wrap-script-literals: no

 

Små små ord...
HARRYS HÖRNA
***************

IDAG ÄR DET SKOTTDAGEN, som det alltid är den 29 februari, ett datum som finns vart fjärde år. Den dagen har kommit till av den enda orsaken att ett år egentligen är 365 och en kvarts dygn. Något som måste justeras.

FÖR ETT ANTAL år sedan var min ensamhet något som behövde justeras. Och det var den här tiden på året. Ja, det var den 29 februari och jag satt på redaktionen vid Stora Torget och jobbade och lyssnade med ett halvt öra på Radio Västmanland.

MONIKA LEDBERG gjorde där ett inslag om att det var Skottdagen, den dag vart fjärde år då enligt traditionen kvinnorna fick fria.
Plötsligt ringde telefonen och jag hörde - i luren samtidigt som i radion - kvinnorösten som sade:
- Harry, vill du gifta dig med mig?

DET VAR Siv som ringde. Och den 30 juli det året gifte hon och jag oss, i Skinnskattebergs kyrka. För jag svarade naturligtvis ja. Man vill ju vara artig. Dessutom var jag kär. Så det var inte svårt att välja svarsalternativ.

SKOTTDAGEN det året har gett mig mycket att vara tacksam för.
Så till alla singel-män ger jag ett gott råd:
- Var beredd när telefonen ringer idag, skottdagen.

HARRY HOLM 2016-02-29

______________________________

HELGEN ÄR HÄR och då presenterar jag i den här spalten som vanligt några kristna tankar. Och det börjar med ett bibelbord.

Den som inte är med mig är mot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar. (Lukas 11:23 )

TREDJE SÖNDAGEN i Fastan är vi framme vid. Den dagen är temat i många kyrkor "Kampen mot ondskan". Ovanstående citat från Jesu mun finns i ett sammanhang där Jesus drev ut en demon som var stum, som det heter. Och när demonen for ut började den stumme tala.

DET VAR ETT under förstås, svårt att acceptera för dem som bara trodde på dåtidens auktoriteter. Några började tala om att det var med djävulens hjälp som Jesus drivit ut den onde anden. De fattade inte själva hur ologiskt det var, att tro att djävulen hjälpt till att driva ut en ond ande, en av de sina.

SÅ JESUS fick förklara, att så dum är inte den onde att han slåss mot sig själv. Därmed fick Jesus också möjlighet att predika motsvarande budskap om den Goda sidan, överfört till dagens värld och språk ungefär:
– Så dumma är väl inte de som vill sprida det kristna budskapet att de slåss inbördes?

SÅ INNERLIGT glad jag därför är att de olika församlingarna i Arboga liksom är med i samma lag. Vi är inte motspelare utan medspelare. Vi kämpar alla (om än i olika positioner) på mot samma mål - målet att det ska bli allt fler kristna i Arboga, alltså allt fler bärgade för det stora målet: Himlen.

JAG BER:. Tack Herre för att du låter den Helige Ande se till att var och en - med sin speciella gudagivna förmåga - även i fortsättningen placeras på rätt plats i de kristna församlingars laguppställningar. Och tack för att du fortsätter att välsigna alla lemmar i Kristi kropp i Arboga. Och hela Arboga. Amen.

HARRY HOLM 2016 02 27

_____________________________

PÅ TORSDAGEN började skogsarbetena på Stenebergsområdet, i östra delen av Brattberget. Arboga kommuns tekniska förvaltningen gör jobbet. Första steget är att bottenröja slybeståndet. I nästa steg utglesas/gallras trädbeståndet. Detta för att de träd som är värda att stå kvar ska utvecklas på ett bra sätt.

FREDAGEN börjar betydligt molnigare än torsdagen då det var strålande solsken hela dagen. Plusgraderna börjar visserligen strax innan lunch idag. Men solen visar sig nog bara från klockan 14 och ett par timmar framåt. Soldyrkarna får sitt lystmäte först på lördagen, då solen väntas slösa med sin strålar över Arbogatrakten.

I BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas kl 19 på fredagskvällen filmen Zoolander 2. Handlingen: Femton år efter den första filmen kämpar Derek och hans vapendragare Hansel med att hitta sin plats i en värld full av bloggare, vloggare och anti-mode-mode.

DE REKRYTERAS för uppdraget att stoppa en sammansvärjning som, om den lyckas, skulle förinta möjligheten för modevärlden att någonsin återfå sin forna glans. Återstår att se om Derek och Hansel har modet som krävs för att rädda modet.

FILMEN ÄR 1 timme och 40 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2016 02 26

 

---------------------------

RÅDHUSGATAN är avstängd igen i korsningen Järntorget/Rådhusgatan. Infart från Stora torget kommer att vara möjlig men inte utfart från Järntorget. Avstängningarna beror på VA-arbeten. Trafiken leds om via Smedjegatan som öppnas för trafik i båda riktningarna. Arbetena beräknas pågå vecka 8 och eventuellt vecka 9.

TORSDAGEN den 25 februari är det och tio månader kvar till juldagen. Det vita på backen i Arbogatrakten idag torde ligga kvar på förmiddagen, eftersom torsdagens inledning bjuder på ett par minusgrader. Men solen kommer att sråla och från lunch blir det tölväder fram till kvällen. Och sådär fortsätter vädret om dagarna. åtminstone fram till tisdag - om nu meteorologerna har rätt.

GRAPEFRUKTENS DAG är det idag. Den dagen är instiftad av Florida grapefrukt. Grapefrukten verkar ha en del intressanta egenskaper, bland annat påverkar den fettförbränningen.

I EN STUDIE från 2004 fick en grupp personer äta en halv grapefrukt före varje måltid tre gånger om dagen, en annan grupp drack ett glas grapefruktjuice före varje måltid. En tredje grupp åt eller drack ingen grapefrukt alls.

EFTER 12 veckor hade den första gruppen förlorat 1.6 kg utan att göra några andra förändingar i sin kost. De som hade druckit grapefruktjuice hade i genomsnitt gått ner 1.5 kg. Medan de som inte hade ätit grapefrukt alls låg kvar på samma vikt. Enligt forskarna beror viktminskningen på ämnen i grapefrukten som sänker insulinnivåerna i kroppen.

HARRY HOLM 2916 02 25

________________________

 

ONSDAGEN den 24 februari blir en ganska solig dag i Arbogatrakten. Från lunchen och fram till kvällen väntas ett par plusgrader.

PÅ SLOTTET heter föreställningen i Medborgarhuset i Arboga kl 18 idag onsdag. Det är Arboga Musik- och dansskola som bjuder in till vårens temaföreställning.

DEN HETER egentligen "På slottet - en historia om makt". Och i handlingen är det drottningen som bjuder in alla till en bal på slottet. Allt är frid och fröjd men en ny betjänt dyker upp och rör upp stämningen…

PÅ SCENEN finner vi dansare, skådespelare, orkester, sångare och solister från Musik- och dansskolan. Ett åttiotal ungdomar kommer att finnas med på scenen.

KONSERTEN ges under ondagen även som skolföreställning för grundskolans årskurs 3-6, detta kl 10.00 och kl 12.30. Och det blir alltså både musik, dans och teater.

HARRY HOLM 2016 02 24

______________________________

INNAN VI GÅR in på vad som händer i Arboga denna tisdag, kan vi berätta att Arboga kommuns befolkning ökade med 227 personer i fjol. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Den 31 december 2015 var antalet Arbogabor 13 858 personer.

ÖKNINGEN beror på att antalet personer som flyttar till kommunen är fler än antalet som flyttar från Arboga. Däremot är födelsenettot negativt. Det betyder att det avlider fler personer än det föds barn i Arboga. År 2015 föddes det 139 barn i Arboga, det är mer än tidigare år.

FRÅN BROTTNING till slädpartier. Så heter föredraget med bildvisning som Birgit Johansson skall presentera på Arboga museum kl 18.30 på tisdagskvällen. Det skall handla om sport och nöjen i Arboga förr i tiden. Arrangörer ärHembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

CIVILFÖRSVARET förtjänar verkligen uppmärksamhet i dessa orostider Kl 19 i kväll, tisdag, är det en informationsträff i: Arboga biblioteks hörsal. Arrangör är Civilförsvarsförbundet Arboga. Under kvällens ges svar på frågorna: Vad gör en frivillig resursgrupp FRG? Vad krävs för att vara med?

HARRY HOLM 2016 02 23

 

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 22 februari får vi i Arbogatrakten ett par plusgrader hela dagen. Och så några minusgrader nattetid. Sådär fortsätter det. Vecka ut och vecka in. Någon mer nederbörd spår inte meteorologerna den här månadenn.

SCOUTERNAS DAG är det idag.
”Alla scouters dag” eller ”World Friendship Day” infördes 1926 och var ursprungligen de engelska flickscouternas dag. Denna dag var både Robert Baden Powells och hans hustrus födelsedag. Många scoutkårer firar högtiden genom ett möte med internationellt program där man har scouter i andra länder i åtanke.

IDAG ÄR DET också Internationella brottsofferdagen. Internationella brottsofferdagen infaller den 22 februari varje år. I år högtidlighåller Brottsoffermyndigheten detta i samarbete med sju ideella organisationer.

ÅRETS PROGRAM fokuserar på
upprepad utsatthet. Det genomförs på Norra Latin vid Drottninggatan i Stockholm hela dagen. Temat är
Våld i vardagen - att förstå upprepad utsatthet.

MEDVERKANDE är bl.a.Sandra Walklate, professor, University of Liverpool, David Brax, postdoktor vid Centrum för Europaforskning, Göteborgs universitet och Sharyn J. Potter, professor, University of New Hampshire.

UNDER DAGEN presenteras internationell och svensk forskning. Dessutom ges exempel på hur ideella organisationer arbetar med att förbättra situationen för de som är utsatta för upprepad utsatthet.

MÅLGRUPPEN. Programmet på Norra Latin vänder sig främst till den som är verksam inom rättsväsendet, socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola, ideella organisationer samt till forskare och politiker.

HARRY HOLM2016 02 22

______________________________

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos
er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”

Markus 9:19

Andra söndagen i Fastan
Den kämpande tron


DAGENS bibelord handlar om när Jesu lärjungar misslyckats med att bota
en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi.
Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

NÄR LÄRJUNGARNA sedan var ensamma med Jesus frågade de honom
varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

KAMP OCH i varje fall tillfälliga misslyckanden, det råkar vi alla ut för.
”För båd syndare och fromma, kan en prövning lätt ju komma”, diktade
Calle Öst.
Och sådana gånger blir det att kämpa. Ibland även med sin tro, om man
trots enträget bedjande inte slipper sin krämpa eller sitt problem.

NÄR BÖNESVARET dröjer då? I sådana lägen brukar jag påminna mig hur det är att vara barn till ”vanliga” föräldrar. Barnet tigger och ber om något
speciellt, tjatar och kanske gråter. Det hjälper inte alla gånger. För ett
barn som får allt det ber om blir otryggt (som alltid när det inte sätts
gränser) och förmodligen också odrägligt.

VÅR FADER Gud ska förstås inte heller ge oss allt vi ber om och pekar på.
För då blir vi odrägliga. Och framför allt kanske vi ber om fel saker, i det
stora perspektivet, Guds perspektiv.
För precis som i våra jordiska familjer vet säkert pappa bäst vad som är
det bästa för barnet.
Amen.

HARRY HOLM 2016-02-21


-------------------------------------
LÖRDAGEN den 20 februari kommer att ha en temperatur runt nollan i Arbogatrakten. Från lunch och flera timmar framåt ska det snöa. Temperaturen kommer att ligga på plussidan från 16-tiden. Någon plusgrad blir det också under söndagen.

SLARVIGHETENS DAG är det den 20 februari varje år. Då ska man till exempel lämna disken i drivor och låta bli att slutföra saker man påbörjat. Det är dagen då man övar på att bli vän med sin egen otillräcklighet, som någon uttryckte det. Och ibland är vi väl en och annan som firar detta även andra datum än den 20 februari.

MER ALLVAR ligger det i att det den 20 februari också är Världsdagen för social rättvisa (World Day of Social Justice). Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.

ORD OCH VISOR med Carlo Hiltunen heter programmet på Arbogas bibliotek kl 12 idag, lördag. Skådespelaren Carlo Hiltunen från Teater Paria läser då dikter av bland andra Gustaf Fröding och och tolkar sånger av den ryske poeten Vladimir Vysotski.

CARLO HILTUNEN grundade 1992 Teater Paria, detta i samband med en uppsättning av Strindbergs Paria som spelades först i Stockholm och sedan i Sörmland.

SEDAN DESS har Paria vistats och agerat i Eskilstuna med omnejd i olika sammanhang och lokaler. Under våren 2003 hade PARIA tillgång till Balsta slotts källare, en spelplats med atmosfär och gamla anor.

PARIA HAR under åren bjudit sin publik på barnteater (i urval: Pinocchio; Lille Prinsen; Bortbytingen; Sista dagen på ön; Hammaren och korset; Vad väntar vi på?; Fula ankungen), på sommarteater (bl.a Mrozeks På villande hav på en flotte i ån; Molieres Läkare mot sin vilja, Den Girige, Sganarelle, George Dandin; Tjechovs Björnen; och Shakespeares Som ni vill ha det.

FÖRENINGEN PARIA har också satt upp Torbjörn Säves Legenden om Eskil, och olika enaktare för vuxen- och skolpublik bl.a Fröken Julie; Fridells Syndfull skapelse; T. Williams Utdömd egendom: M. Dahlströms Skärbrännaren som uppsökande teater på arbetsplatser; Enquists I lodjurets timma) och även på sång- och lyrikprogram (med texter och sånger av Hasse och Tage, Bellman, Vysotskij, Brecht, Brel, Piaf m.m).

HARRY HOLM 2016 02 20

 

_______________________________

FREDAGEN DEN 19 februari kommer solen att lysa med sin frånvaro i Arbogatrakten. Det blir någon minusgrad fram till lunch men sedan svänger vinden till rakt sydlig och det väntas några timmar med plus på eftermiddagen. Vinden blir ganska vänlig.

HAIL, CAESAR heter filmen kl 19 i kväll på biografen i Arbogas Medborgarhus. Handlingen: I slutet av Hollywoods så kallade gyllene era får vi under en dag följa en fixare på en stor studio som råkar ut för en lång rad utmaningar att hantera.

I ROLLERNA kommer publiken i Arboga at bl.a. få se Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill och Frances McDormand. Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 02 19

------------------------------------

TORSDAGEN den 18 februari är det visserligen vitt av nysnö på backen när vi vaknar. Men från lunchtid blir det uppehållsväder och tö hela tiden fram till kvällen.

ETT FÖRÄLDRA-CAFÉ ordnas på Brandsta Ungdomsgård klockan 18.00–20.00 i kväll, torsdag. Därmed avslutas skolornas temadagar Ung & Trygg.

UNDER KVÄLLEN får föräldrarna ta del av elevredovisningar och en föreläsning med Tomas Öberg. Tomas har själv slutat med droger och är nu föreläsare, författare och entreprenör och ofta ute på ungdomsgårdar.

TOMAS ÖBERG är också ofta ute på skolor. Han är aktuell med boken "En man – flera liv" som är en berättelse om hans eget liv och hur han lyckats vända ett destruktivt beteende.

HAN KOMMER under kvällen att prata med ett föräldraperspektiv på frågor om alkohol och droger. Arbogas kommunpolis Jan Sköldberg deltar också under kvällen. Och det blir fika.

HARRY HOLM 2016 02 18

_____________________________

ONSDAGEN den 17 februari kommer att bli ganska solig i Arbogatrakten. Temperaturen håller sig runt nollan. Från lunch och några timmar framåt väntas till och med någon plusgrad.

FÖR EN HUNDRING kan man få se film i biografen i Medboragrhuset i Arboga kl 19 denna onsdags kväll. Filmen heter Deadpool. Och den är tillåten från 15 år.

DET ÄR Marvels skruvade anti-hjälte som dyker upp på bio. Den tidigare legosoldaten Wade Wilson får efter en rad experiment helande krafter. Han antar alter-egot Deadpool och med sina nya förmågor och en mörk humor jagar han mannen som nästan förstörde hans liv.

ARBOGA TAXI fick även Arbogas färdtjänst. Tidigare denna månad blev det klart att Arboga taxi vann upphandlingen för färdtjänsten i Köping, som Västerås taxi tidigare hade.

AVTALET mellan Arboga kommun och Arboga taxi gäller från 1 mars i år till 28 februari nästa år, med möjlighet till två års förlängning. Vid färdtjänst med fler än 5 personer samtidigt beställs resan hos Viby buss.

ARBOGA KOMMUN söker familjhem. Nu gäller det behov av ett varmt och engagerat familjehem till ett syskonpar som är omkring 2 och 4 år gamla. Det är önskvärt att den som tar hand om barnen bor i Arboga kommun med omnejd. Intresserade kan kontakta
Katarina Hammarlund genom Arboga kommuns växel.

ERFARENHET av tidigare familjehemsuppdrag är meriterade men inte ett krav, skriver kommunen på sin hemsida och fortsätter: Som familjehem arbetar man i nära samarbete med socialtjänst, öppenvård, skola och biologiska föräldrar utifrån en individuell genomförandeplan.

HARRY HOLM 2016 02 17

 

--------------------------------------

TISDAGEN den 16 februari blir lika solig som måndagen var. Från 8 minusgrader på morgonen hamnar temperaturen runt nollan från lunchtid, varefter natten till i morgon inte blir så kylig som den natt som var.

NU HAR NI kanske hämtat er från Alla Hjärtans Dag, detta jippo som NK importerade från USA år 1956. Jag läste att handeln i Sverige ökat med 140 miljoner kronor inför den 14 februari.

I USA handlar folk för 13 miljarder dollar extra inför Alla Hjärtans Dag. Det är 100 miljarder svenska kronor. För blommor, choklad och annat.

SÅ APROPÅ siffror: 30 miljoner barn är på flykt i världen idag, barn som är utan ett hem och oftast utan mat. Det känns mot den bakgrunden väldigt fel av oss som sysslar med detta hysteriska handlande - som tydligt visar att vi missuppfattat frasen Alla Hjärtans Dag.

HARRY HOLM 2016-02-16

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 15 februari blir en väldigt vacker dag i Arbogatrakten. Solen kommer att stråla från en molnfri himmel. Och 2-4 minusgrader är väl inget att jämra sig för. Speciellt som den nordvästliga vinden inte blir särskilt stark.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset visar föreningen Bio Kontrast kl 19 i kväll filmen Louder Than Bombs. Den handlar om när Jonah återvänder hem tre år efter att hans mor, en berömd krigsfotograf, omkommit i en bilolycka.

FÖR FÖRSTA gången sedan begravningen tvingas han tillbringa tid med sin far och yngre bror för att gå igenom moderns fotografier inför en kommande utställning. Under arbetet kommer det fram nya omständigheter kring olyckan som ger en annan bild av den kvinna som de trodde att de kände så väl. Gamla minnen och konflikter väcks till liv, men nu i ett annat sken.

FILMEN är 1 timme och 50 minuter lång. Den är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 02 15

___________________

Första söndagen i fastan
Prövningens stund

SÅ STUNDAR en söndag igen och därmed ägnas Harrys Hörna - som varje helg - åt vår Gud. Så att det blir en Herrens Hörna.
I otaliga kyrkor i landet läser prästen idag inledningen på Matteus 4:e kapitel, då Jesus förs ut i öknen för att frestas av djävulen.

FÖRSTA SÖNDAGEN i Fastan har nämligen titeln Prövningens stund.
Frestelser utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska.
För att ta ett exempel.

I BÖRJAN AV Matteus fjärde kapitel får vi alltså läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten.
Då sa frestaren, djävulen:
–- Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade :
- Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord. Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun.

GUD TALAR till oss på olika sätt och i många sammanhang.
Även den här helgen har vi i vår trakt många tillfällen att höra Guds ord i kyrkorna.
I Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan predikar kl 11 på söndagen Hannu Söderlund från Kungsör och det blir sång och musik.

PERSONLIGEN ser jag ofta kristna program i TV, på Kanal 10 eller på Norgevision (kanal 202 respektive 203 på Viasat).
Även om jag oftast finner Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen, så måste jag erkänna att orden i Bibeln får en extra dimension när man i kristen tv hör vittnesbörden om vad Gud gjort för enskilda människor. Och kristna sånger som går till hjärtat.

EFTER ATT du har lyssnat på dessa kristna program i Kanal 10 eller Visjon Norge - har djävulen mindre chans att prägla ditt liv och vinna när du möter prövningar .... prövningar som kan kan be till Gud i Jesu namn om att få klara sig igenom..

BÖN:
Herre, lär oss att lyssna och lära, så att vi verkligen förstår vad du vill med våra liv. Ge oss kraft att följa Dig, så att vi klarar att stå emot ondskans attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2016-02-13

 

 

---------------------------------------

FREDAGEN den 12 februari och det blir ett par tre minusgrader hela dagen i Arbogatrakten. Någon stnöflinga kan komma dalande. Men från 17-tiden klarnar himlen upp och natten till lördagen väntas 5-6 minusgrader.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll klockan 19 filmen Point Break i 2D. Handlingen: Den unge FBI-agenten Johnny Utah infiltrerar en grupp spänningssökande elitidrottare - ledda av den karismatiske Bodhi.

IDROTTARNA misstänks ha utfört en rad till synes omöjliga brott. Djupt undercover, och med sitt liv i omedelbar fara, strävar Utah efter att bevisa att de är arkitekterna bakom en rad ofattbara brott.

DEN TEMPOFYLLDA, adrenalinstinna actionthrillern Point Bbreak är - enligt reklamen - fylld av de mest våghalsiga sportstunten någonsin som utförs av världens bästa inom bland annat surfing, snowboard och wingsuit-flygning. Det kostar 100 kronor att se filmen, som är 1 timme och 54 minuter lång och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2016-02-12

 

-------------------------------------

NARKOTIKABROTT. Vid tvåtiden natten till onsdagen kontrollerade en polispatrull två ungdomar vid Stureskolan i Arboga. En 16-årig pojke uppvisade, enligt polisen, tydliga tecken på narkotikapåverkan och medtogs för provtagning. Pojken överlämnades sedan till vårdnadshavare.

TORSDAGEN den 11 februari får vi upp emot 2 plusgrader fram till kvällen, då det blir någon minusgrad inför natten. Och kallgrader väntas det vara åtminstone en vecka framåt. På tisdag räknar meteorologerna med att det blir 12 minusgrader under dagen.

INTERNATIONELLA 112-dagen är det idag. Och då förtjänar det att påpekas att man kan ringa 112 i alla EU-länder? Till skillnad från i Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112.

DET KOSTAR inget att ringa 112 vare sig man använder det fasta telefonnätet eller mobiltelefonnätet. Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Genom samtalet till 112 når du samhällets alla hjälpresurser såsom ambulans, giftinformation, jourhavande präst, polis, sjöräddning och fjällräddning.

VÄRLDSDAGEN för de sjuka är det också den 11 februari. Det uppmärksammar även Vatikanen som "firar" Värdsdagen för bön för de sjuka. Det är för katolikerna också Jungfru Maria av Lourdes högtid. Och nu händer det ovanliga att du här i spalten får läsa vad påven nämnde i går:

SÅ HÄR SÄGER påven Franciskus bland annat följande:
”I morgon, på vår Fru av Lourdes högtid, firar kyrkan den XXIV:e världsdagen för de sjuka, som särskilt kommer att firas i Nasaret."

PÅVEN FORSTÄTTER: "Jag ber er att be för de sjuka, att de må uppleva vår kärlek. Må de många människor som finns vid de sjukas sida präglas av samma ömhet som Marias, och ha förmågan att förstå deras behov, även de mest subtila, eftersom de kan se med ögonen fulla av kärlek.”

HARRY HOLM 20916 02 11

_____________________________

ONSDAGEN den 10 februari kommer i Arbogatrakten att värmas av blygsamma 1-2 plusgrader. Redan från 7-tiden på morgonen väntas snöblandat regn, som varar i åtmistone 12 timmar. Större delen av dagen blir nederbörden ganska kraftig. Från natten till fredagen blir det minusgrader och dessa håller i sig någon vecka framåt.

RATTFYLLERI. I går förmiddag stoppade polisen en personbil på Ahllöfsgatan för kontroll. Föraren, en äldre man, blåste positivt och togs med till polisstationen i Köping för provtagning och förhör. Där blåste han 0,46 promille. Hans körkort togs omhand och sedan blev han frigiven.

KROCK VID GÖTLUNDA. Vid 17-tiden på tisdagen intrffade en trafik-olycka på E20, ungeför i höjd med Götlunda och Alväng. Två personbilar hade kolliderat när polis och räddningstjänst kom till platsen. En bil hade fått sladd och sedan blivit påkörd bakifrån. Två personer var lindrigt skadade men ingen behövde åka ambulans.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll klockan 19 filmen Point Break i 3D. Handlingen: Den unge FBI-agenten Johnny Utah infiltrerar en grupp spänningssökande elitidrottare - ledda av den karismatiske Bodhi.

IDROTTARNA misstänks ha utfört en rad till synes omöjliga brott. Djupt undercover, och med sitt liv i omedelbar fara, strävar Utah efter att bevisa att de är arkitekterna bakom en rad ofattbara brott.

DEN TEMPOFYLLDA, adrenalinstinna actionthrillern Point Bbreak är - enligt reklamen - fylld av de mest våghalsiga sportstunten någonsin som utförs av världens bästa inom bland annat surfing, snowboard och wingsuit-flygning. Det kostar 100 kronor att se filmen, som är 1 timme och 54 minuter lång och tillåten från 11 år.

HARRY HOLM 2016-02-10

-------------------------------------

VID 21-TIDEN på måndagskvällen larmades polisen om en singelolycka vid Lunger. Det var en 29-årig man som tappade kontrollen över sin personbil och hamnade på sidan av vägen. Han klagade över smärtor i rygg och axel, men ansågs inte vara allvarligt skadad. Bilen fick bärgas från platsen.

En gång i tiden var det Jordbruksnämnden som bestämde när "fastlagsbullar" fick säljas. Ovanstående rubrik är från 1952.

TISDAGEN den 9 februari: Fettisdagen. Som en gång i tiden kallades vita tisdagen (en beteckning som dock även felaktigt används för tisdagen i Stilla veckan). I Finland kallas den för fastlagstisdagen.

FETTISDAGEN är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

NAMNET fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet finns omnämnt i skrift redan 1594.

*

PANNKAKS-DAGEN är det också idag 2016-02-09. Det är till och med Internationella pannkaksdagen. Pannkaksdagen kommer från början från England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

I ENGLAND arrangeras många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

*

SID ÄR DET också idag. Safer internet day, som förkortas SID, organiseras av Insafe-nätverket i februari varje år för att främja en säker och ansvarsfull användning av internet och digitala medier, speciellt bland barn och unga.

SID har arrangerats sedan 2004 och involverar även länder utanför Europa. Under åren har SID blivit ett uppmärksammat event som firas i mer än 90 länder i hela världen.

I SVERIGE kommer, just i år, Statens medieråd att rikta sig med en kampanj till barnens viktigaste resurs: föräldrarna.

*

NATTEN TILL söndagen utsattes en man för rånförsök i Arboga. Han anmälde till polisen att han vid 23-tiden på lördagskvällen blev utsatt för ett rånförsök när han befann sig vid ingången till lekparken vid Bergmansparken i Arboga.

TVÅ MÄN skall ha hotat målsägande med ett föremål som liknade en kniv och uppgett att de ville ha pengar samt mobilen. Målsägande flydde från platsen och kunde senare kontakta polisen. En anmälan om försök till rån är upprättad. Ingen gärningsman är gripen.

HARRY HOLM 2016 02 09


--------------------------------------
MÅNDAGEN DEN 8 februari kommer det i Arbogatrakten att bli 4-5 plusgrader och mest molnigt. Det kan komma någon regndroppe i lunchtid men vid tretiden är det inte omöjligt att vi får se solen en liten stund. Vinden blir rätt frisk, fem sekundmeter ungefär, och den kommer från sydsydväst.

ÄGGAHALVANS DAG är den 8 februari i å.r Det betyder kort och gott att man ska äta ägghalvor. Det gäller alltså att ta tillvara extra mycket på det goda ägget och uppmärksamma hur bra livsmedel det verkligen är.

ÄGG ANVÄNDS till så otroligt mycket, exempelvis omelett, kakor och pannkakor. Just äggahalvan brukar läggas upp på fat för att ha till någon typ av mat, vissa kanske väljer att äta det till frukost.

"CLEAN OUT Your Computer Day" är det också idag. Och det betyder inte att
du ska dammsuga skärmen och putsa tangentbordet. Det här är helt enkelt en dag för att rensa bort skräp som ligger och dräller i datorn.

HUVUDSAKLIGEN ska man rensa bort program och annat som stjäl mycket prestanda från datorn. När man ändå är i farten kan man passa på att radera gamla filer, suddiga bilder på en fågel. Eller den där länken jag sparat till en sida som inte fungerar längre eftersom den lades ner 2006.

HARRY HOLM 2016 02 08

-------------------------------------

FASTLAGSSÖNDAGEN är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan.
Den konkreta förklaringen i Wikipedia lyder så.

TEMAT FÖR dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Kärlekens väg, och ett välkänt tema är de texter ur evangelierna som berättar om hur Jesus på väg till Jerusalem för tredje gången berättar om sitt förestående lidande.

EVANGELIUM enligt Markus 10:32-34:
De var nu på väg upp mot Jerusalem, och Jesus gick först. De var fyllda av bävan och de andra som följde med var rädda.
Då samlade han de tolv och talade om för dem vad som skulle hända med honom:
"Vi går nu upp till Jerusalem. Människosonen skall utlämnas åt översteprästerna och de skriftlärda, och de skall döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna, som skall göra narr av honom och spotta på honom, prygla honom och döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå."

TEMAT för Fastlagssöndagen i Kyrkoåret är alltså "Kärlekens väg". Och jag hittade ett citat som i sammanhanget fyller sin plats:
Kärlek är att stanna kvar,
att inte överge någon när en relation tappar färgen, att inte svika kallelsen när motgångarna hopar sig, att inte vända i uppförsbacken.

FÖR OSS kan Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen också vara kalasdagarna före den långa fastan.
I sydligare länder är det karneval, ett ord som kommer av det latinska uttrycket carne vale som betyder "farväl kött".
Det här är hos oss av gammalt den rätta tiden för fettisdagsbullar, semlor.

HARRY HOLM 2016 02 07

____________________________

DENNA LÖRDAG blir det film i biografen i Medborgarhuset i Arboga. Filmen börjar kl 15 och heter Alvin och gänget 4. Gasen i botten. Det kostar 80 kronor att få gå in.


HANDLINGEN. Dom är tillbaka och den här gången är det full fart från början till slut. Alvin, Simon och Theodore får för sig att Dave ska fria till sin nya flickvän i Miami och att de därför måste flytta. De har nu tre dagar på sig att stoppa detta och ger sig ut på ett resa som leder till den ena knasigheten efter den andra. Med andra ord är allt som vanligt för våra älskade jordekorrar.

VERNISSAGE. Morgan Hangren har vernissage denna lördag, klockan 12.00 till klockan 15.00 i Galleriet, Arboga Stadsbibliotek. Morgan Hangren visar foton och utställningen pågår från och med idag och två veckor framåt.
Arrangör är Arboga Konstförening.

BARNTEATER blir det på Arboga Museum kl 13 idag, lördag. Det är Figurteaterkompaniets uppsättning om Maja och Bobo som blir vårterminens första barnteater i Arboga i år.

HARRY HOLM 2016 02 06

--------------------------------------

NÅGON MINUSGRAD väntas det i Arbogatrakten idag fredag, fram till lunch ungefär varefter det sedan, flera timmar framåt, blir runt nollan. Vinden är en lätt bris på förmiddagen för att sedan övergå till svag vind (ca 3 sekundmeter). I morgon lördag - då det är traditionsenlig marknad på Järntorget - väntas plusgrader, plusgrader som det sedan kommer att vara flera dagar framåt.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga börjar kl 19 denna fredagskväll en film som heter Creed. Biljetten kostar 100 kronor.

FILMENS HANDLING. Adonis Johnson lärde aldrig känna sin berömde far, tungviktsmästaren Apollo Creed, som dog innan han föddes. Men ingen kan förneka att sonen har boxningen i blodet, så han beger sig till Philadelphia, staden där den legendariska matchen mellan Apollo Creed och den tuffe uppkomlingen Rocky Balboa gick av stapeln.

ADONS SÖKER upp Rocky och ber honom att bli hans tränare. Trots att Rocky bestämt sig för att lämna boxningen bakom sig har han svårt att säga nej när han ser att Adonis har samma styrka och målmedvetenhet som Apollo Creed – rivalen som kom att bli hans bäste vän.

ROCKY tar sig an den unge boxaren samtidigt som den forna mästaren utkämpar en strid mot en motståndare som är långt dödligare än någon han tidigare ställts mot i ringen.

MED ROCKY vid sin sida, dröjer det inte länge innan Adonis får segervittring. Men har han vad som krävs för att utveckla inte bara viljan hos en sann kämpe, utan också hjärtat, innan han kliver upp i ringen?

FILMEN är 2 timmar och 13 minuter lång. Den är tillåten från 11 års ålder.

HARRY HOLM 2016 02 05.

 

_____________________________

Varg vid Slyte. Foto: Harry Holm.

VARGENS DAG är det idag, den 4 februari. ”Vargens Dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen. Deras vision är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i vårt land.

IDAG ÄR DET Världscancerdagen. Den
infaller den 4 februari varje år. Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).

HARRY HOLM 2016 02 04

_____________________________

POLISEN fick på måndagskvällen rycka ut till Kallstensgården (f.d. Nalles). Orsaken var ett bråk mellan två män i 30-årsåldern och 35-årsåldern. Männen ska ha blivit osams vilket föranledde handgemäng. När polis kom till platsen var läget lugnt. Två anmälningar om misshandel har upprättats.

IDAG ÄR DET onsdagen den 3 februari.
Efter en något snöig natt väntar en solig onsdag i Arbogatrakten. Det blir som varmast 0 grader. Finvädret fortsätter fram till fredag lunch.

PÅ ARBOGAS bibliotek arrangerar Västra Mälardalens släktforskare en träff. Där får man hjälp att lösa problem i släktforskningen. Man får komma när man vill mellan kl 16 och 19.30. Och det är fri entré.

HARRY HOLM 2016 02 03

---------------------------------------

TISDAGEN DEN 2 februari kommer det att bli 4-5 plusgrader i Arbogatrakten och några regndroppar i perioder. Men det vi kommer att märka mest är vinden. Den kommer att blåsa ganska friskt, 10 sekundmeter åtminstone.

I HÖRALEN i Arbogas Bibliotek handlar det kl 19 på måndagskvällen om
Återskapande av naturreservat i Örebro.
Arrangerande Arboga Fågelklubb har bjudit in kommunbiolog Mats Rosenberg för att berättar om återskapande av naturreservaten omkring Örebro.Mats Rosenberg är örebroaren som omvandlat snår och soptipp till betesmarker, strandängar och strövområden.

GROUNDHOG DAY, Murmeldjursdagen, är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA.

VARJE ÅR den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Ett skogsmurmeldjur (engelska: groundhog) lockas ur sitt bo.

OM DET ÄR ljust ute och djuret ser sin egen skugga och springer tillbaka pågår vintern i ytterligare sex veckor. Om det är mulet när murmeldjuret tittar ut och stannar kvar ute kommer våren tidigt.

UTANFÖR engelsktalande delar av världen blev traditionen känd genom filmen Måndag hela veckan (originaltitel: Groundhog Day) från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

HARRY HOLM 2016-02-02

_____________________________

EU VILL STOPPA hjälporganisationer från att hjälpa i Grekland. EU säger sig värna den fria rörligheten men skapar murar mot folk som inte bor i EU.

SVERIGE betalar per år 30 miljarder mer till EU än landet får därifrån (30.000 miljoner kronor alltså, som kunde användas i välfärden).

EU FINNER sig år efter år i att Rumänien inte använder de miljarder som skulle hjälpa de människor på hemmaplan som nu sitter och fryser utanför våra butiker. Hur känner ni det, ni alla som röstade för att vi skulle gå med i EU?

HARRY HOLM 2016 02 01

 

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV FEBRUARI 2016

________________________________________________

Sportlovsvecka i Arboga
Här är programmet

Nu är det vecka 9 och då är det sportlov i Arboga. Här nedan är listan på sysselsättningar för de unga att välja bland.

Under veckan ordnar Arbogas föreningar och Arboga kommun många aktiviteter för sportlovslediga barn och ungdomar. Här är programmet.

Badminton
Prova på att spela badminton.
Dag och tid: Måndag och onsdag, klockan 10.00-12.00
Plats: Sturehallen. Arrangör: Arboga Badmintonklubb

Bordtennis
Arboga Bordtennisklubb har öppet hus.
Dag och tid: Onsdag, klockan 14.00-16.00
Plats: Sturehallen.Arrangör: Arboga Bordtennisklubb

Boule
Öppet i boulehallen för prova-på spel.
Dag och tid: Torsdag klockan 13.00-16.00
Plats: Boulehallen. Arrangör: Arboga Boulesällskap

Bågskytte
Prova på bågskytte.
Dag och tid: Tisdag och torsdag klockan 12.00-15.00
Plats: Sturehallen. Arrangör: Arboga Bågskytteklubb.

Bio
Minioner. Gratis
Dag och tid: Måndag, klockan 16.00
Zootropolis 3D. 80 kronor
Dag och tid: Onsdag, klockan 16.00
Star Wars: The Force Awakens 2D. 70 kronor
Dag och tid: Onsdag, klockan 19.00
Plats: Medborgarhuset, Arrangör: Arboga Biografförening

Gympapass med mera
Friskis och Svettis bjuder in till olika gympapass.
Träningsskola för juniorer 6-12 år.
Dag och tid: Måndag, klockan 16.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Skivstångsintervall, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Måndag, klockan 17.45-19.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Spinning/korta intervall
Dag och tid: Måndag, klockan 18.00-19.00
Plats: Friskis och Svettis Lokal på Munkgatan, vid Bilisten.

Cirkelfys, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Tisdag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Spinning60 med corestyrka.
Dag och tid: Onsdag, klockan 18.30-20.00
Plats: Friskis och Svettis Lokal på Munkgatan, vid Bilisten

Dans, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Onsdag klockan 19.00-20.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Skivstångsintervall, från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Torsdag, klockan 18.30-19.45
Plats: Gäddgårdsskolan

IntervallFlex
Dag och tid: Fredag, klockan 17.00-18.00
Plats: Gäddgårdsskolan

Medelgympa, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år och uppåt.
Dag och tid: Söndag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Flex, för barn i förälders sällskap, annars från 13 år.
Dag och tid: Söndag, klockan 19.30
Plats: Gäddgårdsskolan
Arrangör för ovanstående: Friskis och Svettis


Gymnastik / Parkour
Arboga gymnastikförening bjuder in till olika pass.
Parkour
Dag och tid: Onsdag, klockan 17.00-19.00, Fredag, klockan 18.30-19.30
Plats: Gäddgårdsskolan

Box
Dag och tid: Måndag, klockan 20.00-21.00
Plats: Ladubacksskolan

Dansmix för barn 7-9 år
Dag och tid: Onsdag, klockan 18.00-19.00
Plats: Ladubacksskolan

Dansmix för barn 10-12 år
Dag och tid: Onsdag, klockan 19.00-20.00
Plats: Ladubacksskolan

Skidor
Öppet i skidstugan vid Landskogskärret . Finns det snö kommer det att finnas skidspår och pulkabacke. Frågesportsrunda, information om vallning och skidteknik. Korvgrillning och fika.
Dag och tid: Måndag - fredag, klockan 11.00 - 14.00
Plats: Skidstugan Landskogskärret. Arrangör: Arboga skidklubb

I Götlunda anordnas längdskidåkning om det finns snö.
Dag och tid: Tisdag, klockan 13.00-15.00
Plats: Götvallen, Götlunda. Arrangör: Götlunda IF

Skytte
Prova på luftgevärsskytte.
Dag och tid: Måndag och onsdag, klockan 18.00-20.00
Plats: Luftgevärslokalen på Ångbåtsgatan 5 (ovanpå Granngården). Arrangör: Arboga Skyttegille

Frimärken
Arboga frimärksklubb bjuder in till frimärksbingo, vintersport på frimärken. Det bjuds på fika.
Dag och tid: onsdag, klockan 13.00-16.00
Plats: Frimärksklubben Munkgatan 23
Arrangör: Arboga frimärksklubb

Arboga stadsbibliotek
Trådslöjd
Trådslöjd på biblioteket med slöjdlärarna Gittan Wallin-Wester och Elisabeth Larsson. Alla barn från 7 år är välkomna.
Dag och tid: Måndag, klockan 13.00-16.00

Film
Filmen The Liverpool goalie visas i Medborgarhuset för barn från 8 år. Gratis.
Dag och tid: Tisdag, klockan 11.00 och 15.00

Arduino
Kom igång med Arduino! Jim Gage visar och delar med sig av sina teknikkunskaper. För barn och ungdomar 9-15 år
Dag och tid: Torsdag, klockan 16.00-17.30

Skridskor
Ishallen är öppen för allmänhetens åkning måndag till söndag, med eller utan puck och klubba. Dag och tid:

Måndag 10.40-12.10
12.20-13.50 Puck och klubba

Tisdag
10.40-12.10 Puck och klubba
12.20-13.50

Onsdag
11.00 -13.00
13.10-15.15 Puck och klubba
16.00-17.30
19.00-20.40 Puck och klubba

Torsdag
10.40-12.10
12..20-13.50 Puck och klubba

Fredag
10.40-12.10 Puck och klubba
12.20-13.50

Lördag
09.00-10.30
10.40-11.40 Puck och klubba
15.30-16.50 Puck och klubba
17.00-18.30

Söndag
12.00-13.50 Puck och klubba
14.00-15.30
15.40-16.40 Puck och klubba

Aktiviteter på fritidsgårdarna Gluggen och Brandsta
Under sportlovsveckan anordnas många aktiviteter på Gluggen och Brandsta.

Dag och tid:
Måndag: Klättring på Brandsta åk 4-6, klockan 14.00-15.30
Tisdag: Klättring på Brandsta åk 4-6, klockan 14.00-15.30
Onsdag: CIRKUSSKOLA MED CIRKUS CIRKÖR
Pass 1: klockan 9.30-11.00 åk 4
Pass 2: klockan 12.00-13.30 åk 5-6
Pass 3: klockan 13.45-15.15 åk 7-9
Föranmälan till cirkusskolan senast 1 mars till Gluggen.

Torsdag:
Filmmaraton på Brandsta för alla från åk 8-18 år. Föranmälan senast 2 mars.

Fredag:
Filmmaraton på Brandsta för alla från åk 8-18 år. Föranmälan senast 2 mars.

Öppettider på Gluggen:
Måndag-fredag, klockan 12.30-16.30 för åk 4-6.
Måndag, tisdag, torsdag, klockan 17.00-21.00 för åk 6-9
Fredag, klockan 17.00-22.00 för åk 6-9
Arrangör: Arboga kommun

Fler sportlovstips
Skidbacken Teknikbacken.
Besök Arbogas badhus Ekbacksbadet.
Besök Arboga museum.

 

 

 

_____________________________

30 år idag sedan Palme mördades
För 45 år sedan var han i Arboga

År 1970 kom Olof Palme till Arboga på sin valturné och bl.a. skojade han med Birger Larsson på Seco-verken. (Foto: Reinhold Carlsson)

Vi fanns en gång hemma hos riksdagsman Olle Göransson, vid Porfyrvägen uppe i Brattberget i Arboga. Det var första gången jag på nära håll kunde konstatera vilken intelligent person han var, Olof Palme.

Vid ett Arbogabesök som Olof Palme gjorde, var pressen bjuden hem till Olle Göransson för att få intervjua den kände politikern. Vi från de lokala tidningarna var i minoritet. Svenska Dagbladet och andra riks-media fanns på plats. Och var laddade med frågor, inte minst de borgerliga tidningarnas journalister.
Tre saker tyckte jag karaktäriserade Olof Palmes medverkan. För det första sjönk han, märkbart totalt avslappnad, allt djupare ned i den göranssonska vardagsrumssoffan för varje "skjutjärnsfråga" från rikspressen.
För det andra svarade han sakligt och konkret på varje ställd fråga.
För det tredje fick han i så gott som varje svar med en lite... ja man kan säga spydig pik till frågeställaren.
Allt utan betänketid och, som nämnts, helt avslappnad.
Vilken klipsk person, tänkte jag när jag rullade nerför backen till redaktionen vid Stora Torget.

Var varnad
Det visade sig tyvärr att han inte var lika klipsk när han valde att - den ödesdigra kvällen den 28 februari 1986 - tacka nej till Säpo-beskydd, trots att han varnats för vad som var på gång och till och med tackat för varningen.
Det är Samuel Svensson som berättar att den dödande kulan var förutsedd. En pingstpastor, med stark profetisk gåva fick i en syn se Palmes liv hotat av en pistolkula. Efter synen skrev pastorn ett varnande brev till Olof Palme. Brevskrivaren berättade senare för Samuel Svensson hur han också fick svar, ett svar där Palme uttryckte djup tacksamhet och respekt inför pingstpastorns profetiska hälsning.

HARRY HOLM 2016 02 28


_______________________________________________

 

________________________

Lyckat Musik & Café i Arboga

Vilket "tryck" det var i den kristna allsången i Arboga pingstkyrka på söndagseftermiddagen. Vilket möte! repeterade efteråt David Nordin som kommit resande från Fagersta med medsångare, medmusiker och gamla fina kända kristna sånger. (Musik & Café, tredje söndagen varje månad i Arboga Pingstkyrka)

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 02 21

____________________________

Februari i staden vid Arboga å

Foto: ARNE GRIPENHED

--------------------------------------------

Smaka på Västmanland - fjärde Handelsforumet i Arboga

Ett så kallat Handelsforum arrangeras i Arboga måndagen den 7 mars. Det är föreningen Smaka på Västmanland, med Arboga och Köpings kommun som medarrangörer, som bjuder in.

Alla som producerar, förädlar, säljer eller på annat sätt arbetar med mat kan träffas, göra affärer och knyta kontakter vid detta handelsforum..
Årets tema är innovation, hållbarhet, marknad och produktion. Exempel på föreläsare är före detta TV-meteorologen Per Holmgren, som idag är en aktiv föreläsare och debattör inom hållbarhetsfrågor.
Mats-Eric Nilsson är känd för att bland annat ha skrivit böckerna ”Åkta Vara” och ”Den hemliga kocken”. Han kommer att föreläsa om ”hemlagat” färskt och naturligt. Hur är det till exempel med varor med e-nummer som är fattiga på riktiga råvaror?

För fjärde gången
Handelsforum ordnas nu för fjärde gången i Arboga. Syftet är, enligt Arboga kommuns hemsida, att skapa en mötesplats för alla som arbetar med mat på olika sätt och på det viset utveckla och synliggöra den mat som produceras i regionen.
- År 2015 hade vi ca 110 besökare och i år ser det ut att bli minst lika många, säger Lena Ryberg- Ericsson, projektledare för Smaka på Västmanland.
Handelsforum arrangeras av Smaka på Västmanland som är en ekonomisk förening. Arrangemanget sker alltså i samarbete med bland andra Arboga och Köpings kommun.

Arboga för kreativa möten
- Vi vill att Arboga ska vara en plats för kreativa möten och eftersom vi redan arbetar med att utveckla det kulinariska stråket med mer lokalproducerad mat i butiker och restauranger så ligger den här typen av möten helt i linje med det arbete som redan sker, säger Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga kommun.
Han fortsätter:
- Vår ambition är att Arboga även i fortsättningen ska vara en plats där livsmedelsbranschen kan träffas, knyta kontakter och rent praktiskt göra affärer med varandra. Det gagnar både näringslivet och besöksnäringen i regionen, i Västra Mälardalen och länet

HARRY HOLM 2016 02 16
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

____________________________

Arboga Musikförening förgyller
med variation stans kulturliv

Dixiesnubbarna spelar i Medborgarhuset Arboga måndagen den 15 februari kl 14.

Arboga Musikförening är en välsignelse för vår stad. Den arrangerar ett varierat utbud. Idag, måndag, handlar det om dixielandmusik. Och senare i vår kommer bland annat den fantastiske munspelaren Filip Jers.

Dixieland är en underbar - och samtidigt unik - musikform! För många har det varit en ren hobbymusik. Dixieland kan ytligt sett vara enkel och därför lätt att se ner på., vilket också många musikskribenter och även modernare jazzmusiker gjort genom åren.
Miles Davis, den störste av dem alla, sa: ”I don’t like to hear someone put down Dixieland. Those people who say there is no music but bop are just stupid. It shows how much they don’t understand!”
Efter att ha spelat i storband i flera decennier njöt Louis Armstrong resten av sitt liv av friheten i musikformen, så det är inte utan stolthet som Arboga Musikförening låta Arbogaborna ge sig i kast med konserter med Dixiesnubbarna.

Filip Jers Quartet
Endast 18 år gammal blev Filip Jers dubbel världsmästare på munspel vid Hohner World Harmonica Championships i Tyskland.
Onsdagen den 12 mars kommer han till Nicolai kulturhs i Arboga. Han har ett kraftfullt, melodiskt och unikt sound. Filip Jers spelar flera olika sorters munspel som kromatiskt munspel, bluesmunspel och basmunspel. Han spelar också mungiga, gitarr och dragspel.

Vårprogrammet i övrigt:
Unga talanger heter evenemanget den 16 mars..
Lise & Gertrud kommer på besök den 1juni.
Därefter följer Musik i kvadrat den 4 juni, en progarmpunkt som igår i Arboga kulturveckan.
Och så följer Nationaldagsfirandet den 6 juni.

HARRY HOLM 2016 02 15

 

_______________________________

Socialförvaltningen i Arboga
söker vikarier för sommaren

Socialförvaltningen i Arboga går nu ut och söker semestervikarier för vård och omsorg samt i verksamheten för funktionshinder. Det gäller juni, juli och augusti.

Vilka jobb är det fråga om? Kommunen söker vikarier för vårdbiträden, undersköterskor och skötare till verksamheter inom vård och omsorg.
Arbetet inom äldreomsorgen innebär att vara ett stöd för brukaren i sin dagliga livsföring, som kommunen formulerar det och fortsätter: "Stödet utformas tillsammans med brukaren och utgår från brukarens behov. Vårt förhållningssätt bygger på respekt för människans självbestämmande och integritet."

Var finns vikariejobben?
Här är arbetsplatserna:
Hällbackens äldrecenter med platser för äldreboende, korttidsvistelse samt gruppboende med inriktning mot demenssjukdomar.
Götgården, som är ett äldreboende samt gruppboende som ligger i Götlunda.
Trädgården som är ett äldreboende i norra delen av Arboga.
Strömsborgs demenscenter med boende samt daglig verksamhet med inriktning på demenssjukdomar.
Strandgården, ett boende för äldre och funktionshindrade.
Hemtjänsten där dag-, kväll-, natt- och patrullverksamhet ingår.

Andra verksamheter
Det behövs vårdare, undersköterskor, skötare och personliga assistenter inom verksamheten för funktionshinder.
Kommunens beskrivning: "Inom verksamheten för funktionshinder arbetar vi för att brukarna ska ha inflytande, delaktighet och självbestämmande i sina liv. Detta gör vi genom att ge individuellt anpassat stöd vara lyhörd, tolka och förtydliga kommunikation, göra tillvaron förutsägbar och genom ett medvetet förhållningssätt."
Dessa vik finns vid gruppboende, serviceboende och korttidsvistelse/ungdomsfritids för personer med intellektuella funktionsnedsättningar samt tjänster med placering i hemmet som personlig assistent.
Här gäller scheman med oregelbundna arbetstider med helgtjänstgöring och sovande jour eller vaken nattjänstgöring.Varierande tjänstgöringsgrader dag är det , kväll, natt samt helg. Och det är förstås tidsbegränsad anställning.

Kvalifikationer
Vad önskar då kommunen att de sökande ska ha för kvalifikationer för att klara de här omvårdnadsuppgifterna?
Önskvärda utbildningar är omvårdnadslinje med lämplig inriktning, undersköterske-, skötarutbildning eller liknande.
Så här skriver kommunen också:
- Du bör vara lugn, trygg och ha lätt för att samarbeta. Ditt bemötande av brukare, arbetskamrater och chefer vilar på en människosyn som utgår ifrån ödmjukhet och empati. Vi vill att du har ett flexibelt arbetssätt och bidrar till ett gott arbetsklimat.

Den sökande skall vara minst 18 år och ha goda språkkunskaper i svenska, både tal och skrift samt god datorvana. Körkort är meriterande och till vissa områden inom hemtjänsten ett krav.

HARRY HOLM 2016 02 11

_____________________________

Två gitarrister ger konsert
i Nicolai kulturhus i Arboga

The Gothenburg Combo spelar upp kl 19 i kväll onsdag i Nicolai Kulturhus, med Arboga Musikförening som ambitiös arrangör.

The Gothenburg Combo är en svensk gitarrduo för klassisk musik, som varit aktiv sedan år 2000. Duon består av David Hansson och Thomas Hansy.
Duon turnerar flitigt på de internationella scenerna.
På repertoaren står klassiska verk, nutida verk av samtida tonsättare och egna kompositioner.
Den hyllade gitarristduon skapar innovativ och fascinerande kammarmusik, lovar arrangörerna.

HARRY HOLM 2016 02 10.

____________________________

Arboga kommun belönades
för sin omtyckta hemsida

Elisabeth Leijon Karlsson, en av Arboga kommuns webb-redaktörer, representerade Arboga vid prisutdelningen i Stockholm.

Arboga kommun var en av fyra nominerade webbplatser i tävlingen Sveriges bästa webbplats men vann inte. Men en användarundersökning gav Arboga det bästa betyg en kommun någonsin haft.

Arboga kommun var en av fyra nominerade webbplatser i tävlingen Sveriges bästa webbplats i kategorin ”Samhällsinformation”. Vann gjorde Elsäkerhetsverket, men Arboga kommun fick hedersutmärkelsen ”All time high” kommuner.
Tävlingens resultat presenterades på Web Service Award-dagen i Stockholm. Elisabeth Leijon Karlsson, bibliotekarie och en av kommunens webbredaktörer, fanns på plats i Stockholm för att representera Arboga kommun.

Webbens besökare ger arboga.se ett högt betyg
Arboga kommun genomförde under sommaren 2015 en undersökning av arboga.se, där besökare fick tycka till om webbplatsens information, användarvänlighet, design och kontaktmöjligheter.
- Vi fick ett mycket bra betyg av våra användare, det bästa som en kommun har uppnått under alla de år som företaget Web Service Award har genomfört undersökningen. Det är vi väldigt glada över, eftersom användarnas betyg är det absolut viktigaste för oss som kommun, säger Ellen Åhlander, kommunikationsstrateg.

Nomineringen är som en vinst
Resultatet av användarundersökningen gjorde att Arboga kommun nominerades som en av fyra webbplatser i kategorin för bästa webbplats gällande samhällsinformation.
- Nomineringen till Sveriges bästa webbplats känns som en vinst i sig. Vi är en liten kommun med begränsade resurser för arbetet med webbplatsen. Nu vet vi med säkerhet att vi har en bra webbplats och ska fortsätta arbetet med att göra den ännu bättre! säger Ellen Åhlander.

Hedersutmärkelsen All time high
Hedersutmärkelsen All time high i sin bransch går till den webbplats som har lyckats med att ha det högsta Web Service Index/andelen nöjda besökare någonsin i sin bransch. Arboga kommun fick utmärkelsen för kommuner.
- Att få hedersutmärkelsen var väldigt roligt och en stor överraskning! Arboga kommuns resultat är det bästa som en kommun någonsin fått, säger Elisabeth Leijon Karlsson.

HARRY HOLM 2016 02 09
med hjälp av just Arboga kommuns hemsida

______________________________

Ingen behövde frysa på Arbogas vintermarknad år 2016

Varken Engelbrekt eller någon annan närvarande på Järntorget i Arboga behövde extra varmt på fötterna vid 2016 års Februarimarken.

.......

Och munkförsäljaren hade utsikt mot Heliga Trefaldighets kyrka, en gång i tiden byggd av munkar (Franciskanerbröder).

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 02 06

 

**  

Och idag är det Februarimarknad
En gammal Arbogatradition

LÖRDAGEN den 6 februari är den första lördagen i februari och då är det traditionsenlig Februarimarknad på Järntorget i Arboga.

Det är numera föreningen Arbogakarnevalen som arrangerar. Mellan kl 9 och 15 gästar knallar Järntorget med godis, leksaker, hantverk, kläder och annat som hör marknader till.
Och det är inte bara i Arboga det ordnas marknad denna lördag. I Jokkmokk är det också marknad idag. Den marknaden är mer känd och större än Arbogas. Men också vanligtvis mycket kallare.
I Arboga blir det 2-5 plusgrader under tiden marknadens pågår. I Jokkmokk kommer det att vara 23 minusgrader kl 9 på förmiddagen, sedan snöar det där hela lördagen.
Annars är det ju så märkligt att både Arboga och Jokkmokk, båda ortsnamnen, betyder åbåge, sväng på ån - precis som Sveg (som dock inte har marknad idag vad jag vet).

HARRY HOLM 2016 02 06

______________________________

Ung och trygg i Arboga

Ung och Trygg. Så heter ett projekt som arrangeras i samverkan mellan Arboga kommun, Ungdomsfullmäktige och Brottsförebyggande rådet.

Syftet i år är bland annat att öka riskmedvetenheten kring droganvändning och att diskutera ungdomars frågor utan pekpinnar. Liknande dagar har arrangerats tidigare år med teman som det grova våldet och trygghet på sociala medier.

Workshop av unga med unga

Organisationen CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, är inbjudna att delta med workshops för årskurs 9. Deras unga processledare ger ungdomsgrupperna på skolorna möjligheten att diskutera alkohol- och andra droger på ett kul sätt genom workshops med utbildade processledare. Processledarna är unga vuxna med ett stort intresse för ungdomars engagemang och kunskap.

Två dagar om andra droger
Elever i årskurs 5-9 kommer under dagarna att få lyssna på föreläsningar om bland annat tobak, alkohol, doping och kriminalitet.
17-18 februari 2016.
För att alla elever ska hinna få ta del av föreläsningarna pågår Ung och Trygg i år under två dagar. 17 februari för alla elever 6-9 på Stureskolan och 18 februari för 5-9 på Gäddgårdsskolan. I Götlunda kommer en temadag för årskurs 6 även att hållas.

HARRY HOLM 2016 02 05
med hjälp av Arboga kommuns hemsida

 

 

_________________________________

Teater för Arbogas barn i vår

Figurteaterkompaniets uppsättning om Maja och Bobo blir vårterminens första barnteater i Arboga i år.

I vår kommer tre familjeföreställningar till Arboga! Det blir som tidigare på lördagar, ungefär en gång i månaden.

Alla pjäserna vänder sig till barn i förskoleåldern. Några passar från 2 år, och några är mer lämpliga för de lite äldre barnen. Biljetter kan hämtas i förväg på Arboga bibliotek, en vecka före varje föreställning.
Fyra arrangörer står bakom RUTAN-programmet: Arboga bibliotek, Arboga museum, Arboga Teaterförening samt Svenska kyrkan, Arbogabygdens församling.
Arrangörerna vill bjuda på bra barnteater-föreställningar i deras respektive lokaler. Det beror på projektet "Ett kulturliv för alla - teater" som Landstinget Västmanland är med och sponsrar.
Projektet har till syfte att bredda kulturlivet och att visa att teater kan arrangeras även på scener som inte i första hand är tänkta för teater.
Här är föreställningarna i Arboga:
6 februari klockan 13: Maja och Bobo (Arboga museum)
5 mars klockan 13: Kan själv (Medborgarhuset, Rotundan)
9 april klockan 13: Äta själv! (Heliga Trefaldighets kyrka)

HARRY HOLM 2016 02 03
Bild från Arboga kommuns hemsida

________________________________

Idag är det internationella våtmarksdagen - också här

Landskapsbild från Svartådalen, ett av de Ramsarområden som finns Västmanlands län. Det här är Fläcksjön.

Idag den 2 februari är det Internationella Våtmarksdagen och firandet av denna började för 45 år sedan. Det var då den internationella konventionen för våtmarker antogs i den Iranska staden Ramsar, den 2 februari 1971 alltså.

Konventionens mål är "the conservation and wise use of all wetlands through local and national actions and international cooperation, as a contribution towards achieving sustainable development throughout the world”.
I hela världen har 168 länder antagit konventionen fram till idag, och tillsammans finns det 2220 så kallade Ramsarområden i dessa länder. Av dessa finns 66 stycken Ramsarområden i Sverige, varav ett fåtal i Västmanlands län, som Svartån, runt Svartådalen, Asköviken-Sörfjärden som bland annat innefattar Asköviken och Ridöarkipelagen men som också sträcker sig en bra bit ner i Södermanlands län, samt Färnebofjärden-Dalälven.

En stor mängd miljöer innefattas i Ramsar-områdena. Till exempel myrar, sumpmarker, strandmiljöer, våta gräsmarker, vattendrag, sjöar och grunda marina områden.
Medlemsländerna lovar att se till att de våtmarker som finns förvaltas på ett bra sätt och att framtida planering tar hänsyn till våtmarker och vattenmiljöer.

TEXT: Harry Holm. FOTO: Henrik Roos / länsstyrelsen.

_________________________________

Växlande väder väntar i Arboga

På måndagens eftermiddag kan det komma rätt bra med snöflingor över Arbogatrakten. Och det blir någon enstaka minusgrad. Men mot kvällen, med början vid 20-tiden växer plusgrader till för att redan vid 23-slaget ligga på +5 grader. Då har nederbörden slutat sedan ett par timmar. Tisdagen blir regnig, från lunch ungefär.

HARRY HOLM 2016-02-01

_____________________________

 

** -

 

 

**  

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
BE FERMENTERADE = BJÄSTA
(BE = B + FERMENTERADE = JÄSTA))


VART ÄR VI PÅ VÄG?

SJUNKASTRÅ
Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BOKREA 2016

Bara 80 kronor sammanlagt
för Arne Möllers båda böcker


Beställ direkt från ordochton@yahoo.se
och / eller läs om böckerna på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

---------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

 


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________