*****************
Små små ord...
H
ARRYS HÖRNA
****************

_____________________________

LÖRDAGEN den 30 juni innebär också den en dag med vackert väder i Arbogatrakten. Finast verkar det vara på eftermiddagen men temperaturen når upp till högst 20 grader i skuggan. Vinden kommer från norr men är inte särskilt störande. Söndagen väntas bli ännu soligare och någon grad varmare.
Det är Pilsernkorvens Dag idag - allt om detta längre ner i dagens hörna.

INGA E-BÖCKER IDAG. Biblioteket i Arboga har fyllt nedladdningskvoten för e-böcker i juni. Det innebär att det inte går att låna e-böcker eller strömmande e-ljudböcker idag, lördag. Från och med 1 juli kan man låna e-böcker som vanligt igen, meddelar kommunen.

LASSE-MAJA. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" visas kl 11-14 på Arboga Museum. Stortjuven Lars Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han föddes i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. Studieförbundet Vuxenskolan är medarragör och det är fri entré.

PILSNERKORVENS DAG är det idag, som det är den sista juni varje år. För det är kult att öppna en burk med Bullens pilsnerkorv. (Ordet kult kommer från latinets cultus, som betyder dyrkan, vård.)

FÅ PRODUKTER har förunnats att nå kultstatus, samtidigt som de säljer bra år efter år. Raketosten nämns ofta med nostalgisk stämma, men den försvann från hyllorna för många år sedan. Bullens Pilsnerkorv däremot är exempel på en framgångsrik kultprodukt inom livsmedelshandeln.

DET GÅR ALDRIG att hårdsälja och pressa fram kultstatus för en produkt, fortsätter tillverkaren sin berättelse. Men det är fullt möjligt att vårda ett varumärke och en produkt så att kultstatusen stärks med tiden.

DE FÖRSTA pilsnerkorvarna med namnet Bullens gjordes i dåvarande Alvesta slakteriförening 1953. Recepturen är densamma idag som då. Receptet för fortsatt framgång är troligen att ändra så lite som möjligt vad gäller recept, förpackning och design.

FRÅN SLAKTERIFÖRENINGEN i Alvesta kom förfrågan till skådespelaren, matkåsören, kocken och kokboksförfattaren Erik Bullen Berglund om han kunde tänka sig att sätta sitt smeknamn på en korv och lite andra produkter? Det kunde Bullen.

ERIK BERGLUND var en dåtidens storkändis och blev Bullen med svenska folket på 1930-talet. Alla kände till Bullen, men hemma hette han Erik. När han - vid 76 års ålder - gick bort år 1963 hade han medverkat i 103 filmer och påstods ha haft uppemot 1200 roller på teaterscener runt om i landet, i revyer, radio och så småningom TV.

HAN VAR en flitig man med mat som passion, hängiven estet och perfektionist. Stor stjärna med många lyssnare blev han i radions Prat om mat, som han gjorde i flera omgångar, de senare tillsammans med hustru Elsa. (När Elsa skrev egna artiklar signerade hon dem med ”Elsa Bullen Berglund”).

PÅ 1920-TALET – före tiden på radion och teatern – hade Bullen skickats till morfar i Paris, där han lärde sig franska och fick smak för det finare köket. Han utbildade sig till kock och arbetade på flera restauranger i Frankrike, bland annat Hôtel Chapon i Bordeaux innan han kom till Claridge Hôtel i Paris. Ett tag var han även i England för att förkovra sig i kokkonsten.

SINA FÖRSTA matkåserier skrev Bullen i salig Stockholms Dagblad. De var mycket personligt hållna och signerade med ”Bullen” efter en rollfigur han gjorde 1926; i pjäsen Guldgrävarna spelade Erik en goddagspilt vars namn försvenskades till Bullen.

BULLEN SKREV kokböcker, alla mycket uppskattade och delvis nydanande för svensk matkultur. Bullens recept håller hög klass även med dagens mått mätt och han var före sin tid i konsten att skriva pedagogiska recept; ingredienserna skrevs med fet stil i den ordning de skulle användas.

BULLEN ANSÅG att varje matlagare skulle smaka av och själv bestämma mängder och kryddning, i stället för att detaljfölja receptet. Ingredienser och mängder bestäms ofta, som det heter, av råd och lägenhet.

I KOKBÖCKERNA märks att Bullen hyllar den kulinariska mångfalden och hans passion svängde mellan stadig, svensk husmanskost och lite lyxigare, franskinspirerande läckerheter. Hökarpanna och stuvad lake stod högst upp på önskemenyn.

BULLEN ska också minnas och hyllas för att han gav den svenske mannen en god portion självförtroende i köket. Han påvisade att det inte bara var husmor som kunde laga mat, utan att det fanns fler i familjen som kunde ställa sig vid spisen.

PÅ SIN 75-ÅRSDAG tilldelades Erik Bullen Berglund Gastronomiska Akademins diplom och stipendium för sina insatser inom den svenska gastronomin. Och det förstår man efter att ha läst de sista raderna i förordet till en av kokböckerna: ”…genom flitigt följande av våra anvisningar ska Ni komma underfund med att det i varje människa finns ämne till en matkonstnär.”

PILSNERKORVEN. På 1950-talet fanns uppemot 30 produkter med Bullens namn, företrädesvis husmanskost som dillkött och grisfötter. Idag är det Bullens varmkorv och pilsnerkorv som gäller.

VARFÖR DEN sistnämnda heter pilsnerkorv finns det olika teorier om. En är att Bullen och folket i Alvesta tyckte att korven passade bra till just pilsner. En annan att Bullen medverkade i många och uppskattade ”pilsnerfilmer”. Förmodligen är sanningen en kombination av båda, men någon pilsner finns inte i vare sig korv eller lag.

BULLEN VAR mycket intresserad när det gällde nya produkter och medverkade aktivt när korvrecepturerna togs fram. De har sedan fått vara oförändrade sedan 1953.

EN BURK pilsnerkorv väger 455 g, varav 240 g är korv och 215 g saltlag. Burken innehåller 8 korvar som är 10-12 cm långa. Köttmängden är 33 % och fetthalten 14 %.

INNAN KORVEN hamnar i burken har den stoppats, rökts, kylts, klippts, vägts och kylts igen. Burkarna fylls med saltlake innan tillslutningen, sedan värmebehandlas och konserveras burken, sensibilitetstestas och packas. Sedan skickas stickprov upp till labbet för kontroll. Det tar hela fjorton dagar innan allt är klart och en omgång korv är redo att levereras. Å andra sidan har den en hållbarhetstid på 3 år.

HARRY HOLM 2018 06 30

__________________________

FREDAGEN den 29 juni blir annorlunda. Vad gäller tempertaruren alltså. Tio grader "kallare" än i går. Som mest 22 grader på eftermiddagen. Dessutom kommer vinden från norr. Så väsentligt mindre med svett kommer att produceras av Arbogaborna i dag och resten av helgen.

SOMMARLOV vid Parkudden fortsätter både idag och i morgon. Vid Parkudden i Medåker finns tillfälle till spontanidrott, lek och besök på café. Här kan de sommarlovslediga prova mountainbike, spela kubb, plockepinn, brännboll eller fotboll. Glass, godis och fika finns att köpa. Och här håller man igång klockan 10:00-17:00.

FÖRSTA FILMEN på biografen i Arbogas Medborgarhus idag, fredag, heter "Biet Maya - På nya
honungsäventyr". Den börjar kl 17. Handlingen: Mayas bikupa surrar av spänning och glädje, de har precis avslutat sommarskörden och fått fint besök från Buzztropolis som berättar om det stora honungsspelet.

MAYA BEGER sig till honungsspelet med sin bästa vän Villy och de förvirrade myrorna Hasse och Lasse för att tävla. Snart möter hon sin ärkefiende Viola som ständigt försöker lura Maya. Fast besluten att vinna över Viola och säkra sommarskörden kämpar laget och tar sina första poäng.

UNDER DET SISTA momentet övertalar Viola sitt lag att fuska men de hamnar istället i fara. Maya och hennes vänner tar sig an det svåra och farliga uppdraget att rädda Viola och hennes lag. För filmens svenska röster svarar Amy Deasismont, Birgitte Söndergaard, Sharon Dyall och Fredde Granberg. Filmen är 1 timme och 23 minuter lång och biljetten kostar 80 kronor,

ANDRA FÍLMEN på biografen i Arboga börjar kl 19 i kväll och heter "Ocean's 8". Handlingen: Fem år, åtta månader och tolv dagar. Så länge har Debbie Ocean planerat sitt livs största stöt. Hon vet vad som krävs - ett team med de bästa i sin klass, med sin partner-in-crime Lou Miller i spetsen.
Tillsammans rekryterar de ett gäng specialister: juveleraren Amita, gatufifflaren Constance, proffshälaren Tammy, hackern Nine Ball och modedesignern Rose.

BYTET ÄR blygsamma 150 miljoner dollar i diamanter som kommer hänga kring halsen på den världsberömda skådespelerskan Daphne Kluger vid årets största händelse - Met-galan. Planen är idiotsäker, men allt behöver gå felfritt om gänget ska lyckas komma undan med blinget. Allt inför öppen ridå. Filmen är 1 timme och 50 minuter lång och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2018 06 29

____________________________

TORSDAGEN den 28 juni kommer att bli till och med varmare än onsdagen, meteorologerna förutspår upp till 32 grader. Vinden ökar dock lite mer ju längre dagen lider, så på eftermiddagen och kvällen behövs ingen solfjäder för den som vistas ute. Klart svalare väder signaleras från och med i morgon, fredag.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Under hela fotbolls-VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen. Lasse-Maja tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter vi honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

OCH VM-FOTBOLLEN fortsätter för Sverige, vilket i alla fall jag var tvivlande till inför onsdages match mot Mexico.
Så var jag långt in i matchen, speciellt sedan jag sett Forsberg skjuta högt över målet gång på gång.

REDAN I POJKLAGET får man lära sig att om man lutar sig bakåt när man skjuter mot mål så går bollen över buren. Det är tydligt att Forsberg inte spelade i Skinskattebergs SK på 1950-talet.

MEN DET glömmer vi snart, segern med 3-0, och därmed gruppsegern, tar vi i publiken tacksam emot.

HARRY HOLM 2018 06 28

____________________________

ONSDAGEN den 27 juni 2018. Vilken dag det ska bli i Arbogatrakten. En riktigt fin sommardag. Strålande solsken, utan moln efter lunch, och upp till 30 grader. Och ändå är det bara en försmak. I morgon blir det än mer molnfritt och än varmare.

KANALKRYSSING. Kl 10.30 idag onsdag avgår en guidad Hjälmare kanalkryssning från Hjälmare Docka utanför Arboga. Turen går genom Hjälmare kanal, som är Sveriges äldsta farbara kanal, och över Hjälmaren till Örebro. Kapten guidar om sevärdheter och den gamla sjöledens historia under
resan. Återfärden sker i buss som når Hjälmare docka ca kl 17.00. Det här kostar 370 kr inklusive returresan med bussen. Lunch med mera finns att köpa ombord. Arrangemanget återkommer varje onsdag till och med den 29 augusti.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder.

HAN VÄXTE upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

HARRY HOLM 2018 06 27

____________________________

TISDAGEN den 26 juni kommer att vara en ganska fin dag, med upp mot 26 grader och svag vind. Det riktigt vackra vädret väntas först på torsdag. Men det vi har nu kan gott duga.

FÖRFATTARBESÖKET av Björn Höjer som skulle ha varit idag är inställt. Dan Höjer har tyvärr blivit sjuk. Men arrangörerna hoppas att han kan komma vid ett senare tillfälle. Barnboks-författaren Dan Höjer har bland annat arbetat på tidingen Kamratposten.

LASSE-MAJA UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i
Bergslagen och Mälardalen.

LARS MOLIN dömdes till slut till livstids fängelse. Efter 26 år på Karlstens fästning på Marstrand
benådades han av kungen. Vid det laget var Lasse-Maja redan berömd tack vare sin storsäljande självbiografi. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18.00 dag. Så kommer det att vara alla tisdagar juni-augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

HARRY HOLM 2018 06 26

___________________________

MÅNDAGEN den 25 juni blir det rätt så vackert väder i Arbogatrakten. På eftermiddagen når temperaturen upp till 24 grader. Vinden väntas vara överkomlig och minskar i styrka mot kvällen, som ska vara extra fin.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

ARBOGA ÖL. Idag, måndag, kl 17.30 arrangeras säsongens förstsa guidning på Arboga Bryggerimuseum. Museet är
Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod. Här visas de redskap som förr användes vid öltillverkning. Besökarna får också veta mer om äldre tiders sätt att brygga öl, ölhistoria, samt mycket mer som är värt att veta om denna underbara dryck!

I MUSEET finns även en fotoutställning, och ett rikt bryggeribibliotek. Platsen är Skandiagatan 3. I fortsättningen ordnas dessa guidninga rmåndagar 17.30 fram till 6 augusti. Etréavgiften är 50 kronor per person, barn under 15 år går fritt i målsmans sällskap.

HARRY HOLM 2018 06 25

____________________________

I GÅR, på vår midsommardag, firade man i Danmark och Norge Sankt Hans-afton. I stället för lekar kring en midsommarstång tänder våra grannfolk då i stället brasor, som vi gör på Valborg.

SANKT HANS, det är Johannes Döparen,. han som döpte Jesus. Men jag ska idag börja med en annan Johannes, evangelisten Johannes. Hans evangelium ska jag citera som inledning på dagens betraktelse.

"Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på
nytt kan inte se Guds rike."

Johannesevangeliets 3:e kapitel, 3:e vers.

Johannes Döparens
dag


IDAG SKRIVER jag inte precis om Johannes Döparen, han som döpte människor till ett mer riktigt liv och som även döpte den syndfrie Jesus. Jag tänker på dop lite mer allmänt.

DET JESUS säger i dagens bibelord här ovanför, ingår i en dialog han har med Nikodemus, en skriftlärd. Nikodemus var förnäm och medlem i judarnas råd. Så han väntade tills det blev natt innan han vågade gå till Jesus med sina funderingar.
– Vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, sa Nikodemus.
– Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom, fortsatte han.

DET VAR DÅ han fick svaret ovan, att bara den som är född på nytt kan se Guds rike.
– Hur kan någon födas när han är gammal, han kan väl inte komma in i
moderlivet och födas en gång till? undrar Nikodemus.

DÅ FÖRTYDLIGAR Jesus:
– Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande.

ATT BLI DÖPT i vatten och ande, det är det som är det så kalllade vuxen-dopet, troendedopet, och som det handlar om i exempelvis baptist- och pingstförsamlingarna i världen.

DEN SOM mognat och sagt ja till Jesus och blivit frälst, döps genom att bli nedsänkt i vatten, i dopgraven i kyrkan eller i en sjö eller i ett vattendrag. Och är därmed född på nytt, enligt Jesus ord till Nikodemus, en man som den natten fick klart för sig att det inte räckte med vara bibelsprängd som han för att få se Guds rike.

JAG BER att många, många Arbogabor ska förstå det, ska finna att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet. Jag ber att hela Arboga ska väckas till just den insikten..
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2018 06 24

_____________________________

NU ÄR DET helgdag och dags för en liten kristen betraktelse igen. Och först ett bibelord:

Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna?
Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de?
Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem.
Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?

Matteus kapitel 6, vers 25 - 30

Midsommardagen
Skapelsen

MIDSOMMARDAGEN firades tidigare som Johannes döparens dag men fick i Evangelieboken från år 2000 temat Skapelsen. Bibeltexterna denna dag berättar om Guds skapelse. De uttrycker människans förundran och tacksamhet inför skapelsen, men också vår plats i skapelsen och vårt ansvar att dela livet med varandra med omsorg. .

DETTA KAN man läsa på Svenska Kyrkans hemsida. Jag tycker att det är bra skrivet.Jag känner verkligen både förundran och tacksamhet inför skapelsen, inte minst denna årstid.
Blommorna lyser med sin prakt och fåglarna sjunger fortfarande sina skiftande melodier, utan att ha ett öre på ett konto i Sparbanken Västra Mälardalen.

MIN ÖNSKAN är att den förtjusning jag känner över allt i naturen som nu överväldigar oss med sin rikedom, skall få mig att ha mindre fokus på det materiella och mer på Skapelsen, inklusive mina medmänniskor och deras behov.

HARRY HOLM 2018 06 23

____________________________

MIDSOMMARAFTON. Fredagen den 22 juni 2018. Och så här blir vädret i Arbogatrakten enligt meteorologerna. Nattens regn har slutat vid fyratiden i morse. Sedan ska det inte droppa mer
idag. På förmiddagen väntas en del solglimtar medan molnen ska vara tätare under tiden folk dansar runt midsom-marstången på eftermiddagen. Vinden blir lite stökig men lugnar ner sig frampå kvällen. Temperatur som högst 17 grader. I morgon på midsommarndagen blir det 18 grader men ungefär samma väder, lite mer sol och lite mindre vind bara.

MIDSOMMARFIRANDE ordnas på flera ställen i Arboga med omnejd. Om vi börjar med stan så är det Arboga Folkets Park som är samlingspunkten. Där blir det traditionellt midsommar-firande med dans och sång. Firandet startar kl: 14:00. Den som vill vara med och klä midsommarstången inför eftermiddagens firande ska vara i Fol-kets park redan kl 10. Arrangörer av firandet här är Arboga kommun, Arboga Folkdansgille och Arboga Folkets Parkförening.

I MEDÅKER är det traditionellt firande vid Abramsgården i Berga kl 14 idag. Det blir lekar runt midsommarstången och folkdans. Sång och musik framförs av Anna och Lars Jauring med vänner.
Arboga Folkdansgille leder lekarna samt gör en dansuppvisning. På plats finns lotterier, servering med mera. Arrangör är Studieförbundet Vuxenskolan.

I TYRINGE samlas människorna vid bygdegården Hjälmareborg kl 14 idag. Under firandet kommer det att vara dans runt midsommarstången med musik och sång av spelemän. På plats finns fika och lotterier. Arrangör här är Tyringe-ortens bygdegårdsförening.

I GÖTLUNDA firas midsommar i kyrkan kl 11. Medverkande är Anna Katri Kuronen och Götlunda Nyckel-harpsgille. Efter gudstjänsten är det sång och dans i kyrkparken. Som lekledare fungerar Julia Karlsson och Gunnar Lövgren och Torsten Karlsson spelar dragspel. Och så kan man köpa fika. Arrangör i Götlunda är Svenska kyrkan, Arbogabygdens församling.

HARRY HOLM 2018 06 22

_____________________________

TORSDAGEN den 21 juni. Dagen före midsommarafton. Elva-tolv grader som varmast! Lite regnstänk nu och då hela dagen. Lite mer "rejält" regnande efter lunch tycks det vara. För att inte tala
om framåt midnatt, då börjar ösregnet. Som varar till fredagsmorgonen... och slutar helt till stångklädning och stångresning och små grodorna.

DET POSITIVA med allt regnande de senaste dagarna är att det minskar risken för skogsbränder, vare sig de är anlagda eller inte. Men det finns en plats på jorden där det anlagts mer än 200 bränder sedan i mars - läs om det längre ner i spalten!

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

LASSE-MAJA. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" visas kl 13 - 16 på Arboga Museum. Stortjuven Lars Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han föddes i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. Studieförbundet Vuxenskolan är medarrangör och det är fri entré.

APROPÅ SKOGSBRÄNDER. Våra svenska skogsbränder orsakas för det mesta inte av att någon tänder på med flit. Därför känns det ovant för de många svenskar som betalat för trädplantering i
Israel, att läsa att (sedan i början av mars) tusentals hektar mark i södra Israel satts i brand av brandbomber som skickats från Gaza med heliumballonger och drakar. Minst 200 bränder "med flit" från folket som vår utrikesminister stöder.

HARRY HOLM 2018 06 21

 

 

__________________________

ONSDAGEN den 20 juni blir i alla fall förmiddagen vacker. Upp till 20 grader varmt väntas idag. Regnet visar inte sina första signaler förrän vid 14-tiden tycks det. Men sedan forsar det bara på, med endast några enstaka små pauser, i praktiken fram till midsommaraftonens morgon.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 -
19.30.

LASSE-MAJA. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" visas från kl 13 på Arboga Museum. Stortjuven Lars Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han föddes i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen
och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. Studieförbundet Vuxenskolan är medarragör och det är fri entré.

FILMVERKSTAD ordnas det i Nicolai kulturhus mellan kl 13 och kl 16 idag, onsdag, detta för dom som är 9-16 år. Kan man animera med postit-lappar eller godisbitar? Vill du veta svaret får du anmäla sig till Kulturskolans animeringskurs. Lina Ricklund, från
Kulturskolan, och Sandra Öberg, från biblioteket, ser fram emot att animera filmer med sommarlovslediga barn! Det kommer att pratas om olika animeringtekniker och deltagarna får göra sin egen film i Stop-motion-teknik. Kursen är ett samarbete mellan Arboga bibliotek och Kulturskolan.

HARRY HOLM 2018 06 20

____________________________

TISDAGEN den 19 juni blir det - undantaget några regnstänk på morgonen - vackert väder. Om vi ser upp mot himlen. Växlande molnighet och mest sol mot kvällningen. Och högst 20 grader. Men... så är det detta med vinden! Det kommer från västsydväst en frisk bris... och det är inte så positivt som det låter. Ganska elak bris, skulle jag vilja säga att det blir och rekommenderar lä. Det är tur att Innebadet, vid Ekbacksbadet i Arboga, nu är öppet igen sedan vattenvärdena blivit bättre.

ONÖDIGT SKRÄMSKOTT.
I TV-nyheterna i går så larmades det om att asbets stoppat en skolrenovering. Att det skulle vara farligt för eleverna. En av tre av rökarna i asbestindustrin får ljungsjukdom. Men bara en av 10.000 av ickerökarna. Och de aktuella barnen i TV-inslaget är säkert inte rökare. Det är 10.000 gånger större risk att drabbas av cancer av andra orsaker. Läs mer fakta om asbest längre ner i spalten.

LASSE-MAJA. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" visas från kl 13 på Arboga Museum. Stortjuven Lars Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han föddes i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd.

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågårockså fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 - 19.30.

FILMVERKSTAD ordnas det i Nicolai kulturhus mellan kl 13 och kl 16 idag, tisdag, detta för dom som är 9-16 år. Kan man animera med postit-lappar eller godisbitar? Vill du veta svaret får du anmäla sig till Kulturskolans animeringskurs.

VETERANFORDON. Veteranfordonsträff är det ute vid Jäderesbruk, alla tisdagar juni
-augusti klockan 18-20. Café och hamburgerförsäljning finns det.

ALLSÅNG VID ÅN. Kl 18.30 startar Allsång med schlagertema vid God-templargården, Storagatan 10 i Arboga. Marcus Olssons husband med gästartister, Kevin Elmgren och Songbirds. Entré 50 kronor inklusive fika. Arrangör: NBV och IOGT-NTO.

IGÅR GICK TV ut och gav asbest som vapen till politker som inför valet vill lova hårdare bstämmelser när det gäller för så kallad sanering av asbest vid skol-renoveringar. Barnen skulle vara hotade.

FÖR DET FÖRSTA så är alltså risken att få lungsjukdomar i asbestindustrin en av tre för rökare, men bara en på 10.000 av icke rökare. Och de aktuella barnen är knappast rökare,

TYPISKT är att - trots ovanstående siffror - är rökning tillåten men inte asbest! Egentligen är asbest ett brand-säkert och på flera andra sätt bra byggmaterial. Så det är bara att beklaga att myndigheterna väljer att frisera och feltolka forskningsresultaten.

NEDAN GES några exempel på risk-bedömningen utifrån olika ”expone-ringsscenarier” (Hodgson & Darnton 2000). Det är främst risken för lung-säckscancer, lungcancer och eventuellt plack som är aktuell att diskutera vid de förhållandevis låga asbestnivåer som vanligen är aktuella idag
.
EN GEOMSNITTLIG exponering på 0,004 fibrer/ml under 2,5 arbetsår
ger en exponeringsdos på 0,01 fiberår/ml. Detta motsvarar en livstidsrisk för cancer i lungsäcken i storleksordningen 0,003 % och en obetydlig risk för lungcancer. (Hodgson & Darnton 2000).

BERÄKNINGEN grundar sig på att
hela dosen är den farligare asbesttypen
amosit (brun asbest), vilket vanligen inte är fallet eftersom den vanligaste asbest-typen brukar vara krysotil (vit asbest). Den verkliga risken blir då lägre.

DETTA KAN jämföras med den totala risken att drabbas av cancer någon gång under livet (utan asbestexponering) som är ca 40%, dvs mer än 10.000 gånger högre.

OM VI UTGÅR från en exponering för brun asbest på 0,1 fibrer/ml (gräns-värdesnivå) under 10 år, blir risken att avlida i lungsäkscancer ca 0,1 % och risken att avlida i lungcancer ungefär lika stor. (Hodgson & Darnton 2000).

DET VILL SÄGA den totala risken att avlida i cancer till följd av asbestex-poneringen blir i detta fall ca 0,2 % - 2 promille.
Så har vi i alla fall för arbogasidans läsare tagit ner det i går i TV upphaussade problemet på jorden.

HARRY HOLM 2018 06 19

____________________________

MÅNDAGEN den 18 juni väntas inget regn men molnigt kan det vara, kanske solen inte tittar fram förrän framåt 14-tiden. Från 16 grader mitt på dagen kan termometern nå upp till 20 grader ett tag tidigt på kvällen. Men det blir lite blåsigt.

OTURLIGT BAD-STÄNGT. Morgondagen kan ha något liknande dagens väder men ännu blåsigare. Och onsdag och torsdag kommer det några
regnskvätttar. Så det var tråkigt att kommunen nu har tvingats stänga innebadet tills vidare. "Vi öppnar igen så fort vi har fått nya provsvar!" lovar kommunen på sin hemsida. Och lägger till "Utebadet är öppet som vanligt!" Men med detta väder...

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som finns där till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Idag är det öppet kl 11 -
19.30.

FILMVERKSTAD ordnas det i Nicolai kulturhus mellan kl 13 och kl 16 idag, måndag, detta för dom som är 9-16 år. Kan man animera med postit-lappar eller godisbitar? Vill du veta svaret får du anmäla sig till Kulturskolans animeringskurs.

LINA RICKLUND, från Kulturskolan, och Sandra Öberg, från biblioteket, ser fram emot att animera filmer med sommarlovslediga barn! Det kommer att pratas om olika animeringtekniker och deltagarna får göra sin egen film i Stop-motion-teknik. Kursen är ett samarbete mellan Arboga bibliotek och Kulturskolan.

HARRY HOLM 2018 06 18

_____________________________

Fadern sade till honom: ”Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är
ditt. Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.”

Luk. 15:31-32

Tredje söndagen efter Trefaldighet
Förlorad och återfunnen


“När sommarvinden leker på min blomsteräng så skön,
Vill jag sitta ibland blommor, i begrundan och i bön.”
Så står det i en vacker sång,

NÄR JAG - mitt bland prästkragarna - sitter i begrundan, så minns jag när vi i pingstförsamlingens söndagsskola i Skinnskatteberg, hade utflykt och fick saft och bullar i grönskan vid Ebba Brahes paviljong i Bockhammar.

SEDAN kom jag inte tillbaka till pingströrelsen förrän 50 år senare. Ett halvsekel hade jag alltså “praktiserat” ute i världen, innan jag blev en återfunnen son.

HOPPET om att denna återkomst i alla fall glatt någon grundar jag på det bibelställe, som Lewi Pethrus citerade i sin sista predikan (på Nyhemsveckan 1974): "Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.” (Luk. 15:7)

OM DEN återfunne sonen Harry orsakar viss glädje på jorden också ibland, så vore det väl för väl. För då finns det ju dubbel anledning för oss att, enligt bibelordet, ”hålla fest och vara glada”.

MEN VARJE gudstjänst och varje bönekväll är en fest som gör oss glada, tycker jag. Tyngd av bekymmer kan man ibland komma till sin församlings andakt. Lovsånger, psalmer, bön och förbön samt några viktiga ord ur Bibeln, trösterikt tolkade, fungerar som ett högoktanigt andligt bränsle som gör sinnet lättare. Livsglädjen kommer åter och festen får en extra dimension när vi dessutom vissa söndagar också delar bröd och vin i nattvarden, Herrens måltid.

OM FLER KOM till vår öppna kyrka, upplevde detta och gemenskapen med både Gud och människor, så skulle fler av Arbogas söner och döttrar omvända sig. Säkert som amen i kyrkan. När den dagen kommer, och det gör den, då ska vi verkligen “hålla fest och vara glada”.

JAG BER: Herre, du som aldrig slutar att leta efter dom som gått vilse, vi tackar dig för att du vill att vi ska hjälpa till med sökandet - ett förtroendefullt uppdrag. För att kunna leda in fler Arbogabor i din öppna herdefamn, ber vi att din helige Ande ska ge oss både kraft och vishet. I denna ljuva sommartid. Och alltid.
I Jesu namn amen.

HARRY HOLM 2018 06 17

____________________________

JUNI MÅNAD är en händelsrik tid också i Arboga. Skolavslutningara står för dörren och alla klockslag har du ett stycke ner i spalten här till höger. Där finns också en artikel om lördagens fina konsert med Birgitta Rosenqvists "Nationella Ungdomskören". Ett stycke ner i den här spalten, Hörnan, finns också info om lördagens Stora Bad- och lekdag i Arboga..

FOTBOLLSBILDER. Så heter en utställning på Arboga bibliotek som pågår till och med den 13 juli. Då pågår fotbolls-VM i Ryssland. Och under hela VM visas alltså fotbollsbilder från Arboga kommuns bildarkiv på biblioteket. Utställmingen kan ses fredag 11.00 - 18.00 samt måndag - torsdag 11.00 - 19.30, Arrangör är Arboga bibliotek.

STORA BADDAGEN är det på lördagen kl 10-15. Eller rättare sagt Stora bad- och lekdagen. Det kommer att finnas: hoppborgar, tipspromenad, skattjakt, fiskedamm, ansiktsmålning med mera. Och kanske glassgubben kommer, lockar kommunen och
lägger till: Sommarlovsbandet gäller!

HARRY HOLM juni 2018

____________________________

ONSDAGEN den 13 juni blir det mindre blått på himlen än vi är vana vid.
Vinden är svag, temperaturen 20 grader. Och kl 17 kan det komma en styck regndroppe. Ungefär.

LASSE-MAJA. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han
växte upp i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälar-dalen.

BIO I ARBOGA. Filmen "Jurassic World: Fallen Kingdom 3D" - bild ovan - börjar visas på biografen i Medbor-garhuset i Arboga i kväll kl 19. Handlingen: Det har gått tre år sedan den extravaganta nöjesparken Jurassic World förstördes av okontrollerade dinosaurier. Ön Nublar ligger nu övergiven av människor medan de överlevande dinosaurierna slåss för sin överlevnad i djungeln.

NÄR ÖNS slumrande vulkan väcks till liv tar Owen och Claire på sig att rädda de dinosaurier som finns kvar från utrotning. Owen letar efter sin ledarraptor Blue som fortfartande saknas i djungeln och Claire tar uppdraget att hitta djuren efter att ha fyllts av respekt för dem.

NÄR DE kommer till ön möts de av flödande lava och deras expedition avslöjar en konspiration som kan utsätta jorden för det mest riskfyllda människan skådat sedan urminnes tider. Filmen är 2 timmar och 8 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

FOLKLUSTSPEL. Kl 19 i kväll körs åter en föreställning med 35-års-jubilerande Bygdespelets Vänner i Arboga, och det gäller alltså Gideon Wahlbergs "Söderkåkar". Liksom alla Gideon Wahlbergs folklustspel, är det en berättelse som utspelar sig mitt i folkhemmet. Biljetten kostsar 130 kr för vuxna, barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter finns hos Munkens Livs eller på webbplatsen. Överblivna biljetter säljes vid ingången.

HARRY HOLM 2018 06 13

___________________________

TISDAGEN den 12 juni får en molnfri förmiddag och en eftermiddag med en hel del sommarmoln. Som mest väntas 22 plusgrader. Vinden kommer från norr ungefär men blir svag.

LASSE-MAJA- UTSTÄLLNING. Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" har öppet kl 13 - 16 idag på Arboga Museum. Stortjuven Lars Larsson Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han växte upp i
Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen och Mälardalen.

LARS MOLIN dömdes till slut till livstids fängelse. Efter 26 år på Karlstens fästning på Marstrand benådades han av kungen. Vid det laget var Lasse-Maja redan berömd tack
vare sin storsäljande självbiografi. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd. I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv.

VETERANFORDON. En veteran-fordonsträff börjar i Jädersbruk kl 18.00 idag. Så kommer det att vara alla tisdagar juni-augusti klockan 18-20. Arrangörerna lockar med att det också finns Café och hamburgerförsäljning.

ALLSÅNG VID ÅN börjar kl 18.30 idag, tisdag. NBV och IOGT-NTO presenterar allsång vid ån, med Marcus Olsson husband med gästartister: Eddie Bergström och Christian Windahl. Platsen är IOGT, Storgatan 10.

KONSERTEN med Joyvoice börjar kl 19.00 i kväll på utescenen i Ahllöfs-parken i Arboga. Joyvoice är Sveriges största körkoncept och har popkörer för alla som vill sjunga. Både nybörjare och sångvana. Finns över hela landet. Idag i Arboga.

FOLKLUSTSPEL. Kl 19 i kväll körs åter en föreställning med 35-års-jubilerande Bygdespelets Vänner i Arboga, och det gäller alltså Gideon Wahlbergs "Söderkåkar".

LIKSOM ALLA Gideon Wahlbergs folklustspel, är det en berättelse som utspelar sig mitt i folkhemmet. Biljetten kostar 130 kr för vuxna, barn upp till 15 år 60 kronor.Biljetter finns hos Munkens Livs eller på webbplatsen. Överblivna biljetter säljes vid ingången.

HARRY HOLM 2018 06 12

___________________________

MÅNDAGEN den 11 juni blir en rätt vacker dag, inte helt molnfri himmel men svag vind och upp till 25 grader. Och hör och häpna: Framåt kvällen kommer ett regn som kämpar på till framåt två natten till i morgon. Köttfria dagen är det idag (läs om kött längre ner i spalten).

FOLKLUSTSPEL. Kl 19 i kväll körs åter en föreställning med 35-årsju-bilerande Bygdespelets Vänner i Arboga, och det gäller alltså Gideon Wahlbergs "Söderkåkar".
Liksom alla Gideon Wahlbergs folklustspel, är det en berättelse som utspelar sig mitt i folkhemmet.

I ”SÖDERKÅKAR” låter han ett litet klassdrama brisera på en innergård. Biljetten kostsar 130 kr för vuxna, barn upp till 15 år 60 kronor. Biljetter finns hos Munkens Livs eller på Bygdespelets Vänners webbplats.Överblivna biljetter säljes vid ingången.

TEMADAG. Internationella köttfria dagen är det idag. Och jag respekterar förstås alla som är veganer och vege-tarianer, speciellt om de är det av "ideella" skäl. När det gäller hälsan fortsätter jag dock att hålla på värdet av att äta kött. Så jag ska citera Stina Gustafsson från Mitt Kök.

HON REDOVISAR fem goda anledningar till att äta kött med gott samvete: "Kött är bland det mest näringsrika du kan äta, och innehåller en unik sammansättning av näringsämnen."

1. HELT NATURLIGT. Kött innehåller varken tillsatser eller socker, men är däremot fullproppat med protein – en portion (150gram) ger dig 30 gram protein, vilket är ungefär hälften av en vuxens dagsbehov, skriver www.svensktkott.se.

2. KÖTT ÄR JÄRNRIKT. En bit kött innehåller järn – som din kropp behöver. Järnet i kött är extra bra, det kallas för hemjärn och är en typ av järn som kroppen lätt tar upp.

3. KÖTT ÄR FETTSNÅLT. Kött är bra för den som vill snåla på kalorierna, eftersom protein mättar bättre än kolhydrater och fett – om man räknar per kalori, skriver agricultureandfood.se.

4. VÄRDEFULLA mineraler och vitaminer. Kött innehåller bland annat mycket protein, tiamin, niacin, B6, järn, zink och selen. Helt enkelt ett livsmedel som ger dig mycket av det du behöver.

5. INGA KOLHYDRATER. Rent kött innehåller inga kolhydrater alls och har därför ett naturligt lågt GI. Processat kött, som till exempel korv och kött-bullar, innehåller dock kolhydrater.

HARRY HOLM 2018 06 11

___________________________

SÅ ÄR DET söndag igen, och då bjuder jag som vanligt på en kristen betraktelse. Och börjar med ett Bibelord:

Jesus svarade: ”En man skulle ha en fest och bjöd många gäster.När festen skulle börja skickade han sin tjänare att säga till de inbjudna: ”Välkomna, allt är färdigt”.Men alla hade de någon ursäkt att komma med...”
Luk 14:16-18

Andra söndagen efter Trefaldighet
Kallelse till Guds rike

ALLTSÅ: ” ... alla hade de någon ursäkt att komma med... ”De som blev bjudna enligt dagens Bibelord hade alla sina ursäkter för att inte komma när festarrangören kallade.

EN HADE KÖPT en åker som han tyckte att han måste gå och kolla på. En annan hade skaffat sig fem oxar som han ansåg sig tvungen att inspektera kvaliteten på. Någon hade gift sig och ville därför inte komma.

SÅ DÄR ÄR det väl för oss alla. När vi kallas, inifrån eller utifrån, att göra något kärleksfullt som medlemmar i Guds församling, så är vi som barn och säger ”ska bara...”
– Jodå, nog skulle jag vilja hjälpa till med evangeliseringen, men först ska jag bara...

JA, NÄR VI kallas till tjänst för Guds rike, så måste vi ”bara” först göra det och det och det. Gräsmattan ska klippas, fotbollsmatchen skall beskådas, den nyöppnade butiken skall inspekteras.

DEN STÖRSTA lögn vi kan uttala, inom oss själva eller utåt mot den som kallar oss till Guds rike. Och till andra i vardagen är att säga: "Jag har inte tid.".
För det betyder egentligen "Jag anse rnågot annat vara viktigare".

I DET HÄR, ämnet för dagens Harrys Hörna, så får man som kristen fråga sig: Vad kan vara viktigare än att genom arbete för Gud, i Jesu efterföljd med hjälp av den helige Ande, rädda människor från helvetet, vare sig det är på jorden i nutid eller i underjorden i framtiden.

”NÄR TJÄNAREN kom tillbaka och berättade detta greps hans herre av vrede”, står det sedan i Lukas evangelium (14:21). Vore jag Herren skulle jag vara jättearg över hur vi, dagens kristna - inklusive mig själv - , prioriterar i våra almanackor.

SÅ JAG BER:
– Herre, vi prisar Dig och vi ber Dig förlåta oss att vi bortprioriterar arbetet för Ditt rikes utbredande. Käre Gud, Du som kallar oss till Ditt rike, ge oss inte bara mer lust utan också mer förnuft när det gäller att disponera tiden till att göra Din vilja, så att vi med hela våra liv kan tjäna Dig, genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

HARRY HOLM 2018 06 10

___________________________

LÖRDAGEN den 9 juni blir det fint väder hela dagen, med mestadels svag vind och en sol som bara stundtals skyms av vita vackra moln. Som mest väntas 24 grader i skuggan. Bygdespel och karneval lockar folk idag - mer om det, med alla klockslag, längre ner i spalten.

PÅ BIBLIOTEKET var det "högläsning med hetta" på torsdagseftermiddagen.
Elisabeth Leijon Karlsson - bilden ovan - samlade åhörarna i musikrummet där man har en härlig utsikt över Arbogaån. En kall saftdrink serverades och sedan fick vi höra en novell av en afrikansk författarinna Wango von Goro som hette Fiske i djupa vatten.

DEN VAR MYCKET välskriven och blev anledning till en del synpunkter efteråt. Läsningen avslutades med ännu en afrikansk novell av Alex Smith med en förfärande sann historia som bakgrund. Det var härligt att koppla av till en god högläsning och det var synd att evenemanget försvann i allt utbud under kulturveckan, skriver Birgit
Johansson som har lämnat ovanstående rapport.

KARNEVALENS program idag är: 11.00 Karneval, marknad, tivoli och matserveringar öppnar. 11.00-13.00 Barnprogram med fiskdamm, ansiktsmålning, barnlekar, m.m.
13.00-13.30 Musik med Darian. 13.30-14.40 Bachatakurs med Karla De La Cruz. 14.30-15.00 Sång med Noi Ketsará. 16.00 Det stora karnevalståget startar. 17.30 Patricio Campos och Dag Asplund hälsar alla välkomna och gör en kortfattat historisk berättelse om karnevalen. 17.40-19.00 Dansgrupper uppträdande på scenen med efterföljande prisutdelning. 20.00-24.00 Musik med dansgruppen Latin Power.

SÖDERKÅKAR. Bygdespelets Vänner i Arboga 35-årsjubilerar i år med att sätta upp med Gideon Wahlbergs "Söderkåkar". Kvällens föreställning börjar kl 18. "Söderkåkar”, liksom alla Gideon Wahlbergs folklustspel, är berättelser som utspelar sig mitt i folkhemmet. Wahlberg hade sina sympatier hos arbetarrörelsen och i
"Söderkåkar” låter han ett litet klassdrama brisera på en innergård. Biljettpris: Vuxna 130 kronor, barn upp till 15 år 60 kronor.

HARRY HOLM 2018 06 09
BILD: BIRGIT JOHANSSON

____________________________

FREDAGEN den 8 juni blir en i huvudsak solig dag. Som varmast väntar 21 grader efter lunch. Vinden vänder vid tretiden på eftermiddagen, från att ha kommit mest norrifrån till att blåsa mer från söder. Men den blir svag, så det kvittar nog vilket håll som gäller. Det är förresten Världshavens Dag idag (mer om det längre ner i spalten).

BIO I KVÄLL. Filmen "Jurassic World: Fallen Kingdom 3D" (bilden ovan) visas på biografen i Medborgarhuset i Arboga i kväll kl 19. Handlingen: Det har gått tre år sedan den extravaganta nöjesparken Jurassic World förstördes av okontrollerade dinosaurier. Ön Nublar ligger nu övergiven av människor medan de överlevande dinosaurierna slåss för
sin överlevnad i djungeln.

NÄR ÖNS slumrande vulkan väcks till liv tar Owen och Claire på sig att rädda de dinosaurier som finns kvar från utrotning. Owen letar efter sin ledarraptor Blue som fortfartande saknas i djungeln och Claire tar uppdraget att hitta djuren efter att ha fyllts av respekt för dem.

NÄR DE kommer till ön möts de av flödande lava och deras expedition avslöjar en konspiration som kan utsätta jorden för det mest riskfyllda människan skådat sedan urminnes tider. Filmen är 2 timmar och 8 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar 100 kronor.

VÄRLDSHAVENS DAG är det den 8 juni, sedan tio år tillbaka officiellt förklarad av FN som Världshavens dag, eller UN World Oceans Day. Mest uppmärksammat nu är de stora mängderna plast som finns i haven. Tidigare i veckan läste vi om en grindval
i Thailand, som dog efter att den svalt över 80 plastpåsar. Skräpet gjorde att valen inte kunde tillgodogöra sig någon näring.

FÖRRA ÅRET strandade en sjuk småhuvudval vidf Sotra i Norge. Valen var både sjuk och utmattad. Slutligen bestämds att valen skulle avlivas. I dess mage gjorde forskarna en otäck upptäckt. "Magen var helt fullstoppad av plast. Runt 30 plastpåsar och en del småplast. Det är väldigt sorgligt", berättade zoologen Terje Lislevand vid universitetet i Bergen.

DET TALAS om att man ska neka plastpåsar och hellre ta papperspåser när man besöker en butik. Och det är ju bra. Men borde det inte vara än mer miljövänligt att ta med sig en kasse hemifrån, en tygkasse till exempel som man kan använda gång efter gång?

HARRY HOLM 2018 06 08

_____________________________

TORSDAGEN den 7 juni kan det komma några moln för solen då och då vid lunchtid. Men mest blir det fint väder, 25-26 grader hela eftermiddagen. Det kommer rätt kännbar vind från västsydväst, 5-6 sekundmeter.

LUNCHKONSERT blir det på Nytorgvet i Arboga klockan 12 idag, torsdag, med Kulturskolans blåsorkestrar. Konserten ingår i Arboga Kulturvecka 2018.

KÖRKONSERT arrangeras i Heliga Trefaldgihets kyrka kl 12.15 idag, torsdag, med Diakonikören, som leds av Elina Hultman. Besökarna kommer att få lyssna till härliga sommarsköna toner, utlovas det. Konserten är en del av Kulturveckan i Arboga och den är gratis.

HÖGLÄSNING. "Högläsning med hetta" heter programmet på biblioteket i Arboga kl 15 idag. Där bjuds på en stunds högläsning på temat karneval, detta inför helgens festligheter. Färgstark karnevalsbål med tilltugg serveras. Och Karnevalsquiz för barn samt för unga/ vuxna, med fina priser, sägs det. Allt är kostnadsfritt. Och arrangör är Arboga bibliotek.

GITARRKONSERT. Klockan 17 idag, torsdag, visar Kulturskolans sång- och
gitarrelever upp vad de lärt sig under terminen. Det sker i Medborgarhuset, i Rotundan. Arrangör: Arboga Kulturskola.

HARRY HOLM 2018 06 07

____________________________

ONSDAG den 6 juni, Nationaldagen och svenska flaggans dag. Passar fint då att det blir blå himmel och sol hela dagen, 18 grader som varmast frampå eftermiddagen och svag vind. Gratulerar Sverige! Och gratulerar alla svenskar - och alla här i Arbogatrakten - som kan njuta av det perfekta vädret just denna dag.

KÖRKONSERT. Kl 16 framträder Franciskuskören i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga. "De blomster som i marken bor" får sätta an tonen för kvällen. Hanna Drakengren leder kören. Konserten är ungefär en timme lång.

ONSDAGSBIO. Deadpool ( bilden ovan) heter filmen på biografen i Arbogas medborgarhus kl 19 i kväll. Marvels snabbkäftade legosoldat är tillbaka! Större, bättre och stundtals mer byxlös än någonsin. När en supersoldat anländer på ett mordiskt uppdrag tvingas Deadpool fundera över vänskap, familj och vad det egentligen innebär att vara en hjälte. Filmen är nästan exakt två timmar lång, den är tillåten från 15 år och räknas som äventyrskomedi. Biljetten kostar 100 kronor.

INBROTT I ARBOGASKOLA. När personal kom till Nybyholmsskolan kvart över sju på tisdagsmoronen blev det till att ringa polisen. Det hade varit inbrott i lokalerna under natten. Gärningsmannen har tagit sig in genom ett fönster och sedan forcerat sju dörrar till bland annat klassrum. När detta skrivs är det oklart vad som stulits.

HARRY HOLM 2018 06 06

____________________________

TISDAGEN den 5 juni är här. Det blir sol och blå himmel hela dagen idag också. Men annars har det vänt. Tidigt i morse var det bara 9 grader och som varmast idag kan vi i Arbogatrakten räkna med 17 grader. Och rätt stark vind. Nordlig till och med.

ARBOGAS KULTURVECKA fortsätter, enligt programmet, i aulan i Nicolai kulturhus i kväll kl 19. Det är Kulturskolans teaterföreställning "Meningen med livet" som genomförs då.

SKOLAVSLUTNINGARNA närmar sig och nu går poliser ut och ger lite viktig information. På skolgårdar runt om i länet kommer familj, släkt och vänner att samlas för att hylla sina ungdomar. Studenten är en tid fylld av glädje och stolthet, men det kan
också vara en tid med alltför hårt festande och minnesluckor.

UNGDOMSPOLISERNA Linda Rosander och Anna Rågberger och boxaren Benjamin Kalinovic har något viktigt att säga till alla ungdomar som ska gå ut skolan. Det går att se deras filmer på Länsstyrelsens Facebook-sida! De påpekar att ungdomar ofta är mer
spontana i sitt agerande än vuxna och mer benägna att ta risker eftersom hjärnans förmåga till impulskontroll och konsekvenstänkande ofta inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern.

SOM TONÅRSFÖRÄLDER kan man bidra till att minska risken att ens barn dricker sig redlöst berusad på studenten genom att visa förtroende. Samtidigt bör man vara tydlig, konsekvent och restriktiv med alkohol. Hjälp ditt barn att göra studentfesten till ett minne för livet.

LENA NYMAN, som är ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Väst-manlands län, säger så här: "Jag som vuxen kan fundera på vad som är det värsta som skulle kunna hända mig när jag har druckit för mycket alkohol och att det även kan hända min ungdom.
Hjälp ungdomarna att få en fin student genom att inte köpa ut alkohol och se till att din ungdom får i sig vatten och äter mat under studentdagen!"

HARRY HOLM 2018 06 05

____________________________

MÅNDAGEN den 4 juni. Ja, nu är det en sådan där dag igen. Inte ett moln på himlen. bara sol hela dagen. Och så konstigt är att dagens 25 grader innebär att det är 10 grader kallare än i går kväll. Då var det 35 grader i skuggan kl 19.

KULTURSKOLANS DAG ordnas i Ahllöfsparken i Arboga idag. Kl 10.00 börjar konserten "Svenska visklassiker" tillsammans med eleverna i Arbogas årskurs 2. Kl 17.30 sker den formella invigningen av Arboga Kutlrvcecka 2018, i form av en försommarkonsert med orkestrar och ensembler från Kulturskolan. Kl 18.30 avslutas det hela med en konsert med musik ur före-ställningen "Game on!" Arrangör är Arboga Kulturskola och det är fri entré.

TEMADAGAR. Idag är det Internatio-nella dagen för barn som blivit offer för aggression. Det låter ju bra. Men denna FN-dag har knappast tillkommit i objektivitetens tecken. För den kom i augusti 1982 och vaqr till för de palestinska barn dom blivit lidande "på grund av Israels aggression". Tankarna går osökt till den senaste händelsen, då palestierna tog med sig barn till gränsen när deras vuxna (sykon och föräldrar) kasstade brandbomber och annat och försökte att olagligt tagisig in i Israel.

ASSISSTANSENS DAG är det också idag. I drygt 20 år har insatsen personlig assistans gett människor med olika typer av funktionsnedsättningar möjlighet till ett självständigt liv. För att fira detta är nu temadagen ”Assistansens dag” instiftad. Den 4 juni 2015 var första gången den uppmärksammades.

HARRY HOLM 2018 06 04

___________________________

HELGEN är här. Av tradition fylls då spalten av en betraktelse. Som börjar med ett ord från Bibeln:

"Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på
nytt kan inte se Guds rike."


Johannesevangeliets 3:e kapitel, 3:e vers


Första söndagen efter Trefaldighet
VÅRT DOP


DET JESUS säger i dagens bibelord här ovanför, ingår i en dialog han har
med Nikodemus, en skriftlärd.

NIKODEMUS var förnäm och medlem i judarnas råd. Så han väntade tills det blev natt innan han vågade gå till Jesus med sina funderingar.
– Vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, sa Nikodemus.
– Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom, fortsatte han.

DET VAR då han fick svaret ovan, att bara den som är född på nytt kan se Guds rike.
– Hur kan någon födas när han är gammal, han kan väl inte komma in i
moderlivet och födas en gång till? undrar Nikodemus.

DÅ FÖRTYDLIGAR Jesus:
– Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande.

ATT BLI DÖPT i vatten och ande, det är det som det så kalllade vuxendopet,
troendedopet, handlar om i exempelvis baptist- och pingstförsamlingarna i världen.

DEN SOM MOGNAT och sagt ja till Jesus och blivit frälst, döps genom att bli
nedsänkt i vatten, i dopgraven i kyrkan eller i en sjö eller i ett vattendrag. Och är därmed född på nytt, enligt Jesus ord till Nikodemus, en man som den natten fick klart för sig att det inte räckte med vara bibelsprängd som han för att få se Guds rike.

JAG BER att många, många Arbogabor ska förstå det, ska finna att Jesus
är Vägen, Sanningen och Livet.
Jag ber att hela Arboga ska väckas.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2018 06 03

_____________________________

LÖRDAGEN den 2 juni blir väder-leksmässigt lite annorlunda än de senaste dagarna. Efter luch får vi flera vackra vita moln på himlen än vad vi är vana vid. Och från 16-tiden kan det komma några regndroppar... om de inte torkar bort innan de når marken. För upp mot 28 grader varmt får vi så dags på dagen. Och det blir lite dramatiskt: Mellan 16
och 17 ökar vinden från en till sju sekundmeter. Och mellan kl 17 och kl 18 sjunker temperaturen från 28 till 22 grader. Om meteorlogerna har rätt.

LOPPISRUNDA. Kl 10 idag öppnar de 44 säljarna som är målet för en gigantisk Loppisrunda söder om Arboga. På 20 ställen bjuds diverse varor ut i området ut mot Hjälmaren. Man kan fynda i Säterbo, Tyringe, Häggbergshagen, Åltorp, Värhulta,
Trångtorp, Kasön, Laggartorp, Hjälmsäter, Åstorp, Sjöfallet, Herrfallet, Ekeberg, Måla, Frösshammar, Hult, Göshult, Findla och Assartorp. Kl 15 stänger loppisarna.

DANSSHOW. Kulturskolans dansshow börjar kl 15 i Medbor-garhuset i Arboga. Det är Kulturskolans dansgrupper som visar vad vårens arbete har resulterat i. Det blir en show som bjuder på sväng, gung, fart, glädje och mycket mer. Showen heter "Drottningens diamant".

SÖDERKÅKAR. Folklustspelet Söderkåkar börjar kl 18 på Arboga Museums gård. Det är som vanligt Bygdespelets Vänner som underhåller, i år alltså med Gideon Wahlbergs mest bekanta verk. Föreställningen håller på till kl 21.

HARRY HOLM 2018 06 02

_____________________________

FREDAGEN den 1 juni blir det ingen större skillnad i vädret. Så gott som helt
molnfritt och upp till 26 grader varmt väntas i Arbogatrakten. Vinden är svag och kommer till råga på allt söderifrån.

KLAPP OCH KLANG pågår mellan 9.30 och 10 idag i Trefaldighetskyrkan vid Järntorget i Arboga. Klapp & Klang är en gudstjänst på barnens villkor som bygger på sång, musik och rytmik. Klapp & Klang är till för barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument.

MASKOTEN Grålle får barnen träffa vid varje Klapp och Klang-gudstjänst. Efteråt är alla välkomna till Trefaldig-hetsgården och Öppet Kyrkis där man umgås, leker, pysslar och fikar.

FOLKLUSTSPELET Söderkåkar börjar i kväll kl 19 sin serie före-ställningar. Missar du kvällens premiär väntar möjligheter fram till och med den 15 juni. Det är tredje gången som Bygdespelets Vänner sätter upp denna Gideon Wahlbergs pjäs.

TEMADAGAR idag den 1 juni är Mjölkens dag och Mobilfria dagen. Och vi befiner oss i en tidsålder där det tyvärr är mycket lättare för de flesta att undvika att dricka mjölk än att släppa mobilen. Det är nästan så att jag önskar att jag tappar mobilen i mjölkglaset så att den slutar fungera. Men bara för en dag då ...

HARRY HOLM 2018 06 01

_____________________________

_____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

______________________________


 

EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-------------------------------------------

ARKIV

ARKIV MAJ 2018

ARKIV APRIL 2018

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

---------------------------------------

VANLIGA NYHETER
FRÅN ARBOGA
Sök dig också till :
magazin24.se/nyheter/arboga/

________________________

 

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

___________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_______________________________

ARKIV JUNI 2018

_______________________________

Årets Arboga Meet avklarat
Fina bilar och hojar och fint väder

Arboga Meet 2018 blev åter en succé för arrangerande Sleepy Town Cruisers.

Vädret var på sitt bästa humör, deltagande ekipage många och Arbogaboran hade gått man ur huse för att se både på fordonsutställningen på torgen och själva cruisingen.
Här nedan kommer fler bilder att smaska på. Till exempel utställningens minsta bil, den encylindriga Heinkeln från 1959 (ägare Tomas Fransson, Arboga).

*

:

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 06 30

------------------------------------------

Nu är det dags för Arboga Meet

Första helgen i juli brukar det vara, men i år arrangeras Arboga Meet den 30 juni, alltså idag, lördag. Efter hela dagens utställning på torgen startar cruisingen via gågatan Nygatan kl 16.

Så har vi chansen igen att se vackra amerikanska veteranbilar i stan. De ställs ut på både Stora Torget och Järntorget från kl 10 idag.
Arragerande Sleepy Town Cruisers utlovar aktiviteter för både vuxna och barn.
Crusingen börjar kl 16 och går på Nygtan fram till kl 19. Men sedan fortsätter cruisingen som vanligt hela kvällen

HARRY HOLM 2018 06 30

_______________________________

Sommarens guidningar i Arboga

Stadsvandringens guide berättar förstås om Rådhuset (till vänster på bilden) som Gustav Vasa tog av kyrkan för att göra just till rådhus, men som hans dotter Cecilia använde bl.a. till att ordna fester för hovet och sina vänner.

För egen del, men också för de gäster från andra orter som kommer och hälsar på, är en guidad visning ett bra alternativ till sysselsättning. Det gäller att ta till sig att Arboga faktiskt är en stad med rik historia, värd att studera. Här är en lista på sommarens guidningar.

Vacker kulturmiljö och rik historia är ett par av anledningarna till att allt fler deltar på guidningar i Arboga, enligt Arboga kommu som påminer om att d.e som deltar får möta kunniga guider som lär dig mer om Arbogas unika historia.

Här är några tips för sommaren 2018:

Historisk stadsvandring i centrala Arboga (3 juli -16 augusti). Tisdagar och torsdagar klockan 17.30, onsdagar klockan 10.30 (engelska). Startplats: Heliga Trefaldighets kyrka. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis. Biljetter: Arboga turistbyrå och Heliga Trefaldighets kyrka
Guidning Arboga Bryggerimuseum. Måndagar (/25 juni-6 augusti) klockan 17.30. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.
Dramatiserad visning av Arbogas museum (10 juli -11 augusti). Tisdagar-fredagar klockan 14.00, lördagar klockan 13.00. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.
Dramatiserade stadsvandringar: Den 9 augusti klockan 16.00 och 10 & 11 augusti klockan 17.30. Startplats: Heliga Trefaldighets kyrka. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.
Örtagårdsvandring: Den 10 & 12 augusti klockan 11.00. Startplats: Örtagården, Ahllöfsparken. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.
Klostervandring: Den 10 & 11 augusti klockan 13:00. Startplats: Heliga Trefaldighets kyrka. Pris 50 kronor, barn till och med 15 år gratis.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 06 28

______________________________

Greps för flera brott i Arboga

Strax efter 7 på tisdagsmorgonen grep polisen en person på Burskapsvägen i Arboga. Vittnen hade sett hur en man ryckt upp dörren på en bil och åkt i väg. Polisen fick syn på den aktuella bilen, stoppade och kontrollerar den. Föraren uppträdde påverkat och misstänks för drograttfylleri, ringa narkotikabrott samt grov olovlig körning.
________________________________________________

På tisdagen invigdes Arbogas
nya promenadstråk längs ån

Carl-Erik Almskoug klippte bandet under invigningen av nya kajen i Arboga.

På tisdagen invigdes den nya kajen med bandklippning och tal. Därmed har Arboga fått ett nytt promenadstråk längs ån. Där finns plats för att sola, umgås, promenera eller bara sitta ner på träbänkarna och njuta av den vackra vyn.

Ombyggnationen inleddes i maj förra året och har varit omfattande Dels har hela området stabiliserats och marken har lastats av och ersatts med lättare fyllning. I vattnet längst sträckan har 158 granpålar förankrats i sjöbotten och på land har järnbalkar monterat under hela området. Sedan har grönytor, cykelbana, promenadstråk och planteringar anlagts.
På plats under tisdagsförmiddagen fanns många Arbogabor som ville se invigningen av den nya kajen, som ligger intill Herrgårds-bron.
– Det här är ett helt nytt område för fritid och rekreation. Det möjliggör för Arbogabor och besökare att kunna promenera längs ån, hela vägen från Bergmansparken till stadskärnan, säger Carl-Erik Almskoug, tekniska nämndens ordförande, efter invigningen.
Allt (inkl bild) enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 06 27

_____________________________

Idag invigs "nya" kajen i Arboga

Ombyggnationen av Kajen i Arboga har pågått sedan 2017 och nu står allt klart. Idag, tisdagen den 26 juni, klockan 09:30 sker invigningen.

Arboga kommuns mål har varit att göra det fina området vid Kajen intill Herrgårdsbron tillgängligt för Arbogabor och besökare.
Nu är den nya kajen på plats med gång- och cykelväg och gröna parkytor med blommor.
– Vi har gjort omfattande stabiliseringsåtgärder i marken, säger Magnus Andersson, projekt- och gatuchef på tekniska förvaltningen.
Sedan har den gamla kajen rivits och en ny har anlagts.
– Resultatet är ett jättefint gångstråk som binder ihop Bergmansparken med stadskärnan, jag hoppas att många Arbogabor vill vara med vid invigningen, säger Carl-Erik Almskoug, tekniska nämndens ordförande.
Carl-Erik Almskoug är den som idag inviger och klipper bandet, meddelar Arboga kommun också på sin hemsida och lovar bjuda på "enklare tilltugg".

HARRY HOLM
med material från Arboga kommuns hemsida

_______________________________

"Följ mig bortåt vägen"
Konsert i Götlunda kyrka

På söndagskvällen gav makarna Karin Sigge Dahlqvist och Mikael Dahlqvist en konsert med visor på temat "Följ mig bortåt vägen" i Götlunda kyrka.

Inledningen med Visa i midsommartid och Den blomstertid nu kommer satte åhörarna i stämning och urvalet i den fortsatta repertoaren med text och musik av moderna låtskrivare fick dem att koncentrera sig på de mycket tänkvärda texterna.
I Povel Ramels text till Följ mig bortåt vägen finns tänkvärda ord om att inte ta besluten allt för fort utan kanske ta sällskap under vägen och reda ut saker. Ibland förstärkte Mikael Karins vackra
röst med en understämma. Han är en skicklig pianist, vilket han bevisade i solostycket Hymn to freedom.
Mikael spelade även dragspel till den tänkvärda melodin Sverige lanserad av gruppen Kent där en textrad uppmanar Vem du än är välkommen hit.
Ted och Kenneth Gärdestads underbara melodi Himlen är oskyldigt blå, Leonard Cohens Halleluja med text av Py Beckman fram till slutnumret Ramels Underbart är kort visar på variationerna i programmet.
Kyrkan var fullsatt och applåderna många efter en skickligt genomförd konsert.
Programmet ingår i Arbogabygdens satsning att varje vecka bjuda på konserter i församlingens olika kyrkor.
Nästa konsert är lördagen 30 juni i Heliga Trefaldighets kyrka med Birgitta Rosenqvist med vänner.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Så kan en midsommarafton firas
- i en annan del av Arboga

I Götlunda började midsommarfirandet i kyrkan. Och den var närmast fullsatt. Det blev en ekumenisk gudstjänst genomsyrad av folkmusik, för det var ju midsommarafton.

Götlunda Nyckelharpsgille bidrog i hög grad till den ljusa och fina gudstjänsten och ackompanjerade till och med dagens psalmer. Med dragspel, gitarr och nyckleharpor fick de unisont sjungna psalmerna "En vänlig grönskas rika dräkt" och "I denna ljuva sommartid" en alldeles särskild midsommarprägel.
Equmeniapastorn Yttréus och svenska kyrkans präst Kuronen ledde gudstjänsten.

Hyllade par
Ett alldels speciellt inslag var när de tre par som gift sig under 2017, och som bor i gamla Götlunda församling, kallades fram och fick ta emot en särskild hyllning. För dem spelade nyckelharpsgillet sedan en brudvals innan gudstjänsten fortsatte.
Bland musikstyckena som framfördes kan också nämns Evert Taubes Vals på Ängön (från 1943).
När gudstjänsten var slut marscherades det ut ur kyrkan, med spelmännen i spetsen följda av prästen och pastorn, därefter brudparen och slutligen alla vi vanliga kyrkobesökare. Och midsommarfirandet fortsatte utomhus,

TEXT OCH FOT: HARRY HOLM 2018 06 23

______________________________

_______________________________

.Lada brann vid Jäders Bruk

Brandkår och polis larmades natten till torsdagen till Jädersbruk utanför Arboga eftersom det brann i en lada. I ladan fanns det gastuber som exploderade. Vad som i övrigt förvarades i bygnaden är oklart, men det ska vara ett större godsvärde.
Polisen beslutade att spärra av platsen för teknisk undersökning och upprätta en anmälan om mordbrand.

_______________________________

Dagens bild från Arboga

FOTO: ARNE GRIPENHED

_____________________________

Han blir ny näringslivschef i Arboga

Tobias Gillberg blir ny näringslivschef i Arboga kommun. Han tillträder tjänsten den 17 september. Han har redan tidigare arbetat med att marknadsföra Arboga.

Tobias Gillberg heter alltså den blivande näringslivschefen i Arboga kommun. ”Jag ser fram emot att vara med och utveckla Arboga för både boende, besökare och näringslivet. Till en verklig plats för inspiration.”, säger han.
Tobias Gillberg kommer närmast från en tjänst som marknadsansvarig på Arbogaföretaget Optoga. Han har tidigare arbetat inom Arboga kommun, då med att marknadsföra och utveckla kommunen under platsvarumärket Arboga – en plats för
inspiration. Den 17 september tillträder han alltså som ny näringslivschef för kommunen.
– Jag är mycket nöjd med rekryteringen och ser fram emot att jobba tillsammans med Tobias, säger kommundirektör Annica Andersson. Han är engagerad och kompetent och har bra lokal förankring.

Bor i Arboga
Tobias Gillberg är sedan 2011 bosatt i Arboga tillsammans med sin familj. Han har tidigare bott i både större och mindre städer, i Sverige och utomlands.
– Jag har med mig mitt lokala nätverk och kunskaper in i rollen, men tror att jag även kan bidra med ett utifrånperspektiv med nya synvinklar och idéer, säger han.
Tobias Gillberg tycker att Arboga har stor potential att växa och utvecklas och ser fram emot att driva frågor som stöttar detta.
– Det finns ett stort driv och engagemang från näringslivet, vilket är inspirerande, inte minst när det gäller samverkan mellan kommunerna i Västra Mälardalen. Det ser jag som en viktig del för att öka Arbogas attraktionskraft.

Vem är han?
Tobias Gillberg är 42 år, har fru och två barn samt bor alltså redan i Arboga.Hans intressen är musik, snickeri, renovering och att producera saker.
”Jag är rätt kreativ, det är avkopplande att göra något icke-digitalt ibland”, kommenterar han.
Bästa utflyktsmålet i Arboga? På sommaren Hällarna för den fina sandstranden och alla ställen som serverar god glass. På vintern Teknikbacken. ”Närheten till skidbacken är unik. Barnen kan komma på att åka slalom efter middagen och det fungerar utmärkt.”
Allt enligt Arboga kommuns hemsida.

HARRY HOLM 2018 09 20

_____________________________

Nu är sommarlovsprogrammen
i gång för Arbogas unga

Under sommaren ordnar Arboga kommun tillsammans med lokala föreningar massor med roliga aktiviteter. Allt i programmet är gratis för alla barn och ungdomar i åldern 6-15 år.

Aktiviteterna är spridda runt om i kommunen och här kan du läsa om lite av allt som händer.
Idag tar vi ett par exempel från början av sommaren:
Den 19-21 juni får de unga bada gratis på Ekbacksbadet. Det är idag tisdag, samt onsdag och torsdag mellan klockan 10.00-18.00, som alla Arbogas barn mellan 6-15 år gratisbadar på utebadet.
- Besöker du badet ensam måste du kunna simma 200 meter, annars måste vuxet, simkunnigt sällskap följa med, förklarar kommunen på sin hemsida.

Läger på gång
Just nu pågår också det första av flera "Våga va´dig själv-läger". Lägren är, enligt kommunen, fyllda av upplevelser, gemenskap, glädje och en massa aktiviteter.
- Den som är mellan 10 och 16 år kan följa med till Vettra och det finns sex olika lägerperioder att välja på, berättar Anna-Lena Pligg
som håller i trådarna.
Efter midsommar kommer flera andra program för de unga. Vi återkommer till det.

HARRY HOLM 2018 06 19

______________________________

Nationella ungdomskören
gav konsert i Arboga

Birgitta Rosenqvist Brorson skall efter 12 år sluta dom ledare för Nationella Ungdomskören. Men innan dess visade hon upp de suveräna sångarna för Arbogapubliken, detta i Heliga Trefaldighets kyrka på lördagen.

Kyrkklockorna kallade och nationella ungdomskören fyllde de gamla valven med mäktiga toner. Kören tågade in till en tonsatt dikt av Elisabeth Hermodsson, Vakna först i sommartid och sedan fick vi tillfälle att njuta av de välsjungande ungdomarna i ett timslångt program.

En särskild klang fick arrangemangen genom de tydliga tenorerna och basarna som låg som en matta under de klara flickrösterna.
Programmet omfattade dels traditionell kyrkomusik med mäktig Jubilate men också modern musik som Benny Andersson Efter regnet och en tonsättning av Karin Boyes dikt Visst gör det ont när knoppar brister.
Körens egna favoriter slutnumren Butterfly och Eld blir till fyllde hela kyrkan med sångarglädje och den stora publiken rördes till tårar av deras underbart vackra röster och engagemang. Två extranummer avslutade den fantastiska konserten.
Kören har funnits i tolv år och ledare och grundare är Birgitta Rosenqvist Brorson. Den består av ett fyrtiotal medlemmar från hela landet, lika många pojkar som flickor, vilket bidrar till den fulländande klangen. De övar varannan månad och denna helg var det Arbogas tur att stå för värdskapet.

TEXT OCH BILD: BIRGIT JOHANSSON

____________________________

Nu är det mycket Lasse-Maja
i Lasse-Majas hemstad Arboga

Inte nog med att det pågår en utställning om Lasse-Maja på Arboga Museum. Nu kommer också filmen Lasse-Majas detektvibyrå (bilden ovan) .

Om Lasse-Maja-utställningen kan du läsa längre ner i spalten. Men om filmen, som visas i två föreställningar på söndag, informerar vi lite om här:
Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första
gången? I filmen får vi följa med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå - ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan.
Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv!Men vem är egentligen den riktiga tjuven? Och kommer LasseMajas detektivbyrå lyckas lösa sitt allra första mysterium?
Det blir två föreställningar på söndagen, kl 15 och kl 17. Filmen är 1 timme och 35 minuter lång och tillåten från 7 år. Biljetten kostar 80 kronor.

Lasse-Maja-utställningen

Utställningen "Lasse-Majas många ansikten" visas på Arboga
Museum. Stortjuven Lars Molin blev känd som Lasse-Maja på grund av att han brukade klä sig i kvinnokläder. Han föddes i Ramsberg och begick sina brott främst i Bergslagen
och Mälardalen. Han dömdes till slut till livstids fängelse.
Efter 25 år på Karlstens fästning på Marstrand benådades han av kungen.
Vid det laget var Lasse-Maja redan en berömd man tack vare sin storsäljande självbiografi. Han tillbringade sina sista år i Arboga, där han också är begravd.
- I denna utställning möter du honom i olika skeden av hans dramatiska liv, berättar Arboga Museum också i sin presentation.
Utställningen är öppet tisdag-torsdag 13.00-16-00 och lördagar 11.00-14.00.
Studieförbundet Vuxenskolan är medarragör och det är fri entré.

HARRY HOLM

______________________________

Skolavslutningar i Arboga

Den 15 juni är det skolavslutning. Här kan du läsa  mer om avslutnngstiderna för respektive skola och årskurs i Arboga kommun.

Trefaldighetskyrkan

08.30-09.00 Gäddgårdsskolan åk 9
09.10-09.50 Stureskolan åk 9
10.00-10.30 Stureskolan åk 6-8
10.40-11.10 Ladubacksskolan F-5
11.20-11.50 Gäddgårdsskolan åk 7-8
12.00-12.25 Vasagymnasiet

Nicolaikyrkan

08.40-09.10 Gäddgårdsskolan F-4
09.20-09.50 Brattbergsskolan F-4
10.00-10.30 Nybyholmsskolan F-5
10.40-11.00 Gäddgårdsskolan åk 5-6

Götlunda kyrka

08.05 Götlunda skola

Medåkers kyrka

08.30 Medåkers skola

Vasagymnasiet

11:40-12:00 Avmarsch från skolan till Heliga Trefaldighets kyrka med musikkår
12:00-12:25 Samling i kyrkan
12:25 Utspring och uppvaktning utanför kyrkan!

_______________________________________________

Fin kör ger konsert i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga

Nationella Ungdomskören framträder i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga kl 17 på lördagen.

Nationella Ungdomskören, som har fokus på den klassiska
ungdomskörstraditionen, grundades 2006 och består av ungdomar från hela Sverige.
Körens dirigent och musikaliska ledare är, och har sedan starten varit, Birgitta Rosenquist Brorson. Kören startades av henne för ungefär 12 år sedan, och det här blir sista gången som Birgitta leder kören i sin hemstad Arboga. Kören kommer att bjuda på
ett axplock ur sin repertoar, från gammalt till nytt. Arrangör av konserten är Sveriges kyrkosångsförbund och Arbogabygdens församling samverkar för denna konser Det är fri entré, kollekten går till Sveriges kyrkosångsförbund.

_______________________________

Plötsligt nytt telefonnummer
till tätortstrafiken i Arboga

I Arboga finns inga stadsbussar, i stället så kallad Tätortstrafik. Det betyder att man kan ringa taxi och åka vart man vill i stan för 20 kronor resan. Från och med i måndags gäller ett nytt nummer för beställning. Men vilka visste om det?

Inte minst äldre människor har berättat om sina problem måndag och tisdag i den här veckan. De har ringt det vanliga numret och väntat och väntat på svar. Inte ens en telefonsvarare på gamla numret har talat om vad det nya numret är, säger de.
Faktum är att det blivit en ny så kallad leverantör av Arboga tätortstrafik. Det är Taxi Köping.
Tätortstrafiken är upphandlad av Region Västmanland -
Kollektivtrafikmyndigheten, på uppdrag av Arboga kommun.
För att resa i tätorten Arboga ringer man numera telefonnummer 021-470 18 90 när man ska beställa sin resa i förväg.
Det går att åka helgfri måndag-lördag, från kl. 09.00-15.30.
Telefonväxeln är öppen kl. 08.30-15.00. Resan beställer man senast en halvtimme innan man vill åka.
Tätortstrafiken går inom en radie på fyra kilometer från Stora Torget, till exempel till Skogsborgs kyrkogård, Ekbacken, Vinbäcken och Högsta koloniområde. En enkel resa kostar 20 kronor.
Nu återstår att se hur Köpings Taxi klarar tätortstrafiken i Arboga.

HARRY HOLM 2018 06 13

_____________________________

Modersmåls-barometern
Arboga kommun i topp i landet

Förskolans modersmålsbarometer har tagits fram av utbildningsföretaget ILT Inläsningstjänst. Och Arboga kommun har har placerat sig på delad förstaplats i Förskolans modersmåls-barometer,

Syftet med barometern är att kartlägga kommunernas arbete med modersmål i förskolan. Kartläggningen har genomförts av ILT Inläsningstjänst och bygger på en enkät som skickats ut till Sveriges kommuner under perioden 18 april–4 maj.
Enkäten besvarades av 204 av 290 kommuner. Svaren på enkätens frågor utgör grunden för rankingen av kommunerna.
Högst resultat i Sverige har Arboga, Nässjö, Uddevalla, Värnamo, Flen och Mölndal med 22 poäng av 24 möjliga.

-Vi arbetar efter vår Plan för arbetet med modersmålsstöd i förskolan, säger Tina Persson verksamhetschef inom förskolan i Arboga kommun.
- Vid inskolning använder vi vårt kartläggningsmaterial. I februari 2017 startade vi en fortbildningssatsning i Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan – vilket är ett fler-språkighetsperspektiv inom förskolorna i Arboga. Vi har även haft en inspirations föreläsning 2017 om flerspråkighet.
- Förskolan i Arboga har modersmålsstödjare, språkpraktikanter och vi strävar att få personal på annat modersmål. Vi har ett samarbete med vårt bibliotek och även digitalt stöd, summerar Tina Persson på kommunens hemsida..

HARRY HOLM 2018 06 12

______________________________

Några bilder från årets
upplaga av Arbogakarnevalen

*

*

FOTO: HARRY HOLM 2018 06 09

______________________________

Diakonikören bjöd på vårkonsert i Trefaldighetskyrkan i Arboga

Som ett led i Arboga kulturvecka kunde man höra Diakonikören sjunga på torsdagsmiddagen i Heliga trefaldighets kyrka.

Diakonikören består mest av pensionärer eftersom namnet diakoni antyder att deras huvudsakliga uppgift är att sjunga på äldreboenden dagtid
Det är därför roligt att allmänheten genom denna konsert fick tillfälle att höra den välsjungande kören. Hur man gör för att behålla sina klara röster trots åldern är en väl bevarad hemlighet men rösterna klingade verkligen vackert under de gamla valven i
kyrkan.
Kören leds sedan två år tillbaka av Elina Hultman men under hennes kommande ledighet kommer Birgitta Rosenquist-Brorson att ta över.
Programmet var en hyllning till den härliga sommar som vi just upplever. All världen gläder sig. Här är gudagott att vara, Tron är för mig en sommaräng; många melodier med underbara texter och med en kör som kunde få fram varje textrad på ett föredömligt sätt.
Församlingen fick medverka i två sommarpsalmer och konserten avslutades med ett arrangemang av I denna ljuva sommartid.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_______________________________

Idag startar Arbogakarnevalen

.

Nu väntar två dagars karnevalsstämning i Arboga. Under karnevalsdagarna lördag och söndag förvandlas centrala stan till ett stort karnevalsområde med tivoli, knallar och mat från olika länder och kulturer. Dessutom är Dogge Doggelito åter i stan.

Årets stora familjefest bjuder förstås på mycket musik och dans, och under lördagen ett av Sveriges större karnevalståg.
Här kommer programmet för båda dagarna.

Fredag den 8 juni
12.00 Arbogakarnevalen invigs, marknaden öppnar i Ahlöfsparken med matserveringar från Thailand, Bosnien och Chile.
15.00 Tivoli Peter Pan öppnar.
15.30 Dansuppvisning från Arboga dansskola, med Mia Nevala.
16.00 Luci och Cornelia.
17.00 Christians pratshow med Marcus Olsson och Dogge Doggelito.
18.00 Thai dansgrupp uppträder.
19.00 Gitarrist från Thailand.
20.00-20.45 Stiletto Express uppträder.
20.45-24.00 Musik med DJ.

Lördag den 9 juni
11.00 Karneval, marknad, tivoli och matserveringar öppnar.
11.00-13.00 Barnprogram med fiskdamm, ansiktsmålning, barnlekar, m.m.
13.00-13.30 Musik med Darian.
13.30-14.40 Bachatakurs med Karla De La Cruz.
14.30-15.00 Sång med Noi Ketsará.
16.00 Det stora karnevalståget startar.
17.30 Patricio Campos och Dage Asplund hälsar alla välkomna och gör en kortfattat historisk berättelse om karnevalen.
17.40-19.00 Dansgrupper uppträdande på scenen med efterföljande prisutdelning.
20.00-24.00 Musik med dansgruppen Latin Power.

HARRY HOLM 2018 06 08

______________________________

Nationaldagsfirande i Arboga

Det kom många Arbogabor till Ahllöfsparken där Nationaldagen firades igår. Den svenska flaggan fanns inte att se på scenen. Men höra den gick bra, när Håkan Harryson - bilden ovan - dirigerade Arboga Blåsorkester som till slut spelade marschen Under blågul fana.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 06 07

_______________________________

Skogsbränderna

Under tisdagen upptäcktes en skogsbrand vid Kolsva, det bran på en yta av ca 40000 kvadratmeter. I Salatrakten fortsatte kampen mot tre bränder. Den första och största, den vid Rörbo konstaterades "inringad" vid 20-tiden i förrgår kväll.
_________________________________________________

Så firas nationaldagen i Arboga

I Arboga firas Sveriges nationaldag i Ahllöfsparken. "Sweet old fashioned girls" underhåller tillsammans med "Kjellkapell" från klockan 13.00 - i väntan på att paraden, som går från Gäddgårdsskolan kl 13.45, ska komma fram.

Programmet, det formella firandet i Ahllöfsparken, startar klockan 14.00 med parad för fanan. Sedan följer hälsningsanförandet, Arboga Blåsorkester, högtidstal av Carolina Remstam, Nationalsången, underhållning av elever från Kulturskolan, stipendieutdelning och troppning av fanan innan Arboga Blåsorkester avslutar dagen.
Lite mer om dagens firande i Ahllöfsparken: Konferencier för dagen är Stig Jäderlund. Paradens tamburmajor är Annette Gällstedt. Fika finns till försäljning inne på Stadskällaren och det går bra att ta med sig fikat ut i parken, sägs det.
Det här är ett samarrangemang mellan Arboga Musikförening och Arboga kommun.

HARRY HOLM 2018 06 06

_______________________________

Skogsbränderna timme för timme

Det brinner igen i skogstns mellan Sala och Fagersta. Ena fronten på skogsbranden startade vid gränsen till skogen som brann 2014. Läs här nedan polisens raport om skogsbranden "timme för timme.

Måndag 4 juni klockan 15.21 larmades polis och räddningstjänst till Rörbo i Sala med anledning av en kraftig skogsbrand. Branden spred sig i sydöstlig riktning mot Vånkarbo och Månsbo och i nuläget jobbar polisen och räddningstjänsten med att bekämpa branden, evakuera människor och skapa sig en bild av brandens omfattning.
Länsväg 685 som går från Ramnäs upp mot Rörbo kommer spärras av med anledning av branden.
Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet och tänka på sin egen säkerhet, även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.
Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av den kraftiga skogsbranden.

Uppdaterad 17.56
Polisen har evakuerat människor som har befunnit sig i Rörbo och håller i nuläget på att evakuera Vånkarbo och Månsbo.

Uppdaterad 18.07
Länsväg 685 är avspärrad från Klämstorp i riktning mot Rörbo.

Uppdaterad 18.39
Polisen har för stunden evakuerat de platser som behövs. Framkomligheten i området är begränsad då flera mindre vägar har spärrats av. Det finns inga uppgifter om att branden är under kontroll även om släckningsarbetet har gett god
effekt på vissa områden. Polisen uppmanar fortfarande människor att inte ge sig ut i brandområdet och tänka på sin egen säkerhet, även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Uppdaterad 19.18
Polisen har evakuerat Rörbo och Vånkarbo och spärrat av mindre vägar i närområdet, i nuläget planerar polisen inte att evakuera några fler områden men det kan komma att ändras. Månsbo är inte evakuerat. Branden är inte under kontroll och brandområdet är cirka 2 x 2,5 km stort. Försvarsmakten bistår med en helikopter i räddningsarbetet. Polisen håller på att upprätta en uppsamlingsplats för de evakuerade, mer information kommer.

Uppdatering kl 22:07
I skolan i Västerfärnebo har det upprättats en samlingsplats för evakuerade. På platsen finns polis, Sala kommun och FRG (kommunens frivilliga resursgrupp). Där kan evakuerade vid behov få tak över huvudet och annan hjälp.

Uppdatering kl 23:20
Polisens avspärrningar är för närvarande: Västlig gräns strax väster om Klämstorpet på länsväg 685. Östlig gräns där länsväg 681 och 686 möts vid Älvkullen
Dessutom finns det avspärrningar vid de småvägar som ansluter till länsväg 685 söderifrån.
Allmänheten uppmanas att följa polisens anvisningar och att inte försöka ta sig in i brandområdet.

Uppdatering 5/6 kl 00:26
Under måndagen har omkring 25 boende evakuerats från de båda berörda byarna.

Uppdatering 5/6 kl 10:59
Polis hör de privatpersoner som var de första att rapportera in branden för att försöka komma närmare en brandorsak.
I nuläget har polisen inte haft anledning att förändra de avspärrningar som upprättades under måndagen, utan dessa gäller fortfarande. Men polisen arbetar med planer för att även kunna evakuera andra platser om branden skulle sprida sig.

Uppdatering 5/6 kl 16:27
Det har upprättats en flygförbudzon med brandens mitt som centrum och en radie på 7,4 kilometer. Detta gäller fram till den 10/6 kl 22.
En av polisens södra spärrar har ersatts av ett fast hinder då bedömningen är att ingen trafik har anledning att passera där under räddningsarbetet.

 

_______________________________________________

Konsert med Arbogas alla tvåor

Klockan tio på måndagsförmiddagen samlades en brokig publik av föräldrar och anhöriga till alla elever som går i årskurs två i Arboga. För nu skulle tvåorna uppträda.

Många förskolebarn med säkerhetsvästar i olika färger förgyllde publiken och de dansade och sjöng med när de kände igen sångerna.
Nedanför scenen satt musikskolans lärare som med sina olika instrument ackompanjerade melodierna.
Ingeborg Södervall ledde barnen och en halvtimmes konsert framfördes utan ett hjälpande textblad.
Repertoaren var barnvisor som Teddybjörnen Fredriksson men också lite annorlunda melodier som Sov lilla Totte och Okända djur.
Det är viktigt att barnen har ett mål för sin musikundervisning och redan i unga år får känna glädjen att efter lång övning få visa upp sig i en konsert. Lärarna i musikskolan gör ett gott arbete att ta vara på barnens musikalitet och sångglädje.

BIRGIT JOHANSSON 2018 06 04

______________________________________________

Vårkonsert med Sankta Klara-körenEn av arbogabygdens många körer är Sanka Klara-kören och på söndagskvällen framförde de sin vårkonsert i Götlunda kyrka.

Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga är en gammal fransica-nerkyrka och Sankta Klara var ledare i Assisi för den kvinnliga delen av rörelsen, därav körens namn.
Presentatören, Birgitta Göransson, påpekade att för körer är det viktigt att få sjunga i olika kyrkor eftersom resultatet alltid klingar olika.
Ledare för kören är Birgitta Rosenquist - Brorson, som efter många år i andra sammanhang numera finns som musikledare i Arboga.

Orgel-start
Söndagens program inleddes med att Birgitta spelade två stycken på orgeln och kören sjöng från bakre delen av kyrkan.
Purcells Sound of trumpet och Händels aria ur Xerxes verkligen fyllde kyrkan med vackra klanger.
Kören gjorde sin entré till Kyrkmarsch från Uppland.
Ett festligt arrangemang var det när kören sjöng i kanon "Nu är kommen den lyckliga tid" och som överstämma hördes "Den blida vår är inne."
Rolf Gravés vackra tonsättning av "Du är släkt med stjärnor" har i många år med all rätt varit ett måste för arbogakörer att swjunga.
Den för årstiden mycket lämpliga Summertime, av Gerschwin, framfördes med Helena Olsson Brink som perfekt solist.
Avslutningsnumret Bojesens Evigheten blev ytterligare ett bevis på körens samstämda goda klanger och Birgittas skicklighet i att få det bästa ur varje deltagare.
Stora applåder följde kören när den sjungande en gånglåt lämnade den fullsatta kyrkan,

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

_____________________________

Jätteloppis söder om Arboga
lockade många ut på småvägarna

I loppiset i gamla Frösshammas skola fanns svarta tavlan kvar på väggen, som för att påminna om tider som flytt.

Ja se det var ett rejält loppisevenemang, det som började på landsbygden söder om Arboga kl 10 på lördagen. Inte mindre än 44 utställare på 20 olika platser fanns att besöka.

Sällan har det varit en sådan biltrafik på småvägarna mellan Arboga och Hjälmaren. Loppis lockar.
Hemtillverkad honung och hembakat bröd fanns i utbudet och massor av det typiska loppis-sortimentet med porslin och textilier och böcker. Barnkläder och leksaker gick att finna och mer udda saker som Georg Widéns militära materiel och varor från veterinärmottagning hos Ann-Sofie Ivarsson vid Findla gård.
På flera ställen fanns också fika och annan förtäring. Och solen bara sken och sken, så länge evenemanget varade.

Fortsätter idag
Kl 10 idag söndag öppnar åter de 44 säljare som är mål för denna gigantiska Loppisrunda. På 20 ställen alltså bjuds diverse varor ut i området ut mot Hjälmaren.
Man kan fynda i Säterbo, Tyringe, Häggbergshagen, Åltorp, Värhulta, Trångtorp, Kasön, Laggartorp, Hjälmsäter, Åstorp, Sjöfallet, Herrfallet, Ekeberg, Måla, Frösshammar, Hult, Göshult, Findla och Assartorp.
Kl 15 stänger loppisarna.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2018 06 03

______________________________

Nu är det eldningsförbud
också i Arbogatrakten

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Västmanlands län. Det råder hög brandrisk i skog och mark.

På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen Västmanland, i samråd med länets räddningstjänster, beslutat om generellt eldningsförbud utomhus i Västmanlands län. Eldningsförbudet gäller från igår, den 1 juni 2018, och tills vidare.
Det avser eldning utomhus och omfattar allt uppgörande av eld och all grillning i skog och mark.
Undantag från förbudet är eldning i trädgårdsgrillar på egen tomtmark.
Undantag kan i särskilda fall även medges av räddningschefen i respektive kommun, förklarar Länsstyrelsen..

HARRY HOLM 2018 06 02

_______________________________

LÖRDAG: 4-timmarskonsert i Arboga
under rubriken Musik i kvadrat

"Musik i kvadrat" är en manifestation för musik i Med-borgarhuset i Arboga. Idag, lördag, ges en fyra timmar lång konsert med musiker och musikanter i olika konstellationer.

I år arrangeras Musik i kvadrat i Rotundan i Medborgarhuset med två olika scener.
Programmet för lördagen är som följer (A = Scenen i Rotundan. C = Scenen i C-salen.)
09.40 -09,55 Blåsorkestern spelning utanför Medborgarhuset
10,00-10,20 Sven-Eriks Dragspelskvartett (A)
10,20-10,40 Blåsorkestern (C)
10,40-11,00 Manskören (A)
11,00-11,20 Ungdomsmusikkåren (C)
11,20-11,40 Elin Jauring kvartett (A)
11,40-12,00 Brassensemble, Kulturskolan (C)
12,00-12,20 Arne Bjelkes orkester (A)
12,20-12,40 Rinkabykören (C)
12,40-13,00 Helena Olsson Brink kvartett (A)
13,00-13,20 Markus Olsson och medmusikanter (A)
13,20-13,40 Johan Ljungkvist. Allsång (C)
13,40-14,00 Generationskören (C)
Under tiden finns möjlighet att köpa kaffe och fikabröd. Konserten ingår i Arboga kulturvecka. Det är fri entré.

HARRY HOLM 2018 06 02

_______________________________

Idag börjar Arboga Kulturvecka
Den måste vara 10 dagar lång

Arboga Kulturvecka börjar idag och det är inga dåliga grejer. Det är ett så stort och ambitiöst program en vanlig veckas sju dagar inte räcker till. Därför pågår Arbogas kulturvecka i 10 dagar, närmare bestämt den 1-10 juni .

Nationaldagsfirande, folklustspel, Musik i kvadrat, kulturskolans dansshower, körkonsert, kulturskolans dag och Arbogas egen karneval är några av inslagen under årets kulturvecka.
Arrangör är Arboga kulturskola i samarbete med olika föreningar och organisationer i Arboga.
Idag börjar kulturveckan. Kl 10 startar Kulturskolans teaterföreställning i Nicolai Kulturhus, som en skolföreställning.
Och kl 19 är det premiär på folklustspelet Söderkåkar, Bygdespelets Vänner kör på Museigården fram till och med den 16 juni.
Totalt innehåller Arboga Kulturvecka över 30 program.

HARRY HOLM 2018 06 01

_____________________________

I morgon börjar Söderkåkar
på Museigården i Arboga

Från och med den 1 juni kommer glada tillrop och skratt att ljuda från Gamla museigården då Bygdespelet drar igång sina föreställningar för sommaren. I år är det 35-årsjubi-leum med pjäsen Söderkåkar, publikens önskelustspel..

Fram till den 15 juni är det full fart på scenen på Gamla museigården i Arboga.
Sång, musik och snabba replikskiften finns med och publiken brukar få använda skrattmusklerna ordentligt.
I år är det tredje gången Bygdespelets vänner sätter upp Söderkåkar, som handlar om två bröder Erik och Johan, som bor på en arvegård på söder i Stockholm.
Nytt för i år är den efterlängtade nya läktaren. "I snart femton år har vi längtat efter en ny läktare", säger föreningens ordförande Jim Bergqvist enligt Arboga kommuns hemsida..
Pjäsen, som är skriven av Gideon Wahlberg, har spelats återkommande i vårt land sedan 1930.
Premiären är alltså i morgon, den 1 juni, klockan 19.00.

HARRY HOLM 2018 06 01
med mtrl från kommunens hemsida

_____________________________

 

_______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


arbogasidan.se
= Public Service + Åsikter
Utgivare: Harry Holm
harry@holm.tf
_____________________________


KLICKA HÄR för info om arbogasidan
och om cookies. Där finns också
ARKIV.

______________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE

NY BOK IDAG
den 25 juni 2018

"Elva år efter kriget"
av Margareta Sarri

"Minns det som igår, femtiotalet. Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär. Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp, Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad. För övrigt lunkade det på..."
Så berättar Margareta Sarri, född i Stockholm, uppväxt i utkanten. Hon har skrivit om könskriget, om kulturkroc-kar, om jakten på identitet och den förföriska drömmen om frihet. Och nu boken "Elva år efter kriget".
(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post
Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.
Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 1 juni 2018

"40 år av ett liv"
av Kristina Ström

Elsy öppnade förvånat brevet från moster Agda. Det var första gången som något skriftligt kommit från det hållet.
Brevet var kort och Elsy började att läsa: ”Kära Elsy, Din mamma har blivit sjuk och finns på sjukhus i Sundsvall. ”
Det har varit några jobbiga år för henne under och efter skilsmässan från Elsys pappa, Edvin, som inte alls ville skiljas och därför var oerhört bråkig.
Det var en svår tid även för Elsy som då var 15 år och hennes bror Ivan som var 13 år. Allt var hemskt och en enda röra. Mamma måste sluta med sin caférörelse och åka på vilohem. Då var hon inte bra i sina nerver.

Ovanstående är ett litet utdrag ur historien om Elsy, om hennes väg från Södra Norrland till arbete på institutioner i Stockholm och inte minst berättelsen om hennes väg genom livet.

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 26 MAJ 2018

"Vilsten
eller Livet i finnskogarne"
av
Rolf Christoffersson

Varje vilsten längs stigarna i skogen var en mötesplats för där boende invånare på väg i något ärende någonstans och för långväga okända främlingar som behövde en rast i vandrandet upp och ned för branter och sluttningar och över spångade gungande myrar mot fjärran, mer eller mindre kända, mål. Det var där, liksom kring köksbordet eller framför den öppna spisen, i stugornas dunkel, som berättelser, sagor, historier, sanna lögner och osanna om vad som kunde tilldra sig i den djupaste skog och på de osedda underskönaste ängder med fäbodar och ensliga stugor som var blandfolkets byar, visten och ställen, tog form.

Det område som det framför allt berättas om här ligger till hälften i Dalarna och till hälften i Värmland med utlöpare mot Västmanland och Norge. Ett sedan urminnes tider mörkt område, sett som hotfullt, av blockmark, storskog, branta berg, småtjärnar, bär- och mossmarker och bottenlösa kärr. Ett land som kallades mark, finnmark, befolkat av vilda djur och, ansågs det, oanat livsfarliga vildmän, oftast dock fromt fredliga som lamm.

Rolf Christoffersson

Pris: 188 kr
B
ESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB,
c/o Holm, Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.

-------------------------------------

NY BOK 20 MARS 2018.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr.

__________________________

 

"Två ryskor" av Ann-Marie Mathiassen 159 kr

 

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________