arbogasidan.se = Public Service + Åsikter. Utgivare: Harry Holm. E-post: harry@holm.tf - Klicka här för att komma till ARKIV,
och för att få information om arbogasidan.se - för att läsa om om cookies.. och annat intressant.

__________________________________________________________________________________________________________________ ___

       

**************************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

**************************

___________________________

TORSDAGEN den 28 februari blir det strålnde sol och 6-7 plusgrader i Arbogatrakten. Men rätt så blåsigt. Och natten till fredagen väntas ett par minusgrader som inte byts till plus igen förrän efter lunch i morgon.

BABYCAFÉ arrangeras på biblioteket i Arboga kl 10 idag, för föräldralediga med barn upp till cirka 1 år. Det är en bokträff på lätt svenska. Tillsammans läser man bilderböcker och pratar om läsning och språk. Böckerna får sedan lånas hem..Vid träffen pratas det om böckernas handling och om vad olika ord betyder.
- Vi pratar också om hur du hjälper ditt barn till ett rikt språk för framtiden, förklarar biblioteket. Som bjuder på kaffe och te.

LUNCHORGEL Med start idag, den 28 februari, kl 12.10 - 12.30 får Arbogaborna njuta av orgelmusik och lättare lunch i Heliga Trefaldighets kyrka. Där kan besökarna äta soppa och lyssna till dagens orgelmusik. Kostnaden för soppan är 30 kronor.

DET ÄR FRI entré men kollekt tas upp vid utgången och den går till musikverksamheten i församlingen. Det är Hanna Drakengren som spelar idag, men också den 7, 14, 21, och 28 mars, samt 4, 11 och 18 april. Allt i Heliga Trefaldgiets krkan vid Järntorget, alltså.

SPORTLOVET TORSDAG

Prova-på tennis. Klockan 10.00–12.00, plats: Sturehallen, arrangör: Arboga Tennisklubb.

Prova-på Boule. Klockan 12.00–16.00, plats: Kuriren (under Ica Supermarket), arrangör: Arboga Oppboga Bouleklubb.

Golf för alla. Instruktör finns på plats och klubbor finns att låna . Klockan 10.00–14.00, plats: Haketorps Golfbana,arrangör: Arboga Golfklubb.

Skivstång, gratis för skolungdomar. Åldersgräns 12 år. Klockan 19.30, plats: Gäddgårdsskolan, arrangör: Friskis & Svettis.

Teknikbacken.. Arboga Alpina kommer att ha extra öppet i Teknik-backen under sportlovet, nämligen idag torsdag samt fredag kl 14-21.

HARRY HOLM 2019 02 28

___________________________

ONSDAGEN den 27 februari verkar det vara mest sol på förmiddagen. Men eftermiddagen går inte heller av för hackor, med 9 plusgrader och rätt svag vind. Och i morgon, torsdag, väntas
solsken hela dagen lång. Ja det är våren, ja det är våren...

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

SPORTLOVSKUL på Arboga Museum pågår idag onsdag kl 10-16. Konstjakt! Kan du upptäcka detaljerna i Hilkka Pettersons Arbogatavlor? I så fall väntar en liten belöning. Färglägg en teckning av Arboga på ditt eget sätt. Bidra till barnens egen konstutställning! Så uppmanar arrangören.

TEKNIKBACKEN. Arboga Alpina kommer att ha extra öppet i Teknik-backen under sportlovet, nämligen idag onsdag, samt torsdag och fredag kl 14-21.

PROVA PÅ PINGIS heter programmet i Sturehallens källare kl 14-17 idag, onsdag. Det är Arboga Bordtennisklubb som arrangerar denna sportlovsaktivitet.

ROLLSPEL. På Arboga Bibliotek kan man spela rollspel på sportlovet. Kl 11 idag handlar det om rollspelet "Äventyr", ett spännande sagospel med saga, pyssel och rollspel i ett. I
sagovärlden Masona är allt möjligt, en magisk och fantastisk värld som är riktad mot yngre barn i den västra delen av världen och mot lite äldre i den östra.

SAGOSPELET "Äventyr" stimulerar fantasin och tränar spelarna att samarbeta och lösa problem. Här
är alla hjältar! ”Draken morrar ondskefullt och blåser ut en eldpust, men du hoppar kvickt åt sidan. Längre bort kämpar dina vänner fortfarande. Tillsammans kan ni uträtta stordåd." Spelledare är Daniel Lehto. Kl 11-13 är det för barn 7–9 år och kl 14-16 för barn 10–12 år.

Alfred Ruth.
Foto: Sofia Runarsdotter

FÖRELÄSNING och seminarium med Alfred Ruth (bilden ovan) börjar kl 18 idag på Arboga Bibliotek. Rubriken är "Den kognitiva revolutionen" och handlar om hur Articifiell Intelligens och automatisering ändrar förutsättningarna för glesbygden och mindre städer.

ALFRED RUTH är författare till spänningstrilogin "Fermis Filter" som handlar om artificiell intelligens och hur tekniken förändrar vårt samhälle och förutsättningarna för mänskligheten.
Han har en bakgrund som it-entreprenör och är, förutom författare och föreläsare, även privat investerare och rådgivare i ett dussintal startups. Han bor sedan ett par år tillbaka i Fellingsbro och författar sina böcker i skrivstugan vid Arbogaån.

I SIN FÖRELÄSNING ger Alfred konkreta exempel på hur den pågående kognitiva revolutionen är på väg att förändra samhället mer grundligt än den industriella revolutionen. Det
skapar nya förutsättningar för oss människor och vår demokrati.
Efter föreläsningen följer ett panel-samtal om hur den pågående automatiseringen påverkar Arboga med omnejd.

VILKA JOBB försvinner och vilka kommer till? Hur ser Arboga och Fellingsbro ut om 30 år och hur är det att bo här då? Samtalet modereras av den prisbelönte journalisten Arne Wikström och gästas dessutom av Carina Bager, personalchef, Nippon Gases, Köping, Tobias Gillberg,
näringslivschef, Arboga kommun, samt Karin Ringaby, förskolechef, Köping. Det är fri entré.Föreläsningen ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag", ett samarrangemang mellan
studieförbunden i Arboga och biblioteket.

FILMEN I KVÄLL kl 19 på biografen i Medborgarhuset i Arboga heter Instant Family. Handlingen: När Pete och Ellie bestämmer sig för att skaffa familj vill de göra det genom
adoption. De får träffa en syskontrio bestående av bland annat en rebellisk 15-åring och över en natt går de från noll barn till tre.

NU MÅSTE Pete och Ellie, under hysteriska former, snabbt lära sig att vara föräldrar med förhoppningen om att snart bli en familj. Instant Family är inspirerad av regissören Sean Anders verkliga liv. Skådespelare är Rose Byrne, Mark Wahlberg med flera. Den två timmar långa filmen visas också fredag och söndag kväll samma tid. Den är tillåten från 7 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 27

___________________________

TISDAGEN den 26 februari blir En Sån Där Dag! En minnesvärd dag vad gäller vädret. Strålande solsken och 10-11 plusgrader på eftermiddagen. Och svag vind, som grädde på moset.

SPORTLOVET är i full gång. Golf för alla är det idag kl 10.00–14.00 vid Haketorps Golfbana. Instruktör finns på plats och klubbor finns att låna, meddelar arrangören, Arboga Golfklubb. I Gäddgårsskolan arrangerar Firskis & Svettis något som kallas Cirkelfys och som är gratis för ungdomar. Åldersgräs 12 år.

SPORTLOVSKUL på Arboga Museum på går idag tisdag kl 10-16. Konstjakt! Kan du upptäcka detaljerna i Hilkka Pettersons Arbogatavlor? I så fall väntar en liten belöning. Färglägg en teckning av Arboga på ditt eget sätt. Bidra till barnens egen konstutställning! Så uppmanar arrangören.

TEKNIKBACKEN. Arboga Alpina kommer att ha extra öppet i Teknik-backen under sportlovet, nämligen idag tisdag, samt onsdag, torsdag och fredag kl 14-21.

HARRY HOLM 2019 02 26

__________________________

MÅNDAGEN den 25 februari väntas det rätt svag vind över Arbogatrakten. Förmiddagens temerpatur på 3-5 plusgrader ökar under eftermiddagen till 7-8 grader. Det riktigt soliga vädret får vi dock vänta på tills i morgon, tisdag.

SPORTLOVET. Idag måndag är det dans, som är gratis för skolungdomar, med åldersgräns 8 år, som börjar kl. 19.00 i Gäddgårdsskolan. Arrangör är Friskis & Svettis. Prova-på badminton är det 10-13 i Sturehallen med Arboga badmintonklubb som arrangör.

TEKNIKBACKEN. Arboga Alpina kommer att ha extra öppet i Teknik-backen under sportlovet, nämligen idag måndag, samt tisdag, onsdag, torsdag och fredag kl 14-21.

ENERGI. Energi- och klimatrådgivning blir det 14-18 idag i Musikrummet på biblioteket i Arboga. Evelina Nord-ström, energi- och klimatrådgivare i Köping, Arboga och Kungsör, tipsar om hur man kan påverka sin energi-användning och hur man ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt. Till henne kan man vända sig med frågor och funderingar om exempelvis el, hållbara transporter eller vilka stöd som finns att söka för energieffek-tiviseringar.

ÖVRIGA rådgivningsträffar är måndag 25 mars (Earth hour-week. Tema olika drivmedel. ) samt måndag 6 maj (Tema kris och energi.) Energi- och klimat-rådgivningen är en opartisk och kostnadsfri service som vänder sig till kommuninvånare, företag och organisationer.

HARRY HOLM 2019 02 25

___________________________

SÅ ÄR DET helg igen och inför varje söndag brukar jag, som gammal god svensk tradition bjuder, ägna mig åt kristendomen. Också denna gång börjar jag med ett Bibelord.

I LUKAS 8:15 står det:

”Men det som kom i den goda jorden, det är de som hör ordet och tar vara på det i ett gott och rent hjärta och genom uthållighet bär frukt.”

Sexagesima
Det levande Ordet

DEN HÄR söndagen kallas
Sexagesima och temat är "Det levande ordet". Denna söndag har också namnet Reformationssöndagen. Och det är absolut inte dumt att ha en liten reformation, åtminstone såhär en gång om året.

DET GÄLLER att hela tiden visa upp evangeliet, budskapet om att vi är Guds barn och att vi, genom vad Jesus gjorde, är förlåtna av ren nåd. Evangeliet, det skall vara vår enda tillgång i det egna livets och i församlingslivets balansräkning.

NÄR KYRKORNA en gång i tiden började samla på sig världsliga rikedomar, då gick det snett på både det ena och det andra sättet. Luther genomskådade det här och många höll med, klostren blev fattiga och fick stänga.

MEN DÅ HADE det gått så långt att människor slutade ge sina slantar till kyrkor och klosterskolor, bara därför att de började förstå att dessa pengar inte räckte som inträdesbiljett till himmelriket.

EN KYRKA som bara äger evangeliet och ger ut av det, den kyrkan är verkligen rik. Inte bara den största, utan den enda rikedom en församling skall ha är ju egentligen evangeliet.

DE GODA nyheterna (som ordet evangeliet betyder) handlar om att Ordet (dvs Jesus) blev människa, en människa som gjorde gott under sin tid på jorden men som trots det spikades fast vid ett kors - för att ta på sig våra synder.

INTE NOG MED att hans nåd gäller än idag, Han lever också och gör under än idag, genom Den Helige Ande, som Jesus vid sin himlafärd gav oss som hjälpare.

MED ANDENS hjälp försöker kristna, var och en med sina talanger, sprida Ordet till Arbogaborna, samtidigt som vi ber om att detta skall bära frukt, att ordet ska falla i god jord.
Amen.

HARRY HOLM 2019 02 24

____________________________

LÖRDAGEN den 23 februari fortsätter den långa rad av plusgrads-timmar som började i går kväll. Större delen av denna lördag kommer temperaturen att ligga på 3-4 grader plus. I morgon eftermiddag stannar termometern på plus 8. Och solsken.

SAGOSTUND på arabiska och svenska börjar igen för termnen idag, lördag. Det är kl 12.00 - 13.00 på Biblioteket i Arboga. Alla barn, från 3 år och uppåt, är välkomna dit för att höra på sagoläsning. Shatha Hameed läser högt och berättar sagor på arabiska kl 12 och Monica Mellgren läser högt och berättar sagor på svenska kl 12.30. Vårens sagostunder fortsätter sedan 9 mars, 23 mars, 13 april, 27 april och 11 maj,Lina Adholpson

SONGS OF THE SOUL. Så heter det program som börjar i Equme-niakyrkan i Lunger kl 15 på lördagseftermiddagen. Det utlovas svängigt, sinnligt, sakralt & själsligt med Lina Adolphson. Det ska bli en hyllningskonsert till livet, levandet samt alla dess färger och skiftningar.

SVÄNGIG JAZZ samsas med innerliga ballader, kraftfull gospel och livgivande tankar om kärlek, skog, tillit och tro. Medverkande förutom sångerskan Lina Adolphson är Jörgen Paulsson, sopransaxofon, Bror Engström, piano och Stefan Bäcklund, bas. Efter konserten väntar afternoon tea i församlingssalen. Kollekten går till Jemens barn via Diakonia.

FILMEN Draktränaren 3 börjar kl 15 idag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Vad som började som en osannolik vänskap mellan en tonårs-Viking och en fantastisk
Nattfasa-drake har vuxit till en episk trilogi som spänner över hela deras liv.

I NÄSTA KAPITEL kommer Hicke och Tandlöse äntligen att upptäcka sina sanna öden, som byn Berks ledare
tillsammans med Astrid, och som drakledaren för alla Nattfasor. Deras vänskap prövas hårdare än någonsin tidigare när de möter det mörkaste hotet de överhuvudtaget skådat såväl som en feminin form av en Nattfasa. Filmen visas i 3D idag lördag och i 2D i morgon söndag. Det är svenskt tal, åldersgränsen är 7 år och biljetten kostar 80 kronor.

SPORTLOVET i Västmanlands län börjar i praktiken idag. Redan nu kan vi tala om att Arboga Alpina kommer att ha extra öppet i Teknikbacken under sportlovet, nämligen följande tider. Måndag, tisdag,, onsdag, torsdag och fredag kl 14-21.

HARRY HOLM 2019 02 23


___________________________
FREDAGEN den 22 februari kommer det att visa sig att nattens 8 minus-grader inte släpper greppet förän framåt 9 på förmiddagen. Men då börjar kylan mildra sig, med grad efter grad så att det blir nolgradigt från och med 14-tiden. Sedan väntas egentligen inga minusgrader under överskådlig tid. Vad sälgs om plus 8 på söndag efter-middag, till exempel.

KLAPP OCH KLANG börjar kl 9.30 i Heliga Trefaldgiehts kyrka vid Järntorget i Arboga. Klapp & Klang vänder sig till barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger
sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument. Maskoten Grålle får barnen träffa vid varje Klapp och Klang-gudstjänst. Efteråt är alla välkomna till Trefaldighetsgården och Öppet Kyrkis där ma umgås, leker, pysslar och fikar. Evenemanget är gratis!

FILMEN I KVÄLL kl 19 på Folkan i Medborgarhuset i Arboga heter The Prodigy. Handlingen: Sarah är oroad över sin unge son Miles skrämmande beteende och tror att en ond och övernaturlig kraft tar över honom.

SARAH MÅSTE välja mellan en mammas instinkter att skydda sin son till varje pris och det desperata behovet att undersöka vad, eller vem, som orsakar hans onda svängningar.

HON TVINGAS söka svaren i det förflutna. Publiken följer med på en otäck åktur där linjenmellan det verkliga och overkliga, blir kusligt suddig... Denna skräck-thriller är tillåten från 15 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 22

___________________________


TORSDAGEN den 21 februari vaknar vi till det snöväder som började klockan tre i natt. Det fortsätter så gott som hela torsdagen, även om det blir glesare och glesare mellan flingorna
ju längre dagen lider. Under dagen stannar termometern på en till två minusgrader men sent i kväll
blir det dubbelt så kallt. Och i morgon förmiddag väntas 8 minus. Däremot väntar 7-8 plusgrtaderpå eftermid-dagarna under hela sportlovet.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30 - 12 i Trefaldighetsgården i Arboga. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finna också möjlighet att umgås, leka och dessutom att fika till självkostnadspris. Svenska kyrkan arrangerar denna verkamhet.

ARBOGAMOTIV av Hilkka Petters-son ställs ut kl 13-16 idag torsdag på Arboga Museum. Hilkka Pettersson föddes i Finland 1937 och sändes fyra år gammal som krigsbarn till Arboga. Hon är död - men hennes tavlor finns kvar.

SÖDRA BRATTBERGET. Bebyg-gelsen växer vidare södreut längst upp på Brattberget. Det betyder att verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp vid Södra Brattberget blir större. Därmed får vi också veta namnet på fastigheterna på det nya området: Geologen 1-7, Istiden 1-5, Jura 1-4, Karbon 1-3, Krita 1-3, Trias 1-2 och Urberget 1-3. Det är klart att dessa hus också ska ha vatten och avlopp. Så det här är ett ärenden som säkert går rakt igenom de kommunala beslutsorganen utan protestern.

HARRY HOLM 2019 02 21

____________________________

RIM OCH RESON

Den som aktier har i Swedbank
känner sig nu nästan luspank.
Men banken här i vilda västra
Västmanland - kan lätt bemästra
kriserna de stora ställer till.
Så inte är jag den som vill
byta - och kontor det har min bank
inom stadens stör och hank.

 

____________________________

ONSDAGEN den 20 februari kommer solen och plusgraderna att visa sig hela dagen. Men mot kvällen blir det ett par tre minus, som en försmak till torsdagen som får fyra
minusgrader och dessutom snö från tidig kväll. Men den snön överlever inte helegn. För då blir det varmt. För årstiden.

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt..

ARBOGAMOTIV av Hilkka Petters-son (bilden ovan) ställs ut kl 13-16 idag tisdag på Arboga Museum. Hilkka Pettersson föddes i Finland 1937 och sändes fyra år gammal som krigsbarn till Arboga.

HÄR TILL HÖGER kan du läsa om hur det gick med de pengar vi betalade in i skatt till Arboga kommun förra året. Det gick inte bra. Man kan säga att kommunkassan räddades av gong-gongen. Utan de pengar som kom in från Mälarenergi hade det sett mycket dystert ut.

HARRY HOLM 2019 02 20

*****************************

RIM OCH RESON

En regering har brister
när dess utrikesminister
blåljuger ett par dar
om att UD inte har
vetat att Lindstedt, Anna,
ej på jobbet velat stanna
utan kommit hem från Kina.
Det för oss svenskar är en pina
att Wallström har så dålig koll.
Det ger oss trygghetsfaktor Noll.

 

____________________________

TISDAGEN den 19 februari följer, efter nattens regn, den mulen dag med
regnstänk då och då och 5-6 plusgra-der. Vinden kommer att kännas lite, mest från sydväst. Men onsdagen blir solig och fin.

ARBOGAMOTIV av Hilkka Petters-son (bilden ovan) ställs ut kl 13-16 idag tisdag på Arboga Museum. Hilkka Pettersson föddes i Finland 1937 och sändes fyra år gammal som krigsbarn till Arboga.

HON BLEV KVAR i Arboga större delen av sitt liv. År 2002 flyttade hon till Lindesberg där hon bodde till sin död 2018. I denna utställning visas ett urval av hennes tidiga oljemålningar med Arbogamotiv, men även exempel på hennes senare mer experimentella konst.

FÖRÄLDRAFRITT blir det på Ekbacksbadet i Arboga på fredag. Badet stänger 17.30 för allmänheten. För kl 18.00-20.00 är det disco där, och Skattjakt för barn och ungdomar mellan 8 och 14 år. Simkunnighet är ett krav. Ordinarie pris.

HARRY HOLM 2019 02 19

___________________________

MÅNDAGEN den 18 februari och vi börjar som vanligt med människors mest vanliga samtalsämne: Vädret.
I Arbogatrakten blir det idag 6-7 plusgrader och svag vind. Något solsken är inte utlovat. Men man kan ju hoppas.

VIS-SKATTEN. Kl 14 denna måndag är det allsång för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Platsen är IOGT-lokalen vid Storgatan 10.

BIO KONTRAST. Cold War heter filmen på Folkan i Medborgarhuset i Arboga kl 19 idag. Handlingen: När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av en omedelbar, passionerad förälskelse. Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan temperamentsfulla Zula är van att slåss ur underläge.

DE FÖRENAS av kärleken till musik och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation blir lika destruktiv som oundviklig. I Polen tvingas Wiktor och Zula bli en del av Sovjets propagandamaskin, när de ser chansen att fly till Paris fattar de beslut som kommer att forma bådas liv.

PAWEL Pawlikowski, som regisserade Oscarvinnaren Ida, ligger bakom denna makalöst vackra
kärlekshistoria med efterkrigstidens Europa som fond. Pawlikowski inspirerades av sina föräldrars kärlekshistoria när han skapade Cold War, som genomsyras av cool jazz, stormiga känslor och magiskt svartvitt foto. Filmen är 1 timme och 28 minuter lång, tillåten från 11 år och biljettpriset är 50 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 18

____________________________

HELG IGEN och åter bjuder jag alldeles gratis på de goda nyheterna om förebildernas förebild, Jesus.
Och börjar med ett Bibelord:

Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er,
alltid, i alla böner för er alla.

Fil.1:3-4

SEPTUAGESIMA
Nåd och tjänst

VAD ÄR DÅ Septuagesima? Det är latin och betyder Den sjuttionde. Man syftar på den sjuttionde dagen före påsk (nionde söndagen före påsk).
Egentligen stämmer det inte, eftersom septuagesima infaller på 64:e dagen före påsk.

EN FÖRKLARING är att man med Septuagesima påbörjar den föreskrivna fyrtio dagar långa fastan. Om man gör en sträng tolkning av reglerna för fastan så skall den vara i fyrtio dagar före påsk, utan att räkna de fastefria veckodagarna torsdag, lördag och söndag.

JAG BORTSER gärna från ytterligare diskussioner av räknekaraktär. Och visar hela det inledande bibelordet:

Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er, alltid, i alla böner för er alla.
Och det är med glädje jag ber för er,
ni har varit med i arbetet för evangeliet ända från första dagen,
och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag.
(Fil.1:3-6)

FILIPPI VAR en viktig romersk handelsstad i Makedonien. Där fanns den första församling som Paulus och hans medarbetare startade i Europa. Och medlemmarna där verkade därför stå Paulus hjärta särskilt nära.

BREVET TILL de kristna i Filippi var ett av de brev som Paulus skrev i fångenskap. I den del av brevet som jag återger här ovanför talas det om arbetet för evangeliet. Det är ett arbete som utförs än idag, även av Arbogas kristna i januari 2019.

ORDET EVANGELIUM kommer av ett grekiskt ord som betyder ”goda nyheter”. Dessa goda nyheter – om vad Jesus gjort och gör – försöker vi kristna i att sprida på olika sätt, var och en efter sin förmåga. Och det är helt enligt Bibeln, där det klargörs att tanken är att var och en skall göra det han eller hon är bra på.

MED SINA olika gåvor gör kristna i Arboga sin tjänst, tjänsten att sprida de goda nyheterna. Vissa lägger ner massor med fritid i sina församlingar, andra sprider evangelium enbart genom sitt sätt att vara.

ALLA ÄR LIKA värdefulla och när jag tänker på dom som sprider Jesus kärleksbudskap i Arboga, så måste jag skriva som Paulus skrev till de kristna i Filippi:
”Jag tackar min Gud var gång jag tänker på er.”

Herre, välsigne oss och bevare oss,
låt Ditt ansikte i nåd lysa över oss
och ge oss frid.
Amen.

HARRY HOLM 2019 02 17

___________________________

RIM OCH RESON

Denna kväll vid åttadraget
tog jag fram min telefon,
kollade på Leksands-laget
som sjöng ut i television.
Jag röstade för en gångs skull
i Melodifestivalen,
och såg till att potten full
hamnade i Härjedalen.
Jon-Henrik var ett enkelt val,
han gick direkt till den final
som leder honom ut i världen.
Vi önskar lycka till på färden.

 

LÖRDAGEN den 16 februari kommer termometern att gå upp från 3 till 5-6 plusgrader. Någon solglimt kan vi få på förmiddagen här i Arbogatrakten. Det blir dock rätt blåsigt, speciellt runt lunch.

INBROTT I ARBOGA. Tjugo i tre natten till fredagen upptäcktes ett inbrott i Vasahallen i Arboga. Tjuvarna hade krossat en ruta och tagit sig in i idrottshallens café. Det var vid
anmälningstillfället oklart om tjuvarna fått med sig något gods.

ARBOGAMOTIV av Hilkka Petters-son (bilden ovan) ställs ut från kl 11 idag lördag på Arboga Museum. Vernissagen pågår till kl 14. Hilkka Pettersson föddes i Finland 1937 och sändes fyra år gammal som krigsbarn till Arboga.

HON BLEV KVAR i Arboga större delen av sitt liv. År 2002 flyttade hon till Lindesberg där hon bodde till sin död 2018. I denna utställning visas ett urval av hennes tidiga oljemålningar med Arbogamotiv, men även exempel på hennes senare mer experimentella konst.

FÖRFATTARBESÖK. Henrik Berggren (bilden ovan) börjar berätta kl 12.30 idag på Arboga bibliotek. Henrik Berggren är historiker, journalist och författare. Han har skrivit flera böcker om svensk 1900-tals-historia, däribland två biografier, om Olof Palme och Dag Hammarskjöld.

HÄROM ÅRET kom ”68”, om Sverige det mytomspunna året 1968. Nu är han högaktuell med "Landet utanför", del ett i en trilogi om Sveriges roll under Andra världskriget. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det? Där skildrar han hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig 1939 och fram till den mörka sommaren 1940.

MUSIK & CAFÉ. I morgon, söndag kl 16, kommer tidigare Taxi-pastorn Janne Ternvall till Arboga med sin gitarr och många älskade sånger, inte sällan i country-stil. Platsen är Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan 20 i Arboga.

HARRY HOLM 2019 02 16

____________________________

RIM OCH RESON

Sitt ner! Röt Trump åt en journalist
flera gånger, såg jag i TV i kväll.
I det läget skulle ja nog ha brist
på lydnad och inte alls vara snäll.
Jag skulle ha fortsatt att stå,
säga "Du Trump, Jag sitter så mycket ändå."

___________________________

FREDAGEN den 15 februari kommer Arbogatrakten att bjuda på 6-7 plus-grader större delen av dagen. På efter-middagen kan vi till och med vänta en och annan solglimt. Vinden kommer att kännas lite från västsydväst, med 5-6 sekundmeter.

FILMEN "ALITA Battle Angel" (bilden ovan) börjar kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Flera århundraden i framtiden hittas den övergivna Alita på ett skrotupplag i Iron City av cyberläkaren Ido som tar med sig den medvetslösa Alita till sin klinik.

NÄR ALITA vaknar upp har hon inget minne kvar om vem hon är eller vilken värld hon befinner sig i - allt är nytt för henne, varje upplevelse är som den första. Samtidigt som hon lär sig ta sig fram i sitt nya liv bland Iron Citys förrädiska gator, försöker Ido skydda Alita från hennes mystiska förflutna.

DESSUTOM försöker hennes nyfunna vän Hugo hjälpa till med att återskapa hennes minnen. En stark relation utvecklas mellan de två ända tills dödliga krafter förföljer Alita och hotar hennes nya relationer. Alita upptäcker snart att hon har extraordinära
stridskunskaper som hon kan använda sig av för att rädda vännerna och familjen som hon har kommit att älska.

BESTÄMD att avslöja sanningen kring sitt ursprung, ger hon sig ut på en resa för att möta orättvisorna i denna mörka, korrupta värld och upptäcka att hon som ung kvinna kan förändra världen hon lever i. Biljetten kostar 100 kronor.

SOCIALNÄMDEN i Arboga kommer nu, som Barn- och utbildningsnämden senast, att ha ett offentligt sammanträde, närmare bestämt på onsdag kl 13.15. Det betyder att allmänheten får komma och lyssna. I socialnämden förekommer dock en hel del ärenden som rör enstaka personer eller famkljer, och då får inte allmänheten vara med.

SÅ DE ARBOGABOR som nu på onsdag kommer till kommunstyrelse-salen, på andra våningen i Rådhuset, får bara vara med om den del av sammanträdet där nämndens mål och budget för 2019 ska behandlas. Men det är ju bra nog.

HARRY HOLM 2019 02 15

____________________________

RIM OCH RESON

Tänk att man kunde bli så lycklig och gla´
av att ha hejat på sonhustrun på Ica ida´.
Jag känner mig både vänlig och snäll.
Räkmackan kommer att smaka extra gott i kväll.

 

___________________________

TORSDAGEN den 14 februari - Alla Hjärtans Dag - kommer det att vara 5-7 plusgrader i Arbogatrakten. Solen verkar inte komma att visa sig. Och det blir rätt blåsigt från västsydväst.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30 - 12 i Trefaldighetsgården i Arboga. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finna också möjlighet att umgås, leka och fika till självkost-nadspris. Svenska kyrkan arrangerar denna verkamhet.

BABYCAFÉ är det också på Arboga bibliotek idag, med början kl 10. Där handlar det om böcker på lätt svenska, under rubriken "Utveckla ditt och ditt barns språk!" Verksamheten är till för föräldralediga med barn upp till cirka 1 år.

MAN TRÄFFAS varannan torsdag och läser i bilderböcker tillsammans samt pratar om läsning och språk. Böckerna får man sedan låna hem och läsa med sitt barn. På dessa torsdagar pratar man om böckernas handling och om vad olika ord betyder, också om hur föräldrar kan hjälpa sitt barn till ett rikt språk för framtiden. Och så bjuds det på kaffe och te!

HARRY HOLM 2019 02 14

*

AKTIVA SENIORER i Arboga har haft årsmöte med hjärtlungräddning. Aktiva Seniorer, en pensionärs-organisation med anknytning till Med-borgarskolan, hade på onsdagsefter-middagen den februari sitt sedvanliga årsmöte i Trefaldighetsgården i Arboga.

FÖRENINGEN hade gett som förslag till Arboga Sparbank att en hjärt-startare skulle inköpas till Trefaldig-hetsgården, vilket också beviljades. Checken från Sparbanken Västra Mälardalen överlämnades genom ordförande Sixten Öhman till kyrkoherde Joakim Vikström och Anneli Arnoldsson, husmor på Trefaldighetsgården (bilden nedan).

SOM FÖRSTA punkt på programmet stod användning av hjärtstartare demonstrerad av Agneta Mellgren. Hon berättade att numera är hon och andra med utbildning i hjärtlung-räddning tillgängliga via sms. Om något hjärtstopp inträffar i närheten av henne kan hon alltså bli kallad att rycka in och ett riksregister finns där alla hjärtstartare finns registrerade och snabbt kan nås.

ÅRSMÖTETgenomfördes med Kjell Bärtzner som tjänstgörande ordförande. Till ordförande omvaldes Sixten Öhman. Föreningen, med sina 115 medlemmar, har under 2018 haft åtta månadsmöten och en resa till Sankt Annas skärgård. Vid nästa möte, den 13 mars, kommer Jan Olov Björklund att berätta om olika druvors
betydelse för vinets kvalitet.

TEXT OCH FOTO:
BIRGIT JOHANSSON

____________________________

RIM OCH RESON

Vänliga veckan har låtit oss träna
på att le mot vandra och tjäna
vår nästa med olika former av hjälpsamhet
och flera varianter av kärvänlighet.
Detta kulminerar just nu tror jag,
för idag är det Alla hjärtans dag.

 

__________________________

ONSDAGEN den 13 februari får en solig förmiddag i Arbogatrakten. Och varmt för årstiden blir det, upp till sju plusgrader efter lunch. Dessutom väntas vinden vara svag.

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

FILMEN "ALITA Battle Angel" (bilden ovan) börjar kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Flera århundraden i framtiden hittas den övergivna Alita på ett skrotupplag i Iron City av cyberläkaren Ido som tar med sig den medvetslösa Alita till sin klinik.

NÄR ALITA vaknar upp har hon inget minne kvar om vem hon är eller vilken värld hon befinner sig i - allt är nytt för henne, varje upplevelse är som den första. Samtidigt som hon lär sig ta sig fram i sitt nya liv bland Iron Citys förrädiska gator, försöker Ido skydda Alita från hennes mystiska förflutna.

DESSUTOM försöker hennes nyfunna vän Hugo hjälpa till med att återskapa hennes minnen. En stark relation utvecklas mellan de två ända tills dödliga krafter förföljer Alita och hotar hennes nya relationer. Alita upptäcker snart att hon har extraordinära
stridskunskaper som hon kan använda sig av för att rädda vännerna och familjen som hon har kommit att älska.

BESTÄMD att avslöja sanningen kring sitt ursprung, ger hon sig ut på en resa för att möta orättvisorna i denna mörka, korrupta värld och upptäcka att hon som ung kvinna kan förändra världen hon lever i. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 13

___________________________

RIM OCH RESON

S har nu sorg
i Göteborg.
Som Arbogas Agneta
vill man ledaren där peta.
Framtiden blir bister,
sossar makten mister
när de inbördes strider
i dessa strålande tider.

 

____________________________

TISDAGEN den 12 februari kommer att vara solig och fin. Från lunch får vi ett par plusgrader i Arbogatrakten. Från solens nedgång väntas det vara någon minusgrad igen. Och timmarna runt midnatt faller snö. Men den försvinner säkert eftersom det ska vara 5-6 plusgrader hela eftermiddagen i morgon, onsdag.

ARBOGA TIDNING får ny ägare, efter den konkurshotade Mittmedia-koncernen. Bonniers och ett norskt bolag (Amedia) tar över, starka ägare som redan har bl.a. DN och Expres-sen. Nu kan vi i alla fall veta det blir en mer proffsig ledning, som inte föser bort gamla trogna läsare genom bl.a. försök att "tvinga" dem att lämna papperstidning för att bo på nätet i stället.

I ARBOGA kom det stora tappet när AT gick ner från femdagars till tredagarstidning. På ett år tappade tidningen 500 av sina 2500 prenumeranter. Nu väntar jag mig en ledning som bryr sig mycket om vad läsarna vill.

JAG HAR REDAN hört signaler om att journalistiken ska stärkas hos AToch de andra 27 tidningarna som igår i köpet. Hyser därför en from förhoppning om att den norska ägaren fyller våra avisor med den sorts lokala journalistik som är Amedias specialitet.

FÖR JUST ATT komma nära läsarna, det är mittmediatidningarnas möjlighet att gå vidare och kanske till och med växa. Och jag hörde Bonniers repre-sentant i radio, hur han förklarade att det är på administrativa sidan det nu ska prutas, inte på journalistiken. Det talas om synerigeffekter och vad jag förstått räknar Bonniers med att spara 200 miljoner kronor.

DEN BESPARINGEN görs inte minst genom att man tar bort den kostnad som Mittmedias koncernledning dragit. Den ledningen har gjort sitt och den stora koncernen har redan folk som kan sin sak i sådan utsträckning att de rår med 28 nya mindre tidningar i sin familj. Dessutom har Bonniers med nuvarande tidningsinnehav visat att de klarar balansen mellan digital och pappers-publicering.

HARRY HOLM 2019 02 12

___________________________

MÅNDAGEN den 11 februari kommer det att vara på plussidan från 8-tiden på morgonen och fram till sena eftermdidagen. Sol och åter sol utlovas. Och vind från nord och nordväst. Även om det väntas några kyliga nätter i början av veckan så är det plusgrader dagtid åtminstone
de närmaste tio dagarna. Och även en hel del solsken.

VÄNLIGA VECKAN börjar idag och då passar det ju att vädret också är vänligt. Dessutom är det ovanligt många temadagar. Speciellt idag, då det är Clean Out Your Computer Day,
Internationella epilepsidagen, Inter-nationella 112-dagen, Världsdagen för de sjuka och Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap.

TRAFIKOLYCKA. Vid halvniotiden på lördagskvällen inträffad en singelolycka på E18 i höjd med trafikplats 119 väster om Arboga då en bil körde in i mitträcket. Två personer befann sig i bilen och ingen skadades. Bärgare anlände till platsen vid 22:50-tiden.

ETT LYCKAT projekt för att få unga till utbildning och arbete, rapporteras det om. I projektet, som kallas ”#jagmed – unga till utbildning och arbete”, har fem län, och bland annat då Västmanlands, gemensamt satsat för att få fler ungdomar att ta gymnasieexamen. Projektet har finansierats av Europeiska social-fonden, Esf och har pågått från september 2015 till 31 december 2018.

SLUTRAPPORTEN från projektet visar alltså på ett lyckat resultat. Arboga har under projektet utarbetat arbetssätt, rutiner och metoder för att stötta och hjälpa ungdomar i Arboga som ingår i kommunens målgrupp för aktivitetsansvar. Tillsammans med bland annat socialtjänsten, Arbetsför-medlingen, Försäkringskassan, Polisen och psykiatrin kan kommunen i dag erbjuda ungdomar som omfattas av kommunernas aktivitetsansvar sysselsättning.

I EN ENKÄT, som de deltagnde ungdomarna fått svara på, uppger alla att de fått bra stöd och hjälp. Många svarar dessutom att de mår bättre efter att ha deltagit i projektet och flera säger sig ha en ljusare syn på sin framtid.

"DET ÄR SÄRSKILT glädjande att fler ungdomar ser sina framtida
möjligheter. Alla ungdomar som jag har träffat har sagt att de vill gå till skolan eller komma ut i arbete men att olika omständigheter har gjort att de inte har kunnat göra det tidigare", säger Marita Garman, ungdomskoordinator på barn- och utbildningsförvaltningen i Arboga.

"UNDER PROJEKTET har ungdo-marna har haft egna individuella mål att sträva mot och tillsammans har vi gjort delmål för att det ska bli lättare att nå de slutgiltiga målet", berättar Marita Garman.

HARRY HOLM 2019 02 11

____________________________

RIM OCH RESON

Ja det är våren,
ja det är våren
som har kommit igen
fast det faktiskt är "vintertid" än.
Men det ordet är fel ju,
"normaltid" är det vi har nu.
Jag vet det är en utopi
men tänk om vi fick låta bli;
i mars ställa om våra ur.
Det vore väldig tur
men framför allt logik
och bra för vår fysik.
Jo, det har forskarna sagt...
men dom har inte någon makt
att sätta mot EU:s byråkrati
och tidsomställnings-idioti.

 

____________________________

Lukas kapitel 13, vers 30
Jesus: Och människor skall komma från öster och väster och från norr och söder och ligga till bords i Guds rike. Och då skall sådana som är sist bli först, och sådana som är först skall bli sist.”

IDAG RIKTAR jag min betraktelse - om sådd och skörd - främst till dem som kallar sig kristna. Till sådana som mig alltså. Ungefär.
Vi troende skall så på tre olika sätt, kan man säga.
1. Så ut berättelsen om Jesus och hans kärleksbudskap till människor.
2. Så in Jesu ord, enligt Bibeln, i våra egna hjärta.
3. Och "så" pengar till att möta behövande människors mer fysiska behov - som exempelvis Frälsningsarmén gör med sina insamlingar (till mat och husrum)..

Femte söndagen efter Trettondagen
SÅDD OCH SKÖRD

DEN STORA skördetiden inträffar vid tidens slut, när de frälsta - de räddade - står inför tronen.
Johannes skriver i Uppenbarelsebokens sjunde kapitel:
”Sedan såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och Lammet klädda i vita kläder med palmkvistar i sina händer. Och de ropade med hög röst: ”Frälsningen finns hos vår Gud, som sitter på tronen, och hos Lammet.”

(Upp 7:9-10)

Vilken härlig dag!

MEN SKÖRDETID är det redan. Människor måste komma till tro och bli frälsta genast. För vi har aldrig varit så nära Jesu återkomst som idag.

ATT SÅ är vårt jobb som kristna. Vi sår så sköter Herren resten.
Men vi ska så nu och inte vänta på det ena eller det andra.
Som det står i Predikaren 11:4:
“Den som spejar efter vind får aldrig så, den som skådar efter moln får ingenting skörda.”

DEN SOM VÄNTAR tills omständigheterna är de rätta eller väntar på något annat, får vänta länge.
Den som inte sår får inte se någon skörd.
Vi kristna måste hela tiden så evangelium till människor så att de blir frälsta.

VI HAR ALLTSÅ, rent logist sett, aldrig varit så nära Jesu återkomst som idag. Så människor måste komma till tro redan nu. Och det gör de inte om vi kristna bara sitter för oss själva i kyrkan och diggar Herren.

VI MÅSTE så på olika sätt. Vi skall berätta om Jesus för dem vi träffar, och beskriva vad han betyder och betytt för oss.
Minst lika viktigt är det att nå fler än dem vi träffar, fler än dem vi känner, till exempel genom att ha attraktiva möten i kyrkan som i ord och ton berättar om vår Herre och hans verk.

FÖR SOM DET står Rom 10:14
“Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen predikar?”

VI FÅR INTE en sekund glömma att många många i vår stad är på väg att gå förlorade för evigt.
För deras egen skull behöver vi se till att de får höra evangeliet. Som enskild men också som församling har vi plikten att så ut evangelium till dem.

FÖRSAMLINGEN gör det genom att underlätta för människor att hitta till kyrkan, där de ska få omtanke och tid till samtal och samvaro, en gemenskap som fyller det predikade ordet med liv och innehåll.

OCH INNAN vi sår, enskilt och som församling, måste vi plöja.
Då är vårt böneliv plogen, och vårt “arbete” som församling kan liknas vid arbetshästen som drar plogen så att den inte bara står stilla i myllan.
Då kan såningsarbetet resultera i god skörd.

HARRY HOLM 2019 02 10

_________________________

RIM OCH RESON

Än är jag vaken.
Det droppar från taken.
Då sker ett under:
Plogbilens dunder
hörs framåt elva.
Tänk er nu själva
vad detta för med sig:
Ut jag beger mig,
plogkant för infarten,
den innebär starten
för skottning till midnatt.
Sen är jag helt matt.

___________________________

LÖRDAGEN den 9 februari innebär att nattens temperatur på fyra plusgrader fortsätter hela dagen. Nattens regn upphör inte förrän frampå eftermiddagen. Vinden kommer från söder och blir ganska svag. Söndagen blir minst lika varm och får dessutom en del solsken.

KONSERTEN "Tribute to Frank Sinatra" börja rkl 15. Det är Köpings Storband som leds av Örjan Lindvall och med solisterna. Lina Adolphson och Markus Olsson. Konserten ges i
Medborgarhuset i Arbpoga och det kostar 150 kronor att komma in.

FILMSUGNA får vänta till söndagen. Då är det två föreställningar på Folkan i Medborgarhuset i Awrboga. Kl 15 visas LEGO® Filmen 2 . Den här gången hotas de av LEGO DUPLO-
inkräktare från yttre rymden som förstör allt i sin väg snabbare än invånarna hinner bygga upp det på nytt. Och kl 19 visas "Mary Queen of Scots". Handlingen: Efter att ha krönts till Frankrikes drottning vid 16 års ålder och blivit änka vid 18, vägrar Mary att gifta om sig.

HARRY HOLM 2019 02 09

____________________________

FREDAGEN den 8 februari kommer Arbogatrakten att ha 2-3 plusgrader.
Någon solglimt kan det vara. Men sent på kvällen och natten till i morgon
blir det regn, eventuellt snöblandat i det plusgradiga vädret. Vinden väntas
vara 4-5 sekundmeter, vilket kallas lätt bris. Och så är det Ägghalvans Dag
idag - recept längst ner i den här spalten.

KLAPP OCH KLANG börjar kl 9.30 i Heliga Trefaldgiehts kyrka vid Järntorget i Arboga. Klapp & Klang vänder sig till barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger
sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument.

MASKOTEN GRÅLLE får barnen träffa vid varje Klapp och Klang gudstjänst. Efteråt välkomnas alla till Trefaldighetsgården och Öppet Kyrkis där man umgås, leker, pysslar och fikar. Evenemanget är gratis!


MARY QUEEN. "Mary Queen of Scots" heter filmen (bilden ovan) på Folkan i Medborgarhuset i Arboga i kväll fredag kl 19. Handlingen: Efter att ha krönts till Frankrikes drottning vid 16 års ålder och blivit änka vid 18, vägrar Mary att gifta om sig. Istället återvänder hon till hemlandet
Skottland för att återta tronen.

MEN SKOTTLAND och England styrs nu med järnhand av Elizabeth I. ”Systrarna” betraktar varandra med fasa och fascination. Som rivaler både i kärlek och makt, och som kvinnliga regenter i en patriarkal värld, måste de bestämma hur de vill spela spelet om giftermål kontra självständighet.

FAST BESLUTEN att härska som mer än bara en galjonsfigur försöker Mary återta tronen och hotar därmed Elizabeths överhöghet. Svek, uppror och konspirationer inom det egna hovet äventyrar dem båda och historiens gång förändras för alltid. Filmen är 2 timmar lång och biljetten kostar 100 kronor.

ÄGGAHALVANS Dag är det alltid den 8 februari. Vi kan testa att fylla ägghalvorna med sådant man gillar. Om vi är några stycken så tar vi fram ett recept som utgår från sex hårdkokta ägg. Och sedan de kluvits lägger vi på ägghalvorna en röra av 5 msk (0.75 dl) crème fraiche, 2 msk majonnäs, 0.5 krm vitpeppar och 1.5 krm salt. Där uppepå tänker vi oss, 24 st fina handskalade räkor, ca 2 msk röd stenbitsrom samt 12 st små kvistar
av dill. Smaklig måltid!

HARRY HOLM, Ägghalvans Dag 2019.
__________________________

RIM OCH RESON

Vem ska efterträda Jan,
ställdes frågan härom dan.
Partiet måste börja jakten
på den som ska börja slakten
på den illa sedda JÖK -
orsak till att chansen rök
för Kristersson och Ebba Busch...
Nej, nu tar jag mig en dusch.

 

_________________________

 

 

TORSDAGEN de 7 februari byts nattes snö till tö - fast först efter lunch. Fram till dess är det en blygsamma minusgrad som övergår i nollgradigt. Kvällen kommer att fyllas av rikligt med regn, eller snöblandat regn. Plusgraderna håller i stort sig i sig till måndag lunch. Varmast - med 4
plusgrader- blir lördagen. Om meteorlogerna får rätt.

BABY-CAFÉ arrangeras i Trefaldighetsgården i Arboga kl 9.30 - 12 idag, torsdag. Arrangerade
Svenska Kyrkan presenterar programmet så här: Vi sjunger och spelar tillsammans med er, ingen
förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris

SCHEMAT: Kl. 9.45 är det babysång för de yngsta och kl 10.30 babysång för de lite äldre. Sedan följer lek och fika till kl 12. Därpå finns det möjlighet att äta sopplunch (för 50 kronor)
hos husmor en trappa upp.

PÅ ARBOGA BIBLIOTEK ges släktforskningshjälp idag, torsdag. Vi hjälper varandra att lösa problem i släktforskningen. Kom gärna även om du inte har egna problem men kanske lösningen för andra. Det är alltså Öppet hus i bibliotekets släktforskarrum. Kom när du vill mellan klockan 16.00 och 19.00, säger arrangörerna också.

HARRY HOLM 2019 02 07

___________________________

RIM OCH RESON

Var tredje i Jan B:s parti
ville faktiskt låta bli
släppa fram Stefan Löfven.
Men sen var Janne inte sen
att säga upp sig, på ett kick
innan dess han sparken fick
- liksom hans parti ju får
om det blir extraval i år.

______________________

____________________________

ONSDAGEN den 6 februari fortsätter nattens elvagradiga kyla ett stycke in på förmiddagen. Men från 10-tiden blir det ungefär en grad mindre kallt för varje timme så att det bara är en minusgrad vid midnatt. Snöandet börjar om igen vid 17-tiden idag.

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

OFFENTLIGT NÄMNDMÖTE. Offentligt sammanträde med barn- och utbildningsnämnden i Arboga kommun är det kl 13:15 idag. På sammanträdet kommer nämndens mål och budget för
2019 att behandlas. Sammanträdet är offentligt i den del som gäller just barn- och utbildningsnämndens mål och budget. Mötet hålls i hörsalen på Högskolecentrum, Gunnarsrovägen 2 i Arboga.

BOHEMIAN RHAPSODY är en fillm som börjar kl 19 på Folkan i Arboga.
Bohemian Rhapsody är en hyllning till Queen, deras musik och enastående sångare Freddie Mercury, som trotsade stereotyperna, rev upp konventionerna och blev en av världens mest älskade underhållare.

FILMEN FÖLJER bandets explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolu-tionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Mercuys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Filmen är tillåten från 7 år och den är 2 timmar och 14 minuter lång. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 06

_________________________

RIM OCH RESON

Såg på TV.
Där var GW,
formuleringskonstens kung,
inte längre särskilt ung.
Det är inte heller jag,
så nu får jag för idag
uti denna sena timma
sluta sitta här och rimma.

__________________________

TISDAGEN kommer att fortsätta som natten, alltså med temperatur på plus-sidan. Snöblandat regn kommer att följa oss en bra bit in på eftermiddagen men det slutar när termometern åter visar minus.

SÅ BLIR DET kallare och kallare och i morgon bitti får vi räkna med 10 minus. På torsdag börjar sedan ett plus-väder som gäller dag och natt över helgen och en bit in i nästa vecka. Vad sägs om 3 plus natten mellan lördag och söndag?

ÖPPET VARDAGSRUM. Kl 14:00 – 17:00 på tisdagar är det "Öppet Vardagsrum" i serveringsvåningen i Arboga Pingstkyrka, med ingång från baksidan (vägvisning från Herrgårds-gatan). "Öppet Vardagsrum" innebär gemenskap för alla åldrar, fika till självkostnadspris, miniloppis till förmån för Kafrinas help och lekrum för barnen.

I ÖRTAGÅRDSKYRKAN är det så kallad Mitt-på-danträff. Också detta kl. 14.00 och denna gång är det Birgit Johansson som visar bilder. Sedan förflyttar man sig till serveringslokalen för gemenskap vid kaffeborden och sedvanlig lotteridragning.

HARRY HOLM 2019 02 05
------------------------------------

RIM OCH RESON

Du, som inte längre ung,
tycker snön är väldigt tung,
kan idag ta det med måtta
eller låta bli att skotta.
För om några dagar bara
kommer det en mindre skara
av plusgrader över trakten
och tar över vintern makten,
dag och natt, och regnet sen
ger oss barmark - äntligen.

___________________________

 

RIM OCH RESON

Sekulärt, det är vårt land,
därför händer det ibland
när det snöar lördag kväll
att plogarn - annars ack så snäll -
inte alls kan rundan ta
innan vi till kyrkan ska.
Många drar sig för att komma,
kyrkorummen gapar tomma.
Tomt i bänken, bara släkten
lägger slantar i kollekten.

SÖNDAG 3.2. 2019

 

 

 

__________________________

MÅNDAGEN de 4 februari fortsätter nattens 14-15-gradiga kyla en bra bit in på förmiddagen. Men det blir mindre kallt för varje timme och när solen går ner är det 6 minus - då börjar snön falla igen - och kvällen nöjer sig med 1-2 minusgrader. Snöandet fortsätter också under tisdagen.

VIS-SKATTEN. Kl 14 denna måndag är det allsång för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Platsen är IOGT-lokalen vid Storgatan 10.

BIO KONTRAST visar kl 19 i kväll filmen Gräns (bilden ovan), som uppmärkammades vid Guldbaggegalan härom sistens. Handlingen: Tullpolisen Tina har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något.

MEN NÄR den mystiska Vore kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen.

FILMEN BYGGER på en novell av John Ajvide Lindqvist. Den visas i kväll på Folkan i Medorgarhuset i Arboga, är 1 timme och 48 minuter lång. Den är tillåten från 15 år och biljetten kostar bara 50 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 04

____________________________

HELGEN är här. Och då börjar jag som vanligt spalten med ett Bibelord:

Jubla inför Gud, vår styrka,
höj hyllningsrop till Jakobs Gud!
Stäm upp musik, slå på tamburin,
spela ljuvligt på lyra och harpa!

Psaltaren 81:2-3

SÖNDAGEN den 3 februari har idag namnet Kyndelsmässodagen. Men det är då också, som denna söndag varje år, Kyrkomusikens dag.

KYNDELSMÄSSODAGEN har, i svenska kyrkan evangeliebo, rubriken
”Uppenbarelsens ljus”. Man läser Lukas 2:22-32 och Matteus 13:31-33.
Det rekommenderar jag att du gör, för att läsa där – och på andra håll i
Bibeln – ger hur mycket som helst. Bibeln är som en fallskärm - bl.a. gör den ingen nytta om man inte använder den.

IDAG, söndagen den 3 februari, firas alltså också Kyrkomusikens dag, dit enbart inom svenska kyrkan 300 musikgrupper med långt över 5.000 medlemmar är med. .

JAG SKULLE bli glad om hela Kristi Kropp, det vill säga alla församlingar i
landet, firade Kyrkomusikens dag. Gärna ofta – men i alla fall en
gång om året och varför inte då på Kyndelsmässodagen.

DEN KYRKLIGA sången och musiken är värdefull när det gäller att sprida evangelium. Och att sprida evangelium är den troendes uppdrag.
Ur den kristna församlingens synpunkt skall sången och musiken inte bara vara något att njuta av, att glädjas åt.

DEN KYRKLIGA sången och musiken skall bidra till att sprida budskapet om vad Jesus gjort och gör. Gör den inte det kan vi lika gärna bara tralla våra melodier. Sången och musiken är ett mäktigt instrument för att hjälpa människor till ett bättre liv.

ETT AV otaliga exempel på de olika plan där det fungerar, får vi genom
att ta del av den norske sångdiktaren Åge Samuelsens livsöde. Han föddes den här tiden på året 1915 i Skien i Norge och började tidigt med alkohol - vilket blev hans liv.

EN VACKER sommarkväll 1944 var han - berusad som vanligt - på väg hem genom sin hemstad. Han gick förbi ett hus där några kristna höll möte med sång och spel. Fönstret var öppet och Åge han lade sig bakom några buskar och lyssnade.

NÄR DE kristna började sjunga ”O gjoer min sjel hvit som nyfallen sne”
började han att gråta och han lovade Gud: ”I morgon ska jag bli frälst”.
Och det blev han.

UNDER ÅREN som följde fick han tala och sjunga för tusentals personer, som därmed också hittade vägen till Jesus. En av hans hundratals sånger är ”Jag är härligt löst och fri”.

VI FÖRVÄNTAR oss nu att den ene efter den andre som besöker våra kyrkor blir härligt löst och fri. Och frälst. Med hjälp av den Helige Ande men också tack vare den kristna sången och musiken.

HARRY HOLM 2019 02 03

___________________________

Så var den då igång igen
den stora melloserien.
"Genom hav och land" var orden
Arja sjöng, så in i Norden.
Åkte ut dock på en gång
med sin egen årstidssång.
Mohombi Moupondo gick
ikväll till Globen på ett kick
Wiktoria betyder vinst och
hon kom till final i Stock-
HOLM


2019 02 02

 

___________________________

LÖRDAGEN den 2 februari börjar med ett par minusgrader men från lunch stannar termometern på nollan hela dagen. Februari-marknaden i Ahllöfsparken slipper nederbörd. Det rejäla snöandet börjar först sent på kvällen och fortsätter till lunchtid på söndagen - då det blir ett par minusgrader och till och med finns
chans att solen visar sig.

VINTERMARKNADEN är alltså på ny plats i år. Efter flera hundra år på Järntorget ska stånden idag finnas i Ahllöfsparken. Marknaden är öppen kl 10-16. Arrangör är Roberth Persson, delikatesshandlare i Valskog, utan vars initiativ båda de årliga traditionella markanderna i Arboga varit ett minne blott.

VEERAS KONTOR med Uusi Teatteri (bilden ovan) är den första av vårens fyra teaterföreställningar för barn i Arboga. Den spelas idag lördag 2 februari klockan 13 på Arboga museum.

CLOWEN Veera har fått jobb, och ett alldeles eget kontor. Där ska hon jobba, på riktigt! Men som på alla kontor händer där ibland väldigt oväntade saker. Föreställningen pågår i cirka 25 minuter och passar barn från 2 år och uppåt.

GRATIS biljetter till "Veeras kontor" kan man hämta på Arbogas bibliotek. Arrangörer är Arboga bibliotek, Arboga Museum, Svenska kyrkan/ Arbogabygdens församling och Arboga teaterförening.

OPERAT PÅ FOLKAN. Kl 19 börjar det. Operan Carmen (bilden ovan) är en stor favorit på Metropolitans repertoar. Och idag kan Arbogaborna sitta i sin biograf och se operan direktsänd från USA med Roberto Alagna och Clémentine Margaine i huvudrollerna.

CLEMENTINE Margaine spelar Carmen, operahistoriens ultimata förförerska. Roberto Alagna som fängslade biopubliken som Don José redan 2010 återkommer i sin paradroll.
Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres uppsättning.

PROSPER Mérimées kortroman
Carmen ligger till grund för Georges Bizets odödliga opera. Carmen-karaktären är mästerligt utformad för att spegla 1800-talets Europas ängslan över en kvinnoroll i förändring. Och
ändå har hon fortsatt att hänföra och väcka världens fantasi i över 150 år.

HENNES BERÄTTELSE har skildrats som flamenco, hiphop, i miljöer från Holland till Sydafrika, i en tecknad Tom och Jerry-film, i mer än 70 långfilmer av regissörer från Charlie Chaplin till Jean-Luc Godard.
Speltiden i kväll är 3 timmar och 41 minuter inklusive en paus.

HARRY HOLM 2019 02 02

_____________________________

Vi "God Jul" till Magnus i Mexiko skrev.
Den 12 november jag posta hans brev.
Januari, 17, kom julkortet fram.
Mexiko-Posten är ju en skam:
60 dar! Försening unik.
Jag måste nog mildra min PostNord-kritik.

HARRY HOLM

 

___________________________

DENNA FREDAG får vi verkligen intyg på varför Februari kallades Vintermånad i den gamla Bonde-praktikan. Redan före lunch börjar snöandet, som ökar i intensistet under eftermiddagen. Det blir bara ungefär 2-3 minusgrader men rätt så besvärliga vindar. Vid mindatt slutar snöandet och gör uppehåll under Arboga Marknads öppettider på lördagen.

TRYGGHETSLARMEN fungerar igen. Information från Tele2 angående trygghetslarm som inte fungerat: Tele2 säger att själva störningen/avbrottet är avhjälpt i Västmanland. Hemtjänsten i Arboga ringde under torsdagen runt och fick kontakt med brukare som har trygghetslarm. Nu verkar det som att trygghetslarmen fungerar igen, lyder deras rapport.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30- 12 i Trefaldighetsgården. Babycafé med babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar
tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris.

RÖJAR-RALF kraschar internet. Så heter filmen (bilden ovan) kl 17.00 idag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. I detta nya äventyr från Disney lämnar Ralph och Vanilja sin spelhall och beger sig in i den outforskade, vid-sträckta och spännande internet-världen, som kanske eller kanske inte kommer överleva Ralfs röjande.

BRÅKSTAKEN Ralf och hans kompis Vanilja von Sockertopp, båda två från videospelsvärlden, sätter allt på spel när de ger sig ut på ”world-wide-webben” för att leta reservdelar till Vaniljas videospel, Sockerkick. De visar sig vara svårare än de tror och tillsammans måste de ta hjälp av internets invånare för att hitta det de letar efter. Filmen är tillåten från 7 år,
den visas i 3D idag och i 2D på söndag. Biljetten kostar 80 kronor.

SKIDBYTAR-DAG är det i Serveringen vid Teknikbacken i Arboga idag kl 18 - 19, då det säljs
av grejer som lämnades in i går. Slalomutrustning, längdutrustning och tävlingskläder - som fartdräkter och "Arboga Alpina-kläder" - handlar det om och bara kontant betalning gäller. Av försäljningen tillfaller 15 % Arboga Alpina.


DESTROYER heter filmen (bilden ovan) kl 19 i kväll på Folkan. LA-polisen Erin Bell återfår kontakten med det kriminella gäng hon för ett tjugotal år sedan infiltrerade undercover tillsammans med partnern Chris. Att på nytt möta gängmedlemmarna väcker traumatiska minnen av ett uppdrag med katastrofal utgång, och triggar den hämndlystnad som länge förföljt Erin.

HON TVINGAS åter konfrontera den hänsynslöse gängledaren Silas, samtidigt som hon desperat tacklar sitt livs svåraste uppdrag: att hålla sin sextonåriga dotter borta från den sortens män hon själv kommit att förakta.

SKA NICOLE Kidman få en andra Oscar för sitt starka, kompromisslösa porträtt av Erin Bell i kriminaldramat Destroyer? Många kritiker säger att hon aldrig varit bättre, och hennes härjade uppenbarelse chockar publiken.

SEBASTIAN Stan (Bucky Barnes i Marvel-filmerna) spelar Chris, Erins kollega och pojkvän som tillsammans med henne utsätter sig för livsfara under uppdraget att sätta dit Silas gäng. Filmen är 2 timmar och 3 minuter lång, tillåten från 15 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 02 01

___________________________

____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

_____________________________


EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-----------------------------------------

ARKIV

ARKIV JANUARI 2019

ARKIV NOVEMBER
DECEMBER 2018

ARKIV OKTOBER 2018

ARKIV SEPTEMBER 2018

ARKIV JULI AUGUSTI 2018

ARKIV JUNI 2018

ARKIV MAJ 2018

ARKIV APRIL 2018

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

---------------------------------------

VANLIGA NYHETER
FRÅN ARBOGA
Sök dig också till :
magazin24.se/nyheter/arboga/

________________________

 

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_____________________________

ARKIV FEBRUARI 2019

_____________________________

Trubadur förgyllde årsmöte Arboga


Måndagen den 25 februari var det dags för årsmöte för SPKF i Arboga, där trubaduren Per Anders Fallin från Västerås (bilden) bjöd på visor.

Det blev inga överraskningar vid årsmötesförhandlingarna utan Bo Magnusson och de andra i styrelsen fortsätter sitt arbete.
Föreningen har som sitt mål att ge sina pensionärer en rik fritid och ordnar därför både aktiviteter som simning och boule samt trevliga sammankomster och minnesrika resor.
Föregående års höjdpunkt var nog den trevliga nobelfest som ordnades den 10 december.
I vår väntar en populär hemlig resa, en resa för hela distriktet med Cinderella samt en teaterresa till Lerbäcks teater.
Föreningen serverade nu kaffe med smörgås.
Trubaduren Per Anders Fallin bjöd på visor i två omgångar.
Populärt var att han hade med den kända valsen om staden vid Arboga å för att hedra publiken.
I övrigt omfattade repertoaren såväl amerikanska country-sånger com svenska visor och rocklåtar samt även några låtar med musik och text av honom själv.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Arboga växer mest i Västmanland

Det är jättetrevligt att vi växer - är det en utmaning, kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Arboga,
Anders Röhfors.

Arboga hade den största befolkningsökningen i Västmanlands län, procentuellt sett, under 2018 Förra året ökade antalet boende i kommunen med 204 personer, cirka en och en halv procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Kommunens mål är att Arboga kommun ska npp över 15.000 invånare.

Allt fler väljer att flytta till Arboga. Vid årsskiftet bodde 14.138 personer i kommunen. De som flyttat hit kommer främst från övriga Sverige. Därnäst kommer inflyttningen från övriga Västmanlands län och från utlandet.
De som flyttat till Arboga är framförallt i åldersgrupperna under 45 år och mellan 55-64 år.
Fördelningen mellan män och kvinnor bland de nyinflyttade är jämn med totalt 107 män och 97 kvinnor.

Jättetrevligt
– Det är jättetrevligt att vi växer och att många vill flytta till Arboga samtidigt som det är en utmaning, det kräver bostäder och olika typer av samhällsservice, säger Anders Röhfors (M), som är
kommunstyrelsens ordförande.
För att möta de utmaningar som befolkningsökningen innebär byggs nu en ny förskola och nytt vård- och omsorgsboende.
Ett ökat antal barn och elever samt behov av nya lokaler gör att också en ny skola planeras.

95 nya lägenheter
Under 2018 byggdes 95 nya lägenheter i Arboga och planläggning av helt nya bostadsområden pågår också.
– Vi har tomter i beredskap för att kunna fortsätta växa, både för hus och lägenheter och för företagsetableringar, berättar Anders Röhfors.
Arboga kommun är inne i en expansiv fas med målet att bli 15 000 invånare till 2030. Enligt befolkningsprognosen kommer Arbogas befolkning fortsätta att öka.

HARRY HOLM 2019 02 27

_____________________________

Nästa vecka öppnar Willys i Arboga

Den 28 oktober stängde Coop i Arboga. Torsdag i nästa vecka - den 7 mars alltså - öppnar i den byggnaden nu Willys. Eller, rättare sagt, Willys Hemma, som hör till gruppen av mindre butiker som finns i denna daglig-varukedja. Omkring 15 personer har fått jobb i den nya butiken.

Många Arbogabor känner säkeret till Willys från omådet vid BigInn i Köping. I Arboga blir det alltså ett "Willys Hemma". Sortiment och priser är liknande depå ”stora” Willys, med
ambitionen om att man ska kunna handla hela sin matkasse i butiken, till ett bra pris, enligt Tor Gullberg, etableringschef hos Willys.
I sortimentet finns till exempel butiksbakat bröd, en stor frukt- och gröntavdelning och gott om ekologiska och vegetariska alternativ.

200 butiker
Willys är en av Sveriges ledande dagligvarukedjor, med cirka 200 butiker från Kalix i norr till Trelleborg i söder och e-handel på willys.se - allt med affärsidén: Sveriges billigaste matkasse.
Inom Willys finns också Willys Hemma, som är Willys systerkedja med något mindre butiker, i bostadsnära lägen, stadskärnor eller på mindre orter.. Och det är en sådan som efterträder Coop mitt för Ica Supermarket Ahllöfsgatan i Arbogas centrum.
Willus har ungefär 5000 anställda och säljer för minst 25 miljarder kronor på ett år med en vinst på drygt en miljard kronor (2017).
Willys ingår i Axfood som också har bl.a. Hemköp, Handlarn och Tempo. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Historiken
Det som är dagens Willys startade i Göteborg redan 1975. Där öppnade Lars Lundin en liten matbutik, LL:s Livs, där varorna stod på pall och priserna var väldigt låga. Ryktet om den
annorlunda butiken spred sig som en löpeld, kunderna trivdes och snart blev en butik två, tre och flera.
Inte långt därifrån fanns en annan västsvensk köpman med visioner om att sälja bra mat billigt. Hans namn var Willy Schlee och 1986 öppnade han lågprisbutiken Willys Cash i Kungsbacka.
Butiken gjorde braksuccé den också. Idén att sälja bra mat billigt var här för att stanna. De två starka lågprisbutikerna blev snart normgivande i Västsverige och gav konsumenterna landets
lägsta matpriser.
I slutet av 1990-talet gick Willys Cash och LL:s Livs samman och blev Willys. Strax därpå blev Willys en del av D&D som senare blev Axfood, som idag är en av Sveriges största dagligvarukon-cerner.

HARRY HOLM 2019 02 26

______________________________

Lekplatsen i Ahllöfsparken
i Arboga ska rustas upp

Lekparken i Ahllövsparken får helt ny lekutrustning.

Nu ska lekparken i Ahllöfsparken rustas upp och förbättras. Alla barn och unga i Arboga kan se fram emot en helt ny lekutrustning.

När lekparken i Ahllöfsparken rustats upp kommer det att finnas mycket att upptäcka. Vad sägs om ett nytt träskepp med rutschkanor, lekhus, en tron i trä, ett sandbord, vippgunga och
lekskärm?
– Det blir en helt ny lekutrustning som har valts ut för att passa för platsen. Vi ville också skapa så mycket lekvärde för barnen som möjligt, säger Marina Glimsholt, trädgårdsingenjör på driftsavdelningen i Arboga kommun.
Nu börjar arbetet med rivning av den gamla utrustningen.
Under arbetets gång är lekparken avstängd. Marina påminner om vikten av att inte visats inom arbetsområdet.
Anledningen till att lekparken rustas upp är att den är i behov av renovering.
– Vi hoppas att Arbogaborna har överseende med eventuella störningar i samband med arbetet, säger hon.
Lekparken planeras att bli klar under våren.

HARRY HOLM 2019 02 25
Bild och info från kommunens hemsida

______________________________

Simon Ådahl i Köping idag

Simon Ådahl har sedan hösten 2007 rest runt i landets olika kyrkor som sångare och evangelist. I Arboga har han framträtt flera gånger. Men kl 17 denna söndag medverkar han i Pingstkyrkan i Köping. Säkert kommer också Arbogabor att resa dit idag för att återknyta bekantskapen.

Hans framträdanden är inga konserter utan kännetecknas av blandningen mellan sång och tal. Han berättar om de andliga gåvorna och vad som sker när dessa används i vardagslivet.
Gåvor som Simon anser att alla kristna har tillgång till.

Lite historik och fakta
Tillsammans med bröderna Edin, blev Simon och Frank Ådahl under 1980-talet ett begrepp i kristna musiksammanhang.
Under drygt 14 år producerade gruppen förstklassig sång och musik samt gav ut åtta album.
Han var med och vann den svenska melodifestivalen år 1990 tillsammans med Edin-Ådahl .
Sången ”Som en vind” blev med tiden en klassisk schlager.

Nytändning
På senare år har bröderna Frank och Simon Ådahl upplevt en nytändning och gett ut flera nya produktioner med eget material.
Roots, Dags att leva, Det friska vattnet samt samlings-CD´n Hittills.
I Sydkorea gav de 2012 ut sången ”I´m gonna pray for Korea” som sprids via Youtube med hundratusentals visningar per år.

Böcker
December 2014 släpptes boken ”Den oväntade resan” en biografi om Simon och hans väg in i relationen med Gud.
December 2015 kom boken ”2 grannar berättar” som skrivits av Simon och hans granne Örjan Armgren.
Simons tredje bok ”Resan som fortsatte” släpps i oktober 2018.
Under åren har Simon släppt soloskivorna Larm (2010) Big Bang (2013) och i september 2017 ”En välsignad man"

HARRY HOLM 2019 02 24

______________________________

För snabb A-traktor
i olycka i Arboga

Polis larmas vid lunchtid på fredagen till Gunnarsrovägen i Arboga med anledning av en trafikolycka. Det var en pojke i 15-årsåldern som hade framfört en A-traktor och sladdat in i ett vägräcke. Polispatrullen på plats fick kännedom om att A-traktorn går snabbare än högsta tillåtna hastighet (30 kilometer i timmen) och beslagtog fordonet. Pojken är nu misstänkt för olovlig körning. Inga personskador har rapporterats.
_______________________________________________

Bostadsbyggandet har
ökat mest i Arboga

På Åbrinken i Arboga byggs det för fullt.

Bostadsbyggandet i Arboga har ökat ordentligt det senaste året. Under sista kvartalet 2017 och de tre första 2018 påbörjades flest byggen av lägenheter i Arboga i hela Västmanland, sett till invånarantalet. Det skriver tidningen Hem och Hyra.

Det är en utveckling som går emot trenden, tempot är inte är lika högt i Västmanland som i landet i övrigt. Det är i områdena Åbrinken, Lisenborg och Ljungdahlsbacken som nya lägenheter har byggts.
Enligt statistik som tidningen Hem och Hyra tagit fram har 5,7 lägenheter börjat byggas per 1.000 invånare i Arboga under 2018. I Sverige var den siffran 4,2. Siffrorna är från sista september 2018 och ett år bakåt i tiden. De visar antalet påbörjade byggen av nya lägenheter i flerfamiljshus per 1.000 invånare.

HARRY HOLM 2019 02 23
Info och bild från Arboga kommuns hemsida

______________________________

Försvunnen Arbogabo
anträffades död utomhus

Omkring kl 14 på torsdagen anträffades en död person utomhus i
området Hamre. Polis tillkallades. Vid 15-tiden var personen identifierad och visade sig vara den man som tidigare anmälts försvunnen och eftersökts av polisen, bland annat med helikopter. Ingen brottsmisstanke finns, meddelar polismyndigheten..

______________________________

Arbogas Monika blev tvåa
för insatsen för äldrevården


Monika Gustavsson

Monika Gustavsson, tillförordnad vård- och omsorgschef, har uppmärksammats för sina insatser med att utveckla Arboga kommuns äldrevård. Hon kom till finalen när
organisationen Svenska vård delade ut sitt hederspris.

Monika Gustavsson har ett stort intresse för digitalisering och innovation.
– Det ska vara lätt att göra rätt. Vi behöver jobba efter att ta bort allt som är ett hinder och att göra det så smidigt som möjligt, både för våra kunder och medarbetare, säger Monika.
Hon har bland annat infört digital signering på äldreboenden i Arboga kommun.
Det är ett system som innebär att läkemedelslistor, som tidigare förvarades i läkemedelsskåphemma hos varje boende, finns tillgängliga via en app i mobilen. Medarbetarna kan
därigenom enkelt signera i appen när de har gett medicinen. Systemet varnar också om medicinen inte har getts. Genom digital signering har läkemedelsavvikelserna minskat kraftigt.
Det var Svenska vård, branschorganisationen för fristående verksamheter inom vård, omsorg och behandling, som delade ut priset.
– Det är givetvis roligt och en ära att komma till finalen, säger hon.
Hon har också drivit kompetensutveckling för medarbetare inom området demensvård och jobbar med kvalitetsregister.
– Monika har ett stort engagemang för de äldre och drivs av att vi ska ge den bästa vården, säger socialchef Marjo Savelius. Hon har ett stort fokus på kvalitetsutveckling och att hitta lösningar som förbättrar både de äldres och medarbetarna vardag.

HARRY HOLM 2019 02 22
Foto och info från Arboga kommuns hemsida

______________________________

Tekniska nämndens verksamheter
tas över av tre nya bolag i Arboga

När kommunstyrelsen i Arboga sammanträder på tisdag så ska det beslutas om att tidigare tekniska nämndens verksamheter bolagiseras. Därmed flyttas besluten om bland annat kost och städning bort från politikerna till olika bolag.

I fjol informerades de ledande politikerna i Arboga av PWC om för- och nackdelarna med bolagsbildning och andra driftformer sedan det beslutats att tekniska nämnden läggs ned.
Kommunfullmäktige behandlade den 29 november i fjol frågan om ny organisation för de verksamheter som finns inom tekniska nämndens ansvarsområdel.
Då fick kommunstyrelseförvaltningen fullmäktiges uppdrag att i
samverkan med berörda pröva förutsättningarna för att tre helägda bolag bildas och organiseras under Rådhuset i Arboga AB. Det skall gälla verksamheterna drift- och projektutförande, kost, måltider och städ samt vatten och avlopp.
Om bolagsbildningar genomförs prövas flytt av ekonomi om fakturahantering till Rådhuset i Arboga AB.
Det har varit MBL-förhandlingar och facken hade inget att erinra mot de här tankarna.
Den här så kallade organisationsförändringen skall vara genomförd senast den 1 september i år.
Återstår att se om någon av Arbogas politiker gör något inlägg i kommunstyrelsen på tisdag om följderna ur demokratisynpunkt av att tekniska nämndens verksamheter från och med i höst ska drivas som bolag.

HARRY HOLM 2019 02 21

______________________________

Polisen ingrep i Arboga sedan
elev visat vapen på skolgården

Personal på en skola i Arboga kommun kontaktade på tisdagsförmiddagen polisen efter att man tagit ifrån en elev något som såg ut som en ficklampa, men som i själva verket var ett elchockvapen.
Eleven, som är i 12-årsåldern, blev hemkörd till sin förälder och elchockvapnet togs i beslag.
En anmälan om brott mot vapenlagen kommer att upprättas.
Dessutom gjorde skolledningen en så kallad orosanmälan till socialförvaltnimgen.

______________________________

Socialen i Arboga 34 miljoner back
Men kommunen gick plus ändå

Kommunalrådet Anders Röhfors, m.

Nu är det ekonomiska resultatet för 2018 klart. Arboga kommun redovisar ett positivt resultat på 6,6 miljoner, 1,4 miljoner mindre än budget. För Socialnämnden går har gått nästan 34 miljoner kronor back. Trots att där infördes köp- och vikariestop i höstas.

Arboga kommuns har alltså presenterat sitt ekonomiska resultat för 2018.
Totalt sett har kommunen ett positivt ekonomiskt resultat. Det beror främst på engångsintäkter, bland annat utdelning från Mälarenergi Elnät.
Hur är det då med de olika nämndernas ekonomi? Tekniska nämnden, fritids- och kulturnämnden samt kommunstyrelsen visar ett positivt resultat.
Inom två nämnder finns ett underskott. Socialnämnden visar ett underskott på knappt 34 miljoner och barn- och utbildnings-nämnden ett underskott på knappt 5 miljoner.

Anders Röhfors kommentar
– Vi arbetar både med kort- och långsiktiga strategier för att komma tillrätta med underskottet i nämnderna, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande. Det kräver både handlingskraft och nytänkande.
– Det är givetvis något som vi tar på största allvar, fortsätter han. Vi arbetar tillsammans med berörda nämnders ordförande och förvaltningschefer. Det är viktigt är att analysera och ta fram åtgärdsplaner för att komma tillrätta med underskotten.
I arbetet har vi också en helhetssyn för alla kommunens verksamheter.
Socialnämnden införde under hösten köp- och vikariestopp. Nu pågår en fortsatt genomlysning av socialförvaltningens och barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter för att identifiera
åtgärder som ska minska underskottet.

Vad hände 2018?
I mars blir kommunens årsredovisning klar. Den innehåller en översikt av det ekonomiska resultatet, men även beskrivningar av kommunens utveckling.
Redan nu konstatera följande: Arboga blev länets bästa skolkommun. Bostadsbyggandet ökade. På Åbrinken har byggnationen av ett nytt vård- och omsorgsboende startat och en ny förskola byggs i området Marknaden.
Arboga passerade 14 000 invånare. Den nya kajen längs Arbogaån invigdes. Antalet arbetstillfällen ökade med 106 stycken och det startades 70 nya företag.
Årsredovisningen kommer det att beslutas om i kommunfullmäktige i april.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2019 02 20

______________________________

Äldre man försvunnen i Arboga

Polisen har tagit hjälp av räddningstjänsten för att söka efter en person i Arbogaån. Personen som saknas är en äldre man som inte har hörts av sedan lördagen Ingen brottsmisstanke finns, enligt Polisen.

______________________________

Många kom för att lyssna på
Henrik Berggren i Arboga

Henrik Berggren med bibliotekarie Kajsa Fex Fritz besvarar de många frågor som ställdes efter föreläsningen.


På lördagsmiddagen var det dags för journalisten /författaren Henrik Berggren att berätta om sin bok Landet utanför (om kriget 1939-40.) Detta på biblioteket Arboga.

Henrik framhöll att han försökt få fram hur människor upplevde krigshotet när det verkligen hände. Alla har vi minnen av hur det blev till slut, men här kan vi läsa ifrån dagböcker och tidningar hur människor verkligen upplevde kriget dag för dag.
En person, vars dagböcker han använt sig av, är signaturen Bang, Barbro Alving. Hon hatade Hitler och var delaktig i en fredsrörelse där hennes idol Elin Wägner också var engagerad.
Tanken var att om kvinnorna vägrade ta på sig gasmasker och uppsöka skyddsrum skulle männen avstå från krig. Lite naivt och inte lätt att övertyga andra.
Axel Wenner-Gren, en frontfigur med jättelika inkomster från Elektrolux bland annat, ”förföljde ” likt en av hans egna dammsugaragenter den tidens ledare för att påverka dem i fredligt syfte och det hela slutade också med en fredsplan.
En annan dagboksskrivare är Ingmar Bergmans mor Karin ,som skrivit om den här tiden.

Illustrerat föredrag
Med intressanta bilder illustrerades föreläsningen som väckte många minnen hos åhörarna.
Många frågeställningar kom upp, hur reagerade Sverige under ockupationerna av Danmark och Norge, Finska vinterkriget där” Finlands sak var vår”, hur var det med alla eftergifter som
Sverige gjorde med transittransporter av soldater genom Sverige?Henrik framhöll att man måste ha en helhetsbild av varje beslut som togs, vilken ställning befanns sig regeringen i just då och vad visste man? Efterklok är det lätt att vara men svårt att vid beslutstillfället ha all information.
Landet utanför är del ett i en triologi om Andra världskriget. Vi ser med spänning fram emot dessa böcker.

Nästa författarbesök äger rum 18 mars då deckarförfattaren Ingrid Hedström är gäst. Hennes senaste bok är Brandgata 2018, som handlar om den stora skogsbranden i Västmanland.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Musik & Café med Janne
Ternvall i Arboga idag

Musik & Café heter programmet kl 16 idag, söndag, i Pingstkyrkan vid Trädgårdsgatan 20 i Arboga. Dit kommer tidigare Taxi-pastorn Janne Ternvall (bilden ovan) med sin gitarr och många älskade sånger, inte sällan i country-stil.

HARRY HOLM 2019 02 17

______________________________

Vinglig bilist på E18 vid Arboga
hamnade i fyllecellen

Strax efter midnatt, natten till fredagen, fördes en bil så vinligt på E18 förbi Arboga att polisen larmades. En man i 60-årsåldern är nu misstänkt för grovt rattfylleri.

Mannen färdades i bil på E18, förbi Arboga och i riktning mot Köping.
Andra trafikanter ringde alltså till polisen på grund av att bilen vinglade kraftigt över vägen.
En polispatrull fick stopp på bilen utanför Köping och konstaterade att mannen var berusad.
Efter provtagning visade att mannen hade motsvarande 1,3 promille alkohol i blodet.
På grund av mannens berusning så lades han in i en fyllericell för tillnyktring och senare följde förhör, detta i sambad med friviginvgen.

_____________________________

Musiktävlig med 24 deltagare
i Arboga lördag eftermiddag

Deltävling 1 av Imagine Västmanland startar kl 15.00 idag, lördag, i Medborgarhuset i Arboga. Årets första deltävling av det som förr hette Musik Dirfekt, har 24 lokala akter anmälda. De tävlar om att gå vidare till Regionfinalen i Örebro Konserthus den 31 mars.

De akter som medverkar i Arboga går under följande namn: Adrian, Concrete Combination, Ida Bergqvist, Jessica Gardner, Linda, Tin-Tin Eriksson, Nina, Paul Joe, Simon M, Kimberlily, Hilda B och K8tryn.
Årets jury består av:
Kjell Ramstedt, trummis i det legendariska punkbandet No Fun At All som varit aktiva sedan början av 90-talet. De har turnérat runt jorden flera gånger om och släppte nyligen sitt sjätte album.
Liselotte Bello Næslund, som tidigare jobbat på Live Nation Sweden där hon varit agent åt bland annat Zara Larsson, Benjamin Ingrosso och Linnea Henriksson.
Anastasia Vesterlund som är från Västerås och kallar sig Chia när hon står på scen. Hon var också med i bandet KOLLEKTIV1 som medverkade på Imagines Riksfinal 2015.
Oscar Bätz som är från Västerås och började att rappa redan vid 14 års ålder. Har spenderat de senaste åren i rock/rap-gruppen HEROIC.
Therese Linder som har skrivit musik i många år och är en av medlemmarna i bandet Marc and the Matron som gör indiepop. Under Therese karriär har hon också hunnit samarbeta med Nils Berg som till vardags lirar med Håkan Hellström och Mario Perez Amigo.

Kvällens konferencier är Jonas Öhrn.
Det är fri entré. Arrangör: Föreningen Svart Bälte i samarbete med Västmanlandsmusiken, ABF Västra Västmanland och Jeunesses Musicales Sweden.

HARRY HOLM 2019 02 16

______________________________

Rattfylleri vid Arboga

VId halvtretiden på torsdagseftermiddagen fick Polisen tips om att en man körde bil utan körkort. En patrull stoppade det aktuella fordonet vid Sickelsjö. Förutom att föraren, som är i 75- årsåldern, saknade körkort blåste han även positivt i polisens sållningsingstrument. Mannen togs med för ytterligare provtagning.

____________________________

Hon blir ny ekonomichef i Arboga

Camilla Andersson.

Camilla Andersson blir ny ekonomichef i Arboga kommun. Hon efterträder Ann Björkman som går i pension. Och hon ser fram emot jobbet i Arboga.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger Camilla Andersson. Jag ser fram emot att tillsammans med engagerade medarbetare och övrig ledning arbeta för att nå målen och utveckla kommunens verksamhet.
Camilla Andersson kommer närmast från tjänsten som affärscontroller inom vård- och omsorgskoncernen Humana, där hon också har varit regionchef.
Tidigare har hon arbetat i Örebro kommun, både som övergripande ekonom och som områdeschef inom vård- och omsorg, och som ekonom på Örebro universitet.
Hon sägs vara utvecklingsinriktad med bred erfarenhet av ekonomi- och verksamhetsstyrning.
Arbogas nya ekonomichef är 47 år, har två söner och bor i Örebro.

Börjar "för tidigt"
Camilla Andersson börjar i Arboga den 25 mars, även om det formella tillträdet sker den 1 april.
– Att få arbeta en vecka med nuvarande ekonomichef ger bra förutsättningar för att viktig historik och värdefull kunskap inte ska gå förlorad, säger hon. Likaså ges möjlighet till en bra överrapportering om vad som är aktuellt och på gång just nu.

Att fortsätta utveckla kommunens ekonomiprocesser så att Arboga på bästa sätt kan möta framtida krav och utmaningar är något som Camilla Andersson säger sig se som en spännande arbetsuppgift.
– Jag ser fram mot att samarbeta med Camilla och hälsar henne varmt välkommen till Arboga, säger Annica Andersson, kommundirektör i Arboga.

Den nya ekonomichefen är intresserad av att träna, resa och att umgås med vänner och familj.
Det bästa med Arboga tycker hon är Arbogas fina stadskärna och spännande historia.

HARRY HOLM 2019 02 14
Bild och info från Arboga kommuns hemsida

_______________________________

Arboga rådhus ingång byggs om

*

Lokalstrateg Henrik Syrjälä, t.v. framför Rådhusets huvudentré på Smedjegatan 5, som på måndag ersätts av en tillfällig ingång från Rådhusgatan (bilden till höger).

Nu ska Arboga Rådhus entré vid Smedjegatan byggas om och det blir tillfälligt ingång från Rådhusgatan 6B. Ombyggnationen startar den 18 februari.

- Ombyggnationen kommer framförallt att förbättra tillgängligheten, säger Henrik Syrjälä, lokalstrateg i Arboga kommun. Den nya entrén blir större än idag med reception och väntrum innanför ytterdörren.
Från den 18 februari hänvisas besökare som ska till Rådhuset till ingång från Rådhusgatan 6B. Den entrén kommer användas under tiden som huvudentrén mot Smedjegatan byggs om.
Ombyggnationen beräknas vara klar sommaren 2019.

Tillgänglighet
Under ombyggnationen är tillgängligheten begränsad. Man ska i förväg meddela personen man ska träffa och om man behöver använda hiss. Ingång sker då från Smedjegatan 5.
Besökare till Rådhuset ska anmäla sig i receptionen och mötas upp av den de ska träffa.
Vid ingången från Rådhusgatan 6B finns en tillfällig reception och ett litet väntrum.

Kartbild på rådhuset och ingången via den tillfälliga entrén från Rådhusgatan 6B.

Rådhusets öppettider är oförändrade: Måndag-torsdag 07.30-16.30. Fredag 07.30-15.00. Alla röda dagar är Rådhuset och växeln stängd.

HARRY HOLM 2019 02 13
Illustrationerna är från Arboga kommunes hemsida.

______________________________

§ch därmed Arboga Tidning

”Vi ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige.” Så motiverar Bonniers sitt köp av Mittmedia, där Arboga Tidning är en av de 28 tidningar som ingår. Köparna förklarar att de ska värna papperstidningen.

Som köpare står också norska Amedia, som är specialiserad på lokal journalistik. Här kommer den information som köparna gått ut med.

Bonnier News och Amedia köper Mittmedia, med 28 titlar och lokala varumärken i Mellansverige, i en affär som syftar till att driva digital tillväxt och skapa förutsättningar för en kvalitativ och oberoende lokaltidningsjournalistik.
”Bonnier News övergripande mål är långsiktiga publicistiska och affärsmässiga framgångar samt att vara en ledande nyhetsaktör i Sverige. Därför är förvärvet av Mittmedia med dess starka lokala varumärken ett självklart steg i vår utveckling”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.

Äger DN, Exxpressen m.m.
Bonnier News, vars kärna består av dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Sydsvenskan samt Helsingborgs Dagblad befinner sig i en stark tillväxtfas och samlar sedan 1 januari även verksamheterna inom Bonnier Magazines & Brands samt Bonnier Business to Business.”Bonnier har en över 200 år lång tradition av stark publicistik och ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige. Vi har under åren arbetat upp en gedigen kunskap om vad som skapar betalningsvilja digitalt. Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till ca 79 000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad”, säger Anders Eriksson.

Norska ägaren
Amedia är Norges största utgivare av lokal media. Deras titlar har en daglig räckvidd på 1,9 miljoner läsare. De flesta av Amedias titlar har en ledande position på sina lokala marknader.
“I samarbete med Bonnier önskar Amedia att aktivt bidra till att utveckla de starka lokala titlarna i Mittmedia. Vi är glada att Amedias erfarenheter från att investera i norska lokala tidningar nu kommer att bidra till att stärka lokala tidningar i vårt grannland”, säger vd Are Stokstad.

Ska värna papperstidningarna
Affären innebär att Mittmedia kommer att integreras i Bonnier News. I den redaktionella strategin är självständighet för titlarna central och det blir redaktionernas ansvar att skapa en kvalitativ lokaljournalistik som engagerar läsarna och driver den digitala läsarintäktsaffären. Strategin innefattar att värna morgondistri-buerad papperstidning samt att parallellt driva digitala läsarintäkter och utveckla våra digitala produkter. Här kommer vår digitala kompetens att vara avgörande för vår framgång.

Har vänt till lönsamhet
De senaste åren har Bonnier News genomfört en lyckad integration med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, som även inkluderar Landskronaposten och Nordvästra Skånes Tidningar. Genom ett målmedvetet arbete har tidningarna vänts till lönsamhet, ökat antalet prenumeranter och längs vägen dessutom vunnit priser för sin kvalitativa journalistik.

Glad Mittmedia-ledare
“Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning”, säger Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.
Det fria ordet och journalistiken är en del av Bonniers absoluta kärna. Vi tror på kvalitetsjournalistik, både som affär och som idé. Med det här förvärvet tar Bonnier News och Mittmedia ett nästa steg i sin gemensamma satsning på digitala användarintäkter och skapar därmed bästa möjliga förutsättningar för journalistikens utveckling i en stor del av Sverige.
Titlarna inom Mittmedia kommer att behålla sina nuvarande politiska profiler. Bonnier News kommer efter affärens genomförande äga 80% av Mittmedia och Amedia 20%. Nuvarande ägaren Mittmedia Förvaltning AB behåller en mindre ägarandel och en styrelsepost i Mittmedia. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Om verksamheterna
Mittmedia omsatte 2018 ca 1900 Mkr och har ca 1100 anställda.Bonnier News omsatte 2018 ca 7000 Mkr och har ca 3400 anställda inklusive Bonnier Magazines & Brands och Bonnier Business to Business.
Amedia omsatte 2018 ca 3800 Mkr och har ca 1650 anställda i Norge.

HARRY HOLM 2019 02 12

_____________________________

Brand i en lagerlokal i Arboga

Vid lunchtid på söndagen kom larm om att det brann i en lagerlokal vid Norra Ågatan i Arboga.
Polis tillkallades för att biträda räddningstjänsten.
Det pågår ingen verksamhet i lokalen som i stort sett är tom bortsett från lite bråte.
- I nuläget finns det ingen förklaring till hur branden uppstått, meddelar polisen som rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.

______________________________

Köpings storbands succé i Arboga

På lördagseftermiddagen var det Arbogas tur att få ta del av Köpings storbands konsert. Temat för dagen var Frank Sinatra och åhörarna fick i två timmar lyssna till många välkända och älskade melodier.

Köpings storband startades 1973 och består av 17 musiker med Örjan Lindwall som ledare. Han hade för dagen läst in sig på Frank Sinatras intressanta liv och berättade hela tiden om de låtar som spelades. Ny i storbandet var högstadieeleven Angelica Ohlsson som fick äran att spela ett trumpetsolo inför den stora publiken.
Alla musiker är skickliga och applåderades entusiastiskt när de rätt som det var reste sig för solon på trumpet, trombon eller tenorsax. Två av medlemmarna Anders Faxe och Bo Svensson har varit med sedan starten och hyllades av Örjan.

Ett privilegium
Det är ett privilegium att i flera timmar få njuta av skickliga musiker och det var många som satt och fotdansade i bänkarna till de härliga rytmerna. Alla i rätt ålder kan nynna med i låtar som Night and day, Tie a yellow ribbon eller Old Mc Donald had a farm . Mycket framfördes som orkesternummer men två sångare Marcus Olsson och Linda Adolphson gav extra njutning till de välkända melodierna
Lina Adolphson, välkänd i trakten, förgyllde tillställningen med att byta till vackra aftonklänningar flera gånger. Hon har en bra röst för jazz och framförde flera melodier men överträffade allt med sin skatsång i extranumret Fly me to the moon.
Arbogasonen Marcus Olsson hade också flera framträdanden och fick äran att sjunga Frank Sinatras stora paradnummer My Way.Den stora publiken lämnade Folkan fyllda med härliga jazziga rytmer och en längtan tillbaka till jazzens storhetstid.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Om Cornelis i Arboga
Sterner plockar ur minnena

Håkan Sterner har otaliga minnen från underhållnings-branschen. I Godtemplarhuset, Storgatan 10 i Arboga, presenterar han den 24 februari en musikalisk berättelse om Cornelis.

Vid det här evenemanget är Anders Lago musiker och Silas Bäckström producent. Det är kaffeservering också. Entréavgiften är 130 swishade kronor.

Det finns verkligen en källa att ösa ur för Håkan Sterner när det gäller historiska möten med artister och musikanter, detta efter hans 60 år i nöjesbranschen.

Så här räknar han själv upp sina milstolpar

Under 60-talet
• Känd från ett 30-tal TV-program, bl.a. Källarklubben, Tonårsdags, En kväll på Kingside mm.
• Lanserade Twisten i Sverige och skapade ett stort antal nya modedanser
• Folkparksturnéerna med bl.a. Pop Flip Show, 2 x 20, Gullebopojkarna, Hipp 66 & Jerry Williams
• Producent och koreograf för flera krog- & folkparkspro-duktioner bl.a. Lilla-Babs, Lasse Berghagen, Svenne & Lotta,
Mia Adolphson, Pop Flip Show poå Gröna Lund
• PR-chef på EMI

Under 70-talet
• Manager och Producent med eget produktionsbolag Good Music of Sweden AB 1971...
• Turismutvecklare på Rhodos med bl.a. som chef för nattklubben Skorpioz och nybygget Sunwing Rhodos
• Programledare Sommarnöjet i TV 1975
• Sunwings Service Department med ansvar för att bygga upp semesterpaketet med all intern underhållning såsom cabareer, poolpartyn, miniklubben där jag även producerade 2 lp-skivor.

Under 80-talet
• Programledare Lördagsgodis i TV
• Sveriges Meste Eventproducent med över 1.000 stora event där fler än 1.000.000 nöjda gäster deltagit
• Hittade livskvalitén och lämnade Stockholm för att etablera oss på 1700-talsgården Älholmen i Arboga
• Wärdshusvärd på Vinbäcken i Arboga med bl.a. publiksuccen Talangjakterna

Under 90-talet
Grundade jag Eventmarket.com - Sveriges första nätverk för hela mötes- & nöjesindustrin, Svenska Eventföreningen för att strukturera den nya mötesindustrin samt Svenska EventAkademin som branschens egen kunskapspool...

Under 2000-talet
• Destinationsutvecklare i Västra Mälardalen med ett stort antal propjekt och tydliga mål
• Epokgörande Event Utvecklare genom bl.a. EventAkademin
2010-talet
• Grundare av Håkan Sterners Event- & ForskningsArkiv på Södertörns Högskola
• Promotor för nystartade artiststallet Alerta Plus samt popklubben Pop-In på Nalen
• Har idag min egen föreställning "Präglad av mitt 60-tal"
• Föreläser om "Ett helt liv i event-, nöjes-, mötes-, turism- & upplevelseindustrin

HARRY HOLM 2019 02 09

_______________________________

Idag är det Äggahalvans Dag

Eftersom det är den 8 februari så är det Äggahalvans Dag
idag - blir du sugen finns det ett recept längst ner i dagens
Harrys Hörna här till vänster. .

______________________________

Fortsatt höga vägbulor i Arboga
Och flera sådana kan komma

Tekniska nämnden i Arboga kommer snart att vara ett minne blott. Men än så länge är den "alive and kicking" i protokollen. Nu har ledamöterna där, med 9 röster mot 3, beslutat att för sin del säga nej till ett förslag om avfasning av de så kallade vägbulorna i stan.

Det var socialdemokraten Ola Eriksson som i somras satte ihop ett förslag om en bättre livsmiljö för rullstolsburna, chaufförer och resenärer genom att inte sätta upp fler fartgupp samt fasa ut de
befintliga.
Men vid sammanträdet i december höll majoriteten i tekniska nämnden inte med honom. Man hänvisade bland annat till att Arboga kommun verkar för Nollvisionen och förklarar att om det i
framtiden krävs åtgärder för att klara trafiksäkerhetskraven kan det inte uteslutas att fler fartgupp eller upphöjda passager sätts upp.

Så kommer en längre teknisk förklaring:
De alternativ som finns till fartgupp är broar och tunnlar, dynamiska farthinder samt cirkulationsplatser. Samtliga av dessa alternativ är väldigt dyra.
Det finns även billigare alternativ såsom chikaner, sidoförskjutningar, avsmalningar och ljusreglering. Dessa alternativ har dock inte samma hastighetsdämpande effekt och risken är stor
att man inte uppfyller kraven på att hastighetssäkra till max 30 kilometer i timmen vid exempelvis övergångsställen.
Kommunen gör alltid avväganden då ny infrastruktur ska byggas och det är inte alltid det byggs ett fartgupp. Om en passage ändå måste åtgärdas är kommunen ålagd att verka för Nollvisionen
och ta fram en bra teknisk lösning. Lösningen måste även vägas in i de ekonomiska ramarna där en upphöjd passage oftast visar sig vara den mest ekonomiskt fördelaktiga åtgärden.

Den 12 februari kommer frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och det väntas ett nej till Ola Erikssons förslag även där, och vidare upp i beslutsapparaten.

HARRY HOLM 2019 02 07

_______________________________

Våldtäkt i Arboga

Vid halvsjutiden på måndagsmorgonen anmälde en kvinna i 20-årsåldern att hon blivit våldtagen under natten i en bil i Arboga. Hon är bekant med gärningsmannen.
Under måndagen vidtog polisen olika utredningsåtgärder. Bland annat beslagtogs bilen.
På eftermiddagen igår greps den misstänkte gärningsmannen som fram till dess varit anhållen i sin frånvaro.
Mannen, som är i 20-årsåldern, har hörts initialt och är delgiven misstanke.
Polisen har ingen övrig information att ge om ärendet som är åklagarlett.

_____________________________

HISTORISK LÖRDAG I ARBOGA

Vintermarknaden för första gången
i Ahllöfsparken - några bilderFOTO: HARRY HOLM

_____________________________

Arbogafullmäktige ville inte ändra
sina regler om snöskottning

Årets första sammanträde med Arboga kommunfullmäktige är avklarat. En medborgare ville ändra reglerna från 1995 om villaägarnas skyldighet att skotta kommunens trottoarer
men fick avslag - motiverat med att fullmäktige beslutat om reglerna 1995! Och så blev det en del diskussion om det regerande P7:s avsikter.

I november 2017 lämnade Roland Magnusson in ett så kallat medborgarförslag om att kommunen skulle ta bort uppmaningen till villaägare att snöröja och halkbekämpa trottoarer och vägbanor som gränsar till villatomten.
Han utvecklade på torsdagskvällen sina tankar från talarstolen. Roland Magnusson påpekade bl.a. att människor har olika förutsättningar att skotta snö utanför tomtgränsen.
Många är äldre och vissa är sjuka och har krämpor som gör det svårt att snöröja gångbanorna, menade han och sa att det var respektlöst mot medborgarna att kommunen inte kunde "sköta rubbet".
Men kommunfullmäktige beslutade avslå Roland Magussons förslag med motiveringen att "ansvaret för gångbanerenhållningen regleras enligt kommunfullmäktiges beslut den 14 december 1995, paragraf 154. och att det i dagsläget inte finns några nya förutsättningar som motiverar en annan reglering."

Partipoilitik
Bland det som annars hände under kvällen var oppositionspartiet socialdemokraternas försök att få till en ideologisk debatt, detta genom Bo Molanders interpellation till kommunstyrelsens
ordförande Anders Röhfors, m. Nu när alla sju partierna slagit sig samman, vilken politik ska ni föra undrade han.
- Kommer ni att lämna någon avsiktsförklaring och i så fall när, frågade Bo Molander, s.
- Vi ska föra den politik som är bäst för Arboga, svarade Anders Röhfors, m.
- Ja, det hoppas jag verkligen, svarade Bo Molander som dock ville höra mer om P7:s gemensamma politik.

Nickedockor
Bo Molander förespeglade att det säkert var moderaterna som styrde och att de andra partierna åkte med på m-tåget som nickedockor, som han uttryckte det.
Då reagerade vänsterpartisten Dan Avdic Karlsson.
- Det är oförskämt att kalla oss för nickedockor, sa han och förklarade att hans parti haft betydelse också under åren av s-styre samtidigt som han berömde samarbetet med
dåvarande kommunalrådet Agneta Bode, s.

HARRY HOLM 2019 02 01

______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 RIM OCH RESON

Har zappat från kanal till kanal
ett par veckor i sträck,
sett mången målgång och final.
Är faktiskt annars rätt väck
i vinteridrottens värld.
Förstod dock när Vasaloppsvinnaren kom
i mål - att Norska Mästerskapen är vad det handlat om
i teve den senaste tiden...
som nu tack och lov är förliden.

__________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE
__________________

UTGIVEN 21.2. 2019

Mitt mörka liv -
Solen lyste tre sekunder

av Astrid Kassberg

"Jag vill med den här boken förklara vad tvång är för någonting. Och tar här ett av min berättelses många exempel:
Jag stänger av spisen och går därifrån. Jag hör inga röster men jag förnimmer budskapet: ”Går du inte tillbaka till spisen och tittar att spisen verkligen är avstängd så brinner huset upp och alla i
huset brinner upp”. Jag går tillbaka till spisen, skruvar på knappen igen, går bort igen, går åter tillbaka till spisen, och fortsätter så sju, åtta, nio gånger.
Tvånget har jag levt med sedan åtta års ålder, i både tankar och handlingar. Från 1980 och framåt har det varit som starkast.
Depressioner har jag haft sedan åttaårsåldern.

Astrid Kassberg "

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

___________________________

UTGIVEN 4.2. 2019

OSBORNE WENDESTEN
Framtidstankar
från hjärtat

Jag läser i Bibeln om Hjärtats tankar. Är det där, i hjärtat, våra ord börjar att ta form? Sedan kom tanken på vad det är i vår kropp som hör Guds röst.
Det blev mer och mer spännande att fundera över dessa realiteter. Och sakta kom även frågan: Vad är det som ger mina tankar sin rörelseförmåga till att se möjligheter i stället för svårigheter?
Ju mer jag nu läser Bibeln, ser jag Bibeln som Guds arbetsbeskrivning. Där finner jag, eller kommer att tänka på, hur och varför jag skall bete mig på olika sätt för att uppnå rätt resultat.

Osborne Wendesten

Boken har 182 sidor och kostar 159 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

____________________________

Första boken 2019

Fjällkor och fäbodliv
av Ylva Berg-Bohman

Ylva Berg-Bohman tillbringade somrarna på landet och där fanns en ladugård med bl.a. fjällkon Docka, som blev hennes bästa vän. Så började hennes intresse för kor.
I den här bildrika boken berättar hon lättläst inte bara om fjällkor utan också om fäbodliv, en årlig företeelse för kullig boskap sedan medeltiden.
Som komplement till de många fina och talande bilderna är texten i storstil och därmed lättläst för både barn och synsvaga.
Boken har hård pärm och är i formatet liggande A4.

Boken kostar 188 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

________________________

FÖRLAG HEDE GER UT DIKTER OCKSÅ - SOM DENNA NYA

Säden mognar
utanför fönstret.
Det är hög tid
att skörda.
Kyrkan på höjden
vilar i solen
medan blåsten
viner sin sång.

Inger Jeppsson har ständigt utvecklats i sitt konstutövande, med bland annat kurser i oljemålning och utbildning i akvarell i Provence.
Efter lyrikboken "Fragment" år 2016 fortsätter Inger Jeppsson nu med ovanstående rader, och övriga dikter i den här boken, att påminna om att hennes konstnärsådra även rymmer diktande.

Boken kostar 129 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

__________________________

Ny bok 27 december

"BERÄTTELSER OM KÄRLEKAR"
av
MARGARETHA STORM

Två klasser över henne gick Johan. Några år tidigare hade han kommit som flykting till Sverige. Nu var kriget i hans hemland över, men familjen hade som så många andra blivit hemlös under krigsåren och nu försökte de bygga upp en ny framtid här.
Lena upptäckte snart den långe mörke grabben, som alltid hade en svärm av flickor omkring sig….
Ibland inbillade hon sig att han tittade extra länge på henne. I verkligheten var Lena så blyg att hon aldrig skulle våga prata med honom.

En av bokens noveller handlar alltså om unga Lena men Margaretha Storm bjuder här på berättelser om kärlek i alla åldrar.

Boken har 199 sidor och kostar 188 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

___________________________

Ny bok 19 december

ERNST BERÄTTAR
Av Ernst Nyberg

Ernst Nyberg berättar "för att minnas livet jag lever och älskar", skriver han, och börjar på 1930-talet i en liten by långt uppe i norr. Under hans första pojkår reste familjen om somrarna närmare fjällen, till Njavve.

Ernst berättar om hur han som elvaåring fick huvudrollen som samepojken Nisse i Arne Sucksdorffs film "Vinden från
Väster" och hur hans far satte stopp när det kom erbjudande om filmjobb i huvudstaden.

Ernst berättar att han 1949 trots allt kom dit, till Stockholms Tekniska Institut, men måste avbryta efter en termin för att
flickvännen därhemma visade sig vara med barn. Fyra år senare började han studera vid Katrineholms Tekniska skola och lärde sig bl.a. dimensionera broar och vägar.

Ernst berättar om anställningen hos Vägförbättringar (idag NCC), för att bygga flygfält, vägar och bl.a. vattentornet i Töre som står där som ett minnesmärke över denna boks författare. Med AMS som arbetsgivare från 1966 ledde han inte minst en mängd beredskapsarbeten.
Ernst berättar även om livet som skogsarbetare och flottare och ger oss en inblick i Lappmarkens historia

Ernst kommenterar slutligen pensionärslivet: "Nu har det gått mer än 88 år sedan allt började. Det är rätt besvärande att åldras. Jag vill ju att allt skall vara som förr."

Boken har 218 sidor och kostar 159 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

 

___________________________

NY BOK DEN 10 SEPTEMBER

Berättelsen om Amalie
av Kenneth Wallmark

Hans pojkdröm har varit verklighet i ett halvsekel. År 2018 seglar Amalie sin 51:a säsong. ´
Kenneth Wallmark visste vad han ville när han, med sina ritningsrullar under armen, steg in på varvet i december 1966: Amalie skulle byggas starkt och dimensioneras enligt normerna från 1800-talet. Colin Archer hade en teori om ideala proportioner på en båt. Den skulle ha 30 procent av vattenlinjelängden i bredden i vattenlinjen.
Under bygget var Amalie varvets så kallade spillkråka, den man jobbade med när inget viktigare fanns att lägga tid på.
Men den blev färdig till slut, tänkt främst för familjeseglingar. Och barnen var ofta med. Dock inte på seglatser i hårt väder på Atlanten, och färder till Orkney, Hebriderna, Loch Ness. Både dramatik och humor har präglat livet på Amalie, visar boken.
Efter äventyren på Nordsjön på 1970-talet, seglades Amalie flitigt varje sommar i nordiska farvatten, i
Östersjön och på Västkusten. Och hon seglar än.

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

__________________________

NY BOK DEN 3 SEPTEMBER

Vem bryr sig?
Vad kan vi göra?

Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker

Var femte svensk upplever ångest, oro och depression på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Mobbing kan utföras även av chefen, speciellt om det är en psykopat. Hur man känner igen en
sådan framgår av boken som vi Förlag Hede släpper den här veckan. Det handlar om mobbning, kränkningar, stress och livsfarlig ledning. Och ur du själv kan agera i sådana situationer.

Boken är inbunden och heter "Vem bryr sig? Vad kan vi göra? Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker." Den kostar 127 kr

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede,
Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 14 AUGUSTI

En liten bok om och med ordet ETT

För ett antal människor, som har ett annat modersmål än svenska, kan en-orden och ett-orden vålla ett bekymmer. Denna lilla bok med några ETT-ord kan med fördel användas av elever som vill lära sig svenska, tycker författaren, Gudrun Möllerberg Andersson.
Boken, som har hård pärm, kostar 127 kr.

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 7 AUGUSTI

"Huset som Joel ärvde"
av Karin Jarl Nydén

”Mitt hus i Käglanskogen ska vara fyllt av kärlek, av sång och spel och vackra verser. Ingenting annat."

Så skrev Seth, som också kallades Svenne. Så ville han att det skulle vara och de orden var han mån om att bevara till eftervärlden.
Historien och livet vill annorlunda. Nittonhundratalet far förbi. Människor flyttar in och flyttar ut. Älskar, sjunger, diktar och sörjer. Hatar och förföljer. I Europa rasar krig.
Den unge Joel vill gömma sig för onda tungor och försöker rädda sig, och den han älskar, bakom låsta dörrar och höga plank. Där vill han skriva på sitt mästerverk. Men råttorna och husets hemligheter hindrar honom.
Nu är året 2018 och Sverige fylls åter av dem som lämnat krig och svält. Som önskar trygghet och arbete. Ett nytt liv.
Murar byggs och gränser stängs.
Plank och murar. Låsta dörrar och stängda gränser.
”Mitt hus ska vara fyllt av kärlek…”

BOKENS RELEASEDATUM
är den 7 augusti 2018, kl 19,
då författaren presenterar den på
Baltic Centre, Östersjöcentrun,
Uddens gränd 3, Visby.

Boken kostar 220 kr.
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

______________________

NY BOK IDAG
den 25 juni 2018

"Elva år efter kriget"
av Margareta Sarri

"Minns det som igår, femtiotalet. Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär. Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp, Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad. För övrigt lunkade det på..."
Så berättar Margareta Sarri, född i Stockholm, uppväxt i utkanten. Hon har skrivit om könskriget, om kulturkroc-kar, om jakten på identitet och den förföriska drömmen om frihet. Och nu boken "Elva år efter kriget".
(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post
Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.
Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 1 juni 2018

"40 år av ett liv"
av Kristina Ström

Elsy öppnade förvånat brevet från moster Agda. Det var första gången som något skriftligt kommit från det hållet.
Brevet var kort och Elsy började att läsa: ”Kära Elsy, Din mamma har blivit sjuk och finns på sjukhus i Sundsvall. ”
Det har varit några jobbiga år för henne under och efter skilsmässan från Elsys pappa, Edvin, som inte alls ville skiljas och därför var oerhört bråkig.
Det var en svår tid även för Elsy som då var 15 år och hennes bror Ivan som var 13 år. Allt var hemskt och en enda röra. Mamma måste sluta med sin caférörelse och åka på vilohem. Då var hon inte bra i sina nerver.

Ovanstående är ett litet utdrag ur historien om Elsy, om hennes väg från Södra Norrland till arbete på institutioner i Stockholm och inte minst berättelsen om hennes väg genom livet.

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 26 MAJ 2018

"Vilsten
eller Livet i finnskogarne"
av
Rolf Christoffersson

Varje vilsten längs stigarna i skogen var en mötesplats för där boende invånare på väg i något ärende någonstans och för långväga okända främlingar som behövde en rast i vandrandet upp och ned för branter och sluttningar och över spångade gungande myrar mot fjärran, mer eller mindre kända, mål. Det var där, liksom kring köksbordet eller framför den öppna spisen, i stugornas dunkel, som berättelser, sagor, historier, sanna lögner och osanna om vad som kunde tilldra sig i den djupaste skog och på de osedda underskönaste ängder med fäbodar och ensliga stugor som var blandfolkets byar, visten och ställen, tog form.

Det område som det framför allt berättas om här ligger till hälften i Dalarna och till hälften i Värmland med utlöpare mot Västmanland och Norge. Ett sedan urminnes tider mörkt område, sett som hotfullt, av blockmark, storskog, branta berg, småtjärnar, bär- och mossmarker och bottenlösa kärr. Ett land som kallades mark, finnmark, befolkat av vilda djur och, ansågs det, oanat livsfarliga vildmän, oftast dock fromt fredliga som lamm.

Rolf Christoffersson

Pris: 188 kr
B
ESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB,
c/o Holm, Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.

-------------------------------------

NY BOK 20 MARS 2018.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
    

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________