wrap-script-literals: no

 

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

NYÅRSFIRANDET brukar innehålla fyrverkerier. Och så gott som varje år dör någon, och flera personer skadas av pjäserna. Men det finns regler.

I ARBOGA säger bestämmelserna att det i de centrala delarna av Arboga krävs tillstånd från polismyndighet, för att få skjuta raketer etc.

OMRÅDET begränsas av Herrgårdsgatan, väg 572, Västerleden, Centrumleden, Skandiagatan, Engelbrektsleden och Stureleden.

I AROGA är det också alltid förbjudet att avfyra raketer närmare än 100 meter från äldreboenden, samt på Hjälmaren och i Arbogaån.

PÅ NYÅRSAFTON (och valborgsmässoafton också förresten) är det tillåtet att använda pyroteknik och raketer i Arbogas, Götlundas och Medåkers tätorter från klockan 18.00 till klockan 01.00 dagen därpå.

CHECKLISTA. Här kommer 10 råd för ett säkrare fyrverkeri, några grundläggande regler som du kan följa för att minska riskerna.

1. Kontroll och reklamationKontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Ta god tid på dig Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Använd bruksanvisningen Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. Tumregel: håll ej pjäsen i handen Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig inte över Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7. Rätt avstånd Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkerieripjäser så följ alltid bruksanvisningen.

8. Vänta med att gå fram Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.

9. Tänk på riskerna Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Visa hänsyn Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

HARRY HOLM 2014 12 31
ÖNSKAR ER GOTT NYTT ÅR!

--------------------------------------

SÅ HÄR i slutet av året talas det extra mycket om politik i svenska sturgor och på internet. Och undra på det.

VÅRA ledande politiker har bundit upp sig i en odemokratisk knut som förpassat oss väljare till en helt betydelselös grupp.

FÖRR HAR vi i Sverige vant oss vid att det förslag som de flesta gillar blir genomfört. Nu är det tvärtom. Minsta gruppen bestämmer.

PARTIET Sverigedemokraterna har beskyllts för både det enda och det andra. Nu har deras roll växt till något riktigt farligt.

AV RÄDSLA för att den dryga miljon svenkar som - i motsats till mig - röstat på SD ska få vara med och bestämma så struntade De Styrande nu i både demokratin och oss. Och det i sådan grad att de flesta av De Styrande inte får bestämma, för det ska dom göra som har minst röster.

VALDELTAGANDET kommer dessutom att minska i fortsättningen, eftersom det politiska alternativ eller den person som får flest röster kanske inte alls får något att säga till om.

GUD bevare Sverige.

HARRY HOLM 2014 12 30

--------------------------------------

ETT PAR vardagar är startsträcka för nyårsfirandet. Från tio grader kallt på morgonen idag måndag blir det mindre och mindre minus - så att det mot midnatt, natten till tisdagen, bara är 4 grader kallt.

ARBOGAS bibliotek har öppet två dagar till i år, idag måndag 11- 19.30 och i morgon tisdag kl 11-18. Passa gärna på att låna böcker och filmer, inför de lediga dagar som väntar.

HARRY HOLM 2014 12 29

____________________________

IDAG, SÖNDAGEN den 28 december försöker folk fortfarande hämta sig från gårdagens nyhet, att statsminister Stefan Löfven inte kommer att utlysa något extra val.

FÖR MIN DEL nöjer jag mig med att hänvisa till vad jag skrev dagen innan beskedet, det vill säga nedanstående.

HARRY HOLM 2014 12 28

--------------------------------------

FÖRST PÅ MÅNDAG den 29 december har statsminister Löfven rätt att utlysa nyval. Eller extraval som det kallas. För det skall ha gått tre månader enligt grundlagen.

SÅ LÖFVEN har fortfarande möjlighet att låta bli att göra det, varvid hans förklaring efter bara 62 dagar - att det skulle bli extraval i mars - blott behöver ses som ett skrämskott.

OM HAN NU förklarar att det inte blir något extraval, så är det helt logiskt. För Löfven har ändrat sig hela tiden.

HAN HAR till exempel sagt att han aldrig skulle kunna regera på någon annans budget. Men det är just vad han gör, åtminstone fram till den 22 mars - om han håller fast vid att det skall bli ett extraval då.

EN ANNAN sak. Löfven lovade talmannen att han hade ett stabilt regeringsalternativ, att han hade goda möjligheter att få igenom sin budget. Så han fick uppdraget att bilda regering. Men hans budget föll. Så var det med det stabila regeringsalternativet.

LÖFVEN tjatar om att ta ansvar för landet. För mig verkar det som om det viktiga för honom inte är ansvar för alla i Sverige. För honom är det viktiga att få behålla Makten. Hur många svikna löften det än kräver.

HARRY HOLM 2014 12 27

 

--------------------------------------

ANNANDAG JUL har för många i Sverige, i varje fall av min generation, betyt två saker på B. Nämligen Bandy och Bio.

BANDY är det inte mycket av i Arboga nuförtiden. Annat var det när jag för sådär 50 år sedan arbetade på Arboga Tidning, i tidningshuset vid Trädgårdsgatan. Då fick man skriva om denna fina sport.

GE EN KATTUNGE en bandyboll och en puck och se vad han leker med, sade bandylegenden Bempa en gång när någon ville jämföra ishockey och bandy. Och nere vid Gäddgårdsskolan kunde man se Arboga Södra IF spela seriematcher i bandy.

MEN DET är länge sedan och nu måste man fara till Köping för att se bandy, och helst till Fagersta för att uppleva de stora lagens plantskola, mitt älskade Västanfors IF.

I ARBOGA får väl även bandyentusiasterna nöja sig med att gå på bio. I Medborgarhuset visas Pingvinerna från Madagaskar kl 14.00 idag. Och kl 17 börjar i samma salong filmen: Micke och Veronica.

HARRY HOLM 2014 12 26

---------------------------------------

JULDAGEN är här och ett barn är oss fött (se artikeln här till höger).
I Arboga år 2014 innebär juldagen en helt solig tillställning, så länge den är uppe så är den framme.

GOD JUL
från er redaktör
Harry Holm

--------------------------------------

JULAFTON 2014 är här. Inte är det mycket snö på marken i Arbogatrakten. Men ett tunt puder med vitt gör landskapet lite ljusare.

DET BLIR det rätt soligt idag, åtminstone fram till efter lunch någon gång. Så när Kalle Anka börjar i TV lyser solen med sin frånvaro. Ett par tre minusgrader utlovas.

FAMILJEVIS samlas många denna dag. Men det är inte alla som har familj. Den som känner sig ensam eller annars längtar efter kontakt med andra under julafton kan bege sig till Trefaldighetsgården där det är Diakons julbord mellan 11 och 14 idag.

VID KRUBBAN kallas samlingen i Nicoalikyrkan kl 11 idag. Där medverkar prästen Johan Linnman, musikern Hann Drakengren och barn från barnkören.

MOTSVARANDE samling vid krubban är samtidigt i Götlunda kyrka, med Hans Fredrik Silén och Åsa Westerberg, samt i Medåkers kyrka kl 10 med Eva Winlöv och Anna Ytterberg.

MIDNATTSMÄSSA ordnas i Heliga Trefaldighets kyrka med början kl 23.30 på julaftonskvällen. Där medverkar Andreas Wejderstam, Hanna Drakengren, Elin och Sven Jauring samt en julkör.

SLUTLIGEN vill jag önska mina minst 300 trogna äsare av arbogasidan.se en riktigt god jul. Var rädda om varandra. Och skänk en tanke till den godhetens och kärlekens mästare, som är orsaken till att vi firar jul. Han heter Jesus Kristus.

HARRY HOLM 2014 12 24

--------------------------------------

DAN FÖRE DAN är här. Spänningen stiger. Inte minst för barnen. Julafton hägrar, mest kanske på grund av alla förväntade klappar.

FÖR DE vuxna lockar kanske maten, som i jul har ett större värde än i vardagslag. Och så den sociala biten, man träffar anhöriga och släktingar mer än vanligt.

JAG LÄSTE för ett tag sedan om hur viktigt det är att ha vänner och "ett privat nätverk". Man lever i snitt längre då, än om man är en "ensamvarg".

APROPÅ livslängd. När vi ser på gamla svartvita bilder från min farfars tid, så verkar det vara 70-åringar som sitter bland blommorna på sina 50-årskalas. För nu blir vi allt friskare när vi blir äldre.

DEN STORA nyheten för mig, i det avseendet, var att trenden klart visar att varnnan som föds nu kommer att bli 104 år i snitt. Sug på den karamellen!

HARRY HOLM 2014 12 23

------------------------------------

ÅRETS LÄNGSTA natt har vi genomlidit denna måndagsmorgon. Klockan 23.03 i går kväll inträffade Vintersolståndet.

VINTERSOLSTÅNDET är den tidpunkt på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar som mest bort från solen.

DET HÄR inträffar två gånger om året – på norra halvklotet cirka 21–23 december, på södra halvklotet runt 20–23 juni.

MOTSVARANDE vintersolstånd uppträder också på andra planeter med fast axellutning, i förhållande till den stjärna som den kretsar runt. Men det har vi väl ingen anledning att bry oss om...

INOM OLIKA religioner har vintersolståndet ofta varit betydelsefullt och firandet av julen hade ursprungligen en koppling till vintersolståndet.

I DEN JULIANSKA kalendern, som infördes år 45 f.Kr. i Rom, inföll vintersolståndet ursprungligen den 25 december (kalendern hade påbörjats med 1 januari med den första fullmånen efter vintersolståndet).

MEN DEN kalendern hade ett litet fel - den flyttade sig långsamt genom seklerna. Vid kyrkomötet i Nicaea år 325 inföll vintersolståndet den 22 december. År 1100 inföll det den 15 december och år 1500 den 12 december.

GENOM DEN.nya, mer korrekta gregorianska kalendern, som infördes 1752, kom vintersolståndet att fortsättningsvis fixeras i tiden, till normalt den 22 december, samma datum som det hade inträffat vid kyrkomötet i Nicaea.

VINTERSOLSTÅNDET har haft stor betydelse i många kulturer. Ett exempel är julen i Norden. Då firar vi Jesu födelse. Jag återkommer till det.

INOM JUDENDOMEN, som inte anser att Jesus är Guds son, är vintersolsåndet den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte ska dricka vatten som funnits lagrat i huset.

MEN FÖR oss är julen, om ett par dagar, något vi firar till minne av när Guds son Jesus föddes till människa, i ett stall i Betlehem. Han kallas Världens ljus.

DESSUTOM har vi anledning att fira att vi lämnat årets mörkaste dag bakom oss för att nu gå in i en tid då dagarna så smått blir längre och längre. Så att vi för varje vecka som går får mer och mer ljus.

HARRY HOLM 2014 12 22

-------------------------------------

HELG OCH dags för min veckobetraktelse, nu inför den fjärde söndagen i advent.
Först ett Bibelord:

"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.
"

Ur Lukasevangeliets första kapitel


Fjärde söndagen i advent
Maria – Jesu moder


FOKUS måste vi alltid ha på Jesus. Men dagens betraktelse blir något av
en hyllning till Maria.
Den är också ägnad alla mammor genom berättelsen om deras kvinnliga
förebild Maria, Jesu Moder.

JAG BLEV härom året lite poetisk när jag försökte analysera begreppet Mor. Jag fick till mig följande mening:
”Under paraplyet av en moders kärlek
trängs syskonen Oro och Glädje.”

VI FÖRS till tankar på mödrars oro och glädje, genom berättelsen om Marias känslor och reaktioner för 2000 år sedan.
I Luk 1:26/27-38 läser vi om Budskapet till Maria om Jesu födelse:

I DEN SJÄTTE månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka
i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids
släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria.

ÄNGELN kom in till henne och sade:
"Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig."
Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning
skulle betyda. Då sade ängeln till henne:
"Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet
Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge
honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för
evigt, och hans välde skall aldrig ta slut."

MARIA SADE till ängeln:
”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man."
Men ängeln svarade henne:
"Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över
dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting,
väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara
ofruktsam är nu i sjätte månaden.
Ty ingenting är omöjligt för Gud."

MARIA sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."
Och ängeln lämnade henne.

OM VI förflyttar oss till vår tid. Hur är det på 2000-talet att vänta sitt första
barn. Jo, också nu, både oro och glädje. Många tonårsflickor i Sverige
idag vet hur det kändes när de förstod att de var med barn.

GRAVIDITETEN fortgår sedan numera under ständig kontakt med barnavårdscentralen.
Resan till förlossningsavdelningen sker vanligen i ombonat fordon. Och
miljön i födelseögonblicket är så långt ifrån ett litet stall med krubba som
man kan tänka sig.

MEN ÄNDÅ är jag säker på att mitt i glädjen över det nyfödda barnet ligger
oron där i bakgrunden. Hur ska det gå? Ska jag klara att vara förälder?
Ska barnet få vara friskt? Kommer vi att klara ekonomin?

DÅ UNDERLÄTTAR det för den nyblivna mamman år 2008 att som Maria gjorde, lita på Gud. Och att be till Honom i Jesu namn, av tacksamhet
när förlossningen gått bra, om hjälp när det kärvar.
Och att komma ihåg vad ängeln sade till Maria för drygt 2000 år sedan:
– Ingenting är omöjligt för Gud.

HARRY HOLM 2014 12 20

_____________________________

ARBOGA MUSEUM tjuvstartar mellandagsrean med 20 procent på allt i museibutiken - undantaget Larz-Thure Ljungdahls filmer, Årsboken 2015, Arbogakalendern 2015 och Gunnar Öbergs marsipan.

HEMBYGDSFÖRENINGEN Arboga Minne tycker att vi skall passa på att köpa julklappar och julpynt! Idag, torsdag, är sista dagen för denna rea på museet.

MUSEET håller sedan stängt från och med. den 21 december och öppnar igen den 7 januari 2015, Den 12 januari kl 10 blir det julgransplundring på Arboga Museum, med begränsat antal platser... så det är nog klokt att göra föranmälan redan nu på 0589-14210.

HARRY HOLM 2014 12 18

_____________________________

SOPHÄMTNINGEN i Arboga i jul och nyår, hur blir det med den? Här på arbogasidan.se har vi tagit reda på det.

DET SKER ingen sophämtning under juldagen och nyårsdagen, berättar kundrådgivare Sol-Britt Öhman Lawner på Västra Mälardalens kommunförbund.

HÄMTNINGEN ändras för dem som har hämtning måndag - torsdag vecka 52 och vecka 1. Vafab Miljö kommer att annonsera om detta.

PRINCIPEN är att hushåll med de hämtningsdagarna skall ställa ut tunnorna i tomtgränsen en dag tidigare än vad de brukar. Och låta dem stå tills de tömts.

DÄR JAG bor har vi tömning på torsdagar i jämna veckor. I vecka 52 alltså. Och i vanliga fall skulle tunnorna här tömmas på torsdagen, alltså på juldagen. Men så brir det inte.

FÖR OSS gäller det att ställa ut tunnan dan före dopparedan, dvs på kvällen tisdagen den 23 december. För tömningen sker på onsdagen, alltså på julafton.

DE SOM har tömning torsdagar i udda veckor får alltså besök av sopbilen på nyårsaftonen och skall alltså ställa ut tunnorna kvällen före nyårsafton.

HARRY HOLM 2014 12 16

---------------------------------------

NU ÄR DEN här, sista skolveckan innan jullovet här i Arboga. På fredag är det årets sista skoldag. Vårterminen börjar sedan måndagen den 12 januari. Alltså väntar, efter denna vecka, många lediga dagar i rad för våra unga.

PERSONLIGEN tar jag inte jullov. Därmed gör inte heller arbogasidan.se det. Jag är så glad att jag har den här möjligheten att driva Arbogas enda lokala dagstidningsredaktion, om än på nätet och i liten och blygsam skala.

MÄNGDER av journalister har förlorat sina jobb de senaste åren. Många, många lokalredationer har lagts ner. Följden blir utan tvekan sämre granskning av vad som händer ute i de mindre kommunerna.

DET HÄR kommer att leda till ett Sverige med allt större brist på information. Allt färre granskar vad de lokala styrande håller på med. En enorm fara för demokratin är vad det handlar om.

HOPPET står nu till vår nya kulturminister med ansvar för media, Alice Bah Kuhnke. Hon har lovat en utredning, som skall komma med förslag till hur denna nedrustning av demokratin skall stoppas. Låt oss hoppas att det blir en utredning med lite fart på.

HARRY HOLM 2014 12 15

 

---------------------------------------

HELGEN är här, den tredje adventshelgen. Och då publicerar jag några rader från kristendomens ljusa sektor. Och börjar med ett bibelord:

Han begav sig till trakten kring Jordan och förkunnade överallt syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop...
(Om Johannes, ur inledningen på Lukasevangeliets 3:e kapitel)´


Tredje söndagen i Advent
Vägröjaren - Johannes Döparen


BIBELORDET inför den tredje advent har jag hämtat från Lukas evangelium.
Lukas verkar vara den ende av författarna i Nya Testamentet som inte är född jude. Han var läkare och en av Paulus medarbetare och skrev sin
berättelse ungefär 80 år efter Kristi födelse.

I TREDJE kapitlet berättar Lukas om Johannes döparen, mannen som
röjde väg för Jesus och till och med döpte honom.
Johannes, son till Sakarias, var ute i öknen när Gud sa till honom vad
han skulle göra. Så Johannes började, överallt i trakten av Jordan, alltså
att berätta att om man ärligt erkände sina missar i livet, om man omvände sig och lät sig döpas så skulle Gud glömma det onda man gjort.

FOLK KOM i stora skaror till honom för att bli döpta, trots att han kallade
dem ”huggormsyngel” och sa att ”varje träd som inte bär god frukt skall
huggas bort och kastas i elden”.
Undra på att människorna då frågade Johannes vad de skulle göra.
En stor del av svaret finns i dagens bibelord, överst på sidan.

MÅNGA AV de människor som besökte till Johannes fick för sig att det var den efterlängtade Messias som hade kommit. På sådana frågor svarade
han alltid:
– Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag,
och jag är inte värdig att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa
er med helig ande och eld. (Luk.3:16)

BLAND ALLA som kom till Johannes för att döpa sig fanns också Jesus. När
han blivit döpt – berättar Lukas – och stod och bad ”öppnade sig himlen
och den heliga anden kom ner över honom i en duvas skepnad, och en
röst hördes från himlen:
– Du är min älskade son, du är min utvalde.”

JAG HOPPAS att det är lika för dig som läser dessa rader, att Jesus är –
eller mycket snart blir – din utvalde.
Jag kan intyga att det inte finns en bättre förebild (läs mer om Honom i
Bibeln så förstår Du vad jag menar).
Och jag kan bekräfta att det inte finns bättre ressällskap på färden
genom livet än Jesus Kristus.
Han är inte bara som Lisa Ajax, TV-Idol 2014, utan Idol i evighet.

HARRY HOLM 2014 12 13

 

_____________________________

PÅ ARBOGAS biblioteket är det luciafirande idag fredag kl 11. Barnkören Diskanterna från Musik- och dansskolan uppträder under ledning av Ingeborg Söderwall.
Alla som kommer blir bjudna på kaffe och pepparkakor.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas Medborgarhus visas i kväll filmen "Hobbit: Femhäraslaget". Den kallas den storslagna avslutningen på Bilbo Baggers äventyr tillsammans med Thorin Ekensköld och de tretton dvärgarna.

EFTER ATT ha återkrävt dvärgarnas rike från draken Smaug har gruppen oavsiktligt släppt lös Smaug, som rasande låter sin eld drabba de försvarslösa männen, kvinnorna och barnen i Sjöstaden.

THORIN ÄR besatt av den återfunna skatten och offrar såväl vänskap som ära för att inte förlora den trots att Bilbo desperat kämpar för att få honom att ta reson.

SLUTLIGEN tvingas Bilbo fatta ett riskfyllt beslut – men ännu större faror väntar. Den mäktige fienden Sauron har skickat en armé av orcher för att anfalla Ensliga berget, något som undgått alla förutom Gandalf.

FILMEN är 2 timmar 22 minuter lång.
Arrangör är Arboga biografförening och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2014 12 12

____________________________

 

NU HAR vår jul-Hälge (bilden ovan) flyttat ut från garaget och fått inta sin traditionella plats på farstutrappen.
I och med detta har det blivit advent även utanför ytterdörren.

HÄLGES skapare, Lars Mortimer, lever inte längre. Men hans serie lever fortfarande vidare i tidningarna.

LARS MORTIMER var född 1946 och han dog den 25 augusti i år. Och tänk hur många glada skratt han gett oss under åren.

FÖR OSS som är jägare, eller i alla fall har bott i glesbygd, så finns det i Hälge-srien extra dimensioner av stort värde för oss.

IGENKÄNNANDET gör att kärleken till dessa teckningar hållit sig stark. Och då menar jag inte bara ett här finns en myra som heter Harry.

HARRY HOLM 2014 12 10

 

---------------------------------------

ADVENTSTIDEN rullar på, på söndag är det Tredje Advent. I Arbogas alla fönster lyser stjärnor och andra ljusprydnader. Träden täcks med ljusslingor. Allt för att det är advent, ett ord som betyder "ankomst" men som i praktiken innebär att vänta. På julen.

ADVENTSSTJÄRNOR av olika slag är tillsammans med adventsljusstakarna de mest vanliga fönsterprydnaderna. Men i vårt fönster har vi en julkrubba som adventsstjärna.

DENNA VÅR "adventsstjärna" har sin historia. Det finns fortfarande Arbogabor som kommer ihåg Missionsbokhandeln, som låg vi södra brofästet, mitt emot nuvarande bibliotekets port. När den butiken skulle stängas blev det utförsäljning.

JAG PASSADE på, köpte bland annat en bunt gamla vykort som visade Arboga förr i tiden och en del krimskrams. Men jag inhandlade också den fönsterprydnad av papper som syns på bilden här ovanför.

DET ÄR TVÅ likadana bilder, som visar Jesusbarnet och de övriga i stallet i Betlehem. Ena bilden är vänd in mot oss i vardagsrummet, den andra ut mot gatan. Däremellan lyser en glödlampa.

EFTER 40 år började papperet ta slut, på grund av värmen från lampan skulle jag tro. Nu gällde det att rädda den kära fönsterkrubban.

FÖRST gjordes ett försök att få bilderna över på glasskivor, vilket skulle göra att det var mindre risk för skador på grund av lampans värme. Efter närmare ett år gav den person som hade glasverksamhet upp försöken,.

DÅ GJORDES ett annat, mer lyckat försök.Vi kopierade färgbilderna på nya papper, skar ut runt om och monterade de nya bilderna på den gamla ställningen. Och det fungerade! Tack och lov. För visst är den fin, vår "adventsstjärna"?!

HARRY HOLM 2014 12 07

_____________________________

DET ÄR HELG igen och nu har vi nått fram till Andra advent. Temat i många kyrkor är då Guds rike är nära.

ANDRA SÖNDAGEN i advent handlar det om ”Riket som kommer”. Till Jesus vill jag denna dag ropa orden jag läst på caféernas servetter:
– Välkommen åter!

MEN SÅ tänker jag:
– Kanske, Herre, att Du skulle vänta ett tag. För det är så många som ännu inte hört om Dig och så väldigt många – inte minst här i Arboga – som hört Ditt namn men inte fattat.

EN BEFRIELSE närmar sig
Bibelord finns det som är en tröst för många kristna, inte minst för dem som får lida för sin tro.
Runt om i världen är det många som får göra det.

DU SOM kan gå in i kyrkan utan ångest, utan att Du får svårigheter, utan att man skall fängsla eller döda Dig, är bättre lottad än 3 miljarder av jordens innevånare.
Så visst är vi priviligierade, även på det sättet, vi i Arboga och Sverige.

MOTIGHETER känner vi alla av ibland.
Lite slängar om sekten i Knutby för tio år sedan får man tåla, speciellt som det saknas paralleller till det kristna livet i Arboga, där exempelvis pingstförsamlingen inte ens har en pastor.

MEN MÅLET för församlingsarbetet, för varje kristens tillvaro, är att få så många som möjligt att förstå det fina med att tro på Gud och leva så likt Jesus som man klarar.

SÅ MEST motigt känns det för att det går så trögt med den så kallade evangelisationen, speciellt som Herren vill att alla ska vara omvända när han kommer tillbaka.

MEN HAN TRÖSTAR oss genom att – bland annat i Bibeln – säga ungefär så här:
– Deppa inte! När jag än kommer, så kan ni vara stolta över vad ni har gjort för mig.

VAD VI HAR gjort för honom, det vet han. Vi behöver inte räkna upp de gånger vi har hjälp ”en av dessa mina minsta bröder”, vi behöver inte lista hur många arbetstimmar vi ägnat åt projektet att göra alla folk till lärjungar.

MED ANDAR ORD behöver vi inte – när riket kommer – redovisa våra gärningar i någon sorts dubbel bokföring på en cd-rom. Vi som redan är omvända och de som snart ska bli omvända står vid det tillfället redan i Livets bok.

NÄR JESUS kommer tillbaka räcker det att vi har omvänt oss, att vi tror på Gud och att vi inför andra stått och står för att Herren är vägen, sanningen och livet.

OCH ATT VI dessutom levt upp till vår insikt, Att det enda som håller i våra egna liv, i Arboga kommun och i världen är Kärlek i stället för egoism.
Amen.

HARRY HOLM
2014/12/05

-------------------------------------

FREDAGEN den 5 december är här. Någon större ändring av temeperaturen är inte att vänta. Men från och med tidig kväll börjar det faktiskt snöa. Den vita nederbörden övergån frampå lördagsmorgonen i regn en stund coh sedan blir det någon plusgrad under Gammeldags Julmarknad.

LÄNSSTYRELSEN och Arboga kommun kommer att informera om gifter i vardagen mellan 11 och 13 på måndag på torget mellan Konsum och Ica.

TUNGMETALLER, ftalater och flamskyddsmedel - vi nås ofta av rapporter om gifter i mat, leksaker, kläder och elektronik. Det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av svåra begrepp och motstridiga uppgifter. Kom gärna och fråga representanter från Arboga kommun och Länsstyrelsen om gifter i vardagen.

MILJÖMÅLSVECKAN handlar i år om miljökvalitetsmålet giftfri miljö. Det uppmärksammar Länsstyrelsen i Västmanland och Arboga kommun med att informera Arbogaborna om kemikalier och dess påverkan på hälsa och miljö.

PÅ MÅNDAG, den 8 december alltså, finns både kommunen och länsstyrelsen på plats mellan ICA och Konsum i Arboga. Då kan du ställa frågor om gifter och få råd och tips kring hur man kan konsumera kemikaliesmart och undvika att få i sig giftiga kemiska ämnen.

HARRY HOLM 2014 12 05

--------------------------------------

DAGEN EFTER är det idag. Dagen efter den omröstning i riksdagen, där Alliansens budget fick fler röster än regeringens.

DEN 22 MARS blir det extraval Sverige. Valrörelsen har redan börjat, förstår man av gårdagens ständiga upprepningarna av samma fraser från olika partilere.

IDAG TORSDAG är det Spa-kväll på Ekbacksbadet i Arboga.
Under kvällen kan man bland annat prova på vattengymnastik och badets nya vattenmassagesäng. Du får också kaffe och en presentpåse.

DET KOSTAR ostnad: 120 kronor att vara med om evenemanget, som pågår mellan klockan 19 och klockan 22.
Under kvällen har också Atic öppet hus med prova på-möjlighet.

HARRY HOLM 2014 12 04

--------------------------------

FÖR NÅGRA dagar sedan invigdes konstgräsplanen vid Ekbacken i Arboga. Det tog bara ett halvår från att det första spadtaget togs tills den nya splanen stod spelklar. Nu kan det spelas fotboll utomhuspå Ekbackens IP året runt i Arboga, oavsett väder.

FAST BLIR det en massa minusgrader eller stort snödjup kommer nog aktiviteten att vara låg där på idrottsplatsen. Men den dagen den sorgen. Ingen nederbörd väntar, i varje fall inte snö.

DEN NÄRMASTE tiden är det bara ett par minusgrader som kallast och från och med söndag kommer rena "värmeböljan" med 5 plusgrader och strålande sol.

HARRY HOLM 2014 12 02

-------------------------------------

DECEMBER månad är här och nu måste vi erkänna att det är vinter. Fem minusgrader i Arboga i natt talade sitt tydliga språk och senare i veckan skall det också komma lite snö. Men även en del sol väntar framigenom.

PÅ NYGATAN har julbelysningen kommit ut och kommunen har placerat ovanstående bild därifrån på sin hemsida.

ALLT EXTRA ljus är välkommet denna mörka årstid. I bostäders och företags fönster lyser stjärnor och andra juldekorationer.

VI TACKAR för det, i väntan på de fåtaliga men dock solglimtar som kommer då och då. De har varit väldigt få under november.

I TRAKTEN av huvudstaden slogs till och med rekord. Där var det bara 6 soltimmar på hela november månad, mot ungefär 50 normalt sett.

SÅ TÄND ljus. Gärna led-lampor och liknande. Speciellt utomhus. Inomhus kan man lika gärna använda vanliga glömdlampor, eftersom värmen från dessa gör att minder energi går åt för att värma upp bostaden.

HARRY HOLM 2014 12 01

__________________

Första advent

I Bibeln, i Lukas 19:28-38 står det:

Efter att ha sagt detta gick han framför dem upp mot Jerusalem. När han närmade sig Betfage och Betania vid det berg som kallas Olivberget, skickade han i väg två av lärjungarna och sade: ”Gå till byn rakt framför er. När ni kommer in i den skall ni finna en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er varför ni tar den skall ni svara: Herren behöver den.” De båda lärjungarna gav sig i väg och fann allt vara som han hade sagt. När de skulle ta åsnan sade de som ägde den: ”Varför tar ni åsnan?” De svarade: ”Herren behöver den.” Och de ledde den till Jesus och lade sina mantlar på den och hjälpte honom upp. Där han kom ridande bredde folk ut sina mantlar på vägen.
Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: ”Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.”

DETTA HANDLADE om Jesu ankomst till Jerusalem. Och i kyrkorna läser vi alltid de där orden första söndagen i Advent. För advent betyder ankomst. Det latinska ordet adventus betyder ankomst. Jag kan inte latin men jag vet att det egentligen heter Adventus Domini, Herrens ankomst.

OCH DET är den ankomsten som många hört talas om, eftersom det är texten första söndagen i advent, den söndag under året då flest människor går i kyrkan i vårt land.

I MATTEUS 21:4 förklarar sig Jesus frimodigt som kung och folket tar jublande emot honom som en kung.
Men den positiva, glada bilden av en jublande folkhop som strör ut palmer och brer ut kläder, måste vi komplettera med det som sen väntar.
Samma folkmassa som jublar här, böjer sig några dagar senare för grupptrycket och för den politiska makten och sviker Jesus. Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst, korsfäst!"

PÅ NÅGOT liknande sätt är det väl också i våra liv, eller hur? Mitt i glädjen och ljuset träffas vi av sorgen och mörkret. Det vet vi och därför lever du som jag i ständig osäkerhet om vår egen framtid.
Men ju närmare Gud vi lyckas komma, desto mindre betyder det att vi inte själva kan styra allt som händer i våra liv.

GUD HAR oss i sin hand. För det nya Nådens år som nu börjar har Han – som alltid – en plan för var och en av oss, även om jag med min begränsade hjärna ibland först långt senare brukar fatta hur fantastiskt bra Han har tänkt ut det.

OCH VARE SIG vi har oss själva att skylla eller drabbas av oväntade, oförutsebara bakslag, så finns Jesus där för att ge oss sina läkande ord – och för att ge oss hopp om en bättre framtid, med och hos Honom.
Inte bara den första advent, utan alla dagar, året om.

HARRY HOLM 2014 11 29

---------------------------------------

 

____________________________

 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

iv

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

 

ARKIV DECEMBER 2014

_________________________________

2014 - ett helt vanligt år i Arboga

Nationaldagen med Arboga Blåsorkester (ovan), ett i raden av evenemang som återkommer i Arboga. Årskrönikan för 2014 vill visa vad som är stommen i ett år vid Arboga å.

*

Gycklaren Zack, till vänster, förgyller många av Arbogas evenemang under ett år. Agneta Bode, s, till höger, tog över som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under 2014.

Torgets Dag är ett annat återkommande evenemang i stan.

*

Den stora skogsbranden vid Ängelsberg gjorde sikten minimal till och med i Västerås (där bilden till vänster är tagen). Men i Arboga gick allt sin gilla gång, med bl.a. Bondens Dag (bilden till höger).

Vid Medeltidsdagarna hade även 2014 hästarna en viktig roll, både i Ahllöfsparken och vid Riddarspelen.

De militära inslagen är logiska vid Jädersbruksdagarna. Här hade ju Gustav Vasa sin vapensmedja för att fylla Sveriges behov.

I den traditionellan julmarknaden i Ahllöfsparken hade förstås tomten Blom sin givna plats. Och ett helt vanligt Arboga-år var då snart till ända.

TEXT OCH FOTO. HARRY HOLM

_________________________________

Snart dags för Nyårsrevyn igen

"Gaff(l)a inte med oss". Så heter Arbogarevyn i år. Och premiär är det som sig bör på nyårsafton.

Premiären är alltså den 31 december. Med början kl 18.00 kan man kombinera föreställningen med en trerättersmiddag, varvid evenemanget inte slutar förrän kl 2 på natten. Men det går också att bara gå på revyn.
Följande föreställningar är den 2 januari kl 19.30, den 3 anuari kl 18.00, den 4 januari kl 17.00, den 5 januari kl 18.00 (+ event med Ågården), den 7-9 januari kl 19.30. och slutligen den 10 januari kl 18.00.

HARRY HOLM 2014 12 29

________________________________

Från en av alla julkonserter i Arboga

En varierad julkonsert hölls i Arboga Pingstkyrka på annandagens eftermiddag. Variationen bestod i val av sånger, instrument och de medverkandes åldrar. Besökarna fick höra både äldre traditionella sånger och modernare låtar, mest på svenska.

***

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

-------------------------------------------------

Vattenläcka på Brattberget

Annandag jul inträffade en vattenläcka på Brattberget i Arboga. Själva läckan uppstod på Gnejsvägen, men flera hushåll på båda sidor om Västermovägen blev också utan vatten.

Arboga kommuns folk fick jobba med att åtgärda läckan och att undersöka om det fanns ytterligare orsaker till att så många hushåll saknade vatten.
Vid kvart över ett på eftermiddagen var vattnet tillbaka hos de flesta hushåll på Brattberget.
Då saknade enbart hushållen på Gnejsvägen 1 - 10 fortfarande vatten.
Kommunen fortsatte att åtgärda läckan med målet att de flesta hushåll skulle ha vattnet åter under eftermiddagen.

HARRY HOLM 2014 12 26

_________________________________________________

Julens sånger kl 16 Annandag Jul

Sara Stengård, spelar och sjunger och leder mötet med Julens Sånger idag, Annandag Jul. (Foto: Harry Holm)

Vi såg i Arboga Tidning att det där stod fel klockslag för "Julens Sånger" i Arboga Pingstkyrka annandag jul.. Klockan 16 börjar sången och musiken.

Från mötesledaren Sara Stengård kom följande vers:

"Julens budskap framförs av gamla och unga,
killar, tjejer, herrar, damer som kan sjunga.
Munspel, bas, gitarr,
dragspel, trumpet, piano i olika arr.
Vi vill dela julens sånger med er alla.
lyssna, sjung och låt julfriden infalla."

Välkommen!

HARRY HOLM 2014 12 26

 

-----------------------------------------------------------------

ATT LÄSA JULEVANGELIET

Att läsa Julevangeliet är en tradition som många håller fast vid. Om du inte brukar göra det, prova i år. Läs högt ur texten här nedan och du får ännu en fin upplevelse i jul.

I radions P1 kunde man kl 13.05 idag höra Slas läsa Julevangeliet i en klassisk inspelning från 1980-talet.
Julevangeliet - här nedanför - är det stycke ur Bibeln som av tradition läses under julafton, julnatten och/eller juldagen (ibland även på skolans julavslutning), och som handlar om Jesu födelse. (Lukasevangeliet 2:1-20).


Julevangeliet

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.”

När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

(Lukasevangeliet 2:1-20).

_______________

God Jul

 

___________________________________

Men nu har det vänt....

Den här skymningsbilden av Gamla Bron ("Kapellgatsbron" enligt kommunen) tog Arne Gripenhed för några dagar sedan. Mörkt och lite dystert, eller hur?.
Men nu har det vänt, det skall bli ljusare på både kort och lång sikt.
Både juldagen och annandagen väntas bli soliga i Arboga, och få 5-7 minusgrader.
På längre sikt då?
I slutet av december verkar det gå allt för sakta mot ljusare tider.
Men efter nyår tar det fart, och i januari blir det allt fler dagsljusminuter för varje dag.
I Mellansverige ökar dagslängden under januari med 1 timme och 46 minuter, från lite drygt sex timmar till åtta timmar.
Så, förtvivla inte! Ljuset kommer åter, som det gjort varje år.

HARRY HOLM 2014 12 23

_______________________________

Shopping med häst och vagn idag
när det är kvällsöppet i Arboga

Arbogakuskarna servar julklappsjägarna med gratis häst- och vagnturer under julekvällen. (Bilden är från ett tidigare evenemang.)

Idag, måndagen den 22 december, är det dags för "Julekväll i Arboga". Butikerna håller extra öppet till klockan 21.00 för att underlätta klappjakten.

Julekväll med kvällsöppet innebär också hovklapper. Detta och glöggservering skall förgylla måndagskvällen i Arboga när butikerna i centrum samkör en kväll med extra långa öppettider precis innan jul.
I år hjälper de välkända Arbogakuskarna till med att erbjuda alla besökare gratis häst- och vagnturer mellan butikerna.
Hållplatserna blir på Nytorget, Stora Torget och vid korsningen Nygatan-Kapellgatan.
På Nytorget serveras det varm glögg och pepparkakor.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

--------------------------------------------------

På fredagen kom solen till Arboga


FOTO: ARNE GRIPENHED

--------------------------------------------------

Snön lyser vit på taken...

FOTO: ARNE GRIPENHED

_________________________________

Skymningsstund i Arboga

"Decmber-skymning" kallar Arne Gripenhed den här färska bilden.

_______________________________

Idag tisdag öppnas Arbogas nya stationscafé - med bl.a. pizzabitar

Det nya stationscaféet i Arboga öppnar för allmänheten idag, tisdag. Bland allt ätbart som finns att köpa där ingår pizzabit på pappkartong.

I går var där en välbesökt invigning där. Grannar, hyresvärd, entreprenörer och andra inblandade fick provsmaka på kaféets matutbud.
Här kommer nu att serveras varma smårätter, smörgåsar och annat som passar resenärer för frukost, lunch eller middag, att äta på plats eller att ta med.
Här kommer att säljas pizza av samma stil som man kan köpa uppskuren på bit och serverad på pappkartong på gatorna i italienska städer.
Det som öppnar i Arboga Station idag beskrivs som en blandning av fik, take-away och välsorterad kiosk, som man vill ha på en station.

FOTO: OLLE YTTERBERG. TEXT: HARRY HOLM 2014 12 16.

__________________________________

En vinterbild från Arboga stad

"Nattfrost" kallar Arne Gripenhed den här färska bilden från Arboga.

__________________________________

Säsongens första snö i Arboga

Till helgen kom i Arboga säsongens första snö som "la sig". På söndagen var marken fortfarande vit utanför vårt köksfönster, genom vilket denna bild är tagen.

HARRY HOLM 2014 12 14

__________________________________

Sägnen om Lucia är 1700 år
Hon var Sveriges Lucia för 70 år sedan

DÅ PÅ VÅR tröskel står, vitklädd med ljus i hår...Det är lördagen den 13 december, det är Luciadagen och Lucia har namnsdag. På bilden här ovan ser vi Stockholms Lucia 1944, Barbro Paulsson.
Det alltså 70 år sedan Stockholms-Tidningens läsare röstade fram henne.

LUCIA LED martyrdöden i Syrakusa på Sicilien den 13 december år 304. Hon hade trotsat romarna och bekänt sig till kristendomen, därför avrättades hon.
Än idag dödas människor på vissa håll i världen för att de bekänner sig till kristendomen.

I EN AV de kyrkor som tillägnats Lucia förvaras hennes kvarlevor sedan 1200-talet.
Bland de många märkliga berättelser som finns om vad som hänt med kroppen, kan nämnas att kejsarinnan Maria av Österrike år 1579 fick ta emot en styckke kött från helgonets vänstra sida.

VÅRT NUTIDA FIRANDE, som lyckligt nog i stället innehåller lussekatter och pepparkakor, kan sägas ha börjat 1927. Det året arrangerade Stockholms Dagblad en kortege med en ridande Lucia och tärnor.
Luciasångens text skrev den svenske poeten Gunnar Wennerberg sedan han hört melodin i Neapel år 1852.

UNDER LUCIANATTEN har det sedan många år tillbaka gällt att hålla sig vaken. På 1700-talet började man denna dag med frukost mitt i natten. Från tre och upp till sju frukostar serverades fram tills solen gick upp. Det var revbensspjäll med potatis, gröt och stora mackor som gällde.

HARRY HOLM 2014 12 13

_______________________________

_______________________________

Företagsfinalist från Arboga

Mia Hultgren på balkongföretaget TBO Haglinds i Arboga var en av fem finalister i Svenskt Näringslivs tävling Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014.

På onsdagen utsågs vinnaren av tävlingen Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014. Och det var inte Mia från Arboga som vann utan, Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen AB.
- Det gjorde ingenting att jag inte vann för jag är så stolt att vara en av fem finalister utav av 500 nominerade företagare.
På Arboga kommuns hemsida berättas också att Svenskt Näringsliv hade sammanställt alla motiveringar som de röstande hade skrivit.
- Jag fick ta emot dem i samband med prisutdelningen och blev så rörd att jag nästan grät när jag läste igenom dem igår kväll, berättar Mia Hultgren.

Det var hennes pappa som 1970 startade det som idag heter TBO Haglinds. Hon äger och driver företaget tillsammans med sina båda bröder och har det övergripande ansvaret för marknads- och personalfrågor.
Det skriver Sören Karlsson på Svenskt Näringsliv och fortsätter:
TBO Haglinds kan beskrivas som ett balkongföretag i vid bemärkelse. Man byter ut och bygger ut balkonger, nyinstallerar balkonger i äldre hus och man arbetar med inglasningar.
Företaget har 40 anställda och omsätter cirka 70 miljoner. Kunderna finns över hela Sverige.
- Våra kunder är bostadsrättsföreningar till 75-80 procent. Det gör oss tack och lov ganska okänsliga för konjunktursvängningar. Föreningarna har oftast medel avsatta för större ombyggnader. Därför har vi kunnat växa sakta men säkert under de senaste 10 åren, summerar Mia Hultgren.

SAMMANFATTAT AV HARRY HOLM 2014 12 12

__________________________________

Ny stadsplan för fler bostäder

Detaljplaneförslaget för kvarteren Uven, Korpen, Måsen och en del av Ugglan ställs ut för samråd fram till 4 januari 2015. För nu skall tidigare skyddad mark söder om Arbogaån bebyggas med bostäder.

Planområdet är beläget söder om Arbogaån och avgränsas söder ut av ett långsträckt grönområde som ligger mellan planområdet och väg 572. Området är sedan tidigare planlagt för bostadsändamål och i dagsläget finns det här ett befintligt bostadsområde med friliggande villor.
Men i den detaljplan som hittills gällt är stora delar av området så kallad prickmark, vilket betyder ”mark får ej bebyggas".
Huvudsyftet med att upprätta en ny detaljplan är att det skall gå att bygga fler bostäder, och att mindre mark än hittills skall vara skyddad mot bebyggelse.

Samrådshandlingar har nu skickats ut till berörda och planen finns utställd i Arboga på stadsbiblioteket och tekniska förvaltningen, Rådhuset.
Den som har synpunkter på det här skall höra av sig skriftligen till kommunen senast den 4 januari. (Då skall man ange diarienummer Dnr TN 50/2014 -214, namn, adress och fastighet/myndighet eller organisation som ni äger/representerar.) Adressen är Tekniska förvaltningen, Plan- och trafikavdelningen, Box 45, 732 21 Arboga. Om man inte vill skicka e-post till tekniska@arboga.se

HARRY HOLM 2014 12 10

____________________________________________________

 

Gammeldags Julmarknad i Arboga

I lördags började årets Gammeldags Julmarknad i Ahllöfsparken i Arboga. Tomten Blom sålde då lotter så det stod härliga till.

*
Nagturligtvis dans kring granen... Och dockor fanns det många.

Det här och andra stånd fanns på plats även under söndagen, mellan kl 11 och 16. Då kom bland annat ett helt tåglass besökare från Stockholm, entusiaster som tycker att Arbogas julmarknad passar så bra eftersom det är så nära från stationen till begivenheterna i Ahllöfsparken.
Det vackra vädret under lördagen byttes på söndagen mot duggregn. Men många besökare strosade trots det runt bland stånden.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2014 12 07

_________________________________

Solen kommer till Arboga igen!

Solen finns faktiskt, trots vad denna höst bjudit på i form av ständigt gråmulna dagar. Men denna lördag blir ett undantag, med strålande sol från omkring klockan 10 och fram till 14-tiden. Och det är ju lyckat när Gammeldags Julmarknad börjar. Söndagen blir gråare men med rakt sydlig vind, som gör att ingen behöver frysa så mycket.

TEXT: HARRY HOLM 2014 12 06
BILD: ARNE GRIPENHED

__________________________________

Även denna tid på året kan någon enstaka solglimt gläjda i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

__________________________________

Här kan man parkera under Gammeldags Julmarknad i Arboga

Framkomlighet och parkering vid årets julmarknad, vill kommunen visa med ovanstående karta över stan.

Den 6-7 december är det Gammeldags julmarknad i Arboga. Under evenemanget är det begränsad framkomlighet på vissa gator.

Några gator och torg avstängda för biltrafik eftersom det är Gammeldags Julmarknad i stadskärnan. Följande gator är avstängda klockan 7 - 20 både lördag och söndag:
Kapellgatan mellan Gråmunkegränd och Nygatan.
Kapellgatan mellan Nygatan och Stora torget.
Nygatan mellan Dragmansgatan och Kapellgatan.
Ahllöfsgatan mellan Kapellgatan och fram till Medborgarhuset.

Avstängda torg
Stora torget är avstängt från fredagen den 5 december, klockan 18.00 till söndagen den 8 december klockan 20.00.
Del av Järntorget (utanför kyrkan) är avstängt den 7 december, klockan 07.00-20.00.

Parkering
Om du behöver ta bilen till julmarknaden så är långtidsparkeringen vid Engelbrektsleden att rekommendera.
Under lördagen den 6 december och söndagen den 7 december är det även tillåtet att parkera på den del av Försvarsmaktens parkering på Skandiagatan som är närmast Bryggerimuseet. Det går även att parkera vid före detta Shellmacken på Nygatan.

HARRY HOLM med hjälp av kommunens hemsida.

________________________________

Vackra Arboga i början av december

BILD: ARNE GRIPENHED

_________________________________

Så används dina skattepengar 2015

Om man ser till en av de hundralappar vi betalar i skatt fördelas de 100 kronorna som här ovan 2015.

Nyvalda kommunfullmäktige har fastställt Arboga kommuns strategiska och ekonomiska plan för åren 2015 – 2017. Och här ovan kan man se hur kommunens budget fördelas år 2015 på nämndnivå.

Skatt, avgifter och bidrag ger inkomster till kommunen
Kommunens inkomster består av tre delar: kommunalskatt, avgifter för vissa tjänster samt statliga bidrag:
Kommunalskatten utgör cirka 64 procent av kommunens intäkter. För varje hundralapp en Arbogabo tjänar går 21,86 kronor i skatt till kommunen.
Statliga bidrag står för cirka 19 procent av kommunens intäkter. En stor del av bidragen syftar till att jämna ut intäkterna i olika kommuner, så att invånarna ska få samma service oavsett var i landet de bor.
Avgifterna utgör cirka 14 procent av kommunens intäkter. Det är avgifter som kommuninvånarna betalar för exempelvis barnomsorg och äldreomsorg.
Utöver dessa får kommunen även in lite intäkter för räntor på utlånade pengar.

Meddelat i korthet, med utgångspunkt från kommunens hemsida.

HARRY HOLM 2014 12 02

_______________________________

Första advent i Arboga

Som vanligt kom många till kyrkorna i Arboga den första advent. Den här bilden är från Arboga Pingstkyrka, där Lill sjöng vackert, ackompanjerad av Jim och Sara. (Bilden ovan)
I övrigt medverkade en barnkör samt också David Nordin från Fagersta som sjöng, spelade trumpet och predikade.
Vid adventsfikat efteråt blev Anita Eklund föremål för Dagens Intervju.

HARRY HOLM 2014 12 01

____________________________________________________

**
_____________________________________________

 

 

_______________________________________________
 
ANNONS

VÅR BOKREA 2014
specialpris för läsare av www.arbogasidan.se
MÄRK BESTÄLLNINGEN "arbogasidan"

****
Arne Möllers böcker
om vägen bort från alkoholen
59 kr / ex (Ordinarie pris 159 kr/ex
)


BESTÄLL VIA
harry@holm.tf

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
STRUNTA HELT I ATT HANDLA! -& = KÖPING
(Strunta helt i att handla! = köp inget! -& = -et)


NY GÅTA
Vart i Sverige är vi på väg?
ARIS


Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior


Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.
--

-----------------

 

-----------------------------------

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också

ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
Svar på förra frågan:
RÅTTRAD = MUSKÖ


NY GÅTA:
Vart är vi på väg?

CHOKLAD INKL KLOCKA

Svara till harry@holm.tf
_________________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JULI 2014

Nu kom den ut på vårt Förlag Hede, den andra diktboken från Rolf Sandberg i Filipstad "Sov min lilla flicka". I dikten med samma namn finns raderna "I drömmen kan vi flyga / över vattnet / över morfars båt..."
Denna och våra andra böcker kan beställas från Bokbörsen. Länk här:
http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=1&sall=
1&scat=0&maincat=
1&extendedsearch=0&mediatype
=0&sallstr=f%C3%B6rlag
+hede&screator=&stitle=

__________________________

BÖCKER FRÅN FÖRLAG HEDE JUNI 2014

---- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)
LÄS MER LÄNGRE NED I SPALTEN
___________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I DEN HÄR SPALTEN.

___________________________

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

Två unga vackra kvinnor av förnäm börd - ingenting annat väntas av dem än att de gifter sig med en lämplig man. Men båda har högre mål för sina liv; ära och berömmelse är vad som hägrar. Och det är som självständiga individer, på egna vingar, genom seriöst arbete och en stark och härdad vilja de skall nå det; Marie tack vare sin målarkonst, Lou genom sina djuplodande studier och sitt originella tänkande.

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arboga
sidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_______________________________

________________________

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!

OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

_________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

__________________________

Vill du säkra framtiden för
www.arbogasidan.se

Annonsera eller ge ett bidrag
(PlusGiro nr 31 04 41-1)
ordochton@yahoo.se

_____________________________
LEDIGA ANNONSPLATSER_____________________________

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

ANNONS

Tomter vid fiskevatten

KLICKA HÄR!

Percelen te koop Zweden

Grundstücke Zum verkauf:
5 am Wald gelegene Grundstücke,
Nahe dem Fluss Lunån in Hede Härjedalen Schweden

______________________________

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner


KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________