wrap-script-literals: no

 

Små små ord...
HARRYS HÖRNA
***************

 

------------------------------------

DEN 30 APRIL, när det här skrivs, fyller vår jordiske kung, Carl XVI Gustaf 70 år och vi har anledning att framföra våra hjärtligaste gratulationer. Innan jag börjar med helgens betraktelse vill jag berätta om en intervju med kungen i gårdagens tidningen Dagen.

CARL XVI Gustaf betonar där djupheten i den kristna tron. Kungen tror också att invandringen med människor från andra religioner "gör att man kanske får ännu mer tro på sin egen tro", som han uttrycker det.

MEN NU går vi över till helgens lekmannabetraktelse:

BÖNSÖNDAGEN har vi nått fram till i Kyrkoåret. Först ett Bibelord:

Be, så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas.
Matt. 7:7 tillika Luk. 11:9


Be – så växer din tro, ditt hopp

HELA TIDEN sedan jag var barn och växte upp i Skinnskatteberg har jag
haft en favoritpsalm. Det är den som har nummer 254 i Svenska kyrkans
psalmbok och även i andra kristna samfunds sångböcker.

JAG HAR blivit glad över att få sjunga med i den psalmen och det har vanligen varit i pingstkyrkor. Tänk bara hur sanna de är raderna:
"Gör såsom Abraham gjorde, blicka mot himlen opp.
Medan du stjärnorna räknar växer din tro, ditt hopp."

SÅ LÅTER alltså en av verserna i Lewi Pethrus sång ”Löftena kunna ej
svika”. Och detta att titta upp mot stjärnhimlen, ut i universum, är ändå
bara en av otaliga faktorer som stärker din tro.

ATT UNIVERSUM är oändligt, det fattar inte hjärnan – som envisas med att undra vad som finns utanför universum... precis som jag har svårt att greppa detta med evigheten. Men även det blir lättare när man tror på Gud.

ÄVEN OM universum skapades med en stor smäll, The Big Bang, så måste ju något ha funnits där det skulle smälla.
Och det måste ha funnits något som gjorde att det small. Vi kallar den
kraften för Gud. Eftersom Han därmed fanns före universum – och säkerligen också därefter – så är han evig.

DENNE EVIGE Gud har skänkt oss möjligheten att tro, på detta och på
andra små som stora under. På köpet har vi fått frid och glädje, och ofta hälsa.
Jag har träffat många - och läst om ännu fler - människor som med hjälp av bön i tro blivit friska. De har genomgått ett helande som fått läkare, inte sällan med en plötsligt frisk persons röntgenplåtar i handen, att gapa förvånat.

VETENSKAPEN måste snart kapitulera totalt och – ateisterna om inte annat genom kvantfysikens landvinningar – erkänna tro och bön som påvisbart fungerande krafter som står stadigt i eviga principer.

BE TILL GUD - det hjälper. Mitt råd om du har bekymmer med hälsa eller annat, be till Gud i Jesu namn att han löser allt till det bästa. Redan detta att be gör att det känns bättre, har jag märkt.
Och Han kommer att lösa allt till det bästa, om du när du ber verkligen
tror att Han ska göra det. Han lösre ditt problem, kanske inte direkt och säkert inte som du tänkt dig, utan oftast på ett smartare sätt.

NÄR MAN SÄGER om en kompis att ”honom tror jag på”, så betyder det att
man litar på den människan. När jag säger att jag tror på Gud, så betyder det att jag litar på Honom och på att Han hjälper mig. Måtte också du, kära läsare, få både glädje och nytta av trons kraft.


HARRY HOLM 2016 04 30

___________________________

FREDAGEN den 29 april börjar nog rätt så mulen i Arbogatrakten. Men efter lunch kan solen titta fram och från
16-tiden är det helt molnfritt, som det ser ut, och uppemot 10 plusgrader.

INTERNATIONELLA dansdagen har sedan 1982 firats på samma datum, nämligen idag, den 29 april, Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, Jean-Georges föddes den 29 april år 1727.Dansens dag är instiftad av International Dance Committee.

SVENSKA FRILUFTSDAGEN firas också den 29 april. Den instiftades 2014. Att vara ute i skog och mark är inte bara härligt utan både kropp och själ mår bra. Dagen instiftades för att uppmärksamma och främja ett bra friluftsliv, att vara ute i naturen utan att lämna skräp eller spår efter sig. Svenska friluftsdagen firas bäst, sägs det, med en picknickkorg på en mossig sten eller korvgrillning vid en grillplats.

.

FILMEN i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 heter Captain America: Civil War 3D. Den här filmen tar vid där Avengers: Age of Ultron slutade. Steve Rogers leder det nya teamet med Avengers i deras fortsatta arbete för att skydda mänskligheten.

MEN NÄR Avengers är inblandade i en stor internationell händelse, som resulterar i att oskyldiga drabbas av stora skador, ökar kravet på att ett nytt system ska installeras. Ett system som innebär att en styrelse ska avgöra när man bör anlita Avengers tjänster. Detta beslut splittrar Avengers samtidigt som teamet försöker försvara världen mot en ny och ondskefull kraft.

FILMEN ÄR 2 timmar och 27 minuter lång och tillåten från 15 år. Det kostar 100 kronor att se filmen.

HARRY HOLM 2016 04 29

____________________________

TORSDAGEN den 28 april blir en blöt, mycket blöt dag i Arbogatrakten. Vi kommer verkligen att kunna säga att det regnar. Det har varnats för flera centimeter blötsnö i början på dagen men min gissning är att det mest blir vatten som kommer från ovan. Trösten torde komma på lördag kväll med en varm och fin valborgmässoafton-afton.

ARBOGA kommunfullmäktige sammanträder kl 18 i kväll i Rådhuset och som vanligt är det ett möte som vi alla får gå och lyssna på. Det börjar med ett par informationsärenden: Information från Sturestadens fastighet AB, Rådhuset i Arboga AB och Arboga Energi AB. Och information från analysgruppen.

BLAND ÄRENDENA under kvällen kan nämnas revisionsberättelse och fråga om ansvarsfrihet och årsredovisning för Arboga kommun år 2015. Och kom-
pletteringsbudget för år 2016. Det skall också beslutas om utvidgning av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp vid Östra Brattberget

ARBOGAS "REGERING" har ju blivit ny, efter turbulensen inom den socialdemokratiska arbetarekommunen. Därför kommer också bland alla val det att genomföras val av kommunalråd och kommunalråd i opposition.

DET SKA dessutom svaras på
interpellationen till kommunstyrelsens ordförande om Medborgarhusets framtida användningssätt.

HARRY HOLM 2016 04 28

--------------------------------------

ONSDAGEN den 27 april kommer att börjar nollgradigt i Arbogatrakten. Och hela dagen blir kylskåpskall. Solen lyser med sin frånvaro och på eftermiddagen kommer också en del regn. Idag är det både Ledarhundens dag och Världstapir-dagen. Mer om det längre ner i spalten.

VID HJÄLMARE DOCKA sker den traditionella utdockningen med börja kl 5 på morgonen och fortsättning hela dagen. Det meddelar Hjälmare kanal AB. Detta är dagen då båtarna lämnar dockan efter vinteridet.

KLOCKAN 06.00 idag på morgonen börjar därför "SlussJanne" fylla på med vatten och cirka klockan 9.00 är dockan vattenfylld och båtar tas ut. Dockningen beräknas alltså pågå hela dagen.

HJÄLMARE Kanals Vänner vänner tillhandahåller sjöfrukost för "sjöfarare" och för besökare till beskedligt självkostnadspris, och hälsar välkommen i i arla morgonstund.

LEDARHUNDENS DAG är det onsdagen den 27 april. SLHF, Svenska Ledarhundförare, planerar aktiviteter runtom i landet, och har en arbetsgrupp som förbererett det hela..

VÄRLDS-TAPIR-DAGEN (World Tapir Day) uppmärksammas idag jorden runt. Dagen har inrättats för att öka medvetenheten om de fyra arterna av tapir som finns i Central- och Sydamerika samt i Sydostasien. Var och en av de fyra arterna är på tillbakagång och hotas av mänsklig aktivitet som gruvbrytning, avskogning, jordbruk och jakt.

HARRY HOLM 2016 04 27

____________________________

EFTER EN frostig natt kommer plusgraderna sakta smygande över Arbogatrakten från 8-tiden på morgonen. Sedan blir det lite sol större delen av tisdagen och som högst kylskåpskallt, max 8 grader.

VÄRLDSDAGEN för intellektuell äganderätt "firas" idag den 26 april.
Denna dag är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt. Genom temadagsn vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen

PROMENADENS DAG är det också idag, och den firas för tredje året nu. Arrangörerna resonerar så här: Att ta en promenad är det lättaste sättet att må bättre i både kropp och själ. Promenadens dag uppmärksammar hur enkelt det är att göra något man mår bra av.

REGN ELLER sol, så ta på dig skorna och ge dig ut. Promenadrundan väljer man själv efter förmåga och intresse.
Promenadtips: Gå en bit eller hela vägen till jobbet, affären, träningen eller släktkalaset.
Ta en promenad före frukost, efter middagen eller med lunchen i ena handen.
Ring en vän och prata om vad ni gjort sedan sist under en promenad.
Natta sin son eller dotter med en promenad med barnvagnen.
Välj närmaste park och promenera runt den och njut av våren.
Se hur många varv du hinner gå runt kvarteret på en halvtimme.
Hitta en skogsstig du inte känner till och se vart den leder.
Låna kusinens hund och ge er båda en promenad.
Ta med två hantlar och träna axlar och armar samtidigt som du går för att få ut mer av promenaden.

PROMENAD MED MAT. Arrangörerna rekomenderar vad man ska ta med sig i väskan när man ska ut på promenad och planerar en paus på lämpligt ställe längst vägen. För att käka. Lägg till exempel följande pålägg på bröd för att få till en New Yorker-macka:

TVÅ SKIVOR kalkon. Två skivor god husållsost. Tunt skivat krispigt äpple. Salladsblad. Ett lager dijonsenap i botten. Smaklig måltid - trevlig promenad!

HARRY HOLM 2016 04 26

-------------------------------

MÅNDAGEN den 25 april blir en rätt så solig dag i Arbogatrakten. Som varmast kommer det att vara 6-7 plusgrader. Vinden blir vänligt och strax efter lunch rent av obefintlig. Enligt meteorologerna.

VÄRLDSMALARIADAGEN är det också idag. Den är instiftad av WHO, Världshälsoorganisationen.

MAMATUMMY DAY firas den 25 april och detta för tredje gången. Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning.

PROBLEMEN negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär. Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.

EFTER FÖRLOSSNINGEN är bukhinnan och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan har i detta läge svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.

MEN GLÖM situps och plankan – för tunga övningar som under lång tid rekommenderats nyförlösta kvinnor. Övningarna aktiverar de ytliga musklerna och ökar buktrycket kraftigt vilket medför en stor belastning på den redan påfrestade bäckenbottenmuskulaturen samt en icke funktionell bålstabilitet.

EN KVARVARANDE diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera kan öka risken för problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.

EN DEL KVINNOR med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

I SVEIGE ses diastaser främst som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

MAMATUMY DAY den 25 april vill uppmärksamma dessa problem. Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Okunskapen hos vårdgivare och tränare är stor om hur man kan aktivera kroppen för att stimulera läkning.

MED PROFESSIONELL hjälp och rätt träning av de djupa magmusklerna och bäckenbottenmusklerna kan de flesta återfå betydligt bättre bålstabilitet och bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria!

HARRY HOLM 2016 04 25

____________________________

INFÖR HELGEN, som innehåller den Femte söndagen i Påsktiden, som det faktiskt heter fast det är efter påsk, börjar jag med ett bibelord:

Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder.
Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste också vi älska varandra.
Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss, och hans kärlek har nått sin fullhet i oss. Han har gett oss sin ande, och därför vet vi att vi förblir i honom och han i oss. Vi har sett och kan vittna om att Fadern har sänt sin son att rädda världen.
Om någon bekänner att Jesus är Guds son förblir Gud i honom och han i Gud. Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.


Johannes första brev
kapitel 4, vers 10 - 16

Att växa i tro

ULF EKMAN är numera katolik, men på sin tid i Livets Ord skrev han en bok som heter "Dag efter dag bär han oss". Där ger han oss en text för varje dag
hela året.

NÄR JAG tittar några dagar framåt och läser på den 7 maj, så är rubriken Kristi kropp. Där står det:
"Varje troende skall tillhöra en lokal församling. Där lever man ut det
kristna livet i gemenskap med andra.
Man föds i det naturliga in i en familj och då väljer man inte sina syskon."

ANDEN LEDDE dig in i ett församlingsliv och inte heller där har du valt dina syskon, menar han..
Du kommer att se deras svagheter och de ser dina. Men ni tillhör samma Herre och han bygger sin församling.
Församlingen är Kristi kropp. En kropp består av celler. En av dem är du.

EN CELL KAN aldrig leva ensam. Du får liv genom det liv som från andra
delar av kroppen pumpas med blodet till den enskilda cellen.
Du och jag är älskade av Jesus, men vi är inte i centrum, det är Han.
När vi tillber honom, lyssnar på honom och följer honom bevaras vi i
andlig hälsa, och församlingen växer.

DET VAR Ulf Ekmans syn på saken. Jag tycker att det låter bra. För det
stämmer med hur jag har funderat.
Min generella inställning har varit så här:
1. Som kristen behöver man vara med i en församling (som man trivs med) – för att ha en fast och levande utgångspunkt för sin andliga utveckling (om man ska uttrycka sig så högtidligt).
2. Men som kristen får man också komma ihåg vad som hände efter den
första pingsten för ett par tusen år sedan:
Meningen är att församlingen skall växa – det gjorde den då genom att
lärjungarna dels var med varandra (i hemmen och i templet), dels ägnade sig åt evangelisation med utgångspunkten att församlingen inte i första hand är till för oss som är med utan för dom som ännu inte är med.

ATT FÅ DEN insikten och mer och mer tillämpa detta, det tycker jag att man kan kalla för att växa i tro.

HARRY HOLM 2016 04 23

 

_____________________________

FREDAGEN den 22 april är här och då ska vi kontrollera vad meteorologerna spår om den här dagen. Arbogatrakten får regnfritt enligt dem. Annars blir det typiskt aprilväder, sol några timmar, mulet några timmar, om vartannat. Upp mot 7-8 plusgrader väntas och rätt så blåsigt igen, tyvärr.

JORDENS DAG firas den 22 april varje år, runt om i världen. Dagen instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att vi ska uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen.

JAG KOMMER att tänka på ett kinesiskt ordspråk som lyder så här: "Den som har planterat ett träd har inte levt förgäves". Och om jag fattat rätt är trädplantering något av det som kommer att ske på Jordens Dag i år, i de 175 länder som deltar i Mother Earth Day, som FN kallar dagen.

OMTALAD FILM. I biografen på Medborgarhuset i Arboga visas kl 19 i kväll den alldeels färska nya filmversionen av Djungelboken. Som ju handlar om en föräldralös pojke som växer upp i djungeln och uppfostras av vargar, björnar och en svart panter.

DET ÄR ALLTSÅ ännu en film efter den klassiska sagan som är skriven av Rudyard Kipling. I rollen som Mowgli ser vi nykomlingen Neel Sethi, Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och tillåten från 11 år..

HARRY HOLM 2016 04 22

_____________________________

TORSDAGEN den 21 april får en mycket solig förmiddag och en rätt fin eftermiddag. Det blir upp mot 12 plusgrader här i Arbogatrakten och inte alls så besvärlig vind som de senaste dagarna.

ELEVER från Vasagymnasiet föreläser kl 18 idag tordag om en resa till Kenya. Det blir i aulan på Vasagymnasiet och det är fri entré. Det är de elever som reste till Kenya via samarbetet med ActionAid som presenterar upplevelser, intryck, känslor och levnadskontraster i form av bilder och filmer.

HARRY HOLM 2016 04 21

____________________________

ONSDAGEN den 20 april ska bli väldigt solig i Arbogatrakten, om meteorologerna har rätt. Det är rätt kyligt på morgonen men plusgraderna tar sig i takt med att vinden också ökar i styrka under dagen.

POLKAGRISENS DAG är det den 20 april. Så jag passar på och visa upp ett recept för fyra personer på rätten "Små glassbakelser med polkagrissmak". Du behöver 6 dl vaniljvisp och 1 dl polkagrisar.

SÅ HÄR GÖR du: Vispa vaniljvispen. Stöt polkagris grovt i en mortel. Blanda med vaniljvispen och häll i små vattensköljda bakformar eller koppar. Frys i ca 3 timmar. Doppa helt kort i hett vatten och stjälp upp på små fat och dekorera med lite karameller och polkagrisströssel.

RECEPTET kommer från Norrmejerier. Och visst verkar det frestande att försöka fixa till denna rätt. På Polkagrisens dag.

HARRY HOLM 2016 04 20

__________________________

 

SIPPORNA står mest slutna i Arbogatraktens backar i dessa dagar. Det är glest mellan solglimtarna och tätt mellan molnen. Men tar man in en bukett, tackar den för värmen genom att glatt breda ut sina kronblad.

TISDAGEN DEN 19 april blir det typiskt aprilväder. Det vill säga växlande väderlek. Det kan komma lite sol ett par timmar tidig förmiddag. Men vid lunchtid börjar det regna. Sedan kommer solen tillbaka igen och från 16-tiden blir det molnfritt. Sex, sju grader varmt väntas. Allt enligt meteorologerna.

HARRY HOLM 2016 04 19

____________________________

MÅNDAG den 18 april. Och en vardagsvecka börjar igen. En mulen dag dessutom, Inte just några regndroppar. Men rätt blåsigt blir det i Arbogatrakten. Det är Amatörradions dag den 18 april. Efter Marconis experiment under 1900-talets första decennium började många privatpersoner själva experimentera med radioutsändningar genom telegrafi med gnistsändare. En rikstäckande förening för radioamatörer, Sveriges Sändareamatörer (SSA), bildades år 1925.

BIO KONTRAST visar kl 19 på måndagskvällen en flm som heter Carol. Detta förstås på biografen i Medborgarhuset i Arboga.

HANDLINGEN: Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt och spännande liv. En dag träffar hon den förföriska och vackra Carol Aird som är fast i ett misslyckat äktenskap.

EN GNISTA En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras vänskap och kärlek visar sig ha ett högt pris. Flmen är 1 timme och 58 minuter lång och tillåten från 15 år

HARRY HOLM 2016 04 18

 

____________________________

DET ÄR HELG igen. För de hundratals som vant sig att läsa den här spalten, så överraskar det knappast att jag nu kommer med en kristen betraktelse igen. Och att jag börjar med ett Bibelord:
”Och vägen dit jag går, den känner ni.”
Tomas sade: ”Herre, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna vägen?”
Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig, skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom.”


Johannesevangeliets 14:e kapitlet, 4-7 versen.

 

Fjärde söndagen i Påsktiden
"Vägen till livet"

BIBELORDET här ovan finns i beskrivningen av hur det var när Jesus tog adjö från jordevistelsen.
Avskedstalet finns i Johannesevangeliet, i kapitlen 14-17, och det talet börjar med de korta men underbart sammanfattande orden:
”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig.”
Där finns allt, för det betyder att den människa behöver inte bekymra sig, som tror på Gud och tror på Jesus.

MÅNGA, allt för många av dagens människor, bryr sig inte eller har av någon orsak svårt att tro. Det är inget nytt. Till och med i den närmaste kretsen runt Jesus fanns det tvivlare. Inte bara Tomas. Filippos ville se Fadern. Då blev Jesus lite besviken, men sedan svarade han, enligt 14:e kapitlet, i 9:e versen:
”Den som har sett mig har sett Fadern.”

OCH JESUS fortsatte bland annat med att säga:
”Tror du inte att jag är i Fadern och Fadern i mig? De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar. Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull.”

För gärningarnas skull, alltså.

HÄR HADE ju Jesus i flera år gått omkring och botat fysiska som psykiska sjukdomar, ja till och med uppväckt döda. Han hade förvandlat vatten till vin och han stod för betydligt större bespisningsunder än så.
– Fattar ni inte att det var med Guds hjälp, undrar Jesus – om vi skulle använda dagens språkbruk.

VÅR VÄG idag då? Jesus är vägen, det har han själv sagt. Den vägen han visade oss ska vi kristna gå, en väg av ständig strävan att göra det Jesus gjorde.
För i Johannesevangeliets 14:e kapitels 12 och 13 verers kommer sedan de fantastiska löftena till alla kristna.

JESUS säger:
”Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen.”
Ett steg på den vägen till livet – och i livet – är att hela med Guds hjälp, att lägga händerna på sjuka och säga till det onda att fara ut, I Jesu Namn.

ENLIGT Jesus föredöme och enligt Bibeln behövs bara tre ingredienser för att detta ska fungera:
1. Att det finns en troende.
2. Att denne troende har händer.
3. Att det finns en sjuk att lägga dessa händer på.

HUR OFTA har vi tro och frimodighet att gå den vägen? Allt för sällan.
Men låt oss börja nu. Vi vanliga kristna. I familjen först kanske och bland nära vänner.
Framgången – om vi gör detta i äkta tro – kommer att sporra oss att låta Jesus hela kropp och själ hos allt fler Arbogabor.

HERRE, jag ber: Påminn oss ständigt om att det inte bara är med undervisning utan också genom tecken och under som människor ska visas vägen till livet, det vill säga vinnas för Herren. För då blir Fadern verkligen förhärligad. Och glad.
Amen.

HARRY HOLM 2015 04 16

__________________________

FREDAGEN DEN 15 april mulnar till sig lite vid åttatiden på morgonen, tror meteorologerna. Direkt efter lunch kan det ljusna genom förekomsten av en och annan solstråle. Vid fyra-fem-tiden kommer det att regna, följd av en rätt solig kväll. Snacka om aprilväder!

DJUNGELBOKEN, den alldeles färska filmversionen, visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19.
En föräldralös pojke växer upp i djungeln och uppfostras av vargar, björnar och en svart panter. Det är alltså ännu en film efter den klassiska saga som är skriven av Rudyard Kipling.

I ROLLEN som Mowgli ses nu nykomlingen Neel Sethi, Scarlett Johansson gör rösten till Kaa, Bill Murray har lånat sin röst till Baloo, som Bagheera hör vi Ben Kingsley, Lupita Nyong’o gör rösten till Raksha och som Shere Khan hör vi Idris Elba.

FILMEN är 1 timme och 46 minuter lång,och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2016 04 15

 

____________________________

TORSDAGEN den 14 april lovar solen inte att komma fram förrän vid 12-tiden på förmiddagen. Sedan blir vädret bättre och bättre för att från 17-tiden bjuda på en molnfri himmel fram till solnedången.

EFTERSOM det är torsdag ordnas Babycafé med babysång i Trefaldighetsgården 9.30 -12.30 idag. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika.

SÅNG, MUSIK ramsor och rytmik är anpassat efter barnens ålder. Schemat:
Kl. 9.30 barn 0–6 månader med vuxen.
Kl. 10.15 barn 6-12 månader med vuxen.
Kl. 11.00 barn 12-24 månader med vuxen. Lek och sång till kl. 12.00 och fram till 12.30 finns möjlighet att äta sopplunch (30 kr) eller medhavd lunch i lugn och ro

MODEVISNING är det mellan 17.30 och 22 i kväll torsdag på Stadskällaren i Arboga. Arrangör är Arboga i Centrum. Modevisningen ingår i arrangemanget Tjejkväll.

DE ANHÖLLS, de två 18-åringar som på måndagskvällen drabbade Systembolaget, Vilstahallen och Ica Supermarket Ahllöfsgatan i Arboga. De greps misstänkta för rånförsök mot ICA Supermarket, Ahllöfsgatan.

MÄNNEN FÖRHÖRDES under natten till tisdagen och åklagaren beslutade att anhålla dem båda. Gärningsmännen är även misstänkta för en stöld som skedde på Systembolaget i Arboga tidigare under dagen. Ingen person kom till skada, meddelaer Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2016 04 14

 

 

 

____________________________

ONSDAGEN den 13 april kl 18 kommer det att bli ett föredrag om Syrien och flyktingarna på biblioteket i Arboga. Det är Vladislav Savic, tidigare Sveriges Radios korrespondent i området, som ger en bakgrund och en nulägesbeskrivning av konflikten, av situationen i grannländerna, av stormakternas intressen i området och vad detta kan betyda för framtiden.

UNDRIEN heter utställningen som det är vernissage på kl 18 i kväll onsdag i Galleriet på Arbogas bibliotek. Undrien är en utställning av konstnären Magnus Lönn som undersöker gränslandet mellan bokstav, bild och ord.

MAGNUS LÖNN är verksam som konstnär och författare och har tidigare arbetat som scenograf och dramatiker. Han säger så här om sin utställning: -Undrien är det land som finns överallt eller ingenstans. Till Undrien kommer du så snart du hittar något att undra över…

UNDRIEN en del i Landstinget Västmanlands ”Vem äger språket?” Det är ett läsfrämjande projekt med stöd från Statens Kulturråd, där Arboga är en av tre kommuner som får visa denna inspirerande ord- och bokstavsfest.

I SAMBAND med vernissagen invigs utställningen av Annica Andersson, Fritids- och kulturchef i Arboga, i närvaro av Magnus Lönn. Utställningen visas i bibliotekets galleri fram till och med den 27 april.

TEXT: HARRY HOLM 2016 04 13
FOTO: Magnus Lönn.

______________________________

TISDAGEN den 12 april blir det soligt hela dagen i Arbogatrakten. Frampå eftermiddagen väntas till och med 12 plusgrader. Det är dessutom Linssoppans dag.

LAKRITSDAGEN är det också idag. Därför kan jag passa på att komma med ett tips till dem som har lågt blodtryck och som av den anledningen kanske svimmar då och då. Ät lakrits, helst saltlakrits, då går blodtrycket upp, påstås det.

Å ANDRA SIDAN bör alltså den som har högt blodtryck undvika lakrits. Även om det är Lakritsdagen. Däremot vittnar många om att blodtrycket går ner om man regelbundet äter kalk, en kaffesked kalkpulver i ett glas vatten varje kväll.

HARRY HOLM 2016 04 12

 

----------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 11 april får solsken större delen av dagen, även om det kan vara mulet fram till 11-tiden. Vid 15-tiden tvärvänder vinden från nordlig till sydlig. Men den blir svag. Det är också Internationella Parkinssonsdagen idag.


MÅNGA ÄR LÅNGA och svåra att fånga! Så heter programmet i MedborGarhuset i Arboga kl 18 i kväll, måndag. Det är Arboga Kulturskola som står för förfeställningen, i samarbete med grundskolans årskurs 2. Arbogas andraklassare ska sjunga om djur. Och det är fri entré.

HARRY HOLM 2016 04 11

------------------------------------

HELG IGEN och ännu en kristen betraktelse från den här spaltens författare. Så här står det i Bibeln:

"Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren.
Jag är den gode herden, och jag känner mina får och de känner mig, liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren."

Joh. 10:11-15.

Den gode herden -
finns också i Arboga

AKTUELLA är dom, bibelverserna ovan, för oss i Arboga som i världen i övrigt. Det har nyss varit påsk, då vi extra mycket påminns om att vår gode herde, Jesus, gav sitt liv för oss, på ett kors på Golgata.

PÅ SAMMA ställe i Johannesevangeliet, direkt efter dagens bibelord, säger Jesus till oss, här uppe i Nord:
"Jag har också andra får som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det ska bli en hjord och en herde."

TÄNK ATT få vara en i Hans hjord! Vilken gåva. Det betyder att när vi har bekymmer så kan vi berätta det för vår herde, exempelvis i bönens form, och Han hjälper oss. Kanske inte direkt och kanske inte som vi har önskat utan ofta på ett underbart, mycket bättre sätt.
Och i rätt tid? Säkert.

IBLAND HÄNDER det att man får vänta på att Herden hämtar oss ur bekymrets sankmark. Men han kommer till slut, det kan du lita på!

UN DER VÄNTETIDEN fortsätter vi att ropa på honom, genom att be eller att läsa i Bibeln och där - mitt i vårt irrande - hittar Han oss, genom att vi finner Honom.

OCH JU MER jag lär känna Jesus, som han känner mig, så förstår jag att det är hos honom tryggheten finns, för ett får som mig och för alla andra mer eller mindre vilsna och rädda människor.
Amen.

HARRY HOLM 2016 04 09

_____________________________

ARBOGA KOMMUN gjorde tydligen bort sig ordentligt när man överlät arrangerandet av de traditionella marknaderna till förenngen Arbogakarnevalen. Den tänker nu flytta höstmarkanden från den första lördagen i september där den legat i flera hundra år. För att det är så många andra markander den dagen.

VEM HAR kommit med den befängada historielösa idén, undrade jag. Men skrev något hövligare till föreningen. Så här:
"Vem bestämmer detta? Varför ska Arbogas och inte någon av de andra marknaderna byta datum?"

SVARET FRÅN Arbogakarnevalens ordförande Jill Madden blev:
"Det är nog den som arrangerar evenemanget som bestämma sig för att flytta det. Det finns inte så många knallar som vill komma hit i september pga större och mer lönsamma marknader i andra städer."

MONIKA HJORT, som är en erfaren arrangör, kommenterar så här:
- Att flytta en inarbetad marknad blir aldrig bra, sen kommer det bara att bli fler och fler marknader varje år men de gamla med tradition, de överlever om man inte flyttar dem.

HON LÄGGER till:
- Lite sent för knallar att nu anmäla sig om det blir nytt datum, de är bokade från år till år och de bokar i Januari.. Tråkigt.

FÖR ARBOGA kommun gäller det nu att gripa in. Och det snabbt. En nyck från en färsk ny arrangör ska inte få förstöra en historisk, flerhundraårig tradition som Arboga Marknad, första lördagen i februari och första lördagen i september.

HARRY HOLM APRIL 2016

_____________________________

 

 

 

 

TORSDAGEN DEN 7 april fortsätter med samma "träliga" väder som under onsdagen. Grått och regnigt, med lite färre droppar frampå eftermiddagen. Som max blir det 7 plusgrader den 7 april.

TURBULENSEN i Arbogas kommunala ledning fortsätter. Det är knappast storm i ett vattenglas, för vissa svallvågor är rätt höga och riktigt konkreta.

PRESIDIET i Arboga kommunfull-mäktige, Liisa Pettersson, s, och Mats Ögren, m, har vänt sig till den oberoende
revisionsfirman KPMG för att få hjälp med att granska om några politiker har tagit ut ersättningar som de inte har haft rätt till.

UTBETALNINGAR från och med 2006 bör kontrolleras tycker presidiet och förklarar att det t.ex. gäller uttag av ersättning för förlorad arbetsförtjänst för dem som lämnat in intyg om 40% eller mer tjänstledighet och om det är underskrivet av arbetsgivaren.

DESSUTOM önskas kontroll av de uttag som gjorts av reseersättning mellan bostad och förrättningplats för dem som har minst 40% tjänstledighet. Slutligen vill presidiet veta mer om de uttag som har gjorts för egen nämnd eller eget arbetsutstkott.

HARRY HOLM 2016 04 07

---------------------------------------

ONSDAGEN DEN 6 april börjar i Arbogatrakten med nordling vind och ösregn. Dagen fortsätter sedan med västlig vind och ösregn. Sent på eftermiddagen trappar blötan ner sitt anfall. Det blir som mest 6 plusgrader.

SLÄKTFORSKARHJÄLP får Arbogaborna på biblioteket kl 16 till 19.30 idag onsdag. Arrangör är Västra Mälardalens släktforskare och det är fri entré.

BARN PÅ SJUKHUS-dagen är det idag, den 6 april. Barn ska inte behöva bli sjuka, men tyvärr så händer det. Och en särskild dag har därför kommit till. Iniitatitvtagarna berättar så här:

- VI ÄR TV familjer som på grund av komplikationer med våra nyfödda barn hamnat på samma övervakningssal på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
- Tillsammans har vi noterat alla de små sakerna som är så betydelsefulla när man blir satt i en längre sjukhusvistelse.

CLOWNERNA som går runt på avdelningarna och underhåller barnen, pysselbyrån som låter kreativitet sudda ut det onda och jobbiga, förstående och omtänksam personal, ett fungerande föräldrakök m.m.

DESSA ÄR några av de initiativ vi vill lyfta fram genom att låta den 6 April bli dagen för barn på sjukhus. Dagen vill vi tillägna de barn och föräldrar som bor på sjukhuset eller tvingas ha sjukvård i hemmet under en längre tid.

SÅ SKRIVER personerna bakom den här dagen, Michael Martin, Jennifer Sääf och
Hanna Stolpe.

HARRY HOLM 2016 04 06

____________________________

ARBOGAS NYA ledning kom på måndagskvällen med ett pressmeddelande. Det lyder så här:

Ny majoritet överens om att styra Arboga resten av mandatperioden!
Efter sammanträde idag klockan 17.00 meddelar den nya majoriteten i Arboga följande;

EFTER ÖVERLÄGGNINGAR där alla de samverkande partierna fanns representerade beslutades att den nya majoriteten går vidare med beslut om att samregera Arboga. Vi lägger våra ideologiska skillnader på hyllan för att samarbete om Arbogas framtid och välfärd.

VI SÄTTER omgående igång med förberedelser för nyval av nämndpresidier med förhoppningen att dessa skall beslutas vid kommunalfullmäktigesammanträdet i april. Strukturen för den nya samverkan kommer att växa fram under de kommande veckorna.

SKRIVELSEN är undertecknad av Anders Röhfors, Moderaterna. Anders Cargerman, Liberalerna. Carl Erik Almskoug, Omsorgspartiet. Hans Ivarsson, Centerpartiet. Dan Avdic Karlsson, Vänsterpartiet. Kjell Wendin, Kristdemokraterna. Christian Payrel, Miljöpartiet.

TISDAGEN den 5 april kommer det någon regndroppe över Arbogatrakten tidigt på morgonen. Men sedan blir det uppehåll, fast gråväder. Temperaturen stiger för varje timme för att nå 11 plusgrader frampå eftermiddagen.

LUGNA GATAN. I vanliga fall är det en lugn och fin stad vi bor i. Vi ska vara tacksamma för det, vi Arbogabor. Jag brukar då och då titta på Polisen Västmanlands lista över händelser. Och där är det glest mellan polisingripandena vad gäller Arboga.

I GÅR KVÄLL gick jag igenom polisens händelser. Det hade naturligtvis hänt mest i Västerås, men även i Köping, Fagersta och Skinnskatteberg till exempel. Jag gick 50 händelser bakåt från måndagskvällen - och det fanns inte en enda polisiär händelse i Arboga. Tack och lov.

HARRY HOLM 2016-04-05

 

---------------------------------------

MÅNDAGEN den 4 april blir det en gråmulen dag i Arbogatrakten, med 8-9 plusgrader frampå dagen. Men ingen nämnvärd nederböd väntar. Idag är det bl.a. Morotens Dag, mer om det längre ned i spalten.

BIO KONTRAST visar kl 19 på måndagskvällen en film i bion i Medborgarhuset i Arboga. Den heter 45 år. Handlingen: .Det är bara en vecka kvar till Kate och Geoff Mercers 45:e bröllopsdag och planering för festen är i full gång. Men så landar ett brev till Geoff på farstun.

MAN HAR FUNNIT kroppen till hans första kärlek, nedfrusen och välbevarad djupt i de schweiziska alpernas glaciärer.
En allvarsam nyhet som kommer att få konsekvenser både för det 45-åriga bröllopsfirandet och deras äktenskap. Filmen är 1 timme och 32 minute lång och barntillåten.

INTERNATIONELLA dagen för minor och minröjning är det idag. Dagen är
instiftad av Förenta nationerna. Syftet är att öka kunskapen om de faror som personminorna orsakar och vikten av minröjning i länder där minor och annan krigstida explosiv ammunition är en allvarlig säkerhetsrisk, ett hinder för social och ekonomisk utveckling och för en bestående fred.

MOROTENS DAG är det också den 4 april. Det är till och med den
Internationella morotsdagen, höjdpunkten för morotsälskare runt om i världen. Det är dagen då moroten högtidlighålls genom morotsfester och andra morotrelaterade arrangemang.

ATT SAMLA sina vänner till morotsparty är ett utmärkt sätt att fira Morotens dag. Bjud på morötter som snacks och därefter en smakfull morotskaka eller någon annan moroträtt. Rekommenderad dryck är morotsjuice.

KLÄDSLEN är viktig! En äkta morotsälskare firar Morotens dag i morotsdräkt eller orange frack med tillhörande grön hatt. Men för den nyinvigde räcker det med att klä sig i något orange.

HARRY HOLM 2016 04 04

 

-------------------------------------

DET ÄR HELG och därför åter en lekmanna-betraktelse från Yours truly.
Ett Bibel-citat till att börja med:

Jesus stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla."
Joh. 20:26

Påskens vittnen –
fick frid


FRID ÅT ER ALLA! Så står det i dagens bibelord här ovanför. Med ”Frid” hälsar också många frikyrkliga varandra. Och det känns skönt. Men när Jesus uttalar de orden är det inte bara en hälsningsfras eller en variant på norrmännens Ha det! För när Jesus säger något är det som vanligt inte bara ord, utan fakta, verklighet.

NÄR JESUS sa ”Frid” till sina lärjungar, då kände de säkert hur friden sköljde in i dem och tog bort all sorg samt suddade ut all rädsla för romarna och för judarna. Vilket var nödvändigt inför den kommande kampen för evangelium.

DET ÄR LIKADANT för oss idag, inte bara när vi gör våra mer eller mindre tafatta försök att sprida Jesu budskap, utan också i det dagliga världsliga livet. För att orka ta itu med problem och diverse arbetsuppgifter måste man ha frid inombords. Annars blir allt extra jobbigt.

HAR DU GUDS frid i hjärtat, då känner du trygghet och klarar kampen mot både det ena och det andra, mot krasslighet och krämpor, mot myndigheter och mobbare, mot frestaren och andra fula fiender.

LITE LÄNGRE FRAM i Johannes evangeliums 20:e kapitel andas Jesus på
lärjungarna och säger: "Tag emot helig ande." Genom detta fick lärjungarna mer bokstavligt än vi idag känna att Jesus
skulle vara med dem för alltid. Ja, rent fysisk blev upplevelsen: Han andades på dem.

NÄR JESUS sedan lämnade jorden förklarade han att det var Den helige
Ande som därefter skulle göra Jesus jobb här nere hos oss. Den helige Ande skulle vara vår hjälpare. Och nog är vi många som på olika sätt, och i olika sammanhang, känt hur denne hjälpare andats på oss och därmed givit oss styrka, kraft och – frid.

SÅ INFÖR den här söndagen ber vi
– som alltid – om att Den helige Ande, enligt Jesu löfte, ska komma och hjälpa oss så att vi i våra hjärtan får Guds frid.
Amen.

HARRY HOLM 2016 04 02

__________________________

APRIL APRIL, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. Så låter en gammal ramsa. Och idag, den första april, är det liksom tillåtet att luras. Men får media luras? Egentligen är det helt åt skogen när tidningar, radio och teve har sina så kallad aprilskämt.

ÄR DET NÅGOT man ska lita på i denna oroliga värld, så är det media. Speciellt public service, som Sverigs Radio och SVT. Där borde aprilskämt vara förbjudna. Och eftersom min sida - arbogasidan.se - också är mycket av public service, så låter jag bli att fara med osanning också denna dag.

HOPPAS ATT det är sanning, det meteorologerna säger om denna dag, att det ska bli sol större delen av fredagen och kanske upp mot 8 plusgrader på eftermiddagen.

HARRY HOLM 2016 04 01

______________________________

MARS MARS MÅNE, jag kan narra dig till Skåne! Så lät ramsan i min barndom, då man inte kunde vänta till Första April med att luras. Vi hade fått lära oss att Sista Mars gick lika bra. Och det är idag det. Men ev. lurningar väntar jag med till i morgon, för aprilskämt skall förstås äga rum 1 april.

I ARBOGATRAKTEN är det nollgradigt tidigt på morgonen. Sakta men säkert går det upp till 5-6 plusgrader under dagen. Först från och med tretiden på eftermiddagen börjar solen på allvar konkurrera med de grå molnen. Vinden blir rätt svag, från sydväst.

NÄR SNÖN nu nästan helt lämnat våra marker så kommer i stället mindre trevliga saker i blickpunkten. Allt från hundskit till tomburkar. Så nu är det dags att städa, både här och där.

VARJE VÅR deltar Arboga kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

VAR MED och håll Arboga rent du också! manar Henrik Syrjälä, driftchef i Arboga kommun.
- Under vecka 16 plockar vi gemensamt upp skräp i kommunen och räddar naturen från störande fimpar, farliga burkar och irriterande plastpåsar.

VEM SOM helst kan vara med och plocka upp skräp i kommunen och tillsammans kan vi göra Arboga kommun till en ännu finare plats, fortsätter han.
- Tillsammans har vi nu möjlighet att göra en insats i naturen och i vårt offentliga rum. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att hålla rent och fint i vårt samhälle. Varför inte passa på att vårstäda din favoritplats i kommunen! tipsar Henrik Syrjälä.

HARRY HOLM 2016 03 31.

----------------------------------------

ONSDAGEN den 30 april har Holger namnsdag. Och Holmfrid.... vilket gör att jag också kan fira lite, efternamnsdag så att säga.

EFTER EN lite ljusare morgon mulnar det på framåt tiotiden på förmiddagen och sedan väntas grått, grått väder hela dagen. Sydvästlig vind, lite regnstänk och fem, sex plusgrader får vi i Arbogatrakten.


Foto: Ingmar Skogar.

MONGOLIET – landet med den blå himlen. Så heter programmet kl 18 i kväll onsdag på Arbogas bibliotek, som samarrangerar med Studiefrämjandet. Det är naturfotografen Ingmar Skogar som berättar och visar bilder från Mongoliet, ett av världens glestast befolkade länder.

DETTA ÄR nomadernas och även Djingis Kahns hemland. I programmet färdas vi i norr mellan bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och floder för att sedan bege oss till blommande Gobiöknen i öster med dess färgprakt.


MITT STORA FETA grekiska bröllop 2 heter filmen i biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll onsdag kl 19. Handlingen: Efter att ha tillbringat större delen av sin tid med att fokusera på sin bråkiga tonårsdotter, står Toula och Ian inför äktenskapliga problem. Samtidigt måste de handskas med ännu ett grekiskt bröllop - den här gången, ännu större och fetare. Filmen är 1 timme och 34 minuter lång och barntillåten.

HARRY HOLM 2016 03 30

 

---------------------------------------

HELGEN ÄR ÖVER och denna tisdag är det verkligen grå vardag igen. Det börjar regna redan tidigt på morgonen och nederbörden slutar inte förrän framåt lunch. På eftermiddagen kan det dock bli en del solglimtar och till slut hela tio plusgrader.

PÅSKLOVSKUL på Museet börjar idag kl 13.00 till 16.00. På Arboga Museum
blir det Tipspromenad om Vilda västern óch Pysselbord - Pyssel med Vilda västern-tema samtidigt som utställningen
"Arboga, California" är öppen.

HARRY HOLM 2016 03 29

____________________________

PÅSKEN är här, och den ska minna oss om vad Jesus gjorde på Golgata. Det berättas i kyrkorna runt om i världen denna helg, i Arboga till exempel. Och på Sergels Torg i Stockholm kl 15 på långfredagen där Carl-Eric Sahlberg är hemma från Afrika för att predika på sin tidigare arbetsplats.

Ha en fin påsk!
HARRY HOLM 2016 03 25

 

---------------------------------------

SKÄRTORSDAGEN den 24 mars blir det minusgrader fram till niotiden på förmiddagen. Sedan väntas plusgrader - inte mindre än sex sådana under eftermiddagen då till och med en del solstrålar väntas värma Arbogatrakten.

PÅ MUSEIGÅRDEN i Arboga ordnas
Skärtorsdagskul klockan 10.00. Ett par påskkärringar har visst kraschlandat på sin väg till Blåkulla. Nu behöver de hjälp att komma vidare. Alla barn som hjälper till med flygsalvan bjuds på en överraskning.

IDAG ÄR DET inte bara Skärtorsdagen. Det är också Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass,
Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, Knivens dag och
Världstuberkulosdagen.

HARRY HOLM 2016 03 24

____________________________

ONSDAGEN DEN 23 mars kommer i Arbogatrakten till att börja med att präglas av gråa skyar och ett ständigt duggregn. Från 14-tiden kan den nordnordöstliga vinden dock dra bort molnen så mycket att det blir lite lagom med solsken resten av dagen. Idag är det både Nordens Dag och Världsmeteorologidagen - mer om det längre ner i spalten.

SUPERMAN : Dawn of Justice 3D heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll onsdag kl 19. .Av rädsla för vad en gudalik superhjältes ohämmade krafter kan leda till, tar sig Gothams egen brottsbekämpare an Metroplis högaktade hjälte.

SAMTIDIGT frågar sig världen vilken hjälte de faktiskt behöver, för medan Superman och Batman strider mot varandra uppstår ett nytt hot, ett hot större än något mänskligheten tidigare skådat. Filmen är 2 timmar och 32 minuter lång och tillåten från 15 år.

NORDENS DAG firas varje år den 23 mars till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet i kommunen.

VÄRLDSMETEOROLOGI-DAGEN infaller också den 23 mars varje år. Den är instfiftad av FN. Temat är ”Hotter, drier, wetter. Face the future” och handlar om att klimatförändringen redan är här, med global uppvärmning och mer extremväder som värmeböljor, torka och skyfall.

FN-ORGANET WMO (World Meteorologial Organisation), som står bakom Världsmeteorolgidagen, pekar på möjligheten att begränsa den framtida klimatförändringen, och vikten av det globala klimatavtalet som världens länder enades om i Paris i december 2015.

WMO BILDADES den 23 mars 1950. Varje år uppmärksammas därför Världsmeteorologidagen denna dag av WMO:s 191 medlemsländer, däribland Sverige och SMHI.

HARRY HOLM 2016 03 23

______________________________

TISDAGEN den 22 mars kommer i Arbogatrakten att börja med någon enstaka plusgrad. Frampå eftermiddagen väntas 3-4 varmgrader men mulet blir det och under aftonen till och med regn. Även i kväll kl 19 spelas rockoperan Jesus Christ Superstar i Heliga Trefaldighets kyrka.

IT-ATTACKEN i lördags, mot de större tidningarns hemsidor, har diskuterats på både hög och låg nivå sedan dess. Och visst är det enormt viktigt att få ut info snabbt i ett krisläge. Det är också viktigt att få ut analys och fördjupning på sikt beträffande det som hänt / händer.

DEN SOM inte har gott om batterier till sin radio har - när även elen slås ut - ingen nytta av "gammaldags" radio och TV; än mindre av sociala medier och "parallella" system hos media och myndigheter.

TROTS DET talar ingen av nu intervjuade experter om alternativet papperstidningen (som dessutom, vid längre elavbrott, i ett krisläge kan tryckas i enklare utförande och med reservkraft av den sort som t.ex. sjukhus disponerar). Så - Länge leve papperstidningen!

HARRY HOLM 2016 03 22

_____________________________

MÅNDAGEN DEN 21 mars kommer i Arbogatrakten att bjuda på en del solglimtar, i varje fall under förmiddagen. Men framåt tidiga kvällen kan det komma en och annan regndroppe.

JESUS CHRIST SUPER STAR spelas varje kväll den 21-23 mars i Heliga Trafaldighets kyrka i Arboga.
Rockoperan Jesus Christ Superstar är skriven av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice.

I ARBOGAVERSIONEN framförs musikalen "halvsceniskt", som arrangerande Arbogabygdens församling kallar det. Alla kyrkans körer kommer att delta. Tillsammans med musiker och solister är det mer än 100 medverkande.

FÖR REGIN står Catarina Gnosspelius. Från rollistan kan nämnas att Jesus spelas av Patrik Larsén, Maria av Elin Jauring och Judas av Ruben Hultman. Onumrerade biljetter a 200 kronor säljs på Arboga Bibliotek. Föreställningarna börjar kl 19 och pågår i ungefär två timmar med en kortare paus.

HARRY HOLM 2016 03 21

______________________________

HELGEN ÄR HÄR. Och därmed kommer som vanligt en betraktelse.

PALMSÖNDAGEN

Han undervisade dem och sade: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall
kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste."
Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett
sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla
människor var överväldigade av hans undervisning.

Mark 11:17-18


VÄGEN TILL KORSET

Fariséerna ansåg sig lite finare, religiöst sett, än andra. Och det retade dom oändligt mycket när folk – inklusive lärjungarna – jublade under Jesus åsneritt in i Jerusalem.

FARISÉERNA studerade Mose lag och de äldstes stadgar och höll benhårt på alla gamla regler, ja så strängt att de höll sig för sig själva och inte ville vara tillsammans med de andra, som de kallade för otrogna och ogudaktiga.

DET BLEV förstås en kulturkrock när så Jesus kom, han som till och med
ville ha gemenskap med syndare.
– Det är inte dom friska som behöver läkare utan dom sjuka, sa då Jesus
bland annat.
Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Genom sin lagiskhet
stängde dom sig ute från Guds rike, menade Jesus.

SÅ NATURLIGTVIS vägrade fariséerna att acceptera Jesus som Guds son.
De var dessutom väl ansedda i samhället, folk respekterade denna religiösa societet.
Kanske har vi där ett av skälen till att samma människohop som nu prisade Jesus och strödde ut palmblad framför honom och åsnan, några dagar senare ropade:
– Korsfärst, korsfäst!

PÅVERKBARA är vi alla, av "yttre omständigheter". Det förre ärkebiskopen K-G Hammar i Uppsala uttalat får liksom större tyngd än det exempelvis en enkel baptistmedlem i Borås säger.
Därmed inte sagt att Hammar hade mer rätt. Ibland tyckte jag att han hade helt fel när han uttalade sig.

DEN ENDA som har helt rätt och alltid gör och gjort helt riktigt är Jesus Kristus.
Nära honom kan vi komma bl.a. genom att läsa i Nya Testamentet om vad han sagt och gjort och försöka leva därefter.

OCH JAG skulle hellre vilja vara svansen på åsnan som bär Jesus, än en
farisé som kan hela Gamla Testamentet och kyrkoordningen utantill men
missar Guds son.

KÄRE GUD, låt mig få mer förmåga att i ord och gärningar strö ut palmer och breda ut kläder för Din son, vår Herre. Jesus Kristus.
Amen.


HARRY HOLM 2016 03 19

_________________________

FREDAGEN den 18 mars blir inte lika solig och varm som dagarna innan. Någon plusgrad dyker upp, det gör även solen lite grann under eftermiddagen. Idag är det Bussförarens dag, Grammatikdagen men också Internationella Sömndagen. Mer om dessa temadagar längre ner i spalten.

BUBBELPOOLERNA på Ekbacksbadet är tillfälligt ur funktion, båda två, och detta på grund av tekniskt fel. Nya reservdelar är beställda och poolerna beräknas vara igång igen om några dagar.

MEN VATTENLÄCKAN på Östra Ladubacksgatan är lagad. Den uppstod på onsdagskvällen och blev reparerad under torsdagsförmiddagen. Så vattnet är nu påkopplat. Det kan vara missfärgat till att börja med så det är bäst att låta det rinna - sedan blir vattnet glasklart igen.

BUSSFÖRARENS DAG firar vi idag. Bussförarens dag blev förra året en officiell temadag i Sverige. Förlagan finns att hämta i USA, där bussförare och tågförare hyllas denna dag, sedan många år tillbaka.

SÖMNDAGEN. Internationella sömndagen firas idag, den 18 mars.
Det är viktigt för alla att få en god natts sömn och det är avgörande för både hälsa och välbefinnande hos människor. Därför har Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM).

SÖMNDAGEN infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day. Dagen är instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen, men även saker kring, t ex medicin, utbildning och sociala aspekter, samtidigt syftar dagen till att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningarna.

GRAMMATIKDAGEN firas också den idag, den 18 mars, en dag då man fokuserar på grammatik i hela landet, både i skolorna och i arbetslivet. Syftet är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är kul.

PÅ SIDAN Grammatikdagen 2016 på Internet samlar man årets evenemang. Och säger:
- Med grammatiken äger du språket. Med språket äger du världen!

HARRY HOLM 2016 03 18

_____________________________

TORSDAGEN den 17 mars ska i Arbogatrakten få ungefär samma strålande solsken som under gårdagen. Det kan komma några lätta skyar frampå eftermiddagen men därefter strålar solen igen helt "ostörd". Under dagen väntas 8 plusgrader.

DAGS ATT lära sig mer om Internet? Jo verkligen. Vi blir mer och mer beroende av att förstå den världen. Därför arrangeras i dag torsdag ett ambitiöst program i biblioteket Arboga.

PÅ INTERNET och sociala medier vimlar det av förkortningar och stående uttryck. Det pratas om hashtag, tweets och att instagramma. Vad betyder det? Kommer du till biblioteket idag så får du veta. Klockan 14.00 - 16.00 finns där medverkande från Sparbanken som berättar om Swish, Bank-ID med mera Och Arbogas släktforskare visar släktforskning på nätet.

PROGRAMMET i övrigt: Klockan 14.00 - 16.30: bibliotekets personal informerar om:
Klockan 14.00: Vad är en hashtag?
Klockan 14.30: Så laddar du ner tidningar gratis till surfplattan
Klockan 15.00: Så laddar du ner en e-bok
Klockan 15.00: Så laddar du ner talböcker från MTM, Myndigheten för tillgängliga medier
Klockan 15.30: Så fungerar Instagram
Klockan 16.00: Så fungerar Twitter

DET VISAS också hur man laddar ner appar på surfplattor som iPad och Samsung och på smartphones.Allting är gratis och biblioteket bjuder på kaffe. Evenemanget ingår i den europeiska kampanjveckan Get Online Week. Syftet är att öka den digitala delaktigheten.

HARRY HOLM 2016-03-17

_____________________________

DENNA ONSDAG, kl 18, och på Arbogas bibliotek, berättar Mattias Beijmo - bilden - och Annah Björk om tiden som volontärer i den desperata flyktingsituationen i Grekland och Turkiet. Detta program på Biblioteket görs med ABF som värd.

MATTIAS har rest till det aktuella området med hjälp av volontärorga-nisationen I AM YOU, för att på plats studera och hjälpa till med flyktingmottagandet.

HAN HAR arbetat med att starta upp båtmottagandet på den södra delen av Lesbos, och arbetat med flyktingarnas utsatta situation bland smugglare, mutad polis och kustbevakning på stränderna i Turkiet.

SOM EN KONTRAST till den småsinta och ängsliga debatten i Sverige kring flyktingmottagandet, berättar Mattias om hur verkligheten kring Egeiska havet ser ut. Mattia Bejmo är uppväxt i Kungsör och bor numera i Gävle.

ANNAH BJÖRK är frilansjournalist för bland annat ELLE, Expressen och syns regelbundet i SVTs Godmorgon. Efter en resa till stränderna och flyktinglägren på Lesbos i december 2015 har hon också fokuserat sitt uppdrag till att skriva och prata om flyktingarnas situation vid Egeiska havet och Balkan. Bland annat i Göteborgs-Posten, KIT, Fokus och SVT.

HARRY HOLM 2016 03 16

---------------------------------------

TISDAGEN deb 15 mars har Christoffer och Kristel namnsdag. Det blir svag nordlig vind, fem till sex plusgrader och mulet hela dagen i Arbogatrakten.

INTERNATIONELLA dagen mot polisvåld infaller den 15 mars varje år. Den är instiftad av Black Flag i Schweiz och COBP i Montreal.

HARRY HOLM 2016 03 15

______________________________

MÅNDAGEN den 14 mars kan det komma några solglimtar på förmiddagen, men sedan blir det "skyet" som norrmännen säger. Som tröst väntas upp till 10 plusgrader på eftermiddagen.

PI-DAGEN är det också idag. Den firas den 14 mars varje år av människor runt om i världen, detta för att uppmärksamma talet Pi som används i många matematiska formler. Sedan 1988 har dagen firats och USA:s representanthus tog 2009 beslut om att Pi-dagen skall vara en nationell minnesdag i landet. Talet Pi förkortas oftast 3,14 vilket gör den 14 mars till det perfekta datumet för firandet.

MATEMATIKENS DAG är det också den 14 mars. Dagen är instiftad av Nationalkommittén för matematik.

MIA MADRE heter filmen hos Bio Kontrast på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. Handlingen:
Regissören Margherita är mitt i inspelningen av en film med den krävande amerikanska skådespelaren Barry Huggins i huvudrollen.

MEN DEN verkliga dramatiken i Margheritas liv utspelas långt ifrån filminspelningen med en döende mamma och en tonårsdotter som behöver bli sedd.

FILMEN blev Vinnare av Ekumeniska juryns stora pris i Cannes 2015. Den är 1 timme och 46 minuter lång samt tillåten från 15 år. Och Bio Kontrast fortsätter med det humana inträdespriset 50 kr.

HARRY HOLM 2016 03 14

 

______________________________

DET ÄR HELG igen och dags för några kristna funderingar. Jungfru Maria bebådelesedag är det denna söndag. Fast egentligen är det också det på långfredagen... varför också våffeldagen detta år hamnar så konstigt som mitt i allt äggätande..

DAGENS BETRAKTELSE börjar jag med ett väldigt kort - men väldigt sant - bibelord:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Så står det i Lukas evangeliums första kapitel, den 37:e versen.

Jungfru Marie bebådelsedag

LUKASEVANGELIETS första kapitels 37:e vers är alltså kort men kanonbra :”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Det är också Lukasevangeliets första kapitel som ger ett exempel på att det är sant. Där berättar Lukas om ängeln
som kom till tonårsflickan Maria och sa:
– Du ska bli med barn!
Och innan ängeln lämnade Maria sa han också:
- Ingenting är omöjligt för Gud.

JUNGFRU MARIA bebådelesedag är det alltså denna söndag. Jag reagerade starkt när riksdagen stal Annandag Pingst ifrån oss för några år sedan - i bruttonationalproduktens namn. En långhelg den årstiden är ovärderlig, inte minst för dem som ska åka lång väg i landet för att vara med på bröllop till exempel.

DET FINNS en parallell till den stölden. Den inträffade för drygt 50 år sedan, Det gällde just Jungfru Maria bebådelsedag.
Den 25 mars - 9 månader före jul - är sedan tusentals år Marie bebådelsedag - eller Vårfrudagen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.

VARFÖR LADES bebådelsedagen den 25 mars? Jo, för mycket länge sedan trodde man att världen skapades vid vårdagjämningen. När fullkomlighetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum.

OCH JESU LIV började ju inte med födelsen utan med tillblivelsen i Maria.
Alltså måste bebådelsedagen vara på skapelsedagen den 25 mars,
resonerade man.
Fram till och med 1953 var den 25 mars helgdag. Som den borde vara även i år.

MEN EFTER riksdagsbeslut ströks Marie Bebådelsedag som helgdag, samtidigt som vi från 1954 fick Allhelgonahelgen.
Så, oj vad det krånglar till det när politikerna ska peta i kristliga ting.

JAG MÅSTE åter citera den festlige evangelisten C-G Hjelm.
C-G Hjelm dog våren 1965, i Missionskyrkan i Fagersta förresten, under en mötesserie. Men innan dess var han minst sagt levande.

SÅ HÄR sade han en gång:
”Mariebebådelsehelgen passade alldeles utmärkt för stormöten. Riksdagen, som sitter inne med det världsliga vett som man tror sig behöva för att styra i kristliga ting, tog ifrån oss Marie Bebådelses helg, den jungfrurena, den vårfriska, en hyllning till livet i dess obefläckade klarhet, och gav oss i stället en helg på höstsidan.
Den helgen gör alla präster alla döda till helgon. Folket i Västsverige åker till Norge och köper billigt margarin. Tomma skåningar far till Helsingör och vänder stinna åter.”

SÅ TYCKTE C G HJELM. Och vi har
paralleller idag till hur Allhelgonahelgen används, även om det är
annat än margarin och mat som skåningarna nu tar med sig från sina
danmarksresor. Dessutom har vi vid Allhelgona fått hit det morbida USA-firandet Halloween.

MEN TACK Herre för att vi nu har vår på gång och tack för att vi - även om det inte är på rätt dag - får fira
bebådelsedagen i kyrkorna denna söndag, i glädje över allt som lever och växer, vilket vi ber också ska gälla Guds församling i Arboga.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2016-03-12

______________________________

NÄR JAG ARBETADE på Arboga Tidning - och det är länge sedan - kom den ut tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag. På ett sätt var den ändå bättre än tidningen är idag, när den kommer ut fem dagar per vecka. Jag skall snart berätta varför jag tycker så.

NU SKALL DET bli färre anställda på Bbl/AT:s redaktion i Köping. Chefredaktören Daniel Nordström förklarade, när han mötte personalen i går, att det inte kommer att bli ett försämrat innehåll i tidningen, tvärtom.

MYCKET SKALL man höra, säger jag.
Det är klart det blir sämre bevakning, mindre text om Arboga till exempel. Och färre vill då ha tidningen... så att Mittmedia-ledningen till hösten får ännu mer vatten på sin kvarn för att säga att Arbogabornas tidning skall gå ner till tredagars utgivning - eftersom antalet prenumeranter då har minskat. Mig lurar du inte, Daniel Nordström.

NYHETSCHEFERNA på de olika tidningarna i nuvarande organisation, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet-Arboga Tidning och Sala Allehanda skall inte längre ha några egna nyhetschefer. Det är klart att den lokal bevakningen blir sämre av det.

NYHETSCHEF för de tre tidningarna skall vara placerad i Västerås. Hur mycket grepp har han eller hon därifrån om Marja-Scheka, Trummelsberg, Ombenning och Väster Färnebo? Mittmedias beslut kommer att försämra demokratin, genom sämre lokal bevakning.

NÄR SEDAN Arboga Tidning blir tredagarstidning, förmodligen utan nämnvärt sänkt prenumerationspris för papperstidningen, då kommer upplagan att gå i botten. I och med att Arbogaborna får sin vardagliga morgonrutin störd, i och med att AT bara kommer måndag, onsdag och fredag, så slutar allt fler att prenumerera.

VI KOMMER då snart i ett läge där Bbl-AT läggs ner och det blir västeråstidningen VLT, med på sin höjd en sida per dag där det står om Köping, Arboga och Kungsör. Och den - med nedläggningen av Arbogaredaktionen - påbörjade neddragningen av bevakningen av vår stad når sitt mål.

DÄRFÖR SKALL jag nu berätta varför jag tyckte att Arboga Tidning var bättre när jag jobbade där, även om den bara kom ut måndag, onsdag och fredag. Jo, principen var att bara ha artiklar om Arbogatrakten. Den dag vi, för att fylla någon glugg på en sida, tvingades plocka in en notis från Västerås eller från TT, då skämdes vi.

FÖR DÅ VAR Arboga Tidning en lokaltidning. Och de lokala pamparna darrade inför de kritiska artiklar om vissa beslut som chefredaktören Tord Wallström skrev under signaturen Mjollner.

HARRY HOLM 2016 03 11

_____________________________

TORSDAGEN den 10 mars blir det lite sol till och från en stor del av dagen och en eller ett par plusgrader. Vinden kommer ungefär från syd och är ganska vänlig.

VÄRLDSNJURDAGEN är det idag. Den infaller alltid andra torsdagen i mars. Världsnjurdagen är instiftad av (ISN) International Society of Nephrology och (IFKF) International Federation of Kidney Foundations.

V-8-MOTORNS DAG firas också denna torsdag. Det beror på att det är den 10 mars. Och den 10 mars 1932 rullade den första Forden med V8-motor av monteringsbandet.

FORD VAR INTE först med V8, men med ny gjutteknik kunde det bolaget tillverka motorn billigare och erbjuda den i en vanlig familjebil i stort antal. V8:ans kompakta mått och höga effekt gjorde att den senare blev populär i nästan alla amerikanska bilmärken som Chevrolet, Pontiac, Chrysler m.fl.

SEDAN 1950-talet har flera hundra miljoner V8:or tillverkats i USA. Men denna dag hyllas även europeiska V8-motorer, då sitter de ofta i lyxigare bilar som Rolls-Royce, Ferarri och BMW.

MOTORTYPEN driver även lastbilar, båtar och motorcyklar, och finns i olika storlekar och med olika bränslen. Många väljer en hobbybil eller veteranbil med denna typ av motor. Det som lockar entusiasterna, både nu och för mer än 80 år sedan, är hästkrafterna och V8-motorns härliga muller.

HARRY HOLM 2016 03 10

______________________________

ONSDAGEN den 9 mars får töväder från klockan 10 på förmiddagen. Och precis som i går varar plusgraderna nästan hela den ljusa delen av dagen.Vinden blir måttlig från syd.

FILMEN på biografen i Medboragrhuset i Arboga kl 19 i kväll, onsdag, heter The Divergent, series: Allegiant. Efter de omvälvande insikterna i Insurgent, måste nu Tris fly tillsammans med Four och ta sig bortom den höga mur som omringar Chicago.

FÖR FÖRSTA gången någonsin, måste de att lämna den enda stad och den enda familj de någonsin har känt. Väl ute, är gamla kunskaper snabbt meningslösa i ljuset av chockerande nya sanningar. Tris och Four måste snabbt bestämma sig för vilka de kan lita på då ett uppror innanför muren blossar upp och hotar hela mänskligheten

FÖR ATT överleva, måste Tris göra omöjliga val som handlar om mod, lojalitet, uppoffring och kärlek. Filmen är 2 timmar 10 minuter lång.

HARRY HOLM 2016 03 09

______________________________

TISDAGEN den 8 mars är det, och Siv har namnsdag. I den nordiska mytologin var Siv åskguden Tors maka. Men hon är också min maka. Ordet Siv betyder "brud" eller "hustru". I mitt fall stämmer det väldigt bra. Om meteorologernas profetior också stämmer så blir det plusgrader stora delar av tisdagen i Arbogatrakten.

INTERNATIONELLA kvinnodagen är det också idag. Med "Historiska kläder på catwalken - Mode genom tiderna 1380-1900" uppmärksammar Arboga Teaterförening dagen.

MED BÖRJAN kl 19 på Medborgarhuset blir det därför en tidsresa genom adelskvinnans garderob, med ett stopp vart hundrade år. Det blir sammet, siden, guld och brokader samt en och annan fattiglapp. Tillsammans med modeller visar Emelie Hertzman sina historiska dräkter.

INTERNATIONELLA kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Den instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

VID FÖRENTA nationernas första internationella kvinnokonferens, i Mexiko 1975, togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977.

SEDAN 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket i olika länder.

PÅ FLERA HÅLL har dagen mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag.

I ANDRA länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.
Så berättar Wikipedia.

HARRY HOLM 2016-03-08

___________________________

MÅNDAGEN DEN 7 mars är det Punchrullens Dag. För tredje året i rad hyllar man detta bakverk med en egen dag. En del kallar den dammsugare, andra säger punschrulle eller 150-ohmare.

KALLA DEN vad du vill - ätas bör den! Speciellt som det inte verkar vara något bak-företag eller något annat kommersiellt motiv bakom evenemanget, utan en helt vanlig människa som råkar älska det jag kallar dammsugare.

FÄRDTJÄNSTEN. Från månadsskiftet är det nytt telefonnummer för den i Arboga som skall beställa färdtjänst. Beställningen görs hos Arboga Taxi på telefonnummer 66 66 66.

HARRY HOLM 2016 03 07

______________________________

HELGEN ÄR HÄR så nu publicerar jag en betraktelse igen. Så här står det i 2:a Korinthierbrevets 9:e kapitel, 8:e versen:

Gud förmår ge er allt gott i överflöd, så att ni alltid har allt vad ni behöver och själva kan ge i överflöd till varje gott ändamål.

Midfastosöndagen
LIVETS BRÖD

I Johannesevangeliets sjätte kapitel berättas om hur Jesus fick fem fiskar och två kornbröd att räcka till mat åt flera tusen människor. Ja det blev till och med käk över!
Visst kan man kalla det utspisning. Men framför allt var det ett mirakel, ett under för att visa att Jesus inte bara var människan utan också Gud.

STÖRRE DELEN av den där tiden gick Jesus omkring och undvek att visa att han var gudomlig. Han hade ju kommit till jorden för att tjäna andra. Han hade inte kommit för att enbart bli dyrkad som en gud utan för att bli gripen, pinad, korsfäst och dödad i vårt ställe.

HADE HAN hela tiden visat sin gudomlighet hade detta inte hänt och vi arma människor skulle varken ha haft nåden eller den mat för såväl själ som kropp som Herren ger oss.

DÅ OCH DÅ under jordevandringen visade dock Jesus sin gudomliga kraft, genom att hela sjuka människor och väcka upp personer från det döda till exempel, eller genom att gå på vattnet, eller göra underverk som där på berget vid Galileiska sjön när så många fick äta sig mätta.

I ÖVER 2000 år har människor hört om det här brödundret, ett av många tecken, på att vi egentligen inte behöver vara så bekymrade om vårt dagliga bröd. Om vi bara vill ta emot, så ger Jesus oss hela tiden andlig mat och dagligt bröd.

GUD HAR i och för sig givit oss förnuft. Vi räknar ut vad löningen eller pensionen räcker till och vi inventerar kyl och frys och vi gör inköpslistor innan vi går på Ica eller Konsum.
Vårt förnuft kollar vad som finns, vad som saknas och vad vi har råd med.

MEN FÖRNUFTET räknar bara med vad det ser. Och vet inte vad som kan hända.
När förnuftet säger att nu är det ebb i kassan, nu blir det svält och bekymmer några dagar, då om inte förr är det dags att tänka på bespisningsundret för 2000 år sedan och allt annat underbart som Jesus gjort och gör för oss människor.

VISST SÄGER Bibeln att vi ska arbeta för vårt dagliga bröd. Men vi måste fatta att vi egentligen aldrig behöver bekymra oss om detta bröd.
Egna erfarenheter har jag förvisso i sammanhanget. Och jag har hört flera personer som berättat om hur löftet från Jesus stämt och fungerat i dagen Sverige. I stort som i smått, vid stora bekymmer som vid små. Och även när hungern gäller andliga ting.

JESUS HAR lovat och han håller vad han lovar. Om vi lever nära Honom, med daglig kontakt, i bön och tacksägelse, ger Han oss mat i magen men också mat för våra själar.
Tack Gode Gud för det.

VI BEHÖVER inte och ska inte oroa oss för ett tomt kylskåp. Vi behöver inte bli sömnlösa när kassan börjar bli skral, vare sig det är vår egen eller församlingens kassa.

JAG VILL citera ett par rader ur Ingemar Olssons sång ”Väck upp hela stan”, rader som sammanfattar det hela.
– Men är inte våra resurser för knappa?
– Allting är möjligt, lita på Pappa!

BÖN: Herre, Du som är vår Gud och Fader, tack för att Du ger oss bröd, och tack för att Du mättar såväl kroppslig som själslig hunger.
I Jesu namn.
Amen.

HARRY HOLM 2016 03 05

---------------------------------------

FREDAGEN DEN 4 mars är här. Och det blir på plussidan hela dagen. Regnet som började vid 4-tiden i morse hänger i till framåt klockan 15. Men det är bara att se glad ut. Är det inte sol ute får det bli sol i sinne.

VÄRLDSBÖNDAGEN för fred och kristen enhet firas första fredagen i mars varje år. Över 170 länder sägs fira idag. En världsomspännande förbön för fred och kristen enhet utförs på mer än 1000 olika språk.

TANKEN BAKOM Världsböndagen är att visa tacksamhet för hur den kristna tron förenar människor världen över, oavsett nationstillhörighet. Böndagen är ett konkret sätt att stärka den kristna enheten. Sverige har varit delaktiga i världsböndagen sedan 1933.

HARRY HOLM 2016 03 04

_______________________________

FÖSSTA TOSSDAN I MASS. Av temadagarna är det idag Music Freedom Day, en dag där musikers yttrandefrihet lyfts fram över hela världen. Men det är också Fössta Tossdan i Mass. Vissa kallar det för Jönköpings inofficiella nationaldag Eller hela Smålands?

URSPRUNGET till Fössta tossdan i mass är troligen sprunget ur en ordlek. Och den firas, i varierande omfattning, helst med massipantåta. I alla fall efter en utredning som journalisten Christoffer Hägg har gjort.

DAGEN uppmärksammas ofta på någon form av digitalt nätverk, gärna av utflyttade Jönköpingsbor som vill hålla hårt i sin ursprungliga identitet. Vissa hävdar att dagen firas runt om i Småland, kanske med kroppkakor eller ostkaka. Men främst har den blivit synonym med marsipantårtan. Varför? För att det i Småland uttalas massipantåta.

DET FINNS ett par särskilda facebook-grupper som heter Fössta tossdan i mass och har över 4000 medlemmar. Där påstår dom att dagen firas av smålänningar i och utanför Jönköping. Men vi lever i ett fritt land, även västmanlänningar kan fira första torsdagen i mars - genom att äta marsipantårta. Eller hur?

HARRY HOLM 2016 03 03

----------------------------------------

ONSDAGEN den 2 mars blir det töväder i Arbogatrakten, i alla fall på eftermiddagen. Mot kvällen och natten väntas en del snöblandat regn. Sådär fortsätter det sedan flera dagar framåt. Och solskenet låter vänta på sig till tisdag i nästa vecka.

STAR WARS. The Force Awakens visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 19 denna onsdagskväll. För 70 kronor kan man få se originalstjärnorna Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew och Kenny Baker.

ANDRA SKÅDESPELARE i denna film är John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson och Max von Sydow.

DET HÄR ÄR den sjunde delen i filmsagan Star Wars. Handlingen utspelar sig ungefär 30 år efter Jedins återkomst och Darth Vaders och Darth Sidious död.

HARRY HOLM 20916 03 02

_____________________________

EN NY MÅNAD är här, Mars - den månad som i den gamla Bondepraktikan kallades för vårmånad. Vi får väl se hur det blir med det.

DEN FÖRSTA mars kommer att börja med 4-5 minusgrader i Arbogatrakten. Sedan blir det något mindre kallt, med bara en minusgrad från 15-tiden. Mot kvällen blir det minus 2 grader.

IDAG ÄR DET också "Krama en bibliotekarie-dagen". Och det är en internationell företeelse, som heter "International Hug a Librarian Day". Ska bibliotekarierna bäva eller längta? Ja, det beror väl på vem som kramar.

HARRY HOLM 2016 03 01

____________________________

IDAG ÄR DET SKOTTDAGEN, som det alltid är den 29 februari, ett datum som finns vart fjärde år. Den dagen har kommit till av den enda orsaken att ett år egentligen är 365 och en kvarts dygn. Något som måste justeras.

FÖR ETT ANTAL år sedan var min ensamhet något som behövde justeras. Och det var den här tiden på året. Ja, det var den 29 februari och jag satt på redaktionen vid Stora Torget och jobbade och lyssnade med ett halvt öra på Radio Västmanland.

MONIKA LEDBERG gjorde där ett inslag om att det var Skottdagen, den dag vart fjärde år då enligt traditionen kvinnorna fick fria.
Plötsligt ringde telefonen och jag hörde - i luren samtidigt som i radion - kvinnorösten som sade:
- Harry, vill du gifta dig med mig?

DET VAR Siv som ringde. Och den 30 juli det året gifte hon och jag oss, i Skinnskattebergs kyrka. För jag svarade naturligtvis ja. Man vill ju vara artig. Dessutom var jag kär. Så det var inte svårt att välja svarsalternativ.

SKOTTDAGEN det året har gett mig mycket att vara tacksam för.
Så till alla singel-män ger jag ett gott råd:
- Var beredd när telefonen ringer idag, skottdagen.

HARRY HOLM 2016-02-29

______________________________

HELGEN ÄR HÄR och då presenterar jag i den här spalten som vanligt några kristna tankar. Och det börjar med ett bibelbord.

Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar. (Lukas 11:23 )

TREDJE SÖNDAGEN i Fastan är vi framme vid. Den dagen är temat i många kyrkor "Kampen mot ondskan". Ovanstående citat från Jesu mun finns i ett sammanhang där Jesus drev ut en demon som var stum, som det heter. Och när demonen for ut började den stumme tala.

DET VAR ETT under förstås, svårt att acceptera för dem som bara trodde på dåtidens auktoriteter. Några började tala om att det var med djävulens hjälp som Jesus drivit ut den onde anden. De fattade inte själva hur ologiskt det var, att tro att djävulen hjälpt till att driva ut en ond ande, en av de sina.

SÅ JESUS fick förklara, att så dum är inte den onde att han slåss mot sig själv. Därmed fick Jesus också möjlighet att predika motsvarande budskap om den Goda sidan, överfört till dagens värld och språk ungefär:
– Så dumma är väl inte de som vill sprida det kristna budskapet att de slåss inbördes?

SÅ INNERLIGT glad jag därför är att de olika församlingarna i Arboga liksom är med i samma lag. Vi är inte motspelare utan medspelare. Vi kämpar alla (om än i olika positioner) på mot samma mål - målet att det ska bli allt fler kristna i Arboga, alltså allt fler bärgade för det stora målet: Himlen.

JAG BER:. Tack Herre för att du låter den Helige Ande se till att var och en - med sin speciella gudagivna förmåga - även i fortsättningen placeras på rätt plats i de kristna församlingars laguppställningar. Och tack för att du fortsätter att välsigna alla lemmar i Kristi kropp i Arboga. Och hela Arboga. Amen.

HARRY HOLM 2016 02 27

_____________________________

PÅ TORSDAGEN började skogsarbetena på Stenebergsområdet, i östra delen av Brattberget. Arboga kommuns tekniska förvaltningen gör jobbet. Första steget är att bottenröja slybeståndet. I nästa steg utglesas/gallras trädbeståndet. Detta för att de träd som är värda att stå kvar ska utvecklas på ett bra sätt.

FREDAGEN börjar betydligt molnigare än torsdagen då det var strålande solsken hela dagen. Plusgraderna börjar visserligen strax innan lunch idag. Men solen visar sig nog bara från klockan 14 och ett par timmar framåt. Soldyrkarna får sitt lystmäte först på lördagen, då solen väntas slösa med sin strålar över Arbogatrakten.

I BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas kl 19 på fredagskvällen filmen Zoolander 2. Handlingen: Femton år efter den första filmen kämpar Derek och hans vapendragare Hansel med att hitta sin plats i en värld full av bloggare, vloggare och anti-mode-mode.

DE REKRYTERAS för uppdraget att stoppa en sammansvärjning som, om den lyckas, skulle förinta möjligheten för modevärlden att någonsin återfå sin forna glans. Återstår att se om Derek och Hansel har modet som krävs för att rädda modet.

FILMEN ÄR 1 timme och 40 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2016 02 26

 

---------------------------

RÅDHUSGATAN är avstängd igen i korsningen Järntorget/Rådhusgatan. Infart från Stora torget kommer att vara möjlig men inte utfart från Järntorget. Avstängningarna beror på VA-arbeten. Trafiken leds om via Smedjegatan som öppnas för trafik i båda riktningarna. Arbetena beräknas pågå vecka 8 och eventuellt vecka 9.

TORSDAGEN den 25 februari är det och tio månader kvar till juldagen. Det vita på backen i Arbogatrakten idag torde ligga kvar på förmiddagen, eftersom torsdagens inledning bjuder på ett par minusgrader. Men solen kommer att sråla och från lunch blir det tölväder fram till kvällen. Och sådär fortsätter vädret om dagarna. åtminstone fram till tisdag - om nu meteorologerna har rätt.

GRAPEFRUKTENS DAG är det idag. Den dagen är instiftad av Florida grapefrukt. Grapefrukten verkar ha en del intressanta egenskaper, bland annat påverkar den fettförbränningen.

I EN STUDIE från 2004 fick en grupp personer äta en halv grapefrukt före varje måltid tre gånger om dagen, en annan grupp drack ett glas grapefruktjuice före varje måltid. En tredje grupp åt eller drack ingen grapefrukt alls.

EFTER 12 veckor hade den första gruppen förlorat 1.6 kg utan att göra några andra förändingar i sin kost. De som hade druckit grapefruktjuice hade i genomsnitt gått ner 1.5 kg. Medan de som inte hade ätit grapefrukt alls låg kvar på samma vikt. Enligt forskarna beror viktminskningen på ämnen i grapefrukten som sänker insulinnivåerna i kroppen.

HARRY HOLM 2916 02 25

________________________

 

ONSDAGEN den 24 februari blir en ganska solig dag i Arbogatrakten. Från lunchen och fram till kvällen väntas ett par plusgrader.

PÅ SLOTTET heter föreställningen i Medborgarhuset i Arboga kl 18 idag onsdag. Det är Arboga Musik- och dansskola som bjuder in till vårens temaföreställning.

DEN HETER egentligen "På slottet - en historia om makt". Och i handlingen är det drottningen som bjuder in alla till en bal på slottet. Allt är frid och fröjd men en ny betjänt dyker upp och rör upp stämningen…

PÅ SCENEN finner vi dansare, skådespelare, orkester, sångare och solister från Musik- och dansskolan. Ett åttiotal ungdomar kommer att finnas med på scenen.

KONSERTEN ges under ondagen även som skolföreställning för grundskolans årskurs 3-6, detta kl 10.00 och kl 12.30. Och det blir alltså både musik, dans och teater.

HARRY HOLM 2016 02 24

______________________________

INNAN VI GÅR in på vad som händer i Arboga denna tisdag, kan vi berätta att Arboga kommuns befolkning ökade med 227 personer i fjol. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Den 31 december 2015 var antalet Arbogabor 13 858 personer.

ÖKNINGEN beror på att antalet personer som flyttar till kommunen är fler än antalet som flyttar från Arboga. Däremot är födelsenettot negativt. Det betyder att det avlider fler personer än det föds barn i Arboga. År 2015 föddes det 139 barn i Arboga, det är mer än tidigare år.

FRÅN BROTTNING till slädpartier. Så heter föredraget med bildvisning som Birgit Johansson skall presentera på Arboga museum kl 18.30 på tisdagskvällen. Det skall handla om sport och nöjen i Arboga förr i tiden. Arrangörer ärHembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

CIVILFÖRSVARET förtjänar verkligen uppmärksamhet i dessa orostider Kl 19 i kväll, tisdag, är det en informationsträff i: Arboga biblioteks hörsal. Arrangör är Civilförsvarsförbundet Arboga. Under kvällens ges svar på frågorna: Vad gör en frivillig resursgrupp FRG? Vad krävs för att vara med?

HARRY HOLM 2016 02 23

 

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 22 februari får vi i Arbogatrakten ett par plusgrader hela dagen. Och så några minusgrader nattetid. Sådär fortsätter det. Vecka ut och vecka in. Någon mer nederbörd spår inte meteorologerna den här månadenn.

SCOUTERNAS DAG är det idag.
”Alla scouters dag” eller ”World Friendship Day” infördes 1926 och var ursprungligen de engelska flickscouternas dag. Denna dag var både Robert Baden Powells och hans hustrus födelsedag. Många scoutkårer firar högtiden genom ett möte med internationellt program där man har scouter i andra länder i åtanke.

IDAG ÄR DET också Internationella brottsofferdagen. Internationella brottsofferdagen infaller den 22 februari varje år. I år högtidlighåller Brottsoffermyndigheten detta i samarbete med sju ideella organisationer.

ÅRETS PROGRAM fokuserar på
upprepad utsatthet. Det genomförs på Norra Latin vid Drottninggatan i Stockholm hela dagen. Temat är
Våld i vardagen - att förstå upprepad utsatthet.

MEDVERKANDE är bl.a.Sandra Walklate, professor, University of Liverpool, David Brax, postdoktor vid Centrum för Europaforskning, Göteborgs universitet och Sharyn J. Potter, professor, University of New Hampshire.

UNDER DAGEN presenteras internationell och svensk forskning. Dessutom ges exempel på hur ideella organisationer arbetar med att förbättra situationen för de som är utsatta för upprepad utsatthet.

MÅLGRUPPEN. Programmet på Norra Latin vänder sig främst till den som är verksam inom rättsväsendet, socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola, ideella organisationer samt till forskare och politiker.

HARRY HOLM2016 02 22

______________________________

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos
er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”

Markus 9:19

Andra söndagen i Fastan
Den kämpande tron


DAGENS bibelord handlar om när Jesu lärjungar misslyckats med att bota
en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi.
Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom
varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

KAMP OCH i varje fall tillfälliga misslyckanden, det råkar vi alla ut för.
”För båd syndare och fromma, kan en prövning lätt ju komma”, diktade
Calle Öst.
Och sådana gånger blir det att kämpa. Ibland även med sin tro, om man
trots enträget bedjande inte slipper sin krämpa eller sitt problem.

NÄR BÖNESVARET dröjer då? I sådana lägen brukar jag påminna mig hur det är att vara barn till ”vanliga” föräldrar. Barnet tigger och ber om något
speciellt, tjatar och kanske gråter. Det hjälper inte alla gånger. För ett
barn som får allt det ber om blir otryggt (som alltid när det inte sätts
gränser) och förmodligen också odrägligt.

VÅR FADER Gud ska förstås inte heller ge oss allt vi ber om och pekar på.
För då blir vi odrägliga. Och framför allt kanske vi ber om fel saker, i det
stora perspektivet, Guds perspektiv.
För precis som i våra jordiska familjer vet säkert pappa bäst vad som är
det bästa för barnet.
Amen.

HARRY HOLM 2016-02-21


-------------------------------------
LÖRDAGEN den 20 februari kommer att ha en temperatur runt nollan i Arbogatrakten. Från lunch och flera timmar framåt ska det snöa. Temperaturen kommer att ligga på plussidan från 16-tiden. Någon plusgrad blir det också under söndagen.

SLARVIGHETENS DAG är det den 20 februari varje år. Då ska man till exempel lämna disken i drivor och låta bli att slutföra saker man påbörjat. Det är dagen då man övar på att bli vän med sin egen otillräcklighet, som någon uttryckte det. Och ibland är vi väl en och annan som firar detta även andra datum än den 20 februari.

MER ALLVAR ligger det i att det den 20 februari också är Världsdagen för social rättvisa (World Day of Social Justice). Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.

ORD OCH VISOR med Carlo Hiltunen heter programmet på Arbogas bibliotek kl 12 idag, lördag. Skådespelaren Carlo Hiltunen från Teater Paria läser då dikter av bland andra Gustaf Fröding och och tolkar sånger av den ryske poeten Vladimir Vysotski.

CARLO HILTUNEN grundade 1992 Teater Paria, detta i samband med en uppsättning av Strindbergs Paria som spelades först i Stockholm och sedan i Sörmland.

SEDAN DESS har Paria vistats och agerat i Eskilstuna med omnejd i olika sammanhang och lokaler. Under våren 2003 hade PARIA tillgång till Balsta slotts källare, en spelplats med atmosfär och gamla anor.

PARIA HAR under åren bjudit sin publik på barnteater (i urval: Pinocchio; Lille Prinsen; Bortbytingen; Sista dagen på ön; Hammaren och korset; Vad väntar vi på?; Fula ankungen), på sommarteater (bl.a Mrozeks På villande hav på en flotte i ån; Molieres Läkare mot sin vilja, Den Girige, Sganarelle, George Dandin; Tjechovs Björnen; och Shakespeares Som ni vill ha det.

FÖRENINGEN PARIA har också satt upp Torbjörn Säves Legenden om Eskil, och olika enaktare för vuxen- och skolpublik bl.a Fröken Julie; Fridells Syndfull skapelse; T. Williams Utdömd egendom: M. Dahlströms Skärbrännaren som uppsökande teater på arbetsplatser; Enquists I lodjurets timma) och även på sång- och lyrikprogram (med texter och sånger av Hasse och Tage, Bellman, Vysotskij, Brecht, Brel, Piaf m.m).

HARRY HOLM 2016 02 20

 

_______________________________

FREDAGEN DEN 19 februari kommer solen att lysa med sin frånvaro i Arbogatrakten. Det blir någon minusgrad fram till lunch men sedan svänger vinden till rakt sydlig och det väntas några timmar med plus på eftermiddagen. Vinden blir ganska vänlig.

HAIL, CAESAR heter filmen kl 19 i kväll på biografen i Arbogas Medborgarhus. Handlingen: I slutet av Hollywoods så kallade gyllene era får vi under en dag följa en fixare på en stor studio som råkar ut för en lång rad utmaningar att hantera.

I ROLLERNA kommer publiken i Arboga at bl.a. få se Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill och Frances McDormand. Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 02 19

------------------------------------

TORSDAGEN den 18 februari är det visserligen vitt av nysnö på backen när vi vaknar. Men från lunchtid blir det uppehållsväder och tö hela tiden fram till kvällen.

ETT FÖRÄLDRA-CAFÉ ordnas på Brandsta Ungdomsgård klockan 18.00–20.00 i kväll, torsdag. Därmed avslutas skolornas temadagar Ung & Trygg.

UNDER KVÄLLEN får föräldrarna ta del av elevredovisningar och en föreläsning med Tomas Öberg. Tomas har själv slutat med droger och är nu föreläsare, författare och entreprenör och ofta ute på ungdomsgårdar.

TOMAS ÖBERG är också ofta ute på skolor. Han är aktuell med boken "En man – flera liv" som är en berättelse om hans eget liv och hur han lyckats vända ett destruktivt beteende.

HAN KOMMER under kvällen att prata med ett föräldraperspektiv på frågor om alkohol och droger. Arbogas kommunpolis Jan Sköldberg deltar också under kvällen. Och det blir fika.

HARRY HOLM 2016 02 18

_____________________________

ONSDAGEN den 17 februari kommer att bli ganska solig i Arbogatrakten. Temperaturen håller sig runt nollan. Från lunch och några timmar framåt väntas till och med någon plusgrad.

FÖR EN HUNDRING kan man få se film i biografen i Medboragrhuset i Arboga kl 19 denna onsdags kväll. Filmen heter Deadpool. Och den är tillåten från 15 år.

DET ÄR Marvels skruvade anti-hjälte som dyker upp på bio. Den tidigare legosoldaten Wade Wilson får efter en rad experiment helande krafter. Han antar alter-egot Deadpool och med sina nya förmågor och en mörk humor jagar han mannen som nästan förstörde hans liv.

ARBOGA TAXI fick även Arbogas färdtjänst. Tidigare denna månad blev det klart att Arboga taxi vann upphandlingen för färdtjänsten i Köping, som Västerås taxi tidigare hade.

AVTALET mellan Arboga kommun och Arboga taxi gäller från 1 mars i år till 28 februari nästa år, med möjlighet till två års förlängning. Vid färdtjänst med fler än 5 personer samtidigt beställs resan hos Viby buss.

ARBOGA KOMMUN söker familjhem. Nu gäller det behov av ett varmt och engagerat familjehem till ett syskonpar som är omkring 2 och 4 år gamla. Det är önskvärt att den som tar hand om barnen bor i Arboga kommun med omnejd. Intresserade kan kontakta
Katarina Hammarlund genom Arboga kommuns växel.

ERFARENHET av tidigare familjehemsuppdrag är meriterade men inte ett krav, skriver kommunen på sin hemsida och fortsätter: Som familjehem arbetar man i nära samarbete med socialtjänst, öppenvård, skola och biologiska föräldrar utifrån en individuell genomförandeplan.

HARRY HOLM 2016 02 17

 

--------------------------------------

TISDAGEN den 16 februari blir lika solig som måndagen var. Från 8 minusgrader på morgonen hamnar temperaturen runt nollan från lunchtid, varefter natten till i morgon inte blir så kylig som den natt som var.

NU HAR NI kanske hämtat er från Alla Hjärtans Dag, detta jippo som NK importerade från USA år 1956. Jag läste att handeln i Sverige ökat med 140 miljoner kronor inför den 14 februari.

I USA handlar folk för 13 miljarder dollar extra inför Alla Hjärtans Dag. Det är 100 miljarder svenska kronor. För blommor, choklad och annat.

SÅ APROPÅ siffror: 30 miljoner barn är på flykt i världen idag, barn som är utan ett hem och oftast utan mat. Det känns mot den bakgrunden väldigt fel av oss som sysslar med detta hysteriska handlande - som tydligt visar att vi missuppfattat frasen Alla Hjärtans Dag.

HARRY HOLM 2016-02-16

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 15 februari blir en väldigt vacker dag i Arbogatrakten. Solen kommer att stråla från en molnfri himmel. Och 2-4 minusgrader är väl inget att jämra sig för. Speciellt som den nordvästliga vinden inte blir särskilt stark.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset visar föreningen Bio Kontrast kl 19 i kväll filmen Louder Than Bombs. Den handlar om när Jonah återvänder hem tre år efter att hans mor, en berömd krigsfotograf, omkommit i en bilolycka.

FÖR FÖRSTA gången sedan begravningen tvingas han tillbringa tid med sin far och yngre bror för att gå igenom moderns fotografier inför en kommande utställning. Under arbetet kommer det fram nya omständigheter kring olyckan som ger en annan bild av den kvinna som de trodde att de kände så väl. Gamla minnen och konflikter väcks till liv, men nu i ett annat sken.

FILMEN är 1 timme och 50 minuter lång. Den är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 02 15

___________________

Första söndagen i fastan
Prövningens stund

SÅ STUNDAR en söndag igen och därmed ägnas Harrys Hörna - som varje helg - åt vår Gud. Så att det blir en Herrens Hörna.
I otaliga kyrkor i landet läser prästen idag inledningen på Matteus 4:e kapitel, då Jesus förs ut i öknen för att frestas av djävulen.

FÖRSTA SÖNDAGEN i Fastan har nämligen titeln Prövningens stund.
Frestelser utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska.
För att ta ett exempel.

I BÖRJAN AV Matteus fjärde kapitel får vi alltså läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten.
Då sa frestaren, djävulen:
–- Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade :
- Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord. Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun.

GUD TALAR till oss på olika sätt och i många sammanhang.
Även den här helgen har vi i vår trakt många tillfällen att höra Guds ord i kyrkorna.
I Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan predikar kl 11 på söndagen Hannu Söderlund från Kungsör och det blir sång och musik.

PERSONLIGEN ser jag ofta kristna program i TV, på Kanal 10 eller på Norgevision (kanal 202 respektive 203 på Viasat).
Även om jag oftast finner Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen, så måste jag erkänna att orden i Bibeln får en extra dimension när man i kristen tv hör vittnesbörden om vad Gud gjort för enskilda människor. Och kristna sånger som går till hjärtat.

EFTER ATT du har lyssnat på dessa kristna program i Kanal 10 eller Visjon Norge - har djävulen mindre chans att prägla ditt liv och vinna när du möter prövningar .... prövningar som kan kan be till Gud i Jesu namn om att få klara sig igenom..

BÖN:
Herre, lär oss att lyssna och lära, så att vi verkligen förstår vad du vill med våra liv. Ge oss kraft att följa Dig, så att vi klarar att stå emot ondskans attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2016-02-13

 

 

---------------------------------------

FREDAGEN den 12 februari och det blir ett par tre minusgrader hela dagen i Arbogatrakten. Någon stnöflinga kan komma dalande. Men från 17-tiden klarnar himlen upp och natten till lördagen väntas 5-6 minusgrader.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll klockan 19 filmen Point Break i 2D. Handlingen: Den unge FBI-agenten Johnny Utah infiltrerar en grupp spänningssökande elitidrottare - ledda av den karismatiske Bodhi.

IDROTTARNA misstänks ha utfört en rad till synes omöjliga brott. Djupt undercover, och med sitt liv i omedelbar fara, strävar Utah efter att bevisa att de är arkitekterna bakom en rad ofattbara brott.

DEN TEMPOFYLLDA, adrenalinstinna actionthrillern Point Bbreak är - enligt reklamen - fylld av de mest våghalsiga sportstunten någonsin som utförs av världens bästa inom bland annat surfing, snowboard och wingsuit-flygning. Det kostar 100 kronor att se filmen, som är 1 timme och 54 minuter lång och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2016-02-12

 

-------------------------------------

NARKOTIKABROTT. Vid tvåtiden natten till onsdagen kontrollerade en polispatrull två ungdomar vid Stureskolan i Arboga. En 16-årig pojke uppvisade, enligt polisen, tydliga tecken på narkotikapåverkan och medtogs för provtagning. Pojken överlämnades sedan till vårdnadshavare.

TORSDAGEN den 11 februari får vi upp emot 2 plusgrader fram till kvällen, då det blir någon minusgrad inför natten. Och kallgrader väntas det vara åtminstone en vecka framåt. På tisdag räknar meteorologerna med att det blir 12 minusgrader under dagen.

INTERNATIONELLA 112-dagen är det idag. Och då förtjänar det att påpekas att man kan ringa 112 i alla EU-länder? Till skillnad från i Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112.

DET KOSTAR inget att ringa 112 vare sig man använder det fasta telefonnätet eller mobiltelefonnätet. Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Genom samtalet till 112 når du samhällets alla hjälpresurser såsom ambulans, giftinformation, jourhavande präst, polis, sjöräddning och fjällräddning.

VÄRLDSDAGEN för de sjuka är det också den 11 februari. Det uppmärksammar även Vatikanen som "firar" Värdsdagen för bön för de sjuka. Det är för katolikerna också Jungfru Maria av Lourdes högtid. Och nu händer det ovanliga att du här i spalten får läsa vad påven nämnde i går:

SÅ HÄR SÄGER påven Franciskus bland annat följande:
”I morgon, på vår Fru av Lourdes högtid, firar kyrkan den XXIV:e världsdagen för de sjuka, som särskilt kommer att firas i Nasaret."

PÅVEN FORSTÄTTER: "Jag ber er att be för de sjuka, att de må uppleva vår kärlek. Må de många människor som finns vid de sjukas sida präglas av samma ömhet som Marias, och ha förmågan att förstå deras behov, även de mest subtila, eftersom de kan se med ögonen fulla av kärlek.”

HARRY HOLM 20916 02 11

_____________________________

ONSDAGEN den 10 februari kommer i Arbogatrakten att värmas av blygsamma 1-2 plusgrader. Redan från 7-tiden på morgonen väntas snöblandat regn, som varar i åtmistone 12 timmar. Större delen av dagen blir nederbörden ganska kraftig. Från natten till fredagen blir det minusgrader och dessa håller i sig någon vecka framåt.

RATTFYLLERI. I går förmiddag stoppade polisen en personbil på Ahllöfsgatan för kontroll. Föraren, en äldre man, blåste positivt och togs med till polisstationen i Köping för provtagning och förhör. Där blåste han 0,46 promille. Hans körkort togs omhand och sedan blev han frigiven.

KROCK VID GÖTLUNDA. Vid 17-tiden på tisdagen intrffade en trafik-olycka på E20, ungeför i höjd med Götlunda och Alväng. Två personbilar hade kolliderat när polis och räddningstjänst kom till platsen. En bil hade fått sladd och sedan blivit påkörd bakifrån. Två personer var lindrigt skadade men ingen behövde åka ambulans.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll klockan 19 filmen Point Break i 3D. Handlingen: Den unge FBI-agenten Johnny Utah infiltrerar en grupp spänningssökande elitidrottare - ledda av den karismatiske Bodhi.

IDROTTARNA misstänks ha utfört en rad till synes omöjliga brott. Djupt undercover, och med sitt liv i omedelbar fara, strävar Utah efter att bevisa att de är arkitekterna bakom en rad ofattbara brott.

DEN TEMPOFYLLDA, adrenalinstinna actionthrillern Point Bbreak är - enligt reklamen - fylld av de mest våghalsiga sportstunten någonsin som utförs av världens bästa inom bland annat surfing, snowboard och wingsuit-flygning. Det kostar 100 kronor att se filmen, som är 1 timme och 54 minuter lång och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2016-02-10

-------------------------------------

VID 21-TIDEN på måndagskvällen larmades polisen om en singelolycka vid Lunger. Det var en 29-årig man som tappade kontrollen över sin personbil och hamnade på sidan av vägen. Han klagade över smärtor i rygg och axel, men ansågs inte vara allvarligt skadad. Bilen fick bärgas från platsen.

En gång i tiden var det Jordbruksnämnden som bestämde när "fastlagsbullar" fick säljas. Ovanstående rubrik är från 1952.

TISDAGEN den 9 februari: Fettisdagen. Som en gång i tiden kallades vita tisdagen (en beteckning som dock även felaktigt används för tisdagen i Stilla veckan). I Finland kallas den för fastlagstisdagen.

FETTISDAGEN är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

NAMNET fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet finns omnämnt i skrift redan 1594.

*

PANNKAKS-DAGEN är det också idag 2016-02-09. Det är till och med Internationella pannkaksdagen. Pannkaksdagen kommer från början från England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

I ENGLAND arrangeras många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

*

SID ÄR DET också idag. Safer internet day, som förkortas SID, organiseras av Insafe-nätverket i februari varje år för att främja en säker och ansvarsfull användning av internet och digitala medier, speciellt bland barn och unga.

SID har arrangerats sedan 2004 och involverar även länder utanför Europa. Under åren har SID blivit ett uppmärksammat event som firas i mer än 90 länder i hela världen.

I SVERIGE kommer, just i år, Statens medieråd att rikta sig med en kampanj till barnens viktigaste resurs: föräldrarna.

*

NATTEN TILL söndagen utsattes en man för rånförsök i Arboga. Han anmälde till polisen att han vid 23-tiden på lördagskvällen blev utsatt för ett rånförsök när han befann sig vid ingången till lekparken vid Bergmansparken i Arboga.

TVÅ MÄN skall ha hotat målsägande med ett föremål som liknade en kniv och uppgett att de ville ha pengar samt mobilen. Målsägande flydde från platsen och kunde senare kontakta polisen. En anmälan om försök till rån är upprättad. Ingen gärningsman är gripen.

HARRY HOLM 2016 02 09


--------------------------------------
MÅNDAGEN DEN 8 februari kommer det i Arbogatrakten att bli 4-5 plusgrader och mest molnigt. Det kan komma någon regndroppe i lunchtid men vid tretiden är det inte omöjligt att vi får se solen en liten stund. Vinden blir rätt frisk, fem sekundmeter ungefär, och den kommer från sydsydväst.

ÄGGAHALVANS DAG är den 8 februari i å.r Det betyder kort och gott att man ska äta ägghalvor. Det gäller alltså att ta tillvara extra mycket på det goda ägget och uppmärksamma hur bra livsmedel det verkligen är.

ÄGG ANVÄNDS till så otroligt mycket, exempelvis omelett, kakor och pannkakor. Just äggahalvan brukar läggas upp på fat för att ha till någon typ av mat, vissa kanske väljer att äta det till frukost.

"CLEAN OUT Your Computer Day" är det också idag. Och det betyder inte att
du ska dammsuga skärmen och putsa tangentbordet. Det här är helt enkelt en dag för att rensa bort skräp som ligger och dräller i datorn.

HUVUDSAKLIGEN ska man rensa bort program och annat som stjäl mycket prestanda från datorn. När man ändå är i farten kan man passa på att radera gamla filer, suddiga bilder på en fågel. Eller den där länken jag sparat till en sida som inte fungerar längre eftersom den lades ner 2006.

HARRY HOLM 2016 02 08

-------------------------------------

FASTLAGSSÖNDAGEN är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan.
Den konkreta förklaringen i Wikipedia lyder så.

TEMAT FÖR dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Kärlekens väg, och ett välkänt tema är de texter ur evangelierna som berättar om hur Jesus på väg till Jerusalem för tredje gången berättar om sitt förestående lidande.

EVANGELIUM enligt Markus 10:32-34:
De var nu på väg upp mot Jerusalem, och Jesus gick först. De var fyllda av bävan och de andra som följde med var rädda.
Då samlade han de tolv och talade om för dem vad som skulle hända med honom:
"Vi går nu upp till Jerusalem. Människosonen skall utlämnas åt översteprästerna och de skriftlärda, och de skall döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna, som skall göra narr av honom och spotta på honom, prygla honom och döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå."

TEMAT för Fastlagssöndagen i Kyrkoåret är alltså "Kärlekens väg". Och jag hittade ett citat som i sammanhanget fyller sin plats:
Kärlek är att stanna kvar,
att inte överge någon när en relation tappar färgen, att inte svika kallelsen när motgångarna hopar sig, att inte vända i uppförsbacken.

FÖR OSS kan Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen också vara kalasdagarna före den långa fastan.
I sydligare länder är det karneval, ett ord som kommer av det latinska uttrycket carne vale som betyder "farväl kött".
Det här är hos oss av gammalt den rätta tiden för fettisdagsbullar, semlor.

HARRY HOLM 2016 02 07

____________________________

DENNA LÖRDAG blir det film i biografen i Medborgarhuset i Arboga. Filmen börjar kl 15 och heter Alvin och gänget 4. Gasen i botten. Det kostar 80 kronor att få gå in.


HANDLINGEN. Dom är tillbaka och den här gången är det full fart från början till slut. Alvin, Simon och Theodore får för sig att Dave ska fria till sin nya flickvän i Miami och att de därför måste flytta. De har nu tre dagar på sig att stoppa detta och ger sig ut på ett resa som leder till den ena knasigheten efter den andra. Med andra ord är allt som vanligt för våra älskade jordekorrar.

VERNISSAGE. Morgan Hangren har vernissage denna lördag, klockan 12.00 till klockan 15.00 i Galleriet, Arboga Stadsbibliotek. Morgan Hangren visar foton och utställningen pågår från och med idag och två veckor framåt.
Arrangör är Arboga Konstförening.

BARNTEATER blir det på Arboga Museum kl 13 idag, lördag. Det är Figurteaterkompaniets uppsättning om Maja och Bobo som blir vårterminens första barnteater i Arboga i år.

HARRY HOLM 2016 02 06

--------------------------------------

NÅGON MINUSGRAD väntas det i Arbogatrakten idag fredag, fram till lunch ungefär varefter det sedan, flera timmar framåt, blir runt nollan. Vinden är en lätt bris på förmiddagen för att sedan övergå till svag vind (ca 3 sekundmeter). I morgon lördag - då det är traditionsenlig marknad på Järntorget - väntas plusgrader, plusgrader som det sedan kommer att vara flera dagar framåt.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga börjar kl 19 denna fredagskväll en film som heter Creed. Biljetten kostar 100 kronor.

FILMENS HANDLING. Adonis Johnson lärde aldrig känna sin berömde far, tungviktsmästaren Apollo Creed, som dog innan han föddes. Men ingen kan förneka att sonen har boxningen i blodet, så han beger sig till Philadelphia, staden där den legendariska matchen mellan Apollo Creed och den tuffe uppkomlingen Rocky Balboa gick av stapeln.

ADONS SÖKER upp Rocky och ber honom att bli hans tränare. Trots att Rocky bestämt sig för att lämna boxningen bakom sig har han svårt att säga nej när han ser att Adonis har samma styrka och målmedvetenhet som Apollo Creed – rivalen som kom att bli hans bäste vän.

ROCKY tar sig an den unge boxaren samtidigt som den forna mästaren utkämpar en strid mot en motståndare som är långt dödligare än någon han tidigare ställts mot i ringen.

MED ROCKY vid sin sida, dröjer det inte länge innan Adonis får segervittring. Men har han vad som krävs för att utveckla inte bara viljan hos en sann kämpe, utan också hjärtat, innan han kliver upp i ringen?

FILMEN är 2 timmar och 13 minuter lång. Den är tillåten från 11 års ålder.

HARRY HOLM 2016 02 05.

 

_____________________________

Varg vid Slyte. Foto: Harry Holm.

VARGENS DAG är det idag, den 4 februari. ”Vargens Dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen. Deras vision är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i vårt land.

IDAG ÄR DET Världscancerdagen. Den
infaller den 4 februari varje år. Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).

HARRY HOLM 2016 02 04

_____________________________

POLISEN fick på måndagskvällen rycka ut till Kallstensgården (f.d. Nalles). Orsaken var ett bråk mellan två män i 30-årsåldern och 35-årsåldern. Männen ska ha blivit osams vilket föranledde handgemäng. När polis kom till platsen var läget lugnt. Två anmälningar om misshandel har upprättats.

IDAG ÄR DET onsdagen den 3 februari.
Efter en något snöig natt väntar en solig onsdag i Arbogatrakten. Det blir som varmast 0 grader. Finvädret fortsätter fram till fredag lunch.

PÅ ARBOGAS bibliotek arrangerar Västra Mälardalens släktforskare en träff. Där får man hjälp att lösa problem i släktforskningen. Man får komma när man vill mellan kl 16 och 19.30. Och det är fri entré.

HARRY HOLM 2016 02 03

---------------------------------------

TISDAGEN DEN 2 februari kommer det att bli 4-5 plusgrader i Arbogatrakten och några regndroppar i perioder. Men det vi kommer att märka mest är vinden. Den kommer att blåsa ganska friskt, 10 sekundmeter åtminstone.

I HÖRALEN i Arbogas Bibliotek handlar det kl 19 på måndagskvällen om
Återskapande av naturreservat i Örebro.
Arrangerande Arboga Fågelklubb har bjudit in kommunbiolog Mats Rosenberg för att berättar om återskapande av naturreservaten omkring Örebro.Mats Rosenberg är örebroaren som omvandlat snår och soptipp till betesmarker, strandängar och strövområden.

GROUNDHOG DAY, Murmeldjursdagen, är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA.

VARJE ÅR den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Ett skogsmurmeldjur (engelska: groundhog) lockas ur sitt bo.

OM DET ÄR ljust ute och djuret ser sin egen skugga och springer tillbaka pågår vintern i ytterligare sex veckor. Om det är mulet när murmeldjuret tittar ut och stannar kvar ute kommer våren tidigt.

UTANFÖR engelsktalande delar av världen blev traditionen känd genom filmen Måndag hela veckan (originaltitel: Groundhog Day) från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

HARRY HOLM 2016-02-02

_____________________________

EU VILL STOPPA hjälporganisationer från att hjälpa i Grekland. EU säger sig värna den fria rörligheten men skapar murar mot folk som inte bor i EU.

SVERIGE betalar per år 30 miljarder mer till EU än landet får därifrån (30.000 miljoner kronor alltså, som kunde användas i välfärden).

EU FINNER sig år efter år i att Rumänien inte använder de miljarder som skulle hjälpa de människor på hemmaplan som nu sitter och fryser utanför våra butiker. Hur känner ni det, ni alla som röstade för att vi skulle gå med i EU?

HARRY HOLM 2016 02 01

 

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

________________________________

ARKIV MARS APRIL 2016

________________________________

 

________________________________

Om valborgsfirandet
Se längre ned i den här spalten!

________________________________

Historiskt när Arbogas första
borgerliga kommunalråd valdes

Arbogas första kommunstyrelseordförande som inte är socialdemokrat. Anders Röhfors, moderat, utsågs till kommunalråd vid torsdagens fullmäktigesammanträde.

Torsdagen den 28 april var en historisk dag i Arbogapolitiken. För första gången valdes en borgerlig person till kommunalråd,
moderaten Anders Röfors. För nu styrs, för första gången på 97 år, Arboga inte av socialdemokrater.

Förutom alla val, och alla de entledigande- och valärenden som var följden av att kommunen fått en ny majoritet i ledningen, så kom - i slutet av sammanträdet - fullmäktigeordföranden Liisa Pettersson, s, i fokus.
Hon avtackades med beröm av blivande ordföranden i Arboga kommunfullmäktige, moderaten Mats Öhgren. Liisa förklarade att hon verkligen inte hade trott att hon skulle få sluta sitt uppdrag i förtid.
- Men så är det i politiken, sade hon.
Ingrid Nord Silversten, s, hade begärt entledigande från sin fullmäktigeplats och det beviljades. Ny ordinarie ledamot
för socialdemokraterna blir Bert Elisson.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

________________________________

På lördag brinner Valborgs brasor
Men inte i Arboga stad

Så här ser braständningen ut en valborgsmässoafton
vid Säterbo kyrka.

På lördag är det valborgsmässoafton. Då brinner så kallade majbrasor överallt i landet. Men för Arbogas del bara på just landet. I staden får eldkorgarna i Ahllöfsparken duga. Det är säkert - som mycket annat - EU:s fel.

Ute vid Säterbo kyrka brukar det brinna en liten charmig brasa, i Tyringe är den större. I Lunger och på andra, både officiella och privata, platser runt om i Arboga kommun behålls traditionen med rejäla eldar. (Läs om reglerna för egen brasa, nedan!)
Men inne i stan är det numera Valborgsmässofirande i Ahllöfsparken, där vårens ankomst firas med valborgseld i eldkorgar. Miljön där i centrum passar inte för att en riktig majbrasa. Men firandet "måste" ske där, eftersom kommunen fått EU-pengar för att rusta Ahllöfsparken och då måste den användas.
Undantaget de i sammanhanget futtiga eldkorgarna, innehåller valborgsfirandet de vanliga ingredienserna. Det blir kör- och musikunderhållning, vårtal samt fyrverkeri.

Här är detaljerna:
Klockan 21.00 tänds elden i ett antal eldkorgar på grusplanen vid scenen. Därefter bjuds det på vårtal, musik av Arboga blåsorkester och sång av Arboga manskör.
Firandet avslutas med fyrverkeri som avfyras cirka klockan 21.45.
Årets vårtalare är Sigrid Sällström och konfrencier Fredrik Sandström.
Valborgsmässofirandet arrangeras av Arboga kommun i samarbete med Arboga Alpina och Arboga Södra IF.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

*

Kommunens regler och råd för dig
som vill anordna en majbrasa

Vill du anordna en majbrasa på valborgsmässoafton? Här finns information om vilka regler som gäller och vad du bör tänka på.

Det är aldrig tillåtet att elda i Arbogas stadskärna. Om du vill anordna en majbrasa någon annanstans i kommunen och har ett offentligt arrangemang krävs ett tillstånd från polisen. Rådgör med polisen på telefon 114 14 om tillstånd krävs för din eld.

Valborgsmässoeldar som inte kräver tillstånd från polismyndigheten ska anmälas till Räddningstjänsten vid Västra Mälardalens Kommunalförbund. Telefonnumret för Arboga kommun är 0221-670109. När du anmäler ska du tala om vem som är ansvarig person, dennes kontaktuppgifter samt tid och plats för eldningen.

Som ansvarig för elden ska du också följa kommunens renhållningsordning för eldning.
Viktigt att tänka på gällande eldens placering, storlek och innehåll

Platsen för elden ska vara lämplig så det inte finns risk för brandspridning till närliggande byggnader, tät vegetation, telefonledningar, kraftledningar eller liknande. Ett lämpligt avstånd är minst 50 meter.
Ett område på fem meter runt bålet ska vara fritt från vegetation eller liknande. Vid behov ska platsen även vattenbegjutas.
Bålet får inte vara för stort. Det får vara maximalt sex meter i diameter och fyra meter högt.
Bålet ska placeras på ett sådant sätt att det med tanke på vindriktning inte orsakar olägenhet för grannar eller kringboende genom nedsmutsning eller besvärande lukt.

Elda med trä och papper

Bålet ska innehålla:

Rena fibrösa material som trä och papper.

För att undvika kraftig rökutveckling ska du inte elda:

Tätt packat trädgårdsavfall, löv, gräs och liknande.

Du får inte elda sådant som kan ge upphov till besvärande lukt eller giftig rökutveckling:

Plast.
Gummi.
Hushållsavfall.
Impregnerat trä eller målat virke.
Sopor och annat osorterat skräp.

Sök igenom högen du ska elda

Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i högen du ska elda. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta det blivande bålet någon meter eller söka igenom högen av det du ska elda. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom högenså att ingen oskyldig varelse blir dödad i lågorna.
Elden ska bevakas tills den är helt släckt

Ansvarig eller av ansvarig utsedd person ska vara kvar på platsen tills elden har brunnit ut eller är släckt helt och hållet. Vid behov ska särskild bevakning anordnas vid närliggande byggnader, tät vegetation eller liknande i vindriktningen.
Det ska finnas släckningsutrustning på plats

Släckutrustning ska finnas i tillräcklig omfattning och tillgänglig på eldningsplatsen. Lämplig utrustning är en ansluten vattenfylld trädgårdsslang eller liknande, som når bålet och närmsta omgivning. Det kan också vara en vattentunna med hinkar, handbrandsläckare eller en kombination av ovanstående utrustning.
Besökare ska inte kunna komma nära elden

Ansvarig för elden ska se till att åtgärder vidtas för att förhindra att besökare kommer för nära elden.
Det ska finnas möjlighet att larma räddningstjänsten

Möjligheter att larma räddningstjänsten ska finnas tillgängligt och lättåtkomligt från eldningsplatsen. Telefonnummer vid nödsituation är 112.
Kontakta räddningstjänsten frågor om eldning

Vid frågor om eldning är du välkommen att kontakta räddningstjänsten, Västra Mälardalens Kommunalförbund, på telefon 0221-670109.

Kom ihåg: den som tänder är också ansvarig!

_______________________________


Dyrare men bättre för miljön
att inte tvätta bilen hemma

Den 22-24 april 2016 är det Stora biltvättarhelgen. Och nu vill Arboga kommun att du helst låter bli att tvätta bilen hemikring. Så det blir att åka till biltvätten, även om det kostar.

- Om du tvättar bilen på gatan, parkeringsplatsen eller annan asfalterad mark kan det smutsiga tvättvattnet rinna orenat
ut i vattendrag, sjöar och hav, skriver Arboga kommun på sin hemsida. Och lägger till:
- Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö.

Jag brukar välja den tvättanläggning som tidigare hörde till OK, längst västerut på Bensingatan. Den är helt obemannad men fungerar väldigt bra, när man väl lärt sig de enkla betalningsmomenten.
På en stolpe innan ingången finns en box. Jag sticker in mitt kontokort i den, slår min kod och får direkt ut kortet. Direkt på displayen, som är som en liten tv-skärm, ska man trycka vilken sorts tvättning som önskas, tre olika med olika priser beroende på hur omfattande tvätt som önskas. Och så ska jag trycka på om det är en vanlig personbil, eller om det är takbox på etc. Sedan är det bara att köra in i tvätthallen, sitta kvar i bilen, och sedan bara kör ut när tvätten är klar.
Vid eftermiddagssol är det tyvärr lite svårt att se vad det står på skärmen, men skuggar man bildrutan med ena handen så fungerar det.

Varför inte tvätta hemma?
Totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år.
Inte mindre än 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan.
Arboga kommun förklarar så här:
- Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier ner i gatubrunnen och sedan rakt ut i naturen. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön. I Arboga rinner vattnet från brunnarna ut i Arbogaån och Hjälmaren. Så välj biltvätten!
- Det bästa alternativet för miljön är att tvätta din bil i en biltvättsanläggning. Det finns både automatiska tvättar och gör-det-själv-hallar. Från biltvätten leds vattnet till det kommunala reningsverket som renar vattnet innan det släpps ut.

Om du tvättar själv
- Om du tvättar bilen i en tvättanläggning där du får ta med egna bilvårdsprodukter är det viktigt att välja miljömärkta alternativ. Välj produkter som är märkta med Bra Miljöval, Svanen, EU Ecolabel eller liknande. Tänk på att det i regel bara är under vinterhalvåret som bilen behöver avfettas.
Så skriver Arboga kommun på hemsidan och fortsätter:
- Krav på rening av tvättvattnet bygger på Miljöbalkens hänsynsregler. . Kraven gäller även för privatpersoner som därför ska undvika att tvätta sina bilar så att föroreningar riskerar att ledas till öppna diken och dagvattenbrunnar.

Rabatt på biltvätt
I Mälarenergis kundtidning Nonstop (nr 1 2016) finns det en kupong för rabatt på biltvättar i länet som gäller just under stora biltvättar helgen, 22-25 april. Det går också att komma till den kundtidningen via Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2016 04 22

______________________________

Skräpet bort från Arboga

Skräpplockardagar är det i Arboga den 18 till 22 april. Då plockar vi gemensamt upp skräp i kommunen och räddar naturen från störande fimpar, farliga burkar och irriterande plastpåsar.

Det är Arboga kommun som manar oss: Ta hand om det skräpet du samlar in. Sortera och återvinn förpackningar av papper, glas, metall och plast!
Föreningar och privatpersoner kan hämta kostnadsfria sopsäckar på kommunförrådet, Tegelvretsvägen 2.
Kommunen hjälper även föreningar och privatpersoner med att köra iväg skräpet till återvinningscentralen.
Men farligt avfall hämtas separat. Den som hittar farligt avfall ska ställa det på ett säkert ställe och ringa 0589-870 00 så gör kommunen en separat hämtning.

HARRY HOLM 2016 04 19

________________________________

VALSKOGSDAGEN längre ner i spalten
_________________________________

Norsylingen Arboga 16 april 2016

*

*

________________________________

VALSKOGSDAGEN den 16 april 2016

*

FOTO: HARRY HOLM 2016 03 16

___________________________________________________

Norsylingen igen - men inte bara den

Årets Norsyling kommer alltså genomföras idag, den 16 april kl. 10ºº-14ºº. Platsen är kajen intill Hamnbron mitt i staden.Vid detta tillfälle serveras bland annat nyfångad halstrad nors vid kajkanten.
Förutom nors kommer det att finnas kaffeservering, lotteri, fiskdamm för barn m m. Dessutom kommer en lokal orkester att svara för musikunderhållning.

Men det händer mycket annat denna lördag. Bland annat har Kulturskolan Öpoet hus. Och så väntar en körkonsert i Godtemplargården.


Körkonserten heter Små människor - Stora känslor. Den börjar kl 16 och för 100 kr i entré får man också fika. Det är Engelbrektskören med Friska Lunger som medverkar i l konserten. Tillsammans med Kjell Kapell (Bertil Hahre, piano, Kjell Hedquist, bas, Tommy Eriksson, trummor) bjuder Engelbrektskören och Friska Lunger på en svängig konsert med stora känslor!

Öppet hus på Kulturskolan
Mellan kl 11 och 13 är det Öppet Hus hos Arboga Kulturskola i Nicolai kulturhus. Där kan man få prova på dans, film, teater och olika musikinstrument!
Arboga Musik- och dansskola heter numera Arboga Kulturskola! I skolans ordinarie utbud av undervisning ingår nu även film och teater. Naturligtvis fortsätter skolan också att erbjuda ett stort utbud av undervisning i musik och dans.
Under lördagens öppet hus finns skolans lärare på plats för att visa och berätta om verksamheten. I Nicolai Aula kan du lyssna på musik och ta en fika. Det är annars fri entré.

Valskogsdagen
Och i grannorten Valskog är det Valskogsdagen. Den pågår mellan 10 och 16. Bland de produkter som saluförs frestas jag av att Perssons bjuder på provsmakning av isterband som troligen är Sveriges godaste Men det ska visst också säljas kött från pyton, krokodil, zebra och känguru.
Det blir dessutom minimarknad med knallar, bilutställning, bingo med mera.

HARRY HOLM 2016 04 16

_______________________________

Så här blir de nya presidierna
i Arbogas styrelse och nämnder

Den styrande koalitionen i Arboga kommun har nu bestämt hur ledningarna i de olika nämnderna kommer att se ut. Och dessutom att kommunstyrelsen ska ledas av två moderater.

Moderaten Anders Röhfors blir ordförande i kommunstyrelsen och därmed också Arbogas kommunalråd. Till vice ordförande i kommunstyrelsen föreslås Jonna Lindman, också moderat.
I socialnämnden blir vänsterpartisten Dan Avdic Karlsson ordförande, med kristdemokraten Kjell Wendin som vice ordförande.
Barn- och utbildningsnämnden kommer att ledas av liberalen Anders Cargerman med moderaten Håkan Tomasson som vice ordförande.
Centerns Hans Ivarsson blir ordförande i fritids- och kulturnämnden, med liberalernas Marianne Samuelsson som vice ordförande.
Tekniska nämnden ska som hittills ledas av Carl-Erik Almskoug. Vice ordförande där blir Mikael von Melstedt, miljöpartiet.
Dessutom väntas moderatern Mats Ögren blir ny ordförande i kommunfullmäktige.

HARRY HOLM 2016 04 12

________________________________

På lördag är det Norsylingen igen

Norsen ska landas i håvbåtarna på lördag, för att i rå eller tillagad form säljas till arrangemangets besökare.

Vi har både sett och hört måsarna ett tag nu och förstått att norsen är på väg upp till hamnbassängen i Arboga för att leka. Därför är det dags på lördag, för föreningen Sturefiskarnas festliga arrangemang Norsylingen.

"Norsylingen” är en aktivitet som har traditioner som går lång tillbaka i tiden. Enligt gammalt lokalt språkbruk är en yling en kall vind, gärna med snöinslag, som kan uppträda i mitten/slutet av april månad.
I Arboga har man sedan lång tid tillbaka kopplat ihop detta med att norsfisken vid denna tid går upp i Arbogaån för att leka, men stoppas vid Hamnbron som utgör det sista vandringshindret.
Detta berättar arrangören, Sturefiskarna, på sin hemsida. Och fortsätter:
Fisket bedrivs årligen med håvbåtar i hamnbassängen och väcker alltid ett stort intresse hos stadens invånare eftersom man säger ”med norsen kommer våren”. Denna form av fiske kan enbart ses vid ett fåtal platser i Sverige.

Norsen
Norsen, som är en laxfisk, finns på många andra ställen i landet och går även under andra namn som te x slom i Värmland.
Föreninigen Sturefiskarna i Arboga har de senaste åren arrangerat en aktivitet som kallas Norsylingen. Vid detta tillfälle serveras bland annat nyfångad halstrad nors vid kajkanten. Detta arrangemang brukar bli en riktig folkfest med många deltagare från när och fjärran.
Förutom nors kommer det att finnas kaffeservering, lotteri, fiskdamm för barn m m. Dessutom kommer en lokal orkester att svara för musikunderhållning.

Årets Norsyling kommer alltså att arrangeras den 16 april kl. 10ºº-14ºº. Platsen är kajen intill Hamnbron mitt i staden.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 04 11

________________________________

Ingen September-Marknad i Arboga
Arrangören tänker bryta
en flera sekler gammal tradition

Ska Engelbrekt för första gången "slippa" höstmarknaden på Järntorget i Arboga första lördagen i september?

Första lördagen i februari och första lördagen i september har Arboga Marknad arrangerats. Så har det varit så länge att ingen verkar veta när traditionen började. Trots att tidpunkten för dessa marknader minst sagt är inarbetade i folks medvetande är de nya arrangörerna inne på att i år bryta en flera sekler gammal tradition.

I slutet av januari förra året meddelade Arboga kommun på sin hemsida att föreningen Arbogakarnevalen svarat på kommunens tekniska förvaltnings vädjan om att någon annan skulle ta över de traditionella arbogamarknaderna. Sedan dess har höstmarknaden 2015 och vintermarknaden i år genomförts "som vanligt".

I den färska trycksaken "Turist i Västra Mälardalen 2016" står det inget om Arboga Marknad lördagen den 3 september.
Inte heller finns marknaden med i Arboga kommuns egen evenemangskalender.
På min fråga om varför svarar Arbogakarnevalens ordförande Jill Madden:
- I år kommer höstmarknaden förmodligen att flyttas till oktober pga för många andra marknader samma helg i september. Datumet obestämt!

Vi är redan inne i april och datumet är ännu inte bestämt?! Marknadsknallarna har också scheman och behöver planera.
Och de flesta har säkert som varje år lagt in Arboga på första lördagen i september. För här kan man tala om tradition.

Hur lång tradition?
- Jag vet inte exakt, men i 1979 års årsbok kan man läsa att den åtminstone sedan 1879 varit en fast punkt i almanackan, men förmodligen tidigare än så, kommenterar Merit Åhs Janbrink på Arboga Museum.
I den årsboken ger Holger Eklöw en "almanacksrapsodi" där han nämner vintermarknaden den 7 februari och höstmarknaden den 5 september, 1879. "Dessa marknader var officiella" skriver Eklöw.
Och traditionella, vill jag tillägga.

"Förmodligen tidigare än så", antar Merit Janbrink.
Jodå. I rådman Kihlbergs dagbok från 1808 skriver han lördagen den 6 februari att det är klart och skönt väder men "litet folck" på marknaden.
Och lördagen den 6 september 1808: "Mulit om Morgonen, sedan klart, mot middagen var tämmeligen med folk och kreatur på Marknaden".
Och då är vi i alla fall 208 år tillbaka i tiden.

Handel föder handel
Det betydligt färskare evenemanget Jädersbruksdagarna finns med i turistbroschyren och i Arboga kommuns evenemangskalendern för den 3 september. Att detta genomförs samtidigt med den tradtionella marknaden har gjort att fler människor ger sig ut - inte minst från andra orter - denna septemberlördag. Handel föder handel,
heter det ju också.
Det är för många andra marknader samma helg, argumenterar Arbogakarnevalen. Om alla de marknaderna inte har samma långa tradition som Arbogas så får väl i så fall de byta datum. De är inte heller geografiskt störande nära Arboga. (Se lista nedan - där Arboga står med och står först)
Det är hög tid att Arboga kommun snabbt tar tillbaka ansvaret för Arbogas traditionella marknader.

HARRY HOLM 2016 04 07

Fotnot: Marknader den 3 september 2016, enligt marknadskalendern.se
Arboga, Borensberg, Borås, Broby, Enhörna, Eriksmåla, Filipstad, Gjerstad-Norge, Göteborg-Bellevue-V-lö-sö., Havdhem, Kiruna, Koppom, Kungsbacka, Kävlinge, Leksand, Lyckeby, Marieholm-lö-sö, Ramsele, Sigtuna, Smålandsstenar, Stockholm-Västertorp,
Svenstavik, Tensta, Torup, Tranemo, Trädet, Tullinge, Ödåkra.

________________________________

Sopa, sopa, sopa! Nu närmar sig sandupptagaren ditt område

Sandupptagningen började efter påsk i de centrala delarna av Arboga, på gångbanor och cykelvägar. Nu drar den stora maskinen snart in i villaområdena. Och då gäller det att sopa ut grus i gatan.

- Genomfarter och villaområden börjar vi med när vi får ta del av den gemensamma sandupptagaren som finns i KAK, berättar kommunens arbetsledare Michael Grund. En gissning är att vi har grovsopat när vecka 15 är till ända.
Sandupptagaren sköts av Köpings kommun. Förra veckan gick den i Kungsör. Till Arboga kom den i måndags.
- Får vi ha den i två veckor så ska vi ha vi tagit upp sanden på genomfarterna och även det mesta i villaområdena. Små och smala gator samt finsopning återstår då i villaområden, förklarar Michael Grund.
Han räknar med att om en ungefär en vecka från nu, så skall genomfarter och de bredare villagatorna vara klara.
Och så några råd från kommunen: För att underlätta städarbetet och hjälpa till så att vi får sand- och dammfria vägar kan du undvika att parkera på gatan när du märker att sopning pågår Och sopa ut sanden från din tomt, från infarten och gärna också den sand som är närmast tomtgränsen på gatan så att personalen kommer åt att sopa upp den. I förekommande fall bör man också beskära träd och häckar som hänger ut över gång- och körbanor.

HARRY HOLM 2016 04 07

________________________________

Här är de nya styrande i Arboga

I sessionssalen i Arbogas rådhus poserade på tisdagsförmiddagen representanter för de partier som tänker sig leda kommunen fram till valet 2018. Fr.v. Hans Ivarsson, centerpartiet, Carl Erik Almskoug, omsorgspartiet, Dan Avdic Karlsson, vänsterpartiet, Anders Röhfors, moderaterna, Marianne Samuelsson, liberalerna, Christian Payerl, miljöpartiet, och Kjell Wendin, kristdemokraterna.

Längre ner i spalten här till vänster finns utgångspunkten, ett pressmeddelande från den nya koaltionen i Arbogas politik.
Vid en pressträff i kommunfullmäktiges sammanträdeslokal på tisdagsförmiddagen ställde politikerna upp för att svara på frågor.
- Nu har vi satt oss i båten och nu ska vi ro den i land, sade Anders Röhfors, m, som väntas bli nytt kommunalråd efter Agneta Bode, s.
Frågor gällde förstås också hur det skulle gå att komma överens om besluten när partierna har så olika ideologisk utgångspunkt.
- Eftersom vi har föresatt oss att klara det här så är kompromissviljan stor, sade omsorgspartiets Carl Erik Almskoug.
Christian Payerl, miljöpartiet, var en av dem som poängterade värdet av att vara många partier i ledningen, bl.a. att det är lättare nu för en Arbogabo att få fram sina synpunkter till de styrande, eftersom det finns många olika företrädare att välja bland.

En del av pressen blev utlåst från pressinformationen i Rådhuset, men efter en påringning kom blivande kommnalrådet Anders Röhfors (porträttet) ner och öppnade.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 04 05

________________________________

Möte idag om vinterns snöröjning
I år blev det inte mycket att bråka om

Vintrar, då bristen på maskiner av typ vägskrapa blivit uppenbar, som ovan, skulle kommunens "snömöten" ha fyllt en stor funktion. I år blev det knappt ens någon vinter.

Förra året fanns det en hel del saker att diskutera om snöröjningen i Arboga. En av frågorna gällde om plogbilarna verkligen måste komma så tidigt att folk inte får sova ifred! Men annars var det mer tankar som hade med framkomlighet att göra. I kvällens möte kan man i stället fråga: Vart tog vintern vägen?

Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra med snöröjningen i kommunen? För sjätte året i rad bjuder - i kväll kl 18 - Arboga kommuns tekniska förvaltning in till medborgardialog om vinterns snöröjning och halkbekämpning.
- Passa på att ställa frågor och framför dina synpunkter till medverkande tjänstemän från tekniska förvaltningen, manar kommunen på sin hemsida och lägger till:
- Era åsikter tar vi med i utvärderingen av vinterns snöröjning och i planeringen inför nästa vintersäsong.
Under mötet i Delphisalen, på Högskolecentrum, ger tekniska förvaltningen en kort information om hur snöröjningen i Arboga är organiserad, vilka aktörer som är inblandade och hur ansvaret för snöröjning ser ut. Det kommer även att finnas gott om tid för diskussion och frågor. Efter mötet bjuder kommunen på fika. Ingen föranmälan behövs.

HARRY HOLM 2016-04-05

________________________________

Bred koalition tänker ta över
Anders Röhfors nytt kommunalråd?

Enligt vänsterpartiets Dan Karlsson har hans parti, liksom omsorgspartiet och centern, inte längre förtroende för sin samregerande-partner socialdemokraterna. Därför bildas en bred koalition - utan s och sd - med moderaten Anders Röhfors som ny ordförande i kommunstyrelsen.

Att vänsterpartiet kan tänka sig att i stället för s "regera" Arboga tillsammans med ett moderat kommunalråd, förklarade Dan Karlsson i P4 Västmanland vara lite som att välja mellan pest och kolera. Men han betonade i samma radioninslag att det i ett kommunalt arbete inte är så mycket ideella frågor, utan mer praktiska problem att lösa.

Så här lyder ett pressmeddelande från (opa), (c) och (v) i Arboga torsdagen den 31 mars 2016:

"Med anledning av det beslut som socialdemokraterna fattade igår kväll (30 mars) vill vi meddela följande; Läget för Arboga kommun är allvarligt. Personal och innevånare oroas över hur det skall gå. Viktiga och avgörande frågor ligger färdiga för att verkställas.
Det läge som uppkommit är oacceptabelt. Det socialdemokratiska partiet är djupt splittrat. Vi bedömer att det inte har förmåga att axla det ansvar som nu krävs. Med anledning av detta har våra tre partier tagit kontakt med oppositionen (samarbetspartierna) för att sondera om ett majoritetssamarbete kan uppstå mellan oss och dem. Med hjälp av samarbetspartierna (m, l, kd, och mp) vinns åter en stabil majoritet i Arboga 21 mot 16.
Efter försiktiga sonderingar kan vi nu meddela alla att en ny majoritet, med kraft att axla det ansvar som krävs, nu har uppstått i Arboga. Ännu en tid måste många saker falla på plats. Vi tror att detta kommer att ske och att det sker snart."

Pressmeddelandet är undertecknat av:
Carl Erik Almskoug, gruppledare Omsorgspartiet,
Kommunstyrelseledamot och Ordförande i tekniska nämnden.
Hans Ivarsson, gruppledare Centerpartiet,
Kommunstyrelseledamot och Ordförande i fritids- och kulturnämnden.
Dan Avdic Karlsson, gruppledare Vänsterpartiet,
Kommunstyrelseledamot och ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Som det verkar kommer Agneta Bode att sluta som kommunalråd senare i år.

HARRY HOLM 2016 03 31

_________________________________

Agneta Bode förlorade omröstningen
S-styrelsen vann bland medlemmarna

Arbogas kommnalråd Agneta Bode, s, fotograferad under Medeltidsdagarna, några månader innan "stormen".
(Foto: HARRY HOLM)

Det skall ha varit ett rätt hetsigt möte med Arboga Arbetarekommun på onsdagsvkällen. Omröstningen om s-styrelsens förslag att få Agneta Bode avsatt slutade till Bodes nackdel. Socialdemokraterna i styrelsen vann, enligt uppgift, med 8 rösters övervikt.

Schismen inom socialdemokratenra i Arboga kom i öppen dager före påsk. S-styrelsen hade uppmanat kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Agneta Bode, att avgå. Och hon vägrade.
Då började en pajkastning av ovanligt slag, där bl.a. ledande socialdemokratiska politiker beskylldes för att ha fuskats med ersättningar.
Så blandade sig dessutom vänsterpartiet i leken, genom att vid sitt årsmöte i påsk hota med att söka annat samarbetsparti än socialdemokraterna, om inte Agneta Bode fick fortsätta som kommunalråd.
Vad som händer nu är ovisst. Arbetarekommunen kan inte avsätta Agneta Bode, det kan bara kommunfullmäktige göra. Och där verkar det inte bara vara vänsterpartiserna som håller på henne.
Min gissning är att Agneta Bode avgår frivilligt - om / när hon får rejält mer ekonomisk kompensation än vad det vanliga avtalet säger om ett kommunalråds avgång.
Om det dessutom blir ett annat block av politiker som kommer att styra Arboga därefter, det återstår att se.

HARRY HOLM 2016 03 31

_________________________________

Arbogas villaområden får vänta
på "sopa-gatan" ett tag till

Sandupptagningen på Arbogas gator skulle börja efter påsk, meddelade Arboga kommun i sin annonsering. Och ute i villaområden har många redan sopat ut gruset på gatan från infarter och gångbanor. Men det kan dröja ett tag in upptagnignen inleds där.

- Vi börjar med centrala delarna av staden, gångbanor och cykelvägar, berättar kommunens arbetsledare Michael Grund. Genomfarter och villaområden börjar vi med när vi får ta del av den gemensamma sandupptagaren som finns i KAK.
Sandupptagaren sköts av Köpings kommun. Just nu går den i Kungsör.
- Om vi antar att vi får den nästa vecka och får ha den i två veckor, då har vi tagit upp sanden på genomfarterna och även det mesta i villaområdena. Små och smala gator samt finsopning återstår då i villaområden.
- En gissning är att vi har grovsopat när vecka 15 är till ända, summerar Michael Grund.
Sandupptagningen tar omkring fem veckor totatl.

Text och foto: HARRY HOLM 2016 03 30

_____________________________

Storgatan stängs av den här veckan

Arboga kommuns tekniska förvaltnings driftavdelning börjar under vecka 13 att reparera vattenledningarna vid infarten till Storgatan från Herrgårdsgatan.
Det betyder att Storgatan är avstängd från Herrgårdgatan, meddealar Arboga kommun på sin hemsida..
För att komma till Storgatan måste man därför följa den skyltning som satts upp. Det blir alltså en tillfällig trafikomläggning.
På kartan ovan syns den rekommenderade färdvägen.

HARRY HOLM 2016 03 29

______________________________________________

PÅSKEN I TEXT OCH BILDER
PÅSKVECKAN 2016


”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignad vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.
(Luk. 19:37-38)

Vägen till korset
för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom:

.

”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)

Det nya förbundet

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)

Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)

När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom tt kosta lott om dem, och satte sig de sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:335-36)

Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)

Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)

Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten . kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade å guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)

Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom.” Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven. och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
___________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristis uppväcktes från de döda genom Faders härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet at vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas in makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.

TEXT: HARRY HOLM / BILDER: GUSTAVE DORÈ
Stilla veckan 2016

________________________________________________

 

Arbogaelever har gjort en fotoutställning om Kenya

Vasagymnasiets Kenya-grupp visar en fotoutställning från Kenya på Arboga Bibliotek. Den kan beskådas sista dagen idag, torsdag, detta mellan 16 och 18.

Lördagen den 20 februari reste sju elever från Arboga till Kenya. De kom från samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet.
I Kenya besökte de ActionAids Global Platform Mt. Kenya. Nu visar de foton från resan i bibliotekets galleri.
Anes Dujsic, Linnéa Johansson, Ida Gravé, Sanna Holmberg, Jakob Stjernfeldt och Viktor Krisat blev uttagna till resan efter att de skrivit ett personligt brev samt blivit intervjuade av ansvariga lärare och rektor.
Hjälporganisationen ActionAid arbetar för global rättvisa med ett särskilt fokus på flickor och kvinnor. Eleverna från Vasagymnasiet var på en folkhögskola i Kenya där ActionAid bedriver utbildning för volontärer.
Så här presenterar eleverna sin utställning, allt enligt Arboga kommns hemsida:
"Syftet med vår fotoutställning är att få en inblick i hur vardagen i ett u-land kan se ut, i det här fallet Kenya. Vi vill sprida kunskap om de kontraster som finns mellan olika länder, för att bland annat starta lite tankar hos människor. Detta med hjälp av våra bilder samt korta bildtexter."

HARRY HOLM 2016 03 23

 

___________________________

Så ska nya vatten- o. avloppsledningar byggas mellan Hällarna och stan

Så ska VA-ledningarna mellan Hällarna och Arboga (längst upp i bild) byggas.

En cirka 17 kilometer lång sträcka vatten- och avloppsledningar ska byggas mellan Hällarna och Arboga. Arbetet är tänkt att påbörjas i april eller maj månad i år.

Området Hällarna ingår sedan år 2011 i ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Det betyder att vatten- och avloppsförsörjningen i området ska ske genom kommunala VA-anläggningar, berättar Arboga kommun på sin hemsida..
Länsstyrelsen i Västmanlands län beslutade den 31 mars 2015 att Arboga kommun måste ordna vattentjänster i området genom kommunala VA-anläggningar senast år 2017.
För att uppfylla Länsstyrelsens krav kommer Arboga kommun därför att anlägga överföringsledningar mellan Hällarna och Arboga. Det innebär att avloppsvattnet pumpas från Hällarna till Arboga avloppsreningsverk och att rent vatten pumpas till Hällarna från Arboga vattenverk. Totalt handlar det alltså om cirka 17 kilometer av VA-ledningar.
Redan nästa månad kan det hända att arbetena börjar på den del av sträckan som är närmast Arboga.
Samtidigt pågår utbyggnaden av ledningsnät vid Hällarna.
Hela ledningsnätet beräknas vara i drift under 2017.

Nya avtal för Hällarna-tomterna
Den nya detaljplanen för området vann laga kraft den 26 oktober 2015. Därefter har Lantmäteriet arbetat med fastighetsbildning i området. Fastighetsbildningen innebär att gränser fastställs och separata fastigheter bildas.
När detaljplanen togs fram överprövade regeringen (Miljö- och energidepartementet) frågan om strandskydd. Överprövningen medförde förseningar för såväl arbetet med detaljplan som för Lantmäteriets arbete.
De gällande arrendeavtalen är uppsagda och nya avtal kommer nu att behöva tecknas för fortsatt upplåtelse av tomtmarken. De nya avtalen kommer att skickas ut den här veckan.
Arboga kommunfullmäktige har tidigare beslutat att tomtmarken i Hällarna ska kunna upplåtas med arrende, tomträtt eller friköpas.
Så snart fastighetsbildningen är klar och har vunnit laga kraft kommer arrendatorer att erbjudas möjlighet till tomträttsupplåtelse eller friköp av fastigheterna.

HARRY HOLM 2016 03 21
Illustration: Arboga Kommun

________________________________

Två filmer på Folkan i Arboga idag

Vi som fortfarande kallar biografen i Medborgarhuset i Arboga för Folkan var med på den tiden när Medborgarhuset hette Folkets hus. Långt därefter kallades biografen för Folkan. Där är det två föreställnngar idag söndag.
Kung Fu Panda 3 - se bilden - börjar klockan 15. Och klockan 19 är det dags för The Divergent Series: Allegiant

HARRY HOLM 2016 03 20

___________________________

Marknad på Stora Torget

Påskmarknad är det på Stora Torget i Arboga lördagen den 19 mars. Marknaden erbjuder hantverk och närproducerade varor som till exempel ägg, kalvost, rökt fisk, bröd och chark.

Dessutom kan man lyssna till musikunderhållning med Elina Hultman, gå på vernissage på Arboga Museum och åka hölass med Jädersbruks vänner.
Markanden pågår klockan 10.00-14.00. Arrangör är föreningen Arboga i Centrum.

HARRY HOLM 2016 03 19

_________________________________

Jobb-olycka vid Sickelsjö

Vid trädfällning söder om Arboga vid Sickelsjö har en 35-årig man skadat sig vid trädfällning. Det var på torsdagsförmiddagen som det hände och enligt polisen är de oklart hur olyckan har gått till. Mannen fördes med ambulans till Centrallasarettet i Västerås, skadad i ena benet.

_______________________________________________

Vasagymnasiets rektor fick silver
Nu kommer folk till Arboga för att se

Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiet, var som vi tidgare berättat här på arbogasidan nominerad till Sveriges Stora Skolledarpris, som delades ut på Skolledarnas konferens den 15 mars. Han vann inte men fick mycket beröm.

- Jag är stolt över nomineringen, säger han på Arboga kommuns hemsida. Den är bra reklam för Vasagymnasiet och Arboga kommun och visar att vi ligger i framkant. Nu blev det Anna Hansson-Bittár, rektor på Brevik skola, som vann, men det känns jätteroligt att vara en av fyra nominerade.
Hur uppmärksammas nomineringen på konferensen?
- Det kommer fram kollegor från skolor runt om i landet, som gratulerar och vill ha tips på hur man kan jobba med ledarskapet i skolan. Det känns jättekul!
- Matz Nilsson, ordförande i Skolledarförbundet var imponerad av hur Vasagymnasiet samarbetar med näringslivet. Nu vill han besöka oss för att se mer av hur vi jobbar. Det är ett exempel på effekter av nomineringen och hur det väcker ett intresse för Vasagymnasiet och Arboga kommun!

Arbogarektorn berättar att han har en långsiktighet när det gäller utveckling och lyssnar på idéer och synpunkter från mina lärare och elever.

HARRY HOLM 2016 03 18

________________________________

Hur bemöts de deprimerade?
Föreläsning i Arboga i kväll

Mikaela Javinger.

Bemötande och attityder kring psykisk hälsa. Så heter programmet på Arbogas bibliotek kl 18 på torsdagskvällen. Den som föreläser i ämnet hetr Mikaela Jarvinger.

Den 12 mars till 18 mars genomförs uppmärksamhetsveckan "Tillsammans - för god psykisk hälsa" i hela Västmanland. Syftet är att ge ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa och ohälsa.
I kväll torsdagen den 17 mars föreläser Mikaela Javinger i Arboga om bemötande och attityder kring psykisk hälsa.
Mikaela är skribent, föreläsare, manusförfattare, attitydambassadör, kommunikatör med mera med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Hon föreläser och skriver om olika perspektiv på psykisk hälsa, återhämtning och brukarinflytande.
Mikaela bloggar och har skrivit självbiografin "Sänder på tusen kanaler.”
Arrangöer för kvällens progrfam är: Samordningsförbundet Västra Mälardalen, Arboga bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan
och det är fri entré.

TEXT: HARRY HOLM 2016 03 17
FOTO: SOFIE EKHOLM

-----------------------------------------------

I kväll skulle jag vilja vara på Nicolai
Arbogas unga talanger ger konsert

Unga talanger från Arboga Musik- och dansskola framträder i Nicolai kulturhus i Arboga i kväll onsdag kl 18.30. En bred repertoar får publiken vara med om.

Det är Arboga Musik- och dansskola som i samarbete med Arboga Musikförening arrangerar denna konsert med unga talanger.
Konserten är ett tillfälle för eleverna att visa sina färdigheter för en bredare publik, som får chansen att upptäcka Arbogas unga talangfulla framtid.
Det här ingår i kvällens program:
Konzert för fyra violiner av G. Ph Telemann. Stråkensemble.
Skönheten och odjuret av Menken/Ashman. Ida och Darian - sång, Tova och Fabian - dans, Lina - tvärflöjt.
Orion av Jonas Mollberg. Benjamin Holmbom - gitarr.
Tidecaller av Christian Linke. Lina Sjöström - tvärflöjt, Rebecka Levin - piano.
Hopp och tro - polka av Calle Fjärsman. Smilla Alfredsson och Nora Laine - saxofonduett.
I see fire av Ed Sheeran. High Cats - rockgrupp.
Koppången av Per-Erik Moraeus. Martin Sjöberg - valthorn.
The Lone av Gary Moore. Benjamin Holmbom - gitarr.
Trumpetkonsert Eb-dur sats 2 av Joseph Haydn. Olle von Walden - trumpet.
Shall I compare thee av Nils Lindberg. Agnes - sång, Lina - tvärflöjt, Daniel - gitarr.
Sonatina av Blaz Pucihar. Lina Sjöström - tvärflöjt.

Visst låter det lockande?!

HARRY HOLM 2016 03 16

_______________________________

Bertil Olsson sjunger om naturen
Gäst på Arbogas bibliotek


Bertil Olsson sjunger sånger från naturen på biblioteket i Arboga i kväll tisdag, kl 18.30. Det är Naturskyddsföreningen i Arboga som tagit hit honom.

Bertil Olsson, är musiker från Skinnskatteberg, och sjunger sångerna till gitarr och blockflöjt.
Han har bland annat varit lärare och rektor på Skinnskattebergs folkhögskola 1972-1987. Han var också med och startade musiklinjen på folkhögskolan på 1980-talet.
Det kan nämnas att Bertil Olsson är bror till Per Filip (som brukar sjunga med sin fru Mia Marianne), son till den legandariske Klockaren på Ornö, Filip Olsson.
Det kostar inget att gå in och lyssna på Bertil Olsson.
Efter sången och musiken har Naturskyddsföreningen årsmöte.

HARRY HOLM 2016 03 15

_______________________________

Arbogarektor nominerad till
stora svenska skolledarpriset

Vasagymnasiets rektor Per Gamalielsson är nominerad till Sveriges Stora Skolledarpris, ett pris som Sveriges Skolledarförbund står bakom.

Från början var 28 skolledare nominerade till priset, nu återstår fyra kandidater. Priset delas ut på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg den 15 mars, berättar Arboga kommun också på sin hemsida..
Sveriges Stora Skolledarpris är instiftat med anledning av Sveriges Skolledarförbunds 50-årsjubileum och kommer från och med i år att delas ut vartannat år.
Juryn har bestått av Svenskt Näringsliv, Friskolornas riksförbund, Sveriges elevråd – SVEA, Sveriges Elevkårer, Studentlitteratur, Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges Skolledarförbund.

Juryns motivering
Juryns motivering till varför Per Gamalielsson är nominerad:
"Per är en förebild på många olika plan. Han ser sitt uppdrag som ledare i ett brett perspektiv och har på ett systematiskt och långsiktigt sätt satt sin skola i ett större sammanhang, bland annat genom samarbeten med det lokala näringslivet. Han är också känd för sitt sätt att möta varje enskild elev och all personal med respektfullt intresse och fokus på utveckling."

HARRY HOLM 2016 03 14

______________________________

Det lutar åt att Arboga Tidning
blir tredagarstidning - igen

Det ska bli färre anställda på Bbl/AT:s redaktion i Köping. Ett par reportrar mindre till att börja med. Men i höst väntas beskedet som tar bort ytterligare 6 tjänster, beslutet att Arboga Tidning skall bli tredagarstidning. Som den var en gång i tiden.

När tidningskoncernen Mittmedia tog över Promediakoncernen,
där bland andra Bärgslagsbladet/Arboga Tidning ingår, signalerades att det skulle sparas pengar. Det är ju liksom värdet med sådana här förvärv att man kan plocka bort folk. Om till exempel alla prenumerationsärenden sköts från en plats, i stället för hos varje tidning för sig, så blir det förstås billigare för koncernen.
Mycket av detta verkar vara avklarat redan, så nu är det journalisttjänster som försvinner.
I går informerade chefredaktör Daniel Nordström redaktionen i Köping om att det skall det sparas 100–150 miljoner kronor till år 2017. Det berättar tidningen själv på sinhemsida och tillägger att det betyder att 2 tjänster skall bort i Köping. Dessutom väntas ett beslut i höst om att Bbl/AT bara skall komma ut tre dagar i veckan och då försvinner 6 tjänster till från redaktionen i Köping.
Nerikes Allehanda i Örebro, som också ingår i koncernen, mister 18 tjänster och redigeringen flyttas till Sundsvall.

HARRY HOLM 2016 03 11

_______________________________

Nancy Reagan har avlidit
Hon tyckte bra om Sverige

En av de mer kända kvinnor som jag haft viss kontakt med har gått ur tiden. Tidigare presidenthustrun Nancy Reagan avled i söndags morse i sitt hem i Los Angeles. Hon dog av hjärtsvikt 94 år gammal.

Hennes man Ronald Reagan avled 2004, efter att i många
år har lidit av Alzheimers, vårdad av sin hustru.
Ronald Reagan var USA:s president 1981-1989. Under den andra av de däri ingående presidentperioderna besökte presidenthustrun Sverige.
Nancy Reagan uttryckte då i media sin förtjusning över Sverige och jag passade på att ge henne en grammofonskiva som vi
just spelat in i Sverige och givit ut på vårt skivmärke tab records.
På plattan sjunger Wanda Jackson "If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me in Stockholm" (vilka du kan lyssna till på Spotify om du vill).
När Nancy Reagan var åter i USA lät hon skicka ett tackbrev till mig (se nedan).
Det var det jag kom att tänka på nu, när jag fick veta att USA:s dåvarande Första Dam hade gått ur tiden.

HARRY HOLM 2016 03 08
_______________________________________________

________________________________________________

_______________________________

I pulvermosets land
Föredrag i Arboga i kväll

Mats-Eric Nilsson håller föredrag i Arboga på måndagskvällen.

I Medborgarhuset i Arboga arrangerar Föreningen Smaka på Västmanland i kväll kl 18 föreläsningen "I pulvermosets land" med Mats-Eric Nilsson, författare och journalist.

"Hemlagat", "färskt" och "naturligt". Det är lätt att bli lurad¨av produkter som är rika på e-nummer men desto fattigare på riktiga råvaror. Politiker av alla kulörer talar sig varma för närproducerad mat, men över hela landet blir skolor och äldreboenden av med sina tillagningskök.
Sjukhuspatienter erbjuds fabrikslagad mat i plastförpackningar. Och i förskolan har köket i praktiken blivit en barnförbjuden zon.

Den hemlige kocken
Mats Eric Nilsson är känd för att ha skrivit böckerna Den Hemlige Kocken, Äkta Vara, Saltad nota, med flera. Hans mycket underhållande föreläsningar med humor, insikt och skärpa roar, oroar och väcker intresse för en märklig utveckling inom nutida matkultur.
Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Idag är han chefredaktör för matmagasinet Hunger och en flitigt anlitad föreläsare över hela Norden.
I kväll måndag kl 18 talar han alltså i Arbogas Medborgarhus. Det kostar 80 kr i inträde.

HARRY HOLM 2016 03 07
FOTO: MALIN HOELSTAD

--------------------------------------------

En Oscar till i veckan - och idag går filmen på biografen i Arboga

Sverige fick liksom två Oskar i veckan som var. Kronprinsparet fick en pojke, Oscar Carl Olof, Och vid den stora filmgalan i USA tilldelades svenska Alicia Vikander en Oskar för bästa kvinnliga biroll. Detta i filmen "The Danish Girl", som visas i Arboga idag, söndag.

Filmen är baserad på den sanna historien om den danska konstnären Lili Elbe och hennes hustru, Gerda. Året är 1926 och i Köpenhamn bor konstnärsparet Einar och Gerda. Einar är känd för sina landskapsmålningar och Gerda för sina porträtt.
Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt, om än en aning kryddlöst. Bristen på dramatik undanröjs dock med besked den dag då Gerda ber sin make ersätta en kvinnlig modell i ett porträtt hon snabbt måste få klart. Einars upplevelse av att bära klänning inleder en inre transformation, och hon inser att livet som Lili är ett uttryck för hennes äkta jag.
I filmen spelas Lili Elbe av svenska Alicia Vikander som alltså vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Filmen går på biografen i Medborgarhuset i Arboga, börjar kl 19 och är 1 timme och 59 minuter lång. Den är tillåten från 11 år. Och biljettenkostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2016 03 06

_______________________________

Kronprinsessan Victoria
födde en son på onsdagskvällen

Kronprinsessan Victoria nedkom med en son på Karolinska i Stockholm kl. 20:28 på onsdagskvällen den 2 mars. Han var 52 cm lång och vägde 3655 gram. Prins Daniel var med under hela förlossnigen.
På torsdagen meddelade kungen att den nyfödde ska heta Oscar Carl Olof. Prins Oscar blir hertig av Skåne.

________________________________________________

Sportlovsvecka i Arboga
Här är programmet

Nu är det vecka 9 och då är det sportlov i Arboga. Här nedan är listan på sysselsättningar för de unga att välja bland.

Under veckan ordnar Arbogas föreningar och Arboga kommun många aktiviteter för sportlovslediga barn och ungdomar. Här är programmet.

Badminton
Prova på att spela badminton.
Dag och tid: Måndag och onsdag, klockan 10.00-12.00
Plats: Sturehallen. Arrangör: Arboga Badmintonklubb

Bordtennis
Arboga Bordtennisklubb har öppet hus.
Dag och tid: Onsdag, klockan 14.00-16.00
Plats: Sturehallen.Arrangör: Arboga Bordtennisklubb

Boule
Öppet i boulehallen för prova-på spel.
Dag och tid: Torsdag klockan 13.00-16.00
Plats: Boulehallen. Arrangör: Arboga Boulesällskap

Bågskytte
Prova på bågskytte.
Dag och tid: Tisdag och torsdag klockan 12.00-15.00
Plats: Sturehallen. Arrangör: Arboga Bågskytteklubb.

Bio
Minioner. Gratis
Dag och tid: Måndag, klockan 16.00
Zootropolis 3D. 80 kronor
Dag och tid: Onsdag, klockan 16.00
Star Wars: The Force Awakens 2D. 70 kronor
Dag och tid: Onsdag, klockan 19.00
Plats: Medborgarhuset, Arrangör: Arboga Biografförening

Gympapass med mera
Friskis och Svettis bjuder in till olika gympapass.
Träningsskola för juniorer 6-12 år.
Dag och tid: Måndag, klockan 16.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Skivstångsintervall, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Måndag, klockan 17.45-19.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Spinning/korta intervall
Dag och tid: Måndag, klockan 18.00-19.00
Plats: Friskis och Svettis Lokal på Munkgatan, vid Bilisten.

Cirkelfys, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Tisdag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Spinning60 med corestyrka.
Dag och tid: Onsdag, klockan 18.30-20.00
Plats: Friskis och Svettis Lokal på Munkgatan, vid Bilisten

Dans, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Onsdag klockan 19.00-20.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Skivstångsintervall, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Torsdag, klockan 18.30-19.45
Plats: Gäddgårdsskolan

IntervallFlex
Dag och tid: Fredag, klockan 17.00-18.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Medelgympa, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Söndag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Flex, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år.
Dag och tid: Söndag, klockan 19.30
Plats: Gäddgårdsskolan
Arrangör för ovanstående: Friskis och Svettis


Gymnastik / Parkour
Arboga gymnastikförening bjuder in till olika pass.
Parkour
Dag och tid: Onsdag, klockan 17.00-19.00, Fredag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Box
Dag och tid: Måndag, klockan 20.00-21.00
Plats: Ladubacksskolan

Dansmix för barn 7-9 år
Dag och tid: Onsdag, klockan 18.00-19.00
Plats: Ladubacksskolan

Dansmix för barn 10-12 år
Dag och tid: Onsdag, klockan 19.00-20.00
Plats: Ladubacksskolan

Skidor
Öppet i skidstugan vid Landskogskärret . Finns det snö kommer det att finnas skidspår och pulkabacke. Frågesportsrunda, information om vallning och skidteknik. Korvgrillning och fika.
Dag och tid: Måndag - fredag, klockan 11.00 - 14.00
Plats: Skidstugan Landskogskärret. Arrangör: Arboga skidklubb

I Götlunda anordnas längdskidåkning om det finns snö.
Dag och tid: Tisdag, klockan 13.00-15.00
Plats: Götvallen, Götlunda. Arrangör: Götlunda IF

Skytte
Prova på luftgevärsskytte.
Dag och tid: Måndag och onsdag, klockan 18.00-20.00
Plats: Luftgevärslokalen på Ångbåtsgatan 5 (ovanpå Granngården). Arrangör: Arboga Skyttegille

Frimärken
Arboga frimärksklubb bjuder in till frimärksbingo, vintersport på frimärken. Det bjuds på fika.
Dag och tid: onsdag, klockan 13.00-16.00
Plats: Frimärksklubben Munkgatan 23
Arrangör: Arboga frimärksklubb

Arboga stadsbibliotek
Trådslöjd
Trådslöjd på biblioteket med slöjdlärarna Gittan Wallin-Wester och Elisabeth Larsson. Alla barn från 7 år är välkomna.
Dag och tid: Måndag, klockan 13.00-16.00

Film
Filmen The Liverpool goalie visas i Medborgarhuset för barn från 8 år. Gratis.
Dag och tid: Tisdag, klockan 11.00 och 15.00

Arduino
Kom igång med Arduino! Jim Gage visar och delar med sig av sina teknikkunskaper. För barn och ungdomar 9-15 år
Dag och tid: Torsdag, klockan 16.00-17.30

Skridskor
Ishallen är öppen för allmänhetens åkning måndag till söndag, med eller utan puck och klubba. Dag och tid:

Måndag 10.40-12.10
12.20-13.50 Puck och klubba

Tisdag
10.40-12.10 Puck och klubba
12.20-13.50

Onsdag
11.00 -13.00
13.10-15.15 Puck och klubba
16.00-17.30
19.00-20.40 Puck och klubba

Torsdag
10.40-12.10
12..20-13.50 Puck och klubba

Fredag
10.40-12.10 Puck och klubba
12.20-13.50

Lördag
09.00-10.30
10.40-11.40 Puck och klubba
15.30-16.50 Puck och klubba
17.00-18.30

Söndag
12.00-13.50 Puck och klubba
14.00-15.30
15.40-16.40 Puck och klubba

Aktiviteter på fritidsgårdarna Gluggen och Brandsta
Under sportlovsveckan anordnas många aktiviteter på Gluggen och Brandsta.

Dag och tid:
Måndag: Klättring på Brandsta åk 4-6, klockan 14.00-15.30
Tisdag: Klättring på Brandsta åk 4-6, klockan 14.00-15.30
Onsdag: CIRKUSSKOLA MED CIRKUS CIRKÖR
Pass 1: klockan 9.30-11.00 åk 4
Pass 2: klockan 12.00-13.30 åk 5-6
Pass 3: klockan 13.45-15.15 åk 7-9
Föranmälan till cirkusskolan senast 1 mars till Gluggen.

Torsdag:
Filmmaraton på Brandsta för alla från åk 8-18 år. Föranmälan senast 2 mars.

Fredag:
Filmmaraton på Brandsta för alla från åk 8-18 år. Föranmälan senast 2 mars.

Öppettider på Gluggen:
Måndag-fredag, klockan 12.30-16.30 för åk 4-6.
Måndag, tisdag, torsdag, klockan 17.00-21.00 för åk 6-9
Fredag, klockan 17.00-22.00 för åk 6-9
Arrangör: Arboga kommun

Fler sportlovstips
Skidbacken Teknikbacken.
Besök Arbogas badhus Ekbacksbadet.
Besök Arboga museum.

 

 

 

_____________________________

30 år idag sedan Palme mördades
För 45 år sedan var han i Arboga

År 1970 kom Olof Palme till Arboga på sin valturné och bl.a. skojade han med Birger Larsson på Seco-verken. (Foto: Reinhold Carlsson)

Vi fanns en gång hemma hos riksdagsman Olle Göransson, vid Porfyrvägen uppe i Brattberget i Arboga. Det var första gången jag på nära håll kunde konstatera vilken intelligent person han var, Olof Palme.

Vid ett Arbogabesök som Olof Palme gjorde, var pressen bjuden hem till Olle Göransson för att få intervjua den kände politikern. Vi från de lokala tidningarna var i minoritet. Svenska Dagbladet och andra riks-media fanns på plats. Och var laddade med frågor, inte minst de borgerliga tidningarnas journalister.
Tre saker tyckte jag karaktäriserade Olof Palmes medverkan. För det första sjönk han, märkbart totalt avslappnad, allt djupare ned i den göranssonska vardagsrumssoffan för varje "skjutjärnsfråga" från rikspressen.
För det andra svarade han sakligt och konkret på varje ställd fråga.
För det tredje fick han i så gott som varje svar med en lite... ja man kan säga spydig pik till frågeställaren.
Allt utan betänketid och, som nämnts, helt avslappnad.
Vilken klipsk person, tänkte jag när jag rullade nerför backen till redaktionen vid Stora Torget.

Var varnad
Det visade sig tyvärr att han inte var lika klipsk när han valde att - den ödesdigra kvällen den 28 februari 1986 - tacka nej till Säpo-beskydd, trots att han varnats för vad som var på gång och till och med tackat för varningen.
Det är Samuel Svensson som berättar att den dödande kulan var förutsedd. En pingstpastor, med stark profetisk gåva fick i en syn se Palmes liv hotat av en pistolkula. Efter synen skrev pastorn ett varnande brev till Olof Palme. Brevskrivaren berättade senare för Samuel Svensson hur han också fick svar, ett svar där Palme uttryckte djup tacksamhet och respekt inför pingstpastorns profetiska hälsning.

HARRY HOLM 2016 02 28


_______________________________________________

 

________________________

Lyckat Musik & Café i Arboga

Vilket "tryck" det var i den kristna allsången i Arboga pingstkyrka på söndagseftermiddagen. Vilket möte! repeterade efteråt David Nordin som kommit resande från Fagersta med medsångare, medmusiker och gamla fina kända kristna sånger. (Musik & Café, tredje söndagen varje månad i Arboga Pingstkyrka)

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 02 21

____________________________

Februari i staden vid Arboga å

Foto: ARNE GRIPENHED

--------------------------------------------

Smaka på Västmanland - fjärde Handelsforumet i Arboga

Ett så kallat Handelsforum arrangeras i Arboga måndagen den 7 mars. Det är föreningen Smaka på Västmanland, med Arboga och Köpings kommun som medarrangörer, som bjuder in.

Alla som producerar, förädlar, säljer eller på annat sätt arbetar med mat kan träffas, göra affärer och knyta kontakter vid detta handelsforum..
Årets tema är innovation, hållbarhet, marknad och produktion. Exempel på föreläsare är före detta TV-meteorologen Per Holmgren, som idag är en aktiv föreläsare och debattör inom hållbarhetsfrågor.
Mats-Eric Nilsson är känd för att bland annat ha skrivit böckerna ”Åkta Vara” och ”Den hemliga kocken”. Han kommer att föreläsa om ”hemlagat” färskt och naturligt. Hur är det till exempel med varor med e-nummer som är fattiga på riktiga råvaror?

För fjärde gången
Handelsforum ordnas nu för fjärde gången i Arboga. Syftet är, enligt Arboga kommuns hemsida, att skapa en mötesplats för alla som arbetar med mat på olika sätt och på det viset utveckla och synliggöra den mat som produceras i regionen.
- År 2015 hade vi ca 110 besökare och i år ser det ut att bli minst lika många, säger Lena Ryberg- Ericsson, projektledare för Smaka på Västmanland.
Handelsforum arrangeras av Smaka på Västmanland som är en ekonomisk förening. Arrangemanget sker alltså i samarbete med bland andra Arboga och Köpings kommun.

Arboga för kreativa möten
- Vi vill att Arboga ska vara en plats för kreativa möten och eftersom vi redan arbetar med att utveckla det kulinariska stråket med mer lokalproducerad mat i butiker och restauranger så ligger den här typen av möten helt i linje med det arbete som redan sker, säger Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga kommun.
Han fortsätter:
- Vår ambition är att Arboga även i fortsättningen ska vara en plats där livsmedelsbranschen kan träffas, knyta kontakter och rent praktiskt göra affärer med varandra. Det gagnar både näringslivet och besöksnäringen i regionen, i Västra Mälardalen och länet

HARRY HOLM 2016 02 16
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

____________________________

Arboga Musikförening förgyller
med variation stans kulturliv

Dixiesnubbarna spelar i Medborgarhuset Arboga måndagen den 15 februari kl 14.

Arboga Musikförening är en välsignelse för vår stad. Den arrangerar ett varierat utbud. Idag, måndag, handlar det om dixielandmusik. Och senare i vår kommer bland annat den fantastiske munspelaren Filip Jers.

Dixieland är en underbar - och samtidigt unik - musikform! För många har det varit en ren hobbymusik. Dixieland kan ytligt sett vara enkel och därför lätt att se ner på., vilket också många musikskribenter och även modernare jazzmusiker gjort genom åren.
Miles Davis, den störste av dem alla, sa: ”I don’t like to hear someone put down Dixieland. Those people who say there is no music but bop are just stupid. It shows how much they don’t understand!”
Efter att ha spelat i storband i flera decennier njöt Louis Armstrong resten av sitt liv av friheten i musikformen, så det är inte utan stolthet som Arboga Musikförening låta Arbogaborna ge sig i kast med konserter med Dixiesnubbarna.

Filip Jers Quartet
Endast 18 år gammal blev Filip Jers dubbel världsmästare på munspel vid Hohner World Harmonica Championships i Tyskland.
Onsdagen den 12 mars kommer han till Nicolai kulturhs i Arboga. Han har ett kraftfullt, melodiskt och unikt sound. Filip Jers spelar flera olika sorters munspel som kromatiskt munspel, bluesmunspel och basmunspel. Han spelar också mungiga, gitarr och dragspel.

Vårprogrammet i övrigt:
Unga talanger heter evenemanget den 16 mars..
Lise & Gertrud kommer på besök den 1juni.
Därefter följer Musik i kvadrat den 4 juni, en progarmpunkt som igår i Arboga kulturveckan.
Och så följer Nationaldagsfirandet den 6 juni.

HARRY HOLM 2016 02 15

 

_______________________________

Socialförvaltningen i Arboga
söker vikarier för sommaren

Socialförvaltningen i Arboga går nu ut och söker semestervikarier för vård och omsorg samt i verksamheten för funktionshinder. Det gäller juni, juli och augusti.

Vilka jobb är det fråga om? Kommunen söker vikarier för vårdbiträden, undersköterskor och skötare till verksamheter inom vård och omsorg.
Arbetet inom äldreomsorgen innebär att vara ett stöd för brukaren i sin dagliga livsföring, som kommunen formulerar det och fortsätter: "Stödet utformas tillsammans med brukaren och utgår från brukarens behov. Vårt förhållningssätt bygger på respekt för människans självbestämmande och integritet."

Var finns vikariejobben?
Här är arbetsplatserna:
Hällbackens äldrecenter med platser för äldreboende, korttidsvistelse samt gruppboende med inriktning mot demenssjukdomar.
Götgården, som är ett äldreboende samt gruppboende som ligger i Götlunda.
Trädgården som är ett äldreboende i norra delen av Arboga.
Strömsborgs demenscenter med boende samt daglig verksamhet med inriktning på demenssjukdomar.
Strandgården, ett boende för äldre och funktionshindrade.
Hemtjänsten där dag-, kväll-, natt- och patrullverksamhet ingår.

Andra verksamheter
Det behövs vårdare, undersköterskor, skötare och personliga assistenter inom verksamheten för funktionshinder.
Kommunens beskrivning: "Inom verksamheten för funktionshinder arbetar vi för att brukarna ska ha inflytande, delaktighet och självbestämmande i sina liv. Detta gör vi genom att ge individuellt anpassat stöd vara lyhörd, tolka och förtydliga kommunikation, göra tillvaron förutsägbar och genom ett medvetet förhållningssätt."
Dessa vik finns vid gruppboende, serviceboende och korttidsvistelse/ungdomsfritids för personer med intellektuella funktionsnedsättningar samt tjänster med placering i hemmet som personlig assistent.
Här gäller scheman med oregelbundna arbetstider med helgtjänstgöring och sovande jour eller vaken nattjänstgöring.Varierande tjänstgöringsgrader dag är det , kväll, natt samt helg. Och det är förstås tidsbegränsad anställning.

Kvalifikationer
Vad önskar då kommunen att de sökande ska ha för kvalifikationer för att klara de här omvårdnadsuppgifterna?
Önskvärda utbildningar är omvårdnadslinje med lämplig inriktning, undersköterske-, skötarutbildning eller liknande.
Så här skriver kommunen också:
- Du bör vara lugn, trygg och ha lätt för att samarbeta. Ditt bemötande av brukare, arbetskamrater och chefer vilar på en människosyn som utgår ifrån ödmjukhet och empati. Vi vill att du har ett flexibelt arbetssätt och bidrar till ett gott arbetsklimat.

Den sökande skall vara minst 18 år och ha goda språkkunskaper i svenska, både tal och skrift samt god datorvana. Körkort är meriterande och till vissa områden inom hemtjänsten ett krav.

HARRY HOLM 2016 02 11

_____________________________

Två gitarrister ger konsert
i Nicolai kulturhus i Arboga

The Gothenburg Combo spelar upp kl 19 i kväll onsdag i Nicolai Kulturhus, med Arboga Musikförening som ambitiös arrangör.

The Gothenburg Combo är en svensk gitarrduo för klassisk musik, som varit aktiv sedan år 2000. Duon består av David Hansson och Thomas Hansy.
Duon turnerar flitigt på de internationella scenerna.
På repertoaren står klassiska verk, nutida verk av samtida tonsättare och egna kompositioner.
Den hyllade gitarristduon skapar innovativ och fascinerande kammarmusik, lovar arrangörerna.

HARRY HOLM 2016 02 10.

____________________________

Arboga kommun belönades
för sin omtyckta hemsida

Elisabeth Leijon Karlsson, en av Arboga kommuns webb-redaktörer, representerade Arboga vid prisutdelningen i Stockholm.

Arboga kommun var en av fyra nominerade webbplatser i tävlingen Sveriges bästa webbplats men vann inte. Men en användarundersökning gav Arboga det bästa betyg en kommun någonsin haft.

Arboga kommun var en av fyra nominerade webbplatser i tävlingen Sveriges bästa webbplats i kategorin ”Samhällsinformation”. Vann gjorde Elsäkerhetsverket, men Arboga kommun fick hedersutmärkelsen ”All time high” kommuner.
Tävlingens resultat presenterades på Web Service Award-dagen i Stockholm. Elisabeth Leijon Karlsson, bibliotekarie och en av kommunens webbredaktörer, fanns på plats i Stockholm för att representera Arboga kommun.

Webbens besökare ger arboga.se ett högt betyg
Arboga kommun genomförde under sommaren 2015 en undersökning av arboga.se, där besökare fick tycka till om webbplatsens information, användarvänlighet, design och kontaktmöjligheter.
- Vi fick ett mycket bra betyg av våra användare, det bästa som en kommun har uppnått under alla de år som företaget Web Service Award har genomfört undersökningen. Det är vi väldigt glada över, eftersom användarnas betyg är det absolut viktigaste för oss som kommun, säger Ellen Åhlander, kommunikationsstrateg.

Nomineringen är som en vinst
Resultatet av användarundersökningen gjorde att Arboga kommun nominerades som en av fyra webbplatser i kategorin för bästa webbplats gällande samhällsinformation.
- Nomineringen till Sveriges bästa webbplats känns som en vinst i sig. Vi är en liten kommun med begränsade resurser för arbetet med webbplatsen. Nu vet vi med säkerhet att vi har en bra webbplats och ska fortsätta arbetet med att göra den ännu bättre! säger Ellen Åhlander.

Hedersutmärkelsen All time high
Hedersutmärkelsen All time high i sin bransch går till den webbplats som har lyckats med att ha det högsta Web Service Index/andelen nöjda besökare någonsin i sin bransch. Arboga kommun fick utmärkelsen för kommuner.
- Att få hedersutmärkelsen var väldigt roligt och en stor överraskning! Arboga kommuns resultat är det bästa som en kommun någonsin fått, säger Elisabeth Leijon Karlsson.

HARRY HOLM 2016 02 09
med hjälp av just Arboga kommuns hemsida

______________________________

Ingen behövde frysa på Arbogas vintermarknad år 2016

Varken Engelbrekt eller någon annan närvarande på Järntorget i Arboga behövde extra varmt på fötterna vid 2016 års Februarimarken.

.......

Och munkförsäljaren hade utsikt mot Heliga Trefaldighets kyrka, en gång i tiden byggd av munkar (Franciskanerbröder).

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 02 06

 

**  

Och idag är det Februarimarknad
En gammal Arbogatradition

LÖRDAGEN den 6 februari är den första lördagen i februari och då är det traditionsenlig Februarimarknad på Järntorget i Arboga.

Det är numera föreningen Arbogakarnevalen som arrangerar. Mellan kl 9 och 15 gästar knallar Järntorget med godis, leksaker, hantverk, kläder och annat som hör marknader till.
Och det är inte bara i Arboga det ordnas marknad denna lördag. I Jokkmokk är det också marknad idag. Den marknaden är mer känd och större än Arbogas. Men också vanligtvis mycket kallare.
I Arboga blir det 2-5 plusgrader under tiden marknadens pågår. I Jokkmokk kommer det att vara 23 minusgrader kl 9 på förmiddagen, sedan snöar det där hela lördagen.
Annars är det ju så märkligt att både Arboga och Jokkmokk, båda ortsnamnen, betyder åbåge, sväng på ån - precis som Sveg (som dock inte har marknad idag vad jag vet).

HARRY HOLM 2016 02 06

______________________________

Ung och trygg i Arboga

Ung och Trygg. Så heter ett projekt som arrangeras i samverkan mellan Arboga kommun, Ungdomsfullmäktige och Brottsförebyggande rådet.

Syftet i år är bland annat att öka riskmedvetenheten kring droganvändning och att diskutera ungdomars frågor utan pekpinnar. Liknande dagar har arrangerats tidigare år med teman som det grova våldet och trygghet på sociala medier.

Workshop av unga med unga

Organisationen CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, är inbjudna att delta med workshops för årskurs 9. Deras unga processledare ger ungdomsgrupperna på skolorna möjligheten att diskutera alkohol- och andra droger på ett kul sätt genom workshops med utbildade processledare. Processledarna är unga vuxna med ett stort intresse för ungdomars engagemang och kunskap.

Två dagar om andra droger
Elever i årskurs 5-9 kommer under dagarna att få lyssna på föreläsningar om bland annat tobak, alkohol, doping och kriminalitet.
17-18 februari 2016.
För att alla elever ska hinna få ta del av föreläsningarna pågår Ung och Trygg i år under två dagar. 17 februari för alla elever 6-9 på Stureskolan och 18 februari för 5-9 på Gäddgårdsskolan. I Götlunda kommer en temadag för årskurs 6 även att hållas.

HARRY HOLM 2016 02 05
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

 

 

_________________________________

Teater för Arbogas barn i vår

Figurteaterkompaniets uppsättning om Maja och Bobo blir vårterminens första barnteater i Arboga i år.

I vår kommer tre familjeföreställningar till Arboga! Det blir som tidigare på lördagar, ungefär en gång i månaden.

Alla pjäserna vänder sig till barn i förskoleåldern. Några passar från 2 år, och några är mer lämpliga för de lite äldre barnen. Biljetter kan hämtas i förväg på Arboga bibliotek, en vecka före varje föreställning.
Fyra arrangörer står bakom RUTAN-programmet: Arboga bibliotek, Arboga museum, Arboga Teaterförening samt Svenska kyrkan, Arbogabygdens församling.
Arrangörerna vill bjuda på bra barnteater-föreställningar i deras respektive lokaler. Det beror på projektet "Ett kulturliv för alla - teater" som Landstinget Västmanland är med och sponsrar.
Projektet har till syfte att bredda kulturlivet och att visa att teater kan arrangeras även på scener som inte i första hand är tänkta för teater.
Här är föreställningarna i Arboga:
6 februari klockan 13: Maja och Bobo (Arboga museum)
5 mars klockan 13: Kan själv (Medborgarhuset, Rotundan)
9 april klockan 13: Äta själv! (Heliga Trefaldighets kyrka)

HARRY HOLM 2016 02 03
Bild från Arboga kommuns hemsida

________________________________

Idag är det internationella våtmarksdagen - också här

Landskapsbild från Svartådalen, ett av de Ramsarområden som finns Västmanlands län. Det här är Fläcksjön.

Idag den 2 februari är det Internationella Våtmarksdagen och firandet av denna började för 45 år sedan. Det var då den internationella konventionen för våtmarker antogs i den Iranska staden Ramsar, den 2 februari 1971 alltså.

Konventionens mål är "the conservation and wise use of all wetlands through local and national actions and international cooperation, as a contribution towards achieving sustainable development throughout the world”.
I hela världen har 168 länder antagit konventionen fram till idag, och tillsammans finns det 2220 så kallade Ramsarområden i dessa länder. Av dessa finns 66 stycken Ramsarområden i Sverige, varav ett fåtal i Västmanlands län, som Svartån, runt Svartådalen, Asköviken-Sörfjärden som bland annat innefattar Asköviken och Ridöarkipelagen men som också sträcker sig en bra bit ner i Södermanlands län, samt Färnebofjärden-Dalälven.

En stor mängd miljöer innefattas i Ramsar-områdena. Till exempel myrar, sumpmarker, strandmiljöer, våta gräsmarker, vattendrag, sjöar och grunda marina områden.
Medlemsländerna lovar att se till att de våtmarker som finns förvaltas på ett bra sätt och att framtida planering tar hänsyn till våtmarker och vattenmiljöer.

TEXT: Harry Holm. FOTO: Henrik Roos / länsstyrelsen.

_________________________________

Växlande väder väntar i Arboga

På måndagens eftermiddag kan det komma rätt bra med snöflingor över Arbogatrakten. Och det blir någon enstaka minusgrad. Men mot kvällen, med början vid 20-tiden växer plusgrader till för att redan vid 23-slaget ligga på +5 grader. Då har nederbörden slutat sedan ett par timmar. Tisdagen blir regnig, från lunch ungefär.

HARRY HOLM 2016-02-01

_____________________________

 

** -

 

 

**  

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
VAR I ARBOGA?

_________________________

FÖRRA BILDENHus vid Östra Hamngatan.

*

5. VAR I ARBOGA
är den här bilden tagen?Svara till harry@holm.tf

_________________________________


Läs om Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

---------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

 


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________