wrap-script-literals: no

*****************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

***************

____________________________

SLUTET av november 2015 blev extra mörk i Arboga kommun, i och med att de flesta politikerna i kommunfull-mäktige i torsdags beslutade att från årsskiftet höja kommunalskatten med 65 öre per tjänad hundralapp.

ENLIGT min syn på saken är det olagligt. En kommun får i princip inte ta ut mer skatt ett år än vad den behöver för det årets verksamhet. Dessutom är låg kommunalskatt viktigt för det företag eller den privatperson som överväger att flytta till en kommun.

EN UNDERSÖKNING visar att skattesatsen till och med har större betydelse än tillgången på barnomsorg, när folk väljer ny bostadsort.

DET STRUNTAR Arbogas "regering" i, som fortsätter att rasera det som byggdes upp under de förra kommunalrådens tid. De satte en ära i att kräva den sparsamhet i nämnderna som gjorde skattehöjningar onödiga.

FÖR NÅGON månad sedan förklarade kommunalrådet Bode i Bbl/AT att skattehöjningen bl.a.. skall “göra det möjligt att klara de stora investeringarna framöver”.

I DAGENS Bbl/AT skriver hon att det "förvånande okunskap" att - som oppositionen - skriva att skattehöjningen är för att täcka upp för framtida kostnader och investeringar". Nu är skattehöjningen enligt henne bara "För att inte totalt utarma och sänka kvaliteten på
verksamheterna".

JAG ÄLSKAR Arboga. Därför är jag så ledsen över den utförsbacke som jag känner att den nya kommunledningen placerat Arboga kommun i. Och där är skattehöjningen bara är en av knuffarna nedåt.

HARRY HOLM 2015 11 30

 

___________________________

I Bibeln, i Lukas 19:28-38 står det:

Efter att ha sagt detta gick han framför dem upp mot Jerusalem. När han närmade sig Betfage och Betania vid det berg som kallas Olivberget, skickade han i väg två av lärjungarna och sade: ”Gå till byn rakt framför er. När ni kommer in i den skall ni finna en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er varför ni tar den skall ni svara: Herren behöver den.” De båda lärjungarna gav sig i väg och fann allt vara som han hade sagt. När de skulle ta åsnan sade de som ägde den: ”Varför tar ni åsnan?” De svarade: ”Herren behöver den.” Och de ledde den till Jesus och lade sina mantlar på den och hjälpte honom upp. Där han kom ridande bredde folk ut sina mantlar på vägen.
Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: ”Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.”

DETTA HANDLADE om Jesu ankomst till Jerusalem. Och i kyrkorna läser vi alltid de där orden första söndagen i Advent. För advent betyder ankomst. Det latinska ordet adventus betyder ankomst. Jag kan inte latin men jag vet att det egentligen heter Adventus Domini, Herrens ankomst.

OCH DET är den ankomsten som många hört talas om, eftersom det är texten första söndagen i advent, den söndag under året då flest människor går i kyrkan i vårt land.

I MATTEUS 21:4 förklarar sig Jesus frimodigt som kung och folket tar jublande emot honom som en kung.
Men den positiva, glada bilden av en jublande folkhop som strör ut palmer och brer ut kläder, måste vi komplettera med det som sen väntar.
Samma folkmassa som jublar här, böjer sig några dagar senare för grupptrycket och för den politiska makten och sviker Jesus. Hosianna-ropen kommer att bytas mot "Korsfäst, korsfäst!"

PÅ NÅGOT liknande sätt är det väl också i våra liv, eller hur? Mitt i glädjen och ljuset träffas vi av sorgen och mörkret. Det vet vi och därför lever du som jag i ständig osäkerhet om vår egen framtid.
Men ju närmare Gud vi lyckas komma, desto mindre betyder det att vi inte själva kan styra allt som händer i våra liv.

GUD HAR oss i sin hand. För det nya Nådens år som nu börjar har Han – som alltid – en plan för var och en av oss, även om jag med min begränsade hjärna ibland först långt senare brukar fatta hur fantastiskt bra Han har tänkt ut det.

OCH VARE SIG vi har oss själva att skylla eller drabbas av oväntade, oförutsebara bakslag, så finns Jesus där för att ge oss sina läkande ord – och för att ge oss hopp om en bättre framtid, med och hos Honom.
Inte bara den första advent, utan alla dagar, året om.

HARRY HOLM första advent 2015

 

_____________________________

LÖRDAGEN den 28 november blir det 5 plusgrader i Arbogatrakten. Och mulet. Det kan komma en och annan liten regndroppe, men inga mängder. Blåsigt blir det.

MEN INOMHUS är det lugnare. I varje fall vad gäller vinden. Mellan 11 och 15 denna lördag är det t.ex. julmarknad hos Röda Korset, vid Kapellgatan.

I GÖTLUNDA har femteklassarna förberett en julmarknad. Det är i Götludna Sockenstuga som elever bjuder på glögg och säljer julhantverk, bröd och julgodis.

ADVENTSCAFÉ arrangerar Musik- och dansskolan mellan 11 och 13.30 i Nicolai kulturhus aula. Arrangörer är: Arboga Musik- och dansskola och Musik- och dansskolans vänner. Och det är Fri entré.

HARRY HOLM 2015 11 28

--------------------------------------

FREDAGEN den 27 november blir inte solig som utlovats tidigare - men däremot varm - i Arbogatrakten. Varm för årstiden alltså, det kan man väl säga när temperaturen kommer att ligga på 6-7 plusgrader hela dagen.

PRO-REVYN spelar upp i Arbogas Godtemplargård kl 15 denna fredag. ABF / PRO och Sparbanken Västra Mälardalen står som arrangörer. Revyn är i två akter och heter "Femte gången gillt". Det kostar 70 kronor i inträde och då ingår kaffe.SPIONERNAS BRO heter flmen kl 19 i kväll på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Tom Hanks spelar advokaten James Donovan som på 1960-talet hamnar mitt i det kalla kriget när CIA ger honom i uppdrag att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot.

DET HÄR ÄR en sann historia i regi av Steven Spielberg, baserad på ett manus av bröderna Coen. I övriga roller ser vi bl.a. Alan Alda (från bl.a. ”MASH”) och Amy Ryan (från bl.a. ”Birdman”). Filmen är 2 timmar 22 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.

SYFÖRENINGSAUKTION är det i bygdegården Medåker i kväll kl 18. Medåkers kyrkliga syförening arrangerar Det blir auktion på handarbeten, julgodis, limpauktion, lotterier, paketauktion och dragning av listlotteri. Auktionsutropare är kyrkoherde Joakim Vikström. Alla intäkter går oavkortade till välgörande ändamål. Kaffe och tårtor serveras, meddelar arrangörerna.

HARRY HOLM 2015 11 27

 

____________________________

TORSDAGEN den 26 november fortsätter med plusgrader, efter en natt med ett par sådana. Framåt lunch ökar "värmen" till +3. Och temperturen hamnar på nollan mot natten. Det blir mulet hela dagen.

SKOGSARBETE börjar idag söder om Fågelsjövägen på Brattberget. Tekniska förvaltningen arbetar med skogsbruksplanen som styrdokument och i detta område är det aktuellt att utföra både första-, andra- och tredjegallringen av skogen.


HARRY HOLM 2015 11 26

---------------------------------------

ONSDAGEN den 25 november blir blöt i Arbogatrakten. Det regnar mer eller mindre fram till 19-tiden. Hela dagen är det två plusgrader. Och om en månad är det juldagen.

TEMADAGAR. Idag är det Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor, som infaller den 25 november varje år. Den är instiftad av Förenta nationerna.

THE HUNGER Games - Mockingjay Part 2 3D, heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll onsdag
kl 19. Handlingen: Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i en slutgiltig uppgörelse.

HARRY HOLM 2015 11 25

 

____________________________

TISDAGEN den 24 november kommer att präglas av plusgrader, bara ett par sådana men ändå. Från och med lunch väntas några regndroppar och de väter oss sedan hela dagen lång.

FEM SKOLOR i Arboga kommun har klarat svinn-målet, berättar Arbobga kommun på sin hemsida. Under fyra år har kostavdelningen aktivt arbetat med att minska onödigt svinn av mat och livsmedel i kök och servering.

RESULTATET från svinnmätningarna har visat att det totala svinnet har minskat för varje år, medan tallrikssvinnet sakta ökat under samma period, särskilt bland äldre åldrar och dagar med extra populära rätter.

UNDER VECKA 45 och 46 har alla skolor i Arboga tävlat med sig själva om att minska tallrikssvinnet. Målet för varje skola har varit att i snitt inte slänga mer än 20 gram per dag och inskriven elev

UNDER DESSA två veckor har all mat som skrapas av från tallrikarna vägts och resultatet har synliggjorts i skolrestaurangen. De skolor som klarat målet firar fredagen den 20 november med dessert som de själva har varit med och valt.

STORT GRATTIS till eleverna på Medåkers skola, Götlunda skola, Brattbergsskolan, Ladubacksskolan och Nybyholm skolan som alla har klarat målet med god marginal!

HARRY HOLM 2015 11 24

____________________________

 

MÅNDAGEN den 23 november kommer att bli solig och fin i Arbogatrakten. Sista dagen på ett tag som det blir lockade med utevistelse. Senare i veckan kommer både regn och snöblandat regn.

VISSKATTEN igen. Jodå, nu går det att sjunga allsång fast det inte längre är sommar. För vi är ju i Arboga. Och där fortsätter Gunilla Brinck att sjunga med oss i IOGT-lokalen vid Storgatan 10. Vi ackompanjeras av Kjell Hedqvist, Bertil Hahre och Sven-Ove Svensson. Det är fri entré men kaffet med dopp kostar 25 kronor.Klockan två på måndagefter-middagen börjar det.

BIO KONTRAST i Arboga visar i kväll måndag filmen: Avskedfesten, med början kl 19 i Biografen i Medborgarhuset i Arboga.
Filmen är 1 timme och 35 minuter lång och tillåten från 15 år. För en femtilapp får man se berättelsen om Yehezkel som bor tillsammans med sin hustru på ett gemytligt ålderdomshem i Jerusalem.

DE LEVER ett fridfullt liv, och när bäste vännen Max drabbas av en obotlig sjukdom, bestämmer sig Yehezkel och några andra på hemmet för att hjälpa honom till en fridfull död. Men ingen vill vara den som utför den slutgiltiga proceduren.

I STÄLLET BYGGER Yehezkel en maskin som ska göra jobbet och ryktet sprider sig snabbt om den barmhärtiga uppfinningen. Önskemålen strömmar in; alla vill få maskinens hjälp att ta sig till den andra sidan. Men när Yehezkels egen hustru blir en kandidat, ställs de inför ett svårt moraliskt dilemma.

HARRY HOLM 2015 11 23

__________________________

DOMSÖNDAGEN är här. Och ett bibelord som jag tar fasta på lyder så här:

"Gå därför ut och gör alla folk till lärljungar; döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut."
Mattuesevangeliet 28:19-20.

Domsöndagen – kyrkoåret slutar

OM VI nutida lärjungar hade lyckats lyda Jesus i sådan omfattning att vi gjort "alla folk" till lärjungar, då hade inte dagens terrordåd och terrorhot funnits. För den som på allvar tagit emot Jesus i sitt hjärta, varken kan eller vill göra någon annan mäniiska något ont.

ÄNNU ETT kyrkoår går nu mot sitt slut. För så är det, att kyrkoåret inte är i fas med den vanliga almanackan.
Första advent börjar det om igen, i kyrkorna. Och som i det världsliga året bör det för kristna just nu vara dags att göra en sådan där årssummering som kommunalråden brukar ha i lokalpressen en månad senare.

SOM KRISTEN kanske man först av allt bör fråga sig:
– Vad har jag gjort de senaste tolv månaderna för att få fler medmänniskor att förstå det fantastiska, förtjusande fina och fördelaktiga med att försöka följa föredömet Jesus?
För sådant är församlingarnas, därmed också de enskilda kristnas, uppdrag här på jorden, som man förstår också av dagens Bibelord, längst upp på den här sidan.

NÄR JAG för min del gör en sådan summering, känner jag mig som ett barn som har gjort något ofog och som inför sin pappa inte kan göra annat än sucka och säga:
– Förlåt Far, jag ska försöka göra bättre ifrån mig i fortsättningen.

HARRY HOLM 2015 11 22

____________________________

LÖRDAGEN den 21 november blir det höstkonsert i Medborgarhuset. Den börjar kl 15 och arrangör är Arboga Musikförening. Det är en hyllningskonsert och den heter Sinatra 100 år.

ARBOGA BLÅSORKESTER är det som spelar och konserten består av två delar. Blåsorkestern inleder konserten med ett traditionellt blåsorkesterprogram. Efter pausen hyllar orkestern Frank Sinatras långa karriär, med gästsolister.
Biljetten kostar 100 kronor, om man är över 18 år. Annars är det gratis.

HARRY HOLM 2015 11 21

------------------------------------

 

FREDAGEN den 20 november blir det någon minsgrad hela dagen i Arbogatrakten. Från förmiddagen börjar solen titta fram och efter lunch väntas strålande solsken resten av dagen.

TEMADAGARNA den 20 November är Barnkonventionsdagen, Industrialiserings-dagen för Afrika samt Transgender Day of Remembrance.

THE HUNGER Games - Mockingjay Part 2 3D, heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll fredag kl 19. Handlingen: Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i en slutgiltig uppgörelse

_____________________________

TORSDAGEN den 19 november blir lite vintrig i Arbogatrakten. Den första snön för säsongen kommer tidigt,fortsätter under förmiddagen och övergår vissa stunder till snöblandat regn. Någon plusgrad eller noll grader dominerar dagen. Någon minusgrad kan man vänta under natten till fredagen och på fredag förmidag.

TEMADAGARNA den 20 November är Barnkonventionsdagen, Industrialiserings-dagen för Afrika samt Transgender Day of Remembrance.

DET ÄR alltså Barnkonventionsdagen. Konventionen om barnets rättigheter, allmänt kallad Barnkonventionen, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989.
Bland annat allt arbete som till exempel Rädda Barnen gör, utgår från Barnkonventionen. Och Rädda barnen uppmärksamma Barnkonventionen lite extra den 20 november varje år med aktiviteter som sätter fokus på barnets rättigheter.

HARRY HOLM 2015 11 20

 

_____________________________

ONSDAGEN den 18 november är det Adoptionernas Dag och Europeiska Antibiotikadagen. Men det är också
Internationella GIS-dagen. Mer om den längre ner i spalten. För först några rader om kvällens film i Arboga.

THE HUNGER Games - Mockingjay Part 2 3D, heter filmen på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll kl 19. Handlingen: Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i en slutgiltig uppgörelse.

TILLSAMMANS med hennes närmaste vänner – Gale, Finnick och Peeta ger de sig ut på ett uppdrag där de måste riskera allt för att rädda Panems invånare samt arrangera ett lönnmordsförsök på President Snow som har blivit mer och mer besatt av att förgöra henne.

DE DÖDLIGA fällorna, fienderna samt moraliska valen som väntar kommer utmana Katniss mer än vad någon arena i Hungerspelen någonsin gjort. Filmen är 2 timmar och 17 minuter lång.

*

ÅTER DÅ till en av temadagarna den 18 november. GIS DAY är ett internationellt forum för användare av geografiska informationssystem ( GIS ) för att visa riktiga program som gör en skillnad i vårt samhälle .

DEN FÖRSTA formella GIS-dagen ägde rum i 1999. Esri VD och grundare Jack Dangermond menar att Ralph Nader var den person som inspirerade till skapandet av GIS Day. Han ansåg GIS-dagen vara ett bra initiativ för människor att lära sig om geografi och användningen av GIS . Han ville att GIS-dagen skulle vara ett gräsrotsarrange-mang, öppet för alla att delta i.

HARRY HOLM 2015 11 18

 

____________________________

TISDAGEN den 17 november börjar rätt så soligt Arbogatrakten. Temperaturen stiger till upp emot 6-7 plusgrader från lunchtid.

HÖSTKONSERT blir det klockan 18.30 denna tisdag i Nicolai aula med
Arboga Musik- och dansskola som arrangör. Ungdomsmusikkåren & Blåsningen från Musik- och dansskolan medverkar il denna höstkonsert.

DET BJUDS bland annat på musik ur succéfilmer såsom Frost och Mamma Mia samt riktiga rockklassikers av Deep Purple och Queen. Och det är fri entré.

harry holm 2015 11 17

_____________________________

MÅNDAGEN den 16 november kolmmer i Arbogatrakten att börja med ett par plusgarder. Mulet blir det hela dagen och under eftermiddagen blir det regnigt. Dessutom lite varmare.

BIO KONTRAST visar i kväll, måndag, kl 19 filmen Far from the madding crowd
i biografen i Arbogas medborgarhus. Under den viktorianska eran i England möter vi Bathsheba Everdene, en självständig och modig ung kvinna som ärver sin farbrors stora gård.

HON ÄR ekonomiskt oberoende, vacker, envis och har tre enträgna friare som uppvaktar henne. Det är en tidlös berättelse om Bathshebas val och hennes kamp att förbli självständig – och också om hennes längtan efter äkta kärlek i med- och motgångar.

CAREY Mulligan spelar huvudrollen i den storslagna filmatiseringen av Thomas Hardys klassiker. Filmen är tilåten från 11 år och 1 timme och 59 minuter lång.

HARRY HOLM 2015 11 16.

 

 

____________________________

HELGEN är här. Och då publicerar jag som vanligt en kristen betraktelse.
Först ett Bibelord:

”Undersök själva om ni har tro, pröva er själva. Märker ni inte att Kristus Jesus finns hos er? Eller är det så att ni inte består provet?”
2:a Kor. 13:5

Söndagen före Domsöndagen
Vaksamhet och väntan


VI ÄR FRAMME vid söndagen före domsöndagen, kyrkoårets näst sista söndag alltså.
I kyrkorna runt om i landet talar man om vaksamhet och väntan.
Och Jesus uppmaning ”Vakna” gäller inte bara lärjungarna utan alla människor.

GUD ÄR KÄRLEKEN. Jesus har visat oss vad kärlek är, hur den ultimat utövas. Och eftersom vi tror på kärleken, tror på Jesus, så tror vi också att han ska komma tillbaka en dag, eftersom han - som är Sanningen - har sagt det.

OCH DÅ gäller det att vara beredd. Att hålla sig vaken fram till den stunden.
Att hålla sig vaken är då detsamma som att hålla sin tro levande, i teori och praktik.

VILKET OCKSÅ betyder att man ska hålla sig vaken på så sätt att man inte går på de många olika felaktiga vägvisningar som finns idag. Att till exempel vara vaksamma mot församlingsledare som tror sig vara förmer än andra kristna, vare sig de är pastorer i Knutby eller i USA.

FÖR ATT KLARA detta gäller det först och främst att veta att vi har hjälp av hela treenigheten, av Fadern, Sonen och Den helige ande.
Vi ber till Gud att han av barmhärtighet ska hålla oss vakande i tron på honom, att Jesus ord och handlingar i Bibeln ska vara vår facit och att den hjälpare Jesus gav oss vid himlafärden (Den helige Ande) ska frigöra oss från skadlig påverkan så att vi klart kan se vad vi ska göra och inte göra. Så att vi inte sover fram till Jesus återkomst, utan håller oss vakna.

I VÅR VARDAG vet vi att det är lättare att hålla sig vaken när det är ljust än när det är mörkt. Så det gäller att ha lampan brinnande, vår livsgärnings lampa där kraften och ljuset ska komma från Jesus och Guds ord i Bibeln. Och att vi försöker hjälpa våra medmänniskor.
Vi måste ta vara på evangeliet när det förkunnas - och leva efter det - eftersom varje vecka, varje dag, ja varje sekund av jordelivet kan vara den sista.

JESUS SÄGER: "Himmel och jord ska förgå men mina ord ska aldrig förgås".
De som säger sig inte tro, förlitar sig på vetenskapen. Vetenskapen, som vi vet ändrar sig hela tiden. Det som där är sant idag, är fel i morgon.

MEN DE personer som säger att Jesus ord är gammaldags och omoderna, har knappast läst Bibeln - om de ens har den.
För i motsats till vetenskapen så har ju Jesus ord och policy hållit sig i 2000 år, utan att behöva revidering.

HANS ORD kommer att stå kvar även den dag jag nämnde tidigare, det vill säga på Den Yttersta Dagen.
Vi vet inte när tiden är inne. Men vi vet att den dagen aldrig varit närmare än just nu. Så: Låt oss vara på vår vakt och hålla oss vakna.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2015-11-14

---------------------------------------

 

FREDAGEN DEN 13 har kommit, som den gör tre gånger om året. Otursdagen, säger den skrockfulle. Vilket inte stämmer, kommer du snart att få veta.

REDAN PÅ 1800-talet talades det om fredagen den trettonde som olycksdag. Men bland folk i allmänhet blev denna skrock spridd först på 1900-talet.

EN AV flera teorier hänvisar till att ett antalmedlemmar i Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

EN ANNAN hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

I NORDISKA mytologin finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud, Loke, kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

I DET GAMLA bondesamhället betraktades fredagen den 13 som ett slags helg- och vilodag, en dag som det var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa.

APROPÅ RESA, så är det generellt sett till och med lite säkrare att resa fredagen den 13 än en vanlig dag, ja till och med jämfört med en vanlig fredag.

ENLIGT EN olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

HARRY HOLM
FREDAGEN DEN 13

---------------------------------------

MÅRTEN var det i går. Och då tänkte vi så här. Kan vissa äta semlor i mellandagarna kan man väl äta julskinka vid Mårten. Så då gjorde vi det. Gott!

KONRAD och Kurt har namnsdag idag. För det är torsdagen den 12 november. Och det är inte vilken dag som helst. Det är Alla krossade hjärtans dag,, World Quality Day, World Usability Day,
Miniatyrrävens dag och
Globala lunginflammationsdagen.

HARRY HOLM 2015 11 12

___________________________

ONSDAGEN DEN 11 november kommer att innebära soligt väder i Arbogatrakten. Sju, åtta plusgrader får välk duga och vinden håller sig ganska presic på fyra sekundmeter. En fin dag.

EN FIN KVÄLL blir det för dem som beger sig till Rotundan i Medbogarhuset i Arboga. Cecilia Kyllinge & co tillbaka.
"Så vill jag bli" är en finstämd föreställning.

DEN HANDLAR om Björn Afzelius liv och leverne, och har fått fina recensioner. Biljetter finns på Arboga Stadsbibliotek och eventuellt överblivna sådana säljs i kassan en timme innan föreställningen.

HARRY HOLM 2015 11 11

____________________________

 

DET ÄR TISDAG. Den värsta dagen i veckan, enligt min vän Andreas Skogholm. Han har väl inte riktigt förklarat varför, men för honom har tråkiga saker troligen hänt just på tisdagar.

IDAG BLIR i alla fall vädret rätt fint på förmiddagen, i Arbogatrakten. Temperaturen kommer att ligga på 7-8 plusgrader och dagen blir i stort sett helt utan regnstänk.

QUATOR ZAIDE är rubriken på det evenemang med stråkmusik som börjar kl 19 på tisdagskvällen i Nicolai Kulturhus. Besöket kostar 180 kronor, men biljetten är 30 kronor billigare för den som är medlem i arrangerande Arboga Musikförening.

DET ÄR FYRA skickliga franska kvinnliga stråkmusiker som kommer på besök. Kvartetten består av Charlotte Juillard, violin, Leslie Boulin-Raulet, violin, Sarah Chenaf, viola och Luilette Salmona, cello.

DE HAR framträtt i flera stora konsertsalar i hela världen och är uttagna till de stora konserthusens projekt Rising Star. Programmet: musik av Haydn, Mendelssohn och den strålande opus 130 av Beethoven!

ZAIDE ÄR namnet på en turkisk slavflicka som blev drottning av Grenada i en oavslutad opera av Mozart.

HARRY HOLM 2015 11 10

--------------------------------------

EN NY VECKA har börjat. Efter en regnig natt fortsätter måndagen som mulen, med uppehåll och 8-10 plusgrader. Några fler regdroppar kan komma från 16-tiden i eftermiddag.
Det är som klippt och skuret för att gå på bio.

FÖRENINGEN Bio Kontrast låter oss se bra film för en femtilapp varannan måndag. I kväll kl 19 heter filmen Hemkomsten. Den handlar om Kina, där Lu, under kulturrevolutionen, arresteras för ”samhällsfientliga aktiviteter”.

LU LYCKAS rymma, men när han i hemlighet ska träffa sin fru Leng blir han förrådd av sin dotter. I tumultet som uppstår ramlar Leng och slår i huvudet.

EFTER MÅNGA år i fängelse återvänder Lu till sin familj, men Leng har drabbats av minnesförlust och känner inte längre igen honom. Lu står nu inför utmaningen att återerövra sin bakgrund samtidigt som han måste återuppväcka sin frus minne. Och försonas med sin dotter.

FILMEN är 1 timme och 49 minuter lång samt tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2015-11-09.

__________________________

I KYRKOÅRET har vi nu nått fram till den Tjugotredje söndagen efter Trefaldighet. Och temat är Förlåtelse utan gräns. Denna helg skall det alltså handla om förlåtelse. Ett så viktigt ämne medför att dagens betraktelse blir tämligen lång. Men säkert värd att begrunda. Och kanske diskutera.

JAG BÖRJAR med ett bibelord:
När Jesus såg deras tro sade han till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna.” Nu satt där några skriftlärda, och de tänkte för sig själva: ”Hur kan han tala så? Han hädar ju. Vem kan förlåta synder utom Gud?”
(Mark 2:5-7)

DET ÄR GUD SOM FÖRLÅTER
Gamla Testamentet talar om Guds förlåtande som en nådehandling. Profeterna där uppmanar folket att be Gud om förlåtelse.

Jes 55:7 Må den gudlöse överge sin väg, den ondskefulle sina planer.
Må han vända om till Herren, så skall han förbarma sig över honom,
vända om till vår Gud, som alltid vill förlåta.

Hos 14:3 Kom med era ord och vänd tillbaka till Herren, säg till honom: Förlåt all vår skuld, ta emot det goda, vi skall infria våra löften.

OCH SÅ BER vi också Gud om förlåtelse, t.ex. varje gång vi läser Fader vår. I förlåtelsen kastar Gud bort människans synd, ja han utplånar den som en sky (som det står i Jes 44:22) eller kastar den i havets djup, vilket framgår av Mik 7:19: Du förbarmar dig över oss på nytt och utplånar våra brott, du kastar alla våra synder i havets djup.

ÄVEN JESUS FÖRLÅTER
Enligt Nya Testamentet är förlåtelsen också verkligen där när man blir frälst, omvänd, och därefter avtvättad sina synder i dopgraven.
Jesus tog på sig våra synder på korset. Och i samband med nattvarden säger Han enligt Matt. 26:28 “Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse.”
I Ef 1:7 står det att “genom honom och genom hans blod har vi friköpts och fått förlåtelse för våra överträdelser “

Och i Kol l:14 läser vi: “och genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder.”

DET NYA förbundet är grundat på denna förlåtelse (Matt 26:28) som tas emot genom omvändelsen, dopet och tron. Som framgår av bibelstället överst så ansåg de skriftlärda att bara Gud kunde förlåta synder. De tyckte att Jesus hädade när han hävdade att han också kunde förlåta. Men vi vet ju att Jesus också är Gud.
Han har makt att förlåta synder på jorden förklarar han för kritikerna, i samband med att han botade den lame mannen (Mark. 2:10/11).

DET STÅR mycket om att vi människor är så att säga generellt förlåtna genom vad Jesus gjort för oss medan man i mer personligt konkreta fall skall be Gud om förlåtelse, självklart i Jesu namn - som alltid när vi ber.

VI SKA FÖRLÅTA
Framför allt står det på flera ställen i Bibeln att vi skall förlåta våra medmänniskor. Vi lovar att göra det i bönen som Jesus lärt oss, alltså Fader vår: “såsom och vi förlåta dem oss skyldiga äro”.
Och det ska vi göra 70 gånger 7 gånger, enligt Bibeln. Det är ett uttryck för “hur många gånger som helst”.

I Luk 17:3 står det “Om din broder syndar, så tillrättavisa honom
Och om han ångrar sig, så förlåt honom.”

JAG BRUKAR försöka lyda Jesus men jag väntar inte på att någon skall ångra sig. Jag tycker att jag gör Hans vilja även om jag förlåter “min broder” eller syster vare sig de ångrar sig eller inte och att jag gör det snabbt.
Det är ändå ett knappnålshuvud i universum jämfört med vad Gud har förlåtit mig, t.ex. jämfört med vad Jesus gjorde för oss på korset. Utan den förlåtelsen hade vi aldrig varit värdiga att ha gemenskap med Gud.

JAG SER VAD min nästa har gjort och jag kan kanske inte ändra min inställning att han eller hon har gjort fel. Men jag skyndar mig att förlåta.
Jag förlåter inte för att jag tycker synd om den andra.
Jag förlåter för att Jesus har sagt åt oss att göra det - men också för att vi alla har den defekten att vi gör fel titt som tätt, inte minst jag.
Jag har förlåtit, sedan får min nästa bära sitt ansvar. Och jag bär mitt. Bland annat genom att dagligen be Gud om förlåtelse.

FÖRLÅT OCH GLÖM
Har man förlåtit har man inte rätt att ta upp saken igen. Vi ska göra som Gud, slänga det i glömskans hav.
Sluta se bakåt. Se framåt. Det ska man göra.
Det är därför bilens framruta är större än backspegeln.

SÅ BÖR DET vara i livet också, i relationer.
Har du förlåtit, gör som Gud, glöm!
Och så, den kanske egoistiska, slutsatsen:
Man mår mycket bättre när man gjort detta, förlåtit och därmed slutat att älta “oförrätten”.

För när du lever i oförsonlighet är du inte fri.

VÄNTA INTE PÅ ETT “FÖRLÅT”
- Jag hade nog förlåtit honom långt innan han bad om förlåtelse för han visade i sina handlingar att han ångrade sig, var det någon som sa.
Du ska - om jag fattat Bibeln rätt - inte gå och vänta på att någon ska ångra sig och säga Förlåt mig. Vi ska vara snara att förlåta.

OCH TÄNK om jag gör fel när jag sprider mina “Förlåt mig” till höger och vänster.
Jag tror det är oerhört svårt att säga “Förlåt mig” vid exakt rätt tidpunkt.
Kommer du för tidigt, så slänger din “motpart” tillbaka ett “Ja jag förlåter dig” direkt, ungefär som när man säger “Hej” när någon säger hej till dig.
Det är stor risk att han säger sitt “Ja jag förlåter dig” eller bara “Okej” fast han inte har “förlåtit färdigt”. Och är det inte ett äkta “Jag förlåter dig” man får till svar så far ju “motparten” med osanning.

DEN SOM LÄSER alla bibelställen om att vi ska förlåta vår broder och vår syster, den personen har förstås snabbt förlåtit och glömt. Och går inte och väntar på att någon ska komma och säga förlåt.
Och så tänker jag så här:
Är det ett “Förlåt mig” man går och väntar på, då är det ju inte det brodern eller systern ursprungligen gjort/sagt som man är arg/besviken på - utan på att han/hon inte kommit och sagt förlåt. Och då kan ju inte den ursprungliga “oförrätten” ha varit värd så mycket grämelse…
Tänk om det är så?

SE PÅ KORSET!
Sammanfattningsvis: Visst kan vi bli väldigt besvikna, ja till och med arga på någon. Och jag har lov att vara upprörd en kort stund, sedan skall jag bli lugn igen. Och förlåta, som sagt.
När jag ser på korset blir det lätt att förlåta, när jag tänker på vad Jesus gjorde där på korset, han tog på sig alla dina och mina synder - långt innan vi hade bett om ursäkt.
Så förlåt snabbt! Vänta inte på att någon ska komma och säga förlåt, till dig i stället för till Jesus eller Gud.
Låt inte solen gå ner över din vrede!

JAG SLUTAR idag med att citera Ef 4:32:
Var goda mot varandra, visa medkänsla och förlåt varandra, liksom Gud har förlåtit er i Kristus.

Och så ber jag:
Tack Gud för din oerhört omfattande förlåtelse. Igen och igen har du förlåtit vad jag har felat och brustit. Bara du kan förlåta så helt och fullt att du totalt utplånar mina synder. Tack Herre för att du ska göra mig villig att i alla lägen vara snabb att förlåta. Tack för att din Ande kan hela alla sår, upprätta alla relationer och förnya brustna förtroenden.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2015 11 07

---------------------------------------

GUSTAV II ADOLF uppmärksammas idag, den 6 november, med speciella bakelser. Och det är ju trevligt med extra festligt kaffebröd. Men bakgrunden - ursäkta ordlleken - till detta bakverk är inte särskilt positiv. Tvärtom.

SLAGET VID Lützen den 6 november 1632 var ett av de mest avgörande slagen under trettioåriga kriget. Sveriges kung Gustav II Adolf stupade på slagfältet, den svenska positionen försvagades med kungens död och en ny fas av kriget inleddes.

SÅ HÄR VAR DET denna dag för 383 år sedan: Morgondimman, som legat tät då de svenska trupperna hade ryckt fram där vid Lützen, hade förtätats under förmiddagen. Men omkring klockan 11 började dimman lätta, så att striden kunde börja, och båda sidor öppnade eld med artilleri, berättar Wikipedia.

KUNGEN kommenderade nu smålänningarna att följa honom i ett anfall. De kom att sammanstöta med de av Johann von Götzen kommenderade kyrassiärerna. I samma ögonblick började åter dimman att sänka sig, samtidigt som en kejserlig musketerare sköt kungen i armen.

GUSTAV II ADOLF träffades av en kula som krossade hans vänstra arm ovanför armbågen. Nästan samtidigt träffades hästen av ett skott i halsen och den blev svår att tygla.

I DIMMAN och röken från den brinnande staden Lützen kom kungen allt längre in bland fienden. Han träffades av ett skott i ryggen och ett stick i bröstet och föll av sin häst. Liggande på marken fick han slutligen ett dödande skott i tinningen.

OCH DETTA firar vi med att äta bakelse. Nog är vi ett märkligt släkte, vi svenskar.

HARRY HOLM
den 6 november 2015.

______________________________

CARL JAN GRANQVIST kommer inte till Arboga idag. Men han medverkar ändå,
i en web-sänd föreläsning om Måltiden i tid och rum. Detta kl 14 idag, torsdag, i
Örtagårdskyrkan. Det är PRO Västmanland, SPF seniorerna, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar.

MÅLTID FÖR ÄLDRE ingår i det så kallade Må-bra-projektet. Och det är inom den ramen Carl Jan Granqvist kåserar om lustfyllda måltider, nordisk mat, syn, doft, känsel och smak. Efter föreläsningen diskuteras det man fått del av och hur man kan gå vidare och lära sig mer.

TEXT: HARRY HOLM 2015 11 05
FOTO: SUSANNE KRONHOLM

______________________________

DEN 4 NOVEMBER är inte vilken dag som helst. Den här dagen år 1922 upptäcktre den brittiske egyptologen Howard Carter ingången till farao Tutankhamuns grav i Konungarnas dal i Egypten.

SAMMA DATUM 1956 invaderade Sovjetiska trupper Ungern för att stoppa den revolution, som startat den 23 oktober. Tusentals ungrare dödades och ännu fler skadades. Nära en kvarts miljon människor flydde från landet.

DEN 4 NOVEMBER år 1980 vann Ronald Reagan presidentvalet i USA över den sittande presidenten Jimmy Carter.
Och samma datum 2008 blev Barack Obama den första afro-amerikanen som valdes till president i USA.

OCH VI som trodde att det bara var en vanlig onsdag....

HARRY HOLM 2015 11 04

___________________

KLIMATSMART mat handlar det om på Vasagymnasiet i Arboga på tisdagskvällen den 3 november kl. 17.30. Med Arboga kommun som värd ordnas en inspirationsföreläsning om klimatsmarta matvanor.

ARBOGA KOMMUNS kostavdelning vill främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos sin så kallade gäster. Programmet i kväll börjar med att besökarna får provsmaka en hållbar måltid, i Vasa gymnasiets matsal.

KLOCKAN 18 börjar sedan Mimi Dekker från Eko-Mat centrum att föreläsa om ämnen som:: Vad är klimatsmart mat?
Vad är klimatsmarta matvanor? Metoder, argument och goda exempel.

FÖRELÄSNINGEN riktar sig i första hand till pedagoger, kökspersonal och föräldrar med barn och elever i Arboga kommuns verksamheter men också andra intresserade välkomnas.

TIDEN FÖR anmälan till tekniska@arboga.se gick i och för sig ut på måndagen. Men det finns plats för 200 personer i kväll, så det kanske går att göra ett försök idag också.

HARRY HOLM 2015 11 03

_______________________________

DET ÄR måndagen den 2 november. Och därmed är det första måndagen i november. Och därmed är det idag Frysrättens Dag, som alltid infaller första måndagen i november.

FRYSRÄTTENS DAG är instiftad av Albin Nystedt. Han har säkert av kommersiella eller matlagningsskäl förkärlek för sådan mat.

GILLAR DU frysta färdigrätter? Det är en bra kategori mat - om man har bråttom. Men jag föredrar, även om det tar tid, att laga mat lite mer från grunden. Då slipper man också en hel del av de tillsatser i form av konserveringsmedel och annat med tre siffror som förpackningarn skvallrar om.

FINDUS är annars den största leverantören av djupfryst enportionsmat och säljer mer än 23 miljoner rätter per år. Många gånger har det framförts kritik om att färdigmat skulle vara onyttig, men det har sällan kunnat bevisats. Däremot måste dessa rätter oftast kompletteras med till exempel grönsaker för att bli komplett.

FÄRDIGMATEN är inte heller alltid det bästa för miljön. Råvaror och förpackningar transporteras ofta långa sträckor. Och, som jag skrev nyss, finns här kemiska tillsatser för att förbättra smak, konsistens och hållbarhet. Så om du kan, och har tid, laga så mycket som möjligt själv av det du skall äta.

HARRY HOLM 2015 11 02

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

 

 

___________________________

VILL DU HA KVAR
www.arbogasidan.se ?


ANNONSERA MERA!

Det finns ett sätt att annonsera på.

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I högerspalten
här på framsidan kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se

_____________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 
 

   
wrap-script-literals: no  
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

!

ARKIV NOVEMBER 2015

______________________________

 

Mycket på gång ute vid Hällarna
Nu måste privata grejer bort

Planerade arbeten i Hällarnas fritidshusområde har Arboga kommun nu redogjort för på sin hemsida. Det innebär bland annat att de som har bryggor, möbler, ledningar eller annat på land måste flytta detta innan den 14 december.

Detaljplanen för Ås 3:1, Ås 1:13 m.fl. Hällarnas fritidshusområde antogs av kommunfullmäktige den 24 september 2015 och vann laga kraft den 26 oktober 2015.
Utifrån detaljplanen genomförs nu en förrättning i området, vilket innebär att fastigheter bildas. Förrättningen genomförs av Lantmäteriet och beräknas vara klar vintern 2015/2016. För närvarande pågår ett arbete i området med utsättning av gränsrör för planerade fastighetsgränser.
Kommunfullmäktige beslutade den 27 november 2013 att tomtmark inom Ås 3:1 och Ås 1:13 ska kunna upplåtas med tomträtt, arrende samt möjlighet till friköp.

Arrendeavtalen uppsagda
Samtliga arrendeavtal är i dagsläget uppsagda för upphörande vid avtalstidens utgång den 31 mars 2016, därefter kommer nya avtal om upplåtelse alternativt överlåtelse av tomtmark enligt villkor beslutade av kommunfullmäktige erbjudas arrendatorerna. Upplåtelse med tomträtt alternativt överlåtelse avser endast tomter inom Ås 3:1 och förutsätter att fastighetsbildningen i området är klar, berättar kommunen också på sin hemsida..

Byggnation ute vid Hällarna
Enligt gällande detaljplan krävs bygglov för att uppföra eller bygga till ett komplementbostadshus eller komplementbyggnad på max 25 kvm, ett så kallat Attefallshus. Bygglov krävs också för en tillbyggnad på max 15 kvm.
Enligt gällande arrendeavtal krävs jordägarens (Arboga kommun) tillstånd innan uppförande av ny byggnation. Bedömningar avseende ny byggnation inväntar för närvarande pågående förrättning i området.


Utbyggnad av vatten och avlopp
Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp sker etappvis. Den första etappen, som sträcker sig från Ålhammarsudde till kiosken och campingplatsen, är snart avslutad. Utbyggnaden planeras fortsätta med etapp 2- 4 i december. Arbetet kommer att utföras av Arboga kommuns tekniska förvaltning. För att ta del av etappindelningen och planerad utbyggnad se karta under dokument till höger på sidan.
Arbetet kommer i ett inledande skede att innebära förberedelser i form av vegetationsröjning för ledningsdragning. För att arbetet ska kunna bedrivas på ett rationellt sätt är det av största vikt att privat materiel inom arbetsområdet omgående tas bort, se skrafferat område i karta som återfinns under dokument till höger på sidan.

Måste bort
För dem som har privat egendom som exempelvis möbler, sjövattenledningar, bryggor på land, båtar på land, sjövattenpumpar, ledningar, elkablar eller ställningar på land mm efter strandkanten uppmanas härmed att omgående ta bort detta.
Arboga kommun förklarar på sin hemsida också att kommunen inte ansvarar för skada på kvarvarande materiel och ingen ersättning kommer att utgå. Kommunens kostnad för borttransport av kvarliggande materiel eller ledningar debiteras.
Området måste vara fritt från privat egendom senast den 14 december 2015. En utsättning av projekterade förbindelsepunkter för etapp 2 kommer att ske med början vecka 49.

Ledningar Hällarna - Arboga
Projektering av överföringsledningar för vatten och avlopp mellan Hällarna och Arboga pågår. Byggstarten för dessa ledningar planeras till mars 2016. Överföringsledningarna beräknas vara klara under 2017.

HARRY HOLM 2015 11 30

______________________________

Tänt inför Arbogas advent

Nygatan i Arboga har fått sina juldekorationer tända. I brist på gående på gågatan får ljusgilrangerna ge liv.

FOTO: HARRY HOLM 2015 11 26

__________________________

Arbogas torggran 2015 på plats

Nu är torggranen på Stora Torget på plats. I år kommer den från en privat villatomt. Arboga kommun tackar, på sin hemsida, familjen Landerdahl på Asphagsvägen 1 för den fina granen.

Granen var cirka 11 till 12 meter när den stod på sin rot, den slutliga höjden nu på torget är cirka 10 meter. Ljusslingan tänds i morgon, fredag den 27 november.

TEXT: HARRY HOLM 2015 11 26
BILD: Arboga kommun

_____________________________

Olycklig lösning när kommunen
har stängt Höökenbergsgränd

Har du försökt ratta bil från Hamngatan upp på Höökenbergsgränd? Det går inte. Gränden är avstängd och ingen kan köra paket till Posten Företagscenter eller hämta barn i kulturskolan. Inte ens i det läget valde kommunen att öppna Nygatan för trafik österut från Kapellgatan till Centrumleden.

De många bilister som för olika ärenden brukar svänga in, uppåt på Hökenbergsgränd från Hamngatan, har inte haft någon chans att nå sitt mål med bil. Längst upp i bild ligger Posten Företagscenter och söder därom - på andra sidan Nygatan - Nicolai Kulturhus med alla sina elever. (Bild på den avstängda gatan: Arboga kommun)

"Från 16 till 20 november kommer Hökenbergsgränd att ha begränsad framkomlighet. Periodvis kommer gatan även att vara helt avstängd för genomfart med fordonstrafik." Så skrev Arboga kommun för någon vecka sedan. Och fortsatte:
"Underhålls- och förnyelseåtgärder ska genomföras på både vatten- och avloppsledningarna som ligger i gatan, bland annat för att säkerställa en god kvalitet på dricksvattnet. Dricksvatten kommer därför också att under kortare perioder vara avstängt."

Inte bara för parkeringen
Kommunen slår också fast att "Under tiden som gatan är helt avstängd kan inte parkeringsplatsen i hörnet Nygatan - Hökenbergsgränd, kallad Gropgården, nyttjas."
Jo, det är en sak. Men man åker inte från Hamngatan in på Höökenbergsgränd bara för att nå pakeringsytan bredvid f.d. Baptistkyrkan. Många hämtar och lämnar barn vid kulturskolan. Och det finns faktiskt arbogabor som vill kunna köra till Postens Företagscenter, där man bl.a. kan lämna paket.

Ser inte lösningen
Kanske har kommun sett problemet men kommer då med ett både trafikfarligt och ologiskt besked:
- För att öka framkomligheten kommer man emellanåt att öppna för infart från Centrumleden och in på Nygatan.
Jag vet inte om det är ett tankefel eller om det beror på den gamla kommunala prestigen att Nygatgan alltid ska vara gågata.
För nu hade det väl mer än någonsin varit läge att tillfälligt öpnna Nygatan för bilar, i alla fall som gårdsgata, för bilfärd - om så i maklig takt - österut, mot Posten Företagscenter och Nicolai kulturhus.
Då skulle också butikerna utmed Nygatan få ett uppsving.

HARRY HOLM 2015 11 23

_______________________________

Arboga har ny julbelysning

Arboga kommun, Tekniska förvaltningen, har i år köpt flera nya dekorationsbelysningar. Några av dem är juldekorationer, en av dem är användbar en längre period.

Juldekorationer bestrår av 16 st nya ljusgirlanger över Nygatan, Kapellgatan och Järntorgsgatan. Ljusgirlangerna monteras upp i slutet av v 48. De består av både girlanger och stjärnor.
Leverantören har tyvärr aviserat leveransproblem gällande stjärnorna, därför kanske uppmonteringen görs i etapper. Kommunen ber om överseende med den eventuella fördröjningen och hoppas att resultatet kommer att bli upplyftande för Nygatans miljö.
Ått ljushalvklot i ekfaten på Nygatan monteras v 49.

Bokträdet i Ahllöfsparken:
Den dekorationsbelysning som inte är direkt kopplad till julen är ett nytt ljusträd i Ahllöfsparken. Det är det vackra bokträdet som står i centrum av parken, bakom scenen, som ska kläs med ljusslinga. Bokträdsdekorationen ersätter den ljusslinga som sitter i lönnträdet i den södra delen av parken.
-Vanligtvis tänder vi slingan i början av november och släcker den i februari, berättar kommunen också på sin hemsida.. Den lyser upp området de mörkaste månaderna på året. Om inget oförutsett inträffar lyser trädet till första advent.

HARRY HOLM 2015 11 21

 

_______________________________

Arboga Energi AB säljs
till grannkommunen Köping

Köpings kommun köper det kommunala bolaget Arboga Energi AB. Affären möjliggör ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga samordningsvinster för både Köpings och Arboga kommun.

– I Köping har vi en mycket konkurrenskraftig prisnivå på fjärrvärme, för närvarande den femte lägsta i landet, säger Elizabeth Salomonsson (S), kommunalråd i Köpings kommun.. - Vi lovar att behålla Arbogas nuvarande fjärrvärmetaxa i minst tre år. På sikt är det också vår ambition att sänka taxorna i Arboga. Vi är övertygade om att detta är en god affär för kommunerna och för fjärrvärmekunderna, något som alla inblandade tjänar på,

– Vi är mycket glada över att kunna sälja Arboga Energi AB till Köpings kommun. Det stärker samverkan mellan våra kommuner och Köpings erbjudande innebär ett mervärde för våra invånare, säger Agneta Bode (S), kommunalråd i Arboga.

Både Arboga kommun och Köpings kommun har lång och god erfarenhet av fjärrvärmeverksamhet. Genom denna affär förstärks förutsättningarna ytterligare, vilket också ger stora miljöfördelar, skriver Arboga kommun vidare på sin hemsida..

– Med en gemensam produktion mellan de två kommunernas fjärrvärmenät finns enorma möjligheter att öka miljövinsterna, fortsätter Elizabeth Salomonsson.. Spillvärmen i Köping i kombination med biobränslet i Arboga ger bra förutsättningar för att skapa en stark, konkurrenskraftig och hållbar fjärrvärmeverksamhet vilket är bra för hela regionen,

Rent praktiskt kommer fjärrvärmenäten knytas samman genom att en kulvert byggs mellan kommunerna. I samband med det finns även en förhoppning om att kunna anlägga en gång- och cykelbana, vilket skulle bli ytterligare en stor vinst i sammanhanget.

Arboga kan låna mer
Försäljningen ger Arboga kommun ett större låneutrymme för att möjliggöra investeringar, framför allt i lokaler för verksamheter inom vård och omsorg samt barn och utbildning, skriver kommunen på hemsidan..

– Det var egentligen för sent i processen för att ta in en ny budgivare. Vi var redan i slutförhandlingar med en annan budgivare men erbjudandet från Köping var så intressant att vi valde att beakta det och sedan även acceptera budet, avslutar Agneta Bode.

HARRY HOLM 2015 11 20

_______________________________

Öppet hus på Vasagymnasiet

Vill du vara med på en lektion i Vasagymnasiet? Då ska du passa på i kväll. Det är Öppet hus där denna torsdag.

Torsdagen den 19 november mellan klockan 17.30 och 20.30 har det sedan länge planerats för ett öppet hus på Vasagymnasiet i Arboga.
Under kvällen finns möjlighet att träffa elever och lärare på Vasagymnasiet, vara med på lektioner, få information om skolans program, Ung företagsamhet och om Vasagymnasiets internationella projekt.
Av Arboga kommuns hemsida framgår också att det blir underhållning i form av musik och dans. Även brottning står på programmet. Och i matsalen bjuds alla på fika.

HARRY HOLM 2015 11 19

____________________________

Minner om branden i oktober

Fortfarande minner den södra fasaden på gamla Briab i Arboga om förra månadens brand.
Det var vid 16-tiden fredagen den 23 oktober som larmet kom om branden i Briabs tidigare lokaler på norra sidan av Norra Ågatan i Arboga, nära järnvägen.
Branden tog tid att släcka men man lyckades ta ut en hel del gastuber ur ett utrymme. Ingen människa skadades..

TEXT OCH FOTO. HARRY HOLM 2015 11 17

___________________________________________

 

Arboga deltar i ”Samverkan
för bästa skola”


Arboga kommun har tecknat en överenskommelse med Skolverket om att delta i ”Samverkan för bästa skola”. Genom deltagandet får kommunen mer resurser till sitt arbete med att stärka det pedagogiska ledarskapet i skolan.

Det är på uppdrag av regeringen som Skolverket sluter överenskommelser med kommuner och andra huvudmän inom skolan, berättar Arboga kommun på sin hemsida.. Uppdraget går under namnet ”Samverkan för bästa skola”. Skolinspektionen har lämnat förslag på vilka skolor som uppfyller kriterierna för att ingå.

Insatserna riktas i första hand till skolor med låga kunskapsresultat eller hög andel elever som inte fullföljer sina studier.
- Men i Arbogas fall handlar det inte om att vi har dåliga resultat. Vi fick istället chansen att vara med i projektet eftersom vi redan hade en etablerad kontakt med Skolverket i vårt arbete med systematiskt kvalitetsarbete, säger Arbogas skolchef Thomas Lindberg.

Ger ett forskarperspektiv
För Arbogas del innebär överenskommelsen mer resurser till ett redan pågående arbete med att stärka det pedagogiska ledarskapet inom hela organisationen och lärarens ledarskap i klassrummet.
- ”Samverkan för bästa skola” ger oss en möjlighet att få kompetensutveckling och handledning i samverkan med högskola och universitet. Vi får in ett forskarperspektiv på vårt arbete med ledarskapet, säger Thomas Lindberg.

HARRY HOLM 2015 11 12

_________________________________________

Skogsarbete i Arboga
i västra Brattbergsområdet


Här är en karta över skogsarbetena som ska utföras i Brattberget, väster om Strömsnäsområdet.

Arboga kommuns tekniska förvaltning ska från och med den här veckan och fram till och med vecka 49 utföra gallringsarbeten i skogen som ligger i västra Brattbergsområdet och söder om kvarteret Tornet.
Tekniska förvaltningen kommer att göra skogspartierna glesare för att gynna de träd som ska vara kvar, berättar Arboga kommun på sin hemsida..
Där områdena ligger i direkt anslutning till rekreations- och motionsspår tas den växtlighet bort som kan upplevas otrygg.
Kommunen uppmanar till uppmärksamhet och försiktighet i områdena under tiden som arbetena pågår..

HARRY HOLM 2015 11 09

____________________________________________

Gemensamma löften
för ett tryggt Arboga


Arbogas kommunalråd Agneta Bode och Västra Mälardalens lokalpolisområdeschef har skrivit under medborgarlöften.

Polisen och Arboga kommun har undertecknat gemensam-ma medborgarlöften för att förebygga brott och öka trygg-heten i Arboga.

Medborgarlöften är en utveckling av kommunens och polisens tidigare samverkansöverenskommelser. Det handlar om konkreta aktiviteter som kommunen och polisen tillsammans kommit överens om för att öka tryggheten och minska brottsligheten, berättar Arboga kommun på sin hemsida.
- Arbetet med medborgarlöften är en naturlig fortsättning på vårt samverkansarbete med Arboga kommun. Tillsammans lovar vi nu åtgärder som ska bidra till ett tryggare centrum. Jag tror på det här sättet att arbeta, säger Björn Wilhelmsson.

Medborgardialoger
I arbetet med att ta fram medborgarlöftena involverades Arbogaborna. Genom så kallade medborgardialoger har kommuninvånarna fått tycka till om åtgärder som de upplever kan bidra till ett tryggt Arboga.
- Vi fick många konkreta och bra synpunkter från Arbogaborna som nu ligger till grund för våra gemensamma medborgarlöften, säger Agneta Bode (S) kommunalråd och ordförande i kommunens brottsförebyggande råd.


Medborgarlöften 2015-2016
Med tidigare samverkansöverenskommelse och medborgardialoger som grund för fortsatt arbete lovar Arboga kommun och Polisen att arbeta för att förebygga brott och öka tryggheten i Arboga centrum:
Polisen lovar att fortsätta arbetet med ordnings– och trygghetsfrågor i Arboga centrum genom polisiär närvaro och synlighet genom ökad fotpatrullering.
Polisen lovar att i förväg planerade insatser, där närvaro i form av fotpatrullering, förstärkta med polisvolontäruppdrag, kommer att genomföras vid minst fem tillfällen i Arboga centrum.
Förbättrad belysning är viktigt i syfte att öka tryggheten. Arboga kommun lovar att följa upp och arbeta vidare med Belysningsprogrammet i kommunen.
Kommunen lovar att i samverkan med Polisen genomföra trygghetsvandringar med inbjudna från utvalda målgrupper.

HARRY HOLM 2015 11 07

______________________________________________

Nu lyser snöstjärnorna i Arboga

I god tid innan den så kallade Tjejekvällen i Arboga (onsdagen den 4 november) kom de strålande snöstjärnorna upp utmed Centrumleden. En välkommen utsmyckning i denna mörka årstid.

FOTO: HARRY HOLM 2015 11 04

_______________________________

 

Fortsatta inbrott på Norr i Arboga

En inbrottsvåg drar över Norr i Arboga. Det började i förra veckan då det var inbrott i ett hus på Emausvägen, där bland annat smycken tillgreps. I går anmäldes ett par inbrott till på Norr.

Vid lunchtid på måndagen anmäldes inbrott i en villa vid Trumpetgatan. En än så länge okänd gärningsman har tagit sig in i huset genom att krossa en ruta. Tillgripet gods är bland annat smycken. Brottsplatsundersökning är genomförd.
Ungefär vid samma tid anmäldes inbrott i en villa vid Vallmovägen, på gamla Sverkesta i Arboga. Även här hade tjuven krossat en ruta. Det är än så länge obekant vad som blev tjuvens eller tjuvarnas byte. Polisens tekniker har också här varit på plats och gjort en brottsplatsundersökning.

HARRY HOLM 2015 11 03

_______________________________

En höstbild av Arne Gripenhed

Arne Gripenhed brukar ofta förgylla den här sidan med sina fotografier. Här har han fångat höststämningen.

_____________________________________________

____

 

** -

 

 

**
__________________________________________

 

 

_______________________________________________

 

 

**  

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:

GE GRABBARNA NARKOS! -M = SÖVDE
( Söv dem! -m
)


TILL VILKEN PLATS ÄR VI PÅ VÄG?

SEGER FLIT LUGNVATTEN
Svara till harry@holm.tf

_________________________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby 


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ansvarig utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN

SVAR PÅ FÖRRA FRÅGAN:
REGN INTE NED -P = SKURUP
(Regn = skur + inte ned = upp -p = Skurup)

NY GÅTA: VART ÄR VI PÅ VÄG?

Sven-Olovs mynt

Svara till harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

_________________________

*

LÄS OM ALLA FÖRLAG HEDES BÖCKER PÅ:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

 

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

--------------------------------------------

 

 

 

EN VACKER ARBOGA-BOK

LASSE-MAJA
KUNG AV FRANKRIKE

Carl Calov visar i den här vackert inbundna boken att Lasse-Maja,
som ligger begravd vid Trefaldighetskyrkan i Arboga,
kan ha varit den franska tronföljaren, som av sin biologiske far, Axel von Fersen, smugglades undan franska revolutionen till Fersens gods Finnåker.
Det skulle förklara varför stortjuven Lasse-Maja kunde dupera folk genom att tala franska och svänga sig med fina fraser och maner.

FÖR ATT BESTÄLLA:
Maila ditt namn till harry@holm.tf

Priset – 160 kr/ex – är inkl moms.
Endast frakt tillkommer. Faktureras

________________________

MILJONTALS - även äldre - BÖCKER
OCH MÅNGA SKIVOR
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL BOKBÖRSEN!

______________________

RAD-ANNONSER
från Arbogasidans vänner

KLICKA PÅ NAMNET FÖR ATT KOMMA TILL RESP. HEMSIDA
______________________________

ARBOGAS MUSIKSHOP

BIRGIT JOHANSSONS BOK
"BABY-POESI"


BOKHANDELN HLT

BÖCKERNA DU INTE HAR
MEN KANSKE ÖNSKAR DIG


EN BOK OM ARBOGA


NYSÄTERNS FJÄLLGÅRD

NÄTBOKHANDELN ANTIKVAR

__________________________

Var finns personen?
Vem äger företaget?
Vad har skrivits om din medicin?

NÄR DU VILL VETA SAKER:
Låt oss hjälpa dig att hitta information
om människor och saker, om företag, föreningar och företeelser

MAILA DIN FRÅGA TILL
harry@holm.tf


________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.
KLICKA HÄR
för att se vilken brist som lär orsaka vilken sjukdom/krämpa
www.arbogasidan.se/halsa
___________
______________

_____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS

________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
I den här högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se
_____________________________


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________