wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

****************

 

____________________________

DET ÄR HELG igen och jag håller på traditionen och bjuder på en kristen betraktelse, författad av undertecknad, det vill säga lekmannen Harry Holm. Och börjar som vanligt med ett bibelord.

”Ty om de underverk som har utförts i dig hade skett i Sodom, så hade
staden stått kvar än idag,”

Matteus 11:23

Tionde söndagen efter Trefaldighet
Nådens gåvor och förspillda tillfällen

Jag har i illustrerade böcker och i TV sett ögats och synnervens
förunderliga funktion.
Med ögonen har jag stirrat upp mot natthimlen och försökt förstå
oändligheten.
Jag har sett blommor växa upp genom hård asfalt, myror som burit på
bördor många gånger tyngre än dom själva.
Ingen har lyckats att bj vetenskapligt förklara för mig hur hjärtat kan
fortsätta att slå dygn efter dygn. Men ett under är det.

NÄR JAG har upplevt människor komma upp ur drogmissbruk och ur misär av olika andra slag, för att bli glada, lyckliga, friska, omtänksamma
medmänniskor, då fattar jag i alla fall en del av frälsningens makt. Ja, tänk så många under det finns runt omkring oss. Dagligen.

TROTS ALLA dessa underverk så degar de flesta av oss omkring i
någon sort invand andlig onyttighet. Vi jäktar och jobbar på, javisst. Men
med vad? Hur prioriterar vi? Vad är det vi missar? Gammalt fint ämne.

JAG HAR IDAG valt ett ämne som för den 10:e söndagen efter Trefaldighet inte står för idag i den nya evangelieboken. Jag tar det ämne som gällde bl.a. på 1980-talet och hade rubriken "Förspillda tillfällen".

DET KÄNNS just nu, i slutet av semester och sommarlov, inför nystart i skola och arbetsliv, som om vi svenskar behöver tänka efter och ha en speciell
botdag. Så för mig hade det gärna fått vara samma evangelietext som
förr i våra kyrkor denna helg.

VISST BEHÖVER vi nådegåvorna – och framför allt användandet av dem –
för att bygga församlingar. Men närmare 7 miljoner av de människor som redan är med i någon av svenska kyrkans församlingar deltar ju inte i det kyrkliga livet, varken genom regelbundna gudstjänstbesök eller genom att använda sina gåvor för att få medmänniskor att leva mer i Jesu efterföljd.

SÅ DET VI alla behöver, det är omvändelse. Det vill säga: De tidigare
allvarliga texterna på 10:e söndagen efter Trefaldighet borde ha fått stå kvar. Och då med sin glasklara rubrik "Förspillda tillfällen". Genom att rannsaka sig under det temat, kan var och en av oss kanske nå den bättring som Gud skulle glädjas över.

FÖRSPILLDA tillfällen. Tänker jag efter bara lite, så kan jag komma ihåg otaliga sådana: Alla gånger jag – på fysiskt eller andligt sätt – kunnat hjälpa en medmänniska men i stället försvarat mig med det falska uttrycket:
– Jag har inte tid.

FALSKT? Jovisst. För jag fortsätter att betona, att den som säger "Jag har
inte tid" egentligen menar "Jag anser något annat viktigare". Och när jag säger det, då är det att strunta i vad den Helige Ande just viskat eller ropat till mig.

ATT INTE lyssna på Anden, ja.
Enligt Luther är Andens verk att han kallar, församlar, upplyser och
helgar. Att inte lyssna när Anden kallar, utan komma med det barnsliga
– Jag ska bara...
Att inte ställa upp med de andra när Anden församlar.
– Jag hoppar över gudstjänsten den här söndan, måste plocka av bärbuskarna.

ATT SE BORT när Anden upplyser.
– Det där bibelordet gäller ju inte mig.
Att vara nöjd som det är när Anden vill helga.
– Vi har det ju så mysigt i våran församling där alla känner varann, och
förresten kanske jag generar grannarna om jag ber dom följa med till
tisdagsbönen.

ALLT SÅDANT är synd mot den Helige Ande. Och det är i klartext att vända ryggen åt Gud. Dessutom är det, åtminstone hos mig, tyvärr ett vanligt beteende. Den 10:e söndagen efter Trefaldighet, tänker jag därför år efter år fortsätta med 1983 års version, det vill säga med temat Förspillda tillfallen. Så att jag får välbehövliga tankeställare. För omvändelse behöver vi alla. Då och då. Inte minst jag.

JAG BER:
Käre Gud, tack för Dina löften, som gör att jag kan be Dig förlåta mig för alla förspillda tillfällen. Herre, lär mig att lyssna när din Ande kallar eftersom han talar om vad Du vill att jag ska göra, och hjälp mig så att jag på rätt sätt tar vara på den tid Du utmätt åt mig här på jorden. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2016 07 29

___________________________

FREDAGEN DEN 29 juli börjar så solig i Arbogatrakten och det ser ut att bli fint hela dagen, med 24 grader timmarna efter lunch. Idag är det Lasagnens Dag - mer om det och ett recept längre ner i spalten. Men först lite om andra temadagar dagens datum.

TIGERDAGEN, eller rättare sagt
Internationella tigerdagen är det idag. Tigrar är ett av världens mest populära djur! För 100 år sedan, fanns det 100. 000 vilda tigrar. Idag finns det ungefär 3.200 kvar. Tigern är världens största kattdjur. Den jagas intensivt, pälsen säljs och kroppsdelarna används i folkmedicin. Illegal jakt är ett jättestort hot mot tigrarna.

IDAG ÄR DET också SysAdminDay. System Administrator Appreciation Day firas varje år sedan 1999 och tanken med dagen är att skänka de som faktiskt ser till att IT-system fungerar smärtfritt en tanke, det går även bra agöra det genom att t ex bjuda på tårta.

HELLRE LASAGNE då, för idag, den 29 juli, är det Lasagnens Dag. Lasagne är en bra bjudrätt som kan göras i ordning i förväg och sedan bara gratineras före serveringen. Om du sätter ugnen på 175°C så ska du få ett recept här.

SKALA OCH hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning, låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

SÅSEN. Smält matfett och rör ner mjöl. Späd med mjölk under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Varva sedan sås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter. Färdigt! Smaklig måltid!

HARRY HOLM 2016 07 29

 

_____________________________

TORSDAGEN den 28 juli innebär i Arbogatrakten en fin sommardag, med upp till 24 grader och minst moln under kvällen. Vinden är svag från söder, större delen av dagen. Idag är det Jakttornets dag, Världshepatitdagen och Alla föräldrars dag. Mer om det här nedanför.

JAKTTORNETS DAG är till för att uppmärksamma de många jakttornen. Under dagen kan man besiktiga dem, se till att de mår bra, renovera och flytta dem om så krävs, röja upp kring passen så sikten blir bättre, märka upp och fixa stigen fram till tornet så det blir lättare att smyga dit. Man kan också rapportera in hur många torn man har till svenskajakttorn.se

VÄRLDSHEPATIT-DAGEN. Världshälsoorganisationens globala strategi för Viral Hepatitis har ett mål att eliminera viral hepatit som ett hot mot folkhälsan till år 2030. Att avskaffa viral hepatit till dess skulle vara en stor och viktig bedrift.

ALLA FÖRÄLDRARS dag är det alltså också den 28 juli. Behövs det verkligen en dag för alla föräldrar? Det undrar Allt för föräldrar, för örälder är man ju varje dag, från det att ens barn kommer till världen och sedan hela livet ut.

DEN UPPGIFT som föräldraskapet innebär är dock ingenting att underskatta och därför har denna dag införts för att alla föräldrar ska påminnas om hur viktiga de är.

INGEN ÄR perfekt, men man gör sitt bästa för sitt barn hela tiden, och det är det som i slutändan räknas. Även om du ibland inte tycker du förtjänar en klapp på axeln för det ditt föräldrarskap, så gör du faktiskt det.

SÅ PÅ PÅMINN dig idag om hur viktig du är, klappa dig på axeln och njut av livet som förälder, för idag är det din och alla andra föräldrars dag.

HARRY HOLM 2016 07 28

--------------------------------------

ONSDAGEN den 27 juli börjar med en molnig förmiddag. Efter lunch kan dock solen titta fram. Någon nederbörd utlovas inte för Arbogatrakten. Och det är ju bra, för om det regnar idag ska det regna sju veckor framåt. Eftersom det är sjusovardagen.

SJUSOVARDAGEN är det alltid den 27 juli. Den dagen tillägnas dem som gärna sover lite extra. Sägnen säger att sju kristna män från ön Efesos förföljdes för sin tro och gömde sig i en grotta undan romerske kejsaren Decius. Grottan murades igen och öppnades först efter 200 år, när den öppnades vaknade männen.

HISTORISK stadsvandring på engelska
pågår klockan 10.30 till klockan 11.30 idag, onsdag, Startplats är Heliga trefaldighets kyrka och arrangör Arboga turistbyrå. Det kostar 50 kronor att gå med, barn upp till 15 år gratis.

HARRY HOLM 2016 07 27

 

------------------------------

TISDAGEN den 26 juli blir det kraftigt regn ett par timmar efter lunch. Men annars rätt fint. Och speciellt kvällen blir vacker. Bellmandagen är det den 26 juli och den firas förstås till minne av Carl Michael Bellman. Det är en gammal tradition som Par Bricole-sällskappet upprätthåller, ett ordenssällskap som vill vårda och bevara det svenska kulturarvet. Att dagen infaller just den 26 juli har att göra med att sällskapet firade sitt 50-årsjubileum det datumet år 1829. Då valde man att resa en byst av Bellman på Djurgården i Stockholm.

HISTORISK stadsvandring startar kl 17.30 idag tisdag, vid Heliga Trefaldighets kyrka. Med humor och värme tar en av Arbogas stadsguider er med på en spännande resa genom Arbogas historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entré: 50 kronor per person, barn fri entre upp till 15 år. Biljetter finns att köpa på Arboga turistbyrå och vid Heliga trefaldighetskyrkan

GUIDNINGARNA genomförs tisdagar och torsdagar 17.30 fram till och med den 11 augusti. På onsdagar under samma persioid är det samling vid kyrkan 10.30 för guidning på engelska.

TISDAGSTRÄFF på Jäders Bruk pågår även idag mellan 18 och 21.
Plats: Kafé Qvarnen vid Jädersbruk
Arrangör: Ungdomar på Jäder
Entré: Fri.

DIT VÄLKOMNAS alla som gillar
Veteranfordon. Allt som rullar är välkommet. Alla som är intresserade av veteranfordon är välkomna, gott fika och byns bästa Hamburgare finns här, säger arrangörerna och späder på med att trevlig personal och humana priser utlovas.

HARRY HOLM 2016 07 26

 

 

 

___________________________

MÅNDAGEN den 25 juli blir en mycket mycket somring dag i Arbogatrakten. Ingen vind. Ingen nederbörd och temperaturen på eftermiddagen: 32 grader!

ARBOGA BRYGGERI lades tyvärr ned för ett antal år sedan. Men Arboga Bryggerimuseum finns kvar och där är det guidad visning kl 17.30 idag, måndag. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga bryggeris gamla kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning. Besökarna får veta mer om äldre tiders sätt att tillverka öl, ölhistoria och mycket mer.

TILL SLUT en bild på Agne Karlsson - ovan. Bland de omkring 300 personer som dagligen läser den här spalten finns folk i Tyskland och andra länder där utflyttade vill hålla koll på den lillla staden vid Arboga å. Agne bor i Sverige. Trots att han i huset vid Inger Grannes väg 3 i hembyn sitter 46 mil från Arboga brukar han läsa Harrys Hörna. Det är roligt att veta, om inte annat så för

HARRY HOLM 2016 07 25

 

_____________________________

MIN VANA trogen kommer jag, när det är helg, med en kristen betraktelse här i spalten. Och börjar som vanligt med ett bibelord.

”Den som är trogen i smått är trogen också i stort, och den som är
ohederlig i smått är ohederlig också i stort.
Om ni inte har varit trogna ifråga om den ohederliga mammom, vem vill
då anförtro er det som har verkligt värde?
Och om ni inte har varit trogna i fråga om andras egendom, vem vill då ge er det som skall tillhöra er?
Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den
ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig
om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.”

(Lukas 16:10-15)

Nionde söndagen efter Trefaldighet
FÖRVALTARSKAP


VISST GILLAR jag pengar. Mest bekymmer i det sammanhanget orsakar
bristen på dom.
Så, gott om slantar gör mig gott. Tycker jag. Och än så länge har jag inte
märkt att min kärlek till Herren har minskat när jag någon enstaka gång
haft slantar så det räckt till räkningarna och dessutom blivit lite över.

MEN BUDSKAPET i dagens bibelord är glasklart. Man kan inte tjäna både
Gud och mammon (penningen).
Så jag måste fundera lite närmare på ordet tjäna.
– Ju mer pengar jag tjänar, desto mer kan jag offra till församlingens
verksamhet och till exempelvis mission.
Verkar argumentet bra?

DET TYCKER knappast Herren.
För repliken ovan pekar på att man för den kristna verksamheten bara
använder överflödet, det som är över.
Och ordet offer betyder faktiskt att man försakar något. Och det gör man
ju inte, med inställningen att ”nu tjänar jag lite mer så nu kan jag ge lite
mer till kyrkan”.

ÄNDÅ ÄR det inte så enkelt, som att alltid ge mer än man har.
– Sälj allt vad du har, sa visserligen Jesus till den rike ynglingen.
Men han sade det inte till alla. Det var till exempel helt OK i bröllopshuset i Kana, att ge ut pengar för att hålla gästabud.

ATT STÄLLA in en familjefest för att i stället ge pengarna till kristen
verksamhet, det låter ädelt. Och det vore ett offer.
Men frågan är om denna försakelse gjorde givaren till en glad och god
människa.

LIKADANT är det med det mer eller mindre uttalade kravet att ge tionde,
vare sig man är pensionär med 7.000 kr i handen i månaden eller en välavlönad AMS-direktör med 150.000 kr i månaden.

FÖR PENSIONÄREN kan tiondet kännas som ett tvång. Och tvång ger
ledsna människor. Och det är inte bra, för Gud älskar en glad givare.
Jag tror att det viktiga kan sammanfattas så här:

DET ÄR INTE fel att tjäna penningar men det är fel att tjäna penningen.

Så jag ber, Gud, gör mig klok och trogen, trogen att tjäna Dig och min
nästa, lär mig att sköta mina uppdrag och mina pengar och ge mig
uthållighet i det. Skydda mig så att jag, med eller utan pengar, dyrkar
Dig och inte mammon, I Jesu namn, amen.
HARRY HOLM 2016 07 23

____________________________

FREDAGEN DEN 22 juli blir säkert en av årets varmaste dagar i Arboga. Molnfritt hela dagen och 30 grader varmt ett par timmar på eftermiddagen. Dessutom är det svag vind. Sommar!

FÖR ATT SVALKA oss går mina tankar tillbaka till en mycket kall vinter i början på 1960-talet. Jag arbetade på på Arboga Tidning, som trycktes i det dåvarande tidningshuset vid Trädgårdsgatan.

MITT UPPDRAG var att intervjua stadsläkaren, Sten-Rune Bohm. Och han sa - apropå hur man skulle vara klädd i den starka kylan - bland annat: "Det finns inte bevisat att någon blivit sjuk av att går barhuvad."

DÄREMOT heta sommardagar, som idag, då kanske en huvudbonad är medicinskt betingad. Vi har ju hört talas om solsting. Och om inte annat så förhindrar en keps min flint att flagna.

HARRY HOLM 2016 07 22

-----------------------------------

TORSDAGEN den 21 juli blir helt molnfri i Arbogatrakten och på eftermiddagen väntas flera timmar med 27 graders värme.

HISTORISK stadsvandring startar kl 17.30 idag torsdag, vid Heliga Trefaldighets kyrka. Arbogas stadsguider tar er med på en spännande resa genom Arbogas historia.

LYSSNA TILL berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entré: 50 kronor per person, barn fri entre upp till 15 år. Biljetter finns att köpa på Arboga turistbyrå och vid Heliga Trefaldighets kyrka.

HARRY HOLM 2016 07 21

 

----------------------------------

ONSDAGEN den 20 juli kommer det i Arbogatrakten att bli upp mot 27 grader på eftermiddagen. Men vänta bara till fredag, då ska det vara ännu varmare. Nu är det sommar!

HISTORISK stadsvandring på engelska
pågår klockan 10.30 till klockan 11.30 idag, onsdag, Startplats är Heliga Trefaldighets kyrka och arrangör är Arboga turistbyrå. Det kostar 50 kronor att gå med, barn upp till 15 år gratis.

ÖLETS DAG är det idag, den 20 juli. Ölets dag instiftades av Svenska Bryggerier 2012, ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus.

UNDER ÖLETS dag uppmärksammas de så kallade mikrobryggerierna som är medlemmar i Sverige Bryggerier, vilket är 97% av bryggerierna i Sverige, att hålla öppet hus för allmänheten.

MEN VI får inte förväxla Ölets dag med Internationella öldagen som är en stor dag i USA. Internationella öldagen firas den första fredagen i augusti varje år över hela världen men har sin grund i USA där dagen firades för första gången.

SYFTET MED att fira internationella öldagen - som i år inträffar den 5 augusti - är att träffa goda vänner och njuta av god öl, att hylla de män och kvinnor som brygger och serverar vår öl sam att förena världen under den gemensamma fanan för god öl, genom att hedra öl oavsett land och kultur.

HARRY HOLM 2016 07 20



____________________________

TISDAGEN den 19 juli kommer i Arbogatrakten att börja med ett strålande solsken. Moln dyker upp först framåt lunch. Och även resten av dagen blir det fint väder, med upp till 23 grader. Men onsdagen blir ännu bättre, molnfritt i stort sett, och upp till 26 grader. Om meteorologerna har rätt kommer det inget regn förrän nästa tisdag.

HISTORISK stadsvandring startar kl 17.30 idag tisdag, vid Heliga Trefaldighets kyrka. Med humor och värme tar en av Arbogas stadsguider er med på en spännande resa genom Arbogas historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entré: 50 kronor per person, barn fri entre upp till 15 år. Biljetter finns att köpa på Arboga turistbyrå och vid Heliga trefaldighetskyrkan

GUIDNINGARNA genomförs tisdagar och torsdagar 17.30 fram till och med den 11 augusti. På onsdagar under samma persioid är det samling vid kyrkan 10.30 för guidning på engelska.

TISDAGSTRÄFF på Jäders Bruk pågår även idag mellan 18 och 21.
Plats: Kafé Qvarnen vid Jädersbruk
Arrangör: Ungdomar på Jäder
Entré: Fri.

DIT VÄLKOMNAS alla som gillar
Veteranfordon. Allt som rullar är välkommet. Alla som är intresserade av veteranfordon är välkomna, gott fika och byns bästa Hamburgare finns här, säger arrangörerna och späder på med att trevlig personal och humana priser utlovas.

HARRY HOLM 2016 07 19

---------------------------------------

MÅNDAG den 18 juli 2016 och sommaren fortsätter i svensk stil. Det kommer regn (veckans sista) och säkert åska vid lunchtid men annars är det rätt vackert väder hela måndagen. Och upp emot 22 grader. Det är Nelson-Mandela-dagen idag, mer om det längre ner i denna spalt.

ARBOGA BRYGGERI lades tyvärr ned för ett antal år sedan. Men Arboga Bryggerimuseum finns kvar och där är det guidad visning kl 17.30 idag, måndag. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga bryggeris gamla kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning. Besökarna får veta mer om äldre tiders sätt att tillverka öl, ölhistoria och mycket mer..

NELSON MANDELA-dagen är det idag. FN:s generalförsamling beslutade i november 2009 enhälligt att den 18 juli, Mandelas födelsedag, i fortsättningen skulle markeras som den internationella Nelson Mandela-dagen. FN:s generalförsamling ville med beslutet uppmärksamma Mandelas arbete för fred, försoning, mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan könen.
"Genom att anta resolutionen vill FN visa sin uppskattning för det arbete som Mandela gjort för människor världen över," sade generalförsamlingens president Ali Abdussalam Treki då, år 2009.

HARRY HOLM 2016 07 18.

 

____________________________

”Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt.”
Matteus 7:14

Åttonde söndagen efter Trefaldighet
ANDLIG KLARSYN

I BERGSPREDIKAN talar Jesus i klartext och i liknelser om hur vi människor bör leva. Folket där på plats var överväldigade av hans undervisning, berättar Bibeln, för ”han undervisade med makt och inte som deras skriftlärde”. Så slutar sjunde kapitlet i Matteusevangeliet. Sedan gick Jesus ned från berget och stora folkskaror följde med honom.

DETTA Matteusevangeliets sjunde kapitel börjar med orden ”Döm inte, så blir ni inte dömda.” Här finns också uttrycket om att man ser flisan i sin nästas öga men inte bjälken i sitt eget. Och det tröstesrika ”Be så ska ni få”.

MEN JAG TÄNKER idag på ett par andra saker i kapitlet. I 13:e versen uppmanas vi att gå in genom den trånga porten och välja den smala vägen. Mot den bakgrunden blir det extra svårt att betrakta vissa förkunnare som trovärdiga.

DET GÅR INTE att glömma t.ex. Benny Hinn, som betalade 70.000 kronor per natt för en hotellsvit, med förklaringen:
– Jag har bara en kropp att använda för Gud och jag vill därför inte låta Guds verk hindras av brist på vila.

AV EGEN erfarenhet vet jag att man kan vila i betydligt billigare nattkvarter. Och med tanke på de 25 år jag körde min gamla rostiga Volvo kan det kanske tolkas som avundsjuka, men jag är nog inte ensam om att tycka att det förtar trovärdigheten i förkunnandet när en kollega till Hinn har en Merca för 700.000 kronor plus sex andra bilar. Samt en Rolex-klocka för 300.000 kronor.

TANKARNA går då av sig själva till Matteus 7:13. ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.”

OCH NÄSTA vers, dagens Bibelord, sitter som en smäck: Ett uselt träd bär dålig frukt. Kostsamt lyxliv i stället för att dela med sig av sina tillgångar till de fattiga, det rimmar dåligt med det budskap Jesus vill ha spritt.

EN ROLEX-klocka eller en bil för tre kvarts miljon, är inte det det lätt igenkännbara exempel på den dåliga frukt som berättar om ett uselt träd. Dessutom är det helt onödigt med materiell lyx. Det ger ingen lycka.

FÖR ATT GÅ den så kallade smala vägen, att vandra med Jesus och så mycket som möjligt i hans anda, det är inte så jobbigt. För mig känns det faktiskt som en bred väg, om jag jämför med tiden innan jag beslutade mig för att följa Jesus.

JAG BER:
Käre Herre, låt Din Helige Ande visa oss vad som är sant och rätt. Använd oss i Ditt verk och ge oss den kraft och insikt som behövs för att vi ska klara det uppdrag Du gett oss.
Gud Fader, led oss på livets väg och låt Din Andes kraft lysa oss när vi stundtals famlar i mörkret. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2016-07-16

 

_____________________________

FREDAGEN den 15 juli är vi exakt mitt i sommaren, om vi räknar juni, juli och augusti som sommarmånaderna. Och i Arbogatrakten visar sig sommarvädret vara riktigt svenskt idag, fredag. Det regnar så smått i stort sett fram till lunch. Och sedan kan det komma lite sol från 17-tiden. Men då börjar nog skvättandet om också, som det verkar.

TORNEDALINGARNAS Dag är det den 15 juli, och det är andra gången den firas. Tornedalingarna är en av Sveriges 5 minoritetsfolk. Och jag tänker på min rumskamrat under läsåret 1957-58 då jag skogsutbildades på Torsta utanför Östersund.

HAN HETTE Lennart och var från Hedenäset uppe i Tornedalen. För honom var den så kallade tornedalsfinskan modersmålet. Han berättade om sin skoltid, att eleverna var tvungna att tala svenska. Även på rasterna.

MEÄNKIELI, eller tornedalsfinskan, är ett av Sveriges minoritetsspråk. Det finns ett flertal dialektala varieteter av meänkieli och språket är under ständig utveckling.

TORNEDALINGAR har sitt ursprung i Tornedalen och främst i de nordliga kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. Det är ett område som långt tillbaka i historien ingick i småkungariket Kvänland, belagt i skrift sedan vikingatid och som sannolikt var finsktalande.

DEN STÖRSTA koncentrationen av meänkieli-talande finns i Tornedalen och Malmfälten. Men på grund av en stor utflyttning från Tornedalen under 1950-talet finns det också större grupper som har en koppling till språket i till exempel Stockholm, Umeå och Luleå.

PÅ 1880-TALET - läser jag på nätet - inleddes försvenskningen i skolorna, barnen fick inte prata finska. Inte ens på rasterna alltså tilläts de tala sitt modersmål. År 1920 var skolorna i Tornedalen helt försvenskade.

FÖRST 1957 - samma år då Lennart berättade för mig om sin skoltid i Tornedalen - utfärdades ett fribrev för finska på skolrasterna. Och på 1960-talet kunde elever i Haparanda lära sig finska i skolan.

FÄRGERNA i tornedalingarnas blå-vit-gula flagga är hämtade från broderländerna Sveriges och Finlands flaggor. Enligt upphovsmannen Herbert Wirlöf symboliserar de en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.

HARRY HOLM 2016 07 15

 

___________________________

TORSDAGEN den 14 juli kan Arbogatrakten få några solglimtar på eftermiddagen, som tröst för den grå onsdagen och den rätt molninga torsdagsförmiddagen.

HISTORISK stadsvandring startar kl 17.30 idag torsdag, vid Heliga Trefaldighets kyrka. Arbogas stadsguider tar er med på en spännande resa genom Arbogas historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entré: 50 kronor per person, barn fri entre upp till 15 år. Biljetter finns att köpa på Arboga turistbyrå och vid Heliga trefaldighets kyrka.

HARRY HOLM 2016 07 14

_______________________

ONSDAGEN den 13 juli blir det inte mycket till sol i Arbogatrakten. Möjligen kan det glimta till lite av blå himmel då och då efter kl 16. Upp emot 18 grader väntas under den grå himlen. Visssa av oss kan glädjas åt att det är Internationella rock-and-roll-dagen idag. Läs om den längre ner i den här spalten.

HISTORISK stadsvandring på engelska
pågår klockan 10.30 till klockan 11.30 idag, onsdag, Startplats är Heliga trefaldighets kyrka och arrangör Arboga turistbyrå. Det kostar 50 kronor att gå med, barn upp till 15 år gratis.

ROCK-AND-ROLL. Idag, den 13 juli, är det Internationella Rock ‘N Roll-dagen. Den är helt enkelt till för att uppmärksamma denna utbredda musikgenre.

GILLAR DU rockmusik? Ja, då är denna dag något för dig. Klä dig i passande kläder och sätt på en rocklåt. Förslag: Vill du ha full fart, gå in på Spotify och skriv in: Hubbas do you wanna rock and roll.

HARRY HOLM 2016 07 13

_____________________________

TISDAGEN den 12 juli väntas rätt mycket sol i Arbogatrakten, men också några regndroppar då och då. Temperaturen går upp mot 20 grader i skuggan. Allt enligt meteorologerna, så skyll inte på mig om det inte stämmer.

FULHETENS DAG är det alltid den 12 juli. Det låter ju inte så trevligt. Men syftet är gott. Fulhetens dag firas för rätten att få vara sig själv och att faktiskt inte behöva bry sig om sitt yttre.

KLÄ DIG risigt, strunta i hårborsten, spegla dig inte, och njut av ditt otvättade hår. På nätet finns det guider kring hur du bäst firar denna dag. Till exempel kan du lära dig hur du tar en riktigt ful bild på dig själv, eller hur du ska prata för att låta riktigt ful.

JAG ÄR INTE säker på vad jag skall tycka om denna dag. Det är ju fråga om vad som är fult, om det ens finns något fult. Det är väldigt individuellt. Och man skall ju inte döma människor efter utseendet.

EKBACKSBADETS inomhusbad är stängt från och med igår måndag. Det är stängt till och med söndagen den 7 augusti på grund av underhåll. Men utomhusbassängerna går att bada i som vanligt.

HISTORISK stadsvandring startar kl 17.30 idag tisdag, vid Heliga Trefaldighets kyrka. Med humor och värme tar en av Arbogas stadsguider er med på en spännande resa genom Arbogas historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entré: 50 kronor per person, barn fri entre upp till 15 år. Biljetter finns att köpa på Arboga turistbyrå och vid Heliga trefaldighetskyrkan

GUIDNINGARNA genomförs tisdagar och torsdagar 17.30 fram till och med den 11 augusti. På onsdagar under samma persioid är det samling vid kyrkan 10.30 för guidning på engelska.

TISDAGSTRÄFF på Jäders Bruk pågår även idag mellan 18 och 21.
Plats: Kafé Qvarnen vid Jädersbruk
Arrangör: Ungdomar på Jäder
Entré: Fri.

DIT VÄLKOMNAS alla som gillar
Veteranfordon. Allt som rullar är välkommet. Alla som är intresserade av veteranfordon är välkomna, gott fika och byns bästa Hamburgare finns här, säger arrangörerna och späder på med att trevlig personal och humana priser utlovas.

HARRY HOLM 2016 07 12.

---------------------------------------

DENNA MÅNDAG brakar det loss i Arboga. Vädret. Det börjar åska och blixtra och regna redan vid 8-tiden på morgonen, enligt meteorologerna. Vid 10-11-tiden tar det sedan i på allvar. Efter lite solsken efter lunch kommer åter åska och regn ett par timmar från 14-tiden, innan det blir uppehåll och fint väder inför och under kvällen.

FN:S BEFOLKNINGSDAG (World Population Day) är ett årligt evenemang den 11 juli, som syftar till att öka medvetenheten om globala befolkningsfrågor som t.ex fattigdom och reproduktiv hälsa.

EVENEMANGET inrättades av styrelsen för FN:s utvecklingsprogram 1989. Det inspirerades av det allmänna intresset för "the Day of Five Billion" den 11 juli 1987, ungefär dag då världens befolkning nådde fem miljarder människor.

INTERNATIONELLA råkostdagen är det också idag. Det firar vi med ett recept från Hemköp på grönsakskebab. Eller: Råkostsallad med grillad kyckling 4 portioner

DU BEHÖVER 150 gram riven rotselleri, 150 gram rivna rödbetor, 2 msk majonnäs, 1 msk citronjuice,
flingsalt och nymalen svartpeppar.

GÖR SÅ HÄR: Ansa och strimla rotsellerin. Skala och strimla rödbetorna. Klicka i majonäsen, droppa i citronjuicen och strössla i salt och svartpeppar.Tillbehör alltså: Grillad kyckling. Smaklig måltid!

HARRY HOLM 2016 07 11

____________________________

HELGEN är här och här kommer min lilla betraktelse, att läsa vare sig du tänker bege dig på gudstjänst eller inte detta veckoslut. Och jag börjar som vanligt med ett bibelord:

Medan han ännu talade sänkte sig ett lysande moln över dem, och ut ur
molnet kom en röst som sade: ”Detta är min älskade son, han är min
utvalde. Lyssna till honom."

Matteus 17:5

KRISTI FÖRKLARINGS DAG

Jesus förhärligad


TIPS OCH RÅD från vänliga människor, det får vi titt som tätt. Det kan gälla allt från yrkesval till lämplig krydda i maträtten.

MEN ETT bättre råd än i dagens bibelord, det finns inte.
– Lyssna på Jesus, sa Gud.

BIBELN ÄR som ett korsordslexikon för livets stora ordfläta.
Låser det sig, är det svårt att hitta en lösning, då slår jag upp Bibeln och
ser vad Jesus gjort och sagt. Och så försöker jag smittas av Herrens
inställning.

VAD SKER DÅ? Jo, då går allt ihop, då stämmer det både i lod och våg, i
med- och motlut i livets berg- och dalbana.

SÅ JAG BER:
Tack Gud för att Du på förklaringsberget visade vem Din son är. Hjälp mig att alltid se ljuset omkring honom. Och låt Ditt ord visa oss vägen
genom vår – i många avseenden – mörka värld, så att vi alla hittar till
målet: Ett liv med Jesus och himmelens härlighet.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2016-07-09

____________________________

FREDAGEN den 8 juli blir det mest fint väder. Svag vind och 21-22 grader spår meteorologerna. Riktigt ruskväder ser det inte ut att komma förrän på söndag.

SOM JOURNALIST har jag självklart extra stort intresse av vad som händer i tidningsvärlden. Här i min internet-tidning, och i Magazin24 där jag titt som tätt gästspelar, brukar jag försöka leva upp till måttot att bjuda på både insikter, åsikter och utsikter.

HÄR I ARBOGA har jag förstås kommenterat beslutet att Arboga Tidning (och Bärgslagsbladet, som ju är del av samma siamesiska tvillingtidning) från nyår bara ska komma tre dagar i veckan. Och till samma prenumera-tionspris som nu när det är femdagars-utgivning.

SJÄLVKLART kommer väldigt många att sluta med prenumerationen i det läget. De - speciellt mogna - läsare som sagt sig ha Bbl/AT för dödsannonserna, får ju numera se den viktiga informationen i Magaazin24.

DEN GAMLA trogna gruppen läsare kommer alltså också att hoppa av. Och av de något yngre är det allt för många som inte har någon morgontidning. Vilket både de och demokratin flörlorar på.

JAG VET inte hur mycket presetige det sitter hos dem i Mittmedia som fattat beslutet om gigantiska neddragningar av personal på Bbl/AT och andra tidningar i länet. Så sista ordet är kanske inte sagt.

DE I LEDNINGEN för koncernen, som med övertro på nät-tidningar drivit mordförsöket på Västmanlands papperstidningar, har fått sluta. Styrelsen för Mittmedia har nämligen - sent men i alla fall - nu betonat att mer än 91 procent av koncernens intäkter kommer från papperstidningarna.

OCH EFTERSOM tidningsledningar numera oftast styrs enbart av vinstmaximering, så är det kanske otroligt men ändå inte omöjligt att det så småningom kommer att satsas på papperstidningarna igen. Om det så dags finns några kvar.

HARRY HOLM 2016 07 08

 

_____________________________

TORSDAGEN den 7 juli kan bli en av sommarens soligaste dagar. Inte ett moln på himlen på hela dagen, om man får tro meteorolgerna. Och upp till 22 grader varmt i skuggan. Hur ska det då inte vara i solen. Grattis alla sommarlediga soldyrkare.

HISTORISK stadsvandring är det åter dags för, med samling vid ingången till Heliga Trefaldighets kyrka kl 17.30 denna torsdag.

MED HUMOR och värme tar en av Arbogas stadsguider besökarna med på en spännande resa genom Arbogas historia.

DELTAGARNA får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv och om de mytomspunna munkgångarna.

ARRANGÖR är Arboga turistbyrå
Entréavgiften är: 50 kronor per person, barn upp till 15 år går med gratis.

TIDERNA för guidningarna är tisdagar och torsdagar kl. 17.30, under tiden 5 juli-11 augusti. På onsdag kl 10.30 är det guidning på engelska fram till och med den 10 augusti.

HARRY HOLM 2016 07 07

 

---------------------------------------

ONSDAGEN den 6 juli blir en rätt så fin dag, utan nederbörd och upp mot 24-25 grader varmt efter lunch. Men satsar du på att sola, sikta på torsdagen - då himlen väntas bli helt molnfri.

HISTORISK stadsvandring på engelska blir det på förmiddagen idag, onsdag. Kl 10.30 är det samling vid Heliga Trefaldgihets kyrka. Arboga Turistbyrå arrangerar och det kostar 50 kronor att gå med, barn upp till 15 år gratis. Guidning på engelska är det varje onsdag kl 10:30, fram till och med den 5 augusti.

HARRY HOLM 2016 07 06

_____________________________

TISDAGEN den 5 juli blir vädret i Arbogatrakten ungefär som igår, det vill säga rätt soligt och finast framåt kvällen. Jag kollade dessutom som vanligt på Temadagar 2016. Men det stod inget på den 5 juli. Så det blir till att ladda up för i morgon, för då är det Kyssens dag, eller, som det formellt heter: Internatikonella kyssdagen.

NATIONELLT, ja provinsiellt, kan vi notera att det kl 18 - 21 är tisdagsträff på Jäder, vid Kafé Qvarnen. Sommarens Veteranfordonsträffar är igång och dit är allt som rullar välkommet. Här finns veteranfordon, fika och byns bästa hamburgare.

HISTORISK stadsvandring pågår kl 17.30 - 18.30 med start vid ingången till Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst den bevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden.

MED HUMOR och värme tar en av Arbogas stadsguider deltagarna med på en spännande resa genom Arbogas historia. Man får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv eller om de mytomspunna munkgångarna.

BILJETTERNA kostar 50 kronor per person och finns att köpa på Arboga turistbyrå och i Heliga Trefaldighets kyrka. Barn upp till 15 år har fri entré. Arrangör är Arboga turistbyrå

HARRY HOLM 2016 07 05

 

--------------------------------------

MÅNDAGEN den 4 juli blir ganska fin fram till lunch i alla fall. Sedan kan det komma några regndroppar. Men därefter blir det en lika solig och härlig kväll som igår, med inte ett moln på himlen.

ARBOGA BRYGGERI lades tyvärr ned för ett antal år sedan. Men Arboga Bryggerimuseum finns kvar och där är det premiär för året med guidad visning kl 17.30 idag, måndag.

ARBOGA BRYGGERIMUSEUM är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga bryggeris gamla kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning. Besökarna får veta mer om äldre tiders sätt att tillverka öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck.

I MUSEET finns även en fotoutställning och ett rikt bryggeribibliotek. Biljetter finns att köpa på plats och på Arboga Museum. Det kostar 50 kronor per person, barn upp till 15 år fri entre.
Guidningarna fortsätter måndagar 17.30 fram till och med den 8 augusti.

HARRY HOLM 2016 07 04

_____________________________

HELGEN ÄR här och därmed min veckobetraktelse, några reflexioner från en vanlig enkel kristen - med fel och brister men med längtan att få berätta för andra om det som står i Bibeln. Så även denna helg börjar vi med ett bibelord:

När de kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.”

Lukas 9:57

Sjätte söndagen efter Trefaldighet
EFTERFÖLJELSE

ATT FÖLJA Jesus. Att i alla fall försöka vara som han var (kärleksfull men ändå skarp när det gällde), göra som han gjorde (bota sjuka och förkunna kärlekens Gud) och säga som han sa (alltid de rätta orden i mer eller mindre kritiska lägen).

JA, VÄLJER man att följa Jesus, då får man strunta i det gamla och se framåt, gå framåt. Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.” (Lukas 9:62)

NÄR MAN DÅ går där och efter förmåga försöker trampa i Jesus fotspår, så händer det alltid saker utmed vägen.
Då och då i livet står man i vägskäl och undrar vad man ska välja.

FÖR EN KRISTEN är det lätt att be om Guds ledning, om att få ett tecken av något slag om vilken väg som är bäst (bäst för en själv, tänker man nog gärna).
Men mestadels har man inte ögon att se sådana pekpinnar.

JAG BRUKAR i stället försöka tänka så här:
– Vad skulle Jesus ha gjort i den här situationen?
Eller:
– Vad skulle Jesus ha sagt i det här läget?

INNAN ELLER efter detta har jag sökt ledning i Bibeln. Men det räcker inte att kunna alla verser där. För det kan också de skriftlärda. Och Jesus sade så här:
Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariséernas, så kommer ni inte in i himmelriket. (Matt. 5:20)

FÖR DET MESTA känner jag förhoppningsvis vad som är rätt och fel. Och säger eller gör det riktiga. Det räcker inte att bara lita på nåden och syndernas förlåtelse. För det står också, i Matteus 16:27, ”Människosonen skall komma i sin faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar.”

JAG BER:
Herre Jesus, du som till och med gick korsets väg, ge oss mod att följa den väg din kärlek demonstrerar.
Du Gud, som skapat allt gott, fyll våra hjärtan med en rätt kärlek till dig, och till våra medmänniskor, så att vi bevaras som de goda som Du vill att vi skall vara. I Jesu, namn Amen.

HARRY HOLM
2016 07 02

_____________________________

NY MÅNAD, sommar- och semester-månaden juli har börjat. Och denna månadens första dag väntas typiskt svenskt sommarväder. Det börjar regna vid tiotiden på förmiddagen och riktigt uppehåll blir det inte förrän omkring klockan fyra på eftermiddagen.

SOMMARKUL heter programmet på Arboga Museum, kl 10-12. Då får den som vill vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att tvätta, karda ull och kärna smör.

DRAMATISERAD visning är det också idag på Arboga museum, detta kl 14-14.30. Entréavgiften är 50 kronor, men barn till och med 15 år går gratis.

HARRY HOLM 2016 07 01

_____________________________

 

______________________________

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV JULI 2016

_____________________________

I en annan del av Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

__________________________

 

Brodinarna briljerade
med bredd i Medåker

Familjen Brodin från Färnäs utanför Mora bjöd på verkligt varierat program i en närmast fullsatt Medåkers kyrka på söndagskvällen: Instrumentalt från kohorn till jazzig elgitarr, sångmässigt från vallåtar till Taube och Gershwins Summertime.

Katarina, Melker, Anton och Jonas Brodin sjöng och spelade flera olika instrument vardera. Bland annat framfördes storebror Jonas egen jazziga komposition Gazebo Blues, med inlagda solon av övriga familjemedlemmar.
Lillebror Anton, som briljerade med sitt gitarrspel, imponerade också med sång till eget ackompanjemang (bilden nedan).



Text och Foto: HARRY HOLM 2016 07 31

_____________________________

Katarina tillbaka - spelar i
Medåker med hela familjen

Idag söndag klockan 18 spelar och sjunger familjen Brodin från Färnäs i Medåkers kyrka. (Foto: K. Larsson).

Det började i musikskolan och Ungdomsmusikkåren i Arboga för Katarina, född Holm. Nu heter hon Brodin, bor i Färnäs i Dalarna och kommer tillbaka till Arbogatrakten för en konsert med hela sina familj.

Katarina är gitarrlärare på Kulturskolan Miranda i Mora. Hennes man, Melker Brodin, är chef för Älvdalens musikskola, trumpetare som också spelar näverlur, engagerad för detta speciellt i samband med Vasaloppet.
Deras söner Jonas och Anton håller också på med musik. Senaste året har Jonas gått den klassiska linjen på trombon på Kungliga Musikhögskolan. Innan det gick han tre år på jazzlinjen på musikkonservatoriet i Falun. Anton går jazzlinjen på Södra latin.
Det som väntar i Medåkers kyrka denna söndagskväll är ett omväxlande program, jazz, klassiskt, folkmusik och visor. Dessutom pendlar brodinarna mellan instrumenten, vilket kan väntas visa sig i Vallåt efter Tommos Kerstin, And so it goes av Billy Joel och Invention 4 av J.S. Bach.

Dessutom har ju Brodinarna tur som har en pappa, morfar och svärfar som innehar en egen internettidning och som kan skriva den här förhandsartikeln om deras konsert i Medåker, nämligen

HARRY HOLM 2016 07 30

---------------------------------------------

Jag tog en bild på den blomma jag kallar Rallarros och som får mig att tänka på min morfar Gustaf Westling som var rallare och bl.a. var med och byggde järnvägen Sveg-Hede (som Olof Palme la ner medan morfar levde).
(Rallarros kallas också Mjölke, eller Mjölkört, eftersom den ansågs förbättra kossornas mjölkproduktion. )

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM Juli 2016

_____________________________

I en annan del av Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Idag fredag kan vi här svänga ner
på gamla Europavägen igen

Väntan är över. Idag fredag ska vi kunna begagna den delvis nybyggda av- och påfarten i korsningen mellan gamla Europavägen och vägen mot Västermo. Och numera med trafik i båda riktningarna.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_____________________________

Arboga Turistbyrå... vid Sätra

Den här veckan och nästa vecka har Arboga kommun en turistbyrå bemannad ute vid Sätra trafikplats.

Personalen ska alltså där ute informarerar om vad som finns att se och göra i och omkring Arboga.

- Det blir spännande att få veta lite mer om vad besökarna känner till om Arboga och om det är möjligt att påverka dem så att de nästa gång besöker även stadskärnan, säger Ulf Johansson turismutvecklare på Arboga kommun som är ansvarig för aktiviteten.
- Vi vill informera om det utbud av besöksmål med museer och andra sevärdheter som finns i stadskärnan men även tipsa om butiker, caféer och restauranger.
-Kanske kan vi få några att åka in på en visning på Arboga museum eller en stadsvandring omgående om de bara får vetskap om att det finns. Målet är att få fler besökare till Arboga.
- Ett nytt sätt att arbeta är att turistbyrån befinner sig där besökarna är, fortsätter Ulf Johansson.
Sedan ett par år tillbaka arbetar turistbyurån aktivt att finnas på plats vid till exempel evenemang med mera. Detta blir ett ytterligare steg i den inriktningen.
Turistbyrån på Sätra bemannas av en av Arbogas cityvärdar samt sommarpersonal från turistbyrån. Den bemannas dagtid tisdag-lördag klockan 11.00-16.00 under veckorna 29 och 30, framgår det också på kommunens hemsida..

HARRY HOLM 2016 07 19

_____________________________

På fredag kan vi svänga upp från och ner på gamla Europavägen igen

Snart är väntan över. På fredag öppnar av- och påfarten i korsningen mellan gamla Europavägen och vägen mot Västermo. Och då med trafik i båda riktningarna.

Ombyggnationen av på- och avfartsrampen mellan Västerleden och väg 572 är nu i sitt slutskede. Under vecka 29 kommer arbetena med ombyggnationen av den så kallade Södra rampen att avslutas.
På- och avfartsrampen blir en ”Typ C korsning” för att tillåta på- och avfart mellan Västerleden och väg 572.
Nästa vecka kommer montage av vägskyltar att ske, gatubelysning att sättas upp och målning av trafikmarkeringar att utföras. Rampen planeras öppna för trafik fredagen den 22 juli 2016. Ombyggnationen innebär att rampen kommer att tillåta avfart till rampen och Västerleden med både vänster- och högersväng för trafikanter som färdas på väg 572, meddelar Arboga kommun på sin hemsida..

Bakgrund
Projektet med ombyggnationen av rampen är en del i exploateringsprojektet för bostäder vid Åbrinken.
I projektet vid Åbrinken utför Arboga kommun byggnation av gator och vägar, vatten och avlopp, fjärrvärmeledningar samt fiberkanalisation.

TEXT OCH BILD FRÅN ARBOGA KOMMUN

----------------------------------------------

Höjd status för Vasastan i Arboga?

Flerfamiljshusen i Vasastan i Arboga växte upp som svampar ur jorden när "Flyget" etablerades på 1940-talet. Snabbt måste bostäder fram till alla som rekryterades till CVA, Centrala Fygverkstaden.
Nu är husen gamla men många är bra rustade och miljön är klart finare här än vad man kan tro, när illvilliga personer kallar stadsdelen för Arbogas East End.
Vissa byggnader har rivits och det finns gott om plats för att bygga kommunens nya äldreboende i Vasastan, något som kommunens för året "nya" regering planerar.
Det är flera år sedan dåvarande kommunledning talade om att satsa på Vasastan, samtidigt som den föreslog nedläggning av Nybyholmsskolan.
Nu mal nya kvarnar och det finns hopp om högre status för Vasstan i Arboga.

TEXT: HARRY HOLM / FOTO: ARNE GRIPENHED.

_______________________________

Frankrikes nationaldag - och dess kung ligger nog begravd i Arboga

Frankrikes nationaldag är det den 14 juli. Dagen firas till minne av den franska revolutionen 1789, som började detta datum med stormningen av Bastiljen. Och det kan ha en Arboga-anknytning.

Det officiella namnet är La Fête nationale och på svenska kallar vi det för Frankrikes nationaldag, Bastiljdagen.
Kransar läggs idag ner vid krigsmonument och Europas äldsta och största årliga militärparad hålls på Champs-Élysées i Paris, där Frankrikes president och en mängd andra dignitärer och utländska gäster deltar.
Fyrverkerierna i Paris är magnifika och två bra platser att se dem på är nära Eiffeltornet och på Champs de Mars. Ett annat alternativ är en båttur på floden med en god middag på första parkett.
Men de flesta av oss är inte i Paris idag, inte ens i Frankrike. Och på den här sidan skall det ju helst handla om Arboga. Så vi tar den anknytning som finns: Lasse-Maja.

Fransk kung med svensk far

"Allt gick likadant till som när min son föddes", skrev franske kungen Ludvig XVI i sin dagbok när hans gemål Marie Antoinette födde en pojke den 27 mars 1785.
Barnets far var enligt allmän mening den svenske diplomaten Axel von Fersen, som bland annat ägde Finnåkers gods - inte långt från Lasse-Majas uppväxttrakter.
Teorin är att von Fersen smugglade sin son undan revolutionens faror och gömde honom i Bergslagen.

För ett antal år sedan gav jag ut boken "Lasse-Maja - kung av Frankrike" (bilden ovan). Bokens författare, Carl Calov, bodde i Ramsberg och fick därigenom intresset att forska om den bygdens son, som Lasse-Maja ansågs vara.
Lasse-Maja bodde under slutet av sitt liv i Arboga och ligger begravd ett stycke från södra väggen på Heliga Trefaldighets kyrka.

Calov lägger fram en rad indicier som pekar på att Lasse-Maja egentligen var den son till Marie Antoinette som i anslutning till franska revolutionen utropades till kung Ludvig XVII.
Det skulle kunna förklara varför en till mamsell utklädd "torparson från Ösarhyttan" kunde dupera rikt folk med fina fraser på franska.
Stämmer Calovs teori är det alltså en fransk kung som ligger begravd vid Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.

HARRY HOLM 2016 07 14

_______________________________

Idag är det faktiskt Palt-dagen

Av alla temadagar har vi idag åter en dag som det går att äta för att uppmärksamma. I måndags var det råkost-dagen. Och vi har länge firat kanelbullens dag. Men den 13 juli är det Palt-dagen.

Från Norrmejerier har vi lånat ett palt- recept. Du behöver följande ingredienser: 1 kg mjölig potatis, 1 tsk salt, ca 6 dl vetemjöl, 2 äpplen, 200 g bacon, smält smör, rårörda lingon och 4 kvistar timjan.
Så här gör du:
Skala potatisen, riv den fint och krama ur lite vätska. Blanda potatis, salt och mjöl till en deg. Forma ca 12 runda bullar.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i palten, några åt gången, så att de inte klibbar ihop. Sjud palten ca 20 min tills de flyter upp till ytan. Lyft upp palten ur kastrullen med en hålslev.
Skiva äpplena och skär bacon i strimlor. Stek äpplen och bacon i en stekpanna tills de är knapriga och har fått färg. Servera palten med äpplen och bacon, lite smält smör och rårörda lingon. Dekorera med timjan.

HARRY HOLM 2016 07 13

_____________________________

Arboga - sommarstaden vid ån

FOTO: ARNE GRIPENHED

___________________________

Tips för Sverige-semestern: Idag
Skinnskattebergs hembygdsgård

Fikat kommer till bordet, när du tar en kaffepaus vid hembygdsgården i Skinnskatteberg.

Skinnskattebergs hembygdsförening är en aktiv och ambitiös inrättning. Nu på sommaren kretsar mycket runt hembygdsgårdens café.

Lördagar och söndagar är där öppet 13-17. Och då handlar det inte bara om kaffe och macka eller hembakat. Där finns loppis, museum och en visningslägenhet. Och så gott som varje öppet-dag är det underhållning kl. 14.
I går sjöng och spelade Bertil Olsson (bror till Per-Filip, alltså han i "Mia Marianne och Per-Filip").
Nu på lördag blir det visor med Curt Beijer och söndag om en vecka Skogstjärnens spelmän.
Och sådär fortsätter det månaden ut.

Andra utflyktsmål i trakten: Röda Jorden i Riddarhyttan och.Galleri Astsley i Uttersberg. Och är du mer fikasugen, så rekommenderas den supergoda blåbärskakan med vaniljsås i serveringen vid Ebba Brahes lusthus i Bockhammar. Vägen dit från Skinnskatteberg kan inte beskrivas, den måste åkas. En rätt smal grusväg med otaliga backar och kurvor.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2016 07 10

_____________________________

Tips för Sverige-semestern: Idag
Guldgrävarstugan i Långasjö

Semesterperioden är här och vi ska bjuda på några tips på mål för resan. Idag börjar vi med Långasjö och speciellt vandrarhemmet där, med Guldgrävarstugan.

En av de 1.400 långasjöbor som emigrerade under åren 1850-1930 var Alfred Geijer. Han byggde 1897 en stuga i Bonanza Creek i Klondyke, Alaska.
Alfred Geijer var en av de ca 200 långasjöbor som så småningom flyttade hem igen.
Med hjälp av Alfreds teckning av sitt alaskahus byggdes 1984 en kopia av guldgrävarstugan i hans hemby Långasjö, som ligger i närheten av Emmaboda.
Förutom att man kan hyra guldgrävarstugan och bo i den finns i byggnaden också ett emigrantmuseum, som beättar återvändarnas historia.
Guldgrävarstugan uthyrs av - och ligger i anslutning till - Långasjö vandrarhem. Där finns ett café, cyklar att hyra och fiskekort att köpa. En fiske- och badsjö hittar vi 100 meter från anläggningen.
En kilometer bort finns Klasatorpet, där filmen Utvandrarna spelades in.
Långasjö ligger bra till geografiskt för dagsutflykter i Småland och Blekinge. Rekommeneras.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 07 08

______________________________

En fjäril har också aptit

Nästan alla arter av fjärilar har sugande mundelar, står det i uppslagsverket på nätet, Wikipedia.

Jag satt och åt frukost och tittade till mot schersminbusken utanför köksfönstret, där satt en annan varelse med aptit. En fjäril.
Först tyckte jag bara att den var vacker. Men sedan kom tanken: Vad vet jag om fjärilar, egentligen.
Så jag läste Wikipedia. Och där stod det:

Fjärilar (Lepidoptera) är en ordning bland insekterna. Till ordningen räknas alla insekter med två par vingar, mer eller mindre täckta av små så kallade vingfjäll. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar. Utöver dem med vingar finns också några arter, där åtminstone honan saknar vingar. Världens största fjäril till vingbredden är nattflyet Thysania agrippina. Världens största fjäril till vingytan är herkulesspinnaren Coscinocera hercules.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2016 07 06

______________________________

Ett nytt bolag för Arbogas energi

Elizabeth Salomonsson och Anders Röhfors samt Arbogas kommunchef Jerker Parksjö vid mötet i Köping..

Ett nytt bolag har bildats - Västra Mälardalens Energi och Miljö AB. Och i Köpings rådhus undertecknades i fredags avtalet mellan Arboga kommun och Köpings kommun om övertagandet av Arboga Energi AB.

Det var kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun som höll i pennan, Elizabeth Salomonsson, Köping och Anders Röhfors, Arboga. Avtalet skrevs under, händer skakades och pengar bytte ägare.
Därefter hölls en extra bolagsstämma i Arboga Energi AB och ett konstituerande styrelsemöte i det nya bolaget Västra Mälardalens Energi och Miljö AB.
Den nya styrelsen består av: Elizabeth Salomonsson, ordförande,
Ola Saaw, vice ordförande, Roger Eklund, ledamot, Andreas Trygg, ledamot, Daniel Åkervall, ledamot, Jenny Adolphson, ersättare, och Lena Wilhelmsson, ersättare
Text och bild är från Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2016 07 04

_________________________________

Grått väder men festligt ändå med alla
fina bilar på Arboga Meet 2016

FOTO: HARRY HOLM 2016 07 02

_____________________________

Kanalens Dag än en gång

Det är inte bara Arboga Meet som drar publik i Arbogatrakten denna lördag. Det är också Kanalens Dag.

Från k klockan 10.00 till klockan 16.00 äger evenemanget rum ute vid Hjälmare Docka
Föreningen Hjälmare Kanals Vänner ordnar en familjedag fylld med aktiviteter och vackra båtar.
Kajerna runt kanalen fylls med fartyg av olika slag. Det blir bland annat besök av stora båtar från Stockholms Skeppsförening.
I programmet ingår också ponnyridning 12.00-14.00, musikunderhållning 11.00 och 13.00 fiskdamm hela dagen samt
lotterier.

HARRY HOLM 2016 07 02

______________________________

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

tgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MINUS TORK = TUMLARE
(Torktumlare -tork = tumlare)


*
Under juni har vi haft blomsterfrågor. I juli var det gåtor med fåglar som svar. Nu i augusti
handlar det om däggdjur
.

DAGENS FRÅGA
Vad kallas DÄGGDJURET?

AVKLARAT
Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 



盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dreamweaver

 

__________________________