*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

____________________________

TISDAGEN den 31 oktober väntas en hel del solglimtar i Arbogatrakten. Temperaturen når upp till sex plusgrader och efter de senaste dagarnas besvärande blåst lugnar vindarna nu ner sig mer och mer under denna tisdag. Och idag är det den riktiga Halloween. Mer om det längre ner i spalten, där jag också bjuder på ett recept.

HÖSTLOVSKUL kallas programmet på Arboga Museum, Nygatan 37, mellan 10 och 16 idag. Det innebär bland annnat Regnbågsjakt:. Kanske väntar en kruka med guld vid regbågens slut? Och Pysselbord: Gör en kylskåpsmagnet av ett gammalt mynt eller färglägg teckningar av mynt och medaljer.

DET ÄR NU också sista chansen att besöka utställningen "Med samma mynt". Där kan vi se en kopia av världens största mynt. Besökarna får också veta mer om kyrktuppens hemlighet.

HALLOWEEN-AFTON arrangeras vid Ekbacksbadet i Arboga kl 16 idag. Dit är alla som vill, kan och vågar välkomna. Halloweenaktiviteterna är familje-vattengympa, häxgryta och en spök-vandring!

MANSKÖREN slår ett slag för Mustaschkampen i form av en konsert 19:00 - 20:00 i kväll på Stadskällaren i Arboga. Det är fri entré, men det finns möjlighet att lämna ett bidrag till Prosta-tacancerfonden och Mustaschkampen. Arrangör är Arboga Manskör.

HALLOWEEN är det den 31 oktober, inte minst i USA men också i vårt land sedan 1990-talet då Handeln införde denna företeelse i Sverige. Halloween betyder egentligen Alla helgons afton (ordet kommer av All Hallows Eve).

MOTIVET för firandet med dödskallar och skelett och pumpor kan – i grunden och psykologiskt sett – vara detsamma som vårt svenska mönster att denna helg tänka på dem som gått bort.

BARNEN är skrämmande utklädda. De ringer på dörren och säger ”Bus eller godis”. Så det bäst att ha en skål karameller i beredskap idag. För bus vill vi ju inte ha. För de unga är det en roande höstlovssyssla att göra något annorlunda än det andra dagar fylls av.

Detalj på vår halloween-tårta.

HEMMA HOS oss brukar firandet inskränka sig till att hustrun gör en tårta som är lite skrämmande. Och jag tillverkar en pumpa-soppa, som faktiskt brukar bli förvånande god. Vill du veta receptet? Okej.

SKALA OCH kärna ur en butternut-pumpa, dela den i småbitar. Gör lika med en rätt stor mjölig potatis. Finhacka en gul lök. Och riv färsk ingefära. Stek löken mjuk i matolja i en kastrull, ungefär fem minuter. Häll så ingefäran och fräs den med löken i en halv minut.

DÄREFTER är det dags att direkt hälla i pumpabitarna, potatisbitarna och en liter kycklingbuljong. Och gärna lite sweat and sour sås, för att ge lite extra sting i soppan. Koka i sådär 25 minuter. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Salta. Och kläm ur saften ur en limefrukt över soppan. Servera. Och njut.

HARRY HOLM 2017 10 31

_____________________________

MÅNDAGEN den 30 oktober blir en solig dag i Arbogatrakten. Temperaturen når upp till fem plusgrader. Men den rätt friska vinden göra att det i verkligheten kommer att kännas klart kallare.

BIO KONTRAST. Filmen Frantz spelas upp på biografen i Arbogas medborgar-hus kl 19 denna måndagskväll. Den berättar historien om Anna Hoffmeister, en ung tyska vars man, Frantz, dödats i striderna mot Frankrike under första världskriget. När den mystiske fransmannen Adrien en dag lägger blommor på Frantz grav väcks starka
känslor och passion.

FRANTZ ÄR den senaste filmen av den franske regissören François Ozon. (Bakom stängda dörrar, Potiche - en fransk troféfru och Åtta kvinnor). Den tävlade och uppmärksammades stort på både Venedigs och Torontos filmfestivaler i september. Huvudrolls-innehaverskan, Paula Beer, prisades dessutom som "Bästa nya skåde-spelerska" i Venedig. Filmen är 1 timme och 53 minuter lång och tillåten från 11 år. Som vanligt har Bio Kontrast det aptitliga biljettpriset på 50 kronor.

HARRY HOLM 2017 10 30

____________________________

HELGEN ÄR här, och ett par soliga lediga dagar väntar. Desstuom kommer som vanligt till veckoslutet min kristna betraktelse. Som alltid, först ett bibelord:

Sjung till Guds ära, lova hans namn,
hylla honom som rider på molnen!
Herren är hans namn, jubla inför honom,
de faderlösas fader, änkornas försvarare,
Gud i sin heliga boning.
Gud ger de ensamma ett hem
och de fångna frihet och lycka,
men upprorsmännen får bo i öknen.

Ps 68:5-7

20:e söndagen efter Trefaldighet
Att leva tillsammans


VI MÄNNISKOR är egentligen dåliga på att leva tillsammans. I familjerna till exempel. Det finns massor med trasiga familjer och trasiga familjer ger inte sällan trasiga barn.

ÄVEN I ”hela” familjer är det svårt att leva tillsammans, stress och riktiga eller inbillade krav gör att det saknas tid för barnen och för varandra.

I FÖRSAMLINGEN är många fullt upptagna av verksamheten, som Owe Lindeskär sa när han var inne på ämnet i sina bibelstudier i Pingstkyrkan i Arboga en kväll för några år sedan..

DET SKALL städas och det skall sammanträdas, i fastighetsråd, i styrelse och andra organisatoriska försam-lingsenheter, högtaleriet skall fungera, musik skall engageras, planeras, utföras etc.

TIDEN FÖR att bygga och sköta relationer blir en bristvara, relationer med andra människor, relationen med Gud.

I STADEN är vi inte heller tillsammans som vi skulle kunna vara. Människorna umgås mest gruppvis, kolleger med kolleger, grannar med varandra, församlingsmedlemmar med andra församlingsmedlemmar. Det blir en stad fylld av folk som på olika sätt är innanför och utanför.

I VÅRT LAND, Sverige, är vi inte heller så bra på att vara tillsammans, gruppe-ringar blir det också där. Storstadsbor contra landsortsbor,svenskar versus invandrare. Makthavare mot "vanliga" människor.. Och detta i ett land där det t o m inom kristenheten skapas bestämmelser som gör att normlösheten blir en norm.

SER VI OSS om i världen, oftast via den (för många) största guden, TV:n, så
speglas mest osämja mellan människor – politik och krig – och vi skapade varelser lyckas inte ens leva tillsammans med vår natur, med ödesdiger miljöförstöring till följd.

RECEPTET är mitt i bedrövelse enklare än man kan tro: Se på Gud! Vår familjefar. Vår pappa. Eller mamman (enligt Lina Sandells originaltext till Blott en dag ”samma moder hon dock bliver”)

GUD KAN vara mönsterpappa för varje familj. Han älskar sina barn och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad barnet bölar och tigger om.

VÅR FAR Gud lyssnar alltid på oss barn. Herren letar reda på oss när vi gått vilse. Han tröstar oss när vi är ledsna.
Om en far och mor är så, då kan vi leva i harmoni i familjen.

PÅ SAMMA sätt kan Gud vara mönsterborgmästare för varje stad.
Han älskar stadens invånare och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad olika grupper av invånare skriver insändare och tigger om.

SKALL VI kunna leva bra tillsammans behöver förstås också Löven och
FN-chefen se på människorna i sina stora familjer, dvs på svenskarna respektive världsmedborgarna, som Gud ser på oss människobarn.

HAN LYSSNAR ju alltid på oss barn. Han letar alltså reda på oss när vi gått vilse ochtröstar oss när vi är ledsna.
Om en statsminister eller en FN-chef är så, och detta smittar på alla andra, då kan vi leva i harmoni i världsfamiljen. Tillsammans. Hur olika vi än är.

SPECIELLT om vi kristna lyckas sprida våra välsignelser vidare, och berätta för alla vi möter, om föredömet Jesus – Guds son – det mönstersyskon vi alla önskar likna och vara tillsammans med.
Amen

HARRY HOLM 2017 10 28

____________________________

FREDAGEN de 27 oktober blir det finaste vädret på förmiddagen i Arbogatrakten. Som mest väntas fem plusgrader och vinden väntas vara rätt svag.

ARBOGA BIO. På biografen i Arbogas medborgarhus visas kl 19 kväll, fredag, filmen Thor: Ragnarök. Där hålls Thor fängslad på andra sidan Universum utan sin mäktiga hammare. Han för en kamp mot tiden för att ta sig tillbaka till Asgård för att stoppa Ragnarök - förstörelsen av hans hemvärld och slutet för hela den Asgårdska civilisationen.

THOR STÄLLS inför ett nytt hot, den mäktiga och hänsynslösa Hela. Men innan dess måsta han överleva en dödlig gladiatortävling där han tvingas kämpa mot sin forna bundsförvant och vän från Avengers - Hulken. Filmen är 2 timmar och 10 minuter lång. Den är tillåten från 11 års ålder. Och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2017 10 27

____________________________

TORSDAGEN den 26 oktober får vi gratulera de Arbogabor som kan vistas utomhus. En sån dag det blir! Inte ett moln på himlen, åtta plusgrader och svag vind. Efter gårdagens inhållande regn hade alltså, som en tröst, meteoro-logerna för denna torsdag ett glädje-besked alltså. En får tacke...

DE STYRANDE i Arboga samlas vid 18-tiden i kväll i sessionssalen, en trappa upp i Rådhuset. Torsdagen den 26 oktober sammanträder nämligen kommunfullmäktige.

ALLMÄNHETEN är som vanligt välkommen att komma och lyssna på sammanträdet (ingång från Rådhus-gatan).. Det går även att följa sam-manträdet via webbsändningen på kommunens webbplats ( arboga.se ) eller via Västmanlands Television.

ÄRENDENA ÄR många. Bland annat ska en del så kallade medborgarförslag presenteras. Det är idéer och önskningar som kommit till kommuen från andra än de styrande politikerna. Idag handlar dessa om lekplats i Lunger, fast anställda vikarier till grundskolan och förskolan samt om extra pengar till upprustning av utomhusmiljöer kring skolorna.

VISSA SÅDANA förslag har redan hunnit så långt att de i kväll får sitt svar. Det ska ges svar på medborgarförslaget om att Arboga kommun borde ta initiativ för att anlägga en enkel naturstig längs Arboga åns norra sida. Och så ska det svaras på ett återremitterat medbor-garförslag om att införa bussar i Arboga på morgon och eftermiddag.

DESSUTOM handlar kvällens sam-manträde en hel del om pengar, till exempel kommunens delårsrapport om hur det ser ut med intäkter och utgifter efter årets första åtta månader, det vill säga .2017-08-31. I kväll redovisas också en andra ekonomisk prognos för hur år 2017 kommer att sluta för kommunen.

HARRY HOLM 2017 10 26

____________________________

ONSDAGEN den 25 oktober kan vi räkna som dygnet som började med regn och fortsatte med regn över Arbogatrakten. Rikligaste blötan kommer fram till lunchtid. Sedan "bara" regnar det fram till kl 18 ungefär. Om vi får tro meteorologerna.

JAG ÅLDRAS - därför lever jag. Så är rubriken på föreläsningen på Arbogas bibliotek kl 18 på onsdagen. Det är Berit Carlström som reflekterar kring att bli äldre och synen på åldrandet. Det kostar inget att lyssna.

FILMEN på biografen i Arbogas Medborgarhus i kväll heter "Vilken jävla cirkus". Filmen börjar kl 19 och handlar om Hugo som cyklar omkull och vaknar upp på en cirkus.

EN KONSERT för världens barn blir det kl 18 denna onsdag, i Rotundan i Arbogas medborgarhus. Det är Arboga Kulturskola som arrangerar, i samarbete med Röda korset. Det är fri entré.

HARRY HOLM 2017 10 25

____________________________

TISDAGEN den 24 oktober är det alltså exakt två månader till julafton. Idag byts morgonens lilla solglimt i en helt molnig heldag i Arbogatrakten. Det blir fem grader som varmast. Men vinden väntas rätt vänlig. Och vädret ganska bra.... jämfört med i morgon onsdag då regnet det bara öser ner.

FN-DAGEN är det idag, den 24 oktober, och den dagen är logiskt nog instiftad av FN, Förena nationerna. FN-dagen kom till som ett minne av att FN-stadgan trädde i kraft detta datum efter att de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemsstaterna hade ratificerat FN-stadgan.

HÖGTIDSDAGEN instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. FN-dagen har firats sedan 1948, och påbjuds av FN:s Resolution 168 från 31 oktober 1947. Den 6 december 1971 rekommenderades i resolution 2782 (XXVI) att dagen skulle bli en helgdag i samtliga medlemsländer. Inte är den det i Sverige i alla fall.

JAG FÅR allt mindre lust att fira FN-dagen. Organisationen verkar sådär extra genombyråkratiserad. Typexempletet är ju den FN-anställde Anders Kompass, som fick sparken från sitt FN-jobb för att han larmade om att FN-soldater utförde sexuella övergrepp på bl.a. barn.

FN STÄNGDE av Anders Kompass efter att han flaggat om en rapport om hur franska soldater begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Jag såg i TV själve biträdande FN-chefen Jan Eliasson säga att Kompass gjorde fel.

FÖR ATT INTE tala om hur FN behandlar Israel. Inte nog med att Hitler försökte utplåna judarna, nu vill Förenta Nationerna hjälpa araberna att fortsätta Hitlers arbete. Ett steg i detta var när FN beslutade att Israel måste stoppa alla nya bosättningar påVästbanken.

ISRAEL HAR tidigare fått Samarien (Västbanken) i fredsavtal med Jordanien. De har dessutom tilldelats området som en Judisk del i avtal under början av 1900-talet. De har alltså laglig rätt till området. Men likafullt beslutar FN att judarna inte får bosätta sig där.

ETT ANNAT exempel, då FN-organet Unesco bestämde om att Israel inte hade någon rätt till tempelplatsen, med motiveringen att där aldrig stått något judiskt tempel och att det därför bara Islam som hade rätt till den platsen. Om judarnas tempel står det i Bibeln och den skrevs långt innan det fanns något islam.

MUHAMMED levde cirka 570–632 Efter Kristus. Muslimerna tror att det var Gud (Allah) som genom Muhammed då gav dem Koranen som deras heliga skrift. Men FN:s generalförsamling har beslutat att Israel skall lämna gamla Jerusalem, det egentliga Jerusalem och Samarien och Judéen till Arabsidan och Norra Israel till Syrien.

INGA AV de sist nämnda besluten var juridiskt giltiga. Men det är beslutet i Säkerhetsrådet om att Israel inte får bygga bosättningar i Samarien och Judéen, varför beslutet kan följas av sanktioner från andra länder i världen. Så det är inte lätt att fira FN-dagen idag.

HARRY HOLM 2017 10 24

_____________________________

MÅNDAGEN den 23 oktober blir inte särskilt varm i Arbogatrakten, 5-6 plusgrader som mest och ont om solglimtar samt en rätt bister vind. Än finns lyckligtvis en del löv kvar på träden som med sina färger kan lysa upp vår tillvaro.

SER PÅ TV, det gör vi ju. Och hittills har alla fått betala lika mycket för det, det vill säga radio- och Tv-licensen. Räkningarna har kommit från Radiotjänst i Kiruna, på sista tiden i långa sjok - flera räkningar på en gång vilket det kanske för en och annan blivit svårt att hålla reda på. Men nu är det snart slut på detta.

I FORTSÄTTNINGEN ska inte alla betala lika mycket. Men som skatt. En sorts TV-skatt. Lite rättvisare blir det, på ett sätt: Det blir billgare för dem som tjänar lite pengar, en procent för alla som har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Max-beloppet träffar den som har en inkomst på minst 131.000 kronor per år.

OCH DETTA max-belopp för TV-tittandet är då 1.308 kronor. För varje person över 18 år. För varje person alltså. Så är man två vuxna personer i hushållet, och det är ju inte ovanligt, så blir skatten för det hemmet 2.616 kronor per år. (Idag är TV-licensen 2.340 kronor per år, hur få eller hur många man än bor hemma.)

SÅ DYRARE blir det för väldigt många. Men pengarna ska gå till något bra, till public service - till stationer som gör program som inte bara är underhållning och actionfilmer. Nyheter och fördjupningar av nyheter. Utan risk att TV-annonsörena kan påverka programutbudet.

MEN DÅ kommer en annan risk. Det blir alltså staten som ska dela ut de öronmärkta tv-skatte-pengarna till exempelvis SVT. Finns det då en risk att redaktionerna känner att de måste göra program som inte retar "staten", att de aktar sig för att för hårt kritisera "dom som bestämmer"? Det ju är precis sådana program som behövs, de som är kritiskt granskande. De är det viktigaste med public service.

HARRY HOLM 2017 10 23

___________________________

HELGEN ÄR här, då också min kristna betraktelse. Som alltid, först ett bibelord:

Sjung till Guds ära, lova hans namn,
hylla honom som rider på molnen!
Herren är hans namn, jubla inför honom,
de faderlösas fader, änkornas försvarare,
Gud i sin heliga boning.
Gud ger de ensamma ett hem
och de fångna frihet och lycka,
men upprorsmännen får bo i öknen.

Ps 68:5-7

20:e söndagen efter Trefaldighet
Att leva tillsammans


VI MÄNNISKOR är egentligen dåliga på att leva tillsammans. I familjerna till exempel. Det finns massor med trasiga familjer och trasiga familjer ger inte sällan trasiga barn.

ÄVEN I ”hela” familjer är det svårt att leva tillsammans, stress och riktiga eller inbillade krav gör att det saknas tid för barnen och för varandra.

I FÖRSAMLINGEN är många fullt upptagna av verksamheten, som Owe Lindeskär sa när han var inne på ämnet i sina bibelstudier i Pingstkyrkan i Arboga en kväll för några år sedan..

DET SKALL städas och det skall sammanträdas, i fastighetsråd, i styrelse och andra organisatoriska försam-lingsenheter, högtaleriet skall fungera, musik skall engageras, planeras, utföras etc.

TIDEN FÖR att bygga och sköta relationer blir en bristvara, relationer med andra människor, relationen med Gud.

I STADEN är vi inte heller tillsammans som vi skulle kunna vara. Människorna umgås mest gruppvis, kolleger med kolleger, grannar med varandra, församlingsmedlemmar med andra församlingsmedlemmar. Det blir en stad fylld av folk som på olika sätt är innanför och utanför.

I VÅRT LAND, Sverige, är vi inte heller så bra på att vara tillsammans, grupperingar blir det också där. Storstadsbor contra landsorts-bor,svenskar versus invandrare. Makthavare mot folkmassorna. Rika och
fattiga. Och detta i ett land där det t o m inom kristenheten skapas bestämmelser som gör att normlösheten blir en norm.

SER VI OSS om i världen, oftast via den (för många) största guden, TV:n, så
speglas mest osämja mellan människor – politik och krig – och vi skapade varelser lyckas inte ens leva tillsammans med vår natur, med ödesdiger miljöför-störing till följd.

RECEPTET är mitt i bedrövelse enklare än man kan tro: Se på Gud! Vår familjefar. Vår pappa. Eller mamman (enligt Lina Sandells originaltext till Blott en dag ”samma moder hon dock bliver”)

GUD KAN vara mönsterpappa för varje familj. Han älskar sina barn och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad barnet bölar och tigger om.

VÅR FAR Gud lyssnar alltid på oss barn. Herren letar reda på oss när vi gått vilse. Han tröstar oss när vi är ledsna.
Om en far och mor är så, då kan vi leva i harmoni i familjen.

PÅ SAMMA sätt kan Gud vara mönsterborgmästare för varje stad.
Han älskar stadens invånare och ställer upp för dom. Men han sätter också gränser och struntar i att ge bönesvar när han vet att det finns något bättre vid horisonten än vad olika grupper av invånare skriver insändare och tigger om.

SKALL VI kunna leva bra tillsammans behöver förstås också Löfven och
FN-chefen se på människorna i sina stora familjer, dvs på svenskarna respektive världsmedborgarna, som Gud ser på oss människobarn.

HAN LYSSNAR ju alltid på oss barn. Han letar reda på oss när vi gått vilse.
Han tröstar oss när vi är ledsna.
Om en statsminister eller en FN-chef är så, och detta smittar på alla andra, då kan vi leva i harmoni i världsfamiljen. Tillsammans. Hur olika vi än är.

SPECIELLT om vi kristna lyckas sprida våra välsignelser vidare, och berätta för alla vi möter, om föredömet Jesus – Guds son – det mönstersyskon vi alla önskar likna och vara tillsammans med.
Amen

HARRY HOLM 2017 10 22

___________________________

DEN den 21 oktober kommer att bli rätt solig i Arbogatrakten. Temperaturen når upp till 8 grader. Vinden är vänligast på förmiddagen. Idag skulle det ha varit Höstmarknad på Järntorget, den marknad som i flera hundra år arrangerats första lördagen i septemer. Arrangerande Arbogakarnevalen bytte datum till den 21 oktober, med motivet att "knallarna vill det". Men knallarna ville visst hellre vara i Köping, som också har marknad idag. Så Arbogas fick ställas in. Så blir det när man byter dag för en minst sagt inarbetad marknad.

TÄVLING FÖR BARN. Lions Club i Arboga arrangerar en fredsaffischtävling i samarbete med bildlärare och elever i årskurs 5 i Arbogas skolor. Utställningen visas i bibliotekets galleri 20-24 oktober. Lördag 11-14, måndag-onsdag 15-19 och fredag 15-18.

LIONS KONSTTÄVLING uppmuntrar ungdomar i hela världen att uttrycka sin syn på fred. Temat för 2017 – 2018 är "Fredens framtid". Elever som är 11, 12 eller 13 år gamla den 15 november kan delta i tävlingen. Varje affisch bedöms för sin originalitet, konstnärlighet och presentation av temat. De bästa bidragen erhåller pris och vinnaren får gå vidare till en distriktstävling inom Lions. Tävlingen avgörs till sist i USA med prisutdelning.

SPINNA TRÅD. Klockan 11-14 är det en Spinna-tråd-träff på Arbogas bibliotek. Vill din Spinnrock träffa nya vänner i höst? Så frågar arrangören, Köping, Arboga, Kungsör Slöjd- och Hantverksförening som välkomnar alla som under enkla, avslappnade, trevliga former vill komma och spinna tillsammans. Man väljer själv om man vill vara med en liten stund eller hela dagen. Det är bara att ta med spinnrocken, material att spinna tråd av samt egen förtäring för dagen. Några kardor och sländor finns på plats för utlåning för den som vill prova på att spinna.

BARN-FILM. "My little pony" visas kl 15 idag, lördag i biografen i Arbogas Medborgarshus. Handlingen: När en mörk kraft hotar Ponyville och Mane 6 tvingas ut på en resa till utkanten av Equestra för att rädda sitt älskade hem. Under resans gång träffar de på nya vänner och ställs mot farliga prövningar. Fillmen, som har svenskt tal, är 1 timme och 39 minuter lång. Biljetten kostar 80 kronor.

HARRY HOLM 2017 10 21

____________________________

FREDAGEN den 20 oktober kommer vi i Arbogatrakten att få leva under en molnig himmel. Framåt lunch strävar termometern upp till 6 grader och där ligger den dagen ut. Och vinden blir svag.

SOLSKEN FÅR vi nog vänta till lördag med att njuta av. Och samtidigt måste vi alla i morgon, lördag, sörja över att ett av Arbogas kulturarv gått i graven, höstmarknaden på Järntorget är inställd för första gången på flera hundra år.

FILMEN I KVÄLL, i biografen i Arbogas medborgarhus, börjar kl 19 och heter Vilken jävla cirkus. Handlingen: Hugo har stått och stampat på samma ställe i livet sedan han förlorat sitt livs stora kärlek Agnes.

MED VÄRLDEN på sina axlar cyklar han en dag för fort och kör omkull. Hugo faller handlöst mot marken, svimmar av, och vaknar upp på ett udda ställe – i en cirkusvagn! Den visar sig tillhöra den vänlige och tankspridde cirkusdirektören Casall.

EN NY VÄRLD öppnar sig, med otaliga karaktärer som lever ett liv långt bortom vardagen. En kock som inte kan laga mat, en clown som är mer arg än glad och… vackra, mystiska Anna. Vem är hon? Vad är det för hemlighet hon döljer? Långsamt öppnas dörren till ett nytt och annorlunda liv. Men vågar Hugo ta steget?

DANS I PARKEN. Det är den gamla kända orkestern Mats Bladhs som spelar upp i Folkets Park i Arboga i kväll mellan 20 och 24. Matz Bladhs är ett dansband i Falkenberg som fick sitt namn vid årsskiftet 1968-1969. Många av åren därefter gick bandet fram med album efter album med beteckningen Leende dansmusik.

HARRY HOLM 2017 10 20

____________________________

TORSDAGEN den 19 oktober kommer också den att vara en vacker dag i
Arbogatrakten. Himlen blir i stort molnfri och 8 plusgrader är max. Men vinden är så svag att den knappast kommer att märkas.

DEN LILLE PRINSEN. Så heter teaterpjäsen på Medborgarhuset i Arboga kl 19 i kväll. En pilot har tvingats landa med sitt flygplan i öknen. När han lagar planet dyker en liten prins upp från planeten B612.

PRINSEN är fylld av spännande historier om kungligheter, talande ormar, fina blommor, en rädd räv och en människa som äger alla stjärnorna på himlen...

DEN HÄR barnboksklassikern "Den lille prinsen" skrevs av Antoine de Saint- Exupéry för över sjuttio år sedan och spelas för arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år.

FÖRESTÄ'LLNINGEN spelas på arabiska och översätts till svenska med hjälp av textmaskin. Biljetter, som kostar 50 kr styck, säljs bland annat på Arboga Stadsbibliotek.

HARRY HOLM 2017 10 19

____________________________

ONSDAGEN den 18 oktober kan vi i Arbogatrakten glömma att det har regnat i natt. För nu blir det andra bullar. Molnfri himmel väntar oss hela dagarna, både onsdag och torsdag. Svag vind dessutom, i morgon närmast obefintlig. Man får tacka. Och så är det Slipsens Dag idag, mer om det längre ner i spalten.

BIO I KVÄLL. Snömannen. Så heter filmen i biografen i Medborgarhuset i Arboga ikväll kl 19. Handlingen: En elitgrupp kriminalspanare, ledd av Harry Hole (Fassbender), undersöker ett fall där en person försvunnit under årets första snödag. Han misstänker att det är en seriemördare som återvänt.

MED HJÄLP av sin briljanta rekryt (Ferguson) måste han knyta samman decenniegamla fall med ett brutalt aktuellt sådant om han ska hinna överlista sin ondskefulla motståndare innan snön kommer. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 15 år.

Slips t.v. och så ett boloband, bolo tie.

SLIPSDAGEN. Idag är det den Internationella Slipsdagen. Det är Academia Cravatica som har utlyst den 18 oktober som den internationella slipsdagen. Organisationen verkar för att allt fler länder runt om i världen ska uppmärksamma klädesplagget.

INTERNATIONELLA slipsdagen, eller Slipsens dag som den också kallas, är en dag för att hedra och uppmärksamma slipsen som accessoar. Dagen firas för att visa uppskattning av slipsen och framförallt för att öka användandet. Uppslagsboken på Internet, Wikipedia, förklarar begreppet "slips" som följer.

”SLIPS ÄR ett smalt band av tyg knutet runt skjortkragen som bärs till kavaj eller kostym tillsammans med skjorta. Slipsen är en typ av kravatt, liksom flugan, som anses ha samma ursprung. I grunden handlar det om en rosett att hålla ihop kragöppningen med, men den har egentligen ingenting med skydd mot väder och vind att göra.”

”SLIPS KAN även ingå i arbetskläderna eller uniformen för till exempel betjänter och servitörer. I början av 1900-talet samexisterade flugan med slipsen, men mot mitten av århundradet gick flugan ur modet, och det blev något av en manlighetsrit att lära sig knyta och bära slips i tonåren. I dag används fluga mest inom restaurang- och serviceyrken samt tillsammans med smoking och frack.”

VISST ÄR det snyggt med slips. Men jag använder inte plagget så ofta. Det sitter åt lite hårt i halsen för att vara bekvämt. I stället har jag i några decennier använt bolo-band i stället, eller bolo tie som det heter i USA och som här i Sverige mest bärs av oss som gillar countrymusik. Med bolo kan man reglera ”åtsittandet” under hakan efter hur varmt det är. Vi är inte så många här i landet som använder bolo-band, så lite sticker det ut att ha ett sådant.

MEST STACK jag ut när jag var på den gigantiska bokmässan i Frankfurt i Tyskland. Dit kommer varje år cirka 7.300 utställare från 100 länder och runt 275 000 besökare.. Av dessa besökare och utställare var minst 200.000 män. Av dessa män hade nästan alla mörk kostym. Och alla hade slips. Utom jag, som alltså bar boloband. Aldrig har jag varit mer katt bland hermelinerna.

HARRY HOLM 2017 10 08

 

____________________________

TISDAGEN den 17 oktober kommer också den att få en temperatur upp till 15 plusgrader. Efter nattens regn, som slutar helt i åttatiden på morgonen, blir det inte bara uppehållsväder – utan kanske till och med några solglimtar från elvatiden och omkring tre timmar framåt. Vinden friskar i under eftermiddagen och kvällen.

MATTECENTRUM är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever och studenter i Sverige. Matte-centrum har öppet varje tisdag på Arbogas biblioteket mellan klockan 17-19.

DÄR GES HJÄLP med matte på högstadie- och gymnasienivå. Besökaren behöver ha med sig matteböcker, pap-per att räkna på, penna, sudd, räknare och ett glatt humör. Alla får vara med, oavsett skola, ålder, kön, ursprung eller kunskapsnivå.

MODERATERNA ville i helgen förbjuda tiggeri. Jag tycker att de numera allt oftare saknas tiggare utan för vår butik, Asplunds Ica Supermarket. Det gör inget, förhoppningsvis är tiggaren hemma hos familjen i Bulgarien. Det tycker nog både han och familjen är skönt. Och konstaterar att det är bättre att vara fattig hemma bland nära och kära än att vara fattig i yrsnö och kyla utanför en matvarubutik i Sverige.

ICA-HANDLAREN Peter Eriksson, i Hede i Härjdalen, skrev så här på Facebook i går morse: ”Fick besök av våra bulgariska vänner Bobby o Slafka helt plötsligt här. Dom kommer o sitta här utanför butiken ett tag framöver här o försöka dryga ut bärplocknings-pengarna innan dom åker hem igen...”

NÅGRA debattörer hävdar att man inte kan förbjuda tiggeri eftersom man inte kan förbjuda fattigdom. Och andra menar att om det blir tiggeriförbud skulle inte heller Frälsningsarmén - och andra - kunna skramla in pengar till välgörande ändamål.

VORE DET inte det bästa, om det nu ska bli en ny tiggerilag eller -förordning, att bara förbjuda tiggeri som yrke. För det är ju det som det handlar om, den organiserade utplacering av folk med mugg utanför svenska affärer. Så ser ju också tiggarna själva på saken. För bulgarerna i Hede konstaterade ju igår att när bärplockaryrket är slut, då är det dags att hoppa över till tiggeriyrket.

OM DET NU ska vara ett förbud mot tiggeri, föbjud då bara "det tiggeri som bedrivs under yrkesliknande former". Det förslaget läger jag utan att närmare ha studerat moderaternas stämmobeslut.

HARRY HOLM 2017 10 17

_____________________________

MÅNDAGEN DEN 16 oktober 2017 blir det från lunchtid strålande solsken över Arbogatrakten och 15 plusgrader. Vinden avtar också, timme för timme. Så vi får väl instämma i det Peps Persson sjunger: Oh Boy, vilket vackert väder!

PÅ ARBOGAS biliotek blir det drop-in studie- och yrkesvägledning kl
17.00 - 19.00 . Studie- och yrkesväg-ledare Astrid Fäldt från Högskolecent-rum finns på plats för den som vill diskutera utbildning och yrke eller drömmar och framtid.

INFORMATION ges också om kommunens vuxenutbildningar, där det bland annat går att studera SFI, gå grundskole- och gymnasiekurser samt studera till undersköterska och ingenjör på yrkeshögskola. Arrangör är Högsko-lecentrum.

OM HJÄLMAREN handlar det kl 18.30 i kväll på Arbogas bibliotek med rubriken är ”Rent vatten, vår livskvalité”. Det kostar inget att lyssna till dessa föredrag. Lotta Carlström, Vatten-samordnare från Hjälmarens Vatten-vårdsförbund, och Ulf Zackrisson, VA-chef från Arboga kommun, pratar om vattentemperaturen och Hjälmarepro-jektet. De talar också om Hjälmaren som vattentäkt för dricksvatten. Miljö-partiet, som arrangerar, bjuder på frukt under kvällen.

BIO KONTRAST visar kl 19 i kväll en film som heter Exfrun. Katja Wiks långfilmsdebut är en lika svidande som träffsäker satir om livets gång. Hand-lingen: Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling.

EXFRUN VERA kan inte släppa taget om sin ex-man. Med lika delar humor och allvar berättar Exfrun om tre relationer och tre kvinnor, där flickvän-nen, frun och exfrun samsas i en träffsäker satir om livets gång – från nyförälskelse till skilsmässa. Biobiljetten kostar bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2017 10 16

_____________________________

INFÖR DENNA, artonde söndagen efter Trefaldighet, tänker predikanterna, speciellt de i Svenska kyrkan, på temat "Att lyssna i tro". Så då gör också jag det, så här i månaden oktober,
Och börjar med ett bibelord:
Judarna blev förvånade och sade: ”Hur kan han som inte har studerat vara så lärd?” Jesus svarade: ”Min lära är inte min, utan hans som har sänt mig.” (Johannesevangeliet 7:15)

18:e söndagen efter Trefaldighet
ATT LYSSNA I TRO

ATT LYSSNA I TRO är alltså temat idag. "Min lära är inte min, utan hans som har sänt mig". Den där raden behöver jag när jag fylls av själv-rannsakan och undrar vad i allsin dar jag håller på med. Här skriver jag, som tämligen nyväckt kristendomsivrare, en betraktelse i veckan på Internet.

JAG FÖRFATTAR insändare till olika tidningar, när humanister och andra är för mycket ute och seglar. Jag skriver kristna sångtexter. Jag predikar ibland och jag leder gudstjänster i min frikyrka, som idag, då vi kl 16 har Musik & Café med Köping Gospel Brothers som sjunger och spelar med Pelle Karlsson-tema.

OCH ÄNDÅ har jag inte nämnvärt studerat teologi. Ett par för mig värdefulla bibelskolor har jag gått men är egentligen oerhört ”olärd” på området. Till och med livets hårda skola har varit rätt så ”ohård” för min del. Så varför tar jag då sådan plats med mitt spridande av Jesu lära?

FÖR ATT MIN lära inte är min. Det är inte jag som styr, för då skulle jag förmodligen styra ner i det ena eller andra diket, rena singelolyckan. Nej, det är inte jag, utan det är Gud som styr. Och Gud är kärleken, står det i Bibeln.

JAG VILL ATT människor ska må bra, på alla sätt. Medicinskt sett förstås men också att de ska bli räddade till ett härligt liv här på jorden och till något ännu härligare i himlen. Med hjälp av det jag säger och sjunger och skriver vill jag att allt fler människor ska hitta till tron på Gud och Jesus och Den helige Ande.

"BRÖDER, MITT hjärtas önskan och min bön till Gud är att de ska bli räddade” för att låna ord av Paulus.
När han under vintern 57-58 e.Kr. satt i Gajus hus i Korinth, dikterade han ett brev för skrivaren Tertius. Det brevet togs sedan till Rom av Foibe, kvinnan som – enligt en text i Bibel 2000 – var ledare i grannförsamlingen Kenchrai.
Det är alltså där, i Romarbrevet (10:1), som Paulus skriver: ”Bröder, mitt hjärtas önskan, och min bön till Gud är att de ska bli räddade.”

DET KÄNNS så självklart att man vill lyda sin tro och försöka få sina med-människor att hitta den väg som går till himmelen. För det är verkligen ett fynd. Så här säger Jesus: ”Med himmelriket är det som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han och säljer allt han äger och köper den.” (Matt. 13:45-46)

Jag ber:
Käre god Gud, låt din Ande styra våra hjärtan, så att vi känner Din vilja och så att vi orkar leva efter Din vilja, det vill säga leva med Din kärlek som den demonstrerades av Jesus Kristus vår Herre. Amen.¨

HARRY HOLM 2017 10 15

 

____________________________

LÖRDAGEN den 15 oktober blir en rätt fin dag i Arbogatrakten, åtminstone från elvatiden på förmiddagen. Och det väntas vara 15 grader varmt större delen av lördagen. Men jag tänker mest på nästa lördag. Då skulle det vara höstmarknad på Järntorget. Men det blir det inte. Arrangerande Arbogakar-nevalen har ställt in och anger som skäl att inte nog många knallar har anmält sig. Det blev som jag skrev i april 2016:
Flyttas marknaden från första lördagen i september, som gällt i flera hundra år, så
innebär det döden för Höstmarknaden i Arboga. Och det blev det.

DIGITAL OPERA kan den som vill trösta sig med. I salongen i Arbogas
Medborgarhus,ser man kl 19 denna lördagskväll Mozarts Trollflöjten som sänds live (direkt) från Metropolitan Opera i New York. Trollflöjten, Die Zauberflöte är en av Mozarts odödliga och mest spelade operor.

TROLLFLÖJTEN var också Metropolitans första direktsända opera och gavs då i förkortad version på engelska. Men nu är det den fullständiga versionen, på tyska som Arbogaborna får se och då med svensk text. Det kostar 250 kronor att vara med de
två och en halv timmarna. (180 kronor för ungdomar upp till och med 25 år), Arrangör är Föreningen Arboga Digitala Hus.

HARRY HOLM 2017 10 14

____________________________

FREDAGEN den 13 oktober blir en i stort sett solig dag i Arbogatrakten. Det väntas bara svag vind och som mest 10 plusgrader. Ja, ja. Det är fredagen den trettonde. Det betyder statistiskt sett färre (!) olyckor än en vanlig dag, vilket du kan läsa om längre ner i spalten. Där du får veta "allt" om Fredagen den 13.

BIO I KVÄLL. Snömannen. Så heter filmen i biografen i Medborgarhuset i Arboga ikväll kl 19. Handlingen: En elitgrupp kriminalspanare, ledd av Harry Hole (Fassbender), undersöker ett fall där en person försvunnit under årets första snödag. Han misstänker att det är en seriemördare som återvänt.

NED HJÄLP av sin briljanta rekryt (Ferguson) måste han knyta samman decenniegamla fall med ett brutalt aktuellt sådant om han ska hinna överlista sin ondskefulla motståndare innan snön kommer. Filmen är 2 timmar lång och tillåten från 15 år.

DANS I FOLKETS PARK. Dreams orkester spelar till dans från kl 20 till midnatt, i Arboga Folkets park denna fredagskväll. Det här ett band som spelar mest bugg men även foxtrot. Biljetten kostar 180 kronor. Och arrangör är Arboga Folkets Park-
förening.

FREDAGEN DEN 13:e har kommit, som den gör tre gånger om året. Otursdagen, säger den skrockfulle. Vilket inte stämmer, kommer du snart att få veta.

REDAN PÅ 1800-talet talades det om fredagen den trettonde som olycksdag. Men bland folk i allmänhet blev denna skrock spridd först på 1900-talet.

EN AV flera teorier hänvisar till att ett antal medlemmar i Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

EN ANNAN hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus
förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer med där och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

I NORDISKA mytologin finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud, Loke, kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

I DET GAMLA bondesamhället betraktades fredagen den 13 som ett slags helg- och vilodag, en dag som det var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre och mer äventyrlig resa.

APROPÅ RESA, så är det generellt sett till och med lite säkrare att resa fredagen den 13 än en vanlig dag, ja till och med jämfört med en vanlig fredag.

ENLIGT EN olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

HARRY HOLM Fredagen den 13 oktober 2017

-------------------------------------

TORSDAGEN den 12 oktober kommer det att regna mest hela dagen i Arbogatrakten, mest fram till lunch. Temperaturen ligger på 12 grader och vinden är ganska svag.


NATURFILM. Ingemar Lind från Tänndalen i Härjedalen är tillbaka i Arboga. Kl 18 i kväll kommer han till Arboga Biblioteks hörsal med programmet "Mitt liv som naturfilmare": Kvällen inleds med en stillbildsdel, denna gång med rubriken "Fåglar i folktron". Tyngdpunkten har han lagt på göken, denna så märkliga fågel.

"UNDER DRYGA 40 år har jag haft förmånen att ha min hobby som yrke", berättar Ingemar Lind. och fortsätter "Jag känner mig oerhört priviligierad. Med hjälp av mina tre ledstjärnor, Hänsyn, Respekt och Ödmjukhet har jag kommit både djur och fåglar nära.

"I DENNA film har jag valt ut ett antal episoder som jag lagrat på en speciell plats i min hjärnas minnesarkiv. Jag har tillbringat många dygn, veckor och månader i framför allt den nordiska vildmarken, och det är i denna del av världen jag känner mig hemma.
Det är här jag trivs som bäst. Jag är och förblir naturfilmare, det är ett sätt att leva .Det bästa", slutar Ingemar Lind.

DET ÄR FRI entré till det timslånga programmet i Hörsalen. Arrangörer är Arboga Fågelklubb, Naturskydds-föreningen Arboga och Studiefrämjandet Västmanland. Och eftersom jag var med och såg Ingemar Linds förra naturprogram i Arbogabiblioteket vet jag att det som händer i kväll verkligen är värt ett besök.

NARKOTIKABROTT. Vid en förar- och fordonskontroll i Arboga vid 16-tiden i går, onsdag, misstänktes en av passagerarna i en bil vara påverkad av narkotika. Passageraren, en 17-årig pojke, togs med till polisstationen för provtagning. Han är frigiven efter förhör, berättar Polisen Västmanland.

HARRY HOLM 2017 10 12

 

-------------------------------------

ONSDAGEN den 11 oktober kommer nattens regn att avlösas av uppehålls-väder och framåt 11-tiden kanske till och med några solglimtar. Det blir som högst 9 plusgrader. Men det är inget att klaga på, eftersom denna onsdag kommer att präglas av svag vind. Desto bitskare vindar blåste det i partiledar-debatten i förrgår kväll - mer om det längre ner i spalten.

INTERNET FÖR ALLA, under den rubriken bjuder Arboga bibliotek idag
onsdag in till en eftermiddag för alla som vill veta mer om hur man hänger med i informationsflödet på nätet. Kl 13-14 informerar bibliotekets personal om bibliotekets digitala tjänster som e-böcker och e-ljudböcker. Då demonstreras också hur man söker på kommunens webb. Och Arbogas släktforskare visar släktforskning på nätet.

IT-VERKSTAD. Klockan 15.00 - 17.00 blir det så kallad IT-verkstad på biblioteket. Då ges tips så att nybörjare kan komma igång. Besökarna kan ta med egen surfplatta, smarta mobil eller bärbara dator eller prova en av bibliotekets. Allting är gratis och biblioteket bjuder på kaffe.

BIO I ARBOGA. Blade Runner 2049 heter filmen kl 19 i kväll på biografen i Arbogas Medborgarhus. Handlingen: Trettio år har gått sedan sist. En ny blade runner – Los Angeles-polisen K (Ryan Gosling) – avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället. K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard (Harrison Ford), en tidigare blade runner som varit försvunnen i tre decennier. Filmen är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.

JAZZ I ROTUNDAN. Tomas Janzon Trio spelar upp i Rotundan i Arbogas Medborgarhus i kväll onsdag, kl 19. Det blir melodisk jazz med internationella världsartister, lovar arrangerande Arboga Musikförening. Tomas Janzon Trio består av Tomas Janzon – gitarr, Nedra Wheeler – bas och Will Terrill – trummor.

TOMAS JANZONS gitarrspel, med mjuka anslag och krispig ton, spänner över ett stort register av jazzens pärlor men också i egna kompositioner. Tomas backas upp, på denna turné, av skickliga musiker. Nedra, till exempel, har turnerat i över 25 år och har gjort inspelningar med storheter som Stevie Wonder, Ella Fitzgerald och Bob Dylan. Biljetter finns på Medborgarhuset en timme innan konserten, för den som kan betala 180 kronor kontant eller med swish.

PARTILEDARNA samlades framför TV-kamerorna i måndags kväll. Och inte blev det särskilt underhållande. Jag orkade inte se allt käbbel. Riktigt trött blev jag när Löfven påstod att han tog över misskötta statsfinanser och ett stort underskott från de borgerliga. Han tog över vad som anses vara en av Europas mest välskötta ekonomier. Vilket erkändes i hela världen. Nu använder han högkonjunkuterens inkomster till att öka de offentliga utgiftgerna som är lika stora när nästa lågkonjunktur kommer. Katastrof.

HARRY HOLM 2017 10 11

__________________________

TISDAGEN den 10 oktober kommer att ge Arbogborna en hel del solglimtar.
Och det blir 10 grader varmt. Lite blåsigt också, men inte som igår. Eftersom det är tisdag är Mattecentrum igång på Arbogas Bibliotek mellan 17 och 19. Där ges gratis hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå.

KASTMYNT var något som förekom under kungliga högtider förr i tiden. Om detta handlar föredraget i Stensalen på Arboga Museum i kväll 18:30 - 19:30. Talare är Torbjörn Sundquist från Kungliga Myntkabinettet.

HAN KOMMER att berätta att kastmynt skapades för särskilda kungliga begivenheter, till exempel kröningar och begravningar. De kastades ut till folket för att visa på regentens rikedom och generositet.

DET KOSTAR 50 kronor att höra på föredraget, men barn till och med 15 år har fri entré. Arrangörer är Hembygds-föreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM 2017 10 10

____________________________

MÅNDAGEN den 9 kommer det att regna lite hela dagen i Arbogatrakten.
Temperaturen ligger på 7 grader och det blir rätt så blåsigt, speciellt på förmiddagen. I och med att vinden kommer mest från norr, så kan vi vänta kyligt väder alltså. Världspostunionens dag är det idag, den är instiftad av Förenta nationerna.

WORLD POST DAY är årsdagen för bildandet 1874 av Universal Postal Union vid ett möte i den schweiziska huvudstaden Bern. Den förklarades som världsdag vid UPU-kongressen i Tokyo, Japan. 1969. Sedan dess har länder över hela världen årligen deltagit i firandet. Och Posten sägs idag ha en mer relevant roll än någonsin genom att tillhandahålla infrastruktur för utveckling.

MEN I VÅRT land är vi många som tycker att Posten, i form av PostNord, inte tillhandahåller lika bra "infrastruktur" som tidigare. Orsaken tycks vara att den svenska, väl fungerande Posten, tidigare Postverket, gick ihop med danska posten. Svenska delen av PostNord går fortfarande med plus medan den danska postdelen brottas med så stora förluster att röster höjs för att lägga ner danska PostNord.

CARINA CHRISTENSEN var transportminister i Danmark och med och presenterade samgåendet med Sverige för nio år sedan. Nu är hon vd för de danska vägtransportföretagen. "Vi anser att tiden är inne för regeringen att inleda en avveckling av PostNord i Danmark", säger hon enligt tidningsuppgifter och förklarar: "Vi ser ingen hållbar framtid för PostNord i Danmark, eftersom den affärsmässiga grunden för verksamheten är borta."

KANSKE ÄR det en önskedröm bara, men tänk om PostNord gjorde sig av med den danska belastningen och blev enbart svenskt. Då skulle vi kanske till och med slippa den hotande övergången till tvådagars-befordran av vanliga brev... vilken förresten svenska posten sedan länge tycks ha börjat öva på.

HARRY HOLM 2017 10 09

_____________________________

DEN HÄR HELGEN bärs det skördealster till många kyrkor, lokalt producerade varor som sedan säljs eller auktioneras bort för att ge pengar till verksamheter och människor med angelägna behov.

Tacksägelsedagen

Temat i svenska kyrkan denna söndag, Tacksägelsedagen, är lovsång. Att sjunga ut sin tacksamhet är mer än vanligt aktuellt, när det är skördetid. “Allt är jubel och sång”, som det står i eett bibelord.

TACKA SKAPAREN genom lovsång. Det är en fin form av tillbedjan, en självskriven ingrediens i varje gudstjänst. För vi har ju så mycket att tacka för.
Som det står i Psaltaren 66:1-2: “Hylla Gud, hela världen, spela och ära hans namn, ära honom med lovsång!”

I PSALTAREN 66 står det också: “Säg till Gud: Väldiga är dina verk! För din makt kryper dina fiender“
Så jag tror att djävulen mår väldigt illa när vi samlas i kyrkan och sjunger Guds lov. Just det att Satan blir lidande, är en välkommen bieffekt till det härliga uttryck för kärlek som det är att sjunga lovsång.

I NÄSTA VERS fortsätter psalm-diktaren:
“hela världen tillber dig, spelar till din ära, lovsjunger ditt namn.”
Och då går tankarna till Carl Bobergs psalm “O Store Gud”, som verkligen sjungs i hela världen. Något av lovsångernas lovsång.

FÖR LOVSÅNG, det är inte bara de taizé-aktiga korta verser som upprepas i det oändliga och som det tycks som mest de yngre kristna älskar. Lovsång är också de berättande sångerna, de äldre som nya kristna texter som i sig är som en predikan. Eller ett vittnesbörd.

EN BRA KRISTEN sång har en bra text inbäddad i en skön melodi, varvid budskapet går fram bättre och sitter kvar längre än efter en aldrig så väl förberedd talad predikan.

JAG VILL CITERA tidningen Dagen den 29 mars 2011, där Bill Gaither säger:
- Människor kommer ihåg sånger. Musik, och all konst vad den saken anbelangar, vidrör människor på djupet och ger oss något att hålla fast vid när vi behöver uppmuntran.
- Musik ger oss en väg att förklara idéer som enbart ord inte klara av att uttrycka.

DET GÄLLER i högsta grad de “idéer” i lovsångerna, som är Herrens budskap till oss och vårt budskap till Honom, det vill säga Jesus uppfyllda löften till oss och vår tacksamhet till Gud. På Tack-gelsedagen 2017 och alla andra dagar.

HARRY HOLM 2017 10 07

____________________________

FREDAGEN den 6 oktober blir också en ganska fin dag, med en hel del sol. Men som mest 10 grader och lätt bris från nordväst visar ändå att vi är inne i hösten. Idag är det Nationella anhörigdagen. Den är instiftad av Anhörigas riksförbund.

BIO I ARBOGA. Blade Runner 2049 heter filmen kl 19 i kväll på biografen i Arbogas Medborgarhus. Handlingen: Trettio år har gått sedan sist. En ny blade runner – Los Angeles-polisen K (Ryan Gosling) – avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället. K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard (Harrison Ford), en tidigare blade runner som varit försvunnen i tre decennier. Filmen är tillåten från 15 år. Biljetten kostar 100 kronor.


DANS I PARKEN. Det blir dans till Per Håkans orkester i Folkets Park i Arboga i kväll mellan 20 och 24. Entré: 180 kronor. Bandet består av Per-Håkan Helén, sång och gitarr. Linus J Karlsson, sång och piano. Björn Norbäck, sång
och trummor. Christian Olsson, sång och bas.

HISTORIEN om Per-Håkans orkester började 2011 då Per-Håkan Helén kände att det skulle vara kul att lira igen. Efter över 30 år i - och som en av grundarna av - det populära dansbandet Sannex kliade det i fingrarna. Pelle tog kontakt med gamla kollegor ifrån förr
och succén var snart ett faktum. Från början var det tänkt som ett hobbyband men på kort tid vann ph's publikens hjärta och bokningarna välde in.

HARRY HOLM 2017 10 06

____________________________

TORSDAGEN den 5 oktober blir en mycket fin dag i Arbogatrakten. Efter gårdagens blåst och avslutande regnrusk startar nu en dag med strålande solsken och svag vind. Som mest kommer termomentern att visa 12 grader.

BABYCAFÉ med babysång är det kl 09.30 - 12.00 i Trefaldgihetsgården, en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år, och deras vuxna. Det är här man sjunger och spelar tillsammans, det finns möjlighet att umgås och leka och så serveras fika till självkost-nadspris.

MÄSSA OM BALANS. Kampanjen Balansera mer uppmärkssammas i Arboga genom en ”mini-mässa” i Medborgarhuset. Klockan 14.00-15.30 erbjuder vårdcentralerna (Åbågen och Grindberga) blodtryckskontroll. Besökarna får även möjlighet att testa sin balans, delta i tipspromenad och ta del av information från medverkande kommunala verksamheter, Apotek Hjärtat, fotvårdare och Folktandvården.

ANHÖRIGDAGEN. Nationella Anhörigdagen uppmärksammas i Arboga, i Strömsborgs matsal kl 13.30 - 16.30 idag torsdag. Verksamhetsche-ferna:Camilla Andersson och Rosmarie Helanders från hemtjänsten öppnings-talar. Elisabeth Arvidsson onkologi-sjuksköterska från Västerås berättar om sina olika erfarenheter som anhörig-vårdare genom livet.

HEDQVIST & Comp underhåller där i matsalen och det bjuds på kaffe och en anhörigbakelse som kommer från Hå-Ges. Arrangörer är Arboga Anhörigförening (Anhörigas Riks-förbund), Föreningsgruppen för frivilligt anhörigstöd i Arboga (Socialför-valtningen, RödaKorset, Svenska kyrkan med flera). I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

SLÄKTFORSKNING. Infrmation omoch hjälp med släktforsning ges på biblioteket i Arboga idag torsdag. Det är ett gratisevenemang. Man får komma när man vill mellan klockan 16.00 och 19.00. Arrangör är föreningen Västra Mälardalens släktforskare.

HARRY HOLM 2017 10 05

____________________________

ONSDAGEN den 4 oktober blir en ganska solig dag i Arbogatrakten, speciellt på förmiddagen. Ganska blåsigt väntas det vara och max 12 grader varmt. Från 16-tiden kan det börja småregna. Men då kan man hålla sig inne, ta en fika - inklusive en kanelbulle, på Kanelbullens Dag.

DANS I ARBOGA. Föreningen Arboga Folkets park ordnar så kallad Social dans idag onsdag eftermiddag 13.30 – 17, för arbetslediga och pensionärer. Barrabazz är en orkester som spelar både foxtrot och gammaldags. BarraBazz duo består av Janne ”kläppen” Edlund och Lasse ”jonza” Jonsson.

DESSA TVÅ herrar har känt varandra sedan slutet på 80-talet då Norrländers och Lill-Nickes spelade NonStop-dans tillsammans på danspalatset Yesterday´s i Vallentuna. ”Kläppen” spelade då klaviatur och dragspel i Norrländers och ”jonza” sjöng och spelade saxofon, klaviatur och gitarr i Lill-Nickes. Biljetter a en hundring säljsidag vid Arboga Folkets Parks entré.

FILMEN I KVÄLL kl 19 på Biografen i Arbogas Medborgarhus heter The Nile Hilton Incident. Noredin (Fares Fares) är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i system att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps.

NÄR EN KÄND sångerska hittas död på The Nile Hilton Hotel hamnar utredningen på Noredins bord. Vad som från början verkar vara ett enkelt svartsjukedrama, visar sig mycket mer komplicerat än vad han kunnat föreställa sig. Spåren leder rakt in i den innersta kretsen runt presidenten och det enda vittnet är en ung flykting, Salwa, som jobbar svart på hotellet.

NOREDIN börjar ifrågasätta sin egen moral allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor. Det blir uppenbart för honom att jakten på rättvisa är ett ensamt lopp där ingen går att lita på.
Filmen, som är 1 timme och 51 minuter lång, är inspirerad av verkliga händelser i Kairo veckorna innan revolutionen i Egypten 2011. Den är tillåten från 15 år.

HARRY HOLM 2017 10 04

____________________________

TISDAGEN den 3 oktober väntas vara en ganska grå dag i Arbogatrakten. Förmiddagen blir i stort nederbördsfri. På eftermiddagen kan det regnskvätta lite försynt men solen tittar fram en stund ibland, som en tröst eller som en föraning om några följande dagar med bättre väder. Temperaturen idag når som högst till 13 grader.

MITT-PÅ-DAN-träff är det i Örta-gårdskyrkan idag, tisdag, kl 14. Rune Modin kommer att berätta om sitt arbete som sjömanspastor i San Fransisco. Det är fri entré, meddelar den arrangerande församlingen.

TEATER. ”Försvinnandet” heter pjäsen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. Det är ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en i familjen, och när tillvaron inte längre är som den en gång var.

ELLEN ÄR frisk som en nötkärna, hon måste till och med visa legitimation när hon ber om pensionärsrabatt, tro det eller ej! Och minns gör hon jättebra - doften av hennes pappas rakvatten sitter fortfarande i näsborrarna.

PJÄSEN SKILDRAR en kvinna med begynnande demens, sett ur hennes perspektiv. Publiken sägs få uppleva samma gradvisa förvirring som huvudpersonen själv. Trots sitt allvarliga ämne är föreställningen full av humor och ljus.

SPELTIDEN är 2 timmar och 30 minuter, inklusive 20 minuters paus. Biljetter a 120 kronor kan bl.a. köpas på Arboga Stadsbibliotek. Arrangör är Arboga Teaterförening.

Foto: PER ERIKSSON
Text: HARRY HOLM 2017 10 03

____________________________

MÅNDAGEN den 2 oktober kommer för oss i Arboga att kontrastera mot de senaste dagarna, vad gäller väderleken. Solen lyser … med sin frånvaro. Och vid lunchtid börjar regnet att närmast ösa ner. Vinden blir rätt kraftig, från söder ungefär. Under kvällen och natten väntas mest uppehållsväder.

SPOLNING av vattenledningsnätet kommer kommunens tekniska förvaltning att börja med idag, måndagen den 2 oktober. Renspolningen av delar av vattenledningsnätet görs för att få bort avlagringar ur ledningarna.

MAN BÖRJAR denna vecka med Vilsta- och Nästkvarnsområdet och nästa vecka är det området väster om Skandiagatan / norr järnvägen. I vecka 42 är det dags för området väster om Sofiedalsgatan (Lady Smith), Anneberg och Strömsnäsvägen. Sedan väntar Vinbäcksleden och Sätra i vecka 43.

FRÅN KLOCKAN 22:00 till cirka 05:00 bör ingen tappning av vatten ske inom respektive fastighet, förklarar Arboga kommun som också meddelar att vattnet tidvis kommer att vara avstängt. Med andra ord är det klokt att i förväg tappa därför upp det vatten som kan behövas. Vissa störningar och missfärgningar av vattnet kan förekomma, då är det bara att spola några minuter tills vattnet är helt klart, lyder rådet på Arboga kommuns hemsida.

BIO KONTRAST brukar gynna Arboga med att visa lite mer ovanliga filmer. På biografen i Medborgarhuset i Arboga visar Bio Kontrast kl 19 i kväll filmen Dunkirk. Det är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade soldater som under andra världskriget blir omringade av fientliga styrkor på stranden vid Dunkerque. Filmen är 1
timme och 47 minuter lång och tillåten från 15 år. Som vanligt har Bio Kontrast det aptitliga biljettpriset 50 kronor.

HARRY HOLM 2017 10 02

_____________________________

HELGEN är här och det är dags, som varje veckoslut, att bjuda på en kristen betraktelse. Denna söndag är det Den Helige Mikaels dag. Då berättas det om ärkeängeln Mikael som kämpar mot det onda genom att slåss mot draken, symbolen för det onda. (Uppenbarelseboken 12:7-12).

I MÅNGA kyrkor är temat denna söndag änglarna, därför brukar ofta flera olika berättelser om änglar lyftas fram. En är berättelsen om Daniel som för sin tros skull kastas till lejonen för att dö, men som blir skyddad av Guds änglar (Daniel 6:16-22).

EN ANNAN är berättelsen om Jakob som i en dröm får se änglar gå upp och ner mellan himlen och jorden (Första Moseboken 28:10-17). Innehållet i alla berättelserna är ofta kampen mellan gott och ont, och lyfter fram Guds seger över det onda.

Och så dagens bibelord:

”Ta på er Guds rustning, så att ni kan hålla stånd mot djävulens lömska
angrepp.”
Ef. 6:11

Den helige Mikaels dag
TRONS KRAFT


"För Gud är ingenting omöjligt".
Ju längre livet för oss, desto fler exempel får vi kristna i våra egna liv på att detta verkligen stämmer. Mirakler, både stora och små, kantar vår vandringsväg. Och det särker tron mer och mer. Och de kraftgärningar vi själva försöker oss på lyckas – i proportion till hur stark vår tro är.

VI TALADE om trons kraft och om Guds rustning, i en mindre grupp en
kväll och gillade verkligen detta tema. Vi läste bland annat Efesierbrevets 6:e kapitel, 13:e - 17:e versen, där det står om sanningens bälte.

SANNINGENS BÄLTE? Jesus är sanningen, javisst. Men tänk vilken panggrej det är att alltid försöka tala sanning. Då står man där rak i ryggen och kan inte beskyllas för lögn:

OCH SÅ bekvämt: Den som ljuger måste alltid komma ihåg sin lögn så att han eller hon inte säger något annat nästa gång. Den som håller sig till sanningen behöver aldrig fundera över tidigare repliker, det är bara att tala ur hjärtat.
Ibland är man osann för att man inte vill såra. Men det kan också vara fel sätt. Som en filosof sa:
– En sanning gör ont en kort stund, en lögn svider hela livet.

FRÄLSNINGENS hjälm gör – om allt är som det ska – att vi tänker rätta
tankar. Och oroas man över att det ”bär iväg” med funderingarna ibland, då finns Andens svärd där: Bibeln. Det är bara att läsa den och få svaret: Vad skulle Jesus ha gjort i denna situation?

OM INTE annat blir svaret: Ta på dig skorna! Villigheten skor, viljan att gå
ut i världen – exempelvis i Arboga – och förklara för människor vilket härligt liv det går att leva efter en omvändelse, som kristen, med trons kraft, i Guds rustning.

EN AV DE förnämliga effekterna av att ha blivit kristen är den kraft som det innebär av att be i tro. Jag tycker mig ha märkt att ju starkare tro man har på att det man ber om ska bli verklighet, desto snabbare och bättre förverkligas ens
önskan. Det där leder till att man till slut liksom går i ständig bön.

OCKSÅ I DET sammanhanget hittar jag en rad i samma kapitel som vi varit
inne i tidigare. I Ef 6:18 står det ”Gör det under åkallan och bön och be i er ande varje stund.”.

SÅ JAG BER: Käre Gud, styr våra hjärtan genom din Ande, så att vi förstår
att rätt använda den rustning Du gett oss, till både försvar och anfall, till både skydd mot det onda och till att sprida kunskapen om det Goda, Din son Jesus Kristus, Amen.

HARRY HOLM 2017 10 01

____________________________

 

____________________

--------------------------------------

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.

 

 

 

 

 

-----------------------------

 
 

   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

______________________________

ARKIV OKTOBER 2017
_______________________________

______________________________

Höstmorgon i Arboga

FOTO: ARNE GRIPEHED

________________________________

Skadegörelse på bil i Arboga

Natten till i går stod en bilen parkerad i centrala Arboga, då någon antände ett föremål, eventuellt ett papper, och kastade in under bilen. Plastdetaljer och underredsmassa smälte och rann ner på marken. En anmälan om skadegörelse är upprättad, meddelar Polisen Västmanland.

_______________________________

Filmen "Jag minns mitt Arboga"
visas två gånger idag söndag

Larz-Thure Ljungdahl.

Den fjärde filmen i Larz-Thure Ljungdahls serie "Jag minns mitt Arboga" visas vid två tillfällen idag, i Medborgarhuset, kl 14 och kl 16. Nio Arbogabor berättar minnen från Hellby Träsliperi, Arboga Maskiner, Lions Club och musiklivet under gångna tider. Dessutom förekommer unikt filmmaterial från Arboga på 1920-talet med bland annat hamnen, skarpskyttet och kallbadhuset.

Medverkade är Gunnar Isaksson, som arbetade vid HELLBY TRÄSLIPERI vid Hjälmare docka. Krister Eriksson, som äger SÄTERBO KRAFT med tre elverk i gamla Hjälmare kanal. Håkan Harrysson, som en gång var rektor för musiklivet i Arboga och berättar om musiklivet.
Anddra medverkande: Bengt Broberg, ARBOGA MASKINER, kontrollant. Maj-Britt Danielsson, ARBOGA MASKINER, korrespondent. Lennart Svensson, ekonomichef. Stefan Kanders, president LIONS. Hans Almgren, sekreterare LIONS. Margareta Frid, klubbmästare LIONS
Förutom intervjuer med dessa blir det filmer som Sam Brun tagit en gång från hamnen, gamla badhuset vid åkröken. Dessutom översvämningsbilder från 1977, strömsimning på 50-talet och rådhusinvigningen 1922, mm.
Arrangör är Larz-Thure Ljungdahl tillsammans med Hembygsdföreningen Arboga Minne.

HARRY HOLM 2017 10 29
_______________________________

DET HÄNDER I HÖSTFAGRA ARBOGA IDAG LÖRDAG

Föreläsning: Systrarna Brontës värld. Musikrummet i Arbogas bibliotek. Tid: 12.30 - 13.30.
Barnteater: Mina och Kåge. Arbogas bibliotek. Tid: 13.00 - 13.30.
Film. Biografen i Medborgarhuset: Den stora nötkuppen 2. Tid: 15.00 - 16.30. Thor: Ragnarök.. Tid: 19.00 - 21.00

FOTO: ARNE GRIPENHED

______________________________

Sista skoldagen idag i Arboga
Dags att planera höstlovet

Nu träffar Arbogas skolungdomar inte alla sina klasskamrater på ett tag. För nästa vecka, 30 oktober - 5 november, är det höstlov. Och det passar bra nu att presentera en hel del av vad som finns att göra under ledigheten.

Golf med Arboga Golfklubb - Haketorps golfbana. Prova att spela golf, svinga, putta och spela på korthålsbana, kostnadsfritt för alla skolungdomar. Klubbor och bollar finns att låna och instruktör finns på plats. Tisdag 31 okt och onsdag 1 november 11:00 - 14:00.

Badminton med Arboga Badmintonklubb - Sturehallen, Kom och spela badminton!! Tisdag 31 oktober och torsdag 2 november 10:00 - 12:00.

Boule med Arboga Oppboga Bouleklubb. Kom till boulehallen och testa spela boule med Arboga Oppboga Bouleklubb. Torsdag 2 november 13:00 -16:00,

Luftgevärsskytte med Arboga Skyttegille. Prova på luftgevärsskytte hos Arboga Skyttegille, dom hittar du ovanpå Granngårdsbutiken, Ångbåtsgatan 5 i Arboga.
Måndag 30 oktober och onsdag 1 november 18:00 - 20:00.

Luftgevärsskytte med Säterbo Skytteförening. Alla från 6 år är välkomna till Hjälmareborg och prova luftgevärsskytte med Säterbo skytteförening. Fika finns att köpa för en billig peng. Tisdag 31 oktober från 18:00.

Handboll med IFK Arboga Handboll - Sturehallen. Kom och spela handboll med IFK Arboga Handboll - alla är välkomna!! Måndag 30 oktober och onsdag 1 november 09:30 - 11:00

Bordtennis med Arboga Bordtennisklubb - Sturehallen. Arboga Bordtennisklubb bjuder in dig att prova-på bordtennis. Onsdag 1 november 14:00 - 17:00,

Friskis & Svettis - Gäddgårdsskolans gymnastiksal. Skolungdomar tränar gratis på alla Friskis & Svettis aktiviteter under höstlovsveckan. Se Arboga Friskis & Svettis hemsida för program.

Frimärksklubben - Munkgatan 23, Arboga. Arboga Frimärksklubb bjuder in till olika aktiviteter i klubblokalen. Pilkastning, frimärksbingo och plockbord med gratis frimärksklipp. Föreningen bjuder på fika. Onsdag 1 november 13:00 - 16.00

Höstlovsbio - Medborgarhuset. Dumma mej 3, onsdag 1 november 16:00 - 17:30. Filmen är tillåten från 7 år och det är svenskt tal. Pris 40 kronor. Valerian and the city of a thousand planets torsdag 2 november 19:00. Filmen är tillåten från 11 år och visas i 3D. Pris 50 kronor.

Höstlovskul på Arboga museum. Regnbågsjakt Tisdag 31 oktober 10:00 - 16:00. Följ regnbågens färger, kanske väntar en kruka med guld vid dess slut. Pysselbord Onsdag 1 november 10:00 - 16:00. Gör en kylskåpsmagnet av ett gammalt mynt eller färglägg teckningar av mynt och medaljer.

PÅ HAL IS

Allmänhetens åkning i ishallen. Måndag 09:00-12:00 Allmänhetens åkning. Måndag 12:00-15:40 Puck och klubba. Tisdag 11:20-13:20 Puck och klubba. Tisdag 13:30-15:40 Allmänhetens åkning. Onsdag 11:00-12:50 Allmänhetens åkning. Onsdag 13:00-15:40 Puck och klubba. Onsdag 15:50-17:30 Allmänhetens åkning. Torsdag 09:00-12:00 Puck och klubba. Torsdag 12:00-15:40 Allmänhetens åkning. Fredag 09:00-11:30 Allmänhetens åkning. Fredag 11:30-15:40 Puck och klubba. Lördag 11:10-12:30 Puck och klubba. Lördag 14:20-16:30 Allmänhetens åkning. Söndag 10:50-13:10 Puck och klubba. Söndag 13:20-15:30 Allmänhetens åkning.

Fritidsgården Gluggen/Brandsta. Under veckan anordnas spontana turneringar i pingis, biljard eller tv-spel. Kom och besök oss på Hamngatan 15, och glöm inte kolla på vår facebooksida: Gluggen Brandsta. Måndag 30 oktober 14:00 - 15:30 är det klättring på Brandsta. Öppet för elever i årskurs 4 - 6, måndag - fredag 13:00-16:30.

Biblioteket. Till biblioteket kan du komma och låna böcker, spela spel på våra ipads eller bara softa i soffan med en tidning. Öppettider: Måndag - torsdag 11:00 - 19:30. Fredag 11:00 - 18:00. Lördag 11:00 - 14:00.

OCH SÅ DET DÄR MED HÄSTAR

Ridning med Arboga Ryttarklubb - Ridhuset. Löshoppning kostnad 50 kronor,söndag 29 oktober 16:00. Öppet Hus med bl a prova-på ridning - onsdag 1 november 12:00 - 16:00. Mini Hubertusjakt uteritt i skritt o trav sedan "rävjakt" till fots. Kostnad 200 kronor - torsdag 2 november 09:30.
Miljöträning/Hästagility du arbetar med din häst till fots eller uppsuttet på olika spännande och utmanande stationer. Kostnad 200 kronor - fredag 3 november 11:00
Stallvärdskurs En stallvärd kan göra allt från att välkomna och visa runt på anläggningen till att sadla häst.... Alla är välkomna oavsett ålder och förkunskap.Information och anmälan görs till ars83@telia.com och all anmälan är bindande.

________________________________

Ljuspunkter i Arbogas höstmörker

Under den regniga och överdrivet gråa torsdagen var det skönt att de kommit på plats, de "snöstjärnor" som under den kalla årstiden brukar finnas utmed Centrumledens södra sida. De gör det lättare för Arbo-gabora att vänta på Advent då fler ljuspukter kommer att förgylla staden vid Arboga å.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2017 10 25

________________________________

Personbil körde in i lastbil vid Arboga

Vid tiotiden på måndagens förmdiddag larmades polis, räddningstjänst och ambulans till E18/E20 i höjd med Högsjön med anledning av att en personbil hade kört in i en lastbil i östergående riktning. Föraren av personbilen, en 31-årig kvinna, lastades snabbt i ambulans då hon klagade på rygg- och nacksmärtor. Lastbilschauffören klarade sig utan skador. Personbilen behövde bärgas från platsen. Under tiden som räddningsarbetet pågick var trafiken i östlig riktning helt avstängd.

______________________________________________

Vice statsministern fredstalade vid ArbogakonsertMartin Hellström. Saara Rauvala, Emilie Thoor, Mikael Horned, Isabella Lövin samt Barbro och Hasse Björkman.

Kulturföreningen Mekens vänner i Arboga ordnade för andra året en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka i anslutning till FN dagen som firas den 24 oktober. Och vice statsministern fanns på plats.

Föreningen hade lyckats engagera tre sångare från Operaskolan nämligen sopranen Saara Rauvala, mezzosopranen Emilie Thoor och baryton Mikael Horned. Vacker solosång fordrar också god ledning och de ackompanjerades av en mycket skicklig pianist Martin Hellström.
Programmet omfattade flera solonummer från var och en, dessutom Blomsterduetten ur Lakmé av Délibes och som avslutning Trion ur Cosi fan Tutte av Mozart. Deras röster klingade härligt under de gamla valven antingen de sjöng romanser eller arior och temat för programmet var naturligtvis fred.

Isabella Lövin höll ett mycket engagerat tal som började med plast. Hon berätttade om det stora hotet som plasten innebär för haven och alla havsdjuren och hur de små partiklarna sprids okontrollerat.Parallell kan dras till freden. Små oförätter och gammal hat samlas på hög och hindrar människor att leva tillsammans.
Vi måste förlåta och glömma gamla oförätter om vi till slut ska kunna börja på nytt. De sjutton målen från Agenda 2030 ska ge oss hopp om en bättre framtid men vi måste alla, hög som låg, politiker som den lilla människan, inse att vi är viktiga för ett bra resultat.Hur behandlar vi varandra och hur behandlar vi naturen? Tillsammans bygger vi fred i världen.

Isabella Lövins make Lasse Nilsson har arbogaanknytning. Han är son till konstnären Tage Nilsson och själv har han bidragit med flera konstverk i Arboga. Under Mekens vänners arrangemang 2012 med Peace Monuments of War Materal skapade han ett fredsmonument. Föreningen har i dagarna fått ett nytt markområde för att varaktigt ställa ut de femton konstnärernas verk från 2012.

Lasse Nilsson, Isabella Lövin och Barbro Björkman fotograferade vid Fredskonserten i Heliga Trelfaldighets kyrka i Arboga.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Köpings p-skiva drabbar Arbogabor
Och landstingets skylt ljuger

Här finns P-skiva, säger landstinget - men vid kontroll
är lådan tom.

Köping har infört p-skiva, på den ska bilföraren ställa in sin ankomsttid. Vid vårdcetnralen och vid lasarettet i Köping måste skivan användas för 4 timmars, respekteive 12 timmars parkering.

Jag har tidigare beklagat att Köpings kommun infört detta system som gör att besökaren känner sig ovälkommen. Inte minst har jag ogillat att skälet var att det skulle bli lättare för parkeringsvakterna. Att det blir besvärligare för de tusentals gånger fler som är bilister, betydde alltså inget.
För oss i Arboga tänkte jag att lösningen var enkel: Det är bara att handla ute vid BigInn-området i stället och strunta i att åka in i Köpings centrum.
Men då nåddes jag av beskedet att det nu krävs p-skiva också vid lasarettet i Köping.
Vid vårdcentralen, liksom på parkeringen mellan vårdcentralen och lasarettet, får bilen stå max 4 timmar. På den stora parkeringen framför lasarettet, till vänster när man kommer mot sjukhuset, gäller efter vad jag hört 12 timmar. Men på båda ställen måste man använda p-skivan.

Drabbar Arbogaborna
Till lasarettet i Köping är även vi Arbogabor tvingade att bege oss då och då. För det är vårt närsjukhus, inte bara köpingsbornas.
Inte tror jag att Arbogas kommunfullmäktige eller landstingsledamöter har fått vara med om att godkänna den här ändringen.
Den som är sjuk har annat att tänka på och behöver inte den extra pålastning som det betyder att oroa sig för p-skivan.
Om den, som idag, inte ens går att få tag i.

___

Lådan vid infarten till södra parkeringen (t.v.)
var också tom (bilden till höger)..

TEXT OCH FOTO : HARRY 2017 10 21

________________________________

Drograttfyllerist greps i Arboga

Strax efter kl 21 på torsdagskvällen stoppades en bil med fem personer i, vid en rutinkontroll på Herrgårdsgatan. Föraren och en kvinnlig passagerare visade tydliga tecken på att vara drogpåverkade. Två av de övriga passagerarna hade narkotika på sig. Bilens nycklar omhändertogs och narkotikan togs i beslag. Det påverkade paret fick följa med till sjukhus för blodprovstagning. Samtliga personer frigavs efter förhör. Den fjärde passageraren, en man i 18-årsåldern, är inte misstänkt för något brott, summerar Polisen Västmanland.
___________________________________________________

Fredkonsert i Arboga - med minister

I samband med FN-dagen arrangeras kl 16 idag, lördag, en fredskonsert i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.
Medverkande är elever från Operahögskolan i Stockholm: Saara Rauvala sopran, Emelie Thoor mezzosopran, Mikael Horned baryton och vid pianot: Martin Hellström.
Det bjuds på romanser och opera om både krig och fred, glädje och sorg. Och vice statsminister Isabella Lövin kommer att hålla tal.
Det är fri entré. Kulturföreningen Mekens Vänner arrangerar.

_________________________________

Snart är glada färgen slut, slut...

De senaste, soliga, dagarna har jag sett mig omkring i Arbogabygden och fortsatt njuta av färgprakten. Det har varit någon vecka med alldeles extra starka färger i lövverken.
Men i går märktes det att prakten är på upphällningen. Det var inte minusgraderna natten till torsdagen som gjorde det, fastmer måste det vara de tidigare dagarnas blåst som haft verkan: Speciellt hade många björkar tappat den mesta delen av sina löv, visade min tordags-inspektion.
Än så länge kan vi dock hitta bestånd där hösten fortfarande lyser starkt. Där får vi passa på att njuta, speciellt i helgen som sägs ska kunna bjuda på en del sol.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 20

_______________________________

Felparkeringsavgifterna höjs i Arboga

Nu har förslaget kommit om höjning av felparkeringsavgifterna i Arboga från årsskiftet.

De nya avgifterna blir så här:
500 kronor kostar förseelser och överträdelser av gällande parkeringsbestämmelser som sker på platser där parkering är tillåten, undantaget parkering utan tillstånd på plats för rörelsehindrade.
Det ska kosta 800 kronor om man parkerar på platser där det råder förbud att stanna eller parkera.
Parkera utan tillstånd på plats för rörelsehindrade kommer att kosta 1300 kr.

Ska alltid betalas
En felparkeringsavgift ska betalas inom åtta dagar från den dag den utfärdandes.
Betalning görs till Transportstyrelsen. Ägaren till fordonet ansvarar för att avgiften betalas.
Om man anser att parkeringsanmärkningen är felaktig kan man ansöka om rättelse hos polismyndigheten i det distrikt anmärkningen utfärdades. Om rättelse inte medges kan ägaren av fordonet skriftligen bestrida parkeringsanmärkningen hos polismyndigheten.
Men så blir reglerna att felparkeringsavgiften ska betalas även om rättelse har begärts eller om anmärkning bestrids. Om rättelsen eller bestridandet leder till att betalningsansvar undanröjs får man tillbaka pengarna. Fattas bara annat.

HARRY HOLM 2017 10 19

________________________________

A-traktor som gick för fort

En polispatrull stoppade vid halvsextiden i går eftermiddag en A-traktor på länsväg 572 i Götlunda. Vid kontroll visade sig fordonet gå avsevärt mycket fortare än tillåtet. Den 17-årige föraren misstänks därmed för olovlig körning och fordonet är taget i beslag. Förarens körkort är också omhändertaget, meddelar Polisen Västmanland.
____________________________________________________

Arboga kommuns anställda visar konst


Niklas Ingerstedt har målat akvarellen ovan.

Det finns naturligtvis många av Arboga kommuns tusentals anställda som har konstnärlig ådra. Dern 1-23 november kommer några av de kommunanställda att ställa ut sina konstverk i bibliotekets galleri.

Under två veckor kan vi få se konstverk gjorda av anställda inom Arboga kommun. Utställningen finns i bibliotekets galleri.
Det är vernissage onsdagen den 1 november.
Öppettider för de kommunanställdas konstutställning är måndag - torsdag 17.00-19.00, fredag 16.00-18.00 och lördag 11.00-13.00. (Det är dock stängt under allhelgonahelgen)

HARRY HOLM 2017 10 18

_________________________________

Inbrott i butik i Götlunda

Polis och väktare kallades omkring kl 3 natten till måndagen till en närbutik i Götlunda, sydväst om Arboga, detta efter ett inbrottslarm. Framme på platsen kunde man konstatera att någon har krossat ett fönster och tagit sig in i butiken. Därefter har tjuvarna lämnat platsen, troligtvis med bil. Tobaksvaror har tillgripits. En anmälan är upprättad och en brottsplatsundersökning kommer att genomföras, berättar Polisen Västmanland.

_____________________________

Köpingskvartett sjöng i Arboga

Köping Gospel Brothers, fyra herrar från pingstförsamlingen i Köping, medverkade på söndagen i musikgudstjänsten i Arboga Pingstkyrka. Konserten innehöll många sånger av Pelle Karlsson men även andra kristna sånger med några decennier på nacken.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_________________________________

Inte alla skuggor är grå

Det finns alltid något nytt att upptäcka, även för den som kommit upp i min ansenliga ålder. Jag har till exempel alltid gått och inbillat mig att alla skuggor är grå. Men det var inte den som uppträdde inne på köksväggen härom dagen. (Se bilden ovan)

På köksbordet stod en vas med blommor (längst till vänster på bilden). På väggen fanns de blå blommornas och de gröna blades skuggor - i grått, som förväntat.
Men vasens skugga hade färg.
Och för första gången i mitt liv fick jag anledning att fundera över vad skugga egentligen är.
Ett svar fanns i det uppslagsverk på Internet som heter Wikipedia. Där står det::

"Skugga är ett mörkare område som kan observeras bakom en ogenomskinlig eller endast delvis genomskinlig kropp av något slag som helt eller delvis skymmer en ljuskälla, till exempel solen. En snittyta genom det skuggade området visar en tvådimensionell figur i form av en mörkare siluettform som liknar det skymmande objektet."

Blev vi klokare av de raderna?

HARRY HOLM 2017 10 16

_______________________________

Oktoberfärger i Arbogabygden

En vy för den som färdas norrut från stan.

De Silverlingska hagarna fotograferade från Lindersdalsvägen.

En vy strax norr om Davids Backe.

Och så går vägen mot vintern....

FOTO: HARRY HOLM oktober 2017

_______________________________

Ny chef för Arbogas olika
kommunala bostadsbolag

”Det känns väldigt spännande och roligt”, säger nye vd:n
Patrik Ahlberg.

Patrik Ahlberg är ny verkställande direktör för de kommunala bolagen Arboga bostäder AB (ABO), Rådhuset i Arboga AB och Kommun-fastigheter i Arboga AB. Men flyttar snart till Eskilstuna.

Patrik Ahlberg har en bakgrund som byggprojektledare inom kommunen och egen företagare. ”
- Det här är en spännande utmaning, säger han om den nya tjänsten som han haft sedan i augusti.
– Det känns väldigt spännande och roligt att jag har fått den här möjligheten. Jag har tidigare erfarenhet av att arbeta inom Arboga kommun och ser det som utvecklande att jobba i en organisation som har en positiv verkan på samhället.
– Jag har varit egen företagare inom ventilation- och plåtslageri-branschen i 17 år och kommer nu senast från en tjänst som bygg-projektledare på ABO, vilket jag har trivts bra med. Det känns utvecklande att nu ta över vd-rollen.

Vad är på gång nu för de kommunala bolagen i Arboga?
– De stora uppdragen just nu är byggnationerna av den nya förskolan och det nya vård- och omsorgsboendet, vilket är både spännande och en utmaning. Sedan handlar det om att se till att underhållet av det befintliga beståndet av bostäder och lokaler fortskrider.

Hur vill du beskriva dig själv som chef?
– Jag är en lugn och saklig person. Mitt motto är att alla ska trivas och ha roligt på arbetet, det skapar ett bra arbetsklimat, säger han.
Patrik Ahlberg är 42 år gammal, har fru och två barn samt spelar golf och innebandy.
Han bor i Arboga men flyttar snart till Eskilstuna!

TEXT 2017 10 14 HARRY HOLM
med underlag från kommunens hemsida

_________________________________

Transformatorstation byggs
nära bostadshusen i Arboga

Från Mälarenergi kom i somras en ansökan om bygglov för en transformatorstation på fastigheten Söder 1:1, i Arboga. Och nu har tydligen VMMF, Västra Mälardalens Myndighetsförbund, givit bygglov. För nu grävs det för fullt i korsningen Storgatan - Herrgårdsgatan.

VMMF är namnet på bl.a. de sammanslagna byggnadsnämderna, varav det förr fanns en i varje kommun, i Arboga, Köping och Kungsör.
Och VMMF har tydligen inte hittat någon bättre plats för trans-formatorstationen än där i närheten av bostäderma söder om Storgatan. Där var det fram till denna vecka en fin grönyta, en gräsmatta som en sorts lunga mellan parkeringen och bostadshusen.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 13

_______________________________

Gränskontroll vid Högsjön i Arboga

Polis kallades på onsdagens förmiddag till Högsjöns rastplats på grund av en mindre trafikolycka. Föraren av en lastbil hade kört på en öppen bildörr. Inga personer skadades. Men vid kontroll av lastbilschauffören kom det uppgifter om att han inte fick vistas i Sverige. Han omhändertogs därför enligt utlänningslagen för vidare utredning. Vid utredningen framkom att den omhändertagna mannen fick vistas i Sverige och han släpptes fri efter förhör, berättar Polisen Västmanland.

____________________________________

Lina Adolphsson och Örjan Lindwall
Lyckad eftermiddagsträff i Arboga

Pensionärsföreningen Aktiva Seniorer hade månadsmöte onsdagen 11 oktober. Trefaldighetsgården i Arboga var fylld av förväntansfulla åhörare när Lina Adolphsson och Örjan Lindwall började sin vandring bland välkända melodier från 1950-talet. Seniorerna kunde konstatera att den musiken satt i deras minnen och alla gladdes åt Linas skickliga framförande.

Programmet innehöll tre olika avdelningar. Den första omfattade melodier som vi gnolat på som "Allt detta och himlen därtill" och "Gunga i en hammock" med sångerskan i en tidstypisk långklänning.
I andra avdelningen bytte Lina stil och klädd i svart klänning lånade hon sin röst till Zarah Leanders "Sång om syrsor" och Edit Piafs "I rosenrött jag drömmer".
Ännu en ny dimgrå kreation och Lina förvandlades till jazzsångerska med "Cheek to cheek" och "At Last".
Under hela programmet lotsades åhörarna fram i musikhistorien av Örjan Lindwall som på ett suveränt sätt berättade anekdoter om de olika musiknumren.
I extranumret "Var blev ni av ljuva tider" gav Linda ytterligare prov på sitt känsliga sätt att framföra en visa så varje ord går direkt in i hjärtat.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Rattfylleri i Arboga

Strax efter midnatt natten till tisdagen greps en 33-åring på Jädersvägen, misstänkt för drograttfylleri. Mannen stoppades och kontrollerades. Han visade tydliga tecken på drogpåverkan och fick följa med till polishuset i Köping för förhör och provtagning, meddelar
Polisen Västmanland.
___________________________________________________

Höstmorgon i Allöfsparken i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Drar du dig för att köpa hus?
Fyra nya villor att hyra i Arboga

Nu har andra etappen av byggandet i kvarteret Spirean på Norr i Arboga kommit igång. Det är fyra hus som uppförs för uthyrning. De kommer att vara inflyttningsklara i februari eller mars nästa år.

Det här är villor med 90 kvadratmeters boyta, fyra rum och kök,
badrum och ett separat wc. Carport och förråd finns också.
Hyran på lite över 10.000 kronor i månaden är kallhyra men uppvärmningen anges vara energisnål, med hjälp av frånvärmepump.
Åkerbergsvägen 1, 3, 5 och 7 blir adressen.
Hyresvärd är Sturestadens Fastighets AB, som ägs gemensamt av Arboga kommun och Byggnadsfirman Lund.
Från och med den här veckan kan blivande hyresgäster sända intresseanmälan dit.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 10

_______________________________

Tidigare Arbogapastorn
åter på sin gamla arbetsplats

Bo Lundin, längst till höger.

För 27 år sedan lämnade pastor Bo Lundin Arboga Pingstförsamling, där han hade haft sin första tjänst som föreståndare. I går var han tillbaka igen i Arboga Pingstkyrka, nu för att tala men också för att sjunga och spela tillsammans några vänner från sin nuvarande bostadsort, Odensbacken. Han passade också på att berätta om sitt
engagemang i Ibra, organisationen som sänder kristna radioprogram i 60 olika länder på omkring 100 olika språk.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM

_______________________________

Höst i Ahllöfsparken i Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Vargar slog älgko norr om Arboga

Tidigare i veckan slog vargar en älgko, 200 meter från närmaste hus, i trakten av Smedby. En ortsbo blev vittne, han såg två vargar och det döende djuret. Hasse Jansson tog bilder av resultatet.

- När min gode vän åkte från oss vid 18 30-tiden i tisdags kväll fick han, efter ett hundra meter, se sprattlande älgben i vägdiket alldeles framför bilen, berättar Hasse Jansson.
- Bredvid stod två vargar, som ryggade undan för bilen. Personen backade tillbaka till oss och vi följde med, men när vi kom tillbaka till platsen var vargarna borta och älgen död.
- Vargarna hade hunnit slita bort älgens ena öra och ätit upp juvret, och sedan fanns det massor med bitmärken på älgens rygg.
I skrivande stund har de ännu inte varit tillbaka och ätit på älgen.
- Men de har säkert slagit en ny, för kall mat är ju faktiskt inget vidare, konstaterar Hasse Jansson.

*

_____________________________

Arboga bästa skolkommun
i Västmanlands län

En glad skolchef i Arboga, Thomas Lindberg.

Arboga kommun är bästa skolkommun i Västmanland. Det visar Lärarförbundets årliga ranking som släpptes i veckan.

Arboga klättrar från plats 135 till 83.
– Det känns väldigt roligt att vi fick de här resultaten, som visar att vi är på rätt väg i vårt arbete med att stärka skolan, säger skolchef Thomas Lindberg.
Arboga kommun har, enligt honom, under året bland annat arbetat målmedvetet med att stärka det pedagogiska ledarskapet för chefer samt ledarskap i klassrummet.
– Jag vill också lyfta alla duktiga pedagoger, från förskolan och uppåt, som gör ett fantastiskt arbete varje dag. De gör skillnad, säger han.

Rankingen baseras på 13 kriterier såsom utbildade lärare, lön och andel invånare som är 20 år och har grundläggande behörighet för högskolestudier.
Mätningen visar bland annat att Arboga kommun har förbättrat resultatem när det gäller utbildade lärare, andelen inskrivna barn i förskolan och lön.
– Vi är glada över att vårt arbete har gett resultat och vi fortsätter nu vår långsiktiga satsning med att få fler elever att nå högre måluppfyllelse, säger Thomas Lindberg.

HARRY HOLM 2017 10 06

___________________________________

Sparbanken i Arboga drar
ner på kontanthanteringen

Från och med den här veckan blir det lite svårare att använda kontanter i Arboga. Sparbanken Västra Mälardalen slopar kontanthanteringen efter klockan 13 på dagarna, undantaget torsdagar.

Så tas ännu ett steg mot det kontantlösa samhället. Men Arbogaborna får glädja sig åt att det även i fortsättningen går att varje dag få ut pengar på banken, eller betala med pengar.
- Vi kommer även fortsättningsvis att tillhandahålla kontanter till vår kunder, men med ändrade öppettider för vår konantkassa.
Så står det på lappen när man kommer till Sparbanken vid Nygatan i Arboga.

En kontantkassa
En kontantkassa finns det alltså och den är öppen 10-13 måndag, tisdag, onsdag och fredag. På torsdagarna hanteras kontanter hela bankens öppettid, som då är 10-18.
Maximalt kan kunden ta ut 15.000 kronor per vecka.
Andra bankärende kan man få göra i sparbanken hela öppettiden, det vill säga fram till 15, undantaget torsdagar då det är öppet till kl 18.
Banken motiverar den neddragna servicen med att kontant-hanteringen har minskat.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 05

______________________________

Oktober i staden vid Arboga å

FOTO: ARNE GRIPENHED

___________________________

Visskatten - allsången i Arboga
som bevarar våra visor från förr

Varannan måndag kan daglediga arbogabor sjunga med ”Helena Olsson Brink och Grabbarna” i Trefaldig-hetsgården. Grabbarna, det vill säga Bertil Hahre, Tommy Eriksson och Kjell Hedquist, spelar upp och inspirerar till allsång i lättsjungna tonarter och rytmiska arrangemang.

I går klämde ett femtiotal sångsugna personer i under ett program som omfattade allt från Taubes ”Så länge skutan kan gå” till Erna Tauros ”Höstvisa”.
Visskatten leddes i många år av Gunilla Brink, som verkligen gick in för att gamla visor och örhängen skulle bevaras. Hennes dotter Helena har fortsatt i sin mammas spår, till stor glädje för alla som känner att en timmas allsång och gemenskap lättar upp den regnigaste och tråkigaste vardag.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Största mass-skjutningen
i USA:s historia

Med 50 döda och minst 200 skadade är gårdagskvällens masskjutning i Las Vegas den värsta i USA:s historia. Det var 64-årige Stephen Paddock som från ett hotellrum på 32:a våningen sköt ner bland de 30.000 personer som besökte den country-konsert, som var avslutningen på en fyra dagar lång skördefestival. Massmördaren tog sitt eget liv innan polisen kom. I hotellrummet fanns 10 vapen..
Vi ber för Las Vegas.

HARRY HOLM 2017 10 02
_____________________________________________

Stor körsångshelg i Arboga

Körsångare från hela Västerås stift, från Idre till Arboga, samlades under lördagen för en stor körsångdag tillsammans. Under ledning av Ingegärd Idar samövade de nästan åttio sångarna under eftermiddagen och resultatet kunde arbogaborna njuta i söndagskvällens konsert där Hanna Drakengren svarade för ackompanjemanget på hemmaplan.

Överallt i kyrkorna finns små körer som förgyller gudstjänsterna och det måste vara ett stort lyft för dem att någon gång få sjunga tillsammans i en jätttekör och för åhörarna känns det som en upplevelse med alla dessa vackra klanger.
Programmet innehöll en hel del olika musikstilar från Mozart till nyare psalmmusik med influenser från Filippinerna. Visorna har många goda textförfattare och den stora kören fick texterna att gå fram på ett ypperligt sätt i Anders Frostensson Nu plockar vi den sista blombuketten och Per Harlings Dansa med änglarna.
Änglamotiv hade också andaktsstunden med Eva Winlöv.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Misstänkt drograttfyllerist i Arboga

Ungefär kvart i sju på lördagskvällen stoppade Polisen en bil på Västermovägen i Arboga. Den den 23-årige föraren kontrollerades. Mannen visade tydliga tecken på drogpåverkan och fick följa med till polishuset för förhör och provtagning. Han är nu misstänkt för drograttfylleri, rapporterar Polisen Västmanland.

_______________________________________________

Närodlat på Järntorget i Arboga

Det var Bondens Dag på Järntorget i Arboga lördagen den 30 september. Eller landsbygdens dag, kanske man kan säga. Honungsodlare är inte alla gånger bönder. Inte alla "hantverkare" heller. Men denna dag sken solen över såväl utställare som marknadsbesökare. Läs om alla Arbogas bönder nedanför bilderna här.

*

Här på Järntorget fanns kanske inte så många djur som det utlovats. Men här fanns till exempel organisationen Mellanskog, som hade en tipstävling med virke som tema. Det var inte lätt att räkna ut hur mycket en massavedsbit kunde vara värd när den nått till stadiet att bli pappkartong för mjölk.
Flera äggförsäljare och honungsodlare fanns på plats. Och bland andra Helena Gustafsson som själv mal eko-mjöl i sin kvarn i Kungs Barkarö. Hon bakar knäckebröd och annat matbröd, kaffebröd och kakor av detta. (Vill du veta mer om henne, sök Hovgårdens Eko, på Facebook.)

Alla Arbogas bönder
När det gäller de gröna näringarna i Arboga kunde man på Järntorget denna dag få en hel del information. Av de 32.540 hektar mark som finns i kommunen är 18.290 hektar skog. Det finns 7.383 hektar åkermark inom kommunens gränser och därav är 1.660 hektar slåtter- och betesvall. Till detta kommer 379 hektar betesmark.
Av åkermarken är 10,3 procent ekologiskt odlad (mot 6,9 procent sex år tidigare). Det är ändå klart under genomsnittet för både Västmanaldn och hela riket, där 16,8 procent av ytorna odlas ekologiskt.

Hög medelålder
Medelåldern för lantbrukarna är i Arboga ungefär som i resten av Sverige, det vill säga 56 år. Över 65 år är 35 procent av de så kallad bönderna i Arboga kommun. För sex år sedan var bara 28 procent av lantbrukarna här över 65 år.
I kommunen finns bara 138 mjölkkor av totalt 743 nödkreatur (som var 911 sex år tidigare). Man har räknat samman 699 får (mot 1.281 för sex år sedan). Inga grisbönder finns i kommunen, enligt det lantbruksregister som presenterades på årets Bondens Dag i Arboga.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2017 10 01

______________________________

 

_______________________________

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

DU OCH DU DELAR = NIGER
(du och du = ni + delar = ger)

NY FRÅGA
VART ÄR VI PÅ VÄG :
TÅNG I MM

SVARA TILL harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

 

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utgivare: Harry Holm
E-mail: harry@holm.tf

KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om det där med cookies.
Där finns också
ARKIV.

OM HÄLSA - KLICKA HÄR!
OM HÄRJEDALEN - KLICKA HÄR!

______________________________

FRÅGELEKEN
_________________________

FÖRRA FRÅGAN:

MIKAELS HÖJD = ÄNGELSBERG
(Mikael = ängel + s + höjd= berg)

NY FRÅGA:.
VART ÄR VI PÅ VÄG?

PÄLSMOMSEALP

Svara till harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.
Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

 

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

LÄS MER LÄNGRE NED I
DEN HÄR SPALTEN

 

----- -----

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _____________________________

BÖCKER - ÖVRIGA LÄSTIPS

_________________________

MUSIK - SKIVTIPS


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dreamweaver

 

__________________________