wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

__________________

Första advent

I Bibeln, i Lukas 19:28-38 står det:

Efter att ha sagt detta gick han framför dem upp mot Jerusalem. När han närmade sig Betfage och Betania vid det berg som kallas Olivberget, skickade han i väg två av lärjungarna och sade: ”Gå till byn rakt framför er. När ni kommer in i den skall ni finna en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er varför ni tar den skall ni svara: Herren behöver den.” De båda lärjungarna gav sig i väg och fann allt vara som han hade sagt. När de skulle ta åsnan sade de som ägde den: ”Varför tar ni åsnan?” De svarade: ”Herren behöver den.” Och de ledde den till Jesus och lade sina mantlar på den och hjälpte honom upp. Där han kom ridande bredde folk ut sina mantlar på vägen.
Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: ”Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.”

DETTA HANDLADE om Jesu ankomst till Jerusalem. Och i kyrkorna läser vi alltid de där orden första söndagen i Advent. För advent betyder ankomst. Det latinska ordet adventus betyder ankomst. Jag kan inte latin men jag vet att det egentligen heter Adventus Domini, Herrens ankomst.

OCH DET är den ankomsten som många hört talas om, eftersom det är texten första söndagen i advent, den söndag under året då flest människor går i kyrkan i vårt land.

I MATTEUS 21:4 förklarar sig Jesus frimodigt som kung och folket tar jublande emot honom som en kung.
Men den positiva, glada bilden av en jublande folkhop som strör ut palmer och brer ut kläder, måste vi komplettera med det som sen väntar.
Samma folkmassa som jublar här, böjer sig några dagar senare för grupptrycket och för den politiska makten och sviker Jesus. Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst, korsfäst!"

PÅ NÅGOT liknande sätt är det väl också i våra liv, eller hur? Mitt i glädjen och ljuset träffas vi av sorgen och mörkret. Det vet vi och därför lever du som jag i ständig osäkerhet om vår egen framtid.
Men ju närmare Gud vi lyckas komma, desto mindre betyder det att vi inte själva kan styra allt som händer i våra liv.

GUD HAR oss i sin hand. För det nya Nådens år som nu börjar har Han – som alltid – en plan för var och en av oss, även om jag med min begränsade hjärna ibland först långt senare brukar fatta hur fantastiskt bra Han har tänkt ut det.

OCH VARE SIG vi har oss själva att skylla eller drabbas av oväntade, oförutsebara bakslag, så finns Jesus där för att ge oss sina läkande ord – och för att ge oss hopp om en bättre framtid, med och hos Honom.
Inte bara den första advent, utan alla dagar, året om.

HARRY HOLM 2014 11 29

---------------------------------------

DENNA LÖRDAG är det många evenemang i Arbogatrakten. Musik- och dansskolan har t.ex. Adventscafé klockan 10.00 till 13.00 i Nicolai aula Arrangörer är Arboga Musik- och dansskola sant Musik- och dansskolans vänner. Det blir underhållning och fikaförsäljning. Och det är fri entré.

JULMARKNAD är det i Götlunda, mellan 10 och 13 idag lördag, i Gamla Prästgården. Det är klass 5 i Götlunda skola som ordnar marknaden. Det blir försäljning av julkransar, granar, julgodis, hembakt, sylt, julpynt med mera, fika, grillad korv och friterade vårrullar, ponnyridning och lotteri.

VERNISSAGE på keramiker Ulf Johanssons utställning är det mellan 13 och 15 idag, lördag, i Galleriet på Arboga bibliotek med Arboga Konstförening som arrangör. Ulf Johanssons keramik visas sedan fram till och med den 13 december. Öppettiderna är måndag - torsdag kl 17 - 19, fredag kl 17 - 18 och lördag kl 11 - 13. Dessutom är det extra öppet under Julmarknaden.

EN DANSKVÄLL med Matz Bladhs arrangeras det i Folkets park i Arboga denna lördag. Matz Bladhs orkester spelar dansvänlig musik för nykter och dansant publik klockan 20.00-24.00.

HARRY HOLM 2014 11 29

_____________________________

FREDAGEN den 28 november är här. Efter nollgradigt i 5-6-tiden på morgonen kommer temperaturen hela dagen att ligga på en eller två plusgrader Lite lite duggregn kan det komma i början på dagen men från och med 10 på förmiddagen väntas uppehållsväder.

DEN BIOSUGNE kan gå till Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 för attt se Nightcrawler. Arboga biografförening tar 100 kronor i entré. Filmen är tillåten från 15 år och nästan exakt två timmar lång.

HANDLINGEN i denna film:
Jake Gyllenhaal spelar Lou Bloom, en målmedveten ung man som i sin desperata jakt på arbete fastnar för kriminaljournalistiken.

NÄR HAN hittar en grupp frilansande fotografer som filmar bilolyckor, eldsvådor, mord och annan förödelse, slår sig Lou in i den livsfarliga världen av ”nightcrawling” – där varje polissiren är en skänk från ovan och offer omvandlas till dollar och cent.

HARRY HOLM 2014 11 28

-------------------------------------

DENNA TORSDAG har stadens styrande sammanträde. Arboga kommunfullmäktiges ledamöter samlas i Rådhusets övervåning klockan 18.

BLAND ANNAT annat handlar det om kommunens förvärv av Vinbäckens Fastighets AB, i praktiken köpet av Jehovas Vittnens anläggning väster om staden.

DESSUTOM kommer det att beslutas om taxorna 2014 på olika områden, det vill säga vilka avgifter som invånarna skall betala för bland annat sophämtning.
Det skall också svaras på en rad medborgaförslag och fattas beslut om lokalt partistöd.

SAMMANTRÄDET är offentligt, det betyder att vem som vill får gå dit och lyssna.
Man kan också vara med om mötet i direktsändning via Arboga kommuns hemsida, www.arboga.se

HARRY HOLM 2014 11 27

____________________________

GRANEN står så grön på Stora Torget i Arboga. Den har kommit från privat mark i år.
På sin hemsida tackar kommunen Christel och Thomas Bergström för den fina torggranen.
På fredag monteras belysningen upp.

ONSDAGEN börjar med ett par tre minusgrader och sedan ligger temperaturen på noll större delen av dagen. Så ock på torsdagen och på fredag förmiddag. På fredag eftermiddag blir det tillfälligt lite mildare.

SOLSKEN får vi mycket av från och med söndag. Nästan hela nästa vecka släpper fram den älskade värmekällan under de korta dagarna. Temperaturen varierar då mellan någon enstaka minusgrad och någon enstaka plusgrad.

HARRY HOLM 2014 11 26

--------------------------------------

EN SOLIG tisdag ligger framför oss i Arboga. Den som har en glugg i schemat borde passa på att ge sig ut. I denna solfattiga tid gäller det att knipa de få ljusglimtar som är.

SOLSKENET och ljuset är viktigt för vårt välbefinnand. Det ger lite vitaminer men sätter framför allt fart på vissa andra ämnen, som har betydelse rent fysiskt men också när det gäller psyket.

SÅ TACK för att vi får solsken idag. Även om det är tillfälligt.

HARRY HOLM 2014 11 25

____________________________

MÅNDAG och en ny väderleksmässigt mörk novembervecka börjar. Det ska regna riktigt ordentligt fram till tretiden i eftermiddag. Frisk sydlig vind väntar, och sex plusgrader.
På tisdag och på onsdag eftermiddag kan Arbogborna få se solen. Men sedan väntar mer gråväder och dessutom några enstaka minsgrader onsdag, torsdag och fredag.

BIO KONTRAST visar i kväll måndag kl 19 filmen "En natt i Havanna". Den handlar om tonårstjejen Lila, som känner att hon inte hör hemma i Havanna.

NÄR HON ansluter till sin tvillingbror och dennes strulige vän drivs de snart mot en återvändsgränd och bestämmer sig för att fly till Miami – en drygt 360 kilometer lång resa som de planerar att göra med en flotte.

FILMEN är 1 timme och 29 minuter lång och tillåten från 15 år.
När Sveriges Televisions kulturredaktion sett filmen blev omdömet bl.a. så här:
"En natt i Havanna” är väldigt spännande och därtill tjusigt filmad. Det är härligt att se tonårsfilmer som inte utspelar sig i pastellfärgade amerikanska high school-miljöer. Men det är deppigt också.

HARRY HOLM 2014 11 23

-----------------------------------

HELGEN är här. Då brukar jag komma med en liten kristen betraktelse. Det gör jag nu också, några rader inför Domsöndagen. Och nu är det inte så ödesdigert tema som förr, då kyrkohandboken den här söndagen hade rubriken "Ytterstsa domen".

FÖRST ett Bibelord:
"Gå därför ut och gör alla folk till lärljungar; döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut."
Mattuesevangeliet 28:19-20.

Domsöndagen – kyrkoåret slutar

Ännu ett kyrkoår går mot sitt slut. För så är det ju, att kyrkoåret inte är i fas med den vanliga almanackan.
Första advent börjar det om igen, i kyrkorna. Och som i det världsliga året bör det för kristna just nu vara dags att göra en sån där årssummering som kommunalråden brukar ha i lokalpressen en månad senare.

SOM KRISTEN kanske man först av allt bör fråga sig:
– Vad har jag gjort de senaste tolv månaderna för att få fler medmänniskor att förstå det fantastiska, förtjusande fina och fördelaktiga med att försöka följa föredömet Jesus?

FÖR SÅDANT är församlingarns, därmed också de enskilda kristnas, uppdrag här på jorden, som man förstår också av dagens Bibelord, längst upp på den här sidan.

NÄR JAG för min del gör en sådan summering, känner jag mig som ett barn som har gjort något ofog och som inför sin pappa inte kan göra annat än sucka och säga:
– Förlåt Far, jag ska försöka göra bättre ifrån mig i fortsättningen.

MEN NÅGON skräck för den gamla rubriken "Yttersta domen" känner jag trots misslyckandena inte. För det är inte slutet vi väntar på.
Nuförtiden är Domsöndagens rubrik nämligen "Kristi återkomst".

SÅ VI väntar inte på slutet. Vii väntar på Jesus och Hans återkomst. Vi väntar på Han som hade sådan kärlek till oss att han vandrade ända till korset på Golgata för vår skull.

DÄRFÖR slutar jag idag med ett Bibelord, det Jesus säger enligt Johannesevangeliets 5:e kapitels 24:e vers:

"Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han faller inte under domen, utan har övergått från döden till livet."

Amen.

HARRY HOLM 2014 11 22

--------------------------------------

I ARBOGA bjuder Seniorteatern idag, fredag kl 15, på föreställningen "Mitt i prick". Detta i Godtemplargården vid Storgatan 10. Det kostar 60 kronor att komma in dit.

ALLA PENSIONÄRER och daglediga har bjudits in.
För musiken svarar Lager Holmströms trio. Och kaffe serveras i pausen, informerar arrangörerna.

HUNGER GAMES - Mockingjay Part heter filmen på biografen i Medbor-garhuset i Arboga kl 19 i kväll fredag.

DET ÄR den uppmärksammade fortsättningen av ”The Hunger Games” och ”The Hunger Games: Catching Fire” och tredje filmen baserad på Suzanne Collins succéromaner.

KATNISS EVERDEEN leder Panems tolv distrikt i ett uppror mot den korrupta huvudstaden Capitol.

KRIGET som kommer att avgöra Panems öde eskalerar och Katniss måste bestämma sig vem hon kan lita på och göra allt som krävs för att skydda sin familj och sina vänner.

FILMEN är 2 timmar och 5 minuter lång. Den är tillåten från 11 år. Och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2014 11 21

_____________________________

TORSDAG och fortfarande denna dryga och mörka månad, november. En och som högst två plusgrader väntas i Arbogatrakten idag. Eftermiddagen blir blötare än förmiddagen och vinden kommer från nordost.

FÖR SISTA gången denna termin är det
Babycafé med babysång i Trefaldighetsgården. Denna svenska kyrkans verksamhet är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika.

SÅNG, musik, ramsor och rytmik är anpassat efter barnens ålder. Därför är dagen uppdelade så här:
Kl. 9.30 barn 0–6 månader med vuxen.
Kl. 10.15 barn 6-12 månader med vuxen. Kl. 11.00 barn 12-24 månader med vuxen Lek och sång till kl. 12.00 och fram till 12.30 finns möjlighet att äta sopplunch (30 kr) i lugn och ro.

HARRY HOLM 2014 11 20

--------------------------------------

HUNGER GAMES - Mockingjay Part heter filmen på biografen i Medbor-garhuset i Arboga kl 19 i kväll onsdag.

DET ÄR den uppmärksammade fortsättningen av ”The Hunger Games” och ”The Hunger Games: Catching Fire” och tredje filmen baserad på Suzanne Collins succéromaner.

KATNISS EVERDEEN leder Panems tolv distrikt i ett uppror mot den korrupta huvudstaden Capitol.

KRIGET som kommer att avgöra Panems öde eskalerar och Katniss måste bestämma sig vem hon kan lita på och göra allt som krävs för att skydda sin familj och sina vänner.

FILMEN är 2 timmar och 5 minuter lång. Den är tillåten från 11 år. Och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2014 11 19

---------------------------------------

I ARBOGA bjuder Seniorteatern idag, tisdag kl 13, på föreställningen "Mitt i prick". Detta i Godtemplargården vid Storgatan 10. Det kostar 60 kronor att komma in dit.

ALLA PENSIONÄRER och daglediga har bjudits in.
För musiken svarar Lager Holmströms trio. Och kaffe serveras i pausen, informerar arrangörerna.

OM VI TITTAR lite längre fram, nämligen till fredag kl 17, så finns det ett mer ovanligt program: Korvstoppnings-kurs.
Platsen är Tvetalund Lantbruk

DET KOSTAR visserligen 800 kronor per person men så får man också med sig ungefär 2 kilo egentillverkad julkorv hem.

KURSEN tar ca 3,5 timme och man får lära sig grunderna i korvstoppning.
Jag har provat förut med ganska lyckat resultat. Men tycker ändå att det vore trevligt att vara med.

FÖR DELTAGARNA hinner nämligen också fika med gårdens produkter, dvs färskost, hemkärnat smör och nybakat bröd sittandes vid kaminen.
Det finns inte plats för så många, så den som tänker vara med måste anmäla sig till Tveta Lantbruka senast idag tisdag.

HARRY HOLM 2014 11 18

_____________________________

HEJ HÄRLIGA gråa novembermåndag. Du hörde väl inte att vi talade illa om dig i en butik vid Nygatan, härom dagen. Ja, inte bara om dig, förresten, utan om alla dina kamrater, alla dagar i november.

BUTIKEN heter Life. Det betyder liv. Och vi där i affären kom alla fram till att livet vore bättre om inte november månad fanns. Den är så mörk och trist. Och grå.

SOM DEN här dagen, till exempel. Det blir 3-4 plusgrader. Och mulet. Samt regnstänk hela måndagen, undantaget kanske några stunder mellan 9 och 11 på förmiddagen.

FRÅN 19-TIDEN kan det till och med bli en kväll med uppehållsväder. Fast grått sådant.

TISDAGEN blir i stort sett likadan. En varning dock: Bli inte chockade - men solen kan titta fram då och då de två timmarna efter lunch i morgon. Som en liten men ljus parentes, alltså.

HARRY HOLM 2014 11 17

_____________________________

HELGEN är här. Och då publicerar jag som vanligt en kristen betraktelse, författad av lekmannen Harry Holm. Ordet lekman kommer från ett grekiskt ord som betyder "av folket". Och modern synonym är "amatör".

SÅ HÄR kommer amatören Harrys funderingar omkring ämnet Vaksamhet och väntan.
Först ett Bibelord:

”Undersök själva om ni har tro, pröva er själva. Märker ni inte att Kristus Jesus finns hos er? Eller är det så att ni inte består provet?”
2:a Kor. 13:5

Söndagen före Domsöndagen
Vaksamhet och väntan


VI ÄR FRAMME vid söndagen före domsöndagen, kyrkoårets näst sista söndag alltså.
I kyrkorna runt om i landet talar man om vaksamhet och väntan.
Och Jesus uppmaning ”Vakna” gäller inte bara lärjungarna utan alla människor.

GUD ÄR KÄRLEKEN. Jesus har visat oss vad kärlek är, hur den ultimat utövas. Och eftersom vi tror på kärleken, tror på Jesus, så tror vi också att han ska komma tillbaka en dag, eftersom han - som är Sanningen - har sagt det.

OCH DÅ gäller det att vara beredd. Att hålla sig vaken fram till den stunden.
Att hålla sig vaken är då detsamma som att hålla sin tro levande, i teori och praktik.

VILKET OCKSÅ betyder att man ska hålla sig vaken på så sätt att man inte går på de många olika felaktiga vägvisningar som finns idag. Att till exempel vara vaksamma mot församlingsledare som tror sig vara förmer än andra kristna, vare sig de är pastorer i Knutby eller i USA.

FÖR ATT KLARA detta gäller det först och främst att vi har hjälp av hela treenigheten, av Fadern, Sonen och Den helige ande.
Vi ber till Gud att han av barmhärtighet ska hålla oss vakande i tron på honom, att Jesus ord och handlingar i Bibeln ska vara vår facit och att den hjälpare Jesus gav oss vid himlafärden (Den helige Ande) ska frigöra oss från skadlig påverkan så att vi klart kan se vad vi ska göra och inte göra. Så att vi inte sover fram till Jesus återkomst, utan håller oss vakna.

I VÅR VARDAG vet vi att det är lättare att hålla sig vaken när det är ljust än när det är mörkt. Så det gäller att ha lampan brinnande, vår livsgärnings lampa där kraften och ljuset ska komma från Jesus och Guds ord i Bibeln. Och att vi försöker hjälpa våra medmänniskor.
Vi måste ta vara på evangeliet när det förkunnas - och leva efter det - eftersom varje vecka, varje dag, ja varje sekund av jordelivet kan vara den sista.

JESUS SÄGER: "Himmel och jord ska förgå men mina ord ska aldrig förgås".
De som säger sig inte tro, förlitar sig på vetenskapen. Vetenskapen, som vi vet ändrar sig hela tiden. Det som där är sant idag, är fel i morgon.

MEN DE personer som säger att Jesus ord är gammaldags och omoderna, har knappast läst Bibeln - om de ens har den.
För i motsats till vetenskapen så har ju Jesus ord och policy hållit sig i 2000 år, utan att behöva revidering.

HANS ORD kommer att stå kvar även den dag jag nämnde tidigare, det vill säga på Den Yttersta Dagen.
Vi vet inte när tiden är inne. Så: Låt oss vara på vår vakt och hålla oss vakna.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2014-11-15

---------------------------------------

EN FREDAG är det visserligen, med lite försmak av helgkänsla. Men hösten är som den är, knappt dagsljus ens en gång mitt på dagen.

VAD KAN lysa upp i höstmörkret? Ett biobesök kanske? Idag är det två filmer på raken i Medborgarhuset i Arboga.

TROLLKARLENS dotter får vi stifta bekantskap med från kl 17. Filmen heter
Tjuvarnas jul - trollkarlens dotter.
Det är Arboga biografförening som arrangerar och tar 80 kronor i inträde.

FILMEN handlar om hittebarnet Charlie, som nu funnit en familj hos den före detta ficktjuven Kurre och pigan Gerda.

NÄR KURRE och Gerda får ett eget barn känner sig Charlie bortvald. Men en mystisk trollkarl anländer till staden och söker upp Charlie i smyg. Han visar henne en värld av magi och spännande upptåg, men vad döljer han egentligen för hemlighet?

DEN HÄR filmen är 1 timme 34 minuter lång och nedre åldersgräns är 7 år. Men för nästa fredagsfilm är 15 år åldersgrämsen. Och då är inträdet 100 kronor.

DET ÄR DUM och dummare som fortsätter i kväll, klockan 19.30 närmare bestämt. Filmen kan du läsa mer om längre ner i den här spalten.

HARRY HOLM 2014 11 14

_____________________________

MYCKET är bra i Arboga. Men det vore väl konstigt om det inte finns områden, där vi alla önskar oss förbättringar.

PÅ VISSA ställen undrar jag vem som är våghållare. Det finns ytor där groparna är både djupa och många, vilket är otrevligt men kanske också farligt för cyklister och andra så kallade oskyddade trafikanter.

DEN STORA ytan i Nygatans västra ända, där Shellmacken fanns förut, är ett exempel på bristande ytväghållning. Över huvud taget borde den vara mer aptitlig att skåda, denna "port" till centrum för den som kommer utifrån Sätra.

DEN SOM parkerar på grusytan öster om gamla Baptistkyrkan kan också önska sig bättre vyer. Det är tråkigt att fönstren på den gamla kyrkan är igenspikade. Och staketet vid kyrktomten ser för bedrövligt ut.

EFTERSOM det torde dröja innan något blir klart med eventuella flerfamiljshus i området, kan vi önska att något görs där vid Baptistkyrkan. Tycker

HARRY HOLM 2014 11 13

_____________________________

ONSDAG den 12 november är här. Och "Dum och dummare 2" heter då filmen på Biografen i Medborgarhuset i Arboga idag kl 19. Arboga biografförening tar 100 kronor för den som vill ha en kul kväll.

TJUGO ÅR efter den galna roadtrippen till Aspen har Harry upptäckt att han har en fullvuxen dotter. Han beger han sig ut tillsammans med sin trogne vän Lloyd på ännu ett äventyr för att hitta sitt förlorade barn. Resan går dock inte riktigt som planerat.

FILMEN är 1 timme oxh 50 minuter lång och den är tillåten från 15 års ålder.

HARRY HOLM 2014 11 12

_____________________________

TISDAG och en mycket viktig information väntar i kväll. I samband med ett Föräldracafé i Stureskolans matsal, mellan 18 och 20, berättar Ungdomspolisen om drogen Spice.

DROGEN är aktuell. Arboga kommun bjuder därför in föräldrar till en kväll med information där det också finns möjlighet att ställa frågor och att träffa personal från kommunen som arbetar med ungdomar.

NÅGRA av kvällens frågor är: Hur ser jag om mitt barn använt narkotika? Hur lätt är det för tonåringar att få tag på alkohol? Vart kan jag vända mig om mitt barn använder droger?

FIKA GRATIS och lyssna och samtala med andra föräldrar är det meningen att man skall kunna göra under kvällen, tillsammans med ungdomspolisen och Arboga kommuns så kallade TREO-grupp.

HARRY HOLM 2014 11 11

____________________________

MÅNDAG och det handlar om krismedvetande. Trygghet - Klarar du 72 timmar vid en kris? Så är rubriken för en timmes föreläsning, med start kl 18 i Arbogas stadsbibliotek. Arrangör är Medborgarskolan i samarbete med Civilförsvaret.

SKOGSBRAND i Västmanland, översvämningar i Halland. När det händer - är du beredd? I 72 timmar ska du klara dig själv. Den här timslånga föreläsningen skall ge Arbogaborna grundläggande kunskaper om detta.

PÅ SENARE tid har vi haft skyfall, stormar, vattenföroreningar och elavbrott på flera platser i Sverige och i slutet av augusti rasade den stora skogsbranden i Västmanland. Detta har ökat vår medvetenhet om hur sårbara vi och vårt samhälle är.

MEDBORGARSKOLAN samarbetar med Civilförsvarsförbundet och genomför den hör föreläsningen,
Vem tar egentligen ansvar för mig och mina anhörigas säkerhet vid en allvarlig händelse eller kris som slår ut normala samhällsfunktioner och hur kan jag själv påverka min säkerhet?

72 TIMMAR är ett begrepp inom krisberedskap och är så länge varje enskild människa bör vara förberedd för att kunna klara sig själv (utan värme, vatten, el, mat etc.) i en krissituation.
72 timmar - Är du förberedd när en kris inträffar i samhället?

EFTER DET HÄR informationstillfället kommer du att ha stärkt din förmåga att själv kunna hantera konsekvenserna av en kris. Du lär dig hur du tillgodoser de grundläggande behoven som mat, vatten, värme och information när det sker svåra störningar i viktiga samhällsfunk-tioner, till exempel elavbrott eller översvämningar.

FÖRELÄSNINGEN är kostnadsfri och riktar sig till alla. Här har man chanssen att ge sig själv, familj, vänner och grannar förutsättningarna för att klara en allvarlig händelse eller kris.
Du får information om: Krisberedskap
- Storm - Översvämning - Brand
- Terrorhot - Vilket ansvar du som enskild har.

HARRY HOLM 2014 11 10

--------------------------------------

SÅ ÄR DET helg igen och dags att presentera några kristna reflektioner i Harrys Hörna. Temat den 21:a söndagen efter Trefaldighet är Samhällsansvar. Därför blir min rubrik:

Att betala skatt är viktigt enligt Bibeln

VISSA STÄLLEN i Nya Testamentet är svårare att ta till sig än andra.
Det 13:e kapitlet i Romarbrevet börjar med att Paulus skriver att ”Varje människa skall underordna sig all den överhet hon har över sig.”
Har jag haft svårt för det? Jajamen.

BAKGRUNDEN till Paulus kategoriska mening finns kanske i Matteus 22:15-22, det vill säga i det Jesus sade i argumenteringen med de fariséer (medlemmar i en sträng lekmannarörelse på Jesu tid) som försökte ”sätta dit” honom genom att ställa en fråga.

FRÅGAN löd:
”Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?”
Han svarade:
”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.”
De räckte honom en denar och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?”
”Kejsarens”, svarade de.
Då sade han till dem: ”Ge åt kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.”

HUR GÖR man i dagens Arboga? Jo, att lägga ner en del av sin tid för Gud, för kyrkligt arbete, för att trösta och hjälpa medmänniskor, det kan man (fast aldrig kanske i nog stor utsträckning).
Men när det kommer till kosingen!
Bidra med pengar till sin församlings verksamhet, jo det kan väl gå för sig.

MEN NÄR det gäller att betala till Samhället strävar de flesta av oss att betala så lite skatt som möjligt. Och om det upptäcks att någon deklarerar på ett felaktigt eller oärligt sätt, då blir Samhället, Överheten på riktigt dåligt humör.

I ROMARBREVET 13:5-7 står det: ”Därför är det nödvändigt att underordna sig, inte bara för vredens skull utan också i insikt om vad som är riktigt.
Det är ju därför ni betalar skatt, ty de styrande är Guds tjänare när de vakar över allt sådant.”


DEN DÄR insikten om vad som är ”riktigt” borde till exempel vara insikten om att Samhället/Överheten verkligen behöver skattepengarna ur ett medmänskligt perspektiv:
För att göra det bättre för våra medmänniskor skall Samhället med hjälp av våra skattebetalningar ordna bra sjuk- och äldrevård, fixa fin verksamhet på dagis, se till att skolorna ger kvalitetsundervisning och allt annat.

DET HÄR med att man ska betala skatt faller verkligen fint in under det Jesus sade enligt Matteus 7:12:
”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. det är vad lagen och profeterna säger.”

IDAG VILL Bibelorden få oss att ta mer samhällsansvar. Jag ska försöka och ber därför avslutningsvis, med en kollektbön från Svenska kyrkan denna den 21:a söndagen efter Trefaldighet:
”Gud, vår Fader,
påminn oss åter och åter
om vårt ansvar som medborgare i samhället och världen.
Ge oss vilja och förmåga att verka för bröd och arbete åt alla,
för rättvisa, frihet och fred.
Genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.”


HARRY HOLM 2014 11 08

---------------------------------------

FREDAGEN den 7 november väntas bli nederbördsfri i Arbogatrakten. Från lunch och några få timmar framåt blir det en plusgrad, annars hamnar temperaturen på noll eller därunder.

I BIOSALONGEN är det säkert varmare. På Folkan i Medborgarhuset visas i kväll kl 19 filmen Interstellar. Interstellar utspelar sig i en nära framtid när människan inte längre kan leva på jordens tillgångar.

EN GRUPP forskare och upptäckare får det viktigaste uppdraget i mänsklighetens historia: att resa bortom vår galax för att utforska om vi har en framtid bland stjärnorna…

I ROLLERNA finns bland annat Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Casey Affleck. Filmens fotograf är tvåfaldigt guldbaggebelönade Hoyte van Hoytema som är känd för sin unika stil och bland hans tidigare succéer hittar vi prisbelönta ”Call Girl” och ”Låt den rätte komma in".

FILMEN är 2 timmar och 49 minuter lång. Det kostar 100 kronor att se den.
Åldersgränsen är 11 år.

HARRY HOLM 2014 11 07

_____________________________

GUSTAV ADOLFSDAGEN firar vi idag till minne av kung Gustav II Adolfs dödsdag. Och visst kommer jag att försöka få tag i en Gustav Adolfsbakelse.

MEN MINA tankar går också till finlandssvenskarna, som idag firar Svenskdagen, i ett allt mer svenskfientligt Finland där det i praktiken är förbjudet för en finsktalande att tala svenska även om man kan det språket.

SANNFINLÄNDARNAS lobbyverksamhet har fått alldeles för stor framgång, när den finne måste tala engelska med svenskar fast han kan svenska.

SLAGET VID Lützen, den här dagen 1632, då Gustav II Adolf stupade, sägs det ha varit dimmigt.
Men i Arboga blir det den här dagen 2014 i stället vintrigt.

VID ÅTTATIDEN på torsdags-morgonen har vi snöfall och det kommer att snöa i stort sett till en bra bit in på natten till fredagen.

DESSUTOM blir det plus först på fredag eftermiddag, och då bara en grad, varefter följer minus igen - till och med minus fyra natten till lördagen.

MEN PÅ lördag eftermiddag vänder det och därefter blir det 4-7 plusgrader så många dagar framåt som det går att se.
Så denna första vinter för säsongen kommer lätt att töa bort.

HARRY HOLM 2014 11 06

 

_____________________________

IDAG FORTSÄTTER jag mitt resonemang kring skolmaten. Och det är i förhoppning om att eleverna i Arbogas skolor alltid skall få smör i stället för margarin, i varje fall Bregott i stället för Becel.

FÖR TIO ÅR sedan berättade jag på arbogasidan.se/halsa om forskning vid Västra Götalands landsting som visade att det var mycket färre allergier hos barn som åt smör.

HUR MÅNGA har gått på Becel-reklamen? Forskare visar ju att Becel bland annat är farligt för hjärtat. Och en forskarna av dem säger:
”Jag avråder från att äta det”

BREGOTT byts ut mot Becel och Lätta i skolor runt om i Sverige.
Men flera forskare varnar för lättmargarinet.
Livsmedelsverket vill att vi ska byta ut smör mot lättmargarin. Men verket får mothugg från flera forskare.

GÖRAN PETTERSSON till exempel. Han har vid Chalmers i ett decennium forskat kring livsmedelsfrågor. Han förklarar:
– Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

HAN TYCKER att verket bygger sina rekommendationer på en ovetenskaplig fettskräck och att det är socker och inte fett som ligger bakom diabetes och övervikt. Och han anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.

BIRGITTA Strandvik, professor emerita i barn- och ungdomsmedicin och forskare vid Karolinska institutet, ser också ett samband mellan ohälsa och omega-6.
– Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.
Karin Östman

EN ANNAN rekommendation säger att äkta smör från Sverige är bäst. Och kallpressad cocos kanske ännu bättre.
Gör en test: Ställ fram era favoriter i solen eller i rumstemperaturer: Magarin smälter inte fort, det är dåligt. Äkta Smör smälter fortare, är alltså bättre. Men kallpressad cocos smälter fortast och är mest hälsosamt, om man skall tro förespråkarna för rawfood,

TRANSFETTER ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och många andra sjukdomar. De leder också till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.

MARGARINETS höga innehåll av fleromättade fetter sägs skada den känsliga balansen mellan omega-3 och omega-6, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret.

BARN SOM äter margariner är allergiska, i högre grad än barn som äter smör.
Barnen med lägst intag av totalfett var allra mest allergiska.

HAR DU barn eller barnbarn i skolåldern. Fråga vilken sorts "smör" som finns i skolmaten.
Och vid behov: Agera!

HARRY HOLM 2014 11 04

____________________________

I MIN lördagskrönika i Nerikes Allehanda förde jag en intensiv kamp när Arboga kommun tänkte införa cook-chill-metoden i mathållning för skola och vård.

ETT ARGUMENT mot den nedkylda och tre dagar senare uppvärmda maten, var att elever och boende inte fick uppleva den härliga doften från den traditionella matlagniugnen.

JAG REAGERADE också över de glädjekalkyler som framfördes av den konsult som narrade Arbogas kommunledning att införa systemet, med alla köksombyggnader och transportsträckor som blev följden.

DET SKULLE bli så mycket billigare för kommunen med cook chill, sade konsulten. Inte blev det så. Visade det sig - eftersom metoden infördes, trots protesterna. Konsulten var den enda som tjänade på detta kommunala beslut.

NU ÄNTLIGEN är cook chill på väg ut från den kommunala mathållningen i Arboga.
En orsak är utredningen om "långsiktigt hållbart lokalutnyttjande avseende kostverksamheten."

SLUTSATSEN i lokalutredningen i Arboga är "att varm måltid med servering i nära anslutning av tillagningskök medför en högre kvalitet för gästen".

FÖR ARBOGAS del vill jag tacka oppositionens kommunpolitiker som för ett par år sedan bl.a. skrev:
"TV-program har visat fördelarna med lagad mat som serveras och äts på
samma ställe. Flera kommuner börjar tänka om och har gått tillbaka från att ha haft cook chill till att laga mat på skolorna där eleverna befinner sig.
Skolmaten lagas och serveras samma dag."

SEDAN kommer en korrekt redogörelse för vad den av mig illa omtyckta metoden är:
"Cook chill innebär att mat tillagas på traditionellt sätt och sedan snabbt kyls ned till mellan 0°C och +3°C. Maten förvaras härefter i en temperatur mellan 0°C och +3°C till dess den ska
serveras.
Samma temperaturkrav gäller under eventuell transport till det mottagande köket."

OM MATEN ska konsumeras varm måste den återupphettas till +70°C. Serveringen bör påbörjas
inom 15 minuter efter upphettningen. Temperaturen på maten får aldrig understiga +63°C vid serveringstillfället. Mat som återuppvärms och inte konsumerats får inte gå tillbaka till
kylförvaring eller hettas upp igen.

SÅ LÅNGT beskrivningen. Och den 16 april 2012 började ett halvårs försök på
förskolan Sörgården. Ett försök att låta bli cook chill för att i stället laga mat på plats.

INFÖR FÖRSÖKET skrev konstchefen Marie-Louise Johansson:
- Det blir intressant att se vad utvärderingen visar vad gäller kostnad och kvalité. Ur ett miljöperspektiv är det positivt eftersom man genom att laga maten på förskolan samma dag som den ska ätas, kan anpassa mängden mat efter hur många barn som är på plats just den dagen. Det har varit svårt tidigare eftersom antalet portioner beställts i förväg.

OCH NU har detta försök med "hemlagad" mat snart permanentats i hela kommunen. (Se artikel här intill.)
Men skall det behöva ta decennier innan förnutftet segrar?

HARRY HOLMN 2014 11 03

____________________________

Alla som Fadern ger mig skall komma till mig, och den som kommer till mig skall jag inte visa bort.
Ty jag har inte kommit ner från himlen för att göra vad jag själv vill utan för att göra hans vilja som har sänt mig.
Och detta är hans vilja som har sänt mig: att jag inte skall låta någon gå förlorad av dem som han har gett mig utan låta dem uppstå på den sista dagen.
Ty detta är min faders vilja: att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen."

Johannes evangelium 6:37-40

Alla Helgons Dag
Vårt evighetshopp

Det som står i dagens bibelord är en tröst för många innan de dör. Och det är tröst för dem som är kvar när någon nära har dött. Och om kristna som avlider säger vi att de "flyttar hem".

VI HAR NÅTT den helg då vi extra mycket tänker på dem som gått före oss, som man säger.
Vi var till Skinnskatteberg denna soliga fredag och tände llyktan som fortfarande fungerar fast det är många år sedan Algot lagade den provisoriskt.

I KYRKORNA går man igenom vilka som dött senaste året. För mig väcks saknaden denna helg extra starkt efter många som avlidit även förr om åren. Alva och Algot förstås.
Och det är många andra vi också kommer ihåg, precis den här helgen.
Vi glömmer till exempel inte de två snå syskonen, Max och Saga, som blev mördade för några år sedan,.

DET ÄR VID tragiska händelser som många säger att det inte kan finnas någon god Gud, eftersom han tillåter att sådant här händer.
Och de tänker då inte på att när människor skyller på Gud så skyller de ifrån sig.

FÖR DET ÄR inte Gud som är ond, det är onda människor som gör saker som jag är säker på gör Gud minst lika ledsen som oss andra.
Vi glömmer ibland att Gud gjorde människor med en fri vilja, så att vi kunde välja mellan att göra gott och göra ont.
Hade han gjort alla likadana hade han gjort robotar och inte människor.

MEN NU HAR han gett oss möjligheten att välja att göra gott, att visa kärlek av egen fri vilja.
Så skyll inte på Gud! Skyll på de människor som gör onda saker. Startar krig eller dödar små barn.

DET BÖR vi också minnas, denna minnenas högtid

HARRY HOLM 2014-11-01

_____________________________

____________________________

 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

iv

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV NOVEMBER 2014

______________________________

Nu strömmar folk till kyrkorna

Förra söndagen hade Frälsningsarmén sista mötet för i år, i Trefaldighetsgården i Arboga (bilden ovan). Men för övriga församlingar i staden sker en verklig kraftsamling denna helg. Första advent går fler än vanligt till kyrkan.

Svenska kyrkan i Arboga har ett omfattande program. Kl 11 denna söndag är det högmässa i Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget med Johan Linnman och många andra medverkande, bland annat tre körer och en brassensemble. Samtidigt pågår gudstjänsten i Götlunda kyrka, med Hans Fredrik Silén med flera.
I Säterbo kyrka är det adventsgudstjänst kl 15 med Eva Winlöv som präst. Hon håller också i motsvarande gudstjänst i Medåkes kyrka kl 18.
I Örtagårdskyrkan vid Nygatan är det adventsgudstjänst med pastor Pelle Rosdahl kl 10.30.
Götlunda Missionsförsamling har gudstjänst kl 11 med Torgny Lindner.
Och i Pingstkyrkan, vid Trädgårdsgatan, börjar adventsgudstjänsten kl 16 med musik och sång, samt tal och trumpetspel av David Nordin från Fagersta (bilden nedan).

 

FOTO OCH TEXT HARRY HOLM 2014 11 29

_______________________________

Jäders bruks julmarknad 2014
Idag lördag börjar årets upplaga

Jädersbruks Herrgård bjuder in till julmarknad även i år. Och i år är första dagen inte bara till för bilburna.

-Här på Jädersbruks Herrgård blir det som vanligt stor och varm traditionell julmarknad den 29 – 30 november kl 10.00 till 16.00, säger Lola Baumgarten ägare till herrgården.
- Kom till oss och börja julen mellan alla mysiga hantverkare och kanske har den första snön fallit.
-Dessutom kommer Tomten på besök, det spelas julmusik på dragspel och det finns varm ekologisk mat, kaffe och fika till försäljning som man kan avnjuta i herrgårdens matsal med utsikt över Arbogaån berättar Lola

Har du inte egen bil eller möjlighet att komma hit? Då finns det anropsstyrd tätortstrafik under lördag 09.00 – 15.30, beställ en halvtimme innan du vill åka, var du vill bli hämtad och avsläppt vid Jädersbruks Herrgård. Det informerar Lola Baumgarten om och fortsätter:
En enkel resa kostar 20 kr. På lördagen kan du åka mellan 9.00 – 15.30. Ring till Arboga Taxi och beställ på 021-470 18 90 växeln är öppen 8.30 – 15.00.
- Varmt välkomn, hälsar Lola och Florian Baumgarten som tar 30 kr i entré för vuxna, barn under kommer in 16 år gratis.

HARRY HOLM 2014 11 26

---------------------------------------------

Arboga ungdomsmusikkår ger
konsert i kyrkan i kväll

Arboga Ungdomsmusikkår spelar upp i S:t Nikolaikyrka i Arboga kl 18.30 i kväll, tisdag.

Ungdomsmusikkåren i Arboga får visa upp sig igen. Vissa tycker att det är alltför sällan.
Arboga Ungdomsmusikkår bjuder denna tisdag på en kväll med klassiska stycken, filmmusik, jazz och pop.
Solister ärAhlexander Karlsson och Mikael Bekk och dirigenter: Anders Gelinder och Annette Gällstedt.
Det är fri entré.

HARRY HOLM 2014-11-25 /
Bild från kommunens hemsida

_______________________________

Fler bilar får nu plats på långtidsparkeringen i Arboga

Utbyggnaden av långtidsparkeringen söder om Engelbrektsleden, norr om järnvägen är nu klar. Nya parkeringsplatser har skapats i anslutning till den befintliga parkeringen.

Parkeringen utnyttjas både av resenärer till och från Arboga station och av besökare till Högskolecentrum, rapporterar kommunens hemsida och fortsätter:.
Att det finns tillräckligt med parkeringsplatser vid Arboga station är viktigt bland annat för att öka tillgängligheten, underlätta och förbättra pendlingsmöjligheterna till och från Arboga.
Parkeringen har utökats med 23 platser. Totalt finns nu 138 platser på långtidsparkeringen för resenärer och besökare till Högskolecentrum.

HARRY HOLM 2014 11 23

_______________________________

Nya turer om kommunalt köp av Jehovas fastighet Tornet

På torsdag i nästa vecka kommer det kommunala köpet av Jehovas Vittnens anläggning upp i Arboga kommunfullmäktige igen. Orsaken är att ett annat kommunalt bolag än vad tidigare sagts skall ha hand om fastigheten.

Vinbäckens Fastighets AB bildades den 5 mars i år. Bolaget skall äga, förvalta och hyra ut fastigheter och byggnader som huvudsakligen används för kommunens verksamheter.
Tidigare var det tänkt att halvkommunala Sturestaden AB skulle sälja Vinbäckens Fastighets AB till Kommunfastigheter AB. Men nu blir Kommunfastigheters moderbolag, Rådhuset i Arboga AB, köpare.
Rådhuset har redan den 9 september betalat 8 miljoner i handpenning för fastigheten med dess 121.381 kvadratmeter stora tomt. Resterande 72 miljoner kronor skall betalas på tillträdesdagen.
Eftersom det nu blir Rådhuset AB som skall köpa Vinbäckens Fastighets AB, så måste för säkerhets skull frågan upp igen i Arboga kommunfullmäktige. Och det sker alltså på torsdag i nästa vecka.

HARRY HOLM 2014 11 21

______________________________

Öppet hus på Vasagymnasiet

Det är Öppet hus på Vasagymnasiet i Arboga mellan 17.30 och 20.30 denna torsdag.

Under kvällen finns möjlighet att träffa elever och lärare på Vasagymnasiet, ta del av lektioner, få information om skolans program, Ung företagsamhet och om Vasagymnasiets internationella projekt.
Underhållning i form av musik, dans och brottning står också på programmet.
I matsalen bjuds alla besökare på fika, berättar Arboga kommunm också på sim hemsida.

Vasagymnasiet
Så här presenterar sig skolan: Vasagymnasiet har cirka 50 medarbetare fördelade på lärare, administrativ personal, restaurangpersonal och skolledning.
Vasagymnasiet har ljusa, trivsamma och välutrustade lokaler. I hjärtat av skolan finns ett välsorterat bibliotek med såväl fack- som skönlitteratur och tidskrifter.
I projektet Digilär disponerar alla elever en egen Mac-dator.
I vår "Restaurang Vasa" serveras goda och näringsrika luncher. En välfylld och omväxlande salladsbuffé står uppdukad varje dag.
Personalen är organiserad program-/sektorsvis. Lärarpersonalen har till nästan 100% lärarbehörighet.
Vid Vasagymnasiet finns en elevkår med representanter för skolans samtliga program.

Läsåret 2014/2015 har Vasagymnasiet cirka 350 elever. Och så här listas skolans kännetecken:
Bra kvalité på utbildningen - En god studiemiljö - Ge alla möjlighet att lyckas - Attraktivt programutbud i ständig utveckling - Närhet och trygghet - Delaktighet - Möjlighet till utlandspraktik

HARRY HOLM
och Arboga kommuns hemsida 2014 11 20

-----------------------------------------------

Nu lyser Centrumledens stjärnor

Sedan några dagar lyser åter raden med sådana här stjärnor upp novembermörkret utmed Centrumleden i Arboga. Tack för det.

FOTO: HARRY HOLM

_____________________________________________

TV-laget spelar på invigningen av
nya konstgräsplanen i Arboga


Den 29 november är det invigning av Arbogas konstgräs-plan på Ekbackens IP. På planen kommer TV-laget att ta sig an det nybildade laget Arboga-alliansen.

TV-laget består av kända personer med journalisten Patrick Ekwall i spetsen. Enligt den föranmälda laguppställningen kommer bland andra Patrik Sjöberg, Robert Prytz, Billy Lansdowne och Gary Sundgren till Arboga. Även Fredrik Olofson, sportchef på TV4-gruppen och uppvuxen i Arboga, kommer att spela för laget.
TV-laget får möta Arboga-alliansen, ett lag som har bildats dagen till ära och består av spelare från olika fotbollsföreningar i Arbogatrakten.
Invigningen inleds med tal av Arbogas kommunalråd Agneta Bode (S). Även ungdomslag från de olika fotbollsföreningarna kommer att spela matcher mot varandra.
Arboga Södra IF, Götlunda IF, Medåkers IF och Värhulta AIS kommer att erbjuda försäljning av mat, fika och lotterier. Karuseller finns också på plats.
Progtrammet börjar alltså på Ekbackens IP lördagen den 29 november och mer exakt kl.13.

(Info från Arboga kommuns hemsida)

_____________________________________________

Nya busshållplatser på Skandiagatan


Nu har arbetet påbörjats med att göra nya busshållplatser på Skandiagatan i Arboga.

Det är åtgärder som bland annat syftar till att höja trafiksäkerheten och förbättra miljön för resande med kollektivtrafik i kommunen.
De nya busshållplatserna placeras på östra och västra sidan av Skandiagatan. Du kan se vart på kartbilden ovan.
Arbetet beräknas vara färdigt innan årsskiftet, berättar Arboga kommun på sin hemsida samt poängterar:.
- Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som arbetet kan medföra och ber dig som trafikant att köra försiktigt, både för din egen del och för dem som arbetar på eller nära vägen.

HARRY HOLM 2014 11 17

---------------------------------------------

Emila och Nenne till Arboga
Kristen country i Pingstkyrkan

Tidigare i år slutade hon sitt jobb som säljare för att sjunga på heltid, den kristna countryartisten Emilia Lindberg. Idag, söndag, på eftermiddagen framträder hon i Arboga Pingstkyrka.

Emilia Lindberg, medverkar sedan flera år kontinuerligt i TV, i Kanal 10, liksom i Norgevisjon.
Då, som vid turnéerna, spelar hon ofta tillsammans med sin far Nenne Lindberg och andra släktingar. Så sent som i augusti i år sjöng hon tillsammans med Målle Lindberg, 85.
Men hon är numera i hög grad soloartist, bland annat i en höstturné med 55 framträdanden där Tommy Dahlman talar. Emilia skriver egna sånger, och inte minst svenska texter till olika country- och countrygospelsånger.
Till Musik & Café i Arboga Pingstkyrka idag har Emilia med sig några andra musikaliska lindbergare.

(Arboga pingstkyrka, söndag 16 nov. kl 16)

---------------------------------------------

Rödluvan på Arboga Museum


Barnteater: Rödluvan och vargen framförs på Arboga Museum kl 14 lördagen den 15 november.

På ett nytt spännande, uttrycksfullt sätt med enkla medel berättas den något omarbetade och moderniserade klassiska sagan. Åskådaren får följa Rödluvan på hennes vandring till mormors stuga. Se mötet med den utsvultne och blodtörstige vargen och hur hon till slut räddas av Nisse som följt ett tomburksspår i skogen.
Föreställningen pågår i 35 minuter och passar barn från 4 år och uppåt. Gratisbiljetter hämtar du på biblioteket.
Arrangörer är: Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening

 

______________________________

Spice finns också i Arboga
Kommunen arbetar mot drogen


Drogen Spice blir mer och mer utbredd bland ungdomar. I Arboga arbetar kommunen nu aktivt med att förebygga användandet av drogen.

- Den som testar Spice vet oftast inte att man leker med sitt eget liv, säger Agnetha Larssohn, behandlare vid Arboga kommun..
- Spice är oerhört oberäknelig eftersom du från gång till gång inte vet vad drogen innehåller eller hur stark den är, fortsätter hon.

Agnetha Larssohn är en av de personer i Arboga kommun som arbetar med ODIN, en arbetsmodell som socialförvaltningen använder sig av i samarbete med grund- och gymnasieskolorna i kommunen. ODIN står för Offensivt Drogförebyggande Initiativ Nu. Syftet är att göra tidiga upptäckter av narkotikamissbruk i skolan och snabbt kunna sätta in åtgärder, stöd och hjälp till ungdomar.
- Ju snabbare vi kan upptäcka att en elev använder droger, desto större är möjligheterna att få eleven drogfri och fokuserad på sina studier, säger Agnetha Larssohn.

Flera insatser
Användandet av drogen Spice ökar i landet. Arboga kommun gör nu, enligt sin hemsida, flera insatser för att sprida information om drogen och svara på frågor. Föräldrar är en mycket viktig målgrupp och i tisdagen den 11 november arrangerades ett föräldracafé i syfte att informera om Spice och andra droger. Personal i skolorna är andra viktiga aktörer. I början av december hålls därför en föreläsning med narkotikapolisen för skolans medarbetare.

Ökad närvaro i skolorna

Arbetsmodellen ODIN försöker även hinna med att vara ute mer i skolorna för att möta elever som har frågor om Spice eller är oroliga för någon kompis som kanske röker Spice.
- Vi har också varit ute och fältarbetat tillsammans med Ungdomskontakten under allhelgonahelgen för att finnas för ungdomarna ute på deras arena. Vi i socialtjänsten har inte varit ute och fältarbetat så här på hösten förut. Men nu behövdes det! berättar Agnetha Larssohn.

Kommunens hemsida och HARRY HOLM 2014 11 13
-------------------------------------------------------------

______________________________

Arboga Golfklubb vill låna

Arboga Golfklubb har skrivit till Arboga kommun och bett om att kommunen skall gå i borgen för ännu ett lån. Men kommunen kan mycket väl komma att säga nej.

På ett sätt är kommunen orsak till att golfklubben behöver låna upp pengar. Västra Mälardalens Myndighetsförbund har nämligen ålagt Arboga Golfklubb att senast den 9 september 2016 ha ett nytt avloppssystem.
Nu tänker golfklubben låna 650.000 kronor till det jobbet och har därför frågat om inte Arboga kommun kan borga för lånet.

När Arboga kommunstyrelses arbetsutskott sammanträder den 18 november är dock förslaget att kommunen skall säga nej. Som argument för det, framförs att kommunen borgade för golfklubbens 5 miljoner kronors lån innan sekelskiftet.
Dessutom har kommunen nu en princip att bara borga för lån till helägda kommunala bolag.
Så det verkar inte så ljust för Arboga Golfklubbs chanser att få kommunal borgen.

HARRY HOLM 2014 11 12

______________________________

Arbogaborna blir allt fler

Befolkningen i Arboga kommun har ökat med 124 personer från årsskiftet fram till den 30 september 2014. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Befolkningsökningen beror bland annat på att fler personer har flyttat till Arboga än härifrån. Flyttningsnettot för första halvåret är 132 personer.

Under de tre första kvartalen 2014 flyttade 687 personer in till kommunen och 555 personer flyttade från Arboga.
Motsvarande period under år 2013 flyttade 573 personer in till kommunen och 470 personer flyttade ut från kommunen.

Födelsenettot - det vill säga antalet födda jämfört med antalet döda - är negativt, minus 5, men antalet födda barn är fler och antalet döda är färre än samma period förra året.

Den 30 september år 2014 var Arbogas folkmängd 13 617 personer.

_______________________________

En annan del av Arboga
En bild från hösten 2014

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Konsert lördag med Carl-Johan Stjernström och Alain Jacquon

Arbogasonen Carl-Johan Sternström (i mitten) tillsammans med Svenska stråkkvartetten.

I Medborgarhuset i Arboga blir det kl 16 denna lördagseftermiddag konsert med en av Sveriges främsta klarinettister, Arbogasonen Carl Johan Stjernström, tillsammans med Alain Jacquon och Svenska Stråkkvartetten. Dessa genomför nu en miniturné i Västmanland.

Carl-Johan Stjernström är född och uppvuxen i Arboga, där han som så många andra började sin musikaliska bana på Kommunala Musikskolan med Håkan Harrysson som klarinettlärare.
Carl-Johan visade tidigt talang och vann ett flertal pris i olika nationella tävlingar. Efter att ha arbetat ett par år som soloklarinettist i Göteborgs Spårvägars Orkester började han studera vid Malmö Musikhögskola och 1989 tog han sin examen efter studier för Tomas Kumlien.
Alain Jacquon uppträder internationellt som solist, dirigent, kammarmusiker och gästspelar runt om i världen med de stora orkestrarna. Han bor i Frankrike och är rektor för Conservatoire de Lyon.

Svenska Stråkkvartetten utmärker sig för sin varma klang och spirituella interpretation och har redan inbjudits att medverka vid flera internationella festivaler i Italien, Frankrike, Österrike, Rumänien och Tyskland.
Carl-Johan Stjernström och Svenska Stråkkvartetten är idag en av vårt lands mest intressanta och färgstarka ensemble, med mångårig svensk och internationell erfarenhet.

Carl-Johan är nu alltmer verksam som solist/kammarmusiker och har genom åren kommit att förutom i Sverige framträda i flera länder, bl.a Finland, Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Polen samt USA. Han är permanent medlem i The Newport Music Family och har sedan 2003 gjort c:a 80 framträdanden i USA.
Carl-Johan kombinerar ofta konserter med ”master classes” på de lokala universiteten där han framträder och har genom åren gjort ”master classes” i Sverige, Danmark, USA och Frankrike. 2011 var han också engagerad i ”the Nordic Wind Festival” i Vänersborg.

Arrangör för dagens konsert är Arboga musikförening. Biljettförsäljning sker i konsertlokalen med start en timma före föreställningen.

HARRY HOLM 2014 11 08

_______________________________

 

Kommer den här Arboga-vyn
att bli ett minne blott?

Som du kunde läsa här på sidan tidigare i veckan var Kungsörsvägen avstängd på onsdagen. Orsaken var trädfällning, angav kommunen. Hur många fler träd skall bort? Vartannat, på sikt.

Att färdas på Kungörsvägen i försommartid är obeskrivligt vackert, tack vare den fina björkallén. I Arboga kommuns egen trädplan står det:
"Kungsörsvägen inramas av en stilig björkallé som ger stadsdelen en tydlig särart."
Men vad händer med den nu?
En sak är säker: Trädfällningen på onsdagen (bilden nedan) var ingen engångshändelse i allén.I Arbogas trädplan står det så här om Kungsörsvägen:
"Björkallé med svåra beskärningsskador. Där vitaliteten blivit tydligt nedsatt ersätts vartannat träd av en ny björk. Inom ytterligare 5-10 år ersätts återstående träd med nya björkar."
Min erfarenhet är att träd grönskar, respektive fäller sina löv, samtidigt som detta sker i den landsdel som plantorna kommer ifrån.
Och i riktlinjerna i trädplanen står det: "Nyplantering ska ske med träd av lämplig härstamning."

** TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM
_____________________________________________

Kungsörsvägen stängd onsdag

bbwwr

Karta över Kungsörsvägens avstängning

Det verkar som om avstängda Arbogagator samlat sig till denna höst. Nu är visserligen Stureledens tunnel under järnvägen öppen igen.
Men vid refugbygget vid Prostgården är det trafikljus på Centrumleden, med köer som följd.
Skandiagatan ut mot norr kommer att vara avstängd länge än.
Så det känns i jämförelse överkomligt att den nu aktuella avstängningen av Kungsörsvägen bara kommer att vara en dag.

Kungsörsvägen kommer nämligen att vara delvis avstängd onsdagen den 5 november.
På grund av trädfällning kommer det att vara begränsad framkomlighet på del av Kungsörsvägen den 5 november.
På sin hemsida meddelar Arboga att arbetet påbörjas kl. 6.00 och avslutas kl. 17.00 på onsdag och att trafiken kommer att omdirigeras med hjälp av skyltar.
- Vi ber om överseende med eventuella störningar, skriver kommunen..

HARRY HOLM 2014 11 04
med hjälp av arboga.se

----------------------------------------------

"Hemlagad" mat från idag
på Brattbergsskolan i Arboga

brbb

Från och med idag måndag lagas all mat till Brattbergs-skolans elever på plats. Då är det invigning av skolans nya tillagningskök.

- Det känns jätteroligt att få ännu ett kök där maten lagas nära lunchgästerna, säger Marie-Louise Johansson, kostchef i Arboga kommun.
Brattbergsskolan har tidigare fått maten färdiglagad och kyld från köket på Gäddgårdsskolan och endast lagat ris, potatis eller pasta själv. Metoden kallas cook-chill.
Men i januari i år beslutade kommunstyrelsen att Brattbergsskolans kök skulle byggas om så att skolan kan laga maten på plats.
- Vi kommer att fira det nya köket med att bjuda eleverna på lite extra god mat på måndag, säger Marie-Louise Johansson.

Här lagas också mat på plats
Vissa av kommunens andra skolor och förskolor har också tillagningskök och lagar maten på plats.
Dessa är Medåkers skola (med servering även på förskolan), Götlunda skola (med servering även på förskolan), Sörgårdens förskola, Gäddgårdsskolan, Stureskolan och Västergårdens förskola.

(Från Arboga kommuns hemsida)

________________________________

 

 
**  

 

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA 2014
specialpris för läsare av www.arbogasidan.se
MÄRK BESTÄLLNINGEN "arbogasidan"

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

Kungsörsvägen stängd onsdag

Karta över Kungsörsvägens avstängning

Det verkar som om avstängda Arbogagator samlat sig till denna höst. Nu är visserligen Stureledens tunnel under järnvägen öppen igen.
Men vid refugbygget vid Prostgården är det trafikljus på Centrumleden, med köer som följd.
Skandiagatan ut mot norr kommer att vara avstängd länge än.
Så det känns i jämförelse överkomligt att den nu aktuella avstängningen av Kungsörsvägen bara kommer att vara en dag.

Kungsörsvägen kommer nämligen att vara delvis avstängd onsdagen den 5 november.
På grund av trädfällning kommer det att vara begränsad framkomlighet på del av Kungsörsvägen den 5 november.
På sin hemsida meddelar Arboga att arbetet påbörjas kl. 6.00 och avslutas kl. 17.00 på onsdag och att trafiken kommer att omdirigeras med hjälp av skyltar.
- Vi ber om överseende med eventuella störningar, skriver kommunen..

HARRY HOLM 2014 11 04
med hjälp av arboga.se

----------------------------------------------

"Hemlagad" mat från idag
på Brattbergsskolan i Arboga

Från och med idag måndag lagas all mat till Brattbergs-skolans elever på plats. Då är det invigning av skolans nya tillagningskök.

- Det känns jätteroligt att få ännu ett kök där maten lagas nära lunchgästerna, säger Marie-Louise Johansson, kostchef i Arboga kommun.
Brattbergsskolan har tidigare fått maten färdiglagad och kyld från köket på Gäddgårdsskolan och endast lagat ris, potatis eller pasta själv. Metoden kallas cook-chill.
Men i januari i år beslutade kommunstyrelsen att Brattbergsskolans kök skulle byggas om så att skolan kan laga maten på plats.
- Vi kommer att fira det nya köket med att bjuda eleverna på lite extra god mat på måndag, säger Marie-Louise Johansson.

Här lagas också mat på plats
Vissa av kommunens andra skolor och förskolor har också tillagningskök och lagar maten på plats.
Dessa är Medåkers skola (med servering även på förskolan), Götlunda skola (med servering även på förskolan), Sörgårdens förskola, Gäddgårdsskolan, Stureskolan och Västergårdens förskola.

(Från Arboga kommuns hemsida)

________________________________

 

 
**  
 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
SÄNKAS RABATT = DALSLANDNY GÅTA
Vart är vi på väg?

KUTA -R
Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior


Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.
--

-----------------

 

-----------------------------------

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
RÅTTRAD = MUSKÖ


NY GÅTA:
Vart är vi på väg?

CHOKLAD INKL KLOCKA

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________