arbogasidan.se = Public Service + Åsikter. Utgivare: Harry Holm. E-post: harry@holm.tf - Klicka här för att komma till ARKIV,
och för att få information om arbogasidan.se - för att läsa om om cookies.. och annat intressant.

__________________________________________________________________________________________________________________ ___

       

**************************
Små små ord...
HARRYS HÖRNA

**************************

____________________________

HELGEN är här och här kommer därför en betraktelse igen. Så här står det i 2:a Korinthierbrevets 9:e kapitel, 8:e vers:

Gud förmår ge er allt gott i överflöd, så att ni alltid har allt vad ni behöver och själva kan ge i överflöd till varje gott ändamål.

Midfastosöndagen
LIVETS BRÖD

I Johannesevangeliets sjätte kapitel berättas om hur Jesus fick fem fiskar och två kornbröd att räcka till mat åt flera tusen människor. Ja det blev till och med käk över!
Visst kan man kalla det utspisning. Men framför allt var det ett mirakel, ett under för att visa att Jesus inte bara var människan utan också Gud.

STÖRRE DELEN av den där tiden gick Jesus omkring och undvek att visa att han var gudomlig. Han hade ju kommit till jorden för att tjäna andra. Han hade inte kommit för att enbart bli dyrkad som en gud utan för att bli gripen, pinad, korsfäst och dödad i vårt ställe.
Hade han hela tiden visat sin gudomlighet hade detta inte hänt och vi arma människor skulle varken ha haft nåden eller den mat för såväl själ som kropp som Herren ger oss.

DÅ OCH DÅ under jordevandringen visade dock Jesus sin gudomliga kraft, genom att hela sjuka människor och väcka upp personer från det döda till exempel, eller genom att gå på vattnet, eller göra underverk som där på berget vid Galileiska sjön när så många fick äta sig mätta.

I ÖVER 2000 år har människor hört om det här brödundret, ett av många tecken, på att vi egentligen inte behöver vara så bekymrade om vårt dagliga bröd. Om vi bara vill ta emot, så ger Jesus oss hela tiden andlig mat och dagligt bröd.

GUD HAR i och för sig givit oss förnuft. Vi räknar ut vad löningen eller pensionen räcker till och vi inventerar kyl och frys och vi gör inköpslistor innan vi går på Ica eller Willys.
Vårt förnuft kollar vad som finns, vad som saknas och vad vi har råd med.

MEN FÖRNUFTET räknar bara med vad det ser. Och vet inte vad som kan hända.
När förnuftet säger att nu är det ebb i kassan, nu blir det svält och bekymmer några dagar, då om inte förr är det dags att tänka på bespisningsundret för 2000 år sedan och allt annat underbart som Jesus gjort och gör för oss människor.

VISST SÄGER Bibeln att vi ska arbeta för vårt dagliga bröd. Men vi måste fatta att vi egentligen aldrig behöver bekymra oss om detta bröd.
Egna erfarenheter har jag förvisso i sammanhanget. Och jag har hört flera personer som berättat om hur löftet från Jesus stämt och fungerat i dagen Sverige. I stort som i smått, vid stora bekymmer som vid små. Och även när hungern gäller andliga ting.

JESUS HAR lovat och han håller vad han lovar. Om vi lever nära Honom, med daglig kontakt, i bön och tacksägelse, ger Han oss mat i magen men också mat för våra själar.
Tack Gode Gud för det.

VI BEHÖVER inte och ska inte oroa oss för ett tomt kylskåp. Vi behöver inte bli sömnlösa när kassan börjar bli skral, vare sig det är vår egen eller församlingens kassa.
Jag vill citera ett par rader ur Ingemar Olssons sång ”Väck upp hela stan”, rader som sammanfattar det hela.
– Men är inte våra resurser för knappa?
– Allting är möjligt, lita på Pappa!

BÖN: Herre, Du som är vår Gud,
tack för att Du ger oss bröd,
för att Du mättar såväl kroppslig som själslig hunger.
I Jesu namn.
Amen.

HARRY HOLM 2019 03 30

___________________________

FREDAGEN den 29 mars blir det vackert väder i Arbogatrakten. Vad sägs om strålande solsken och 12 plusgrader! Vinden kommer att vara rätt stark, men den kommer från västsydväst... så det passar bra att vår altan då ligger i lä tack vare garagets placering.

UNGDOMSMÄSSA ordnas i Medborgarhuset i Arboga kl 18 idag, fredag. Det är en kombination av ungdomsmässa & UKM! Kvällen kommer att gå i ungdomens tecken där utställare av influenser och uppträdan-den från Köping, Arboga och UKM samlas på en mötesplats för kreativa unga.

ALLT SOM kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats i festivalen. Vad man än skapar får man visa det i ett schysst utställningssam-manhang.Den som vill får chansen att uppträda med bra ljud och snyggt ljus. Scenen får användas i fem minuter, oavsett om man vill spela, dansa, slå volter eller lösa Rubiks kub, förklarar arrangörem UKM - en samlingsplats för kreativa unga.

MORGONSOFFAN. Veckans upplaga av Morgonsoffan i Arboga
Handelskammaren Mälardalen var morgonens värd och berättade bland
annat att de startat ett lokalt kontor i Arboga, i Näringsliv & Turism lokaler
på Arboga station. De har redan haft flera uppskattade events på plats.
De inbjöd även till "Stora Närings-livsdagen" som har 5- års jubileum den 24 september.

MORGONENS TEMA var kompe-tensförsörjning. Gäster i soffan var Lennie Eriksson från Saab AB
och Jeanette Gregori från Recotech AB. De berättade bland annat om hur de är med och driver och utvecklar YH-utbildningar i Västra Mälardalen för att säkra upp kompetens. Flera YH-utbildningar finns redan i Arboga men nu kommer en ny startas i Köping till produktionstekniker.

HARRY HOLM 2019 03 29

____________________________

TORSDAGEN den 28 mars kommer det vackraste vädret att vara från klockan elva och några timmar framåt, med sol och 12-13 plusgrader. Vinden drar från västsydväst och kommer att kännas en del. Men tyd allt till det bästa och kalla torsdagens vindar för härligt svalkande i det starka solskenet.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30-12 i Trefaldighetsgården. Babycafé med
babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finna också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris.

BABYCAFÉ är det också på Arboga bibliotek kl 10 idag. Det är en bokträff på lätt svenska, för föräldralediga med barn upp till cirka 1 år. Biblioteket informerar så här: "Tillsammans läser vi bilderböcker och pratar om läsning och språk. Böckerna får du sedan låna hem och läsa med ditt barn. Vi pratar om böckernas handling och om vad olika ord betyder. Vi pratar också om hur du hjälper ditt barn till ett rikt språk för framtiden. Vi bjuder på kaffe och te." Ett krux dock, anmälan krävs (telefon 0589-87300).

LUNCHORGEL. På torsdagar kl 12.10 arrangeras så kallad lunchorgel i Heliga Trefaldighets kyrka. Det går där att köpa soppa för 30 kr under tiden man njuter Magnusson-orgel, som trakteras av Hanna Drakengren. Det blir blandad orgelmusik dessa torsdagar. Arrangemanget är gratis men det tas upp kollekt vid utgången, pengar som går till musikverksamheten i församlingen.

FILMEN GREEN BOOK (bilden ovan) visas kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: År 1962, närnattklubbsvärden / utkastaren Anthony "Tony Lip" Vallelonga tillfälligt befinner sig utan arbete, går han med på att köra musikern Dr.Don Shirley på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern.

FÖRVÅNAD över att upptäcka att doktorn är afroamerikansk och inte en vanlig doktor, är Tony till en början ovillig att ta jobbet, men lönen är för bra för att tacka nej till. Doctor Shirley är välutbildad, raffinerad, konstnärlig, talar flera språk, har tre doktorstitlar och är den hyllade skaparen av en innovativ musikform medan Tony är en jordnära vanlig man med djupa band till sin stora familj, har en egenskap att hamna i trubbel och en förkärlek till rock'n roll och stekt kyckling.

FRÅN BÖRJAN så har de båda mycket olika uppfattning om allt från mat till musik, men finner snart att de också befinner i en värld som ser ner på dem båda - och där börjar en
oväntad vänskap. Chockad över att bevittna verkligheten för svarta amerikaner i den segregerade södern, blir Tony doktorns mest orädde försvarare och Don återbetalar Tonys lojalitet genom att hjälpa honom skriva dagliga kärleksbrev till sin fru.

GREEN BOOK uppges vara en varmhjärtad, rolig och underhållande roadmovie om två väldigt olika och viljestarka män som bryter igenom rasskillnader, samhällsklass och utbildning för att skapa ett djupt och bestående vänskapsband.

NÄR DE STÅR över antaganden och stereotyper demonstrerar parets osannolika allians den livsföränderliga kraften av tolerans och tvärkulturell förståelse - två starka värden som resulterade i inspirerande livslång vänskap.

FÖR REGIN står Peter Farrelly. Skådespelare är bl.a. Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini. Filmen är tillåten från 11 år och är 2 timmar och 10 minuter lång.
Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 28

------------------------------------

RIM OCH RESON

Ur liberalernas parti
får dom nu göra sorti,
fast frisinnad betyder tolerant
petas nu tant efter tant.
Innan sen Björklund försvinner
också själva partiet hinner
petas ut ur EU-kolossen.
Stackars den nya bossen
för liberalernas skara,
hen vill jag inte vara.

 

-------------------------------------

ONSDAGEN de 27 mars, med strålande sol åtminstone från 10 till 16, kommer vi i Arbogatrakten att slippa besvärande de blåst. Det blir svag vind hela dagen och 10-12 grader varmt. Gratulerar.

SJUNGIS startar kl 10 idag på förmiddagen, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

APOTEKENS digitala tjänster handlar det om kl 12.30 - 16 idag på Arboga
Bibliotek. "All digital week" är en europeisk kampanjvecka för ökad digital delaktighet. På biblioteket i Arboga får man därför idag veta hur apotekens tjänster på nätet fungerar. På nätet kan du e-handla och hämta ut dina receptbelagda läkemedel samt handla receptfria läkemedel online. Idag informeras om: Har apoteket mitt läkemedel i lager? Har mitt recept kommit in? Hur många uttag har jag
kvar på mitt recept?

PIAF & JAG, med Karin Grönberg, börjar kl 14 idag i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: En ung flicka beger sig iväg på en resa för att förstå vem Edith Piaf var. Föreställningen är skriven och spelas av Karin Grönberg, utbildad på skådespelarutbildningen vid Skara Skolscen. Med sin röst, närvaro och utstrålning, gestaltar hon Frankrikes främsta sångerska på ett gripande sätt, ackompanjerad av Jan Bülow på piano. Medverkande:
Karin Grönberg, sång och berättelse, Ingrid Lindström, violin, Mats Sindenius, kontrabas och, som nämnts, Jan Bülowpå piano.

STUDIEHJÄLP ges på stads-biblioteket i Arboga kl. 15.30 -16.30 idag. Det är till för den som studerar svenska som andra språk, eller studerar på grundnivå, komvux
eller högskola. Speciellt riktar sig detta program till den som tycker att studierna är svårare för att man inte har svenska som modersmål. Och det ges tips om studieteknik.

FLYGAR-FÖREDRAG. Per-Olof Eldh kommer kl 18.30 idag att, på Robotmuseet, Glasbruksgatan 1 i Arboga, berätta om sitt flygarliv och om F13s verksamhet under kalla kriget, med JA37 som leder fram till SR-71-incidenten över Gotland. Kostnaden för föredraget inklusive fika är 100 kronor.

HELAN OCH HALVAN är tillbaka på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Filmen börjar kl 19 och är berättelsen om komikerduon och bästa vännerna, Stan Laurel och Oliver Hardy, i Sverige kända som Helan och Halvan.

DE VAR TVÅ av de roligaste männen i filmens historia och de erövrade Hollywood med sina banbrytande karaktärer och komiska tajming under den tidiga guldåldern. Detr här är den hittills okända berättelsen om deras liv, såväl bakom som framför kulisserna. Filmen, som är barntillåten, är 1 timme och 37 miuter lång.

HARRY HOLM 2019 03 27

____________________________

TISDAGEN den 26 mars kommer att ge ganska vackert väder i Arboga-trakten, och för det mesta 5-6 plusgrader. Vinden drar tyvärr
mest från nord men den avtar och tar helt slut vid 18-tiden, då den vänder
till syd. Som en försmak inför den soliga och 10 grader varma onsdagen.

STUDIEHJÄLP ges på Arbogas stadsbibliotek kl 16 idag. Det är till för den som studerar svenska som andra språk, eller studerar på grundnivå, komvux eller högskola. Speciellt riktar sig detta program till den som tycker att studierna är svårare för att man inte har svenska som modersmål. Och det ges tips om studieteknik.

STFAN LÖFVEN skulle också behöva lite studiehjälp, tycker jag. I historia. Vid S-kongressen i Örebro i helgen som var fick han så kallade stående ovationer för att han räddat kvar regeringsmakten genom uppgörelsenmed C och L.

DET VAR HELT förståeligt, för närvarande var ombuden för ett parti som redan Vilhelm Moberg genomskådat. Han förklarade för dåtidens svenskar att Socialdemokra-terna hade en ideologi med två mål: Att ta makten. Och att behålla makten.

LÖFVEN SA i Örebro att han hade studerat historien och han drog därför parallellen till 1930-talet, då Social-demokraterna gjorde upp med Bondeförbundet (nuvarande centern) om jordbruksregler och arbetspolitik.

MEN STATSMINISTERN missade en del av historien under sitt tal i Örebro. För den 30-talsuppgörelsen, som förresten kallades ko-handel, innebar att Bondeförbundet stödde Socialdemokraternas arbetsmark-nadspolitik.

MEN I ÅRETS uppgörelse, JÖK, fick Löfven 2019 i stället - för att behålla makten -ta Bondeförbundets, förlåt Centerns, jobbpolitik (med sänkta skatter, förändrad a-kassa och ändringar i arbetsrätten). Och det är ju en väldig skillnad, mot 30-talets kohandel, för den som vill vara ärlig mot historien.

OCH ÄNDÅ, applåderade s-ombuden ivrigt Husbondens Röst.

HARRY HOLM 2019 03 26

__________________________

MÅNDAGEN den 25 mars, den riktiga Marie Bebådelsedagen, blir solig i Arbogatrakten. Termometern ligger mest på 7 plusgrader. Och det kommer några kyliga vindar från nordnordväst. De är klart överkomliga. Speciellt för den som befinner sig i lä. För att till exempel äta våfflor. Det är nämligen Våffeldagen idag, läs mer om den - inklusive ett recept - längre ner i spalten.

ENERGIRÅDGIVNING. Det är också Earth Hour Week. Och då passar det bra att det på Arboga bibliotek arrangeras energi- och klimatrådgivning, med tema olika
drivmedel, kl 14.00-18 idag. Evelina Persson, Energi- och klimatrådgivare i Köping, Arboga och Kungsör, på biblioteket och svarar på frågor om energi och miljö.

VÅFFELDAGEN är det idag, den 25 mars. Firandet av Våffeldagen har en
intressant och annorlunda bakgrund. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid. Högtiden firas nio månader före juldagen då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.

VÅRFRUDAGEN är ett annat namn för Våffeldagen. Den infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.

ETT RECEPT. Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor: 100 g smält smör, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0.25 tsk salt och4 dl mjölk Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det
smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn. Servera din våffla med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med lite glass.

HARRY HOLM 2019 03 25

___________________________

HELGENS BETRAKTELSE börjar jag med ett väldigt kort - men väldigt sant - bibelord:
”Ingenting är omöjligt för Gud”.
Så står det i Lukas evangeliums första kapitel, den 37:e versen.

Jungfru Marie bebådelsedag

LUKASEVANGELIETS första kapitels 37:e vers är alltså kort men kanonbra :”Ingenting är omöjligt för Gud”. Det är också Lukasevangeliets första kapitel som ger ett exempel på att det är sant. Där berättar Lukas om ängeln som kom till tonårsflickan Maria och sa: – Du ska bli med barn!
Och innan ängeln lämnade Maria sa han också: ”Ingenting är omöjligtt för
Gud”.

JUNGFRU MARIA bebådelesedag är det alltså denna söndag. Fast egetligen i morgon. Jag reagerade starkt när riksdagen stal Annandag Pingst ifrån oss för några år sedan - i brutto-nationalproduktens namn. En långhelg den årstiden är ovärderlig, inte minst för dem som ska åka lång väg i landet för att vara med på bröllop till exempel.

DET FINNS en parallell till den stölden. Den inträffade för ett 60-tal år sedan, Det gällde just Jungfru Maria bebådelsedag. Den 25 mars - 9 månader före jul - är sedan tusentals år Marie bebådelsedag - eller Vårfruda-gen, ordet som slarvigt uttalat blev ”Våffeldagen”.

VARFÖR LADES bebådelsedagen den 25 mars? Jo, för mycket länge sedan trodde man att världen skapades vid vårdagjämningen. När fullkomlig-hetens Gud skapade världen var dag och natt lika långa. Och då måste också världens nyskapelse genom Jesus Kristus starta samma datum, resonerade man.

OCH JESU LIV började ju inte med födelsen utan med tillblivelsen i Maria.
Alltså måste bebådelsedagen vara på skapelsedagen den 25 mars, sade man. Fram till och med 1953 var den 25 mars helgdag. Som den borde vara på måndag.

MEN EFTER riksdagsbeslut ströks Marie Bebådelsedag som helgdag, samtidigt som vi från 1954 fick Allhelgonahelgen. Så, oj vad det krånglar till det när politikerna ska peta i kristliga ting.

JAG MÅSTE åter citera den festlige evangelisten C-G Hjelm.
C-G Hjelm dog våren 1965, i Missionskyrkan i Fagersta förresten, under en mötesserie. Men innan dess var han minst sagt levande.

SÅ HÄR sade han en gång:
”Mariebebådelsehelgen passade alldeles utmärkt för stormöten. Riksdagen, som sitter inne med det världsliga vett som man tror sig behöva för att styra i kristliga ting, tog ifrån oss Marie Bebådelses helg, den jungfrurena, den vårfriska, en hyllning till livet i dess obefläckade klarhet, och gav oss i stället en helg på höstsidan.
Den helgen gör alla präster alla döda till helgon. Folket i Västsverige åker till Norge och köper billigt margarin. Tomma skåningar far till Helsingör och vänder stinna åter.”

SÅ TYCKTE C G HJELM. Och vi har paralleller idag till hur Allhelgonahelgen används, även om det är annat än margarin och mat som skåningarna nu tar med sig från sina
danmarksresor. Dessutom har vi vid Allhelgona fått hit det morbida USA-firandet Halloween.

MEN TACK Herre för att vi nu har vår på gång och tack för att vi - även om det inte är på rätt dag - får fira
bebådelsedagen i kyrkorna denna söndag, i glädje över allt som lever och växer, vilket vi ber också ska gälla Guds församling i Arboga.
I Jesu namn. Amen.

HARRY HOLM 2019 03 23

___________________________

FREDAGEN den 22 mars blir solig i Arbogatrakten, speciellt från lunchen och framåt. Det är svag vind på förmiddagen men något blåsigare på eftermiddagen. Temperaturen ligger större delen av fredagen på 7-8 plusgrader.

KLAPP OCH KLANG börjar kl 9.30 i Heliga Trefaldighets kyrka vid Järntorget i Arboga. Klapp & Klang vänder sig till barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument. Maskoten Grålle får barnen träffa vid varje Klapp och Klang-gudstjänst. Efteråt välkomnas alla till Trefaldighetsgården och Öppet Kyrkis där nab umgås, leker, pysslar och fikar. Det kostar inget att vara med.

FILMEN SUNSET (bilden ovan) börjar kl 19 i kväll på Folkan i Med-borgarhuset i Arboga. Handlingen: Året är 1913, strax innan första världskrigets utbrott. 20-åriga Irisz Leiter anländer till Budapest efter att ha spenderat uppväxten på barnhem. Hon hoppas nu få anställning i den berömda hattaffär som ägdes av hennes hädangångna föräldrar, men istället körs hon bryskt iväg av den nya ägaren. Hon förstår inte varför.

SNART SÖKS hon upp av en okänd man som ställer besvärliga frågor om hennes far. Illa till mods börjar hon söka efter svar i sina föräldrars förflutna och konfronteras med en mörk hemlighet, vilket drar ned henne i händelser som är början till landets undergång…

"SUNSET" är den nya och storslagna filmen av det nya underbarnet Laszlo Nemes, vars debutfilm ”Sauls son” belönades med Oscar, Golden Globe, Guldbagge och Bafta för Bästa utländska film plus ytterligare 50 andra utmärkelser jorden runt. Filmen är 2 timmar och 22 minuter lång. Biljetten
kostasr 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 22

___________________________

TORSDAGEN den 21 mars har det vänt. I går var det vårdagjämningen
och efter den är dagarna längre än nätterna, det blir mer och mer dagsljus
för varje dag. För att fira det kommer temperaturen på eftermiddagen idag
att ligga på 11-12 plusgrader. Då ska också solen visa sig. En lätt bris från sydväst svalkar något.

BABY-CAFÉ är det idag kl 9.30-12 i Trefaldighetsgården i Arboga. Där
sjunger och spelar man tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och - att fika till självkostnadspris. Kl. 9.45 är det babysång för de yngsta och kl. 10.30 för de lite äldre. Sedan är det lek och fika till kl. 12.00. Det finns också möjlighet att för 50 kronor äta sopplunch hos husmor en trappa upp.

LUNCH-ORGEL heter programmet kl 12.10 - 12.30 i Trefaldighetskyrkan i Arboga. Magnussonorgeln trakteras av organist Hanna Drakengren. Man kan äta soppa för 30 kronor och lyssna till dagens orgelmusik. Det är
fri entré men vid utgången tas det upp kollekt som går till församlingens
musikverksamhet.

GRAFIK-UTSTÄLLNING. Det är vernissage för konstkursdeltagarna
på Triangeln (Hällbacksvägen 150) i Arboga, kl 13.30-14.30 idag.
Det bjuds på dryck med tilltugg. Denna konstkurs har arrangerats med stöd av Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse.

HARRY HOLM 2019 03 21

___________________________

ONSDAGEN den 20 mars blir en varm och skön dag i Arbogatrakten. En hel del sol utlovas och upp till 10 plusgrader. Vinden vämtas vara ganska svag. En känsla av vårvärme infinmer sig när man ser prognosen.

SJUNGIS startar kl 10 idag på förmiddagen, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

FÖRELÄSNING kl 17.30: "Att balansera livet som högsensitiv". De 18 – 21 mars genomförs Tillsammans-veckan i Västmanland. Då uppmärk-sammas psykisk hälsa genom föreläsningar i varje kommun. På biblioteket i Arboga föreläser Merja Jäderholm idag om högkänslighet. HSP = Highly Sensitive Person = Högkänslig/Högsensitiv person.

HÖGSENSITIVITET är ett medfött personlighetsdrag som innebär att man har ett sensitivare/receptivare nervsystem än andra. Som högsensitiv tar man in mer intryck från sin fysiska, psykiska och emotionella miljö. Ungefär var 5:e person av världens befolkning har högsensitivitet som en del av sin personlighetstyp. Här får man veta vad HSP är, dess styrkor och utmaningar och det ges tips för att balansera livet.

UNGA TALANGER. Arboga Kulturskola presenterar idag, i samarbete med Arboga Musikförening en konsert med unga talanger. Konserten är ett tillfälle för eleverna att visa sina färdigheter för en bredare publik, som får chansen att upptäcka Arbogas unga talangfulla framtid. Den börjar kl 19 i Nicolai Kulturhus, Arboga. Och det är fri entré.

FILMEN Green Book (bilden ovan) börjar kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: År 1962, när nattklubbsvärden/utkas-taren Anthony "Tony Lip" Vallelonga tillfälligt befinner sig utan arbete, går han med på att köra musikern Dr. Don Shirley på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern. Förvånad över att upptäcka att doktorn är afroamerikansk och inte en vanlig doktor, är Tony till en början ovillig att ta jobbet, men lönen är för bra för att tacka nej till.

DOCTOR CHIRLEY är välutbildad, raffinerad, konstnärlig, talar flera språk,
innehar tre doktorstitlar och är den hyllade skaparen av en innovativ musikform medan Tony är en jordnära vanlig man med djupa band till sin stora familj, har en egenskap att hamna i trubbel och en förkärlek till rock'n roll och stekt kyckling.

FRÅN BÖRJAN har de båda mycket olika uppfattning om allt från mat till musik, men finner snart att de båda också befinner i en värld som ser ner på dem båda - och där börjar en oväntad vänskap. Chockad över att bevittna verkligheten för svarta amerikaner i den segregerade södern, blir Tony doktorns mest orädde försvarare och Don återbetalar Tonys lojalitet genom att hjälpa honom skriva dagliga kärleksbrev till sin fru.

GREEN BOOK är en varmhjärtad, rolig och underhållande roadmovie om två väldigt olika och viljestarka män som bryter igenom rasskillnader, samhällsklass och utbildning för att skapa ett djupt och bestående vänskapsband.

NÄR DE STÅR ÖVER antaganden och stereotyper demonstrerar parets osannolika allians den livsföränderliga kraften av tolerans och tvärkulturell förståelse - två starka värden som resulterade i inspirerande livslång vänskap. Skådespelare: Viggo Mortensen, Mahershala Ali och Linda Cardellini. Filmen är 2 timmar och 10 minuter lång. Den är barntillåten. Biljetten kostar en hundralapp.

HARRY HOLM 2019 03 20

___________________________

TISDAGEN den 19 mars kommer det att vara sol hela dagen här i Arboga-trakten. Dessutom kan vi vänta oss 5-6 plusgrader större delen av tiden. En liten lätt bris från nordnordväst får man i det läget tåla. Eller sola sig i lä.

APOTEK PÅ BIBLIOTEK. Nästa vecka kommer Apotek Hjärtat till Arbogas bibliotek och visar apotekets app- och e-tjänster. Under eftermid-dagen på onsdag kan allmänheten ställa frågor. Det ges information om hur man kan e-handla på nätet och hämta ut receptbelagda läkemedel samt handla receptfria läkemedel online. Apotek Hjärtat är idag Sveriges största privata apotekskedja med nästan 390 apotek runtom i Sverige.

BORT MED TRÄD. Under mådagen hade Arboga kommuns driftavdel-ningen planerat att ta bort träd invid gång- och cykelvägen som leder till Ekbacksbadet. Syftet var att ta bort det som kallas för riskträd.

MILJONER, närmare bestämt 24 miljoner kronor, satsas till bredband
på landsbygden i Arboga och Sala. Det är Länsstyrelsen som ger Skanova AB, ett av Telias dotterbolag, 24 miljoner kronor i stöd till bredband på landsbygden i södra Arboga samt bygden utanför Salbohed i Sala. Fördelningen är att 14 miljoner kronor satsas i Arboga och drygt 10 miljoner i Sala.

HARRY HOLM 2019 03 19

___________________________

MÅNDAGEN den 18 mars kommer det mer ihärdga regnandet att avta
rätt tidigt på dagen men sedan följer nog ett småskvättande fram till kvällen. Ett par tre plusgrader och svag vind är det fråga om.

VIS-SKATTEN. Kl 14 börjar allsången i Godtemplarlokalen vid Storgatasn i Arboga, under uppropet "Sjung med i Vis-Skatten". Det är ett program för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna.

SJÄLVSKADEBETEENDE. Cassandra Lawrence föreläser om
självskadebeteende på stadsbiblioteket i Arboga kl 17-30. Det ingår i
Tillsammansveckan som genomförs i Västmanland den 18 – 21 mars
Då uppmärksammas psykisk hälsa genom föreläsningar i varje kommun.
I Arboga föreläser alltså Cassandra Lawrence om självskadebeteende.
Det är En föreläsning om psykisk (o)hälsa, bemötande och vägar vidare.

BIO KONTRAST. Roma heter filmen kl 19 idag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga.I "Roma" får vi möta Cleo (Yalitza Aparicio), en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i
medelklassområdet Roma i Mexico City.

ALFONSO CUARÓN hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom, och han skapar ett levande och känsloladdat porträtt av familjeproblem och samhällsklasser mot bakgrund av
1970-talets politiska omvälvningar. "Roma" snärjer tittaren med otroligt
vackra, svartvita bilder, sägs det. Filmen är tillåten från 15 år och 2 timmar och 15 minuter lång. Biljetten kostar 50 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 18

____________________________

SÅ ÄR DET helg igen. Och min vana trogen bjuder jag på en kristen betraktelse, skriven av en lekman men väl menad. Och jag börjar med ett Bibelord:

Han sade: ”Detta släkte som inte vill tro! Hur länge måste jag vara hos er? Hur länge måste jag stå ut med er? För hit honom!”
Markus 9:19

Andra söndagen i fastan
Den kämpande tron


För många varierar tron från vecka till vecka, från år till år, eller från skede till skede i livet. Det är inte ovanligt att människor mer eller mindre glömmer Gud, fram till den punkt då något dramatiskt händer i livet, då är de kristna församlingarna, kyrkan, bra att ha.

Vi i frikyrkan och andra som ber mycket kan, när bönesvaren dröjer, i svaga stunder känna attacker mot vår trosvisshet.
Eftersom – trots allt bedjande – krämpan inte lämnar oss, eftersom vår granne inte kommer med till kyrkan, eftersom kassan inte vill räcka till, så förleds man tänka att det är något fel – på oss själva eller på tron.

Lyckligtvis lär man sig snabbt igen att Herren är att lita på. Han är bara så mycket smartare än mig, exempelvis är det inte alltid så att det jag ber om är det bästa. Men det blir till slut till det bästa. Om man kämpar vidare med bön, i tro. Det gäller både oss som är aktivt kristna i en församling och dem som ber i hemmets lugna vrå på sin väg mot frälsningen.

Dagens bibelord (se ovan) handlar om när Jesu lärljungar misslyckats med att bota en dövstum pojke som dessutom tycks ha haft epilepsi. Men Jesus kunde hela, sedan han sagt de kända orden:
– Allt är möjligt för den som tror.

När lärljungarna sedan var ensamma med Jesus frågade de honom varför de hade misslyckats med sitt försök att driva ut den onde anden ur pojken.
– Den sorten kan bara drivas ut med bön, svarade Jesus.

Frikyrkofolk samlas på många håll en gång i veckan i så kallade tillväxtgrupper, cellgrupper säger andra.
Jag har varit med i en sådan. Där brukar vi - som nen gång hemma hos Lillemor - be mycket, även för personer som är sjuka på olika sätt.

I och med att vi hade en bönebok där vi skrev upp böneämnen och även bönesvar så fick av den en hjälp när det gällde att komma ihåg allt underbart som sker – och även det som inte händer.

Ibland får vi be i många veckor, andra gånger går det relativt snabbt. Men ofta får vi se effekten av envist bedjande, och för varje gång stärks tron, för varje gång minskar behovet av att kämpa för att tro.
Därmed stärks hela tiden viljan att kämpa för tron, för spridandet av budskapet om Jesus.

BÖN: Tack Herre för att vi får arbeta för Ditt rikes utbredning,
Tack Herre för att vi får äran att tro på Dig.
I Jesu namn, amen.

HARRY HOLM 2019 03 16

____________________________

FREDAGEN den 15 mars innebär för oss i Arboga regn och rusk och en eller två plusgrader. Vinden blir så svag att den knappast märks. Men det är föga tröst i gråvädret, där en solig lördag får vara något att se fram emot.

SPARV SLUTAR. Joakim Sparv, s, hade vid Arboga kommunfullmäktiges
sammanträde igår begärt entledigande från sin plats som ledamot i Arboga
kommunfullmäktige, och som ledamot i socialnämden. Jan von Walden blir ny
i socialnämnden efter Sparv. Men vem som får platsen i fullmäktige får länsstyrelsen räkna ut.

BILDAR BOLAG. I november i fjol bestämde Arboga kommunfullmäktige sig för att lägga ner tekniska nämnden. Nu ska det bildas bolag i stället som skall sköta den verksamhet som nämnden haft. Vid Arbogafullmäktige sammanträde i går kväll bestämdes att det blir tre bolag, ett moderbolag - som man nu kallar Åbågem AB - och två dotterbolag (ett för vatten- och avlopp och ett kallat kommunteknmik.)

MAT FRÅN KÖPING? Under presentationen av de nya bolagen nämnde kommundirektören Annica Andersson en annan framtidsbild. Inte bara att dagens beslut är ett första steg mot ett för KAK gemensamt VA-bolag. Nej det handlar också om maten.

KOSTENHETEN, som inte ska ingå i något bolag, kan komma att slås ihop med motsvarade verksamheter i Köping och Kungsör. Hos grann-kommunerna finns det ett intresse av samverkan också om kosten, sa kommundirektören... som också ville bli vd i bolagen som det beslutades om i går.

HARRY HOLM 2019 03 15

___________________________

TORSDAGEN den 14 mars kommer att börja lite blött men resten av dagen visar sig den så kallade vårmånaden från sin bättre sida, med svag vind, 3-4 plusgrader och faktiskt en hel del sol. Det kan behövas, inför den ruskiga fredag som sedan väntar.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30 - 12 i Trefaldighetsgården. Babycafé med
babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar
tillsammans med er, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris.

BABYCAFÉ är det också på Arboga bibliotek, kl 10 idag, med böcker på lätt svenska. Det är alltså en bokträff på lätt svenska, för föräldralediga med barn upp till cirka 1 år. Biblioteket informerar så här: "Tillsammans läser vi bilderböcker och pratar om läsning och språk. Böckerna får du sedan låna hem och läsa med ditt barn. Vi pratar om böckernas handling och om vad olika ord betyder. Vi pratar också om hur du hjälper ditt barn till ett rikt språk för framtiden. Vi bjuder på kaffe och te." Ett krux dock, anmälan krävs (telefon 0589-87300).

LUNCHORGEL. På torsdagar kl 12.10 arrangeras så kallad lunchorgel i Heliga Trefaldighets kyrka. Det går där att köpa soppa för 30 kr under tiden man njuter Magnusson-orgel, som trakteras av Hanna Drakengren. Det blir blandad orgelmusik dessa torsdagar. Arrangemanget är gratis men det tas upp en kollekt vid utgången som går till församlingens musikverksamhet.

FILM I KVÄLL. Kl 19 börjar på Folkan i Medborgarhuset i Arboga av "A Star is Born". Bradley Cooper både regisserar och spelar huvudrollen i denna remake där vi får möta musikern Jack Maine som blir förälskad i den kämpande artisten Ally.

HON HAR PRECIS gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera - samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner. Ally spelas av Lady Gaga. Filmen är 2 timmar och 16 minuter lång och tillåten från 7 år. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 14

____________________________

ONSDAGEN den 13 mars får en slaskig förmiddag, kanske snöblandat regn som går över i regn. Efter lunch kan det komma någon solglimt men då och då under sena eftermiddagen och kvällen släpper molnen ur sig en del igen. Någon enstaka minusgrad i början och slutet av dagen, men upp till 4 grader varmt på eftermdidagen matchas av vind från söder och sydost.

SJUNGIS startar kl 10 på förmiddagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

STUDIEHJÄLP ges på Arboga stadsbibliotek kl 15.30 - 16.30. Det kan vara svårt med ord och begrepp ibland, speciellt om man inte har svenska som modersmål. Man kan behöva få tips om studieteknik eller hjälp med svenska språket. Den som vill ha hjälp av bibliotekspersonal välkomnas tisdagar mellan 16 och 17. Den här studiehjälpen är framförallt för dem som studerar svenska som andra språk, eller studerar på grundnivå, komvux eller högskola.

BJÖRKARNAS DAL. Björn-Owe Andersson är konstnär och väljer sina motiv i naturen. Hans utställning Björkarnas Dal har har öppet kl 17-30 - 19 denna onsdag i Galleriet på Arboga Biblotek. Björn-Owe Andersson är bildkonstnär, grafiker,
akvarellist, född 1953 på Mörkö och bosatt i Västerås.

CAPTAIN MARVEL Så heter flmen (bilden ovan) kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Carol Danvers blir en av universums mäktigaste hjältar när Jorden hamnar mitt i ett galaktiskt krig mellan två utomjordiska raser. Denna händelse är början på historien om en av dom mäktigaste hjältarna som någonsin
funnits.

FILMEN visas i 3D i kväll. För regin står Anna Boden och Ryan Fleck. Skådespelare: Brie Larson, Gemma Chan, Lee Pace, Djimon Hounsou, Ben Mendelsohn, Samuel L. Jackson och Jude Law. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 13

__________________________

TISDAGEN den 12 mars blir det en eller flera minusgrader hela dagen. Men vinden kommer inte att vara lika elak som i går. Och dessutom kommer solen att visa sig, framför allt på förmiddagen.

ÖPPET VARDAGSRUM är namnet på den verksamhet som pågår mellan kl 14 och kl 17 på tisdagarna i serveringsvåningen i Pingstkyrkan i Arboga, med ingång från baksidan och skyltat från Herrgårdsgatan. Öppet Vardagsrum innebär gemenskap för alla Arbogabor av olika generationer, fika till självkostnadspris, en liten sångstund, miniloppis till förmån för Kafrinas help och lekrum för barnen.

MITT PÅ DAN-TRÄFF. Kl 14 börjar också en så kallade Mitt på da´n träff i Örtagådskyrkan vid Nygatan i Arboga. Dessa samlingar brukar börja med något sånginslag. Därefter får dagensgäst/gäster ordet och ibland även tonen. Sedan förflyttar man sig till serveringslokalen för gemenskap vid kaffeborden och den sedvanliga lotteridragningen. Efter ca två timmar avslutas samlingen.

STUDIEHJÄLP ges på stadsbiblio-teket kl 16. Det kan vara svårt med ord och begrepp ibland, speciellt om man inte har svenska som modersmål. Man kan behöva få tips om studie-teknik eller hjälp med svenska språket. Den som vill ha hjälp av biblio-tekspersonal välkomnas tisdagar mellan 16 och 17. Den här studiehjälpen är framförallt för dem som studerar svenska som andra språk, eller studerar på grundnivå, komvux eller högskola.

HARRY HOLM 2019 03 12

___________________________

 

 

 

MÅNDAGEN den 11 mars kommer det att vara strålande solsken i
Arbogatrakten, några minusgrader på förmiddagen och nollgradigt på
eftermiddagen. Vinden blir inte jättestark men eftersom den kommer från nordnordöst så tänker jag på Sibiriren och varnar för den ändå. Och längre ner i spalten får du veta varför riksdagsmännen inte längre får läsa Arboga Tiding.

BJÖRKARNAS DAL. Björn-Owe Andersson är konstnär och väljer sina motiv i naturen. Hans utställning Björkarnas Dal har öppet kl 17-30 - 19 denna måndag i Galleriet på Arboga Biblotek. Björn-Owe Andersson är bildkonstnär, grafiker,
akvarellist, född 1953 på Mörkö och bosatt i Västerås.

I BÖRJAN I arbetade han mest med oljemålningar och grafik, men på 90-talet väcktes intresset för akvarell. Hans motivval kommer alltså från naturen, han målar ofta björkar. Hans måleri ställs nu ut i Arboga till och med den 23 mars.

INGEN ARBOGA TIDNING. Riksdagsmännen kan inte längre sitta i
klubbrummet och läsa Arboga Tidning. Inga andra lokaltidningar heller. Det gäller tydligen att få de styrande att helt slippa tänka på landsorten.

INTE NOG MED att byråkraterna struntar i "vischan", nu har de alltså tvingat riksdagsmännen att göra detsamma. Det är Anders Hagquist som kommit med idén och fått den genomförd. Han är riksdagens kommunikationschef. Ja, du läste rätt. En kommunikationschef som vill minska möjligheten till kommunikation!

JAG GILLAR verkligen vad Erik Fichtelius skrev i tidskriften Fokus under rubriken "Världens dummaste besparing".
- Vad är det för likhet mellan en fånge på anstalten i Österåker och en
riksdagsledamot på Helgeands-holmen?
- Båda är utan dagstidningar!

HARRY HOLM 2019 03 11

____________________________

RIM OCH RESON

Har zappat från kanal till kanal
ett par veckor i sträck,
sett mången målgång och final.
Är faktiskt annars rätt väck
i vinteridrottens värld.
Förstod dock när Vasaloppsvinnaren kom
i mål - att Norska Mästerskapen är vad det handlat om
i teve den senaste tiden...
som nu tack och lov är förliden.

___________________________

HELGEN ÄR HÄR och det betyder att jag skriver en kristen betraktelse, som jag brukar göra.

Första söndagen i fastan
Prövningens stund

Frestelser utsätts vi alla för. Stora som små frestelser. Frestelsen att se en film på TV när man egentligen borde ringa eller besöka en gammal släkting eller någon annan ensam medmänniska.
För att ta ett exempel.

I början av Matteus fjärde kapitel får vi läsa om hur Jesus av Anden förs ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.
När Jesus fastat i 40 dygn, alltså både dagar och nätter, så blev han hungrig, berättar evangelisten.
Då sa frestaren, djävulen:
– Du som är Guds son behöver ju bara säga till så blir den här stenen till bröd.
Det var då Jesus svarade:
Människan lever inte bara av bröd utan av Guds ord. Ja, det står till och med "av varje ord" som utgår ur Guds mun.

Gud talar till oss på olika sätt och i många sammanhang.
Också den här helgen har vi i vår trakt många tillfällen att höra Guds ord i kyrkorna .
En av dem som verkligen "lever ut" Guds ord till oss är örebroaren Birger Skoglund..
Även om jag oftast finner Guds ord hemma vid köksbordet, med Bibeln uppslagen, så måste jag erkänna att när Birger Skoglund talar, då får orden i Bibeln en extra dimension.
Därefter har djävulen mindre chans att prägla ditt liv.

Jag ber: Herre, ge oss nåd att följa Dig, så att vi med Din kraft kan stå emot ondskan attacker. I Jesu namn, Amen.

HARRY HOLM 2019 03 09

___________________________

FREDAGEN den 8 mars fortsätter gårdagens och nattens regn som om ingenting hänt. Hela dagen. Med upp till 5 plusgrader finns det ju fördelar med blötan, speciellt om vi kallar det för vårregn.

VÅRVINDAR FRISKA väntas, men dock inte friskare än att de kallas lätt bris från söder på förmiddagen. Under de första eftermiddagstimmarna vänder vinden till västnordväst. Och när det skett, då friskar det i ordentligt. Vad sägs om 7-8 sekundmeter fram till mörkrets inbrott... då regnet i stället äntligen har slutat falla.

KLAPP OCH KLANG pågår mellan 9.30 och 10 idag i Trefaldighetskyrkan vid Järntorget i Arboga. Klapp & Klang är en gudstjänst på barnens villkor som bygger på sång, musik och rytmik. Klapp & Klang är till för barn från 0 år och uppåt, som tillsammans med vuxna sjunger sånger, visor, ramsor och använder rytminstrument.

MASKOTEN Grålle får barnen träffa vid varje Klapp och Klang-gudstjänst. Efteråt är alla välkomna till Trefaldig-hetsgården och Öppet Kyrkis där
man umgås, leker, pysslar och fikar.

CAPTAIN MARVEL Så heter flmen (bilden ova) kl 19 i kväll på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Handlingen: Carol Danvers blir en av universums mäktigaste hjältar när Jorden hamnar mitt i ett galaktiskt krig mellan två utomjordiska raser. Denna händelse är början på historien om en av dom mäktigaste hjältarna som någonsin
funnits.

FILMEN visas i 3D i kväll, fredag. För regin står Anna Boden och Ryan Fleck. Skådespelare: Brie Larson, Gemma Chan, Lee Pace, Djimon Hounsou, Ben Mendelsohn, Samuel L. Jackson och Jude Law. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 08

___________________________

TORSDAGEN den 7 mars fortsätter den gångna nattens regn i stort sett hela
dagen... för att inte tala om kvällen.
För det mesta kommer temperaturen att ligga på 2-3 plusgrader. Den svaga vinden kommer från sydost.

BABYCAFÉ är det idag kl 09.30 - 12 i Trefaldighetsgården. Babycafé med
babysång är en lite lugnare mötesplats för de riktigt små barnen, 0-2 år och deras vuxna. Man sjunger och spelar
tillsammans, ingen förkunskap behövs och babysången är kostnadsfri. Det finns också möjlighet att umgås, leka och fika till självkostnadspris.

LUNCHORGEL. På torsdagar kl 12.10 arrangeras så kallad lunchorgel i Heliga Trefaldighets kyrka. Det går där att köpa soppa för 30 kr under tiden man njuter Magnusson-orgel, som trakteras av Hanna Drakengren. Det blir blandad orgelmusik dessa torsdagar.Arrangemanget är gratis men det tas upp en kollekt vid utgången, pengar som går till musikverksamheten i församlingen.

SLÄKTFORSKNING. Det är Öppet Hus i Arboga biblioteks släktforskarrum kl 16 idag torsdag.
Arrangerande Västra Mälardalens Släktforskare förklarar: Vi hjälper varandra att lösa problem i släktforskningen. Kom gärna även om du inte har egna problem men kanske lösningen för andra. Kom när du vill mellan klockan 16.00 och 19.00.

HARRY HOLM 2019 03 07

_________________________

ONSDAGEN den 6 mars kommer nattens kyla att långsamt ge med sig.
Under förmiddagen stiger termometern med någon grad per timme så att det är nollgradigt från 14-tiden. Vinden ska vara svag. Sent i kväll och natten till torsdagen får vi plusgrader och snöblandat regn här i Arbogatrakten.

SJUNGIS startar kl 10 på förmid-dagen idag, i Örtagårdskyrkan vid Nygatan. Det innebär sånger och ramsor för barn 0-5 år tillsammans med föräldrar. Lek och fika följer efteråt.

STÄNGD BASSÄNG. Onsdagen den 6 mars kommer Ekbacksbadets undervisningsbassäng att vara stängd från klockan 10.00 till 16.00 på grund av ett rörbyte.

MATSVINNET. De i kommunerna i länet som arbetar med frågor kopplat till matsvinn befinner sig på Slottet i Västerås i eftermiddag. Där genomförs ett seminarium som heter "Minska matsvinn i praktiken - med fokus på det 12:e globala hållbarhetsmålet".

KONFERENSEN ska ge inspiration från inovativa restauranger, information om så kallad "nudging" och så lämnas exempel på pågående arbete inom Västmanlands län för att minska matsvinnet. Det utlovas också "verktyg för hur du kan arbeta med matsvinnet i praktiken".

HARRY HOLM 2019 03 06

___________________________

TISDAGEN den 5 mars är här och när Arboga börjar vakna har nattens snöfall upphört. Nu väntar en dag med 1-3 minusgrader och sedan en betydligt kallare kväll och natt. Vinden från nordnordöst kommer inte att vara särskilt snäll.

GRATIS TEATERBUSS. Marika Lagercrantz spelar Kapten Nemo i föreställningen "En världsomsegling under havet". I Västerås alltså. Men förfäras ej av det geografiska avståndert. Nu erbjuder Västmanlands Teater fria teaterbussar från Arboga och från länets kommuner till föreställningen den 24 mars.

DET ÄR för att öka tillgängligheten som Västmanlands Teater ordnar med fria teaterbussar. Bussarna hämtar bl.a. upp från Arboga (Järnvägsstation), Kungsör (Järnvägsstation) och Köping (Tågstationen). Men det gäller att man bokat biljett (och därmed resa) senast den 15 mars.

PJÄSEN DÅ? Jo, så här är handlingen i "En världsomsegling under havet": När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan.

HARRY HOLM 2019 03 05

___________________________

MÅNDAGEN de 4 mars blir det i Arbogatrakten regn och slask och en plusgrad hela dagen. Vinden väntas vara svag.

VIS-SKATTEN. Kl 14 denna måndag är det allsång för daglediga med Helena Olson Brink och Grabbarna. Platsen är IOGT-lokalen vid Storgatan 10.

BIO KONTRAST. På Folkan i Medborgarhuset i Arboga börjar i kväll kl 19 filmen "Sorry to bother you". Handlingen: Telefonförsäljaren Cassius Green lär sig ett magiskt knep för att nå framgång på jobbet. Han blir snabbt befordrad och dras med i en
girighetsspiral utan slut.

BOOTS RILEY har hyllats för sin bestialiska regidebut som bjuder på skarp satir, vanvettig humor och helt obeskrivliga vändningar. Filmen är 1 timme och 51 minuter lång och tillåten från 11 år. Biljetten kostar bara 50 kronor. För Bio Kontrast har nästan alltid ett människovänligare pris.

HARRY HOLM 2019 03 04

____________________________

RIM OCH RESON

I bondepratiken, var det nån som sa,
är Vårmånad namnet för mars.
På fredagen stämde det bra.
då strålade solen bevars.
Men på söndag bör mars byta ut
smeknamnet Vårmånad fort,
för då är det roliga slut,
och vårkänslorna regnar bort.

____________________________

Helgen är här och jag publicerar då som vanligt en så kallad betraktelse. Och börjar - också som vanligt - med ett Bibelord:

EVANGELIUM
enligt Markus 10:32-34:

De var nu på väg upp mot Jerusalem, och Jesus gick först. De var fyllda av bävan och de andra som följde med var rädda.
Då samlade han de tolv och talade om för dem vad som skulle hända med honom:
"Vi går nu upp till Jerusalem. Människosonen skall utlämnas åt översteprästerna och de skriftlärda, och de skall döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna, som skall göra narr av honom och spotta på honom, prygla honom och döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå."

Fastlagssöndagen
Kärlekens väg

FÖR OSS kan Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen också vara kalasdagarna före den långa fastan.
I sydligare länder är det karneval, ett ord som kommer av det latinska uttrycket carne vale som betyder "farväl kött".
Det här är hos oss av gammalt den rätta tiden för fettisdagsbullar, semlor.

TEMAT för Fastlagssöndagen i Kyrkoåret är "Kärlekens väg". Och jag hittade ett citat som i sammanhanget fyller sin plats:

Kärlek är att stanna kvar,
att inte överge någon när en relation tappar färgen,
att inte svika kallelsen när motgångarna hopar sig,
att inte vända i uppförsbacken.

Amen

HARRY HOLM 2019 03 03

___________________________

LÖRDAGEN den 2 mars blir solig i Arbogatrakten. Vid niotiden på förmiddagen börjar plusgraderna och de kommer att vara fem och sex stycken frampå eftermiddagen. Vinden från västsydväst kommer att kännas lite. Men alltid går det att hitta lä någonstans, för den som önskar sola sig. Och det är bäst att passa på att göra det idag, för morgondagen innehåller mycket regn och rusk.

SPORTLOVET. Extraöppet i Teknikbacken är det, från kl 10 till kl 16, både lördag och söndag. Och så ordnas en individuell schacktävling, i IOGT-NTO:s lokaler (Storgatan 10).
Arrangemanget pågår kl 09.00–13.00, med inskrivning kl 09.00–09.30. Arrangör är Arboga schackklubb.

LEGO FILMEN nr 2 börjar kl 15 idag på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. I denna uppföljare återförenas Bricksburgs hjältar för ett nytt, actionspäckat äventyr för att rädda sin älskade stad. Den här gången hotas de av LEGO DUPLO-inkräktare från yttre rymden som förstör allt i sin väg snabbare än invånarna hinner bygga upp det på nytt.

KAMPEN för att besegra inkräktarna och återställa lugnet i LEGO-universumet tar Emmet, Lucy, Batman och deras vänner till nya outforskade världar. Det kommer krävas mod, kreativitet och mästerbyggar-skills för att visa hur speciella de verkligen är. Filmen visas i 2D. Svenskt tal. Biljettpris: 80 kronor.OPERA I ARBOGA. Kl 19 är det opera på Folkan i Arboga. Regementets dotter ärr en italiensk opera, som handlar om Marie, som hittas som spädbarn av godhjärtade soldater. De uppfostrar henne som sin egen dotter. Marie träffar tyrolaren Tonio och de blir djupt förälskade. Marie har dock lovat att gifta sig med någon ur regementet. För att komma nära sin älskade, tar Tonio värvning i regementet.

EN DAG DYKER Markisinnan av Berkenfield upp i byn och menar att hon är släkt med Marie. Hon tar Marie till slottet, där hon ska uppfostra henne till en fin dam och hitta en lämplig
make åt henne. Med sorg i hjärtat måste Marie lämna sina soldater. När giftermålet med en ung greve närmar sig, gör regementet allt de kan för att stoppa det.

BEL-CANTO-stjärnorna Pretty Yende och Javier Camarena skapar tillsammans en gnistrande festföre-ställning. Stjärnskottet Pretty Yende (bilden ovan) gjorde succé i Kärleksdrycken och är här tillbaka i Donizettis härliga opera. Här ses Stephanie Blythe som den bisarra markisinnan av Berken-field. Enrique Mazzola dirigerar. Det här är en samproduktion mellan Metropolitan-operan, Royal Opera House i London och Wiener Staatsoper i Wien. Längd: 2 timmar och 55 minuter, inklusive paus.

HARRY HOLM 2019 03 02

___________________________

RIM OCH RESON

Risken för Alzheimers halveras för den
som går på teater på fritiden,
eller spelar och läser, tror forskarn idag.
Kanske räcker det med att skriva -
som jag.

____________________________

FREDAGEN den 1 mars är vi i Arbogatrakten inne i en period med kalla nätter. Idag kommer kvicksilvret inte över på plus förrän vid 10-tiden på förmiddagen. Men sedan väntas både 3 och 4 plusgrader. Vinden blir svag. Dessutom ska det vara strålande solsken efter lunch.

SPORTLOVET lider mot sitt slut. I Ishallen är det allmänhetens åkning idag, fredag, 08.30–10.00 med puck och klubba, 10.10–11.30 utan puck och klubba. Arboga Alpina håller
extra öppet i Teknikbacken kl.14-21. Gluggen har öppet 17-22 idag.

KÄPP-HÄST-LÄGER arrangeras vid ridskolan Adolfsberg i Arboga fredag och lördag 1-2 mars. Det är för alla åldrar! Låna eller ta med egen käpphäst, skriver arrangörerna, som också nämner att det finns ett antal käpphästar att köpa i cafeterian för 200 kr/st. Det är samling där i cafeterian kl 17 idag.

KVÄLLEN bjuder på mat, träning med käpphästarna, lek och film. Dag 2 startar med frukost och därefter uppvisning/tävling med käpphästarna. Alla deltagare får rosett! Kostnad: 120 kr utan övernattning, 150 kr med övernattning. Ledare är Pernilla Ekström-Godi.

FÖRSTA FILMEN. Röjar-Ralf kraschar internet. Så heter filmen kl 17.00 idag på Folkan i Medborgarhu-set i Arboga. I detta nya äventyr från Disney lämnar Ralph och Vanilja sin spelhall och beger sig in i den outfors-kade, vidsträckta och spännande internetvärlden, som kanske eller kanske inte kommer överleva Ralfs röjande.

BRÅKSTAKEN Ralf och hans kompis Vanilja von Sockertopp, båda två från videospelsvärlden, sätter allt på spel när de ger sig ut på ”world-wide-webben” för att leta reservdelar till Vaniljas videospel, Sockerkick. De visar sig vara svårare än de tror och tillsammans måste de ta hjälp av internets invånare för att hitta det de letar efter. Filmen är tillåten från 7 år.. Biljetten kostar 80 kronor.

ANDRA FILMEN för dagen börjar
kl 19 på biografen i Medborgarhuset i Arboga. Den heter Instant Family.
Handlingen: När Pete och Ellie bestämmer sig för att skaffa familj vill de göra det genom adoption. De får träffa en syskontrio bestående av bland annat en rebellisk 15-åring och över en natt går de från noll barn till tre.

NU MÅSTE Pete och Ellie, under hysteriska former, snabbt lära sig att vara föräldrar med förhoppningen om att snart bli en familj. Instant Family är
inspirerad av regissören Sean Anders verkliga liv. Skådespelare är Rose Byrne, Mark Wahlberg med flera.
Den två timmar långa filmen är tillåten från 7 år och biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 01

___________________________

 

____________________________
*****************************
_____________________________

SALT SALT SALT SALT SALT

JAG HAR meddelat JO - Jusititeombudsmannen - information om vad generaldirektören för Livsmedelsverket ställt till med.
Han har skrivit under en livsfarlig artikel, som bl.a. innehöll fölljande lögnaktiga mening: "Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikoyckor."

DET gått en vecka drygt sedan den falska nyheten om att salt skulle var livsfarligt spreds i svenska media. Och än har - vad jag vet - ingen krävt upphovsmännens, främst Livsmedelsverkets chefs, avgång. Skandal.

TISDAGEN den 19 maj svämmade press, radio och tv över av det som stod i en oseriös artikel i Svenska Dagbladet, författad av bl.a. chefen för Livsmedelsverket. Han påstod i slutet av texten att det dör fler av salt i Sverige än i trafiken.

VISSERLIGEN framgick det i ett avsnitt att han menade antalet som dör i stroke och hjärtinfarkt. Och i en intervju nämnde han faktiskt också den stora boven sockret. Men han nämnde inte rökningen. Utan allt framställdes som att högt blodtryck och dess följder helt var saltets fel. Och det är helt galet.

FÖR UTAN SALT dör man. Mot högt blodtryck hjälper kalk.
- Så har vi högt blodtryck. En av mina favoriter!, konstaterade dr Joel Wallach i ett föredrag i USA för några år sedan.

OCH SÅ fortsatte han:
- Det är ett av de tillfällen då läkarna säger till dig att sluta med olika saker t. ex. salt. De är dummare än kor för vad är det första vi sätter ut till kreaturen? Ett saltblock. Annars dör de. Man försöker inbilla oss att vi inte behöver salt. Du ska tro att du får allt du behöver i din sallad, i brödet osv. Tro inte på det heller!

KOM IHÅG att folken som lever länge lägger en stor bit salt stor som en druva i teet och de dricker många koppar om dagen. De lever på höga höjder, där det är väldigt torrt, de måste hålla kvar vätska. De sätter även till smör i teet!!

LÄKARNA, som lever tills de är 58 år, säger inget salt, inget smör. De som lever tills de är 140 använder både salt och smör i teet.
Vid ett försök i USA med personer med så kallat obehandlingsbart högt blodtryck, gav man hälften saltfattig kost. Alla dog.

DEN ANDRA hälften av försökgruppen fick äta som vanligt men med dubblat intag av kalk. Det försöket fick avbrytas efter sex veckor, för då hade ingen längre högt blodtryck.

Läs gärna mer på
www.arbogasidan.se/halsa2.html#kalk

HARRY HOLM 2015

_____________________________


EN GAMMAL HÖRNA MED EN SORTS PROGRAMFÖRKLARING

DET HÄR SKRIVS NÄR DET ÄR FREDAG den 11 november 2011. Alltså 111111. En dag då många gifter sig och då enligt mayaforskare etc en ny tidsålder skall börja.
Efter en tid av tekniska problem uppdateras nu åter den här sidan, nät-tidningen arbogasidan.se, som utger sig för att vara ett komplement till andra tidningar och säger sig ha material som man inte finner i andra media.

NU FINNS sedan länge bloggar överallt och i linje med programförklaringen ovan har därför Holmen-Bloggen lagts ner.
Jag återgår i stället till den vardagsjournalistik som jag i decennier dagligen ägnade mig åt i Nerikes Allehanda.

FÖRE MIG var det Harry Hjörne som odlade denna konst.
Denne legendariske chef för Göteborgs-Posten hade jag förmånen att få äta lunch med på Långedrag för 50 år sedan.
Min dåvarande chef på Arboga Tidning, Tord Wallström, hade nämligen sänt dit mig på en kommun-reporter-kurs.

HARRY HJÖRNE skaffade sig 1957 en spalt vid sidan om sin ledare, "Små, små ord av kärlek". Den dikterade han dagligen, strax före pressläggningen.
"Detta bidrager till att jag kan skriva om allting. Ingenting är för stort och ingenting är för litet", förklarade han.

HAN SKREV sina små ord sju dagar i veckan. De sista var införda samma vecka som han avled i feberuari 1969, läser jag i bokverket Den svenska pressens historia.
Lika flitig och seglivad kan jag inte lova att Harrys Hörna blir.
Men man vet ju aldrig.

HARRY HOLM 2011-11-11

_________________________________

ARBOGASIDAN
Ansvarig utgivare: Harry Holm

E-mail: harry@holm.tf

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

-----------------------------------------

ARKIV

ARKIV FEBRUARI 2019

ARKIV JANUARI 2019

ARKIV NOVEMBER
DECEMBER 2018

ARKIV OKTOBER 2018

ARKIV SEPTEMBER 2018

ARKIV JULI AUGUSTI 2018

ARKIV JUNI 2018

ARKIV MAJ 2018

ARKIV APRIL 2018

ARKIV MARS 2018

ARKIV FEBRUARI 2018

ARKIV JANUARI 2018

ARKIV DECEMBER 2017

ARKIV NOVEMBER 2017

ARKIV OKTOBER 2017

ARKIV SEPTEMBER 2017

ARKIV AUGUSTI 2017

ARKIV JULI 2017

Maj - Juni 2017

APRIL 2017

ARKIV MARS 2017

ARKIV FEBRUARI 2017

ARKIV JANUARI 2017

ARKIV DECEMBER 2016

ARKIV NOVEMBER 2016

ARKIV OKTOBER 2016

ARKIV SEPTEMBER 2016

ARKIV AUGUSTI 2016

ARKIV JULI 2016

ARKIV JUNI 2016

ARKIV MAJ 2016

ARKIV MARS APRIL 2016

ARKIV FEBRUARI 2016

ARKIV JANUARI 2016

ARKIV DECEMBER 2015

ARKIV NOVEMBER 2015

ARKIV OKTOBER 2015

ARKIV SEPTEMBER 2015

ARKIV JULI-AUGUSTI 2015

ARKIV JUNI 2015

ARKIV MAJ 2015

APRIL 2015

MARS 2015

FEBRUARI 2015

JANUARI 2015

ARKIV DECEMBER 2014

ARKIV NOVEMBER 2014

ARKIV OKTOBER 2014

ARKIV SEPTEMBER 2014

ARKIV AUGUSTI 2014

ARKIV JUNI JULI 2014

ARKIV MAJ 2014

ARKIV APRIL 2014

ARKIV MARS 2014

ARKIV FEBRUARI 2014

ARKIV JANUARI 2014

ARKIV NOV-DEC 2013

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2013

ARKIV MARS APRIL 2013

ARKIV FEBRUARI 2013

ARKIV JANUARI 2013

ARKIV DECEMBER 2012

ARKIV NOVEMBER 2012

ARKIV OKTOBER 2012

ARKIV SEPTEMBER 2012

ARKIV AUGUSTI 2012

ARKIV SOMMAREN 2012

 

ARKIV T O M JUNI 2012

ARKIV MARS-APRIL 2012

ARKIV FEBR 2012 KLICKA HÄR

ARKIV JANUARI 2012

ARKIV T.O.M. DEC 2011

 

------------------------------------------

LÄNKAR

BIBELORDET / BÖCKER & LÄSTIPS / MUSIK & SKIVTIPS
SIDOR OM HÄLSA / ARKIV = TIDIGARE ARBOGASIDOR


HÄRJEDALEN HEDE JAKT MM -
FESTIVAL-SAJTEN

HEDE ORD & TON
Musik och litteratur

KLICKA HÄR
för att lyssna och läsa

---------------------------------------

VANLIGA NYHETER
FRÅN ARBOGA
Sök dig också till :
magazin24.se/nyheter/arboga/

________________________

 

__________________________

ARKIV HÖSTEN 2013

ARKIV SOMMAREN 2013

ARKIV MAJ 2012

ARKIV MARS APRIL 2012

ARKIV JAN 2012

ARKIV
T O M DEC 2011

ARKIV T O M 2010-12-31

ARKIV t o m juli 2010

ARKIV 2009

April-juni

Jan-april

ARKIV
dec 08 - jan 09

ARKIV
ARTIKLAR 2008:

Från årskiftet till augusti
KLICKA HÄR!

Augusti - oktober 2008
KLICKA HÄR!

Oktober - december 2008
KLICKA HÄR!

________________________

Har du kollat på våra hälsosidor?
Nytt:
Det hjälpte mot kronisk förstoppning
.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

_____________________________

Alla sjukdomar är
BRIST-
SJUKDOMAR
enligt Dr Joel WALLACH
som också är agronom och veterinär samt en erfaren obducent vad gäller djur och människor.

Om du inte har tid eller lust att läsa detaljerna på @rbogasidans hälsosidor
www.arbogasidan.se/halsa
kommer nedan ett sammandrag.

MEN KOM IHÅG:
Om du är sjuk, kolla först med den vanliga vården!

För som vanligt vill @rbogasidan vara ett komplement.

DÄR REKOMMENDERAR
DR WALLACH FÖLJANDE VITAMINER, MINERALER ETC för att förebygga och lindra nedanstående krämpor:

CANCER
A. 10.000 mg C-vitamin/dagligen (enligt Linus Pauling, dubbel nobelpristagare) för att behandla och förhindra cancer;
eller
B. E-vitamin + betakaroten + selen
De som ätit detta i 5 år hade
9% mindre av alla sjukdomar
13% fler överlevde räknat på alla sorts cancer
20% fler överlevde räknat på magcancer

ARTRIT HÖFTER KNÄN (OSTEOPOROS=KALKBRIST)
Kycklingprotein
en rågad tesked kycklingbrosk i apelsinjuice på morgonen = smärtan borta på 10 dagar.
(dos 30 ml/kg kroppsvikt)

ALZHEIMERS
Höga doser av E-vitamin + Låga doser av vegetabilisk olja

NJURSTEN Kalk + magnesium + bor

BRUSTEN ARTÄR Kopparbrist
GRÅA HÅR Kopparbrist
RYNKOR Kopparbrist
ÅDERBRÅCK Kopparbrist

HJÄRTATTACK mm förebyggs med kolloidal selen

ÅLDERSFLÄCKAR
är tecken på selenbrist (kan också vara tecken på kommande hjärtattack)
Med kolloidalt selen är åldersfläckarna borta på 6 månader.

DIABETES
Vanadin + krom
Eller
diet (under läkarkontroll) enl Karlshamns sjukhus, föda som innehåller
25% protein 25% kolhydrater och 50% fett

SKALLIGHET Tennbrist

DÖVHET Tennbrist

SEXLUST-BRIST Borbrist

DÅLIGT LUKT- OCH SMAKSINNE Zinkbrist

HOPSJUNKET TANDKÖTT Kalkbrist
HÖGT BLODTRYCK Kalkbrist
RYGGVÄRK Kalkbrist + ev kopparbrist

BRUSTNA NAGELBAND Brist på Omega 3
SPRICKOR I HUDEN Brist på Omega 3
BLODPROPP Brist på Omega 3
STROKE Brist på Omega 3

Allt enligt dr Walach - som anser att 147 olika sjukdomar beror på kalkbrist.

LÄS MER PÅ:
www.arbogasidan.se/halsa
__________________________

OM ARBOGASIDAN.SE

Ansvarig utgivare: Harry Holm
__________________________

E-mail:
harry@holm.tf

© Text och bild är skyddade av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan: www.arbogasidan.se

___________________________

DET DÄR MED COOKIES

Vad säger lagen om Cookies?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas.

Enligt den nya lagen ska alltså alla som besöker en webbplats informeras om så kallade cookies, vad de används till och hur man kan vägra cookies.

En cookie är en liten textfil som lagras i datorn, och som www.arbogasidan.se använder för att få statistik om användandet av våra sidor. Det är alltså statisti-kcookie som sätts för att vi skall veta hur många besökare webbsidorna har.

En Cookie kan inte starta program och innehåller inte virus.

Hur du slipper cookies
De flesta webbläsare (t.ex. Internet Explorer och Netscape) tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte.
 
Gör så här om Du tycker att det är viktigt att slippa cookies:

Netscape: Gå till eller välj edit/preferences/advanced. Här anger du inställningarna för Cookies.

Internet Explorer 6.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Privacy och ange inställningar för att hantera Cookies. Här kan du enkelt ange i vilken utsträckning du vill tillåta Cookies.

Internet Explorer 5.0: Gå till och välj, Tools/Internet Options/Security och sätt dina inställningarna för cookies. Du kan välja mellan att tillåta cookies eller att inte tillåta cookies överhuvudtaget.

Internet Explorer 4.0: Gå till och välj View/Internet Options/Advanced och välj om du vill tillåta cookies eller inte.

Hur ta bort cookies som redan finns i datorn?
För att ta bort dina befintliga cookies stänger du först ner webbläsaren.
I Netscape går du in i cookies.txt-filen och slänger dina cookie-filer.
I IE sparas cookies i en mapp eller katalog under Documents and Settings.

Sammanfattningsvis
www.arbogasidan.se använder sig av cookies. Cookien innehåller ingen personinformation, och vi använder den bara för att se hur många som besöker sidan.

Vill du inte tillåta lagring av någons cookies på din dator kan du alltså stänga av det i din webbläsares inställningar. Detta påverkar inte dina möjligheter att läsa information på exempelvis
www.arbogasidan.se

*

6 kap. 18 § lagen om elektronisk kommunikation

Elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt.

Mer information hittar du på Post- och Telestyrelsens hemsida.   
   
wrap-script-literals: no  

wrap-script-literals: nowrap-script-literals: no

 

_______________________________

ARKIV MARS 2019

_______________________________

Närbild på Arboga i vårens tid

FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Nu är Arne tillbaka igen
med sina fina Arbogabilder

Det har varit uppehåll ett tag, i Arne Gripenheds svit av bilder från den vackra staden Arboga. Men nu är både han och hans kamera tillbaka i den västmanländska småstaden, så att vi får njuta av fotografierna - varav vårens första kommer här ovan.

TEXT. HARRY HOLM / FOTO: ARNE GRIPENHED

_______________________________

Edit Piafs sånger fängslade i Arboga

Arboga Musikförening presenterade på onsdagens eftermiddagen en strålande föreställning med många sånger ur Edit Piaf välkända repertoar. Detta i Medborgarhuset och med Karin Grönberg (bilden ovan) som leading lady.

Det var inte svårt att föreställa sig att Edit Piaf själv gästade arbogascenen. En gammaldags restaurangtrio med Jan Bûlow piano, Ingrid Lindström violin och Agneta Ölund cello, skapade en perfekt ljudmiljö till Karin Grönberg, som i svart enkel klänning gav oss den sorgliga historien om” den lilla sparven.”
Det är något speciellt med franska texter och melodier, som under årens lopp blivit var mans egendom; de berör oss lika mycket som sagan om Edit Piafs intensiva liv.

Je ne regrette rien
Ett tiotal melodier som Je ne regrette rien, Milord och La vie en rose framfördes med en lika stor innerlighet som Piaf själv brukade göra.
Vid avslutningen, där vi hörde en inspelning av Piafs egen röst, kände vi att Karin Grönberg är en utmärkt skicklig sångerska som gestaltat henne strålande. Vi är glada att vi fick fångas att hennes magi under en nostalgisk timma.
Konserten är ett led i Arboga Musikförenings satsning på konserter för daglediga och uppskattades mycket av den rörda publiken.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON 2019 03 27

_______________________________

Vill kartlägga våren
i Västmanlands län

Vi är många som tittar efter tussilago eller vitsippor i diken och slänter just nu. Vår rundtur i förrgår kväll gav inte ens en tussilago. Nu vill i alla fall Länsstyrelsen ha vår hjälp att kartlägga våren.

Hur ser det ut hos dig – ligger snön fortfarande djup eller har de första vårblommorna redan börjat titta fram?
Genom att rapportera in var och när du ser dina vårtecken kan du hjälpa Länsstyrelsen att kartlägga vårens framfart. Det berättar Henrik Berg, som är naturvårdshandläggare.
- Tiderna för olika växters blomning, lövsprickning och lövfällning är anpassade efter vädrets växlingar under året, fortsätter han. En trolig effekt av den pågående klimatförändringen är att vårtecknen kommer allt tidigare, men mycket tyder på att även hösttecknen dyker upp tidigare.

Naturens Kalender
För att få mer kunskap om hur klimatförändringen påverkar växter och djur i Sverige finns webbplatsen "Naturens kalender". Där kan frivilliga göra en stor insats för forskningen om klimatförändringar genom att varje år rapportera in när några lätt igenkännliga vår- och hösttecken syns i naturen.
Alla välkomnas att bli rapportör. På webbplatsen finns mer information om hur man anmäler sig, vad och hur man ska rapportera och varför det är viktigt. Platsen att du rapportera från väljer man själv, det kan vara runt husknuten eller i favoritskogen. (Naturens kalender finns även som app och du laddar ner den gratis från Google Play och App Store.)

Hoppas fler vill hjälpa till
Dessa observationer av vår- och hösttecken används inom Länsstyrelsens miljöövervakning som hoppas att fler västmanlänningar vill hjälpa till med att följa och rapportera årstidernas växlingar.
Naturens kalender drivs av Svenska fenologinätverket, som är ett samarbete mellan flera universitet, myndigheter, föreningar och frivilliga. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är huvudman för nätverket.

HARRY HOLM 2019 03 27

______________________________

Tonsnubblarna satte fart
på statspensionärerna

Statspensionärerna i Arboga har haft månadsmöte. Och då satte Tonsnubblarna bestående av två damer och fyra herrar verkligen fart på mötet med sin härliga toner och texter.

Efter sedvanliga förhandlingar med information var det dags för Tonsnubblarna från Köping att inta scenen. Gruppen består av Birgitta dragspel, Kerstin gitarr, Ingvar fiol, Bosse L och Bosse gitarr samt Göte sångsolist.
Repertoaren bestod av många välkända toner från Sven Ingvars repertoar men även lustiga texter om pensionärlivet och och en text på dalmål om svenska Anna.
Det var ingen svårighet att få de många åhörarna med på noterna och de välkända valserna klingade ut genom fönstren till förbipasserande.
Vid månadsmötet i april visas kläder från POP:S.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Det blir ett Arboga Meet i år också

Traditionen fortsätter. det blir ett Arboga Meet i år också, ännu ett av de tillfällen då Arbogaborna går man ur huse och många tillresta kommer för att skåda grannlåten.

Sleepy Town Cruisers arrangerar i år Arboga Meet den 29 juni. Då kan man som vanligt se de vackra amerikanska veteranbilarna när de ställs ut på Stora Torget och på Järntorget.
Det kommer att finns aktiviteter för både vuxna och barn.
Höjdpunkten, själva Cruisingen, börjar klockan 16.00. Den 29 juni alltså. Skriv upp det!

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2019 03 25

_______________________________

Solig helg väntar i Arbogatrakten
men också film för stora och små

En helg med vackert - om än blåsigt - väder väntar i Arbogatrakten. Lämplig för utevistelse. I varje fall i lä. Och för den som vill vara inomhus finns tre filmer att välja på.

Lördagen blir en solig och fin dag med mestadels 10 plusgrader. Tyvärr kommer det att blåsa rätt ordenlgit men hittar man lä för vinden, som kommer från västsydväst, så går det säkert att grundlägga solbrännan. Under söndagen är vackraste vädert på förmiddagen.

Helan och Halvan (bilden ovan) är tillbaka på Folkan i Medborgarhuset i Arboga. Filmen som börjar kl 19 på lördagskvällen är berättelsen om komikerduon och bästa vännerna, Stan Laurel och Oliver Hardy, i Sverige kända som Helan och Halvan.
De var två av de roligaste männen i filmens historia och de erövrade Hollywood med sina banbrytande karaktärer och komiska tajming under den tidiga guldåldern.
Detr här är den hittills okända berättelsen om deras liv, såväl bakom som framför kulisserna. Filmen, som är barntillåten, är 1 timme och 37 miuter lång.

*

Filmen Småkryp visas på Folkan söndag kl 15. Det är filmen "Småkryp 2: Äventyr i Karibien" som inleds i en liten konservfabrik på landet. Av misstag hamnar en liten nyckelpiga i en kartong med matvaror – som skeppas iväg till Karibien! Hans ena förälder beger sig genast av i luftballong över Atlanten för att finna den lilla telningen och dras in i ett fantastiskt äventyr! Filmen är 1 timme och 32 minuter lång.

*

Filmen Sunset visas söndag kl 19 på Arbogas biograf. (bilden ovan). Handlingen: Året är 1913, strax innan första världskrigets utbrott. 20-åriga Irisz Leiter anländer till Budapest efter att ha spenderat uppväxten på barnhem. Hon hoppas nu få anställning i den berömda hattaffär som ägdes av hennes hädangångna föräldrar, men istället körs hon bryskt iväg av den nya ägaren. Hon förstår inte varför.
Snart söks hon upp av en okänd man som ställer besvärliga frågor om hennes far. Illa till mods börjar hon söka efter svar i sina föräldrars förflutna och konfronteras med en mörk hemlighet, vilket drar ned henne i händelser som är början till landets undergång…

"Sunset" är den nya och storslagna filmen av det nya underbarnet Laszlo Nemes, vars debutfilm ”Sauls son” belönades med Oscar, Golden Globe, Guldbagge och Bafta för Bästa utländska film plus ytterligare 50 andra utmärkelser jorden runt. Filmen är 2 timmar och 22 minuter lång. Biljetten kostar 100 kronor.

HARRY HOLM 2019 03 23

_______________________________

Misstänkt drograttfylleri i Arboga

Vid lunchtid på torsdagen stoppade och kontrollerade en polispatrull en bil på Tulegatan i Arboga. Föraren, en man, uppträdde drogpåverkad. Mannen, som inte hade några id-handlingar på sig, medtogs för provtagning, rapporterar Polisen Västmanland..

______________________________

Nu är det bäst att ha hunden
kopplad under skogspromenaden

Vackert väder, som igår och idag, lockar till skogsprome-nader. Även för hundägare. Och eftersom det är mars månad har perioden börjat då det gäller att ha hunden kopplad - för djurens och fåglarnas skull.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste man hålla sin hund
under extra stor uppsikt ute i naturen.
Det framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel.
Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden från mars till den 20 augusti.
I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån matte eller hussse. Hundföreraren behöver ha sådan kontroll över vovven att det motsvarar ett osynligt koppel.
Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.
Lagens syfte är alltså att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar.

HARRY HOLM 2019 03 21

_______________________________

STOPPA BUTIKSDÖDEN!
Det måste vara dags snart
för biltrafik på Nygatan

Nygatan i Arboga skall vara stadens huvudgata, där det borde vimla av människor. Men i och med att gatan är gåta söker sig shoppande människor mest till butiker utanför centrum, till Lidl, Netto, Ö&B och DollarStore. Förslaget att åter göra gårdsgata, som det var innan 2005, aktualiseras åter.

Det är dystert att skåda den gata som ska vara centrums "huvudnerv". Ofta är det helt folktomt på Nygatan mellan Kapellgatan och Höökenbergs Gränd. Någon enstaka person som korsar gatan är allt som händer.
Det är ingen tvekan om att butiksdöden skulle minska om kommunen återinförde gårdsgatan, det vill säga den lösning som innebär att biltrafik är tillåten på de gåendes villkor. Fordon får då högst köra i gångfart och ska alltid lämna företräde till gående.
Så är det redan nu på Nygatan som gågata men i princip gäller det bara för varutransporter och taxi.
Att tillåta även butiksbesökare att färdas här på samma villkor skulle ge ett levande centrum och livskraftiga affärer.

I kommunchefens uppdrag
Det som nu är på gång är att frågan ingår i det uppdrag som kommunchefen fått vad gäller en strategisk och ekonomisk plan för att utveckla Arbogas stadskärna.
I Örebro led butikerna, på det avsnitt av Köpmangatan som blivit gågata, så mycket att den kommunen ändrade sig och tillät bilar där igen.
Och fungerar det där, som det också gör i Kungsör och på otaliga andra orter, så skulle gårdsgata kunna finnas även i Arboga. Då skulle Arbogaborna kunna parkera en kortare stund utanför en butik och därmed något avlasta varuhusparkeringarna som vissa tider är överfulla.

HARRY HOLM 2019 03 20

______________________________

Arboga Barock hyllade Bach

Arboga Barock, tillsammans med Kungsängens Barock, hyllade på lördagsefteriddagen i Heliga trefaldighets kyrka Johan Sebastian Back som föddes 23 mars 1685.

Gruppen består av Elin Jauring sång, Sven Jauring fiol, Jesper Harryson oboe, Maria Uusijärvi Harryson cello, Elisabet Anderberg traversflöjt samt Birgitta Rosenquist Brorson cembalo.
Programmet började med delar ur Bachs Magnificat, Johannes-passionen och Matteuspassionen.
Det var en otroligt fin upplevelse att höra dessa , var och en proffs på sina instrument, ackompanjera Elin Jauring ,vars röst klingar mäktigt ovanför instrumentens tonslingor.
Elin hördes också i duett med maken Sven och i extranumret sjöng även Birgitta.
En triosonat av Vivaldi skulle egentligen framförts av två oboe, men här spelade Sven fiol och Elisabet flöjt på ett melodiöst och vackert sätt.
Den svenska psalmen Jesus är min vän den bäste kan sjungas till ett vackert ackompanjemang skrivet av Bach. Det är nog en melodislinga de flesta känner igen och som passar så bra till psalmmelodin.
Vi är tacksamma att kyrkan låter oss få tillgång till fina arrangemang och speciellt roligt är det med denna grupps arboga-anknytning. Jesper född i Arboga med fru Maria, Elin och Sven som bor här, Birgitta, tillbaka i kyrkan och Elisabet f Larsson f d prästdotter i Arboga.
Snart är det fasta och påsk och vi ser fram emot vad kyrkan har att bjuda i form av nya musikupplevelser.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

______________________________

Givande författarbesök
i Arboga bibliotek

Arboga bibliotek har under våren en serie författarbesök under lördagar och denna gång kunde arbogaborna träffa journalisten och författaren Ingrid Hedström.

Ingrid Hedström berättade om sin ganska brokiga vandring fram till nuvarande identitet som författare. Hon utbildade sig under många år till psykolog men trivdes inte med det utan sysslade med diverse andra arbeten. Men hennes erfarenheter från detta område resulterade i böcker som Kriser i familjen, Kvinnliga kriser och Kvinnliga krafter som gavs ut på 1970-talet.
Ett vikariat som journalist på Borlänge tidning fick henne att inse att detta var vad hon skulle satsa på. Som journalist hos Dagens Nyheter fick hon uppdrag i hela Europa och en tid var hon bosatt i Bryssel.

Deckare i Belgien
En längtan att skriva deckare började tränga sig på och efter att ha
deltagit i en deckar-skrivkurs med författaren Val Mc Dermid
uppmuntrades hon att börja skriva.
Hon upptäckte att Belgien och Bryssel var den miljö som passade
för hennes författarskap och den första boken kom ut 2008 och hette Lärarinnan i Viletta. Ytterligare fem deckare har kommit senare. alla med Viletta i titeln.
Hon skapade en kvinnlig undersökningsdomare och berättade
fängslande om sin research för att bekanta sig med en verklig sådan. I boken nämns hon som Martine Poirot, en avlägsen släkting till Christies Hercule Poirot.
Handlingen går tillbaka till verkliga händelser som andra världskriget, Natos hemliga guerilla, kidnappning och isländska bankens sammanbrott.

Bytte yrke
År 2011 slutade hon sitt arbete och övergick till enbart författarskap. Hon började fundera över vad Sverige kunde gömma för hemligheter som kunde användas i bokform. Landskapet fick bli hennes eget Dalarna och här var huvudpersonen en diplomat Astrid Sammils, som var något av
en privatdetektiv.
Intressant är hennes berättelse om hur enskilda möten med
människor helt plötsligt kunde framkalla karaktärer i böckerna. En sådan var till exempel Carina Swahn hämtad från ett besök i ett nedslitet hus under en bilfärd.

Tre Dalarna-romaner
Serien från Dalarna består av tre romaner, Bortfall, Måltavla och den senaste Brandgatan. I den har hon egna upplevelser av den stora branden i Bergslagen 2014 och andra händelser tagna från verkligheten. I arbetet med detta kom hon av en slump att intressera sig för livet för de intagna på sinneslöanstalterna som fanns förr.
Hon grävde fram i arkiven fruktansvärda uppgifter om hur
handikappade barn och vuxna hanterades och hur man till och med hade speciella ”idiotlister” i kyrkböckerna.
Riksdagsmän kunde opåtalade föreslå att man skulle kunna ta livet av de oönskade barnen och med rashygien skulle man förädla den svenska rasen.

Omhädertagna barn
Ohyggliga uppgifter hittades om sjuttiofem omhändertagna barn där bara fjorton överlevde till vuxen ålder. Hon sökte och fann i dag åldriga syskon som kunde berätta hur fattiga föräldrar på alla sätt försökte hjälpa sina barn och att de sedan vanvårdades på anstalterna.
All denna forskning resulterade 2017 i en dokumentärroman Gick
obemärkt förbi som fick mycket goda recensioner och gav upphov
många självrannsakande diskussioner om livet förr för den som hade något handikapp av något slag.
Ingrid Hedström gav oss många inblickar från arkivens världar och
respekt för allt arbete som föregår en bok och många blev intresserade av hennes författarskap.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

____________________________

En marshelg i staden vid Arboga å

.Trollflöjten och Sällskapsrummet.

-

Film om småkryp och Författarbesök.

Vädret bestämmer inte bara vad man är på för humör, utan ofta också vad man gör när helgen kommer och både vuxna och barn är lediga. Och detta veckoskifte varierar det verkligen. Både vad gäller evenemang och väderlek.

Lördagen innebär strålande solsken, svag vind och uppåt 6-7 plusgrader. Större delen av söndagen, däremot, domineras av regn och rusk, vilket kan inverka menligt på allmähetens lust att gå bingopromenaden från Teknikbacken till Maxelmossen.

Lördagen inomhusevenemang
Denna soliga lördag är det många inomhusevenemang. Ett författarbesök t.ex., kl 12.30 i Musikrummet på Arboga Bibliotek. Dit kommer Ingrid Hedström som skriver deckare, bland annat den populära Villette-serien. Hon drömde tidigt om att skriva deckare, men hann först utbilda sig till psykolog och arbeta som journalist.
När hon var korrespondent i Bryssel under 1990-talet väcktes idén till att skriva deckare som utspelas i Belgien. Debuten kom 2008 med Lärarinnan i Villette.
Efter den populära Villette-serien har Ingrid Hedström återvänt i en ny thrillerserie till sin barndomsmiljö i Bergslagen. Brandgata (2018), utspelar sig i Västmanland då en förödande skogsbrand drar fram genom Bergslagsskogarna och allt kan gå förlorat

Barnteater i kyrkan
Barnteatern börjar kl 13 i Heliga Trefaldighets kyrka. Wolfgang Amadeus Mozarts mest kända opera "Trollflöjten" är den andra av vårens fyra teaterföreställningar för barn. Det är en kortare och lättare tappning, speciellt anpassad till barn, av och med gruppen Minopera. Föreställningen pågår i ca 30 minuter och passar barn från 4 år och uppåt.

Film om småkryp
Film är det på Folkan i Medboragrhuset kl 15 på lördagen. Det är filmen "Småkryp 2: Äventyr i Karibien" som inleds i en liten konservfabrik på landet. Av misstag hamnar en liten nyckelpiga i en kartong med matvaror – som skeppas iväg till Karibien! Hans ena förälder beger sig genast av i luftballong över Atlanten för att finna den lilla telningen och dras in i ett fantastiskt äventyr! Filmen är 1 timme och 32 minuter lång.

Söndagsteater
Men på söndag då? Gudstjänster i kyrkorna förstås, som det brukar vara. Men också en teaterföreställnng kl 19 på kvällen i Medborgarhuset: Sällskapsrummet.
I sällskapsrummet på ett vårdhem börjar den sista dagen i 97-åriga Sigrid Dunckers liv. Hon lämnar dock inte jordelivet obemärkt. I sällskapsrummet pågår en infekterad maktkamp med mordiska impulser mellan brukarna. En av de gamla planerar ett rymningsförsök och barnbarnet till en tredje försöker förgäves hitta sin farfar som är försvunnen. Vid kaffet utbryter ett upplopp.
Den prisbelönta engelska teatergruppen Inspector Sands belyser frågan om hur vi hanterar att bli allt äldre. Föreställningen, som hade premiär i Skottland 2016, är bearbetad till svenska förhållanden.
Rollerna i den svenska versionen spelas av Malin Alm, Gloria Tapia och Erik Magnusson och för regi står Lucinka Eisler från Inspector Sands.

HARRY HOLM 2019 03 16

____________________________

Arbogafullmäktige
Socialen gick back 34 miljoner
Söker nu billigare placeringar

Vid Arboga kommunfulmäktiges sammanträde på torsdagskvällen handlade det bland annat om social-nämndens stora underskott, som inte minst orsakats av dyra så kallade placeringar.

Sverigdemokraten Martin Nyqvist hade ställt frågor till kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors, m, om de stora ekonomiska underskotten på socialnämdens område.
- Jag tycker också att det är bekymmersamt, svarade Anders Röhfors till att börja med.
Han medgav att han i och för sig har uppsiktsansvaret men att det är socialförvaltningen och socialnämnden som ska arbeta med frågan.
Själv sade han sig ha fått klart för sig storleken på underskottet först i oktober i fjol. Då hade man inte så lång tid på sig innan årsskiftet att göra något.
Dock minskade underskottet från 36 till 34 miljoner under årets sista del.
Men det är ändå stort och Anders Röhfors berättade att han har regelbundna möten med ledningen för den sociala sektorn och att arbetet för att det sociala ska kosta mindre, som började i oktonber, fortsätter.
Mycket är ju lagstryrt påpekade kommunalrådet Röhfors, men berättade att kommunen nu bland annat försöker minska kostnaderna för så kallade placeringar.

HARRY HOLM 2019 03 15

______________________________

I kväll kan Arbogaborna
lyssna på dem som bestämmer

Arboga Kommunfullmäktige sammanträder kl 18.15 idag i sessionssalen i Rådhuset övervåning. Och som vanligt får allmänheten komma och lyssna på de politiker som bestämmer över oss Arbogabor. Bland annat ska det svaras på ett förslag om att bygga laddstolpar i Arboga.

Ett så kallat medborgarförslag om att få ett bättre cykelvägsnät i stan, finns med på ärendelistan. Och ett annat sådant förslag gäller bullerplank runt tunneln vid Gjutarevägen.
Lite tyngre ärenden på listan i kväll är:
Bolagsbildning och ny organisation för de verksamheter som fanns inom tekniska nämndens ansvarsområde. Och utökning av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp vid södra Brattberget.
Martin Nyqvist ska få svar på sin interpellation om skenande kostnader inom Socialförvaltningen.
Ja,det var några exempel på vad det kommer att handla om i Rådhuset denna afton.
Och, alltså, det är fritt att gå dit och lyssna. Ingången är från Rådhusgatan.

HARRY HOLM 2019 03 14

______________________________

 

Inte så kraftig nedgång
för Arboga Tidning i fjol

I fjol tappade Arboga Tidning inte allså så mycket i upplaga
som året innan. Systertidningen Bärgslagsbladet gick det sämre för, procentuellt sett.

Jag som tycker det är viktigt att det finns papperstidningar
och att det finns lokal press på papper, gläds över att Arboga
Tidning bara minskat 100 prenumeranter på ett år (året innan blev
det back 500 exemplar).
Från 2000 ex år 2017 till 1900 ex år 2018 innebär bara 5 procents tapp för Arboga Tidning.
Det är en rätt vanlig nedgång för många av landets dagstidningar.
Tidningsstatistiks siffror släpptes för publicering den 8 mars. Av dessa framgår också att Arboga Tidnings systertidning Bärgslagsbladet procentuellt sett minskat nästan dubbelt så mycket.

HARRY HOLM 2019-03-13

______________________________

Kronprinsessan Victoria
vandrar i Västmanland

Kronprinsessan Victoria under en av sina vandringar.
Foto: Raphael Stecksén

Den 26 april kommer kronprinsessan Victoria till Väst-manland för att vandra i landskapet. Det är en del av hennes serie av vandringar genom Sverige.

- Vi är glada att få ta mot kronprinsessan Victoria precis när våren är som mest spirande, säger landshövding Minoo Akhtarzand.
- Västmanland är ett Sverige i miniatyr och ett vackert landskap med många bra vandringsleder som går genom flera intressanta naturtyper. Vi tar nu tillsammans med hovet fram ett program som ska passa för kronprinsessans önskemål.

Ska till alla landskap
Under hösten 2017 inledde kronprinsessan Victoria en serie vandringar genom Sveriges alla landskap. Länsstyrelserna i samspel med det lokala föreningslivet har en viktig roll i att utforma besöken.
Med vandringarna vill kronprinsessan Victoria uppleva olika delar av Sverige under olika årstider och synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Varje landskap besöks under en dag.
Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

______________________________

Drottningsylt - teater på
Kvinnodagen i Arboga


Arboga Teaterförening inbjöd arbogaborna att fira Kvinno-dagen den 8 mars i Rotundan i Medborgarhuset med en skickligt framförd Riksteaterföreställning kallad Drott-ningssylt.

På scenen Josefin Johansson, ståuppare och känd från teves På Spåret och Bättre än en femteklassare och Robert Noak, känd bland annat från en uppsättning av Kristina från Dufvemåla.
Den avskalade klädseln, mammelucker med söta spetskanter och enkel skjorta , livades upp med ständiga byten av peruker i olika färger med drottningkronor och fantasieggande föremål som svärd och bomber och granater.
Vacker skönsång förgyllde föreställningen med ett mäktigt manus där man på en timme lyckades förflytta sig från Sigrid Storråda till Silvia Sommerlath.
De olika ätterna avverkades snabbt och man gestaltade både misslyckade frierier, barnafödsel och stora strider. Beundransvärd avslutande sång till musik från Drottningholms-musiken där man lyckades memorera alla dessa sjuttiotalet svenska och utländska kvinnor som fungerat som regenter i svenska historien.
Teaterföreningen serverade i anslutning till föreställningen en lättare måltid bestående av en delikat osttallrik och ett glas cider till den fulltaliga publiken.
Josefin Johansson och Robert Noak har genomfört ett sjuttiotal föreställningar under några år och turnén avslutas lite senare i år med en föreställning på Scalateatern i Stockholm.

TEXT OCH FOTO: BIRGIT JOHANSSON

 

_______________________________

Fredde lämnar Kandyz i Arboga

Klockan är slagen. Efter två år har Fredrik Bolin fått nog. I helgen säljer han ut det sista ur godisaffären ute vid Sätra.

Det började i mars för två år sedan. Fredrik Bolin öppnade Kandyz i Dinners-huset ute vid Sätra.
Stället blev snabbt populärt och inte gick det sämre när det ordnades en del kringevenemang som lockade till platsen.
Men det blev i längden inte så lönsamt som Fredrik Bolina hade tänkt sig.
När jag var där på lördagen, och köpte några av de praliner som fanns kvar, tror jag mig förstå en del av problemet: P-rutan för bussar är precis utanför Kandyz utgång.
Jag kunde nu märka att bl.a. den stora presumtiva kundkrets som fanns vid MacDonalds på andra sidan gatan inte kunde se Kandyz lockande skyltning, eftersom en stor buss stod för entrén..
Vid mitt besök var det en gråmulen lördag i mars och bara en buss på plats. Hur många som männskor, som på¨grund av parkerade bussar, missat butiken under sommares mer turisttäta tid kan jag bara gissa.
Under söndagen säljer Fredrik nu av de sista av godsakerna och ser sedan fram mot något för honom så ovanligt som lediga helger.
Och så småningom tar en ny innehavare över lokalerna.

TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2019 03 09

_______________________________________________

LÖRDAGENS VÄDER. Under större delen av lördagen blir det 4-5 plusgrader, som avser att ta bort snön som kom i natt. Men den vita varan fylls på igen framåt kvällen då temperaturen åter går över till minussidan.
_________________________________________________

Björkarnas Dal - konst i Arboga

Björn-Owe Andersson är bildkonstnär, grafiker, akvarellist, född 1953 på Mörkö och bosatt i Västerås.
I början arbetade han mest med oljemålningar och grafik, men på 1990-talet väcktes intresset för akvarell. Hans motivval kommer från naturen, han målar ofta björkar (se bilden ovan).
Björn-Owe Andersson ställer ut måleri i Arbogas biblioteks galleri till och med den 23 mars. Vernissage är det idag, lördag den 9 mars, klockan 11.00-14.00.
I fortsättningen är där öppet måndag-torsdag 17.30 - 19.00, fredag 16.30 - 18.00 samt lördag 11.00 - 13.00.
Arrangör är Arboga konstförening och det är förstås fri entré.

HARRY HOLM 2019 03 09

_______________________________

Teater om drottningar i Arboga
på internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen kan i Arboga firas på ett speciellt sätt, tack vare Arboga Teaterförening. "Drottningsylt" heter pjäsen som spelas upp i Medbor-garhuset i kväll kl 19. Den handlar om alla svenska drottningar.

Det är Josefin Johansson och Robert Noack som ger publiken samtliga svenska drottningar från Sigrid Stordåda till Silvia. Där emellan träffar man Karin Månsdotter, Kristina och så klart de fyra Eleonorerna (Maria, Hedvig, Ulrika och Ulrika igen). Det blir en dryg timme med sketcher, sång och dans. Ibland roligt, ibland sorgligt, alltid intressant.

Josefin "Josefinito" Johansson är komiker och artist som skrivit och agerat för radio, TV och scen sen 2007. Har synts i bl. a. Allsång på Skansen, Så ska det låta, Doobidoo, Kändisbarn-vakten och hon turnerar flitigt som ståuppkomiker.
Robert Noack är sångare och skådespelare som bl.a. spelat fyra år som Karl-Oskar i Björn & Bennys nyuppsättning av Kristina från Duvemåla.
I biljettpriset ingår lättare förtäring, meddelar arrangörsföreningen..

HARRY HOLM 2019 03 08

_______________________________

Brand i Gäddgårdsskolan

Strax efter kl 10 på onsdagen fick Poilisen larm om rökutvedckling i Gäddgårdsskolan i Arboga. En brännpenna som tänt eld i spån orsakade en omfattande rökutveckling i skolan denna förmiddag. Elden släcktes snabbt. Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka utan misstanke om brott..

___________________________

Arboga- Köping- Kungsörs
ledare talade om samverkan

Här är de ledande i diskussionerna om mer samverkan mellan de tre kommunerna i Västra Mälardalen. Fr. vänster: Annica Andersson, kommundirektör i Arboga, Claes-Urban Boström,
kommundirektör i Kungsör, Åsa Öberg Thorstenson förvaltningschef administration på VMKF, Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga, Elizabeth
Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande i Köping, Mikael Peterson, kommunstyrelsens ordförande i Kungsör och Sara Schelin, kommunchef i Köping

I Arboga, Köping och Kungsörs kommuner pågår ett arbete att fördjupa samverkan mellan kommunerna och med regionens näringsliv. Här ges en inblick i hur man ser på samverkan och varför den behövs.

- En viktig fråga är kompetensförsörjning, konstaterar Mikael Bohman, ordförande i företagarföreningen Västra Mälardalen i Samverkan (ViS). Det kommer bli en stor utmaning i framtiden och är det redan idag. Minst 2000 personer behöver anställas i västra Mälardalsregionen fram till år 2025.
- Det finns en lång tradition av samverkan i regionen men vi behöver göra mer, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande i Köpings kommun. Vi vill kunna samarbeta i så många frågor som möjligt för att göra vår region ännu mer attraktiv. Våra tre kommuner har ett fantastiskt läge och det ska vi utnyttja.
En undersökning som gjorts i regionen visar att det inte är själva jobbet i sig som är det viktigaste i valet av bostads- och arbetsort. Det som är viktigt är istället att det finns bra fritidsaktiviteter för hela familjen, att orten känns trygg, att det finns bra skolor och så vidare.

Arbogas kommunalråd
Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga kommun lyfter att samarbetet mellan kommunerna också ska kunna göra det lättare för nya företagare att etablera sig i regionen:
- Vi ska vara en region som är attraktiv och tillsammans. Genom att titta på etableringsmöjligheter i alla tre kommunerna ökar chansen att hitta lämplig mark eller lokaler.
- Det är närområdet som är viktigt, det ger arbetstillfällen till alla som bor i den här regionen, säger Anders Röhfors.

Gemensam näringslivsstrategi
En gemensam näringslivsstrategi har tagits fram där tre huvudområden pekas ut: attraktivitet, kompetensförsörjning och etablering.
- Det här är ett led i att bli effektivare i olika former, säger Mikael Peterson, kommunstyrelsens ordförande i Kungsörs kommun. På sikt är det också en överlevnadsfråga, för att vara en attraktiv en region. Varje kommun har sin styrka och det är det vi ska nyttja.

HARRY HOLM 2019 03 05

Fotnot:
Styrgruppen för Samverkan i västra Mälardalen består av: Lars-Erik Wige, ordförande i Industriföreningen Västra Mälardalen. Mikael Bohman, ordförande i näringslivsföreningen Västra Mälardalen i Samverkan (ViS). Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande i Köpings kommun. Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga kommun. Mikael Peterson, kommunstyrelsens ordförande i Kungsörs kommun.

______________________________

Bygget för 175 barn i full gång
Så ska Arbogas nya förskola heta

Byggnationen av förskolan har varit igång i ungefär fem månader. Helt klar ska den stå om ett år. Redan nu är det bestämt vad förskolan ska heta. Det blir Skogsgläntan.

Sedan i september förra året har arbetet pågåt med det bygge som ska ge plas för 175 förskolebarn fördelade på 10 avdelningar.
Hittils har bland annat schaktning- och pålningsarbete slutförts. Totalt finns det nu 268 pålar nedlsagna i marken.
I december började gjutningsarbetet och nu håller väggar på att resas och tak monteras.
– Det ser väldigt bra ut, vi ligger i fas, säger byggprojektledaren Tomas Rådman på Kommunfastigheter i Arboga.. Det här är en riktigt rolig resa, att få vara med från start och se hur förskolan tar form.

Namnet
Skogsgläntan är alltså namnet på Arbogas nya förskola.
– Det är ett jättebra namn, säger förskolechef Mia Vainionpää. Det har en koppling till platsen för förskolan med närheten till skogen. Namnet har även en förankring i vår vision om att barnen ska ha naturen som ett hjälpmedel i sitt lärande. Det är också pedagogerna som har tagit fram namnet.
Förskolan Skogsgläntan kommer att bestå av fem avdelningar som i sin tur består av två grupper. Inne i förskolan finns ateljéer med olika teman där barnen kan skapa, konstruera och bygga.
I mitten av förskolan ligger Hjärtat. Det är barnens matsal. Ytan kan även användas för andra aktiviteter, som teater eller film. I hjärtat finns även ett litet bibliotek.
Skogsgläntan är uppbyggd runt två atriumgårdar, som innergårdar, där förskolan har möjlighet att flytta ut den befintliga pedagogiska verksamheten.

Flera samordningsvinster
I förskolan finns det alltså plats för 175 barn.
– Skogsgläntan kan beskrivas som fem mindre förskolor som sitter ihop, säger Mia Vainionpää. Alla barnen har sin egen avdelning, men det finns också gemensamma utrymmen för en rad olika aktiviteter såsom skapande, teater och lekytor.
Hon berättar även om andra samordningsvinster såsom att det kommer att finnas många olika kompetenser bland pedagogerna, att det är mindre sårbart i planeringen och att man kan använda resurserna bättre vid exempelvis öppning och stängning.
När det gäller utegården så är den indelad i olika sektioner, anpassade utifrån barnens åldrar. Grundtanken är att inspirera till lek och rörelse, att locka till kreativitet och nyfikenhet.

HARRY HOLM 2019 03 04
Efter material från Arboga kommuns hemsida

_____________________________

Arboga en marskväll 2019

FOTO: HARRY HOLM

_______________________________

Gallringsarbete i Arboga

I veckan har det varit lite trångt på Västerleden i Arboga, på avsnittet söder om korsingen mot Asplunds Ica Supermarket. En avspärrning längs med vägen har gjorts på grund av att det börjat ett gallringsarbete i skogsområdet väster om höghusen.

Gallringsarbetet utförs i området mellan Västerleden och hyreshusen på Västermovägen 19, 21, 23, 25.
Det beräknas pågå till senast vecka 12.
Syftet är bland annat att öka ljusinsläpp mot bostadsområdet, men också att ta bort riskträd och att förbättra växtplatsen för friska, undertryckta träd.
Avverkningarbeten och virkestransporter utförs i området och till viss del i tillhörande ytterområden, som visas på kommunens karta ovan.
Kommunen uppmanar oss i allmänheten att vara vaksamma, eftersom det är riskfyllt att visas i arbetsområdet, och lägger till:
-Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetet pågår.

HARRY HOLM 2019 03 01

_____________________________

 

______________________________

 

 

 

 

 
**  
 
**  

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 RIM OCH RESON

Den som aktier har i Swedbank
känner sig nu nästan luspank.
Men banken här i vilda västra
Västmanland - kan lätt bemästra
kriserna de stora ställer till.
Så inte är jag den som vill
byta - och kontor det har min bank
inom stadens stör och hank.

(Repris från 21 februari)

__________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE
__________________

UTGES I APRIL 2019

"Den 50 år långa
skolresan"
av Bert Stålhammar


*

Bert Stålhammars historia är den
svenska skolans

När Bert Stålhamma i höstas sammanställt sin – och därmed den svenska skolans – historia, och korrekturet var läst, så avled han. I den här boken berättar om sitt liv.

Som son till en baptistpastor funderade Bert Stålhammar ibland på att bli präst. Men egentligen var lärarutbildning hans mål redan i unga år.
Under den 50-åriga resan i skolans värld arbetade han på alla nivåer fr.o.m. lågstadiet upp till Skolöverstyrelsen och Utbildningsdepartementet.
I sin doktorsavhandling studerade han grundskolerektorers ledarskap och utvecklade en teoretisk ledarskapsmodell som han också testade i andra organisationer.
Bland de många exemplen på Bert Stålhammars egen tid som rektor i Askersund kan nämnas den dagen då eleverna, i stället för att gå till morgonsamlingen stannade utan för Stadshotellet där listettan Shanes övernattat. Rektorn inbjöd då, på kantorns förslag, popgruppen att spela i skolmatsalen. Och så var det problemet löst.
Rikskänd blev Bert Stålhammar genom förverkligandet av sin idé om en “skolfestival”, den serie konferenser i Örebro, med namnet Skolan i Centrum, som inleddes på 1980-talet och dit det kom upp till 10.000 deltagare för att lyssna på 100 föreläsare.
Det här nämnda är en bråkdel av de ingredienser som finns i denna bok, som är fylld av svensk skolhistoria.

Boken kostar 188 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

___________________________

UTGIVEN 21.2. 2019

Mitt mörka liv -
Solen lyste tre sekunder

av Astrid Kassberg

"Jag vill med den här boken förklara vad tvång är för någonting. Och tar här ett av min berättelses många exempel:
Jag stänger av spisen och går därifrån. Jag hör inga röster men jag förnimmer budskapet: ”Går du inte tillbaka till spisen och tittar att spisen verkligen är avstängd så brinner huset upp och alla i
huset brinner upp”. Jag går tillbaka till spisen, skruvar på knappen igen, går bort igen, går åter tillbaka till spisen, och fortsätter så sju, åtta, nio gånger.
Tvånget har jag levt med sedan åtta års ålder, i både tankar och handlingar. Från 1980 och framåt har det varit som starkast.
Depressioner har jag haft sedan åttaårsåldern.

Astrid Kassberg "

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

___________________________

UTGIVEN 4.2. 2019

OSBORNE WENDESTEN
Framtidstankar
från hjärtat

Jag läser i Bibeln om Hjärtats tankar. Är det där, i hjärtat, våra ord börjar att ta form? Sedan kom tanken på vad det är i vår kropp som hör Guds röst.
Det blev mer och mer spännande att fundera över dessa realiteter. Och sakta kom även frågan: Vad är det som ger mina tankar sin rörelseförmåga till att se möjligheter i stället för svårigheter?
Ju mer jag nu läser Bibeln, ser jag Bibeln som Guds arbetsbeskrivning. Där finner jag, eller kommer att tänka på, hur och varför jag skall bete mig på olika sätt för att uppnå rätt resultat.

Osborne Wendesten

Boken har 182 sidor och kostar 159 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

____________________________

Första boken 2019

Fjällkor och fäbodliv
av Ylva Berg-Bohman

Ylva Berg-Bohman tillbringade somrarna på landet och där fanns en ladugård med bl.a. fjällkon Docka, som blev hennes bästa vän. Så började hennes intresse för kor.
I den här bildrika boken berättar hon lättläst inte bara om fjällkor utan också om fäbodliv, en årlig företeelse för kullig boskap sedan medeltiden.
Som komplement till de många fina och talande bilderna är texten i storstil och därmed lättläst för både barn och synsvaga.
Boken har hård pärm och är i formatet liggande A4.

Boken kostar 188 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

________________________

FÖRLAG HEDE GER UT DIKTER OCKSÅ - SOM DENNA NYA

Säden mognar
utanför fönstret.
Det är hög tid
att skörda.
Kyrkan på höjden
vilar i solen
medan blåsten
viner sin sång.

Inger Jeppsson har ständigt utvecklats i sitt konstutövande, med bland annat kurser i oljemålning och utbildning i akvarell i Provence.
Efter lyrikboken "Fragment" år 2016 fortsätter Inger Jeppsson nu med ovanstående rader, och övriga dikter i den här boken, att påminna om att hennes konstnärsådra även rymmer diktande.

Boken kostar 129 kr
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

__________________________

Ny bok 27 december

"BERÄTTELSER OM KÄRLEKAR"
av
MARGARETHA STORM

Två klasser över henne gick Johan. Några år tidigare hade han kommit som flykting till Sverige. Nu var kriget i hans hemland över, men familjen hade som så många andra blivit hemlös under krigsåren och nu försökte de bygga upp en ny framtid här.
Lena upptäckte snart den långe mörke grabben, som alltid hade en svärm av flickor omkring sig….
Ibland inbillade hon sig att han tittade extra länge på henne. I verkligheten var Lena så blyg att hon aldrig skulle våga prata med honom.

En av bokens noveller handlar alltså om unga Lena men Margaretha Storm bjuder här på berättelser om kärlek i alla åldrar.

Boken har 199 sidor och kostar 188 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

___________________________

Ny bok 19 december

ERNST BERÄTTAR
Av Ernst Nyberg

Ernst Nyberg berättar "för att minnas livet jag lever och älskar", skriver han, och börjar på 1930-talet i en liten by långt uppe i norr. Under hans första pojkår reste familjen om somrarna närmare fjällen, till Njavve.

Ernst berättar om hur han som elvaåring fick huvudrollen som samepojken Nisse i Arne Sucksdorffs film "Vinden från
Väster" och hur hans far satte stopp när det kom erbjudande om filmjobb i huvudstaden.

Ernst berättar att han 1949 trots allt kom dit, till Stockholms Tekniska Institut, men måste avbryta efter en termin för att
flickvännen därhemma visade sig vara med barn. Fyra år senare började han studera vid Katrineholms Tekniska skola och lärde sig bl.a. dimensionera broar och vägar.

Ernst berättar om anställningen hos Vägförbättringar (idag NCC), för att bygga flygfält, vägar och bl.a. vattentornet i Töre som står där som ett minnesmärke över denna boks författare. Med AMS som arbetsgivare från 1966 ledde han inte minst en mängd beredskapsarbeten.
Ernst berättar även om livet som skogsarbetare och flottare och ger oss en inblick i Lappmarkens historia

Ernst kommenterar slutligen pensionärslivet: "Nu har det gått mer än 88 år sedan allt började. Det är rätt besvärande att åldras. Jag vill ju att allt skall vara som förr."

Boken har 218 sidor och kostar 159 kr
Den kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

 

___________________________

NY BOK DEN 10 SEPTEMBER

Berättelsen om Amalie
av Kenneth Wallmark

Hans pojkdröm har varit verklighet i ett halvsekel. År 2018 seglar Amalie sin 51:a säsong. ´
Kenneth Wallmark visste vad han ville när han, med sina ritningsrullar under armen, steg in på varvet i december 1966: Amalie skulle byggas starkt och dimensioneras enligt normerna från 1800-talet. Colin Archer hade en teori om ideala proportioner på en båt. Den skulle ha 30 procent av vattenlinjelängden i bredden i vattenlinjen.
Under bygget var Amalie varvets så kallade spillkråka, den man jobbade med när inget viktigare fanns att lägga tid på.
Men den blev färdig till slut, tänkt främst för familjeseglingar. Och barnen var ofta med. Dock inte på seglatser i hårt väder på Atlanten, och färder till Orkney, Hebriderna, Loch Ness. Både dramatik och humor har präglat livet på Amalie, visar boken.
Efter äventyren på Nordsjön på 1970-talet, seglades Amalie flitigt varje sommar i nordiska farvatten, i
Östersjön och på Västkusten. Och hon seglar än.

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

__________________________

NY BOK DEN 3 SEPTEMBER

Vem bryr sig?
Vad kan vi göra?

Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker

Var femte svensk upplever ångest, oro och depression på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Mobbing kan utföras även av chefen, speciellt om det är en psykopat. Hur man känner igen en
sådan framgår av boken som vi Förlag Hede släpper den här veckan. Det handlar om mobbning, kränkningar, stress och livsfarlig ledning. Och ur du själv kan agera i sådana situationer.

Boken är inbunden och heter "Vem bryr sig? Vad kan vi göra? Om dålig psykosocial arbetsmiljö och dess orsaker." Den kostar 127 kr

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede,
Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 14 AUGUSTI

En liten bok om och med ordet ETT

För ett antal människor, som har ett annat modersmål än svenska, kan en-orden och ett-orden vålla ett bekymmer. Denna lilla bok med några ETT-ord kan med fördel användas av elever som vill lära sig svenska, tycker författaren, Gudrun Möllerberg Andersson.
Boken, som har hård pärm, kostar 127 kr.

Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.

_____________________________

NY BOK DEN 7 AUGUSTI

"Huset som Joel ärvde"
av Karin Jarl Nydén

”Mitt hus i Käglanskogen ska vara fyllt av kärlek, av sång och spel och vackra verser. Ingenting annat."

Så skrev Seth, som också kallades Svenne. Så ville han att det skulle vara och de orden var han mån om att bevara till eftervärlden.
Historien och livet vill annorlunda. Nittonhundratalet far förbi. Människor flyttar in och flyttar ut. Älskar, sjunger, diktar och sörjer. Hatar och förföljer. I Europa rasar krig.
Den unge Joel vill gömma sig för onda tungor och försöker rädda sig, och den han älskar, bakom låsta dörrar och höga plank. Där vill han skriva på sitt mästerverk. Men råttorna och husets hemligheter hindrar honom.
Nu är året 2018 och Sverige fylls åter av dem som lämnat krig och svält. Som önskar trygghet och arbete. Ett nytt liv.
Murar byggs och gränser stängs.
Plank och murar. Låsta dörrar och stängda gränser.
”Mitt hus ska vara fyllt av kärlek…”

BOKENS RELEASEDATUM
är den 7 augusti 2018, kl 19,
då författaren presenterar den på
Baltic Centre, Östersjöcentrun,
Uddens gränd 3, Visby.

Boken kostar 220 kr.
Kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
eller med brev från
Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede

______________________

NY BOK IDAG
den 25 juni 2018

"Elva år efter kriget"
av Margareta Sarri

"Minns det som igår, femtiotalet. Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär. Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp, Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad. För övrigt lunkade det på..."
Så berättar Margareta Sarri, född i Stockholm, uppväxt i utkanten. Hon har skrivit om könskriget, om kulturkroc-kar, om jakten på identitet och den förföriska drömmen om frihet. Och nu boken "Elva år efter kriget".
(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post
Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.
Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 1 juni 2018

"40 år av ett liv"
av Kristina Ström

Elsy öppnade förvånat brevet från moster Agda. Det var första gången som något skriftligt kommit från det hållet.
Brevet var kort och Elsy började att läsa: ”Kära Elsy, Din mamma har blivit sjuk och finns på sjukhus i Sundsvall. ”
Det har varit några jobbiga år för henne under och efter skilsmässan från Elsys pappa, Edvin, som inte alls ville skiljas och därför var oerhört bråkig.
Det var en svår tid även för Elsy som då var 15 år och hennes bror Ivan som var 13 år. Allt var hemskt och en enda röra. Mamma måste sluta med sin caférörelse och åka på vilohem. Då var hon inte bra i sina nerver.

Ovanstående är ett litet utdrag ur historien om Elsy, om hennes väg från Södra Norrland till arbete på institutioner i Stockholm och inte minst berättelsen om hennes väg genom livet.

(Pris 188 kr)

BESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB, c/o Holm,
Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden. Tel 0684-100 20.

_________________________

NY BOK IDAG 26 MAJ 2018

"Vilsten
eller Livet i finnskogarne"
av
Rolf Christoffersson

Varje vilsten längs stigarna i skogen var en mötesplats för där boende invånare på väg i något ärende någonstans och för långväga okända främlingar som behövde en rast i vandrandet upp och ned för branter och sluttningar och över spångade gungande myrar mot fjärran, mer eller mindre kända, mål. Det var där, liksom kring köksbordet eller framför den öppna spisen, i stugornas dunkel, som berättelser, sagor, historier, sanna lögner och osanna om vad som kunde tilldra sig i den djupaste skog och på de osedda underskönaste ängder med fäbodar och ensliga stugor som var blandfolkets byar, visten och ställen, tog form.

Det område som det framför allt berättas om här ligger till hälften i Dalarna och till hälften i Värmland med utlöpare mot Västmanland och Norge. Ett sedan urminnes tider mörkt område, sett som hotfullt, av blockmark, storskog, branta berg, småtjärnar, bär- och mossmarker och bottenlösa kärr. Ett land som kallades mark, finnmark, befolkat av vilda djur och, ansågs det, oanat livsfarliga vildmän, oftast dock fromt fredliga som lamm.

Rolf Christoffersson

Pris: 188 kr
B
ESTÄLL via e-post ordochton@yahoo.se
eller per post Hede Ord & Ton KB,
c/o Holm, Box 4, SE-840 93 Hede, Sweden.

-------------------------------------

NY BOK 20 MARS 2018.

Mitt livs resa -
MADAGASKAR

Att resa är inte att bara läsa sig till alla upplevelser – det är att vara där mitt i – det är så förunderligt spännande! Denna resas äventyr känns som att de har gjort mig till en annan människa.
Att göra en resa till Madagaskar, denna annorlunda kontinent, världens fjärde största ö och ett av världens fattigaste länder, hade sedan några år funnits i mina resedrömmar. Och så blev drömmen verklighet.
Marianne Stevendahl

Boken (inbunden) kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till harry@holm.tf

_______________________

PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
DEN 8 MARS 2018

På Interationella Kvinnodagen, den 8 mars 2018, kom den ut på Förlag Hede, Ann Brånns bok

"En mogen kvinnas tankar".

Ann Brånn tänkte inte minst på människorna på äldreboenden när hon sammanställde sitt manuskript:

"Det finns dagverksamheter
och små grupper där man någon stund på dagen vill ägna sig åt
högläsing. Romaner är inte att tänka på, man minns inte vad som hände
förra veckan. Men kåserier utav skilda slag, ville jag att ni skulle få
ta del av. Det ni känner igen er i, sånt man vill prata om. Jag önskar
dig, lyssnare eller läsare, många trevliga stunder tillsammas med mina
tankar r i kåseriform."


ANN BRÅNN

Boken kostar 127 kronor och kan bl.a. beställas genom ett mail till
harry@holm.tf


_____________________________

BOKREA 2018

ARNE MÖLLERS BÖCKER:
29 kronor / styck
(40 kr för båda)

Kommunen anställde en f.d. missbrukare för att ta hand om de tilltufsade... och det gick bra.

Arne Möller i Säffle fick hjälp att städa upp i sitt liv. Sedan städade han i andras. Han arbetade i LP:s verksamheter i Stockholm, Göteborg och på andra håll.

LÄS MER PÅ/
KLICKA NEDAN PÅ:

FÖRLAG HEDES HEMSIDA

_________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:

Ny bok 5 februari:
"EN DILETTANTS
MINNEN"
av Elsa Frånberg

”Jag frågar mig ibland vem jag egentligen var och vem jag skulle ha varit med
normal hörsel”, skriver Elsa Frånberg här i sina memoarer och fortsättter:
”Jag har blivit gammal utan att ha varit ung. Förutom enstaka minnen och vad som skrivits i dagböcker och noteringar har jag tagit upp episoder som
påverkat mitt liv i bestämd riktning och senare gett upphov till reflexioner.

Den hörselskada jag fick i tidiga år kan kanske med tanke på dess effekter
försvara påståendet ”man skulle kunna ha henne (det vill säga mig) till
måttenhet på alla katastrofer”..
Begränsad fysisk uppfattningsförmåga kan bidra till missförstånd och sätta
käppar i hjulet vid partner- och yrkesval, liksom även vid mindre krävande val.

Utanför mina växlande omgivningar har världen passerat med ont eller gott i varierande grad, och det mesta har skett utan att jag haft vetskap, möjlighet eller kunskap att påverka.
I likhet med de flesta på så kallad gräsrotsnivå – för min del i dubbel
bemärkelse, eftersom jag föddes på en lantgård – har jag fått nöja mig med att
observera och reflektera.”
ELSA FRÅNBERG

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

------------------------

"Boken om Johan"
av Tuulikki Virkberg

"Jag har alltid velat skriva om Johan, en underbar människa och min son. Han föddes med en CP-skada och ett stort födelsemärke, ett så kallat hemangiom. Att förstå att han skulle bli handikappad och annorlunda, det var väldigt svårt när man var en ung mamma.
Jag är ändå tacksam och glad för att ha fått, och fortfarande får, uppleva Johan."
Tuulikki Virkberg

(Boken kostar 159 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

___________________
"Den gröna papegojfjädern"
av Helena Isaksson

Den här boken producerade vi på
Förlag Hede i slutet av förra året.
Den berättar om människor i Finland
och deras emigration. Författarinnan skriver så här "Den här boken handlar om moderskap. Och om hur världen förbereder mammor. Det som blev och det som inte blev."
(Boken kostar 188 kr och kan beställas från ordochton@yahoo.se )

_________________

Ny bok från
Förlag Hede

Lennart skulle bli polis, tyckte hans mamma där långt uppe i Norrland. "För då finns det alltid jobb", sa hon.
Direkt efter polisskolan började han arbeta som polis i Södertälje. Efter elva år där kom Lenart Nederhed till Säpo, som spanare och utredare, bland annat när spionen Stig Bergling var aktuell.
Vad en anställning vid Säpo egentligen handlar om, det är något av det som boken berättar. Samtidigt ger den inblickar i övrigt polisarbete och i Lennart Nederheds livshistoria.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

 

________________

Ny bok från Förlag Hede 30.11 2017

De röda knappen
av Alice Mikaelson

I denna bok visar författarinnan i flera exempel från sin rika erfarenhet inom den verksamhet hon bedrivit i Stockholm, att naturmedicinen kan uträtta rena under, bl.a. ge hjälp vid svåra muskelsjuk-domar, bensår, förlamningar m.m. samt hur BÖNENS MAKT kan påvisa mirakulöst helande från svårartade sjukdomsfall, såsom befrielse från t.ex. ”obotlig” depression.
För övrigt spänner bokens kapitel bl.a. över en erfarenhet hon haft som bringar en eloge till svensk sjukvård, en sol-skenshistoria om ett par stövlar, semes-terfirande med roliga inslag på dansk mark, och minnen från barndom och tidigt 1930-ta
l. Här finns också glada, fromma och äventyrliga episoder samt budskapet om MUSIKENS MAKT att t.ex. lindra sorg och smärta.
Många kapitel avslutas med bibelcitat eller annan sentens.

BOKEN KOSTAR 188 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_____________________________

 

Ny bok 20.10 -17
LEVNADSMINENN
av Max V.
Gustafsson

- En dag kom en kallelse till mig från USA:s militära myndighet att infinna mig till mönstring för krigstjänst. Därför stod jag nu, som nybliven immigrant och bosatt i Kalifornien i början av 1960-talet, inför en styrelse som hade till uppgift att ta ut unga män till tjänst i Vietnamkriget, som då var i sitt inledningsskede. Hur hade jag hamnat i denna prekära situation långt borta från hemlandet? Styrelsens ordförande påpekade strängt att om jag var ovillig, skulle de inte rekommendera mig till amerikanskt medborgarskap.

Max V. Gustafsson har gjort otaliga resor i alla världsdelar. På Tahiti hade han en gång tänkt leva strandliv med rygg- och sovsäck. Men det blev inte så. Sveriges honorärkonsul Bengt Danielsson, känd för sin sjöresa med Kontiki, behövde en ”vikarie” på Tahiti. I åtta månader tog Max hand om turister och sjöfolk som besökte Danielssons konsulat.
Det är bara ett av alla äventyr Max V. Gustafsson berättar om i den här boken, som beskriver många resmål, som senare också hans familj fick vara med om att besöka.

BOKEN KOSTAR 159 kr
och kan beställas från förlaget via
harry@holm.tf

_________________

Ny bok 1.8. 2017
SKRÄDDARNS HANNA

Skräddarns Hanna stängde den bruna, tunga dörren efter sig, gick ner för de två trappstegen, kände stenens yta mot sina nakna fötter. Solen sken, det var en vacker dag. Hanna kände på de gula bräderna, smekte läkten som dolde springorna.
Var det sant, måste hon lämna det här huset, flytta härifrån? Hon lät handen glida över bräder och läkt, Måste det ske? Jo, mamma hade sagt att huset måste säljas för det var egnahemslån på det. Och lån måste betalas.

Efter ”När Skräddarn kom till byn” kommer Ann Brånn nu med boken om Skräddarns Hanna. Där dokumenterar hon bl.a. sjukvården från i går, sedd med olika yrkesgruppers ögon. Hon ger tillbakablickar på Skräddarn och berättar hur det gick för hans unga hustru Elin och deras gemensamma dotter Hanna. Vi får också veta ”oäktingen” Holmfrids öde.

BOKEN KOSTAR 188 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

___________________________

 

En bok - från Arboga

HALLÅ. DU DUGER!
EN BOK AV SONJA BJÖRNBERG, ARBOGA.

Så här berättar hon själv:

Mitt liv har inte varit lätt men jag har haft många godhjärtade personer intill mig när jag har varit i behov av hjälp och stöd, inte minst när jag arbetade inom polisen.
Tänk att det skulle dröja så många år innan jag förstod att även jag har rätt att ha ett bra liv.
Jag har börjat tänka som Lotta på Bråkmakargatan "Jag är så bra, jag kan så mycket, jag kan till och med åka slalom". Dessa ord brukar jag härma och vippa på stjärten (som Lotta gjorde när hon skulle åka slalom) när jag ibland skojar med J.

Sonja Björnberg, Arboga

BOKEN KOSTAR 159 kr
Och kan beställas från
harry@holm.tf

----------------------------------

De vackra ögonblicken
Dikter av Astrid Carlsson

Nu när jag vet
hur sårbart livet kan vara,
sätter jag bättre värde på
de vackra ögonblicken i livet.

Så står det i en av dikterna i Astrid Carlssons bok, en bok fylld med tankar och bilder från hela livet, från barndomsminnen till avskedstaganden i
mogen ålder.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se

_________________

Ny bok - för barn

Dykken och Filledunsen trampade tillsammans runt i en stor lerhög.
De trampade så att den mjuka geggamojan klämdes upp mellan deras tår och smaskade långt upp på vaderna.
De båda trollbröderna bodde i en koloni med troll och de var kolonins krukmakare.

Boken kostar 127 kronor och kan beställas genom ett mail till ordochton@yahoo.se
(Utgvigen mars 2017)

*
Ny bok 20.2

Min mamma och hennes son,
av Rolf Christoffersson.

Den tredje november 2011 sitter jag vid min mammas dödsbädd sedan den medkännande personalen på Orr-myrgården i Malung lagt henne till rätta och tänt ett ljus på sängbordet. Då jag ser på henne frågar jag mig: Vem var hon och hur upplevde hon det som kallas verklighet? Och vem blev och är jag, hennes barn?

Rolf Christoffersson

Boken har 194 sidor och kostar 220 kr
Kan beställas från harry@holm.tf

_________________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE:
*
Lagom till Advent

TVÅ NYA BÖCKER
från Förlag Hede

PLOCKA VILL JAG SKOGSVIOL, av Annika Larsdotter. 159 kr.

Utgiven 24 nov. 2016.

Så blev den då färdig, minnenas krans. En krans av minnen från barndoms-hemmet, syskonen, bygden och alla vännerna där hemmavid. Onda och goda människor hon mött under de femtio åren i Småland. Alla hus hon bott i, alla trädgårdar hon fått att blomstra. Och nu till sist lugn och ro på gamla dar.

*

FÖRE TIO OCH EFTER SEXTIO,
av Yrja Lovisa Bly. 129 kr.

Utgiven 25 nov. 2016

"Vårdbiträdet Louise pratade glatt när hon klättrade upp på stegen och fick gardinen på plats. Sedan klappade hon mig på överarmen när hon något ving-ligt kommit ner från stegen igen.
Jag tycker inte om att bli klappad på, jag får all den kärlek jag behöver av Hugo men jag var tacksam för att gar-dinen kommit på plats."

Det var några rader ur en av novellerna i denna bok av Yrja Lovisa Bly, där texterna ger många fler bilder ur både barns och äldres liv.

_________________________

 


10 okt 2016

Resan till barndomen,
av Catarina Lillieroth.

"Det finns en historia som ingen har hört. Minnen jag hållit för mig själv men som har påverkat mitt liv. Nu känner jag att det är dags att berätta sanningen. Jag vill dela med mig av mina tidiga livserfarenheter.
Vi tre syskon får en harmonisk uppväxt i en kärleksfull miljö. Vardagliga händelser och resor skildras under efterkrigsåren och livet visar sig från sin bästa sida. Men så inträffar två på varandra följande händelser och den harmoniska tillvaron slås i spillror", skriver Catarina Lillieroth.

Boken, som är 270 sidor, kostar 220 kronor och kan beställas via arbogasidan, genom ett mail till
harry@holm.tf

-------------------

NY BOK
från Förlag Hede
30 aug 2016

VÅRDYRKET
under 60 år
MIN BERÄTTELSE
av Lilian Grundström

Som tonåring började Lilian Grundström arbeta som vikarierande sjukvårdsbiträde i Dorotea, och fick bland annat stifta bekantskap med den legen-dariske Doktor Strömbom.
Från Norrland ledde arbetet inom vården henne till Stockholm med anställning på Beckomberga och S:t Görans Sjukhus.
Hon ser i den här boken tillbaka på sjukvårdens - och sin egen - utveckling under 62 år.

Pris 127 kr
Beställ från ordochton@yahoo.se

 

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
11 juli 2016

Ensam i natten
dansar jag
en stilla vals
i minnenas
arkiv

Det här är en bok där Ann-Kristin Swedberg i Degerfors samlat sina (mestadels nattliga) tankar, om det egna livet men också om vad som händer runtomkring oss i dagens Sverige.
PRIS 127 KR

Kan beställas från Förlaget genom
harry@holm.tf
---------------------------------------

----------------------------

NY BOK
från Förlag Hede
17 maj 2016

 

Återseendet
av Ann-Marie
Mathiassen

En dag hade hon bara rusat ut från kaféet och kastat sig framför en bil. Det hade verkat som om hon handlat i sömnen, hade de sagt som sett olyckan.
Kanske hade Baardsen fått henne att börja med narkotika och bli beroende för att hålla henne kvar i tjänsten, som han gjort med den förra. Så hade hon tagit en överdos och förlorat orienteringsförmågan för ett ögonblick. Nu skulle det antagligen bli svårt för honom att få ny hjälp när ryktena började gå.

*

Författaren, Ann-Marie Mathiassen är svensk, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Norge. Hon har en doktorsgrad i litte-ratur från Universitetet i Oslo och har varit lektor och medarbetare i förlag.
Av tidigare romaner hon publicerat kan nämnas Kungen av Portugal, Två ryskor, Karl August – Sveriges kron-prins som aldrig blev kung samt deckaren Riktiga änglar tar inte köksvägen. På norska föreligger Samtaler med Camilla (Camilla Collett 1813-1895).

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

__________________

NY BOK
den 6 nov 2015

Allt man hörde var ett knastrande ljud av grus när hon promenerade framför stationen i den mörka och fuktiga natten. Omgivningen fylldes av spöklika skuggor när de små lamporna runt byggnaden kastade sitt ljus mot den kolsvarta bakgrunden. Plötsligt såg hon en man som gick över rälsen i den bortre delen av stationsområdet för att sedan försvinna bakom de tomma tågvagnar som var uppställda där.

*

Kaarina Schmidts berättelse är till stor del förlagd till England. En ung fru tar nattåget från sin födelsestad och får - både under färden och i livet - uppleva både tragik och kärlek. I boken ryms även såväl familjekonflikter som mord.

188 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_________________

NY BOK
från Förlag Hede
den 29 okt 2015

Den som snart fyller 90 har förstås varit med om en hel del. Annie Fulton är inget undantag. Som tonåring var hon kocka åt norrländska skogshuggare. Sedan började hon arbeta i Göteborg där Ruben Rausing bad henne renskriva patentansökan för Tetra-Pak.
Bilande i England fick hon punktering och George, den engelske gentleman som bytte däck åt henne, gifte hon sig med.
På 1950-talet blev hon framgångsrik i SM i orientering, en sport som hon fortsatte med som pensionär, i Veteran-VM och andra tävlingar världen runt.
Annie fanns också med i toppen vid SM-tävlingar i pistol. Det var under den period hon ägnade sig åt fårskötsel…
Innehållsrikt liv? Läs själv!

159 kr - kan beställas via
harry@holm.tf

_______________

TVÅ NYA BÖCKER DEN 19-20 OKTOBER FRÅN
FÖRLAG HEDE

MINNS DU STIGEN
Bert Stålhammar

Vi lever i en modern tid. Allt går att förklara och beräkna. Det som inte går att mäta och väga existerar således inte. Eller med andra ord. Det finns inte.
Någon Gud finns således inte. Inte heller kärlek, hopp eller tro. Alla är vi en samling legobitar som kan sättas ihop och tas isär.
Själv tycker jag precis tvärtom. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag Guds spår i naturen och i våra mänskliga liv.

Bert Stålhammar

*

KORTARE OCH LÄNGRE RADER
Kurt Sellebo

Det var ovanligt tyst denna morgon när de violblå slogs upp vid sjurycket, inget surr på gatan av förbipasserande bilar eller bussar, de vanliga morgonljuden var som bortblåsta och med tanke på min höga ålder funderade jag på om hörseln hade drabbats av något okänt under natten.
Men så var icke fallet, vår kände kommissarie Wallander skulle rädda Ystad från undergång och till den änden var gatan jag bodde på avstängd för trafik några timmar på det att filteamet kunde göra sina tagningar i lugn och ro, därav tystnaden från gatan, och det egen-domliga med detta är ju att det var just tystnaden som gjorde att man vaknade.

Så står det i en av Kurt Sellebos berättelser, som i boken kompletteras med vissa rimmade rader. Som dessa:

Tänk att hitta de rätta orden
som Ranelid få mässa i Norden
och kanske få en chans
att vicka på rumpan i Let´s Dance

____________________________

_

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby


(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se


____________________________________

Arne Möller
har avlidit


Arne Möller avled i cancer
den 28 april 2015.
Vi är med hans anhöriga i sorgen.

(Läs om hans liv
och om hans böcker nedan.)

______________________

Arne Möllers två böcker kan köpas för totalt bara 200 kr inkl frakt
(om du märker beställningen arbogasidan.se)
Ordinarie pris: 159 kr / st
plus frakt.

 

"Sviken förnedrad upprättad"
Arne Möllers första bok

Pris 159 kr

Att vara övergiven av sin mor, vilka spår sätter det i ett barns liv? Tidigt kom Arne i kontakt med alkoholen, som drog honom allt djupare ned i förnedring. Fanns det hopp för honom? Och hur gick det för dem som han söp tillsammans med?
I den här boken berättar Arne Möller om sitt liv, med en tro att det finns hopp för alla.
- Jag är mycket imponerad av hur Gud kan förvandla en människa, kommenterar hans vän Lennart Nilsson.
Förlag HEDE ord & ton. Första uppl. 2012. Inbunden. Kartonnage. 21x15cm. 280 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*

"Meningen"
Arne Möllers andra bok.

Pris 159 kr

I en fylllekvart, sent en kväll, fick Arne höra att en av hans bästa vänner blivit frälst och fått komma in på ett av Lp:s behandlingshem... En ny värld öppnades i hans tanke. I denna nya värld fanns det en mening med livet.
Förlag Hede. Första uppl. 2013. 144 s. Kartonnage. 21x15cm. 290 gram.

BESTÄLL FRÅN Förlag Hede, Box 4, 840 93 Hede.
ordochton@yahoo.se 0684-100 20.

eller via mail till harry@holm.tf

*
LÄS GÄRNA OM VÅRA BÖCKER PÅ http://www.bokborsen.se/
?storeid=1200341

---------------------------------

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2015

Djur älskar - människor hatar,
av Anne-Cathrine Bodger
(159 kr)

Anne-Cathrine Bodger vill med den här boken ge en bild av sitt ideella djurskyddsarbete. Möten mellan människa och djur handlar boken om. Det är sanna berättelser om hur skrämmande illa djur ofta behandlas.
Här berättar Anne-Cathrine Bodger också om möten mellan människa och människa – på gott och ont. Så här sammanfattar författarinnan detta:
- Den som värderar och prioriterar djurens välfärd befinner sig i en uppförsbacke. Där ondskan finns flyttas fokus från djurskyddsarbete till personförföljelse. Drevet går och människan blir ett villebråd.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

_____________________

 

När Skräddarn kom till byn,
av Ann Brånn.

Boken handlar om en byskräddare född 1872. Trots fattigdom, ett dragigt torp som bostad och en stor barnaskara, var han förnöjsam och spred glädje omkring sej. Skräddare var han men han kunde också tillverka möblerna i hemmet, och rent av bygga sej ett nytt hus i två våningar. det klarade han också. Hans okuvliga energi visade sig när han tvingades uppföra samma hus två gånger.
Inte nog med de 11 barnen, det blev även ett så kallat oäkta barnbarn att ta hand om. Dottern Olga måste fly till Amerika för att kunna försörja sig och pojken. Dramatiken i hennes liv där var stor och det dröjde länge innan hon kunde återförenas med sonen.
Skräddaren lyckades som änkeman med 11 barn skaffa en blyg hushållerska. Hon blev hans hustru och fick styvbarn som var äldre än hon själv.
Ljuspunkter, som när hemmet fick elektricitet, ingår i denna skildring av livet i 1900-talets början. Författarinnan upplevde själv mycket av det som berättas, hon var en av Skräddarns döttrar..

Pris 288 kr. Kan beställas via
ordochton@yahoo.se
eller från
harry@holm.tf

_________________________

BÖCKER FRÅN
FÖRLAG HEDE 2014

'

Skyddsänglarna
av Gunnar Fahlgren

"Plötsligt fann jag mig ligga upp och ner omkring fyra meter över ettan. Vi såg varandra i ögonen och förberedde oss för en kollision och därmed ett tvärt slut på flygarbanan."
Vid dessa och andra tillfällen ingrep Gunnar Fahlgrens skyddsänglar och därför kunde han under sin tid som pilot i SAS transportera totalt 1,4 miljoner passagerare.
Den bifogade boken ”Skyddsänglar” är berättelsen om Gunnar Fahlgrens liv.
Pris 159 kr

___________________________

Så började bomberna falla
av Helena Rior

Efter flera år på flykt och i läger var det nu en dag i oktober 1944 på Tammerfors järnvägsstation. Där försökte man få Helena Riors morbror med på tåget, en resa som hade Sverige som mål. Men morbrodern ville hem till Ingermanland. Ryssland hade lovat att de skulle få återvända till sina hembyar och återfå sin egendom. Inklusive Helena Riors morbror nappade 55.000 ingermanländare på erbjudandet. Ingen av dessa återvände till hembyarna utan transporterades till Sibirien och sydöstra Sovjet. Men Helena och hennes familj nådde "fäderneslandet", Sverige.

Förlag Hede. 238 sidor. 188 kr.

__________________________

Min hembygd
av Stellan Edling

Det här är historien om en by i Sverige, men den kan också vara historien om andra små byar i Norrland och andra delar av landet, där en utveckling bytts mot avveckling.

I boken beskriver Stellan Edling Tallsjö bys historia, med näringar som jord- och skogsbruk och handel, men också statliga verksamheter som post och telegraf. Här berättas om personer som levt och verkat i Tallsjö under åren men här redovisas också luffare och andra tillfälliga besökare - som de boende i lägret för samvetsömma..

Min hembygd
av Stellan Edling

Förlag Hede. 138 sidor, 159 kr

---------------------------------------------

"Mitt vittnesbörd - Från mörker till ljus" av Birgitta Hagström. (159 kr)

 

"Gud tog mig en augustinatt då jag var ensam på mina föräldrars
sommarställe. Jag hade då i många år levt under svår psykisk press.
Nu fick jag ett sammanbrott och började stoppa i mig allt jag
kunde hitta av tabletter och alkohol. Samtidigt sträckte jag upp
mina händer och ropade: Gode Gud hjälp mig! Låt det bli ett slut på
detta, för nu orkar jag inte mer!"
Det höll på att gå illa den natten men Gud kom. Sedan var det lätt att leva. Jag var helad från den depression jag burit på ett halvt liv, skriver författarinann i denna kompletterade version av hennes livsberättelse.

Författarinnan hade i många år en sorts fobi för svart, för mörker.
Efter lång tid under psykisk press fick hon ett sammanbrott.
Men här berättar hon också om hur hon blev fri, genom sin tro,
och att hon, som hon skriver,
liksom fick ett nytt utseende på insidan..

____________________________

Läs om andra av Förlag Hedes böcker på
www.arbogasidan.se/
forlaghede.html

*

Läs om alla Förlag Hedes
böcker på:

http://www.bokborsen.se/
page-start?issearch=
1&sall=1&scat=0&mainca
t=1&extendedsearch=0&mediatype=
0&sallstr=%22f%C3%B6rlag
+hede%22&screator=&stitle=

________________________

VILL DU ATT DET DU SKRIVIT
SKA BLI EN BOK?

Kontakta arbogasidan
harry@holm.tf

FÖRLAG HEDE
LÄS OM VÅRA BÖCKER!

KLICKA HÄR!

___________________________

Sidan med Öppettider,
där vi upplåtit plats gratis i flera år,
uppdateras inte längre.
Här i högerspalten
kan man annonsera öppettider eller annan info, för 500 kr per månad.

Om du vill vara med:
Maila till
kontakt@arbogasidan.se


_____________________________

_________________________

KÄRLEK TILL SVERIGE
"If I Could Take Sweden Home" och "Meet Me In Stockholm"
med WANDA JACKSON

LYSSNA OCH LADDA NER
FRÅN SPOTIFY, ITUNES mm

________________________

 

Socialstyrelsen bromsade bästa metoden - Tio miljarder kronor ”åt skogen”

GÅ TILL ROTEN MED DET ONDA
VITBOK OM N2-AFFÄREN

Vetenskapliga undersökningar visar att ungefär varannan rotfyllning misslyckas. Den vanliga metoden att rotfylla tänder (guttaperkametoden) lyckas nämligen sällan döda alla bakterier.

Det finns ett bättre sätt, N2-metoden. Enligt en studie i Tennessee i USA var lyckandefrekvensen 99,2%.

Denna, den bästa och billigaste rotfyllningsmetoden, förbjöds först av Socialstyrelsen och har sedan avfärdats av vårt lands rotfyllningsspecialister, trots att N2 är tillåtet i EU och därmed i Sverige.

I boken ”Gå till roten med det onda” visas hur Socialstyrelsen, genom att enbart lita till de rotfyllningsprofessorer som haft som karriär att lära ut den gamla dåliga metoden, orsakat landet onödiga kostnader på omkring 10 miljarder kronor, massor med onödigt lidande hos patienterna och ett oräkneligt antal i onödan utdragna tänder.

Boken ”Gå till roten med det onda” kommer ut lagom till tandläkarstämman och vill genom informerade journalister, patienter och tandläkare hjälpa till att äntligen fasa ut den fasligt dåliga guttaperkametoden för rotfyllning.

Boken kan beställas för 250 kr
(inkl moms och inkl frakt på 36 kr) via
harry@holm.tf

___________________________________

Från Mazar-e-Sharif till Vimmerby
(159:-)

De lade pappans lik i kistan och åkte från Kabul mot Mazar-e-Sharif. Utefter vägen stoppade talibanerna deras bil för kontroll. De undersökte till och med kistan. Pappan hade rakat sig innan han dog, vilket enligt talibanerna var absolut förbjudet och straffet var 100 piskrapp. Så nu fick liket 100 piskrapp medan familjen fick stå på parkeringen och se på. Detta var dock inget jämfört med hur kvinnorna behandlades, och då inte bara av talibanerna, beskriver Shafigheh i den här boken.

Beställ fråm Förlag Hede. Box 4, 840 93 Hede eller genom ett mail till:

ordochton@yahoo.se

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
    

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

___________________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________

 


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__


_________________________

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
  

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
   
 
 盁䫔
 

 

 
 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

__________________________