*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
*****************

TISDAGEN den 28 februari är här, den kortaste månadens sista dag. I Arbogatrakten har det varit fyra plusgrader hela natten, och på dagen idag får vi lägga till ett par grader till. Det
dystergrå molntäcket lättare en aning efter lunch, då solglimtar han väntas. Temadagar är det många idag. Internationella pannkaksdagen, Myggholkens dag och Kalevaladagen. Men inte minst är det Fettisdagen.

FETTISDAGEN, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen.

FASTLAGEN är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen. Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday,
Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

SEMLAN HAR sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle. Ett av de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk.

DET URSPRUNGLIGA sättet att servera semlor var just med mjölk,
detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid. Inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla
tillverkningen.

URSPRUNGSSEMLAN var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor
äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen. På senare tid har också många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.

HARRY HOLM 2017 02 28

 

 

 

___________________________

 

MÅNDAGEN den 27 februari innebär i Arbogatrakten en ganska våt förmiddag.
Regndroppandet slutar vid lunchtid... för att återkomma mot kvällningen. Hela dagen blir mulen. Temperaturen går upp till 4-5 plusgrader under eftermiddagen.

VIS-SKATTEN. I Godtemplargården, Storgatan 10, arrangeras kl 14 denna måndag åter programmet Vis-skatten. Det är Gunilla Brinck och Helena Olsson Brinck som tillsammans med musikerna Kjell Hedqvist, Bertil Hahne och Sven-Ove Svensson sjunger och spelar.
Allsången kompletteras med kaffeservering.

MARTIN LUTHER. På Trefaldighetsgården i Arboga börjar kl 18 en kväll om reformationen och Martin Luther med Ola Söderberg, före detta stiftsprost i Västerås stift och Lutherambassadör. Arrangör är Arbogabygdens församling i samarbete med Sensus. Och det är fri entré.

HARRY HOLM 2017 02 27

____________________________

Han samlade de tolv omkring sig och sade till dem: "Vi går nu upp till
Jerusalem, och allt som profeterna har skrivit om Människosonen skall
gå i uppfyllelse."
Luk 18:31

Fastlagssöndagen
Kärlekens väg


På almanacksbladen idag står det att det är Fastlagssöndagen, den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen, som föregår den fyrtio dagar långa fastan.

TEMAT FÖR dagens bibeltexter i Svenska kyrkan är "Kärlekens väg", och
man läser de texter ur evangelierna som berättar om hur Jesus – på väg
till Jerusalem – för tredje gången berättar om Messias (sitt) förestående
lidande.

OCH DET STÅR alltså så här i Lukas 18:31: "Han samlade de tolv omkring sig och sade till dem: "Vi går nu upp till
Jerusalem, och allt som profeterna har skrivit om Människosonen skall
gå i uppfyllelse."

DET DÄR har jag ju både hört och läst förr. Men inte sällan när jag läser
Bibeln så far tankarna iväg på ett sätt som jag tror är en yrkesskada. "Vi
går nu UPP till Jerusalem", sår det. Och så sjunger vi också i psalmen.
Men om man tittar på kartan så syns det tydligt att man från Gallilen
NER till Jerusalem. Söderut alltså.

UPP FÖR MIG, det är norrut, från Arboga räknat, mot Hede och Härjedalen. Så jag var tvungen att fråga någon som varit i Israel om det här. Jag fick då påmint för mig att Jerusalem ligger högt över havet, ungefär som när
vi går från stan UPP till Granitvägen fast Brattberget ligger söder om stan.

DESSA MINA tankars avsteget från bibeltexten påminde mig också om att
jag är tacksam över att vi i pingstkyrkan inte behöver – får men inte
behöver alltså – följa evangelibokens turordning där varje söndags
bibeltexter är anbefallda från ett kyrkomöte i Uppsala.

JAG GILLAR det här att man inte hela tiden behöver leva med i kyrkoårets
händelser för att leva ett kristet liv. För därmed blir det lite lättare att vara
öppen för det som händer just nu i våra liv, i vår stad, i vår värld.

EVANGELISTEN och läkaren Lukas förlåter mig säkert för att mina tankar då
och då inför påsken lämnar hans dramatiska, ett par tusen går gamla,
berättelse för att i stället gå till exempelvis de nutida händelserna runt om i världen.. Där finns det långfredagslidande även i modern tid.

ÄVEN OM det som sker runt omkring oss inte direkt handlar om vägen mot påsken, så får vi hoppas att det handlar om kärlekens väg i mitt liv. Jag tror och hoppas att jag inte behöver känna dåligt samvete för att mina tankar inte är alldeles i takt med med kyrkoårets puls.

I DEN FASTETID som nu börjar vill jag ha rätt att gå med i vandringen mot
påsken trots att jag inte sällan har tankarna på annat. Innan jag slutar dagens betraktelse, vill jag återge dock en bekant vers ur den episteltext som läses i Svenska kyrkans alla församlingar idag. Det är 1 Kor 13:13:
"Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är
kärleken."

HARRY HOLM 2017 02 26

 

____________________________

LÖRDAGEN den 25 februari börjar soligt. Molnen börjar inte blanda sig i förrän efter lunch, då det också blir någon plusgrad. Från 20-tiden i kväll börjar det snöa och de vita flingorna fortsätter att falla fram till tretiden på natten. Så på söndagsmorgonen får Arbogatraktens villaägare inte vara skotträdda.

GRAPEFRUKTENS Dag infaller alltid den 25 februari. Här ska du få lära dig massor om denne frukostkompis och mat-ingrediens. Den är full av vitaminer, antioxidanter som stärker immun-försvaret och fibrer som håller dig mätt längre.

ÄTER DU en halv grapefrukt får du i dig hela dagsbehovet av C-vitamin, en riktig guldgruva för vårt immunförsvar i förkylningstider. Och samtidigt är det gott, tänk dig en fräsch citrussallad med filéer av grapefrukt (recept länge ner i spalten).

BRÄNNER FETT! Grapefrukten verkar ha en del intressanta egenskaper som påverkar fettförbränningen. I en studie år 2004 fick en grupp personer äta en halv grapefrukt före varje måltid tre gånger om dagen, en annan grupp drack ett glas grapefruktjuice före varje måltid. En
tredje grupp åt eller drack ingen grape-frukt alls.

EFTER 12 VECKOR hade den första gruppen förlorat 1.6 kg utan att göra några andra förändingar i sin kost. De som hade druckit grapefruktjuice hade i genomsnitt gått ner 1.5 kg. Medan de som inte hade ätit grapefrukt alls låg kvar på samma vikt. Enligt forskarna beror
viktminskningen på ämnen i grapefrukten som sänker insulinnivåera i kroppen.

DET FINNS många sorters grapefrukt, t.ex. Ruby Red, Thompson, Pink, Marsh, Flame och Duncan. Vanligast är Ruby Red som har rött fruktkött. Vetenskapliga studier har visat att
sorterna inte skiljer sig i smaken, utan endast till färgen. Men rosa och röd grapefrukt innehåller betakaroten, en antioxidant som omvandlas till A-vitamin som är bra för synen, huden och
immunförsvaret.

EN GRAPEFRUKT ska kännas fast och spänstig. Ju tyngre den är, desto saftigare är den ofta. Grapefrukt ska helst förvaras i rumstemperatur. Låt den gärna ligga framme i några dagar, då blir den extra söt. Förvarar du din grapefrukt i kylen är hållbarheten tre veckor. Godast är dock att servera den rumstempererad.

*

RECEPTET. Ingredienser för 4–6 portioner: 5-6 st olika citrusfrukter t.ex blodgrape, apelsin, clementin, citron och lime
1 dl socker
1 dl vatten
1 st stjärnanisfrukt
1 st vaniljstång
2 st kanelstänger
4-5 st gröna kardemummakapslar

SÅ HÄR GÖR DU: 1. Skär bort skalen från grapefrukterna och var noga med att skära bort allt skal. filéa klyftorna, det vill säga lossa klyftorna från hinnorna med en vass kniv. Blanda grapefruktklyftorna i en skål. 2. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt sjuda i några minuter. Ställ av och låt svalna innan du häller lagen över citrusfrukterna. 3. Servera med vaniljyoghurt och digestivekex eller tunna pepparkakor.

HARRY HOLM 2017 02 25

__________________________

FREDAGEN den 24 februari blir mycket solig i Arbogatrakten. Den kyliga morgonen går över till en temperatur på noll eller någon minusgrad.

TEMADAGAR idag är Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättighe-terna och Världstuberkulosdagen. Men det är också Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass, kanske borde den firas speciellt i Götlunda.

ARBOGAS PRAKTIKPLATSER. Nu kan ungdomar som är födda år 2000 och skrivna i Arboga kommun söka
kommunens feriepraktikplatser (sommarjobb) till sommaren 2017. Feriepraktiken är tre veckor lång och
arbetstiden är sex timmar per dag.

PLATSER finns inom barnomsorg, vård och omsorg, museum, parkskötsel med
mera. Ansökningsblankett kommer att kunna hämtas på Navet på Nygatan 16 A, i Rådhusets reception vid Smedje-gatan 5 och på arbetsmarknadsenheten på Strängen 13. Sista ansökningsdag är den 7 april.

HARRY HOLM 2017 02 24

____________________________
TORSDAGEN den 23 februari kommer det att bli klart väder i Arbogatrakten. Temperaturen ska hålla sig runt Nollan. Tyvärr blir det lite blåsigt, sådär 6 sekundmeter. Så jag får hålla i kepsen.
Eller dra ner den ordentligt, till öronen ungefär.

PÅ TREFALDIGHETSGÅRDEN är det extra trevligt på torsdagarna. Där kan man äta soppa, träffa folk
och lyssna till någon spännande gäst. Soppan serveras 12-13 varje torsdag, dessutom erbjuds kaffe med hembakt fikabröd.

IDAG ÄR rätten "krämig rotfruktssoppa". Klockan 13-14 följer sedan, som varje torsdag, någon form av underhållning. Nu är det dags för Bo Hellström att berätta några reseepisoder. Allt detta får man tillgodogöra sig för bara 40 kronor. Det är Svenska kyrkan, i form av Arbogabygdens församling, som arrangerar.

HARRY HOLM 2017 02 23

 

-------------------------------------

ONSDAGEN den 22 februari. Efter snöfallet som började vid 4-tiden i morse övergår nederbörden redan från 7-tiden i snöblandat regn, samtidigt som det blir en plusgrad. Från lunchen och framåt
väntas solsken och uppåt 4 plusgrader. Alla scouters dag och Internationella brottsofferdagen är det idag.

TRIVSELDANS till Samzonz orkester arrangeras idag onsdag klockan 13.30-17.00 i Arboga Folkets park. Det kostar 100 kronor i inträde. Samzons (bilden ovan) är ett dansband från Norrköping, som spelar dansmusik runt om i hela Sverige, men även på vissa orter i Norge. Bandet startade 1977 och är alltså inne på sitt 38:e år.

SAMZONS består idag av Conny
Adamsson som ansvarar för sång, bas, gitarr och är dessutom kapellmästare, Christer Karlsson trakterar saxofon,
klarinett, flöjt, och för körsång, Mattias Berghorn på trummor och sång och sist men inte minst den nyaste
medlemmen Jerzy Gancarz på Klaviatur, sax, och dragspel.

KONSERT I NICOLAI. I samarbete med Arboga Musikförening framträder unga musiker från Arboga Kulturskola som solister eller i olika instrumentella kombinationer, dansgrupp och i sånginslag vid en konsert i Nicolai kulturhus. Konserten, som börjar kl 19, presenteras som ett tillfälle för eleverna att visa sina färdigheter för en bredare publik, som får chansen att upptäcka Arbogas musikaliska framtid.

HARRY HOLM 2017 02 22

 TISDAGEN den 21 februari är här. Nattens snöblandade regn övergick tidigt i morse i ett snöfall som beräknas vara till framåt lunch. Läget med någon miniusgrad ändrar sig vid 13-tiden till någon plusgrad. En timme senare börjar det strålande solsken som skall gnistra i nysnön är det meningen. Idag är det Internationella dagen för modersmål, mer om det en bit ner i spalten.

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Mattecentrum har öppet varje tisdag kl 17-19 på Arbogas bibliotek.

DÄR GES HJÄLP med matte på högstadie- och gymnasienivå. Ingen föranmälan behövs. Alla är välkomna, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå - men man behöver ha med sig matteböcker, papper, penna, sudd och räknare.

MODERSMÅLET. Internationella dagen för modersmål infaller den 21 februari varje år och instiftades av Unesco i november 1999. Dagen firades för första gången den 21 februari 2000. Att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner, en kunskap baserad på förståelse, tolerans och dialog är syftet med uppmärksammandet av modersmålsdagen .

MINA FARHÅGOR är att modersmålet kommer att försvagas alltmer. Korta twitter-inlägg och något längre men trots det magra meningar är det på Facebook. SMS är till för att just vara kortfattade.

ANNAT VAR DET när man skrev brev till anhöriga på annan ort och till jämnåriga brevvänner, och berättade mer utförligt om händelser och känslor. Visst är det futtigt att som nu bara skicka en bild av ett hjärta, som är vanligt på t.ex. facebook, jämfört med att i stället skriva ett lagom långt brev på papper och avsluta med orden "Jag älskar dig".

HARRY HOLM
på Internationella Modersmålsdagen den 21 februari 2017.

___________________________

MÅNDAGEN den 20 februari väntas vara varm i Arbogatrakten, sex och sju plusgrader under dagen. Tyvärr blir det inte bara grå himmel utan också rätt blåsigt. Det är både Världsdagen för social rättvisa och Slarvighetens dag. Mer om det här nedanför.

DEN 20 februari är det alltså världsdagen för social rättvisa (World Day of Social Justice). Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla samt att
framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.

SLARVIGHETENS DAG är det också den 20 februari. Den dagen fyller vi efter smak. Till exempel genom att låta dagens disk stå till i morgon. Eller genom att låta bli att hämta posten. Eller kanske strunta i i att betala en räkning, en dags försening brukar många fakturerande företag acceptera. Jag menar, det är ju Slarvighetens Dag bara en gång om året.

HARRY HOLM 2017 02 20

____________________________

SÅ ÄR DET helg igen och inför varje söndag brukar jag, som gammal god svensk tradition bjuder, ägna mig åt kristendomen. Också denna gång börjar jag med ett Bibelord.

I LUKAS 8:15 står det:

”Men det som kom i den goda jorden, det är de som hör ordet och tar vara på det i ett gott och rent hjärta och genom uthållighet bär frukt.”

Sexagesima
Det levande Ordet

DEN HÄR söndagen kallas
Sexagesima och temat är "Det levande ordet". Denna söndag har också namnet Reformationssöndagen. Och det är absolut inte dumt att ha en liten reformation, åtminstone såhär en gång om året.

DET GÄLLER att hela tiden visa upp evangeliet, budskapet om att vi är Guds barn och att vi, genom vad Jesus gjorde, är förlåtna av ren nåd. Evangeliet, det skall vara vår enda tillgång i det egna livets och i församlingslivets balansräkning.

NÄR KYRKORNA en gång i tiden började samla på sig världsliga rikedomar, då gick det snett på både det ena och det andra sättet. Luther genomskådade det här och många höll med, klostren blev fattiga och fick stänga.

MEN DÅ HADE det gått så långt att människor slutade ge sina slantar till kyrkor och klosterskolor, bara därför att de började förstå att dessa pengar inte räckte som inträdesbiljett till himmelriket.

EN KYRKA som bara äger evangeliet och ger ut av det, den kyrkan är verkligen rik. Inte bara den största, utan den enda rikedom en församling skall ha är ju egentligen evangeliet.

DE GODA nyheterna (som ordet evangeliet betyder) handlar om att Ordet (dvs Jesus) blev människa, en människa som gjorde gott under sin tid på jorden men som trots det spikades fast vid ett kors - för att ta på sig våra synder.

INTE NOG MED att hans nåd gäller än idag, Han lever också och gör under än idag, genom Den Helige Ande, som Jesus vid sin himlafärd gav oss som hjälpare.

MED ANDENS hjälp försöker kristna, var och en med sina talanger, sprida Ordet till Arbogaborna, samtidigt som vi ber om att detta skall bära frukt, att ordet ska falla i god jord.
Amen.

HARRY HOLM 2017 02 19

____________________________

LÖRDAGEN den 18 februari lovar först gott, med en ljus och fin morgon, men i stort har Arbogatrakten att vänta en gråmulen dag med temperatur på noll grader och någon grad däröver. Den sydvästliga vinden tar i mer ju längre dagen lider. Och jag har nåtts av nyheten att min chef på Arboga Tidning en gång i tiden, Tord Wallström, har avlidit. Mer om det längre ner i hörnan och i spalten här till höger.

TULLVÄVARNA har vernissage i Galleriet på Arbogas bibliotek kl 11-14 idag lördag. Där visas trasmattor och annat i vävteknik till och med den 24 februari.

THEDANS i Godtemplarlokalen är ett annat av dagens evenemang.
Gästartister är Arne Bjelkes orkester och Sweet Old Fashion Girls.
Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid entrén, för 120 kronor per person.
I priset ingår en fikatallrik med kaffe/the. Arboga Rotaryklubb arrangerar och
överskottet går till lokala ungdomsprojekt.


Ungefär så här såg Tord Wallström ut på den tiden då han var min chef på Arboga Tidning.

JAG VISSTE att Tord var allvarligt sjuk och den 9 februari avled han. Det väcker minnen av mina år på Arboga Tidning i början av 1960-talet, då han var min chef och - som jag brukar säga - lärde mig journalistikens själ.

I SOMRAS hade jag kontakt med honom med anledning av att det började ryktas om att Arboga Tidning skulle bli tredagarstidning (som den var när jag och Tord bevakade Arbogas händelser). I juni förra året berätade han bland annat följande om sin tid på tidningen.

"NÄR JAG BÖRJADE där efter realskolan var AT ju tredagars. Och kom ut på eftermiddagen. En av mina uppgifter var att frakta korsband och paket till busscentralen bakom kyrkan med en förstärkt men tvåhjulig transportcykel.

DET VAR JOBBIGT eftersom cykeln givetvis hade bara en växel och särskilt besvärligt var det att trampa uppförsbacken från Gamla bron - jag vidhåller de traditionella bronamnen Gamla bron och Hamnbron - till Rådhusgatan. Särskilt vid isigt väglag, men jag klarade mig som genom ett under från att köra omkull.

TREDAGARSUTGIVNINGEN var
fullt tillfredställande. Tidningen distribuerades med tidningsbuden vid 14-15 tiden. Vi hade alltså en och en halv dag på oss för att utan hård stress fylla den med lokala nyheter (för måndagstidningen två och halv dag).

VI GJORDE reportage med utgångspunkt från redaktionen, som låg överst i det pampiga men nu sorgligt nog rivna tidningshuset. Och vi hade flitiga “radskrivare” i alla socknar. Och på den tiden hade vi också inrikes- och utrikesnyheter från TT och United Press.

VI ÖVERGICK till sexdagarsutgivning på morgonen i samband (tror jag) med Eskilstuna-Kurirens övertagande av AT. Detta skedde plötsligt och utan någon personalförstärkning. Om jag inte minns alldeles fel återgick vi efter en tid till tredagarsutgivning."

I SOMRAS såg Tord också framåt. Vad kommer att hända i tidningsvärlden?
"Min uppfattning är att papperstidningarna så småningom kommer att försvinna helt. Lokalnyheterna kommer i stället i nättidningar (som Arbogasidan, dock utan den religiösa övervikten). Antingen som tredagars eller kanske ett veckoblad med fyllig lokal text, noggrant formgiven."

SÅ LÅNGT Tord Wallström. Nu har han lämnat oss, vilket betyder en läsare mindre på www.arbogasidan.se men inte minst en proffessionell skribent mindre i världen. R.I.P. min gamla chef.

HARRY HOLM 2017 02 18

 

 

 

 

____________________________

FREDAGEN den 17 februari kommer solen tillbaka till Arbogatrakten.
Och inte blev det någon snö i går, som meteorlogerna hade hotat med. Det är nog som Nils Brodin sa...

TIDIGARE kommunalrådet Nils Brodin lärde mig en gång följande: "Arboga
är en av de nederbördsfattigaste platserna i Mellansverige". Idag till exempel, då blir det solsken från 11-tiden och under eftermiddagen upp till 5 plusgrader.

Finix till Arboga idag.

DET ÄR DANS i Folkets Park i Arboga kl 20 - 24 denna fredagskväll.
Kvällens dansband heter Finix. Bandets andra år har varit fint. Finix har turnerat och hunnit med att spela in platta, byta medlemmar och arbetat in det nya orkesternamnet.

FYRA ELDSJÄLAR jobbar nu hårt
och vill bli Sveriges bästa moderna dansband. Målet är att ha en bred reportoar och utamana dansare och sig själva som musiker. Bandet består av
Morgan Sjogerlöv, sång, Niklas Ellerstad, gitarr/sång, Jon Emil Oscarsson, bas, och Steve Sherlock, trummor.

HARRY HOLM 2017 02 17

____________________________

TORSDAGEN den 16 februari innebär ett uppehåll i dagarna med fint väder. Det börjar snöa framåt lunch och snöfallet håller på ett par tre timmar. Sedan blir det någon plusgrad och säkert några regndroppar.

BABYCAFÉ med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna, på Svenska kyrkans Trefaldighetsgården. Mellan 9.30 och 12.30 blir det sång, musik, ramsor och rytmik anpassat efter barnens ålder. Klockan 9.30 barn 0–6 månader med vuxen. Klockan 10.15 barn 6-12 månader med vuxen. Klockan 11.00 barn 12-24 månader med vuxen.

SOPPLUNCH väntar sedan för alla åldrar i Trefaldighetsgården. Där kan man äta hemlagad milanesesoppa och få en trevlig pratstund. Soppa serveras klockan 12-13 varje torsdag, liksom kaffe med hembakt fikabröd. Klockan 13-14 väntar därefter någon form av underhållning. Allt för 40 kronor.

HARRY HOLM 2017 02 16

____________________________

ARBOGAS ONSDAG den 15 februari blir rätt så solig och får någon plusgrad efter lunch. Vinden är svag och förmiddagens västliga vind kommer att vrida till sydväst på eftermiddagen. Idag är det så vitt skilda saker som
Internationella barncancerdagen och Geléhallonens dag.

KONSERT med Örjan Lindvall och Lina Adolphsson arrangeras kl 19 i kväll i i Nicolai kulturhus. Rubriken är En vandring i ord och ton med nostalgins skimmer. Allt detta och himlen därtill. Lina,sjunger sånger från 30-, 40- och 50-talen. Örjan Lindvall är ledare för Köpings storband men har också en kvintett där också Lina Adolphson medverkar.

EN ANNAN VALUTA. På Arbogas bibliotek blir det idag kl 18 ett föredrag med titeln: Bitcoin - vad är det? Linus Dunkers berättar om bitcoin, en global digital valuta som används främst vid betalningar över internet. Bitcoin skapades 2009. Överföringar sker direkt mellan användarna utan att någon tredje part, exempelvis en bank, är inblandad.

HARRY HOLM 2017 02 15

 

___________________________

KÄRA HJÄRTANES vilket fint väder det blir i Arbogatrakten den 14 februari 2017. Uppåt 4 plusgrader och strålande solsken. Lägg därtill en riktigt svag vind. Det är bara att beklaga den som måste sitta inomhus och arbeta eller studera. Det blir flera dagar med finväder framigenom, åtminstone en dryg vecka till. Om än inte med sol hela tiden.

ANNORLUNDA DEJT kan man få idag i Arboga på Alla hjärtans dag. Det är en dag som Arbogabibliotekets personal tänker fira på ett annorlunda sätt. Man lånar ut hemliga böcker till dem som känner sig lockade.

BÖCKERNA slås in som ett paket som man får ta med hem och riva upp. Där i ligger er "blind date" som förhoppnignsvis blir "love at first sight". Säg till i lånedisken om du är intresserad av ett paket eller två.

ALLA HJÄRTANS DAG är annars en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Dagen har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden och infaller den 14 februari.

VARFÖR FIRAR vi då Alla hjärtans dag? Förr i tiden så skulle pojkar och flickor fundera på vem som skulle bli deras ”Valentin” under minst ett år framöver. Därifrån kommer även namnet Valetines day som det ursprungliga namnet är.

I SVERIGE började firandet av Alla hjärtans dag under 1960-talet men firandet blev stort under åren kring 1990 då temadagen fick sin plats i almanackan och genom stor uppmärksamhet i skolan.

NU FIRAS Alla hjärtans dag av de flesta par och uppmärksammas av de flesta butikerna som gärna vill ta del av uppmärksamheten dagen har fått.

FAKTA ÄR att dagen har fått sitt namn efter helgonet Sankt Valentin. Andra namn för Alla hjärtans dag är Valentindagen och Sankt Valentins dag.

HARRY HOLM 2017 02 14

___________________________

MÅNDAGEN den 13 februari blir det finväder i Arbogatrakten. Solen kommer att skina från en molnfri himel och från lunch väntas ett par tre plusgrader. Detta som en förvarning för tisdagen, som blir än mer vårlig. Idag undrar jag vad radion har betytt och betyder för dig. Mina tankar om det kommer lite längre ner i dagens spalt.

VÄRLDSRADIODAGEN är det nämligen alltid den 13 februari. Den är instiftad av FN, närmare bestämt av Unesco. Som betonar att radion fortfarande är det massmedium som når allra flest människor.

SAMTIDIGT är radion ett av de billigaste och mest effektiva sätten att nå ut med såväl viktig samhällsinformation som underhållning och musik. Världsradiodagen ska uppmuntra makthavare och medieföretag att fortsätta utnyttja radio för att sprida
information för att skapa inkluderande och demokratiska samhällen.

FÖR MIG HAR radion funnits med i bilden så länge jag minns. När jag i förskoleåldern var hos mormor och
morfar, som hade ett rum och kök, vistades i vanliga fall ingen i rummet. Men en gång om dagen gick morfar in
dit. För att höra nyheterna på radion, nyheter som då handlade om Hitlers framfart i grannlandet Norge och en
stor del av det övriga Europa.

I SKOLÅLDERN rattade jag varje dag vid 18-tiden in Radio Luxembourg på radions Mellanvåg. Efter att ha hört avslutningen på väderleksrapporten på flamländska, övergick sändningarna till engelska med underrubriken "The Station of the Stars". Det var de senaste plattorna från USA och England som
spelades.

IDAG HAR JAG lyckan att här uppe i Brattberget få in kumlastationen Radio 94,3, som bland annat spelar
samma skivor som jag hörde i Radio Luxembourg på 1950-talet - plus kända kristna sånger, dansband och gamla svenska schlagers med Åke Grönberg och hans jämnåriga.

PÅ DEN TIDEN, det vill säga 1950-talet, ägnade vi också åt en sorts enkel form av DX-ing. Jag rattade runt på mellanvåg och långvåg och till de radiostationer runt om i världen som jag fick in, skrev jag ett brev. I retur kom då ett så kallat DX-kort, något som var roligt att samla på. Ju flera radiostationer jag fick kontakt med, desto ivrigare
blev jag att söka nya.

ATT JAG sedan höll på mycket med radio i det militära, när jag utbildades till signalunderofficer, var liksom bara fortsättningen på den röda tråden. Det kommer jag att tänka på, nu när jag ser tillbaka med anledning av att det är Världsradiodagen - då vi, som Unesco uttrycker det, uppmärksammar radions viktiga roll i skapandet av inkluderande samhällen och dialog mellan människor.

HARRY HOLM 2017 02 13

____________________________

HELG IGEN och åter bjuder jag alldeles gratis på de goda nyheterna om förebildernas förebild, Jesus. Och börjar med ett Bibelord:

"Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla."
Fil.1:3-4

SEPTUAGESIMA
Nåd och tjänst


VAD ÄR DÅ Septuagesima? Det är latin och betyder Den sjuttionde. Man syftar på den sjuttionde dagen före påsk (nionde söndagen före påsk).
Egentligen stämmer det inte, eftersom septuagesima infaller på 64:e dagen före påsk.

EN FÖRKLARING är att man med Septuagesima påbörjar den föreskrivna fyrtio dagar långa fastan. Om man gör en sträng tolkning av reglerna för fastan så skall den vara i fyrtio dagar före påsk, utan att räkna de fastefria veckodagarna torsdag, lördag och söndag.

JAG BORTSER gärna från ytterligare diskussioner av räknekaraktär. Och visar hela det inledande bibelordet:

Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla.
Och det är med glädje jag ber för er,
ni har varit med i arbetet för evangeliet ända från första dagen,
och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag.

(Fil.1:3-6)

FILIPPI VAR en viktig romersk handelsstad i Makedonien. Där fanns den första församling som Paulus och hans medarbetare startade i Europa. Och medlemmarna där verkade därför stå Paulus hjärta särskilt nära.

BREVET TILL de kristna i Filippi var ett av de brev som Paulus skrev i fångenskap. I den del av brevet som jag återger här ovanför talas det om arbetet för evangeliet. Det är ett arbete som utförs än idag, även av Arbogas kristna i februari 2017.

ORDET EVANGELIUM kommer av ett grekiskt ord som betyder ”goda nyheter”. Dessa goda nyheter – om vad Jesus gjort och gör – försöker vi kristna att sprida på olika sätt, var och en efter sin förmåga. Och det är helt enligt Bibeln, där det klargörs att tanken är att var och en skall göra det han eller hon är bra på.

MED SINA olika gåvor gör kristna i Arboga sin tjänst, tjänsten att sprida de goda nyheterna. Vissa lägger ner massor med fritid i sina församlingar, andra sprider evangelium enbart genom sitt sätt att vara.

ALLA ÄR LIKA värdefulla och när jag tänker på dom som sprider Jesus kärleksbudskap i Arboga, så måste jag skriva som Paulus skrev till de kristna i Filippi: ”Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er.”

Herre, välsigne oss och bevare oss,
låt Ditt ansikte i nåd lysa över oss
och ge oss frid.
Amen.

HARRY HOLM 2013 01 26

___________________________

LÖRDAGEN den 11 februari. Efter en kall natt blir det lite behagligare temperatur från lunchtid här i Arbogatrakten. Under eftermiddagen väntas inte mer än en minusgrad. Och det kan vara sol från och till hela dagen. Idag är det Världsdagen för de sjuka, mer om det längre ner i spalten.

SAGOSTUNDER på olika språk brukar arrangeras på biblioteket i Arboga. Och idag lördag är det dags igen. Alla intresserade barn, från 3 år och uppåt, får komma till biblioteket för att höra på sagoläsning.

ROSA FANUS läser högt och berättar sagor på tigrinska klockan 11.30.
Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska klockan 12.00. Och
Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska klockan 12.30.

VÄRLDSDAGEN för de sjuka är det idag. År 1992 var det påven Johannes Paulus II, själv en svårt sjuk patient, som instiftade "världsdagen för de sjuka", som officiellt blev firad första gången den 11 februari, 1993. Tonvikten skulle läggas på att det för den sjuke ska vi medmänniskor finnas till oberoende av nationella, politiska och religiösa sympatier.

HARRY HOLM 2017 02 11
----------------------------------

DET ÄR REDAN FREDAG. Och datumet är den 10 februari. I Arbogatrakten börjar vi arbetsdagen med sådär tre minusgrader. Från lunch kan det vara något mindre med kyla, varefter det blir kallare mot kvällen igen. Som det ofta är.

DET ÄR DANS i Folkets park denna fredagskväll och tankarna går 50 - 60 år tillbaka i tiden. Då var folkparkerna samlingspunkter för alla generationer. Det gick där att köpa lotter, skjuta luftgevär med rödtofsade pilar, äta varmkorv utan bröd ... och dansa.

REGELBUNDET gick vi till Arboga-parken för att vara med om en operett, för att lyssna till någon populär artist, för att uppleva Malstenstruppen eller Tjaddenrevyn. Sådan "rusch" är det inte längre i vår folkpark. Men i kväll ordnas det i alla fall dans, detta mellan klockan 20 och midnatt.

HARRY HOLM 2017 02 10

_____________________________

TORSDAGEN den 9 februari är här. I staden vid Arboga å, blir det 6 minus-grader på morgonen men sedan något varmare, med hälften så många grader minus under eftermiddagen. Det kan - mitt på dagen - till och med komma några solglimtar..

Bo Senter

SOPPLUNCH med Bo Senter ordnas det på Trefaldighetsgården i Arboga idag. Där bjuds hemlagad soppa klockan 12-13 som varje torsdag, även kaffe med hembakt fikabröd. Rätten idag är brynt vitkålssoppa. Klockan 13-14 brukar det vara någon form av underhållning och idag kommer alltså förre Arbogaprästen Bo Senter för att sjunga och spela. Det kostar 40 kr för hela kalaset, ordnat av Arbogabygdens församling.

IT-VERKSTAD är det också varje torsdag, detta på Arbogas bibliotek mellan klockan 14 och 16. Man kan ta
med sin egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator. Den som inte har någon egen men som ändå vill lära sig mer om att använda internet kan prova en av bibliotekets.

HARRY HOLM 2016 02 09

____________________________

ONSDAGEN den 8 februari börjar i Arbogatrakten med 8 minusgrader,
varefter temperaturen från lunch kryper upp till 3 minus. Solen kan visa
sig då och då, fast kanske inte så strålande som igår. Idag är det Äggahalvans dag, mer om det - och recept - längre ner i spalten.

SJUNGIS heter programmet i Örtagårdskyrkan i Arboga mellan
10 och 12 idag. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år. Lek och fika blir det efteråt.

ÄGGAHALVANS dag är det alltså varje år den 8 februari. Och det är klart att vi ska fira äggahalvan. Det enklaste är förstås att dela det kokta ägget i två halvor och dra en sträng med kaviartuben över varje halva.

MEN LITE MER kan vi kosta på oss en gång om året, genom att den 8 februari fylla äggahalvorna med mycket gott. Ett par exempel kan jag bjuda på idag. Recept kan vi kalla det.

ÄGG MED MATJE. Matjessillröra kan du prova. Häll av och hacka en 200 grams burk med matjesill. Dela upp hacket på 10 ägghalvor och ovan på det lägger vi gräddfil, gräslök och smulat knäckebröd.

ÄGGHALVA SKAGEN. Man blandar 100 gram skalade och grovhackade räkor med 1 dl majonnäs, 1 msk finriven pepparrot och 2 msk finskuren dill. Så är det dags att salta och peppra. Denna röra fördelas på de 10 ägghalvorna, som kan garneras med dill.

Smaklig måltid!

HARRY HOLM 2017 02 08

 

 

_____________________________

TISDAGEN den 7 februari blir en solig dag i Arbogatrakten. Men det kommer att vara kallare än det varit de senaste veckorna, minus åtta-nio grader både morgon och kväll, och som varmast minsu fyra under dagen. Idag är det Tankens Dag, mer om det längre ner i spalten.

MINA 35 ÅR som lärare i Arboga. Så heter Birgit Johanssons program, när hon berättar och visar bilder i Örtagårdsskyrkan i Arboga kl 14 idag, tisdag.

TANKENS DAG firas den 7 februari. Det skedde för första gången i Gävle 2010. Tankens Dag sägs vara ”En dag för att öka medvetandet om hur våra tankar påverkar våra liv”

PÅ SINA håll ordnas det särskilda program. I Härnösand till exempel, där det är en konferens med följande föreläsningar: Förändringar i Livet – Lars Dahlman. Pausrörelser – Kiyoko Löfvander. Din Självkänsla till njutning – Linda Tynèr. Hopp och mående – Per Mossegård.

ATT TÄNKA är förstås väldigt bra. Inte att tänka så mycket på det som har varit, kanske inte heller så mycket på vad som komma skall... för det vet vi så lite om. Men att tänka på hur vi har det just nu, är bra.

SPECIELLT om vi har det bra, att tänka på just det, att vi har det bra, mat, husrum osv, tror jag är viktigt. Och har vi det inte bra, då ska helst tanken vara: Det kommer att bli bättre, vi vet inte på vilket vis och när, men ingen situation varar för evigt.

HARRY HOLM 2017 02 07

___________________________

MÅNDAGEN den 6 februari fortsätter det att vara ett par minusgrader och mulet. I morgon blir det kallare... men sol. Men nu, idag, är det måndag, dagen efter söndagen .... då fler går i kyrkan i Sverige än på sport i högsta divisionen, sägs det. Och apropå kyrkan. För den som kanske inte går i kyrkan så ofta men är nyfiken på kristen tro, ordnas en informationskväll kl 18 idag, i Arboga Pingstkyrka, vid Trädgårdsgatan. Idag är
det förresten också Samernas nationaldag.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska
Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol
för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. (Del av ett foto av Anna Skeita)

SAMERNAS nationaldag firas årligen den 6 februari. Och den dagen varje år tänker jag gärna tillbaka på ett tillfälle i midsommartid på 1960-talet då jag besökte samen Andreas Labba i hans stuga i Kaitum, där han dog 1970.

ANDREAS LABBA föddes 1907, son till en renägare. Han gick bara nio månader i nomadskola i Moskojärvi med skrev - sent i livet - böcker, på samiska, som översattes till svenska, däribland romanerna Anta och Anta och Mari.

EN PERIOD var Andreas Labba turistguide. Det var när han visade Dag Hammarskjöld vägen uppe i fjällen
som Hammarskjöld visade Labba vägen till skrivandet. Debutboken gjorde Andreas Labba till Sveriges mest kände same, men av omgivningen föraktades han som "turistlapp".

JAG KUNDE nog betraktas som turist,
när jag oanmäld kom till hans stuga vid Kaitumälven. Första frågan jag fick av Andreas Labba var:
- Var kommer du ifrån?
- Från Arboga, svarade jag.
- Aha, det är där ni har ölet som kommer efter, sade samen.

NU ÄR DET 2017 och samernas 24:e nationaldag. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

DÄR MÖTTES för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer. Många var kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet.

ELSA LAURA Renbergs far och bror drunknade märkligt nog just när de skulle till domstolen på grund av en marktvist med svenska nybyggare. Det blev ingen utredning av olyckan, Men med en delegation uppvaktade Elsa Laura kung Oscar II och fick ett kungabrev som gjorde att hon fick rätt till den aktuella marken.

HARRY HOLM 2017 02 06

_____________________________

TÄNK ATT prästen Rolf Larsson fick in en kristen betraktelse i Arboga Tidning till varje helg, då på 1960-talet. På chefredaktören Tord Wallströms initiativ.Och här på arbogasidan.se får jag också in en kristen betraktelse till varje söndag. Även om jag inte är präst. Så det måste vara en snäll ansvarig utgivare för den här tidningen. ;-)

HÄR KOMMER dagens funderingar. Och jag börjar som vanligt med ett bibelord:

Men vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra, och blodet från Jesus, hans son, renar oss från all synd.
1 Joh. 1:7

Kyndelsmässodagen
Uppenbarelsens härliga ljus

KYNDELSMÄSS. Det handlar om kyndel, om ljus, och vi välkomnar i vardagen att dagarna denna årstid blir längre och längre. Ljuset är på väg tillbaka.

DET STORA ljuset, Jesus Kristus, har funnits här hela tiden, hela den mörka november och under december, under alla månader, alla år. Och det kan du vara säker på, att han finns allra mest för oss när det är som mörkast, i Arboga som i våra egna liv.

I SLUTET av år 57 e.Kr. skev Paulus det vi kallar andra Korinthierbrevet. Så här uttrycker han sig i 2:a Korinthierbrevets 4:e kapitel, 4-6 verserna:

"Ty denna världens gud har förblindat förståndet hos dem som inte tror, så att de inte ser ljuset från evangeliet om härligheten hos Kristus, Guds avbild.
Jag förkunnar inte mig själv utan Jesus Kristus: han är herre och jag är er tjänare för Jesu skull.
Ty Gud, som sade: "Ljus skall lysa ur mörkret", har lyst upp mitt hjärta, för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte skall sprida sitt ljus."

PÅ SAMMA SÄTT tror jag att det är för oss kristna. Vi ska ju försöka vara så Kristus-lika som möjligt. Det gäller därmed för oss, att sträva efter att vara ljus i vår mörka tid, att med våra liv, helg som vardag, vara sådana föredömen i medmänsklighet och glädje att vi blir till ljus för andra människor här i Arboga och i världen.

DÄRFÖR VILL jag till slut påminna om vad Jesus säger, enligt Lukasevangeliet 11:e kapitel, 33:e versen.
"Ingen tänder en lampa och ställer den i en vrå eller under sädesmåttet. Man sätter den på hållaren, så att de som kommer in ser ljuset."

Vi ber:
Tack Gud för att Du räddade oss ur mörkrets värld och placerade oss i Din sons ljusa och löftesrika tillvaro. Låt Ditt ord vara ett ljus på hela min livsvandring. Käre Herre, hjälp mig att vara ett ljus för andra. I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2017 02 04

 

______________________________

LÖRDAGEN den 4 februari blir det en plusgrad mitt på dagen, annars ligger temperaturen på nollan. Det tidigare utlovade snöfallet i Arbogatrakten i eftermiddag ser ut att utebli. I alla fall om vi får tro meteorologerna. Idag är det Världscancerdagen men också
Löpningens dag.

VARGENS DAG är det också idag. Bilden här ovan tog jag en dag för många år sedan, vid Slyte, ungefär halvvägs mellan Arboga och Örebro. Vi kollade på varandra, vargen och jag, med ömsesidig respekt.

JAG FICK INGEN hjärtklappning eller ökad puls, vilket hänt då och då under älgjakten. Men jag var väldigt uppmärksam, om man säger så. Jag vet inte hur länge vi skulle ha stått där och studerat varandra, om inte en televerksbil kommit och stört "idyllen".

FIRANDET av Vargens dag är ett initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska
Rovdjursföreningen. Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i vårt
vackra land. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är en dag för våra vargar, för acceptans och för en
levande landsbygd med ett fullvärdigt och helt ekosystem.

DET LÅTER bra. Men medaljen har en baksida, föräldrar i glesbygd som inte vågar låta sina barn leka utomhus, jägare och andra, vissa ensamma vars enda sällskap är hunden - som vargen inte sällan dödar. Hur mycket de så kallade vargälskarna än brer på med argument, så måste också fakta fram i debatten

VARGEN ÄR ingen utrotningshotad art. Det finns hur mågna tusen vargar som helst bara i Europa. Och i Indien går vargar in i byar och tar hundatals barn i förskolåledern, det finns det officiell statistik på. Så ingen skugga skall falla på de i vårt land som vill ha så liten vargstam som möjligt.

HARRY HOLM 2017 02 04

___________________________

FREDAGEN den 3 februari fortsätter med samma väder som igår. Det blir noll grader hela dagen. Och det blir gråväder hela dagen. Någon omväxling är inte att vända förrän i morgon, lördag. Då börjar det faktiskt snöa på eftermiddagen.

MOROTSKAKANS dag är det idag. Morotskakan har sina rötter i medeltiden. Morötternas naturliga sötma gör sig nämligen väldigt bra i både bröd
och bakverk, något som kom väl till pass när socker och andra sötningsmedel var sällsynta och dyra.

UNDER ANDRA världskrigets sockerransonering, ransonerade den brittiska regeringen många lyxiga livsmedel, som exempelvis socker. För att stilla landets sötsug, dök många recept med morot i desserter och kakor upp. Under andra världskrigets sockerransonering blev morotskakan populär.

SOM CAFÉKAKA slog morotskakan igenom på allvar under 1960- och 70-talen. I dag är morotskaka en av de vanligaste bakverken när vi tar en fika. Och, som händer då och då i denna spalt, så kommer här ett recept... rättare sagt Leilas recept.

INGREDIENSER till kakan: 3 st ekologiska ägg, 3 dl strösocker, 3 dl
vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 3 tsk
bakpulver, 1.5 tsk kanel, 1 tsk
kardemumma, 0.5 tsk ingefära, 1 nypa
salt, 1.5 dl solrosolja och 4.5 dl rårivna morötter.

GLASYR måste det vara. Till det behövs 60 gram mjukt smör, 4 dl
florsocker, 1 tsk vaniljsocker, 100 gram
Philadelphiaost, ev. skal av en limefrukt,
ev kokosflingor som garnering, ev färgade.

GÖR SEDAN så här: 1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dom i smeten. Tillsätt oljan och morötterna. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 55 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig, prova med en sticka. Låt kakan svalna. 3. Vispa samman alla ingredienser till glasyren och bred den på kakan.

LYCKA TILL!

HARRY HOLM 2017 02 03

___________________________

TORSDAGEN den 2 februari kommer vädret i Arbogatrakten att bli om möjligt ännu mer långtråkigt än i går. Grå är himlen hela dagen, vinden är svag från söder. Och temperaturen slår rekord i enformighet. Det kommer att vara Noll grader hela dagen. Bland temadagarna är det idag Internationella Våtmarks-dagen, mer om det längre ner i spalten.

SOPPLUNCH med gäst, heter det trevliga programmet i svenska kyrkans Trefaldighetsgården på torsdagar. Där serveras soppa - idag en mustig vintersoppa med purjo och bacon - mellan klockan 12-13, även kaffe med hembakt fikabröd ingår. Klockan 13-14 brukar det vara någon form av underhållning. Programmet idag är är Tre töser med Quiz. Allt detta för 40 kronor i entré.

VÅTMARKSDAGEN. Den Internationella Våtmarksdagen uppmärksammas den 2 februari varje år. En våtmark kan vara en myr, mosse, en väldigt grund sjö, ett kärr eller en sumpskog. Våtmarker har stor betydelse
för den biologiska mångfalden.

HISTORISKT har uppemot en fjärdedel av Sveriges våtmarker dikats ut eller gjorts om till åker. Det finns därför en
brist på våtmarker i landskapet. Och det är beklagligt, för våtmarker, sjöar och åar är betydelsefulla inslag i landskapet. De är livsmiljöer för många arter, utjämnare av vattenflöden och naturens egna reningsverk.

STRAX NORR om Fläckebo kyrka finns Fläckebo naturreservat. Fläcksjön och Nötmyran är två bland flera
internationellt utmärkta områden i Svartådalen. De omfattas av både Ramsar och Natura 2000. Ramsar är en
internationell konvention för värdefulla våtmarker och Natura 2000 är ett nätverk för värdefull natur inom EU.

UPPE I MINA födelsetrakter disponerar vi ett naturvårdsområde där vi lovat att själva skogen skall få vara orörd åtminstone till 2052. Där finns också en del som är våtmark. Och det jag märkt är att älgarna verkligen trivs där. Men för våtmarksspecialisterna brukar det vara andra, mindre arter som är de skyddsvärda. Grodor och diverse småkryp till exempel.

HARRY HOLM 2017 02 02

 

-------------------------------------

EN NY MÅNAD har börjat, en som är klart kortare än den envist långa januari. Den 1 februari kommer att vara utan nedebörd i Arbogatrakten, kanske kan det bli några solglimtar på eftermiddagen. Någon plusgrad får vi, fast inte så särskilt stor del av "vegetariska dagen", som det är idag (Mer om den längre ner i spalten.).

HÄROM DAGEN kunde vi läsa om ett trafikhinder i köpingstrakten, där ett lass med säd hade runnit ut på vägen. Mina tankarna gick då osökt till en rubrik vi hade vid en motsvarande händelse,
på den tiden då Nygatan var genomfart i Arboga.

LANTBRUKAREN den gången, han var på väg österut, bort mot Lantmännen, då det olyckades ungefär vid Bokhandeln. För tidningens rubriksättare var det extra noga med stavningen när han den dagen skapade den legendariska överskriften "Bonde tappade läm / Säden rann ut".

VEGETARISKA DAGEN är det alltså den 1 februari varje år. Den sägs vara tilll för att vi ska göra djuren och naturen en god gärning och strunta i köttet för en dag. En dag. Det skulle jag kunna klara, för jag vet att det finns goda vegatariska räter också.

ÄVEN OM inte jag har haft några tankar på att bli vegetarian så respekterar jag förstå de människor som valt en sådan bana. Och jag respekterar dem som räknar upp följande fördelar med vegetarisk mat:

ATT DET FINNS en oändlig variation.
Mycket hälsosammare än kött, och skyddar dessutom mot cancer och hjärtsjukdomar. Man gör djuren en tjänst, smörgåsskinkan har ofta inneburit grymma uppväxter och långa transporter. Det är miljövänligt, ett kilo kött innebär lika mycket koldioxiutsläpp som att köra bil 25 mil. Det är ofta billigare med vegetariskt.

DÄRMED INTE sagt att jag sväljer alla dessa argument. Jag sväljer hellre en rätt som är tillagad av älgkött från vår egen ogödslade jaktmark i Härjedalen. För att ta ett exempel på alternativ till växtbaserad föda.

HARRY HOLM 2017 02 01

------------------------------------

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

 

ARKIV FEBRUARI 2017

______________________________________________

Arbogas sportlov tisdag

Arboga Bågskytteklubb
Prova på bågskytte i bågskyttelokalen (källaren i Sturehallen)
Tis 13:00-16:00

Arboga Gymnastikförening
Bamsegympa på Nybyholm
Tisdag 17:00-18:00

Arboga Museum
Safari på museét, en liten hittelön väntar varje upptäcksresande.
Tisdag 13:00-16:00

Arboga Orienteringsklubb
Prova inomhusorientering i Sturehallen. Tag med inomhusskor och träningskläder.
Tisdag 10:00-12:00

Arboga Schackklubb
Föreningen ordnar träningsläger samt sportlovsmästerskap i
IOGT-lokalen.
Tisdag 10:00 – 12:00

Arboga Skidklubb
Skidstugan vid Landskogskärret är öppen. Finns det snö kan du åka skidor och få information om vallning och skidteknik.
Tisdag 11:00-14:00

Friskis och Svettis
Gäddgårdsskolan Alla skolungdomar tränar gratis under sportlovsveckan
Tisdag 18:30-19:30 Skivstångintervall,13 år och uppåt.

IFK Arboga Innebandy
Kom och spela sportlovsinnebandy i Vasahallen. Ledare finns på plats: Tisdag 14:00-16:00

IFK Arboga Handboll
Välkommen att spela handboll i Sturehallen.
Tisdag 13:00-15:00

Ishallen
Öppettider i ishallen
Tisdag 09:00-12.20 Allmänhetens åkning
Tisdag 12:30-15:40 Puck och klubba

Fritidsgården Gluggen
Tisdag Gör din egen animerade film / Bakning

Biblioteket
Är du spelsugen? Vi har köpt flera brädspel/tärningsspel och kortspel till biblioteket och nu är det dags att inviga dem!
Vi har t ex Cluedo, Kinaschack, Fia, Uno och mycket annat.
Tisdag 14-16. Det kostar inget och man behöver inte anmäla sig i förväg.

Hela sportlovsprogrammet längre ner i spalten!

HARRY HOLM 2017 02 28

----------------------------------------------------------------

SPORTLOVSPROGRAMMET
I ARBOGA KOMMUN

När elever och lärare lämnade Arbogas skolor på fredagen blev det Sportlov. Arboga kommun har ställt samman vilka aktiviteter det finns att välja på under ledigheten.

Det är variation i sportlovsutbudet, skidor och skjutning, ridning och gymnastik, handboll, innebandy, bågskytte och golf, badminton och boule. Till exempel.

PROGRAMMET

Arboga Badmintonklubb
Prova på att spela badminton, utrustning finns att låna. Sturehallen
Måndag 10:00 och Onsdag 10:00.

Arboga Bordtennisklubb
Öppet hus för bordtennisspel i vår lokal (källaren i Sturehallen)
Onsdag 14:00-17:00

Arboga Boulesällskap
Öppet i boulehallen för prova på spel.
Torsdag 13:00-16:00

Arboga Bågskytteklubb
Prova på bågskytte i bågskyttelokalen (källaren i Sturehallen)
Mån,Tis 13:00-16:00 och Tors,Fre 13:00-16:00

Arboga Frimärksklubb
I klubblokalen på Munkgatan 23. Frimärksbingo, vintersport på frimärken och det bjuds på fika.
Onsdag 13:00-16:00

Arboga Golfklubb
Prova att spela golf i inomhushallen, slå och putta i
golfsimulator. Utrustning finns att låna och instruktör finns på plats.
Golfbanan Haketorp
Torsdag 13:00-15:00 och Fredag 13:00-15:00

Arboga Gymnastikförening
Bamsegympa på Nybyholm
Tisdag 17:00-18:00

Arboga Museum
Safari på museét, en liten hittelön väntar varje upptäcksresande.
Tisdag-torsdag 13:00-16:00 och Lördag 11:00-14:00

Arboga Orienteringsklubb
Prova inomhusorientering i Sturehallen. Tag med inomhusskor och träningskläder.
Tisdag 10:00-12:00

Arboga Ryttarsällskap
Ridhuset Adolfberg. Följ föreningens hemsida för aktiviteter på sportlovet eller Arboga Ryttarsällskap på Facebook

Arboga Schackklubb
Föreningen ordnar träningsläger samt sportlovsmästerskap i
IOGT-lokalen.
Måndag-Fredag 10:00 – 12:00

Arboga Skidklubb
Skidstugan vid Landskogskärret är öppen. Finns det snö kan du åka skidor och få information om vallning och skidteknik.
Tisdag 11:00-14:00 och Torsdag 11:00-14:00

Arboga Skyttegille
Bjuder in till prova på skytte i luftgevärslokalen ovanpå
Granngården (Ångbåtsgatan 5)
Måndag från 18:00 och Onsdag från 18:00

Friskis och Svettis
Gäddgårdsskolan Alla skolungdomar tränar gratis under sportlovsveckan
Måndag 19:00-20:15 Skivstångsintervall
Tisdag 18:30-19:30 Skivstångintervall,13 år och uppåt.
Onsdag 19:00-20:00 Dans Fusion
Torsdag 18:30-19:45 Skivstångsintervall
Söndag 10:00-11:00 Hoppis & Skuttis
Söndag 18:00-19:00 Jympa medel
Söndag 19:00-20:00 Yoga

Lokalen på Munkgatan (vid bilisten)
Måndag 18:00-19:00 Spinning, korta intervall
Onsdag 18:00-19.10 Spinning60

IFK Arboga Innebandy
Kom och spela sportlovsinnebandy i Vasahallen. Ledare finns på plats: Måndag 14:00-16:00, Tisdag 14:00-16:00 och Onsdag 14:00-16:00

IFK Arboga Handboll
Välkommen att spela handboll i Sturehallen.
Tisdag 13:00-15:00

Medåkers IF
Prova på att åka längdskidor! Ta med din egen utrustning eller låna skidor, pjäxor och stavar kostnadsfritt vid Parkudden.
Onsdag. Ta bussen tur och retur från Arboga: Bussen avgår från Arboga klockan 13:45 vid Arboga Resecentrum. Bussen avgår från Medåker klockan 16:00
Ledare finns på plats som tar emot dig och hjälper dig med
utrustning och ger dig tips för skidåkningen. Förutom spår på 1,5 km, 2,5 km, 5 km, finns även en skidlekplats med lättare nedförsbackar. Omklädningsrum med dusch och toaletter finns tillgängligt. Finns även möjlighet till korvgrillning. Vid snöbrist ställs aktiviteten in.

Säterbo Skytteförening
Hjälmareborg Kom och prova på skytte. Fika serveras.
Onsdag 18:00

Ishallen
Öppettider i ishallen under sportlovet
Måndag 09:00-12:20 Puck och klubba
Måndag 12:30-15:40 Allmänhetens åkning
Tisdag 09:00-12.20 Allmänhetens åkning
Tisdag 12:30-15:40 Puck och klubba
Onsdag 11:00-12:20 Puck och klubba
Onsdag 12:30-17:30 Allmänhetens åkning
Torsdag 09:00-12:20 Allmänhetens åkning
Torsdag 12:30-15:40 Puck och klubba
Fredag 09:00-12:20 Puck och klubba
Fredag 12:30-15:40 Allmänhetens åkning
Lördag 14:40-15:50 Puck och klubba
Lördag 16:00-17:00 Allmänhetens åkning
Söndag 10:40-12:00 Puck och klubba
Söndag 15:00-17:00 Allmänhetensåkning

Fritidsgården Gluggen
Måndag Gör din egen animerade film / Bakning
Tisdag Gör din egen animerade film / Bakning
Onsdag Lek och Buslandet i Örebro. Avresafrån Gluggen 12:30. Åter i Arboga ca 16:40. Anmälan och betalning görs till Gluggen senast 27/2. Pris 150 kronor.
Torsdag Fifa turnering
Fredag Biljardturnering

Biblioteket
Är du spelsugen? Vi har köpt flera brädspel/tärningsspel och kortspel till biblioteket och nu är det dags att inviga dem!
Vi har t ex Cluedo, Kinaschack, Fia, Uno och mycket annat.
Två gånger under sportlovet Tisdag 14-16 och Onsdag 16-18.
Det kostar inget och man behöver inte anmäla sig i förväg.

HARRY HOLM 2017 02 24

 

______________________________

Ingen Palles Gränd i Arboga ?

Palle Knuthsen vid Barnens Gränd.

Det ser inte ut att bli någon Barnens Gränd bredvid Lyktan. Och ingen minnesskylt över Erik Palle, som glatt generationer av barn med sina dockor och övrig verksamhet inte minst vid Medeltidsdagarna.

Medborgarförslaget från Maria Fredlund och Zack Segelsgröm kommer upp i kommunstyrelsens arbetsutskott nästa vecka. Då väntas avslag på idéerna. Vattugränd är ett gammalt historiskt namn och får inte bytas ut till Barnens Gränd. Och Palle har inte varit död nog länge än för att bli hedrad med ett minnesmärke, går argumenten från myndigheterna.

foto och text: HARRY HOLM 2017 02 23

____________________________________________

Svår trafikolycka vid Arboga
Även denna gång med en buss

Kl 19:06 på tisdagskvällen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till en svår trafikolycka på E18 mellan Köping och Arboga. En buss med passagerare hade kört in i en betonglastbil och flera personbilar var också inblandade i olyckan. Senaste summeringen i går kväll var att en person avlidit och 22 skadats.

Totalt var minst 13 fordon inblandade i olyckan, som inträffade i riktning mot Örebro, strax innan trafikplats Gräsnäs.
Trafiken stängdes av i båda riktningarna och leddes om via Kungsör.
Tolv ambulanser kom till platsen, varav tre från Örebro och brandbilar kom från Arboga och Köping.
Av sju patienter som fördes till lasarettet i Västerås var en mycket svårt skadad, ett tiotal med lättare skador fördes till sjukhuset i Köping och fyra lätt skadade tranpsoretras till universitetssjukhuset i Örebro.
En orsak till olyckan har angetts, att det var väldigt tjock dimma på platsen.

HARRY HOLM 2017 02 22

______________________________

Partikamrater i Arbogapolitiken

Partikamraterna Olle Ytterberg (på väggen) och Andreas Silversten.

Förra kommunalrådet i Arboga, Olle Ytterberg, s, har som sina företrädare avporträtterats och hamnat på väggen i sessionssalen i Arboga. Detta i övervåningen i den kyrka som Gustav Vasa en gång i tiden gjorde om till Arbogas rådhus.
Men då. Nu är det andra tider.
Under sina år som kommunalråd kunde Olle Ytterbergs vänner på Facebook få se många bilder där han fotograferat sig med olika personer. Och den trenden har hållit i sig.
Nu har också hans partikamrat, oppositionsrådet Andreas Silversten, s, tagit en fin selfie. (Bilden ovan)
- Jag måste ju bara ha en selfie på mig och selfiekungen själv, Olle Ytteberg, kommenterar han.

TEXT: HARRY HOLM. FOTO: ANDREAS SILVERSTEN.

_______________________________

Bra boende lockar också
människor att flytta till Arboga

Nu har 2016 års inflyttarenkäter sammanställts och resultatet visar att många valt att flytta till Arboga tack vare att de hittat ett bra boende i Arboga.

Folk uppskattar grönområden, natur, promenadstråk och stadskärnan, samt närhet till släkt och vänner.
En annan viktig anledning att man väljer Arboga som bostadsort är infrastrukturen, vilken möjliggör arbete i närliggande städer som Örebro, Västerås och Eskilstuna.
I övrigt nämns också att man i Arboga känner sig välkommen och trygg, det är en lagom stor stad med ett bra utbud av evenemang och aktiviteter, samt att det är lugnt och behagligt i Arboga.
Flera nämner Ekbacksbadet som ett uppskattat besöksmål.

Enkäten som gjorts är frivillig och riktar sig till personer som flyttade till Arboga under 2016.
I enkätresultaten ingår 77 svar som representerar 147 personer, även om bara en person i hushållet har svarat. De flesta som har svarat är 25 – 64 år.

HARRY HOLM 2017 02 20

_____________________________

Rattfylleri i Arboga och
många onyktra i hela länet

Polisen i Västmanland hade under kvällen och natten till lördagen ett stort antal samtal från allmänheten om fylla och ofredanden. Och i Arboga greps på lördagsförmiddagen en rattfull man.

Från 18.00 på fredagen fram till 05.00 på lördagsmorgonen hade Polisen Västmanland omhändertagit tjugo personer för fylleri.
Klockan 10:22 på lördagsförmiddagen greps en rattfyllerist i Arboga.
Det var på Nygatan i Arboga som polisen stoppade en personbil där föraren, en 71-årig man, blåste positivt i det så kallade sållningsinstrument.
Mannen togs med till polisstationen och blåste där 0,36 promille. Mannens körkort omhändertogs och han frigavs efter förhör.

HARRY HOLM 2017 02 19

______________________________

Tord Wallström - tidigare chef på Arboga Tidning - är död

Tord Wallström 1928-2017.

Tidigare chefredaktören på Arboga Tidning, Tord Wallström, har gått ur tiden. Han blev 88 år.

Tord Wallström föddes i Katrineholm 1928. Hans far John Wallström var chefredaktör på Arboga Tidning och det blev Tord som så småningom fick efterträda honom på den posten. Tords bror Olle Wallström blev direktör och ansvarig för tryckeridelen i det stora huset vid Trädgårdsgatan.
Tord Wallström skrev inte bara om det som hände i Arbogatrakten. Han fick till exempel Stora journalistpriset för sin bevakning av kriget i Biafra,
När Arboga Tidning såldes till Eskilstunakuriren kunde Tord ägna sig helhjärtat åt författandet. Han har mest gjort sig känd som reseskildrare och historiker på temat "svenska upptäckare". Den som läser listan över hans böcker, längst ner i den här artikeln, kan inte annat än imponeras.
Sedan 2009 har Tord Wallström drivit den icke-kommersiella litteratursajten "Läs en bok" där han presenterat ett hundratal romaner jämte lyrik och kortprosa.
Tord Wallström har i många år varit bosatt i Björka i Sjöbo kommun, där han avled den 9 februari i år. Han sörjes närmast av barnen Peter och Ylva..
(Här nedanför är listan över de böcker han skrivit.)

HARRY HOLM 2017 02 18

Tord Wallströms Bibliografi
Andarín. Resa i Centralamerika. Norstedts 1953.
Gryning. En bok om Zambia. Norstedts 1965.
Biafra. Norstedts 1968.
Frihetskrig eller fåtalsrevolt? Norstedts 1969.
Drömmen om en ö. En resa till Maldivorna. Norstedts 1973, 1983.
Bergen är våra enda vänner. Ett reportage från Kurdistan. Norstedts 1975.
Vattenrymden. Söderhavet 200 år efter kapten Cook. Norstedts 1977
Jerusalemsfararna (tillsammans med Lars E Lind). Norstedts 1981.
Svenska upptäckare. Bra Böcker 1983.
Rastagänget. Norstedts 1983.
Guldgrävarna. Svenska äventyrare i Alaska (tillsammans med Charles af Forselles). Wiken 1986.
Potatiskorv och pionjärer. Mat och människor i Amerikas svenskbygder (tillsammans med Eivor Wallström). Wiken 1988.
Fyrfota upptäckare. l lundarna som erövrade världen. Streiffert 1989.
Följ med till Australien. Carlssons 1992.
Vi på Jorden. Möten med människor och miljöer. Wiken 1993.
Atlantens öar. Bra Böcker 1995.
Vårt hus på Irland. Gondolin 1999, 2000.
Handbok för skeptiker. Vidskepelser och villfarelser. Gondolin 1999.
Öar i solen. Kakao 2000..
Då hon dog. Gondolin 2006
Coolboy. An Irish Crime Story. Austin Macauley Publishers, London, 2016.

_______________________________

Möte för fortsatt samarbete
i Västra Mälardalen

Claes Wolinder (L), Andreas Silversten (S), Kjell Cladin (S), Roger Eklund (S), Ola Saaw (M), Daniel Åkervall (MP), Madelene Ericsson (C), Pelle Strengbom (S), Elizabeth Salomonsson (S), Anders Röhfors (M), Marianne Samuelsson (L), Andreas Trygg (V), Stellan Lund (M),

Kommunstyrelsernas arbetsutskott från Köping, Arboga och Kungsör hade ett andra gemensamt möte på Alla Hjärtans Dag. Nu hoppas politikerna på att det ska mynna ut i ett ministerstött pilotprojekt.

Veckans mötet var en fortsättning på det påbörjade arbetet med fördjupad samverkan i regionen Västra Mälardalen. Det finns en tradition av samarbete och i slutet av augusti undertecknade företrädare för kommunerna och näringslivet en avsiktsförklaring om fördjupad samverkan.
Köping, Arboga och Kungsör vill genom detta fördjupade samarbete bland annat skapa en mer konkurrenskraftig region och få skattemedlen att räcka till mer.
Kommunerna har under hösten och vintern arbetat med att ta fram möjliga områden där det skulle gå att samverka.
Under det senaste mötet diskuterades bland annat hur kommunerna skulle kunna samordna sina verksamheter, köpa tjänster av varandra eller skapa gemensamma organisatoriska lösningar.

På civilministerns linje
En utökad samverkan mellan kommuner är också något som uppmuntras av civilminister Ardalan Shekarabi, förklarar Arboga kommun på sin hemsida.. Denne har nyligen tillsatt en kommitté som ska identifiera och analysera kommunernas framtida utmaningar utifrån urbaniseringens effekter.
I Köping, Arboga och Kungsör hoppas man att det arbete som nu utförs ska kunna bli ett pilotområde och kontakt har tagits med både Sveriges Kommuner och Landsting och Finansdepartementet där civilministern är statsråd.

HARRY HOLM 2017 02 16

_____________________________

Nu finns det papper på
att Arboga ligger bra till

Arboga ligger i toppklass i ranking av logsitiklägen i Sverige! Det framgår av affärstidningen Intelligent Logistik som årligen listar Sveriges starkaste logistiklägen.

I den senaste listan har det skett en hel del förändringar. Arboga,
tillsammans med Örebroregionen, behåller andra platsen i landet, efter Göteborg.
Örebroregionen, där Arboga ingår, samlar ihop hela 92 poäng av 100 i undersökningen. Det betyder att regionen knappar in på Göteborg som har varit ständig etta i listan sedan 2005.
-Riktigt glädjande ranking, säger Göran Dahlén, näringslivschef på Arboga kommun.. Vår strategi är att samarbeta inom regionen så att vi kan erbjuda alla funktioner för en etablering, mark, vägar, järnvägar, terminaler och fraktflyg. Nu när hamnen i Köping är på väg att bli verklighet kan funktionen utökas med det också

Så här räknas det
Sex kriterier styr placeringen i listan av Sveriges starkaste logistiklägen: Geografiskt läge, med närhet till Sveriges demografiska tyngdpunkt och största möjliga marknad (25 poäng)
Allsidighet, tillgänglighet och hållbarhet i logistisk infrastruktur (Vägar, järnvägar, hamnar, fraktflyg, kombiterminaler och paketterminaler). (25 poäng)
Samlad logistikyta och volym av tillkommande logistikyta de senaste fem åren. (20 poäng)
Samlat utbud av logistikservice, relevant akademisk och yrkesutbildning och tillgång till arbetskraft. (10 poäng)
Samarbetsklimat, affärsklimat och nätverk inom regionen. (10 poäng)
Pris och tillgång till färdigplanerad mark för nyetableringar. (10 poäng)

Allt tyder på att Arboga är på rätt plats i rätt tid, 2017 som staden varit sedan Hansatiden.

HARRY HOLM 2017 02 14

___________________________

Nattlig brand i villa vid
Mandolinvägen i Arboga

Ingen människa kom till skada när en villa vid Mandolinvägen i Arboga brann natten till söndagen.

Det var strax efter klockan tre natten till söndagen som polisen, och räddningstjänst från Arboga och Köping, larmades till en villabrand på Mandolinvägen i Arboga.
Villan var då, enligt Polisen Västmanland, helt övertänd. Ingen person fanns då i huset.
Vid sextiden på söndagsmorgonen bekämpade Räddningstjänsten fortfarande branden, vilken dock uppgavs vara under kontroll.
Räddningstjänsten fick därmed inrikta sig på den eftersläckning som fortsatte under söndagen (bilden ovan).
Den tekniska undersökningen beräknas börja på måndagen, för att man ska få reda på brandorsaken. Därför är området avspärrat.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 02 12

_____________________________

Arboga kommun bygger "bostadsområde för småkryp"

Bostadsområden för småkryp, blir resultatet av de gallringsarbeten som Arboga kommun nu genomför på höjden söder om Vasahallen.

Arboga kommuns tekniska förvaltningen utför nu trädfällning och gallringsarbeten i grönområdet Syrenen. Och här skapas en faunadepå för bland annat guldbagge, ögonfläcksbock och myror.

Träd-och buskbestånden glesas ut för att på det viset öka tillgängligheten. Området kommer fortfarande att ha karaktär av natur, förklarar kommunen på sin hemsida. Det är möjligt att en del ris och några stockar blir kvar men de återgår till naturen så småningom.
Detta sätt att bedriva naturvård heter Faunadepå, ett annat beskrivande begrepp är ”bostadsområde för småkryp”.

Träddelarna lockar och ger livsutrymme för många olika småkryp, främst olika slags insekter, varav många är sällsynta och hotade. En faunadepå kan bestå av både grövre och klenare stockar av lövträd samt grenar och kvistar.
Strategiskt utplacerade depåer kan på ett enkelt och billigt sätt gynna många arter som lever av död ved under bark och svampar som växer på trädet. Några arter är exempelvis svart guldbagge, ögonfläcksbock, blomflugor, guldsteklar och myror. På köpet gynnas även insektsätande fåglar och däggdjur.
I Sverige liksom hela Europa riskerar många insektsarter att försvinna. De bor i gamla murkna ihåliga lövträd och
omkullfallna stammar vilka ofta avverkas och plockas bort. En del arter har lyckats hålla sig kvar i gamla träd som inte huggits ner.
Det nu pågående arbetet i Arboga beräknas pågå till vecka 9.

HARRY HOLM 2017 02 11

______________________________

Än lever Arbogas folkpark
I kväll är det dans till Wahlströms

Wahlsröms spelar upp till dans
i Arboga Folkes park i kväll.

Det är länge sedan folkparkerna var i ropet i Sverige. Otaliga har lagts ner. Men Folkets park i Arboga lever fortfarande. Och i kväll är det dans där i Parkhallen.

Kvällens dansband heter Wahlströms. Bandet är från Vadstena och startade 1985.
Wahlströms deltog 1999 i tävlingen "Dansbandslåten" med melodin "Blå blå ögon" och medverkade i Dansbandskampen 2008. Den 27 september 2011 meddelades att bandet skulle läggas ner efter spelningen i Brunnsparken i Örebro den 14 januari 2012.
I augusti 2015 meddelades att Wahlströms skulle göra comeback på dansbanorna under 2016. Det blev verklighet och i kväll spelar alltså bandet i Arboga Folkets park. Det kostar 180 kronor inträde.

HARRY HOLM 2017 02 10

_______________________________

Seminarium i Arboga idag
om transporter i Bergslagen

I Arboga tog epoken "Buss-Gustavson" slut när busstationen vid Räntmästaregatan revs. (Foto: HARRY HOLM)

På Arbogas Bibliotek genomförs idag ett seminarium kring järnvägar, busstrafik och vattenleder i Bergslagen. Bland annat kommer Jan Gunnarsson att berätta om De gula bussarnas bolag. Det vill säga om Knut Oskar Gustavsons och hans bröders busstrafik.

Seminariet är öppet för alla. Men deltagandet kostar, för den som inte är medlem i den arrangeande Föreningen Bergslagsarkiv, 475 kr, inkluderande förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe.
Dagens programser ut så här:

10.15 Kaffe eller te med smörgås
10.40 Inledning
10.45 Christer Fredriksson: Malmtransporter på järnväg i Bergslagen
11.35 Lunch
13.00 Jan Gunnarsson: De gula bussarnas bolag. Knut Oskar Gustavsons och hans bröders busstrafik
13.50 Lennart Rydberg: Bergslagen och ångbåtstrafiken på Mälaren och Strömsholms kanal
14.40 Kaffe eller te med dopp
15.10 Ylva Roslund Forenius: Flottning i Bergslagen
16.00 Avslutning.

HARRY HOLM 2017 02 09

______________________________

Dags att boka in onsdagarna
på Biblioteket i Arboga

Den 15 februari är det dags för vårterminens första program i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag" på Arbogas bibliotek. I år väntar teman från Titanic till arrendelagstiftningen.

Serien är ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Och så här är programmet:

Onsdag 15 februari klockan 18.00
Bitcoin - vad är det?
Linus Dunkers förklarar hur den digitala valutan bitcoin fungerar och vad den kan användas till.
Värd: Studieförbundet Vuxenskolan

Onsdag 29 mars klockan 18.00
Costa Rica och Nicaragua
Naturfotografen Ingmar Skogar berättar om och visar bilder från två färgstarka länder i Centralamerika.
Värd: Studiefrämjandet

Onsdag 19 april klockan 18.00
Arrendelagstiftningen
Ronny Oskarsson, jurist på Sparbanken Västra Mälardalen, informerar om arrendelagstiftningen.
Värd: ABF i samarbete med Sparbanken Västra Mälardalen

Onsdag 10 maj klockan 18.00
Titanic
Etnologen och skeppshistorikern Claes-Göran Wetterholm berättar om Titanic och visar unika fynd från sin privata samling.
Värd: Bilda

Onsdag 31 maj klockan 18.00
Författarbesök
Under Arboga kulturvecka arrangerar ABF och biblioteket ett författarbesök.
Värd: ABF

HARRY HOLM 2017 02 07

_____________________________

Inbrott på Brattberget i Arboga
två dagar i rad

Snart kan vi tala om en ibrottsvåg på Brattberget i Arboga. Villaägare har drabats två dagar rad..

Klockan 18.33 på lördagen fick polisen anmälan om att någon hade tagit sig in i en villa på Brattberget i Arboga, genom att bryta upp ett fönster. Bostaden hade sedan sökts igenom. Polis har varit på platsen för anmälningsmottagning och lovat göra en brottsplatsundersökning.
Ytterligare ett villainbrott på Brattberget i Arboga upptäcktes under söndagskvällen. Någon har tagit sig in i ett hus genom att bryta upp en altandörr på husets baksida. Huset har sedan sökts igenom och kontanter har tillgripits. Inbrottet har skett någon gång efter kl 10:00, på lördagsförmiddagen. Polis har varit på plats för anmälningsupptagning och en brottsplatsundersökning skall genomföras också här, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 02 06

____________________________

Många kom till "Arbogamarken"

Det var gott om knallar och gott om besökare vid den traditionella Februarimarknaden på Järntorget i Arboga under lördagen.
Här fanns gott om ballonger för barnen (bilderna nedan) och gott om ätbart för de vuxna.
Apropå ätbart hade lyckan att få tag i forbondekorv från Färila. Och lyckan blev rågad när jag sedan hittade vindelnrökt fläskfilé (saluförd av Perssons från Valskog). Oöverträffat mör dessutom.

****

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 02 04

_____________________________

Februarimarknad i Arboga idag
En flerhundraårig tradition

Även för ett år sedan var Arbogas Vintermarknad snöfri. (FOTO: HARRY HOLM)


Idag, lördagen den 4 februari, är det dags för den klassiska vintermarknaden i Arboga. Första lördagen i februari, som alltid. Och som i Jokkmokk. Ortsnamnet som har ungefär samma betydelse som Arboga. Dvs: Åbåge.

Även om det är storleksskillnad på marknaden i Jokkmokk och marknaden här, så kommer idag knallar från när och fjärran också till Arboga för att sälja varor av de mest skilda slag.
Marknaden är på Järntorget och pågår mellan klockan 09.00 till 15.00. Och som arrangör anges föreningen Arboga Karnevalen.

HARRY HOLM 2017 02 04

_______________________________

Herrgårdsbron stängs av på torsdag

Herrgårdsbron skall stängas av torsdagen den 9 februari. Avstängningen gäller en dag, då även dykare kommer att vara i arbete.

Torsdagen den 9 februari planerar Arboga kommuns Tekniska förvaltning att utföra besiktningar av Herrgårdsbron.
Under arbetet kommer Herrgårdsbron att stängas av för fordonstrafik. Trafiken kommer att ledas om via Österled och
Centrumleden.
Cykel- och gångtrafikanter skall under dagen kunna använda östra eller västra sidan av Herrgårdsbron.
Arbetet är en fortsättning av den konstruktionsbesiktning som utfördes under 2015 - 2016, berättar Arboga kommun också på sin hemsida..
Under avstängningen planeras det för besiktning av Herrgårdsbrons synliga konstruktionsdelar.
Det kommer också att utföras dykningsarbete både uppströms och nedströms bron för att besikta brons konstruktion och nivåreglering under vattenytan.

HARRY HOLM 2017 02 03

______________________________

Ännu en cyklist påkörd i Arboga

I förrgår kolliderade en cyklist med en bil på Norra Ågatan i Arboga. Dagen efter, igår alltså, krockade en cyklist och en bilist på Stationsgatan.

Igår, ondsdag, var det en 45-årig cyklist som blev påkörd av en personbil, på Stationsgatan, i Arboga.
Cyklisten skadades inte allvarligt men fick en bula i huvudet, som kontrollerades av ambulanspersonal på plats.
Föraren av personbilen, en 58-årig man, är misstänkt för vårdslöshet i trafik.

HARRY HOLM 2017 02 02

_______________________________

Cyklist skadad i Arbogaolycka

En trafikolycka med personskada inträffade i Arboga i går morse. Det var en cyklist som råkade illa ut.

Det var vid sjutiden på tisdagsmorgonen som ambulans och polis larmades till Norra Ågatan där en bil kolliderat med en cyklist. Cyklisten, en 50-årig kvinna, lastades i ambulans och fördes till sjukhus. Hon var då vaken och talbar, men klagade över smärtor i nacke och vänster arm.
En anmälan om trafikolycka med personskada har upprättats, men inget brott misstänks, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 02 01

______________________________

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
__________________________

arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.
______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:
ENGELSK HÄST I NYSILVER =
HORSENS
(Engelsk häst = Horse + nysilver = NS
)

NY FRÅGA:
TILL VILKEN NORDISK STAD
ÄR VI PÅ VÄG

ERDOGAN FRÅN VÄSTMANLANDS LÄN

Svara genom att sända ett mail
till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

___________________

Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________