*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

VALBORGSMÄSSOAFTON 2018 spås en molnig förmiddag men något soligare eftermiddag och upp till 12 plusgrader. Vinden och dess riktning är extra viktig idag för dem som tänder egna brasor. Det kommer att blåsa 6 sekundmeter i kväll, från ostnordost.

VALBORG I TYRINGE. Valborgs-mässofirandet i Tyringe söder om stan pågår kl 20:30 - 22:00. Det är i när-heten av gamla Tyringe skola. Där väntas både brasa och fyrverkeri och fika finns att köpa, enligt arrangerade Tyringeortens bygdegårdsförening.

VALBORGSFIRANDE förekommer främst i Sverige men även i bland annat Finland, Estland och Tyskland. Valborg är fån början en hednisk högtid men har senare kopplats samman med hedrandet av heliga Valborg. Så sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.

VALBORG blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgs-mässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häx-församlingar.

SÄRSKILT trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. Allt enligt Wikipedia.

FÖR ATT oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgs-kulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar. Och i Sverige och Finland firar vi idag genom att tända stora eldar som i folkmun oftast kallas majbrasa.

KVARTSPUNKTEN. Valborgs-mässoafton infaller på solens "kvarts-punkt" i solhjulet, mitt emellan vår-dagjämning och midsommar, och motsvaras av den förkristna Beltaine bland kelterna och Segerblot i förkristna Norden. Valborg firas även som akademisk högtid, främst i student-städerna Göteborg, Uppsala, Lund och Linköping där det ordnas korteger,
forsränningar och mösspåtagningar.

HARRY HOLM 2018 04 30

_____________________________

Idag är det den Femte söndagen i Påsktiden, som det heter, och jag börjar som vanligt min helgbetraktelse med ett bibelord:

Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som förso-ningsoffer för våra synder.
Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste också vi älska varandra.
Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss, och hans kärlek har nått sin fullhet i oss.
Han har gett oss sin ande, och därför vet vi att vi förblir i honom och han i oss. Vi har sett och kan vittna om att Fadern har sänt sin son att rädda världen.
Om någon bekänner att Jesus är Guds son förblir Gud i honom och han i Gud. Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.


Johannes första brev
kapitel 4, vers 10 - 16

Att växa i tro

ULF EKMAN är numera katolik. Men många år innan han blev det skrev han en bok som innehåller mycket tänkvärt. Boken heter "Dag efter dag bär han oss" och där ger han oss en text för varje dag
hela året.

NÄR JAG TITTAR några dagar framåt och läser på den 7 maj, så är rubriken Kristi kropp. "Varje troende skall tillhöra en lokal församling. Där lever man ut det kristna livet i gemenskap med andra. Man föds i det naturliga in i en familj och då väljer man inte sina syskon."

ANDEN LEDDE dig in i ett försam-lingsliv och inte heller där har du valt dina syskon, menar han. Du kommer att se deras svagheter och de ser dina.
Men ni tillhör samma Herre och han bygger sin församling. Församlingen är Kristi kropp. En kropp består av celler. En av dem är du.

EN CELL KAN aldrig leva ensam. Du får liv genom det liv som från andra
delar av kroppen pumpas med blodet till den enskilda cellen. Du och jag är älskade av Jesus, men vi är inte i centrum, det är Han. När vi tillber honom, lyssnar på honom och följer honom bevaras vi i andlig hälsa, och församlingen växer.

DET VAR Ulf Ekmans syn på saken. Jag tycker att det låter bra. För det
stämmer med hur jag har funderat.
Min generella inställning har varit så här:

1. Som kristen behöver man vara med i en församling (som man trivs med) – för att ha en fast och levande utgångspunkt för sin andliga utveckling (om man ska uttrycka sig så högtidligt).
2. Men som kristen får man också komma ihåg vad som hände efter den
första pingsten för ett par tusen år sedan:
Meningen är att församlingen skall växa – det gjorde den då genom att
lärjungarna dels var med varandra (i hemmen och i templet), dels ägnade sig åt evangelisation med utgångspunkten att församlingen inte i första hand är till för oss som är med utan för dom som ännu inte är med.

ATT FÅ DEN insikten och mer och mer tillämpa detta, det tycker jag att man kan kalla för att växa i tro.

HARRY HOLM 2018 04 29

____________________________

LÖRDAGEN den 28 april lyser solen - med sin frånvaro. Om vi får tro meteo-rologerna. Det blir dock upp emot 13 grader varmt och svag vind. Och några regndroppar faller inte förrän på eftermiddagen.

NORSYLINGEN arrangeras kl 10.00 - 14.00 på södra sidan av ån i år, närmare bestämt på grönområdet vid Strand-gården. Norsylingen är ett evenemang med traditioner, i år är det nittonde året i rad som norsen har sin egen dag. Det blir kaffeservering, lotterier, fiskdamm
och musikunderhållning med Sixpack trio. Och entrén är fri, berättar arrangerande föreningen Sturefiskarna,

SPINNA TRÅD. En Spinna-tråd-träff arrangeras kl 11.00 - 14.00 på Arboga Bibliotek. Dit välkomnas alla som under enkla, avslappnade och trevliga former vill komma och spinna, en liten stund eller hela dagen. Några kardor och sländor finns på plats för utlåning till den som vill prova på att spinna. Annars är tanken att man ska ta med sig spinn-rocken, material att spinna tråd av och egen förtäring. Arrangör är Köping, Arboga, Kungsör Slöjd- och Hant-verksförening och det kostar inget att vara med.

BRÄDSPEL. Eftersom det är Inter-nationella Brädspelsdagen 2018 idag, så uppmärsammas detta i Arboga kl 11.00 - 19.00. För att fira Internationella Brädspelsdagen ordnar Arboga
Spelsällskap spel på Brandsta Strandvägen 10. Det kommer att spelas flera olika brädspel och det visas förstås också hur man gör, om det är ett spel man inte känner till. Det är fika och fri entré, berättar arrangörerna.

SAGOSTUND på arabiska och svenska blir det också denna lördag kl 12.00 - 13.00 på Biblioteket i Arboga. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, är välkomna till biblioteket för att höra på sagoläsning. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska kl 12 och Monica Mellgren läser högt och berättar sagor svenska kl 12.30.

HARRY HOLM 2018 04 28

____________________________

FREDAGEN den 27 april drabbas Arbogatrakten av några regndroppar på förmiddagen men sedan blir det finare väder ju längre dagen lider. Elva plusgrader som max, dock. Och vinden
är den typiska för Arboga, sydvästlig alltså.

FILM PÅ FOLKAN. You Were Never Really Here heter filmen kl 19 på biografen i f.d. Folkets hus, numera Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Joe, en svårt traumatiserad krigsveteran och brutal hitman, utför olika former av våldsamma uppdrag åt kunder med
krav på diskretion.

HAN ÄR KÄND för att vara effektiv och pålitlig, men när han får i uppdrag att hitta en känd politikers försvunna tonårsdotter utvecklas fallet på ett oväntat sätt. Trefaldigt Oscarsno-minerade Joaquin Phoenix vann skådespelarpriset i Cannes för sin insats i denna intensiva dramathriller av Lynne Ramsay (Vi måste tala om Kevin). Filmen är en och en halv timme lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar en hundralapp.

DANS I PARKEN. Från kl 20 till midnatt spelar Mats Bergmans orkester upp till dans i Folkets park i Arboga. Biljetten kostar 180 swishade kronor.
I år är det trettioett år sedan Mats Bergmans bildades. Det var då bandet "Sjösa" som bytte namn till något mer passande i deras genre. Redan då fanns både Gullmar och Magnus med, Micke och Tobbe har tillkommit.

HARRY HOLM 2018 04 27
__________________________

 


Första vitsippan plockad.

TORSDAGEN den 26 april börjar dimmigt och fortsätter grått i Arbogatrakten. Men efter lunch kan det komma en och annan solglimt. Och kanske något duggregn vid tretiden. Temperaturen går som mest upp till 12 grader och det bli verkligen svag vind denna torsdag.

BABYCAFÉ med babysång ordnas på Trefaldighetsgården i Arboga, idag torsdag. Verksamheten är till för barn mellan 0 och 2 år med vuxen. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna, alltså . Man sjunger och spelar tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och - fika till självkostnadspris Babysång för de minsta börjar kl. 9.45 och för de lite större kl. 10.30.

MORGONSOFFAN arrangerades åter i går, på Stadskällaren i Arboga. Dagens värd var BDO. Dawid Wojtasik, Jörgen Sivertsson och Anna-Lena Berglund från BDO blev intervjuade i soffan av Julia Rostqvist och de berättade att BDO är en revision- och rådgivnings-byrå, en fullservicebyrå till företag som har svar på det mesta gällande skatt, affärsrådgivning, arvsskiften och mycket mer.

KLIMATKLIVET. Robert Axelsson från Länssstyrelsen berättade om att "klimatklivet" är ett projekt för att motverka klimatförändringar, med rådgivning och stöd för företagare som vill göra något åt klimatet. Företag och organisationer som har en idé för att minska klimatpåverkan kan söka stöd för omställning till ett klimatsmart samhälle. Stödet ska ge så stor klimatnytta som möjligt. Länsstyrelsen har i uppdrag att hantera Klimatklivet i
samverkan med centrala myndigheter. Klimatklivet är ett investeringsstöd som ska stärka det lokala klimatarbetet.

KLÖVER DAM. Helene Shippey, ordförande i Klöver Dam, fanns med vid Morgonsoffan och inbjöd alla kvinnor att bli medlemmar. Klöver Dam är ett nätverk för företagsamma kvinnor, men man behöver inte vara företagare för att vara med. "Superbra för att få råd av
varandra, peppas och hjälpa varandra i olika frågor", enligt Helene Shippey.

ARBOGA MEDELTID. Föreningen Arboga Medeltid representerades i Morgonsoffan av Elsy Harryson och Olle Ytteberg som berättade att Arboga Medeltidsdagar firar 30 år i år.
Programmet har det jobbats för fullt på och det är snart klart. Temat i år är "1435 Sveriges första riksdag".

GÄSTER I SOFFAN var också Linda Öhrn och Anders Lönedal från Coolmind – Homeostas. De är psykofysiologer och jobbar med hälsa. Mycket som de berättade om är hur vi andas och hur mycket som kan bli så mycket bättre om vi andas på rätt sätt.
Andningen påverkar både kroppen och hjärnan.

JULIA ROSTQVIST var moderator för Morgonsoffan och nästa morgonsoffa arrangeras den 30 maj, fick besökarna veta.

HARRY HOLM 2018 04 26

__________________________

ONSDAGEN den 25 april innebär en hel del solglimtar över Arbogatrakten och vi ser ut att slippa regn. Som mest väntas 13 plusgrader. Vinden kommer från ungefär det i Arboga vanligaste hållet, det vill säga sydväst.

TEMADAGAR idag är:: Ledarhundens dag, Världsmalariadagen, Internationella sekreterardagen och Mamatummy Day. Vad det sistnämnda betyder, kan du läsa om längst ner i dagens Harrys Hörna.

SJUNGIS. Sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar, är det i Örtagårdskyrkan vid Nygatan, kl 10 - 12 idag onsdag. Efter sjungandet väntar lek och fika.

TJEJKVÄLL heter det i Arboga Centrum kl 18.00 - 21.00 idag. Årets tjejkväll är till för att stadens flickor och kvinnor ska "shoppa loss", som arrangerande Arboga i Cetrum uttrycker
det. Butiker, salonger, restauranger och caféer har kvällsöppet.

KVÄLLENS FILM på biografen i Medborgarhuset i Arboga är "Avengers: Infinity War" och börjar kl 19. Handlingen: The Avengers och deras allierade superhjältar riskerar allt i ett
försök att besegra den mäktige Thanos innan hans förödande attacker har förstört hela universum. Den största konfrontationen genom tiderna väntar. Filmen är 2 timmar och 29 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

FÖR FEMTE GÅNGEN firas idag, onsdag den 25 april 2018, Mamatummy Day. Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär.
Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.

EFTER FÖRLOSSNINGEN är bukhinnan och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan kan i detta läge ha svårt att hitta kon-trollen och aktiviteten i magmusklerna och bäckenbottenområdet igen.

TUNGA OCH TUFFA övningar, där man inte kan hålla kontroll på det inre buktrycket som uppkommer, kan göra att det blir ett onödigt tryck mot bäckenbottenmuskelplattan, liksom mot magens strukturer. Det här kan se ut som en pyramid, en mage som en strut, eller kännas som tryck mot bäcken-botten/underlivet eller att man läcker urin, luft eller avföring.

EN KVARSTÅENDE diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera kan öka risken för problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.

EN DEL KVINNOR med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att magen dras isär. De har svårt att bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

I SVERIGE ses diastaser främst som skönhetsproblem. Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå. Mamatummy Day, 25/4, vill uppmärksamma dessa problem. Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förloss-ningen lämnas de att klara sig på egen hand.

IDAG SKA DE uppmärksammas, de besvär som kan uppkomma – och att man kan göra mycket själv för att motionera allmänt, träna bäckenbotten och magen mer specifikt och hur man kan skala upp övningarna från det lilla till det stora. Det gäller att hålla igång under hela graviditeten, komma igång snabbt hemma efteråt och komma tillbaka kanske snabbare och starkare än utan hemträning.

MED PROFESSIONELL hjälp och rätt träning av de djupa magmusklerna och bäckenbottenmusklerna kan de flesta återfå betydligt bättre bålstabilitet och bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria. Det kan vi läsa på sajten mammamage.se varifrån den här
informationen är hämtad.

HARRY HOLM 2018 04 25

____________________________

TISDAGEN den 24 april kommer det lite regn över Arbogatrakten, speciellt på eftermiddagen och tidiga kvällen. Och himlen blir mest grå. Den något besvärande vinden avtar frampå aftonen. Och solen kommer i morgon. Bergis!

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Mattecentrum har öppet kl 17-19 varje
tisdag på Arboga bibliotek. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Ingen föranmälan behövs, det är som en sorts dropin.

GLAS OCH ÖL. Föreningen Arboga Medeltid bjuder in till en kväll om glas och öl. Kl 18.00 - 19.30 idag pratar Paul Grähs och Mathias Brorson om glas- och öltillverkning i dåtid och nutid. Detta i bibliotekets hörsal. Och det är fri entré.

FÖRSÖKSDJURENS dag är det den 24 april. World Day for Laboratory Animals, blev en temadag för försöks-djur 24 april 1979. Sedan tidigare fanns Djurens dag den 4 oktober till minne av den helige Franciskus av Assisi och hans födelsedag.

BAKGRUNDEN till att försöksdjurens dag tillkom som en ny temadag, var att
djurförsöksfrågan fick stor uppmärk-samhet under 1970-talet. De gamla organisationerna som jobbade mot djurförsök fick ny kraft och helt nya organisationer bildades. Ethel Thurston som var ledamot i styrelsen för IAAPEA, var den som tog initiativ till
försöksdjurens dag.

VID ETT MÖTE i Köpenhamn 1978 beslutade styrelsen att försöksdjurens lidande skulle uppmärksammas på en speciell dag. Att det blev just den 24 april berodde dels på att det skulle vara en dag på våren, eftersom Djurens dag var på hösten, dels att den 24 april var
Lord Dowdings födelsedag.

LORD DOWDING gjorde sig känd för sin kritik mot djurförsök. I 27 av de 34 tal han höll i det brittiska överhuset tog han upp djurskydd och då särskilt djurförsök. Hans hustru, Lady Dowding, grundade Beauty Without Cruelty (BWC) och lanserade det första icke-
djurtestade kosmetikamärket i världen under 1960-talet.

HARRY HOLM 2018 04 24

____________________________

MÅNDAGEN den 23 april är den dag då det efterlängtade (?) regnet kommer över Arbogatrakten. Från lunch kommer det att regna riktigt ordetligt och så håller det på sådär 5 timmar innan det åter är uppehållsväder. Max 10 plusgrader kan vi vänta oss idag. Vinden kommer ungefär från söder och
ska inte vara särskilt besvärlig.

VÄRLDSBOKDAGEN. På Arboga Bibliotek och närmare bestämt kl, 11.00 - 19.30 firas idag Världsbokdagen.
Då uppmärksammar FN-organet Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

BÖCKER ÄR ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och freds-byggande, menar Unesco som förklarar att syftet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare att kämpa mot analfabetism.

ARBOGA BIBLIOTEK uppmärk-sammar Världsbokdagen genom att sälja gamla och nya böcker samt gallrade tidskrifter. Böckerna kostar 10 kr och tidskrifterna 10 kr per bunt.

DET TILL arbogasidan.se starkt knutna Förlag Hede uppmärksammar Världs-bokdagen genom att hänvisa till sidans högerspalt, där en del av de böcker som förlaget redigerat här i Arboga presenteras.

VIS-SKATTEN arrangeras åter kl 14-15.30 idag i IOGT-lokalen vid Stor-gatan 10. Det är alltså allsång för dag-lediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Fri entré gäller som vanligt och arrangör är NBV, Nykterhets-rörelsens Bildningsverksamhet.

BIO KONTRAST. På biografen i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll kl 19 en film som heter Elle (bilden ovan). Handlingen: När en framgångsrik affärskvinna, Michéle Leblanc, blir attackerad och våldtagen i sitt eget hem, påbörjas en katt- och råttalek, där hon gör allt för att hitta den okände gär-ningsmannen. Filmen är 2 timmar och 10 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2018 04 23

____________________________

DET ÄR HELG igen och då är det åter dags för en kristen betraktelse här i spalten. Först ett bibelord:

”Och vägen dit jag går, den känner ni.”
Tomas sade: ”Herre, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna vägen?”
Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig, skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom.”


Johannesevangeliets 14:e kapitlet, 4-7 versen.

Fjärde söndagen i Påsktiden
"Vägen till livet"

BIBELORDET här ovan finns i beskriv-ningen av hur det var när Jesus tog adjö från jordevistelsen. Avskedstalet finns i Johannesevangeliet, i kapitlen 14-17, och det talet börjar med de korta men underbart sammanfattande orden:
”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig.” Där finns allt, för det betyder att den människa behöver inte bekymra sig, som tror på Gud och tror på Jesus.

MÅNGA, allt för många av dagens människor, bryr sig inte eller har av någon orsak svårt att tro. Det är inget nytt. Till och med i den närmaste kretsen runt Jesus fanns det tvivlare. Inte bara Tomas. Filippos ville se Fadern. Då blev Jesus lite besviken, men sedan svarade han, enligt 14:e kapitlet, i 9:e versen: ”Den som har sett mig har sett Fadern.”

OCH JESUS fortsatte bland annat med att säga: ”Tror du inte att jag är i Fadern och Fadern i mig? De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar. Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull.”
För gärningarnas skull, alltså.

HÄR HADE ju Jesus i flera år gått omkring och botat fysiska som psykiska sjukdomar, ja till och med uppväckt döda. Han hade förvandlat vatten till vin och han stod för betydligt större bespisningsunder än så.
– Fattar ni inte att det var med Guds hjälp, undrar Jesus – om vi skulle använda dagens språkbruk.

VÅR VÄG idag då? Jesus är vägen, det han själv sagt. Den vägen han visade oss ska vi kristna gå, en väg av ständig strävan att göra det Jesus gjorde. För i Johannesevangeliets 14:e kapitels 12 och 13 vers kommer sedan de fantastiska löftena till alla kristna.

JESUS säger: ”Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen.” Ett steg på den vägen till livet – och i livet – är att hela med Guds hjälp, att lägga händerna på sjuka och säga till det onda att fara ut, I Jesu Namn.

ENLIGT Jesus föredöme och enligt Bibeln behövs bara tre ingredienser för att detta ska fungera:
1. Att det finns en troende.
2. Att denne troende har händer.
3. Att det finns en sjuk att lägga dessa händer på.

HUR OFTA har vi tro och frimodighet att gå den vägen? Allt för sällan. Men låt oss börja nu. Vi vanliga kristna. I familjen först kanske och bland nära vänner. Framgången – om vi gör detta i äkta tro – kommer att sporra oss att låta Jesus hela kropp och själ hos allt fler Arbogabor.

HERRE, jag ber: Påminn oss ständigt om att det inte bara är med undervisning utan också genom tecken och under som människor ska visas vägen till livet, det vill säga vinnas för Herren. För då blir Fadern verkligen förhärligad. Och glad.
Amen.

HARRY HOLM 2018 04 22

_________________________

LÖRDAGEN den 21 april kommer att vara en dag med enbart solsken och blå himmel över Arboga med omnejd. På eftermiddagen når temperaturen upp till 17 grader, klart lägre än gårdagens 24 plus men härligt ändå. Vinden tar i lite från lunchtid och då kan den känslige söka lä. Kul förresten, att dest blir fint väder på Valskogsdagen, som pågår kl 10-16.

ÖPPET HUS. I Nicolai Kulturhus har Kulturskolan Öppet Hus kl 11-13 idag lördag. Skolans lärare visar och berät-tar om skolans verksamhet, med rubriken "Kom och prova, titta och lyssna". Och det blir både musik och
servering av fika.

FILMEN IDAG. På biografen i Med-borgarhuset i Arboga visas filmen Mästerdetektiven Sherlock Gnomes kl 15, idag lördag. (Bilden ovan) Handlingen: När trädgårdstomtarna i Gnomeo och Julias trädgård plötsligt börjar försvinna kallar de in Sherlock Gnomes för att avslöja kidnapparen och rädda vännerna.

DEN KÄNDE detektiven och svurne beskyddaren av Londons trädgårds-tomtar tar tillsammans med sin medhjälpare Watson sig an fallet. Mysteriet tar våra tomtar med på ett spännande äventyr där de träffar nya vänner och upptäcker en outforskad del av staden. Filmen är 1 timme och 26 minuter lång och, förstås, barntillåten. Biljetten kostar 80 kronor.

HARRY HOLM 2018 04 21


__________________________

FREDAGEN den 20 april kommer att bli årets hittills varmaste dag i Arboga-trakten. Vad sägs om 21 grader i skuggan under eftermiddagen!? Och bara sol från en klarblå himmel! Den lätta bris som väntas torde nästan kännas välkommen. Lördagen kommer att vara lika solig men inte lika varm. Och i slutet på den molniga söndagen börjar ett regn som varar också hela måndagen. Med andra ord: Passa på att vistas ute fredag-lördag om du har möjlighet.

KVÄLLENS FILM hete A Quiet Place (bilden ovan) och börjar kl 19 i Med-borgarhuset i Arboga. Handlingen: En familj måste leva sitt liv i tystnad för att inte bli upptäckta av mystiska varelser som jagar efter ljud och som hotar deras överlevnad. Om de kan höra dig, kan de jaga dig. Denna skräckfilm är en och en halv timme lång och är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.

DANS I PARKEN. I Arboga Folkets park ordnas ikväll, från kl 20 till midnatt, dans till Wahlströms orkester. Kvällens dansband spelar foxtrot och buggdans. Biljetter a 180 kronor säljs vid entrén, swish eller kontant. Fika kan också köpas.

VALBORG VID ÅN. I år flyttar val-borgsmässofirandet från Ahllöfsparken till Arbogaån intill Strandgården. Nytt för i år är att valborgselden tänds på en flotte på ån. Det kommer att bjudas på sång och musik av Arboga manskör och Arboga blåsorkester och vårtalar gör Helena Bosved, t.f.. fritids- och kulturchef.

– DET KÄNNS jätteroligt att vi nu kan göra verklighet av förslaget att ha Valborgselden på en flotte i ån, säger Anna-Lena Pligg, föreningskonsulent vid Fritids- och kulturförvaltningen i kommunen.. Vi har sjösatt flotten tillsammans med Räddningstjänsten och förberedelserna har gått enligt plan.

HON FORTSÄTTER:
– Förra året tog vi bort fyrverkeriet som ersatts av en eldshow med Gycklar-gruppen Trix. Vi fortsätter med det även i år. Det var ett trevligt inslag som var mycket uppskattad bland besökarna. En annan anledning är att vi vill ta hänsyn till djuren.

FIRANDET börjar kl. 21:00 med att eldflotten tänds.Välkomna att fira in våren vid Arbogaån, säger arrangörerna, dvs Arboga kommun tillsammans med IFK Arboga Handboll.

VI SOM VARIT med ett tag i Arboga minns många tidigare år av valborgs-firande vid Arbogaån. Då var det på Stenlöpet, bergknallen invid den senare tillkomna Varvsbron.

HARRY HOLM 2018 04 20

____________________________

TORSDAGEN den 19 april blir det i och för sig en hel del solglimtar och 16 grader varmt. Men det är inget mot hur det ska vara i morgon, fredag, med molnfri himmel och upp till 19 plus-grader. Men idag är idag, och det är en dag som också den är fullt lämplig för utomhusvistelse.

BOKBUBBEL heter programmet mellan 11 och 12 idag i Musikrummet på Arbogas bibliotek. Bibliotekets personal presenterar böcker för den som vill ha lästips. Det ska bubblas om böcker och aktuella författare. Det blir både gamla favoriter och nyutkommet,
en blandning av stilar och genrer, romaner, deckare, thrillers med mera. Fri entré.

IT-VERKSTAD. Städa din dator och mobil, är rubriken på Arbogas bibliotek
kl 14.00 - 16.00 idag torsdag. Är cache-minnet fullt och datorn seg? För att hålla din dator eller mobil i trim behöver du regelbundet städa upp i systemet och ta bort skräpfiler, onödiga bakgrundsprogram och annat som tar utrymme.

HJÄLP ATT RENSA och annan datorassistans ges varje torsdag mellan klockan 14 och 16. Man kan ta med sin egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller (om du inte har någon egen) prova en som finns på plats. Ingen föranmälan behövs. Det är ett gratisevenemang.

SVENSKA VISOR handlar det om i Medboragrhuset i Arboga mellan 18 och 19 idag. Det är Arboga Kultur-skola som, i samarbete med grund-skolans årskurs 2, presenterar årets kompanjonkonsert med svenska visklassiker. Ja, alla barn i årskurs 2 är med och sjunger. Det är fri entré. Och Arboga Kulturskola står som arrangör av konserten.

HARRY HOLM 2018 04 19

____________________________

Veckans skörd på tomten.

ONSDAGEN den 18 april börjar med lite duggregn under tidiga morgontimmar men på eftermiddagen följs molnen av solsken, mer strålande ju längre dagen lider. Och temperaturen i Arbogatrakten når upp till 15 varma grader.

SJUNGIS heter programmet i Örta-gårdskyrkan i Arboga kl 10-12 idag. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt. Och det kostar inget att vara med.

DANS I PARKEN. I Folkets park i Arboga spelar Samzons orkester upp till dans kl 13:30 - 17:00 denna onsdags-eftermiddag. Samzons är ett dansband från Norrköping, som spelar dansmusik runt om i hela Sverige, men även på vissa orter i Norge. Bandet startade 1977..

SAMZONS består idag av Conny Adamsson som ansvarar för sång, bas, gitarr och dessutom är kapellmästare, Christer Karlsson trakterar saxofon, klarinett, flöjt, och körsång, samt Mattias Berghorn på trummor och sång och sist men inte minst orkesterns nyaste medlem Jerzy Gancarz på klaviatur, sax, och dragspel. Inträdet i Arbogaparken i kväll är på 100 kronor

FÖRELÄSNING. På Arboga bibliotek har kvällens föreläsning rubriken "Det man inte vet..." I vårens fjärde program i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", medverkar Torgny Hellberg. Han föreläser om barnamorden i Arboga 2008. Föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", är ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och bibliote-ket. Kvällens värd är Studieförbundet Vuxenskolan. Och det är fri entré.

KVÄLLSBIO. Än en gång visas, i kväll kl 19, grannstadens film Tårtgeneralen på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Året är 1984 och tv-pro-grammet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse P – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alko-holiserad – för att motbevisa "Stockholmsjävlarna" genom att bygga världens längsta smörgåstårta.

DET BLIR upptakten till en serie befängda händelser. Men den här dråpliga berättelsen, som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgås-tårta och om ett annat slags livsverk. Filmen är 1 timme och 41 minuter lång och barntillåten. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 04 18

____________________________

TISDAGEN den 17 april börjar dimmig och sedan är förmiddagen molnig i Arbogatrakten, enligt meteorlogerna. Men från lunch och några timmar framåt kommer en hel del solglimtar. Och 13-14 plusgrader. Men den som vill ha riktigt kalasväder får vänta till i morgon eftermiddag.

VÅRKONSERT. Arboga Blåsorkester arrangerade på söndagen årets vår-konsert i Medborgarhuset. Podiet fylldes med de trettio medlemmarna och Håkan Harrysson höjde taktpinnen. Programmet var mycket omväxlande med allt från pop och tango till samba-rytmer, filmmusik och klassiska toner till det sista extranumret med en klingande marsch.

DET MEST imponerande var en lång Bellmanrapsodi där man skickligt vävt in många kända melodier, allt avslutat med marschen som vi känner som Ja må han leva. Solist på flygelhorn var Anders Gelinder som med orkestern som bak-grund lät instrumentets varma toner ljuda i Cinema Paradise. Sex kvinnliga flöjtister spelade vackert solo.

EN EGEN jazzsångerska har orkestern i Helena Olsson Brink som framförde bland annat den välkända How high the moon. Arboga Blåsorkester har funnits i sjuttiotre år och vi kan som arbogabor inte tänka oss en festlighet utan deras entusiastiska medverkande. Vi tackar
dem för alla övningstimmar som leder fram till så strålande resultat.

Konsertreferat:
BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

MÅNDAGEN den 16 april blir det soligast från lunch och framåt i Arbogatrakten. Men det väntas inte vara så dåligt väder annars heller. Och 11-12 plusgrader frampå dagen är inte illa. Vinden väntas idag vara så svag att den knappast märks.

BIO KONTRAST. Thelma heter thrillern som visas på Biografen i Medborgarhuset i Arboga idag måndag kl 19. Handlingen:Thelma har vuxit upp med strängt religiösa föräldrar i en liten by på norska västkusten. När hon börjar studera i Oslo öppnar sig en ny värld. Och nya känslor, inte minst för väninnan Anja.

SAMTIDIGT har hon börjat få märkliga, återkommande anfall som läkarna inte hittar någon orsak till. Men när Thelma kopplar ihop anfallen med sina känslor så väcker det oanade krafter till liv. Krafter som släpper fram mörka minnen från det förflutna. Filmen är 1 timme och 56 minuter lång och tillåten från 15 år. Som vanligt har Bio Kontrast det aptitliga biljettpriset 50 kronor.FÖRFATTARBESÖK. På lördags-middagen inbjöd Arboga bibliotek till det tredje författarbesöket denna vår. En fullsatt lokal hälsade författarinnan Anna Laestadius Larsson välkommen. Hon började sin föreläsning med att berätta hur hon redan som liten fängslats av historia. Hon arbetade först några år som journalist och som redaktör för tidningen Amelia. Birgit Johansson var där i biblioteket och lyssnade och så här fortsätter hennes berättelse:

HISTORIEINTRESSET fick Anna att satsa på att skriva i stället och i rask följd skrev hon tre mycket omtyckta romaner Barnbruden, Pottungen och Rävhonan, alla från det spännande 1700-talet. Som huvudperson hade Anna prinsessan Hedvig Elisabet Charlotta som 15-år gammal gifte sig med Gustaf III:s bror Karl. Hon skrev dagböcker som finns inbundna i nio band och där fann Anna ännu en huvudfigur nämligen Sofia von Fersen, syster till Axel von Fersen den yngre och bästa vän till en ensam prinsessa.

VID EN SLOTTSGUIDNING berättade guiden om ett originellt pottskåp. Inne i skåpet fick ett barn tillbringa nätterna för att vara till hands när den förnäme personen behövde tillgång till en potta. Det blev modellen till Johanna i böckerna.

DEN SENASTE boken handlar om den kvinnliga, alldeles för okända konstnären Hilma af Klint. Vi fick en inblick i den tidens olika teosofiska och spiritistiska rörelser, vilka hon tillhörde. Hon var skicklig och målade både landskap och porträtt, men i hemlighet målade hon jättestora abstrakta bilder med anknyt-ning till andarna, långt innan de mera kända konstnärerna Mondian och Kadinsky kom med sina revolutionära målningar.

TILL SIN brorson lämnade hon över alltsammans men med ett förbehåll att de abstrakta målningarna inte skulle visas förrän efter tjugo år I dag är hon känd över hela världen, hennes målningar har visats på Moderna Museet i Stockholm och i hela Europa, är på gång till Brasilien för att sluta på Guggenheim museet i New York.

DET BILDADES en liten kö, när Anna nu på Arbogas bibliotek signerade och sålde sina böcker, för hon fick verkligen åhörarna intresserade. Ingen kan väl förstå att det är så mycket läsning och sökande av fakta innan man ger sig in på att skriva en romanserie.Vi tackar biblioteket i Arboga som satsat på tre helt olika författare som fått ge inblickar i sina författarskap och hoppas på flera tillfällen i höst.

HARRY HOLM OCH BIRGIT JOHANSSON 2018 04 16

____________________________

"Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren.
Jag är den gode herden, och jag känner mina får och de känner mig, liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren."
(Joh. 10:11-15.)

Den gode herden

DET HÄR är aktuella bibelverser, för oss i Arboga som i världen i övrigt. Det har nyss varit påsk, då vi extra mycket påmints om att vår gode herde, Jesus, gav sitt liv för oss, på ett kors på Golgata.

PÅ SAMMA ställe i Johannesevan-geliet, direkt efter dagens bibelord, säger Jesus till oss, här uppe i Nord:

"Jag har också andra får som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det ska bli en hjord och en herde."

TÄNK ATT FÅ vara med i hans hjord! Vilken gåva. Det betyder att när vi har bekymmer så kan vi berätta det för vår herde, exempelvis i bönens form, och han hjälper oss. Kanske inte direkt och kanske inte som vi har önskat utan ofta på ett underbart, mycket bättre sätt.
Och i rätt tid? Säkert.

IBLAND HÄNDER det att man får vänta på att Herden hämtar oss ur bekymrets sankmark. Men han kommer till slut, det kan du lita på!

UNDER väntetiden fortsätter vi att ropa på honom, genom att be eller att läsa i Bibeln och där - mitt i vårt irrande - hittar han oss, genom att vi finner honom.

OCH JU MER jag lär känna Jesus, som han känner mig, desto bättre förstår jag att det är hos honom tryggheten finns,
för ett får som mig och för alla andra mer eller mindre vilsna och rädda människor.
Amen.

HARRY HOLM 2018 04 15

___________________________

LÖRDAGEN den 14 april. Ujujuj! Vilket fint väder det blir i Arbogatrakten idag! Inte ett moln på hela dagen, uppåt 14 plusgrader och mestadels svag vind. Och då får man väl acceptera att sedan söndagen börjar lite dimmigt och väntas vara mer molnig än idag.

MEDÅKERSSTÄMMAN. Kl 12-22 idag, lördag, är det spelmansstämma vid
Abramsgården i Medåker. Gårdsmuseet och utställningsstugan är öppna. Det är fri entré men man tar upp 20 kronor i parkeringsavgift. Arrangörer är Stu-dieförbundet Vuxenskolan och Medåkers Hembygdsförening.

Shatha och Monica.

SAGOSTUND på arabiska och svenska är det på biblioteket i Arboga kl. 12.00 - 13.00 idag, lördag. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, är inbjudna till biblioteket för att höra på
sagoläsning. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska kl 12 och Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska kl 12.30.

Anna Laestadius Larsson.

FÖRFATTARBSÖK. Anna Laestadius Larsson håller föredrag kl 12.30 -13.30 på Arboga bibliotek. Hon berättar om sina romaner där hon vill lyfta fram kvinnors liv i ett historiskt perspektiv. Anna Laestadius Larsson skrev in sig i läsarnas hjärtan med den historiska
trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna. Trilogin handlar om makt, hat och kärlek. Varje bok fokuserar på en kvinna och hennes öden och äventyr.

ANNA LAESTADIUS Larsson har en
lång karriär som journalist, bland annat på Aftonbladet. Hon har även jobbat som redaktör och redaktionschef. Som författare har hon hittills hunnit med att skriva fyra romaner och en fackbok: Hilma 2017, Räfvhonan 2015, Pottungen 2014, Barnbruden 2013 och Hållbar mat: svindyrt eller sunt bondförnuft? 2011.

BIO PÅ eftermiddagen: Grannstadens stolthet, filmen Tårtgeneralen, visas kl 15 idag på biografen i Medboragrhuset i Arboga. Handlingen: Året är 1984 och tv-programmet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad.

MEDAN BYGDEN lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse P – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa "Stockholmsjävlarna" genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser.

MEN DEN HÄR dråpliga berättelsen, som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk. Filmen är barntillåten och 1timme och 41 minuter lång. Biljetten kostar 100 kronor.

OPERA. Verdis opera Luisa Miller handlar det om 18.30 - 22.30 i kväll i Medborgarhuset i Arboga. Där tar man emot livesändningen av Verdis opera från Metropolitan i New York med bla Plácido Domingo och Sonya Yoncheva.

LIBRETTOT till Verdis tragiska opera Luisa Miller bygger på Friedrich Schillers skådespel Kabale und Liebe (Kärlek och politik) från 1784. Bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) offrar sin egen lycka i ett försök att rädda livet på sin far (Plácido Domingo)

GREVENS SON Rodolfo (Piotr Beczala) är kär i Luisa, men bortlovad till en annan. Greven låter fängsla Luisas far, som nu hotas av avrättning. Entréavgiften i Arboga i kväll är 250 kr, men ungdom till och med 25 år betalar 180 kr. Arrangör är Föreningen Arboga Digitala Hus

HARRY HOLM 2018 04 14

____________________________

FREDAGEN den 13 april kommer i Arbogatrakten att betyda blå himmel och strålande skolsken. Temperaturen når så småningom upp i 12 plusgrader. Och vad dom än säger, så tror jag att det blir minst lika fint i morgon.

KVÄLLENS FILM. Det nya action- äventyret Rampage - Big Meets Bigger visas kl 19 i kväll på biografen i Med-borgarhuset i Arboga. I filmen får vi följa Davis Okoye (Dwayne Johnson), en man som håller människor på avstånd men däremot har ett väldigt starkt band med en synnerligen intelligent gorilla som han har tagit hand om sedan den föddes.

PLÖTSLIGT går ett vetenskapligt experiment väldigt fel och förvandlar den snälla apan till ett gigantiskt monster. Och för att göra saken ännu värre, upptäcker han snart att det finns fler nyskapade alfadjur som river kors och tvärs över Nordamerika och förstör allt i sin väg.

SAMTIDIGT måste Okoye försöka få fram ett motgift, inte bara för att förhindra en global katastrof, men också för att rädda varelsen som en gång var hans vän. I filmen ser vi även svenska Malin Åkerman och Oscarsnominerade Naomie Harris. Filmen är 1 timme och 47 minuter lång samt tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2018 04 13

___________________________

TORSDAGEN den 12 april fortsätter solen att ösa ner över Arbogatrakten.
Den tidiga morgonens minusgrader förvadlas frampå dagen till 9 plusgrader.
Skulle du ha förhinder att njuta av vädret idag, så blir det lika fint i morgon,
fredag. Till att börja med.

KOLLA DITT KONTO på Facebook. IT-verkstaden på Arbogas bibliotek
kl 14-16 idag torsdag har precis den rubriken. Facebook har bättre koll på dig än vad du tror så hur gör du för att skydda dina personuppgifter och stoppa kapning av ditt facebook-konto? Hjälp kan man få på dagens IT-verkstad torsdag. Ingen föranmälan behövs men om många kommer kan man få vänta en stund på hjälp.

HÖGSKOLECENTRUM i Arboga arrangerar en informationskväll i afton kl 17-19. Programmet ska inspirera inför de vuxenutbildningar som startar i höst:
Yrkeshögskoleutbildningarna elkraft-ingenjör, underhållsingenjör, process-teknisk, mätingenjör och specialist-undersköterska inom demens.

DET FINNS också utbildning till
undersköterska på vård- och omsorgs-college (gymnasienivå), kurser på grund- och gymnasienivå samt Lärvux (som är en särskild utbildning för vuxna).

HARRY HOLM 2018 04 12

____________________________

ONSDAGEN den 11 april bjuder inte på något dåligt väder i Arbogatrakten. Efter fyra minusgrader på morgonen når temperaturen upp till 8-9 plus under eftermiddagen. En hel del solsken väntas men inte blir det helt molnfritt som det ska vara på torsdag och fredag.

SJUNGIS. Sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar, är det i Örtagårdskyrkan vid Nygatan, kl 10 - 12 idag onsdag. Efter sjungandet väntar lek och fika.


'

KVÄLLENS BIO. På biografen i Medborgarhuset i Arboga visas filmen Pacific Rim - Uprising 3D kl 19 i kväll. Handlingen: Den rebelliske Jake Pentecost, en gång en lovande Jaeger-pilot vars far offrade sitt liv för att säkra mänsklighetens seger mot de mons-truösa ”Kaiju”, har övergett sin utbild-ning och istället hamnat i kriminella kretsar.

MEN NÄR JORDEN åter hotas av undergång, får Jake en ny chans att leva upp till sin fars rykte genom att ansluta sig till en modig ny generation piloter som vuxit upp i skuggan av kriget. Filmen är 1 timme och 51 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar en hundring.

HARRY HOLM 2018 04 11

___________________________

TISDAGEN den 10 april säger meteorlogerna "varsågod" till oss i Arbogatrakten: Strålande sol hela dagen. Och uppåt 8 plusgrader. Hittar du sedan en plats i lä från den något
kännbara nordostliga vinden så är dagen i hamn, så att säga. Apropå i hamn... så är norsen på gång.

KVÄLLSÖPPET är det på VMMF kl 16:00 - 19:00 idag tisdag. Västra Mälardalens Myndighetsförbund har öppet kvällstid för att öka tillgänglig-heten, förklarar förbundet. Nu ska allmäheten få träffa dem som är hand-läggare inom bygglov och enskilda avlopp. Platsen är Högskolecentrums byggnad, med adress Gunnarsrovägen 2.

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Matte-centrum har öppet kl 17-19 varje tisdag på Arboga bibliotek. Där ges hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Ingen föranmälan behövs, det är som en sorts dropin.

HARRY HOLM 2018 04 10

-------------------------------------

MÅNDAGEN den 9 april. Och det visar att de spådde fel, meteologerna som hade hand om Vädret i TV inför helgen. För det blir ingen strålande vacker måndag i Arbogatrakten. Inte nog med att det är grått på himlen, det småskvätter lite hela dagen.

MOT KVÄLLNINGEN får vi räkna med riktigt regn och till och med snöblandat sådan när det mörknar. Från 7 plusgrader vid lunchtid sjunker temperaturen ner mot nollan under natten.

ENERGI. På Arboga bibliotek är det energi- och klimatrådgivning kl 14.00 - 18.00 idag, måndag. Evelina Persson är energi- och klimatrådgivare i Köping, Arboga och Kungsör. Idag finns hon i Arboga och svarar på frågor om energi och miljö.

ENERIG- OCH klimatrådgivningen är en opartisk och kostnadsfri service som vänder sig till kommuninvånare, företag och organisationer. Evelina hjälper till med tips och råd om hur man kan påverka sin energianvänd-ning och hur vi ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt.

VIS-SKATTEN. Mellan 14 och 15.30 idag ordnas åter evnemanget Vis-Skatten i Godtemplargården, vid Storgatan 10 (landets äldsat icke-kyrkliga samlingslokal som fortfarade är i drift). Programmet idag är allsång för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Det är fri entré. Som arrangör står NBV.

HARRY HOLM 2018 04 09

____________________________

SÅ ÄR DET helg igen och i Svenska kyrkans värld är det "Den andra i påsktiden". Ja så heter söndagen trots att påsken är över.
Först - som vanligt - ett bibelord:

Jesus stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla."
Joh. 20:26

Påskens vittnen
– fick frid

FRID åt er alla! Så står det i dagens bibelord här ovanför. Med ”Frid”
hälsar också många frikyrkliga varandra. Och det känns skönt. Men när Jesus uttalar de orden är det inte bara en hälsningsfras eller en variant på norrmännens Ha det! För när Jesus säger något är det som vanligt inte bara ord, utan fakta, verklighet.

NÄR JESUS sa ”Frid” till sina lärjungar, då kände de säkert hur friden sköljde in i dem och tog bort all sorg samt suddade ut all rädsla för romarna och för judarna. Vilket var nödvändigt inför den kommande kampen för evangelium.

DET ÄR LIKADANT för oss idag, inte bara när vi gör våra mer eller mindre tafatta försök att sprida Jesu budskap, utan också i det dagliga världsliga livet. För att orka ta itu med problem och diverse arbetsuppgifter måste man ha frid inombords. Annars blir allt extra jobbigt.

HAR DU Guds frid i hjärtat, då känner du trygghet och klarar kampen mot
både det ena och det andra, mot krass-lighet och krämpor, mot myndigheter och mobbare, mot frestaren och andra fula fiender.

LITE LÄNGRE fram i Johannes evangeliums 20:e kapitel andas Jesus på lärjungarna och säger: "Tag emot helig ande." Genom detta fick lärjungarna, mer bokstavligt än vi idag, känna att Jesus skulle vara med dem för alltid. Ja, rent fysisk blev upplevelsen: Han andades på dem.

NÄR JESUS sedan lämnade jorden förklarade han att det var Den helige
Ande som därefter skulle göra Jesus jobb här nere hos oss. Den helige
Ande skulle vara vår hjälpare. Och nog är vi många som på olika sätt, och i olika sammanhang, känt hur denne hjälpare andats på oss och därmed givit oss styrka, kraft och – frid.

SÅ IDAG, andra söndagen i påsktiden som dagen kallas, ber vi – som alltid – om att Den helige Ande, enligt Jesu löfte, ska komma och hjälpa oss så att vi i våra hjärtan får Guds frid.
Amen.

HARRY HOLM 2018 04 08

___________________________

LÖRDAGEN den 7 april kommer att innebära rätt fint väder i Arbogatrakten.
Efter någon minusgrad natten till idag ökar temeraturen timme för timme för att under eftermiddagen nå upp till 10 plusgrader. Vinden kommer från söder
och blir inte särskilt besvärlig. Solglimtar väntas av och till hela dagen.

BARNTEATER. "Vill visst" med Mittiprickteatern är den tredje och sista av vårens tre teaterföreställningar för barn i Arboga. Den ges kl 13 idag, lördag, i Rotundan i Medborgarhuset. Handlingen: Nere på golvet, i hörnet eller kanske under din säng där lever de.

DU KANSKE tror att det bara är lite damm och skräp som samlats ihop till en liten hög. Och det är precis så de vill att du ska tro. Då blir det inte så farligt för dem. Men nu vill våra okända vänner dammråttorna bjuda in oss alla på besök. Men varför vill de att vi ska komma? Och varför är det så svårt för dem att hålla sams?

DET ÄR SVÅRT att inte kunna få som man vill. Och det är ju så många gånger som man inte får göra det man vill. Det gör nästan ont om någon annan bestämmer något som man själv inte vill. Kanske vet man inte vad man vill, bara att man själv vill bestämma.

DET ÄR SVÅRT att ändra sig om det .där andra ändå faktiskt verkar roligt, eftersom det är någon annan som har bestämt det... Föreställningen pågår i 30 minuter och passar barn från 3 år och uppåt. Det är gratis. Och arrangörer är Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

BIODAGS. Filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 15 idag heter Grottmannen Dug. Det handlar om en tid när dinosaurier och förhistoriska varelser strövar omkring på jorden. Där möter vi Dug, en modig grottman som tillsammans med sin vän Hognob förenar sin stam mot den mäktiga Lord Nooth och hans bronsålderstad för att rädda
deras hem. Skaparna bakom Fåret Shaun, Wallace & Gromit, och Flykten från hönsgården är tillbaka med ett nytt animerat äventyr för hela familjen. Filmen är en och en halv timme lång, har sveskt tal och är tillåten från 7 år. Biljetten kostar 80 kronor.

INBROTT I ARBOGA. Under natten till fredagen var det inbrott hos ett företag i Arboga. Någon okänd gärningsman hade tagit sig in genom att bryta upp en dörr. Metaller till stora värden är tillgripna. Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning.

HARRY HOLM 2018 04 07

___________________________

FREDAGEN den 6 april blir en fin men blåsig dag i Arbogatrakten. Solen börjar visa sig redan på förmiddagen och från lunchen väntar allt färre molntussar på den blå himlen. Det kommer att vara 8-9 plusgrader. Men blåsigt, blåsigt.

BIO I KVÄLL. Filmen Ready Player One börjar i Medborgarhuset i Arboga kl 19 och är två och en halv timme lång. Handlingen: Året är 2045 och världen befinner sig på randen till kaotisk kollaps. Människor har sökt trygghet i en virtuell verklighet - universumet OASIS som har skapats av den briljante och excentriske James Halliday. Biobiljetten kostar 100 kronor och filmen är tillåten från 11 år.

Dansbandet Skåningarna
spelar i Arboga ikväll.
Bild: Amanda Sigfridsson.

DANS I KVÄLL. Dagens dansband i Arboga Folkets park heter Skåningarna.
Dansen pågår mellan klockan 20.00 och 24.00. Skåningarna startades 2014 och då som duo. I Januari 2016 bestämde sig bandet för att utöka sin sättning. Skåningarna är ett band som har Joel Andreasson i spetsen.

BANDET SPELAR mogen
dansmusikt. Bandets medlemmar är förutom Joel Andreasson (gitarr och sång), Antti Johansson (gitarr, saxofon, sång), Håkan Larsson (trummor) och Roger Olsson (klaviatur, dragspel, sång). Det kostar 180 kronor att gå in i Parkhallen.

HARRY HOLM 2018 04 06

 

____________________________

TORSDAGEN den 5 april blir väldigt solfri fram till lunch. ja det blir regn alltså. Sedan kan molnen lätta något och på eftermiddagen väntas en del stunder med blå himmel.. Det blir då upp mot 11 grader varmt och svag vind. Men, sorry, framåt kvällen och natten börjar det regna igen.

PÅSKLOVSBIO 1. Filmen "Paddington 2" visas redan kl 9.30 idag på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Filmen, som förstås har svenskt tal, slutar 11.15. Det är alltså nya äventyr med nallebjörnen i London. I uppföljaren har björnen Paddington blivit en del av familjen Brown och är omtyckt i samhället Windsor Gardens.

NÄR TANT Lucy ska fylla 100 har han hittat den perfekta presenten i form av en unik bok i antikaffären. Men när boken blir stulen måste han och familjen Brown hitta tjuven. Filmen är tillåten från 7 år och det är fri entré, även för medföljande vuxen.

PÅSKLOVSBIO 2 heter "Ready Player One 3D". Den börjar kl 19 och är två och en halv timme lång. Året är 2045 och världen befinner sig på randen till kaotisk kollaps. Människor har sökt
trygghet i en virtuell verklighet - universumet OASIS som har skapats av den briljante och excentriske James Halliday.

NÄR HALLIDAY dör, testamenterar han sin enorma förmögenhet till den som hittar den digitala ledtråd han gömt
någonstans i det gigantiska OASIS. Det blir en tävling som engagerar en hel värld. När den unga hjälten Wade Watts
bestämmer sig för att delta i tävlingen kastas han in i en fartfylld och svindlande skattjakt genom ett fantastiskt universum fyllt av mysterier och faror.

FRÅN TREFALDIGT Oscarbelönade Steven Spielberg kommer det här fullspäckade actionäventyret "Ready Player One", som är baserat på den bästsäljande boken med samma namn.
Filmen är tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 04 05

____________________________

ONSDAGEN den 4 april blir det andra bullar. Annat väder, alltså. Slut är det på solskenet. Grå himmel väntar i Arbogatrakten och regn då och då. Några riktiga skurar gissar jag på vid 10-tiden på förmiddagen medan det blir något torrare på eftermiddagen.
Temperaturen når upp till åtta grader framåt kvällen.

SÅ NOG ÄR våren på gång. Snön har smält undan.... ja inte allt det vita förstås. Om det nu är vitt det som är kvar. I grannstaden Köping fann jag igår en märklig företeelse: Svarta snödrivor som
spärrade gångvägar.

FRÅN EN CENTRAL bilparkering fanns två gångbanor österut. Båda var spärrade som på bilden, vilket
tvingade de gående att gå ut i körbanan där bilar till och från parkeringsområdet färdades. Av "spärrarna" att döma har de funnits där mycket länge.

SJUNGIS Sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar arrangeras i Örtagårdskyrkan vid Nygatan kl 10-12 idag, onsdag. Lek och fika blir det efteråt. .

HARRY HOLM 2018 04 04

____________________________

TREDJEDAG PÅSK, tisdagen den 3 april 2018, blir det inte igenmulet i Arbogatrakten, i varje fall inte i början av dagen. Men så strålande heldagsväder som i går är knappast att vänta. Vinden blir svag och temperaturen når under eftermiddagen upp till 6 plusgrader. Det är Kärlekens Dag (se längre ner i spalten). Och påsklovet har for-mellt sett börjat idag i vår kommun.

PÅSKLOV I ISHALLEN. I Ishallen i Arboga är det allmänhetens åkning kl. 09:30-11:30 . Under allmänhetens åkning är det inte tillåtet att använda puck och klubba.

SPELDAG PÅ BIBLIOTEKET. Idag, tisdag den 3 april, spelas det brädspel på Arboga Bibliotek. Alla påsklovs-lediga barn är inbjudna. Mellan klockan 13 och 15 ger man sig i kast med tär-ningar och kortspel. Ingen föranmälan krävs och givetvis är det gratis.

MITT-PÅ-DAN-TRÄFF är det i Örtagårdskyrkan vid Nygatan i Arboga kl 14-16 idag, tisdag. Träffen besöks av Stefan Persson, Arbogas nya kom-munpolis. Det är fri entré.

KÄRLEKENS DAG. Så står det den 3 april på listan över temadagar. Kärlekens dag återkommer på detta datum varje år och firas på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att vi uppmanas att sprida kärlek omkring oss. Ansvariga för Temadagar.se hoppas att vi ska fira Kärlekens dag även om den infaller ganska nära efter Alla hjärtans dag.

HARRY HOLM 2018 04 03

......................................................

ANNANDAG PÅSK och måndagen den 2 april, en dag då solen kommer att skina från en molnfri himmel så gott som hela dagen. Från 10-tiden är det plus på termometern och på eftermiddagen inte
mindre än sex plusgrader. Lite blåst väntas men det går säkert för soldyr-karen att finna lä eftersom vinden kommer från "andra hållet", från nordnordväst.

TEMADAGAR är det många idag. Det är inte bara Annandag Påsk utan också Studenternas dag, Internationella
barnboksdagen och Världsautismdagen. Studenternas dag tycker jag inträffar i början på juni, så jag låter den vara nu.

BARNBOKSDAGEN får mig att tänka på forskning som jag läste om bara för någon vecka sedan. De visade att barn, som föräldrarna hade läst regelbundet för, lyckades generellt sett bättre med sina studier senare i livet, jämfört med de barn som inga vuxna hade läst för.

Valery Larbaud.

LÄSNING är säkert bra även för den som inte längre är barn. Jag vill gärna låta er känna till Valery Larbaud, som sade att läsning var en oskyldig last. Hans far ägde mineralvattenkällan Vichy Saint-Yorre (vichyvatten). Men Valery studerade och reste. Och kom ut med många böcker.

MEN JAG nämner honom framför allt för han sade följande: "Att låta en dag av livet förgå utan läsning, vore som att gå ut i öknen utan vatten". Och då tillämpar jag det på Barnboksdagen: "Att låta en dag av livet förgå utan att jag läser för mitt barn, vore att släppa ut barnet i öknen utan vatten. Och kompass."

AUTISMDAGEN är det också idag. Jag minns då Pelle Corch, vars son var autistisk och vistades på dåvarande
Gersillaskolan i Kungsör. De båda kunde inte prata med varandra. Men Pelle började enträget teckna med sin son.

TECKNINGARNA blev till slut till ord. Och orden blev till en lyrikbok, med namnet "Hör min röst - rader från ett
utvecklingsstört barn": Jag minns speciellt en av sonens dikter till sin pappa: "Jag har varit hos dig, en gång för länge sen, nånstans långt borta. Får jag komma tillbaka. Den gången."

HARRY HOLM 2018 04 02

____________________________

PÅSKDAGEN är det. Men också Den första april. Dagen då det är mer eller mindre tillåtet att luras. Om inte meteorologerna luras så blir det mest molnigt i Arbogatrakten idag. Solglimtar
kan förekomma på morgonen och mot kvällningen - då vi kan vänta oss 5-6 plusgrader.

ATT LURAS gillar jag av princip inte. Men att berätta om aprilnarrandets bakgrund kan jag göra, på allvar. Aprilskämtens historia är dunkel, konstaterar Nordiska Museet men nämner att de tidigaste beläggen för skämtande denna dag härstammar från
1500-talet.

I SVERIGE går seden att ”narra april”, enligt samma källa, tillbaka till 1600-talets mitt. Under 1900-talet började massmedierna ta aktiv del och driver gärna med sig själva, politiker,
makthavare och ny teknik.

JAG HAR funderat på varför jag inte tycker om att narras. Jag mår t.o.m. dåligt i avsitt av filmer där det finns exempelvis infiltratörer. Eller där någon - ofta kvinnlig - polis får utgöra lockbete inför gripandet av en bov.

DET ÄR INTE alls säkert att det är någon sorts hög moral, som gör att jag inte tycker om att ens narras april. Jag tänker att det kan vara en "yrkes-sjukdom". Strävan, under de snart 60 år jag skrivit i tidningar, har varit att för läsarna berätta sanningen om olika skeenden.

IBLAND HAR det varit svårt att få fram sanningen. Inte minst har jag "råkat i luven" på kommunala makthavare, när de försökt hindra mig att tala om vad de planerat att göra. Eller har gjort. Det är nog alla sådana strider, som gör att jag ogillar motsatsen till sanningen - alltså att narras, luras, dvs ljuga.

INTE FÖR att jag skulle vara bättre människa - och ha någon ärligare läggning - än andra alltså, utan bara som en prägling av mitt yrke... som innebär att du min läsare idag inte kan förvänta dig något aprilskämt här på arbogasidan.se

HARRY HOLM 2018-04-01

___________________________

_____________________________

_____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV APRIL 2018

 

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

 

ARKIV APRIL 2018

_____________________________

Arbogas valborgsfirande på ny
plats - Vid Strandgården i år

Gycklargruppen Trix bjuder på eldshow vid ån.

I år flyttar valborgsmässofirandet från Ahllöfsparken till Arbogaån intill Strandgården. Nytt för i år är att valborgs-elden tänds på en flotte på ån.

Det kommer att bjudas på sång och musik av Arboga manskör och Arboga blåsorkester och vårtalar gör Helena Bosved, tillförordnad Fritids- och kulturchef.
– Det känns jätteroligt att vi nu kan göra verklighet av förslaget att ha Valborgselden på en flotte i ån. Vi har sjösatt flotten tillsammans med Räddningstjänsten och förberedelserna har gått enligt plan, säger Anna-Lena Pligg, föreningskonsulent vid Fritids- och kul-turförvaltningen i kommunen.
Hon fortsätter:
– Förra året tog vi bort fyrverkeriet som ersatts av en eldshow med Gycklargruppen Trix. Vi fortsätter med det även i år. Det var ett trevligt inslag som var mycket uppskattad bland besökarna. En annan anledning är att vi vill ta hänsyn till djuren.
Firandet börjar kl. 21:00 med att eldflotten tänds.
Arrangörer är Arboga kommun tillsammans med IFK Arboga Handboll.
(Allt, inkl bild, från Arboga kommuns hemsida)

HARRY HOLM 2018 04 30

______________________________

Det våras i Sveriges land

April är en månad då det våras. Men vi har därmed också aprilvädret, illustrerat idag av att en regnig morgon följs av en eftermiddag med solglimtar i Arbogatrakten.
Vinden kommer visserligen från nordost större delen av dagen. Men den är så svag att det inte gör något att det blåser från Sibirien. Dessutom vänder vinden till sydlig mot kvällningen.

TEXT: HARRY HOLM 2018 04 29
FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Arboga kommun möter framtidens
utmaningar med grannsamverkan

Moderata kommunalrådet Anders Röhfors, Arboga kommunstyrelsens ordförande.

Det kommer i den nära framtiden i Arboga att krävas mycket pengar till investeringar inte minst i byggnader. Som den enda konkretra förberedelsen för det, lutar sig kommun-ledningen mot att det kan sparas pengar genom samverkan med grannkommunerna Kungsör och Köping.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar de kommande åren, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL). "För att ta höjd" för framtidsfrågorna, som Arboga kommun uttrycker det,´har kommunen tagit fram en långsiktig finansiell analys, som kartlägger kommunens främsta utmaningar för åren fram till 2030. Det berättar Arboga kommun på sin hemsida.
– Kommunen har ett brett uppdrag och för att fortsätta ge en bra samhällsservice till medborgarna är en av grundförutsättningarna att vi har ett väl underbyggt underlag till de beslut vi ska ta, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Arboga.. Det är också därför som vi har tagit fram analysen.

Kommunernas utmaningar
SKL visar att de övergripande utmaningarna för Sveriges alla kommuner bland annat är en ökad urbanisering och att både barn och äldre ökar i en omfattning som man inte sett de senaste 50 åren. Vidare menar SKL att skatteintäkterna inte håller samma takt som kostnaderna för att finansiera välfärden.
Den långsiktig finansiella analysen för Arboga kommun visar bland annat på en förändring i demografin. Arboga står även inför stora investeringar som innebär ökade kostnader, vilket inte är unikt i kommunsverige då många verksamhetslokaler, bland annat skolor, är byggda på 1960- och -70-talen.
– Utmaningarna påverkar våra förutsättningar och den här analysen är en del i arbetet med att förbereda kommunen inför kommande resursbehov, säger Anders Röhfors.

Fördjupad samverkan
Kommunen skriver alltså "För att ta höjd för de här utmaningarna arbetar kommunen redan i dag med att fördjupa samverkan mellan kommunerna i Arboga, Köping och Kungsör för att samordna resurser".
Vidare pågår effektiviseringar och att arbeta med digitalisering när det gäller verksamhetsutveckling. Till exempel har nyckelfri hemtjänst lanserats som en del i det arbetet.
Den långsiktiga finansiella analysen har genomförts av Pricewaterhouse Coopers AB på uppdrag av Arboga kommun.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 04 28

_______________________________

Pengar att tjäna
Kommunen: Kan din förening ordna
sommarlovsprogram i Arboga?

Nu går Arboga kommun ut till föreningarna och organisastionerna i kommunen för att få dem att ordna program för sommarlovslediga unga. Socialstyrelsen skjuter till extra pengar.

Kan din förening erbjuda någon lovaktivitet för barn och unga? Så frågar Arboga kommun just nu. Och fortsätter: Har din förening lust och möjlighet att erbjuda någon speciell minnesvärd upplevelse och aktivitet för barn och unga under sommaren? Då är det bara
att söka söka bidrag via Arboga kommun.
I år fördelar nämligen Socialstyrelsen medel till landets kommuner för att ordna gratis aktiviteter för barn under alla skollov 2018. Bidraget ska möjliggöra möten över sociala gränser och ska vara kostnadsfria för barn och unga i åldrarna 6-15 år, ge barn och unga
stimulans och personlig utveckling samt stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration, motverka segregation och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika sociala bakgrund.
Ansökningsformulär finns på Arboga kommuns hemsida och det ska vara insänt senast den 25 maj.

HARRY HOLM 2018 04 27

______________________________

Brottning i fokus i Arboga
Pyrre och Patrik toppledare

Jan "Pyrre" Nyberg och Patrik Magnusson talade brottning i Morgonsoffan.

Vid gårdagsprogrammet Morgonsoffan på Stadskällaren i Arboga fick även den ädla sporten brottning lite uppmärksamhet. I Arboga finns ett brottningsgymnasium med riksintagning, och ett par av sportens landslagsledare.

I Mästarnas Mästare i TV såg vi för ett tag sedan när Thomas Johansson tagit VM-guld i Budapest och i ren glädje kastade Arbogas Jan "Pyrre" Nyberg. ”Pyrre” var igår, tillsammans med Patrik Magnusson, gäst när Morgonsoffan arrangerades på Stadskällaren i Arboga. De båda berättade bland annat om att Arboga har ett Brottargymnasium som har elever från hela Sverige.

Pyrre
Jan Nyberg är extratränare för AAKs junioren och seniorer samt på RIG Brottning. Det är på Vasagymnasiet i Arboga som detta riksrekryterande brottningsgymnasium finns. Dit går det att söka oavsett var i Sverige man bor. Arboga är RIU-ort (Riksrekryterande idrottsutbildning) sedan 2002. Arboga Atletklubb (AAK) har tränat brottare sedan 1932 och klubben har genom åren varit bland de bästa i Sverige.
"Pyrre"vann SM i alla åldersgrupperna, representerade landslaget vid ett flertal landskamper och internationella turneringar och deltog vid EM två gånger. Jan har också tränat ungdoms- och juniorlandslag och alltså varit förbundskapten för svenska brottarladslaget.

Patrik
Patrik Magnusson är tränare för AAKs juniorer och seniorer, lärare/tränare vid RIG Brottning Arboga och föreningens ordförande. Patrik har egna placeringar inom brottningen med bland annat 11 st SM guld och 3 st Nordiska Mästerskapsguld. Han har representerat Sverige 3 gånger vid EM, med en 7:e plats som bästa merit.
Patrik är också tränare för Sveriges damlandslag och tränar således några av Sveriges allra mest framgångsrika tjejer.
På tisdag åker de till Ryssland för EM och en av tjejerna i landslaget är Daniella Nyberg som är från Arboga.

HARRY HOLM 2018 04 26
Foto: Arboga i Centrum / Arboga kommuns hemsida

______________________________

På Arboga bibliotek i kväll:
Hur vet du om en nyhet är sann?

Kan du lita på internet? Hur avgör du om en nyhet är sann eller inte? Arboga bibliotek vill lyfta demokratifrågorna inför valet i september. Därför föreläser Hugo Ewald om källkritik kl 18 i kväll på biblioteket i Arboga.

Hugo Ewald, faktakollsredaktör på Dagens Nyheter, kommer till Arbogabiblioteket och föreläser om källkritik och faktagranskning. Vi hämtar mycket av vår information idag från nätet och sociala medier. Där är det inte alltid lätt att veta vad som är sant eller falskt.
Informationen är ofta en blandning av fakta och personligt tyckande.

Extra viktigt just nu
Nyheter som sprids via trollfabriker, alternativa fakta och filterbubblor har gjort att kunskap om källkritik sällan har varit så viktig som nu.
För att fatta beslut och välja, måste vi kunna bedöma trovärdigheten i informationsflödet på internet.
Hugo Ewald är faktakollsredaktör på Dagens Nyheter under valrörelsen. Tidigare arbetade han som redaktör för Viral-granskaren.
Föreläsningen är gratis.

HARRY HOLM 2018 04 25

_____________________________

Idag är det försöksdjurens dag

LÄS OM DEN DAGEN
I DAGENS HARRYS HÖRNA
HÄR TILL VÄNSTER

_____________________________

Eftermiddagskonsert med
S E Quartett i Nicolaikyrkan

David Ehrlin var en av de medverkande vid gårdagens konsert i Sanct Nicolai kyrka i Arboga.

De arbogabor, som dragit sig till Nicolaikyrkan på söndagseftermiddagen fick lyssna till en skickligt framförd
konsert av gruppen S E Quartett.

Medlemmarna är David Ehrlin på saxofon och basklarinett, Antti Ojala på trummor, Kristoffer Sundström bas och Rasmus H Thomsen på piano började spela tillsammans för tolv år sedan och har en lång rad cd- skivor bakom sig.
Trots att de bor långt ifrån varandra har de fortsatt med sin grupp och förutom Arboga har de ännu en konsert inbokad samma kväll.
Kvartettren spelar nordisk jazz och repertoaren denna söndag med tydlig andlig bakgrund. Pianisten Rasmus står för många kompositioner, bland annat Song for Paris som han komponerat efter terrordåden 2015. Andra titlar är The Power of Forgiveness och Du omsluter mig.
Aldrig har den ärevördiga gamla kyrkan fyllts av så mäktig musik. Saxofonens mörka toner blandar sig med skickligt pianospel och rytmen markeras från basen och trummorna. Åhörarna känner, att de för en liten stund har fått tillgång till de skickligaste musiker av högsta klass.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Utdockning idag vid Dockan

Årets utdockning vid Hjälmare Docka utanför Arboga kommer att äga rum idag, söndag, den 22 april. Då ska de seglingsklara, större som mindre, båtarna släppas ut från sitt ide i Hjälmare Kanals torrdocka.
Påfyllning av vatten börjar klockan 06:00 och dockningen beräknas pågå under större delen av dagen, i varje fall till kl 15.
Kaféet håller öppet under dagen, meddelar "Sluss-Janne".

______________________________

En aprilkväll i Vilsta

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Biskopsvisitationen i Arboga
började med alla körers konsert

Mikael Mogren , biskop i Västerås stift, talade i Arboga.

Mikael Mogren , biskop i Västerås stift, inledde på onsdagen sin visitation i Arbogabygdens församling med avslutning på söndag. Starten innehöll sång av en mycket stor kör.

Senast en biskop besökte Arboga var 2004 och det lär dröja till 2030 innan nästa gång.
Biskopen har huvudansvaret över alla församlingar i stiftet och besöker dem för att uppleva hur arbetet fortgår och som det står
sedan gammalt att ”evangeliet predikas rent och klart.”

Under de här dagarna får biskopen träffa alla kyrkans medarbetare i Arboga och vid flera tillfällen inbjuds även allmänheten.
Så skedde på onsdagskvällen när Arbogabygdens alla församlingskörer samlades i Heliga Trefaldighets kyrka till en konsert med Franciskus som tema.
Franciskuskören, Sankta Klara kören, Medåkers kyrko- och hembygdskör, Götlunda kyrkokör och Diakonikören bildade en enda stor kör med sextio deltagare ledda av Hanna Drakengren, Birgitta Rosenquist-Brorson och Åsa Westerberg.

Komminister Johan Linnman reflekterade över Fransiskus och hans betydelse för oss i dag.
Med bilder som Franciskus omfamnar en spetälsk, Franciskus mitt ibland fåglar och djur, Franciskus stöttar den lutande kyrkan inramades körsånger som med texter lovande Gud och hans vackra natur.
Inledningsnumret Rejoice in the Lord och Se på din värld var mycket mäktiga och den gamla kända Dona Nobis Pacem sjungen i kanon med församlingen fick taket att lyfta sig.
Rolf Gravé hade komponerat flera av sångerna, bland annat den finstämda Du är släkt med stjärnorna och en av psalmerna, Det drar genom världen en aning om vår, tillskrivs Arbogas tidigare kyrkoherde Rolf Larsson och Rolf Gravé.

Biskop Mikael Mogren tackade alla körerna och i sitt sluttal målade han upp ett Arboga där i en framtid alla är nöjda och glada och till freds med sina liv.
Församlingen gavs tillfälle att bekanta sig med varandra och med biskopen och övrig personal vid ett litet mingel med snittar och cider i kyrkan efteråt.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON 2018 04 19

 

_______________________________________________

Utdockning på söndag

Årets utdockning vid Hjälmare Docka utanför Arboga kommer att äga rum nu på söndag, den 22 april. Då ska de seglingsklara, sörre som mindre, båtarna släppas ut från sitt ide i Hjälmare Kanals torrdocka. Påfyllning av vatten börjar klockan 06:00 och dockningen beräknas pågå under större delen av dagen, i varje fall till kl 15..Kaféet håller öppet under dagen, meddelar "SlussJanne".

_____________________________

Men träden då?

Krokusarna och tussilagona har efterträtts av sipporna. Och, jodå, visst börjar det grönska här och där (se bilden ovan). Men nu längtar vi verkligen efter att också träden ska klä sig i sommar-kläder. Låt oss se vad som händer efter morgondagens värme som väntas bli den högsta i år i Arbogagtrakten.

BILD: ARNE GRIPENHED.
TEXT: HARRY HOLM 2018 04 19.

______________________________

Nu kommer våren till Arboga

Nu verkar det vara helt slut på minusgrader här i Arbogatrakten. I morgon torsdag är det svag vind och temperaturen klättrar till 16-17 plusgrader, i solen är det ännu varmare förstås.
Fredag når termometern till 13-14 grader i skuggan men då kommer också solen att gassa, i alla fall på eftermiddagen, enligt meteorlogerna.
Lördagen får sol hela dagen och 16 grader varmt.
Under söndagen väntar en solig eftermiddag och 14 plusgrader. Visst låter det väl som att vi får en hel rad av vårliga dagar?

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 04 18

----------------------------------------------

Norsylingen ordnas den 28 april
I år på andra sidan Arbogaån

Än så länge blir det inte mycket att håva upp vid provfisket i Hamnbassängen i Arboga. Men vid evenemanget Norsylingen den 28 april har fisken säkert gått till.

Tack vare föreningen Sturefiskarna får Arbogabor och tillresta även i år uppleva evenemanget Norsylingen. Lördagen den 28 april mellan kl 10.00 - 14.00 arrangeras detta årliga vårtecken. Men denna gång på södra sidan av Arbogaån, i parken nedanför Strandgården.

Arrangerande Sportfiskeklubben Sturefiskarna bildades i början av 1970-talet. Klubben har sedan dess utvecklats inom olika områden t. ex. ungdom, tävling och studier. Den arrenderar flera sjöar och medverkar också vid ett flertal arrangemang inom kommunen -
exempelvis Norsylingen, vid det tillfälle i april varje år då norsen går upp till Hamnbassängen i Arboga för att leka.

Arrenderar sjöar
Sedan ett antal år tillbaka arrenderar klubben fiskerätten i tre sjöar och Arbogaån inom Arboga kommun.
En av dessa, Sundsjön, har utvecklats till ett put and take vatten med flera utsättningar av regnbåge årligen.
Den största sjön, Tjurlången, har god tillgång på gädda och abborre samt annan vitfisk. Där lägger, söndagen den 22 april kl. 10.00, de som vill, gemensamt i båtarna vid Tjurlången (om isen har släppt sitt tag om sjön). Klubben håller på att genom utplanteringar försöka
etablera ett bestånd av gös i sjön, vilket verkar gå bra.

Öring i Arbogaån
I Arbogaån har man utsättning av regnbåge för put and take. Föreningen har också bedrivit utsättning av öringyngel under ett antal år. Fiskarterna i ån är gädda, gös, abborre, asp, ål, öring och vitfisk.
Men just nu är norsen hetast av alla byten. Provfisket med håvbåtar inför Norsylingen har redan börjat (Se bilden ovan - och nedan)..

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 04 17

_______________________________

Nu har norsfisket börjat i Arboga

I går kväll var två håvbåtar igång i Hamnbassängen i Arboga. Det blir än så länge inte särskilt stor fångst i håven vid varje nedvevning. Men den säsongsbundna lilla laxfisken är på gång. Var så säker!

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 04 16

______________________________

Musik & Café med Carl-Olov Hultby
i Arboga på söndagseftermiddagen

Vid Musik & Café i Arboga Pingstkyrka kl 16 på söndagseftermiddagen medverkar Carl-Olov Hultby. Han bor i Sala men har hela landet som arbetsfält.

Carl-Olov Hultby presenterar sig så här:
- Gitarren är en ”kompis” sedan jag var ung. Och som evangelist får jag många tillfällen att sjunga. Jag älskar den andliga klassiska sångskatten, men tycker också om att få sjunga mina egna sånger.
- På senare år har jag haft förmånen att få sjunga in två cd-skivor och att ge ut ett sånghäfte, lägger han till.
Till denna musikgudstjänst i Arboga Pingstkyrka, vid Trädgårdsgatan 20, är det fri entré.

HARRY HOLM 2018 04 15

_______________________________

Än så är det långt till vår...

"Än så är det långt till vår, innan rönn i blomma står", sjunger vi när den efterlängtade årstiden dröjt ovanligt länge i Arbogatrakten. Och inte bara här. Två veckor försenade kom tranorna till Hornborgar-sjön i år, sägs det. Och så mycket försenade minst känns även andra vårtecken här hos oss. Men den som väntar på något gott...

FOTO: ARNE GRIPENHED. TEXT: HARRY HOLM

______________________________

Idag är det fredagen de 13:e
Då är olycksrisken mindre!

Idag är det alltså fredagen den 13:e, då det händer färre olyckor än en vanlig fredag - vilket du kan läsa mer om längre ner i de här artikeln.

FREDAGEN DEN 13:E. har kommit, som den gör tre gånger om året. Otursdagen, säger den skrockfulle. Vilket inte stämmer, kommer du snart att få veta.

REDAN PÅ 1800-talet talades det om fredagen den trettonde som olycksdag. Men bland folk i allmänhet blev denna skrock spridd först på 1900-talet.

EN AV flera teorier hänvisar till att ett antalmedlemmar i Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

EN ANNAN hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

I NORDISKA mytologin finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud, Loke, kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

I DET GAMLA bondesamhället betraktades fredagen den 13:e som ett slags helg- och vilodag, en dag som det var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa.

APROPÅ RESA, så är det generellt sett till och med lite säkrare att resa fredagen den 13:e än en vanlig dag, ja till och med jämfört med en vanlig fredag.

ENLIGT EN olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13:e än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13:e än under en genomsnittlig fredag.

HARRY HOLM FREDAGEN DEN 13 APRIL 2018

______________________________

Så ser det ut i gamla Arboga

Jag har förstått att en hel del av den här sidans läsare är före detta Arbogabor, som numera bor på annan ort eller i annat land, ja till och med i andra världsdelar.
Jag har också förstått att de tycker om att se bilder från den stad de lämnat. Idag visar vi en färsk bild från Ahllöfsparken, tagen av Arne Gripenhed.
Samtidigt vill jag påminna om att det är helt okey att - via den här sidan - skicka en hälsning hem till Arboga från dig som är utflyttad. Chansen är mycket stor att din hälsning kommer med, t.ex. i Harrys Hörna. Skriv gärna var du är nu, om när du bodde i Arboga och specialla minnen som det kan vara trevligt att återge. Maila till harry@holm.tf

FOTO: ARNE GRIPENHED.
TEXT: HARRY HOLM 2018 04 12

_______________________________

Digitalisering i Arboga
ger nyckelfri hemtjänst

Marjo Savelius är chef för socialförvaltningen i Arboga.

Minskad nyckelhantering, ökad trygghet för hemtjänstkunder och en förbättrad arbetsmiljö. Det finns flera positiva effekter med en ny digital lösning som nu lanseras inom hemtjänsten i Arboga, enligt ledningen.

Arboga kommun tagit ett steg i användningen av den nya tekniken med syfte att förbättra hemtjänstverksamheten. Tre digitala system har kopplats ihop för att ge en mer säker och trygg omsorg.
– Det här är en milstolpe för vår hemtjänstverksamhet, både ur ett kundperspektiv som för våra medarbetare, säger Marjo Savelius, chef för socialförvaltningen i Arboga kommun.
Ett digitalt system som införts är nyckelfri hemtjänst. Det är ett system med ett elektroniskt lås som monteras på insidan av dörren till den som har hemtjänst.
Hemtjänstkunden använder sin vanliga nyckel, medan personalen använder en mobiltelefon och kod för att komma in och besöka kunden.
– Det innebär en minskad nyckelhantering och en ökad trygghet för våra kunder. Vid larm till exempel, behöver ingen tid läggas på att hämta nycklar utan personalen kan vara på plats snabbare. Det blir en minskad stress för medarbetarna, säger Carina Gullemo, vård-
och omsorgschef.

Nya möjligheter
Nu har nyckelhanteringssystemet integrerats med hemtjänstens planeringsverktyg och verksamhetssystem. Det innebär att personalen kan hantera dokumentationen och har tillgång till planeringen direkt via mobilen.
– År 2013 jobbade vi med papper och penna för dokumentering och planering inom hemtjänsten, säger Marjo Savelius. Det är klart att det var svårare att följa upp och ha en bra struktur då. I takt med att vi har digitaliserat vår verksamhet har vi det utvecklats
väsentligt. Genom att nu ha integrerat flera system är det ännu enklare att analysera vår verksamhet och göra förbättringar och insatser där de gör mest skillnad.

All info på ett ställe
Integrationen av systemen innebär också att medarbetarna har möjlighet att sitta hemma hos hemtjänstkunden och göra dokumentation direkt på plats i hemmet. Kunden kan på så sätt ha en helt annan delaktighet i sin omvårdnad och insatser. Medarbetarna å sin sida, har all information samlad på ett och samma ställe i ett verktyg som är enkelt och smidigt att ha med sig.
– Vi har fått positiv respons från medarbetarna om att det är enklare och smidigare att slippa all nyckelhantering, säger Carina Gullemo. Tidigare kunde man vara tvungen att möta upp kollegor för att lämna över nycklar och åka tillbaka till kontoret. Nu slipper vi allt sådant och medarbetarna kan lägga den tiden på våra hemtjänstkunder i stället, säger Carina Gullemo.

HARRY HOLM 2018 04 11

_____________________________

Någonstans i Arboga ...

Nu är Arne Gripenhed tillbaka i Arboga och fotograferar igen. Den här färska bilden klarade jag inte direkt att placera geografiskt. Ser du var den är tagen, kära läsare? Maila gärna svaret till mig: harry@holm.tf

TEXT: HARRY HOLM. FOTO: ARNE GRIPENHED.

______________________________

Tekniska nämnden i Arboga
föreslås skrotad vid årsskiftet

Enighet tycks råda bland politikerna i Arboga om att tekniska nämden nu gör sitt sista år - den ska bort. Det medför bland annat att Arboga bildar ett nytt aktiebolag tillsammans med Kungsörs kommun - för drift och projektering.

Vid morgondagens sammanträde med Arboga kommunstyrelse ligger det på ledamöternas bord, förslaget till framtida effekti-viseringar av kommunens organisation.
Arbetsutskottet vill att kommunstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att Tekniska nämnden upphör från och med den 1 januari 2019.
Dessutom föreslås följande ändringar i organisationen:
1. Mark och exploatering, planavdelningen, kart samt GIS och administration och service överförs till kommunstyrelsen.
2. Kostenheten överförs till barn och utbildningsnämnden.
3. Lokalvård och vaktmästeri överförs till kommunfastigheter AB.
4. Driftavdelningen och projektavdelningen förslås samordnas med Kungsörs driftsavdelning i ett gemensam ägt aktiebolag från den 1 januari 2019.
5. VA verksamheten överförs till kommunstyrelsen i avvaktan på att en gemensam VA-verksamhet skapas inom ramen för den fördjupade samverkan i Västra Mälardalen.

HARRY HOLM 2018 04 09

______________________________

Arboga söndagen den 8 april

Det blir visserligen 11-12 plusgrader frampå dagen idag och vinden kommer att vara svag. Men solglimtarna väntas inte vara så många. Så det är ingen dum dag att sysselsätta sig inomhus.

Vad finns det då att välja på för den nöjeslyste, denna söndag, den 8 april? Jo, både dans och ett par filmföreställningar.
I Folkets park är det dans till Edwings orkester mella halv två och fem i eftermiddag.
På biografen i Medborgarhuset visas först Grottmannen Dug kl 15 och sedan Pacific Rim - Uprising kl 19.

HARRY HOLM 2018 04 08

_____________________________

Strålande konsert i Arboga

Arboga musikförening arrangerade på onsdagskvällen en konsert med Carl Johan Stjernström klarinett, Alain Jacquon piano och operasångerskan Malin Hartelius.

Framträdandet i Arboga var ett av fyra i Sverige för denna trio och det kändes fantastiskt att få ta del av detta i Arboga.
Carl Johan Stjernström började sin bana i Arbogas musikskola med lektioner för Håkan Harrysson varefter han fortsatte sina studier i Malmö där han i dag undervisar i basklarinett. Han är basklarinettist i Malmö Symfoniorkester, medlem i Svenska Stråkkvartetten och gör även framträdande som solist.
Malin Hartelius debuterade som operasångerska i Tyskland redan 1990 och har sedan fortsatt sin karriär i på olika europeiska scener. År 2010 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus.

Konserten
Konserten inleddes med sex tyska Lieder av Louis Spohr. Den ovanliga kombinationen av klarinett och sång passade bra till melodierna där den vackra sopranen fick hjälp av melodislingor på klarinetten för att tolka sångernas vårlika stämning.
Vi fick också höra en basettklarinett i en aria Non tio di fiori där den lite gråtande klangen speglade den inre kampen och ångern. Alain Jacquon , den franska pianisten, fick Arbogas nya flygel att glänsa i följsamt ackompanjemang men också i ett överväldigande
soloframförande av Argentiska danser av Nasareth. Man brukar säga att fingrarna flög som lärkvingar och det var det verkligen. Otroligt skickligt!
Programmet omfattade också två satser av Bernsteins Sonat för klarinett och piano samt Schuberts Herden på klippan. Efter stora applåder fick vi höra ett extranummer med Schuberts milda Aller Sehlen.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Provsvar: Ingen fara för Meijerska
Men förskolan läggs ändå ner

I mitten av mars flyttade Meijerska gårdens förskola in i Engelbrektsskolan med anledning av att det kommit in synpunkter på lukt i en av byggnaderna på förskolan.
Prover togs och svaren visar nu på att det inte rör sig om någon typ av fuktskada i lokalen. Men förskolebarnen och -personalen splittras nu på sikt ändå upp på andra förskolor.

– Vi tog synpunkterna på allvar och inledde en utredning, säger Jatta Norberg, förskolechef för Meijerska gården. Prover togs i lokalen på Meijerska och provsvaren visar att det inte rör sig om någon typ av fuktskada i lokalen, vilket är positivt.
Dock konstaterades lätt avvikande värden för kemiska emissioner.
– Det kommer sannolikt från plastmattorna som lades för cirka ett år sedan, säger fastighetsförvaltare Peter Jönsson på Kommun-fastigheter i Arboga som ansvarar för lokalen.
V ärdena för de kemiska emissionerna är dock långt under gränsvärdet, enligt honom.

Flyttar till tre andra dagis
I samband med att det framkom synpunkter på lukt i lokalen togs beslut att flytta till Engelbrektsskolan, då Meijerska gården var en tillfällig lösning, förklaras det nu på Arboga kommuns hemsida.
– Vi ville agera snabbt, menar Jatta Norberg. Dessutom är lokalerna i Engelbrektsskolan en bättre inomhusmiljö för barnen och personalen. Det är både större och ljusare nu.
– När det gäller den långsiktiga lösningen av förskoleplats fortsätter nu en dialog med alla vårdnadshavare. Förskolan arbetar för att hitta en bra lösning för alla barn med placering på någon av våra förskolor som finns i Arboga i dag.
Pedagogerna som arbetar på Meijerska i dag kommer att flytta med till Norrgården, Regnbågen och Bullerbyns förskola där även barnen kommer erbjudas platser.

HARRY HOLM 2018 04 06

____________________________

Solnedgång på Brattfjellet
i Arboga påsken 2018

Efter alla påskar i Härjedalsfjällen, har vi i år avnjutit en helg i Arboga med fint väder på dagarna och till och med vackra solnedgångar. Med tanke på historiken, och på att jag är en sextondel norsk, tar jag mig friheten att använda norsk stavning och summerar att vi firat påsk på Brattfjellet.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

____________________________

Klassiskt med Lisa Larsson och
Arbogasonen Carl Johan Stjernström

Lisa Larsson

Arbogasonen och klarinettisten Carl Johan Stjernström kommer till Arboga i kväll, i fint sällskap. Han och pianisten Alain Jacquon ska ackompanjera den kända sångerskan Lisa Larsson.

Det är kl 19 denna onsdag som konserten startar i Medborgarhuset i
Arboga, med Lisa Larsson, Stjernström och Jacquon.
Den svenska sopranen Lisa Larsson debuterade vid La Scala di Milano i Mozarts opera Trollflöjten med Riccardo Muti som dirigent. Hon etablerade sig snabbt internationellt och framträdde vid ledande operahus som Royal Opera House, Covent Garden och Bayerische Staatsoper.
Tillsammans med arbogasonen och klarinettisten Carl Johan
Stjernström samt den franska pianisten Alain Jacquon sjunger hon nu musik av Martinsson, Spohr, Debussy och Mozart. Ett klassiskt, elegant och känslosamt program utlovas.
Inträdet kostar 180 swishade eller kontanta kronor. Men det är
gratis för ungdomar under 18 år. Arrangör är Arboga Musikförening, vars medlemmar har 30 kronors rabatt på
biljettpriset.

HARRY HOLM2018 04 04

_____________________________

Arbogas vapen i månens sällskap

FOTO: OLLE YTTERBERG, som berättar så här om fototillfället: - Där passerar fullmånen över Rådhusets tak, rakt utanför vårt
rumsfönster. Grått dis gjorde det helt svartvitt i kväll. Det blev bråttom, fick skjuta på fri hand utan stöd.
(Och för foto-nördar, om kameran: Nikon D90, Tamron 600.0 mm f/6.3, 1/125, ISO 800)

___________________________

Arboga -
i den sena aftontimman

FOTO. MIA AHLGREN

__________________________________________

PÅSKEN I TEXT OCH BILDER
– PÅSKVECKAN 2018


”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignade vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.
(Luk. 19:37-38)Vägen till korset
för Jesus och för oss, som på olika sätt följer honom

”Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja Jesus ur vägen – de var rädda för folket. Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. De blev glada och erbjöd honom pengar.” (Luk. 22:1-5)

Det nya förbundet

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att han stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern... (Joh. 13:1)

På kvällen lade han sig till bords med de tolv. (Matt. 26:20)

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han åt dem och sade: ”Drick av den alla, detta är mitt blod, förbundsblodet som blev utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Nu kommer jag inte at dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” (Matt 26:26-29)

Korset

Pilatus frågade:
”Vad ska jag då göra med den Jesus som kallas Messias?”
Alla svarade: ”Han skall korsfästas!” (Matt. 27:22)

Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en soldatkappa, vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom och hånade honom och sade: ”Leve judarnas konung.” De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom, tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom. (Matt 27:27-31)När de hade korsfäst honom, delade de upp hans kläder genom tt kosta lott om dem, och satte sig de sig ner där och vaktade honom. (Matt. 27:335-36)

Samtidigt med honom korsfästes två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. (Matt.27:38)


Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Min Gud, Min Gud, varför har du övergett mig? (Matt. 27:45-46)

Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, och gravarna öppnade sig... (Matt. 27:51-52)

När officeren och de som bevakade Jesus såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.” (Matt. 27:54)

Då det redan hade blivit kväll - det var förberedelsedag, alltså dagen före sabbaten . kom Josef från Arimataia, en ansedd rådsherre som också han väntade å guds rike. Han tog mod till sig och gick till Pilatus och bad att få Jesus kropp. (Mark. 15:42-43)

Josef köpte linnetyg, tog ner honom och svepte honom i tyget. Han lade honom i en grav som var uthuggen i berget och rullande en sten för ingången till graven. Maria från Magdala och Maria, Josefs mor, såg var han blev lagd. (Mark. 15:46)

Kristus är uppstånden

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftig jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. (Matt. 28:1-2)Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem. ”Han har uppstått från de döda och nu går han före er till Gallileen. Där ska ni få se honom.” Nu har jag sagt er detta.”
De lämnade genast graven. och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta för hans lärjungar... (Matt. 28:5-8)
___________________________________________________

Ett citat om betydelsen av det vi läst

Rom. 6:3-11: Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus, också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristis uppväcktes från de döda genom Faders härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han så skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet at vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas in makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus, är vår tro att vi också skall leva med honom.

TEXT: HARRY HOLM / BILDER: GUSTAVE DORÈ
Stilla veckan 2018

 

_______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

NY BOK IDAG 20 MARS.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

 

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________