*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

FREDAGEN den 31 augusti blir det som mest 14 grader, mestadels mindre. Och så fortsätter regnet, som startade i går kväll, att falla fram till lunch här i Arbogatrakten. Sedan börjar det skvätta igen under några kvällstimmar.

BOOK CLUB heter filmen (bilden ovan) på biografen i Medborgarhuset i Arboga kl 19 i kväll. Diane är nybliven änka efter 40 års äktenskap. Vivian njuter av män utan att ha några tankar på vidare relation. Sharon försöker fortfarande komma över en skilsmässa sedan ett årtionde. Carols äktenskap går på tomgång efter 35 år.

DENNA UTLOVAT hysteriska film handlar om fyra kvinnor i en livslång vänskap vars liv vänds upp och ner när deras bokklubb bestämmer sig för att läsa ”Femtio nyanser av honom”. Från att upptäcka ny romantik till att återuppliva gamla förälskelser, inspirerar de varandra till att göra nästa kapitel i deras liv till det bästa kapitlet. Filmen är 1 timme och 44 minuter lång och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 08 3

_______________________________

TORSDAGEN den 30 augusti innebär en molnig himmel i Arbogratrakten. Som varmast väntar 17 grader men det blir svag vind och regndropparna tycks vänta till 19-tiden med att börja väta ner landskap, människor och djur. Sedan fortsätter regnandet också hela fredagen.

DAGENS VALFRÅGA. Visst är det skönt med en extra semestervecka, tycker nog de 900.000 familjer (ca 1,8 miljoner föräldrar) som Löfven räknar med skulle gynnas av det s-förslag
som presenterades i förrgår. Men det valfläsket härsknar snabbt när man tänker efter.

UNDER LÅNG tid har vi läst om att det är brist på arbetskraft, i skolan, i vården och i polisen till exempel. Och omkring tre fjärdedelar av företagen säger sig ha har stora prolblem att hitta
kvalificerad arbeskraft

I DET LÄGET kommer då statsminister Löfven och hans parti med förslaget att uppåt ett par miljoner arbetsveckor ska förvandlas till lediga veckor. Varje år. Man häpnar.

HARRY HOLM 2018 08 30

____________________________

ONSDAGEN den 29 augusti börjar dimmigt tidigt på morgonen. Sedan väntas molnigt med en och annan solglimt och som mest 21 grader. Vinden blir svag. Från 16-tiden småregnar det några timmar. Men det blir inte kallare än 17 grader framåt midnatt.

SISTA GUIDADE Hjälmare kanal-kryssnigen för säsongen startar kl 10.30 idag från Hjälmare docka. Turen går genom Hjälmare kanal som är Sveriges äldsta farbara kanal och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdigheter och den gamla sjöledens historia under resan. Det blir sedan buss tillbaka och man är åter i Hjälmaredocka ca kl 17.00. Priset är 370 kr. inkl returbuss. Lunch m.m. finns att köpa ombord.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

HAN VÄXTE upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter man honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HARRY HOLM 2018 08 29

____________________________

TISDAGEN den 28 augusti ska vara en molnig dag i Arbogatrakten. Som mest väntas 17 grader. Vinden blir svag. Regn får vi vänta på till torsdag eftermiddag men då varar det desto längre, fram till natten till lördag.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

VETERANFORDON. Årets sista ordinarie veteranfordonsträff genomförs i Jädersbruk kl 18-20 idag. Arran-görerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

RÄK-KRYSSNING. För den som vill dra ut litelängre på sommarens njutningar gäller det att bege sig till Hjälmare Docka kl 19 denna tisdagskväll. Då startar en räk-kyrssning, som det kallas, med fartyget Gustaf Lagerbjelke. Priset är 310 kronor, inklusive räkfrossa, sallad, bröd, dressing, aioli med mera och alternativ mat kan förbeställas.

HARRY HOLM 2018 08 28

____________________________

MÅNDAGEN den 27 augusti blir en ganska fin dag i Arbogatrakten, med uppåt 20 grader på eftermiddagen och svag vind från söder. Det kan börja regna lite smått under under sena eftermiddagen och duggandet fortsätter fram till tvåtiden natten mot tisdagen.

FÖR DEN som vill tillbringa regniga stunder med att läsa böcker över nätet, så har vi ett meddelande från Arboga bibliotek: "Vi har fyllt nedladdnings-kvoten för e-böcker i augusti. Det innebär att det inte går att låna e-böcker eller strömmande e-ljudböcker resten av månaden. Från och med den 1 septem-ber kan du låna e-böcker som vanligt igen."

BARNTEATER. Programmet för barnteaterföreställningar i Arboga hösten 2018 är klart. Alla pjäser vänder sig till barn i förskoleåldern. Någon passar från 2 år, andra är mer lämpliga för de lite äldre barnen. Och det är gratis för alla. I höst bjuds det på fyra pjäser på fyra lördagar.

FÖRESTÄLLNINGARNA är: Den 15 september "Inte bara jag" med Teater Martin Mutter på Medborgarhuset/ Rotundan. Den 20 oktober "Klösiga katters klubb" med Mittiprickteatern i Heliga Trefalighets kyrka. Den 17 november "Lilla syster går alldeles vilse" med Teater Bambino på Arboga
Museum. Den 8 december "Dockteater på arabiska" med Arabiska teatern på Arboga bibliotek

DET ÄR OLIKA gott om plats i de olika lokalera, så det är bra att hämta gratisbiljetter i förväg på Arboga bibliotek, en vecka före varje föreställning. Fyra arrangörer står bakom programmet: Arboga museum, Arboga Teaterförening, Arbogabygdens församling samt Arboga bibliotek.

HARRY HOLM2018 08 27

___________________________

Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner...

(Matt. 5:44)

13:e söndagen efter Trefaldighet
MEDMÄNNISKAN

LÄR MAN SIG, genom övning, att inte vara bitter, så är det ett steg på vägen. Men svårt är det att lyda dagens bibelord. ”Älska era fiender...” Alla tycker vi ibland att vi utsätts för orättvisor, för svek. Någon man litat på gör en illa, på ett eller annat sätt. Den personen ska man älska, säger Jesus.

ATT "BE FÖR dem som förföljer er”, är lättare, tycker jag. Men att älska sina fiender... Då får man ta i. Och det ska gå, det också. Man får, som jag skrev inledningsvis, börja med att inte vara bitter. För din bitterhet lider du mycket mer av själv än vad den gör som du är arg på.

KANSKE MÅSTE vi i alla fall börja vår övning, i konsten att vara medmänniska, på ett ännu enklare plan. Detta genom att fundera på om vi till och med är kärlekslösa i vår behandling av människor som aldrig gjort oss något ont.

BARA TRE verser längre fram, i Matteus 5:47, säger Jesus: ”Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant?”

DET ÄR KLART att jag blir glad när jag ser någon från vår församling ute på stan, hejar och kanske till och med får en kram, vilket händer.Men jag försöker vara en glatt hejande person också mot andra Arbogabor, alla kategorier.

KÄRLEKSFULLHET, i ord och handling, vänlighet och hjälpsamhet, borde vara utmärkande drag för oss som vill kalla oss kristna. Men är vi det? Det har ute i samhället funnits en bild av oss att vi i stället är mer skickliga i att kärlekslöst döma andra människor.

SÅDANT gillar inte Jesus. Han kunde visserligen riva i ibland. Men det var inte sällan mot de skriftlärda eller mot andra som trodde att de var särskilt fina på något sätt. Och Jesus drog sig inte för att vara tillsammans med allt från procentare till glädjeflickor och andra så kallade syndare. Han sade dessutom att Gud älskade dom.

DET ÄR DAGS att tänka på liknelsen om den barmhärtige samariten och fråga sig själv:
– Vilken kategori ligger jag närmast? Rövarna som slog och sårade? Eller samariten som försökte läka såren?

JAG BER:
Käre Gud, lär mig att leva för andra och lär mig att älska utan hänsyn till vad min medmänniska gjort mig eller någon annan, så som Du älskar oss genom Jesus Kristus. Amen.

HARRY HOLM 2018 08 26

_____________________________

MÅNGA KOM till Nytorget i Arboga på fredagseftermiddagen för att fira att kommunens invånarantal nått över 14.000. ”Det är så roligt att vi nu är över 14 000 invånare och det vill vi fira med er Arbogabor”, sa kommundirektör Annica Andersson, när hon välkomnade besökarna som köade för att bli bjudna på glass av kommunen.

LÖRDAGEN den 25 augusti väntar en rätt molnig himmel i Arbogatrakten. Från 11 grader och några solglimtar på morgonen når temperaturen upp till 18 grader på eftermiddagen. Solen gömmer sig mitt på dagen men återvänder kanske redan från 15-tiden för en mer vacker afton. Vinden känns lite under
dagen men lugnar ner sig mot kvällen.

TORGLÖRDAG i nostalgins tecken, kallas verksamheten på StoraTorget i Arboga idag kl 10-14. Där finns närproducerade varor. Riverbend's Square Dancers framträder klockan 11:00 och Arboga Blåsorkester klockan 12:00.

SOM VANLIGT finns också traktor med hölassåkning med Jädersbruks vänner. Dessutom utlovas en nostalgiutställning på torget samt 60-tals-quiz där du kan vinna boken "Mitt 60-tal - Ett årtionde i bilder", sponsrad av Arboga Bokhandeln.

RÖFORSLOPPET genomförs i Röforsbacken både lördag och söndag. Det är alltså åter dags för den traditionella backtävlingen med SM i backe för MC, sidovagn och bilar.
Här visas även historiska bilar och veteran-MC. Start är det kl 09.00 båda dagarna. Entréavgiften är 100 kronor från 16 års ålder, yngre än så går in gratis.

HARRY HOLM 2018 08 25

____________________________

FREDAGEN den 24 augusti kan det på förmiddagen komma lite regn över Arbogatrakten. Även vid åttatiden på kvällen väntas några droppar. Men däremellan visar sig till och med solen ibland. Lite lagom med vind ska det också vara, 4 sekundmeters lätt bris från västsydväst.

GRATIS GLASS. Arboga kommun har nu passerat 14.000 invånare. Vi är 14.049 för att vara exakt. Det ska såklart firas. Idag, fredag den 24 augusti, kl. 15:00-16:00 bjuder kommunen på glass på Nytorget.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas också i kväll kl 19 filmen "Mama Mia - Here we go again". Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och
driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor.

MED TANYAS och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand. Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks
personlighetsförändrad. Filmen är två timmar lång och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 08 24

 

____________________________

TORSDAGEN den 23 augusti kan vi konstatera att det inte varit någon nattfrost, i stället 18 grader hela tiden sedan midnatt. Från klockan 10 på förmiddagen idag stiger temperaturen efterhand med någon grad så att vi under eftermiddagen får flera timmar med 23 grader varmt. Molnigt blir det, som igår, och svag vind.

DET UTLOVADE regnet tycks det dock inte bli något med. Kanske kan det komma några få droppar vid tiotiden i kväll och en lika blygsam, kortvarig nederbörd tidigt i morgon bitti. Han hade så rätt, vårt tidigare kommunalråd Nils Brodin, när han lärde mig att Arboga är en av de nederbördsfattigaste platserna i Mellansverige.

VALET I ARBOGA handlar det mycket om i dessa dagar. Här som på andra håll började förtidsröstningen igår, onsdag. Det var kanske ingen rusning direkt, till Arboga Bibliotek, där den
här verksamheten pågår. Men vid mina besök där droppade röstberättigade in i lagom takt. Och stämningen var god.

ETT ENDA parti hade sett till att Arbogaborna hade fått hem röstsedlar inför starten på förtidsröstningen. I alla fall hos oss var det bara moderaterna som varit så förutseende att de sett till att vi hade valsedlarna i brevlådan innan onsdagen. Det har kommit en hel del valmaterial även från flera andra partier, men då har användningsbara valsedlar saknats.

MODERATERNA är i farten på ett annat sätt också. I går fanns kommu-nalrådet Anders Röhfors på ytan mellan varuhusen tillsammans med ett par andra lokala moderata toppnamn. Och det var en och annan Arbogabo som stannade för att få ett samtal eller svar på frågor.

DESSUTOM kunde man få en kokbok. Den innehöll recept från olika moderater, från Arbogas Anders Röhfors till hela moderatsveriges Ulf Kristersson. Jag tog tacksamet emot gåvan. Men - jag lovar - hur goda recepten än verkar så påverkar de inte min röstning. Bara min figur.

HARRY HOLM 2018 08 23

____________________________

ONSDAGEN den 22 augusti kan bjuda på några solglimtar på morgonen men sedan väntas mest molnigt och på eftermiddagen några små regndroppar. Mycket få, dessutom, som det verkar.

DEN SOM längtar efter mer rejält regn får hoppas på nederbörden i morgon eftermiddag som fortsätter i stort till fredag lunch. Vi får nu vänja oss vid dagstemperaturer runt 18 grader nu. Det är inte högsommar längre.

PÅ BIOGRAFEN i Medborgarhuset i Arboga visas kl 19 i kväll. Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor. Med Tanyas och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand.

SAKER STÄLLS på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlig-hetsförändrad. Filmen är två timmar lång och biljetten kostar 100 kronor.

SMITNING. Två lastbilar kolliderade på tisdagen på E18 utanför Köping i samband med omkörning där två filer går ihop till en. Inga personskador uppstod, men den omkörda lastbilen skadades och den omkörande lastbilsföraren fortsatte trots detta färden. Vid Högsjön utanför Arboga fick polisen stopp på lastbilen.Föraren till den omkörande lastbilen är nu misstänkt för smitning.

HARRY HOLM 2018 08 22

_____________________________

TISDAGEN den 21 augusti blir en fin dag i Arbogatrakten. Sol och blå himmel, uppåt 21 grader på
eftermiddagen och svag vind från västnordväst. Och det är Alla pensionärers dag! Oj, vad jag ska fira. Även om jag är en ganska svårpen-sionerad person.

VALDEBATT kallas arrangemanget på Biblioteket i Arboga kl 18 i kväll. Allmäheten får ställa frågor till politikerna i Arboga och hör hur partierna vill utveckla kommunen. På debatten, som anordnas av biblioteket, får varje parti inledningsvis en kort stund att ge en bild av partiets politik. Därefter är publiken välkommen att ställa sina frågor till politikerna. Moderator för kvällen är författaren och Arbogabon Johanna Ericson. Alla partier i kommunfullmäktige har bjudits in och kan delta med en representant.

JAG VET BARA ett lokalt parti som vill att Nygatan ska bli gårdsgata igen. Jag vet alltså bara ett lokalt parti som tycker att bilar ska få färdas och stanna där, för de åkandes besök i olika butiker etc.

DÅ SKULLE denna huvudgata bli levande igen, omsättningen skulle gå upp radikalt i vissa av affärsverksamheterna och butiksdöden motverkas. Det är vad jag vet som sagt bara ett parti som vill det.

DET PARTIET "får" vi enligt åsikts-korridoren inte rösta på... Men det gör inte mig något, för jag har helt andra planer för kommunvalet. Jag röstar på lokala politiker som jag känner sedan decennier och som jag därför vet vad de går för.

HARRY HOLM 2018 08 21

---------------------------------------

MÅNDAGEN DEN 20 augusti blir det ganska fint väder i Arbogatrakten, upp till 20 grader och endel solglimtar då och då. Vinden ökar under dagen från svag på förmiddagen till en frisk bris från
nordnordost under eftermiddagen. Och vid 18-tiden kan det komma några få regndroppar - om du känner efter ordentligt. Jag, med min barometer till flint, kommer att märka duggregnet direkt.

SOMMAREN sjunger på sista versen. Ett exempel är att utomhusbadet vid Ekbacksbadet i Arboga hade öppet för sista gången i år i går, söndag. Men badplatsen i Arbogån, Villagatsbadet, är öppet för den badsugne. Och klart billigare att begagna än Ekbacksbadet, vars badhus nu återgår till vintertid vad gäller öppethållande. Det betyder: Måndag och tisdag: 06.30-21.00 06.30-21.00. Onsdag: 10.00-21.00. Torsdag: 06.30-21.00. Fredag: 06.30-20.00. Lördag-söndag 10.00-16.00.

PENSIONÄRER FRÅGAR. Pensionärerna i Arboga är denna måndag inbjudna till paneldebatt med
representanter för de lokala politiska partierna. Det går till exempel att fråga om vad politikerna i Arboga tänker prioritera under nästa mandatperiod. Platsen är i Biografsalongen i Medborgarhuset, och tiden är kl 16-18.

HARRY HOLM 2018 08 20

_____________________________

SVERIGE är ett kristet land. Det är ingen rusning till de svenska kyrkorna. Men vi i vårt land lever trots det enligt de kristna värderingarna, det vill säga det som Jesus lärt oss - bl.a. om alla mäniskors lika värde.

SOM JOURNALIST i ett kristet land känner jag mig stolt över att till helgerna kunna presentera några rader ur Bibeln, världens mest spridda bok, där Jesu ord i Nya Testamentet är en värdefull kompass för livsvandringen,

HÄR KOMMER denna helgs betraktelse - som börjar med några ord ur Bibeln:

”Han har gett mig förmågan att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstav utan ande. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.”
2.Kor. 3:6

12:e söndagen efter Trefaldighet

DET VAR på hösten år 57 som aposteln Paulus satt i Makedonien och skrev detta andra brev till den församling han grundat i Korinth. Där hade det dykt upp ”evangelister” med andra inställningar än vad Paulus hade, ja de kanske till och med hade försökt ”ta över” församlingen.

OCKSÅ LITE mot den bakgrunden kan vi se hans rader i detta brev.
Innan det som är dagens bibelord ovan, så skrev han:

”En sådan tillit till Gud har jag genom Kristus. Det är inte så att jag skulle förmå tänka ut något på egen hand, något som kommer från mig. Nej, min förmåga kommer från Gud.” (2.Kor. 3:4-5)

DAGENS bibelord slutar med meningen ”Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.” Det för osökt mina tankar till dagens fundamentalister, de bokstavstroende som dödar oskyldiga människor i tron att de följer sin guds ord.

OM DE i stället för att blint följa bokstaven lyssnat till Anden, till kärleken, så hade de känt direkt att det var mot även sin guds väsen att skada och döda andra människor.

”Bokstaven dödar, men Anden ger liv.” Och som det står i det citerade kapitlets 17:e vers: ”Herren, det är Anden, och där Herrens ande är, där är frihet.”

JAG BER:
Käre Gud, lär oss att med ansvar använda den frihet Du ger oss genom Jesus, så att vi med ord och gärningar lever ett kärleksfullt liv, Dig till ära, och så att vi vördar Dina skapade verk – inklusive våra medmänniskor. Och Gud, låt hela mänskligheten få den frihet som Dina barn har, genom befrielse från slaveriet under synden. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2018 08 18

_____________________________

FREDAGEN den 17 augusti börjar rätt lovande i Arbogatrakten, med uppehållsväder, upp till 24 grader och en och annan solglimt. Men från 15-tiden kommer det att regna ordentligt i sådär fyra timmar. Och då sjunker temperaturen med tio grader ungefär. Däremot verkar den tidigare signalerade
åskan utebli. Peppar peppar ta i trä.

FLADDERMUS-GUIDNING blir det i kväll om det inte blir för mycket blåst eller regn. Guidningen börjar klockan 21.00 vid Gärdselbäcken och Kalkugnsbergets naturreservat. Samling sker vid Järntorget i Arboga klockan 20.00 för samåkning med cykel. Bil är OK för dem som inte kan eller har
möjlighet att cykla. Vid 20.30 äts matsäck. Ulf Carlson från Hallstahammar kommer att guida
deltagarna. Arrangörer är Naturskyddsföreningen i samarbete med Studiefrämjandet.

THE MEG heter filmen på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll, fredag, kl 19. Handlingen: Ett
internationellt undervattensteam attackeras av en massiv varelse man tidigare trodde var utdöd. Deras
djuphavsubåt hamnar på Stilla havets botten – med besättningen fångade inuti. I en kamp mot klockan tar de hjälp av djuphavsdykaren Jonas Taylor för att rädda besättningen från det enorma hotet – en 20 meter lång haj känd som ”Megalodon”.

VAD MAN INTE visste var att Taylor några år tidigare stött på samma skrämmande varelse. Tillsammans med Suyin måste Taylor utmana sina rädslor och samtidigt riskera sitt eget liv för att
rädda alla som är instängda på botten. Ännu en gång hamnar han öga mot öga med det största rovdjuret som någonsin existerat. Det blir alltså action, skräck och Science-Fiction på samma gång.
Med 11 år som åldersgräns och biljettpriset 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 08 17

_____________________________

TORSDAGEN den 16 augusti kan det komma några solglimtar på förmiddagen i Arboga. Och det väntas vara upp till 24 grader varmt och sydlig, rätt svag vind. Men det blir annars rätt molnigt. Som
en liten "uppvärmning" inför åksovädret med stora regnmängder i morgon eftermiddag.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia.

DELTAGARNA får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilias skandalomsusade liv, och om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan.De stannar till på ett antal platser som de får veta mer om. Guidningen pågår en dryg timma.

SLÄCKTA LAMPOR. Lagom till helgen gjorde Arboga kommun en sammanställning över de gatubelysnigar som inte fungerade. Den visade följande: Belysningen på Sätraledens gång- och
cykelbana, från Fellingsbrovägen och bort till Sätra, har slutat att fungera och felsökning pågår. Gatubelysningen i centrala Arboga har drabbats av okänt fel och felsökning pågår.

VID ARBOGA STATION är det några belysningsstolpar som inte fungerar och reservdelar är beställda och kommer att repareras. Vid nya kajen saknas några armaturer och kommer att monteras så fort leveransen kommer. På östra Brattberget är det ett elfel som gör att belysningen lyser till och från dagtid och felsökning pågår. Och nya motionsspåret på norr är ännu inte inkopplat på elnätet.

HARRY HOLM 2018 08 16

____________________________


ONSDAGEN den 15 augusti kan vi konstatera att vi fått någon sorts varannandags-väder. Gårdagens regnande över Arbogatrakten avlöses idag av uppehållsväder. Regnet lyser med sin frånvaro och solen med sin närvaro - i alla fall vissa stunder. Det väntas svag vind och upp mot 22 grader.

LOKAL VALDEBATT väntar oss i Arboga nästa veckan. Vi kan ställa våra frågor till politikerna i för att få höra hur partierna vill utveckla kommunen. Tisdagen den 21 augusti kl. 18:00 ordnas valdebatten på biblioteket i Arboga.

– VI HOPPAS att många Arbogabor vill komma hit, alla är välkomna. Under valdebatten kan man få svar på frågor som man tycker är viktiga och få sin röst hörd och bli lyssnad på, säger bibliotekschef Kajsa Fex Fritz.

VID DEBATTEN, som anordnas av biblioteket, får varje parti inledningsvis en kort stund att ge en bild av partiets politik. Därefter är publiken välkommen att ställa sina frågor till politikerna. Moderator för kvällen är författaren och Arbogabon Johanna Ericson. Alla partier i kommunfullmäktige har
bjudits in och kan delta med en representant.

FÖRTIDSRÖSTING. Redan dagen efter debatten - onsdagen den 22 augusti alltså - kan man bege sig till biblioteket och rösta. Förtidsröstningen där pågår varje dag fram till den 9 september.

HARRY HOLM 2018 08 15

____________________________

TISDAGEN den 14 augusti blir inte lika solig som gårdagen. Från 16-tiden väntas till och med regn som ska pågå ungefär fyra timmar. Vinden blir svag och termometern når inte upp till mer än 17 grader.

ALLSÅNG VID ÅN heter programmet vid Godtemplargården kl 18.30
idag, tisdag. Marcus Olssons husband medverkar och gästartist är Helena
Olsson Brink.

DET ÄR FRI entré och försäljning av fika i pausen. Om vädret blir som meteorologerna tror så flyttar allsången in i Godtemplargården, Storgatan 10. Arrangörer är NBV och IOGT-NTO.

HARRY HOLM 2018 08 14

_____________________________

MÅNDAGEN den 13 augusti blir det mycket soligt och fint i Arbogatrakten, med 21 grader i skuggan och svag vind. Men igår, söndag, den sista av årets medeltidsdagar, var det värre väder.

REDAN på söndagens morgonen hängde flaggorna av vädret halvt bortslitna från stängerna på Herrgårdsbron. Det envisa regnet avbröts bara av störtskurarna och det blev mycket glesare med besökare bland alla stånden än dagarna innan. Men det var en perfekt dag för att besöka något av inomhusevenemangen.

EN LYCKAD VECKA vecka var det. Mina beundrande och tacksamma tankar går til alla de - ideellt respektive kommersiellt - hårt arbetande hundratals personer som gjorde årets evenemang till en höljdare.

HARRY HOLM 2018 08 13

___________________________

ARBOGA OM SOMMAREN.

Innerstades gator och gränder, med ågårdar och gamla träshus, bidrar i samarbete med grönskan till att stan nu visar sig från sin bästa sida. "Rastplat-serna" utmed ån lockar, bänkarna på Labron och söder om Strandvägen, uteserveringen vid Ågården och vid Engelbrektscaféet, och den nya kajen - åtminstone utsikten därifrån över mot gräs och lövträd på södra sidan om ån.
Fin vy är det också från Gamla Bron, som nu kallas Kapellbron, varifrån Arne Gripenhed tagit ovanstående bild.

OM VI NU talar om Arbogaån så är det inte bara att den förgyller stadsbilden. Den går att fiska i också. Det fins gös och gädda och även regnbågslax att dra upp från bryggor och strandkant. Man måste dock skaffa sig ett fiskekort först. För fiske i Hjälmare kanal krävs också fiskekort. Men ute vid Hjälmaren är det fritt fiske på så kallat allmänt vatten, där man till och med får lägga nät om så önskas.

VATTEN vill de flesta sådana här varma somrar använda för att bada i. Vi har ju många badplaser att välja på i Arboga kommun - och Herrfallet, även den stora fina anläggningen ligger Södermanland. Algblomningen stör inte i Ekbacksbadet och inte heller i källsjön Högsjön, där stranden vid den tidigare barnkolonin är populär. Många söker sig också till Villagatsbadet, badplatsen i ån väster om Västerbron. Detta var bara några exempel på var vi kan bada.

HANDLAR gör vi också på semestern. Vår året-om-turistmagnet Anns Ost har nu öppet fredag 12-18 och lördag 10-14. Kaffebröd köper vi gärna på Hå-Ges vid Nygatan. Eller också söker vi prylar i större och mindre "loppisar", som Gabriels vid Kapellgatan och Kuriosaboden vid Dragmansgatan.

GLASS av egen tillverkning säljs vid Fårtallen i Götlunda, 11 km väster om stan utmed gamla Europavägen, eller i caféet vid Hjälmare Docka. Sedan har vi de lyxiga glassarna hos Glass & Berså, dit man svänger in till vänster i början av Valskogsrakan (gamla vägen till Köping). Vi tar gärna en tur ut till Sätra vid nya Europavägen, där man på Kandyz kan ta kaffe och mjukglass och sitta på altanen och studera alla semesterfirare som stannar till vid något av de många matställena där.

KRÅNGLAR mobilen eller laptoppen så kan även en fin dag - på något av ovan nämnda ställen - bli förstörd. Men då är jag, som resten av året, mycket tacksam över att vi har Gunnar Karlssons Radio & TV vid Nygatan i centrum av stan. Adam och Alexander där tackar jag, de har för mig fixat
problem som betydligt dyrare dator-servicföretag gått bet på.

SLUTLIGEN hänvisar jag till spalten här till höger, där du kan se vad som finns att vara med på dag för dag i dessa semestertider. Det är sådant som vi Arbogabor kan ta med våra semest-rande gäster till och - förstås - det som vi hoppas att turisterna ska hitta till.

GLAD SOMMAR önskar dig

HARRY HOLM SOMMAREN 2018

_____________________________

TISDAGEN den 24 juli väntas strålande sol från en molnfri himmel och svag vind. Frampå eftermiddagen hamnar termometern på 31 grader i flera timmar. I skugga. Och där bör man hålla sig. Samt dricka mycket. Och glöm inte saltet, för det gör nästan alla som i media ska ge tips i värmen. Saltet är nödvändigt, för det gör att vätskan stannar kvar i kroppen. Jag blev så glad när jag såg TV-nyhetern i förrgår kväll, där en klok chef på ett äldreboende gav de gamla chips för att de skulle få i sig det viktiga saltet.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Arrangör: är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

ROBOTMUSÉET är öppet 9 - 12 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luft-bevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robot-museum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som nu har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" - fast i simulator. Men det är säkrast att i så fall beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste också var minst 140 cm lång.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia
skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk väster om stan kl 18.00 dag. Så kommer det att vara alla tisdagar t.o.m. augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och
hamburgareförsäljning.

RÄKOR OMBORD. Räk-kryssning med M/S Gustaf Lagerbielke startar från Hjälmare Docka kl 19. Resan och räkor med tillbehör kostar 310 kronor. Man kan få annan mat också, men då behövs förbeställning.

HARRY HOLM 2018 07 24

____________________________

MÅNDAGEN den 23 juli blir väderleksmässigt inte olik andra dagar denna sommar i. Alltså väntar solsken, svag vind och upp mot 29 grader på eftermiddagen. Sedan kommer det att vara varmare för varje dag som går. Men det finns hopp om regn på lördag.

BRYGGERI-GUIDNING. Guidningen i Arboga Bryggerimuseum idag startar kl 17.30. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla
kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck. I museet finns även en foto-utställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Adressen är Skandiagatan 3. Att vara med kostar 50 kronor per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap.

VARMKORVENS DAG är det alltid den 23 juli. Och den dagen firas över hela världen. Den kan varieras beroende på vad man har för tillbehör: Senap och ketchup, men även lök av olika slag, bostongurka och korvbröd förstås. Men en sak kan vi väl vara överens om i dessa somriga semestertider: Nu ska den vara grillad.

HARRY HOLM 2018 07 23

_____________________________

HELGEN ÄR HÄR och då gör jag som vanligt, bjuder på en kristen betraktelse. Och börjar med ett Bibelord:

”Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt.
Matteus 7:14

Åttonde söndagen efter Trefaldighet
ANDLIG KLARSYN

I BERGSPREDIKAN talar Jesus i klartext och i liknelser om hur vi människor bör leva. Folket där på plats var överväldigade av hans undervisning, berättar Bibeln, för ”han undervisade med makt och inte som deras skriftlärde”. Så slutar sjunde kapitlet i Matteusevangeliet. Sedan gick Jesus ned från berget och stora folkskaror följde med honom.

DETTA Matteusevangeliets sjunde kapitel börjar med orden ”Döm inte, så blir ni inte dömda.” Här finns också uttrycket om att man ser flisan i sin nästas öga men inte bjälken i sitt eget. Och det tröstesrika ”Be så ska ni få”.

MEN JAG TÄNKER idag på ett par andra saker i kapitlet. I 13:e versen uppmanas vi att gå in genom den trånga porten och välja den smala vägen. Mot den bakgrunden blir det extra svårt att betrakta vissa förkunnare som trovärdiga. Jag tänker bland annat på Benny Hinn, som för några år sedan betalade 70.000 kronor per natt för en hotellsvit, med förklaringen:
– Jag har bara en kropp att använda för Gud och jag vill därför inte låta Guds verk hindras av brist på vila.

AV EGEN erfarenhet vet jag att man kan vila i betydligt billigare nattkvarter. Med min Skoda i tankarna kan det kanske tolkas som avundsjuka, men jag är nog inte ensam om att tycka att det förtar trovärdigheten i förkunnandet när en kollega till Hinn har en Merca för 700.000 kronor plus sex andra bilar. Samt en Rolex-klocka för 300.000 kronor.

TANKARNA går då av sig själva till Matteus 7:13. ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.”

OCH NÄSTA vers, dagens Bibelord, sitter som en smäck: Ett uselt träd bär dålig frukt. Kostsamt lyxliv i stället för att dela med sig av sina tillgångar till de fattiga, det rimmar dåligt med det budskap Jesus vill ha spritt. En Rolex-klocka eller en bil för tre kvarts miljon, det är lätt igenkännbara exempel på den dåliga frukt som berättar om ett uselt träd.

DESSUTOM är det helt onödigt med materiell lyx. Det ger ingen lycka.
För att gå den så kallade smala vägen, att vandra med Jesus och så mycket som möjligt i hans anda, det är inte så jobbigt. Tycker jag. För mig känns det faktiskt som en bred väg, om jag jämför med tiden innan jag beslutade mig för att följa Jesus.

JAG BER:
Käre Herre, låt Din Helige Ande visa oss vad som är sant och rätt. Använd oss i Ditt verk och ge oss den kraft och insikt som behövs för att vi ska klara det uppdrag Du har gett oss.
Gud Fader, led oss på livets väg och låt Din Andes kraft lysa oss när vi stundtals famlar i mörkret. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2018 07 21

_____________________________

FREDAGEN 20 juli fortsätter värmen i Arbogatrakten. Förmiddagen kommer att vara solig, något mer moln - men upp till 32 grader - på eftermiddagen. Och rätt så svag vind för det mesta.

FRÅN OCH MED nu kan den som har en anställning jobba ihop sina egna pengar. Fram till och med den 18 juli gick en summa motsvarande hela din lön till att betala skatten. En genomsnittlig
skattebetalare betalar i år 54,4 procent av sin totala lön i skatt. Och nu har det gått 55 procent av året, du har nått den så kallade skattefridagen och det är alltså teoretiskt sett från och med nu dina egna pengar du arbetar för. Grattis!

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag - fredag till och med den 10 augusti. Arrangör är Arboga Museum och
Studieförbundet Vuxenskolan

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

FILMEN "Mama Mia - Here We Go Again" visas i kväll kl 19 på biografen i Medborgarhuset i Arbogda. Den innehåller i stort sett samma skådespelare som första "Mama Mia", plus att sångerskan Cher är med. Handlingen i den drygt två timmar långa musikalen: Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av
att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor.

MED TANYAS och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand. Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlig-hetsförändrad. Filmen kommer också att visas på söndag och som matiné söndagen den 5 augusti.

HARRY HOLM 2018 07 20

____________________________

Regnet på onsdagen gjorde om Granitvägen till Granitån.

REGNET KOM alltså till Arboga i går. Jag tog en bild på det välkomna vädret och satte ut den på Facebook, med texten "Ber att regnet som nu störtar över mig här i Arboga ska skynda sig till Härjedalen". Och det gjorde det. En dryg timme efter inlägget kom följande från Ola Åhs: "Vi fick en kyss av regnet på Sonfjället. Tack för det." Snabbt bönesvar, välkomnat av de många som kämpar mot skogsbranden söder om Sonfjället, söder om Hede i Härjedalen.

TORSDAGEN den 19 juli blir det kanske inte så mycket sol i Arboga-trakten. Men varmt, 29-30 grader större delen av dagen och ganska svag vind. I går skrev jag här i hörnan "regnet tycks
dra sig förbi längre norrut. Om vi får tro meteorologerna." Och så la jag till "Men oj vad många som hoppas att de har fel..." Och fel hade dom, väderleks-siarna. För det kom några riktiga skurar på eftermiddagen, kanske sammanlagt 20 millimeter.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag - fredag till och med den 10 augusti. Arrangörer är Arboga Museum och
Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia
skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

HARRY HOLM 2018 07 19

_____________________________

ONSDAGEN den 18 juli blir det flera eftermiddagstimmar med 32 grader i skuggan. Men det är ingen nederbörd i sikte i Arbogatrakten, regnet tycks dra sig förbi längre norrut. Om vi får tro
meteorologerna. Men oj vad många som hoppas att de har fel...

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag - fredag till och med den 10 augusti. Arrangör: är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

GUIDAD Hjälmare kanal-kryssnigen startar kl 10.30 idag från Hjälmare docka. Turen går genom Hjälmare kanal som är Sveriges äldsta farbara kanal och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdigheter och den gamla sjöledens historia under resan. Det blir sedan buss tillbaka och man är åter i Hjälmare docka ca kl 17.00. Priset är 370 kr. inkl returbuss. Lunch m.m. finns att köpa ombord.

ARBOGA PÅ ENGELSKA. En historisk stadsvandring på engelska börjar kl 10.30 idag utaför Heliga Trefaldighets kyrka. En auktoriserade stadsguide tar med besökarna på en spännande resa i Arbogas Historia., med berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia
skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan. Guidningen pågår en dryg timma. Pris: 50 kr per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap. Biljetter finns på Arboga turistbyrå, vid Heliga Trefaldighets kyrka och på Arboga Museum.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i
grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM 2018 07 18

_____________________________

TISDAGEN den 17 juli verkar det som att temperaturen "bara" når upp till 32 grader, detta under timmarna efter lunch. Det är ett par grader under gårdagens högsta i Arbogatrakten. Det blir dessutom under tisdagen en skön vind på sådär 6 sekundmeter, som försöker svalka oss lite.

DET VAR nästan så att man blev lite avundsjuk, i går kväll. Det regnade nämligen på Lotta på Liseberg, visade TV. Annars var publiken där i Götet lika barnsligt vinkande i rutan som vanligt.
Ännu en skillnad mot det mer proffsiga allsångsprogrammet på tisdagskvällarna, det från Skansen alltså - som vi får kolla på i kväll. Följt av ännu ett nytt avsnitt med Barnaby. Men innan dess finns det
en hel del att göra i Arboga.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör.Progammet pågår tisdag - fredag till och med den 10 augusti. Arrangör: är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i
grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör
är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18.00 i dag. Så kommer det att vara alla tisdagar juni-augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

HARRY HOLM 2018 07 17

____________________________

MÅNDAGEN den 16 juli fortsätter rekordvärmen. Redan vid lunchtid är det 32 grader i Arbogatrakten och under tre eftermiddagstimmar spår meteoro-logerna 34 grader varmt. Och vad sägs om 29 grader vid 21-tiden på kvällen? Det finns bara ett ord: Extremt. Och då gäller det inte bara att dricka mycket. För att hålla kvar vätska i kroppen behöver du äta salt (Läs om det längre ner i den här spalten!).

VARM FORTSÄTTNING. Tisdagen blir temperaturmässigt likadan som måndagen, även om himlen kanske visar sig något mer molnig. Och så fortsätter det veckan ut. Tidigast på lördag kommer temperaturerna att vara sådär tio grader lägre, det vill säga "bara" 24-25 grader. Inget regn finns i sikte
denna vecka.

BRYGGERI-GUIDNING. Guidningen i Arboga Bryggerimuseum idag startar kl 17.30. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla
kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck.

NÅGRA GODA råd i värmen: Undvik att vara länge i solen. Duscha kallt då och då, speciellt om det är varmt också inomhus. Och drick vatten, drick vatten, drick vatten! Och ät salt!

UTAN SALT dör man. Jag citerar Joel Wallach: "Det finns läkare som säger: Sluta med salt! De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de."

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en bit salt, stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet. Konstaterar Joel Wallach. Och

HARRY HOLM 2018 07 16

_____________________________

SÖNDAGEN är här och här kommer min lilla betraktelse, att läsa vare sig du tänker bege dig på gudsjänst eller inte detta veckoslut. Och jag börjar som vanligt med ett bibelord:

Medan han ännu talade sänkte sig ett lysande moln över dem, och ut ur
molnet kom en röst som sade: ”Detta är min älskade son, han är min
utvalde. Lyssna till honom."

Matteus 17:5


KRISTI FÖRKLARINGS DAG

Jesus förhärligad


TIPS OCH RÅD från vänliga människor, det får vi titt som tätt. Det kan gälla allt från yrkesval till lämplig krydda i maträtten.

MEN ETT bättre råd än i dagens bibelord, det finns inte.
– Lyssna på Jesus, sa Gud.

BIBELN ÄR som ett korsordslexikon i livets stora ordfläta. Låser det sig, är det svårt att hitta en lösning, då slår jag upp Bibeln och ser vad Jesus gjort och sagt. Och så försöker jag smittas av Herrens
inställning.

VAD SKER DÅ? Jo, då går allt ihop, då stämmer det både i lod och våg, i
med- och motlut i livets berg- och dalbana.

SÅ JAG BER: Tack Gud för att Du på förklaringsberget visade vem Din son är. Hjälp mig att alltid se ljuset omkring honom. Och låt Ditt ord visa oss vägen
genom vår – i många avseenden – mörka värld, så att vi alla hittar till
målet: Ett liv med Jesus och himmelens härlighet.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM
2018-07-15

___________________________

LÖRDAGEN den 14 juli blir varm, termometern når 30 grader vid lunchtid. Ett dygn senare är det 31 grader och från kl 13 till kl 19 på söndagen ligger temperaturen stadigt på 32 grader. I skuggan alltså. Vad säger dom som åkt på charterresa "till värmen" i och vid Medelhavet?

DENNA SOMMAR kan vi i stället verkligen bada på hemmaplan. I Arboga finns en hel del vatten att välja bland. Vi har förstås det fina Ekbacksbadet i stans västra utkant, där det kostar en slant för oss att få vara.

MEN VI KAN bada gratis på flera ställen. Villagatsbadet till exempel, nedanför Västerbron, med promenad-avståd till centrum. Det går också att bada vid Hällarna, Kvarnsjön, Högsjön och Lunger Bokärr. Och Herrfallet förstås, även det inte ligger i Arboga kommun så hör det ändå till oss känns det som.

HA EN inte bara solig - utan också trevlig - helg. Önskar dig:

HARRY HOLM 2018 07 14

___________________________

FREDAGEN den 13:e är det idag. Och det är teoretiskt sett ingen otursdag, eftersom det händer färre olyckor den dagen jämfört med andra. Läs mer om det i spalten här till höger. Tur med vädret har t.ex. folk i Arbogatrakten idag, det blir soligt, den svaga vinden kommer från söder och temperaturen når upp till 29 grader.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör.Progammet pågår tisdag - fredag from och med idag och till och med den 10 augusti. Arrangör: är
Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med idag, den 13 juli, det vill säga nästan lika länge som fotbolls-VM i Ryssland varar. Det är fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv som ställs ut på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 18.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

MONSTERFILM blir det på biografen i Medborgarhuset i Arboga idag, fredag, kl 17."Hotell Transylvanien 3 - En monstersemester" heter den. Det är dags för vår favorit-monsterfamilj att åka på lyxkryssning – en chans för Drac att ta lite välbehövlig semester från att ta hand om alla andras semestrar.

TILL EN BÖRJAN är det frid och fröjd för familjen då de till fullo utnyttjar allt det som skeppet har att erbjuda, från monster-volleyboll till exotiska utflykter och en möjlighet att jobba på mån-brännan.

MEN DERAS drömsemester förvandlas plötsligt till en mardröm då Mavis inser att Drac fallit för den mystiska kaptenen Ericka, som dessutom ruvar på en farlig hemlighet som riskerar att utrota hela monsk-ligheten. Det är en komedi, så kallad familjefilm som är 1 timme och 37 minuter låg och biljetten kostar 80 kronor.

FILM NR 2 på Arbogabiografen idag börjar kl 19 och heter "Skyscraper". Internationella ikonen Dwayne Johnson spelar f.d. FBI-agenten och krigsve-teranen Will Sawyer som jobbar med säkerheten för skyskrapor. Will är i Kina på jobb när världens högsta och mest säkra byggnad plötsligt fattar eld
och han misstänks skyldig till händelsen.

EFTERLYST måste Will hitta den skyldige, rentvå sitt namn och rädda sin familj som är instängd i byggnaden på andra sidan elden. Filmen är 1 timme och 42 minuter lång och tillåten från 15 år. Biljetten kostar en hundralapp.

HARRY HOLM 2018 07 13

__________________________

TORSDAGEN den 12 juli får Arbogatrakten ganska vackert väder, finast mot kvällen. Upp till 27 grader väntas temperaturen vara och den svaga vinden kommer från Finland, från öster alltså. Regnet tycks inte anlända förrän på lördag. Lite av vad som finns att göra i Arboga idag, torsdag, kan du se här nedanför.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Arrangör: är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med i morgon den 13 juli, det vill säga nästan lika länge som fotbolls-VM i Ryssland varar. Det är fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv som ställs ut på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

HARRY HOLM 2018 07 12

_____________________________

ONSDAGEN den 11 juli blir det varmt i Arbogatrakten. Upp till 29 grader i skuggan. Och soligt mest hela dagen. Dessutom svag vind. Grattis alla sommarlovs- och semesterfirare!

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag - fredag till och med den 10 augusti. Arrangör: är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

FÖRSTA GUIDADE Hjälmare kanal-kryssnigen för säsongen startar kl 10.30 idag från Hjälmare docka. Turen går genom Hjälmare kanal, som är Sveriges äldsta farbara kanal, och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdigheter och den gamla sjöledens historia under resan. Det blir sedan buss tillbaka och man är åter i Hjälmare docka ca kl 17.00. Priset är 370 kr. inkl returbuss. Lunch m.m. finns att köpa ombord.

ARBOGA PÅ ENGELSKA. En historisk stadsvandring på engelska börjar kl 10.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. En auktoriserade stadsguide tar med besökarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Guidningen pågår en dryg timma. Pris: 50 kr per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap. Biljetter finns på Arboga turistbyrå, vid Heliga Trefaldighets kyrka och på Arboga Museum.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli, det vill säga nästan lika länge som fotbolls-VM i Ryssland varar. Det är fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv som ställs ut på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i
grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HARRY HOLM 2018 07 11

____________________________

TISDAGEN den 10 juli blir det vackert väder i Arbogatrakten, speciellt förmiddagen väntas vara molnfattig. Temperaturen når upp till 27 grader på eftermiddagen och den ganska kännbara vinden kommer från nordöst ungefär.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag - fredag från och med idag och till och med den 10 augusti. Arrangör: är
Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli, det vill säga nästan lika länge som fotbolls-VM i Ryssland varar. Det är fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv som ställs ut på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i
grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia.

MEDVANDRARNA får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18 i dag. Så kommer det att vara alla tisdagar juni-augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

HARRY HOLM 2018 07 10

_____________________________

MÅNDAGEN den 9 juli är det slut på raden av dagar med molnfri himmel. Det blir 21 grader större delen av dagen och upp mot 24 grader mot kvällningen. En lätt bris på sådär 5 sekundmeter kommer att blåsa ungefär från nordost.

VÄNTAR DU på fler dagar med enbart sol och blå himmel så gäller det att ha tålamod, inga sådana tycks vara på väg de närmaste tio dagarna. Så det är väl bara att gilla läget, som man säger.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår så länge fotbolls-VM i Ryssland varar. Så under hela VM visas fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

BRYGGERI-GUIDNING. Guidningen i Arboga Bryggerimuseum idag startar kl 17.30. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla
kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck.

I MUSEET finns även en fotoutställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Adressen är Skandiagatan 3. Att vara med kostar 50 kronor per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap.

HARRY HOLM 2018 07 09

____________________________

HELGEN ÄR här och därmed min veckobetraktelse, några reflexioner från en vanlig enkel kristen - med fel och brister men med längtan att få berätta för andra om det som står i Bibeln. Så även denna helg börjar vi med ett bibelord:

När de kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.”

Lukas 9:57

Sjätte söndagen efter Trefaldighet
EFTERFÖLJELSE

ATT FÖLJA Jesus. Att i alla fall försöka vara som han var (kärleksfull men ändå skarp när det gällde), göra som han gjorde (bota sjuka och förkunna kärlekens Gud) och säga som han sa (alltid de rätta orden i mer eller mindre kritiska lägen).

JA, VÄLJER man att följa Jesus, då får man strunta i det gamla och se framåt, gå framåt. Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.” (Lukas 9:62)

NÄR MAN DÅ går där och efter förmåga försöker trampa i Jesus fotspår, så händer det alltid saker utmed vägen.
Då och då i livet står man i vägskäl och undrar vad man ska välja.

FÖR EN KRISTEN är det lätt att be om Guds ledning, om att få ett tecken av något slag om vilken väg som är bäst (bäst för en själv, tänker man nog gärna). Men mestadels har man inte ögon att se sådana pekpinnar.

JAG BRUKAR i stället försöka tänka så här:
– Vad skulle Jesus ha gjort i den här situationen?
Eller:
– Vad skulle Jesus ha sagt i det här läget?

INNAN ELLER efter detta har jag sökt ledning i Bibeln. Men det räcker inte att kunna alla verser där. För det kan också de skriftlärda. Och Jesus sade så här:
Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariséernas, så kommer ni inte in i himmelriket. (Matt. 5:20)

FÖR DET MESTA känner jag förhoppningsvis vad som är rätt och fel. Och säger eller gör det riktiga. Men jag ber:

HERRE JESUS, du som till och med gick korsets väg, ge oss mod att följa den väg din kärlek demonstrerar.
Du Gud, som skapat allt gott, fyll våra hjärtan med en rätt kärlek till dig, och till våra medmänniskor, så att vi bevaras som de goda som Du vill att vi skall vara. I Jesu, namn Amen.

HARRY HOLM 2018 07 08

_____________________________

LÖRDAGEN den 7 juli. Nattens regn upphör framåt lunch och sedan blir vädret mer och mer som vanligt, det vill säga vackert. Solen visar sig också mer och mer allteftersom eftermiddagen lider. Som mest når temperaturen upp till 22 grader.

KANALENS DAG. Mellan kl 10 och 16 denna lördag firas Kanalens dag vid Hjälmare docka. Där finns då turtrafik med Ångbåten Gärda och med M/S Nya Hjälmare kanal. Stockholms
skeppsförening ställer upp med historiska båtar. Och det väntar musikunderhållning, marknad, guidade turer i området, barnaktiviteter, café och grill. Fri entre. Arrangörer är Hjälmare kanal AB, Hjälmare docka café.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 11 - 14 idag, lördag, på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

HAN VÄXTE UPP i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HARRY HOLM 2018 07 07

_____________________________

FREDAGEN den 6 juli blir en ganska fin dag i Arbogatrakten. Och varm. Lite fler moln än de senaste dagarna är att vänta. Men 28 grader. Och svag vind. Sommmar! Men framåt kvällningen vill
kanske några Arbogabor gå på bio.

FILMEN PÅ biografen i Medborgar-huset i Arboga i kväll kl 19 heter Ant-Man and the Wasp (bilden ovan). Det är ett nytt kapitel med hjältarna, som har en häpnadsväckande förmåga att krympa, som tar sin början. I efterdyningarna av Captain America: Civil War tampas Scott Lang med konsekvenserna av sina val, både som superhjälte och som pappa.

HAN KÄMPAR för att få balans mellan sitt familjeliv och sina plikter som Ant-Man. Hope van Dyne och Dr Hank Pym kontaktar honom gällande ett nytt, brådskande uppdrag. Scott måste återigen sätta på sig dräkten och lära sig att slåss sida vid sida med the Wasp för att nysta upp det förflutnas hemligheter. Filmen är 1 timme och 49 minuter lång, den är tillåten från 15 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 07 06

_____________________________

TORSDAGEN den 5 juli kommer att vara ganska lik gårdagen i Arboga-trakten. Strålande solsken och mest runt 25 grader. Vinden blir ganska svag, övervägade från ostnordost. När kan det komma regn nästa gång då? Kanske en skur på lördag förmiddag, som det ser ut hos meteorlogerna.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

HAN VÄXTE UPP i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas historia.

LYSSNA TILL berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar
deltagarna runt i stadskärnan. Ni stannar till på ett antal platser som ni får veta mer om. Guidningen pågår en dryg timma.

HARRY HOLM 2018 07 05

____________________________

ONSDAGEN den 4 juli blir en oootroligt fin sommardag i Arboga-trakten. Inte ett moln och upp mot 26 grader framåt tidiga kvällen. Samt svag vind! Gratulationer till dig som är ledig och frisk.

HISTORISK STADSVANDRING på engelska är det idag, eftersom det är onsdag. Kl 10.30 är det samlig utanför ingången till Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget. En auktoriserad stads-guide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna.

TILLSAMMANS med guiden promenerar deltagarna runt i stads-kärnan. Man stannar till på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma. Pris: 50 kr per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap. Biljetter säljs på Arboga turistbyrå och på Arboga Museum, men också vid
Heliga Trefaldighets kyrka.

HJÄLMARE KANAL Guidad Hjälmare kanalkryssning arrangeras idag. Avgång kl.10.30 från Arboga (Hjälmare docka). Turen går genom Hjälmare kanal som är Sveriges äldsta farbara kanal och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdheter och den gamla sjöledens historia under
resan. Åter vid Hjälmare docka är man ca kl 17.00. Priset är 370 kr inklusive returbuss. Lunch med mera finns att köpa ombord.

LASSE-MAJA-UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

HAN VÄXTE UPP i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HARRY HOLM 2018 07 04

____________________________

TISDAGEN den 3 juli och vilken dag det ska bli i Arbogatrakten. Strålande solsken och upp till 29 grader framåt 17-tiden. Den lätta brisen norrifrån kommer bara att kännas behaglig i hettan. Och onsdagen sedan, den kommer att försöka bräcka dagen vad gäller väderleken.

FOTBOLL. Idag kl 16 spelar Sverige mot Schweiz i fotbolls-VM och många amerikaner kommer att känna sig helt förvirrade, eftersom de tycks tro att Sverige och Schweiz är samma land. Som tillverkar ost och gökur och volvobilar...

MEN I ARBOGA vet man vad både Sverige och fotboll är. "Fotbollsbilder." Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Som fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna
utställning möter ma honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18.00 idag. Så kommer det att vara alla tisdagar juni-augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia.

MEDVANDRARNA får lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandal-omsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stads-kärnan. De stannar till på ett antal platser.. Guidningen pågår en dryg timma.

HARRY HOLM 2018 07 03

____________________________

MÅNDAGEN den 2 juli blir också en dag med vackert väder i Arbogatrakten, om än inte helt molnfri. Vinden från nordnordost kommer att kännas lite men temperaturen når upp till 24 plusgrader.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Så länge fortsätter också fotbolls-VM i Ryssland. Under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

BRYGGERI-GUIDNING. Guidningen i Arboga Bryggerimuseum idag startar kl 17.30. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod.

HÄR VISAS de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck.

I MUSEET finns även en fotoutställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Adressen är Skandiagatan 3. Att vara med kostar 50 kronor per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap.

HARRY HOLM 2018 07 02

_____________________________

SÅ ÄR DET HELG igen och dags för en så kallade betraktelse, några rader nedskrivna av mig, en lekman i sammanhanget. Och jag börjar som vanligt med ett bibelord:

Herren sade till Abram:
"Lämna ditt land, din släkt och ditt hem, och gå till det land som jag skall visa dig. Jag skall göra dig till ett stort folk, jag skall välsigna dig och göra ditt namn så stort att det skall brukas när man välsignar. Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och dem som smädar dig skall jag förbanna. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du har fått."
Abram bröt upp, som Herren hade befallt, och Lot följde med honom. Abram var 75 år när han lämnade Haran.

Första Mosebok 12:1-4


Apostladagen
- Sänd mig!


I KRISTENDOMEN finns otaliga exempel på människor som offrat sina liv för andra och för sin tro. Att göra tvärtom, som mördaren i Norge gjorde för snart sju år sedan, är alltså det mest okristna - och det mest fega - som går att utföra: Att offra andras liv för sin egen mer eller mindre sjuka ideologi, är drivkraften hos terrorister - oberoende av nationalitet.

VI ANDRA har en annan kallelse, en som överstiger allt annat. Vi är kallade att - i ord och gärning - sprida kärleksbudskapet, som det predikades och demonstrerades av Jesus och senare av hans apostlar. Och att tro på att detta - och bön - är fungerande krafter i kampen mot ondskan på alla nivåer.

VI MÅSTE TRO. Tro på det goda. Tro på Guds löften att det goda kommer att segra.

KALLELSER och utsändningar kan ske på de mest skiftande nivåer, det har vi sett i de bibliska berättelserna. I början på Lukas femte kapitel säger Jesus åt Simon att han ska åka ut och fiska på ett visst ställe. För Simon var det nog lite motig att göra det, för han berättar för Jesus att man har varit där och provat i många timmmar utan framgång. Så lade dom ut, lade i redskapen och fick så mycket fisk att näten höll på att paja.
Det handlade om att tro.

INTE SÅ LITE skeptisk var också Abraham, när han som hundraåring fick höra av Herren att hans nittioåriga fru Sara skulle bli med barn. Men Abraham var en hejare på att tro, världsmästare i grenen egentligen eftersom han visade prov på stor tro under decennium efter decennium. Det började när han hette Abram och han i mitt tycke blev världens förste apostel.

NAMNET ABRAHAM fick han inte av Herren förrän han var 99 år gammal. Och den händelse jag tänker på är den som det står om i Bibelordet här ovan och som inträffade 24 år tidigare.
Herren sa, som ni läste, åt Abram att lämna Harran. Och det gjorde han tillsammans med sin fru, som på den tiden förresten hette Saraj. Gång på gång sade Herren åt Abram att göra si och göra så. Herren kallade och Abram löd. Gång på gång. För Abram/ Abraham trodde.

JAG VILL GÄRNA ägna mig åt Abraham på Apostladagen. För Abram kallades att vara stamfader för Guds egendomsfolk och bröt upp i tro, precis som när apostlarna i Nya Testamentet kallades att vara grundpelare i den tidens Gudsfolk och för oss som då var hedningar.

SOM DET STÅR i Galaterbrevet 3:7-9
Ni skall alltså veta att de som tror, de är söner till Abraham. Skriften förutsåg att Gud skulle göra hedningarna rättfärdiga på grund av deras tro, och därför lät den redan Abraham få budskapet. ”Alla folk skall bli välsignade genom dig.” Alltså blir alla som tror välsignade tillsammans med Abraham, som trodde. Och i Galaterbrevet 3:14 fortsätter aposteln:
Så skulle hedningarna genom Kristus Jesus få den välsignelse som gavs åt Abraham och vi sedan få den utlovade Anden på grund av tron.

JAG KOMMER också att tänka på det tillfälle då Johannes döparen inte var särskilt ödmjuk mot fariséerna och saddukeerna när dessa kom och ville bli döpta. Till dom sa Johannes:
”Huggormsyngel, vem har sagt att ni kan slippa undan den kommande vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och tro inte att ni bara kan säga er: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn ur dessa stenar.”
Matt 3:7-9

SÅDAN FRUKT som hör till omvändelsen, sa Johannes. Det är bland annat Andens frukter. Och vilka är dom? Svaret finns i Galaterbrevet 5:22:
”Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning."

JU MER AV detta, desto mindre chans för djävulen att - i norrmäns eller arabers skepnad - förstöra den kärleksfulla värld som Jesus predikade: "Älska din nästa som dig själv."

JAG FRÅGAR mig på Apostladagen: Hur benägen är jag att lyda Herrens kallelse, att bryta upp från mina invanda sysslor och miljöer? Inte känns det heller på andra sätt som om jag har nämnvärt mycket apostel i mig. Men tro har jag och hoppet att i alla fall i ökad utsträckning kunna bära Andens frukter.

SÅ JAG BER:
Herre, gör mig mer lyhörd för Din kallelse och stark nog att följa den. Och hjälp mig att växa i kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Sänd mig - utrustad med detta - till människor, så att kärleksfaktorn ökar (och våldsfaktorn minskar) - i varje fall i någon mån också tack vare mig.
I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2018 07 01

_____________________________

 

_____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV JUNI 2018

ARKIV MAJ 2018

ARKIV APRIL 2018

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

---------------------------------------

VANLIGA NYHETER
FRÅN ARBOGA
Sök dig också till :
magazin24.se/nyheter/arboga/

________________________

 

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.1  
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_____________________________

ARKIV JULI-AUGUSTI 2018
_____________________________

 

________________________________

Nattligt brott mot knivlagen i Arboga

Kvart i tre natten till onsdagen stoppade - och kontrollerade - en polispatrull två män i 35-årsåldern på Herrgårdsgatan i Arboga.
I samband med visitation anträffas en skruvmejsel på en av männen.
En anmälan om brott mot knivlagen upprättas, meddelar Polisen Västmanland.

_______________________________

Antalet UF-elever ökar även i Arboga

Den här veckan uppmärksammas Sveriges bästa region som jobbar med Ung Företagsamhet, UF. Det går bra för Västmanland som plockade hem fyra medaljer under de nationella medarbetardagarna. Även i Arboga har antalet UF-elever ökat.

UF, Ung Företagsamhet, är en ideell utbildningsorganisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.
Att driva UF-företag innebär att som gymnasieelev under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag som en del av sin gymnasieutbildning. Utbildningen finns på gymnasieskolor i hela landet och går att läsa på alla gymnasieprogram. Sedan starten 1980 har över 400 000 elever drivit UF-företag.
– Läsår 17/18 är avslutat och går till historien som rekordåret för UF Västmanland, säger Johan Eliases, regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland. Vi har gått från klarhet till klarhet och är nationellt i toppen på grundskolan, gymnasiet och Alumni. (En alumn är en före detta student vid ett visst lärosäte.)

Fler UF-elever i Arboga
Även i Arboga har antalet UF-elever blivit fler. Sedan läsåret 2015/2016 har det varit en ökning med cirka 25 procent, från 25 elever till 33 elever per år.
– Liksom i länet ökar intresset att driva UF-företag även på Vasagymnasiet i Arboga, säger Annica Gustafsson, näringslivsutvecklare i Arboga kommun.
– Engagerade lärare och ett driv från regionkontoret är några av framgångsfaktorerna
På gymnasiet har UF Västmanland redan nått den nationella målbilden för år 2021. Målet nu är att alla elever i Västmanland ska få möjlighet att driva UF-företag.

UF Västmanland - läsåret 2017/2018
Tillväxt från 876 till 1 122 UF-elever
Tillväxt: från 241 till 341 UF-företag
Årets UF-företag, Merch Sweden UF – bäst i Sverige
Genomslag gymnasiet 39 % - tredje bäst i Sverige
Intygsfrekvens 93 % - näst bäst i Sverige
Genomströmning gymnasiet 36 % - näst bäst i Sverige
Antal sålda läromedel grundskolan – näst bäst i Sverige
Antal lärare på grundskolan – tredje bäst i Sverige
Andel lärare som arbetar med våra läromedel grundskolan – bäst i Sverige
Tillväxt Alumni – fjärde högst i Sverige

Allt enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 08 30

_____________________________

Idag invigs nya köket på
Vasagymnasiet i Arboga

Sari Holmkvist, Imama Dauod, Christina Hänninen och Nina Nilsson jobbar i Vasagymnasiets nu totalrenoverade skolkök.

Mat som är lagad från grunden, minskat matsvinn och större möjligheter att anpassa rätterna till eleverna. Vasagymnasiets skolkök har totalrenoverats och har fått ett rejält lyft. Idag, onsdag, är det invigning.

Från september förra året har Vasagymnasiets mottagningskök varit byggarbetsplats, då det var slitet och i behov av renovering. Efter byggnationen har kökets yta ökats, det har fått nya ytskikt och är inrett med ny utrustning.
Ombyggnationen innebär att kockarna från höstterminsstarten kommer kunna laga alla måltider på plats.
– Det känns jätteroligt att köket är klart, säger biträdande kostchef Carolina Franzén och fortsätter:
– Med ett tillagningskök kan vi anpassa maträtter och kryddningar mer till våra gäster. Det innebär också en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna, samt ger större möjligheter att arbeta kreativt och hållbart.
Arboga kommun arbetar med miljö- och hållbarhetstänk i alla sina kök och ett tillagningskök innebär att matsvinnet kan minskas ytterligare, varmhållningstid kan kortas och råvaror kan tas tillvara i högre utsträckning, meddelas det på kommunens hemsida där det här materialet är hämtat.

HARRY HOLM 2018 08 29

______________________________

För jag är ganska mager om bena
Biskopen och poeten i Arboga

*

"För jag är ganska mager om bena." Så heter ett program i ord och ton om Nils Ferlin - med Claes-Bertil Ytterberg - som ordnas på biblioteket i Arboga om en dryg vecka.

Programmet inleder höstens föreläsningsserie "Alltid på en onsdag" på Arboga bibliotek.
Medverkande är biskop emeritus Claes Bertil Ytterberg och kören Rönnbystämmorna under ledning av Jan-Erik Eklund på piano.
Föreläsningsserien "Alltid på en onsdag" är ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Kvällens värd är studieförbundet Sensus.
Det är fri entré.

HARRY HOLM 2018 08 27

______________________________

Singelolycka på E20 i Arboga

Strax före halv tre på lördagens eftermiddag fick SOS Alarm larm om en trafikolycka på E20, ungefär mitt för Ö&B.
En personbilsförare på väg åt Kungsörshållet hade kört av vägen.
Polis var på plats, även Räddningstjänsten som dock inte behövde göra något.
Ingen person blev skadad vid singelolyckan.

_______________________________

Arboga kommunfullmäktige
tog historiskt stort beslut

Det var bara ett par ärenden, om än tunga sådana, vid Arboga kommunfullmäktiges extra sammanträde på torsdagskvällen. Det blev en del diskussioner, genom inlägg från oppositionen, det vill säga socialdemokraterna. Men beslutet blev det väntade, när det gällde byggprojekten på varsin sida av gamla europavägen. Så historiskt stora att det borde applåderas, menade vänsterpartiets Dan Avdic Karlsson.

Det gällde riktprisbeslut för förskolan med tio avdelningar, i kvarteret Marknaden, dvs söder om Bensingatan, för ca 78,4 miljoner kronor och nytt vård- och omsorgsboende med 80 platser på Åbrinken för ungefär 238,6 miljoner kronor.
Beslut om detta blev det. Men innan dess diskuterades det.
Oppositionsrådet Andreas Silversten, s, ifrågasatte bl.a. vissa delar i hanteringen av ärendena, som presenterats för kommunstyrelsen tidigare samma dag.
Han reagerade bland annat på kommunalrådet Anders Röhfors, m, ord om att de stora summornas påverkan i framtiden skulle diskuteras vid budgetarbetet i november.
- Man kan inte bara skjuta ifrån sig och säga att det där tittar vi på i november, sade Silversten som menade att det funnits för lite tid att diskutera dessa stora projekt.
Dan Avdic Karlsson sade att om det skulle bli dyrare än beräknat så har kommunen pengar undanlagda, som en krockkudde, som han uttryckte det.
Minnesvärt inslag under torsdagskvällen var annars när oppositionsrådet Silversten, i ett repikskifte, med en tydlig logga från sin arbetsgivare på bringan, sade:
- Nu ska vi inte stå och göra smygreklam här.

HARRY HOLM 2018 08 24

______________________________________________

Nu blir Tullstugan i Arboga hel igen

Tullstugan på Östra Nygatan i Arboga byggdes för sitt ändamål på 1600-talet.
I början av 1900-talet var den dock bostad.
På 1950-talet byggdes den om till kiosk och hörnet mot sydost kapades av.
Nu återställer nye ägaren, Gustav Öberg, tullstugans former samtidigt med övrig renovering för att skapa en uthyrningsbar lägenhet på sådär 80 kvadratmeter.

TEXT OCH BILD: HARRY HOLM 2018 08 24

______________________________

Det här är vad det handlar om
i Arbogafullmäktige i kväll

Idag, torsdagen den 23 augusti kl 18:15, sammanträder kommunfullmäktige i Rådhuset i Arboga. Två ärenden ska behandlas: Riktpris för ny förskola i kvarteret Marknaden. Och Riktpris för nytt vård- och omsorgsboende i kvarteret Åbrinken.

Förskolan, i kvarteret Marknaden (bilden ovan), dvs söder om Bensingatan, ska innehålla 10 avdelningar för sammanlagt 175 barn. Beräknad kostnad är ca 78,4 miljoner kronor.

Nytt vård- och omsorgsboede (bilden ovan) med 80 platser byggs på Åbrinken (strax norr om gamla Europavägen) för ungefär 238,6 miljoner kronor.
Arboga kommunfastigheter AB tänker ta så kallade gröna lån hos Kommuninvest och genomföra båda dessa projekt i samarbete med Byggpartner i Dalarna AB.

TEXT: HARRY HOLM 2018 08 23
BILD: Ur kommunens handlingar

______________________________

Nu börjar det - idag kan vi rösta
på biblioteket i Arboga

Idag onsdag den 22 augusti kan vi i Arboga rösta på det parti och de personer vi vill ska styra på riksplanet, i landstinget och i kommunen. Platsen är Arboga stadsbibliotek.

Om du inte kan eller vill rösta på valdagen, den 9 september, så kan du från och med idag förtidsrösta. På biblioteket finns röstsedlar med namn på valbara partier och personer. Och där finns också röstningsmöjligheter.
För att få rösta måste du ha med dig en id-handling, eller ta med dig någon med id-handling som kan intyga att du är du. Och så måste du ha med röstkortet som du fått med posten förstås.
Tiderna för förtidsröstning på Arboga bibliotek 22 augusti - 8 september är:
Måndag-torsdag 11.00 - 19.30. Fredag 11.00-18.00. Lördag - söndag 11.00-14.00.

HARRY HOLM 2018 08 22

______________________________

Arboga Konstförening på utflykt

Claes Moser guidade Arbogaborna genom konsthistorien.

Arboga konstförenings årliga utflykt gick i år till Villa Akleja i Vaxholm. Villan tillhörde en gång i tiden konstnären JAG Acke (1859-1921). Den ligger på Vaxholms största tomt med utsikt ner över fjärden.

Det ursprungliga lilla huset byggdes om efter ritningar av konstnären själv tillsammans med arkitekten Ernst Stenhammar och 1901 kunde familjen flytta in. Ackes ateljé med sex meter i takhöjd och en stor taklanternin gav ljus åt konstnären då man inte hade någon elektricitet förrän 1920. Villan är i dag Q-märkt eftersom den på sin tid var först med så kallad öppen planlösning.

Moser guidade
Claes Moser guidade genom konsthistorien. Acke var en självständig konstnär, som inte fastnade i ett fack utan ständigt var öppen för nya influenser. Han kom att betyda mycket för bland annat en konstnärskoloni på Åland och har prisats i USA för det speciellt svenska med grynings- och skymningsmålningar.
Ackes mest berömda tavla är Öar i Salt med de tre nakna männen stående på livsfarlig plats bland vågorna. Han ritade även möbler och hans stol är många år före sin tid i funktionalistisk stil.
Acke var gift med författaren Z Topelius dotter Eva kalla Eja, därav namnet Villa Akleja.
Den blev centrum för den tidens kulturpersoner som målarprinsen Eugen, Anders Zorn och Gustaf Fröding.
Som gåva från skulptören Christian Eriksson sitter en stor gipsrelief föreställande en dansande faun på den nordliga gaveln.

Med rundade hörn
Ejas stora rum ”med rundade hörn för att tankarna inte skulle fastna”,innehåller i dag en samling målningar av den danska konstnärinnan Marie Kröyer, som kommit i Mosers ägo. Innan de hittades på en vind, kände man bara till bara nitton målningar av henne. De femtio, som tillkom, gjorde att man fick skriva om konsthistorien.
Deltagarna bjöds på laxlunch och fick sprida ut sig i hela det vackra hemmet med tillfälle att riktigt ta in alla intressanta målningar.
Bussen gjorde senare ett stopp på Waldermarsudden, där man fick tillfälle att upptäcka Sigrid Hjerten och Nordisk ton med alla de kända svenska målarna som prins Eugen och Carl Larsson
bland annat.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Kattutställning i Arboga
väntas bli en tradition

Inte mindre än 130 katter från 24 raser plus en och annan så kallad huskatt fanns att beskåda - och bedöma - i Parkhallen i Arboga Folkets park i helgen. Och evenemanget kommer att bli en tradition, säger Bitte Magnusson från Sörby, ordförande i arrangerande HCC, Happy Cat Club.

Happy Cat Club är en rätt nystartad kattklubb som bland annat planerar att arrangera möten där man får lära sig genetik, pälsvård , uppfödning, hälsofrågor m.m. Klubben arbetar alltid för god katthållning och för att förhindra att djur lider.
Vid kattutställingen i Arboga i helgen hade en stor del av deltagarna kommit från närområdet men det fanns också utställare från så långt borta som Litauen.
Och domarna var från Ryssland.

*
Katten Alex, av rasen British Longhair, fick ett fint certifikat där domaren öser beröm över henne och bl.a. kallar henne stor och stark.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 08 19

_______________________________

Nu är vi mer än 14.000 Arbogabor
Då bjuder kommunen på glass

Arboga har nu passerat 14.000 invånare, 14. 049 för att vara exakt. Det ska såklart firas, tycker kommunledningen och bjuder på fredag på glass på Nytorget.! Fredagen den 24 augusti kl. 15:00-16:00 bjuder kommunen på glass på Nytorget. Ökningen beror på inflyttning från Sverige utanför Västmanland.

Det var på fredadgsförmiddagen som SCB, Statistiska Centralbyrån, presenterade den nya befolkningsstatistiken. Den visar att Arboga kommun från årsskiftet har ökat med 115
invånare – från 13.934 till 14.049.
– Det är väldigt roligt och positivt att befolkningen ökar och att vi nu är över 14 000 invånare, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande. Det visar att vi är en attraktiv kommun. Mätningar har också visat att medborgarnas nöjdhet ökar, vilket är positivt för utvecklingen av kommunen.

Nu siktas på 15.000
En målsättning kommunen länge har haft är att antal invånare ska vara 14.000 till år 2020, vilket redan nu har uppnåtts. Målet nu att kommunen ska växa till 15.000 invånare till 2030.
– Arbogas vackra miljöer och natur, kommunikationsmöjlig-heterna, utvecklingen av det lokala näringslivet och närheten till flera högskolor och universitet är en del av det som gör Arboga attraktivt, säger kommundirektör Annica Andersson.

Ökad inflyttning
Bakom befolkningsökningen ligger främst en ökad inflyttning från övriga Sverige. SCB:s statistik visar även på en något mindre inflyttning från egna länet och från utlandet.Nu ska det firas att Arboga nått över gränsen 14.000 invånar. Kommunen bjuder in till detta firande, på fredag den 24 augusti kl. 15:00-16:00 på Nytorget då det bjuds på glass.

HARRY HOLM 2018 08 18

______________________________

Brand i Arboga misstänks anlagd

I Arboga fick, strax före halv fyra på torsdagseftermiddagen, en ledig brandman se rök från en lagerlokal som inte används längre. Det brann i en hög med bråte inne i lagerlokalen. Brandmannen
kontaktade sina kollegor som kunde släcka branden tidigt innan den blev fullt utvecklad. Omständigheterna gör att polisen misstänker att branden är anlagd.
________________________________________________

Nu blev det bråttom...
om stor förskola och nytt äldreboende

På den öppna ytan i mitten av bilden planeras en förskola för 175 barn. (Huset med mörkt tak längst till höger är brandstationen,)

På torsdag kl 16.30 kommer Arbogas kommunstyrelse att ha ett extra sammanträde, med ärenden som ska behandlas i kommunfullmäktige kl 18 samma dag. Det gäller ny
förskola och nytt äldreboende.

Förskolan, i kvarteret Marknaden, dvs söder om Bensingatan, ska innehålla 10 avdelningar för sammanlagt 175 barn. Beräknad kostnad är ca 78,4 miljoner kronor.
Nytt vård- och omsorgsboede med 80 platser byggs på Åbrinken (strax norr om gamla Europavägen) för ungefär 238,6 miljoner kronor.
Arboga kommunfastigheter AB tänker låna pengar hos Kommunivest och genomföra båda dessa projekt i samarbete med Byggpartner i Dalarna AB.
Byggparter i Dalarna AB hade i fjol en nettoomsättning på ca 1,3 miljarder kronor och resultatet för året blev 25 miljoner kronor.

HARRY HOLM 2018 08 17

_______________________________

Arboga Barockensembles konsert
fyllde Heliga Trefaldighets kyrka

Arboga Barockensemble - bilden ovan - har spelat tillsammans i några år och gett konserter i Mälardalen och Stockholm. Härom dagen var det dags att spela i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.

Arboga Barockensemble består av nuvarande arbogaborna Elin (sång) och Sven Jauring (fiol), Birgitta Rosenqist Brorson (cembalo), samt Elisabet Larsson Anderberg, dotter till förre kyrkoherden i Arboga, Rolf Larsson, och uppväxt i Arboga (traversflöjt), samt Malin Sandell Larsson från Drottningholms
barockensemble (cello).
För att få tidsenligt ljud använder både Sven och Malin sensträngar på fiol och cello och barockstråke. Elisabet spelar på en traversflöjt utan klaffar som är gjord efter gammal modell. All
musik är också en halv ton lägre än normalt för att anpassa sig till den tidens musik. Det som ger musiken rätt tidsfärg är Birgittas följsamma spel på cembalo och Malins rytmiska stråktag på cellon.

Sänd ditt och din sanning
Ensemblen började konserten med att alla kom in sjungande den gamla gregorianska Sänd ditt ljus och din sanning. Nästa melodi från slutet av 1500- talet sjöngs av Elin. Hennes varma röst och den sångglädje som strålar omkring henne gör att hennes framträdanden alltid berör publiken.
Mycket i programmet hade Händel som skapare. Sven spelade skickligt en fiolsonat och Elisabet fick fram underbara spröda toner ur sin traversflöjt. Elin återkom med två tyska sånger där de vackra texterna var en lovsång till moder Natur.
Det timslånga programmet hade många musikaliska höjdpunkter och efter kraftiga applåder bjöd ensemblen på ännu ett verk av Händel.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Nu får vi åter elda i Västmanlands län

Klockan 8 på onsdagsmorgonen upphävdes det eldnings-förbud som Länsstyrelsen i Västmanlands län beslutade om den 18 juli.

Förhållandena har ändrats och det råder nu lägre risk för brandspridning i skog och mark, konstaterar länssstyrelsen som dock manar till fortsatt försiktighet vid vistelse i skog och mark, eftersom det fortfarande är torrt trots det regn som fallit de senaste dagarna.
Och så listar Lässtyrelsen några viktiga punkter:
Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.
Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder - de kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset.
Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs på vägren eller banvall.

HARRY HOLM 2018 08 15

 

 

_______________________________

Rånare vid skola i Arboga

Vid tvåtiden natten till lördagen uppträdde rånare vid Brattbergsskolan i Arboga.
Tre målsäganden befann sig utanför Brattbergsskolan då tre okända män dök upp och sökte bråk.
Männen slet till sig diverse gods av målsäganden och försvann sedan från platsen.
I samband med händelsen ska gärningsmännen ha utdelat
diverse slag mot målsäganden men ingen uppges ha allvarliga skador.
Polisens patruller letade under natten efter gärningsmännen men utan resultat.

_______________________________

Bilder från årets medeltidsdagar
längre ner i denna spalt

_______________________________

Roberth Persson räddar
också höstmarknaden i Arboga

När Arboga kommun tröttnade och överlät de traditionella marknaderna till föreningslivet höll den mångahundraåriga traditionnen på att helt ta slut.
Då grep den marknadserfarne delikatesshandlaren i Valskog, Roberth Persson, in. Nu räddar han också årets höstmarknad på Järntorget i Arboga. Men den blir inte på en lördag, utan på en söndag - den 21 oktober.
- Det var svårt att få ihop knallar till Arboga ena lördagen och i Köping den andra lördagen, berättar Roberth Persson.
- Därför måste jag lägga båda samma helg, det vill säga Köpings marknad arrangeras på lördagen den 20 och Arboga söndagen den 21 oktober, säger han.

HARRY HOLM 2018 08 13

_______________________________

Några bilder från arrangemanget
Arboga Medeltid 2018

****

FOTO: HARRY HOLM

______________________________

Arboga Medeltid 2018
Nu är evenemanget igång

FOTO: HARRY HOLM

Den 8 -12 augusti genomförs åter ett ambitiöst program under rubriken Arboga Medeltid.
Musik, teater, marknader, hantverk, föreläsningar, utställningar och mycket mer! Hantverksbyn i kyrkparken med många prova-på aktiviteter som t.ex. smide, yx- och knivkastning, bågskytte och
ponnyridning. Medeltidsmarknad i Ahllöfsparken och utspridd i hela sta'n.
Musiker, gycklare och gatuteater som bjuder på underhållning. Barnteaterföreställningar för de små (och lite större).
Spökvandringar för alla som vågar.
Spännande riddarspel och fascinerande eldshower.
Teater, konserter, utställningar och föreläsningar med många intressanta kulturinslag. Och mycket mer.
.
KLICKA HÄR
för att se programmet.

______________________________

FÖR ARBOGA-NYHETER:
Klicka här!

_____________________________

Här är något av vad som finns
att göra i Arboga på semestern

SCROLLA TILL ÖNSKAD DAG !
_______________________________

Måndag

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

BRYGGERI-MUSÉET är öppet kl 17-19 idag. Guidningen där startar kl 17.30. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla
kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck. I museet finns även en fotoutställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Adressen är Skandiagatan 3. Att vara med på guidningen kostar 50 kronor per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap.

Tisdag

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag, onsdag, torsdag och fredag till och med den 10 augusti. Arrangörer är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

ROBOTMUSÉET är öppet 9 - 12 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luftbevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robotmuseum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" - fast i simulator. Men det är då säkrast att beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste var minst 140 cm lång.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

VETERANFORDON. En veteranfordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18.00 dag. Så kommer det att vara alla tisdagar till och med augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

RÄKOR OMBORD. Räk-kryssning med M/S Gustaf Lagerbielke startar från Hjälmare Docka kl 19. Resan och räkor med tillbehör kostar 310 kronor. Man kan få annan mat också, men då behövs förbeställning.

Onsdag

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör.Progammet pågår tisdag - fredag from och med idag och till och med den 10 augusti. Arrangörer är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

ROBOTMUSÉET är öppet 9 - 12 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luftbevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robotmuseum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" - fast i simulator. Men det är då säkrast att beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste var minst 140 cm lång.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

GUIDAD KRYSSNING. Hjälmare kanal-kryssnigen startar kl 10.30 idag från Hjälmare docka. Turen går genom Hjälmare kanal som är Sveriges äldsta farbara kanal och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdigheter och den gamla sjöledens historia under resan. Det blir sedan buss tillbaka och man är åter i Hjälmare docka ca kl 17.00. Priset är 370 kr. inkl returbuss. Lunch m.m. finns att köpa ombord.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

ARBOGA PÅ ENGELSKA. En historisk stadsvandring på engelska börjar kl 10.30 idag utaför Heliga Trefaldighets kyrka. En auktoriserade stadsguide tar med besökarna på en spännande resa i Arbogas Historia., med berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stadskärnan och stannar till på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma. Pris: 50 kr per person, barn under 15 år fritt i målsmans sällskap. Biljetter finns på Arboga turistbyrå, vid Heliga Trefaldighets kyrka och på Arboga Museum.

Torsdag

ROBOTMUSÉET är öppet 9 - 12 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luftbevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robotmuseum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" - fast i simulator. Men det är då säkrast att beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste var minst 140 cm lång.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag, onsdag, torsdag och fredag till och med den 10 augusti. Arrangörer är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

BRYGGERI-MUSÉET är öppet kl 17-19 idag. Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning, man får veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer om denna dryck. I museet finns även en fotoutställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Adressen är Skandiagatan 3.

HISTORISK STADSVANDRING. En sådan börjar kl 17.30 idag utanför Heliga Trefaldighets kyrka. Arboga har en fantastisk historia som känns levande än idag, inte minst i den välbevarade stadskärnan med bebyggelse från medeltiden. En auktoriserad stadsguide tar med deltagarna på en spännande resa i Arbogas Historia. Lyssna till berättelser om Gustav Vasas tid i Arboga, om dottern Cecilia skandalomsusade liv, eller om de mytomspunna munkgångarna. Tillsammans med guiden promenerar deltagarna runt i stadskärnan och stannar på ett antal platser. Guidningen pågår en dryg timma.

Fredag

ROBOTMUSÉET är öppet 9 - 12 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luftbevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robotmuseum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som nu har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" fast i simulator är en upplevelse. Men det är säkrast att i så fall beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste också var minst 140 cm lång.

SOMMARSKOJ på Arboga Museum pågår kl 10-12 idag. Den som vill kan få vara piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör. Progammet pågår tisdag, onsdag, torsdag och fredag till och med den 10 augusti. Arrangörer är Arboga Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 14 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

Lördag

ROBOTMUSÉET är öppet 12-16 idag, på Glasbruksgatan 1 (öster om varuhuset Netto, i det så kallade Rappshuset, med ingång från järnvägen). För enskilda besökare kostar det inget (även om arrangörerna gärna tar emot en frivillig slant). Här handlar det om Robot, Motor, Stridsledning och Luftbevakning samt Simulatorer men också Berättelser. Arboga Robotmuseum drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga, som har över 200 medlemmar. Besökare kan få flyga J35 Draken "på riktigt" - fast i simulator. Men det är då säkrast att beställa tid i förväg, 30 minuter kostar 300 kr för vuxen och 150 kr för personer under 18 år och man måste var minst 140 cm lång.

DRAMATISERAD VISNING av Arboga musum börjar kl 13 idag. Tjänstefolket berättar om livet i grosshandlarhemmet. Det kostar 50 kronor att uppleva detta (barn till och med 15 år gratis). Arrangör är Hembygdsföreningen Arboga Minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

_____________________________

Fulländad konsert med A & O
i Medåkers kyrka


På söndagskvällen var det dags för gruppen A&O, det vill säga makarna Agnes och Olle Lindberg, att för tredje året i rad ge en konsert i Medåkers kyrka.

Programmet omfattade många olika typer av musik, allt ifrån den enkla visan Lyckans land från sångboken Nu ska vi sjunga till avancerade arrangemang av Händels och Mozarts musik.
Agnes otroligt vackra klangfulla röst klingade vackert under de gamla valven och Olle spelade följsamt på gitarren.
Ibland sjöng de duett och Olle förstärkte flera stycken med vacker vissling.
Agnes känsliga framförande av Händels Dagen är nära och Mozarts Ruhe Sanft hörde till höjdpunkterna i deras omväxlande program.
Att Agnes också är skicklig violinist visade hon i den inledande polskan, ett medley i snabb fart av irländsk folkmusik likaväl som jazzviolin i ett Nat King Cole medley .
Makarna Lindberg har spelat tillsammans sedan 2004 och ger varje år ett 50-tal konserter i hela landet.
Det känns att de är synnerligen samspelta, arrangemangen som i många fall är gjorda av Olle, passar deras repertoar och varje stycke får sin rätta presentation.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Målningen på Arkivcentrums
vägg i Arboga är nu färdig

Vi som åker Köpingsvägen ut från stan kan nu studera den stora målningen på Arkivcentrums västra vägg. Ännu fler är alla de resande österut på järnvägen genom Arboga som har möjlighet att glädjas åt "ChemiS" så kallade muralmålning.

Den byggnad som tidigare var fyllt med militärt materiel, med där Arkivcentrum nu inryms, har inte direkt varit vacker att se på.
Fasaderna har gapat kala.
Men nu har det blivit andra bullar, detta på initiativ av Arkivcentrums hyresvärd, det vill säga Sturestaden AB (som ägs av Arboga kommun och Byggnadsfirma Lund).
Dimitri "ChemiS" Proskin är från Tjeckien. Han började med grafitti som ung, som många andra. Men nu är det sedan ett decennium ett yrke för honom och den stora "grafitti" som han producerat vid Köpingsvägen i Arboga kallas muralmålning.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 07 23

_______________________________

Nya bränder vid Törnberget
i Arboga natten till lördag

Vid 4-tiden på lördagsmorgonen brann det åter i Arboga. Än en gång vid Törnberget. Och nu på åtta ställen samtidigt.

Intill Krakaborgsvägen bran det på sju olika platser i terrängen, konstaterades det först.
Räddningstjänsten släckte snabbt härdarna, men bränderna misstänks vara anlagda och en anmälan om försök till mordbrand har upprättas.
På platsen gjordes beslag av olika föremål som sätts i samband med bränderna.
Vid närmare kontroll visade sig härdarna ha varit åtta stycken.
Förundersökning om försök till mordbrand har inletts.

Klättrade på silon
Vid 21-tiden på fredagskvällen hade en pojke och en flicka i 15-årsåldern klättrat upp på silon vid Norra ågatan och befann sig 25 meter upp i luften.
Polis kallades till platsen och tonåringarna kom ner.
De båda är nu misstänkta för brott mot knivlagen, då de hade knivar på sig, och för olaga intrång.
Kontakt togs med tonåringarnas vårdnadshavare.

Förare talade i mobilen
Strax före lunch på lördagen stoppades en personbilsförare på Fellingsbrovägen i Arboga med anledning av att föraren observeras när han använder sin mobiltelefon under färd.
Föraren bötfälls.

______________________________

Maxelmossestugan brann ned
En av många bränder i Arboga i går

Friluftsfrämjandets stuga vid Maxelmosse på Södra Skogen i Arboga finns inte längre. Den brann ner natten till fredagen. Många andra bränder rapporteras det också om i Arboga och Arbogatrakten under gårdagen.

Så här är polisens rapportering för fredagen:

Kl 06:55 brinner Friluftsfrämjandets klubbstuga på Brattberget ner till grunden. Branden har ingen uppenbar naturlig förklaring och en anmälan om mordbrand upprättas.
Kl 13:06 brinner det i gräs och torrt virke på Varvsgatan 5 i Arboga. Branden släcks snabbt av räddningstjänsten. Det kan inte uteslutas att branden är anlagd.
Kl 13:14 brinner det i terrängen på Törnberget, en höjd strax utanför centrala Arboga. Branden har ingen uppenbar naturlig förklaring.
Kl 13:25 släcker en privatperson en terrängbrand på Tärneborgsvägen. Det kan inte uteslutas att branden är anlagd.

Polis har säkrat spår i samband med bränderna, och dessa kommer nu att analyseras närmare.
Samtliga bränder ligger nära varandra geografiskt och tre av bränderna uppstod dessutom nära varandra i tid. Polisen kommer att utreda eventuella samband.

Uppdatering kl 16:12
Fler bränder än de ovan nämnda, och som inte heller har någon självklar naturlig förklaring, har uppstått i Arboga.
Kl 14:02 Meddelar en privatperson att han har släckt en dikesbrand på ett par kvadratmeter vid en parkeringsficka knappt 2 kilometer sydväst om Arboga.
Kl 14:41 Larm om terrängbrand vid länsväg 249 4 km väster om Arboga.
Kl 14:43 Terrängbrand strax i Godby norr om länsväg 249 ca 1 km väster om Arboga.

Uppdatering kl 20:51
Förundersökning om mordbrand har inletts i ytterligare fyra fall. Det gäller bränderna på Varvsgatan 5, Törnberget, Tärneborgsvägen och branden kl 14:02 (länsväg 572/Gamla Örebrovägen).

Dessutom fick Räddningstjänsten vid 14-tiden under fredagen larm om en skogsbrand vid Brattberget, i närheten av Videstigen. Räddningsfordon från både Arboga och Köping var på plats och bekämpade branden som täckte en yta av 50 gånger 100 meter. Där misstänktes blixtnedslag som orsak. Åtminstone till att börja med.

_______________________________

TV spelar in dagens auktion i Lunger

Programledare vid SVT-inspelningen i Lungers Hamn utanför Arboga idag är Sofia Rågenklint.

Kl 11 idag fredag börjar auktionen i Lungers hamn utanför Arboga. På grund av generationsskifte avyttras fem generationers bohag. Cirka 500 utrop planeras. Det handlar bl.a. om dockor, trampsymaskin, fiol, en mängd fickur, en storartad järnspis, en sekretär och en radiogrammofon. Och SVT är där och spelar in.

Det är nu tredje året som Sofia Rågenklint ger sig ut i Sommarsverige för inspelning av Auktionssommar, programmet där det tävlas om att göra de bästa auktionsfynden. Inspelningarna
sker mellan 14 juli och 12 augusti i orterna Trosa, Ljusfallsham-mar, Arboga, Västervik, Hallaryd, Vänersborg, Bollstabruk och Obbola.
När det gäller Arboga är det alltså Södra Lunger som är platsen och nummer tre på turnén, efter Trosa i lördags och Ljusfallshammar i Finspångs kommun i måndags.

En lagtävling
SVT presenterar programmet så här: Känslan av att göra ett fynd på en bondauktion är svårslagen och i Auktionssommar tävlar två lag per program om att göra de bästa köpen. Kan den där gamla
vasen vara en dyrgrip? Är tusen kronor för en kristallkrona välplacerade pengar?
De tävlande lagen kan till exempel bestå av släktingar, vänner, äkta par eller kollegor. Lagen utrustas med lika mycket pengar och det gäller att under auktionens gång ropa in så värdefulla föremål som möjligt. Föremålen värderas sedan av programmets domare och värderingsmän Maria Granström och Mats Bergstrand.

"Tävlar" också mot publiken
Efter varje program koras ett segrande lag, och i det åttonde och sista programmet möts de två lag som ropat in prylar för de sammanlagt högsta värderingarna, i en final.
- Det kan låta enkelt, men jag kan försäkra att det snarare är tvärtom, säger programledaren Sofia Rågenklint.. De tävlande lagen kämpar inte bara mot varandra utan konkurrerar ju med hela
auktionspubliken.
Planerad sändning är i SVT våren 2019.

TEXT: HARRY HOLM
FOTO: KNUT KOIVISTO/SVT

_______________________________

Väskryckare bestal Arbogakvinna

Kl 13.15 på onsdagen larmades polisen om att en kvinna i 75-årsåldern på elscooter/permobil bestulits av en väskryckare i Arboga.

Stölden hade skett cirka 15 minuter tidigare i närheten av Vasahallen.
Efter stölden sprang gärningsmannen i riktning mot Vasahallen.
Kvinnan var mycket chockad av upplevelsen men hade inga fysiska skador.
Misstänkt gärningsman uppges vara en kortvuxen man i 50-årsåldern med svart hår.
Polisen har konstaterat att det skett uttag med hjälp av kvinnans bankkort efter stölden.
Händelsen rubriceras som grov stöld.

______________________________

Premiär också i Arboga i kväll
för den nya Mama Mia-filmen

Nu för tiden behöver inte "landsorten" vänta så läge när det kommer nya filmer. Redan i kväll kl 19 visas den nya Mama Mia-filmen på biografen i Arboga.

Filmen "Mama Mia - Here We Go Again" innehåller i stort sett samma skådespelare som första "Mama Mia", plus att sångerskan Cher är med.
Handlingen i den drygt två timmar långa musikalen är så här:
Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor.
Med Tanyas och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin baby helt på egen hand.
Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlighets-förändrad.
Filmen kommer att visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga också på fredag och på söndag samt som matiné söndagen den 5 augusti.

HARRY HOLM 2018 07 18

_______________________________

Torkans problem i Västmanland

Länsstyrelsen i Västmanlands län har bildat en arbetsgrupp som ska komma fram till vad som måste göras på grund av den senaste tidens väder. För värmen och torkan har nu lett till en mycket svår situation för västmanländska lantbrukare och djurägare på grund av foderbrist.

Dessutom sjunker grundvatten- och ytvattennivåerna och SMHI har utfärdat en varning för risk för vattenbrist på grund av låga vattenflöden i Västmanland.
Länsstyrelsen i Västmanlands län har alltså därför upprättat en arbetsgrupp som hanterar regional samordning av möjliga åtgärder och information.
Läget för lantbrukarna i Västmanland och Mälardalen är, enligt Carl Aschan på LRF, kritiskt på grund av värmen och torkan. Särskilt svårt är det för lantbrukare med ekologisk inriktning.
Spannmålsbönderna står inför svåra ekonomiska förluster.

Foderbrist
Det råder akut foderbrist för betande djur. Djurbönderna saknar foder samtidigt som priset på foder har blivit mycket högt i Sverige. Man skördar dåliga skördar alltför tidigt, vilket ger efterverkningar på nästa års skördar. Låga grundvatten- och ytvattennivåer kan komma att förvärra situationen ytterligare.
LRF förmedlar kontakter till privatpersoner och organisationer som erbjuder lantbrukarna att komma och slå på ängar och åkrar.
LRF samlar också till medlemsmöten på alla nivåer för att få människor att träffas och hjälpa varandra, samt manar dagligvaruhandeln att öka marknadsföring och försäljning av svenskt kött.
LRF går nu ut och frågar: Har du mark som kan upplåtas för foder eller bete? Privata markägare med tillgång till sådant kan kontakta LRF Mälardalen som bistår med förmedling till behövande. Det går att maila eller ringa till Carl Aschan
(e-post: carl.aschan@lrf.se, Telefon: 070-854 15 79.)

Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen har kontaktat kommunerna och undersökt om det finns mark att upplåta för foder och bete, och förmedlat resultatet till LRF. Länsstyrelsen har kontinuerlig kontakt med LRF Mälardalen.
Länsstyrelsen har också inventerat sina naturreservat för att se till att allt tillgängligt foder tas tillvara. I dagsläget bedöms att allt foder blivit omhändertaget.
Ärenden kopplade till torkan kommer att prioriteras på Länsstyrelsen, och hos den speciella arbtesgrippen.

______________________________

I Medåker händer det saker

Det händer något varje helg vid Abramsgården i Medåker. Förra helgen var det bl.a. Loppis (bilden ovan), och idag är det Barnens Dag.

Barnens Dag vid Abramsgprden, i Berga i Medåker, innebär bland annat att barnen får prova på att arbeta i smedjan och i tvättstugan.
De får lära sig att göra ett rep och att karda ull. Lekar blir det och den som vill kan uppträda på scenen.
Abramsgården har denna söndag öppet kl. 14.00-17.00

Nästa söndag arrangeras Stora Kak-kalaset. Det är alltså dags för kakkalas. Hur många sorter blir det? Borden står dukade med läckerheter bakade efter recept från Medåker.
Och söndagen därefter är det friluftsgudsdtjänst vid Abramsgården i Medåker.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 07 15

_______________________________

Misshandel i Arboga

Omkring kl 21 på torsdagskvällen fick polisen anmälan om en misshandel i Arboga.
Det var vid Västermovägen som två unga kvinnor hamnat i bråk.
Den ena kvinnan hade hoppat på målsägaren och utdelat slag mot huvudet.
Anmälan upprättad om misshandel, rapporterar polisen och lägger till att ingen är frihetsberövad.

______________________________

Fredagen de 13:e är ingen
otursdag statistiskt sett - tvärtom

FREDAGEN DEN13:E. har kommit, som den gör tre gånger om året. Otursdagen, säger den skrockfulle. Vilket inte stämmer, kommer du snart att få veta.

REDAN PÅ 1800-talet talades det om fredagen den trettonde som olycksdag. Men bland folk i allmänhet blev denna skrock spridd först på 1900-talet.

EN AV flera teorier hänvisar till att ett antal medlemmar i Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

EN ANNAN hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

I NORDISKA mytologin finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud, Loke, kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

I DET GAMLA bondesamhället betraktades fredagen den 13 som ett slags helg- och vilodag, en dag som det var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa.

APROPÅ RESA, så är det generellt sett till och med lite säkrare att resa fredagen den 13 än en vanlig dag, ja till och med jämfört med en vanlig fredag.

ENLIGT EN olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag.

HARRY HOLM fredagen den trettonde juli 2018.

_______________________________

Nya Mama Mia-filmen kommer
till Arboga nästa vecka

I nyheterna i TV i går kväll handlade det en hel del om den nya Mama Mia-filmen. På onsdag börjar visningarna av den på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Biografföreningen räknar med sådan tillströmning av besökare att filmen visas fyra gånger.

Filmen "Mama Mia - Here We Go Again" innehåller i stort sett samma skådespelare som första "Mama Mia", plus att sångerskan Cher är med.
Handlingen i den drygt två timmar långa musikalen är så här:
Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor.
Med Tanyas och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand.
Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlighets-förändrad.
Filmen kommer att visas onsdag, fredag och söndag i nästa vecka samt som matiné söndagen den 5 augusti.

HARRY HOLM 2018 07 12

______________________________

Nu är det förbud mot eldning
utomhus också i Arboga

Räddningstjänsten VMKF ansvarsområde, Köpins, Arboga och Kungsörs kommuner har fattat beslut om förbud mot eldning utomhus.

Eldningsförbudet gäller från och med lunchen igår.
Förbudet gäller alla typer av uppgörande av eld utomhus, samt grillning på mark.
När det råder eldningsförbud är det tillåtet att grilla i särskilda grillar uppställda i trädgårdar i anslutning till bostads- och fritidshus.
Vid övrig eldning görs det ingen skillnad på villatomten eller övriga markområden.
- Det är mycket viktigt att eldningsförbudet respekteras och överträdelse är grund för polisanmälan, berättar Arboga kommuns hemsida.

_______________________________

Nu finns det böcker vid
Arbogas badplatser

Läsning för alla - Varsågod och ta en bok! Så står det på de "bokholkar" som placerats ut vid Arbogas badplatser. Det är ett led i Arboga kommuns satsning på att öka intresset för böcker och läsning.

Biblioteket i Arboga har rensat ut några kassar böcker som har placerats i boklådor vid Villagatsbadet, Hällarna, Kvarnsjön, Högsjön och Lunger Bokärr.
Boklådorna ska fungera som ett öppet bibliotek, men helt utan administration.
Tanken är att skapa en plats där böcker blir tillgängliga för många på ett enkelt sätt.
Böckerna lånas, läses och ställs sedan tillbaka eller lämnas vidare till någon annan.
Den som vill kan också ställa dit andra böcker
- Varsågod, ta något att läsa när du ligger på stranden, hälsar biblioteket som berättar det här på Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 07 10

_______________________________

Intressant fotoutställning i Medåker

Evelina Eklund visade mest porträtt.

Eija Salminen och Evelina Eklund har en tid ställt ut foton i timmerhuset vid hembygdsgården i Medåker.

I går var sista dagen som utställningen var öppen.
En hel del folk har tittat på bilderna, vilka i Eijas fall är mycket landskap medan Evelina koncentrerat sig på porträtt.
Evelina Eklund har också ett alldeles speciellt sätt att presentera sina foton på. Hon har inspirerats av vävramar och låter till och med varptrådar påverka bilderna... och betraktaren.

Eija Salminen och hennes foto från trakten.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 07 09

______________________________

Söndag - gudstjänstdag
Inte bara i kyrkor om sommaren

Prästen Per-Johan Svärd medverkade i en friluftsgudstjänst vid Lokstallet i Riddarhyttan.

Under semestertider flyttar gudstjänster och andakter ut från kyrkorna. Friluftsgudstjänster ordnas både vid hembygdsgårdar och på andra mer ovanliga ställen. Där och i kyrkorna heter programmet också ofta Musik i sommarkväll.

Idag kl 15 till exempel, då är det friluftsgudstjänst vid Åsen, Hasta i Götlunda, där kyrkoherden medverkar. Och kl 18 spelar Wasa Brass vid Musik i sommarkväll i Säterbo kyrka.
Samtidigt börjar Musik i Sommarkväll i Malma kyrka, med programmet "Ett musikaliskt äventyr" som bjuder på bland annat sånger ur musikaler.
Centrumkyrkan i Kungsör har gudstjänst kl 11 vid Sommargården Skillinge.

Minnen
I Norrland har jag varit på flera fäbodgudstjänster. Jag har också upplevt andaktsstunder vid hembygdsgårdar bl.a. i Skinnskatteberg.
Och för första gången har jag nu varit på gudstjänst vid Lokstallet i Riddarhyttan.
Det sistnämnda fick en extra dimension - av nostsalgi:
Som barn åkte jag med den smalspåringar järnvägen mellan just Riddarhyttan och Köping. KURJ hette den, Köping-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg.
Det hände att familjen cyklade från Skinnskatteberg och gick på tåget i Uttersberg eftersom vi skulle till Köping och köpa examenskläder på Clasings.
De gula träribborna i tågsätena minns jag väl.
Under färden kunde man stå "utomhus" på den plattform som fanns i båda ändar av vagnarna. Det hände att man att man fick ducka för en och annan gren ibland.
Men det var som en gudstjänst det också, att stå där på det långsamma tåget och ändå befinna sig mitt i Guds natur.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 07 08

_____________________________

Dödsolycka utanför Arboga

Vid 16-tiden på fredagen inträffade en olycka i höjd med Sjölunda gård, söder om Arboga.

En motorcyklist körde om en bil och körde i samband med det av vägen.
Motorcyklisten, en man i 30-årsåldern, skadas allvarligt och fördes i ambulans till sjukhus.
En timme senare meddelades att motorcyklisten avlidit till följd av sina skador.
Anhöriga är underrättade.

________________________________________________

Nu är spåret på norr i Arboga invigt

Hans Ivarsson (C), ordförande i fritids- och kulturnämnden, klippte bandet på torsdagen.

Motionsspåret på norr i Arboga har blivit elljusspår. Arbetet påbörjades i april och i går, den 5 juli, invigdes elljusspåret med bandklippning och tal.

På plats under torsdagsförmiddagen fanns flera Arbogabor som ville se elljusspåret, motionsspåret på norr, invigas och några sprang också ett varv på det nya underlaget.
Motionsspåret på norr är populärt bland Arbogaborna och det har varit en önskan från många motionärer att spåret ska göras om till elljusspår.
- Det är ett trevligt motionsspår det här, nära centrum men med känslan av att vara mitt ute i skogen, sa Hans Ivarsson (C), fritids- och kulturnämndens ordförande, efter invigningen.
- Med belysning ökar tillgängligheten och spåret kan användas även när det är mörkt ute. Jag hoppas att många Arbogabor ska hitta hit.

Omkring tre kilometer
Motionsspåret är en slinga på cirka tre kilometer i naturskön omgivning och passar både för löpträning och för den som vill ta en lugn promenerad. Arbetet inleddes i april och totalt har 94
belysningsstolpar satts upp längs spåret. I anslutning till spåret finns också ett utegym.
- Projektet har gått bra, säger Henrik Syrjälä, driftchef på tekniska förvaltningen. Sten och stubbar har tagits bort och underlaget har förbättrats. Själva belysningsstolparna levererades senare än beräknat men vi är glada att spåret nu är färdigställt och klart att användas.
Allt enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 07 06

______________________________

Från Syskongatan i Almedalen:

Köpings chefer ska kunna
basa också över Arboga

"Kommunsammanslagning eller avtalssamverkan - tre kommuner väljer väg." Så hette ett seminarium i Almedalen på onsdagen. De tre ledande kommunalråden från Arboga, Köping och Kungsör fanns på plats och fick berätta om de 17 områden som de tre kommunerna börjar med att ha samarbete omkring.

Sveriges kommuner står inför flera stora utmaningar. För att även fortsättningsvis kunna leverera och utveckla högkvalitativa tjänster så krävs andra arbetssätt, nya samarbetsformer och användning av ny teknik, sägs det.
Kommunerna i Västra Mälardalen har i nära samarbete med näringslivet format en samverkan som är unik i landet. En samverkan som kommer att bli ett försöksområde inom ramen för
Kommunutredningen.
I S:t Drotten, kyrkoruin, vid Syskongatan (!) stod de i går i panelen, bl.a. kommunstyrelseordförandena Elizabeth Salomonsson, Köping, Anders Röhfors, Arboga och Pelle Strengbom, Kungsör, Mikael Bohman, ordförande Västra Mälardalen i Samverkan, och Sara Schelin, kommunchef, Köpings kommun.

"Köpings chefer"
Den sistnämnda sa bland annat att när man nu rekryterar chefer till Köpings kommun så får de lära sig att de inte ska se sig som chefer över bara Köpings kommuns 28.000 invånare utan som chefer över 50.000 invånare. Hon menade alltså även över Kungsör och Arboga.
Men så långt som till en sammanslagning till en kommun, t.ex. en Köpings kommun där småsyskonen Arboga och Kungsör ingår, sträcktes inte resonemanget.

"Som ett äktenskap"
Arbogas Anders Röhfors sa, när han till slut fick en fungerande mikrofon, att man kunde se de tre kommunernas samarbete som ett äktenskap, där det ibland var kallt och ibland varmare. Och att ledningarna för de tre kommunerna haft bra lunchträffar.
Annars förekom ordet "förankring" många gånger i inläggen, utan att det närmare preciserades hur det sker när det gäller de vanliga invånarna i de tre kommunerna.
Och inte ett ord hördes om hur medborgarna i Arboga, Köping och Kungsör ser på en framtid där allt mer av tjästemän och styrande finns någon annanstans än i den egna kommunen.

HARRY HOLM 2018 07 05

___________________________

Alf Johansson från Granön är död

Alf Johansson i berättartagen
på Nysäterns Fjällgård.

De försvinner, en efter en av ens vänner. När jag för flera decennier sedan skrev om Alf Johansson, c, i Nerikes Allehanda, så var det i samband med referat från Arboga kommunfullmäktige och andra lokala sammanhang. Då visste jag inte att vi med tiden skulle finnas i samma jaktlag i Härjedalen. Och att han skulle dö, alldeles för tidigt.

Alf Johansson, Granön, född 21 april 1945, lämnade 2006 sin barndomsgård och Götlundabygden utanför Arboga för en ny framtid i norr. Och blev Långåbo.
Sedan gick det inte lägre att köpa Guldägg i de mellansvenska affärerna, de där speciella äggen som byggde på Alfs egen idé om hönsfoder.
Makarna Kerstin och Alf Johansson kom i fortsättningen att finnas i Hede-området i Härjedalen, efter köp av Nysäterns fjällgård vid Sonfjället.
Redan sommarens 2006 började stuguthyrningen där och nästa turistsäsong var också serveringen vid fjällets fot i full igång.
Men för några år sedan fick Alf hudcancer och fjällgården avyttrades. Sedan dess har han kämpat med sjukdomen och veckan före midsommar gav han och kroppen upp.
Vi tänker på hans maka Kerstin som nu är ensam där i huset i Härjedalen.
Begravningen äger rum i Hede kyrka på onsdag, den 11 juli, kl 14.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 07 04

______________________________

Gallring från Arboga till Sätra
Kommer att pågå året ut

Här är kartan med markering för gallringen.

Skogsstyrelsen och Trafikverket gallrar från och med nu skogsmark längs Sätraleden. Ett jobb som tar ett tag.

Vid gallringen tas träd och sly bort som utgör en olycksrisk. Träd med bevarandevärden har märkts ut och kommer att sparas
Området som ska gallras är stort och arbetet som påbörjas under denna vecka kommer att fortsätta året ut.
I anslutning till Skogsstyrelsens och Trafikverkets gallring kommer även kommunal skogsmark gallras utifrån ett trygghets- och säkerhetsperspektiv, meddelar Arboga kommun på sin hemsida.

HARRY HOLM 2018 07 04

_____________________________

Familjen Hultman inledde
vid Abramsgården i Medåker

Johan och Elina Hultman inledde sommarens program vid Abramsgården i Medåker med ett knippe visor.

De sånger som Elina väljer att sjunga är alla med mycket tänkvärda texter och hennes klara innerliga röst gör verkligen melodierna rättvisa.
Repertoaren omfattar texter av såväl äldre diktare som Pär Lagerkvist och Dan Andersson som modernare som Sofia Karlsson och Anders Lundin.
Johan demonstrerade lite av sina slagverk som i dag även omfattar trummor från Argentina och Afrika och digitala ljud och alltsammans kom till sin rätt i flera lite jazzigare låtar från Joni Mitchells repertoar.
Det är tacksamt att hembygdsföreningen orkar anordna dessa träffar i vacker miljö med röda hus inramade av höga skuggande träd, doften av nybakade våfflor och klingande slag från den lilla
smedjan.
Kommande söndagar väntar Loppis, Barnkalas och sist men inte minst det stora kakkalaset, där alla i bygden hjälps åt att baka femtio olika sorter och man får äta så mycket man orkar!

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Högklassig konsert i Heliga trefaldighets kyrka i Arboga

Här dirigerar Birgitta Rosenqvist-Brorson den för detta tillfälle speciellt sammansattta kören.

På lördagseftermiddagen inbjöd familjen Birgitta Rosenqvist-Brorson allmänheten till en konsert med många skickliga musiker och sångare. Konserten ordnades för att fira Clara Brorson, som fyllde 30 år, och intäkterna tillfaller Parkinssonförbundet till minne av hennes framlidne far Jan Brorson.

Konserten inleddes med att Birgitta spelade ett stycke av Purcell på kyrkorgel och sedan återuppstod den förra trion Tre Röster, Birgitta, Clara och Linnea, som under många somrar sjöng i kyrkorna. Vi, som var med då , gladdes att åter höra Summertime med Linnéa som solist.
En nybildad kör av ett tjugotal vänner med fantastiska röstresurser framförde den välkända Du är släkt med stjärnorna och Midsommarmässa, en vacker hyllning till naturen.
Makarna Elin och Sven Jauring visade att de klarar av det mesta inom musiken. Med humor och skicklighet sjöng de en operaduett.
Mattias Brorson är professionell sångare och tillsammans med kören sjöng han Leonard Cohens Halleluja så att inget öga var torrt.
Programmet skiftade ständigt. Abbas Ciquitita med Linnea i en duett följdes av Stabat Mater med Klara och Anna. Ibland var det solosång till piano och cello, ibland vacker sopran ledsagad av
känsligt munspel.
Före detta kyrkoherden Rolf Larsson höll ett tal och alla sjöng tillsammans psalm 23 med text av Franciskus.
Under anslutningspsalmen En vänlig grönskas rika dräkt hördes verkligen att det var många skickliga sångare även i publiken.
Vi är tacksamma att vi fick delta i denna stora musikalisk upplevelse..

Födelsedagsbarnet Clara, till höger, sjöng med sin mor Birgitta vid klaviaturen.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

 

_______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE

NY BOK DEN 14 AUGUSTI

En liten bok om och med ordet ETT

För ett antal människor, som har ett annat modersmål än svenska, kan en-orden och ett-orden vålla ett bekymmer. Denna lilla bok med några ETT-ord kan med fördel användas av elever som vill lära sig svenska, tycker författaren, Gudrun Möllerberg Andersson.
Boken, som har hård pärm, kostar 127 kr.

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 7 AUGUSTI

"Huset som Joel ärvde"
av Karin Jarl Nydén

”Mitt hus i Käglanskogen ska vara fyllt av kärlek, av sång och spel och vackra verser. Ingenting annat."

Så skrev Seth, som också kallades Svenne. Så ville han att det skulle vara och de orden var han mån om att bevara till eftervärlden.
Historien och livet vill annorlunda. Nittonhundratalet far förbi. Människor flyttar in och flyttar ut. Älskar, sjunger, diktar och sörjer. Hatar och förföljer. I Europa rasar krig.
Den unge Joel vill gömma sig för onda tungor och försöker rädda sig, och den han älskar, bakom låsta dörrar och höga plank. Där vill han skriva på sitt mästerverk. Men råttorna och husets hemligheter hindrar honom.
Nu är året 2018 och Sverige fylls åter av dem som lämnat krig och svält. Som önskar trygghet och arbete. Ett nytt liv.
Murar byggs och gränser stängs.
Plank och murar. Låsta dörrar och stängda gränser.
”Mitt hus ska vara fyllt av kärlek…”

BOKENS RELEASEDATUM
är den 7 augusti 2018, kl 19,
då författaren presenterar den på
Baltic Centre, Östersjöcentrun,
Uddens gränd 3, Visby.

Boken kostar 220 kr.
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

______________________

NY BOK IDAG
den 25 juni 2018

"Elva år efter kriget"
av Margareta Sarri

"Minns det som igår, femtiotalet. Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär. Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp, Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad. För övrigt lunkade det på..."
Så berättar Margareta Sarri, född i Stockholm, uppväxt i utkanten. Hon har skrivit om könskriget, om kulturkroc-kar, om jakten på identitet och den förföriska drömmen om frihet. Och nu boken "Elva år efter kriget".
(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post
Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.
Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 1 juni 2018

"40 år av ett liv"
av Kristina Ström

Elsy öppnade förvånat brevet från moster Agda. Det var första gången som något skriftligt kommit från det hållet.
Brevet var kort och Elsy började att läsa: ”Kära Elsy, Din mamma har blivit sjuk och finns på sjukhus i Sundsvall. ”
Det har varit några jobbiga år för henne under och efter skilsmässan från Elsys pappa, Edvin, som inte alls ville skiljas och därför var oerhört bråkig.
Det var en svår tid även för Elsy som då var 15 år och hennes bror Ivan som var 13 år. Allt var hemskt och en enda röra. Mamma måste sluta med sin caférörelse och åka på vilohem. Då var hon inte bra i sina nerver.

Ovanstående är ett litet utdrag ur historien om Elsy, om hennes väg från Södra Norrland till arbete på institutioner i Stockholm och inte minst berättelsen om hennes väg genom livet.

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 26 MAJ 2018

"Vilsten
eller Livet i finnskogarne"
av
Rolf Christoffersson

Varje vilsten längs stigarna i skogen var en mötesplats för där boende invånare på väg i något ärende någonstans och för långväga okända främlingar som behövde en rast i vandrandet upp och ned för branter och sluttningar och över spångade gungande myrar mot fjärran, mer eller mindre kända, mål. Det var där, liksom kring köksbordet eller framför den öppna spisen, i stugornas dunkel, som berättelser, sagor, historier, sanna lögner och osanna om vad som kunde tilldra sig i den djupaste skog och på de osedda underskönaste ängder med fäbodar och ensliga stugor som var blandfolkets byar, visten och ställen, tog form.

Det område som det framför allt berättas om här ligger till hälften i Dalarna och till hälften i Värmland med utlöpare mot Västmanland och Norge. Ett sedan urminnes tider mörkt område, sett som hotfullt, av blockmark, storskog, branta berg, småtjärnar, bär- och mossmarker och bottenlösa kärr. Ett land som kallades mark, finnmark, befolkat av vilda djur och, ansågs det, oanat livsfarliga vildmän, oftast dock fromt fredliga som lamm.

Rolf Christoffersson

Pris: 188 kr
B
ESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB,
c/o Holm, Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.

-------------------------------------

NY BOK 20 MARS 2018.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

 

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________