wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

ONSDAGEN, den 30 september 2015 genomförde Ryssland sitt första flyganfall i Syrien efter att parlamentets överhus gett president Vladimir Putin tillstånd till insatsen. En historisk dag. För hela världen, ja även för oss i Arboga. Menar jag.

EN VECKA tidigare hade Ryssland sänt 28 stridsflygplan till Syrien, enligt amerikanska myndighetskällor.
Samtidigt kom uppgifter om att Ryssland övervakade landet med drönare.
Både strids- och bombflygplan fanns på ett flygfält i Latakiaprovinsen i västra Syrien.

DET SKULLE finnas omkring 20 ryska transport- och stridshelikoptrar där för en vecka sedan. Det tydde på att Ryssland tänkte bruka sin stridskraft utanför Latakia, enligt Jeffrey White, analytiker vid the Washington Institute
for Near East Policy, till nyhetsbyrån AFP.

MEN DET här var väntat sedan tidigare. I Juni 2012 höll Kina, Ryssland och Iran den största militärövningen någonsin i mellanösterns historia. Inte mindre än
90.000 soldater, 400 flygplan och 900 stridsvagnar sändes till Syrien för att denna övning.

VI KAN GÅ ännu mycket längre tillbaka i tiden. I centrum av händelserna är alltså Syrien och dess huvudstad Damaskus, skriver Holger Nilsson, utgivare av tidskriften Flammor.
Denna stad är världens äldsta oavbrutet bebodda stad.

DAMASKUS omnämns redan i Bibelns första bok. I 1:a Mosebok 14:15 kan man läsa om Damaskus. Staden omnämns ytterligare ett drygt 50-tal gånger i Bibeln.

DET FINNS en framtidsbild från Damaskus i Bibeln, i Jesaja 17:1:
”Profetia om Damaskus. Se, Damaskus skall upphöra att vara en stad, det skall bli en ruinhög.”

FÖR 2600 ÅR sedan profeterade Heskiel (enligt Gamla Testamentet i Bibeln) om Gog i landet Magog, också kallat skyter. Alla historieböcker placerar de skytiska stammarna inom Ryssland.

TILL HESEKIEL säger Herren om Gog (som skulle kunna personifieras av Putin): "Jag ska se till att du drar ut med hela din här..." "Även folk från Persien (Iran)... kommer med." "Många folk ansluter sig till dig".

OLJAN I MELLANÖSTERN är det som lockar, menar många. Och i Bibeln säger Herren till Gog / Magog (dvs Ryssland): "Kommer du för att ta byte, har du samlat ditt uppbåd för att plundra, att röva..."

JA NOG KAN onsdagen den 30 september 2015 komma att bli en verkligt historisk dag.

HARRY HOLM 2015 10 01

____________________________

MORGONKAFFET har blivit en tradition, motiverat också av att det fungerar som ett startskott för mycket av det som skall fungera under dagen.

REDAN NÄR jag på 1950-talet gick i realskolan i Fagersta fick jag lära mig detta.
- Kaffe stimulerar tankeverksamheten, sade vår biologilärare.
Han hette Ingemar Hansson, var rödhårig. Och pingstvän.

I PINGSTKYRKAN i Arboga fick jag på söndagen se hur man tillreder kaffe i Eritrea (bilden nedan). Det tog lika lång tid som det var starkt och kopparna var små. Men gott var det, när det väl var färdigt.

TEXT OCH FOTO:
HARRY HOLM 2015 09 29

--------------------------------------

EN NY VECKA är här. Och i Arbogatrakten tycks det bli en hel vecka utan nederbörd. Måndagen får det vackraste vädret. Och fredagen. Övriga dagar verkar det i alla fall bli någon solglimt varje dag. Då är hösten något verkligt fint.

VIS-SKATTEN heter programmet i IOGT-lokalen, Storgatan 10 i Arboga, kl 14 på måndagseftermiddagen. Det är NBV som arrangerar, det vill säga Nykterhetsvännernas Bildningsverksamhet.

DET HANDLAR om allsång, kan man säga. Vi som varit med ett tag, och som tycker om gamla visor och gamla så kallade schlagers, får sjunga med Gunilla Brinck, Kjell Hedqvist, Bertil Hahre och Sven-Ove Svensson.

TREVLIG GEMENSKAP, bra musik och en härlig sångstund blir det. Jag vet, eftersom jag varit med om evenemanget mer än en gång.

HARRY HOLM 2015 09 28

 

 

 

-------------------------------------

NU BLEV DET helg igen. Och då fylls den här spalten av kristna funderingar. Till att börja med av ett bibelord:

Men Abraham sade: ´Lyssnar de inte till Mose och profeterna, då låter de inte övertyga sig ens om någon står upp från det döda.´
(Luk. 16:31)

17:e söndagen efter Trefaldighet
Gud och världen

SVENSKA KYRKAN ändrar då och då sitt schema över vilket ämne som skall prägla gudstjänser på årets olika helger. Nu för tiden är rubriken på den här helgen "Rik inför Gud".

DET TALAS i predikningarna denna söndag kanske om Matteus kapitel 6, vers 19 - 24, där Jesus säger:
Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.

OCH DET ÄR förstås viktigt att inte göra pengarna till sin gud. Men det är också viktigt att lära sig om alternativet, det vill säga att lära sig om Gud, vår och universums skapare. Så jag vill inte släppa det ämne som var den här söndagen i den tidigare kyrkoordningen, "Gud och världen".

I SVERIGE har kristendomen inte bara försvunnit som eget ämne i skolorna. Den har mer och mer försvunnit ur människors medvetande. Till och med diskussionerna om Gud på tidningarnas insändarsidor har ebbat ut.

DÅ OCH DÅ kan det dock komma något inlägg, på facebook eller i morgontdningen. Då framförs de där, som jag ser det, naiva åsikterna att det bara är vetenskapen som gäller, att allt annat är vidskepelse.

EN PERSON raljerade hånfullt över att det finns folk som tror att ”någon har skapat universum”.
Han fick till svar:
– Om du ser en bil, tror du då att den har skapat sig själv?

ÄNNU MER märkligt är det ju att det finns - ofta högt utbildade - människor som tror att något så gigantiskt som universum, eller en så liten men komplicerad och genial grej som det mänskliga ögat, skulle ha skapats av sig själv.

TILL OCH MED Darwin tvivlade till sist på sin evolutionsteori. Vid slutet av sitt liv frågade han sig bekymrat om han ”gett sitt liv till en fantasi”.För det är klart att det finns en extremt intelligent skapare bakom, vi kallar den skaparen för Gud.

HANS SON Jesus gick här på jorden och visade oss vad kärlek är. Han inte bara dog för oss. Han återuppstod också. Och än i vår tid ber kristna i hans namn så att människor tillfrisknar och både bildligt och bokstavligt uppstår från det döda.

MEN DET ÄR som Abraham sade: Inte ens sådant övertygar vissa av våra medmänniskor.
Och då undrar jag: Är det vi som slarvar. Är det vi som enskilda kristna - och vi som församlingar - som inte på rätt sätt berättar för folk om Gud och hans otaliga under, om hans omtänksamma kärlek och intelligens?

VI KANSKE inte berättar för världen att Darwin själv tvivlade på sin evolutionsteori. Vi kanske inte ens berättar för våra grannar och vänner om vad Herren gjort i våra egna liv?

JAG BER:
Tack Käre Gud, skaparen, för att Du sände oss Din son Jesus för att rädda oss. Och tack Jesus för att Du gav oss den helige Ande som hjälp här på jorden. Vi ber Dig Helige Ande om kraft och mod och inspiration att i glädje berätta för alla och envar om Guds under i universum och i våra egna och andras liv.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM
2015-09-26

_____________________________

FREDAG I ARBOGA. Nattens regn glömmer vi bort, för morgontimmarnas solsken. Att det blir molnigare timmarna runt lunch står vi ut med, eftersom eftermiddagen bjuder på en hel del solstrålar och, så dags efterlängtat, allt mer avtagande vind.

PÅ BIO KAN du gå om aftonen, om du vill. "Glada hälsningar från Missångerträsk" heter filmen som börjar kl 19 på biografen i Medborgarhuset.
Entréavgiftgen är 100 kronor och föreställningen är tillåten från 11 år.

NADJA ÄR singel i storstan medan systern Lotta bildat familj i Norrland och skaffat en massa barn. Men även för Nadja tickar den biologiska klockan och snart är hon beredd att göra nästan vad som helst för att få adoptera ett barn.

PLÖTSLIGT ÄNDRAS dock adoptionsreglerna så att hon bara har 30 dagar på sig att finna en partner att gifta sig med. I stan är det hopplöst att hitta någon som vill ställa upp på så kort varsel. Men i Norrland kanske?

HARRY HOLM 2015 09 25

____________________________

I GÅR var det höstdagjämningen, då alltså dag och natt var lika långa.
Idag är det exakt tre månader till julafton.

DIT ÄR DET långt, tycker barnen som går och önskar sig julklappar.
Där är vi snart, säger vi äldre som tycker att tiden går så fort, så fort.

HARRY HOLM 2015 09 23

 

--------------------------------------

PÅ TISDAGEN larmades polsien ut till ett bråk på flyktingförläggning Kallstrensgården (gamla Nalles) i Arboga. Det var personalen som larmade.

DET VAR vid 9-tiden som polis kallades till Kallstensgården i Arboga med anledning av vad som skulle vara ett pågående bråk. Men när polisen kom till platsen strax efter var det återigen lugnt på flyktingförläggningen.

MAUD JOHANSSON på polisens länskommunikationscentral säger så här till Magazin 24:
– Personalen ringde och sa att det var stökigt, men när vi kom klockan 9.25 var det lugnt. Enligt de uppgifter jag har så var det två boende som hade hamnat i bråk med varandra.

HARRY HOLM 2015 09 23

____________________________

UNDER MÅNDAGEN fick vi veta mer om regeringens budget. Under rubriken Finansiering läser jag att staten får in 5,5 miljarder kronor på att försämra rot-avdraget. Och regeringen tycks så blåögd att den inte förstår att staten också går miste om miljarder kronor genom den här åtgärden.

UNDER ÅREN med rot och rut har det startats många nya företag varje år, som arbetar inom dessa sektorer. Hittills i år knappt några. Som resultat av regeringens länge kända "löften " - som nu blir verklighet.

VAD STATEN förlorar på att det nu blir svarta jobb igen, i stället vita jobb som givit skatteintäkter, rör sig säkert om miljarder på ett år. Och då menar jag redan i år.

OMKRING 20.000 personer har jobba inom rut-området. Fler människor än någonsin har startat företag. Och fyra av tio av dessa företagare är födda utomlands.

DE PARTIER som tycker att rot och rut skall vara kvar oförändrade, de kommer inte att rösta emot försämringarna. Vad har det bliit av det svenska systemet, vad har hänt med den svenska demokratin?

OCH VEM kommer att gå och rösta i nästa val, när vi nu fått bevisat att det är lönlöst. Eftersom dom som lovat sig till regeringsmakten, bryter merparten av sin vallöften. Och deras s.k. motståndare Alliansen lägger sig platt.

KAN DET finnas en mer effektiv metod för att fösa röstberättigade till sd?

HARRY HOLM 2015 09 22

_________________

Kyrksalen fullsatt

JAG BERÄTTADE härom dagen vad Tommy Dahlman skrev i en tidning för några veckor sedan:
“Countrymusiken är en genre som har fått utstå både spott och spe under åren, ändå är det ett par miljoner i Sverige som lyssnar på just denna musik."

EN BEKRÄFTELSE blev det på sätt och vis i Arboga Pingstkyrka på söndagseftermiddagen. Emilila Lindberg (bilden ovan) kom dit med sin kristna country. Och kyrksalen blev fullsatt.

HARRY HOLM 2015 09 21

 

_________________

Sången i kyrkan

Emilia Lindberg sjunger kristen country på heltid. Söndag den 20 september kl 16 medverkar hon vid Musik & Café i Arboga Pingstkyrka.

FÖR 2700 ÅR sedan levde Jesaja nere i Mellanöstern. Han var profet, så han såg framåt.
Han visste redan då att Gud skulle återupprätta Israel. Det tyckte han var värt att fira, och därför skrev han så här i Jesaja 42:10:
“Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, sjung hans lov över hela jorden.”

PSALTAREN, det var för judarna bland annat en bönebok, men den var inte minst en sångbok. Där finns många uppmaningar om att sjunga lovsånger. I Psaltaren 96:1 till exempel, där står det “Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, sjung till Herrens ära, hela världen!”

SÅNGER TILL Guds ära sjungs idag i hela världen, och framförs därför på olika språk och i olika musikstilar. Jag brukar berätta om Elvis Presley, att den enda skiva som han fick en så kallad Grammy för, det var hans inspelning av “How Great Thou Art“, en översättning av den svenska sången “O Store Gud“.

DET MOTSATTA sker också, inte bara Emilia utan till och med jag, har gjort kristna texter till amerikanska melodier.
Och precis som Elvis, har många av Amerikas country-artister sjungit kristna texter till sin sorts musik.

FÖR NÅGRA veckor sen läste jag i en tidning vad Tommy Dahlman skrev om country. Det stod så här:
“Countrymusiken är en genre som har fått utstå både spott och spe under åren, ändå är det ett par miljoner i Sverige som lyssnar på just denna musik."

OCH SÅ fortsätter Tommy Dahlman:
- Vore jag pastor i en församling skulle jag varje onsdag öppna upp ett ”CountryCafe”. Kristen Country och smörgås. Vi skulle då få se 70 % nya människor i våra kyrkor och risken är stor att många av dessa skulle gå hela vägen till Jesus med sina liv. Så dagens tips: Boka Emilia Lindberg!

SÅ SKREV Tommy Dahlman. Men då hade Arboga Pingstförsamling redan sedan länge bokat in Emilia Lindberg för denna söndag..

HARRY HOLM 2015 09 19

_________________________

MAZE RUNNER, The Scorch Trials, heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. I denna den andra delen av förra året stora biosuccé “The Maze Runner” står Thomas och hans gäng inför en ännu större utmaning.

EFTER FLYKTEN från labyrinten trodde Thomas att han och de andra skulle få sina liv tillbaka. Men ingen av dem visste vilken sorts liv som väntade dem.

NU VET DE. En bränd jord, förstörd av klimatförändringar och sjukdom. En värld som härskas av kaos. Flykten är långt ifrån över. Filmen är tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2015 09 18

_____________________________

TOMTVISNINGEN i lördags blev lyckad, anser Arboga kommun på sin hemsida. Visningen pågick mellan 10 och 14 på Säbylundsområdet. På plats fanns personal från tekniska förvaltningen och Västra Mälardalens Myndighetsförbund för att visa tomterna och svara på frågor. Även husleverantörer var med..

FLERA INTRESSERADE familjer dök upp under dagen för att titta på kommunens lediga tomter, som finns både centralt och lite mer lantligt i Arboga, Götlunda och Medåker. Många passade på att ställa frågor om köp och byggnation samt kring bygglov och vatten- och avlopp.

BARBRO Pettersson på tekniska förvaltningen summerar:
- Vi är jättenöjda med dagen och hoppas så klart på en fortsatt kontakt med dem som var intresserade av tomterna eller har fler frågor.

DET SKER i Arboga en satsning på nybyggnation. Kommunfullmäktige i beslutade i våras att sänka tomtpriset till 50 kr/kvm. Priset gäller vid nybyggnation på all mark med fastställd detaljplan till och med den 31 december 2016.

SATSNINGEN på sänkta tomtpriser görs för att stimulera byggnation och underlätta för byggnationer både vad gäller hus och företag. Tomtvisningen är en del i marknadsföringen av kommunens lediga tomter.

BARBRO PETTERSSON fortsätter:
- Det är viktigt för kommunen att det byggs och tillsammans med satsningen kring tomtpriser så hoppas vi på att kunna underlätta för, samt få igång mer byggnation i Arboga.

HARRY HOLM 2015 09 17

_____________________________

KOLONIN spelar svensk folkmusik
kl 19.00 i kväll i Nicolai Kulturhus Aula i Arboga. Arboga Musikförening arrangerar och det kostar 100 kronor att gå in. Biljetterna börjar säljas en timme innan konserten, vid aulan.

FOLKMUSIK möter pop och reggae. Så presenteras bandet Kolonin, som fick sin nuvarande form 2012. Det här är fyra unga musiker som vuxit upp tillsammans och som levererar sina låtar på två gitarrer, en fiol, slagverk och fyrstämmig sång. En skön mix av ös och finlir.

KOLONIN, som är skivaktuell med debutalbumet ”Clockwise”, valdes till ”Årets Unga Folkmusik Band” 2011.
Verkar intressant att studera dessa gäster i Nicolais aula i kväll.

HARRY HOLM 2015 09 16

___________________________

NU KOMMER REGNET till Arbogatraktenn. De första dropparna känner vi redan vid 6-tiden på tisdagsmorgonen. Och timmarna fram till förmiddagskaffet (kl 11) blir det ordentligt blött.

PÅ EFTERMIDDAGEN börjar regnet om igen. Då kommer det också att åska, från tvåtiden och någon timme framåt. Vinden blir sydlig och ganska måttlig, temperaturen lägger sig på 13-16 grader.

HARRY HOLM 2015 09 15

______________________________

ARBOGABORNA kommer att få en dag där himlen är molntäckt. Det blir uppemot 18 grader och sydostlig vind på sådär 4 sekundmeter. Under sena eftermiddagen kan det väntas en del solglimtar.

SJUNG OCH le. Kl 14 i eftermidag är det åter dags för porgrammet Vis-Skatten i Godtemplargården i Arboga. Det blir allsång med Gunilla Brinck, Kjell Hedqvist, Bertil Hahre och Sven-Ove Svensson. Jag har varit med om detta trevliga arrangemang flera gånger och märkt att det är en fördel - vad gäller låtvalet - att ha nått en ganska mogen ålder.

HARRY HOLM 2015 09 14

____________________________

HELGEN är här. Och då vet mina läsare att det är dagds för ett kristet resonemang igen, här i Harrys Hörna. Som vanligt börjar jag med ett bibelord.

"Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila."
Så står det i evangeliet enligt Matteus kapitel 11, vers 28 - 30.

Och hur vilsamt skulle det inte vara om man tog till sig det som står i samma evangeliums 6:e kapitel:
Se på himmelens fåglar, de sår inte, de skörar inte och samlar inte i
lador, men er himmelske fader föder dem...
,,, gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina
bekymmer.

Femtonde söndagen efter Trefaldighet
ETT ÄR NÖDVÄNDIGT

I Matteusevangeliets 6:e kapitel säger alltså Jesus att vi inte ska
bekymra oss för morgondagen.
Gör vi nåt annat ?
Flyktingströmmarna blir allt stridare, vi blir oroliga vid tanken på händelserna i Syrien .
Kolesterolet är högt, undrar hur det kommer att gå med min hälsa?

DET ÄR I samma kapitel som Jesus säger: "Samla inte skatter här på
jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl."
Det är precis som om oron för framtiden stillas av materiellt samlande. När det borde vara tvärtom, att vi i oroliga stunder stillar oss med Böckernas bok – Bibeln.

FÖR OM VI lever rätt och verkligen omvänt oss frälsningens ögonblick, då är döden porten till det verkliga livet. Och väl där – i himmelen – är jag säker på att vi med ett skamset leende tittar tillbaka på tiden på jorden och säger:
Hur dum får man vara: Hur kunde jag finna nöje i en massa våldsamma actionfilmer, hur kunde jag riskera himmelens härlighet för ett TV-program med HD-kvalitet?

SÅ I SEPTEMBER 2013 frågar jag mig själv: Varför struntar du Harry inte i Broadchurch och Johan Falk-deckaren och slår upp Bibeln i stället. Där finns de goda nyheterna.

HARRY HOLM 2015 09 12

_____________________________

EUROPEISK MARKNAD med fokus på mat arrangeras på Stora Torget i Arboga också idag, fredagen 10 september och till och med lördagen den 12 september. Det bjuds då på mat från olika länder. I alla fall från Italien. Det är den europeiska marknadens första besök i Arboga.

ETT ENGELSKT företag, Traditional Market, arrangerar marknaden. Under fyra dagar skulle utställare från olika länder att finnas på plats på Stora torget med mat och livsmedel. Men det blev inte så många länder men i alla fall någon som får visa sina produkter. Kl 10 - 20.

SÅ OCH PÅ JORDEN går upp på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19.

LIVET GÅR vidare för människorna i den lilla norrländska byn Ljusåker efter att deras körledare, den världsberömde dirigenten Daniel Daréus, lämnat dem. Kvar finns hans livs kärlek Lena, som väntar hans barn.

LENA ÄLSKAR egentligen svängig folkrock och country, men under stor tvekan tackar hon ändå ja till att ta hand om musiken i byns folktomma kyrka.

DET BLIR startskottet för en kedja av händelser som väcker upp människors lust och längtan. Samtidigt är hennes arbetsmetoder starkt provocerande för etablissemanget och vänner av ordning.

FILMEN är 2 timmar och 14 minuter lång och biljetten kostar en hundring.
Och den är tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2015 09 11

---------------------------------------

DET BLIR finare sommarväder den här veckan än vad det var i juni och juli. Så sade en av meteorlogerna i TV på måndagskvällen. Jag har inget emot att den spådomen slår in.

SM-TÄVLING i snabbschack för veteraner arrangeras i Arboga den 19-20 september. Som värd står Arboga schackklubb.
- Det känns roligt att vi fått möjlighet att arrangera ett SM i denna relativt nya tävlingsform, kommenterar Thomas Franzon på Arboga Schackklubb.

DET ÄR fjärde gången som det arrangeras SM-tävlingar i snabbschack för veteraner, och Arboga schackklubb hoppas på 50-60 deltagare. Matcherna går snabbt, betänketiden är max 25 minuter plus 10 sekunder per drag.

ARBOGA SCHACKKLUBB har egna deltagare med i tävlingen, men de flesta av spelarna kommer från andra orter i mälardalsområdet. Tävlingarna genomförs på Stadskällaren i Arboga och det är fri entré.

HARRY HOLM 2015 09 08

--------------------------------------

MÅNDAG och en ny arbetsvecka, i skolan som i näringslivet. Och då blir det en jättesolig dag. Åtminstone fram till tre-fyra-tiden på eftermiddagen. Vid 19-tiden kan det till och med komma några regndroppar.

PRECIS DÅ PASSAR det kanske extra bra att gå på bio. Det är föreningen Bio Kontrast som ser till att Arbogaborna får se filmen "Jag är Ingrid". Filmen om Ingrid Bergman alltså. Den är tillåten från 7 år. Och det kostar bara en femtilapp i entré.

Ingrid Bergman

DET HÄR ÄR Stig Björkmans dokumentärfilm om en av våra allra största filmstjärnor. Genom Ingrid Bergmans privata filmer som aldrig tidigare publicerats, brev och dagböcker, samt nyinspelade samtal med Ingrids fyra barn och före detta kollegor möter vi en oemotståndlig kvinna som alltid gick sin egen väg. En kvinna som förlorade båda sina föräldrar som barn men som genom sitt arbete, sina barn och sina älskade levde sitt liv fullt ut.

HARRY HOLM 2015 09 07

-------------------------------------

DET ÄR söndag och dags för min helgbetraktelse. Den handlar om enhet men också om att man kan arbeta på olika sätt även om man har samma mål.

Fjortonde söndagen efter Trefaldighet
ENHETEN I KRISTUS


Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig.
(Johannesevangeliet 17:21)

SOM JAG NÄMNDE i en tidigare betraktelse har jag sedan tonårstiden betonat ett ord lite extra när jag varit med om att unisont läsa trosbekännelsens rad ”Jag tror på en helig allmännelig kyrka”.

JAG BRUKAR smått demonstrativt säga ”Jag tror på EN helig allmännelig kyrka”. Och om jag skriver ut det skulle jag kunna sätta ett komma på ett strategiskt ställe, så att det blir ”Jag tror på en, helig allmännelig kyrka.”

ATT DET FINNS olika församlingar i en stad, som i Arboga, stör inte enhetstanken. Även om de har olika arbetssätt och olika "regler" för medlemskap, så bildar de tillsammans enheten Guds församling i Arboga.

DET KAN säkert vara en fördel att det finns flera kristna församlingar på en plats. Den människa som inte trivs i en viss kyrka kanske känner sig mer hemma i en annan gemenskap. Fanns det bara en församling, och den kändes fel, så bar det för den personen ut i utanförskap.

DET ÄR INTE bra. För är man en utövande kristen, en troende, så räcker det inte att gå in i sin kammare och be, som det står i ett ställe i Bibeln. Man behöver ockå träffa andra kristna regelbundet, att umgås med, att leva ut sin tro med.

VISST KAN man önska att varje församling i Arboga plockar fram varsitt radikalt nya sätt att arbeta. Och profilerar sig mer än nu. För målet är att fler människor skall förstå det fina med att tro på Jesus, och leva ut den tron.

DÅ ÄR DET alltså, som jag ser det, en fördel att det finns flera församlingar på orten och att det är en fördel att de är olika. Speciellt som det visar sig gång på gång att de också kan samarbeta. Som vid Kyrkornas Dag i Ahllöfsparken, för att bara ta ett exempel.

JAG VILL BE: Käre Gud, min far i himlen, Du som i Jesus vill göra oss till ett, styr bort alla tendenser till splittring och konkurrens i församlingslivet. Ge oss kristna den enhetskänsla som gör att vi – även om vi är i olika församlingar – tillsammans följer Din kyrkas herde, Din son Jesus, och fullföljer vårt uppdrag att göra nya lärjungar.
Amen.

HARRY HOLM 2015 09 06

_____________________________

ALLT OFTARE påminns man om sin ålder. Alla gånger vi måste säga våra personnummer till exempel, ofta då med både bekanta och obekanta åhörare.

DOM DÄR två första siffrorna i personnumret gör det lätt för den som lyssnar att räkna ut ens ålder. Och har man, som jag, 40 som första nummerdel, så blir det enkelt att räkna fram hur gammal den här murveln är. Eller faktiskt blir, om några dagar.

EN VERKLIG tankeställare får jag när jag nu i spalten här till höger skriver om att vår biskop går i pension denna lördag. För Herbert Söderberg - Thomas Söderbergs farfar - var min konfirmationspräst. Dagens pensionärs farfar alltså! Hur gammal måste då inte jag vara....

FÖR ATT slippa tänka på sådant, blir det väl denna lördag att besöka den traditionella marknaden på Järntorget. Och kanske ta en tur ut till Jäders bruk. Om arrangörerna har fått till mer tydliga parkeringsanvisningar än i fjol.... :-)

HARRY HOLM 2015 09 05

 

--------------------------------------

SÅ OCH PÅ JORDEN går upp på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19.

LIVET GÅR vidare för människorna i den lilla norrländska byn Ljusåker efter att deras körledare, den världsberömde dirigenten Daniel Daréus, lämnat dem. Kvar finns hans livs kärlek Lena, som väntar hans barn.

LENA ÄLSKAR egentligen svängig folkrock och country, men under stor tvekan tackar hon ändå ja till att ta hand om musiken i byns folktomma kyrka.

DET BLIR startskottet för en kedja av händelser som väcker upp människors lust och längtan. Samtidigt är hennes arbetsmetoder starkt provocerande för etablissemanget och vänner av ordning.

FILMEN är 2 timmar och 14 minuter lång och biljetten kostar en hundring.
Och den är tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2015 09 04

 

____________________________

TORSDAGEN väntas bli klart finare än den regniga onsdag vi genomlevde i Arbogatrakten igår. Det strilade oupphörligt.

MORGONEN idag börja i stort sett vindstilla och sedan kommer det solglimtar hela långa dagen. Det blir 17-18 grader och kvällen verkar extra lovande.

HARRY HOLM 2015 09 03

___________________________

EFTER EN mycket regnig natt väntar en regnig onsdag. Nederbörden trappas av lite framåt eftermiddagen men helt utan droppar blir det nog inte på hela dagen. Men minns augusti!

MEN VÄDRET är perfekt för att besöka Arbogas biograf i kväll kl 19. Filmen heter Hitman: Agent 47. Agenten i fråga är en genetiskt framtagen yrkesmördare vars enda identitet är de två sista siffrorna i en tatuerad streckkod i nacken.

FLERA ÅRS forskning har resulterat i enastående styrka, snabbhet, uthållighet och intelligens. Ett storbolag är nu ute efter hemligheten bakom honom för att sätta ihop en egen armé.

TILLSAMMANS med den unga kvinnan Katia tvingas 47 konfrontera sitt förflutna vilket leder till en slutstrid med hans dödligaste fiende. Filmen är 1 timme och 48 minute lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2015 09 02

_____________________________

 

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV SEPTEMBER 2015


______________________________

Från Arbogas horisont
Måndag 28 september 04.30

FOTO: HARRY HOLM 2015 09 28 kl 04.30

_______________________________

Tider för nattens månförmörkelse

Det dröjer 18 år till nästa gång. Så det är verkligen idé att ställa klockan inför natten till måndagen, med dess blodmåne och månförmörkelse.
Redan vid tvåtiden börjar månen byta färg. Men jag tänker ställa klockan på kl 04.00, även om man bör sikta på 04.30 eftersom Arbogahimlen kan vara lite molnig dessförinnan.
Här är de mest viktiga tiderna:

04.11: Den totala månförmörkelsen börjar och vår närmaste himlakropp kommer att bli ungefär orange.

05.22: Den totala månförmörkelsen tar slut och en del av månen börjar titta fram ur den skugga som jorden gjort.

HARRY HOLM 2015 09 27

_______________________________

Ambulansstationen växer fram

På "riktiga" midsommarafton, den 23 juni, togs första spadtaget för nya ambulanssationen. Nu har den växt upp där vid den korsning som i folkmun i alla tider kallats Marja-Skeka.

När man åker mot Arboga från Köping så genomförs bygget i den korsning där man från vägen mot Kungsör svänger av till höger mot Arboga.
Placeringen av ambulansstationen beror på att man vill kunna hinna fram inom en kvart till 90 procent av alla brådskande larm i Arboga-, Kungsör- och Köpingstrakten.

Någon gång under hösten skall den drygt 1000 kvadratmeter stora ambulansstationen står klar. Då kommer uppemot 40 personer att kunna arbeta där. Det finns också plats för sex ambulanser, förutom tvätthall, verkstad och förråd.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 26

______________________________

Arbogas kommunfullmäktige diskuterade stadsbussar

Det smågnabbades utan övertoner på torsdagskvällen vid Arboga kommunfullmäktiges septembersammanträde. Mest intresse för allmänheten var frågan om "kollektivtrafiken" i Arboga stad.

Det som behandlades var en motion om att åter införa stadsbussar i Arboga. Den som mest tydligt argumenterade mot idén var förra kommunalrådet Olle Ytterberg.
När Arboga hade stadsbussar var det enligt honom 0,25 resande per tur. Det vill säga, i genomsnitt en passageraer på var fjärde runda - resten av rundorna gick med tom buss.

Därför gick Arboga över till så kallad anropsstyrd trafik, det vill säga att man mellan kl 9 och kl 15 kan ringa taxi för att ta sig från en punkt till en annan i stan, ibland med bilen delad med annan passagerare.

- Då ökade resandet med 60 procent och kostnaderna gick ner med 70 procent, sade Olle Ytterberg.

Att man inte kan använda den anropsstyrda tjänsten före 9 och efter 15 motiverade Olle Ytterberg med att det då går vanliga bussar mellan de mest frekventerade platserna i Arboga (samt till och från Kungsör och Köping).

Så förslaget att återinföra stadsbussar avslogs av Arboga kommunfullmäktige.

HARRY HOLM 2015 09 25

 

_______________________________

Historisk dag i Arbogakyrka

En historisk dag: Arboga Pingstförsamling, som bildades 1919, startade denna vecka för första gången en bibelskola. Församlingens föreståndare, Stig Haglund (bilden), gladdes över att det har blivit 30 elever med från start. Tillresta lärare under lektionerna, som pågår större delen av höstterminen, är Ove Lindeskär och Magnus Lindeman.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 25

_______________________________

Mångsidig användning av
Jehovas vittnens anläggning

En tegelbyggnad på 23.000 kvadratmeter, 74 enkelrum och 84 kontor. Och många verksamhetslokaler. Det är Jehovas vittnens tidigare anläggning väster om stan. Nu presenteras vad nye ägaren, Arboga kommun, tänker göra på platsen.

Från och med i går finns detaljplanen för del av fastigheten Tornet 1 och Kallstensgården 1:4 utställd i Rådhuset i Arboga och på Stadsbiblioteket.
Fram till 16 oktober kan materialet beskådas och den som har synpunkter skall skriva till kommunens tekniska förvaltning senast den 23 oktober,

Syftet med planen är att man skall kunna utveckla Jehovas anläggning, som Arboga Kommunfastigheter äger sedan 1 januari.

Mitt i den stora byggnaden tänker man sig en gräns.
Den västra byggnadsdelen avser man skall medge vård, bostäder,
skola (ej förskola eller grundskola), samt kontor och "tillfällig vistelse".
I den östra delen av planområdet tillåts småindustri, kontor, verksamheter och skola - men inte heller här förskola eller grundskola, utan exempelvis yrkesinriktad utbildning.

"Relativt enkelt skulle enrumslägenheterna kunna omvandlas till
tvårumslägenheter", står det i planhandlingarna med tillägget:
"Men i nuläget är efterfrågan på smålägenheter inte så omfattande. Emellertid skulle det gå att kombinera utbildningsverksamhet
och boende alternativt bygga om det till ett vårdboende. I Arboga finns ett ökande behov av vårdboende och bostäder."

När blir då detta verklighet? Enligt plantexten är genomförandetiden 5 år räknat från den dagen då planen vinner laga kraft. Det beräknas därmed att arbetet med fastigheten, som uppfördes under 1980-talet, skall kunna börja första kvartalet nästa år.

HARRY HOLM 2015 09 24

_______________________________

Arboga får rekorddyrt boende för ensamkommande flyktingbarn

Socialnämnden i Arboga har beslutat att öppna ett tillfälligt stödboende för ensamkommande flyktingungdomar. Platsen är Jehovas Vittnens gamla anläggning, som kommunen i maj i fjol tog över för 80 miljoner kronor.

Det är 11 flyktingbarn som skall få plats i Vakttornets tidigare lokaler. I väntan på att kommunen fyller lokalerna med annan verksamhet kan man säga att det satsas drygt 7 miljoner per barn när det gäller boende. Det beror ju på hur man räknar, så det återstår att se hur mycket pengar för verksamheten som kommer från staten.

- Boendet riktar sig till ensamkommande flyktingungdomar i åldern 17-18 år, berättar Kerstin Rosenkvist, s, som är socialnämndens ordförande.
- Det ska hjälpa ungdomarna att förbereda sig inför en flytt till eget boende när tiden är inne.

I väntan på ett politiskt beslut om framtiden för fastigheten Tornet står lägenheter i fastigheten tomma och kan användas till stödboendet. Boendet får totalt 11 platser. Det kommer också att finnas en lägenhet tillgänglig, där föräldrar och barn kan återförenas.
Under årets första åtta månader tog Arboga kommun emot 32 ensamkommande flyktingungdomar. De är placerade i hem för vård och boende (HVB), familjehem eller släktinghem.
De HVB-hem som kommunen anlitar är alla privata utförare och finns utspridda i hela landet.
- Vi har nu möjlighet att ta hem de här ungdomarna och erbjuda dem ett bra boende och en bra verksamhet i den kommun de egentligen ska bo i, säger Kerstin Rosenkvist.
Socialnämnden kommer att ansöka om medel hos Migrations-verket för att täcka alla kostnader för det nya stödboendet.

2015 09 22 HARRY HOLM
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

_______________________________

Vad håller Mälarenergi på med?
Nu stängs Ramstigen av för lastbilar

Trafikverket har stängt av väg 571 från Röfors till Hammartorp (Ramstigen) för tung trafik.

Avstängningen sker med anledning av Mälarenergis åtgärder för att laga ett läckage vid Grindberga kraftstation.
På Trafikverkets hemsida står det, med starttid: 2015-09-18 11:42:
Trafikmeddelande, Väg 571: Meddelande: Vägskada. Väg 571 från Röfors till Hammartorp båda riktningarna i Västmanlands län (U) Ingen tung trafik. MAX 3,5 ton. Välj annan väg.Plats: Väg 571 från Röfors till Hammartorp båda riktningarna i Västmanlands län (U)
Påverkan: Stor påverkan

HARRY HOLM 2015 09 19


Nu måste Arbogaåns vatten sänkas

Läckage vid Grindberga kraftstation kräver sänkning av vattennivån i Arbogaån, meddelar Arboga kommun och fortsätter:

I samband med Mälarenergis åtgärder för att laga ett läckage vid Grindberga kraftstation kommer vattennivån i Arbogaån att sänkas från Grindberga upp till Jädersbruk.

Mälarenergi råder nu boenden att säkra sina tillgångar längs ån, exempelvis båtar, bryggor samt eventuella vattenpumpar.
Så nu är det inte längre bara rasrisk (se nedan)

HARRY HOLM 2015 00 18

Stor rasrisk i Arboga vid
Grindbergas gång- och cykelväg

Gång- och cykelbanan vid Grindbergas kraftstation är avstängd på grund av ett läckage mellan kanalen, vägen och ån.
Vägen är avstängd från Jädersvägen till Ramstigen.
Det meddelar Arboga kommun på sin hemsida.
Läckaget uppstod vid Mälarenergis grävarbeten och tekniska förvaltningens driftavdelning började igår arbeta med avstängningen.

HARRY HOLM 2015 09 17

____________________________

Arboga klättrar på rankingen av företagsklimatet i Sverige

- Vi ska fortsätta arbeta för ett ännu bättre företagsklimat, lovar Arbogas kommunalråd Agneta Bode efter den nya mät ningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner.
(FOTO: HARRY HOLM)

Arboga har förbättrat sitt företagsklimat rejält i kommunen, enligt Svenskt näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat år 2015. Bästa placeringen hittills, faktiskt.

Arboga klättrar 54 placeringar på listan och hamnar nu på plats 142 av 290 kommuner. I Västmanland rankas Arboga på plats tre bland länets kommuner. Det är kommunens bästa placering hittills på rankinglistan.

- Vi har satsat mycket på dialog och möten med lokala företag, säger Agneta Bode (S), kommunalråd i Arboga..
- Vi för konkreta diskussioner om företagarens vardag och hur vi som kommun kan skapa ännu bättre förutsättningar för företagare i stort och smått. Det arbetet börjar ge resultat och vi ska fortsätta arbeta för ett ännu bättre företagsklimat.

Områden där utvecklingen har varit extra positiv är vad företagarna anser om tillgången till arbetskraft med relevant kompetens och hur kommunen tillämpar lagar och regler.

- Även företagarnas sammanfattande omdöme av företagsklimatet i kommunen har utvecklats mycket positivt, säger Göran Dahlén, näringslivschef vid Arboga kommun.

(Från Arboga kommuns hemsida)


Fakta om rankingen av företagsklimatet

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.

(Källa: Svenskt näringsliv)

_______________________________

Det 43:e Lasse-Maja-loppet
genomfördes i finfint väder

Parkerade bilar fyllde inte bara området vid Ekbacksbadet utan också ytorna vid Värdshuset Vinbäcken (bilden). Lasse-Maja-loppet är populärt att springa.

Åsa Bäck från Team Fjälltopp vann damklassen i längsta loppet, 23 kilometer, i årets - det 43:e - Lasse-Maja-loppet. Hon fick tiden 1.54.14. Bästa Arbogalöpare, Ann Rosenholm, kom på åttonde plats med 2.32.28.

Herrarnas 23 kilometer vanns av Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott, på 1.17.00. Tvåa blev Jacob Wedin från Arboga med 1.34.55.

Damernas 12 kilometer vanns av Ulrika Carlsson, Arboga, på 1.01-14.
Håkan Berg från Fibra AB vann herrarnas 12 kilometer på 45.18. Där kom Thomas Bark från Arboga fenna på 55.28.

I damernas 6 kilometer var Eva Suontauska från Köping snabbast med 39.33. Bästa Arbogalöpare där var Liselotte Aleslöv som blev femma på 29.33.
Hassan Dhore Khalif från IKW i Köping vann herrarnas 6 kilometer på 22.01. Där kom Johan Torsén från Arboga trea på 24.23.

Detta Arboga Skidklubbs trevliga arrangemang fortsätter att locka löpare, år efter år. En institution i folkhälsans tjänst.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 14

 

_______________________________

Avverkning vid Grindberga

Under veckorna 38 - 40 ska Arboga kommuns tekniska förvaltning utföra en gallringsåtgärd i skogen vid Grindberga, strax väster om stadskärnan.

Kartbild över skogsarbetsområdet vid Grindberga

Skogen är en så kallad produktionsskog och i denna typ av skog lämnas ris kvar som med tiden förmultnar.
- Det döda materialet är också viktigt för mångfalden i skogen, till exempel som boplats för insekter, förklaras på kommunens hemsida..
I delområden där det finns rekreationsstigar städas riset bort från stigarna.
Avverkningsarbete och virkestransporter kommer att ske i området och till viss del i tillhörande ytterområden.
- Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetet pågår, skriver tekniska förvaltningen.

HARRY HOLM 2015 09 11.
__________________________________________________

"Utsmyckning" av allén i centrum

Härom dagen fick Centrumledens alléträd konkurrens, Coop har placerat ut en rad affischer, skyltar, som verkligen tog intresset från både grönskande träd och övrig trafik.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 08

________________________________

Vi i Arboga är att gratulera
Har du hittat till Thomas Becker?

Det är andra året nu som Thomas Becker driver Högsjö Värdshus. Och hur han "driver" det! När vi har gäster från andra delar av landet tar vi med stolthet med dem uppför Röforsbacken och följer sedan pilen med texten "Värdshus".

Att arbogabor åker till Högsjö Värdshus för att äta lunch, är därför inte så märkligt. Visserligen ligger priset 10-15 kronor över andra lunchställen i trakten. Men vad är det, med tanke på det Thomas Becker, Årets kock i Västmanland 2010, tillagar. Och tänker.

För det finns en tanke bakom varje rätt som erbjuds här. Det är ekologiskt på alla sätt, smöret till exempel. Dessutom försöker Thomas ta så mycket som möjligt från lokala producenter. Och han sade i en intervju i miljötidningen "Gröna Draken", att han hellre tar tomater från Askersund än så kallad ekologiska från Spanien.

En fröjd att läsa menyn
- Bara att läsa menyn är en fröjd, skrev en av de många som givit sina fina omdömen på nätet.
Vi kan granska menyn från förra veckan, som en förklaring.
I måndags var det smörstekt strömming som serverades med potatispuré, skirat svenskt ekologiskt smör, honungslingon samt ångad svensk broccoli.
Eller också kunde man välja köttbullar av svenskt nötkött, riktig gräddsås av svensk ekologisk grädde, honungslingon samt potatispuré.
Tisdagens hemlagade blodpudding serverades med sprödstekt bacon, smörstekta gula kantareller, honungslingon samt svenska alstrameläpplen.

Tydligt ursprung
Bara det bästa från lokala leverantörer och med tydligt ursprung, heter det i reklamen.
Så på lunchmenyn kan man läsa "Fiskgratäng med MSCmärkt torskrygg, Vrenatomater, brynt rökt fläsk från Robertssons samt vitvinssås." Och som i fredags, " Dillgravad laxöring från Tjärö serveras med dillstuvad svensk vitkål, nykokta svenska polkabetor samt senapskräm av svensk ekologisk cream fraiche."
På A la Carte-menyn är ursprunget kanske än mer tydligt, inte minst geografiskt sett, med götlundapotatis och hjort från närliggan Ökna gård, till exempel.

Jag vill betona att det här inte är någon textreklam. Det är en sorts public service, nyttig information till mina läsare, information som kan bli till glädje vid många tillfällen.
Jag uppmanar, som jag brukar i olika sammanhang, Arbogaborna att gynna våra lokala näringsidkare. Efteresom vi nu har ett sådant proffs som Thomas Becker, så - när du har gäster - visa upp hans värdshus med stolthet över vad Arbogatrakten har att bjuda.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2015 09 07

_________________________________

En Arbogavy att njuta av

FOTO: ARNE GRIPENHED

_________________________________

Biskop Söderberg lägger ner staven

Biskop Thomas Söderberg ...

Lördagen den 5 september, kl 12.00, lägger Thomas Söderberg
ned biskopsstaven i Västerås domkyrka. Efter gudstjänsten blir det avslutningsfest på domkyrkoplanen, med sång, musik, tal, mingel, kaffe, bullar och korv.

Biskopen har uttryckligen sagt att han inte önskar personliga gåvor i samband med sin avgång. Däremot ligger Karagwestiftets projekt Karuco biskopen varmt om hjärtat. Karucoprojektet (Karagwe University College) är Karagwestiftets satsning på utbildning och utveckling i jordbruks- och miljöfrågor. Så med anledning av att biskop Thomas lägger ned sin stav den 5 september påbörjas en insamling till stiftets vänstift i Karagwe, Tanzania.

Biskop sedan 2008
Thomas Söderberg har varitg biskop i Västerås stift sedan 2008, då han blev stiftets 66:e biskop. Han kom närmast från en tjänst som direktor för St Lukas stiftelsen och som kyrkoherde för Envikens församling.
Västerås stift omfattar landskapen Västmanland och Dalarna.
Varje biskop har ett eget vapen och ett eget motto, som är hämtat ur Bibeln. Thomas Söderbergs motto är: "Känn ingen oro. Tappa inte modet." (Från Johannesevangeliet, kapitel 14 vers 27)

Tidigare uppdrag
Thomas Söderberg prästvigdes 1982 för Västerås stift. Han har, sedan han blev präst, haft många olika förtroendeuppdrag.
Han var ledamot av Kyrkomötet från 1983 fram tills han blev biskop.
Bland annat var han med och arbetat fram den nya kyrkoordningen
inför relationsändringen mellan kyrka och stat år 2000.
Han har också varit ordförande i den grupp som arbetade fram det pastorala programmet med anledning av nya regler för dop och kyrkotillhörighet som infördes 1996.

Ungdomsrådgivare
Biskopen har, bland många andra medarbetare, haft fyra ungdomsrådgivare till sin hjälp. Dessa utses för två år i taget. Ungdomsrådgivarnas roll är att stärka biskopens bekantskap med och kunskap om ungdomars tankar och åsikter i kyrkan och i samhället. Tillsammans ska de diskutera, utbyta tankar och erfarenheter men också skapa möjligheter för ungdomar att enklare komma till tals med sin biskop. De är mellan 15-25 år och kommer från olika delar av stiftet och från olika sammanhang, både inom och utanför Svenska kyrkan.

Nye biskopen
Den 12 september kl 14.00 tas Mikael Mogren emot som biskop i Västerås stift. Det blir då en mottagningsmässa med små och stora i Västerås domkyrka. Efter mässan blir det mingel på domkyrkoplanen med överraskningar för alla barn.

TEXT: HARRY HOLM
FOTO: Å.PAULSSON

 

 

______________________________

Jädersbruksdagarna i helgen
Båt och båtliv är temat detta år

Den 5 till 6 september genomförs årets Jädersbruksdagar. Två dagar välfyllda med aktiviteter utlovas. Det extra fokus på båt och båtliv, som är årets tema.

Båtturer på ån, fordonsparad, motorsågsskulptör, glaskeramik-verkstad, helikopterflygning och prova på smide är några av aktiviteterna i det omfattande programmet. Underhåller gör Bengan Jansson och Fritte Fridolfson.
- Det blir som vanligt mycket av allt, säger Jan Larsson ordförande i arrangerande Jädersbruksvänner. Men missa inte uppvisningen av veteran-MC och båttypen "Galoscher".

Datum och tid: den 5 och 6 september, klockan 11.00-17.00.
Arrangör: Föreningen Jädersbruks vänner. Entré: Vuxna 80 kr, gratis för barn upp till 15 år

HARRY HOLM 2015 09 04

________________________________

Dödsolycka på E20 vid Arboga

Polis och räddningstjänst och ambulans fick vid åttatiden på tisdagsmorgonen rycka ut till en trafikolycka på Europavägen mellan Arboga och Kungsör.

En motorcykel och lastbil hade kolliderat.
Motorcykelns förare, en 31-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten, avled i samband med olyckan. Anhöriga är underrättade.
Föraren av lastbilen klarade sig undan fysiska skador.
Det finns ingen misstanke om brott, rapporterar Polisen också på sin hemsida.

HARRY HOLM 2015 09 01 .

________________________________

 

** -

 

 

**
__________________________________________

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
GAMMAL BOTTENSTOCK FRÅN HALLAND = KÖLN
(Gammal bottenstock = köl + Halland = N = Hallands länsbokstav)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

FÅGELNFJÄLL

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________