wrap-script-literals: no


Små små ord...
HARRYS HÖRNA
***************

 

______________________________

DEN SISTA MAJ kommer att bjuda på ett strålande vackert väder i Arboga-trakten. Helt molnfritt blir det större delen av dagen och ungefär 24 grader i skuggan på eftermiddagen.

INTERNATIONELLA dagen mot tobak är det idag. Dagen är instiftad av WHO, Världshälsoorganisationen. När en cigarett brinner sprider den cirka 4 500 kemiska ämnen. Ett 50-tal av dem är cancer-framkallande eller misstänks framkalla cancer.

SÅ DET ÄR klart att det vore bra om fler slutade röka. Alla åtgärder som kan minska tobaksbruket är av värde. Jag minns det ambitiösa kampanjandet för VISIR, Vi som inte röker, med klistermärken och allt.

DET ÄR DOCK svårt att tro att det hjälper med klistermärken, när man hör att till och med personal på sjukhusen, som vårdar de som blivit svårt sjuka - ja döende - av tobaken, till och med dom, sköterskorna, går ut och röker på rasten.

TOBAKEN måste alltså vara en svår last att bli av med. Men jag känner personer som har tvärslutat. Och som lyckats slippa återfall. När min far hade lagt undan pipan sa han att han hade gjort uppehåll i rökningen.

MIN FARS UPPEHÅLL i rökningen varade till hans död, från han var ca 60 till han var 96. Han hade alltså gjort uppehåll i 36 år. Men med facit i hand: Han slutade faktiskt att röka i 60-årsåldern.

JAG BRUKAR ge en krona var till de av mina vänner som slutar röka. "Det sparar jag in på landstingsskatten", säger jag säga.

MEN DET ÄR svårt att sluta röka. Till en kompis har jag givit sju kronor.

HARRY HOLM 2016 05 31.

 

----------------------------------------

FINVÄDER blir det nu igen, efter en ganska blöt Mors Dag. Vad sägs om upp till 22 grader i skuggan frampå måndags-eftermiddagen? Och det vackra vädret fortsätter, på tisdagseftermiddagen väntas 24 plusgrader. Ja det verkar som om hela veckan blir fin.

NU ÄR DET måndag.Och i Ahllöfsparken arraneras det Blås-Yra klockan 17.30. Då uppträder alla Kulturskolans blåsorkestrar. Det betyder framträdanden av Orkanen, Stormen, Blåsningen, Arboga Ungdoms-musikkår samt Arboga Blåsorkester.

EN GITARRKONSERT ordnas i Godtemplarlokalen, Storgatan 10, klockan 18.30 denna måndag. Det är en konsert med rockband och gitarr- och sångsolister från Arboga Kulturskola. Konserten är en del av Arboga Kulturvecka 2016. Och det är fri entré.

PÅ BIOGRAFEN i Arbogas medbor-garhus visas kl 19 denna måndag en film som heter Alice i Spegellandet. När Alice återvänder från Underlandet tror alla att hon är galen och hon måste fly omvärldens omsorg genom sjukhusfönstret.

EN SPEGEL blir hennes dörr tillbaka till Underlandet, men när hon kommer dit har allt förändrats. Hattmakaren är i fara, Hjärter Dam hotar att återta tronen och Tiden vill frysa världen till ett fruset öde-landskap.

ALICE ENDA chans är att finna det magiska föremål som kan stoppa Tiden från att stoppa tiden. Apropå tiden: Filmen är 1 timme och 53 minuter lång.

HARRY HOLM 2016 05 30

_____________________________

INFÖR MORS DAG kommer jag med en lite annorlunda betraktelse. Men först, som inför varje helg, ett bibelord:

Visa din mor aktning och överge henne inte så länge hon lever.
Var henne till lags, och vålla henne inte sorg genom något som du gör.
(
Tobit 4:3)

Visa din mor aktning,
sa Tobit


DET ÄR alltså Mors dag i Sverige söndagen den 29 maj, så jag skriver Hjärtliga Gratulationer till varje mamma som läser det här.

DEN DAGEN får mamma blommor - kanske handplockade ur naturen eller ur trädgården - eller härliga hemmagjorda saker som teckningar från de mindre barnen, eller pappersblommor som pysslats ihop på Dagis.

VÅR SORTS Mors Dag är mer än hundra år. Det var i metodistkyrkan i USA som Mors dag slog igenom på allvar år 1908, sen den amerikanska lärarinnan och metodisten Ann Jarvis startat Mors Dag efter sin egen mors död.

DET ÄR N U lite mer än tretton år sen min mamma Alva dog och härom dan var vi till Skinnskatteberg och satte blommor på hennes grav.

JAG HAR - som alla barn - mor att tacka för så oerhört mycket. Det går inte att räkna upp allt. Men man kan ta exempel. På nätet hittade jag en enkel rimmad vers som jag tycker stämmer in på min barndoms mamma:

”Du baddade knän och plåstrade sår
och smekte vår kind när vi fällde en tår.
Du har strukit och lappat och tvättat vår byk,
du har tjatat och skällt men aldrig gett stryk,”

JAG HAR som sagt min mor att tacka för så väldigt mycket. Inte minst är jag tacksam för att hon lärde mig att be till Gud. Från vårt grannland Finland har jag hört uttrycket att ”den starkaste kraften i ett samhälle är en mor, som lär sitt barn be aftonbön.”

FÖRÄLDRARNAS betydelse när det gäller tron är inget nytt. I Bibeln står ordet ”mor” på 238 ställen. Och jag väljer att berätta om hur Timoteus mor Eurike och hans mormor Lois tidigt hade kommit till tro, förmodligen genom Paulus besök i deras hemstad Lystra. Och hur de sedan förde tron vidare.

I SITT ANDRA brev till Timoteus, skriver Paulus (1 kap, femte versen):
Jag har blivit påmind om den uppriktiga tro som finns hos dig och som fanns redan hos din mormor Lois och din mor Eurike, jag är viss om att den finns också hos dig.

SOM AVSLUTNING ska jag citera ett stycke till ur Bibeln, tydligt avsett för dem som ännu har sin mor i livet. Det är också ur Tobit.

TOBIT - står först av dom så kallade Apokryferna, som numera finns med i Bibeln som tillägg till Gamla Testamentet.
Den fromme Tobit var en av dem som föddes i fångenskapen i Assyiren på 700-talet före Kristus.

JAG VILL till slut unna er att än en gång läsa det avsnitt, Tobit 4:e Kap, 3:e versen, där Tobit förmanar sin son Tobias:
Visa din mor aktning och överge henne inte så länge hon lever. Var henne till lags, och vålla henne inte sorg genom något som du gör.

Amen.

HARRY HOLM 2016 05 28

______________________________

DET ÄR SKILLNAD på tidningsmän och tidningsägare. Under min tid på Nerikes Allehanda fick vi hårdhänt erfara det när tidningsmannen Claes Ljung efterträddes av sin son, tidningsägaren Johan Ljung.

FÖRST GJORDE Johan Ljung radikala neddragningar av resurserna som behövdes för att göra en bra tidning.
Sedan sålde han Nerikes Allehanda och köpte visst in sig i en kolgruva i Nigeria
och i Fjällräven.

JUST NU är det Göteborgs-Posten och flera andra tidningar i koncernen Stampen, som hotas av hur verksamheten letts av av tidningsägaren Peter Hjörne.

HANS FARFAR, tidningsmannen Harry Hjörne, grundade Göteborg-Posten.
Denne legendariske chef för GP hade jag förmånen att äta lunch med på Långedrag för 55 år sedan. Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporterkurs.

LIKA MYCKET som Harry Hjörne var tidningsman är hans sonson Peter Hjörne tidningsägare. Medan tidningsmän brinner för demokrati och viljan att först och främst informera allmänheten om det som är viktigt, handlar det för tidningsägare bara om pengar. Gärna pengar till den egna börsen.

STAMPEN, där GP ingår, har gått dåligt i flera år. Ungefär 25 procent av de anställda har fått sluta. Men Peter Hjörne har fått ut över 30 miljoner i ersättning under tiden, plus 60 miljoner i aktieutdelning till honom och hans familj.

"LYCKA TILL unge man", sa Harry Hjörne till mig när vi avslutat den enkla lunchen på Långedrag. Jag var 21 år då. Så det har gått lång tid. Men jag kan inte låta bli att minnas det anspråkslösa mötet med den legendariske tidningsmannen när jag läser om den värld där Harry Hjörnes sonson nu lever .

NÄR STAMPENS vd fyllde 50 år bjöds 500 gäster på en fin restaurang. Notan blev dyr och ska väl nu betalas av oss skattebetalare, eftersom Stampens huvudägare Peter Hjörne har ansökt om rekonstruktion.

ÄVEN LÖNEN för Stampens 3.000 anställda under maj och juni ska vi skattebetalare stå för. Allt medan tidningsägaren Peter Hjörne privat sitter säkert med alla de miljoner han tagit ut ur det blödande bolaget.

ÄVEN HÄR i trakten skulle demokratin och invånarna må bättre om beslutsfattarna i Mittmedia var mer tidningsmän än tidningsägare.

HARRY HOLM 2016 05 26

 

______________________________

TORSDAGEN den 26 maj kommer det att regna hela förmiddagen. Kl 14-17 kan det vara regnfritt. Men sedan sätter det igång igen. Och kvällen blir mycket blöt. Inte blir det så varmt heller.

MEN INNE i Rådhuset sitter kommunens styrande denna afton och bestämmer över oss. Vid 18-tiden sätter de igång. Och som vanligt är allmänheten välkommen till kommunfullmäktigesalen.

HÄR NEDAN kommer listan på ärenden som ska behandlas. Det låter kanske torrt och tråkigt, men det finns säkert någon av frågorna som berör just dig.

DAGORDNINGEN:
Ekonomisk prognos 1 för år 2016.
Svar till revisionen på synpunkter avseende bokslut år 2015.
Årsredovisning för Samordningsförbundet Västra Mälardalen år 2015.
Utvärdering av kommunchefens och förvaltningschefernas ställning i kommunens organisation.
Svar på motion om sammanhållet cykelnät mellan Köping, Arboga och Kungsör.
Svar på medborgarförslag om att Arboga blir en kommun där man prioriterar arbetet med alkohol, narkotika och doping.
Begäran om entledigande från uppdrag som ersättare i gemensamma överförmyndarnämnden.
Begäran om entledigande från uppdrag som ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Begäran om entledigande från uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige.
Bordlagt val av revisor och förste vice ordförande i kommunrevisionen, lekmannarevisor i Rådhuset i Arboga AB och Sturestadens Fastighets AB samt revisor till Västra Mälardalens Kommunalförbund.
Bordlagt val av revisorssuppleant i Kommunfastigheter i Arboga AB.
Bordlagda val i samband med återkallande av uppdrag i styrelsen och nämndernas presidier samt övriga val med anledning av ändrade majoritetsförhållanden.
Val av ledamot till fritids- och kulturnämnden.

HARRY HOLM 2016 05 25

----------------------------------------

ONSDAGEN den 25 maj kommer det att regna i Arbogatrakten. Kraftigaste nederbörden väntas vid 11-12-tiden och sedan fortsätter det blöta efter lunch. Först framåt klockan 18 kan det helt sluta med regndroppar.

NÄSTA VECKA flyttar Arbogas Socialförvalning till Guds stad, som Jehovas vittnens tidigare anläggning väster om stan kallades. "Socialförvaltningens centrala administration flyttar tillfälligt till Vinbäcksleden 15", skriver Arboga kommun på sin hemsida.

VAKTTORNETS gamla lokaler ska användas därför att Socialförvaltningens vanliga centrala administrationslokaler inne i stan ska renoveras. Under vecka 22, då administrationen flyttar, har kontoret begränsad tillgänglighet. Och det kommer att vara stängt måndagen den 30 maj. Vid akuta ärenden går det att ringa kommunens växel.

DEN SOM vill lämna in ansökningar eller andra skrivelser, kan göra det på Rådhuset. Men då är det viktigt att allt lämnas in i väl tillslutna kuvert och med information om vem breven ska lämnas till.

HARRY HOLM 2016 05 25

______________________________

TISDAGEN den 24 maj blir nästan lika högsomamrfin som gårdagen. Men sedan väntas sämre tider, kallar dagar och dagar med regn. Onsdagen blir blöt och det blir också inte minst lördag eftermiddag och kväll och söndag förmiddag. Om meteorologerna har rätt.

PREMIÄR är det i kväll för sommarens dramatiserade guidning för allmänheten. På plats möter deltagarna Gustav Vasas dotter Cecilia som guidar under en vandring i historien.

DELTAGARNA får lära sig mer om Arbogas historia och sägner. Och vem vet vem, eller vilka, som smyger omkring på gränder och gårdar i stadskärnan. Samling sker invid Helig Trefaldighets kyrka klockan 18.00 i kväll tisdag.

ARBOGA HAR en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst den bevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. Med humor och värme tar en av Arbogas stadsguider besökarna med på en spännande resa genom Arbogas historia. De får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv och om de mytomspunna munkgångarna.

BILJETTERNA till guidningen kostar 50 kronor per person för vuxna. Barn upp till 15 år deltar fritt i guidningen. Biljetter säljs på Arboga turistbyrå samt av guiden på plats.

HARRY HOLM 2016 05 24

_____________________________

MÅNDAGEN den 23 maj väntas det inte bara solsken i Arbogatrakten. Men värmen når upp till 28 grader frampå eftermiddagen. Så nog blir det somrigt. Och någon nederbörd är inte i sikte på hela veckan. Det blir till att vattna i rabatter och balkonglådor.

PÅ KVÄLLSKVISTEN kanske det smakar att gå på bio. Den ambitiösa föreningen Bio Kontrast visar "Bland män och får" i biografen i Arbogas Medborgarhus kl 19 på måndagskvällen. Och det kostar som vanligt bara en femtilapp att gå in.

FILMENS HANDLING: I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar – och bittra fiender. Bägge är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra.

MEN SÅ HÄNDER det som inte får hända; ett får misstänks ha drabbats av en fruktad fårsjukdom. Efter åratal av krig dem emellan, tvingas bröderna nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur.
De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att bryta mot lagen. Filmen är 1 timme och 33 minuter lång och tillåten från 15 år..

HARRY HOLM 2016 05 23

----------------------------------------

DET ÄR HELG och då kommer jag som vanligt med en kristen betraktelse. Och börjar med ett bibelord:

Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden.
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar; döp dem i Faderns och
Sonens och den helige Andes namn
och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla
dagar till tidens slut.

(Matteusevangeliet, 28:e kapitlet, verserna 18, 19 och 20)

Heliga Trefaldighets dag
Fader, Son och helig Ande

SÖNDAGEN efter pingst kallas Heliga Trefaldighets dag. Då talar man i
tusentals kyrkor i landet om trefaldigheten, om treenigheten: Fadern, Sonen och den helige Ande. Treenigheten? ”En orimlighet” säger många där ute. ”Tre kan inte vara
en och en kan inte vara tre.”

DÅ SÄGER jag att vatten kan exempelvis finnas som vatten, is och ånga. Och när vanligt vatten kan finnas i tre olika skepnader, skulle inte då vår store Gud kunna finnas i tre olika skepnader?!

I JESUS möter vi Gud själv, mitt i mänsklighetens historia, och eftersom
Jesus inför sin himlafärd lovade oss den helige Ande som hjäpare så får vi också komma ihåg Jesu ord, om att han – trots avresan, himlafärden – är med oss alla dagar intill tidens ände... alltså i Anden ... plus att Jesus säger att Fadern verkar genom Anden. Allt hänger ihop. Vi har en
treenig Gud.

JESUS TALAR alltså om den treeniga Guden också när han sänder ut sina
lärjungar, som det står i dagens bibelord, alltså slutet på Matteusevangeliet, jag repeterar 28:e kapitlet, verserna 18, 19 och 20.
”Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all
makt i himlen och på jorden.
Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar; döp dem i Faderns och
Sonens och den helige Andes namn
och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla
dagar till tidens slut.”

OCH JAG BER;
Treenige Gud, Du är större än vad man kan säga med ord, Vi prisar
Dina tre namn, Fader, Son och helig Ande. Tack, Gud skaparen, för att du i form av Jesus lärde oss vad kärlek är.
Tack Jesus, frälsaren, för att du räddade oss och för att du sände oss den helige Ande, hjälparen, till att kalla, församla, upplysa och helga de kristna på jorden.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2016-05-21

 

--------------------------------------

FREDAGEN DEN 20 maj blir det i Arbogatrakten rätt soligt timmarna fram till lunch. Temperaturen klättrar upp till 21 grader innan det börjar regna vid 16-tiden, varefter det snabbt - på en timme - går ner till 12 grader.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll kl 19 filmen X-Men: Apocalypse. Den är 2 timmar och 16 minuter lång. Handlingen: .I början av civilisationen var han dyrkad som en gud. Apocalypse, den första och starkaste av alla mutanter i X-Men universumet, tog krafter från andra mutanter för att bland annat bli odödlig och osynlig.

EFTER TUSENTALS år vaknar han igen och blir djupt besviken på den nya värld han möts av. Han rekryterar flertalet mutanter, bland annat en förkrossad Magneto, för att rensa världen på människor och skapa en ny världsordning där han själv regerar. Ställda inför detta hot måste Raven med hjälp av Professor X leda ett team av unga X-Men för att rädda mänskligheten från total undergång.

HARRY HOLM 2016 05 20

 

_____________________________

TORSDAGEN den 19 maj väntas solen inte visa sig förrän vid 16-tiden. Men det blir rätt varmt, 15-19 grader, och nederbördsfritt. Vinden kommer från det mest vanliga hållet, sydväst, och ligger på 4 sekundmeter, vilket kallas lätt bris.

FÖRSKOLANS DAG är det idag, den 19 maj. Den firas för 32:a året i rad.
En artikel i tidningen Förskolan 1984 berättar om kampanjen för första årets firandemed med rubriken: ”Entusiasm och skaparglädje på mer än 200 ställen.”

INTE BEHÖVER man någon särskild utbildning för att ta hand om barn. Det fanns faktiskt folk som sade så, då för 32 år sedan. Förskolans Dag startades därför för att stärka förskollärarnas ställning, och för att visa på föreskoleverksamhetens värde.

HARRY HOLM 2016 05 19

_____________________________

JAG FÖRSTÅR varför kommunens representant i en tidningsintervju skyller nuvarande trafik-avstängningar på trafikverket. Ett så radikalt om omfattande ingrepp i trafikföringen skulle knappast lokala makthavare ha vågat stå för i mötet med Arbogaborna.

SJÄLVKLART måste det finnas enklare sätt att klara ombyggnationerna. Det torde knappast vara nödvändigt att stänga alla av- och påfarter på en gång. Arbetet hade kunnat koncentreas på ett avsnitt av projektet åt gången.

MEN NU, när det är som det är, så måste i alla fall något göras åt den usla skyltningen. Oranga pilar kors och tvärs, utplacerade som något av plockepinn... Är det också trafikverkets fel?

DEN SOM kommer på gamla europavägen, t ex turister från örebrohållet, och ska till Herrfallet, ser de gamla skyltarna - som visar in på en väg som är avstängd. Att det sedan sitter oranga skyltar i rondellen vid Statoil berättar inget om att det är där vägen mot Västermo och Herrfallet finns.

DETTA ÄR BARA en av effekterna av nuvarade trafikföring. Och så undrar jag om inte kommuen kan vänta sig en begäran från Terje Jirovsky om ersättning för förlorad turisttillströmning till Herrfallet AB. Tio procent på det bolagets omsättning på 7,3 miljoner t.ex., det kan bli en dyr avstängning för kommunen det här...

HARRY HOLM 2016 05 18

____________________________

VAR SKA man vara på Pingstdagen om inte i en pingstkyrka, sa jag. Och vilken konsert vi fick vara med om. Vi var många i Arboga Pingstkyrka i förrgår som kunde lyssna till den legendariska Solistkvartetten, med operasångaren Anders Andersson som förste tenor. Dessa kraftfulla men ändå dynamiska mansröster som i perfekta stämmor framförde många klassiska kristna sånger blev ett pingstminne att bära med sig.

MEN IDAG är en annan dag. Den 17 maj. Norges Nationaldag. Den firas därför att prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814.

DET BLEV i och för sig en kort tid som Norge fick vara en oavhängig stat. För ett krig med Sverige ledde till konventionen i Moss den 14 augusti samma år. Där och då tvingades Norge ändra grundlagen och ingå en personalunion med Sverige, som varade från 4 november 1814 fram till 1905.

DÅ KANSKE det var förklaringen till varför Sveriges Frans inte fick en enda poäng av Norge i Eurovixion Song Contest i lördags. En senkommen hämnd för att den frihet som norrmännen firar den 17 maj, på grund av oss svenskar, bara räckte knappt tre månader.

DET JAG SKREV nu var på skoj, som lite retsamhet mellan ett par bröder. För det är klart att vi gratulerar vårt grannland på nationaldagen. Från hjärtat. Det kan du stole på.

HARRY HOLM, en sextondel norsk.
2016 05 17

-----------------------------------

MÅNDAGEN den 16 maj kommer det att regna fram till lunch i Arbogatrakten. Och mulet blir det även resten av dagen. Temperaturen ska ligga på 7-9 grader. Vinden blir nordlig och rätt frisk. Och kom ihåg det viktiga ordspråket:
"Nordanvinden är kall, från vilket håll den än kommer". :-)

 

BROOKLYN heter filmen som Bio Kontrast visar på biografen i Medboragarhuset i Arboga i kväll måndag kl 20. Det är en djupt rörande berättelse om Eilis Lace, en ung irlänsk immigrant i 1950-talets Brooklyn.

LOCKAD av det lovande Amerika lämnar Eilis Irland, och tryggheten i hennes mammas hem, för New Yorks kustremsa. Hemlängtan försvinner snabbt när Eilis blir djupt förälskad. Men snart blir hennes nya liv avbrutet av hennes förflutna och hon måste välja mellan två länder och människorna i dem. Filmen är 1 timme och 51 minuter. Och barntillåten. Det kostar 50 kronor biljetten.

HARRY HOLM 2016 05 16

_____________________________

 

PINGSTEN ÄR HÄR. Och bibelordet jag delar är följande:

"Det är Gud som befäster både er och mig i tron på Kristus och som har smort oss; han har satt sitt sigill på oss och gett oss Anden som en borgen i våra hjärtan."
2:a Korinthierbrevet 1:21

Pingsten är här – extra mycket helig Ande

FÖR DOM FLESTA är pingsten bröllop och blommor och en resa till sommarstugan. På nån helig Ande finns inte en tanke.
Om vi tittar utanför frikyrkoförsamlingarna – och där är dom flesta – säg till exempel den tonåring som skulle tända till och bli hängiven över dagens tema ”Den helige Andes utgjutande”.

MEN PINGSTEN måste räknas som den kristna församlingens födelsedag och den kristna församlingen kallas också Kristi kropp. Jesus är huvudet och församlingens olika medlemmar är denna Kristi kropps lemmar, alla med var sin gåva, sin specialitet, något man är duktig på.

SYFTET med smörjelsen, med Andens “utgjutande” är just att ”utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son.”(Ef. 4:12-13)
Smörjelsen, den Helige Andens gåvor, är alltså till för att bygga upp församlingen.

PREDIKANTEN predikar och pastorn vårdar men det är när den Helige
Ande träffar människors hjärtan, som den förvandlande och förnyande elden tänds i dem.
Och meningen men det? Jo genom att inbjuda den Helige Ande att fritt få verka i församlingen är det meningen att Herren ska verka genom varje församlingsmedlem.

SMÖRJELSEN, Anden, förlöser. Att många av landets kyrkobesökare mest är så kallade bänkvärmare kan bero på att vi inte riktigt kommer i kontakt med Guds kraft.
Men den kontakten ska vi ha och vill vi ha. För smörjelsen gör mig friare, frimodigare.

ÅTER till inledningen. Hur beskriver man den helige Andes verkan, för exempelvis en oinvigd tonåring?
Kanske genom att förklara, att när man genom Helig Ande får kontakt med
Herren så kan det kännas som när två tjejer träffas efter lång tid:
Dom får syn på varann på Stora torget, dom skriker till och dansar om
varandra i glädje.
Eller som när ens favoritlag gör det avgörande målet i en match, strax innan slutsignalen. Man hoppar och skriker. Och jublar.

PÅ NÅGOT liknande sätt borde kanske både dom och du och jag möta Gud under pingsten: Släppa ut vår egen glädje, inte vara så hämmade. Egentligen borde det - speciellt i pingst - i kyrkan vara, som jag nämnde, som på en fotbollsläktare när hemmalaget gör mål.

SÅ JAG BER:
Helige Ande, hjälp mig att frimodigt visa - i ord och ton, med miner och rörelser, med tårar och skratt - hur lycklig jag är över att få vara ett med Herren.
Jesus, tack för att den Hjälpare du sände oss, smörjer oss - så att inte
våra kugghjul kärvar av rostiga vanor, så att vi inte fastnar i stelt uppförande, stelnade former. Smörj loss vår fastrostade frimodighet så att varje församling blir en plats där alla gör sitt i gudstjänsterna och i evangelisationen i Arboga.
Så att det varje dag i år och kommande år blir som en riktigt Glad pingst.
I Jesu namn Amen.

HARRY HOLM PINGSTEN 2016

______________________________

FREDAGEN DEN 13 maj blir det inte så fint som dagarna innan. Och plusgraderna blir allt färre för varje dag. Otursdagen, säger många om Fredagen den 13:e. Men det är tvärtom. Läs allt om Fredagen den 13:e längre ner i spalten.


PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas i kväll kl 19 filmen Angry Birds Movie. Det finns en ö där bara glada fåglar som inte kan flyga bor. Eller nästan bara glada fåglar åtminstone.

I DETTA paradis har Red, Chuck och Bomb alltid varit outsiders. Men när ön plötsligt invaderas av mystiska gröna grisar är det upp till trion att lista ut vad inkräktarna egentligen är ute efter. Filmen är 1 timme och 38 minuter lång och tillåten från 7 år.

DET ÄR DANS i Folkets park i Arboga denna fredagskväll, med början kl 20. Kvällens band Mats Bergmans spelar dansvänlig musik till midnatt.

*

FREDAGEN DEN13:E. har kommit, som den gör tre gånger om året. Otursdagen, säger den skrockfulle. Vilket inte stämmer, kommer du snart att få veta.

REDAN PÅ 1800-talet talades det om fredagen den trettonde som olycksdag. Men bland folk i allmänhet blev denna skrock spridd först på 1900-talet.

EN AV flera teorier hänvisar till att ett antalmedlemmar i Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

EN ANNAN hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

I NORDISKA mytologin finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud, Loke, kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

I DET GAMLA bondesamhället betraktades fredagen den 13 som ett slags helg- och vilodag, en dag som det var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa.

APROPÅ RESA, så är det generellt sett till och med lite säkrare att resa fredagen den 13 än en vanlig dag, ja till och med jämfört med en vanlig fredag.

ENLIGT EN olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

HARRY HOLM
FREDAGEN DEN 13:E maj 2016.

_____________________________

TORSDAGEN den 12 maj blir rätt så solig i Arbogatrakten. Frampå eftermiddagen når temperaturen upp i 20 grader.Vinden blir svag, sydlig.

RÖRELSEGLÄDJE, ett program om motivation och inspiration för äldre, arrangeras i Örtagårdskyrkan i Arboga idag torsdag kl 14. PRO, SPF Seniorerna, Vuxenskolan, ABF, VKL samt Landstinget Västmanland står bakom.

MÅBRA-PROJEKTET är det som inbjuder alla seniorer till webbsänd föreläsning med Sofia Åhman och Thomas Fogdö. Sofia, som medverkat i SVT:s Gokväll, ger nycklar för ett friskare, starkare och gladare liv. Thomas, som föreläser om målfokusering och mental träning, berättar hur man lär sig av små framgångar och att inställning och attityd betyder mest.


HARRY HOLM 2016 05 12

____________________________

ONSDAGEN den 11 maj blir också den solig, speciellt fram till kl 14 ungefär. Men det kommer att vara cirka 10 grader svalare än i går. Som mest 17 grader frampå eftermiddagen. Idag är det Gamla Vänners Dag och Chokladbollens Dag. Mer om det längre ner i spalten.

MOTHER´S DAY heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll onsdag kl 19. Det är bara några dagar kvar till Mors dag och Sandy, Miranda, Jesse och Bradley planerar på olika håll hur de ska tillbringa dagen: med en ny kärlek, en förlorad kärlek – eller ingen kärlek alls. Oavsett vilket kommer detta att bli en Mors Dag att minnas… I rollerna: Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts med flera. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 11 år

GAMLA VÄNNERS DAG är det idag, den 11 maj. Den är instiftad av Bo Bergendal, bland annat för att folk flytar runt så mycket nufötiden att det blivitsvårare att hålla kontakten. Men det finns redan så många dagar, Alla hjärtans dag, Mors Dag, Fars dag etc.
- Det fina med Gamla Vänners Dag är att det inte finns något kommersiellt bakom, säger Bo Bergendal. Jag kan inte se att någon kan tjäna pengar på den.

CHOKLADBOLLENS DAG är det också idag, den 11 maj. Därför plankar jag ett recept från Norrmejerier. Så här gör du chokladbollar

DU BEHÖVER 100g smör, rumsvarmt. 1dl socker. 3dl havregryn. 2 msk kakao. 1 tsk vaniljsocker och 2 msk kokt, kallt kaffe

SÅ HÄR GÖR DU chokladbollarna:
Arbeta samman alla ingredienser till en jämn deg. Forma små bollar. Rulla dem i t.ex. kokos, pärlsocker eller stössel och ställ dem att stelna i kyl.

RÅN I VALSKOG. Polis larmades till en guldbutik i Valskog, kl 07.32 på tisdagsmorgonen. Personal i lokalen hade bakbundits av okända gärningsmän. I nuläget är det okänt hur mycket guld som tillgreps. Ingen i personalen har fysiska skador. Hundpatruller och poliser sökte i området och brottsplatstekniker var på plats. Nu efterlyser polisen iakttagelser av fordon i området. Polisen kan kontaktas på telefon 114 14.

HARRY HOLM 2016 05 11

----------------------------------------

TISDAGEN den 10 maj blir det högsommar i Arbogatrakten. Inte ett moln på hela dagen. Och under några timmar efter lunch stannar termometern på 26 grader! I skuggan alltså.

INTE KONSTIGT då att det just nu råder eldningsförbud i Arboga kommun som i hela Västmanlands län. Västra Mälardalens räddningstjänst kan ge besked om vilka regler som gäller för eldning utomhus om man trots allt har sådana planer.

MORGONFÅGLAR. Idag är det extra lämpligt att lyssna på morgonfåglar, vid
Gärdselbäcken. Det är samling kl 6 på morgonen på Järntorget och programmet är två timmar långt. Arrangör är Arboga Fågelklubb. Det blir en kort skogspromenad på stigar runt Kalkugnsbergets naturreservat. Där ska man lyssna och lära sig oss olika vårfåglars sång.

HARRY HOLM 2016 05 10

----------------------------------------

MÅNDAGEN den 9 maj och fortsatt strålande sommarväder. Tjugograders-strecket nås redan vid tiotiden på förmiddagen och 25 plusgrader vid tvåtiden på eftermiddagen torde vara årsbästa.

UNDER SANDEN heter filmen som Bio Kontrast visar i biografen i Medboragrhuset i Arboga kl 19 i kväll måndag. Det är maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som nazisterna grävt ner längs den danska västkusten

KOMMANDOT över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen.

RASMUSSEN låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent. Filmen är 1 timme och 40 minuter lång och tillåten från 15 år.Och det kostar bara 50 kronor i inträde.

HARRY HOLM 2016 05 09

 

______________________________

DEN HÄR HELGEN innehåller Söndagen före pingst. Och här kommer veckans betraktelse, som jag som brukligt börjar med ett bibelord.

... ni har fått en ande som ger er söners rätt så att ni kan ropa "Abba! Fader".
Ur Romarbrevets 8:e kapitel


Söndagen före Pingst
ANDEN VÅR HJÄLPARE


Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss? Så står det i ett bibelord.
På ett sätt är det många som kan vara emot oss kristna, som är det och
som visar det mer eller mindre tydligt.
Men det är inte det som det handlar om idag.

DET ÄR mer om att när någon,
eller något, är emot oss så, så har vi Gud på vår sida. Och han är den störste, en oslagbar livvakt, försvarsadvokat, rådgivare och skyddsängel.

HAN ÄR vår far och som ett barn vänder sig till pappa vid alla sorts bekymmer, så vänder vi oss till Gud. "... ni har fått en ande som ger er söners rätt så att ni kan ropa "Abba! Fader", står det alltså i Romarbrevets 8:e kapitel.

DE KRISTNA i världen har även idag människor emot sig, vilket tar sig
uttryck i allt från spydiga ord till dödshot och verkställda sådana. Men i alla lägen vänder de kristna sig till Herren och det ger styrka, mod
och minskad oro.

VARJE KRISTEN har dessutom, som varje annan människa, de personliga
problem av skilda slag som alltid dyker upp. Det kan ha att göra med
hälsa, ekonomi, relationer och annat.
Ja alla vet vi att ett liv rymmer motgångar.

LIDANDE finns av många slag och att lida för sin tro är en sort, och en stor sak egentligen. Förutsagd Bibeln, exempelvis i Romarbrevet 8:18 där det står: "Jag menar att våra lidanden i denna tid ingenting betyder mot den härlighet som ska
uppenbaras och bli vår."

VID ALLA lidanden är det dessutom trösterikt, att Jesus inför sin himlafärd
lovade att den helige Ande, Hjälparen, skulle ta över på jorden och stötta
– även oss sentida lärljungar – i alla lägen, i både sorg och glädje.

JA, GLÄDJEN är också viktig. Att vara kristen är inte att allvarligt följa en rad hårda bestämmelser och leva helt i försakelse. Nej.

JAG BRUKAR fundera på om vi inte här på jorden måste öva oss i att ha det glatt och mysigt, för annars kanske det blir för stor och chockartad kontrast när vi kommer till himlen och dess härlighet.

SAMMANFATTNING: Vi vet att Hjälparen kommer när vi behöver honom, och inte minst nästa söndag, Pingstdagen. Men jag vill ändå, som avslutning idag, citera ur en kollektbön i Svenska kyrkans evangeliehandbok:

"Allsmäktige evige Gud, du som har upphöjt din ende Son och givit
honom del i din härlighet,
sänd oss Hjälparen, den helige Ande, så att vi med dina trogna finner vägen till ditt eviga rike. Amen."

HARRY HOLM 2016 05 07

______________________________

FREDAGEN den 6 maj är det Tubadagen och Dragspelets Dag, men också Inkontinensdagen och Byxlösa Dagen. Mer om det längre ner i spalten.

VÄDRET i Arbogatrakten fortsätter denna fredag med rätt så mycket sol. Framåt 16-tiden blir det helt molnfritt. Temperaturen går upp till 18 grader i skuggan. I stort sett väntas vackert väder fram till pingsthelgen, där till exempel pingstafton får molnfri himmel - om dagens prognos stämmer.

MOTHER´S DAY heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19. Det är bara några dagar kvar till Mors dag och Sandy, Miranda, Jesse och Bradley planerar på olika håll hur de ska tillbringa dagen: med en ny kärlek, en förlorad kärlek – eller ingen kärlek alls. Oavsett vilket kommer detta att bli en Mors Dag att minnas… I rollerna: Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts med flera. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 11 år

TUBADAGEN. Internationella tubadagen är det idag. Det var Joel Day
som grundade International Tuba Day 1979 när han gick i Lower Merion High School i en förstad till Philadelphia, Pennsylvania. Han var en av bara två tubaspelare i orkestern där och de fick ingen respekt från klasskamraterna. Då bestämdde han sig för att det borde instiftas en särskild dag som ett erkännande till de seriösa tubaspelarna. Joel fortsatte sedan studierna vid Millersville University där han staratade International Tuba Day-firanden som där fortsatte i närmare 20 år. Firandet förekommer nu i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, och i Amerika. Läs gärna mer om dagen påhttp://www.tubaday.com/homepage.php

INKONTINENSDAGEN. Idag är det internationella toalettdagen. Den som uppmärksammar dagen föreslås ägna en tanke åt alla de människor runt om i världen som lever utan toaletter och bra hygien. Internationella toalettdagen är instiftad av World Toilet Organization.

BYXFRIA DAGEN ägnas en inte alls lika viktig sak. Det är en temadag som sägs ha sitt ursprung från ett spex i en tunnelbanevagn i New York 2002 som
blev vida känt när videon för evenemanget kom ut på Youtube.

SPEXET i tunnelbanan gjordes av en
grupp kallad ”Impro Everywhere”, ett New York-baserat spexkollektiv vars syfte är att skapa ”kaos och glädje”
i offentliga miljöer. Sedan rörelsen skapades 2001 har deras event spridits, främst genom sociala medier,
och blivit mycket omtalade.

TIDNINGEN Expressen berättade för tre år sedan följande: "Hundratals stockholmare samlades vid tunnelbanestationen Fridhemsplan vid 15-tiden på söndagen för att fira den årliga traditionen som organiserats via Facebooksidan No pants Stockholm. Sedan rörde de sig ner i tunnelbanenätet, fullt påklädda med påsar och väskor att gömma sina byxor i. Först när de var nere i tunnelbanan åkte byxorna av."

DE LÅTSADES OM ingenting, berättar tidningen.
– De betedde sig helt normalt. De pratade med varandra, läste böcker eller lyssnade på musik, säger Alex Hegedüs, en fotograf som dokumenterade händelsen.
– Om någon frågade svarade de med repliker som "hoppsan, jag har visst glömt ta på mig byxorna i dag," säger han.
Många tog bilder och filmer av varandra och lade ut dem på Facebook och andra sociala nätverk.

DRAGSPELETS dag är det också den 6 maj. Första World Accordion Day hölls denna dg 2009, för att högtidlighålla dragspelets födelsedag, den 6 maj 1829. Det var då det första dragspelet patenteterades, i Wien i Österrike, av Cyrillius Demien.

HARRY HOLM 2016 05 06

______________________________

GÖTLUNDABYGDENS DAG är det som vanligt Kristi Himmelsfärds dag. Marknaden pågår mellan 11 och 14.
Den börjar med en friluftsgudstjänst kl 11. Götlunda sockenförening arrangerar denna marknad med försäljning av hantverk, plantor, lokalproducerad mat med mera. Dessutom ingår gratis ponnyridning, lotteri, underhållning av en trollkarl och café med hembakat bröd.

KRISTI HIMMELSFÄRDS DAG är en röd dag av kristna skäl. Därför börjar här jag med ett bibelord:

"Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen."

Lukas 24: 50-51

EN RÖD DAG, för Herrens skull, alltså.
Veckan splittras av en röd dag denna torsdag. Tack vare Jesus Kristus.
Vi högtidlighåller det tillfälle då han steg upp till himlen.

VAR DET SKEDDE, rent geografiskt, tycker jag att vi får lite dubbla budskap.. I sitt evangelium skriver han att det var vid Betania, den by 3 km sydost om Jerusalem där Marta, Maria och Lasaros hade sin hemort.
Men i Apostlagärningarnas första kapitel står det att himlafärden skedde från ”Olivgårdsberget, en sabbatsväg från staden”.

SNABBT SLÅS jag av tanken: Hur kan jag fundera på denna lilla geografiska skillnad när det finns något mycket viktigare att associera himlafärden till.
För just innan hade Jesus lovat att dom som trodde på honom skulle stöttas av hans vikarie här nere på jorden. Den helige Ande.

HJÄLPAREN, kallade Jesus den anden.
Det skulle bli en lång betraktelse om jag tog med allt som står på hjälparens uppdragslista. Men en grej:
Har du tänkt på att du ibland känner på dig att du ska göra på ett visst sätt, eller låta bli att ta den och den vägen till exempel. Och så visar det sig att det var en herrans tur att du löd den ingivelsen.

DÅ KAN DET vara den helige Anden som varit med och styrt och ställt, tror jag.
För sådan hjälp kan man passa på att tacka mannen som gav oss den hjälparen, mannen som utförde den himlafärd som är grunden till att det är röd dag i almanackan den här torsdagen. Han som heter Jesus.

Gud välsigne dig som orkar ta del av mina funderingar.

Och Glad vår!

HARRY HOLM den 5 maj 2012

 

_____________________________

RENT UNDERBAR blir den här onsdagen i Arbogatrakten. Väderleksmässigt i alla fall. Enligt meteorologerna kommer vi inte att kunna se ett moln på hela dagen. Det blir som mest 15 plusgrader på eftermiddagen, denna Kristi Himmelsfärds afton.

STAR WARS DAGEN firas över hela världen idag av fansen. Datumet är valt genom en ordvits med den kända Star Wars-frasen ”May the force be with you”, som blivit till frasen: ”May the Fourth (4 th) be with you”, där ”May the Fourth” då refererar till den 4 maj.
Värt att veta är att samtliga sex klassiska
Star Wars filmer har haft US premiär i maj och att George Lucas födelsedag är den 14 maj.

.

FILMEN i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19 heter Captain America: Civil War 3D. Den här filmen tar vid där Avengers: Age of Ultron slutade. Steve Rogers leder det nya teamet med Avengers i deras fortsatta arbete för att skydda mänskligheten.

MEN NÄR Avengers är inblandade i en stor internationell händelse, som resulterar i att oskyldiga drabbas av stora skador, ökar kravet på att ett nytt system ska installeras. Ett system som innebär att en styrelse ska avgöra när man bör anlita Avengers tjänster. Detta beslut splittrar Avengers samtidigt som teamet försöker försvara världen mot en ny och ondskefull kraft.

FILMEN ÄR 2 timmar och 27 minuter lång och tillåten från 15 år. Det kostar 100 kronor att se filmen.

HARRY HOLM 2016 05 04

 

___________________________

TISDAGEN DEN 3 maj ska bli riktigt solig och fin i Arbogatrakten. Den svaga men dock sydliga vinden ger 17-18 plusgrader på eftermiddagen. Ja, det är våren, ja det är våren, som har kommit igen....

DET VÅRAS dock inte för pressfriheten trots att det idag är Internationella dagen för pressfrihet. Och speciellt är det kyligt för journalister i Turkiet, ett lands vars styre nu gått så långt att man försökt styra vad svenska media ska berätta om

INTERNATIONELLA dagen för pressfrihet infaller den 3 maj varje år. Den är instiftad av FN-organet UNESCO.

FOTHÄLSODAGEN är det också idag.
Det är Förbundet Sveriges Fotterapeuter som utlyst den 3 maj till nationell fothälsodag för att uppmuntra svenska folket att ta lite extra hand om sina fötter.

ASTMADAGEN. Internationella astmadagen infaller alltid första tisdagen i maj. Internationella astmadagen är instiftad av WHO, Världshälsoorganisa-tionen.

ASOCIALA DAGEN är det också idag. Det låter ju inte så kul. Man ska till exempel undvika kontakt med familj och kolleger. För att fira att människans värde inte mäts i hur smidig och trevlig hon är.

HARRY HOLM 2016 05 03

 

 

____________________________

MÅNDAGEN den 2 maj börjar väldigt soligt i Arbogatrakten. Vid lunch är det dessutom 12 plusgrader. Under eftermiddagen skymmer då och då ett och annat moln solen men värmen fortsättter med 13-14 grader. I skuggan.

HARRY POTTER-DAGEN är det idag.
Damumet den 2 maj valdes på grund av att det var den 2 maj den sista striden på Hogwarts var, då Lord Voldemort föll. Entusiasterna kan fira dagen med en picknick Svep om dig manteln, ta med dig trollspöt och ta en tur på kvasten !

EKBACKSBADET är stängt idag måndag och även tisdag och onsdag. Det ska bytas sand i flitren. Actic gym, duscharna och kiosken håller öppet som vanligt.

BIO KONTRAST visar i kväll kl 19 en flm som heter Phoenix. Handlingen:
Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger Auschwitz men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi.

NÄR HON återvänder till Berlin är hon fast besluten att återförenas med sin man Johnny. Nelly vägrar tro att Johnny haft någonting att göra med att hon hamnade i lägret men när hon till slut hittar honom känner han inte igen henne. Däremot föreslår han att hon ska anta Nellys identitet för att komma åt familjens arv.

FILMEN är 1 timme och 38 minuter lång och tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2016 05 02

 

______________________________


____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

_______________________________

ARKIV MAJ 2016

_______________________________

Arbogas nya "regering" sänker skatt
och säger nej till äldre i Tornet

Budgetsiffrorna för Arboga presenterades idag av fr.v. Anders Cargerman, Liberalerna, Jonas Stenzelius, Kristdemokraterna, Jonna Lindman och Anders Röfors, Moderaterna, Hans Ivarsson, Centerpartiet, Christian Payerl, Miljöpartiet, Carl-Erik Almskoug, Omsorgspartiet, och Dan Avdic Karlsson, Vänsterpartiet.

Tisdagen den 31 maj 2016 blev en för Arboga historisk dag. För första gången på 97 år presenterades budgetar utan socialdemokratisk medverkan. Det betyder både skattesänkningar de två näraste åren och att det inte blir något äldreboende i Tornet, det vill säga i Jehovas Vittnens gamla anläggning.

Statliga pengar (tack vare vänsterpartiet, enligt Dan Avdic Karlsson) gör att Arbogas nya "regering" anser sig kunna sänka skatten med en tioöring både 2017 och 2018. Och att det dessutom går att få till en buffert på långt över 30 miljoner kronor fram till 2021 för att täcka kostnader som följer av att kommunen bygger nya verksamhetslokaler.
- Att vi inte skulle använda Tornet till äldreboende, det var vi överens om redan innan vi började budgetarbetet, säger socialnämndens ordförande Dan Avdic Karlsson. Det vore dumt att riva sönder de fina lägenheterna, för att bygga om till äldreboende.
- Vi har tänkt att Tornet skulle kunna användas exempelvis av något utbildningsföretag med internat, kommenterar kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Anders Röhfors. Vi har satt till en grupp som ska se över hur anläggningen kan utnyttjas på bästa sätt.
Ett äldreboende på ungefär 15.000 kvadratmeters markyta tänker sig Arbogas "regering" skall byggas på en omkring 30.000 kvadramteters tomt i Vasastan.
- Det kommer att lyfta stadsdelen till en ny nivå, kommenterar ordföranden i tekniska nämnden, Carl-Erik Almskoug.

Bibliotek, spår och skolor
Ordföranden i fritids- och kulturchefen, Hans Ivarsson, berättade denna dag bland annat om sedvanlig satsning på inköp av böcker och andra media till biblioteket och det skall bli bättre underlag på terrängspåret på norr.
Och barn- och utbildningsnämndens ordförande, Anders Cargerman, informerade bland annnat om planer på bättre utemiljö vid Norrgården. Han släpper också Liberalernas tidigare idé om att flytta Vasagymnasiet. Genom att SFI, Svenska för Invandrare, flyttar till skolförvaltningens lokaler, räcker gymnasiets nuvarande lokaler till. Och det kommer också att kunna byggas ett tillagnings-kök där, vilket kan bidra till att öka skolans attraktionskraft.

Långsiktig analys
Den här flerårsplanen innehåller budgetar fram till nästa val, det vill säga till och med 2018. Men som en viktig punkt betonar partierna den rad av uppdrag som nu samtidigt ges till kommunchefen, om en långsiktig finansiell analys av Arbogas kommunkoncern och flera andra utredningar som skall göra kommunens ekonomi långsiktigt hållbar.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2016 05 31

______________________________

Full fart på Arboga kulturvecka

Arbogas kulturvecka rullar vidare med oförminskad kraft. Tisdagens program är verkligen varierat. Så här ser det ut.

Arboga kulturskola presenterar i samarbete med grundskolans årskurs 2: "Många är långa och svåra att fånga! - Arbogas årskurs 2 sjunger om djur". Detta klockan 09.30 till 10.30 Plats: Ahllöfsparken

Kulturskolans filmverkstad håller till på fritidsgården Gluggen och är till för elever i årskurs 4-6. Där får de komma och prova på ”green screen” klockan 14.00 till 16.30 idag, tisdag.

Musikcafé är det på Café Två Skator klockan 16.00 till 16.30

En slagverkskonsert med elever från Arboga Kulturskola arrangeras i Nicolai orkestersal klockan 18.00 till 19.00

Sång- och pianokonsert. Konsert med sång- och pianoelever och kören Do-re-mi från Arboga Kulturskola blir det i Nicolai aula idag klockan 18.00 till 19.00.

HARRY HOLM 2016 05 31

 

_____________________________

Det blir höstmarknad i Arboga
Men först fram i oktober


Det blir höstmarknad i Arboga även i år, 2016. Men inte första lördagen i september som det varit i hundratals år, utan en dag i oktober. "På begäran av knallarna själva", enligt arrangerande Arbogakarnevalen.

När jag skrev artikeln längre ner här i spalten var det efter kontakt med flera representanter för Arboga kommun. Och deras besked var rakt: Det blir ingen höstmarknad 2016, utan först 2017.

Bland dem som fick mina frågor har nu också Arbogakarnevalen svarat.
- Vi är i full gång med höstmarknaden, det är Karnevalen vi inte hade en chans att hinna fixa och vi har inte tillräcklig ekonomi på grund av många omständigheter, berättar sekreteraren i föreningen Arbogakarnevalen, Ann Håkansson.
Hon fortsätter:
- Vi tänker behålla marknaden, som är vår chans att få in mer pengar till kommande karnevaler. Så vi har inte för avsikt att att erbjuda nån annan att ta hand om den.
- Däremot är höstmarknaden flyttad till den 15 oktober för att vi ska få in fler knallar.
- Det är på begäran från knallarna själva, då det är många marknader i september, fler har möjlighet att komma hit.
- Så marknaden klara vi av, slutar Ann Håkansson..

HARRY HOLM 2016 05 27

Nya styrelsen i föreningen Arbogakarnevalen:
Ordförande: Rodrigo Melara. Kassör: Lotta Jacobsson. Sekreterare: Ann Håkansson. Ledamöter: Ibrahim Ayyad, Noor Semo, Hana Homadi, Viktoria Zavala ochMutu Liljehammar

-----------------------------------------------------------------

______________________________

Arboga kommun tillåter att en månghundraårig marknad upphör

I veckor har jag studerat Arboga kommuns evenemangskalender. Men inte en rad om den höstmarknad som sedan århundraden arrangerats första lördagen i september.

Förr om åren har Arboga kommun, genom tekniska kontoret, haft hand om marknaderna första lördagen i februrari och första lördagen i september. Men inför 2016 överlät tekniska kontoret ansvaret för marknaderna till föreningen Arbogakarnevalen.
Den föreningen började resonera om att ha marknaden i oktober i stället för på den vanliga dagen, med motiv att det var så många andra marknader i landet den första lördagen i september.
Men något datum bestämdes inte.
Och nu har Arbogakarnevalens (nya) styrelse beslutat att inte heller ordnar Arbogakarnevalen i år.
Hur blir det då med höstmarknaden?
Frågan går till kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Anders Röhfors, m. Han tar kontakt med näringslivschefen och svarar:
- Jag har pratat med Göran Dahlén, och fått veta att karnevalsföreningen har problem inom organisationen vilket innebär att karnevalen ställs in. En konsekvens av detta är att septembermarknaden inte arrangeras 2016.
- Planer finns att arrangera marknaden 2017, slutar Anders Röhfors.

Hur orka?
Inte bara som journalist utan också som Arbogabo sedan många år reagerar jag så här:
Arbogakarnevalen orkade alltså inte ens med sitt eget arrangemang i år, hur ska då den föreningen också orka marknaderna?
Butiker, caféer mer flera näringsidkare är vana att få behövlig extra inkomst vid de traditionella marknaderna. Nu mister de detta.
Att börja med marknaderna igen 2017, efter ett års uppehåll, blir - om det blir av - början på en jobbig väg tillbaka ... mycket jobbig jämfört med att i höst hänga på en många sekler lång tradition.

Kommunens ansvar
Jag tycker att kommunen borde ta sitt ansvar för denna kulturhistoriskt mycket traditionella institution.
Tekniska kontoret har lång erfarenhet av att hålla i de traditionella marknaderna och skulle säkert klara att ta över den som ska vara första lördagen i september 2016.
På så vis skulle tekniska nämnden få ta ansvar för den felbedömningen som den gjorde när marknaden överfördes till Arbogakarnevalen.

HARRY HOLM 2016 05 26

________________________________

Brand i flerfamljshus i Arboga

Klockan 18:38 på tisdgaen larmades räddningstjänst och polis till ett flerfamiljshus på Engelbrektsgatan i Arboga.

Där brann med det med öppna lågor i fasaden.
Inga personer fanns kvar i fastigheten och ingen har heller kommit till skada.
Branden tycks ha varit begränsad till fasaden och i nuläget misstänks inget brott, meddelar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2016 05 25

______________________________

Förslaget om bättre kollektivtrafik i Arboga väntas få nobben idag.

Det skulle kosta en miljon om den anropsstyrda kollektivtrafiken i Arboga startade tidigare på morgonen och slutade senare på eftermiddagen. Det anför kommunstyrelseförvaltningen som ett argumenten för att inte gå med på det förslag från Airi Andersson som kommunstyrelsens arbetsutskott ska behandla idag tisdag.

Sedan stadsbussarna drogs in i Arboga finns så kallad anropssstyrd kollektivtrafik. Mellan 9 och 15.30 helgfri måndag - fredag kan man ringa och beställa skjuts inom stan för en tjuga per tur. I praktiken tar möjligheten slut klart tdigare än halv fyra, det har jag egen erfarenhet av.
Om man hade denna lösning mellan 7 och 17 i stället, så skulle kommunens kostnad öka från 720.000 kr till 1 miljon kronor, menar kommunstyrelseförvaltningen.

Läget är annat nu
Airi Andersson har återknutit till när stadsbussarna drogs in. Då var motivet att bussarna som fanns för tio år sedan inte utnyttjades.
- Då fanns inte lika många nyanlända och då fanns platser i skola och förskola närmare hemmet i större utsträckning, argumenterar hon.
- Då fanns inte något asylboende vid Nalles. Behovet har ökat och är mycket störe nu, skriver Airi Andersson i sitt medborgarförslag och forsätter:
- De flesta har behov från 7 till 9 på morgonen och mellan 14 och 17 då man ska tillbaka mot hemmet. Då finns inte någon möjlighet att resa kollektivt inom kommunen.

Avslag föreslås
Inför dagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelseförvaltningen, det vill säga kommunchefen Jerker Parksjö och samhällsplanerare Helena Bosved, att Airi Anderssons förslag ska avslås. Som ett argument anförs att Arboga kommun "i dagsläget tittar" på möjligheterna till en utökning av linje 2, som tidigare var anropsstyrd men numera är tidtabellagd.

HARRY HOLM 2016 05 24

_______________________________

Andreas Wenngren från Arboga - skolambassadör för EU år 2016

Andreas Wenngren

Andreas Wenngren, lärare på Stureskolan i Arboga, är en av 27 lärare i Sverige som utbildas till Skolambassadör för EU 2016. Nu bär det av till Bryssel för att studera EU:s institutioner på plats.

I rollen som Skolambassadör för EU ska Andreas inspirera och stödja sina kollegor på Stureskolan och övriga kommunen i arbetet med att undervisa om EU, Europa och den europeiska dimensionen. Han ska ta initiativ till aktiviteter och fungera som dörröppnare för sina kollegor gentemot myndigheter och organisationer.
- Det känns oerhört roligt att få möjlighet att verka för vårt gemensamma Europa, säger han enligt Arboga kommuns hemsida.
- Jag vill lyfta fram EU-relaterade frågor och sprida kunskap om EU:s centrala värden. Mitt fokus kommer ligga på integration, solidaritet, internationaliseringsarbete och kontakter mellan näringsliv och skola. Det är också områden som är aktuella just nu inom EU.

"Lär mer om EU"
Det är inom ramen för fortbildningssatsningen ”Lär mer om EU” som EU-kommissionen, Sveriges regering, Europaparlamentet och Universitets- och högskolerådet satsar resurser för att utbilda lärare. Under åren 2010-2014 utbildades 148 lärare till skolambassadörer för EU. Under 2016 genomförs en ny omgång av utbildningen och där är alltså Andreas Wenngren och Stureskolan en av 27 antagna lärare och skolor.

Utvecklingen
- Det är bara att se på utvecklingen i och runt om Europa och även Sverige för att förstå vikten av att arbeta med EU-relaterade frågor. Segregation, högerextremism och utanförskap ökar.
- Vi måste lära oss mer om EU, kanske främst ur ett demokratiperspektiv, så att vi verkligen kan möta denna utveckling med kunskap, solidaritet och förståelse, slutar Andreas Wenngren.

2016 05 23

_______________________________

Det finns en hel del att göra en
söndag i maj i Arbogatrakten

Arboga möte fortsätter även idag söndag. Marknaden är öppen mellan 11 och 17, och kl 10-18 är Björkmans tivoli igång. Det finns annat att göra också för den som vill lämna trädgårdsarbetet och hemmets lugna vrå.

Svenska kyrkan i Götlunda ordnar en friluftsgudstjänst kl 15, hos Aspås i Nannberga, med sång och musik. Och kl 16 är det Musik & Café i Arboga Pingstkyrka, med familjen Nordin från Rimbo.

På biografen i Arboga är det två filmer som går upp denna söndag.

*****

Redan på eftermiddagen, kl 15, visas filmen Angry Birds Movie. Det finns en ö där bara glada fåglar som inte kan flyga bor. Eller nästan bara glada fåglar åtminstone.
På kvällen, kl 19 är det filmen X-Men: Apocalypse som gäller. Den är 2 timmar och 16 minuter lång. Handlingen: I början av civilisationen var han dyrkad som en gud. Apocalypse, den första och starkaste av alla mutanter i X-Men universumet, som tog krafter från andra mutanter för att bland annat bli odödlig och osynlig. Efter tusentals år vaknar han igen och blir djupt besviken på den nya värld han möts av.

Det var några exempel på vad som finns att göra en dag när vädret kanske inte är det allra bästa men ändå acceptabelt. Solen lyser nog mest med sin frånvaro denna söndag. Men vinden är sydlig och temperaturen når upp mot 24 grader frampå eftermiddagen.

HARRY HOLM 2016 05 22

______________________________

Inte bara Arbogafilosofen
Idag visar Brixel andra verk

Så här såg det ut när Brixels skulptur Den Lycklige Arbogafilosofen avtäcktes vid varuhusen.

Idag, den 21 maj, ordnas för första gången ett öppet hus på Brixelgården i Måla, Hällarna. Då blir det möjligt att besöka denna unika konstnärsgård och skulpturpark som konstnären Richard Brixel har skapat och byggt upp under årtionden. Här finns cirka 380 skulpturer och målningar.

Rickard Brixel är idag en av Sveriges mest erkända, välkända och respekterade konstnärer, skriver Arboga kommun på sin hemsida,. Från sin konstnärsgård, Brixelgården, har Richard Brixel bildlikt och bokstavligen erövrat konstvärlden.
Richard Brixel har genomfört och varit representerad på över 400 utställningar i bland annat Norden, Italien, Tyskland, Holland, Kina och Kanada.
Richard Brixels skulpturer och konstverk finns även representerade i privata samlingar, på museer samt gallerier runt om i världen.
Hans större skulpturer i brons, som är tre meter och högre, finns installerade på flera offentliga platser runt om i världen. Arrangemanget idag är kostnadsfritt, men det kan vara fullt, eftersom det gått att anmäla deltagande till och med den 19 maj. Det finns inga parkeringsplatser vid Brixelgården men möjlighet att åka buss för 50 kronor tur och retur.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2016 05 21

_________________________________________________

Chaufför skadades vid kanalen

På torsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka med personskada, strax öster om Arboga. Det var en lastbil som kördes in i mitträcket.

Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till E20 vid sjutiden på torsdagen. En lastbil hade i höjd med Hjälmare Kanal kört ned 60-70 meter vajerräcke.
Lastbilen var lastad med pappersbalar och det hamnade papper på vägen. Därför var det till att börja med stopp i trafiken.
Chauffören, en man född 1993, fördes till sjukhus med lindriga skador.

_______________________________

Tankade och smet i Arboga - greps

Vid lunchtid på onsdagen greps en så kallad bensinsmitare på E18 i höjd med Hallstahammar.

Polis kallades till E18, västergående riktning, efter att personalen på OKQ8 Sätra i Arboga larmat om en bensinsmitare.
Tack var ett bra signalement kunde aktuellt fordon stoppas. Föraren, en 41-årig man, greps och fördes till polisstationen i Köping för förhör. Han misstänks nu för stöld.
________________________________________________

Drograttfylleri i Arboga

På Norra Ågatan i Arboga stoppade polisen tidigt på onsdags-kvällen en personbil där föraren, en 19-årig man, misstänktes vara påverkad av narkotika.
Mannen togs med till polisstationen i Arboga för provtagning och förhör.
Därefter släpptes han.

________________________________

Avstängningar i Arboga - All trafik från öst och väst går till Statoilkorset

På måndagen började ombyggnationen av på- och avfartsramperna från Västerleden till väg 572 (gamla Europavägen). Det betyder bl.a. att all trafik från den vägen, in mot stan såväl som söderut, måste ta av i rondellen vid Statoil.

Norra rampen kommer att stängas och den södra rampen ska byggas om, berättar Arboga kommun på sin hemsida..
Efter ombyggnation kommer södra rampen att fungera som både på- och avfart mellan Västerleden och väg 572.
Arbetet beräknas pågå till i slutet av juni månad och genomförs för exploateringen av de nya bostäderna på området Åbrinken.
Under arbetet med den södra rampen kommer trafiken att ledas om, och trafikanterna uppmanas följa orange hänvisning.

HARRY HOLM 2016 05 18

_______________________________

I detta väder behöver vi
en vårbild från Arboga

FOTO: HARRY HOLM, maj 2016.
________________________________________

Solistkvartetten till Arboga
Till förmån för Läkarmissionen

Den legendariska Solistkvartetten kommer till Arboga på Pingstdagen. Bland andra finns där, som förste tenor, Anders Andersson, operasångare och mångårig sångpedagog i Orphie Drängar.

Solistkvartetten är en sånggrupp som har turnerat i Sveriges kyrkor sedan 1950-talet. Gruppens besättning har skiftat genom åren. På repertoaren finns en blandning av nytt och gammalt; spirituals, psalmer och andliga visor. Den kände pianisten och kompositören Lennart Jernestrand var under många år gruppens ledare, arrangör och pianist. Numera återfinns Hans Carlén vid flygeln.
Solistkvartetten ger sen många år tillbaka konserter för Läkarmissionen. Som nu i Arboga.
Och var ska man vara på Pingstdagen om inte i Pingstkyrkan.
Där är det fri entré men det tas upp kollekt och pengarna går till just Läkarmissionen.
Kl 16 börjar konserten och efteråt är det servering.

Text: HARRY HOLM. Foto: JAN OLAV WEDIN.

_____________________________

Bäddat för årets stora konsthelg
Mycket att se i stan och vid Jäder

Konstrundan arrangeras som vanligt i pingsthelgen i Arbogatrakten. Detta för 22:a gången. Konstnärer samt inbjudna gästutställare visar sina verk i de öppna ateljéerna och verkstäderna, lördag och söndag 11-17.

Platser som kan besökas, förutom Konstrundans eget galleri i korsningen Nygatan-Kapellgatan, är bibliotekets Galleri, Älholmen och flera platser ute vid Jäders bruk, Jäders Holme, Herrgården, Kvarnen och Soldattorpet.
Konstnärer som ställer ut inom Konstrundans ram är Cajan Bertilsson, Elisabeth Henriksson, Gösta Berg, Gösta Grähs, Inger Möller, Kerstin Hörnlund, Matti Aldsjö, Morgan Hangren och
Paul Grähs.
Det var Konstrundan.

Men det finns mer konst att se. Ingalill Eriksson öppnar sin konstutställning på Sweetheart Green Café, intill Granngården i Arboga, med vernissage på lördag, pingstafton, 11.00-16.00.
Hon ställer ut akvareller med olika motiv, natur, porträt,t fåglar med mera. Utställningen pågår till den 2 juni och är öppen måndag - torsdag kl 11.00-18.00 samt fredag - söndag 11.00-16.00.

HARRY HOLM 2016 05 12

 

___________________________

Stort och smått från året som gått
Gäddgårdsskolan ställer ut

Elever fråm Gäddgårdsskolan visar nu en utställning som heter Stort och smått från året som gått, detta till och med onsdag.

Det är Gäddgårdsskolan F-4 och Särskolan som visar ett axplock av bildarbeten och andra arbeten som eleverna gjort under läsåret 2015/2016.
Utställningen finns på Arbogas bibliotek fram till och med onsdag och den är öppen varje dag 17-18.30.

HARRY HOLM 2016-05-10

______________________________

Från idag ska Arbogas äldre bli mer nöjda med maten på boendena

Pizza, paltbröd, kalops och inkokt lax. Det är några av rätterna som serveras på Arboga kommuns äldreboenden när de äldre själva får välja. Idag börjar tre temaveckor där maten och matsituationen är i fokus för att de äldre ska bli mer nöjda.

Så här berättar Arboga kommun på sin hemsida:
Undersökningar visar att boende vid kommunens äldreboenden är mindre nöjda med maten och matsituationen än riksgenomsnittet. Därför genomför nu socialförvaltningen ”matveckor” under veckorna 19, 20 och 21, det vill säga från och med nu..
- Vi vill att våra boende ska uppleva god mat i en trivsam miljö. Under matveckan provar vi hur vi kan arbeta för att nå det målet. Vi vill även öka medvetenheter hos våra medarbetare om vikten av att aktivt arbeta för en högre trivsel hos de äldre, säger Marjo Savelius, socialchef vid Arboga kommun.

Ljus och lugn musik
De äldre har fått välja ut sina favoriträtter och för att höja stämningen kring lunch och middag används till exempel fina bordsdukar och ljus. Och lugn musik.
- Ett annat inslag kan vara hembakat bröd, som de äldre bakar tillsammans med personalen, säger Marjo Savelius.
Efter varje dag ska personalen göra en kort sammanfattning om matsituationen som handlar om hur den var och hur den upplevdes. Dessutom får de boende svara på en enkätundersökning efter veckan.

HARRY HOLM 2016 05 09,
efter kommunens hemsida

_____________________________

Det våras för Arboga när björkarna
på Kungsörsvägen grönskar

Ornäsbjörkarna utmed Kungsörsvägen i Arboga står nu i den späda grönska som utgör starten på sommaren. FOTO: Harry Holm.

_______________________________

Kristi Himmelsfärds dag

Från Oljeberget, eller från Betania sydöst om Jerusalem, steg Jesus på en sky upp till himlen och på samma sätt skall han komma tillbaka en gång, berättar Bibeln.
Dagen för uppstigandet uppmärksammas med en röd dag i almanackan idag.
Några kristna funderingar kring dagen kan du läsa i spalten här till vänster.

HARRY HOLM på Kristi Himmelfärds Dag den 5 maj 2016

-----------------------------------------------------------------

 

Krock på Herrgårdsbron

Strax före lunch på tisdagen inträffade en trafikolycka i Arboga - på Herrgårdsbron.

Det var på bron där Herrgårdsgatan går över Arbogaån som två personbilar lyckades frontalkrocka.
Orsaken till olyckan är okänd, meddelar polisen.
Bilarna måste bärgas från platsen. Men ingen person skadades vid olyckan.

HARRY HOLM 2016 05 04

______________________________

Körkortslös krockade på
parkeringen vid Lidl i Arboga

Polisen fick på måndagsseftermiddagen larm om att en man med sin bil kört in i andra bilar på Lidl-parkeringen, Arboga.

Det var en man i 80-årsåldern som körde en bil på parkeringen vid Lidl i Arboga.
Mannen som saknar körkort blev stoppad av allmänheten efter att han kört in i två bilar på parkeringen, meddelar polisen i Västmanland..
Mannen är misstänkt för grov olovlig körning samt att en anmälan
om trafikolycka är upprättad då han vållat skador på de två bilarna.

_______________________________

Mer trafik från Arbogas järnvägsstation och nya biljetter

Från december i år blir det mer trafik på sträckan Västerås – Eskilstuna. Dessutom kommer tågen på sträckan Arboga – Kungsör – Eskilstuna ersättas av genomgående trafik i Eskilstuna, vilket innebär fler direkta förbindelser från Arboga och Kungsör mot Stockholm.

Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland har beslutat om satsningar för att förbättra regionaltågstrafiken i Mälardalen, med mer trafik, nya biljetter och nya tåg. Uppdraget att genomföra trafiken har lämnats till bolaget MÄLAB som nu fattat beslut om trafikoperatör för trafiken de kommande åren.

Det nya trafikavtalet innebär att trafiken utökas i två steg under avtalsperioden. Den första utökningen sker från december i år, medan nästa steg tas linjevis när de nya fordonen sätts i trafik, preliminärt 2019-2020

Ändringarna på Svealandsbanan

Så här blir de största förändringarna från december i år, för
Örebro – Eskilstuna – Stockholm – (Uppsala), dvs”Svealandsbanan”

• Timmestrafik införs hela dagen Stockholm – Eskilstuna. Totalt tillkommer tre-fyra nya avgångar i vardera riktningen vardagar.

• Tågen på sträckan Arboga – Kungsör – Eskilstuna ersätts i huvudsak av genomgående trafik i Eskilstuna, vilket innebär fler direkta förbindelser från Arboga och Kungsör mot Stockholm.

• Ytterligare tre avgångar i vardera riktningen blir genomgående till och från Örebro vardagar.

• Två avgångar morgon och kväll blir genomgående till respektive från Arlanda och Uppsala vardagar.

Nya biljetter
Nya pendlarbiljetter kommer att införas från hösten 2017. Den stora förändringen är att de nya pendlarbiljetterna kommer gälla på både regionaltåg och den trafik som bedrivs av VL, Länstrafiken Örebro, SL, UL, Sörmlandstrafiken och Östgötatrafiken. Det blir därmed möjligt att göra en anslutningsresa utan krav på tilläggsbiljett.

HARRY HOLM 2016 05 02

________________________________

 

 

___________________________________________________


 

**  

 

**  

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

LEENDE IO OHYRA = GLADIOLUS
(Leende = glad + IO + Ohyra = lus)

*

DAGENS FRÅGA
Vad heter blomman?

PPTITTA
Svara till harry@holm.tf

_________________________________


Läs om Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

---------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med nar-kotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

 


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________