, fyllig, gripande och intressant information om Johnn Cash liv.

*

Pastorn för Equmeniaförsamlingen i Götlunda, Anne-Marie F. Yttréus, framförde besökarnas tack för ett bra program.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 04 02

_______________________________

Arboga Blåsorkesters omväxlande vårkonsert lockade många

Publik strömmade till Parkhallen i Arboga Folkets park på
lördagseftermiddagen för att avnjuta Arboga Blåsorkesters vårkonsert. De blev inte besvikna. Ett omväxlande och professionellt utfört program genomfördes med Anders Nordqvist som dirigent.

Orkesterns tidigare ledare, Håkan Harryson, spelade med men hade också arrangerat ett par av styckena, bland annat Öljeby vals, Peterson-Bergers tonsättning av en dikt av Erik Axel Karlfeldt.
I programmet ingick till exempel Serenata av Lee Roy Anderson och ett sommarmedley med Coldplay-låtar.
I Frank Ericksons Air for Band var de inledande mjukt romantiska, lugna avsnitten för det mesta klart njutbara men först i de senare, mer "högljudda" delarna av stycket imponerade orkestern ordentligt.
Ja, övriga melodier framfördes även de med ackuratess. Och det blev förstås extra glatt när slagverkaren Micke Lundqvist fick glänsa i ett mycket Spike Jones-influerat stycke.
Latinamerikanska takter fick vi höra och de vårliga tonerna i Under Paris skyar.
Naturligtvis blev det ett extranummer, en efterlängtad marsch: Fanvakten, komponerad av Knut Ekström 1916.
Men nu var det 2017 och belåtna Arbogabor i massor vandrade backen ner från Folkets park, ett fint musikminne rikare.

*

*TEXT OCH FOTO 2017 04 01: HARRY HOLM

---------------------------------------------

Vårkonsert idag lördag
med Arboga Blåsorkester

Anders Nordqvist är dirigent när Arboga Blåsorkester spelar upp till Vårkonsert idag lördag. Det börjar kl 17 i Parkhallen i Folkets park. Och det är fri entré. (Bilden är från orkesterns facebook-sida.)

HARRY HOLM 2017 04 01

_______________________________

 

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

_________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA VECKANS FRÅGA: BUKAREST

Så var det slut på geografifrågorna för den här gången. Återstår att se vilken form de får när de återkommer.

HJARRY HOLM 2017 07 01


_________________________________

 

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

___________________

Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________